Το Βήμα και η 20η Οκτώβρη

17 Φεβ.

Στις 20 Οκτώβρη του 2011 έτυχε να λείπω από την Κύπρο και να πληροφορηθώ τα γεγονότα στην Ελλάδα από αρκετά μακριά. Στην τελευταία, στην ουσία, ανάρτηση στο Radical Desire (ημερ. 13/10/2011), και συγκεκριμένα σε σχόλιο που έκανα εκεί στις 21/10/2011, την επαύριο των επεισοδίων, έγραψα το εξής: «Ντροπή σε όσους συμμετέχουν στην εκστρατεία αισχρής κατασυκοφάντησης του ΠΑΜΕ. Έχετε γίνει τα πιο επωνείδιστα τσιράκια του αστικού Τύπου α λα Βήμα.» Αναφερόμουν, όπως έκανε πρόσφατα και το Iskra, στο άρθρο «Ήμασταν σαν τις πόρνες μετά την πρώτη τους φορά: Το δραματικό παρασκήνιο δύο ετών του μνημονίου«, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Βήμα στις 16/10/2012, τέσσερις μέρες πριν την επίθεση στο ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Το κείμενο φέρει την υπογραφή «Παύλος Παπαδόπουλος«, αναπαράγει μια σειρά ανώνυμων «πληροφοριών» για το παρασκήνιο της Βουλής, και περιέχει το κάτωθι τμήμα για τα γεγονότα της 5ης Μάη 2010:

|||||||| Η Αλέκα διασώζει το Κοινοβούλιο
Μόνο τα δύο πρώτα κεφάλαια του μνημονίου είναι αμιγώς «ελληνικά». Πρόκειται για τη «νομική εισαγωγή» την οποία συνέταξαν οι καθηγητές κκ. Ευ. Βενιζέλος και Χ. Παµπούκης σε ένα γραφείο του πέμπτου ορόφου στο επί της λεωφόρου Μεσογείων υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε αυτό το ηλικίας μόλις 10 ετών κτίριο, με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασµό που αποπνέει την… αισιοδοξία της ένταξης στην ΟΝΕ, πολλά κυβερνητικά στελέχη βρήκαν κρησφύγετο εκείνη την ημέρα. Το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο λόγω των δακρυγόνων και των επεισοδίων που κατέληξαν το ίδιο απόγευμα στη δολοφονία τριών νέων ανθρώπων στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου.
«Θα γίνουµε Αργεντινή. Θα μπουν μέσα και θα μας σκοτώσουν» φώναξε ο κ. Θ. Πάγκαλος όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο των τριών υπαλλήλων. Βρισκόταν στη Βουλή και δίπλα του οι βουλευτές που τον άκουσαν πάγωσαν, πιστεύοντας ότι ο όχλος θα εισβάλει και θα τους λιντσάρει. Είχαν υπολογίσει χωρίς την… κυρία Αλέκα Παπαρήγα! Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, μονίμως καχύποπτη και προνοητική, είχε δώσει αυστηρές εντολές στην ομάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ. Οι γεροδεμένοι κομμουνιστές, αντί να καταλάβουν τα (πρώην) Ανάκτορα, υπάκουσαν και τα προφύλαξαν εμποδίζοντας τον «συνασπισμό» ακροαριστερών και παρακρατικών να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό από την πλευρά του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Για μία ακόμη φορά το ΚΚΕ έσωσε την αστική δημοκρατία…
Ο σχολιασμός για το κείμενο είναι νομίζω περιττός: δηλώνει ξεκάθαρα ότι το ΚΚΕ περιφρούρησε την λαομίσητη κυβέρνηση παρεμποδίζοντας ακροαριστερούς και παρακρατικούς κατ’ εντολήν της ΓΓ του, και καταλήγει ότι σε αυτόν του τον καθεστωτικό και αντιε-εξεγερσιακό ρόλο (η αντίφαση του συμπεράσματος με την αναφορά σε παρεμπόδιση παρακρατικών ανήκει στον συγγραφέα και όχι σε μένα), το κόμμα παρέμεινε πιστό στην μόνιμη τακτική του να «σώζει» διαρκώς την «αστική δημοκρατία».

Το κείμενο έτυχε να το διαβάσω πριν μεν τα γεγονότα, όχι όμως απευθείας στο Βήμα, αλλά μέσω του buzz.reality-tape.com, όπου έτυχε συνολικά κριτικής και καχύποπτης αντιμετώπισης. Ο Talos (του blog Ιστολόγιον· φίλα προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ), για παράδειγμα, σχολίασε για την αναφορά σε «γεροδεμένους κομμουνιστές» που εμπόδισαν τους ακροαριστερούς στις 5/5, σώζοντας την «αστική δημοκρατία»: «Παιδιά αν συνετελέσθη αυτό συνέβη στον χώρο του αοράτου. Εγώ θυμάμαι τότε πως το ΠΑΜΕ είχε σοβαρά προβλήματα να ελέγξει τον κόσμο του *για πρώτη και τελευταία φορά στα χρονικά*. Δεν συνέπεσαν όμως η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ με κανένα άλλο μπλοκ στο Σύνταγμα. Να ρωτήσω ποιες ήταν οι εντυπώσεις από την ημέρα, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος πως πρόκειται για παρεξήγηση.» Άλλος σχολιαστής, ο beta (επίσης μη προσκείμενος στο ΚΚΕ), έγραψε χαρακτηριστικά: «Περίεργα παιχνίδια του Βήματος.» Ο Exiled in Berlin, σχολιαστής αρκετές φορές στο Radical Desire και επίσης μη προσκείμενος στο ΚΚΕ, σχολίασε το δημοσίευμα ειρωνικά για την αξιοπιστία του: «ντεμέκ σοβαρή εφημερίδα.» Άλλος χρήστης, ο tassos, έγραψε: «Αν είναι αλήθεια τα πιο σημαντικά, μιλάμε για το ρεπορταζ της δεκαετίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι το πιο βρώμικο ρεπορτάζ της δεκαετίας.» Ο pidyo έκανε την σύνδεση που κάνει και το κείμενο Iskra με το «Μανιφέστο Μίσους» των Διαμαντοπούλου-Λοβέρδου-Ραγκούση (16/10/2011) γράφοντας: «Ο βαθμός αλήθειας είναι τελείως δευτερεύον στοιχείο του κειμένου πάντως. Σημαντικότερο είναι το τάιμινγκ. Μοιάζει να προετοιμάζει για τη μετά-ΓΑΠ εποχή. Η χρονική σύμπτωση με το κίνημα των τριών επιστολέρος (© by Derveniotis?) του ΠΑΣΟΚ, που διευρύνεται σήμερα με τον Μόσιαλο, δεν μου φαίνεται τυχαία.» Σε άρθρο στο δικό του ιστολόγιο στις 18 Οκτώβρη, το Βυτίο χαρακτήριζε το άρθρο του Παπαδόπουλου «απαράδεκτο

Αυτή ήταν η εικόνα απ’ τον σχολιασμό μιας κοινότητας κάθε άλλο παρά φιλικής προς το ΚΚΕ στο διήμερο 16-17/10, και είναι βέβαια μια φυσιολογική εικόνα για ένα κείμενο επιπέδου και συγγραφικού είδους Traffic, χωρίς αναφορά σε πηγές, χωρίς στοιχειώδη δεοντολογικό κώδικα σε ό,τι αφορά το ρεπορτάζ, χωρίς καν την ανάγκη εξήγησης του πώς έφτασαν τόσοι προσωπικοί και ιδιωτικοί διάλογοι βουλευτών και υπουργών στα αυτιά του γράφοντος.

Στις 20/10, ο αντιεξουσιαστικός χώρος συγκρούστηκε σφοδρότατα με το ΠΑΜΕ, με το αιτιολογικό ότι αυτό παρεμπόδιζε την ανατροπή του καθεστώτος με την παρουσία του στην πλατεία Συντάγματος, και ότι ο μοναδικός του στόχος ήταν να διασώσει το αστικό κατεστημένο από την ανατροπή· με το αιτιολογικό, με άλλα λόγια, του άρθρου του Βήματος στις 16/10. Το Βήμα μετέδωσε την είδηση των επεισοδίων, κάνοντας λόγο για τον «τραγικό» θάνατο του Δημήτρη Γκοτζαρίδη και για τους 74 τραυματίες. Στο ρεπορτάζ της, η εφημερίδα που δημοσίευε το άρθρο του Παύλου Παπαδόπουλου τέσσερις μέρες πριν, σημείωνε — «καρφώνοντας» χαρακτηριστικά τους «αντιεξουσιαστές»: «Οι νεαροί κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ εναντίον των μελών της περιοφρούρησης του ΠΑΜΕ οι οποίοι κινήθηκαν σε βάρος τους προκειμένου να τους απωθήσουν και να διαφυλάξουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης.»

Πώς είχε διαχυθεί στην δημόσια σφαίρα ένα κείμενο πρόδηλα ύποπτου χαρακτήρα που χαιρετίστηκε με τόση καχυποψία και σκεπτικισμό από μια σειρά ανεξάρτητων από το ΚΚΕ –και ως επί το πλείστον, έμπειρων στο διαδίκτυο– ιστολόγων και σχολιαστών;

Αναδημοσιεύτηκε, πρώτα από όλα, αυθημερόν στον ιστοχώρο kourdisto portokali. Την ίδια ημέρα (16/10), το γνωστό site του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου Ζούγκλα δημοσίευσε μόνο το κομμάτι που αφορούσε το ΚΚΕ και το οποίο παρέθεσα πιο πάνω. Στις 17/10, το ίδιο κομμάτι ανέβηκε στο youtube, μαζί με πλάνα από τις συγκεντρώσεις και τα επεισόδια στις 5/5/2010, με τίτλο «Η Αλέκα διασώζει το κοινοβούλιο.» Στις 20/10, την ημέρα δηλαδή του τραυματισμού των 74 και του θανάτου Γκοτζαρίδη, το ιστολόγιο Εργάτης (πρόσκειται, κατά τα φαινόμενα, στο Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα και τον Τροτσκισμό), δημοσίευσε το ίδιο απόσπασμα από το Βήμα με την εξής εισαγωγή:»Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τομής. Το ΚΚΕ λοιδώρησε την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 και προσπάθησε να κατανομάσει τους πάντες ως πράκτορες της CIA και του κράτους. Η 20 Οκτώβρη είναι ημέρα τομής καθώς το ΚΚΕ ανέλαβε μαζί με την ασφάλεια και τους ΜΑΤατζήδες την περιφρούρηση του αστικού κοινοβουλίου. Ελάχιστοι περίμεναν αυτή την εξέλιξη αλλά αρκεί να διαβάσει κανείς τη φιλολογία του αστικού τύπου για να καταλάβει ότι η έκκληση για την περιφρούρηση του αστικού συστήματος δόθηκε ήδη από το άρθρο του Βήματος.» Το ιστολόγιο κατέληγε με το σύνθημα: «ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ: H τελευταία εφεδρεία του αστικού κράτους μέσα στο εργατικό κίνημα.»

Στο ίδιο ιστολόγιο, ο αναγνώστης θα βρει λινκ στο site του Indymedia, το οποίο αναδημοσίευσε το ποστ του «Εργάτης», και μαζί το απόσπασμα του άρθρου του Παπαδόπουλου. Το ίδιο απόσπασμα εμφανίστηκε στα σχόλια σχετικού με τα επεισόδια ποστ του σάιτ «Παραλληλογράφος«, στα σχόλια του σάιτ «Σχολιαστές χωρίς Σύνορα» (18/10) στο κυπριακό σάιτ «Island Anarchy» (22/10, τίτλος ποστ: «ΚΚΕ, το κόμμα σου χαφιέ«), και, για να μην πολυλογούμε, έκανε θραύση στον «αντιεξουσιαστικό» λεγόμενο χώρο στην περίοδο πριν και αμέσως μετά τα γεγονότα της 20ης Οκτώβρη.

Βέβαια, η εμβέλειά του δεν περιορίστηκε στον «αντιεξουσιαστικό» χώρο, κι έτσι το ίδιο απόσπασμα το βρίσκουμε στις 19/10 στο εθνικιστικό/ακροδεξιό «Hellenic Revenge«, στο παρομοίων πεποιθήσεων σάιτ «Ελλάς-Ορθοδοξία» (17/10, τίτλος ποστ: «ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΚΚΕ ΣΩΘΗΚΕ Η ΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2010: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΤΩΝ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ» ΑΠΟ ΠΑΣΟΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ!«,  στα σχόλια του επίσης παρομοίων πεποιθήσεων Olympia (19/10), και σε κείμενο του επίσης ακροδεξιού/εθνικιστικού «Θερμοπύλαι» (τίτλος ποστ: «Ξευτελισμός του ΚΚΕ που διακυρήσει ανυπακοεί [sic] και ανατροπή: «Το ΚΚΕ ήταν αυτό που μας έσωσε την 5η Μαίου 2010». Αλλά και αλλού (αφού το απόσπασμα είχε γίνει, όπως λέγεται, «viral»): στο democracy crisis (άρθρο «Με αφορμή μια συγκέντρωση»), για παράδειγμα, ή στο σάιτ του Πέτρου Κωστόπουλου (που πάντως δεν απομόνωσε το σχετικό με την Παπαρήγα απόσπασμα).

Από όσα γνωρίζω, ούτε η ΕΣΗΕΑ ούτε κάποια εισαγγελική αρχή κάλεσε ποτέ τον Παύλο Παπαδόπουλο να δώσει εξηγήσεις για τις πηγές του κειμένου του στο Βήμα, ούτε ρώτησε την εφημερίδα για την λογική και τη στόχευση της δημοσίευσής του και του χρονικού σημείου αυτής. Ζήτημα ηθικής αυτουργίας για ενσυνείδητη παραπληροφόρηση που κατέληξε στον θάνατο του Γκοτζαρίδη και τον τραυματισμό 74 ατόμων δεν τέθηκε ποτέ. Η σύμπλευση καθεστωτικού Τύπου, αντιεξουσιαστικού χώρου και εθνικιστικής ακροδεξιάς δεν απασχόλησε κανένα. Ούτε προκάλεσε κανένα ενδιαφέρον το μυστήριο του πώς ένα άρθρο καθεστωτικής (όσο δεν πάει) εφημερίδας, το οποίο ξετινάζεται κυριολεκτικά σε ένα εχθρικό προς το ΚΚΕ σάιτ όπως το buzz στη βάση του ύποπτού του χαρακτήρα, ένα άρθρο που αναπαράγεται αρχικά από σάιτ με τα «αντικαθεστωτικά» πιστοποιητικά του «Ζούγκλα», καταπίνεται αμάσητο και ανυψώνεται σε δόγμα σχεδόν αμέσως μετά από ένα σημαντικό τμήμα της λεγόμενης διαδικτυακής «αντιπληροφόρησης», κι αυτό παρ’ όλη της την υποτιθέμενη καχυποψία προς κάθε τι «mainstream» ή «καθεστωτικό.» Ο εναλλακτικός τίτλος που σκέφτηκα για την ανάρτηση ήταν ένα είδους απάντησης στο ερώτημα: «ανακλαστικός αντικομμουνισμός.»

10 Σχόλια προς “Το Βήμα και η 20η Οκτώβρη”

 1. Spin 17 Φεβρουαρίου, 2012 στις 10:38 πμ #

  «Η σύμπλευση καθεστωτικού Τύπου, αντιεξουσιαστικού χώρου και εθνικιστικής ακροδεξιάς δεν απασχόλησε κανένα. »

  Γιατί απασχολεί κανέναν η σύμπλευση κκε με καθεστωτικό τύπο, εθνικιστική ακροδεξιά και λοιπούς » προοδευτικούς» όσον αφορά την προβοκατορολογία?

  • Lenin Reloaded 17 Φεβρουαρίου, 2012 στις 12:47 μμ #

   Δεν γνωρίζω αν με τον όρο «προβοκατορολογία» αναφέρεσαι στο πιο πάνω, πάντως εγώ έγραψα ένα άρθρο βασισμένο σε δημόσια προσβάσιμα κείμενα το οποίο θέτει κάποια ερωτήματα για το κατά πόσο υπήρξε χειραγώγηση εκ μέρους της εφημερίδας Βήμα, με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα.

   Προφανώς, η χειραγώγηση, εάν υπήρξε, δεν θα «έπιανε» εάν δεν υπήρχαν προειλημμένες στάσεις σε κάποιους χώρους, ώστε ένα κείμενο μηδενικής αξιοπιστίας να γίνει ανάρπαστο.

   Πάντως, από όσα γνωρίζω, δεν υπήρξε πριν από το κείμενο Παπαδόπουλου καμία αναφορά σε δήθεν αντιεξεγερσιακό ρόλο του ΠΑΜΕ στις 5/5/2010. Η λογική λέει ότι η τεράστια επιτυχία ενός τέτοιου κειμένου, αδιασταύρωτου και χωρίς καμία φερέγγυα αναφορά σε ρεαλιστικές πηγές, έχει αρκετά να κάνει με «προηγούμενα» από τον Δεκέμβρη του 2008.

   • Spin 17 Φεβρουαρίου, 2012 στις 2:25 μμ #

    Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι το κείμενο του Βήματος είναι για τα μπάζα. Έχει δημοσιεύσει βέβαια πολλά τέτοια το Βήμα και όχι μόνο για το ΚΚΕ.

    Δεν νομίζω πως το κείμενο του παπαδόπουλου ήταν αυτό που «άναψε» τις συζητήσεις. δεν μπορώ να ξέρω βέβαια πόσο συζητήθηκε , μια εκτίμηση κάνω. Συμφωνω στο ότι υπάρχουν προκαταλήψεις και προηγούμενα( και πριν τον δεκέμβρη) . Όμως, ο λόγος για τον οποίο έγραψα το σχόλιο προηγουμένως είναι γιατί πιστεύω πως υπάρχουν προκαταλήψεις και προηγούμενα και στις 2 πλευρές ( αν θεωρήσουμε πως υπάρχει ένα δίπολο έτσι). Όπως ακριβώς πολλοί σπεύδουν να αναπαράγουν οτιδήποτε, αρκεί να ναι αντικκε έτσι ακριβώς πολλοί αναπαράγουν οτιδήποτε από την άλλη πλευρά.

    Αυτή ήταν η σκέψη μου και το μυαλό μου πηγε στην προβοκατορολογία των ημερών αλλά και του περασμένου Οκτώβρη .

  • TRASH 17 Φεβρουαρίου, 2012 στις 2:23 μμ #

   Η «εθνικιστική ακροδεξιά» και ο καθεστωτικός δημόσιος λόγος δεν μιλάνε για «προβοκάτορες» αλλά για ευθήνες της «αριστεράς» που καλύπτει τα μπάχαλα, ή πολιτικά (και εδώ στοχεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ) ή με τον όγκο των διαδηλωτών που κατεβάζουν (εδώ μιλάνε για το ΠΑΜΕ).
   Οι θέσεις δε, των αναρχικών με την χρυσή αυγή ταυτίζονται τόσο για την 20 Οκτώβρη («οι μπολσεβίκοι που προστάτευαν το αστικό κοινοβούλιο»), όσο και για την κυριακή περί («οργής λαού» για τους εμπρησμούς)….
   Συγνώμη που άφησα την αλήθεια να χαλάσει μία ακόμη όμορφη ιστορία….

   • Spin 17 Φεβρουαρίου, 2012 στις 2:41 μμ #

    θα δυσκολευτώ δηλαδή να βρω περιπτώσεις όπου το κκε χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με καθεστωτικούς όταν πρόκειται για την αναρχία ή ακόμα και για τον Συρριζα? αυτό λες trash?

 2. Αναυδος 17 Φεβρουαρίου, 2012 στις 3:27 μμ #

  προβοκατορας σημαινει βαλτος απο το καθεστως
  Νμιζεις spin οτι θα βρεις δεξιους, ακροδεξιους ή αλλους καθεστωτικους που εχουν αυτην την αποψη για τους αναρχικους, μπαχαλακηδες, κουκουλοφορους, αντιεξουσιαστες (δωσε οποιο ονομα θελεις)οταν καινε την Αθηνα ?
  Πραγματικά μια τετοια προσπαθεια θα αξιζε τον κοπο

  • Spin 17 Φεβρουαρίου, 2012 στις 4:01 μμ #

   Ξέρω αρκετούς δεξιους, ακροδεξιους ή αλλους καθεστωτικους που αναπαράγουν στερεότυπα. Στην ουσία για αυτό μιλάμε. Για τα στερεότυπα 😉

   Θα προτιμούσα αντί για την στερεοτυπική σύγκρουση κκε-αναρχίας να διαβάζω για την ουσιαστική σύγκρουση αυτών των μοντέλων. πως οργανώνεται η παραγωγή? ποιες είναι οι ανάγκες? πως παίρνονται οι αποφάσεις και σε τι επίπεδο? πως αλλάζει η σημερινή κατάσταση? κλπ κλπ.

 3. Μήτσος 18 Φεβρουαρίου, 2012 στις 12:16 πμ #

  Ετοιμάζουν τα καλόπαιδα του indy σκηνικό στους χαλυβουργούς; Αναπαράγουν εδώ και ώρα αισχρή προβοκάτσια της χρυσής αυγής. Είναι σοβαρό. Πείτε ότι θέλετε για την ιδεολογική αντιπαράθεση ΚΚΕ-αναρχίας. Στο indy αποκαλύπτονται με τραγικό τρόπο τα συγκοινωνούντα δοχεία, αν όχι στον ιδεολογικό, σίγουρα στην «επικοινωνιακή» και «κινηματική» δράση. Να τους φτύσουμε με όλους τους τρόπους.

 4. Μανώλης 18 Φεβρουαρίου, 2012 στις 5:45 πμ #

  Μία απάντηση (καθόσον και με αφορά):
  O «ανακλαστικός αντικομμουνισμός» εάν χρησιμοποιείται ως μομφή πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το συνολικό προφιλ ενός site, όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, δεν μπορεί να μιλάμε για το «Κατίν» προσάγοντας κύρια τα επιχειρήματα κατά της ναζιστικής προπαγάνδας (είναι αυτό «αντικομμουνισμός»;) και από την άλλη, με αφορμή για την 20η Οκτώβρη να κατατασσόμαστε στους αντικομμουνιστές (έλεος!).
  Για την πηγή, το άρθρο του Βήματος, να δεχθώ ότι στερείται ακριβούς επαλήθευσης (όπως άλλωστε και τόσα άλλα ένθεν κακείθεν), ως εκ τούτου mea culpa, σε ότι σχετίζεται στο άρθρο μου μ’ αυτή την πηγή. Όμως το άρθρο μου δεν είναι μόνο αναπαραγωγή αυτής της πηγής. Είναι καταγραφή της προσωπικής αίσθησης των γεγονότων. Θα προσέχω στο μέλλον να μην προσλαμβάνω τα γεγονότα γύρω μου «αντικομμουνιστικά» (sic!)
  Τέλος, ασχολείστε με τους τύπους και δεν συζητάτε ουσιαστικά την ουσία των γεγονότων και την αναγκαιότητα ή όχι μίας συνολικής αναθεώρησης της πολιτικής στάσης και πρακτικής του ΠΑΜΕ μπροστά σε γεγονότα τόσο σημαντικά. Δηλαδή το ΠΑΜΕ (αλλά και οι άλλες αριστερές ή αντεξουσιαστικές κινήσεις, ακόμα και οι «μπαχαλάκηδες» , βρε αδελφέ) είναι εντάξει απέναντι στις προκλήσεις των καιρών;

 5. Μανώλης 18 Φεβρουαρίου, 2012 στις 5:48 πμ #

  (συνέχεια από το προηγούμενο). Προσφέρουν όλοι αυτοί εναλλακτική-ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεσης απέναντι στον επελαύνοντα φασισμό του συστήματος; Θεωρώ πως όχι! Αλλά βέβαια, ξέχασα, το θέμα μας είναι ο αντικομμουνισμός των φυλλάδων του συστήματος….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: