Ανακοίνωση συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό της Ομοσπονδίας Μεταλλουργών της Ιταλίας

15 Φεβ.

Κεντρική επιτροπή Fiom-Cigl (Εθνική Ομοσπονδία Εργαζόμενων Μεταλλουργών)
Ημερήσια διάταξη για την υποστήριξη του ελληνικού λαού

Η κεντρική επιτροπή της FIOM, εκφράζει την ολοκληρωτική αλληλεγγύη της στις Ελληνίδες και τους Έλληνες εργαζόμενους στον αγώνα τους κατά των δρακόντιων μέτρων που τους επιβλήθηκαν απο την τρόικα και αποδέχτηκε το ελληνικό κοινοβούλιο.

Καμία οικονομική κατάσταση δε δικαιολογεί τα μέτρα που επαλλαμβανόμενα επιβάλονται σε ένα λαό του οποίου το 30% έχει ήδη φτάσει το επίπεδο της φτώχειας.

Η μείωση των μισθών, η κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων προς όφελος των ατομικών, οι περικοπές στην υγεία και στις συντάξεις σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση ήδη 5 χρόνια, στρέφονται με μανία ενάντια σε ένα λαό και κάνουν ξεκάθαρη τη χρεοκοπία του νεοφιλελευθερισμού αλλά και των σκοπών του.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο μια άγρια επίθεση προς τους ανθρώπους της  χώρας αλλά και προς τη δημοκρατία. Ένα κοινοβούλιο και ένας λαός στερημένος από κάθε είδους δυνατότητα λήψης αποφάσεων, και από τους οποίους ζητείται να υπογράψουν ένα γραμμάτιο σε μια ζωή φτώχειας, ανεξάρτητα από το αποτέλσμα των επερχόμενων εκλογων.

Η ελληνική υπόθεση καθιστά σαφές ότι:

 • Πρέπει η σημερινή μορφή της Ευρώπης να τεθεί υπό αμφισβήτηση και να αγωνιστούμε για μια δημοκρατική ομοσπονδία, όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν
 • Πρέπει να καταπολεμηθεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που με τη σκληροτητά τους, είναι οι υπεύθυνοι για την κρίση και τη φτώχεια ολόκληρων χωρών.
 • Να επιβληθεί εναλλακτική λύση όπου η εργασία και οι δημόσιες επενδύσεις να δημιουργούν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο επικεντωμένο στην εργασία, τα δικαιώματα και την ευημερία.
 • Πρέπει να υπάρχει έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα της οποίας τα ομόλογα βρίσκοντια στα χέρια των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών

Η κεντρική επιτροπή δεσμεύεται οτι όλη η FIOM, θα συμμετάσχει στη διαδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης στις 29 Φεβρουαρίου με μια έντονη κινητοποίηση εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των Ελληνίδων και των Ελλήνων εργατών.

Από το προεδρείο

*την ανακοίνωση στα ιταλικά τη βρίσκεται εδώ

21 Σχόλια προς “Ανακοίνωση συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό της Ομοσπονδίας Μεταλλουργών της Ιταλίας”

 1. compasso 15 Φεβρουαρίου, 2012 στις 10:53 πμ #

  Η Humanite μαζεύει υπογραφές υπέρ της Ελλάδας
  http://news.pathfinder.gr/world/news/774102.html

 2. Y 15 Φεβρουαρίου, 2012 στις 12:12 μμ #

  αφίσες αλληλεγγύης από το Βέλγιο

  θα είμαστε πάνω από εκατό απόψε μπροστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

  Η Σύνοδος τους αναβλήθηκε αλλά η αλληλεγγύη των λαών δεν αναβάλεται!

  Η δανειακή σύμβαση δε θα περάσει!

 3. Y 15 Φεβρουαρίου, 2012 στις 12:26 μμ #

  Μύνημα από τους εγαζόμενους στις υπηρεσείες στο Βέλγιο

  »Τα δημοσιονομική ισορροπία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να επιβληθεί η κοινωνικώ οπισθοδρόμηση (…) η επίθεση αυτή αποτελεί πρόκλησεις για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη. Ο αγώνας των Ελλήνων εργατών είναι και δικός μας»

  Nivelles, le 14 février 2012

  MOTION DE SOLIDARITE

  Le Comité National de la C.P.N.A.E. (Commission Paritaire nationale auxiliaire des employé-e-s) de la C.N.E. soutient le peuple grec et ses organisations syndicales dans leur lutte contre les plans d’austérité qui leur sont imposés.

  L’équilibre des finances publiques sert de prétexte pour imposer un recul social injustifié aux travailleurs.

  Cette offensive antisociale est une menace et une provocation de tous les travailleurs européens.

  La lutte des travailleurs grecs est aussi la nôtre.

  Le Comité C.P.N.A.E. de la C.N.E. (Centrale Nationale des Employés de la C.S.C.)

  Personne de contact :
  Claude Lambrechts
  Secrétaire Nationale CNE
  Avenue Robert Schuman 52
  1400 NIVELLES
  BELGIQUE

  Tél. 067 / 88 91 60

 4. Αναυδος 15 Φεβρουαρίου, 2012 στις 12:46 μμ #

  Με συγκινησαν τα γλυκα λογια των ιταλων που καλα θα κανουν να καθαρισουν πρωτα τα του οικου τους και μετά να μιλουν για πολιτες που πρεπει να εχουν τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να αποφασισουν ή να καταπολεμηθεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που με τη σκληροτητά τους,… και αλλες αηδιες. Αυτα ουτε ο Συριζα δεν τα λεει

  Ο πολεμος εινια ταξικος απεναντι στα αφεντικά και αυτοι οι παπαρες ουτε αυτο δεν μπορουν να γραψουν

  Ρε ουστ πες τους να κατσουν σπιτι τους καλυτερα

  • λαθραναγνώστης 15 Φεβρουαρίου, 2012 στις 1:27 μμ #

   Sinistra «ma non troppo»!

 5. Y 15 Φεβρουαρίου, 2012 στις 3:32 μμ #

  Καλά λέει ο Άναυδος ρε. Μα τι θέλουμε αλληλεγγύη με τους Ιταλούς μεταλουργούς που κάνουν διαδηλώσεις του ενός εκατομυρίου στη Ρώμη? Εδώ έχουμε τον Άναυδο το μεγάλο σύμμαχο μάντατζερ της εργατικής τάξης που είναι και ιδεολογικά ολοκάθαρος.

  Μυνήματα από συνδικάτα σε Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Πολωνία, Νορβηγία http://epsu.org/a/8446

  Από τις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή

  • λαθραναγνώστης 15 Φεβρουαρίου, 2012 στις 6:55 μμ #

   Με ένα παρόμοιο πλαίσιο και το ΠΑΜΕ θα κατέβαζε κι εκείνο αναλογικά περισσότερο κόσμο. Το θέμα είναι, τι θα τον έκανε αυτόν τον κόσμο.
   Θα τον έστελνε από την αγκαλιά του Γιωργάκη και του Παπαδήμου, στην αγκαλιά του Κουβέλη?
   Πάντως, για λόγους αβρότητας, ευχαριστώ την FIOM.

   • compasso 16 Φεβρουαρίου, 2012 στις 12:22 πμ #

    το ότι κάνετε κριτική στη ΦΙΟΜ με βάση το Συνασπισμό πραγματικά με ξεπερνάει. Καλά κουράγια.

 6. Y 15 Φεβρουαρίου, 2012 στις 3:44 μμ #

  Ο ελληνικός λαός τρόμαξε τα γουρούνια και ψάχνουν λύση με swap για να μη συμφωνήσουν στο πακέτο μέχρι να γίνουν εκλογές
  http://www.reuters.com/article/2012/02/15/eurozone-greece-package-idUSL5E8DF2K220120215
  ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΑΠΕΣ.

 7. Y 16 Φεβρουαρίου, 2012 στις 1:29 πμ #

  λογική σκατοκέφαλων διπόδων οπαδών του μανατζεριακού μπολσεβικισμού τύπου άναυδου:

  oπορτούνες σε όλη την Ευρώπη διαδηλώνουν τη συμπαράσταση τους στον ελληνικό λαό. Καλύτερα να είχαν κάτσει σπίτια τους. ντροπιάζουν τον αγώνα του δοξασμένου ελληνικού λαού.

  Βίντεο από διεθνείς κινητοποιήσεις αλληλεγγύης!
  http://realdemocracygr.wordpress.com/2012/02/14/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1/

  Και μεις στις Βρυξέλλες ζήσαμε σήμερα αυτή την αποκρουστική εμπειρεία να συναντάμε ομογενείς τρίτης γενιάς σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, και Βέλγους και άλλους που είναι όλοι αλληλέγυοι.

 8. Αναυδος 16 Φεβρουαρίου, 2012 στις 10:27 πμ #

  Τι ειδους συμπαρασταση ειναι αυτη οταν ολοι αυτοι οι αλληλεγγυοι στη χωρα του ψηφιζουν και στηριζουν νεοφιλελευθερα η σοσιαλδημοκρατικά καθικια αδυνατω να το καταλαβω Οταν η ΕΕ ειναι το απολυτο μαντρα τους και η αστικη δημοκρατια και ο καπιταλισμος το σπιτι τους.

  Ελεος πια με του κουβελοτσιπριδες της ευρωπης

 9. λαθραναγνώστης 16 Φεβρουαρίου, 2012 στις 11:21 πμ #

  Μερικά σχόλια πάνω στο κείμενο της ΦΙΟΜ.
  «Η κεντρική επιτροπή της FIOM, εκφράζει την ολοκληρωτική αλληλεγγύη της στις Ελληνίδες και τους Έλληνες εργαζόμενους στον αγώνα τους κατά των δρακόντιων μέτρων που τους επιβλήθηκαν απο την τρόικα και αποδέχτηκε το ελληνικό κοινοβούλιο.»

  Δεν τα αποδέχτηκε ολόκληρο το Ελλ. Κοινοβούλιο. Τα δωσίλογα κόμματα του Ελλ. Κοινοβουλίου αποδέχτηκαν τα μέτρα, με πρώτο και καλύτερο το σοσιαλιστικό κόμμα που έχει πρόεδρό του τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής διεθνούς. Πιστεύω ότι το γνωρίζουν αυτό οι συνάδελφοι.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
  «Η μείωση των μισθών, η κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων προς όφελος των ατομικών, οι περικοπές στην υγεία και στις συντάξεις σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση ήδη 5 χρόνια, στρέφονται με μανία ενάντια σε ένα λαό και κάνουν ξεκάθαρη τη χρεοκοπία του νεοφιλελευθερισμού αλλά και των σκοπών του.»

  Μόνο την χρεωκοπία του νεοφιλελευθερισμού? Όχι της σοσιαλδημοκρατίας? Δηλαδή το πρόβλημα περιορίζεται στο ότι την πολιτική κατάσταση στην ΕΕ την διαχειρίζεται ο νεοφιλελευθερισμός που είναι χρεοκοπημένος. Αν την διαχειρίζονταν κάποιο άλλο κόμμα (ποιό άραγε), ίσως να τα έκανε πιο σωστά. Φυσικά για το ότι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα είναι χρεωκοπημένο, ούτε καν σαν νύξη δεν αναφέρεται.

  «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο μια άγρια επίθεση προς τους ανθρώπους της χώρας αλλά και προς τη δημοκρατία. Ένα κοινοβούλιο και ένας λαός στερημένος από κάθε είδους δυνατότητα λήψης αποφάσεων, και από τους οποίους ζητείται να υπογράψουν ένα γραμμάτιο σε μια ζωή φτώχειας, ανεξάρτητα από το αποτέλσμα των επερχόμενων εκλογων.»

  Ποιος απεμπόλησε εγγράφως την δυνατότητα λήψης των αποφάσεων από την Ελλ. Βουλή? Οι ξένοι νεοφιλελεύθεροι, ή οι ντόπιοι σοσιαλιστές με επι κεφαλής τους τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής διεθνούς?
  Κατά τα άλλα, η επίθεση προς τη δημοκρατία μας μάρανε, λες και όλα αυτά που γίνονται, δεν καλύπτονται, έστω και κατ επίφαση, από αστικοδημοκρατικές διαδικασίες?
  Και μετά, ποιος είπε στους συναδέλφους της ΦΙΟΜ ότι «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ», ο λαός θα αποδεχτεί την υπογραφή μιας δωσίλογης κυβέρνησης, στο «γραμμάτιο σε μια ζωή φτώχιας»? Εργατικό συνδικάτο είναι η ΦΙΟΜ, δεν έχουν ακούσει ότι υπάρχουν και επαναστατικές διαδικασίες που κάνουν κωλόχαρτα τέτοιου είδους υπογραφές?
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  «• Πρέπει να καταπολεμηθεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που με τη σκληροτητά τους, είναι οι υπεύθυνοι για την κρίση και τη φτώχεια ολόκληρων χωρών.»

  Και πάλι, μόνο η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι υπεύθυνη για την κρίση και την φτώχια. Ρε μανία με τους νεοφιλελεύθερους…..! Με σκανδαλίζουν να πιστεψω ότι η ηγεσία της ΦΙΟΜ είναι με τους σοσιαλιστές.
  Ο padrino capitalismo φυσικά, είναι υπεράνω υποψίας και κριτικής

 10. Y 16 Φεβρουαρίου, 2012 στις 12:33 μμ #

  από τη χθεσινή συγκέντρωση στις Βρυξέλλες

 11. vanth3man 16 Φεβρουαρίου, 2012 στις 5:11 μμ #

  Η ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη είναι πάντα καλοδεχούμενη, απαραίτητη και χρήσιμη…Το ίδιο όμως ισχύει και για την κριτική, κυρίως όταν αυτή απαντά σε ένα πολιτικό πλαίσιο με ρεφορμιστικό/οπορτουνιστικό περιεχόμενο και ακόμα χειρότερα με ρεφορμιστική/οπορτουνιστική δράση (ή και καθόλου δράση!) στον «οίκο». Φυσικά και είναι θετικό να εισπράττεις την αλληλεγγύη ξένων κομμάτων, συνδικάτων, μαζικών φορέων κλπ. Φυσικά και είναι θετικό να την ανταποδίδεις! Ταυτόχρονα όμως έχεις και χρέος να βοηθάς στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, να φωτίζεις την ουσία του προβλήματος, την διέξοδο και την τακτική που θα σε οδηγήσει σε αυτήν την διέξοδο. Θα ήταν ανοησία να αρνείσαι την αλληλεγγύη των άλλων «επειδή είναι παλιο-ρεφόρμες». Ταυτόχρονα όμως είναι εγκληματικό να κάνεις γαργάρα την κριτική σου, έτσι βάζεις και εσύ το λιθαράκι σου στις αυταπάτες, κονταίνεις την δύναμη του ταξικού-εργατικού κινήματος και το οδηγείς ξανά στην ζεστή αγκαλιά του συστήματος…

 12. Y 16 Φεβρουαρίου, 2012 στις 5:37 μμ #

  Σύμφωνοι vanth3man αλλά ειρωνείες και ατάκες του στυλ ‘καλύτερα καθίστε σπίτι σας’ δε βοηθάνε. Πρέπει να καταλαβάνουμε τις συνθήκες της κάθε οργάνωσης και να μη μηδενίζουμε τη δράση της (η FIOM είναι δυστυχώς ίσως ότι πιο ταξικό έχει μείνει στο ιταλικό συνδικαλιστικό κίνημα). Αυτά είναι προϋποθέσεις ωστέ η κριτική να πιάνει και τόπο.

  »Breaking with fear in Greece», άρθρο μου στα αγγλικά για τα γεγονότα της Κυριακής
  http://www.tni.org/article/breaking-fear-greece

  άλλο ένα βίντεο από τη χθεσινή διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες με περισσότερες ομιλίες (στα γαλλικά)

 13. visk 16 Φεβρουαρίου, 2012 στις 6:18 μμ #

  Χθες 15 Φεβρουαρίου Ιταλοί, μέλη της επιτροπής «Κανένα χρέος» κατέλαβαν συμβολικά κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένδειξη συμπαράστασης στους Έλληνες που πλήττονται από τα δεινά οικονομικά μέτρα λιτότητας. Συναντήθηκαν μάλιστα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αυτές τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

 14. compasso 16 Φεβρουαρίου, 2012 στις 7:56 μμ #

  συμφωνούμε vanth3man. επιτέλους ένας σωστός και ψύχραιμος άνθρωπος. από εκεί και πέρα η κριτική έχει νόημα στο σκοπό για την οποία τη διατυπώνεις. Αν το κάνεις για να μετρήσεις την… ταξικότητα σου ή γιατί πραγματικά πιστεύεις στο διεθνισμό. Πραγματικά πιστεύω ότι από το ιατλικό συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε να διδαχθούμε πολλά χωρίς να εκθειάζω τίποτα.

 15. vanth3man 17 Φεβρουαρίου, 2012 στις 2:08 πμ #

  Και στις δύο περιπτώσεις, η κριτική έχει νόημα…Απλά η διαφορά είναι πως αν την κάνεις για να την μετρήσεις (την ταξικότητα!), τότε εμποδίζεις το κίνημα να προχωρήσει μπροστά. Αν την κάνεις γιατί πραγματικά πιστεύεις στον διεθνισμό, τότε έχει θετική επίδραση…Απομακρύνονται οι κάθε λογής «φίλοι του λαού», ξεκαθαρίζουν οι γραμμές, οι συμμαχίες γίνονται πιο ταξικές, πιο ειλικρινείς, πιο στέρεες, οι ταλαντεύσεις λιγοστεύουν και μαζί τους και οι πιθανότητες για πισωγυρίσματα και παρεκκλίσεις. Το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ιταλία, όπως και σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, έχει γράψει σελίδες απόλυτου μεγαλείου αλλά και απόλυτης ξεφτίλας. Και τα δύο μπορούν να μας διδάξουν πολλά….

 16. compasso 17 Φεβρουαρίου, 2012 στις 10:49 πμ #

  συμφωνούμε απολύτα. Στην τελική στην προκειμένη δε μπορούμε να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία ομοσπονδία εργατών σε μια χώρα χωρίς μαρξιστικό κόμμα.

  • λαθραναγνώστης 19 Φεβρουαρίου, 2012 στις 2:16 μμ #

   Οι λαοί της υπόλοιπης Ευρώπης, πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι η καμπάνα χτυπάει και γι αυτούς.
   Οι Έλληνες είναι μόνο η αρχή, επειδή για συγκεκριμένους λόγους, έδωσαν δικαίωμα στο κεφάλαιο να ξεκινήσει την κατεδάφιση των εργατικών κατακτήσεων από αυτούς. Η υπόλοιπη Ευρώπη ακολουθεί σύντομα!
   Η καλύτερη συμπαράσταση που θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα, είναι να αρχίσουν και αυτοί στις χώρες τους να στήνουν ταξικά συνδικαλιστικά κινήματα και να απομονώνουν τις ρεφορμιστικές ηγεσίες στα συνδικάτα. Το ίδιο ισχύει και για τα Ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα.
   Τα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης, πρέπει να ξαναγίνουν κομμουνιστικά. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα όλων μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: