Ούτε ψύλλος στον «GOLF-ο» μας

16 Ιον.

Θωμάς Γουναρόπουλος* για το Γκράνμα

Σε μία περίοδο που τα περισσότερα κόμματα καπηλεύονται την οικολογική ταυτότητα και  πιπιλάνε την καραμέλα της περιβαλλοντικής συνείδησης για ψηφοθηρικούς και μη λόγους, οικολογικά, αλλά και κοινωνικά, εγκλήματα λαμβάνουν χώρα στο όνομα του κέρδους.
Πιθανότατα θα έχετε πληροφορηθεί για την έξαρση επενδύσεων στο χώρο της κατασκευής και εκμετάλλευσης γηπέδων golf  στον ελλαδικό χώρο. Η Ελλάδα θυσιάζει μερικά από τα σπάνιας ομορφιάς τοπία  και τα προσφέρει επιπόλαια για την δημιουργία γηπέδων golf αλλά και περιφερειακών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και πολυτελών κατοικιών. Όλα αυτά προς τέρψιν φιλάθλων του »πράσινου» αθλήματος, όπως αυτοαποκαλούνται.
Συγκεκριμένα στον κόλπο των Νηών του δήμου Σούρπης στην Μαγνησία, στα πλαίσια των Μεσογειακών Αγώνων που έχει αναλάβει ο Βόλος, έχει δρομολογηθεί μια  »αναγκαία και μείζονος σημασίας επένδυση δημόσιας ωφέλειας»  η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

 1. Ένα γήπεδο golf  18 οπών έκτασης 330 στρεμμάτων (παρ’ ολο που βάσει της κείμενης νομοθεσίας απαιτούνται 550 στρέμματα για την δημιουργία νέου γηπέδου gol
 2. Ξενοδοχείο 5 αστέρων 999 κλινών
 3. Άλλες 300 κατοικίες σε μορφή πολυτελών κατοικιών
 4. Κέντρο αφαλάτωσης νερού
 5. Μονάδα βιολογικού καθαρισμού
 6. λίμνες, κέντρο αναζωογόνησης(SPA) ,κέντρο ιππασίας κ.α.

Όλα αυτά θα χτιστούν σε ένα παρθένο, πανέμορφο κόλπο γεμάτο λιόδεντρα. Η αλλαγή χρήσης γης πραγματοποιείται προς άγραν της τσέπης ορισμένων  αδηφάγων επιχειρηματιών ακριβώς  στη λογική του νέου χωροταξικού πλαισίου του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ο κόλπος των Νηών σήμερα

ο κόλπος των Νηών σήμερα

περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Όλα αυτά βέβαια δεν «έρχονται» μόνα τους αλλά κουβαλάνε μαζί τους και τις ανάλογες συνέπειες. Ενδεικτικά αναφέρω:

 • Ένα γήπεδο γκολφ αυτής της έκτασης χρειάζεται μία τεράστια ποσότητα νερού, σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) που ζητήθηκε από τον νομάρχη μαγνησίας με θέμα την τουριστική επένδυση στην περιοχή Νήες (Αρ. Πρωτ. 34607) ,  είναι  πόσιμο νερό ικανό να  τροφοδοτήσει μια πόλη 12.000 κατ. τη στιγμή που οι γειτονικοί δήμοι Σουρπης και Πτελεού αριθμούν 7.000 μόνιμους κατοίκους.Οι υπερβολικές αυτές ανάγκες σε νερό θα καλυφθούν από μια μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 1500 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού. Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι ότι μια μονάδα αφαλάτωσης τέτοιας δυναμικότητας  είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα και οι αλμόλυποι που προκύπτουν από την διαδικασία της αφαλάτωσης προκαλούν σοβαρές διαταραχές στο οικοσύστημα.
 • Ειδικότερα,  οι αλμόλυποι θα ανέρχονται σε 1000 τόνους την ημέρα οι οποίοι θα αποβάλλονται στην θάλασσα. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη του ΤΕΕ  η αβαθής θαλάσσια περιοχή και τα χαμηλής ταχύτητας ρεύματα είναι αποτρεπτικά στοιχεία και θα προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές έως και καταστροφή του οικοσυστήματος.
 • Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική το γκαζόν θα είναι μεταλλαγμένο και θα επηρεάσει την χλωρίδα ολόκληρης της περιοχής. Επίσης για να διατηρηθεί το γήπεδο golf  απαιτούνται τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων οι οποίες ξέρουμε πολύ καλά που καταλήγουν.
 • Η τσιμεντοποίηση, η πολεοδόμηση και η ηχορύπανση είναι βέβαιες  σε ένα χώρο παρθένο ακόμα , από αυτούς που θα έπρεπε να διαφυλάττουμε  ως κόρες οφθαλμού και όχι να ξεπουλάμε και να καταστρέφουμε.

Πρόκειται φυσικά για συνέπειες που η τοπική αλλά και η κεντρική εξουσία αρνούνται ή αγνοούν (κανείς μπορεί να βάλει πολλά στο μυαλό του για αυτή τους τη στάση) εθελοτυφλόντας και παίζοντας περίεργα παιχνίδια με το δημόσιο αγαθό του περιβάλλοντος.

παρασκήνιο

Είναι ευνόητο πως οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι το πρόσχημα που κατασκευάσθηκε για αυτή την γιγάντια επένδυση καθώς οι πολυτελείς μικρές  βίλες, το ξενοδοχείο και οι λοιπες τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν τόση σχέση με τον αθλητισμό όσο ο Φάντης με το ρετσινόλαδο. Ο σκοπός φυσικά είναι το κέρδος. Ποια είναι λοιπόν τα κόλπα που χρησιμοποίησαν για να παρακάμψουν διάφορες περιβαλλοντικές δικλίδες ασφαλείας; Η αρχική μελέτη της εταιρίας περιλαμβάνει ξενοδοχείο 999 κλινών για τον απλούστατο λόγο ότι έτσι εμπίπτει στην αδειοδοτική διαδικασία της οικείας περιφέρειας ενώ εάν περιελάμβανε 1 κλίνη ακόμα θα έχρηζε γνωμοδότησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Βέβαια η πρόσθετη μελέτη επέκτασης στις 1400 κλίνες δεν έχει  υποβληθεί. Χρησιμοποίησαν την γνωστή μέθοδο της  «σαλαμοποίησης» του έργου, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική εικόνα της επένδυσης δεν έχει υποβληθεί, παρά προτιμάται η διάσπασή της σε υποέργα ώστε να μην είναι δυνατή η ολοκληρωμένη εκτίμηση του οικολογικού αποτυπώματος στην περιοχή, έτσι διευκολύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Φυσικά δε μείναν εκεί. Προσπαθώντας να προλάβουν την αντίδραση του ντόπιου πληθυσμού χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι μια τέτοια επένδυση θα φέρει την οικονομική ανάπτυξη στον τόπο και θα βοηθήσει την τοπική αγορά. Αυτό βέβαια έχει αποδειχθεί πόσο μεγάλο ψέμα είναι, καθώς αυτές οι all included τύπου διακοπές απλά φέρνουν τους πελάτες στο μέρος  όπου και «ενσταυλίζονται» . Η τοπική αγορά μένει ως είχε και αυτοί δεν εγκαταλείπουν ποτέ τις υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις τους. Αυτές ακριβώς τις μεθοδεύσεις ήρθαν να αναδείξουν και να διαπιστώσουν δίαφοροι φορείς. Υπάρχουν μελέτες από την WWF (Αρ. Πρωτ.359/11-08), από το ΤΕΕ (Αρ. Πρωτ. 34607)  όπως και γνωμάτευση από το Ε.Μ.Π. σχολή πολιτικών μηχανικών τμήμα υδάτινων πόρων και περιβάλλοντος, στοιχεία τα οποία συγκλίνουν στο γεγονός  ότι συμφώνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία σε περιοχές που παρουσιάζουν  σημαντική περιβαλλοντική αξία , όπως ο κόλπος των Νηών Σούρπης, είναι απαραίτητη η εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων , με ιδιαίτερη τεκμηρίωση και εμπεριστατωμένη ανάλυση πριν από την έγκριση οποιουδήποτε έργου ενδέχεται να μειώσει αυτήν την αξία. Ως εκ τούτου η επένδυση αντιμετωπίζεται με εξαιρετική επιφύλαξη από τους συγκεκριμένους φορείς και θα πρέπει να αξιολογηθεί ενιαία αθροιστικά και συνεργατικά, ως όφειλε και όχι να ακολουθεί την λογική της κατάτμησης και η προσέγγιση που ακολουθείται κρίνεται ανεπαρκής.

Τελειώνοντας θα ήθελα να γνωστοποιήσω ότι υπάρχουν συλλογικές αντί-δράσεις από ανθρώπους που έχουν ακόμα  μέσα τους στοιχεία τα οποία δυστυχώς κατά παράδοση  εκλείπουν από την εξουσία και τις αρχές, μιλάμε βέβαια για την συνείδηση το φιλότιμο και την ανθρωπιά. Τέτοιες κινήσεις είναι η Κίνηση Πολιτών Σούρπης (ΚΙ.ΠΟ.Σ.), η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει» κ.α.

Ποια είναι άραγε η ειδοποιώς διαφορά στο χαρακτήρα του ατόμου που κάνει κάποιους ανθρώπους ν ααντιδρούν σε αυτή τη κίνηση ασυδοσίας και ανθρώπινης αλλαζονείας ως προς τη φύση και κάποιους να την υποστηρίζουν ένθερμα; Η απάντηση μπορεί να κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι εντελώς συμπτωματικά οι υποστηρικτές της κίνησης αυτής βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αντίστροφα βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις λόγω έλλειψης συνείδησης. Τα συμφέροντα που υπάρχουν είναι πλέον κοινό μυστικό και αρκεί μια αναζήτηση στο internet για να αντλήσει κανείς τις απαραίτητες πληροφορίες. Δεν θα ήθελα όμως να αναλωθώ σε σκανδαλολογίες και διαπλεκόμενα καθώς για εμένα είναι πασιφανής η χυδαιότητα του όλου εγχειρήματος και δεν χρήζει περαιτέρω επιχειρημάτων . Οι τοπικές αρχές προσάπτουν μιζέρια και ρομαντισμό σε όσους προσπαθούν να βάλουν τροχοπέδη στην χιονοστιβάδα εκμετάλλευσης ανθρώπων (αναγκαστικές απαλλοτριώσεις είναι ήδη στα σχέδια  τους) και περιβάλλοντος και διατείνονται ότι με την μεμψιμοιρία αυτή που τους διακατέχει ‘’κρατάνε’’ πίσω την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου.

Αν είναι ρομαντικό να αντιτίθεσαι στο κέρδος και την εξουσία για την διάσωση άξιων όπως η οικολογία , η συνέπεια και η συνείδηση τότε είναι μια κατηγορία που θα δεχτώ με ευχαρίστηση και μια ευχή προς κάθε αρχή και παράγοντα εξουσίας.

χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Σχετικές Αναφορές:

*Ο Θωμάς Γουναρόπουλος κατάγεται από τη Σούρπη και η οικογένεια του διατηρεί ακόμα το εξοχικό της σπίτι στη περιοχή ενώ ο ίδιος κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα.


56 Σχόλια προς “Ούτε ψύλλος στον «GOLF-ο» μας”

 1. Θωμάς Γουναρόπουλος 16 Ιουνίου, 2009 στις 10:57 μμ #

  Για πιο παρασκηνιακή σκοπιά.
  http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=16308

 2. Anti-oportunist.action 18 Ιουνίου, 2009 στις 3:44 πμ #

  Δεν θα δωσουμε ουτε τετραγωνικο μετρο απο τις νηες…
  Ουτε πετρα ουτε τιποτα…

 3. Μαύρο πρόβατο 18 Ιουνίου, 2009 στις 12:54 μμ #

  Ο Ριζοσπάστης και οι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν ήδη μιλήσει για το θέμα. Εύχομαι να σηκωθεί μαζικό κίνημα για να ακυρωθούν αυτά τα άθλια σχέδια, τυπικά εξάλλου της «προοπτικής» που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός και τα κόμματά του για όλη τη χώρα μας. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε οι απομακρυσμένοι;

 4. compassocap 18 Ιουνίου, 2009 στις 3:46 μμ #

  Μαύρο Πρόβατο ευχαριστούμε για τo link. Το σκηνικό είναι τρομερό και μάλιστα ακούγονται σενάρια γι ααπαλοτροιώσεις σπιτιών για να φτιαχτεί το γκολφ. Θα τα δούμε όλα αυτά. Το πως μπορούμε να βοηθήσουμε οι απομακρυσμένοι είναι μι ακαλή ερώτηση την οποία θα ήθελα κι εγώ μια απάντηση από τον Θωμά ή τον antiopotounist που απ ότι κατάλαβα είναι κάτοικος.

 5. fuente ovejuna 18 Ιουνίου, 2009 στις 4:36 μμ #

  ενα γκρουπ για οσους εχουν facebook με αρθρα και καποιες διακυρηξεις για την ΚΙ.ΠΟ.Σ. νομιζω πως η διάδοση του προβλήματος είναι από τους λιγους τρόπους βοήθειας για οσους είστε μακρυα..για ότι καινουριο..εδω είμαστε…

 6. fuente ovejuna 18 Ιουνίου, 2009 στις 4:36 μμ #

  ενα γκρουπ για οσους εχουν facebook με αρθρα και καποιες διακυρηξεις για την ΚΙ.ΠΟ.Σ. νομιζω πως η διάδοση του προβλήματος είναι από τους λιγους τρόπους βοήθειας για οσους είστε μακρυα..για ότι καινουριο..εδω είμαστε…
  http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=60524017096&ref=ts

 7. Θωμάς Γουναρόπουλος 18 Ιουνίου, 2009 στις 5:03 μμ #

  Αγαπητοί αναγνώστες ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ για προσφορά βοήθειας αρχικά είναι να επικοινωνήσετε με την ΚΙ.ΠΟ.Σ.(Πληροφορίες: Χρ. Καραζούπης 6972-098613) οι οποίοι έχουν μισθώσει δικηγόρο που έχει χειριστεί ανάλογη υπόθεση στην Κρήτη και την σταμάτησε ( με την διαφορά οτι εκεί δεν έπαιζε η «αναγκαιότητα» και η «υπερεπείγουσα ανάγκη» των Μεσογειακών Αγώνων)και αυτοί θα σας πούνε. Ξέρω οτι γίνονται κάποιες ημερίδες για το θέμα και θα σας κρατάω ενήμερους.
  Το πιο σημαντικό όμως φίλοι μου είναι η διάδοση οποιασδήποτε πληροφορίας και η ενημέρωση του κοινωνικού μας κύκλου. Οι συζητήσεις και η αφύπνιση των κοντινών μας ανθρώπων, αρχικά, είναι το όπλο μας για να μην δέχεται πλέον ο λαός τέτοιες «κομπίνες» εις βάρος του. Αυτός που γνωρίζει μόνο μπορεί και να αντιδράσει, και ας είναι οι Νηές εφαλτήριο για την θωράκιση μας ενάντια στον καπιταλισμό και στους διάφορους ασυνείδητους.

  Υ.Γ. Ένα ενδιαφέρων blogspot http://gipeda-golf.blogspot.com/

 8. fuente ovejuna 18 Ιουνίου, 2009 στις 5:13 μμ #

  @Θ.Γ. το κιν που δίνεις δεν ανηκει σε μελος της ΚΙ.ΠΟ.Σ. (αλλα της εν δρασει αλμυρού-αν δεν κάνω λάθος- ..οσο για τον δικηγορο δεν ειναι ο δικηγορος του τοπλου. θα προσπαθήσω για λεπτομερη αναφορα αυτες τις μέρες…(δεν υπαρχει και πολυ χρονος οποτε καταλαβαινεται…)

 9. compassocap 18 Ιουνίου, 2009 στις 5:50 μμ #

  http://www.ekke.gr/estia/gr_pages/mko_po/organoseis/Grenorag/Thessali/255.htm όντως ο Καραζούπης είναι πρόεδρος της Εν δράσει

 10. ! 18 Ιουνίου, 2009 στις 9:50 μμ #

  Ας μην λέμε και ότι θέλουμε…

  Η ομάδα «Εν δράσει» ουδεμία σχέση έχει με την ΚΙ.ΠΟ.Σ.

  Ας είμαστε λιγάκι σοβαροί.

  Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο κ. Θωμάς Γουναρόπουλος έκανε αυτό το «λάθος».

  Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.

 11. Θωμάς Γουναρόπουλος 18 Ιουνίου, 2009 στις 11:21 μμ #

  Εντάξει σταύρωσε με «!» !!! Άσε που συνεργάζονται σε αυτό το θέμα αλλά αφού τα ξέρεις γιατί δεν βοηθάς αγαπητέ μου παραθέτοντας κάποιες πληροφορίες, παρά κάθεσαι πίσω από την οθονούλα σου και με κράζεις. Νομίζω οτι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θέλει συνολική δράση και οχι τέτοιου είδους μικρότητες. Συγγνώμη για την εσφαλμένη πληροφορία παιδιά.

  υ.γ. σε περίπτωση που θέλετε να βοηθήσετε και ο κ. Καραζούπης θα σας βοηθήσει πάντως.

 12. compassocap 19 Ιουνίου, 2009 στις 2:48 πμ #

  αγαπητέ μου «!» ανρωτιέμαι είστε τόσο αφελής ή τόσο προκατειλημμένος; Δηλαδή κατά τη λογική σας η ΚΙΠΟΣ είναι τόσο γνωστή και ευυπόληπτη που θα τη καπηλευτεί ο Θωμάς Γουναρόπουλος ώστε να σπρώξει κόσμο προς την εν δράσει? Μα καλά είστε καθόλου με τα λογικά σας? ΈΝας ολόκληρος κόλπος παραδίδεται στα χέρια κάποιων επιχειρηματίων και εσείς σκαλίζετε τα εσωτερικά σας?
  Και μη τρελαθούμε κιόλας, προχτές έπεσε στα χέρια μου ένα κοινό κείμενο προς τη νομαρχία ΚΙΠΟΣ, εν δράσει και οικολόγων πρασίνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις αγαπητέ η πολυτέλεια της διαφορετικότητας εκλείπει. Εκτός αν θέλετε να χαραμίσετε τις όποιες δυνάμεις είναι πρόθυμες να αντισταθούν.
  Παρεπιπτόντως ο κύριος Θωμάς Γουναρόπουλος γράφει επωνύμως, ενώ εσείς υπογράφετε με ένα θαυμαστικό. Άντε μην αρχίσω τα βρισίδια τώρα που τολμάτε και βάζετε το λάθος σε εισαγωγικά. Τα μικροκομματικά σας αλλού. Όχι εδώ. Έλεος!!!!!! Αούγκανοι ε αούγκανοι! Εδώ καταστρέφεται το περιβάλλον και το θέμα σου είναι μη σου πειράξουνε το μαγαζάκι… έχουμε αγώνες ρε και δε χωράς πουθενά.

 13. Μαύρο πρόβατο 19 Ιουνίου, 2009 στις 11:13 πμ #

  Ευχαριστώ,
  αυτό το ελάχιστο μπορούμε εύκολα να το κάνουμε οι «από μακριά» – όσο για τις διακρίσεις μεταξύ των οργανώσεων που κινητοποιούνται για το ζήτημα, να μη σας πω πώς φαίνονται από μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα 🙂
  Είναι πάντως καταπληκτική η προοπτική ανάπτυξης που διανοίγει η πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (ΕΕ), με γη/νερά/αέρα/φύση εμπόρευμα…
  Πράσινη και αειφόρος όσο είναι κοινωνία της γνώσης αυτή που προκύπτει από την κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση με τις Λισσαβώνες και τις Μπολώνιες.
  Κι ακόμα πιο καταπληκτική, η κατηγορία οτι κόβουν το ψωμί/δουλειές από το λαό, σε περίοδο κρίσης, όσοι αντιπαλεύουν τέτοια σχέδια.
  Δυστυχώς λοιπόν, ο αγώνας που χρειάζεται για να καταφέρουμε κάτι και στη Σούρπη, προδιαγράφεται ανάλογος των συμφερόντων που προωθούν όλη αυτή την πολιτική: μεγάλος, κοπιαστικός, μυρμηγκοδουλειά. Η εμπειρία δείχνει οτι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά και οτι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τη δική μας κινητοποίηση, για τη Σούρπη, τη Μεσσηνία, την Κρήτη,…

 14. Xρ. Καραζούπης 19 Ιουνίου, 2009 στις 11:30 πμ #

  Είμαι ο Χρ. Καραζούπης Πρόεδρος της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει».Από την πρωτομαγιά του 2006, που κάναμε την τριήμερη κατασκήνωση διαμαρτυρίας, στις Νηές ενάντια στο γήπεδο γκολφ μαζί με τη Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, του Οικολόγους Πράσινους και μερικά παιδιά από την Σούρπη, προβάλλαμε και αναδείξαμε το θέμα.
  Σήμερα η πληοψηφεία των πολιτών και των σύνολο των Οργανώσεων και των πολιτών είναι ενάντια σ΄αυτή τη καταστροφή που πάει να συντελεστεί στις Νηές.
  Η αποκτειθείσα δε εμπειρεία και τεχνογνωσία είναι τεράστια και είμαστε στη διάθεση του κάθε πολίτη που θέλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
  Εκ μέρους προσπαθούμε πάρα πολύ διαθέτοντας πέρα από τον χρόνο μας και ειδικούς επιστήμονες για να επιτύχουμε όλοι μαζί τον κοινό στόχο που είναι η προστασία από την καταστροφή του πανέμορφου τοπίου στις Νηές.

 15. fuente ovejuna 19 Ιουνίου, 2009 στις 12:46 μμ #

  @compassocap που διεκρινες μικροκομματικα και μαγαζακια… χαλαρωσε δεν εγινε και τιποτα..αν ειναι δυνατον…. «Εδώ καταστρέφεται το περιβάλλον και το θέμα σου είναι μη σου πειράξουνε το μαγαζάκι… έχουμε αγώνες ρε και δε χωράς πουθενά.»» οχι φιλε ξερεις ποιοι δεν χωραν πουθενα? οι δηθεν αγωνιστες του μια στο τοσο και οταν ειναι διπλα μου…. περιεργοι….και στην τελική οταν μιλαμε για μικρες τοπικες κινησεις και οργανωσεις δεν ξερεις τι σκοπους εχει ο καθενας….μη βαζεις το χερι σου και στη φωτια…αλλα το θεμα ειναι να μην ξεκατινιαστουμε εδω..αλλα ουτε και να παιζει παιχνιδι οποιος θελει…

 16. compassocap 19 Ιουνίου, 2009 στις 5:57 μμ #

  ρε fuente να σου πω, ποιος παίζει και ποιος δε παίζει παιχνίδια δε με ενδιαφέρει. Δηαλδή δε τη βλέπεις εσύ τη προβληματική αυτής της λογικής? Υπάρχει ένα μπλογκ που το διαβάζουν πέντε άνθρωποι και ένας από τους αναγνώστες του σε συνεργασία με το μπλογκ επιλέγει και αναδεικνύει το πολύ σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στη περιοχή. Και ο κάθε πειραγμένος αυτό στο οποίο στέκεται δεν είναι το πρόβλημα αυτό κάθε αυτό αλλά αφήνει υποννοούμενα γιατί φοβάται τρέχα γύρευε τι… Ε έλεος…
  Το χέρι μου στη φωτιά δε το βάζω για κανένα φίλε αλλά θα συμμαχήσω και με το χειρότερο εχθρό μου αν είναι να καταφέρω να πετύχω το σκοπό μου.

  Τεσπά, το θέμα είναι το περιβάλλον και το έγκλημα που πάνε να κάνουν στις Νήες και το πως μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι σε αυτή την ιστορία. Φουέντε είσαι από εκεί μάλλον έτσι? Περιμένουμε τη λεπτομερότερη αναφορά σου. Αν θες τη στέλνεις και στο mail του μπλογκ και τη δημοσιεύουμε ( mygranma{at}gmail{dot}com )

 17. compassocap 19 Ιουνίου, 2009 στις 5:58 μμ #

  κύριε Καραζούπη ευχαριστούμε για τη παρέμβαση και σας προτρέπω να μας αναφέρετε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε.

 18. fuente ovejuna 19 Ιουνίου, 2009 στις 6:19 μμ #

  @compassocap ας μην ξεφυγει η κουβεντα απο το θέμα…θα προσπαθήσω να στειλω κατι..ευχαριστω..

 19. fuente ovejuna 19 Ιουνίου, 2009 στις 6:38 μμ #

  μεχρι τοτε… το μπλογκ της ΚΙ.ΠΟ.Σ. που αναπτυσεται αργα αλλα σταθερά…

  http://www.kiposnhes.blogspot.com/

 20. Xρ. Καραζούπης 22 Ιουνίου, 2009 στις 11:56 πμ #

  Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, «ένας ενημερωμένος πολίτης είναι καλός πολίτης»

  Αλμυρός, 15.06.2009 Αρ. πρωτ.: 46

  ΠΡΟΣ:
  1. ΝΑΜ
  Γραφείο Νομάρχη
  Διοικητήριο
  380 01 Βόλος
  Υπόψη: κου Νομάρχη

  2. ΝΑΜ
  1. Πρόεδρο Νομαρχιακού Συμβουλίου
  κο Γ. Μπάϊμπα
  2. Νομάρχη Μαγνησίας, κο Α. Παπατόλια
  3. κο Ι. Πρίντζο
  4. κο Α. Κοκκίνη
  5. κο Απ. Νάνο
  Διοικητήριο, Βόλος

  ΚΟΙΝ.:
  Συνήγορο του Πολίτη
  Χατζηγιάννη Μέξη 5
  115 28 Αθήνα
  Υπόψη: κας Φλιάτουρα
  (αρ. πρωτ. αναφοράς: 1687/08/2.1)

  ΘΕΜΑ: «Τουριστική επένδυση στις Νηές»

  Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και την επικείμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με σκοπό την γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – ΜΠΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

  1. ΜASTER PLAN της «τουριστικής επένδυσης» στις Νηές

  Η παρουσίαση για το συγκεκριμένο θέμα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) Μαγνησίας από τον επιστημονικό σύμβουλο και τον Τεχνικό Δ/ντή της εταιρείας έγινε στις 18.05.09 (σχετ. 1). Οι ανακοινώσεις που αποτυπώνονται στα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου δεν «ξεκαθαρίζουν» θέματα ουσίας, όπως,

  Σύγκριση του περιεχομένου του ΜASTER PLAN και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  Σύμφωνα με τις δηλώσεις σας, «στο MASTER PLAΝ της εταιρείας φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνονται οι περισσότεροι από τους όρους που ζήτησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο και η ΟΚΕ». Ποιοί είναι αυτοί οι όροι που ζήτησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο και η ΟΚΕ; Πότε εμφανίστηκε η ΟΚΕ; Είχε δοθεί φάκελος στην ΟΚΕ, τα μέλη της οποίας είχαν αξιολογήσει τον φάκελο και έκαναν τις προτάσεις τους ή πήραν την απόφαση εκείνη τη στιγμή;

  Όσον αφορά στο «κρισιμότερο θέμα που παραμένει αυτό των αθροιστικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, από την λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων της συγκεκριμένης επένδυσης», τα σχόλιά μας έχουν ως ακολούθως.

  Γνωρίζουν τα μέλη της ΟΚΕ και εσείς τι ακριβώς πρόκειται να κατασκευασθεί επιπλέον στην α’, β’, γ’ φάση κατασκευών; Όλα περιλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία έχει δημοσιοποιηθεί. Εκτός του ξενοδοχείου με τις 999 κλίνες που θα αυξηθούν στις 1400 σε β’ φάση με τα συνοδά έργα των εργοστασίων αφαλάτωσης (1500μ3) και βιολογικού καθαρισμού (540μ3) που και αυτών η δυναμικότητα θα αυξηθεί αντίστοιχα, θα δημιουργηθεί και γήπεδο γκόλφ, προπονητικό γήπεδο γκόλφ, λέσχη γκόλφ, μαρίνα – αγκυροβόλιο για γιωτ, beach club, ιππικός όμιλος, αποστακτήριο, ελαιουργείο, κέντρο αναζωογόνησης, spa, κ.α.

  Προσφάτως δε, ανέκυψε και θέμα φωτοβολταικού πάρκου, το προϊόν/ρεύμα του οποίου θα επιτρέψει τη λειτουργία του ενεργοβόρου εργοστασίου αφαλάτωσης (σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρείας απαιτείται η ίδια ενέργεια που καταναλώνουν 500 περίπου νοικοκυριά, και αντιστοιχεί στα 1500 μ3 πόσιμου νερού την ημέρα, ενώ η εταιρεία σκοπεύει την αύξηση της δυναμικότητας σε 6000μ3 και αργότερα σε 10000μ3) με πράσινη ενέργεια ώστε να συνάδει με τις φιλοπεριβαλλοντικές ευαισθησίες της εταιρείας αλλά και την έννοια της «πράσινης τουριστικής ανάπτυξης» που τόσο σας απασχολεί και θέλετε εναγωνίως να πραγματοποιήσετε τους πρώτους «πράσινους Μεσογειακούς Αγώνες». Αυτό που δεν αναφέρει βεβαίως η εταιρεία είναι το μέγεθος του φωτοβολταικού πάρκου, δηλ. τον αριθμό στρεμμάτων που απαιτείται για την εγκατάσταση φωτοβολταικού συστήματος ικανού για την παραγωγή ενέργειας η οποία θα καλύψει την λειτουργία ενός ενεργοβόρου εργοστασίου αφαλάτωσης δυναμικότητας 1500 μ3, 6000 μ3, 10000 μ3.

  1. Αθροιστικές επιπτώσεις

  Το ερώτημα που σας έχει τεθεί επανειλημμένως και αρνείστε πεισματικά να απαντήσετε είναι το ακόλουθο.

  Με δεδομένη τη δήλωσή σας ότι «το κρισιμότερο θέμα, ωστόσο, παραμένει αυτό των αθροιστικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, από την λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων της συγκεκριμένης επένδυσης», παρακαλείσθε να μας εξηγήσετε πως θα συνυπολογιστούν οι αθροιστικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού δεν έχει υποβληθεί μια μελέτη για όλα τα έργα. Προς αποφυγή δε παρερμηνειών με την έκφραση όλες οι εγκαταστάσεις νοούνται όλες οι εγκαταστάσεις, δηλ. ξενοδοχείο 1400 κλινών, συνοδά έργα εργοστασίων αφαλάτωσης 10000μ3 πόσιμου νερού/ημέρα και εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού δυναμικότητας 1000 τόνων λυμάτων/ημέρα, ΠΕΡΠΟ, γήπεδο γκόλφ, προπονητικό γήπεδο γκόλφ, λέσχη γκόλφ, μαρίνα – αγκυροβόλιο για γιωτ, beach club, ιππικός όμιλος, αποστακτήριο, ελαιουργείο, κέντρο αναζωογόνησης, spa, φωτοβολταϊκό πάρκο, κ.α.

  Η διαφορά λοιπόν είναι στην έκφραση όλα τα έργα/όλες οι εγκαταστάσεις. Τι έχει ήδη υποβάλλει η εταιρεία ως μελέτες στις Υπηρεσίες ή τι προτίθεται να κάνει στη συνέχεια όταν πάρει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων οι οποίοι, ως γνωστόν, θα αναφέρονται μόνο στο ξενοδοχείο και στα συνοδά έργα, των εργοστασίων αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού.

  Ποιες είναι όλες οι εγκαταστάσεις; Τι ακριβώς εννοείτε κε Νομάρχη όταν δηλώνετε από «την λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων της συγκεκριμένης επένδυσης».

  Με ευχολόγια, ευσεβείς πόθους και τις άπειρες (και ενοχλητικές για αυτούς που ξέρουν) διαβεβαιώσεις ότι η ΝΑΜ κάνει τη δουλειά της εξαιρετικά και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας επειδή ο Νομάρχης Μαγνησίας έχει αναλάβει το θέμα, το πρόβλημα δεν λύνεται. Απλώς γιγαντώνεται μέρα με την μέρα και όλοι, ενδιαφερόμενοι και μη, θα το βρούμε μπροστά μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  2. Φέρουσα ικανότητα

  Σχετικά με τις δηλώσεις σας «σε ότι αφορά την κλίμακα της επένδυσης, και την ανταπόκρισή της στη φέρουσα ικανότητα της περιοχής διατυπώθηκε σειρά επιχειρημάτων εκ μέρους των επενδυτών στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσέγγισης», έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι τα γενικόλογα, αόριστα, ασαφή σχόλια όπου κανένας δεν καταλαβαίνει τίποτα και ποτέ δεν βγαίνει κανένα συμπέρασμα, δεν βοηθούν στην ενημέρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και των πολιτών.

  Ποια είναι τα επιχειρήματα των επενδυτών, ποιο είναι το πλαίσιο μιας γενικότερης προσέγγισης, μείνατε ικανοποιημένος εσείς και η ΟΚΕ από αυτά που συζητήθηκαν; Ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις επί του θέματος; Διαθέτετε την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια για να αξιολογήσετε την πρόταση της εταιρείας, εσείς και τα μέλη της ΟΚΕ; Υποβλήθηκε υπόμνημα/μελέτη στην ΟΚΕ από μέρους της εταιρείας κατά την διάρκεια της συνάντησης; Οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας γιατί δεν εμπλέκονται στο όλο θέμα, τι περισσότερο γνωρίζουν τα μέλη της ΟΚΕ από τις Υπηρεσίες της ΝΑΜ;

  3. Νομαρχιακό Συμβούλιο

  «Πλέον, η σκυτάλη περνάει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο, το επόμενο διάστημα, καλείται να κρίνει και να γνωμοδοτήσει για δύο πολύ σημαντικές μελέτες, την ΜΠΕ της ξενοδοχειακής μονάδας και την ΜΠΕ της ΠΕΡΠΟ. Επίσης, θα πρέπει να ερευνήσουμε εξαντλητικά εάν οι αρχικές προδιαγραφές, οι οποίες ετέθησαν από τα επιστημονικά ιδρύματα και τους φορείς, από τους οποίους η ΝΑΜ ζήτησε να γνωμοδοτήσουν, τηρούνται στο τελικό κείμενο της ΜΠΕ».

  Όσον αφορά στη περιοχή ΠΕΡΠΟ, υπενθυμίζουμε ότι ναι μεν έχει εγκριθεί η «προμελέτη» από το 2007, δεν έχει καν υποβληθεί μελέτη για ΠΕΡΠΟ στη κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Άρα το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα συζητήσει, θα κρίνει και θα γνωμοδοτήσει για την ΜΠΕ του ξενοδοχείου και την «προμελέτη» του ΠΕΡΠΟ.

  Επανερχόμεθα και πάλι με τη δήλωσή σας «το κρισιμότερο θέμα που παραμένει αυτό των αθροιστικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, από την λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων της συγκεκριμένης επένδυσης», και το ερώτημα φυσικά είναι:

  ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΠΟ (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ.

  Με άλλα λόγια κε Νομάρχη, αναιρείτε τις προηγούμενες δηλώσεις σας στο ίδιο κείμενο.

  Επιπλέον, πως θα κρίνει και θα γνωμοδοτήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο όταν οι αρμόδιες Υπηρεσίας της χώρας ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ.

  4. ΓΚΟΛΦ

  Όσον αφορά στο περιβόητο γήπεδο γκόλφ με τη πρόσφατη διαμάχη αλλά και τις απειλές των μηνύσεων από μέρους της εταιρείας (σχετ. 2), αυτό συντέλεσε στο να αποσαφηνισθεί μια θολή κατάσταση.

  Σύμφωνα με τη ρητή δήλωση της εταιρείας (σχετ. 2) η οποία δεν επιδέχεται οποιασδήποτε παρερμηνείας «δεν έχουν καμία ανάγκη επιπλέον εκτάσεων για την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσής μας. Τις εκτάσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση όλων των έργων μας – δηλ. ξενοδοχείο, ΠΕΡΠΟ, γήπεδο γκόλφ – σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία τις κατέχουμε ήδη».

  Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα κάτωθι:

  1. Από την μελέτη της εταιρείας η οποία υποβλήθηκε στη ΝΑΜ το 2005 με σκοπό την έκδοση βεβαίωσης ΝΕΧΩΠ και η οποία αναφέρει ξεκάθαρα για το γήπεδο γκόλφ.
  2. Διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας (Απρίλιος 2008)
  3. Σχετικές δηλώσεις στην από 12.05.09 συνάντηση στο ΤΕΕ Βόλου, κατά την διάρκεια της οποίας η εταιρεία ενημέρωσε τον τεχνικό κόσμο της Μαγνησίας για την «επένδυσή τους». Σε αυτή τη συνάντηση εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ευθαρσώς ότι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το γκολφ.
  4. Επίσημος φάκελος διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων που υποβλήθηκε στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – ΔΕΜΑ (τον οποίο έχουμε στη διάθεσή μας).

  Η όλη ιστορία έχει δύο εκδοχές.

  Η εταιρεία θα κατασκευάσει γήπεδο γκόλφ. Στη πλευρά του Μετοχίου, στο μόνο σημείο θεωρητικά, σύμφωνα με τις μελέτες ξενοδοχείου και ΠΕΡΠΟ, που θα μπορούσε να κατασκευασθεί γήπεδο γκολφ είναι η περιοχή μεταξύ του γηπέδου του ξενοδοχείου (300 στρέμματα) και του γηπέδου του ΠΕΡΠΟ (400 στρέμματα). Σύμφωνα με τα θεωρημένα από τη Διοίκηση τοπογραφικά διαγράμματα η εταιρεία διαθέτει μόλις 957 στρέμματα στο σημείο αυτό. Η κείμενη νομοθεσία απαιτεί 550 στρέμματα ενιαίο γήπεδο για γκόλφ. Άρα δεν επαρκεί ο χώρος για «κανονικό» γήπεδο γκόλφ. Υπάρχει βεβαίως η δυνατότητα κατασκευής «προπονητικού» γηπέδου γκολφ, ή λέσχης γκολφ. Η δήλωση λοιπόν της εταιρείας ότι διαθέτει όλες τις εκτάσεις για όλα τα έργα – σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Η εκδοχή αυτή συμφωνεί με το διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας.

  Η άλλη εκδοχή περιλαμβάνει τα 330 στρέμματα στο χώρο μεταξύ του υγρότοπου και του οικισμού. Και αυτή η εκδοχή συμφωνεί με το διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας. Ατυχώς η έκταση αυτή διασχίζεται από τον νέο δρόμο με αποτέλεσμα να μην σχηματίζεται το ενιαίο γήπεδο των 550 στρεμμάτων που απαιτεί η κείμενη νομοθεσία. Στο σημείο αυτό θα εστιάσουμε στην έννοια της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Προφανώς η οποιαδήποτε αναγκαστική απαλλοτρίωση δεν θα γίνει από την εταιρεία, άλλωστε δεν έχει το δικαίωμα πλέον.

  Είναι περιττό βέβαια να υπεισέλθουμε σε θέματα όπως τίνος ευθύνη ήταν να προσέχει το τι γράφονται στα νομοσχέδια σχετικά με τους Μεσογειακούς Αγώνες, της ΝΑΜ ή των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ενεργών πολιτών.

  Έχετε, κε Νομάρχη, που τόσο ενδιαφέρεστε για «πράσινους αγώνες», εστιάσει το ενδιαφέρον σας στη σύνταξη ενός καταλόγου με τα ιδιοκτησιακά προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων με σκοπό να έχετε μια πλήρη και ακριβέστερη εικόνα των απαιτήσεων περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης; Δεν έχετε εστιάσει σε αυτό το θέμα γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα με καμιά εγκατάσταση. Οι πληροφορίες που έχουμε και παρακαλούμε να μας διαψεύσετε είναι ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησιακό πρόβλημα με άλλο χώρο αθλητικής εγκατάστασης στη Λάρισα ή στο Βόλο.

  Άρα η επίμαχη παράγραφος 31 περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων είναι «κομμένη και ραμμένη» για τα φιλέτα γης στις Νηές. Και εσείς κε Νομάρχα δεν έπρεπε να αφήσετε να «περάσει»αυτή η παράγραφος που παραλίγο να εγκριθεί από τη Βουλή.

  Το ζήτημα φυσικά δεν έχει λήξει. Η ΔΕΜΑ αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει το γήπεδο γκολφ που της υποσχέθηκαν στο φάκελο διεκδίκησης. Θα στραφεί βεβαίως στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο, κατά περίεργη σύμπτωση, είναι πάντοτε παρών όταν πρόκειται περί απαλλοτριώσεων (ειδικά των φιλέτων γης) και θα αισθανθεί την υποχρέωση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΔΕΜΑ, γιατί σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί έργο εθνικής εμβέλειας, θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα η άριστη κατά τα άλλα εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η ΔΕΜΑ έχει δεσμεύσει χώρο 660 στρεμμάτων. Γνωρίζετε τι γίνεται στη περιοχή, ή προτιμάτε την επιλεκτική πληροφόρηση η οποία βέβαια δεν εγκυμονεί κινδύνους γιατί ο καθένας επικαλείται άγνοια και αποφεύγει τον σκόπελο. Άγνοια για οποιοδήποτε θέμα που έχει να κάνει με γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις της Νομαρχίας δεν συγχωρείται. Πόσο δε μάλλον για μια υπόθεση που αφορά στην μεγαλύτερη «τουριστική επένδυση» στη Ελλάδα, ενώ αποτελεί το εν δυνάμει 2ο Βατοπαίδι της χώρας.

  Και βέβαια παραμένει το ερώτημα πως όλη αυτή η ιστορία με τα διάφορα γήπεδα γκολφ στο ένα και μοναδικό Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους στη Νοτιοδυτική Μαγνησία συνάδει με τις κατά καιρούς αποσπασματικές ενέργειες σας όταν έχετε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξετε καμία ενέργεια για γκολφ. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιος αποφασίζει τελικά; Οι τοπικοί άρχοντες, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Βόλο ή οι «υψηλές γνωριμίες»; Η ΔΕΜΑ ή ο Υπουργός Πολιτισμού; Τι ξέρετε για τον τόπο μας και δεν το δηλώνετε δημόσια; Τι έγγραφα έχετε στείλει στη ΔΕΜΑ και στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να ενημερώσετε επίσημα για την αρνητική στάση της Νομαρχίας έναντι του γκολφ και όχι μόνο μέσω δημοσιευμάτων στο τοπικό τύπο.

  Μόνο έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους αποφασίζοντες να επεξεργασθούν εναλλακτικές λύσεις. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι εναλλακτικές λύσεις που δεν αναφέρει και δεν εξετάζει κανείς;
  ► η μεταφορά του αθλήματος στην Αθήνα σε υφιστάμενο γήπεδο προδιαγραφών, για παράδειγμα στη Γλυφάδα (σχετική πρόσφατη αναφορά του Υφυπουργού Αθλητισμού στην τηλεόραση) ή στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής όπου αυτή τη στιγμή διεξάγεται το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γκολφ
  ► η διεξαγωγή του σε άλλο σημείο των Νομών Μαγνησίας ή Λάρισας ή άλλου Νομού σε γήπεδο που θα κατασκευαστεί,
  ► στη τελική ακύρωσή του (το δικαίωμα αυτό δίδεται από το καταστατικό της ΔΕΜΑ – ακύρωση δύο ή τριών αθλημάτων).

  Είναι ευνόητο ότι οριστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μόνο εάν η Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων, η ΔΕΜΑ, ή το επισπεύδον Υπουργείο μέσω του Υφυπουργού Αθλητισμού προβεί σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία θα γίνεται αναφορά για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι για το άθλημα του γκολφ. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση δημιουργεί θολό τοπίο και παραπέμπει σε άλλου είδους ερωτήματα.

  Κατόπιν των ανωτέρω σας καλούμε όπως μας ενημερώσετε:
  ► γιατί η παρουσίαση του MASTER PLAN της εταιρείας έγινε στην ΟΚΕ και όχι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Είναι απόλυτα λογικό ότι τα μέλη που θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν επί της ΜΠΕ θα πρέπει να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος. Η παρουσίαση του MASTER PLAN στο Νομαρχιακό Συμβούλιο θα συμπλήρωνε τις γνώσεις τους και ίσως έλυνε και αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτήματα. Παρακαλούμε για την χορήγηση του φακέλου του MASTER PLAN και των πρακτικών της συνάντησης.
  ► εάν έχει γίνει τελικά σύγκριση της παρουσίασης του MASTER PLAN με την ΜΠΕ ειδικά σε ότι αφορά το/τα γήπεδο/δα γκολφ. Παρακαλούμε για την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη των συμβούλων σας που εξέτασαν τους φακέλους.
  ► εάν έχετε αποστείλει έγγραφα στη ΔΕΜΑ και στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να ενημερώσετε έγκαιρα για την αρνητική στάση της Νομαρχίας και ότι το άθλημα του γκολφ δεν μπορεί διεξαχθεί στις Νηές. Παρακαλούμε για την χορήγηση αντιγράφων από τα σχετικά έγγραφα.

  Σας ευχαριστούμε και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

  Με εκτίμηση,
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Δ.Σ.

  Χ. ΚΑΡΑΖΟΥΠΗΣ

 21. Xρ. Καραζούπης 22 Ιουνίου, 2009 στις 12:02 μμ #
  ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ – ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο Πρός: ΝΑΜ 1. Πρόεδρο Νομαρχιακού Συμβουλίου κο Γ. Μπάϊμπα 2. Νομάρχη Μαγνησίας, κο Α. Παπατόλια 3. κο Ι. Πρίντζο 4. κο Α. Κοκκίνη 5. κο Απ. Νάνο Διοικητήριο, Βόλος 6. Συνήγορο του Πολίτη Χατζηγιάννη Μέξη 5 115 28 Αθήνα Υπόψη: κας Φλιάτουρα (Αρ. πρωτ. αναφοράς: 1687/08/2.1- με συνημμένα) ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ξενοδοχειακής Μονάδας 999 κλινών με συνοδά έργα μονάδων αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού στη περιοχή του Όρμου ΝΗΕΣ, Δήμου Σούρπης, Νομού Μαγνησίας Η παρούσα έκθεση αποτελείται από έντεκα (11) διακριτά μέρη. 1. Εισαγωγή 2. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής 3. Αίτηση αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης 1683 στρεμμάτων 4. Νομοθεσία 5. Τεχνικά θέματα επί της ΜΠΕ 6. Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους – ΤΙΦΚ 7. Υγρότοπος (λιβάρι) 8. ΠΕΡΠΟ – Ιδιωτική Πολεοδόμηση 9. Γήπεδο γκόλφ 10. Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη 11. Συμπεράσματα 1. Εισαγωγή Η επένδυση αφορά συνολικά στην κατασκευή και λειτουργία ενός πρότυπου ολοκληρωμένου παραθεριστικού θερέτρου με την επωνυμία «ΟΡΜΟΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ – LAVENDER BAY GOLF RESORT», Το κατά την εταιρεία πρότυπο ολοκληρωμένο παραθεριστικό θέρετρο θα περιλαμβάνει σύμφωνα με το διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας: 1. ξενοδοχείο 5 αστέρων, 999 κλινών (α’ φάση) σε μορφή επιπλωμένων διαμερισμάτων σε γήπεδο 300 στρεμμάτων με μελλοντική επέκταση σε 1400 κλίνες (β’ φάση) με συνοδά έργα εργοστασίου αφαλάτωσης ημερήσιας ελάχιστης παραγωγής 1500 m3 πόσιμου νερού/ημέρα και μονάδας βιολογικού καθαρισμού δυναμικότητας 500 m3/ημέρα με μελλοντική επέκταση σε 1000 τόνους λύματα /ημέρα. 2. παραθεριστικό θέρετρο 400 κατοικιών οι οποίες προορίζονται για πώληση σε όμορο, με το του ξενοδοχείου) γήπεδο 400 στρεμμάτων (διαφημίζονται στο διαδίκτυο http://www.dolphinci.com/lavender.asp.), 3. γήπεδο/γήπεδα γκόλφ 18 οπών πρωταθλητισμού 4. λίμνες, λέσχη γκόλφ, κέντρο αναζωογόνησης, beach club, μαρίνα η οποία θα χρησιμοποιείται για αγκυροβόλιο γιώτ. Όλα τα προαναφερόμενα θα οικοδομηθούν στο όνομα των μεσογειακών αγώνων του 2013 στην περιοχή ΝΗΕΣ του Δήμου Σούρπης, του Νομού Μαγνησίας. Για αυτού του είδους τα σύνθετα έργα, η τυπική διαδικασία (standard procedure) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία υπαγορεύει την υποβολή ολόκληρης της μελέτης στη κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ όπου δίνεται η δυνατότητα στην αρμόδια Υπηρεσία να αποκτήσει μια εικόνα του όλου εγχειρήματος. Σε αυτή την περίπτωση η ΜΠΕ περιλαμβάνει όλα τα προαναφερόμενα έργα. Η «επένδυση» σύμφωνα με το διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας αλλά και την μελέτη ΝΕΧΩΠ που κατέθεσε το 2005 στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΜ περιλαμβάνει εγκαταστάσεις γκόλφ, στις οποίες θα διεξαχθεί το άθλημα του γκόλφ στους μεσογειακούς αγώνες του 2013. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η δημιουργία και λειτουργία γηπέδων golf κατατάσσεται στην Α1 κατηγορία έργων και δραστηριοτήτων και η αρμοδιότητα περιβαλλοντικής αδειοδότησης ανήκει στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (Αθήνα). Επισημαίνεται επίσης ότι η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει την αρμοδιότητα και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση τουριστικών εγκαταστάσεων (ξενοδοχείων), που εγκαθίστανται ή πρόκειται να εγκατασταθούν σε εκτός σχεδίου περιοχές, με δυναμικότητα μεγαλύτερη των 1000 κλινών ( δυναμικότητα > 1000 κλίνες). Οι δυναμικότητες κάτω των 1000 κλινών εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας (Δ/νσεις ΠΕ.ΧΩ). Η προτεινόμενη ξενοδοχειακή μονάδα, σύμφωνα με τις υποβληθείσες μελέτες σχεδιάστηκε από την εταιρεία να είναι της τάξης των 999 κλινών. !!! Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι για κάθε ένα από τα έργα (ξενοδοχείο, γήπεδα golf, οικιστική ανάπτυξη σε περιοχή ΠΕΡΠΟ αλλά και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και μονάδα αφαλάτωσης) επιβάλλεται από την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία η περιβαλλοντική του αδειοδότηση και ο αρμόδιος προς τούτο φορέας προσδιορίζεται από το μέγεθος μίας εκάστης αυτόνομης εγκατάστασης. Η συνολική πρόταση της εταιρείας όπως αυτή προβάλλεται/διαφημίζεται περιλαμβάνει το σύνολο των προαναφερόμενων έργων και δεν αναφέρεται σε αυτόνομες, ανεξάρτητες εγκαταστάσεις/δραστηριότητες. Συνεπώς η εταιρεία όφειλε να δώσει στον αρμόδιο κρατικό φορέα να εξετάσει, να αξιολογήσει και να αποφανθεί για τις συνολικές επιπτώσεις του έργου, αθροιστικές και συνεργητικές. Αντί της συνολικής πρότασης η εταιρεία αποφάσισε να υποβάλει αποσπασματικά μελέτες σε διαφορετικές Υπηρεσίες. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του Νομού μας, με λεπτομερή υπομνήματα, και όχι μόνο, τα οποία αφορούν στη φύση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενημέρωσαν έγκαιρα τόσο το Γραφείο του κου Νομάρχη όσο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ότι το φαραωνικό αυτό έργο έχει κατατμηθεί, ● τόσο οριζόντια (το έργο «σαλαμοποιείται» σε υποέργα και υποβάλλονται μελέτες σε διαφορετικές Υπηρεσίες ώστε καμιά Υπηρεσία ή αρμόδιος κρατικός φορέας να μην έχει συνολική εικόνα του όλου εγχειρήματος) ● όσο και κάθετα (το κάθε υποέργο κατασκευάζεται σε φάσεις, Α, Β, Γ …φάση ώστε η εταιρεία να κατοχυρώσει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την Υπηρεσία με τη μικρότερη δυνατή δυναμικότητα για κάθε υποέργο). Η μεθόδευση της όλης κατάστασης είναι πλέον ξεκάθαρη. Η εκτίμησή μας είναι ότι μόλις η εταιρεία κατοχυρώσει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το ξενοδοχείο και τα συνοδά έργα του εργοστασίου αφαλάτωσης και της μονάδας βιολογικού καθαρισμού θα υποβάλει τη ΜΠΕ που αφορά στην περιοχή ΠΕΡΠΟ – ιδιωτικής πολεοδόμησης στην κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΕΥΠΕ). Η ΕΥΠΕ θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων γιατί θα υπάρχει ήδη έγκριση περιβαλλοντικών όρων του ξενοδοχείου με τα συνοδά έργα, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει την «πρωτογενή αξιολόγηση των περιβαλλοντικών όρων». Μόλις κατοχυρωθεί και η έγκριση από την ΕΥΠΕ, θα προβληθεί το αίτημα για το γήπεδο γκόλφ. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας η κατασκευή γηπέδου γκόλφ απαιτεί 550 στρέμματα ενιαίο γήπεδο και επιπλέον υποστηρικτικές δομικές κατασκευές που αγγίζουν το 60% του γηπέδου, το οποίο δεν υπάρχει. Θεωρητικά υπάρχουν μόνο 330 στρέμματα τα οποία τέμνονται στη μέση από επαρχιακό δρόμο. Η εταιρεία θα επικαλεσθεί λόγους εθνικής σημασίας και η αρμόδια Υπηρεσία θα απαλλοτριώσει 250 στρέμματα ιδιωτών ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην εταιρεία να κατασκευάσει το γήπεδο με σκοπό να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της. 2. Το Ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής (που θα γίνει η «επένδυση») Το ζήτημα του ιδιοκτησιακού έγινε γνωστό με φροντίδα των πολιτών εις δόξαν των Υπηρεσιών του Ελληνικού Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες επιτρέψτε μας, να εκφράσουμε τη βαθιά πικρία μας, ενεργούν σε όλα τα θέματα που αφορούν στη συγκεκριμένη «επένδυση» με ένα τρόπο τόσο ράθυμο στον έλεγχο και εξαιρετικά γενναιόδωρο στις διευκολύνσεις προς τη Μητρόπολη και την Εταιρεία, σαν να μην πρόκειται για την προάσπιση του συμφέροντος αυτού του κράτους και των πολιτών, σκοπός για τον οποίο είναι εντεταλμένοι. Οι εμπεριστατωμένες λοιπόν έρευνες και επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν διαβιβασθεί αρμοδίως προς όλες τις αρμόδιες, για το θέμα, Υπηρεσίες (Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας, Υπουργείο Οικονομικών – Κεντρική Υπηρεσία, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Κεντρική Υπηρεσία) καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησία της Εκκλησίας στην περιοχή. Για τον σκοπό αυτό διοργανώθηκε και ημερίδα στη Σούρπη όπου καταξιωμένοι επιστήμονες ανάπτυξαν το θέμα με λεπτομέρειες και στοιχειοθέτησαν την πραγματική κατάσταση που διέπει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη συγκεκριμένη περιοχή. Δια την πλήρη ενημέρωσή σας επισυνάπτουμε την πρώτη απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών η οποία ίσως αποτελέσει και μια εισαγωγή στο θέμα από πλευράς Δημοσίου. Ο κ. Νομάρχης παλιότερα αλλά και πρόσφατα δήλωσε στον τοπικό τύπο ότι ο ίδιος «ξεκαθαρίζει ότι με δεδομένες τις αμφισβητήσεις που έχουν εγερθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και μέχρι οι αρμόδιες Υπηρεσίες να αποφανθούν οριστικά, η ΝΑΜ δεν θα προβεί σε καμιά άλλη διοικητική ενέργεια». Ζητάμε λοιπόν και από τους επικεφαλείς των υπολοίπων παρατάξεων του Νομ. Συμβουλίου να ψηφίσουν αρνητικά για τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφού δεν υπάρχει οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού. Σχετική αρνητική θέση έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Σούρπης. 3. Αίτηση αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης 1683 στρεμμάτων. Στη ΜΠΕ-κεφ. 4-σελ.71 αναφέρεται ότι «η γειτονική περιοχή του γηπέδου είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση με σχετικές πράξεις χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Αλμυρού» (τίτλος παραγράφου Δασικός Πλούτος). Θεωρούμε την αίτηση της εταιρείας στο Δασαρχείο Αλμυρού για αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης 1683 στρεμμάτων, όμορης στο γήπεδο του ξενοδοχείου ένα σημαντικό γεγονός γι αυτό και το αναφέρουμε ξεχωριστά. Σημαντικό γεγονός γιατί δείχνει τις αληθινές προθέσεις της εταιρείας που κρύβονται πίσω από το φιλοπεριβαλλοντικό προσωπείο της. Γιατί είναι απαραίτητος ο αποχαρακτηρισμός μιας τεράστιας, για τα δεδομένα της περιοχής, δασικής έκτασης; Τι ακριβώς θέλει να κατασκευάσει σε αυτή την έκταση η εταιρεία; Άλλωστε στις 17.01.2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Σούρπης αποφάσισε ομόφωνα να παραμείνει η συγκεκριμένη έκταση ως έχει, δηλ. δασική. 4. Νομοθεσία 4.1. Η Μ.Π.Ε. δεν λαμβάνει υπόψη θεσμοθετημένο σχεδιασμό και συγκεκριμένα την Υ.Α. 25292/2003 «Έγκριση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας» (ΦΕΚ 1484/Β/10.10.2003), που έχει θεσμοθετηθεί βάσει του Ν. 2742/99 «Χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ207Α/1999) και αντίκειται στο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής όπως απ’ αυτό καθορίζεται (ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού). 4.2. Δεν λαμβάνει υπόψη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το Ν.2468/1997 «Κύρωση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης στις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία ή και απερήμωση, ιδιαίτερα στην Αφρική» (ΦΕΚ 32/Α/6.3.1997) και την ΚΥΑ 99605/3719/2001 για αποδοχή «Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Ερημοποίησης» (ΦΕΚ 974/Β/27.7.2001) στο Παράρτημα της οποίας Κεφ.1 άρθρ.1 η ανατολική Θεσσαλία αναφέρεται μεταξύ των περιοχών που κινδυνεύουν άμεσα από ερημοποίηση. 4.3. Πως ακριβώς χαρακτηρίζεται η συνολική «επένδυση»; Ήπια ή εντατική; Το Περιφερειακό πλαίσιο δεν αναφέρεται σε εντατικές τουριστικές αναπτύξεις εκτεινόμενες σε ολόκληρες περιοχές. 5. Τεχνικά θέματα – Σχόλια επί της ΜΠΕ: 5.1 Αφαλάτωση: Το πρόβλημα με την αφαλάτωση είναι δομικό. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η εταιρεία έπρεπε να είχε συμπεριλάβει εναλλακτικές λύσεις στην προμελέτη όταν αυτή υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2006. Αντ’ αυτού η μόνη ουσιαστική αναφορά στην αφαλάτωση ήταν 3, στην κυριολεξία, γραμμές κειμένου με τις οποίες δήλωναν ότι το νερό που θα τροφοδοτήσει τις εγκαταστάσεις θα προέρχεται από εργοστάσιο αφαλάτωσης δυναμικότητας 7500 μ3/ημέρα και ένα τοπογραφικό που καθόριζε τη θέση του εργοστασίου 250μ από τα όρια του οικισμού και 50 μ από τον υγρότοπο. Η ανεπαρκής συμπεριφορά της αρμόδιας Υπηρεσίας, η οποία έδωσε την έγκριση για τη προμελέτη χωρίς να ζητήσει, ενώ ήταν υποχρεωμένη από την κείμενη νομοθεσία, εναλλακτικές λύσεις με την πλήρη αιτιολόγησή τους, και χωρίς βεβαίως να απαιτήσει, ως είχε υποχρέωση, σημαντικές πληροφορίες όπως απόσταση ορίου γηπέδου από τα όρια οικισμού και υγροβιότοπου, κ.α. διαιώνισε το πρόβλημα. Το θέμα δεν θα ερχόταν στην επιφάνεια και τόσο η ΝΑΜ όσο και η Περιφέρεια θα έδιναν έγκριση για τα πάντα, οτιδήποτε προωθούσε η εταιρεία. Το πρόβλημα άρχισε όταν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του Νομού άρχισαν να ενοχλούν τις Υπηρεσίες με συγκεκριμένα τεχνικά θέματα και ερωτήσεις, μεταξύ των άλλων και για την αφαλάτωση. Μετά από τις συνεχείς πιέσεις των περιβαλλοντικών ομάδων, η εταιρεία στην Μελέτη ΠΕ μετέφερε το εργοστάσιο αφαλάτωσης σε άλλη θέση ΑΦ-0 (όπως είχε υποδειχθεί σε αριθμό εγγράφων και επιστολών), πλέον των 500 μέτρων από τα όρια οικισμού (υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις και ως προς τη νομιμότητα και της νέας θέσης αφού ή μη τι άλλο, χωροθετείται σε δασική ή σε μέρος δασικής έκτασης), εμμέσως πλην σαφώς αποδεχόμενη το παράνομο της πρώτης και μοναδικής επιλογής της. Θεωρούμε βέβαια ότι αυτή ήταν δουλειά των αρμόδιων Υπηρεσιών και όχι των περιβαλλοντικών ομάδων. Όπως προαναφέρθηκε το πρόβλημα είναι δομικό. Το οποίο σημαίνει ότι δεν διορθώνεται εύκολα. Η εταιρεία εντέχνως μετατρέπει την πρώτη και μοναδική επιλογή της σε εναλλακτική λύση (ΑΦ-1), καθ’ ην στιγμή παραδέχεται στα κείμενα της ΜΠΕ ότι η λύση είναι παράνομη και δεν συμβαδίζει με την κείμενη νομοθεσία (πολεοδομικό κανονισμό). Δημιουργείται το εύλογο ερώτημα εάν μια παράνομη λύση μπορεί να βαπτισθεί και «εναλλακτική» και φυσικά να την αποδεχθεί η αρμόδια Υπηρεσία. Όσον αφορά την 2η «εναλλακτική λύση» ΑΦ-2 αυτά που δεν αναφέρει η εταιρεία έχουν ως εξής: 1) στις άλλες δύο λύσεις επιδεικνύει τεράστιο ενδιαφέρον για την όχληση που θα προκύψει από τη λειτουργία του εργοστασίου τόσο για τον πληθυσμό του οικισμού όσο και του υγροτόπου και των μαντριών. Από τα προαναφερόμενα συνάγεται ότι όντως υπάρχει όχληση, κατά συνέπεια θα υπάρχει όχληση και για τη θέση ΑΦ-2, η οποία τοποθετείται εντός του γηπέδου του ξενοδοχείου, δηλ. μεταξύ των κατοικιών/κτισμάτων. Το επιχείρημα για την απειλή της δημόσιας υγείας, από την τοποθέτηση εργοστασίου αφαλάτωσης δίπλα σε βιολογικό καθαρισμό είναι άτοπο, γιατί το γήπεδο του ξενοδοχείου είναι 303 στρέμματα και δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη το εργοστάσιο αφαλάτωσης να τοποθετηθεί δίπλα στο βιολογικό καθαρισμό. Επιπρόσθετα, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα ποιος ένοικος/τουρίστας του ξενοδοχείου θα δεχθεί διαμονή σε διαμέρισμα/κατοικία που γειτνιάζει με εργοστάσιο αφαλάτωσης ή/και βιολογικό καθαρισμό. Η έννοια της νυκτερινής ησυχίας και του ξεκούραστου ύπνου χάνουν πλέον τη σημασία τους. Ο θόρυβος από τις αντλίες υψηλής πίεσης (90-100 dB), έστω και με οποιαδήποτε μόνωση είναι κάτι το εξωπραγματικό και δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Ενώ γίνεται αναφορά στο μεγάλο υψόμετρο, στο μήκος των απαιτούμενων αγωγών, στις απώλειες του συστήματος, δεν γίνεται εσκεμμένως καμία αναφορά στο σπουδαιότερο παράγοντα. Ότι η επιλογή αυτή έχει το μεγαλύτερο κόστος για την εταιρεία. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές λύσεις, η εταιρεία είχε ήδη αποφασίσει για τη μια και μοναδική επιλογή, απλώς οι βάσιμες ενστάσεις που έγιναν, ανάγκασαν την εταιρεία να μεταφέρει καταρχάς σε άλλη θέση το εργοστάσιο και κατά δεύτερο λόγο να «κατασκευάσει» εναλλακτικές λύσεις, μη ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Άρα ουσιαστικά δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αλλά πρόταση για χωροθέτηση εργοστασίου, μία και μοναδική επιλογή ήταν στο στάδιο της προμελέτης, μία και μοναδική παραμένει και στο στάδιο της ΜΠΕ (απλώς μεταφέρθηκε 700 μέτρα πιο μακρυά από την προηγούμενη θέση). Σημειώνεται ότι ο αγωγός θαλασσοληψίας διέρχεται από το επιχωματωμένο (μπαζωμένο) τμήμα του υγρότοπου και φυσικά από την παραλία λουομένων. Όσον αφορά στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, το εργοστάσιο αφαλάτωσης θα «καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια ανά έτος που αντιστοιχεί προσεγγιστικά στη κατανάλωση 578 νοικοκυριών», σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρείας (κεφ. 6 – σελ. 38) δηλ. περισσότερο από όλα τα σπίτια του Δήμου Σούρπης (της Σούρπης που δεν έχει παραπάνω από 300 σπίτια και όλων των υπόλοιπων χωριών). Ο υπολογισμός αντιστοιχεί στη δυναμικότητα των 1500 m3 πόσιμου νερού / ημέρα. Η εταιρεία υποστηρίζει στη ίδια μελέτη ότι η δυναμικότητα θα αυξηθεί σε 6000 m3 πόσιμου νερού / ημέρα για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2500 νοικοκυριά, δηλ. στην κατανάλωση όλης της «Περιφέρειας» Αλμυρού. Οι ενδείξεις είναι ότι η επέκταση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη σε περίπτωση κατασκευής του γηπέδου γκόλφ (πως θα ποτίζεται το γήπεδο γκόλφ;). Σημειώνεται ότι στα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας αναφέρεται και περαιτέρω επέκταση της δυναμικότητας του εργοστασίου στα 10000 m3 πόσιμου νερού / ημέρα, ποσότητα αντίστοιχη των 5000 νοικοκυριών. Είναι γεγονός ότι το εργοστάσιο κατανάλωσης είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο, για αυτό τον λόγο η εταιρεία προτείνει δύο σειρές μέτρων για τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας, με την πρώτη σειρά μέτρων να αναφέρεται σε τουρμπίνες βελτιωμένης απόδοσης. Η δεύτερη σειρά μέτρων, μελλοντικά, αναφέρεται στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η εγκατάσταση αιολικού πάρκου ή φωτοβολταϊκής μονάδας, η οποία σημειωτέον θα εξασφαλίσει τις ενεργειακές ανάγκες όλης της «ανάπτυξης» (συμπεριλαμβανομένων και της λειτουργίας και της αφαλάτωσης και του βιολογικού) (κεφ. 7 – σελ. 24). Άλλωστε, οι λύσεις αυτές ενδιαφέρουν τον φορέα του έργου ζωτικά, καθώς οι φιλοπεριβαλλοντικές αυτές λύσεις είναι σύμφωνες με τη γενικότερη αναπτυξιακή στρατηγική και φιλοσοφία του, αλλά συγχρόνως μπορούν να αξιοποιηθούν στην ενίσχυση της φιλοπεριβαλλοντικής ταυτότητας του τουριστικού προϊόντος (που είναι βασική επιδίωξη του φορέα). Ταυτόχρονα, οι λύσεις αυτές θα είναι (τουλάχιστον μακροπρόθεσμα) και οικονομικά ελκυστικές για το φορέα του έργου. Έτσι, ακόμη και αν δεν εφαρμόζονται στην παρούσα φάση, θα προγραμματισθεί από το φορέα χρονοδιάγραμμα έρευνας και εφαρμογής τους» (κεφ. 5 – σελ. 68). Το ερώτημα είναι διττό: • ποιος είναι ο αριθμός των στρεμμάτων που χαρακτηρίζει ένα φωτοβολταικό πάρκο ήπια ή εντατική επένδυση; • εάν το συγκεκριμένο τοπίο θα χαρακτηρίζεται μετά από όλες τις επεμβάσεις ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους 5.2 Ξενοδοχείο – Εναλλακτική λύση Ε5 (κεφ. 5 – σελ. 97) Στη συγκεκριμένη εναλλακτική λύση/πρόταση το γήπεδο του ξενοδοχείου χωροθετείται σε ζώνη 300 στρεμμάτων παράλληλα με τον παληό δρόμο Σούρπη – Νηές (μεταξύ του νέου και του παλαιού δρόμου). Η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα κατασκευάσει ξενοδοχείο σε αυτή τη ζώνη, με την παραδοχή ότι από τα 300 στρέμματα έχει αγοράσει τα 43, ενώ αναφέρει ότι «για τα υπόλοιπα έγιναν διαπραγματεύσεις και αρχικές βολιδοσκοπήσεις». Πως είναι δυνατόν να προτείνεται ως εναλλακτική λύση, γήπεδο/περιοχή η οποία ανήκει σε ιδιώτες και δεν υπάρχει καν η δυνατότητα εξαγοράς (εάν υπήρχε θα είχαν ήδη αγορασθεί όπως έγινε και με τα 43 στρέμματα). Όπως η ίδια η εταιρεία παραδέχεται ότι «η ανάγκη διαπραγμάτευσης με μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών γης για την ολοκλήρωση της αγοράς, θα δημιουργούσε κάποια αναστάτωση στο κοινωνικό περιβάλλον της Σούρπης, ενώ δεν είναι σαφής και ο χρόνος (αλλά και το τελικό αποτέλεσμα) της κατάληξης των διαπραγματεύσεων». Το εύλογο ερώτημα είναι αφού δεν είναι σαφές το τελικό αποτέλεσμα της κατάληξης των διαπραγματεύσεων πως αυτή η πρόταση συμπεριλαμβάνεται στις εναλλακτικές λύσεις; Δεν είναι νοητή η εξέταση/αξιολόγηση εναλλακτικής λύσης για χώρο του οποίου η εταιρεία δεν είναι ιδιοκτήτης. 5.3 Παλαιά και νέα χάραξη δρόμου Σούρπη – Νηές (θέση Αγία Τριάδα – Νηές) – Επαρχιακή οδός Νο 39 Όσον αφορά στο δρόμο Σούρπη-Νηές – την επαρχιακή οδό Νο 39 – οι αναφορές στο κείμενο της ΜΠΕ αφορούν κυρίως στον ένα δρόμο, την νέα ή την παλαιά χάραξη. Έτσι δεν είναι εύκολο στον αναγνώστη και μάλιστα στην Υπηρεσία να διαπιστώσει ότι την στιγμή αυτή υπάρχουν 2 δρόμοι πρόσβασης στις Νηές από την θέση Αγία Τριάδα. ► Κεφ. 3- σελ. 3. Αναφέρονται και οι δύο δρόμοι «η επαρχιακή οδός Νο 39 Σούρπη – Όρμος Νηές η οποία διέρχεται σε απόσταση 1200 περίπου μέτρων δυτικά του έργου (η νέα χάραξη διέρχεται περί τα 800 μέτρα δυτικά του έργου)». ► Κεφ. 4- σελ. 76. Αναφέρεται μόνο ο ένας δρόμος «η επαρχιακή οδός Νο 39 Σούρπη – Όρμος Νηές η οποία διέρχεται σε απόσταση 150; περίπου μέτρων δυτικά του έργου». ► Κεφ. 4- σελ. 99. Αναφέρεται μόνο ο ένας δρόμος «η επαρχιακή οδός Νο 39 Σούρπη – Όρμος Νηές η οποία διέρχεται σε απόσταση 1200 περίπου μέτρων δυτικά του έργου». ► Κεφ. 4- σελ. 100. Στο σχήμα 4.3.4-1 που παρουσιάζεται στη σελ. 100 αποτυπώνεται μόνο ο ένας δρόμος, ο παληός. ► Κεφ. 4- σελ. 101. Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε ένα δρόμο, στον παληό «το τμήμα ΔΖ της επαρχιακής οδού αρ. 39 Σούρπη Νηές θα φορτίζεται με το 100% του συνολικού φόρτου των 1.324 ΜΕΑ – (Μονάδες Επιβατηγών Αυτοκινήτων) όλο το 24ωρο και στις δύο κατευθύνσεις (περίπου 660 οχήματα ανά κατεύθυνση). ► Κεφ. 4- σελ. 113. Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε ένα δρόμο, στο νέο «μια άλλη πίεση ασκεί ο πρόσφατος ασφαλτοστρωμένος δρόμος Σούρπης – Νηών, που τραυματίζει εν μέρει το φυσικό τοπίο του Χλωμού όρους, όπου κυριαρχούν αραιοί θαμνώνες». ► Κεφ. 5- σελ. 5α. Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε ένα δρόμο, στη παλαιά χάραξη σύμφωνα με το σχήμα 5.2.1-1 «Στη συνέχεια κυρίως μέσω της επαρχιακής οδού Νο 39 Σούρπη – Όρμος Νηές γίνεται προσέγγιση του Όρμου Νηών». ► Κεφ. 6- σελ. 18. Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε ένα δρόμο, στη παλαιά χάραξη. ► Κεφ. 6- σελ. 19. Στο σχήμα 6.1.1-5 αποτυπώνεται η παλαιά χάραξη μόνο. Σημειώνεται, ότι ανεξάρτητα από τις αναφορές της εταιρείας στη ΜΠΕ για ένα ή για δύο δρόμους πρόσβασης, η ουσία είναι ότι ο νέος δρόμος αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια της εταιρείας, όπως αυτά αναφέρονται στο διαφημιστικό της φυλλάδιο, για την υλοποίηση του γηπέδου γκόλφ. Τα σχέδια της εταιρείας συμπίπτουν και με την πρόταση του φακέλου διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων. Αναφερόμαστε στην έκταση των 330 στρεμμάτων, την οποία ο νέος δρόμος χωρίζει, στην κυριολεξία, στη μέση. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία που αφορά στη κατασκευή και λειτουργία γηπέδων γκόλφ απαιτούνται 550 στρέμματα ενιαίο γήπεδο. Η εταιρεία δεν έχει εναλλακτικές λύσεις. Ήδη κατέθεσε αίτηση αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης 1682 στρεμμάτων η οποία απορρίφθηκε από το Δασαρχείο Αλμυρού. Ο νέος δρόμος είναι εμπόδιο στα σχέδια της εταιρείας. Τι ακριβώς προτίθενται να πράξουν (με πράξεις και όχι με λόγια) ο Νομάρχης και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι ώστε η νέα χάραξη να παραμείνει ως έχει και να μην αποχαρακτηρισθεί ως δρόμος. 5.4 Έκταση ακτής κολύμβησης Στο χάρτη ΜΠΕ4 – Άμεση περιοχή – Χρήσεις γης & υποδομές – η ακτή κολύμβησης αποτυπώνεται σε μήκος 200 μέτρων. Προφανώς η υπόλοιπη παραλία έχει δεσμευτεί για άλλες μελλοντικές χρήσεις γης, όπως την κατασκευή μαρίνας σε μήκος το οποίο δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, μιας και προορίζεται για γιώτ πολυτελείας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας ο πληθυσμός ξενοδοχείου και ΠΕΡΠΟ σε μια δεδομένη στιγμή στο μέλλον μπορεί να φθάσει και τα 4000 άτομα. Στα 4000 άτομα, δεν υπολογίζεται ο πληθυσμός της Σούρπης και του οικισμού των Νηών, ο οποίος το καλοκαίρι αυξάνεται. Ποια είναι η φέρουσα ικανότητα μιας ακτής κολύμβησης 200 – 300 μέτρων όσον αφορά τον αριθμό λουομένων που μπορεί να δεχθεί σε μια συγκεκριμένη στιγμή, 1000, 3000, 5000 άτομα; Παρεμπιπτόντως, πουθενά στην ΜΠΕ δεν θίγεται το θέμα της πρόσβασης στην παραλία των «ντόπιων» αλλά και των επισκεπτών που επιθυμούν να κολυμπήσουν όπως κάνουν μέχρι τώρα επί σειρά ετών. Η κείμενη νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, όχι σε μέρος της παραλίας, αλλά σε όλο το μήκος και πλάτος της παραλίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εταιρεία θα περιφράξει το χώρο και δή την παραλία για τον έλεγχο πρόσβασης του κοινού. Η εταιρεία θα πράξει σύμφωνα με το επιχειρηματικό συμφέρον της. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα πράξουν για το συγκεκριμένο θέμα ο Νομάρχης και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι (όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις). Πως ακριβώς θα δεσμευτεί η εταιρεία έναντι του νόμου (με ποινικές ρήτρες) ώστε η πρόσβαση στην παραλία σε όλο το μήκος και πλάτος της να παραμείνει ελεύθερη για τον πολίτη εσαεί. 5.5 Ειδική Τεχνική Μελέτη Εφαρμογής (Ε.Τ.Μ.Ε.) Στο κεφ. 7 – σελ. 31, η ΜΠΕ παραπέμπει σε μια Ειδική Τεχνική Μελέτη Εφαρμογής (Ε.Τ.Μ.Ε.), η οποία όμως θα εκπονηθεί αφού πρώτα το έργο εγκριθεί, δηλαδή εκ των υστέρων. Τα ζητήματα αυτά όμως, πρέπει να αντιμετωπίζονται στην φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δηλ. να εξετάζονται λεπτομερώς από την εκπονηθείσα ΜΠΕ. 5.6 Θαλάσσιο Περιβάλλον Υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν θίγονται, αλλά είναι πολύ σοβαρά για το θαλάσσιο βιοτικό περιβάλλον, όπως π.χ. τα παρακάτω: Δεν αξιολογείται η καθημερινή καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων φυτικού & ζωικού πλαγκτόν, ωαρίων και γόνου που εισροφούνται στη μονάδα, μαζί με τα 3840 m3 θαλασσινού νερού/ημέρα, και καταστρέφονται. Εάν η δυναμικότητα αυξηθεί • στα 6000 m3 πόσιμου νερού/ημέρα αυτό αντιστοιχεί σε εισρόφηση 16000 m3 θαλασσινού νερού/ημέρα. • στα 10000 m3 πόσιμου νερού/ημέρα αυτό αντιστοιχεί σε εισρόφηση 28000 m3 θαλασσινού νερού/ημέρα. Το φαινόμενο αυτό θα είναι καταστροφικό εάν π.χ. ο όρμος των Νηών προσφέρεται για την αναπαραγωγή κάποιων θαλάσσιων οργανισμών. Ενδεχόμενο το οποίο η ΜΠΕ δεν το εξετάζει. Πολύ περισσότερο, δεν εξετάζεται η επίπτωση στο οικοσύστημα από την αλλαγή που θα υποστούν τα ασθενή, σήμερα, θαλάσσια ρεύματα του όρμου. Απλώς πιθανολογείται ότι θα υπάρχει αμελητέα επίπτωση. Η ανασκαφή του βυθού του κλειστού όρμου, σε ζώνη συνολικού μήκους 1.100 μ., (700 μ. για τον αγωγό τροφοδοσίας και 400 για τον αγωγό διάθεσης της άλμης), σε δύο διαφορετικά σημεία, του βυθού του όρμου κατά μήκος των αγωγών τροφοδοσίας και διάθεσης της άλμης, η μεταφορά του εδαφικού υλικού της ανασκαφής το οποίο θα έχει μάζα 64000 τόνων περίπου (κεφ. 6 – σελ. 59) και η διαταραχή που αυτή θα προκαλέσει (από εξαφάνιση έως βαρύ «τραυματισμό») του βενθικού οικοσυστήματος, αντιμετωπίζεται, επίσης, «ως μικρής έντασης και έκτασης αρνητικές επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους ή τα νερά της άμεσης και ευρύτερης περιοχής», δηλ. ως ελάχιστη επίπτωση. Το ίδιο και η σοβαρότατη επίπτωση που θα έχει σε όλο τον όρμο το γεγονός ότι για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έργα εκσκαφής του πυθμένα, και για σημαντικό χρόνο μετέπειτα, αυτός θα μετατραπεί σε «κλειστή χαβούζα λασπόνερων» εξαιτίας της αιώρησης και επαναιώρησης των ιλυωδών υλικών του πυθμένα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διάθεση του υλικού της εκσκαφής – 64000 τόνοι (βυθοκορήματα) «θα γίνει στην ανοικτή θάλασσα και οπωσδήποτε εκτός του Όρμου» (κεφ. 6 – σελ. 60). Περισσότερες πληροφορίες παρατίθενται στο κεφ. 7 – σελ. 28, όπου αναφέρεται ότι «η διάθεση των εκχωμάτων των υποθαλάσσιων αγωγών να γίνεται μόνο στην ανοικτή θάλασσα εκτός του Όρμου των Νηών, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1000 μέτρων από την ακτή και σε βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων…». Δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει αυτή η ενέργεια σε ολόκληρο τον Παγασητικό. Αντίστοιχα φαινόμενα θα δημιουργηθούν και με την πλήρωση της διανοιχθησόμενης τάφρου με «υγιή» («στείρα» όμως για το οικοσύστημα του κόλπου) φερτά υλικά (64000 m3, δηλαδή 6400 δρομολόγια τριαξονικών φορτηγών αυτοκινήτων – 100 δρομολόγια την ημέρα για 2 και περισσότερο μήνες με υπερφορτωμένα φορτηγά στον επαρχιακό δρόμο/δρόμους στις Νηές) προς «εξυγίανση» του πυθμένα, ώστε να θεμελιωθούν με ασφάλεια οι αγωγοί θαλασσοληψίας και διάθεσης. Σοβαρό πρόβλημα, το οποίο επίσης η μελέτη δεν εξετάζει είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των νερών, στην περιοχή εκβολής των υγρών αποβλήτων, τα οποία είναι θερμότερα του φυσικού θαλασσινού νερού και διαταράσσουν σοβαρά τους φυσικούς όρους του οικοσυστήματος. Αγνοείται, επίσης, και το σοβαρότατο πρόβλημα της ιζηματογένεσης σε μια αυξανόμενη, συν το χρόνω, έκταση γύρω από το σημείο εκβολής, εξαιτίας της επικάθησης στον πυθμένα αλάτων και άλλων στερεών συστατικών. 6. Τοπίο Ιδιαίτερου φυσικού Κάλλους – ΤΙΦΚ Ο «κόλπος Νηών Σούρπης» Νομού Μαγνησίας είναι τόπος καταγεγραμμένος στην κατηγορία «Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» με κωδικό ΑΤ3011040, (στη βάση δεδομένων της Ελληνικής Φύσης – ΦΙΛΟΤΗΣ του ΕΜΠ) επειδή έχει σημαντική αισθητική, πολιτιστική και οικολογική αξία, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ στο διάστημα 1996-1999. Διαθέτει εξαίρετη φυσική κατάσταση, σημαντικούς τύπους βλάστησης, ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ενδιαφέροντα φυσικά, οικολογικά και γεωμορφολογικά στοιχεία, αποτελεί δε ένα σπάνιο τύπο τοπίου, με φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Η αξία του τόπου έγκειται κυρίως στα αδιατάρακτα χαρακτηριστικά και την οπτική απομόνωσή του από την ευρύτερη χερσαία περιοχή, είναι λοιπόν ένα από τα λίγα παράκτια μέρη που διατηρούν σχεδόν αναλλοίωτα φυσικά χαρακτηριστικά. Με αυτά τα λόγια περιγράφεται η περιοχή μας στην από 18.07.2008 γνωμάτευση του ΕΜΠ. Το ερώτημα είναι, πόσο αναλλοίωτα θα παραμείνουν τα φυσικά αδιατάρακτα χαρακτηριστικά του μετά την «επέμβαση» και αν θα μπορεί ακόμη να αποκαλείται Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους με τόνους τσιμέντο 100 μέτρα από την παραλία και 5000 άτομα να κατακλύζουν τους πρόποδες του βουνού. 7. Υγρότοπος (Λιβάρι) Το λιβάρι είναι μια ιδιότυπη περίπτωση. Είναι το μοναδικό κομμάτι της συνολικής έκτασης για το οποίο η εκκλησία αναφέρει στα συμβόλαια ότι ανήκει στο Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα, σε συμβόλαιο αγοροπωλησίας αναγράφεται ότι ο υγρότοπος ανήκει στο δημόσιο και ότι η εκκλησία θα πράξει τα δέοντα ώστε ο συγκεκριμένος υγρότοπος να μεταβιβασθεί από το δημόσιο στην εκκλησία, το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια η εκκλησία αναλαμβάνει τη δέσμευση να μεταβιβάσει τον υγρότοπο στην εταιρεία ώστε να αξιοποιηθεί όπως η εταιρεία κρίνει (να αντλήσει δηλ. τα πηγαία νερά του υγρότοπου ώστε να καλύψει μέρος των τεράστιων αναγκών σε νερό). Αυτό η εταιρεία το αποκαλεί «αξιοποίηση του λιβαριού». Ο υγρότοπος αναφέρεται ως γεωργική γη σύμφωνα με τη πράξη χαρακτηρισμού 908/22.4.04. Αναφορές για τον υγρότοπο υπάρχουν επίσης και στο δελτίο που καταγράφει τα χαρακτηριστικά της περιοχής και συμπεριλαμβάνεται στη βάση δεδομένων για την ελληνική φύση ΦΙΛΟΤΗΣ του ΕΜΠ. Ο υγρότοπος καταγράφηκε πρόσφατα από το ΕΚΒΥ και συμπεριλαμβάνεται πλέον στα αρχεία του ενώ υπάρχει και επίσημη έκθεση (18.02.09) για τον παράκτιο υγρότοπο στον κόλπο Νηές. Στην έκθεση περιλαμβάνονται κεφάλαια στα οποία περιγράφεται με λεπτομέρειες ο υγρότοπος ενώ γίνονται κα αναφορές στη σπουδαιότητα καθώς και στη βιολογική, εκπαιδευτική αλλά και την αισθητική του αξία. Την έκθεση συμπληρώνουν χαρακτηριστικές φωτογραφίες του υγρότοπου, σε μία εκ των οποίων απεικονίζεται και η επιχωμάτωση (μπάζωμα) τμήματος του δυτικού του άκρου. Στην ίδια έκθεση γίνεται επίσης και αναφορά στη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ «Η χώρα μας, αναγνωρίζοντας τη σημασία των υγροτόπων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει κυρώσει με νόμο τη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ που επιτάσσει την προστασία όλων των υγροτόπων και όχι μόνο τους διεθνούς σημασίας». 8. ΠΕΡΠΟ – Ιδιωτική Πολεοδόμηση Στη ΜΠΕ (κεφ. 5 – σελ. 69) γίνεται αναφορά και για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών και δεύτερης κατοικίας που θα πραγματοποιηθεί σε όμορο γήπεδο με αυτό του ξενοδοχείου. Η «επένδυση» θα καλύπτει τελικά 4000 άτομα. Ο δήμος Σούρπης που περιλαμβάνει τη Σούρπη με 2000 κατοίκους, τις Νηές με μόνιμο πληθυσμό 50 ατόμων και τα υπόλοιπα χωριά, έχει συνολικό πληθυσμό 3400 άτομα, πολύ λιγότερα από αυτά που σκοπεύει να φιλοξενήσει η εταιρεία. Τα 4000 άτομα και τα 1100 κτίσματα είναι ένα εξωπραγματικό νούμερο για ένα Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, μια περιοχή της οποίας η φέρουσα ικανότητα και τα δεδομένα κορεσμού της δεν έχουν εξετασθεί σε ότι αφορά την οικιστική ανάπτυξη, την παραγωγή αποβλήτων, την αλλαγή χρήσης γης, την διαθεσιμότητα υδατικών πόρων, την πληθυσμιακή αλλαγή, κ.α. Πως ακριβώς θα χαρακτήριζαν την συνολική «επένδυση» οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι; Ήπια, εντατική, βιώσιμη; Η εκτίμησή μας είναι ότι η ανάπτυξη της περιοχής όπως προτείνεται από τους επενδυτές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ήπια. Ο αριθμός των 4000 ατόμων είναι εξωπραγματικός για τον μικρό αυτό Όρμο και σε ένα Δήμο 4000 κατοίκων (με την Σούρπη που ευρίσκεται πλησιέστερα στον Όρμο να μην υπερβαίνει τον αριθμό των 2000 ατόμων), είναι βέβαιο ότι: • θα ανατρέψει το πληθυσμιακό μοντέλο του Δήμου, • θα διαφοροποιήσει με τρόπο μη αναστρέψιμο τον χαρακτήρα του, • θα διαλύσει τις παραγωγικές σχέσεις με πρώτο θύμα την αγροτική οικονομία, που αποτελεί ένα από τα τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα που αναδεικνύονται μέσα από το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, • και θα καταστρέψει το περιβάλλον παρά τις όποιες διαφορετικές αρχικές προθέσεις και τους ισχυρισμούς της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το αντίθετο. 9. Γήπεδο γκόλφ Το γήπεδο γκόλφ στις Νηές δεν περιλαμβάνεται στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι όμως άμεσα συνυφασμένο με την εν λόγω «επένδυση», σύμφωνα με το διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας και τον φάκελο διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων 2013. Η δυσκολία έγκειται στο ότι το «φιλέτο» της έκτασης που η εταιρεία «αγόρασε» από την Ι. Μ. Δημητριάδος αναλώθηκε στην κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν υποβληθεί ήδη στις αρμόδιες Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην έχει «περισσέψει» αρκετή έκταση ώστε να διαμορφωθεί ο ελάχιστος ενιαίος χώρος 550 στρεμμάτων για το γήπεδο γκόλφ ο οποίος απαιτείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Με τις υποστηρικτικές λειτουργίες του ή σε συνδυασμό με άλλα γήπεδα, ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών μπορεί να απαιτήσει και ενιαία έκταση 800-1200 στρεμμάτων. Αργά ή γρήγορα η εταιρεία θα επικαλεσθεί λόγους εθνικής ανάγκης για έργο εθνικής εμβέλειας/σημασίας (λαμβανομένων υπόψη και των «υψηλών» προσώπων που «ενδιαφέρονται» για την συγκεκριμένη «επένδυση») και επειδή ο χρόνος πιέζει, θα ζητήσει από την αρμόδια Υπηρεσία την απαλλοτρίωση συγκεκριμένου αριθμού στρεμμάτων, όμορων με την υπόψη έκταση που προορίζεται για το γήπεδο γκόλφ, και τα οποία φυσικά ανήκουν σε ιδιώτες. Επιπλέον, με δεδομένη την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, σας ενημερώνουμε ότι εδώ δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για την προώθηση και ψήφιση από την Βουλή, ειδικού νομοσχεδίου αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Είναι ευνόητο ότι οριστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μόνο εάν σταματήσουν οι σκόπιμες καθυστερήσεις και η Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων ή το επισπεύδον Υπουργείο μέσω του Υφυπουργού Αθλητισμού προβεί σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία θα γίνεται αναφορά, για παράδειγμα, στη μεταφορά του σπουδαίου αυτού αθλήματος, που τόσο το έχει ανάγκη η χώρα μας, στην Αθήνα σε υφιστάμενο γήπεδο (όπως τόνισε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Βόλο), ή στη διεξαγωγή του σε άλλο σημείο των Νομών Μαγνησίας ή Λάρισας σε γήπεδο που θα κατασκευαστεί, ή στη τελική ακύρωσή του (εάν φυσικά είναι εφικτές αυτές οι επιλογές από τον Κανονισμό των Αγώνων). Αυτά όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την έλλειψη στρεμμάτων (ο αριθμός των οποίων δεν συμπληρώνει το ενιαίο γήπεδο των 550 στρεμμάτων). Υπάρχει όμως και η αθέατη πλευρά της υποβάθμισης των γαιών και ερημοποίησης στο συγκεκριμένο χώρο που έχει επιλεγεί ως πρώτη λύση για την διεξαγωγή του αθλήματος του γκόλφ, η οποία θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. «Οι επικλινείς περιοχές της Μαγνησίας και της Σούρπης πιο συγκεκριμένα ανήκουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου υποβάθμισης γαιών (από αλόγιστη χρήση) και ερημοποίησης. Οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης γης είναι επιτρεπόμενη μόνο αν διασφαλίζει αειφορία, και δεν υποβαθμίζει την παραγωγικότητα και τις άλλες άμεσα ή έμμεσα ωφέλιμες λειτουργίες της γης. Έτσι, οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης γης σε ευαίσθητες στην ερημοποίηση περιοχές πρέπι να βασίζεται σε λεπτομερειακές εδαφολογικές και υδρολογικές μελέτες των συγκεκριμένων περιοχών καθώς και την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και πολιτική συναίνεση» (απόσπασμα από γνωμοδότηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – 2008). 10. Έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη Την υπόθεση παρακολουθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος και εξέφρασε τον προβληματισμό του με το με αρ. πρωτ. 1687/08/2.3/12.03.09 έγγραφό του προς όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, με το οποίο ζητά να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με την αναγκαιότητα εκπόνησης μιας συνολικής ΜΠΕ για το σύνολο της επένδυσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη σχετική νομολογία. Επιπλέον απευθύνει ειδικά ερωτήματα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τις οποίες παρακαλεί για την όσο το δυνατόν πιο άμεση ανταπόκρισή τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Ο Συνήγορος εκτιμά ότι «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αρχή της συνολικής προσέγγισης της περιβαλλοντικής προστασίας. Η συνολική επίδραση στο φυσικό περιβάλλον δεν συμποσούται με τις εκτιμώμενες συνέπειες των επιμέρους τεχνικών έργων, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και τα δεδομένα κορεσμού της. Συνεπώς, δεν αρκεί η σύνταξη ΜΠΕ για καθένα από τα προγραμματιζόμενα έργα, καθότι η συνολική επίδρασή τους στο περ
 22. Xρ. Καραζούπης 22 Ιουνίου, 2009 στις 12:04 μμ #

  11. Συμπεράσματα
  Η μελέτη αντιπαραβάλλει τη μελλοντική κατάσταση με το έργο με την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση, υποθέτοντας μάλιστα με αυθαίρετο τρόπο ότι η τελευταία είναι στατική και δύσκολο να αλλάξει στο μέλλον (αλλαγή περιβαλλοντικών συνθηκών, πολιτικές αποφάσεις, εφαρμογή νομοθεσίας, εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων, άναρχη δόμηση, αγνοώντας το γεγονός ότι επί σειρά ετών δεν έχει κατασκευασθεί κανένα απολύτως οίκημα στην επίμαχη περιοχή, κ.ά.). Έτσι, προκύπτει αβίαστα το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι συγκρινόμενο με τη σημερινή κατάσταση το έργο θα αποφέρει υπερβολικά θετικά οφέλη στην περιοχή.
  Επιπρόσθετα, υπενθυμίζουμε ότι αυτό που αποκαλείται γενικώς «επένδυση» και μάλιστα «τουριστική» και εσείς ως Νομαρχιακοί Σύμβουλοι καλείστε να υποστηρίξετε και κατ’ επέκταση να υπογράψετε (την γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου προς την Περιφέρεια) είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού εγχειρήματος που πρόκειται να εκπονηθεί σε βάρος ολόκληρης της περιοχής και των κατοίκων της. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η φάση της ιδιωτικής πολεοδόμησης με 400 κατοικίες προς πώληση. Το γήπεδο ή /και τα γήπεδα (προπονητικά και κανονικά, λέσχες) γκόλφ θα κατασκευασθούν με συνοπτικές διαδικασίες, η συνήθης πρακτική που εφαρμόζεται σε τέτοιου είδους έργα, αφού η αρμόδια κρατική αρχή θα απαλλοτριώσει, για χάρη της εταιρείας – των «επενδυτών», περιουσίες ιδιωτών οι οποίες θα θυσιασθούν στο βωμό της απληστίας για ένα «άθλημα» που ζήτημα είναι εάν θα διαρκέσει 10 ημέρες. Και οι «φιλοπεριβαλλοντικές» κατασκευές της εταιρείας δεν έχουν τέλος, θα ακολουθήσει η ιδιωτική μαρίνα που θα χρησιμεύει ως αγκυροβόλιο των γιώτ, beach club, και αργότερα, φωτοβολταϊκό ή αιολικό πάρκο, καζίνο (η φημολογία όσον αφορά το καζίνο έχει γίνει έντονη τον τελευταίο καιρό). Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τις μελέτες που έχουν υποβληθεί, όπου γίνεται αναφορά συνεχώς στις «μελλοντικές αναπτύξεις στον Όρμο μετά από κατάλληλη επέκταση των εγκαταστάσεων, που έχουν ήδη προβλεφθεί από σήμερα ώστε να είναι εφικτές τεχνικά».

  Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους οι οποίοι συνιστούν παραβίαση της υφιστάμενης νομοθεσίας και νομολογίας που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και τον περιβαλλοντικό και χωροταξικό σχεδιασμό ζητάμε την απόρριψη της υποβληθείσης προς γνωμοδότηση ΜΠΕ

  και

  σας καλούμε, για μια ακόμα φορά να γνωμοδοτήσετε αρνητικά για την εν λόγω ΜΠΕ για λόγους δημοσίου συμφέροντος, νομιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό πιστεύουμε ότι επιβάλει το καθήκον που υπηρετείτε.

  Mε εκτίμηση

  1. Κίνηση Πολιτών Δήμου Σούρπης

  Γ. ΠΡΙΑΓΓΕΛΟΣ

  2. Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

  Χ. ΚΑΡΑΖΟΥΠΗΣ

  3. Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

  Κ. ΒΟΛΙΩΤΗΣ

  4. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ – ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο

  ΓΕΡΟΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑ (ΛΑΡΙΣΑ) 6976806512 gianna.gerokosta@gmail.com,
  ΓΡΑΨΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΛΕΥΚΑΔΑ) 6937066045, realarchitects@gmail.com,
  ΜΠΕΛΕΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ) 6977606824, info@solon.org.gr,
  ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΚΑΒΑΛΑ) 6996969699, georgepaschalidis@hotmail.com,
  ΣΠΙΘΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (ΑΛΙΒΕΡΙ) 6944307218, spithase@gmail.com,
  ΤΣΕΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΧΑΝΙΑ) 6933370458, tse2100@yahoo.gr,
  ΦΟΥΝΤΑΣ ΠΑΡΗΣ (ΛΑΜΙΑ) 6932269378, pfount@tee.gr

 23. ΑΡΓΥΡΗΣ Χρήστος 23 Ιουνίου, 2009 στις 1:09 πμ #

  Παρακολουθώ το διάλογο που είναι σε εξέλιξη μέσω αυτού του blog και αυτό που έχω να πω όχι τόσο με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της ΚΙ.ΠΟ.Σ αλλά του ανθρώπου που ασχολείται με αυτή την ιστορία στην κυριολεξία από την πρώτη μέρα και τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την ακτιβιστική κατασκήνωση της 1ης Μάη 2006, είναι πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αναδείξουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν και δίνουν την προοπτική στην προσπάθειά μας. Και πιστέψτε με είναι πολλά αυτά.
  Με πολλούς από αυτούς που σήμερα συμβαδίζουμε, στο παρελθόν τίποτα κοινό δε μας έδενε. Ούτε καν σαν σκέψη.
  Σήμερα όμως πολλά έχουν αλλάξει με πολλούς και στο μέλλον φιλοδοξούμε να αλλάξουν περισσότερα.
  Και αυτό γιατί είδαν και την πολιτική διάσταση του προβλήματος. Και έτσι θα συμφωνήσω με τον/την φίλο/η που εύχεται και προσβλέπει στην ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος στην περιοχή σαν τη μοναδική νικηφόρα προοπτική.
  Χωρίς αυτό, πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν.
  ΑΡΓΥΡΗΣ Χρήστος

 24. compassocap 23 Ιουνίου, 2009 στις 1:55 πμ #

  @ Καραζούπης Χρήστος, Αργύρης Χρήστος:
  αυτό το blog αξιολογεί ως σημαντικότατο το θέμα. Θα το παρακολουθούμε από κοντά και σας καλώ ότι θέλετε να σημοσιευτεί (είτε εξέλιξη, είτε αποφάσεις των οργανώσεων ) να μας το στέλνετε σε mail ώστε να το δημοσιεύουμε στο mygranma[at]gmail[dot]com.
  κρατάω δε τη τελευταία τοποθέτηση του κυρίου Αργύρη, η οποία με χαροποιεί ιδιαίτερα
  «είναι πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αναδείξουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν και δίνουν την προοπτική στην προσπάθειά μας. Και πιστέψτε με είναι πολλά αυτά.
  Με πολλούς από αυτούς που σήμερα συμβαδίζουμε, στο παρελθόν τίποτα κοινό δε μας έδενε. Ούτε καν σαν σκέψη.
  Σήμερα όμως πολλά έχουν αλλάξει με πολλούς και στο μέλλον φιλοδοξούμε να αλλάξουν περισσότερα.
  Και αυτό γιατί είδαν και την πολιτική διάσταση του προβλήματος»

  εμείς θα είμαστε δίπλα σας, και ότι μπορούμε θα το πράττουμε. Φυσικά δε μιλάω μόνο σε επίπεδο δημοσιεύσεων αλλά ακόμα και ενεργής συμμετοχής στην προσπάθεια σας

 25. ΚΙ,ΠΟ.Σ. 23 Ιουνίου, 2009 στις 2:20 πμ #

  κάποια άρθρα,δελτία τύπου ή δραστηριοτητες της Κι.Πο.Σ. θα δημοσιευονται και στο blog http://kiposnhes.blogspot.com/

 26. ΚΙ,ΠΟ.Σ. 23 Ιουνίου, 2009 στις 2:22 πμ #

  κάποια άρθρα, δελτία τύπου ή δραστηριότητες της Κι.Πο.Σ. θα δημοσιεύονται και στο blog
  http://kiposnhes.blogspot.com/

 27. Στασινού Ευαγγελία 24 Ιουνίου, 2009 στις 12:40 μμ #

  Μπράβο Θωμά! Ο αγώνας για την υπεράσπιση και διατήρηση πατρογονικών εστιών είναι ιερός και πρέπει να γίνεται πάση θυσία, ειδικά από εσάς τα νέα παιδιά. Οι εθελοντικές δράσεις και οι συλλογικές ενέργειες είναι τα όπλα σου ενάντια στη βουλημία της εξουσίας και την αντιμετώπιση των ανθρώπων ως πρόβατα. Χαίρομαι που έχεις μάθει να αγωνίζεσαι για θέματα που αφορούν όλους, γιατί συνήθως οι νεοέλληνες(με τίποτα δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία) κοιτάζουμε μόνο τη βολή μας και να μη χάσουμε τα κεκτημένα μας(για τα οποία πιθανόν να μη κοπιάσαμε κιόλας).
  Συνέχισε, αξίζει τον κόπο.

 28. maria 11 Δεκεμβρίου, 2009 στις 2:07 μμ #

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Κ ΚΑΤΙ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟ Κ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΡΟ 100 ΧΡΟΝΩΝ…ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΛΙΓΟ ΟΙ ΝΤΟΠΟΙΟΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΕΡΑ,,,
  ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΤΛ….ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΡΙΧΝΕΤΕ ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΛΕΣ ΣΕ ΣΚΥΛΙΑ ΚΤΛ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ…
  Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑ ΔΥΟ ΚΑΛΑ
  ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ….ΕΝΩ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΛΑΣΕΙ Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ,,,,,ΕΛΕΟΣ…..ΦΥΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΣΑΣ ΜΥΑΛΑ…ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΑ ΜΕΡΟΣ ….ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΔΛΔ…..

  ΕΤΟΣ :2009…..

 29. giannis 15 Δεκεμβρίου, 2009 στις 1:57 μμ #

  Μπραβο Μαρια!
  Ισως είσαι και η μόνη σε αυτά που διαβάζω και μιλάς σωστά
  Εχετε κολλήσει κύριοι μου !
  Ντροπή σας να εμποδίζετε την ανάπτυξη του τόπου.
  Και εγω θέλω να γυρίσω στο τόπο μου αλλά ούτε βοσκός , ούτε αγρότης δε θέλω να γίνω.Δεν σπουδασα τοσα χρονια για να φυλαω προβατα και το μονο που μπορεις να κανεισ εκει ειναι αυτο
  Οταν γινουν με το καλο τα ξενοδοχεια θα ανοιξουν θεσεις εργασιας και θα μπορεσουμε να γυρισουμε πισω
  Ειναι ασχημη η νοοτροπια του χωριου οντως.Ειναι πολλα χρονια πισω οι κατοικοι , κοινώς βλάχοι οι περισσοτεροι
  Οσο Μαρία μου για την οικολογια εχεις απολυτο δικιο.
  Οι πραγματικοι οικολογοι ασ ασχοληθουν με τα πραγματικα προβληματα και ας πανε να κατασκηνωσουν σε ολο το κοσμο γιατι ΚΑΝΕΙΣ δε μπορει να αποτρεψει την ανεγερση οικοδομων κτλ
  Πηγαινετε κυροι μου σαν οικολογοι που ειστε να κατασκηνωσετε στα χωραφια των αγροτων της περιοχης, οπου δεν υπαρχει ΚΑΝΕΝΑ οριο στη σπαταλη νερου!!
  Ξυπνηστε ρε χωριατες και δηθεν οικολογοι! ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΑΣ!

 30. compasso 15 Δεκεμβρίου, 2009 στις 4:18 μμ #

  πες τα ρε Μαρία, πες τα ρε Γιάννη. Και όταν θα έχει καταστραφεί το περιβάλλον, όταν θα δουλεύετε σερβιτόροι με τρεις κι εξήντα (αν κ το εξήντα με το Παπανδρέα μη το δένετε και κόμπο), όταν θα έχουν θυσαυρίσει άλλοι στις πλάτες τις δικές σας, ελάτε να τα ξαναπείτε. Όλη η Ελλάδα ένα ατέλειωτο πορνείο και χαρωπές πουτάνες, εμείς. Δουλειά βρήκαμε πάντως δεν έχουμε παράπονο

 31. giannis 15 Δεκεμβρίου, 2009 στις 5:22 μμ #

  O Παπανδρεου ειναι το προβλημα?
  Τοση ευαισθησια για το περιβαλλον??? Τους αγροτες γιατι δε τους ελεγχετε??Αφηστε τισ νηες ετσι τοτε που πηγαινουνε μονο παππουδεσ και γιαγιαδες.
  αυτος ο τοπος δεν εχει τπτ να προσφερει σε ενα νεο ανθρωπο.Μονο μιζερια σε ενα χωριουδακι 2000 κατοικων
  Κρατηστε λοιπον τη θαλασσα σας να μη σας χαλασει η κεπινσκυ κιολας τη θεα απο τα παρανομα σπιτια σας και πολυ απλα να μη ξαναπατησουμε.Ολα τα παιδια φυγανε και μεινανε αυτα που δε σπουδασαν και ασχολουνται με χωραφια και προβατα,
  δειτε αυτους που φυγανε που τυχαινει να ειμαστε πολλοι

 32. giannis 15 Δεκεμβρίου, 2009 στις 5:25 μμ #

  και σεβιτοροι να συμποληρωσω μια χαρα δουλευουμε
  αλλο να δουλευεις για 20 ευρω τη μερα σε ενα καφε της σουρπης κτλ οπου τη λεξη φιλοδωρημα δε τη γνωριζουν και αλλο να δουλευεις σε πενταστερο ξενοδοχειο οπωσ εχω δουλεψει οπου κερδιζα πολλα λεφτα
  WAKE UP!

 33. compasso 15 Δεκεμβρίου, 2009 στις 10:20 μμ #

  καλά τα λες, αλλιώς είναι. Αυτό είναι καλό για το τόπο κ για τα σπουδαγμένα παιδιά του. Να περιμένουν σα ζητιάνοι τα φιλοδωρήματα, να πέσουν από τις τρύπιες τσέπες κάποιου χοντρού γκολφέρ.
  Σόρρυ ρε φίλε αλλά έχουμε άλλα όνειρα

 34. Τheo 16 Δεκεμβρίου, 2009 στις 7:44 πμ #

  Βρε σπάτουλα compasso το να δουλεύει κάποιος γκαρσόνι είναι ζητιανιά?

 35. Maria 16 Δεκεμβρίου, 2009 στις 11:10 πμ #

  ελεος…ρε compasso σε ποιον αιωνα ζεις??Η μηπως εχεις και εσυ σπιτι στις Νηες?Οτι και να γινει παντως οσο και να χτυπιεστε εσεις οι οικολογοι(χαχα κ το χωριο full στη φώλα..τραγικό)τωρα ηρεμήστε…τα εργα ξεκινανε
  στην Αμερική το φιλοδωρημα ειναι νομος, ειναι υποχρεωτικο και οτι βγαζεις τιμια ποτε δεν ειναι ζητιανια
  Γιαννη με καλυπτεις πληρως ….τελευαια φορα που πηγα Νηες ηταν πριν 3 χρονια νομιζω και αλλο απο παπουδες κ γιαγιαδες δεν υπηρχε τπτ αλλο…τραγωδια…ρε compasso ποια ονειρα εχεις? να ανοιξεις κανενα μαντρι??? να παρεις κανενα τρακτερ?
  να στησεις παραγκα στο πανηγυρι? να πας στις πολιτιστικες εκδηλωσεις?? αλλα περιθωρια για ονειρα εκει δεν υπαρχουν..WE LOVE DOLHIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!WE LOVE KEMPINSKY

 36. compassocap 16 Δεκεμβρίου, 2009 στις 11:57 πμ #

  @theo:
  σπάτουλα ? όπως η σπάτουλα που πετάει λάσπη?
  αν αυτό κατάλαβες ότι λέω…

  @Μαρία :
  στον αιώνα που πλανήτης καταστρέφεται, στον αιώνα που σύμφωνά με τις πιο μετριοπαθείς θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με τη διαχείριση του νερού κ άλλες τέτοιες οικολογικές μαλακίες. Μόνο που όπως έλεγε και ο Carlin το θέμα δεν είναι να σώσουμε το πλανήτη, ο πλανήτης θα επιβιώσει, το θέμα είναι να σωσουμε τους εαυτούς μας.
  Τις αυταπάτες που τρέφετε ότι θα φάτε με χρυσά κουτάλια από τις επενδύσεις στο χωριό, δεν είστε οι μόνοι. Τα ίδια λέγαν και οι Ροδίτες όταν χτίζονταν αυτά τα παράνομα μεγαθήρια στις παραλίες του νησιού. Και μετά ήρθε το «all included» και κυνηγάνε τους τουρίστες με την απόχη.
  οικολόγος δεν είμαι, φυσικός είμαι και σερβιτόρος

 37. pardalo katsiki 21 Μαΐου, 2010 στις 1:38 μμ #

  Τι ειναι αυτα που λετε ρε προπελεμικοι ανθρωποι??
  Αφηστε να γινει ενα καλο…σε λιγο δε θα εχουμε να φαμε και εσεις διωχνετε τους επενδυτες?
  αλλα συμφεροντα παιζονται…σε καμια περιπτωση δεν ειναι το προβλημα οικολογικη συνειδηση…αν ειστε οικολογοι κοιταξτε να κλεισετε κανενα εργοστασιο μαγκες απο τη περιχη σας και αφηστε το εργο να γινει
  Αντε σας επιασε ολουσ ο οπονος για τη φυση τωρα…οι «μεγαλοι» χαλιουνται για να μη χαλασουθμε την ησυχια τους στα αυθαιρετα σπιτια σους…α ρε μπουλντουζα που θελετε…λαμογια ολοι σας

 38. Θωμας Γουναροπουλος 21 Ιουνίου, 2010 στις 4:32 μμ #

  Αμα αυτη ειναι η αποψη σου »αυτος ο τοπος δεν εχει τπτ να προσφερει σε ενα νεο ανθρωπο.Μονο μιζερια σε ενα χωριουδακι 2000 κατοικων»

  καλα εκανες GIANNIS και εφυγες και θα σε παρακαλουσα να μην ξαναπατησεις, δεν ειναι ολα για ολους.
  Δεν μπορουν ολοι να βλεπουν Αγγελοπουλο, μερικοι καταλαβαινουν μονο τη γκλαμουρατη χολιγουντιανη σκουπιδιλα. Και αφου κατηγορειτε ασυδωτα εδω για αυθερετα σπιτια και τετοια γιατι δεν γραφετε επωνυμα αγαπητοι Maria , Giannis? μηπως γιατι εσεις ειστε οι πραγματικοι βλαχοι ή μηπως γιατι τοση ωρα στολιζετε τους γονεις σας με επιθετα οπως :μιζερος ,βλαχος κτλ. (Σημειωση: κατ’εμε βλαχος δεν εινια οποιος μεγαλωσε σε χωριο , οι χειροτεροι βλαχοι κατοικοεδρευουνε σε μεγαλα αστικα κεντρα και ο Γιαννης και η Μαρια τους αντιπροσωπευουν επαξια.)

  Λυπαμαι για σενα γιατι δεν εκατσες ποτε στην βρυση πανο απο τον κολπο να χαζευεις και να κατανοεις την θνητη σου φυση, δεν κολυμπησες ποτε απογευματακι στην απολυτη ησυχια να ακους μεχρι και το τελευταιο τριζονι. Αλλα περισσοτερο εκνευριζομαι που οι γονεις σου δεν σου δωσανε τις απαραιτητες ξυλιες για να σου μαθουν οτι μερικα πραγματα ακομα και αν δεν μπορεις να τα καταλαβεις με την υποψια εγκεφαλου που διαθετεις, θα πρεπει να τα υπερασπιζεσαι.

  Ειστε ενα κλασσικο παραδειγμα του νεοελληνα βλαχογιαπη που περιεγραψε η κυρια Στασινου πιο πανω και να σας πω την αληθεια σας αξιζει να γλυφετε τα ποδια του καθε »επενδυτη» για να σας χτιζει ξενοδοχια και να σας ταιζει τα αποβλητα του , ευγε ολοι στο χωριο ειμαστε πολυ περηφανοι για σας και την γενια της εγκεφαλικης αδρανειας που , με τοσο σθενος,εκπροσωπειτε.

  υ.γ. την επομενη φορα ας εχετε το θαρρος της γνωμης σας και ας υπογραψετε το κειμενο σας,ειδικα αμα εκτοξευετε κατηγοριες για αυθερετα και φολες κτλ, επισης σας διαβεβαιωνω οτι αυτοι που ριχνουν τισ φολες στα σκυλια ειναι αυτοι οι ιδιοι που σας συντροφευουν στον αγωνα σας για το μελλον του κολπου των Νηων…τι εγινε Μαρακι μηπως καταλαβες οτι εισαι στο λαθος στρατοπεδο τωρα?

 39. Maria 21 Ιουνίου, 2010 στις 8:19 μμ #

  ΤΡΑΓΙΚΟΣ …

 40. X. ΚΑΡΑΖΟΥΠΗΣ 1 Ιουλίου, 2010 στις 10:15 πμ #

  Το κατάντημα της πανέμορφης παραλίας των Νεών…
  Με αφορμή την επιδρομή ψύλλων, σε μικρό παιδί μιας οικογένειας συμπολίτη μας, που έκανε μπάνιο στις Νηες και τις καταγγελίες λουομένων για τη βρωμιά και την εγκατάλειψη της παραλίας από τη Δημοτική Αρχή της Σούρπης, πήγαμε με φωτογραφική μας μηχανή να αποθανατίσουμε τη κατάσταση….
  Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε δείχνουν με τον πιο έντονο τρόπο τη πλήρη εγκατάλειψη της παραλίας και την αδιαφορία από τον Δήμο Σούρπης.
  Προσπαθώντας να καταλάβουμε γιατί αυτή η εγκατάλειψη, στη πανέμορφη αυτή παραλία, στην οποία μάλιστα λόγω της καθαρότητας των νερών της, συνωστίζονται πολλοί λουόμενοι απ΄ όλη τη Νοτιοδυτική Μαγνησία και όχι μόνο, κάναμε μερικές σκέψεις και συνειρμούς….
  Πρώτον καταλήξαμε στην επιστημονική διαπίστωση, ότι θαλάσσιοι υποβρύχιοι ψύλλοι δεν υπάρχουν, για να τους ξέρασε το κύμα, αλλά πρέπει να προήλθαν από τα αιγοπρόβατα και τα σκυλιά τα οποία μοιράζονται τη παραλία με τους λουόμενους (επισυνάπτονται φώτο)…
  Προσπαθήσαμε μέσα από μία αλληλουχία και ένα συνειρμό σκέψεων, να καταλάβουμε γιατί η Δημοτική Αρχή εγκατέλειψε αυτή τη πανέμορφη παραλία και καταλήξαμε στα παρακάτω…
  Η έκταση στις Νηες με το τελευταίο πόρισμα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ν. Μαγνησίας, ανήκει στο Δημόσιο!!!!!, στον Δήμο Σούρπης δηλαδή, στους Δημότες τελικά του Δήμου…..Άρα πρέπει ο Δήμος να ενδιαφερθεί για τη δική του έκταση και να γίνει μία ανάπτυξη για το καλό των Δημοτών…
  Αμ δε, πέρυσι που υποτίθεται η έκταση ήταν καταγεγραμμένη στην εταιρεία, αφού είχε πουληθεί !!!! από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, υπήρχε ομολογουμένως, ένα ενδιαφέρον και μια καθαριότητα στη παραλία.
  Φέτος που ο Δήμος πρέπει ουσιαστικά να διεκδικήσει τη δική του έκταση και να φροντίζει γι΄ αυτή , τη στιγμή μάλιστα που το κράτος παραχώρησε από φέτος και τη χρήση αιγιαλού στους Δήμους, ο Δήμος Σούρπης αφήνει ανυπεράσπιστους τους Δημότες του και τους λουόμενους στις Νηες, και περιμένει ακόμη τον από μηχανής θεό «επενδυτή», δώσει λύση στο πρόβλημα..
  Αλλιώς θα είχε φροντίσει να μη υπάρχει κοπάδι αιγοπροβάτων (εξ ου και οι ψύλλοι…), σταβλισμένο παράνομο στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις (πρώην κατασκηνώσεις Στρατού) της Μητρόπολης.
  Αλλιώς θα είχε φροντίσει να μαζέψει τα σκουπίδια, έστω και με τ΄ αυτοκίνητα που έκανε χορηγία η Εταιρεία (εκτός αν τα πήρε πίσω…).
  Αλλιώς από το δάνειο των 300.000 ευρώ που πήρε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και χρέωσε τον νέο Δήμο Αλμυρού τέσσερες μήνες πριν τις εκλογές, θα μπορούσε να πληρώσει για την καθαριότητα της Παραλίας.
  Οι Eνεργοί Πολίτες όμως παραμένουν στις επάλξεις και τώρα με την εφαρμογή του Καλλικράτη, θα έχουν αντικειμενικά, μεγαλύτερο ρόλο και λόγο στα πράγματα για το καλό των Πολιτών, της προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος (φυσικού, αστικού, πολιτιστικού, ανθρωπογενούς)
  Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει»

 41. X. ΚΑΡΑΖΟΥΠΗΣ 1 Ιουλίου, 2010 στις 10:24 πμ #
  Η «ΕΠΕΝΔΥΣΗ» ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Στη περιοχή μας επιχειρείται να στηθεί ένα μεγάλο έργο, από μια εταιρεία που προσδοκά μόνο το οικονομικό όφελος των επενδυτών της. Ενώ στα ενημερωτικά φυλλάδια της εταιρείας, στις ενημερωτικές συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και στο internet οι «επενδυτές» παρουσιάζουν με κάθε λεπτομέρεια αυτό που ακριβώς θέλουν να κάνουν δηλ. το σύνολο των έργων, στις αρμόδιες Υπηρεσίες αποκρύπτουν το μέγεθος του έργου ώστε αποφεύγοντας τη διαδικασία που υπαγορεύει η νομοθεσία (την υποβολή ενιαίου φακέλου που θα περιλαμβάνει το σύνολο των έργων) να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του έργου ανενόχλητοι. Η εταιρεία για να καλύψει τους σκοπούς της και να προωθήσει, χωρίς πολλά εμπόδια, την ιδέα του φαραωνικού εγχειρήματος στους ντόπιους υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα τονώσει το αγροτικό εισόδημα με την απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Στις εξαγγελίες αυτές έχει «τσιμπίσει» και η πλειονότητα του τοπικού τύπου, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της εταιρείας από την πρώτη στιγμή. Για τόσο μεγάλα έργα, που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας περιοχής η νομοθεσία απαιτεί ενιαίες, ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες μελέτες, ώστε να μελετηθούν και να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα. Από τα ενημερωτικά φυλλάδια της εταιρείας, από αντίστοιχες ιστοσελίδες «επενδύσεων», τουρισμού, real estate, από την ιστοσελίδα της εταιρείας, από την παρουσίαση του MASTER PLAN (επί τω ελληνικώτερον Σχέδιο Γενικής Διάταξης) σε εκπροσώπους της ΝΑΜ, από παρουσιάσεις (ΤΕΕ Μαγνησίας, διάφοροι φορείς) οι εν λόγω «επενδυτές» θέλουν να κατασκευάσουν ξενοδοχείο και παραθεριστικές κατοικίες προς πώληση. Το ξενοδοχείο θα έχει την μορφή χωριού όπως και η περιοχή παραθεριστικών κατοικιών. Πιο συγκεκριμένα, θέλουν να κατασκευάσουν: ► ξενοδοχείο πολυτελείας με την μορφή επιπλωμένων διαμερισμάτων δυναμικότητας 999 κλινών (οι οποίες θα αυξηθούν σύντομα στις 1400) σε γήπεδο 303 στρεμμάτων. Οι 999 κλίνες του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου σύμφωνα με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων αντιστοιχούν σε 333 επιπλωμένα διώροφα διαμερίσματα, 3 κλινών και εμβαδού 158m2 έκαστο. Άρα οι 400 κλίνες αντιστοιχούν σε 133 επιπλέον επιπλωμένα διώροφα διαμερίσματα, στο σύνολο 466 διώροφα διαμερίσματα – κατοικίες ► συγκρότημα δεύτερης κατοικίας – ιδιωτική πολεοδόμηση – ΠΕΡΠΟ – με σκοπό την πώληση 500 περίπου παραθεριστικών κατοικιών σε δύο περιοχές ΠΕΡΠΟ, ΠΕΡΠΟ Ι σε γήπεδο 289 στρεμμάτων και ΠΕΡΠΟ ΙΙ σε γήπεδο 100 στρεμμάτων. ► γήπεδο γκόλφ (πρωταθλητισμού – 18 οπών – απαιτούνται 550 στρέμματα κατ’ ελάχιστο ενιαίο γήπεδο βάσει της κείμενης νομοθεσίας), προπονητικό γήπεδο γκόλφ, λέσχη γκόλφ ► μαρίνα – αγκυροβόλιο για γιωτ ► beach club ► ιππικό όμιλο ► αποστακτήριο ► ελαιοτριβείο ► κέντρο αναζωογόνησης – spa ► φωτοβολταϊκό πάρκο Με αυτό τον τρόπο λοιπόν η εταιρεία θέλει να αξιοποιήσει την περιοχή. Αυτό που αποκαλείται γενικώς «επένδυση» και μάλιστα «τουριστική» είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού έργου που έχει φαραωνικές διαστάσεις και πρόκειται να εκπονηθεί σε βάρος ολόκληρης της περιοχής και των κατοίκων της. Θα αρχίσει με την κατασκευή του ξενοδοχείου των 999 κλινών οι οποίες θα αυξηθούν στις 1400 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η φάση της ιδιωτικής πολεοδόμησης με 500 κατοικίες προς πώληση, με όλα τα υπόλοιπα να έπονται. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τις μελέτες που έχουν υποβληθεί από την εταιρεία στις Υπηρεσίες, όπου γίνεται αναφορά συνεχώς στις «μελλοντικές αναπτύξεις στον Όρμο μετά από κατάλληλη επέκταση των εγκαταστάσεων, που έχουν ήδη προβλεφθεί από σήμερα ώστε να είναι εφικτές τεχνικά». Όλα αυτά μαζί με τη διαμονή στη περιοχή 4000 ατόμων ίσως και περισσότερων, είτε ως τουρίστες είτε ως μόνιμοι κάτοικοι. Όποιος όμως νοιάζεται πραγματικά για αυτή την περιοχή, όποιος θέλει να αξιοποιήσει αυτό το Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους δεν θα προτείνει ποτέ τέτοιου είδους «άγρια» ανάπτυξη. Η εταιρεία όμως δεν νοιάζεται γιατί ο σκοπός είναι το κέρδος, όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα. Άλλωστε ποιός μελετητής θα «κάρφωνε» δύο εργοστάσια κοντά στην παραλία και κοντά στον οικισμό. Η αισθητική του τοπίου αλλάζει για πάντα. Η εταιρεία τοποθέτησε στην αρχή το εργοστάσιο αφαλάτωσης το οποίο είναι βιομηχανική δραστηριότητα μέσης όχλησης 70 μέτρα από τον υγρότοπο (λιβάρι), 70-100 μέτρα από τη θάλασσα και 250 μέτρα από τα όρια του οικισμού (η κείμενη νομοθεσία απαιτεί 500 μέτρα τουλάχιστον), ενώ το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού πάνω από το λιβάρι σε απόσταση 70 μ. Σημειώνεται ότι και τα δύο εργοστάσια είναι μακριά από το γήπεδο του ξενοδοχείου χωρίς οπτική επαφή. Η έγκαιρη όσο και έγκυρη (με τα στοιχεία που προσκόμισαν στις Υπηρεσίες) παρέμβαση των περιβαλλοντικών Οργανώσεων ανάγκασε την εταιρεία να αναδιπλωθεί και να προτείνει νέες θέσεις και για τα δύο εργοστάσια. Το γεγονός όμως παραμένει το ίδιο, η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται ούτε για την περιοχή ούτε για τους ντόπιους. . Οι «επενδυτές» δεν είναι ποτέ χαμένοι, ακόμη και αν η προσέλευση πελατών δεν είναι η αναμενόμενη… κι αυτό γιατί η κερδοσκοπία της γης μαζί με τις επιδοτήσεις του «αναπτυξιακού» νόμου τους είναι αρκετά. Την υπεραξία της γης τη δημιουργούν απλά και μόνο με την ανακοίνωση των μεγαλεπίβολων, θεάρεστων, φιλοπεριβαλλοντικών, «πράσινων» σχεδίων τους. Οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα, και με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν περιβαλλοντικές εγκρίσεις και άδειες πολεοδόμησης που αφορούν στη γη που έχουν αγοράσει στη κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί (στη περίπτωσή μας δεν έχουν πληρώσει τίποτα, η ημ/νία πληρωμής σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες μετατέθηκε από τον Νοέμβριο του 2011 στον Δεκέμβριο 2013, γιατί άραγε;) απλά τη μεταπωλούν πανάκριβα με ένα «διαμερισματάκι» επάνω. Εκεί λοιπόν είναι το πραγματικό κέρδος γι αυτούς. Αυτοί είναι οι «πραγματικοί επενδυτές». Να κτίσουν γρήγορα, να κτίσουν οτιδήποτε, να βγάλουν το μεγαλύτερο κέρδος, όσο το δυνατόν συντομότερα. Κοινωνική Διάσταση της «Επένδυσης» Η συγκεκριμένη περιοχή δεν αναπτύχθηκε τουριστικά μέχρι τώρα γιατί τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τοπικές Υπηρεσίες του κράτους πιστεύανε εσφαλμένα ότι η γη ανήκει στην Εκκλησία. Η περιοχή ανήκει πλέον στο Δημόσιο και αντέχει μόνο ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης που θα τονώσει την τοπική οικονομία και το εισόδημα των ντόπιων, όχι των επενδυτών. Η εταιρεία, όπως όλες οι «επενδυτές» σε αυτές τις περιπτώσεις, υιοθετεί τυποποιημένες μεθόδους για την ανάδειξη και προώθηση του θέματος της κοινωνικής διάστασης της «επένδυσης» (θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, προμήθεια τοπικών προϊόντων, κ.α.) και της τόνωσης της τοπικής οικονομίας. Τα σχόλιά μας έχουν ως εξής: Η εταιρεία στις μελέτες αντιπαραβάλλει τη μελλοντική κατάσταση με το έργο με την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση, υποθέτοντας μάλιστα με αυθαίρετο τρόπο ότι η τελευταία είναι στατική και δύσκολο να αλλάξει στο μέλλον (αλλαγή περιβαλλοντικών συνθηκών, πολιτικές αποφάσεις, εφαρμογή νομοθεσίας, εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων, άναρχη δόμηση, αγνοώντας φυσικά το γεγονός ότι επί σειρά ετών δεν έχει κατασκευασθεί κανένα απολύτως οίκημα στην επίμαχη περιοχή, κ.ά.). Έτσι, προκύπτει αβίαστα το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι συγκρινόμενο με τη σημερινή κατάσταση το έργο θα αποφέρει υπερβολικά θετικά οφέλη στην περιοχή. Αγορά εργασίας: Η απασχόληση και η αγορά εργασίας που δημιουργεί γενικά ο τουρισμός και ειδικά οι μεγάλες μονάδες χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα και περιοδικότητα. Τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα αυτής της κλίμακας ανήκουν συνήθως σε ή διαχειρίζονται από διεθνείς τουριστικές αλυσίδες οι οποίες έχουν συχνά ως πρακτική να εξασφαλίζουν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού χαμηλής εξειδίκευσης (π.χ. σερβιτόροι, καμαριέρες, καθαρίστριες, κλπ.) από χώρες χαμηλού κόστους με συμβόλαια «ενοικίασης» εργαζομένων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Όντως σε μια δύσκολη εποχή με την παρούσα οικονομική συγκυρία οι δουλειές που δημιουργούνται σε τέτοιου είδους ξενοδοχεία είναι χαμηλής εξειδίκευσης και υψηλής ανασφάλειας (δεν είναι ουτοπία η σκηνή κατά την οποία o αγρότης θα κουρεύει το γκαζόν ή θα κουβαλάει τα μπαστούνια του γκόλφ). Στη περίπτωση των Νεών, η εταιρεία αναφέρεται σε 400 μόνιμες θέσεις εργασίας και 1400 κατά τη φάση κατασκευής των έργων. Γιατί άραγε θα πρέπει να μας καλύψει μια προφορική δήλωση και 4 γραμμές στο ενημερωτικό φυλλάδιο της εταιρείας με τo επιχείρημα ότι προσφέρονται έτσι γενικά και αόριστα θέσεις εργασίας; Αυτό δεν είναι αρκετό. Σε τι ειδικότητες αντιστοιχούν οι θέσεις αυτές; Πως ακριβώς εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας για τους «ντόπιους»; με ποιο συμφωνητικό; με ποια σύμβαση εργασίας; με τι μισθό; Θα εργασθούν αλλοδαποί; τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στη κατασκευή των έργων, θα εργασθούν και κατά την λειτουργία του ξενοδοχείου; πως θα πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές; Υπάρχει γραπτή δέσμευση της εταιρείας; Μήπως έγινε καμία έρευνα εργατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής ή/και κανένας σχεδιασμός προετοιμασίας και ειδίκευσης του ντόπιου εργατικού δυναμικού και δεν το ξέρουμε; Αυτό που ξέρουμε είναι ότι συρρέουν κατά δεκάδες αλλοπαδοί ανειδίκευτοι εργάτες, βούλγαροι, πολωνοί, αλβανοί, έλληνες από άλλες περιοχές εκτός Μαγνησίας για να καταθέσουν αιτήσεις για δουλειά στη εταιρεία, ώστε να δουλέψουν όταν και εφόσον αρχίσουν οι εργασίες. Άλλο ένα από τα επικοινωνιακά τρυκ της εταιρείας το οποίο χρησιμοποιεί σε μόνιμη βάση και σε απόλυτη συνέργεια με τη πλειονότητα του τοπικού τύπου. Όταν διαπιστώνει ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες δεν «προχωρούν» (όχι λόγω της Υπηρεσίας αλλά λόγω αδυναμίας της εταιρείας να προσκομίσει συμπληρωματικά στοιχεία) θα αρχίσει πάλι μέσω του τοπικού τύπου να πιέζει για την έγκριση της μελέτης με τη δικαιολογία της προσφοράς δουλειάς σε άνεργους. Τροφοδοσία της μονάδας με αγαθά και υπηρεσίες: Οι προμήθειες της μονάδας αποτελούν μια άλλη σημαντική συνιστώσα των έμμεσων επιπτώσεων για την τοπική ανάπτυξη. Οι προμήθειες διακρίνονται σε αυτές του εξοπλισμού και σε αυτές των τροφίμων, ποτών, κ.α. Για παράδειγμα όλες οι σχετικές προμήθειες σταθερών εξοπλισμών τουριστικών συγκροτημάτων του είδους και του μεγέθους που προτείνονται από την εταιρεία θα γίνουν εκτός Μαγνησίας και πιθανόν εκτός Ελλάδας. Από τον εξοπλισμό των δωματίων με έπιπλα, σεντόνια και πετσέτες μέχρι και τα ειδικά αυτοκινητάκια του γκόλφ όλα θα έρθουν με κοντέινερ στις Νηές. Οι άλλες κατηγορίες προμηθειών (τρόφιμα, ποτά, κ.α.) των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων γίνονται μια φορά κάθε χρόνο την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου με διεθνείς διαγωνισμούς μέσω προσφορών. Οι ποσότητες υπολογίζονται για όλη τη τουριστική περίοδο για να αγοραστούν ή να δεσμευτούν σε μεγάλες ποσότητες ώστε να επιτύχουν χαμηλές τιμές. Έτσι το σύνολο των «σταθερών» υλικών κουζίνας εισάγονται κατευθείαν από το εξωτερικό (π.χ. ζάχαρη, καφές, βούτυρο, κρέατα, μαγειρικό λίπος) πρακτικές που φυσικά περιορίζουν, αν δεν εκμηδενίζουν, τα τοπικά έσοδα. Με άλλα λόγια οι ξενοδοχειακές μονάδες αφήνουν ελάχιστα οφέλη στην τοπική κοινωνία, τα οποία συχνά δεν αντισταθμίζουν το περιβαλλοντικό κόστος της επένδυσης. Πόσο θα κερδίσουν δηλ. οι ντόπιοι υποψήφιοι προμηθευτές και μαγαζάτορες, όταν ο κανόνας σε αυτά τα συγκροτήματα είναι πως αποτελούν μια κλειστή κοινωνία, ένα είδος πολυτελούς «γκέτο», ένα ξένο θύλακα στην τοπική αγορά, με τα δικά του εστιατόρια, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, κ.α., τα οποία τα λειτουργεί η ίδια η επιχείρηση, με διάφορες μορφές, (shops in shop, franchising κ.α.) με φθηνότερα προϊόντα τα οποία μπορούν να έρχονται από οπουδήποτε. Προβλήματα όμως υπάρχουν και στη περίπτωση που η μονάδα προμηθεύεται τοπικά προϊόντα. Το ερώτημα είναι εάν τα τοπικά αυτά προϊόντα μπορούν να εξασφαλίσουν την ποιότητα, ποσότητα και τις χαμηλές τιμές που θα απαιτήσει η μονάδα; Επιπρόσθετα, μήπως υπάρχει σχεδιασμός για αναπροσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής σε νέα βιολογικά και οικολογικά πρότυπα και δεν το ξέρουμε; Θα υπάρξουν όντως οφέλη από την «επένδυση»; Αν και ο επενδυτής δηλώνει ότι είναι στις προθέσεις του να αξιοποιήσει το τοπικό εργατικό δυναμικό και τα τοπικά προϊόντα, η πρόταση αυτή θα πρέπει να μετατραπεί σε νομικά ισχυρά σύμφωνα απασχόλησης και προμήθειας τοπικών προϊόντων τα οποία θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οι δεσμεύσεις αυτές θα αφορούν συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης ανά κατηγορία εργασίας καθώς και διαδικασίες πρόσληψης και κατάρτισης. Επίσης, μπορεί να αφορούν συγκεκριμένους τύπους τοπικών προϊόντων (π.χ. κρέας, γάλα, τυρί, λάδι, λαχανικά, φρούτα, ψωμί, κλπ.) για τα οποία θα υπογράφονται συμβόλαια και θα προβλέπονται μηχανισμοί διασφάλισης ποιότητας, αλλά και ποινικές ρήτρες σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται κατά γράμμα. Πως ακριβώς διασφαλίζεται την παρούσα στιγμή ότι τα οφέλη της σίτισης και διαμονής θα διοχετευθούν στην τοπική κοινωνία; Τι ακριβώς έχει προτείνει η εταιρεία, εκτός από τις εξαγγελίες στα ενημερωτικά φυλλάδια που αφορούν στην «επένδυση»; Υπάρχει γραπτή δέσμευση αυτή τη στιγμή σε σύμφωνα/συμβόλαια απασχόλησης και προμήθειας τοπικών προϊόντων, με ποινικές ρήτρες σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν τα συμφωνηθέντα; Πότε περιμένει η εταιρεία να υπογράψει; Όταν τελειώσει το έργο; Το αποτέλεσμα έρευνας που έγινε στη Σάμο πριν λίγα χρόνια κατέδειξε πως το ποσοστό των χρημάτων που μένει στην τοπική οικονομία από αυτά που ξοδεύουν οι τουρίστες (ανά άτομο) είναι σαφώς μεγαλύτερο στη περίπτωση διαμονής σε μικρά ξενοδοχεία με ελεύθερη επιλογή. Αντίθετα πολύ μικρότερη είναι η ωφέλεια της τοπικής οικονομίας στη περίπτωση συμβάσεων μικρών ή μεγάλων ξενοδοχείων με tour operators. Η διεθνής – αλλά και η ελληνική εμπειρία – από την εφαρμογή αυτού του μοντέλου «ενσταυλισμένου» τουρισμού δείχνει πως τα αρνητικά είναι περισσότερα από τα θετικά. Στην ουσία δηλαδή, αυτή η μικρή πόλη των 4000 – 5000 κατοίκων, με το ξενοδοχείο, τις παραθεριστικές κατοικίες, τα γήπεδα γκολφ, τη μαρίνα, τον ιππικό όμιλο, τις πισίνες, τα κέντρα θαλασσοθεραπείας που θέλει να κατασκευάσει η εταιρεία θα λειτουργεί ως μία μονοπωλιακή τουριστική επιχείρηση, έχοντας δικούς της εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας δικές της προμήθειες, ζώντας στο δικό της τόπο και χρόνο. Επειδή οι θέσεις εργασίας και οι προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών είναι τα σημαντικότερα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την υποτιθέμενη «επένδυση» θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στους τρόπους με τους οποίους τα οφέλη αυτά θα είναι σημαντικά και θα έχουν διάρκεια. Τα λόγια και υποσχέσεις είναι εύκολα και δεν στοιχίζουν τίποτα. Η εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών, η σωστή συμπεριφορά, η δίκαιη συναλλαγή και η δέσμευση των αρμοδίων, αυτά είναι μια διαφορετική πραγματικότητα, αυτά απαιτούν χρήματα, σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος και φυσικά δεσμεύσεις τις οποίες η εταιρεία δεν είναι και δεν ήταν ποτέ διατεθειμένη να δώσει. Ως απόρροια των ανωτέρω, προκύπτουν και άλλα εύλογα ερωτήματα όπως, (α) πως εξασφαλίζεται ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων παράγει λύσεις που προάγουν την επίτευξη της τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης; (β) ποιος εξετάζει συνολικά και εμπεριστατωμένα την όποια επενδυτική πρόταση, με πλήρη πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων μερίδων και (γ) ποιος την αξιολογεί ολοκληρωμένα, στη βάση πολλών και ποικίλων κριτηρίων, μαζί με άλλες εναλλακτικές προτάσεις χρήσης των τοπικών πόρων; Απαντήσεις βέβαια δεν υπάρχουν. Μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθούν να πείσουν τον κάθε πολίτη ότι η προτεινόμενη «επένδυση» είναι ότι το καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί για την περιοχή του Όρμου των Νεών και την τοπική κοινωνία και φυσικά και για «τις τσέπες» των επενδυτών και των εμπλεκόμενων κατασκευαστών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, εργολάβων και πάσης φύσεως προμηθευτών ενώ το γεγονός θα αποτελέσει πλούσια τροφή για τα πρωτοσέλιδα του τοπικού τύπου, και όχι μόνο, για μήνες. Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Είναι απαραίτητες οι ΜΠΕ; Εξυπηρετούν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό ή είναι εμπόδια που έχει δημιουργήσει το κράτος για να σταματάει τους επενδυτές; Όλοι, σχετικοί και μη, καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια νομοθεσία που θα βάζει ένα όριο στις απαιτήσεις των επενδυτών ενώ την ίδια στιγμή θα αποτελεί εργαλείο στα χέρια των αρμόδιων Υπηρεσιών για την αξιολόγηση των μελετών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραγικά όπως στην γνωστή περίπτωση του Ασωπού. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με τις μελέτες που αφορούν στις Νηές; Όπως προαναφέρθηκε η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει ένα σύνθετο συγκρότημα το οποίο θα αποτελείται από πολλά έργα. Η νομοθεσία υποχρεώνει τον ενδιαφερόμενο όταν θέλει να κατασκευάσει ένα τόσο σύνθετο συγκρότημα να υποβάλει στην Υπηρεσία μια ενιαία περιβαλλοντική μελέτη η οποία θα καλύπτει οτιδήποτε κατασκευαστεί τώρα ή μελλοντικά. Ο λόγος είναι απλός. Τόσο η Πολιτεία μέσω των Υπηρεσιών της όσο και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης θέλουν να ξέρουν ποιές θα είναι οι συνολικές αθροιστικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής. Αυτό λέει η νομοθεσία και αυτό είναι το σωστό. Η εταιρεία όμως δεν ακολουθεί τη νομοθεσία. Σαλαμοποιεί τις μελέτες γιατί δεν θέλει να δώσει σε καμιά Υπηρεσία επίσημα (με την υποβολή ενιαίου φακέλου για το σύνολο των έργων) τη δυνατότητα να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη για το τι ακριβώς πρόκειται να κατασκευασθεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Η εταιρεία αποφάσισε να κατασκευάσει όλα αυτά χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού για την περιοχή μας. Η κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων οποιασδήποτε κατηγορίας σε οποιαδήποτε ακτή της χώρας δεν μπορεί να αποφασίζεται τυχαία και αποσπασματικά, αλλά πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού εντός του εθνικού ή του μείζονος περιφερειακού πλαισίου της χώρας. Ειδικά στη περίπτωση των Νεών δεν έχει προηγηθεί καμία κανονιστική πράξη ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού τουριστικών εγκαταστάσεων, τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο και συνεπώς δεν έχουν εκτιμηθεί κατά τρόπο συνολικό οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής σε τουριστικές εγκαταστάσεις παντός τύπου, σε σχέση προς τις ήδη υπάρχουσες, που τελούν σε αλληλεξάρτηση ή και εξυπηρετούν παρόμοιες ανάγκες. Η Υπουργική Απόφαση την οποία επικαλείται η εταιρεία (ΥΑ υπ. αρ. 25292/25.06.2003 – ΦΕΚ 1484/10.10.2003) η οποία αφορά στην «έγκριση Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας», δεν εκπληρώνει την ανωτέρω ανάγκη συνολικής εκτίμησης αφού περιορίζεται σε αόριστες αναφορές χωρίς κανονιστικό περιεχόμενο. Άρα ελλείψει χωροταξικού σχεδιασμού για την περιοχή μας αποφασίζει η εταιρεία για μας χωρίς εμάς. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται λοιπόν τα κενά και τις ελλείψεις στη νομοθεσία και έρχεται όχι μόνο να προτείνει αλλά να επιβάλει τα δικά της χωροταξικά σχέδια διαστρεβλώνοντας (ανάλογα με τη περίσταση) την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία. Όλα αυτά που θέλει να κατασκευάσει η εταιρεία στις Νηές παραπέμπουν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση ενός σύνθετου παραθεριστικού θερέτρου. Περιβαλλοντικά λοιπόν θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν μια σύνθετη πρόταση. Η Πολιτεία διαθέτει εργαλεία για τέτοιου είδους επενδύσεις, τη νομοθεσία για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Η ΠΟΤΑ απαιτεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικής Εκτίμησης στην οποία υπολογίζεται τόσο η φέρουσα ικανότητα και τα δεδομένα κορεσμού της περιοχής όσο και οι αθροιστικές και οι συνεργιστικές επιπτώσεις στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον από το σύνολο των έργων. Η όλη διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται γιατί ο καθορισμός της εν λόγω περιοχής ως ΠΟΤΑ δημοσιεύεται σε Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας – ΣτΕ. Άλλωστε ο ίδιος ο μελετητής που έχει αναλάβει τις περιβαλλοντικές μελέτες των Νεών έχει αναλάβει και τις περιβαλλοντικές μελέτες της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Για την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έχει υποβάλει ένα φάκελο για όλα τα επί μέρους έργα ενώ στη μελέτη δηλώνει ότι οι κατασκευές θα αρχίσουν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Η ίδια περίπτωση και για την άλλη τεράστια επένδυση στο Κάβο Σίδερο στη Σητεία, όπου για 6 χωριά σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο, γήπεδα γκολφ, εργοστάσιο αφαλάτωσης, κ.α. κατατέθηκε ενιαία μελέτη. Δεν γίνεται όμως το ίδιο με τις Νηές. Όσον αφορά στην «επένδυση» στις Νηές η εταιρεία μέσω του μελετητή επιλέγει συνειδητά να σαλαμοποιήσει τις περιβαλλοντικές μελέτες που αφορούν στο σύνθετο αυτό έργο με διάφορες δικαιολογίες, όπως το γκολφ δεν είναι ώριμη πρόταση ακόμη, ή η υποβολή φακέλου ΜΠΕ στην αρμόδια Υπηρεσία θα γίνει όταν διαπιστωθεί η πρόοδος με το ξενοδοχείο (επίπεδα πληρότητας, ζήτησης) ή ότι δεν θα γίνουν όλα τα έργα μαζί και για κάθε έργο «που είναι ώριμο» θα υποβάλλεται η αντίστοιχη μελέτη. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν δίνεται σε καμιά Υπηρεσία η δυνατότητα να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα του όλου εγχειρήματος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις, να μην μπορεί να συνυπολογίσει τις αθροιστικές και συνεργιστικές επιπτώσεις στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον. Η εταιρεία επιλέγει λοιπόν να υποβάλει περιβαλλοντική μελέτη που αφορά σε ξενοδοχείο 999 κλινών με συνοδά έργα αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού. Γιατί 999 κι όχι 1000; Μια ακόμα πονηριά της εταιρείας, η οποία προσπαθεί να αποφύγει την υποβολή φακέλου που θα περιλαμβάνει το σύνολο των έργων στην κεντρική Υπηρεσία που προβλέπει η νομοθεσία για το μέγεθος του έργου… Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι για ξενοδοχείο 999 κλινών ο φάκελος υποβάλλεται στη Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ για 1000 κλίνες ο φάκελος υποβάλλεται στην κεντρική Υπηρεσία του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, νυν ΥΠΕΚΑ. Η εταιρεία όλως τυχαίως επέλεξε τον μαγικό αριθμό των 999 !!! κλινών. Η εταιρεία είναι απολύτως βέβαιη για την ταχύτατη έκβαση των απαραίτητων διοικητικών διαδικασιών αφού στο Investment Manager’s Report (ετήσια έκθεση επενδυτικού ενδιαφέροντος) διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι οι εκδηλώσεις/αγώνες γκολφ που θα λάβουν χώρα στις Νηές το 2013 εγγυώνται την ταχύτατη έκδοση των απαραίτητων περιβαλλοντικών αδειών, η δε άδεια για τους περιβαλλοντικούς όρους του ξενοδοχείου και των συνοδών έργων μονάδας αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού αναμένεται άμεσα (imminently) (απόσπασμα από το Investment Manager’s Report της εταιρείας στα αγγλικά). Η νομοθεσία για τις ΜΠΕ όμως απαιτεί ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο οι άμεσες επιπτώσεις (από τους χρήστες της περιοχής) αλλά και οι έμμεσες, οι οποίες αφορούν σε άλλες χρήσεις που θα συγκεντρωθούν στην περιοχή λόγω της αρχικής επένδυσης. Η παραβίαση του ορίου της φέρουσας ικανότητας (της πεπερασμένης ικανότητας του οικοσυστήματος να δεχθεί φορτία όπως κτίσματα, λύματα, ανθρωπογενή δραστηριότητα, κ.α.) αποσταθεροποιεί τα συστήματα, γιατί συνεπάγεται μη αναστρέψιμες εξελίξεις. Το όριο αυτό δηλ. είναι το «κατώφλι» πέραν του οποίου δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης αλλά αναπόδραστη καταστροφή. Οι υπολογισμοί που αφορούν στη φέρουσα ικανότητα θα πρέπει να περιλαμβάνουν και ένα περιθώριο ασφαλείας, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ανάγκες θα προκύψουν στο μέλλον όχι απαραίτητα από το μέρος της εταιρείας. Θα πρέπει να τονισθεί επίσης το γεγονός ότι η φέρουσα ικανότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό και προγραμματισμό σε επίπεδο Νομαρχίας για την ευρύτερη περιοχή της επένδυσης, ο οποίος φυσικά δεν υπάρχει. Η έλλειψη συνολικής εκτίμησης του έργου. Κατά την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιβάλλεται η «συνθετική» ή η «συνολική» εκτίμηση των επιπτώσεων του έργου ενώ είναι «αναγκαίο να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι συνολικές επιπτώσεις στο …οικοσύστημα από τις επί μέρους επεμβάσεις και δεν αρκεί η εξέταση των συνεπειών που θα έχει κάθε μεμονωμένη επέμβαση, ασυνδέτως προς τις υπόλοιπες υπό πραγματοποίηση ή ήδη πραγματοποιηθείσες» (ΣτΕ 263/2008). Επίσης, έχει κριθεί ότι οι ακτές αποτελούν ευπαθή οικοσυστήματα, και ότι η επέμβαση σε αυτές θα πρέπει να γίνεται βάσει «συνολικού» προγραμματισμού. Και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει σημειώσει ότι «η απαρίθμηση …των στοιχείων που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όπως η επίπτωση του σχεδίου, μεταξύ άλλων, στον άνθρωπο, στην πανίδα και τη χλωρίδα, στο έδαφος, στα ύδατα, στον αέρα ή στην πολιτιστική κληρονομιά, καταδεικνύει αφ’ εαυτής ότι η επίπτωση στο περιβάλλον όχι μόνον εκείνη των σχεδιαζομένων εργασιών, αλλά επίσης, και κυρίως, η επίπτωση του σχεδίου που πρόκειται να υλοποιηθεί.» Μπορεί το ξενοδοχείο να επιβιώσει μόνο του χωρίς γκολφ και ΠΕΡΠΟ; Εδώ έχει όντως δημιουργηθεί μια αξιοπρόσεκτη κατάσταση. Όσον αφορά στο γήπεδο γκολφ, υπενθυμίζουμε ότι οι Νηές έχουν ήδη επιλεγεί από την Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων ως η περιοχή που θα διεξαχθούν οι αγώνες γκολφ των Μεσογειακών Αγώνων 2013. Σχετικές αναφορές περιέχονται στον επίσημο φάκελο διεκδίκησης των αγώνων. Tα γήπεδα αυτά είναι επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου και σαν κομμάτια επενδύσεων δεν ανήκουν, στη πλειονότητα των περιπτώσεων, στον ίδιο ιδιοκτήτη μαζί με τα άλλα τμήματα, κατοικίες, ξενοδοχείο, κ.λ.π.. Είναι πανάκριβα τόσο σε στελέχωση όσο και σε συντήρηση με αποτέλεσμα το λειτουργικό κόστος να είναι πραγματικά υψηλό όταν συνυπολογισθεί και η τεράστια κατανάλωση νερού για πότισμα. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην περιοχή κυρίως από Τουρκία και Βόρειες Βαλκανικές χώρες. Η Νομαρχία Μαγνησίας έχει ήδη απορρίψει κάθετα το γήπεδο γκολφ. Η εταιρεία φυσικά δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τα σχέδια της για τις Νηές ουδεμία σχέση έχουν με τους Μεσογειακούς Αγώνες. Όμως η εταιρεία άλλα λέει στην τοπική κοινωνία και άλλα στους επικεφαλής της Νομαρχίας. Το ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της εταιρείας ότι τάχα ενδιαφέρεται πρωτίστως για το ξενοδοχείο, με το γκολφ και τη ΠΕΡΠΟ να «τοποθετούνται σε δεύτερη μοίρα» και τα οποία «ίσως» υλοποιηθούν σε ύστερο χρόνο αποδεικνύεται και από την επιστολή που έστειλε στις 23.01.2018 προς την Αντινομάρχη Υγείας της ΝΑΜ. Στην επιστολή αυτή η εταιρεία αναφέρει ότι «Επειδή η εν λόγω επένδυση είναι σημαντική για την περιοχή, επιπλέον δε περιλαμβάνεται στον φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων 2013 και οι συνεχείς καθυστερήσεις δημιουργούν τον κίνδυνο το έργο να μην ολοκληρωθεί εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων, …» οι Υπηρεσίες θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Η Εν Δράσει έχει στη κατοχή της τον φάκελο διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων 2013. Το γήπεδο γκολφ περιλαμβάνεται στο φάκελο. Είναι απορίας άξιο πως η πρόταση της εταιρείας στα ενημερωτικά φυλλάδια συμπίπτει με την πρόταση της Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων 2013 που αφορά στη χωροθέτηση του γηπέδου γκολφ. Άλλωστε και η διακαής επιθυμία της εταιρείας να κατασκευάσει γήπεδο γκολφ στην περιοχή καταγράφεται σε όλες τις παρουσιάσεις και ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς της Μαγνησίας. Το Βήμα στις 27.0310 αναφέρει ότι το άθλημα του γκολφ θα μεταφερθεί στη Χαλκιδική. Η εταιρεία αν και επισήμως δεν εκφράζει θετική άποψη για το γκολφ, γιατί δεν επιθυμεί να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με την επίσημη πολιτεία (στην περίπτωση αυτή η ΝΑΜ), θέλει το γκολφ τόσο για να προσελκύσει τουρίστες υψηλού εισοδήματος όσο και για να «κρατήσει» το ξενοδοχείο ανοικτό για 12 μήνες. Όσον αφορά στην υλοποίηση της «επένδυσης» αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το ξενοδοχείο για να είναι βιώσιμο θα πρέπει να έχει 12μηνη λειτουργία, η 12μηνη λειτουργία του ξενοδοχείου όμως απαιτεί και 12μηνη λειτουργία γηπέδου γκολφ σε όμορες εκτάσεις (και κατά συνέπεια για να διατηρηθεί το γήπεδο γκολφ απαιτείται και εργοστάσιο αφαλάτωσης). H 12μηνη λειτουργία προβάλλεται και στα διαφημιστικά φυλλάδια της εταιρείας, σε αναρτήσεις σχετικές με τουρισμό και real estate ιστοσελίδες στο internet, με δηλώσεις της εταιρείας σε τοπικές εφημερίδες, ημερίδες (ΤΕΕ, κ.α.), ενημερωτικές συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες, κ.α. Στη τελευταία συνάντηση της εταιρείας με εκπροσώπους της Νομαρχίας για την παρουσίαση του Master Plan οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν τα παραπάνω για πολλοστή φορά. Άρα το εύλογο ερώτημα που τίθεται μετά από όλα αυτά είναι εάν το ξενοδοχείο μπορεί να είναι βιώσιμο και να αποφέρει κέρδη αν «σταθεί μόνο του» στις Νηές χωρίς το γκολφ και το ΠΕΡΠΟ; Πως μπορεί να προσελκύσει τον πελάτη χωρίς το γκολφ και το ΠΕΡΠΟ; Η οικονομική παράμετρος έρχεται να συμπληρώσει το σταυρόλεξο με τα σχέδια της «πράσινης» ανάπτυξης που έχει η εταιρεία για την περιοχή. Η παράμετρος αυτή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των μελετητών (που είναι οι ίδιοι) για παρόμοια επένδυση στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας καθορίζει ότι το γκολφ είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας τέτοιας επένδυσης και η κερδοφορία προέρχεται τις πωλήσεις κατοικιών του ΠΕΡΠΟ. Μια εξαιρετικά σοβαρή παράμετρος λοιπόν, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί και αποσιωπείται εντέχνως από την εταιρεία μέχρι στιγμής, είναι και η βιωσιμότητα της «επένδυσης» και η αναγκαιότητα δημιουργίας γηπέδου γκολφ και περιοχής παραθεριστικής κατοικίας ΠΕΡΠΟ ως αναπόσπαστα τμήματα της συνολικής «επένδυσης» στις Νηές. Η απάντηση δίνεται σε παρόμοια μελέτη για την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, η οποία σημειωτέον έχει γίνει από την ίδια μελετητική εταιρεία που έχει αναλάβει και τις Νηές, και από την οποία ξεχωρίζουμε τα εξής: • Μοναδική διέξοδο στην περίπτωση αυτή (σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία) αποτελεί ο συνδυασμός της κατασκευής του γκολφ με οικιστικά προγράμματα Β΄ κατοικίας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται πρόσθετες εισροές από την πώληση κατοικιών (που καλύπτουν το αυξημένο κόστος της γης) και δημιουργείται ένα σημαντικό πρόσθετο πελατειακό κοινό, τόσο για το ίδιο το γκολφ όσο και για τα περιφερειακά τμήματα των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών εκμεταλλεύσεων (εστίαση, αναψυχή, καταστήματα κ.λ.π.).» Η εταιρεία λοιπόν δεν έχει υποβάλει μελέτη για τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Για να καταλήξει η συγκεκριμένη μελέτη σε θετικό συμπέρασμα ότι δηλ. το ξενοδοχείο είναι βιώσιμο είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς τουλάχιστον η ΠΕΡΠΟ (το πρόγραμμα Β’ παραθεριστικής κατοικίας) και το γήπεδο γκολφ για την προσέλκυση τόσο των πελατών που θέλουν να αγοράσουν παραθεριστική κατοικία όσο και των τουριστών που θα διαμένουν στο ξενοδοχείο. Άλλωστε η εταιρεία διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι πρωταρχικό της μέλημα είναι οι ντόπιοι και ότι θα προσφέρει εργασία σε περισσότερα από 400 άτομα σε μόνιμη βάση σε απόλυτη συνέργεια με το Δήμαρχο Σούρπης ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Σούρπη για όλους τους νέους που ενδιαφέρονται να εργασθούν στο ξενοδοχείο. Στα πλαίσια της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης λοιπόν, είναι σωστό και δίκαιο, αυτά τα 400 άτομα που θα εργασθούν για την εταιρεία, να ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν εκ των προτέρων. Σε περίπτωση έναρξης λειτουργίας του ξενοδοχείου θα πρέπει να γνωρίζουν αν το ξενοδοχείο θα συνεχίσει να λειτουργεί και με ποιες συνθήκες (εποχική ή συνεχής 12μηνη λειτουργία), ποιο θα είναι το αντικείμενο της εργασίας τους, αν θα δουλέψουν στο ΠΕΡΠΟ, στο γκολφ ή στο ξενοδοχείο, αν η εργασία τους θα είναι μερικής απασχόλησης, αν τα 400 άτομα θα αρχίσουν εργασία την ίδια ημέρα ή σταδιακά, ποια θα είναι τα κριτήρια αξιολόγησης της πρόσληψής τους, τι γνώσεις χρειάζονται, ποια θα είναι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αν θα πρέπει να αποφοιτήσουν πρώτα από τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Σούρπης, κ.α. Το ξενοδοχείο από μόνο του δεν μπορεί να είναι κερδοφόρο. Για να γίνει κερδοφόρο πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευασθούν παραθεριστικές κατοικίες στη περιοχή ΠΕΡΠΟ και γήπεδο γκολφ καθώς και όλες οι άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως ιππικός όμιλος, μαρίνα, κ.α. Αλλιώς ο τουρίστας δεν θα έρθει στις Νηές. Θα πάει στην Αίγυπτο, Τυνησία, Μαρόκο ή Τουρκία όπου απολαμβάνει εξαιρετικές υπηρεσίες, εξαιρετικό κλίμα και όλα αυτά με πολύ χαμηλό κόστος. Ο αριθμός των «υπόλοιπων» έργων είναι υπερβολικά μεγάλος, γι αυτό και η εταιρεία έχει επιλέξει να μην υποβάλει ενιαία περιβαλλοντική μελέτη για το σύνολο των έργων, αφού πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος της απόρριψης από τις Υπηρεσίες και το ΣτΕ. Επιδοτήσεις Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η επένδυση θα γίνει με δικά της κεφάλαια. Ειρήσθω εν παρόδω, σε τι επίπεδα κυμαίνεται η μετοχή της την παρούσα στιγμή; Σε ότι επίπεδα και να κυμαίνεται δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί η Πολιτεία φρόντισε ξανά, όπως κάνει διαχρονικά με το ένα ή το άλλο νομοθέτημα, αυτή τη φορά διά χειρός Σουφλιά, Μπασιάκου και Πετραλιά, πάντα με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, για όσες εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Ιδού μερικά αποσπάσματα από τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 (ΦΕΚ 261/Α/23.1.2004 – Ειδική Έκδοση που αφορά στον Οδηγό Τουριστικών Επενδύσεων) για να πεισθεί και ο πλέον καχύποπτος. Στη σελίδα 4 – 2.2 γίνεται αναφορά στα είδη των ενισχύσεων που παρέχονται εναλλακτικά ενώ στην σελ. 5 γίνεται αναφορά στο ποσοστό της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή που δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 25% των ενισχυόμενων δαπανών. Στη σελίδα 12 (παρ. 14) – ειδική τουριστική υποδομή και στη σελ. 14 γίνεται αναφορά στα γήπεδα γκόλφ ενώ στη σελ. 20 (παρ. 24) – ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης ενώ στις τελευταίες 3 σελίδες γίνεται ξεκάθαρο ότι το ποσοστό της 1. επιχορήγησης και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης για το γκόλφ είναι 35% 2. επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης για το γκόλφ είναι 35% 3. φορολογικής απαλλαγής για γήπεδα γκόλφ είναι 100% !!! Υπάρχει βεβαίως ενίσχυση τόσο για τις δαπάνες μελετών και αμοιβές συμβούλων για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου (Ν. 3299/2004 – σελ. 6378- xxi) όσο και για επενδυτικά σχέδια για την αφαλάτωση θαλασσινού ή υφάλμυρου νερού για την παραγωγή πόσιμου ύδατος (Ν. 3299/2004 – σελ. 6374, 6376). Οι Νηές μπορούν να τα καταφέρουν και με ήπια ανάπτυξη Συνοψίζοντας, τονίζουμε ξανά τους λόγους διαφωνίας μας οι οποίοι είναι αρκετοί και σημαντικοί. Έχουν σχέση με το μέγεθος και το περιβαλλοντικό κόστος αυτών των εγκαταστάσεων, με τη σχέση που έχουν (ή που δεν έχουν) με την τοπική κοινωνία και την αναλογία οφέλους/κόστους που διαμορφώνεται μακροπρόθεσμα στην περιοχή, με τη συμπεριφορά της εταιρείας η οποία άλλα λέει (στα ενημερωτικά φυλλάδια, στις παρουσιάσεις, στο internet, στις συναντήσεις με τοπικούς φορείς) και άλλα κάνει (υποβάλει σαλαμοποιημένες μελέτες στις Υπηρεσίες). Με βάση τα παραπάνω, οι ενεργοί πολίτες και οι περιβαλλοντικές ομάδες της Μαγνησίας δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμένουν πάντα σε εγρήγορση. Δεν είναι εναντίον των τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή. Είναι εναντίον αυτής της συγκεκριμένης φαραωνικής «επένδυσης» γιατί δεν πρόκειται για τουριστική «επένδυση» αλλά για υπόθεση real estate. Αυτού του είδους η επένδυση θα επιφέρει αλλοίωση του μαγευτικού τοπίου, ενός Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους ανεπιστρεπτί και απώλεια των μακροχρόνιων προοπτικών ήπιας ανάπτυξης και βιωσιμότητας της περιοχής. Υποστηρίζουν την πραγματική πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή η οποία θα είναι ηπίων τόνων, θα συνάδει με το καθεστώς της περιοχής, θα δημιουργήσει μόνιμες δουλειές για τους κατοίκους και δεν θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η εναλλακτική αντίληψη για μια φιλική προς το περιβάλλον, οικονομικά βιώσιμη και αποδεκτή κοινωνικά τουριστική «ανάπτυξη» κινείται προς τη κατεύθυνση δημιουργίας μονάδων μικρότερης κλίμακας (από άτομα και συλλογικούς φορείς), που βασίζονται στην προβολή και αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού και μπορούν να συνδυαστούν με την παραγωγή/διακίνηση/προώθηση υψηλής ποιότητας τοπικών αγροτικών προϊόντων (ενισχύοντας έτσι – αντί να αντιμάχεται – και τον άλλο σημαντικό κλάδο της οικονομίας της περιοχής, τον γεωργοκτηνοτροφικό). Ευτυχώς, από πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα έχουμε αρκετά πετυχημένα παραδείγματα αγροτουρισμού, φυσιολατρικού, ιστορικού, πολιτιστικού τουρισμού, κ.α. σχετικών εναλλακτικών δραστηριοτήτων, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο. Ας μην γελιόμαστε. Η πραγματικότητα του έξω κόσμου, ειδικά κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες, απαγορεύει αυστηρά την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων. Δεν είναι εύκολη δουλειά, δεν πρόκειται για αρπαχτή. Θα το πετύχει αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που είναι ο μικρός πανέμορφος όρμος της, η παραλία της και ο ορεινός όγκος του Χλωμού καθώς και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προαναφέραμε όπως ο αγροτουρισμός, πεζοπορικός τουρισμός κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Πρόκειται για έναν αργό και δύσκολο δρόμο, που όμως σταδιακά οδηγεί σε τοπική αυτάρκεια, συλλογική ευημερία και κοινωνικ
 42. X. ΚΑΡΑΖΟΥΠΗΣ 1 Ιουλίου, 2010 στις 10:26 πμ #

  (ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ)
  Οι Νηές μπορούν να τα καταφέρουν και με ήπια ανάπτυξη
  Συνοψίζοντας, τονίζουμε ξανά τους λόγους διαφωνίας μας οι οποίοι είναι αρκετοί και σημαντικοί. Έχουν σχέση με το μέγεθος και το περιβαλλοντικό κόστος αυτών των εγκαταστάσεων, με τη σχέση που έχουν (ή που δεν έχουν) με την τοπική κοινωνία και την αναλογία οφέλους/κόστους που διαμορφώνεται μακροπρόθεσμα στην περιοχή, με τη συμπεριφορά της εταιρείας η οποία άλλα λέει (στα ενημερωτικά φυλλάδια, στις παρουσιάσεις, στο internet, στις συναντήσεις με τοπικούς φορείς) και άλλα κάνει (υποβάλει σαλαμοποιημένες μελέτες στις Υπηρεσίες).
  Με βάση τα παραπάνω, οι ενεργοί πολίτες και οι περιβαλλοντικές ομάδες της Μαγνησίας δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμένουν πάντα σε εγρήγορση. Δεν είναι εναντίον των τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή. Είναι εναντίον αυτής της συγκεκριμένης φαραωνικής «επένδυσης» γιατί δεν πρόκειται για τουριστική «επένδυση» αλλά για υπόθεση real estate. Αυτού του είδους η επένδυση θα επιφέρει αλλοίωση του μαγευτικού τοπίου, ενός Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους ανεπιστρεπτί και απώλεια των μακροχρόνιων προοπτικών ήπιας ανάπτυξης και βιωσιμότητας της περιοχής.
  Υποστηρίζουν την πραγματική πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή η οποία θα είναι ηπίων τόνων, θα συνάδει με το καθεστώς της περιοχής, θα δημιουργήσει μόνιμες δουλειές για τους κατοίκους και δεν θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
  Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η εναλλακτική αντίληψη για μια φιλική προς το περιβάλλον, οικονομικά βιώσιμη και αποδεκτή κοινωνικά τουριστική «ανάπτυξη» κινείται προς τη κατεύθυνση δημιουργίας μονάδων μικρότερης κλίμακας (από άτομα και συλλογικούς φορείς), που βασίζονται στην προβολή και αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού και μπορούν να συνδυαστούν με την παραγωγή/διακίνηση/προώθηση υψηλής ποιότητας τοπικών αγροτικών προϊόντων (ενισχύοντας έτσι – αντί να αντιμάχεται – και τον άλλο σημαντικό κλάδο της οικονομίας της περιοχής, τον γεωργοκτηνοτροφικό). Ευτυχώς, από πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα έχουμε αρκετά πετυχημένα παραδείγματα αγροτουρισμού, φυσιολατρικού, ιστορικού, πολιτιστικού τουρισμού, κ.α. σχετικών εναλλακτικών δραστηριοτήτων, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο. Ας μην γελιόμαστε. Η πραγματικότητα του έξω κόσμου, ειδικά κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες, απαγορεύει αυστηρά την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων. Δεν είναι εύκολη δουλειά, δεν πρόκειται για αρπαχτή. Θα το πετύχει αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που είναι ο μικρός πανέμορφος όρμος της, η παραλία της και ο ορεινός όγκος του Χλωμού καθώς και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προαναφέραμε όπως ο αγροτουρισμός, πεζοπορικός τουρισμός κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Πρόκειται για έναν αργό και δύσκολο δρόμο, που όμως σταδιακά οδηγεί σε τοπική αυτάρκεια, συλλογική ευημερία και κοινωνική συνοχή και δεν εξαρτάται από ουρανοκατέβατους επιχειρηματίες «σωτήρες», ούτε κινδυνεύει ιδιαίτερα από μεγάλες οικονομικές/πολιτικές κρίσεις και «ταξιδιωτικές οδηγίες» made in USA…
  Υπενθυμίζουμε ότι οι περιβαλλοντικές ομάδες δεν εγκρίνουν τις περιβαλλοντικές μελέτες, αυτό είναι αρμοδιότητα της Διοίκησης. Μπορούν όμως και είναι υποχρέωσή τους να ερευνήσουν εάν οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι διαφανείς και γίνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

  Τέλος, για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε ότι δεν λέμε ΟΧΙ σε όλα.
  Λέμε ΟΧΙ στα παράλογα, στα παράνομα και στα real estate.

 43. BABEΛ 2 Ιουλίου, 2010 στις 1:33 μμ #

  Οταν ειχα πρωτακουσει για το θεμα των γκολφ και των ξενοδοχειακων μοναδων ηταν σιγουρα κατι που δεν μου αρεσε,αλλα
  δεν καθησα να μαθω λεπτομερειες,γιατι λογω ηλικιας,δεν μπορουσα να αντιληφθω τη σοβαροτητα του,οπως και πολλα αλλα.
  Σημερα,δεν εχω μεγαλωσει περισσοτερο.Εχω μεγαλωσει τοσο,ωστε να βγαλω τις παρωπιδες.Αρχισα να ανακαλυπτω ενα κοσμο
  και να διακρινω το ψεμα,το κερδος,τα συμφεροντα,τις χαμενες αξιες και ισως και την χαμενη ανθρωπια,που σου βαζουν
  συνεχως εμποδια και ετσι πλεον παλευεις για να επιζησεις και οχι για να ζησεις..Ποσο δυσκολοτερο ειναι να επιζησει ενας τοπος.
  Τις Νηες τις γνωρισα απο μωρο.Εχω ζησει στιγμες με οικογενεια και φιλους,που δεν ξεχνιουνται.Κυριως δεν
  αγοραζονται.Δε περνουσα εκει την καθε μου μερα,αλλα και εκεινοι που τις περνουσαν(και αρκετες ηταν ανιαρες,
  συνηθισμενες),δεν νομιζω πως θα τις ανταλλαζαν με την οψη ενος υπερπολυτελους συγκροτηματος γκολφ.Ναι,η
  Σουρπη ειναι ενα χωριο περιπου 2000 κατοικων.Υπηρξαν στιγμες και ακομα υπαρχουν,που αναρωτιεμαι τι μπορεις
  να κανεις εκει..Ομως,υστερα το ξανασκεφτομαι και απορω:Τι πραγματικα δεν μπορεις να κανεις εκει?Τρελο και
  ξεφρενο clubbing και αλλες συναφη <> δραστηριοτητες παντως οχι.Την απαντηση την παιρνω ξαφνικα.
  Ξεπεταγονται τοσες αναμνησεις,που με διαβεβαιωνουν οτι μπορω να περασω καλα,ακομα και σ αυτο το μικρο(και
  για καποιους μιζερο)χωριο.Στιγμες,εικονες,χρωματα που οσοι εχουν ζησει εκει αναγνωριζουν.Ομορφα βραδια με παρεες,
  αμετρητες βουτιες,να σκαρφαλωνεις στις ελιες οταν ησουν πιτσιρικι,να παιζεις,να χαιρεσαι,να ανασαινεις..Ναι,τωρα
  τα φερνω στο μυαλο μου και θελω να τρεξω εκει,η ματια μου να χαθει στη θεα της θαλασσας,η ακοη μου να συλλαβει
  ολους τους ηχους της,να εισπνευσω ολο το θαλασσινο της αερα,να νιωσω τη γαληνη και την ηρεμια ολου του περιτεχνου
  σκηνικου που απλωνεται μπροστα μου.Ανακουφιση και ελευθερια..ενα μικρο καταφυγιο..
  Ξεκινησα λοιπον καποια στιγμη να θελω να μαθω περισσοτερα.Ομως,διαβαζοντας τα σχολια απογοητευτηκα.Γιατι ενα
  τετοιο μερος να χαθει για το κερδος και γιατι να υπαρχουν καποιοι που το υποστηριζουν?Το να ασχολειται καποιος με
  την γεωργια δεν ειναι υποτιμητικο.Ισα-ισα.Εξαλλου,τοσοι και τοσοι σπουδαζουν και καταληγουν να εχουν ενα
  διακοσμητικο πτυχιο τοιχου.Αμφιβαλλω κατα ποσο μια αβεβαιη και πιθανοτατα μη ικανοποιητικη θεση εργασιας,θα τους
  σωσει.Θα σωσει τον τοπο απο την υποτιθεμενη μιζερια και θα απομακρυνει τους <> που εχουν δουλεψει και
  ζησει με την γη.Αμφιβαλλω κατα ποσο αυτο το τερας αισθητικης δημιουργιας θα αποζημιωσει τους κατοικους?Τελος,
  φοβαμαι.Φοβαμαι πως αν γινουν οι <>,τοτε οι ευαισθησιες και η αγαπη για τον
  τοπο που ξεπεταχτηκαμε σαν κλαρια στα δεντρα του,εχουν γινει υποχειρια και ερμαια των υλικων και ασκοπων
  φιλοδοξιων μας.
  Αυτο που εμαθα τελικα ειναι αυτο που θελω.Το μονο που θελω ειναι να μπορω να ξεθαβω ενα κοχυλι απο την αμμο
  και βαζοντας το διπλα στο αυτι μου να μαγευομαι απο την μελωδια των κυματων και υστερα να το κανω φυλαχτο για
  τις αναμνησεις που ζω εκει..

 44. Pardalo Katsiki 2 Ιουλίου, 2010 στις 1:45 μμ #

  Kratiste tote tis anamniseis sas me tis elies kai ta trizonia sas alla afiste kai emas apla na aposktisoume anamniseis esto kai an aytes einai se iperpolytelh xenodoxeia, min anisixite de tha mas peiraxei…apla doste mas logo stin anamnisi ..endiafertheite gia ola sovara themata , mas ginate oloi perivalontologoi xafnika

 45. ΒΑΒΕΛ 2 Ιουλίου, 2010 στις 2:41 μμ #

  *** Οταν ειχα πρωτακουσει για το θεμα των γκολφ και των ξενοδοχειακων μοναδων ηταν σιγουρα κατι που δεν μου αρεσε,αλλα
  δεν καθησα να μαθω λεπτομερειες,γιατι λογω ηλικιας,δεν μπορουσα να αντιληφθω τη σοβαροτητα του,οπως και πολλα αλλα.
  Σημερα,δεν εχω μεγαλωσει περισσοτερο.Εχω μεγαλωσει τοσο,ωστε να βγαλω τις παρωπιδες.Αρχισα να ανακαλυπτω ενα κοσμο
  και να διακρινω το ψεμα,το κερδος,τα συμφεροντα,τις χαμενες αξιες και ισως και την χαμενη ανθρωπια,που σου βαζουν
  συνεχως εμποδια και ετσι πλεον παλευεις για να επιζησεις και οχι για να ζησεις..Ποσο δυσκολοτερο ειναι να επιζησει ενας τοπος.
  Τις Νηες τις γνωρισα απο μωρο.Εχω ζησει στιγμες με οικογενεια και φιλους,που δεν ξεχνιουνται.Κυριως δεν
  αγοραζονται.Δε περνουσα εκει την καθε μου μερα,αλλα και εκεινοι που τις περνουσαν(και αρκετες ηταν ανιαρες,
  συνηθισμενες),δεν νομιζω πως θα τις ανταλλαζαν με την οψη ενος υπερπολυτελους συγκροτηματος γκολφ.Ναι,η
  Σουρπη ειναι ενα χωριο περιπου 2000 κατοικων.Υπηρξαν στιγμες και ακομα υπαρχουν,που αναρωτιεμαι τι μπορεις
  να κανεις εκει..Ομως,υστερα το ξανασκεφτομαι και απορω:Τι πραγματικα δεν μπορεις να κανεις εκει?Τρελο και
  ξεφρενο clubbing και αλλες συναφη ‘δημιουργικες’ δραστηριοτητες παντως οχι.Την απαντηση την παιρνω ξαφνικα.
  Ξεπεταγονται τοσες αναμνησεις,που με διαβεβαιωνουν οτι μπορω να περασω καλα,ακομα και σ αυτο το μικρο(και
  για καποιους μιζερο)χωριο.Στιγμες,εικονες,χρωματα που οσοι εχουν ζησει εκει αναγνωριζουν.Ομορφα βραδια με παρεες,
  αμετρητες βουτιες,να σκαρφαλωνεις στις ελιες οταν ησουν πιτσιρικι,να παιζεις,να χαιρεσαι,να ανασαινεις..Ναι,τωρα
  τα φερνω στο μυαλο μου και θελω να τρεξω εκει,η ματια μου να χαθει στη θεα της θαλασσας,η ακοη μου να συλλαβει
  ολους τους ηχους της,να εισπνευσω ολο το θαλασσινο της αερα,να νιωσω τη γαληνη και την ηρεμια ολου του περιτεχνου
  σκηνικου που απλωνεται μπροστα μου.Ανακουφιση και ελευθερια..ενα μικρο καταφυγιο..
  Ξεκινησα λοιπον καποια στιγμη να θελω να μαθω περισσοτερα.Ομως,διαβαζοντας τα σχολια απογοητευτηκα.Γιατι ενα
  τετοιο μερος να χαθει για το κερδος και γιατι να υπαρχουν καποιοι που το υποστηριζουν?Το να ασχολειται καποιος με
  την γεωργια δεν ειναι υποτιμητικο.Ισα-ισα.Εξαλλου,τοσοι και τοσοι σπουδαζουν και καταληγουν να εχουν ενα
  διακοσμητικο πτυχιο τοιχου.Αμφιβαλλω κατα ποσο μια αβεβαιη και πιθανοτατα μη ικανοποιητικη θεση εργασιας,θα τους
  σωσει.Θα σωσει τον τοπο απο την υποτιθεμενη μιζερια και θα απομακρυνει τους που εχουν δουλεψει και
  ζησει με την γη.Αμφιβαλλω κατα ποσο αυτο το τερας αισθητικης δημιουργιας θα αποζημιωσει τους κατοικους?Τελος,
  φοβαμαι.Φοβαμαι πως αν γινουν οι επενδυσεις,τοτε οι ευαισθησιες και η αγαπη για τον
  τοπο που ξεπεταχτηκαμε σαν κλαρια στα δεντρα του,εχουν γινει υποχειρια και ερμαια των υλικων και ασκοπων
  φιλοδοξιων μας.
  Αυτο που εμαθα τελικα ειναι αυτο που θελω.Το μονο που θελω ειναι να μπορω να ξεθαβω ενα κοχυλι απο την αμμο
  και βαζοντας το διπλα στο αυτι μου να μαγευομαι απο την μελωδια των κυματων και υστερα να το κανω φυλαχτο για
  τις αναμνησεις που ζω εκει..

 46. ΒΑΒΕΛ 2 Ιουλίου, 2010 στις 2:55 μμ #

  δηλαδη για σενα παρδαλο κατσικι το θεμα ειναι ασημαντο ε?μαλλον δεν εχεις αναμνησεις απο εκει που να σε συγκινουν και θες να δημιουργησεις αναμνησεις μεσα στην προσωρινη και θαμπη χλυδη του χρηματος…και δεν ειναι μονο θεμα περιβαλλοντικο αλλα κυριως ειναι θεμα ηθικων αξιων.αν εχεις ακουστα..αλλα η ρηχοτητα και η αναισθησια, οσο συνηθες φαινομενο και αν ειναι,ακομα με εκπλησσουν..

 47. Pardalo Katsiki 2 Ιουλίου, 2010 στις 3:01 μμ #

  epeidi to mellon einai simantiko endiaferomai k eseis pou mas to paizete yperano xrimaton ktl ktl eimai sigouros oti de xerete ti exete k poios xerei pou kanete diakopes!k ta amaxakia sas ta exete k ta spitakia sas k tis doulitses sas. ayto pou ginete ekei den iparxei POUTHENA
  se olo to kosmo exoun ginei toyristika theretra k exoume esas tous ntavatzides na stekeste empodio eno i pleiopsifia einai yper
  ntropi sas exaitias erimose to xorio
  ntropi sas

 48. ΒΑΒΕΛ 2 Ιουλίου, 2010 στις 3:53 μμ #

  εγω προσωπικα ουτε αμαξακι εχω,ουτε δουλεια και οι γονεις μου δουλευουν για να τα βγαλουν περα και για να με σπουδασουν..οσο για διακοπες μια φορα εχω παει.παντα διακοπες στις νηες κανω και το σπιτι μου δεν ανηκει σε καποιο απο τα αυθαιρετα που εχουν αναφερθει παραπανω.οπως καταλαβαινεις τα λεφτα δεν τρεχουν απο τα μπατζακια ,οπως εσυ ετσι απλα υπεθεσες ,γιατι μαλλον δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις καποιο αλλο επιχειρημα και καταφευγεις σε εικασιες και χαρακτηρισμους..(Μαλλον πιστευεις πως με τους καινουργιους <> που θες να σε καβαλησουν,θα αυξηθει ο τζιρος και ολα θα φτιαξουν..αλλα διαφορετικος νταβατζης δεν σημαινει καλυτερο μπουρδελο..)
  οσο για το ποιος θα επρεπε να ντρεπεται ασε να το κρινει καποιος αλλος καλυτερα.

  Υ.Γ:τουλαχιστον εχεις αυτογνωσια και καταλαβαινω γιατι χρησιμοποιησες το ονομα <>

 49. ΒΑΒΕΛ 2 Ιουλίου, 2010 στις 3:54 μμ #

  *(Μαλλον πιστευεις πως με τους καινουργιους νταβατζηδες που θες να σε καβαλησουν,θα αυξηθει ο τζιρος και ολα θα φτιαξουν..αλλα διαφορετικος νταβατζης δεν σημαινει καλυτερο μπουρδελο..)
  οσο για το ποιος θα επρεπε να ντρεπεται ασε να το κρινει καποιος αλλος καλυτερα.

  Υ.Γ:τουλαχιστον εχεις αυτογνωσια και καταλαβαινω γιατι χρησιμοποιησες το ονομα παρδαλο κατσικι.

 50. Pardalo Katsiki 2 Ιουλίου, 2010 στις 4:01 μμ #

  e tote file mou pigaine na xareis to spitaki sou stis nies san viopalaistis pou eisai, na mazepseis kai tis elies sou k ola mia xara.
  opos katalava kai opos eipes apla de thelete na xalasei i isixia sas, tin vriskete me tin parea sas emeis omos tin vriskoume me to clubbing , eimaste pio b’katigoria exou to onoma, ti allo onoma tha mporoysa na xrisimopoihso se ena forum pou to 80% einai gidoprovata.
  an omos ginei i ependush elpizo na min trexete na xotheite stis douleies pou tha anoixoun…as mazeyete elies .

  emeis ti na kanoume eimaste «kaka» paidia , mas aresei i xlida file…theloume na tin dokimasoume gia na doume pos einai..esy entaxei xereis..me to spitaki sou sti thalassa ..eisai KYRIOS..

  tromara sas

 51. ΒΑΒΕΛ 2 Ιουλίου, 2010 στις 4:20 μμ #

  μαλλον ειναι ασκοπο να προσπαθω να εξηγησω σε εναν ανθρωπο ξερολα,πραγματα που δεν εχουν να κανουν με την κερδοσκοπια..σου ειναι δυσκολο να πιστεψεις μαλλον πως υπαρχουν ανθρωποι που εχουν αποβαλλει τον ατομικισμο και το εγω απο πανω τους και νοιαζονται για την ουσιωδη επιβιωση του τοπου.δεν χρειαζεται να βαζεις τα παντα στο ιδιο τσουβαλι,γιατι υπαρχουν παραγματα με αντικρουομενες εννοιες που δεν πανε μαζι.κρατα την γνωμη σου.κανεις δεν σου επιβαλλει μια διαφορετικη.απλα μια γνωμη που στηριζεται κατα 99% στο να στολιζει και να υβριζει,δειχνει απο μονη της ποσο αστεια ειναι..ειναι αυτο που λενε,πως θα γελασει και το παρδαλο κατσικι.

 52. Καραζούπης Χρήστος 16 Φεβρουαρίου, 2011 στις 10:58 πμ #

  Δελτίο Τύπου
  Την πλήρη δικαίωση του αγώνα τους γνώρισαν, η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει», οι Ενεργοί Πολίτες της Σούρπης, οι Οικολογικές Οργανώσεις και όλοι όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στη φαραωνική real estate επένδυση στις Νηές της Σούρπης.
  Αρχικά υπήρξε το πόρισμα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, που δικαίωνε τις θέσεις των οικολογικών οργανώσεων, ότι οι εκτάσεις που πουλήθηκαν από τη Μητρόπολη Δημητριάδος στην εταιρεία Golfing Developments Α.Ε. ανήκουν στο Δημόσιο. Είναι τυχαίο ότι το πόρισμα ενόχλησε το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και συνώνυμο του Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιου, κ. Δ. Γεωργακόπουλο, ώστε να εξαπολύσει το ΣΔΟΕ κατά του Διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας κ. Δ. Ευθυμίου, δεν νομίζουμε . Ήρθε όμως στη συνέχεια το πόρισμα της επιθεωρήτριας Άννας Σπάχου, της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας η οποία, στο εμπεριστατωμένο πόρισμά της, αποφαίνεται και αυτή κατηγορηματικά, ότι οι εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο…..
  Αποδείχθηκε δε ακόμη περίτρανα ότι όσο υπάρχει αγώνας από τους ενεργούς πολίτες, για την προστασία του δημόσιου πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος, ακόμη και οι Ποιμενάρχες, εκτός από την επικοινωνία που μπορεί να έχουν με τον θεό, επειδή είναι και κρατικοί λειτουργοί, πρέπει με ευλάβεια να τηρούν να σέβονται τους νόμους του κράτους και να προστατεύουν την περιουσία του!!!!!
  Είναι ευκαιρία δε και για τον Δήμο Αλμυρού, να συνταχθεί πλέον με τους ενεργούς πολίτες, και να ενισχύσει τα δύο πορίσματα, ώστε από το Δημόσιο να αποδοθούν πλέον στον Δήμο Αλμυρού και αυτός να αναπτύξει την περιοχή υπέρ των Δημοτών του…..
  Όσοι λοιπόν μιλούσαν για νέο Βατοπέδι δικαιώθηκαν και όσοι λοιδορούσαν, μέχρι τώρα, τους ενεργούς πολίτες, για τις απόψεις τους, είναι πλέον απόλυτα εκτεθειμένοι. Αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι η Εν Δράσει, οι οικολογικές οργανώσεις , μαζί με τους ενεργούς Πολίτες της Σούρπης, υπεράσπισαν το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον και στην προσπάθειά τους αυτή σημαντική ήταν η συμβολή των νομικών τους συμβούλων.
  Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει»

 53. ΚΩΣΤΑΣ 16 Φεβρουαρίου, 2011 στις 4:47 μμ #

  ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ(?) ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Η ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΑΡΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΤΕ ΣΗΚΩΣΤΕ ΞΑΝΑ ΤΑ ΠΛΑΚΑΤ ΣΑΣ,ΤΡΑΒΗΞΤΕ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΝΗΕΣ ΚΑΙ ΦΩΝΑΞΤΕ ΞΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΟΥΡΠΗΣ…
  ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΣΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΤΕ??ΟΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ…ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΗΧΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΣΤΟΜΦΟ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ» ΣΑΣ….ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΟΜΩΣ…ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΒΑΖΕΤΕ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΩΣΗ…
  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ…ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΥΤΟ….ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ….ΙΣΩΣ ΑΥΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…ΜΗΝ ΔΙΩΧΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ…
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΩΣ ΓΟΡΔΙΟΥΣ ΔΕΜΟΥΣ,ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΟΣΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΥΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ…ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΛΥΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΣΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ?ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ??
  ΦΙΛΙΚΑ ΚΩΣΤΑΣ

  PS:ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ…

 54. "ΕΛΕΟΣ" 16 Φεβρουαρίου, 2011 στις 5:06 μμ #

  Διαβαζοντας ολα τα παραπανω δε μου μενει παραμονο τη λεξη ΕΛΕΟΣ να χρησιμοποιησω σαν «ΟΝΟΜΑ».
  Δε μου μενει επισης πλεον καμια αμφιβολια γιατι αυτος ο τοπος παει απο το κακο στο χειροτερο…δε μου μενει τπτ παρα να σας αποκαλεσω ολους εσας που ειστε εναντια του εργου «οικολογοι του κωλου»….και οπως λεει και ο Αινσταιν ..δυο πραγματα δεν εχουν ορια..το συμπαν κ η βλακεια του ανθρωπου…δλδ η δικη σας βλακεια…δεν εχετε νοιαστει για αλλα σημαντικα οικολογικα προβληματα της περιοχης και ξαφνικα σας προβληματιζει το εργο στις ΝΗΕΣ.Ποιος ξερει τι συμφεροντα εξυπηρετειται…το μονο σιγουρο ειναι αυτο του Αινσταιν ..

 55. Καραζούπης Χρήστος 21 Φεβρουαρίου, 2011 στις 8:13 πμ #

  1.Κίνηση Πολιτών Σούρπης, για το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής
  2.Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει»
  3.Δίκτυο Συλλόγων – ΜΚΟ Αλμυρού

  Αλμυρός 4-02-2011
  Προς
  ΥΠΕΚΑ

  Κοιν: 1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
  2) Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
  3) Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας
  4) Δήμαρχο Αλμυρού

  Θέμα: Εξαίρεση περιοχών του Δήμου Αλμυρού, ενόψει εφαρμογής του νέου προγράμματος «Μείωση Νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης».
  Κυρία Υπουργέ
  Σας γνωρίζουμε ότι η Δημοτική Κοινότητα Σούρπης και οι Τοπικές Κοινότητες, Αγίας Τριάδας, Δρυμώνας, και Πλατάνου του Δήμου Αλμυρού, σύμφωνα και με το επισυναπτόμενο χάρτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), στον οποίον είναι καταγεγραμμένα τα επίπεδα νιτρορύπανσης των υπογείων νερών της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας (Οκτώβριος 2002), ανήκουν στις ζώνες μέσης και υψηλής επικινδυνότητας .
  Τα υψηλά ποσοστά νιτρορύπανσης είναι δεδομένο ότι δημιουργούν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προβλήματα υγείας στους κατοίκους των περιοχών αυτών. Την περασμένη πενταετία η συντριπτική πλειοψηφεία των αγροτών, των παραπάνω περιοχών, εντάχθηκε στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης με θεαματικά αποτελέσματα.
  Θα θέλαμε να εντάξετε τις περιοχές αυτές ξανά στους χάρτες σας, ως περιοχές με μεγάλη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, ώστε οι αγρότες να συνεχίσουν να εντάσσονται στο πρόγραμμα, μέχρι η νιτρορύπανση να μειωθεί στο ελάχιστο, ή και να εξαφανισθεί εντελώς από την ήδη βεβαρημένη περιοχή μας.
  Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι και η δική σας επιδίωξη, γι΄ αυτό θα ικανοποιήσετε το δίκαιο αυτό αίτημα των πολιτών της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα υγιεινό και ασφαλές φυσικό περιβάλλον, για τα παιδιά μας.
  Με εκτίμηση
  1)Για τη Κίνηση Πολιτών Σούρπης
  ΤΚ 37008 – Σούρπη

  Πριάγγελος Γεώργιος
  2)Για την Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει»
  Θερμοπυλών 15 ΤΚ 37100 Αλμυρός

  Μελέτης Χρήστος
  3) Για το Δίκτυο Συλλόγων – ΜΚΟ Αλμυρού
  Θερμοπυλών 15 ΤΚ 37100 Αλμυρός

  Καραζούπης Χρήστος

 56. Κυρία Jose lura 30 Μαρτίου, 2018 στις 3:52 μμ #

  Δανείου προσφορά μου από αυτή την γυναίκα κυρία Zonat Barry που μου προσφέρουν ένα δάνειο στο λογαριασμό μου χωρίς καθυστέρηση και το δάνειο ήταν μεταφορά στο λογαριασμό μου έτσι εάν χρειάζεστε ένα δάνειο επικοινωνήστε μαζί της στο email (Mrszonatloancompany@gmail.com) για ένα δάνειο σήμερα

  Κυρία Jose lura

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: