H ΕΦΕΕ πέθανε – Ζήτω η νέα ΕΦΕΕ

19 Μαρ.

Έχει περάσει λίγο στα ψιλά, αλλά θα έρθει το επόμενο διάστημα σίγουρα στο προσκήνιο των συζητήσεων, όπως και των επιθέσεων ενάντια σε ΚΚΕ-ΚΝΕ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Ο λόγος για την πρόσφατη απόφαση της ΚΝΕ για «την οργάνωση της πάλης και του κινήματος των φοιτητών – σπουδαστών» και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΙΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ)

Η ουσία της, πέραν του ρόλου που θεωρεί η ΚΝΕ πως πρέπει να παίξει το φοιτητικό κίνημα ΔΙΠΛΑ στο ταξικό εργατικό κίνημα, βάζοντας ως στόχο και αυτό μια ανώτατη εκπαίδευση στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας,

είναι πως μπροστά στην άνοιξη, τη χρονική περίοδο που παραδοσιακά γίνονται οι φοιτητικές εκλογές, η ΚΝΕ βάζει για τα καλά μπροστά τις μηχανές για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος, με τέτοιο άμεσο τρόπο που δεν έχει ξαναεπιχειρηθεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Συγκεκριμμένα, θεωρεί πως δεν μπορεί να τίθεται πλέον θέμα «επαναλειτουργίας» της ΕΦΕΕ. Θεωρεί πως ΕΦΕΕ-ΕΣΕΕ ουσιαστικά δεν υπάρχουν, οπότε δεν μπορούν κιόλας να προκυρήξουν ενιαίες φοιτητικές-σπουδαστικές εκλογές.

Αντίθετα, η ΚΝΕ αντιμετωπίζει τις φετινές «φοιτητικές εκλογές» σαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανασύνταξη-ανασσυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Δηλαδή καλεί τους φοιτητές:

 • «Να μη νομιμοποιήσουν τα διαπαραταξιακά μαζέματα για τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών».
 • «Να γίνουν θέμα του κάθε συλλόγου οι εκλογές του».
 • «Παντού να γίνουν εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις που να αποφασίσουν για την ημερομηνία των εκλογών του συλλόγου, τα ψηφοδέλτια, τα μέλη του, τον εκλογικό κανονισμό. Να διεξαχθούν οι εκλογές σε διάστημα 3 μηνών με στόχο ιδρυτικό συνέδριο ΕΦΕΕ – ΕΣΕΕ».

 

 

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω την όρεξη να μπω σε κάποια ιδιαίτερη ανάλυση για το θέμα. 2-3 επισημάνσεις θέλω να κάνω μόνο:

 • Για μένα είναι ξεκάθαρα σωστή η απόφαση αυτή. Πιθανότατα θα μπορούσε να είχε γίνει κάποια χρόνια νωρίτερα.
 • Παρά τα όσα προσάπτουν διάφοροι στη ΚΝΕ ως προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, εγώ αυτό που έχω ζήσει είναι πως η συνέχιση της λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων μετά τη δεκαετία του ’90, με την έννοια χώρων που γίνεται πολιτική συζήτηση-ανάλυση-αντιπαράθεση, επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στην ύπαρξη και μαζικοποίηση της ΚΝΕ μετά την εποχή Αρσένη. Ακόμη και οι διάφορες σημερινές αριστερίστικες παρατάξεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, αν και ποτέ δε πρόκειται να παραδεχθούν κάτι τέτοιο, σε μεγάλο βαθμό εκεί οφείλουν την ύπαρξή τους.
 • Η μόνη παράταξη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ που τα τελευταία 15 χρόνια επεδίωξε σταθερά και έμπρακτα την επαναλειτουργία της ΕΦΕΕ-ΕΣΕΕ ήταν η ΠΚΣ.
 • Το αμέσως παραπάνω πιθανολογώ πως μπορεί να ακουστεί ως «αντεπιχείρημα» από διάφορες άλλες δυνάμεις. Δηλαδή «τώρα τους έπιασε τους ΚΝίτες ο πόνος να μπουν οι σύλλογοι μπροστά και να φτιαχτεί από τα κάτω ένα νέο πανελλαδικό δευτεροβάθμιο όργανο; Τόσα χρόνια αυτοί δε μας τα ‘χανε κάνει τσουρέκια με την ΕΦΕΕ; Αυτοί δεν ήταν που όχι απλά νομιμοποιούσαν, αλλά πρωτοστατούσαν στα διαπαραταξιακά μαζέματα για τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών;». Ως απάντηση σε αυτό εγώ θα δώσω την ίδια που έδινα και στα στελέχη της ΔΑΠ στις συνελεύσεις του Μαούνη 2006, όταν κάνανε «κριτική» στο κίνημα λέγοντας πως οι καταλήψεις πρέπει να σπάσουν γιατί δεν έχουν την απαιτούμενη μαζικότητα και όσοι τις στηρίζουν δε ξέρουν τί συγκεκριμένα θέλουν: Κριτική στη τακτική που επιλέγει κάποιος μέσα στο κίνημα έχουν δικαίωμα να κάνουν αυτοί που μοιράζονται μαζί του κοινούς/παραπλήσιους στόχους ως προς το κίνημα αυτό, αλλά θεωρούν πως άλλες τακτικές κινήσεις είναι προτιμότερες προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να κάνουν κριτική. Έχουν άλλους στόχους, επομένως πολεμούν τους δικούς σου. Και αυτό οφείλουν να το κάνουν έντιμα, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές τους προθέσεις/στόχους, όχι παριστάνοντας τους «συναγωνιστές» που κάνουν «κριτική». Και για να γίνω πιο κατανοητός ως προς το συγκεκριμένο: Η ΚΝΕ τα προηγούμενα χρόνια επεδίωξε σταθερά τόσο την επαναλειτουργία των ΕΦΕΕ-ΕΣΕΕ, όσο και την ανάπτυξη ενός αγωνιστικού μόνιμου συντονισμού φοιτητικών συλλόγων, με σκοπό την ουσιαστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, την ανάπτυξη της ικανότητάς του να επεξεργάζεται, να αναλύει, να προγραμματίζει, να συζητάει πολιτικά με καλύτερους όρους, με σκοπό να σταθεί στο ύψος των σημερινών περιστάσεων, ως σύμμαχος τους ταξικού εργατικού κινήματος. Ποιες άλλες δυνάμεις μπορούμε να πούμε ότι μοιράστηκαν αυτούς ή παραλήσιους στόχους τα τελευταία χρόνια; Σε ποιό βαθμό; Πώς τους υπηρέτησαν;
 • Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως θα σταθούν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ απέναντι σε αυτή τη προσπάθεια το αμέσως επόμενο διάστημα. Σήμερα διάβασα στο Ριζοσπάστη πως η ΠΑΣΠ ήδη καθόρισε μόνη της μια Α’ ημερομηνία για τις φετινές φοιτητικές εκλογές. Μιας και εδώ περιδιαβαίνουν και άτομα που έχουν σχέση με την ΕΑΑΚ, ίσως θα μπορούσαν να μας πουν κάτι για τη δική της άποψη.
 • Επίσης έχει αρκετό ενδιαφέρον ο τρόπος λειτουργίας, το καταστατικό κλπ. που θα ήθελε κάποιος να έχει ένα πανελλαδικό δευτεροβάθμιο φοιτητικό όργανο σήμερα. Κάποια πράγματα σχετικά είχαν γραφτεί σε παλαιότερο ποστ. Αλλά ας φτάσουμε πρώτα ως εκεί…

Τέλος, επισημαίνω πως θα φανώ αυστηρός με όσους σπαμάρουν στο ποστ. Για όσους θέλουν να πουν ο,τιδήποτε πλην των φοιτητικών, αλλού παρακαλώ.

Ευχαριστώ…

Advertisements

112 Σχόλια to “H ΕΦΕΕ πέθανε – Ζήτω η νέα ΕΦΕΕ”

 1. RED LABEL Μαρτίου 19, 2011 στις 6:26 μμ #

  Αθλιε εισαι πολυ σωστος!κ στο πολιτικο στησιμο κ τις διαπιστωσεις!

  εγω θεωρω πως πρεπει ολοι να καταλαβουμε το εξης:επρεπε απο χρονια να γινει αυτη η νεα προσπαθεια.αν και η ΚΝΕ κ η ΠΚΣ ως παραταξη του ΚΚΕ εκανε παρα πολλες προσπαθειες να ανασυγκροτηθει το φοιτητικο κινημα σε κεντρικη-πανελλαδικη βαση!

  κ κανονικα πρεπει να γινει Φοιτητικη Ενωση σε καθε Πολη,που θα στελενει αντιπροσωπους στο πενελλαδικο Συνεδριο,τα ΔΣ να ειναι επωνυμα κ να συνεδριαζουν ανοιχτα κ οχι διαπαραταξιακα μαζεματα που απλα ο καθενας λεει οτι θελει κφευγουν χωρις να κρατιουνται ουτε πρακτικα ουτε τιποτα κ χωρις να δινεται ευκαιρεια να ελεχθουν απο τους φοιτητες αυτα.κ φυσικα να μπορουν οι φοιτητεες να παρακολουθησουν το καθε οργανο του κινηματος τους.

  για την ημερομηνια ειναι επισης πολυ σωστο οτι δεν ειναι ΑΝΑΓΚΗ(αλλα δεν ειναι κ ζητημα στρατηγικης)το να γινονται την ιδια μερα,αλλα μπορουν να γινονται με κλειστα ψηφοδελτια κ μεσα σε ενα δοσμενο χρονικο διαστημα.γιατι σε καθε συλλογο υπαρχουν διαφορετικες συνθηκες.
  επισης η καθε παραταξη θα υποχρεωθει να παρει θεση σε κεντρικο πανελλαδικο επιπεδο κ να μην αρχιζει η γνωστη παπαρολογια του στυλ:ΕΙΜΑΙ ΔΑΠ ΕΜΠ Κ ΟΧΙ ΔΑΠ ΠΑΜΑΚ!πραγμα που το κανουν ολες οι αλλες παραταξεις πλην ΠΚΣ.

  κ φυσικα πρεπει να γινουν εκλογοαπολογιστικες συνελευσεις!να δουμε οτι 100αδες συλλογοι δεν ηταν ΠΟΥΘΕΝΑ οταν το εργατικο κινημα ξεσηκωνε απεργιες κ δη το ταξικο τις ξεσηκωνε κ μονο του!οταν βριζνε τους εργατες του ΠΑΜΕ για τα λιμανια ποιος συμπαρασταθηκε?ποιος φοιτητικος συλλογος?γιατι το ΜΑΣ ειναι ενα μερος του κινηματος!το ριζοσπαστικο κομματι θα πω εγω κ ας φαω βρισιμο κ κριτικη!

  εκφυλισμος θα πει οτι η αστικη γραμμη ιδεολογικα κ πολιτικα εχει κυριαρχησει μεσα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.δεν ειναι δηλαδη μονο θεμα οργανωτικο.

  κ τελος η ανακοινωση της ΚΝΕ ειναι μια μεγαλη απαντηση σε οσους παπαγαλιζαν τα εξης:θα μεινετε μονοι σας,θξα ξεχασει ο κοσμος,ειστε σεχταριστες,εχετε ξεκοψει με τις μαζικες διαδικασιες του φοιτητικου κινηματος(αληθεια ποιανου?),αντιπαραθετετε το ΜΑΣ με το φοιτητικο κινημα κ τις δομες του!

  μπραβο στην ΚΝΕ που εκατσε κ επεξεργαστηκε ενα συγκροτημενο σχεδιο για την οργανωτικη αναγεννηση του φοιτητικου κινηματος!

 2. βουρνούκιος Μαρτίου 19, 2011 στις 7:48 μμ #

  Καταθέτω μια πρώτη αυστηρά προσωπική άποψη, περιμένοντας τις αποφάσεις του ΚΣ της ΝΚΑ και τις διαδικασίες της ΕΑΑΚ.

  1. ΟΙ εφεε/εσεε σαν αστικά όργανα είναι νεκρά από χρόνια. Αυτό δεν εμπόδισε καθόλου το φοιτητικό κίνημα να οργανωθεί, να παλέψει και να επιτύχει σημαντικές καθυστερήσεις, ανασχεσεις και ανατροπές της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

  2. Τα ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ Γ.Σ. και καταλήψεων, οργάνωσαν τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος και πέτυχαν τα παραπάνω που ανεφερα. Η αντίληψη αυτή της ΝΚΑ και της ΕΑΑΚ για μαζικούς, οργανωμενους καιπολιτικοποιημένους αγώνες, πιστώνεται μια σειρά καθυστερήσεων, ανασχεσεων και ανατροπών της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής με τελευταίο παράδειγμα το ’06- ’07. Αυτή η αντίληψη ΝΚΑ και ΕΑΑΚ ρίχνει το βάρος στις ΓΣ και όχι στους συσχετισμούς ΕΝΤΟΣ των ΔΣ.

  3. Στο πλαισιο αυτό, εκτιμώ πως ΔΕΝ χρειάζεται το φοιτητικό κίνημα καμμία νεκρανάσταση οποιασδήποτε μορφής τριτοβάθμιας ένωσης. Τα ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΓΣ και καταλήψεων έχουν αποδείξει πως μπορούν μια χαρά -και πιο δημοκρατικά- να οργανώνουν τους αγωνες του φοιτ. κινήματος.

  Συνεπώς, η απόφαση αυτή της ΚΝΕ, είναι βαθια λαθεμένη, γιατί:

  α. Ρίχνει το βάρος στην συγκρότηση μιας ΚΝΕ/ΜΑΣ τριτοβάθμιας φοιτ. ένωσης και μιας αντίστοιχης κομματικοκεντρικής σεχταριστικής δομής.

  β. Ρίχνει το βάρος σε μιαν ατέρμονη αναζήτηση για ημερομηνίες -και μάλιστα κατακερματισμένες- εκλογών, σε μιαν αδιέξοδη συζήτηση με θέμα… τα καταστατικά, τα ΔΣ, και τους συσχετισμούς εντός τους, την στιγμή κατα την οποία πρέπει να οργανωθούν -και οργανώνονται- μαζικές πολιτικοποιημένες ΓΣ των φοιτητικών συλλόγων, με στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής/ΕΕ/δντ πολιτικής.

  Η καλυτερη στάση ΝΚΑ και ΕΑΑΚ κατ εμέ είναι να συνεχίσουν να ρίχνουν το βάρος σε μαζικές ΓΣ των συλλόγων με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ με την αποπροσανατολιστική διαμάχη για τις ημερομηνίες των….εκλογών και τα παρελκόμενα αυτών. Αυτή είναι βέβαια, προσωπική άποψη.

  Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να κρατηθούν ενιαίοι -που σημαίνει έστω και κατα πολη ΜΙΑ κοινή από όλους ημερομηνία εκλογών, με κοινά μητρώα μελών και κοινές διαδικασίες- και να μην διασπαστούν ειδικά πάνω σε μια κομματικοκεντρική/σεχταριστική γραμμή.

  Η απόφαση αυτή του ΚΣ της ΚΝΕ είναι το ξαναλέω λαθεμένη και σεχταριστική. Αφήστε δε, που οι νοθείες από όσους ακολουθήσουν αυτή την λαθεμένη γραμμή θα πάνε σύννεφο! Θα παίζουν ξύλο στις σχολές, όχι -προς θεού- για την πολιτική κυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ, αλλά για τα…μητρώα μελών, τους…νόθους αντιπροσώπους κλπ κλπ. ΕΚεί θα οδηγήσει η κάκιστη αυτή λογική της ΚΝΕ και να μου το θυμηθείτε αυτό που σας λέω…

 3. Αναυδος Μαρτίου 19, 2011 στις 8:32 μμ #

  Και μόνο τα ανακλαστικά του Βουρνούκιου ν’ απαντήσει αμέσως όχι απλώς αρνητικά αλλά απαξιωτικά στην πρόταση της ΚΝΕ δείχνει πόσο ελάχιστα περιθώρια υπάρχουν για οποιαδήποτε συμφωνία με τον συγκεκριμένο χώρο αλλά και πόσο τυφλοί (και γι’ αυτό επικίνδυνοι) είναι

  Δεν είμαι φοιτητής πλέον αλλά ορισμένες επισημάνσεις τόσο του καλέσματος της ΚΝΕ όσο και του ποστ του Αθλιου δεν επιδέχονται αμφισβήτηση:
  – Τα τριτοβάθμια όργανα του ΦΚ (ΕΦΕΕ, ΕΣΕΕ) έχουν διαλυθεί από το 1997. Ο Βουρνούκιος τα χαρακτηρίζει αστικά και φέρει αυτός το βάρος της απόδειξης

  – Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών (και περιορίζομαι στην τελευταία δεκαετία) δείχνουν την αδιαμφισβήτητη ηγεμονία της δεξιάς (σταθερά πάνω από 40%) αλλά και του δικομματισμού (ΠΑΣΠ κοντά στο 25% το άθροισμα κοντά στο 65%). Οσο και αν οι ταξικοί φραγμοί στην παιδεία έχουν αλλάξει τη ταξική σύνθεση των φοιτητών σε βάρος των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών στρωμάτων τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι στην ουσία το ΦΚ είναι σε διάλυση.

  – Οι αναρχοσυνδικαλιστικές απόψεις του Βουρνούκιου περί ΓΣ και επιτροπών κατάληψης είναι επίσης υπεύθυνες για το χάλι του ΦΚ. Τα ΕΑΑΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ (περίπου το 12-13%) έχουν βρει έναν βολικό τρόπο να επιβιώνουν. Ωστόσο θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί το ΦΚ πηγαίνει από ήττα σε ήττα χωρίς συντονισμό αλλά και γιατί οι σποραδικές εξάρσεις δε μεταφράζονται σε αλλαγή των συσχετισμών ούτε καν σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

  Τώρα πως είναι σεχταρισμός μία πρόταση που θέλει να βάλει το σύνολο των φοιτητών στο παιχνίδι (χωρίς κανένα όφελος για το ΜΑΣ) αυτό μόνο ένας ναριτης μπορεί να το εξηγήσει

 4. βουρνούκιος Μαρτίου 19, 2011 στις 8:52 μμ #

  1. Διάβασα προδεκτικά την απόφαση της ΚΝΕ. Δεν απαξίωσα τπτ απάντησα κάθετα αρνητικ΄. Οχι βέβαια στην κριτική που κάνει η ΚΝΕ για το υπαρκτό χάλι των φοιτητικών συλλόγων που είναι σωστή, αλλά απάντησα αρνητικά στη λογική της και στη διέξοδο που προτείνει.

  2. Αναυδε, φέρεις πρώτα από όλα το βάρος της απόδειξης πως το φοιτητικό κίνημα πηγαίνει από ήττα σε ήττα. Δεν ισχύει. Ξεκινώντας από το ’90-91 με μια σειρά ενδιάμεσων επιμέρους ανασχέσεων και μικρών νικών, φτάνουμε στο ‘ο6-’07 και στην ανασχεση της τότε ριζικής αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Το ερώτημα που γενναται είναι ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ έφτασε το φοιτητικό/σπουδαστικό κίνημα σε αυτές τις ανασχέσεις;;

  Προφανώς ούτε με την λογική της «νεκρανάστασης των ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ» που για 20 χρόνια είχε η ΚΝΕ, ούτε και με τη λογική που προτείνει τώρα.

  Αντίθετα, με τη λογική της ΝΚΑ και της ΕΑΑΚ -με τις ανεπάρκειές τους- χτίστηκε μαζικό φ.κ. στη βάση των ΓΣ και των συντονιστικών τους, από τη βάση μέχρι την κορυφή και πέτυχε τα παραπάνω που προανέφερα. Και φυσικά, η λογική της ΝΚΑ και της ΕΑΑΚ δεν εχει σχεση με λογικές τύπου «αυτονομίας».

  3. Στο κομμάτι του χαρακτηρισμού περί αστικοποιημένης ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ, η κριτική της ΚΝΕ συμφωνεί σε πολλά με την κριτική της ΝΚΑ και της ΕΑΑΚ. Ο φοιτητικός συνδικαλισμός τέτιου τύπου είναι αστικοποιημένος -όπως κκαι ο εργατικός αντίστοιχα- διότι ΔΕΝ ρίχνει το βάρος στις μαζικές ΓΣ των συλλόγων, αλλά στα ΔΣ και στα «αναλογικά» κομπρεμί των παρατάξεων. Συνεπώς, η ΝΚΑ δεν θέλει τέτιο συνδικαλισμό, θέλει συνδικαλισμό που να ρίχνει το βάρος στις ΓΣ των συλλόγων. Εκεί μπορεί να γίνει ο κάθε φοιτητης -καιειδικά οι εργαζόμενοι- ουσιαστικά συμμέτοχος. Και η δομή που ολοκληρώνει αυτή την συμμετοχή προφανώς δεν είναι ούτε η αστικοποιημένη ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ, ουτε μια κομματικοκεντρική/σεχταριστική τριτοβάθμια ένωση σαν αυτή που προτείνει η ΚΝΕ.

  Και βέβαια, πολύ περισσότερο, που με αυτή την γραμμή η ΚΝΕ, αντίς να βάλει πλάτη για μαζικές/πολιτικοποιημένες ΓΣ, θα τρέχει για…τα μητρώα μελών, τα…καταστατικά, κλπ κλπ κλπ.

  Ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός είναι βαθιά αποκρουστικός στην πλειοψηφία των φοιτητών. Οι ΓΣ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων της χώρας, όλα αυτά τα χρόνια, χαρακτηρίστηκαν και από μη μαζικοτητα, αλλά ΚΑΙ απο προτωφανή μαζικότητα -ιδίως τα τελευταία χρόνια, παρόλη την ανυπαρξία τριτοβάθμιας ένωσης καιπαρόλη την κυριαρχία του αστικοποιημένου συνδικαλισμού και σε αρκετές περιπτώσεις είχε ανασχέσεις, ανατροπές, ό,τι περιέγραψα παραπάνω.

  Για όλα αυτά, πιστεύω πως η λογική της ΚΝΕ είναι λαθεμένη και σεχταριστική.

 5. βουρνούκιος Μαρτίου 19, 2011 στις 8:54 μμ #

  Να προσθέσω μόνο τούτο: Ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός, ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ δεν ρίχνει το βάρος στις ΓΣ αλλά στα ΔΣ. Δλδ η μορφή πακέτο με το αντιλαϊκό της περιεχόμενο!

 6. kraftwerk Μαρτίου 19, 2011 στις 9:25 μμ #

  @Βουρνούκιε μου κάνει εντύπωση που δεν διαπιστώνεις το τέλμα που το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται -άσχετα για τους λόγους που εκεί θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κανείς- προκειμένου δηλαδή υπερασπίσεις τις επιλογές των ΕΑΑΚ σε σχέση με τις γενικές συνελεύσεις και την άρνηση οργάνωσης κεντρικών οργάνων παρουσιάζεις ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο «μια χαρά οργανώνει τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος» τόσο μια χαρά μάλιστα που μπροστά στην λαίλαπα της επίθεσης του κεφαλαίου, το φοιτητικό κίνημα είναι ανύπαρκτο και με πλήρη αδυναμία να εκφράσει την ανάγκη αντίστασης απέναντι σε αυτή την επίθεση.

  Αντίθετα μιλάμε για τις ποιό απομαζικοποιημένες πορείες και συγκεντρώσεις ακόμα και των ίδιων των ΕΑΑΚ οι οποίες δεν μπορούν να εξηγήσουν την εικόνα που παρουσιάζεις και που κατά την γνώμη μου απέχουν πάρα πολύ απο την περιγραφή της πραγματικότητας.

 7. propagitor Μαρτίου 19, 2011 στις 11:02 μμ #

  Νομίζω ο τίτλος του ποστ παραπλανά. Η παρέμβαση της ΚΝΕ δεν αφορά μόνο το τριτοβάθμιο όργανο της ΕΦΕΕ. Άρα και η τοποθέτηση του Βουρνού δε με πείθει.

  Πόσο μάλλον με ξενίζει πολύ σε κάποια κομμάτια.
  Αυτό που ο Κραφτγουερκ σημειώνει το πρόσεξα κι εγώ.
  Στο πρώτο σχόλιο ο Βουρνούκιος λέει: «μαζικούς, οργανωμενους καιπολιτικοποιημένους αγώνες, πιστώνεται μια σειρά καθυστερήσεων, ανασχεσεων και ανατροπών της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής»

  Μαζικούς: Αποσπασματικά πολύ μαζικούς με γρήγορα ξεφουσκώματα και μηδενικά μακροπρόθεσμα οφέλη για το κίνημα.

  Οργανωμένους: Ως ένα βαθμό ναι, αλλά στη συνέχεια μιλάμε για εκφυλισμένους στις ίδιες τους τις αντιφάσεις αγώνες (έχω γράψει και σε ποστ γι’αυτό).

  Πολιτικοποιημένους: Εδώ νομίζω γελάει ο κόσμος. Οι μπανανόφλουδες που στρέφονταν κατά υπουργών ή η αντιπαράθεση των μπλοκ «κατάληψη- αντικατάληψη» για μένα δε συνιστούν πολιτικοποίηση. Για να μην υποτιμήσουμε τον όρο πάντως ένα μικρό κομμάτι πολιτικοποιήθηκε προς τη σωστή μεριά. Ένα όμως μεγαλύτερο είναι η νέα βάρδια εργαζομένων που βλέπουμε στις εξορμήσεις μας και μιλάνε για τους αναποτελεσματικούς αγώνες (ας μη μιλήσουμε για τα τρένα των ΔΑΠΑΣΠ).

  Καθυστερήσεις: ΟΚ

  Ανασχέσεις: Έτσι κι έτσι. Αν μιλάμε πχ για το Αρ. 16 που το αναίρεσαν απο την πίσω πόρτα.
  Στο 2ο σχόλιο σου πάλι υπερθεματίζεις ακόμα περισσότερο για μικρές νίκες και ανασχέσεις.
  Κι εγώ ρωτάω ο νόμος πλαίσιο ανασχέθηκε ή είναι νόμος του κράτους?? Κλείνουν ή δεν κλείνουν τμήματα?? Η υποχρηματοδότηση που ανασχέθηκε?
  Γίνε πιο συγκεκριμένος.

  Ανατροπές: Πάλι γελάει ο κόσμος. Δεν ανατράπηκε κανένας νόμος και δεν μπήκαν γερά θεμέλια, που σήμερα οδηγούν στην πλήρη αδράνεια του ΦΚ ακριβώς γιατί τα κινήματα αυτά στη συνισταμένη τους δεν ήταν καθόλου μακρόπνοα.

 8. RED LABEL Μαρτίου 19, 2011 στις 11:54 μμ #

  Βουρνουκιε εγω πειστηκα απο την αποψη σου!πειστηκα κ απεδειξες για μια ακομα φορα το πσο κινηματιστικη αντιληψη εχετε για τα πραγματα!

  αν μπορεις απαντησε μου σε 2 ερωτησεις!εφοσον τα ΕΑΑΚ εχουν μια υποτυπωδη συμπαγη εκπροσωπηση γιατι φοβουνται(η γιατι ειναι αντιθετα)με το να υπαρχει ενα οργανο πανελλαδικα στο οποιο να περνουν θεση για το καθε τι?

  το που βρισκεται σημερα το φοιτητικο κινημα το ξερουμε ολοι!κ σε αυτο υπαρχουν μια σειρα αιτιες αλλα η κυρια ειναι μια!οτι εν απουσια σημαντικων δομων που θα ειναι ανοιχτες στον καθε φοιτητη εχει επελθει η πληρης αποσαρθρωση αποδιαοργανωση των μαζικων διαδικασιων αρα κυριαρχει με μεγαλυτερη ευκολια η αστικη γραμμη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ κ αρα οι φοιτητες δεν ξερουν καν τι ειναι ΓΣ κ ΔΣ κ εχουν διαπαιδαγωγηθει με την απουσια του οργανωμενου συνδικαλισμου.φυσικα κ μεσα σατα οργανα θα γινει διαπαλη κ θα κυριαρχει η αστικη γραμμη αλλα δε θα ειναι το ιδιο!καθολου το ιδιο!

  τωρα τα περισυντονιστικου καταληψεων κ ΓΣ ειναι εκ του πονητρου για να αχτιφαρουν τους φοιτητες οι ΕΑΑΚιτες μεσα απο συντονιστικα!γιατι κ να συμμετειχαν αλλες δυναμεις θα γινοταν ενα ωραιοτατο κοψε ραψε πισω απο την πλατη των φοιτητων κ ολα καλα!αλλα εσεις θα εισασταν ευχαριστημενοι γιατι θα ειχατε εναν κοινωνικο χωρο οπου θα κυριαρχουσατε πολιτικα!συν τοις αλλοις οτ δεν μπορεις να συντονιζεις στενα τη μορφη παλης!αλλα πρεπει να συντονιζεις τον αγωνα γενικοτερα!

  »διότι ΔΕΝ ρίχνει το βάρος στις μαζικές ΓΣ των συλλόγων, αλλά στα ΔΣ και στα “αναλογικά” κομπρεμί των παρατάξεων. »

  ισα ισα οι ΓΣ θα δινουν τον τονο αλλα θα υπαρχει κ μια πανελλαδικη οργανωση μεσα απο την οποια θα αποκρυσταλλωνεται το κλιμα των κατω!
  εισαι γεματος αυταπατες η μας κοροιδευεις ετσι!αλλα οχι γιατι να μην το πω?εισαι μεγαλος αριστερος εσυ που καθε χρονο μαζευονται οι γραμματεις σπουδαζουσας της καθε νεολαιας στην Αθηνα κ καθοριζουν την ημερομηνια των εκλογων ε?κ ποιος τους ορισε αυτους?

  κ μετα?τι γινεται μετα?υπαρχει αναρασμος στα ΑΕΙ-ΤΕΙ κ δεν φαινεται?εξαυλωνεται?η οταν ειναι για τα ψηφαλακια τα λεμε κ με τους αστους κ τους ρεφορμιστες?κ αν κ ειμαστε κατα της ΕΦΕΕ υπογραφουμε τον κανονισμο της ΕΦΕΕ που ειμαστε κατα γιατι μονο ετσι θα παρουμε τα κουκια μας ε?μπραβο!!!!

  αν η ΝΚΑ κ το ΝΑΡ δεν διακατεχονται απο αντιΚΚΕ κομπλεξ πρεπει να μπουν μπροστα για τη συσταση στοιχειωδων οργανων!δηλαδη γιατι πανε κ κανουνε κοινη πορεια με τη ΓΣΕΕ? η πεμπτη φαλαγγα σους εργατες δε σας ενοχλει?
  οπως σα;ς βολευει μας τα λες!!!

 9. mariori Μαρτίου 20, 2011 στις 2:10 πμ #

  Και τώρα παίζουν ξύλο για τα μητρώα των μελών κλπ. Επειδή είναι πολύ πρόσφατη η εμπειρία μου στο πανεπιστήμιο στο λέω από προσωπική άποψη. Δε μιλά για κομπρεμί στα δσ, μιλά και για εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις που πραγματικά πιστεύω ότι θα βοηθούσαν. Εγώ στις σχολές που ήμουν δεν είχε γίνει ποτέ και οι φοιτητές μας αντιμετώπιζαν κάπως σαν υποψήφιους βουλευτές και δικαιολογημένα.Η ημερομηνία που θα μπει από την ΚΝΕ πιθανότατα θα είναι ενιαία σε κάθε σύλλογο. Δηλ αυτή θα παλεύουν στους συλλόγους. Καλό θα ήταν και τα ΕΑΑΚ ας πούμε να μπουν σε αυτή τη λογική.
  Το γεγονός είναι ότι οι συνελεύσεις που είναι μαζικές είναι εξαιρετικά αποσπασματικές και μάλιστα τα τελευταία χρόνια που δεν υπήρχε έξαρση (και αυτό ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο είναι εξαιρετικά προβληματικό και ανησυχητικό) είναι καθαρά επετειακές (πολυτεχνείο και δεκέμβρη).
  Κατά τα λοιπά ο propagitor με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό.
  Αυτά σαν πρώτες παρατηρήσεις γιατί είναι και αργά αλλά θα επανέλθω αν χρειαστεί.

 10. xamogelo Μαρτίου 20, 2011 στις 8:37 πμ #

  Παιδιά συγνώμη… αλλά όποιος δεν βρίσκει προβληματικά τα συντονιστικά γενικών συνελεύσεων δεν μπορώ να καταλάβω πως στο καλό σκέφτεται;;;
  Είστε σοβαροί; Δεν είναι πρόοδος 8ωρα συντονιστικών που περιστρεφόταν γύρω από μλκιες. Να έρχεται το κάθε κομματόσκυλο να περάσει την γραμμή του… όσο εξωγήινη και αν είναι… και να την επαναλαμβάνει ξανά και ξανά μέχρι να φύγει και ο τελευταίος ανένταχτος φοιτητής.
  Θαρρώ πως στην Ελλάδα αυτοί που δηλώνουν αριστεροί έχουν χάσει τελείως την μπάλα. Ο κόσμος θέλει αποτελέσματα καια όχι θεωρητικολογίες. Στην τελική μια αριστερά που ηττήτε διαρκώς δεν βρίσκω λόγο να υπάρχει και το εννοώ αυτό. Τα συντονιστικά γενικών συνελεύσεων για λόγους όπως παραπάνω δεν λειτούργησαν.

  Τέσπα στην ουσία του ποστ του άθλιου τώρα.
  Ας με συγχωρέσουν οι κνίτες και οι κκεδες αλλά η ΚΝΕ και το ΚΚΕ είναι λίγο μονολιθικό πρέπει να πω. Δεν λέω ότι οι άλλες δυνάμεις της αριστεράς δεν είναι και αυτές με τον τρόπο τους αλλά για το ΚΚΕ το βρίσκω λίγο ποιο απαράδεκτο.

  Είμαι υπέρ της άποψης ότι η οποιαδήποτε δομή που θέλουμε στο φοιτητικό κίνημα πρέπει να επιτηγχάνει τους εξής στόχους.

  1.Αντικατροπτίζει την θέληση των μελών του μέσα σε κάποια πρακτικά πλαίσια.
  Για το πρώτο θα προτείνω την καραμέλα των ανακλητών αντιπροσώπων. Θα ακουστεί πολυτέλεια αλλά αν δεν υπάρχει βάση από κάτω θεωρώ ότι δεν πρέπει να ακούγονται θέσεις από πάνω. Ο συντονισμός θα μπορούσε να είναι με βάση τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων από τις οποίες θα έβγαιναν ανακλητοί αντιπρόσωποι που θα ήταν υπόλογοι στην επόμενη ΓΣ. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί σε ποιο υψηλά επίπεδα ώστε να ανεβαίνουν οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων προς τα πάνω.
  Σε αυτό το θέμα νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει ένας διαχωρισμός μορφών κινητοποίησης και θεωρητικών θέσεων αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση

  2.Αντικατροπτίζει τα κοινωνικά στρώματα των μελών του.
  Αυτό που δεν φαίνεται να απασχολεί μεγάλο μέρος της αριστεράς είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά στρώματα στην κοινωνία που αντίστοιχα έχουν διαφορετικές αξίες. Νομίζω ότι αυτό αντικατροπτίζεται π.χ. στα ποσοστά της ΠΚΣ στα ΤΕΙ και στα ποσοστά της στα ΑΕΙ. Οπότε θα έπρεπε ίσως να μιλάμε για διαφορετική μορφή οργάνωσης στους συνδικαλιστικούς χώρους των ΤΕΙ από τα ΑΕΙ.
  Αυτά περιληπτικά… πάω να συνεχίσω την προπαγάντα στους μόνιμους εδώ πέρα 🙂
  χθες έπεισα τον προυστάμενο ότι είναι λάθος η επέμβαση στην λιβύη.

 11. Αναυδος Μαρτίου 20, 2011 στις 9:21 πμ #

  @Βουρνούκιε
  Μόνο 2 παρατηρήσεις
  1. Αν είχε τόσες νίκες τ ΦΚ πως και δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί (σε συνδικαλιστικό πάντα επίπεδο). Γιατί συνέχιζαν και ψήφιζαν την παραταξη της Γιαννάκου και του Κορκονεα. Και όταν ορισμένοι έπαψαν να ψηφίζουν ΔΑΠ ανέβηκε η ΠΑΣΠ.

  2. Οι ΓΣ και τα συντονιστικά είναι θεραπευτικά όργανα με την έννοια ότι συγκροτούνται όταν μία επίθεση έχει ήδη εκδηλωθεί. Με άλλα λόγια έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. ΔΣ και (πιθανά) ΕΦΕΕ είναι σε θέση να χαράζει (πάντα είναι θέμα συσχετισμών) προ΄γραμμα δράσης που
  – ξεπερνά τη συγκυρία
  – ξεπερνά τις συντεχνιακές λογικες

 12. Κώστας Μίχος Μαρτίου 20, 2011 στις 11:14 πμ #

  «δηλαδη γιατι πανε κ κανουνε κοινη πορεια με τη ΓΣΕΕ? η πεμπτη φαλαγγα σους εργατες δε σας ενοχλει? δεν εχω σκοπο να παρεμβω στην συζητηση αλλα μην προβοκαρουμε ετσι ξετσιπωτα.Τα πρωτοβαθμια σωματεια δεν κανουν κοινη πορεια με την ΓΣΕΕ. Ειναι ενα αθλιο ψεμα και να ανακαλεσεις παραυτα.

 13. Senti Μαρτίου 20, 2011 στις 12:09 μμ #

  Ρε παιδια μην την πεφτετε ολοι στον Βουρνουκιο,το μαγαζακι του προσπαθει να προστατεψει,τουλαχιστον στους φοιτητες καταγραφει ενα 5-6% (ΑΕΙ-ΤΕΙ) που ειναι σημαντικο για την ψυχολογια τους αντι του 2-3% η λιγοτερο που καταγραφουν σε ολη την κοινωνια.
  Για φανταστειτε να γινει προσπαθεια στο μελλον για συντονισμο εναντια σε καποιο μετρο και ο καθε συλλογος να στειλει εκλεγμενους ειδη αντιπροσωπους με δικαιωμα ψηφου πανελλαδικα και να παρθει επιτελους καποια αποφαση. θα χαθει ολη η μαγεια,θα χαθει η 12ωρη ζημωση του ναριτη με τον αρασιτη και ο διαγωνισμος για το ποσο ποιο φτωχη αποφαση θα βγαλουμε για να ικανοποιηθουμε ολοι και να παμε για μπυρες μετα αντι να παμε σπιτι μας στεναχωρημενοι.
  Για φανταστητε αν εχει την πλειοψηφεια στο νεο οργανο η ΠΑΣΠ η η ΔΑΠ (πραγμα πολυ πιθανο με τους σημερινους συσχετισμους) ποσο γρηγορα θα τελειωσει το παραμυθακι της ανεξαρτησιας τους που παιζουν στην καθε σχολη (εμεις εδω ειμαστε ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονικης,δεν εχουμε σχεση με την υπολοιπη ΠΑΣΠ και παει λεγοντας…) και θα αναγκαστουν να ψηφησουν οτι τους πουν τα κομματα τους.
  Τελος παντων σταματαω εδω γιατι πρεπει να εισαι πολιτικα καθυστερημενος για να καταλαβεις αν αυτη η προταση ειναι για το συμφερον του φοιτητικου κινηματος η ειναι σεχταριστικη (sic) οποτε οι καθυστερημενοι ας καταλαβουν οτι θελουν, οι υπολοιποι και ειδικα οσοι ειστε στα πανεπιστημια καλη δουλεια γιατι δεν ειναι ευκολο να γινει αυτο δυστηχως, εκτος απο τους καθυστερημνους θα εχεις απεναντι σου κυριως τις κυβερνητικες παραταξεις που εχουν βολευτει μια χαρα τοσα χρονια που δεν κινειται φυλλο και αποκλειεται να συνεναισουν σε κατι που εχει την προοπτικη να ξαναγενηθει το ΦΚ. (κουιζ: ποιος θα παιξει το αριστερο αλοθι τους σε αυτη την προσπαθεια, ο νικητης θα μπορεσει να αποκαλεσει τον αλλο «σεχταριστη» 10 φορες μεσα στο ιδιο post.

 14. Senti Μαρτίου 20, 2011 στις 12:23 μμ #

  Και επειδη πολυ περι σεχταρισμου μιλησαμε με τοση ευκολια, θα σας κανω μια αποκαλιψη ως σεχταριστης που εχει διαβασει την ιστορια της προελευσης του, ο Λενιν οταν ελεγε οτι ολοι πρεπει να ειναι γραμμενοι στα σωματεια τους,στις ενωσεις τους κτλ αναλογα με το που δραστηριοποιουνται,αυτο που εννουσε ειναι να γραφονται μεν, αλλα μεχρι εκει,αν προκυψει καποιο ζητημα που να ξεπερναει τις δυνατοτητες/δυναμεις/ευθυνες του συλλογου/σωματειου/ενωσης κακως μαντευεται οτι η λυση ενος κομμουνιστη θα ειναι να φταιξει ενα παραπανω οργανο με δομη/αντοπροσωπευση κτλ. Αυτο ειναι ΣΕΧΤΑΡΙΣΤΙΚΟ παιδια. Η βαρβατη κομμουνιστικη λυση ειναι,να γινεται συνελευση σε καθε ενα ξεχωριστα,μετα αναλογα με τα μεσα της εποχης(ιντερνετ,sms,mail,σηματα καπνου) μαζευονται οι ποιο κομμουνισταραδες καπου που θα εχουν προτειναι καποιοι (απαραιτητη προυποθεση να μην υπαρχει αντιπροταση για το χωρο γιατι θα εχουμε προβλημα) και μολις μαζευτουμε συζηταμε 4-8-12 ωρες και παει λεγοντας ωρες και ψηφηζουμε δια βοης σε οτι δεν διαφωνει μεχρι και ο σκυλος που εχει μπει ετσιθελικα στην αιθουσα και κοιμαται στην γωνια. Οτι διαφορετικο ειναι ΣΕΧΤΑΡΙΣΤΙΚΟ και εναντια στην κομμουνιστικη διαπαιδαγωγηση.
  Ετσι να μαθαινουμε και τιποτα σε αυτο το blog.

 15. Μέλιτον Καντάρια Μαρτίου 20, 2011 στις 12:37 μμ #

  @Μιχε
  Μην παιρνεις ορκο και εκτιθεσσαι…
  Yπαρχει και γνωστο βιντεακι που εχει αναρτηθει και παλιοτερα σε αυτο blog για την γνωστη συναντηση παροδεια με τις πορειες που εκτιλυχτηκε στην συμβολη Μαρνης και Γ΄Σεπτεμβριου…
  Σου θυμισα αραγες κατι ή οχι ακομα;

 16. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Μαρτίου 20, 2011 στις 1:31 μμ #

  Το γνωστο βιντεακι ειναι μια πιπα που δεν βγαινει το συμπερασμα που λες. Εδω η θα κρινεις πολιτικες θεσεις η θα μιλας για ασυναρτητα βιντεακια. Πρωτου λοιπον πεις την οποια παπαρα διαβασε τισ θεσεις και τα καλεσματα του συντονισμου. Ειδικα εσυ πρεπει να εισαι πιο προσεχτικος μετα τα καραμπινατα ψεματα με την ιντρακομ.

 17. Μέλιτον Καντάρια Μαρτίου 20, 2011 στις 1:52 μμ #

  Καραμπινατος πιπας ΠΑΣΟΚος εισαι εσυ Μιχε μου μιας και το βιντεακι υπαρχει και τρεμεις αν καθησω και στο ξαναβαλω να το δεις.
  Τωρα για την ιντρακομ ηταν σαφεστατο αυτο που ειχα αναφερει καθως και για το σκηνικο ανοιχτης απεργοσπασιας απο μελος του Δ.Σ. οπου φυσικα ουτε που φιλοτιμηθηκε κανενας να παρει την ευθυνη απο τους ΑΝΤΑΡΤες της κακιας ωρας ουτε και τους εθιξε στο παραμικρο το οτι ο τσογλανος που και εσυ παραδεχεσαι οτι ειναι ακομα στο Δ.Σ. με τα χρωματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για να δουμε θα τον βγαλετε απο εκει, τουλαχιστον θα ηταν προς τιμην σας αλλα μαλλον κρεμεστε απο τα παπαρακια του και αυτα που μου τσαμπουνας περι θεσεων και αποφασεων τα ακουω βερεσε. Για την υποθεση του τριτου εχεις δικιο και αυτο που ειπες ισχυει οτι ειναι κατω ή στο οριο της συμβασης οποτε ανακαλω. Για ολα τα υπολοιπα ομως καλυτερα να κανετε παρεα με τους ΠΑΣΟΚους που τελικα κατω απο την πιεση των γεγονοτων και του ΚΚΕ αρχιζετε και περνετε εκ των υστερων αποστασεις. Αν δεν υπηρχε ΠΑΜΕ στη Ελλαδα τωρα το μετωπο δρασης σας θα ηταν μαλλον τα δικαιωματα των τραβελιων και των χελωνων…

 18. mariori Μαρτίου 20, 2011 στις 1:55 μμ #

  Το post είναι για τα φοιτητικά. Όλα τα υπόλοιπα ή στο newswire ή σε ξεχωριστό post.

 19. βουρνούκιος Μαρτίου 20, 2011 στις 1:59 μμ #

  senti: απλά φουκαράς και παπαράκος είσαι….

  1. Το φοιτητικό κίνημα από το ’90-91 ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΦΕΕ ΚΑΙ ΕΣΕΕ -που τυπικά υπήρχαν- επέτυχε μια σειρά ανασχέσεις, καθυστερήσεις και ανατροπές που μόνο ένας εμπαθής δεν θέλει να τις δει…

  α. το 90-91 ΠΑΡΘΗΚΕ ΠΙΣΩ η καπιταλιστική αναδιάρθρωση της ΝΔ, με ανυπαρκτη την ΚΝΕ/ΚΚΕ.

  β. Το 92 προσπάθησε ο Σουφλιάς να περάσει «σαλαμωτά» κάποια μέτρα, που και αυτά παρθηκαν πίσω πάλι με την γραμμή πάλης της ΚΝΕ-ΝΑΡ και της ΕΑΑΚ. Αυτή είναι η αλήθεια!

  γ. Μετά τη μεγάλη σύγκρουση του ’98 εγώ παύω να είμαι φοιτητής, οπότε δεν γνωρίζω ακριβώς τα μετέπειτα, γνωρίζω όμως πολύ καλά, την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της μεγάλης καπιταλιστι΄κης αναδιάρθρωσης το ’06- ’07, με ανύπαρκτο ουσιαστικά τον ρόλο της ΚΝΕ/ΜΑΣ/ΠΚΣ. Αυτή είναι η αλήθεια σύντροφοι!

  Η ΝΚΑ και η ΕΑΑΚ έχουν απορρίψει εδώ και πολλά χρόνια τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό «τύπου ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ». Χαίρομαι που μετά απο 20 χρόνια, κάνει και η ΚΝΕ το ίδιο!

  Όμως: Οσο αναποτελεσματικός και ενάντια στα συμφέροντα πρώτα από όλα των εργαζόμενων φοιτητών/σπουδαστών είναι ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός «τύπου ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ» άλλο τόσο αδιεξοδος και αναποτελεσμάτικός είναι ο σεχταριστικός κομματικοκεντρικός συνδικαλισμός «τύπου ΜΑΣ/ΠΑΜΕ/ΚΚΕ».

  Γιατί;

  1. Γιατί τους φοιτητικούς συλλόγους ΔΕΝ τους διασπάς οργανωτικά. Είναι πολιτική βλακεία πρώτου μεγέθους αυτή… Δεν μπορείς να δημιουργήσεις σε 1 σχολή 2 και 3 φοιτητικούς συλλόγους. Γιατί πολύ απλά, μεταθέτεις το πολιτικο σου πρόβλημα -και αναφέρομαι στην ΚΝΕ. Διότι η ΚΝΕ με το -σε πτώση- εκλογικό της ποσοστό που κυμαίνεται στο 13-14% σε ΑΕΙ/ΤΕΙ εάν πάει να ορίσει δική της ημερομηνία για εκλογές, και κάνει το ίδιο και η ΠΑΣΠ/ΔΑΠ τότε, αφενός δημιουργούνται συνθήκες ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ -εάν η ΚΝΕ είναι σοβαρή και πάει να υλοποιήσει αυτή της την απόφαση, και δεν κάνει κοκοκό- με την ΚΝΕ να συσπειρώνει ΕΛΑΧΙΣΤΟ κόσμο στον δικό της σύλλογο και τις ΠΑΣΠ/ΔΑΠ τον περισσότερο. Και αντίς η ΚΝΕ/ΜΑΣ/ΚΚΕ

 20. mariori Μαρτίου 20, 2011 στις 2:06 μμ #

  Ποια ανάσχεση το 2006 βουρνούκιε? Ο νόμος πλαίσιο κλπ ισχύουν κανονικότατα σε όλα τα πανεπιστήμια σχεδόν. Η μόνη ανάσχεση ήταν το άρθρο 16 και μπορούμε να συζητάμε 10 χρόνια για το αν έχει περάσει από την πίσω πόρτα αλλά δεν έχει σημασία.
  Ποιος μίλησε για διάσπαση των συλλόγων? Το είδες πουθενα αυτό στο κείμενο της κνε? Ο κάθε σύλλογος λέει και το λέει ρητά. Προφανώς θα συμμετέχει στις εκλογές αν οι υπόλοιπες παρατάξεις κάνουν το γνωστό μάζεμα. Το θέμα είναι γιατί τα εαακ να το νομιμοποιήσουν? Γιατί να μη γίνουν εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις?

 21. βουρνούκιος Μαρτίου 20, 2011 στις 2:13 μμ #

  Συνεχεια: ΑΝτίς λοιπόν η ΚΝΕ/ΜΑΣ/ΚΚΕ να δίνει μάχη με πολτικούς όρους για μαζικές ΓΣ με αγωνιστικές αποφάσεις, θα δίνει την μάχη των…καταστατικών, των μητρώων μελών κλπ κλπ κλπ…

  Αφετέρου, η τακτική της ΚΝΕ ενισχύει τον κατακερματισμό καιτην πολυδιάσπαση του φ.κ. που -υποτίθεται- θέλει να καταπολεμήσει, αναφέροντας στην απόφαση του ΚΣ, πως…. ο κάθε φ.σ. ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ορίσει μόνος του τις εκλογές, να ανοίξει καταστατικές συζητήσεις κλπ κλ κλπ.

  Επίσης, ο δικομματισμός είναι ισχυρός σε ΑΕΙ/ΤΕΙ γιατί έχει κερδίσει πάνω απ’ο΄λα ιδεολογικοπολιτικά. Η χειρότερη αποφαση που μπορείς να πάρεις για να τον καταπολεμήσεις, είναι η οργανωτική διάσπαση του φ.κ και η δημιουργία ενός ΚΝίτικου τριτοβάθμιου οργάνου.

  Αντίθετα, η τακτική της ΝΚΑ και της ΕΑΑΚ -με όες τις ανεπάρκειες που έχει και συμφωνώ με τον/την «χαμόγελο»- να παρακάμπτει τα ΔΣ -κρατώντας όμως τον οργανωτικο ιστό ενιαίο, γιατί ενιαίος είναι και σωστά- και να βγάζει μπροστά τα ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΓΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ (με όλα τους τα προβλήματα) είναι σωστή διότι αφενός με αυτήν την τακτική ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ πιο καθαρά και ουσιαστικά ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ από τη βάση μέχρι την κορυφή του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ και αφετέρου δίνει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα στο εργαζόμενο φοιτητικό κομμάτι να συμμετάσχει σε πολιτκές διαδικασίες (όπως είναι οι ΓΣ), να ωριμάσει, να αποκτήσει ιδίαν άποψη, να παλέψει. Σε αντίθεση με την αντίληψη της ΚΝΕ/ΜΑΣ/ΠΚΣ η οποία με την παραλλαγή του κομματικοκεντρικού συνδικαλισμού που προτείνει, ρίχνει πάλι το βάρος στα ΔΣ και στην ανύπαρκτη ανάγκη για…τριτοβάθμιο ΜΟΝΙΜΟ όργανο.

  αλήθεια, γιατί ΔΕΝ υπάρχει πλέον η ιστοσελίδα της ΠΚΣ;;

 22. mariori Μαρτίου 20, 2011 στις 2:19 μμ #

  Το καταστατικό είναι υπόθεση του κάθε φοιτητικού συλλόγου έτσι κι αλλιώς και προφανώς είναι θέμα συσχετισμών.
  Πάντως βουρνούκιε απλώς δε θες να καταλάβεις την αναγκη ενός μόνιμου τριτοβάθμιου οργάνου, το ότι και τα δσ είναι απαραίτητο να υπάρχουν (αλήθεια στα σωματεία που πλειοψηφείτε γιατί δεν τα καταργείτε?).
  Και πού μιλα για κνίτικο τριτοβάθμιο όργανο?
  Νομίζω ότι οι ερωτήσεις είναι ρητορικές αλλά τελος πάντων και η απάντηση σου αναμενόμενη ήταν.

 23. vlaxos Μαρτίου 20, 2011 στις 2:34 μμ #

  Βουρνούκιε

  η μεγάλη ανάσχεση του 06-07……
  οκ.Ηδη πρωχωρά η εξωτερική αξιολόγηση στα περισσότερα τμήματα,σύατημα εύδοξος στα συγγραματα,πολλα μεταπτυχιακα με διδακτρα,συγχωνευσεις σχολείων και σχολών,προγράμματα σπουδών πλαστελίνη.Ναι συμφωνώ και εγώ μεγάλη ανάσχεση.
  Τι να λέμε,εδώ είχατε χαρακτηρίσει ΝΙΚΗ του κινήματος την μη ψήφιση απο το Πασοκ του αρθρου 16,σπέρνοντας τόνους αυταπατών στο φοιτητικό κίνημα.
  Η λογική σας είναι τόσο λάθος που φαίνεται και απο το όνομα που χρησιμοποιείτε:Συντονιστικό γ.σ και καταλήψεων,μιλάμε για απίστευτο φετίχ με την κατάληψη.
  Ας ήμαστε ειλικρινείς.Οι αποφάσεις που πέρνονταν το 06-07 τουλάχιστόν σε γενικό επίπεδο ήταν ένα κομπρεμί παρατάξεων και φοιτητοπατέρων.
  Η Κνε πρότεινε μια λύση που θα μετρίαζε αυτο το πρόβλημα.Αιρετοί και ανακλητοί αντιπρόσωποι απο τη γενικη συνέλευση,οι οποίοι θα είχαν την αρμοδιότητα να μεταφέρουν-εφαρμόσουν την απόφαση της Γενικης συνέλευσης στα γενικότερα συντονιστικά,και αυτα με πλειοψηφία θα έπαιρναν ανάλογες αποφάσεις.Επαναλαμβάνω ααιρετοι-ανακλητοί και θα λογοδοτούν στη συνέλευση.Εσεις βέβαια αρνηθήκατε και επιμένατε σε μια μεταφυσική-διαλυτική έννοια της ομοφωνίας.Μάλιστα η Κνε το πρότεινε σε μια εποχή που ακόμη και να είχε εφαρμοστεί δεν θα πέρναγε η δικιά της γραμμή αλλά λόγο συσχετισμών η δικιά σας.Το μόνο όφελος για όλους θα ήταν οτί θα υπήρχε καθαρή πολιτική σύγκρουση οπότε και καλύτερες προυποθέσεις για να βγάλει κανείς συμπεράσματα.Υποψιάζομαι οτι αυτό φοβόσασταν.
  Σε τελική ανάλυση δεν σας κατηγορώ για το τι κάνατε τότε.Δοκιμάσατε κάτι στην πράξη οκ.Αλλά να υπερασπίζεσαι σήμερα αυτό το τραγικό πραγματικά μοντέλο οργάνωσης του αγώνα,σημαίνει ότι δεν έχουμε τίποτα άλλο για να συζητήσουμε…..
  Για το βασικό κείμενο,δεν έχω πολλά να πω γιατί πλέον δεν είμαι φοιτητής.Πάντως με την εικόνα που είχα και φαντάζομαι οτι τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα χειρότερα συμφωνώ με την λογική της κνε και όπως είπε και ένας φίλος πιο πάνω ίσως να έπρεπε να είχε γίνει και νωρίτερα.
  Αυτά και παιδιά συνεχίστε να γράφετε τέτοια ωραία κείμενα και να συζητάτε για να μαθαίνουμε και εμείς απο επαρχία.

 24. βουρνούκιος Μαρτίου 20, 2011 στις 2:35 μμ #

  Μαριορή, η ΚΝΕ δεν μπορεί να πείσει εδώ και20 χρόνια για την αναγκη ενός τριτοβάθμιου οργάνου!

  Η ΝΚΑ δεν θέλει μόνιμο τριτοβάθμιο όργανο.

  Η ΚΝΕ όμως έκανε απότομη στροφή, και από κει που ήταν με την ανασύσταση των στικοποιημένων ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ (λάθος 1ο) τώρα, πάει στο κατοπτρικό είδωλο αυτής της λαθεμένης αντίληψης: Παλεύει για 3ο βάθμιο ΚΝίτικο όργανο. Οπως και το ΚΚΕ με το ΠΑΜΕ. Θέλει -άλλο αν δεν μπορεί να του βγει- 3ο βάθμιο ΚΚΕδικο συνδικαλιστικό όργανο.

  Με την μόνη διαφορά πως η ΓΣΕΕ χρείαζεται ως δομή στους εργάτες, γιατί είναι η μόνη που ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., να κυρρήττει απεργίες, να καλύπτει συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους σε κλαδική κλπ απεργία και διάφορα άλλα που μέχρι τα τώρα, συγκροτούσαν τα μισθολογικά, κλπ δικαιώματα των εργαζομένων. τώρα που και αυτό καταργείται, και η ΓΣΕΕ είναι αστικοποιημένος συνδικαλισμός, αμφισβειτέιται ανοιχτά και ο ρόλος της.

  Και η λύση ΔΕΝ βρίσκεται στη δημιουργία ενός ΚΚΕδικου τριτοβάθμιου οργάνου. Οπως η λύση ΔΕΝ βρίσκεται στην δημιουργία ενός ΚΝίτικου τριτοβάθμιου φοιτητ. οργάνου.

  Και βέβαια τα ΔΣ υπάρχουν. Ο ρόλος που η ΝΚΑ και το ΝΑΡ θέλει να έχουν, είναι καθαρά ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ εν τω μέσω 2 ΓΣ.

  Δεν λέμε όχι στα ΔΣ, λέμε ΝΑΙ στον κυρίαρχδο ρόλο των Γ.Σ. σε σωματεία και ενιαίους φοιτητικους/σπουδαστικους συλλόγους!

 25. βουρνούκιος Μαρτίου 20, 2011 στις 2:44 μμ #

  Και για να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα περί ανασχέσεων:

  βλάχε, ανασχεση σημαίνει ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ νίκη στα σημεία. Εγώ μίλησα για ανασχεση και καθυστέρηση ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ κύριο και για ανατροπή όσον αφορά ΠΛΕΥΡΕΣ της καπιταλιστικης αναδιάρθρωσης . Αυτό είταν το 06′ 07. Οκ;;

  Η ανασχεση και η καθυστέρηση στην εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι το αποτέλεσμα που μέχρι τώρα εχει καταφέρει το οργανωμένο φ.κ., με μεγάλη ιδεολογικοπολιτική κα οργανωτική συμβολή της ΝΚΑ και της ΕΑΑΚ.

  Δεν συνιστά ΜΟΝΙΜΗ νίκη όπως τα μπερδεύεις στο μυαλό σου, και φυσικά δεν μιλά ούτε η ΝΚΑ κια η ΕΑΑΚ για μόνιμη νίκη.

  Νίκες θα έρχονται, όσο το φοιτητικο κίνημα βρίσκει τον εαυτό του στο πλαϊ του ταξικού εργατικου κινήματος (αυτό που λέει η ΝΚΑ και το ΝΑΡ για μέτωπο παιδείας-εργασίας-δημοκρατίας), και όσο φυσικά θα δυναμώνει το ταξικό εργατικό κίνημα και η πολιτική συνειδητοποίηση των εργαζομενων, σε αντικαπιταλιστική αριστερή κατεύθυνση.

  Απαραίτητο σσυστατικό για αυτό, είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ο αποφασιστικός ρόλος ΣΤΙΣ Γ.Γ. Είναι η κοινή ανατρεπεική δράση της Αριστεράς. Ενάντια σε αυτή τη διαδικασία είναι η κομματικοκεντρική/σεχταριστική λογική από όπου και αν προέρχεται!

 26. βουρνούκιος Μαρτίου 20, 2011 στις 2:46 μμ #

  Βλάχε λές: «…Η Κνε πρότεινε μια λύση που θα μετρίαζε αυτο το πρόβλημα.Αιρετοί και ανακλητοί αντιπρόσωποι απο τη γενικη συνέλευση,οι οποίοι θα είχαν την αρμοδιότητα να μεταφέρουν-εφαρμόσουν την απόφαση της Γενικης συνέλευσης στα γενικότερα συντονιστικά,και αυτα με πλειοψηφία θα έπαιρναν ανάλογες αποφάσεις.Επαναλαμβάνω ααιρετοι-ανακλητοί και θα λογοδοτούν στη συνέλευση…».

  Σε αυτό το σημείο συμφωνώ απολύτως μαζί σου και είναι μια απο τις πολιτικές αδυναμίες της ΝΚΑ και της ΕΑΑΚ.

 27. mariori Μαρτίου 20, 2011 στις 2:59 μμ #

  Είναι απαραίτητο και ένα τριτοβάθμιο όργανο μόνιμο και για περιόδους που δεν υπάρχουν ΓΣ ή δε βγαίνουν για κάποιους λόγους. Τότε τι θα γίνεται με τους αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους? Από πού θα βγαίνουν?

 28. Μέλιτον Καντάρια Μαρτίου 20, 2011 στις 3:02 μμ #

  Παιδες μιαν αναγκαια επισημανση. Δεν υπαρχει 3βαθμιο οργανο μονο στην ΓΣΕΕ, η ΕΦΕΕ ηταν 2βαθμιο.

 29. Μέλιτον Καντάρια Μαρτίου 20, 2011 στις 3:03 μμ #

  Διορθωση
  «Δεν υπαρχει 3βαθμιο οργανο παρα μονο η ΓΣΕΕ ή η ΑΔΕΔΥ,η ΕΦΕΕ ηταν 2βαθμιο»

 30. βουρνούκιος Μαρτίου 20, 2011 στις 3:10 μμ #

  Οχι ρε! Η ΕΦΕΕ και η ΕΣΕΕ είταν τα 3τοβαθμια όργανα του φ.κ.

  Η ΦΕΑΠΘ (Θεσαλονίκη) η ΦΕΠΑΠ (Πατρα) τα 2οβάθμια σε επίπεδο πολεων κα ιοι φ.σ. τα πρωτοβάθμια όργανα του φκ.

 31. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Μαρτίου 20, 2011 στις 3:24 μμ #

  ΡΕ ΚΡΥΦΟΑΚΙΤΗ ΜΕΛΙΤΟΝ ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΛΕΓΕΣ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕΣ. ΤΑ ΜΕΛΗ ΣΑΣ ΡΕ ΧΑΜΕΝΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΜΟΙΩΣΗ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ? ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΚΛΙΣΑΤΙΚΗ ΑΣΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΓΚΕς ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ?

 32. angelos Μαρτίου 20, 2011 στις 3:31 μμ #

  Δείτε αυτό από τον Ρούση

  http://www.alfavita.gr/artro.php?id=26776

 33. mariori Μαρτίου 20, 2011 στις 3:36 μμ #

  Ο ρούσης για μια ακόμη φορά διαβάζει όπως θέλει μια απόφαση του ΚΚΕ ή της ΚΝΕ. Πουθενά δε μιλά για κομματικούς συλλόγους ή όργανα. Αλλά δεν περίμενα και κάτι καλύτερο.

 34. RedBoy Μαρτίου 20, 2011 στις 3:52 μμ #

  «Η Πανσπουδαστική προχωρά σε διάσπαση στα Πανεπιστήμια – Πισώπλατο χτύπημα κατά του φοιτητικού κινήματος»

  Τέτοιες φράσεις μπορούν να ονοματιστουν ΕΚΟΦιτισμός?

  Η ΚΝΕ πρέπει να καλέσει την ΕΑΑΚ να καταδικάσει τον ΕΚΟΦιτισμό.

 35. Red Ghost Μαρτίου 20, 2011 στις 4:25 μμ #

  @ a8lios

  Μπορείς να φτιάξεις και καλύτερο τίτλο: «H ΕΦΕΕ πέθανε – Ζήτω η ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ»!
  Δεν είναι καλύτερος έτσι;

  @ mariori

  Ο Ρούσης άρχισε να βρίζει… Αποκαλεί τα μέλη του ΚΚΕ… «πολίτες»! Ποιον είπες «πολίτη» ρε;

  @ βουρνούκιος

  Δε λέγατε κάποτε, «όλη η εξουσία στις Γ.Σ.»; Ε λοιπόν, και η διεξαγωγή των φ/σ εκλογών να καθορίζεται από τις Γ.Σ.!

 36. κομμαντο καταδρομικής αντι-ΕΦΕΕ δράσης Μαρτίου 20, 2011 στις 4:53 μμ #

  Όσες εκλογοαπολογιστικές και να γίνουν μέσα σε δυο μήνες η αλήθεια είναι μία: Η ΕΦΕΕ που θα νεκραναστηθεί δεν θα είναι μια ‘νέα ΕΦΕΕ’, θα είναι μια ΕΦΕΕ με συντριπτικούς συσχετισμούς υπέρ των καθεστωτικών δυνάμεων και τα κοπρόσκυλα της ΔΑΠ ΠΑΣΠ θα προσπαθήσουν να αλλάξουν και το -παλιο καλο αντιιμπεριαλιστικό κτλ- καταστατικό της προς όφελός της.
  Όπως το 96, με πέτρες και καδρόνια, θα μας βρουν απέναντί τους.

  ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

 37. RedBoy Μαρτίου 20, 2011 στις 5:02 μμ #

  @ Κομμαντο, Βουρνουκιος ή όποιος γνωρίζει.

  Nα ρωτησω κατι που ειμαι και ασχετος?

  Οι Γ.Σ. είναι ανεξάρτητες απο τον τρόπο λειτουργιας και την οργανωτική διαστρωμάτωση της ΕΦΕΕ?

  @ Μαριορι (33)

  Γιατί είναι κακο να κομματικοποιηθεί περεταιρω το Φ.Κ. στην παρούσα φάση? Δηλαδή ακόμα και να υπήρχε αναφορα στο κείμενο του Ρ για την εμφαση στους κομματικούς συλλόγους θα ήταν λάθος?

 38. κομμαντο καταδρομικής αντι-ΕΦΕΕ δράσης Μαρτίου 20, 2011 στις 5:15 μμ #

  RED BOY

  και βέβαια είναι ανεξάρτητες και είναι και το ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΓΑΝΟ του συλλόγου. αν πάρει χ απόφαση η Γ.Σ. και ψ το δ.σ. του συλλόγου ή η ΕΦΕΕ(!), τότε είναι άκυρες αυτές. η απόφαση που ισχύει είναι της Γ.Σ. των φοιτητών και είναι υποχρεωμένο ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του σώματος που απαρτίζει το σύλλογο να την υλοποιήσει κατά γράμμα.

  Σόρρυ που επεμβαίνω, αλλά για την ερώτησηή σου στη μαριορι: πρέπει φίλε μου να διαβάσεις οπωσδήποτε το έργο του Λένιν: AΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ -Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ. Οπωσδήποτε και άμεσα.

 39. mariori Μαρτίου 20, 2011 στις 5:18 μμ #

  Δεν υπάρχουν κομματικοί σύλλογοι, υπάρχουν φοιτητικοί σύλλογοι που πρέπει να ζωντανέψουν, να λειτουργούν σωστά, με όργανα και να αλλάξουν φυσικά οι συσχετισμοί.

 40. Αναυδος Μαρτίου 20, 2011 στις 8:32 μμ #

  Στην ουσία όλοι έχουμε δίκιο από τη σκοπιά μας. Το πρόβλημα είναι η οπτική γωνιά του καθενός. Εξηγούμαι:
  Για τα ΕΑΑΚ και τα κομμαντο βουρνουκιας εντροπίας οι μικρες υποχωρήσεις και καθυστερήσεις είναι νίκες για το να απλούστατο λόγο ότι σα μικροαστοί δεν έχουν θέλουν ένα άλλο πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του εργαζόμενου λαού αλλά ένα λίγο καλύτερο αστικό πανεπιστήμιο.

  Για την ΚΝΕ η τελευταία 20ετία είναι μία 20ετία καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης

 41. ανωνυμος Μαρτίου 20, 2011 στις 10:38 μμ #

  Η αποδόμηση του φοιτητικου συνδικαλισμου ειναι βασικος στοχος της καπιταλιστικης αναδιαρθρωσης ωστε αυτή να προχωρα ανενοχλητη. Δυστυχως εχει επιτευχθει σε καποιο βαθμο καθως αρκετοι φοιτητες αποστρεφονται συλληβδην τις παραταξεις, τις συνελευσεις, την πολιτικη και ασχολουνται κατα βαση με τα μαθηματα( ατομισμος). Στοχος της αριστερας πρεπει να ειναι η επανανοηματοδοτηση του συλλογικου με ενιαιους συλλογους ανα τμημα οπου τα διαφορα πολιτικα σχεδια θα αντιπαρατιθενται και θα επιλεγονται απο τους φοιτητες μεσω των γενικων συνελευσεων. Η επιλογη της ΚΝΕ να ιδρυσει το ΜΑΣ και αυτο να διοργανωνει τη δραση του μονο του, εξω απο τις διαδικασιες των συλλογων, ειναι διαλυτικη για το φοιτητικο συνδικαλισμο. Αποκορυφωμα της στρεβλης αντιληψης της κνε είναι οτι το ΜΑΣ ανακοινωνει τις δρασεις του (πορειες-παρεμβασεις) 2-3 βδομαδες πριν αυτες γίνουν με αποτελεσμα να ειναι προφανες οτι αυτες δεν αποτελουν δρασεις των συλλογων που αλλωστε σπανιοτατα υιοθετουν το πολιτικο πλαίσιο του ΜΑΣ. Απεναντι στις λογικες της ΔΑΠΑΣΠ που θελουν να εκπροσωπουν τους φοιτητες για να ξεπουλανε τα δικαιωματα τους και στη λογικη της ΚΝΕ που θελει να κανει αγωνα για τους φοιτητες χωρις τους φοιτητες, πρεπει ολοι μας να γεμισιυμε τα αμφιθεατρα των γενικων συνελευσεων, να οργανωσουμε τους αγωνες του φοιτητικου κινηματος. Οχι ο καθε συλλογος μονος του αλλα απο καθε συνέλευση να βγαινουν αντιπροσωποι της πλειοψηφιας και της μειοψηφιας (αιρετοι και ανακλητοι) και να εκπροσωπουν το συλλογο σε μια πανσπουδαστικη συνελευση μαζι με τους αντιπροσωπους απο ολες τις σχολες!!! Με αυτον τον τροπο και μονο απο τα κατω μπορει να οικοδομηθει ενα νικηφορο φοιτητικο κινημα και φυσικα ν αλλαξουν οι συσχετισμοι. Ουτε μια ενσωματωμενη και γραφειοκρατικη ΕΦΕΕ ουτε μια παραλληλη με τους συλλογους δομη οπως το ΜΑΣ μπορει να προσφερει κατι.

 42. mariori Μαρτίου 21, 2011 στις 12:20 πμ #

  @ ανωνυμος

  Και τα εαακ βάζουν από πριν πορείες και λοιπές πρωτοβουλίες ανεξάρτητα από το σύλλογο. Τα πλαίσια δε διαμορφώνονται από το σύλλογο, είναι συγκεκριμένα και έχουν το εκάστοτε πρόγραμμα δράσης.
  Συμφωνούμε λοιπόν για την ανάγκη εκπροσώπησης κλπ. Και ξαναρωτάω όταν δε γίνονται για κάποιο λόγο συνελεύσεις το φοιτητικό κίνημα απλώς δε θα υπάρχει?
  Και αν ας πούμε όλη η εξουσία στις ΓΣ κλπ, οι εκλογές γιατί να γίνονται? Σαν γκάλοπ? Τι πρέπει να εκλέγεται εκεί?

 43. RED LABEL Μαρτίου 21, 2011 στις 12:50 πμ #

  λοιπον!επειδη εχουμε χψασει λιγο τη μπαλα κ επειδη στη δικη μου αναλυση δεν απαντησε κανενας σοβαρα,θα πω 2 πραματα κ αμα θελει τα κατανοει οποιος θελει!

  αφενος ο εργολαβος της αστικης ταξης Ρουσης δεν αξιζει απαντησης.ειναι καταπτυστος κ καταγγελτεος απο καθε σοβαρο κ ελευθερα σκεπτομενο ανθρωπο!απο καθε χειραφετημενο απο την αστικη ιδεολογια!

  παμε ξανα στην ανακοινωση!ειναι λογικο να ανοχλουνται οι ανθρωποι του ΝΑΡ-ΕΑΑΚ γιατι πολυ απλα τους βολευει αυυτη η συψη κ η παρακμη του φοιτητικου κινηματος!μαλιστα σε αυτο το τελευταιο δινουνε τη λυση των συντονιστικων ΓΣ-καταληψεων!ουτε αντπροσωποι ουτε οργανωση ουτε τιποτα!να βγαινει ο καθε συνδικαλισταρας κ να λεει την πιπα του κ αυτο το θεωρουμε κινημα!ειναι κινημα!χειραγωγημενο απο την αστικη ιδεολογια κ τους μηχανισμους της!

  η ανακοινωση εμφανως λεει οτι το μεγαλυτερο προβλημα εγγειται στον προσανατολισμο του ΦΚ.νε τησειρα του αυτο το προβλημα επειδεινωνεται κ απο την οργανωτικη διαλυση του.ειναι εκφυλισμος να υπαρχουνε σχολες με 10000 φοιτητες κ να μην κανουνε ποτε ΓΣ μεσα στη χρονια η να κανουνε 1-2!επαναλαμβανω:ολα τα αστικα ΜΜΕ βριζαν τους ναυτεργατες κ κανενας συλλογος φοιτητων δεν ηταν εκει ως οφειλε!γιατι το ΦΚ αν δεν το θες διπλα στο εργατικο τι να το κανεις τοτε?να ειναι ενα αυτοαναφορικο υποκειμενο κ να περπαταει ουρανοκατεβατο?

  που θα γινει η διαπαλη αν οχι στις ΓΣ αλλα κ στα ανοιχτα σε ολους τους φοιτητες ΔΣ κ τα παραπανω οργανα?κ ο κοσμος ας κρινει κ ας επιλεξει!

  στο κινημα παρεμβαινουν ολοι!αλλα το ποιος κυριαρχει εχει σημασια!γιαυτο εχει ακομα μεγαλη σημασια με τι ορους δινει τη μαχη ο καθενας!δηλαδη σημερ;α αν δεν ειχαμε φοιτητικες εκλογες που θα καταλαβαιναμε οτι κυριαρχει η ΔΑΠ?θα μυριζαμε τα νυχια μας μαλλον. η θα κανα με γκαλοπ ενδεχομενως!

  αλλα ειπαμε πταν ειναι για τις ψηφους συναντιομαστε με τις αλλες νεολαιες κ πισω απο την πλατη των φοιτητων υπογραφουμε εναν κανονισμο με τον οποιο διαφωνουμε!κ καθομαστε κ καβλαντιζομαστε με την ημερομηνια με τις αλλες δυναμεις!μονο τα κουκια ενδιαφερουν την ΕΑΑΚ κ τιποτα αλλο!γιαυτο κ τοσο καιρο σερνεται πισω απο το σχεδιασμο του σεχταριστικου ΜΑΣ!οποτε βαζει συλλαλητηριο το ΜΑΣ βαζουνε κ αυτοι!τις λλες μερες ενω το ΜΑΣ κινητοποιειται σε καθε σχολη αυτοι πανε στις 12-1 η ωρα για κανα ΔΣ η να γραψουν καμια καταγγελια στο ΚΚΕ.η μαζευονται 60 ατομα κ βεβηλωνουν μνημια κομμουνιστριων!

  Καληνυχτα σας ρε!σας εχει ξεπερασει η εξελιξη!πως το λενε αλλιως!αυτο που εννοειται εσεις κινημα δεν υφιασταται απλα!κ κερδιστε οσες ΓΣ θελετε!ετσι κ αλλιως ο προσανατολισμος δεν κρινεται εκει!κερδιστε ΓΣ κ στο ΠΑΜΑΚ κ βγειτε να πειτε οτι ειναι νικη του κινηματος!

  καλα Βουρνουκιε σε αυτο το χωρο που ανηκεις ειναι λογικο να εχεις αυταπατες!αλλα μην τις σπερνεις κ σε μας!το φοιτητικο κινημα μονο σε συμμαχια με την εργατικη ταξη κ το λαο θα καταφερει εστω κ παραχωρησεις!ολα τα υπολοιπα ειναι εκ του πονηρου συντεχνιασμου που σας δερνει!

 44. ανωνυμος Μαρτίου 21, 2011 στις 2:14 πμ #

  @mariori

  ναι αλλα τα εαακ ποτε δεν εκαναν πορεια ως εαακ. υλοποιουν τις αποφασεις των γσ. αντιθετα η κνε συνηθως δεν παιρνει καμια αποφαση και κανει πορεια ως ΜΑΣ που ειναι πολιτικο μετωπο και οχι συλλογικος φορεας.

  οταν δε γινονται συνελευσεις μπορουμε να χρησιμοποιουμε τα δσ αλλα χωρις αυταπατες λογω κακων συσχετισμων(περιεχομενο) και γιατι κινημα με εντολη απο δσ δυσκολα βγαινει(μορφη)

  οι εκλογες γινονται για να δινουν πολιτικο στιγμα, να εγγυωνται το ρολο του φκ στην κοινωνια, να περνανε ποιτικα μυνηματα, να καταγραφεται η οργη του κοσμου γιατι και πρεπει να γινονται την ιδια μερα σε ολους τους συλλογους

 45. mariori Μαρτίου 21, 2011 στις 2:42 πμ #

  Το ΜΑΣ δεν είναι πολιτικό μέτωπο. Είναι ένα μέτωπο που συσπειρώνει συλλόγους-επιτροπές αγώνα (με δημοκρατικότατες διαδικασίες)-φοιτητές. Φυσικά είναι πολύ καινούριο και έχει ακόμα πολλές αδυναμίες.
  Παίρνει και πρωτοβουλίες εκτός γσ γιατί εκτός του πως γίνονται οι γσ (που χωρά μεγάλη κουβέντα) είναι πολύ λίγες σε αριθμό και όχι και πολύ συχνές (στις περισσότερες σχολές). Δηλ στις 23/2 δεν είχε παρθεί καμία απόφαση για την απεργία λόγω εξετ κλπ. Τι θα έπρεπε να κάνει το ΜΑΣ? Να μην καλέσει? Και σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται και η έλλειψη οργάνωσης του φκ.
  Οι εκλογες πουθενά δε γίνονται μόνο για αυτούς τους λόγους. Αλλιώς θα γινόταν γκάλοπ. Όπως λέει και η λέξη πρέπει να εκλέγουν κάτι. 🙂
  Αφού λοιπόν θες να χρησιμοποιούνται τα δσ γιατί να μην υπάρχουν ορισμένοι αντιπρόσωποι σε αυτά και τελικά γιατί να μην υπάρχει και τριτοβάθμιο όργανο που εκτός από όλα τ άλλα θα βοηθήσει και στην αποκάλυψη του ρόλου της ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που γενικά μεταμορφώνονται από σχολή σε σχολή. Αλλού κινηματικες,αλλού δικομματικές, αλλού σοσιαλιστικές κοκ. Δεν είναι τυχαία η άνοδος της ΠΑΣΠ τα τελευταία χρόνια.
  Οι ΓΣ έτσι κι αλλιώς θα μπορούν να παίζουν κυρίαρχο ρόλο και με καλύτερους όρους.
  Για το κόλλημα να είναι συντονιστικό γσ και καταλήψεων η κουβέντα είναι πολύ παλιά. Δηλ σε μια περίοδο δεν μπορεί το κίνημα να υπάρχει και χωρίς καταλήψεις? Η μορφή πάνω απ όλα?

 46. RED LABEL Μαρτίου 21, 2011 στις 8:28 πμ #

  παντως ειναι ενδεικτικο οτι ας πουμε σημερα εχει αντιιμπεριαλιστικο συλλαλητηριο απο το ΜΑΣ.που ειναι τα ΔΣ των Συλλογων να καταδικασουν την ιμπεριαλιστικη επεμβαση?που ειναι ενα πανελλαδικο οργανοπ που θα βαζει εστω κ το ζητημα οτι οι φοιτητες ειναι αντιθετο στην επεμβαση κτλ κτλ?
  η ελλειψη οργανωσης του ΦΚ ουτε θελουμε ουτε μπορει να καλυφθει απο το ΜΑΣ.θελουμε οπμως να υπαρψει μια στοιχειωδης οργανωση κ μεβαση τους συσχετισμους να κανουμε κριτικη.κ με βαση την νκεντρικη πανελλαδικη θεση του καθενα!κ οχι να μαζευονται οι γραμματεις σπουδαζουσας των νεολαιων να καθοριζουν ημερομηνια εκλογων κ αυτο να το θεωρουμε θεσμοο.

  σε αυτες τις συνθηκες ο μονος που εχει ξεδιπλωσει ενα πολιτικο σχεδιο απεναντι σε μια σειρα ζητηματα(συγγραμματα,εγκυκλιος,νομος ΝΔ,νομος ΠΑΣΟΚ) ειναι η ΚΝΕ στην νεολαια κ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.κ απο συνδικαλιστικες οργανωσεις μονο το ΜΑΣ.κ τωρα με τον πολεμο φανηκε η πληρης αποδομηση των φοιτητων!ποτε θα γινουν συνελευσεις?ποτε θα παρθουν αποφασεις?οταν τελειωσει ο πολεμος?εμεις σημερα καλουμε φοιτητες κ μαθητες να οργανωσουν τα συλλαλητηρια στηην Ομονια!τα συλλαλητηρια του ΜΑΣ κ του ΣΑΣΑ!

  κ επιτελους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ας κοψει τη θεωρεια του κομματικου καπελου!γιατι κινημα ανεξαρτητο απο ιδεολογια κ χωρις κομματα δεν υπαρχει!απλα ο,τι δεν μπορουν να καθοδηγησουν αυτοι το λενε σεχταριστικο κ κομματικοποιημενο!ας πανε με το ΣΥΡΙΖΑ να χτισουν το μεγαλο μετωπο οπως το 2007 που οι φοιτητες ηταν στο δρομο κ ο Αλαβανος ρωταγε ποτε θα λειτουργησουν τα ΚΕΣ,κ μετα εφερε εναν αντι-νομο πλαισιο καρμπον της ΝΔ κ στα μετρα της ΕΕ.με τετραετη επειχηρισιακα προγραμματα κ τα ρεστα!αυτοι ειναι οι συμμαχοι σας!ε εμεις τετοιες ηγεσιες για συμμαχους δεν τις θελουμε!

 47. anonimos Μαρτίου 21, 2011 στις 9:06 πμ #

  ενα αλλο θεμα ειναι η εμμονη της κνε με τα ονομαστικα δσ. νομιζω οτι ειναι καλυτερα οι εδρες να κατανεμονται στις παραταξεις κ οχι στα ατομα ωστε την οποια επιλογη να την χρεωνονται οι παραταξεις και ετσι να αποκαλυπτεται ο ρολος αυτων που ναρκοθετουν το κινημα

 48. RED LABEL Μαρτίου 21, 2011 στις 4:52 μμ #

  ανωνυμε τις εδρες στο ΔΣ η παραταξη θα τις εχει.δεν λεμε για ονομαστικο ΔΣ!απλα λεμε οτι θα πρεπει ο καθε εκπροσωπος να ειναι αναγνωρισιμος στον καθε φοιτητη για να συνδεεται με την πολιτικη που αυτος ασκει κ να μη μπλεκουμε με τα προσωπα!δηλαδη ο Παπουτσης που θεωρητικα ειναι προεδρος του ΚΣ της ΕΦΕΕ αυτη τη στιγμη ειναι φοιτητης?τον ελεγχει κανενας?ξερει τι λεει?ποιος τον εξελεξε?καταλαβατε?αυτα τα εκφυλιστικα πρεπει να σταματησουν!
  οτι υπαρχουνε ΔΣ χωρις πρακτικα,εισαι μελος ενος συλλογου που δεν ξερεις τι δραση εχει κ αν εχει καν δραση!

 49. RED LABEL Μαρτίου 21, 2011 στις 8:29 μμ #

  τοσα σχολια παντως κ δεν εχει συζητηθει το ουσιαστικο:ποια η θεση του φοιτητικου κινηματος στην κοινωνια!

  θελω να πω οτι:η ΔΑΠ ξεκαθαρα ανακοινωσε 4 πυλωνες με τους οπιους συνδεεται αμεσα το πανεπιστημιο με την αγορα!κ καλει τους φοιτητες ανοιχτα σε ενεργη υποστηριξη στην υποθεση αυτη!

  η ΠΑΣΠ εχει μετατραπει σε στρατο υπερασπισης του Νομου της Διαμαντοπουλου αλλα κ της νομιμοτητας γενικοτερα.καλωντας τν φοιτητη να στηριξει ενεργα την αστικη πολιτικη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-ΔΝΤ.

  το ΚΚΕ κ η ΚΝΕ απεναντι σε αυτους εχουν ενα πολιτικο σχεδιο το οποιο λεει οτι πρεπει να καταργηθει το μνημονιο της Παιδειας κ να μην περασει το μνημονιο διαρκειας που σφυγγει τη θυλια στο λαο μας!κ αυτο αφορα μια σειρα κινητοποιησεις του ΦΚ για τα συγγραμματα,τις αιθουσες κτλ κτλ κ συνολικα για το νομο, αλλα κ τωρα για τον πολεμο!κ συνολικοτερα εχει καταστησει σαφες οτι το ΦΚ πρεπει να λαβει θεση στη μεγαλη κοινωνικη συμμαχια τωψν εργατων-φτωχων αγροτων-μικροεπαγγελματιων-νεολαιας απο αυτα τα στρωματα-κ γυναικων απο αυτα τα στρωματα.
  τα παραπανω συγκροτουν(οσο κ να διαφωνει κανεις)ενα συνεκτικο πολιτικο πλαισιο θεωρειας κ πραξης.με διεξοδο κ προοπτικη χωρις να αφηνωνται τα οικονομικα ζητηματα στη μπαντα!

  προσπαθω να δω κ δε βλεπω με τιποτα που ειναι οι αλλες δυναμεις που μας κανουν κριτικη οτι ειμαστε σεχταριστες!κανουνε συλλαλητηρια?εχουν αναπτυξει μεσα στις σχολες ενα σχεδιο?κ ας διαφωνουμε ρε παιδι μου.ας σκοτωθουμε.αλλα πανω σε κατι υπαρκτο!τωρα με τον πολεμο πως αντιδρασανε?η πληρης απαθεια!μαλιστα σημερα εγιναν 2 πολυ χαρακτηριστικα σκηνικα:

  1)καλουσαν στην αυριανη ΓΣ του ΣΕΜΦΕ(οπου κλασικα κατι θα βρουν για να βαλουνε καταληψη) με βαση 3 αξονες.1 εκπαιδευτικη αναδιαρθρωση,2 εργασιακη αναδιαρθρωση 2 ζητηματα σχολης

  2) ειχαν ερθει στην Παντειο μεγαλα στελεχη της ΔΑΠ κ της ΠΑΣΠ κ οι ΕΑΑΚιτες συζητουσαν μαζι τους για τις εκλογες!το ποτε θα γινουν,το αν θα κατεβει το ΚΚΕ με αυτα που κανει,με τι ορους θα γινουν οι εκλογες κ τετοια ωραια!

  αυτο αν δεν εχρχεται να μπει στο παζλ του εκφυλισμου τι λεμε τοτε?να σας πω τι λεμε?αλλα λογια να αγσαπιομαστε κ μια ζωη αφορμες για να την πουμε στο ΚΚΕ κ την ΚΝΕ.κ αποφυγη(προς θεου) καθε μορφη οργανωσης του ΦΚ.

  ε λοιπον σε πεισμα ολων σημαντικο κομματι των φοιτητων εδω κ ενα χρονο εχει παρει θεση στο Λαικο Μετωπο.στο χερι μας ειναι με δουλια στη βαση να το κανουμε ακομα μεγαλυτερο κ ακομα μεγαλυτερο ωστε να υπερβει κ τις αστικες παραταξεις αλλα κ τα δεκανικια τους που στηνουνε τραπεζακι στις σχολες στις 12 η ωρα κ εχουν το θρασος να κανουνε κριτικη.ας την κανουνε.ποιος τους ακουει?

 50. βουρνούκιος Μαρτίου 21, 2011 στις 10:09 μμ #

  Πλήρη σύγχυση στα παιδιά απο την ΚΝΕ που υπερασπίζονται την κακιστη απόφαση της οργάνωσής τους…

  1. Η ΝΚΑ και η ΕΑΑΚ για όσους ΔΕΝ διαβάζουν αυτά που γράφω και ούτε διαβάζουν τα ντοκουμέντα (αποφάσεις Συνεδρίων/Συνδιασκέψεων, αποφάσεις ΚΣ, αποφάσεις πανελλαδικών Συνελευσεων) κινουνται πάνω στην γραμμή/αντίληψη του ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ/ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Παλεύουν για την ανασχεση/ανατροποή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση 20 χρόνια τώρα….

  Με απλά λόγια, παλεύουν για την σύνδεση του φοιτητικού με το ταξικό εργατικό κίνημα.

  2. Η ΝΚΑ και η ΕΑΑΚ έχουν την αντίληψη του ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ του φοιτητικού κινήματος, που σημαίνει 1 σύλλογος ανά σχολή.

  3. Η ΝΚΑ και η ΕΑΑΚ παλεύουν για τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ των κυρίαρχων Γ.Σ. των φοιτητικών συλλόγων ανα πόλη και πανελλαδικά με τα συντονιστικά των ΓΣ και των καταλήψεων. Σε νεκρές κινηματικά περιόδους μπορούν να υπάρχουν συνοτνιστικά των ΓΣ με αιρετούς/ανακλητούς αντιπροσώπους (η μη επεξεργασία τακτικής -που πρέπει να αναπληρωθεί- από ΝΚΑ και ΕΑΑΚ αφορά αυτό: τον συντονισμο των ΦΣ/ΓΣ σε ΜΗ κινηματική περίοδο).

  4. Η ΝΚΑ και η ΕΑΑΚ ΔΕΝ θέλουν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ. Είτε πραγματοποιηθεί απο ΠΑΣΠ/ΔΑΠ, είτε πραγματοποιηθεί απο΄την ΚΝΕ με ΚΝίτικο τριτοβάθμιο όργανο.

  Αυτά λένε και πράττουν ΝΚΑ και ΕΑΑΚ. Οσοι θέλετε να ενημερωθείτε, υπάρχει η κεντρική ιστοσελίδα της ΝΚΑ. Υπάρχει σε βιβλιαράκι η απόφαση του 3ου Συνεδρίου της ΝΚΑ. Υπάρχουν οι αποφάσεις των πανελλαδικών συνελευσεων της ΕΑΑΚ, υπάρχει και το περιοδικό της ΝΚΑ οι ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ.

  Τώρα, η ΚΝΕ με αυτή της την απόφαση, και το να καλέι τον κάθε ΦΣ να επιλέξει αυτός την ημερομηνία των εκλογών, καταστατικά κλπ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ διαλύει τον ενιαίο ιστό του φ.κ. Γιατί;;;

  Γιατί πολύ απλά, η απόφαση αυτή του ΚΣ της ΚΝΕ, που καλεί σε ΧΩΡΙΣΤΕΣ εκλογές και καταστατικές συζητήσεις ανοιγει διάπλατα τον δρόμο, για ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ 2 Ή και περισσότερων Φοιτητικών Συλλόγων σε κάθε μια σχολή, ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ/ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΒΑΣΗ!!!! Δλδ, η ΔΑΠ τους δικούς της, η ΠΑΣΠ τους δικούς της, η ΚΝΕ τους δικούς της, η ΕΑΑΚ, η ΑΡΕΝ κλπ κλπ…

  Ο,τι στα λόγια καταγγέλει η ΚΝΕ, το ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ στην πράξη!!

  α. Υπηρετεί την ΠΑΡΑΤΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ του φ.κ. με τους κνίτικους συλλόγους που θελει να δημιουργησει!

  β. Υπηρετεί την ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ και τον ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟ του φ.κ. μέσω της παραπάνω τακτικής.

  γ. Υπηρετεί την στείρα α-πολίτικη διαμάχη για τις ημερομηνίες των….εκλογών, αντίς να βάζει πλάτη για ενωτικά αριστερά αγωνιστικά πλαίσια ανατροπής της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης.

 51. βουρνούκιος Μαρτίου 21, 2011 στις 10:14 μμ #

  Η ΝΚΑ και η ΕΑΑΚ θα συμβάλλουν αποφασιστικά, στην διατήρηση του ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ του φ.κ.

  Η ουσιαστική πολιτικοποίηση του φ.κ. η οποία είναι ΥΠΑΡΚΤΗ και ΣΟΒΑΡΗ ειδικά τα τελευταία χρόνια, θα βρίσκει γόνιμο έδαφος για να ανατπύσσεται παραπέρα, ΜΟΝΟ με τον ΕΝΙΑΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΙΣΤΟ του φ.κ., μόνο ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ρόλο και λόγο των ΓΣ, μόνο ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ Φ.Κ. (Συντονιστικά ανά πολη και ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ενιαίων φ.σ.) στη βάση ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ και ΑΝΑΚΛΗΤΩΝ αντιπροσώπων.

 52. mariori Μαρτίου 21, 2011 στις 10:20 μμ #

  Η ΚΝΕ δεν καλεί σε χωριστές εκλογές. Καλεί σε εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις κάτι το οποίο θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο.
  Δε θέλει να δημιουργήσει άλλους συλλόγους. Βγάλτε το αυτό από το μυαλό σας.
  Η σημερινή συνάντηση των εκλογών δεν υπηρετεί την παραταξιοποίηση?
  Και τελικά γιατί γίνονται οι εκλογές? Δεν πρέπει να εκλέγονται εκπρόσωποι κλπ?
  Δε θέλει ολόκληρη η ΕΑΑΚ ΕΦΕΕ? Σίγουρα?

 53. kollaps Μαρτίου 21, 2011 στις 10:31 μμ #

  Πώς διάολο η διοργάνωση εκλογών ανά σχολή, με διαφορετικές ημερομηνίες και πιθανώς διαφορετικούς εκλογικούς κανονισμούς (!) συντελεί στην πανελλαδική συγκρότητηση του φ.κ. και δεν ωφελεί ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, μόνο ένας 35χρονος γραφειοκράτης της ΚΝΕ μπορεί να ξέρει..

 54. mariori Μαρτίου 21, 2011 στις 10:49 μμ #

  Οι διαφορετικές ημερομηνίες δεν είναι προαπαιτούμενο. Οι διαφορετικοί εκλογικοί κανονισμοί έτσι κι αλλιώς υπάρχουν σε κάθε σύλλογο σε μεγάλο βαθμό γιατί εχουν σχέση και με το καταστατικό κάθε συλλόγου.
  Το σημαντικό για τη συγκρότηση δεν είναι το πως θα γίνουν οι εκλογές αλλά να γίνουν μέσω εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων ώστε να βγουν και εφορευτικές που να είναι απλώς των παρατάξεων και να γίνει ΕΦΕΕ.

 55. βουρνούκιος Μαρτίου 21, 2011 στις 10:55 μμ #

  Μαριορή λές:»…Το σημαντικό για τη συγκρότηση δεν είναι το πως θα γίνουν οι εκλογές αλλά να γίνουν μέσω εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων ώστε να βγουν και εφορευτικές που να είναι απλώς των παρατάξεων και να γίνει ΕΦΕΕ…».

  Δλδ η γνωμη σου είναι να ξαναστηθεί η εφεε και η εσεε;

 56. kollaps Μαρτίου 21, 2011 στις 10:56 μμ #

  «αλλά να γίνουν μέσω εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων ώστε να βγουν και εφορευτικές που να είναι απλώς των παρατάξεων»

  Δεν σε πιάνω εδώ, των παρατάξεων δεν είναι οι εφορευτικές έτσι κι αλλιώς; Επίσης η ΚΝΕ που 2 χρόνια τώρα βρίζει τις συνελεύσεις και μπαίνει-δεν μπαίνει περιμένει οτι θα βγουν εκλογοαπολογιστικές; Οι εκλογοαπολογιστικές είναι κάτι σαν ανέκδοτο στο φοιτητικό συνδικαλισμό με την έννοια οτι δεν βγαίνουν ούτε καν σε χρονιές με πολλές και μαζικές ΓΣ και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ίδιες τις εκλογές.

 57. mariori Μαρτίου 21, 2011 στις 11:34 μμ #

  Σύμφωνα με το καταστατικό οι εφορευτικές εκλέγονται μέσα από τις συνελεύσεις και μπορεί να είναι των παρατάξεων ή και όχι. Ψηφίζονται από το σώμα και μπορεί να είναι άσχετοι, 4 δαπίτες, 5 εαακίτες ή ο,τιδήποτε. Επειδή δε γίνονται βγαίνει 1 από κάθε παράταξη.
  Η κνε δε βρίζει τις συνελεύσεις σαν όργανο, κριτικάρει τη σημερινή κατάσταση που γίνονται (όταν γίνονται).
  Οι εκλογοαπολογιστικές μπορεί να είναι ανέκδοτο, αλλά και πολλά άλλα είναι ανεκδοτα και πρέπει να γίνουν πραγματικότητα.

 58. mariori Μαρτίου 21, 2011 στις 11:35 μμ #

  Εγώ θέλω ένα μόνιμο τριτοβάθμιο όργανο των φοιτητών. Πες το όπως θες 🙂
  Και για πολλούς και διάφορους λόγους που κάποιους έχω πει παραπάνω.

 59. RED LABEL Μαρτίου 22, 2011 στις 2:04 πμ #

  Βουρνουκιε εισαι θλιβερος διαστρευλωτης των θεσεων της ΚΝΕ κ της ιδιας της ανακοινωσης τηγην οποια πρεπει να ξαναδιαβασεις πολλες φορες για να κατακτησεις απο οτι φαινεται!

  η ΚΝΕ μιλαει γιατο πως θα παρεμβει στο τωρινο φοιτητικο κινημα που ειναι αποδιοργανωμενο.κ θα παρεμβει κ πολιτικα κ οργανωτικα.για να γινει αυτο θα προσπαθησει να περασει τις θεσεις της κ για τον προσανατολισμο κ για την οργανωτικη πολιτικη στον κοσμο!

  αρα πρεπει να εχουμε:ζωντανες ΓΣ οργανο των ιδιων των φοιτητων-σπουδαστων.μετα ΔΣ σχολης που θαπροερχεται απο τις εκλογες στις οποες θα μετεχουν οι φοιτητες αφου εχουν ψηφισει τους ορους με τους οποιους θα συμμετασχουν!δηλαδη μια εφορευτικη επιτροπη δεν μπορρει να ειναι ο συσχετισμος των παραταξεων αλλα πρεπει να εχει αντιπροσωπο απο την καθε μια αφου την ημερα εκεινη διαλυεται το ΔΣ κ υπαρχει μονο η εφορευτικη κ οι φοιτητες που ψηφιζουν.μετα ανα πολη αντιπροσωπευση με αιρετους απο τις ΓΣ αντιπροσωπους.μετα παλι σε τριτοβαθμιο οργανο που θα ειναι ενιαιο κ θα εχει η καθε παραταξη θεση που θα τη χρεωνεται πανελλαδικα!τερμα στα παζαρια των γραφειοκρατων!

  τωρα για την ημερομηνια δεν το θετει ως προαπαιτουμενο η ανακοινωση απλα λεει οτι δεν ειναι αναγκη να γινονται σε καθε σχολη τη ιδια μερα!

  η ΚΝΕ πρωτοστατει στο να γινουν ΓΣ μαζικες που θα αποπνεουν υγεια!κ οχι σε συλλογους τεραστιους να μαζευονται 40-50-60 ατομα κ να το βαφτιζουμε ΓΣ.κ ας ειναι κ ολες οι παραταξεις μεσα!μονο η υπαρξη του κοσμου κρινει το αν υπαρχει μια ΓΣ η οχι.

  ρποφανως κ δεν εχει προθεση να ιδρυσει ξεχωρισους συλλογους!αλλα παραδειγμα στη ΣΤΕΦ Λαμιας υπαρχουν 7-8000 φοιτητες.καθε χρονο ψηφιζουν ουτε 2000 κ δεν υπαρχει ουτε πρακτικο,ουτε παραβαν,ουτε ΔΣ που εκλεγεται.η ΔΑΠ παιρνει 80% κ η ΠΚΣ 10% κ η ΠΑΣΠ 10%.αυτο ειναι Σπουδαστικος Συλλογος κατα τη γνωμη σου?οταν κ η ιδια η ΔΑΠ λεει εκει: δεν εκλεγω ΔΣ οι φοιτητες ψηφισαν.δεν υπαρχει συλλογος μονο ΔΑΠαρα! εκει δεν πρεπει οι αριζοσπαστικες δυναμεις να μπουν μπροστα στη δημιουργια ενος συλλογου με καταστατικο κ οργανα?με κανονισμους κ τετοια? η πρεπει να περιμενουνε ενα ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΙΟΛΑΓΝΩΝ για να συντονιζονται ετσι γενικα κ αοριστα?

  κ αυτες οι περπτωσεις ειναι ανω απο 10 σημερα!

  οι δρομοι ειναι 2 κ διαλεγεις!η με την κυβερνηση,τα μετρα,την ΕΕ,τον καπιταλισμο κ την αποδιοργανωση κ την οργανωτικη διαλυση
  ή με τοπυς φοιτητες-γονους των εργατικων λαικων στρωματων κ την ανασυγκροτηση του φοιτητικου κινηματος.

  φυσικα κ δεν αρκει η υπαρξη κ σωστη λειτουργεια των οργανων!ειναι αυτονοητο οτι το κυριο ειναι ο προσανατολισμος του ΦΚ σε ΑΑ κατευθηνση!στο πλαι της εγατικης ταξης-για τη λαικη συμμαχια,το Σοσιαλισμο!

 60. μπουζόνιο Μαρτίου 22, 2011 στις 11:14 πμ #

  Θα επανέλθω με πολιτική τοποθέτηση μόλις βρώ χρόνο. 2 ερωτήματα θα θέσω προς το παρόν.
  1)Απο πότε η ΠΚΣ είναι με τις εκλογοαπολοσιτικές συνελέυσεις; Θυμάμαι αυτή η ερώτηση να μου γίνεται όταν ήμουν μικρός και άμαθος ΕΑΑΚίτης προκειμένου να πικαριστεί πολιτικά η ΕΑΑΚ.
  2)Όταν ένας πολιτικός χώρος ουσιαστικά απέχει απο τις Γενικές Συνελεύσεις, γιατί όταν απο μια οργανωτική 20 και 30 πάνε στη συνέλευση οι 5 αυτό μόνο σαν αποχή μπορεί να χαρακτηριστεί, και επι της ουσίας έχει απομονωθεί, πως θα πείσει τον κόσμο των Γενικών Συνελεύσεων για την όποια αναγκαιότητα των εκλογοαπολογιστικών, για τις εκλογές ανα σύλλογο κτλ;;

 61. RED LABEL Μαρτίου 22, 2011 στις 4:27 μμ #

  η ΚΝΕ κ το Μετωπο Αγωνα Σπουδαστων(πλεον το γαρυφαλλο το εχουμε μονο για τις εκλογες!)οχι μονο δεν απεχουν,αλλα μπαινουνε μπροστα στο να γινουν ΓΣ.μονο απο την πρωην σχολη μου εγω ξερω οτι εχουνε μαζεψει 7 φορες υπογραφες για να γινει ΓΣ εξ αιτιας της μη λειτουργιας του ΔΣ κ του Συλογου γενικοτερα.το οτι δεν εχει γινει ουτε μια φορα ΓΣ αυτο οφειλεται στο οτι ο κοσμος δικιοογημενα εχει απομακρυνθει απ τις μαζικες διαδικασιες γιατι νιωθει αηδια οταν μπαινει σε ενα γεματο αμφιθεατρο κ ακουει ΔΑΠιτες κ ΠΑΣΠιτες να λενε ποιος ειναι ο καλυτερος γαμιας!
  η ΚΝΕ με την προταση της δειχνει μια σκεψη του πως θα μπορουσε να ειναι οργανωμενο το ΦΚ σε συμμαχια με τους εγατες κ το λαο!αν εσενα δε σε καλυπτει φερε μια καλυτερη που να ξεφευγει απο τις σημερινες καταστασεις!αλλα παντως το μαζεμα παραταξεων για να καθορισουν ημερομηνια εκλογων δεν ειναι κινημα!κ πολυ καλα εκανε η ΚΝΕ που απο φετος δε θα συμμετεχει σε αυτα τα πανηγυρια!

  Υ.Γ.:Βουρνουκιε πως νιωθεις που ο Ρουσης μας ασκησε την ιδια κριτικη με σενα?αυτος βεβαια ειναι αργυρωνιτος!αλλα πως αισθανεσαι?σου αρεσει?

 62. RED LABEL Μαρτίου 22, 2011 στις 4:33 μμ #

  πληρωμενη απαντηση για το ΦΚ στον συκοφαντη-επαγγελματια αντικομμουνιστη Ρουση!αυτον τον υπαλληλο του Τεγοπουλου που εχει το θρασος να κανει πολεμικη στο ΚΚΕ απο »αριστερες θεσεις» μεσα απο την αστικοφυλλαδα που τον ταιζει!

  το προβλημα ειναι οτι οι ΕΑΑΚιτες στις σχολες λενε παραπλησια πραγματα!οτι δε θελουμε ενιαιους λεει συλλογους κ οτι μαλακια μπορεις να φανταστεις!

  http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/3/2011&pageNo=14&direction=1

 63. Vankas Μαρτίου 22, 2011 στις 10:01 μμ #

  Είμαι καινούργιος στο blog πιθανώς ορισμένοι να με γνωρίζουν, για να συμμαζευτεί λίγο η συζήτηση θα επικεντρωθώ στο πρώτο post του άθλιου και θα καταδείξω με συγκεκριμένα επιχειρήματα ότι η ΚΝΕ δεν έχει στρατηγική ούτε για το φοιτητικό ούτε και ευρύτερα για το κομμουνιστικό κίνημα. Πρακτικά θεωρώ ότι η παραπάνω τακτική της ΚΝΕ μονάχα προβλήματα θα της δημιουργήσει αν την εφαρμόσει με συνέπεια και μέχρι το τέλος.
  Κατ’ αρχήν το κομμουνιστικό κίνημα σήμερα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ βλ.http://www.ilhs.tuc.gr/gr/krisikk.htm Και εξηγούμαι. Το κομμουνιστικό κίνημα είναι το κατεξοχήν επαναστατικό κίνημα που σκοπεύει όχι στην άρση της κεφαλαιοκρατίας αλλά στη χειραφέτηση της εργασίας δύο πράγματα που δεν ταυτίζονται, στη μετατροπή της δηλαδή σε κατ’ εξοχήν δημιουργική δραστηριότητα. Ως κατ’ εξοχήν επαναστατικό κίνημα είναι ανύπαρκτο χωρίς επαναστατική θεωρία εξ’ ού και το λενινιστικό «Δεν υπάρχει επαναστατικό κίνημα χωρίς επαναστατική θεωρία». Μάλιστα αυτή ερχεται στο εργατικό κίνημα ΑΠ’ ΕΞΩ, καθ’ ότι το εργατικό κίνημα είναι καθ’ εαυτό κίνημα αστικό, και καθ’ ότι Η φιλοσοφία βρίσκει στο προλεταριάτο τα υλικά της όπλα, ένεκα του ότι το προλεταριάτο είναι ανίκανο να φιλοσοφεί.»Τόμος 6 Λένιν Τι να κάνουμε;» Μάλιστα λενινιστική θέση είναι ότι όσο πιο ανανάπτυκτη είναι η πολιτική πάλη τόσο λιγότερο εκφράζονται στο επίπεδο της συνείδησης της εργατικής τάξης τα ταξικά της συμφέροντα και τόσο περισσότερο τα πιο ευαίσθητα κομμάτια της διανόησης και τα νεαρότερα, εκφράζουν θέσεις που απηχούν τις μελλοντικές προοπτικές της κοινωνίας και συνεπώς τα συμφέροντα του προλεταριάτου. Μόνο έπειτα από σκληρή πάλη διαρκείας διδάσκεται και κατακτά η εργατική τάξη την επαναστατική θεωρία. Και αυτό γιατί διανόηση σημαίνει το στρώμα της κοινωνίας που αποτελεί τον κατ’ εξοχήν φορέα της συνείδησης.Αν λοιπόν το κομμουνιστικό ιδανικό τεκμηριωθεί επιστημονικά πρώτα θα κατακτήσει την επαναστατική διανόηση και επειτα από μακρόχρονη πάλη το προλεταριάτο.»Λένιν τόμος 7 Τα καθήκοντα της επαναστατικής νεολαίας,» Ξεκάθαρο είναι και το ιστορικό της ρωσικής επανάστασης και των στοιχείων της κοινωνίας που έπαιξαν ρόλο σε κάθε φάση με τη διανόηση να πρωταγωνιστεί στις 2 από τις τρεις φάσεις της επαναστατικής διαδικασίας βλ http://foithtikokinhma.blogspot.com/2011/03/1860.html
  Πως ξεμπερδεύει το ΚΚΕ με τα παραπάνω ζητήματα. 1)Έχουμε επαναστατική θεωρία του Μαρξ και του Λένιν του Στάλιν κτλ που περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την μετάβαση στην κομμουνιστική κοινωνία άσχετα αν με κάθε μεγάλη ανακάλυψη ο ιστορικός υλισμός πρέπει να ξαναθεμελιώνεται Ενγκελς Διαλεκτική της φύσης, άρα δεν μας χρειάζονται επιστήμονες της επαναστατικής κοινωνικής θεωρίας γιατί εμείς έχουμε έτοιμες τις θέσεις μας. 2)Ο μαρξισμός έχει κατακτήσει πλατιά το ταξικό εργατικό κίνημα και συνεπώς όλοι οι άλλοι πρέπει να συμπορευθούν μαζί του για την ανατροπή της κεφαλαιοκρατίας, βρισκόμαστε συνεπώς σε προεπαναστατική περίοδο. 3)Οι συνεπέστερες δυνάμεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι αυτές που κατάγονται από χειρωνακτικά εργαζόμενα εργατικά- αγροτικά στρώματα,και επειδή αυτά παρουσιάζουν εγγενώς μεγάλη αντίσταση στην κινητοποίηση- ένεκα του χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος και της σημαντικής προοπτικής για μια δουλειά με 700 ευρώ που διπλάσιάζει το οικογενειακό εισόδημα των 10000 ευρώ το χρόνο αν λάβουν το πτυχίο βλ έρευνα Καραμεσίνη http://foithtikokinhma.blogspot.com/2011/01/blog-post_21.html – οι κινητοποιήσεις των φοιτητών είναι αντιδραστικές συντεχνιακές κτλ.

  Συνεπώς το ΚΚΕ με τις δύο αυτές παραδοχές δεν έχει ανάγκη τη διανόηση, και επίσης τη θεωρεί εχθρικό κομμάτι, όπως όντως συμβαίνει σε προεπαναστατική περίοδο. Βλέπε Λένιν Τόμος 32 φοιτητές τμήμα της αστικής τάξης. Παράλληλα δεν μπορεί να έχει καμία θέση στο φοιτητικό κίνημα και δεν μπορεί να του δώσει καμία προοπτική αφού εδράζεται στα στρώματα που είναι ο κατ’ εξοχήν προς το παρόν σύμμαχος της αντίδρασης στα πανεπιστήμια βλ http://foithtikokinhma.blogspot.com/2011/01/2007.html
  Συνεπής στάση με τις παραπάνω θέσεις είναι η διάλυση των φοιτητικών οργανώσεων της ΚΝΕ.Θα δούμε πως το ΚΚΕ θέλει δε θέλει εφαρμόζει με συνέπεια την παραπάνω θέση και θα διαλύσει ότι του έχει απομείνει στα πανεπιστήμια. Αυτό γιατί οι καλύτερες οργανώσεις της ΚΝΕ ότι της απέμεινε δηλαδή μετά την κατρακύλα των εκλογών του 2009 είναι ακριβώς σε σχολές που η ταξική σύνθεση τους είναι εξαιρετικά δυσμενής σύμφωνα με τις θέσεις της παραπάνω διακύρηξης. βλ http://foithtikokinhma.blogspot.com/2010/12/1999-2008.html Λυπάμαι σύντροφοι αλλά η πλειονότητα των Κνιτών στα πανεπιστήμια ειδικά όπου η ΚΝΕ έχει εκλεκτές δυνάμεις 3-4 φορές καλύτερες από τη συνολική οργάνωση με αντίστοιχα εκλογικά αποτελέσματα δεν ανήκουν στα φτωχά εργατοαγροτικά στρώματα.
  Δείξαμε λοιπόν παραπάνω ότι το ΚΚΕ δεν επιθυμεί να θέσει σε δράση κανένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φοιτητών σε σχέση με το χειρώνακτα εργαζόμενο. Την ικανότητα ανάπτυξης επιστημονικής στρατηγικής, την οποία να υιοθετεί το κόμμα, την οργάνωση και την εκπαίδευση στελεχών για τέτοια δραστηριότητα, και μεταξύ μας επίσης ξέρουμε ότι δεν οργάνωσε την πάλη των φοιτητών μετά την αποφοίτηση και γι’ αυτό πολλοι από μας σπάμε τα μούτρα μας εδώ μέσα.Το ΚΚΕ όντως θέλει να προσεταιριστεί αυτή τη στιγμή τον εργαζόμενο φοιτητή, που δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο για συνδικαλιστική δράση, που αδιαφορεί ή στην καλύτερη των περιπτώσεων βλέπει πελατειακά τους φοιτητικούς συλλόγους και τις διεργασίες τους, που ψηφίζει μαζικά ΔΑΠ, και να καταστρέψει τις πιο εκπαίδευμένες στην προπαγάνδα δυνάμεις του. Αν αυτό επιθυμεί εντάξει! Θυμίζουμε μονάχα ότι οΛ ένιν έλεγε στον εργάτη ότι αν θέλει να θεωρείται εμπροσθοφυλακή του επαναστατικού κινήματος έπρεπε αυτός να τρέξει σε βοήθεια του φοιτητή να συμπεριφερθεί ως αρχηγός της επανάστασης, ενω οι το ΚΚΕ τόσο σίγουρο για τις δυνάμεις του κάνει το αντίθετο.Είναι νωπή ακόμα η μνήμη της απεργίας της ΓΣΕΕ τον Ιούνιο του 2006 και η ντροπή για την εγχώρια εργατική τάξη θα χρειαστεί πολύ καιρό να ξεπλυθεί.
  Και σαν συμπλήρωμα των παραπάνω, η έρχεται η σχεδιομανία λες και το κύριο πρόβλημα των φοιτητικών κινημάτων δεν ήταν ότι δεν τραβήχτηκε κόσμος στη δράση ότι δεν καταλύθηκε η δημιουργία ομάδων μη ή χαλαρά ελεγχόμενων για να φέρουν σε πέρας τη μια ή την άλλη δράση την οποία θα επέλεγαν αυτόβουλα, αλλά η αδυναμία να ψηφίσουμε το κείμενο του ενός ή του άλλου πολιτικού φορέα.Θυμίζουμε ότι ο Λένιν έλεγε ότι πολλές φορές πιο πολύτιμες είναι εξωκομματικές οργανώσεις που ούτε οι ίδιες δεν γνωρίζουν ότι καθοδηγούνται από το κόμμα. Το υποτιθέμενο συνειδητό και οργανωμένο στάθηκε ανίκανο να καθοδηγήσει τις μάζες και να οργανώσει την πάλη τους να εξυψώσει το αυθόρμητο ως το συνειδητό λες και για να τυπωθεί μια μπροσούρα πρέπει να πάρει απόφαση το συντονιστικό.
  Η ΚΝΕ είναι όντως η οργάνωση που με σκληρή πάλη ίδρυσε τους περισσότερους φοιτητικούς συλλόγους από το 1991 και δόθε. Τώρα ζητά αντί να προκυρηχθούν κεντρικά εκλογές από την ανύπαρκτη ΕΦΕΕ που μόνο αυτό της έμεινε να κάνει, να καθορίσει κάθε σύλλογος τις δικές του εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΑΠ εξέδωσε θέσεις για εκλογές μια φορά ανα δύο χρόνια και ότι οι αναρχικοί κινούνται εντατικά για σπάσιμο των εκλογών. Και αντι να καθαρίσει τη μάχη μια και εξω στην ΕΦΕΕ θα μπει στη διαδικασία σύλλογο το σύλλογο να πολεμα ενώ οι δυνάμεις της είναι πρακτικά συγκεντρωμένες σε μια δεκαριά σχολές. Είναι ξεκάθαρο ότι με την απώλεια διενέργειας εκλογών χάνεται και η νομιμοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, όχι των οργανώσεων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι αν και στάβλοι της ΔΑΠ, που η αλήθεια, των σχέσεων που καλλιεργούν είναι η ΔΑΠ, εμπεριέχουν σπέρματα άλλων οργανωτικών δομων μέσω της ΓΣ. κτλ. Η ΚΝΕ θα χάσει μια πλειάδα συλλόγων και τότε θα πρέπει να οργανωθεί το όποιο φοιτητικό κίνημα εκτός τους. Αντιγράφοντας τον Άθλιο «Ως απάντηση σε αυτό εγώ θα δώσω την ίδια που έδινα και στα στελέχη της ΔΑΠ στις συνελεύσεις του Μαούνη 2006, όταν κάνανε “κριτική” στο κίνημα λέγοντας πως οι καταλήψεις πρέπει να σπάσουν γιατί δεν έχουν την απαιτούμενη μαζικότητα και όσοι τις στηρίζουν δε ξέρουν τί συγκεκριμένα θέλουν: Κριτική στη τακτική που επιλέγει κάποιος μέσα στο κίνημα έχουν δικαίωμα να κάνουν αυτοί που μοιράζονται μαζί του κοινούς/παραπλήσιους στόχους ως προς το κίνημα αυτό, αλλά θεωρούν πως άλλες τακτικές κινήσεις είναι προτιμότερες προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να κάνουν κριτική. Έχουν άλλους στόχους, επομένως πολεμούν τους δικούς σου. Και αυτό οφείλουν να το κάνουν έντιμα, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές τους προθέσεις/στόχους, όχι παριστάνοντας τους “συναγωνιστές” που κάνουν “κριτική”.» Τότε η ΚΝΕ τι θα πάει να πεί στους αγωνιζόμενους φοιτητές όταν οι οργανωτικές δομές του κινήματος θα εμφανίζονται διαρκώς ad hoc και μέσα τους τα στελέχη της θα νιώθουν σαν ψάρια έξω από το νερό?
  Η ΚΝΕ έχει δίκιο να πιστεύει ότι η διάλυση των φοιτητικών συλλόγων θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στις παρατάξεις που ζουν από τις εκλογές. Θα έπρεπε να το επιδιώκει όμως, αν αυτή είχε εκπαιδεύσει διαφορετικά το πολιτικό της προσωπικό. Για να ζεις στο νερό πρέπει να ξέρεις κολύμπι.
  Παράλληλα μια διάλυση των συλλόγων θα ήταν καταστρεπτική για τις μικρές αριστερες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο, και θα σήμαινε την ντε φακτο παραίτηση των φοιτητών από κάθε δυνατότητα συνδιοίκησης-εκπροσώπησης που η ΚΝΕ υπερασπίστηκε. Σ’ αυτή τη συγκυρία αυτό ισοδυναμεί με προδοσία.
  Τα καλύτερα στελέχη και μέλη της ΚΝΕ δε θα ανεχτούν για πολύ μια τέτοια τακτική.Η πάλη τους θα γίνει εντελώς αδιέξοδη.Και γνωρίζω καλά το φόρτο της πάλης στα πλαίσια της οργάνωσης. Θα βιώνεται ως προσωπικό αδιέξοδο μια προδοσία σε τέτοια κλίμακα. Αν υπάρξει φοιτητικό κίνημα αυτό θα αναστήσει τα συντονιστικά θα επεξεργαστεί νέες δομές και όπως τον Ιούνη του 2006 θα προσπεράσει τις δομές όπως το ΣΑΣΑ.
  Κλείνοντας θα ήθελα να μιλήσω για το διακύβευμα του αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι ούτε το πανεπιστήμιο, ούτε ο νόμος πλαίσιο για τους κομμουνιστές, ούτε η ΕΦΕΕ ή το εκλογικό ποσοστό της ΠΚΣ. Το κομμουνιστικό κίνημα για να υπάρξει έχει ανάγκη από επαναστατική θεωρία. Συνεπώς από μια έκρηξη του φοιτητικού κινήματος, όποιος θέλει να λέγεται επαναστάτης θα πρέπει να μελετά τον τρόπο συγκρότησης ενός υποκειμένου για την ανάπτυξη, τη γέννεση τέτοιας θεωρίας σε ένα δίκτυο επιστημόνων που de facto το κυριότερο μέρος του θα είναι εκτός πανεπιστημίου. Και το καλύτερο υλικό δεν μπορεί να προέλεθει παρά από το φοιτητικό κίνημα. Είναι τόσο σπουδαία υπόθεση τόσο λεπτή, τόσο σημαντική, για τα επόμενα 200 χρόνια ιστορίας που κάνουν τις συζητήσεις περί ΕΦΕΕ τόσο μικρόπνοες. Ποτέ δεν φανταζόμασταν οι σύντροφοι που μοιραζόμαστε τέτοιους σκοπούς ότι η ΚΝΕ θα τραβήξει το όπλο και θα αυτοκτονήσει τραβώντας μαζί της την πλειονότητα των οργανωμένων δυνάμεων επιβεβαιώνοντας με δραματικό τρόπο, τα αδιέξοδα της πολιτικής πρακτικής χωρίς θεωρία.Εμείς ακολουθούμε ένα δρόμο για τον οποίο η ΚΝΕ μας πολέμησε πολύ σκληρά. Αναγνωρίζοντας ωστόσο μάτια συντρόφων σε αυτό το blog και φοβούμενος τις ματαιώσεις που πολλοί μπορεί να αισθανθούν στο μέλλον, παραθέτω το παρακάτω κείμενο http://www.ilhs.tuc.gr/gr/Rolosepanastati.htm. Εγώ μίλησα, αμαρτία δεν φέρω…

 64. Jorje Μαρτίου 23, 2011 στις 11:05 πμ #

  Θεωρώ λάθος την κίνηση της ΚΝΕ και δεν θα έχει δυναμικά αποτελέσματα τουλάχιστον σύντομα
  Μοιραίο λάθος η διάλυση της ΕΦΕΕ με ευθύνη κυριότερα από ΕΑΑΚ και ΠΑΣΠ επί σειρά ετών .
  Για άλλη μια φορά η ΕΑΑΚ έχει πνίγει σε έναν αναρχισμό και αναρχιζων προσανατολισμό στην δράση τους που θα τους οδηγεί διαρκώς σε αντιφάσεις και μηδέν αποτελέσματα μέσα στους φοιτητές οι οποίοι φυσικά και είναι σχεδόν συνολικά αδιάφοροι για τις μεθοδεύσεις και προτάσεις της ΕΑΑΚ.Διαχρονικά από τα τέλη 90 μάλλον κάμψη παρατηρώ στην δυναμική της ΕΑΑΚ .
  Η πρόταση αυτή της ΚΝΕ ουσιαστικά πλησιάζει αυτή της ΕΑΑΚ παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις κυρίως λεκτικές , αλλά και κάποιες ουσίας . Εξάλλου στην Ελληνική φοιτητική αριστερά μεγιστοποιείται και η παραμικρή διάφορα προκειμένου να ξεχωρίσει η κάθε φράξια και να προσεταιριστεί η ίδια το χαρακτήρα της πιο επαναστατικής και συνεπούς.

  Ως φοιτητής άλλης εποχής τέλη 90 αρχές 2000 , και ανένταχτος τότε όπως και σήμερα άλλωστε , πιστεύω ότι δεν υπάρχει χώρος στα πανεπιστήμια για μετωπικά συντονιστικά τύπου ΠΆΜΕ, Σ.Πρωτοβ.Σωμ . κλπ
  Αντιθέτως η λύση κατά την γνώμη μου ήταν και παραμένει η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ.

  Εάν εγκατέλειψε την προσπάθεια και η ΚΝΕ πιθανών να δούμε αυτό να πραγματοιποιείται ελεγχόμενα από ΔΑΠ-ΠΑΣΠ και τα γεγονότα άλλη μια φορά να έχουν προσπεράσει την αριστερά .
  Τέλος , ΞΕΚΟΛΑΤΕ , τα άκουγα τότε , τα ακούω και τώρα . Έλεος με το σεχταριστικό μίσος

 65. panagos Μαρτίου 23, 2011 στις 4:24 μμ #

  «η ΚΝΕ κ το Μετωπο Αγωνα Σπουδαστων(πλεον το γαρυφαλλο το εχουμε μονο για τις εκλογες!)οχι μονο δεν απεχουν,αλλα μπαινουνε μπροστα στο να γινουν ΓΣ.μονο απο την πρωην σχολη μου εγω ξερω οτι εχουνε μαζεψει 7 φορες υπογραφες για να γινει ΓΣ εξ αιτιας της μη λειτουργιας του ΔΣ κ του Συλογου γενικοτερα.το οτι δεν εχει γινει ουτε μια φορα ΓΣ αυτο οφειλεται στο οτι ο κοσμος δικιοογημενα εχει απομακρυνθει απ τις μαζικες διαδικασιες γιατι νιωθει αηδια οταν μπαινει σε ενα γεματο αμφιθεατρο κ ακουει ΔΑΠιτες κ ΠΑΣΠιτες να λενε ποιος ειναι ο καλυτερος γαμιας!»

  Τρια πουλακια καθονταν…σε αλλη χωρα εισαι προφανως φιλε…

  Στην τελικη δεν εχει και πολυ νοημα (ως προς το αποτελεσμα αυτο καθ’αυτο) η κουβεντα…ο καθενας με τη γραμμη του και στο τελος θα κανουμε ταμειο…

  Περιμενω (σε περιπτωση ξεχωριστων εκλογων) πρωτοσελιδο ριζοσπαστη «ΚΟΚΚΙΝΗΣΕ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ,ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΣ»

 66. RED LABEL Μαρτίου 23, 2011 στις 4:30 μμ #

  μπορει κ να ειμαι σε αλληχωρα οπως λες!κ μπορει να ειμαι μπετοβλακας οπως εχουνε πει αλλοι.θες να μου πεις ομως μια δικη σου ΠΡΟΤΑΣΗ για να ξεφυγει το ΦΚ απο αυτη την κατασταση?

 67. mariori Μαρτίου 23, 2011 στις 4:43 μμ #

  Δε θα γίνουν ξεχωριστές εκλογές panago. Ούτε ξεχωριστοί σύλλογοι θα γίνουν. Δε λέω είναι βολική και αναμενόμενη η συγκεκριμένη κριτική. Αλλού είναι το θέμα και έχει μπει επανειλημμένως.
  Το θέμα είναι πως μπορεί να γίνει φοιτητικό κίνημα αλλά να μην έχει δομές μόνο όταν κάποιος νόμος ή υπάρχει αιχμή και όλη η κουβέντα να αναλώνεται στη μορφή. Χρειάζεται κάτι μονιμότερο και όποιος δεν το καταλαβαίνει και δεν προβληματίζεται με την απουσία, ουσιαστικά, των φοιτητών τον τελευταίο χρόνο με όσα έχουν γίνει απλώς περιαυτολογεί επειδή παίρνει μια συνέλευση.
  Και για να κάνω μια πρόβλεψη πιστεύω ότι η ΠΚΣ θα πέσει φέτος στις εκλογές γιατί πάντα έτσι γίνεται όταν υπάρχει μια καμπή και μέχρι να κερδίσεις τον κόσμο σε μια άλλη λογική. Μέχρι να μάθεις κολύμπι που λέει κι ο vankas.

 68. κομμαντο καταδρομικής αντι-ΕΦΕΕ δράσης Μαρτίου 23, 2011 στις 6:48 μμ #

  H πρόταση ρε Label είναι μαζικές πολιτικοποιημένες Γ.Σ. σε όλες τις σχολές. Δυσκολότατο? Ναι, αλλά αυτό πρέπει να γίνει. Τουλάχιστον να αρχίσει το πράγμα από κάποιες παραδοσιακές «σχολές λοκομοτίβες» και να διαχυθεί ο πολιτικός ιός σε όλη την Ελλάδα.

  Η πρόταση είναι Γ.Σ. – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ πανελλάδικά. Να μπλοκάρει επ’αόριστον οποιαδήποτε εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία πανελλαδικά. ΛΟΥΚΕΤΟ, πως το λένε. Δυσκολότατο? Ναι, αλλά μόνο έτσι γίνεται φοιτητικό κίνημα. Αυτό έχει δείξει η ιστορία.
  Η ΚΝΕ βλέπει τις δυσκολίες και προσπαθεί να στρίψει δια των οργανωτικών μέτρων. Κατά τη γνώμη μου το κάνει λόγω κινηματικής απειρίας. Ξεκάθαρα πράματα. Νιώθει πολύ σωστά τη βαρύτητα του πράγματος [μιλάμε για την επερχόμενη ΔΙΑΛΥΣΗ του δημόσιου πανεπιστημίου όπως το ξέραμε], όμως το άγχος της δράσης [θεμιτό και αναγκαίο] δεν μπορεί να διοχετευθεί σε μια γραμμή μαζικής απέυθυνσης σχολή τη σχολή, συνέλευση τη συνέλευση, λόγω του ότι στις γ.σ. θα αναγκαστεί να συναγελαστεί με τους γνωστούς εκοφίτες και οι μνήμες του 2007 φαίνεται να είναι νωπές και τραυματικές. Οπότε πλήρης οργανωτική απομόνωση από τη μια, και φουλ γραμμή στρατηγικής απ’την άλλη.

  Πρέπει να βγούν γενικές συνελέυσεις σε όλες τις σχολές. Πρέπει να καταληφθούν όλες οι σχολές. Και πρέπει το πολιτικό πλαίσιο της πάλης να συνδέει τη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου με την διάλυση της χώρας, – με αίτημα να πέσει η κυβέρνηση.

  Αυτό είναι το δύσκολο. Εδώ ή πολεμάς να κάνεις τους φοιτητές να μπουν στις Γ.Σ. ή ψάχνεσαι με μόνιμα τριτοβάθμια όργανα παντός καιρού.

 69. λακωνικος Μαρτίου 23, 2011 στις 7:10 μμ #

  Το ‘ριξε και η ΚΝΕ στους «αντιθεσμούς»…
  Αλήθεια το ενδεχόμενο να φτιάξετε και δικά σας πανεπιστήμια το έχετε εξετάσει ή δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες;

 70. Αναυδος Μαρτίου 23, 2011 στις 7:33 μμ #

  @Κομμάντο
  Πρέπει να παραδεχτείς ότι οι ΓΣ είναι δυσκίνητα όργανα για την οργάνωση ενός αγώνα. Επίσης συνήθως αντιδρούν σε ένα πρόβλημα και δεν είναι σε θέση να δρουν προληπτικά. Η αποτελεσματική οργάνωση είναι τα ΔΣ και η ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ με εκλογή από τη βάση και επικύρωση των αποφάσεων τους και της δράσης τους από τις ΓΣ.

  Ο εκφυλισμός του ΦΚ δεν οφείλεται στην οργανωτική του δομή αλλά ακριβως στην αποδιοργάνωση αυτής. Η ευθυνη σε ΠΑΣΠ-ΔΑΠ με αιχμή τα ΕΑΑΚ. Να σου θυμίσω ότι ήταν τα ΕΑΑΚ που δεν ήθελαν πανσπουδαστικό συνέδριο από το 1997 και μετά γιατί μετά την εκλογική τους συρίκνωση θα έμεναν με 1-2 έδρες στην ΕΦΕΕ αντί τον 5-6.

 71. RED LABEL Μαρτίου 23, 2011 στις 9:09 μμ #

  εγω παντως παιδια επιμενω!το ζητημα δεν ειναι στενα οργανωτικο!ειναι ζητημα προσανατολισμου του κινηματος!

  κ μου κανει εντυπωση οτι οι αλλες δυναμεις δεν προτινουν τιποτα απολυτως ουτε κ αν στον οργανωτικο τομεα!γιατι ο προσανατολισμος που δινουν ειναι γνωστος!

  αλλα απο πουθενα δεν προκυπτει οτι η ΚΝΕ θα κανει ξεχωρηστους συλλογους κ τετοια!μα απο πουθενα!καποιοι θελουν να το νομιζουν αυτο κ να το περασουν κ στους φοιτητες αλλα για ακομα μια φορα θα αποκαλυφθει οτι δεν ειναι ετσι!εκτος φυσικα αν μιλαμε για συλλογους που υπαρχουν στα χαρτια η δεν υπαρχουν καν παρα μονο στις εκλογες!

 72. panagos Μαρτίου 23, 2011 στις 9:39 μμ #

  @Label μου ξεφυγε λιγο η ειρωνια,σορυ,παντως αυτο που εγραψε ο κομαντο περι «συνελευσεις-καταληψεις-διαδηλωσεις» με υπερκαλυπτει.Παντως αμα ξερεις κανα συλλογο που υπαρχει μονο στα χαρτια πες τον (εκτος αμα εννοεις κινηματικη ανυπαρξια,που και παλι προφανως το προβλημα ΔΕΝ λυνεται με διασπαση του…)

  @Αναυδος»Πρέπει να παραδεχτείς ότι οι ΓΣ είναι δυσκίνητα όργανα για την οργάνωση ενός αγώνα. Επίσης συνήθως αντιδρούν σε ένα πρόβλημα και δεν είναι σε θέση να δρουν προληπτικά. Η αποτελεσματική οργάνωση είναι τα ΔΣ και η ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ με εκλογή από τη βάση και επικύρωση των αποφάσεων τους και της δράσης τους από τις ΓΣ.»

  Τι γραφεις ρε φιλε?περαν του αντιφατικου της προτασης σου (οι γσ δηλαδη ειναι δυσκινητες οταν προκειται για συγκροτηση αγωνων,αλλα θα επικυρωνουν μια χαρα τις ουρανοκατεβατες αποφασεις της εφεε…) ειναι και εξαρχης λαθος,αφου τοσα χρονια οι αγωνες μια χαρα οργανωνονται (αποδειξη η πρωτοφανης τους μαζικοτητα) απο τις γσ και τα συντονιστικα (πανελλαδικα και πολεων).

  Το αλλο που λες περι προληπτικης δρασης -περιεργη εκφραση- δεν κολλαει πουθενα,ανετα μπορει να σου απαντησει ο οποιοσδηποτε οτι ο μοναδικος λογος που υπαρχουν μεγαλα νεκρα διαστηματα στις προσπαθειες αναδιαρθρωσης της εκπαιδευσης ειναι οι φοιτητικες γσ και στελνουν μηνυματα στα κυβερνητικα επιτελεια κλπ κλπ

 73. RED LABEL Μαρτίου 23, 2011 στις 10:07 μμ #

  Παναγο αν θελεις ξαναδιαβασε το σχολιο μου νουμερο 60 κ θα δεις τι εννοω για Συλλογους στα χαρτια!

  επισης λες:“συνελευσεις-καταληψεις-διαδηλωσεις” με υπερκαλυπτει

  αυτο το 3πτυχο το εχουμε ακουσει πολλες φορεες!σε τι εμποδιζει η υπαρξη συγκροτημενων οργανων?εγω διαφωνω στο 3πτυχο γιατι εχει ως επικεντρο τη μορφη παλης κ οχι το πολιτικο περιεχομενο!ενω ισχυ στο κινημα δινει το 2ο!οχι απαραιτητα το πρωτο!

  αλλα ας πουμε οτι σας εβγαινε!οτι το στηριζε ο κοσμος δηλαδη!σε τι εμποδιζει η υπαρξη συγκροτημενων οργανων που η καθε παραταξη να περνει κεντρικη πανελλαδικη θεση?δεν προκυπτει απο πουθενα οτι εμποδιζει σε κατι!

  κ να σου πω κ κατι σκεψου κ το εξης!φαντασου να μην υπηρχε ΓΣΕΕ?σκεψου να μην υπηρχε ουτε αυτη η υποτυπωδης οργανωση των εργατων που υπαρχει!το κινημα θα ηταν ακομα πιο πισω!θα στηνοντουαν ακομα πιο πολλα εργοδοτικα σωματεια!θα ηταν ακομα πιο ανεξελεγκτο το κεφαλαιο στους χωρους δουλιας!γιατι πολυ απλα αυτες οι συνδικαλιστικες ενωσεις φτιαχτηκαν μεσα στον καπιταλισμο για να δινουν στοιχειωδη αμυνα στο λαο!το κυριο δεν ειναι το οργανωτικο το ξανα λεω!το κυριο ειναι το τι πολιτικο προσανατολισμο εχει το καθε κινημα!

 74. panagos Μαρτίου 23, 2011 στις 10:13 μμ #

  Τωρα θα βγω για ποτο,αλλα επιφυλασσομαι οταν γυρισω να απαντησω (αν ειμαι νηφαλιος…)

  Παντως η κουβεντα για μορφες και περιεχομενα,αν και μου ξυπναει παρα πολυ ομορφες αναμνησεις, ειλικρινα ελπιζω να μη χρειαστει να την κανω για τα επομενα πολλα χρονια…

 75. κομμαντο εκοφίτικης εντροπίας Μαρτίου 23, 2011 στις 11:39 μμ #

  Η πρώτη παράγραφός σου Άναυδε αποδεικνύει περίτρανα (πώς τα λέω ρε γαμώτο..) αυτό που έγραψα για κινηματική απειρία. Ξεκάθαρα. Δεν έχετε το know how ρε παιδιά πώς να το κάνουμε.

  Δε θέλω να δυναμιτίσω τη κουβέντα (γιατί πιστεύω ότι το μέγεθος του αγώνα που πρέπει να γίνει από τους συλλόγους και η στρατηγική στόχευση που πρέπει να πα΄ρει είναι τέτοια που οι δυνάμεις της ΚΝΕ χρειάζονται -απαλλαγμένες από τον σεχταρισμό/αριστερισμό που τις δέρνει σήμερα) αλλά ποτέ δεν το είχατε.
  Να μη θυμίσω τώρα τα αίσχη των 70σ 80σ. Άσε.. Και ευτυχώς που η κνε-ναρ συνευρέθηκε(πώς τα λέω..) με τις ΑΣΦ και τους αυτόνομους στις αρχές του 90 και ξελαμπίκαρε και έκανε αυτά που έκανε αυτός ο χώρος τόσα χρόνια, γιατί αλλιώς σήμερα θα ήμασταν ΚΑΊΜΠΡΙΤΖ.

  (Τη δυναμίτισα τελικά)

 76. λαθραναγνώστης Μαρτίου 23, 2011 στις 11:59 μμ #

  «Και ευτυχώς που η κνε-ναρ συνευρέθηκε(πώς τα λέω..) με τις ΑΣΦ…..»
  Ε..Όσο να ναι, μια συνεύρεση πάντα βοηθάει στο ξελαμπικάρισμα!

 77. panagos Μαρτίου 24, 2011 στις 2:55 πμ #

  @label στα στεφ λαμιας υπαρχουν 8000 ενεργοι φοιτητες?εκπλησσομαι,αλλα σε πιστευω…το προβλημα ειναι οτι ψηφιζουν λιγοι?οτι δεν εχουν παραβαν?η οτι ψηφιζουν 80% δαπ?οποιο και να ειναι,αμα πιστευεις οτι η δημιουργια τριτοβαθμιου «αντι»θεσμου στα τει θα το λυσει παω πασο,απλα επιβεβαιωνεις αυτο που πιστευα απο το προηγουμενο ποσταρισμα που διαβασα οτι δεν εχεις και μεγαλη σχεση με την καθημερινη πραγματικοτητα στις σχολες σημερα…

  Κατα τ’αλλα συμφωνω σε αυτα που λες για την γσεε,αλλα δεν πιστευω οτι υπαρχει αμεση συνδεση (ετσι οπως το θετεις τουλαχιστον) με τα φοιτητικα…

  Η ταμπακιερα ειναι αλλου παντως ρε παιδια,κι οποιος δεν το καταλαβαινει δεν εχει σχεση με την αριστερα να πουμε…Υπαρχει τη δεδομενη στιγμη διαθεση απο ολους για δημιουργια μετωπου εναντια στην επερχομενη εκπαιδευτικη αναδιαρθρωση του νομου διαμαντοπουλου??????και αν οχι,γιατι?????????καταλαβαινουν ολοι την κρισιμοτητα της περιοδου?????????και πως στο διαολο μια κουβεντα γυρω απο εκλογοαπολογιστικες συνελευσεις (οτι ναναι) και δημιουργια νεων θεσμων συμβαλλει σε κατι τετοιο????????

  Και κατι τελευταιο.επειδη ειχα την «τυχη» να βρεθω τοσα χρονια σε μαζεματα για καθορισμο ημερομηνιας εκλογων…απο ποτε γιναν ξαφνικα ολοι (αλητες λερες) φοιτητοπατερες,ενω τοσα χρονια συμμετειχαν ΟΛΟΙ στον κεντρικο καθορισμο ημερομηνιας,και μαλιστα εμπαιναν και βετο απο μεριας κνε ??????μην τρελαθουμε δηλαδη ξαφνικα και μην δουλευομαστε και μεταξυ μας…

 78. RED LABEL Μαρτίου 24, 2011 στις 8:32 πμ #

  Παναγο εχεις δικιο να σου φαινεται ξαφνικο το οτι η ΚΝΕ δεν θα παει στο διαπαραταξιακο απο φετος κ μετα.αλλα οπως κ να το δεις ειναι σωστο!γιατι τοσα χρτονια πηγαινες για να οριστει μια ημερομηνια κ προσπαθουσες να γινει κ Πανσπουδαστικο.αλλα τι γινοτανε?(επειδη κ γω πηγαινα ανελιπως μεχρι το 2008 με την ΚΝΕ)ασε!χαλια η κατασταση!κ οταν βλεπεις οτι μια κατασταση ενω προσπαθεις κ ξαναπροσπαθεις δε βγαζει πουθενα ξεκοβεις!κ εγκαταλειπεις προσπαθειες φοιτητοπατερισμου.

  στη ΣΤΕΦ Λαμιας η ΔΑΠ που παιρνει κοντα 80% των ψηφισαντων(ουτε 2000) δεν υπογραφει πρακτικο ουτε καν για τις εκλογες.συνεποως υπαρχει Συλλογος μον για τις ωρες των εκλογων.ουτε καν αποτελεσματα δε δινει.αμφιβαλω αν υπαρχουν καν στον ιστοτοπο της ΔΑΠ.
  τι γινεται?μπαινουν σε μια αιθουσα κ ψηφιζουν χωρις παραβαν χωρις τιποτα κ στο τελος ριχνουν τα ψηφοδελτια σε μια εδρα κ μετρανε οι ΔΑΠιτες κ γραφουνε το αποτελεσμα στον πινακα.δεν συνεδριαζει ΔΣ γιατι κανεις δεν οριζει αντιπροσωπους.τωρα στα χαρτια δεν γνωριζω αν υπαρχει καν ο Συλλογος Σπουδαστων καθως πριν απο ενα χρονο χρειαζοντουσαν την υπογραφη του Προεδρου του κ αυτος που υπεγραψε ηταν ο Προεδρος της ΟΝΝΕΔ Λαμιας που δεν ειναι φοιτητης!

  εκει για μενα ξερεις τι πρεπει να κανει η ΚΝΕ κ οποιος φοιτητης ειναι στο ΜΑΣ?να μπουν μπροστα στην ιδρυση Συλλογου Σπουδαστων με καταστατικο κ ΔΣ.παραταξεις κ εκλογικο κανονισμο.κ ας μην επικρατησει το ΚΚΕ.δεν με νοιζει.με νοιζει ομως να υπαρχει κατι που λεγεται πρωτοβαθμια οργανωση φοιτητων.τετοιοι συλλογοι στην Ελλαδα ειναι γυρω στους 10.

 79. RED LABEL Μαρτίου 24, 2011 στις 9:16 πμ #

  για του λογου το αληθες παραθετω απο τον ιστοτοπο της ΑΡΕΝ Λαμιας τα τελευταια αποτελεσματα της ΣΤΕΦ που ειναι το 2009!καταταγηκαμε δευτεροι!αλλα στη ΣΤΕΦ τα εγκυρα 1264!τι πρεπει να κανουμε?να πανηγυριζουμε?αφου συλλογος δεν υπαρχει γινονται τραμπουκισμοι οποτε παει να γινει Συνελευση κτλ κτλ κτλ!

  http://arenlamias.wordpress.com/2009/05/15/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86-%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7/

 80. RED LABEL Μαρτίου 24, 2011 στις 9:18 πμ #

  α συγνωμη!τα εγκυρα ειναι 632!κ εφορευτικη επιτροπη διορισμενη με 3 ΔΑΠιτες!

 81. Αναυδος Μαρτίου 24, 2011 στις 11:00 πμ #

  @Πανάγο
  Γράφεις : ‘…οτι ο μοναδικος λογος που υπαρχουν μεγαλα νεκρα διαστηματα στις προσπαθειες αναδιαρθρωσης της εκπαιδευσης ειναι οι φοιτητικες γσ και στελνουν μηνυματα στα κυβερνητικα επιτελεια κλπ κλπ’
  Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Εκεί που εσύ βλέπεις νίκες εγώ βλέπω ήττες (κατάργηση της επετηρίδας, δίδακτρα σχεδόν σε όλα τα μεταπτυχιακά, Ν+2, ανύπαρκτες εστίες και συγγράμματα, ιδιωτικά ΑΕΙ, έρευνα κάτω από την αιγίδα των εταιριών, διοικητικές αλλαγές κλπ κλπ) Επίσης πως είναι δυνατόν οι κατ’ εσέ νίκες να μην έχουν οδηγήσει σε αλλαγή συσχετισμών (πρόσεχε μιλάμε για συνδικαλιστική και όχι πολιτική ψήφο). Τα ΕΑΑΚ καθηλωμένα στο 7% στα ΑΕΙ (ανύπαρκτα στα ΤΕΙ) η ΑΡΕΝ στο 6% στα ΑΕΙ (ανύπαρκτη στα ΤΕΙ).

  Επίσης αυτό που συστηματικά αγνοείται από τα ΕΑΑΚ αλλά και την ΑΡΕΝ είναι η ταξική σύνθεση στην ΑΕ που συνεχώς επιδεινώνεται σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Με άλλα λόγια από ταξική σκοπιά το φκ δύσκολα πλέον μπορεί να αποτελέσει πρωτοπορία

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=20/03/2011&id=260871

 82. Αναυδος Μαρτίου 24, 2011 στις 11:01 πμ #

  @Κομμαντο
  Επιμένω ότι οι γσ αν και απαραίτητο συστατικό μιας οργάνωσης δεν είναι πανάκεια και αν είναι η μόνη οργάνωση ενός συνδικαλιστικού κινήματος οδηγούν σε αποδιοργάνωση και σε ήττα. Μη ξεχνάς ότι
  – συνήθως γίνονται πρωι αποκλείοντας αντικειμενικά τους εργαζόμενους φοιτητές
  – τραβούν σε μάκρος με αποτέλεσμα να διαρρέει συνεχώς ο κόσμος
  – οι λόγοι όσοι πειστικοί και αν είναι χάνονται αυτό που μένει είναι συνήθως τα γραπτά και η καθημερινή κουβέντα. Με άλλα λόγια μια γ.σ. δε διαμορφώνει τόσο απόψεις όσο επικυρώνει μια συγκυρία. Η ζύμωση έχει προηγηθεί
  – τέλος επιμένω ότι οι γ.σ έρχονται να αντιμετωπίσουν μία επίθεση που έχει ήδη εκδηλωθεί. Δεν είναι σε θέση να προλάβουν μία επίθεση . Επίσης αντικειμενικά οδηγούν στον κατακερματισμό και όχι στο συντονισμό του φ.κ. Με αποτέλεσμα ακόμη και τα ΕΑΑΚ να καταφευγουν σε συντονιστικά καταλήψεων που είναι μία άλλη ονομασία των ΔΣ ή της ΕΦΕΕ με τη διαφορά ότι είναι καπελωμένα από τα ΕΑΑΚ

  Κεμπριτζ δε θα γίνουμε γιατί λείπουν τα λεφτά

 83. panagos Μαρτίου 25, 2011 στις 3:02 μμ #

  @redlabel 10% παιρνουν τα εαακ,ενω οταν ειχα μπει στο πανεπιστημιο παιρναν γυρω στο 6,ασε που πλεον εχουν φτιαχτει και αρκετα νεα σχηματα που παρεμβαινουν σε συλλογους που μεχρι πριν μερικα χρονια ουτε που το φανταζομασταν,και πλεον οι «στανταρ» συνελευσεις που παιρνονται απο τα σχηματα εχουν υπερδιπλασιαστει…αρα οι συσχετισμοι αν και δεν αλλαξαν δραματικα,σιγουρα δεν ειναι ιδιοι με πιο παλια.

  Αυτα που λες (επετηριδα κλπ) δεν αποτελουν νεκρες στιγμες στην πορεια της αναδιαρθρωσης,ισα ισα ειναι ολοζωντανες…προφανως και για πολλα συμφωνω πως αποτελουν ηττες του κινηματος (η επετηριδα που μου θυμισες μαλιστα ειναι εξαιρετικα βαρυνουσας σημασιας),παρολαυτα τεχνηεντως ξεχνιεσαι να αναφερθεις σε αλλες καμπες του κινηματος (κοντογιαννοπουλος,σουφλιας,βιβλιοκαρτα,ανωτατοποιηση, αρ.16 κλπ) που αποτελουν νικηφορα ξεσπασματα,και γινανε και με χειροτερους συσχετισμους…

  επισης,μαλλον εχουμε συναντηθει αρκετες φορες…

  @αναυδο λες πολλα που ειναι λαθος και θελουν απαντηση,αλλα βαριεμαι…μονο για το τελευταιο θα σου πω που λες «Με αποτέλεσμα ακόμη και τα ΕΑΑΚ να καταφευγουν σε συντονιστικά καταλήψεων που είναι μία άλλη ονομασία των ΔΣ ή της ΕΦΕΕ με τη διαφορά ότι είναι καπελωμένα από τα ΕΑΑΚ»

  ε,ρε φιλε,αμα γραφεις κατι τετοιο,δεν εχεις καταλαβει ουτε τα βασικα…η εφεε ειναι τριτοβαθμιο οργανο,το συντονιστικο ειναι συντονιστικο γενικων συνελευσεων πρωτοβαθμιων συλλογων,καμια σχεση το ενα με το αλλο,οσο για το καπελωμα που λες,αμα καναμε συλλογη απο ριζοσπαστες στο κινημα του 2007 θα σου ελεγα για το τι ειναι καπελωμα και τι οχι…

 84. RED LABEL Μαρτίου 25, 2011 στις 3:56 μμ #

  Παναγο αυτη στιγμη εγω δε μιλαω για ποσοστα οποτε μαλλον με μπερδεψες με καποιον αλλον.κ στο κατω κατω οταν μιλαω για συσχετισμους δεν εννοω μονο τις εκλογες κ την οργανωτικη αναπτυξη!ειναι η δεν ειναι αρνητικος συσχετισμος οταν ο καθηγητης ταυτιζει τον Ναζισμο με τον Κομμουνισμο κ τον Χιτλερ με τον Σταλιν κ οι φοιτητες οχι απλα δε μιλανε αλλα τα αναπραγουν κιολας λες κ βρισκονται στο λυκειο?ειναι η δεν ειναι αρνητικος συσχετισμος οτι εχει κυριαρχησει η αποψη περι καταργησης του ασυλου?ειναι η δεν ειναι ατνητικος συσχετισμος το γεγονος οτι βγαινουν καθηγητες κ κβαζουν στις εξεταστικες ερωτησεις που λενε αν το ΠΑΜΕειναι ζημιογονο που κλεινει τα λιμανια?

  οχι μονο ειναι αρνητικος συσχετισμος στο επιπεδο των ιδεων αλλα διαμορφωνει κ πολιτικους συσχετισμους.κ συνδικαλιστικους συσχετισμους.κ ειναι η κυριαρχια της αστικης γραμμης.αυτο ειναι εκτος απο αρνητικος συσχετισμος κ κομματι του εκφυλισμου στον οποιο εχει περιελθει το φοιτητικο κινημα.μονο που αντανακλαται κ οργανωτικα!

  κ φυσικα η απαντηση δεν ειναι τα συντονιστικα των ΕΑΑΚ.γιατι ριχνουν βαρος στη μορφη παληςκ οχι στο πολιτικο περιεχομενο κ γιατι ο σεχταρισμος αυτος κ η καταληψιολαγνεια δεν αφορα τον φοιτητη.

  απαντηση ειναι η παλη απο τα κατω με Επιτροπη Αγωνα ανα ετος,εξαμηνο,τμημα,σχολη που θα κινειται χε αντιιμπεριαλιστικη-αντιμονοπωλιακη κατευθυνση κ θα συσπειρωνει καθε φοιτητη των εργατικων λαικων στρωματων που πληττεται απο αυτη την πολιτικη.κ θα εχει πανελλαδικο συντονισμο.
  που θα αγωνιζεται κ για τα συγγραματα,τις υλες,τα εργαστηρια,τις απουσιες,τα προγραμματα σπουδων.που θα παλευει εναντια στο ρουσφετι κ την παρακμη,που διαμορφωνουν αναξιοπρεπεις ανθρωπους απο τα νιατα τους.
  που θα συνδεει τους εργαζομενους φοιτητες με τις κλαδικες οργανωσεις.που θα αντιπαλευει το συτεχνιασμο,το σεχταρισμο κ τον ελιτισμο.που θα βαζει το φοιτητικο κινημα σε συμμαχια με τους εργατες που ειναι η πρωτοπορεια.κ που φυσικα μαζι τους κ με τα αλλα λαικα στρωματα θα κανουν ξεκαθαρο στον κοσμο οτι για να εχει μια Παιδεια που να αντιστοιχει στις σημερινες αναγκες πρεπει να βαλει πλωρη για μια αλλη εξουσια που θα ειναι του λαου.με επικεφαλης την εργατικη ταξη φυσικα.

  φτανουν αυτα?οχι δε φτανουν.πρεπει πανελλαδικα να συγκροτηθουν οργανα που θα παρεμβαινουν ολες οι δυναμεις κ θα κρινονται με βαση αυτο απο τους ιδιους τους φοιτητες!απο το ΔΣ μεχρι το Πανελλαδικο Συμβουλιο της ΕΦΕΕ.που θα εχει εκπροσωπους αιρετους κ ανακλητους κ που θα διενεργει εκλογες με ορους που θα βαζουν οι ιδιοι οι φοιτητες με τις ΓΣ τους.με συνεδρια κ αντιπροσωπους που θα ειναι αναγνωρισιμα κ οχι ο πασα ενας να θεωρειται φοιτητης επειδη ειναι κομματικο στελεχος.να σταματησει το παζαρι των γραφειοκρατων κ να περασει ο αγωνας στα χερια των φοιτητων.
  για να υπαρχει αποολυτη διαπαλη κ συγκρουση γραμμων απο τα κατω προς τα πανω κ αναποδα.

 85. a8lios Μαρτίου 25, 2011 στις 9:32 μμ #

  To έγραψα λίγο στα παλιά μου τα παπούτσια το ποστ, δε θα πω ψέμματα.
  Κι εκτός των άλλων το έγραψα γιατί, ειλικρινά, απογοητεύτηκα από τις απαντήσεις των μη ΚΚΕδων.

  Πέρσι που είχα κάνει ένα ποστ για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ (υπάρχει λινκ το αρχικό κείμενο), είχε γράψει κάποια στιγμή ο reddove του μπλογκ
  http://o-a-blog.blogspot.com/
  το εξής σχόλιο (μιλώντας για τη προσπάθεια της ΠΚΣ να γίνει Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ):

  «Μιλαμε για την ανασυνταξη ενος δευτεροβαθμιου οργανου του φοιτητικου κινηματος χωρις τα πρωτοβαθμια να παιρνουν καν πρεφα; Πειτε μια αποφαση συλλογου που αποφασισε κατι τετοιο, η εστω συλλογους στους οποιους συζητηθηκε το ζητημα αυτο οχι μονο ως προς το τι αναγκη θα καλυψει η ΕΦΕΕ αλλα και γιατι διαλυθηκε η ΕΦΕΕ, ποιοι και με ποια συμφεροντα; Θεωρειτε οτι μια τετοια συζητηση δεν εχει σημασια στα οργανα των συλλογων να συζητησουν και να αποφασισσουν οι φοιτητες για τα ζητηματα αυτα; Γιατι ετσι στα κρυφα; Ειναι νομιζω τραγικο να υποστηριζεται απο ανθρωπους που θεωρουν τους εαυτους τους κομμουνιστες μια τετοια διαδικασια που ενω καυχιεται οτι ανασυγκροτει το πανελλαδικο οργανο του φκ δε γινεται ανοιχτα με τον κοσμο και μεσα απο τα οργανα του ιδιου του φκ αλλα με μια κλειστη συνεννοηση με τις καθεστωτικες παραταξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Η μηπως ξαφνικα αυτοι γιναν οι φορεις ανασυγκροτησης του φκ;»

  Ήταν μια κριτική που έχει λογική από πίσω, κατανοητή.

  Δε τη συμμερίζομαι.
  Θεωρώ πως καλώς έκανε και την περσινή -τελευταία και έντονη- προσπάθεια η ΠΚΣ για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ κυρίως από τα πάνω.

  Δεν είναι εύκολο να πας να χτίσεις κάτι ξανά από το 0, κι εν πάσει περιπτώσει, πριν ξεκινήσεις μια τέτοια προσπάθεια, προσπαθείς να επιδιορθώσεις αυτό που είχες καταφέρει να χτίσεις κάποτε.

  Η ΠΚΣ, η ΚΝΕ, αυτό έκανε πέρσι.
  Και το συμπέρασμα που βγήκε ήταν πως δεν επιδιορθώνεται.

  Φέτος λοιπόν πάει να κάνει αυτό που έλεγε από πέρσι εν μέρει λ.χ. ο RedDove.
  Τα πρωτοβάθμια όργανα του φοιτητικού κινήματος να συζητήσουν ουσιαστικά από το μηδέν το πώς πρέπει να συγκροτείται το Φ.Κ., πού πρέπει να στοχεύει κτλ.

  Δε περίμενα, ούτε θα περιμένω ποτέ, άλλες πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν με το ΚΚΕ και τη ΚΝΕ στο τί απαντήσεις δίνουν στα παραπάνω ερωτήματα.
  Περίμενα όμως, ή καλύτερα ήλπιζα, πώς κάποιες έστω θα αντίλαμβάνονταν ΚΑΙ εκείνες την επιτακτική ανάγκη για μια τέτοια διαδικασία, όπως και την ευκαιρία που αποτελεί κάτι τέτοιο (θεωρητικά) και για τις ίδιες,
  ώστε να εκφράσουν και να παλέψουν να επικρατήσει η δικιά τους λογική γύρω από τον τρόπο συγκρότησης και τους στόχους που πρέπει να έχει το σύγχρονο ΦΚ.

  Απ’ ότι βλέπω από τις απαντήσεις όμως είμαστε έτη φωτός μακριά από κάτι τέτοιο.
  Επίσης απ’ ότι βλέπω
  http://www.spoudastes.gr/2011/03/%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82-30-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%BE%CE%B1%CE%BD/
  εκτός από ΔΑΠ κ ΠΑΣΠ και η ΑΡΕΝ και η ΕΑΑΚ πάνε και φέτος σε μία από τα ίδια:
  Κεντρική ημερομηνία εκλογών από το «απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ» και ζήσαν αυτή καλά κι εμείς καλύτερα…

  Πιο πολύ απογοητεύτηκα με τον Παύλο ομολογώ.
  Γιατί θεωρητικοποίησε και κάποια πράγματα.

  Είναι τραγικό να διαβάζεις από πληκτρολόγιο Μαρξιστή πως:

  «Με την μόνη διαφορά πως η ΓΣΕΕ χρείαζεται ως δομή στους εργάτες, γιατί είναι η μόνη που ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., να κυρρήττει απεργίες, να καλύπτει συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους σε κλαδική κλπ απεργία και διάφορα άλλα που μέχρι τα τώρα, συγκροτούσαν τα μισθολογικά, κλπ δικαιώματα των εργαζομένων. τώρα που και αυτό καταργείται, και η ΓΣΕΕ είναι αστικοποιημένος συνδικαλισμός, αμφισβειτέιται ανοιχτά και ο ρόλος της.»

  Αλήθεια λοιπόν συνάδελφοι, αυτοί είναι οι μόνοι λόγοι που μπορείτε να σκεφτείτε για την υπάρξη συνδικαλιστικών οργάνων άνω του πρωτοβάθμιου επιπέδου;
  Μόνο η διαχείριση;
  Μόνο ό,τι έχει παραχωρήσει το αστικό κράτος με σκοπό να ενσωματώσει;

  Το ότι οι διάφορες ενώσεις πρωτοβάθμιων σωματείων – αντίστοιχα συλλόγων, με κορυφαία την πανεθνική ένωση, μπορούν,
  εκτός από την ενσωμάτωση, να βοηθήσουν:
  – Στην καλύτερη οργάνωση της πάλης.
  – Στην μελέτη της τακτικής-στρατηγικής του αντιπάλου.
  – Στην επεξεργασία θέσεων, στον εξωπλισμό με επιχειρήματα από το ίδιο το κίνημα που να απαντάνε στο παραπάνω.
  – Στο ανέβασμα του επιπέδου της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κινήματος
  – Στην καλύτερη, πιο αποτελεσματική σύνδεση με το ταξικό εργατικό κίνημα, όχι μόνο γενικώς και αορίστως, αλλά και ανα κλάδο, ανα περιοχή, συγκεκριμένα και με κατάλληλες θέσεις.
  – Στην καλύτερη κατανόηση από κομμάτι του φοιτητόκοσμου του ρόλου που θα έχει η πλειοψηφία του στη παραγωγή, της ανάγκης να παλεύει και να οργανώνεται συλλογικά κ.ά.

  Όχι, δεν υπάρχουν όλα αυτά.
  Αφού δεν υπάρχει στους φοιτητές ΕΓΣΣΕ, δε χρειάζονται δευτεροβάθμιες ενώσεις. Τέλος.

  Αμ το άλλο;
  Η «δεύτερη γραμμή άμυνας»;

  Δε θέλουμε όργανα «τύπου ΕΦΕΕ-ΕΣΕΕ»!

  Μαζί σας!
  Τί καλύτερο από το να ξεκινήσει από τα κάτω μια διαδικασία, όπου η κάθε δύναμη θα πει ΤΙ ΤΥΠΟΥ ΟΡΓΑΝΑ ΘΕΛΕΙ.
  Πείτε λοιπόν.
  Πείστε τον «κόσμο των Γενικών Συνελεύσεων», τον κόσμο που, όπως εσείς υποστηρίζετε, ακολουθεί με ενθουσιασμό τη πρωτοπορία της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς τα τελευταία χρόνια,
  ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΒΕΛΤΙΣΤΟ.

  Όχι, δε το κάνετε.
  Και δε το κάνετε γιατί δε θέλετε να υπάρχει οποιαδήποτε συγκρότηση. Δυστυχώς.
  Εγώ εκεί καταλήγω.

  Παύλε, δεν ήσουν εκεί, άλλοι όμως είμασταν και οφείλουμε να ξέρουμε:
  Ο Μαούνης, ο Φλεβάρτης, το 2006-2007, όχι σε κάθε μαρξιστή, αλλά σε κάθε αγωνιστή που έβγαλε κάποια στοιχειώδη συμπεράσματα από το «συντονισμό των Συλλόγων» άφησε ένα τεράστιο προβληματισμό:

  Δεν απέδειξε τις δυνατότητες του τωρινού τρόπου συγκρότησης του ΦΚ.
  ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ.

  Όποιος σε αυτό κλείνει τα μάτια, δε βοηθά σε τίποτα το ΦΚ.

  Πόσο μάλλον όποιος θεωρεί πως αυτή η λογική συντονισμού πρωτοβάθμιων οργάνων πρέπει να μεταφερθεί και ευρύτερα, στο εργατικό κίνημα λ.χ.

  Αναφέρθηκε επίσης το από το κομμάντο:
  «Η πρόταση είναι Γ.Σ. – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ πανελλάδικά. Να μπλοκάρει επ’αόριστον οποιαδήποτε εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία πανελλαδικά. ΛΟΥΚΕΤΟ, πως το λένε. Δυσκολότατο? Ναι, αλλά μόνο έτσι γίνεται φοιτητικό κίνημα. Αυτό έχει δείξει η ιστορία.»

  Πέραν το ότι νιώθω σαν να ακούω στέλεχος του ΣΕΚ και μου ρχεται να βάλω τα κλάματα, το μόνο που έχει δείξει η ιστορία κομμάντε είναι το πόσο ΕΥΚΟΛΟΤΑΤΗ είναι αυτή η πρόταση (συγκριτικά με άλλα πράγματα).
  Δυσκολότατο είναι από την άλλη να βρεις στο ΦΚ τρόπους συγκρότησης, στόχους πάλης τέτοιους, ώστε να μην έχεις τα σημερινά αποτελέσματα:
  Νοιάζεσαι, αναρωτιέσαι άραγε πού είναι η «γενιές» των φοιτητικών κινημάτων του κοντογιαννοπουλου,σουφλια,βιβλιοκαρτας,ανωτατοποιησης, αρ.16 κλπ (όπως τα ανέφερε ο Panagos);
  Γραφτήκαν ως νέοι εργαζόμενοι σε σωματεία;
  Συμμετείχαν ποτέ ως εργαζόμενοι στην ταξική πάλη;
  Σήκωσαν ποτέ στον τόπο δουλειάς τους το κεφάλι;
  Κατανόησαν πως η θέση τους είναι στη κοινή πάλη με το ανειδίκευτο, βιομηχανικό και άλλο, προλεταριάτο;

  Κι αν όχι (μιλάμε πάντα για την γενική «τάση», έτσι;), δεν έχει αυτό ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ με το τί «αποκόμησαν» από τους φοιτητικούς αγώνες των «ακηδεμόνευτων και αμεσοδημοκρατικών καταλήψεων μέχρι τη νίκη»;

  Όχι;

  Από την άλλη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση το γεγονός πως γενιές συγκροτημένων φοιτητικών κινημάτων, λ.χ. δεκαετίας 70, είχαν σαν αποτέλεσμα νέους επιστήμονες-εργαζόμενους που στη συνέχεια σε αρκετά μεγάλο ποσοστό εντάσσονταν στο κίνημα, σε σωματεία και πολλούς αλλους μαζικούς φορείς, είχαν μια πολιτική συγκρότηση κ.ά.;

  Τόσο παντελώς άσχετα είναι αυτά;

  Δεν υπερασπίζομαι τον τρόπο συγκρότησης, τους στόχους του ΦΚ, της ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ του 70 ή άλλων εποχών. Ούτε λέω να τον φέρουμε στο σήμερα.

  Δηλώνω όμως ξεκάθαρα πως κάθε βήμα προς μια πιο σταθερή, πιο συκροτημένη έκφραση του ΦΚ για τους κομμουνιστές, για κάθε έναν που βλέπει την ροή της ιστορίας ως αποτέλεσμα της ταξικής πάλης, πρέπει να είναι ΣΤΟΧΟΣ.

  Τέλος, ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω που στην ανακοίνωση της ΚΝΕ είδανε διάφοροι (μεταξύ αυτών και ο Ρούσης), τον στόχο αυτή να φτιάξει άλλους, δικούς της, φοιτητικούς συλλόγους ανα τμήμα, παράλληλους με τους σημερινούς.
  Πού γράφει κάτι τέτοιο ρε παιδιά;
  Εγώ στραβός είμαι και δε το βλέπω;

  Αλλά και πρακτικά να το δούμε: Η προσπάθεια τη ΚΝΕ είναι σε εξέλιξη.
  Έχετε από κάποιο χώρο πληροφόρηση πως η ΚΝΕ φτιάχνει ξεχωριστό φοιτητικό σύλλογο;

  Αν όχι, γιατί εξαπολύεται επιθέσεις απέναντι σε πράγματα που δεν έχει ιχυριστεί κανείς;

  Τέλος, μπορείτε να μου πείτε για ποιό λόγο χρειάζεται γενικώς να γίνουν φοιτητικές εκλογές;

  Πάρτε και το τραγούδι που μ’ έχει στιχιώσει:

 86. Y Μαρτίου 26, 2011 στις 3:36 μμ #

  Δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ με την ουσία του ποστ.
  Έχοντας διαβάσει διαγώνια και αποσπασματικά θα πω ότι δεν είμαι και ενθουσιασμένος από την τακτική στροφή της ΚΝΕ. Αίσθηση μου είναι ότι ολοκληρώνει μια λάθος πορεία από το 2006 και μετά. Επιφυλάσομαι να διαβάσω προσεκτικότερα τις πάντα αξιόλογες αναλύσεις του σ. Άθλιου και των υπολοίπων.

  Ένα σχόλιο σε ένα ζήτημα που θα πρέπει να γίνει ζήτημα αρχής κατά τη γνώμη μου. Περισσότερο από τις βρισιές στο Γκράνμα πρέπει να πολεμήσουμε τον κιτρινισμό.

  Δε μ’αρέσει καθόλου να βλέπω το Γκράνμα να γίνεται κέντρο ανυπόστατων κατηγοριών και φαντάζομαι ότι δεν άρεσει ούτε στους άλλους διαχειριστές (οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ασχολούνται και πολύ πλέον) ούτε στους αναγνώστες και σχολιαστές.

  Λέιμπελ είχες διαφωνήσει έντονα με τον Άναυδο που λασπολογούσε ότι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΡ ‘έχει μετοχές στη Μεσόγειος Α.Ε.’ ή κάποια άλλη εταιρεία που εμπλέκεται στην Κερατέα χωρίς ποτέ να φέρει αποδείξεις. Το ίδιο κάνεις κι εσύ όμως με το σ. Ρούση τον οποίο κατηγορείς για πράκτορα κλπ. Έχω την αίσθηση δε ότι τα ίδια έχουν υπονοηθεί από ορισμένους σχολιαστές και για τον Π. Παπακωνσταντίνου και άλλους.

  Επειδή ο Λέιμπελ, ο Άναυδος και δε θυμάμαι και ποιος άλλος έχουν επαναλάβει πολλές φορές σχόλια τέτοιου τύπου, προτείνω στους άλλους συνδιαχειριστές του Γκράνμα να έχουμε δικαίωμα να διαγράφουμε σχόλια στα οποία επαναλαμβάνονται ανυπόστατες κατηγορίες για συγκεκριμένα πρόσωπα ή χώρους (μη πολιτικές κατηγορίες).

  Μαλακίτσες του τύπου είναι ‘αντικειμενικά πράκτορας’, ‘εξαρτάται από την πολιτική άποψη του καθενός το αν είναι πράκτορας’ κλπ. πρέπει να απορριφτουν ως φτηνές δικαιολογίες πολιτικά θρασύδειλων.

  Περιμένω τη συμφωνία στα παραπάνω των μελών και συνεπών φίλων του ΚΚΕ που γράφουν εδώ και αποφεύγουν τέτοιους χαρακτηρισμούς καθώς προτιμούν την αντιπαράθεση – έστω κι αν σκληρή – πολιτικών επιχειρημάτων παρά τις συκοφαντίες σε προσωπικό επίπεδο.

 87. RED LABEL Μαρτίου 26, 2011 στις 5:47 μμ #

  Υ
  για το Ρουση σου εγραψα κατι στο νιουσγουαηρ για να μην απασχολησουμε το ποστ με ασχετα.

  ειναι αναφαιρετο δικαιωμα σου να μη σου αρεσει η να μη σε εκφραζει η τακτικη της ΚΝΕ στο ΦΚ.

  ομως περιμενω απο σενα που εχεις κανει φοιτητης κ ΚΝιτης φοιτητης μια συνεκτικη προταση για την αναγεννηση του κινηματος.κ οχι μονο αυτο.θα μπορουσες να μας πεις τι θα ηθελες η ΚΝΕ να κανει με βαση τα πιστευω σου κ την εμπειρια που εχεις αποκομησει απο τα φοιτητικα σου χρονια.

 88. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Μαρτίου 26, 2011 στις 6:55 μμ #

  Δεν θέλω να πάρω θέση για το θέμα. Όχι γιατί δεν έχω άποψη αλλά δεν μπορεί κανείς για όλα να έχει και από μια γνώμη. Μια μόνο παρατήρηση . Καλέ μου άθλιε φυσικά και δεν λέει η απόφαση ότι θα κάνει η ΚΝΕ ξεχωρίσου συλλόγους όπως δεν λέει ότι το ΠΑΜΕ πάει για αποχώρηση από την ΓΣΕΕ. Προετοιμάζει όμως μια κατεύθυνση για της δυνάμεις του που στην κατάλληλη στιγμή θα το κάνει. Εν πάση περίπτωση δεν θέλω να παρασυρθώ. Καταθέτω όμως από μια αντίστοιχη συζήτηση που γίνεται στο ΣΑΙΤ του Αριστερού Βήματος μια ενδιαφέρουσα άποψη
  Σχόλιο από: Άσε μας ρε Σιδέρη

  Ο Γιώργος Σιδέρης στην προσπάθεια του να εφαρμόσει με υπέρμετρο ζήλο την γραμμή του ΚΚΕ επιδίδεται για μια ακόμη φορά σε έναν λόγο , προσβλητικό με άπειρες δόσεις κομπλεξισμού,με αρκετές δόσεις τσιτάτων και ως κερασάκι στην τούρτα , χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς πχ Σοβιετολόγους για να μπορέσει να απαντήσει πειστικά σε μια κριτική που έχει κάνει ο γνωστός μας καθηγητής. Ο Γ.Σ. επηρεασμένος από τις καλύτερες των παραδόσεων του Μάο και του Πολ Ποτ χρησιμοποιεί την λέξη ¨καθηγητής¨ με έναν τρόπο που θεωρεί θέσφατο το γεγονός ότι η λέξη ¨καθηγητής΄΄ θα προκαλέσει την προλεταριακή κατακραυγή και τον όνειδο της εργατικής τάξης……Μόνο και μόνο από τα παραπάνω το κείμενο προκαλεί γέλιο.
  Αλλά ας προχωρήσω στα όσα αναφέρει:
  «Μέσα στα πολλά ψέματα ο κ. Καθηγητής κατηγορεί την ΚΝΕ για το ότι δεν κουνιέται φύλλο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Δεν έχει ακούσει ο κ. Ρούσης ότι το αστικό Πανεπιστήμιο διδάσκει υποταγή, αντικομμουνισμό, αντιεπιστημονισμό και καπιταλισμό; Οτι αυτά επιδρούν στη συνείδηση; Οτι για παράδειγμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τα θέματα σε προηγούμενες εξεταστικές ήταν του τύπου «αν θίγουν τον τουρισμό οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στο λιμάνι… αν το ΠΑΜΕ αποτελεί κίνημα…». Εκεί ο κ. Ρούσης δεν είδαμε να πολυαντιδρά με τους συναδέλφους του που έβαζαν σαν θέμα εξέτασης τέτοια σκουπίδια.
  Δε γνωρίζει ο κ. Ρούσης ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ συγκεντρώνουν πάνω από 70%; Οτι ένα μέρος των φοιτητών κυνηγάει τον ατομικό δρόμο ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της επίδρασής τους στη συνείδηση; Οτι η κρίση και τα προβλήματα δημιουργούν προϋποθέσεις αγώνα, αλλά δε ριζοσπαστικοποιούν αυτόματα;¨»
  Μας λέει ο Γ.Σ. για το ότι το πανεπιστήμιο διδάσκει αντικομμουνισμό ! Γιατί βρε Γιώργο , στις φάμπρικες , στα γιαπιά και στα γραφεία τι διδάσκουν , ρητά του Ένγκελς και του Λένιν ??Όσον αφορά το 70% των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα ΑΕΙ , μεγάλη ανακάλυψη. Δεν μας λέει ο πάνσοφος (τρομάρα του) Γ.Σ. το 2001 , το 2004 στον Πόλεμο του Ιρακ , και το 2006-2007 τα ίδια ποσοστά δεν έπαιρναν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ? Οι οργανωμένες δυνάμεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια έχουν (μάλλον είχαν) την δυνατότητα να κινητοποιούν πολλαπλάσιες δυνάμεις από το ποσοστό τους λόγω της γραμμής , της μαχητικότητας σε συνδυασμό με την συγκέντρωση μαζών φοιτητών σε 5-6 χώρους στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις.
  «Δεν έχει ακούσει πως το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι ομάδες που αυτός στηρίζει έχουν διαλύσει τα όργανα του φοιτητικού κινήματος εδώ και δύο δεκαετίες; Οτι στις μισές σχολές της Αθήνας δεν υπάρχουν Διοικητικά Συμβούλια; Οτι δεν υπάρχει ΕΦΕΕ-ΕΣΕΕ εδώ και 16 χρόνια; Δε γνωρίζει ότι σήμερα στις σχολές όποιος θέλει, από το χώρο που υποστηρίζει, καλεί για γενική συνέλευση «Συλλόγων» μόνο και μόνο για να κρατάει ένα πανό σε μία πορεία και να μιλάει εξ ονόματος όλων των φοιτητών, ενώ αντιπροσωπεύει μόνο την γκρούπα του;»
  Σωστά τα παραπάνω , δεν μας λέει όμως τι κάνει η ΚΝΕ για όλα αυτά . Η απάντηση , είναι ότι έχουν το ΜΑΣ.Αν δεν υπάρχουν Δ.Σ. να πάλεψει να συγκροτηθούν , δεν θα γίνει μονομιας και πείρα στην ΚΝΕ υπάρχει , πριν απο 4-5 χρόνια , πολλά ΔΣ με κάλεσμα της ΚΝΕ γίνονταν ανοιχτα στους φοιτητές , αρκετά ΔΣ ήταν ονομαστικά , σε πολλά κρατιούνταν πρακτικά , υπήρχε κινητικότητα με κάποια σοβαρα απότελέσματα.’Ομως όλα αυτά η ΚΝΕ τα παράτησε.Και στο κάτω κάτω όσον αφορά τις διαπαραταξιακές μαζώξεις , τι να κάνουμε ρε Γιώργαρε , υπάρχουν και παρατάξεις…δηλ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ που πάει ο Μαυρικος και ο Πέρρος , παρατάξεις δεν είναι . Με την ίδια λογική και η Βουλή (που συμμετέχει και το Κόμμα , διαπαραταξιακό μάζεμα είναι)
  Όσον αφορά για το όργιο νοθείας , τα 80% της ΔΑΠ και τους συλλόγους που έχουν να κάνους συνέλευση 5 χρόνια , το θέμα είναι τι κάνεις…Και πριν 6-7 χρόνια σε συλλόγους δεν έμπαιναν παραβαν και ψήφιζαν με ΠΑΣΟ μόνο , κάποιοι τρελοί κνίτες τα έκαναν άνω-κατω και πέρασε και ντο παραβαν και η ασυνομική ταυτότητα.Αλλά η ΚΝΕ το πάλευε , δεν καλούσε σε αποχή από τις εκλογές ή συσπείρωση μόνο στο ΜΑΣ.Σημείωσε το αυτό Γιώργο , η ΚΝΕ το πάλευε με νύχια και με δόντια.
  Λέει για το μνημείο της Σωτηρίας στην Πάντειο , δεν λέει όμως ότι η ΚΝΕ σκύλεψε την μνήμη της για να συσπειρώσει τα μέλη και να πείσει για το οπορτουνιστικό ποιον τοων ΕΑΑΚ (Βέβαια αφου τα ΕΑΑΚ στο κόλπο είναι τσίμπησαν πιο πολύ γιατοί και αυτα θέλαν να συσπειρώσουν τα μέλη τους και να πείσουν για το ποιον του ΚΚΕ)…Το χυδαιότερο όλων είναι ότι όλο αυτό το παιχνίδι μεταξύ ΕΑΑΚ – ΚΝΕ στήθηκε σε ένα γραφείο από τον Πρωτούλη και τι είπαν «ας βάλουμε την πλακέτα σε χώρο των ΕΑΑΚ , θα τσιμπήσουν και μετα βουρ η καταγγελία και το ξύλο » , όλα αυτά στην μνήμη μιας συντροφισούλας που την πάτησε λεοφωρείο…
  Και για να τελειώνω , δεν θέλω εφ όλης της ύλης αντιπαραθέση , το θέμα είναι πια να μην κοροιδευόμαστε. Το ΚΚΕ μετά από το 2006-2007 (που το 2007 οι δυνάμεις του επικράτησαν της λογικής των ΕΑΑΚ) πήρα απόφαση για το φοιτητικό κίνημα.Δεν του άρεσε , του χάλαγε την κολεγιά περί πρωτοπορίας της εργατικής τάξης (που φυσικά την έχει) , δεν του άρεσε που οι δυνάμεις του τρίβονταν ιδεολογικά με τις άλλες δυνάμεις , δεν γούσταρε ρε παιδί μου το φκ και είπε να το διαλύσει , και πιστέψτε με έχει την δύναμη αφού τα ΕΑΑΚ αλλο που δεν ήθελαν. Πρώτα διέγραψε τα στελέχη της ΚΝΕ στην Σπουδάζουσα , εφάρμοσε τρομοκρατία , χαλάρωσε όλη την δράση του στις σχολές , έκανε τᨨπάντᨨ για να γίνει Πανσπουδαστικό στο ΠΑΠΕΙ και έπεσε ως ώριμο φρούτο το ΜΑΣ , και τώρα δεν θέλει να κατέβει και στις εκλογές. Μέχρι και τις συγκεντρώσεις του δεν τις βάζει στα Προπύλαια (τόπο συγκέντρωσης των φοιτητών από το 60’) αλλά στην πιο «ταξική» Ομόνοια. Γελοιότητες…
  Όλα προσχεδιασμένα και μελετημένα στο όνομα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού που όσο περισσότερο τον λέμε τόσο λιγότερο δεν τον θέλουμε..

  ΥΓ: Πως γίνεται να λές όταν σε μια μέρα ψηφίζουν 150.000 φοιτητές ότι αυτό είναι εκφυλισμένο και δεν ενδιαφέρει κανέναν από εκεί που οι ίδιοι το ονόμαζαν (και ήταν ) κορυφαία πολιτική μάχη

 89. Κώστας Μίχος Μαρτίου 26, 2011 στις 7:58 μμ #

  συγχωρεστε μου την αντιγραφη απο το σαιτ του Α.Β Αλλα γινεται και εκει μια ενδιαφερουσα συζητηση που καποιες πλευρες της παραθετω και εδω.

  Σχόλιο από: ΚΜ

  Για να δούμε αν έχω άδικο με την ερμηνεία μου για την η Ανακοίνωση-Κάλεσμα της ΚΝΕ. Και όχι άρθρο—άρθρο σημαίνει ενυπόγραφη ή ανυπόγραφη παρέμβαση κάποιου δημοσιογράφου ή έστω στελέχους. Εδώ έχουμε Ανακοίνωση οργάνωσης, έστω και αν δεν προσδιορίζεται το όργανο που την εξέδωσε.

  Πρώτα λοιπόν η Ανακοίνωση παρουσιάζει μια κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στους Συλλόγους. Η άποψή μου δε συμπίπτει (προσωπικά, από όσα βλέπω, πιστεύω ότι υπάρχει παρέμβαση, αλλά σε λάθος κατευθύνσεις), αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Η (κατά τη γνώμη μου) βασική διαπίστωση της Ανακοίνωσης για τους Συλλόγους είναι ότι

  (κάνω κατά λέξη αντιγραφή):

  • Οι Γενικές Συνελεύσεις στην πλειοψηφία τους είναι παρωδία, η πλειοψηφία απέχει, κυριαρχεί η παραταξιοποίηση, ο ψευτοσυνδικαλισμός και ο εξυπνακισμός, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση, δεν μπορούν να οργανώσουν την πάλη, το μόνο που αποφασίζουν είναι ποια παράταξη έχει ένα πανό.
  • Τα Διοικητικά Συμβούλια είναι διαλυμένα, δεν έχουν μέλη, αλλού δε συγκροτούνται καν, αλλού δε συνεδριάζουν ποτέ, αλλού το ΔΣ είναι ένα περιφερόμενο χαρτί που περιφέρεται από τραπεζάκι σε τραπεζάκι κάθε παράταξης.

  (Τέλος της κατά λέξη αντιγραφής)

  Αν οι συνθήκες είναι αυτές που περιγράφονται, τότε πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα; Η Ανακοίνωση (και ο RedBoy) απαντάνε ‘‘με το να πάρουν οι φοιτητές την κατάσταση στα χέρια τους’’. Σύμφωνοι, αλλά αυτό πώς θα γίνει;

  Λέει η Ανακοίνωση

  (κατά λέξη αντιγραφή)

  Κανείς να μη νομιμοποιήσει τα διαπαραταξιακά μαζέματα για τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών. Σε κάθε ίδρυμα και τμήμα να αναλάβουν οι φοιτητές τη διεξαγωγή των εκλογών με στόχο να δημιουργηθούν ενεργοί σύλλογοι και μαχητικά όργανα.

  (Τέλος της κατά λέξη αντιγραφής)

  Τι συμπέρασμα βγαίνει εδώ; Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ οι εκλογές θα γίνουν άλλη μέρα και ώρα από εκείνην που θα αποφασίσει ο συνήθης τρόπος καθορισμού της ημερομηνίας αυτής.

  Αν αυτό αποφασιστεί από νόμιμη συνέλευση του υπάρχοντος Συλλόγου, τότε όντως αυτό είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του και ουδείς μπορεί να μιλά για διάσπαση του. Όμως, πόσους Συλλόγους ξέρει ο RedBoy όπου η ΚΝΕ μόνη της θα μπορούσε να επιβάλει μια τέτοια απόφαση; (Εκτός κι αν πιστεύει ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις θα ακολουθήσουν την ΚΝΕ).

  Τι θα γίνει αν η νόμιμη απόφαση ενός (να το δεχτώ, απομαζικοποιημένου και προβληματικού, αλλά νόμιμου) συλλόγου είναι οι εκλογές του να γίνουν με τη συνήθη διαδικασία (διαπαραταξιακός ορισμός ημερομηνίας); Θα έχουμε τότε δύο εκλογές, δηλαδή δύο συλλόγους;

  Και στη συνέχεια, η ανακοίνωση συνεχίζει καλώντας τους συλλόγους που θα ακολουθήσουν τις προηγούμενες διαδικασίες:

  (κατά λέξη αντιγραφή)

  Nα διεξαχθούν οι εκλογές σε διάστημα 3 μηνών με στόχο ιδρυτικό συνέδριο ΕΦΕΕ – ΕΣΕΕ.

  (Τέλος της κατά λέξη αντιγραφής)

  Και πάλι εδώ προκύπτει το εύλογο ερώτημα. Τι θα γίνει με τους συλλόγους που θα θεωρήσουν ότι υπάρχει ΕΦΕΕ (που απλά πρέπει να επαναλειτουργήσει) και δε μπαίνει ζήτημα ιδρυτικού συνεδρίου. Εγώ να υποστηρίξω (ίσως μαζί με το ΚΚΕ) ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις θα δώσουν έτσι ρεσιτάλ υποκρισίας. Σύμφωνοι. Αλλά αν γίνει έτσι, τότε τι κάνει η ΚΝΕ; Οργανώνει δεύτερη, άλλη ΕΦΕΕ;

  Δεν οδηγούν αυτά σε εμφάνιση διπλών συλλόγων στις σχολές; Και έπειτα, σε μια εποχή που η Σημειολογία έχει τη σημασία της, γιατί η Ανακοίνωση λέει;

  (κατά λέξη αντιγραφή)

  • Κάντε δική σας υπόθεση τη συγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων.

  (Τέλος της κατά λέξη αντιγραφής)

  Αν δεν υπήρχε πρόθεση δημιουργίας παράλληλων συλλόγων, τότε θα μιλούσε για ΑΝΑσυγκρότηση των ήδη υφισταμένων συλλόγων και όχι για συγκρότηση. Μη μου πει κανείς ότι παρα-είμαι ψείρας, διότι έχω μαθητεύσει στο ίδιο σχολείο και ξέρω καλά πώς βγαίνουν οι ανακοινώσεις και τη κνισάρα από όπου περνά η παραμικρή διατύπωση.

  Για το δεύτερο θέμα του RedBoy (ΠΑΜΕ) είναι ευκολότατο να τον αντικρούσω με αποσπάσματα από την ίδια ανακοίνωση, αλλά καλό θα ήταν να συζητάμε ένα πράγμα τη φορά.

  Μόνο μια ερώτηση ακόμη. Είναι αυθεντικός εκπρόσωπος της σκέψης της ΚΝΕ ή απλά ερμηνευτής, όπως εγώ; Δηλαδή παίρνει την ευθύνη ότι καθησυχάζει τους φόβους μας υπεύθυνα ή αυτό που εγώ βλέπω μαύρο αυτός το βλέπει άσπρο; Αυτό θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να το γνώριζα

 90. βουρνούκιος Μαρτίου 26, 2011 στις 8:10 μμ #

  Δεν νομίζω άθλιε πως τα πράγματα είναι άσπρο/μαύρο. Έχεις δίκιο όσον αφορά την ανάγκη ανασυγκξρότησης του φοιτητικού κινήματος, όμως πως θα γίνει αυτό;

  Εκτιμώ, πως το φοιτητικό κίνημα πρέπει να έχει ενιαίο οργανωτικό ιστό. Που σημαίνει:

  α. 1 και μοναδικός ενιαιος σύλλογος ανά σχολή, με εγγεγραμμένους όσους φοιτητές είναι γραμμένοι στα μητρώα της σχολής! ΌΛες οι παρατάξεις -καθεστωτικές ή μη- δρουν στα πλάισια του ενιαίου οργανωτικού ιστού. Καμμία δεν έχει το δικαίωμα να φτιάξει άλλον, ξεχωριστό «σύλλογο» πέρα από τον υπάρχον.

  β. 1 ΓΣ βάσει των μελών του συλλόγου, που θα ορίζεται είτε απο το ΔΣ είτε ύστερα από μάζεμα υπογραφών.

  γ. Σαφώς και θέλω δευτεροβάθμιο (σε επίπεδο πόλης) και τριτοβάθμιο όργανο. Πχ μια σκέψη ανεπεξέργαστη είναι η εξής: Τα όργανα αυτά θα είναι αντιπροσωπευτικά σώματα, αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων, των οποίων η πολιτική σύνθεση θα αλλάζει ανα περιόδους βάσει των αποφάσεων των ΓΣ (πχ 15 αντιπρόσωποι -βάσει αριθμού μελών σχολής- των οποίων η πολιτική σύνθεση θα αλλάζει ανάλογα με το πλαίσιο της χ παράταξης που θα πλειοψηφεί).

  Εάν η ΚΝΕ κατέθετε μια τέτια σαφή αντίληυψη, όπως πάνω/κάτω την περιγράφω, θα μπορούσε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτό.

  Η πρόταση που κατέθεσε η ΚΝΕ ΔΕΝ αποτελέι κάτι τέτιο. Σκόπιμα λέω εγώ, αφήνει πολλά πράγματα ασαφή και θολλά, ακριβώς γιατί αυτό που την απασχολέι, είναι η κομματική ανασυγκρότηση του φ. κινήματος, με ΚΝίτικα (ΠΑΣΠίτικα, ΔΑΠίτικα κλπ) δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα. Εχω την γνώμη πως αυτός είναι ο απώτερος στόχος της ΚΝΕ, όπως και ο αντίστοιχος του ΚΚΕ με το ΠΑΜΕ (μια ΚΚΕδικη ΓΣΕΕ, μια ΠΑΣΟΚικη ΓΣΕΕ, μια ΝΔΓΣΕΕ κλπ)).

  Σε αυτό το στρατηγικού χαρακτήρα ζήτημα, είναι που οι διαφορές μεταξύ της ΝΚΑ, της ΕΑΑΚ από τη μια και της ΚΝΕ/ΜΑΣ από την άλλη, είναι χαοτικές. Διότι η ΝΚΑ και η ΕΑΑΚ αρνούνται τις ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ (και όχι φυσικά την αναγκη για δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια όργανα όπως τα περιέγραψα παραπάνω), όχι από την σκοπιά οικοδόμησης μιας κομματικής ΝΚΑδικης ή ΕΑΑΚίτικης ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ (αστικοδημοκρατική αντίληψη), αλλά απο την σκοπιά μιας εργατοδημοκρατικής δομής του φοιτητικού κινήματος.

 91. βουρνούκιος Μαρτίου 26, 2011 στις 8:14 μμ #

  Σε ένα σημείο διαφωνώ με την αναδημοσίευση απ΄οτον Κώστα Μίχο ενός σχολίου από το Αριστερό Βήμα (Ασε μας ρε Σιδέρη):

  Η ΕΑΑΚ όχι μόνο δεν θέλει να διαλύσει το φκ (όπως μας λέει ο «άσε μας ρε Σιδέρη», αλλά παλεύει -με ανεπάρκειες, και στρεβλώσεις πολλές φορές- για συντονιστικα ΓΣ και καταλήψεων τόσο ανά πόλη, όσο και πανελλαδικά.

  Ε, αυτό δεν βγάζει «άρνηση οργανωμένου φκ» όπως ισχυρίζεται λαθεμενα ο «ασε μας ρε σιδέρη».

 92. RED LABEL Μαρτίου 27, 2011 στις 7:36 μμ #

  Βουρνουκιε παντως αμα δεν καταλαβαινεις κατι απο την ανακοινωση της ΚΝΕ πρεπει να ρωτησεις να μαθεις!παντως μεχρι στιγμης διααστρεβλωνεις.

  δεν προκυπτει απο ΠΟΥΘΕΝΑ οτι η ΚΝΕ θα στησει αλλους συλλογους.ουτε τα δευτεροβαθμια πρεπει να ειναι κοκκινα,πρασινα η ο,τι αλλο κ ουτε η ανακοινωση λεε κατι τετοιο.πολυ απλα δεν υπαρχει σοβαρη αντιπροταση.τομονο που κανιυν τα ΕΑΑΚ κ οι μεγαλοκαθηγηταδες τυπου Ρουση ειναι να μυρηκαζουν οτι η ΚΝΕ θα στησει Συλλογους.

  γεγονοτα:
  1.Γενικη Συνελευση ΣΕΜΦΕ την περασμενη βδομαδα κ διαλυθηκε επειτα απο ντου των φρικιων που ειναι κανονικα κομματι του κρατικου μηχανισμου.

  2.ΔΣ Νομικης απο τα ΕΑΑΚ προβαινουν σε αισχρες ασχημονιες κατα της ΚΝΕ κ του ΜΑΣ.

  3.ΓΣ στο Φυσικο οπου κερδισαν τα ΕΑΑΚ.αλλα κατεθεσε εννοειται πλαισιο κ το ΜΑΣ.

  4.ΓΣ Φυσικου Θεσσαλονικης.

  5.ΓΣ Συλλογου η/υ Πατρας.

  6.ΓΣ Ιατρικης Αθηνας με υπερψηφιση πλαισιου της ΕΑΑΚ.

  7.μαζεμα υπογραφων για ΓΣ σε μια σειρα σχολες!

  λοιπον το να κανεις κριτικη σε ενα πραγμα που δεν υφισταται ειναι απλα λασπη κ δειχνει ποσο ανυπρκτος εισαι σαν οργανωση.ετσι λεγατε κ για το ΠΑΜΕ οτι ειναι εξω απο τα σωματεια κ οτι διασπαει τους αγωνες κ τους εργατες στη βαση.ετσι ακριγως λεγατε.για ακομα μια φορα θα σας διαψευσει η ιδια η ζωη!

  η ανακοινωση της ΚΝΕ λεει πολυ απλα οτι αυτος ο οργανωτικος εκφυλισμος(στον οποιο τα μεγιστα εχει συμβαλει η και η ΕΑΑΚ)
  που προερχεται απο την κυριαρχια της αστικης γραμμης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ κ απο την ιδια τη φυση του πανεπηστημιου στην κοινωνια που ζουμε.την καπιταλιστικη.

  πρεπει να ζωντανεψουν οι Συλλογοι κ αυτο δεν ειναι θεμα μιας παραταξης αλλα ολων των φοιτητων.κ να στηθουν οργανα απο τα κατω προς τα πανω με πανελλαδικη εκπροσωπηση κ κεντρικη θεση απο καθε παραταξη(αυτο το τελευταιο το φοβαστε πολυ.).

  μπορεις να μας πεις γιατι η ΕΑΑΚ υπογραφει καθε χρονο εναν εκλογικο κανονισμο με τον οποιο διαφωνει?θελει τις ψηφους μηπως?αυτο?μπορεις να μας πεις γιατι η ΕΑΑΚ πηγε φετος την ωρα του Συλλαλητηριου του ΜΑΣ να μιλησει με τη ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-ΑΡΕΝ για τις εκλογες πισω απο την πλατη των φοιτητητων?εξελεξε κανεις αυτους που μαζευτηκαν κ συζητησαν ερημην των φοιτητων?

  κ η ΚΝΕ πηγαινε μεχρι περσυ αλλα οταν βλεπεις οτι μια κατασταση δεν παει αλλο το κοβεις.

 93. βουρνούκιος Μαρτίου 28, 2011 στις 11:07 μμ #

  ρεντ:

  1. Εννοείται πως κάθε παράταξη έχει τον δικό της σχεδιασμό. Δλδ, επειδή έχει η παράταξη της ΚΝΕ το ΜΑΣ, πορεία πρέπει να πάει η ΕΑΑΚ;;

  Δεν θα διαφωνούσα, εάν ερχόταν η ΚΝΕ/ΜΑΣ στις πορείες της ΕΑΑΚ. Μη θες και την πίτα ολοκληρη και το σκύλο χορτάτο!

  2. Ο ενιαίος οργανωτικός ιστός του φ.κ. (1 σύλλογος ανα σχολή) είανι για ΝΚΑ και ΕΑΑΚ αδιαπραγματευτος! κριτήριο μεταξύ άλλων -εκτιμώ- είναι η ενιαία εκλογική διαδικασία. Γιατί; Γιατί στην παρούσα κατάσταση, όπου ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ είναι νεκρες χωρίς να υπάρχει κάτι άλλο που να τις έχει αντικαταστήσει πέρα από τα πανελλαδικά συντονιστικά ΓΣ και καταλήψεων (όταν υπάρχουν), είνα ιμια δικλίδα ασφαλείας, πως αυτή ακριβως η δομή του φ.κ. θα παραμείνει ενιαία.

  Συμφωνώ με την αντίληψη που λές στο τέλος, για αντικατασταση ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ από αιρετα και ανακλητά όργανα όλων των φοιτητών με βάση την ενιαία οργανωτική δομή του φ.κ.

 94. RED LABEL Μαρτίου 29, 2011 στις 12:24 πμ #

  προφανως κ δεν ειπα να πανε τα ΕΑΑΚ στην πορεια του ΜΑΣ.δεν ειναι δυνατον κατι τετοιο!

  ομως,γινεται πολεμος κ τα ΕΑΑΚ στις σχολες καθως κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μεχρι τοτε ειχανε βγαλει μονο μια ανακοινωση!
  ενω ειχε γινει πορεια απο το ΚΚΕ κ καλουσε το ΜΑΣ κ το ΣΑΣΑ την ιδια μερα.
  πως ετυχε ομως την ημερα που ειχε πορεια το ΜΑΣ ολες οι αλλες δυναμεις να εχουν τον ιδιο σχεδιασμο?μηπως(μην απορριψεις το ενδεχομενο αμεσως.) φοβηθηκαν την αποκαλυψη στους φοιτητες οτι για ακομα μια φορα η ημερομηνια των εκλογων θα ερθει ουρανοκατεβατη απο ενα διαπαραταξιακο?

  κ οπως ειπα πριν:»κ η ΚΝΕ πηγαινε μεχρι περσυ αλλα οταν βλεπεις οτι μια κατασταση δεν παει αλλο το κοβεις.»
  θεωρω λοιπον οτι αυτο επρεπε ηδη να ειχε κανει η ΕΑΑΚ.

  »Ο ενιαίος οργανωτικός ιστός του φ.κ. (1 σύλλογος ανα σχολή) είανι για ΝΚΑ και ΕΑΑΚ αδιαπραγματευτος!»
  σου απεδειξα απο πανω οτι κ για την ΚΝΕ ισχυει το ιδιο οποτε μην κρουεις ανοιχτες θυρες.

  κατ αρχας.να ξηγηθουμε κατι σταρατα!οτι η ΕΦΕΕ κ η ΕΣΕΕ δεν αυτοδιαλυθηκαν!τις διελυσαν οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ με τεραστια συμβολη της ΕΑΑΚ.με μια ΑΡΕΝ ανυπαρκτη(Δικτυο παλια) κμε μια ΚΝΕ να κατηγορειται για γραφειοκρατια κ αστικοποιξμενο συνδικαλισμο.

  επισης αυτο που λεει η ανακοινωση της ΚΝΕ ειναι κατι πολυ απλο:Ο ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΣΓΩΓΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ που ανεφερα πιο πανω.
  αρα λοιπον εκλογοαπολογιστικες ΓΣ να ξεμπροστιαστουν οι κυριαρχες δυναμεις,να βγαλει ενας κοσμος συμπερασματα κ να οδηγηθουμε ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ σε μια νορμαλ εκλογικη διαδικασια που θα ειναι ψηφισμενη απο τα κατω!δυσκολο?ΝΑΙ.ακατορθωτο?ΟΧΙ.λιγη εμπιστοσυνη στους φοιτητες δε βλαπτει.γιατι τη μερα των εκλογων δεν πρεπει να υπαρχει ΔΣ.παρα μονο μια Εκλογικη Εφορευτικη Επιτροπη η οποια να ελεγχει την διαδικασια.

  μετα περα απο τις ΓΣ υπαρχει αυτο που ειπα κ πιο πανω η αναγκη να γινονται ανοιχτα σε ολους τους φοιτητες ΔΣ,Φοιτητικα Συμβουλια καθε πολης,κ Πανελλαδικο Συμβουλιο(ειναι τυχαιες οι ονομασιες φυσικα) με αιρετους κ αμεσα ανακλητους αντιπροσωπους!

 95. Αλεξης Απρίλιος 1, 2011 στις 11:34 πμ #

  Eγω παλι απορω (ως συχνος αναγνωστης αλλα σπανια ως σχολιαστης) πως ακομα στεκονται αταραχοι οι φοιτητες μετα τις ανακοινωσεις Διαμαντοπουλου για το νεο Λυκειο και τις εισαγωγικες.Τι φοιτητικο κινημα ειναι αυτο που δεν αντιδρα για την απολυτη ταξικη φραγη που ερχεται στην β΄βαθμια εκπαιδευση ,και τον απολυτο εκμαυλισμο στην γ΄βαθμια.Ειναι δυνατο να αποφασιζουν οι πανεπιστημιακοι καθηγητες στο πρωτο ετος ποιοι θα γινονται γιατροι και ποιοι νησηλευτες για παραδειγμα?Ειναι δυνατο να δινεται η δυνατοτητα σε σχολες φιλετα οπως η νομικη ,το πλουτεχνειο, η ιατρικη ,οι καθηγητες (κι οχι καποιο ας πουμε «αδιαβλητο» συστημα) να αποφασιζουν ποιοι θα συνεχιζουν στο Β ετος και ποιοι θα φευγουν?Καποτε βλεπαμε ως αστειες παρακμιακες ταινιες οπου ο λουστρακος γινοταν δικηγορος ή μηχανικος και γελαγαμε .Τωρα θα ειναι πραγματικοτητα και οχι λουστρακος αλλα 0% απο αγροτοεργατικες οικογενειες θα εισαγονται σε τετοιες σχολες .Και φυσικα ουτε να το συζηταμε για τους αλητες που θα δραστηριοποιουνται πολιτικα ειδικα στο Α ετος.
  Αυτα το φοιτητικο κινημα τα ξερει?
  Δεν ενδιαφερουν γιατι προεχουν αλλα τωρα?
  Εχει χασει καθε δυναμη?

 96. RED LABEL Απρίλιος 6, 2011 στις 2:06 μμ #

  »«Κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο να γίνει κάστρο αντίστασης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Κανείς να μη νομιμοποιήσει τα διαπαραταξιακά μαζέματα για τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών. Σε κάθε ίδρυμα να αναλάβουν οι φοιτητές τη διεξαγωγή των εκλογών, με στόχο να ξαναζωντανέψουν οι σύλλογοι. Κάνε υπόθεσή σου την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου σου! Μπες στον αγώνα και την πάλη»! Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ενώ την ίδια ώρα οι άλλες δυνάμεις αρνούνται τη διεξαγωγή εκλογοαπολογιστικών Συνελεύσεων στους Συλλόγους.

  Πάντως, το κάλεσμα του ΜΑΣ για τη διεξαγωγή των εκλογών από τους ίδιους τους φοιτητές βρίσκει έδαφος να προχωρήσει. Για παράδειγμα, Σύλλογος Σπουδαστών του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Κρήτης στην τελευταία του Γενική Συνέλευση με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε διεξαγωγή εκλογών στις 11 Μάη και τη διεξαγωγή εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης δύο εβδομάδες πριν, όπου και θα συζητηθούν ο κανονισμός εκλογών κ.ά. Οι δυνάμεις ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκαν την παραταξιοποίηση, υποστηρίζοντας πως η ΚΝΕ αποσκοπεί στη μη πολιτικοποίηση των εκλογών. Οι σπουδαστές αποφάσισαν διαφορετικά.»

  το παραπάνω βρίσκεται σήμερα μαζί με άλλα στη σελίδα 15 του »Ρ».

  κατά τον Ρουση λοιπόν κ τα ΕΑΑΚ,ο ΣΣ ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας είναι όολοι μέλη της ΚΝΕ που ίδρυσαν έναν ξεχωριστό κόκκινο διασπαστικό από τον κανονικό.ακόμα κ τα μέλη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν κ αυτοί πλαίσιο!

  αρα το επειχηρημα της διάσπασης πάει περίπατο στην πράξη!

  το ενθαρρυντικό είναι ότι η πρόταση του ΜΑΣ ιυοθετήθηκε απο έναν Συλλογο!δεδομένων των συνιηκών κ των συσχετισμών είναι ενα βήμα!

  το ζήτημα είναι πως όλοι οι άλλοι σαμποτάρουν την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος!δεν πειράζει!σημασία έχει να καταλάβει περισσότερος κόσμος τι γίνεται κ να γίνει μια καλή προσπαθεια από τα κάτω!

 97. RED LABEL Απρίλιος 6, 2011 στις 2:13 μμ #

  Αποτελέσματα Συλλόγου Μουσικής Τεχνολογίας Κρήτης – ΡΕΘΥΜΝΟ (TEI)
  2010 2009 Διαφορά
  ΨΗΦΙΣΑΝ 103 – 103 – 0 –
  ΕΓΚΥΡΑ 97 – 96 – 1 –
  ΑΚΥΡΑ 6 – 7 – -1 –
  ΛΕΥΚΑ 2 2.06% 3 3.12% -1 -1.06%
  ΠΚΣ 38 39.17% 53 55.2% -15 -16.03%
  ΔΑΠ 0 0.0% 0 0.0% 0 0.0%
  ΠΑΣΠ 0 0.0% 0 0.0% 0 0.0%
  ΕΑΑΚ 16 16.49% 13 13.54% 3 2.95%
  ΑΡ.ΕΝ. 41 42.26% 27 28.12% 14 14.14%
  ΛΟΙΠΑ 0 0.0% 0 0.0% 0 0.0%

  ορίστε κ οι συσχετισμοί στο Συλλογο!

 98. RED LABEL Απρίλιος 6, 2011 στις 2:20 μμ #

  Αποτελέσματα Συλλόγου Μουσικής Τεχνολογίας Κρήτης – ΡΕΘΥΜΝΟ (TEI)
  2010 2009 Διαφορά
  ΨΗΦΙΣΑΝ 103 – 103 – 0 –
  ΕΓΚΥΡΑ 97 – 96 – 1 –
  ΑΚΥΡΑ 6 – 7 – -1 –
  ΛΕΥΚΑ 2 2.06% 3 3.12% -1 -1.06%
  ΠΚΣ 38 39.17% 53 55.2% -15 -16.03%
  ΔΑΠ 0 0.0% 0 0.0% 0 0.0%
  ΠΑΣΠ 0 0.0% 0 0.0% 0 0.0%
  ΕΑΑΚ 16 16.49% 13 13.54% 3 2.95%
  ΑΡ.ΕΝ. 41 42.26% 27 28.12% 14 14.14%
  ΛΟΙΠΑ 0 0.0% 0 0.0% 0 0.0%

 99. RED LABEL Απρίλιος 6, 2011 στις 2:33 μμ #

  Αποτελέσματα Συλλόγου Μουσικής Τεχνολογίας Κρήτης – ΡΕΘΥΜΝΟ (TEI)
  2010 2009 Διαφορά
  ΨΗΦΙΣΑΝ 103 – 103 – 0 –
  ΕΓΚΥΡΑ 97 – 96 – 1 –
  ΑΚΥΡΑ 6 – 7 – -1 –
  ΛΕΥΚΑ 2 2.06% 3 3.12% -1 -1.06%
  ΠΚΣ 38 39.17% 53 55.2% -15 -16.03%
  ΔΑΠ 0 0.0% 0 0.0% 0 0.0%
  ΠΑΣΠ 0 0.0% 0 0.0% 0 0.0%
  ΕΑΑΚ 16 16.49% 13 13.54% 3 2.95%
  ΑΡ.ΕΝ. 41 42.26% 27 28.12% 14 14.14%
  ΛΟΙΠΑ 0 0.0% 0 0.0% 0 0.0%

 100. luckystrike Απρίλιος 8, 2011 στις 2:27 πμ #

  Μπραβο…Zητω…ο συλλογος μουσικης τεχνολογιας (των 100 ψηφισαντων) εγινε κοκκινος…λαμπρο μελλον για το φοιτητικο κινημα…

  Γελαει ο κοσμος ρεεεεεεεεεεε

 101. luckystrike Απρίλιος 8, 2011 στις 2:29 πμ #

  Αμα την επομενη συνελευση την παρει ο συν/συριζα (που δεν φαινεται και ακατορθωτο με βαση τους συσχετισμους) και λεει για εκλογες τη μερα που αποφασιστουν κεντρικα,τι ακριβως θα γινει?????

 102. RED LABEL Απρίλιος 8, 2011 στις 7:53 πμ #

  έχεις βαθυά πολιτική ανάλυση απ’ότι βλέπω!

  άκου να δεις!πολιτικά δεν ξέρω τι είσαι κ δεν με νοιάζει να σ πω την αλήθεια!αυτός ο Σύλλογος κατέδειξε περίτρανα ότι οι φοιτητές δεν έχουν ανάγκη τα διαπαραταξιακά!

  η απόφαση απότα στελέχη των ΕΑΑΚ-ΣΥΝ-ΔΑΠ-ΠΑΣΠ για 18 Μαη ε΄πιναι άκυρη στην πραξη έστω κ σε έναν Σύλλογο.αυτόμετράει.ποιό?
  μα φυσικάτο ότι με ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ οι φοιτητές έβαλαν τους όρους με τους οποίους θα κατέλθουν στις εκλογές!

  όπως ο κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει η απόφαση του διαπαραταξιακού έρχεται σε αντίθεση με τους Σπουδαστές του συγκεκριμένου ΤΕΙ.υπάρχει όμως μια λεπτή διαφορά!το ένα είναι ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ κ το άλλο μάζεμα παρατάξεων μη εκλγμένων πουθενά φοιτητοπατέρων!

  αν γίνει ΓΣ με το ίδιο θέμα κ παρθεί άλλη απόφαση τότε θα ισχύει η άλλη απόφαση!

  οι μάσκες έπεσαν όμως!αυτοί που τόσο καιρό λένε ότι είναι με τις συνελεύσεις κ άλλα τέτοια κινηματίστικα αποδείχτηκε πως όταν πρόκειται για τα κουκιά κ τις έδρες στα ΔΣ είναι αππέναντι στους φοιτητές.με τα παρασκηνιακά μαζέματα.κ σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην Πάτρα παίζουνε ξύλο ακόμα κ μεταξύ τους!

 103. luckystrike Απρίλιος 8, 2011 στις 1:14 μμ #

  Ρε φιλε,εχετε παρει ΜΙΑ (1) συνελευση σε ολη την ελλαδα στους τελευταιους γυρους συνελευσεων (και αυτη δεν ξερω κατα ποσο ηταν συνελευση η εκφυλισμος και παρωδια με τα δικα σας στανταρ…) σε ενα τει στο ρεθυμνο και την κανετε και παντιερα για να καταδειξετε οτι οι μασκες επεσαν κλπ κλπ…πφφφφφφφφ

  Θυμηθηκες να πεταξεις και το ξυλο στην πατρα στην εκφορα του λογου σου.Οτι ναναι…

  Get a life που λενε και οι αμερικανοι,εχεις σαρωσει οτι αριστερο μπλογκ υπαρχει στην ελλαδα για να λες τα δικα σου,δεν προλαβα να γραψω κατι και σημερα εχεις απαντησει κιολας…αμα ασχολιοσουν με την παρεμβαση σου οσο με το ιντερνετ θα εβγαινες και πρωτος σε σταυρους για να μπεις στο ονομαστικο δ.σ.

 104. Red Label Απρίλιος 8, 2011 στις 5:22 μμ #

  καλά άσε το τι κάνω εγώ.μη μιλάς επί προσωπικού.

  πολιτικά έχεις να πεις μια πρόταση?για την οργάνωση των φοιτητών ας πούμε………….!έχεις κάποια πρόταση ή καλύπτεσαι από τις κεκλιμένων των θηρών διαδικασίες του διαπαραταξιακού?

  όσον αφορά την Πάτρα τι να κάνω που είναι στα χαρακτηριστικά σας ο παραγοντισμός κ ο καρεκλοκενταυρσμός?δε φταίω εγώ για τα αστικά στοιχεία που διαπνέουν τις οργανώσεις σας……………..

 105. Red Label Απρίλιος 8, 2011 στις 5:35 μμ #

  κ επειδή τα πολλά τα λόγια είναι φτώχεια απάντησέ μου στο εξής άμα θες!

  οι Σπουδαστές που πήραν απόφαση για 11/5 εκλογές ΩΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ κ όχι ως ΚΝΕ η ως ΜΑΣ κατά την αποψή σου πρέπει να φορέσουν το καπέλο που τους έβαλε το μάζεμα των παρατάξεων η να υλοποιήσουν τη Συλλογική τους απόφαση?

  την οποία παρεπιπτώντως αναγνωρίζουν κ οι φυσικοί σου σύμμαχοι της ΑΡΕΝ!οκ?

 106. a8lios Απρίλιος 8, 2011 στις 9:33 μμ #

  Να μαι κι εγώ πάλι, μετά από αρκετά μεγάλη απουσία.
  Ακόμα περιμένω την τοποθέτηση του Μπρέζνιεφ, που μάλλον είναι πολυ απασχολημένος τελευταία και δε βρίσκει χρόνο…

  Από κει και έπειτα, θα απαντήσω σε αυτό το κομμάτι του Βουρνούκιου:

  Εκτιμώ, πως το φοιτητικό κίνημα πρέπει να έχει ενιαίο οργανωτικό ιστό. Που σημαίνει:

  α. 1 και μοναδικός ενιαιος σύλλογος ανά σχολή, με εγγεγραμμένους όσους φοιτητές είναι γραμμένοι στα μητρώα της σχολής! ΌΛες οι παρατάξεις -καθεστωτικές ή μη- δρουν στα πλάισια του ενιαίου οργανωτικού ιστού. Καμμία δεν έχει το δικαίωμα να φτιάξει άλλον, ξεχωριστό “σύλλογο” πέρα από τον υπάρχον.

  β. 1 ΓΣ βάσει των μελών του συλλόγου, που θα ορίζεται είτε απο το ΔΣ είτε ύστερα από μάζεμα υπογραφών.

  γ. Σαφώς και θέλω δευτεροβάθμιο (σε επίπεδο πόλης) και τριτοβάθμιο όργανο. Πχ μια σκέψη ανεπεξέργαστη είναι η εξής: Τα όργανα αυτά θα είναι αντιπροσωπευτικά σώματα, αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων, των οποίων η πολιτική σύνθεση θα αλλάζει ανα περιόδους βάσει των αποφάσεων των ΓΣ (πχ 15 αντιπρόσωποι -βάσει αριθμού μελών σχολής- των οποίων η πολιτική σύνθεση θα αλλάζει ανάλογα με το πλαίσιο της χ παράταξης που θα πλειοψηφεί).

  Εάν η ΚΝΕ κατέθετε μια τέτια σαφή αντίληυψη, όπως πάνω/κάτω την περιγράφω, θα μπορούσε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτό.

  Λαλαλα
  λαλαλο,
  κάνω κι εγώ,
  μια τρύπα στο νερό
  Παύλε μου.

  Εξηγούμαι:
  Τα 2 πρώτα που θέτεις υπάρχουν ήδη. Τί πρόταση να κάνει κανείς δηλ. επ’ αυτού; Ας κάνουμε και άλλη μία τότε, εξ ίσου ρηξικέλευτη, πόσοι είναι υπέρ του να υπάρχουν γενικώς Φοιτητικοί Σύλλογοι;
  Τί, το πετύχαμε; Κιόλας;
  Α, μπράβο μας, τί ωραίους και φιλόδοξους στόχους που βάζουμε και πετυχαίνουμε!
  Ελπίζω να κατανοείς το χούμορ…
  Όσο για το 3, ας το ξαναπώ. Δεν είναι θέμα του να βλογίσουμε τα γένια μας. Είναι γεγονός όμως πως πρόταση παρόμοια με αυτή που βάζεις στο 3 στην σύγχρονη ιστορία του ΦΚ (με αδυναμίες βεβαίως) μόνο η ΚΝΕ έχει κατεβάσει, στο κίνημα ’06-’07.
  Έχω εκλεγεί μάλιστα και ο ίδιος από τη συνέλευση της σχολής μου, όπου είχε περάσει τότε η πρόταση της ΠΚΣ για εκλεγένους-ανακλητούς, για να την εκπροσωπήσω στο «συντονιστικό συλλόγων». Επειδή όμως σε κανέναν άλλον σύλλογο του Ηρακλείου τότε δεν είχε ψηφιστεί ανάλογη απόφαση (λόγω αντίδρασης ΕΑΑΚ-ΚΟΕ-ΠΑΣΠ), ουσιαστικά και ο δικός μου ΣΦ δεν μπόρεσε να την εφαρμόσει στην πράξη.
  Τέτοια πράγματα όμως μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε περιόδους κινηματικής ανόδου.
  Τότε που γίνονται ΓΣ κάθε 1-2 βδομάδες, ώστε να μπορούν να κρίνονται και να απολογούνται οι εκπροσωποι.
  Και σε ετούτο το ποστ δε μιλάμε γι αυτό Παύλο.
  Μιλάμε για την ανάγκη σταθερής, μόνιμης, οργανωμένης έκφρασης του ΦΚ.
  Επ’ αυτού όχι απλά δεν είπες τίποτα, αλλά είπες ουσιαστικά πως «δεν χρειάζεται».

  Όπως και να ‘χει, εγώ τα γραφόμενά σου απλά ως αφορμή τα παίρνω για να πάω παρακάτω.
  Τί σημαίνει λοιπόν συγκροτημένο ΦΚ;
  Τί σημαίνει συγκροτημένοι Σύλλογοι Φοιτητών;

  Θα πώ 2 λόγια για τη δικιά μου εμπειρία.
  Στο τμήμα που έτυχε να σπουδάσω υπήρχε μια αρκετά ανεπτυγμένη αίσθηση του ότι οι φοιτητές ανήκανε σε μια ενιαία συλλογικότητα, το ΣΦ.
  Αυτό πατούσε όμως σε μια σειρά πράγματα.

  – Με το που έρχονταν πρωτοετείς, μοιράζονταν σε αυτούς σε έναν έναν κάρτες μέλους στο Σύλλογο Φοιτητών. Τόσο σε μαθήματα, όσο και στην πρώτη ΓΣ της ακαδημαϊκής χρονιάς. Δε σου πρόσφερε κάτι αυτή η κάρτα, αλλά επιδρούσε αρκετά σημαντικά από συμβολικής άποψης η όλη φάση. Ταυτόχρονα με αυτή για 1-2 χρόνια δίνότανε, με απόφαση του ΔΣ, σε κάθε μέλος του Συλλόγου τυπωμένο το καταστατικό του.
  – Γίνονταν εκδηλώσεις ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ για την υποδοχή των πρωτοετών, όπου γίνονταν μια συζήτηση για το τί είναι ο ΣΦ, οι διαδικασίες του, όπου παρεμβαίνανε όλες οι παρατάξεις.
  – Κατά τη διάρκεια του έτους γίνονταν μια σειρά από εκδηλώσεις (κυρίως πολιτιστικές) από το ΣΦ.
  – Στα ΔΣ που ακολουθούσαν υπήρχε ενημέρωση για τον οικονομικό απολογισμό αυτών των εκδηλώσεων.
  – Μετά από κάθε ΔΣ τα πρακτικά στέλνονταν με email σε όλους τους φοιτητές.
  – Υπήρχε η έννοια του μέλους που ήταν «οικονομικά εντάξει», δηλαδή υπήρχε οικονομική συνδρομή των μελών. Η απαρτία των συνελεύσεων έβγαινε βάσει αυτού του νούμερου. Για απλουστευτικούς λόγους η συνδρομή μαζευόταν τη μέρα των φοιτητικών εκλογών. Εκείνη τη μέρα «ανανέωνες» και την κάρτα μέλους του ΣΦ που είχες. Συμβολικά βέβαια και πάλι (1Ε), αλλά επιδρούσε στην αντίληψη των φοιτητών για το τί είναι ο Σύλλογος. Μάλιστα ξέρω και κόσμο που έρχονταν στις φοιτητικές, «ανανέωνε την κάρτα» του και δεν ψήφιζε. Ελάχιστους, αλλά υπήρχαν!
  – Ήταν αδιανόητο το να γίνουν Φοιτητικές Εκλογές χωρίς εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Αυτή εξέλεγε και την εφορευτική φυσικά.
  – Το ΔΣ που προέκυπτε πάντα ήταν ονομαστικό (μάλιστα κυρίως τα άκουγε η ΠΚΣ γιατί δεν όριζε ονομαστικά τους αναπληρωματικούς της!)[Εδώ μπορείτε να δείτε και σήμερα μέλος του ΣΕΚ και υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνάδελφο στη σχολή, να «περιφανεύεται» πως υπήρξε αντιπρόεδρος του ΣΦ].
  -To ΔΣ είχε σταθερή μέρα-ώρα συνεδρίασης. Πριν από αυτή στέλνοταν email με την θεματολογία σε όλους τους φοιτητές, οι οποίοι προσέθεταν θέματα απαντώντας στο email του ΔΣ, που το βλέπανε όλα τα μέλη του. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις παραβρίσκονταν στις συνεδριάσεις του ΔΣ και τα άτομα που είχαν θέσει αυτά τα θέματα. Εννοείται πως όλες οι συνεδριάσεις ΔΣ ήταν «ανοικτές» στο να τις παρακολουθήσει-παρέμβει οποισδήποτε φοιτητής του τμήματος.
  – Ονομαστικές ήταν και όλες οι άλλες θέσεις σε όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου, όπου είχε εκπροσώπους ο Σύλλογος.
  – Όλες αυτές οι θέσεις, πέραν του ΔΣ του ΣΦ, μπορεί να ψαηφίζονταν αρχικά από στο ΔΣ που προέκυπτε από τις Φοιτητικές Εκλογές, θεωρούνταν όμως αυτονόητο πως έπρεπε να εγκριθούν από την πρώτη ΓΣ που ακολουθούσε. Δεν ήταν ιδιαίτερα σπάνιο μάλιστα στη ΓΣ να ψηφίζονται εντελώς άλλα ονόματα, κάποιες φορές και άτομα που δε συμμετείχαν σε ψηφοδέλτια. Και εγώ ο ίδιος ένα έτος είχα εκλεγεί συγκλητικός από τη ΓΣ λόγου χάρη, παρότι η απόφαση που είχε παρθεί στο ΔΣ ήταν να είναι εκπρόσωπος ΔΑΠίτης.

  Λοιπόν, όλα αυτά είχαν αποτελέσματα.
  Δεν μπορώ να θεωρήσω ας πούμε τυχαίο προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που είχαν πρότερη εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας αυτού του ΣΦ, ούτε πως στο Νομό Ηρακλείου ήταν η πλειοψηφία των μελών της.

  Μάλιστα αυτή η κίνηση για κάποια χρόνια έδρασε και αντίστροφα.

  Δηλαδή, το ότι δημιουργήθηκε η ΕΠΕ, το ότι σκέφτηκαν εκείνοι που την πρωτοέφτιαξαν να έχουν και έναν θεσμό του «δόκιμου μέλους» (δηλ. κάθε φοιτητής τμήματος πληροφορικής μπορούσε να γραφτεί «δόκιμο μέλος» στην ΕΠΕ, χωρίς δικαιώματα εκλέγειν-εκλέγεσθαι, απλά για να παρακολουθεί συνελεύσεις της και να ενημερώνεται, πράγμα που και πάλι ήταν συμβολικό αλλά επιδρούσε σημαντικά!),
  το ότι ερχόταν εκπρόσωποι της ΕΠΕ 1-2 φορές το χρόνο σε Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου Φοιτητών και ενημέρωνε τόσο για τον εαυτό της όσο και για ό,τι θεωρούσε σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο, το ότι είχε μια σταθερή επικοινωνία με το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών,
  ΚΑΙ αυτό, για κάποιους ίσως μάλιστα ΚΥΡΙΩΣ αυτό, προσέδιδε σοβαρότητα και ενδιαφέρον στον Σύλλογο Φοιτητών.

  Όλα αυτά λειτούργησαν κάπως έτσι μέχρι το 2003, μέσες άκρες.
  Μετά, σταθερά, όλο και περισσότερο, άρχισαν να ξεφτίζουν σαν τρόποι λειτουργίας.

  Η μεγάλη αδυναμία βεβαίως ήταν πως όλες αυτές οι λειτουργίες, οι σημαντικά καλύτερες από τον μέσο όρο των ΣΦ, δεν είχαν έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό, ένα σαφές περιεχόμενο, δεν είχαν το «γιατί όλο αυτό;».
  Δεν είχανε γιατί η ΚΝΕ ήταν τραγικά αδύναμη, κι όχι τόσο αριθμητικά, όσο πολιτικά.
  Δηλαδή όλα αυτά γίνονταν αρκετά αυθόρμητα, και έτσι, όσο έφευγαν οι γενιές που ξέρανε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, που τον είχαν κάνει «τρόπο ζωής», τόσο αδυνατούσε και όλο αυτό το πράμα.

  Βεβαίως, ακόμα κι έτσι, δώσαμε μάχες, όχι απλά για να παραμείνει, αλλά και για να βελτιωθεί.

  Παρέθεσε ο Μίχος ένα απόσπασμα από το Αριστερό Βήμα, όπου λέει ο σχολιαστής:
  (…)Σωστά τα παραπάνω , δεν μας λέει όμως τι κάνει η ΚΝΕ για όλα αυτά . Η απάντηση , είναι ότι έχουν το ΜΑΣ.Αν δεν υπάρχουν Δ.Σ. να πάλεψει να συγκροτηθούν , δεν θα γίνει μονομιας και πείρα στην ΚΝΕ υπάρχει , πριν απο 4-5 χρόνια , πολλά ΔΣ με κάλεσμα της ΚΝΕ γίνονταν ανοιχτα στους φοιτητές , αρκετά ΔΣ ήταν ονομαστικά , σε πολλά κρατιούνταν πρακτικά , υπήρχε κινητικότητα με κάποια σοβαρα απότελέσματα.’Ομως όλα αυτά η ΚΝΕ τα παράτησε.Και στο κάτω κάτω όσον αφορά τις διαπαραταξιακές μαζώξεις , τι να κάνουμε ρε Γιώργαρε , υπάρχουν και παρατάξεις…δηλ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ που πάει ο Μαυρικος και ο Πέρρος , παρατάξεις δεν είναι . Με την ίδια λογική και η Βουλή (που συμμετέχει και το Κόμμα , διαπαραταξιακό μάζεμα είναι)
  Όσον αφορά για το όργιο νοθείας , τα 80% της ΔΑΠ και τους συλλόγους που έχουν να κάνους συνέλευση 5 χρόνια , το θέμα είναι τι κάνεις…Και πριν 6-7 χρόνια σε συλλόγους δεν έμπαιναν παραβαν και ψήφιζαν με ΠΑΣΟ μόνο , κάποιοι τρελοί κνίτες τα έκαναν άνω-κατω και πέρασε και ντο παραβαν και η ασυνομική ταυτότητα.Αλλά η ΚΝΕ το πάλευε , δεν καλούσε σε αποχή από τις εκλογές ή συσπείρωση μόνο στο ΜΑΣ.(…)

  To παραθέτω για να πιστοποιήσω ότι ΝΑΙ, η ΚΝΕ το πάλευε.
  Και πάλι εδώ θα πώ πως προσωπικά ΔΕΝ έχω βιώσει να υπήρχε ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ «ΝΑ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕ» από το 2000 και μετά που έχω άποψη.
  Αλλά κάθε χρόνο, όσοι είχαμε μια εμπειρία και ένα μέτρο σύγκρισης, στις μεταξύ μας συζητήσεις σαφώς καταλαβαίναμε πως τα πράγματα γίνονταν πιο …»μπουρδέλο».

  Τί πρέπει να γίνει λοιπόν;

  Λέει ο Βουρνούκιος «εαν κατέθετε η ΚΝΕ μια τέτοια σαφή αντίληψη».
  Εγώ γενικώς δεν είδα η ΚΝΕ, σε αυτά τα κείμενά της πάνω στα οποία συζητάμε, να κατέθεσε κάποια «αντίληψη».
  Αυτό που είπε μπροστά στις Φοιτητικές είναι πως ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΚΑΤΩ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ.
  Για το τί είναι οι ΣΦ,
  πώς πρέπει να λειτουργούνε,
  γιατί χρειάζεται να γίνουν εκλογές,
  πώς πρέπει να γίνουν εκλογές,
  γιατί χρειάζονται δευτεροβάθμια όργανα στο φοιτητικό κίνημα,
  πώς πρέπει να λειτουργούν αυτά.

  ΕΚΕΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΑΦΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟ.
  Και φαντάζομαι-ελπίζω πως αυτό θα κάνει.

  Πάντως, πρώτιστο ρόλο ώστε να λειτουργήσουν σήμερα ξανά οι ΣΦ ως τέτοιοι πρέπει να παίξει η σύνδεσή τους με το ταξικό εργατικό κίνημα.

  Δηλαδή, συγκεκριμένο (υποθετικό) παράδειγμα:
  Στην Αθήνα η (τέως) ΠΚΣ έχει μεγάλη δύναμη στο τμήμα Η/Υ του ΤΕΙ Πειραιά. (Σχεδόν) πάντα πρώτη, συχνά αυτοδύναμη. Βεβαίως, ο Σύλλογος Φοιτητών που υπάρχει είναι συνολικά της ΣΤΕΦ Πειραιά
  (κι εδώ μπαίνει ερώτημα, εξυπηρετεί αυτό;),
  αλλά έστω ότι είχε δικό του ΣΦ το τμήμα:
  Θα έπρεπε ο τρόπος λειτουργίας του ΣΦ να γίνει τέτοιος, η συνεργασία του με το ΣΕΤΗΠ να γίνει τέτοια, ώστε οι σπουδαστές στο τμήμα να ενημερώνονται συνεχώς για το τί συμβαίνει στον κλάδο που θα καλεστούν να δουλέψουν, να συμμετέχουν σε ένα βαθμό στη ζωή/δράση και του σωματείου, να θεωρούν τον εαυτό τους από σπουδαστές ακόμα εν δυνάμει μέλη του σωματείου, που, ακόμα και σε άλλη πόλη/μέρος να βρούνε δουλειά, ακόμη και σε άλλο κλάδο, να τους έχει μείνει σαν προανατολισμός το ότι πρέπει να είναι συνδικαλιστικά οργανωμένοι,
  πρέπει να παλέψουν συλλογικά για να βρουν λύση σε προβλήματα,
  πρέπει να παλέψουν σε ταξική κατεύθυνση.

  Τέλος πάντων, χίλια δυο θα μπορούσα να πω, αλλά το αφήνω εδώ.

  Κλείνοντας ξαναλέω:
  Την κίνηση της ΚΝΕ θα έπρεπε να την δουν και άλλοι σαν ευκαιρία.
  Ευκαιρία για να συζητηθούν τα παραπάνω.
  Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση απ’ ότι φαίνεται.
  Κρίμα.

 107. luckystrike Απρίλιος 18, 2011 στις 2:46 μμ #

  @label 106 απο κατι που ειναι «κεκλιμενων των θηρων» δεν καλυπτομαι,σε καλυψα?

  οσο για τα «αστικα στοιχειỨπου διαπνεουν τις οργανωσεις μας (δε με ξερεις,αλλα με εβγαλες και οργανωμενο,δε γαμιεται…) κατι θα ξερεις και εσυ,τοση παλη με τις φραξιες που εχετε ριξει τα τελευταια χρονια κατι θα σας εμεινε…

  107 οχι ρε φιλε,για μενα οι φοιτητικες εκλογες δεν ειναι απλα υποθεση του καθε συλλογου,ειναι κεντρικη πολιτικη μαχη.

  Εσυ παλι δεν σχολιαζεις τον 1 (εναν) συλλογο που πηρατε αποφαση…Μα ΕΝΑΝ???

  και μετα σας φταινε και οι δομες…

 108. Red Label Απρίλιος 18, 2011 στις 4:47 μμ #

  ok!ας πούμε ότι με το να γίνουν παντού 18 Μάη οι εκλογές διαφυλάσσεται ο ενιαίος χαρακτήρας τους!αυτή η ημερομηνία τα ΕΑΑΚ γιατί δεν καταφεύγουν στη βάση για να την περάσουν σαν πρόταση?στη βάση λέμε!όχι κινηματίστικες αναλύσεις με ατελείωτα κατεβατά κ όταν θέλουμε τα κουκιά να ξεχνάμε τους φοιτητές!
  άσε το τι κάνει το ΜΑΣ που έχεις βαλθεί να το βγάλεις εκτός αγώνων!αυτό είναι γραφειοκρατικό κ ότι άλλο θες εσύ!ποιό είναι το δικό σου πολιτικό σχέδιο για μια όπως λες κεντρική πολιτική μάχη?

  αν η ενιαιότητα κ η σημασία της μάχης διαφυλάσσεται από την κοινή ημερομηνία στο εργατικό κίνημα που έχουμε διαφορετικές ημερομηνίες είναι απολίτικα τα πράματα?αλλά θα μου πεις τι ξέρουν κ οι εργάτες!το φοιτητιταριάτο να ναι καλά!

  όσο για τα άλλα δεν ξέρω αν αυτό που έγινε στην Πάτρα το θεωρείς κομμουνιστικό κ επαναστατικό αλλά αν δε σε προβληματίζει τουλάχιστον έχεις εσύ πιο μεγάλο πολιτικό πρόβλημα από αυτούς του καρεκλοκένταυρους που παίξανε ξύλο!

  α!κ κάτι άλλο!θα μπορούσαμε να συζητάμε σε καλύτερο ύφος!δε χρειάζεται τόση ειρωνεία!

 109. luckystrike Απρίλιος 18, 2011 στις 7:27 μμ #

  Στο τελευταιο εχεις δικιο.

  Εγω εχω βαλθει να βγαλω το μασ εκτος αγωνων??????και τι σχεδιο να εχω για την ημερομηνια των φοιτητικων εκλογων δηλαδη?δεν πολυκαταλαβαινω το συγκεκριμενο σημειο της απαντησης σου…ουτε αυτο που λες οτι οταν θελουμε τα κουκια ξεχναμε τους φοιτητες…αν ευκαιρεις αποσαφηνισε το.

  Επισης,δεν απαντας γιατι ειναι καλο να μη γινονται ιδια ημερομηνια σε ολους τους συλλογους. Απλα το αντιστρεφεις και λες γιατι οτι αφου ετσι γινεται και στο εργατικο δεν ειναι και τοσο κακο (λες και το εργατικο κινημα στην ελλαδα γαμει και δερνει,το φοιτηταριατο σε πειραξε…)

  Τελος,για την πατρα,ποτε θα κοψετε το παραμυθι?ελεος πια…δεν κολλαει με ΟΛΑ,τι να κανουμε…

  Ασε που στη σχολη που εγινε το συμβαν ειναι πολυ πιθανο να σε περασουν και τα δυο (πλεον) σχηματα των ΕΑΑΚ…

 110. Red Label Απρίλιος 18, 2011 στις 10:57 μμ #

  κ τι έχει να πει αυτό?με περνάει κ η ΠΑΣΠ κ η ΔΑΠ που είναι ο κύριος αντίπαλος!δεν είναι παραμύθι ρε συ!
  είναι ένα σοβαρό πολιτικό συμβάν που όσο κ αν δε θες να το παραδεχτείς δεν είναι εσωοργανωτικό!γιατί πολύ απλά βγήκε προς τα έξω κ με πολύ άσχημο τρόπο!κ έχω την άποψη ότι οι συγκεκτριμένοι τύποι που συμμετείχαν στο γεγονός ξεφτύλισαν την έννοια «αριστερός-η-ο».

  για την ημερομηνία σε πληροφορώ δεν έχω κανένα θέμα.ας γίνουν όποτε να’ναι!απλά δεν είναι απαραίτητο να γίνουν πανελλαδικά την ίδια μέρα!γιατί πολύ απλά δεν επικρατεί σε κάθε συλλογο η ίδια κατάσταση!αλλά επειδή πολύ πρεμούρα βλέπω για την ενιαιότητα εσένα σε ενοχλεί να επανιδρυθούν ΕΦΕΕ-ΕΣΕΕ?

  το πολιτικό σχέδιο που δεν αναπτύσσει όμως η ΕΑΑΚ με προβληματίζει σφόδρα!κ εξηγούμαι!ενώ για να οριστούν οι εκλογές έκανε 4 διαπαραταξιακά μαζέματα κ τις όρισε πέρα κ έξω από την γνώμη των φοιτητών κ των ΓΣ τους,για το νέο νόμο που το ΜΑΣ τόσο καιρό προσπαθεί κ κάνει αυτό που μπορεί με παντός είδους κινητοποιήσεις η ΕΑΑΚ έκανε 1-2 η 3-4 δε θυμάμαι πορείες κ το μόνο που έκανε αντιπαράθεση στο ΜΑΣ γιατί δε βάζει κατάληψη στις ΓΣ!η πολιτική όμως μέσα στο φοιτητικό κίνημα που είναι ένα μπάχαλο κ με ευθύνη των ΕΑΑΚ δε γίνεται ούτε με δογματισμούς περί καταλήψεων ούτε με μυρικασμό ενάντια στο ΜΑΣ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: