Αμείλικτα ερωτήματα προκύπτουν από τη σφαγή των εργατών στη Νότια Αφρική

1 Σεπτ.

Υπάρχει ταξική διεθνής ομοσπονδία συνδικάτων;

Τι όργανα έχει η παγκόσμια εργατική τάξη στα χέρια της για να παλέψει;

H ταξική πάλη φαίνεται να έχει οξυνθεί και στη Νότια Αφρική και η γραμμή στήριξης στην κυβέρνηση της καπιταλιστικής αυτής χώρας του ΚΚΝΑ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις οποίες είναι δυνατό, όπως το συνδικάτο των εργατών στα ορυχεία NUM, φαίνεται να περνάει κρίση.

Ένα ανταγωνιστικό συνδικάτο έκανε την εμφάνισή του στα ορυχεία (AMCU) το οποίο ήθελε να συνεχίσει έναν απεργιακό αγώνα για μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις σε αντίθεση με την NUM που ήθελε να τον λήξει. Υπήρξε βία ανάμεσα στα δύο συνδικάτα που αγνοώ ποιος την ξεκίνησε. Κυκλοφορούν εκατέρωθεν κατηγορίες για δολοφονίες.

Η βρετανική πολυεθνική Lonmin βιαζόταν να ξανα-ανοίξει τα ορυχεία γιατί είχε μεγάλες απώλειες κερδών. Αυτό πρέπει να έχει κάποια σχέση με το εν ψυχρώ θέρισμα των εργατών από την αστυνομία που κόστισε τη ζωή σε 34. Το παρακάτω βίντεο είναι αποκαλυπτικό:


(δείτε και μια χρονολική παράθεση των γεγονότων)

Tην επόμενη μέρα το ΚΚΝΑ και η NUM έβγαλαν ανακοινώσεις στις οποίες δεν κατείγγειλαν την αστυνομία για τη σφαγή αλλά την ηγεσία του αντίπαλου συνδικάτου της AMCU που »θελημένα σχεδίασε τη βάρβαρη αυτή πράξη» και ζήτησαν τη σύλληψη της.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Συνδικάτων (WFTU) στην οποία την προεδρία έχει το ΠΑΜΕ εξέδωσε στις 20/8 ανακοίνωση συμπαράστασης στο KKNA και τη NUM και με τρόπο απαράδεκτο για ταξική συνομοσπονδία παρέλειψε να καταδικάσει την αστυνομία για τη σφαγή απεργών που διέπραξε. Κατάπτυστη ανακοίνωση εξέδωσε και η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) οπού ανήκει η ΓΣΕΕ και που αναφέρει τουλάχιστον την αστυνομία αλλά δεν καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση.

H WFTU στις 31 Αυγούστου έβγαλε νέα ανακοίνωση όπου διαμαρτύρεται όπως και το ΚΚΝΑ για την απαγγελία κατηγοριών για τη δολοφονία των 34 εργατών στους περίπου 250 εργάτες που συνελήφθησαν στο λόφο οπού εκτυλίχτηκαν τα γεγονότα. Συνεχίζει όμως να μη καταδικάζει την αστυνομία ή την κυβέρνηση.

Στα πλαίσια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, η αστική εξουσία κατεδαφίζει τις κατακτήσεις των εργαζόμενων σε όλο τον κόσμο και δε διστάζει και να τους σφαγιάσει όταν επιχειρούν να διεκδικήσουν μεγάλυτερο κομμάτι από τον πλούτο που παράγουν σε πολλές περιπτώσεις γιατί οι μισθοί φτάνουν σε επίπεδα κάτω των απαραίτητων για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Δε διστάζει να σφαγιάσει ακόμα κι όταν λειτουργεί στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αναγκαιότητα να παλέψουν οι εργαζόμενοι για την ανατροπή της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την αντικατάσταση της από τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

Τα όργανα, οι θεσμοί που έχουν όμως οι εργαζόμενοι για να παλέψουν αποδεικνύονται εντελώς ανεπαρκείς, βολοδέρνοντας μεταξύ οπορτουνισμού και σεχταρισμού. Οπορτουνισμού της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Νότιας Αφρικής που έχει βολευτεί με μια συμμετοχή στην εξουσία και των ανώτερων συνδικαλιστών του που κάποιοι λένε ότι συμπεριφέρονται σαν μαφιόζοι businessmen ενώ οι εργάτες ζούν στην ένδεια και όταν η αστυνομία τους θερίζει, όχι απλά δε κόβουν κάθε σχέση με την κυβέρνηση και δεν καλούν σε γενικό ξεσηκωμό αλλά κατηγορούν το άλλο συνδικάτο αντί για την αστυνομία.  Σεχταρισμός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που αρνούμενο τη συνεργασία των ταξικών δυνάμεων στην Ελλάδα δε δίνει καμία προοπτική νίκης στο εργατικό κίνημα.  Οπορτουνισμός ταυτόχρονα του ΚΚΕ που στα πλαίσια μιας παγκόσμιας συνδικαλιστικής ομοσπονδίας δε βάζει προτεραιότητα την καταδίκη ενός εγκλήματος κατά της εργατικής τάξης αλλά την ομαλή συνεργασία του με τη γραφειοκρατία της NUΜ και του ΚΚΝΑ ο γραμματέας του οποίου Blade Nzimande υπουργός της κυβέρνησης »δειπνεί με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών κάθε μέρα της ζωής του» και είναι φυσικά εναντίον των εθνικοποιήσεων (σύμφωνα με το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό άρθρο »Ανθρακωρύχοι της Μαρικάνα: η σφαγή των αυταπατών μας»).

Πολλά από τα κόμματα που ονομάζονται ακόμα κομμουνιστικά σήμερα δεν είναι πραγματικά επαναστατικά, αλλά βουτηγμένα στον οπορτουνισμό, το σεχταρισμό, τη γραφειοκρατικοποίηση και τον αυταρχισμό στο όνομα του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού (τον οποίον γελοιοποιούν).  Θα πρέπει να διέλθουν ριζικές αλλαγές για να μπορούν και πάλι να δράσουν επαναστατικά, ή αλλιώς επαναστατικά – πραγματικά κομμουνιστικά – κόμματα θα πρέπει να οικοδομηθούν από την αρχή.

Οι εργαζόμενοι και άνεργοι καλούνται να αναλάβουν αυτό το καθήκον μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης που αλλάζει άρδην τις συνθήκες ζωής και πάλης τους. Δε νοείται το καθήκον αυτό να επιτελεστεί μέσα σε γυάλα ή σε αυστηρό διαχωρισμό της επαναστατικής πρωτοπορίας από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Το καλύτερο πεδίο για να επιτυχεί ένα εγχείρημα ανοικοδόμησης επαναστατικού κόμματος είναι μέσα σε ένα Μέτωπο κομμάτων, σωματείων, επιτροπών αγώνα γειτονειάς κα. που θα παλεύει για τα άμεσα και ριζικά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν την επιδείνωση της ζωής της εργατικής τάξης και που αναγκαστικά πλέον σήμερα είναι αντικαπιταλιστικά και σοσιαλιστικά.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι πρέπει να στηρίξουν τη δημιουργία των απαραιτήτων οργάνων πάλης. Αλλάζοντας τον τρόπο δράσης των σωματείων και επιτυγχάνοντας ευρεία συνεργασία των ταξικών σωματείων, ομοσποδιών κλπ. Στηρίζοντας τοπικές συνελεύσεις – επιτροπές αγώνα. Στηρίζοντας τον αντιφασιστικό συντονισμό. Συμμετέχοντας και στο πολιτικό εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στη δημοκρατική και ταυτόχρονα επαναστατική λειτουργία των τοπικών επιτροπών της.

Advertisements

123 Σχόλια to “Αμείλικτα ερωτήματα προκύπτουν από τη σφαγή των εργατών στη Νότια Αφρική”

 1. λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 1, 2012 στις 6:46 μμ #

  Το άρθρο σου μου θύμισε τις παλιές καλές εποχές όταν επί Σοβ. Ένωσης, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν λογαριασμό, ακόμα και γιατί σ ένα απόμακρο χωριό της χερσονήσου της Καμτσάτκα, ο τοπικός γραμματέας του ΚΚΣΕ στραβογάμησε μια τοπική Εσκιμώα !
  Και το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ καταδίκασαν απερίφραστα και την αστυνομία και την πολιτική ηγεσία για τη σφαγή.
  Τώρα, το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ έχει την προεδρία της WFTU, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΜΕ
  μπορεί να κάνει εκεί μέσα ότι θέλει.
  Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
  http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6994852

 2. L’Enfant de la Haute Mer Σεπτεμβρίου 1, 2012 στις 7:15 μμ #

  270 miners charged in co-workers’ deaths. South African authorities have charged 270 miners with murder in the killings of 34 fellow workers, even though police are believed to have fired the fatal shots.
  http://edition.cnn.com/2012/08/30/world/africa/south-africa-mine-violence/index.html

  • Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 11:30 πμ #

   ευχαριστούμε για τις φωτό που κάνουν ακόμα πιο ξεκάθαρο το τι έγινε.

   • L’Enfant de la Haute Mer Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 11:37 πμ #

    το θέμα είναι ότι οι 270 κατηγορούνται για τις δολοφονίες των συναδέλφων τους

 3. Ka Ge Σεπτεμβρίου 1, 2012 στις 8:37 μμ #

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΆΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ «λαθραναγνώστη», ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΌΥΣΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙ ΑΛΛΩΝ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ, Ή ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ….
  ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΞΩΦΘΑΛΜΟΙ ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟΥ.
  ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΚΕ… Τι καραμέλα κι αυτή, να μη λιώνει με τίποτα…

 4. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 12:27 πμ #

  y eisai polu malakas aderfaki mou k vevaia yparxei taksikh diathnis omosponda mono poy yparxoyn k syndiata k syndikalistes me alles antilipseis h lathos kinhseis!

  paliosextaristh

 5. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 12:32 πμ #

  ποσο μαλακασ εισαι ρε φιλε που γραφεις κατι που εγινε στη Ν.Αφρικη κ ομονος σου τοχος ειναι το κκε κ η ενισχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ…….οξω μωρη οπορτουνα του κερατα

 6. Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 1:25 πμ #

  @Λαθρά
  Η αλήθεια έιναι ότι η πρώτη σου παράγραφος μ’έκανε να γελάσω. Ο τοπικός γραμματέας του ΚΚΣΕ όντως δεν έπρεπε να κακομεταχειρίζεται Εσκιμώες. Βασικά δεν έπρεπε να μεταχειρίζεται κανέναν αλλά να συναποφασίζει με το λαό. Η κριτική που γινόταν στο ΚΚΕ επί ΕΣΣΔ ακόμα και σε τέτοιο επίπεδο δε στερούταν εντελώς βάσης.

  Η ανεπάρκεια ωστόσο των σημερινών ΚΚ είναι τραγική και η ανάγκη για ριζικές αλλαγές άμεση. Κι εσείς εδώ που έχετε μείνει να συζητάμε, είστε δυνάμεις απόλυτης συντήρησης και στην ουσία αυτοκτονίας.

  Κατα τα άλλα γαμάτες οι ανακοινώσεις για εσωτερική κατανάλωση. Πάρτε τώρα το σύντροφο Nzimande να δείτε μήπως έχει ανάγκη από καμία άλλη χάρη.

  @Ka ge, Ψευδοαριστερέ
  Το κεφάλι σας είναι γεμάτο σκατά.

  Και γαμώ τις ταξικές ομοσπονδίες, με τους απεργοσπάστες της COSATU και με την ΠΕΟ να’χει κατεβάσει τα βρακάκια της για τα μέτρα λιτότητας του συντρόφου Χριστόφια προεδρεύοντα της ΕΕ. Να τη χαίρεστε. Σίγουρα αξίζει τον κόπο να μη συμμετέχετε σε καμία άλλη συνδικαλιστική ομοσπονδία οπού εκπροσωπούνται εκατομύρια εργαζόμενοι και να εναποθέτετε τις ελπίδας σας σ’αυτό το πράμα.

  Όταν με λένε μαλάκα κάτι τύποι σαν κι εσένα Ψ/Α το παίρνω για παράσημο. Άμα δε μου χες ρίξει τουλάχιστον τα μισά από τα μπινελίκια που μου ρίχνεις, θα σκεφτόμουν »μαλακία αρθρο έγραψα».

  Ka ge, φυσικά και είναι εξώφθαλμοι οι σκοποί του άρθρου. Η αλήθεια είναι εξόφθαλμη, βγάζει μάτι.

  • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 8:05 πμ #

   Υ,
   Δεν παίζεστε με τίποτα.
   Στην Ελλάδα, πιέζετε και κατηγορείτε το ΚΚΕ ότι δεν κάνει μέτωπο με το ΣΥΡΙΖΑ κι άλλες ρεφορμιστικές δυνάμεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ).
   Όταν σε διεθνείς οργανισμούς, συνυπάρχει και δεν τα σπάει με ρεφορμιστικά ΚΚ άλλων χωρών, το κατηγορείτε για ρεφορμισμό.
   Πρέπει να καταλάβεις ότι ,η ΠΣΟ, δεν είναι υπουργείο εξωτερικών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και ότι στις ανακοινώσεις που εκδίδει, έχουν λόγο όλα τα μέλη.
   Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις του ΚΚΕ για εσωτερική ή εξωτερική κατανάλωση. Όλες οι ανακοινώσεις απευθύνονται και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Άνοιξε το site του και δες. Στα Γαλλικά, η δήλωση είναι πρώτη-πρώτη, στα Αγγλικά δεύτερη…..

   Υ.Γ Η επίμαχη ανακοίνωση έχει αναρτηθεί μόνο στο site του τοπικoύ γραφείου της ΠΣΟ ΝΑ, όχι στο κεντρικό. Και αυτό φυσικά λέει πολλά και πρώτα απ όλα ότι δεν υπήρχε ομοφωνία γι αυτή την ανακοίνωση.
   Μήπως θα ήθελες το ΚΚΕ να χακάρει το τοπικό site και να τη σβήσει?

   • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 8:57 πμ #

    Φυσικά, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, η ανακοίνωση της ΠΣΟ ( που στην πραγματικότητα είναι της «ΠΣΟ ΝΑ περιφερειακό γραφείο») όπως παρουσιάστηκε στο Google, με υπογραφή: «The secretariat» και διεύθυνση Ελληνική και δημιουργεί εντυπώσεις ότι είναι ολόκληρης της ΠΣΟ, είναι παραπλανητική και προβοκατόρικη

 7. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 11:17 πμ #

  @Ka ge, Ψευδοαριστερέ
  Το κεφάλι σας είναι γεμάτο σκατά.

  Y γαμιέσαι

 8. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 11:18 πμ #

  «Φυσικά, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, η ανακοίνωση της ΠΣΟ ( που στην πραγματικότητα είναι της “ΠΣΟ ΝΑ περιφερειακό γραφείο”) όπως παρουσιάστηκε στο Google, με υπογραφή: “The secretariat” και διεύθυνση Ελληνική και δημιουργεί εντυπώσεις ότι είναι ολόκληρης της ΠΣΟ, είναι παραπλανητική και προβοκατόρικη»

  Λαθραναγνώστη αν γίνεται εξηγείς λίγο αυτό;;;

  • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 11:58 πμ #

   Από 30/8, κυκλοφορεί στο Google μια ανακοίνωση, δήθεν της ΠΣΟ, όπου η ΠΣΟ ανακοινώνει ότι καταδικάζει για την επίθεση στους μεταλλωρύχους μόνο τα αφεντικά, χωρίς να καταδικάσει την αστυνομία και την κυβέρνηση της Ν.Α.:
   https://groups.google.com/forum/#!msg/yclsa-eom-forum/vcIOtqaswug/W7maW9vqWqcJ.

   Η ανακοίνωση υπογράφεται:
   The Secretariat

   40, Zan Moreas Street, Athens 11745 Greece

   Tel. +302109214417, +302109236700, Fax +30210 9214517
   Πρόσεξε την Ελληνική διεύθυνση!

   Τότε, ο Υ ρώτησε αν ξέρει κανείς αν η ανακοίνωση αυτή είναι αυθεντική. Δεν υπήρξε καμία απάντηση. Προφανώς δεν το έψαξε κανένας μας.

   Χθες στο newswire, ο Υ την ξαναλινκάρησε.

   Στο παρόν άρθρο, ο Υ ξαναλινκάρει την ίδια ανακοίνωση, αλλά από το περιφερειακό γραφείο της ΠΣΟ Ν.Α.
   η οποία υπογράφεται:
   «The Secretariat», χωρίς την Ελληνική διεύθυνση.

   Το ερώτημα που δημιουργεί την υποψία για προβοκάτσια, είναι ποιός κοτσάρησε την Ελληνική διεύθυνση ( που δημιουργεί την εντύπωση ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε από ολόκληρη την ΠΣΟ) στην ανακοίνωση που εμφανίσθηκε στο Google, τη στιγμή που στην πρωτότυπη ανακοίνωση δεν υπάρχει.
   Επίσης, στην ανακοίνωση που εμφανίζεται στο Google, δεν αναφέρεται ότι είναι από το περιφερειακό γραφείο ΝΑ (WFTU AFRICA REGONAL OFFICE), αλλά αναφέρει: «World Federation of Trade Unions, Press Release, 17 August 2012». Ότι πρέπει δηλαδή για να δημιουργηθούν οι εντυπώσεις που λέω παραπάνω.
   Υπ όψιν ότι στο κεντρικό site της ΠΣΟ, δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση.

  • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 12:01 μμ #

   Η ανακοίνωση απο το site της ΠΣΟ ΝΑ:
   http://wftuafricaregionaloffice.wordpress.com/2012/08/20/wftu-statement-in-solidarity-with-num/

 9. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 11:41 πμ #

  «Κι εσείς εδώ που έχετε μείνει να συζητάμε, είστε δυνάμεις απόλυτης συντήρησης και στην ουσία αυτοκτονίας.»

  αυτά τα έχει πει κ ο Γιωργάκης κ ο Σημιτης κ η Μαριέττα.αλλά όποιος δεν ντρέπεται έτσι κάνει…..

  Συντηρηση?μάλιστα για να το δούμε……το ΚΚΕ σε καιρούς πολύ σκοτεινούς όπως η δεκαετία ου 1990 πρόβαλλε τη διέξοδο του Σοσιαλισμού Κομμουνισμού κ μάλιστα με συνέδρια του υπέδειξε κ τη σωστή από τα κάτω συμμαχία που θα παλέψει για τα άμεσα κ θα συγκεντρώσει δυνάμεις για την άλλη εξουσία κ κοινωνία-οικονομία.τη λαϊκή που θα επιβληθεί μόνο με επανάσταση κ όχι με εκλογές.κ στις προσφατες χρονιές έκανε πολύ σημαντικά βήματα σε ζητήματα απεργιών αλλά κ κοινή δράση όλων των μετώπων σε κάθε κοινωνικό χώρο.πάλη ενάντια στα χαράτσια στις εφοριες στη ΔΕΗ επανασυνδέσεις ρευματος κτλ κτλ…..

  στα διεθνή έχει βοηθήσει πολλά κόμματα να γράψουν πρόγραμμα κ καταστατικό που θα υπερασπίζεται το μαρξισμό λενινισμό κ τις αρχές λειτουργίας κ α ξεφύγουν από τον οπορτουνισμό σε οργανωτικά ζητήματα αλλά κ σε ιδεολογικά.έχει αναλάβει διεθνώς δράσεις κ σε παγκόσμια κλίμακα ακόμα κ με συνδικάτα κ κόμματα άλλου προσανατολισμού που προσπαθεί με συντροφική διαπάλη να τα βοηθήσει να βγάλουν συμπεράσματα ώστε να είναι επίκαιρα κ να μν τρώνε μπανανόφλουδα της πλατυάς απήχησης.

  αλλά τι καταλαβαίνεις εσύ από αυτά?στις Βρυξελλες από όπου μας διδάσκεις δεν μπορείς να καταλάβεις την ελληνική πραγματικότητα κ τα διεθνή ζητήματα του κομουνιστικού κ εργατικού κινήματος;τι ξέρεις εσύ από ταξικό κίνημα?όποτε έχει σηκωθεί απεργια είναι χάρη στην πιεση του ΠΑΜΕ……….τυφλώνει ο οπορτουνισμόςάντε ανοιξε τα στραβά σου κ ζήσε την πργματική ζωη χωρις να θεωρητικοποιείς τη μαλακία του εγκεφάλου σου…………

  Τέλος,να σου πω πως όοσο υβριστικός γίνεσαι τόσο θα γίνομαι εγώ….αντε γτ η μλκια ειναι ανικητη μου φαινεται………….

  • Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 12:03 μμ #

   συντήρησης του σεχταρισμού εννοούσα και αυτοκτονίας κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος οπότε μη με μπλέκεις με το Σημίτη, γκαιμπελίσκε της δεκάρας.

   »μόνο με επανάσταση κ όχι με εκλογές» για δείξε μου σε ποιο ντοκουμέντο είναι αυτό?

   Το ΚΚΕ βοηθάει τα κόμματα σε όλο τον κόσμο να δουν την αλήθεια… Πόσο φαιδρό είναι αυτό! Να το έλεγε το ΚΚΣΕ να έλεγα ντάξει, είχαν την ισχύ τουλάχιστον. Να το παίζει τώρα ένα ΚΚ σε μια χώρα 10 εκατομυρίων φάρος της παγκόσμιας επανάστασης που έχει μόνο να διδάξει τους άλλους και τίποτα να μάθει είναι μάλλον γελοίο.
   Κοίτα να δεις που αυτό που φαίνεται να γίνεται με τη λογική αυτή δεν είναι να μετατρέπονται οι γκρούπες που »διδάσκετε» σε κόμματα, αλλά εσείς σε γκρούπα.

   »όποτε έχει σηκωθεί απεργια είναι χάρη στην πιεση του ΠΑΜΕ» αυτό το πίστευα κι εγώ μέχρι πρόσφατα, αλλά νομίζω ότι η πραγματικότητα είναι τελικά πολύ διαφορετική. Στις απεργίες του καλοκαιριού του 2011, το ΠΑΜΕ μάλλον ήταν μόνο μία από τις συνιστώσες που πίεζαν για απεργία.

   Με τα μπινελίκια δεν έχω πρόβλημα. Μπορώ να σε κάνω να τα σιχαθείς κι ας τα άρχισες εσύ.

 10. Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 11:50 πμ #

  Ναι εξήγησε το λίγο αν γίνεται Λαθρά αυτό που σε ρωτάει ο.. γαμιάς μου.

  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι ρεφορμιστική. Κατηγορείται ότι είναι ρεφορμιστική για να δικαιολογείτε τον απομονωτισμό του ΚΚΕ όσοι είστε υπέρμαχοί του.

  Δεν είπα να τα σπάσει με τους ρεφορμιστές στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά μη μας λέει κιόλας ότι η ΠΣΟ είναι ταξική και οι οι άλλοι κίτρινοι.

  Αν έγινε κάποια ψηφοφορία στην ΠΣΟ για το θέμα αυτό, ή υπάρχουν πρακτικά με τοποθετήσεις καλό θα ήταν να δίνονταν στη δημοσιότητα. Εκτός αν είμαστε υπέρ της.. μυστική διπλωματίας.

  Εμένα πάντως υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι στελέχη του ΚΚΕ δέχονταν την άποψη ότι η ACMU ξεκίνησε τη βία κι ότι είναι διασπαστική, εξτρεμιστική κλπ., ότι η αύξηση που έπαιρναν οι εργάτες μάλλον ήταν ικανοποιητική. Μ’αυτά που διαβάζω μου φαίνεται ότι η NUM είναι κάτι σα τη ΓΣΕΕ της Ν. Αφρικής. Και ρωτάω γιατί όταν σφαγιάζονται εργάτες άλλου συνδικάτου να δηλώνετε πίστη στην NUM? Τι δουλειά έχει επίσης το ΚΚΝΑ στην ανακοίνωση της ΠΣΟ?

  • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 12:54 μμ #

   «Αν έγινε κάποια ψηφοφορία στην ΠΣΟ για το θέμα αυτό, ή υπάρχουν πρακτικά με τοποθετήσεις καλό θα ήταν να δίνονταν στη δημοσιότητα…..»
   …………………………………..
   «Και ρωτάω γιατί όταν σφαγιάζονται εργάτες άλλου συνδικάτου να δηλώνετε πίστη στην NUM? Τι δουλειά έχει επίσης το ΚΚΝΑ στην ανακοίνωση της ΠΣΟ?»

   Μην μιλάς σε δεύτερο πληθυντικό!
   Οι θέσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις.
   Προφανώς, το ΚΚΝΑ και το NUM, σήκωσαν δικό τους μπαϊράκι μέσα στην ΠΣΟ, αλλά τουλάχιστον δείχνουν σαφώς ότι η ανακοίνωση προέρχεται από το Africa regional office κι όχι απ όλη τη ΠΣΟ.
   Επίσης, είναι νομίζω σαφές, ότι στην ΠΣΟ δεν ισχύει ο δημ. συγκεντρωτισμός και κάθε μέλος έχει δικαίωμα να λέει τα δικά του.
   Ακόμα μια απόδειξη για την αξία του δημ. συγκεντρωτισμού!

   • Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 12:59 μμ #

    Μην αναποδοργυρίζεις την πραγματικότητα. Η NUM επέβαλε τη γραμμή της μέσα στη ΠΣΟ. Ίσως όχι στο 100% ίσως να ήθελε και να καταδικάζει ρητά την ACMU η ΠΣΟ αλλά βασικά ναι αφού δεν υπάρχει καταδίκη της αστυνομίας. Η υπόθεση σου για το περιφερειακό γραφείο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μπορεί να είναι η διεθνής γραμματεία όντως.

   • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 1:06 μμ #

    Πολύ «δημοκρατικοσυγκεντρωτικό» σε βρίσκω, όταν κάνεις κριτική σε άλλους!
    Τι νομίζεις ότι θα έκανε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απ αυτό που έκανε το NUM, αν το ΚΚΕ είχε την αφέλεια να κάνει μέτωπο μαζί της.
    Ανάμεσα στις δυό εκλογές, θα έβγαζε ανακοίνωση, με το λογότυπο του μετώπου, που θα καλούσε τον κόσμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ! Και μετά, για το «έλα να δεις» που θα επακολουθούσε, θα έφταιγε το ΚΚΕ!

   • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 1:11 μμ #

    Αν η NUM είχε επιβάλει τη γραμμή της, είχε καπελώσει την ΠΣΟ, τότε η ανακοίνωση θα εμφανίζονταν στο επίσημο site της ΠΣΟ.

   • Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 1:40 μμ #

    Δεν έχω λόγω ν’αμφισβητήσω τη γνησιότητα της υπογραφής της γραμματείας απλά επειδή στο δεύτερο λινκ δεν υπάρχει η ελληνική διεύθυνση. Εσύ που την αμφισβητείς φέρε και αποδείξεις ότι δεν είναι της κεντρική γραμματείας. Κι αν μας λες ότι το ΠΑΜΕ δε συμφώνησε στην ανακοίνωση φέρε μας αποδείξεις ότι καταψήφισε ή τέλος πάντων διαφώνησε ξεκάθαρα μέσα στη γραμματεία.
    Τα υπόλοιπα που λες συγκρίνοντας NUM με ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ασυνάρτητες μπούρδες.

   • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 6:46 μμ #

    Βασικά και τελειώνω με αυτό, εμένα μου αρκεί ότι και το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, επίσημα καταδικάζουν συνεχώς και την αστυνομία και την κυβέρνηση της Ν.Α για τη σφαγή.
    Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος διαχωρισμού της θέσης τους και ελάχιστα απέχει από το πλήρες «σπάσιμο», το οποίο δεν θέλω να γίνει.
    Θεωρώ δηλαδή ότι το θέμα το χειρίζονται σωστά.
    Είπαμε. Στην ΠΣΟ δεν ισχύει δημ. συγκεντρωτισμός και το ΠΑΜΕ δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει. Επίσης δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει.
    Παραμένει το ερώτημα γιατί η ανακοίνωση εμφανίζεται μόνο στο site του περιφερειακού γραφείου της ΠΣΟ και όχι στο κεντρικό.
    Τρίτον. Εδώ η μισή και βάλε ΑΝΤΑΡΣΥΑ «την έφερε» στην άλλη μισή και μου λες εσύ ότι δεν θα την φέρνανε στο ΚΚΕ?
    Για πολλοστή φορά, το ΠΑΜΕ τραβάει κουπί για γενική απεργία και άλλες συνιστώσες δεν βλέπω να βοηθάνε.

 11. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 12:27 μμ #

  αααααα γουστάρεις μπινελίκια?νο προμπλεμ……εγώ ακόμα περισσότερο……

  αυτά που λες για το ΠΑΜΕ κ τις απεργίες μόνο εμπάθεια κ τυφλωση δειχνουν…..κ απλά ε φίλε δικιολογεις τη μαλακία που σε δέρνει…πάντ το ΠΑΜΕ πώτο από όλους ζητούσε απεργία όπως τώρα καλεί σε αγενική απεργία…όπως κ τότε το οκτώβρη που είπαμε να κάτσουμε στο Συταγμα κ μεις κ σε καποιες κυριες δεν αρεσε….εμεις εχουμε κ νεκρους στις απεργιες Υ…δεν κανουμε παρελασεις….ουτε ξυπναμε για να παμε στις συγκεντρωσεις κ μετα για ουζο…πμε στα εργοστασια που δεν παταει κανενα νουμερο της αριστερας σου….

  το θεμα με την πσο δεν τον ξερω αλλα σιγα μην πιστεψω εσενα το Λαθρα πιστευω γτ εσυ γαμιεσαι όπως προειπα

 12. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 12:28 μμ #

  «Το ΚΚΕ βοηθάει τα κόμματα σε όλο τον κόσμο να δουν την αλήθεια… Πόσο φαιδρό είναι αυτό! Να το έλεγε το ΚΚΣΕ να έλεγα ντάξει, είχαν την ισχύ τουλάχιστον. Να το παίζει τώρα ένα ΚΚ σε μια χώρα 10 εκατομυρίων φάρος της παγκόσμιας επανάστασης που έχει μόνο να διδάξει τους άλλους και τίποτα να μάθει είναι μάλλον γελοίο»

  ΚΚουγκαριας Μεξικου Κ Ιταλιας αντε φγ
  εια

 13. λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 12:34 μμ #

  Νομίζω ότι πρέπει να κατεβάσουμε λίγο τους τόνους.

 14. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 12:36 μμ #

  επισης βοηθαω Υ δε σημαινει πατρωναρω(μπορει για σενα που εισαι οπορτουνισταρος να σημαινει)

  σημαινει οτι με τη δραση μου κατακτω το κυρος που μου αναλογει κ με τις επεξεργασιες μου ανοιγω δρομους για νανεβει το συλλογικο επιπεδο….δεχομαι κ επιδραση κ επιδρω σε αλλους συντροφους μου…υτο θα πει….α αλλα που λες περι ΚΚΣΕ ειναι η μαλακια που σε δερνει…..

  • Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 1:03 μμ #

   Οι φωστήρες Γόντικας και Μεντρεκάς θ’ανεβάσουν το συλλογικό επίπεδο του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ας γελάσω.
   Δε παίζεσαι Ψευδοκομμουνιστή. Παίξε μπάλα μόνο σου!

 15. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 2:41 μμ #

  καν τα μισα απο οσα εχουνε κανει αυτοι κ μετα τα λεμε!εσυ θα ηθελες να παιζεις μονος σου εδω μεσα αλλα οσο δε βαριεμαι να σου απανταω δε θα παιζεις….οσο μαλακας γινεσαι τοση περισσοερη μαλακια θα συναντας…..χι γιατι θα καταλαβεις αλλα μπας κ βαλεις οριο καποια στιγη κ συζητησουμε σε ανθρωπινο επιπεδο…..

  αν το ΚΚΕ για σενα ειναι 2,3,40,60 προσωπα δε φταιω που εχεις την αστιη αντιληψη για την πολιτικη….οποτε ο Χαγιος που πηγε να παρει προεκογικες πιπες στον Αλεξη ειναι μια χαρα!μπραβο στην ανταρσυα…..να τους χαιρεται τους αγωνιασταραδες που οι μισοι κ παραπανω ψηφισαν νεα αριστερα κ αλεξη……να χαιρεται κ την ΑΡΑΝ που παει ολοοκληρη για ΣΥΡΙΖΑ

  αυτα για τωρα…κ αν αποφασισεις να συζητησεις πιο νορμαλ τα λεμε!

 16. μπουμπη Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 4:45 μμ #

  Στη κεντρική ιστοσελίδα της ΠΣΟ υπάρχει σχετική ανακοίνωση με την δολοφονία των εργατών ? Ναι ή Όχι? Και τι ακριβώς αναφέρει αν υπάρχει?

  Υ,

  «Οι φωστήρες Γόντικας και Μεντρεκάς θ’ανεβάσουν το συλλογικό επίπεδο του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ας γελάσω.»

  Και ποιοί θα ανεβάσουν το συλλογικό επίπεδο? Μήπως το ΣΕΚ(ψηφίστε ΠΑΣΟΚ χωρίς αυταπάτες)? Η ΑΡΑΝ? Η ΑΡΑΣ? Αφού λοιπόν ασκείς κριτική στο ΚΚΕ(και κατ»επέκταση και στο ΠΑΜΕ) καλό θα ήταν να ασκείς κριτική και στις δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Σωστά?

 17. L’Enfant de la Haute Mer Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 4:48 μμ #

  South Africa drops miners’ murder charges – for now. Prosecutors drop charges against 270 miners accused of killing striking colleagues, but say they may be recharged later

  http://www.guardian.co.uk/world/2012/sep/02/south-africa-drops-miners-murder-charges

 18. κομμαντο προλεταριακής εντροπίας Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 6:16 μμ #

  o ψευδοαριστερός είναι ο red label!!!
  επέστρεψε….

 19. IA Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 6:56 μμ #

  Μου φαινεται οτι ο αντικομμουνισμός σου σε βαζει και γραφεις αηδιες

  Με τη δικη σου λογικη αφου ο Δελαστικ δε γραφει τιποτε για τις βρωμιες του Μπομπολα τοτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ειναι ενα πρακτορικο κατασκευασμα του καπιταλισμού. Αφου ο Παπακωνσταντινου ανεχθηκε τις απολυσεις και τις μειωσεις στο Σκαι και την Καθημερινη ειναι υπερ του μνημονιου και κατα συνεπεια η Ανταρσυα εχει τις ιδειες ευθυνες με την ΔΗΜΑΡ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο δημοσιος υπαλληλος Χαγιος ειναι συναιτερος με το Σημιτη κλπ κλπ κλπ
  Αφου η Ανταρσυα δεν εχει οργανωσει εφοδους εναντια στα πογκρομ μεταναστων ειναι συνυπευθηνη με την ΧΑ κλπ κλπ κλπ

  Οι 7 στους 8 ψηφοφορους τηςΑνταρσυας που σας κουνησαν το μαντηλι τον Ιουνιο δεν σε εκαναν να δεις οτι οτ προβλημα δεν ειναι το ΚΚΕ αλλα ο Συριζα (και οσοι συμμαχουν μαζι στο ονομα της ενοτητας στο προβλημα)

 20. Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 7:25 μμ #

  Αντικομμουνιστής είσαι και φαίνεσαι ΙΑ.
  Το πρόβλημα είναι τόσο η οπορτουνιστική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σεχταριστική ηγεσία του ΚΚΕ. Λύση είναι το Μέτωπο.
  Δε γράφω για το ΚΚΕ επειδή αποφάσισα ότι το ΚΚΕ είναι το πρόβλημα αλλά γιατί σ’αυτή την ιστορία της πρώτης μαζικής σφαγής εργατών από κοινοβουλευτική δημοκρατία στο έδαφός της στον 21ο αιώνα είναι φάουλ. Καθαρό φάουλ στο πώς αντιμετώπισε αδερφό του κόμμα με τεράστιες ευθύνες στην υπόθεση αυτή.
  Κι επίσης για να υπογραμμίσω ότι χρειαζόμαστε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που δρούμε οι κομμουνιστές παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα οπού η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
  Μπορείτε να αντιδράτε όσο βίαια θέλετε σ’αυτό και να το λέτε αντικομμουνισμό (και να γράφετε όσες ασυναρτησίες θέλετε σαν κι αυτές που πάλι έγραψε ο ΙΑ). Εγώ θα συνεχίσω να το λέω όμως.

  @Μπούμπη
  Στη φάση που είμαστε η λογικές της εις άτοπον απαγωγής και του ποιος την έχει μεγαλύτερη είναι αυτοκτονικές. Να κάνω όση κριτική θέλεις σε αυτούς που λες. Προφανώς και δε θα το ανεβάσουν ούτε αυτοί που λες μόνοι τους το επίπεδο, ούτε το ΚΚΕ μόνο του και κατά τη γνώμη μου όχι το ΚΚΕ με την παρούσα ηγεσία. Υπάρχουν λογικές και στην ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πρέπει να εγκαταλειφθούν και στο μετεκλογικό μου άρθρο μπορείς να βρεις μαι λίστα από αυτές κατά τη γνώμη μου, αλλά και στη μετεκλογική συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορείς να βρεις πολλές από αυτές να περιγράφονται. Το βασικό είναι όμως να παραδεχτείτε το προφανές ότι μόνοι σας δε μπορείτε να τα καταφέρετε κι ότι δεν είστε οι λέοντες κι όλοι οι άλλοι εμείς τυριά. Και να αρχίσετε να μας αντιμετωπίζετε σα συναγωνιστές και όχι σαν »αντικομμουνιστές».

 21. Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 7:55 μμ #

  Ο Χορτιάτης δείχνει το δρόμο. Όλη η αριστερά μαζί. Και στο δρόμο και στα μυαλά οι κομμουνισιτικές ιδέες θα κερδίσουν γιατί είναι αληθινές.

 22. AntonXXXXX Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 8:12 μμ #

  Υ
  Μομφες εναντια στο ΚΚΕ παρα την πεντακαθαρη θεση του στο θεμα
  μονο φοβερο αντιΚΚΕδισμο φανερωνουν.

  Το ΚΚΕ χειριζεται παρα πολυ καλα το θεμα και η πεντακαθαρη σταση του
  δεν δεινει το δικαιομα σε κανενα Υ να γραφει αντιΚΚΕ μαλακιες.

  Η σφαγη στην ΝΑ επιβεβαιωνει με τον πιο αποκρουστικο τροπο την ορθοτιτα
  της γραμμης του ΚΚΕ για τις κυβερνησεις της «αριστερας» και τα μετωπα με
  την βρωμερη σοσιαλδημοκρατια, που ειναι του ιδιου κερατα και εδω και στην ΝΑ.

  Και Μαντεληδες με 40 χρονια φυλακη τον ιδιο καπιταλισμο υπηρετουν.

 23. μπουμπη Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 8:34 μμ #

  Υ,

  Κοίτα επειδή δεν θέλω να ξεφύγει η συζήτηση από το θέμα του κειμένου που έγραψες θα κάνω ένα σύντομο σχόλιο σχετικά με την ηγεσία του ΚΚΕ.Σου υπενθυμίζω για άλλη μια φορά ότι η παρούσα ηγεσία του ΚΚΕ ήταν εκείνη που αναδιοργάνωσε σε μεγάλο βαθμό επιτυχώς το κόμμα μετά την εσωκομματική διαμάχη που πέρασε.Και αυτό το παραδέχονται ακόμα και άτομα που είναι γενικώς εχθρικά απέναντι στο ΚΚΕ.Επίσης το ΚΚΕ με την παρούσα ηγεσία δημιούργησε το ΠΑΜΕ, το οποίο με μόνο μια δεκαετία ζωής κατάφερε να συμβάλλει σημαντικά στην υπόθεση της ανασύνταξης του κινήματος.Και αυτό επιβεβαιώνεται από την παρουσία του στους περισσότερους χώρους δουλειάς,στις εξορμήσεις και φυσικά στις περιφρουρήσεις και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πρωτοστατεί.Χάρη σ΄αυτήν την δράση του το ΠΑΜΕ είναι πλέον αναγνωρίσιμο(και κατ’επέκταση υπολογίσιμο) μέσα στα συνδικάτα ως «όντοτητα,»ως ένα μέτωπο συνδικάτων που λέει κάτι διαφορετικό…..Κάνεις σήμερα στην Ελλάδα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει ακούσει το ΠΑΜΕ και δεν ξέρει τί είναι………………Θα μπορούσα βέβαια να πώ και περισσότερα αλλά είπα προηγουμένως ότι δεν θέλω να ξεφύγει η συζήτηση από το κεντρικό θέμα.

  • Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 8:51 μμ #

   Σωστά είναι αυτά που λες, αλλά η θετική τους συμβολή έχει πιάσει ταβάνι. Και χρειαζόμαστε τομές για να πάμε μπροστά.

 24. Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 8:47 μμ #

  @ΑntonXXX
  H στάση του ΚΚΕ φανερώνει ότι είναι πολύ ακριβό στο ξύδι κι φτηνό στο λάδι, που μέσα επιτιθίτεται κατά δικαίων και αδίκων και για το αδερφό του κόμμα δεν έχει μια λέξη κριτικής. Αλλιώς θα του είχε στείλει ανοιχτή επιστολή.

  Η σφαγή στη Ν. Αφρική θέτει μια σειρά από ερωτήματα και συμβολίζει μια νέα εποχή για το κίνημα της τάξης των εργαζομένων, αλλά εσείς το μόνο που ξέρετε να κάνετε ή να αστυνομεύετε μη και θιχθεί το μοναστήρι σας.

  Με την αιώνια καραμέλα ότι όλα τα ξέρατε και τα πάντα σας δικαιώνουν, ενώ στην ουσία δεν έχετε καταλάβει τίποτα.

  • AntonXXXXX Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 9:03 μμ #

   Τερμα οι παπαρολογιες.
   α, β, γ.
   Τι συγκεκριμενο θα επρεπε να κανει το ΚΚΕ
   και δεν το εκανε;

   Η σφαγη δεν συμβολιζει καμια καινουργια εποχη.

   Ειναι η το ιδιο αιωνιο αξιωμα.

   Μεταβατικα σταδια μεσα στον καπιταλισμο δεν υπαρχουν.
   Η με το κεφαλαιο η με τους εργατες =
   η δικτατορια του κεφαλαιου η δικτατορια των εργατων.

   • Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 9:30 μμ #

    1) Το ΠΑΜΕ δεν έπρεπε να αφήσει να περάσει ανακοίνωση στην ΠΣΟ που να μην καταδικάζει αστυνομία και Lonmin (όχι τα αφεντικά γενικά και αόριστα) και που να μην καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και που να δηλώνει συμπαράσταση στο ένα από τα δύο συνδικάτα αλλά όχι σε όλες τις αγωνινζόμενες συνδικαλιστικές δυνάμεις εκεί (η πλειοψηφία των νεκρών και των συλληφθέντων ήταν από ότι φαίνεται από την AMCU). Αν δε μπορούσε να περάσει μια ανακοίνωση που να έχει τα στοιχεία αυτά γιατί ήταν μειοψηφία να εξέφραζε δημόσια την αντίθεση του στην ανακοίνωση που βγήκε τελικά.

    2) Μπορούσε να στείλει επιστολή στο ΚΚΝΑ με μια πιο γενικότερη κριτική σε σχέση με την πολιτική του, έχοντας σαν αφετηρία το επισόδειο της σφαγής.

    Είναι αρκετά συγκεκριμένα αυτά για εσένα?

 25. AntonXXXXX Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 10:23 μμ #

  Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ εχουν πεντακαθαρη θεση
  που δεν δεχεται παρερμηνιες, για τις συνδικαλιστικες και πολιτικες ευθυνες.

  Το θεμα εχει μολις ανοιξει και σιγουρα θα υπαρχει συνεχεια.

  Να κατηγορεις το ΚΚΕ αντι να βγαλεις συμπερασματα και να κανεις την αυτοκριτικη σου για τους σαρκασμους σου στην θεση του ΚΚΕ για μη συμετοχη σε μια «αριστερη» συμμαχια με μεσοπροθεσμα σταδια (καπιταλισμο), μετα τη σφαγη στην ΝΑ απο τo
  ANC, ειναι εξοργιστικο.

  Η αντιρατσιστικη, αντιφαστικη, «αριστερη» συμμαχια ANC με την ενδοξη ιστορια, τους ενδοξους αγωνες, τις εξοριες κτλ
  δολοφονει εργατες οταν κυβερνα σε συνθηκες καπιταλισμου.

  ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΑΛΙΡΙΣΕΙ Ο ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ

 26. Y Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 10:57 μμ #

  Με ρωτάς τι έπρεπε να κάνει το ΚΚΕ και δε το έκανε και σου λέω.
  Αντι να πεις αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί μου, πετάς πάλι τη μπάλα στην κερκίδα κι αρχίζεις να λες ότι είμαι εξοργιστικός, ότι πρέπει να αυτομαστιγωθώ επείδη τόλμησα να κριτικάρω το Μέγα ΚΚΕ και τα λοιπά.
  Άβυσος το μυαλό του σεχταριστή.

  • AntonXXXXX Σεπτεμβρίου 2, 2012 στις 11:14 μμ #

   Ρε συ Υ δεν μπορεις να κατηγορεις το ΚΚΕ
   ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΗΣ
   ΝΑ.

   ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΕΩ ΚΑΙ ΣΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΧΑΖΟ!

 27. Y Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 12:26 πμ #

  Η Ανταρσύα της ΝΑ είναι το ΚΚΝΑ? Είσαι χαζεμένος τελείως φίλε μου (δε τον παριστάνεις).
  Ας υποθέσουμε ότι το ΚΚΝΑ είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η NUM ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων ή η ΓΣΕΕ ξέρω γω. Η AMCU τι είναι τότε?

  • AntonXXXXX Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 10:21 πμ #

   Το ΚΚΝΑ εφαρμοζει τη γραμμη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο θεμα των συνεργασιων και των «αριστερων» κυβερνησεων.
   Δεν εισαι χαζος.
   Καταλαβαινεις πολυ καλα οτι ακρυβως αυτη σας η θεση φαλιρησε με τη σφαγη και για αντιπερισπασμο κανεις γελοια επιθεση στο ΚΚΕ.

   • Y Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 10:47 πμ #

    Oτι να’ναι λες φίλε μου. Συγκρίνεις εντελώς ανόμοια πράγματα.
    Θα μπορούσες να απαντήσεις στην ερώτηση η AMCU για σένα ποιανού το ρόλο είχε, αν σε όλα τέσπα μπορούν να βρεθούν αναλογίες με τη Ελλάδα? Του ΠΑΜΕ? Είναι η ΑΜCU που είχε δίκιο σ’αυτή την ιστορία?

 28. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 10:51 πμ #

  AΑΣΤΟ ΡΕ Υ ΔΕ ΣΕ Β ΒΓΑΙΝΕΙ…Κ ΕΠΤΕΛΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ….ΑΛΛΑΞΕ ΛΙΓΟ ΜΠΑΣ Κ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ….

  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΦΑΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ…….ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΕΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΚΕ ΔΕ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΓΑΝ ΜΟΛΟΤΩΦ ΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΗ ΠΕΡΣΥ,ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ Κ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΕΡΦΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΣ ΑΘΗΝΑΣ Κ ΤΡΙΑ ΣΤΕΝΑ ΠΑΡΑΔΙΠΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΑΠΟ ΣΦΑΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ…….

 29. IA Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 11:30 πμ #

  @Y

  Ο φανατισμός σου δε σε αφηνει να δεις την ουσια των γεγονοτων στην ΝΑφρική

  Η πάλη εναντια στο απαρχαιντ οδηγησε στη δημιουργια ενος πλατιου μετωπου (ANC) στο οποιο συμμετειχε και το ΚΚΝΑ. Το μέτωπο αυτό βρέθηκε στην κυβέρνηση ωστοσο απετυχε να λυσει το θεμα της εξουσιας δηλ ποιος ειναι ο ιδιοκτητης των μεσεων παραγωγης . Παρολα τα μετρα εναντια στις φυλετικές διακρισεις που εξασφαλισαν μια καποια κοινωνικη κινητικοτητα σε στρωματα ποπυ πρηγουμένως ήταν αποκλεισμένα η Ν. Αφρικη παραμενει μια καπιταλιστικη χωρα. Κατα συνεπεια η εκμεταλευση συνεχισεται και συνακολουθα η καταστολή

  Μπροστα στα ματια σου βλεπες που οδηγουν τα μετωπα οταν το προβλημα της εξουσιας δεν μπαινει επι ταπητος και συνεχιζεις το χαβα σου περι σεχταριστικου ΚΚΕ .

  Επισης αγνοεις τι προταση κατεθεσε το ΠΑΜΕ στην WCTU αν εγινε δεκτη και αν οχι τους λογους. Δεν εχεις ιδεα αν το ΚΚΕ επικοινωνησε με το ΚΚΝΑ ωστοσ ηδη εχεις βγαλει τα συμπερασματα σου Ο ορισμός του αντικομμουνιστη ειναι ακριβως αυτος ειτε δε γνωριζει και επινοει ειτε διαστρεβλωνει τη θεση του ΚΚΕ για να του επιτεθει χωρις αρχες

 30. AntonXXXXX Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 11:58 πμ #

  Αυτοι που μιλλουν για «αριστερα» μετωπα/κυβερνησεις και για
  μεταβατικα προγραμματα, οπως και το ΚΚ Νοτιας Αφρικης,
  το λιγοτερο που οφειλουν να κανουν ,ειναι, την παπια.

 31. λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 12:18 μμ #

  Νομίζω ότι ο/η ΙΑ παραπάνω, θέτει πολύ εύστοχα το θέμα.
  Η περίπτωση του μετώπου όπου συμμετέχει το ΚΚΝΑ, δείχνει με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις και όσο οξυμένες κι αν είναι οι συνθήκες που το απαιτούν, φιλολαϊκό μέτωπο σε συνθήκες καπιταλισμού είναι καταδικασμένο σε ενσωμάτωση και αποτυχία.

  • Y Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 12:33 μμ #

   Nα σας πω ρε μαλάκες? ΘΑ μου πείτε τη γνώμη σας για την AΜCU ή θα συνεχίσετε να κάνετε τους κινέζους?

   • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 1:44 μμ #

    Δεν μπορώ να έχω γνώμη.
    Ούτε καν site δεν έχουν να πουν ποιοί είναι και τι θέλουν.
    Το ΚΚΝΑ και το NUM τους χαρακτηρίζουν εξτρεμιστές.

 32. Y Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 12:34 μμ #

  Και την πρόταση του ΠΑΜΕ στην ΠΣΟ δείχτε την αν υπάρχει.

 33. @ψηρίς Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 1:01 μμ #

  η κατρακύλα σου τελειωμό δεν έχει…

  δεν ξέρω τι είναι θλιβερότερο.
  η προσπάθεια να βγει από τη μύγα ξύγγι για να επιτεθεί κανείς στο ΚΚΕ
  ή
  οι υπόλοιποι που ασχολούνται με το να απολογηθούν στους ρεφορμιστές…

  • klimt Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 1:33 μμ #

   Και τα δύο…., κρίμα

 34. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 1:45 μμ #

  ρε Υ σε παρακολουθώ πολύ καιρό κ κρατιέμαι να μη γράψω….η πσο ειναι μια παγκοσμια οργανωση που η αποψεις του παμε δεν ειναι κυριαρχες ακομα…δεν το καταλαβαινεις αυτο?

  στο ελλαντα!here in greece που λενε.το ΚΚΕ κ το ΠΑΜΕ πηραν ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΗ ΤΑΞΙΚΟΤΑΤΗ ΘΕΣΗ.το τι θα κανουν με τους ξενους συμμαχουςτους θα το δουμε.ειναι ενα θμα αλλα δεν ειναι το μειζον θεμα νομιζω οι σχεσεις του ΚΚΕ με το ΚΚΝΑ κ με το καθε ΚΚ.
  το ΚΚΕ κ το ΠΑΜΕ παλευουν φτυνοντας αιμα ΚΑΙ στα διεθνη ζητηματα κ παρολα αυτα βλεπεις την κατασταση πως ειναι?ο καθης με το μακρυ του κ το κοντο τουσε μεγαλη πλειοψηφια κ υπαρχουν ελαχιστα κομματα στον κοσμο οπως κ συνδικατα που τιμουν το ονομα την ιδεολογια κ την ιστορια τους.

  να σ πω κατι?τα πρακτικα των συνεδριασεων της ΠΣΟ δε δημοσιευονται κ καλως.δημοσιευονται μονο αποφασεις .ειναι αληθεια οτι η ΠΣΟ δεν εχει καταδικασει την κατασταση εκει.τι μας δειχνει αυτο?οτι εχει το διεθνες κομμουνιστικο κ ταξικο κινημα παααααααααααααρα πολλα να λυσει….

  αυτο ομως δεν ειναι λογος να αφησεις τους συσχετισμους σε κομματα τυπου ακελ κ κκκινας η σε συνδικατα τυπου που ισπανιας η δεν ξερω κ γω τι αλλο….πρεπει να κατσεις να παλεψει μεχρι να τα φερεις τουμπα τα πραγματα.

  κ υπαρχουν αποτελεσματα.οπως στην ιταλια τη ουγγαρια το μεξικο….

  κ επειδη εισαι κ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα σου θυμισω οτι καποτε ο πριν εγραφε υμνυς για τον Τσπρα της Γαλλιας,τον Μπεζανζενο…. κ μετα για αυτο τ\του αριστερου μετωπου… κτλ κτλ…αρα για οτι κανουν αυτοι πρεπει να εγκαλουμε το ΝΑΡ κ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  για το ΚΚΕ κ το ΠΑΜΕ εχεις να πεις τπτ?οχι δεν χεις να πεις…γτ η θεση τους ηταν διεθνιστικη ταξικη κ καθαρη…..

  το ΚΚΕ επιης στις προσφατες εκλογες παλεψε εναντια σε λογικες ενοτητας στο προβλημα κ μετωπο απο τα πανω κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εστωσε στον Αλεξη το χαλι για να μαςγαμησει ολοσχερως,…..ειδαμε στην πραξη σε ΚΥΠΡΟ κ ΝΑ που οδηγουν οι προοδευτικες λυει ς κ αριστερες κυβερνησεις

  • Y Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 3:00 μμ #

   Σ’ευχαριστώ Λαθρά που προσπαθείς να πιάσεις λιγό το ερώτημα που θέτω σε αντίθεση με τους άλλους που απλά φωνασκούν »αγανακτισμένοι».

   Σε τι συμπέρασμα σε οδηγεί λοιπόν ότι το ΚΚΝΑ και η NUM τους χαρακτηρίζουν έτσι? Αν θες να μάθεις περισσότερα για την AMCU διάβασε και το άρθρο από το Red Pepper που έχω λινκάρει στο τέλος του ποστ μου. Και θα δεις ότι υπάρχει θέμα σε όλο τον κόσμο νέων μορφών ταξικής οργάνωσης, που φυσικά δεν είναι ανεπανάληπτες αλλά που μπορουν να μας βάλουν σε σκέψη. Αλλιώς είναι έυκολο να τα απορρίπτουμε όλα – και το NUM και την AMCU – κι όλοι τελικά να’ναι μαλάκες εκτός από αυτό που ξέρουμε εμείς: Aυτό θα πει ο χωριατοσοβινισμός (μία μορφή μικροαστισμού) να έχει επικρατήσει στο κίνημα!

   Καλέ μου Λάμπελ ή Ψευδοαριστερέ, τη μαχή που λες καλό και άγιο να τι δίνεις μέσα στην WFTU αλλά θα μπορούσες να τι δίνεις και μέσα στην ΕTUC, όπως κάνουν οι Πορτογάλοι σύντροφοι του ΚΚ.

   Τη λογική σου με τα πρακτικά δε τη δέχομαι. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι ζούμε στην εποχή του ίντερνετ και της πληροφορίας. Οι εργαζόμενοι έχουν μόρφωση και κριτικό νεύμα και επιθυμία / δικαίωμα να γνωρίζουν. Η εποχή του τυφλού ακολουθητισμού έχει τελειώσει. Ακόμα κι αν δεν προβλέπεται να δημοσιεύονται πρακτικά το θέμα (πρώτη μαζική σφαγή εργατών από αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στον 21ο αι.) είναι αρκετά σοβαρό για να διαχωρίσει κανείς δημόσια τη θέση του.

   Επειδή κι εγώ έχω σοβαρότερες δουλειές από το να συζητάω μ’εσάς (ψηρί και κλιμτ) θα προσπαθήσω το βράδυ να σας εξηγήσω γιατί η ολική απόρριψη των μετώπων και της μετωπικής πολιτικής που βγάζετε και με αφορμή (και καλά) τη σφαγή στη Ν. Αφρική είναι παραλληρηματική και παράλογη.

 35. Krupskaya Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 3:15 μμ #

  Επιτρέψτε μου να παραθέσω αυτούσια την ανακοίνωση της ΠΣΟ
  και αν κάποιος δεν διαβάζει αγγλικά ας ζητήσει να μεταφραστεί…
  γιατί από ότι φαίνεται δεν καταλαβαινόμαστε… στα απλά πράγματα ή κάποια απλά ψάχνουν ευκαιρία να την πέσουν σε όποιον παλεύει να υπερασπιστεί τους εργάτες… απο το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ μέχρι το πολύχρωμο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα που ψάχνει να βρεί την ταξική του κατεύθυνση μέσα στην ΠΣΟ…

  ON THE OUTRAGEOUS CHARGES AGAINST THE LONMIN WORKERS

  The World Federation of Trade Unions strongly denounces the outrageous decision of the National Prosecution Authority of South Africa to group-charge the 270 arrested miners of the Lonmin Mines with murder and attempted murder of their 34 fellow workers and the 78 injured respectively. These outrageous charges come hand in hand with the reports regarding the post-mortem results released by the South African Media that “most of the people were fleeing from the police when they got killed. A lot of them were shot in the back and the bullets exited through their chests”. Moreover there are allegations that the arrested miners are suffering from police harassment in custody and that those suffering from TB and HIV have not received their treatment since the 16th of August, when they were held in custody.

  The Marikana Massacre is a tragic symbol of the fact that the capitalist system is a very brutal and violent system of exploitation not much different from slavery. Marikana did not create itself. The squalor, poverty, unemployment, inequality, shanty and informal settlements, single hostels, alcoholism, drug abuse, violence, etc did not create themselves or where created by trade unionism. All these problems find their source in the exploitation of human-by-human that did not end with the great victory over the apartheid regime. It will only when the ‘wealth belongs to those who produce it’ we will not longer have ‘Marikanas’.

  The World Federation of Trade Unions being a working class organization stands for the release on bail of the Lonmin workers held in custody and the immediate improvement of the living and working conditions of the workers in the mining industry.

  THE SECRETARIAT

  Η συγκεκριμένη ανακοίνωση βάλει κατά των απαράδεκτων κατηγοριών, κατά την απαράδεκτης κράτησης των συλληφθέντων, κατά των συνθηκών κράτησης και μεταχείρισης, κατά του γεγονότος ότι ψεύδεται όποιος λέει ότι οι αστυνομία ήταν σε άμυνα ενώ οι νεκροψίες δείχνουν ότι τα θύματα χτυπήθηκαν πισώπλατα τρέχοντας να ξεφύγουν. Συνεχίζει λέγοντας ότι σε συνθήκες καπιταλισμού (ότι κυβέρνηση και αν εχεις) δεν μπορείς να αποφύγεις τέτοια φαινόμενα αν η εξουσία και ο πλούτος δε βρίσκεται στα χέρια αυτών που τον παράγούν… και φυσικά απαντά στο γεγονός ότι ΜΜΕ και κεφάλαιο θέλουν να στρέψουν τις ευθύνες στις υπάρχουσες αντιπαραθέσεις μεταξύ συνδικάτων και διασπάσεων….

  Τι ακριβώς δεν καταγγέλει η ΠΣΟ και απο πού φαίνεται ότι δεν είναι ταξική ανακοίνωση???
  Απο πού φαίνεται ότι το NUM (μη-μέλος της ΠΣΟ) έχει επιδράσει αρνητικά σε αυτήν την ανακοίνωση?

  Για να δει κανείς τι λένε τα μέλη της ΠΣΟ στην Νότια Αφρική ας διαβάσει την πρόσφατη ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής των Μεταλλεργατών (NUMSA – μέλος της ΠΣΟ – 300.000 μέλη). Την οποία θεωρώ την καλύτερη ανακοίνωση ως τώρα…

  http://numsa.org.za/article/numsa-central-committee-cc-press-statement-2012-09-02

  • Y Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 8:47 πμ #

   Ω δαιμόνια »ξεσκπεάστρια του oπορτουνισμού» Κρούπσκαγια το απόσπασμα που ποστάρεις είναι η δεύτερη ανακοίνωση της ΠΣΟ πάνω στο θέμα η οποία έχει λινκαριστεί και σχολιαστεί στο αρχικό μου άρθρο:
   »Συνεχίζει όμως να μη καταδικάζει την αστυνομία ή την κυβέρνηση» Εσύ μάλλον όμως έχεις πρόβλημα στην κατανόηση των ελληνικών.

   Πρόσεξες ότι η ανακοίνωση της NUMSA που πόσταρες και θεωρείς την καλύτερη ως τώρα αποκαλεί τον πρόεδρο Zumba σύντροφο?

   H NUMSA είναι διαφορετική από τη NUM http://www.num.org.za/new/
   Η NUM είναι μέλος της COSATU που είναι μέλος της ΠΣΟ. Είναι έμμεσο μέλο της ΠΣΟ αλλιώς η ΠΣΟ δε θα της εξέφραζε αλληλεγγύη στην πρώτη της ανακοίνωση http://wftuafricaregionaloffice.wordpress.com/2012/08/20/wftu-statement-in-solidarity-with-num/

   Από ότι φαίνεται μπροστά στη παλλαϊκή δυσαρέσκεια και τις κινητοποιήσεις στις οποίες βρίσκονται πολλά ορυχεία και συνήθως όχι με την NUM, μία επίσημη συνδικαλίστική οργάνωση βρίσκεται τώρα να καταλογίσει ευθύνες στην αστυνομία. Αυτό δεν αλλάζει όμως το απαράδεκτο γεγονός ότι η πρώτη τους αντίδραση του ΚΚΝΑ και των συνδικαλιστών οργανώσεων κοντά του ήταν να καλέσουν στη σύλληψη των ηγετών του άλλου συνδικάτου. H ανακοίνωση της NUMSA, δε, συνεχίζει να μην καταδικάζει την κυβέρνηση.

   Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις διαφορετικές ανακοινώσεις πρέπει να οφείλονται και στην τρομερή διαμάχη που γίνεται μέσα στο ΚΚΝΑ και στα συνδικάτα που επηρρεάζει της οποίας μέρος αναμφίβολα είναι και η δημιουργία του συνδικάτου AMCU από πρώην μέλη της NUM.

   Γι’αυτό και σας ρωτάω τη γνώμη σας για την AMCU γιατί έχει ας πούμε κάποια κοινά με το ΠΑΜΕ σαν ταξική οργάνωση διακριτή από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της NUM. Σα νέα μορφή ταξικής οργάνωσης, αλλά εσείς αρνείστε να πείτε το οτιδήποτε πάνω σε αυτό.

   Εχουμε μια σοβαρή διαφωνία της Κρούπσκαγια με όλους τους υπόλοιπους που έχουν γράψει: το ΚΚΝΑ και οι φίλιες συνδικαλιστές οργανώσεις του είναι τελικά οπορτουνιστικά κλπ. ή ότι πιο ταξικό υπάρχει εκεί?

   Και προς όλους το ερώτημα γιατί η AMCU που έχει δεκάδες νεκρούς και συλληφθέντες στη μάχη ενάντια στα αφεντικά και την ασυτνομία τους για πιο ανθρώπινους μισθούς δεν αξίζει μια λέξη αλληλεγγύης από την ΠΣΟ, το ΠΑΜΕ, κλπ. κλπ.? Επειδή δεν έχει γραφειοκρατικές διαβεβαιώσεις? Ή επειδη δεν είναι συνδεδεμένο με »αδερφό κόμμα»?

   Ο χρόνος μου τελείωσε προς το παρόν αλλά συμπεράσματα τέτοιου τύπου είναι πραγματικά αστεία:
   »φιλολαϊκό μέτωπο σε συνθήκες καπιταλισμού είναι καταδικασμένο σε ενσωμάτωση και αποτυχία.»
   Και σε τι συνθήκες θα γίνει το μέτωπο? Σοσιαλισμού? Άμα έχει γίνει σοσιαλισμός δε χρειαζόμαστε πια μέτωπο. Το μέτωπο είναι εργαλείο ΓΙΑ ΝΑ φτάσουμε στο σοσιαλισμό. Άλλες φορές πετυχαίνει άλλες αποτυχαίνει. Είναι πεδίο πάλης και το μέτωπο. Αλλά αν απορρίπτουμε εξαρχής το μέτωπο – μέχρι και ο Στάλιν το χρησιμοποιούσε τη δεκαετία του ’30 και το υπάρρχον πρόγραμμα του ΚΚΕ – τότε αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε ένα βασικό εργαλείο πάλης. Στην ουσία αποκλείουμε κάθε περίπτωση νίκης μας.

   Γιατί η ΝΑ φέρτε κείμενα του ΚΚΕ που να αντιτίθενται στη συμμετοχή του ΚΚΝΑ συγκεκριμένα στην κυβένρηση και μετά τα ξαναλέμε. Όταν τα μέτωπα σταματάνε να είναι εργαλεία ταξικής πάλης τότε πρέπει να εγκαταλείπονται.

   • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 9:34 πμ #

    Την AMCU, δεν την «κόβω» για ταξική οργάνωση. Όσο δε για κοινά με το ΠΑΜΕ, not even close!
    Εμένα μου φαίνεται κάτι σαν αναρχοαυτόνομοι, με τα γνωστά χαρακτηριστικά: Μηδεν σχεδιασμός, μηδεν περιφρούρηση, πρόχειρη γραμμή ρήξης σχηματισμένη «επί τόπου» από άμεσα θέματα, κλπ.
    Η δημιουργία της, μπορεί μεν να είναι φυσιολογική αντίδραση στην ενσωμάτωση και στον εκφυλισμό του επαναστατικού υποκειμένου – του ΚΚΝΑ/NUM, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαντάει στην ανάγκη για δημιουργία πραγματικής ταξικής οργάνωσης.

    Τώρα για το μέτωπο:
    Δεν είναι όλα τα μέτωπα εργαλεία ταξικής πάλης.
    Έχει διαφορά το μέτωπο «για να κυβερνήσουμε» (συντηρώντας και συνδαυλίζοντας τις αυταπάτες του λαού για φιλολαϊκές λύσεις σε συνθήκες καπιταλισμού – αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ), από το μέτωπο επαναστατικών δυνάμεων – για να κάνουμε επανάσταση. Το πρώτο μέτωπο, οδηγεί στην ενσωμάτωση, ακόμα και πραγματικών επαναστατικών δυνάμεων, το δε δεύτερο κάνει επαναστάσεις και είναι όντως εργαλείο ταξικής πάλης.
    Με απλά λόγια, αν μπλέξεις με κακές παρέες θα χαλάσεις κι εσύ!

   • Y Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 3:35 μμ #

    @Λαθρά
    Ας μην υπήρχε η δράση της ΑMCU και θα σου λεγα αν θα τους δίναν και τις αυξήσεις που τους πρότειναν.

    Δηλαδή οι αναρχοαυτόνομοι δε μπορούν να έχουν ταξικά συνδικάτα? Οι ανά το κόσμο αναρχοσυνδικαλιστικές οργανώσεις δεν είναι ταξικές? Καληνύχτα. Δε ξέρω αν είναι η AMCU τέτοια αλλά το να λέμε οι άλλοι δεν είναι δικοί μας οπότε στηρίζουμε αυτούς που ξέρουμε (NUM, KKNA) ακόμα κι αν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι δεν έχουν παίξει ταξικό ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οταν ξέρουμε ότι σε μια ιστορία υπάρχει και μια σύγκρουση ανάμεσα σε δυο συνδικάτα και αναφέρουμε μόνο το ένα και συν ένα κόμμα που έχει ζητήσει τη σύλληψη των ηγετών του άλλου συνδικάτου τότε παίρνουμε ξεκάθαρα θέση. Και η θέση μας είναι με το συνδικάτο που δεν έδρασε υπέρ της τάξης του.

    Εδώ μας οδηγεί η σεχταριστική και γραφειοκρατική λογική σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη ανάλυση με βάση ταξικά κριτήρια.

    Το μέτωπο το φτιάχνεις για να πάρεις την εξουσία. Άμα μπορείς να την πάρεις κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση, την παίρνεις και συνεχίζεις να πολεμάς για την εξουσία. Για να ανατρεψεις την αστική τάξη απο την εξουσία, διαλύοντας τη μπατσαρία της, τις εταιρείες της, τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της και να εγκθαδρίσεις την εργατική στήνοντας τους δικούς της θεσμούς: επιτροπές εργασιακών χώρων, επιτροπές γειτονειάς, πολιτοφυλακές, ανακλητή πανεθνική συνέλευση.

    Δεν αποκλείεις εκ των προτέρων να πάρεις κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση γιατί αν οι αστοί δε μπορούν να την κρατήσουν κι εσύ αρνείσαι να την πάρεις θα την πάρουν οι φασίστες για λογαριασμό των αστών και πάλι.

    Αν όμως τώρα είσαι 14 χρόνια σε μια μετωπική κυβέρνηση όπως είναι το ΚΚΝΑ και τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει προχωρήσει αλλά αντιθέτως ο πρώην ρεφορμιστής σοσιαλιστής εταίρος σου (το ΑNC) έχει μετατραπεί σε »σοσιαλ»φιλελεύθερο τοποτηρητή των πολυεθνικών, τότε φεύγεις από τη κυβέρνηση.

    Μέσα στα συνδικάτα υπάρχει διαμάχη σχετικά με τις εθνικοποιήσεις και ο γραμματέας του ΚΚΝΑ ψηφίζει εναντίον τους. Πρέπει ή δε πρέπει να αποκεφαλιστεί? Η μάχη για εθνικοποιήσεις να γίνει από τα συνδικάτα (αν είναι απαραίτητο νέα συνδικάτα) και κόντρα στο ANC.

    Έχει συμβουλέψει ποτέ το ΚΚΕ επίσημα το ΚΚΝΑ να βγει από την κυβέρνηση? Αν όχι, τότε δεν καταλαβαίνω τις φωνασκίες ορισμένων ότι το ΚΚΝΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ξέρω γω τι της Ν. Αφρικής. Με την ανακοίνωση που έβγαλε η ΠΣΟ δίνει πλήρη κάλυψη στην οπορτουνιστική ηγεσία του ΚΚΝΑ. Αν καταδίκαζε τουλάχιστον αστυνομία και κυβέρνηση και δήλωνε αλλυλεγγύη σε όλους τους αγωνιζόμενους (και όχι μόνο στη NUM) θα βοηθούσε τις ταξικές δυνάμεις και μέσα σε ΚΚΝΑ κλπ.

   • ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 3:56 μμ #

    Ιδού ο Υ!ο μεγάλος τοποτηρητής του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού στα διεθνή ζητήματα βέβαια κ όχι στα οργανωτικά.

    εκεί βλέπετε προτιμάει τον χυλό που ο κάθε ηγετίσκος μπορεί να λέει κ να κάνει ότι θέλει αρκεί να έχει περισπούδαστο ύφος κ να κατηγορεί το ΚΚΕ……

    ο κύριος καθηγητής ων μαρξιστικών φωνάζει δυνατά ότι το ΚΚΕ είναι οπορτουνιστικό γιατί μπλαμπλαμπλα!

    ας τον ενημερώσει κάποιος ότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλεις τις απόψεις σου σε άλλα κόμματα ακόμα κ αν είναι σύμμαχα,ακόμα κ αν έχεις επαφές,ακόμα κ αν κάνουν τεράστια λάθη, ακόμα κ αν δεν είναι κομμουνιστικά κ έχουν απολέσει τα χαρακτηριστικά τους…..

    δύστυχε Υ όπως βλέπεις το ΚΚΕ έχει αναλλοίωτη πολιτική με όποιον κ αν συνομιλεί σε διεθνές επίπεδο.κ με το ποιόν συνομιλείς δεν είναι πάντα το απόλυτο κριτήριο από ότι φαίνεται….κ ξεχνάς μια βασική αρχή του διεθνισμού που είναι η συντροφικότητα!

    ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ……………………………

 36. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 3:19 μμ #

  «Καλέ μου Λάμπελ ή Ψευδοαριστερέ, τη μαχή που λες καλό και άγιο να τι δίνεις μέσα στην WFTU αλλά θα μπορούσες να τι δίνεις και μέσα στην ΕTUC, όπως κάνουν οι Πορτογάλοι σύντροφοι του ΚΚ.»

  αυτή που λες ειναι εργοδοτικη κ οι συντροφοι αν πραττον ετσι ειναι ματαιος ο κοπος.θα ρθουν κ απο δω καπιοα φαση….τους εχω εμπιστοσυνη…..

  αλλα περα απο τα αλλα.ποιες ειναι οι νεες μορφες παλης κ ταξικης οργανωσης που λες οτι εχεις διαβασει?

  για τα πρακτικα:σιγουρα ζουμε στην εποχη οπυ ματσοπληροφοριων κ παραπληροφορισης υπαρχει οπουδηοτε κ δη στο ιντερνετ των μονοπωλιων…κ σιγουρα δινονται πολυ περισσοτερες για επικονωνια κ επικοινωνηση της πολιτικης μας με πολυ περισσοτερα ατομα κ δη με νεολαια.αυτο δε σημαινει οτι τα πρακτικα της οποιας συνεδριασης πρεπει να βγαινουνε στη φορα κ να εκμεταλλευονται οι καλοθελητες τις μεταξυ μας δαφωνιες…..

 37. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 3:21 μμ #

  και δεν ειμαι αυτος που λετε ρε παιδια…ττι λογαριασμους εχετε με αλλους ε με ενδιαφερει κιολας πατενα τις λυστε

  • luckystrike Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 5:15 μμ #

   Aστα ψοφια ρε…τετοια ορθογραφια ειναι copyright redlabel…

   • Κάποιος Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 12:03 πμ #

    Έτσι ρε, πες του τα του αμόρφωτου. Ευτυχώς που εμείς οι επιστήμονες είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε την πλέμπα στις επαναστάσεις του 21ου αιώνος…
    Και ως μορφωμένος και πολυμαθής που είμαι, έχω να προσθέσω τούτο:
    Το Πρακτορίζειν εστί φιλοσοφείν…

    Κατά τα άλλα Υ, ούτε ο Πάνος δεν γράφει πλέον. Φαντάσου… Είχε δίκιο κάποιος που έγραψε σε άλλο blog πριν λίγο καιρό για «το συγχωρεμένο το γκράνμα».

 38. luckystrike Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 2:04 πμ #

  Αμα καποιος ηταν αγενης στους χαρακτηρισμους,αυτος ησουν εσυ που λες για πλεμπες και αμορφωτους,εγω μια μαλακια σχολιο για το οτι μοιαζει η γραφη του με του λαμπελ εγραψα…κρυο και αποτυχημενο ισως,προσβλητικο παντως σε καμια περιπτωση…

  Ερχεσαι ομως εσυ ο σπουδαγμενος και ο επιστημονας απο το πουθενα να πεις τη μαλακια σου και να το συνεχισεις ακομη περισσοτερο βγαζοντας με πρακτορα (γελανε και τα πληκτρολογια παρεμπιπτοντως).Πρακτορας κιολας ρε θηριο?

  Δεν εχει και πολυ νοημα να συνεχιστει,αμα εχεις ψυχολογικα κοιτα να τα λυσεις με καναν πραγματικο επιστημονα που λες κι εσυ,αμα απλως εισαι βλακας δεν μπορει κανεις να βοηθησει ιδιαιτερα,αρα απλα μην ξαναγραψεις κατι σχετικα με μενα,θα ειμαι υποχρεος…

  • Κάποιος Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 2:33 μμ #

   Δεν εννοούσα πως είσαι πράκτορας. Πως πρακτορολογείτε, μαζί με τον Υ, για το ποιος είναι ποιος, σχολίασα. Προφανώς δεν το έδωσα σωστά. Από αυτή την έννοια θεωρώ πως το σχόλιό σου για τον Ψευδοαριστερό ήταν μαλακία.

 39. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 10:59 πμ #

  ο αρθρογράφος μας έχει πει του κόσμου τις μαλακίες για το ΚΚΕ κ το ΠΑΜΕ.κ πολύ απλά ο άνθρωπος έχει ταπεινά ελατήρια κ πολύ οπορτουνισμό στην τοποθέτηση του….κοιτάξτε καταφανή τυχοδιωκτισμό:να βγουν οπωσδήποτε σκάρτοι το ΚΚΕ,το ΠΑΜΕ κ η ΠΣΟ (δλδ ότι ‘έχει σχέση με τους κομμουνιστάς) κ έτσι να βγουν οι καλοί αυτοί τς ΑMCU που είναι πρωτοεμφανιζόμενοι αλλά δεν είναι ταξικοί συνδικαλιστές…..κ προς θεού παιδιά…γίνετε μέλη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ συμμετέχετε σε στον χυλό όπου μισές τοπικές ψηφίζουν Αλέξη……..άρα το άρθρο δε γράφτηκε από αγάπη κ στοργή στους εργάτες αλλά για να πάμε όλοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ……ωραία διεθνιστική κ ταξική αντίληψη.

  και γιατί τα λέω όλα αυτά;έχω κάι να κερδίσω αποδυναμώνοντας τον έναν η τον άλλον γραφέα;όχι…αυτά τα λέω γιατί ο αρθρογράφος μας έφτασε τα αρχίδια μέχρι το πάτωμα με τη στάση του ΚΚΕ κ του ΠΑΜΕ….
  όμως αν είχε ανοίξει τα στραβά του να διαβάσει τα άρθρα του Ριζου που αναφερονται δε θα μας είχε πρίξει τα ούμπαλα….

  ο Ριζοσπάστης είναι το Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ ξέρετε….6 μέρες στα περίπτερα κ τέτοια μεγαλεία….οποτε κάτι μπορεί να έχει να μας πει κ αυτός…..

  ορίστε λοιπόν ότι πάτησα κ βρήκα στην αναζήτηση….

  είδες τι σου είναι το ίντερνετ………….

  σε κατηγορώ ξεκάθαρα για πολιτική απατεωνιά Υ….για πολιτική αλητεία τυχοδιωκτισμό…….για κοινό ψεύτη κ συκοφάντη απέναντι στο ΚΚΕ κ στον ταξικό πόλο στο ΕΚ…..ζεις για να την πέφτεις στο ΚΚΕ…..η πολύ ΕΕ σε έφαγε……….να περνάς καλά στις Βρυξέλλες απο όπου μας παραδίδεις μαθήματα….

  ΚΑΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ…..

  http://www.rizospastis.gr/searchResults.do?noField-andModifier=%2B%7C0&query=%2B%25u039C%25u0391%25u03A1%25u0399%25u039A%25u0391%25u039D%25u0391%2520&noField-and=%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%9D%CE%91&publDate=4%2F9%2F2012

 40. Νίκος Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 11:27 πμ #

  Y είσαι ξεδιάντροπος κομπλεξικός αλήτης. Μετά τη σφαλιάρα της Ανταρσύα λύσσαξες με το ΚΚΕ πουλημένε.

 41. Ένας Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 12:41 μμ #

  Ρε μεγάλε, εσύ που έγραψες το άρθρο

  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μας καλείς να συμπορευτούμε τί γνώμη έχει για το συνδικάτο που λες? Γιατί εγώ βρήκα αυτό
  http://www.antarsya.gr/node/710
  που λέξη δε λέει για το συνδικάτο.

 42. Y Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 4:07 μμ #

  O Ψευδοαριστερός με κατηγορεί για »κοινό ψεύτη κ συκοφάντη»
  Πεσ’μου ένα ψέμα που έχω πει. Ένα. Μην αρχίσεις να γράφεις πολιτικούρες και θεωρίες. Πεσ’μου ένα συγκεκριμένο πράγμα που έγραψα και είναι ψέμα.
  Άλλο να διαφωνούμε στο πώς εξηγούμε τα πράγματα κι άλλο να κατηγορούμε τον άλλον για ψεύτη.

  Μετά μου σούρνετε:
  »ταπεινά ελατήρια», »πολιτική αλητεία (και) τυχοδιωκτισμό», »ξεδιάντροπος κομπλεξικός αλήτης», »πουλημένος»
  Καταρχάς ποια είναι τα ταπεινά μου ελατήρια και σε ποιον είμαι πουλημένος? Από που προκύπτουν όλα αυτά? Μόνο από τη γνώμη που εκφράζω. Αφού τολμάω να κριτικάρω το ΚΚΕ και στη συγκεκριμένη περίπτωση την πολιτική του στις διεθνείς σχέσεις (που δε μπορεί παρά να σχετιζεται με τη συνολικότερη του αντίληψη) πρέπει να έιμαι ντε και καλά πουλημένος.

  Εν τω μεταξύ στο μόνο που συμφωνείτε μεταξύ σας είναι ότι αφού κριτικάρω το ΚΚΕ έιμαι πουλημένος. Για τό τι παίζει στη Ν. Αφρική λέτε ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του (άλλος ότι η NUM είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ της ΝΑ, άλλος ότι το AMCU δεν είναι ταξικό συνδικάτο, αλήθεια αφού κανείς δεν είναι ταξικός ποιος το διάολο κάνει την ταξική πάλη εκεί κάτω?). Δεν έχετε ιδέα και το κυριότερο δε σας ενδιαφέρει να μάθετε.

  Δημοσιεύσαμε πριν από κάποιους μήνες ένα επιστημονικό στην ουσία άρθρο από τη Λεύγα για τα σχέδια της ΕΕ ενάντια στις απεργίες. Δεν είχε ούτε ένα σχόλιο. Μάλλον όλα τα ξέρατε γι’αυτό το θέμα, όλα τα’χατε καταλάβει, καμία απορία δε σας δημιουργούταν, κανένας προβήματισμός. Μόλις γραφεί εδώ μέσα όμως μία λέξη κριτικής στο ΚΚΕ, σκάτε όλοι σα κοράκια να σώσετε την τιμή του κόμματος. Έτσι είναι η σημερινή διαπαιδαγώγηση της »Κομμουνιστικής Νεολαίας» ! Να την πέφτεις μόνο σε όποιον αμφισβητεί την ηγεσία. Αυτό θεωρεί υπέρτατο ηρωισμό.

  Οι επισκέψεις μας πέσανε από τότε που το ΚΚΕ απαγόρεψε στα μέλη του να γράφουν εδώ, αλλά πάνε μια χαρά έννοια σας (κι ας μη γράφουμε πολύ συχνά)

  Την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω στο θέμα δε την είχα διαβάσει μέχρι σήμερα. Βλέπω όμως ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί της (κ δε θα είχα κανένα πρόβλημα να το πω αν διαφωνούσα). Καταλογίζει όλες τις ευθύνες εκεί που πρέπει στην αστυνομία, στην κυβέρνση, στο ΚΚΝΑ και στα επίσημα συνδικάτα:
  »The responsibility for this hideous crime lies in the supposedly «progressive» government of the African National Congress, but also to the South African Communist Party (SACP) and the COSATU confederation of unions who support it.»

  Αυτά που έλεγα από την αρχή δηλαδή κι εγώ συν δύο (COSATU και SACP). Και όπως είπα και πριν όταν υπάρχει σύγκουση και αναφέρεις ότι συμπαραστέκεσαι μόνο σε έναν παίρνεις θέση. Ιδού λοιπόν και η ΠΣΟ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν πάρει θέση. Δεν είπα »Ένα» ότι έπρεπε η ΠΣΟ να αναφέρει ντε και καλά την AMCU για να είναι σωστή.

  Το ότι είμαι »στη γραμμή» χωρίς να την ξέρω δείχνει ότι υπάρχει μια βαθύτερη συνοχή στο εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δε θα το παρατήσουμε Νίκο με μια εκλογική σφαλιαρίτσα. Να ‘σαι βέβαιος γι’αυτό.

  Το σε πόσες αντιφάσεις έχετε πέσει σε σχέση με τη Ν. Αφρική αναδεικνυει αυτό που λέω από την αρχή ότι η ιστορία αυτή έχει πολύ ψωμί και θέτει καίρια ερωτήματα σε σχέση με τις μορφές ταξικής οργάνωσης σήμερα. Εσείς όμως δε μπορείτε να συζητήσετε τίποτα άλλο όταν σας προσβάλουν την ηγεσία.

  Θέλησα να ασκήσω επιθετική και σκληρή κριτική στο ΚΚΕ και την ηγεσία του. Το ότι αυτό για σας πρέπει ντε και καλά να σημαίνει ότι είμαι πουλημένος κι έχω ταπεινά κίνητρα δείχνει πόση εμπιστοσύνη έχετε στην ηγεσία σας και στη γραμμή σας. Είστε πιο ανασφαλείς κι από κοτόπουλα σε κήπο με αλεπούδες.

 43. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 4:51 μμ #

  είναι ψέμα κ συκοφαντία ότι το ΚΚΕ δεν καταλόγισε σωστά τις ευθύνες κ επίσης ότι το ΚΚΕ είναι οπορτουνιστικό….

  πουλημένο κ τέτοια δε σε θεωρώ κ δεν τα είπα εγώ.

  είναι υποχρέωση σου αφού κατηγορείς το ΚΚΕ για κάτι να έχεις διαβάσει κ τι λέει ο Ριζοσπάστης που είναι ο μόνος από τα ΜΜΕ που εκφράζει το ΚΚΕ….κ ο ριζος λέει κ για την αστυνομία κ για την κυβέρνηση κ υποστηρίζει ξεκάθαρα όπως κ το ΠΑΜΕ την NUMSA.

  η ΑΜCU που εσυ τη στηρίζεις ξέρεις τι είναι η κρίνεις εκ του μακρόθεν?

  τα κινητρά σου είναι ταπεινα γιατί την κριτική στο ΚΚΕ δεν την ασκείς με βάση την υπεράσπιση των εκεί εργαζομένων αλλά με βάση μικροκομματικής σκοπιμότητας για να περάσεις στον αναγνώστη ότι το ΚΚΕ έχει χάσει όλα του τα χαρακτηριστικά οπότε να ρθούν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είναι οι ντούροι κομμουνιστές.και αυτό κάνει μπαμ από το πως κλείνεις το άρθρο σου.αν είχες σκοπό να ασκήσεις εποικοδομητική κριτική στο ΚΚΕ θα το έκανες κ θα χρησιμοποιούσες άλλη φρασεολογία.φράσεις που να το βοηθουν να βγάλει συμπεράσματα ν έχει κάνει κάποιο λάθος.

  η συνταύτιση σου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε μου προκαλεί καθόλου εντύπωση καθώς έχεις δει πολύ ζεστά αυτό το ζήτημα κ ψάχνεις να εταιροκαθοριστείς απέναντι στο ΚΚΕ από τα «»»»»»»»αριστερά»»»»»»»»»»»» όπως κ οι υποστηρικτές των κρατικοποιημένων τραπεζών…..όπως αυτοί που έστρωσαν το χαλάκι στον Τσίπρα να περάσει κ τον όρισαν βασιλειά πριν τις 2ες εκλογές παίρνοντας του τις καλύτερες πίπες.

  είναι φανερό Υ ότι ουδεμια σχέση θέλεις να έχεις με το ΚΚΕ κ την πολιτική του κ το πολεμάς ακατάπαυστα αλλιώς δε θα μας τα έπρηζες με την ηγεσία κ τα πρόσωπα.αλλά εσένα σε ενοχλούν όλα.τι μας δείχνει αυτό;ή ότι μετάνιωσες που υπήρξες ΚΚΕς ή ότι είναι μια ανάμνηση πλέον για σένα.

  σε λίγα χρόνια αν συνεχίσεις έτσι θα μας λες ότι κ συ στην ηλικία του φοιτητή μοίραζες ριζοσπάστη κ οδηγητή.

  • Y Σεπτεμβρίου 5, 2012 στις 12:02 πμ #

   Tο αν το ΚΚΕ καταλόγισε σωστά τις ευθύνες και το αν το ΚΚΕ είναι οπορτουνιστικό είναι θέμα άποψης.

   Κι εσύ είσαι ένα παπάρι και μισό (κι αυτό θέμα άποψης)

   Όταν ήμουν φοιτητής πούλαγα »Ρ» και »Ο» γιατί υπήρχαν ακόμα που πλήρωναν για να τα πάρουν. Εγώ βέβαια προτιμούσα να μοιράζω φυλάδια της ΠΚΣ, γραμμένα από την τοπική ΠΚΣ.

   • ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 5, 2012 στις 8:00 πμ #

    αααα οκ….πες το μου να το ξερω….περασες δεν ακουμπησες αο το ΚΚΕ.προτιμουσες δλδ να εισαι συνδικαλιστης κ οχι κομμουνιστης.καλα κρασσια.

    οκ!

    αν εγω ειμαι εναμισι απαρι εσυ εισαι ολα τα παπαρια που μας τα επρηξες.

    το αν το Χ η Ψ κομμα ειναι οπορτουνιστικο ειναι θεμα αποψης?απο ποτε εγινε αυτο?εγω νομιζα οτι υπαρχουν κριτηρια για να ορισεις την πολιτικη στρατηγικη κ υφη ενος κομματος.

    κοιτα πως αλλαζει ο κοσμος.

    το αν το ΚΚΕ καταλογισε σωστα τις ευθυνες σε ενα βαθμο ειναι θεμα αποψης αλλα δεν μπορεις να αγνοεις ολα τα δεδομενα για να φερεις την πραγματικοτητα στα μετρα σου.

 44. Ένας Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 4:54 μμ #

  Αυτό που λες

  «Την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω στο θέμα δε την είχα διαβάσει μέχρι σήμερα»

  δείχνει τη μεγαλύτερη εμπάθεια σου.
  Την έπεσες κατευθειαν στο ΚΚΕ και ουτε καν ασχοληθηκες να δεις αν και τι λεει για το ζητημα ο πολιτικος φορεας που στηριζεις…
  Βγαλε εσυ συμπερασμα

 45. Y Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 5:58 μμ #

  Στα παπάρια μου τι έλεγε ο φορέας που στηρίζω. Είδα να σφάζουν εργάτες και η ΠΣΟ να μη καταδικάζει την αστυνομία και την κυβέρνηση. Μαλάκα.

  • Κάποιος Σεπτεμβρίου 5, 2012 στις 10:44 πμ #

   Επίσης στα αρχίδια σου για το τι λέει και οποιοσδήποτε άλλος φορέας. Σου έχουν ποσταρει εδώ και 5 μέρες τη θέση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και εσύ επιμένεις πως δεν καταδικάζουν την αστυνομία και την κυβέρνηση γιατί δεν έχεις δει (ή δεν σου άρεσε) την ανακοίνωση της ΠΣΟ (την κανονική).
   Αυτό λέγεται, το λιγότερο, εμπάθεια.

   Καλό θα ήταν σε κάθε ζήτημα να κοιτάμε πρώτα τι θα κάνουμε εμείς και μετά να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε το όποιο λάθος κάνουν οι άλλοι.

 46. Y Σεπτεμβρίου 5, 2012 στις 12:29 μμ #

  Κάποιε είσαι και πολύ μαλάκας αγόρι μου, εχω διαβάσει και ποστάρει και τις δύο κανονικότατες ανακοινώσεις της ΠΣΟ και είναι και οι δύο απαράδεκτες και το ΠΑΜΕ έχει ευθύνη γι’αυτές αφού δε μας έχει αποδείξει ότι διαφώνησε μαζί τους.

  Έχετε πάρει διαζύγιο με τη κοινή λογική. Το μόνο που μετράει για εσάς είναι η υποστήριξη της ηγεσίας σας ότι μαλακία και να κάνει.

  • Κάποιος Σεπτεμβρίου 5, 2012 στις 2:34 μμ #

   Έχεις ξεφύγει… Σου εύχομαι στον πάτο να έχει πετρέλαιο μπας και βγάλεις και τον χειμώνα… Λοβοτομημένε

   • Y Σεπτεμβρίου 5, 2012 στις 3:06 μμ #

    Eυχαριστώ πολύ επίσης. Γράφεις όπως ένας άλλος παλιός θαμώνας του Γκράνμα.

 47. λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 5, 2012 στις 1:01 μμ #

  Έχουμε επιχειρηματολογήσει τόσο πολύ γι αυτό, που έχει καταντήσει αηδία!
  Το ΠΑΜΕ, μπορεί να έχει την προεδρία στην ΠΣΟ, αλλά δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει.
  Αν δεν κάνω λάθος η ΠΣΟ είναι ομοσπονδία, όπου το κάθε μέλος έχει δικαίωμα να ακολουθήσει και δική του γραμμή.
  Το ότι όλες οι σχετικές ανακοινώσεις εκδίδονται από περιφεριακό γραφείο ΝΑ και όχι από τα κεντρικά, αυτό δείχνει ότι δεν βγαίνουν ομόφωνα.
  Για να παρέμβει το ΠΑΜΕ και να μπλοκάρει και αυτές τις εκδόσεις, πρώτον δεν ξέρω αν έχει τη δυνατότητα και δεύτερο, θα πρέπει να τα σπάσει τελείως, όπότε τίθεται το έρώτημα πόσα μέλη μέσα στην ΠΣΟ θα το ακολουθήσουν.

 48. Y Σεπτεμβρίου 5, 2012 στις 1:38 μμ #

  Aπό που προκύπτει ότι η υπογραφή της κεντρικής γραμματείας με έδρα την Αθήνα είναι πλαστή?

  Ένα άρθρο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα http://www.marxist.com/south-africa-aftermath-of-marikana-and-anc.htm

  • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 5, 2012 στις 7:57 μμ #

   Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη «πλαστή», αλλά «παραπλανητική».
   Η αρχική ανακοίνωση, που εκδόθηκε από την γραμματεία της ΠΣΟ ΝΑ και υπογράφεται με «Secretariate», εμφανίσθηκε στο google με την υπογραφή μεν «Secretariate», αλλά με κοτσαρισμένη από κάτω την διεύθυνση της κεντρικής γραμματείας: Jean Moreas……..που δεν υπάρχει στο πρωτότυπο.
   Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το παράρτημα ΝΑ και όχι από την κεντρική γραμματεία. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζω εγώ.
   Το άρθρο το διάβασα στα γρήγορα και μου φαίνεται αρκετά διαφωτιστικό. Θα το ξαναδιαβάσω προσεχτικά.

 49. βουρνούκιος Σεπτεμβρίου 5, 2012 στις 3:21 μμ #

  Αδέλφια, η μεγαλύτερη ξεφτίλα που καταρρακώνει το όποιο κύρος του κομμουνισμού μας απέμεινε μετά την κατάρρευση του ανύπαρκτου το ’89-’91, είναι κάτι καπιταλιστικά κόμματα, σαν το ΚΚ Κίνας, το ΚΚ Βιετνάμ, το ΚΚ Β. Κορέας, το ΚΚ Νότιας Αφρικής, το ΑΚΕΛ και πάει λέγοντας…

  Το αυτό υποστηρίζω και για της δήθεν εργατικές ομοσπονδίες είτε εθνικού είτε διεθνικού τύπου υποστηρίζουν τα εν λόγω καπιταλιστικά κομμουνιστικά κόμματα…

  ολα τα άλλα είναι υπεκφυγές και αλλα ντ’ άλλων…

  εάν το εναπομείναν κομμουνιστικό κίνημα (αν και ο όρος «κίνημα» δεν ισχύει πια) δεν πάρει διαζύγιο από αυτές τις λογικές θα εξαφανιστεί.

  Θα εξαφανιστεί εάν μείνει από την άλλη μια σέχτα λίγων πλην τίμιων αγωνιστών που θα καταγγέλουν όλους τους άλλους, -και μπορεί να έχουν και δίκιο- χωρίς όμως αυτοί να είναι ικανοί για μαζική και νικηφόρα πολιτική.

  Οποιος τα καταλάβει καλά αυτά τα 2, μπορεί και να περάσει στον επόμενο γύρο της ταξικής πάλης με κάποιες ελπίδες επιτυχίας. Οι υπόλοιποι όχι.

  • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 5, 2012 στις 8:05 μμ #

   Τρικυμία εν κρανίω….ή μάλλον εν κρανίοις!
   Από τη μια εγκαλείτε το ΚΚΕ γιατί δεν κάνει μέτωπα με ρεφορμιστές κι από την άλλη καταγγέλλετε αυτά τα μέτωπα και ζητάτε το εναπομείναν κίνημα, να πάρει διαζύγιο από αυτούς (που και κατά τη γνώμη μου, στο μέτρο που θα μεγαλώνει το ανασυγκροτημένο κομ. κίνημα, πρέπει να γίνει).
   Ή δεν είναι τρικυμία εν κρανίοις, αλλά μια στο καρφί και μια στο πέταλο?

 50. Y Σεπτεμβρίου 6, 2012 στις 12:01 πμ #

  Τρικυμία έχεις εσύ στο κρανίο σου Ζαν Μωρεά κι όλοι οι παραπάνω. Δώστε βάση σ’αυτό που λέει ο Βουρνούκιος: «Οποιος τα καταλάβει καλά αυτά τα 2, μπορεί και να περάσει στον επόμενο γύρο της ταξικής πάλης με κάποιες ελπίδες επιτυχίας. Οι υπόλοιποι όχι.»

 51. IA Σεπτεμβρίου 6, 2012 στις 1:45 μμ #

  παντως τουλαχιστον ποσοτικά η ανταρσυα από τον επομενο γυρο μαλλον θα απουσιαζει. εκτος και αν το κομπρεμι με το Συριζα συνεχιστει σε σχολές και συνδικατα και συνεχισει σαν μια συνιστωσα του

  Οι παρωπιδες του Υ αφηνουν εποχη. Οπως λειε και ο λαθραναγνωστης του βρωμανε τα μετωπικά σχηματα σε όλο τον κοσμο αλλα δεν θα ησυχασει αν δεν δημιουργηθει κατι παρομοιο στην Ελλαδα.

 52. AntonXXXXX Σεπτεμβρίου 6, 2012 στις 7:18 μμ #

  Καλα ρε Βουρνουκιε και Υ, δεν κατηγορειτε 24/7 το ΚΚΕ για σεχταρισμο
  επειδη δεν κανει μετωπο με τη βρωμερη σοσιαλδημοκρατια του ευρωκερατα;
  και με τα πουλημενα τομαρια της ΓΣΕΕ;

  Οταν εξω δεν τα σπαει τελειως (το ΚΚΕ) με το ΑΚΕΛ και το ΚΚΝΑ, αυτους δηλαδη που εφαρμοζουν την πολιτικη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις χωρες τους, τοτε θελετε να το (το ΚΚΕ)
  στεισετε στα 6 μετρα.

  Ο αντικομουνισμος σας σας τρελα;νε τελειως.

  Συνεχιστε ετσι και σε λιγο θα σας βαλουν στη θεση αναχωμα που ειχε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν
  το βαπτισμα απο τον Περες.

 53. Y Σεπτεμβρίου 6, 2012 στις 11:37 μμ #

  »το ΑΚΕΛ και το ΚΚΝΑ εφαρμοζουν την πολιτικη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις χωρες τους»
  Δώσ’μας και μας απ’τα ληγμένα σου!!!!

  Το ΚΚ Κίνας εφαρμόζει κι αυτό πολιική ΑΝΤΑΡΣΥΑ?
  Το ΚΚ Κούβας κι αυτό?
  Μήπως τελικά και το ΚΚ Βόρειας Κορέας έχει ενταχθεί στο διεθνές ρεύμας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ?

 54. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 8, 2012 στις 5:09 μμ #

  πολύ απλά είσαι σε παράκρουση……….

  ένας δεξιός οπορτουνιστής του κώλου είσαι κ τσάμπα ασχολούμαστε μαζι σου παλιοκόμπλα….

 55. Y Σεπτεμβρίου 9, 2012 στις 6:02 μμ #

  Μην ασχολείσαι λοιπόν. Χάρη θα μου κάνεις.

 56. Y Σεπτεμβρίου 11, 2012 στις 9:47 πμ #

  Νότια Αφρική και Νότια Ευρώπη http://antigeitonies.blogspot.be/2012/09/blog-post_3172.html

 57. ypsilo Σεπτεμβρίου 14, 2012 στις 12:00 πμ #

  Γενικευμένες απεργίες μεταλλωρύχων στη Νότιο Αφρική http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=172802&catID=4

 58. Y Σεπτεμβρίου 19, 2012 στις 12:48 μμ #

  Νίκη για τους απεργούς της Νότιας Αφρική!
  Με το αίμα τους κέρδισαν αυξήσεις 22%!
  Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Zuma είπε ότι σφαγή »θα μπορούσε να έχει γίνει σε οποιδήποτε χώρα» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στο νερό, τον ηλεκτρισμό και τα τα τρένα της Νοτίου Αφρικής. Είπε ότι οι επενδυτές δε πρέπει να ανησυχούν γιατί η σφαγή συνέβη σε μια »σταθερή δημοκρατία» (http://euobserver.com/foreign/117595).

  Ιδού η αστική δημοκρατία, οπού οι εργάτες σφαγιάζονται και οι επενδυτές δεν ανησυχούν! Και ο Ζούμα να λέει »μπορεί να συμβεί οπουδήποτε», »μπορείτε κι εσείς ευρωπαίοι να το κάνετε! Θυμηθείτε τα παλιά!»

  http://tvxs.gr/news/kosmos/liksi-tis-polynekris-apergias-sti-n-afriki-me-ayksiseis-22-sta-oryxeia

  • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 19, 2012 στις 1:21 μμ #

   Μεταξύ κατεργαρέων, προπαντός ειλικρίνεια!
   Ο Ζούμα ξέρει πολύ καλά σε ποιούς απευθύνεται και τι παρελθόν έχει η «δημοκρατική» Ευρώπη.
   Και όπως λένε, το παρελθόν προδιαγράφει το μέλλον!

 59. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 19, 2012 στις 1:16 μμ #

  συγχαρητιρια στην εργατικη ταξη της ΝΑ.φαρος για το παγκοσμιο εργατικο κινημαο αγωνας κ η αντοχη τους.

  • Y Σεπτεμβρίου 19, 2012 στις 3:54 μμ #

   Δυστυχώς έχοντας την πλειοψηφία του ΚΚ της χώρας τους εναντίον τους (και με την ΠΣΟ να καλύπτει αυτή την πλειοψηφία χωρίς το ΠΑΜΕ να διαχωρίζει δημοσίως τη θέση του). Ευτυχώς υπάρχει και αγωνιζόμενη μειοψηφεία μέσα στο ΚΚΝΑ όπως εκφράστηκε από την ανακοίνωση της NUMSA (που εν μέρει αδίκως κριτίκαρα παραπάνω) αλλά και στη Νεολαία του.

 60. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 19, 2012 στις 4:07 μμ #

  το ΠΑΜΕ απο τη πρτη στιγμη στηριξε τη NUMSA κ τΟ ΠΑΜΕ πηρε ξεκαθαρη θεση υπερ των εργατων.

 61. Y Σεπτεμβρίου 19, 2012 στις 8:58 μμ #

  H ΠΣΟ δε στήριξε τη NUMSA αλλά την ηγεσία της NUM που ζητούσε τη σύλληψη ηγετών των απεργών. Και το ΠΑΜΕ δε διαχώρισε δημόσια τη θέση του. Και συνεχίζει να βγάζει κοινές ανακοινώσει με την NUM και όχι με τη NUMSA.

  • ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 20, 2012 στις 6:59 πμ #

   ΠΑΜΕ
   Καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση
   Ανακοίνωση, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των απεργών σε ορυχεία της Νότιας Αφρικής, εξέδωσε χτες το ΠΑΜΕ, στην οποία τονίζει:
   «Το ΠΑΜΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των απεργών στα ορυχεία πλατίνας «Μαρικάνα» της Νότιας Αφρικής, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων. Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τους εργάτες που αγωνιζόντουσαν για τη ζωή τους ενάντια στην πολυεθνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία.
   Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους απεργούς και την αλληλεγγύη μας στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ορυχεία (NUMSA) και απαιτούμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

   εισαι κοινος ψευτης οσον αφορα ο ΠΑΜΕ.το τι γινεται στην ΠΣΟ μην το συσχετιζεις με τις θεσεις του ελληνικου τμηματος του ταξικου κινηματος.το ΠΑΜΕ πηρε ξεκαθαρα θεση υπερ των εργατων κ ολα τα αλλα ειναι μικοψυχιες δικες σου κ πολιτικαντιμοι,μικροκομματικες σκοπιμοτητες.οπως τον ιιδιο σκοπο εξυπηρετει κ το αρθρο σου.

   • Y Σεπτεμβρίου 20, 2012 στις 3:47 μμ #

    Kαμία συκοφαντία δεν έκανα. Λέω το ΠΑΜΕ δεν διαχώρισε τη θέση του από την ΠΣΟ. Μπορεί να λέει ότι θέλει σε δικές του ανακοινώσεις αλλά υπάρχει καμία απόδειξη ότι έβαλε το θέμα στην ΠΣΟ? Οτι είπε εγώ διαφωνώ με αυτή τη θέση της ΠΣΟ?
    Εδώ και βδομάδες δε λετε κουβέντα γι’αυτό μονό ξαναποστάρετε τα ίδια και τα ίδια.

    Κοινός ψεύτης είσαι εσύ που με λες κοινό ψεύτη.

   • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 20, 2012 στις 4:16 μμ #

    Υ, απ ότι προσωπικά καταλαβαίνω, το ΠΑΜΕ προσπαθεί να αποφύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση η οποία στο κάτω κάτω δεν θα είχε και κάποιο αποτέλεσμα μεγαλύτερο από ότι ο τρόπος που το χειρίστηκε το θέμα μέχρι τώρα.
    Η αρχική ανακοίνωση στήριξης δεν μπήκε στο κεντρικό site του WFTU, επανειλημμένα και στο «Ρ» και στο site του το ΠΑΜΕ έχει καταδικάσει τη σφαγή και έχει κατονομάσει τους ενόχους. Νομίζω ότι σε πρώτη φάση, τα μηνύματα έχουν δοθεί. Δεν ξέρω τι θα γίνει σε δεύτερη. Το να κρατήσεις μια ετερογενή συμμαχία χρειάζεται ψυχραιμία και σωστές κινήσεις.
    Τι νομίζεις? Αν στην Ελλάδα γίνει ποτέ μέτωπο, δεν θα χρειαστούν παρόμοιες ενέργειες? Και ειδικά αν το μέτωπο γίνει σε καιρούς εξέγερσης?

   • Y Σεπτεμβρίου 20, 2012 στις 11:27 μμ #

    a etsi? ara eimaste yper tou metopou telika? makari giati eisai eidika nomiza oti den isoun katholou.
    siopi se sfages elpizo se esoteriko metopo na mi xreiastei pote giati ama xreiastei simainei oti exei xathei to paixnidi.

   • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 21, 2012 στις 7:08 πμ #

    Νομίζω ότι οι εξελίξεις, δικαιολογούν απόλυτα τους χειρισμούς του ΠΑΜΕ.
    http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7049155

    Πέρα από το παραπάνω που είναι αρκετά σημαντικό διότι αποδυναμώνει την ITUC, σχετικά με τα μέτωπα, δεν είμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά. Όταν χρειάζονται και προπαντώς όταν μπορούν να στηθούν και να λειτουργήσουν, είμαι υπέρ. Όταν όχι είμαι κατά.
    Τα πράγματα δεν είναι στατικά.

 62. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 20, 2012 στις 7:14 πμ #

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=7046705&publDate=20/9/2012

 63. RedPersonality Σεπτεμβρίου 20, 2012 στις 11:51 πμ #

  Παρέμβαση της ΠΣΟ στο Συνέδριο του COSATU
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7046707

  «θέμα που αναμενόταν να συζητηθεί και πάνω στο οποίο αναπτύσσεται σκληρή διαπάλη, με πολλές αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις να καλούν το COSATU, να αποχωρήσει από την συμβιβασμένη Διεθνή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων.»

 64. Γιάννης Σεπτεμβρίου 21, 2012 στις 9:17 πμ #

  Το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων μπαίνει στην ΠΣΟ
  http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=21/9/2012&id=14215&pageNo=25&direction=1

 65. Krupskaya Σεπτεμβρίου 21, 2012 στις 9:43 πμ #

  Αυτή είναι η Ομιλία του Μαυρίκου στο Συνέδριο της ΚΟΖΑΤΟΥ…
  Μπας και πάρουν χαμπάρι οι «υπερ-αριστεροι» οπορτουνιστές τι σημαίνει: χτίζω το κίνημα, διαπαιδαγωγώ την εργατική τάξη, συγκεντρώνω δυνάμεις για τον στρατηγικό στόχο, ξεσκεπάζω τον ρεφορμισμό και οπορτουνισμό.

  Έχουμε το πιο επαναστατικό ΚΚ στον κόσμο αυτήν την στιγμή.. και όποιος βλέπει πέρα από την μύτη του, ότι κριτική και να θέλει να κάνει ας καταλάβει ότι ειναι χρέος όλων μας να το προστατεύουμε και να το ισχυροποιούμε… Το ΚΚΕ είναι η πρωτοπορία μας και μας οδηγεί σωστά.

  Dear comrades,

  Once more from this podium we want to express our solidarity to the struggle of the South African miners. We want to express our condolences to the South African working class. As WFTU, as an organization of proletarian internationalism we stand firmly with all the workers in struggle. WFTU struggles against the capitalist brutality and the abolition of the exploitation of human by human.

  Dear comrades,

  Three years have already gone by since your last Congress. During these three years, the relations between the World Federation of Trade Unions (WFTU) and the trade unions of COSATU have become more strong. Together with NEHAWU, three more unions have joined the ranks of the WFTU, NUMSA, POPCRU and CEPPWAWU. Currently we have started the procedure for the affiliation of NUM to the WFTU.

  We met in the same struggles

  We met in the same struggles.
  We organized common struggles in solidarity with the people of Swaziland, of Palestine, of Cuba. Trade unionists from South Africa traveled in many countries for the activities of the WFTU and exchanged experience with other comrades around the world for the difficulties and the prospects of the struggle. We organized for example an international Conference in the Parliament of the European Union in solidarity with Swaziland. We all became more rich and more effective in our trade union struggle through this debates.
  In the 16th World Trade Union Congress, Congress of the WFTU in Athens with the participation of 828 delegates from 101 countries, comrade Mike Makwayiba, President of NEHAWU was elected as a member of the WFTU Presidential Council. This historic Congress became the platform for discussions and resolutions for the class-oriented forces around the world. They discussed the contemporary acute problems of the working class and the new victorious path that the world labour movement must follow against the capitalist brutality and exploitation.
  Our young comrade Lulamile Sibanda was elected in the recent Youth Conference in Cuba as a member of the WFTU Youth Secretariat.
  In February 2012 the WFTU Presidential Council took place in Johannesburg of South Africa. It was the first time that the Presidential Council Meeting was convened in South-African land since the foundation of the WFTU in 1945.
  Our common action and the great internationalist role of the South African unions was intensified with the opening of the WFTU Africa Regional Office in South Africa under the coordination of comrade Lulamile Sotaka. This office operates now under the guidance and support of all the WFTU affiliates in South Africa. This office operates not only for South Africa. Its main objective is to strengthen the relations between the trade unions in Africa, their common action, their mutual support. This office is working to strengthen the struggle against the plundering of the African wealth from the foreign and local monopolies.

  Comrades,
  From the 10th Congress of COSATU until today, the presence of the WFTU in South Africa and the role of the South African unions in the ranks of the class-oriented movement have been enhanced.
  In this 11th historic Congress of COSATU, the affiliates of WFTU are inviting their mother-body, COSATU to collectively follow a road they have already tested. The way has been paved by them so that COSATU can find its way back home. To take the historic and important decision for the international trade union movement and affiliate to the World Federation of Trade Unions.

  A result of a mature debate

  Comrades,
  This discussion is not a new discussion. This debate has matured. This resolution will come after a mature, rich dialogue. A dialogue where everything has been said. At your International Policy Conference of COSATU which took place on May this year, you discussed this issue in a responsible and sober manner. Though commissions and through the plenary you proposed that COSATU must become a member of the WFTU. Today, with this long debate as a background, with the resolution of the 10th Congress of COSATU and with the suggestion of the COSATU International Policy Conference you come to collectively and democratically take a final decision.

  An important conjecture for the international working class
  The time when this debate takes place is not incidental. The current condition that the international trade union movement and the international working class adds extra weight to this decision.
  Today, more than ever, the globalized capitalism with its excessive profit, with its huge amounts of profit, is incapable to provide to the working people. It can’t provide them with work, bread, shelter, water, clothing, books.
  It shows, however, great capabilities in organizing the war against the international proletariat. It takes back all the labour rights that had been gained by the class-oriented trade union movement during the past decades. It hammers the workers with dozens of anti-labour measures in the name of the capitalist crisis. It organizes new imperialist wars, unleashes fire against the people for the control of the energy resources, for the oil. Once more the capitalists and their governments are redesigning the boarders and the maps. Once more they spill the workers’ blood for the interests of the multinationals.
  The main difference today is that the international labour movement is “caught off guard”. It is “disarmed”. The class of the capitalists with its agents in social-democracy and in the trade unions has managed to divide the workers, to weaken the unions around the world. It has managed to impose reformist leaderships, to impose an opportunistic line and compromise with the class enemy and his governments.
  The level of rottenness of some trade unions in Europe and the USA is such, that the workers see no difference between the unions and the companies of legal counselling. Those come to substitute the unions with a simple monthly subscription fee. Even cheaper than what the unions ask for. The workers of Europe and the USA do not see the trade unions as the militant revolutionary unification of workers that will struggle with all means for their rights, for the solidarity and the collectivity amongst the workers. The workers do not see those unions as the school of the revolutionary struggle. In the contrary they see these unions as bureaucratic mechanisms of collaboration with the bosses. As mediators between the government and the workers. As companies or as departments of the Ministries of Labour.
  And all these coincide with very bad conditions within the International Organizations (like the ILO, the UN), negative conditions that makes our own struggle more difficult, more complex.

  Why we need powerful internationalist unions

  But, today, more than ever, the working class needs to construct powerful trade unions. Unions that will unite all the workers in the industry, in every working place irrespectively of their position in the production. Today we need trade unions that will organize the struggle in every form with determination and combativeness for the conquest of labour rights. We need a consistent and constant front against reformism, against opportunism, against corruption. We need in international level a unified militant front of the proletariat against our common bosses.

  Today the trade union movement has to respond to more complex issues.
  The simple trade union struggle for the increase of the salaries in one sole factory has to confront a series of hard arguments against the workers:
  • The bosses threaten the workers that if they don’t accept to work for peanuts they will take their factories and their investments and move to other countries. The same arguments, however, are used in every country to keep the working class in chains. The same argument is used by the bosses even in countries like Nepal of Asia were the monthly salary is about 700 Rand!
  • The imperialist wars, the poverty, the hunger, the natural disasters, the unemployment. All those, force masses of workers in labour migration. Even in South Africa, there are many immigrants from Asian countries who come to find a job although the unemployment is very high. The immigrant workers are the most terrified workers; they are the most exploited workers.
  Today, we are in conditions of deep capitalist crisis. In Greece, in Spain, in Portugal, in Italy, in France, in the whole Europe, in the capitalist world.
  So can the simple trade union struggle be isolated by the internationalist struggle?
  Can the struggle in one country be isolated with the essential solidarity amongst the workers of the world and their struggles?
  Can the struggle against one multinational be successful without the coordination between the workers in various countries who work for the same bosses?
  Can the struggle of the unions be successful if they don’t coordinate their action with common objectives?
  Today the proletarian internationalist struggle has an increased role. The cooperation between the national and the sectoral trade union organizations around the world for the coordination and the class orientations of their struggle is vital.
  Can those sell-outs, the European trade union leaders, the spineless agents of the bourgeoisie in the trade union movement, the corrupted servants of the Ministries take upon their shoulders such a heavy duty?
  No way!
  Can an organization which works together with the IMF, which works for the salvation of capitalism and modernization of the capitalist system, express the interests of the workers?
  No way! Never!

  Comrades,
  The discussion that is taking place in South Africa is not a new discussion. The arguments that are used from the WFTU opponents are not new arguments. Actually, these arguments are so old that they have received their response since 1920 (!) when the trade union movement was taking its first steps. Lenin himself in 1920 gave answers to the same arguments.
  Lest remember some of those arguments:
  • Some comrades use the argument that reactionary unions can change. Although for example ICFTU an organization that existed from 1949-2005 did not change all those 60 years. The opportunists around the world have always used this argument that they can transform a reactionary organization into a “left” organization. In the end, those organizations that fell for this argument, did not manage to change an inch from the central policy of the reactionary unions, on the contrary they were integrated to it.
  Believing that you will transform an international organization that was created by different materials into something else, is like trying to plant a tree in the ocean. Or better, to stick you head in the mouth of a shark believing that from inside its stomach you can beat it.
  Comrades,
  I have been following your discussions all these period. Allow me to try and contribute to your debate.
  • There are some comrades who are using Lenin to hide their true aims. They distort and use some parts of his writing while they hide the rest. There is an argument based on what Lenin wrote in 1920 in the known article to the German communist about leftism. Their argument is that communists must fight within reactionary unions.

  Firstly: Lenin talks about the infantile period, for 1920 according to the conditions of his own era. Those who mechanically transfer the conditions of one country at a given time into another era, another country and another time for the movement, are purely dogmatists. This is a dogmatic mistake.

  Secondly: Lenin also says “now we have the immediate task to guide the labour masses in a new position that secures the revolution”.
  Are the reactionary unions struggling for the revolution? Do they have anything to do with socialism? None!

  Thirdly and most importantly: It was Lenin himself invited all the unions around the world to abandon the yellow international organization of the day, the International of Amsterdam and join in masses the Red Trade Union International (RILU), who Lenin himself played a pioneer role in its foundation.

  Today, in 2012 we must learn from our history in order to take a decisive step forward to the future that we must build for the working class today. To learn from our true history and not from distortions.

  The contribution of WFTU to the liberation struggle

  With the equal respect, we study and learn from the great history and the great struggles that the heroic SACTU and the rest of the affiliates of WFTU organized in common. Struggles against apartheid, for the rights of the black workers, for the recognition of the first non-racial unions, for the recognition of SACTU, for the freedom of the imprisoned comrades, for the boycott of ships, communications and transactions of the inhuman apartheid regime. The WFTU was then strong and present in this long struggle. The trade union-members around the world and its millions of workers responded to every appeal of the WFTU for solidarity to the South African workers.
  Moses Mabhida our leader, Vice-President of WFTU Mark Shope, John Gaitsiwe, Moses Kotane, Leslie Massina, J. B. Marks and the living legend Eric Mtshali with their alignment with WFTU they played a great role in the organization of African trade union movement, in the creation of the first trade union in Africa and the foundation of the first All-Africa Trade Union Federation (AATUF).

  What kind of trade union movement do we need today?

  With this great history and experience in our shoulders, comrades, we have to respond to the key question of our times. What trade union movement we need in national and international level to fight effectively for the interests of the working class against the monopolies, against the multinationals? To win battles and to improve the living conditions of the workers and the poor people. To pave a new course where the wealth will belong to those who produce it.

  To respond to this question, we as WFTU, study the new conditions of the capitalist development and the capitalist crisis and as WFTU we struggle to educate our members and friends to form trade unions with specific characteristics that will be able to fill the shoes of the intense tasks of the contemporary struggle
  We need trade unions that will be:
  • Class oriented and revolutionary organizations of the workers struggling against the capital and against imperialism
  • Democratic in operation and worker-controlled.
  • Unions that will have leadership that comes from the ranks of the working class. Leadership that respects criticism and self-criticism. Leadership with proletarian discipline that will be dedicated to the struggle against bureaucracy and corruption.
  • We need unions that will struggle with determination against the discriminations of workers according to race, gender, religion etc.
  • Unions that will promote the alliance between workers, farmers, labour youth and working women.
  • Unions that will fulfil their internationalist duties of proletarian solidarity with the people fighting around the world.
  • Unions that will educate the generations of workers with the history and the lessons of the international and national trade union movement and the struggles of the working class.
  • Unions that will intervene in the International Organizations, that will demand solutions in favor of the workers, that will demand democratic and trade union freedoms and will defend any remaining positive international collective agreement.
  • Unions that will not be neutral or with everybody. For example, in the Middle East we are not with Israel. We are with Palestine. We fully support the Palestinian struggle not only with words but with concrete action, day after day. In Syria, we are not with the kings, with the emirs, with the sultans, with the imperialists. They don’t care for the democracy in Syria. The care about the resources. They target the oil. As WFTU we firmly say, the people of Syria are the only ones who must choose their present and future. The people of Syria are the only ones responsible to form their democracy and freedom.

  With such unions we can bring closer the strategic goal of the socialist society. This kind of unions is what WFTU is struggling to build. Not compromised unions, not unions that are only legal consultants, not unions departments of the ministries of labour, not trade unions members of the Boards of their multinational companies.

  The role of COSATU in the international arena

  In this i
  nternational arena, as WFTU, as an international class oriented organization with 82 million members in 120 countries, we don’t want a COSATU spectator. We want a COSATU pioneer in the construction of the contemporary class-oriented trade union movement. We want a COSATU pioneer in the revival of the African trade union movement. We need a COSATU in the leadership of the international trade union movement on the side of the healthy forces around the world.
  All of us believe that capitalism cannot solve the problems of the working class. Capitalism produces poverty, unemployment, hunger, slums, privatizations, state violence, wars, diseases, environmental disaster. Capitalism produces profits for the few and misery for the many.
  Only socialism can liberate us. Lets build it now!
  The working class can become the giant that will sweep away the exploiters.
  This is our duty. We have to lead the struggle of the working class to conquest the wealth for the benefit of the whole society!

  Our struggle will be victorious!
  A world without workers is impossible,
  A world without capitalists is necessary!

  • ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 21, 2012 στις 9:59 πμ #

   Κρουπσκαγια συγγνωμη κ με ολο το θαρρος του οτι ψηφιζουμε το ιδιο κομμα.

   δεν ξερω αν ειμαστε το πιο επαναστατικο κομμα κ αυτο ειναι μεγαλη περιφρονηση για τους αλλους συντροφους.κ μαλιστα για κομματα που εχουν που κανουν συνεχως βηματα τραστιας βελτιωσης.το Κομμα μας ειναι αληθεια οτι εχει κανει εγκαιρα τις σωστοτερες επεξεργασιες κ βοηθαει σημαντικα στο παγκοσμιο κινημα.αλλα υπαρχουν κομματα που μπορει κ να μας ξεπερασυν.παντα υπαρχουν καλυτεροι απο μας που ειναι παραδειγμα.
   στο να αποκτησει καταρχας αντιιμπεριαλιστικα χαρακτηριστικα κ επειτα κομμουνιστικα.το οτι ειναι το ΚΚΕ στην Ελλαδα αναντικαταστατο κ οτι χωρις αυτο θ ειμασταν ηδη γαλλια κ ιταλια κ γερμανια σαν κινημα ειναι δεδομενο.αλλωστε οι εργατες απο μας εχουν απαιτησεις κ απο κανεναν αλλον,γιαυτο πρεπει να ξεπερασουμε τις κακες μας συνηθειες κ να ανεβασουμε το κινημα σκαλια παραπανω.
   γιαυτο ολοι εμεις που στηριξαμε κ το Κομμα στην πιο δυσκολη μαχη της μεταπολιτευσηςπρεπει να κανουμε αυτο που λες.να αφησουμε τη βαρεμαρα κ την απογοητευση για τα ποσοστα κ να ισχυροποιησουμε Κομμα κ κινημα.να τραβηξουμε κ αλλους στην υποθεση αυτη.

  • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 21, 2012 στις 10:38 πμ #

   Έχει δίκιο ο Ψευδο. Είπαμε να παινεύουμε το σπίτι μας αλλά………
   Τι να πούμε για τους Κουβανούς, για παράδειγμα, που «τραβάνε κουπί» ενώ βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στο στόμα του λύκου.
   Ή τους συντρόφους των πρώην σοσιαλιστικών χωρών που δρουν μέσα σε σχεδόν φασιστικές συνθήκες.

 66. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 21, 2012 στις 9:46 πμ #

  αντε να μαζευομαστε ολοι οι ταξικοι εδω…..ελα να αλλζουε τους συσχετισμους παγκοσμιως.

  Υ εχεις δικιο κ κακως σε αποκαλεσα ψευτη διοτι εγω μιλουσα για το ΠΑΜΕ κ συ για τη ΠΣΟ.σημερα που το ειδα σου ζητω δημοσως συγγνωμη καθως μιλουσαμε διαφορετικο πραγμα….

  παντως η σταση του ΚΚΕ κ του ΠΑΜΕ δεν ειναι απλα καλη,αλλα ηρωικη γιατι κανουν τιτανιο αγωνα σε πολυ πολυ δυσκολες στο διεθνες ταξικο κινημα.κ επιμενω να διαφωνω με τον μηχανιστικο τροπο που βλεπεις τα πραγματα στο κινημα αυτο.δεν μπορεις να επιβαλλεις τις αποψεις σου σε αδελφα κομματα η συνδικατα χωρις να ξερεις ακριβως τι συνθηκες στην αλλη χωρα κ γιατι δρα ετσι το καθε ΚΚ η συνδικατο.
  και βεβαιως αυτο που λεω τωρα εχει κ καποιο οριο.πχ προφανως δεν εισαι με το ΚΚκινας κτλ κτλ.

 67. Y Σεπτεμβρίου 21, 2012 στις 12:28 μμ #

  Παιδιά, η COSATU (όπως και το ΚΚΝΑ) συμμετέχει σε μια κυβέρνηση της οποίας ο πρόεδρος ήρθε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη βδομάδα και είπε ότι σφαγή ”θα μπορούσε να έχει γίνει σε οποιδήποτε χώρα” και κάλεσε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στο νερό, τον ηλεκτρισμό και τα τα τρένα της Νοτίου Αφρικής. Και ακόμα ότι οι επενδυτές δε πρέπει να ανησυχούν γιατί η σφαγή συνέβη σε μια ”σταθερή δημοκρατία” (http://euobserver.com/foreign/117595).

  Δε ξέρω λοιπόν κατά πόσο θα πρέπει να χαίρεστε που μπήκε στην ΠΣΟ. Οι συσχετισμοί μέσα στην COSATU δεν έχουν αλλάξει ακόμα. Αν δε τα σπάσουν σύντομα με το Ζούμα και τη δεξιά ηγεσία του ΚΚΝΑ νομίζω ότι απλά η ΠΣΟ θα βρεθεί ανεπανόρθωτα εκτεθιμένη. Καλώς που μπήκαν αλλά ίσως η ΠΣΟ να πρέπει να είναι κι έτοιμη να τους αποβάλει αν στοιχηθούν και πάλι με τη φιλοιμπεριαλιστική κυβέρνηση.

  Τώρα ντάξει ευτυχώς τις φαιδρότητες περί »πιο» επαναστατικού κόμματος στον κόσμο με τις »πιο» σωστές επεξεργασίες ευτυχώς τις κριτικάρετε και μεταξύ σας.

  • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 21, 2012 στις 12:56 μμ #

   Απ ότι διαβάζω στη Wikipedia, η COSATU έχει κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση.
   Πάντως, αυτή η περίπτωση της Ν.Α είναι ένα πρώτης τάξης παράδειγμα για το πως ξεκινάει ένα μέτωπο και που καταλήγει και πως αριστερές δυνάμεις, εγκλωβίζονται μέσα σε σχήματα που πάνε προς τα δεξιά.

 68. Krupskaya Σεπτεμβρίου 21, 2012 στις 8:49 μμ #

  Εχετε δίκιο σύντροφοι να με διορθώνετε (Στον χαρακτηρισμό μου ότι το ΚΚΕ είναι το πιο επαναστατικό Κόμμα αυτήν την στιγμή) για όλους τους σωστούς λόγους που θέσατε.
  Θα έπρεπε πιο ολοκληρωμένα να προσθέσω ότι είναι το πιο επαναστατικό κόμμα αυτή τη στιγμή με τέτοιο μέγεθος, απήχηση και δεσμούς (και με την νεολαία).
  Συμφωνώ 100% και πιστεύω ότι το ΚΚΕ το εφαρμόζει ακέραια ότι δεν πρέπει «να ευλογάμε τα γένια μας» και να πέφτουμε σε υπεροψια.. Αλλά πιστεύω ότι μερικές φορές πρέπει να αντιλαμβανόμαστε σε τι συνθήκες παλεύουμε για να μπορούμε να κρίνουμε το αποτέλεσμα της δουλείας μας. Για να μην μοιρολατρούμε και απογοητευόμαστε. Αντίθετα πρέπει εμείς και η εργατική τάξη της Ελλάδας να είναι περήφανη για το ΚΚΕ.

 69. Y Σεπτεμβρίου 21, 2012 στις 10:59 μμ #

  »’Συμφωνώ 100% και πιστεύω ότι το ΚΚΕ το εφαρμόζει ακέραια ότι δεν πρέπει “να ευλογάμε τα γένια μας” »

  είσαι σχιζοφρενής.

 70. Y Σεπτεμβρίου 21, 2012 στις 11:44 μμ #

 71. ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Σεπτεμβρίου 24, 2012 στις 4:10 μμ #

  ωραιο αρθρο
  http://taxikiantepithesi.blogspot.gr/2012/09/blog-post_2262.html#more

 72. Εκτός πραγματικότητας Σεπτεμβρίου 26, 2012 στις 12:30 μμ #

  Διαβάζω τα απολαυστικά μοχθηρά σας σχόλια, και τις γεμάτες (ταξικη) αγάπη συζητήσεις σας. Σας συγχαίρω όλους, και εύχομαι να είστε καλά. Πάνω απο όλα θαυμαστή είναι η ευρύτητα σκέψης και η κριτική ικανότητα των φίλων του κκε. Τους εύχομαι καλή ανάρρωση, όταν συνειδητοποιήσουν τι υπερασπίζουν με τόσο μένος..

  • λαθραναγνώστης Σεπτεμβρίου 26, 2012 στις 1:11 μμ #

   Τα αυτά επιθυμούμε και δι υμάς!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: