Αγανάκτησα μαζί σου αγανάκτησα!

30 Μάι.

Μιας και βλέπω πως μας απασχόλησε και θα μας απασχολεί αρκετά το επόμενο διάστημα το ζήτημα «του κινήματος των αγανακτησμένων», κρίνω πως χρειάζεται ένας ξεχωριστός χώρος σχολιασμού για αυτό το ζήτημα.

Επίσης, παραθέτω το απόσπασμα από την κεντρική ομιλία της σαββατιάτικης συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ που αφορούσε τους «αγανακτισμένους», καθώς και σημαντικά σχόλια του newswire των προηγούμενων ημερών.

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

(…)Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Ζούμε αυτές τις ημέρες το εξής φαινομενικά οξύμωρο και αντιφατικό. Παρακολουθούμε τις προσπάθειες όλων αυτών που απειλουν και απολύουν τον εργάτη μόλις θελήσει να οργανωθεί.

Που τον απειλούν και τον απολύουν όταν αρνείται να υπογράψει ατομική σύμβαση με μείωση μισθού. Που απαιτούν οι νέοι να αμείβονται με 30% κατω από στις συλλογικές συμβάσεις. Που κατηγορούν όποιον απεργεί και διαδηλώνει στους δρόμους και δένει καράβια ως μια βίαιη ανεύθυνη μειοψηφία. Που αποσιωπούν τους αγώνες και τους χαρακτηρίζουν αντικοινωνικές εκδηλώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον νόμο και τον αστυνόμο, να προσπαθούν να γεμίσουν τις πλατείες και τους δρόμους με διαδηλωτές .

Τους βλέπουμε να αφιερώνουν σελίδες επί σελίδων στην προετοιμασία και την προβολή αυτών των εκδηλώσεων .Παρακολουθούμε ακόμα και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων να διευκολύνον με άδειες και άλλες μορφές την συμμετοχή.  Ταυτόχρονα όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των χορτασμένων να λένε με μια φωνή ότι το δυσάρεστο και το καταστροφικό θα ήταν τα μέτρα να μην παρθούν.

Θέλει το συγκρότημα Αλαφούζου που είναι στην πρωτοπορία της κατασυκοφάντησης των αγώνων, θέλει το συγκρότημα του Μπόμπολα του Λαμπράκη του Τεγόπουλου  και όλων των άλλων μεγαλοεργολάβων της ενημέρωσης να γεμίζουν οι πλατείες με διαδηλωτές;

Ναι φίλες και φίλοι θέλουν .

Αρκεί οι χιλιάδες νέοι που γεμίζουν τις πλατείες να συμβιβάζονται στα πανεπιστήμια με τους διαλυμένους φοιτητικούς συλλόγους και να απέχουν από την οικοδόμηση ενός μαχητικού αγωνιστικού φοιτητικού κινήματος στο πλάι του εργατικού κινήματος που παλεύει το μέτωπο αγώνα σπουδαστών.

Αρκεί οι χιλιάδες που θα γεμίζουν τις πλατείες να είναι μακρια από τα συνδικάτα και εχθρικοί προς αυτά .Να είναι ανοργάνωτοι στους τόπους δουλειάς απέναντι στους καπιταλιστές και τα αστικό κράτος. Να είναι μονάδες ξεκομμένες εκεί που κρίνεται τι μισθός θα δίνεται, πόσες και ποιες ώρες θα δουλεύει και αν θα δουλεύει κάποιος και σε ποιες συνθήκες θα δουλεύει.

Αρκεί αυτοί που διαδηλώνουν την μια μέρα στην πλατεία την άλλη ημέρα να αδιαφορούν για την απεργία που γίνεται στον κλάδο τους η σε κάποιους κλάδους για να υπογράφει ΣΣΕ και να δοθούν αυξήσεις, ενάντια στις απολύσεις, στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Αρκεί να γυρίζουν την πλάτη στο συλλαλητήριο που γίνεται για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό για να μην ανήκουν οι δρόμοι και οι παραλίες στους μεγαλοεργολάβους.

Αρκεί αυτοί που διαδηλώνουν στους δρόμους να μην έχουν πρόταση προοπτικής και εξουσίας αλλά να είναι απλά ένα κίνημα έκφρασης της δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας

Κατανοούμε την πλειοψηφία (και λέμε την πλειοψηφία γιατί δεν ήταν όλοι αυθόρμητοι και ακαθοδήγητοι) όσων διαδήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες και θα διαδηλώσουν και τις επόμενες σε διάφορες πόλεις της χώρας και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες

Καλούμε όλους αυτούς που θέλουν  να καταγγείλουν και να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική –που θέλουν να εκφράσουν και να εκδηλώσουν τον θυμό και την αγανάχτηση τους να το κάνουν έξω και πέρα από τα καλούπια της δήθεν ακομμάτιστης και ακηδεμόνευτης διαδήλωσης.

Έξω από τα καλούπια της ανώδυνης και αδιέξοδης εκτόνωσης που έχει την στήριξη και την προβολή των βαρόνων των μέσων μαζικής αποχαύνωσης και ποδηγέτησης. Η πείρα και του ελληνικού και του διεθνούς κινήματος λέει ότι η αστική τάξη χειροκροτά και στηρίζει κάθε λαϊκή διαδήλωση που κρατά ξένη από την δική της σημαία.

Είναι θετικό το ότι βγαίνουν στους δρόμους ,(πολλοί από αυτούς για πρώτη  φορά). Τους καλούμε να κάνουν ακόμα ποίο αποφασιστικό  ποιο μεγάλο και ουσιαστικό το βήμα τους.

Τους απλώνουμε το χέρι και τους καλούμε να δώσουν μαζί με το μέτωπο αγώνα σπουδαστών τον αγώνα για ζωντανούς αγωνιστικούς φοιτητικούς συλλόγους στο πλευρό του εργατικού κινήματος.

Τους καλούμε μαζί με το ΠΑΜΕ να δυναμώσουν τα συνδικάτα να τα κάνουν κάστρα αντίστασης σε κάθε τόπο δουλειάς απέναντι στους εργοδότες .

Να αλλάξουν μαζί με το ΠΑΜΕ τους συσχετισμούς σε βάρος της εργατικής αριστοκρατίας και των συμβιβασμένων στα συνδικάτα .

Μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ και την ΠΑΣΥ να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα κινήματα των ΕΒΕ και των αγροτών.

Τότε θα διαπιστώσουν ότι και ποιο πολλοί να είναι στους δρόμους το Αλαφουζέικο και τα άλλα κέντρα προπαγάνδας του συστήματος θα τους αγνοούν  θα τους συκοφαντούν . (…)

Σχόλια (Συγγνώμη για όσα αφήνω απ’ εξω):

Kraftwerks

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ

Φαίνεται ότι ο Έλληνας πρέπει να ξαναπεράσει απο όλο αυτό, πρέπει να ανακαλύψει ξανά την συλλογικότητα, να καταλάβει τι σημαίνει κινητοποιοούμε, να καταλάβει στην συνέχεια τι σημαίνει ανάγκη για οργανωμένη πάλη, να καταλάβει τι σημαίνει κόμμα και γιατί υπάρχει ανάγκη να οργάνωσεις σε ομάδες ανθρώπων που συμφωνούν πολιτικά.

Να καταλάβει ότι η αμεσοδημοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο θεωρητικό σχήμα είναι “καταδικασμένο” να οδηγηθεί σε μια συγκρότηση που θα έχει συγκεκριμένες πολιτικές και ιδεολογικές προτάσεις και αναλύσεις, φαίνεται ότι ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να θρηνήσει (δανείζομαι την λέξη “θρήνο” απο τον “μισθωτό”) για την χαμένη του ελπιδα να ζήσει ευτυχισμένος και να προκόψει χωρίς να συγκρουστεί, χωρίς να θυσιάσει, χωρίς να παλέψει,φαίνεται ότι θα πρέπει να ζήσει την απογοήτευση που θα έρθει όταν το κενό της συναντίληψης όλων αυτών των ανθρώπων που μαζεύονται στο Σύνταγμα θα φανεί καθαρά, όταν θα ανακαλύψει ότι η αντιπροσωπευτικότητα δεν είναι ιδεολογική τακτική αλλά ανάγκη.

Όταν θα κουραστεί απο τις συνεχής συνελεύσης εκατοντάδων ανθρώπων θα αρχίσει να αναζητά ο ίδιος την αντιπροσώπευση, όταν οι αποφάσεις των συνελεύσεων για καθαρά πρακτικά θέματα θα γίνονται κουρελόχαρτα απο ομάδες ανρθώπων που δεν συμμετέχουν σε αυτές.

Όταν θα καταλάβει κουρασμένος ότι η οργή δεν αρκεί αν δεν έχει να πρότασει για διέξοδο.

Όταν θα ανακαλύψει ότι τα κόμματα δεν είναι τίποτε άλλο απο την έξέλιξη της οργανωμένης δράσης και της πολιτικής συμφωνίας ομάδων ανθρώπων.

Ίσως πρέπει αυτός ο κόσμος να ανακαλύψει ξανά την Αμερική…
Ίσως τέλος θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά για να φωνάζουμε με λιγότερη κομπορρημοσύνη
“εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ δεν είναι Ιρλανδία την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία

A8lios (για 28/5)

@Kraft (μάλλον πιο πολύ με αφορμή)
Δε ξέρω κράφτ σε ποιους αναφέρεσαι.
Πέρασα σήμερα με τη Μαριορί από σύνταγμα, το μεσημέρι γύρω στις 2, κατά τις 6 και μετά ήμασταν εκεί από 7 μέχρι 7.30.
Μιλάμε σήμερα για ένα πλήθος κόσμου λιγότερο από υποτριπλάσιο της πρωινής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ.
Για ποιούς μιλάμε λοιπόν; Πόση σημασία έχουν όλα αυτά;

Ο “κόσμος του Συντάγματος” φανερά έχει αρχίσει να χωρίζεται στα 2, εγώ αυτό είδα σήμερα.
Πάνω στο δρόμο, μπροστά στη Βουλή, πρώτη φορά σήμερα πουλιόντουσαν από δύο μεριές ελληνικές σημαίες, ακόμη και ΚΑΣΚΟΛ της Εθνικής Ελλάδας. Ανέμιζαν λίγες δεκάδες ελληνικές σημαίες, οι περισσότερες πλαστικές. Φωναζόταν και το σύνθημα “ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ” (σκέτο). Γενικώς υπήρχε περισσότερο γαλανόλευκο χρώμα από κάθε άλλη μέρα. Στην γωνία πάνω στο δρόμο, προς τη μεριά της Μ.Βρετανίας, υπάρχει πλέον εκτός από το τσαντίρι των 300ellines.com και άλλο ένα, επίσης από κάποια ομάδα που ζητάει δημοψήφισμα.

Κάτω στη πλατεία, όπου βρισκόταν σαφώς λιγότερος κόσμος, έχουν στηθεί περίπου 10-12 σκηνές στα γρασίδια, γίνονται κουβέντες κτλ. Υπάρχουν πάγκοι που μαζεύονται ονόματα και τηλέφωνα για “ομάδες εργασίας”, πάγκοι όπου το μεσημέρι είχανε τάπερ με φαγιά, τραπεζάκι της ΕΛΕ. Πετύχαμε στις 6 μια “συνέλευση” 25 ατόμων που πρέπει να ήταν η ομάδα καλλιτεχνικού προγράμματος ή κάτι τέτοιο. Οι κινήσεις εδώ δε φαίνονται και φοβερά αυθόρμητες. Αντίθετα, νιώθεις πως ξέρουν τί κάνουν, πώς το κάνουν, πως το χουν ξανακάνει. Εδώ το όλο κλίμα θυμίζει καθαρά αριστεριστιλίκι και ΜΚΟ. Σχεδόν σαν φεστιβάλ τη βλέπουν τη φάση, ευκαιρία για “δράσεις”.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, στον κόσμο τους.

Είναι και σημασιολογικό πως οι μεν βίσκονται υψομετρικά πάνω και οι δε κάτω; Υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να ξαναυξηθεί από βδομάδα; Θα είναι την επόμενη Πέμπτη, μέρα απεργίας σε όλες τις ΔΕΚΟ, ακόμη εκεί, και ποιοί; Την επόμενη Παρασκευή, αν κάνει απογευματινή πορεία το ΠΑΜΕ;

Η ζωή θα δείξει.
Πάντως βουρνού, χαλάρωσε λίγο ρε φίλε. Τί το φοβερό είδες σε αυτή την απόφαση δε μπορώ να καταλάβω. Έλεος.
Επίσης, άκου λίγο τί λες.
Μιλάς για 3000 στη συνέλευση (άσε που δεν παίζει, αλλά έστω). Και χτυπιέσαι για το τί παρέμβαση θα γίνει στη μία-δύο ώρες που θα ακούνε (αν υποθέσουμε ότι ακούνε) ΑΥΤΟΙ, στο πόσο καθοριστική είναι η παρέμβαση ΑΥΤΗ για το μέλλον ενός κινήματος. 3000 ρε φίλε. Σε όλη τη γαμημένη την Αττική. Στη καλύτερη. Χωρίς να ξέρουμε καν ΤΙ είναι αυτοί. Δεν έχω σκοπό να απαξιώσω τίποτα, αλλά να καταλαβαίνουμε λίγο και τα μεγέθη και το τί σημασία έχουν.
Να κρίνουμε αντικειμενικά.

Τη πρώτη μέρα, στο αποκορύφωμά τους, με όλη την προβολή, είχανε λιγότερο κόσμο από τις μεγάλες αντικυβερνητικές-αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις που έχει κάνει το ΠΑΜΕ μόνο 5/5/2010 και 15/12/2011, πόσο μάλλον αν προσθέσουμε και πρωτοβάθμια-ΓΣΕΕ που ήταν άλλοι τόσοι.
Τη δεύτερη είχαν όσο είχαμε στις χειρότερες συγκεντρώσεις μας.
Χτες και σήμερα λιγότερους ακόμη και από αυτές.

Ναι, να παλέψουμε να κερδίσουμε όσους μπορούμε, ο καθένας με τον τρόπο που κρίνει σωστότερο, αλλά να ξέρουμε για ποιά χώρα, με ποιό κίνημα και με ποιά μεγέθη μιλάμε.

Επίσης πρώτη φορά, πάνω στο δρόμο, υπήρχε πανό από τους “Ελληνες YOUTUBERS”. Είναι αυτοί που, μαζί με την “Πανελλήνια Κληρικολαϊκή Επιτροπή Αγώνος” έχουν διοργανώσει θρησκο-συλλαλητήρια στο πεδίο του άρεως ενάντια στη “κάρτα του πολίτη” κ.ά.

Επίσης, επειδή φάνηκε περίεργο και στη Μαριορί που τους ξέρει, ποσο μάλλον σε άλλους, ιδού η επίσημη στάση της Χ.Α.

Kokkinos Dromos

Δεν νομίζω κανένας λογικός άνθρωπος-πόσο μάλλον κομμουνιστής- να περίμενε τίποτα περισσότερο από τις προχτεσινές συγκεντρώσεις. θα συμφωνήσω και εγώ με τον κραφτ. Νομίζω το απότομο πισωγύρισμα του κινήματος πριν 20 χρόνια, οδήγησε την πλειοψηφία των εργαζόμενων και πολύ περισσότερο τη νεολαία να αγνοεί όλη την προηγούμενη πείρα των ταξικών αγώνων του 20ού αιώνα. Δημιουργήθηκε δηλαδή ένα χάσμα ανάμεσα στο χτες και το σήμερα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταλαμπαδευτεί η γνώση της οργάνωσης των αγώνων. Το τραγικό είναι ότι αυτοί που συμμετέχουν ή στηρίζουν τις συγκεντρώσεις αυτές, τις θεωρούν ως κάτι νέο, ως κάτι πρωτοποριακό. Κούνια που τους κούναγε.

Το θετικό της όλης ιστορίας είναι ότι από σήμερα κιόλας καταρρίπτεται ένας επικίνδυνος μύθος, ο μύθος του “ακαθοδήγητου”, του “ακομμάτισμου”, και λοιπών α-ιστων. Καταρρίπτεται, όχι φυσικά για μας (τους κομμουνιστές) αλλά για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και κυρίως σε μεγάλο κομμάτι της νεολαίας που τους είχαν καλλιεργηθεί αυτές οι αυταπάτες (και ή κυρίως λόγω του “χάσματος” που περιγράφω απο πάνω).

Περνάμε λοιπόν σε μια νέα περίοδο που η ανάγκη της οργάνωσης και του πολιτικοποιημένου αγώνα αρχίζει στο κεφάλι του λαού να βγάζει νόημα. Τα σύννεφα καθαρίζουν και ο ουρανός πια φαίνεται περισσότερο καθάριος.

Βέβαια έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για τα επιθυμητά αποτελέσματα στις συνειδήσεις των μαζών.

υγ: πολύ μαζική και σήμερα η συγκέντρωση και πορεία παμε, μασ, κλπ. Πολύ παλμό και με λίγο περισσότερο κόσμο από την απεργία της 11 Μάη. Είμαι αισιόδοξος.

A8lios

“Το θετικό της όλης ιστορίας είναι ότι από σήμερα κιόλας καταρρίπτεται ένας επικίνδυνος μύθος, ο μύθος του “ακαθοδήγητου”, του “ακομμάτισμου”, και λοιπών α-ιστων. Καταρρίπτεται, όχι φυσικά για μας (τους κομμουνιστές) αλλά για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και κυρίως σε μεγάλο κομμάτι της νεολαίας που τους είχαν καλλιεργηθεί αυτές οι αυταπάτες (και ή κυρίως λόγω του “χάσματος” που περιγράφω απο πάνω). ”

Μη βιάζεσαι.
Τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα με τους “αγανακτισμένους”, τουλάχιστον στην Αθήνα. Αν έδωσα τέτοια εντύπωση, λάθος μου. Τάσεις ήθελα να μεταφέρω, όπως τις έχω αντιληφθεί…

Gortynios

Πήγα και εγώ σήμερα για πρώτη φορά στο Σύνταγμα και τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφει ο Άθλιος. Πάνω τα φασιστοειδή και οι λοιπές “πατριωτικές δυνάμεις”. Κάτω οι αριστεροί και λοιπές “δημοκρατικές δυνάμεις”. Ο κόσμος πάντως δεν είναι και τόσο πολύς όσο λέγεται στα μίντια.

Γενικά η κατάσταση που επικρατούσε στην πλατεία ήταν κάτι σαν φεστιβάλ χωρίς μουσική: Παίζει να είχε πάνω από δέκα πάγκους με σουβλάκια, χοτ-ντοκ και καλαμπόκια.

Τα συνθήματα τραγικά: “Ελλάς ολε- ολέ” α λα Euro 2004, “Και Α και Ου – Γαμώ το ΔΝΤ” (στο ρυθμό του γνωστού συνθήματος της ΔΑΠ”, “Άντε γαμήσου Πάγκαλε” και “Κλέφτες – Κλέφτες”. Το τελευταίο συνοδευόταν και με ομαδικό μούτζωμα του “Ναού της Δημοκρατίας”. Όλα αυτά υπό τον ήχο κατσορολικών και ταμπούρλων. Έκατσα πολύ λίγο στη συνέλευση (άκουσα μόνο δυο – τρεις τοποθετήσεις) , ένας από τους ομιλητές έθεσε το ζήτημα της έντονης παρουσία φασιστών και δυστυχώς αποδοκιμάστηκε από μεγάλη μερίδα των συγκεντρωμένων.

Συνοψίζοντας: Φρίκη. Πέραν του γεγονότος ότι τα περιθώρια παρέμβασης είναι μηδαμινά, δεν νομίζω καν ότι αξίζει τον κόπο (μακάρι -και το εννοώ- να είμαι απλά είμαι προκατειλημμένος και σύντομα να διαψευσθώ).

Υ.Γ: Για όσους δεν γνωρίζουν τους “Έλληνες Youtubers”, που έχουν αναρτήσει πανό ενάντια στην “Παγκόσμια Διακυβέρνηση” μπροστά από η βουλή και απ’ ό,τι κατάλαβα έδιναν τον ρυθμό των “ευφάνταστων” συνθημάτων, ιδού ένα χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς τους: http://www.youtube.com/watch?v=8VbiLlGx44g&feature=player_embedded#at=83

Mayro Probato

Θυμηθείτε την ταινία που αναφέρεται εδώ Πάντως αυτή η ιστορία με τους αγανακτισμένους, έχει ιδεολογικό ίχνος και καταγωγή. Καλό είναι να είμαστε σε επιφυλακή, για παρέμβαση – ήδη μαθαίνω οτι ήταν περαστικοί από κει ένα σωρό παλιοί δαπίτες. Και πού θα βρεις την ευκαιρία να ζορίσεις παλιούς δαπίτες;; (εννοώ από αυτούς που δεν ασχολήθηκαν ποτέ, αυτούς που τώρα τους χτυπάνε στις δουλειές ή στην ανεργία, σα χταπόδια…)

Mariori

Εγώ πήγα και το βράδυ στη συνέλευση για να δω τι γινεται. Είχε αρκετο κόσμο (περίπου 1000 γυρω τριγύρω) αν και νομίζω ότι είχε λιγότερο κόσμο σε σχέση με προηγούμενες μέρες και με δεδομένο ότι ήταν μη εργάσιμη μέρα. Δεν ήταν ακριβώς ανενταχτοι όλοι αυτοί γενικα (ή τουλάχιστον οι συντριπτικα περισσότεροι). Δεν το λέω προφανώς ως κακό απλώς γενικά ήταν κόσμος που αντί να πάει στο πάρκο ή στο β fest πήγε εκεί. Καλά έκανε φυσικά που αντί να βγει να τα πιει πήγε εκεί να κουβεντιάσει (όχι ότι το ένα απέκλειε το άλλο). Αλλωστε και εκεί με τόσες καντίνες κλπ μια χαρά φεστιβαλική ήταν η ατμόσφαιρα :) . Το κλίμα ήταν σα διήμερο εαακ και αναρχίας με τοποθετήσεις από το να διαλυθούν τα συνδικάτα μέχρι να καλέσουμε σε γενική απεργία. Επίσης το θέμα της σχεσης με τα μμε. Το αν αυτά αφορούν ευρύτερο κόσμο είναι ένα θέμα. Δηλ ακόμα και στη 1 που πήγα πολύς κόσμος ήταν πανω με ταμπούρλα κλπ. Είναι σαφής ο διαχωρισμός πανω και κάτω πλατείας. Αρνητική εντύπωση μου έκανε ότι ακόμα και κάτω στην πλατεία εκεί που δηλωνεις για τις διάφορες ομάδες υπήρχε εμφανώς το δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα.
Σήμερα λογικά θα έχει πολύ κόσμο λόγω του πανευρωπαικού καλέσματος. Από εκεί και πέρα θα δούμε.
Χθες είχε πολύ κόσμο η πορεία του ΠΑΜΕ. Αυτό προφανώς δεν ακούστηκε πουθενά ή όπου ακούστηκε υποβαθμίστηκε ο αριθμός σε γελοία νούμερα.
Γενικά με καλύπτει και το σημερινό άρθρο του Ρ για τα της πλατείας.

Agit-Prop (για 29/5)

Παίδες σήμερα είχε πάρα πολύ κόσμο. Και μόνο από αυτό το στοιχείο, κρίνω επιτακτική την ανάγκη να παρέμβουμε άμεσα σαν ΚΚΕ!!

166 Σχόλια προς “Αγανάκτησα μαζί σου αγανάκτησα!”

 1. a8lios 30 Μαΐου, 2011 στις 9:00 πμ #

  kraftwerk είπε
  Μαΐου 30, 2011 στο 8:42 πμ
  Χθες ήμουνα στο Σύνταγμα το απόγευμα, γινότανε χαμός, εκεί ήταν και το ΚΚΕ μ-λ το οποίο βρίσκεται καθημερινά στο χώρο και μοιράζει υλικό ενώ έχει και τραπεζάκι, προσπαθώντας να σπάσει την τρομοκρατία και τον αποκλεισμό απέναντι στις οργανωμένες δυνάμεις, συμπαρατάχθηκα και γω απέναντι σε μια επι της ουσίας πλήρως αντιδημοκρατική λογική, η πλάκα είναι ότι κατά βάση,δύσκολη δουλειά, οι αντδράσεις πολλές και περισσότερο απο άτομα του α/α, ελληνοσούπερμαν με τις σημαία δεμένη στο λαιμό σαν μπέρτα και κόσμο που έχει πατήσει την πεπονόφλουδα περί αχρωμάτιστου, ακομμάτιστου κλπ), μέσα απο τις συζητήσεις που γινόντουσαν ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου όταν γινόταν συζήτηση γύρω απο αυτά τα ζητήματα και ακούγοντας και την άλλη άποψη, μαλάκωνε και η στάση του και γινόταν πιό συζητησιμός.

  Όπως και να χει ισχύει αυτό που είπα σε ένα παραπάνω σχόλιο ότι ένας κόσμος πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον τροχό, η Αριστερά έπρεπε να είναι εκεί απο την πρώτη μέρα, το ΠΑΜΕ βρέθηκε εκεί αλλά απο τι ξέρω δεν συνέχισε μετά τις αντιδράσεις, νομίζω ότι ήταν λάθος. Επίσης κατά την γνώμη μου Προπ δεν πρέπει να παλατζάρουμε στο να παρέμβουμε ή οχι ανάλογα με το πόσο κόσμο έχει γιατί αυτό είναι πρόχειρο και ευκαιριακό.

  Όποια παρέμβαση έχεις να κάνεις πρέπει να γίνει χωρίς αυταπάτες για το τι είναι όλο αυτό, αλλά και με την γνώση ότι η παρέμβαση μας πρέπει να έιναι παντού και με κάθε τρόπο.

 2. kraftwerk 30 Μαΐου, 2011 στις 9:31 πμ #

  e nai loipon!

 3. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 30 Μαΐου, 2011 στις 9:33 πμ #

  «Η γυναίκα, είναι σαν τη μετάφραση: όταν είναι ωραία, δεν είναι πιστή, κι όταν είναι πιστή, δεν είναι ωραία!», έλεγε το παλιό αντιδραστικό ανέκδοτο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το «αγανακτισμένοι πολίτες» ούτε ωραία ούτε πιστή μετάφραση είναι. Το κράμα θυμού, οργής και αξιοπρέπειας που σηματοδοτεί στα ισπανικά το indignados, σε καμιά περίπτωση δεν αποδίδεται από το ιστορικά κακόηχο «αγανακτισμένοι πολίτες» και το αλγεινό πολιτικό φορτίο που κουβαλάει στην Ελλάδα.

  Αρκετοί λόγοι αρχικά απωθούν αγωνιστές μεγαλύτερης αλλά και μικρότερης ηλικίας. Πρώτα – πρώτα ο εναγκαλισμός και η αποθέωση από τα ΜΜΕ. Παράλληλα βέβαια με τη διαστρέβλωση και τον ευνουχισμό κάθε εξεγερσιακού περιεχομένου των κινητοποιήσεων. Έφτασαν να μας πουν από γνωστό ραδιοσταθμό, ότι οι κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα έχουν σαν περιεχόμενο τη στήριξη των μέτρων(!), ενόψει της απειλής εξόδου από το ευρώ! Λάθος πρώτο, λοιπόν, που πρέπει ν’ αποφεύγουν οι αριστεροί: να εκχωρείς την πληροφόρησή σου για τα τεκταινόμενα στον Καψή, τον Πρετεντέρη και τον Ψυχάρη. Εκεί είναι η πλατεία…

  Επιφυλακτικότητα έπειτα, καθώς οι πρώτοι που ξεκίνησαν την παρουσία στο Σύνταγμα από την Κυριακή το βράδυ είναι οι ακροδεξιάς κοπής 300 Έλληνες. Επιφυλακτικότητα ακόμη στην αποθέωση του facebook και του twitter. Το υγιές ανακλαστικό της αντίθεσης στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και την ξεπουλημένη ΓΣΣΕ, τα μέσα προσπαθούν να το στρέψουν κατά της οργανωμένης πάλης, της διαδήλωσης, της συγκροτημένης αντίστασης και του αγώνα γενικά.
  Το αρχικό μάγκωμα της Τετάρτης από κάποιες πρώτες τοποθετήσεις στη συνέλευση, γρήγορα ξεπεράστηκε. Πρώτα- πρώτα υπήρχαν χιλιάδες διαδηλωτές (περί αυτού πρόκειται και όχι περί τουΐτερς…) που δεν πήραν καν χαμπάρι ότι γίνεται συνέλευση κάτω στην πλατεία. Άλλωστε γρήγορα, όσο πέρναγαν οι ώρες, το αρχικό κλίμα ανεστράφη. Στο κάτω- κάτω στις λιτές ανακοινώσεις της συνέλευσης τα πράγματα λέγονται πιο καθαρά με τ’ όνομά τους απ’ ό, τι ενίοτε σε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ ομάδων της αριστεράς:

  «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.

  Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.

  Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!»

  Δεν πρόκειται λοιπόν για προσομοίωση σε υπολογιστή. Η εισβολή μαζών στο προσκήνιο συμπυκνώνει όλα όσα προηγήθηκαν, όλους τους αγώνες της προηγούμενης περιόδου. Υπάρχει εδώ η συνέχεια της 5ης Μάη, υπάρχει η οργή για τον διαδηλωτή που από το πανό της συνέλευσης βρέθηκε στην εντατική, για το διαδηλωτή που έχασε τη σπλήνα του από τα δολοφονικά χτυπήματα των μπάτσων και τα μέσα το κάνανε γαργάρα. Δεν προκύπτουν από παρθενογένεση τέτοιες λαϊκές κινητοποιήσεις, ούτε βέβαια από πληκτρολόγια. Όσο και να χτυπάει τα πλήκτρα του λαπ-τοπ του ο Παναγόπουλος, δε θα μπορέσει να μαζέψει το ένα εκατοστό απ’ τους διαδηλωτές του Συντάγματος. Και, με την ευκαιρία, επισφραγίστηκε πια ότι σεχταριστής είναι πλέον όποιος είναι με τη ΓΣΣΕ και όχι το αντίθετο.

  Ορισμένοι αποδίδουν το ξέσπασμα στο εθνικό φιλότιμο που μας έθιξαν οι Ισπανοί. Με τη σειρά μας κι εμείς .. «τη λέμε» στους Γάλλους. Όμως οι κινητοποιήσεις δε συμβαίνουν εν κενώ, αυτά είναι παράπλευρα ευτράπελα.

  Πριν από 30 τόσα χρόνια, ο Νοέμβρης εκείνος, ξεκίνησε με πολύ πιο άσχημες και αντιδραστικές προδιαγραφές: από μια κινητοποίηση «συντεχνιακού» χαρακτήρα φοιτητών του Πολυτεχνείου επειδή οι υπομηχανικοί του «Μικρού Πολυτεχνείου» όπως λέγονταν τότε τα μετέπειτα ΚΑΤΕΕ τους έπαιρναν κάποια επαγγελματικά δικαιώματα. Υπήρξαν όμως δυο μεγάλες προϋποθέσεις για να μετατραπεί στη μεγαλειώδη εξέγερση που ακόμη δεν έχει καταφέρει να ξεριζώσει από τη συλλογική μνήμη η αστική τάξη:
  1/ Η διάχυτη ωρίμανση πλατειά στον κόσμο του αισθήματος ότι «δεν πάει άλλο» και
  2/ Η πολιτική παρέμβαση των δυνάμεων της αριστεράς στην πολλαπλότητά της, που ακαριαία, σε χρόνο μηδέν, βρήκε τους δρόμους για κοινή δράση.

  Στο σήμερα λοιπόν: έχει πια ωριμάσει η αίσθηση πως «δεν πάει άλλο». Παράξενο δεν είναι αυτό που γίνεται, το παράδοξο είναι πώς άργησε τόσο… όλοι περίμεναν «κάποιος να σφυρίξει την έναρξη»… Κάποιοι διεκδικούν το «εναρκτήριο λάκτισμα». Κάποιοι ετοιμάζουν ήδη τις γραφίδες και τους κονδυλοφόρους τους για να αναλύσουν εκ των υστέρων κοινωνιολογικά το φαινόμενο.
  Κομβικό όμως ζητούμενο είναι η προοπτική μετά την Κυριακή. Και εδώ δεν πρέπει αθέλητα, ο ελιτισμός των αφ’ υψηλού αρνητών από αριστερά να συναντήσει τις ανομολόγητες προσδοκίες της κυβέρνησης και των ΜΜΕ…

  Νίκος Ξηρουδάκης

 4. kraftwerk 30 Μαΐου, 2011 στις 10:24 πμ #

  υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση απο το Βήμα

  «ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΦΥΛΛΑΔΙΑ
  Μπλόκο σε μέλη του ΚΚΕ-ΜΛ

  Για άλλη μία φορά οι «Αγανακτισμένοι» έδειξαν σαφώς πως δεν επιθυμούν να «καπελωθούν» από κανένα κόμμα και κανέναν πολιτικό ή συνδικαλιστικό φορέα. Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα μέλη κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (του ΚΚΕ-μλ) επιχείρησαν να στήσουν πάγκο πάνω στην πλατεία και να μοιράσουν φυλλάδια, για να αντιμετωπίσουν τη μαζική κατακραυγή των συγκεντρωμένων, που δεν τους άφησαν τελικά να προσθέσουν την κομματική τους ταυτότητα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας.

  Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα πολλά πολύχρωμα πλακάτ που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε κολόνες και άλλα σημεία της πλατείας με το σύνθημα «Δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα». Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό.

  Την περασμένη Πέμπτη το πλήθος των αγανακτισμένων πολιτών είχε διώξει κακήν κακώς από τη συγκέντρωση έναν διαδηλωτή, ο οποίος προσπάθησε να μπει στον κύριο όγκο της διαδήλωσης κρατώντας μία κομματική σημαία, ενώ στη Θεσσαλονίκη στην πρεμιέρα των κινητοποιήσεων είχε αποτραπεί η είσοδος μελών του ΠΑΜΕ στον κεντρικό χώρο της εκδήλωσης.

  Χθες, που είχε κηρυχθεί στο Facebook ως ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι που παρέμεναν μέχρι πολύ αργά τη νύχτα μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου επέμεναν να διακηρύττουν σε όλους τους τόνους πως είναι ακομμάτιστοι και χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις.

  Γιάννης Φώσκολος»

 5. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 30 Μαΐου, 2011 στις 11:32 πμ #

  Αν και συμφωνώ απόλυτα με τις εκτιμήσεις του Νικου. Να προσθέσω ότι εχτες στην συνέλευση αποφασίστηκε να καλεστούν οι εργαζόμενοι του Τ.Τ οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΓΩΝΕς να έρθουν στην πλατεία και να ενωθούν με τους διαδηλωτές.

  Εχτες όσο άντεξα και παρακολούθησα ήταν η πιο πολιτική συνέλευση αφού η μεγάλη πλειοψηφία κατανοεί πια ότι δεν αρκεί το ουστ και τα μπινελικια στους πολιτικούς αλλά διατύπωση πολιτικών αιτημάτων. Κάποια καταληχτηκαν εκείνη την στιγμή δεν ξέρω αν ανακοίνωσαν ΑΚΟΜΑ κάτι.

  Τώρα για το λεγόμενο ακομμάτιστο και αυτό έχει υποβαθμιστεί καμιά σχέση με τις πρώτες μέρες που δεν θελαν πανο κλπ. εχτες πλήθος πανό από κινηματικές συλλογικότητες ήταν εκεί. Κάποιοι που το αυτοπροσδιοριζοταν σαν «περιφρούρηση» ήρθαν στο σημείο που ήταν το πανό της επιτροπής ‘ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ και ζήτησαν να το κατεβάσουμε. Υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο που τους έκραξε τα μάζεψαν και φυγανε. Κάποιοι πηγαν να πουν ότι εδώ ατομικά ήρθαμε κλπ έγινα μεγάλη συζήτηση το κατάλαβαν και το κοψανε. Στην συνέχεια την πεσαν κάτι σκατοφατσες και λεγαν για τις προκηρύξεις που μοιράζαμε. Εκεί έπεσαν κατι ψιλοσπρωξιες ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΟΜΩς και πήραν πόδι στα γρήγορα.

  Συμπέρασμα αν και είμαι ακόμα επιφυλακτικός . Δημιουργείτε μια δυναμική που θα δημιουργήσει εξελίξεις. Σε αυτή την δυναμική και τις εξελίξεις η αριστερά ρέπει να παίξει πρωτεύοντα ρολό σεβόμενη φυσικά τις ιδιομορφίας του κινήματος. Είναι μεγάλη ευκαιρία για το εργατικό κίνημα να οσμωθεί με την λαϊκη οργή να πάρει και να δώσει.

 6. Αναυδος 30 Μαΐου, 2011 στις 12:14 μμ #

  Μίχο

  Αυτό που με παραξενεύει σε αυτά που γράφεις είναι ότι αντιδιαστέλλεις το εργατικό κίνημα (και την οργή του) με τη λαϊκή οργή που εκφράζεται στο Σύνταγμα. Αν κατάλαβα καλά από την τελευταία σου φράση αυτοί που βρίσκονται στο Συνταγμα δεν είναι (κυρίως) εργαζόμενοι αλλά κάτι άλλο και καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν κάτι που αυτοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν (απεργία) ?

  Ποιες είναι οι ιδιομορφίες αυτού του κινήματος ?
  Σε ποιά αριστερά αναφέρεσαι ?
  Αυτή η αριστερά δεν θα ηγηθεί αλλά απλώς θα παίξει έναν ρόλο (έστω και πρωτεύοντα) ?
  Πως συμβιβάζεται ο σεβασμός που θέλεις να δείξει η αριστερά όταν εσείς δεν σέβεστε την αυτοπροσδιοριζόμενη περιφρούρηση ?

 7. βουρνούκιος 30 Μαΐου, 2011 στις 12:14 μμ #

  άθλιε, εκτιμώ πως το ΚΚΕ έχε ικάνει ακομα ένα μεγάλο λάθος με το να σνομπάρει ελιτίστικα αυτό το κίνημα που αναπτύσσεται. Εχτές στο Συνταγμα είχε πάνω από 60.000 κόσμο, ενώ συνολικά μπορεί να πέρασαν και 80.000 σύμφωνα με πολλούς που ρώτησα. Λαοθάλασσα ήταν.

  Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεμβαίνουν σεβόμενοι την επιθυμία των περισσότερων για ΜΗ άνοιγμα κομματικών πανώ και τραπεζιών. Παρεμβαίνουμε ως συνδικαλιστές, ως αγωνιστές του φοιτητικού κινήματος, ως αγωνιστές των κινημάτων πόλης. Μοιράζουμε προκυρήξεις κομματικές χωρίς πρόβλημα.

  Η λαϊκή Συνέλευση εχτές ειδικά είχε χιλιάδες κόσμου. Η μικροφωνική που έχει στηθεί επιτρέπει σε 2-3.000 να ακούν και να συμμετέχουν.

  2. Παρεμβαίνουμε ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ τις δομές που ανατπύσσονται. Για παράδειγμα, οι συνδικαλιστές των πρωτοβάθμιων μιλούν στη Λαϊκή Συνέλευση, συμμετέχοντας ταυτόχρονα και σε μια φυσιολογική αντιπαράθεση με άλλα πολιτικά ρεύματα.

  3. Επίσης το κίνημα αυτό πολιτικοποιείται -με την συμβολή μας- καθημερινά. Τα περί «αλαφουζεϊκου» σαν αφυψηλού κριτική, δεν πολυισχύουν. Στο κάτω-κάτων οι αστοί κάνουν την δουλειά τους, και οι κομμουνιστές τη δική τους. Για αυτό και συμμετέχουμε ενεργά στα του Συντάγματος. Η αποχή κα ιτο σνομπάρισμα ποτέ δεν βοήθησαν.

 8. βουρνούκιος 30 Μαΐου, 2011 στις 12:16 μμ #

  Επίσης να ενημερώσω πως σε μια μαζική δημόσια συζήτηση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ για την δημιουργία πλατιάς επιτροπής αγώνα για την ανατροπή του μνημονίου και της πολιτικής του, μπήκαν μεσα επιτροπές των διοδίων, επιτροπές αγώνα σωματείων και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

 9. Y 30 Μαΐου, 2011 στις 12:17 μμ #

  »το ΠΑΜΕ βρέθηκε εκεί αλλά απο τι ξέρω δεν συνέχισε μετά τις αντιδράσεις, νομίζω ότι ήταν λάθος.»

  Mη μασάμε σύντροφοι. Οι Κομμουνιστές δε σταματάνε μπροστα σε.. ‘αντιδράσεις’.

  Ψυχραιμία και δουλειά.

 10. βουρνούκιος 30 Μαΐου, 2011 στις 12:21 μμ #

  Να σημειώσω επίσης, πως η ικανότητα της Αριστεράς να ηγείται, και ο ρόλος της πρωτοπορίας, ΔΕΝ είναι κεκτημένο, είναι ζητούμενο και αποδυκνύεται στην πράξη. Συνεπώς η Αριστερά πρέπει ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ πως είναι ικανή να ηγηθεί, να εμπνεύσει και να στρατεύσει.

 11. Prop- Agit 30 Μαΐου, 2011 στις 12:30 μμ #

  Εμένα η εικόνα μου απο χτες ήταν η εξής.
  Στο πάνω μέρος του δρόμου έξω απο τη Βουλή κόσμος πολύς με μούτζες και τον τόνο να δίνουν ΟΝΝΕΔίτες ή χρυσά αυγά με σημαίες σα σούπερμαν που λέει κι ο Κραφτ. Μούτζες και συνθήματα του τύπου α και ου γαμώ το ΔουΝουΤου. Εκεί κιόλας είναι οι πιο απολιτικ οι οποίοι κράζουν «τα κόμματα».

  Στο κάτω μέρος της πλατείας η συνέλευση, όντως έβαζε πολιτικά ζητήματα αλλά κάθε άλλο παρά «ακηδεμόνευτη» μου φάνηκε. Για όσους έχουν εκπαιδευμένο αυτί και μάτι έβλεπες καθαρά τα εξής.
  Το λόγο έπαιρναν ΚΥΡΙΩΣ (το τονίζω το κυρίως για να μη με λέτε απόλυτο) μέλη της Ανταρσύας, της Νεολαίας ΣΥΝ και των αναρχικών.
  Είδα πχ την Τσίχλη της ΑΡΑΣ, άκουσα ΣΕΚίτη να λέει τα αντικαπιταλιστικά του και να καλεί στο gay parade στο καπάκι, άκουσα ανάρχα να λέει στην ομόνοια είναι οι χρυσαυγίτες πάμε να τους τσακίσουμε, άκουσα γυναίκα ντεμεκ αγανακτισμένη να λέει ότι κύριο αίτημα πρέπει να είναι η άρση της βουλευτικής ασυλίας όλων των βουλευτών δεξιών και αριστερών και να γυρίσουν πίσω τους μισθούς τους όσοι τα φάγανε απο πασοκ-νδ και κκε και έφαγε και κάποια γιούχα.
  Αλλά μακράν τον τόνο τον έδινε καθαρά το εξωκοινοβούλιο.

  Το προβληματικό για μένα είναι ότι το κοινό κατα κύριο λόγο ήταν μέλη του εξωκοινοβουλίου, όπως και ο Μίχος πχ αλλά είχε και σκόρπιο κόσμο. Εμένα αυτό μου έκανε λίγο σε ομφαλοσκόπηση. Τα λέμε στα συντρόφια μας που μας ακούν και μας χειροκροτούν κατά κύριο λόγο.
  Απο την άλλη έπαιζε και σκόρπιος κόσμος όμως που γούσταρε, κι ερχόταν πρώτη φορά σε επαφή με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, και αυτό είναι η αλήθεια το ζήλεψα. Είναι πολύ τουριστικός χώρος προπαγάνδας.

  Βέβαια χαϊδεύοντας την αντίληψη του κοινού για απολιτικ μαλακίες ΟΥΤΕ ένας παλίκαρος του Εξωκοινοβουλίου, μα ΟΥΤΕ ένας το 2ωρο που ήμουν εκεί δεν είπε είμαι στέλεχος του τάδε ή του δείνα χώρου, κόμματος, κίνησης.. Η πλήρης υποταγή στο αυθόρμητο.
  Έφερνα στο μυαλό μου τις 10 μέρες που συγκλόνησαν τον κόσμο και την γνήσια αντιπαράθεση γραμμών που υπήρχε εκεί και συφιλιαζόμουν.

  Απο την άλλη πέραν του ότι μια συνέλευση που παρακολουθουν περι το διχίλιαρο ανθρώπων, δεν εκπροσωπεί το σύνολο των δεκάδων χιλιάδων. Όμως κάνει αρκετά αισθητή την παρουσία της.

  Τέθηκε απο μερικούς το ζήτημα αποκέντρωσης των ΓΣ σε γειτονιές, όμως είμαι σίγουρος που παρόλο που επικροτήθηκε στις γειτονιές θα είναι πάλι οι γνωστοί και γραφικοί που όλοι αγαπήσαμε..

  Είδα κι αυτό που λέει ο Κραφτ πάντως. Ανθρώπους που σου λέγανε στην αρχή το απολιτίκ και μετά με κουβεντούλα τους το έσπαγες με 2 βασικά πρόχειρα επιχειρήματα.
  1) Δε μπορείς ρε κοπέλα μου/ φίλε μου να μου λες εμένα που κινητοποιούμαι εδώ και 20 χρόνια για αυτά και στα λέω να μου το λες αυτό ξαφνικά εσύ.. Εκεί πέφτει μεγάλο μόκο.
  2) Αφού έχει πέσει το μόκο τους λες ότι το οργανωμένο λαϊκό κίνημα δεν έχει τίποτα να χωρίσει με αυτές τις κινητοποιήσεις και μην παίζουν το παιχνίδι των καναλιών.

  Άλλοι απο την άλλη λέγαν παιδιά που είναι το κόμμα. Θέλουμε να είστε εδώ να μιλάτε. Κι εκεί σε αμηχανία ερχόμουν εγώ.

  Περίσκεψη και περισυλλογή και μετά βουρ στη δράση λέω εγώ. Έχουμε καλούς αγκιτάτορες, πρέπει να τους βγάλουμε έξω.

  Υ.Γ. Κραφτ όχι δεν είναι μόνο το ποσοτικό που πρέπει να μας κάνει να κοινητοποιηθούμε. Επίσης δε χρειάζονται σημαίες και πανό. Απλά προκηρύξεις και προπαγανδιστικό υλικό, παρέμβαση σε φάση 1999 και πόλεμος στη Γιούγκα, οτσαλάν κλπ.

  Φιλάκιααα!

 12. mariori 30 Μαΐου, 2011 στις 12:32 μμ #

  Βουρνούκιε που το είδες ότι το κκε αντιμετωπίζει ελιτίστικα το συγκεκριμένο κίνημα? Το να θέτεις ερωτήματα δεν είναι ελιτισμός, προβληματισμός είναι. Το να λες ότι πρέπει να αποκτήσει κάποια χαρακτηριστικά είναι λάθος? Δηλ πήγε την τετάρτη το παμε γιατί το αντιμετώπισε ελιτίστικα?
  Το γεγονός ότι ο αλαφούζος έδωσε χθες παραπάνω διαδηλωτές από αυτούς που μαζεύτηκαν πώς να το χαρακτηρίσεις? Εδωσε 100000.Πρώτη φορά στα χρονικά συμβαίνει αυτό.
  Το ότι ο μπάμπης παπαδημητρίου βγήκε και είπε πόσο ελπιδοφόρο είναι αυτό γιατί πριν οι πλατείες γέμιζαν για το κακό μας από αυτούς που διεκδικούσαν να μην το σχολιάσεις.
  Και αυτό που πολύ σωστά βάζει η ομιλία είναι πόσο θα αλλάξει αυτή η αντιμετώπιση αν ριζοσπαστικοποιηθεί.
  Λαοθάλασσα ήταν αλλα μην πέφτουμε στην παγίδα ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και δεν εννοώ παλιά, εννοώ πολύ πρόσφατα.
  Από εκεί και πέρα πρέπει να ξαναγίνει παρέμβαση με όποιο τρόπο κριθεί απαραίτητο.
  Και επιμένω υπάρχουν δύο πλατείες συντάγματος. Η μειοψηφική (ακόμα τουλάχιστον) της συνέλευσης και η πλειοψηφική χαβαλεδιάρικη, αγανακτισμένη κλπ που δε δείχνει και μεγάλη πρόθεση να ζυμωθεί.

 13. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 30 Μαΐου, 2011 στις 12:33 μμ #

  ο αυτοπροσδιοριζομενοι δεν το ειπα τυχαια. Δεν ηταν περιφρουρηση αυτοι που μας την επεσαν. Ρωτησαμε την συντονιστικη επιτροπη που συμετεχουν και συνδικαλιστες του συντονισμου και τους αγνοουσαν. Εν παση περιπτωση αναυδε, το εργατικο κινημα ειπα οτι πρπει να συναντηθει με τους διαδηλωτες της πλατειας οι οποιοι δεν ειναι κατι αλλο απο αυτο, εργαζομενοι και ανεργοι ειναι. Εκληση εκαναν ναι να προκυρηχτουν απεργιες καταληψεις κλπ που ειναι το κακοο ?το υπο ποια ιδιοτητα το εκαναν? τελος μιλαω για το συνολο της αριστεράς συμπεριλαμβανομενου και του ΚΚΕ. Στα αλλα που βαζεις απαντα ο βουρνουκιος που με καλυπτει.

 14. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 30 Μαΐου, 2011 στις 12:36 μμ #

  και γιατι ειναι προβληματικο να παρεμβαινει το εξωκοινοβουλιο προπ?

 15. Prop- Agit 30 Μαΐου, 2011 στις 1:02 μμ #

  Δεν λέω ότι είναι προβληματικό Κώστα. Για την ομφαλοσκόπηση του εξωκοινοβουλογιάννης κερνάει εξωκοινοβουλογιάννης πίνει λέω.
  Κάποιοι (όχι όλοι) εκεί φαντασιώνονταν «το δικό τους κοντινό Μάη του 68» χωρίς κιόλας να λένε ποιοί είναι και τι εκπροσωπούν, αυτό κριτικάρω.

 16. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 30 Μαΐου, 2011 στις 1:06 μμ #

  Εγώ, πάντως,prop αναλογίζομαι το λάθος που έγινε σε όλες τις επαναστάσεις της ιστορίας. Όταν οι συνειδητοί επαναστάτες δέχονταν στο πλευρό τους, στο οδόφραγμα ή στο βουνό, όλους εκείνους που μέχρι πριν λίγο δεν χαμπάριαζαν από κοινωνικές αντιθέσεις, παρέμεναν υποταγμένοι και ξαφνικά ξεσηκώνονταν. Μα, είναι πράγματα αυτά; Κι ο εκ γενετής συνειδητός και ο πρόσφατα εξεγερμένος στο ίδιο μετερίζι;

 17. Prop- Agit 30 Μαΐου, 2011 στις 1:07 μμ #

  Το ίδιο λέμε σε αυτό που λες και μη γλιστράς σα χελί Κώστα Μίχε!

 18. kraftwerk 30 Μαΐου, 2011 στις 1:09 μμ #

  κατά την γνώμη μου ο κόσμος στο Σύνταγμα απο τις 6 μέχρι τις 9 ήταν γύρω στις 25 χιλιάδες αν συνυπολογίσουμε ότι κόσμος ερχόταν και έφευγε εγώ εκτιμώ ότι περάσαν και διαδηλώσαν γύρω στα 40 χιλιάδες άτομα άντε 50, έτσι το είδα εγώ.

 19. λαθραναγνώστης 30 Μαΐου, 2011 στις 1:16 μμ #

  Βασικά, συμφωνώ με τον prop-agit.
  Εάν δεν θέλουν κόμματα, να μην πάνε κόμματα.
  Εάν δεν θέλουν το ΠΑΜΕ, να μην πάει το ΠΑΜΕ.
  Μπορούν όμως να πάνε άτομα ικανά στην αγγιτάτσια και να δώσουν στους παρευρισκόμενους να καταλάβουν ότι αν το κίνημά τους παραμείνει μόνο σαν διαμαρτυρία χωρίς να προχωρήσει σε αιτήματα που να θίγουν τη δομή του συστήματος, το σύστημα θα χρησιμοποιήσει την διαμαρτυρία τους σαν εκτόνωση.
  Τα κόμματα δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τι πρεσβεύει το κάθε κόμμα. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή οι καλοπροαίρετοι απο τους «αγανακτισμένους» θα το καταλάβουν.

 20. Αλέξανδρος Δελάρζ 30 Μαΐου, 2011 στις 1:20 μμ #

  Εγώ πάλι, όσο περνάν οι μέρες βλέπω πόσο ωραία εκτονώνεται η οργή, είτε μέσα από ρυθμικό χορό με κατσαρόλες,

  είτε με βρισίδια γηπεδικού τύπου, είτε με επίφαση «διαδικασιών», έτσι για να λέμε ότι κάτι χρήσιμο βγαίνει

  απ’ αυτό. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που επιχειρούν (καλά κάνουν)να δώσουν μια κατεύθυνση στο όλο πράγμα, οι

  περισσότεροι παίζει να είναι πρώην κνίτες και συμμετέχουν στο radiobubble (δεν είναι βασικοί συντελεστές). Τα

  blog των τύπων αυτών:
  http://tovytio.wordpress.com/
  http://xeirwn.blogspot.com/
  http://www.radiosociale.wordpress.com/
  http://www.radiobubble.gr/user/contrabbando
  http://jaquou.wordpress.com/ (αορίστως αναρχικιά)
  http://mandilara.blogspot.com/ (αορίστως αμεσοδημοκρατικιά)
  http://ypoptomousi.wordpress.com/ (αναρχικός ιδεολόγος και σύμφωνα με κάποιο tweet καλός ρήτορας, δεν έχει

  σχέση με το radiobubble)
  http://exoapotinvouli.blogspot.com/ (βαμμένος αναρχικός, ένας από τους συντελεστές της ιστοσελίδας real-

  democracy.gr)
  Οι τέσσερεις πρώτοι είναι δημοσιογράφοι και αναφέρθηκαν συχνά στην ΕΣΗΕΑ, κατεβαίνουν σε εκλογές κλπ. Οι

  υπόλοιποι από κάτω δηλώνουν αναρχικοί γενικά εκτός από την mandilara.
  Αποψή μου, επειδή γενικώς μας περιμένουν στη γωνία για να μας πουν χίλια δυο, είναι τηρήσουμε στάση αναμονής.

  Αν κρίνουμε ότι πάει κάτι να γίνει, το ΚΚΕ σίγουρα θα κινηθεί. Από κει και πέρα η αγκιτάτσια που λέει κι ο Λαθραναγνώστης πάντα είναι χρήσιμη.

 21. a8lios 30 Μαΐου, 2011 στις 1:23 μμ #

  @Κραφτ 18
  Εσύ όμως είσαι και πεσιμιστής και κομπλεξικός και βλέπεις την πλατεία μισοάδεια και τις πορείες του πειραιά χλιαρές. Σου βγάζω τη γλώσσα για να μάθεις. Επί της ουσίας θα γράψω αργότερα ή το βράδυ.

 22. Prop- Agit 30 Μαΐου, 2011 στις 1:24 μμ #

  Για να μην παρεξηγηθώ στο τι λέω εγώ. Δε λέω αυτό ακριβώς Λάθρα.
  Αυτό το κριτικάρω και στους εξωκοίν. Δε θα μου απαλλοτριωθεί το δικαίωμά μου σαν κόμμα των εργατών να παρεμβαίνω ως τέτοιο προς χάριν κανενός απολίτικου που θέλει ακομμάτιστες νεκρές κινητοποιήσεις. Δε θα πέσω στο επίπεδο του αυθόρμητου. Θα είμαι 2 κλικ πιο πάνω για να το ανεβάσω μισό κλικ ει δυνατόν.
  Θα πας ως ΠΑΜΕ ή ως ΚΚΕ και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Το ζήτημα είναι ότι δε χρειάζεται να έχεις λάβαρα και σημαίες. Άλλωστε δε σε διακρίνει αυτό. Σε διακρίνουν τα υλικά σου με την πρόταση και την τιμημένη υπογραφή σου.

 23. kraftwerk 30 Μαΐου, 2011 στις 1:45 μμ #

  @19 Λάθρα

  «Εάν δεν θέλουν το ΠΑΜΕ, να μην πάει το ΠΑΜΕ»

  ρε συ διαφωνώ, και εξηγώ γιατί. Είναι πολύ θολό ποιός θέλει και ποιός δεν θέλει το ΠΑΜΕ, όλοι αυτοί που δεν θέλουν το ΠΑΜΕ δεν είναι ενιαίο σώμα, είναι αναρχικοί που βλέπουν την ευκαιρία να κάνουν καμία κολλεκτίβα φυτεύοντας πορτοκαλιές στο Σύνταγμα την οποιά θα αυτοδιαχειριζόματε όλοι μαζί, υπάρχουν φασιστοειδή που πιστεούν ότι οι μπολσεβίκοι θα πιούν το αίμα των συγκεντρωμένων και υπάρχει και ένα τεράστιο κομμάτι που απογοητευμένος απο την ζωή του (και κατά πάσα πιθανότητα και με τον εαυτό του) και κάτω απο την επήρρεια μεγάλων δόσεων τηλεόρασης όπου επαναλαμβάνει την προπαγάνδα, οι τελευταίοι που είναι και το πιο μεγάλο κομμάτι του κόσμου είναι ένας κόσμος που θα πρέπει οργανωμένα να του πεις και την δικιά σου άποψη, δεν πρόκειται να ξεκινήσει απο το Σύνταγμα η μεγάλη ανατροπή αλλά είναι κομμάτι των εξελίξεων που μπορεί να ξεφουσκώσει αλλά που θα αφήσει κάτι, το τι θα εξαρτηθεί ως ένα βαθμό και απο την δικιά μας στάση.

  @Άθλιε
  διορθώνω

  200 χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος που χθές θα μπορούσε να λέγεται πλατεία Ελπίδας ή ακόμα καλύτερα Pladido Esperanza, έβλεπες ζευγαράκια χέρι χέρι με μάτια να λάμπουν να περιδιαβαίνουν τον χώρο,ξυλοπόδαρους με εφάνταστες στολές και απίθανα συνθήματα σε αυτοσχέδια πλακάτ να δίνουν έναν τόνο γιορτής,τύμπανα να δίνουν τον ρυθμό και διαδηλωτές να συντονίζονται όλοι μαζί σε έναν διονυσιακό χωρό ελευθερίας ενώ χιλιάδες γυμνοί Άθηναίοι κυλιόντουσαν στα χόρτα εκστασιασμένη με τα σκυλιά να αλυχτούνε παραδίπλα, σημαίες δεν υπήρχαν αλλα οι περίπου 350 χιλιάδες του κόσμου που ήταν εκεί έδωσε μια υπόσχεση με τα μάτια……»θα είμαστε εκεί μέχρι τέλους».

 24. βουρνούκιος 30 Μαΐου, 2011 στις 1:56 μμ #

  Μα, είναι πράγματα αυτά; Κι ο εκ γενετής συνειδητός και ο πρόσφατα εξεγερμένος στο ίδιο μετερίζι;

  Αυτό που γράφει ο Κώστας Μ., είναι σωστό και ευστοχο. Οταν ο επαναστάτης σνομπάρει αφυψηλού, τότε ΔΕΝ συμβάλλει στην παραπέρα συνειδητοποίηση του κόσμου. Επίσης και όταν παρεμβαίνει για να καπελώσει πάλι είναι αποτυχημένος.

  Μαριορή, το να μοιράσεις μια προκύρηξη, κακό δεν είναι. Δεν συνιστά όμως σοβαρή παρέμβαση. Αυτό τοχεις ξανακάνει, θα το ξανακάνεις και συ και γω άπειρες φορές. Είσαι εκεί όμως να αντιπαρατεθείς ΔΗΜΟΣΙΑ με τον λόγο σου ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ με άλλα πολιτικά ρεύματα; Να συμφωνησεις και να διαφωνήσεις με άλλα πολιτικά ρεύματα; Το ΚΚΕ ΔΕΝ είναι.

  Να έρθει λοιπόν το ΚΚΕ όπως όλοι μας, χωρίς ντουντούκες, σημαιες, πανώ και τραπεζάκια, να έρθει με τις προκυρήξεις του, και κυρίως να συμβάλλει ισότιμα στι συζητήσεις, στις αντιπαραθέσεις ή στις συμφωνίες, κλπ.

  τέλος, σαφώς και έχουν γίνει πανεργατικές με πολύ περισσότερο κόσμο από τον χτεσινό (50.000 μαξιμουμ λέει ο κραφτ, 70-80.000 λέω εγώ δε νέχει πολύ σημασία). Η διαφορά όμως με το κίνημα των τελευταίων ημερών είναι πως ο κόσμος ΜΕΝΕΙ στην πλατεία. ΔΕΝ φευγει τρέχοντας…

  Ζυμώνει κα ιζυμώνεται, συζητά και μαθαίνει.

 25. Αναυδος 30 Μαΐου, 2011 στις 1:58 μμ #

  Θα επιμείνω λίγο με τις ερωτήσεις

  Σαν ανταρσυα, ΝΑΡ κλπ έχετε θέσεις για τις αιτίες της οικ κρίσης και προτάσεις για την έξοδο από αυτή. Υπάρχει περίπτωση από τις καθημερινές μία ανοικτές συνελευσεις να επαναδιαμορφώσετε τις θέσεις σας. ?
  Επίσης έχετε διαμορφώσει μία τακτική που συνοψίζεται στο ούτε ΠΑΜΕ ούτε ΓΣΕΕ. Αυτή η τακτική ανάλογα από τα αποτελέσματα της ανοικτής συνέλευσης υπάρχει περίπτωση να α αλλάξει ?

  Με άλλα λόγια έχετε υπόψη σας να κάνετε κάποιες υποχωρήσεις στις θέσεις και στην τακτική/στρατηγική σας προκειμένου να συναντηθείτε με τις μάζες στο Συνταγμα ?

 26. βουρνούκιος 30 Μαΐου, 2011 στις 2:02 μμ #

  Ανακοίνωση του ΝΑΡ για το «κίνημα στις πλατείες».

  Η αγανάκτηση να γίνει κίνημα ανατροπής!

  Γέμισαν οι πλατείες και οι δρόμοι σε πολλές πόλεις της χώρας. Μέσα στους εργαζόμενους, στη νεολαία, σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, η απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής, του μνημονίου, η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος εντείνεται.
  Στη νέα περίοδο αναδείχνεται πρακτικά η ανάγκη οικοδόμησης- ανάπτυξης με μαζικούς όρους ενός αξιόμαχου διακριτού κέντρου αγώνα, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να οργανώσει- καθοδηγήσει αυτοτελώς, και έξω από ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ, μαζικούς πολιτικούς αγώνες και απεργίες.
  Ο αστικός συνασπισμός εξουσίας τρέμει μπροστά στην προοπτική της σύνδεσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής με την πολιτική της ανατροπής της επίθεσης σε αντικαπιταλιστική βάση.

  Το ΝΑΡ και η αντικαπιταλιστική αριστερά θα δράσουν με τόλμη μέσα στο κλίμα της πολιτικής ρευστότητας, αξιοποιώντας τα ισχυρά στοιχεία της λογικής τους που έχουν ευρύτερη απήχηση, όπως το θέμα του χρέους και της ΕΕ. Θα πάρουν πρωτοβουλίες προκειμένου να ανοιχτούν σε νέες δυνάμεις, σε τμήματα της βάσης της ρεφορμιστικής αριστεράς, σε άλλα ρεύματα που ριζοσπαστικοποιούνται χωρίς να συμφωνούν μέχρι σήμερα με την συνολική πολιτική προγραμματική μας πρόταση. Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, παρεμβαίνουν σε κάθε αγώνα, σε κάθε κίνηση των εργαζόμενων και του λαού. Και στις πλατείες, και στις απεργίες και παντού, αναπτύσσουμε την πολιτική πρότασή μας, ώστε η βαθιά οργή και οι αναζητήσεις, οι μορφές αγώνα και η αγανάκτηση να μετατραπούν σε δύναμη ανατροπής της επίθεσης, να συνδεθούν με βαθύτερα αντικαπιταλιστικά αιτήματα και την συνολική προοπτική.

  Το ΝΑΡ υποστηρίζει την ανάπτυξη της κοινής δράσης της αριστεράς μέσα στο κίνημα και τα όργανά του, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, την ανατροπή της επίθεσης, το ξέσπασμα πραγματικών αγώνων, την ήττα και το ξεπέρασμα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
  Παράλληλα θα επιδιώξει την κοινή πολιτική δράση για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως την διαγραφή του χρέους, την έξοδο από ΟΝΕ-ΕΕ, το εργατικό κίνημα, με κάθε δύναμη που μπορεί να υπάρχει πεδίο συμφωνίας σε αυτά τα ζητήματα.

  Δεν παραγνωρίζουμε ότι την ίδια στιγμή η κατάσταση θα οδηγεί και σε λογικές αναδίπλωσης, ενότητας στο κατώτερο σημείο, «για να σώσουμε ότι μπορούμε». Αντιπαλεύουμε αυτούς τους κινδύνους, όχι όμως με αμυντικό άκαμπτο και δογματικό τρόπο, αλλά με πολιτική αυτοπεποίθηση ότι το αντικαπιταλιστικό ανατρεπτικό περιεχόμενο που προωθούμε δεν αποτελεί βαρίδι στον άμεσο αγώνα, αλλά του δίνει φτερά και δύναμη.

  27.05.11

  http://www.narnet.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 27. mariori 30 Μαΐου, 2011 στις 2:12 μμ #

  Καλά διαφορές θα βρούμε κι άλλες. Όπως ας πούμε, ως δια μαγείας, έχουν εξαφανιστεί (προσωρινα?) οι διάφοροι κουκουλοφόροι κλπ. Μένει ο κόσμος στην πλατεία αλλά τι έκανε σήμερα εκεί που δούλευε? Και δε λέω επανάσταση ή να έρθουν τα πάνω κάτω.Και εκεί νομίζω είναι η ομφαλοσκόπηση. Γιατί ας πούμε στις πανεργατικές απεργίες ο κόσμος κατεβαίνει με ένα χ πλαίσιο (που δεν το αποδέχεται φυσικά συνολικά), μέσα σε τρομοκρατία και χωρίς καμία στήριξη από μμε (μάλλον επίθεση) κλπ. Η παραμονή στην πλατεία είναι η βασική ριζοσπαστικοποίηση δηλ?
  Το να κρύβεις την ταυτότητα (όπως λέει και ο προπ) για να χαιδέψεις το αυθόρμητο είναι υποχώρηση και εγώ αυτό θέλω να κάνει το ΠΑΜΕ ή το ΚΚΕ. Να πάει ,αν όχι με σημαίες, με την υπογραφή του και να παρέμβει.Και να παρέμβει με τις θέσεις του τις γνωστές και ας τους βρίσουν όλοι. Ανούσιο λες εσύ. Ε τι να κάνουμε, ας γίνει και κάτι παραδοσιακό, πήξαμε στα μεταμοντέρνα.

 28. βουρνούκιος 30 Μαΐου, 2011 στις 2:15 μμ #

  Μαριορη προκυρήξεις του ΝΑΡ και της ΝΚΑ μοιράζουμε στο Συνταγμα. Χωρίς σημαίες, πανώ, τραπεζακια και ντουντούκα. Σεβόμενοι το πλαίσιο που θέλει ο κόσμος. Πολιτικές συζητήσεις και ζυμώσεις γίνονται ΜΙΑ ΧΑΡΑ χωρίς το πακέτο «αφίσα, τραπεζάκι, πανώ, ντουντούκα».

 29. Αναυδος 30 Μαΐου, 2011 στις 3:17 μμ #

  Είναι η Αλέκα ο εκπρόσωπος της Ανταρσυας ?

 30. mariori 30 Μαΐου, 2011 στις 3:27 μμ #

  http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/synenteyksh_ths_gg_ths_ke_toy_kke_alekas_paparhga_ston_t/s_antena_to_dhmosiografo_g_papadakh?morf=1

  Καλύτερα κώστα μίχο να ενημερώνεσαι για το τι είπε από την πηγή. Γιατί και την προηγούμενη βδομάδα ο τίτλος στην ελευθεροτυπία και το tvxs είναι ότι στρέφεται εναντίον των αγανακτισμένων ενώ είπε κάτι εντελώς διαφορετικό.
  Δηλ αν βγει η ελλάδα από το ευρώ αλλά μείνει εντός εε τι θα αλλάξει?

 31. mariori 30 Μαΐου, 2011 στις 3:28 μμ #

  Και τι θα αλλάξει αν αποφασίσει το πασοκ να βγει από την ευρωζώνη. Για χειρότερο θα το κάνει. Δεν είναι για την αγανάκτηση και βγήκα εκτός θέματος αλλά αγανάκτησα προσωπικά. 😉

 32. a8lios 30 Μαΐου, 2011 στις 3:37 μμ #

  Ψιτ, Μίχε και όσοι γουστάρετε ΑλεκοΣυζήτησηΒάσειΜιχοΤρολιάς, στο newswire κύριοι & κυρίες, όχι εδώ.
  Αν συνεχίσετε τα σχόλιά σας θα αυτοκαταστραφούν σε 5» (όταν τα δω γιατί τώρα σχολάω).

 33. mariori 30 Μαΐου, 2011 στις 3:39 μμ #

  Εχεις δικιο και φταιω που παρασυρθηκα αθλιε. Είναι πάντως μια μορφή αγανακτησης 🙂

 34. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 30 Μαΐου, 2011 στις 3:41 μμ #

  Δεν καταλαβα προς τι ο πανικός και οι απειλες Αθλιε? Τρολια οτι ανεβασα μια ανταποκριση απο το tvxs και μαλιστα χωρίς σχόλιο?

 35. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 30 Μαΐου, 2011 στις 3:57 μμ #

  Μερικές από τις προτάσεις που ακούστηκαν χθες στην λαικη ανοιχτη συνελευση πλατειας Συνταγματος ήταν
  Η συγκρότηση ομάδας εργασίας και αλληλεγγύης για τους ανέργους και απόρους.
  Η συγκρότηση ομάδας περιφρούρησης μεταναστών που δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις
  Η στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων που αντιδρούν στα όσα επιβάλλει η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο. Συγκεκριμένα, προτάθηκε να στηριχθούν από όλους οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
  Μια υπερήλικη κυρία, 103 ετών και πρώην μετανάστρια στις ΗΠΑ, πρότεινε να καλλιεργηθούν τα κτήματά μας για να παράγει ο λαός την τροφή του
  Προτάθηκε η λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, σε πλατείες, γειτονιές κλπ και οι αποφάσεις να μεταφέρονται στη συνέλευση
  Διατυπώθηκε πρόταση για γενική απεργία που να θέτει πολιτικό και πολιτειακό ζήτημα
  Επαναδιατυπώθηκε θέμα διαγραφή του απεχθούς χρέους και η τιμωρία των υπευθύνων από τη Δικαιοσύνη

 36. Αλεξης 30 Μαΐου, 2011 στις 4:13 μμ #

  *
  Να κανω μια προβλεψη με το κληρονομικο χαρισμα που διαθετω?Σε μερικους μηνες θα χει καταρρευσει το υπαρχον δικομματικο συστημα και θαχουν δημιουργηθει 2,3,4,5 κομματα με νεα πιασαρικα ονοματα οπως πραγματικη δημοκρατια, κινηση ανεξαρτητων,θεληση αξιοπρεπων,νεα πατριδα,αξιοπρεπεια κλπ,κλπ,κλπ.Οι «ακομματιστοι»της πλατειας θα βρουν επιτελους και σαν ετοιμοι απο καιρο νεους ψευτες που θα τους «ξελογιασουν» αφου σε ΚΑΜΙΑ περιπτωση δεν θα κανουν το βημα παραπερα(εβαλαν το χερακι τους για τα καλα αυτοι που νομιζαν οτι παλευαν για εναν αλλο κοσμο διαβαλλοντας το κομμα που τους προειδοποιουσε τουλαχιστο δεκα χρονια πριν για το τι ερχεται).(Αλλωστε παντα ηθελαν να γινουν ΚΚΕ στη θεση του ΚΚΕ οπως σημειολογικα εκφραζουν τα ονοματα τους ΚΚΕ(μλ),ΜΛΚΚΕ,ΟΑΚΚΕ,ΕΚΚΕ,κλπΚΚΕ).Μαζικα θα στηριξουν αυτα τα κομματα που θα λενε κι αυτα πως ειναι ακομματιστα και πως θα ειναι ολοι μαζι για το καλο της πατριδας.Μην ξαφνιαστειτε αν δειτε αρχηγους τυπου Βγενοπουλου,Αλαφουζου,ή σοφων πανεπιστημιακων καθηγητων να ηγουνται επιχειρησεων «καθαρα χερια» και να δειτε να πηγαινουν φυλακη παλιοι κομματικοι τυπου Σημιτη,Ακη,ή και νεοι τυπου Παπακωνσταντινου.Εννοειται πως η πολιτικη φτωχειας και εξανδραποδισμου των εργαζομενων θα συνεχιστει αλλα οι «ακομματιστοι» αγωνιστες θα ελπιζουν και θα χαιρονται που για ακομα μια φορα δεν καπελωθηκαν απο τους ξεχασμενους στο 19ο αιωνα κομμουνιστες,και θα παρακολουθουν στη τηλεοραση ΟΛΑ τα εγκληματα των κομμουνιστοσυμμοριτων.Θα δοξαζουν την τυχη τους που γλυτωσαν απο το κομμουνισμο κι ας ψαχνουν απεγνωσμενα για δουλεια,κι ας ειναι παμφτωχοι παρολο που θα δουλευουν 12ωρα ελαστικα,παρολο που θα πληρωνουν (αν εχουν, για δασκαλο ,γιατρο,ή ακομα και για τον αερα που θα ανασαινουν).Οι «αριστεροι» της πλατειας ,απογοητευμενοι για αλλη μια φορα θα κατηγορησουν το ΚΚΕ που με τη σεχταριστικη του πολιτικη δεν στηριξε (οπως και οσο οι ιδιοι θα ηθελαν τους «αγαναχτισμενους».
  Οι ιδιοι θα εχουν ησυχη την συνειδηση τους ΠΟΥ ΔΕΝ συμπορευτηκαν με το ΠΑΜΕ αφου ειναι προτιμοτερη η συμπορευση με τους 300.γρ με τους χρυσαυγα.γκρ και τους βαρατεκατσαρολες.ντιγκνταγκ παρα με τους σταλινες? μπρεζνιεφικους? χρουτσοφικους (δεν ξερω με ποιους αλλους ηγετες της ΕΣΣΔ θα ταυτισουν αυτο το κομμα).Αλλωστε δεν εκανε την αυτοκριτικη του για την 8η Ολομελεια ,το 56,το 68 ,και δεν ξερω εγω ποιο αλλο νουμερο.Αλλωστε αυτοι ειναι σεχταριστες…

  Το ιδιο σεναριο θα παιξει και στη περιπτωση που οι » αριστεροι » της πλατειας παρουν το πανω χερι.Μονο που σε αυτη την περιπτωση ολος ο μιντιακος συρφετος που τους στηριζει-υποστηριζει θα το γυρισει τουμπα και θα αρχισει να μιλαει για εκφυλισμο , για «αριστερο» καπελλωμα στους αθωους και αδολους διαδηλωτες….* (οποτε εδω μπορει να γινει επικολληση)

 37. Αναυδος 30 Μαΐου, 2011 στις 4:50 μμ #

  Ο Πελεγρίνης με Μίκη και Κατρουγκαλο (από ΕΛΕ) με κάτι γηραλέους παλαιο-πασόκους (που τους τρων οι τύψεις επειδή ρουφούσαν το αίμα του λαού τόσα χρόνια).αύριο στα Προπύλαια. Βέβαια κάτι αφγανοί απεργοί που χαλάν τη μόστρα θα πρέπει να φύγουν αλλά δε μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή.

  http://www.elladanews.gr/article/745062-aganaktismenoi-kai-oi-panepistimiakoi-.html

 38. Αναυδος 30 Μαΐου, 2011 στις 5:06 μμ #

  Ζητώ συγγνώμη από τον Αθλιο αλλά δεν κρατιέμαι

  Τι θα πρέπει να κάνουν οι παρελαύνοντες του Gay Pride ?. Να μείνουν και αυτοί στο Σύνταγμα ?. Η Ανταρσύα θα παρέμβει στο συγκεκριμένο γεγονός όπου χιλιάδες συμμετέχουν από όλο τον κόσμο ?

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=4&aid=320054

 39. λαθραναγνώστης 30 Μαΐου, 2011 στις 5:12 μμ #

  Prop- Agit @ 21+ Kraft @ 22,
  Έχεις δίκιο prop, σου απέδωσα λάθος θέση.
  Πάντως, δεν τίθεται θέμα απαλλοτρίωσης του δικαιώματός μας να εκφραζόμαστε ως κόμμα της εργατικής τάξης, χάριν ενός απολίτικου.
  Σε αυτή τη περίπτωση, ο απολίτικος είναι ο στόχος μας και πρέπει να προσαρμόσουμε τις μεθόδους μας.
  Η άποψή μου είναι ότι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα απολίτικο έχθρικό κοινό, που θα αντιδράσει αρνητικά και θα σε απορίψει από την αρχή, χωρίς να σε ακούσει καν, δεν υπάρχει λόγος να κάνεις εισαγωγή δηλώνοντας την πολιτική σου ταυτότητα.
  Το ποιός είσαι, το αφήνεις να φανεί κατά την πρόοδο της συζήτησης, όταν ήδη θα έχεις καταθέσει την ουσία των θέσεών σου.
  Αυτή τη στιγμή, ο στόχος είναι να μετατρέψεις απολίτικα άτομα σε πολιτικοποιήμένα. Να πείσεις ότι η αντίληψη που καλιεργείται ότι όλοι είναι ίδιοι και η λύση βρίσκεται εκτός πολιτικής, βολεύει το υπάρχον καθεστώς γιατί δημιουργεί στο λαό πολιτικό αδιέξοδο και απώλεια προοπτικής ενός καλλίτερου κόσμου.
  Να περάσεις στον κόσμο την θέση ότι την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης δεν μπορεί να την κάνει μόνο με άρνηση-διαμαρτυρία, αλλά απαιτείται στη θέση του σημερινού συστήματος να βάλει κάποιο άλλο ριζικά διαφορετικό-πράξη έντονα πολιτική και ότι αν δεν κάνει αυτή την αντικατάσταση, το πρόβλημα θα παραμένει και θα χειροτερεύει.
  Και στο μέτρο που το κοινό θα αποδέχεται την εισήγησή σου, θα του εξηγήσεις ότι την όποια αλλάγή θα την κάνει συσπειρωμένος γύρω από το κατάλληλο κόμμα και όχι ακομμάτιστα.

 40. Y 30 Μαΐου, 2011 στις 5:19 μμ #

  Από αυτά που λέει ο Προπ το συμπέρασμα που βγαίνει είναι δυναμικά στην προπαγάνδα παντού, εκμεταλλευόμενοι κάθε χώρο όπου βρίσκονται οι μάζες, συμπ. και του συντάγματος.

  Οι αγωνιστές κατά τη δική μου γνώμη πρέπει να αποκαλύποτουν την πολιτική τους ένταξη με περηφάνεια. Σε ελάχιστες περιπτώσεις και για πολύ συγκεκριμένους λόγους πρέπει να αποφασίζεται κάποιοι να μην το κάνουν.

  Να πάνε τα »παιδιά που ‘ναι στο Κόμμα» να μιλήσουν σ’αυτούς τους ανθρώπους. Με λαϊκή ευγένια να κερδίσουν την εμπιστοσύνη που ήδη έχουν κατά βάθος. Τα παιδιά αυτά ο λαός ξέρει που θα τα βάλει: μπροστά.

  Κόντρα στη μιζέρια και την κατά βάθος παραίτηση που βγάζουν σύντροφοι όπως ο Αλέξης.

 41. gortynios 30 Μαΐου, 2011 στις 5:20 μμ #

  Η άποψη που εξέφρασα προχθές για τις κινητοποιήσεις ήταν το λιγότερο βεβιασμένη. Όσο επιφυλακτικός και αν είναι κανείς απέναντι στους «αγανακτισμένους» δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του, μπροστά στη μαζικότητα της χθεσινής συγκέντρωσης.

  Απ’ την άλλη βέβαια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μου την κατάσταση που περιγράφει ο “Prop- Agit” (11) όσον αφορά την διαδικασία των συνελεύσεων και φοβούμενος ότι το «σενάριο» του Αλέξη (36) δεν είναι και τόσο εξωπραγματικό (αν και όπως τα γράφει μοιάζει λίγο με αυτοεκπληρούμενη προφητεία) συνιστώ στους συναγωνιστές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους, ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην υποταγή στο αυθόρμητο και καθιστά κάθε προσπάθεια να «βγει κάτι» από αυτές τις κινητοποιήσεις, αδιέξοδη .

  Αυτά τα ολίγα.

 42. Y 30 Μαΐου, 2011 στις 5:22 μμ #

  Έχεις δίκιο Λαθρά ίσως να είναι λιγότερο ‘ελάχιστες’ οι περιπτώσεις από ό,τι είπα.
  Συμφωνώ με την προσεγγίσή σου.
  Δε πρέπει όμως και να την κρύβει κανείς την ιδιότητα του.

 43. kraftwerk 30 Μαΐου, 2011 στις 5:22 μμ #

  Πάντως για να μην παρεξηγούμε εγώ το ότι είναι ο κόσμος στο Σύνταγμα και με τα τύμπανα του και με τα ποδήλατα του και με τις αυτοοργανωμένες κουζίνες κλπ εμένα μ αρέσει και όχι μόνο μου αρέσουν αλλά θα ήθελα ένα τέτοιο πνεύμα και στο ΚΚΕ και επίσης για να μην παρεξηγηθώ να πω ότι θεωρώ θετικό ότι τόσο πολύς κόσμος μαζεύεται στο Σύνταγμα και τους βλέπεις να συζητάνε και να βρίσκονται στον δρόμο -ακόμα και αν εγώ διαφωνώ με το όλο πλαίσιο, επίσης δεν θεωρώ τα αιτήματα για αμεσοδημοκρατία και όλα τα άλλα που λέγονται ότι είναι για πέταμα απλά όταν λείπει η το πολιτικό πρόταγμα τελικά γίνονται αυτοσκοπός, ότι γίνεται είναι θετικό και μακάρι να συνεχίσει να υπάρχει κόσμος εκεί και η αριστερά να παρεμβαίνει.

 44. λαθραναγνώστης 30 Μαΐου, 2011 στις 5:41 μμ #

  Υ @ 42,
  Κατ αρχήν,είμαι βαθύτατα συγκινημένος που συμφωνούμε.
  Ο σοφός Αμερικάνικος λαός(γιατί όντως είναι σοφός), έχει μια έκφραση.
  «How can I approach this animal?»
  Και με το «animal» δεν εννοεί πραγματικά το ζώο, αλλά γενικά κάποιο κοινό, κάποιο άτομο με κάποια ιδιομορφία, που πρέπει να ακολουθήσεις κάποια ταχτική για να το προσεγγήσεις γιατί αλλιώς θα τρομάξει και θα φύγει.

 45. Y 30 Μαΐου, 2011 στις 6:13 μμ #

  σύντροφε Λαθρά, πριν τους φίλους σου τους Αμερικάνους το ‘χει πει ο Λένιν: »We must learn to approach the masses with particular patience and caution so as to be able to understand the distinctive features in the mentality of each stratum, calling, etc., of these masses.» 🙂
  http://www.marxists.org/archive/lenin/works/1920/jul/04.htm

 46. sentic 30 Μαΐου, 2011 στις 6:26 μμ #

  Να γινει κάπως ετσι η δουλεια στο Σύνταγμα???? 🙂

 47. sentic 30 Μαΐου, 2011 στις 6:32 μμ #

  ή κάπως ετσι ολοι με μουστακια!!! 🙂

 48. λαθραναγνώστης 30 Μαΐου, 2011 στις 6:36 μμ #

  Σύντροφε Υ,
  Αφού ενα απόφθεγμα του Λένιν έγινε λαϊκή αμερικάνική έκφραση, φαίνεται ότι οι σύντροφοι του ΚΚΗΠΑ είχαν κάνει πολύ καλή δουλειά!
  Παλιά,πριν το αρχίδι τον Sam Webb, όταν το ΚΚΗΠΑ ήταν καθαρόαιμο λενινιστικό!

 49. Y 30 Μαΐου, 2011 στις 7:58 μμ #

 50. λαθραναγνώστης 30 Μαΐου, 2011 στις 8:02 μμ #

  Sentic @ 46,47
  Ξαναγυρίζουμε στα συνομωτικά του 60 σύντροφε?
  Ο Φωτόπουλος τον παίζει πολύ καλά τον «ινστρούχτορα».Λίγο η φρασεολογία πάσχει, αλλά ένεκα λογοκρισίας…..

 51. kraftwerk 30 Μαΐου, 2011 στις 8:44 μμ #

  46 sentic

  🙂 🙂 🙂 καλό!!!

 52. Αναυδος 30 Μαΐου, 2011 στις 9:05 μμ #

  Χμμμ…

  Συναίνεση για συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής δεν πρόκειται να δώσουμε, τόνισε πριν απο λίγο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και τόνισε μεταξύ άλλων:

  Συναίνεση για Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και Επανεκκίνηση της Οικονομίας, όση θέλετε. Αυτή την αλλαγή οικονομικής πολιτικής ζητάει ο Ελληνικός λαός. Αλλαγή πολιτικής και Αξιοπρέπεια. Αυτό ζητούν οι συμπολίτες μας που μαζεύονται πια στις πλατείες. Ας τους αφουγκραστούμε!

  Ξέρετε ποιους εννοώ: Αυτούς που μαζεύονται κάθε μέρα και δηλώνουν «αγανακτισμένοι». Είναι κάτι παραπάνω από αγανακτισμένοι: είναι απελπισμένοι! Αλλά το κίνημα τους είναι ειρηνικό, ακομμάτιστο, ενωτικό και πανεθνικό. Είναι όλοι ενωμένοι. Δεν είναι κομματικά μπλοκ. Κρατάνε ελληνικές σημαίες. Μόνο ελληνικές σημαίες! Όπως πάντα ο λαός στις δύσκολες στιγμές του, πυκνώνει τις τάξεις του γύρω από τη σημαία του που εκφράζει ενότητα και αγώνα. Σε αυτούς οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική

 53. Αντώνης 30 Μαΐου, 2011 στις 9:13 μμ #

  Ρε μαλάκα Υ. Ένα κείμενο σου έστειλα και το έχεις κάνει δημοσίευση σε δύο post. Μήπως να σε «σπαμάρω» συχνότερα;

 54. Y 30 Μαΐου, 2011 στις 9:36 μμ #

  χαχα! Και μάλιστα μόνο τα σημεία που »με συμφέρουν»

  Τσούζει, τσούζει, τσούζει.

 55. Prop- Agit 30 Μαΐου, 2011 στις 9:38 μμ #

  Για μένα όλο το παιχνίδι εκεί παίζεται Λάθρα,
  κι αν πάμε σαν τους άλλους χωρίς να σπάσουμε αυτή την παγιωμένη αντίληψη, χάνουμε κάθε ευκαιρία να δώσουμε μια κατεύθυνση σε αυτή τη σούπα.
  Ακόμα και στις κινητοποιήσεις για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είχαμε πανώ της ΕΕΔΥΕ και είχε γίνει και μεγάλος ντόρος για το αν θα υπάρχουν σημαίες και συνθήματα ή όχι. Δεν ξέρω αν θυμάσαι και μια κίνηση καλλιτεχνών με το Νταλάρα το Σαββόπουλο και το Ζερβουδάκη, που στόχευε ακριβώς σε ακομμάτιστες άχρωμες πορείες.

  Ο Λένιν πολύ σωστά έλεγε να είμαστε κοντά στις μάζες αλλά ποτέ οι μπολσεβίκοι δεν απεκδύθηκαν της δυνατότητάς τους να απευθύνονται πλατιά στο λαό με την ιδιότητα και το κούτελο καθαρό.

  Πρέπει να πείσουμε αυτόν τον κόσμο ότι δεν είμαστε ίδιοι όλοι. Και αυτό δε θα γίνει όντας κρυπτόμενοι.
  Κοινώς ή θα πάω φωναχτά λέγοντας καθαρά ποιος είμαι και φέροντας ακέραιο τον τίτλο μου ή δεν θα πάω.

  Είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί ότι το τσουβάλιασμα ευνοεί ΜΟΝΟ τα αστικά κόμματα γιατί το σύστημα μπορεί να επεμβαίνει στη συνείδηση του κόσμου και χωρίς αυτά. Έχει μηχανισμούς, ΜΜΕ, αφεντικά πουλημένα συνδικάτα, μύδια και στρείδια..
  Εμείς έχουμε μόνο αυτόν τον τίτλο τη φωνή μας και τα έντυπά μας!

 56. a8lios 30 Μαΐου, 2011 στις 9:42 μμ #

  Και μια αφήγηση δική μου για χτες:
  Θυμήθηκα το απόγευμα τον κομπάσο μετά από κάτι μήνες, μπας και πάμε για καφέ. Με ενημέρωσε ότι κάνει πάρτι και ξεκίνησα να πάω από κει. Κατά τις 7 και μπήκα στο μετρό στο περιστέρι. Τόσο κόσμο σε συρμό δεν έχω ξαναδεί. Το μετρό είχε κυριολεκτικά ΣΤΟΥΜΠΩΣΕΙ. Παρ’ όλα αυτά όμως υπήρχε μια ευφορία, ακόμη και συζητήσεις, αστειάκια κτλ.!!!
  Όποιος ξέρει τί γίνεται στους μη κλιματιζόμενους συρμούς του μετρό όταν αυτοί στουμπώνουν, καταλαβαίνει πως καμία σχέση δεν έχει η χτεσινή εικόνα με τη συνηθισμένη σε τέτοιες καταστάσεις.
  Φτάνοντας Χολαργό για να πάω στον κομπάσο, ακούω -πρώτη φορά έχω ακούσει τέτοιο κάλεσμα στο μετρό- «παρακαλούνται οι επιβάτες που θέλουν να πάνε σύνταγμα να κατεβαίνουν σε παρακείμενους σταθμούς, γιατί αυτός του συντάγματος έχει στουμπώσει (ΟΚ, πιο κομψά)».
  Προσπαθούσα να επικοινωνήσω με τον κραφτ που μου είχε στήλει μηνυμα, αλλά μέχρι τις 10 και κάτι δεν έβγαζα γραμμή.

  Κατέβηκα σύνταγμα στις 11 παρά.
  Υπήρχε ακόμη πάρα πολύς κόσμος. Τόσο μέσα στην πλατεία όσο πάνω στο δρόμο, περίπου ισόποσοι. Όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία ήταν ακόμη κλειστοί, καθόταν κόσμος στο δρόμο. Μέσα στην πλατεία, σε οποιοδήποτε σημείο της, δυσκολευόσουνα να περπατήσεις.
  Πήρα ένα βρώμικο, αγανάκτησα με την τιμή και παρακολούθησα για 20 λεπτά την «λαϊκή συνέλευση». Πέτυχα και μια «ψηφοφορία».
  Παρακολουθούσαν και προσπαθούσαν να ακούσουν περίπου 3000 άτομα. Λέω προσπαθούσαν, γιατί πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο.

  Συμπεράσματα δικά μου από τα δύο απογεύματα και το ένα βράδυ που έχω παρεβρεθεί:

  1. Η μεγάλη πλειοψηφία όσων παρακολουθούν αυτές τις «διαδικασίες» μοιάζουν «συνηθισμένοι» σε τέτοια. Πήγα σε 2-3 διαφορετικά σημεία γύρω από τη συνέλευση. Οι κουβέντες που έπιανες γύρω γύρω, οι οποίες γίνονται άπειρες, δεν είναι κουβέντες ανθρώπων που «κατέβηκαν πρώτη φορά» στο δρόμο, κάθε άλλο. «Σεχταρισμός», «τακτική», «αριστεριστές», «φασίστες», «το ΚΚΕ που προκρίνει άλλους τρόπους πάλης», δε τα ακούς από «αμύητους» αυτά. Όλες οι «τοποθετήσεις» που άκουσα επίσης δεν ήτανε από κόσμο που «δεν έχει ξανακινητοποιηθεί». Φαίνεται από την πρώτη ακόμη φράση που ακούς αυτό. Επομένως, όσοι συμμετέχουν στις «λαϊκές συνελεύσεις συντάγματος», στην μεγάλη, για να μην πω στην τεράστια πλειοψηφία τους, είναι άνθρωποι, πολιτικά ενταγμένοι κάπου ή μη, που έτσι κι αλλιώς κινητοποιούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

  2. Πρόκειται για μια καρικατούρα συνέλευσης. Δε το λέω με κακία, αλλά είναι επί της ουσίας είναι αδύνατο να γίνει συζήτηση εκεί πέρα, τουλάχιστον όπως διοργανώνεται αυτή τη στιγμή. Κάθε «τοποθέτηση» κρατά το πολύ ένα 2λεπτο-3λεπτο, πάνω από τους μισούς δυσκολεύονται ακόμη και να ακούσουν, οι «ψηφοφορίες» γίνονται δια βοής. Κατανοώ πως πάρα πολύς κόσμος, ειδικά ο αριστερός, μπορεί να έχει να δει μαζική και ζωντανή διαδικασία από τα φοιτητικά του χρόνια, αν έζησε τέτοια, εμπομένως μπορεί να γουστάρει που «βιώνει» κάτι τέτοιο, αλλά αντικειμενικά δε μπορεί να θεωρηθεί αυτό που γίνεται στο σύνταγμα διαδικασία συνέλευσης, πόσο μάλλον να οδηγεί σε πολιτικά συμπεράσματα.

  3. Επί της ουσίας, αν είναι και λίγο «ξύπνιοι», όσοι είναι στο «προεδρείο» ουσιαστικά μπορούν αρκετά εύκολα να ελέγξουν το πού πάει η κουβέντα, ακόμη και το τί αποφάσεις παίρνονται. Ο κραφτ μου πε πως οι μουλάδες τον ενημέρωσαν πως εκεί είναι χωμένοι κυρίως ΚΟΕτζήδες και κάτι ΣΥΝασπισμένοι.

  4. H συνέλευση και οι αποφάσεις της σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την γενική πολιτική άποψη των συγκεντρωμένων. Οι «αγανακτισμένοι» που κατεβαίνουν κάθε μέρα στη πλειοψηφία τους δεν πολυνοιάζονται, βρίσκονται σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από τη συνέλευση.

  5. Η χτεσινή συνέλευση «αποφάσισε» μια σειρά δραστηριοτήτων, εξορμήσεων κτλ, επομένως τις επόμενες μέρες μπορεί να πετύχετε «αγανακτησμένους» σε διάφορα σημεία της Αθήνας να σας καλουν να «αγανακτήσετε». Επίσης μέσα στις αποφάσεις τους είναι και το αίτημα για «γενική πολιτική απεργία», ενώ έχουν συστήσει καμιά 15αριά ομάδες, κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με σωματεία κ.ά. Δε ξέρω δηλαδή, ίσως να έχουν σκοπό να ρθουν σε επαφή με τίποτα σωματεία (φαντάζομαι κυρίως ή αποκλειστικώς τα πρωτοβάθμια) τις επόμενες μέρες.

  6. Για μένα περισσότερη σημασία έχει το κλίμα που δημιουργείται με αφορμή αυτές τις συγκεντρώσεις, παρά αυτές οι ίδιες. Αρχίζει δηλαδή στην Αθήνα, με αφορμή αυτές, να ξανανεβαίνει η αγωνιστική διάθεση, η διάθεση για πολιτική κουβέντα. Σε περίπτωση μιας γενικής απεργίας τις επόμενες μέρες, αυτή πιθανότατα θα έσπαγε κάθε ρεκόρ συμμετοχής.

  7. Όσον αφορά αυτές καθαυτές τις συγκεντρώσεις, υπάρχουν δύο τινά. Το ένα είναι η παρουσία εκεί με σκοπό τη συζήτηση, το προβληματισμό. Το άλλο είναι αν μπαίνεις σε αυτό το κίνημα πιστεύοντας πως ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ θα πετύχεις πράγματα.
  Για το πρώτο, ναι, μπορεί να υπάρξει. Αλλά και αυτό κρίνοντας. Ο Κραφτ λ.χ. πήγε τις 2 μέρες που είχε πραγματικά πολύ κόσμο. Εγώ πήγα κυρίως τις άλλες. Το Σάββατο π.χ. δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος ούτε για εξόρμηση. Στην επαρχία απ’ ότι φαντάζομαι επίσης. Όταν όμως ο κόσμος είναι όπως την πρώτη μέρα ή χτες, τότε ναι, πιθανότατα είναι απαραίτητο και γόνιμο. Όπως γόνιμο μπορεί να είναι και το να τοποθετείσαι στη «λαϊκή συνέλευση», κατάλληλα προετοιμασμένος βάσει των ιδιαίτερων συνθηκών σε αυτή, προσπαθώντας να εξηγήσεις το δικό σου σκεπτικό για το τί κίνημα χρειάζεται αυτή τη στιγμή και το πώς αυτό οικοδομείται.

  Για το δεύτερο, το εξωκοινοβούλιο μπορεί να μη θέλει να το ομολογήσει, αλλά έχει μπει στο τριπάκι, με χέρια, πόδια και ό,τι άλλο διαθέτει. Το ερώτημα είναι, μπορεί να βγάλει κάτι θετικό; Η απάντηση είναι, ανάλογα το ποιά είναι η στατηγική συμμαχιών σου. Η ΚΟΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ λ.χ. ξέρουν πολύ καλά τί κάνουν εκεί. Σε αυτές τις συνελεύσεις, σε αυτές τις συζητήσεις, στην «κάτω πλατεία», όπου εξήγησα τί κόσμος παραβρίσκεται, ΕΚΕΙ δημιουργείται σήμερα από τα κάτω η «ενότητα της αριστεράς». Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Μη ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα προχωρά ετούτη τη στιγμή αυτή η ενότητα και από τα πάνω, τόσο με τους μεταλλοαντάρτες
  https://mygranma.wordpress.com/newswire/#comment-18235
  όσο και με την κοινή δράση, αν έχω καταλάβει καλά, όλων των δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ, τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε «αυτο»διοικητικό επίπεδο
  http://syntonismos.blogspot.com/2011/05/blog-post_29.html

  Το ΚΚΕ δεν έχει κανένα λόγο να παίξει μπάλα ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ που αποφασίζει η «κάτω πλατεία», βάσει της σημερινής στρατηγικής συμμαχιών του.
  Δεν είναι αυτό το κίνημα που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σήμερα, ούτε αυτή η συμμαχία είναι αυτή που χρειαζόμαστε.
  Η «πάνω πλατεία» είναι που πρέπει να το νοιάζει και να το απασχολεί. Εκεί κυκλοφορεί στη πλειοψηφία του κόσμος οργισμένος, «προδωμένος» από τα κόμματα που ακολουθούσε μέχρι τώρα, μπερδεμένος, με τον οποίο η «κάτω πλατεία» λόγου των δυνάμεων που την αποτελούν ποτέ δε θα μπορέσει να έρθει σε επαφή, τουλάχιστον με τον τρόπο που χρειάζεται.

  Τώρα, όσον αφορά το τί πρακτικές κινήσεις πιστεύω πως πρέπει να κάνει ή να μην κάνει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, αυτές δε μπορώ να τις πώ εδώ. Για όλα υπάρχει ο τόπος και ο τρόπος…

 57. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα 30 Μαΐου, 2011 στις 10:14 μμ #

  Κι επειδή αν τα βαλω ολα μαζί θα μου τα κόψει
  να τι βγάζει το γιου τιουμπ στην αναζήτηση της λέξης αγανάκτησα

  http://www.youtube.com/results?search_query=aganakthsa&aq=f

 58. kraftwerk 30 Μαΐου, 2011 στις 10:23 μμ #

  ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ Ο Καζάκης τρελλάθηκε

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=85&type=&mid=110

  CULT OPOIOS PROLAVEI!!!

 59. kraftwerk 30 Μαΐου, 2011 στις 10:24 μμ #

  H syneleysi tis pano plateias

 60. Prop- Agit 30 Μαΐου, 2011 στις 10:40 μμ #

  πω πω καλτίλα.. τις αγορεύειν βούλεται…………………….

 61. kraftwerk 30 Μαΐου, 2011 στις 10:44 μμ #

  61 kapoios na patisei to record TORA!

 62. βουρνούκιος 30 Μαΐου, 2011 στις 11:09 μμ #

  Ας κάνουμε λοιπόν έναν πρώτο απολογισμό του Συνταγματος:

  1. Συμμετέχει πολύς κόσμος και με διάρκεια. Πάει για να μείνει. Γίνονται συνεχώς συζητήσεις και ζυμώσεις.

  2. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά σιγά-σιγά βαθαίνουν. ΑΠοτέλεσμα της αναγκης, της πραγματικότητας, αλλά ΚΑΙ της συνειδητής παρέμβασης των δυνάμεων της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, κλπ).

  3. ΔΕΝ επικρατούν τα χαρακτηριστικά του αλαφουζεϊκου, όπως με μπόλικη υπεροψία προσπάθησε να περάσει αυτηνν την αντίληψη το ΚΚΕ. Μάλλον επιβεβαιώνετε η αντίληψη των οργανώσεων που αποφάσισαν να εμπλακούν ενεργά σε αυτή την ιστορία.

  4. Η παρέμβαση μας γίνεται ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ στο στάτους που έχει διαμορφωθεί. Όχι σημαίες, τραπεζακια, ντουντούκες και πανώ κομμάτων. Με προκυρήξεις και δια ζώσης με ενεργές παρεμβάσεις.

  5. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ υποτάσσεται στον χαρακτήρα του κινήματος, ούτε και το σνομπάρει. Αυτή είναι η γραμμή. Με βάση αυτή την γραμμή παρεμβαίνουμε ως συνδικαλιστές ή αγωνιστές τοπικών κινημάτων, νεολαίας κλπ. Δεν προτάσσουμε πρώτη την κομματική μας ταμπέλα και αυτό είναι το σωστό. ΚΑι σε αυτό εκτιμώ πως μάλλον επιβεβαιωνόμαστε από τα πράγματα. Τα ράσα ΔΕΝ κάνουν τον παπά, σημασία έχει σε αυτές τις στιγμές ΤΙ λές και ΤΙ πράττεις (συνδυασμένα με τον στόχο) και όχι να μπαίνει πρώτα η κομματική ένταξη.

  6. Σωστός ο άθλιος όταν λέει για τα 2 μπλοκ (οι πάνω και οι μέσα και γύρω από την πλατεία). Μόνο που παρέμβαση κάνουμε σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις. αλλωστε ο κόσμος πηγαινοέρχεται.

  7. Η γνώμη του άθλιου για καρικατούρα λαϊκής Συνέλευσης είναι πέρα για πέρα λάθος και μυωπική. 3.000 άτομα (να λοιπόν που είναι 3.000) παρακολουθούν, μιλάνε, ακουγονται. Με σειρά προτεραιότητας και 3 λεπτά τοποθέτηση. Αυτό που ΔΕΝ λέει ο άθλιος, είναι πως η λαϊκή συνέλευση ΣΥΖΗΤΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Όχι γενικά και αόριστα. Ποια πχ είναι αυτά;; Είναι το εργατικό (συνδικάτα, απεργίες, αιτήματα), είναι οι άνεργοι , οι μετανάστες κλπ. Συνεπώς, ΔΕΝ πρόκειται για…χασομέρηδες και αλαφουζεόπληκτους ΕΤΣΙ; Γινονται τοποθετήσεις επί του χ συγκεκριμένου θέματος, η διαχειριστική επιτροπή στη διάρκεια της συζήτησης μαζεύει τις προτάσεις, τις σουμάρει και τις καταθέτει μια προς μια προς τελική ψηφιση, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των τοποθερτήσεων. Ε, δεν το λές και καρικατούρα έτσι;;

  Στις διάφορες επιτροπές, συμμετέχουν ΚΑΙ άτομα -ως τέτια- τα οποία είναι μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΝΑΡ και ΑΡΑΝ πχ) του μετώπου ΑΑ, λιγότερο του ΣΥΝ, αναρχικοί, κλπ. Χωρίς καπελώματα. Εάν ο άθλιος συμμετείχε σε μια τέτια επιτροπή, θα καταλαβαινε γρήγορα πως δεν μπορεί έτσι έυκολα όπως λέει να πάει την κουβέντα εκεί που θέλει.

  Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΝΑΡ ΔΕΝ πετάμε στα σύννεφα. Είμαστε ΜΕΣΑ στο κίνημα για να συμβάλλουμε στην παραπέρα πολιτικοποίησή του. Για να συμβάλλουμε στην εργατική του κατεύθυνση.

 63. βουρνούκιος 30 Μαΐου, 2011 στις 11:14 μμ #

  Επίσης άθλιε λές:»…Η “πάνω πλατεία” είναι που πρέπει να το νοιάζει (το κκε) και να το απασχολεί. Εκεί κυκλοφορεί στη πλειοψηφία του κόσμος οργισμένος, “προδωμένος” από τα κόμματα που ακολουθούσε μέχρι τώρα, μπερδεμένος, με τον οποίο η “κάτω πλατεία” λόγου των δυνάμεων που την αποτελούν ποτέ δε θα μπορέσει να έρθει σε επαφή, τουλάχιστον με τον τρόπο που χρειάζεται..».

  Μάλλον δεν τα ξέρεις καλά. Ο κόσμος πηγαινοέρχεται όπως είναι φυσικό, και παρεμβαίνουμε σε όλον αυτόν τον κόσμο.

 64. a8lios 30 Μαΐου, 2011 στις 11:18 μμ #

  @Βουρνού

 65. kraftwerk 30 Μαΐου, 2011 στις 11:31 μμ #

  ήρθαν τα πάνω – κάτω

 66. Επιρροή 31 Μαΐου, 2011 στις 12:33 πμ #

  Με τους ρυθμούς που έχει το κίνημα των αγανακτισμένων και αν δεν γίνει κάποια χοντρή προβοκάτσια, που δεν αποκλείεται αν θεωρήσουν ότι πάει να ξεφύγει η κατάσταση θα κρατήσει μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το ελευθεριακό b-fest ήταν το πρώτο θύμα των αγανακτισμένων, θα είναι οι Αναιρέσεις το δεύτερο, ή θα πάει ο κόσμος από την πλατεία Συντάγματος στη μικρότερη γιορτή στη Γεωπονική; Φυσικά εδώ ο κόσμος καίγεται αλλά μια αποτυχία των Αναιρέσεων θα αποτελέσει μια μικρή δικαίωση για το αντιδραστικό κομμάτι που υποστηρίζει ότι το «Σύνταγμα κατέστησε την αριστερά περιττή». Σε μια πραγματικά προεξεγερσιακή κατάσταση όχι μόνο οι Αναιρέσεις αλλά και κάθε αμφισβητησιακό event θα έπρεπε να γιγαντώνεται από το γενικότερο επαναστατικό κλίμα. Η πορεία του ΠΑΜΕ δεν ήταν ανάλογη της δημοσκοπικής ανόδου. Για να δούμε και τις Αναιρέσεις που έχουν αγκαλιάσει το νέο κίνημα.

  Οι φίλοι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς καλό είναι να διαχωριστούν από τον φτηνό αντι-ΚΚΕδισμό γιατί τα νεοκινηματικά πυρά δεν στρέφονται μόνο εναντίον του Περισσού. ¨Οταν μέλη του ΝΑΡ επαναλαμβάνουν ότι «το ΚΚΕ είναι πιο γραφικό και από το Πήλιο», τότε αυτοί τι νομίζουν ότι είναι τρέντιδες

  Ευχαριστώ πολύ το Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα για το προμόσιον.

 67. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 31 Μαΐου, 2011 στις 12:35 πμ #

  Εικόνα που παρουσιάστηκε στο 56 Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Είναι μια απαξιώτικη καρικατούρα αποτέλεσμα της αγοραφοβικής γραμμής που έχει το ΚΚΕ σε καταστάσεις που και δεν κατανοεί αλλά και δεν έχουν σχέση με την πρακτική και την γραμμή του στο κίνημα.

  H πραγματηκοτητα ειναι οτι Υπάρχει πλούτος απόψεων από απολιτικές μέχρι ρατσιστικές. Φυσικά οι παρεμβάσεις του κόσμου που έχει αναφορά στην αριστερά είναι πιο ολοκληρωμένες και ακουμπάμε στο μέσο επίπεδο του κόσμου που παρακολουθεί. Αυτό φυσικά δεν κάνει όλο τον κόσμο που παρακολουθεί ανταρσυα η συριζα. Γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις όλοι μαζί αυτοί που παρεμβαίνουν από την αριστερά δεν είναι πάνω από 10 άτομα. Έξαλλου η επίλογή των ομιλητών γίνεται με κλήρωση . Σήμερα για παράδειγμα ελαχιστοι κληρωθηκαν απο την αριστερα να μιλησουν. Ειναι αξιοσημειοτο οτι ολα μπαινουν στην συνελευση σημερα για παραδειγμα μπήκε πρόταση να γίνει ενημέρωση από το ένα καραβι για την Γάζα. Η πρόταση έγινε με ενθουσιασμό δεκτή. Παρά την ολοφάνερη πλειοψηφία μπήκε για ψηφοφορία και δυο καταψήφισαν.

  Τέθηκαν τελικά προς ψήφιση πάνω από 15 ομάδες θεματικής οργάνωσης κι εθελοντικής προσφοράς, ενώ έγινε και πρόταση για κήρυξη της Χρυσής Αυγής ως ανεπιθύμητης.
  Έγιναν αναφορές στην αραβική εξέγερση, ζητήθηκε η διαγραφή του χρέους, η σύγκληση γενικών συνελεύσεων παντού, σε πανεπιστήμια, σε χώρους εργασίας κλπ. με σκοπό την οργάνωση Γενικής Απεργίας Διαρκείας. Στη θεματική ενότητα των νομικών ζητημάτων, συζητήθηκε το ενδεχόμενο μαζικών αγωγών προς πολιτικά πρόσωπα που πιθανότατα καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Αυτό σίγουρα δεν ήταν πρόταση αριστερών.

  Το δε συμπέρασμα ότι «ΕΚΕΙ δημιουργείται σήμερα από τα κάτω η “ενότητα της αριστεράς”. Είναι μια ανοησία ολκής αφού σε ένα τέτοιο εύρος απόψεων, όπου μαζί με σκέψεις περί σεχταρισμού ακούγονται και οι σκέψεις της γιαγιάς 103 χρόνων για να πάμε στα χωριά και να καλλιεργούμε την γη καταλαβαίνεται πόσο αστείο φαντάζει.

  Αυτά που καταληχθηκαν είναι
  -Να γίνει κάλεσμα σε αντιφασιστική πορεία
  -Η συλλογή 1.000.000 υπογραφών εναντίον του Μνημονίου σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας.
  -Συμπαράσταση σε όλες τις κινητοποιήσεις εργαζομένων
  -Κάλεσμα σε φοιτητές και μαθητές ώστε να κάνουν πορεία που θα φτάσει στο Σύνταγμα.
  Αρχίζει και συζητείται η δράση σε γειτονιές με ανοιχτές συνελεύσεις.Ο κόσμος μιλά πια για γενικής απεργία διαρκείας, για αλληλεγγύη στους αγώνες άλλων κλάδων για άμεση δημοκρατία.

  Αυτά διαδραματίστηκαν πάνω – κάτω. Ακούστηκαν πολλές απόψεις ενώ ο ίδιος ο κόσμος είχε την αίσθηση ότι συμμετέχει σε κάτι πρωτόγνωρο και σημαντικό. Οι περισσότεροι φαίνονταν σα να έχουν (ή αποκτούν) ενός είδους αυτοπεποίθηση. Όλα αυτά είναι από συγκινητικά έως ελπιδοφόρα.

  Μόνο και μόνο το γεγονός ότι τόσος κόσμος μαθαίνει το τί σημαίνει συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που τον αφορούν και ότι δείχνει ενδιαφέρον όχι μόνο για τα τυχόν αποτελέσματα της προσπάθειας αλλά και για την οργανωτική της δομή, κατανοώντας ότι και μέσω αυτής, θα πραγματοποιηθούν οι στόχοι που συναποφασίζονται, εμένα μου φαίνεται μεγάλη υπόθεση.

  Τέλος όσοι σωστά λέτε ότι το ΚΚΕ πρέπει να μπει και να παρέμβει στην όλη διαδικασία αν και μέχρι εχτές το πίστευα και εγώ σήμερα συνειδητοποίησα τόσο με της δηλώσεις της Αλέκας για το ευρώ όσο και από την αρθρογραφία και τις συνεντεύξεις ότι αυτό δεν θα γίνει. Δεν θα γίνει προς απογοήτευση σας αγαπητοί σύντροφοι γιατί ακριβώς η όποια παρέμβαση δεν συνάδει με την μέχρι τώρα γραμμή του ΚΚΕ .Αλλά Ίσως και για την επερχόμενη νέα συναίνεση.
  Ας διαβασουμε με προσοχη την συνεντευξη ο Ηλιας ειναι σίγουρο οτι θα καταλαβει.

 68. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα 31 Μαΐου, 2011 στις 12:36 πμ #

  Κι άλλοι αγανακτισμένοι

  http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/BEth/OFI/325882.html

  Αλλά ο άθλιος είναι σεχταριστής ντάλτον, εργοτελειος και δεν θα πήγαινε για να παρέμβει. Το κουκουέ κι ο εργοτέλης να κερδάνε..

 69. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα 31 Μαΐου, 2011 στις 12:51 πμ #

  @67 Μέχρι να δώσεις βιογραφικό είναι υποχρέωσή μου

  Αυτό για τις αναιρέσεις κι εγώ το είχα σκεφτεί, αλλά κιότεψα να το γράψω. Εδώ πρέπει να μετράμε τα λόγια μας ξέρεις.

 70. μΑστός 31 Μαΐου, 2011 στις 2:02 πμ #

  Προς Κ.Μ: Εγώ πάντως τη γιαγιά την άκουσα να λέει «να πηγαίνετε στην εκκλησία», «μη φοβάστε την ξενιτιά» και άλλα φαιδρά…

 71. uio 31 Μαΐου, 2011 στις 4:09 πμ #

  Σορρυ για την αντιγραφή αλλά το κείμενο του Λεκάτη είναι πραγματικά άψογο.Πραγματικά θα μπορούσε να είναι υλικό για παρέμβαση στο Σύνταγμα αύριο το απόγευμα.
  το λίνκ :

  http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=31/5/2011&id=13567&pageNo=2&direction=1

 72. uio 31 Μαΐου, 2011 στις 4:10 πμ #

  Είμαι και αγενής.

  Καλημέρα σε όλους.

 73. mariori 31 Μαΐου, 2011 στις 4:24 πμ #

  «Η πλατεία είναι γεμάτη», όπως λέει και το τραγούδι.

  Αλλά το τραγούδι δε σταματά εκεί. Κόντρα σε όσους θέλουν να το σταματήσουν εκεί, κόντρα σε όσους το κόβουν, η «πλατεία» ας επιβάλει να ακουστεί και ο παρακάτω στίχος:

  «…να η συγκέντρωση ανάβει κι όλα είναι συνειδητά»!\

 74. sentic 31 Μαΐου, 2011 στις 4:31 πμ #

  56 Αθλιος

  «Θυμήθηκα το απόγευμα τον κομπάσο μετά από κάτι μήνες, μπας και πάμε για καφέ. Με ενημέρωσε ότι κάνει πάρτι και ξεκίνησα να πάω από κει. Κατά τις 7 και μπήκα στο μετρό στο περιστέρι…………………………………………………….Προσπαθούσα να επικοινωνήσω με τον κραφτ που μου είχε στήλει μηνυμα, αλλά μέχρι τις 10 και κάτι δεν έβγαζα γραμμή.

  Κατέβηκα σύνταγμα στις 11 παρά.»

  Θα φτασες στον παρτι κατα τις 8 παρα να βαλουμε.Σε ολο το διαστημα που ήσουνα στο πάρτι έπαιρνες απεγνωσμενα τον κραφτ αλλα δεν τον εβρισκες(ήθελες να φύγεις).Εφτασες στο συνταγμα 11(δυομιση ωρες στο παρτι περιπου)ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
  ΜΑΠΑ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΟΥ ΚΟΜΠΑΣΟ!!!! 🙂

 75. sentic 31 Μαΐου, 2011 στις 4:36 πμ #

  50 Λαθρα

  Αφου ρε συντροφε δεν θέλουν κομματοσκυλα,να πηγαίνετε λοιπον μεταμφιεσμένοι!!!:-)

 76. sentic 31 Μαΐου, 2011 στις 4:57 πμ #

  Για ολους τους ρεμπετολάγνους: γεμάτος αγανάκτηση απ την παλιοκατάσταση….!!!!

 77. kraftwerk 31 Μαΐου, 2011 στις 9:21 πμ #

  @68 Κώστα

  …γενική συνέλευση που αποφασίζει -την ίδια στιγμή η κυβέρνηση περνάει τα εξοντωτικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου- αντιφασιστική πορεία δείχνει ότι απλά οι γνωστές ομάδες που ως συνήθως είναι πλήρως αποκομένες απο την ελληνική κοινωνία όχι όσο αφορά την πρόθεση να συγχνωτιστούνε μαζί τους αλλά λόγω της πολιτικής τους στρεβλής αντίληψης, είναι αυτές που λίγο πολύ αποτελούν την συνέλευση και σύντομα δεν θα εκφράζουν καθόλου τον κόσμο που συγκεντρώνεται εκεί.

 78. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 31 Μαΐου, 2011 στις 9:44 πμ #

  Εχεις δικιο σε αυτό. Και εμενα δεν με βρίσκει σύμφωνο οπως και πολλα αλλα. Ομως γιατι το απαομονωνεις? Μαζί με αυτό αποφασηστηκαν και τα αλλα που αναφερω που εχουν μια εργατικη κατευθηνση. Τι περιμενες kraftwerk οτι σε πεντε συνελευσεις που εγιναν ο κόσμος θα υπερβεί τις αυταπατες και την πολιτικη καθυστερηση του? Ολα αυτα θα συνηπαρχουν. Το θέμα ειναι η κυρια κατευθηνση προς τα που παει. Πιστευω πως παρα τις αντιφασεις την γνωστη αρρωστια του εξωκοινοβουλιου και τους βερπαλισμούς ορισμενων, αρχιζει και περνει πολιτικα χαρακτηριστικα που τουλαχιστον στην αρχη δεν ειχε.

 79. a8lios 31 Μαΐου, 2011 στις 9:59 πμ #

  @Sentic
  To πιασες το υπονοούμενο. 😉
  Εγώ πήγα στην προετοιμασία του πάρτι, στο απογευματινό αραλίκι. Μετά έτσι κι αλλιώς δεν ήξερα άνθρωπο…

 80. Μέλιτον Καντάρια 31 Μαΐου, 2011 στις 10:02 πμ #

  Παιδες δεν ξερω ποσο αμπελοφιλοσοφια και ζυμωση με αμεσοδημοκρατικες διαδικασιες «κατοχυρωνει» το εξωκοινοβουλιο στο κινημα της εντος εκτος και επι τα αυτα πλατειας, το θεμα ειναι πως στα εργοστασια οταν το κεφαλι ειναι σκυμμενο καμια ακτιβιστικη κατ΄επιφασην απολιτικ χαριτομενια δεν μπορει να δωσει απαντηση.

  Εδω να δουμε τι θα κανει γιατι στην πλατεια μακρυα απο το αφεντικο ολοι μπορουμε να το παιξουμε καμπόσοι. Σιδερα μασαει ο Κουταλιανος που λενε αλλα στα δυσκολα…
  Απεργια στις:
  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ
  Στην τελική ευθεία για την απεργία στις 2 Ιούνη διεκδικώντας υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

  ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
  Ολοήμερη δράση και συλλαλητήρια στις 3 Ιούνη

  Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα στις πρώην ΔΕΚΟ να πάρουν απόφαση για απεργία στις 2 Ιούνη, μαζί με τις Ομοσπονδίες Χάρτου και Τροφίμων – Ποτών

  http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=31/5/2011&id=13567&pageNo=3&direction=1

 81. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 31 Μαΐου, 2011 στις 10:04 πμ #

  Ομιλια μια απολιτικ ΑΝΤΑΡΤΟΣΥΡΙΖΑΙΑΣ

 82. Μέλιτον Καντάρια 31 Μαΐου, 2011 στις 10:04 πμ #

  …η εικονα αυτη ερχεται απο μια περατζαδα σημερα απο 5 εργασιακους χωρους στο μεταλλο, στο χαρτι και στα τροφιμα.

 83. Μέλιτον Καντάρια 31 Μαΐου, 2011 στις 10:08 πμ #

  «…Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που αυθόρμητα κινητοποιήθηκαν, πρέπει να συσπειρωθούν συνειδητά στην πάλη με το ΜΑΣ. Ο εχθρός έχει στρατηγική, οργάνωση και όνομα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το λαϊκό κίνημα για να κερδίσει τον πόλεμο που του έχουν κηρύξει…»

  Σχόλιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

  Για τους «αγανακτισμένους» πρυτάνεις:

  http://www.spoudastes.gr/2011/05/%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%C2%AB%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82%C2%BB-%CF%80%CF%81/

 84. Prop- Agit 31 Μαΐου, 2011 στις 10:12 πμ #

  Εδώ Η Άποψη του ριζοσπάστη για τις κινητοποιήσεις 1ο μέρος:
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6274455

 85. Prop- Agit 31 Μαΐου, 2011 στις 10:13 πμ #

  2ο Μέρος:
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6274399

  (Ειδικά οι 2 τελευταίες παράγραφοι με εκφράζουν απόλυτα)

 86. Αναυδος 31 Μαΐου, 2011 στις 10:26 πμ #

  Μίχο (68)

  Ελεος πια με αυτή τη συνομωσιολογική πρόσληψη των θέσεων του ΚΚΕ. Ρίχνεις κάρτες ταρο ή κοιτάς καμία κρυστάλλινη σφαίρα ?

 87. gortynios 31 Μαΐου, 2011 στις 12:11 μμ #

  Τα παρατράγουδα της «Πλατείας»

  http://aristeripolitiki.blogspot.com/2011/05/blog-post_31.html

 88. erodotos 31 Μαΐου, 2011 στις 12:37 μμ #

  Έχοντας περάσει πλέον κάποιες μέρες, από την αντιμετώπιση των ΜΜΕ και από μια σειρά περιστατικά στο Σύνταγμα (προπυλακισμός ανθρώπου που κρατούσε κόκκινη σημαία, γιουχάρισμα ομιλητή που μιλούσε για την οργανωμένη αριστερά, κ.α.), έχω πια πειστεί ότι η όλη αυτή υπόθεση με τους αγανακτισμένους στις πλατείες πρόκειται για την μεγαλύτερη προσπάθεια ενσωμάτωσης μιας ενδεχόμενης ριζοσπαστικοποίησης των μαζών από τη μεταπολίτευση (ΠΑΣΟΚ). Δεν νομίζω ότι έτσι ξεκίνησε, αλλά σίγουρα έτσι εξελίσεται…δυστυχώς

  http://erodotos.wordpress.com/2011/05/26/ellinofreneia-aganaktismenoi/

 89. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 31 Μαΐου, 2011 στις 1:44 μμ #

  http://aristerovima.gr/blog.php?id=2368

 90. βουρνούκιος 31 Μαΐου, 2011 στις 2:07 μμ #

  «Κατέβα να ξεδώσεις»

  Αυτή είναι η γραμμή τους. Χαρές και χαμόγελα ο Πρετεντέρης. Και τι ωραία που περνάμε στην πλατεία. Σαν να κατεβήκαμε για πλάκα. Μας δουλεύουν κανονικά; Είναι τόσο ακίνδυνο για το σύστημα αυτό που γίνεται εκεί; Ναι και όχι. Τη φοβούνται την πλατεία. Ειδικότερα τρέμουν μήπως εκεί συναντηθούν φωνές πρόσωπα και λόγια σοβαρά, και ενωθούν πραγματικά οι άνθρωποι για να δώσουν αγώνα.

  Είμαι σχεδόν κάθε βράδυ στη συνέλευση στο Σύνταγμα. Μου αρέσει αυτή η συνάντηση. Τόσο όμορφα πρόσωπα. Τόσο καλά μυαλά. Ο φόβος και ο τρόμος τους είναι αυτή η ομορφιά στο δρόμο, στην πλατεία. Μα τώρα πλησιάζουμε στην κρίσιμη καμπή: ή το πράγμα θα ξεφουσκώσει ή θα σοβαρέψει. Ή θα κουραστεί ο κόσμος από τα πολλά λόγια και κάποιες περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες που θυμίζουν περισσότερο ΜΚΟ παρά λαϊκή οργάνωση, ή θα μπει σε ανώτερη τροχιά η συζήτηση.

  Δεν χρειάζονται κατεβατά και οι κλασικές ομιλίες των αμφιθεάτρων. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε αυτά δημιουργικά. Αλλά να κρατήσουμε την ουσία: η συνάντησή μας έχει στόχο και νόημα. Ήρθαμε για να διώξουμε το φόβο. Ήρθαμε για να τους πούμε «θα σας ρίξουμε». Δεν θα περάσουν τα μέτρα σας. Δεν πουλάμε τη χώρα μας. Όπως έλεγε ένας καλός σύντροφος: «Δεν σας χαρίζουμε τις ζωές μας. Θα πάρουμε πίσω ό,τι μας κλέψατε. Για να έχουμε δουλειά, παιδεία, υγεία, πολιτισμό. Για να ζήσουμε αλλιώς».

  Ήρθαμε για να γνωριστούμε. Να βγούμε απ’ το καβούκι μας. Ήρθαμε για ν’ αλλάξουμε.. Αυτή ακριβώς η συγκίνηση της συνάντησης, η ένταση και η ένταξη σε μια καινούργια συλλογική υπόθεση θα γεννήσει νέα συντροφικότητα, σπάνιες φιλίες και μεγάλους έρωτες. Και θα στείλει στο διάολο τη δικτατορία των μίντια και του lifestyle. Δηλαδή τον σκληρό πυρήνα του συστήματος που καθήλωσε για χρόνια τον κόσμο στον ιδιωτικό του χώρο.

  Ήρθαμε για να οργανωθούμε. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αν και πάρα πολλοί είμαστε άνεργοι. Και δεν τις φοβόμαστε τις λέξεις. Λαϊκή Συνέλευση. Σωματεία. Εργατική τάξη. Λαός. Είμαστε οι πολλοί. Αυτοί που ξέρουν τι φταίει και ποιος είναι ποιος. Αργά ή γρήγορα στο δρόμο όλοι ξεσκεπάζονται. Το έγραψε σωστά κάπου ο «Ριζοσπάστης» – δεν έχουμε την εμπειρία που χρειάζεται, αλλά έχουμε δίκιο, έχουμε ανάγκη να δώσουμε αυτό τον αγώνα γιατί παίζεται η ζωή μας, και θα μάθουμε στην πορεία και να αγωνιζόμαστε και να νικάμε.

  Από το Αριστερό Βήμα

 91. βουρνούκιος 31 Μαΐου, 2011 στις 2:09 μμ #

  Δίνεται μια σκληρή πάλη αντιλήψεων. Αυτό γίνεται κάθε βράδυ στη Λαϊκή Συνέλευση της πλ. Συντάγματος.

  Εάν θα εκφυλιστεί ή θα προχωρήσει παραπέρα σε σύνδεση με το εργατολαϊκό κίνημα, είναι ένα στοίχημα ανοιχτο!

 92. Μέλιτον Καντάρια 31 Μαΐου, 2011 στις 2:40 μμ #

  Δεν ειναι προβοκατορικο αλλα υπαρκτο.

  ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ – ΧΩΡΑΝΕ ΟΛΟΙ

  Κοντά στους «Αγανακτισμένους» θα βρεθεί απόψε ο Άνθιμος

  http://www.kentrinews.gr/?p=16346

 93. sentic 31 Μαΐου, 2011 στις 2:59 μμ #

  Ετσι,να καταργηθουν τα συνδικάτα και να αντικατασταθουν με αμεσοδημοκρατικες συνελεύσεις κάπου διαβασα!!!Ολη η εξουσία στα Σοβιετ μωρη κουφάλες!!!!

 94. λαθραναγνώστης 31 Μαΐου, 2011 στις 5:17 μμ #

  Μέλιτον @ 93,
  Ο Άγιος ρουφιάνος, είναι ικανός να ευλογίσει και τον διάβολο τον ίδιο προκειμένου να τον κάνει σύμμαχό του ενάντια στον κομμουνισμό.

 95. Αλέξανδρος Δελάρζ 31 Μαΐου, 2011 στις 6:54 μμ #

  «Απόφαση ΣΥΝ για «πλατείες κ αγώνες»: Τα μέλη του ΣΥΝ να συμμετέχουν στο κίνημα «της πλατείας» ως απλοί πολίτες» (αντιγραφή από ένα tweet)

 96. Σεχτάρ ο Τρομερός 31 Μαΐου, 2011 στις 7:25 μμ #

  (96) η αλλιώς, «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΠΟΡΝΕΙΑ.

 97. Αναυδος 31 Μαΐου, 2011 στις 8:07 μμ #

  Μελιτον και Λαθρα

  Ο σεχταρισμός σας θα αφαιρούσε από την ελληνική επανάσταση έναν Παπαφλεσσα
  Στο μέτωπο ενάντια στο μνημόνιο όλοι χωρούν από ΠΑΣΚΕ οτα μέχρι και Ανθιμο 🙂

 98. Αναυδος 31 Μαΐου, 2011 στις 8:19 μμ #

  Το καλό με το Σύνταγμα είναι ότι κάθε βράδυ ησυχάζουμε από τον Βοπρνουκιο και το Μιχο

 99. κομμαντο ταξικής μνήμης 31 Μαΐου, 2011 στις 8:23 μμ #

  Kαι παπα-Φλέσσα και παπα-Ανυπόμονο και σαλεμένους φιλοβασιλικους στη κατοχή που θέλανε κομμουνισμό αλλά το βασιλιά να τον έχουμε σαν διακοσμητικό και πολλά πολλά άλλα.

  Καθαρές επανστάσεις μόνο στα βρώμικα μυαλά σας γίνονται.

  Απάλευτοι είστε δε σας μπορώ άλλο!!

  Παλιοσέχτες

 100. λαθραναγνώστης 31 Μαΐου, 2011 στις 8:36 μμ #

  Κομμάντο,
  Άλλο λίγο βρωμιά για να μην τεμπελιάζει το ανοσοποιητικό και άλλο ολόκληρος Άνθιμος. Παραείναι βρωμιά!

 101. Y 31 Μαΐου, 2011 στις 9:02 μμ #

  Kαλά σας λέει σκούριασμένοι.

  Τίποτα άλλο δε βγάζετε παρά παραίτηση.

  Που είναι η αγωνιστικότητα σας? Που είναι οι ζωντανές εμπειρείες από το κίνημα? Πουθενά! Ούτε μία ποτέ.

  Κάθεστε εδώ και μας πουλάτε οπαδιλίκι.

 102. Prop- Agit 31 Μαΐου, 2011 στις 11:18 μμ #

  Καλά μας λέει ρε Μαλάκες αρτηριοσκληρωτικοί.

  Θα χάσουμε τον Παπαφλέσσα και τον παπατροτσκιστή Αμβρόσιο (δε μοιάζει λίγο και στο Χο Τσι Μινχ?)!

  http://www.tsantiri.gr/koinonia-kinimata/amvrosios-kali-tous-ellines-na-vgoun-stous-dromous.html

  Ουστ γαμώ το ξεσταύρι σας άθεα σκυλιά!

 103. Prop- Agit 31 Μαΐου, 2011 στις 11:33 μμ #

  Και τώρα στα σοβαρά μια μικρή εικόνα απο σήμερα.

  Πέρασα μετά απο δουλειές απο το κέντρο στα προπύλαια που ήταν ο Μίκης.
  Δεν έχω ματαπάρει μεγαλύτερη αηδία στη ζωή μου σύντροφοι και συναγωνιστές σε «κινηματική διαδικασία»..
  Πίσω από τους ομιλιτές δέσποζαν λάβαρα της Εκκλησίας με το «Εν τούτω νίκα», τη σημαία του στρατού ξηράς, την κόκκινη σημαία του Βυζαντίου (και της Αλβανίας χωρίς το αστέρι) και άλλα εθνικά παρόμοια..
  Το περιεχόμενο των ομιλιών του Μπέη (καθηγητής νομικής) που άκουσα ήταν εμμετικό. Φταίει η κομματοκρατία οι πολιτικοί που θα φάγανε και δωστου γλείψιμο στο λαό που πόσο εξαίσιος και «ουαου» είναι που γέμισε τους δρόμους..
  Μπροστά στους ομιλιτές μέγα πλήθος. Εγώ ξεχώρισα τον αρχιδαπίτη Βολουδάκη και πολλους μα πάρα πολλούς αρχι-δ-ΟΝΝΕΔιτες. Έμαθα δε απο αξιόπιστες πηγές ότι η ΔΑΚΕ και η ΔΑΠ είχε ρίξει γραμμή να πάει όλος ο κόσμος κάτω στο Μίκη..

  Είναι απίστευτα τραγικό, ο ιδρυτής των Λαμπράκηδων να καταχειροκροτείται από επιγόνους της ΕΚΟΦ..

  Παίζονται απίστευτα τρομακτικά παιχνίδια πίσω από τις πλάτες του λαού και μη σπεύδετε να κράζετε οι μεν τους δε και οι δε τους μεν.

  Στο Σύνταγμα πάντως μαζικότατη εξόρμηση απο Κόμμα και ΚΝΕ.
  Ντου κι ότι βγάλουμε. Παίζουν μπάλα όλοι πλέον..

 104. mariori 1 Ιουνίου, 2011 στις 12:02 πμ #

  Η εξορμηση αντιμετώπισε κανένα ζήτημα από ακηδεμόνευτους prop? Αν ξέρεις βέβαια.
  Ντου από παντού…

 105. Prop- Agit 1 Ιουνίου, 2011 στις 12:48 πμ #

  Από τα λίγα που ξέρω μιλάμε για λίγους τραμπουκισμούς αλλά πολύ λαϊτ πράγματα.
  Το χαμηλό επίπεδο πολιτικής σκέψης μου σχολίασαν κάτι φιλαράκια. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ακριβή εικόνα πέρα από αυτά τα γενικά.

 106. Prop- Agit 1 Ιουνίου, 2011 στις 1:19 πμ #

 107. a8lios 1 Ιουνίου, 2011 στις 9:24 πμ #

  “Ημέρα λαϊκής διαβούλευσης” το Σάββατο (?) στο Σύνταγμα
  http://real-democracy.gr/el/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82

 108. a8lios 1 Ιουνίου, 2011 στις 9:27 πμ #

  Προβλέπεται μια όμορφη Παρασκεύή με συνάντηση ΠΑΜΕ-Αγανακτισμένων:
  http://www.pamehellas.gr/fullstory.php?lang=1&wid=1737

 109. Αντώνης 1 Ιουνίου, 2011 στις 9:47 πμ #

  Πολύ καλή η εξόρμηση στο Σύνταγμα. Λίγες «γιούχες» από ελληνο-σουπερμαν (ωραίο αυτό του Κραφτ), αλλά κατά τα άλλα καλό κλίμα. Αρκετός κόσμος είπε ότι «εντάξει δε μας φταίει το ΚΚΕ» ή «το ΚΚΕ τα έλεγε για χρόνια» ή «Πότε θα κάνει το ΠΑΜΕ απεργία». Τρείς ώρες εξόρμηση.

  Κάποια στιγμή συνάντησα και δύο πρώην δαπιτάκια από τη σχολή μου , άνεργοι managaρέοι, που μου έλεγαν ότι πρώτη φορά κατεβαίνουν σε κινητοποίηση, ότι νιώθουν αγανάκτηση (κλισέ) γιατί στήριξαν αυτούς που έφεραν την κρίση, κανονίσαμε καφέ.

  Κάποια στιγμή μας την έπεσαν κάτι αναρχοαυτόομοι (μάλλον) με τα κλασσικά αντι-ΚΚΕ «φύγετε από δώ», «καθεστωτικοί», «σταλίνες» και τα συναφή. Έψαχναν μανούρα, δεν ψαρώσαμε. Τους γιούχαρε και λίγο ο κόσμος που ήταν γύρω μας. Παρεπιπτόντος που είναι όλοι αυτοί οι μπάχαλοι; τους μάζεψε το σύστημα; Μπα. Μάλλον σεχταριστής θα είμαι.

  Σε γενικές γραμμές γόνιμη εμπειρία. Εντελώς-παντελώς άπειρος κόσμος. Δεν έχει πάρει χαμπάρι. Για να ξεκολλήσει η συζήτηση από το ποιός τα έφαγε ή τα λαμόγια οι πολιτικοί χρειαζόταν τουλάχιστον τέταρτο!!! Ο φόβος για έξοδο από το ευρώ (με την εκβιαστική διάσταση του) κυριαρχούσε. Όχι άμεσα αλλά συγκαλλειμένα. Με ερωτήσεις του τύπου: «Να πάρουμε τις καταθέσεις μας στο εξωτερικό;» ή «Άμα γίνει καμιά μαλακία θα πληρωθούν οι συντάξεις;» (από συνταξιούχο), ή «ρε παιδιά, ο Μίκης (που οι πίο μεγάλοι τον θεωρούν δικό μας, γαμώ) είπε ότι φταίνε οι αμερικάνοι. Οι ευρωπαίοι τί λέτε να κάνουν;». Τεσπά.

  Γενικό συμπέρασμα: Θέλει πολύυυυυυυ δουλειά αυτός ο κόσμος. Και θέλει και πολύ εμπειρία για να αποκτήσει αντανακλαστικά. Κατά τη γνώμη μου δεν βοηθάει καθόλου το χαιδολόγημα τύπου «κουνιέται ο κόσμος» ή «πλατεία συντάγματος-ταχριρ» ή » γίνεται της πουτάνας». Ο κόσμος είνα εξαιρετικά ετερόκλητος. Μια γενική αίσθηση που αποκόμισα όμως είναι η εξής: πρόκειται για μορφωμένο κόσμο, κόσμο με προσδοκίες από το παρελθόν. Κόσμο που ζούσε σαφώς καλύτερα δυο-τρια χρόνια πριν. Πολύ δημοσιοϋπαλληλίκι-συνταξιουχιλίκι. Πολλοί άνεργοι επιστήμονες. Παντελής απουσία μεταναστών (δεν βρήκα ούτε έναν). Γενικά κόσμος της εργασίας, αλλά των (πρωην) ανώτερων στρωμάτων. Μια δεύτερη επίσκεψη ίσως να μου ξεδιαλύνει κάποια πράγματα…Πάντα οργανωμένα…

 110. kraftwerk 1 Ιουνίου, 2011 στις 9:58 πμ #

  @Αντώνης

  καλά νέα

 111. Y 1 Ιουνίου, 2011 στις 10:32 πμ #

  Kαλά μας τα λες Αντώνη και μπράβο για την εξόρμηση.

  (και ας μου ρίχνεις το καρφί για το ‘της πουτάνας’ μάλλον προτιμάς το ‘άει μαλάκες που νομίζετε ότι κάνετε και κάτι’ του Σέντικ. Εγώ πάντως δεν είπα να πάμε να πούμε στους άλλους ‘της πουτάνας γίνεται’. Στη μοιρολατρία του ‘δε γίνεται τίποτα’ απαντούσα)

  Άθλιε (και άλλοι), το ΠΑΜΕ θα ανηφορίσει από την Ομόνοια στο Σύνταγμα την Παρασκευή?

  Επίσης στην ημέρα ενημέρωση για το χρέος δε μπορεί να πάει κι ένας από το ΚΚΕ να βάλει τη θέση του?

 112. kraftwerk 1 Ιουνίου, 2011 στις 11:13 πμ #

  Αναρχικοί τραμπούκοι επιτέθηκαν σε συντρόφους

 113. Αντώνης 1 Ιουνίου, 2011 στις 11:14 πμ #

  Ο Δανίκας λίγο χοντροκομμένα στο Βήμα

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=403940&h1=true

 114. kraftwerk 1 Ιουνίου, 2011 στις 11:27 πμ #

  Την Παρασκευή θα ήταν πολύ καλό αν δεν φεύγαμε αμέσως αλλά να κάτσουμε, μα ένα τέταρτο , μα δέκα λεπτά, να κάτσουμε, οργανωμένα με ντουντούκα που να λέει περιεκτικά την στήριξη του κόμματος στο λαό και στις κινητοποιήσεις, την ανάγκη να πάρουν ένα άλλο χαρακτήρα, αλλά να είμαστε εκεί, όχι να μπούμε μέσα στην άλλη συγκέντρωση αλλά να κάτσουμε εκεί, να αντέξουμε προκλήσεις και να τους φωνάξουμε «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι».

 115. Y 1 Ιουνίου, 2011 στις 11:30 πμ #

  Χαχα! Επιτέλους το πιασε το νόημα ο Δανίκας.
  Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα.
  Ε βίβα σοσιαλίσμο ε λα λιμπερτά!

 116. a8lios 1 Ιουνίου, 2011 στις 11:36 πμ #

  @Kraft
  Εγώ θα ρίξω σύνθημα: «Εδώ υπάρχεί ΠΑΜΕ, δεν είναι Ισπανία…»…

 117. Αντώνης 1 Ιουνίου, 2011 στις 11:39 πμ #

  Την Παρασκευή προμηνύεται ενδιαφέρουσα κατάσταση…
  Δυστυχώς δε θα είμαι εκεί αλλά σε γάμο (στον οποίο ο προδότης Υ δε θα έρθει!)
  Παρακαλώ για ανταποκρίσεις!

 118. kraftwerk 1 Ιουνίου, 2011 στις 11:47 πμ #

  @Άθλιε

  χαμός δηλαδή….να φωνάξουμε «να φύγετε …να πάτε άλλου»

 119. kraftwerk 1 Ιουνίου, 2011 στις 11:48 πμ #

  @ 119 Αντώνης

  εντάξει δεν υπάρχει πρόβλημα, αποφάσισα να μην πάς στον γάμο οπότε οκ

 120. Y 1 Ιουνίου, 2011 στις 12:04 μμ #

  Να σας πω ρε αλάνια.
  Θα μου πει κανένας αν το ΠΑΜΕ σκοπεύει να ανηφορίσει?

 121. Αντώνης 1 Ιουνίου, 2011 στις 12:07 μμ #

  Όχι δε θα στο πούμε!

 122. Y 1 Ιουνίου, 2011 στις 12:19 μμ #

  Γιατί ρε μαλάκα? Είναι στρατιωτικό μυστικό? Ή μας κρατάτε σε αγωνία?

 123. kraftwerk 1 Ιουνίου, 2011 στις 12:20 μμ #

  …παπάρα

 124. mariori 1 Ιουνίου, 2011 στις 12:25 μμ #

  Για να ενωθούμε με το πλήθος θα ανέβει ο πέρρος σε ξυλοπόδαρα. Ο kraft θα αναλάβει την ομάδα με τα ποδήλατα και οι σημαίες από τη μία θα λένε παμε και απο την άλλη θα είναι ελληνικές. Έτσi θα καλυφθούν όλα τα γούστα της πλατείας. Δεν ξέρω αν έχουμε χιπστερ νεολαία, που λεει και ο ξυδάκης στην καθημερινή, αλλά κάτι θα γίνει.

 125. Μέλιτον Καντάρια 1 Ιουνίου, 2011 στις 12:29 μμ #

  Και γιατι ρε μαστορες να ανηφορισει το ΠΑΜΕ;
  Για να βρεθουν χαρχαλεδες με ελληνομπερτες να γιουχαρουν και να στηθει σκηνικο οπως με τα μπλοκ της ΓΕΝΟΠ;
  Και εκτος αυτου σαν να μου φαινεται πως ψαχνουν μανιωδως οι καναλαρχες τηλεοπτικα πλανα που να αποδοκιμαζουν τις δυναμεις του ΠΑΜΕ, δεν θυμαστε με τον Ποσαδικο τι παιχτηκε με την σημαια και αρκει απλα να πεσει η ρετσινια…
  Σκεφτομαι πως μια διακριτικη κινηση πιο μαζικης προπαγανδας οπως εγινε τις προηγουμενες μερες θα ηταν προτιμοτερο και ουσιαστικοτερο.
  Πρεπει να προσεχουμε γιατι και οι διαφοροι μηχανισμοι βλεπου τις κινησεις μας και μας «περιμενουν».
  Φυσικα το Κομμα θα τα συνεχτιμησει ολα αυτα και θα προχωρησει συντενταγμενα οπως πρεπει,
  Οψωμεθα.

 126. kraftwerk 1 Ιουνίου, 2011 στις 12:47 μμ #

  @ Mariori

  στην ανάγκη να πάρουμε περούκες, πλαστικές κιθάρες των Απόκρεων και να κάνουμε τους χίπις και να τραγούδαμε Μπίτλις

  @ Μέλιτον

  γιατί ακόμα και αν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα η πλειοψηφία του κόσμου θα ξέρει ότι το ΠΑΜΕ είναι εκεί και αυτό είναι που θα μείνει,

  γιατί δεν μπορεί μια ομάδα ακροδεξιών ή αναρχικών να είναι αυτή που θα καθορίσει το που ΠΑΜΕ και που παρεμβαίνουμε

  γιατί δεν μπορούμε με βάση τα κανάλια να καθορίζουμε την δράση μας, όταν είμασταν στο λιμάνι και μας κράζαν τα κανάλια δείχνοντας τους Ισπανούς(τυχαίο; δεν νομίζω) τουρίστες να παραπονίουνται γιατί χάνουν την κρουαζιέρα τους δεν θυμάμαι να είπαμε «πάμε να την κάνουμε θα μας σπεκουλάρουν τα κανάλια»

 127. mariori 1 Ιουνίου, 2011 στις 1:00 μμ #

  Πάντως υπάρχει ενα παιχνίδι γενικά. Λογικό ειναι βέβαια σε κρίσιμους καιρούς. Για παράδειγμα σήμερα ήταν η κανέλλη στον παπαδάκη και έβγαλαν έναν τύπο καθαρά για να τη βρίσει και να αρχίσει τα όλοι ίδιοι είστε και κανέναν π… δεν ψηφίζω (ντροπή έρχεται και gay parade). Και δεν είναι τυχαίο ότι το έκαναν στην κανέλλη που είναι η πιο δημοφιλής κλπ. Βέβαια δεν υπήρχε και πιο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσει οπότε δεν τους πολυβγήκε. Αλλά είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια να περάσουν αυτή τη λογική και φυσικά μετά να ξεπηδήσουν σπίθες (?) και να γίνουν πυρκαγιά προσωπικοτήτων.
  Την παρασκευή φαντάζομαι θα μπορούσε αν δεν ανεβει κανονικά σαν πορεία να πάμε όλοι σύνταγμα σε ακόμα πιο μαζική εξόρμηση χωρίς σημαίες ας πούμε.
  Αλλά όλα αυτά θα κριθούν ,νομίζω, και από τις εντυπώσεις αν συνεχιστούν οι εξορμήσεις και οι παρεμβάσεις τις επόμενες μέρες.
  Είναι διαφορετικό να σε κράζουν τα μμε και διαφορετικό να σχολιάζουν ποικιλοτρόπως τις αντιδράσεις και τις αποδοκιμασίες στο παμε από το «κίνημα». Την κυριακή μόλις γράφτηκε το ούτε ΠΑΜΕ ούτε ερχόμαστε εντελώς τυχαία. Μάλλον τους είχε κολλήσει το caps lock.

 128. kraftwerk 1 Ιουνίου, 2011 στις 1:16 μμ #

  @ μαριορί

  πάντα θα έχουν να πούνε, φαντάζομαι ότι αυτοί οι ίδιοι και αν δεν πας θα λένε «χαχα όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια» εκεί είναι το πρόβλημα, αυτοί την δουλειά τους θα κάνουν όπως λέγανε και οι σούπερ γιό TERROR X CREW «έχω ένα πρόβλημα για κάθε σου λύση» ε έτσι και αυτοί, την προπαγάνδα τους και τα κανάλια και τα φασιστοειδή και οποιοσδήποτε θέλει να κάνει παιχνίδι αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ θα το κάνει, αλλά μαζί με αυτούς που είναι μάζα ασήμαντη βρίσκονται χιλιάδες ανθρώπων με όλα τα χαρακτηριστικά που είπα και πριν μερες αλλά που θα πάρουν κουράγιο βλέποντας σε και θα βοηθήσει στο να μην τρώνε την παραμύθα των καλοθελητών.

  Εντάξει όλα υπο συζήτηση είναι, όπως και να χει, εξάλλου όποιος κατέχει την απόλυτη αλήθεια, να την φέρει πίσω πλυμμένη(απίθανο χωρατό)

 129. kraftwerk 1 Ιουνίου, 2011 στις 1:18 μμ #

  επειδή είναι σημαντικό, στο «εκεί είναι το πρόβλημα;» θέλει ερωτηματικό γιατί ,χωρίς, αλλάζει το νόημα

 130. mariori 1 Ιουνίου, 2011 στις 1:22 μμ #

  @ kraft

  Δεν ξέρω τι να απαντήσω με αυτό το απίθανο αστείο 🙂
  Μα συμφωνώ ότι πρέπει να έχεις σαφή παρουσία την παρασκευή και γενικότερα. Απλώς τον κατάλληλο τρόπο να βρούμε ώστε και θάρρος στον κόσμο να δώσουμε και σαφή παρουσία και να μην πέσουμε στην παγίδα της ανευ λόγου αντιπαράθεσης. Θα δούμε…
  Ενδιαφέρον επίσης έχει και η χθεσινή αποδοκιμασία βουλευτών από μια ομάδα αγανακτισμένων που έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας. Μάλιστα…

 131. βουρνούκιος 1 Ιουνίου, 2011 στις 1:35 μμ #

  Λαϊκές συνελεύσεις -με καταρχήν βάση συγκρότησης- το κεκτημένο της λαϊκής Συνέλευσης της πλ. Συντάγματος, διοργανώνονται σε μια σειρά γειτονιές της Αθήνας.

  Προχτές έγινε στου Ζωγράφου, χτές έγινε στον Βύρωνα με συμμετοχή 250 ατόμων περίπου, άυριο είναι στη Νέα Σμύρνη και μεθάυριο στο Περιστέρι.

  Προσπαθούμε να λαμβάνονται αποφάσεις για δράση γύρω από τα καυτά λαϊκά προβλήματα (ανεργία, περίθαλψη, εκπαίδευση, ακρίβεια κλπ).

  Μπαίνει ευρύτερος κόσμος και μέσα από ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες, συμμετέχει στην συνδιαμόρφωση του περιεχομένου και της δράσης, μαζί με οργανωμένο ήδη κόσμο.

 132. βουρνούκιος 1 Ιουνίου, 2011 στις 1:36 μμ #

  πασραθέτω και το λίνκ:

  http://aristeroextreme.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

 133. βουρνούκιος 1 Ιουνίου, 2011 στις 1:44 μμ #

  Ανακοίνωση του ΝΑΡ για τις εξελίξεις

  ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΝΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΔΝΤ, ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

  ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

  Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ

  Η έκρηξη της δυσαρέσκειας και της αντίδρασης για την κυβερνητική πολιτική, το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες λαού βγήκαν στους δρόμους και στις πλατείες, ενώ οι απεργίες και οι καταλήψεις εξαπλώνονται σε υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, αποδεικνύουν ότι το Μνημόνιο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά στην συνείδηση του ελληνικού λαού.
  Στην ενεργητική αντίσταση των εργαζομένων με τις ως τώρα απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις και την διάχυτη ενίσχυση των αντικαπιταλιστικών αναζητήσεων, έρχεται να προστεθεί τώρα η αιφνιδιαστική είσοδος στο προσκήνιο πλατιών στρωμάτων του λαού και της νεολαίας, που αναλαμβάνουν πολιτική δράση και κλονίζουν παραπέρα τη σταθερότητα του Μνημονιακού τόξου και συνολικά του αστικού συνασπισμού εξουσίας.

  Οι αριστεροί και κομμουνιστές χαιρετίζουν την πρωτότυπη και ελπιδοφόρα συνάντηση των πιο διαφορετικών ρευμάτων πολιτικής αμφισβήτησης της «χούντας» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Η περισσή πολιτική αλαζονεία, η ωμή κατασταλτική βία και η προβοκάτσια την οποία επέδειξε και κλιμάκωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με άθλιο και σταθερό συμπαραστάτη το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, τους άλλους πρόθυμους του Μνημονίου, δέχονται μαζική απάντηση (…).

  περισσότερα:

  http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=490&Itemid=1

 134. kostas mixos 1 Ιουνίου, 2011 στις 1:49 μμ #

  Μπράβο και απο εμένα. Ταπεινα κάνω την αυτοκριτική μου που προβλεψα οτι το κκε δεν θα παρέμβει. Εχω όμως μια απορεια από που εκτιμησα οτι καποιοι διαδηλωτες προέρχονταν απο ανώτερα στρώματα?

  8

 135. sentic 1 Ιουνίου, 2011 στις 4:53 μμ #

  καλά ρε σκατομαλάκα,ποτε κατηγόρησα εγω τον κοσμο που παει στην πλατεία,οτι νομίζει οτι κάτι κάνει????Εγω σε σχολιο μου στον βουρνουκιο καποια στιγμη μιλησα για κοσμο που γνωρίζω,κοσμο που δεν απήργησε ποτε και που με εγκαλουσε γιατι οι κκεδες δεν πανε στην πλατεια,και στην συνεχεια του ειπα δεν ξερω πως θα εξελιχθει το κινημα στην πλατεια θετικα ή αρνητικα!!Ψαξε να το βρεις παπάρα!!Μην αρπάζεσαι απο αυτο που απαντησα στον αναρχοαυτονομο στο newswire για νασ πεις οτι θελεις ξαναμαναμαλάκα!!

 136. sentic 1 Ιουνίου, 2011 στις 5:32 μμ #

  Το ΠΑΜΕ να πάει στο συνταγμα την Παρασκευή συγκροτημενα και οργανωμένα και ας σκουζουν ορισμένοι εκει,δεν μας ενδιαφερουν αυτοί αλλα οι υπολοιποι.
  Και ο Αντωνης να πάρει τον γάμο και να πανε all together!!:-)

 137. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 1 Ιουνίου, 2011 στις 5:55 μμ #

  Προοίμιο ελληνικού «Αργεντινάσο» του Π.Π.

  http://aristerovima.gr/blog.php?id=2371

 138. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 1 Ιουνίου, 2011 στις 9:57 μμ #

  Aπευθειας αποτ την συνελευση του Συνταγματος.

  http://www.thepressproject.gr/

 139. Y 2 Ιουνίου, 2011 στις 12:42 μμ #

  @138
  Grandmaaaaaaaaaa!
  🙂

 140. kokkinos-dromos 2 Ιουνίου, 2011 στις 7:37 μμ #

  Περνούσα που λέτε, χτες το βράδυ κατα τις 11 από πλατεία και είδα λίγο από κοντά τους ντόπιους «αγανακτισμένους» για πρώτη φορά(ένεκα εξεταστικής δεν βγαίνω συχνά το βράδυ).

  Παρωδία και οπορτουνισμός, θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο τίτλος του χάπενινγκ.
  Μικρή πόλι γαρ γνωριζόμαστε. Σύσσωμη η νεολαία συνασπισμού, γερή δόση εαακ και αναρχικοί για άχνη. Σημαίες, πανό και λοιπά γιοκ. Τώρα αν ήταν και κανένας άσχετος δεν ξέρω, μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Μπορεί να είχε τις προηγούμενες μέρες κόσμο και να έτυχε χτες που πέρασα να μείναν αυτοί; Σίγουρα τις προηγούμενες μέρες είχε περισσότερο κόσμο αλλά τίποτα το σπουδαίο (απ’οτι άκουσα δηλαδή).

  Το πέρα για πέρα γελοίο και τραγικό είναι να ακούς από χείλη γνωστής αρενίτισας να διαλαλεί για το ακομμάτιστο, το αχρωμάτιστο και το ανεξάρτητο του «κινήματος», και να καλεί σε πρόσφατη γενική συνέλευση στην πλατεία. Αυτό θα πει πλήρης υποταγή στο αυθόρμητο! Αλλά απ’οτι διαπίστωσα χτες δεν υπήρχε ούτε καν το αυθόρμητο, παρά μια καρικατούρα του.

  Στην πλατεία τώρα την ώρα που περνούσα, μιλούσε ένας νεολαίος από τον συνασπισμό. Δεν άκουγα τι έλεγε αλλά πλάκα θα είχε (και όχι και πολύ απίθανο) να μιλούσε για το νέο και ακομμάτισμο κίνημα και να τον ακούνε οι εαακίτες από κάτω.

  άσχετο: η σπίθα στην πολή μας εκπροσωπείται από κάτι πολύ γραφικούς μικροαστούς κάτι σαν εθνικιστές. Τις προάλλες είχαν συγκέντρωση στην πλατεία. Εκεί αντάλλαξαν «γαλλικά με τους «αγανακτισμένους», είπανε τα γραφικά τους και το μακράν κορυφαίο: στήσανε κρεμάλες!!!!!! Και μετά σου λέει λείπει το καλό θέατρο από την επαρχία…

 141. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ 2 Ιουνίου, 2011 στις 9:36 μμ #

  Mιλας με υφος μεγαλε δεκα καρδιναλιων, χαμηλωσε λιγακι μεγα καθοδηγητη της επαρχιακης πόλης που μαλλον θα εισαι και «ο ψωριαρης χωρια» Γα περιεγραψε μας κανεναν αγώνα που καναν οι ταξικες δυναμεις στην μικρη σου πόλη κατοχε του μη αυθορμητου. Ελα ρε στησανε και κρεμαλες…τσ τσ τσ, τι καταπτωση ειναι και αυτη.

 142. Y 3 Ιουνίου, 2011 στις 9:11 πμ #

  Από Βρυξέλλες: οι συναντήσεις των Επιτροπών Δράσης ενάντια στην οικονομική διακυβέρνηση και το Σύμφωνο για το Ευρώ συνεχίζονται και έχει μπει πρόγραμμα δράσης.

  Έχουν αρχίσει ενημερώσεις σε κλαδικά συνδικάτα.

  Συμμετέχουν συνδικαλιστές βάσης τόσο από τα σοσιαλιστικά (FGTB) όσο κι από τα χριστιανικά συνδικάτα (CSC), αυτό που λέμε εδώ militants associatifs (αγωνιστές από θεματικές οργανώσεις ή αλλιώς ΜΚΟ) και άλλοι άνθρωποι.

  Στόχος είναι να οργανωθεί αντίσταση από τα κάτω στα μέτρα (πανευρωπαϊκής λιτότητας) της ΕΕ αφού οι ηγεσίες των συνδικάτων αρνούνται να οργανώσουν σοβαρή αντίσταση.

  Συνδικαλιστές που βρέθηκαν στο συνέρδιο της ΣΕΣ στην Αθήνα, ξεκίνησαν λέγοντας για τον αποκλεισμό του ΠΑΜΕ χωρίς αρνητική χροιά, λέγοντας ότι η ‘Άκρα Αριστερά’ (= κομμουνιστές στο Βέλγιο) είναι καλά οργνανωμένη στην Ελλάδα. Πολλοί από το κοινό σχολίαζαν ότι είχαν κάθε λόγο οι Έλληνες συνδικαλιστές να το κάνουν αυτό.

  Έγινε κριτική στη ΣΕΣ που ενώπιον της συνόδου κορυφής της 23ης Ιούνη (έγκρισγη οικ. διακυβέρνησης, δεύτερου μνημόνιου για την Ελλάδα) οργανώνουν μια πορεία στο… Λουξεμβούργο στις 21 ενώ εκείνη τη μέρα δεν υπάρχει καν υπουργική συνάντηση.

  Επίσης για την αντιμετώπιση του πακέτου ως κάτι που τα συνδικάτα πρέπει να παλέψουν να διορθωθεί (http://www.etuc.org/a/8755). Οι Επιτροπές Δράσεις παλεύουν για να πάει στα σκουπίδια όπως είναι.

  Το μπλογκ τους> http://comitesactioneurope.blogspot.com/

  Εμείς εδώ έχουμε τους αγανακτισμένους Ισπανούς που συναντιούνται στη πλατεία μπροστά από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ισπανίας στην ΕΕ.

  Το τελευταίο ΣΚ επιχείρησαν να καταλάβουν πλατεία σε κεντρικό σημείο λαϊκίζουσας συνοικίας ωστέ να είναι πιο ορατοί. Σκάσαν μύτη οι Βέλγοι ανάρχες και τους τα κάναν πουτάνα. Ξεχωριστές συνελεύσεις κλπ. Τα μαζέψαν και ξαναγυρίσαν μπροτά από την πρεσβεία τους.

  Χθες πήγα για τρίτη φορά σε συνέλευση τους. Έχουν κάνει καμιά… 15αριά. Οι τοποθετήσεις είχαν περισσότερο νόημα από τις πρώτες μέρες. Λέγαν για τους πολιτικούς που εξυπηρετούν τα συμφερόντα των μεγάλων επιχηρήσεων και για τα δικαίωματα εργαζομένων – ανέργων – συνταξιούχων. Μίλαγαν για την αντίσταση σε Ισπανία και Ελλάδα που πρέπει να εξαπλωθεί και αλλού. Τις πρώτες μέρες κυκλοφορούσαν κάτι απίστευτες προτάσεις θέσεων για ‘διαφάνεια’, ‘δημοκρατία’, ‘αξιοκρατία’ που έπρεπε να είναι ‘ρεαλιστικές’ που θα τις υπέγραφε κι ο Μπαρόζο.

  H μαλακία όμως είναι ότι μετά από τόσες συναντήσεις κάναν ακόμα γύρο για να πουν… γιατί ήταν εκεί.

  Τους καλέσαμε για άλλη μια φορά στις Επιτροπές Δράσης. Vamos a ver.

 143. visk 3 Ιουνίου, 2011 στις 12:11 μμ #

  Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν στην συνέλευση διαμαρτυρίας στην Μαδρίτη:
  https://docs.google.com/document/d/1NiLrFU375fEBFeZfJNZWm1MwMjF1TXEm7HcHiKoaHqo/edit?hl=en_US&pli=1

 144. kokkinos-dromos 3 Ιουνίου, 2011 στις 2:27 μμ #

  το ύφος μου μίχο είναι το κατάλληλο όταν μιλάω για τέτοιες τραγικότητες. Έλεος, μην υπερασπίζεστε την κάθε ανοησία που κάνουν οι δικοί σας αλλά και οι άλλοι συνοδοιπόροι. Εδώ, δυστυχώς για αυτούς, δεν είναι αθήνα και θεσσαλονίκη και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, οπότε το να παίζεις τον αγακανακτισμένο ακομμάτιστο είναι γελοίο, την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καν κόσμος να σε ακούσει.

  Οι κρεμάλες της σπίθας είναι η υλική έκφραση της γραφικότητας τους. Και ναι είναι κατάντια, παραδέξου το.

 145. Poet 3 Ιουνίου, 2011 στις 2:55 μμ #

  Oi kallitexnes kai oi epistimones tis Elladas den masane ta logia tous, tolmoun kai lene ta pragmata me to onoma tous.
  Sas stelno to pragmatiko keimeno diamartyrias 32 dianooumenon gia tin katastasi tis xoras, den prokeitai gia tous allous tous fovismenous.

  Deite to edo:
  http://mpatziotis.glowindia.com/

 146. kostas mixos 3 Ιουνίου, 2011 στις 3:25 μμ #

  Δε ξερω για ποια πολη μιλας. Ομως οπως και να ειναι ακομμα και ετσι να ειναι όπως το λες το υφος το απαξιωτικό για πρωτοβουλιες που κατι πανε να κάνουν χρόνια ειρωνευομαστε με απολιτικη αυταρκεια. Πηγαίνει εκει και πες τους οτι κάνουν λαθος

 147. kraftwerk 4 Ιουνίου, 2011 στις 5:35 μμ #

  44.kraftwerk είπε
  Ιουνίου 4, 2011 στο 5:31 μμ
  Επειδή οι ανακοινώσεις της Περιεκτικής Δημοκρατίας και ο Φωτόπουλος έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για μένα, ρίχνω αυτό το λίνκ με την ανακοίνωση της Π.Δ.

  Η Περιεκτική Δημοκρατία, όπως και πολλοί άλλοι καλοπροαίρετοι στον ελευθεριακό και γενικότερα ριζοσπαστικό χώρο της Αριστεράς, υποδεχτήκαμε με θετικά σχόλια και ελπίδα τις “συνελεύσεις των Πλατειών” σαν ένα βήμα για μια πραγματική ειρηνική εξέγερση “από τα κάτω”, παρά την ύποπτη μαζική στήριξη που απολάμβαναν από την αρχή οι συνελεύσεις αυτές από τα ΜΜΕ. Τώρα όμως αποδείχνεται περίτρανα ότι εξαπατηθήκαμε από μια απόλυτα μεθοδευμένη ψευτο-δημοκρατία που εξευτελίζει και την ίδια την έννοια της άμεσης δημοκρατίας, η οποία, αν δεν καταγγελθεί ΑΜΕΣΑ από τους καλοπροαίρετους μέσα στη συνέλευση, θα οδηγήσει όχι μόνο στην οριστική υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στην κατοχή των ντόπιων και ξένων ελίτ αλλά και στον ευτελισμό της Άμεσης Δημοκρατίας πριν ακόμη έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν στη πράξη. Να πώς έγινε η μεθόδευση:

  Ολη η ανακοίνωση εδώ:

  http://www.inclusivedemocracy.org/brochures/28_05_2011_ekklisi_laiki_sinelefsi_sintagma.html

  *Άθλιε αν μποράς σβήσε το ίδιο σχόλιο απο το ποστ για το ΠΑΜΕ (αλλιώς θα γίνει χαμός σκατοσεχταριστή,καθικάκι)

 148. kraftwerk 4 Ιουνίου, 2011 στις 6:09 μμ #

  το gay pride πάει πλατεία και αυτή την στιγμή πάει μπροστά στην Βουλή

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=85&type=&mid=110

 149. kseeath 7 Ιουνίου, 2011 στις 9:55 μμ #

  Συμμετέχουμε σαν άτομα, προβληματιζόμαστε σαν συλλογικότητα
  Με αφορμή ένα προηγούμενο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Κόκκινης Ορχήστρας (εδώ) πολλοί μας ρωτάνε: Τελικά, να συμμετέχουμε στο κίνημα των “αγανακτισμένων” ή να το καταγγείλουμε; Να χαιρόμαστε ή να στεναχωριόμαστε που βγήκε ο κόσμος στους δρόμους; Αυτό δεν θέλαμε τόσο καιρό, γιατί εσείς είσαστε τόσο σκεπτικιστές μπροστά σ’ αυτό το πρωτοφανές κίνημα;
  Και απαντάμε: Δεν είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε ποιος να πάει στο Σύνταγμα και ποιος όχι. Εξάλλου ένα κίνημα που έχει ξεκαθαρίσει στο όνομα του ότι δεν θέλει “καπέλα” και “κόμματα” δεν μας υποχρεώνει να πάρουμε μια τέτοια θέση. Για μας τα πράγματα δεν είναι από φυσικού τους καλά ή κακά. Το Σύνταγμα δεν είναι μια συγκέντρωση που καλούνε οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς για να καλέσουμε και εμείς. Ούτε μια εργατική απεργία με ξεκάθαρο τουλάχιστον ταξικό πρόσημο. ανάγνωση του υπολοίπου »

 150. a8lios 9 Ιουνίου, 2011 στις 1:48 μμ #

  Skefthka na to kanw kai 3exwristo ar8ro, alla metaniwsa.

  Η εκνευριστική επαναληψιμότητα μιας αυθεντικής πραλίνας φουντουκιού
  (αφιερωμένο στο τρισμέγιστο:
  http://aristerovima.gr/blog.php?id=2412 )

  Διμελής αντιπροσωπία του Γκράνμα έκανε χτες το Βήμα και κατέβηκε στην ΛΣΣ, έτοιμη να νιώσει όλη τη δύναμη της άμεσης δημοκρατίας στο πετσί της.
  Ο άθλιος ήταν μέρος της αντιπροσωπίας αυτής.
  Ας δούμε τί δήλωσε στο zougla.gr:

  «Το απόγευμα είχα κομματική δουλειά.
  Κλασικά βαρετά πράγματα. Απαρτία, συγκρότηση σε σώμα, χρονοδιάγραμμα, ψήφιση προεδρείου, πρακτικογράφου, εισηγήσεις, ερωτήσεις, τοποθετήσεις, ψηφοφορίες, αποφάσεις υποχρεωτικές και για τη μειοψηφία.
  Ουφ, μπούχτησα πια με όλα αυτά.
  Χρειαζόμουν κάτι νέο.
  Φρέσκο.
  Πρωτόγνωρο.
  Πήρα τη Μαριορί.
  Πάμε Σύντ;
  Ε,και δε πάμε;

  20:30 η ώρα, ο Άθλιος στο Σύνταγμα.
  Ο κόσμος, άθροισμα πάνω + κάτω, γύρω στις 2500.
  Έκανα τις γύρες μου στην πλατεία. Κάθε είδους συζήτηση έπαιζε. ΣΕΚίτες με εργατικές αλληλεγγύες στη κάτω άκρη, ελληνάρες μπαρμπάδες που έλεγαν σε πακιστανούς με μπλιμπλίκια «άμα σε ξαναπιάσω να πουλάς τέτοια θα σε σπάσω στο ξύλο» στη μέση, λίγο πιο πέρα συζήτηση για την «τακτική της κυβέρνησης να τρενάρει την ψήφιση για να κουραστούν οι «αγανακτισμένοι»».
  Πέτυχα 2 διαφορετικές «θεματικές ομάδες» να «συνεδριάζουν». Έτσι νομίζω τουλάχιστον, γιατί δεν είναι κι ότι είναι σε καμιά αίθουσα που να γράφει «συναδρίαση ομάδας τάδε» απέξω….
  Την δεύτερη με την Μαριορί. Εκεί κάτσαμε κιόλας περιμένοντας τη ΛΣΣ. Κάτι σαν ομάδα παιδείας μου έκανε, για θέματα παιδείας συζητούσανε μια φορά. 10 άτομα καθισμένα κάτω, άλλοι 15 όρθιοι γύρω τους να προσπαθούν να καταλάβουνε τί λεγότανε. Ψηφοφορία, υπήρξαν 3-4 κατά κάποιου κειμένου, ξανά συζήτηση(;) (σε παρένθεση το ερώτημα γιατί δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τί ακριβώς γινότανε)». Τελικά μάλλον σε κάτι καταλήξανε, εμείς πάντως, 2,5 μέτρα μακριά από αυτούς που μιλούσαν, δε καταλάβαμε σε τί.
  Εν πάσει, η ώρα 21:00.
  Καθίστε κάτω, σε 5′ αρχίζει η ΛΣΣ.
  Επαναλαμβάνεται καμιά 10αριά φορές το κάλεσμα.
  21:10, η κουβέντα ξεκινά.
  Κάπου 1200 άτομα υπολογίζω πως παρακολουθούν.

  Ο πρόεδρος (;) της διαδικασίας καλεί τους «ψύχραιμους» (νομίζω κωδική ονομασία για να μην πούνε «περιφρούρηση») να πάνε προς τη γραμματεία.
  Ανακοινώνει τους κανόνες.
  The first rule of SyntagmaSquare is…
  i.Ανακοινώνει πρώτα τα θέματα που έχουν μεταφερθεί από συνελεύσεις προηγούμενων ημερών προς την σημερινή ΛΣΣ.
  Καμιά 12αριά.
  ii.Ανακοινώνει θέματα που θέλουν οι ομάδες εργασίας να τεθούν προς συζήτηση (3-4).
  Για κάθε ένα από αυτά εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας παίρνει το λόγο και περιγράφει αναλυτικά το ζήτημα που θέλει να θέσει προς συζήτηση η ομάδα.
  iii.Ανακοινώνει πως όποιος θέλει να θέσει κάποιο άλλο θέμα προς συζήτηση, έχει 30 δευτερόλεπτα για να το κάνει, παρουσιάζοντάς του όπως νομίζει αυτός καλύτερα. Καμιά 10αριά άτομα μπαίνουν σε διαδικασία, θέτοντας διάφορα, από σχετικά σοβαρά μέχρι και έναν που παίρνει το μικρόφωνο και λέει «ένα έχω να θέσω: Ενορία ή Κομμούνα; Γειά σας!»

  Παρένθεση εδώ για το (ii).
  Ακούγοντας τα κείμενα κάθε ομάδας εργασίας, πραγματικά είναι πεντακάθαρο πως αυτές είναι πλήρως πολιτικοποιημένες, τίποτα το αυθόρμητο και το νεφελώδες δε βγάζουν οι αποφάσεις τους, αντίθετα «φωνάζουν» από χιλιόμετρα πως εκφράζουν πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.
  Ειδικότερα χτες, η «ομάδα οικονομίας» διάβασε κείμενο το οποίο ήθελε να τεθεί προς ψήφιση από την ΛΣΣ και μετά να βγεί ως απόφαση αυτής. Ήταν μια βαθύτατα πολιτική ανάλυση που είναι 1000% μια συνισταμένη θέσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, επειδή αρχικά δεν εγκρίθηκε η συζήτησή του, πράγμα που η ομάδα ήθελε φαίνεται οπωσδήποτε, επανήλθαν με επεξήγηση, λέγοντας: «Θέλουμε απλά να ξεκινήσει μια συζήτηση με βάση αυτό, για να το συζητάμε κάθε μέρα. Το ξέρουμε ότι αυτή η συζήτηση δε θα καταλήξει σε κάτι». Κατόπιν αυτού εγκρίθηκε η συζήτηση του θέματος στη χτεσινή ΛΣΣ.
  Επίσης η «ομάδα χρέους» σκέφτηκε πως πρέπει να γίνει άλλη μία εκδήλωση για το χρέος. Της ήρθαν στο μυαλό και κάποιοι οικονομολόγοι που πρότεινε να μιλήσουνε. Τυχαία ονόματα. Λαπαβίτσας, Λαπατσιώρας, Βατικιώτης, άλλος ένας…
  Η «ομάδα εργαζομένων ανέργων» έφτιαξε και αυτή μια ανακοίνωση-πρόταση που επίσης πολιτικά είναι ξεκάθαρα τοποθετημένη, με δράσεις που δε θυμίζουν τίποτε, όπως: Κατάληψη γραφείων ΓΣΕΕ κ.ά., προκειμένου να βάλει 48ωρη απεργία τις ημέρες κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.
  Τέλος παρένθεσης.

  Έχουμε λοιπόν 12+4+10= 26 θέματα.
  Πριν προχωρήσουμε, βγαίνει μια ισπανίδα και ενημερώνει για την κατάσταση στην Ισπανία.
  «Ακούγονται διάφορα πως στην Ισπανία όλα τελειώσανε. Δεν είναι έτσι. Απλά δεν αντέχαν άλλο να διαμένουν στη πλατεία. Είναι δύσκολο να κοιμάσαι σε πλατεία. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Έχουνε πει να συνεχίσουν τις συνελεύσεις στην Sol ανα 15 ημέρες. Ταυτόχρονα γίνονται ΛΣ σε γειτονιές…».

  Η διαδικασία προχωράει.
  Διαβάζονται όλα μια φορά.
  Έπειτα, για κάθε ένα, ψηφίζεται ΕΑΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ. Προφανώς αυτό δε γίνεται στο άψε-σβήσε, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούνε, έπειτα έχουμε 26 υποψήφια θέματα, οπότε κάποια στιγμή έχουν ξεχάσει οι παρευρισκόμενοι τί ήταν λ.χ. το 15ο θέμα που είχε αναφέρει κάποιος, οπότε πρέπει να ξαναπεριγραφεί…
  Παράδειγμα: Κάποιος «από κάτω» στα 30 δευτερόλεπτά του έβαλε θέμα «με αφορμή την απαγόρευση του Μπουτάρη για συγκέντρωση, να βγεί ένα ψήφισμα που θα λέει πως κανείς δε μπορεί να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε Έλληνα να συγκεντρώνεται και να συζητά κτλ.». Καταθέτει την πρόταση στο προεδρείο. Όταν ανακοινώνεται το «υποψήφιο θέμα» ώστε να ψηφιστεί αν θέλουν ή όχι να συζητηθεί, ο προεδρεύων λέει «το θέμα …για τα ψέμματα του Θεοδωράκη», ακούγονται κάποιες φωνές, ξανά πίσω στη γραμματεία, «α ναι, λάθος, το θέμα είναι να καταδικάσουμε την παρεμπόδιση από τον Μπουτάρη του Θεοδωράκη να μιλήσει στη Σαλονίκη». «Υπέρ;»…
  Παράδειγμα 2: (Προεδρεύων λέει) «Υπάρχει αίτημα από ΤΟΝ Σκηνοθέτη να τραβήξει πλάνα την ώρα της Συνέλευσης, να συζητηθεί σήμερα;»
  – «Από ποιόν σκηνοθέτη; Τί σκηνοθετεί;»
  (συζήτηση στη Γραμματεία, ο προεδρεύων επανέρχεται)
  – «Δε θυμόμαστε το όνομά του. Είχε έρθει χτες ένας σκηνοθέτης και μας το ζήτησε. Δε θύμαμαι ποιός και από πού είναι. Το θέσαμε και χτες στη συνέλευση, απορρίφθηκε και ξανάρχεται σήμερα»…
  Όπως καταλαβαίνετε, με αυτόν τον τρόπο η κατάρτιση της «ημερήσιας διάταξης» …είχε τη διαδικασία της. Συγκεκριμένα, 22:20 καταλήγει στα θέματα της ημέρας, έχοντας παραπέμψει όσα απορρίφηκαν για την επόμενη μέρα.

  Έμειναν περίπου 15 θέματα.

  Η συζήτηση ξεκινά.
  Γίνεται ως εξής: διάφοροι της ΛΣΣ περνάνε μέσα από τον κόσμο. Όποιος θέλει να μιλήσει παίρνει από αυτούς ένα χαρτάκι με νούμερο. Κάθε τόσο γίνονται «κληρώσεις» και ανακοινώνονται νούμερα από το μικρόφωνο. Όσοι τα έχουν μπορούν να προσέλθουν και να πάρουν το λόγο.
  Στην πράξη υπάρχουν πάρα πολλοί που παίρνουν νούμερα αλλά δε θέλουν να μιλήσουν, οπότε υπάρχουν στιγμές που ο προεδρεύων διαβάζει 20 και βάλε νούμερα, ξαναγίνονται «κληρώσεις», αλλά ομιλητής δε φαίνεται στον ορίζοντα.

  Εδώ όμως έρχεται το αποκορύφωμα.
  Πιστέψατε πως συζητιούνται 1 προς 1 τα θέματα, με χαρτάκια και ομιλίες για κάθε θέμα χωριστά;
  Πιστέψατε λάθος.
  Όποιος κληρωθεί μιλάει για ό,τι θέλει, μέσα σε τρία λεπτά.
  Αν θέλει λέει για ένα συγκεκριμένο θέμα, αν θέλει λέει και για τα 15 (3 λεπτά / 15 = 12 δευτερόλεπτα για κάθε θέμα), αν θέλει λέει για κάποιο από αυτά που απορρίφθηκαν, αν θέλει λέει για άσχετα με ο,τιδήποτε ακούστηκε μέχρι τότε.
  Όμορφα.
  Στην πράξη, ακούσαμε παραπάνω από 20 ομιλητές. Ίσως και 25.
  Πιθανότατα όλοι, όπως φάνηκε από τα λεγόμενά τους, έχουν ξαναμιλήσει κι άλλη φορά. Σίγουρα όλοι τους ήταν σε πολλές από τις προηγούμενες ΛΣΣ.
  Η μεγάλη πλειοψηφία εξέφραζε προβληματισμό και ανησυχία για το όλο εγχείρημα, αμφιβολίες για την χρησιμότητά του.
  Μου έχει μείνει η φράση μιας ομιλήτριας, της πιο ζωντανής και καλύτερης ομιλίας κατά τη γνώμη μου «είμαι εδώ (στη ΛΣΣ) 15 μέρες και έχω ξεχάσει γιατί κατέβηκα»…
  Τραγική μια άλλη που βγαίνει, λέει «Χτες διώξανε την Περσεφόνη, με ποιό δικαίωμα, αυτό θέλω να καταγγείλω!» και φεύγει. Τί έγινε ρε παιδιά; Ποιά είναι η Περσεφόνη; Τί είναι η Περσεφόνη; Ποιός την έδιωξε; Από πού; Και ποιός νοιάζεται;
  Αν την αναφέρω είναι γιατί η τύπισσα δε φαινόταν για καμιά ημίτρελη θειά, νέα κοπέλα στα λογικά της ήτανε. Αλλά δείχνει πως κάποιοι εκεί έχουν κλειστεί στον μικροκοσμό τους, τελείως λέμε. Μιλάνε πλέον και με τους δικούς τους κώδικες και θεωρούν και αυτονόητο πως όλος ο κόσμος ξέρει σε τί αναφέρονται…
  Δε λέω, υπήρξαν και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. 3 ή 4, κάπου εκεί.
  Μία της κοπέλας που ανέφερα, ζωντανή και ό,τι πιο (ή το μόνο;) αυθόρμητο που βρήκα εγώ χτες εκεί, που ζητούσε να βγάλουν 10 συγκεκριμένα πράγματα σε σχέση με την οικονομία σαν στόχους πάλης και όλες οι δραστηριότητες και διαδικασίες να επικεντρώνονται στο πώς θα γίνουν αυτές κτήμα του λαού.
  Ενός άλλου τύπου, που αναφέρθηκε και στο διώξιμο των Μ-Λάδων και γενικώς κομμάτων και σωματείων, αλλά και στην όλη φάση, κριτικάροντας τις επιτροπές και όλη τη διαδικασία ως γραφειοκρατική και ελεγχόμενη.
  Κάποιου άλλου, εργαζόμενου συνδικαλιστή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιθανότατα, που είπε πως δε φτάνει μόνο να καταδικάζουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά να πάνε ο καθένας στο σωματείο του και να συμβάλλει στην ανατροπή των συσχετισμών εκεί, επίσης να πούνε ξεκάθαρα ποιά είναι η εναλλακτική στο εργατικό κίνημα, ότι πρέπει να ενισχύσουνε το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων.
  Αλλά όπως είπα, αυτές ήταν ελάχιστες.
  Οι περισσότερες ήταν απλά εκθέσεις ιδεών, άσχετες με τα θέματα που καθορίστηκαν νωρίτερα, εξέφραζαν προβληματισμούς βεβαίως, αλλά και η συγκεκριμένη διαδικασία αδυνατούσε αυτούς να τους μετατρέψει σε προτάσεις.
  Κουβέντα για την κουβέντα δηλαδή, παράλληλοι μονόλογοι.
  Καμία αντιπαράθεση, κανένα συμπέρασματα, κανένα βήμα σε συνειδήσεις.

  Δε ξέρω τελικά αν και τί ψηφίστηκε.
  Φύγαμε 23:10 από τη ΛΣΣ, με τις ψηφοφορίες να γίνονται 23:30-24:00.
  Όποτε και να έγιναν πάντως, ό,τι κι αν ψήφισαν, το σίγουρο είναι πως καμία απολύτως κουβέντα δεν έγινε, όσο είμασταν εκεί, συγκεκριμένα επί των διαφορετικών θεμάτων, πόσο μάλλον επί των πολύ συγκεκριμένων πολιτικών κειμένων-προτάσεων των επιτροπών.
  Ψηφίστηκε άραγε το κείμενο της «ομάδας οικονομίας»; Κι αν ναι, τί σημασία έχει; Υπάρχει κανένας που πιστεύει πως ουσιαστικά ο συγκερασμός των οικονομικών προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκράζει έστω την πλειοψηφία των «αγανακτησμένων»; Επειδή θα έχει την υπογραφή της ΛΣΣ σημαίνει πως βγήκε από τα κάτω;

  Γεγονός είναι πάντως πως o κόσμος που βρισκόταν στις παριφές της ΛΣΣ με την ώρα την έκανε.
  Άκουσα συγκεκριμένα 2 παρέες, που σκέφτηκαν και την κάνανε για την πάνω πλατεία, όπου και υπήρχε ταυτόχρονα συναυλία.

  Επίσης, γεγονός είναι πως μιλάμε πλέον για συγκεκριμένο κόσμο που πάει στις ΛΣΣ.
  Ακούγαμε αρκετές στιγμές σχόλια από κόσμο γύρω γύρω, που σύγκρινε με προηγούμενες μέρες, με την πορεία από την αρχή μέχρι χτες.
  Για πόσο κόσμο να μιλάμε όμως που πηγαίνει γενικώς στις ΛΣΣ, απουσιάζοντας προφανώς κάθε τόσο;
  3000; 4000; 5000; 6000;
  Πάντως και οι ίδιοι οι ομιλητές «διαμαρτύρονταν» πως πλέον βλέπουν «συνεχώς τις ίδιες φάτσες».

  Τέλος, για τί κόσμο μιλάμε;
  Οι φάτσες, το ντύσιμο, ο τρόπος ομιλίας δεν αφήνουν αμφιβολίες: Μιλάμε στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία για φοιτητές και αποφοίτους πανεπιστημίων, εργαζόμενους και άνεργους, εως τα 35 κυρίως.
  Προσωπική εκτίμηση είναι πως αν βάζατε, τουλάχιστον στη χτεσινή ΛΣΣ, όχι κανέναν απόφοιτο μέσης εκπαίδευσης ή μετανάστη, όχι έναν εργάτη, αλλά ακόμη και αποφοίτους ΤΕΙ, μετά από ένα τέταρτο βαριά θα βολτάρανε για άλλες παραλίες.»

  Για το zougla.gr, Βουρνούκιος Αγανακτίδης (κομμάντο άμεσης δημοκρατίας).

 151. Μέλιτον Καντάρια 9 Ιουνίου, 2011 στις 2:03 μμ #

  Πολυ χρησιμη καταθεση εμπειριας απο ΛΣΣ

 152. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα 9 Ιουνίου, 2011 στις 2:07 μμ #

  Ο άλλος ένας ήταν ο μαριάς -πασοκος μητροπουλικης εντροπιας.
  Ας πεισει καποιος και την περσεφόνη να μιλήσει. Μας λείπει ήδη..
  Στο ενορία ή κομμούνα διαλέγω στην τύχη το δεύτερο. Εκτός κι αν υπάρχει επιλογή σοβιέτ.
  Στο λαπαβίτσας ή λαπατσιώρας δεν ξέρω όμως. Απ’ την κική και την κοκό..

 153. a8lios 9 Ιουνίου, 2011 στις 3:06 μμ #

  Επίσης, στο ξεκίνημα της διαδικασίας η «ομάδα media» κατήγγειλε πως μέλη της (?) χώρις συνεννόηση βγήκαν σε διάφορα ΜΜΕ και εξέφρασαν απόψεις διαφορετικές από τις αποφάσεις της ΛΣΣ.
  Ντάξει, μπορεί να μην τα λέω και εντελώς σωστά, γιατί και αυτή η εκπρόσωπος ομάδας μιλούσε λες και απευθυνόταν σε τίποτα μέλη ενός κλειστού κλάμπ που έχουν περάσει τουλάχιστον βδομάδα στο Σύνταγμα και ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις.

  Επίσης, είδα τώρα αυτή τη χτεσινή «απόφαση της ΛΣΣ» για «ΗΜΕΡΑ ΛΑΪΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ κ’ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, κατά τα πρότυπα της 1ης «Ημέρας Χρέους» «:
  http://real-democracy.gr/votes/2011-06-08-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%83-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%83-8-6-11-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%83
  Σχετικά με αυτή λοιπόν, μιας και είναι η μόνη απόφαση που είδα:
  Το πρότεινε σαν θέμα προς συζήτηση ένας μεμονωμένος τύπος, έτσι εμφανίστηκε τουλάχιστον, 40άρης.
  Ο ΜΟΝΟΣ που τοποθετήθηκε επί αυτού του θέματος όσο είμασταν εκεί ήταν ΞΑΝΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΥΠΟΣ, λέγοντας διάφορα περί αναρχικών διανοητών που έχουν αναλύσει την έννοια επιστημονικά κτλΚτλ. Τέτοιοι έλεγε πρέπει να καλεστούν και σαν ομιλιτές.

 154. a8lios 9 Ιουνίου, 2011 στις 6:36 μμ #

  Πουέρτα Δελ Σολ: «Αποχαιρετισμός στα όπλα»
  http://aristeripolitiki.blogspot.com/2011/06/blog-post_08.html

 155. a8lios 10 Ιουνίου, 2011 στις 6:17 μμ #

  Κι ενώ στο νιουσγουάιρ κάποιοι συνεχίζουν να υπερασπίζονται πως κάνουν ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ δουλειά στο Σύνταγμα, εδώ συνεχίζουμε να μιλούμε με ντοκουμέντα:

  Εδώ η απόφαση της ομάδας «εργαζομένων-ανέργων» που εγκρίθηκε, όπως δηλώνεται στο σάιτ του realdemocracy, από την ΛΣΣ στις 8/6/2011:
  http://real-democracy.gr/votes/2011-06-08-a%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%83-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BB

  Όπως γίνεται αντιληπτό, το κείμενο έχει πολύ συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα. Θα μπορούσε άνετα να είναι και η κοινή συνισταμένη μιας σειράς πολιτικών δυνάμεων επί του θέματος.
  Επί αυτού του κειμένου λοιπόν, μέχρι τις 23:10 στις 8/6, δεν είχε γίνει ΚΑΜΙΑ τοποθέτηση στην ΛΣΣ. Μηδέν, nada, null. Στις 23:30 σταμάτησαν οι τοποθετήσεις και όπως μαθαίνουμε ψηφίστηκε.
  Ποιά είναι λοιπόν η μαζική δουλειά που κάνανε εν προκειμένω οι συγκεκριμένοι αριστεροί πολιτικοί χώροι που δουλεύουν «εκ των έσω» στην κάτω πλατεία;
  Ποιόν κόσμο μετατοπίσανε πολιτικά προς τα αριστερά, προς τη μεριά της ρήξης και ανατροπής, καταφέρνοντας να βγει ένα τέτοιο κείμενο;
  Πώς καλιέργησαν τη διαμόρφωση αιτημάτων/πολιτικών από τα κάτω από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στο κίνημα;

  Το κάνανε μέσα στην ομάδα «εργαζομένων-ανέργων» θα πει κάποιος.
  Όπως έγραψα και παραπάνω, πέρασα στις 8/6 από τη «συνεδρίαση» 2 τέτοιων ομάδων (όχι της ομάδας «εργαζομένων-ανέργων»).
  10 καθίμενοι και 10-15 όρθιοι σε καθεμιά, με τους δεύτερους κυρίως να παρακολουθούν και να μην είναι και εντελώς σταθεροί.
  Στη μία, από τους 10 καθισμένους που όντως επεξεργάζονταν ένα κείμενο, οι 2 είχαν «εργατική αλληλεγγύη» στην τσάντα.
  Επίσης στην ΛΣΣ ακούσαμε 1 καταγγελία για το ελεγχόμενο χαρακτήρα των επιτροπών,
  1 καταγγελία πως «και να πας δε μπορείς να επιρρεάσεις ιδιαίτερα, κι αν θέλετε προσπαθήστε»,
  καθώς και πάνω από 3 που παραπονιόντουσαν πως σε αυτές είναι ελάχιστοι και συνεχώς οι ίδιοι.

  Πού είναι λοιπόν η μαζική πολιτική δουλειά που υποτίθετααι κάνουν αυτοί οι πολιτικοί χώροι και για την έλλειψη αυτής μέμφονται λ.χ. το ΚΚΕ;
  Γιατί τέτοια δουλειά ΟΥΤΕ στη ΛΣΣ γίνεται, ούτε στις θεματικές ομάδες…

 156. mariori 10 Ιουνίου, 2011 στις 6:51 μμ #

  Και μετά από 2 μέρες θα σπάσω τη σιωπή μου. Η αλήθεια είναι ότι ο άθλιος τα περιέγραψε πολύ καλά. Ο κόσμος που σταθερά συμμετέχει στη ΛΣΣ είναι πρακτικά ο ίδιος κόσμος των κοινών πλαισίων του μαιουνη. Ακόμα και τα περισσότερα πρόσωπα είναι γνώριμα. Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε κανείς δεν έκρυβε τι είναι.
  Οι μόνοι που κατά καιρούς μιλάνε εναντίον των κομμάτων και θέλουν προτάσεις και όχι πλαίσια είναι ή οι διάφοροι δεξιοί-ακροδεξιοί και οι αναρχικοί. Αν κάποιοι τώρα στα γεράματα πείστηκαν ότι αυτοί είχαν δίκιο είναι κρίμα. Και κάτι που έχει ξανααναφερθεί. Η κοινωνία δε χωρίζεται σε οργανωμένους σε κόμματα και μη. Αλλιώς χωρίζεται ό,τι και να λέμε.
  Επίσης να προσθέσω το πανό ΗΡΕΜΗ ΠΛΑΤΕΙΑ που μας έκανε όλους πολύ ζεν. Και το πανό και τις πικετες ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ.
  Και για τον πανηγυρισμό ότι χειροκροτήθηκαν οι εργαζόμενοι της ΔΩΔΩΝΗ τι να πώ? Ότι είναι τραγικό να συζητάμε τα αυτονόητα? Και για να προβοκάρω χειροκροτήθηκαν επειδή μοίρασαν γάλα. Να η λύση για να γίνουν δεκτά τα σωματεία. Προτείνω οι οικοδόμοι να πανε να χτίζουν σπίτια και οι τραπεζουπάλληλοι να μοιράζουν δωρεάν συμβουλές για συμφέρουσες λύσεις δανείων κλπ.

 157. alchimistis 10 Ιουνίου, 2011 στις 7:47 μμ #

  http://www.greekroyalfamily.org/el/index.cfm?get=news&show=news&ItemID=275

  Δώσε!!Μετά τον Άνθιμο έχουμε κι άλλη μεγάλη στήριξη!

 158. λαθραναγνώστης 10 Ιουνίου, 2011 στις 9:26 μμ #

  Alchimistis @ 162,

  Ισχύς μου η …..αγανάκτηση του λαού μου!!

 159. kokkinos-dromos 11 Ιουνίου, 2011 στις 1:49 πμ #

  Ρε παιδιά έχω μια απορία. Τελικά στο Σύνταγμα είναι μία ή δύο συγκεντρώσεις πια; Αυτό που έχω καταλάβει και διορθώστε με αν κάνω λάθος είναι ότι ο μεγάλος όγκος του κόσμου είναι στην πάνω πλατεία όπου απλά φωνάζουν κλεφτές-κλέφτες και βαράνε τις κατσαρόλες και όπου δραστηριοποιούνται τα ακροδεξιά στοιχεία. Ενώ στην κάτω πλατεία είναι ένας κόσμος κυρίως συριζο-εξωκοινοβουλευτικοί + παρατρεχάμενοι που όλοι μαζί φτάνουν μ.ο. τους 2 000. Σωστά κατάλαβα; Τι λένε οι «πάνω» για τους «κάτω»; Υπάρχει καμία διαπάλη; Οι «πάνω» δεν έχουν καμία υποτυπώδη οργάνωση; Κανένα ΛΣΣ ή τίποτα τέτοιο;

  τελικά είχα πάνω από μμια ερωτήσεις :Ρ

 160. kseeath 14 Ιουνίου, 2011 στις 3:06 μμ #

  Για το κίνημα των αγανακτισμένων και τη στάση της αριστεράς
  Το κίνημα των αγανακτισμένων συγκεντρώνει ένα κοινωνικά ετερόκλητο μωσαϊκό ανθρώπων. Σ’ αυτό θα βρεις το δημόσιο υπάλληλο που η εμπειρία της έως τώρα πάλης ενάντια στο μνημόνιο και για την υπεράσπιση των κεκτημένων του τον έχει πείσει ότι τα συνδικαλιστικά εργαλεία είναι ανεπαρκή. Δίπλα σ΄ αυτόν μπορεί να συναντήσεις έναν ιδιωτικό υπάλληλο που ενδεχομένως πιστεύει πως η βασική αιτία της ελληνικής χρεωκοπίας είναι οι αθρόοι διορισμοί τόσων «κηφήνων» στο δημόσιο από το «πελατειακό, κομματικό κράτος». Θα βρεις επίσης το μικροαστό που η επαγγελματική του επιβίωση είναι πλέον ένα χαμένο στοίχημα. Θα βρεις τον άνεργο, το φοιτητή, τη νοικοκυρά.

  Το κίνημα είναι καρπός της απώλειας εμπιστοσύνης τεράστιων λαϊκών στρωμάτων στην κυβέρνηση του μνημονίου, η οποία είναι αδύνατον πλέον να πείσει ότι όσα γίνονται είναι αναγκαία για να αποφευχθεί η χρεωκοπία, ειδικά όταν παρά το νέο πακέτο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος η χρεωκοπία φαίνεται όσο ποτέ αναπόφευκτη. ανάγνωση του υπολοίπου »

Trackbacks/Pingbacks

 1. Πρόσκληση σε γενική συνέλευση της Δ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αρχαγγέλου « ΧΡΥΣΗ ΠΕΝΑ – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΥΣΗΣ - 8 Ιουνίου, 2011

  […] Αγανάκτησα μαζί σου αγανάκτησα! (mygranma.wordpress.com) […]

 2. Καλώς ήρθατε στο 1848! « Γκράνμα - 20 Ιουνίου, 2011

  […] αφορμή ήταν οι παρατηρήσεις ( 1 , 2 ) που έκανα περνώντας διάφορες μέρες από το Σύνταγμα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: