Ιs better to die for something-than live for nothing…Misr 2011

1 Φεβ.

Τα αραβικά καθεστώτα καταρρέουν ταχύτατα και με δεδομένη την αποτυχία των ισλαμιστικών καθεστώτων όπου αυτά επικράτησαν, ο αραβικός κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η απουσία οργανωμένης πολιτικής απάντησης πίσω από τις μαζικές λαϊκές εξεγέρσεις, αποτελεί την μοναδική ευκαιρία που περιμένουν οι φανατικοί Ισλαμιστές. Τα χαρακτηριστικά όμως πολλών αραβικών κοινωνιών έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.

Η ελπίδα κάποιων στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, ήταν ότι ο στρατός θα αιματοκυλούσε τους διαδηλωτές. Η ελπίδα αρκετών αραβικών καθεστώτων, του Ισραήλ –και όχι μόνο- ήταν ότι  θα γινόταν κάτι τέτοιο, ώστε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου να παραμείνει στη θέση του. Η χτεσινή παρέμβαση υποστήριξης  από το Ισραήλ προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο μάλιστα, αποτέλεσε για πολλούς αναλυτές τη «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής. Για τους ίδιους αναλυτές η σημερινή ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων ότι δεν θα χτυπήσουν τα εκατομμύρια των διαδηλωτών, είναι η αρχή του τέλους για τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Η ψύχωση με την εξουσία, η παρανομία και η διαφθορά των καθεστώτων που επί χρόνια ταλαιπωρούν την Τυνησία και την Αίγυπτο, είναι φανερή από τις πράξεις των πρωταγωνιστών:

  • ο Χόσνι Μουμπάρακ, προσπαθεί τώρα με μία σειρά παζαριών και μηχανορραφιών να απορροφήσει κάποιο μέρος της λαϊκής οργής, μέσω «ανασχηματισμού», διορισμού αντιπροέδρου με σημαντικές εξουσίες και «διάλογο»,
  • ο γιος του Αιγύπτιου Προέδρου και θεωρούμενος διάδοχός του, Γκαμάλ Μουμπάρακ, το «σκάει» από τη χώρα με προορισμό τη Δύση,
  • όπως πρόσφατα ο Μπεν Άλι το «έσκασε» από την Τυνησία με τους τραπεζικούς του λογαριασμούς φουσκωμένους από τα κρατικά ταμεία.


Μόνη έγνοια της Δύσης οι «αγορές»

Η «ελπίδα» των Η.Π.Α. και της Ευρώπης, οι οποίες –όπως και στην Τυνησία- κρύβονται πίσω από μία διπροσωπία γεμάτη ηθικολογικές παραινέσεις δεν συνίσταται στη δημοκρατική αλλαγή που επιζητά ο αιγυπτιακός λαός, αλλά στην απρόσκοπτη συνέχιση της ροής των πετρελαίων από τη Μέση Ανατολή και της λειτουργίας της Διώρυγας του Σουέζ, στη «σταθερότητα των χρηματιστηρίων» και τη συνέχιση της εγκληματικού αποκλεισμού της Γάζας. Όπως έχει φανεί περίτρανα στο παρελθόν έτσι και τώρα, για τις αγορές, δεν έχουν κανένα νόημα 100, 125 ή και χιλιάδες νεκροί, αρκεί το «σύστημα» να λειτουργεί ομαλά.

Άλλωστε, η λειτουργία της χρηματοπιστωτικής φούσκας και η ειδική σχέση με το Ισραήλ πρέπει με κάθε τίμημα να συνεχιστεί, όπως συνεχίζεται επί δεκαετίες με τη σθεναρή υποστήριξη δικτατορικών καθεστώτων στον αραβικό κόσμο.

Οι παγκόσμιοι «εξαγωγείς της δημοκρατίας» Η.Π.Α και Ευρωπαϊκή Ένωση έχασαν ακόμα και τα προσχήματα, τόσο στην πρόσφατη εξέγερση στην Τυνησία, όσο και τώρα, στην πολύ κομβικότερη για τον μουσουλμανικό κόσμο αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη εξέγερση στην Αίγυπτο. Βρέθηκαν εξ απήνης, όταν η λαϊκή οργή συσσωρεύτηκε εναντίον των επί δεκαετίες δικτατόρων συμμάχων τους, Μπεν Άλι και Χόσνι Μουμπάρακ. Ενδόμυχα βέβαια οι «παγκόσμιοι εξαγωγείς» ξέρουν ότι αυτές οι εξεγέρσεις είναι και ένα εν δυνάμει παράδειγμα για το εσωτερικό τους…

Ο φόβος που τώρα εντέχνως καλλιεργείται, είναι ότι οι ριζοσπαστικοί ισλαμιστές θα καταλάβουν την εξουσία. Φόβος που δεν έχει να κάνει τόσο με τη γεωστρατηγική πραγματικότητα της περιοχής, και ας προσπαθούν κάποιοι να μας βεβαιώσουν για το αντίθετο. Μην ξεχνάμε ότι μεγαλύτερος σύμμαχος της Δύσης στον αραβικό κόσμο είναι το πλέον σκοταδιστικό κράτος της περιοχής, οι «ουαχαμπίτες» της Σαουδικής Αραβίας. Αυτοί οι τελευταίοι, βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των ολοκληρωτικών και δικτατορικών καθεστώτων που κυβερνούν τις χώρες του αραβικού κόσμου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τρέμουν μία ενδεχόμενη πτώση του Μουμπάρακ, η οποία θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για τις δικές τους κοινωνίες (όπως άλλωστε η «μετριοπαθής» Τυνησία ήταν το παράδειγμα για τους Αιγύπτιους).

Η Δύση ουδέποτε αρνήθηκε να «συμμαχήσει με τον διάβολο», αρκεί αυτό να εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της. Υποστήριζε και υποστηρίζει σθεναρά δικτατορίες όπως αυτές του Μπεν Άλι στην Τυνησία και του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και η όλη στάση της στην αιγυπτιακή εξέγερση, δείχνει ότι δεν θα την απασχολούσε ιδιαίτερα αν ο Μουμπάρακ μπορούσε να ελέγξει το στρατό και να αιματοκυλίσει τη χώρα μένοντας στην εξουσία.

Ο δυτικός τύπος σκόπιμα καλλιεργεί την ισλαμοφοβία υποτιμώντας τις νέες γενιές στις χώρες του Μαγκρέμπ και επαναφέροντας τα παραδείγματα της Ιρανικής Επανάστασης του 1979 και της Αλγερινής κοινωνικής αναταραχής δέκα χρόνια αργότερα, όταν οι ισλαμιστές κατάφεραν να βρεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, εκμεταλλευόμενοι μία τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια που είχε δημιουργηθεί και ένα πολιτικό κενό που υπήρχε ως αποτέλεσμα της πολύχρονης καταπίεσης και εν τέλει σύνθλιψης των ανεξάρτητων πολιτικών κοσμικών ομάδων/κομμάτων και φορέων (με πρώτα και σημαντικότερα τα κομμουνιστικά-Ιράν/Αλγερία/Αίγυπτος/Συρία).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάληψη της εξουσίας από κάποιο ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα ή φορέα θα ήταν καταστροφική οπισθοδρόμηση, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τον ηγετικό ρόλο που κατέχει η Αίγυπτος στην αραβική συνείδηση, αλλά και σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο.

Δεν υπάρχει, επίσης, αμφιβολία ότι οι λαϊκές εξεγέρσεις τόσο στην Τυνησία, όσο και στην Αίγυπτο, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Ιράν του 1979 και την Αλγερία του 1989-92. Οι διαφορές όμως είναι ακόμα μεγαλύτερες με τον αραβικό κόσμο να βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο.

Το ενδεχόμενο «καπήλευσης» της λαϊκής εξέγερσης από Ισλαμιστές, σχεδόν αποκλείεται στην Τυνησία, ενώ φαίνεται αρκετά αδύναμο –προς το παρόν- στην Αίγυπτο. Το αν βέβαια οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου κρατούν χαμηλούς τόνους ως κίνηση τακτικής, καθώς μια δυναμική παρουσία τους θα έδινε το καλύτερο άλλοθι στο Μουμπάρακ για αιματοκύλισμα, είναι ακόμα στοιχείο προς διερεύνηση. Η περίπτωση όμως να μπορέσουν φανατικοί θεοκράτες να καταλάβουν την εξουσία είναι μειωμένη σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, γιατί οι εποχές είναι διαφορετικές. Αφενός έχει διαμορφωθεί μία νέα κοινωνική δυναμική στις αραβικές κοινωνίες και αφετέρου τα ισλαμιστικά καθεστώτα απέτυχαν να δώσουν απαντήσεις σε αγωνιώδη ερωτήματα.

1. Η νέα κοινωνική δυναμική
Μεγάλο μέρος του νέου εργατικού δυναμικού στον αραβικό κόσμο είναι πια υψηλού μορφωτικού επιπέδου
, δεδομένο που θα αποδυναμώσει την εκ φύσεως μαχητική, εξαιρετικά απλή και εύκολα αφομοιώσιμη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ισλαμιστική ρητορική.  Οι Ισλαμιστές δεν θα μπορέσουν να πείσουν εύκολα τα εκατομμύρια των πτυχιούχων ανέργων στις πόλεις, όπως έπειθαν τους μικροεπιχειρηματίες, τους μικροεμπόρους και τους γεωργούς δεκαετίες πριν. Οι κοινωνίες –ειδικά του Μαγκρέμπ- έχουν υποστεί σημαντική ποιοτική μεταβολή. Η λαϊκή οργή δεν θα τιθασευτεί εύκολα από κάποιους ικανούς ιμάμηδες, εκτός αν αυτοί έχουν αντιληφθεί τα σημεία των καιρών, πράγμα που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Η εποχή της επικοινωνίας και της παγκοσμιοποίησης έχει ανοίξει τους ορίζοντες της νέας γενιάς στον αραβικό κόσμο.  Οι αραβικές κοινωνίες δεν είναι κλεισμένες στον μικρόκοσμό τους. Ένα καλό παράδειγμα αυτής της δυναμικής και της αλλαγής είναι η επίδραση του διαδικτύου στην εξέγερση και η απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να διακόψει τις συνδέσεις. Στην Τυνησία υπουργοποιήθηκε άνθρωπος που πρωταγωνίστησε στα γεγονότα μέσω του …Twitter!

2. Η αποτυχία των ισλαμιστικών καθεστώτων
Τα ισλαμιστικά καθεστώτα δεν έδωσαν απαντήσεις στην διαρκή υποβάθμιση των αραβικών κοινωνιών
από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν χάθηκε και το μεγάλο παιχνίδι με τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου. Ο αραβικός κόσμος, όπου δοκιμάστηκε η συνταγή της «σαρία» και του πολιτικού Ισλάμ, βρέθηκε γρήγορα εκτός των εξελίξεων, τόσο σε επίπεδο κοινωνικό, όσο και σε επίπεδο οικονομικό.

Οι φονταμενταλιστές, όπου και αν επικράτησαν, απέτυχαν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την –τεράστια σε ποσοστό πληθυσμού και με διαρκώς ανερχόμενο μορφωτικό επίπεδο- νέα εργατική τάξη, δεν καταπολέμησαν τη διαφθορά αλλά άλλαξαν απλώς τα πρόσωπα των διαπλεκόμενων, δεν προώθησαν την παραγωγική ανεξαρτησία των χωρών τους από τον δυτικό κόσμο.
Και φυσικά, δεν μπόρεσαν με τον πολιτικό και κοινωνικό σκοταδισμό που προσέφεραν, να προωθήσουν το όραμα του ενωμένου μεγάλου Ισλάμ, που στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές αυτής του ’90 φαινόταν ως η ιδεατή αντίδραση στη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, στην εισβολή της Δύσης στο –έστω και κοσμικό- Ιράκ, στη διαρκή επιδείνωση του Παλαιστινιακού ζητήματος και τη συνεχή ταπείνωση των αραβικών ιδεών.

Οι αλλαγές αυτές μειώνουν την πιθανότητα μίας εντυπωσιακής επιστροφής των ισλαμιστών. Σε καμία περίπτωση βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ιδιαίτερα αν η κρίση τραβήξει σε μάκρος χρόνου και ενταθεί η πολιτική και κοινωνική ανασφάλεια, δεδομένο που ίσως στρέψει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού στο Ισλάμ.

Η αποτυχία του εκκοσμικευμένου αραβικού εθνικισμού
Αντίστοιχα βέβαια με το ισλαμιστικά καθεστώτα, απέτυχε και το κοσμικό κράτος να δώσει απαντήσεις στις διαρκώς αυξανόμενες σε απαιτήσεις κοινωνίες του αραβικού κόσμου. Κάτι τέτοιο φαίνεται ξεκάθαρα στις περιπτώσεις της Τυνησίας και της Αιγύπτου, όπως είχε φανεί στο παρελθόν με το Ιράκ, αλλά και πολύ παλαιότερα. Ο αραβικός εθνικισμός, όπως αυτός εκφράστηκε στα λαοφιλή καθεστώτα από την εποχή του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσσερ, του πρώιμου Μουαμάρ Καντάφι κ.α., ξεπεράστηκε από την εποχή του.

Η εκκοσμίκευση στον αραβικό κόσμο σπανίως ξεπερνούσε το στάδιο δικτατορικών καθεστώτων, τύπου Σαντάμ Χουσείν, Μπεν Άλι ή Χόσνι Μουμπάρακ. Όλοι τους διετέλεσαν, προσωρινά ή σταθερά σύμμαχοι της Δύσης, καταφέρνοντας έναν σχετικά καλύτερο καταμερισμό των οικονομιών τους στην παγκόσμια αγορά  σε σχέση με το πολιτικό Ισλάμ. Ταυτόχρονα όμως (με ελάχιστες εξαιρέσεις – π.χ. Αλγερία Μπεν Μπέλα-Λιβύη Καντάφι πρώτα χρόνια, Σαντάμ Χουσείν τη δεκαετία του ’70 μαζί με τον τότε Πρόεδρο Χασάν αλ-Μπακρ) δεν ανέπτυξαν την παραγωγική ανεξαρτησία των χωρών τους, δεν προώθησαν τις ιδέες και την πρόοδο που τόσο ανάγκη είχε ο αραβικός κόσμος, κρατώντας για τον εαυτό τους και μια ιδιότυπη «νομενκλατούρα» που σχηματίστηκε γύρω τους το σύνολο του πλούτου, μέσω της καταστολής, της καταπίεσης και της διαφθοράς.


Αδιέξοδο και ερωτηματικά

Στο αδιέξοδο μεταξύ θεοκρατίας και εκκοσμίκευσης
ο αραβικός κόσμος οφείλει τώρα να κοιτάξει μπροστά, χωρίς να δώσει καμία ευκαιρία στην πιθανότητα επιστροφής στο παρελθόν. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι πώς θα οδηγηθούν τέτοια κράτη σε κοινοβουλευτικές δημοκρατίες δυτικού τύπου, τη στιγμή που αυτές φαίνονται να βρίσκονται σε μία παρατεταμένη κρίση ταυτότητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α.

Επιπλέον, ελλείψει πολιτικού φορέα που να καθοδηγήσει αυτές τις εξεγέρσεις, διερωτάται κανείς, αν το όνειρο της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Υεμένης και της Αλγερίας είναι απλώς να βρουν μια καλύτερη θέση «στον ήλιο» των χρηματοπιστωτικών ολιγαρχιών της Δύσης. Η ανάληψη της εξουσίας για παράδειγμα από τον Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, τι απαντήσεις μπορεί να δώσει στα διαρκώς μεγαλύτερα προβλήματα διαβίωσης της αιγυπτιακής κοινωνίας; Τι θα αλλάξει δηλαδή;

Πίσω από την απουσία αυτή πολιτικής απάντησης υπάρχει η μεγάλη απειλή. Μήπως τελικά, παρά τη μεγάλη αλλαγή που έχει εκ των πραγμάτων συντελεστεί στις αραβικές κοινωνίες, επικρατήσει ο φόβος και ο πανικός, τον οποίο τεχνηέντως θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν για να έρθουν αργότερα να «καλύψουν» οι ισλαμιστές…

143 Σχόλια to “Ιs better to die for something-than live for nothing…Misr 2011”

  1. RED LABEL 1 Φεβρουαρίου, 2011 στις 5:37 μμ #

    σημερα ειχε παααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααρρρρρρρρρρρρραααααααααααααααααα πολυ κοσμο στην Πλατεια Ταχριρ.

  2. RED LABEL 1 Φεβρουαρίου, 2011 στις 6:08 μμ #

    παιδια επειδι εχω σκοταδι βαθυ!μηπως μπορει να μου πει καποιος τι ειναι αυτο το Κομμουνιστικο Κομμα Αιγυπτου που ηρθε στο 18ο Συνεδριο του ΚΚΕ?τι κανει αυτη την περιοδο κατω?υπαρχει γενικα η μονο στα χαρτια?

  3. Y 1 Φεβρουαρίου, 2011 στις 6:36 μμ #

    Μία μόνο διαφωνία με το άρθρο:
    Oι Σοβιετικοί δεν εισέβαλαν στο Αφγανιστάν. Συνέδραμαν την επαναστατική κυβέρνηση της χώρας να αντιμετωπίσει τους αντιδραστικούς μισθοφόρους της CIA. Απλά το παραξήλωσαν λίγο στην πορεία (και δε το λέω καθόλου ειρωνικά)

    H ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος του αραβικού κόσμου είναι λίγο γνωστή αλλά συναρπαστική και πρέπει να γίνει γνωστή.

  4. L’Enfant de la Haute Mer 1 Φεβρουαρίου, 2011 στις 6:39 μμ #

    ας μου επιτραπεί μία μικρή διόρθωση:
    η κυρία Μπεναλή πήγε αυτοπροσώπως στην Τρ.Τυνησίας και σήκωσε 1,5 τον. χρυσού σε ράβδους (45 εκατ. ευρώ), για τα πρώτα έξοδα, πέρασε από Ντουμπάϊ για “κατάθεση” και πήγε κι αυτή στη Τζέντα.

  5. RED LABEL 1 Φεβρουαρίου, 2011 στις 7:07 μμ #

    »σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν»

    ιστορικη ανακριβεια!με θορυβησε ο Υ κ το εψαξα!(να μαθω αλλη φορα να μη διαβαζω εξ απαλων ονυχων.)
    τεσπα οπως κ να χει ειναι ιστορικη ανακριβεια!η εν παση περιπτωσει αναγνωση κ ξαναγραψιμο της Ιστοριας απο στικη σκοπια!κ τα δυο το ιδιο αποτελεσμα εχουν!

  6. Juan Belmonte 1 Φεβρουαρίου, 2011 στις 7:47 μμ #

    @L’Enfant…
    Ναι, για οικονομία χώρου δεν ανέφερα την κυρά. Ούτως ή άλλως στην …οικογένεια πήγαν τα λεφτά.

    @Υ, R. Label
    Όπως και να το κάνουμε, με τανκ και αεροπλάνα δεν είναι μια απλή «συνδρομή». Εν πάσει περιπτώσει το τελευταίο που απασχολεί τώρα, είναι τι έγινε το ’80 στο Αφγανιστάν. Αν από όλο αυτό το άρθρο σας απασχόλησε η σοβιετική εισβολή, τι να πω…

  7. L'Enfant de la Haute Mer 1 Φεβρουαρίου, 2011 στις 7:56 μμ #

    α, δεν ξέρω…
    έχουν 25 χρόνια διαφορά και δεν τον έχει πια ανάγκη >>
    🙂

  8. λαθραναγνώστης 1 Φεβρουαρίου, 2011 στις 8:05 μμ #

    Δεν ξέρω αν έχω δίκιο, αλλά αισθάνομαι ότι στη Τυνησία η εξέγερση αρχίζει και βαλτώνει ενώ στην Αίγυπτο δεν βλέπω να εμφανίζονται καν αιτήματα δομημένα όπως στην Τυνησία. Από τη μια μεριά τους την έχουν στημένη οι αδελφοί μουσουλμάνοι από την άλλη ο Ομπάμα με τον ΕλΜπαρανταίη.
    Juan, αν οι Σοβιετικοί, είχαν καταφέρει να σταθεροποιήσουν το καθεστώς που υποστήριζαν τότε στο Αφγανιστάν, ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός σήμερα.

  9. λαθραναγνώστης 1 Φεβρουαρίου, 2011 στις 8:09 μμ #

    L’Enfant De La Haute Mer @ 7
    Αραβίς μοιχαλίς!!

  10. TALIBAN 1 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:14 μμ #

    Ένα σχόλιο με ευρεία θέαση για την αραβική εξέγερση από τον Immanuel Wallerstein.

    http://fbc.binghamton.edu/commentr.htm

    Υ.Γ.
    προσωπικά εκπλήσσομαι από την έντονη εχθρότητα που εκφράζουν οι σχολιαστές στο Granma απέναντι στα Ισλαμικά επαναστατικά κινήματα.

  11. RedBoy 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:17 πμ #

    Taliban

    Μην νομιζεις οτι ξερουμε και πολλα. Διαρκης ενημερωση πεφτει και αξιολογει ο καθενας τα καινουργια δεδομενα.

    Τα ερωτηματα, ωστοσο, ειναι βασανιστικα για το αν πρεπει να εκθειασουμε αυτες τις εξεγερσεις. Συνιστουν αντικαπιταλισμο η οχι? Θα ταυτισουμε γενικα τις εξεγερσεις με τον αντικαπιταλισμο η τη σοσιαλιστικη προοπτικη? Μπορουμε να διαβεβαιωσουμε τους εαυτους μας -για την ωρα- οτι η διαδοχη κατασταση θα επιφερει μια αντικαπιταλιστικη ανατροπη η εστω καποια προοδο σε επιπεδο δημοκρατιας?

    Και τα ερωτηματα αυτα μπαινουν γιατι μας βασανιζουν σε επιπεδο αντιπαραθεσης για την πολιτικη κατασταση στην Ελλαδα. Υπαρχει η αποψη που λεει οτι π.χ. μια εξεγερση τυπου Δεκεβρη πρεπει να την τραβιξεις στα ορια της και να δεις που θα καταληξει. Εξεγερση ειναι, στρεφεται εναντια στην ταξη (order) και το κρατος και συνεπως εναντια στην καπιταλιστικη καταπιεση. Η αλλη αποψη λεει οτι πρεπει να οργανωθει η αντισταση, να μην παρασυρεται απο τον αυθορμητισμο και να ακολουθει τον δικο της προγραμματισμο. Τι απ’τα δυο ειναι πιο σωστο?

    Οταν ειπα στον Υ για το που ηταν τοσα χρονια ο Αιγυπτιακος λαος που καταπιεζεται η αριστερα δεν το ειπα για να του ριξω εφθηνες αλλα για να τονισω αυτο το γεγονος, οτι δηλ. ο λαος της Αιγυπτου η οι Τυνησιοι δεν μας εδιναν τοσο καιρο την ενυπωση ενος οργανωμενου κινηματος. Και αυτη η ελλειψη οργανωμενου σχεδιου ειναι που σε ανησυχει (αν και οπως ειπα πιο πανω ακομα ενημερωνομαστε για την κατασταση) διοτι τα ιδια διλληματα εχουν τεθει η θα τεθουν και στο μελλον στην Ελλαδα.

    Αν πω εγω τωρα οτι μετα το Δεκεβρη εχει ενταθει η καταστολη θα ειμαι εναντια στους μαθητες που εβγαιναν στους δρομους? Αν πω εγω σημερα οτι τελειωσαν οι μ@λ@κιες με τον καθε ανερματιστο επαναστατη της μιας βδομαδας θα ειμαι εναντια σ’αυτους που που συμμετειχαν στα γεγονοτα και θα περνω θεση υπερ της καταστολης? Αν πω εγω σημερα οτι χρειαζεται οργανωση και ταξικη συνειδηση θα ειμαι «παραδοσιακη αριστερα» που δεν αντιλαμβανεται τους μετασχηματισμους και τα υποκειμενα του μεταμοντερνου? Αν πω εγω σημερα οτι μονο εργατικη ταξη μπορει να σηκωσει το φορτιο θα με ακουσει κανεις?

    Υ.Γ. Η τελευταια παραγραφος δεν πηγαινε σε σενα. Αλλα με αφορμη την δικαιολογημενη απορια σου εθεσα καποια θεματα παραπανω.

  12. RED LABEL 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:31 πμ #

    Ρεντ Μπου μην συσχετιζεις τα γεγονοτα του Δεκεμβρη με τα οσα διαδραματιζονται στην ΕΞΕΓΕΡΣΗ στην Αιγυτπο!δεν εχουν καμια σχεση!εκει εχει βγει εργατικη ταξη κ μεσια-λαικα στρωματα στο δρομο κ οχι μονο νεολαια.εκει τα πανω πλεον δεν μπορουν να κυβερησουν κ τα κατω δε θελουν να κυβερνηθουν!εχουμε πλατυα εξαθλιωση κ κινηση μαζων.αλλα το ζητημα ειναι οτι εκει δεν ειναι βαθια ποολιτικοποιημενο κ αντιμονοπωλιακο-αντικαπιταλιστικο το κινημα.κ ειναι λογικο!θα φερει εκδημοκρατισμο κ εσωτερικες πολιτικες αλλαγες αλλα οχι αλλαγη ταξης στην εξουσια.θα αλλαξουν τα προσωπα κ θα εκδημοκρατιστει το συτημα.για κεινες τις χωρες δεν ειναι λιγο αυτο το πραγμα.ειναι αυτο που επιτασσει η συνειδηση τους αυτη τη φαση!εαν ηταν ωριμη,σωστα πολιτικα καθογημενη κτλ κτλ κ ηταν ακομα εται η κατασταση ειχαμε προβλημα σοβαρο.μονο που η συνειδηση δεν κινειται βολονταριστικα.αλλα εχει σκαμπανεβασματα.πισωγυρισματα κ προοδους.μεχρι την τελικη νικη.

  13. RED LABEL 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:32 πμ #

    τα ερωτηματα που εβαλες ειναι μια χαρα κ αξιζουν σε εναν απο αυτους που λενε για »εξεγερση του Δεκεμβρη»

  14. RedBoy 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:45 πμ #

    Ρεντ

    Πολιτικο σχολιο κανω, οχι αναλυση σε βαθος. Ξανατιθεται στην Ελλαδα το θεμα των εξεγερσεων και της οργανωσης σε καθε πεδιο πολιτικης αντιπαραθεσης. Ξερω τι γραφω. Κατα τ’αλλα δεν υπαρχει λογος να ειναι σκεπτικος κανεις για την επικειμενη πτωση μιας χουντας. Ακομα και αλλη να ρθει στη θεση της θετικο ειναι που βγηκε κοσμος στους δρομους σε μια Αραβικη χωρα χωρις τα συνηθισμενα συνθηματα θρησκευτικου τυπου (ή τελος παντων δεν ειναι και τοσο κυριαρχα).

  15. Y 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:05 πμ #

    Στην Αίγυπτο και την Τυνησία γίνονται καταπληκτικά πράγματα. Λαϊκές επιτροπές, καινούρια συνδικάτα, πολιτοφυλακές, υπουργεία που προσφέρονται σε συνδικάτα κι αυτά τα απορρίπτουν κ.α.

    Θα έπρεπε να τα μελετάμε μέρα νύχτα να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να στα στηρίξουμε με τη δικιά μας εμπειρεία και να διδαχτούμε από αυτά.

    ‘Οποιος βλέπει βάλτωμα κλπ. απλά δεν έχει ιδέα τι γίνεται εκεί κάτω και ούτε καν ρωτάει να μάθει και βγάζει συμπεράσματα εκ του ασφαλούς ως θεσμοποιημένος, καναπεδάτος, μικροαστικοποιημένος… πρωτοπόρος. Έτσι απλά από συνήθειο.

    Βάζετε στοίχημα ότι τόσο ο Μπαραντέι όσο και οι ΜΑ θα πάρουν τα τρία στην Αίγυπτο?

    Juan
    To άρθρο σου είναι καλό αλλά παραμένει σε μια μαυρίλα. Σκατά οι ισλαμιστές, σκατά και οι ‘εθνικιστές’ (γιαλαντζή). ΟΚ. το ξέρουμε. Το θέμα είναι η που είναι η ελπιδα. Και η ελπίδα είναι στη συμπαγή πλέον αραβική εργατική τάξη που μεγάλωσε ιδιαίτερα ως κομμάτι του πληθυσμού και άρα και στην παρκαταθήκη του αραβικού κομμουνιστικού κινήματος.

  16. Y 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:14 πμ #

    »Ακομα και αλλη να ρθει στη θεση της θετικο ειναι που βγηκε κοσμος στους δρομους σε μια Αραβικη χωρα χωρις τα συνηθισμενα συνθηματα θρησκευτικου τυπου»

    Αυτή η φράση βγάζει όλη την άγνοια κι όλη την εμπέδωση του νεοφιλελεύθερου ρατσισμού απέναντι στον αραβικό λαό από έναν ιδεολογικό κομφορμιστή που βρήκε κομμουνιστική στέγη να φυλάξει τον κομφορμισμό του.

    »Οι Αραβες είναι απο φύση τους υποτακτικοί δε βγαίνουν στο δρόμο, ο αραβικός πολιτισμός και η δημοκρατία είναι ασύμβατα, τα συνθήματα στις αραβικές χώρες όταν υπάρχουν είναι συνήθως ισλαμιστικά»

    καρικατουριοποίηση και αμάσητο κατάπημα της αστικής (δυτικοευρωπαϊκής και αμερικάνικης) προπαγάνδας.

    Τρίφτε τα μάτια σας με τον αραβικό λαό σκατορατσίστες ανοιχτοί και καλυμμένοι.

  17. RED LABEL 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:17 πμ #

    αυτο που λες Υ ισχυει.δεν μπορει να κανει κανεις αφ’υψηλου αναλυση.παρα μονο να διδαχθει απο το κινημα εκει κ να του μεταδωσει εμπειρια.μονο που εμεις μονο μελετη κ εκτιμηση μπορουμε να κανουμε γιατι δεν ειμαστε εκει να εχουμε ιδιαν αποψη.κριμα αλλα ετσι ειναι….αντικειμενικα!γιαυτο απο οσο μπορεις να εις εκαν γενικη αλλα προσεγμενη τοποθετηση οσο μπορουσα!

    »Βάζετε στοίχημα ότι τόσο ο Μπαραντέι όσο και οι ΜΑ θα πάρουν τα τρία στην Αίγυπτο?»
    αυτο δεν μπορεις να το προδικασεις κ υποτιμας τους ιμπεριαλιστες κ δε λαμβανεις ποψη το συσχετισμο.το κινημα δεν παιζει μπαλα μονο του.
    μακαρι να γινει αυτο…αλλα μεχρι στιγμης το πανε φουλ για τον νομπελιστα.ομως για μενα λιγη σημασια εχει το προσωπο σε σχεση με το αν θα πελθει εκδημοκρατισμος κ εσωτερικες πολιτικες αλλγες.τα προσωπα απεδειξε ο λαος οτι ερχονται για να φευγουν.

  18. Y 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:17 πμ #

    Και ζήτω κι ο Δεκέμβρης του ’08. Το γεγονός που άλλαξε τον τρόπο που γίνεται η πολιτική στην Ελλάδα προς το πιο.. απροκάλυπτο.

  19. Αναυδος 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:21 πμ #

    @Taliban
    Χωρίς ν’αμφισβητει κανείς ότι τα ισλαμιστικα κινήματα έχουν βαθιές ρίζες στον εργαζόμενο λαό δε μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι
    – η γέννηση και η ενηλικίωση τους βασίστηκε στην με κάθε τρόπο στηριξη τους από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό τόσο ενάντια στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα όσο και στο κομμουνιστικό κίνημα.
    – Ακόμα και σημερα πίσω αππο τα πιο πολλά (σουνιτικης προέλευσης) βρίσκεται η Σαουδαραβία

  20. RED LABEL 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:21 πμ #

    αυτο κ αν ειναι ΒΟΛΟΝΤΑΡΙΣΜΟΣ Υ!δεν κανω ομως εδω αντιπαραθεση για το Δεκεμβρη του ’08!αμα θες αλλου.θα γαμηθει το ποστ αν αρχισουμε κ για το Δεκεμβρη εδω!

  21. RedBoy 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:32 πμ #

    Ζητω ο Δεκεβρης του ’10 που μας εδειξε απροκαλυπτα ποιος μπορει να εχει το πανω χερι!!!

  22. propagitor 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:59 πμ #

    Ενδιαφέρουσα προσέγγιση.
    Είμαι εξαιρετικά περίεργος να διαβάσω την άποψη του Εξαποδώ για τις εκτιμήσεις σου μια και ο ίδιος «προέβλεψε» σε τοποθέτησή του ότι πάμε για ισχυροποίηση του πολιτικού ισλάμ, κάτι που σε μένα δε φαντάζει και τόσο δύσκολο όσο το παρουσιάζει ο Χουάν.

    Βασικό ρόλο σε μια έκρυθμη εξεγερσιακή κατάσταση με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με επανάσταση, κύριο ρόλο παίζουν οι δυνάμεις που μπορούν να θεωρηθούν ως η κρίσιμη μάζα που μπορεί να καθοδηγήσει τα πράγματα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Αυτό που ονομάζουμε πολιτική πρωτοπορία. Ο λαός αυθόρμητα συρρέει στους δρόμους με βάση ένα εμπαιδωμένο πολιτικό σκεπτικό που λέει ότι «μη παρέκει» και οι διάφορες πολιτικές συσσωματώσεις πλάθουν αυτή την μάζα για τους πολιτικούς σκοπούς που υπηρετούν. Αναγκαστικά κάποια απο αυτές τις πολιτικές ομάδες ανακτά το ρόλο της πρωτοπόρας ηγετικής δύναμης.
    Και για να εξηγηθώ δε μιλάω για την «κοινωνική πρωτοπορία» που τέτοια μπορεί να είναι μόνο ένα προλεταριακό κόμμα που στοχεύει στην κυριαρχία της εργατικής τάξης πάνω στα μέσα παραγωγής της χώρας και άρα στους θεσμούς της. Αλλά για την κυριαρχούσα πολιτική δύναμη που μπορεί με τη δυναμική της να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό, και δε συμπίπτει πάντα με την «κοινωνική πρωτοπορία». Στους μπολσεβίκους η κρίσιμη αυτή μάζα πχ συνέπεσε με την κοινωνική πρωτοπορία, σε άλλες εξεγέρσεις όχι.
    Κρίσιμο λοιπόν είναι να δούμε αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο τι δυνάμεις υπάρχουν για να παίξουν αυτό το ρόλο και ποιό είναι το πρόσημό τους σχετικά με το αν είναι και κοινωνικές πρωτοπορίες που μπορούν να εκφράσουν τα πανανθρώπινα δίκια αυτού του λαού.
    Με όσες αναλύσεις έχω διαβάσει πάνω στο θέμα οι αδελφοί μουσουλμάνοι είναι η ισχυρότερη ομάδα που επί χρόνια αντιπολιτευόταν το καθεστώς και δυνητικά μπορεί να παίξει πρωτοπόρο ρόλο. Η τοποθέτηση αυτού του φορέα πάνω στο ζήτημα κεφάλαιο εργασία, νομίζω χωρίς αμφιβολία ρέπει προς τον πόλο του κεφαλαίου. Τώρα σε σχέση με το αν Αδελφοί Μουσουλμάνοι (Α.Μ.)= απαραίτητα θεοκρατία, δεν ξέρω αν πρέπει να απαντήσουμε απαραίτητα καταφατικά. Όντως δεν είναι το ίδιο εύκολο να επικρατήσουν οι ιμάμηδες (όπως οι αγιατολάδες του Ιράν) και πολλοί χαρακτηρίζουν τους Α.Μ. ως μετριοπαθείς «ερντογάν της Αιγύπτου». Αυτό μένει να αποδειχτεί. Άρα το πρόσημο λέει κεφάλαιο, τώρα η θεοκρατική απόχρωση θα δείξει πόσο σκούρα ή ανοιχτή μπορεί να είναι.

    Από την άλλη δυνατός παίχτης φαντάζει ο στρατός που προς στιγμήν δεν ξερουμε προς τα που θα στραφεί και ποιόν θα στηρίξει. Το γεγονός πάντως ότι το State department δε στηρίζει αναφανδόν Μουμπάρακ και αντίστοιχη στάση κρατάει και ο στρατός για μένα βρωμάει. Μην ξεχνάμε πόσο μεγάλο ποσοστό αμερικανικών εξοπλισμών απορροφούσε τόσα χρόνια ο Αιγυπτιακός στρατός. Αυτή η πελατειακή σχέση θα πρέπει να μας κάνει καχύποπτους με το τι δεσμούς έχει το πεντάγωνο με τους εκεί στρατηγούς και τι βαθμό απόσπασης απο την κεντρική εξουσία μπορεί να έχουν αυτή τη στιγμή κάποια στελέχη του στρατού. Ο Μπαραντέι επίσης μπορεί να υποστηριχτεί και από τέτοιους παράγοντες. Κι εδώ δε νομίζω να υπάρχουν αυταπάτες για το πρόσημο στο δίπολο κεφάλαιο εργασία.

    Άλλη μια περίπτωση είναι το να μπορέσει αυτή τη στιγμή το καθεστώς να τρενάρει καταστασεις και να καταστείλει βίαια την εξέγερση στη συνέχεια.

    Οι πολιτικές δυνάμεις πάντως δεδομένης της μη ριζικής διαφωνίας τους πάνω στο ζήτημα του «ποιός ποιόν» μπορούν πιθανότατα να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς κορυφών, ή και σε ηπιότερες μεταβάσεις που δε θα θίγουν γεωπολιτικές καταστάσεις. Πχ Μπαραντεϊ με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Πάντως κάποια στιγμή πιθανά θα δούμε ένα πολιτικό ξεκαθάρισμα.

    Μιλάμε για πολιτικά παιχνίδια ανάμεσα σε ελίτ κι αυτό γιατί ο ταξικός παράγοντας (ΚΚ) λόγω ιστορικών συνθηκών φαντάζει ιδιαίτερα αδύναμος.
    Έτσι το βασικό που εμείς που δεν πιστεύουμε σε θαύματα, οφείλουμε να πιστεύουμε και να προσδοκούμε, είναι η λαϊκή αυτενέργεια και οι έστω μικρές πολιτικές δυνάμεις να μπορέσουν να επιβάλουν καλύτερους όρους στο νέο και να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκότερο καθεστώς για ανάπτυξη της ταξικής πάλης με καλύτερους όρους για την περεταίρω ανάπτυξη κοινωνικής πρωτοπορίας που θα φέρει την πραγματική αλλαγή στην Αίγυπτο και στον κόσμο όλο.

  23. RedBoy 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 4:50 πμ #

    @Y ? Mολις διαβασα το σχολιο σου στο 16.

    Με κατηγορεις οτι εμπεδωνω τη λογικη στην οποια αναφερεσαι? Ή οτι η φραση την εμπεδωνει απο μονη της? H την εμπεδωνεις εσυ κατ’αυτο τον τροπο διαβαζοντας την?

    Για να μην σε ταλαιπορω: η δευτερη πιθανοτητα εκφραζει αποξενωση και θα πρεπει να την απορριψουμε.

    Τι απ’τα δυο συμβαινει?

  24. Αναυδος 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:10 πμ #

    Πίσω από κάθε πολιτικό κίνημα βρίσκεται μια τάξη ή ένα κοινωνικό στρώμα. Στο ιμπεριαλιστικό σύστημα οι αραβικές χώρες είναι εξαρτημένες ημι-αποικίες. Στην πραγματικότητα πολλές από αυτές είναι ατόφια δημιουργήματα των Βρετανών χωρίς καμία ανάμιξη της ντόπιας αστικής τάξης (π.χ. Σαουδαραβία, Ιορδανία, Ιράκ κλπ). Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας μίας μερίδας της εκκολαπτόμενης ντόπιας αστικής τάξης έφερε νίκες σε Αίγυπτο, Συρία, Ιράκ, Αλγερία , Τυνησία κλπ. Ωστόσο στις χώρες αυτές υπήρχε μια μερίδα του κεφαλαίου που είχε τις ρίζες της στο εμπόριο και στην μεταποίηση (κυρίως αγροτικά προιόντα, τρόφιμα κλπ). Αυτοί κατά βάση βρίσκονται πίσω από τα ισλαμιστικά κινήματα πράγμα που φανερώνει τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα (πέρα από το φαινόμενα μουλάδες κλπ).

  25. Juan Belmonte 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 10:36 πμ #

    @Ταλιμπάνε
    Άλλο μουσουλμανικό επαναστατικό κίνημα και άλλο ισλαμιστικό κίνημα. Μαχητές της ελευθερίας είναι και οι σκοταδιστές Ταλιμπάν, ή οι μουτζαχεντίν που εκθρέφει η Σαουδική Αραβία. Γουστάρεις;
    @Y
    Μαυρίλα; Εγώ μάλλον υπεραισιόδοξο θα το έλεγα. Πιστεύω σε αυτή την ανερχόμενη εργατική τάξη, ότι δεν θα κατρακυλήσει σε ισλαμιστικά πρότυπα και ταυτοχρόνως θα αρνηθεί νέους Μουμπάρακ… Μιλάω για τις χώρες του Μαγκρέμπ κυρίως και όχι για Συρίες, κλπ., εκεί δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει.
    Και πιθανότατα θα με εκθέσουν οι Αιγύπτιοι για αυτή την εμπιστοσύνη που τους δείχνω στο παρόν κείμενο, αλλά δε με νοιάζει…
    Απλά είναι ιστορικά η πρώτη φορά που συνειδητοποιείται (εδώ και μερικά χρόνια) σε τέτοιο βαθμό, το πολιτικόκοινωνικό αδιέξοδο και αυτό ήδη έχει φέρει εξελίξεις που δεν φανταζόμασταν.
    ____
    Συμφωνώ με τις ανησυχίες του Λαθραναγνώστη και πολύ με την 1η παράγραφο του Red Boy. Για το λόγο αυτό και κλείνω το άρθρο με ερώτημα, που προς το παρόν δεν μπορεί να απαντηθεί.
    Ακόμα και αν πρόκειται « πολιτικά παιχνίδια ανάμεσα σε ελίτ κι αυτό γιατί ο ταξικός παράγοντας (ΚΚ) λόγω ιστορικών συνθηκών φαντάζει ιδιαίτερα αδύναμος» όπως λέει ο Propagitor, (πολύ σωστή οπτική νομίζω), είναι τεράστια έστω και αυτή η προσπάθειά τους να πάνε προς μία δημοκρατία δυτικού τύπου (δεν βλέπω κάτι άλλο) από τις χούντες που τους έχουν φορτώσει τόσες δεκαετίες στη μάπα…
    ___
    @Propagitor
    Δεν είναι δύσκολο να ξαναδούμε το πολιτικό Ισλάμ –ίσα ίσα, αλλά οι δυνατότητές του είναι μειωμένες σε σχέση με το ’95 π.χ., πόσο μάλλον τη δεκαετία του ’80…

    Οι εξελίξεις πάντως τρέχουν πιο γρήγορα από αυτά που προλαβαίνουμε να διαβάσουμε, να συνθέσουμε και να συζητήσουμε…

  26. RED LABEL 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:04 πμ #

    ποιες αποκαλουνται χωρες του Μαγκρεμπ?

  27. Y 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:31 μμ #

    Όχι η Αίγυπτος πάντως. Το Μαρόκο, Αλγερία, η Τυνησία και καμιά φορά και η Λιβύη. Από ότι βλέπω τώρα θεωρούν και τη Μαυριτανία και τη Δ. Σαχάρα.
    Άρθρο για την Αίγυπτο: http://www.merip.org/mero/mero020111.html

  28. Juan Belmonte 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:42 μμ #

    Το Μαγκρέμπ είναι μέχρι τη Λιβυή, μετά η Αίγυπτος μόνη (ειδική κατηγορία) και μετά αρχίζει το Μασρέκ μέχρι το Ιράκ (χωρίς Σαουδάραβες). Από χτες το βράδυ έχουν ξαμολήσει «pro-Mubarak protesters» κυρίως στην Αλεξάνδρεια, οι οποίοι παραείναι …επιθετικοί για απλοί protesters.

  29. RED LABEL 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:47 μμ #

    ειναι στρατιωτακια του Μουμπαρακ!κ ειναι αντιδιαδηλωτες!!!ευχαριστω για την απαντηση

  30. RedBoy 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:13 μμ #

    Αυτο που εχει κανει ο Υ σχολιο 16 συνιστα αποθεωση της λαθροχειρίας!! Εχει αποκοψει μια φραση μου και προσθέτει μια άλλη, η οποία έρχεται και κολλάει υποτίθεται νοηματικά με τη δική μου και τις παρουσιάζει μετά ως θεση και «εμπεδωση» άλλων θέσεων. Ποιες είναι αυτές οι θέσεις?

    Oι δικές του!! Έχει βάλει δηλαδή από κατω ενα οντως φασιστικο αποσπασμα που το σκεφτηκε μαλλον μονος του (διοτι δεν μπορουσε να τεκμηριώσει αυτό που ήθελε να πει) και το παρουσιαζει ως ερμηνεια της πετσοκομμενης απο πλαισιο θεσης μου.

    Το θεμα ειναι ομως εδω ειναι οτι ο ιδιος εχει «εμπεδωσει» τη λογικη για την οποια κατηγορει τη «φραση» μου η οποια σιγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από την ίδια ιδιοτροπία του Κακού , που χαρακτηριζει τη δική του.

  31. RedBoy 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:29 μμ #

    Eαν λοιπον στο επομενο ευρωκοινοβουλιο εχει λιγοτερους χριστιανοδημοκρατες και βγει καποιος και πει: «A! Επιτελους δεν εχει τοσους Χριστιανοδημοκρατες το ευρωκοινοβουλιο οπως συνηθως εχει», Θα εμπεδωνει ρατσιστικες θεσεις για τον Υ? Τι να πει κανεις?

  32. TALIBAN 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:13 μμ #

    @ JUAN BELMONTE

    εκτός του πολιτικού και οικονομικού ιμπεριαλισμού υπάρχει και ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός που εκδηλώνεται ενάντια στους λαούς του λεγομένου «τρίτου κόσμου» από τους «πολιτισμένους» πρωτοκοσμικούς λευκούς χριστιανούς.
    Προφανώς οι παραδόσεις, ήθη, έθιμα, θρησκείες των «τριτοκλασάτων» εγχρώμων δεν είναι τίποτε άλλο από σκοταδισμό, τον οποίο θα διαλύσουμε έμείς οι κάτοχοι της γνώσης, όπως άλλωστε κάνουμε από τις ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΊΕΣ και επέκεινα.
    Σκοταδιστικά λοιπόν τα κάτωθι :
    1) Τάλιμπαν στο Αφγανιστάν, που λόγω του πρωτόγονου φανατισμού τους μάχονται την συμμαχία ΟΛΟΥ του πολιτισμένου χριστιανικού κόσμου που προσπαθεί ματαίως να τους διαφωτίσει.
    2) Ιρανική Ισλαμική Επανάσταση, που δυστυχώς σταμάτισε την εκπολιτιστική διαδικασία που κάτω από την φωτισμένη ηγεσία του ΣΑΧΗ οδηγούσε τους αναλφάβητους Ιρανούς στην πρόοδο ( με την στήριξη Δύσης και ΕΣΣΔ ).
    3) Χεζμπολάχ στον Λίβανο που λόγω του θρησκευτικού τους φανατισμού έχουν καταστρέψει την Ελβετία της Μέσης Ανατολής και φέρνουν προσκόμματα στον εκπολιτιστικό δημοκρατικό αγώνα του Ισραήλ.
    4) Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Αυτοί και άν είναι σκοταδιστές. Μέχρι και η Π.Λ.Ο. τους μάχεται στο πλευρό του «ελεύθερου κόσμου».
    5) Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο. Αυτοί αποτελούν άμεσο κίνδυνο αλλά ελπίζουμε πως οι δημοκρατικές δυνάμεις με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μπαραντάι θα τους εξουδετερώσει.
    6) Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας στην Αλγερία. Είχαν το θράσος να πάρουν στις εκλογές το 1992 το 80% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Βέβαια δεν τους έγινε το χατήρι να γίνει και δεύτερος γύρος και μετά τους καθαρίσαμε όλους, με την στήριξη ευτυχώς της πολιτισμένης και εχθράς του σκοταδιστικού φονταμενταλισμού Ευρωπαικής Ενωσης.
    7) Τσετσένοι φανατικοί τρομοκράτες που ακόμη αρνούνται τα φώτα του Δυτικού πολιτισμού.

    Βέβαια ύποπτοι για στήριξη του σκοταδισμού είναι η Κούβα και Βενεζουέλα που δέχονται οικονομική και πολιτική στήριξη από τους φανατικούς της Τεχεράνης.

  33. λαθραναγνώστης 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:18 μμ #

    Υ @ 15
    «Όποιος βλέπει βάλτωμα κλπ. απλά δεν έχει ιδέα τι γίνεται εκεί κάτω και ούτε καν ρωτάει να μάθει και βγάζει συμπεράσματα εκ του ασφαλούς ως θεσμοποιημένος, καναπεδάτος, μικροαστικοποιημένος… πρωτοπόρος. Έτσι απλά από συνήθειο.»

    Εγώ στη θέση σου θα κρατούσα και καμιά πισινή, γιατί καμιά φορά τα όνειρα του επαναστατικού ρομαντισμού γίνονται εφιάλτες.
    Παρ όλα αυτά, αναγνωρίζω ότι είμαι «θεσμοποιημένος, καναπεδάτος μικροαστικοποιημένος» πρώην και εύχομαι να βγω εγώ λάθος και να δικαιωθείς εσύ.
    Αλήθεια το λέω!

  34. λαθραναγνώστης 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:38 μμ #

    TALIBAN @ 32,
    Ένα θεοκρατικό καθεστώς, είτε αυτό είναι χριστιανικό είτε ισλαμικό είτε οτιδήποτε άλλο, είναι αντιδραστικό γιατί η φύση της θρησκείας είναι αντιδραστική.

  35. Juan Belmonte 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:38 μμ #

    Ρε συ Ταλιμπάν, κάνεις ένα κλασσικό λάθος, να ηρωοποιείς και να αγιοποιείς κόσμο που πολεμά τους ιμπεριαλιστές που θα ήθελες αλλά δεν μπορείς να πολεμήσεις εσύ (όχι εσύ συγκεκριμένα ως άτομο-η όποια ιδεολογία υποστηρίζεις).
    Στη λογική σου πρέπει να ήμαστε και με τον Πολ Ποτ.
    Μη μου βγάζεις ήρωες και αδικημένους τώρα τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας μόνο και μόνο επειδή «χτυπάνε τον ιμπεριαλισμό»… Κι εγώ γουστάρω που παλεύουν οι Ταλιμπάνοι τους ξένους αλλά δεν γουστάρω αυτό που πρεσβεύουν: Πως θα χτυπήσουμε τον ιμπεριαλισμό; Γυρνώντας 500 χρόνια πίσω..;

    Και επίσης, κάνε τον κόπο να ξαναδιαβάσεις το ποστ. Βγάζεις δικά σου συμπεράσματα μόνο και μόνο για να πεις κάτι – το οποίο αν δε το πεις θα σκάσεις.

    Στον αραβικό κόσμο υπήρξαν φοβερά και προοδευτικά κόμματα, μαχητές και οργανώσεις, όλως τυχαίως σχεδόν κανένα από αυτά που αναφέρεις (αν και κανείς δεν μίλησε για σκοταδισμό της Χαμάς και της Χεσμπολάα)

    Όσο για τις Κούβες και τις Βενεζουέλες κάνε ένα κόπο να κλικάρεις πάνω στο όνομά μου. Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα.

  36. Juan Belmonte 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 3:09 μμ #

    Ωραία αμπελοφιλοσοφούμε εμείς, αλλά εν τω μεταξύ ο στρατός ζήτησε από τον κόσμο να διαλυθεί, και τα όργανα έχουν αρχίσει http://english.aljazeera.net/watch_now/

  37. TALIBAN 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 4:15 μμ #

    @ JUAN BELMONTE

    Το ότι έχεις ένα πολύ καλό blog για θέματα Λατινικής Αμερικής είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε σχετικά με την στήριξη που παρέχει η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στην Κούβα και Βενεζουέλα, από πολλά χρόνια μάλιστα. Επειδή τα γεγονότα αυτά δεν συνάδουν στα προκάτ ιδεολογήματα τύπου Ισλάμ κακό, Σοσιαλισμός καλό, αποφεύγεις να απαντήσεις. Περισσότερο μάλιστα θα έπρεπε να απαντήσεις καθόσον με το blog σου ερευνάς σε βάθος τα σχετικά θέματα.
    Γράφεις : «Μη μου βγάζεις ήρωες και αδικημένους τώρα τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας μόνο και μόνο επειδή «χτυπάνε τον ιμπεριαλισμό»… »
    Άν φίλε μου οι Τάλεμπαν μόνο και μόνο….. έ τότε πάω πάσο και σκάω όπως συμβουλεύεις.
    Τον Πόλ Πότ που τον θυμήθηκες πάλι ? Μήπως ήταν κρυφοισλαμιστής ? Γι’ αυτόν φρόντισε βέβαια η Λ.Δ.Βιετνάμ και στην θέση του τοποθετήθηκε ο πρίγκηπας Σιχανούκ.

  38. Juan Belmonte 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 4:35 μμ #

    Που σε συμβούλευσα να σκάσεις; Ίσα ίσα που σε προέτρεπα να απαντήσεις.
    Ποιος σου είπε ότι είμαι εναντίον της προσέγγισης Ιράν με λατινοαμερικάνικες χώρες; Πολύ καλά έκαναν. Και γω στην θέση τους το ίδιο θα έκανα.
    Σου ξαναλέω όμως ότι πρέπει να βλέπουμε και τι πρεσβεύουν οι όποιοι μάχητες, έτσι πιστεύω. Δεν είναι δυνατόν να αγιοποιούμε φανατικούς θεοκράτες μόνο και μόνο επειδή πολεμούν τους (όποιους) Βορειοαμερικάνους.
    Ο Πολ μου ήρθε ως παράδειγμα εσφαλμένης υποστήριξης προς κάποιον, μόνο και μόνο επειδή αντιτίθεται με κάποιο τρόπο στον ιμπεριαλισμό …

    Κατά τ’ άλλα, αποδείχτηκε ότι οι «pro-Mubarak» είναι αστυνομικοί, παρακρατικοί, κτλ…Βρέθηκαν αστυνομικές ταυτότητες πάνω τους, ενώ άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτοι πυροβολισμοί…

  39. TALIBAN 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 4:39 μμ #

    @ JUAN BELMONTE

    Το άρθρο σου το διάβασα πολύ προσεκτικά και με ενδιαφέρον. Κυρίαρχα το κατάλαβα σαν λίβελο εναντίον του «φανατικού Ισλάμ», συντονισμένο με την κυρίαρχη γραμμή όλου του φάσματος των πρωτοκοσμικών αντιπάλων των κινημάτων του ισλαμικού κόσμου.
    Μία παρατήρηση ακόμη.
    Κάνεις την λαθροχειρία να χαρακτηρίζεις «Ισλαμικά καθεστώτα» τις στυγνές δικτατορίες που με την αμέριστη στρατιωτική ενίσχυση της Δύσης εγκαθιδρύθηκαν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις περισσότερες αν όχι όλες κατασκευασμένες από τον Ιμπεριαλισμό χώρες με παράδειγμα την Σαουδική Αραβία και τα εμιράτα του Κόλπου. Έτσι παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες και καταλήγεις στα συμπεράσματα που θέλεις.

  40. TALIBAN 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 4:48 μμ #

    @ JUAN BELMONTE

    στο ΣΧΟΛΙΟ 35 γράφεις
    «Και επίσης, κάνε τον κόπο να ξαναδιαβάσεις το ποστ. Βγάζεις δικά σου συμπεράσματα μόνο και μόνο για να πεις κάτι – το οποίο αν δε το πεις θα σκάσεις.»
    Εκεί με έμμεσο τρόπο με συμβούλεψες.
    Πέραν των παραπάνω ΜΟΝΟ το Ιράν με επίσημη απόφαση του κοινοβουλίου στηρίζει την Αιγυπτιακή εξέγερση.
    http://www.irna.ir/ENIndex.htm

  41. Juan Belmonte 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 5:23 μμ #

    Τα ισλαμιστικά καθεστώτα στα οποία αναφέρομαι είναι είτε η Σαουδαραβία (από σύστασής της) είτε οι μετά τα μέσα των 70ς ισλαμικές επαναστάσεις (Πακιστάν-Ιράν) που τότε θεωρήθηκαν η μεγάλη απάντηση του μουσουλμανικού κόσμου στην δυτική εκμετάλλευση, οπότε που είναι η λαθροχειρία..; Ανέφερα πουθενά τις μοναρχίες στο Ιράκ και την Ιορδανία του ’35 ή τη Συρία του ’40; Διαχώρισα ξεκάθαρα το εκκοσμικευμένο Ισλάμ (δικτατορίες) από τις θεοκρατίες. Εκεί στηρίζεται και το άρθρο, ότι τίποτα από τα δύο δεν οδήγησε τους Άραβες εκεί που ήθελαν. Μην με μπλέκεις τώρα…
    Το κείμενο θεωρείς ότι στρέφεται εναντίον του φανατικού Ισλάμ, ενώ στρέφεται και κατά της Δύσης και κατά των καθεστώτων τύπου Μουμπάρακ. Εσύ στάθηκες εκεί που ήθελες.

    Για να συνεχίσω και το mini update, μάλλον είναι θέμα χρόνου να ακούσουμε για τον πρώτο νεκρό…

  42. Juan Belmonte 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 5:36 μμ #

    …από το κακό σου εννοώ. Δε βρίζω ποτέ πίσω από πληκτρολόγια.

    Εννοείται μόνο το Ιράν στηρίζει, γιατί οι άλλοι περιμένουν τις δικές τους Αιγύπτους. Στην Ιορδανία ο βασιλιάς αλλάζει την κυβέρνηση, στην Υεμένη ο εκεί Μουμπάρακ δεν ξαναβάζει υποψηφιότητα και στη Συρία το Ασαντ-άκι περιμένει κόλπα από το Σάββατο… Όποιος βγει να στηρίξει τώρα είναι σαν να αυτοκαταργείται.
    Θα έχουμε μεγάλες ιστορίες απ’ότι φαίνεται.

  43. kraftwerk 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 8:24 μμ #

    Πόσα συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς για την τακτική σε καταστάσεις κρίσης, είναι χαρακτηριστικό πως το καθεστώς του Μουμπάρακ συνέρχεται σιγά σιγά και αντεπιτίθεται, δεν μπορεί να υπάρξει κενό στην εξουσία -τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα- αυτός που έχει την δυνατότητα και την βούληση θα καταλάβει την εξουσία.

    Ο Μουμπάρακ συνέρχεται απο το σοκ των πρώτων ημερών και ανασυντάσσεται, έχει ξαμολύσει τις δυνάμεις καταστολής υπο την μορφή διαδηλωτών και προσπαθούν να διώξουν τον κόσμο απο την πλατεία, όσο περνάει ο καιρός φαίνεται ξεκάθαρα πόσο είναι σημαντική η οργάνωση και το κόμμα που θα την πραγματοποιήσει, η έλλειψη καθοριστικών κινήσεων για να «τελειώσουν» τον Μουμπάρακ έχουν δώσει όλο τον χρόνο για να ανασυνταξει τις δυνάμεις του.

    Υπαρχει δηλαδή αυτή την στιγμή ένας άοπλος λαός στην πλατεία που ανα πάσα στιγμή μπορεί να σφαγιαστεί απο τις δυνάμεις καταστολής. Ο στρατός φαίνεται ότι θα υποστηρίξει όποιον θα υπερισχύσει.

    Επίσης πιστεύω ότι αντίθετα απο την εικόνα του διεθνούς παράγοντα που παρουσιάζεται να έχει εγκαταλείψει την περίπτωση Μουμπάρακ, συνεχίζει να τον στηρίζει, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η στάση των σιωνιστών του Ισραήλ που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την αλλαγή του Μουμπάρακ με οποιονδήποτε άλλο αφού η αλλάγη του στάτους θα είναι αρνητική για τους Ισραηλινούς.

    Φαίνεται ότι ακόμα και η στάση των ιμπεριαλιστών εξαρτάται απο το πόσο δυναμική και αποφασιστική είναι η εξέγερση του λαού, η δικιά μου πάντως εκτίμηση είναι ότι όσο περνάει ο χρόνος τόσο το καθεστώς θα επιχειρήσει να επανεδραιωθεί.

    Η έλλειψη του πολιτικού υποκειμένου που θα καταφέρει καίρια πλήγματα την κατάλληλη στιγμή είναι χαρακτηριστική.

    Η έλλειψη αυτή κατά την γνώμη μου έχει δύο πλευρές, πρώτα φαίνεται στον βραχυπρόθεσμο στόχο που είναι η ανατροπή του Μουμπαρακ και έχει να κάνει με όσα έγραψα παραπάνω, το δεύτερο βέβαια είναι που μπορεί να καταλήξει αυτή εξέγερση, στην πραγματικότητα ακόμα και η ύπαρξη ενός ισχυρού κομμουνιστικού κόμματος είναι ερώτημα αν θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια μετάβαση σοσιαλιστική στην Αίγυπτο αλλά είναι προφανές (τουλάχιστον σε μένα) ότι θα μπορούσε να θέσει αιτήματα που θα άνοιγαν τον δρόμο για μεταρρυθμίσεις με βάση τα πραγματικά λαικά συμφέροντα.

  44. Y 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 8:32 μμ #

    Ρεντ μπόι είπες ότι οι άραβες φωνάζουν συνήθως θρησκευτικά συνθήματα.

    Για την ακρίβεια είπες ”θετικο ειναι που βγηκε κοσμος στους δρομους σε μια Αραβικη χωρα χωρις τα συνηθισμενα συνθηματα θρησκευτικου τυπου”

    Αυτό είναι λάθος. Από που προκύπτει η βεβαιότητα σου ότι οι άραβες φωνάζουν συνήθως θρησκετικά συνθήματα?

    Η κυρίαρχη προπαγάνδα δεν εισβάλει μέσα μόνο συνειδητά. Η αντίληψη ότι οι άραβες είναι κατά βάση θρησκόληπτοι και τα περισσότερα πολιτικά τους κινήματα φονταμενταλιστικά είναι μια αντίληψη που καλλιεργείται χρόνια με πρωτοβουλία των νεοσυντηριτικών και διαχέετεαι από όλα τα μεγάλα μίντια.

    αυτή ακριβώς η αντίληψη σου ξέφυγε έστω και ασυνάισθητα. Και πρέπει να την καταπολεμήσεις.

    Ταλιμπαν
    Τον καημένο το Πολ Ποτ ε? και τους κακούς τους Βιετναμέζους.

    »Κατώ τα χέρια από τη Δημοκρατική Καμπότζη» που έλεγε και εκείνο το θρυλικό σύνθημα στη Σόλωνος.

    Σπούδα

  45. kraftwerk 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 8:59 μμ #

    Η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αιγύπτου

    Statement issued by the Egyptian Communist Party
    The revolution will continue until the demands of the masses are achieved

    Statement issued by the Egyptian Communist Party

    The revolution will continue until the demands
    of the masses are achieved

    The hour of truth is near and the decisive moment has arrived when the Egyptian people pronounce their final word asserting the need to bring down Mubarak and change his regime. It seems that the life of the regime of tyranny (..) especially that its American masters have taken their hands off in the wake of the continuing revolution of the people and its escalation everywhere in Egypt.

    The millions of people who have come out today to demand the departure of Mubark will ensure the defeat of all the conspiracies of the dictator and his gang who aim to thwart the revolution and to circumvent it.

    The agreement to form a committee that enjoys the confidence of the people and the demonstrators is a critical issue for achieving the political, economic and social demands of the revolution. And we stress the basic demands approved by the patriotic forces represented in the people’s parliament:

    1 – The removal of Mubarak and the formation of a presidential council for a transitional period of specified duration.

    2 – The formation of a coalition government that assumes the management of the country during the transitional period.

    3 – To call for the formation of an elected constituent assembly to draft a new constitution for the country, based on the principle of the sovereignty of the nation and ensuring the devolution of power within the framework of a just democratic civil state.

    4 – To prosecute those responsible for hundreds killed and injured among the martyrs of the Revolution and victims of security oppression, as well as prosecuting those responsible for plundering the wealth of the Egyptian people.

    Long live the revolution of the Egyptian people

    Cairo – 1st February 2011

    Επίσης δείτε εδώ το μήνυμα αλληλεγγύης του ΚΚΕ και του ΚΚΙρλανδίας που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΚΑ , τις τελευταίες ώρες μάλιστα βάζουν τα κείμενα απευθείας και στα αγγλικά.

    http://egyptian.wordpress.com/

  46. Αναυδος 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:10 μμ #

    Και πάλι οι ΗΠΑ ….

    Ο στρατηγός Αμάρ είναι ο άνθρωπος που έθεσε τελεσίγραφο τριών ωρών στον Μπεν Αλι να εγκαταλείψει τη χώρα, αφού προηγουμένως όπως αποκάλυψε τυνήσιος διπλωμάτης στη «Φιγκαρό», η αμερικανική πρεσβεία τον είχε καλέσει για να του δώσει το πράσινο φως για την ανατροπή του Μπεν Αλι, θέλοντας να αποφύγει τα χειρότερα.

  47. Αναυδος 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:16 μμ #

    @Ταλιμπαν
    Δηλαδη οι συνονοματοι σου στο Αφγανισταν ειναι προοδευτικοί; Οι πράκτορες του Πακισταν;
    Η Χαμας ανδρωθηκε με τα λεφτα της Σαουδαραβίας.
    Η Χεσμπολα κατεσφαξε το ΚΚ Λιβανου.
    κλπ κλπ

    Δε νομιζω οτι ο εχθρος του εχθρου μου ειναι ασφαλής συμμαχος

  48. RedBoy 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:52 μμ #

    Αυτο που εχει κανει ο Υ σχολιο 16 συνιστα αποθεωση της λαθροχειρίας!! Εχει αποκοψει μια φραση μου και προσθέτει μια άλλη, η οποία έρχεται και κολλάει υποτίθεται νοηματικά με τη δική μου και τις παρουσιάζει μετά ως θεση και “εμπεδωση” άλλων θέσεων. Ποιες είναι αυτές οι θέσεις?

    Oι δικές του!! Έχει βάλει δηλαδή από κατω ενα οντως φασιστικο αποσπασμα που το σκεφτηκε μαλλον μονος του (διοτι δεν μπορουσε να τεκμηριώσει αυτό που ήθελε να πει) και το παρουσιαζει ως ερμηνεια της πετσοκομμενης απο πλαισιο θεσης μου.

    Το θεμα ειναι ομως εδω ειναι οτι ο ιδιος εχει “εμπεδωσει” τη λογικη για την οποια κατηγορει τη “φραση” μου η οποια σιγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από την ίδια ιδιοτροπία του Κακού , που χαρακτηριζει τη δική του.

  49. RED LABEL 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 10:15 μμ #

    σας θερμοπαρακαλω ας κανει μια μεταφραση καποιος στα Αγγλικα!!!ας ικετευω δεν ξερω καθολου ξενες γλωσσες

  50. TALIBAN 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:02 μμ #

    @ Y σχόλιο 45
    από όσα έχω θίξει στα σχόλια μου 10, 32, 37, 39, 40 το μόνο που βρήκες να πείς ήταν η εξυπνάδα για τον Πόλ Πότ, που σε τελευταία ανάλυση αναφέρθηκε άσχετα με το θέμα του post από τον JUAN BELMONTE στο σχόλιο 35.
    Σε άλλα ζητήματα είσαι λαλίστατος και επιδεικνύεις ευρυμάθεια ενώ τώρα μηδέν για ζήτημα που, αν μπορείς να καταλάβεις, αφορά την αντίληψη του κινήματος για τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και την στρατηγική που απαιτεί.
    Σε σχέση με όσα θίγω ας διαλογισθούμε και την χθεσινή ντροπή, όπου στην διαδήλωση συμπαράστασης έξω από την Αιγυπτιακή πρεσβεία που βρίσκεται μάλιστα δίπλα στην πλατεία Συντάγματος πήγαν περίπου 200 Αιγύπτιοι και λίγες δεκάδες έλληνες. ΚΑΝΕΝΑ κόμμα της αριστεράς, κοινοβουλευτικό ή εξωκοινοβουλευτικό δεν φιλοτιμήθηκε να καλέσει σε συμπαράσταση. Για τέτοια είμαστε τώρα ? Να συμπαρασταθούμε τους ύποπτους για Ισλαμισμό αραπάδες ενώ προέχουν πιό σοβαρά ζητήματα όπως η ανάλυση των διαφορετικών γραμμών δράσης Π.Α.Μ.Ε. & συντονισμού πρωτοβάθμιων ?
    ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ ! Έξω από την Αιγυπτιακή πρεσβεία θα έπρεπε να ήταν χιλιάδες διαδηλωτών και έτσι θα δινόταν απάντηση και στο θέμα των μεταναστών.

  51. RedBoy 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:15 μμ #

    @ Υ 45

    Οταν δεν εχεις επιχειρηματα το πιο ασφαλες καταφυγιο ειναι οι βρισιες καθε ειδους.

    Επιστημονίστικες λογικες που πλασάρετε στις διάφορες επιτροπές διακυβερνήσης σε μένα δεν θα προβαλεις.

    Εντάξει? Άντε… και λίγα ακουσες.

    @ Ταλιμπαν

    Την πάτησες κι εσύ? Ανάγεις προβλήματα τακτικής και διάσπασης της αριστεράς της σε αντιλήψεις περί ράτσας? Πάτε καλά ρε σεις?

  52. λαθραναγνώστης 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:23 μμ #

    RED @ 46,
    η μεταφραση των αιτηματων.
    Σε μερικα σημεια εκανα ελευθερη μεταφραση προσπαθωντας να βγαλω νόημα.
    Δεχομαι διορθωσεις

    …………………………………………………..
    «Η συμφωνία να σχηματισθει μια επιτροπη που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαου, είναι ένα σημαντικό θεμα για να επιτευχθουν οι πολιτικες , οικονομικες και κοινωνιες απαιτησεις (στοχοι) της επαναστασης. Και επισημαίνουμε τις βασικες απαιτησεις (στοχους) που εχουν εγκριθεί απο τις πατριωτικες δυναμεις, στο κοινοβουλιο του λαου

    1. Απομακρυνση του Μουμπαρακ και σχηματισμος ενος προεδρικου συμβουλιου για μια μεταβατικη περιοδο συγκεκριμενης χρον. Διαρκειας

    2. Σχηματισμο μιας κυβερνησης συνεργασιας που θα αναλαβει τη διοικηση της χωρας κατα την μεταβατικη περιοδο.

    3. Σχηματισμο μιας εκλεγμενης συνταγματικης συνελευσης που θα εκπονησει το προσχεδιο ενος νεου συνταγματος, βασισμενου σις αρχες της εθνικης κυριαρχιας και που θα εξασφαλισει την μεταβιβαση της εξουσιας σε ένα δικαιο δημοκρατικο πολιτικο κρατος.

    4. Διωξη των υπευθύνων κλπ ……

  53. TALIBAN 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:47 μμ #

    @ RedBoy

    αν αναφέρεσαι στο σχόλιο μου για «ύποπτους για Ισλαμισμό αραπάδες» κάνεις λάθος. Το γράφω ειρωνικά για να τονίσω την αδιαφορία για εκδήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης στην Αιγυπτιακή επανάσταση από την αριστερά στο σύνολο της.

  54. Y 2 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:51 μμ #

    @Taliban
    Παρακάμπτω το ότι μάλλον είσαι σταλινομαόα οπότε διαφωνώ μαζί σου περίπου όσο και με …. τέσπα κάποιον που θεωρώ κομμάτι του προβλήματος για να συμφωνήσω στο κύριο αυτή τη στιγμή ότι η εικόνα που περιγράφεις μπροστά στην αιγυπτιακή πρεσβεία είναι θλιβερή.

    Το Δεκέμβρη του 2008 ξέραμε να οργανώνουμε μαζικές για την Παλαιστίνη. Τώρα γιατί είναι λιγότερο σημαντικό?

    @RedBoy
    Ελεος ρε. Μου κανες τη μούρη κρέας.

    @Νταλάρα
    Τελικά ρε Άναυδε δε μας είπες υπάρχουν ΚΚ σε αίγυπτο – τυνησία ή όχι?
    Τα παιδιά του πατέρα ποιον είχαν ζεβεδαίο?

    είναι αλήθεια βέβαια ότι στον εμφύλιο του Λιβάνου οι ισλαμιστές χτυπούσαν στην πλάτη τους κομμουνιστές συμμάχους τους όταν επιτίθονταν στους Ισραηλινούς και τους Μαρωνίτες συμμάχους τους το ’80 αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι το 2006 τα μέλη του ΚΚ στο νότιο Λίβανο έλαβαν εντολή να πολεμήσουν την εισβολή στο πλευρό της Χεζμπολά και το έκαναν περήφανα.

  55. RedBoy 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:01 πμ #

    @ Υ

    Ε αφου δεν εβρισα πως να σε αγγιξει αυτο που εγραψα.

  56. RedBoy 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:06 πμ #

    Δε λεω αυτο αγαπητε μου Ταλιμπαν, λεω οτι οι αιτιες της απουσιας της αριστερας εχουν να κανουν με το γενικοτερο σεχταρισμο (η απομονωτισμο τελος παντων) που επικρατει σε ολα τα μετωπα. Οπου δεν φτανει το χερι του ενος ακουμπαει το χερι του αλλου.

    Η απουσια δηλαδη μιας ενωμενης αριστερας απο τετοιες εκδηλωσεις δεν εχει να κανει με το πως βλεπουν τους Αραβες, αλλα με το γεγονος οτι δεν υπαρχει κοινη στρατηγικη απο την αριστερα ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ για την αντιμετωπιση της καταστασης, που δεν υπαρχει ουτως η αλλως και για τους Ελληνες εργαζομενους. Αυτο ομως αναφερεται στην ιστορικη διασπαση της αριστερας κι οχι σε κατι αλλο.

    Τωρα αν ειναι αναγκαια η παρουσια της? Ειναι, πολυ δε περισσοτερο που το προβλημα των δικαιωματων ειναι προυποθεση για την αναπτυξη της αλληλεγγυης σε επιπεδο αυξησης μισθων κλπ.

  57. Y 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:12 πμ #

    Aφού είπες βλακεία γιατί δε λες ‘σόρρυ έγραψα βλακεία’ να τελειώνουμε?

  58. RedBoy 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:16 πμ #

    Ο τελευταιος ανθρωπος που θα ζητουσα συγγνωμη εισαι εσυ. Δεν εγραψα καμια βλακεια. Σου εξηγησα πως συμπεριφερθηκες στην διατυπωση μου (μαλλον απο προσωπικη απεχθεια), καμια απαντηση επι της ουσιας και θες τωρα θρασυτατο πλασμα να ζητησω και συγγνωμη. Οι κομμουνιστες «σορρυ» σε τυπους σαν και σενα δεν λενε!

  59. Y 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:30 πμ #

    ΟΚ μη γράψεις ‘σόρρυ’. Πες πχ. μια ‘βλακεία έγραψα κι εγώ και που τα πρηξες ενώ εσύ γράφεις χιλιάδες τη μέρα’ ή κάτι τέτοιο.

    Αφού ήταν λάθος η διατύπωση σου τώρα τι να κάνουμε?

    ‘Οσο σιχαμένος γραφειοκράτης οπορτουνιστής διακυβερνητικών επιτροπών και να είναι εγω (που συμμετέχω και σε διαγαλαξιακές) ήταν λάθος.

  60. RedBoy 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:35 πμ #

    Δεν μιλησα για «διακυβερνητικες επιτροπες», αλλα επιτροπες διακυβερνησης(governance, κυβερνησιμοτητας αν προτιμας). Λιγη σημασια εχει ποσο «σιχαμενος» εισαι εσυ.

  61. RED LABEL 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:45 πμ #

    μη βριζεστε ρε παιδια ειναι ασχημο!

    αγαπητε Λαθρα σε ευχαριστω παρα πολυ για τη μεταφραση!

  62. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:57 πμ #

    Παίρνω την πολιτική ευθύνη των λόγων μου κι αποκαλύπτω ότι ο ταλιμπάν είναι μάλλον φιλοτροτσκιστής Άμα είναι να βοηθήσει την κουβέντα..

  63. Y 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:18 πμ #

    Τελικά ρεντ μπόι θα μου πεις αν οι άραβες διαδηλώνουν συνήθως με θρησκευτικά συνθήματα οι θα συνεχίσεις να μου λες διακυβερνητικές ασυναρτησίες (asynartations) ?

  64. RedBoy 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:23 πμ #

    Eσυ θα μας πεις αν οι «Οι Αραβες είναι απο φύση τους υποτακτικοί»?

    Μην σε αρχισω για την ΑΤΤΑC!

  65. Y 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:27 πμ #

    @mprezniev
    Έχει ο Πολ Ποτ τροτσκίζοντες οπαδούς???

  66. Y 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:30 πμ #

    Για αρχισέ με για την Αττάκ να δούμε…

  67. RED LABEL 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:32 πμ #

    η εξεγερση στην Αιγυπτο ειναι το θεμα μας τωρα!για τη ΑΤΤΑΚ στο αλλο ποστ!του Υ.

    τι νεοτερα εχουμε?ειχε νεκρο?εν τελει ο στρατος τι σταση κραταει?

  68. RedBoy 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:36 πμ #

    Σε βαρεθηκα…Ο καθενας μπορει να διακρινει τη δημαγωγια απο χιλιομετρα (ΑΤΤΑC, Δεκεβρης, οτι ναναι και καλο βραδυ)

  69. κομμαντο εκοφίτικης εντροπίας 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:37 πμ #

    Aπ’ότι φαίνεται πάντως πάει για εμφύλιο στους δρόμους το πράγμα. Οι φιλοκυβερνητικοί τσάτσοι κάνανε αντισυγκέντρωση και έγινε χαμός. Παρ’όλη την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα είναι αρκετοί αυτοί που είναι εξω αυτη την ώρα.
    Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλύτερα που ο Μούμπι ανασυντάσσεται. Είναι πολύ καλύτερος ο εμφύλιος από μια ήρεμη διαδοχή με τις ευλογίες των ιμπεριαλιστών. Και το ότι αυτή είναι η εξέλιξη δείχνει ότι η δυνατότητες της τελευταίας δεν υπήρχαν.
    Το ζήτημα είναι κατά πόσο είναι εξοπλισμένος ο λαός.

    Επίσης, θα ήταν καλό (αλλά μάλλον ουτοπικό το βλέπω) να ξέραμε πια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στα -όποια- αιγυπτιακά συνδικάτα. Τί λειτουργεί και τί δεν λειτουργεί όλες αυτές τις μέρες. Ποιός ελέγχει και πώς πλέον τις κύριες υπηρεσίες του κράτους. Οι διαδηλώσεις είναι ντε φακτο και απεργίες ή όχι?
    Αν δηλαδή έχουμε κυρίως πολιτικό αγώνα και όλη η καθημερινή αναπαρωγή της αιγυπτιακής καπιταλιστικής μηχανής πάει ρολόι…
    Juan ξέρεις κάτι?

  70. TALIBAN 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:06 πμ #

    @ Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα

    Ξέρω γω τι «είμαι» ?
    Κομμουνιστής θα έλεγα αν βέβαια το κομμουνιστόμετρο του Υ το εγκρίνει.
    Όσο για τον Πόλ Πότ λυπάμαι… όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας.

    Άν πήρες την Σιδερένια Φτέρνα θα βοηθήσει.
    Διάβασε αν θέλεις το link στο ΣΧΟΛΙΟ 10 και γράψε σχετικά.

  71. TALIBAN 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:20 πμ #

    Από το Aljazeera τώρα.
    3 νεκροί 1.500 τραυματίες και η Κλίντον δηλώνει πως η μετάβαση της εξουσίας πρέπει να γίνει τώρα.
    Ξεκάθαρα φοβούνται ανεξέλεγκτες απ’ αυτούς εξελίξεις αν συνεχιστεί η σύγκρουση.

  72. κομμαντο μαχρεμπίνικης εντροπίας 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 8:44 πμ #

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1256457

  73. RED LABEL 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:00 πμ #

    5 νεκροι κ συτλληψεις εκατερωθεν.ο Μουμπαρακ παιζει το τελευταιο του χαρτι.τον κοινωνικο αυτοματιασμο.εχτες κανανε πορεια μπατσοι με πολιτικα ειχαν πανο που τον υποστηριζαν.
    για να δουμε…………

  74. Juan Belmonte 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 10:23 πμ #

    Τι τσακώνεστε ρε σα τις θείτσες? Αγρυπνείτε, γίνεται χαμός.

    Εκτός των αστυνομικών ταυτοτήτων που βρέθηκαν χτες σε «pro-Mumbarak» διαδηλωτές, κάποιος ανέφερε στο Αλ Τζαζίρα ότι η συμμετοχή στις παρακρατικές ομάδες πληρώνεται 17 δολάρια το κεφάλι.
    Επιπλέον κάποιες κινήσεις τους, όπως π.χ. η συντονισμένη ρίψη πυροβολισμών από διαφορετικά σημεία (σήμερα τα ξημερώματα) ή οι αυτοσχέδιες βόμβες που έριξαν από κτίρια γύρω από την πλατεία αποδεικνύει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους ως ομάδων πολύ πέρα μιας αυθόρμητης υποστήριξης στον πρόεδρο.
    Η αντεπίθεση που κάνει τώρα το καθεστώς δείχνει ότι ο Μουμπάρακ από χτες το απόγευμα νοιώθει πολύ πιο «σίγουρος» για τον εαυτό του, και αυτό είναι αντικείμενο διερεύνησης…

  75. kraftrwerk 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 10:51 πμ #

    @RED LABEL
    σορρυ, δεν είχα δει ότι ήθελες μετάφραση τώρα είδα τα πιο πάνω σχόλια, θένκς Λάθρα

  76. λαθραναγνώστης 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:04 πμ #

    Απ ότι καταλαβαίνω, προς το παρόν, οι Αμερικάνοι εχουν αποσύρει την υποστήριξή τους από τον Μπουπμάρακ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα τον ξαναϋποστηρίξουν, αν τα καταφέρει μόνος του να παραμείνει στην εξουσία.
    Από πλευράς του τώρα ο Μουμπάρακ, όντως φαίνεται να ξεθαρρεύει και γι αυτό κατέβασε και τους πραιτοριανούς του ενάντια στον κόσμο.
    Ο στρατός, οι αξιωματικοί δηλαδή, το παίζουν οπορτουνίστικα. Περιμένουν τις εξελίξεις για να δουν με ποιόν θα πάνε. Οι στρατιώτες και οι απλοί βαθμοφόροι δεν δείχνουν να έχουν διάθεση για να στασιάσουν. Υποψιάζομαι ότι η πιο πιθανή οργάνωση που μπορεί να έχει προσβάσεις μέσα στο στρατό, είναι οι αδελφοί μουσουλμάνοι.
    Στην πιό μειονεκτική θέση αυτή τη στιγμή, βρίσκεται ο λαός, ο οποίος δείχνει ανοργάνωτος και ακαθοδήγητος.

  77. Κώστας Μίχος 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:27 πμ #

    ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.

    ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΙΡΗ

    Το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, μια τυπική στρατιωτική δικτατορία, κλυδωνίζεται μετά από 30 χρόνια απολυταρχικής διακυβέρνησης. Ο δικτάτορας, που πριν γίνει ισόβιος πρόεδρος ήταν αξιωματικός της αεροπορίας, ανέλαβε την εξουσία το 1981, μετά τη δολοφονία του προέδρου Ανουάρ Σαντάτ από παρελαύνοντες στρατιώτες τη μέρα εθνικής γιορτής. Όλοι οι πρόεδροι της χώρας, από την εγκαθίδρυση της Αιγυπτιακής δημοκρατίας το 1953, προέρχονταν από το στρατό.
    Οι διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα τις τελευταίες πέντε μέρες ξεκίνησαν από μια πρωτοβουλία στο facebook. Στις 25 Ιανουαρίου, έντεκα μέρες μετά την έξωση του Τυνήσιου δικτάτορα, οργανώθηκε μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία του Καΐρου. Αν και η διαδικυακή πρωτοβουλία συγκέντρωσε 85000 μέλη [1], το καθεστώς δε φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα. Περίπου 50000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τελικά σε όλη τη χώρα, ένας εντυπωσιακός αριθμός, αν σκεφτεί κανείς ότι οι συμμετέχοντες γνώριζαν ότι κινδυνεύουν από συλλήψεις μετά βασανιστηρίων. Σε εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία, ειρωνικά ανήμερα της αργίας για τη «γιορτή της αστυνομίας», σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές και ένας αστυνομικός. Δόθηκαν μάλιστα στη δημοσιότητα ερασιτεχνικά βίντεο με εντυπωσιακές σκηνές αστυνομικών που υποχωρούν από τις θέσεις τους κάτω από την πίεση του πλήθους.

    Τις επόμενες δύο μέρες συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες, με δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν στους δρόμους του Καΐρου, περιφρονώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση.

    Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, αργία και ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, η εξέγερση κλιμακώθηκε. Ενώ η κυβέρνηση έκοψε σε όλη τη χώρα το ίντερνετ και την κινητή τηλεφωνία [2], προφανώς για να δυσκολέψει τη συνεννόηση των διαδηλωτών, συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Καΐρου και αλλού εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, παραλύοντας τις συγκοινωνίες. Σε συγκρούσεις με τα σώματα ασφαλείας σκοτώθηκαν σε όλη την χώρα περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Τη νύχτα το πλήθος αγνόησε ξανά την απαγόρευση κυκλοφορίας και η κυβέρνηση κατέβασε το στρατό στους δρόμους του Καΐρου. Καταγράφηκαν εντυπωσιακές σκηνές με τους διαδηλωτές να επευφημούν (!) τους στρατιώτες που επέβαιναν στα άρματα μάχης [3]. Σε πολλές περιπτώσεις οι στρατιώτες επέτρεψαν στους διαδηλωτές να ανεβούν στα τανκς στην κεντρική πλατεία του Καΐρου. Οι πολίτες τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο και κρατούσαν σημαίες ανεβασμένοι πάνω σε κινούμενα άρματα μάχης, που υποτίθεται πως είχαν σταλεί για να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

    Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καθώς ο πρόεδρος Μουμπάρακ ανακοίνωσε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Περίπου 50000 άτομα συγκεντρώθηκαν ξανά στην κεντρική πλατεία του Καΐρου. Η αστυνομία αποσύρθηκε ολοκληρωτικά και η διαδήλωση συνεχίστηκε παρουσία του στρατού, ο οποίος στην πλειοψηφία του κράτησε μια εντυπωσιακά ανεκτική στάση προς τους διαδηλωτές.

    Τη νύχτα του Σαββάτου το καθεστώς έπαιξε το τελευταίο του χαρτί: Απελευθέρωσε τους φυλακισμένους ποινικούς κρατούμενους και διέταξε την αστυνομία να αποσυρθεί, στοχεύοντας να ενεργοποιήσει τα κοινωνικά αντανακλαστικά περί τάξης και ασφάλειας. Στις καταστροφές και λεηλασίες που ακολούθησαν στο κέντρο και τα προάστια του Καΐρου συμμετείχαν και αστυνομικοί με πολιτικά [4]. Οι κάτοικοι αντέδρασαν συστήνοντας αυτοσχέδιες ομάδες πολιτοφυλακής για να προστατευτούν. Πολλοί διαδηλωτές επέστρεψαν στα σπίτια τους, για να περιφρουρήσουν την περιουσία και τις οικογένειές τους. Παρόλα αυτά τις επόμενες μέρες επέστρεψαν στις διαδηλώσεις έχοντας αποκτήσει και την εμπειρία της αυτο-οργάνωσης. Σε διαφορετικό χρόνο οι διαδηλωτές μάζευαν τα σκουπίδια από την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου λόγω των πολυήμερων διαδηλώσεων δε λειτουργούσε καμία δημόσια παροχή. Επίσης συνεργάστηκαν για τη μεταφορά των τραυματιών αλλά και για να επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς το καθεστώς είχε κόψει το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία. Είναι ενδιαφέρον ότι οι πολίτες άρχισαν να καλύπτουν μόνοι τους όλο και περισσότερες ανάγκες, που σε φυσιολογικές συνθήκες περιμένουν από το κράτος.

    Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου ήταν η κορυφαία στιγμή της εξέγερσης. Ένα εκατομμύριο πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Καΐρου με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία, ενώ πάρα πολλοί πήγαν με τα πόδια λόγω της κατάρρευσης των συγκοινωνιών.

    Βλέποντας εκ των υστέρων τις ερασιτεχνικές λήψεις από τις αρχικές διαδηλώσεις μπορεί να δει κανείς ότι η αστυνομία στο Κάιρο έδειξε μικρή προθυμία να συγκρουστεί με τους διαδηλωτές και προτίμησε σε πολλές περιπτώσεις να υποχωρήσει. Ίσως αυτό εξηγεί το γεγονός ότι στο Κάιρο υπήρχε μικρότερος αριθμός θυμάτων από ό,τι στο Σουέζ ή στην Αλεξάνδρεια. Πιθανότατα η τηλεοπτική κάλυψη από τις ταράτσες των μεγάλων ξενοδοχείων του κέντρου να συντέλεσε σ’ αυτό το γεγονός. Πάντως το γεγονός είναι ότι μετά την τέταρτη ημέρα των διαδηλώσεων η αστυνομία δεν μπορούσε πλέον να ελέγξει την κατάσταση, για αυτό και κλήθηκε ο στρατός.

    Επίσης, παρατηρώντας την εμφάνιση και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των διαδηλωτών και έχοντας ζήσει στο Κάιρο για 2 χρόνια την περίοδο 2006-2008, συμπεραίνω ότι πρόκειται κυρίως για νεαρά άτομα της μέσης και ανώτερης οικονομικής τάξης. Άλλωστε οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν αρχικά από το διαδίκτυο, το οποίο θεωρείται μάλλον πολυτέλεια στην Αίγυπτο, αφού μόνο το 1,2% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο [5]. Την πρώτη εβδομάδα των γεγονότων δε συμμετείχε στις διαδηλώσεις ποσοστό μεγαλύτερο από 1% του πληθυσμού του Καΐρου των 20 εκατομμυρίων. Οι εξαθλιωμένοι, συντηρητικοί πληθυσμοί των παραγκουπόλεων της πρωτεύουσας [6] δε θεώρησαν ότι τα γεγονότα τους αφορούν, τουλάχιστον στην αρχή. Στην εξέγερση πρωτοστάτησαν οι άνεργοι νέοι με πανεπιστημιακή μόρφωση, που χρησιμοποιούν ως εργαλείο επικοινωνίας το διαδίκτυο. Αυτή η νέα γενιά έχει τη μόρφωση και την ενημέρωση να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην κοινωνία, αλλά αισθάνεται πολιτικά και οικονομικά αποκλεισμένη. Δε διαφέρει πολύ από την κατάσταση της σημερινής νεολαίας στην Ελλάδα.

    Όσον αφορά την προοπτική της κατάστασης, αν πέσει το καθεστώς στην Αίγυπτο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα στην περιοχή. Οι ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι ακολουθούσαν (για μια ακόμη φορά) κοντόφθαλμη πολιτική στηρίζοντας απολυταρχικά, κοσμικά καθεστώτα ως αντίβαρο στον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Ο τελευταίος μάλλον ενισχύθηκε από την κατάπνιξη κάθε μορφής φυσιολογικής αντιπολίτευσης, που άφησε τη θρησκεία ως το μόνο ανοιχτό πεδίο αντίδρασης στην εξουσία. Παρόλα αυτά το πολιτικό Ισλάμ δεν είναι σε φυσιολογικές συνθήκες πλειοψηφικό στην κοσμοπολίτικη και πολυθρησκευτική αιγυπτιακή κοινωνία. Τα γεγονότα της εξέγερσης στην Αίγυπτο, ενώ δεν ανέδειξαν κάποιον αρχηγό, έφεραν στο προσκήνιο ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, που δεν έχει σχέση ούτε με το θρησκευτικό φανατισμό ούτε με τη χούντα του Μουμπάρακ. Σε κάθε περίπτωση οι κοινωνίες της Μέσης Ανατολής είναι πολύπλοκες και αυτό θα έπρεπε να το λαμβάνουν υπόψη τους οι δυτικές χώρες, προτού αποφασίσουν να στηρίξουν τα εξέχοντα μέλη της σοσιαλιστικής διεθνούς, Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου και Μπεν Άλι της Τυνησίας.

    *Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Αποσπασμένος στο ελληνικό σχολείο του Καΐρου τα έτη 2006-2008

  78. visk 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:01 μμ #

    Το λινκ στο παραπάνω πολύ ενδιαφέρον άρθρο (με τις παραπομπές είναι εδώ: http://wp.me/pPn6Y-5XR

  79. visk 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:06 μμ #

    «Τhis protest is not one made or sustained by the Muslim Brotherhood, it’s one that had people from all social classes and religious background in Egypt […] This is a revolution without leaders… Από εδώ: http://www.sandmonkey.org/2011/02/03/egypt-right-now/

    Μακάρι να επαληθευθεί η εκτίμηση του Juan και να μην καπηλευτούν την εξέγερση/επανάσταση οι Ισλαμιστές.

  80. Juan Belmonte 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:52 μμ #

    Αυτό το «δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, που δεν έχει σχέση ούτε με το θρησκευτικό φανατισμό ούτε με τη χούντα του Μουμπάρακ» είναι η ελπίδα τους/μας.

    Επιπλέον ο Γιανίρης έχει δίκιο για τα περί συμμετοχής. Τεράστια προάστεια του Καίρου δεν έχουν την παραμικρή συμμετοχή. Χτες για παράδειγμα στο αγγλικό αλ Τζαζίρα, είχε ένα χαρακτηριστικό βίντεο από συνοικία του Καίρου που όλα κυλούσαν ήσυχα…

  81. Y 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 5:42 μμ #

    Eπισίμως τον στηρίζει μόνο το Ισραήλ και ο Μπλερ… Ζάχαρη.

  82. λαθραναγνώστης 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 7:13 μμ #

    Μπλερ?!
    Όπως λέμε δηλαδή mierda britanica?

  83. RedBoy 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 8:19 μμ #

    Ακου Υ,

    Αυτο που εκανες τις τελευταιες δυο μερες ειναι τραμπουκισμος ολκης. Πρεπει να το καταλαβεις και να σταματησεις να τρομοκρατεις απο το διαδυκτιο οποιονδηποτε δε συμπαθεις για τις αποψεις του. Ανθρωπους σαν κι εσενα τους εχει ξερασει τοσο η ιστορια οσο και το κομμουνιστικο κινημα ακριβως για το ηθος που εκφερουν στο δημοσιο διαλογο. Και πολυ καλα εκανες και εφυγες απο την σφαιρα επιρροης του ΚΚΕ, αλλα προσεξε γιατι “ασυνειδητα” μπορει να μην εχεις καταλαβει οτι σε ξερασε και το ΚΚΕ.

    Θα μπορουσα να απλως να σε αγνοησω. Αλλα πραγματικα θεωρω οτι αυτο που κανεις ειναι τραμπουκισμος δια του διαδυκτιου και δεν ξερω κατα ποσο η αποχη μου απο το μπλογκ η η σιωπη μου θα δικαιωσει τελικα εμενα η τον αναρχοφασισμο σου. Οποιος σκεφτεται να γραψει κατι παρακινδυνευμενο -δηλαδη κατι που δεν ξεφευγει απο τα πλαισια που εχουν καθορισει οι βρισιες σου- πρεπει να το βουλωνει για να μην πεταχτεις εσυ και τον προσβαλεις. Προσπαθεις να καθορισεις το περιεχομενο με βρισιες και να κανεις τον αλλο να το σιωπησει ειτε γιατι δεν γουσταρει να ανταλλασει βρισιες ειτε επειδη δεν γουσταρει καν να τις διαβαζει. Στο τελος μενεις εσυ και οι βρισιες σου.

    Και τι εννοω προσβολη και τραμπουκισμο? Δεν εννοω μονο οτι θίγομαι προσωπικα απο το ηθος σου. Αυτο ειναι το λιγοτερο. Ενα ατομο ειμαι εγω, μπορει να σταματησω να γραφω μπορει απλα να σε αγνοησω και να κανω πως δεν υπαρχεις. Αυτο που εννοω μιλωντας για φασισμο ειναι το εξης: Σε ενα μπλογκ που μπαινουν αριστεροι και κομμουνιστες, το να εκθετεις την αποψη του αλλου ως «σκατορατσιστικη» μοιραζοντας πιστοποιητικα κομμουνιστικης δυνειδησης, χωρις διαλογο αλλα με βρισιες, λαθροχειριες και ειρωνιες δεν φανερωνει δημοκρατικες ανυσηχιες στο ελaχιστο. Συνιστα, μαλλον ιδεολογικη τρομοκρατια στο περιεχομενο εις διπλουν: απο τη μια δείχνεις οτι “ολοι ειμαστε υποπτοι” ανα πασα στιγμη και απο την αλλη θετεις ενα αιτημα οτι η συζητηση πρεπει να μην περιστρεφεται οχι γυρω απο την αριστερα και τον κομμουνισμο, αλλα γυρω απ’τις δεξιες σου αντιληψεις.

  84. RedBoy 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 8:20 μμ #

    Δεξια αντιληψη Υ ειναι να κρινεις μια Μαρξιστικη τοποτεθετηση πανω στην εξεγερση της Αιγυπου με κριτηρια π.χ. Χαντιγκτον. Συγκρουσης πολιτισμων δηλαδη κοκ. Απο που αντλείς το δικαιωμα να νομιζεις οτι το προβλημα μου ειναι οι θρησκευτικες πεποιθησεις συγκεκριμενα των Μουσουλμανων , οπως κανουν οι διαφοροι Χαντιγκτον κι οχι π.χ. οι θρησκευτικες αντιληψεις γενικοτερα (τουλαχιστον στην Θεοκρατικη τους μορφη) οπως κανουν οι Μαρξιστες. Ποιος σου εδωσε το δικαιωμα να κανεις τετοια αναγωγη? Σου ειπα το παραδειγμα με τους Χριστιανοδημοκρατες κι εκανες πως το αγνοησες. Το ιδιο το αρθρο του Juan κινειται σε αυτη τη λογικη.

    Αυτη η σταση σου συνιστα λεκτικο φασισμο πολυ δε περισσοτερο οταν δεν εχεις τη στοιχειωδη αξιοπρεπεια να ζητησεις συγγνωμη και μετα -αν θες-να ζητησεις και περαιτερω εξηγησεις για τη «φραση» μου. Ακομα και το “σορρυ” που ζητας ειναι αναξιοπρεπες και γλοιωδες, διοτι αν ησουν τοσο σιγουρος οτι η “φραση” μου ξεφυγε απο κομμουνιστικα προσχηματα δεν θα δεχοσουν καν να συνεχισεις το διαλογο μαζι μου. Ετσι δεν κανει ενας κομμουνιστης? Αλλα εσυ ειπαμε, για την ωρα εισαι ενας λεκτικος τραμπουκος που προσπαθει να επιβαλει λογοκρισια βριζοντας.

    Τωρα η σταθερη γραμμη ειναι “ασε τον τραμπουκο να βριζει” και αγνησε τον. Αν ομως εκανε ο καθενας αυτο που κανεις εσυ απεναντι σε αλλους αριστερους που γραφουν στο μπλογκ θα γινοταν δεξιοστροφο οπως σου εξηγω πιο πανω. Τι θες τωρα να συζηταμε για το ποσο σωστες ειναι οι αποψεις τυπου Χαντιγκτον? Μηπως εσυ τελικα τις δεχεσαι “ασυνειδητα” η “ασυναισθητα”? Ρατσισμος ξερεις τι σημαινει?.

  85. RedBoy 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 8:21 μμ #

    Σ’αυτο το πλαισιο, δηλαδη, ο καθε αξιοπρεπης ανθρωπος ξερει ανα πασα στιγμη, οτι θα μπορουσε να χαρακτηριστει με τους χειροτερους πολιτικους ορους κι οποιος προλαβει πρωτος. Κανεις αυτα για τα οποια ο χωρος σου κατηγορει το ΚΚΕ Για πες μου τωρα: δεν φερεσαι σαν αυτους τους “σεχταριστες” του κινηματος που νομιζουν οτι ειναι οι μονοι που κατεχουν το κομμουνισμο? Γιατι βγαινεις και μας το παιζεις “σταλινικος”?

    Τι θα γινει λοιπον? θα συνεχιζεις να τραμπουκιζεις απο αυτο το μπλογκ βριζοντας? Πως την εχεις δει? Θα μπορεσουμε να κανουμε κριτικη στο Δεκεβρη οπως εμεις γουσταρουμε? Θα μπορέσουμε να πουμε καμια καλη κουβεντα και για το ΠΑΜΕ και για το συντονισμο ταυτοχρονα, χωρις να φοβομαστε οτι θα πεταχτεις για να μας προσβαλεις προσωπικα επειδη απογοητευεσαι που δεν δεχομαστε την ορθοδοξια σου για το “σεχταρισμο” του ΚΚΕ? Πως θα γινει δηλαδη? Πιστευεις στην ελευθερια του λογου η θα φοβομαστε καθε φορα να εκφραστουμε για να μη μας βρισεις? Για πες μας?

  86. λαθραναγνώστης 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:25 μμ #

    Γαμώ το κέρατό μου!
    Γαμώωω!

  87. TALIBAN 3 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:11 μμ #

    http://www.irna.ir/ENDisplay.aspx?NID=130221393

    Από το IRNA (IRAN) σήμερα, για να μην ξεχνάμε πως νικάνε οι επαναστάσεις

  88. Juan Belmonte 4 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:01 πμ #

    Μεγάλη Παρασκευή σήμερα. Το θέμα είναι για ποιον…

  89. TALIBAN 4 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:56 μμ #

    @ Juan Belmonte

    BARRA BARRA. Τραγούδι του Rachid Taha από την Αλγερία θαυμαστή του Μπουμεντιέν στρατιωτικού δικτάτορα της χώρας. (όπως λέει ο Rachid)
    Το τραγούδι ήταν η μουσική επένδυση της ταινίας BLACK HAWK DOWN που εξιστορούσε τα κατορθώματα της ομάδας Δέλτα στην Σομαλία το 1993.
    Μπράβο για την επανάσταση !

  90. Juan Belmonte 4 Φεβρουαρίου, 2011 στις 4:02 μμ #

    Mεγάλε μη με σταυρώνεις…
    Κάνε εσύ επανάσταση από το πληκτρολόγιο

  91. TALIBAN 4 Φεβρουαρίου, 2011 στις 4:32 μμ #

    @ Juan Belmonte, σχόλιο 89, 93

    Δηλαδή φίλε μόλις εντοπίζω την ΜΟΥΦΑ τραγούδι που αναρτάς σαν τάχα «επαναστατικό», τότε αρχίζουν οι κακόβουλες στρεψοδικίες «Κάνε εσύ επανάσταση από το πληκτρολόγιο» ?
    Εσύ κάνεις ανάρτηση στο blog, ανήκεις στην ομάδα που το κρατάει και κανείς προφανώς δεν σε κατηγόρησε για επαναστάτη του πληκτρολογίου.
    Άν δεν σου άρεσαν τα όλα όσα σχολίασα, γράψε ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.
    Τραγουδάκια τουρλού ροκ-έθνικ που προβάλεις στα πλαίσια του γενικότερου style πολιτιστικού ιμπεριαλισμού για τον εκμαυλισμό της Αραβικής νεολαίας δεν ταιριάζουν για κάποιους που ισχυρίζονται πως είναι επαναστάτες.

  92. Juan Belmonte 4 Φεβρουαρίου, 2011 στις 4:59 μμ #

    Δεν το ανάρτησα ως επαναστατικό. Το ανάρτησα γιατί γούσταρα.
    Καθόλου μούφα δεν είναι το κομμάτι. Τα σπάει άσχημα.

    Πουθενά δεν ισχυρίστηκα ότι είμαι επαναστάτης.
    Αν με πέρασες για τέτοιον μπερδεύτηκες.
    Είμαι στυγνός εκμαυλιστής της Αραβικής νεολαίας.

  93. TALIBAN 4 Φεβρουαρίου, 2011 στις 5:35 μμ #

    @ Juan Belmonte

    τι κάνεις Γιάννη ? κουκιά σπέρνω
    Έτσι απαντάς και επίσης νομίζεις πως με «εξυπνάδες» της πλάκας κάτι έγινε.
    Σκέψου λιγάκι και άσε τα γουστάρω και τα σπάει (ποιά αλήθεια?)
    Βέβαια πως να είναι ΜΟΥΦΑ ένα κομμάτι μουσική υπόκρουση της U.S.Delta Force ?

  94. Juan Belmonte 4 Φεβρουαρίου, 2011 στις 5:42 μμ #

    Καλά,
    θα ψάξω να βρω ένα σι-ντι με τους μουλάδες να γουστάρω επανάσταση

  95. compassocap 4 Φεβρουαρίου, 2011 στις 6:19 μμ #

    @taliban:
    φίλε βαράς φλέβα?

  96. kraftwerk 5 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:51 πμ #

    @compasso

    lol λέμε

  97. a8lios 5 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:45 πμ #

    Πάντως το τραγούδι (οχί της Λέιντι) όντως τα σπάει…

  98. RED LABEL 5 Φεβρουαρίου, 2011 στις 10:39 πμ #

    παιδια τι νεα εχουμε απο Αιγυπτο?η χθεσινη συγκετντρωση ειχε αναλογη λαοθαλασσα με της Τριτης?τι εξελιξεις υπαρχουν?

  99. TALIBAN 5 Φεβρουαρίου, 2011 στις 6:26 μμ #

    Αλληλεγγύη στην Αίγυπτο !

  100. visk 8 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:05 πμ #

    Επανάσταση στην Αίγυπτο!
    Ένας Αιγύπτιος συνάδελφος, ο οποίος αυτό τον καιρό ζεί τα γεγονότα βρισκόμενος στην πατρίδα του, μας απέστειλε ένα κείμενο στο οποίο περιγράφει το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Το μεταφράσαμε και σας το “παραδίδουμε”. Στο τέλος παραθέτουμε και το πρωτότυπο για να μπορεί να αναγνωστεί και από γνώστες της Αγγλικής γλώσσας.

    http://blog.stigalaria.org/2011/02/07/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF/

  101. Juan Belmonte 8 Φεβρουαρίου, 2011 στις 10:19 πμ #

    Ωραίο το κείμενο και αξίζει περισσότερο γιατί προέρχεται από κάποιον που ήταν πλούσιος και βολεμένος. Στην τελευταία παράγραφο αποδεικνύεται και το πρόβλημα όμως: η «όμορφη» επανάσταση χωρίς πολιτικό όραμα…Τώρα τι;

  102. λαθραναγνώστης 8 Φεβρουαρίου, 2011 στις 5:35 μμ #

    Ενδιαφέρον άρθρο από AL jazeera

    http://www.antinews.gr/2011/02/08/84430/

  103. Juan Belmonte 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 6:11 μμ #

    Βουίζει ο τόπος ότι ο «μεγάλος» απόψε θα την κάνει…

  104. RED LABEL 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 6:13 μμ #

    μαλλον ετσι δειχνουν τα πραματα!

    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=64213&catid=7

  105. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 8:04 μμ #

    παραμένει το ερώτημα «μετά τον Μουμπάρακ, ποιός;» και μάλιστα όχι για το πρόσωπο αλλά για την πολιτική εξουσία, δεν θεωρώ ότι το να φύγει ο Μουμπάρακ δεν σημαίνει τίποτα, σημαίνει για τους χιλιάδες Αιγυπτίων που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην πλατεία, όμως το να φύγει ο Μουμπάρακ δεν λύνει το πρόβλημα, εξάλλου αυτό λέει και η ίδια η αντιπολίτευση που απορρίπτει να διαπραγματευτεί για την αντικατάσταση του Μουμπάρακ απο τον Σουλειμάν, άλλωστε η φυγή του Μουμπάρακ απο την προεδρεία αλλά η παραμονή του μηχανισμού είναι πιθανή.

    Ακόμα περισσότερο απο την στιγμή που ο Αιγυπτιακός λαός δεν ζητά απλά ελευθερία αλλά και ψωμί.

    Το μόνο σίγουρο που δεν αλλάζει απο οποια σκοπιά και αν το δεί κανείς είναι ότι μέσα απο αυτές τις ανακατατάξεις η Αμερικανική ιμπεριαλιστική pax romana κλυδωνίζεται όπως και οι ισορροπίες που έχουν καταφέρει να υποβάλλουν οι ιμπεριαλιστές στον χώρο της Μέσης Ανατολής και στον Αραβικό κόσμο, θέλω να ελπίζω ότι η Αιγυπτιακή επανάσταση θα διεκδικήσει την δικαίωση της με μέτρα που πραγματικά θα οδηγήσουν σε νίκη την ίδια την επανάσταση και τα αιτήματα της.

    «Διαβάζω» εδώ το άρθρο αυτό απο την ιστοσελίδα του ΚΚΑ, δυστυχώς το σύστημα αυτόματης μετάφρασης δεν βοηθάει πάρα πολύ αλλά με λίγη υπομονή και προσπάθεια βγάζεις νόημα:

    http://egyptian.wordpress.com/2011/02/08/%d8%a7%d9%84%d8%ab%d9%88%d8%b1%d8%a9-%d8%a7%d9%84%d8%b4%d8%b9%d8%a8%d9%8a%d8%a9-%d8%a7%d9%84%d9%85%d8%b5%d8%b1%d9%8a%d8%a9-%d8%a7%d9%84%d9%85%d8%b9%d8%a7%d8%af%d9%84%d8%a7%d8%aa-%d8%aa%d8%aa%d8%ba/

  106. RED LABEL 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:14 μμ #

    αν θελεις Κραφτ πες μου τι περιπου λεει γιατι δεν ξερω καμια ξενη γλωσσα!

  107. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:22 μμ #

    Ακούω το Αλ Τζαζίρα και τις διάφορες συνεντεύξεις που παίρνουν απο τους ανθρώπους που έχουν εξεγερθεί(δεν ξέρω που ανήκουν και αν ανήκουν κάπου) αλλά είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι όλοι λένε ότι «δεν μας αρκεί ούτε το να φύγει ο Μουμπάρακ ούτε να έρθει κάποιος άλλος στην εξουσία που δεν έχει άμεση αναμιξη με το παρών καθεστώς, συγκεκριμένα ένας θέλουμε πλήρη αλλαγή του συστήματος, η Αίγυπτος είναι μια χώρα με πολλους φυσικούς πόρους, θέλουμε μια καλύτερη ζωή, ακόμα και να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Αίγυπτο σε εκλογές μέσα στο χρονικό διάστημα των επόμενων μηνών δεν μας ικανοποιεί, θέλουμε να αλλάξει το σύστημα.»΄

    Η μετάφραση δεν είναι επι λέξη αλλά δεν έχει και δικές μου πολιτικές «μεταφράσεις»

  108. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:39 μμ #

    Άλλος ένας της αντιπολίτευσης τόνισε ότι «δεν θα δεχτούμε καμία κυβέρνηση διορισμένη ΟΥΤΕ απο τον στρατό που και αυτός δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την λαική βούληση»

    ξέρω ότι είναι αποσπασματικές οι πληροφορίες που βάζω αλλά μεταξύ πυρετού, βήχα και εγκεφαλικής ρευστοποίησης και πάλι καλά που πληκτρολογάω 🙂

  109. mariori 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:51 μμ #

    Κraft
    Αν οι αιγύπτιοι καταφέρουν και ξεπεράσουν όλους τους σχεδιασμούς και νικήσουν μπορείς να είσαι ο εκπρόσωπος τύπου της λαικής κυβέρνησης στην ελλάδα. 🙂

  110. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:57 μμ #

    …αν επιζήσω απο τον ιό που με δόλιο τρόπο οι καπιταλιστές έχουν εξαπλώσει μέσα στο λαικό κίνημα για να το καταστείλουν 🙂

  111. mariori 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:59 μμ #

    Και εγώ την ίδια επίθεση από το σύστημα υφίσταμαι και συμπάσχω…

  112. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 10:01 μμ #

    χεχε

  113. RED LABEL 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 10:35 μμ #

    τι εγινε?εκανε διαγγελμα ο Μουμπαρακ?

  114. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 10:56 μμ #

    οχι ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα στο στούντιο λέει ότι το κίνημα δείχνει λίγο ανώριμο και ότι ίσως πεεριμένει περισσότερα απο αυτά που μπορεί να πάρει και ότι ο Μουμπάρακ το πιθανότερο είναι να δώσει την εξουσία στον Σουλειμάν λέγοντας παράλληλα ότι δεν έχει καμία σχέση με τις δολοφονίες των διαδηλωτών και ότι θα φροντίσει για την τιμωρία των ενόχων, εν τω μεταξύ δεν έχει προκύψει κάτι που να αναιρεί την δήλωση του Σουλειμάν που έλεγε ότι η θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ αντιπολίτευσης και του καθεστώτος ή αλλιώς θα πρέπει να επιβληθεί ο νόμος και να πάψει η αταξία(χμμμ, τι μου θυμίζει

  115. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 10:56 μμ #

    τώρα κάνει δηλώσεις

  116. RED LABEL 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:03 μμ #

    δεν παραιτειται η πουσταρα!αιρει μονο την κατσασταση εκτακτης αναγκης!

  117. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:04 μμ #

    ο κόσμος απαντάει στις δηλώσεις κρατώντας το ένα παπούτσι τους ψηλά (η κλασσική έκφραση δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας)

    Τελικά ο Μουμπάρακ είχε παρεξηγηθεί, είναι και αυτός με την εξέγερση, δηλώνει ότι το αίμα των διαδηλωτών δεν θα πάει χαμένο και ότι όλοι μαζί θα φτιάξουν την εικόνα της χώρας που τις τελευταίες μέρες έχει πληγεί, καλεί τον κόσμο να β΄λαει τα συμφέροντα της Αιγύπτου πάνω απο όλα.

    «Θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε τις αξιώσεις του κόσμου. Δεν θα δεχτούμε τις εξωτερικές πιέσεις και ο Αιγυπτιακός λαός σύμφωνα με τις αξίες και το πνεύμα του Αιγυπτιακού έθνους θα ξαναγεννηθούμε»

    Ο Μουμπάρακ δήλωσε ότι απλά,δεν φεύγει, ο κόσμος τα έχει πάρει στο κράνος

  118. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:06 μμ #

    Μέταφερει την εξουσία στον Σουλειμάν μάλλον

  119. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:08 μμ #

    Τελικά μεταφέρει κάποιες απο τις αρμοδιότητες μόνο στον Σουλειμάν

  120. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:25 μμ #

    Ένα κομμάτι του κόσμου -σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Άλ Τζαζίρα στην Αλεξάνδρεια- κατευθύνθηκε προς μια κοντινή στρατιωτική βάση για να διαμαρτυρηθεί και -κατά πάσα πιθανότητα- για να καλέσει τον στρατό να πάρει θέση.

  121. kraftwerk 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:44 μμ #

    Το πράγμα έχει συνέχεια, μόλις βγήκε ο Σουλειμάν και καλεί τον κόσμο να πάει σπίτι του και να γυρίσει σπίτι του για να κρατηθεί η τάξη και να μην οδηγηθεί στο χάος,επίσης τους κάλεσε να σφίξουν τα χέρια και να προχωρήσουν μπροστά, πιστεύω ότι τα πράγματα θα πολώθουν ακόμα περισσότερο υπάρχει εξακολουθεί το ερώτημα τι θα κάνει αύριο ο στρατός, αφού υπήρξαν δηλώσεις και απο την πλευρά του στρατού να επιστρέψει ο κόσμος σπίτι του για την αποφυγή πραξικοπήματος

  122. mariori 10 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:53 μμ #

    Και αύριο είναι και παρασκευή, που σημαίνει αργία και μέρα προσευχής. Τι θα γίνει άραγε? (τέρμα πια ο αυτισμός με τους γιατρούς)

  123. Juan Belmonte 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 12:20 μμ #

    Από την πρώτη του πρόταση στο διάγγελμα μίλαγε σε πρώτο πληθυντικό ο Μούμπι…φάνηκε αμέσως ότι δεν θα παραιτηθεί.

    Ο στρατός έκανε μια ανακοίνωση τώρα το πρωί και υποσχέθηκε εκλογές (δεν είπε πότε και πως) και την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που διαρκεί τριάντα χρόνια. Είπε επίσης ότι θα διασφαλίσει την «ασφάλεια» στη χώρα με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος μαζεύεται γύρω από την Ταχρίρ. Όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η αντίδραση του στρατού…

    Προφανώς ο Μούμπι -και οι γύρω απ’αυτόν- έχουν ακόμα γερές πλάτες. Επί της ουσίας κανένας από το εξωτερικό δεν τον πίεσε. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ποιος τον στηρίζει έμπρακτα (εκτός του βλαξ Μπερλουσκόνι). Ποιος του είπε δηλαδή να επιμείνει.
    Μέρος του στρατού -ή και όλος ο στρατός- αποφάσισαν να υποστηρίξουν μια «ομαλή» μετάβαση σε Σουλεϊμάν..;
    Πρέπει να περιμένουμε. Θα μαθευτούν αυτά.

  124. Juan Belmonte 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:05 μμ #

    Μια σημαντική δήλωση από Guardian από τον γ.γ του κόμματος του Μούμπι που μιλώντας στο αγγλικό Τσάνελ 4 λέει: «The delivery of the speech was bad, because he spoke about himself and as if he is going to follow things up, but the reality is that he is not in power. Constitutional action is being taken.»

  125. RED LABEL 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:19 μμ #

    αν μπορεις ριξε κ μια μεταφραση!

  126. Juan Belmonte 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 1:28 μμ #

    Λέει ότι επί της ουσίας δεν έχει τα ηνία,ότι του αφαιρέθηκαν οι εξουσίες…

    Τώρα…Η ανταποκρίτρια του αλ Τζαζίρα είπε ότι σε καμια ώρα δεν θα υπάρχει άλλος χώρος για να χωρέσουν διαδηλωτές στην περιοχή γύρω από την πλατεία. Και ότι, υπάρχουν πολλές δυνάμεις του στρατού παραταγμένες σε όλα τα σημεία εισόδου της περιοχής.

  127. RED LABEL 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:17 μμ #

    μαλιστα!!!ευχαριστω πολυ!

  128. Juan Belmonte 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:19 μμ #

    -Περικυκλώθηκε από κόσμο το κτίριο της τηλεόρασης στο Κάιρο. Γιουχαρίστηκε στρατιωτικός που μίλαγε για αξιοπρεπή αποχώρηση του Μούμπι. Πρώτη ξεκάθαρη εκδήλωση λαϊκής αποδοκιμασίας στο «θεματοφύλακα»…
    -Επαρχιακά δίκτυα έχουν καταληφθεί από διαδηλωτές και δεν εκπέμπουν σήμα.
    -Υπάρχουν φήμες ότι καταλήφθηκαν τα κυβερνητικά κτίρια στο Σουέζ (πολύ δυνατοί εκεί πέρα από την πρώτη μέρα). Και ότι η ασφάλεια αεροδρομίων κατεβαίνει με τους διαδηλωτές. Της κακομοίρας γίνεται και στην Αλεξάνδρεια όπου ο κόσμος κατευθύνεται προς κεντρικό κυβερνητικό κτίριο. Και στη Μανσούρα (την ξέρατε;)
    -Επικρατεί αγανάκτηση και οργή για την επιμονή του Μούμπι αλλά κυρίως για την στάση του στρατού. Αυτή η αγανάκτηση είναι και η διαφορά με τις προηγούμενες μέρες.
    -Επίσης, ο κόσμος δεν συγκεντρώνεται μόνο στην Ταχρίρ, αλλά κατά χιλιάδες και σε άλλα σημεία της πόλης.
    -Τη στιγμή που η παρουσία του στρατού στο Κάιρο είναι τεράστια πια, υπάρχει και μια λεπτομέρεια που μπορεί να μην λέει τίποτα, μπορεί όμως να λέει και πολλά: ένας διαδηλωτής ανέφερε στο Τζαζίρα ότι στην περιοχή της Ταχρίρ, δεν υπάρχει μπάτσος ούτε για δείγμα…

    Κλείνω με το «ξύλινο» μα τόσο αληθινό: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!

  129. Juan Belmonte 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:23 μμ #

    Ο στρατός μπλόκαρε δρόμους προς το Προεδρικό Μέγαρο. Να η απάντηση του «θεματοφύλακα»…
    To al-Arabiya μετέδωσε ότι ο Μούμπι έφυγε από την χώρα.

  130. mariori 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 2:53 μμ #

    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=64287&catid=7
    Πάει ο μουμπάρακ?

  131. RedPersonality 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 3:05 μμ #

    Απο το Κάιρο λένε οτι έφυγε όχι απο την Αίγυπτο..

  132. RedPersonality 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 3:06 μμ #

    http://news.in.gr/world/article/?aid=1231078216

  133. Juan Belmonte 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 3:08 μμ #

    Το αλ-Αραμπίγια τα μάζεψε και λέει «εκτός Καίρου». Το BBC Arabic μιλά ακόμα για έξοδο από τη χώρα. (χμ…)

  134. kraftwerk 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 3:13 μμ #

    Ο στρατός στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις Μουμπάρακ και καλεί τον κόσμο να πάει σπίτι του, οι Αμερικάνοι λένε ότι εντός των επόμενων ωρών θα παραιτηθεί ο απο πάνω.

    Ο στρατός της Αιγύπτου έχει αρκετά πάρε δώσε τόσο όσο αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα όσο και την εκπαίδευση διαφόρων ειδικοτήτων απο Αμερικάνους εκπαιδευτές.

    Νομίζω ότι ο Αιγυπτιακός λαός είναι μόνος του, ο στρατός νομίζω ότι είναι ο μοχλός πίεσεις των Αμερικάνων προς τον Μουμπάρακ αλλά και προς των Αιγυπτιακό λαό. Προς τον Μουμπάρακ γιατί ξέρουν ότι είναι καμένο χαρτί όσο αφορά την αποδοχή του απο τους Αιγυπτίους, ενώ οι ίδιοι των θέλουν ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να έχουν εναλλακτική λύση (πλήν του στρατού πλέον).

    Η πίεση του στρατού προς τον λαό μέχρι στιγμής δεν ήταν πολύ ξεκάθαρη αλλά νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο φανερό ότι ο μόνος λόγος που δεν έχει κινητοποιηθεί ο στρατός είναι γιατί αν γίνει αυτό η υπόθεση πάει ένα βήμα παραπέρα χωρίς γυρισμό, εξάλλου σε τέτοια περίπτωση ο στρατός χάνει μια για πάντα το προφίλ που εδώ και χρόνια διατηρούσε απέναντι στον λαό.

    Κατά την γνώμη μου είναι προφανές ότι το ντόπιο καθεστώς και οι ιμπεριαλιστές θα καταστείλουν κάθε κίνηση που θα ξεφύγει απο το αίτημα παραίτησης του Μουμπάρακ, θέλουν μάλιστα να το μετατρέψουν σε κρίσιμο σημείο ώστε να δημιουργηθεί σήμειο κορύφωσης, όταν δηλαδή φύγει ο Μουμπάρακ και μετά απο όλο αυτό το σήριαλ και κάτω απο την στρατιωτική πίεση να εκτονωθεί η κατάσταση μέσω της διάσπασης του κόσμου, ένα κομμάτι του κόσμου θα ικανοποιηθεί με την αποχώρηση Μουμπάρακ και θα πάει σπίτι του ενώ ένα άλλο (μάλλον το μεγαλύτερο) θα συνεχίσει τον αγώνα με σκοπό το πάρσιμο φιλολαίκών μέτρων για τον Αιγυπτιακό λαό.

    Επίσης είναι πιθανό το καθεστώς να ποντάρει σε μια πιο βίαια αντίδραση του κόσμου, γεγονός που θα δώσει πλεον και την δικαιολογία στο στρατό να δράσει βίαια.

    Απο την άλλη υπάρχει ένα ποσοστό αξιωματικών του στρατού το οποίο έχει ταχθεί πραγματικά υπέρ του λαού αλλά είναι ερώτημα τι ποσοστό είναι αυτό και κατά πόσο θα μπορέσει να παίξει ρόλο υπεράσπισης με τα όπλα απέναντι στις βασικές ένοπλες δυνάμεις στην περίπτωση που τα πράγματα πάνε προς τα εκεί.

  135. Juan Belmonte 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 3:20 μμ #

    Νέες φήμες: Al-Jazeera Arabic is now reporting «multiple sources» say Mubarak has flown to the United Arab Emirates (από Guardian). Φαντομάς ο Μούμπι…

  136. Juan Belmonte 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 5:06 μμ #

    Αναμένεται ανακοίνωση από το Προεδρικό Μέγαρο στο οποίο έφτασαν ελικόπτερα. Πολλοί από τους στρατιώτες έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης δεν φέρουν καν εξαρτήσεις και κάποιοι μιλούν, ακόμα και αστειεύονται με το πλήθος.
    Όλοι λένε πια ότι ο Μούμπι κατέβηκε στο Σαρμ-ελ-Σέιχ, ένα θέρετρο μακριά από τις εξελίξεις, αλλά εντός Αιγύπτου.

  137. Juan Belmonte 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 6:05 μμ #

    Αντίο Μούμπι!

  138. λαθραναγνώστης 11 Φεβρουαρίου, 2011 στις 7:37 μμ #

    Μάλλον τέρμα ο Μουμπάρακ.
    Η διαγραφή, δια χειρός συντρόφου ΓΑΠ, απο την σοσιαλιστική διεθνή, θα τον αποτελειώσει και ψυχολογικά! Για μια ιδέα ζούσε ο άνθρωπος, για το σοσιαλιστικό ιδεώδες!
    Το δράμα του τέλους θα παιχθεί στο Νείλο!

  139. kraftwerk 13 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:09 πμ #

    Ρίζος για την Αίγυπτο, εκτιμήσεις και συμπεράσματα

    http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=13/2/2011&id=13083&pageNo=24&direction=1

  140. kraftwerkvs 17 Φεβρουαρίου, 2011 στις 11:34 πμ #

    Απο τον σημερινό Ρίζο

    ΑΙΓΥΠΤΟΣ
    Επιμένουν απεργιακά, ελίσσεται η στρατιωτική ηγεσία

    Επιμένουν στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ορισμένοι εργασιακοί κλάδοι, αρκετά σημαντικοί, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για ριζικές αλλαγές, παρά τις, έμμεσες πλην σαφείς, απειλές του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας.

    Οι εργαζόμενοι στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ οι εργαζόμενοι στην Κεντρική Τράπεζα και στις υφαντουργίες στο Δέλτα του Νείλου ζητούν άμεση έναρξη ερευνών για την εκτεταμένη διαφθορά, ο καθένας στον τομέα του, και άσκηση δίωξης κατά των υπευθύνων. Η Διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τους εργαζόμενους να ανακαλέσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και να εκλέξουν αντιπροσωπείες, ανά κατάστημα, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα που θέτουν με τη διοίκηση. Οσο για τους περίπου 12.000 εργάτες στις συγκεκριμένες υφαντουργικές μονάδες, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν οι πρωτεργάτες των απεργιών του 2008 για μισθολογικές αυξήσεις και μείωση τιμής των βασικών ειδών διατροφής.

    Από την πλευρά του, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προχώρησε σε νέους ελιγμούς κατευνασμού της κοινής γνώμης, ανακοινώνοντας ότι απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε δύο ακόμη επιχειρηματίες – στελέχη του κόμματος του Μουμπάρακ και μέλη του στενού περιβάλλοντός του και στον πρώην υπουργό Γεωργίας, οι οποίοι τίθενται υπό έρευνα για διαφθορά. Για τον ίδιο λόγο, ερευνώνται άλλοι δύο επιχειρηματίες, όπως επίσης ο πρώην πρωθυπουργός και οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών και Πληροφοριών.

    Επίσης, επιβεβαίωσε ότι εντός διμήνου θα γίνει το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε, 365 είναι οι νεκροί από τις μέρες των διαδηλώσεων και 5.500 οι τραυματίες που νοσηλεύονται ακόμη.

    Η σημαντικότερη, όμως, δήλωση της χθεσινής μέρας, πιθανότατα, ανήκει στον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΣ, ναύαρχο Μάικ Μιούλεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο είναι εξαιρετικά σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και η οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή της θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική».

Σχολιάστε