H απάτη της διαιτησίας για την προστασία των ξένων επενδύσεων

2 Ιολ.

Τον Ιούνιο η γερμανική εκπομπή Monitor έκανε ένα ρεπορτάζ για το σκάνδαλο της διαπλοκής μεγάλων πολυεθνικών, μιας χούφτας διεθνών δικηγορικών γραφείων και εξωδικαστικών διαιτητών που επιβάλουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων σε κράτη όταν θεωρήσουν ότι αυτά βλάπτουν στο ελάχιστο την κερδοφορία ενεργειακών, χρηματοπιστωτικών και άλλων εταιρειών. Τα αστικά κράτη βέβαια οικειοθελώς παραδίδονται στη δικαιοδοσία των ασύδοτων αυτών διεθνών διαιτητών που στο 70% των περιπτώσεων δικαιώνουν τις εταιρείες. Πρόκειται για άλλον ένα μηχανισμό των αστικών κρατών με τον οποίο οργανώνουν τη ληστεία των εργαζομένων από το κεφάλαιο.

Η πρώην συνάδελφος μου στο Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO) Pia Eberhardt συνέβαλε στο ρεπορτάζ, καθώς είναι η συγγραφέας μιας ευρύτατης μελέτης γύρω από το θέμα αυτό: «Profiting from injustice«. Η Βάλια Μπαζού από το Ποντίκι είχε παλιότερα γράψει ένα άρθρο βασισμένο στη μελέτη αυτή: «Το αµαρτωλό τρίγωνο της διεθνούς κλεπτοκρατίας«.

Διάφορες εταιρείες ετοιμάζονται να φέρουν και το ελληνικό δημόσιο μπροστά στη διαιτησία ωστέ να πληρώσει εκατομύρια σε αποζημιώσεις για το PSI. Η λεηλασία δεν έχει όρια και δυστυχώς κάποιοι «αριστεροί» νομίζουν ότι μπορούν να «διαπραγματευτούν» με όλα αυτά τα όρνεα.

Μη χάσετε στη Λεύγα #11 που λογικά έχει ήδη κυκλοφορήσει και περιέχει το άρθρο «Ένα, δύο, τρία γαμιέται η διαιτησία» της Χλόης Πετρίδου που αναπτύσσει ακόμα περισσότερο το ζήτημα.

Levga_11

(σσ.: οι αστοί το’χουν χάσει τελείως. Η 0λική ανυπακοή στους παλαβιάρικους θεσμούς τους είναι η μόνη διέξοδος για την επιβίωση.)

17 Σχόλια προς “H απάτη της διαιτησίας για την προστασία των ξένων επενδύσεων”

 1. λαθραναγνώστης 2 Ιουλίου, 2013 στις 5:48 μμ #

  Η αστική τάξη, έχει βαλθεί να πάρει πίσω και με τόκο, όλα όσα έδωσε, από την εποχή της δημιουργίας της Σοβιετικής Ένωσης και μέχρι την ανατροπή της, για να κρατήσει την εργατική τάξη μακρυά από την σοσιαλιστική προοπτική και την συνεπαγόμενη επανάσταση.
  Και αυτή η ακύρωση των κατακτήσεων, με όποιες μεθόδους κι αν γίνεται, είναι η ουσία.
  Όχι οι μέθοδοι καθ εαυτές.
  Και η ουσία επίσης είναι, ότι η ε.τ (και η μεσαία, που σύντομα θα πάψει να υπάρχει λόγω ραγδαίας προλεταριοποίησής της) πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μόνη διέξοδος για την επιβίωσή της είναι ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού .
  Και αν αυτή η ανατροπή, για μερικούς, θα γίνει την δευτέρα παρουσία, τότε, η ε.τ. πρέπει να αγωνιστεί για να φέρει την δευτέρα παρουσία, και την αποκάλυψη για τους αστούς, μια ώρα αρχύτερα.

  • Y 3 Ιουλίου, 2013 στις 12:44 πμ #

   Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης δεν άρχισαν με τη δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης. Άρχισαν νωρίτερα. Η μορφή και το περιεχόμενο συνδέονται διαλεκτικά. Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει κανείς το περιεχόμενο αν δεν κατανοεί και τη μορφή. Η ανατροπή του καπιταλισμού και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού δεν έρχονται σαν από μηχανής θεός. Θέλουν πολιτική παρέμβαση στη μετάβαση. Όποιος αρνείται τη μεταβατική πολιτική παρέμβαση αρνείται στην ουσία τη δυνατότητα ανατροπής του καπιταλισμού.

   Για σένα το παραπάνω απόσπασμα δε μας μαθαίνει τίποτα νέο. Αυτό δε θες να μας πεις? Ότι ματαιοπόνησαν όλες οι παραπάνω να τα τεκμηριώσουν όλα αυτά?

   • λαθραναγνώστης 3 Ιουλίου, 2013 στις 9:03 πμ #

    Από την εποχή του Ευκλείδη, οι μαθηματικοί προσπαθούσαν να λύσουν τα άπειρα επι μέρους προβλήματα που παρουσιάζονταν στην απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου. Τελικά, κάποιος έξυπνος, αντί να συνεχίσει να ματαιοπονεί, ασχολήθηκε με το να αποδείξει ότι ο κύκλος ΔΕΝ τετραγωνίζεται και το θέμα έληξε .
    Έτσι και στην πολιτική οικονομία.
    Αντί να ματαιοπονούμε να επιλύσουμε τα άπειρα επί μέρους προβλήματα και στρεβλώσεις του καπιταλισμού, κάποιοι έξυπνοι απέδειξαν ότι ο καπιταλισμός ΔΕΝ διορθώνεται παρα μόνο καταστρέφεται και αντικαθίσταται.

   • λαθραναγνώστης 3 Ιουλίου, 2013 στις 9:33 πμ #

    «Ο «τετραγωνισμός του κύκλου» ως μεταφορά [Επεξεργασία]

    Ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα από τα διασημότερα μαθηματικά προβλήματα. Ένα μεγάλο πλήθος μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, έχουν αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της εργασίας τους στην προσπάθεια να τετραγωνίσουν τον κύκλο.
    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η φράση «τετραγωνίζω τον κύκλο» να υιοθετηθεί και από την κουλτούρα των μη μυημένων στα μαθηματικά, ως συνώνυμη του «επιδιώκω το ακατόρθωτο / το καταδικασμένο σε αποτυχία». Στην ελληνική γλώσσα για παράδειγμα, η φράση «σιγά μην τετραγωνίσουμε και τον κύκλο» υποδηλώνει άρνηση συμμετοχής σε μια προσπάθεια που είναι από δύσκολο έως αδύνατο να οδηγήσει σε επιτυχία. Από την άλλη, αρκετές φορές «τετραγωνίζω τον κύκλο» μπορεί να σημαίνει «ασχολούμαι με κάτι ιδιαιτέρως άχρηστο» .»
    Από Wikipedia: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%85

 2. Y 3 Ιουλίου, 2013 στις 9:56 πμ #

  Ματαιοπονία λοιπόν το να ξέρουμε πώς λειτουργεί το σύστημα κι από που μας έρχεται. Μιλάμε για σκοταδισμό χειρότερο κι απ’αυτόν βυζαντινών καλόγερων.

  • λαθραναγνώστης 3 Ιουλίου, 2013 στις 10:10 πμ #

   Το πολύ φως τυφλώνει!
   Αποπροσανατολίζουμε τον λαό, βάζοντάς τον να αναζητά και να επιδιώκει τις επί μέρους λύσεις των άπειρων επί μέρους εκδηλώσεων του συστήματος και αποφεύγουμε να διατυπώσουμε την απαίτηση για την ριζική λύση που είναι η ανατροπή του συστήματος.
   Αυτό είναι το πρόβλημα με τον ρεφορμισμό

  • λαθραναγνώστης 3 Ιουλίου, 2013 στις 11:01 πμ #

   Να ρωτήσω για παράδειγμα το εξής:
   Σε ποιό συμπέρασμα καταλήγουν οι συντελεστές αυτού του ρεπορτάζ και το γερμανικό κανάλι, που το προβάλει?
   Τι λύση προτείνουν?
   Αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, ή αντιμετώπιση του οικονομικου συστήματος που γεννά αυτό και ένα σωρό άλλα παρόμοια προβλήματα?

   • Y 3 Ιουλίου, 2013 στις 11:19 πμ #

    Από πότε περιμένουμε από ρεπόρτερ να μας δώσουν πολιτικές απαντήσεις? Από πότε η αποκάλυψη επί μέρους πλευρών λειτουργίας του συστήματος δυσκολεύει την ανατροπή του? Από πότε οι κομμουνιστές λένε ότι «Το πολύ φώς τυφλώνει»? Non Velat Umbra Diem, σκοταδιστές! Πρώτη πρoϋπόθεση κάθε επαναστατικής αλλαγής είναι ο θρίαμβος πάνω στην άγνοια και τη βλακεία.

   • λαθραναγνώστης 3 Ιουλίου, 2013 στις 11:55 πμ #

    «Από πότε η αποκάλυψη επί μέρους πλευρών λειτουργίας του συστήματος δυσκολεύει την ανατροπή του?»
    Από τότε που οι άπειρες «αποκαλύψεις», μη συνδεδεμένες μεταξύ τους ως παθολογία του συστήματος και χωρίς να συνοδεύονται από ΤΗΝ ριζοσπαστική πρόταση της ανατροπής, προκαλούν κοινωνικό μυθριδατισμό και κάνουν τον λαό να τις αποδέχεται μοιρολατρικά και με απάθεια, «επειδή έτσι είναι η ζωή»!
    Δεν είμαι κατά των αποκαλύψεων και της μελέτης των στρεβλώσεων του συστήματος.
    Αυτό που θέλω όμως είναι, να βγαίνουν συμπεράσματα για ριζοσπαστικές λύσεις ανατροπής και όχι διαχείρησης και αυτές οι λύσεις να προβάλονται εξ ίσου έντονα με τις μελέτες.
    Η άγνοια και η βλακεία από τις οποίες πάσχει αυτή τη στιγμή η κοινωνία έχουν δημιουργηθεί από την μονομερή υπερπληροφόρηση , σε θέματα σκανδάλων και στρεβλώσεων, χωρίς ταυτόχρονη προβολή ανατρεπτικών λύσεων και της εφικτότητας αυτών των λύσεων. Και υπό αυτή την έννοια, ναι, η συνεχιζόμενη πληροφόρηση, είναι «φως που τυφλώνει»!

 3. Y 3 Ιουλίου, 2013 στις 12:10 μμ #

  Δεν έχει κανένα νόημα να συζητά κανείς τις ανοησίες σου, ειδικά όταν στο παραπάνω ποστ προτείνεται και εναλλακτική. Οι άνθρωποι δε χρειάζονται μασημένη τροφή. Εργαλεία χρειάζονται κατανόησης του κόσμου. Είναι εντελώς παράλογο και βασικά επικίνδυνο να βάζει κανείς πολιτικά προαπαιτούμενα στην (επιστημονική) έρευνα και να απαιτεί η δημοσίεσή της να συνοδεύεται από αυτά. Το κάνει το ΚΚΕ αυτό κι έτσι στο τέλος δε θα του μείνει κανένας καθηγητής ή με διδακτορικό και να δούμε πώς το διάολο θα επιτευχθεί το λενινιστικό καθήκον του να κατέχει το κόμμα την τελευταία λέξη σε όλους τους τομείς της γνώσης. Κι όλα αυτά στο όνομα μιας ανάπηρης «εργατικής καθαρότητας» σε μια εποχή που οι ερευνητές προλεταριοποιούνται.

  • λαθραναγνώστης 3 Ιουλίου, 2013 στις 12:22 μμ #

   Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, πολλοί μεγάλοι επιστήμονες πρώτα οραματίζονται το αποτέλεσμα του αντικειμένου της μελέτης τους και μετά το τεκμηριώνουν επιστημονικά με την έρευνά τους.
   Τώρα, όσο για τους καθηγητές και τους ντοκτοράδες, αν είναι να κάνουν έρευνα για την έρευνα, καλύτερα μακρυά!!

   • Y 3 Ιουλίου, 2013 στις 12:33 μμ #

    Τρικυμία εν κρανίω.

   • λαθραναγνώστης 3 Ιουλίου, 2013 στις 1:29 μμ #

    Εδώ, ολόκληρος ο καπιταλισμός βρίσκεται σε τρικυμία και για να σώσει το καράβι του, πετάει στη θάλασσα το πλήρωμα!
    Ποιός νοιάζεται για το δικό μου κρανίο….?

 4. Y 4 Ιουλίου, 2013 στις 9:30 πμ #

  Τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΟΛΜΕ..
  ΣΥΡΙΖΑ 126 (80) ΕΔΡΕΣ 3 (2)
  ΔΑΚΕ 103 (120) ΕΔΡΕΣ 3 (3) –
  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 75 (51) ΕΔΡΕΣ 2 (1)….Μπράβο συντρόφια!
  ΠΑΜΕ 71 (59) ΕΔΡΕΣ 2 (2) –
  ΠΑΣΚ 44 (107) ΕΔΡΕΣ 1(3) -2

 5. Y 7 Ιουλίου, 2013 στις 11:10 πμ #

  Χλόη Πετρίδου: Ένα, δύο, τρία, γ…ται η διαιτησία!
  «Στις 7 Μαΐου 2013, μια σλοβάκικη τράπεζα, η Πόστοβα Μπάνκ, και η κυπριακή εταιρεία-μέτοχός της, Ιστροκάπιταλ, ανακοίνωσαν ότι ενάγουν την Ελλάδα ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου, ζητώντας 200 εκ. ευρώ ως αποζημίωση για το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν (http://goo.gl/7Iwls). Οι απαιτήσεις τους βασίζονται αντίστοιχα στις διμερείς επενδυτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τη Σλοβακία και την Κύπρο, και συγκεκριμένα στις διατάξεις που προστατεύουν τις επενδύσεις από απαλλοτριώσεις. Η Αργεντινή υποχρεώθηκε από πρόσφατες διαιτητικές αποφάσεις να πληρώσει 400 εκ. δολάρια σε επενδυτές για τα οικονομικά μέτρα που έλαβε κατά τη διάρκεια και μετά από τη χρεοκοπία του 2001 (http://goo.gl/hmr6w). Κι αν δεν είχε κερδίσει κάποιες από τις εναντίον της υποθέσεις, το ποσό αυτό θα μπορούσε να έχει ξεπεράσει το ένα δισ.»
  Η συνέχεια στην έντυπη Λεύγα http://www.levga.gr/2013/06/blog-post_29.html

 6. Y 19 Αυγούστου, 2013 στις 9:57 πμ #

  Tην πρόθεση των Ελλήνων ομολογιούχων, που δέχτηκαν το «κούρεμα» του PSI, να κινηθούν νομικά κατά των τραπεζών εξετάζουν σε εκτενές άρθρο τους οι Financial Times. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63874035

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: