Αν το κλίμα ήταν τράπεζα θα το είχαν ήδη σώσει

18 Δεκ.

Μόλις έφτασα πίσω στις Βρυξέλλες που έχουν το ίδιο χρώμα με την Κοπεγχάγη: άσπρο. Με μία διαφορά όμως. Το άσπρο δεν ειναι γεμάτο από μπλε κόκους. Τόση μπατσαρία όση είδα τη τελευταία βδομάδα εκεί δεν έχουν ματαξαναδεί τα μάτια μου. Είχε πραγματικά δέκα μπάτσους κάθες δύο μέτρα και ήταν όλοι τους δίμετροι Βίκινγκς.

Παραθέτω ορισμένα βίντεο για να μεταφέρω κλίμα και να δώσω εικόνα… Αρχίζουμε από τον de facto παγκόσμιο αρχηγό μας:

Είχαμε την τιμή να έχουμε στην αντιπροσωπεία μας ως οργάνωση ένα από τα δύο άτομα στα οποία αναφέρεται ο Τσάβες ότι εισήλθαν στην αίθουσα της ολομέλειας και φώναξαν συνθήματα. Δειτε ένα αρθρο εδώ.  Οι ακτιβιστές έστειλαν μύνημα στον τρίτο κόσμο ότι δεν είναι μόνος του και ότι οι λαοί του πρώτου πιέζουν τους ηγέτες τους να ξεπληρώσουν το περιβαλλοντικό χρέος τους αλλά χτυπιούνται και ξεκάζονται απέξω από το κτίριο από την αστυνομία. Καταχειροκροτήθηκαν από την αίθουσα στην οποία επικρατούσε βαρεμάρα καθότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις δε γίνονται εκεί. Είπαν επίσης System Change not Climate Change στο οποίο αναφέρεται ο Τσάβες. Ιδού και μια φωτό:

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη διαμαρτυρία απέξω και το φορτηγό των διαδηλωτών που κατέσχεσαν. Συνέλαβαν επίσης πάνω από διακόσια άτομα, ψέκασαν και χτύπησαν.

Ενώ τα πνεύματα ήταν ήρεμα έξω μία ομάδα παρατηρητών του συνεδρίου βγήκαμε για να συμμετέχουμε στη συνέλευση των διαδηλωτών απέξω διαμαρτυρόμενοι για την κακή τροπή των συνομιλιών και τις ψεύτικες λύσεις του ‘πράσινου καπιταλισμού’ (εμπορία ρύπων, απόθηκευση άνθρακα, πυρηνικά κλπ.)

Στη συνέχεια η αστυνομία μας σταμάτησε σε μια γέφυρα από την οποία μπορούσαμε να δούμε ειρηνικούς διαδηλωτές από την άλλη πλευρά. Στο αίτημα μας να περάσουμε και στην προσπάθεια μας να προχωρήσουμε μπροστά απάντησαν με τα ρόπαλα. (δυστυχώς δεν έχω ακόμα βρει βίντεο από αυτό…)

Εδώ ο Yvo de Boer πρόεδρος του ενός από τα δύο κύρια σώματα του ΟΗΕ για το κλίμα εξηγεί στη διεθνή ΜΚΟ Friends of the Earth γιατί τους έχει αποκλείσει:

Την επόμενη μέρα του ‘Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη’ μία από τις πολλές οργανώσεις των πολυεθνικών πραγματοποιεί κοινή εκδήλωση μέσα στο χώρο του επίσημου συνεδρίου μαζί με τη γραμματεία της οποίας προοδρεύει ο de Boer και 10 υπουργούς. Δείτε στο μπλογκ μας αυτή και άλλες ανταποκρίσεις: http://climatecrashers.blogspot.com/

Το συνέδριο θα κλείσει φίσκα στους μπράβους των προέδρων, πρωθυπουργών και στους λομπίστες των πολυεθνικών. Η αναμενόμενη ίσως από κάποιους ‘κλιματική φιέστα’ δε θα λάβει χώρα.

Ας κλείσουμε με κάποιες σκέψεις από τον Έβο Μοράλες:

Εύχομαι να πέτυχε η απεργία του ΠΑΜΕ. Το ζήτημα πώς να ενώσουμε αγώνες σα της Κοπεγχάγης με αγώνες σα του ΠΑΜΕ αλλά και των διαδηλωτών της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου.  Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε.

18 Σχόλια to “Αν το κλίμα ήταν τράπεζα θα το είχαν ήδη σώσει”

  1. Y 18 Δεκεμβρίου, 2009 στις 3:51 πμ #

    Ξέχασα πάλι τελείως τη γοργόνα που είχε φοβερή πετυχεσιά με 10.000 ψηφίσαντες, 300 – 400 άτομα κοινό και με το να κάνει το γύρο του κόσμου στα ΜΜΕ. Εδώ ένα βίντεο από την τελετή απονομής: http://www.youtube.com/watch?v=DAIggDCjk1Q

    Ευχαριστούμε όλους όσους ψηφίσαν και μας βοήθησαν στη.. μάχη των μέσων.

  2. compassocap 18 Δεκεμβρίου, 2009 στις 12:48 μμ #

    άει και στο διάολο ρε, τι παπάρας είναι αυτός ο πως τον λένε?

    Τσάβες θεός! Dont change the climate, change the system!!!

    thanks Υ για τη πολύ καλή ανταπόκριση !

    ΥΓ: απαιτώ τώρα να μπει και το video της εισόδου της γοργόνας στο χώρο! Τώρα όμως!

  3. manos 18 Δεκεμβρίου, 2009 στις 5:59 μμ #

    αέρα ανατροπής έχουν τα τελευταία ποστ του γκράνμα
    (θα’μαι στο χωριό σου στις 29/12, Υ)

  4. κοντόχοντρος 18 Δεκεμβρίου, 2009 στις 7:44 μμ #

    Πως τα λέει έτσι αυτός ο τσάβες μας κάβλωσε βραδιάτικα.
    Εάν δεν είχα διαβάσει την κριτική του Αθλίου για τι εννοεί το psuv ως σοσιαλισμό τώρα θα ετοίμαζα τις βαλίτσες μου για εθελοντική εργασία στα χωράφια της Βενεζουέλας.
    Τώρα απλά στηρίζουμε…

    Α ρε γαμώτο μια επανάσταση δεν θα κάτσει σε ολόκληρη ήπειρο?Μετά να δούμε πως θα διαχειριστούν οι αστοί το αεράκι που θα φυσήξει σε ολόκληρο τον πλανήτη(μιας και μιλάμε για το κλίμα)…

    Σύντροφοι εκείνη η μέρα δεν θα αργήσει…

  5. γιάννης μ 18 Δεκεμβρίου, 2009 στις 8:33 μμ #

    αι σιχτίρ !!!!χάλασε η καρτα ήχου μου και δεν καταλαβαίνω γρι……..δάχτυλος καρατζαφύρερ

  6. compassocap 18 Δεκεμβρίου, 2009 στις 9:38 μμ #

    και η συνέντευξη του Έβο Μοράλες από τη Κοπεγχάγη:
    http://www.tvxs.gr/v28618

  7. Кроткая 18 Δεκεμβρίου, 2009 στις 11:43 μμ #

    ευχαριστούμε, ευτυχώς που έχουμε κι εσάς να μαθαίνουμε κανένα νέο της προκοπής.

  8. tsalapeteinos 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 3:50 πμ #

    Ζήτω ο Ούγκο Τσάβες Φρίας, ο πλανητάρχης των «από κάτω»!

    Δεν άκουσα να λέγεται τίποτα όμως για τον πρώην μεταλλωρύχο Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα που προσυπέγραψε το παλιόχαρτο της Κοπεγχάγης!

  9. Y 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 1:51 μμ #

    Τι τα θες, μεγάλο κομμάτι της ΚΡΑΤΙΚΗΣ αντιπροσωπείας της Βραζιλίας αποτελούταν από εκπροσώπους εταιρειών. Πηγαίντε http://unfccc.int/resource/docs/2009/cop15/eng/misc01p01.pdf πατήστε ctrl+F και απολαύστε UNICA, Petrobras κ.α.!

    Αναρωτιέμαι και κάτα πόσο η υπογραφή του παλιόχαρτου κι από τους Κινέζους συνιστά προδοσία του μετώπου με τους αναπτυσόμενους G77, αφού τη χρηματοδότηση που ζητάγαν μακροπρόθεσμα δε την πήραν.

    Η ΕΕ με επικεφαλή τους Δανούς (αποδι)οργανωτές προώθησε τον παρασκηνιακό τρόπο αποφάσεων. Στο τελικό κείνενο δε ήταν ανάμεσα σε αυτούς που το προτείναν αλλά θα το υπογράψουν. Μου φαίνεται σαν ένας τρόπος να βγάλουν την ουρά τους απέξω ώστε να έχουν το περιθώριο μετά να κατηγορούν τους κακούς Αμερικάνους και κακούς Κινέζους στο εσωτερικό της.

  10. tsalapeteinos 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 7:31 μμ #

    Το κλείσιμο της ομιλίας-καταπέλτη της προεδράρας μας σε καθαρά ισπανικά:

  11. Y 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 8:35 μμ #

    Μέσω Τσαλαπετεινού επίσης οι σκέψεις του Φιντέλ για την κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα που οι κομμουνιστές στην Ελλάδα συνεχίζουν να περιφρονούν:
    http://www.granma.cu/ingles/2009/diciembre/vier18/52reflex1-i.html

  12. tsalapeteinos 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 2:34 πμ #

    Πρόλαβε το θηρίο να γράψει και νέα «ρεφλεξίον»!

    La verdad de lo ocurrido en la Cumbre

    Δεν πρέπει να το έχουν μεταφράσει ακόμα από τα ισπανικά.

  13. compassocap 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 1:53 μμ #

    http://xstefanou.weebly.com/1/post/2009/12/48.html
    το πολύ ωραίο κείμενο του Χατζηστεφάνου που δημοσιεύτηκε και στο πριν για τη Κοπεγχάγη

  14. Y 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 2:27 μμ #

    Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λέει ο Χατζηστεφάνου:
    ‘Παρακρατικού τύπου επιθέσεις σε διαδηλωτές, μαφιόζικες συναλλαγές με πολιτικούς ηγέτες και νεοαποικιακή αντιμετώπιση των υποανάπτυκτων περιοχών του πλανήτη. Αυτή δεν ήταν μια απλή συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές. Ήταν η φρικιαστική βιτρίνα του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος. Η εικόνα ενός σιχαμένου γέρου που ασελγεί στα εγγόνια του για να κερδίσει μερικές ακόμη στιγμές απόλαυσης πριν από το θάνατό του.’

    Κι αυτό για να καταλάβουν ορισμένοι τι είναι η κλιματική αλλαγή, οτι συμβαίνει τώρα, είναι ταξική, εξολοθρεύει τους φτωχούς:

    ‘Μέση αύξηση δυο βαθμών, όμως, σημαίνει ότι στην Αφρική η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά τρεις με τρεισήμισι βαθμούς γεγονός που σύμφωνα με μελέτες θα σπρώξει 55 εκατομμύρια ανθρώπους σε υποσιτισμό και θα προκαλέσει ελλείψεις πόσιμου νερού σε άλλα 350 με 600 εκατομμύρια.’

    Διαφωνώ σε αυτό:
    ‘οι λεγόμενες οικολογικές οργανώσεις της Δύσης δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτα καλύτερο από ένα πρόγραμμα αγοραπωλησίας ρύπων.’
    την εμπορία ρύπων δε τη σκέφτηκαν οι οικολογικές οργανώσεις αλλά η BP που την πλάσαρε πρώτα στην αγγλική κυβέρνηση και στη συνέχει μαζί με τις αλλες πετρελαϊκές και ενεργειακές σε όλη την Ευρώπη και παραπέρα. http://archive.corporateeurope.org/docs/extracting_influence_ets.pdf

    Είναι αλήθεια ότι πολλές οργανώσεις τη δέχτηκαν ως μόνη ρεαλιστική λύση στα πλαίσια της υποταγμένης ρεάλ-πολιτίκ λογικής τους, όπως και το Κόμμα των Ευρωπαίων Πρασίνων.

    Έχω τη τιμή όμως να δουλεύω για μια οργάνωση που αντιπολιτέυτηκε από την πρώτη στίγμη, από το Κυότο την εμπορία ρύπων και δεν είναι η μόνη. Τα δίκτυα Climate Justice Now! και Climate Justice Action έχτισαν εδώ και χρόνια την αντιπολίτευση στην εμπορία ρύπων και τώρα είναι η στιγμή αυτή να εξαπλωθεί παντού ώστε να θάψουμε αυτή την ψεύτικη λύση.

    Αυτή η αντιπολίτευση αγκάλιασε και πολλούς «ευαισθητοποιημένους» κατοίκους του αναπτυγμένου Βορά, όπως τους περιγράφει ο Χατζηστεφάνου.

  15. compassocap 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 4:02 μμ #

    να εκφράσεις τη διαφωνία σου (και τη συμφωνία σου) στο μπλογκ του για να σου εξηγήσει ίσως τι εννοεί

  16. compassocap 29 Δεκεμβρίου, 2009 στις 2:46 μμ #

    μαρτυρία μίας εκ των πολλώ συλλεφθέντων στη Κοπεγχάγη : http://tvxs.gr/news/έγραψαν-είπαν/tα-γεγονότα-που-οδήγησαν-στη-φυλάκισή-μου-στην-κοπεγχάγη-της-d-barkshire

Trackbacks/Pingbacks

  1. Επιλογές εκ της σύνταξης « ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ - 20 Δεκεμβρίου, 2009

    […] 31, 2009 από tsalapeteinos Fidel Castro: The moment of truth Αν το κλίμα ήταν τράπεζα θα το είχαν ήδη σώσει (Granma) Ο Evo Morales για τον Obama, τον καπιταλισμό και την Κοπεγχάγη […]

  2. El general fuera de su laberinto « ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ - 21 Δεκεμβρίου, 2009

    […] Το τελευταίο μέρος της ομιλίας του προέδρου Τσάβες στην Κοπεγχάγη. Ολόκληρη η ομιλία εδώ. Δείτε ακόμα και τη σχετική ανάρτηση του Γκράνμα. […]

Σχολιάστε