Είναι βαριά η φανέλα

15 Μαρ.

Πολλοί από εμάς έχουμε αφιερώσει πολλές ώρες στο να δούμε ποδοσφαιρικούς αγώνες.Επίσης πολλοί έχουμε ιδιαίτερες συμπάθιες σε διάφορες ομάδες ανά τον κόσμο.Δεν ξέρουμε όμως πάντα τι πρεσβεύει η κάθε ομάδα και γιατί ιδρύθηκε,τι εκφράζει για τους ανθρώπους που τη στηρίζουν και που βρίσκονται πολιτικά οι οργανωμένοι οπαδοί της.Τι είναι αυτό που πέρα από τους τίτλους κάνει βαριά τη φανέλα μιας ομάδας για αυτούς που την ακολουθούν;

null

Ας ξεκινήσουμε από την Ισπανία.Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η Rayo Vallecano,το λεγόμενο «καμάρι της εργατικής τάξης».Εκπροσωπεί μια γειτονιά της Μαδρίτης,το Vallecas,μία καθαρά εργατική συνοικία. Οι οπαδοί της ,οι Bukaneros, είναι αδελφοποιημένοι με την «αυτόνομη θύρα 10» των οπαδών του Ηρακλή και διατηρούν καλές σχέσεις και με τους οπαδούς της Bilbao και της Cadiz. Οι οπαδοί της δεν είναι πολυάριθμοι αλλά υπάρχει μεγάλη κόντρα με τις άλλες ομάδες της Μαδρίτης την Real και την Atletico. H Real αντιπροσώπευε το καθεστώς του Φράνκο,ενώ η Atletico ήταν πιο ουδέτερη,όμως ο κύριος πυρήνας των φανατικών και των 2 ομάδων έχουν ακροδεξιά στοιχεία. Στη Βαρκελώνη ,ξεκινώντας από την Μπάρτσα,που οι οπαδοί της θέλουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ιδεολογικά όμως βρίσκονται στις τάξεις τους από ακροδεξιοί έως ακροαριστεροί,αλλά όλοι δηλώνουν αντιμαδριλένοι. Η Εσπανιόλ από την άλλη έχει οπαδούς που νιώθουν περισσότερο Ισπανοί κυρίως ακροδεξιούς με καλές σχέσεις με τους οπαδούς της Ρεάλ,παρ’όλα αυτά υπάρχει και μια μειοψηφία αριστερών. Στη Σεβίλλη τώρα η Real Betis , υποστηρίζεται κυρίως από χαμηλά και μεσαία στρώματα και ιδρύθηκε από σοσιαλιστές,αλλά μετά τον εμφύλιο άλλαξε κάπως το κλίμα και άρχισαν να παρουσιάζονται ακροδεξιά στοιχεία στις εξέδρες των φανατικών της και πλέον με την πάροδο των χρόνων το μεγαλύτερο μέρος τους είναι νοσταλγοί του Φράνκο.Η Σεβίλλη όμως που πάντα εκπροσωπούσε τους πιο εύπορους,τώρα πιά έχει αριστερούς φανατικούς.Στη χώρα των βάσκων οι οπαδοί όλων των ομάδων(Athletic Bilbao,Sociedad,Alaves,Osasuna) είναι ακροαριστεροί αλλά και τοπικιστές.Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Athletic ,βάση καταστατικού πρέπει να αγωνίζονται μόνο Βάσκοι ποδοσφαιριστές.Στην Γαλικία,ενώ παραδοσιακά είναι μια συντηρητική επαρχία,οι φανατικοί της Deportivo La coruna και της Celta είναι αριστεροί και αυτό έχει να κάνει με το ότι είναι αντιμαδριλένοι και νιώθουν ότι διαφέρουν από τους Ισπανούς,ενώ κάποιοι ζητούν και ανεξαρτησία.

Στην Ιταλία τώρα και συγκεκριμένα στο Μιλάνο η Μίλαν ιδρύθηκε από Άγγλους και η Ίντερ από κάποιους που έφυγαν από την Μίλαν. Γενικότερα είναι μία μπερδεμένη κατάσταση. Η Ίντερ επί Μουσολίνι αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα και να ονομαστεί Ambrosiana. Ιστορικά, στο Μιλάνο η Ίντερ εκπροσωπεί την αστική τάξη του κέντρου της πόλης, ενώ η Μίλαν τα λαϊκά στρώματα της βιομηχανικής περιφέρειας και τα εργατικά συνδικάτα.Κατά τη δεκαετία του 80 η Μίλαν είχε αρκετούς αριστερούς οργανωμένους οπαδούς αλλά πλέον δεν υπάρχουν και είναι κυρίως συντηρητικοί.Η Ίντερ έχει αρκετούς ακροδεξιούς οπαδούς, αδελφοποιημένους και με εκείνους της Λάτσιο, αλλά σε μειοψηφία υπάρχουν και αριστεροί οπαδοί με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σύνδεσμο Interisti leninisti στην περιοχή της Ravenna. Στη Ρώμη η Λάτσιο είναι πασίγννωστο ότι έχει φασίστες φανατικούς, ενώ η Ρόμα παραδοσιακά είχε αριστερούς και γενικότερα προοδευτικούς. Βέβαια τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και αρκετοί δεξιοί στους φανατικούς της. Oι ομάδες της Σικελίας επίσης( Palermo,Catania) αν και προέρχονται από τον φτωχό νότο έχουν κυρίως δεξιούς φανατικούς.Οι ιταλικές ομάδες που έχουν αριστερούς φανατικούς είναι εκείνες της περιοχής της Τοσκάνης(Fiorentina,Livorno,Pisa,Empoli),αλλά και της Εμίλια όπως η Μπολόνια.Xαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Livorno,μέρος που ιδρύθηκε το ΚΚΙ,οπού αν δηλώσεις στην Ιταλία ότι υποστηρίζεις την Livorno αυτομάτως θεωρείσαι κομμουνιστής.Πριν από κάθε αγώνα της ομάδας η κερκίδα τραγουδά το Bella Ciao,και οι φανατικοί της οπαδοί είναι αδελφοποιημένοι με τους Ultras της Marseille και την δική μας Original 21.Βέβαια με τον νέο αθλητικό νόμο διαλύθηκαν τυπικά οι σύνδεσμοι των Ultras,ένα οπαδικό κίνημα που είχε ανθίσει τη δεκαετία του 80,και απαγορεύτηκαν τα πανό με πολιτικό περιεχόμενο και επιβλήθηκε η «κάρτα οπαδού» σε οποιονδήποτε θέλει να παρακολουθήσει εκτός έδρας την ομάδα του.Πριν 2 βδομάδες όμως οι οπαδοί της Ρόμα στο ντέρμπι με την μισητή Lazio ,ανέβασαν πανό αλληλεγγύης στους αγωνιστές του κινήματος no tav,αψηφώντας τον όρο «no politica» του νέου νόμου.Παραδοσιακά αριστερή κερκίδα είχε πάντα και η Αταλάντα,η ομάδα του Μπέργκαμο,αλλά και η Ternana oμάδα της μικρής πόλης Terni στη Βόρεια Ιταλία.Χαρακτηριστικά στην κερκίδα της κατά καιρούς εμφανίζονται πανό με το σφυροδρέπανο αλλά και κασκόλ που γράφουν working class, ενώ υπάρχει μεγάλη κόντρα με τους οπαδούς της Perugia.Στο Τορίνο η πλειοψηφία της πόλης είναι Τορίνο,ενώ στα περίχωρα είναι κυρίως οπαδοί της Juventus.H Juve θεωρειται η ομάδα της Fiat και των εφοπλιστών σε αντίθεση με την Τορίνο που είναι η ομάδα των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Στην Αργεντινή η Boca είναι η πιο δημοφιλής ομάδα και κυρίως στα φτωχά λαϊκά στρώματα,ενώ η River ήταν πάντα η ομάδα των οικονομικά πιο άνετων.Παρ’όλα αυτά έχει πολλούς προοδευτικούς οπαδούς ,ίσως λόγω του μορφωτικού επιπέδου,καθώς στην Αργεντινή πρόσβαση στη μόρφωση είχαν μόνο οι οικονομικά άνετοι.Στην Αργεντινή υπάρχει και το ντέρμπι Racing Club-Indepediente που οι οπαδοί των πρώτων είναι περονιστές,ενώ της Indepediente με το σοσιαλιστικό κόμμα.Αριστερούς οπαδούς είχαν πάντα μικρές ομάδες από φτωχές γειτονιές,όπως η Argentinos Juniors και η Chacarista Juniors.Για την ιστορία ο Tσε υποστήριζε την Rosario Central.

Στη Γερμανία οι οπαδοί της Bayern είναι κατά κύριο λόγο αριστεροί ,αν και η Βαυαρία είναι συντηρητική επαρχία ,όπως και της Werder, του Aννόβερο και της Bochum.Aλλά στη Γερμανία όπως είναι γνωστό το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η St Pauli,oμάδα του Αμβούργου που αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη γειτονιά και τις κατώτερες κοινωνικά τάξεις.Η κερκίδα της αποτελείται από αναρχικούς,κομμουνιστές,αντιρατσιστές και αντιφασίστες αλλά και άλλες πολιτικοποιημένες κοινωνικές ομάδες του Αμβούργου.Έχει αιώνια κόντρα με την άλλη ομάδα της πόλης ,το Αμβούργο,που το στηρίζει η συντηρητική κοινωνία της πόλης,αλλά και την Hansa Rostock που οι φανατικοί της οπαδοί είναι ακροδεξιοί και φασίστες.

Σε Πολωνία,Ρωσία,πρώην σοβιετικές και γιουγκοσλαβικές χώρες όλοι σχεδόν οι φανατικοί των ομάδων είναι νεοναζί και οι κόντρες μεταξύ τους είναι σε επίπεδο συμμοριών.Υψώνουν εμετικά πανό ,όπως για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι Zenit-Marseille ,οι Ρώσοι είχαν ένα που έλεγε «Το μόνο λευκό είναι οι φανέλες σας».

Στην Αγγλία τα πράγματα είναι κάπως πιο ουδέτερα. Οι οπαδοί στις ομάδες του Βορρά όπως Liverpool και Manchester δεν έχουν σε τόση εκτίμηση την βασίλισσα,αντιθέτως με το Λονδίνο που είναι πιο συντηρητικοί.Το πιο αξιοσημείωτο είναι το ντέρμπυ ανάμεσα στη West Ham και τη Milwall.H κόντρα ανάμεσα στις 2 ομάδες του ανατολικού Λονδίνου υπήρχε πάντα αλλά στην γενική απεργία του 1926 επεκτάθηκε και έξω από το γήπεδο. Στο Ιστ Εντ, στην περιοχή όπου έκαναν κουμάντο οι οπαδοί της West Ham, οι εργάτες αγκάλιασαν αμέσως την κινητοποίηση, αντιθέτως με τους εργάτες που δούλευαν στα ναυπηγία του Νησιού του Σκύλου(οπαδούς της Milwall), προκαλώντας την οργή της απέναντι όχθης.Όλα αυτά μεταφέρθηκαν στον αγωνιστικό χώρο με εχθροπραξίες,βιαιοπραγίες,ακόμα και γκανκστερικές επιθέσεις ανάμεσα στους οπαδούς των 2 ομάδων.Τέλος στη Σκωτία και στο λεγόμενο Old Firm oπού η κόντρα ανάμεσα στους οπαδούς των 2 ομάδων έχει και θρησκευτικά αίτια.Οι οπαδοί της Σέλτικ είναι καθολικοί και κατά κύριο λόγο ιρλανδοί μετανάστες και αντι-βρετανοί,ενώ εκείνοι της Ρέιντζερς προτεστάντες και φιλοβρετανοί με την βρετανική σημαία να δεσπόζεις την κερκίδα τους.Από την άλλη στην κερκίδα της Σέλτικ μπορείς να δεις μέχρι λάβαρο με τον Τσε.

Το ποδόσφαιρο είναι το λαϊκότερο των αθλημάτων.Είτε επειδή ο κόσμος το σαββατοκύριακο για να ξεσκάσει πήγαινε να δει την ομάδα της γειτονιάς του,είτε γιατί ο καθένας μπορούσε να παίξει σε μια αλάνα κλωτσώντας μία μπάλα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και για αρκετά ακόμα.Το θέαμά του συγκινεί ανθρώπους από όλα τα στρώματα και για αυτό πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε και εξυπηρέτησε το ίδιο το σύστημα. Για κάποιους όμως το ποδόσφαιρο ήταν κάτι παραπάνω από συμβόλαια ποδοσφαιριστών,χορηγούς,παράγκες και τα συναφή.Ήταν η ίδια η φανέλα της ομάδας.

YΓ: Εδώ και ένα χρόνο ήθελα να κάνω ένα τέτοιο συμμάζεμα-κείμενο σχετικά με το ποδόσφαιρο.Πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες πρεσβεύουν και αντιπροσωπεύουν ιδέες ή κοινωνικές ομάδες και πολλές οργανώσεις οπαδών έχουν συγκεκριμένα πολιτικά πιστεύω ,τα οποία δεν γνωρίζουν η δεν θέλουν να γνωρίζουν αρκετοί από όσους παρακολουθούν μπάλα με τις ώρες σαν και μένα .To κείμενο δεν θα είχε γίνει ποτέ χωρίς τον Demetrio Del Toro,o oποίος είναι ποδοσφαιρική εγκυκλοπαίδεια.Στην ουσία όλες σχεδόν οι πληροφορίες είναι δικές του εγώ απλά τα έβαλα σε κείμενο και προσέθεσα κάποια ελάχιστα.

22 Σχόλια προς “Είναι βαριά η φανέλα”

  1. alchimistis 15 Μαρτίου, 2012 στις 6:36 μμ #

    Reblogged this on Ιδεολογικές Αλχημείες.

    • kostis nik 9 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:29 μμ #

      Παιδια μην τα λετε ετσι οτι στο τορινο οι περισσοτεροι ειναι τορινο…οποιος εχει παει, η ακομα και να ρωτησει οπαδο της τορινο(με σωας τας φρενας) θα σου πει οτι οι περισσοτεροι ειναι γιουβε…το ιδιο ισχυει και για το μαντσεστερ…η λιβερπουλοκρατουμενη δημοσιογραφια τα εχει δημιουργησει αυτα και ακουγονται μονο στην ελλαδα…αυτα που ανελυσες ισχυαν μεχρι τα τελη του 1920. απο την στιγμη που οι ανιελι αγορασαν την γιουβε η εργατικη ταξη της πολης (εργατουπολη κυριως) στραφηκε προς την γιουβε (εκει δουλευαν) και λογο το οτι ερχοταν μεταναστες και κυριως απο τον νοτο και οι ντοπιοι τους κοιτουσαν με μισο ματι η γιουβε υποστηριζοταν απο την εργατικη κυριως ταξη και η τορινο απο τους ντοπιους τοπικιστες. βεβαια την δεκαετια του 80 ειχε καθαρα ακροδεξια στοιχεια παρα την αδελφοποιηση με την ρομα και τωρα υπαρχει ξεκαθαρα το non politica.

  2. ένας στρατολάτης 15 Μαρτίου, 2012 στις 6:47 μμ #

    Μην ξεχνάμε και το χαρακτηριστικό δίπολο Ομόνοιας-ΑΠΟΕΛ. Οι πρώτοι με τα σφυροδρέπανα κι οι άλλοι με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς..

  3. luckystrike 15 Μαρτίου, 2012 στις 7:12 μμ #

    Ωραια,στο στοιχειο μου…γενικα εχεις κανει καλη δουλεια και τα εχεις μαζεψει σχετικα καλα,αλλα ενα τετοιο θεμα δεν εξαντλεται σε ενα κειμενακι.Βασικο ειναι να γινει κατανοητη διαφορα μεταξυ ταυτισης ομαδας-πολιτικης ιδεας και ταυτισης οπαδικων γκρουπ-πολιτικης ιδεας.Η τσσκα μοσχας και η ντιναμο κιεβου παραδειγμα εχουν μεγαλη ιστορια που συνδεεται με τον κομμουνισμο,σε αντιθεση με οπαδους τους σημερα.

    Στην αγγλια δεν μπορεις να μην αναφερθεις στη νιουκαστλ,τη σεφιλντ γιουναιτεντ κλπ.

    Στη γερμανια αμφιβαλλω αν οι οπαδοι της μπαγερν εχουν την οποιαδηποτε σχεση με την αριστερα (ισως οι προπαππουδες μερικων να ειχαν πεθανει υπερασπιζομενοι τη σοβιετικη δημοκρατια της βαυαριας,αλλα μεχρι εκει…),ενω για τη χανσα το περιεργο ειναι οτι ειναι απο την πρωην DDR.

    Στις πρωην ανατολικες εχεις δικιο για τους ναζιδες (εξαιρεση ισως η παρτιζαν),μερικοι ειχαν την «ευκαιρια» να τους δουν και απο πολυ κοντα πιο παλια.Ακομα ερχονται απο εδω που και που,αφου εχουν «αδερφοποιηθει» με τους γαυρους (σπαρτακ,ερυθρος αστερας).

    Στην ιταλια ειχα διαβασει πιο παλια οτι της αταλαντα ειναι ρατσιστες και οποτε ανεβαινε η ναπολι,τους φωναζανε να πλυθουνε και διαφορα τετοια ομορφα.Της ρομα παραμενουν ακομα αριστεροι,οσοι πηγανε προπερσι με τον ΠΑΟ ξερουν…

    Η ισπανια μαλλον δεν θα επρεπε να συγκρινεται με τις αλλες χωρες,αφου οι οργανωμενοι οπαδοι ειναι πολυ λιγοι συγκριτικα με τα μεγεθη των ομαδων.Γενικα,ο οπαδισμος δεν ειχε αναπτυχθει ποτε ιδιαιτερα εκει.Περιπτωσεις μπιλμπαο ειναι ιδιαζουσες και εξαιρεσεις.

    Καλα κανεις και δεν πιανεις τα εγχωρια παντως,γιατι δεν τελειωνει η κουβεντα ευκολα…

  4. alchimistis 15 Μαρτίου, 2012 στις 7:18 μμ #

    Yπάρχουν κι άλλες ομάδες ανά τον κόσμο απλά με αυτές μπόρεσα να κάνω δουλειά και ίσως κάποιες τις ξέρω καλύτερα.Όσον αφορά την Μπάγερν το πέταλο νομίζω πως είναι αριστεροί,γενικότερα η Βαυαρία ,αλλά και οι υπόλοιποι φίλαθλοι της ίσως, είναι συντηρητικοί.

  5. Γρηγόρης 15 Μαρτίου, 2012 στις 7:19 μμ #

    Και στην Ελλάδα-προπολεμικά τουλάχιστον-η κόντρα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού είχε και ταξικό υπόβαθρο.Η ομάδα του Πειραιά,μιας εργατούπολης απέναντι στην ομάδα των αστών που έμεναν στην Αθήνα.Η αντιπαράθεση αυτή αποτυπώνεται θαυμάσια στο βιβλίο «κόκκινοι βαρκάρηδες»

    • luckystrike 15 Μαρτίου, 2012 στις 7:33 μμ #

      Παραμυθια ειναι αυτα,στην ελλαδα η κατασταση ηταν διαφορετικη.Οι ελαχιστες περιπτωσεις που μπορουν να αναφερθουν ειναι της παναχαικης που ιδρυθηκε απο αριστερους η αναρχικους εργατες,οσες ιδρυθηκαν απο προσφυγες,του εθνικου αστερα καισαριανης και δυο τρεις αλλες.

      Α,και η ταυτιση του οσφπ με το συγχρονο πασοκικο λαιφσταιλιδικο κρατος της μιζας,της λαμογιας της προπαγανδας,της αλαζονειας και της ψευτομαγκιας.

      Δεν αντεξα…:)

  6. Del_Toro 15 Μαρτίου, 2012 στις 8:08 μμ #

    Οσον αφορά την Ρωσία έχει δίκιο ο φίλος luckystrike. Δεν εξετάζουμε τόσο πολύ την σχέση που μπορεί να είχαν κάποτε οι ομάδες με την πολιτική, όσο την σχέση που έχουν οι οπαδοί με αυτήν. Στην Ρωσία, οπως και στις περισσότερες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, τωρα πια οι φανατικοι οπαδοί σχεδόν όλων των ομάδων έχουν ακροδεξιά ιδεολογία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ Ρούμπιν Καζάν).
    Σχετικά με την Παρτιζαν που είπε ο φίλος, μπορει η ομαδα να έχει ενα αριστερο παρελθόν και να θεωρούταν καποτε η ομαδα των ανταρτών, σε αντίθεση με τον Ερυθρό Αστέρα που ήταν η ομαδα της αστυνομίας, αλλα πλέον αυτα έχουν εξαλειφθει. Μετα την πτώση του κομμουνισμου συνολικά η νεολαία στρέφεται όλο και πιο δεξιά και αυτο δεν θα μπορουσε να μην επιρρεάσει και τον χαρακτηρα των οπαδων μιας τοσο μεγάλης ομάδας όπως ειναι η Παρτιζάν και οι κέλτικοι σταυροί κανουν πολυ συχνα την εμφανιση τους στο πέταλο των φανατικών.
    Στην Γερμανία και στην Bayern τωρα, μην μας μπερδεύει το οτι η Βαυαρία είναι ενα προπύργιο των συντηριτικών. Μιλάμε για τους φανατικους οπαδούς της Bayern και πιο συγκεκριμένα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο τους που είναι οι «Schickeria» και εχουν καθαρά αριστερο και αντιρατσιστικο χαρακτήρα.
    Σχετικα με την Ιταλία και τον ρατσιστικό χαρακτήρα των οπαδων της Αταλαντα που λεει ο φίλος, δεν θα διαφωνήσω οτι υπαρχουν τετοια φαινόμενα. Αλλα δεν έχει να κάνει μόνο με την Αταλάντα. Εχει να κάνει με όλο τον ιταλικο βορρα και πώς αντιμετωπίζει τους «νότιους». Ισως οι φανατικοί οπαδοι τις Αταλάντα να μην είναι τόσο ξεκάθαρα αριστεροί και αντιρατσιστές όσο ήταν την δεκαετία του 80, αλλα δεν νομίζω να έχουν φτάσει και στο αλλο ακρο.
    Δεν θέλω να διορθώσω κανέναν πάντως με όσα γράφω. Καθένας έχει ακούσει κάποια πράγματα που μπορεί να αληθεύουν, μπορεί και όχι. Εδώ είμαστε, να τα συζητήσουμε.

  7. compasso 15 Μαρτίου, 2012 στις 8:10 μμ #

    όχι Luckystrike, δεν ισχύει αυτό που λες γ την Αταλάντα. Οι brigate neorazzurre είναι ή μάλλον ήταν, καθαρά τοποθετημένοι στα αριστερά του φάσματος.

    Και για τη Μπαγερν, υπάρχει ένα μικρό μεν κομμάτι των οπαδών, που είναι αριστεροί και αδελφοποιημένοι με τους ούλτρας της ζανκτ Πάουλι.

    • luckystrike 16 Μαρτίου, 2012 στις 4:43 πμ #

      Εγω στην αυτοβιογραφια του μαραντονα το ειχα διαβασει για την αταλαντα,και ο θεος δεν λεει ποτε ψεμματα…

      Βεβαια,πρεπει να ξεχωριζουμε ποτε καποια πραγματα λεγονται σοβαρα και ποτε σε υφος καζουρας…οταν λεμε π.χ. τους παοκτσηδες βουλγαρους δεν σημαινει οτι ειμαστε υπερ των επεκτατικων βλεψεων της βουλγαριας στο αιγαιο…

      Για την μπαγερν παω πασο,δεν ξερω,απλα μου φανηκε περιεργο.Εναν πιτσιρικα 10 χρονων που ειχα δει καποτε με φανελα μπαγερν στο αεροδρομιο του ειχα πει οτι ειναι τυχεροι που δεν ειχαν κληρωθει ποτε με μας (ΠΑΟ) ευρωπη γιατι ακομα θα εκλαιγε…δεν ξερω τι καταλαβε,ο πατερας του παντως με κοιταγε περιεργα…

      Μεγαλη μπιλμπαο σημερα.

      Και μεγαλος ντεβιτς επισης,εξαιρετικα αφιερωμενο στους μεταλλορυχους του χαρκοβο.

  8. Y 16 Μαρτίου, 2012 στις 1:14 πμ #

  9. κομμαντο προλεταριακής εντροπίας 16 Μαρτίου, 2012 στις 4:04 μμ #

    http://historiasmarginales.wordpress.com/2010/06/27/eagletonfootbal/

  10. compasso 22 Μαρτίου, 2012 στις 8:44 μμ #

    σόρρυ ρε λάκυ τώρα είδα την απάντηση.
    Λοιπόν αυτό είναι το γκρουπ των Βαυαρών που είναι αριστεροί: http://www.schickeria-muenchen.org/
    Για την Αταλάντα η ιστορία είναι πολύπλοκή. Υπήρχαν οι BNA (μπριγκάτε νεροατζούρε)που σου είπα παραπάνω. Αριστεροί κάργα και από τα καλύτερα γκρουπ των ούλτρας στην ιστορία. Διαλύθηκαν με το νόμο που λέει ο αλχημιστής και δημιουργήθηκαν οι curva sud και curva nord Bergamo. Όσοι έχουν απομείνει από τους BNA έχουν πάει στους curva nord (=forever atalanta αλλιως) που είναι ακόμα πολιτικοποιημένοι αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη παλιά δύναμη τους.

  11. compasso 22 Μαρτίου, 2012 στις 10:11 μμ #

    τα παλιά καλά χρόνια των bna http://www.youtube.com/watch?v=JFu14ui6um8

  12. compasso 22 Μαρτίου, 2012 στις 10:13 μμ #

    πάρτε κ μια τερνάνα να καβλώσετε, προσέξτε σημαίες

    σε κάποια φάση στο video φαίνεται και το πανό των ultras της Αταλάντα που έχουν σχέσεις οι τερναναίοι. Αδελφοποιημένοι είναι δλδ.

    • luckystrike 25 Μαρτίου, 2012 στις 4:53 πμ #

      Ε΅,τη θες την απαντηση σου,παρε εδω βιντεαρες..

      Δεν βρηκα και το δικο μας το «Λευτερια στην Παλαιστινη»,κριμα…

  13. Y 30 Μαρτίου, 2012 στις 6:34 μμ #

  14. TS 5 Απριλίου, 2012 στις 8:40 πμ #

    Για την ΙΝΤΕΡ:Σωστή η επισήμανση για τους φανατικούς που η πλειοψηφία είναι δεξιοί και ακροδεξιοί στο υπόλοιπο γήπεδο όμως τα πράγματα αντιστρέφονται..Στην επαρχία επίσης-π.χ.εκτός του κλαμπ της Ραβέννα που αναφέρθηκε,ο πρόεδρος του κλαμπ στο Καμπομπασσο είναι ακτιβιστής και πολιτικός της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης!
    Και στο Μιλάνο πέρυσι στις τελευταίες εκλογές βγήκε δήμαρχος κεντροαριστερός μετά από 25 χρόνια (ΠΙΖΑΠΙΑ) ο οποίος είναι γνωστός οπαδός των νερατζούρι-μάλιστα η ήττα του Μπερλουσκόνι εκεί θεωρείται η αρχή του τέλους του…Η οικογένεια Μοράτι μάλιστα πρωτοστάτησε στη αλλαγή σκηνικού-η αδερφή του ειδικά είναι φανατική αριστερή.
    Υπάρχει φωτογραφία στο διαδίκτυο του κομαντάντε Μαρκος των Ζαπατίστας με φανέλα της ΊΝΤΕΡ-η διοίκηση και ο Ζανέτι τους είχαν βοηθήσει οικονομικά.Επίσης στη διοίκηση της ΙΝΤΕΡ βρέθηκε και ο γνωστός σκηνοθέτης του «ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑΝΕΟ» ο Γκαμπριέλε Σαλβατόρες.
    Και πάνω από όλα το όνομα ΙNTERNAZIONALE-ΔΙΕΘΝΗΣ που στην ίδρυση της ομάδας αιτιολογήθηκε ότι «είμαστε αδέρφια με όλους τους λαούς του κόσμου» και είναι πολιτική της ομάδας να είναι πολύ παίκτες ξένοι.
    Από την υπόλοιπη Ευρώπη σημειώστε στις ομάδες με αριστερούς οπαδούς τη Σταντάρ Λιέγης.

  15. San Siro 5 Απριλίου, 2012 στις 12:54 μμ #

    Φιλε TS τα πραγματα με την Ιντερ και την Μιλαν ειναι λιγο μπερδεμενα. Η μια γεννηθηκε απο την αλλη. Αλλωστε τα χρωματα της Μιλαν δεν ειναι τυχαια τα μαυροκοκκινα!

  16. Y 14 Απριλίου, 2012 στις 6:10 μμ #

    Πέθανε στο χορτάρι ο Μοροζίνι της Λιβόρνο http://topontiki.gr/article/33859#.T4mfFqJsy-o.twitter

  17. panauas 2 Μαΐου, 2015 στις 5:34 μμ #

    ςφ

  18. panauas 2 Μαΐου, 2015 στις 5:34 μμ #

    παο -οσφπ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: