Σχόλιο πάνω στην ανακοίνωση του Μαξίμου

21 Φεβ.

Σχόλια πάνω στην ανακοίνωση του Μαξίμου (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231387426) :
– Εκτιμά ότι δε γίναν βήματα πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αν ως λαϊκή εντολή λογίζεται το πρόγραμμα της ΔΕΘ, τότε οι υποχωρήσεις είναι δεκάδες. Συγκρίνετε τα κείμενα.
– Λέει ότι τα μνημόνια δε συνεχίζονται. Η λέξη MoU (μνημόνιο) έχει αντικατασταθεί από την φράση existing arrangement (υπάρχουσα διευθέτηση/διακανονισμός) αλλά η ΕΕ κατονοεί ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Η λίστα μέτρων που θα παρουσιάσει την Καθαρά (?) Δευτέρα η κυβέρνηση οφείλει να είναι βασισμένη στον τρέχοντα διακανονισμό (δηλ. το μνημόνιο)
– «Οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα» λέει ότι «ανατράπηκαν». Η συμφωνία μιλάει για «τα πρέποντα πρωτογενή πλεονάσματα (…) σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012». Οπότε το 3% παίρνεται ως αφετηρία και μάλλον θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω αλλά δύσκολα κοντά στο 1,5% στο οποίο μετατοπίστηκε μετεκλογικά η κυβέρνηση μετά τους ισοσκελισμένους πρoϋπολογισμούς (0%) της προεκλογικής περιόδου.
– «Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας». Δεν τελείωσε η συγκυριαρχία με την ΕΕ για κάθε λεπτομέρεια της εσωτερικής πολιτικής (με οικονομικό αντίκτυπο) κάτι που δεν ισχύει για τα κράτη – μέλη εκτός μνημονίου.
– «Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων». Πρέπει όμως η ΕΕ να την εγκρίνει μέχρι τον Απρίλη, αλλιώς η συμφωνία δεν ισχύει.
– «Σχετικά με την αναφορά στις μονομερείς ενέργειες (στην απόφαση του Eurogroup), κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος». Η συμφωνία λέει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από κάθε ανατροπή μέτρων ή μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές αυτές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα είχαν αρνητικές συνέπειες στους δημοσιονομικούς στόχους, στην οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογούνται από τους θεσμούς.» Άρα έγκριση δεν πρέπει να παίρνουν μόνο οι πολιτικές με δημοσιονομικό κόστος αλλά και αυτές που κατά την κρίση της ΕΕ και όχι της κυβέρνησης επηρεάζουν την «οικονομική ανάκαμψη» και τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα» (θα μπορούσε πχ. να έιναι από τις συλλογικές συμβάσεις μέχρι τη θέσπιση στόχων ανάπτυξης για τις τράπεζες).

Το μέιλ Χαρδούβελη είναι όντως προς το παρόν νεκρό. Αλλά η ανατροπή του μνημονίου σίγουρα δεν έχει γίνει.

Το μνημόνιο συνεχίζεται. Ιδού τι λέει το επίσημο κείμενο το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση:

1) Γίνεται παράταση της δανειακής σύμβασης στα πλαίσια του υπάρχοντος διακανονισμού (δηλαδή του μνημονίου που δεν το λέμε πια έτσι).
2) Η αξιολόγηση του μνημονίου θα γίνει κανονικά
3) Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει λίστα με όλα τα μέτρα της μέχρι της 23 Φλεβάρη και η ΕΕ πρέπει να τα εγκρίνει μέχρι τον Απρίλη (η αποταμίευση της επόμενης δόσης εξαρτάται από την έγκριση αυτή και όπως είπε ο Βαρουφάκης στη συνέντευξή του αν δεν εγκριθεί η λίστα από την ΕΕ η παρούσα συμφωνία θα είναι νεκρή και θαμμένη).
4) Η Ελλάδα θα τιμήσει αδιαμφησβήτητα και στην ώρα τους όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους δανειστές της
5) Τα πλεονάσματα πρέπει να είναι σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις του Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012 (ο Βαρουφάκης πανηγυρίζει για τον όρο «αρμόζοντα πλεονάσματα» αλλά προφανώς η ερμηνεία του όρου εξαρτάται κι από την ΕΕ)
6) Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απέχουν από κάθε ακύρωση μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στα πλαίσια των μηνομονίων και μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (πώς λοιπόν θα αναστηλώσει την εργασιακή νομοθεσία και θα σταματήσει τη διάλυση του ασφαλιστικού? Στη συνέντευξη του είπε ότι η λίστα των μέτρων που θα καταθέσει δε θα υπάρξει κεφάλαιο για ασφαλιστικές και εργασιακές μεταερρυθμίσεις. Με βάση το παρόν κείμενο αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δε γίνει καμία αλλαγή στους τομείς αυτούς εκτός αν πείσει την ΕΕ ότι η οποιαδήποτε αλλαγή δε θα έχει συνέπειες στην «οικονομική ανάπτυξη» όπως την εννοεί η ίδια).
Στη συνέντευξη, ο Βαρουφάκης είπε ότι θα επαναπροσληφθούν 2.100 περίπου από τους απολυμένους του δημοσίου που αφαιρεθούν από τις 15.000 προσλήψεις που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση κι ότι αν διαπιστωθεί ότι δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος θα κάνουν ακόμα λιγότερες προσλήψεις. Στους 2.100 πάντως δε γίνεται να χωρέσουν και οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί φύλακες και οι διοικητικοί των πανεπιστιμίων που ανακοινώθηκαν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.
H συμφωνία πρέπει να πάει για έγκριση στη Βουλή και κανονικά και σε δημοψήφισμα αφού δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: