Η απεξάρτηση στο απόσπασμα

8 Νοέ.

Μέσα στη δίνη της κρίσης, από τα πρώτα θύματα ήταν -και είναι – οι μονάδες ψυχικής υγείας, τα επιδόματα αναπηρίας και οι γενικότερες κοινωνικές παροχές. Το μυαλό μου πλέον αδυνατεί να παρακολουθήσει κάθε επι μέρους κατάκτηση που πυρπολείται, στο βωμό της (δήθεν) σωτηρίας της χώρας.

Είναι προφανές όμως ότι οι περικοπές και οι «μεταρρυθμίσεις» που έγιναν και γίνονται, είναι συνέχεια μιας πολιτικής χρόνων, όμως με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η απεξάρτηση. Η υποβάθμιση των στεγνών προγραμμάτων και του ΚΕΘΕΑ και η ταυτόχρονη γιγάντωση των προγραμμάτων μεθαδώνης δεν είναι καινούρια υπόθεση. Είναι μια ιστορία που πάει πίσω πολύ, όταν ακόμα κυβερνούσε ο κόντος κινέζος.

Πλέον λοιπόν το ελληνικό κράτος, αφού πρώτα έχει κατεβάσει το νόμο περί αποποινικοποίησης, όπου μειώνει δήθεν το ποινικό μέρος, για να δώσει (ακόμα πιο) δήθεν, έμφαση στην αντιμετώπιση του εξαρτημένου ως αρρώστου, κόβει κάθε χρηματοδότηση στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και σπρώχνει όλους τους χρήστες, ή στο δρόμο ή στα προγράμματα μεθαδώνης. Προγράμματα που οδηγούν τους χρήστες απλά στην αλλάγη της ουσίας εξάρτησης και σε καμία περίπτωση στη κοινωνική επανένταξη.

Πριν κάποιο καιρό, επ’ ευκαιρίας της ημέρας κατά των ναρκωτικών, είχαμε κάνει στο Γκράνμα μια συνέντευξη με το Γιώργο Φ., που εκτός από φίλος, είναι και απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ «στροφή» για τo θέμα των ναρκωτικών. Μια κουβέντα με πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και που μπορείτε να βρείτε εδώ. Πραγματικά αν έχετε χρόνο και διάθεση, πιστεύω ότι αξίζει να την ακούσετε όσοι φίλοι δεν ήσασταν τότε στην «παρέα» του Γκράνμα.

Το ΚΕΘΕΑ, στην αγωνία του για επιβίωση, όχι τόσο δικιά του αλλά της απεξάρτησης έχει προχωρήσει σε διάφορες δράσεις. Έβγαλε δε μία ανακοίνωση την οποία παραθέτω αυτούσια, γιατί κανείς δε μπορεί να περιγράψει την κατάσταση καλύτερα από τους ίδιους. Ορίστε λοιπόν:

«Στον αέρα η θεραπεία χιλιάδων εξαρτημένων

02.11.2011

Τα σκληρά οικονομικά μέτρα και η εκτόξευση της ανεργίας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και την ψυχική υγεία των Ελλήνων, ενώ όλο και περισσότεροι στρέφονται στη χρήση ουσιών, νόμιμων και παράνομων. Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πολύ πιο οξείες για τους χρήστες ουσιών που οδηγούνται στην εξαθλίωση, χωρίς επιστροφή, αφού συρρικνώνονται οι υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης. «Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί, αν πραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας της ύφεσης» δήλωσε ερευνητής που συνεργάστηκε στη βρετανική έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με τίτλο «Οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία: Οιωνοί μιας ελληνικής τραγωδίας». Στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας αποτυπώνεται το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα, με δραματικές εικόνες χρηστών που έχουν εγκαταλειφτεί στη μοίρα τους.
Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την εξάπλωση της χρήσης, η πολιτεία,  παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη διαφύλαξη του δικαιώματος των εξαρτημένων σε υπηρεσίες απεξάρτησης. Η πολιτική για τα ναρκωτικά εξαντλείται στην αναζήτηση της καταλληλότερης τοποθεσίας για τη χορήγηση μιας δόσης μεθαδόνης -και μόνο. Παράλληλα, οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς περιορίζεται και για αυτούς η δυνατότητα αναζήτησης βοήθειας, με τη συρρίκνωση όλων των δομών πρόληψης, ψυχικής απεξάρτησης και υποστήριξης για κοινωνική ένταξη. Την ίδια στιγμή απειλείται ακόμα και η θεραπεία των ανθρώπων που είναι ήδη ενταγμένοι στα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα.
Το ΚΕΘΕΑ αδυνατεί πλέον να καλύψει ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας, όπως τα έξοδα διατροφής, θέρμανσης, ηλεκτρισμού και ύδρευσης στις 100 μονάδες του σε όλη την Ελλάδα καθώς και τη μισθοδοσία του προσωπικού του. Παρά τα επανειλημμένα διαβήματά του προς το Υπουργείο Υγείας,  έχει μειωθεί δραματικά η χρηματοδότησή του για το 2011, και πλέον οι μονάδες του απειλούνται με κλείσιμο, που θα τινάξει στον αέρα τη θεραπεία χιλιάδων εξαρτημένων και οικογενειών. Ο οργανισμός εξάντλησε κάθε περιθώριο να διατηρήσει την απρόσκοπτη λειτουργία των προγραμμάτων του με διάφορους τρόπους, όπως η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, η μείωση των δαπανών και η αύξηση της χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή η μόνη δυνατότητα να καλυφθούν οι δαπάνες είναι η άμεση καταβολή των μηνιαίων δόσεων της κρατικής επιχορήγησης.
Αντ’ αυτού το Υπουργείο Υγείας έπαψε να καλύπτει τις δαπάνες του ΚΕΘΕΑ οδηγώντας στην έξοδο από τη θεραπεία ανθρώπους που έχουν καταφέρει να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Εκτός από την υποχρηματοδότηση το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει και μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης. Το προσωπικό, επιβαρυμένο από τις περικοπές των μισθών και την εργασιακή ανασφάλεια, καταβάλλει πλέον υπεράνθρωπές προσπάθειες να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες των θεραπευομένων και να καλύπτει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στον οργανισμό από το πενταετές πάγωμα των προσλήψεων. Η νόμος για την εφεδρεία υπονομεύει περαιτέρω τη λειτουργία μονάδων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα υποστελέχωσης.
Η πολιτική της απαξίωσης των στεγνών προγραμμάτων ψυχικής απεξάρτησης, η ανάδειξη του φαρμάκου ως μόνου μέσου για την αντιμετώπιση των αναγκών των εξαρτημένων και η υποβάθμιση των υπηρεσιών οδηγούν τη χώρα πράγματι  σε τραγωδία, όπως προβλέπει η βρετανική έρευνα. Στερούν από τους χρήστες τη δυνατότητα αλλαγής τρόπου ζωής με πλήρη αποχή από τις ουσίες και τους κρατούν στο περιθώριο με τεράστιο κόστος για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Μια κοινωνία ανοχύρωτη πλέον απέναντι στην όξυνση της χρήσης ουσιών και την κοινωνικού αποκλεισμού. »

Η διαφορά της τάξης μας, της εργατικής, είναι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της. Το θέμα της απεξάρτησης πρεπει να ιεραρχηθεί πιο ψηλά.

2 Σχόλια προς “Η απεξάρτηση στο απόσπασμα”

  1. a8lios 8 Νοεμβρίου, 2011 στις 12:02 μμ #

    Χμ, μαλακία συνεννόηση Κομπάσσο.
    Εν πάσει περιπτώσει, μιας και έχουμε σκοπό να επιδιώξουμε μια συνέντευξη με το ΚΕΘΕΑ ή το 18ΑΝΩ το επόμενο διάστημα, νομίζω πως είναι καλός χώρος τα σχόλια ετούτου του ποστ για να μας γράψετε δικές σας ερωτήσεις προς τις μονάδες αυτές, είτε για γενικότερα ζητήματα εξαρτήσεων είτε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο (νόμοι, επίδραση οικονομικών μέτρων κτλ).

  2. compassocap 8 Νοεμβρίου, 2011 στις 4:04 μμ #

    άθλιε, όταν κλέισετε τη συνέντευξη κτλ τότε ανακοινώστε το και ζητήστε ερωτήσεις. Προς το παρόν τρέχουν άλλα πράγματα που θα το πνίξουν. Εγώ κυρίως ήθελα να αναδημοσιεύσω την ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: