Βίντεο

Υπεραστικοί: «Προκήρυξη»

1 Μάι.

Advertisements

3 Σχόλια to “Υπεραστικοί: «Προκήρυξη»”

 1. Κάρολος Μαΐου 2, 2013 στις 1:49 πμ #

  Αφιέρωμα για την ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης : οι διεκδικήσεις των εργατών, όπως βρίσκονταν διατυπωμένες στο πρόγραμμα των μπολσεβίκων, τον Απρίλη του 1917.

  Για την περιφρούρηση της εργατικής τάξης από το φυσικό και ηθικό εκφυλισμό, καθώς και για την ανάπτυξη της ικανότητάς της για απελευθερωτική πάλη, το κόμμα ζητάει :
  1. Περιορισμό της εργάσιμης μέρας για όλους τους μισθωτούς εργάτες σε 8 ώρες το 24άωρο, περιλαμβάνοντας σ’ αυτές, σε περίπτωση συνεχούς εργασίας, ένα διάλειμμα τουλάχιστον μιας ώρα για φαγητό. Στις επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες η εργάσιμη μέρα πρέπει να ελαττωθεί σε 4-6 ώρες το 24άωρο.

  2. Καθιέρωση με νόμο, για τους μισθωτούς εργάτες και των δύο φύλων σε όλους τους κλάδους της εθνικής οικονομίας, βδομαδιάτικης συνεχούς ανάπαυσης διάρκειας τουλάχιστον 42 ωρών.

  3. Απόλυτη απαγόρευση των υπερωριών.

  4. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας (από τις 8 το βράδυ ως τις 6 το πρωί) σε όλους τους κλάδους της εθνικής οικονομίας εκτός από εκείνους που αυτή είναι απόλυτα απαραίτητη για τεχνικούς λόγους και έχει εγκριθεί από τις εργατικές οργανώσεις, με τον όρο όμως ότι η νυχτερινή εργασία να μην ξεπερνά τις 4 ώρες.

  5. Απαγόρευση στους εργοδότες να χρησιμοποιούν την εργασία παιδιών σχολικής ηλικίας (μέχρι 16 χρόνων), περιορισμός του εργάσιμου χρόνου των νέων (16-20 χρόνων) σε 4 ώρες και απαγόρευση γι’ αυτούς της νυχτερινής εργασίας σε επικίνδυνες για την υγεία εργασίες και στα ορυχεία.

  6. Απαγόρευση της εργασίας των γυναικών στους κλάδους όπου αυτή είναι επιβλαβής για το γυναικείο οργανισμό. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών. Απαλλαγή των γυναικών 8 βδομάδες πριν και 8 βδομάδες ύστερα από τον τοκετό με καταβολή σε όλο αυτό το διάστημα ολόκληρου του μισθού τους με δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

  7. Οργάνωση σε όλα τα εργοστάσια, τα εργαστήρια και τις άλλες επιχειρήσεις όπου δουλεύουν γυναίκες, βρεφικών και παιδικών σταθμών και αιθουσών για θηλασμό. Απαλλαγή από τη δουλειά των γυναικών που θηλάζουν τουλάχιστον κάθε 3 ώρες και όχι λιγότερο από μισή ώρα. Χορήγηση επιδομάτων στις θηλάζουσες μητέρες και ελάττωση της εργάσιμης μέρας τους σε 6 ώρες.

  8. Πλήρη κοινωνική ασφάλιση των εργατών :

  α) για όλα τα είδη της μισθωτής εργασίας.

  β) για κάθε απώλεια της ικανότητας εργασίας, και συγκεκριμένα : από αρρώστιες, εργατικά ατυχήματα, αναπηρία, γερατειά, επαγγελματικές αρρώστιες, μητρότητα, χηρεία και ορφάνια, καθώς και από την ανεργία κλπ.

  γ) πλήρη αυτοδιοίκηση των ασφαλισμένων σε όλα τα ασφαλιστικά ιδρύματα.

  δ) πληρωμή των εξόδων ασφάλισης από τους κεφαλαιοκράτες.

  ε) δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το έργο της ιατρικής περίθαλψης να ανατεθεί σε αυτοδιοικούμενα νοσοκομειακά ταμεία που θα εκλέγονται από τους εργάτες.

  9. Οργάνωση επιθεώρησης εργασίας που να εκλέγεται από τις εργατικές οργανώσεις και επέκτασή της σε κάθε είδους επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μισθωτή εργασία, χωρίς να εξαιρείται και το υπηρετικό προσωπικό των σπιτιών. Εισαγωγή του θεσμού των επιθεωρητριών στους κλάδους όπου χρησιμοποιείται η εργασία των γυναικών.

  10. Έκδοση υγειονομικής νομοθεσίας για την καλυτέρευση των όρων υγιεινής της δουλειάς και περιφρούρηση της ζωής και της υγείας των εργατών σε όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μισθωτή εργασία, αναθέτοντας την υγειονομική υπηρεσία σε υγειονομική επιθεώρηση που να εκλέγεται από τις εργατικές οργανώσεις.

  11. Έκδοση νόμων για το ζήτημα της κατοικίας και οργάνωση, για την επίβλεψη της υγιεινής κατάστασης των κατοικιών, επιθεωρήσεων κατοικιών που να εκλέγονται από τις εργατικές οργανώσεις. Ωστόσο μόνο η εξάλειψη της ατομικής ιδιοκτησίας πάνω στη γη και η οικοδόμηση φτηνών και υγιεινών κατοικιών μπορεί να λύσει το ζήτημα της στέγης.

  12. Ίδρυση εργατικών δικαστηρίων σε όλους τους κλάδους της εθνικής οικονομίας.

  13. Για τη σωστή οργάνωση της εξεύρεσης εργασίας στους ανέργους ιδρύονται γραφεία εξεύρεσης εργασίας. Τα γραφεία εξεύρεσης εργασίας πρέπει να είναι ταξικές προλεταριακές οργανώσεις (και καθόλου ίσης εκπροσώπησης), πρέπει να βρίσκονται σε στενότατη σύνδεση με τα συνδικάτα και τις άλλες εργατικές οργανώσεις και να χρηματοδοτούνται από τα κοινωνικά όργανα αυτοδιοίκησης.

 2. Y Μαΐου 2, 2013 στις 10:25 πμ #

  Βίντεο και φωτό από την πορεία της Πρωτομαγιάς στις Βρυξέλλες. Για πρώτη φορά ένα αγωνιστικό αντικαπιταλιστικό μπλοκ μπήκε με πορεία μέσα στην πλατεία οπού γίνεται η γιορτή των συνδικάτων, παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να μας περιορίσει στο πεζοδρόμιο http://bambuser.com/v/3555980 http://www.flickr.com/photos/mediactivista/sets/72157633397078524/
  Στη Λιέγη το Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλονίας Βρυξελλών πορεύτηκε σε κοινό μπλοκ με το Κόμμα Εργασίας Βελγίου

  Ενωτική διαδήλωση έγινε και στη Σαρλερουά, ενώ η FGTB πρωταγωνίστησε στην Αμβέρσα.

 3. plagal Μαΐου 9, 2013 στις 1:02 πμ #

  Reblogged this on Black Cat ★ Red Cat.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: