Διαδήλωση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων σήμερα στις Βρυξέλλες

7 Φεβ.

DSC09205

Κι εκεί τους λένε «τεμπέληδες» και «βάρος». Το 2012 μείωσαν κατά 1.463 τις θέσεις εργασίας και κατά 1.156 ευρώ τους ετήσιους μισθούς. Ένας νέος δημόσιος υπάλληλος ξεκινά με 1.300 ευρώ δηλαδή 100 ευρώ πάνω από το βασικό μισθό. Η μεταρρύθμιση του υπουργού Bogaert θέλει να πετσοκόψει κι άλλο μισθούς και θέσεις, ενώ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις στις φυλακές και στη δίωξη της φοροδιαφυγής. Φλαμανδοί και γαλλόφωνοι ένωσαν τις φωνές τους σήμερα ενάντια σ’αυτή τη μεταρρύθμιση. Είναι τα προεόρτια της γενικής απεργίας στις 21 Φλεβάρη μια μέρα μετά την ελληνική.

DSC09233

Στη σημερινή τους διαδήλωση οι Βέλγοι δημόσιοι υπάλληλοι δε ξέχασαν τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό. Μετα ίδια προπαγανδιστικά τερτίπια προσπαθούν οι καπιταλιστές και η ΕΕ να μας ρίξουν στο καναβάτσο.
Οι  γενικές απεργίες πρέπει να πετύχουν τόσο στην Ελλάδα στις 20/2 και στο Βέλγιο στις 21/2 για να ηττηθούν παντού οι πολιτικές της ΕΕ.

DSC09252

Περισσότερες φωτό εδώ

Περισσότερες πληροφορίες (στα γαλλικά) εδώ κι εδώ

Advertisements

60 Σχόλια to “Διαδήλωση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων σήμερα στις Βρυξέλλες”

 1. Υ Φεβρουαρίου 8, 2013 στις 12:15 μμ #

  Απεργία σε εργοστάσια της Κόκα Κόλα σε Ελλάδα και Γερμανία http://www.antarsya.gr/node/1037

  • Κάρολος Φεβρουαρίου 13, 2013 στις 2:30 πμ #

   Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέει : «Η ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 3Ε επί δεκαετίες απολαμβάνει προνόμια από τη νομοθεσία και όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις έχοντας τεράστια κερδοφορία ακόμα και σε εποχές κρίσης»
   Άλλα λένε οι ισολογισμοί της εταιρείας.
   Από ποια πηγή προκύπτει η «τεράστια κερδοφορία»;

   • Κάρολος Φεβρουαρίου 13, 2013 στις 2:37 πμ #

    Επίσης δεν ξέρω αν η Ελβετία είναι «φορολογικός παράδεισος», ή όχι, πάντως η μεταφορά της έδρας θα γίνει, γιατί η εταιρεία που θα αντικαταστήσει την 3Ε ως μητρική του Ομίλου είναι ελβετική και προφανώς η έδρα της είναι στην Ελβετία.
    Από ότι διάβασα, αυτό γίνεται για να μπορέσει η μετοχή της νέας εταιρείας να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, οπότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα πάψει η διαπραγμάτευσή της στο ΧΑΑ.

   • λαθραναγνώστης Φεβρουαρίου 13, 2013 στις 9:15 πμ #

    Αχ τη κακομοίρα την Coca Cola!!!
    Αδικήθηκε βάναυσα!!

   • Κάρολος Φεβρουαρίου 13, 2013 στις 11:11 πμ #

    Άκου να δεις λαθραναγνώστη,
    το θέμα είναι αρκετά σοβαρό ώστε να μη συγχωρούνται καλαμπουράκια. Αν αντί για «τεράστια κερδοφορία», η εταιρεία έχει ζημιές, σημαίνει ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την ανακοίνωσή της εξαπατά τον ελληνικό λαό και πρώτα-πρώτα τους ίδιους τους εργάτες της εταιρείας και τους εξωθεί σε αγώνα που είτε είναι καταδικασμένος σε αποτυχία, είτε θα έχει σαν τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης.
    Αλλά, το θέμα είναι γενικότερο : μπορεί μια οργάνωση που θέλει να είναι της αριστεράς, να στηρίζει την πολιτική της σε ψέματα; Τι διαφέρει τότε από τις οργανώσεις και τα κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς;
    Και για να μη νομίζεις ότι απλώς ηθικολογώ, θα το τοποθετήσω σε ρεαλιστική βάση. Η πραγματικότητα είναι με το μέρος του σοσιαλισμού και όχι του καπιταλισμού. Μόνο οι αστοί έχουν συμφέρον να την κρύβουν από τους εργαζόμενους, ενώ τους εργαζόμενους εξυπηρετεί η αλήθεια για την πραγματικότητα. Από την άλλη μεριά, μόνο όταν ξέρουν την αλήθεια οι εργαζόμενοι μπορούν να νικήσουν τους αντιπάλους τους, αλλιώς μπορεί να γίνουν πιόνια στα χέρια οποιουδήποτε πολιτικού θα θέλει να τους χρησιμοποιήσει για τους δικούς του σκοπούς.
    Θα μου πεις (και με το δίκιο σου) ότι οι σκοποί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ή οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης ή κόμματος της αριστεράς) είναι αγνοί και θέλουν το καλό των εργαζόμενων. Πρώτα-πρώτα, δεν μπορούμε να βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά για κανέναν και δεύτερο, όσο καλούς σκοπούς και να έχεις, μπορεί να κάνεις λάθος, είτε να χρησιμοποιείς ανεπίτρεπτες μεθόδους, που τελικά βλάπτουν το κίνημα των εργαζομένων. Όταν μάλιστα τους παρακινείς σε άκαιρους αγώνες που είναι σίγουρο ότι θα ηττηθούν, αγγίζεις τα όρια της προβοκάτσιας.
    Δεν ξέρω αν είσαι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή, αν μπορείς να απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσα στον Υ για τις πηγές από τις οποίες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντλεί την πληροφόρησή της για την «τεράστια κερδοφορία», αλλιώς ας περιμένουμε την απάντηση του ίδιου.

   • λαθραναγνώστης Φεβρουαρίου 13, 2013 στις 11:35 πμ #

    Ο μέχρι τώρα κανόνας, είναι ότι επιχειρήσεις σαν την Κοκα Κόλα, κλείνουν, ή μάλον μεταφέρονται, όταν δεν έχουν τα αναμενόμενα υπέρογκα κέρδη.
    Οι εργαζόμενοι, δεν μπορούν να μπουν στο «τριπάκι» κέρδη ή ζημιές της επιχείρησης. Είναι έργαζόμενοι και όχι συνέταιροι. Όπως δεν έχουν μερίδιο στα διανεμόμενα κέρδη, έτσι δεν μπορούν να δέχονται να τους επιμερίζεται η ζημιά.
    Lies, lies and statistics λένε οι Εγγλέζοι. Γι αυτό, κράτα μικρό καλάθι για τους ισολογισμούς που δημοσιεύονται.
    «Άκαιροι αγώνες??!!» Ειδικά σημερά?

   • Υ Φεβρουαρίου 13, 2013 στις 12:29 μμ #

    Μ’αρέσει πάντως ρε μούργο του γνωστού παραρτήματος της ασφάλειας που λέγεται ΟΑΚΚΕ (ξέρω ξέρω δεν είσαι μέλος ΙοΙ) που ενώ είσαι και πολυ φιλοευρωπαίος κι έτσι αμά λάχει ναούμε δε συγκινήσαι από κάτι το καταπληκτικό που συνέβη – έστω για μια μέρα, που είναι η αρχή – σ’αυτή την περίπτωση και είναι ο κοινός αγώνας εργατών σε Ελλάδα και Γερμανία.

    Εγώ στο ριπορτ του 2011 σελ. 3
    http://www.coca-colahellenic.com/investorrelations/annualreports/
    βλέπω ότι είχαν και γαμώ τα κέρδη.
    Ένας φίλος οικονομολόγος με πληροφορεί ότι «για όποιον ξέρει να διαβάζει Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IFRS) θα δει ότι η Coca Cola- 3E είχε λειτουργικό κέρδος για το 2011 197 εκατομμύρια Ευρώ»

    Όπως λέει και ο Λαθρά βέβαια ακόμα και ζημία να είχε αυτό δε σημαίνει ότι οι εργάτες πρέπει να δεχτούν τις υπεργολαβίες, το stand-by κλπ. Το να λέει κάποιος (έστω και ασφαλίτης) ότι πρέπει να κάνουν αυτό στο όνομα του Λένιν και του Μαρξ είναι τουλάχιστον ύβρις.

   • kraftwerkvs Φεβρουαρίου 13, 2013 στις 12:39 μμ #

    ωραία το δικό σου εργατικό κίνημα θα κινείται με βάση του ισολογισμούς της εταιρίας

    το δικό μας κινείται με βάση τις ανάγκες του εργαζόμενου για να επιζήσει

    έχεις έστω και στο ελάχιστο γνώση πως βγαίνουν οι ισολογισμοί σε μια εταιρία;
    ενδεικτικά θα σου πω ότι μια εταιρία με τεράστια κέρδη μπορεί κάλλιστα να εμφανίζει ζημιές και αυτό με ενα εκατομμύριο και έναν τρόπους.

   • λαθραναγνώστης Φεβρουαρίου 13, 2013 στις 12:47 μμ #

    Κτηνωδία!
    «………..
    Προχωρά ωστόσο στις μαζικές απολύσεις, γιατί τα αυξημένα τριμηνιαία κέρδη της… είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη, τα οποία οι αναλυτές υπολόγιζαν σε 1,63 δισ. ευρώ.
    ………..»

    http://www.902.gr/eidisi/oikonomia/9354/ing-2400-apolyseis-para-ta-ayximena-kerdi-poy-simeionei

   • kraftwerkvs Φεβρουαρίου 13, 2013 στις 12:57 μμ #

    Στο τελος η εργατική τάξη θα σας συντρίψει, καταλαβαίνω ότι έχεις την ψευδαίσθηση ότι η προσωρινή νίκη της κυβέρνησης σου θα είναι μόνιμη αλλά αυταπατάσαι φίλτατε,

    εν τούτοις θα σου πρότεινα για να χτυπήσεις το σαμποτάζ τον ρωσόδουλων να ηγηθείς εκτρατείας,όπου θα καταναλώνετε μαζικά κοκα κόλες μπας και ανεβουν τα κέρδη της 3Ε, μπορείς να το κάνεις σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ και θα είσαι και ακτιβιστής.

 2. Υ Φεβρουαρίου 8, 2013 στις 1:23 μμ #

  Ένας Βέλγος εργάτης της Arcelor Mittal με προσωρινό συμβόλαιο έχασε την όραση του από το ένα μάτι, λόγω πυροβολισμού με flash-ball της γαλλικής αστυνομίας που εμπόδιζε τους εργάτες να πλήσιάσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι ντροπή για όλους τους υποστηρικτές του τερατώδους οικοδομήματος της ΕΕ. http://www.humanite.fr/social-eco/arcelormittal-un-manifestant-belge-perd-lusage-dun-514750

  • Κάρολος Φεβρουαρίου 10, 2013 στις 10:37 πμ #

   Η λύσσα κατά της ΕΕ (τι σχέση έχει ο τραυματισμός του εργάτη με τη «ντροπή» που μας σερβίρεις;) απορρέει από το ότι οι δύο μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ και Ρωσία) δε θέλουν τη δημιουργία τρίτης δύναμης (ειδικά αν ποτέ γίνει πραγματικότητα ο Ευρωστρατός), που θα ήταν εμπόδιο στα κοσμοκρατορικά τους σχέδια.

   • Υ Φεβρουαρίου 10, 2013 στις 7:18 μμ #

    Τι τι σχέση έχει ρε ασφαλίτη? Η ΕΕ έδινε επιδοτήσεις, στο Μιττάλ, η ΕΕ απαγορεύει την εθνικοποίηση, η ΕΕ έχει σχέδιο κατά της ριζοσπαστικοποίησης, η ΕΕ συντονίζει την ένταση της καταστολής, οι εργάτες χτυπήθηκαν για να μην πλησιάσουν το Ευρωκοινοβούλιο. Γελοίε.

   • kraftwerkvs Φεβρουαρίου 13, 2013 στις 8:22 πμ #

    Μάλιστα, η ΕΕ δεν είναι ιμπεριαλιστική δύναμη, σωστά. Επίσης να συμπληρώσω -συμφωνόντας με τον Κάρολο,Βλαδίμηρο- ότι η ΕΕ οφείλει να κατευθυνθει προς την δημιουργία του ευρωστρατού γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να δώσει την μάχη για την εθνική της ανεξαρτησία, το ψευτοΚΚΕ αν πραγματικά ήταν επαναστατικό κόμμα θα ήταν το πρώτο που θα στελέχωνε τον ευρωστρατό για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία της ΕΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί καπιταλιστικά και να φτάσει στο μονοπωλιακό στάδιο για να κάνουμε επανάσταση με τον Κάρολο Βλαδίμηρο μεγάλο μας τιμονιέρη.

 3. Υ Φεβρουαρίου 8, 2013 στις 3:31 μμ #

  Eνώ εμείς εδώ στο Γκράνμα τσακωνόμαστε με κάτι γελοίoυς όπως ο Ένας, η Τυνησία είναι σε γενική απεργία και κηδεύει στο σύντροφο Chokri Belaid του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας. Η απάντηση πρέπει να είναι Λαϊκά Μέτωπα παντού για να τελειώνουμε με τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-21381520

  • Κάρολος Φεβρουαρίου 11, 2013 στις 12:10 μμ #

   Για τον Υ
   Άκου να δεις, ανταρσιακό αναρχάκι : να λες ασυναρτησίες αλλά με μέτρο. Εγώ ρωτάω τι σχέση έχει ο πυροβολισμός του εργάτη με το ότι πρέπει να ντρέπεται όποιος υποστηρίζει την ΕΕ κι εσύ μου απαντάς ότι «οι εργάτες χτυπήθηκαν «για να μην πλησιάσουν το Ευρωκοινοβούλιο». Δηλαδή, αν δεν υπήρχε η ΕΕ, η γαλλική αστυνομία θα αντιδρούσε διαφορετικά; Θα έριχνε ροδοπέταλα στους διαδηλωτές που θα ήθελαν να επιτεθούν σε κάποιο δημόσιο κτίριο; Με τη δική σου λογική, αν π.χ., οι ΠΑΜΕίτες προστατέψουν την Παπαρήγα από μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θέλουν να της πετάξουν γιαούρτια, θα έπρεπε να ντρέπεται κάποιος να δηλώνει ότι είναι υποστηρικτής του ΚΚΕ.
   Αλλά έχεις και άλλο συντριπτικό «επιχείρημα» : «η ΕΕ συντονίζει την ένταση της καταστολής». Ας αφήσουμε κατά μέρος το ότι κανείς, όσο σατανικές ικανότητες και αν έχει, δεν μπορεί να «συντονίσει» καμιά «ένταση» (και επομένως ούτε την ένταση της καταστολής) και ας δούμε τα υπόλοιπα. Από πού προκύπτει ότι η ΕΕ «συντονίζει»; Από το απλό γεγονός ότι μας διαβεβαιώνεις γι’ αυτό. Γιατί. βέβαια, μετά τα ξεκάρφωτα περί «επιδοτήσεων», «εθνικοποιήσεων» και «ριζοσπαστικοποίησης», που δεν έχουν καμιά σχέση με τον τραυματισμό του εργάτη, χρειαζόταν μια γεφυρούλα για να φτάσουμε στο συγκεκριμένο επεισόδιο.
   Ας δούμε τώρα και τις ξεκάρφωτες κατηγορίες κατά της ΕΕ.
   Η ΕΕ έκανε το θανάσιμο αμάρτημα και έδινε επιδοτήσεις στη Μιτάλ, αντί να την εθνικοποιήσει!!! Και όχι μόνο αυτό, αλλά, απαγόρευσε την εθνικοποίηση! Ο «Υ» ξέχασε ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί. Στην Ελλάδα που ο μακαρίτης ο Αντρέας έκανε ένα σωρό εθνικοποιήσεις, με τα γνωστά αποτελέσματα, θα έπρεπε να είναι κανένας πιο προσεχτικός στο θέμα αυτό. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όμως, διακατέχεται (όπως και όλη η «αριστερά») από τη «δεισιδαιμονική πίστη στο κράτος», που ειρωνευόταν ο Μαρξ. Κρατικοποίηση να γίνει και τότε ξεχνιέται ότι την κάνει το αστικό κράτος, που βγάζει μάτια διαδηλωτών (ας είναι και με το «συντονισμό» της ΕΕ), αρκεί να στρωθεί ο δρόμος για την κυριαρχία του «υπαρκτού», που τα είχε όλα κρατικοποιημένα και έδινε τέτοιες απολαβές στο πόπολο, που, όπως είπε χαρακτηριστικά κάποιος «εμείς κάναμε πως δουλεύαμε κι αυτοί έκαναν πως μας πληρώνουν».
   Για τη «ριζοσπαστικοποίηση» δεν μπορώ να γράψω τίποτα, γιατί δεν καταλαβαίνω τι εννοείς (ελπίζω να μην εννοείς ότι δεν τους αφήνουν να διαβάζουν Ριζοσπάστη).
   Βλέπω, όμως, ότι κάνεις τελείως γαργάρα τα σχετικά με το ρόλο μιας Ενωμένης Ευρώπης, που θα χάλαγε τη σούπα στις δύο παγκόσμιες δυνάμεις τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η δημιουργία ενός ισχυρού αντίπαλου δε θα όξυνε τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, δίνοντας την ευκαιρία στο προλεταριάτο των διάφορων χωρών να τις εκμεταλλευτεί προς όφελός του;
   Επιτρέπεται να σε τσιγκλάει ένας «ασφαλίτης» και να σου θυμίζει το Λένιν κι εσύ ένας πούρος αντιϊμπεριαλιστής να σφυρίζεις αδιάφορα;
   Η λύσσα κατά της ΕΕ, δηλαδή, κατά της ένωσης των μεμονωμένων κρατών σε ένα μεγάλο και ισχυρό κράτος (ιδεώδες πάντα του μαρξισμού – με τη μοναδική επιφύλαξη, να γίνεται εθελοντικά και όχι με βίαιες προσαρτήσεις) μόνο ένα σκοπό επιδιώκει : να μείνουν απερίσπαστες οι δύο μεγάλες δυνάμεις στο μεταξύ τους πόλεμο για την παγκόσμια ηγεμονία. Τα υπόλοιπα περί «συντονισμού της έντασης της καταστολής», περί του ότι η ΕΕ θα είναι καπιταλιστική, ιμπεριαλιστική και όλα τα άλλα φοβερά και τρομερά δεινά που θα επιφέρει στους λαούς και το εργατικό κίνημα, είναι μια ανόητη προπαγάνδα που προσπαθεί να φτιασιδώσει τον ανομολόγητο σκοπό.

   • λαθραναγνώστης Φεβρουαρίου 11, 2013 στις 1:34 μμ #

    Κάρολε, δεν «παίζεσαι» με τίποτα!
    Τόσο πολύ ανάποδη ανάγνωση του Μαρξισμού – Λενινισμού, πρώτη φορά μου έχω συναντήσει.
    Η Ν.Δ, σε χρειάζεται επιγόντως. Μαζί με τον Φαήλο, θα κάνατε ένα εκπληκτικό ιδεολογικό δυδιμο!

   • Βλαδίμηρος Φεβρουαρίου 12, 2013 στις 1:40 πμ #

    Ρε λαθραναγνώστη,
    εντάξει εγώ έχω κάνει ρεκόρ στην ανάποδη ανάγνωση του μαρξισμού-λενινισμού, εσύ που τα ξέρεις από την καλή, γιατί δεν απαντάς σε ένα (αριθμός 1!) από αυτά που λέω, για να με φέρεις στα ίσα μου;

   • Υ Φεβρουαρίου 13, 2013 στις 10:10 πμ #

    H Πρωτοβουλία της ΕΕ για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης http://europa.eu/rapid/press-release_IP-11-1011_el.htm

    Παραδείγματα συντονισμού της καταστολής (που ενταντικοποιείται)
    http://www.eurogendfor.org/

    http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/police-cooperation/index_en.htm

 4. IA Φεβρουαρίου 10, 2013 στις 8:20 μμ #

  Y δενβλεπω να εβγαλες κανενα μαθημα απο το μετωπο με τους ισλαμιστες σε Τυνησια Αιγυπτο και Λιβυη Διαβασε και λιγο Παπακωνσταντινου στη Καθημερινη πριν απο 2 χρονια για τις ελπιδες που εφερνε μαζι της η Αραβικη Ανοιξη. Ελπιδες που καταληγουν σε δολοφονιες αγωνιστών.
  Ιδιο μετωπο ψαχνεις εσυ και η Ανταρσυα με αυτους που μας εφεραν σ αυτο το χαλι στην Ελλαδα

  • Κάρολος Φεβρουαρίου 12, 2013 στις 1:43 πμ #

   Μην παρεξηγήσεις το Κάρολος-Βλαδίμηρος. Τα χρησιμοποιώ εναλλακτικά για να δηλώσω μαρξιστής-λενινιστής.

 5. Υ Φεβρουαρίου 10, 2013 στις 8:53 μμ #

  είσαι καραγκιόζης αγαπητέ. Ένας μισάνθρωπος γελοίος. Οι ηρωικές εξεγέρσεις τόσο του τυνησιακού όσο και του αιγυπτιακού λαού συνεχίζονται με εκατοντάδες νεκρούς στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Ο αγώνας αυτός φυσικά και φέρνει ελπίδες. Η δικιά σας μιζέρια αντιθέτως και η καταδίκη στην πράξη κάθε αγώνα που δεν κάνετε εσείς φέρνει μόνο απογοήτευση και σιχαμάρα.

 6. IA Φεβρουαρίου 10, 2013 στις 8:56 μμ #

  καλυτερα καραγκιοζης παρα στο ιδιο στρατοπεδο με ισλαμιστες και αλλα κατακαθια (τυπου μπαλασοπουλου, φωτοπουλου κλπ)

 7. Υ Φεβρουαρίου 10, 2013 στις 9:00 μμ #

  δεν εχείς ιδέα για τι πράγμα μιλάς ρε χλέτζουρα. Το μέτωπο που συμμετέχουν και οι κομμουνιστές στην Τυνησία (που δώσαν τιτάνιους εργατικούς αγώνες στη Γκάφσα) είναι σε ανειρήνευτη πάλη με τους ισλαμιστές. Από κει και πέρα δε θα σου ζητάγαν την άδεια σου για να ανατρέψουν τη δικτατορία του Μπεν Άλι. Ο Λένιν είχε πει ότι συμμαχούμε και με το διάολο κατα καιρούς, αλλά εσείς έχετε παραιτηθεί κι από το Λενινισμό κι από την πολιτική.

 8. IA Φεβρουαρίου 10, 2013 στις 9:13 μμ #

  το προβλημα σου ειναι οτι τον Λενιν μονο απο τσιτατα τον ξερει
  Συμμαχουμε με το διαβολο οχι για να φερουμε αυτον στην εξουσια

 9. Υ Φεβρουαρίου 10, 2013 στις 10:04 μμ #

  ναι έπρεπε να κάτσουν υπό τον Μπεν Άλι. Σίγουρα αυτό θα τους συμβούλευε ο Λένιν. Χλέτζουρα.

 10. IA Φεβρουαρίου 11, 2013 στις 8:47 πμ #

  αρα προτιμησαν απο τον εναν κακο να γινουν σκαλακι για τον αλλο. Εκτος κι αν ο Μπεν Αλι ειναι ο τσαρος αλλα τοτε η εθνικοαπλευθερωτικη επανασταση στην Τυνησια δεν εγινε ποτε ουτε το 1956 εδιωξαν τους Γαλλους ουτε το 1957 εδιωξαν τον βασιλια
  Ωραιοι επαναστατες ειστε παντα σερνεστε πισω απο μια μεριδα του κεφαλαιου

 11. Υ Φεβρουαρίου 11, 2013 στις 10:47 πμ #

  Άρα λοιπόν για σένα έπρεπε να κάτσουν με τον Μπεν Άλι μέχρι τηρούνται οι προϋποθέσεις για σοσιαλιστική επανάσταση. Και το ΚΚ δεν έπρεπε να σχηματίσει το μέτωπο από το οποίο είναι και ο δολοφονημένος. Έπρεπε να βάλουν σαν όρο τη συμφωνία με τις θεωρητικές απόψεις τους για το σοσιαλισμό όπως κάνει το ΚΚΕ. Εκεί μας φέρνει ο σεχταρισμός, να βλέπουμε φθόνο και μίσος, στην ουσία, τον ηρωϊκό αγώνα ενός λαού. Να χάνουμε τη ψυχή μας ως κομμουνιστές.

 12. Υ Φεβρουαρίου 11, 2013 στις 11:31 πμ #

  Τετάρτη: πανευρωπαϊκή απεργία στην Arcelor Mittal
  http://www.steelguru.com/international_news/Workers_strike_at_ArcelorMittal_European_sites/301126.html

 13. IA Φεβρουαρίου 11, 2013 στις 12:26 μμ #

  μου φαινεται οτι τα εχεις λιγο χαμενα
  και τον Αλιεντε ο ‘λαος’ της κατσαρολας τον εδιωξε και οι Σαντινιστας έχασαν την εξουσια χανοντας τις εκλογες Και οι ισλαμιστες στο λαο βασιζονται και καταφερνουν και κινητοποιουν,
  Αλλα τι να περιμενεις απο την ανταρσυα που συμμετεχει στις αντιφασιστικες πρωτοβουλιες του Καμινη (19/1) του ιδιου Καμινη που οι μπατσοι τους εστειλαν στον αλλο κοσμο ενανα σενεγαλεζο βιοπαλαιστη
  Το μετωπο με τον εχθρο στο λεγικο το λενε προδοσια

 14. Υ Φεβρουαρίου 11, 2013 στις 2:34 μμ #

  Θα εγκαλέσει το ΚΚΕ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αντιφασιστική δράση? Το θράσος έχει τα όρια του.

  • Κάρολος Φεβρουαρίου 15, 2013 στις 3:59 πμ #

   Για τον «Υ»
   Από τα 3 λινκ που δίνεις, το πρώτο, που το τιτλοφορείς «πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης» είναι κατά της τρομοκρατίας. Στο κείμενο γράφεται κατά λέξη : «για την πρόληψη της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης ατόμων για τρομοκρατικές ενέργειες». Εδώ προφανώς «ριζοσπαστικοποίηση» εννοείται η αναρχία. Τώρα το κατά πόσο οι αναρχικοί μπορούν να θεωρηθούν «ριζοσπάστες» είναι άλλη ιστορία. Για να σε πειράξει αυτή η πρόθεση, να υποθέσω ότι είσαι υπέρ της τρομοκρατίας;
   Τα άλλα 2 λινκ, που τα δίνεις για να δούμε «παραδείγματα συντονισμού της καταστολής (που εντατικοποιείται)», το πρώτο αφορά τη δημιουργία σώματος χωροφυλακής και το δεύτερο αστυνομική συνεργασία.
   Και τα δύο, επομένως, δεν αποδεικνύουν ούτε κανένα συντονισμό της καταστολής, ούτε εντατικοποίησή της. Υποθέτω ότι αυτό το σώμα της χωροφυλακής πρόκειται να αντικαταστήσει τις διάφορες εθνικές αστυνομίες των χωρών-μελών της ΕΕ, όταν θα γίνει ενιαίο κράτος. Το ίδιο ισχύει και για την αστυνομική συνεργασία. Οι εθνικιστές, οι οποίοι είναι κατά της ΕΕ, μένουν κολλημένοι στα εθνικά κράτη και δε θέλουν να καταλάβουν ότι πρόθεση της ΕΕ είναι να γίνει ένα ενιαίο κράτος, οπότε δε θα υπάρχουν χωριστά Σώματα Ασφαλείας και Στρατός.
   Ο «συγχρονισμός της καταστολής» είναι απλά η λειτουργία ενός ενιαίου σώματος, που θα δρα μέσα στα σύνορα της ΕΕ, ακριβώς όπως δρουν σήμερα οι εθνικές αστυνομίες ή χωροφυλακές.
   Όσο για την «εντατικοποίηση», μάλλον δεν προκύπτει από πουθενά.

   • λαθραναγνώστης Φεβρουαρίου 15, 2013 στις 7:47 πμ #

    Πάντως Κάρολε, θα πρέπει να λυπήθηκες πολύ που οι Ναζί δεν κατόρθωσαν την πολυπόθητη καπιταλιστική ολοκλήρωση και δεν θέλεις με κανέναν τρόπο να αποτύχουν και οι επίγονοί τους.

 15. Κάρολος Φεβρουαρίου 15, 2013 στις 1:45 μμ #

  Βρε λαθραναγνώστη,
  αναρωτήθηκες ποτέ γιατί είσαι κατά της ΕΕ. Αναρωτήθηκες ποτέ, αν όλα αυτά που σου λένε, έχουν καμιά βάση στο μαρξισμό, ή είναι απλώς η ιδεολογία του μικροαστού εθνικιστή, ντυμένη (και όχι και τόσο έξυπνα) με αντικαπιταλιστική ή αντιϊμπεριαλιστική φορεσιά; Αναρωτήθηκες ποτέ αν ο Μαρξ και ο Λένιν ήταν υπέρ των μεγάλων κρατών ή υπέρ των μικρών; Αν ήταν υπέρ της παγκοσμιοποίησης ή κατά; Νομίζεις ότι όταν ο Λένιν μιλούσε για την αυτοδιάθεση των εθνών, το έκανε γιατί ήταν υπέρ του εθνικού απομονωτισμού;
  Χρησιμοποιείς τον όρο-καραμέλα του ΚΚΕ «καπιταλιστική ολοκλήρωση», που νομίζω δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τους κλασικούς του μαρξισμού, αλλά, μάλλον τον λανσάρισε ο Κώστας ο Κάππος. Αν δε σου κάνει κόπο εξήγησε τι εννοείς γιατί νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά. Υποψιάζομαι ότι οι μαρξιστές μάλλον δεν πρέπει να είναι αντίθετοι.
  Πολλοί έχουν μάθει μόλις ακούσουν κάτι να συνοδεύεται από το επίθετο «καπιταλιστικός» να το απορρίπτουν, σα να έχει λέπρα. Μα, τότε, θα έπρεπε να είμαστε κατά της γαλλικής Επανάστασης του 1789, γιατί ήταν αστική. Θα έπρεπε να είμαστε κατά της βιομηχανικής επανάστασης, γιατί είναι αστική και γίνεται για το κέρδος. Ακόμα και η ίδια η εργατική τάξη είναι «προϊόν» της αστικής τάξης, που δεν μπορεί να υπάρξει ούτε δευτερόλεπτο χωρίς την αντίθεσή της. Το Μανιφέστο λέει : «Πριν από όλα, η αστική τάξη παράγει τους νεκροθάφτες της». Γιατί, φυσικά, για να υπάρξει αστική τάξη, πρέπει να δημιουργήσει εργατική τάξη.
  Άρα, η ανάπτυξη του καπιταλισμού, βοηθάει στην επίτευξη του κοσμοϊστορικού ρόλου της εργατικής τάξης.
  Ο Ένγκελς λέει χαρακτηριστικά στο έργο του «Οι κοινωνικές σχέσεις στη Ρωσία» :
  «Μόνο σε ένα ορισμένο βαθμό ανάπτυξης, για τις συνθήκες της εποχής μας μάλιστα πολύ υψηλό βαθμό ανάπτυξης των κοινωνικών παραγωγικών δυνάμεων, θα μπορέσει να ανεβεί τόσο ψηλά η παραγωγή, που η κατάργηση των ταξικών διαφορών να μπορεί να αποτελεί πραγματική πρόοδο, να μπορεί να είναι διαρκής, χωρίς να φέρνει σταμάτημα ή και οπισθοδρόμηση ακόμα στον κοινωνικό τρόπο παραγωγής. Αυτόν, όμως, το βαθμό ανάπτυξης τον έφτασαν οι παραγωγικές δυνάμεις μόνο στα χέρια της αστικής τάξης. Η αστική τάξη επομένως και από αυτή την άποψη αποτελεί εξίσου αναγκαία προϋπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης όπως και το ίδιο το προλεταριάτο. Ένας άνθρωπος λοιπόν που μπορεί και λέει ότι η επανάσταση αυτή είναι πιο εύκολο να πραγματωθεί σε μια χώρα, γιατί αυτή η χώρα ν α ι μ ε ν δεν έχει προλεταριάτο, α λ λ ά δεν έχει και αστική τάξη, αποδείχνει έτσι ότι χρειάζεται ακόμα να μάθει το αλφάβητο του σοσιαλισμού».
  Εξάλλου, ο Μαρξ εκθέτοντας την πεμπτουσία της άποψής του στον περίφημο Πρόλογο της «Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας», γράφει :
  «Σε μια ορισμένη βαθμίδα της εξέλιξής τους, οι υλικές παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας έρχονται σε αντίφαση με τις υπάρχουσες παραγωγικές σχέσεις, ή -πράγμα που αποτελεί μονάχα τη νομική γι’ αυτό έκφραση – με τις σχέσεις ιδιοκτησίας, μέσα στις οποίες είχαν κινηθεί ως τώρα. Από μορφές ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων οι σχέσεις αυτές μεταβάλλονται σε δεσμά τους. Τότε έρχεται μια εποχή κοινωνικής επανάστασης…
  Ένας κοινωνικός σχηματισμός ποτέ δεν εξαφανίζεται προτού αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, που μπορεί να χωρέσει και νέες, ανώτερες παραγωγικές σχέσεις ποτέ δεν εμφανίζονται προτού ωριμάσουν οι υλικοί όροι της ύπαρξής τους μέσα στους κόλπους της ίδιας της παλιάς κοινωνίας. Γ’ αυτό η ανθρωπότητα βάζει πάντα μπροστά της μόνο εκείνα τα καθήκοντα που μπορεί να λύσει, γιατί με μια προσεχτικότερη εξέταση γίνεται πάντα φανερό ότι το ίδιο το καθήκον ξεπηδάει μόνο τότε, όταν οι υλικοί όροι για τη λύση του υπάρχουν κιόλας ή τουλάχιστον βρίσκονται στην πορεία του γίγνεσθαι».
  Όλα αυτά για τα ξεφτέρια του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των τροτσκιστών, των μουλούδων και άλλων «επαναστατών» της συμφοράς είναι ξεχασμένα λόγια, που όποιος τα λέει βαφτίζεται αμέσως «απολογητής του καπιταλισμού» (ή και ασφαλίτης, άμα λάχει). Το ότι αυτή είναι η υλιστική αντίληψη της ιστορίας, ούτε τους περνάει από το μυαλό. Αυτή είναι οπαδοί του ιστορικού ιδεαλισμού και της λατρείας της προσωπικότητας (που την καταδίκασαν μόνο στο φουκαρά το Στάλιν), του γίγαντα που θα πάει κόντρα σε όλες τις αντικειμενικές συνθήκες και μόνο με την προπαγάνδα του θα γκρεμίσει τα τείχη της Ιεριχούς (συγνώμη… του καπιταλισμού), γιατί έτσι θα πάρει όλη την κοινωνία με το μέρος του. Κι έτσι, πιπιλίζουν διαρκώς την καραμέλα της ανατροπής της αστικής τάξης και μένουν κατάπληκτοι πώς διάβολο το καθεστώς δεν έχει γίνει ακόμα συντρίμμια και γιατί οι αποβλακωμένοι δε λένε να ξυπνήσουν και εξακολουθούν να ψηφίζουν τα αστικά κόμματα, αντί να ψηφίσουν την αριστερά (δηλαδή, τα μικροαστικά κόμματα).
  Από την άλλη μεριά, αρνούνται την ανάπτυξη, γιατί βλέπεις είναι «καπιταλιστική» και αποβλέπει στο κέρδος και έχει σα βάση της την εκμετάλλευση των προλετάριων από τους αστούς!
  Στο μεταφυσικό σκεπτικό τους δε χωράει η διαλεκτική αντίφαση. Δεν μπορούν ποτέ να παραδεχτούν ότι η αστική τάξη, αναπτύσσοντας τις παραγωγικές δυνάμεις, προετοιμάζει την ανατροπή της. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η καπιταλισμός από τη μια διασπά τους εργάτες με τον ανταγωνισμό του ενός εργάτη με τον άλλο και από την άλλη, με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, συνενώνει τους εργάτες σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες και τους κάνει μια τεράστια δύναμη, που θα του πάρει την εξουσία.
  Δεν έχουν κάτσει ποτέ να σκεφτούν τι σημαίνει «Σε μια ορισμένη βαθμίδα της εξέλιξής τους», που γράφει ο Μαρξ και γιατί « τ ό τ ε έρχεται μια εποχή κοινωνικής επανάστασης», ούτε γιατί ο Ένγκελς γράφει για «πολύ υψηλό βαθμό ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων» σαν προϋπόθεση για το σοσιαλισμό. Θα μου πεις τι μας νοιάζει εμάς ο μαρξισμός; Μήπως κι αυτός δεν είναι «προϊόν» της αστικής κοινωνίας; Όταν όμως καταδικάζεις την ανάπτυξη, γιατί βλέπεις, είναι «καπιταλιστική» και βασίζεται στο κέρδος, τότε φέρεσαι απόλυτα μικροαστικά και υπονομεύεις την ίδια την ανατροπή του καπιταλισμού από τους προλετάριους.
  Γι’ αυτό σήμερα στην Ελλάδα, του υποανάπτυκτου και μίζερου καπιταλισμού το να μιλάει κανείς για εργατική-λαϊκή εξουσία, ή, για σοσιαλισμό και «κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής» και να διαπιστώνει ότι ελάχιστη απήχηση έχουν όλα αυτά στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας κι από αυτό να συμπεραίνει ότι φταίνε τα ΜΜΕ, οι «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» και τα καθάρματα οι «καναπεδάκηδες» και να περιμένει ότι η σχεδόν ανύπαρκτη εργατική τάξη θα ανατρέψει τον επίσης σχεδόν ανύπαρκτο καπιταλισμό, αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός, όπως λέει ο Ένγκελς, «χρειάζεται ακόμα να μάθει το αλφάβητο του σοσιαλισμού».
  Υ.Γ. Στο ξαναλέω, ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και δεν αντιμετωπίζονται με καλαμπουράκια περί ναζήδων και τα συναφή.

  • Κάρολος Φεβρουαρίου 15, 2013 στις 3:23 μμ #

   Για τον kraftwerkvs
   Βρε kraftwerkvs,
   ποιος σου είπε ότι «η ΕΕ δεν είναι ιμπεριαλιστική δύναμη»; Εγώ , πάντως όχι. Φυσικά αυτή τη στιγμή και μέχρι να γίνει ενιαίο κράτος και να έχει το δικό της αξιόμαχο στρατό, δεν μπορεί να είναι στην πράξη αυτόνομη ιμπεριαλιστική δύναμη, γιατί, όπως θα ξέρεις, δε φτάνουν μόνο οι καλές προθέσεις. Εγώ μιλάω για καθαρά ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που μπορούν να τις εκμεταλλευτούν οι εργάτες και το κόμμα τους. Αν εσύ νομίζεις ότι το να δημιουργηθεί μια τρίτη ιμπεριαλιστική δύναμη, που θα πηγαίνει κόντρα στις δύο μεγάλες δυνάμεις που μάχονται για την παγκόσμια κυριαρχία δεν είναι θετικό, εντάξει, ότι πεις.
   Αλλά, πέρα από αυτό, το να προβάλλει κάποιος την αντίρρησή του στη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους στην Ευρώπη, καλύπτοντας το μικροαστικό εθνικισμό τους με το μανδύα του αντιϊμπεριαλισμού, είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Με τη λογική αυτή, θα έπρεπε οι κομμουνιστές να είναι υπέρ όσο το δυνατόν μικροσκοπικών κρατών, γιατί αυτά παρέχουν την εγγύηση ότι δε θα γίνουν ιμπεριαλιστικά μια και δε θα έχουν μεγάλους στρατούς, που να μπορούν να κάνουν και παγκόσμιους πολέμους. Θα είχαμε τότε μια ειδυλλιακή κατάσταση, όπου οι μικροί στρατοί των μικρών κρατών θα σφάζονταν κανονικά μεταξύ τους και συγχρόνως θα χρησίμευαν σαν απλά πιόνια των δύο μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ και Ρωσίας) στη μεταξύ τους φαγωμάρα. Εκτός και έχεις κανένα μεγαλοφυές σχέδιο για να διαλυθεί η Αμερική στις Πολιτείες της, που θα γίνουν ανεξάρτητα κράτη και ίσως να κατατεμαχιστεί και η Ρωσία στα διάφορα κυβερνεία της.
   Βλέπω όμως ότι κι εσύ αναμασάς για τη θρυλική «καπιταλιστική ολοκλήρωση». Οπότε το ερώτημα που απεύθυνα στο λαθραναγνώστη, ισχύει και για σένα : τι εννοείς μ’ αυτό τον όρο;
   Για το αν είναι πιο ώριμες οι συνθήκες για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, όσο περισσότερο έχει αναπτυχθεί ο καπιταλισμός σε μια συγκεκριμένη χώρα δες αυτά που γράφω στο λαθραναγνώστη και θυμήσου ότι ο Λένιν χαρακτηρίζει στο σχετικό βιβλίο του τον ιμπεριαλισμό «τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού».
   Φυσικά, δε χωράει συζήτηση πως αν βρει μια ευκαιρία το προλεταριάτο να πάρει την εξουσία δε θα την αφήσει να πάει χαμένη, γιατί όπως έλεγε ο Λένιν «παρόλο που οι παραγωγικές σχέσεις είναι η βάση και η πολιτική εξουσία το εποικοδόμημα, γιατί δεν μπορούμε να κατακτήσουμε πρώτα την πολιτική εξουσία και να τη χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τη βάση που δεν υπάρχει;».
   Αυτά είναι πολύ σωστά, αλλά, πρώτα, πρέπει να υπάρξουν ορισμένες έκτακτες καταστάσεις, που θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις την πολιτική εξουσία (όπως ήταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος που αφενός ανέτρεψε τον τσάρο και αφετέρου έδωσε τη δυνατότητα στους μπολσεβίκους να κατακτήσουν την πλειοψηφία των εργατών και των στρατιωτών) και δεύτερο, όταν πάρεις την εξουσία δε θα φτιάξεις σοσιαλισμό, αλλά, θα αναπτύξεις τις καπιταλιστικές σχέσεις, που ήταν ανώριμες όταν πήρες την εξουσία. Φυσικά αυτό θα γίνει διαφορετικά από το όπως γίνεται όταν την εξουσία την κατέχει η αστική τάξη, πάντως, όμως, γίνεται ένας ιδιόμορφος κρατικός καπιταλισμός, με πολλές και βασικές διαφορές από τον αστικό κρατικό καπιταλισμό, αλλά, δημιουργείται (στην αρχή) καπιταλισμός και όχι σοσιαλισμός.
   Αυτό το αναγνώρισε ο Λένιν, όταν έλεγε στο 3ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τον Ιούνη του 1921 :
   «Ελευθερία εμπορίου σημαίνει ελευθερία του καπιταλισμού, αλλά, ταυτόχρονα και μια νέα μορφή του. Αυτό θα πει ότι ως ένα σημείο, δημιουργούμε πάλι τον καπιταλισμό. Το κάνουμε εντελώς ανοιχτά. Αυτό είναι κρατικός καπιταλισμός» και «Η ανάπτυξη του καπιταλισμού υπό τον έλεγχο και τη διεύθυνση του προλεταριακού κράτους (δηλαδή, μ’ αυτή την έννοια της λέξης του «κρατικού» καπιταλισμού) είναι συμφέρουσα και απαραίτητη στην εξαιρετικά κατεστραμμένη και καθυστερημένη μικροαγροτική χώρα (βέβαια, ως ένα ορισμένο βαθμό και μόνο) εφόσον είναι σε θέση να επιταχύνει την άμεση άνοδο της αγροτικής παραγωγής».
   Και στο 4ο Συνέδριο, το Νοέμβρη του 1922, λέει:
   «Το 1918 είχα τη γνώμη ότι, σε σύγκριση με την τοτινή οικονομική κατάσταση της Σοβιετικής Δημοκρατίας, ο κρατικός καπιταλισμός αποτελούσε ένα βήμα μπροστά. Αυτό φαίνεται πολύ παράξενο κι ίσως μάλιστα και ανόητο, γιατί και τότε ακόμα η δημοκρατία μας ήταν σοσιαλιστική δημοκρατία». Κι αφού απαριθμήσει τα 5 σημεία του «οικονομικού συστήματος» της Ρωσίας (πατριαρχική μορφή της αγροτικής οικονομίας, μικρή εμπορευματική παραγωγή, ιδιωτικό καπιταλισμό, κρατικό καπιταλισμό και σοσιαλισμό), καταλήγει : «Είχα τότε βάλει στον εαυτό μου σαν καθήκον να διευκρινίσω σε ποια σχέση βρίσκονται μεταξύ τους αυτά τα στοιχεία και μήπως χρειάζεται το ένα από τα μη σοσιαλιστικά στοιχεία και συγκεκριμένα ο κρατικός καπιταλισμός να θεωρηθεί ανώτερο από το σοσιαλισμό». Και καταλήγει : «Τότε ακόμα αντιλαμβανόμαστε σε αρκετό βαθμό : ναι, θα ήταν καλύτερα αν φτάναμε προηγούμενα στον κρατικό καπιταλισμό και μετά στο σοσιαλισμό».
   Υ.Γ. Μέχρι να γίνει η ΕΕ ενιαίο κράτος και να φτάσει να γίνει ιμπεριαλιστική δύναμη, δηλαδή, όσο θα παραμένουν τα εθνικά κράτη, θα πρέπει μέσα στα κράτη αυτά να είμαστε υπέρ της εθνικής τους ανερξαρτησίας την οποία επιβουλεύονται οι δύο μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Δεν κατάλαβα, εσύ πολεμάς την ΕΕ, που δεν έχει γίνει ούτε καν ενιαίο κράτος και απέχει ακόμα πολύ να γίνει ιμπεριαλιστική δύναμη και δεν πολεμάς τις δύο υπαρκτές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις; Ο βασικός σου αντιϊμπεριαλιστκός αγώνας στρέφεται ενάντια σε μια ακόμα ανύπαρκτη ιμπεριαλιστική χώρα και σε έναν μελλοντικό και σήμερα ανύπαρκτο εθνικό στρατό, που θα γίνει κάποτε ιμπεριαλιστικός και κλείνεις τα μάτια στους σημερινούς ιμπεριαλιστικούς στρατούς των δύο μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων;

   • kraftwerkvs Φεβρουαρίου 15, 2013 στις 6:00 μμ #

    @karolos
    «Βρε kraftwerkvs,
    ποιος σου είπε ότι «η ΕΕ δεν είναι ιμπεριαλιστική δύναμη»; Εγώ , πάντως όχι.»

    @karolos
    Η λύσσα κατά της ΕΕ (τι σχέση έχει ο τραυματισμός του εργάτη με τη “ντροπή” που μας σερβίρεις;) απορρέει από το ότι οι δύο μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ και Ρωσία) δε θέλουν τη δημιουργία τρίτης δύναμης (ειδικά αν ποτέ γίνει πραγματικότητα ο Ευρωστρατός), που θα ήταν εμπόδιο στα κοσμοκρατορικά τους σχέδια

    οι δυο μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι η ΗΠΑ και η Ρωσία
    δεν θέλουν -κατα τα δικά σου λόγια δημιουργία τρίτης- που θα ήταν η ΕΕ ειδικά αν γίνει πραγματικότητα ο Ευρωστρατός, εγώ καταλαβαίνω ότι η ΕΕ δεν είναι ιμπεριαλιστική λοιπόν. ΌΜΩΣ!!!! 🙂
    όλα κρίνονται απο μία λέξη …..»μεγάλη» είμαι έτοιμος να σε ακούσω να μου λες ότι η ΕΕ είναι μεν ιμπεριαλιστική δύναμη αλλά όχι πολύ, υπάρουν λίγο ιμπεριαλιστικές χώρες και πολύ;;

    πόσο ιμπεριαλιστική είναι η εε ρε κάρολε να την μετρήσουμε δηλαδη, 1? 2? 3? ιμπεριαλιστέρ στην κλίμακα του Ιμπέριουμ;

    έχουμε ούλτρα ιμπεριαλισμό μήπως; μήπως ειναι και εξαρτημένη η ΕΕ;

 16. Υ Φεβρουαρίου 15, 2013 στις 3:47 μμ #

  H EE δε θα γίνει ποτέ ενιαίο κράτος γιατί θα προλάβουμε να ξεσκίσουμε εσένα και τη φάρα σου πιο πριν. Είναι η τελευταία φορά που ανέχομαι σεντόνια από το παράρτημα της ασφάλειας (τα οποία φυσικά δε διαβάζω). Τα επόμενα θα κοπούν και σκούζε όσο θες.

  • Κάρολος Φεβρουαρίου 15, 2013 στις 10:58 μμ #

   Τι λες, βρε «Υ»; Αφού δεν τα διαβάζεις τα σεντόνια, πού ξέρεις ότι είναι από το παράρτημα της ασφάλειας;
   Εγώ πάντως σου συνιστώ να τα διαβασεις : έχουν κυρίως αποσπάσματα από Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν. Ακόμα κι αν δε συμφωνείς μπορεί να τα βρεις ενδιαφέροντα.
   Ένα πράγμα μόνο δεν κατάλαβα : θα κοπούν τα σεντόνια ή γενικά τα σχόλιά μου;
   (Το ρωτάω γιατί θα ήθελα να απαντήσω, έστω και με λίγα λόγια, στον kraftwerkvs).

 17. Κάρολος Φεβρουαρίου 17, 2013 στις 12:51 μμ #

  kraftwerkvs
  Γράφω «οι δύο μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ και Ρωσία) δε θέλουν τη δημιουργία τρίτης δύναμης (ειδικά αν ποτέ γίνει πραγματικότητα ο Ευρωστρατός)». Νομίζω ότι φαίνεται καθαρά ότι η «τρίτη δύναμη» θα είναι κι αυτή ιμπεριαλιστική, αφού θα πρόκειται για μια μεγάλη καπιταλιστική δύναμη και ο καπιταλισμός έχει φτάσει προ καιρού στο στάδιο του ιμπεριαλισμού.
  Τεσπα, ας πούμε ότι δεν ήταν τόσο καθαρά διατυπωμένο.
  Σίγουρα, οι «δύο μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» δε θα ήθελαν να δημιουργηθεί μια τρίτη (έστω και μικρότερη) ιμπεριαλιστική δύναμη, που όχι μόνο δε θα τις άφηνε να πραγματοποιήσουν τα «κοσμοκρατορικά τους σχέδια» όσον αφορά τις χώρες της Ευρώπης, αλλά, ίσως θα τους αμφισβητούσε την κυριαρχία και στο υπόλοιπο μέρος του κόσμου.
  Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα γίνει ενιαίο κράτος και θα φτιάξει και το δικό της υπερεθνικό στρατό. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να λέμε την ΕΕ ιμπεριαλιστική, απλούστατα, γιατί δεν υπάρχει σαν ενιαίο κράτος, ούτε έχει στρατό. Όπως έλεγε και κάποιος παλιός «οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να είναι σε θέση να ζουν για να μπορούν να δημιουργήσουν ιστορία».
  Από την άλλη μεριά, μπερδεύεις το «μεγάλος» με το «λίγος». Το πρώτο έχει σχέση με το αντικειμενικό και το δεύτερο με το υποκειμενικό. Μια χώρα μπορεί αντικειμενικά να είναι μικρή (σε μέγεθος και ικανότητες) ιμπεριαλιστική δύναμη και παρ’ όλα αυτά να έχει πολλή όρεξη για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις διεισδύσεις οικονομικές ή επεμβάσεις στρατιωτικές. Τότε, αναγκαστικά, θα γίνεται μισθοφόρος των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (που κι αυτές έχουν πολλή όρεξη, αλλά, έχουν, λόγω μεγέθους, τη δυνατότητα να τις κάνουν πράξη), για να γλύψει κανένα κοκαλάκι, όπως π.χ. η Ελλάδα στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  Πέρα από αυτά, λόγω συνθηκών, υπάρχουν πιο επιθετικές και λιγότερο επιθετικές ιμπεριαλιστικές χώρες. Στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρ’ όλο που ξέσπασε λόγω των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ο Άξονας ήταν πιο επιθετικός από τις δυτικές δημοκρατίες και γι’ αυτό η Σοβιετική Ένωση συνασπίστηκε μαζί τους και πολέμησε μαζί με τους «λιγότερο» ιμπεριαλιστές τους «περισσότερο» ιμπεριαλιστές.
  Μπορεί, όμως, μια ιμπεριαλιστική δύναμη να είναι «εξαρτημένη»; Ναι κι αυτό μπορεί να γίνει, κυρίως οικονομικά, όπως ήταν η τσαρική Ρωσία απόλυτα εξαρτημένη από το αγγλογαλλικό κεφάλαιο και σαν εντολοδόχος του μπήκε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά, είχε και τα δικά της ιμπεριαλιστικά σχέδια (εποφθαλμιούσε την Κωνσταντινούπολη, που την είχε στο μάτι και η Γαλλία), αλλά, βασικά εξυπηρετούσε την Αγγλία και τη Γαλλία στις αντιθέσεις τους με τη Γερμανία. Γι’ αυτό και στην ανατροπή του τσάρου βασικό ρόλο έπαιξαν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι, γιατί είχαν μάθει ότι ο τσάρος σχεδίαζε να υπογράψει χωριστή συνθήκη ειρήνης με τους Γερμανούς, για να γλιτώσει το θρόνο του, που κλονιζόταν συθέμελα λόγω της καταστροφής που επέφερε ο πόλεμος στη Ρωσία.

  • kraftwerkvs Φεβρουαρίου 17, 2013 στις 6:51 μμ #

   βρε Κάρολε γράφεις πολλά χωρίς λόγο, τα πράγματα είναι απλα

   η άποψη σου είναι ότι σημέρα η ΕΕ δεν είναι ιμπεριαλιστική δύναμη …. αυτό δεν πιστεύεις;
   .

   • Κάρολος Φεβρουαρίου 17, 2013 στις 7:29 μμ #

    kraftwerkvs
    Για να είναι μια χώρα ιμπεριαλιστική, πρέπει πρώτα να είναι «χώρα», δηλαδή κράτος ενιαίο, συγκροτημένο, με το κυρίαρχο Κοινοβούλιό του, το στρατό του, την ενιαία οικονομία του, κλπ., κλπ.
    Αν εσύ νομίζεις ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει η ΕΕ και μου ζητάς να χαρακτηρίσω μια ανύπαρκτη χώρα ως ιμπεριαλιστική ή όχι, πραγματικά αδυνατώ να σου απαντήσω.

   • Υ Φεβρουαρίου 17, 2013 στις 8:26 μμ #

    δεν υπάρχουν μόνο ιμπεριαλιστικές χώρες. Υπάρχουν και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΠΟΕ, ο ΟΟΣΑ κλπ. Κι όποιοι του στηρίζουν είναι με το κεφάλαιο και εχθροί του λαού.

   • kraftwerkvs Φεβρουαρίου 17, 2013 στις 8:27 μμ #

    δεν έχω γράψει πουθενά ότι η ΕΕ είναι χώρα, εξάλλου είναι αρκετά προφανές και αποδεικνύεται απο το σχόλιο μου που βρίσκεται μερικά εκατοστά παραπάνω ότι σε ρωτάω αν η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική ΔΥΝΑΜΗ

    για πόσο θα παίζουμε επειδή δεν θέλεις να δώσεις μια ευθεία απάντηση;

 18. Υ Φεβρουαρίου 17, 2013 στις 2:19 μμ #

  χμμμμ… http://www.left.gr/article.php?id=24485#.USC88hMZbbx.facebook

  • λαθραναγνώστης Φεβρουαρίου 17, 2013 στις 3:01 μμ #

   Είναι όντως απίστευτο το πόσο γρήγορα, ο χώρος του ρεφορμισμού, μαθαίνει την ξύλινη γλώσσα της ευρωενωσιακής καμαρίγιας.
   Λες και είχαν εκπαιδευτεί σε αυτή από χρόνια και τώρα απλά την χρησιμοποιούν!

 19. Μπούμπη Φεβρουαρίου 17, 2013 στις 6:15 μμ #

  Πω ρε φίλε…δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μας τάζει και χρηματοδότηση άμα βγει κυβέρνηση??..Τι άλλο θέλουμε!…..

  Βέβαια απο την άλλη θίχτηκαν,γιατί ο ¨»Ρ» δημοσίευσε τα όνοματα των 14 δημοσιογράφων,οι οποίοι πήγαν στο ξεπουλημενη ηγεσία της ΕΣΗΕΑ να διαμαρτυρηθούν για το «κακό» ΚΚΕ που απολύει εργαζομένους……..

  • Υ Φεβρουαρίου 17, 2013 στις 8:24 μμ #

   τώρα αυτό Μπούμπη που λες είναι λίγο περίεργο. Φαντάσου πόσο σκατά είναι στο Ρ για να πάνε να διαμαρτυρηθούν στην ΕΣΗΕΑ. Το ότι οι πρακτικές της ηγεσίας του ΚΚΕ στο Ρ είναι αχαρακτήριστες για κομμουνιστικό κόμμα το’χουν πάρει χαμπάρι κι οι πέτρες. Δεν αξίζει πλέον να το καλύπτετε.

  • λαθραναγνώστης Φεβρουαρίου 17, 2013 στις 10:07 μμ #

   Μπούμπη,
   Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τάζει χρηματοδότηση.
   Θέλει να μπει «συνέταιρος» στον 902 TV και εκβιάζει καταστάσεις.
   Έτσι, εγώ τουλάχιστον, ερμηνεύω αυτό το άρθρο της Αυγής.
   Υ,
   Τι θα πει οι πρακτικές της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι αχαρακτήριστες για κομμουνιστικό κόμμα? Δηλαδή, έχει να τους πληρώσει και δεν τους πληρώνει?

 20. Υ Φεβρουαρίου 18, 2013 στις 2:06 πμ #

  «Δηλαδή, έχει να τους πληρώσει και δεν τους πληρώνει?» και ποια η διαφορά από τη λογική του οποιουδήποτε καπιταλιστή?

  • λαθραναγνώστης Φεβρουαρίου 18, 2013 στις 9:40 πμ #

   Η διαφορά είναι, ότι ο οποιοσδήποτε καπιταλιστής ελατώνει τους μισθούς – ή παύει να πληρώνει – όταν δεν έχει τα αναμενόμενα κέρδη, τα οποία συνήθως είναι υπερβολικά. Και τα κέρδη αυτά πηγαίνουν στη τσέπη του.
   Έχεις την εντύπωση ότι συμβαίνει αυτό το πράγμα και στον «Ρ»?

  • Υ Φεβρουαρίου 18, 2013 στις 2:36 μμ #

   Υπάρχει ζήτημα και σχετικά με τον τρόπο που γίνονται οι απολύσεις.

 21. Κάρολος Φεβρουαρίου 18, 2013 στις 3:15 πμ #

  Έχει η ελληνική εταιρεία της Κόκα Κόλα «και γαμώ τα κέρδη»; Το λινκ που παραθέτει ο «Υ» δεν αφορά την ελληνική εταιρεία, αλλά, τον Όμιλο Εταιρειών «Coca Cola Hellenic», που δραστηριοποιείται σε 28 χώρες και μία από αυτές είναι και η Ελλάδα. Ενώ, λοιπόν, ο Όμιλος σημειώνει κέρδη, η ελληνική εταιρεία καταγράφει ζημιές. Ακόμα, όμως, και ο Όμιλος, για τον οποίο μας δίνει το λινκ ο «Υ» βρίσκεται σε πτωτική πορεία γιατί το «ριπόρτ του 2011, σελ. 3» αναφέρει ότι από τα 426,6 εκατ. ευρώ του 2010 έπεσε το 2011 στα 268,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 37%. Όσο δε για την ελληνική εταιρεία, σημείωσε 29,9 εκατ. ευρώ ζημιές το 2010 και 34,8 εκατ. ευρώ ζημιές το 2011.
  Το λειτουργικό κέρδος ήταν για τον Όμιλο το 2010 649,9 εκατ. ευρώ και το 2011 468,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή έπεσε κατά 28%.
  Για την εταιρεία η ζημιά από +30,4 εκατ. ευρώ, το 2010 έφτασε στα -22,2 εκατ. ευρώ το 2011.
  Αν δούμε και τα περιβόητα IFRS, στα οποία μας παραπέμπει ο «φίλος οικονομολόγος», διαφέρουν ελάχιστα από τα παραπάνω στοιχεία : Δίνουν καθαρό κέρδος 272,8 εκατ. ευρώ για το 2011 έναντι 438,7 εκατ. ευρώ του 2010, δηλαδή, μια πτώση κερδών κατά 37,8%.
  Όσο για το « λειτουργικό κέρδος», «για όποιον ξέρει να διαβάζει Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα» δεν ήταν καθόλου «197 εκατομμύρια ευρώ» το 2011, γιατί το 197,9 εκατ. ευρώ της σελίδας 3 των IFRS είναι όχι το λειτουργικό κέρδος (στα αγγλικά Operating Profit) αλλά, το Συνολικό Περιεκτικό Κέρδος (Total Comprehensive Income), που διαφέρει από το καθαρό κέρδος γιατί περιέχει και κέρδη ή ζημιές που δεν πραγματοποιήθηκαν.
  Στην καλύτερη, λοιπόν, περίπτωση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε λάθος γράφοντας για την «τεράστια κερδοφορία» της Κόκα Κόλα στην Ελλάδα.
  Παρακάτω ο «Υ» με κατηγορεί ότι λέω πως οι εργάτες πρέπει να δεχτούν τις υπεργολαβίες το σταντμπάι, κλπ. Εγώ, βέβαια, δεν είπα τέτοιο πράγμα, αλλά, θα ήθελα να δει ο «Υ» τι λέει ο Μαρξ στο «Μισθός, τιμή και κέρδος» για τη στάση των εργατών σε εποχές οικονομικής κρίσης, ώστε να μην κατηγορεί εύκολα κάποιον που επικαλείται το Μαρξ ότι ξεστομίζει ύβριν :
  «Στο διάστημα της φάσης που οι τιμές της αγοράς πέφτουν, όπως και στο διάστημα των φάσεων της κρίσης και της στασιμότητας, ο εργάτης, αν δεν πεταχτεί ολότελα στο δρόμο, είναι βέβαιος ότι τον περιμένει μια ελάττωση του μισθού του. Και για να μην πληρώσει αυτός τα σπασμένα, πρέπει ακόμα και σε μια τέτοια πτώση των τιμών της αγοράς, να παζαρέψει με τον κεφαλαιοκράτη σε ποιο βαθμό έχει γίνει αναγκαία μια πτώση του μισθού».

  • Υ Φεβρουαρίου 18, 2013 στις 2:39 μμ #

   Ο Μαρξ κι ο Λένιν είπαν ότι η εργατική τάξη πρέπει να οργανώνεται για να πουλά πιο ακριβά τη δύναμη της και στο τέλος να ανατρέψει τους καπιταλιστές. Εσύ αυτό που λες είναι να υποταχτούν οι εργάτες στους καπιταλιστές.

   • Κάρολος Φεβρουαρίου 20, 2013 στις 3:21 πμ #

    Ο Μαρξ και ο Λένιν τα είπαν αυτά γενικά για όλες τις εποχές και των παχιών και των ισχνών αγελάδων και για την άνθιση της οικονομίας και για τη στασιμότητα και για την ύφεση και για την κρίση. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την εποχή εξειδικεύεται η πάλη την πούληση της εργατικής δύναμης, γιατί αν οι αντικειμενικές συνθήκες είναι αντίξοες, όσο κι αν θέλεις να πουλάς ακριβά την εργατική σου δύναμη, αν δε λάβεις υπόψη σου και το ότι η ζήτηση για το εμπόρευμά σου έχει πέσει, μάλλον θα σπας συνέχεια τα μούτρα σου.
    Ο Μαρξ και ο Λένιν ήταν διαλεκτικοί υλιστές και ήξεραν ότι η θέληση δε μετράει όταν δε λαβαίνει υπόψη της τις αντικειμενικές συνθήκες.
    Γι’ αυτό και ο Μαρξ λέει πως στην εποχή της κρίσης ο εργάτης πρέπει να «παζαρέψει» με τον κεφαλαιοκράτη «σε ποιο βαθμό έχει γίνει αναγκαία μια πτώση του μισθού».
    Η πτώση του μισθού έχει γίνει αναγκαία και ο εργάτης θα «παζαρέψει», όχι για να μη μειωθεί ο μισθός, αλλά, να μη μειωθεί περισσότερο από αυτό που είναι «αναγκαίο». Τι λες, ζητούσε και ο Μαρξ να «υποταχτούν οι εργάτες στους καπιταλιστές»;

   • Υ Φεβρουαρίου 20, 2013 στις 10:16 πμ #

    O Μαρξ δε το ζητούσε όχι. Εσύ όμως το ζητάς.

   • Βλαδίμηρος Φεβρουαρίου 20, 2013 στις 11:56 πμ #

    Πωπώ, σα μικρό παιδί κάνεις! Ας είναι. Τελευταία προσπάθεια.
    Θα πάρω τα πράγματα από την αρχή.
    Δίνεις ένα λινκ για να διαβάσουμε μια ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γράφω για μια ανακρίβεια που διαπιστώνω, που οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα τακτικής τους εργάτες. Με βρίζεις «ασφαλίτη» και προσπαθείς να αποδείξεις ότι η Κόκα Κόλα στην Ελλάδα είχε τεράστια κέρδη. Όταν σου αποδεικνύω με τα στοιχεία που φέρνεις ο ίδιος ότι έχει ζημιές, αρχίζεις να με κατηγορείς ότι ζητάω την υποταγή των εργατών στα αφεντικά, πράγμα εντελώς ανυπόστατο. Εγώ γράφω απλά ότι οι εργάτες πρέπει να προσαρμόζουν την τακτική τους στην οικονομική συγκυρία και φέρνω και την άποψη του Μαρξ κι εσύ επιμένεις ότι αυτό είναι υποταγή κλπ. Αν τώρα αυτή η στάση δεν είναι παιδικό πείσμα…
    Το θέμα, όμως, δεν είναι τόσο αν υπάρχει ανακρίβεια στην ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά, τι στάση κρατάει κανένας στις διαφορετικές οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες. Αν προσπαθεί να είναι «αγνός και πούρος» επαναστάτης και λέει «κανένα συμβιβασμό», σημαίνει ότι πάσχει από τη γνωστή «παιδική αρρώστεια». Αυτό μπορεί ίσως να συχωρεθεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά, για το ΚΚΕ, που έσπρωξε τους χαλυβουργούς σε μια «ανυποχώρητη» και «ασυμβίβαστη» απεργία, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η επιχείρηση ανθούσε και τα κέρδη της ήταν τεράστια και μόνο επειδή ήθελε να τα αυξήσει (για να γίνουν από τεράστια υπέρογκα) τους έκανε τις γνωστές προτάσεις, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα μούτρα τους, για το ΚΚΕ, που είναι η «εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή», δηλαδή, είναι παλιά καραβάνα, αυτό είναι εντελώς ασυγχώρητο και γίνεται από σκοπού.
    Το ΚΚΕ εξαπατά τους εργάτες και όσους δυστυχείς διαβάζουν μόνο Ριζοσπάστη, ή ακούνε μόνο αυτά που λέει «το κόμμα της εργατιάς».
    Αυτοί λένε συστηματικά για όλες τις εταιρίες, που έχουν πάρει την κάτω βόλτα, ότι πραγματοποιούν τεράστια κέρδη. Κι αυτοί. δόξα το θεό, και οικονομολόγους διαθέτουν και τα IFRS διαβάζουν, αλλά, διαδίδουν συνειδητά ψέματα. Γιατί το κάνουν, θέλει πολλή συζήτηση.
    Τέλος πάντων, όσα έχουν γραφτεί είναι υπεραρκετά για να βγάλει κανένας τα συμπεράσματά του.

   • Υ Φεβρουαρίου 20, 2013 στις 2:16 μμ #

    ρε πουλημένε καραγκιοζάκο οι εργάτες στη Κόκα Κόλα είχαν δίκιο που κάνα απεργία ναι ή όχι? Τα μνημόνια πρέπει να τα δέχτουμε ναι ή όχι?

   • λαθραναγνώστης Φεβρουαρίου 20, 2013 στις 8:11 μμ #

    Κάρολε, επειδή μου έχεις σπάσει τα …..νεύρα, τελευταίο σχόλιο επι των σχολίων σου.
    Όταν ο Μαρξ λέει: «πρέπει να παζαρέψει με τον κεφαλαιοκράτη….», εννοεί: «υποχρεώνεται», «εξαναγκάζεται», «εκβιάζεται».
    Αύριο δε που θα χρειάζομαι επειγόντως μια δόση ευτυχίας, θα πάω πρωί πρωί να αγοράσω μια «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Τύφλα να χουν τα «PROZAK»

   • Κάρολος Φεβρουαρίου 25, 2013 στις 2:41 πμ #

    Τι έγινε ρε «Υ»; Είδες πως δε βγαίνει το πράγμα με τη θεωρία και το έριξες στην πρακτική; Μα, φουκαρά μου, η πρακτική, όταν δεν κατευθύνεται από τη θεωρία, είναι λαθεμένη.
    Δεν ξέρω για πότε μιλάς, για να σου απαντήσω συγκεκριμένα. Ο εργάτης δεν είναι πελάτης των μαρξιστών για να έχει πάντα δίκιο σε ότι κάνει. Ο εργάτης έχει δίκιο επειδή τον εκμεταλλεύεται το αφεντικό. Από εκεί και πέρα, το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αγωνιστεί για το δίκιο του, είναι θέμα πολιτικής της εργατικής τάξης, που πολλές φορές είναι λάθος, ιδίως όταν κατευθύνεται από μικροαστικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ. Αυτό το κόμμα, εφαρμόζοντας σε περίοδο κρίσης, όχι αυτά που έλεγε ο Μαρξ, αλλά, μια «αριστερίστικη» πολιτική, παραβλέποντας αυτά που έλεγε ο Λένιν για τους «συμβιβασμούς» και λέγοντας ξεδιάντροπα ψέματα για τη μειωμένη παραγωγή των εταιρειών και τα «τεράστια κέρδη» τους, ωθεί τους εργάτες σε αγώνα μέχρι θανάτου, που τελικό αποτέλεσμα θα έχει το κλείσιμο των επιχειρήσεων, ή τη φυγή τους σε άλλες χώρες.
    Αυτό έκανε και κάνει στην Κόκα Κόλα, αυτό έκανε και στη Χαλυβουργία. Ψέμα, ψέμα και «αριστερισμός»! Αν δεν είναι προβοκάτσια αυτό κατά της εργατικής τάξης, τι είναι;
    Όσο για τα μνημόνια, έχουν και κακές και καλές πλευρές. Πρώτα-πρώτα, δεν υπάρχει θέμα «να τα δεχτούμε ή να μην τα δεχτούμε», μια και έχουν γίνει νόμοι του κράτους.
    Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποστηρίζουμε τις καλές πλευρές και να χτυπάμε τις κακές.
    Τι σημαίνει αυτό; Υποστηρίζουμε τη μείωση των υψηλών μισθών και συντάξεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα μέτρα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του φεουδαρχικού μας κράτους μας και χτυπάμε τη μείωση των χαμηλών μισθών και συντάξεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την παράταση του οχτάωρου, την εργασία σταντ-μπάι, και τα λοιπά αντεργατικά μέτρα.
    …………………….
    Λαθραναγνώστη
    Μου θύμισες τους μουσουλμάνους, που όταν τους λες για τα φοβερά πράγματα που γράφει το Κοράνι, σου απαντούν ότι είναι θέμα του πώς το ερμηνεύεις. Και, στο κάτω-κάτω, το Κοράνι το έγραψε ένας μισοπάλαβος αγράμματος, που έβλεπε οράματα. Αν τώρα εσύ θέλεις να «ερμηνεύσεις» το Μαρξ, για να πεις μην κοιτάς τι γράφει, αλλά, τι εννοεί, μάλλον θα αποτύχεις.
    Για να δούμε τι κατάφερες ως τώρα.
    Λες πως ο Μαρξ γράφοντας «πρέπει να παζαρέψει», εννοεί πως ο εργάτης «υποχρεώνεται», «εξαναγκάζεται», «εκβιάζεται» να «παζαρέψει» με τον κεφαλαιοκράτη. Μα, δε λες τίποτα περισσότερο. Φυσικά, ο εργάτης θα προτιμούσε να μην «παζαρέψει». Εκείνο που τον «υποχρεώνει», που τον «αναγκάζει», που τον «εκβιάζει» δεν είναι ο κεφαλαιοκράτης, αλλά, οι αντικειμενικές συνθήκες. Οι αντικειμενικές συνθήκες (δηλαδή, η κρίση) έχουν κάνει «αναγκαία μια πτώση του μισθού». Ο Μαρξ καλεί τον εργάτη όχι να μη λάβει υπόψη του αυτή την αναγκαιότητα, αλλά, «να παζαρέψει» με τον κεφαλαιοκράτη σε «ποια αναλογία» είναι αναγκαία αυτή η πτώση (γιατί ο κεφαλαιοκράτης θα εκμεταλλευτεί το «αναγκαίο» του πράγματος για να κατεβάσει το μισθό πολύ περισσότερο).
    Τι κάνει το ΚΚΕ; Λέει «εμάς δε μας ενδιαφέρουν οι αντικειμενικές συνθήκες, εμείς είμαστε πούροι επαναστάτες και δεν κάνουμε συμβιβασμούς, εμείς δεν παζαρεύουμε με τα αφεντικά, δε δεχόμαστε καμιά αναγκαιότητα». Ποιος την πληρώνει τελικά; Οι εργάτες.

 22. Μπούμπη Φεβρουαρίου 18, 2013 στις 5:46 μμ #

  «Το ότι οι πρακτικές της ηγεσίας του ΚΚΕ στο Ρ είναι αχαρακτήριστες για κομμουνιστικό κόμμα το’χουν πάρει χαμπάρι κι οι πέτρες. Δεν αξίζει πλέον να το καλύπτετε.»

  Δεν είμαστε μαφιόζοι για να «καλύπτουμε» κάποιον….Επίσης μιας και ήσουνα στο κόμμα για αρκέτα χρόνια γνωρίζεις πολύ καλά ότι στόχος της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ είναι το να μπορεί το ΚΚΕ να δημοσιεύει τα εντυπά του χωρίς να εξαρτάται απο ιδιώτες.Προκειμένου λοιπόν να συνεχίζει να το κάνει θα γίνουν και θυσίες.Σε παρακαλώ μην υποδείεσαι τον Φαράκο που όταν έφυγε είπε ότι τα οικονομικά του κόμματος αποτελούν μυστήριο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: