Tί εργατικό κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα;

16 Ιαν.

(Το κείμενο αυτό είναι λειψό. Ωστόσο, επειδή δε μπορώ να ασχολούμαι περισσότερο με το συγκεκριμένο, το ανεβάζω έτσι…)

 

Πριν κάποιες βδομάδες βρέθηκαν σε ένα μεζεδοπωλείο του κέντρου των Αθηνών ο Άθλιος, ο Κραφτ, ο Υ, ο Αντώνης και ο Μέλιτον Καντάρια.

Έγινε άφθονη συζήτηση μετά άφθονης ρακής.

Μέσα σε αυτή τη συζήτηση κάποια στιγμή ο Μέλιτον είπε το πόσο σημαντική είναι και πόσο έχει βοηθήσει το ΚΚΕ η απόφαση της συνδιάσκεψης που έκανε την άνοιξη του 2010 για τη δουλειά στο εργατικό κίνημα.

Επειδή κι εγώ τη θεωρώ μιας πάρα πολύ σημαντική απόφαση (προσωπικά όμως δε μπορώ να μεταφέρω την ίδια αισιοδοξία με εκείνον όσον αφορά την υλοποίησή της, πράγμα που μπορεί να οφείλεται βεβαίως σε έλλειψη εικόνας…), πρέπει να ξεκαθαρίσω πως τη δουλειά που γίνεται στο εργατικό κίνημα, το “γιατί ΠΑΜΕ” (και όχι πρωτοβάθμια π.χ.), τη βλέπω υπό το πρίσμα αυτής της απόφασης.

Τί έβαλε σαν κύριο η απόφαση αυτή;

Πως οι οικονομικοί αγώνες, οι αγώνες για την ανάσχεση της επίθεσης κτλ. μπορούν να έχουν σήμερα μόνο πολύ εφήμερα αποτελέσματα.

Πως ο στόχος για λαϊκή εξουσία και οικονομία πρέπει πλέον να μπει άμεσα σε συζήτηση, μέσα στο κίνημα της εργατικής τάξης.

Πως η ανατροπή των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα δε σημαίνει απλά την αλλαγή πορείας των συνδικάτων προς μια πιο συνεπή διεκδικητική κατεύθυνση, προς κατεύθυνση μη συνεργασίας με την εργοδοσία, αλλά σημαίνει να μπει η εργατική τάξη μπροστά στην πάλη για τη δική της εξουσία.

 

Με αυτό τον μπούσουλα ως δεδομένο, πρέπει να πω ότι διαφωνώ με το ποστ του prop. Όχι στο ότι είναι λάθος όσα λέει, αλλά για μένα δεν είναι αυτό το κύριο.

 

Ναι, το ΠΑΜΕ δρα στο εργατικό κίνημα ΚΑΙ σαν ένα συντονιστικό πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων.

Ναι, οι διαδικασίες του είναι δημοκρατικές και δεν είναι a priori δεδομένη η κυριαρχία του ΚΚΕ σε αυτό.

Ναι, υπάρχει μια “κυριαρχία της αναρχίας” στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, η οποία έχει να κάνει και με την κοινωνική σύνθεση όσων κινουνται σε αυτούς τους χώρους.

Ναι, σε ένα βαθμό ο τρόπος που (φαίνεται να) δομούνται τα “πρωτοβάθμια” θυμίζει το Μαούνη ’06 και το Φλεβάρτη ’07 και τον τότε “συντονισμό των καταλήψεων”.

Αλλά κατ’ εμέ αυτά είναι, ξαναλέω, δευτερεύοντα.

Κύριο είναι το εξής:

Όπως έλεγε και η Ρόζα στο “μεταρρύθμιση ή επανάσταση”, τα σωματεία είναι κάτι σαν “συνεταιρισμοί που πουλούν το εμπόρευμα εργατική δύναμη”. Βεβαίως αυτή τους η δράση δε χρειάζεται να είναι μονοδιάστατη, μπορεί να έχει χίλιες δυο πλευρές και προεκτάσεις, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από το γεγονός πως δρουν μέσα στα πλαίσια του σημερινού συστήματος, είναι κομμάτι του και δε μπορούν να πάνε το εργατικό κίνημα μέχρι την ανατροπή του. Και από αυτό δεν ξεφεύγουν ούτε τα πιο ταξικά σωματεία, είτε είναι στο “συντονισμό” είτε είναι στο ΠΑΜΕ.

Από αυτό όμως το γεγονός δεν ξεφεύγουν ούτε οι κάθε είδους “συντονισμοί σωματείων”, όπως αυτός των “πρωτοβάθμιων”. Και δε θα ξέφευγε ούτε το ΠΑΜΕ, αν ήταν τέτοιος…

Δεν είναι όμως τέτοιος! Αυτό είναι το θέμα…

Τί (πρέπει να) είναι το ΠΑΜΕ; (Πρέπει να) Είναι μια εργατική οργάνωση που έχει σαν στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, απλά και καθαρά. Και τη παρέμβασή του σε συνδικαλιστικό επίπεδο, από το πιο μικρό και πρωτοβάθμιο σωματέιο εως και το πιο μεγάλο δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο όργανο (πρέπει να) τη βλέπει σαν ΜΕΡΟΣ της δράσης του.

Δεν είναι τυχαίες οι παρενθέσεις.

Υπάρχει μεγάλη αδυναμία ως προς αυτό. Δεν είναι εύκολο, ειδικά σε μια περίοδο που όλοι καίγονται για το άμεσο, να το κάνεις πράξη το παραπάνω (το παράδειγμα του Αντώνη με τα «Ατλάντικ» κατά τη διάρκεια της ρακοποσίας ήταν χαρακτηριστικό). Και από τη μεριά μου καλώ τον καθένα εδώ, ειδικά όσους είναι κοντά στο ΚΚΕ, να μας κάνει άφθονη κριτική, να διατυπώσει όσες προτάσεις θέλει ως προς αυτό το ζήτημα.

Παρά τις αδυναμίες όμως, υπάρχει κάτι που πρέπει όλοι εδώ μέσα να σκεφτούνε: Πως το ΠΑΜΕ εξ αρχής φτιάχτηκε με αυτό το σκοπό (του καταλύτη για να γίνει η πάλη των εργατών πάλη κατά του συτήματος), πως αυτό είναι στο DNA του.

Και με αυτή την έννοια “το χειρότερο ΠΑΜΕ είναι χίλιες φορές ριζοσπαστικότερο από τον καλύτερο συντονισμό σωματείων” 😀 .

Κατά βάση βλέπετε συμφωνώ με την “Κόκκινη Ορχήστρα” (άσχετα αν μετά του γαμάει τη μάνα) όταν λέει “Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι μπροστά μας. Ας σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε όταν ο “λαός” βρεθεί στο δρόμο, χωρίς απεργία της ΓΣΕΕ, απλά γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν οι μισθοί, ή γιατί δεσμεύτηκαν οι καταθέσεις. Ας σκεφτούμε τι θα κάνουμε όταν 1 εκ. άνεργοι δεν θα βλέπουν μπροστά τους.“

Ας μου πει λοιπόν κάποιος, τί θα έχει να προσφέρει, σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, σε μια τέτοια χρονική στιγμή, ένας “συντονισμός σωματείων”, όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι.

Θα είμαι ξεκάθαρος. Πολύ λίγα.

Ενώ μια εργατική οργάνωση που εδώ και μια δεκαετία φροντίζει να αναπτύσσεται με τα ίδια κεντρικά αιτήματα σε κάθε χώρο δουλειάς που φτάνει, που διακηρύσσει (;) ανοιχτά σε όλους αυτούς τους χώρους την ανάγκη για ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, μπορεί να δώσει πολλά. Πάρα πολλά πιστεύω.

Για μένα εκεί είναι το ζουμί.

 

Θα πάω όμως και σε άλλα θέματα, μιας και συζητάμε ευρύτερα για το εργατικό κίνημα.

 

α. Επιχειρησιακά ή κλαδικά σωματεία;

Νομίζω είναι ξεκάθαρο. Κλαδικά, κλαδικά, κλαδικά ΑΝΑ ΝΟΜΟ, μακριά ακόμα και από το διαχωρισμό σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα, με παράλληλη προσπάθεια αυτά να στήνουν σωματειακές επιτροπές σε κάθε εταιρεία του κλάδου, να στήνουν παραρτήματα σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές (λ.χ. Παράρτημα του συνδικάτου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο Περιστέρι). Κλαδικά, γιατί οι αναδιατάξεις και οι εξαγωρές στην αγορά, ειδικά σήμερα, είναι συνεχείς, και δε μπορείς να βασίζεσαι σε ένα επιχειρησιακό που σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Κλαδικά γιατί καλλιεργούνε το πνεύμα της ενότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους που δουλεύουν στους ίδιους χώρους, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και τις εργασιακές σχέσεις του καθενός.

Σε αυτά τα πλαίσια είναι γεγονός πως το ΠΑΜΕ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια κάποια βήματα (π.χ. Ένωση των σωματείων επισιτισμού & τουρισμού στην Αττική, μετατροπή του σωματείου καθηγητών ξένων γλωσσών στα φροντιστήρια «Βύρωνας» σε σωματείο όλων των εργαζομενων στην ιδιωτική εκπαίδευση, ίδρυση του σωματείου όλων των εργαζομένων σε εταιρείες του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, δημιουργία ενός και μόνο Σωματείου ΟΤΑ Αττικής, σκέψη στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σωματείο (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, δημόσιας, ιδιωτικής,φροντιστηριακής) ανα νομό κ.ά.).

Προκύπτει βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις το ζήτημα του τρόπου. Διότι η κατεύθυνση είναι σαφώς σωστή, το ζήτημα είναι όμως να μην φτάνεις, εκτός κι αν δε γίνεται διαφορετικά, σε ξεχωριστά εργατικά σωματεία στη βάση.

Πρέπει να καταννοήσουμε το πόσο σημαντική και αναντικατάστατη είναι η αντιπαράθεση που υπάρχει, ιδιαίτερα σε περιόδους κινηματικής ανόδου, στα πλαίσια πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων, πόσο μπορεί να βοηθήσει όλους τους εργαζόμενους που συμμετέχουν, ανεξαρτήτου πλευράς, στην εκάστοτε αντιπαράθεση.

Με αυτή την έννοια θαρρώ πως, όσον αφορά αυτή την πτυχή, της οργανωτικής αναδιάταξης σε συνδικαλιστικό επίπεδο, μπορούν και πρέπει να προηγούνται των ιδρύσεων σωματείων και παρόμοιων ενεργειών συνεχή καλέσματα προς κάθε ενδιαφερόμενο συνδικαλιστικό χώρο και κάθε ήδη υπάρχον σωματείο του εκάστοτε κλάδου για συμμετοχή σε αυτό, πόσο μάλλον εαν αυτοί υποστηρίζουν πως “πρέπει να πάμε σε κλαδικά σωματεία”. Εαν πάλι ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΑΥΤΩΝ υπάρξει άρνηση, πρέπει αυτή να καταγγέλεται και να αξιοποιείται καταλλήλως.

 

β. Για τις Σ.Σ.Ε.

Το καλοκαίρι, όταν το ΣΕΦΚ (η πλειοψηφία του οποίου δεν είμαι βέβαιος αν πρόσκειται σε ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σίγουρα πάντως συμμετέχει στα “πρωτοβάθμια”) υπέγραφε την ίδια ΣΣΕ με αυτή που υπέγραψε και η ΓΣΕΕ, δε μπορούσα παρά να γελάσω και να ειρωνευτώ.

Το ίδιο το σωματείο υπεραμύνθηκε πως “καλύτερα αυτή η σύμβαση, παρά να ξεκινήσει η χρονιά χωρίς καμία και οι εργαζόμενοι να μείνουν ακάλυπτοι”.

Ε λοιπόν, πρέπει να καταλάβουμε πως ο συνδικαλισμός με αυτή τη λογική τέλειωσε. Όχι γιατί έτσι θέλει το ΚΚΕ, αλλά γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

Χίλιες φορές σήμερα κάθε σωματείο να πάει σε σειρά κινητοποιήσεων για ανθρώπινες συμβάσεις και να αφήσει τα μέλη του “ακάλυπτα”, αφού η παλιά σύμβαση δε θα ισχύει, παρά να υπογράφει με τέτοιο τρόπο τέτοιες συμβάσεις.

Να κοιτάξουμε επιτέλους γύρω μας όσοι ακόμη προβάλουμε τέτοιες δικαιολογίες. Με τέτοια ανεργία, προσφορά εργασίας και τις κεντρικές νομοθετικές ενέργειες της κυβέρνησης, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΕ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.

Ποιός εργαζόμενος σήμερα, ο οποίος δεν έχει συμμετάσχει σε αγώνα για την υπογραφή της σύμβασής του, ο οποίος δεν έχει ιδέα πώς επετεύχθη αυτή, ο οποίος δεν έχει ιδέα από το τί μπορεί να πετύχει ένας εργατικός αγώνας, κάτω από τη πίεση της απόλυσης κ.ά. Δε θα συναινέσει, ευχαριστώντας μάλιστα, στην κατάργησή της; Κανένας.

Αντίθετα, εγώ δε μπορώ να φανταστώ έναν κλάδο που θα έχει πάει σε συνεχιζόμενους μαζικούς αγώνες για την υπογραφή σοβαρής αύξησης και στον οποίο, ακόμα και να μην πετύχει το αντίστοιχο σωματείο να υπογράψει κάτι το ικανοποιητικό, οι εταιρίες του θα πάνε εύκολα σε μειώσεις μισθών ή/και μαζικές απολύσεις. Ο φόβος, και μόνο αυτός, φυλάει τα έρμα.

 

γ. Για τον “συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων”

Γενικά, ο συντονισμός αυτός χρεώνεται και θεωρείται ως ένα “σχήμα”, στο οποίο συνεργάζονται δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΝ και του α/α χώρου.

Κατά μία έννοια είναι η κινηματική τακτική που έχει επιλέξει το μεγάλο κομμάτι της πέραν του ΚΚΕ αριστεράς μπροστά στα αδιέξοδα που βίωνε με την είσοδο της Ελλάδας στην κρίση.

Μιλάω κυρίως για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει γίνει ένας τεράστιος ιδεολογικός αχταρμάς τα τελευταία χρόνια. Με την είσοδο στην κρίση και την πρώτη ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων, ξέροντας πως ακολουθούν και πολύ χειρότερα, ο χώρος αυτός βρέθηκε κινηματικά μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Η μέχρι εκείνη τη στιγμή τακτική του (ενωτικοί αγώνες μαζί με τις ξεπουλημένες ηγεσίες, κριτική (κάποτε και σκληρή) σε αυτές, καταγγελία της τακτικής του ΠΑΜΕ που δρα μακριά από τους συμβιβασμένους) ήταν πλέον τελειωμένη. Όσος κόσμος θα κινητοποιούνταν ήταν φανερό πως, αν δεν άλλαζε κάτι, θα στρεφόταν στο ΠΑΜΕ. Έτσι επιλέχθηκε η τακτική των “πρωτοβάθμιων”, η οποία όσο πάει, λόγω και τις πίεσης του κόσμου που κινητοποιείται, ξεχωρίζει σταδιακά από αυτή της ΓΣΕΕ.

Η στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑς είναι κάπως διαφορετική περίπτωση, αφού κομμάτια της, ειδικά το ΝΑΡ, νομίζω πως εδώ και 3 χρόνια προσπαθούσαν να στήσουν κάτι τέτοιο. Προφανώς θα είχαν ελάχιστη επιτυχία οι κινήσεις τους, αν δεν υπήρχε ταυτόχρονα η οικονομική κρίση και η κρίση (με τις αντίστοιχες φυγόκεντρες τάσεις) στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως έπαιξε μεγάλη σημασία στο πάντρεμα όλων αυτών η κοινή δράση και σύμπνυά τους τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο φοιτητικό κίνημα (με τους πρωταγωνιστές του τότε να ναι σήμερα νέοι εργαζόμενοι) και γενικά στη νεολαία με τον Δεκέμβρη του 08, αλλά και σε εκπαιδευτικούς, μηχανικούς κ.ά.

Το ζήτημα που έχει για μένα ενδιαφέρον είναι “πού μπορεί να πάει αυτός ο συντονισμός”; Σε όσους βλέπουν πως υπάρχει ανάγκη “να κάτσουν κάτω τα “πρωτοβάθμια” και το ΠΑΜΕ και να τα βρούνε” εγώ θα έλεγα πως όχι, δεν είναι τώρα η στιγμή γι αυτό.

Τα “πρωτοβάθμια” αυτό που εκφράζουν είναι η σημερινή τάση της ρεφορμιστικής αριστεράς, καθώς και ΕΝΟΣ ΜΕΡΟΥΣ του πιο μορφωμένου και επιστημονικά καταρτισμένου κομματιού της Ε.Τ. Για αγώνα. Αγώνα μακριά και από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές διοικήσεις, αγώνα μακριά και από το ΚΚΕ όμως.

Αυτά είναι λίγο πολύ σταθερά. Η παράμετρος όμως που αλλάζει και θα δείξει ποιό θα είναι το μέλλον των “πρωτοβάθμιων” είναι το πού θα στραφούν οι εργαζόμενοι εκείνοι που μέχρι σήμερα ήταν εγκλωβισμένοι κυρίως στη ΠΑΣΚΕ αλλά και στη ΔΑΚΕ, ή δε συμμετείχαν ποτέ σε κινητοποιήσεις και στο συνδικαλισμό γενικώς.

Επ’ αυτού γίνεται διαπάλη αυτή τη στιγμή.

Για αυτό το κόσμο το πιο απλό είναι να πάει, εαν πάρει απόφαση να ξεκολλήσει από εκεί που είναι, στα “πρωτοβάθμια”. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη ρήξη με την μέχρι τώρα κοσμοαντίληψή του (απλώς την αυθόρμητη αντίσταση στο μνημόνιο του ζητάνε), ο φιλελευθερισμός δίνει και παίρνει, ακόμα και χωροταξικά την μέρα των απεργιών είναι πιο κοντά 😀 …

Αλλά και το ΠΑΜΕ έχει τα δικά του “ατού”: Είναι μέσα σε πολύ περισσότερους χώρους, έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στο πώς να δράσει σε διάφορες περιπτώσεις και, κυρίως, έχει καταξιωθεί στα μάτια μεγάλης μερίδας ακόμη και αυτών των εργαζομένων, ως ο αγωνιστικός πόλος στο εργατικό κίνημα.

Πού θέλω να καταλήξω;

 1. Εαν μεγάλα κομμάτια αυτών των εργαζομένων ή/και ολόκληρα σωματεία αρχίσουν να πικνώνουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ, με τα “πρωτοβάθμια” να μένουν λίγο-πολύ ως είναι αριθμητικά, προβλέπω διάσταση απόψεων και διάλυση του εγχειρήματος των πρωτοβάθμιων, με κάποιους μετέπειτα να έρχονται και προς το ΠΑΜΕ.

 2. Εαν πικνώσουν σημαντικά οι γραμμές των πρωτοβάθμιων, τότε θα μιλάμε σαφώς για ενίσχυση των καθαρά σοσιαλδημοκρατικών απόψεων μέσα στους κόλπους τους, πράγμα που θα φέρει και αντίστοιχη διαπάλη. Όπου και να καταλήξει -ΤΟΤΕ- αυτή η διαπάλη, θα χρειαστεί να επανεξεταστεί πιστεύω -ΤΟΤΕ ξαναλέω- η στάση του ΠΑΜΕ απέναντί τους, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα μιλάμε πλέον για τα “πρωτοβάθμια” ως μιας υπολογίσιμης και με ξεκαθαρισμένο πλέον προσανατολισμό δύναμης μέσα στο εργατικό κίνημα.

Όπως και να ‘χει, το μέλλον θα δείξει η τακτική ποιανού θα επικρατήσει.

ΣΗΜΕΡΑ όμως το σημαντικό είναι, ο καθένας με την τακτική που θεωρεί σωστή και τα ανάλογα επιχειρήματα, να προσπαθήσει να τραβήξει αυτόν τον κόσμο στον αγώνα.

Το ποιόν θα “ακολουθήσει” ΑΥΤΟΣ ο κόσμος θα κρίνει και την επικράτηση της μίας ή της άλλης τακτικής στο εργατικό κίνημα.

Advertisements

366 Σχόλια to “Tί εργατικό κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα;”

 1. mariori Ιανουαρίου 16, 2011 στις 11:13 μμ #

  Ας εγκαινιάσω το post. Πολύ σωστά όσα βάζεις. Είναι ένα δεύτερο πολύ καλό κείμενο μετά του prop. Απλώς νομίζω πρέπει να μπουν και άλλες δύο παράμετροι. Πρώτον, έχει σημασία τι θα είναι ο κόσμος που θα κινητοποιηθεί. Δηλ αν θα κινητοποιηθεί επιτέλους αυτό το μεγάλο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα που νιώθει την εκμετάλλευση και νιώσει επιτέλους τη δύναμη του ή θα είναι οι εργαζόμενοι από τις ΔΕΚΟ και το δημόσιο που ανατρέπεται όλη η ζωή τους. Στην πρώτη περίπτωση το ΠΑΜΕ πρέπει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και αυτό θα γίνει μόνο αν αποκτήσει δύναμη σε κάθε δουλειά με νέο κόσμο στα σωματεία. Εκεί η μάχη για τις ΣΣΕ μπορεί να δώσει μεγάλη δυναμική και πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Εκεί θα ξεκαθαρίσουν και συμπεριφορές. Το παράδειγμα του ΣΕΦΚ ή του PHILIP MORRIS είναι χαρακτηριστικό.
  Στην άλλη περίπτωση πρέπει να γίνει μεγάλη αλλαγή και σε όλη την κοσμοθεωρία αυτού του κόσμου και να ξεπεράσει και τα πολύ ισχυρά συμβιβασμένα σωματεία (όπως στα μμμ). Μεγάλο κομμάτι αυτού του κόσμου είναι πιο εύκολο να κατέβουν με τα πρωτοβάθμια λόγω αυθόρμητης και μόνο αντίδρασης στο μνημόνιο. Αλλά και εκεί πρέπει να γίνουν κινήσεις αλληλεγγύης για να σπάσει και στο μυαλό του κόσμου ο διαχωρισμός δημόσιου-ιδιωτικού.
  Επίσης, νομίζω υποτιμάς κάπως την ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Στη ΓΣΕΕ έχει στοχοποιηθεί ο παναγόπουλος, οποτε δεν αποκλείεται μια αλλαγή στην προεδρία και μια ρητορική αντιμνημονιακή και εκεί η τράπουλα μπορεί να ανακατευτεί πάλι. Φυσικά είναι πιο δύσκολο τώρα απ’ότι παλιότερα λόγω και της δράσης του παμε.
  Άλλο ένα θέμα είναι οι άνεργοι. Πρέπει να αυξηθούν οι δράσεις για απλήρωτους λογαριασμούς, δάνεια κλπ. Οι δράσεις για τα εισιτήρια κλπ. Να δημιουργηθούν και κάποιας μορφής ταμεία αλληλεγγύης. Ας πούμε θεωρώ πολύ θετικό, ότι στην πάτρα το παμε κάνει δωρεάν μαθήματα σε παιδιά λαικών οικογενειών. Να κάνουν δηλ οι λαικές επιτροπές (ίσως) ότι έκανε και το εαμ στην κατοχή.
  Και τέλος, αν και πλάτιασα πολύ η 10/2 είναι μια σημαντική ημερομηνία. Να δούμε αν θα έχει κάλυψη από τη ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ, τι στάση θα έχουν τα πρωτοβάθμια και φυσικά και τι διαθέσεις έχει ο κόσμος.

 2. brezniefikoapolithoma Ιανουαρίου 17, 2011 στις 12:31 πμ #

  Λες ότι το ΠΑΜΕ πρέπει να είναι εργατική οργάνωση που να στοχεύει στην εξουσία.
  Κρατάω τις επιφυλάξεις μου, αλλά μήπως εννοείς (αντί για το παμε) το συντονισμό των επιμέρους μετώπων (παμε, πασυ, μας, πασεβε, ογε) που έγινε μες στο 10′;
  Σε κάθε περίπτωση. Εργατική οργάνωση σημαίνει δύο πράγματα: μαζικότητα, στρατολόγηση μελών κτλ. Ας πούμε ότι αυτό μπαίνει ως κατεύθυνση όταν λέμε για επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο, δουλειά από τα κάτω, να αποκτήσει γερά πόδια το μέτωπο (μέτωπο, οργάνωση, κάπως θα το φτιάξουμε).
  Σημαίνει όμως κι ένα δεύτερο. Οργανωμένα μέλη, δομές, διαδικασίες, αρχαιρεσίες, ανάδειξη στελεχών. Εκτός κι αν δε μιλάμε για οργάνωση κι έχω καταλάβει κάτι λάθος.

 3. Y Ιανουαρίου 17, 2011 στις 2:16 πμ #

  1) το συμπέρασμα ότι τα πρωτοβάθμια θα μπορούν βαδίσουν μόνο σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση θεωρώ ότι βασίζεται σε λογικά άλματα, αλλά δε θα ήθελα να μείνουμε εκεί.

  2) όπως είπα και στη… συνάντηση του μεζεδοπωλείου και όπως βάζει και ο Μπρέζνιεφ είναι θέμα ποιοι είναι οι ρόλοι του ΠΑΜΕ και ποιοι των λαϊκών επιτροπών. Αν την εξουσία είναι να την πάρει μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων τότε το ΠΑΜΕ μπορεί εμμέσως να συμμετέχει στη εξουσία (έστω κι αν είναι το στήριγμα της οργανωτικά έχει σημασία).

  3) Οποιοσδήποτε φορεάς στοχεύει στην εξουσία πρέπει να ξέρει ότι δε μπορεί να πάει από τις διεκδικίσεις των καθημερινών οικονομικών στην έφοδο στο Μαξίμου.

  Αξίζει μια ανάγνωση νομίζω αυτό που έχει ξαναποσταριστεί. Πιάνει πολλά από αυτα που συζητάμε (αν και σε κάποια σημεία νομίζω ότι κάνει λάθη όπως σχετικά με τη δράση του ΚΚΕ στα συμβιβασμένα σωματεία και σε άλλα) – http://theorystudies.blogspot.com/2010/12/blog-post_26.html

 4. a8lios Ιανουαρίου 17, 2011 στις 9:03 πμ #

  @Y
  Μα δεν είπα σε κάποιο σημείο πως τα «πρωτοβάθμια» μπορούν να βαδίσουν μόνο σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση.
  Είπα πως, ΑΝ μαζικοποιηθούν, αυτό θα γίνει με τη συμμετοχή κυρίως κομματιών της ΕΤ με σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις, οπότε θα υπάρξει αντιπαράθεση στο εσωτερικό τους σχετικά με το πού να πάνε/τί ζητάνε κτλ.
  Δεν είπα πως είναι βέβαιο πού θα καταλήξει αυτή.
  Θα μπορούσα να μπω και σε υποπεριπτώσεις, λ.χ. αν επικρατήσει η τάδε γραμμή, αλλά αυτά είναι πολύ μακρινά…

 5. Y Ιανουαρίου 17, 2011 στις 10:11 πμ #

  Αυτό ισχύει και για το ΠΑΜΕ όμως. Επειδή αυτό το ‘χουμε ψιλοπιάσει όμως, ας συζητήσουμε τα άλλα που είναι πιο ενδιαφέροντα και που δεν έχουν συζητηθεί.

 6. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 17, 2011 στις 2:51 μμ #

  Ωραιες αφορμες εχεις ρε Tri-s-A8lie να δινεις ετσι στεγνα ρακομαζωξη ντουρων κομμουνιστων με οπορτουνια και αγνα λαικα στρωματα που διψανε για δραση… 🙂

  Μια διορθωση ουσιας εξαρχης γιατι δημιουργουνται παρανοησεις. Το ΠΑΜΕ δεν ειναι οργανωση αλλα κινηματικη εργατικη συσπειρωση, ειναι Συνδικαλιστικό Μέτωπο που πλαισιωνει ομοσπονδιες και πρωτοβαθμια (Οχι θα κανω τη χαρη στα αλλα οπορτουνια να καπηλευτουν τον ορο «πρωτοβαθμια»…).

  Εχει για μελη συνδικαλιστικες οργανωσεις και οχι ατομα απο μονα τους ετσι γενικα και αοριστα. Ειναι σημαντικο αυτο να γινει σαφες γιατι σε αρκετους απο τους καλοπροαιρετους οταν πρωτοακουσαν την δημιουργια του Μετωπου κατω και απο μια κινηματικη αμαθεια θα μπορουσε να ειχαν δημιουργησει συγχυσεις πολιτικες-συνδικαλιστικες κτλ…Πραγμα που φυσικα αποφευχθει και αποσαφηνιστικε ο χαρακτηρας και ο ρολος του Μετωπου αρκετα νωρις.

  Βεβαια κανενας δεν αρνηθηκε ποτε οτι πισω και περα απο το ΠΑΜΕ διατηρειται ο διακριτος και αυτονομος ρολος του Κομμουνιστικου Κομματος να καθοδηγει τη δουλεια στην εργατικη ταξη και να δωσει το εναυσμα για ποιοτικοτερη δραση μεσα σε αυτην, ειτε το θελουν οι αριστεριστες αυτο, ειτε οχι. Δεν θα τους ρωτησουμε κι΄ολας τι θα γραφουν οι κομμουνιστες στο καταστατικο του ΚΚΕ…

  Σε αυτην τη κατευθυνση και με την δουλεια του ΚΚΕ για την εργατικη ταξη εχει ενταθει η δουλεια μεσα σε πλατυτερες εργατικες μαζες για ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΑΓΩΝΑ-ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Ενας πρωτος σταθμος ειναι το ξεπερασμα του ραχατιου-απαθειας-ωχαδερφισμου που ειχε τοσα χρονια «επιστημονικως» επεξεργαστει η σοσιαλδημοκρατια με προεξεχουσες τις δυναμεις του ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικο κινημα. Βεβαια οι παραπανω οροι ειναι περισσοτερο σε επιπεδο «παρε’ι’στικο», μιλαμε λοιπον περισσοτερο για το επιπεδο ταξικης συνειδητοτητας και πως η συνεχομενη διαβρωτικη δραση της σοσιαλδημοκρατιας παλεψε να το καταφερει ταυτοχρονα και με την βοηθεια, ολων των μηχανισμων του κρατους και των οποιων καλοθελητων.

  Μετα ομως και σε ανωτερο επιπεδο πια μιλαμε για την οργανωση της εργατικης ταξης και ποσο αυτο ειναι κατακτημενο. Εδω οι επεξεργασιες του Κομμουνιστικου Κομματος βοηθησαν αρκετα και εβαλαν τον προσανατολισμο για το τι εργατικο κινημα θελουμε. Το διακυβευμα δεν ειναι αν θα πρεπει να φυγουμε απο τη ΓΣΣΕ και την ΑΔΕΔΥ ή αν θα δειρουμε 32 διμοιριες ΜΑΤ και 25 ΟΥΚαδες. Το διακυβευμα (σε τρεχον χρονο) ειναι αν και σε ποιο βαθμο ωριμαζει μεσα στην εργατικη ταξη η αναγκη υπερβασης των συμβιβασμενων πλειοψηφιων σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ως αποτελεσμα ανοδου της παλης και συσπειρωσης των εργατουπαλληλων στα συνδικατα με ταξικο προσανατολισμο, που οπως γλαφυρα λεει και o A8lios, ο κλαδικος χαρακτηρας τους ειναι υπεραναγκαιος. Δεν καλει το ΚΚΕ τους εργαζομενους να μπουν μονο στα «δικα του» σωματεια ή μονο σε αυτα που εχουν ξεκαθαρο ταξικο προσανατολισμο αλλα μεγαλες μαζες εργατων να γραφτουν στα σωματεια, να πλαισιωσουν τα συνδικατα και να αλλαξουν εκτος των αλλων και τον ρου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αλλωστε κανενα μελος του ΚΚΕ δεν ειναι διατεθιμενο να αφησει αναιμακτα το τεκνο του ιδιου του Κομματος του, οπως ειναι η ΓΣΕΕ, στα χερια των βρωμιαρηδων ΠΑΣΟΚων-ΠΑΣΟΚοειδων, κανεις. Τωρα μην μου πειτε: «Ε, και καλα πως θα γινει αυτο;»… γιατι οσες φορες πηγαινουμε στα εργοστασια πρωτο μεταξυ αλλων χαρτι που δινουμε στον εργατη ειναι και η αιτηση για το σωματειο του (εκτος αν ειναι εργοδοτικο ή ξεπουλημενο), συνεπικουρουμενη βεβαια με την αντιστοιχη κουβεντα για την ενταξη στην οργανωμενη παλη κτλ.

  Τελος και κατω απο την ιδια την αναγκη της κουβεντας μπαινει το ζητημα της εξουσιας. Εκει πλεον η χειραφετηση της εργατικης ταξης απο τα μικροαστικα ιδεολογηματα και συντεχνιακα τεχνασματα ειναι το κριτηριο για το αν τελικα θα μπορεσει να προχωρησει προς την ανατροπη συνολικα αυτου του συστηματος, πραγμα που η τρεχουσα καπιταλιστικη κριση «βοηθα» στο να κατανοηθει χωρις το φοβο που ισως να υπηρχε παλιοτερα κατω και απο το βαρος των ανατροπων των σοσιαλιστικων χωρων. Τα ενδιαμεσα σταδια σε οποιαδηποτε πλευρα της ζωης και να τα δεις παντα λειτουργουσαν ανασχετικα για την επαναστικη δραση των λαικων μαζων οπως γλαφυρα και με παραδειγματα ειχε αναφερει το brezniefikoapolithoma σε αλλο post που ειχε γραψει. Σημερα ειχαμε παει το πρωι σε ενα εργοστασιο χημικης βιομηχανιας και καποιοι εργατες απο το χωρο του ΛΑΟΣ λεγανε συνεχεια να κανουμε το μεγαλο ντου με κουμπουρια στη Βουλη, πραγμα πασιαρικο μεν, εκτονωσιαρικο και χωρις κοστος δε. Οταν βαζαμε το ζητημα λοιπον να κανουμε το εργοστασιο ιδιοκτησια των εργατων, κανανε πισω και αποκαλυπτανε την αληθινη ταυτοτητα τους, πισω απο την υπερεπαναστατικοτητα εκ δεξιων παντα ορμωμενοι…

  Εχουμε λοιπον αρκετα βηματα μεχρι να φτασουμε στην τελειοτητα (την εργατικη παντα) 🙂
  Μεχρι τοτε, περαν της αμπελοσοφιας των αριστεριστων, η εμπειρια στα εργοστασια ειναι αξεπεραστος παραγοντας κρισης της οποιας πολιτικης ή τακτικης ακολουθει ο καθενας και φυσικα ο καθενας κρινεται μιας και ουδεις αλανθαστος, αρκει να υπαρχει ο ταξικος προσανατολισμος.

 7. a8lios Ιανουαρίου 17, 2011 στις 3:16 μμ #

  @Breznief,Meliton
  Εντάξει, μαλακία δικιά μου που χρησιμοποίησα την έννοια «οργάνωση» για το ΠΑΜΕ.
  Δεν είχα σκεφτεί το πώς θα εκλαμβανόταν αυτό (ειδικά όπως τα λέει ο Μπρέζνιεφ).
  Το ΠΑΜΕ είναι κινηματικη εργατικη συσπειρωση.
  (απλά ήθελα να γίνει κατανοητό πως δεν είναι ΜΟΝΟ μια συνδικαλιστική οργάνωση/συντονιστικό συνδικαλιστικών οργανώσεων)

  Τα υπόλοιπα άλλη στιγμή.

 8. RED LEBEL Ιανουαρίου 17, 2011 στις 5:59 μμ #

  ειναι καλο το κειμενο.ελγχεται λιγο η αξιοπιστια της σκεψης λογω ρακυς.

  σιγουρα η οργανωση της εργατικης ταξης ειναι παρα πολυ χαμηλη αλλα εχουν γιενι καλυτερα βηματα απο οτι παλαιοτερα.κ αυτο ειναι ενα ζητημα που δεν βοηθαει στην αναπτυξη σοβαροτερης ιδεολογικοπολιτικης διαπαλης κ ανιχνευσης περι του τι κινημα θελουμε!δηλαδη τωρα ειναι περιπου το 30% συνδικαλισμενο.δεν ειμαι σιγουρος οτι η αναζητησεις θα ηταν οι ιδιες αν ηταν συνδιακλισμενο το 70%.

  ενα αλλο ζητημα ειναι οτι η μαζικοτητα των κινητοποιησεων ανεβαινει γενικα.το θεμα ειναι ο κοσμος που ψαχνει τι να κανει να ρθει στο μετεριζι του αγωνα με τις ταξικες δυναμεις κ το ΠΑΜΕ.αυτο δεν θα γινει αυτοματα κ πιστευω οτι ο κοσμος μπορει να κανει ενα περασμα σε πρωτο βαθμο απο τη ΓΣΕΕ κ σε δευτερο απο τα πρωτοβαθμια.αν το ΠΑΜΕ ομως συνεχισει τη δουλια στη ΒΑΣΗ δηλαδη εργατη τον εργατη εκει θα ειναι η οριστικη κ αποφασιστικη του καταληξη κ η ωριμη πολιτικη του επιλογη.οι δυο γραμμες που συγκρουονται μεσα στο κινημα ειναι εμφανης νομιζω πλεον.απλα ενα ζητημα ειναι οι προκαταλειψεις μιας σημαντικης μεριδας κοσμου κ ενα αλλο η πολιτικη ανωριμοτητα να καταλαβει αυτο που λεει το ΠΑΜΕ.
  το ΠΑΜΕ πρεπει να συνεχισει να δινει πολιτικο προσανατολισμο στο κινημα.γιατι σημερα δεν μπορεις να πηγαινεις μεροδουλι μεροφαι.πρεεπει να δωθει πιο επιτακτικα η προοπτικη της εξουσιας η οποια ειναι ενταγμενη στην πλουσια δραση του ΠΑΜΕ.
  για να ανασυνταχθει το κινημα ορος απαραβατος ειναι να ρθει σε ευθεια αντιπαραθεση με τον οπορτουνισμο.με τον οικονομισμο οπως κ αν αυτος εκφραζεται.με δεξιες φρασεις κ με αριστερες.το συνθημα »ουτε ΠΑΜΕ ουτε ΓΣΕΕ» σημαινει »μακαρι να ειχαμε μια καλυτερη ΓΣΕΕ» στην ουσια του κ σημανει »εργατη μακρυα απο την καθοδηγηση του ΚΚΕ» αυτο κ μονο φτανει για να ερθουν οι ιδιοι οι εργατες σε πολεμο με τον οπορτουνισμο.

  αυτα για τωρα!

 9. kontoxontros Ιανουαρίου 17, 2011 στις 6:41 μμ #

  Εδώ το πάμε εκεί το φέρνουμε, «στον πόλεμο με τον οπορτουνισμό» καταλήγουμε.

  Αυτά για τώρα

 10. ggia Ιανουαρίου 17, 2011 στις 7:34 μμ #

  οποιος εχει τη μυγα μυγιαζεται.

 11. propagitor Ιανουαρίου 17, 2011 στις 8:35 μμ #

  Κι εγώ άθλιε θεωρώ το κείμενο σου πιο πλήρες και ουσιαστικό (άλλωστε είναι καρπός συλλογικής κουβέντας).
  Σωστή η κριτική λοιπόν. Πιο πολύ βέβαια ήθελα να πιάσω επιμέρους κριτικές πλευρές πάνω στη δράση και το ιδεολογικό προκάλυμα των «πρωτοβαθμίων», που παίρνουν πολύ νερό.

  Στα επόμενα τσίπουρα ριχτε κανα σύρμα!

 12. Y Ιανουαρίου 17, 2011 στις 9:56 μμ #

  σου ρίξαμε και για το παρτάκι σύντροφε αλλά μας σνόμπαρες 😉

 13. propagitor Ιανουαρίου 17, 2011 στις 11:43 μμ #

  έλλειπα ρε! 🙂

 14. pavlosk Ιανουαρίου 18, 2011 στις 1:08 πμ #

  Να τα πίνετε πιο συχνά! Απο το κείμενο και τη συζήτηση μέχρι τώρα παρατηρώ αξιόλογες ιδέες προς κουβέντα και σε σοβαρό, μη-γηπεδικό ύφος. Επιτέλους ας συζητηθούν χωρίς φανατισμό οι διαφορές μας και σε συνάρτηση πάντα με το μέλλον του κινήματος.

  Μάστορα, πιάσε ένα καραφάκι για τα παδιά απο μένα!

 15. RedBoy Ιανουαρίου 18, 2011 στις 2:54 πμ #

  Χωρις να ειμαι κανενας ειδικος στα εργασιακα μου φαινεται οτι η αναδειξη του «κλαδικου χαρακτηρα» των σωματειων κινειται προς την λαθος κατευθυνση. Κι εξηγουμαι: To θεμα ειναι να χτυπηθει η ιδιοκτησια μεσα απ’τον συνδικαλισμο κι αυτο μπορει να γινει μονο σε επιπεδο οργανωσης των συνδικατων σε επιπεδο επιχειρησης απο ενα γενικο συντονιστικο σωματειων κατα τετοιο τροπο ωστε να διασφαλιζεται περισσοτερο ο πολιτικος/κομματικος χαρακτηρας της οργανωσης απεναντι στο κεφαλαιο, παρα ο συντεχνιακος. Διοτι αν προταχθει ο κλαδικος χαρακτηρας του συνδικαλισμου ισως υποβαμιστει ο αντι-κεφαλαιικος τους χαρακτηρας σε επιπεδο πραγματικων σχεσεων ιδοκτησιας και κατεπεκταση ο ρολος του κομματος ως κομμουνιστικου κομματος παρα ως υπερασπιστη κλαδικων συμφεροντων.

 16. RED LABEL Ιανουαρίου 18, 2011 στις 9:15 πμ #

  RED BOY εγω διαφωνω καθετα σ αυτο που λες γιατι το κεφαλαιο αυτη τη στιγμη μεσω των πολιτκων του εκπροσωπων εκτος απο την καταργηση των εργασιακων διακαιωματων περναει κ τη διασπαση της οργανωσης της εργατικης ταξης απο κλαδικα σε επειχειρησιακα σωματεια.το νομοσχεδιο για τις ΣΣΕ λεει ξεκαθαρα οτι το επειχειρησιακο υπογραφει πιο ισχυρη ΣΣΕ απο τον κλαδο.κ ειναι λογικο.γιατι δεν ειναι το ιδιο να εχει να αντιμετωπισει το κεφαλαιο σε εναν χωρο εναν κλαδο ολοκληρο(που σημαινει πολλα σωματεια μαζι ισως κ ομοσπονδια) κ το ιδιο να εχει να αντιμετωπισει 50 η 100 εργαζομενους μεσα σε μια επειχειρηση στην οποια μπορει να μην υπαρχει καν σωματειο,να μην υποαρχει καν συνδικαλιστης κ κυριως να μην εχει πατησει ποτε το ΠΑΜΕ. το να ισχυροποιησεις αυτη τη στιγμη τα πρωτοβαθμια σε απαντηση προς την κυβερνηση οχι μονο δε λυνει κατι αλλα βοηθας στη διασπαση κ τον κατακερματισμο.αντιθετως αν καταλαβουν οι εργαζομενοι οτι πρεπει να ειναι ενας κλαδος μια γροθια κ ολοι οι εργαζομενοι ενωμενοι με βαση το ταξικο τους συμφερον δεν κανουμε δουλια…….!κατα συνεπεια φουλ για νομαρχιακα σωματεια ανα καλαδο κ νομο.για να πετυχουμε σιδερενια ενοτητα σε καθε κλαδο που δε θα σπαει με τιποτα.για να γινει αυτο χρειαζεται βεβαιως κ ο σωστος συνδικαλιστικος-πολιτικος προσανατολισμος με καθοδηγηση τις ταξικες δυναμεις

 17. Spiritus Ιανουαρίου 18, 2011 στις 10:20 πμ #

  Είναι ιδέα μου ή έχουμε μπερδέψει τους όρους «επιχειρησιακό» και «πρωτοβάθμιο» σωματείο;
  Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Κάνω κάποιο λάθος;

 18. Y Ιανουαρίου 18, 2011 στις 10:34 πμ #

  @Μέλιτον
  ‘Τα ενδιαμεσα σταδια σε οποιαδηποτε πλευρα της ζωης και να τα δεις παντα λειτουργουσαν ανασχετικα για την επαναστικη δραση των λαικων μαζων ‘
  Δε μίλησε κανείς για στάδια. Για μεταβατικά αιτήματα και πρόγραμμα προσπαθούμε να μιλήσουμε. Οποιοσδήποτε είναι ο εργατικός θεσμός που θέλει να διεκδικίσει την εξουσία πρέπει να δίνει με θέσεις για το σήμερα να δίνει να καταλάβει στον κόσμο και τι θα την κάνει.

  Το οπορτούνι στης ρακομάζωξης.

 19. Αναυδος Ιανουαρίου 18, 2011 στις 12:17 μμ #

  Προσωπικά μου άρεσε το κείμενο και θα ήθελα να σταθώ σε 2 σημεία.

  1. Σήμερα η εργατική τάξη της χώρας μας συσπειρώνεται πίσω από το κεφάλαιο της. Αυτό εκφράζεται κυρίως σε επίπεδο επιχείρησης όπου οι συνδικαλιστές είναι σε άμεση επαφή με τα αφεντικά αλλά και όπου σχεδόν πάντα η πορεία της επιχείρησης είναι συνδεδεμένη με την ευημερία του προσωπικού της (έστω και στα λόγια). Στην παρούσα συγκυρία μόνο κλαδικά συνδικάτα

  2. Ποιος είναι ο ρόλος των πρωτοβάθμιων που δεν εξυπηρετείται από το ΠΑΜΕ (που θυμίζω ήταν κοινή πρωτοβουλία κκε και δηκκι). Ακριβώς όπως τον περιγράφει ο άθλιος ένα μαξιλάρι-άλλοθι για την απογοητευμένη σοσιαλδημοκρατία. Ενα μικρό παράδειγμα είναι η πορεία στις 15/12 όπου πράγματι τα πρωτοβάθμια είχαν πολύ κόσμο στο κάλεσμα τους όμως της επόμενης Παρασκευής ήταν δεν ήταν 800 άτομα

 20. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 18, 2011 στις 4:02 μμ #

  Μακαρι να ειχαμε παντου επιχειρησιακα σωματεια και αυτα να δενονται με τα κλαδικα σε επιπεδο π.χ. νομου.

  Τι εχει ομως αποδειχτει στην πραξη;

  1.Με τη κλαδικη διαταξη του συνδικαλιστικου κινηματος γινεται πιο αμεση αποτιμηση της αντιστοιχης καπιταλισιτκης διαταξης και αναπτυξης της χωρος. Πιο αμεσα μαζευεται εικονα για το ποια ειναι η κατασταση ανα κλαδο και αντιστοιχα οι οποιες συνδικαλιστικες οργανωσεις μπορουν να εχουν πιο γρηγορα πλανο δραστηριοτητων για την αντιμετωπιση εξελιξεων συνεκτιμωντας τα οικονομικα στοιχεια που προκυπτουν ετησια ή ανα 6μηνο ή ακομα και 4μηνο. Η διαρθρωση του καπιταλιστη και πως η αστικη ταξη διαρθρωνει,εστω και αναρχα, την πορεια της οικονομιας πρεπει να ειναι πηγη πληροφοριων αλλα πανω απο ολα σου υπαγορευει και τον τροπο που θα πατησει το εργατικο κινημα πανω στην καλλιεργεια της ενοτητας στην εργατικη συνειδηση του οικονομικα ενεργου πληθυσμου ανα κλαδο. Δινει τη δυνατοτητα δηλαδη απο την οικονομικη βαση του πραγματος να πορευτεις και εγκαιρα με τις αντιστοιχες εκτιμησεις αλλα και κινητοποιησεις αλλα πανω απο ολα να ρυθμισεις-διευκολυνεις στο επικοδομημα της ταξικης συνειδησης και ενοτητας. Σκεφτηκατε ποτε γιατι οι ΠΑΣΟΚοι θελανε οταν πηρανε την εξουσια να φτιαξουνε παντου και σε καθε μαγαζακι ξεχωριστο σωματειο αλλα τελικα δεν τους εκατσε οπως στην ομοσπονδια οικοδομων; Ακριβως για να ελεγχουν πιο ευκολα και αφοβα την καπιταλιστικη αναπτυξη του κλαδου χωρις οι εργαζομενοι να παρεμβενουν εγκαιρα και ταυτοχρονα να προχωρανε ταχυτατα τον πολυκερματισμο της ταξικης ενοτητας. Ετσι στα συνδικατα π.χ. οικοδομων με αγωνες καταργησαμε τα ξεχωρα σωματεια πλακαδων,καλουπατζηδων,σιδεραδων κτλ και φτιαξαμε το ενιαιο συνδικατο οικοδομων ΚΑΙ συναφων επαγγελματων, οπως ειναι ολοκληρος ο τιτλος του…

  2.Η συγκρουση μεσα στους εργασιακους χωρους ιδιαιτερα σε τετοιου περιοδους με τοση εντονη την σφοδροτητα της εργοδοτικης αυθαιρεσιας και τρομοκρατιας, κανουν ακομα πιο αδυναμους τους εργαζομενους. Η ανοδος της ανεργιας, η πιεση στο μεροκαματο η ανασφαλεια του μελλοντος αρκετες φορες σε μη εμπειρα στελεχη του εργατικου κινηματος ή εργατες που επηρεαζονται απο την λογικη της ταξικης συναινεσης και της μικροτερης συγκρουσης με το αφεντικο οδηγουν με μαθηματικη ακριβεια σε αποτελεσματα τυπου ΝΕΟΓΑΛ,ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ,ΦΙΑΤ και παει λεγοντας.
  Αρα επιχειρησιακα σωματεια ναι αλλα μονο με εμπειρα στελεχη και αποφασισμενους εργατες που θα τραβηξουν την κοκκινη κλωστη μεχρι τελους. Διαφορετικα πανω στον ενθουσιασμο που φτιαξανε σωματειο στο χ εργοστασιο μετα απο λιγο η εργοδοσια με την εμπειρια που μεταλαμπαδευεται μεσω ΣΕΒ θα το στριμωξει και θα το εκμηδενισει ή θα τους απολυσει τελικα. Αν εκεινη τη στιγμη δεν υπαρχει γερο στηριγμα απο πισω με επιτροπες αγωνα-συνδεση με το κλαδικο συνδικατο και αμεση αντιδραση τοτε…παπαλα. Αρα σαν αποτελεσμαθα εχουμε περισσοτερη απογοητευση και μοιρολατρεια. Αφου λοιπον απο τους μηχανισμους χειραγωγησης του αστικου κρατους καλλιεργειται ουτως ή αλλως τα παραπανω ζιζανια στην συνειδηση του εργατη, ποιος ο ο λογος και με δικα μας λαθη να στελνουμε τον κοσμο παλι στην μιζερια της ατομικοτητας του και της λογικης οτι τελικα τιποτα δεν γινεται;

  Υ.Γ. Υ, εισαι ο οπορτουνας που δε θα μεινει και πολυ εκει, ομως στο χερι σου ειναι.

 21. RedBoy Ιανουαρίου 18, 2011 στις 4:22 μμ #

  Ok. Δεν το’χα συνδέσει τοσο με τις ΣΣΕ, ουτε κατ’αναγκην με τα πρωτοβαθμια αλλα με ολο το φασμα του ταξικού συνδικαλισμου. Δεν επιμένω διότι απ’οτι φαίνεται (και καλά έκανες και μου το θύμισες) έχουμε περάσει σε προ-νεωτερικές μορφες οργάνωσης μέσω της κατάργησης των ΣΣΕ.

  Πάντως για τις κλαδικές: H πρόσφατη εμπειρία του ανοίγματος κάποιων επαγγελμάτων δείχνει οτι είναι αδύνατοι καποιοι κλάδοι να σταθούν απο μόνοι τους. Εκεί βέβαια είχαν αστικα σωματεία. Το ίδιο όμως φάνηκε και το λιμάνι οπου υπηρχε το ταξικό συνδικατο απο πίσω. Το θέμα είναι ότι για την ώρα πηγαίνουμε απο ηττα σε ήττα.

  Η ιδέα μου είχε να κάνει περισσοτέρο με την μεταστροφή των σχέσεων ιδιοκτησίας κι όχι με τους μισθούς και το ωράριο. Αν π.χ. οι εργαζόμενοι πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους σε 4-5 μεγάλα εργοστάσια τότε με την κατάλληλη στήριξη ο αντικτυπος σε επίπεδο εργατικού κινήματος θα είναι μεγαλύτερος απ’το αν π.χ. οι φαρμακοποιοι αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω κάποια μέτρα. Απο κει και πέρα εξαρτάται απο το πόσο δυνατο θα είναι το αντι-ΓΣΕΕ μέτωπο που θα διαχύσει την αντίσταση σε επίπεδο κοινώνιας.

  Αυτά. Αλλα δεν επιμένω. Σε θεωρητικό επίπεδο και οι δύο κατευθυνσης μπορούν να σταθούν αρκει να υπάρχει από πίσω ισχυρό μέτωπο που δεν θα απογοητεύει την εργ. πρωτοπορεια.

  Στην παρούσα φάση το ΠΑΜΕ έχει κατακτησει μία θέση στην συνειδηση των εργαζομένων ως ένας φορέας που μπορείς να εμπιστεύεσαι. Εγώ νομίζω οτι καταλήλες κινήσεις έχουν γίνει και από πλευράς «συντονισμού», που καλύψε συνδικαλιστικά καποια κομματια της εργασίας τα οποία δεν είχαν απορροφηθεί απο το ΠΑΜΕ. Το πρόβλημα που προέχει ωστοσο δεν εγκειται στην μεταξυ τους συνεργασια τους αλλα στην περεταιρω εμβαθυνση του ταξικου τους χαρακτηρα. Εδω ειναι που τιθεται εντονα η συζητηση για τα κομματικα.

  Στο ερωτημα λοιπον «τι εργατικη ταξη εχουμε αναγκη» έρχεται να προστεθει και η αναγκη διερευνησης των στρατηγικων εκεινων που συνθετουν το προφιλ του ΚΚ της εποχης μας. Είτε μέσω υιοθετησης πολιτικων που αρμοζουν στις αναγκες του Ελληνικου προβληματος, ειτε σε συνεργασία με τα ΚΚ αλλων χωρων που εχουν ηδη προταξει νικηφορους αγωνες απεναντι στην διεθνη κριση. Κι εδω δεν χωράνε μισόλογα. Όποιος είναι διατεθειμενος να θέσει σθεναρά το πρόβλημα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγης θα είναι εκείνος που θα κερδίσει και τα πρωτοπορα τμήμτα της τάξης.

 22. RedBoy Ιανουαρίου 18, 2011 στις 4:23 μμ #

  @Ρεντ Λεμπελ πηγαινε

 23. RedBoy Ιανουαρίου 18, 2011 στις 4:37 μμ #

  Υ.Γ. το φαρμακοποιοι πηγαινε για το θεμα των κλαδων κι οχι για την εργ. ταξη…

 24. RED LABEL Ιανουαρίου 18, 2011 στις 5:16 μμ #

  ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ 22-23 RED BOY αν θες διευκρινησε σε παρακαλω!

  ναι.ειναι ενα θεμα η διαφορα μεταξυ πρωτοβαθμιου κ επειχηρησιακου.πχ το ΜΟΔ ειναι ενα επειχηρησιακο, αλλα το Βιβλιου-χαρτου προσπαθει να ειναι κλαδικο.ομως δεν ειναι!το ΣΜΤ ειναι κλαδικο.αλλα γιατι ειναι κ πρωτοβαθμιο ταυτοχρονα?γιατι σε καθε κατακευαστικη εκφραζει τους μισθωτους τεχνικους αν εχω καταλαβει σωστα.το Βιβλιουπαλληλων δεν ειναι κατι.ειναι διασπαστικο κ αγγιζει παρα πολυ μικρη μεριδα σε σχεση με τον πραγματικο κλαδο των αμπορουπαλληλων.σπαει κ κατακερματιζει την ταξικη ενοτητα αλλα αυτοι που κυριαρχουν δεν προκειται να το καταλαβαουν κ να το δεχτουν αυτο.

  επισης μεχρι σημερα δεν εχει δικιολογηθει η αντιληψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατι ΔΕΝ εγγραφει τα επειχηρησιακα(εκει ταυτιζεται με το πρωτοβαθμιο)σωματεια στις τηλεφωνικες εταιρεις στο καλδικο ΣΕΤΗΠ.στο σωματειο της Γουιντ οταν απολυσανε μελος του ΔΣ ηταν μελος του ΚΚΕ η μια αν το θυμαστε.γιατι πολυ απλα ο κομμουνιστης παλευει σε ΟΛΑ τα σωματεια ανεξαρτητως συσχετισμου.οχι οπου μας βολευει το παιζουμε ντουροι…

  τα ταξικα συνδικατα πρεπει να ενισχυθουν απο την αποψη του κυρους κ της πολιτικης δουλιας.αναγκη για να συμβει αυτο ειναι πι ανωριμες μαζες πολιτικα να ενταχθουν στα σωματεια κ να εμπιστευθουν το ΠΑΜΕ στη δραση.αυτο δε γινεται αυτοματα βεβαιως.

  αυτο που διαφοροποιει το ΠΑΜΕ με ολα τα αλλα ρευματα στο εργατικο κινημα ειναι το »ποιος-ποιον», η αλλιως »παλη στο σημερα με στοψχο το αυριο».η πολιτικη υφη που δινει σε καθε του κινητοποιηση,απο τα διοδια κ τη ΣΣΕ μεχρι την μαχη της περιφρουρηασης για την Απεργια κ το Λιμανι.

 25. RedBoy Ιανουαρίου 18, 2011 στις 7:09 μμ #

  @Red Lebel

  Mιλούσα σε πιο αφαιρετικο επίπεδο;-) Eίπα στην αρχη οτι δεν γνωριζω λεπτομεριες. Αυτο που γνωριζω απο τη θεωρια όμως είναι οτι για τον Μαρξισμο η αντισταση στον καπιταλισμο νοειται σε επιπεδο αφαιρεσης απο τους επιμερους κλαδους για τους οποιους μιλησε περισσοτερο η κλασσικη πολιτικη οικονομια μεσα απο την συνδεση της ιδιοκτησιας με τον «καταμερισμου της εργασιας» (τεχνοκρατικα ας πουμε).

  Για τον “συντονισμο” εκανα μια γενικη εκτιμηση. Γνωριζω σωματεια οπου το ΠΑΜΕ δεν ειχε επεκταθει κι εκει εγινε δουλεια οχι επειδη χτυπησε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλα επειδη απλα μιλωντας οργανωσε τους ανοργανωτους ή τελος παντων τους παρειχε ενα θεσμικο πλαισιο μεσα απ’το οποιο θα μπορουσαν να παρεμβουν στη ΓΣΕΕ. Απ΄την αλλη, η κατευθυνση του τυπου να “κανουμε ταξικη την ΓΣΕΕ” απεναντι στο ΠΑΜΕ δεν με καλυπτει καθολου κι αν προωθηθει μια τετοια προοπτικη εννοειται οτι η υποθεση διερευνυσης ανατρεπτικων συνδικαλιστικων πρακτικων περα απτο ΠΑΜΕ θα μεινει πισω κι οτι η μονη επιλογη θα ειναι η συσπειρωση γυρω απο το ΠΑΜΕ.

 26. Βουρνούκιος Ιανουαρίου 18, 2011 στις 8:44 μμ #

  ρεντ λαμπελ: Θα προσπαθήσω για πολλοστή φορά, να αποκαταστήσω τις έννοιες κόντρα στη σύγχυση σου…

  1. Και τα κλαδικά ΚΑΙ τα επιχειρησιακά σωματεία, ανήκουν στην κατηγορία των πρωτοβάθμιων! ΓΙατί;;

  Γιατί εγγράφονται στο ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ όργανο που λέγεται ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Το ΣΕΤΗΠ ΔΕΝ είναι συνεπώς δευτεροβάθμιο συνδικάτο, είναι πρωτοβάθμιο. Συνεπώς ΔΕΝ εχει κανένα νόημα να γραφτούν τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια (wind, vodafone, τηλ. κέντρα κλπ) σε αυτό…

  Το ίδιο ισχύειο και με το ΣΜΤ. Είναι κλαδικό μεν, αλλά πρωτοβάθμιο. Συσπειρώνει μισθωτούς μηχανικούς από όλο τον κλάδο. Το σωματείο της ΜΟΔ είναι και αυτό πρωτοβάθμιο, αλλά επιχειρησιακό. Τα μέλη του σωματείου της ΜΟΔ μπορούν να είναι μέλη καιτου ΣΜΤ εάν το επιθυμούν. Το ίδιο ισχύει και με το βιβλίου/χάρτου. Είναι κλαδικό πρωτοβάθμιο, το ίδιο και το πρώην επιχειρησιακό σωματείο των «Ελληνικών Γραμμάτων». Υπήρχαν -λίγα- μέλη του επιχειρησιακού, που ΔΕΝ ήταν μέλη του κλαδικού.

  Τώρα, για το άν το βιβλίου/χάρτου είναι διασπαστικό, ασε γιατί δεν το έχεις… Το βιβλίου/χάρτου υπήρχε για χρόνια, παρέα με το αντίστοιχο του εμπορίου, με πλειοψηφία και στα δύο της ΕΣΑΚ. Τότε δεν ήταν διασπαστικό;; Μόλις το ανέλαβαν οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικης Αριστεράς έγινε;;

  2. Η αντίληψη μας για τον συνδικαλισμό, είναι χοντρικά η εξής:

  Ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα και γενικοτερα το εργατικόκίνημα χρειάζεται ταξική ανασυγκρότηση εφ’ο΄λης της ύλης. Και στη μορφή και στο περιεχόμενο. Χρειαζόμαστε ΚΛΑΔΙΚΑ με όλες τις ειδικοτητες και τις σχεσεις εργασίας εντός τους! Αυτή η διαδικασία είναι συνθετη, καιαντιφατική, αλλά αυτός είναι ο στόχος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χρειαζόμαστε συνδικάτα που να έχουν στο κέντρο λήψης των αποφάσεων τη Γ.Σ. με τα ΔΣ να παίζουν καθαρά διεκπαιρεωτικό ρόλο. Και αυτή η διαδιασία είναι συνθετη και χρονοβόρα. Ταυτόχρονα, η ταξική αντίληψη για το εργατικό κίνημα λέει πως χρειαζόμαστε ένα ενωτικό ταξικό εργατικό κίνημα τοι οποίο να παλεύει για τα άμεσα συμφέροντα της εργατικής τάξης ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της. ?Για αυτό και αρνούμαστε τόσο τον συντεχνιασμό και το κίτρινο συνδικαλισμό των ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ, όσο και τον κομματικοκεντρικό συνδικαλισμό «τύπου ΠΑΜΕ/ΚΚΕ».

 27. mariori Ιανουαρίου 18, 2011 στις 9:12 μμ #

  Άρα εφόσον τα μέλη του σωματείου της ΜΟΔ μπορούν να είναι και στο ΣΜΤ αντίστοιχα και τα μέλη του σωματείου της WIND μπορούν εγγραφούν και στο ΣΕΤΗΠ στα πλαίσια του κλαδικού σωματείου κλπ. Γι αυτό και η κοπέλα που απολύθηκε από τη WIND ήταν και στο δσ του επιχειρησιακού και στο κλαδικό ΣΕΤΗΠ. Το θέμα είναι γιατί να μην το κάνουν… Α και το σμτ δεν αποτελείται μόνο από μισθωτούς μηχανικούς (απλώς για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις)
  Το 80 μπορεί να ήταν δυνατόν να υπάρχουν σωματεία παντού γιατί το κίνημα ήταν πιο δυνατό. Σήμερα είναι χρήσιμα τα δυνατά σωματεία που να εξυπηρετούν την εργατική τάξη και μακριά από λογικές συντεχνιασμού. Γι αυτό ας πούμε δεν εξυπηρετούν τίποτα οι διάφοροι επιστημονικοί σύλλογοι. Και γι αυτό το σωματείο βιβλίου-χάρτου πρέπει να ενωθεί με των εμπορουπαλλήλων. Όπως έγινε και με το συνδικάτο οικοδόμων όπως ανέφερε και ο Μελιτον.
  Τώρα για το αν τα δσ πρέπει να έχουν απλώς διεκπεραιωτικό χαρακτήρα έχει ξανασυζητηθεί και όχι δεν πρέπει.

 28. RedBoy Ιανουαρίου 18, 2011 στις 9:17 μμ #

  Το θεμα ειναι για την ωρα το ΠΑΜΕ δεν συνεργαζεται με οτιδηποτε εξω απ’το ΠΑΜΕ αν δεν αφομειωθει απ’το ΠΑΜΕ. Απο την αλλη, ο «συντονισμος» αφου βλεπει οτι το ΠΑΜΕ δεν συνεργαζεται αφηνει να διαρρευσουν αποψεις του τυπου να ταξικοποιησουμε τη ΓΣΣΕ. Ετσι οδηγουμαστε στον οπαδισμο. Απο τη μια οι ΠΑΜιτες βγαζουν ρεφορμιστικο το «συντονισμο» αφαιρωντας κι απο τη δικη τους ευθυνη για την ελλειψη συνεργασιας και οι του «συντονισμου» καταγγελουν ως κομματικοκεντρικο το ΠΑΜΕ ενω κι ο συντονισμος ειναι εν μερει κομματικοκεντρικος. Και συγγνωμη Βουρνουκιε αλλα ο Π.Σ. κατεβηκε με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις τελευταιες εκλογες οντας μελλος μια παραταξης.

 29. λαθραναγνώστης Ιανουαρίου 18, 2011 στις 10:32 μμ #

  Βουρνούκιος @ 26,
  «Χρειαζόμαστε συνδικάτα που να έχουν στο κέντρο λήψης των αποφάσεων τη Γ.Σ. με τα ΔΣ να παίζουν καθαρά διεκπαιρεωτικό ρόλο.»

  Δεν γνωρίζω τι εμπειρία έχεις από Γ.Σς σωματείων ενός εργοστασίου, αλλά η δική μου, είναι απογοητευτική. Μετά βίας καταφέρνουμε να μαζέψουμε απαρτία μία-δύο φορές το χρόνο, παρά το ότι τις κάνουμε μέσα στο εργοστάσιο και σε εργάσιμο χρόνο.
  Η τελευταία, προχθές δεν έγινε λόγω έλειψης απαρτίας.
  Χώρια φυσικά τις αντιδράσεις της διοίκησης.
  Αν οι συνελεύσεις γινόταν εκτός εργάσιμου χρόνου, εκτός εργοστασίου, θα υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα.

 30. Βουρνούκιος Ιανουαρίου 19, 2011 στις 12:32 πμ #

  Ποιός είναι ο Π.Σ. ρεντ μποϊ;

 31. Βουρνούκιος Ιανουαρίου 19, 2011 στις 12:33 πμ #

  Επίσης mariori, αλλο επιστημονικος σύλλογος και άλλο ένα κλαδικό σωματείο όπως το βιβλίου/χάρτου.

 32. RedBoy Ιανουαρίου 19, 2011 στις 12:58 πμ #

  O Π.Σωτηρης δεν ηταν εκπροσωπος του συντονισμου και κατεβηκε και στις εκλογες?

 33. mariori Ιανουαρίου 19, 2011 στις 1:10 πμ #

  Ναι δεν είπα ότι είναι το ίδιο. Μια σύγκριση απλή έκανα του τι μπορούσε παλιότερα να είναι χρήσιμο αλλά τώρα όχι λόγω των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις κλπ.

 34. Βουρνούκιος Ιανουαρίου 19, 2011 στις 1:13 πμ #

  ρεντ μποϊ: Δεν αρνούμαστε καθόλου τη διαλεκτική σχέση «κόμματος, μετώπου, τάξης»!

  Αλλο αυτό και άλλο ο κομματικοκεντρισμός! Ο Π. Σωτήρης είναι ΕΝΑΣ απο΄τους εκπροσώπους του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, είναιΕΝΑΣ από τη γραμματεία του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ. Σε αυτή συμμετέχουν συνδικαλιστές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ανένταχτοι -καιείναι πολλοί- συνδικαλιστές. Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ είναι μια συσπείρωση σωματείων που φιλοδοξεί να εμπεριέχει ΚΑΙ την ανατρεπτική κοινή δράση των ταξικών πολιτικοσυνδικαλιστικών δυνάμεων!

  Το ΠΑΜΕ αντίθετα, καθοδηγείται απο το ΚΚΕ. Η γραμμή του και η αντίληψή του (πχ μέτωπο ΠΑΜΕ/ΠΑΣΥ/ΛΑΣΥ/ΜΑΣ/ΟΓΕ: ΠΟΙΟΣ το αποφάσισε αυτό να είναι η γραμμή του ΠΑΜΕ; Το ΚΚΕ…).

 35. RedBoy Ιανουαρίου 19, 2011 στις 1:20 πμ #

  «ρεντ μποϊ: Δεν αρνούμαστε καθόλου τη διαλεκτική σχέση “κόμματος, μετώπου, τάξης”!

  Πολυ καλα κανετε!! Δεν το ‘πα για κακο. Το θεμα ειναι να υπαρχουν αγωνιστες. Εγω οπως θα εχεις καταλαβει κρατω τις αποστασεις μου απ΄την αναρχια..

  Στο ΠΑΜΕ συμμετεχουν και ανθρωποι ακτος ΚΚΕ ρε Βουρνουκιε.

 36. mariori Ιανουαρίου 19, 2011 στις 1:27 πμ #

  Ποιος αποφάσισε να γίνει ο συντονισμός?Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ποιος μπήκε μετά (με απόφαση από τα κάτω άραγε?)?Ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τι καταλαβαίνουμε με αυτό? ΤΙΠΟΤΑ. Οι κομματικές σημαίες στις απεργίες τι λένε?Επίσης τίποτα. Και όντως το εννοω γιατί είναι λογικό.
  Αλλά όχι μόνο το ΠΑΜΕ καθοδηγείται από το ΚΚΕ…

 37. mariori Ιανουαρίου 19, 2011 στις 1:29 πμ #

  A και για να είμαι δίκαιη όχι ολόκληρη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Το ΣΕΚ περιμένει ακόμα…

 38. Βουρνούκιος Ιανουαρίου 19, 2011 στις 1:32 πμ #

  Ναι ρεντ μποϊ, συμμετέχουν. Λίγοι αλλά συμμετέχουν. Δεν είναι αυτό το θέμα.

  Το θέμα είναι πως ή θα φτιαχτεί ένα μέτωπο το οποίο θα επιτρέπει στοιχειωδώς την συνδιαμόρφωση του προγραμματικού του πλαίσιου, θα έχει δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία και θα είναι ανοιχτό ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ του εργατικού κινήματος, αποδέχεται να μπει σε διαδικασία ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ενός προτεινόμενου ταξικού πλαισίου!

  Ε, με το ΚΚΕ να μας λέει εμάς «πρακτορες», «ΕΚΟΦίτες», «εργοδοτικούς» οι οποίες είναι συκοφαντίες και μόνο, και από την άλλη να απαιτεί να του αναγνωρίσουμε το…μονοπώλιο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να μπούμε στο ΠΑΜΕ. Ούτε κατά μόνας, ούτε σαν σύνολο.

  Εμείς θέλουμε ένα μέτωπο ΟΛΩΝ των ταξικων δυνάμεων που μπορούν να συμφωνήσουμε πάνω σε ένα ταξικο πλαίσιο. Και με αυτή τη λογική φτιάξαμε τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ο οποιος θέλουμε να μαζικοποιηθεί περαιτέρω και να δεχτεί και ομοσπονδίες.

  Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ με το ΚΚΕ. Εάν τη θέλει, τότε ένα πρωτο βλημα έχει γίνει. Εάν όχι, τότε ο καθείς τραβάει το δρόμο του (κάτι που ΔΕΝ επιδιώκουμε) και η ζω΄ξη θα δείξει ποιός έχει δίκιο και ποιός όχι.

 39. RedBoy Ιανουαρίου 19, 2011 στις 1:36 πμ #

  ε για το ζητημα της αυτοτελειας δεν μπορει να διαφωνησει κανεις. Πως μπορεις να συνεργαστεις με αυτους τους ορους.

 40. Βουρνούκιος Ιανουαρίου 19, 2011 στις 1:38 πμ #

  Οι κομματικές σημαίες και τα κομματικά μπλοκ έρχονται πάντα πίσω από τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ και πίσω από τους φοιτητικούς συλλόγους.

  Εντός των μπλοκ του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, υπάρχουν ΜΟΝΟ μπλοκ και πανώ σωματείων.

  Οσο για το ΠΩΣ φτιάχτηκε ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, σαφώς και φτιάχτηκε από δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ, και ανένταχτους συνδικαλιστές. Όμως στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ δεν κάνει κουμάντο ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατατίθενται οι απόψεις ως πρόταση από την γραμματεία του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ και πηγαίνουν στις ΓΣ των σωματείων για έγκριση, τροποποίηση ή/ και απορριψη. Όσον αφορά τα τρέχοντα (ανακοινώσεις, αφίσες κλπ) αυτά είναι αρμοδιότητα της γραμματείας να τα εκδίδει, στο πνεύμα των αποφάσεων του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ. Επίσης, για τα προγραμματικά ζητήματα του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, υπάρχουν οι Παναττικές καιοι πανελλαδικές Συσκέψεις σωματείων.

 41. RedBoy Ιανουαρίου 19, 2011 στις 2:01 πμ #

  Αν και Βουρνουκιε για να ειμαστε και δικαιοι: Oλη η σταλινοσυζυτηση που αναπαραγεται απο τηε εξωκοινοβουλεθτικη αριστερα ειναι εξισου αδικη για το μεσο μελος του ΚΚΕ.

 42. RedBoy Ιανουαρίου 19, 2011 στις 2:04 πμ #

  Κι εννοω με τους ορους που γινεται του τυπου βρισιας, υπονομευσης της αγωνιστικης ιστορικοτητας του ΠΑΜΕ κλπ. Αν και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ειναι πιο σωστη σ’αυτο το ζητημα απο τους ΣΥΡΙΖΑιους. Αλλα το προβλημα εξακολουθει να υπαρχει.

 43. RED LABEL Ιανουαρίου 19, 2011 στις 2:05 πμ #

  ναι ναι!κ ολως τυχαιως οι ανακοινωσεις του Συντονισμου σχεδον ταυτιζονται με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ το ΝΑΡ κ το ΣΥΡΙΖΑ.

  Βουρνουκιε η υπαρξη αυτη τη στιγμη του σωματειου βιβλιου-χαρτου εξυπηρετει τους πολιτικους του ηγετες κ τον κατακερματισμο των εργατων.

  τωρα αμα δεν καταλαβαινεις εσυ την αναγκη τα σωματεια σε τηλεφωνικες εταιρειες να ειναι στο κλαδικο εχεις προβλημα οχι συνδικαλισμου αλλα πολιτικης αντιληψης τελικα γιατι πολυ απλα οταν γινει κατι σε ενα χωρο εργασιας πρεπει να παραιμβει κ το επειχηρησιακο αλλα μαζι με το κλαδικο που εχει την ευθυνη να εκπροσωπησει τους εργαζομενους ενος κλαδου με κοινα προβληματα που πρεπει να δωσουν κοινη ενωμενη ταξικη απαντηση.δηλαδη τι μας λες εδω?το επειχηρησιακο σωματειο στο Ιντερκοντινενταλ αν φυγει απο τον Επισιτισμο δεν τρεχει κ τιποτα?νταξει τοτε!εισαι ενωτικος.εισαι τοσο ενωτικος που καταληγεις αγκαλια με το κεφαλαιο που παει ντουγρου να καταργησει τις κλαδικες ΣΣΕ κ να χτισει εργοστασιακες-επειχηρησιακες κ μετα να το παει στις ατομικες.αρα να σπασει την οσο γινεται περισσοτερη συγκεντρωση εργαζομενων σε ενα χωρο με κοινα προβληματα.τοσο ενωτικος?τοσο που να ανεχεσαι ανθρωποι που εργαζονται στον κλαδο του εμποριου κ πουλαν βιβλια να βαδιζουν ξεχωριστα με τους συναδελφους τους του αλλου εμποριου λες κ ειναι η »πνευματικη ελιτ» του κλαδου?

  θα το τραβηξω κ αλλο για να το εκχυδαισω!σημερα παλευουμε για την ΣΣΕ(που καποια στιγμη μπορει να μην υπαρχει),αυριο στο Σοσιαλισμο το ενα σωματειο θα ανταγωνιζεται το αλλο κ θα συνεισφερεισ ξεχωριστα στην παραγωγη?αλλα οι βιβλιουπαλληλοι αλλα οι εμπορουπαλληλοι?τοση ενοτητα?

  το ΔΣ ειναι ενα επιτελικο οργανο με ρολο συντονισμου της δουλιας του σωματειου.δεν ειναι 5 μαλακες που κλεινουν αιθουσα για ΓΣ κ περνουν τηλεφωνα.

 44. RED LABEL Ιανουαρίου 19, 2011 στις 2:16 πμ #

  RED BOY ΕΓΩ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΜΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ »ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ».ΒΛΕΠΩ ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟς ΟΤΙ Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΘΟΠΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.μα κ πως να θες ενοτητα βρε παιδι μου με μια δυναμη που εκτος απο κομματικοκεντρικη,την εχεις πει ρεφορμιστικη αγωνιστικη,τωρα εσχατως εχει γινει σεχταριστικη γιατι βαζει στο κινημα την προοπτικη της αλλης εξουσιας κτλ κτλ….
  λογια μπορει να ακους πολλα.οι πραξεις μενουν.κ οι πραξεις λενε οτι το ΠΑΜΕ εχει σηκωσει 6-7 απεργιες μονο του.ολομοναχο ομως!σε συνθηκες καπιταλιστικης κρισης που η ανασφαλεια μεγαλωνει!ολοι οι ΑΝΤΑΡΣΥοι απο το πρωι μεχρι το βραδυ λενε οτι η 5η ΜΑΗ ηταν στροφη στην ταξικη παλη κ κορυφωση! εχω διαφορετικη αποψη!θεωρω οτι η 17/12/2009 εδωσε νεα πνοη στο εργατικο κινημα της χωρας κ νεα ωθηση.εδειξε το δρομο της αφοβιας κ του αλυγιστου αγωνα που καποια μερα θα ειναι κανονας κ οχι εξαιρεση.εκεινη τη μερα λοιπον καποιοι απολυθηκαν γιατι απεργουσαν ανευ καλυψης!αυτοι δεν ειναι ταξικες δυναμεις επειδη καθοδηγουνται πολιτικα απο το ΚΚΕ κ συνδικαλιστικα ανηκουν στο ΠΑΜΕ?οι αλλοι που ειναι κηδεμονευτοι που ηταν στις απεργιες που δεν κυρηξαν η ΓΣΣΕ κ η ΑΔΕΔΥ?

 45. brezniefikoapolithoma Ιανουαρίου 19, 2011 στις 2:16 πμ #

  @38 τελευταια παραγραφος

  Εμπρός σύντροφοι, όλοι μαζί
  για να γίνει ενα πρωτο βλημα

 46. RedBoy Ιανουαρίου 19, 2011 στις 2:24 πμ #

  @ Red Label

  Απ’οτι διαβαζω διαδυκτιο το ΝΑΡ ειχε στηριξει περσυ απεργιες του ΠΑΜΕ. Μπορει να μην αρκετο και μπορει να μην λεει και τπτ. Απλα το καταθετω.

 47. RED LABEL Ιανουαρίου 19, 2011 στις 2:34 πμ #

  κατσε ρε παιδι… ενα λεπτο!τι εννοουμε στηριξη?κ γω μπορει να βγω αυριο κ να πω στηριζω την απεργα στον ΟΑΣΑ!αλλα στο σωματειο μου να μην εχω θεσει θεμα καν για τον αγωνα στα ΜΜΜ.ωραια στηριξη κ ευκολη!απεργησαν?21 Απριλη απεργησαν?η μονο στις 22 με την ΑΔΕΔΥ? η ενοτητα ειναι μια πολυ ευκολη καραμελα που τους εξυπηρετει για εμφανιζουν το ΚΚΕ απομονωμενο κ τα ρεστα!ολα τα αλλα ειναι…..θεωρειες!

  αλλα επειδη το θεμα δεν ειναι αυτο επανερχομαι αυριο με νεα τοποθετηση που θα λεω την αποψη μου ολοκληρωμενα για το τιεργατικο κινημα εχουμε αναγκη!

  Καληνυχτα σε ολους!

 48. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 19, 2011 στις 2:44 πμ #

  «Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ με το ΚΚΕ»

  Ρε Βουρνουκιε τα πραγματα ειναι απλα. Ο ερωτας, ο βηχας και η εμπαθεια δεν κρυβονται.

  Ποτε δημιουργηθηκε το ΠΑΜΕ και ποτε το συνδικαλιστικο δημιουργημα της εξωκοινοβουλευτικης, ΜΗΝ ΧΕΣΩ…;;;;;;
  Ασε τα Τσιπραιικα καλεσματα περι ενοτητας του ΚΚΕ με τον παρδαλο-χωρο σας.

  Αντε γιατι οσα ρακιες και να πιω με τον Υ, τοσος τυχωδιωκτισμος δεν αντεχετε και να το θελαμε κιολας.
  Παλι ριχνεις αδεια για να πιασεις γεματα,ΕΛΕΟΣ.
  Δεν ειμαστε σε αμφιθεατρο για να κοροιδευεις νεουδια φοιτητακια.
  Πρεπει να ντρεπεσαι.

 49. βουρνούκιος Ιανουαρίου 20, 2011 στις 12:25 πμ #

  Ό,τι λέω το λέω καθαρά μελιτον.

  Κοινή ανατρεπτική δράση σημαινει πως ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ σε πολλά κεντρικά ζητήματα, ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ομως σε συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα την απο κοινού δράση, χωρίς να απαιτείται η υποταγή του ενός στον άλλο.

  Φτιάξαμε τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ γιατί έχουμε μια διαφορετική αντίληψη σε ορισμένα κρίσιμα ζητηματα του εργατικού κινήματος, από το ΚΚΕ…

  Αυτό δεν σημαίνει όμως πως στο ζήτημα των ΣΣΕ, των απολύσεων, της φτώχιας, κλπ δεν μπορούμε να ζαραξουμε μια κοινή αντιμετώπιση.

  Με πλαίσιο ταξικό και αγωνιστικό.

 50. RedBoy Ιανουαρίου 20, 2011 στις 2:59 πμ #

  Κι εγω παιδια θελω ενοτητα στη δραση, χωρις να «κηρυσσω»…αφελως…»την αγαπη» που ελεγε κι ο Αντορνο. Τα βλεπουμε τα προβληματα στις ιδιαιτερες πολιτικες και ειναι σοβαρα και καθολου αμελητεα.

  Αν δεν την πετυχουμε ο καθενας με την αξιοπρεπεια του.

 51. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 20, 2011 στις 3:21 πμ #

  Αυτο λεω και εγω αγαπητε Βουρνουκιε.

  Ο,τι ειπα το ειπα πεντακαθαρα.

  Πρεπει να ντρεπεσαι για την Τσιπραιικη ατακα :
  «ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ με το ΚΚΕ»
  και αν νομιζεις οτι εισαι σε αμφιθεατρο με αμαθους στην ταξικη παλη πλανασαι πλανη οικτρα.

  Με αγαθες προθεσεις και εκ του πονηρου ερωτοτροπιες με το ταξικο συνδικαλιστικο κινημα καν’τα σε νεαρες παιδουλες που πιανει κιολας, οχι σε ανθρωπους που ζουν στο ταξικο καμινι και σε εργατες που δινουν τη μαχη νυχθημερον κοντρα στα αφεντικα και τα τσιρακια τους με ροζουλι μανδυες. Αιντε σε κανεναν μικροαστακο να βρεις αποκριση και την νεφελουφικη υγεια σου, οχι σε εμας.

 52. Κώστας Π. Ιανουαρίου 20, 2011 στις 6:48 πμ #

  @51 και αρχική δημοσίευση
  (από το «ταξικό καμίνι» επίσης)

  “Πού θέλω να καταλήξω;
  I. Εαν μεγάλα κομμάτια αυτών των εργαζομένων ή/και ολόκληρα σωματεία αρχίσουν να πικνώνουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ, με τα “πρωτοβάθμια” να μένουν λίγο-πολύ ως είναι αριθμητικά, προβλέπω διάσταση απόψεων και διάλυση του εγχειρήματος των πρωτοβάθμιων, με κάποιους μετέπειτα να έρχονται και προς το ΠΑΜΕ.
  II. Εαν πικνώσουν σημαντικά οι γραμμές των πρωτοβάθμιων, τότε θα μιλάμε σαφώς για ενίσχυση των καθαρά σοσιαλδημοκρατικών απόψεων μέσα στους κόλπους τους, πράγμα που θα φέρει και αντίστοιχη διαπάλη. Όπου και να καταλήξει -ΤΟΤΕ- αυτή η διαπάλη, θα χρειαστεί να επανεξεταστεί πιστεύω -ΤΟΤΕ ξαναλέω- η στάση του ΠΑΜΕ απέναντί τους, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα μιλάμε πλέον για τα “πρωτοβάθμια” ως μιας υπολογίσιμης και με ξεκαθαρισμένο πλέον προσανατολισμό δύναμης μέσα στο εργατικό κίνημα.
  Όπως και να ‘χει, το μέλλον θα δείξει η τακτική ποιανού θα επικρατήσει. ΣΗΜΕΡΑ όμως το σημαντικό είναι, ο καθένας με την τακτική που θεωρεί σωστή και τα ανάλογα επιχειρήματα, να προσπαθήσει να τραβήξει αυτόν τον κόσμο στον αγώνα. Το ποιόν θα “ακολουθήσει” ΑΥΤΟΣ ο κόσμος θα κρίνει και την επικράτηση της μίας ή της άλλης τακτικής στο εργατικό κίνημα”.

  Αν ένα κείμενο σαν αυτό βάζει σαν στόχο του τον «συσχετισμό δυνάμεων» ανάμεσα στο ΠΑΜΕ από τη μια και τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων από την άλλη και καταλήγει ότι βλέπουμε και κάνουμε, τότε έχουμε σοβαρά προβλήματα.

  Στο εργατικό κίνημα και σε όλα τα φαινόμενα του κόσμου δεν υπάρχει «από τη μια» και «από την άλλη». Ο ίδιος ο Λένιν το ξεκαθάρισε αυτό και μάλιστα σε σχέση με το ζήτημα των συνδικάτων. Ό,τι υπάρχουν δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα, του ΠΑΜΕ και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων είναι ξεκάθαρο. Γράφεις:

  «Αν πυκνώσουν σημαντικά οι γραμμές των πρωτοβάθμιων, τότε θα μιλάμε σαφώς για ενίσχυση των καθαρά σοσιαλδημοκρατικών απόψεων μέσα στους κόλπους τους, πράγμα που θα φέρει και αντίστοιχη διαπάλη».

  Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα όταν ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων έχει μια “ταξική” γραμμή, ή σε κάθε περίπτωση όσο “ταξική” γραμμή έχει και το ΠΑΜΕ; Σε τι διαφοροποιείται το ΠΑΜΕ; Ας πάρουμε την εξής διατύπωση:

  «Αν πυκνώσουν σημαντικά οι γραμμές του ΠΑΜΕ, τότε θα μιλάμε σαφώς για ενίσχυση των καθαρά σοσιαλδημοκρατικών απόψεων μέσα στους κόλπους του, πράγμα που θα φέρει και αντίστοιχη διαπάλη».

  Διότι αν πυκνώσουν σημαντικά οι γραμμές του ΠΑΜΕ αυτό θα γίνει μόνο σε βάρος του ρεφορμισμού και της ΠΑΣΚΕ με αποτέλεσμα την «αντίστοιχη διαπάλη» στις γραμμές του.

  Συμπερασματικά απορώ με το “συμπέρασμα”:

  “Το ποιόν θα “ακολουθήσει” ΑΥΤΟΣ ο κόσμος θα κρίνει και την επικράτηση της μίας ή της άλλης τακτικής στο εργατικό κίνημα”.

  Δεν είμαι βέβαιος ποιος σου εμφύσησε την ιδέα ότι στο εργατικό κίνημα υπάρχουν διαφορετικές ΤΑΧΤΙΚΕΣ. Αν κάποιος το λέει, τότε απλά δεν ξέρει τι λέει. Μέσα στο εργατικό κίνημα δεν υπάρχουν διαφορετικές ΤΑΧΤΙΚΕΣ, αλλά διαφορετικές ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Οι ταχτικές είναι κοινές αλλά αυτό που λείπει είναι η ένταξη των ταχτικών σε μια ενιαία γραμμή, πράγμα που λέγεται πια ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.

  Ούτε είμαι βέβαιος ποιος σου εμφύσησε την ιδέα ότι στο εργατικό κίνημα η άποψη του ΠΑΜΕ είναι ταξική και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων έχει μια «σοσιαλδημοκρατική γραμμή». Κατά τα άλλα φαίνεται να έχεις μια «κεντριστική» γραμμή: Αν βγει η γραμμή του ΠΑΜΕ έχει καλώς, και αν βγει η «σοσιαλδημοκρατική γραμμή» των Πρωτοβάθμιων, τότε … βλέπουμε!

  Εγώ εμμένω στη γραμμή των ενιαίων συνδικάτων, όσο «αντιδραστικά» και αν είναι. Ας πάρουμε τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (19/1/2010, σελ. 9) να δούμε τι λέει για την «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ – ΠΑΙΑΝΙΑΣ»:

  ««Καμία αναμονή – Γενικός Ξεσηκωμός» με αυτό το σύνθημα η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου – Παιανίας – συσπειρώνεται στις δυνάμεις της Γραμματείας Μεσογείων του ΠΑΜΕ – διοργανώνει συγκέντρωση την ερχόμενη Κυριακή 23 Γενάρη στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Κορωπίου και καλεί εργαζόμενους, ανέργους, νέους, μετανάστες να συμμετάσχουν αποφασιστικά και μαζικά. […] «Μόνο με οργάνωση όλων στα συνδικάτα, με πάλη σε κάθε χώρο, με αλληλεγγύη, μπορούμε να βγούμε νικητές στον πόλεμο ενάντια στο κεφάλαιο. Αντιπαραθέτουμε την αντίσταση στη βαρβαρότητα, αλλά και τον αγώνα για άλλο δρόμο ανάπτυξης, μακριά από τα αδιέξοδα των καπιταλιστικών κρίσεων. Μόνο ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να ανοίξει νέους ορίζοντες» επισημαίνει η Επιτροπή».

  Σε ποια συνδικάτα προτείνει οργάνωση τούτη η Επιτροπή; Σε όλα τα συνδικάτα ή μόνο στα «ταξικά» συνδικάτα του ΠΑΜΕ που θα καθορίσει η «Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου – Παιανίας »; Κι’ αυτή την Επιτροπή ποιος την δημιούργησε; Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ή μήπως είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία των «Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου – Παιανίας »;

  Λόγια πολλά και στην ουσία τίποτα. «Μόνο με οργάνωση όλων στα συνδικάτα, με πάλη σε κάθε χώρο, με αλληλεγγύη, μπορούμε να βγούμε νικητές στον πόλεμο ενάντια στο κεφάλαιο» μας λέει το ΠΑΜΕ, σπρώχνοντας ανοιχτές πόρτες.

  ΠΩΣ;
  ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ;
  ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ;
  ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ;
  ΜΕ ΠΟΙΟ ΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΛΗΣ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ;

  Μας τα εξειδικεύει όλα αυτά η «Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου – Παιανίας »;

  Όχι βέβαια! Αγωνιστές στα λόγια, ρεφορμιστές στην πράξη.

  Χωρίς να μας εκφράζει πολιτικά παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο σε ο,τι αφορά το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ.

  Του Γιώργου Αλεβιζόπουλου
  (Μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά)
  ΑΥΓΗ 18/1/2011

  Ακούγοντας ή διαβάζοντας ότι σε εργατικό συνδικάτο γίνονται εκλογές, και μάλιστα με Διοίκηση που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, πιστεύαμε ότι θα δινόταν η δυνατότητα στους εργαζόμενους να εκφραστούν πραγματικά. Δυστυχώς, κάθε πρόταση ή προσπάθεια που γινόταν για την ανάπτυξη του χώρου, για την υποδομή, για τη συσπείρωση και ενότητα των μεταλλεργατών χαρακτηριζόταν από τη διοίκηση (ΠΑΜΕ) πότε κυβερνητική και πότε εργοδοτική.

  Τα τελευταία 15 χρόνια η διοίκηση έχει πάψει να ασχολείται με τα προβλήματα του χώρου. Έχει μετατρέψει ένα συνδικάτο σε κομματικό όργανο. Κάθε διαφορετική άποψη προπηλακίζεται, προβοκάρεται, εκβιάζεται. Φτάνουν σε σημείο να χρησιμοποιούν την εργοδοσία για να μην προσλαμβάνουν στη δουλειά συναδέλφους που έχουν διαφορετικές απόψεις. Καταγγέλλουν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά η συναλλαγή με την ΠΑΣΚΕ καλά κρατεί. Χρόνια προτείνουν στις πενταμελείς Επιτροπές Ελέγχου (που είναι και έμμισθες) στελέχη της ΠΑΣΚΕ. Στην Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ), μετά τις τελευταίες εκλογές -πριν από δύο μήνες- πήρε την απόλυτη πλειοψηφία η ΠΑΣΚΕ και παραχώρησε τη Γραμματεία στο ΠΑΜΕ (τα ανταλλάγματα δεν ξέρουμε). Μιλάνε για ταξικό συνδικάτο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτοί που από τον Μάιο εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν πάλεψαν για υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης για το 2010, όπως υπογράφαμε χρόνια, αλλά εφάρμοσαν τις επιχειρησιακές συμβάσεις που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην εργοδοσία, και με αφορμή τη μεγάλη ανεργία, για παραβίαση και κατάργηση των κεκτημένων χρόνων, όπως ωράριο και ωρομίσθιο.

  Ακόμα, έχει συμφωνηθεί με τον Ταβουλάρη (Ναυπηγεία Ελευσίνας) να πληρώνει τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, για πρώτη φορά στην ιστορία του προοδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πρόεδρος κλαδικού συνδικάτου πληρώνεται από εργοδότη! Αυτή την πρακτική την εφάρμοζαν τη δεκαετία του ’70 τα χουντικά σωματεία του χώρου μας και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Στελέχη τους είναι εκτεθειμένα απέναντι στην εργοδοσία του χώρου μας, για ευνοϊκή μεταχείριση στον χώρο δουλειάς, ακόμα και για χρηματισμό, όπως δηλώνουν οι ίδιοι για στελέχη τους.

  Κάτω από αυτές τις συνθήκες και τα προβλήματα, αποφασίσαμε τον περασμένο Αύγουστο μια ομάδα συναδέλφων να παρέμβουμε στις εκλογές του Νοεμβρίου. Δημιουργήσαμε την Εργατική Ενότητα. Στην πρώτη σύσκεψη, που κάναμε τον Σεπτέμβριο με 100 περίπου συναδέλφους, αποφασίσαμε: Πρώτον, στις δύσκολες μέρες που περνά ο κλάδος μας και η χώρα την τελευταία διετία, με την κρίση να μαστίζει το σύνολο των μισθωτών και τις κυβερνήσεις να σέρνονται από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα, επιβάλλεται να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Δεύτερον, καταλήξαμε σε 5 προτάσεις για τη σωτηρία του κλάδου και του συνδικάτου:

  1) Για τη στήριξη και ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η καταστροφή και απαξίωση του κλάδου μας είναι αποτέλεσμα κεντρικών επιλογών και καταμερισμού στα πλαίσια της Ε.Ε. και της συμπόρευσης χωρίς αντίσταση των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση και ο ΟΛΠ να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα για τη σωτηρία της Ζώνης, όπως: κατασκευή πλοίων ακτοπλοΐας, που θα καλύψουν άγονες γραμμές, επένδυση που είχε γίνει αποδεκτή από την Ε.Ε. και έμεινε στα χαρτιά με ευθύνη των κυβερνώντων. Την ένταξη της Ν/Ζ στα προγράμματα αιολικής ενέργειας εγκαταστάσεων αφαλάτωσης. Αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού της Ν/Ζ σε παρεμφερή έργα. Επιδότηση του ασφάλιστρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Ζώνη αποτελείται από ένα σύνολο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν αναγνωρίζονται από την Ε.Ε. ως Ναυπηγεία. Μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Επανεξέταση της τιμολογικής πολιτικής του ΟΛΠ, με βασικό σκοπό τη μείωση του κόστους, για προσέλκυση εργασιών. Να δοθεί λύση για το εμπορικό τμήμα του Σκαραμαγκά. Η αναπτυξιακή εταιρεία του ΟΛΠ για τη Ζώνη μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σε θετική κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες αρμοδιότητες και πόρους. Χωροθέτηση της Ν/Ζ χωρίς αμφισβήτηση της σημερινής δυναμικότητας.

  2) Μέτρα για τους ανέργους. Την ουσιαστική τακτική επιδότηση των ανέργων της Ζώνης. Ρύθμιση των χρεών των ανέργων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Επιδοτούμενη εκπαίδευση των ανέργων στις νέες τεχνολογίες που εισάγονται στον κλάδο μας.

  3) Ανθρώπινες και ασφαλής συνθήκες δουλειάς. Η τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, μπορούν να λυθούν με μία προϋπόθεση. Να λειτουργήσουν ουσιαστικά όλοι οι παράγοντες που συνδέονται μ’ αυτή την υπόθεση, όπως η πρόληψη, ο μηχανισμός ελέγχου, η ολοκληρωμένη ενημέρωση των συναδέλφων. Οι μεικτές Επιτροπές Ελέγχου (5μελη του τεχνικού ασφαλείας και των χημικών ναυτιλίας) είναι καιρός να παίξουν ουσιαστικά το ρόλο τους.

  4) Για την τοπική Συλλογική Σύμβαση στη Ν/Ζ. Η Ζώνη χρειάζεται Τοπική Συλλογική Σύμβαση για διασφάλιση των κεκτημένων. Η Τοπική Συλλογική Σύμβαση πρέπει να έχει διετή χρονική διάρκεια.

  5) Για την ενότητα των μεταλλεργατών και τη δημοκρατική λειτουργία του Συνδικάτου.

  Οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στην εκλογική διαδικασία μάς θύμισαν τις εποχές τη δεκαετία του ’70. Κακοήθειες, λάσπη, συκοφαντία, ξυλοδαρμοί. Επίσης στέρησαν σε πάρα πολλούς συναδέλφους τη δυνατότητα να ψηφίσουν και ταυτόχρονα είχαν στήσει ολόκληρο παρασκηνιακό μηχανισμό μέσα στα ίδια τα γραφεία του συνδικάτου μας μετατρέποντάς τα σε κομματική γιάφκα διεκπεραίωσης των οικονομικών εκκρεμοτήτων, των δικών τους ψηφοφόρων. Παράλληλα, ασκούσαν κάθε είδους ψυχολογική βία και εκβιασμούς, που έφταναν ώς και το ίδιο το ιερό δικαίωμα της δουλειάς.

  Κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες η Εργατική Ενότητα συγκέντρωση 778 ψήφους, ποσοστό 42% και εξέλεξε 9 μέλη στη διοίκηση του συνδικάτου. Το ΑΕΜ-ΠΑΜΕ συγκέντρωσε 1.032 ψήφους και 12 έδρες στη διοίκηση, ποσοστό 55%. Το 2008 είχε πάρει 2.421 ψήφους και 18 έδρες. Η ΕΣΚ-ΠΑΣΚΕ συγκέντρωσε 52 ψήφους, ποσοστό 3%, χωρίς τη δυνατότητα να εκπροσωπηθεί στη διοίκηση, ενώ το 2008 είχε πάρει 357 ψήφους και 3 έδρες. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα, που έδειξε περίτρανα τη διάθεση των μεταλλεργατών της Ν/Ζώνης να γυρίσουν σελίδα. Ένα μήνυμα, να τελειώνουμε με τις μικροκομματικές λογικές. Να δούμε τα τεράστια προβλήματα του κλάδου, με σεβασμό στη δημοκρατία, με διάθεση αγωνιστικής σύνθεσης και ενότητας στη βάση των προβλημάτων. Κάθε μεταλλεργάτης καταλαβαίνει ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι μονόδρομος. Η μόνη ελπίδα που απομένει πριν διαλυθεί ο κλάδος από τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας και των μικροκομματικών παιχνιδιών του ΠΑΜΕ.

  Το μήνυμα των εκλογών για μας είναι δέσμευση πως θα δώσουμε με κάθε τρόπο τη μάχη για ενωτική δράση. Για να επιβιώσει αυτός ο κλάδος και να συνεχίσουμε να ζούμε από τις δουλειές μας.

 53. Αναυδος Ιανουαρίου 20, 2011 στις 9:50 πμ #

  @Κωστα Π.
  Αν και είναι δύσκολο να απαντάς σε σχοινοτενείς αναλύσεις
  1. Η ανακοίνωση της Επιτροπης Εργαζομένων Κορωπιου-Παιανίας λέει και στο τέλος κάτι που βολικά παραλείπεις: ‘Καθε εργοδότης που καταργεί Κλαδικές Συμβάσεις μειώνοντας μισθούς ωράρια και να μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους, Για να υπερασπίσουμε τους ανέργους και τις οικογένειες τους από τα αρπακτικά των τραπεζών από τις υπηρεσίες που επιχειρούν να τους κόψουν το ρευμα και το τηλέφωνο που αρνούνται να τους περιθάλψουν επειδή δεν έχουν ένσημα’
  Αρα και ΑΙΤΗΜΑ και ΑΜΕΣΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΛΗΣ.
  Το κακό με σ’ενα είναι ότι σε κάθε κείμενο στο Ρ σταματάς το διάβασμα ως εκεί που βολεύει την ήδη προκαθορισμένη και στερεότυπη αντίληψη που έχεις για το ΚΚΕ όσο και αν δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα

  2. Οσο για το άρθρο που παραθέτεις από την Αυγή ομολογώ ότι δεν έχω ιδέα για τα της Ζώνης αλλά ορισμένα πράγματα με βάζουν σε υποψίες:
  – άρθρο στην Αυγή ; (άλλο ταξικό μετερίζι)
  – που πήγε η ΠΑΣΚΕ οέο μήπως λέω μήπως στην Εργατική Ενότητα σαν διαφωνούντες ΄
  – το σημείο 1 των αιτημάτων το διάβασες προσεκτικά. Η μείωση κόστους από τον ΟΛΠ για προσέλκυση εργασιών τι ακριβώς σημαίνει;

  Κάτω από το φως του ΔΝΤ τα κομπρεμί με ΠΑΣΚΕ και ΑΠ βαφτίζονται ταξικό κίνημα;

 54. Αναυδος Ιανουαρίου 20, 2011 στις 9:55 πμ #

  Ο συντονισμός των α’βάθμιων ανεξαρτητα από τις προθέσεις (που και αυτές είναι συζητήσιμες) δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από ένα ανάχωμα στο ΠΑΜΕ.
  Η ανάπτυξη και των 2 ταυτόχρονα είναι αδύνατη συνεπώς για τη σοσιαλδημοκρατία (και κατ’επέκταση για το κεφάλαιο) είναι προτιμότερο ένα μη πολιτικό συντονιστικό παρά το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ.
  Ολα τ’ άλλα είναι λεπτομέρειες

 55. RED LABEL Ιανουαρίου 20, 2011 στις 11:55 πμ #

  »ένα μη πολιτικό συντονιστικό »

  Αναυδε απο που προκυπτει οτι ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ δεν ειναι πολιτικο συντονιστικο?

  εχει μια χαρα πολιτικη ενσωματωσης του εργατικου αγωνα μεσα στα σατικα πλαισια με μεταβατικα προγραμματα κ τα ρεστα!

 56. RED LABEL Ιανουαρίου 20, 2011 στις 12:27 μμ #

  Κωστα Π. μπορεις να χαιρεσαι για τους Αλεβιζοπουλους κ για τους Παναγοπουλους με τους οποιους απο οτι φενται εχεις κοινη δραση.

  λοιπον!να τα δουμε ενα ενα τα σημαντικα σημεια που βαζεις σε σχεση με το τι εργατικο κινημα εχουμε αναγκη κ την αντιπαραθεση στο κομματικο ΠΑΜΕ.

  λες στο 52:»Σε ποια συνδικάτα προτείνει οργάνωση τούτη η Επιτροπή; Σε όλα τα συνδικάτα ή μόνο στα «ταξικά» συνδικάτα του ΠΑΜΕ που θα καθορίσει η «Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου – Παιανίας »; Κι’ αυτή την Επιτροπή ποιος την δημιούργησε; Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ή μήπως είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία των «Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου – Παιανίας »;»

  δεν υπαρχει στην Ιστορια ολοκληρη του εργατικου κινηματος »πρωτοβουλια ανεξαρτητων εργατων».μπορει να φτιαχτει κατι τετοιο με μια ονομασια οπως θα την ηθελες αλλα δεν θα εχει παρα μονο αμυντικα αιτηματα κ δραση.αλλα με τι προσανατολισμο.επισης οι Κομμουνιστες παλυεουν σε ΟΛΑ τα συνδικατα για να αλλαξουν τους συσχετισμους.αρα το ερωτημα ασου δεν εχει βαση.οπως ειπα κ παραπανω μελος του ΔΣ στο σωματειο της wind που ειχε απολυθει ηταν μελος του ΚΚΕ.το σωματειο το ελεγχει ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ κ σγκεκριμενα η ΑΒΝΤΑΡΣΥΑ κ κανει το εξης οφελειμο για το κεφαλαιο!δεν το γραφει στο κλαδικο του ΣΕΤΗΠ με αποτελεσμα τον κατακερματισμο της εργατικης ταξης κ τον συντεχνιασμο-σεχταρισμο!

  το αρθρο του Αλεβιζοπουλου δεν ειχε νοημα να το παραθεσεις αφου οπως λες δεν εκφραζεσαι μεσα απο κει.η μηπως εκφραζεσαι?
  ο Αλεβιζοπουλος οπως κ καθε οπορτουνιστης στο εργατικο κινημα για να αιτιολογησει την εργοδοτικη ταχτικη του στην εργατικη ταξη αραδιαζει ενα καρο ψεμματα για να συχαθει ο κασμος κ το ΠΑΜΕ οπως κ αυτους(που λογω ΠΑΜΕ τους εχει παρει χαμπαρι).ετσι λοιπον,ο λαλιστατος Αλεβιζοπουλος δε μας λεει ολα τα στοιχεια.ειναι τ6ο ιδιο το φετινο ψηφοδελττιο της ΑΕΜ-ΠΑΜΕ με περσυ?οχι φυσικα δεν ειναι.επισης το ιδιο δεν ειναι κ το ψηφοδελτιο της ΕΕΜ-(εθνικος συνασπισμος απεναντι στο ΠΑΜΕ).γιατι ας πουμε δσε μας λεει με ποια επειχηρηματα πηγαιναν στους εργατες της Ν/Ζωνης?οτι το Περαμα εχει μαραζωσει επειδη το σωματειο δεν βαζει νερο στο κρασι του κ διωχνει τις επενδυσεις.
  γιατι δε μας λεει κ το αλλο?που ειναι αυτο το γαμημενο το σωματειο που επειχηρησαν να στησουν απεναντι κ διασπαστικα ως προς το ηδη υπαρχον?αυτο το εργοδοτικο που η πρωτη του ανακοινωση ηταν :το σωματειο φτιαχτηκε-η Ζωνη θα ζησει.
  τελικα κ γω απορω!σε εκφραζει αυτο το κειμενο?αν οχι γιατι το παρεθεσες?γιατι δεν παρεθεσες κ την επωνυμη καταγγελια του Πουλικογιαννη για αποπειρα εξαγορας ψηφοφορων?γιατι δεν παρεθεσες αυτο το γαμημενο κειμενο της ΣΣΕ που υπεγραψε ο ΣΥΝ στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ?γιατι?

 57. RED LABEL Ιανουαρίου 20, 2011 στις 12:41 μμ #

  το εργατικο κινημα που εχουμε αναγκη σημερα ειναι στα σκαρια κατα καποιο τροπο απο το ΠΑΜΕ.αλλα σιγουρα ειναι τεραστια αλματα αυτα που πρεπει να γινουν.οι σωματειακες επιτροπες ειναι ενα καλο εργαλειο στη δουλια απο τα κατω γιατι ειναι κατι που βλεπει αμεσα ο εργατης ως μορφη οργανωσης κ μαλιστα στο χωρο δουλιας του.ενα αλλο πολυ χρησιμο εργαλειο ειναι οι επιτροπες αγωνα ανα κλαδο κ σε αντιπαραθεση με τα εργοδοτικα Συνδικατα.γιατι ενωνει κλαδικα εργαζομενους οι οποιοι εχουν εναν ανωτερο βαθμο οργανωσης κ αντιπαραθεσης με τον κυβερνητικο-εργοδοτικο συνδικαλισμο.ολα αυτα βεβαια ειναι κενο γραμμα χωρις τον αντιστοιχο πολιτικο-συνδικαλιστικο προσανατολισμο.κ αυτο δε σημαινει»δεν παλευω για τη ΣΣΕ γιατι θα εχω πληρη δικαιωματα στη λαικη εξουσια» οπως παρερμυνευουν οι οπορτουνιστες.ισα ισα δινει προοπτικη στον αγωνα κ διαεξοδο.για να μην εγκλωβιζεται η παλη στα οικονομικα αιτηματα!

 58. Αναυδος Ιανουαρίου 20, 2011 στις 1:28 μμ #

  @Red Label
  Για να μην παρεξηγηθώ το συντ. α’βάθμιων κρύβει τον πολιτκό του προσανατολισμό σήμερα και περισσότερο αύριο γιατι μόνο κρυπτόμενο έχει μια πιθανότητα να δοξαστεί.

 59. RED LABEL Ιανουαρίου 20, 2011 στις 4:49 μμ #

  κ με αυτο που λες παλι διαφωνω!δεν θεωρω οτι κρυβουν κατι.οτι ειναι υπουλοι ως προς το ΚΚΕ κ το ΠΑΜΕ για να μπερδεψουνε ναι.αλλα οχι οτι δεν εχουν πολιτικη.
  το μεταβατικο προγραμμα τι ειναι?δεν ειναι πολιτικη?προφανως τα οικονομικα αιτηματα εν ειναι πολιτικη!αλλα οταν σου λενε οτι »πρωτα θα λυσουμε την κριση κ μετα παμε για την ασντικαπιταλιστικη ανατροπη» δεν ειναι πολιτικη?

  τεσπα!αν το θετεις σαν ζητημα διατυπωσης δε θα τα χαλασουμε εκει!
  απλα εγω ετσι τα καταλαβαινω!

 60. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 21, 2011 στις 12:57 μμ #

  @ 52-Κωστας Π.

  Σαν να μου φαινεται οτι επειδη δεν θες να απαντησεις στο κυριο διακυβευμα της διαπαλης των δυο αντιθετων-εχθρικων ταξικα ρευματων μεσα στο εργατικο κινημα ΘΟΛΩΝΕΙΣ επιτηδευμενα τα νερα με λογιων λογιων αναζητησεις και αποριες, απεμπολωντας τη κουβεντα απο το κυριο.
  Να καθησω να απαντησω στο τι εννοει η Επιτροπη Εργαζομενων Κορωπιου θα ειναι επαναληψη των σχολιων @6,20 (Δεν ειναι κακο να τα ξαναδιαβασεις) και μπορει να κουρασει αλλα και παλι θα πρεπει να θες να ακουσεις κιολας.

  Οταν στην πρωτη συγκεντρωση ειχε ερθει παντως σε ενδειξη φιλιας ο γνωστος Ναριτης Δουλγαριδης απο τη ΔΟΕ εκανε την κωλοτουμπα σαν πανεπιστημιακο μαθημα. Εκλινε την ενοτητα ακριτα και με τεχνικη συγκολληση λες και ηταν σε διδακτορικο.

  Βεβαια δεν ειχε παρουσιαστει κανενας απο τους αγωνισταραδες σε κανενα εργατικο προβλημα παρα μονο αν ηταν μπροστα το ΠΑΜΕ και ειχε φαει ολα τα σκαγια απο εργοδοσια και τσιρακια. Τετοιοι αγωνισταραδες εχουμε αρκετους. Να δουλευει η επιτροπη σε τοσα εργοστασια, εμεις να τρεχουμε και να χτυπιομαστε και μετα οταν τελικα ερθει ο κοσμος σε συγκεντρωση, να ερθει ο φουφουτος αριστερος αλεξιπτωτιστης για να αναπαραγαγει τα γνωστα Τσιπραιικα κελευσματα περι ενοτητας και «ακηδεμονευτου» κινηματος.ΕΛΕΟΣ

  Δεν πατε να κανετε καμια συγκεντρωση στην Ομονοια οπως κανατε μετα το ΄92 εως κοντα το 2000 και τουλαχιστον ησασταν συνεπεις στον επαναστατικο τυχοδιωκτισμο και στο σεχταρισμο σας.

 61. Y Ιανουαρίου 21, 2011 στις 4:15 μμ #

  Red Lebel και Αναυδε πραγματικά σας έχει βαρεθεί η ψυχή μου. Τρολάρετε το μπλογκ με τα ίδια και τα ίδια.

  Βάζουν οι συντροφοι σας (?) πραγματικά ζητήματα όπως τον χαρακτήρα του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών ως πιθανούς πυλώνες της νέας εξουσίας. Πάμε να ανοίξουμε λίγο συζήτηση για τις τακτικές τους κι εσείς εκεί να το έχετε λυμενο ως πάνσοφοι: ‘όλοι οι άλλοι είναι ρεφόρμες εμείς πάμε για ανατροπή’.

  Πώς βρε … μη σας πω.. ΠΩΣ?

 62. mariori Ιανουαρίου 21, 2011 στις 4:21 μμ #

  Χωρίς καμία διάθεση πρόκλησης, μια ερώτηση-απορία: ο συντονισμός βάζει για απεργία 10/2? Περιμένει την απόφαση της ΓΣΕΕ? Αν τυχόν δεν πάρει απόφαση τι θα κάνει? Αν και μάλλον θα πάρει απόφαση κλασικά 10 μέρες πριν και θα βάλει άλλη μία σε κανένα δίμηνο. Σήμερα νομίζω ξαναέβαλε το θέμα στη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ.

 63. RED LABEL Ιανουαρίου 21, 2011 στις 4:25 μμ #

  Υ χαλαρωσε βρε λιγο……

  εγω τουλαχιστον δεν κατατασσω κανενα ανθρωπο καπου!ασκω συγκεκριμενη πολιτικη σε πολιτικες αντιληψεις…..

  ωραια επειδη τοσο καιρο βαζεις το ζητημα του μεταβατικου προγραμματος θες να μου απαντησεις στο εξης πολυ απλο ερωτημα?
  γιατι να συσπειρωθει ο εργατης σε ενα προγραμμα οπως το βαζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ(κατα συνεπεια κ ο Συντονισμος)?κ τι θετικο θα συμβει οχι μονο στη ζωη του την ιδια αλλα κ στην ταξικη παλη αν συσπειρωθει στο μεταβατικο?αυτο το μεταβατικο αφου θα ειναι σε αστικα πλαισια ποτε θα ρθει η αντικαπιταλιστικη κοινωνια που λεει η ανταρσυα?

  εσυ διαφωνεις με αυτο που γραφω στο 57?

  »αλλα σιγουρα ειναι τεραστια αλματα αυτα που πρεπει να γινουν.οι σωματειακες επιτροπες ειναι ενα καλο εργαλειο στη δουλια απο τα κατω γιατι ειναι κατι που βλεπει αμεσα ο εργατης ως μορφη οργανωσης κ μαλιστα στο χωρο δουλιας του.ενα αλλο πολυ χρησιμο εργαλειο ειναι οι επιτροπες αγωνα ανα κλαδο κ σε αντιπαραθεση με τα εργοδοτικα Συνδικατα.γιατι ενωνει κλαδικα εργαζομενους οι οποιοι εχουν εναν ανωτερο βαθμο οργανωσης κ αντιπαραθεσης με τον κυβερνητικο-εργοδοτικο συνδικαλισμο.ολα αυτα βεβαια ειναι κενο γραμμα χωρις τον αντιστοιχο πολιτικο-συνδικαλιστικο προσανατολισμο.»

 64. RedBoy Ιανουαρίου 21, 2011 στις 4:55 μμ #

  @ Y

  o ρεφορμισμος δεν ειναι μονο πολιτικη επιλογη. Σε επιπεδο εθνους-κρατους ειναι μια αναγκαιοτητα (οπως πχ το αιτημα για καλυτερο μισθο) που οδηγει στο σοσιαλισμο ομως μονο μεσα απ’το διεθνισμο.

  Το προβλημα ειναι να νομιζεις οτι ρεφορμιζοντας σε μια χωρα θα φερεις το σοσιαλισμο.

  Υ.Γ. Θεωρητικη εκτιμηση περα απο τα κομματα.
  Υ.Γ. Θα επανελθω με τη θεση μου για την προταση για εξοδο απτο ευρω κτλ.

 65. Y Ιανουαρίου 21, 2011 στις 6:21 μμ #

  Red, δεν υπάρχει πάλη για σοσιαλισμό χωρίς μεταβατικό πρόγραμμα.

  Στο ‘χω δείξει δεκαπεντέ φορές Λέμπελ ότι η πολιτική του ΚΚΕ πάνω σε αυτό είναι αντιφατική. Γιατί και το πρόγραμμα του βάζει μεταβατικό. Στη σημερινή συγκυρία όμως αρνείται να συζητήσει για το ποιο μεταβατικό χρειάζεται λέγοντας ότι κάθε τέτοια συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική και αφήνοντας τα μέλη του να καταλαβουν ότι δε χρειάζεται καθόλου μεταβατικό πρόγραμμα.

  Ρεντ μπόι, ίσως να είναι επειδή είμαι κουρασμένος δε καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να πεις.

 66. RED LABEL Ιανουαρίου 21, 2011 στις 8:50 μμ #

  εγω παντως δεν βλεπω τιποτα το μεταβατικο αναμεσα στην ικανοποιητικη ΣΣΕ κστο Σοσιαλισμο!ισα ισα συνδεονται κ μαλιστα αρμονικα!ειναι η πληρης συνδεση της οικονομικης με την ταξικη παλη!ετσι το βλεπω εγω!αν εχεις καποια αλλη εντυπωση αποδειξε τη μου!

  Red, δεν υπάρχει πάλη για σοσιαλισμό χωρίς μεταβατικό πρόγραμμα.
  αυτο απο που προκυπτει?απο ποια ιστορικη φαση?

 67. Y Ιανουαρίου 22, 2011 στις 3:11 πμ #

  »εγω παντως δεν βλεπω τιποτα το μεταβατικο αναμεσα στην ικανοποιητικη ΣΣΕ και στο Σοσιαλισμο»
  Εντάξει. Είσαι σχιζοφρενής. Πεσ’το μας από την αρχή να το ξέρουμε. Δηλαδή αν πετύχουμε ικανοποιητικές ΣΣΕ μετά ντου στο Μαξίμου. ΟΚ.
  Ας πούμε δηλαδή αν θες να τα φτιάξεις με μια κοπέλα, δεν υπάρχει τίποτα το μεταβατικό ανάμεσα στο να σου δώσει το τηλέφωνο της και να τα φτιάξετε. Το παίρνεις και μετά της στέλνεις sms »θες να φτιάξουμε???» Ε, είσαι μεγάλη παιχτούρα τακτικιστής.

  »Red, δεν υπάρχει πάλη για σοσιαλισμό χωρίς μεταβατικό πρόγραμμα.
  αυτο απο που προκυπτει?»
  Από το πρόγραμμα του ΚΚΕ προκύπτει αυτό. Μεταξύ άλλων κι από το φάκαν το πρόγραμμα του μπλάντι κόμματος σου.

 68. RED LABEL Ιανουαρίου 22, 2011 στις 11:26 πμ #

  κατ αρχας ξαναδιαβασε το προγραμμα του ΚΚΕ αλλα με ορους Μαρξισμου-Λενινισμου.δεν λεει μεσα ΠΟΥΘΕΝΑ οτι αναμεσα στην οικονομικη παλη για τα οικονομικα αιτηματα κ στο σοσιαλισμο υπαρχει μια ραμπα την οποια ανεβαινεις για να φτασεις στο τελος!
  αντιθετα λεει οτι πρεπει να η παλη να εχει αντιμονοπωλιακο-αντιιμπεριαλιστικο πεεριεχομενο κ τα οικονομικα αιτηματα να δενονται οσο περισσοτερο γινεται καθε μερα η παλη για την εργατικη-λαικη εξουσια,τη δικτατορια του προλεταριατου!βρε Υ βαλτο λιγο να δουλεψει κ μη με δουλευεις συνεχεια!υπαρχουν »αριστερες» σχεσεις παραγωγης?υπαρχει »αριστερη εξουσια»?ε δεν υπαρχει!υπαρχει η καπιταλισμος η Σοσιαλισμος-Κομμουνισμος!

  κ επειδη εδω συζηταμε για εργατικο κινημαμπορεις να μου πεις η τακτικη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτη τη στιγμη(κ κυριως η συνεργασια με τον ΣΥΡΙΖΑ) που βοηθαει τον εργαζομενο?γιατι στη συσπειρωση κ στην ανωτερη οργανωση δεν τον βοηθαει!
  τον βοηθαει να βγαλει συμπερασματα για την διαπαλη που πρεπει(κατα τον Λενιν κ οχι κατα τον Περισσο)να εχει ο ιδιος ο εργαζομενος με το ρεφορμισμο κ τον οπορτουνισμο?εξηγησε μου πως μια πολιτικη-συνδικαλιστικη δυναμη που η ιδια εντασσει τον εαυτο της στις κομμουνιστικες πως γινεται να μην εχει διαπαλη με τον οποερτουνισμο?

  »Από το πρόγραμμα του ΚΚΕ προκύπτει αυτό. Μεταξύ άλλων κι από το φάκαν το πρόγραμμα του μπλάντι κόμματος σου»

  θα επιλεξω να το αφησω να πεσει κατω γιατι αμα σου απανταγα σε καθε σκοπτικοτητα θα ειχαμε γινει μαλια κουβαρια!ειμαι φιλος του ΚΚΕ κ ειμαι πολυ περυφανος γιαυτο!εσυ βλεπε ΛαβαΠιτσα ολη μερα κ ανασυνταξε την αριστερα!

 69. Y Ιανουαρίου 22, 2011 στις 12:20 μμ #

  Τελικά είσαι φίλος ή μέλος του ΚΚΕ (ή της ΚΝΕ)? Γιατί μας έχεις μπερδέψει.

  Δεύτερον, δε διαφωνείς μόνο μαζί μου. Διαφωνείς και με συντρόφους του ΚΚΕ όπως ο Αντώνης που γράφουν εδώ που δέχονται την αναγκαιότητα του μεταβατικού προγράμματος (όπως λέει και το πρόγραμμα του ΚΚΕ) και διαφωνούν μαζί μου σχετικά με το ποιο πρέπει να είναι αυτό το πρόγραμμα. Αυτοί οι σύντροφοι του ΚΚΕ φυσικά δεν έχουν την αντίληψη ότι ανέμεσα στα οικονομικά αιτήματα και το σοσιαλισμό δεν υπάρχει τίποτα.

  Το πιο απίθανο βέβαια είναι ότι πας να μου περάσεις αυτή την αντίληψη ως Μ-Λ. Ενώ αντιφάκει με όλο το έργο του Λένιν που μιλούσε και για πολιτικές αποκαλύψεις για πολιτικά αιτήματα κλπ. και με το έργο της Λούξεμπουργκ ‘μεταρρύθμιση ή επανάσταση’.

 70. Αναυδος Ιανουαρίου 22, 2011 στις 12:44 μμ #

  Γραφει η απόφση του 18ου Συνεδριου (με κεφαλαία) NA EΠITAXYNΘEI H ΔIAΔIKAΣIA THΣ ANAΣYNTAΞHΣ TOY EPΓATIKOY KINHMATOΣ, THΣ KOINΩNIKHΣ ΣYMMAXIAΣ ME TIΣ AΓΩNIZOMENEΣ ΔYNAMEIΣ TΩN AYTOAΠAΣXOΛOYMENΩN KAI THΣ MIKPOMEΣAIAΣ AΓPOTIAΣ, NA ENIΣXYΘEI TO ΠAΓKOΣMIO EPΓATIKO KINHMA.

  Οποιος νομίζει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί προτάσσοντας το θέμα του δημόσιου χρέους και τα διαφορετικά σενάρια αναδιάρθρωσης υποτιμησης κλπ είναι βαθια νυχτωμένος. Να αποπροσανατολίσουμε την πάλη με το κεφάλαιο της συμβάσεις τη φτωχεια την ανεργία κλπ σε μια συζήτηση επαιόντων στυλ Λαπαβιτσα, Καζακη, Παπακωνσταντινου που από τους αλλους θεν παλλικαρια οι ιδιοι όλο λερωνουν τα βρακια δεν θα τους κανουμε τη χαρη

 71. RED LABEL Ιανουαρίου 22, 2011 στις 1:06 μμ #

  ποτε ειπα εγω οτι ειμαι μελος?οχι βεβαια!φιλος του Κομματος ειμαι κ οσο μπορω συμμετεχω στο ΠΑΜΕ στο σωματειο μου κτλ κτλ!

  Υ αυτο που λεω εχω καταλαβει οτι λεει το ΚΚΕ!ο Αντωνης επισης μορει να λεει οτι θελει κ δε νομιζω οτι μπορεις να μας φερεις σε αντιπαραθεση!
  συμμετεχοντας στο κινημα λυνονται αμεσως αυτα!την κρισημη ωρα θα ξεκαθαρισουν ολα!μην ανυσηχεις!

  κ επειδη εδω συζηταμε για εργατικο κινημαμπορεις να μου πεις η τακτικη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτη τη στιγμη(κ κυριως η συνεργασια με τον ΣΥΡΙΖΑ) που βοηθαει τον εργαζομενο?γιατι στη συσπειρωση κ στην ανωτερη οργανωση δεν τον βοηθαει!
  τον βοηθαει να βγαλει συμπερασματα για την διαπαλη που πρεπει(κατα τον Λενιν κ οχι κατα τον Περισσο)να εχει ο ιδιος ο εργαζομενος με το ρεφορμισμο κ τον οπορτουνισμο?εξηγησε μου πως μια πολιτικη-συνδικαλιστικη δυναμη που η ιδια εντασσει τον εαυτο της στις κομμουνιστικες πως γινεται να μην εχει διαπαλη με τον οποερτουνισμο?

  σε αυτο θα μου απαντησεις η δε γουσταρεις?μονο μη μου αρχισεις παλι τα περι ενοτητας στη δραση γιατι πραγματικα εχουνε χρεοκοπησει!

 72. Y Ιανουαρίου 22, 2011 στις 1:10 μμ #

  Οσες τέτοιες αηδίες και να γράψετε δεν υπάρχει δικαιολογία που δε ζητάτε ενιαίο δημόσιο τραπεζικό φορέα, αν δεν βάλετε ή δεν υπερψηφίσετε στη βουλή εξέταση του χρέους, αν δεν ακολουθήσετε ενεργητική πολιτική συγκρότησης μετώπου και πολιτικού, αν δεν επιδιώξετε κοινή δράση με συνδικάτα ανά την Ευρώπη.

 73. Y Ιανουαρίου 22, 2011 στις 1:17 μμ #

  Red Lebel
  Δε με νοιάζει η τακτική της Ανταρσύας όσο με νοιάζει του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ έχει τον πρώτο λόγο. Έχεις ταυτίσει τη λέξη οπορτουνισμός με συγκεκριμένους χώρους. Εγώ δε μπορώ να συζητήσω σε τέτοια βάση.

  Αυτά που έχεις καταλάβει ότι λέει το ΚΚΕ είναι αντιλενινιστικά. Πώς να το κάνουμε δηλαδή. Είναι ξεκάθαρο αυτό.

 74. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 22, 2011 στις 1:31 μμ #

  παδειά κάντε λιγο κράτει. Για διαβάστε αυτό.

  Το ποντίκι που βρυχάται

  Ν ΓΟΥΡΛΑΣ

  Στην πρόσφατη συνέντευξη του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναπτύσσοντας της θέσεις της ΠΑΣΚΕ, προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι ενάντια στο μνημόνιο, μάλιστα όχι ανεύθυνα σαν την «επάρατη» δεξιά, ούτε σαν την αδιέξοδη «αντιφάσκουσα και αμήχανη» αριστερά, αλλά σαν μια υπεύθυνη δύναμη που προτείνει : «Δομική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας», «αλλαγή του ρόλου και της πολιτικής της ΕΚΤ», «έκδοση ευρωομολόγου και μεταφορά του δημόσιου χρέους των κρατών», «αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου», «Ομόσπονδη Ευρώπη»! Ενώ κατά τα συνήθη, βγάζει λάδι την κυβέρνηση αφού αυτά τα μέτρα τα «επέβαλαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δανειστών». Ουσιαστικά αναπαράγει την γραμμή κυβερνητικών υπουργών και βουλευτών που «ειλικρινώς λυπούνται» για αυτά τα μέτρα άλλα φευ, δεν μπορούν να κάνουμε αλλιώς. Ακόμα και ο πιο καλόπιστος εργαζόμενος θα σκεφτεί. Άραγε και η κυβέρνηση δεν επικαλείται, την ανταγωνιστικότητα και τα ελλείμματα? Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ την ανταγωνιστικότητα δεν επικαλέστηκε για την περικοπή 9% των μισθών των εργαζομένων? Τα αντεργατικά μέτρα, η κυβέρνηση δεν τα βαφτίζει «περιστολή της σπατάλης και δίκαιη κατανομή βαρών»; Πού λοιπόν διαφωνεί η ΠΑΣΚΕ; Η απάντηση είναι ότι πάλι πάει να παιχτεί το χιλιοπαιγμένο έργο που βγάζει από την δύσκολη θέση όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το έργο που λέει «άλλο Κυβέρνηση άλλο ΠΑΣΚΕ»
  Μόνο που αυτή την φορά ο λύκος είναι εδώ και αλυχτά και από ότι φαίνεται το παραμύθι που προσπαθούν να μας σερβίρουν ξανά, δεν το πιστεύουν πια ούτε οι ίδιοι. Με την συνέντευξη αυτή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και η κυβερνητική ΠΑΣΚΕ προσπαθούν να περιχαρακώσουν και να τροφοδοτήσουν ιδεολογικά την βάση τους από την μια ενώ από την άλλη κλείνουν το μάτι προς τους «εταίρους» ΣΕΒ, Μίχαλο και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, δηλώνοντας ότι μην ανησυχείτε εμείς είμαστε εδώ για να ενσωματώσουμε ξανά(όπως το 85) την όποια με πολιτικούς όρους δραπέτευση από το μαντρί του υποταγμένου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι λεονταρισμοί του πρόεδρου της ΓΣΕΕ αυτοδιαψεύδονται αφού μόλις λίγους μήνες πριν υπέγραφε την ΕΓΣΣΕ που για το 2010 προέβλεψε 0% αύξηση όταν ο επίσημος πληθωρισμός του έτους έκλεισε στο 4,7%. Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή, είχαμε ονομαστική μείωση των κατώτερων μισθών κατά 4,7%, ενώ έδινε την συναίνεση του στην Κατσέλη για τον ν. 3899 που κατήργησε ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις. Παρά της προσχηματικές ψευτοδιαφοροποιήσεις του, Κυβέρνηση και Τρόικα έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμα και την γελοία «κόκκινη γραμμή» που έβαζε ότι δηλαδή η όποια επιχείρηση για να μειώσει τους μισθούς θα πρέπει αποδεδειγμένα να μην είναι κερδοφόρα. Τέλος η «αντιμνημονιακή» ΠΑΣΚΕ δεν είπε μια κουβέντα για τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες που με ηρωισμό και αυταπάρνηση δίνουν την μάχη ουσιαστικά μόνοι τους.
  Τα αδιέξοδα της Συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και ο θάνατος του σοσιαλδημοκρατικού κοινωνικού κράτους
  Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν έχει καταλάβει πως οι καιροί της διαμεσολάβησης του μαχητικού ρεφορμισμού της σοσιαλδημοκρατίας των δεκαετιών 80-90 με την εργατική τάξη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η κυρίαρχη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΔΕΚΟ που παρήγαγε βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, στέκεται αμήχανη και τρομοκρατημένη από τις διεργασίες που συντελούνται στην βάση των εργαζομένων. Ένα κύμα αμφισβήτησης από τα κάτω και το κυριότερο μέσα από τον κόσμο της βάσης της ΠΑΣΚΕ, με αντιφατικά πολιτικά χαρακτηριστικά απειλεί να τους πετάξει στα σκουπίδια, ενώ το αξιοθρήνητο φάντασμα του Παναγόπουλου δεν τολμά να εμφανιστεί σε εργατική συγκέντρωση εδώ και έναν χρόνο. Η ίδια η κυβέρνηση τον «δίνει» για τις συμφωνίες που πήγε να υπογράψει κάτω από τον τραπέζι με τον ΣΕΒ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είναι η χαρακτηριστική περίπτωση του «συνδικαλισμού» που σαπίζει μαζί με τον ξενιστή του, αυτόν του πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατικού κοινωνικού κράτους.
  Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και η παράταξη του έχουν την κύρια ευθύνη για τον κατακερματισμό αιτημάτων και στόχων, για την λογική της «συνυπευθυνότητας», «της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» την λογική του μικρότερου «κακού» που καλλιεργούσαν την περίοδο της Σημιτικής διακυβέρνησης, αλλά και προηγούμενα, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ. Όλες αυτές οι λογικές αφόπλισαν το εργατικό κίνημα από αιτήματα και μορφές πάλης, το αποπροσανατόλισαν από τους πολιτικούς σκοπούς του, καθιστώντας το φερέγγυο «θεσμικό» συνομιλητή εταίρο στην διαχείριση του καπιταλισμού. Η πλήρης γραφειοκρατικοποίηση όχι μόνο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ αλλά και των παρακάτω οργάνων, ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, ακόμα και πρωτοβάθμιων σωματείων, η απομαζικοποίηση των συνδικάτων, η ανύπαρκτη σχεδόν συνδικαλιστική οργάνωση στον ιδιωτικό τομέα, ο κομματισμός και η παραταξικοποίηση, είναι τα αποτελέσματα μιας πορείας που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να σβήσουν από την μνήμη τους ότι βασικός φορέας αυτών των αντιλήψεων και αυτής πρακτικής ήταν η ΠΑΣΚΕ.
  Δεν είναι μακριά η κατάπτυστη συναίνεση που επιδείχτηκε στο θέμα των ΕΣΣΕ που ουσιαστικά αποτελεί συντριπτικό κτύπημα Θατσερικού χαρακτήρα, στον πυρήνα των εργατικών δικαιωμάτων, σηματοδοτώντας μια τεράστια οπισθοδρόμηση, που θα υποθηκεύσει το μέλλον της εργατικής τάξης για πολλές γενιές. Δεν θα είναι μακρινοί οι καιροί που θα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια «κίτρινα» εργοδοτικά σωματεία στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, εκεί που όλα τα «σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει η σκλαβιά». Θα έχουμε ένα νέο είδος εργοδοτικού συνδικαλισμού όπου οι μάνατζερ και οι προϊστάμενοι θα κρίνονται και στο αν θα μπορούν να στήσουν επιχειρησιακό σωματείο που θα υπογράφει συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της κάθε εργοδοσίας. Τα παραδείγματα της ΝΕΟΓΑΛ αλλά και άλλων τέτοιων προθύμων «συνδικαλιστών» είναι φανερό ότι θα πληθύνουν όσο και αν τα ξορκίζουν οι γραφειοκράτες. Είναι δικό τους δημιούργημα φέρνουν την υπογραφή και την συναίνεση τους. Οι συνδικαλιστές που υπογράφουν τέτοιες κατάπτυστες συμβάσεις έχουν πολιτική αναφορά στην ΠΑΣΚΕ, είναι εκλεγμένοι σε εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες με τα ψηφοδέλτια της.

  Απάντηση στην ενιαία επίθεση Κυβέρνησης, ΔΝΤ- ΕΕ το Ενιαίο Αγωνιστικό Ταξικό Μέτωπο όλων των Εργαζομένων

  Είναι σίγουρο ότι το τοπίο στο συνδικαλιστικό κίνημα σύντομα θα αλλάξει. Οι παραδοσιακές μορφές συνδικαλιστικής οργάνωσης που γνωρίσαμε μετά τη μεταπολίτευση φαίνεται ότι όσο η επίθεση δυναμώνει, όχι μόνο θα ξεπερνιούνται αλλά θα πέφτουν σε βαθιά κρίση. Η πιθανότητα είναι πλέον να εκφραστούν τάσεις αμφισβήτησης των δύο κυρίαρχων ρευμάτων στο εργατικό κίνημα, να διαμορφωθούν όροι και προϋποθέσεις αλλαγής των συσχετισμών από τα κάτω, να αναζητηθούν νέες μορφές συλλογικής οργάνωσης των εργαζομένων που θα υπερβαίνουν τον κομματισμό και θα αναζητούν την νέα αγωνιστική ταξική ενότητα. Αυτές οι αλλαγές , θα γίνουν είτε σαν αποτέλεσμα κομματικών και συνδικαλιστικών επιλογών με στόχο την νέα χειραγώγηση της εργατικής τάξης και την αναπαραγωγή μιας νέας γραφειοκρατίας, είτε ως προσπάθεια των εργαζομένων από τα κάτω να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουν. Αυτό είναι το στοίχημα της αγωνιστικής ταξικής πτέρυγας του κινήματος, των δυνάμεων της αριστεράς που δρουν στα συνδικάτα.

  Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κοινής δράσης στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου ταξικού εργατικού μετώπου, που θα στηρίζεται στη δύναμη των ίδιων των εργαζομένων, την καθημερινή δράση στη δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων στις Γενικές Συνελεύσεις, στις Απεργιακές Επιτροπές. Θα συγκρούεται με το σύνολο των αντιλαϊκών, αντεργατικών ρυθμίσεων που προωθούν κυβέρνηση, ΕΕ, εργοδότες, όπως αυτή εξειδικεύεται σε κάθε κλάδο, αναζητώντας τον κοινό αγώνα με άλλους κλάδους και την αγωνιστική ταξική ενότητα των ίδιων των εργαζομένων. Θα φέρνει στο προσκήνιο τις σύγχρονες εργατικές ανάγκες και διεκδικήσεις και θα αντιστέκεται στην καπιταλιστική εκμετάλλευση από τη σκοπιά του αγώνα για την ανατροπή της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Θα παίρνει θέση απέναντι σε όλα τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η δημιουργία και συγκρότηση ενός ρεύματος μάχιμης αμφισβήτησης και ενεργητικής δράσης για τα συμφέροντα της εργατικής πλειοψηφίας, με περιεχόμενο που θα δημιουργεί ρήγματα στην επίθεση του κεφαλαίου, που θα μπορεί να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις, όχι στη βάση της κομματικής ένταξης, αλλά με άξονα τις ανάγκες και τα δικαιώματα του σύγχρονου εργαζόμενου. Που θα είναι ανεξάρτητο από την αστική πολιτική, ενάντια στον ταξικό συμβιβασμό, αντίθετο στην ενεργητική εκτόνωση των αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για μια άλλη κοινωνία όπου θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
  Νέες δυνατότητες για την υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού. Ελπίδα ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων
  Μια τέτοια προσπάθεια παρά τις αντιφάσεις και τα προβλήματα που έχει, είναι ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων. Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων είναι η πρώτη με μαζικούς όρους προσπάθεια που έχει τις δυνατότητες να μετεξελιχθεί σε ένα εργατικό μέτωπο πολιτικής αντίστασης και ανατροπής της επίθεσης που θα είναι στα χέρια των εργατών. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να μετεξελιχθεί στα ΣΑΔΕΟ της εποχής μας η στην κίνηση των 115 σωματείων της δεκαετίας του 60 αν στο βαθμό που αποφασιστικά και με τόλμη στηριχτεί από τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και του κόσμου της ΠΑΣΚΕ που διαχωρίζεται από αυτήν αναζητώντας αγωνιστική ταξική διέξοδο μακριά από τον υποταγμένο συνδικαλισμό .
  Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων Σωματείων δεν στοχεύει σε έναν ακόμα διαχωρισμό τύπου ΠΑΜΕ, δεν αποτελεί μπλοκ σωματείων κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών χώρων. Είναι μια προσπάθεια που στοχεύει να ενώσει δυνάμεις και σωματεία σε μια αγωνιστική ταξική κατεύθυνση να απεγκλωβίσει δυνάμεις από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό με στόχο την πιο πλατιά ενότητα για την απόκρουση της επίθεσης αλλά και της αλλαγής του συσχετισμού υπέρ των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων που δρουν στο κίνημα. Ζητούμενο για τον συντονισμό πρωτοβάθμιων στην παρούσα φάση είναι το πώς θα διαμορφώσει προϋποθέσεις για την παραπέρα διεύρυνση του όχι μόνο με πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και με ομοσπονδίες που έχουν αγωνιστικό πρόσημο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ,ρίχνοντας όλο το πολίτικό και συνδικαλιστικό τους βάρος οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, ριζοσπαστικής, αντινεοφιλελεύθερης και κομμουνιστικής αριστεράς πρέπει να ενισχύσουν τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, υπερβαίνοντας κάποιες δικαιολογημένες ίσως επιφυλάξεις και ταλαντεύσεις που υπήρχαν μέχρι κάποιο διάστημα, άλλα αδικαιολόγητες από εδώ και στο έξης. Η ενίσχυση και διεύρυνση του συντονισμού είναι προϋπόθεση για μια άλλη πορεία στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για την υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού για νικηφόρους αγώνες.

 75. Αναυδος Ιανουαρίου 22, 2011 στις 1:38 μμ #

  @Κωστα
  Ωραιο και αυτό δηλ.
  -το ΠΑΜΕ διαχωριζει και το συντ α’βαθμιων ενώνει
  – το ΠΑΜΕ αποτελει μπλοκο συγκεκριμενου χώρου ενω το συντονιστικό όχι
  – το συντονιστικό εχει αγωνιστιή ταξικη κατευθυνση το ΠΑΜΕ ???

  Το συντονιστικό αποτελείται από την προδομένη σοσιαλδημοκρατία του Παναγοπουλου. ΕΛΜΕ και ευρυτερος δημοσιος τομεας που τους παιρνουν και τα σωβρακα και θυμηθηκαν οτι η γσεε ειναι των εργοδοτων.

 76. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 22, 2011 στις 6:39 μμ #

  Άναυδε διάβασε λίγο πιο προσεκτικά το κείμενο. Μην απαντάς σε στυλ Β.Νιέρη στον Ριζοσπάστη. Πουθενά δεν λέει ότι το ΠΑΜΕ δεν είναι ταξικό. Το ποια γραμμή όμως και αν θα δικαιωθεί στο ε.κ μένει να αποδειχτεί. Μέχρι τώρα πάντως δεν φαίνεται να δικαιώνεται η γραμμή του ΠΑΜΕ, στα ίδια είναι ίσως και με τάσεις υποχώρησης, αφού καμπόσες δυνάμεις του από αυτό έχουν φύγει και έχουν ενταχτεί στον συντονισμό. Το ποιο σοβαρό όμως είναι ότι το πολιτικό του αδιέξοδο, αφού σε συνθήκες κρίσης το πιο οργανωμένο και μαζικό κόμματε του κινήματος το ΠΑΜΕ δηλαδή που θα μπορούσε να έχει κοινό βηματισμό με άλλες αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η περιχαράκωση του και η αποφυγή της όποιος όσμωσης σε ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο για την ανατροπή της επίθεσης και την ανασυγκρότηση του κινήματος

 77. RED LABEL Ιανουαρίου 22, 2011 στις 7:37 μμ #

  Μέχρι τώρα πάντως δεν φαίνεται να δικαιώνεται η γραμμή του ΠΑΜΕ, στα ίδια είναι ίσως και με τάσεις υποχώρησης, αφού καμπόσες δυνάμεις του από αυτό έχουν φύγει και έχουν ενταχτεί στον συντονισμό.

  αυτο ειναι καινουργιο θεωρημα!οκ!θα το συνηθισουμε κ αυτο!
  αλλα δε μου λες?απο ποια στοιχεια βγαινει οτι δυναμεις πανε απτο ΠΑΜΕ στο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ?ποιο σωματειο η οποιοι συνδικαλιστες?

  κ δες τα χαιρια της ΕΕΜ στο ΠΕΡΑΜΑ!καταψηφιση της απεργιας στις 10/2!ωραια η συνδικαλιστικη αριστερα……να τη χααιρεσαι!
  παρε να χεις λοιπον!η ταξικοτητα σε ολο της το μεγαλειο!

  ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
  Κλιμακώνεται η πάλη ενάντια στην ανεργία

  Με νέες κινητοποιήσεις την βδομάδα που έρχεται και 24ωρη απεργία στις 10 Φλεβάρη, οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και όλου του Πειραιά συνεχίζουν τους αγώνες τους για να υπερασπίσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δουλειά και όλες τις κατακτήσεις που έχουν αποσπάσει, μέτρα για την πραγματική στήριξη των ανέργων του κλάδου. Οργανωτής της πάλης τους είναι οι ταξικές δυνάμεις της Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών συσπειρωμένες στις γραμμές του ΠΑΜΕ, στην οποία οι μεταλλεργάτες στις πρόσφατες εκλογές, εμπιστεύτηκαν ξανά την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδικάτου τους.

  Ειδικότερα στη συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά που έγινε προχτές το βράδυ, αποφασίστηκε η συμμετοχή των μεταλλεργατών στις κινητοποιήσεις για δημόσια δωρεάν Υγεία, που προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις και στον Πειραιά με το κλείσιμο την Τετάρτη 26 Γενάρη των ταμείων των νοσοκομείων της περιοχής. Την Πέμπτη 27 του μήνα συνεχίζουν με παύση εργασιών, συγκέντρωση στις 3 το μεσημέρι στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά και πορεία στο ΥΘΥΝΑΛ. Αντίστοιχης μορφής κινητοποίηση θα γίνεται κάθε βδομάδα στα αρμόδια υπουργεία, ενώ σταθμός του αγώνα τους θα είναι η απεργία στις 10 Φλεβάρη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

  Να σημειωθεί ότι η παράταξη της «Εργατικής Ενότητας Μεταλλεργατών» την οποία συγκροτούν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Α.Π. (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΑΚΚΕ, εργοδηγοί, καταψήφισε την πρόταση για την 24ωρη απεργία με το γνωστό επιχείρημα περί …«επαναστατικής γυμναστικής από το ΠΑΜΕ», αλλά και τις κινητοποιήσεις σε εβδομαδιαία βάση, προτείνοντας … διάλογο με τους αρμόδιους.

 78. a8lios Ιανουαρίου 22, 2011 στις 8:22 μμ #

  Μετά από την εκκωφαντική σιωπή και απουσία μου από το πόστ, επιστρέφω:

  Είπαν:

  Υ)
  2) όπως είπα και στη… συνάντηση του μεζεδοπωλείου και όπως βάζει και ο Μπρέζνιεφ είναι θέμα ποιοι είναι οι ρόλοι του ΠΑΜΕ και ποιοι των λαϊκών επιτροπών. Αν την εξουσία είναι να την πάρει μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων τότε το ΠΑΜΕ μπορεί εμμέσως να συμμετέχει στη εξουσία (έστω κι αν είναι το στήριγμα της οργανωτικά έχει σημασία).

  3) Οποιοσδήποτε φορεάς στοχεύει στην εξουσία πρέπει να ξέρει ότι δε μπορεί να πάει από τις διεκδικίσεις των καθημερινών οικονομικών στην έφοδο στο Μαξίμου.

  Ποιοί είναι οι ρόλοι του ΠΑΜΕ και ποιοί των λαϊκών επιτροπών λοιπόν;
  Και ποιό ρόλο θα παίζει το ΠΑΜΕ-οι λαϊκές επιτροπές στη λαϊκή εξουσία (λέμε τώρα…);

  Παλιότερα ο Υ είχε κάνει ένα κοροϊδευτικό πόστ, το “Όλη η εξουσία στο ΠΑΜΕ, στη ΠΑΣΥ και στο ΜΑΣ”, σε αντιστοιχία με το σύνθημα των μπολσεβίκων.
  Όχι, δε πιστεύω πως είναι ή θα είναι, είτε οι επιτροπές αγώνα ή άλλες μορφές συσπείρωσης που φτιάχνει το ΠΑΜΕ,
  είτε οι λαϊκές επιτροπές που φτιάχνουν από κοινού ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ ανα περιοχή,
  κάτι σαν σοβιέτ. Όργανα της λαϊκής εξουσίας δηλαδή, ή έστω του κοινωνικοπολιτικού μετόπου που θα τη διεκδικήσει.

  Αυτό που μπορούν να είναι όμως είναι οι προπομποί αυτών των οργάνων. Μπορούν να είναι οι μορφές συσπείρωσης εκείνες, στις οποίες οι εργαζόμενοι (ή οι αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες) θα αρχίσουν να συζητούν με ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ όχι την άμεση πίεση που δέχονται στο εισόδημά τους, αλλά την δική τους λαϊκή εξουσία που θα ανατρέψει αυτή την πορεία, και να χαράσουν με βάση αυτό την τακτική-στρατηγική τους. Να μάθουν να βλέπουν τις κινητοποιήσεις για τα άμεσα προβλήματά τους ΥΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ.

  ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ μέσα στις επιτροπές αγώνα του ΠΑΜΕ. Είναι βέβαια δύσκολο. Ανέφερα κάτι για τα Ατλάντικ που μας είπε ο Αντώνης στις ρακές.

  Συγκεκριμένα μας είπε για κάποιους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις επιτροπές αγώνα που φτιάχτηκαν στα Ατλάντικ. Πρόσφατα τα καταστήματα, στα οποία δούλευαν οι συγκεκριμένοι, τα αγόρασε ο Σκλαβενίτης, ο οποίος τους κράτησε στη δουλειά και τους πλήρωσε και τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσαν τα Ατλάντικ. Αποτέλεσμα; Πίνουν νερό στο όνομα του Σκλαβενίτη οι συγκεκριμένοι και στα @@ τους η επιτροπή αγώνα…
  Πόσο εύκολο είναι, σε μια επιτροπή που φτιάχνεται υπό τέτοιες συνθήκες πίεσης των άμεσων προβλημάτων (χρεοκοπία επιχείρησης που δουλεύεις), να καταφέρεις να γίνει το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ της κουβέντας η λαϊκή εξουσία και οικονομία; Πολύ.
  Αλλά αν δεν γίνει, αν μείνεις απλά στον “οικονομικό αγώνα”, τότε στη πρώτη “στραβή” θα το ξαναχάσεις το παιχνίδι, όπως (πολιτικά) θα χάσεις και τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους.
  Δεν εννοώ πως θα τους χάσεις πολιτικά ως κόμμα. Θα τους χάσεις ως συμμετόχους σε μια επαναστατική προοπτική.

  Λοιπόν, στα πλαίσια του ΠΑΜΕ μπορεί να γίνει αυτή η δουλειά. Γιατί από την ίδρυσή του ακόμη (αν και τότε δεν ήταν τόσο καθαρό) φρόντισε να μην είναι μόνο ένας συνδικαλιστικός φορέας. Γιατί από τότε ανέφερε πως (εκτός από τα 1400 βασικό κτλ., στόχος του είναι η λαϊκή συμμαχία, με σκοπό τη λαϊκή εξουσία). Γιατί, ακόμα και εκεί που είχε-έχει τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, φρόντιζε οι δομές του να αναπτύσσονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με αυτές των συνδικαλιστικών οργάνων, όχι να ταυτίζονται (π.χ. Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ με παράλληλη αυτοδυναμία στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας).

  ΤΕΤΟΙΑ δουλειά, από την άλλη, ΔΕΝ μπορεί να γίνει στα πλαίσια του “συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων”. Και δεν μπορεί να γίνει ΑΚΡΙΒΩΣ γιατί είναι ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ, ένας φορέας οικονομικών αγώνων.

  Αυτό είναι που κάνει το ΠΑΜΕ σημαντικό και αναντικατάστατο σήμερα. Όχι για όσους θέλουν “οικονομικούς αγώνες” τις εργατικής τάξης με έναν συνεπή ταξικό προσανατολισμό. Τέτοιοι μπορεί να γίνονται (αν και πιο δύσκολα), και σήμερα και μελλοντικά, και από το “συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων”.
  Σημαντικό και αναντικατάστατο είναι για όσους θέλουν ένα εργατικό κίνημα που θα στοχεύει στην ανατροπή της σημερινής εξουσίας.

  Αυτό περιλαμβάνει λοιπόν και την απάντηση στο “3) Οποιοσδήποτε φορεάς στοχεύει στην εξουσία πρέπει να ξέρει ότι δε μπορεί να πάει από τις διεκδικίσεις των καθημερινών οικονομικών στην έφοδο στο Μαξίμου” που λέει ο Υ.

  Φυσικά και δε μπορεί Υ, φυσικά και δε μπορεί. Έχεις δίκιο.
  Γι αυτό και τα παραπάνω είναι κρίσιμα.
  Εάν, όταν υπάρξουν οι αντικειμενικές συνθήκες για “έφοδο στο Μαξίμου”, έχουμε κατεφέρει, κύρια μέσω του ΠΑΜΕ, να έχει γίνει συνείδηση σε αρκετούς συναγωνιστές η ανάγκη για λαϊκή εξουσία, τότε θα υπάρχει ελπίδα και για μια τέτοια προοπτική.
  Εαν δεν έχει γίνει κατορθωτό αυτοί να δουν παραπέρα από τα άμεσα προβλήματα, που ειδικά τότε θα “καίνε”, τότε πιθανότατα θα τα κάνουν όλα πουτάνα και μετά θα ακολουθήσουν πολιτικά όποιο κομμάτι της αστικής πολιτικής σκηνής έχει μείνει όρθιο και προσφέρει μια πιο “φιλολαϊκή” προοπτική…

  Όσο για το ρόλο των “λαϊκών επιτροπών”, εγώ τον βλέπω διπλό:
  Από τη μία πρόκειται για τα πρώτα βήματα προς την κοινωνική συμμαχία που θα έχει σαν στόχο την πάλη για λαϊκή εξουσία & οικονομία.
  Από την άλλη, στο βαθμό που πιάσουν όντως ρίζες σε γειτονιές και γενικότερα σε μικρούς σχετικά πληθυσμιακούς χώρους, γίνουν ΕΚΕΙ αναγνωρίσιμες, κινητοποιούν και παίρνουν πρωτοβουλίες για άμεσα προβλήματα στις οποίες ανταποκρίνεται ο κόσμος, θα μπορέσουν να συσπειρώσουν και άτομα που μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με το ΠΑΜΕ, τη ΠΑΣΕΒΕ, τη ΠΑΣΥ ή το ΜΑΣ (και με αυτό τον τρόπο να “ανατροφοδοτήσουν” και αυτά τα μέτωπα με νέο κόσμο). Και υπάρχει τέτοια ανάγκη, ειδικά όταν έχουμε πλέον πάνω από 800.000 ανέργους που πιθανότατα δε θα βρουν άμεσα δουλειά και πολύ δύσκολα θα καταφέρεις να τους οργανώσεις κατευθείαν σε σωματεία κτλ.

  Κώστας Π.)
  Αν ένα κείμενο σαν αυτό βάζει σαν στόχο του τον «συσχετισμό δυνάμεων» ανάμεσα στο ΠΑΜΕ από τη μια και τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων από την άλλη και καταλήγει ότι βλέπουμε και κάνουμε, τότε έχουμε σοβαρά προβλήματα.
  Στο εργατικό κίνημα και σε όλα τα φαινόμενα του κόσμου δεν υπάρχει «από τη μια» και «από την άλλη». Ο ίδιος ο Λένιν το ξεκαθάρισε αυτό και μάλιστα σε σχέση με το ζήτημα των συνδικάτων. Ό,τι υπάρχουν δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα, του ΠΑΜΕ και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων είναι ξεκάθαρο. Γράφεις:

  «Αν πυκνώσουν σημαντικά οι γραμμές των πρωτοβάθμιων, τότε θα μιλάμε σαφώς για ενίσχυση των καθαρά σοσιαλδημοκρατικών απόψεων μέσα στους κόλπους τους, πράγμα που θα φέρει και αντίστοιχη διαπάλη».

  Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα όταν ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων έχει μια “ταξική” γραμμή, ή σε κάθε περίπτωση όσο “ταξική” γραμμή έχει και το ΠΑΜΕ; Σε τι διαφοροποιείται το ΠΑΜΕ; Ας πάρουμε την εξής διατύπωση:
  «Αν πυκνώσουν σημαντικά οι γραμμές του ΠΑΜΕ, τότε θα μιλάμε σαφώς για ενίσχυση των καθαρά σοσιαλδημοκρατικών απόψεων μέσα στους κόλπους του, πράγμα που θα φέρει και αντίστοιχη διαπάλη».
  Διότι αν πυκνώσουν σημαντικά οι γραμμές του ΠΑΜΕ αυτό θα γίνει μόνο σε βάρος του ρεφορμισμού και της ΠΑΣΚΕ με αποτέλεσμα την «αντίστοιχη διαπάλη» στις γραμμές του.

  Συμπερασματικά απορώ με το “συμπέρασμα”:
  “Το ποιόν θα “ακολουθήσει” ΑΥΤΟΣ ο κόσμος θα κρίνει και την επικράτηση της μίας ή της άλλης τακτικής στο εργατικό κίνημα”.
  Δεν είμαι βέβαιος ποιος σου εμφύσησε την ιδέα ότι στο εργατικό κίνημα υπάρχουν διαφορετικές ΤΑΧΤΙΚΕΣ. Αν κάποιος το λέει, τότε απλά δεν ξέρει τι λέει. Μέσα στο εργατικό κίνημα δεν υπάρχουν διαφορετικές ΤΑΧΤΙΚΕΣ, αλλά διαφορετικές ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Οι ταχτικές είναι κοινές αλλά αυτό που λείπει είναι η ένταξη των ταχτικών σε μια ενιαία γραμμή, πράγμα που λέγεται πια ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
  Ούτε είμαι βέβαιος ποιος σου εμφύσησε την ιδέα ότι στο εργατικό κίνημα η άποψη του ΠΑΜΕ είναι ταξική και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων έχει μια «σοσιαλδημοκρατική γραμμή». Κατά τα άλλα φαίνεται να έχεις μια «κεντριστική» γραμμή: Αν βγει η γραμμή του ΠΑΜΕ έχει καλώς, και αν βγει η «σοσιαλδημοκρατική γραμμή» των Πρωτοβάθμιων, τότε … βλέπουμε!
  Εγώ εμμένω στη γραμμή των ενιαίων συνδικάτων, όσο «αντιδραστικά» και αν είναι.

  Βουρνούκιος)
  1. Και τα κλαδικά ΚΑΙ τα επιχειρησιακά σωματεία, ανήκουν στην κατηγορία των πρωτοβάθμιων! ΓΙατί;;
  Γιατί εγγράφονται στο ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ όργανο που λέγεται ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Το ΣΕΤΗΠ ΔΕΝ είναι συνεπώς δευτεροβάθμιο συνδικάτο, είναι πρωτοβάθμιο. Συνεπώς ΔΕΝ εχει κανένα νόημα να γραφτούν τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια (wind, vodafone, τηλ. κέντρα κλπ) σε αυτό…
  Το ίδιο ισχύειο και με το ΣΜΤ. Είναι κλαδικό μεν, αλλά πρωτοβάθμιο. Συσπειρώνει μισθωτούς μηχανικούς από όλο τον κλάδο. Το σωματείο της ΜΟΔ είναι και αυτό πρωτοβάθμιο, αλλά επιχειρησιακό. Τα μέλη του σωματείου της ΜΟΔ μπορούν να είναι μέλη καιτου ΣΜΤ εάν το επιθυμούν. Το ίδιο ισχύει και με το βιβλίου/χάρτου. Είναι κλαδικό πρωτοβάθμιο, το ίδιο και το πρώην επιχειρησιακό σωματείο των “Ελληνικών Γραμμάτων”. Υπήρχαν -λίγα- μέλη του επιχειρησιακού, που ΔΕΝ ήταν μέλη του κλαδικού.

  Γενικά από τα σχόλια φένηκε να υπάρχει μια σύγχυση σε σχέση με επιχειρησιακά, κλαδικά, πρωτοβάθμια.
  Δεν υπάρχουν δευτεροβάθμια σωματεία. Υπάρχουν δευτεροβάθμιες ενώσεις σωματείων ( Ομοσπονδίες & Εργατικά Κέντρα).
  Επιχειρησιακό είναι το σωματείο που έχει μέλη εργαζόμενους μίας συγκεκριμένης επιχείρησης.

  Αλλά το μεγαλύτερο μπλέξιμο γίνεται με τα κλαδικά απ’ ότι φαίνεται.
  Με την έννοια «κλάδος» Δεν εννοούμε τον επιστημονικό κλάδο ή την εξειδικευμένη εργασία που κάνει ο κάθε συγκεκριμένος εργαζόμενος. Σωματεία τέτοια χαρακτηρίζονται ως «ομοιοεπαγγελματικά».

  Απ’ ότι κατάλαβα έτσι το έμπλεξε ο RedBoy αρχικά και βάσει αυτού -σωστά- μίλησε για «συντεχνιασμό» που μπορεί να προκύψει.
  Λέγοντας «Κλάδο» λοιπόν εννοούμε τον ΚΛΑΔΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ στον οποίο δραστηριοποιείται η εκάστοτε επιχείρηση.
  Με αυτή την έννοια είναι πολύ σωστό το επιχείρημα που βάζει ο Μέλιτον, ότι με το κλαδικό μπορείς να αποκτάς πολύ καλύτερη εικόνα για τις κινήσεις τους αντιπάλου.

  Από την άλλη, ο Βουρνούκιος -που πάει να μας ξεμπλέξει- μπλέκει και ο ίδιος.
  Γιατί με ΑΥΤΟ τον ορισμό του κλαδικού σωματείου το ΣΜΤ εγώ τουλάχιστον καταλαβαίνω πως δεν είναι κλαδικό. Είναι ομοιοεπαγγελματικό. Όπως τέτοιο είναι και των Λογιστών.

  To ΣΕΤΗΠ (http://www.setip.gr/ – Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής νομού Αττικής) αντιθέτως είναι κλαδικό, γιατί μέλη του μπορούν να είναι ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
  Δηλαδή από τη γραμματέα της reception και τον μεταφορέα της “EimaiMiaEtaireiaPlhroforikhs7AtomwnEtoimhGiaKleisimo A.E.”, τον τεχνικό του ΟΤΕ, μέχρι τον προγραμματιστή της Intrakom.

  Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Γιατί, στο βαθμό που αποκτά “πόδια” και μαζικότητα σε χώρους δουλειάς ένα τέτοιο σωματείο, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε αυτό μαθαίνουν να αγωνίζονται ΜΑΖΙ με εργαζομένους άλλων ειδικοτήτων και εταιριών. Καλλιεργείται δηλαδή πιο εύκολα το πνεύμα της ΤΑΞΙΚΗΣ ενότητας.
  Επιπλέον και κυρίως είναι σημαντικό γιατί, όπως είπε ο meliton, στα πλαίσια ενός τέτοιου σωματείου ο εργαζόμενος μπορεί να συζητήσει και να αντιληφθεί καλύτερα όχι απλά τη τακτική/στρατηγική ενός συγκεκριμένου εργοδότη, αλλά των εργοδοτων ως σύνολο, ως ενότητας. Μπορεί να αντιληφθεί δηλαδή πολύ καλύτερα την έννοια της “αντίπαλης τάξης”.
  Γι αυτό η ίδρυση και η μαζικοποίηση σήμερα τέτοιων σωματείων (τακτική) διευκολύνει στη πολιτική δουλειά τους ΟΣΟΥΣ θέλουν να αντιληφθεί η εργατική τάξη πως απαιτείται συνολική ρήξη, όχι μόνο με τον συγκεκριμένο εργοδότη όποτε αυτός πάει να κάνει πουστιά, αλλά με τα αφεντικά ΩΣ ΤΑΞΗ (στρατηγική).

  Σε αυτό το σημείο Κώστα Π. Θα σου πώ ότι, όσο έχεις δίκιο που τονίζεις πως έπρεπε να μιλήσω για τις διαφορετικές στρατηγικές στο εργατικό κίνημα σήμερα, άλλο τόσο άδικο έχεις στο ότι όλοι έχουν την ίδια τακτική. Φυσικά και δεν έχουν, φυσικά και η τακτική του καθενός είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών του επιδιώξεων.

  Επανέρχομαι. Βουρνούκιε, λες για το ΣΕΤΗΠ:
  “ΔΕΝ εχει κανένα νόημα να γραφτούν τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια (wind, vodafone, τηλ. κέντρα κλπ) σε αυτό”.
  Ναι, φυσικά και δε μπορούν να γραφτούν ως σωματεία στο ΣΕΤΗΠ, αφού κι αυτό πρωτοβάθμιο όργανο είναι. Μπορούν όμως να αυτοδιαλυθούνε μέσα σε αυτό και σε αυτούς τους χώρους έπειτα να λειτουργούν σωματειακές επιτροπές (και με αντίστοιχες συνελεύσεις) του ΣΕΤΗΠ, όπως υπάρχουν και τώρα π.χ. Σωματειακή επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στη HOL και στον ΟΤΕ.
  Και αυτό θα θεωρούσα και το πιο λογικό σαν τακτική εκ μέρους δυνάμεων (εν προκειμένω του ΝΑΡ) που στα λόγια τουλάχιστον μιλούν για “ανάγκη για κλαδικά σωματεία”.
  Γιατί δεν υποστηρίζουν λοιπόν κάτι τέτοιο οι δυνάμεις του ΝΑΡ σε αυτούς του χώρους;

 79. Βουρνούκιος Ιανουαρίου 22, 2011 στις 8:44 μμ #

  Μα, αθλιε, σαφώς και το ΣΜΤ έχει δυστυχώς ΚΑΙ ομοιοεπαγγελματικό χαρακτήρα. Είναι κλαδικό μεν γιατί συνενώνει τους μισθωτούς μηχανικούς ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης, είναι όμως ομοιοεπαγγελματικό, διότι εγγράφονται σε αυτό μονο οι μισθωτοί μηχανικοί.

  Ενώ η εξέλιξη πρέπει να ειναι στην κατεύθυνση ενοποίησης των συνδικάτων στις κατασκευές και ένταξης σε αυτά ΟΛΩΝ των ειδικότήτων που εργάζονται στις κατασκευαστικές (πολύ μικρές, μεσαίες, μεγάλες), όπως (οικοδόμοι όλων των ειδικοτήτων, λογιστές, μηχανικοί, κλπ).

  Το ίδιο είναι και το συνδικάτο οικοδόμων πχ.

  τουλάχιστον τα κλαδικά ΟΜΟΙΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ χαρακτήρα συνδικάτα στα οποία συνέβαλλε τα μέγιστα το ΝΑΡ για τη συγκρότησή τους (ΣΕΦΚ, ΣΜΤ κλπ) ΔΕΝ εγγράφουν ευθύς εξαρχής τους μικρούς εργοδότες του κλάδου, όπως δυστυχώς κάνει το ΚΚΕ (πχ οικοδόμοι, λογιστές).

  Αντίθετα άλλα κλαδικά όπως το βιβλίου χάρτου πχ, είναι κλαδικά ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ χαρακτήρα (δλδ έχουν όλες τις ειδικότητες μέσα).

 80. a8lios Ιανουαρίου 22, 2011 στις 8:48 μμ #

  Boyrnoykie, eisai telika o paylos ‘h oxi?

 81. Βουρνούκιος Ιανουαρίου 22, 2011 στις 8:54 μμ #

  Τέλος, οι δευτεροβάθμιες ενώσεις έχουν το χαρακτήρα που λές (συνενώσεις πρωτοβαθμιων σωματείων) απλά, εκ παραδρομής όταν λέμε ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ εννοούμε όλη τη δομή του σ. κ.

  Τωρα, για το άλλο. Λες:»…Ναι, φυσικά και δε μπορούν να γραφτούν ως σωματεία στο ΣΕΤΗΠ, αφού κι αυτό πρωτοβάθμιο όργανο είναι. Μπορούν όμως να αυτοδιαλυθούνε μέσα σε αυτό και σε αυτούς τους χώρους έπειτα να λειτουργούν σωματειακές επιτροπές (και με αντίστοιχες συνελεύσεις) του ΣΕΤΗΠ, όπως υπάρχουν και τώρα π.χ. Σωματειακή επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στη HOL και στον ΟΤΕ.
  Και αυτό θα θεωρούσα και το πιο λογικό σαν τακτική εκ μέρους δυνάμεων (εν προκειμένω του ΝΑΡ) που στα λόγια τουλάχιστον μιλούν για “ανάγκη για κλαδικά σωματεία”.
  Γιατί δεν υποστηρίζουν λοιπόν κάτι τέτοιο οι δυνάμεις του ΝΑΡ σε αυτούς του χώρους;…».

  Δεν το υποστηρίζουμε, για τον απλούστατο λογο, πως εμείς εκεί όπου μπορούμε, χτίζουμε ΚΑΙ κλαδικά (με όλες τις αντιφάσεις τους που είναι γεννημα της ζωής), χτίζουμε ΚΑΙ επιχειρησιακά σωματεία. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να διαλυθούνε αυτά τα ταξικά σωματεία.

  Θα μπορούσε όμως να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση μεταξύ των ταξικών δυνάμεων για μια κοινή συμπόρευση στο ΠΩΣ χτίζουμε κλαδικά σωματεία.

 82. Βουρνούκιος Ιανουαρίου 22, 2011 στις 8:56 μμ #

  Ναι

 83. a8lios Ιανουαρίου 22, 2011 στις 9:05 μμ #

  Θα σου λεγα πως, αν είσαι ο Παύλος, τότε εδώ και κανα χρόνο που μπαίνεις στο Γκρανμα ποτέ δεν έχεις απαντήσει σε ερώτησή μου, αλλά τελικά απάντησες.

  Πρώτη φορά λοιπόν μου απάντησες σε ερώτηση που σου έθεσα σε ετούτο το μπλογκ,
  κι αμέσως έπεσες σε αντίφαση, αφού στο αρχικό σου σχόλιο σε ετούτο το ποστ είχες τονίσει:
  «Χρειαζόμαστε ΚΛΑΔΙΚΑ με όλες τις ειδικοτητες και τις σχεσεις εργασίας εντός τους! Αυτή η διαδικασία είναι συνθετη, καιαντιφατική, αλλά αυτός είναι ο στόχος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.»

  Τώρα λες:
  εμείς εκεί όπου μπορούμε, χτίζουμε ΚΑΙ κλαδικά (με όλες τις αντιφάσεις τους που είναι γεννημα της ζωής), χτίζουμε ΚΑΙ επιχειρησιακά σωματεία.

  Άιντε να συνεννοηθείς για το τί θέλει το ΝΑΡ δηλαδή…

 84. Βουρνούκιος Ιανουαρίου 22, 2011 στις 9:16 μμ #

  Αθλιε: Το επιχειρησιακό σωματείο μπορεί ΚΑΛΛΙΣΤΑ να έχει όλες τις ειδικότητες της επιχείρησης εντός του! Μελη του επιχειρησιακού σωματείου μπορούν να είναι και μέλη του κλαδικού και αντιστρόφως. Εχει σημασία, να οικοδομέις και επιχειρησιακά σωματεία και -κυρίως- κλαδικά σε ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ βάση.

  Δεν βρίσκεται καμμία αντίφαση σε αυτά που λέω!

  Οι αντιφάσεις και του ΝΑΡ και του ΚΚΕ βρίσκονται, στο εξης: Ενώ, έχουν την αντίληψη της οικοδόμησης κλαδικών ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ σωματείων, στην πραγματικότητα, αυτά που οικοδομούμε, άλλα είναι ΔΙΕΠΑΓΓΛΕΜΑΤΙΚΑ και άλλα ΟΜΟΙΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ. ΚΑι αυτή η αντίφαση υπάρχει γιατί σε κάθε χώρο δουλειάς υπάρχει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ δυναμικό ανθρώπων, συγκεκριμένη παράδοση κλπ.

  Δλδ είναι πολύ δύσκολο για το ΚΚΕ να διαλύσει τα επιμερους κλαδικά πλην όμως ΟΜΟΙΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ σωματεία που ελεγχει, για να φτιάξει κλαδικά ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ που είναι και ο συνολικός του στόχος εάν δεν απατώμαι!

  Πχ λογιστές, οικοδόμοι, «Βύρωνας», κλπ

  Το ίδιο και το ΝΑΡ.

  Δες, επίσης και ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ το μπέρδεμα το απιστευτο που υπάρχει στον ελληνικό συνδικαλισμό ΓΕΝΙΚΑ! Στη ΔΕΗ με περίπου 14.000 εργαζόμενους, υπάρχουν δεκάδες μικρά ομοιοεπαγγελματικα και ούτε καν κλαδικά σωματεία! Η ανασυγκρότηση συνεπώς του εργατικοσυνδικαλιστικού κινήματος, είναι ΤΙΤΑΝΙΑ υπόθεση, απαιτεί πέρα απο την ιδιαίτερη δουλειά του καθενός ΚΑΙ κοινή συζήτηση/συμπόρευση/διαπάλη σε αυτό.

  Και η αντίφαση στη ζωή μας αφορά όλους μας…

 85. RED LABEL Ιανουαρίου 22, 2011 στις 9:21 μμ #

  »Αντίθετα άλλα κλαδικά όπως το βιβλίου χάρτου….»

  το βιβλιου χαρτου Βουρνουκιε ειναι διασαπστικο σωαμτειο οχι κλαδικο!κ μαλιστα αντιπαραθετικο με το κλαδικο »συλλογος εμπορουπαλληλων αθηνας»

  κ μη μου πεις οτι υπαρχει απο παλια γιατι μπορω να σ πω 100000000000000000000000000 σωματεια που υπηρχαν παλια κ σωσατα εχουν καταργηθει!

 86. Βουρνούκιος Ιανουαρίου 22, 2011 στις 9:47 μμ #

  ρεντ: Το «διασπαστικό» δεν είναι συνδικαλιστικός όρος.

  Είναι ένα σωματείο που έχει σ. πυκνότητα 15% με ταξικό προσανατολισμό, που υπογράφει πολύ ικανοποιητική κλαδική σύμβαση σε σχέση με αυτή του εμπορίου και με πλήθος άλλες συνδικαλιστικες δραστηριότητες πολλές απο αυτές πετυχημένες (ανακλήσεις απολύσεων, σπασιμο εργοδοτικής τρομοκρατίας κλπ). Χωρια δε, που οργανώνει και πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβολές, διαλέξεις κλπ), με επιτυχία.

  Οπότε, δεν είναι και για κακό έτσι; Η εργ. ταξη του βιβλιου το έχει σε μεγάλη εκτίμηση.

 87. RED LABEL Ιανουαρίου 22, 2011 στις 10:13 μμ #

  Η εργ. ταξη του βιβλιου το έχει σε μεγάλη εκτίμηση.

  η πνευματικη ελιτ των εμπορουπαλληλων ειναι οι βιβλιουπαλληλοι?μα καλα ποσο καιροσκοπος εισαι?ο.τια μας συμφαιρει κ οπως μας βολευει?τα γεγονοτα ομως ειναι πεισματαρικα!τι να κανεις……..

  κ το ΣΕΦΚ κ τους βιβλιουπαλληλους θα τα ξεβρασει η ταξικη παλη η ιδια!

 88. RED LABEL Ιανουαρίου 22, 2011 στις 10:16 μμ #

  ρεντ: Το “διασπαστικό” δεν είναι συνδικαλιστικός όρος

  ειναι μια χαρα συνδικαλιστικος ορος ο οποιος απεικονιζει την πραγματικοτητα εν προκειμενω…..!γιατι το σωματειο αυτο κατακερματιζει εργαζομενους με κοινα προβληματα κ εχει ελιτιστικη αντιληψη ο πολιτικος φορεας που το ελεγχει!κ ειναι το θεμα οτι αντι να συναθροιζει εργατικες δυναμεις τις ΔΙΑΣΠΑΕΙ!λες κ ο κλαδος του εμποριου δεν εχει κοινα προβληματα!απλα δε σε συμφερει να το παραδεχτεις οτι αυτο περα απο ελιτισμος ειναι κ σεχταρισμος δεν το παραδεχεσαι!δεν πειραζει καθολου……..

 89. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 10:37 πμ #

  RED LABEL.
  Σωματεία που έφυγαν από ΠΑΜΕ, Σωματείο Υγείας Πειραιά, Σωματείο φαρμάκου Βοιωτίας καμία δεκαριά συνδικαλιστές από ΔΕΗ κάποιοι και μέλη Δ.Σ, σου φτάνουν αυτά μέχρι ώρας και πολλλοι αλλοι σκορπιοι. Τα θέμα όμως δεν είναι αυτό. Αναρωτήθηκες ποτέ για τις αιτίες που παραλίγο να χάσει το ΠΑΜΕ το συνδικάτο μέταλλου που αναφέρεσαι? Περά από τα παραληρήματα του είδους «εργοδοσία, ΝΑΡ, αναρχικοί, ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν κοινό μέτωπο κατά του ΠΑΜΕ»

 90. RED LABEL Ιανουαρίου 23, 2011 στις 11:22 πμ #

  »Σωματείο φαρμάκου Βοιωτίας»

  ο προεδρος κ η πλειοψηφια πρωτα εκλεχτηκαν με τη σημαια του ΠΑΜΕ!εκει περεπε να τον ωθησουν σε παραιτηση αλλα δεν το κανανε!κανονικα το ΠΑΜΕ ελγχει το ΔΣ αλλα ο Ρζοπουλος την εκανε για ΝΑΡ!μαγκια του!πρωτα εκατσε στη θεσουλα κ μετα την εκανε!τιμιοτητα οπως παντα!
  στα αλλα σωματεια δεν ξερω τι εχει παιχτει.αρα αφου δεν εχω εικονα δεν εχω γνωμη.

  Αναρωτήθηκες ποτέ για τις αιτίες που παραλίγο να χάσει το ΠΑΜΕ το συνδικάτο μέταλλου που αναφέρεσαι? Περά από τα παραληρήματα του είδους «εργοδοσία, ΝΑΡ, αναρχικοί, ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν κοινό μέτωπο κατά του ΠΑΜΕ»

  φυσικα κ δεν αναρωτηθηκα γιατι πολυ απλα ηξερα την κατασταση απο παλαιοτερα!οπως ξερω κ το οτι η Ν/Ζ παερι για συρρικνωση αρχικα κ μετα για κλεισιμο.γιατι η Κοισκο εχει πολυ ναυπηγια στην Κινα με πολυ φτηνοτερα μεροκαματα!σε αυτο η <>-αναχωμα στο ΠΑΜΕ ξερεις τι λεει?διαπραγμετευση με την εργοδοσια μη χασουμε τη δουλια μας!κ οχι απεργια γιατι ειναι επαναστατικη γυμναστικη!στα περι εγγοδοσιας: εχει γινει επωνυμη καταγγελια οτι εγινε αποπειρα εξαγορας απο εγοδοσια-ΕΕΜ τωρα αφου εσυ στηριζεις την ΕΕΜ δεν μπορω να σ πω εγω τιποτα!ο κθεις κρινεται!εσυ απλα χερεσαι απου σε ενα χωρο επεσε το ΠΑΜΕ.ενας χωρος ομως που μεσα στην κριση ειχε υπογραψει 35ωρο κ αυξησεις.μπορεις να μας πεις τι εκανε το ΣΕΦΚ?μηπως ωθει σε ανακοινωση του τους καθηγητες σε ατομικη συμβαση αρκει να ειναι <>!μεγαλη συνδικαλιστικη αριστερα!
  κ κατι αλλοα!αφου σασ ετσουζε να παρετε το σωματειο της Ζωνης γιατι στησατε διασπαστικο σωματειο σωματειο μαζι με την ΠΑΣΚΕ κ καποιους εργοδοτες?ειχε κυκλοφορησει στην πρωτη του ανακοινωση κ ελεγε:το σωματειο στηθηκε η Ζωνη θα ζησει!κ εβαζε μεσα τη λογικη οτι ο αγωνας του ΠΑΜΕ καταστρεεφει τους εργατες κ μειωνει τις δουλιες στο Περαμα!ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α!

 91. RED LABEL Ιανουαρίου 23, 2011 στις 11:57 πμ #

  προς Κωστα Μιχο:

  λες πιο πανω οτι»ο Συντονισμος δεν αποτελεί μπλοκ σωματείων κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών χώρων.»»δεν αποτελει εναν διαωχρισμο τυπου ΠΑΜΕ»

  μπορεις να μου πεις τι τυπου ειναι ο διαχωρισμος του ΠΑΜΕ?κ γιατι δεν θα επρεπε να γινει?
  επισης ασχετα με το τι θελεις η θα ηθελες να ειναι ο Συντονισμος ειναι ενας πολιτικος χωρος που εκφραζεται συνδικαλιστικα.για την ακριβεια 2 πολτικοι-οργανωτικοι χωροι που εχουν ενιαιοτητα στην δραση κ πολυπικοιλοτητα στην εκφραση του λογου που ομως καταληγει στην ιδια ουσια.δεν ειναι αυτονομα σωματεια που δεν τους αρεσει η ΓΣΕΕ κ περπατανε μονα τους!ουτε ανεξαρτητα ουτε τιποτα!

  »αντινεοφιλελεύθερης αριστερας» HUSTON,YOY HAVE A WHOLE!

  μπορεις να μου πεις ποιες θεωρεις αγωνιστικες ταξικες δυναμεις?αυτο εχει μονο κοινωνικη βαση?εχει συνδικαλιστικη εκφρσαση η οχι?

  »να απεγκλωβίσει δυνάμεις από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό»
  πως θα γινει αυτο οταν στα πρωτοβαθμια συμμετεχει κ η ΑΠ που ειναι κομματι του εργοδοτικου-κυβερνητικου συνδικαλισμου?κ αφου ειναι ετσι κ θες τον κομσο της ΑΠ γιατι δε θες κ την ΠΑΣΚΕ που θα σου φερει κ τον κοσμο της ΠΑΣΚΕ?

  αμφιβολιες…..το μυαλο μου τριγυριζουνε πολλες…….αμφιβολιες……. τρελες…………

 92. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 12:17 μμ #

  RED LABEL. Ωραία λοιπόν φταίει η κοσκο , φταίει το ότι δεν υπάρχουν δουλειές, ενώ η γραφειοκρατία του συνδικάτου μέταλλου που μοίραζε τις δουλειές δεν φταίει. Μην ανοίξουμε το θέμα που σωματεία του ΠΑΜΕ υπέγραψαν μηδενικές αυξήσεις και τρελαθούμε. Αυτό σου είπα πριν και με προκάλεσες για το ποια σωματεία. Φυσικά και θα ρίξετε λάσπη σε αγωνιστές που διαφοροποιούνται από την αδιέξοδη γραμμή του ΠΑΜΕ δεν είναι καινούργιο. Τώρα τα περί ΣΕΦΚ βαριέμαι να ψάξω για την ανακοίνωση απάντηση του ΣΕΦΚ γιατί πιστεύω ότι την γνωρίζεις όμως αναρωτήσου το γιατί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έφυγαν από τον ΣΕΦΚ δεν είναι διασπαστική τακτική κάτι σαν αυτή που κατήγγειλε στους βιβλιουπαληλους? Αυτές είναι οι αντιφάσεις του ΠΑΜΕ σύντροφε, όπου δεν μας βολεύουν οι συσχετισμοί την κάνουμε. Να δεις που θα φύγει το ΠΑΜΕ και από το ΣΜΤ. Εδώ είμαστε

 93. RED LABEL Ιανουαρίου 23, 2011 στις 12:32 μμ #

  »ενώ η γραφειοκρατία του συνδικάτου μέταλλου που μοίραζε τις δουλειές δεν φταίει»

  αυτο μην το λες ως επειχηρημα!δειχνει ελληψη πληροφορησης!πολλα σωματεια επρεπε να ειναι εργοπληπτικα!ειναι μια αμυντικη τακτικη της εργατικης ταξης ως προς την ανεργια!δηλαδη οταν υπαρχει μια δουλια την παιρνει το σωμρατειο κ στελνει για δουλια ανθρωπους που εχουν περισσοτερο καιρο στην ανεργια!τωρα αν εσενα δεν σου αρεσει αυτο βαλτα με το 55% των εργατων που ψηφισαν ΑΕΜ-ΠΑΜΕ!
  μου κινει ομωςε την περιεργια που δεν απαντας σε τοσα αλλα που εβαλα για το Περαμα!

  οπως το οτι δεν απαντας σε κατι αλλα ερωτηματα που εθεσα παρα πανω κ ειναι απο το κειμενο σου!δεν τα εβγαλα απο το μυαλο μου!

  »αδιέξοδη γραμμή του ΠΑΜΕ»
  ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ!η λυση στα προβληματα σας!ας κανει ο συντονισμος σε 10 χρονια αυτα που εχει πετυχει το ΠΑΜΕ κ ας μιλησει μετα για ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΓΡΑΜΜΗ!που αν δεν διαχωριζομασταν εμεις απο τη ΓΣΕΕ ακομα εκει θα εισασταν….

  ΣΕΦΚ:φυγαμε απο κει γιατι πολυ απλα υπαρχει ενα σωβματειο για ολη την ιδιωτικη εκπαιδευση που δεν ειναι μονο οι καθηγητρες στα φροντιστηρια!
  στο <> υπαρχει κ αλλη παραταξη!η <>.
  στο σωματειο της wind οπως κ σε ολες τις τηλεφωνικες εχουμε κ εδρες στο ΔΣ!εσεις εδε γραφεστε στο ΣΕΤΗΠ κ διασπατε για αλλη μια φορα!

  »Να δεις που θα φύγει το ΠΑΜΕ και από το ΣΜΤ»
  αντιπαραθεση με μεταφυσικη δεν κανω!θες να μιλησουμε επι πραγματικων δεδομενων κ να συγκρουστουν τα πειχηρηματα μας?οκ!ετσι κ αλλιως δεν επιδιωκω να σε πεισω!αυτα τα λυνει η ταξικη παλη!αλλα να μου λες οτι ΘΑ γινει αυτο… η το αλλο?σιγα ρε νοστραδαμε πιος εισαι?

  »Φυσικά και θα ρίξετε λάσπη σε αγωνιστές που διαφοροποιούνται»
  εκλεχτηκε με το ψηφοδελτιο του ΠΑΜΕ ο κ.Ριζοπουλος!εφοσον δεν του αρεσε εκει(εχει καθε δικαιωμα) σηκωνεται κ φευγει κ αφηνει κ τις εδρες του στην παραταξη που στηριχθηκε απο το ΠΑΜΕ!εκτος κ αν εκλεγουμε προσωπα στα ΔΣ κ οχι πολιτικοσυνδικαλιστικες αντιληψεις!
  οκ τοτε!ειναι προεδραρα κ ας κατσει εκει!αλλα θα αλλαξει ονομα στο ψηφοδελτιο κ στο σωματειο κ θα το λεει ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ!οκ?

 94. RED LABEL Ιανουαρίου 23, 2011 στις 12:34 μμ #

  μπορεις να μου πεις ποιες θεωρεις αγωνιστικες ταξικες δυναμεις?αυτο εχει μονο κοινωνικη βαση?εχει συνδικαλιστικη εκφρσαση η οχι?

  ”να απεγκλωβίσει δυνάμεις από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό”
  πως θα γινει αυτο οταν στα πρωτοβαθμια συμμετεχει κ η ΑΠ που ειναι κομματι του εργοδοτικου-κυβερνητικου συνδικαλισμου?κ αφου ειναι ετσι κ θες τον κομσο της ΑΠ γιατι δε θες κ την ΠΑΣΚΕ που θα σου φερει κ τον κοσμο της ΠΑΣΚΕ?

 95. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 12:34 μμ #

  Για τα ερωτήματα που θέτεις απευθύνσου στο αρθρογράφο. Είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Αριστερού βήματος. Μ ε το φτωχό μου το μυαλό όμως αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτό που έχετε στο μυαλό σας δεν είναι η εργατική τάξη σαν τάξη και πως θα κερδηθεί η πλειοψηφία της με το μέρος των ταξικών δυνάμεων σήμερα και με την επανάσταση αύριο , αλλά το τι ψηφίζει… Όλα είναι θανατηφόρα παγωμένα τίποτα δεν αλλάζει στην συνείδηση του εργάτη . Αυτός είναι Α.Π ο άλλος είναι ΠΑΣΚΕ, ο Άλλος απολιτικός. Δεν θέλουμε κανέναν από αυτούς αν δεν ψηφίζει ΚΚΕ. Αυτή είναι η λογική σας σύντροφε. Το «ΠΑΜΕ ψηφίζει Σοφιανό» Αν αυτός δεν είναι οπορτουνισμός τι είναι άραγε.

 96. RED LABEL Ιανουαρίου 23, 2011 στις 12:37 μμ #

  κ να το εμνπλουτισω το ερωτημα!

  αφου ειναι ετσι κ θες τον κοσμο της ΠΑΣΚΕ(χωρις αυτη την ιδια) κ της ΑΠ(με αυτην μεσα)γιατι δε θες τον κοσμο του ΠΑΜΕ κ δρας ως αναχωμα προς το ΠΑΜΕ κ μαλιστα κανεις κ αντιπαραθεση ως προς το οτι του πηρες σωματεια κτλ κτλ?
  αλλα βεβαια το ΠΑΜΕ το εχεις χαρισει στην αστικη ταξη!αφου ειναι ρεφορμιστικο κ κομματικοκεντρικο!
  παντως ειναι ωραια που τα λες ετσι ωμα!καταλαβαινω περισσοτερο τι ειναι αυτο που λεμε:ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ!

  για του οποιου την τακτικη στους ΟΤΑ ΔΕ θα ηθλες να μιλησουμε…….

 97. RED LABEL Ιανουαρίου 23, 2011 στις 12:45 μμ #

  »Το «ΠΑΜΕ ψηφίζει Σοφιανό» Αν αυτός δεν είναι οπορτουνισμός τι είναι άραγε.»

  οπορτουνισμος!οκ!δεν θα κατσω να σε πεισω γιατι ο εργατης περεπει να ψηφισει ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κ ΚΚΕ!

  »Με το φτωχό μου το μυαλό όμως αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτό που έχετε στο μυαλό σας δεν είναι η εργατική τάξη σαν τάξη και πως θα κερδηθεί η πλειοψηφία της με το μέρος των ταξικών δυνάμεων σήμερα και με την επανάσταση αύριο , αλλά το τι ψηφίζει… Όλα είναι θανατηφόρα παγωμένα τίποτα δεν αλλάζει στην συνείδηση του εργάτη . Αυτός είναι Α.Π ο άλλος είναι ΠΑΣΚΕ, ο Άλλος απολιτικός. Δεν θέλουμε κανέναν από αυτούς αν δεν ψηφίζει ΚΚΕ.»
  δεν εχεις παρει μυρωδια τι ειναι κ γιατι φτιαχτηκε το ΠΑΜΕ!ας σου εξηγησει καποιος αλλος γιατι εγω δε θα μπω στη διαδικασια να σ πω τα αυτονοητα!
  να σ πω! ο Πολυβιος Τσιρκας π0ου ειναι στη γραμματεια του ΠΑΜΕ ειναι ΚΚΕ?το ιδιο κ ο Σταματης ο Πελαης απο την Κερκυρα που ειναι στη ΓΣ της ΓΣΕΕ με τη ΔΑΣ?
  επισης το ΠΑΜΕ οταν ξεκινησε τις χωριστες συγκεντρωσεις(τοτε που μας βριζατε ως διασπαστες κ σεχταριστες) ηταν 2-3000 εργαζομενοι κ στης ΓΣΕΕ τη συγκεντρωση κανα 20000!μπορεις να μου πεις γιατι η ΓΣΕΕ φερνοντας εργατικα κεντρα απο ΝΑΥΠΛΙΟ,ΘΗΒΑ,ΛΙΒΑΔΙΑ κ αλλου δεν φτανει ουτε στα μισα πολλες φορες το ΠΑΜΕ!οχι παντα!αλλα πολλες φορες!πως γυρισε τουμπα υτο?ετσι αυτοματα?οχι με τη δουλια στη βαση!αλλωστε το ΠΑΜΕ δεν ειναι εκεινο που διαχωριζει τους εργαζομενους σε αριστερους κ δεξιους!θελει ενοτητα της εργατικης ταξης σε ταξικη βαση κ οχι ενοτητα πολιτικοσυνδικαλιστικων συναμεων για να κανει τη ΓΣΕΕ ταξικη!

 98. βουρνούκιος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 1:06 μμ #

  Ρεντ: Ο Κώστας ΝΜίχος έχει δίκιο…

  Σκέψου λιγάκι! Ποιές θεωρούμε αγωνιστικές δυνάμεις;;

  Να σου απαντήσω, όσο και αν διαφωνήσεις.

  1. Το μεγαλυτερο κομμάτι της Α. Π. το θεωρούμε αγωνιστική δύναμη. Ρεφορμιστική, με χρόνια λαθεμένες ρεφορμιστιικές λογικές, αλλά αγωνιστική.

  2. ΤΟ ΠΑΜΕ το θεωρούμε αγωνιστική δυναμη. Με χρόνια κομματολαγνικά κολλήματα, υποταγμένο στην ηλίθια και μωρουδίστικη/μπεμπεκίστικη λογική του «πας μη ΚΚΕ πράκτορας», αλλά αγωνιστική!

  3. Καποια κομματια των μελών της ΠΑΣΚΕ τα θεωρούμε αγωνιστικά! Με χρόνια θητεία στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, με χρόνια θητεία στη χειραγώγηση της τάξης, πλην όμως η αντικειμενική εξέλιξη, τα σπρώχνει ξανά στον μαχητικό αριστερό ρεφορμισμό.

  4. Και πάνω απ’όλα, θεωρούμε την κυριότερη αγωνιστική δύναμη, τις χιλιάδες των εργαζομένων ιδιωτικού/δημοσιοιυ, που σιγά-σιγά σπάνε την αδρανεια και την υποταγή τους, και περνάν στην αγωνιστική αντίδραση εναντια στις πολιτικές ΠΑΣΟΚ/ΕΕ/ΔΝΤ.

  Αυτά τα κομάτια θέλουμε να ενώσουμε στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ (και αύριο και) ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ!

  Για αυτό και ΔΕΝ μας ενδιαφέρει και δεν θεωρούμε διαχωριστική γραμμή τη χωροταξική διαφοροποίηση όπως ηλίθια και μπεμπεκίστικα επιμένει το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, ούτε το αντίθετο. Είναι θέμα τακτικής και μόνο.

  Το ΠΑΜΕ είναι κομματικό όργανο (όπως ο Ριζοσπάστης) της ΚΕ του ΚΚΕ. Ε, καιέχει και καμμιά επιρροή για ξεκάρφωμα στη γραμματεία του!

  Στο έχω ξαναπεί! Δεν θέλουμε εργατικό κίνημα μακρύ χέρι του κόμματος! Οπως και δεν θέλουμε μονοκομματική εργατική εξουσία όπως το ΚΚΕ, με βοναπάρτη το ίδιο το ΚΚΕ. Θέλουμε κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο ΔΕΝ θα είναι το μοναδικό κόμμα της εργατικής τάξης!

  Συνεπώς καιστο εργατικό κίνημα (γιατί αυτά αντεπιδρούν αλλά δεν ταυτίζονται όπως νομίζεις) θέλουμε ταξικό ΜΕΤΩΠΟ πολιτικοσυνδικαλιστικών δυνάμεων (ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ) και όχι πολιτικοσυνδικαλιστικό μονοκομματικό μόρφωμα (ΠΑΜΕ)

 99. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 1:07 μμ #

  Μα τι λες τώρα φυσικα και οι προτασεις το συντονισμου εΧουν αποδέκτη πρωτα απο ολους τον κοσμο του ΠΑΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΊΑ ΤΟΥ τιποτα και σε κανεναν δεν χαριζουμε. Ομως ακομα και σε προτασεις που εγιναν για κοινες συγκεντρωσεις παλιοτερα ειτε δεν απαντησαν ειτε μας χλευασαν. Τωρα το τι ειναι ο πολυβιος τσιρκας ασε να εχω ιδια γνωμη. Ενα γρφειοκρατικο απολιθωμα απο τον καιρο της παναγοπουλικης ΠΑΣΚΕ του 85 που ξεμεινε απο το ΔΗΚΙ και αν θυμαμε καλα πρπει να ειναι τωρα συνταξιουχος τησ ΔΕΗ Ωραια παραδειγματα μου φερνης RED LABEL

 100. a8lios Ιανουαρίου 23, 2011 στις 1:12 μμ #

  @Βουρνούκιος
  Με ποιά λογική ο «συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων» είναι ένα «ταξικό ΜΕΤΩΠΟ πολιτικοσυνδικαλιστικών δυνάμεων»?

 101. βουρνούκιος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 1:50 μμ #

  άθλιε: Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ είναι ταξικό μέτωπο πολιτικοσυνδικαλιστικων δυνάμεων, με τη λογική πως το πολιτικό πλαίσιο με βάση το οποίο συγκροτείται αποτέλεσε πρόταση 15 πρωτοβάθμιων σωματείων εγκεκριμένη από τις ΓΣ τους, η οποία έγινε αποδεκτή με την ίδια διαδικασία και από άλλα σωματεία (αυτή τη στιγμή στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ Αττικής είναι γύρω στα 35) των οποίων οι πολιτικοσυνδικαλιστικές τους κινήσεις (άλλες πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλες είναι ανένταχτες και άλλες σπάσαν από ΠΑΣΚΕ).

  Ετσι, έγινε σύσκεψη σωματείων, κατατεθηκαν τα πλαίσια, υπήρξε συμφωνία και προχωρήσαμε!

  Εάν δεν απατώμαι, το συνδικάτο ιματισμού Θεσαλονίκης (πρών ΠΑΜΕ;;) συμμετέχει τώρα με την ίδια διαδικασία στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ν. Θεσσαλονίκης (άλλα 10-15 σωματεία εκεί).

  Με αυτή την έννοια λοιπόν ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ είναι μέτωπο πολιτικόσυνδικαλιστικών δυνάμεων, με κέντρο τις ΓΣ και τις πανελλαδικές ή περιφερειακές συσκέψεις του.

 102. βουρνούκιος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 1:54 μμ #

  Είναι μέτωπο ΚΑΙ πολιτικοσυνδικαλιστικών δυνάμεων είναι το σωστό. Διότι σιγά-σιγά σωματεία και δυνάμεις που σπάνε από το ΠΑΜΕ ή την ΠΑΣΚΕ, χωρίς να έχουν έγκριση των δυνάμεων αυτών, μπαίνουν στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ και συνδιαμορφώνουν το πολιτικό του πλαίσιο.

  Συνεπώς, βγάζουμε μπροστά τα σωματεια με τις διαδικασίες τους, εντός τους λαμβανει χώρα η αντιπαράθεση και η συμφωνία μεταξύ των πολιτικοσυνδικαλιστικών δυνάμεων.

 103. a8lios Ιανουαρίου 23, 2011 στις 2:09 μμ #

  Ρε άνθρωπε, αφού το λες και μόνος σου, συντονισμός συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι.
  Τί κοτσάνες είναι τα υπόλοιπα;

  Προφανώς σε κάθε ένα από τα σωματεία συμμετέχουν διάφορες παρατάξεις-κινήσεις, προφανώς εκεί υπάρχουν διεργασίες και διαφοροποιήσεις, όπως σε κάθε σωματείο αυτού του πλανήτη, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα του συντονισμού:
  Συντονίζονται σωματεία, άρα πρόκειται περί συνδικαλιστικού «μετώπου», αφού θες να το λες έτσι.

  Έλεος, βάλε σε μια τάξη τις έννοιες που χρησιμοποιείς.
  Θα μας τρελάνεις.

 104. Αναυδος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 2:30 μμ #

  @Βουρνουκιε και Κ.Μ
  Με ολα τα παραπάνω για σωματεία που φύγουν απο το ΠΑΜΕ και πηγαίνουν στο συντονιστικό δεν κανεται τιποτε άλλο α[ο το να αποκαλύπτεται το διασπαστικό ρόλο του συντονιστικού στο εργατικό κίνημα.
  Με τα αποφαγεια της ΠΑΣΚΕ και της ΑΠ που εσεις σαν (οι κηνσορες της ταξικότητας) τους απονέμεται περγαμηνές αγωνιστικότητας ετοιμάζετε άλλη μια ηττα της εργατικής τάξης.
  Βεβαιως θα πανηγυρίζεται και εσεις σαν τον σαλό τον αλαβάνο για νικές κατά του αρθρου 16 ενώ το ματς θα έχει χαθει από τα αποδυτήρια.

 105. βουρνούκιος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 2:38 μμ #

  αθλιε: Ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει συντονισμος σωματείων δομημένος ΜΟΝΟ σε κοινωνική βάση!

  Η πολιτική που προϋποθέτει και τους φορείς της, και το κοινωνικό αλληλοδιαπλέκονται. Το ένα επιδρά στο άλλο και το αναποδο!

  Συνεπώς, και ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ δομείται πάνω στην συνένωση σωματείων, αυτά βγαινουν μπορστά, οι διαδικασίες τους είναι οι κυρίαρχες, πλην όμως ΕΝΤΟΣ των σωματείων διαμορφώνεται και η συμφωνία ή διαφωνία ΚΑΙ των πολιτικοσυνδικλαιστικών κινήσεων, που άλλες πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλες σπάνε από ΠΑΣΚΕ, απο ΠΑΜΕ κλπ.

  Η ουσία βρίσκεται λοιπόν, με βάση τη διαλεκτική κοινωνικού και πολιτικού, ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ που δίνεται κάθε φορά στη συζευξη κοινωνικού και πολιτικού!

  Στο περιεχόμενο λοιπόν του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ πρέπει να γίνεται κριτική και ταυτόχρονα, στο αν το περιεχόμενο αυτό τίθεται για συζήτηση στις ΓΣ των συνδικάτων, εάν αυτες κρίνου τελικά την πορεία του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, εάν επιδιώκεται η συμμετοχή όλο και περισσότερων δυνάμεων στη διαμόρφωση ενός τέτιου ταξικού περιεχομένου ή όχι!

  Συνεπώς, η κριτική που ασκούμε στο ΠΑΜΕ γίνεται ΚΑΙ επι του περιεχομένου (που σε πολλά συμφωνούμε), αλλά ΚΑΙ στο γεγονός πως το ΚΚΕ ΔΕΝ επιδιώκει το περιεχόμενο αυτό να ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ και από άλλες ταξικές δυνάμεις. Αντίθετα το ΚΚΕ απορρίπτει ΕΥΘΥΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ αυτή τη συνδιαμόρφωση, μια και έχει την αντίληψη του οργανωτικου ελέγχου των μετώπων του. Για αυτό και μιλάμε για κομματικοκεντρισμό. Αυτό κυρίως απορρίπτουμε!

 106. βουρνούκιος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 2:49 μμ #

  Ρε αναυδε ξεκόλλα!

  Δεν είμαστε οι τιμητές της ταξικότητας!

  Θέλουμε ένα πλατύ ταξικό μέτωπο πάνω σε ένα ταξικό περιεχόμενο. Εάν η ΑΠ ή οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ που σπάνε από αυτή τα στρίψουν, αυτές θα χρεωθούν τον οπορτουνισμό τους.

  Κάλεσε τους εσύ για συνδιαμόρφωση ενός ταξικού πλαισίου, κάλεσε τους εσύ σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό, προσπάθησε να κάνεις τις ΓΣ των σωματείων κυρίαρχες στη λήψη των αποφάσεων και μην ανυσηχείς καθόλου!

  Η εργατική τάξη, έχει ένα γαμοκριτήριο που λέει πως εάν δει να γίνεται κάτι ουσιαστικό που να είναι ταξικό και να της δίνει και μια ορατή ταξικη προοπτική, πετά στην άκρη τις δυνάμεις που τα στρίβουν!

  Μπες σε αυτή τη δυναμική διαδικασία και μην πετροβολάς εκ των προτέρων…

  Ξαναδιαβάστε υπό το πρίσμα της ηγεμονιας του Γκράμσι, την απόφαση της 8ης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ για το «ενιάιο μέτωπο πάλης», κάνετε τις αναγκαίες συνεπαγωγές στο επίπεδο της εργατικής τάξης, και δείτε πως η φύση της κάθε πολιτικοσυνδικαλιστικής κίνησης αποκαλύπτεται ουσιαστικά, μόνο μέσα από την κοινή δράση, μόνο μέσα από τον κοινό βηματισμό στα πλαίσια της ταξικής πάλης! Εκεί αποδυκνυεται ουσιαστικά μέχρι ΠΟΥ μπορεί να φτάσει ηκάθε δύναμη!

  Εκεί φαίνεται ουσιαστικά μέχρι ΠΟΥ μπορείς να πάς και εσύ.

  Εκεί φαίνεται ουσιαστικά και η δυνατότητα -με ποιές δυναμεις μπορείς να πας και με ποιες όχι δλδ- για την ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ (για το ΚΚΕ) ή την εργατική εξουσία/δημοκρατία (για το ΝΑΡ).

 107. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 23, 2011 στις 2:57 μμ #

  ”ενώ η γραφειοκρατία του συνδικάτου μέταλλου που μοίραζε τις δουλειές δεν φταίει”
  «αυτο μην το λες ως επειχηρημα!δειχνει ελληψη πληροφορησης!πολλα σωματεια επρεπε να ειναι εργοπληπτικα!ειναι μια αμυντικη τακτικη της εργατικης ταξης ως προς την ανεργια!δηλαδη οταν υπαρχει μια δουλια την παιρνει το σωμρατειο κ στελνει για δουλια ανθρωπους που εχουν περισσοτερο καιρο στην ανεργια!»
  Ειμαι αρκετα πληροφορημενος RED LABEL.Τωρα το πως γίνεται τις δουλειες να της παίρνουν μονο μελη του ΠΑΜΕ ειναι ενα αναπαντητο ερωτημα. Η το πως εγινε το 95% 55% ειναι και αυτο ενα ερωτημα. Εγω αυτο που ξερω RED LABEL ειναι οτι αν συνεχησουν τα ιδια και δεν κανουν αυτοκριτικη νυχτα θα φυγουν απο την Ζώνη.

 108. a8lios Ιανουαρίου 23, 2011 στις 3:12 μμ #

  Γκάου-μπίου-τσιουάουα.
  Εγώ δε τη παλεύω να προχωρήσω παραπέρα σε συζήτηση μαζί σου.

  Τρία ζήτω λοιπόν για το πολιτικοσυνδικαλιστικό μέτωπο των «πρωτοβάθμιων σωματείων»!
  Ο Θεός να τα έχει καλά και μέρες να τους δίνει!
  Είναι η απάντηση που χρειάζεται το εργατικό κίνημα εν όψει χρεοκοπίας!

  Γιούπι-γιούπι-γιούπι-για,
  και τώρα, και πάντα, με τα Πρωτοβάθμια!

 109. mariori Ιανουαρίου 23, 2011 στις 3:13 μμ #

  Τελικά στις 10/2 απεργία θα μπει στα σωματεία που συσπειρώνονται στο συντονισμό? Αλήθεια πώς κρίνεται η καταψήφιση στο συνδικάτο μετάλλου της απεργίας και η έκκληση για διάλογο? Φαντάζομαι ότι πολύς κόσμος στη ζώνη κλπ έχει τρομερό πρόβλημα και γι αυτό δημιουργούνται και λογικές τύπου ατλάντικ αλλά επειδή εδώ εμπλέκονται και «αγωνιστικές» δυνάμεις γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο. Και αυτοί της ΑΠ που καταψηφίζουν την απεργία όπου τη βρουν κρίνονται αγωνιστές?

 110. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 23, 2011 στις 3:21 μμ #

  Κυριοι του ΝΑΡ εχετε κατευθυνει τη κουβεντα εκει που θελετε και υπαρχει λογος συγκεκριμενος.

  Ο λογος βασιζεται στην ρεφορμιστικη σας αντιληψη περι της αρχης του Κομματος Νεου Τυπου, ποιος ο ρολος του και ο χαρακτηρας του.
  Δεν μπορειτε να αντεξετε ειτε φιλοσοφικα, ειτε πολιτικα, ειτε συνειδησιακα τελικα, οτι υπαρχει πρωτοπορο κομματι της εργατικης ταξης που θα ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ τις μαζες και θα με την δικια του συμβολη, τα μελλοντικα σοβιετ θα καταλαβουν την εξουσια ειτε το θελετε, ειτε οχι. Αυτη η συνειδητη πρωτοπορια απανταει στο ονομα του ΚΚΕ (με τις οποιες αδυναμιες του) και αυτη τη στιγμη το ταξικο συνδικαλισιτκο κινημα εκφραζεται μεσα απο τις συσπειρωσεις του ΠΑΜΕ.

  Ουτε κωλοτουμπες , ουτε γαργαρες οπως τα ηξεις-αφηξεις 1…3 του @98βουρνούκιου. Οταν λοιπον πανω στην αδυναμια να κρυψετε την φιλοσοφικη-πολιτικη-συνδικαλιστικη αδυναμια να χωρεσετε με θολο τροπο, το πολιτικο σας υποκειμενο καπου μεσα και πλαγια στο εργατικο κινημα μιλαωντας για μετωπο πολιτικοσυνδικαλιστικων δυναμεων ετσι στο φλου και στο αοριστο. Ετσι, ηθελημενα ή μη, αλλα επι του πρακτεου και της ουσιας ΒΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ την ρεφορμιστικη σας λογικη και την ολοκληρωτικη αρνηση (ειτε το παραδεχεστε ειτε οχι αδιαφορο για την ταξικη παλη)της ΜΗ υπαρξης συνειδητης πρωτοπορειας που θα ωθησει τα πραγματα προς τα εμπρος μεσα στην επαναστατικη διαδικασια.

  Αυτο φυσικα εχει αντικτυπο και το πως αντιμετωπιζεται την οργανωση του εργατικου κινηματος. Ετσι, αποτελει τελικα χωνευτηρι της καθε οπορτουνιστικης-αριστεριστικης-αναρχοσυνδικαλιστικης γκρουπας αυτη η αμπελοφιλοσοφια και καπου αναμεσα στα σωματεια-συνδικατα-ομοσπονδιες η διεισδηση και η δικαιολογηση της υπαρξης και της παραθεσης οτι «Σας κανουμε επιθεση φιλιας αλλα μην μας πολυκοντρατε γιατι αρχιζει και εμας να μας μεγαλωνει και δεν δεχομαστε και πολλα-πολλα».

  Αν μπορεσετε να απαντησετε σαε αυτην την Λενινιστικη Αρχη περι Κομματος Νεου Τυπου τοτε θα κατανοησετε (Πραγμα λιγο δυσκολο λογω χρονιας αντι-ΚΚΕ υστεριας, αλλα θεμιτο αν επιτευχθει) και τι σοι οργανωση εχει αναγκη το εργατικο κινημα για την τελικη και ουσιαστικη ταξικα νικη του. Τα υπολοιπα ειναι Ολυμπιακος-Παναθηναικος και πηρα την μεζουρα να μετρησω τετοιες ωρες ποιανου μεγαλωνει πιο γρηγορα.

 111. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 23, 2011 στις 3:34 μμ #

  mariori μου αυτό που λες είναι ένα δημοσίευμα του ριζοσπάστη ότι δεν ψηφίσαν για την απεργία. Έχω τις επιφυλάξεις μου για το τι πραγματικά έγινε. Το κόλπο που κάνει το ΠΑΜΕ και βγάζει το κόσμο απεργοσπάστες είναι το εξής. «Πρόταση για απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και συμμετοχή στην συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ» Αν γίνει πρόταση που λέει ναι στην απεργία αλλά όχι με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ την επόμενη μέρα ο ριζοσπάστης γράφει «καταψήφισαν την απεργία οι…» Επειδή συντονισμός δεν είναι γραμματεία του ΠΑΜΕ που πρώτα εξαγγέλλει απεργίες και μετά ζητά από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες να συμμετέχουν. Έχει μια άλλη λογική για την εργατική δημοκρατία Ο συντονισμός κάνει ακριβώς το αντίθετο. Τα πρωτοβάθμια αποφασίζουν πρώτα και στο τέλος στη συνέλευση των σωματείων προχωρά στην ανακοίνωση που καλύπτει όλους. Έχουν ξεκινήσει λοιπόν και παίρνονται αποφάσεις από ότι γνωρίζω σε πολλά πρωτοβάθμια και μέσα στην βδομάδα θα υπάρχει και ανακοίνωση του συντονισμού συμμετοχής στην απεργία.

 112. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 23, 2011 στις 3:39 μμ #

  Sorry για τις ασυνταξιες μου αλλα μολις ηρθα απο μια πολυ δυνατη συγκεντρωση της Επιτροπης Αγωνα Εργαζωμενων στο Κορωπι οπου πραγματοποιηθηκε με αρκετο κοσμο. Πρωτη φορα πικετοφορια με ντουντουκες και συνθηματα στου κεντρικους δημους. Πολυ ενθαρρυντικο γεγονος για την περιοχη και τους γυρω δημους με εργαζομενους που ενω δουλευουν στην Βιομηχανικη Ζωνη της περιοχης ο τοπος κατοικιας τους ειναι μεχρι τον Πειραια, κιομως ηρθανε σημερα!!!!

  Δεν τιποτα τυχαιο πως η συνεπης δραση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ καταφεραν και εβαλαν για πρωτη φορα στο δημοτικο συμβουλιο 2 δημοτικους συμβουλους της Λαικης Συσπειρωσης ηλικιας κατω των 26 χρονων και οι δυο. Πραγμα που ειχε να επιτευχθει απο την επανασταση του….1821. Δεν ειναι τυχαιο που σε μια ακρως φασιζουσα και αντιδραστικη περιοχη οπως τα Μεσόγεια καταφερε στο Κορωπι να διπλασιασει τις δυναμεις της Λαικης Συσπειρωσης απο τις δημοτικες εκλογες του 2006 και το 6,7% που πηρε ο συνδυασμος που στηριξε το ΚΚΕ να ακουστει πιο βροντερα και απειλιτικα απο το 67% που πηρε αγκαζε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Παρεπιπτωντος τα μελη του ΣΥΝ στο πρωτο δημοτικο συμβουλιο μας ελεγαν για την Πανσπουδαστικη 8…. Ποιοι; Αυτοι που μπηκαν στο πλεον αντιδραστικο συνδυασμο με ολα τα τσουτσεκια και τον υποκοσμο στο πλαι τους.

  Καταλαβατε τι σημαινει επιθεση φιλιας απο τους καθε λογης ρεφορμες αλλα ταυτοχρονα αμοιροι ευθυνων και με παντοντινο εχθρο το ΚΚΕ και ας βγαινουμε ανταμα μαζι με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ;;;

  ΥΓ.Για τις ασυνταξιες παρακαλω συγχωρεστε με. Ηρθα μετα απο μια τοσο κυριολεκτικα «ΟΜΟΡΦΗ» εργατικη συγκεντρωση και διαβαζω εδω μεσα ΝΑΡιτικες πι@#$%.

 113. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 23, 2011 στις 3:41 μμ #

  @111

  Ειδατε που σας λεω για την αντιληψη περι Κομματος Νεου Τυπου…

 114. mariori Ιανουαρίου 23, 2011 στις 3:45 μμ #

  Η απόφαση για απεργία δεν ήταν από την ΕΓ ΠΑΜΕ. Ηταν πρόταση εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών από τα χριστούγεννα. Διάβαζε κι εσύ λίγο ριζοσπάστη ή μπες στη σελίδα του ΠΑΜΕ να το δεις. Επειδή τη φράση επαναστατική γυμναστική του ΠΑΜΕ την έχω ακούσει πολλές φορές γιατί στο ΣΜΤ είμαι μπορω εύκολα να την πιστέψω γιατί και στη 48ωρη αυτό είχε ειπωθεί. Και γενικά πέρσι πχ στις 17/12 είχε αναφέρει και το ΣΜΤ στις αποφάσεις για απεργία παρόλο που είχε διαφορετικό πλαίσιο. Αν και πραγματικά καλό για σένα είναι να μην υπερασπίζεσαι τη συγκεκριμένη παράταξη στο μέταλλο πριν δεις τι έλεγαν εκπρόσωποι της στο ΣΚΑΙ που είχαν πιάσει στασίδι το καλοκαίρι και έλεγαν για εργασιακή ειρήνη και για τους καλούς εργοδότες.
  Για την ΑΠ είμαι σίγουρη ότι ισχύει για όπου έχει αναφερθεί ότι καταψηφίζει γιατί δεν είδα και στην ΑΥΓΗ ή σε κάποια άλλη εφημερίδα του χώρου κάποια αναφορά στη συγκεκριμένη απεργία.
  Στις 15/12 ο συντονισμός είχε βγάλεια απόφαση πολύ πιο νωρίς γι αυτό και ρωτάω γιατί δεν είναι και εύκολη η οργάνωση μιας απεργίας.

 115. βουρνούκιος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 3:58 μμ #

  Μελιτον θα έλεγα τα ίδια αλλά αντεστραμμένα:

  Ναι, λοιπόν το ΚΚΕ δεν γουστάρει κανεναν άλλο κομμουνιστική και καμμία άλλη κομμουνιστική δύναμη, επειδή έχει μαι καθαρά υποκειμενι΄κη αντίληψη για τον εαυτό του! Νομίζει πως αυτό είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, ενώ ΔΕΝ είναι!

  Αυτή είναι και η ουσία της λογικής του ΚΚΕ.

  Ελα όμως που σήμερα ΚΑΝΕΙΣ δεν αναγνωρίζει το ΚΚΕ σαν κόμμα της εργατικής τάξης παρά μόνο τα μέλη του -και αυτά όχι όλα…

  Το ΚΚΕ είναι ΕΝΑ από τα κόμματα ή οργανώσεις που παλευουν -με τον τρόπο της η καθεμια και όπως το αντιλαμβάνεται- για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Και μαλιστα, το ΚΚΕ νομίζοντας πως αυτό είναι το κόμμα της τάξης, συμπεριφερεται ιδιοκτησιακά και βοναπαρτιστικα σε αυτήν, ελιτίστικα τελικά! Και αυτή του τη λογική την εφαρμόζει ΠΑΝΤΟΥ! Και στο κίνημα της τάξης και στο κίνημα της νεολαίας!

  Πχ: Φτιάχνει το ΠΑΜΕ το οποίο το αναγορεύει ετσιθελικά σαν τον μόνο πολο του αγώνα οπότε όλοι οι άλλοι είναι διασπαστές! Χωρίς να μπαίνει καν στοη διαδικασία της ουσιαστικής αναμέτρησης στα συνδικάτα, πετροβολά εκ των προτέρων, απορρίπτει εκ των προτέρων οποιαδήποτε ταξική πολιτική αντίληψη την οποία ΔΕΝ ελέγχει. Φεύγει από ταξικά σωματεία τα οποια δεν ελεγχει βρίζοντάς τα κιόλας, και μετά εγκαλεί το βιβλίου/χάρτου πχ για διασπαστικό, που το ίδιο το ΚΚΕ έφτιαξε και ΠΡΙΝ το ’80 (τελικά το βιβλίου/χάρτου υπάρχει από το ’70 σχεδόν), επειδή απλά, ΔΕΝ το ελέγχει! Αδιαφορώντας για την ταξική δράση του εν λόγω σωματείου, όπως και του ΣΕΦΚ, και του σωματείου φαρμάκου Βοιωτίας και και…. Μονο και μόνο επειδή ΔΕΝ τα ελεγχει οργανωτικά…

  Φτιάχνει ο τομέας νεολαίας του ΚΚΕ το ΜΑΣ, αποχωρώντας ταυτόχρονα απο τις ΓΣ των φοιτητικών συλλόγων! Κα ταυτόχρονα ΘΕΛΕΙ την νεκρανάσταση της…ΕΦΕΕ αλλά όχι τις ΓΣ των φοιτητικών συλλόγων που αποτελούν -τυπικά και μόνο- την βάση της ΕΦΕΕ…

  Η βάση της αλλοπρόσσαλης τακτιής του ΚΚΕ είναι ακριβώς αυτή: Είμαι το κόμμα της τάξης επειδή το λέω ΕΓΩ, είμαιη ανώτερη μορφή συγκρότησης και η μοναδική της τάξης επιδή το λέω ΕΓΩ, οπότε η τάξη ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να με ακολουθήσει τυφλά, υποχρεούται να ΥΠΟΤΑΧΘΕΙ σε μένα το… κόμμα της, επιδή το λέω εγώ!

  Και αν η τάξη με αμφισβητεί για τια μαλακίες που έχω κάνει (συγκυβέρνηση με ΝΔ, με ΠΑΣΟΚ, σκάνδαλα στη διαχείρηση πολών δήμων πουκάποτε είχα, αστική διαχείρηση των σωματείων που ελέγχω κλπ), τότε αυτοί που με αμφισβητούν είναι πράκτορες, ΕΚΟΦίτες, κλπ…

  Ε, με τη λογική αυτή του ΚΚΕ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΘΕΜΕΝΗ…

  Η σχέση κόμματος/μετώπου/ταξης είναι μια διαλεκτική σχεση που αποτελέι τη βάση συγκρότησης του ΝΑΡ (πχ), απαιτεί νέο κομμουνιστικό κόμμα η ίδρυση του οποίου θα είναι αποτέλεσμα διεργασιών σε όλη την Αριστερά. Και αυτό το κόμμα ΔΕΝ θα έχει για τον εαυτό του την αντίληψη της μοναδικότητας που είναι αστική τελικά…

 116. βουρνούκιος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 4:12 μμ #

  Το νέο κομμουνιστικό κόμμα που χρειαζόμαστε, ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ του συνδικάτου από αυτό, θα αναγνωρίζει τα συνδικάτα ως ενώσεις εργατών καιόχι ομοϊδεατών εργατών.

  Θα αναγνωρίζει τα συνδικάτα ως ενώσεις λοιπόν ΟΛΩΝ των εργατών του κλάδου, αναγνωρίζοντας καιαποδεχόμενο την ύπαρξη και άλλων αγωνιστικών πολιτικοσυνδικαλιστικών κινήσεων με τις οποίες πρέπει να δρα ΚΑΙ απο κοινού.

  Θα αναγνωρίζει -στα πλαίσια της αυτοτέλειας- του συνδικάτου από ΤΑ κόμματα πως ανώτερο -καιμοναδικό- όργανοι λήψης αποφάσεων είναι η ΓΣ του συνδικάτου, αποδεχόμενο συντονισμο συνδικάτων τον οποί ΔΕΝ ελέγχει οργανωτικά, αλλά προσπαθεί να ηγεμονεύσει πολιτικά!

  Θα ανγνωρίζει τα αυτά, γενικά για το μαζικό κίνημα είτε της τάξης, είτε των λοιπών λαϊκών στρωμάτων, είτε της νεολαίας!

  Ετσι, έμπρακτα το νέο κομμουνιστικό κόμμα, θα μπορεί να βάλει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ βάσεις για την οικοδόμηση του μετώπου κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων με στόχο την εργατική εξουσία/δημοκρατία η οποία ΔΕΝ θα είναιέργο ενός κόμματος, αλλά ενός ιστορικου κοινωνικοπολιτικού μπλοκ εξουσίας!

 117. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 23, 2011 στις 4:14 μμ #

  «Μελιτον θα έλεγα τα ίδια αλλά αντεστραμμένα»

  Για αυτο μιλαμε για ρεφορμισμο…
  Απλα πραγματα.

 118. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 23, 2011 στις 4:21 μμ #

  Θα με συγχωρεσεις που δεν θα απαντησω στα υπολοιπα αλλα φευγω για μια συσκεψη εργατων με καθυστερηση πληρωμης δεδουλευμενων…

  Αυτη ειναι η δραση και η σταση των Κομμουνιστων.
  Παντα ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ και οχι ρεφορμιστικη-βερμπαλιστικη.

 119. RedBoy Ιανουαρίου 23, 2011 στις 4:55 μμ #

  Ομολογω οτι εχω μπερδευτει

  Εργατικη εξουσια χωρις κομματα?
  Αυτοτελεια του συνδικατου χωρις κομμα? Το κομμα τι θα γινει?

  Εχουν ανοιξει πολλα θεματα.

  @Υ για το θεμα του ρεφορμισμου ειχα κανει μια θεωρητικη αναφορα. Ολοι ρεφορμιζουν σε ενα σημειο. Η διαφοροποιηση στις πολιτικες εχει να κανει με την διαφορετικη μεθοδο.

  Η συζητηση για το ρεφορμισμο συνδεεται με το θεμα της μεθοδου. Κρατιεμαι απο ενα σχολιο του απολιθωματος κι ενα του ρεντ λαιμπελ και λεω το εξης:

  Eαν το μεταβατικο προγραμμα (π.χ. η σταση πλ, εξοδος απ’το ευρω κλπ. νοηθει υπο το πρισμα ενος «σπασιματος» κι οχι ως συνεχεια τοτε προβαλει ο κινδυνος του ρεφορμισμου κατα απολιθωμα/ρεντ.

  Το ΚΚΕ εχει μεταβατικο προγραμμα για τον κομμουνισμο το οποιο περιλαμαβανει την αποδοχη του σοσιαλισμου ως ενδιαμεσο σταδιο με την δημιουργια του ΑΑΔΜ. Σ’ αυτο το πλαισιο η εργατικη εξουσια δεν ειναι σκοπος αλλα μεσο.

  Η εξωκ. αριστερα θετει ως μεσο το μεταβατικο προγραμμα που το κατανοει ως γενικοτερη συμφωνια για το περασμα στο σοσιαλισμο (σκοπος) ο οποιος κατανοειται μεσα απο το πρισμα της εργατικης εξουσιας/δημοκρατιας.

  Εδω νομιζω το ΚΚΕ κατηγορει για ρεφορμισμο την εξ. αρ.:

  Ο σοσιαλισμος για το ΚΚΕ εδρευει στην ηδη υπαρχουσα αποδοχη του ΑΑΔΜ η οποια θα οδηγησει στον κομμουνισμο κι οχι σε μια συμφωνια που θα οδηγησει στο σοσιαλισμο.

  Αλλα οπως προειπα ο ρεφορμισμος ειναι και ευρυτερη εννοια. Στα πλαισια του ΚΚΕ νοειται κι ως η εμφαση που πρεπει να δοθει σε τετοια ρεφορμιστικα μετρα οπως εκεινο του καλυτερου μισθου. Αλλα αυτο προβαλλεται ως συνεχεια, ως σταθερος αγωνας μεσα στον καπιταλισμο ο οποιος τυφλα εγειρει τετοιες ρεφορμιστικες αναγκες για το κινημα. Δεν νοειται ομως ως τελεολογια, δηλ. ως μια αποδοχη ενος ξεχωριστου προγραμματος, ως γενικοτερος σκοπος του κινηματος εναντια στους σκοπους του κεφαλαιου.

  Μπερδεμενα τα γραφω…αλλα ειναι και μπερδεμενα απο μονα τους.

 120. RedBoy Ιανουαρίου 23, 2011 στις 5:05 μμ #

  «εγω παντως δεν βλεπω τιποτα το μεταβατικο αναμεσα στην ικανοποιητικη ΣΣΕ κστο Σοσιαλισμο!ισα ισα συνδεονται κ μαλιστα αρμονικα!ειναι η πληρης συνδεση της οικονομικης με την ταξικη παλη!ετσι το βλεπω εγω!αν εχεις καποια αλλη εντυπωση αποδειξε τη μου»

  Σχολιο ρεντ λαιιμπελ

 121. RedBoy Ιανουαρίου 23, 2011 στις 5:06 μμ #

  «Η ρόζα Υ μιλάει για διαφορετικές στιγμές.
  Στιγμές με τη διαλεκτική έννοια, όχι χρονικά. Το διευκρινίζει.
  Δεν είναι διαφορετικές φάσεις ή στάδια.
  Δεν πάει σχηματικά δηλ: τώρα είναι καιρός για μεταρρύθμιση κι η επανάσταση όταν ωριμάσουν οι συνθήκες με το καλό.
  Ούτε πρώτα, ούτε ύστερα. Μαζί και σε σύνδεση.»

  Σχολιο απολιθωματος

 122. RedBoy Ιανουαρίου 23, 2011 στις 5:12 μμ #

  Η αποδοχη ενος μεταβατικου προγραμματος ως συμφωνια, κοινωνικο συμβολαιο κτλ. σπαει τη διαλεκτικοτητα του ηδη υπαρχοντως προγραμματος (του 1996) και αναφερεται σε μια αλλη χρονικοτητα τη οποια αν αποδεχτει το ΚΚΕ θα ειναι σαν ρεφορμιζει στο βαθμο που δεν οδηγει στον κομμουνισμο (π.χ. σταση πληρωμων, εξοδος απ’το ευρο κλπ.) ενω ηδη συμφωνα με τις προγραμματικες συμφωνιες ο κομμουνισμος εχει νοηθει ως ο μονος στοχος και το ΑΑΔΜ που οδηγει στο σοσιαλισμο ως μεσο στην βαση κανοησης μια συγκεκριμενης ιστορικης συνθηκης που προσδιοριζεται απο την ανοδο της παγκοσμιοποιησης, την εδραιωση του ιμπεριαλισμου στα βαλκανια κοκ….

 123. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 5:26 μμ #

  Μέλιτον Καντάρι αυτό λέγεται στριβείΝ δια του «κόμματος νέου τύπου» τι κάνεις Γιάννη κουκιά σπέρνω.
  ΜΑΡΙΟΡΙ όντως τελευταία το ΠΑΜΕ βάζει ομοσπονδίες κα εργατικά κέντρα να πάρουν απόφαση αλλά η λογική παραμένει η ίδια. Πριν δυο απεργίες το έκανε η Ε.Γ του ΠΑΜΕ. Το θέμα δεν είναι οι φράσεις «επαναστατική γυμναστική» το θέμα είναι η ουσία. Και η ουσία είναι ότι και 50 σωματεία να πάρουν αποφάσεις για την απεργία αν δεν είναι στο ΠΑΜΕ δεν θα τα γράψει ο ριζοσπάστης . Ναι το θυμάμαι πέρσι ότι γράφτηκε για το ΣΜΤ μάλλον ξέφυγε από την καθοδήγηση γιατί από τότε μέχρι ημέρα δεν έχω δει άλλη παρόμοια αναφορά. Συνεπως εχει δικιο ο βουρνούκιος που λεει «πετροβολά εκ των προτέρων, απορρίπτει εκ των προτέρων οποιαδήποτε ταξική πολιτική αντίληψη την οποία ΔΕΝ ελέγχει. Φεύγει από ταξικά σωματεία τα οποια δεν ελεγχει βρίζοντάς τα κιόλας,» Και οταν στριμοχνονται προσθετω βαζουν την κασετα του «αντι ΚΚΕ μετωπου» καλη ωρα ο Μέλιτον Καντάρ. Και για να το καταλάβεις καλυτερα μαριορι στην επιτροπή αγώνα των κάτοικων στο Κορωπί το ΚΚΕ απαξιεί να πάει. Έφτιαξαν μια δίκη τους με μέλη του ΚΚΕ από την ευρύτερη περιοχή. Την βάφτισαν «Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων στο Κορωπί» με λίγα λόγια ένα ακόμη κομματικό σχήμα πέρα και έξω από κάθε μαζική διαδικασία. Αν αυτό δε είναι υπονόμευση κάθε λαϊκού αγώνα τότε πως το λένε?

 124. RedBoy Ιανουαρίου 23, 2011 στις 5:38 μμ #

  Kι εδω ειναι το θεμα….Το ΚΚΕ κατανοει τη συνεργασια μεσα απο το πλαισιο του ‘κομματος νεου τυπου’, δηλ. της ενωσης σοσιαλδημοκρατικων δυναμεων με το ΚΚΕ στο ρολο των μπολσβικων. Για να συνεργαστεις πρεπει να αποδεχτεις το κομμα νεου τυπου που θα καθοδηγησει την παλη στο σοσιαλισμο, δηλ. να αποδεχτεις το προγραμμα του ’96.

  Το ερωτημα ειναι το εξης: To NΑΡ πιστευει στο κομμα νεου τυπου ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβαλει ως ενα εγχειρημα δημιουργιας του?

 125. mariori Ιανουαρίου 23, 2011 στις 6:22 μμ #

  Η λογική προφανώς για σένα πάντα η ίδια θα μένει. Κι εγώ θα μπορούσα να σου πω για 3ωρες στάσεις 12-3 του ΣΕΦΚ και πολλά άλλα. Δε θα το κάνω γιατί αυτή η κουβέντα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα γιατί είναι προφανές ότι έχεις μια διαμορφωμένη άποψή, σου λένε ένα πράγμα, το γυρνάς στο άλλο, σου απαντάνε, πας σε ένα τρίτο. Θα βλέπεις παντού κομματικά σχήματα, καθοδήγηση κλπ. Δικαίωμα σου…

 126. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 6:23 μμ #

  Ξέρεις ποια είναι η πραγματική διαφορά RedBoy εμείς πιστεύουμε ότι ο επαναστατικός αγώνας της τάξης είναι αυτό που πρέπει να αναζητούμε. Το κόμμα νέου τύπου είναι το μέσο και όχι ο σκοπός. Ο ρεφορμισμός του ΚΚΕ εκεί βρίσκεται εξ ου και το αμίμητο της Αλέκας ότι στην «επανάσταση δεν θα σπάσει ούτε τζάμι». ο συνολικός επαναστατικός αγώνας, λοιπόν
  Συνδέει τη βασική πλευρά των εργατικών συμφερόντων (που αμφισβητεί τη μισθωτή εργασία, την αγοραπωλησία της εργατικής δύναμης, το σύστημα της εκμετάλλευσης) με εκείνη των δευτερευόντων συμφερόντων (που μάχεται για καλύτερους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης, για άνοδο της αξίας της ή, έστω, για να μη χειροτερεύσει η θέση της), με κριτήριο την ηγεμονία των πρώτων.
  Συνδέει την εργατική τάση χειραφέτησης με εκείνη του ρεφορμισμού και της υποταγής, τη ρήξη-ανατροπή με την αντίσταση-αμφισβήτηση-διαμαρτυρία, με τρόπο που να προωθεί τη δεσπόζουσα θέση των πρώτων τάσεων και να εξασφαλίζει την αλλαγή στους συσχετισμούς δύναμης και τη μείωση του ποσοστού εκμετάλλευσης.
  Συνδέει τα σημερινά άμεσα προγράμματα πάλης με ένα συνολικό πολιτικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα για την περίοδο και με το πρόγραμμα της αντικαπιταλιστικής επανάστασης-κομμουνιστικής απελευθέρωσης. Ένα κόκκινο νήμα αναγκών και δικαιωμάτων συνδέει το διαλεκτικά αναπτυσσόμενο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, που έχει μέτρο και κριτήριο τις κομμουνιστικές απελευθερωτικές απαντήσεις.
  Συνδέει τις πολιτικές και κοινωνικές αναμετρήσεις του σήμερα και συμπυκνώνει την πολιτική προοπτική του αγώνα με την κατάλυση της αστικής κυριαρχίας και την ανάγκη της εργατικής εξουσίας.
  Συνδέει τον οικονομικό με τον πολιτικό αγώνα, ξεπερνώντας τον απόλυτο διαχωρισμό οικονομικής-πολιτικής πάλης που χαρακτηρίζει όλα τα ρεύματα της ρεφορμιστικής Αριστεράς, παραδοσιακής ή «αυτόνομης».
  Συνδέει τους σημερινούς αγώνες με την ανάγκη και την πράξη συγκρότησης ανεξάρτητων οργάνων της εργατικής τάξης και της εργατικής πολιτικής, ενισχύοντας στο σήμερα το περιεχόμενο και τις μορφές του ανεξάρτητου ανυποχώρητου νικηφόρου αγώνα, στηριγμένου στις κυρίαρχες γενικές συνελεύσεις, την έκφραση του μαζικού εκβιασμού από τη μεριά των εργαζομένων και της νεολαίας, την έμπρακτη αμφισβήτηση των ορίων της αστικής νομιμότητας από το κίνημα.

 127. Αναυδος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 7:09 μμ #

  @Βουρνούκιε
  Άν περιμένεις από οργανωμένες δυναμνεις της ΠΑΣΚΕ ή της ΑΠ να δουν το φως το αληθινό είναι σαν να περιμένεις κάπιος να περπατήσει στο νερό.
  Ολοι αυτοί ηταν και είναι προδότες των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Τωρα ξαφνικά μετατράπηκαν σε αγωνιστες (χωρτις καν αυτοκριτικη των προηγούμενων πεπραγμένων τους). Ολοι αυτοί εκφράζουν την εργατική αριστοκρατία και δε θέλουν τίποτε άλλο παρά να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση.
  Οποιος συμμαχεί μαζί τους ετοιμάζει την επόμενη ήττα της εργατικης τάξης. Ολοι γνωστοί είμαστε σε αυτό τον τόπο σου θυμίζω απλώς το ν/σ Γιαννίτση που 2 χρόνια μετά έγινε νομος Ρεπα χωρις να ανοίξει μυτη.

 128. RedBoy Ιανουαρίου 23, 2011 στις 7:13 μμ #

  Kωστα

  Επι της αρχης συμφωνω.

  Οταν ακουω ομως για ακηδεμονευτο συνδικαλισμο μου ρχεται να τρελαθω πλεον. Θεωρητικα μιλωντας (Μαρξιστικα) αυτη ειναι η σωστη κατευθυνση. Αλλα τον Μαρξ στο 2011 τον εχουμε κανει αρχαια ιστορια.

  Απ’την αλλη υπαρχει ο βαθμος εμπλοκης του Λενιν που λεει οτι το κομμα ειναι «τμημα» της εργατικης ταξης και τον οποιο ολοι αποδεχονται.

  Η πραγματικοτητα μας λεει οτι συνδικαλισμος χωρις κομματα μονο στην αναρχια υπαρχει πλεον.

  Πρεπει να δοθει εμφαση στα προγραμματα πλεον για να μη χρησιμοποιειται η θεωρια ως αλλοθι για την αναπαραγωγη ιδεολογιας. Και η εξοκοινοβουλευτικη αριστερα πρεπει να παρει πολυ σοβαρα το προγραμμα του ΚΚΕ, αλλα παρα πολυ. Ολοι εχουν προγραμμα εκτος απ’το ΚΚΕ.

  Οταν σου λεει ο αλλο οτι το η κριση του χρεους δεν ειναι το προβλημα, δεν σου βγαζει μονο το κολλημα του οτι οποιος δεν ειναι κκε ειναι βαραβαρος. Σου λεει κατι αλλο:

  – Μα εγω θελω να μπεις στο ΑΑΔΜ. Θα ακολουθησουμε μια πορεια για το σοσιαλισμο με σκοπο τον κομμουνισμο. Τι μου λες τωρα εσυ οτι να κανουμε συμφωνια αφαιρωντας απο το προγραμμα και να μπουμε σε αλλα μονοπατια. Και γιατι στο κατω-κατω να μην δεχτεις εσυ το προγραμμα μου και να ενστερνιστω εγω ενα μεταβατικο προγραμμα που δε μιλαει για κομμουνισμο αλλα μου τοποθετει το θεμα της μεταβασης σε επιπεδο μιας λογικης αντιμετωπισης του χρεους. Σε αυτη τη λογικη θα μπουμε? Και αν δεν λυθει το θεμα του χρεους τι κανουμε? κοκ….

  Υ.Γ. Ασχετο…για την προταση λαπαβιτσα θα τοποθετηθω απ’το newswire

 129. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 23, 2011 στις 7:34 μμ #

  Μιχε @123 πες οτι δεν εχεις τι να απαντησεις και ασε τα φουμαρα.

  Στο κρισιμο θεμα για το πως οργανωνεται η εργατικη ταξη στο κομμα της, στριβειν δια του οπορτουνισμου και περαν τουτου ουδεν. Οι μικροαστικες αδυναμιες και αντιφασεις της οποιαδηποτε γκρουπας, δεν μπορουν να γινουν αντικειμενο μελετης του κινηματος γιατι εχει μπηχτησει απο τα ψυχεδελικα σας αγωνιστικα λογυδρια.

  Εκτος αυτου ποια ειναι η επιτροπη αγωνα κατοικων που αναφερεις γιατι δεν εχω ακουσει κατι τετοιο πουθενα;
  Εκτος αν θες παλι να προβοκαρεις μιας και το συνηθιζετε αρκουντως επιτυχημενα κατα καιρους.
  Για πες μας πού εδραζεται αυτη η επιτροπη, διαφορετικα ευθρασως θα σου πω πως εισαι μεγαλος λασπολογος και συκοφαντης.
  Και παρεπιμπτωντος τα συνδικατα και επιτροπες αγωνα εργαζομενων δεν ειναι μαγαζακια οποιασδηποτε γκρουπας αρκει οσοι απο αυτους που ειναι μεσα να μην ΚΚΕ… και λεγε της παρλαπιπες σου περι εκ του αντιθετου για το “αντι ΚΚΕ μετωπου”. Μπρρρρρ μας συγκινησες τα μαλα….

  Ποναει η δραση του ΚΚΕ και των ταξικων δυναμεων. Το γνωριζουμε αλλα για αυτο δεν μπορουμε να κανουμε κατι, τα κανετε ολα μονοι σας και στο τελος θα πεταχτειτε εκτος εργατικου κινηματος στις αγκαλες καμιας ΑΠ ή ΑΚ ή δεν ξερω τι αλλο θα ακολουθει το στερητικο σας Α (με κεφαλαια παντα) .
  Δεν πειραζει…ξυδακι!
  Στους ταξικους αγωνες θα δοθει η λυση…

 130. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 23, 2011 στις 8:28 μμ #

  Ενοτητα με τους συμβιβασμενους;
  Δεν θα παρουμε:

  http://www.pamehellas.gr/fullstory.php?lang=1&wid=1532

 131. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 23, 2011 στις 9:50 μμ #

  Μέλιτον Καντάρια είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο είδος σαν το δικό σου ανθεί στο ΚΚΕ. Αυτό είναι που σπρώχνει κόσμο από το ΚΚΕ στους «συμβιβασμένους» Από το γεγονός ότι δεν γνωρίζεις ότι υπάρχει επιτροπή αγώνα στην Κερατεα -και ρωτάς μάλιστα στο που εδράζεται -που συγκρούεται με τα ΜΑΤ οργανώνει την αντίσταση για να μην περάσουν τα σχέδια με το ΧΥΤΗ κάνει συναυλίες κλπ δείχνει και την ανυπαρξία επαφής σου με τον χώρο, αλλά και το ποσό απογοητευτικά είναι τα πράγματα για τις «ταξικές δυνάμεις» Τώρα τα υπόλοιπα είναι απολιτικές υστερίες. Σιγά μην σου απαντήσω στο ίδιο ύφος. Τώρα τα δεν «σου απαντώ γιατί είσαι «οπορτουνιστής» τα ακούω βερεσέ ακριβώς γιατί από αυτό το υστερικό ξέσπασμα φανήκαν και τα ιδεολογικά πολιτικά σου όρια. Συνέχισε έτσι καλό κάνεις.

 132. mariori Ιανουαρίου 23, 2011 στις 9:53 μμ #

  Είπες για κορωπί. Όσο για την κερατέα προφανώς και τη γνωρίζει το κκε. Η αλέκα που πήγε χτες κερατέα με ποιους λες να συναντήθηκε?Γιατί να πήγε άραγε? Γιατί δεν είχε τι να κάνει σαββατόβραδο?Έλεος δηλαδή…

 133. mariori Ιανουαρίου 23, 2011 στις 9:55 μμ #

  Και έχουν πάει και άλλα κλιμάκια του κόμματος και της κνε.

 134. mariori Ιανουαρίου 23, 2011 στις 9:58 μμ #

  http://kke4ever.blogspot.com/2011/01/httpwwwtovimagrdefaultasppid41.html

 135. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 23, 2011 στις 11:10 μμ #

  Το θέμα μαριοΡι δεν είναι αν είπα την κερατέα Κορωπί. Το θέμα είναι το πως τύποι σαν τον μελιτον δεν αντέχουν ακόμα καιν πιο απλή αντιπαράθεση και το στρίβουν δια των βρισιών. Τους είναι πιο εύκολο αυτό. Ήταν κατανοητό για το τι συζητάγαμε. Δεν είπα ότι η Αλέκα δεν πήγε στο Κορωπί όλοι οι αρχηγοί της αριστεράς πέρασαν από εκεί. Αυτό που είπα ήταν ότι το ΚΚΕ είναι έξω από την επιτροπή αγώνα στη γνώστη λογική που λέει ότι «δεν ελέγχουμε δεν συμμετέχουμε»

 136. mariori Ιανουαρίου 23, 2011 στις 11:29 μμ #

  Όλα έχουν σημασία. Οι κάτοικοι στην κερατέα κάνουν τον αγώνα τους, τους στηρίζει και καλός πολύς κόσμος και μεσα σε αυτούς το κκε αλλά είναι μια επιτροπή που έχει συγκεκριμένο αίτημα σε σχέση με το ΧΥΤΑ και μακάρι να νικήσουν. Μακάρι επίσης , όπως τους είπε και η αλέκα ή και την προηγούμενη φορά ο πρωτούλης, να ανοίξουν ευρύτερα θέματα πάλης.Ο μελιτον (αν και προφανώς μπορεί να απαντήσει καλύτερα) αναφέρει μια επιτροπή της ευρύτερης περιοχης με αναφορά σε όλους τους δήμους εκεί και στους εργαζομένους στη βιομηχανική ζώνη που υπάρχει πολύ καιρό και δρα για πολλά ζητήματα. Δεν το καταλαβαίνω για αντιπαραθετικό. Και εσένα είναι βολικό να αναπαράγεις στερεότυπα για το κκε και φυσικά να βάζεις το θέμα εκεί που θεωρείς ότι σε βολεύει. Συμβαίνει συχνά και σε όλους!Και φυσικά ότι κι αν κάνει το κκε φταίει. Ε την τρίτη πιστεύω ότι θα φταίει που θα κάνει κινήσεις για αρνηση πληρωμής στα ΜΜΜ γιατί και αυτό θα είναι κομματοκεντρικό από τη σεχταριστική ηγεσία και όχι με αμεσοδημοκρατικά ονόματα όπως επιβάτες, δεν πληρώνω κλπ. Και δε λέω ότι κάνουν κακά αυτοί που δρουν μέσα από εκεί. Αλλά ακόμα και όταν συμμετέχει ακόμα και σε συγκρούσεις όπως έξω από το υπόυργείο παιδείας (παμε εκπαιδευτικών και εαακ βασικά) αυτό γίνεται κάτω από την πίεση της βάσης. Υπάρχει μια μικρή παράνοια. Αυτά και καληνύχτα

 137. kontoxontros Ιανουαρίου 23, 2011 στις 11:30 μμ #

  Εκπληκτικές οι ιντερνετικές συνδικαλιές του Μελίτον που είναι κουρασμένος επειδή προετοιμάζει την επανάσταση μέσα από το ΚΚΕ ενώ εμείς ξύνουμε τα @@ μας.

 138. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 24, 2011 στις 12:03 πμ #

  Μαλλον ξεδιαλυνει το τοπιο τελικα.
  Οχι Κορωπι αλλα Κερατεα….;
  Οχι Συνειδητη Πρωτοπορεια αλλα κινημα του φουφουτου αρκει να κουνιουνται οι βαρκουλες…;
  Οχι αντιπαραθεση και απαντηση πανω στο κυριο αλλα ιντερνετικες συνδικαλιες…;
  Οχι αντιπαραθεση με ταξικα χαρακτηριστικα αλλα στριβειν δια το βρισιων…;

  Τελικα ρε μικροαστικα χαιβανια ουτε με την Αλεκα στην Κερατεα δεν ειστε ευχαριστημενοι και θα συζηταμε για ταξικο συνδικαλιστικο ρευμα στο εργατικο κινημα?

  Ε, οντως εχετε δικιο. Παει πολυ, οπως και η προβοκατσια να βαφτιζει καποιος την Κερατεα-Κορωπι απλα και μονο για να πνιξει τον αντι-ΚΚΕ του παροξυσμο και τις οπορτουνιστικες αποψεις που βγαζουν στο τελος ομορφες αντιφασεις.

  Καληνυχτα και καλυτυχη εκει μαζι με ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ προς το Πεδιο του Αρεως…
  Ξερετε εσεις!!!
  Ετσι για να τις προσφερετε καλυτερες τις υπηρεσιες σας. Ποναει περισσοτερο ειδικα οταν αποκαλυπτεται κανεις…
  Και ασε ρε Κωστα Μιχο τα Τροπαρια για φονιαδες σε καποιους αλλους, οχι σε λελουδες που πετανε την προβοκατσια και μετα περιμενουν και μπραβο
  Φιλακια.

  Υ.Γ. Και ναι, τωρα εβρισα, δεν πλακωθηκα με καμια αλλη γκρουπα για το 12.345ο συμμαχικο, απο τα πανω, σχημα, με τις υπολοιπες 56 γκρουπες των 42 ατομων. Ομως με τις δυναμεις του ΠΑΜΕ οργωνουμε τους χωρους, οσο και αν αυτο σας μουρλαινει, οσο αν οι «γκρουπις» αυτοβαυκαλιζονται για την ανευρεση του πολιτικου τους υποκειμενου.Το σταματαω εδω οχι γιατι κουραστηκα απο τους εργασιακους χωρους αλλα απο τις μαλ@#$# ταξικα ανερματιστων υπερεπαναστατων.

 139. Y Ιανουαρίου 24, 2011 στις 12:30 πμ #

  Eκπληκτικό που ξοδεύουμε τόση ενέργεια απλά για να ρίξουμε ο ένας στον άλλο τη ευνθύνη για την ήττα που κατα βάθος θεωρούμε σίγουρη.

 140. RED LABEL Ιανουαρίου 24, 2011 στις 2:32 πμ #

  Y πεταξες την πιο σοφη ατακα!
  Μελιτον εισαι πτωμα κ φανηκε!εχεις δωσει πολυ πολιτικα ανωτερες απαντησεις απο σημερα!σημερα απλα αντι να πατησεις γκαζι το πηγες στο ρελαντι κ καλα εκανες!εγω ειμαι μαζι σου!

  Μιχο εκτος απο απληροφορητος εισαι λασπολογος αντικομμουνιστης κδεν αξιζεις της εμπυστοσυνηυς εδω μεσα γιατι πας να χτυπησεις ηθκια το ΚΚΕ κ το ΠΑΜΕ!ακουστε Γκρανμιτες τι λεει ο Μιχος:

  »Τωρα το πως γίνεται τις δουλειες να της παίρνουν μονο μελη του ΠΑΜΕ ειναι ενα αναπαντητο ερωτημα»

  δηλαδη το ΚΚΕ κ το ΠΑΜΕ ειναι ενα μικρο ΠΑΣΟΚ σε εναν εργασιακο χωρο!ειναι ενα αστικο κομμα οπου το βολευει!

  πρακτορακο οχι μονο ξερεις τι λες!αλλα το λες κ εσκεμενα για να ριξεις λασπη στο ΚΚΕ!ψηφιζεις ΛΑΟΣ κ ΠΑΣΟΚ!σηκω φυγε απο δω αν ειναι να λες τετοια ασφαλιτιλικια!εδω περα κανουμε ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντιπαραθεση με επιχηρηματα!μπορει να βριζομαστε μπορει κ να γινεται της πουτανας αλλα ηθικα κ ατιμα δεν λαβωνει κανεις κανεναν εδω!

  εγειρω ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ για το ατομο σου,για τη σταση σου!κ θελω οι διαχειτριστες του Μπλογκ να μου πουνε αν εχει θεση τετοια αντιπαραθεση εδω περα!αλλιως να σβηστουν τα σχολια του Μιχου κ να μην του μιλαει κανεις!

  καλω ολους να φανουμε ατεγκτοι στο ζητημα αυτο!δεν ειναι μικρο οσο κ αν σας φενεται!ζητω απο ολους οτι κ να ψηφιζουν ο.τι κ να πιστευουν ο.τι κουβεντες κ να εχουμε ανταλλαξει να καταδικασουν το ΜΙΧΟ!

  Μιχε αυτο που κανεις δεν ειναι απλα συκοφαντια!ειναι θεση ΛΑΟΣ κ ΠΑΣΟΚ!αυτα πηγαινε αλλου να τα πεις!σε αλλο μπλογκ σε αλλο πλανητη!
  εδω περα κουβεντιαζουμε πολιτικα!δεν εχεις θεση οταν πας να μειωσεις την ηθικη του ΚΚΕ!κ του καθε κομματος το οποιο εν παση περιπτωσει μπορει να μην ειναι κ το πιο ντουρο πολιτικα αλλα ηθικα δεν κανουνε τετοια πραματα!αυτο ειναι τιμια εκ μερους σου!

  ΚΑΛΩ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΝΑ ΡΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ στο newswire για να μη γαμησουμε κ το ποστ του Αθλιου!

 141. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 4:17 πμ #

  Η γνωμη μου ειναι οτι δεν πρεπει να υπαρχουν υπερβολες απο καμια πλευρα. Υπαρχουν τιμιοι/τιμιωτατοι αγωνιστες στην εξωκοινοβουλευτικη αριστερα και μετριοπαθεις διαννουμενοι που καταλαβαινουν.
  Οπως το παληκαρι που τον εδειραν πριν ενα μηνα επειδη βοηθουσε ενα μεταναστη με τα συνδικαλιστικα του. Ή η σ. απ την ΕΑ που της επιτεθηκαν στην περιφρουρηση.

  Oι κομμουνιστες δεν ειχαν ποτε προβλημα να αναγνωρισουν την αξιοπρεπεια και παντα της χαμογελουσαν με νοημα. Και δεν πρεπει να εχουν και σημερα τετοιο προβλημα

  Aλλα :

  Το θεμα ειναι οτι δεν νοειται σοβαρη αντισταση στο κεφαλαιο σημερα χωρις το ΚΚΕ. ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΙΑ ΟΜΩΣ.

  Οι οποιεσδηποτε κατηγοριες προς το ΚΚΕ πρεπει να ανασκευαστουν στη βαση προγραμματων, αρχων και θεσεων ετσι ωστε να συμβαλλουν σενα ποιοτικο διαλογο poυ ισως μας οδηγησει σε πιο αποτελεσματικα μονοπατια για την πορεια του ταξικου αγωνα στη χωρα μας.

  Φτανει πια με το σταλινισμο και το σεχταρισμο. Εχουμε χορτασει. Η ιστορια του ΚΚΕ και η προσφορα του ξεπερνουν αυτα που του προσαπτουν και στη βαση αυτη τιθεται το θεμα σεβασμου απεναντι στο ΚΚΕ, ιδιως σημερα.

  Δεν γινεται να εξιψωνουμε το οποιοδηποτε νεοαναρχικο/μεταμοντερνο παπαραληκι και να λεμε οτι μας κατεβαινει για το ΠΑΜΕ…

  Προβληματα υπαρχουν. Υπαρχουν ομως και στους δυο χωρους, διαφορετικης φυσεως.

  Δεν εξισωνω!! Θετω την αποψη μου για τους ορους της συζητησης

 142. kagemusha Ιανουαρίου 24, 2011 στις 5:35 πμ #

  Το πορτογαλικο κομμουνιστικο κομμα χτυπαει 8αρια στις εκλογες, νομιζω αυτο ειναι μια καλη ειδηση, ταυτοχρονα με 50% αποχη, ο συνασπισμος των εκει χριστιανοδημοκρατων βγαινει πρωτο, με δευτερο τον σοσιαλιστη σε συμμαχια με καποιο κομμα της αριστερας αντιστοιχο του ΣΥΝ/Συριζα και που ανηκει στο ευρωπαικο αριστερο κομμα. Η ευρωπη περιμενει το χτυπημα να ξεκινησει απο δω. Αντε συντροφοι λιγο μενει και τους φαγαμε….!!!

 143. λαθραναγνώστης Ιανουαρίου 24, 2011 στις 9:06 πμ #

  RED LABEL @ 140,
  Η δική μου θέση πάνω στο θέμα που εγείρεις, είναι ότι από πλευράς μας και από ένα σημείο και μετά, κακώς αναλωθήκαμε σε τέτοιου είδους συζήτηση.
  Το τι αντιπαράθεση θα γίνει, δεν μπορείς να το επιλέξεις. Μπορείς όμως να την διακόψεις από πλευράς σου, όταν καταλάβεις ότι το θέμα ευτελίζεται και να αφήσεις τον άλλο να μιλάει μόνος του.
  Τέλος, κάτι για τους καλοπροαίρετους που πιέζουν για συνεργασία της αριστεράς.
  Αγάπη με το στανιό δεν γίνεται σύντροφοι.
  Τουλάχιστον από πλευράς ΠΑΜΕ και ΚΚΕ, εκτιμώ, ότι το τελευταίο πράγμα που μας έλειπε είναι η βεβιασμένη δημιουργία ενός ετερογενούς μετώπου το οποίο θα αναλώνεται σε εσωτερικές συζητήσεις και έριδες αντί να διοχετεύει την επαναστατική του ενέργεια προς τα έξω.

 144. Y Ιανουαρίου 24, 2011 στις 9:50 πμ #

  Nα πούμε ότι η συνεργασία του Μπλόκο της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία είναι τεράστια ξεφτίλα. Ο Συνασπισμός πρέπει να απολογηθεί γι’αυτήν γιατί αυτές είναι υποτίθεται οι δυνάμεις που θα κάνουν την ‘πανευρωπαϊκή αλλαγή των συσχετισμών’.

 145. RED LABEL Ιανουαρίου 24, 2011 στις 10:12 πμ #

  Λαθρα κ συμφωνω κ δε συμφωνω!στο οτι αναλωθηκαμε ειναι σωστο!αλλα γιατι να αφησουμε να πεσει κατω μια τετοια κατηγορια που αγγιζει την ηθικη(ξαναλεω!) κ ομως ο στοχος ειναι πολιτικος!για μενα εγειρεται μειζον ζητημα κ θα κανω αυτο που ειπες!δε θα αντιπαρατιθεμαι με Μιχους!

  δυστυχως Καγκεμουσα μου το ΚΚΠορτογαλιας επεσε οπως ολα τα κομματα θυμα της τεραστιας αποχης κ εχασε 160000 ψηφους 1.5%!το ποσοστο του ομως παραμενει πολυ καλο ειδικα σε κατι πολεις οπως η ΣΕΤΟΥΜΠΑΛ!

  στα του εργατικου κινηματος παλι παιδια!ειναι φανερο οτι στο εργατικο συνδικαλιστικο κινημα υπαρχουν δυο γραμμες που ειναι διαρκη συγκρουση!η ταξικη κ η εργοδοτικιη!ειναι αδυνατο να σταθεις καπου στη μεση κ αυτο νομιζω οτι παει να το κανει λιγο ο Συντονισμος!γιατι δεν αρκει να καλεις τον »κοσμο» της ΠΑΣΚΕ κ της ΑΠ κ ενδεχομενως κ καποια κομματια τα οποια το παιζουν αντιμνημονιακα για να ριξουν σταχτη στα ματια των εργαζομενων κ να μην παιρνεις υποψη σου οτι μπορει ολο αυτο παιχνιδι που κανουν σε καθε στιγμη που γινονται διεργασιες στο μυαλο του κοσμου γινεται για να υπαρξη ξανα ενσωματωση στο συστημα!

  λεει ο Βουρνουκιος:
  »Το μεγαλυτερο κομμάτι της Α. Π. το θεωρούμε αγωνιστική δύναμη. Ρεφορμιστική, με χρόνια λαθεμένες ρεφορμιστιικές λογικές, αλλά αγωνιστική.

  2. ΤΟ ΠΑΜΕ το θεωρούμε αγωνιστική δυναμη. Με χρόνια κομματολαγνικά κολλήματα, υποταγμένο στην ηλίθια και μωρουδίστικη/μπεμπεκίστικη λογική του “πας μη ΚΚΕ πράκτορας”, αλλά αγωνιστική!

  3. Καποια κομματια των μελών της ΠΑΣΚΕ τα θεωρούμε αγωνιστικά! Με χρόνια θητεία στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, με χρόνια θητεία στη χειραγώγηση της τάξης, πλην όμως η αντικειμενική εξέλιξη, τα σπρώχνει ξανά στον μαχητικό αριστερό ρεφορμισμό.»

  δηλαδη να γινουμε ενας αχταρμας που τους χωραει ολους μεσα?παναριστερα στα συνδικατα?μπραβο!μονο που αυτο θα διωξει τον κοσμο αντι να τον φερει κοντ6α γιατι θα συζηταμε αιωνιως για τις στρατηγικες διαφορες που ειναι κατι παραπανω ορατες κ αντανακουν στη δραση αντι να συζηταμε πως να οργανωσουμε τη πλαη των εργατων για να κερδισουν οσο το δυνατον περισσοτερα στον καπιταλισμο κ να τραβηξουν μπρος για τη δικη τους εξουσια!

  κ δηλαδη εσενα σε καλυπτει η ΑΠ που εχει θητεια στον εργοδοτικο συνδικαλισμο κ δεν ειναι απλα μια πραταξη με λαθος λογικες?
  η τα κομματια αυτα της ΠΑΣΚΕ που ειπες?ενδιαφερουσα περι ενοτητος!!!
  να σ πω Βουρνουκιε!εχεις σκεφτει ποτε οτι πρεπει να υπαρξει κ ενοτητα στην ταξικη βαση κ οχι με βαση το απο που προερχεται κ με το τι πιστευει ο καθενας η το τι ψηφιζει?
  κ τελος αυτος Λενιν ο ρημαδης ελεγε για αντιπαραθεση με τον οπορτουνισμο!το εχεις σκεφτει ποτε οτι πρεπει να γινει απο τους ιδιους τους εργατες?
  ο εργατης πρεπει να ξεμπλεξει με τις ρεφορμιστικες κ οπορτουνιστικες αυταπατες?η μια ζωη θα κανει εναν αγωνα που οταν παιρνει 10ευρω αυξηση θα κλεινει το μαγαζι,η οταν δεν κερδιζει τιποτα θα κλεινεται στο καβουκι του μεχρι το επομενο ξεσπασμα?

 146. a8lios Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:09 πμ #

  Meliton, γιατί δε λες τπτ παραπάνω για την επιτροπή αγώνα στο κορωπί, τρόπο συγκρότησης, μαζικότητα συμμετοχής, γιατί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κυριακάτικα κτλ.;

 147. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 24, 2011 στις 4:48 μμ #

  Μιχο εκτος απο απληροφορητος εισαι λασπολογος αντικομμουνιστης κδεν αξιζεις της εμπυστοσυνηυς εδω μεσα γιατι πας να χτυπησεις ηθκια το ΚΚΕ κ το ΠΑΜΕ!ακουστε Γκρανμιτες τι λεει ο Μιχος:
  ”Τωρα το πως γίνεται τις δουλειες να της παίρνουν μονο μελη του ΠΑΜΕ ειναι ενα αναπαντητο ερωτημα”δηλαδη το ΚΚΕ κ το ΠΑΜΕ ειναι ενα μικρο ΠΑΣΟΚ σε εναν εργασιακο χωρο!ειναι ενα αστικο κομμα οπου το βολευει!
  «πρακτορακο οχι μονο ξερεις τι λες!αλλα το λες κ εσκεμενα για να ριξεις λασπη στο ΚΚΕ!ψηφιζεις ΛΑΟΣ κ ΠΑΣΟΚ»
  RED LABEL Ειναι σίγουρο οτι την αντιπαραθεση εσυ και πολλοι αλλοι απο οτι ειδα οχι μονο δεν την αντεχεις αλλα και δεν την κατανοεις. Το αν το ΠΑΜΕ ΜΟΙΡΑΖΕ ΤΙς ΔΟΥΛΕΙΕς ΣΤΗΝ ΖΏΝΗ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟς ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ. Αυτο φυσικα δεν ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΠΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Τα ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΟςς ΚΑΙ ΤΙς ΑΛΛΕΣ ΠΑΠΑΡΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ. ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΑΝ ΖΟΥΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ ΤΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70 ΘΑ ΕΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛ-ΠΟΤ. το αμιμιτο !»ψηφιζεις ΛΑΟΣ κ ΠΑΣΟΚ» το ευρος των πολιτικων και ιδεολογκών σου οριων. Αν φυσικα θελει ο διαχειρηστης οπως του προτηνεις μπορει να με σβυσει. Ειναι σιγουρο οτι προτημας τους μονολογους κοιμιζουν καλυτερα απο οτιδηποτε.

 148. RED LABEL Ιανουαρίου 24, 2011 στις 5:38 μμ #

  »Nα πούμε ότι η συνεργασία του Μπλόκο της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία είναι τεράστια ξεφτίλα. Ο Συνασπισμός πρέπει να απολογηθεί γι’αυτήν γιατί αυτές είναι υποτίθεται οι δυνάμεις που θα κάνουν την ‘πανευρωπαϊκή αλλαγή των συσχετισμών’.»

  το μπλοκο στηριζε εναν που ειναι δευτερος κ δεν πηρε ουτε 20%?
  εν τω μεταξυ ο τριτος κατα σειρα λεει ειναι ενας που ειναι υποστηριχτης των ΜΚΟ κ κατι τετοια ε?

 149. kraftwerk Ιανουαρίου 24, 2011 στις 7:51 μμ #

  Θέλω να βάλω κάποιες παραμέτρους σε σχέση με το αρχικό ποστάρισμα του Άθλιου.

  Το πρώτο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι έχουμε ανάγκη ένα εργατικό κίνημα που να είναι μαζικό από κει μπορεί να ξεκινήσει κανείς για να αναζητήσει στην συνέχεια τους τρόπους για να γίνει μαζικό και να αναζητήσει τα αίτια που δεν είναι, επίσης μια πρώτη εύκολη διαπίστωση που μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει μαζικό εργατικό κίνημα, δεν υπάρχει μαζικότητα στην συμμετοχή και σε κάθε είδους εκδήλωση (συνελεύσεις, ψηφοφορίες, απεργίες κλπ κλπ).

  Η συνδικαλισμένη εργατική τάξη στην Ελλάδα αν δεν κάνω λάθος κυμαίνεται γύρω στο 24 με το ποσοστό αυτό να μην περιλαμβάνει τους ανασφάλιστους και όσους γενικά είναι στην μαύρη εργασία γεγονός που σημαίνει ότι αν τους βάλεις και αυτούς μέσα το ποσοστό πέφτει κι άλλο, ακόμα όμως και αυτό το ποσοστό βγαίνει απο το μέσο όρο δημοσίων και ιδιωτικών, καταλαβαίνει δηλαδή κανείς ότι αν μιλήσουμε για τον ιδιωτικό τομέα τα ποσοστά δεν θα είναι ούτε διψήφια.

  Στην Ελλάδα απο την μεταπολίτευση και μετά και η Αριστερά δεν ήταν ικανή να αλλάξει τους συσχετισμούς αλλά και ο καπιταλισμός «μπορούσε», αυτό έχει αλλάξει και έχει μπεί στην τροχιά του «τώρα δεν «μπορεί»».

  Όμως το «δεν μπορεί» του καπιταλισμού συνυπάρχει παράλληλα με το ότι και το υποκείμενο, το κομμουνιστικό κίνημα δηλαδή ακόμα γλύφει της πληγές του από την περίοδο του 90 ενώ παράλληλα έχει ανάγκη να προσθέσει μέσα από την ιστορική εμπειρία την πολιτική του, τακτική του και ιδεολογική του φαρέτρα. Αυτό βέβαια έχει αντανάκλαση και στον συνδικαλιστικό χώρο.

  Γιατί λοιπόν δεν είναι μαζικό το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα;

  Αν δεν ξεκινήσουμε από την πολιτική ανάλυση αλλά πάμε ανάποδα βλέποντας ποιο είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των εργαζομένων στην Ελλάδα αυτό είναι ο φόβος. Ο φόβος να διακινδυνεύσει την δουλειά του υποθηκεύοντας την, μέσα από μια σειρά από θυσίες που μπορεί να του στοιχίσουν την τελευταία.

  Βασική προυπόθεση για να μπείς στην διαδικασία διεκδίκησης (διατήρησης κεκτημένων, διεκδίκησης νέων αιτημάτων) είναι η οργάνωση σου και η συμμετοχή σου σε συλλογικές διαδικασίες που στην περίπτωση αυτού που συζητάμε είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις(σωματεία κλπ).

  Ο κόσμος λοιπόν καταρχήν φοβάται να κάνει τέτοιο βήμα.
  Ξέρει ότι το να γραφτείς στο σωματείο σου σημαίνει μια σειρά από υποχρεώσεις που θα σε φέρουν αντιμέτωπο με τον ίδιο σου τον εαυτό αλλά και με την εργοδοσία.

  Ίσως όλοι (έτσι διαισθάνομαι) αλλά αν όχι όλοι, σίγουρα εγώ, έχω ζοριστεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια μέσα στον χώρο της δουλείας μου όταν αισθάνομαι ότι αδικούμαι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όσο δεν είσαι στο σωματείο μπορείς και να δικαιολογήσεις μια αδικία που υφίστασαι, μπορείς να δικαιολογήσεις τον εργοδότη με χίλιους τρόπους και να βρεις αδυναμίες ή λάθη στον εαυτό σου με άλλους τόσους ώστε να αποφύγεις να έρθεις σε μια σύγκρουση. Χάνεις την αυτοπεποίθηση σου μεν (νιώθεις ότι χάνεις και την αξιοπρέπεια σου αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι και βέβαια είναι και άλλη συζήτηση) αλλά κρατάς την δουλειά σου.

  Όταν πας στο σωματείο δεν αλλάζουν απαραίτητα όλα αυτά σίγουρα όμως το να αποφασίσεις να πας, σημαίνει ότι όλα αυτά τα παραπάνω τα έχεις ζυγιάσει ξανά και ξανά και αποφασίσει ότι θα σταματήσεις να δικαιολογείς και να εξαπατάς τον εαυτό σου. Μην παρεξηγηθώ δεν πας στο σωματείο ξαφνικά γιατί το ποτήρι ξεχείλισε (αν και μπορεί να πας και για αυτό).

  Για να πας πάντως στο σωματείο και να συμμετάσχεις δραστήρια πρέπει, ή να είσαι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό άρα να προσβλέπεις σε κάποιου είδους επιβίωση μέσω της συναλλαγής σου με το σύστημα (όποιου στυλ και αν είναι αυτή η συναλλαγή) ή είσαι με αυτούς που θέλουν «μια κοινωνία άλληνε».

  Η δεύτερη όμως επιλογή έχει μεγάλο δρόμο και απαιτεί θυσίες, είναι –θα μπορούσε να πει κανείς μια απόφαση ζωής-, αυτή όμως η δεύτερη επιλογή του ταξικού αγώνα δεν απαιτεί θυσίες μόνο από το άτομο που εντάσσεται στο όποιο σωματείο απαιτεί και από αυτό μια σειρά από χαρακτηριστικά ωριμότητας τα οποία θα του επιτρέψουν να ζητήσει θυσίες αλλά και βέβαια να πείσει πάνω από όλα ότι ο εργάτης αξίζει να διακινδυνεύσει.

  Για να διακινδυνεύσει κατά την γνώμη μου πρέπει να είναι αποφασισμένος να αλλάξει το παλιό, για να αλλάξει το παλιό πρέπει να πιστεύει στο νέο. Το νέο είναι ο σοσιαλισμός. Αλλά ο σοσιαλισμός είναι και νέο αλλά και παλιό.

  Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο το συνδικαλιστικό κίνημα με την σοσιαλιστική προοπτική, και είναι «καταδικασμένο» το συνδικαλιστικό κίνημα ή να δει την ανάγκη ανατροπής αυτού του συστήματος ή να γίνει(ή να είναι) ρεφορμιστικό.

  Υπάρχει βέβαια πλέον ιστορικό προηγούμενο. Ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε σήμερα δεν υπάρχει.(το γράφω επίτηδες έτσι γενικά το, «δεν υπάρχει» για να μην ανοιξω την συζήτηση : «ανατροπή ή κατάρρευση κλπ».)

  Ισχύει λοιπόν η εκτίμηση του ΠΑΜΕ ότι ο συνδικαλιστικός αγώνας σήμερα πρέπει να πάρει όσο βαθύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά γίνεται. Τα πολιτικά όμως αυτά χαρακτηριστικά είναι και το μεγάλο ζήτημα.

  Όλο το ζήτημα δεν μπορεί να ξεφύγει από το ζήτημα της λαικής εξουσίας το οποίο βάζει το ΚΚΕ το οποίο όμως με την σειρά του δεν μπορεί να ξεφύγει από την εμπειρία του παρελθόντος και το παρελθόν αυτό δεν αφορά μόνο το σοσιαλιστικό οικοδόμημα στην Σ.Ε.

  Ο κόσμος έχει ερωτήματα σε σχέση με το παρελθόν για το αν ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να υπάρξει και αν αυτό το του εξασφαλίζει ελευθερία γνώμης, καλό βιοτικό επίπεδο, πρόοδο και προκοπή.
  Θα έχουμε τουρίστες στον σοσιαλισμό; Θα έχουμε pc, γουόκμαν και τραντζιστοράκια;
  Θα μπορώ να λέω την άποψη μου, θα μπορώ να συνεχίσω να παίρνω τα Νέα κάθε Σάββατο;

  Με λίγα λόγια το κομμουνιστικό κίνημα -κατά την γνώμη μου- πρέπει να απαντήσει αν θα ικανοποιεί τις βασικές λαϊκές ανάγκες ενώ παράλληλα πρέπει να αποσαφηνιστεί σε ένα βαθμό ποιες είναι αυτές για παράδειγμα πως ακριβώς θα εξασφαλίζετε η συμμετοχικότητα στις εξουσία.

  Γιατί ακόμα και αν η πλειοψηφία του κόσμου δεν μπαίνει σε βαθιές αναλύσεις για το πολιτικό επικοδόμημα έχει ένα σωστό κριτήριο για το τι θέλει.

  Το ΚΚΕ έχει κάνει σε ένα βαθμό μια ανάλυση για αυτά τα ζητήματα αλλά κατά την γνώμη μου παραμένουν θολά, αυτό το βλέπει κανείς και με την ερμηνεία που δίνεται στις θέσεις αυτές απο μέλος σε μέλος του ΚΚΕ. (Δεν θα πω περισσότερα για το μοντέλο αυτό γιατι δεν είναι αυτός ο στόχος μου.)

  Οι ίδιες αδυναμίες φαίνονται και στο πόσο μπορεί να δημιουργήσει μετωπικά σχήματα τα οπόια να αποκτήσουν μεγάλη συμμετοχή στο πέραν του δεδομένου δυναμικού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

  Για παράδειγμα υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στο ΠΑΜΕ για παράδειγμα κατα πόσο η συμμετοχή μη μελών είναι ουσιαστική και κατά πόσο υπάρχει το θάρρος μέσα στις διαδικασίες να αμφισβητηθούνε στεγανά, δεδομένες αντιλήψεις και ακόμα ακόμα ποιότητες στην ίδια την πολιτική αντιπαράθεση και αυτό αφορά τις αδυναμίες των στελεχών των ηγεσιών, ξερολισμός, απο καθ’ έδρας κριτική, υπερεπαναστατικότητα, κουτσαβακισμός είναι στοιχεία που πολλές φορές μπορεί να εκδηλωθούν.

  Συνολικά για την παραπάνω παράγραφο να πω το εξής, η ευθύνη πέφτει στο πολιτικό υποκείμενο και όχι στον κόσμο που, πάλι, διστάζει να αντιπαρατεθεί με τέτοια φαινόμενα, όλες οι δυνάμεις στις οποίες έχω αναφερθεί παραπάνω και έχουν ως κομματική αναφορά το ΚΚΕ προσπαθούν ειλικρινά να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα όμως είναι για μένα ελλειμματικό το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας και λέω ελλειμματικό γιατί κατά την γνώμη μου δεν χωράει εδώ ένας υποκειμενισμός σε σχέση με το τι θεωρούμε ικανοποιητικό και τι όχι, το αποτέλεσμα είναι μείον και δεν ισοσκελίζετε με την άνοδο της συμμετοχής ως ένα σημείο σε κάποια σωματεία ή κλάδους λόγω της κρίσης, εξάλλου λίγο πολύ εκεί μέσα υπάρχει και η λογική «του ώριμου φρούτου» (στην οποία όταν το ποτήρι μου φαίνεται πολύ άδειο, καταφεύγω, ελπίζοντας ότι η κρίση θα μας λύσει αυτόματα όλα τα προβλήματα).

  Προσπαθώντας να συμπυκνώσω τις σκόρπιες σκέψεις μου, λέω ότι το ζητούμενο είναι μαζικότητα στο εργατικό κίνημα και αυτή δεν υπάρχει γιατί:

  Η εργατική τάξη έχασε τον ταξικό πόλεμο στις χώρες του «υπαρκτού» και πρέπει αφενός να εξηγήσουμε γιατί και αφετέρου να πείσουμε ότι η καινούργια προσπάθεια θα είναι διαφορετική.

  Το σύνθημα για λαική εξουσία του ΚΚΕ δεν είναι αποσαφηνισμένο ούτε στον εαυτό του, ούτε στον λαό και δεν μιλάω βέβαια για τις βασικές του επιδίωξης που αυτές είναι απόλυτα ταξικά ξεκάθαρες, τίμιες και επαναστατικές, αλλά και για το πως όλες αυτές θα αλλάξουν την καθημερινότητα του λαού, δεν πρόκειται προφανώς να γίνουν όλοι Μάρξ και Λένιν ούτε πρωτοπορία, υπάρχει ανάγκη να περιγραφεί το πως θέλουμε να είναι η λαική εξουσία όχι μόνο στο μεροκάματο αλλά και τι αξιακά θα αντιπροσωπεύει αυτό.

  Θέλω να κάνω λίγο απλά τα πράγματα στο μυαλό μου και θα τα γράψω έτσι.

  Πως θέλουμε να είνα οι ανθρώπινες σχέσεις;
  στον σοσιαλισμό πάλι θα κορνάρει ο άλλος απο πίσω και θα λέει στην γυναίκα οδηγό τραβα μωρή να πλύνεις τα πιάτα σου;
  στον σοσιαλισμό ο ομοφυλόφιλος θα είναι «πούστης»;,
  στον σοσιαλισμό η ανακύκλωση θα είναι ανάγκη ή μικροαστικό κατάλοιπο;
  στον σοσιαλισμό θα βρίζω τον συνάδελφο στο εργοστάσιο και δεν θα τρέχει τίποτα;
  στον σοσιαλισμό θα ενδιαφέρομαι για το πρεζάκι που ακόμα θα υπάρχει;
  στον σοσιαλισμό θα κοιτάμε με ανοιχτό το στόμα ηγεσίες και ηγέτες ή θα καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και θα τρώμε τα ίδια φαγιά;
  στον σοσιαλισμό θα είναι ο ανθρωπος συναισθηματικά ωριμότερος; θα είναι πιο ειλικρινής με τον εαυτό του και με τους γύρω του, θα είναι απαλλαγμένος απο μικροεγωισμούς, αλλοτροίωση και ατομικισμό;
  στον σοσιαλισμό θα είμαστε πιο ειλικρινής με τον εαυτό μας, με τους φίλους μας, τους ερωτικούς μας συντρόφους;
  στον σοσιαλισμό ο άντρας πάλι θα είναι παλληκάρι και θα φοβάται να πει ότι φοβάται, ότι κολώνει, ότι νιώθει ανασφαλής;
  στον σοσιαλισμό η γυναίκα θα είναι πάλι ένα εύθραυστο και χαριτωμένο πλασματάκι με ματάκια που ανοιγοκλοίνουν σαν την κούκλα της γιαγιάς μου που είχε πάνω απο το σκρίνιουμ;

  Προφανως όλα αυτά δεν μπορούνε να γίνουν στον καπιταλισμό όμως η σκέψη αυτή δεν μπορεί να λειτουργεί με έναν αυτοματισμό και αντίστροφα, ότι δηλαδή, θα γίνουν απριόρι στον σοσιαλισμό, διοτί όλες αυτές οι παράμετροι δεν είναι στόχοι προς κατάκτηση απλά, αλλά εργαλεία που έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων σήμερα άρα και ανάγκη του πολιτικού υποκειμένου να τα απαιτήσει κα από τον εαυτό του αλλά και να τα ανοίξει για προβληματισμό και συζήτηση μέσα στην ίδια την εργατική τάξη.

  Η εργατική τάξη που σήμερα βιώνει την κοινωνική απαξίωση της μέσα σε μια κοινωνία που η κοινωνική ανέλιξη αποτελεί τεκμήριο επιτυχίας για τις προσωπικές μας επιλογές.

  Ο ατομικισμός και η απομώνοση λόγω της φτώχειας αλλά και ένος ολόκληρου πλέγματος διαπροσωπικών σχέσεων που καθορίζονται αφενός από το οικονομικό επίπεδο των λαικών στρωμάτων αλλά και αφετέρου από μια ιδεολογική κυριαρχία του καπιταλισμού σε σχέση με τον άνθρωπο και την κοινωνία.
  Ακόμα και οι προσωπικές σχέσεις των ενός φύλου με το άλλο καθορίζονται από το εποικοδόμημα και από τα αξιακά του προτάγματα.

  Οι σχέσεις μέσα στους χώρους εργασίας μεταξύ των συναδέλφων καθορίζονται από την ιδεολογική κυριαρχία, η καχυποψία, η έλλειψη ειλικρίνιας, ο εγωισμός, η ανάγκη άμυνας απέναντι σε ένα περιβάλλον εχθρικό από το οποίο δεν ξεφεύγουν ούτε οι συνάδελφοι απότελεί σημείο που η αστική σκέψη έχει κυριαρχήσει.

  Οι οικογενειακές σχέσεις και ο χαρακτήρας της οικογένειας με όλα τα χαρακτηριστικά της τόσο όσο αφορά την δομή της αλλά και όσο αφορά την σχέση των μελών της, σχέσεις εξουσίας μεταξύ αυτών.

  Η κυριαρχία (προφανώς για λόγους που εξηγούνται με την ιστορική υλιστική ανάλυση) του ανδρικού φύλου απέναντι στο γυναικείο, η κυριαρχία των γονέων απέναντι στα παιδιά κλπ.

  Δεν θα ανακαλύψουμε προφανώς την Αμερική μιας και όλα αυτά τα έχουν γράψει και αναλύσει οι μεγάλοι θεωρητικοί μάλλον με απόλυτα επαρκή τρόπο, όμως το ερώτημα είναι κατά πόσο -ενώ υπάρχει η αποδοχή σε σχέση με την θεωρητική τους εγκυρότητα- βρίσκονται πραγματικά ψηλά μέσα στις απαιτήσεις που βάζει το ίδιο το κίνημα(* και όσοι συμμετέχουν σε αυτό) από τον εαυτό του.

  Συνδέονται όλα αυτά με το αρχικό πόστ του Άθλιου; Εγώ νομίζω πως ναι γιατί αν η καθημερινή δουλειά δεν έχει τέτοια στοιχεία τόσο όσο αφορά την προσωπική στάση (που και αυτή όμως δεν είναι τίποτε άλλο από κατεύθυνση που το πολιτικό υποκείμενο θα δώσει) αλλά και την ένταξη όλων των παραπάνω στην συζήτηση που πρέπει να ανοίγει με τους εργάτες και η κατανόηση από μέρους τους ότι η νέα κοινωνία θα αποτελέσει ένα άλμα που θα απαντά στα προβλήματα τους σε συνολικό επίπεδο.

  Όλες οι παραπάνω σκέψεις βεβαίως και παίρνουν υπόψη τους την βασική αρχή που λέει ότι οι υλικοί όροι είναι αυτοί που θα καθορίσουν το κατά πόσο είναι εφικτή η οποιαδήποτε πρόοδος και σε αυτά τα ζητήματα στα οποία αναφέρομαι αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι άλλο αυτό και άλλο το κατά πόσο τα συμπεριλαμβάνεις μέσα στο διάλογο και την συζήτηση που ανοίγεις με τους εργάτες όσο αφορά το σοσιαλιστικό όραμα και άρα και με το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας

  Υ.Γ.

  Συγχωρέστε με για συντακτικά λάθη αλλά αποφάσισα να το δημοσιεύσω έτσι γιατί μετά από αλλεπάλληλα διαβάσματα και άλλες τόσες αλλαγές αποφάσισα ότι δεν πρόκειται να το ποστάρω ποτέ αν συνεχίσω έτσι οπότε το πετάω όπως είναι

 150. RED LABEL Ιανουαρίου 24, 2011 στις 8:27 μμ #

  κραφτ ειναι αρκετα τα σημεια τα οποια συμφωνω!επιτελους κ μια καλοπροαιρετη κριτικη!

 151. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 24, 2011 στις 8:53 μμ #

  Ο προβληματισμός του kraftwerk είναι πολύ σημαντικός και θίγει σοβαρές πλευρές και ερωτήματα. Το τι εργατικό κίνημα σήμερα θέλουμε αλλά και οι πλευρές για τα ανοικτά ζητήματα για τον σοσιαλισμό κομουνισμό είναι τα επίδικα όλων όσων τουλάχιστον αναζητούν την νέα κομουνιστική προοπτική. Στα πλαίσια αυτά καταθέτω κάποιες σκέψεις για τον συνολικό προβληματισμό.

  Οι αναδιαρθρώσεις του σύγχρονου καπιταλισμού κυριολεκτικά τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του εργατικού κινήματος. Όλες οι «σταθερές» και τα δεδομένα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε μεταπολεμικά υπονομεύονται αποφασιστικά. Πρόκειται ουσιαστικά για κατάρρευση του παλιού μοντέλου ενσωμάτωσης και διαπραγμάτευσης, που γίνεται ανήμπορο όχι μόνο «να πάρει μερίδιο από την παραγωγικότητα», αλλά ακόμα και να υπερασπίσει βασικές ιστορικές κατακτήσεις.
  Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια ιδιαίτερα επιθετική στρατηγική του κεφαλαίου απέναντι στο εργατικό κίνημα. Επιχειρεί να συντρίψει τα συλλογικά, κοινωνικά δικαιώματα των εργατών – παραγωγών πλούτου, στο όνομα του ατομικού δικαιώματος για «ελεύθερη» πώληση της εργατικής δύναμης. Να επιβάλει τον βαθύτερο κατακερματισμό, την εξατομίκευση της εργατικής τάξης.

  Από την άλλη οι αγωνιστικές τάσεις διαμαρτυρίας και αναζήτησης για ένα νέο εργατικό κίνημα είναι αντιφατικές και ασταθείς. Η διαμαρτυρία δεν μετατρέπεται αυτόματα σε διάθεση για αγώνα. Η απονομιμοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δεν οδηγεί ακόμα στην άρνηση των βασικών αστικών δογμάτων και σε μια ανεξάρτητη ταξική πάλη. Είμαστε ανάμεσα στην αντίφαση του «δεν πάει άλλο», που λένε όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και του «εάν και πώς μπορεί να πάει αλλιώς», που κυριαρχεί ακόμα.

  Φυσικά το ρεύμα αυτό δεν είναι ενιαίο ούτε ταξικά, ούτε πολιτικά. Υπάρχουν τμήματα που επιδιώκουν συνειδητά μια άλλη διαχείριση. Υπάρχουν άλλα που επιδιώκουν με συνεπή τρόπο μια σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, απορρίπτουν διαχειριστικές λύσεις, αλλά μένουν στο όριο των αντινεοφιλελεύθερων ή αντιιμπεριαλιστικών πολιτικών.

  Αυτό το μειοψηφικό τμήμα, ανεξάρτητα από το πώς τοποθετείται σήμερα κομματικά, είναι κρίσιμο για την κατεύθυνση που θα πάρει το συνολικό ρεύμα της διαμαρτυρίας. Είναι σαφές ότι θα οξυνθεί η πάλη για την ηγεμονία στο εσωτερικό του ανάμεσα στις δυνάμεις που επιδιώκουν την καθήλωσή του στα όρια της νέας διαχειριστικής προοπτικής ή και της κοινοβουλευτικής διαμαρτυρίας και τις δυνάμεις που επιδιώκουν τον αγωνιστικό ταξικό μετασχηματισμό του την παραπέρα πολιτικοποίηση του. Αυτό το μειοψηφικά σήμερα ρεύμα Είτε θα αναπτυχθεί, θα ωριμάσει πολιτικά και στρατηγικά και θα οργανωθεί σε ανώτερο επίπεδο, ώστε να συγκρουστεί αποτελεσματικά και να δημιουργήσει ρήγματα στην πολιτική του κεφαλαίου, είτε θα νικηθεί από τον κυβερνητικό οδοστρωτήρα, του μημονιου, θα οπισθοχωρήσει κοινωνικά και πολιτικά προς τον δικομματισμό ή προς τις ποικίλες καθεστωτικές εναλλακτικές λύσεις όπως αυτή της αδιαφορίας και της αποχής.

  Είναι σαφές ότι το καπιταλιστικό σύστημα παρεμβαίνει στις εξελίξεις στο κίνημα και την Αριστερά και πως έχει δείξει την ικανότητά του να αξιοποιεί τις κρίσεις και τα προβλήματα του για να ανανεώνει τους θεσμούς, και το πολιτικό προσωπικό του καταστέλλοντας ή/και ενσωματώνοντας πρωτοπόρα ριζοσπαστικά κοινωνικά ρεύματα..

  Με αυτή τη λογική, νομίζω πως πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα στο πώς μπορούν να αλλάζουν σήμερα οι συσχετισμοί:
  Με ένα συνολικό κοινωνικοπολιτικό κίνημα εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης, αντίστασης και ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης –ΕΕ -κεφαλαίου, που θα μπορέσει να αποκρούσει μέτρα, να σπάσει πυλώνες της αστικής επίθεσης, να πετύχει υλικές κατακτήσεις υπέρ των εργαζομένων και να διαμορφώσει συνθήκες για μια συνολική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος για την ανατροπή της αστικής πολιτικής και κυριαρχίας. Με την ανάπτυξη ενός πολιτικού κινήματος της εργατικής τάξης, μιας νέας αγωνιστικής ταξικής ενότητας για τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα των εργαζόμενων, για την υπέρβαση των θέσεων και της πρακτικής του υποταγμένου συνδικαλισμού.

  Οι στόχοι αυτοί δένονται με τη γενική μας πολιτική για την απόκρουση, ήττα και ανατροπή της διεθνούς και διαρκούς αντεργατικής, τρομοκρατικής και πολεμικής εκστρατείας του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού και των κυβερνήσεων που την προωθούν.. Τη ριζική ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων από τη σκοπιά και με προοπτική την αντικαπιταλιστική επανάσταση, την εργατική εξουσία-δημοκρατία, το άνοιγμα του δρόμου για την κομμουνιστική απελευθέρωση, με όπλο την κριτική επαναθεμελίωση του κομμουνισμού στην εποχή μας.

  Υπάρχουν δυνάμεις για την προώθηση αυτών των στόχων; Ναι υπάρχουν:
  * Είναι πρώτα από όλα ο κόσμος των αγώνων, οι πρωτοπόρες δυνάμεις που γεννιούνται στο έδαφος της ταξικής πάλης και θα γεννιούνται όλο και πιο πολύ το επόμενο διάστημα.
  * Είναι οι δυνάμεις από τη βάση της Αριστεράς, ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, που προβληματίζονται όλο και πιο ισχυρά για τις τάσεις σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΝ και την αδιέξοδη πολιτική του ΚΚΕ, και αναζητούν μια άλλη Αριστερά.
  Οι αγωνιστές που απορρίπτουν τον κυβερνητισμό ή την κοινοβουλευτική διαμαρτυρία, που κατανοούν μέσα από την πείρα τους ότι δεν πάει άλλο με αυτό το εργατικό κίνημα, που διαισθάνονται και ανησυχούν για την πορεία της Αριστεράς. Επομένως η πορεία συγκρότησης του μετώπου πρέπει να έχει σαν σταθερό κριτήριο την επαφή, το διάλογο και την προώθηση μορφών πολιτικής συγκρότησης ΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, φυσικά στο μέτρο που αυτό κάθε φορά είναι δυνατό.

  ΣΟΡΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΤΟ.

 152. Αναυδος Ιανουαρίου 24, 2011 στις 9:32 μμ #

  Κωστα Μιχο γιατι κρυβεις τ’ονομά σου ?

  Οταν δεν ξερεις τι θελεις πως νομιζει ότι θα το αποκτήσεις; Ψαχνοντας; Τετοιες γενικολογίες πια ελεος

  1. κριτική επαναθεμελίωση του κομμουνισμου
  2. προοπτική την αντικαπιταλιστική επανάσταση
  3. μιας νέας αγωνιστικής ταξικής ενότητας (τι έχει η παλιά)΄

  κλπ κλπ κλπ

 153. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 9:36 μμ #

  Kωστα

  ωραιο το κατεβατο μεχρι εκει που μιλας για τις δυναμεις του ΠΑΣΟΚ.

  Ερωτηση:

  Mιλας για δυναμεις του ΠΑΣΟΚ η για δυναμεις που θα φυγουν απ’το ΠΑΣΟΚ?

 154. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 9:46 μμ #

  Και το ερωτημα του Αναυδου εχει αξια.

  Δεν υπαρχει σημερα ενα τετοιο μετωπο? Δεν αγωνιζεται σημερα ο κοσμος? Δεν υπαρχει κομμουνιστικη προοπρικη?

 155. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 24, 2011 στις 10:12 μμ #

  πολύ σωστά τα ερωτήματα σας παιδιά. Το θεμα ειναι οτι σημερα μετα την καταρευση (η ανατροπη μην το ανοιξουμε τωρα) υπαρχουν οι βεβαιοτητες που ειχαμε μεχρι το 90? Οπως τα ερωτηματα που εβαλε με πολυ απλο και σασφη λογο ο kraftwerk. Είναι λυμένα τα ζητήματα της κομουνιστικής προοπτικής? Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μια από αυτές και του ΚΚΕ.
  Όχι τέτοιο μέτωπο δεν υπάρχει ακόμα ικανό να ανατρέψει την επίθεση ΚΑΙ τους συσχετισμούς Υπάρχουν απόπειρες σε πρωτοπορίες του ε.κ σωστές προσεγγίσεις σε ΠΑΜΕ και σε συντονισμό όμως μέτωπο που θα πετάξει την αρχαία σκουριά του υποταγμένου συνδικαλισμού δεν υπάρχει. Που θα δειμιουργησει συθηκες ρηξης και ανατροπής ειν αιμακρια.
  Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ στις τελευταίες εκλογές για την κοινωνικοποίηση ενίσχυσαν την ΠΑΣΚΕ 55% ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ 80% ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΥ 14000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Φυσικά και δεν εννοούμε τον ΠΑΣΟΚΟ που περιστασιακά φεύγει από την ΠΑΣΚΕ αλλά πολιτική διαφοροποίηση. Γίνονται τέτοιες πχ στους σιδηροδρομικούς. Αυτό όσο οξύνεται η ταξική πάλη θα το βλέπουμε πιο συχνά.

 156. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 10:45 μμ #

  Mιλαμε για την κομμουνιστικη προοπτικη κι οχι για τον αν ο ΠΑΣΟΚος

 157. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 10:51 μμ #

  Mιλαμε για την κομμουνιστικη προοπτικη κι οχι για τον αν ο ΠΑΣΟΚος θα στηριξει μια απεργια.

  Εμενα παραμενει το ερωτημα μου στην κομμουνιστικη προοπτικη υπααρχουν και αυτοι που διαφοροποιουνται πολιτικα απο την ΠΑΣΚΕ ή κομματικα, δηλ. αυτοι που εφυγαν απο την ΠΑΣΚΕ.

  Εμενα η αποψη μου στην παρουσα φαση ειναι εξης:

  Kανε εσυ τον αγωνα σου οπως νομιζεις απο το ΠΑΜΕ, τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ κτλ., δειξε την πολιτκη σου, το διαφορετικο που εκφραζεις και ασε τον ΠΑΣΟΚο να φυγει απ’το ΠΑΣΟΚ ειτε γιατι τον επεισες ειτε γιατι δυσαρεστηθηκε απ’το πασοκ.

  Στην κομμουνιστικη προοπτικη τουλαχιστον δεν πρεπει να μιλαμε για συνεργασιες τον ταξικων δυναμεων με αυτους που διαφοροποιουνται απλα πολιτικα απο την πασκε. Αλλα με αυτους που φευγουν απ’την πασκε/δαπ. Σωστα?

 158. mariori Ιανουαρίου 24, 2011 στις 10:56 μμ #

  Σωστός γενικά ο red boy. Αυτό που λες πχ για τους σιδηροδρομικούς είναι ένα από τα γνωστά κόλπα κυβερνητικών παρατάξεων για να μπορούν να κυκλοφορούν. Δεν είναι τυχαίο ότι τους στήριξε και η επίσημη πασκε. Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να μιλάμε και για ειλικρινές κείμενο της πασκε που υπογράφει και ο παναγόπουλός. Τέτοια έγιναν και επί γιαννίτση και μετά οι ίδιοι ήταν που ψήφισαν μαζικά παπανδρέου και πήγαν στο διάλογο. Αυτός που φεύγει συνειδητά από την πασκε και κάνει το βήμα είναι πραγματικά πιθανός σύμμαχος και όχι τα όποια παιχνίδια της πασκε ή της δακε.

 159. kagemusha Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:02 μμ #

  @ 149 kraftwerk σε ολες τις ερωτησεις σου η απαντηση ειναι: ολα αυτα θα εξαφανιστουν, θα τα καταργησουμε ολα! Η Αλεκα εχει στο τριτο υπογειο του Περισσου θαμενο κατω απο τριαντατρεις(33) βιβλιοθηκες, με βιλια με τα απαντα του Σταλιν, σε ενα μικρο κουτακι, που το κλειδι κρατιεται μεσα στο στομα του Λενιν στο μαυσωλειο της κοκκινης πλατειας, ενα μαγικο ραβδακι σαν του Χαρι Ποτερ. Και μολις θα εχουμε σοσιαλισμο ολα θα γινουν Τ Ε Λ Ε Ι Α….!!!!!

 160. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:04 μμ #

  Kαι για να μην αδικουμε και τη δακε…Να πουμε οτι δεν υπαρχει καμια διαφορα ετσι?

  Υ.Γ σορρυ ολο τα μπερδευω δακε/δαπ

 161. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:09 μμ #

  ΣΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΜΑΡΙΟΡΙ. ΣΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΠΑΣΚΕ ΠΑΣΟΚ. ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΣΚΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ. ΔΙΑΦΩΝΩ ΟΤΙ Η ΠΑΣΚΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΦΡΑΣΤΙΚΑ. ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΠOY ΑΝΕΒΑΣΑ ΤΟΥ Ν ΓΟΥΡΛΑ ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ.
  ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΛΕΥΡΑ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙA ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΑ. ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΕΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛAΞΟΥΝ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ. ΧΩΡΙΣ ΜΑΖΙΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ Ε.Κ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

 162. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:11 μμ #

  Μα ναι ρε κωστα…

  Ξερεις τι κανεις ομως?

  Οταν μου βγαζεις εξω το ΠΑΜΕ (εστω και την ΑΠ) με τρομαζεις!!

 163. mariori Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:15 μμ #

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=232307 Και είχα βρει και το Link με την επίσημη πασκε αλλά τώρα δεν το ξαναβρίσκω.Προφανώς κι εγώ συμφωνώ ότι το κείμενο δε λέει τπτ αλλά για ένα κομμάτι του κόσμου αυτό μπορεί να μην είναι κατανοητό και εμείς πρέπει αυτά να τα ξεκαθαρίζουμε.Και ξαναλέω δε μιλάω για απλό κόσμο που προφανώς μπορεί και πρέπει να αλλάξει πορεία, αλλά όταν αυτό έχει σχέση με επίσημες παρατάξεις και μάλιστα σε πρωην δεκο είμαι τουλάχιστον επιφυλακτική.

 164. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:15 μμ #

  Δηλαδη αν ο καθενας εχει μια τακτικη να ψευτοδιαγρφει τα τελεθταια 30 χρονια στελεχη…εσυ δεν πρεπει να εχει μπακ απ διαμορφομενους ορους συνεραγασιας με το ΠΑΜΕ?

 165. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:17 μμ #

  Το ΠΑΜΕ ειναι σεχταριστκιο αλλα οι αλλοι αλλαζουν…

 166. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:24 μμ #

  παντως στο λινκ που ανεβασε η μαριορη δεν φαινεται αν εφυγαν η οχι.

 167. kraftwerk Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:29 μμ #

  τι θέλεις να πείς με αυτό που γράφεις kagemusha?

 168. mariori Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:32 μμ #

  http://news.ert.gr/el/topikes-eidiseis/larisa/52325-diazygio-pask-sidirodromikon-larisas-me-to-pasok και άλλο ένα με ολισθηρότητα.

 169. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:35 μμ #

  Και για να μην υπερβαλω…Προφανως και πρωην στελεχη πασκε/δακε εχουν απορροφηθει απο το ΠΑΜΕ η το συντονισμο κτλ.

  Αλλα η πολιτικη θεση του τυπου στην κομμουνιστικη προοπτικη δεν υπαρχει ΠΑΜΕ λεει τπτ? Τι να πω?

 170. mariori Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:38 μμ #

  Καλά εννοείται πως δε βάζεις ταμπέλες σε ανθρώπους. Απλώς εγώ για οργανωμένες κινησεις τέτοιων παρατάξεων προβληματίζομαι.

 171. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:42 μμ #

  Οχι…εγω προβληματιζομαι και μοναδες που ερχονται και σου λενε να σου πω εγω διαφωνω με αυτο το νομοσχεδιο θα κανω και μια βαβουρα στα μεντια, αλλα απ’την ΠΑΣΟΚΑΡΑ δεν φευγω. Γουσταρεις?

 172. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:43 μμ #

  ΕΓΩ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΣΥΝΗΔΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΙΔΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔ.ΤΟ 85 ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ RedBoy ΟΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΜΕ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΜΕΤΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΚΟΜΑΤΙΚΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΗΡΩΣΗ ΣΕ ΠΟΛΟΤΙΚΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΤΙΚΗ.

 173. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:49 μμ #

  ΡΕ ΜΑΡΙΟΡΙ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΔΕΝ ΕΝΟΩ ΦΥΣΙΚΑ ΤΙΣ ΨΕΥΤΟΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΕΓΩ ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ. ΣΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ. ΠΟΥ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΣΚΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ

 174. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:50 μμ #

  mariori 171

  συμφωνω με το σχολιο σου, συμπληρωματικα τοποθετηθηκα απο κατω.

 175. RedBoy Ιανουαρίου 24, 2011 στις 11:56 μμ #

  @Κωστας

  Παντως εισαι ψυχοβγαλτης, διοτι πηγαμε δια της ατοπου απαγωγης για να φτασουμε στο σχολιο 174

 176. RedBoy Ιανουαρίου 25, 2011 στις 12:05 πμ #

  και χωρις να συμφωνω πληρως, γιατι παμε πισω στην αρχικη συζητηση περι κομματικοποιημενου συνδικαλισμου. Το ΠΑΜΕ ειναι το μονο κομματικοποιημενο κτλ.

 177. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 25, 2011 στις 12:08 πμ #

  ΓΙΑΤΙ ΡΕ RedBoy ΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΓΙΝΕ. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ.

 178. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 25, 2011 στις 12:16 πμ #

  ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΑΤΙΣΜΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ. ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΗΓΕΜΟΝΕΥΑΝ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥΤΙΛΟΦ ΟΧΙ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ Η ΜΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ Η ΠΑΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥ. ΤΕΙΝΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΑΝΤΕ ΚΑΛΥΝΗΧΤΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΩΣ ΞΥΠΝΑΜΕ ΣΤΙΣ 5,30

 179. RED LABEL Ιανουαρίου 25, 2011 στις 1:15 πμ #

  τι θα πει κομματισμος;δεν υπαρχει συνδικατο κ συνδικαλισμος χωρις πολιτικη επιρροη!ο συνδικκαλισμος η θα ειναι ταξικς η κιτρινος!η πρακτορας των αστικων συμφεροντων δηλαδη!
  καλο ειναι να φευγουν δυναμεις απο ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ(που ειναι κομματι του κυβερνητικου-εργοδοτικο κ ας μη συσπειρωνει ανθρωπο…)
  κ να ξεδυαλυνουν αυτοι οι ανθρωποι το εξης!μεχρι σημερα σκεφτομουνα τον εαυτο μου σε συνδυασμο με τον εργοδοτη!ενω απο τωρα κ στο εξης θα σκεφτομναι οτι δεν γινεται κ οι εργαζομενοι της πειχηρησης να ευημερουν κ ο κεφαλαιοκρατης τους!τρανο παραδειγμα ειναι αυτο του προεδρου του Σωματειου στον Κατσελη….!αποχωρησε απο ΠΑΣΚΕ κ εστρεψε κ ολο το σωματειο στο ΠΑΜΕ!για να γινει αυτο ομως υπηρχε μια προυποθεση!δεν ηταν στελεχος του ΠΑΣΟΚ!ηταν απλο μελος που τον κουβεντιαζανε οι κομμουνιστες 10 χρονια!πριν δημιουργηθει καν το ΠΑΜΕ!

 180. RedBoy Ιανουαρίου 25, 2011 στις 1:41 πμ #

  Απ΄την κομμουνιστικη προοπτικη με πας, στο κακο ΠΑΜΕ και απο κει στην αριστερη βαση. Ο κομμονιστης συνδικαλιστης εχει μεγαλυτερη εμπειρια απο αυτον που αποχωρει απο την ΠΑΣΚΕ? Μπορεις να αφησεις αυτον να ξανακυβερνησει σε μια ενδεχωμενη συνεργασια? Σάυτη την περιπτωση εσυ θα τον εχεις ταξικοποιησεις η αυτος θα σ’εχει ενσωματωσει? Ειναι σημερα για προαπαιτουμενο για την συμμετοχη ενος πρωην της πασκε/δακε για την συμμετοχη του σε ταξικο σωματειο η αποδοχη απο μερους του κομμουνισμου? Σαφως και οχι? Ο κομμουνισμος ειναι προαπαιτουμενο για την κομμουνιστικη δραση του ταξικου συνδικαλιστη? Ειναι. Καποιος δεν πρεπει πει:

  -κοιτα αρκετα με τα ευρωομολογα.

  Καποιος δεν πρεπει να εξουσιασει? Διαφορετικα αφηνεις να τους κυβερνα ολους το κεφαλαιο με τις ορεξεις την ταξη.

  Venceremos ή αλλιως «θα χασουμε»…

  Πολλα δεν τα καταλαβαινω.

 181. RedBoy Ιανουαρίου 25, 2011 στις 1:42 πμ #

  με τις ορεξεις του να καταδυναστευουν την ταξη.

 182. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 25, 2011 στις 9:49 πμ #

  ΑΛΛΟ ΚΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΡΟΗ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΥΤΙΛΟΦ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΕΦΕΡΑ.ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΟΤΙ Η ΕΤ ΘΑ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΟ ΚΚΕ.

 183. Αναυδος Ιανουαρίου 25, 2011 στις 11:51 πμ #

  Εχω την υποψία ότι η επαναθεμελιωση του κομμουνισμου θα ξεκινησει με την αναθεωρηση των Μαρξ-Ενγκελς-Λενιν.
  Αντι να βασανιζετε την ελληνικη γλωσσα θα μπορουσατε να χρησιμοποιησετε τη λεξη αλλαξοφωτιαση ή αναθεωριση η το πιο ευρωπαικό revising.
  Το μονο θετικό ειναι ότι τουλαχιστον θ΄απαλαχτεί το ΝΑΡ από τον φερετζε που το εκανε να μοιαζει με το μικρο αδερφακι του ΚΚΕ (για καποιους νυν κλαι πρωην)

 184. Αντώνης Ιανουαρίου 25, 2011 στις 11:53 πμ #

  Ρε Κώστα
  Γιατί παραπληροφορείς συνέχεια; Τα εργοστάσια Πουτίλοφ έστελναν στο σοβιετ της Πετρούπολης και στη Στρατιωτική επιτροπή έναν αντιπρόσωπο από κάθε ένα από τα πέντε κόμματα που συμμετείχαν στο σοβιετ της Πετρούπολης. Όταν οι μπολσεβίκοι απαίτησαν το ’17 να γίνουν εκλογές για το πανενωσιακό συνέδριο των σοβιετ, κέρδισαν την πλειοψηφία ΚΑΙ στο εργοστάσιο Πουτίλοφ (κεντρικές εγκαταστάσεις & αποβάθρες). Άρα και στο εργοστάσιο αυτό υπήρχαν ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ και στα όργανα.

 185. RED LABEL Ιανουαρίου 25, 2011 στις 12:30 μμ #

  εννεοιται Αντωνη ετσι ειναι!απλα ο Μιχος εχει ειδικη σχεση με το ψεμα κ τη συκοφαντια!κ το εχω αποδειξει πιο πανω!εδω μας ειπε οτοι το ΚΚΕ στο Περαμα λειτουργει ως αστικο κομμα!

  απο κει κ περα!περιμενουμε να συνεδριασει η ΕΓ του ΠΑΜΕ για να δουμε τι θα γινει με την Απεργια καθως εχουμε κ νεα απεργια απο τη ΓΣΕΕ στις 23/2!κλασικη υπονομευση των ταξικων αγωνων!ερχεται κ δενει με τους κοινωνικους διαλογους!
  μια ερωτηση εχω να κανω!ο Συντονισμος εχει κανει καμια ενεργεια για τις 10/2 η περιμενε τη ΓΣΕΕ?

 186. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 25, 2011 στις 1:51 μμ #

  @ Αντωνη

  1.Ο Κωστας ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ σε οτι του καταλογιζουμε. Απλα αναπαραγαγει και οτι πιασει ο καθενας αφελης ή καποιος που δεν εχει αντιστοιχη πληροφορηση ή καποιος καλοπροαιρετος που εχει εμπιστοσυνη σε ο,τι διαβαζει. Υπολογιζε ομως χωρις τον ξενοδοχο και εφαγε τα μουτρα του.
  2.Οταν του λες οτι αυτα που γραφει, αν δεν ειναι στην καλυτερη περιπτωση παραπληροφορηση και ηθελημενη διοχετευση μισης αληθειας, τουλαχιστον αγκιζουν τα ορια της προβοκατσιας. Παρολαυτα παλι ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ή τουλαχιστον δεν το παιρνει πισω για την αποκατασταση της αληθειας.
  3.Δεν τον νοιαζει αυτο που πεταει απλα να ακουστει και ας ειναι μια παπαρια αρκει να βγαλει το αντι-ΚΚΕδισμο του.

  Τι εμπιστοσυνη μπορει να εχει κανεις εργατης σε τετοιους παρλαπιπες που χωρις τσιπα ντροπης τουλαχιστον διορθωνουν τις αρλουμπες τους;

  @ A8lios
  Η επιτροπη εργαζομενων στο Κορωπι φτιαχτηκε κατω απο την αναγκη να δωθει απαντηση στην εργοδοτικη τρομοκρατια και αυθαιρεσια σε μια περιοχη που ειδικα απο την περιοδο πριν την Ολυμπιαδα εως τα τωρα, ειχε γνωρισει πρωτογνωρη καπιταλιστικη αναπτυξη με συσσωρευμενες περι τις 3.000 μικρες και μεσαιες επιχειρησεις στην λωριδα της Βαρης-Κορωπιου-Παιανιας. Το εναυσμα εγινε πριν απο 2,5 χρονια περιπου, απο ενα τραγικο περιστατικο με θανατηφορο ατυχημα σε ενα εργοστασιο χημικης βιομηχανιας και την απολυση του συντροφου που υπερασπιστηκε τουλαχιστον την οικογενεια του νεκρου στο δικαστηριο. Οι απειλες πολλες προς τους εργατες και τους συντροφους μελη των κλαδικων σωματειων που συσπειρωνονται στο ΠΑΜΕ, με μπροσταρηδες τον ντοπιο «ΣΕΒ», τους ξεπουλημενους δημαρχαιους της περιοχης. Εφταναν οι απειλες-πιεσεις μεχρι τις οικογενειες μελων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
  Υπο αυτες τις συνθηκες τα κλαδικα σωματεια που συσπειρωνονται στο ΠΑΜΕ εκτιμησαν οτι ηταν πια οι συνθηκες και η αναγκαιοτητα για το στησιμο μιας τετοιας επιτροπης. Μιας επιτροπης για ολους τους εργαζομενους ανεξαρτητως θρησκειας και χρωματος αρκει να ειναι γραμμενοι στα σωματεια τους ειτε τοπικα ειτε τα κλαδικα που ουτοις ή αλλως εχουν δικαιοδοσια στους αντιστοιχουε κλαδους.
  Η δραση της επιτροπης αυτης που ειναι σε ταξικη κατευθυνση και οχι «ανεξαρτητη-παλλαικη-γενικη και αοριστη» εχει ενοχλησει με τη δραση της πολλους προυχοντες απο τις γυρω περιοχες. Εχει λειτουργησει σχολειο για τους μεταναστατες με την εθελοντικη συνεισφορα συντροφων εκπαιδευτικων και που πλεον νιωθουν δυνατοι επειδη στο πλαι τους βλεπουν τα συνδικατα και το «ΚΚ» οπως λενε καθε φορα.
  Απειλητικα τηλεφωνηματα στις 2 το βραδυ σε εργατες και συντροφους καθως και προς τους πρωτεργατες απο τους κυκλους των μεταναστων. Προβληματα ακομα και με το νοικι προκειμενου να φυγει η επιτροπη εργαζομενων απο την περιοχη.
  Αλλα φυσικα με την καθοδηγηση των κομμουνιστων, την συνδικαλιστικη καλυψη απο τα κλαδικα συνδικατα αλλα πανω απο ολα απο το αγκαλιασμα της επιτροπης απο πληθος εργατο-κοσμου ειναι αυτο που δινει πνοη για την συνεχιση της δρασης και την ετοιμασια για την ακομα πιο σκληρη αναμετρηση με εργοδοσια-τσιρακια-συμβιβασμενους-οπορτουνιστες το αμεσως επομενο διαστημα
  Αυτο μιλαμε ειναι ταξικο καμινι οχι οι χωρις κοστος μολοτωφ ριψη μολοτωφ, ασχετα αμα καποια στιγμη θα χρειαστουν και αυτες.
  Αλλα απο τα υπολοιπα αφηνουμε το καμινι για να βρασουμε στον μικροαστισμο και στον αντι-ΚΚΕδισμο…

  ΥΓ.Μου αρεσει που ειπα οτι δεν θα ξαναγραψω στο post…

 187. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 25, 2011 στις 1:54 μμ #

  ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ. ΡΕ ΑΝΤΩΝΗ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΑ. ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΗΓΕΜΟΝΕΥΣΑΝ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ Η ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΑΜΕ.Ο ΔΕ RED LABEL ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ. ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ RED LABEL ΣΤΟ ΞΑΝΑΠΑ ΤΡΑΒΑ ΡΩΤΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙΜ ΚΑΤΑΝΤΑ ΑΝΟΗΣΙΑ ΞΕΚΟΛΑΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΙΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΣΕΙς ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΙ ΛΕΕΙ.

  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 10 ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΜΕ. ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΑΦΗΝΕΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗΣ.

 188. RedBoy Ιανουαρίου 25, 2011 στις 1:59 μμ #

  Mα οι μπολσεβικοι ηταν Η παραταξη.

 189. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 25, 2011 στις 2:01 μμ #

  ΜΠΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΕΛΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ Μέλιτον Καντάρια?

 190. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 25, 2011 στις 2:03 μμ #

  κομμα βεβαιως αλλα ο μπολσεβικισμός ηταν πολιτικο ρευμα ευρητερο.

 191. RedBoy Ιανουαρίου 25, 2011 στις 2:04 μμ #

  …οπως και το ΠΑΜΕ.

 192. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 25, 2011 στις 2:31 μμ #

  οχι το παμε δεν ειναι πολιτικο ρευμα. Μπορει να θελει να μετεξελιχθει αλλα τωρα δεν ειναι στο μελλον ισως και στο βαθμό που υπερβεί απόψεις σαν αυτες του Μέλιτον Καντάρια. Οσο κυριαρχούν αυτες μαλλον θα συρηκνωνεται περισότερο και θα διώχνει κοσμο.

 193. RED LABEL Ιανουαρίου 25, 2011 στις 3:02 μμ #

  »ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ RED LABEL ΣΤΟ ΞΑΝΑΠΑ ΤΡΑΒΑ ΡΩΤΑ.»

  ετσι λεει κ ο Καρατζαφερης για τα οικονομικα του ΚΚΕ!ολος οκοσμος λεει οτι το ΚΚΕ εχει ααδιαφανης πορους!απλα το λες επιεδη πολιτικα εισαι ανυπαρκτος για να αντιπαρατεθεις στο ΚΚΕ!στην πολιτικη του!μιλας φαφλαταδικα κ μυρικαζεις αντικομμουνισμο!κ μαλιστα εκπορευομανο με φρασεολογια ΚΥΠ!δειξε μας ανεργους-μελη του ΚΚΕ που παρανομως πηραν δουλια στο Περαμα!οχι αν πηραν γενικως δουλια!αν πηραν αν κ ειχαν λιγοτερο καιρο στην ανεργια απο αλλους εργατες!η με μεσον λογω γνωστου στο συνδικατο!που το μισο ψηφοδελτιο της ΑΕΜ ειναι ανεργοι!

  ξεφτιλιεσμενε!!!ντροπη σου ψευτη!ντροπη σου Γκεμπαιλς!

  ρε παιδια ελεος!!!καντε κατι!!!!εχουμε σοβαροτερα ζητηματα να συζητησουμε!!!

 194. RED LABEL Ιανουαρίου 25, 2011 στις 3:06 μμ #

  Ρεντ Μπου το ΠΑΜΕ ουτε εναι ουτε επιδιωκει να γινει πολιτικο ρευμα!

  ειναι συντονισμος σε ανωτερη-πανελλαδικη μορφη κ εχει ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ!γιατι πολυ απλα ειναι ανεβασμενη μορφη οργανωσης της εργατικης ταξης που εχει στοχο(εκτος απο τη διατηρηση κ διευρυνση των κεκτημενων)την κοινωνικοποιηση των μονοπωλιων κ των συγκεντρωμενων μεσων παραγωγης!τη λαικη εξουσια-οικονομια με καθοδηγησαη την εργατικη ταξη την ιδια!
  η οποια φυσικα θα καθοδηγειται απο το Κομμα της!το ΚΚΕ

 195. RedBoy Ιανουαρίου 25, 2011 στις 3:17 μμ #

  Παντως Κωστα θα μιλησω με ολη τη συμπαθεια και προσπαθησε τουλαχιστον να καταλαβεις αυτο που θα σου πω αναξερτητα αν εγω προσωπικα ειμαι οπαδος του ΠΑΜΕ, της ΠΑΚΕ/ΔΑΚΕ

  Ριζοσπαστικιζεις….

  Ο Μαρξ εχει κανει κατεδαφιστικη κριτικη στον τροπο σκεψης τον οποιο υπερασπιζεσαι. Και συνεχιζω το διαλογο οχι απο αφελεια αλλα επειδη κινεισαι αρκουντως σε ικανοποιητικα επιπεδα αφαιρεσης.

  Δεν μπορουμε στο ετος 2011 να μιλαμε για κομμμουνιστικη προοπτικη αφαιρωντας απ’τους αγωνες των ηδη θεσπισμενων ταξικων σωματειων. Οτι προοπτικη ειναι βγαλουμε θα ειναι μεσα απο τη δραση τους. Αν εχω παραπονα απ’το ΠΑΜΕ? Πολλα… Αυτο τι σημαινει? Οτι θα το φιλοσοφω απο το διαδυκτιο αναφερομενος σε ενα αφηρημενο ιδεωδες το οποιο θα ανατποκρινεται στην πολιτικη μου θεωρια?

  Συνοπτικα:

  1. Oι Μπολσεβικοι ηταν κομματικο ρευμα. Ολη η συγχρονη Μαρξικη κριτικη απεναντι στο Λενινισμο σ’αυτο τους χτυπαει. Εαν θες σημερα μη-κομματικο συνδικαλισμο θα πρεπει να παρεις θεση εναντιον τους. Διαφορετικα βγαινει ελλειψη θεωρητικης συνεπειας.

  2. Υπαροχυν ενα εκατομμυριο αποψεις για το κομμουνιστικο ιδεωδες. Στην Γερμανικη Ιδεολογια ο Μαρξ ελεγε οτι ειναι η πραγματικοτητα που αναιρει την υπαρχουσα κατασταση πραγματων. Αργοτερα με μια πιο αναπτυγμενη μεθοδο το επηγαγε συστηματικα απο την κριτικη του καπιταλισμου, διανθισμενο με πιο συγκεκριμενες προτασεις για την αναφορικοτητα του στο παρον. Αυτο σημαινει οτι οταν κανουμε κριτικη δεν καταστρεφουμε ονομαζοντας μη-πολιτικο ρευμα το ΠΑΜΕ, εχοντας αποδεχτει οτι ετσι πρεπει να ειναι ενα συνδικαλιστικος φορεας και την ιδια ωρα ιδεοποιουμε τους μπολσεβικους προτασσοντας ενα κομμουνισμο που δεν θα ειναι τοσο μπολεσιβικικος η ΚΚΕδικος. Αυτο που κανουμε ειναι ανασκευαζουμε προτασσοντας στο μελλον σημεια του ηδη υπαρχοντως τα οποια μπορει να βελτιωσουν μια κατασταση.

  Κριτικη για παραδειγμα στο ΠΑΜΕ μπορει να ειναι το οτι δεν ειχε εντονη παρουσια στην Ακροπολη πριν κανα δυμηνο. Αλλα αυτη την κριτικη την κανεις επειδη ηδη θελεις να επεκτινει την δραση του κι οχι επειδη σε πειραζει οτι συνδεεται οργανικα με το ΚΚΕ.

  Απο ενα τετιο τυπο κριτικης αφαιρεις εσυ σημερα. Γιάυτο, δεν μπορω να σε παρακολουθησω και πολυ.

 196. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 25, 2011 στις 3:22 μμ #

  ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Henri Krasucki – «Τα συνδικάτα και η πάλη των τάξεων». ΤΟ αφιερωνω RED LABEL. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΕ ΦΙΜΩΣΕΤΕ.

  «Κάθε κόκκινο πανί που ανεμίζει δεν είναι αναγκαστικά η μαχητική σημαία της εργατικής τάξης. Δεν είναι αρκετό ένα σύνθημα να είναι βροντερό και παρορμητικό για να είναι και καλό. Και ο πιο φωνακλάς που αρπάζεται εύκολα, δεν είναι αναγκαστικά και ο πιο ψυχωμένος, ο πιο σταθερός ή ο πιο οξυδερκής (…) Πρέπει η καινούργια γενιά να ξέρει την ιστορία της τάξης της, των αγώνων της, τα μαθήματα που βγήκαν από αυτούς. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο να ξαναανακαλύψει τον μπούσουλα, να ξανακάνει κάθε φορά τον ίδιο δρόμο, να ανανεώνει τα ίδια λάθη για να παίρνει τα ίδια μαθήματα.

  Πρέπει να δυσπιστεί στους κόλακες, σε κείνους που κάνουν πως τα ξέρουν όλα χωρίς να έχουν μάθει ποτέ τίποτα, ακόμα κι αν είναι καλοί ομιλητές κι αν παπαγαλίζουν μερικές κακοχωνεμένες φόρμουλες. Αυτός που θέλει να μετασχηματίσει τη ζωή και την κοινωνία δεν μπορεί να περνάει τον καιρό του στην αυτομόρφωση, στο διάβασμα, στο διαλογισμό. Πρέπει να τραβήξει για κει που αυτές οι γνώσεις μπορεί να επαληθευτούν στην πράξη»

 197. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 25, 2011 στις 3:31 μμ #

  Η προσεγγιση που κανεις ειναι η γνωστη τριτοδιεθνικιστικη προσεγγιση που δειμιουργησε ολα τα αδιεξοδα στο επαναστατικό κινημα.Εν παση περιπτωση τωρα πρεπει να φυγω και δεν σου απαντω ολοκληρομενα επιφυλασομαι για το απογευμα.

 198. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 25, 2011 στις 5:26 μμ #

  Το πρόβλημα …δεν είναι ότι κάπου το ΠΑΜΕ είναι ανεπαρκές αλλά βρίσκεται σε μια γενικά σωστή κατεύθυνση. Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση δεν εκπληρώνει τον βασικό λογο που οι κομμουνιστές πρωτοστατούν σε αυτά τα μέτωπα που δεν είναι άλλος από την αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος της επανάστασης Δεν είναι πολιτικό συνδικαλιστικό μέτωπο γιαΤΙ αυτά τα μέτωπα όπως τουλάχιστον τα προσδιορίζουν οι κλασικοί δεν είναι μέτωπα μιας κομματικής δύναμης αλλά μέσα σε αυτά δρουν οι κομμουνιστές και προσπαθούν να ηγεμονεύσουν πείθοντας τα πιο καθυστερημένα τμήματα της τάξης να συνηδηοποιηθουν γύρω από τους επαναστατικούς στόχους. Ο Λένιν δεν δίστασε να πει «όλη η εξουσία στα Σοβίετ» όταν οι μπολσεβίκοι ήταν μια μικρή μειοψηφία σε αυτά. πλειοψηφούσα οι μενσεβίκοι. Αυτό μας διδάσκει ότι η διαλεκτική σχεση ανάμεσα στο ΚΟΜΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ασαφώς έχει το κάθε μέρος το δικο του περιεχόμενο και μορφή αλλά έχουν και μ ια ενιαία διαλεκτική κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια χειραφετήσεις της τάξης στην κατεύθυνση των απελευθερωτικών οραμάτων του σοσιαλισμού κομμουνισμού. ΤΟ ΠΑΜΕ ταυτιζόμενο με το ΚΚΕ που αυτό έχει σαν συνεπεία στις περισοτερες των περιπτώσεων να ταυτίζει τι κίνημα με το ΠΑΜΕ αρνηται ουσιαστικά την διαλεκτική σχέση που περιφραψα που οδηγεί στο «ΠΑΜΕ ψηφίζει Σοφιανό»
  Η έννοια του κόμματος ως υποκατάστατου της εργατικής τάξης, επ’ ονόματι,
  υποτίθεται, της κυριαρχίας της προβλήθηκε και εφαρμόστηκε (και εφαρμόζεται) απ’
  τα ΚΚΕ . Το κόμμα κατά την γνώμη μου δεν κατέχει το μονοπώλιο της αλήθειας, ψήγματα αλήθειας κατακτά και η εργατική τάξη αυθόρμητα, ιδίως όταν οξύνεται η ταξική πάλη, αλλά και άλλα κόμματα, που εκφράζουν την εργατική τάξη ή κάποιο τμήμα της, ιδιαίτερα σε συνθήκες κατακερματισμού της όπως σήμερα.
  ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
  -Το κόμμα πρέπει να αξιοποιεί και να γενικεύει την εμπειρία της εργατικής
  τάξης (όχι μόνο δούναι αλλά και λαβείν)
  – Η εργατική τάξη τουλάχιστον στις πιο οργανωμένες μορφές της μπορεί να
  μην είναι μόνο δέκτης θεωρίας, αλλά ως ένα βαθμό και παραγωγός θεωρίας σε
  ζητήματα που άμεσα την αφορούν (τεκμηρίωση θέσεων-διεκδικήσεων, ζητήματα
  διάρθρωσής της, σχέση οικονομικής και πολιτικής πάλης, σχέση συνδικάτου-
  κόμματος, κ.ά.).
  – Η οργάνωση της πάλης και μάλιστα σε παγκοινωνική κλίμακα ασφαλώς
  απαιτεί συντονισμό. Μοναδικός όμως φορέας του συντονισμού δε μπορεί να είναι το
  κομμουνιστικό κόμμα, αλλά όλα τα υπάρχοντα υποκείμενα. Το κομμουνιστικό κόμμα
  θα έχει την ηγεμονία ( εφ’ όσον όμως την κατακτά στην πράξη και όχι εξ ορισμού) σε
  ένα δίχτυ όμως και άλλων επαναστατικών κομμάτων και κινήσεων αλλά και
  τμημάτων και οργανώσεων της εργατικής τάξης ( ταξικά συνδικάτα για παράδειγμα)
  στο βαθμό που τα τελευταία αποκτούν συνείδηση και μετατρέπονται σε υποκείμενα.

  Η εργατική συνείδηση ωριμάζει σε ιδιαίτερες ιστορικές συνθήκες
  (όξυνση ταξικής πάλης, επαναστατική κατάσταση, επανάσταση, πορεία
  σοσιαλιστικού μετασχηματισμού) το «απ’έξω» σαφώς περιορίζεται στην ανάλυση
  συγκεκριμένων θεωρητικών και πολιτικών ζητημάτων, στην αντιμετώπιση σύνθετων
  και πρωτότυπων ζητημάτων σοσιαλιστικής οικοδόμησης κ.ο.κ.
  Η εμμονή της γραφειοκρατίας στο διηνεκές του «απ’έξω» μπορεί να
  υποθέσει κανείς ότι δεν είναι απλώς μία αντίφαση (ή δεν μπορεί η εργατική τάξη να
  αποκτήσει συνείδηση, οπότε δικαιολογείται το «απ’έξω» στο διηνεκές – ή μπορεί να
  αποκτήσει, οπότε το «απ’έξω» δεν μπορεί να διαιωνίζεται με τη μηχανιστική και
  απόλυτη τουλάχιστον έννοια). Η εμμονή αυτή εκφράζει και τα ιδιαίτερα συμφέροντα
  της κομματικής γραφειοκρατίας, για να αιτιολογήσει, χωρίς τυπικά να το ομολογεί,
  την απορρόφηση του πολιτικού ρόλου της εργατικής τάξης και την ανάδειξή της σε
  κυρίαρχη εκμεταλλευτική δύναμη.__

 199. RedBoy Ιανουαρίου 26, 2011 στις 3:49 πμ #

  Κωστα θεωριες για αγριους

  Οπως λεει και το απολιθωμα η γραφειοκρατια ειναι σχεση παραγωγης.

  Αντιλαμβανεσαι τον κοσμο ως κλασσικος στουκτουραλιστης και κανεις κριτικη στο ΚΚΕ με βεμπεριανα σχηματα.Δεν εισαι ο κομμουνιστης που θελεις να πιστεψω οτι εισαι (Αντικομματικος). Κανεις αντικομματικη κριτικη μεσα απο το πεισμα του χωρου στον οποιο εντασσεσαι. Φαινεται αυτο και σου επαναλαμβανω οτι βγαζεις ασυνεπεια. Θα μου πεις τα προβληματα του χωρου σου η ειναι ο μονος που κατεχει στην «πραξη» την «ηγεμονια» (Να τος κι ο Γκραμσι…Να τος…Να τος πετιεται) Και αν ακομα στεκεσαι κριτικα απεναντι του τοτε φαιρεσαι «κομμουνιστικως» δυσαναλογα ως προς το ΚΚΕ. Σε παρακαλω πολυ!!

  Και περα απ’αυτο. Μα τι γραφεις?

  «Η εμμονή αυτή εκφράζει και τα ιδιαίτερα συμφέροντα
  της κομματικής γραφειοκρατίας, για να αιτιολογήσει, χωρίς τυπικά να το ομολογεί,
  την απορρόφηση του πολιτικού ρόλου της εργατικής τάξης και την ανάδειξή της σε
  κυρίαρχη εκμεταλλευτική δύναμη»

  Δηλαδη η γραφειοκρατια εμποδιζει την εργατικη ταξη να γινει η μονη «εκμεταλλευτικη» δυναμη?

  Αυτα σου μαθαν στο σχολειο για τον Μαρξ? Ο Μαρξ δεν πιστευε στους διαχωρισμους που περιγραφεις. Εσυ πως εμφανιζεσαι σημερα ως αντι-κομματικος και κρινεις το ΚΚΕ με κριτηρια γραφειοκρατιας? Τετοιο τυπο κριτικης κανανε οι γερμανοι σοσιαλδημοκρατες πριν 80 χρονια. Που θα μου πεις οτι αναπαραγω και θεσεις τις τριτης διεθνους.

  Πιανεις τις αδυναμιες ενος χωρου και τα αναγεις σε γενικοτερη συνθηκη. Σου λεω ενα παραδειγμα για το ΠΑΜΕ και μουτο γυρνας στο «βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση δεν εκπληρώνει τον βασικό λογο που οι κομμουνιστές πρωτοστατούν σε αυτά τα μέτωπα που δεν είναι άλλος από την αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος της επανάστασης». Ελα τωρα? Ποιοι κομμουνιστες? Οι εργατες ή σοσιαλδημοκρατες του Λενιν? Για σενα το ιδιο ειναι.Πλακα μας κανεις? Πως χωριζεις το ΚΚΕ απο τον κομμουνισμο και το «μετωπο»? Αφου δεν καταλαβαινεις τη διαφορα μεταξυ εργατικης ταξης και κομματος? Οι μπολεσβικοι δεν ηταν κομμουνιστες μονο με την Μαρξικη εννοια. Ηταν και γραφειοκρατες με την εννοια του Λενιν. Εσυ δεν δεχεσαι τπτ απ’το ΚΚΕ. Τα ‘χεις δωσει ολα στα κομμα/χωρο σου και περιμενεις να συνενοιθω μαζι σου επιπεδο αναρχοσυνδικαλισμου, στην καλυτερη περιπτωση η συκοφαντιας στην χειροτερη (βλ. Παμε περαματος). Θα μιλησεις για τον κομμουνισμο? Η για το πως πρεπει να πιστεψουμε οτι «αλλα επαναστατικα κομματα» μπορουν να παρεχουν αυτο το «διχτυ»? Μηπως αυτο το δυχτι ειναι η ασκηση ηγεμονιας του χωρου σου απεναντι στο ΚΚΕ επειδη το ΚΚΕ ειναι «κακο» να ασκει ηγεμονια στο χωρο σου?

  Μιλα μου λοιπον για την κομμουνιστικη δημοκρατια στην λειτουργια του χωρο σου οπως κανει ο βουρνουκιος για τον δικο του (αν δεν εχεται τον ιδιο). Για τις ανοιχτεσ διαδικασιες στα παντα και σε ολα…και στο μονιμο πατημα που δινετε στην φωνη στην εργατικη ταξη για να σας εκμεταλλευεται. Ενταξυ?

  Φιλικα.

 200. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 26, 2011 στις 1:59 μμ #

  Καλη η προσπαθεια 201.RedBoy αλλα τα ιδεολογικα μαθηματα των παλιων εχγειριδιων τηΣ ΕΣΣΔ δυστηχως δεν αρκουν. Μπορουσες και καλυτερα αν αφηνες λιγο περισότερο να σκεφτείς οτι η σημαντικη διαφορα μας ειναι η αφετηρια μας (τι θα ακουσω ακομα, ακου βεμπεριανός)η δικη σου ειναι η παραδοχή οτι το ΚΚΕ ειναι εξ οφιτσιου το κομμα της Ε.Τ και η δικη μου λεει κατι αλλο. δεν αρνούμε τΟ ρόλο μιας πολιτικής πρωτοπορίας στην πάλη για κοινωνική χειραφέτηση είναι ουσιώδης και σε ορισμένες συνθήκες αποφασιστικός.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι η οργανωμένη σε κόμμα επαναστατική πρωτοπορία είναι πάντα επαναστατική ή, και εξ’ ορισμού, αυτοδίκαια πρωτοπορία, ούτε ότι μπορεί ποτέ να γίνει το υποκατάστατο της τάξης ως υποκειμένου της χειραφέτησης. Η μεταφυσική γραφειοκρατική αντίληψη ενός Κόμματος –πυραμίδας ή μάλλον κώνου,ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ και κριμ που δεν το αντιλαμβανεσαι, όπου τα πάντα εκπορεύονται από την κορυφή της, την κομματική ηγεσία, και από εκεί, μέσω της κομματικής ιεραρχίας, του προς τα κάτω διευρυνόμενου κώνου, κατεβαίνει η «γραμμή» στην επίπεδη εργατική-λαϊκή βάση είναι η αντίληψη του σταλινισμού, του ρεφορμισμού και του κάθε είδους αρχηγικού αστικού λαϊκισμού.

  «Η ταυτότητα κατ’ αρχήν των συμφερόντων του προλεταριάτου και των σκοπών του Κομουνιστικού Κόμματος» έγραφε ο Τρότσκυ(ΚΑΝΟΝΙΣΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΣ ΤΡΟΤΣΙΚΣΤΗ) «δεν σημαίνει ούτε ότι το προλεταριάτο συνολικά, ακόμα και σήμερα, έχει συνείδηση των ταξικών του συμφερόντων ούτε ότι το Κόμμα τα διατυπώνει σωστά κάτω από όλες τις συνθήκες. Η ίδια η ανάγκη του κόμματος πηγάζει από το γεγονός ότι το προλεταριάτο δεν γεννιέται με μια έμφυτη κατανόηση των ιστορικών του συμφερόντων. Το καθήκον του κόμματος συνίσταται στο να μαθαίνει, μέσα από την εμπειρία που αντλεί από την πάλη, πώς να αποδεικνύει στο προλεταριάτο το δικαίωμά του να είναι ηγεσία».

  ΜΕ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ

  Η μετατροπή της επαναστατικής θεωρίας του Μαρξισμού σε υλική δύναμη μέσα στις μάζες απαιτεί την επίμονη σφυρηλάτηση μιας πρωτοπόρας οργάνωσης στελεχών που θα είναι σε θέση και να αντλούν πείρα από την πάλη και να την αναλύουν στο Κόμμα-εργαστήριο της τάξης και να επανεισάγουν στους κοινωνικούς αγώνες τα προϊόντα της ανάλυσης επεξεργασμένα σε στρατηγική και τακτική, πρόγραμμα και πολιτική.

 201. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 26, 2011 στις 2:10 μμ #

  Μιχε θα δωσεις λογο ποτε για οτι προβοκατορικο εγραψες ή στα παπαρια σου και αυτο, μαζι με ολα τα φουμαρα που κατα καιρους αμολησες;
  Αν δεν απαντησεις στα βασικα, τα υπολοιπα ειναι σα να ακουω το Φαρακο με μπολικη μικροαστικη γαρνιτουρα.

 202. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 26, 2011 στις 2:39 μμ #

  Μέλιτον Καντάρια ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΜΟΥΝ ΣΤΟ ΚΚΕ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΤΟ 58 ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΛΟΜΕΛΙΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΕΡ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ.
  ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ 89 ΠΟΛΛΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΨΗΦΙΖΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΡΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΚΕ ΕΑΡ. ΚΑΙ ΔΙΕΓΡΑΦΑΝ ΤΟΝ ΚΑΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΡΑΨΑ, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΛΒΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ «ΠΕΤΑΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ» ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΕΙ ΠΑΕΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ. ΤΕΛΟΣ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΠΟΥ ΓΡΑΦΨ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΙΑΖΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ.

 203. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 26, 2011 στις 2:59 μμ #

  …καταλαβα αριστερος μπουμπουκος με την αναμνηση των μεταλλιων του παρελθοντος για να δικαιολογησει την ταξικη του ανυπαρξια στο σημερα.
  Οι εξελιξεις, σας εχουν ξεπερασει.
  Δεν θα σας λυσει τα υπαρξιακα σας προβληματα το Κομμουνιστικο Κομμα.
  Ονειρα γλυκα λοιπον.

 204. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 26, 2011 στις 3:13 μμ #

  ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ. Ω ΤΑΞΙΚΑ ΥΠΑΡΚΤΕ. ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΟΙΤΙΤΑΚΟΣ?

  http://www.aformi.gr/2011/01/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF/

 205. mariori Ιανουαρίου 26, 2011 στις 3:20 μμ #

  http://les-malakies.blogspot.com/2010/06/blog-post_2656.html
  Δεν ήθελα να παρέμβω στον καυγά μεγάλων παιδιών αλλά η ΟΑΚΚΕ σε ποιο ψηφοδέλτιο ήταν άραγε?

 206. kagemusha Ιανουαρίου 26, 2011 στις 3:26 μμ #

  νομιζω οτι πιο πολυ γελασα με το «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ (ΕΕΜ)[ανεξάρτητη κίνηση]» ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ;;;;;; Τοσο πολυ ντρεπεσται να πειτε τι ειστε;;;;

 207. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 26, 2011 στις 3:27 μμ #

  …»Η ΕΕΜ (ανεξάρτητη κίνηση) είναι ένα ενωτικό ταξικό ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετείχαν και στήριξαν δυνάμεις της ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»

  Αμα μιλαμε για ταξικα ανερματιστους το παραπανω ειναι το απαυγασμα…
  Ειπαμε ονειρα γλυκα και καποια στιγμη οταν κατατροπωσετε το ΠΑΜΕ τραβηχτε την κουβερτα για να μην ξυπνησετε απο το ομορφο παραμυθακι που σαν αιθερωβαμωνες ορεγεστε.

  Υ.Γ.Οχι αγαπητε μπουμπουκακο, δεν ειμαι φοιτητακος αλλα ιδιωτικος υπαλληλος-προγραμματιστης.Ενταξει με τα πιστοποιητικα;

 208. kagemusha Ιανουαρίου 26, 2011 στις 3:30 μμ #

  Μέλιτον Καντάρια πιασε κοκκινο….!

 209. Μέλιτον Καντάρια Ιανουαρίου 26, 2011 στις 3:35 μμ #

  kagemusha
  …ελα ντε!

 210. RED LABEL Ιανουαρίου 26, 2011 στις 3:42 μμ #

  ρε Μιχο δε σου ειπα σταματα τη λασπη για το Περαμα?σταματα να ανεβαζεις κειμενα που μονο ψεματα λενε,σταματα να λες οτι το ΚΚΕ ειναι ενα αστικο κομμα που θυμαται τον εργατη μονο οπου δεν κανει κουμαντο,σταματα να λασπολογεις το ΠΑΜΕ κ το ΚΚΕ!δεν εχουμε τετοιο ηθος εδω!επιτελους να εχουμε κ ενα οριο!εμεις εδω αν θες να ξερεις παρ οτι διαφωνουμε πολιτικα μπορουμε να κουβεντιαζουμε ιδεολογικα κ οι χαρακτηρισμι που συχνα αποδιδουμε δεν ειναι επιπροσωπικου!αλλα δεν λεει κανεις ψεμματα!!!

  ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ ΠΟΠΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΨΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ??????????????????ΜΑΣ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ!!!!ΕΛΕΟΣ!!!ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ!!!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΣ ΤΟ ΨΕΜΜΑ Κ ΤΗ ΛΑΣΠΗ!

 211. kagemusha Ιανουαρίου 26, 2011 στις 3:47 μμ #

  Ο πνιγμενος στην Ζωνη του περαματος, απο τα μαλλια του πιανεται.

 212. Αναυδος Ιανουαρίου 26, 2011 στις 3:59 μμ #

  Η ΟΑΚΚΕ είναι η νεα συνιστωσα της Ανταρσυας (μαζί με τον Δημοσθενη Βεργή)

 213. kagemusha Ιανουαρίου 26, 2011 στις 4:00 μμ #

  @ 189 Μιχος φυσικα
  «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΣΕΙς ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΙ ΛΕΕΙ.»
  Σε αντιθεση δηλαδη με τον μεγα Μπρεχτ που ελεγε(αντιγραφω πιστα):«Η γνωση της αληθειας ειναι μια διαδικασια κοινη σε αυτους που γραφουν κι αυτους που διαβαζουν. Για να γραψει κανεις σωστα πραγματα πρεπει να ξερει να ακουει και πρεπει να ακουει σωστα πραγματα. Η αληθεια πρεπει να λεγεται με περισκεψη και να ακουγεται με περισκεψη. Και για μας που γραφουμε εχει σημασια σε ποιον τη λεμε και ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΤΗ ΛΕΕΙ»(τα κεφαλαια δικα μου)(ΠΕΝΤΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, Μπ. Μπρεχτ, σελ. 4 παρ. 5) Προτιμω να παρω μαθημα απο τον θειο Μπρεχτ, οχι απο τον ξαδερφο της θειας,της αδερφης του πρωτου μπατζανακη της προγιαγιας μου, Κωστα Μιχο.

 214. RedBoy Ιανουαρίου 26, 2011 στις 4:16 μμ #

  o Βεμπερ προταξε μια ερμηνεια για τις κοινωνια που ζουσε οτι, δηλ. κυβερνουνταν απο μια δικτατορια του γραφειοκρατη, αντι για αυτη του προλεταριατου.

  Αυτο δηλαδη που λες εσυ σημερα για το ΚΚΕ. Σου λεω οτι η γραφειοκρατια ειναι σχεση παραγωγης και δεν σου κανει. Προτιμας δηλαδη τον Βεμπερ και τους στρουκτουραλιστες που διαχωριζουν την οικονομια απ’την πολιτικη και βλεπουν μετα τον γραφειοκρατη ως δικτατορα.

  Για τον Τροτσκυ. Δικτατορια του προλεταριατου ναι. Το προλεταριατο μπορει να νοηθει ως η ενωση εργατικης ταξης και γραφειοκρατιας (ξανα, σχεση παραγωγης και ειμαστε με σα σε μερξικο πλαισιο εξηγησης). Γιατι τα διαχωριζεις?

  Και σου εξηγω οτι υπ’αυτην την εννοια δεν κανεις Μαρξικη κριτικη στο ΚΚΕ. Προφανως και δεν βλεπω αυτο που λες στο ΚΚΕ το οποιο εχει ενα καταστατικο που βασιζεται στο δημοκρατικο συγκεντρωτισμο. Αν το δεχεσαι προχωρας και καταλαβαινεις τι κανεις.

  Το ιδιο και με την ΕΣΣΔ. Μονο δικτατορια του γραφειοκρατη βλεπεις? Βεμπεριανος εισαι. Πως να το κανουμε δηλαδη?

 215. RedBoy Ιανουαρίου 26, 2011 στις 4:19 μμ #

  o Βεμπερ προταξε μια ερμηνεια για τις κοινωνια που ζουσε οτι, δηλ. κυβερνουνταν απο μια δικτατορια του γραφειοκρατη, αντι για αυτη του προλεταριατου….

  Και μεσα απ’αυτο το πλαισιο εξηγησης κατανοησε και την ΕΣΣΔ!!

 216. RedBoy Ιανουαρίου 26, 2011 στις 4:37 μμ #

  Καταλαβαινεις τι λεω?

  Κανε κριτικη στο ΚΚΕ οσο θες. Αλλα οχι με δεξια ρητορια;-)

 217. RedBoy Ιανουαρίου 26, 2011 στις 4:47 μμ #

  Και να το ξαναματαπω αλλιως:

  Aκομα και αληθεια να ειναι αυτο που λες για το Περαμα, βρισκεσαι εκτος ταξικου-Μαρξικου πλαισιου εξηγησης. Και ολως τυχαιως παλι με βεμπεριανες θεσεις συντασεσαι

 218. Red Label Ιανουαρίου 26, 2011 στις 5:46 μμ #

  »Η ΟΑΚΚΕ είναι η νεα συνιστωσα της Ανταρσυας (μαζί με τον Δημοσθενη Βεργή)»
  βρε Αναυδε κ συ μην τα λες ουτε για αστειο!!!!σημασια εχει να εξαλειφθουν απο δω οι αντιλειψης για αντιπαραθεση τυπου Μιχου!!!οχι να γινουμε κ μεις ιδιοι!!!

 219. Red Label Ιανουαρίου 26, 2011 στις 5:48 μμ #

  »Μαρξικη»
  τι ορος ειναι αυτος?τι διαφορα εχει απο τον Μαρξιστικη?

 220. Red Label Ιανουαρίου 26, 2011 στις 5:51 μμ #

  Ρεντ Μπου αν θες μεινε στα του συνδικαλιστικου κ ασε την ΕΣΣΔ γιατι το ποστ του Αθλιου ειναι πολυ πιο βαθυ απο τις συνηθισμενες συζητησεις για να του το χαλασουμε………..!
  αποψη μου βεβαια!!!

 221. RedBoy Ιανουαρίου 26, 2011 στις 6:03 μμ #

  Ωραια ερωτηση.

  Η Μαρξικη αναφερεται σε αυτο που μπορει να ανευρεθει στο εργο του Μαρξ στο πλαισιο ομως «σκληρης» ταυτισης με το εργο του.

  Η Μαρξιστικη, στους Μαρξιστες μετα τον Μαρξ αλλα και στο ιδιο εργο του Μαρξ οταν μιλαμε για γνωστες θεσεις του τυπου ο Μαρξ πιστευει στο προλεταριατο ως την παγκοσμια ταξη.

  Λεει πχ. καποιος οτι η δικτακτορια του προλεταριατου ειναι Μαρξιστικη εννοια.

  Στα αγγλικα ειναι καπως πιο ευκολο

  Marxian (Μαρξικη): δηλ. it originates στον Μαρξ. Αποδιδεται στο εργο του Μαρξ.
  Μαrxist (Mαρξιστικη): δηλ. ειναι Μαρξιστικη ιδεολογια

  Το πρωτο λοιπον ειναι καπως για του κολλημενους που ψαχνουν τα κειμενα του.

  Εχουμε για παραδειγμα Μαρξ-Ενγκελσ. Και βγαινει ενα κειμενο σημερα που λεει οτι αυτη η ενννοια ειναι του Μαρξ κι οχι του Ενγκελς. Θα την πουμε Μαρξικη (Marxian) oxi Μαρξιστικη διοτι μαρξιστικη μπορει να ειναι και μια εννοια του Ενγκελς…καπως ετσι.

 222. RedBoy Ιανουαρίου 26, 2011 στις 6:04 μμ #

  Εχεις δικιο…

 223. Red Label Ιανουαρίου 26, 2011 στις 7:02 μμ #

  οκ λοιπον!εσυ τι πιστευεις οτι στο συνδικαλιστικο κινημα παει στραβα κ δεεν ειναι αυτο που εχουμε αναγκη σημερα?

 224. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 26, 2011 στις 7:33 μμ #

  Επανέρχεσαι περίπου με την ίδια προβληματική επαναλαμβάνοντας και κατηγοριοποιώντας τις απόψεις που διατύπωσα αυθαίρετα και χωρίς καμιά ουσιαστική τεκμηρίωση κάνοντας σε ένα βαθμό και κάποιες λαθροχειρίες. Του είδους «Ακόμα και αλήθεια να είναι αυτό που λες για το Πέραμα, βρίσκεσαι εκτός ταξικού-Μαρξικου πλαισίου εξήγησης.» Μα ακριβώς- και το κατάλαβες πολύ καλα- η 200 παρέμβαση μου αυτό εξηγεί. Δεν θα απαντήσω φυσικά στα παιδάκια που ταραχτήκαν με το ΛΙΝΚ αλλά θα σταθώ στην ουσία. ΠΙΣΤΕΥΩ Το ΚΚΕ κάνει άσφαιρο πολιτικό αγώνα. Oυσιαστικά δεν προωθεί τον άμεσο πολιτικό (και εν δυνάμει επαναστατικό) αγώνα για την ανατροπή των επιλογών του κεφαλαίου με πυρήνα τα εργατικά δικαιώματα και θεωρεί πολιτική δράση του εργατικού κινήματος (πολλές φορές και ως άλλοθι) την αποδοχή του κομματικού προγράμματος και τη «λαϊκή εξουσία». Αντιμετωπίζει την εργατική τάξη διαχειριστικά, εργαλειακά, ως μέσο για την ενίσχυση του κόμματος, όχι ως θεμελιακό (και καθοριστικό) στοιχείο του υποκειμένου στο βαθμό που ενισχύεται η αντικαπιταλιστική της δράση. Θεωρεί ότι το «είναι» της εργατικής τάξης είναι εξ’ ορισμού αντικαπιταλιστικό-επαναστατικό, ενώ η συνείδησή της είναι εξαρτημένη από την αστική τάξη, και άρα το πρόβλημα εντοπίζεται απλά στην πολιτική εκπροσώπηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας από το πρωτοπόρο κόμμα.Καθοδηγέι τα μέλη του στην λογική «το ΚΟΜΜΑ κάνει πολιτική, οι εργάτες απεργίες.» εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το εργατικό κίνημα ως φορέα της οικονομικής πάλης που τροφοδοτεί το κόμμα-φορέα της πολιτικής πάλης με τα πιο «συνειδητοποιημένα» στοιχεία.
  Με αυτό τον τρόπο χαρίζει ουσιαστικά την πολιτικοποίηση του οικονομικού αγώνα στο ρεφορμισμό και τη ΓΣΕΕ, γι΄ αυτό δεν μπορεί να εμπνεύσει πραγματικό κλαδικό (ή πολύ περισσότερο διακλαδικό) αγώνα με διαφορετικό πλαίσιο και μορφή από τη ΓΣΕΕ, γι΄ αυτό οι πλειοψηφούσες δυνάμεις του στα σωματεία υπογράφουν τις ίδιες πάνω-κάτω συμβάσεις με την κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ εργασιακής ειρήνης της ΓΣΕΕ κ.ο.κ.
  Η διάσταση ανάμεσα στην οικονομική και πολιτική πάλη είναι η βάση ώστε ο αναγκαίος πολιτικός χαρακτήρας της εργατικής πάλης να υποτάσσεται τελικά στην αστική πολιτική, στο όνομα μάλιστα της πλατιάς «οικονομικής» ενότητας όλων των εργαζομένων. Όμως τα οικονομικά συμφέροντα είναι κι αυτά πολιτικά συμφέροντα, γιατί απαιτούν συνολικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές για να επιτευχθούν και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν παρά μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Και οι δύο (ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ) διασπούν πρώτα την (αναγκαία) πολιτικοποίηση του οικονομικού αγώνα από τη σκοπιά της ρήξης και της ανατροπής, και στη συνέχεια την ίδια την αγωνιστική ενότητα της τάξης, προτάσσοντας τις πολιτικές (ρεφορμιστικές) τους επιδιώξεις, πάνω από τα αναγκαία υλικά συμφέροντα των εργαζομένων. Η (αστική) πολιτική επιστρέφει ως βαρίδι στο εργατικό κίνημα, αποδομώντας και διασπώντας τους εργαζόμενους.

 225. RedBoy Ιανουαρίου 26, 2011 στις 7:37 μμ #

  Eλπιζω να μην καταλαβες αυτο απο τα παραπανω.

  Σε επιπεδο αρχων ο οργανωμενος συνδικαλισμος ειναι η βασικος πολος αντιστασης στο κεφαλαιο.

  Στο συνδικαλιστικο κινημα υπαρχουν αγωνιστες τους οποιους στηριζα, στηριζω και θα στηριζω και δεν νομιζω οτι νομιμοποιουμαι καν να εκφερω αποψεις που διασυρουν το κινημα τους. Οι εργαζομενοι εχουν την τυχη στα χερια τους και μαζι ολακερης της κοινωνιας π.χ. σε επιπεδο ηθικης κτλ.(μιλαω για τα ταξικα σωματεια)

  Το συνδικαλιστικο κινημα για μενα δεν ειναι αλλο ενα κινημα αναμεσα σε αλλα και ποτε δεν ηταν.

  Προβληματα υπαρχουν οταν πχ. ενα 20%περιπου συνδικαλιζεται στη χωρα. Αλλα οργανωτικου τυπου που θα τα λυσουν οι ιδιοι με τα κομματα που τους εκπροσωπουν. Αλλα μακρυα απο μενα αποψεις του τυπου φταει το ΚΚΕ κλπ.

  Στην Ελλαδα κυριως υπαρχουν οι κομματικες αγκυλωσεις. Αλλα αυτο τι σημαινει? Οτι αυτοι που μετεχουν στο κινημα δεν ειναι αγωνιστες? Η οτι φταιει το Κομμα? Το κομμα δεν στηριξε τον συνδικαλισμο τοσα χρονια? Ποτε δεν καταλαβα απο που προκυπτει αυτο το συμπερασμα. Διαβαζεις για παραδειγμα αποψεις σαν του Μιχου για το ΠΑΜΕ και νομιζεις οτι δεν κινειται τιποτα.

  Με ρωτας τι πιστευω. Πιστευω οτι ηρθε η ωρα να γινει ο οργανωμενος ταξικος συνδικαλισμος αυτοσκοπος για καθε εργαζομενο.

  «δεεν ειναι αυτο που εχουμε αναγκη σημερα?»

  Γιατι με προβοκαρεις ρε συ? Σου εδωσα την εντυπωση του μεταμοντερνου στις διατυπωσεις μου? Αν δεν πιστευω στον συνδικαλισμο σε τι θα πιστευω?

 226. RedBoy Ιανουαρίου 26, 2011 στις 9:44 μμ #

  @ Red Label

  Σορρυ νομιζα οτι με ρωτουσες γενικα αν εχουμε αναγκη αναγκη το συνδικαλισμο σημερα.

  Red υπαρχουν πραγματα που δεν γνωριζω με λεπτομεριες. Οπως π.χ. πολλα σωματεια, απο ποιους κατευθυνονται κοκ. Και μην νομιζεις οτι αισθανομαι περηφανος γιαυτο. Αλλα εχω κανει καμποσα χρονια στο εξωτερικο.

  Σε σχεση με τα κλαδια για παραδειγμα. Η λογικη της θεωριας λεει οτι τα σωματεια πρεπει να οργανωθυον σε επιπεδο ταξης κι οχι διακλαδια διοτι απεναντι στο κεφαλαιο δεν αγωνιζεσαι ως κλαδος αλλα ως ταξη.

  Η θεωρια ομως δεν πρεπει να χρησιμοποιειται ως γιατροσοφι για τα παντα. Ο ιδιος ο Μαρξ λεει οτι ο καπιταλισμος αναπτυσσεται διαφορετικα ανα χωρα και γιάυτο το λογο πρεπει να προσαρμοζεται στις αναγκες καθε τοπου. Αμα μου πεις π.χ. οτι εκει πρεπει να κινηθουμε κλαδικα γιατι αυτο το σωματειο το χουν πασοκοι κτλ. δεν υπαρχει κανενας λογος στο να επιμεινω διοτι γνωριζεις περισσοτερα για τα οργανωτικα.

  Αυτο που πρεπει να γινει εν τελει ειναι το Κομμουνιστικο Κομμα να παρει την εξουσια και να προωθησει τα συμφεροντα της ταξης. Σε επιπεδο μακροθεωριας ο συνδικαλισμος σημερα πασχει απο την ελλειωψη γνωσης που εχουν πολλοι εργαζομενοι για την αναγκαιοτητα αυτου του εγχειρηματος.

  Βενσερεμος Μπριγκαντε

 227. RedBoy Ιανουαρίου 26, 2011 στις 9:45 μμ #

  διορθ. κλαδικα/διακλαδικα

 228. Y Ιανουαρίου 27, 2011 στις 1:13 πμ #

  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΚΡΑΝΜΑ.

 229. RED LABEL Ιανουαρίου 27, 2011 στις 9:29 πμ #

  κατ αρχας Υ με απογοητευσες τελειως!δεν ηξερα οτι το να καταγγηλεις τη λασπη ενα εναντια στο ΚΚΕ(το υποστηριζες καποτε!σκεψου…)
  ειναι ιδρυματοποιηση!ασε τους Μιχους τοτε στο τιμονι να μας διωξουν ολους!

  @228:
  Ρεντ Μπου

  και γω ουσιαστικα λιγα ξερω!αλλα εχω κανα δυο ιδεες!η μια σκεψη μου παει στον κατακερματισμο της εργατικης ταξης με παρα πολλους τροπους:διαφορα μικρα σωματεια τα οποια δεν ανηκπυν στο κλαδικο,σωματεια σφραγιδες για να περνει ομοσπονδιες η ΠΑΣΚΕ κ η ΔΑΚΕ,κομμενοι ανθρωποι απο τα σωματεια των ΟΤΑ επειδη ειναι συμβασιουχοι κ οχι μονιμοι,2-3 σωματεια μεσα σε εναν κλαδο ποπυ το ενα ερχεται σε αντιπαραθεση στο αλλο(βιβλιουπαλλοι,ΣΕΦΚ απεναντι στα Εμπορουπαλληλων κ Βυρωνας αντισοιχα!)αποπειρα εξαγορας ψηφων ακομα κ απο »αριστερους» συνδικαλιστες στο Περαμα κτλ κτλ κτλ!
  αυτα ειναι ομως παρενεργειες της μιας γραμμης πυ υπαρχει στο ΣΚ κ λεει οτι κ ο εργοδοτης κ ο εργατης πρεπει να συνυπαρχουν ειρηνικα,να βελτιωνεται η ανταγωνιστικοτητα της επειχηρησης κτλ κτλ!αυτη η συμβιβαστικη,η εργοδοτικη,κυβερνητικη γραμμη εκφραζεται απο την ΠΑΣΚΕ κ τη ΔΑΚΕ κυριως.αλλα τα τελευταια 20 χρονια εχει μακρα θητεια κ συνεχιζει κ η ΑΠ κ ας λενε οτι θελουν!η ΑΠ δεν ειναι απλα μια αγωνιστικη παραταξη που εκφραζει λαθος αιτηματα!ειναι εργοδοτικος κ κυβερνητικος συνδικαλισμος κανονικοτατα.να μην αναφερω αλλα παραδειγματα!
  απεναντι λοιπον στην κιτρινη γραμμη το ΠΑΜΕ πρεπει να εντινει τη δουλια του στη βαση,εργατη τον εργατη κ να μπολιασει τη λογικη του ταξικου πολεμου αναμεσα σε αφεντικα κ εργαζομενους.κ δεν ειναι τυχαιο οτι η γραμμη αυτη πολεμιεται κ απο αστους κ απο οπορτουνιστες!
  ειναι μονο ζητημα συσχετισμων?ειναι ΚΑΙ!αλλα οχι μονο!ενα μεγαλο ζητημα ειναι οτι ανεξαρτητως παραταξης μετα την ανατροπη του Σοσιαλισμου στην ΕΣΣΔ το κινημα εφαγε μεγαλη ηττα κ εχει κανει τεραστιες υποχωρησεις!ετσι τα περισσοτερα σωματεια ειναι αμαζα,οι ιο πολλοι δεν εχουν εμπιστοσυνη στον αγωνα κι οτι ειναι το μνο μεσο που θα αλλαξει τα πραματα.
  τωρα τα αλλα για τα διακλαδικα που ειπες θα μπορουσαν να υπαρχουν διασυντονιστικα μεταξυ των σωματειων αλλα κ Γραμματειες!οπως κανει το ΠΑΜΕ!ειναι μια μορφη συντονισμου.

  ετσι τα καταλαβαινω εγω τα προβληματα σε γενικοτερο επιπεδο!

 230. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 27, 2011 στις 2:11 μμ #

  RED LABEL ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ ΕΤΣΙ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΕΙ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΜΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΑΝ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΧ ΡΕΝΤ, ΜΠΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ. ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΛΙΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΣΑΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΙΤ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ. ΗΔΗ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΣ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΕΥΤΗΧΩΣ ΜΟΙΟΨΗΦΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΜΛ ΠΑΙΔΙΑΣ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΟΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΦΡΑΨΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Υ.

 231. RedBoy Ιανουαρίου 27, 2011 στις 2:19 μμ #

  Κωστα Μιχο

  Ειμαι γενικως ανεχταχτος (για την ωρα). Εκφραζω προσωπικη αποψη. Το οτι υποστηριζω το ΠΑΜΕ δεν ειναι οπαδισμος. Το φιλτραρω απλα απ’το δικο πρισμα και παιρνω θεση. Απτην αλλη επειδη μαλλον υποστηριζεις καποια δυναμη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν μπορεις να πεις οτι ειμαι αδικος μαζι της. Απλως εγω παιρνω πολυ πιο σοβαρα του αγωνες του ΚΚΕ και του τιεχει προσφερει. θα σου απαντησω μαλλον σ’αυτα που λες πιο πανω, απλα παιζει θεμα χρονου.

 232. RED LABEL Ιανουαρίου 27, 2011 στις 2:26 μμ #

  Μιχο θα ακολουθησω αλλου τη συμβουλη κ δε θα μπω σε αντιαπραθεση μαζι σου γιατι πολυ απλα δεν εχεισ τιποτα αλλο να πεις εκτος απο ψεματα για το ΚΚΕ!αυτο ειναι δεδομενο!

  εγω εκφραζω προσωπικη αποψη κ αν ημουναδιαχειριστης θα σου ζητουσα αποδειξεις για αυτα πυ λες αλλιως θα σε απεκλεια!το πως με μαθαινει το ΚΚΕ να δινω αγωνες φενεται κ το εκτιμαει ο εργαζομενος στη δουλια!κ παντως οχι εσυ που το μονο που κανεις ειναι να λασπολογεις κ να ασελγεις στην κοινη νοημοσυνη!

  ΡΕΝΤ ΜΠΟΥ κ οι αλλοι πως σας φανηκε το 231?πειτε κ σεις αλλα προβληματα που βαζουν εμποοδια στο να ειναι το ΣΚ αυτο που εχουμε αναγκη σημερα!φενεται πολυσυζητημενο θεμα αλλα ειναι επιφανειακως!

 233. Αναυδος Ιανουαρίου 27, 2011 στις 2:37 μμ #

  @Red label
  Το μεγαλύυερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι το κόστος σε προσωπικό επίπεδο που έχει ή θα έχει ο καθένας αν συνταχθεί και περισσότερο δραστηριοποιηθεί με το ΠΑΜΕ. Αυτό δε σημαίνει ότι και το οργανωτικό δεν είναι θέμα. Το βασικό πρόβλημα σήμερα και πάντα είναι ο φόβος σε συνδυασμό με τη γνώση ότι ο αγώνας έχει κόστος στη προσωπική ζωη του κεθενός. Το κόστος αυτό δυστυχώς δεν είναι προσωρινό αλλά μακροχρόνιο

 234. κομμαντο εκοφίτικης εντροπίας Ιανουαρίου 27, 2011 στις 4:03 μμ #

  @R.B. 228

  «Αυτο που πρεπει να γινει εν τελει ειναι το Κομμουνιστικο Κομμα να παρει την εξουσια και να προωθησει τα συμφεροντα της ταξης. Σε επιπεδο μακροθεωριας ο συνδικαλισμος σημερα πασχει απο την ελλειωψη γνωσης που εχουν πολλοι εργαζομενοι για την αναγκαιοτητα αυτου του εγχειρηματος. »

  E ΠΕΣ ΤΑ ΡΕ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!
  -Μήπως να πηγαίνουμε καμμιά κατοσταριά κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς και να λέμε στους εργάτες στ’αυτί: ‘μάγκα, ψήφισέ μας να πάρουμε την εξουσία, και μετά όλα θα γίνουν..» ? Μπα, αυθεντική σοσιαλδημοκρατία μου θυμίζει. -Μήπως να πηγαίνουμε καθε μέρα και να τους λέμε στ’αυτί: «λοιπόν μάγκα, πρέπει το κόμμα να πάρει το κράτος, αλλιώς θα ζήσουμε στη φτώχεια για μια εικοσαετία. Εχει μπει ημερομηνία απ’το κόμμα για το ντου σε βασικά τμήματα των κρατικών υπηρεσιών της πρωτεύουσας(υπουργεία, δημοσ.υπηρεσίες,αστυνομικα τμηματα,κτλ, τραπεζες κτλ). Θα πάρεις το καλασνικόφ σου απ’το σημείο που θα σου πει το κόμμα και θα πέριμένεις ειδοποίηση. μη φοβάσαι, τους έχουμε. όπως το ’36..» ?
  Μήπως τελικά δε πάτε καθόλου καλά? Μήπως όλη αυτή η αναγωγή στην τελική νύχτα της ‘κατάκτησης της -κρατικής βεβαίως- εξουσίας είναι ακριβώς αυτό που φανερώνει την πολιτική/θεωρητική ανικανότητά σας να θέσετε ένα οργανωμένο σχέδιο για το ΣΗΜΕΡΑ? Μήπως τελικά οι εργάτες σας φτύνουν επειδή ακριβώς τους πουλάτε μεσσιανισμό για τον οποίον ξέρουν πολύ καλά ότι θα χυθεί πολύ αίμα? Και επιπλέον θα χυθεί τόσο πολύ αίμα μόνο και μόνο για να ελέγχει το κράτος το ΚΚΕ?

  Μήπως τελικά η σημερινή γραμμή του ΚΚΕ μπορεί να ονομαστεί γιαχωβάδικος αριστερισμός?

 235. Αναυδος Ιανουαρίου 27, 2011 στις 4:50 μμ #

  @Kommando
  Με αυτα που γραφεις μην περιμενεις να σε λυπηθουμε την μερα της κρισης. Το καζανι με την πισσα το εχεις ηδη καπαρωσει

 236. RedBoy Ιανουαρίου 27, 2011 στις 4:52 μμ #

  Εγω μιλησα για πολιτικη επιρροη και στο τελος ημουν και καπως συνθηματικος. Μετα μου βαζεις επαναστασεις και οτι να ναι για να μου βγαλεις τη γραμμη του ΚΚΕ (που δεν νομιζω οτι την εκφραζω εγω τοσο εδω μεσα) σοσιαλδημοκρατικη. Ολα τα κομματα για την εξουσια δουλευουν εν τελει (επαναλαμβανω)

  Και ειναι σαφως ενα απο τα προβληματα. Κι εσυ αν επηρεαζεις κοσμο ως Σεκιτης η Ναριτης θες να σε ψηφισει κιολας για την εργατικη εξουσια κλπ.

  Ο συνδικαλιστικος αγωνας εχει τις ιδιαιτερες στιγμες του π.χ. ενα συλλαλητηριο και τις γενικες προγραμματικες θεσεις. Δεν νομιζω οτι γενικα αφοσιωνεται καποιος μονο στα σηλλαλητηρια, αλλα εχει κι ενα γενικοτερο πλανο εξουσιας.

  Και συγγνωμη κιολας. Πλεον τιθεται και το θεμα της εξουσιας διοτι ΝΑΙ ειναι σοβαρο που ο εργαζομενος δε θα χει στον ηλιο μοιρα για τις επομενες δεκαετιες αν μεινουμε στα αστικα κομματα.

 237. RedBoy Ιανουαρίου 27, 2011 στις 5:16 μμ #

  @κομμαντο?

  «Με ρωτας τι πιστευω. Πιστευω οτι ηρθε η ωρα να γινει ο οργανωμενος ταξικος συνδικαλισμος αυτοσκοπος για καθε εργαζομενο.»

  Αυτο δε σου αρεσε?

 238. RED LABEL Ιανουαρίου 27, 2011 στις 5:25 μμ #

  »Πιστευω οτι ηρθε η ωρα να γινει ο οργανωμενος ταξικος συνδικαλισμος αυτοσκοπος για καθε εργαζομενο.”

  θα το επεξετινα με σωστο πολιτικο προσανατολισμο για να παρει ο εργατης την εξουσια!συμφωνω ομως!

 239. κομμαντο εκοφίτικης εντροπίας Ιανουαρίου 27, 2011 στις 5:27 μμ #

  @Άναυδος
  Είπαμε, θα χυθεί αίμα. Πολύ αίμα. Όρεξη νά ‘χομε.

  @R.B.
  Αναφέρθηκα μόνο στο συγκεκριμμένο απόσπασμα, το οποίο και κοπυπαστιαρα. Στο συγκεκριμμένο, αν και το ‘εν τέλει’ σώζει λίγο τη κατάσταση, εκθέτεις την γραμμή του ΚΚΕ. Την γνωστή, απλοϊκή, μπολσεβίκικη και αδιέξοδη (γιατί σήμερα το ημερολόγιο δεν γράφει 1917) γραμμή για την εξουσία που θα την πάρει το κόμμα και μετά θα τα κανονίσει όλα στ’όνομα της τάξης. Και μάλιστα λες ότι το πρόβλημα του συνδικαλισμού σήμερα είναι ότι οι εργάτες «δεν έχουν γνώση»(!!!!!!!) αυτού του πράγματος! Καμμία προοπτική-πλην του μπολσεβίκικου κράτους-, κανένα σχέδιο, pure ιδεολογία -με τη μαρξικη έννοια-, one solution-revolution.

  Έτσι δεν θα διαμορφωθεί ποτέ συνείδηση στην ε.τ. τάξη ότι πρέπει να πάρει την πολιτική εξουσία και να απαλλοτροιώσει τα μέσα παραγωγής -τα οποία ναι είναι σήμερα αναγκαία πιο πολύ από ποτέ.

 240. RedBoy Ιανουαρίου 27, 2011 στις 5:34 μμ #

  Δεν εκθετω καμια γραμμη του ΚΚΕ. Εκθετου (στο απερειροελαχιστο) τη γραμμη του παγκοσμιου κομμουνιστικου ρευματος το οποιο μαλλον δεν δεχεσαι.

  Εσυ εκθετεις τη γραμμη Χολλογουει την οποια εξεθετα κι εγω για χρονια και με εξεθετε και η ιδια.

 241. RED LABEL Ιανουαρίου 27, 2011 στις 5:39 μμ #

  δεν νομιζω Κομαντο να λεει το ΚΚΕ οτι θελει το κομμα να παρει την εξουσια!

  ουτε οι μπολσεβικοι κανανε αυτο!

  αλλα οπως ελεγε κ μια ψυχη…. ετσι ειναι αν ετσι νομιζεις!!!η ζωη θα σε διαψευση!οχι εγω κ οχι απο εδω!αλλα το σχολειο της ταξικης παλης!

 242. κομμαντο εκοφίτικης εντροπίας Ιανουαρίου 27, 2011 στις 5:50 μμ #

  Μακριά από μένα ο Χόλλογουεϊ. Το γράφω κ στις δυο τελευταιες σειρές στο σχόλιο.
  Αυτό που προσπάθησα να θέσω είναι ότι το ΚΚΕ δεν έχει τακτική σήμερα. Μόνο στρατηγική. Και δεν έχει τακτική γιατί ακριβώς δεν θέλει να πάρει την εξουσία το πολιτικό μέτωπο του κόσμου της εργασίας, αλλά το ΚΚΕ. Αδιέξοδο, φαύλος κύκλος και pure ιδεολογία. Για την ταμπακιέρα στο σήμερα τίποτα.

 243. RED LABEL Ιανουαρίου 27, 2011 στις 6:11 μμ #

  »Για την ταμπακιέρα στο σήμερα τίποτα»

  ζητω η διαστρευλωση!ουτε οι ΣΣΕ που ειναι σχεδον παντα πανω απο τη ΓΣΕΕ!ουτε το Λιμανι,ουτε οι κατρακτησεις στο Περαμα ουτε τιποτα απο ολα αυτα δεν ειναι παλη στο σημερα!ειναι η νεα εφοδος στα χειμερινα απ[λα δεν το εχουμε πει στο λαο!!!

 244. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 28, 2011 στις 12:10 πμ #

  ΡΕΝΤ ΜΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΧΟΛΟΥΓΙΑΝΟΣ Ο ΕΚΟΦΙΤΗΣ ΒΕΜΠΕΡΙΑΝΟΣ ΕΓΩ ΚΛΠ.ΣΟΥ ΦΕΡΝΩ ΓΙΑ ΦΟΡΜΑΛΙΣΤΗΣ? ΔΕΝ ΛΕΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΡΞΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΝΟΟΥΜΑΣΤΕ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ «ΧΙΛΙΩΝ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΑΣ «Ο ΕΚΟΦΙΤΗΣ. ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΠΕ ΠΡΑΓΜΑ ΣΩΣΤΟ ΓΕΝΙΚΑ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΤΗΘΕΤΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ. ΑΛΛΟΥ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

 245. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 28, 2011 στις 12:32 πμ #

  ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΗΚΗ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΖΕΙ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΖΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΟΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΟΠΟΡΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟ ΛΕΙΜΠΕΛ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ ΣΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΣΜΟΥ ΤΟΥ. ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΟΠΟΡΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥΠΟΙΚΗΛΕΣ ΜΑΧΕΣ. Η ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΜΑΧΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ.ΑΝ ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ.

 246. RED LABEL Ιανουαρίου 28, 2011 στις 1:54 πμ #

  »ΣΑΝ ΤΟ ΛΕΙΜΠΕΛ»
  κατ αρχας εγω ειμαι κοντα κ οχι μεσα στο κομμα!αλλα σε παρακαλω ρε φιλε!μην αναφερεσαι ξανα σε μενα!οπως θα κανω κ γω με σενα απο δω κ μπρος!

 247. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 28, 2011 στις 10:06 πμ #

  ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ. ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΚΑΛΑ. ΔΕΝ ΣΕ ΤΑΥΤΙΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΙΜΠΕΛ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΧΟΝΤΡΑΔΕΣ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΟΠΟΡΟΣ. ΑΝ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΜΕ ΥΠΟΤΙΜΙΤΗΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΘΑ ΤΟ ΕΒΑΖΑ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.. ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ Η ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΟΥ. ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗς ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ.

 248. kagemusha Ιανουαρίου 28, 2011 στις 3:57 μμ #

  με πολυ κομμουνιστικη αγαπη

 249. RedBoy Ιανουαρίου 29, 2011 στις 1:11 πμ #

  Κομμαντο

  Εισαι υπερβολικος προς το τελος. Σου απαντησε κι ο Ρεντ Λειμπελ γι’αυτο κι εχω κανει κι εγω ενα σωρο αναφορες πιο πανω. Τρογωμαστε μεταξυ ολη την ωρα. Να την προχωραμε ρε σεις την κουβεντα. Η διαφορα μεταξυ τακτικης και στρατηγικης μου ειναι λιγο ασαφης στο πλαισιο που τη θετεις.

  Για το σχολιο σου στο 241. Δεν υπαρχει και «εν τελει» αν το θες.

  Δεν υπαρχει λογος να μετεχεις σ’ενα κομμα αν δεν εχεις σκοπο να παρεις την εξουσια. Διαφορετικα θα ημασταν ολοι αναρχικοι. Ο τροπος με τον οποιο πολιτευεσαι, οργανωνεις μια απεργια κλπ. συγκροτειται σχεδον παντα κι ως αντιπολιτευτικη δραση κι οχι ως επαναστατικο προταγμα. Απλα τα πραγματα. Αν θες να ανοιξουμε συζητηση για την επανασταση να το κανουμε.

  Το οτι δεν γωνριζουν οι εργαζομενοι αυτην την αναγκαιοτητα (για εξουσια) ειναι και πολιτικο σχολιο. Σωστο ειναι που το εθειξες. Οι εργαζομενοι δεσμευονται απο αναγκαιοτητες που προκυπτουν στα πλαισια του αστικου μοντελου. π.χ. η απειλη πριν τις εκλογες οτι θα ξαναπαμε σε εκλογες ακουγεται σαν καταστροφη στο μεσο εργαζομενο στην παρουσα φαση ή ΄το χριστουγενιατικο δωρακι ΓΑΠ στους συνταξουχους στελνει τον κοσμο στα αστικα κομματα. Υπαρχουν ομως κι αυτοι που κανουν θυσιες κλπ. Αυτο πως το εξηγεις σε επιπεδο εξουσιας? Εχουν ολοι το ιδιο κριτηριο τελικα?

  Εγω ηθελα να πω οτι γενικοτερα εχει ενοχοποιηθει αυτο το θεμα (της εξουσιας) στην αριστερα και στο κομμουνιστικο κινημα και αυτο οφειλεται κυριως σε εμας τους ιδιους που παραμυθιαζομαστε κατα καιρους με κινηματικες μορφες αγωνα ή ζαπατιστικα συνθηματα που δεν εχουν καμια σχεση με τον τροπο ζωης στην Ελλαδα και γενικοτερα με το εργατικο κινημα. Πολιτικο σχολιο ηταν λοιπον κριτικης πανω σ’αυτες τις θεσεις κι οχι θεμα ουσιας. Συμφωνω οτι οι εργαζομενοι γνωριζουν αλλα ειναι θυματα της γενικοτερη αναγκαιοτητας στην οποια εμπλεκονται.

  Οσον αφορα τον μπολσειβικισμο νομιζω οτι σωστα εκανα και μιλησα για χολλογουει. Δεν βγαζει μπολσεβικισμο (με την εννοια που το θετεις) το προγραμμα του ΚΚΕ. Αναφερεται στις ειδικες συνθηκες που επικρατουν στην περιοχη μας, με βαση την ιστορια του και γενικοτερα το παγκοσμιο προβλημα. Και σ’αυτο αναφερθηκα πιο πανω.

  @ κωστα μιχο

  Οι κατηγοριες δεν ειναι για προσβολη αλλα για οικονομια του χρονου. Φορμαλιστης εισαι σιγουρα΄απλα ο φορμαλισμος σου φλιρταρει με τον αυθορμησιακο ουσιολογισμο (Κι αν δεν εισαι πρεπει να γινεις…Αλλα εισαι;-).

  Ως «μηχανισμοι» το ΚΚΕ το Ναρ κλπ. ειναι προσαρμοσμενα στην αστικη αντιφαση. Το ΚΚΕ, αφου μιλαμε γι’αυτο, δεν αντιθεται σε οτι να ‘ναι . Εχει αντικαπιταλιστικη δραση απο τον καιρο του ΣΕΚΕ, συλλογικα οργανα, καταστατικο κλπ. Φορμαλισμος ταγμενος πχ. στο εργατικο κινημα.

  Μα τι θα πει «μαζικος πολιτικος αγωνας»?

  Τι θα πει «κατηχηση»? Οποιος γουσταρει παει σ’αυτο και δεχεται τις αρχες του.

  «ΑΝ ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ.»

  Εαν θες να κανεις κατι τετοιο θα πρεπει να σεβεσαι τα συλλογικα του οργανα και τις αποφασεις του και το ΚΚΕ το ιδιο ετσι ωστε να παρει το ΚΚΕ στα σοβαρα και το ενδεχομενο συνεργασιας. Καντο εσυ και βλεπουμε…Θα βλαλουμε σεχταριδομετρα μετα και θα το επαναξιολογισουμε.

  Το ξερεις εσυ, το ξερω κι εγω μεχρι και το συμπαν ολο οτι το μεσω μελος του ΚΚΕ δεν λειτουργει με αυτο τον τροπο. Πρεπει να το αναγνωρισεις ως αυθυπαρκτη οντοτητα και να συναψεις σοβαρο διαλογο μαζι του. Μα εσενα,εδω, μετα απο δυο βδομαδες σου ηρθε να γραψεις μια καλη κουβεντα. Οποιος δεν ειναι ΚΚΕ ειναι αντι-ΚΚΕ (σε επιπεδο κομματος). Ειναι σοβαρα πραγματα αυτα? Του ξερεις τους ΚΚΕδες οτι δεν ειναι του τυπου να μεταφερονται απο κομμα σε κομμα μαζικα για να το παιξουν πρωτοποορια κι οτι γενικοτερα εχουν ιδιαιτερη σχεση με το κομμα τους.

  Αλλο πραγμα το ’89 που ειχε αρχισει ο κοσμος να ερεχεται αναποδα για το κομμουνιστικο κινημα γενικοτερα και αλλο σημερα. Υπαρχει μια σταθερη γραμμη που δεν μπορεις να παραβλεψεις οταν κανεις ανοιγματα συνεργασιας με τα μελη του. Αυτα…

  Υ.Γ. Το σχολιο σου 249 φαινεται σα να απαντας σε μενα απο σχολιο του ρεντ λαιμπελ στο 248.

 250. RedBoy Ιανουαρίου 29, 2011 στις 1:16 πμ #

  διορθ. συγκροτειται σχεδον παντα κι ως αντιπολιτευτικη δραση κι οχι ΜΟΝΟ ως επαναστατικο προταγμα

 251. RedBoy Ιανουαρίου 29, 2011 στις 1:35 πμ #

  Kαι γενικοτερα για τα «πολιτικα υποκειμενα», γινεται ο κακος χαμος στην αριστερα. Καθε πεντε χρονια ανακαλυπτουμε κι ενα καινουργιο. Μετα μου λες για τις κατηγοριοποιησεις. Πολιτικος αναγωγισμος -στον Μαρξισμο- τυπου Λενιν δεν ειναι η ανευρεση πολιτικου υποκειμενου περα απο αυτο της εργατικης ταξης? Αλλα εσυ που εισαι Λενινιστης δεν εκανες κριτικη στον Κομμαντο που στην βγηκε αντι-μπολσεβικικα. Δεν σου θυμιζει επισης κατι Γαλλους φιλοσοοφυς στα 60’ς τρελαμενους με τα υποκειμενα κλπ. που τους ελεγαν και στρουκτουραλιστες?

 252. Κώστας Π. Ιανουαρίου 29, 2011 στις 3:38 πμ #

  @201 RENT MΠΟΥ

  Καλή προσπάθεια

  Αν καταλαβαίναμε και τι θες να θες να πεις – και αν το καταλάβαινες και συ καλά θα ήταν

  Συνιστώ «100 ερωτήσεις και απαντήσεις» (να στο στείλω?) γιατί από Μαρξ έχεις μεσάνυχτα.

  Εσύ δεν θες να ασκήσεις κριτική ή να γράψεις εποικοδομητικά εσύ θες απλά να μάθεις από … ποιον χώρο είμαι!

  «Μιλα μου λοιπον για την κομμουνιστικη δημοκρατια στην λειτουργια του χωρο σου οπως κανει ο βουρνουκιος για τον δικο του (αν δεν εχεται τον ιδιο). Για τις ανοιχτεσ διαδικασιες στα παντα και σε ολα…και στο μονιμο πατημα που δινετε στην φωνη στην εργατικη ταξη για να σας εκμεταλλευεται. Ενταξυ?»

  Ναι «εντάξΥ». Ποια κομμουνιστικη δημοκρατια στον χώρο «μου»? ΜΙα ειναι η κομμουνιστικη δημοκρατια, ακόμα ούτε αυτό δεν έμαθες?

 253. RedBoy Ιανουαρίου 29, 2011 στις 4:06 πμ #

  Μα τι σημασια εχει για τη συζητηση που κανουμε αν εγω εχω μεσανυχτα απ’το Μαρξισμο? Δηλαδη οποιος δεν εχει ιδεα δεν μπορει να συμμετεχει? Ανοιχτο διαλογο κανουμε.

  Ρωτα με τι θες να σου διευκρνινησω και θα προσπαθησω.

  «Εσύ δεν θες να ασκήσεις κριτική ή να γράψεις εποικοδομητικά εσύ θες απλά να μάθεις από … ποιον χώρο είμαι!»

  Αυτο καταλαβες? Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΟΥ ΕιΧΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ:

  Οτι πολλες απ’τις κατηγοριες που προσαπτονται στο ΚΚΕ κυριαρχουν και σε αλλους χωρους. Και δεν με πειραζει που κυριαρχουν και στο κκε και στους αλλους. Τις χτυπαω κρητικο-θεωρητικα για να τις αποφετιχοποιησω. Και στο κατω-κατω μια ερωτηση ειναι αυτο. Μονο αυτο κρατησες??

  «Ποια κομμουνιστικη δημοκρατια στον χώρο “μου”? ΜΙα ειναι η κομμουνιστικη δημοκρατια, ακόμα ούτε αυτό δεν έμαθες?»

  Μην δημιουργουμε μετα-θεωριες εκει που δεν υπαρχουν. Συμφωνω οτι ενας ειναι ο κομμουνισμος…Η ερωτηση μου ηταν σχεδον ρητορικη Κωστα. Ουτως η αλλως η εννοια κομμουνιστικη δημοκρατια ειναι παρακινδυνευμενη.

  Η θεωρια ειναι πραξη κι ο κομμουνισμος ενας ειναι.

  Αν δεν ανηκεις σε κανενα χωρο παω πασο. Καποιοι μπαινουν εδω ως μελη, οπαδοι, φιλοι κλπ. Κι εσυ αυτη την εντυπωση μου εδωσες γιατι χτυπισες κυριως ΠΑΜΕ/ΚΚΕ.

  υ.γ. το σχολιο που αναφερεσαι πηγαινε προς Κωστα Μιχο.

 254. Κώστας Π. Ιανουαρίου 29, 2011 στις 7:37 πμ #

  @red boy

  Σύμφωνος και συγγνώμη κιόλας

  Σκοπός μου δεν είναι να χτυπήσω το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, φυσικά. Ούτε να δημιουργήσουμε καταστάσεις απο το τίποτα. Ασκώ μια κριτική στο ΠΑΜΕ γενικά (για σεχταρισμό) αλλά στην πράξη ποιος είναι σήμερα πιο μπροστά από το ΠΑΜΕ ; Κανένας. Αλλά για σεχταρισμό ασκώ την ίδια κριτική σε όποιον δεν είναι με το ΠΑΜΕ ή με τις μαζικές οργανώσεις της εργατικής τάξης.

  Συντροφικά

  Κ

 255. Σταλινοβοσκός Ιανουαρίου 29, 2011 στις 8:20 πμ #

  Φίλε Κωστα Π καλημέρα.σόρρυ αλλά πολιτικά δεν την παλεύεις στάλα.

 256. Red Label Ιανουαρίου 29, 2011 στις 10:43 πμ #

  »(για σεχταρισμό)»
  ποιος ειναι ο σεχταρισμος του ΠΑΜΕ Κωστα Π?στο οτι δεν παει με την ΑΠ που ειναι κομματι του εργοδοτικου συνδικαλισμου?στο οτι κανει ξεχωριστες συγκεντρωσεις απο τον εργοδοτικο συνδικαλισμο?στο οτι δεεν καλει »τον κοσμο» του ΠΑΣΟΚ σε ενοτητα?ποιο πραγμα ακριβως!εξηγησου!αλλα οχι με κατεβατο σε παρακαλω!
  εσυ ειναι προφανες οτι προτιμας τον Συντονισμο συνδικαλιστικα που ειναι ενοτητα στη δραση μεταξυ ΣΥΡΙΖΑ κ ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ εδω που τα λεμε δεν εχει κανει κ καμια τομη στο συνδικαλιστικο κινημα!ενω το ΠΑΜΕ εχει στοχο την ενοτητα ασχετα απο το αν ειναι ο αλλος δεξιος-αριστερος-πασοκος κ τετοια!αρκει να καταλαβαινει οτι πρεπει να παλεψει εναντια στα μονοπωλια.κ αυτο εκφραζεται κ μεσα απο την παλη για την ΣΣΕ,το μεροκαματο κτλ κτλ!κ φτανει αυτη η παλη μεχρι την δομηση της κοινωνικης συμμαχιας με επικεφαλης την εργατικη ταξη που καθοδηγειται απο το Κομμα της που θα παρει την εξουσια.

 257. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 30, 2011 στις 12:01 πμ #

  Όχι ρεν μπου οι κατηγοριοποιήσεις όταν επαναλαμβάνονται δεν είναι οικονομία χρόνου αλλά έλλειψη επιχειρημάτων. Ουσιαστικά δεν απαντάς πουθενά σε αυτά που έθιξα . Υπερασπίζεσαι το ΚΚΕ με την λογική « τι να κάνουμε τώρα αυτό είναι» δεν βοηθάς όμως με αυτόν τον τρόπο στο να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος με το λεγόμενο «μέσο μέλος» με τον τρόπο αυτόν. Ουσιαστικά κολακεύεις τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική του τόσο στο εργατικό κίνημα αλλά και στην συνολική προοπτική του κομμουνιστικού κινήματος της εποχής μας. Θα επανέλθω όμως άμεσα για μια συνολικότερη τοποθέτηση.

 258. kagemusha Ιανουαρίου 30, 2011 στις 12:21 πμ #

  κωστα μιχο μας κουρασες. Να μην επανελθεις.

 259. RedBoy Ιανουαρίου 30, 2011 στις 12:41 πμ #

  Στειλ’το αν θες κι αποψε…καθησα μεσα να διαβασω το «προβληματα καθοδηγησης»

 260. RED LABEL Ιανουαρίου 30, 2011 στις 11:23 πμ #

  μια πολυ μικρη δοση για την κοινωνικη Συμμαχια!αυτο δινει διεξοδο!το να εχεις μια ενοτητα μεταξυ πολιτικων συνδικαλιστικων οργανωσεων κ σχηματων τα οποια θα ασχολουνται με το να παρει ο ενας την πολιτικη ηγεμονια απο τον αλλον δεε δινει διεξοδο κ απογοητευει τον κοσμο!

  http://pamepatras.blogspot.com/2011/01/blog-post_28.html

 261. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 30, 2011 στις 12:06 μμ #

  Αγαπητέ ρεντ μπου σου υποσχέθηκα ότι θα επανέλθω. Κρατώ τις υποσχέσεις μου. Καταρχήν το θέμα δεν είναι να πεις και «κανένα καλό λόγο» για το ΚΚΕ, το θέμα είναι η κριτική που γίνεται στο ΚΚΕ όχι φυσικά η πολεμική να οδηγήσει αγωνιστές που είναι στις γραμμές του να συνειδητοποιήσουν την αδιέξοδη πολιτική γραμμή του. Ασφαλώς, ανάμεσα στις διάφορες δυνάμεις της Αριστεράς υπάρχουν σοβαρές ιδεολογικές και στρατηγικές διαφορές, που καθιστούν νόμιμη και αναγκαία την κριτική. Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι: Θα πάρει αυτή η κριτική χαρακτήρα πολέμου αλληλοεξόντωσης, ένδειξη πολιτικής τύφλωσης μιας μικροαστικής γραφειοκρατίας που νοιώθει να κινδυνεύει το μαγαζάκι της; Ή θα πάρει το χαρακτήρα επαναστατικής άμιλλας, όπου θα κριθεί ποια δύναμη θα συμβάλει με τον πιο απο φασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο στην κοινή υπόθεση της νίκης της εργατικής τάξης, σε μια αναμέτρηση πραγματικά ιστορικής σημασίας.
  Για τον λόγο αυτό πιστεύω πως Το ΚΚΕ ακόμα μπροστά και στις σημερινές ιστορικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους ενδιαφέρεται μόνο για τη δική του προβολή και τη συγκρότηση των δυνάμεών του και όχι για το κίνημα και την ανάπτυξή του. Παραπέμπει την πολιτική αντικαπιταλιστική πάλη σε μια φαντασιακή λαϊκή εξουσία, που θα έρθει μάλιστα χωρίς την επαναστατική ανατροπή του συστήματος (πώς άραγε;). Εάν η ηγεσία του ΚΚΕ έπαιρνε στα σοβαρά αυτά που η ίδια λέει, θα έπρεπε να ετοιμάζει πολιτικά, αλλά και οργανωτικά τις πρωτοπόρες λαϊκές δυνάμεις για γενικευμένη εξέγερση που θα θέσει ζήτημα εξουσίας. Επειδή κάτι τέτοιο, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν συμβαίνει, η μόνη εκδοχή που απομένει είναι ότι δεν εννοούν στα σοβαρά τους αριστερίστικους λεονταρισμούς, τους οποίους εκτοξεύουν με στόχο όχι την κινητοποίηση των μαζών, αλλά τη χάραξη ασφαλών διαχωριστικών γραμμών από τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς (τις οποίες, μάλιστα, τσουβαλιάζουν αυθαίρετα στο ίδιο τσουβάλι).Αυτή είναι η βάση της κοινοβουλευτικοποίησης της ταξικής πάλης (εκλογές, συσχετισμοί στα ΔΣ, κομματική προβολή και αγώνες όχι για τη νίκη, αλλά για να δείξουμε ότι μόνο εμείς είμαστε αγωνιστές και οι άλλοι με το ζόρι φιλο-ΓΣΕΕ και πουλημένοι). Έτσι αναπαράγεται ο πραγματικός ρεφορμισμός μέσα στο κίνημα. Δεν νικιέται η σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα, σύντροφοι.

  ΑΥΤΑ ΤΟ ΟΛΙΓΑ

 262. kagemusha Ιανουαρίου 30, 2011 στις 12:30 μμ #

  μηπως σε λενε και Λενιν στο μεσαιο ονομα?

 263. λαθραναγνώστης Ιανουαρίου 30, 2011 στις 1:26 μμ #

  ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ @ 264
  «Εάν η ηγεσία του ΚΚΕ έπαιρνε στα σοβαρά αυτά που η ίδια λέει, θα έπρεπε να ετοιμάζει πολιτικά, αλλά και οργανωτικά τις πρωτοπόρες λαϊκές δυνάμεις για γενικευμένη εξέγερση που θα θέσει ζήτημα εξουσίας. Επειδή κάτι τέτοιο, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν συμβαίνει,……………….»

  Πως τα λες και δεν κλαις!
  Αν έκανε αυτές τις προετοιμασίες που λές και και ειδικά τις οργανωτικές και το «γνωρίζατε», αυτές θα ήταν και άχρηστες και επικίνδυνες.
  Εναλλακτικά και για να γίνει και λίγο χαβαλές, θα μπορούσα να σου απαντήσω ότι, το ότι δεν το «γνωρίζετε», είναι δικό σας πρόβλημα και να βάλετε τις αρμόδιες υπηρεσίες σαν να δουλεύουν καλύτερα.
  Ε, μα..!

 264. βουρνούκιος Ιανουαρίου 30, 2011 στις 4:33 μμ #

  Η γνώμη μου σύντροφοι είναι πως όσο λάθος είναι να περιμένουμε όλα να κριθούν σε μια ζαριά, χωρίς αντίληψη του ιστορικού χρόνου που απαιτείται για την ωρίμανση των υποκειμενικών και αντικειμενικών συνθηκών, άλλο τόσο είναι λάθος, να βασιζόμαστε σε μια αντίληψη αέναης αναπαραγωγής «Μεχρις ότου, κάπου, κάποτε».

  Η καθε ιστορική περίοδος έχει τις δικές της ανεπανάληπτες ευκαιρίες, που αν ένα κόμμα, ή ένα μέτωπο τις χάσει, όσο και να αναπαραχθεί μετά, το τραίνο δεν ξαναρχεται πίσω. Αυτή είναι και η τέχνη σύνδεσης της τακτικής με τη στρατηγική. Να ψάχνεις, να εντοπίζεις και να εκμεταλλευεσαι οποπιαδήποτε ευκαιρία σου δίνεται, για διεύρυνση της πολιτικής σου επιρροής, για διεύρυνση της ιδεολογικοπολιτική ηγεμνίας του κοινωννικοπολιτικού μπλοκ εξουσίας που υποστηρίζεις.

  Εδώ ιστορικά η κομμουνιστική Αριστερά στην Ελλάδα, σε όλες τις περιόδους από το ’18 ίσαμε σήμερα -με εξαίρεση τα 3 χρόνια του ΕΑΜ αλλά με την τραγική κατάληξη που είχε λόγω πολιτικών επιλογών- απέτυχε σε αυτο το ιστορικό καθήκον.

  Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλο πράγμα το να αναζητήσει κάποιος μ ε τ ά τις αιτίες. Καταρχήν το συμοέρασμα και αυτό μένει, είναι πως οι κομμουνιστές στην Ελλάδα, απέτυχαν στην ιστορική τους αποστολή να συμβάλλουν σε μια πετυχημένη επανασταση για δικούς τους υποκειμενικούς, αλλά και αντικειμενικούς λόγους. Συνεπώς, με βάση αυτο το συμπέρασμα χρειάζεται να δούμε τις αντικειμενικές αιτίες, αλλά και τις υποκειμενικές που ίσαμε τώρα, και ενώ υπήρξαν αρκετές μεγάλες ευκαιρίες, το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας, απέτυχε.

  Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση αλλά και η μόνη εάν γίνει γόνιμα, που θα έχει κάποιο νόημα για το παρόν και το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας.

  Δευτερη μεγάλη συζήτηση είναι το τι καθεστώς/πολιτικοκοινωνικό σύστημα παλευουμε για το μέλλον, -και δεν αναφέρομαι βέβαια στα γενικά όπως εργατική εξουσία/δημοκρατία/δικτατορία του προλεταριάτου, ή κρατική -τυπική- κοινωνικοποίηση των μ.π., αναφέρομαι κυρίως στο ΠΩΣ βλέπει κάθε κομμουνιστική οργάνωση/κόμμα στην Ελλάδα το ζήτημα

  α. Της διπλής φύσης της γραφειοκρατίας (αναγκαία από τη μια διότι έχεις ακόμα κράτος, καταστροφή και ανασχετικός παράγοντας από την άλλη, όσον αφορά το βάθαιμα της επαναστατική διαδικασίας και της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας. Αυτό μας δίνει το συμπέρασμα, -το ίδιο με αυτο που θα πω παρακάτω- πως συνολικά το καθεστώς της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας είναι απο τη φύση του ασταθές και ή θα πάει στον κομμουνισμό ή θα πισωγυρίσει στον καπιταλισμό. Η γραφειοκρατία ως διευθύνων στρώμα που η αναγκη του δομείται πάνω στην ενδεχόμενη ιμπεριαλιστική περικύκλωση, στη μη άρση των ακόμα κυρίαρχων αστικών σχέσεων στην παραγωγή, και στην τάση ανάθεσης που έχει η εργατική τάξη ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΘΕΙ να αντιληφθεί τον ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ/ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΡΟΛΟ που παίζει ατην παραγωγή και να εξελιχθεί σε νέα κυρίαρχη άρχουσα τάξη.

  Σε αυτό βρίσκεται και η τραγωδία των χωρών του ανατολικού μπλοκ όπως πιστέυω. Χρήσιμα εργαλεία για αυτή την ταξική μετάλλαξη της γραφειοκρατίας υπήρξαν μεταξύ άλλων ΚΑΙ οι πολιτικές -αναγκαστικές, υποχωρητικές και προσωρινές που όμως έγιναν μόνιμες- του μονοκομματισμού, της μονοπροσωπης διεύθυνσης κλπ.

  β. Της διπλής/αντιφατικής φύσης του τρόπου παραγωγής στην εργατική εξουσία/δημοκρατία που αποτελέι υβρίδιο αστικών -ακόμα ηγεμονικών- σχέσεων (νόμος αξίας με υπεραξία γιατί χωρίς υπεραξία δεν υπάρχει, αστικός καταμερισμός, ανάγκη διευθυντών και ειδικών, κλπ) και αδύναμων κομμουνιστικών τάσεων (υπέρβαση νόμου αξίας, αστικού καταμερισμού εργασίας, τάση για καταργηση διευθυντών, τάση για διεύρυνση του εργατικού ελέγχου, και της εργατικής αυτοδιεύθυνσης). Η διπλή φύση αυτού του υβριδιακού τροπου παραγωγής όντας πεδίο ανειρηνευτων συγκρούσεων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα, πως είναι ασταθής κοινωνικά και ιστορικά και δεν μπορεί να σταθεί σαν αυτοτελής τρόπος παραγωγής. Η θα παέι προς τον κομμουνιστικό τροπο παραγωγής, ή θα υποχωρήσει στον καπιταλιστικό (αυτό φρονώ πως έγινε στις χώρες του ανατολικου μπλοκ).

 265. RedBoy Ιανουαρίου 30, 2011 στις 5:14 μμ #

  Πω πω Βουρνουκιε? Τι ηπιες ρε συ? Δεν κανω πλακα…Πολυ συνθετικος μας εμφανισθηκες. Θα επανελθω.

 266. RedBoy Ιανουαρίου 30, 2011 στις 5:15 μμ #

  Aυτο ηταν εισηγηση στο Παντειο.

 267. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Ιανουαρίου 30, 2011 στις 6:49 μμ #

  ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗ. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΕΤΕΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ?ΠΟΣΟ ΠΙΣΩ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΣΕ ΠΟΙΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΕΣΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΝΑ ΕΡΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ?

 268. kagemusha Ιανουαρίου 30, 2011 στις 8:31 μμ #

  Το γελιο με αυτον τον αστειο τον Μιχο ειναι το εξης: Ρε μαγκα αφου εχεις την σωστη επαναστατικη συνταγη γιατι δεν την εφαρμοζεις εσυ με την παρεουλα σου να κανεις και την επανανασταση σας, οπως την φανταζεσται εσεις, να τελειωνουμε τελοσπαντων;;;;;
  Ασε το ΚΚΕ να ακολουθησει την τακτικη του και αστο να πεσει στο γκρεμο. Τι σε νοιαζει; Την εχεις δει καποιος ινστρουκτουρας και κανεις μαθηματα επαναστατικης παλης στο Κομμα; Δεν θα ειχα κανενα προβλημα αν ειχες καλοπροαιρετη σταση. Η σταση σου ομως ειναι προκλητικη και προβοκατορικη και παιζει ρολο του τελευταιου κομπλεξικου. Οπως ειπε και ο Μελιτον Κανταρια δεν θα σας λυσει τα υπαρξιακα σας το Κομμα. Αν γραφεις εδω για να συσπειρωσεις την ομαδουλα σου καντο, μην μας πρηζεις ομως φτανει.
  Ολα αυτα γινονται εκ του πονηρου. Και εισαι ο πρωτος Μιχο που δεν θα σου πει κανεις σε ποιο υπογειο συναντιωμαστε.

 269. Κώστας Μίχος Ιανουαρίου 30, 2011 στις 8:38 μμ #

  ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΣΑΣ. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΣΤΑΣΗ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.

 270. λαθραναγνώστης Ιανουαρίου 30, 2011 στις 8:40 μμ #

  ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ @ 270,
  Για να κατέβεις στα υπόγεια, πρέπει να έχεις κάνει πρώτα την επαναστατική γυμναστική σου στο δρόμο με το ΠΑΜΕ.

 271. kagemusha Ιανουαρίου 30, 2011 στις 8:43 μμ #

  Σου κανω καθρεφτακι…Να!

 272. kagemusha Ιανουαρίου 30, 2011 στις 8:45 μμ #

  @ Κωστας Μιχος 272
  Σου κανω καθρεφτακι…Να!

 273. Red Label Ιανουαρίου 31, 2011 στις 1:58 πμ #

  Bουρνουκιε ηταν η πιο σοβαρη απο τη δικη σου μερια αναλυση που εχω δει μεχρι στιγμης!οριστε ρε αυτος ειναι αντιπαλος!ιδεολογικα πολιτικα επειχηρηματα με αντιπαλη οπτικη γωνια!δε με χαλαει καθολου!

  μια συντομη απαντηση θα ηθελα να σου δωσω για αρχη!

  στο α:το κρατος στον ανωριμο Κομμουνισμο που λεγεται Σοσιαλισμος υπαρχη ακριβως οπως το λες γιατι ειναι αναγκη!εγω διαφωνω μαζι σου στο γεγονος οτι περνεις τη γραφειοκρατια ως κατι ξεχωριστο κ στο γεγονος οτι η δικτατορια του προλεταριατου ειναι εκεινη η επανστατικη κατασταση που φροντιζει για την εξαληψη κ της γραφειοκρατιας,την απονεκρωση του κρατους κ κατα συνεπεια την ωριμανση των κομμουνιστικων σχεσεων παραγωγης!
  γιαυτο η εργατικη ταξη θα συγκρουστει αν χρειαστει κ με μεσαια στρωματα που μεχρι τοτε τα ηθελε για συμμαχους προκειμενου να συγκεντρωνονται δυναμεις!η γραφειοκρατια δεν υπαρχει μονο στο κρατος αλλα μεσα στην οινωνια την ιδια κ εχει να κανει με αστικα καταλοιπα α οποια η εργατικη ταξη πρεπει να τα εξαλλειφει σχειασμενα.η γραφειοκρατια ειναι ζημια στην ανοδο της παραγωγικοτητας κ στην ολοενα κ περισσοτερη καλυψη των λαικων αναγκων.ειναι τροχοπεδη κ ο συμβιβασμος μαζι της ειναι οποτουνισμος.αλλα δεν ειναι ξεχωριστο στρωμα ουτε αναποσπαστο.ειναι η παλη του παλιου που πεθαινει εναντια στο νεο που θελει να στεριωσει.
  συμφωνω απολυτα στο οτι ο Σοσιαλισμος ειναι μια διαρκης παλη γιατο που θα στραφουν τελικα οι σχεσεις παραγωγης,προς τον κομμουνισμο η προς τον καπιταλισμο,γιαυτο εξαλλου χρειαζεται κη δικτατορια του προλεταριατου που δεν εχει ορισμενη χρονικη διαρκει οπως προσπαθησαν λανθασμενα οι ηγετες του ΚΚΣΕ μετα το Σταλιν να εμφανιζουν.(αν θυμασαι θεωρειες περι αναπττυγμενου Σοσιαλισμου-ειρηνευση-αναπτυγμενος κομμουνισμος κ τετοια…)αυτο μειωσε την επαγρυπνηση κ την παλη της εργατικης ταξης εναντια σε μικροαστικα στοιχεια που οπως τα ελεγε ο Λενιν ηταν ο μικρος καπιταλισμος κ ηταν δυναμη παλινορθωσης!

  αυτα προς το παρον!ξαναγυρναω αυριο μετα τη δουλια!

 274. RED LABEL Φεβρουαρίου 3, 2011 στις 2:40 μμ #

  αστα να πανε……..

  το ασυλο αν νομιζει καποιοςοτι δεν εχει να κανει με το εργατικο κινημα κ το ευρυτερο λαικο ειναι γελασμενος!επρεπε να υπαρχει διευρυνση του Ασυλου σε χωρους δουλιας!ειναι ηττα που περναει ενα τετοιο νομοσχεδιο με σχεδον συμφωνη γνωμη της κοινωνιας!αλλα το εργατικο κινημα μπορει να δωσει απαντηση κ να σπασει αυτος ο νομος στην πραξη!

  να πουμε βεβαια κ τα συγχαρητηρια στους οπορτουνιστες!για ακομα μια φορα περασαν με επιτυχια τις εξετασεις του μεγαλου κεφαλαιου!κ ας με βρισουν οσο θελουν καποιοι!κ ας με πουν μπετοβλακα!κ ο,τι θελουν!η ουσια ειναι μια!εδωσαν νερο στο μυλο της αντιδρασης!μπραβο παιδια!

  κ φυσικα για τους μετανστες ουτε συζητηση!περισσοτερο κακο τους κανανε παρα καλο!αντι να τους αντιμετωπιζουν σαν ταξικα αδερφια με δικαιωματα τους αντιμετωπισαν ως φιλανθρωποι!τωρα που θα απελαθουν ολοι θα σας πω εγω!

 275. Κώστας Μίχος Φεβρουαρίου 3, 2011 στις 5:57 μμ #

  ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΧΑΙΡΕΚΑΚΙΑ, ΑΝΟΗΣΙΑ Η ΑΓΝΟΜΩΣΥΝΗ¨? ΕΝΩ ΣΩΣΤΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΗ ΠΑΛΗ ΤΗΣ Ε.Τ.ΕΝΩ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΟΔΙΟΚΤΙΚΟΙ, ΤΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.» τωρα που θα απελαθουν ολοι θα σας πω εγω!»ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΑΥΤΑ ΣΥΝΗΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΟΤΙ ΠΙΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΕΙΑΝΙ ΟΙ ¨»ΣΩΣΤΕΣ» ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΛΗΣ. Η «ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΤΖΑΜΙ»

 276. kagemusha Φεβρουαρίου 3, 2011 στις 6:11 μμ #

  Για ακομα μια φορα Κωστα Μιχο διαπιστωνω, την σε ευρος αισθηση χιουμορ που εχεις. Να σαι καλα με εκανες και γελασα!

 277. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Φεβρουαρίου 3, 2011 στις 11:04 μμ #

  ΚΑΜΙΑ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙΣ? ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΓΕΛΑ ΟΣΟ ΘΕΣ. ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΟΦΟΙ «ΧΑΖΟ ΠΑΙΔΙ ΧΑΡΑ ΓΕΜΑΤΟ»

 278. kagemusha Φεβρουαρίου 3, 2011 στις 11:49 μμ #

  περιμενε,περιμενε να παρω γραμμη…

 279. kagemusha Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 12:08 πμ #

  προς granma…
  http://www.cosmo.gr/OddlyEnough/308368.html

 280. RED LABEL Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 1:44 πμ #

  Μιχο αν δεν παρεις πισω τα του Περαματος δε θα μπω σε αντιπαραθεση!υπαρχουν πολυ καλυτεροι ΚΚΕδες απομενα εδω μεσα που θα σου απαντησουν!αλλα απο μενα θα εχεις εμπαρκο οσο επιμενεις να στηριζεις τα ψεμματα σου!

 281. RED LABEL Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 2:00 πμ #

  πλατυα παναχαικη συσκεψη!την καταθετω!

  http://pamepatras.blogspot.com/2011/02/blog-post_744.html

 282. Κώστας Μίχος Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 11:34 πμ #

  ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΤΑ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΛΕΙΜΠΕΛ. ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑ. ΑΝ ΤΟ ΔΙΕΓΡΑΨΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΑΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ. ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΙΔΙΚΑ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΔΕΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΚΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ.ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΚΛΗΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ.ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ «ΑΛΛΟΥΣ ΚΚΕΔΕΣ» ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ, Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ Η ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ. ΔΕΣ ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ,ΨΑΞΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΝΟΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΣΤΑΥΡΩΝΑΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΘΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ.ΜΗΝ ΤΑΥΤΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΕ Η ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΙΝΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.

 283. kagemusha Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 11:45 πμ #

  Λιγο ακομα και το πηρες το βιογραφικο. Ελα Μιχο σφιξου…!!

 284. RED LABEL Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 3:00 μμ #

  ΦΥΣΙΚΑ Κ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕΝΟΥΚ ΕΚΑΝΕ Κ ΑΠΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ!ΑΣΧΕΤΕ Ε ΑΣΧΕΤΕ!
  ΚΑΝΕ ΑΝ ΣΟΥ ΒΑΣΤΑΕΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ Κ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ!
  Κ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΔΩΣΤΟ ΣΤΑ ΜΜΕ Κ ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΡΕΖΙΛΙ!ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ!

  ντροπη σου!αισχος!εισαι απεριγραπτος!εσυ οχι αριστερος δεν εισαι!ενα τιποτα εισαι!κ μην αρχισεις να λες παλι για ορια κ παπαριες!
  εσυ θα μου πεις για το Περαμα?εσυ?ενας Πασοκος που εχει καταντησει χειροτερος απο την ΟΑΚΚΕ κ το ΛΑΟΣ?βτροπη σου ρε!ντροπη σου!εσυ θα μου πεις εμενα για το Περαμα?κ γω που μεγαλωσα αλλου?δεν ξερω?δεν εχω ψαξει?λασπολογε!ε λασπολογε!ντροπη σου ρε!αυτο ειναι το ηθος σου αυτη ειναι η αντιπαραθεση που επιλεγεις!απο μενα δεν θα εχεις εμπαρκο απλα!θα εχεις κατακραυγη σε καθε τι που γραφεις!κ θα το καταγγελω ως ψεμμα!

  ΑΙΣΧΟΣ!ΟΡΓΙΛΕ ΛΑΣΠΟΛΟΓΕ!Κ ΜΑΘΕ Κ ΚΑΤΙ!ΘΑ ΣΕ ΕΦΤΥΝΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΑΛΙΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙΣ!ΘΑ ΣΕ ΕΒΡΙΖΑ Κ ΑΛΛΟ!ΑΛΛΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ!ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!

  ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΝΤΕ ΚΑΝΕΙ!ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΛΑΣΠΗ!ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ!

  ΞΑΝΑΘΕΤΩ ΖΗΤΗΜΑ!

 285. Κώστας Μίχος Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 6:11 μμ #

  ΗΡΕΜΗΣΕ ΒΡΕ ΚΑΚΟΜΗΡΗ. ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ. ΡΕ ΣΕ ΤΙ ΤΥΦΛΩΣΗ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΔΙΕΨΕΥΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ΒΡΕ ΜΠΑΜΙΑ.

 286. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 6:30 μμ #

  απο βλαχοσυνδικαλισμο πας πολυ καλα!η ανακοινωση οπως κ συ υποννοει οτι επειδη πληρωνεται απο κει δεν εξυπηρετει τα συμφεροντα των εργατων!κ ο προεδρος οχι με ανακοινωσουλες αλλα με πραξεις αυτο αποδεικνυει καθε μερα!αληθεια!ποσο προς το συμφερον των εργατων ειναι που η παραταξουλα του κωλου που εχετε στησει εκει καταψηφισε την απεργια μονο κ μονο επειδη ειναι του ΠΑΜΕ κ δε συμμετειχε η ΓΣΕΕ?λοιπον!ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΘΕΣ Η ΖΩΝΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Κ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

  ΕΓΩ ΣΕ ΚΑΛΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕΜΠΤΟ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ Κ ΣΤΗ ΓΣΕΕ Κ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΣΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ Κ ΚΑΘΟΝΤΑΙ!

  ντροπη σου λασπολογε!
  »ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ.»
  αυτο το αντιγυριζω!κ μη νομιζεις οτι επειδη δε σου βουλωνει η διαχειρηση του Μπλογκ το στομα κ ανοιγεις τη βοθρακλα σου κ λες οτι σου κατεβει οτι θα σου περασει ετσι!
  τερμα η λασπη κ ο φασισμος εδω περα!οσο γραφω εγω εσυ δε θα περνας καλα!θα σε ξεφωνιζω αιωνιως!κ αμα θελουν ας με διωξουν!

 287. Κώστας Μίχος Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 6:46 μμ #

  ΤΙ ΝΑ ΣΕ ΔΙΩΞΟΥΝ ΚΑΚΟΜΗΡΗ. ΘΕΑΜΑ ΕΙΣΑΙ. ΕΥΤΗΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕΣ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ.

 288. Κώστας Μίχος Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 6:58 μμ #

  ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΦΥΣΙΚΑ…

 289. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:01 μμ #

  εγω δεν αραδεχομαι τιποτα!οσο κ αν δε σ αρεσει στο ΚΚΕ δεν υπαρχουν εργατοπατερες!κ σου ειπα!ο,τι εχεις μπορεις να το καταγγηλεις!να τους ξεμπροστιασεις!γιατι δεν το κανεις?γιατι ξερεις πως οτι λες το λες επειδη ετσι σε εχουν κατασευασει!αντικομμουνιστη κ λασπολογο!θες να κλεισει η Ζωνη κ το καταλαβαινω γιατι εισαι ανθρωπος του κεφαλαιου!αλλα δε θα σου περασει να μπαινεις εδω κ να λες οτι σου κατεβει για να λασπωσεις το ΚΚΕ!

  »ΕΥΤΗΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕΣ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ»
  εχει απαντησει ο Πουλικογιαννης σε αυτο!οποτε αδικα χανεις τα λογια σου!

 290. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:03 μμ #

  »ΘΕΑΜΑ ΕΙΣΑΙ»

  ο καθε ενα χαρακτηριζεται απο τις πραξεις του!εσυ λασπολογεις οχι εγω!

 291. RedBoy Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:18 μμ #

  Kωστα?
  Θα ερθεις στο συλλαλητηριο στις 10?

 292. Κώστας Μίχος Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:21 μμ #

  ΠΑΡΑΛΗΡΕΙΣ ΦΟΥΚΑΡΑ. ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΚΚΕ. ΤΙ ΜΟΥ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.»Ακόμα, έχει συμφωνηθεί με τον Ταβουλάρη (Ναυπηγεία Ελευσίνας) να πληρώνει τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, για πρώτη φορά στην ιστορία του προοδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πρόεδρος κλαδικού συνδικάτου πληρώνεται από εργοδότη! Αυτή την πρακτική την εφάρμοζαν τη δεκαετία του ’70 τα χουντικά σωματεία του χώρου μας και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Στελέχη τους είναι εκτεθειμένα απέναντι στην εργοδοσία του χώρου μας, για ευνοϊκή μεταχείριση στον χώρο δουλειάς, ακόμα και για χρηματισμό, όπως δηλώνουν οι ίδιοι για στελέχη τους.» ΤΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΗ ΕΠΟΝΥΜΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΕ ΚΑΚΟΜΗΡΗ.ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ

 293. Κώστας Μίχος Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:23 μμ #

  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΩ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΛΕΙΜΠΕΛ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

 294. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:24 μμ #

  υπηρξε απαντηση η οχι?θα την βαλεις κ αυτη η θα την αποσιωπησεις?

 295. RedBoy Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:25 μμ #

  μη γραφεις ρε συ με καφαλαια γιατι κουραζουν…βαζε πριν τη λεξη που θες να τονισεις ….kai sto telos tis..

 296. RedBoy Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:26 μμ #

  ουπσς δεν μου τα βγαλε…δες τελος παντων πως γραφουν ιταλικς…

 297. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:36 μμ #

  ΛΕΓΕ ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΟΥ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ!ΘΑ ΠΡΟΣΚΟΜΗΣΕΙΣ Κ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ Η ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΩ Κ ΝΑ ΤΗ ΒΑΛΩ ΕΓΩ?

 298. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:42 μμ #

  η μηπως η καταγγελεια σου ειναι σαν αυτη?

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4133873&publDate=18/7/2007

 299. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:46 μμ #

  το πλαίσιο αυτό, κατασκεύασαν ότι ο Ταβουλάρης των Ναυπηγείων Ελευσίνας έχει συμφωνήσει να πληρώνει τον Πρόεδρο του Συνδικάτου. Κρύβουν σκόπιμα ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που, με σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι ο Πρόεδρος του Συνδικάτου από το 2000 – τέσσερα χρόνια πριν γίνει πρόεδρος – υπάρχει συμφωνία του εργοστασιακού σωματείου (ΣΕΝΕ) και του εργοδότη ότι οι εκλεγμένοι στη διοίκηση του ΣΕΝΕ και σε διοικήσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών θα έχουν απαλλαγή με αποδοχές από την εργασία τους. Αυτό εφαρμόζεται και όχι εξ ολοκλήρου και για τον πρόεδρο του συνδικάτου μετάλλου Πειραιά που ταυτόχρονα είναι στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΜ και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
  Οταν όμως η συκοφαντία είναι ο μόνος τρόπος για να αντιπαρατεθούν οι απόντες και οι υπονομευτές των αγώνων των μεταλλεργατών για το δικαίωμα στη δουλειά, για τη Συλλογική Σύμβαση, για το 7ωρο και την επέκτασή του στους χώρους εκτός ΖΩΝΗΣ (π.χ. ΒΙΠΑΣ), τότε οδηγούνται να κατασκευάζουν σενάρια όπως να μιλούν για συνδιαλλαγή με την ΠΑΣΚΕ στην ΠΟΕΜ που ήμασταν δεύτεροι σε ψήφους και διεκδικήσαμε και πήραμε τη θέση του Γραμματέα, προτείνοντας αντιπροσωπευτικό προεδρείο.

 300. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:48 μμ #

  Συκοφαντούν και κατηγορούν για «ευνοϊκή μεταχείριση» από την εργοδοσία, ακόμα και για χρηματισμό, αυτοί που πιάστηκαν στα πράσα να διαθέτουν χρήματα στις αρχαιρεσίες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Αλήθεια, στο πλαίσιο της «ευνοϊκής μεταχείρισης» είναι οι εκατοντάδες μηνύσεις που έχουν δεχτεί όλα τα μέλη των ταξικών δυνάμεων από τη διοίκηση του ΒΙΠΑΣ και των Ενώσεων των εργοδοτών στην προσπάθειά τους να μην εφαρμοστεί η ΣΣΕ και το 7ωρο;

 301. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 7:52 μμ #

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6050700&textCriteriaClause=%2B%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%9F+%2B2010

  κ κανω κ αυτοκριτικη που δε θυμωμουνα απεξω τη μερα που το ειχε δημοσιευσει ο Ριζοσπαστης!

  ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΕ!ΣΚΥΛΙ ΤΗΣ ΚΟΣΚΟ Κ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ!ΠΑΡΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Κ ΒΑΛΤΟ ΣΥΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙΣ ΑΠΕΞΩ!

  ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ Κ ΠΑΣΟΚ!
  Κ ΕΠΙΣΗΜΑ ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΣ!ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!
  Κ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΛΑΣΠΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΚΕ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ ΧΕΙΡΠΟΤΕΡΑ ΝΑ ΒΡΙΣΩ!

 302. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 8:07 μμ #

  που εισαι φασιστακι?στην τρυπα σου?για βγες να σε κραξω λιγο ακομα!

  η διαχειρηση του μπλογκ τι κανει για αυτα?ο Μιχος ξεπεσε!!!κ επισημα πλεον!!!τι κανετε?θα τον αφηνετε να λωνιζει κ να λεει ψεμματα για τον οποιονδηποτε που δε συμφωνει μαζι του?

 303. λαθραναγνώστης Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 8:13 μμ #

  Ηρέμησε RED, δεν αξίζει τόσο σαματά!

 304. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 8:27 μμ #

  ε οχι ρε συ αυτο ειναι αδικια!θα σου αρεσε εγω να βγω κ να λεω λασπη για τον οποιοδηποτε πολιτικο χωρο που διαφωνω?ελα ρε συ!μην το ριχνεις στην ουδετεροτητα κ συ!τον ξεσκεπασα!τι αλλο να κανω πια?
  κοιταξε Λαθρα μου!εγω οταν μπηκα σε αυτο συναντησα εναν πολιτικο πολιτισμο!επιθεσεις πολιτικες?ναι απειρες!πανω σε θεσεις κ τα λοιπα!κ πνω σε αντιληψεις που συγκρουονται!σιγουρα!παντα αυτο θα υπαρχει!στο κιημα υπαρχει δημοκρατια!αλλα λασπη?ε οχι ρε συ!οχι στη λασπη!κ αφου δεν του απαντησε κανεις λυπαμαι αλλα εγω θεωρω οτι ειχα χρεος!τεσπα!απλα νομιζα οτι επρεπε κ καποιος αλλος εκτος απο εμενα να τον βαλει στη θεση του με στοιχεια!

 305. RedBoy Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 8:31 μμ #

  Ε απαντησες εσυ ρε Ρεντ. Φανηκε οτι ξερεις πιο πολλα.

 306. RedBoy Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 8:32 μμ #

  Για το σαματα σου ειπε ο λαθραναγωστης.

 307. Red Label Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 8:35 μμ #

  α αυτο νομιζεις οτι μετραγαμε τοση ωρα?αν ναι εισαι γελασμενος!μετρηθηκε το αν ο καθε ενας θα μπαινει εδω κ θα γραφει λασπες για οποιον δε γουσταρει κ διαφωνει μαζι του!ειναι πολυ πιο σοβαρο κατ εμε!τεσπα!εγω φευγω τωρα!κ σορρυ αν ανεβασα τους τονους αλλα εσκασα!δε θα του περασει!

 308. RedBoy Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 8:40 μμ #

  Οχι ρε συ…Σου λεω οτι και αλλοι θα θελαν να πουν κατι σ’αυτο αλλα πηρες κεφαλι απ’την αρχη γιατι ηξερες περισσοτερα. Εγω π.χ. δεν εχω ιδεα γι’αυτα και δεν θα μπορουσα να υποστηριξω το ΚΚΕ σε κατι τετοιο, χωρις βεβαια να παιρνω στα σοβαρα τις καταγγελιες. Το πηγα στα θεωρητικα που κατι σκαμπαζω.

  Γενικως εχουμε ξεφυγει και δεν ειναι ωραιο.

 309. RED LABEL Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 8:40 μμ #

  Λαθρα προσπαθησα οπως ειδες στην αρχη να ακολουθησω τη συμβουλη σου να μην ασχοληθω με το φασιστακι!αλλα δεν αντεξα!
  απο την αλλη βεβαια εχεις δικιο οτι δε χρειαζεται τοση φασαρεια!αλλα ειναι ενα απο τα ελαττωματα μου αυτο!γιαυτο ειμαι κ οπαδος κ οχι μελος του ΚΚΕ.θελει ηρεμια κ ψυχραιμια που εγω δυστυχως δεν εχω!τεσπα!σας κουρασα!βγαινω εξω!

 310. RedBoy Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 8:43 μμ #

  Κανενα δεν κουρασες!! Σωστα εκανες. Του τονους πηγε να ριξει ο λαθραναγνωστης.

 311. RED LABEL Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 8:45 μμ #

  Ρεντ μου μπορουσες!να εμπαινες στο Ριζο κ να εβλεπες τι αγωνες εχουνε γινει στη Ζωνη!κ δεν μπορει αυτους τους αγωνες να τους εκαναν ξεπουλημενοι!το ενα ειναι αυτο!το 2ο που σου συνιστω ειναι η ακλωνητη εμπιστοσυνη στο Κομμα!αλλο η κριτικη κ αλλο τα ζητηματα της ηθικης κ της διαφθορας!ειναι τελιως διαφορετικο!ουτε πιο εξυπνος ειμαι απο σενα ουτε πιο πρακτικος!απλα ξερω(κ να μαθεις κ συ) κ προσπαθω να σκεφτω ανα πασα στιγμη που θα βρω αυτο που θελω!

  Στο λεω συντροφικα!

  Καληνυχτες!

 312. RedBoy Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 9:11 μμ #

  Ρε συ τι να μπω να δω για τους αγωνες της ζωνης? Αυτο σου λεω οτι καποιοι επιλεγουν να μιλησουν. Τι σημαινει οτι δεν γνωριζουν για τους αγωνες της ζωνης? Δεν τιθεται θεμα ηθικης. Σου εγραψα πιο πανω οτι «δεν νομιζω οτι νομιμοποιουμαι καν να εκφερω αποψεις που διασυρουν το κινημα» (των αργαζομενων που μετεχουν σε ταξικα σωματεια).

  Τεσπα…Δεκτη η συμβουλη.

 313. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 9:46 μμ #

  ΡΕΝΤ ΜΠΟΥ . ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΙΡΩΝΕΥΣΑΙ ΤΟΝ ΛΕΙΜΠΕΛ. ΑΣΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΩΣΗ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΠΑΜΙΑ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΗΝΗ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ.
  ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΙΒΕΩΝΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ. ΔΗΛ Ο ΤΥΠΟΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2000. ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ. «υπάρχει συμφωνία του εργοστασιακού σωματείου (ΣΕΝΕ) και του εργοδότη ότι οι εκλεγμένοι στη διοίκηση του ΣΕΝΕ και σε διοικήσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών θα έχουν απαλλαγή με αποδοχές από την εργασία τους.¨» ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ…

 314. RedBoy Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 9:53 μμ #

  Δεν τον ειρωνευτηκα!!! Μην με μπλεξετε σε δευτερο καυγα!! Το εννοουσα οτι φαινεται να ξερει πιο πολλα!!

  Ρε συ Κωστα….Παλι τα ιδια?..Ετσι επαναθεμελειωνεται ο κομμουνισμος?? Μην τρωγεσαι με τα ρουχα σου!!!

  btw Η κομμουνιστικη επαναθεμελειωση τι ειναι? Ταση?

  Y.γ μαθε να γραφεις σε ιταλιξ

 315. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 10:04 μμ #

  εχεις δικιο μπου. τι ειναι το ιταλιξ? για το τι ειναι κομμουνιστικη επαναθεμελιωση θα σου απαντησω μετα

 316. RedBoy Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 10:09 μμ #

  http://www.tizag.com/htmlT/htmlitalic.php

 317. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Φεβρουαρίου 4, 2011 στις 10:58 μμ #

  H κομουνιστική επαναθεμελιωση είναι ουσιαστικά όρος που χρησιμοποιεί το ΝΑΡ. Η ανάγκη της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης προκύπτει τόσο από την πραγματικότητα του σύγχρονου καπιταλισμού όσο και από την κρίση όλων των ρευμάτων που επιχείρησαν τον προηγούμενο αιώνα την αμφισβήτηση και την ανατροπή του. Η κομμουνιστική επαναθεμελίωση, η ανάγκη ενός νέου κομμουνιστικού προγράμματος της εποχής μας και μιας αντίστοιχης «φυσιογνωμίας» και πρακτικής είναι καθοριστικό «σημείο ταυτότητας» για ολους οσους αναζητούν την νέα κομμουνιστική προοπτική.
  Είναι μια σύνθετη διαδικασία, που θα προκύψει μέσα από μια νέα σχέση με την εργατική τάξη και το κίνημά της και από τη συνειδητή δράση των δυνάμεων της κομμουνιστικής διεθνιστικής απελευθέρωσης. Η λογική αυτή οριοθετείται από τον ανύπαρκτο «υπαρκτό σοσιαλισμό» ή την «αρμονική κοινωνία της Κίνας!» (ΚΚΕ), αλλά και από τον «υπαρκτό καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» (ΣΥΝ) και τις προτάσεις του κινηματικού κατακερματισμού, της αυτονομίας ή του αναρχισμού. Σημαίνει και προϋποθέτει την επαναθεμελίωση της έννοιας και της πρακτικής του κομμουνισμού στο σήμερα στη σχέση στρατηγικής – τακτικής, στο χαρακτήρα και την πρακτική της πολιτικής πάλης, στον οικονομικό και πολιτικό αγώνα, στο ρόλο του υποκειμένου και τη σχέση τάξης – μετώπου – κόμματος, στην αντίληψή μας για το κομμουνιστικό κόμμα της εποχής μας, στη σχέση με τη μαρξιστική θεωρία. Και πολλά άλλα που τώρα δεν μου έρχονται. Η όλα αυτά που προσπάθησα εν μέσω βρισιών και λεκτικών προπηλακισμών να πω παραπάνω.

 318. Red Label Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 3:01 πμ #

  »Αυτό εφαρμόζεται και όχι εξ ολοκλήρου και για τον πρόεδρο του συνδικάτου μετάλλου Πειραιά που ταυτόχρονα είναι στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΜ και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.»

  αυτο το αποσπασμα ξερεις τι σημαινει?οτι εργαζεται αλλα οχι κανονικα προφανως!γιατι πολυ απλα τρεχει κ με το σωματειο κ οργανωνει την παλη στη Ζωνη!πραγμα που η παραταξουλα του κωλου με την οποια τασσεσαι!ουτε θελει αλλα ουτε μπορει να κανει!αυτο δε σε συμφαιρει να το προσεξεις γιατι εισαι σκυλι του κεφαλαιου!πολυ απλα!κ τι περιμενες να αναρτησω?την ιστοσελιδα της ΝΚΑ?απο το Ριζοσπαστη καθοδηγουμαστε εμεις που εχουμε λιγο μυαλο στο κεφαλι μας κ δεν ειμαστε σαν εσενα που λες κατι για να χτυπησεις τον αντιπαλο οχι πολιτικα αλλα ηθικα το οποιο ομως εχει ουσιαστικη πολιτικη προεκταση!

  να σε ρωτησω κ κατι αλλο?αφου σε πηραμε χαμπαρι τι εισαι……γιατι δε σταματας αυτη τη λασπη,να ζητησεις ενα συγνωμη ου ειπες ψεμματα κ να τελειωνουμε!

 319. Red Label Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 3:08 πμ #

  Ρεντ Μπου η στρατηγικη της κομμουνιστικης επαναθεμελειωσης ειναι μια προσπαθεια συγχρονης αριστερης αναθεωρησης.αυτα που λενε περι »νεου εργατικου κινηματος» κ τα ρεστα ειναι στην ουσια αρνηση της εργατικης ταξης ως προτοπωρεια,αρνηση του ρολου του κομμτος ως τον καθοδηγητη του λαου,αρνηση της προσφορας του σοσιαλισμου του 20ου αιωνα!λασπολογιση του με θεσεις αντιιστορικες κ αστικες με αριστερη-υπερεπαναστατικη φρασεολογια!αμα δεις κ ενα κειμενο που ειχε αναρτησει ο Βουρνουκιος αν δεν κανω λαθος κ εχει σχεση με το »μετπο νεολαιας» κτλ κτλ που ειχανε βγαλει οι ναριτες οσο ητανε στην ΚΝΕ!αυτο ειναι ο προδρομος της κομμουνιστικης επαναθεμελειωσης!

  βεβαια ο Μιχος δεν μπορει ουτε αυτο να εκπροσωπησει γιατι μπηκε εδω μεσα για στηριξει την αντι-ΚΚΕ καμπνια του κεφαλαιου κ να της δωσει κ αλλα επιχηρηματα.οποτε…….

 320. Red Label Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 3:15 πμ #

  κ αφου ο Μιχος εχει βαλθει να μας απδειξει οτι το ΚΚΕ ειναι ενα αστικο κομμα στη Ζωνη απ αυριο κ καθε μερα θα αναρτω κ μια παραπομπη απο το Ριζο που αναδυκνυει τους αγωνες στη Ζωνη!οργανωτης της παλης ειναι τα μελη του ΚΚΕ,τα μελη του ΠΑΜΕ κ φυσικα οι (κατα τον Μιχο)»εργατοπατερες» στο σωματειο!
  οχι οτι θα πειστεις Μιχο!αλλα θα σε ξεφτιλιζω οσο δε ζητας συγνωμη!τα λαθη ειναι λογικα σε ολον τον κοσμο!κ το να παρασυρεσαι στη μανια σου να χτυπησεις το ΚΚΕ επισης ειναι θεμιτο!αλλα οσο επιμενεις στη λασπη εγω θα σε ξεφτυλιζω!

 321. ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 10:21 πμ #

  ΕΛΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ…ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ…ΤΑΠΕΙΝΑ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΕΜΠΕΛ… ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΩ ΤΟ ΒΑΣΑΝΗΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2000 -ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ- ΛΕΟΝΤΑΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ. ΜΗ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΛΕΙΜΠΕΛ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΣΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ.

 322. RED LABEL Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 10:52 πμ #

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5052673&publDate=24/4/2009

  για αρχη

 323. RED LABEL Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 10:56 πμ #

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3945869&publDate=3/3/2007

  εχω παρα πολλα ακομα μην ανυσηχεις!καθε μερα κ απο 2-3 γιατι το σωματειο ειναι κ πολυ προτπωρο οποτε καταλαβαινεις!

  οσο για τους εργατοπατερες του ΚΚΕ που ειπες καλα θα κανεις να μην εμφανιστεις σε συγκεντρωση οπου τη διοργανωνουν εργατοπατερες!
  αμα σε γνωρισω διαζωσης θελω να παμε μια βολτα στο Περαμα στους φιλους μου να τους πεις την αποψη σου για το Σωματειο!θα ρθεις?θα ρθεις να σε παω στον Πουλικογιαννη να του πεις οτι ειναι τσιρακι της ργοδοσιας κ δεν εξυπηρετει τους ναυτεργατες?αλλα εγω δε θα τους κρατησω!θα σε αφησω μονο με αυτους!!!!

 324. RED LABEL Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 10:58 πμ #

  »κ δεν εξυπηρετει τους ναυτεργατες?»

  τους μεταλλεργατες σορρυ!χειροτερα για σενα!

 325. Κώστας Μίχος Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 11:35 πμ #

  Οποτε θελεισ λειμπελ. καθε μερα τους την λεω ξερεις.Μην εισαι βλακας λειμπελ. Ειμαι πολλα χρονια συνδικαλιστης για χρονια μελος Δ.Σ, προεδρος σωματειου επιχεισιακου, εκλεγμενος κατα καιρους σε ομοσπονδιες κλπ. Οποτε παιρνω συνδικαλιστικη αδεια χανω το μεροκαματο. Οταν μου την επεσε η εργοδοσια και καλα για να μου τις πληρωνει τους εστειλα στο διαολο. Καμια εργοδοσια δεν δινει κατι χωρις αντικρυσμα

 326. Red Label Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 11:58 πμ #

  ωραια πες μας το αντικρισμαπου ειχανε οι συνδικαλιστες.οι μυνησεις?η μηπως αυτοι ο προεδρος του σωματειου δεν τρεχει για το καθε τι?
  σε ποιο σωματειο εισαι προεδρος?σε ποια ομοσπονδια εχεις εκλεγει κατα καιρους?

  κ αφου τους λες εργοδοτικους γιατι δεν πας μια βολτα στη ζωνη να τα πεις αυτα?εγω δεν ειμαι οπως λες εσυ »συνδικαλιστης».εσυ εισαι ομως λασπολογος!τετοιες κινητοποιησεις δεν ξεσηκωνονται απο δοτους των κεφαλαιοκρατων!

  το ποιος ειναι βλακας αστο να το κρινει η ζωη!προς το παρον εσυ θες να κλεισει η ζωνη!εγω ειμαι απο αυτους που στηριζουν τον αγωνα για τα δικαιωματα των εργατων κ το να παραμεινει η ζωνη ανοιχτη κ να εχουνε δουλια!εσυ εισαι στο στρατοπεδο του κεφαλαιου!

 327. Red Label Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 12:00 μμ #

  ΄΄ εκλεγμενος κατα καιρους σε ομοσπονδιες κλπ΄΄
  η εχεις αλλαξει πολλους κλαδους η εισαι παραγοντας!κ ο Αχιλλεας Μπεος εχει αλλξει 2-3 ομαδες αλλα αυτο δεν τον καθιστ αξιολογο!

 328. Αναυδος Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 12:02 μμ #

  Δηλαδη ΚΜ τα ‘λαμογια’ των Παρεμβάσεων στην ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που τα παιρνουν απο το κρατος ενω ασκουν μονο τα συνδικαλιστικά του καθηκοντα τι είναι προδοτες ????

 329. Red Label Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 12:03 μμ #

  »καθε μερα τους την λεω ξερεις»
  α εισαι επαγγελματιας αντικομμουνιστης!χρεωμενος κ ετοιμος για αυτη τη δουλια!απο ποιον?απο τον Ταβουλαρη μηπως?απο τον Μπομπολα η απο το μεγιστο Συγκροτημα?η μηπως απο την Καθημερινη!

  λεγε ο,τι θες τοτε!πες μας κ για την περιουσια που εχει το ΚΚΕ που ειναι αμυθητη!σου συμπαραστεκομαστε στο δικαιο αγωνα σου κατα των κομμουνιστων!αυτη η χωρα πρεπει να καθαρισει απο τους ΕΑΜοβουλγαρους!

 330. Κώστας Μίχος Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 12:16 μμ #

  βρε λειμπελ μου φαινεσε καλο παιδι και καλος αγωνιστης, το προβλημα δεν ειναι ποιος ειμαι εγω. Το προβλημα ει