Με αφορμή το άρθρο του Υ για την Ε.Ε. πριν κάποιους μήνες, σκεφτόμουν εδώ και καιρό να κάνουμε μαζί του μια συνέντευξη/κουβέντα γύρω από αυτά τα ζητήματα. Στη πορεία αποδείχθηκε πως υπήρχαν και άλλοι κάτοικοι Βρυξελλών, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους.
Έτσι, το Σάββατο 3/9/2011, ο άθλιος και ο Μπρέζνιεφ πήραν μια συνέντευξη γύρω από το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε. από τους:
- Υ, ερευνητή της ΜΚΟ «Corporate Europe Observatory»
- Μαρίνα, υπαλλήλου οργανισμού της Ε.Ε.
- Chloe, νομικού με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Επιπλέον, ο Υ ετοίμασε μία παρουσίαση για το παρόν άρθρο, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.
Την συνέντευξη πάντως αποφάσισα τελικά να την κόψω στα 2. Στο πρώτο κομμάτι ακούγεται η συζήτηση γύρω από τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. και πώς αυτός αντιδραστικοποιείται.
Στο δεύτερο γίνεται μια πιο ελεύθερη συζήτηση γύρω από το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες, οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των χωρών του πυρήνα της Ε.Ε. τις εξελίξεις, πώς αντιμετωπίζουν όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και …πόσο θα κρατήσει η φετινή σχολική χρονιά…
Για download όλης της συνέντευξης πατήστε εδώ (δεξί κλικ –> download).
Υ.Γ. Υ, συγγνώμη και πάλι.
Ευχαριστώ τους άθλιο κι μπρέζνιεφ που άντεξαν την πρήξα μας κι ελπίζω να την αντέξει και κανάς άλλος. 🙂
Όποιος ενδιαφέρετε γι’αυτά τα θέματα και καταλαβαίνει αγγλικά μπορεί να δει και μια συνέντευξή μου στη γερμανική τηλεόραση. Οι απαντήσεις στο ερώτημα του ‘τι μπορούμε να κάνουμε ενάντια στην υπάρχουσα κατάσταση’ δίνονται με βάση τη γραμμή της οργάνωσης για την οποία δουλεύω.
http://www.wdr.de/tv/monitor/extra/interviews/vassalos_110825.php5
όποιος καταλαβαίνει γερμανικά μπορεί να δει και την εκπομπή στην οποία χρησιμοποιήθηκε η συνέντευξη και στην οποία γίνονται αναφορές και στο παραπάνω podcast (σύντομα θα υπάρχει και με αγγλικούς υπότιτλους)
http://www.wdr.de/tv/monitor//sendungen/2011/0825/bruessel.php5
σχετικά επίσης με την ΕΕ και τη σχέση της με τις πολυεθνικές είχα γράψει και παλιότερα ένα εκτενές άρθρο για το Γκράνμα και το Αριστερό Βήμα – https://mygranma.wordpress.com/2010/12/05/eu-capitals-dictatorship/
Πρέπει σίγουρα να σας ετοιμάσω και μια παρουσίαση για την οικ. διακυβέρνηση και το σύμφωνο για το ευρώ. Επιφυλάσομαι για το κοντινό μέλλον.
Παιδιά τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και στους 5! Έχω προλάβει να ακούσω μόνο το πρωτο μέρος.
Νομίζω ότι είναι αρκετά εκλαϊκευτικά τα όσα ακούγονται αν και δεν είμαι ο καλύτερος κριτής γιατί έχω διδαχτεί ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.. Ας μας το πει κάποιος πιο αντικειμενικός.
Εμένα πάντως μου έλυσε και απορίες!
Ωραία πρωτοβουλία, πολύ ζωντανή!
(Το τρέιλερ γ.. και έδερνε!! Εγώ τουλάχιστον έκλαψα απ’το γέλιο)
Des Bisous à Bruxelles!!!!!
Τα expert groups είναι μεγάλη πληγή, γιατι μέσα απ αυτά το κεφάλαιο υπαγορεύει στην commission τις προδιαγραφές του για οτιδήποτε. Είτε αυτό είναι βιομηχανία, είτε οποιαδήποτε άλλη μορφή κεφαλαίου.
Φυσικά, η ύπαρξή τους (των εξπερτ γκρουπ) δικαιολογείται από το ότι η commission δεν γνωρίζει τα ειδικευμένα θέματα στα οποί ακαλείται να νομοθετήσει και χρειάζεται συμβούλους. Σε αυτό μπορεί κανείς να αντιτείνει ότι αφού δεν έχουν γνώση, πως νομοθετούν. Πως είναι δυνατόν να έχουν σαν σύμβουλο, αυτόν για τον οποίο φτιάχνεται ο νόμος? Δεν τίθεται θέμα conflict of interests?
Για μας, τους ορθόδοξους, μοναδικούς, καθαρόαιμους μαρξιστές,( με συγχωρείτε παρασύρθηκα) 🙂 η απάντηση είναι προφανής και την ξέρουν ακόμα και οι πρωτοετείς ΚΝιτες (συγνώμη παρασύρθηκα ξανά) 🙂 :). Για τους ευρωπαίους πολίτες όμως που είναι έρμαια του νεοφιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας ή στην καλύτερη περίπτωση του ρεφορμισμού, η διαπλοκή του κεφαλαίου με την κυβέρνηση, φαίνεται απόλυτα φυσιολογική γιατί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εναρμονίζονται με το γενικότερο συμφέρον. Κοινωνικοί εταίροι γαρ.
Οι λαοί είναι οι εταίρες και το κεφάλαιο οι πελάτες!
Διόρθωση στο 3 :
Αντί για:
«Πως είναι δυνατόν να έχουν σαν σύμβουλο, αυτόν για τον οποίο φτιάχνεται ο νόμος?»
Διάβαζε:
«Πως είναι δυνατόν να έχουν σαν σύμβουλο, αυτόν για τον οποίο φτιάχνεται ο νόμος και υποτίθεται ότι θα ρυθμίσει την δράση του, ‘ισως και περιοριστικά?
ευχαριστούμε Προπ (η τεσπά εγώ ευχαριστώ) για τα συχαρίκια σου.
Λαθρά σόρυ που χρησιμοποίησα το »βιομηχανία». Eίναι λίγο νεοφιλελεύθερο – αγγλοσαξωνικό λεξιλόγιο που ότι και να κάνεις σου κολλάει άμα μπλέκεσαι με τα της ΕΕ (αλλά και τις ΜΚΟ): όταν λένε »industry» ενοούν όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αν είναι υπηρεσίες ή πράγματι βιομηχανικές και συγκεκριμένα τους ιδιοκτήτες τους. Όχι φυσικά τους εργαζόμενους σ’αυτές.
Η οργάνωση στην οποία δουλεύω αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει να εφιστήσει την προσοχή των πολιτών σε αυτά τα πασιφανή conflicts of interest μπας και βγουν απ’το λήθαργο ώστε να μη τα βλέπουν πλέον ως φυσιολογικά.
Νιώθοντας κι εγώ βέβαια λίγο 😉 ως ένας από αυτούς τους κακούς μαρξιστές που περιγράφεις, πιστεύω ότι η λύση δε θα έρθει όταν θα εμπεδώσουν τον ταξικό χαρακτήρα της μηχανής και θα ζητήσουν πιο »ισορροπημένους θεσμούς» αλλά όταν θα κάνουν μεν το πρώτο, αλλά ως απάντηση φτιάξουν τα δικά τους εργατικά σώματα και θα στείλουν στον αγύριστο το εποικοδόμημα του πολυεθνικού κεφαλαίου μαζί με τη βάση του.
Ένα σλόγκαν των Θατσερικών το ’80 ήταν »άμα δε στα πάρουν οι τράπεζες, θα στα πάρει η κυβέρνηση». Τώρα πλέον οι κυβέρνησεις έχουν κι αυτές παραζαλιστεί από τα αντιφατικά παραγγέλματα που τους γκαρίζουν στο αυτί οι τραπεζίτες και δεν προλαβαίνουν να μας τα παίρνουν για να τα δίνουν αμέσως σ’αυτούς. Ο δε νεοφιλευθερισμός είναι σε τέτοια παράκρουση όπου άμα αρχίσουμε με ηρεμία να εξηγούμε στον κόσμο πώς πραγματικά λειτουργούν τα πράγματα δε θα του μείνει από λαϊκό έρεισμα ούτε ο …. τύπος που εύχεται »να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».
Το ότι το »κοινό συμφέρον»
δεν μπορεί ναταυτίζεται με αυτό του κεφαλαίου ήταν μια άποψη που προσπάθησε με νύχια και με δόντια να επιβάλει ο νεοφιλευθερισμός (συμπεριλαμβανομένου του σοσιαλδημοκρατικού και πράσινου και ακόμα και ‘αριστερού’ πολλές φορές νεοφιλελευθερισμού) αλλά που σήμερα εύκολα χτυπιέται. Το δύσκολο (αλλά αναγκαίο) είναι να δείξουμε ότι είναι το συμφέρον της εργατικής τάξης που ταυτίζεται με αυτό της κοινωνίας.Σε καθε περίπτωση είναι σημαντικό:
– ο ρόλος των πολυεθνικών στη νομοθεσία της ΕΕ (κι εδώ τα expert groups είναι SOS) να αναδεικνύεται στην καθημερινή προπαγάνδα για να εξηγείται πειστικά η φύση της ΕΕ.
– να δούμε πώς μπορούμε να αναδείξουμε ανάλογα παραδείγματα και για το ελληνικό κράτος (με πολιτικό και οικονομικό νόημα πέρα από το σκανδαλοθηρικό στυλ)
έπος. Πολύ σωστή κίνηση.
Προπ διαφωνώ. Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αναδεικνύεται ο ρόλος της ΕΕ και ο χαρακτήρας της, όχι με τσιτάτα αλλά αποδομώντας την. Τα κόμματα που την αντιμάχονται ελάχιστα το έχουν κάνει.
Μπράβο παιδιά πολύ καλή δουλειά
Υ @ 5,
«Το ότι το ”κοινό συμφέρον” δεν μπορεί να ταυτίζεται με αυτό του κεφαλαίου ήταν μια άποψη που προσπάθησε με νύχια και με δόντια να επιβάλει ο νεοφιλευθερισμός…….»
Μάλλον θέλεις να πεις : Το ότι το κοινό συμφέρον μπορεί να ταυτίζεται…….(διαγράφεται το «δεν»)
Κι εγώ «βιομηχανία» σκέτο χρησιμοποίησα στην αρχή και μετα το άλλαξα και πρόσθεσα το «είτε οποιαδήποτε άλλη μορφή κεφαλαίου». Όταν λες κεφάλαιο έχεις στο νου σου κατα βάση το βιομηχανικό – λάθος.
Φυσικά και η λύση δεν θα έρθει ζητώντας πιο «ισορροπημένους θεσμούς». Πως εξ άλλου μπορούμε να έχουμε ισορροπημένους θεσμούς σε μια ανισορροπη οικονομικά κοινωνία. Τελείως χιμαιρικό!
Λαθρά, όντως δεν έπρεπε να βάλω το »δεν». Σωστός. Θα το διαγράψω ως διόρθωση.
Ο Λένιν έλεγε ότι το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο (financial) είναι η σύμφυση τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου, οπότε μας το λύνει το πρόβλημα:
»the merging or coalescence of the banks with industry—such is the history of the rise of finance capital and such is the content of that concept.»
http://www.marxists.org/archive/lenin/works/1916/imp-hsc/ch03.htm
Κομπάσο, τον παρεξήγησες νομίζω τον Προπ. Δε νομίζω ότι διαφώνησε στην ανάγκη αποδόμησης της ΕΕ.
@ κομπάσο
Δε διαφώνησα πουθενά με αυτό που λες! (τουναντίον)
Y @ 8,
Ο.Κ, βρήκαμε λύση κοσέρ!!:) 🙂
Εξαιρετικο! Μπροβο παιδια συνεχιστε την καλη δουλεια! Πρωτη φορα ακουσα συνεντευξη με τετοιο περιεχομενο χωρις να βαρεθω. Τα ψεμματα και οι γενικοτητες συνηθως μου προκαλουν βαρεμαρα. Ησασταν απλοι και ουσιαστικοι. Ενθουσιαστικα. Προωθηστε το οσο μπορειτε. Εγω θα το κανω.
η διαφωνία μου είναι κατά πόσο έχουν τη γνώση από τους 1ετής κνίτες ως τα στελέχη της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΝΑΡ, που δίνετε εσείς σε αυτή ση συνέντευξη ή κατά πόσο αρκούνται σε τσιτάτα και λογική του τύπου, καπιταλιστική ένωση= κακή ένωση
@Compasso
«καπιταλιστική ένωση= κακή ένωση»
Μα εγώ από όσα είπανε τα παιδιά αυτό κατάλαβα… 😀
Ένας Κούρδος αγωνιστής που ήξερε ο Αντώνης στη Χίο έλεγε την επική ατάκα για όποιον ντόπιο παράγοντα δε γούσταρε »είναι κακό άντρωπο, είναι καπιταλιστή».
Δείτε εδώ μια συνέντευξη μ’ένα έξαλλο τέτοιο καπιταλιστή που έχει κατουρήσει τα βρακιά του από το γρήγορο κέρδος. Μεταφράζω ένα ενδιαφέρον σημείο:
Δημοσιογράφος: »To γεγονός ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων μεγαλώνουν σε μέγεθος και είστε ένας παίχτης – κλειδί στο εμπόριο ομολόγων πρέπει να σας βοηθάει πολύ».
Καπιταλιστή: »Ε μα, διαβάζετε στις ειδήσεις σχετικά με όλη αυτή τη φορολογική ανευθυνότητα των κυβερνήσεων. Ξέραν ότι κάποιος θα χαιρόταν με αυτή. Και μόλις συναντήσατε το άτομο που χαίρεται. Όταν η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει ένα έλλειμα 1,3 τρισ. δολάρια φαντάζεστε πόσα ομόλογα πρέπει να εκδώσουν? Αυτά τα ομόλογα είναι οι δικές μας πρώτες ύλες. Και μετά η Ευρώπη… Τι καλύτερο από την Ευρώπη για εμάς? Η διάσωση της Ελλάδας! Πρέπει να εκδώσουν ευρωπαϊκές εγγυήσεις γι’αυτή, άρα περισσότερα ομόλογα και περισσότερες πρώτες ύλες για εμάς. Εμάς δε μας ενδιάφερει αν το κόστος των ομολόγων ανεβαίνει ή πέφτει. Άμα πέφτει δε χάνουμε γιατί εμάς ενδιάφερει το να κυκλοφορούν όσο πιο πολλά ομόλογα γίνεται. Για εμάς χάος και κρίση είναι πολύ όμορφες λέξεις […] Η εταιρεία μας δεν κατέχει τίποτα οπότε δε διατρέχουμε κανένα ρίσκο. Βοηθάμε άλλους να εκτελέσουν τις πράξεις που θέλουν. Οι μεγαλύτερες τράπεζες είναι πελάτες μας. Αν θέλουν να πουλήσουν τους βοηθάμε να πουλήσουν…»
Δείτε από το 1,30 με τι χαμόγελο τα λέει όλα αυτά.
http://video.ft.com/v/1141039737001/Howard-Lutnick-full-interview
Στο παλιό καλό καιρό ο »συλλογικός καπιταλιστής» δηλ. το αστικό κράτος θα τους μάζευε κάτι τέτοιους, τώρα όμως το κράτος έχει μετατραπεί σε εκτελεστή των αντιφατικών μηνυμάτων των πολυεθνικών. Περίπτωση επιστροφής στο παλιό αστικό κράτος φυσικά δεν είναι ούτε δυνατή, ούτε ευκταία. Πίσω έχει αχλάδα την ουρά κουφάλες.
Κι ένα άρθρο από το Δρόμο ενός κάποιου Γιάννη Κιμπουρόπουλου που γενικά γράφει πολύ καλά κι εδώ εξηγεί λίγο τους δισταγμούς της Γερμανία σχετικά με την ομοσπονδιοποίηση (που πάντως προχωρά). Του ξεφεύγει δυστυχώς το νομοθετικό πακέτο της οικονομικής διακυβέρνησης που είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση κι έχει ξεφύγει από όλους οπότε ο Μπαρόζο συνεχίζει ακάθεκτος αυτό που ονόμασε »σιωπηλή επανάσταση». :-[ http://aristerovima.gr/details.php?id=2679
Κι ένα φρέσκο άρθρο για το τι γίνεται στα δικαστήρια και το κοινοβούλιο της Γερμανίας. Δισταγμών συνέχεια..
http://www.cnn.com/2011/BUSINESS/09/07/germany.eurozone.ft/
Καγκεμούσα να’σαι καλά που το προωθείς.
Μπόνους τρακ για τους διαβαστερούς. Ένα ντοκουμέντο που έστειλε τον Ιούλη η Κομισιόν στο συμβούλιο και μιλά ευθέως για την επίθεση στους μισθούς σε όλη την ΕΕ. Επειδή δε το έχω μελετήσει ακόμα αν κανείς τίποτα καλό εκεί μέσα ας σφυρίξει.
Click to access wagecomp11.pdf
@a8lios:
δε περίμενα κάτι άλλο από εσένα 🙂
@ Compasso
Δικό σας (σας σας σας) (με echo)
Reset Greece seminario ton fileleftheron sto Koinovoulio live stream tora
http://www.alde.eu/event-seminar/events-details/article/reset-greece-rebuilding-the-economy-after-the-crisis-37570/
Παιδιά της διαχείρησης: βάλτε κάτω από τα ποστ ένα τουητεροκούμπι, να μπορούμε να διαδίδουμε τα ποστ με μεγαλύτερη ευκολία 🙂
Κατά τα άλλα, εύγε προς όλους 😉
Εγώ δεν έχω ιδέα πώς μπάινει αυτό. Δε ξέρω αν εχει ο Άθλιος.
Ο Χρυσοχοϊδης μόλις είπε στο παραπάνω συνέδριο ότι το νέο μοντέλο της Ελλάδας θα είναι βασισμένο στη βιομηχανία. Να δούμε τι βιομηχανία θα φτιάξει με ξεπουλημένες όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Ο Ολι Ρεν φτιάχνει λέει ένα task force για την Ελλάδα με »κοινωνία των πολιτών» (πάμε στοίχημα ότι θα είναι τραπεζιτοβιομηχανοι?) κι έχουν κάνει και αίτηση 500 υπάλληλοι της Κομισόν. Θα κάνουν και αντένα στην Αθήνα. Δε βρίσκω τίποτα στα σάιτ της Κομισιόν.
@Krot
Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια κελαηδήστε!!!
@Υ
«Ο Ολι Ρεν φτιάχνει λέει ένα task force για την Ελλάδα με ”κοινωνία των πολιτών” (πάμε στοίχημα ότι θα είναι τραπεζιτοβιομηχανοι?) κι έχουν κάνει και αίτηση 500 υπάλληλοι της Κομισόν. Θα κάνουν και αντένα στην Αθήνα. Δε βρίσκω τίποτα στα σάιτ της Κομισιόν.»
Ρε μλκ, είπαμε να τα γράφεις κωδικοποιημένα, αλλά όχι κι έτσι.
Δε κατάλαβα Χριστό.
@Αθλιε
Κανούν ειδική ομάδα που θα δώσει »τεχνική υποστήριξη» στην ελληνική κυβέρνηση. Έχουν καθορίσει τον επικεφαλή της από τον Ιουλη.
http://www.ebrd.com/pages/news/press/2011/110720a.shtml
500 υπάλληλοι ψήθηκαν για ταξιδάκια στην Ελλάδα για να ελέγχουν αν ο Παπανδρέας και η παρέα του μας τον χωνούν αρκετά βαθιά. Τελικά θα πάρουν μόνο λίγους και αν κατάλαβα καλά θα πάρουν και εξωτερικούς (τραπεζίτες κλπ. υποθέτω). Και σ’αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρω ποιοι είναι. Εμπρός καλά μου πόδια! τα-τα-τατάααν!
@Προπ
αυτό το βίντεο εκφράζει συχνά στη συζήτηση στο Γκράνμα.
Α ξέχασα, η Μπακογιάννη διαβεβαίωσε τους ευρωπαίοι ότι αυτή θα έκανε πιο πολλές περικοπές από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και θα μας τον έχωνε γενικά καλύτερα. Για το μέλλον βλέπει συνασπισμό »όλων όσων σκέφτονται λογικά εναντίον όσως είναι προσκολλεμένοι στο παρελθόν».
Εμπρός σύντροφοι να τους κάνουμε παρελθόν.
Απίστευτη έρευνα – »The network of global corporate control»
Click to access 1107.5728v1.pdf
80% of the capital value of the 43,000 TNCs studied is controlled by 737 «entities», predominantly banks, insurance companies or large industrial groups,
We find that, despite its small size, the core holds collectively a large fraction of the total network control. In detail, nearly 4/10 of the control over the economic value of TNCs in the world is held, via a complicated web of ownership relations, by a group of 147 TNCs in the core…
Εξαιρετικη η συνεντευξη!
Flashback στο 1993: η δανέζικη αστυνομία ρίχνει αληθινά πυρά για να περάσει το Μάαστριχτ. http://en.wikipedia.org/wiki/Danish_Maastricht_Treaty_referendum,_1993
Αν ο λαός δεν συμφωνεί με τις επιλογές της αστικής τάξης…..τόσο το χειρότερο για το λαό!
To task force που λέγαμε http://www.enet.gr/?i=news.el.gallery&id=715&m=135268#gallery-item-container
Aφιέρωμα του περιοδικού του Αυστριακού Επιμελητηρίου Εργασίας στο λόμπινγκ στην ΕΕ (για γερμανομαθείς). Άρθρο μου στις σελ. 14 – 19
Click to access EU_Infobrief_Sondernummer_September_2011.pdf
Nέος οδηγός Lobby Planet μπορείτε να τον παραγγείλετε για 2 ευρώ στο yiorgos παπάκι corporateeurope τελεία οrg
http://www.corporateeurope.org/publications/putting-brussels-lobbyists-map
Μια ραδιοφωνική παρουσίαση στα γαλλικά εδώ – http://www.rfi.fr/emission/20110923-yorgos-vassalos-chercheur-organisation-corporate-europe-observatory-vient-lancer-l
τρια ενδιαφεροντα αρθρα
http://ilesxi.wordpress.com/2011/09/25/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BD/
http://www.alterthess.gr/content/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE-leo-panitch-0
http://vlepo.org/blog/kappa-gkreko/oi-pagkosmies-synepeies-tis-parakmis-ton-ipa