Σύζητηση για την πανευρωπαϊκή επίθεση ΕΕ και κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη

18 Δεκ.

Μια μέρα μετά την απεργία της ΑΔΕΔΥ και στάση εργασίας των υπολοίπων, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω:

– πώς λειτούργησε το νέο σύστημα «οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ το 2011-2012

– το περιεχόμενο των υποδείξεων της Κομισιόν σε μια σειρά από χώρες (κυρίως μη μνημονιακές) και πώς αυτές συμπίπτουν με τα αιτήματα των εργοδοτών

– παράδειγματα των συνεπειών της εφαρμογης τους

– κάποιες διεργασίες στα συνδικαλιστικά και κοινωνικά κινήματα στη Δυτική Ευρώπη (όσο προλάβουμε)

Άμα έχετε όρεξη για κουβεντούλα ελάτε!

EkdilosiAthinaDec2012

2 Σχόλια προς “Σύζητηση για την πανευρωπαϊκή επίθεση ΕΕ και κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη”

 1. Κάρολος 18 Δεκεμβρίου, 2012 στις 9:52 μμ #

  Μένω κατάπληκτος : «το περιεχόμενο των υποδείξεων της Κομισιόν σε μια σειρά από χώρες (κυρίως μη μνημονιακές) συμπίπτουν με τα αιτήματα των εργοδοτών»; Αυτό είναι άνω ποταμών! Κι εγώ που νόμιζα ότι η ΕΕ είναι μια ένωση σοσιαλιστικών κρατών που υποδεικνύει συνεχώς μέτρα υπέρ των εργαζομένων! Δεν ντρέπονται λιγάκι;
  Ας αφήσουμε τα αστεία. Μόνο το ΚΚΕ καλλιεργεί τις αυταπάτες ότι τα αστικά κράτη μπορούν να πάρουν μέτρα υπέρ των εργαζομένων και συνεχώς αγανακτεί όταν οι αστικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν «ταξική» πολιτική, λες και υπήρχε περίπτωση να εφαρμόζουν αταξική πολιτική. Βέβαια, το ΚΚΕ έχει τους λόγους του που καλλιεργεί την αυταπάτη ότι το κράτος δεν είναι όργανο ταξικής κυριαρχίας, αλλά, ένας αγαθός άγγελος που καλείται να φυλάξει τους εργαζόμενους από τους κακούς καπιταλιστές. Γι’ αυτό εξάλλου τρέφει τέτοιο μίσος κατά των ιδιωτών καπιταλιστών και απαιτεί όλες οι επιχειρήσεις και η εκπαίδευση και η υγεία και τα πάντα να τα πάρει στα χέρια του το κράτος.
  Και ο λόγος που το κάνει αυτό είναι ότι προετοιμάζει ιδεολογικά το έδαφος για την απόλυτη εξουσία του δικού του κράτους, όταν πάρει την εξουσία. Σκεφείτε λίγο : αν ο λαός έχει μάθει να υποκλίνεται μπροστά στο κράτος των εκμεταλλευτών, πόσο πρέπει να πέφτει και να φιλάει το χώμα, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με το κράτος το δικό του! Τώρα, αν αυτό το κράτος είναι το κράτος του 5%, τι σημασία έχει; Αυτά είναι μικρολεπτομέρειες και ο λαός που σκέφτεται έτσι, δεν αξίζει να λέγεται λαός.
  Το βασικότερο, όμως, στην αντιμετώπιση της ΕΕ είναι άλλο : στο ερώτημα αν είμαστε υπέρ της ΕΕ ή κατά δεν έχει σχέση με το ότι την ΕΕ την αποτελούν καπιταλιστικά κράτη, αλλά, με το δεδομένο αυτό, αν είναι προτιμότερο για το κομμουνιστικό κίνημα να είναι τα κράτη- μέλη ξεχωριστά κράτη, ή να αποτελέσουν ένα ενιαίο κράτος. Και στη μία την περίπτωση και στην άλλη καπιταλισμό θα έχουμε.
  Κι εδώ, όλα τα «αριστερά» κόμματα, οργανώσεις, ομάδες, κλπ., βάσει του μαρξισμού, δεν μπορούν να δώσουν παρά την ίδια απάντηση : ναι, είμαστε υπέρ των μεγάλων κρατών, υπέρ της ένωσης των κρατών σε μεγαλύτερα σύνολα, αρκεί αυτό να γίνεται εθελοντικά και να αποκλειστεί η περίπτωση βίαιων προσαρτήσεων.
  Στην Ελλάδα, η «αριστερά» βρίσκεται στους αντίποδες του μαρξισμού και χτυπάει με λύσσα την ΕΕ, μπερδεύοντας επίτηδες τα πράγματα και σκούζοντας σε όλους τους τόνους ότι η ΕΕ είναι καπιταλιστική, ιμπεριαλιστική, κατά των εργαζομένων, κλπ., κλπ. Έτσι αποφεύγει το «πικρό ποτήρι» του να απαντήσει αν είναι υπέρ ή κατά της εθελοντικής συνένωσης των κρατών και αν αυτό είναι προς όφελος ή ζημιά του κομμουνιστικού κινήματος.
  Και, βέβαια, ο απομονωτισμός και η εθνική περιχαράκωση, εκτός από το μίζερο εθνικιστικό πνεύμα που φανερώνει, μπορεί να οφείλεται και στο ότι μια ισχυρή ΕΕ και με δικό της στρατό, θα ήταν καρφί στο μάτι διάφορων μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών.

 2. Y 20 Δεκεμβρίου, 2012 στις 3:47 μμ #

  Το άρθρο αυτό πάνω κάτω θα παρουσιάσω απόψε στη Λέσχη Αναιρέσεις
  http://aristeroblog.gr/node/1253
  Για να δείτε καλύτερα τους πίνακες ανοίχτε το από εδώ: aristeroblog.gr/sites/default/files/PanevropaikiEpithesi.Meros1_.doc#overlay-context=node/1253
  Αύριο θα το ανεβάσω και στο Γκράνμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: