Λογοκρισία στη Κίνα. Αλήθεια ή δυτική προπαγάνδα?

4 Σεπτ.

Η συζήτηση ξεκίνησε από ένα άρθρο πριν πολύ καιρό του φίλου Πάνου. Αναφερόταν λοιπόν τότε, ότι η google έκανε μια συμφωνία με τη Κίνα ώστε να δημιουργήσει το Google.cn, το οποίο όμως δεν εμφάνιζε ενοχλητικές ιστοσελίδες. Έτσι πχ όταν θα έψαχνες από κινέζικο ip τον όρο Tiananmen Square δε θα σου έβγαζε το άρθρο της wiki που βγάζει όταν  πρώτο πρώτο όταν το ψάξεις από οπουδήποτε αλλού για τα γεγονότα του ’89.

Ο Αχιλέας, ο αδερφός του ΆΛεξ είναι μαζί με τον ΆΛεξ στη Κίνα και αδημονεί ακι αυτός όπως όλοι μας για τη μεγάλη  μέρα στις 15 που κολυμπάει ο Άλεξ στους Παραολυμπιακούς. Μιλώντας λοιπόν στο msn είπαμε να το δοκιμάσουμε. Να δούμε τι παίζει. Κάνοντας λοιπόν search στο google.cn από Κινέζικο ip ( προφανώς εκτός αν το pc του κουβαλάει μαζί του το ελληνικό ip όπως εμείς οι Έλληνες κουβαλάμε όλα μας τα κουσούρια όπου και να βρεθούμε στα εξωτερικά)  τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς ίδια με τα δικά μου που έκανα το ίδιο search στην Ελλάδα. Άνθρακας ο θησαυρός σκέφτηκα αμέσως καταγγέλλοντας μες το μυαλό μου τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, που είναι υποχείρια της Αμερικάνικης διπλωματίας. Μετά όμως με ενημέρωσε ότι η προσπάθεια του να ανοίξει το πρώτο αποτέλεσμα, που είναι η σελίδα της wiki για τα γεγονότα έχει αποβεί μάταια. Διαβάζω και αυτό στο δίκτυο που λέει ότι η Κίνα μπλοκάρει τις σελίδες της wiki με ενοχλητικό περιεχόμενο, όποτε και αλλάζω άποψη θεωρώντας τώρα τη θεωρία περί λογοκρισίας σωστή. Μετά από λίγη ώρα, με ενημερώνει ότι μπαίνοντας στη wiki και ψάχνοντας τον όρο tianamen square σε βγάζει κανονικά στην επίμαχη ιστοσελίδα, όποτε και πάλι αλλάζω άποψη ( ναι ξέρω δεν είμαι και πολύ σταθερός στις απόψεις μου 🙂 ).  Η επόμενη σκέψη είναι ότι μπορεί η πρόσβαση να επιτρέπεται τώρα επειδή είναι ολυμπιακοί αγώνες και μετά να απαγορευτεί ξανά.

Τελικά αυτή η κουβέντα δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Κατά την άποψη μου είναι βέβαιο ότι η Κίνα λογοκρίνει το  internet όπως οι Αμερικάνοι απαγορεύουν τραγούδια και η ΝΕΤ κλείνει εκπομπές που την ενοχλούν (ακόμα δε μπορώ να χωνέψω ότι υπερασπίζομαι το Κούλογλου). Επίσης είμαι σίγουρος ότι όλη αυτή η ιστορία με τα δημοκρατικά δικαιώματα στη Κίνα είναι απλά ένα πάτημα για την εξωτερική πολιτική των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων εταίρων. Ειδικά του κυρίου Bruni που για να κάνει υποδείξεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες θα πρέπει να μας εξηγήσει τι ακριβώς κάνει ο Γαλλικός στρατός στο Τσάντ. Το θέμα προφανώς είναι να φιλτράρει ο καθένας την ενημέρωση, σύμφωνα με το ταξικό του κριτήριο. Αλλά αυτό είναι μεγάλη κουβέντα και εγώ έχω διάβασμα.

8 Σχόλια προς “Λογοκρισία στη Κίνα. Αλήθεια ή δυτική προπαγάνδα?”

 1. a8lios 4 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 1:38 μμ #

  Πες του να κάνει ένα search για τον Μάο.
  Εκεί να δεις λογοκρισία που έχουν ρίξει 😆

 2. teenageidol 5 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 1:54 μμ #

  Καλή η ερώτησή σου στον τίτλο.
  Θα την άλλαζα σε «Λογοκρισία στην Κίνα. Και αλήθεια και δυτική προπαγάνδα» για να απαντήσω.

 3. compasso 5 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 2:19 μμ #

  ναι κι εγώ εκεί καταλήγω μάλλον.

 4. Y 6 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 10:55 μμ #

  Ρε Idol τι θα γίνει? Θα μας δώσεις το λινκ για το κανούριο σου μπλογκ?

 5. TeenageIdol 8 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:46 μμ #

  Δεν υπάρχει καινούριο μπλογκ -τουλάχιστον προς το παρον.

 6. compassocap 8 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 1:46 μμ #

  και το παλιό γιατί το έσβησες ρε φίλος?

 7. Y 8 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 8:43 μμ #

  Idol μη μας κόβεις το οξυγόνο.

 8. juanbelmonte 9 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 4:00 μμ #

  Kala re parte na xete…http://caminodelfuego.wordpress.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: