H μετάλλαξη μιας θέσης

8 Απρ.

 Η όξυνση και η πόλωση ως μέθοδος συσπείρωσης δυνάμεων είναι γνωστή, η επίκληση στο συναίσθημα του δέκτη αποτελεί μια μέθοδο πειθούς που διδάσκεται ήδη από το Λύκειο. Η χρήση γλώσσας που φιλοδοξεί να δημιουργήσει αισθήματα συμπάθειας και γενικότερα συναισθηματικής φόρτισης προκειμένου να πεισθεί ο ακροατής συμβαίνει στον πολιτικό λόγο και μπορεί να είναι και επιθυμητή όταν ανταποκρίνεται σε μια αντίστοιχη πραγματικότητα (κυρίως ιστορική).

 Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που παραμένει ως κύριο είναι η πολιτκή άποψη. Αυτό είναι που μετριέται, αυτό είναι που αξιολογείται. Πέρα απο εκφράσεις, «χτυπάνε το ΚΚΕ με τα βόλια των αστών» και άλλα τέτοια που είναι καλά για να δημιουργήσουμε ένα φορτισμένο συγκινησιακό κλίμα αλλά όχι για να εξετάσουμε μια πολιτική θέση υπάρχει η ουσία. Συγκεκριμένα πριν απο μερικές μέρες  δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στον Ριζοσπάστη το οποίο  (απαντώντας σε στέλεχος του ΚΚΕ που εκφράζει αυτές τις απόψεις.)   αναφέρει:

 Πού το βρήκε γραμμένο ότι το 15ο Συνέδριο έβαζε ως επιδίωξη του ΚΚΕ τη δημιουργία κυβέρνησης; Ούτε έβαζε, ούτε έλεγε ότι το ΚΚΕ θα έπαιρνε μέρος σε τέτοια κυβέρνηση, αν αυτή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις διαμορφωνόταν.

 Αντίθετα το 15ο Συνέδριο υπογράμμιζε: «Το ΚΚΕ κατευθύνει τη δράση του ώστε η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ σταθερά προσπαθεί να πείθει ότι δεν αρκεί να φύγουν τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους από το τιμόνι της διακυβέρνησης. Πρέπει να ανατραπεί το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του. Να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική».

 Αλλά υπάρχει και το εξής που δεν απαντά: Η κυβέρνηση για την οποία το 15ο Συνέδριο έλεγε ότι μπορεί να προκύψει, τι σχέση έχει με την κυβέρνηση που ο Π. Γεωργιάδης και άλλοι θεωρούν ότι έπρεπε το ΚΚΕ να προτείνει; Ποιες θεωρούν αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, στις οποίες έπρεπε το ΚΚΕ να απευθυνθεί προεκλογικά; Ας τις πουν με το όνομά τους.(Ολόκληρο το άρθρο  ΕΔΩ )

 Πρόκειται περί  τυχοδιωκτισμού ο οποίος προκειμένου να δομήσει μια επιχειρηματολογία διαστρεβλώνει τις θέσεις του κόμματος του οποίου υπηρετεί. Τι λέει όμως το ίδιο το πρόγραμμα και που στηρίζεται ο τυχοδιωκτισμός της συγκεκριμένης ανακοίνωσης;

 To πρόγραμμα του ΚΚΕ στο 15ο συνέδριο στα αποσπάσματα που ακολουθούνε έβαζε ως ενδεχόμενο την δημιουργία-ύπαρξη δύο κυβερνήσεων (έχω κάνει μια αρίθμηση για να κάνω τις παραπομπές) αυτές οι δύο κυβερνήσεις περιγράφονται σε τρίτο πρόσωπο  (και οι δύο!!) στο 3 και 4 και στις δύο παραγράφους δεν λέει πουθενά για την συμμετοχή του ΚΚΕ γιατί εννοείται!

 Θα πει κάποιος γιατί «εννοείται» σύντροφε?? Γιατί ακόμα και αν κάποιος ήθελε να κάνει μια λαθροχειρία και να πει ότι το κείμενο δεν γράφει πουθενά για συμμετοχή του ΚΚΕ για την ενδεχόμενη κυβέρνηση του 4 υπάρχει και η 3 που περιγράφει ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση χωρίς καν εκλογές και μέσα στην επαναστατική διαδικασία, με βάση την …αχαρακτήριστη  λογική τότε ούτε τον σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης επιδιώκει το ΚΚΕ κατά το γραφείο τύπου του ΚΚΕ. Όποιος φίλος, σύντροφος, συναγωνιστής ή ορκισμένος εχθρός δεν πείθεται από τα παραπάνω υπάρχει και ακόμα το καλύτερο, στο 6 καταρρέει η όποια αμφιβολία .

 Ακολουθεί όλο το επίμαχο απόσπασμα (με δικιά μου αρίθμηση των παραγράφων ώστε να κάνω τις παραπομπές) του προγράμματος του 15ου συνεδρίου του ΚΚΕ.

 1 Στις γραμμές του Μετώπου εντάσσονται δυνάμεις ανομοιογενείς από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης. Αντανακλώνται διαφορετικές τάσεις, σε ότι αφορά την προοπτική και το σκοπό της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής πάλης. 

 2 Η ανάπτυξη των κοινωνικοπολιτικών αναμετρήσεων, των ταξικών συγκρούσεων, θα φέρνει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της εξουσίας. To KKE κατευθύνει τη δράση του, ώστε η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ σταθερά προσπαθεί να πείθει ότι δεν αρκεί να φύγουν τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους από το τιμόνι της διακυβέρνησης. Πρέπει να ανατραπεί το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του. Να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική.

 3 Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. 

 4 Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα.

 5 Η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης.

 6 Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας. Το διάστημα μέσα στο οποίο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς τα εμπρός δε θα είναι μακρόχρονο. Η πείρα δείχνει ότι θα είναι βραχύχρονο. Αν οι εξελίξεις δεν πάρουν θετική πορεία, τότε η κυβέρνηση θα ανατραπεί, κάτω από την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η ανατροπή της δε σημαίνει υποχρεωτικά συνολικό πισωγύρισμα. Μπορεί να γίνει παράγοντας για να κατανοηθεί βαθύτερα η ανάγκη ριζικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.

 Πάνω σε τέτοιους τυχοδιωκτισμούς, πάνω σε τέτοιους ακροβατισμούς -που προσβάλλουν την νοημοσύνη του καθενός που τα διαβάζει- στηρίζεται η αντιπαράθεση σε όσους δίνουν την μάχη απέναντι στην (αριστερίστικη, οπορτουνιστική και καταστροφική για το ΚΚΕ, το εργατικό κίνημα και τον λαό)άποψη που υπερασπίζεται η ηγεσία του ΚΚΕ και η οποία πραξικοπηματικά πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το πρόγραμμα και σήμερα επιδιώκει να βγάλει και τρελούς όσους το υποστηρίζουν λέγοντας του ότι το παρερμηνεύουν!

 Το χειρότερο είναι ότι σε όλη αυτή την αντιπαράθεση προσπαθεί να δοθεί ένας πρακτορίστικος τόνος, συνωμοσιολογικής  απόχρωσης  όπου  σύμφωνα με αυτή,  αυτοί που διαφωνούν,  εργάζονται σε κάποια σκοτεινά κέντρα ΅για να βλάψουν το ΚΚΕ΅. Προσπαθούν δηλαδή να ενεργοποιήσουν συναισθηματικά αντανακλαστικά στον κόσμο του ΚΚΕ για να απαντήσουν, η ουσία όμως της αντιπαράθεσης δεν βρίσκεται στις διάφορες παραφιλολογίες αλλά στην ουσία και η ουσία είναι από πάνω.

Advertisements

44 Σχόλια to “H μετάλλαξη μιας θέσης”

 1. macgiorgosgr Απρίλιος 8, 2013 στις 8:39 πμ #

  Μάθαμε δυο πράγματα σήμερα.

  Η επαναστατική διαδικασία ξεκίνησε.
  Στο κοινοβούλιο υπάρχουν κι άλλες αντιμονοπωλιακές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τις οποίες θα σχηματιστεί κυβέρνηση τέτοιου χαρακτήρα.

 2. Έφη Απρίλιος 8, 2013 στις 10:28 πμ #

  Κι άλλα μάθαμε: ότι υπάρχει επαναστατική άνοδος του λαϊκού κινήματος ή/και ότι έχουν υποστεί μεγάλη φθορά τα αστικά κόμματα.

  Μας δουλεύετε; Μ’αρέσει που έχετε τα αποσπάσματα και με μπολντ. Βγάζουν μάτι οι προϋποθέσεις που τίθενται.

 3. λαθραναγνώστης Απρίλιος 8, 2013 στις 10:43 πμ #

  Αντιπαρέρχομαι την γραμματική και εννοιολογική ανάλυση των σχετικών άρθρων του προγράμματος του 15ου, που είναι διατυπωμένα σε τρίτο πρόσωπο και μέση φωνή, και πάω στην ουσία.
  Με ποιές αντιμονοπωλιακές-αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, θα μπορούσε το ΚΚΕ να συνεργαστεί πολιτικά, χωρίς να διακυβεύσει την πολιτική του ανεξαρτησία?
  Και φυσικά, δεν θέλω η απάντηση να δωθεί μέσα στα πλαίσια ενός μπλόγκ ή ενός site όπου γράφουν ανώνυμοι χωρίς καμία αδέσμευση, αλλά να δωθεί επώνυμα και δεσμευτικά. Αν μπορεί να γίνει αυτό, διότι οι πολιτικοί χώροι που προπαγανδίζουν την συνεργασία, δεν έχουν καν κατάλληλη δομή ώστε να δεσμεύονται στο σύνολό τους απέναντι σε τρίτους.
  Τυχωδιωκτισμός λοιπόν, είναι να προτείνει κανείς συνεργασίες χωρίς να λέει με ποιόν, μόνο και μόνο για δημιουργία προβοκατόρικων, λαϊκίστικων εντυπώσεων.

 4. γκεστ! Απρίλιος 8, 2013 στις 10:44 πμ #

  καλά, είναι τουλάχιστον αστείο, τύποι προσκείμμενοι στην ανταρσυα να το παίζουν υπερασπιστές του κκε και των αποφάσεών του…εδώ χαλάτε εκατομμύρια ώρες και άπειρη φαιά ουσία για να βρίζετε το κκε και να λέτε πόσο στραβά το πάει!και δεν μιλάω για τώρα!από πάντα, και πριν από το 15ο συνέδριο!αφού έφυγαν από το κκε και έλεγαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κόμμα της εργατικής τάξης και να γίνουμε όλοι μέλη σε λέσχες συζητήσεων!πάει πολύ οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εκφράσουν ούτε 2 ενιαίες απόψεις(εκτός από το πόσο λάθος κάνει το κκε, σε αυτό, α!, δεν μπορώ να πω, υπάρχει σύμπλευση!)να κάνουν κριτική στο κκε ότι ανατρέπει και μάλιστα πραξικοπηματικά τις αποφάσεις των συνεδρίων του!ας πειστούνε πρώτα μεταξύ τους τι θα λένε και να σταματήσουν να μαχαιρώνονται στις γωνίες και να εναγκαλίζονται με τον συριζα και ας αφήσουν το κκε να προχωρήσει τη συλλογική του σκέψη!ασε που όλη αυτή η συζήτηση για την κυβέρνηση εμένα μου λέει οτι την καλοβλέπει την κυβερνητική καρέκλα η ανταρσύα…και γω στη θέση τους, με μηδενικό έρεισμα στην κοινωνίας και ανακατεμμένη με κάθε είδους γκρούπα από το σύριζα μέχρι τις πλατείες αγκαλιά με τη χρυσή αυγή, θα είχα χάσει τα αυγά και τα καλάθια!
  όσο για το σχέδιο προγράμματος του κκε, είναι μεγάλο βήμα στην συλλογική του σκέψη, έχει βαθιά ανάλυση των αντικειμενικών συνθηκών και των βασικών κατευθήνσεων που πρέπει να έχει ένα κόμμα επαναστατικό στην εποχή του ιμπεριαλισμού(α!ο ιμπεριαλισμός είναι ΕΠΟΧΗ, δεν είναι η κακιά αμερική!, είναι οικονομικός όρος!). όλη η συζήτηση για την κυβέρνηση είναι ένα ενδεχόμενο, που η πρώτη παράγραφος από αυτές που παρατίθενται παραπάνω το ξεκαθαρίζει!λέει ΜΠΟΡΕΙ!αλλά μπορεί και όχι, και δεν είναι το βασικό για το επαναστατικό κίνημα να ψάχνεται πως θα φέρει την κυβέρνηση των αντιιμπεριαλιστών δυνάμεων και μάλιστα να προσπαθεί να καθορίζει και τις συμμαχίες του με βάση αυτό!η συμμαχία που λέει το κκε είναι η πιο πλατιά, η πιο ουσιαστική, η πιο ολοκληρωμένη,σου λέει είσαι εργάτης, είσαι φτωχός αγρότης, είσαι αυτοαπασχολούμενος τσακισμένος από τον καπιταλισμό, είσαι τα παιδιά τους; έλα στη συμμαχία, ενάντια στην κυριαρχία των μονοπωλίων και του κράτους τους, όχι για να γύρισουμε την κοινωνία πίσω, πριν εμφανιστεί το μονοπώλιο, αλλά για να ξεμπερδέψουμε μια για πάντα με το σύστημα που το γεννά, να πάει η ιστορία μπροστά, στην λαϊκή εξουσία, που για το κκε και μόνο είναι ο σοσιαλισμός!αυτό απαντάει στις συγχρονες ανάγκες!μέσα σε αυτή την κοινωνική συμμαχία γίνεται και διαπάλη μεταξύ των συμμετεχόντων, αυτό είναι αντικειμενικό, λόγω της κοινωνικής βάσης του καθένα. δεν είναι συμμαχία κομμάτων!
  και έλεος πια να ταυτίζεται η συμμαχία με κομματική συνεργασία και η λύση για το λαό να ψάχνεται από τα πάνω! εκεί στα παραμάγαζα που μαζεύεται η ανταρσύα, ας αφήσει λίγο στην άκρη το χόμπι του να βρίσκει τρακόσια στάδια στο όνομα της επανάστασης και ας ασχοληθεί καθόλου με την ίδια την επανάσταση…τότε βέβαια μπορεί να τους θυμώσει ο alexis και ο λαφαζάνης, μπορεί και ο αλέκος και θα μείνουν μόνοι τους να χειροκροτάνε τον Παναγόπουλο από το Μουσείο…

 5. IA Απρίλιος 8, 2013 στις 11:06 πμ #

  To σχόλιο διαγράφτηκε γιατί είναι επι προσωπικού και ειρωνικό. Επί της ουσίας γιατί αλλιώς η συζήτηση πηγαίνει αλλού.

 6. Ιάκωβος Δανηιλίδης Απρίλιος 8, 2013 στις 11:08 πμ #

  Πολύ μιζέρια ρε παιδιά… Πολύ μιζέρια.

  Προσοχή μόνο γιατί με τόσο διάβασμα των άρθρων των Μαΐλη-Γόντικα-Παπαρήγα, για να τα αποδομήσετε, στο τέλος θα γίνετε πιό Μαϊλικοί και από τον Μάκη…

 7. kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 1:08 μμ #

  Νομίζω ότι έχετε δίκιο με μια έννοια, διαβάζω και γώ αυτό που έγραψα και καταλαβαίνω ότι ενώ γράφω διάφορα δεν έχω κάνω πολύ ευκρινές το πιο είναι αυτό στο οποίο κάνω κριτική. Ο Μεντρέκας λοιπόν λεει (απαντώντας στον Γεωργιάδη) :

  «Πού το βρήκε γραμμένο ότι το 15ο Συνέδριο έβαζε ως επιδίωξη του ΚΚΕ τη δημιουργία κυβέρνησης; Ούτε έβαζε, ούτε έλεγε ότι το ΚΚΕ θα έπαιρνε μέρος σε τέτοια κυβέρνηση, αν αυτή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις διαμορφωνόταν.»

  Σε αυτό πάνω λέω ότι είναι τυχοδιωκτισμός να ρωτάς κάτι τέτοιο.Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ δηλαδή δεν λέει ότι κοιταξτε σύντροφοι δεν υπήρχαν οι προυποθέσεις (γιατί δεν υπήρχαν κόμματα με τέτοιες προυποθέσεις) για να γίνει μια μετωπική κυβέρνηση αλλά ότι ποτέ εμείς δεν είπαμε ότι θα συμμετέχουμε σε μια τέτοια ανεξαρτήτως προυποθέσεων ή όχι. Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε έτσι όπως το έγραψα, σόρρυ.

 8. IA Απρίλιος 8, 2013 στις 2:31 μμ #

  @kraftwerk

  Δειχνεις ποσο αντεχεις τον διαλογο εσυ και οι ομοιοι σου σβηνοντας σχολια που δεν γουσταρεις κι αςμην ειναι υβριστικά. Εστω κι ετσι κι επειδη εξακολουθεις να διαστρεβλωνεις παραθετω μονο το αρχικο σκελος

  Συμμετοχη του ΚΚΕ δεν προκυπτει στην κυβερνηση που παραθετεις. Στηριξη και προσπάθεια να την κατευθυνει ναι αλλά τιποτε περισσότερο. Από την άλλη αποκαλυπτεις ότι εντελει το προβλημα των διαφωνουντων είναι η συμμετοχη σε κυβερνηση και δη κυβερνσηση Συριζα- ΚΚΕ και λοιπων δημοκρατικων δυναμεων Γιατι δεν το λετε καθαρα και παιζετε κρυφτουλι ?

  • kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 4:55 μμ #

   καταρχήν φίλε ΙΑ λές ότι δεν προκύπτει συμμετοχή στην κυβέρνηση.
   Θέμα νο1 στο πρόγραμμα δεν γίνεται αναφορά για την περίπτωση μιας κυβέρνησης (αυτά γράφω στο αρχικό σχόλιο διάολε) αλλά δύο και λέω ότι και στην πρώτη περίπτωση και στην δεύτερη δεν αναφέρει για συμμετοχή εσύ λοιπον ΙΑ τι ισχυρίζεσαι ότι ενώ:

   Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

   το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει;;;;;;

   πές μου λοιπόν εδώ θα συμμετάσχει ή όχι;;;

   (πριν σου κόψω σχόλια στο παρελθόν σου το έχω πει πολλές φορές ότι αν συνεχίσεις να προβοκάρεις θα κοπείς, δεν το καταλαβαίνεις μου γράφεις ότι φαντάζεσαι ότι ξέρω να διαβάζω, ε κόπηκε, τι δεν καταλαβαίνεις ρε ΙΑ; αν δεν σου αρέσει μην ξαναγράψεις αλλά τουλάχιστον στα δικά μου άρθρα κράτα το)

   • kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 4:59 μμ #

    δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση;

 9. Kokkiniepithesi Απρίλιος 8, 2013 στις 4:09 μμ #

  Κοίτα. άργησες λίγο. Σε έχει προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «εργατικός» αγώνας. Δεν πειράζει. Εσύ γιατί με τόσο πάθος πιστεύεις ότι το πρόγραμμα του ΚΚΕ μιλάει για κυβέρνηση που θα είναι το ΚΚΕ μέσα; Θες να διορθώσεις το ΚΚΕ, θες να το βοηθήσεις; Τι επιδιώκεις;
  Αν τελικά θες ένα ΚΚΕ συστημικό, με κυβερνητικές καρέκλες και θεσούλες σε υπουργεία με γεια σου με χαρά σου. Αλλά μην μας λες ότι το έλεγε και το ΚΚΕ αυτό. έλεος με τη διαστρέβλωση. Πες ότι θέλω ένα ΚΚΕ να συμμετέχει σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού να κάνουμε επί τουτου συζήτηση.
  Περιμένω άρθρο για το πόσες κυβερνήσεις-στάδια προτείνει το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν μπορείς να τα προσδιορίσεις..

 10. kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 4:47 μμ #

  Οκ μέχρι τώρα τα σχόλια είναι αν ξέρω ανάγνωση, οτι προτείνω συνεργασία με τον Σύριζα, μέ ποιόν να κάνουμε μέτωπο; ότι όσοι προτείνουν το ΑΑΔΜ θέλουν διαχείριση του καπιταλισμού κλπ κλπ

  Το ζήτημα όμως που θίγω συνεχίζει να υφίσταται είτε έχω καλές προθέσεις, είτε κακές και ξαναλέω αυτό που συζητώ είναι ότι το γραφείο τύπου του ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι ουδέποτε στο πρόγραμμα γραφόταν ότι το ΚΚΕ θα συμμετείχε σε τέτοια κυβέρνηση και μάλιστα ο υπεύθυνος αστράφτει και βροντά έκπληκτος απο αυτό το ανήκουστο πράγμα.

  «Πού το βρήκε γραμμένο ότι το 15ο Συνέδριο έβαζε ως επιδίωξη του ΚΚΕ τη δημιουργία κυβέρνησης; Ούτε έβαζε, ούτε έλεγε ότι το ΚΚΕ θα έπαιρνε μέρος σε τέτοια κυβέρνηση, αν αυτή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις διαμορφωνόταν.»

  Το πρόγραμμα όμως λέει συγκεκριμένα πράγματα και αυτά αναλύω όταν γράφω για την 3 και 4 παράγραφο.

  Xτυπάτε τον φορέα της άποψης και όχι την άποψη, δεν έχει σημασία τι επιδιώκω κοκκινη επίθεση, Ιάκωβε το σχόλιο σου δεν λέει τίποτε, ΙΑ όχι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον διάλογο η εμπειρία μου στο διαδικτυο λέει πλέον ότι η προσωπική αντιπαράθεση είναι αποπροσανατολιστική, γκέστ δεν χρειάζεται να σου δώσει κάποιος πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων για να του απαντήσεις, λάθρα α )τουλάχιστον εσύ έχεις πάρει απάντηση πάρα πολλές φορες για το συγκεκριμένο και ΅ζωντανά΅, 2) δεν είναι αυτό το θέμα της ανάρτησης, αν θέλεις να το συζητησουμε αλλά πράγμα λέω εδώ

  • IA Απρίλιος 8, 2013 στις 5:32 μμ #

   πουθενα δεν γραφει το προγραμμα του 15ου συνεδριου για συμμετοχη του ΚΚΕ στην κυβερνσηση που θα προκυψει απο εκλογες Το ιδιο γραφει και ο Μεντρεκας. Εσυ τωρα προσπαθεις να εκμαιευσεις τη συμμετοχη εμμεσα αφπυ ΑΜΕΣΑ δεν τεκμερεται

   • kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 5:34 μμ #

    σε ρωτάω πολύ συγκεκριμένα απάντα σε παρακαλώ σε αυτό που σε ρωτώ παραπάνω

    (και παρακαλώ γράψε εκεί που έχω την απάντηση για να μην χανόμαστε)

   • kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 5:37 μμ #

    Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

    Σε αυτή την κυβέρνηση θα συμμετάσχει;;;; πε!

 11. IA Απρίλιος 8, 2013 στις 5:47 μμ #

  Ο ΠΓεωργιαδης έγραψε στο διαλογο
  …. Προβάλαμε την εργατική εξουσία και την εργατική κυβέρνηση παραιτημένοι από την πρόταση του 15ου. Ουσιαστικά θεωρήσαμε την κυβέρνηση του 15ου κυβέρνηση αστικής διαχείρισης!….
  Ο Π. Μεντρεκας του απαντά
  …Πού το βρήκε γραμμένο ότι το 15ο Συνέδριο έβαζε ως επιδίωξη του ΚΚΕ τη δημιουργία κυβέρνησης; Ούτε έβαζε, ούτε έλεγε ότι το ΚΚΕ θα έπαιρνε μέρος σε τέτοια κυβέρνηση, αν αυτή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις διαμορφωνόταν …
  Και
  Η κυβέρνηση για την οποία το 15ο Συνέδριο έλεγε ότι μπορεί να προκύψει, τι σχέση έχει με την κυβέρνηση που ο Π. Γεωργιάδης και άλλοι θεωρούν ότι έπρεπε το ΚΚΕ να προτείνει; Ποιες θεωρούν αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, στις οποίες έπρεπε το ΚΚΕ να απευθυνθεί προεκλογικά; Ας τις πουν με το όνομά τους.
  Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα του 15ου δεν γραφει ότι το ΚΚΕ επιδιώκει ή συμμετέχει σε μια τετοια κυβέρνηση. Σιγουρα παντως δεν πρότεινε μια τετοια κυβερνησης όπως γραφει ο Π.Γεωργιαδης Την θεωρει ένα ενδεχομενο
  Συνεπως και στην ουσια αλλά και με βάση τα γραπτά η αληθεια είναι με το μερος του Μεντρεκα

  • kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 5:52 μμ #

   εντάξει σε ρωτάω λοιπόν

   Σε αυτή την κυβέρνηση το ΚΚΕ θα συμμετάσχει;;;;

   Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

 12. IA Απρίλιος 8, 2013 στις 5:49 μμ #

  Η συμμετοχη στη μια κυβερνηση δεν συνεπαγεται συμμετοχη και στην αλλη
  Ειναι απλο

  • kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 5:52 μμ #

   οκ είναι απλό αλλά τι μου απαντάς δηλαδή; θα συμμετάσχει ή οχι στην αποπάνω;;;;;;

   • λαθραναγνώστης Απρίλιος 8, 2013 στις 7:01 μμ #

    Ας γίνει αυτή η κυβέρνηση ή ας πλησιάσει για να γίνει, και τότε το ΚΚΕ θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει επί πραγματικών δεδομένων.
    Αυτό είναι το νόημα των αποσπασμάτων από το πρόγραμμα του15ου.
    Δέσμευση πάντως εξ αρχής, για συμμετοχή σε τέτοια κυβέρνηση, δεν υπάρχει.
    Αν υπήρχε δέσμευση για συμμετοχή, δεν θα χρησιμοποιούταν όλο αυτό το πολύπλοκο φραστικό σχήμα που υπάρχει μέσα στο κείμενο.

 13. kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 7:38 μμ #

  Άρα λοιπόν το ΚΚΕ δεν επιδιώκει και δεν εργάζεται για την δημιουργία μιας κυβέρνησης ενώ θα έχει ξεκινήσει ήδη η επαναστατική διαδικασία και που θα είναι όργανο της λαικής εξουσίας που θα έχει την έγκριση του εργαζόμενου λαού και που θα προκύψει χωρίς κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όπου θα την χωρίζει τυπική απόσταση απο την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της Το κτο ΚΚΕ λες σε αυτή την περίπτωση θα αποφασίσει τότε και επί πραγματικών δεδομένων για το αν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση. Μάλιστα. Τι να πω….Εντυπωσιακή ερμηνεία για το πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

  • kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 7:48 μμ #

   Η αλλιώς εργάζεται και επιδιώκει μια κυβέρνηση που θα έχει προκύψει χωρίς κοινοβουλευτικές διαδικασίες αλλά δεν θα συμμετάσχει.

   καλά αρχίζει να γίνεται αστείο.

   • kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 7:53 μμ #

    εεε συγνώμη ΅εννοουσα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα συμμετάσχει΅

    🙂

   • λαθραναγνώστης Απρίλιος 8, 2013 στις 8:14 μμ #

    «6 Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας.»
    Κάνω ένα rephrase, προς διευκόλυνση σου:
    Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας, με την δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση.
    επιδιώκει……να συμβάλει
    όχι
    επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση.
    Αν ήθελε να πει αυτό το δεύτερο, θα έγραφε:
    Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, ΠΟΥ (ή η οποία) με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, ΘΑ συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας.

   • kraftwerkvs Απρίλιος 8, 2013 στις 8:19 μμ #

    Ξανά. Κάνω το ερώτημα και αν θέλεις απαντάς αλλιώς συνεχίζεις να υπεκφεύγεις…..

    Το ΚΚΕ θα εργασθεί για την δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης και θα συμμετάσχει σε αυτήν;

    Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

 14. γκεστ! Απρίλιος 8, 2013 στις 8:20 μμ #

  το κκε πάντως, σαν επαναστατικό κόμμα που είναι και όχι σκυλάκι του κυβερνητικού ευρω-καναπέ να γλείφει τα πόδια των αστών, όταν υπάρχει επαναστατική κατάσταση δεν επιδιώκει κυβέρνηση, επιδιώκει να γύρει η επαναστατική διαδικασία υπερ της εργατικής τάξης!να ενεργοποιηθούν τα φύτρα της εργατικής εξουσίας και να γενικευτούν την κρίσιμη στιγμή, να τσακιστεί μια για πάντα η αστική κρατική μηχανή!και θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις τακτικής που εξυπηρετούν αυτή τη στρατηγική, την εκάστοτε στιγμή!
  και άμα ξανακούσω κανέναν που έχει βαλθεί επί χρόνια να επιτίθεται στο κκε να λέει ότι υπερασπίζεται το ααδμ ως τη σωστή αντίληψη που τάχα το κκε εγκαταλείπει, πραγματικά θα φαρμακωθώ!είναι φοβερό πως κάθε γκρούπα παίρνει κεφάλι στην επίθεση στο κκε στην κατεύθυνση που βάζει ο αστικός τύπος και έχουν λυσσάξει από τις εκλογές και τώρα να λένε για κυβέρνηση!πάρ τε το χαμπάρι, το κκε καλά έκανε και δεν συμμετείχε στην «αριστερή κυβέρνηση» και ας έχασε και το ποσοστό του!αυτό που θα έχανε άμα έμπαινε θα ήταν αναστικατάστατο…κάτι που ο σύριζα και η ανταρσύα δεν είχαν ποτέ…δεσμούς αίματος με το λαό, εκτίμηση γιατί ήταν πάντα πρωτοπωρία και αταλάντευτο, το κόμμα της εργατικής τάξης.

 15. IA Απρίλιος 9, 2013 στις 7:50 πμ #

  Kraft
  η αρχικη σου θεση ειναι οτι υπαρχει μεταλλαξη της θεσης του ΚΚΕ. Αυτο δεν προκυπτει απο τα αποσπασματα που παραθετεις.
  Παρ’ολα αυτα συνεχιζεις και ψαχνεις απο τους σχολιαστες μια απαντηση σε μια ερωτηση που θετεις για να τεκμηριωσης την μεταλλαξη. Οποια απαντηση ομως κι αν παρεις (ναι ή οχι)θα ιναι καποιου σχολιαστη και οχι του προγραμματους του 15ου συνεδριου Συνεπως και παλι δεν θα μπορεσεις ν αποδειξεις την μεταλλαξη

  Το σωστο ειναι απλως να σταματησεις να ρωτας και να παραδεχτεις οτι ουτε μεταλλαξη θεσης υπηρξε αλλα και ο Μεντρεκας περιποιηθηκε τον Γεωργιαδη κατα πως του αξιζε.

  • kraftwerkvs Απρίλιος 9, 2013 στις 10:11 πμ #

   To σωστό είναι να σταματήσεις να υπεκφεύγεις και αγωνιωδώς να προσπαθείς να πετάξεις την μπάλα στην εξέδρα δίοτι αυτό δείχνει ότι βρίσκεσαι σε αδυναμία να απαντήσεις στην ερώτηση είναι οκ βέβαια, απέφυγα να το επισημάνω απο χθές για να μην νίωθεις στριμωγμένος αλλά απο αυτό το σημείο μέχρι να νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις κακής ποιότητας συνδικαλισμό είναι άλλο.

   Θέμα νο1 στο πρόγραμμα δεν γίνεται αναφορά για την περίπτωση μιας κυβέρνησης (αυτά γράφω στο αρχικό σχόλιο διάολε) αλλά δύο και λέω ότι και στην πρώτη περίπτωση και στην δεύτερη δεν αναφέρει για συμμετοχή εσύ λοιπον ΙΑ τι ισχυρίζεσαι ότι ενώ:

   Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

   το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει;;;;;;

   πές μου λοιπόν εδώ θα συμμετάσχει ή όχι;;;

 16. Υ Απρίλιος 9, 2013 στις 10:08 πμ #

  Καλά μιλάμε πάτε για Νόμπελ Σοφιστείας οι υπερασπιστές του Γοντικισμού-Μεντρεκισμού και των θέσεων του 19ου εδώ μέσα.

  Το πρόγραμμα του 15ου έβαζε δύο πιθανούς δρόμους για την αντι-ιμπεριαλιστική κυβέρνηση. Είναι το άκρον άωτον της πολιτικής δειλείας (για να μην πω θρασυδειλείας) το να λέγεται ότι το «ΚΚΕ δεν είπε ότι θα συμμετάσχει».

  Υπενθύμιση: O Kraft δεν είναι ΝΑΡ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  (αν και ελπίζω σύντομα να έχουμε το Μέτωπο που χρειάζεται ο λαός μας με όλες τις αντιιμπεριαλιστικές, πραγματικά ριζοσπαστικά αριστερές, αντισεχταριστικές, αντικαπιταλιστικές και κομμουνιστικές δυνάμεις)

  • kraftwerkvs Απρίλιος 9, 2013 στις 10:17 πμ #

   Υ το χειρότερο είναι ότι μια ολοκληρη γενιά κομμουνιστών διαπαιδαγωγείται με τέτοιες αντιλήψεις

  • λαθραναγνώστης Απρίλιος 9, 2013 στις 10:25 πμ #

   Βλέπεις εσύ κανέναν από αυτούς τους δυό δρόμους να είναι ανοιχτός?
   Όπως είχα πει και σε προηγούμενο σχόλιο, μιλάμε επί υποθετικού. Αυτή τη στιγμή ΔΕΝ υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες να μπορεί να γίνει ένα τέτοιο Μέτωπο. Αυτή την αντικειμενική πραγματικότητα αναγνωρίζει το καινούργιο πρόγραμμα και ξεκαθαρίζει εντελώς τα πράγματα.

 17. kraftwerkvs Απρίλιος 9, 2013 στις 10:29 πμ #

  Το άρθρο μετατράπηκε σε ένα μνημείο υπεκφυγής εγώ δεν έχω να πρσοσθέσω κάτι άλλο, αυτά που έχουν γραφεί είναι αρκετά για να βγάλει όποιος θέλει συμπεράσματα.

 18. IA Απρίλιος 9, 2013 στις 1:08 μμ #

  Υ και καρφτ μετρεπεται τις επιθυμιες σας σε προγραμμα του ΚΚΕ
  Το χειροτερο παρερμηνευεται το προγραμμα του ΚΚΕ για να στηριξεται την κατηγορια ότι δηθεν το ΚΚε παραβιασε το προγραμμα του. Ουτε το ένα ισχυει ουτε το άλλο
  Το προγραμμα του 15ου δεν μιλα συγκεκριμενα για συμμετοχη του ΚΚΕ σε κυβερνηση που θα προκυψει από αστικες εκλογες
  Ουτε τον Ιουνη του 2012 υπηρξε το ενδεχομενο ΑΑΔΜ κυβερνησης όχι μονο από το εκλογικο αποτελεσμα αλλα γιατι ο Συριζα δεν είναι εναντια ουτε στον ιμπεριαλισμο ουτε στα μονοπωλια
  Όλα τα’αλλα είναι φτηνη αντιΚΚΕ προπαγανδα

  • kraftwerkvs Απρίλιος 9, 2013 στις 1:49 μμ #

   Το ΚΚΕ θα εργασθεί για την δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης και θα συμμετάσχει σε αυτήν;

   Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

  • kraftwerkvs Απρίλιος 9, 2013 στις 2:02 μμ #

   επίσης αν συνεχίζεις να λες τα ίδια και να μην απαντάς τα σχόλια δεν πρόκειται να δημοσιευθούν γιατί καταλαβαίνω ότι το κάνεις για να αποπροσανατολίσεις

 19. Y Απρίλιος 9, 2013 στις 2:14 μμ #

  Πολύ απλά λέτε ότι το πρόγραμμα του 95 έλεγε ότι το ΚΚΕ δε θα συμμετέχει στην κυβέρνηση που ταυτίζεται με την εξουσία της εργατικής τάξης.

  Πείτε λοιπόν γιατί μας σκάσατε.

  • G Απρίλιος 9, 2013 στις 3:36 μμ #

   Κάθε βήμα ενός πραγματικού κινήματος είναι περισσότερο σημαντικό από μια ντουζίνα προγράμματα.

 20. Υ Απρίλιος 11, 2013 στις 9:45 πμ #

  «η γραμμή συμμαχίας του 15ου και 19ου συνεδρίου είναι η η ίδια», Αλέκα Παπαρήγα τώρα στο Συνέδριο (ή αλλιώς βαφτίζοντας το κρέας, ψάρι)

  • λαθραναγνώστης Απρίλιος 11, 2013 στις 9:50 πμ #

   Εγώ, βλέπω την εικόνα αλλά επειδή είμαι στο γραφείο, δεν μπορώ να βάλω ήχο. Θα την ακούσω το βράδυ στον 902.

 21. λαθραναγνώστης Απρίλιος 11, 2013 στις 1:47 μμ #

  Παπαρήγα ……gambler!!

  «Παπαρήγα: Δεν άνοιξε τα χαρτιά της ακόμα…..»
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=202991&catid=9

 22. λαθραναγνώστης Απρίλιος 11, 2013 στις 6:10 μμ #

  http://www.antinews.gr/2013/04/11/212026/
  Όχι ότι συμμερίζομαι αυτά που λέει η ΝΔ και το antinews, αλλά οι τύποι αυτοί εκεί πέρα στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι εντελώς αδίσταχτοι να υποδυθούν ακόμα και τους Τουπαμάρος, τους Φενταγίν, το FARC και όποιοδήποτε άλλο επαναστατικό κίνημα προκειμένου να φτιάξουν το πολιτικό τους προφίλ.
  Τελικά όντως,….έχουν αυτοί οι τύποι οποιαδήποτε αναστολή?

 23. Y Απρίλιος 13, 2013 στις 10:48 μμ #

  «Το 19ο Συνέδριο υπερψήφισε ομόφωνα το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος, το νέο Καταστατικό και την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου.» http://www.902.gr/eidisi/19o-synedrio-kke/14414/oloklirothike-i-syzitisi-kai-i-psifoforia-gia-1o-thema-toy-19oy

 24. Υ Απρίλιος 14, 2013 στις 12:33 πμ #

  «οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται με βάση το χρονοδιάγραμμα» αλλά τελικά…
  http://902.gr/eidisi/politiki/14427/oloklirothikan-oi-ergasies-toy-19oy-synedrioy-toy-kke

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: