Ολοταχώς προς το Μέτωπο η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5 Ιον.

(του Γιώργου Βασσάλου)

Ορισμένα σημαντικά βήματα στην εμβάθυνση και το ξεκαθάρισμα της πολιτικής πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγιναν στη 2η Συνδιάσκεψή της που ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ.

Image

Οι 1.106 σύνεδροι ενέκριναν σχεδόν ομόφωνα την Πολιτική Απόφαση (9 κατά και 11 λευκά).

Η Απόφαση αναμετρήθηκε «με το ερώτημα της εξουσίας και κυβέρνησης των εργαζομένων και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων.” (Σημείο 7)

Όρισε το πρόγραμμά μας «ως ένα πρόγραμμα «μεταβατικό» προς την επανάσταση, το σοσιαλισμό και τελικά τον κομμουνισμό.» (Σημείο 12) «Το πρόγραμμα αυτό, στο σύνολό του, θα υλοποιηθεί από την πολιτική εξουσία και κυβέρνηση της εργατικής τάξης και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων. (…) Σε ρήξη με τη «νομιμότητα» και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», (…) με συνδυασμό εξωκοινοβουλευτικών και κοινοβουλευτικών μορφών πάλης» και με την οικοδόμηση αντιθεσμών λαϊκής εξουσίας. (Σημείο 15)

Το σώμα ενέκρινε την ομόφωνη πρόταση από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή υπέρ της τροπολογίας που κατατέθηκε από το Γιώργο Ρούση και λέει ότι: «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στρατεύεται  ενιαία και αναλαμβάνει την πολιτική πρωτοβουλία να απευθυνθεί στις δυνάμεις και τους αγωνιστές που αναφέραμε. Με τις δυνάμεις και τους αγωνιστές που θα συμφωνήσουν στο αναγκαίο περιεχόμενο, όπως αυτό προσδιορίζεται από την προηγούμενη παράγραφο [Σημείο 22], προχωρούμε άμεσα στη μετωπική πολιτική συμπόρευση για την ανατροπή και στην κοινή παρέμβαση στις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες.» (Σημείο 23)

Οι δυνάμεις αυτές είναι «δυνάμεις με κομμουνιστική αναφορά», όπως ο Εργατικός Αγώνας,  «δυνάμεις που θέτουν αποφασιστικά το ζήτημα της πάλης κατά του ευρώ και της ΕΕ, όπως το Σχέδιο Β’ – Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» και  «οργανώσεις της επαναστατικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, όπως η ΚΟΑ, το ΕΕΚ, την ΟΚΔΕ Εργατική Πάλη και άλλες οργανώσεις» καθώς και τα ρεύματα αριστερής αναζήτησης που διαφοροποιούνται από τα διάφορα «πατριωτικά», διαταξικά και απολίτικα ρεύματα του αντιμνημονιακού αγώνα» όπως οι από οι αποχωρήσαντες από το ΕΠΑΜ που συσπειρώνονται γύρω από το μπλογκ Σεισάχθεια. (Σημείο 21)

Τη συνδιάσκεψη απασχόλησε επίσης έντονα το ζήτημα της βελτίωσης της ενιαίας παρέμβασης των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το πώς μπορεί αυτό να ανασυγκροτηθεί σε ριζοσπαστική κατεύθυνση. Αποφάσισε να συμβάλει για «τη δημιουργία ενός μεγάλου ενοποιημένου εργατικού συντονισμού» από «ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία, αγωνιστικές ομοσπονδίες και μαζικές επιτροπές αγώνα» (Σημείο 17).  Ο σκοπός αυτός δεν μπορεί να υπηρετηθεί παρά «σε ρήξη με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία» και  «με εργατική δημοκρατία στα συνδικάτα». (Σημείο 14)

Εγκρίθηκε επίσης η προσθήκη της Φλώρας Παπαδέδε στο κείμενο της Απόφασης για «Μέτωπα πάλης για την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, νερό, ενέργεια, μεταφορές κ.α.) ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας». (Σημείο 18)

Δυστυχώς, για ελάχιστους μόνο ψήφους απορρίφθηκε η τροπολογία που προέβλεπε την εκλογή της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής (23 μέλη) από το Πανελλαδικό Συντονιστικό (101 μέλη) και όχι από το σώμα της συνδιάσκεψης. Θα επρόκειτο για ένα δραστικό μέτρο για την αναβάθμιση του ΠΣ ως οργάνου. Η πρόταση συγκέντρωσε 640 περίπου ψήφους ή το 65,7% αλλά χρειάζονταν τα 2/3 των ψήφων για αλλαγές στις Θέσεις. Παρολαυτά, υπήρξε από όλους δέσμευση για την τακτική λειτουργία του ΠΣ.

Το κείμενο το Θέσεων παρέμεινε αμετάβλητο καθώς καμία από τις 8+ τροπολογίες που κατατέθησαν δε συγκέντρωσε τους απαραίτητους ψήφους.

Είναι αδιαμφησβήτητο ότι χρειάζεται παραπέρα αποσαφήνιση των θέσεων μας, αλλά είμαστε καλό δρόμο. Παραμένει ένα ερώτημα σχετικά με το τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για «κυβερνητική εξουσία εντός της καπιταλιστικής κυριαρχίας» την οποία απορρίπτουμε (Θέση 47) κι όταν από την άλλη λέμε σωστά ότι η υλοποίηση του μεταβατικού προγράμματος θα γίνει μόνο από την επαναστατική εργατική εξουσία (Σημείο 15). Σε κυβέρνηση υπό την ηγεμονία αστικών ή και μικροαστικών δυνάμεων είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι δε θέλουμε να συμμετέχουμε. Είναι όμως δύο διαφορετικά πράγματα το ποιος έχει την ηγεμονία μέσα σε ένα Μέτωπο ή μια κυβέρνηση και το ποιος κυριαρχεί μέσα στην οικονομία και τον κρατικό μηχανισμό. Το αντι-ιμπεριαλιστικό μέτωπο, για τη συγκρότηση του οποίου αναλαμβάνουμε τώρα πρωτοβουλία, θα πρέπει, αν στο μέλλον έχει συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις ωστέ να μπορεί να καταλάβει την κυβέρνητική εξουσία, να το κάνει, ώστε να διευκολύνει τη δημιουργία λαϊκών θεσμών και να αδυνατίσει την καπιταλιστική κυριαρχία στην οικονομία και το κράτος. Αυτό μπορεί να το κάνει ξεκινώντας την εφαρμογή του μεταβατικού προγράμματος, το οποίο πράγματι θα ολοκληρώσει την αποστολή του όταν οι λαϊκοί θεσμοί καταργήσουν και αντικαταστήσουν το αστικό κράτος.

DSC09530Τη συνδιάσκεψη παρακολούθησα ως παρατηρητής, μέλος της υπό συγκρότηση Τ.Ε. Βελγίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει όλους εκείνους τους πόνους γέννησης του νέου. Γι’αυτό και τα πράγματα δεν είναι πάντα προβλέψιμα, ούτε γίνονται πάντα ήρεμα και τέλεια οργανωμένα. Σε αντίθεση όμως με τις Κασσάνδρες, είναι ένα εγχείρημα που διανύει ήδη τον πέμπτο χρόνο του μέσα σε ριζικά πρωτότυπες ιστορικές συνθήκες. Είναι ένα χώρος παλλόμενος,  γεμάτος ζωντανές συζητήσεις με πραγματική επίδραση στο τελικό συμπέρασμα. Δεν είναι ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που θεωρεί ότι τα’χει όλα λυμμένα όπως οι δυνάμεις της τωρινής κοινοβουλευτικής αριστεράς.

Δυναμικά μπροστά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το Μέτωπο!

Εδώ ολόκληρη η Παρέμβαση του Γιώργου Ρούση

Περισσότερες φωτό εδώ

Ο Γιώργος Ρούσης στο βήμα της Συνδιάσκεψης

Ο Γιώργος Ρούσης στο βήμα της Συνδιάσκεψης

Advertisements

23 Σχόλια to “Ολοταχώς προς το Μέτωπο η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ”

 1. ashton Ιουνίου 5, 2013 στις 1:15 μμ #

  2η και όχι Β’ 🙂

 2. Y Ιουνίου 5, 2013 στις 1:18 μμ #

  είπαμε όχι Β’Πανελλαδική! Είναι κολάσιμο και το Β’ Συνδιάσκεψη? 😛
  (κι επί τόπου κόψιμο γλώσσας σε όποιον λέει «το ανταρσύα»)

  • λαθραναγνώστης Ιουνίου 5, 2013 στις 1:34 μμ #

   Ε…….αγάλι – αγάλι, θα γίνουμε και Β’ πανελλαδική……!!!!
   Όλα είναι θέμα ωρίμανσης!

  • ashton Ιουνίου 5, 2013 στις 2:09 μμ #

   δεν είναι κολάσιμο, απλά δεν ισχύει.
   1η έλεγε η προηγούμενη

   2η η τωρινή

   όχι Α και Β 🙂

 3. IA Ιουνίου 5, 2013 στις 2:20 μμ #

  δηλαδη εχετε προγραμμα μεταβατικο που ομως θα υλοποιηθει απο την εργατικη εξουσια ?

 4. Y Ιουνίου 5, 2013 στις 2:43 μμ #

  Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει πριν την εργατική εξουσία. Η ολοκλήρωση της υλοποίησής του θα είναι η εργατική εξουσία.

 5. Y Ιουνίου 6, 2013 στις 12:50 μμ #

  «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι ή η ιδεολογική επιτροπή του ΚΚΕ στο διάλογο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» του Σταύρου Μαυρουδέα http://stavrosmavroudeas.wordpress.com/2013/06/06/2209/

  • λαθραναγνώστης Ιουνίου 6, 2013 στις 1:24 μμ #

   «Παίρνουμε ένα τσιτάτο κάποιου κλασικού του Μαρξισμού, το απομονώνουμε από το ιστορικό και πολιτικό του πλαίσιο, αν χρειαστεί το περικόπτουμε καταλλήλως και presto: κατατροπώθηκε ο άθλιος οπορτουνιστής.»
   Αυτοκριτική κάνει?

   «Φυσικά η μεθοδολογία αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον Μαρξισμό και την υλική ζωντάνια του κόσμου της εργασίας και της ταξικής πάλης.»
   Ναι…., όπως τις ζουν εκ του σύνεγγυς ο Μαυρουδέας και ο Ρούσης!!

 6. granma (μ-λ) Ιουνίου 6, 2013 στις 3:20 μμ #

  Κάτι άσχετο στα παιδία της Ανταρσυα, καλά και ωραία όλα αυτά αλλά τι μέρος ήταν αυτό που έγινε η συνδιάσκεψη;! Δηλαδή πέραν του ούτως ή άλλως αντιαισθητικού χώρου ήταν και άθλια «διακοσμημένος», ειδικά το μισοάδειο ποτήρι πίσω από το βήμα παρέμενε καθ’όλη την διάρκεια. Ούτε ένας δεν βρέθηκε να το μαζέψει!

  Όχι τίποτα άλλο αλλά δεν σας έχω για κακόγουστους, κάθε άλλο.

  Τουλάχιστον πέρσι είχατε πρόβλημα μόνο στον ήχο.

 7. IA Ιουνίου 7, 2013 στις 10:36 πμ #

  Τα υπερφιαλα εγω των Ρουση Μαυρουδεα κλπ πρεπει να τροφοδοτουνται αλλιως θα σβησουν. Ο Παρρης σχολιασε τις ανακριβιες του Ρουσση ότι δηθεν κανεις από τους κλασσικους δεν καταδικαζε τον κυβερνητισμο ο Μαρουδεα ειδε συμμετοχη στο διαλογο της ανταρσυα (η οποια φυσικα δικαιουται να συμμετεχει στον προσυνεδριακο του ΚΚΕ με αρθρα του Μαυροειδη, Ρουσση Υ κλπ ενώ αντιστροφα το ΚΚΕ δεν εχει κανενα δικαιωμα να σχολιαζει τα της ανταρσυας γιατι ετσι διασπα την ενοτητα της αριστερας)

  Τα δικα μας δικα σας και τα δικα σας δικα σας.

  • Y Ιουνίου 7, 2013 στις 11:12 πμ #

   Αντιθέτος ο Μαυρουδέας είπε ότι η συμμετοχή του ΚΚΕ είναι ευπρόσδεκτη. Το περιεχόμενό της όμως για τα μπάζα.

   • λαθραναγνώστης Ιουνίου 7, 2013 στις 11:55 πμ #

    Εκτός από τις αρλούμπες που γράφει για το ΚΚΕ, ο Μαυρουδέας, με πολύ κομψό και «σαλονάτο» τρόπο ( όπως μόνο ένας αριστερός που ζει «την υλική ζωντάνια του κόσμου της εργασίας και της ταξικής πάλης” ξέρει) ,διευκρινίζει ότι: «Η άποψη του Γ.Ρούση χρεώνεται στο σύνολο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις.» !!!

   • Y Ιουνίου 7, 2013 στις 12:27 μμ #

    και λοιπόν?

   • λαθραναγνώστης Ιουνίου 7, 2013 στις 12:45 μμ #

    Α…..τίποτα
    Just for info!

 8. Y Ιουνίου 8, 2013 στις 9:22 πμ #

  Γιώργος Ρούσης -Μέτωπο: Ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του http://vathikokkino.com/2013/06/%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%82/

  • IA Ιουνίου 8, 2013 στις 10:11 πμ #

   από οτι φαινεται δεν υπαρχει ανταποκριση στο χιλιοστο καλεσμα της ανταρσυας για το μετωπο της και εχει αρχισει η γκρινια ?
   οτν δεν εχεις ιδεα για το τι ειναι σοσιαλισμος και το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να ψελλιζεις λεξεις οπως σοσιαλιστικη προοπτικη (λες και εισαι ζωγραφος) η μονη λυση ειναι συριζα

 9. AntonXXXXX Ιουνίου 8, 2013 στις 2:40 μμ #

  Το Μετωπο γινεται πραξη στα εργοστασια…

  Έπεσαν οι μάσκες στο χθεσινό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Χαλυβουργικής, το οποίο είχε σαν κύριο θέμα τις προτάσεις του Σωματείου για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

  Η παράταξη της πλειοψηφίας του Σωματείου που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ όσο κι αν το κρύβουν και η προσκείμενη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων Χαλυβουργικής», κάνανε προτάσεις με τις οποίες μοναδικοί χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής. Συγκεκριμένα, και οι δυο αυτές παρατάξεις, με την δικαιολογία να σταματήσει η εταιρεία να κάνει απολύσεις, δέχτηκαν να δουλεύουν οι εργάτες με ελαστικά ωράρια, να χάσουν ένα μέρος από τα επιδόματα Πάσχα και Χριστουγέννων, να μειωθούν οι αμοιβές για υπερωρίες και υπερεργασία. Επιπλέον η παράταξη της πλειοψηφίας πρότεινε και κλιμακωτή μείωση αποδοχών από 5% έως 10%.

  Η πρόταση αυτή της πλειοψηφίας κατατέθηκε στην συνάντηση που έγινε μετά, με την διοίκηση της Χαλυβουργικής.

  Η «Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαλυβουργικής» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι οι προτάσεις αυτές την βρίσκουν πλήρως αντίθετη, στόχο έχουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Καλεί τους εργαζόμενους να μην δεχτούν αυτήν την πρόταση και να παλέψουν για καμία μείωση αποδοχών και καμία αλλαγή στις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις, για ανάκληση όλων των απολύσεων.

  http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/19331/somateio-halyvoyrgikis-sto-pleyro-tis-ergodosias-i-pleiopsifia-tis

 10. AntonXXXXX Ιουνίου 8, 2013 στις 2:44 μμ #

  Το Μετωπο γινεται πραξη στους αυτοαπασχολουμενους!

  Η Ενωτική Κίνηση, ενώνει τους πάντες ενάντια στους κομμουνιστές και τους συμμάχους τους. Αυτή η «ενωτική» πρακτική αρχίζει και παίρνει χαρακτηριστικά επιδημίας.
  Για την ιστορία στις προηγούμενες εκλογές η Αγωνιστική Συνεργασία είχε λάβει 75 ψήφους και ποσοστό περίπου 13%……

  http://redflyplanet.blogspot.com/2013/06/blog-post_369.html?showComment=1370687794245#c1493733210573761050

 11. IA Ιουνίου 8, 2013 στις 7:23 μμ #

  antonxxx
  Tο μετωπο της ανταρσυας στο συνδικαλιστικο ειναι κυριως με τον Συριζα. Στους κλαδους οπου η δυναμη της ξεπερνα το 1-2% (εκπαιδευση) στα πρωτοβαθμια σωματια (ΕΛΜΕ και συλλογοι δασκαλων) κατεβαινουν σχεδον στο 50% σε ενιαιο ψηφοδελτιο. Δεν γνωριζει ποιος ειναι ο ανταρσυος και ποιος ο συριζεος γι αυτο και τους αποκαλουμε ανταριζα ή συροανταρσια. Το μετωπο στην πραξη ειναι του ρεφορμισμου και της συνθηκολογησης.

 12. Y Ιουνίου 8, 2013 στις 10:46 μμ #

 13. Y Ιουνίου 10, 2013 στις 6:27 μμ #

  Αποτίμηση της 2ης Συνδιάσκεψης από την ΑΡΑΣ:
  «Εκτιμάμε ότι σε τελική ανάλυση η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς την κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από ένα ριζοσπαστικό κοινωνικο-πολιτικό μπλοκ δυνάμεων, αλλά και την κατάληψη τομέων πραγματικής εξουσίας στο εσωτερικό του κράτους, του πολιτικού συστήματος και του παραγωγικού συστήματος. Ένα τέτοιο πολιτικό μπλοκ δεν μπορεί να ανέλθει στην κυβέρνηση και πολύ περισσότερο να διατηρηθεί σε αυτή και να επιβάλλει αυτό το πρόγραμμα, χωρίς την ένταση και ριζοσπαστικοποίηση των ταξικών αγώνων και την παραγωγή ριζοσπαστικών μετασχηματισμών στο εσωτερικό του κράτους (την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, την διαμόρφωση νέων θεσμών πολιτικής, θεσμών λαϊκής εξουσίας εκτός κράτους, νέων διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης, νέων θεσμών αυτοδιοίκησης κ.λ.π.).

  Στη σημερινή συγκυρία, μία πολιτική συμμαχία της αριστεράς στη βάση του μεταβατικού προγράμματος που θα στηριζόταν στη μαζική λαϊκή κινητοποίηση και κυρίως στους αγώνες από τα κάτω θα μπορούσε να διεκδικήσει και την κυβερνητική εξουσία μέσα και από τις αστικές εκλογές. Σε πολιτικό επίπεδο μία τέτοια συμμαχία θεωρητικά θα μπορούσε να περιλαμβάνει το ΚΚΕ, την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και τις υπόλοιπες δυνάμεις στις οποίες αυτή απευθύνεται. Μια τέτοια συμμαχία θα δημιουργούσε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και στην περαιτέρω ενεργοποίηση των αγώνων των μαζών ως προϋπόθεση και αποτέλεσμα αυτής της κοινωνικό πολιτικής συμμαχίας. Μια πρώτη μαγιά θα ήταν η πολιτική ενότητα των δυνάμεων που θα μπορούσαν σήμερα να υποστηρίξουν το μεταβατικό πρόγραμμα (η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με τις δυνάμεις στις οποίες καταρχήν απευθύνεται όπως το Σχέδιο Β ΜΑΑ, εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις, ή ομάδες που αποσπούνται από τη ρεφορμιστική αριστερά).» (…)

  «η πολιτική απόφαση, χάρη και στην τροπολογία του σ. Γ. Ρούσση, τη μόνη που έγινε αποδεκτή από το Σώμα, είναι απολύτως σαφής και αποτυπώνει τη σωστή κατεύθυνση που ξεκαθαρίζει ότι απευθυνόμαστε άμεσα για πολιτική και εκλογική συνεργασία σε όσες δυνάμεις συμφωνούν με τη θέση 43 του σχεδίου θέσεων. Δεν αποτελεί συνεπώς η πολιτική απόφαση (που έγινε ομόφωνα αποδεκτή), ένα κενό γράμμα, κι αυτό γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισε να αναλάβει επιτέλους τις αναγκαίες κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες» (…)
  http://www.aras.gr/nea/aristera/96-2013-06-09-18-24-07

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: