Σχέδιο Ήλιος: Μυστικές συνεννοήσεις για το χρώμα του χρήματος

5 Ιαν.

άρθρο της Κροτ στο radiobubble. Το βρίσκετε επίσης και στο Αριστερό Βήμα.

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια από τις σημαντικότερες ανανεώσιμες πηγές και από εκείνες που ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς. Μπορεί να είναι η απάντηση τόσο στην πυρηνική ενέργεια και το πετρέλαιο, αλλά και μια πολύ καλή βάση για την περίφημη «πράσινη ανάπτυξη».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, εδώ και δύο χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προηγουμένως ως ΥπΟιΟ και τώρα ως Υπουργός Περιβάλλοντος, βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, με στόχο την προώθηση και υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος, του «σχεδίου Ήλιος», το οποίο συνίσταται ουσιαστικά στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών (ΦΒ) σε έκταση 200 τετρ. χλμ. στην ελληνική επικράτεια, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και την εξαγωγή της σε χώρες της βόρειας Ευρώπης (κυρίως τη Γερμανία). Το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο, αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενο.

Είναι αλήθεια πως η βιομηχανία των ΦΒ βρίσκεται σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην Ευρώπη, που καλύπτει το 70% της παγκόσμιας αγοράς (πηγή ΕΡΙΑ), ειδικότερα κατόπιν της ψήφισης και εφαρμογής σχετικής κοινοτικής οδηγίας για της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Τα σχετικά λόμπι που προωθούν τις ΑΠΕ και ειδικά τα ΦΒ δηλώνουν ικανοποιημένα, χωρίς βέβαια να κρύβουν την ανάγκη τους για περισσότερη πολιτική στήριξη, ώστε οι ΑΠΕ να αναπτυχθούν περισσότερο και το κόστος να κατέβει (ανεβάζοντας φυσικά τα σχετικά κέρδη).
Η επίσημη ρητορική δεν φείδεται επιχειρηματολογίας: πρόκειται για εργαλείο που μπορεί να συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη μείωση των εκπομπών CO2, όσο και στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μάλιστα πράσινων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Όπως ο ίδιος ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συχνά αναφέρει, «η ανάπτυξη σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι πράσινη».
Πόσο πράσινο είναι όμως στην πραγματικότητα το «σχέδιο Ήλιος»; Οι λέξεις που συχνά συνοδεύουν τις αναφορές σε αυτό (ανταγωνιστικότητα, ρυθμοί ανάπτυξης κ.λπ.) προέρχονται μάλλον από οικονομικά περιβάλλοντα, παρά από πράσινα. Και είναι γνωστό πως τα οικονομικά περιβάλλοντα ενδιαφέρονται κυρίως για τα οικονομικά οφέλη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το σχέδιο έχει περιληφθεί στις συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου και πως αυτό αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό πως οι συνεννοήσεις γίνονται κατά κύριο λόγο μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης και πως το σχέδιο παρουσιάζεται σαν ένας από τους δρόμους που θα οδηγήσουν στην εξόφληση μέρους του χρέους της Ελλάδας.
Το σχέδιο προβλέπει τοποθέτηση ΦΒ σε ελληνικό έδαφος, παραγωγή ηλιακής ενέργειας και μεταφορά της στη Βόρεια Ευρώπη. Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεννοήσεις με τη γερμανική, ταsites των ελληνικών αρμόδιων Υπουργείων δεν περιλαμβάνουν απολύτως καμία πληροφορία σχετικά (με εξαίρεση αυτήν εδώ) και η ελληνική βιομηχανία ΦΒ έχει πλήρη άγνοια, ενώ παράλληλα εκφράζει και επιφυλάξεις.
Η υλοποίηση του σχεδίου θα γίνει μέσω του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track), ενώ σε περίπτωση που οι απαραίτητες γαίες δεν βρεθούν, είναι πολύ πιθανό να ακολουθηθεί ο δρόμος της «αλλαγής χρήσης», που αφήνει ελεύθερο το πεδίο για αξιοποίηση αιγιαλού, (πρώην) δασικών εκτάσεων κ.λπ. Παράλληλα, ασαφές παραμένει τόσο το μέγεθος του ποσοστού που θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα για κάλυψη των εσωτερικών της αναγκών (με στόχο να αντικαταστήσει σταδιακά την παραγωγή από λιγνίτη π.χ.).
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός ισχυρίζεται πως οι υποψήφιες γαίες έχουν ταυτοποιηθεί και χαρτογραφηθεί, κανένα όμως σχετικό στοιχείο δεν δημοσιοποιήθηκε. Ο ίδιος ο Υπουργός επισημαίνει πως «εκκρεμούν μόνο κάποια τεχνικά θέματα», όπως ο διάδρομος και οι υποδομές μεταφοράς της ενέργειας προς το βορρά: τα πιθανά σενάρια είναι μέσω Βουλγαρίας, πρώην Γιουγκοσλαβίας, Αδριατικής ή Ιταλίας. Και ενώ αυτά τα «τεχνικά ζητήματα» εκκρεμούν, ο Υπουργός ισχυρίζεται πως η υλοποίηση του σχεδίου μπορεί να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια…Στη ρητορική των υπερασπιστών του σχεδίου, ενσωματώνεται και το επιχείρημα της δημιουργίας 60.000 «πράσινων» θέσεων εργασίας. Οι υπέρμαχοι του σχεδίου διατείνονται πως πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ανάπτυξη, μέσα στην κρίση. Κανείς φυσικά δεν αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι, εν καιρώ κρίσης, και σε ποιο εργατικό δίκαιο θα υπάγονται. Μία πιθανότητα θα ήταν και η δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών», όπως συνέβη στην Πολωνία και τη Ρωσία.
Κάτι άλλο που αποφεύγεται να ειπωθεί είναι το γεγονός ότι το σχέδιο αποτελεί μετεξέλιξη του project Desertec (και εδώ), το οποίο έχει παγώσει κατόπιν αντιδράσεων.
Σε εκδήλωση που έγινε στις Βρυξέλλες με στόχο την παρουσίαση του σχεδίου Ήλιος, ο κ. Παπακωνσταντίνου δοκίμασε να απαντήσει στις αιτιάσεις περί πώλησης εθνικού κεφαλαίου σε πολύ προνομιακές για τους αγοραστές τιμές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και τα καλοκαίρια νοικιάζουμε τις παραλίες μας στους τουρίστες».

18 Σχόλια προς “Σχέδιο Ήλιος: Μυστικές συνεννοήσεις για το χρώμα του χρήματος”

 1. visk 6 Ιανουαρίου, 2012 στις 9:00 μμ #

  Δείτε εδώ για ένα άλλο πρόγραμμα με ανεμογεννήτριες που κάποιοι θέλουν να κάνουν στο νομό Ρεθύμνου, στην Κρήτη: http://www.politestv.gr/index.php?id=1000&article=37

  Ένας από τους κυρίους που μιλάνε στο πάνω ρεπορτάζ λέει ότι αν είναι να κάνουν κάτι τέτοιο τουλάχιστον ας το κάνει μια εταιρεία λαϊκής βάσης. Πρόσφατα, μετά από αντιδράσεις κατοίκων και οργανώσεων που αντιδρούν, ο περιφερειάρχης δήλωσε στα ΜΜΕ ότι θα προωθήσει την δημιουργία μιας εταιρείας λαϊκής βάσης.

  Τώρα για το ¨Ήλιος¨ ήμαστε σίγουροι ότι θα γίνει για μεταφοράς ενέργειας στα βόρεια; Είναι τεχνικά εφικτό να μεταφέρεις ηλεκτρική ενέργεια χωρίς απώλειες σε μια τόσο μακρινή απόσταση; Υποψιάζομαι ότι η δημιουργία του προγράμματος είναι περισσότερο ωφέλιμη για την εδώ ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

 2. Y 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 4:09 πμ #

  Βισκ μπορείς να υποψιάζεσαι ότι θέλεις αλλά ο Παπακώ είπε ότι βασική αποστολή του Ήλιος είναι η αποπληρωμή του χρέους.

  Φυσικά και είναι τεχνικά δυνατή η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν είναι καινούριο αυτό.

  Θα γράψω περισσότερα αύριο. Καληνύχτα.

  • visk 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 2:50 μμ #

   Ο Παπακώ αν μου πει ότι είναι μέρα εγώ θα ψάχνω να ανάψω φως… 🙂 Δεν τον πιστεύω.

   Και με την αγορά βαρέος οπλισμού από τις χώρες που μας δανείζουν ο βασικός στόχος που εξυπηρετείται είναι η αποπληρωμή του χρέους. Με την αγορά ΑΠΕ μπορεί κάλλιστα να γίνεται το ίδιο. Κι αυτή τη φορά για να μην γκρινιάζουν όσοι αριστεροπράσινοι παραπονιούνται για τις μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες θα το κάνουμε …πράσινα 😉 Πουλάμε πάνελ, ινβέρτερς και καλώδια. Εκμεταλλευόμαστε και μια αγορά με εντελώς αποικιακούς κανόνες: http://topontiki.gr/article/21230

   Η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας ναι είναι δυνατή – είναι όμως συμφέρουσα όταν η απόσταση είναι τόσο μεγάλη όπως αυτή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία; Ειδικός δεν είμαι και δεν ξέρω αλλά αφού είσαι σίγουρος δώσε μου ένα αντίστοιχο παράδειγμα. Επίσης αν μπορείς και θέλεις ψάξε το πόση ενέργεια από ΑΠΕ εισήγαγε η Ελλάδα και η Γερμανία ως τώρα. Νομίζω πως οι Γερμανοί εξάγουν κι εμείς εισάγουμε.

 3. Y 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 1:36 μμ #

  Κάποια (καθυστερημένα) σχόλια στο πολύ καλό άρθρο της Κροτ:

  Είναι ξεκάθαρο τόσο από τη μόνη επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου που παραθέτει η Κροτ και υπάρχει μόνο στα αγγλικά όσο κι από τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι πρόκειται κατά βάση για ελληνογερμανική συμφωνία και η ενέργεια που θα παραχτεί δε θα καλύπτει εγχώριες ανάγκες αλλά θα εξάγεται με αποικιακούς όρους.

  η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων της εξάγοντας ηλιακή ενέργεια σε κράτη-μέλη της ΕΕ όπως η Γερμανία.»κι εδώ]

  Αυτό είναι εντελώς παράλογο και απαράδεκτο όταν η παραγωγή ηλιακής ενέργειας (με τρόπο που να σέβεται τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, δηλ. τις επόμενες γενιές) θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις εισαγωγές μαζούτ για παραγωγή ηλεκτρισμού που και οικονομικά ασύμφορες είναι και βλαβερές για το περιβάλλον.

  Εκεί νομίζω ότι πρέπει να είναι η προτεραιότητα στην αντικατάσταση εισαγόμενου μαζούτ και όχι του λιγνίτη που σε μια προοπτική αντι-ιμπεριαλιστικής ανάπτυξης θα πρέπει να παίξει ένα ρόλο.

  Δεν είναι καν ξεκάθαρο ακόμα και όσο αφορά τους στόχους μείωσης εκπομπών CO2 που είναι νομοθεσία της ΕΕ, αν η παραγόμενη από το Ήλιος ενέργεια θα μετρήσεις στους στόχους της Ελλάδας ή της Γερμανίας. Πιθανότερο φαίνεται το δεύτερο.

  Η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν είναι ευθύγραμμη. Πολλές πολυεθνικές (Shell, BP κ.α.) έχουν στα τελευταία χρόνια μειώσει πολύ το ποσοστό των επενδύσεών τους σε ΑΠΕ. Τα λόμπι των ΑΠΕ δεν είναι πάντα τόσο διακριτά από τα λόμπι των υπολοίπων μορφών ενέργειας (χαρακτηστικότερο παράδειγμα είναι τα αγροκαύσιμα που προωθούν πολύ οι πετρελαϊκές).

  Οι πολυεθνικές και ο καπιταλισμός δε πρόκειται να αναπτύξουν τις ΑΠΕ με τρόπο θετικό για το περιβάλλον και συμφέρον για τους λαούς. Ο τρόπος που τις αναπτύσουνε είναι τις περισσότερες φορές βλαπτικός με αγροκαύσιμα βασισμένα σε μονοκαλλιέργειες που διαλύουν τη βιοποικιλότητα και εκτινάζουν τις τιμές τροφίμων, με φαστ-τρακ σχέδια σα το ήλιος που θα καταστρέψουν δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς κλπ., με γιγαντιαία αιολικά που μπορεί να έχουν διάφορες αρνητικές συνέπειες.

  Οι ΑΠΕ από την άλλη νομίζω ότι πρέπει να είναι κομμάτι των παραγωγικών δυνάμεων που ο σοσιαλισμός πρέπει να αντιλαμβάνεται ως αποστόλη του ν’αναπτύξει πέρα από ότι μπορεί να κάνει ο καπιταλισμός υπηρετώντας τη θέση του Μαρξ για σεβασμό των δύο πηγών του πλούτου: της εργασίας και της φύσης.

  Η ισχυρή αντιπολίτευση και τελικά η ακύρωση σχεδίων όπως ο Ήλιος – πρώτα και κύρια γιατί είναι αντεργατικά και αποικιακά – είναι πρώτη προϋπόθεση μιας τέτοιας προοπτικής.

 4. λαθραναγνώστης 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 2:07 μμ #

  Προσωπικά βλέπω και ακούω με μεγάλο σκεπτικισμό όλη αυτή την ιστορία για τις ήπιες (πράσινες) μορφές ενέργειας. Αμφιβάλω αν είναι δυνατόν να προσφέρουν την ποιότητα και την ισχύ που αποδίδει η παραγωγή ηλ. ενέργειας από καύσιμα (μαζούτ και λιγνίτη), από υδατοπτώσεις και από πυρηνικά.
  Περισσότερο θεωρώ ότι είναι μια προσπάθεια του κεφαλαίου για δημιουργία νέων αγορών (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες) και ότι όταν εκ των πραγμάτων θα αποδειχτεί η ανεπάρκειά τους και το υπερβολικό τους κόστος, θα ξεφουσκώσουν, έχοντας όμως εν τω μεταξύ, αποδώσει τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο κι έχοντας γεμίσει το περιβάλλον με παλιοσίδερα.
  Η μοναδική ελπίδα για πραγματικά πράσινη, ποιοτική , άφθονη και σχεδόν δωρεάν ηλ. ενέργεια, είναι η σύντηξη σε αντιδραστήρες ΤΟΚΑΜΑΚ (ή ότι άλλο προκύψει από την έρευνα). Το θέμα έδώ είναι ότι τη σύντηξη την πολεμάνε τα μονοπώλια του πετρελαίου.
  Όσον αφορά στην μεταφορά ενέργειας (μεγάλης ισχύος φυσικά) από την Ελλάδα στη Γερμανία, έχω τις ίδιες αμφιβολίες με τον Βισκ.

  • compassocap 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 2:34 μμ #

   ε όχι και στην απέξω η σύντηξη ρε λάθρα. Τρώνε και τα δυσέγγονα από αυτά τα λεφτά. Ο μισός προυπολογισμός για την έρευνας της ΕΕ πάει στο ITER.

   • λαθραναγνώστης 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 5:14 μμ #

    Δεν το ήξερα ότι το ITER χρηματοδοτείται τόσο πολύ (αν και το «πολύ»είναι σχετικό). Πάντως αυτό δεν αναιρεί ότι αυτή τη τεχνολογία, δεν την βλέπουν με καλό μάτι τα μονοπώλια του πετρελαίου.

 5. Αναυδος 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 4:51 μμ #

  Γενικά η πράσινη οικονομία είναι μια ακόμη προσπάθεια του υπερσυσωρευμένου κεφαλαίου να βρει διεξοδο για επενδυσεις Αμφιβάλω αν η πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσει μια διεξοδο στη συνολική υπερσυσώρευση για τον απλούστατο λόγο ότι έρχεται να υποκαταστήσει άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας. Δεν είναι τόσο θέμα τεχνικής (η αλήθεια είναι ότι ακόμη η πράσινη τεχνολογία δεν μπορεί να εξασφαλίσει ενέργεια στις τιμές που μπορει ο άνθρακας και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες) όσο το ότι οι νέες αυτές τεχνολογίες υποκαθιστούν παλαιότερες και δεν αυξάνουν τη συνολική παραγωγή (χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον η φθηνή ενέργεια – αν είναι φθηνή- να ωθήσει την παραγωγή άλλων ανταλλακτικών αξιών στα ύψη). Χωρις αύξηση της νέας αξίας η υπεραξία δεν αρκει για να οδήγησει σε διευρυένη αναπαραγωγή κλπ κλπ

  Το πώς βέβαια όλα αυτά θα γίνουν πράξη έχει να κάνει με τις εκάστοτε συγκυρίες και ανταγωνισμούς και το συσχετισμό μεταξύ ομοειδών αλλά και διαφορετικών κεφαλαίων . Ετσι πράγματι οι γερμανοί φεύγουν από την έρημο για τη μεσόγειο (είναι οι λόγοι τεχνικοί ή μηπως η τραγωδία της Λιβύης ήταν και σε βαρος του γερμανικου κεφαλαιου). Οι βασιζόμενες στον άνθρακα εταιρείες γενικά θα είναι εχθρικές χωρίς όμως να αποκλείστει η πρίπτωση κάποιες διεσθανόμενες απειλή να μπουν και στη συγκεκριμένη αγορά (όπως ήδη συμβαίνει με το υδρογόνο). Ενδιαφερον στα καθ’ υμάς έχει και το προγραμμα του σκαι (ρ/σ tv) που ρίχνει μεγαλο βαρος στην δηθεν οικολογικη συνειδηση και πράσινη αναπτυξη. Μπορεί να είναι απλώς η εκμετάλλευση μίας niche market στο τηλεοπτικό χαρτη μπορεί όμως να συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά συμφέροντα του ιδιοκτήτη του

  Για να γίνω γραφικος οσο η εξουσια παραμενει στα μονοπωλια τιποτε καλο δεν προκειται να βγει από τις μπιζνες αυτές για τον εργαζομενο λαο (ήδη σημερα πληρώνει φόρο για τις ΑΠΕ!!!)

 6. Y 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 5:12 μμ #

  Βισκ, δε νομίζω ότι εισάγουμε ΑΠΕ από τη Γερμανία. Μου φαίνεται εντελώς παράλογο (αλλά μπορεί να κάνω και λάθος). Εισάγουμε νομίζω ηλεκτρισμό παραγόμενο από αλβανικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς όταν υπάρχει ανάγκη.

  Εγώ σου λέω ποιες είναι οι αποικιακές προθέσεις τους, όπως τις εξηγεί και το άρθρο στο Ποντίκι που πόσταρες. Από εκεί και πέρα μακάρι να έχουν και τεχνικές δυσκολίες και να αποτύχουν στο σχέδιο τους. Δε νομίζω ότι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από σε τόσο μεγάλη απόσταση έχει νόημα ή θα είναι χρήσιμη στο σοσιαλισμό.

  Το μέλλον νομίζω βρίσκεται στην τοπική παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

  Λαθρά, η αντιπολίτευσή σου στις ΑΠΕ είναι ένας επαναλβανόμενος στείρος δογματισμός. Δεν υπάρχει περίπτωση να μεταπειστείς οπότε δε κάνω τον κόπο.

  Ενημερωτικά η υδρο-ηλεκτρική είναι κι αυτή ΑΠΕ.

  Tη σύντηξη (όπως και τον Αλέφαντο) όπως σου είπε ο Κομπάσο δεν την πολεμάει κανείς. Αντίθετα τη χρηματοδοτεί αδρά με τους φόρους σου η ΕΕ.

  Λύσεις – πανάκειες στο ενεργειακό – κλιματικό δεν υπάρχουν. Δεν έχεις περιθώριο να συνεχίζεις να καις όλο και περισσότερο πετρέλαιο, κάρβουνο κλπ. μέχρι να σου κάτσει το λόττο και ν’ανακαλύψεις τη σύντηξη που ούτε αυτή είναι 100% ασφαλής.

  Το κομμάτι του κομμουνιστικού κινήματος που υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πυνρηνική ενέργειας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να μη ψάχνει νέες χίμαιρες να πιστέψει. (πέρα από την προπαγάνδα των αστών υπάρχει ένα πολύ καλό άρθρο περί αυτού στη Λεύγα #2 http://www.levga.gr/2011/05/1-4.html)

  Kι εκτός αν θεωρούμε τα συμπεράσματα των τελευταίων 20+ χρόνων των επιστημονικών ομάδων του ΟΗΕ για το κλίμα για τα σκουπίδια και πιστεύουμε ότι η ανθρωπογενής αλλοίωση του κλίματος είναι ιμπεριαλιστική συνομωσία, τότε νομίζω συμμεριζόμαστε το στόχο της μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα (τον οποίο ο καπιταλισμός στην ουσία απορρίπτει).

  • λαθραναγνώστης 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 5:25 μμ #

   Αν πρόσεξες, δεν μιλάω για τις ΑΠΕ γενικά, αλλά για τις ήπιες (πράσινες) μορφές ενέργειας (Φ/Β και ανεμογεννήτριες).
   Το ξέρω ότι τα υδροηλεκτρικά είναι ΑΠΕ όπως επίσης ΑΠΕ θεωρούνται και τα πυρηνικά.
   Για τα συμπεράσματα του ΟΗΕ περί ανθρωπογενούς αλλοίωσης του κλίματος ας κρατάμε πολύ μικρό καλάθι.
   Τα πυρηνικά τα φοβάμαι και ξέρω πολύ καλά τις συνέπειες που έχουν τα ατυχήματά τους, αλλά γνωρίζω και τα πλεονεκτήματα που έχουν. Τέλος πάντων. Για την Ελλάδα τα αποκλείω.

   • Y 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 5:34 μμ #

    Τα πυρηνκά θεωρούνται προς το παρόν ΑΠΕ μόνο από εσένα και τους λομπίστες των πηρηνικών εταιρειών και αυτοί ντρέπονται λίγο να το πούνε. Το λένε πιο έμμεσα. Χρειάζονται βλέπεις καύσιμο που δεν ανανεώνεται μόνο του, το Ουράνιο κι έτσι είναι εκ των πραγμάτων εκτός ορισμού.
    Εσύ κράτα μικρό καλάθι για τον ΟΗΕ. Εγώ δε κρατάω. Κάνε και συμμαχία με όλους τους αντιδραστικούς παγκοσμίως που λένε ότι η εκβιομηχάνιση δεν έχει επηρεάσει το κλίμα. Είναι φοβερό το πόση επιρροή έχουν κάποιες σκοταδιστικές ιδέες στην Ελλάδα σε όλο το πολιτικό φάσμα.
    Καλή τύχη στην υποστήριξη των πλεονεκτημάτων των πυρηνικών. Πάνε μια βόλτα στην Ιαπωνία να τους τα εξηγήσεις.

   • λαθραναγνώστης 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 6:08 μμ #

    Υ,
    Είσαι ανεκδιήγητος!
    Δεν είπα ότι ΕΓΩ ΘΕΩΡΩ ότι τα πυρηνικά είναι ΑΠΕ – είπα ότι ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΕ. Έχω το θάρρος της γνώμης μου να μιλάω ευθέως.

    «Είναι φοβερό το πόση επιρροή έχουν κάποιες σκοταδιστικές ιδέες στην Ελλάδα σε όλο το πολιτικό φάσμα.»
    Ναι, ενώ στην Ευρώπη κυριαρχεί ο πράσινος διαφωτισμός!!

  • Y 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 5:28 μμ #

   @Αναυδε
   Ο »πράσινος καπιταλισμός» δε προσπαθεί να δημιουργήσει νέα κερδοφορία μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ κυρίως αλλά με τη δημιουργία νέων φουσκών – πολύ παρόμοιων της χρηματοπιστωτικής – μέσω των αγορών εκπομπών CO2 και της υπό δημιουργία »αγοράς βιοποικοιλότητας». Ο »πράσινος καπιταλισμός» δεν είναι οι ΑΠΕ αλλά η εμπορευματοποίηση της φύσης.

   Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες φαίνονται φτηνή γιατί η πυρηνική μαφία (όπως λένε οι σύντροφοι του ΚΚ Γερμανίας http://sdajsolingen.wordpress.com/2011/03/26/atommafia-abschalten/) έχει καταφέρει να μην υπολογίζονται τα κόστη κατασκευής (10 χρόνια τουλάχιστον) και κλεισίματος των σταθμών (μετά από 50 το πολύ χρόνια) καθώς και της (ποτέ αρκετά ασφαλούς) διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων. Η πυρηνική ενέργεια είναι κάτι που στο σοσιαλισμό πρέπει να εγκατελειθφεί σταδιακά αλλά ταχύρυθμα.

  • visk 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 5:46 μμ #

   Παρεξηγήθηκα. Δεν εννοώ ότι η Γερμανία εξάγει στην Ελλάδα. Αλλά ότι γενικά η Ελλάδα (μέχρι τώρα τουλάχιστον εισάγει) ενώ η Γερμανία εξάγει. Και το λέω για να ενισχύσω την υπόθεση μου ότι το θέμα με την υπόθεση «Ήλιος» δεν είναι να τους τροφοδοτούμε με ρεύμα για να ξεπληρώνουμε χρέος αλλά να τους επιτρέπουμε να ελέγχουν την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με πολύ προνομιακούς όρους για τους επενδυτές και με πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα για τη ντόπια οικονομία.

 7. Y 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 7:48 μμ #

  @Λαθρά
  Δεν έθεσα σε ανταγωνισμό την πνευματική κατάσταση της Ευρώπης και της Ελλάδας. Αν και το να πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα τα ξέρουμε όλα και στην υπόλοιπη ήπειρο απλά ακολοθούν τα παραμύθια των αφεντικών είναι τουλάχιστον σωβινισμός και μάλιστα το χειρότερο είδος του: κουτοπόνηρος σωβινισμός.

  »Αριστερή αντιπολίτευση» στο αν υπάρχει ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή δεν έχω δει σε καμία άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα. Στις περισσότερες χώρες η αριστερά και οι κομμουνιστές τονίζουν την ανάγκη δράσης ενάντια στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και εξηγούν γιατί μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να την εξασφαλίσει.

  ένα από τα τελευταία τεύχη της αντίστοιχης βελγικής Κομμουνιστικής Επιθεώρησης πχ. είχε ένα άρθρο για το πραξικόπημα των εργοδοτικών λόμπι στην ΕΕ, ένα για την Ελλάδα και τη δράση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και το μεγαλύτερο για την κλιματική αλλαγή.
  Études marxistes 2011, juillet – septembre, n° 95
  Le coup d’État de BusinessEurope
  Climat et justice sociale
  La colère des Grecs
  http://www.marx.be/fr/content/num%C3%A9ros-disponibles

  Αλλά εμείς στο Ελλάντα την έχουμε βρει τη μεγάλη συνομωσία του ΟΗΕ με τις πολυεθνικές των ΑΠΕ γιατί είμαστε τρελά γατόνια αμά λάχει ναούμ.

  (σιτ, φακ, χελ)

 8. DimosK 7 Ιανουαρίου, 2012 στις 9:57 μμ #

  Tο σχεδιο ΗΛΙΟΣ ειναι ενας τροπος για να επενδυθουν τα κερδη της γερμανιας καπου που να μπορει να ελεγχει και τους παραπλευρους παραγοντες(πολιτικο-οικονομικο περιβαλλον)
  Τοσα χρονια οταν η ελλαδα χρειαζοταν ρευμα ΠΑΝΤΑ εισαγαγαμε απο την Βουλγαρια και την Ιταλια..γιατι ποτε δεν ακουσα να εισαγουμε ρευμα απο την Δανια(που θα ηταν και φτηνο λογω ΑΠΕ) η απο την Γερμανια (επισης φθηνο λογω πυρηνικων)?
  Μαλλον γιατι ειναι ΠΟΛΥ μακρια για να μπορεις να εισαγεις απο εκει πραγμα που το κανει ασυμφορο μιας και οι απωλειες της μεταφορας θα ηταν μεγαλες και επισης ΔΕΝ υπαρχει δικτυο για να το μεταφερει!!
  Επενδυση σε δικτυο δεν ακουω να γινεται(..μαλλον επειδη κοστιζει δισ),τροπο να το μεταφερεις χωρις ΜΕΓΑΛΕΣ απωλειες δεν υπαρχει ΑΡΑ το ολο σχεδιο γινεται για να πουλησουν οι γερμανοι φωτοβολταϊκα σε εμας και το ρευμα να καταναλωνεται εντος της Ελλαδας.
  Ενας λογος που η τιμη του ρευματος ανεβαινει συνεχως ειναι επειδη το ρευμα απο τις ΑΠΕ κοστιζει ακριβα οποτε η τιμη του ειναι σημαντικα ψηλοτερη απο το λιγνιτικο ρευμα.
  Αυτο σημαινει οτι πρεπει να αυξηθει το ρευμα(παραγομενο απο λιγνιτη) για να «πιασει» την τιμη ανα MW απο ΑΠΕ, που υπολογιζεται θα ειναι πανω απο τα 100euro(η τιμη του λιγνιτικου ειναι τωρα, μετα της αυξησεις, καπου στα 45-50euro)
  Kοινως αλλη μια απατη της κυβερνησεις δια χειρος Παπακωνσταντινου..Υποψιαζομαι οτι αν ηταν σε καλη εποχη η ελλ οικονομια θα το πουλαγαν αυτο οπως το Χρηματιστηριο..Αντι να παιζουμε ολοι μετοχες,θα βαζαμε ολοι φωτοβολταϊκα να πουλαμε το ρευμα στην ΔΕΗ!
  (..ισως και να το κανουν βεβαια)

 9. Y 8 Ιανουαρίου, 2012 στις 1:13 μμ #

  @DimosK
  επένδυση για το δίκτυο προγραμματίζεται κι περιλαμβάνεται σε απόφαση της ΕΕ σελ. 10:
  http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.energy.eu%2Fdirectives%2Fcom-2010-0677_en.pdf&ei=0HUJT7qeOM2q-Abyi7HKAQ&usg=AFQjCNGliVdhGvNrzBAQuNEhScq20aXNWg
  Η ανακοίνωση του σχεδίου από το υπουργείο αναφέρει τα εξής:
  »The plan targets the development of substantial capacity in three phases, of which 2 GW will be deployed immediately and the remaining will be deployed in subsequent phases according to the development of the European grid infrastructure as envisaged in the Communication of the European Commission COM(2010) 677/4.»
  Η πρώτη φάση προβλέπει δυνατότητα 2 GW χωρίς δίκτυο. Στις δύο επόμενες φάσεις θα γίνει χρήση του δικτύου που θα αναπτύσεται με βάση το σχέδιο της ΕΕ μέχρι το 2020.

  Μπορεί σε πρώτη φάση να είναι όντως για να πάρουν οι Γερμανοί την ελληνική αγορά ενέργειας (που προ κρίσης προοριζόταν για τους Γάλλους) αλλά νομίζω ότι ο τελικός σκοπός είναι πολύ πιο πέρα από αυτό.

  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταφέρουμε να ματαιώσουμε το Ήλιος.

 10. katerina 19 Μαρτίου, 2012 στις 1:18 μμ #

  Καλά όλα αυτά ρε παιδιά αλλά δεν νομίζω ότι τα φωτοβολταικα είναι απλά μια «φούσκα» που κάποια στιγμή θα σκάσει. Θεωρώ ότι είναι καλά τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις τσέπες μας. Σίγουρα θα πρέπει να επενδύσουμε κάποια χρήματα αρχικά, αλλά μετά νομίζω πως θα γίνει η απόσβεση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: