Η νέα Συνθήκη της ΕΕ – Διαβάστε και φρίξτε

13 Μαρ.

Παραθέτω απλά κάποια απόσπάσματα από την επίσημη μετάφραση:

ΑΡΘΡΟ 3
(…)
α) η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης συμβαλλόμενου μέρους πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική,
β) ο κανόνας του στοιχείου α) θεωρείται ότι τηρείται αν το ετήσιο διαρθρωτικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αντιστοιχεί στον ανά χώρα καθορισθέντα μεσοπρόθεσμο στόχο, όπως ορίζεται στο αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με καθορισμό του κατώτερου ορίου για το διαρθρωτικό έλλειμμα στο 0,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε τιμές αγοράς.

(…)

Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) ο όρος «ετήσιο διαρθρωτικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης» αναφέρεται στο ετήσιο κυκλικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο χωρίς να υπολογίζονται τα έκτακτα και τα προσωρινά μέτρα, (….)

ΑΡΘΡΟ 8

(…) Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού έχει δώσει στο ενδιαφερόμενο συμβαλλόμενο μέρος την ευκαιρία να υποβάλει τις παρατηρήσεις του, καταλήξει στην έκθεσή της στο συμπέρασμα ότι αυτό το συμβαλλόμενο μέρος έχει παραλείψει να συμμορφωθεί με το άρθρο 3 παράγραφος 2, ένα ή περισσότερα συμβαλλόμενα μέρη θα προσφύγουν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση που ένα συμβαλλόμενο μέρος κρίνει, ανεξάρτητα από την έκθεση της Επιτροπής, ότι κάποιο άλλο συμβαλλόμενο μέρος έχει παραλείψει να συμμορφωθεί με το άρθρο 3 παράγραφος 2, μπορεί επίσης να προσφύγει στο Δικαστήριο. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η απόφαση του Δικαστηρίου είναι δεσμευτική για τα μέρη της διαδικασίας, τα οποία λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθούν με την απόφαση εντός προθεσμίας που αποφασίζεται από το Δικαστήριο.

(…)

το Δικαστήριο (…) μπορεί να του επιβάλει ένα κατ’ αποκοπή ποσό ή χρηματική ποινή ανάλογη των περιστάσεων και τούτο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,1 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του.

ΑΡΘΡΟ 7
(…) τα συμβαλλόμενα μέρη με νόμισμα το ευρώ δεσμεύονται να υποστηρίζουν τις προτάσεις ή συστάσεις τις οποίες υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν θεωρεί ότι ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νόμισμα το ευρώ παραβιάζει το κριτήριο του ελλείμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει όταν διαπιστώνεται μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών με νόμισμα το ευρώ ότι μια ειδική πλειοψηφία μεταξύ τους, καθοριζόμενη κατ’ αναλογία προς τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών που αποτελούν το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η θέση του ενδιαφερόμενου συμβαλλόμενου μέρους, αντιτίθεται στην προτεινόμενη ή συνιστώμενη απόφαση.

ΑΡΘΡΟ 5
1. Συμβαλλόμενο μέρος που υπάγεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος βάσει των Συνθηκών που αποτελούν το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεσπίζει πρόγραμμα δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας που περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την αποτελεσματική και διαρκή διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματός του. Το περιεχόμενο και η μορφή αυτών των προγραμμάτων καθορίζονται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύντομα θα γράψω κάτι στα ελληνικά αλλά προς το παρόν έχω γράψει αυτό:

Inspired by big business: the EU Austerity Treaty

14 από τις 17 χώρες του Ευρώ έχουν αυτή τη στιγμή ‘υπερβολικό έλλειμα’, άρα αν ίσχυε η συνθήκη αύριο θα έπρεπε να δεχτούν ένα οικονομικό πρόγραμμα από την Επιτροπή για το οποίο δε θα ψήφιζαν και το οποιο θα εγκρινόταν εκτός αν το 70% των υπόλοιπων χωρών το καταψήφιζαν και του οποίου η μη εφαρμογή τιμωρείται με πρόστιμο 0,1% του ΑΕΠ.

Advertisements

4 Σχόλια to “Η νέα Συνθήκη της ΕΕ – Διαβάστε και φρίξτε”

 1. Antonis Μαρτίου 13, 2012 στις 11:45 μμ #

  DEN PERHMENA KATI KALHTERO APO AYTOUS TOUS FASISTES.

 2. osr Μαρτίου 14, 2012 στις 12:02 πμ #

  τα πράγματα είναι χειρότερα απότι νομίζουμε φίλε

  ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΚΙΑΣ ΣΤΙΣ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΑΠΑΡΙ;;; Ευρωπαικος μηχανισμός στήριξης ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ολα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης
  http://osr55.wordpress.com/2012/02/28/%CE%B5%CF%83%CF%85-%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%B5%CE%B3%CF%81/

 3. Y Μαρτίου 14, 2012 στις 7:23 μμ #

  H Koμισιόν κατακρατά 500 εκατομύρια από τα ταμεία συνοχής για την Ουγγαρία για να την τιμωρήσει για το έλλειμα. Οικονομική διακυβέρνηση Uber alles.

 4. λαθραναγνώστης Μαρτίου 14, 2012 στις 11:31 μμ #

  Θεωρώ ότι όσες αποκαλύψεις κι αν γίνουν, αν αυτές δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα ριζοσπαστικά συμπεράσματα περί ανατροπών κλπ κλπ (τα γνωστά κομουνιστικά) , το μόνο που θα πετύχουν τελικά είναι ο εθισμός των ευρωπαϊκών λαών στην αυθαιρεσία των κυβερνώντων και στην οικονομική εξαθλίωση.
  Ένα είδος πολιτικού μιθριδατισμού δηλαδή.
  Στην καλύτερη περίπτωση, οι Ευρωπαϊκοί λαοί, πριν αποδεχτούν οριστικά την παρούσα κατάσταση σαν φυσιολογική τάξη των πραγμάτων, θα αναζητήσουν μάταια κάποιον μεσσία ανάμεσα στις πολιτικές επιλογές που τους προσφέρει το σύστημα.
  Η Ευρώπη του διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης – τρομάρα της, έχει στο DNA της βαθιά χαραγμένο έναν μεσαίωνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: