Η νέα οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ

22 Δεκ.

Αυτή είναι η γραφική παράσταση της νέας οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ που θα μπει σε εφαρμογή από το Γενάρη του 2011:

Κάθε Απρίλη οι κυβερνήσεις θα καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους (μαζί με τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας) στην Κομισιόν. Η Κομισιόν θα προτείνει διορθώσεις και στη συνέχεια τα τελικά θα εγκρίνονται από το Συμβούλιο γύρω στα μέσα Ιούλη (με ενισχυμένη πλειοψηφία των ψήφων που καθορίζονται με βάση τον πλυθησμό κάθε χώρας)

Η ‘συζήτηση’ στα εθνικά κοινοβούλια θα αρχίζει το Φθινόπωρο. Το μόνο όμως που θα έχουν να συζητήσουν είναι αν δέχονται τα προγράμματα που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν και το Συμβούλιο.

Τα δύο υπόλοιπα σκέλη της νέας οικονομικής διακυβέρνησης που αναμένεται να εγκριθούν στα μέσα του 2011 αναμένεται να κάνουν λίγο… περιπετειώδη τη μη έγκριση των προγραμμάτων που θα έχουν διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες.

Το ένα σκέλος αφορά στην αυστηροποίηση του Συμφώνουν Σταθερότητας (που αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο μας για την ΕΕ) που θα επιτρέπει το να μπει μια χώρα σε… επιτήρηση όχι όταν παραβιάζει το ΣΣ αλλά όταν δεν ακούει τις συστάσεις της Κομισιόν για να μη το παραβιάσει στο μέλλον. Από ότι βλέπετε όμως στα παραπάνω όλες οι χώρες θα είναι από δω και πέρα σε μόνιμη επιτήρηση είτε έχουν δημοσιονομικά προβλήματα είτε όχι, άρα όταν μιλάμε για επιτήρηση με βάση το ΣΣ μιλάμε για κυριολεκτικό κάθισμα στο εδώλιο και διαπόμπευση.

Το δεύτερο σκέλος που αναμένεται να εγκριθεί στα μέσα του 2011 (Excessive Imbalance Procedure) έρχεται να επιβάλει και ποινές σε όσους δε θα εφαρμόζουν τις συστάσεις: θα τρώνε πρόστιμα σε περίπτωση που είναι στην Ευρωζώνη (0,1 του ΑΕΠ) ή θα τους αφαιρούνται γεωργικά και περιφερειακά κονδύλια σε περίπτωση που δεν είναι.[1]

Οι συστάσεις που θα γίνονται με βάση τις τρεις αυτές διαδικασίες θα αφορούν στη φορολογική πολιτική, στην αγορά εργασίας αλλά και προϊόντων και υπηρεσιών και στην αναδιαμόρφωση των κονδυλίων στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Με λίγα λόγια η πλήρης οικονομική πολιτική ΟΛΩΝ των κρατών της ΕΕ και όχι μόνο αυτών που έχουν ‘πρόβλημα’ θα καθορίζεται στις Βρυξέλλες από τους μη εκλεγμένους γραφειοκράτες της Κομισιόν και τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων (Συμβούλιο σε όλες του τις συνθέσει) κάτω από τον όρο της ενισχυμένης πλειοψηφίας και ενός ασφυκτικού πολιτικού συσχετισμού. Πλεονέκτημα φυσικά έχουν τα κράτη με περισσότερες ψήφους στο Συμβούλιο, περισσότερο κεφάλαιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λιγότερα δημοσιονομικά προβλήματα (λέγε με Γερμανία).

Πρόσεχτε, ότι τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν στην ουσία να αποφασίσουν δημοκρατικότατα ανάμεσα στα φιρμάνια των Βρυξελλών και τα πρόστιμα κι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει απλά μια φιλολογική συζήτηση για όλα αυτά κάθε Φλεβάρη.

Εδώ μπορείτε να βρείτε επίσημα έγγραφα από τα οποία προκύπτουν οι παραπάνω πληροφορίες:

Κομισιόν, Ιούλης 2010

Συμβούλιο, Οκτώβρης 2010 (και στα ελληνικά)

Τα δύο αυτά κείμενα στο συνολό τους σχεδόν εξειδικεύουν απλά σε πρακτικό επίπεδο κατευθύνσεις που διατυπώθηκαν από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Εργοδοτών (BusinessEurope) τον Ιούνη του 2010.

H δε Στρογγυλή Τράπεζα των Βιομηχάνων έχει ζητήσει τη δομή αυτή από το 2002.

Τα μέτρα αυτά συνιστούν τα πρώτα βήματα προς μια αυταρχική ευρωπαϊκή ομοσπονδία όπου βασικά στοιχεία του αστικού κοινoβουλευτισμού θα καταργηθούν με κύριο την έννοια της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Οι οργανώσεις εκπροσώπησης των πολυεθνικών εταιρειών είναι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις πίσως από τις εξελίξεις αυτές

Σχετικά με τις αναζητήσεις που είχαμε το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι οι αστικές τάξεις υπό την ηγεσία της γερμανικής θα προσπαθήσουν να πάνε προς μια πλήρη ένωση με όλο και πιο ενιαίο προϋπολογισμό και φορολογιά.

[1]Τα μέτρα για τα μη μέλη της Ευρωζώνης δε περιέχονται σε κάποιο επίσημο έγγραφο, ούτε προβλέπονται από τη Συνθήκη. Έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί από το δανέζικο υπουργείο οικονομικών σε δημοσιογράφο ότι η Κομισιόν και το Συμβούλιο εργάζονται για την προετοιμασία τους.

62 Σχόλια προς “Η νέα οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ”

 1. Y 22 Δεκεμβρίου, 2010 στις 1:35 μμ #

  Καταπληκτικό κείμενο που κολλάει:
  http://radicaldesire.blogspot.com/2010/12/blog-post_4792.html

  Eν τω μεταξύ μετά από αίτημα 6 υπουργών εξωτερικών πρώην σοσιαλιστικών χωρών η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει νομοθεσία για την ‘εξίσωση των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων της ανατολικής ευρώπης’ με αυτά του ναζισμού και την απαγόρευση της άρνησης τους.

  Πάρτε κι ένα μύνημα από τους μεταλλεργάτες της Βαλλονίας και των Βρυξελλών: »εδώ και 30 χρόνια δεν έχουμε όραμα, πρέπει να αφήσουμε πίσω όλα όσα δεχόμασταν μέχρι σήμερα, αλλιώς πάμε με το κεφάλι στον τοίχο». http://www.metallos.be/en-images/a-tout-moment-la-rue-peut-aussi-dire-non

 2. propagitor 22 Δεκεμβρίου, 2010 στις 3:17 μμ #

  Έχεις ιδέα τι είδους νομοθέτημα επιδιώκουν απο την κομισιόν με το αίτημά τους οι 6???
  Κανονισμό, οδηγία? Και πως μπορεία αυτό να ενσωματωθεί σε νομοθεσίες κρατών μελών?

 3. Y 22 Δεκεμβρίου, 2010 στις 4:06 μμ #

  Kάτι ανάλογο με την απαγόρευση αμφισβήτησης του Ολοκαυτώματος. Περισσότερες λεπτομέρειες με το νέο έτος από την Κομισιόν.
  Αυτό βοηθάει να καταλάβετε το πνεύμα: http://euobserver.com/851/31512

 4. RED LABEL 22 Δεκεμβρίου, 2010 στις 4:27 μμ #

  οτι θα ερχοταν η ωρα να σ πω μπραβο δεν το περιμενα αλλα πρεπει να ειμαι δικαιος!ειναι πολυ καλο αυτο που ανεβασες κ πολυ βοηθητικο για να καταλαβουν οι εργαζομενοι στην Ελλαδα κ ολη την Ευρωπη οτι η παλη εναντια στα μονοπωλια κ τον ιμπεριαλισμο ανεξαρτητα του ποιος ειναι ο ιμπεριαλιστης ειναι παλη πολιτικη που αφορα το ποιος εχει την εξουσια!παντως απο το κειμενο εκπορευεται οτι η ΕΕ εχει αναγκη μια πολιτικη εμβαθυνση που θα περνει οικονομικα κπολιτικα χαρακτηριστικα.θα ελεγχει καθε χωρα δηλαδη καθε αστικη ταξη του πως προχωραει τις αντιλαικες αναδιαρθρωσεις προκειμενου το 2020 να επιτευχθει ο στοχος η ΕΕ να γινει πιο ανταγωνιστικη απο τα αλλα ιμπεριαλιτικα κεντρα ΗΠΑ-ΚΙΝΑ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΙΝΔΙΑ-ΡΩΙΑ.τα αστικα κομματα στην Ελλαδα εχουν στη στρατηικη τους κ στη φιλοσοφια τους αυτη την ενοποιηση.ο χωρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κ της Δημοκρατικης Αριστερας διακταχεται αποευρωλαγνεια κ ανησυχει για το μελλον της καπιταλιστικης ΕΕ κ η αποδειξη ειναι οι θεσεις του για την κριση κ για αριστερο ευρωομολογο κ ολα αυτα σ[ερνοντας αυταπατες περι καλυτερου καπιταλισμου.η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λεγοντας οτι το ΚΚΕ αντιστεκεται μονο στα μονοπωλιακ οχι στον καπιταλισμο κ κανοντας λογο για »χουντα ΕΕ-ΔΝΤ» η λεγοντας »οχι στο ευρω σπερνει αυταπατες περι καλυτερης διαχειρησης μεσαστην κριση κ αδυνατιζει την αντιμονοπωλιακη παλη που ειναι στενα δεμενη με την παλη εναντια στην εγχωρια αστικη ταξη η οποια χωρις στηριγματα απο τα εξω δεν μπορει να σταθει.επισης με τα περιχουντας ΕΕ-ΔΝΤ αθωωνει το ΠΑΣΟΚ κ τη ΝΔ που τα εχουν στη στρατηγικη τους αυτα τα μετρα κ αυτες τις αναδιαρθρωσεις.

  η διεξοδος απεναντι στην ΕΕ κ την κυβερηση ειναι η ΄παλη με αντιμονοπωλιακο-αντιιμπεριαλιτικο προσανατολισμο . ενοποιηση της ΕΕ θα σημανει περεταιρω αυστηροποιηση των κανονισμων της ΕΕ.

 5. RED LABEL 22 Δεκεμβρίου, 2010 στις 4:34 μμ #

  η προταση των πρωην σοσιαλιστικων χωρων για την εξισωση κομμουνισμου-ναζισμου ειναι επισημη πολιτικη της ΕΕ εδω κ καιρο κ παει να γινει κ επισημη κρατικη πολιτικη κ στην Ελλαδα.μια σειρα ντοκιμαντερ με αντικομμουνιστικο περιεχομενο προβαλλονται απο την ΕΡΤ χωρις στοιχεια η με χαλκευμενα απο την cia στοιχεια.αυτο ειναι προαγγελος για την επισημοποιηση του αντικομμουνισμου κ προσπαθει να θισει το λαο σε αυτον!επισης δεν ειναι τυχαιο οτι η προταση εγινε απο υπουργουν χωρων της πρωην ΕΣΣΔ κ δειχνει το φοβο τους για το γενος οτι οπως παλινορθωθηκε ο καπιταλισμος ετσι μπορει να γινει κ η επνασταση κ να ξαναγυρισει ο Σοσιαλισμος κ μαλιστα πολυ πιο ωριμος κ δυνατος κ με τη θετικη κ αρνητικη εμπειρια απο το 1917-1991.

 6. Y 22 Δεκεμβρίου, 2010 στις 6:09 μμ #

  @Red Label
  Διάβασε αν θες το άρθρο απο το Radical Desire στο 1 και πεσ’μου τη γνώμη σου.

 7. RED LEBEL 23 Δεκεμβρίου, 2010 στις 10:08 πμ #

  Υ υπαρχει ενα θεματακι!δεν γνωριζω την Αγγλικην!δυστυχως!ελαχιστα αγγλικα γνωριζω μονο για συννενοηση.εκτος αν πατησε λαθος σημειο απο αυτο που μου ειπες

 8. RED LEBEL 23 Δεκεμβρίου, 2010 στις 10:21 πμ #

  βρηκα το σωστο. στην αρχη καλα μου τα λεει η μαλλον κατι παει να πει αλλα μετυα το χαλαει εντελως!εγω δεν εχω καταλαβει το εξης:πες οτι βγαινουμε απο το ΕΥΡΩ κ ξαναγυρισουμε στη δραχμη,παλι το κεφαλαιο δε θα την εχει κ τη Δραχμη?επισης το παραδειγμα με την ΑΝΤΑΝΤ ειναι λαθος γιατι οπως λεει κ σημερα το ΚΚΕ αλλα κ τοτε ο Λενιν κ τελικα αυτο που εγινε ειναι οτι αφου αλλαξε χερια η εξουσια τοτε μπορει νκ πρεπει να διαγραψει το ληστρικο χρεος!το να βαζεις σημερα διαγραφη η αναδιαπραγματευση ειναι σαν να μην καταλαβαινεις το λογο που γινονται οι αναδιαρθρωσεις.δεν γινονται για το χρεος.γινονται για να πεσει η τιμη της εργατικης δυναμης κ για να απαξιωθει οσο γιθνεται μικροτερο μερος του κεφαλαιο πραγμα αναποφευκτο στην κριση του καπιταλισμου.η κριση αυτη δεν ειναι »δομικη» δηλαδη οπως χτιζεται η οικονομια προς τα πανω.ειναι συστατικη κριση του καπιταλισμου.αναποφευκτη κ εγγυται στον τροπο παραγωγης κεφαλαιου κ οχι στον τροπο κυκλοφοριας του.γιαυτο χρεοκοπηααν κ πολυ νωρις οι αποψεις περι »χρηματοπιστωτικης κρισης.»

  βεβαια η αναλση αυτη ηταν μια σοβαρα στημενη αναλυση για το χωρο στον αοποιο απευθηνεται κ δεν ειχε βλαχοσυνδικαλισμους ειχε πολιτικη πολεμικη επιτελους!!!!γιαυτο κ χρηζει σοβαρης αντιπαραθεσης με πολυ καλα τεκμηριωμενα επειχηρηματα.

 9. Y 23 Δεκεμβρίου, 2010 στις 10:38 πμ #

  Κείμενο για τους αγώνες στην Ισλανδία. Γραμμένους από αναρχο-αυτόνομους αλλά πραγματικά αξίζει να διαβαστεί

  Και λίγο μουσική από το νησί, μάλλον καθόλου επαναστατική αλλά παρόλαυτα ωραία.

 10. Y 23 Δεκεμβρίου, 2010 στις 12:19 μμ #

  @Red Label
  Καταρχάς χαίρομαι που την αντιμετωπίζει σα μια σοβαρή ανάλυση που δέχεσαι να συζητήσεις.

  To πρόβλημα είναι να θέσουμε τις σωστές ερωτήσεις. Αυτό προσπαθεί να κάνει και το άρθρο.

  Προφανώς και άμα δεν αλλάξει ο ταξικός συσχετισμός είτε μέσα είτε έξω από το Ευρώ σκατά θα είναι. Αυτό όμως το ερώτημα δεν είναι το σωστό γιατί η απάντηση σε αυτό είναι προφανής. Οι σωστές ερωτήσεις είναι αυτές με τις δύσκολες απαντήσεις.

  Υπάρχει επίσης πολύ ευρεία παραδοχή ότι αυτή είναι μια κρίση υπερπαραγωγής, κρίση του ίδιου του συστήματος όπου παίζεται η ύπαρξη του. Δεν είχα σκεφτεί το διαχωρισμό δομικής και συστατικής κρίσης, αλλά έτσι που το θέτεις θα συμφωνήσω κι εγώ ότι είναι συστατική.

  Πέρα από αυτό όμως πρέπει να βρούμε και ποια είναι η θέση του χρέους μέσα σ’αυτή την κρίση και μέσα στον καπιταλισμό γενικότερα. Το να κάνουμε πολιτικάντικη ‘αντιπολίτευση’ σε οποιονδήποτε μιλάει για το χρέος είναι μη εποικοδομητικό πολιτικά και αντι-επιστημονικό.

  Είναι ξεκάθαρο ότι το χρέος αποτελεί μια εκρηκτική αντίφαση του καπιταλισμού. Όχι την κύρια, αλλά μία που του δημιουργεί διλλήματα και πρόβληματα.

  Το σωστό και δύσκολο ερώτημα είναι πώς την αξιοποιούμε για να τον χτυπήσουμε.

  Κι αυτό σίγουρα δε το κάνουμε όταν φωνάζουμε συνεχώς ‘δεν είναι αυτό το πρόβλημα’ (το οποίο πρέπει παρολαυτά να ξεκαθαρίσουμε) το οποίο μάλιστα καταλήγει στο ‘δε μας απασχολεί ως πρόβλημα, θα βρουν οι καπιταλιστές τρόπο να το λύσουν’.

  Το ίδιο ισχύει και με τις αντιφάσεις του Ευρώ. Χρειάζεσαι τακτική για να τις αξιοποιήσεις άμεσα.

  Το ζουμί του άρθρου είναι στον επίλογο του:

  ‘Καμία ριζοσπαστική και πολύ περισσότερο επαναστατική ανατροπή δεν μπορεί να γίνει με απλή ιδεολογική παράθεση του επαναστατικού στόχου (ο οποίος πάντως είναι ο κομμουνισμός και όχι απλώς ο «σοσιαλισμός», δηλαδή η μετάβαση προς τον κομμουνισμό). Η σύνδεση των συγκεκριμένων αγώνων όχι μόνο με την άμυνα κατά του μνημονίου, αλλά και με επιθετικές πολιτικές, που, όμως, διαθέτουν το προσόν της σαφήνειας, της απτότητας και της αμεσότητας (όπως μπορεί να είναι μια αριστερή εκδοχή της «εξόδου από την ευρωζώνη») μπορεί να στρέψει τον διάχυτο πια στην Ελλάδα αντιμνημονιακό – αντιΕΕ λόγο και διάθεση, που εκφράσθηκε και με την ευρύτατη αποχή, προς μια αριστερή/ κινηματική κατεύθυνση’

 11. Y 24 Δεκεμβρίου, 2010 στις 11:52 πμ #

  Πρόταση νόμου στη Γαλλία από ΚΚ και ‘κόμμα αριστεράς’ ενάντια στη νέα οικονομική διακυβέρνηση: http://www.martine-billard.fr/post/2010/11/29/L-UE-et-le-contr%C3%B4le-des-budgets-nationaux

 12. RED LEBEL 27 Δεκεμβρίου, 2010 στις 8:18 μμ #

  κατ’αρχας Υ εγω δεν εχω καταλαβει ο Σοσιαλισμος να ειναι »μεταβαση προις τον κομμουνισμο».κ δεν ειναι παιχνιδι με τις λεξεις.ο Σοσιαλισμος ειναι μια κλοινωνια με κομμουνιστικες σχεσεις παραγωγης που επειδη ειναι σε χαμηλο βαθμο αναπτυγμενες χρειαζεται το κρατος της εργατικης ταξης που θα πειβληθει κ θα καταπιεσει την αστικη ταξη κ θα τσακισει τις συνηθειες κ τις αντιληψεις κ τις αντιθεσεις του καπιταλισμου.δηλαδη τη δικτατορια του προλεταριατου.αλλα αυτο δεν ειναι σε καμια περιπτωση μεταβατικο σταδιο.

  »όπως μπορεί να είναι μια αριστερή εκδοχή της «εξόδου από την ευρωζώνη»»
  δεν υπαρχει εξοδος απο τα αριστερα κ εξοδος απο τα δεξια.υπαρχει προβληματισμος κ εντονες ανειρηνευτες ενδοιμπεριαλιστικες αντιθεσεις εντος ΕΕ-ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.αυτες μπορει κ να οδηγησουν μια αστικη ταξη σρην εξοδο.αλλα ομως το ζητημα ειναι ο λαος να πολιτικοποιησει την παλη του κ να οδηγησει τη χωρα σε μια αυτοδυναμη αναπτυξη χωρις ιμπεριαλιστικους οργανισμους κ με εξωτερικη πολιτικη αμοιβαιου οφελους.γιατι το κινημα σημερα δεν μπορει στενα να διεκδικει »εξω απο ευρω-ΕΕ» γιατι ειναι σαν να λες οτι στην Ελλαδα την καπίταλιστικη θα ειναι καλυτερα κ πιο φιλολαικα.
  αντιθετα πρεπει να εχεις σαν στρατηγικο στοχο την αποδεσμευση της χωρας απο ΚΑΘΕ ιμπεριαλιστικο οργανισμο με την προοπτικη της ΛΑΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

 13. RED LEBEL 27 Δεκεμβρίου, 2010 στις 8:45 μμ #

  Υ παντως ειναι ανυσηχητικο το γεγονος οτι οι ψηφοι θα εχουν ισχυ αναλογα με τον πληθυσμο του καθε κρατους-μελους. ειναι νομιζω ενα ακομα στοιχειο του πως αντιλαμβανεται ο ιμπεριαλισμος τη δημοκρατια που το προσωπειο της πεφτει καθε μερα ολο κ πιο πολυ.επισης δειχνει την απαρεγκλητη θεληση των μεγαλων ιμπεριαλιστικων δυναμεων να κυριαρχισουν ολοκληρωτικα εναντι των αστικων ταξεων των αλλων χωρων.προκειται δηλαδη για μια πολιτικη ρυθμιση που θα διευκολυνει το »εργο» των γερμανο-γαλλικων μονοπωλιων.κ ετσι αποδεικνειεται οτι οποιος αποσπα την οικονομια απο την πολιτικη κανει τραγικο λαθος κ στην αναλυση κ στη διεξοδο.κ οτι η αποσπαση της οικονομικης απο την πολιτικη παλη ειναι επικυνδινη για το κινημα!

 14. Y 28 Δεκεμβρίου, 2010 στις 11:45 πμ #

  @Red Label
  Οι ψήφοι στο Συμβούλιο της ΕΕ με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας ισχύουν από καταβολής ΕΕ. Η διαφορά τώρα είναι ότι ο προϋπολογιμός της κάθε χώρας τίθεται στην ουσία σε μια τέτοια ψηφοφορία.

 15. RED LEBEL 28 Δεκεμβρίου, 2010 στις 1:16 μμ #

  νταξει εχεις δικιο εγω δεν προσεξα αυτη τη σημαντικη λεπτομερια!αλλα αυτο που θελω να πω δεν αλλαζει.ουσιαστικα ο προυπολογισμος θα συνδιαμορφωνεται πιο εντονα απο κυβερνηση-ΕΕ κ μαλιστα θα ειναι κομμενος κ ραμμενος στα μετρα των κυριαρχωβν αστικων ταξεων της ΕΕ.

 16. RED LABEL 3 Ιανουαρίου, 2011 στις 4:07 μμ #

  Y προσθεσε κανα κειμενο ακομα να μην παει ακλυτο ενα τετοιο θεμα!να κανουμε κ λιγο αντιπαραθεση στην βαση της κοινωνιας!βρες καμια σχετικη με το θεμα αναλυση αστου η οπορτουνιστη οικονομολογου να διαβασουμε!η παρε κανα κειμενο του ΚΚΕ για την κριση.ειμαστε πολυ γραφοτατοι!

 17. Y 3 Ιανουαρίου, 2011 στις 6:29 μμ #

  Για δώσ’μου τον ορισμό του ‘οπορτουνιστή οικονομολόγου’ ρε συ ρεντ λέμπελ.

 18. RED LABEL 3 Ιανουαρίου, 2011 στις 7:54 μμ #

  ειναι ο οικονομολογος εκεινος που μεσα στην κριση παραδερνει οπως κ οι αστοι σε λυσεις εντος πλαισιου!εντος…..καπιταλιστικου πλαισιου.δεν εξεταζω τον κ κατα ποσο αυτος ειναι σοβαρος….!ειναι πολυ οι σοβαροι οπορτουνιστες οικονομολογοι!η ουσια ομως παραμενει!θελουν ακλονητη αντιμετωπηση γιατι με σοβαροτητα εγκλωβιζουν το λαο σε λυσεις αστικες κ ας χρησιμοποιουν τα πιο αριστερα λογια!
  αν θες κ ονοματα κ συγκρισεις εγω μπορω να σ παραθεσω!
  δυστυχως σπανιζουν οι μαρξιστες οοικονομολογοι!λιγοι κ καλοι βλεπεις….

  Υ λυσε μου μια αποροια που την εχω καμποσο καιρο αλλα ξεχνω να ρωτησω!ποιος ειναι ο Λαπαβιτσα?αν το λεω σωστα το ονομα…

 19. RED LABEL 3 Ιανουαρίου, 2011 στις 7:58 μμ #

  α!επισης:οπορτουνιστης ειαι ο οικονομολογος εκεινος που αποσπα την πολιτικη απο την οικονομια κ ετσι φτανει να κανει »βαθυστοχαστες οικονικες αναλυσεις» με ενα βασικο προβλημα.δινει την πολιτικη διεξοδο αποσπασμενη απο αυτα που αναλυει κ βεβαια η διεξοδος αυτη ειναι κ εντος του καπιταλισμου.

 20. Y 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 3:35 πμ #

  LavaPizza.

 21. RED LABEL 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 10:16 πμ #

  α ΟΚ! LavaPizza. τι ειναι αυτος?

 22. Y 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 1:01 μμ #

  Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι ο πιο λαμπρός αστέρας της σύγχρονης μαρξιστικής οικονομολογίας κι έχει χαρακτηριστεί από το Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα ως ‘ο Νταλάρας της Οικονομικής’ (αποκαλείται LavaPizzas από ξένους δημοσιογράφους που δε μπορούν να θυμηθούν αλλιώς το ονόμα του)

  Σοβαρά τώρα, ο σ. Λαπαβίτσας έχει καταφέρει να οργανώσει ένα ερευνητικό κέντρο αρχικά μέσα στο Schοοl of Oriental and African Studies του Λονδίνου (τώρα έχει ίσως αυτονομηθεί αν καταλαβαίνω καλά από το σάιτ http://www.soas.ac.uk/rmf/ , http://www.researchonmoneyandfinance.org/) με καθαρά μαρξιστική ανάλυση της οικονομίας.

  Οι εποχές δεν είναι απλές για να κάνει κανείς κάτι τέτοιο και εξ ου δε βγαίνει και στα κεραμίδια να μας πει ότι είναι μαρξιστής. Τώρα αν κανείς δε καταλαβαίνει τον ιδεολογικό και πολιτικό συσχετισμό στην Αγγλία και στην Ευρώπη αυτό γι’αυτόν είναι κατευθείαν καταδικαστέο αλλά τι να κάνουμε τώρα. Όποιος ξέρει να διαβάζει καταλαβαίνει ότι χρησιμοποιούν ξεκάθαρα μαρξιστικά εργαλεία ανάλυσης.

  Η ομάδα του έχει παρουσιάσει την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που γνωρίζω μέχρι τώρα σχετικά με την οικονομική κρίση της Ευρωζώνης (αν κανείς ξέρει καμιά άλλη, είμαι όλος αυτιά).

  Αν δε καταφέρει να την αξιοποιήσει σήμερα το κίνημα, τότε σίγουρα θα φανεί χρήσιμη στους ιστορικούς του μέλλοντος για να καταλάβουν τι έγινε στην Ευρώπη στις αρχές του 21ου, αν βεβαίως συνεχίσουν να υπάρχουν ιστορικοί.

  Δεν έχω δει την τελευταία ομιλία του που μου πρότεινει ο Μπρέζνιεφ, θα το κάνω όμως και θα σου πρότεινα να το κάνεις κι εσύ Red Label http://aformi.wordpress.com/2010/12/24/%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1/ (έχω διαβάσει βέβαια την έκθεση του RMF του Μάρτη 2010 και θα πρότεινα στο Μπρέζνιεφ να μην αρκεστεί στις παρουσιάσεις αλλά να διαβάσει την ελληνική μετάφραση της έκθεσης του Σεπτέμβρη που παρουσιάζεται στο βίντεο).

  Η ανάλυση του Λαπαβίτσα δε βάζει οροφή σε λύσεις εντός του καπιταλιστικού πλαισίου γιατί οι πολιτικές που προτείνει έχουν νόημα όπως οι ίδιες οι αναλύσεις του ξεκαθαρίζουν μόνο με αλλαγή του ταξικού συσχετισμού και ως εργαλεία που υπηρετούν την προοπτική της κοινωνικής αλλαγής.

  Σε καμία επίσης περίπτωση δεν αποσπά την πολιτική από την οικονομία ή το αντίστροφο. Βλέπει όλες τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην ΕΕ από το ’92 αλλά και αυτές που προτείνει υπό το πρίσμα του συσχετισμού κεφαλαίου και εργασίας που εκφράζεται φυσικά και στο εποικοδόμημα.

  Δεν πληρεί λοιπόν Red Label τα δύο κριτήρια του oπορτουνιστή οικονομολόγου που έβαλες.

  Είναι ένας μαρξιστής οικονομολόγος από αυτούς που σπανίζουν και αυτή τη στιγμή είναι ίσως ο πιο μαχητικός στην Ευρώπη.

  Ένας άλλος πολύ καλός που είναι και κοντά στο ΚΚΕ είναι ο Μαυρουδέας που συμμετείχε σε συλλογικό έργο μαζί και με τον Λαπαβίτσα http://nobudget.wordpress.com/2010/12/03/%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B1%CF%80/

  Η πρώτη βέβαια προϋπόθεση για να είναι κανείς μαρξιστής οικονομολόγος είναι να διαθέτει επιστημονική επάρκεια και σοβαρότητα στη μεθοδολογία τουλάχιστον στην επιστήμη του.

  Μία προϋπόθεση που σε καμία περίπτωση δε τηρεί η ΚΥΡΑΤΣΑ η Ελένη Μπέλλου που είναι αυτή τη στιγμή ο οικονομικός εγκέφαλος (και όχι μόνο) του ΚΚΕ. Τα άρθρα της είναι για να κλαίει κανείς από οδύνη για το σε ποια χέρια βρίσκεται η καθοδήγηση του εργατικού κινήματος.

 23. Αντώνης 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 2:24 μμ #

  Λοιπόν κοίτα να δεις…

  Πάρα μα πάρα πολλοί οικονομολόγοι κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει εργαλεία του Μαρξ για να αναλύσουν οικονομικές καταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίοδος 1929-1936 τόσο στις ΗΠΑ και τη Δ. Ευρώπη, όσο και (από τελείως άλλη αφετηρία) οι «διάλογοι» των οικονομολόγων στην ΕΣΣΔ. Αυτό λοιπόν (το αν πχ ένας οικονομολόγος είναι μαρξικός-marxian- δεν σημαίνει ότι είναι και μαρξιστής-marxist).

  Συγκεκριμένα για το Λαπαβίτσα έχω να σου προτείνω το βιβλίο του Political Economy of Money and Fianace που το έχει γράψει με τον Itoh. Σε αυτό το βιβλίο λοιπόν υποστηρίζει ότι οι χρηματοοικονομικές κρίσεις μπορεί να προέρχονται από δύο τινά: πρώτον από κρίση βιομηχανικής υπερσυσώρευσης (οκ όλοι αυτό λέμε) και 2ον από αυτές που οφείλονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Από τα συμπεράσματα της δεύτερης υπόθεσης αντλεί ο Λαπαβίτσας τα επιχειρήματά του για τη σημερινή κρίση. Πολύ χρήσιμο ανάγνωσμα για να ξέρουμε τί έχουμ(ν)ε πεί όλοι…

 24. Y 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 3:00 μμ #

  Eσύ αρνείσαι την ύπαρξη των δεύτερων κρίσεων?

  (Ο Λαπαβίτσας δεν είναι μόνο Μάρξιαν γιατί θέλει να πάρουν την εξουσία οι εργάτες.)

 25. RED LABEL 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 3:10 μμ #

  Υ 23:ΚΥΡΑΤΣΑ η Ελένη Μπέλλου

  αυτο ειναι το πολιτικο σου ηθος κ η πολτικη αντιπαραθεση που επιδιωκεις αλλα δε θα σε ακολουθησω στο βορβορο γιατι ξερω οτι στο χωρο που ανηκεις καλλιεργειται ο τσαρλατανισμος κ ο φαφλαταδισμος.
  εχεις κομπλεξ με το ΚΚΕ κ σε καταλβαινω αλλα εδω μεσα δε θα το βγαζεις αν θες να να λες οτι κουβεντιαζουμε.η αποδειξη οτι δε θα σε ακολουθησω ειναι οτι δε θα κανω χαρακτηρισμους επι προσωπικου ουτε για τον ΠΠ ουτε για τον οπορτουνισταρο ΚΑΖΑΚΗ που εν πρεπει να εχει διαβασει ουτε το ΜΙΣΘΟΣ ΤΙΜΗ Κ ΚΕΡΔΟΣ για λεει αυτες τις οικονμικοπολιτικο παπαριες.

  επισης ουτε εσυ μπορεις να λες για τη Μπελλου,τον Μακη Παπαδοπουλο κ τον Καραθανασοπουλο που αμα δε σου κανουν ουτε αυτοι τοτε εχεις σοβαρο προβλημα πολιτικης αντιληψης η εισαι απλα κολλημενος αντιΚΚΕς.

 26. Y 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 3:42 μμ #

  1) δεν ανήκω σε κανένα χώρο.

  2) σιγά μην είμαι και ευγενικός απέναντι στα κοθώνια που κάθονται σε θεσάρες επειδή και καλά διαθέτουν ‘κομματικότητα’ που έχει καταντήσει να σημαίνει το ποιος έχει γλώσσα για γλείψιμο. Όλη η αριστερά έχει τρομερό πρόβλημα στους τρόπους στελεχοποίησης. Το ότι δίνεται σε ένα άτομο σα τη Μπέλλου ο ρόλος που δίνεται είναι πραγματικά τραγικό. Η τυπίσσα γράφει ότι τις έρθει αρκεί να φαίνεται σκληρό και φανατικό.

  3) Εδώ μέσα θα βγάζω ότι θέλω. Δε θα μου πεις εσύ τι θα βγάζω.

  Ο Μάκης Παπαδόπουλος είναι καταπληκτικός. Καταπληκτικός σε τελείως διαφορετικό τομέα είναι και ο Μπογιόπουλος. Αλήθεια τον είδε κανείς πρόσφατα σε κανά παράθυρο?

 27. leme twra 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 3:49 μμ #

  Προσφατα δεν έχει βγει κανένας γενικά από το ΚΚΕ σε παράθυρα (μετά τις εκλογές δηλαδή) με εξαίρεση την κανέλλη και την παπαρήγα.

 28. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 6:08 μμ #

  Εγώ τον λέω νταλάρα, εσύ τον λες αλίκη (το πιο λαμπρό αστέρι).

  Όχι άλλο καζάκη, πέτρο, λαπαβίτσα
  όλα τα τραγούδια μοναχά για σένα μάτια μου, Υ, για σένα

 29. RED LEBEL 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:13 μμ #

  Υ 27:1) δεν ανήκω σε κανένα χώρο.
  χαχαχαχα ας καγχασω!εισαι κ συ ενας ανενταχτος αριστερος????????????????οχι αλλοι τετοιοι!σας εκλιπαρω!εχει γεμισει ο τοπος απο τετοιους!!!

  »σε θεσάρες» εχεις αστικη αντιληψη για το τι ειναι ΚΟΜΜΑ.εχεις διαβασει κανενα κειμενο της Μπελλου κ καταλαβες τι λεει κ αποφασισες οτι ενα μελος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν ξερει τι της γινεται?ΟΚ εισαι ΙΛΟΥΜΙΝΑΤΟΣ!να μπεις κ στο »ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ 32» της ΑΡΑΣ.

  »3) Εδώ μέσα θα βγάζω ότι θέλω. Δε θα μου πεις εσύ τι θα βγάζω.»
  αυτα τα πραγματα ειναι δουναι κ λαβειν……να θυμασαι καλα τι ειπες….

  »Αλήθεια τον είδε κανείς πρόσφατα σε κανά παράθυρο?»
  γαμαει απο το Ριζοσπαστη!δεν πειραζει!αμα χρειαστει να ξεφτυλισουμε κανεναν Ραπτη θα τον εμφασνισουμε παλι!

 30. RED LEBEL 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:26 μμ #

  ειδα το βιντεακι με τον Λαπαβιτσα.
  ειναι απο τους πιο σοβαρους ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ οικονομολογους γιατι εχει πολυ καλα στημενα επειχηρηματα.κανει ερευνα σε βαθος κ αυτο που λεει το τεκμηριωνει ασχετα με το οτι εγω δεν συμφωνω με αυτο που λεει.διαβαζει συνεχεια απο οτι φαινεται κ τον ενδιαφερει να εξελισσει τη σκεψη του.κατι που φυσικα δεν μπορει εκ προ’ι’μιου να κανει ο Καζακης κ ο Π.Π.
  επισης καταλαβα πληρως το γιατι λεει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτα που λεει για την κριση κ τη διεξοδο.το να αντιπαρατεθεις με το Λαπαβιτσα δεν ειναι κ το πιο ευκολο πραγμα στον κοσμο ομως η αναλυση του δεν ειναι ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ αμιγως,εχει πολλα αστικα στοιχεια.
  εχει τρομερες διαπιστωσεις για τα γεγονοτα αλλα η διεξοδος ειναι ενα προγραμμα που οπως λεει ο ιδιος »πρωτα θα λυσει την κριση κ μετα θα αναζητησει την αλλη κοινωνια».κ τελος ειναι εμφανες οτι οι ντοπιοι »αριστεροι οικονομολογοι» προσπαθουν να παρουν αναλυση απο αυτον κ να καθοδηγηθουν.
  αμα ακουσεις αυτον αλλες 2-3 φορες καταλαβαινεις ακριβως πως σκεφτεται ενας οπορτουνιστης στην Ελλαδα η κ διεθνως.

 31. RED LEBEL 4 Ιανουαρίου, 2011 στις 9:17 μμ #

  »ειναι απο τους πιο σοβαρους ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ οικονομολογους»

  λαθος διατυπωση κ 1000 συγνωμη!ο σοβαροτερος ΑΣΤΟΣ οικονομολογος.

  συγνωμη κ παλι!ειναι κουραστικο ο ιδιος να γραφει πολλες φορες κ το καταλαβαινω αλλα τωρα ειδα το λαθος!

 32. RED LEBEL 5 Ιανουαρίου, 2011 στις 2:18 πμ #

  συγνωμη κ παλι αλλα ειμαι ερωτευμενος!κρατηστε την αρχικη διατυπωση!

  Ο ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ!

  τελος δεν το ξανα αλλαζω!

  1000000000000000000 συγνωμη

 33. Y 5 Ιανουαρίου, 2011 στις 1:00 μμ #

  Ο ‘οπορτουνιστής’ είναι κάτι ανάμεσα στον αστό και τον επαναστάτη?

  Ο τρόπος που χρησιμοποιείς τη λέξη φανερώνει το πόσο στρεβλά την αντιλαμβάνεσαι. Δε φταις εσύ όμως, φταίει ο τρόπος που τη χρησιμοποιεί το ΚΚΕ. Οπορτουνιστής σημαίνει καιροσκόπος και μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε κοινωνική τάξη, να είναι δηλαδή είτε αστός είτε μικροαστός είτε εργάτης. Μπορεί επίσης να έχει ως αφετηρία του διάφορες πολιτικές θέσεις στις οποίες όμως δεν είναι συνεπής. Το ότι το ΚΚΕ τη χρησιμοποιεί για να ορίσει αποκλειστικά τη ρεφορμιστική αριστερά ευρω-κομμουνιστικών καταβολών είναι τουλάχιστον γελοίο κι ας έχει αυτή δομικά οπορτουνιστικά χαρακτηριστικά.

  Όσο για το LavaPizza εγώ πιστεύω ότι είναι ο πιο σοβαρός ΕΚΟΦίτης οικονομολόγος, σύντροφος των ΕΚΟΦιτών στο εξώφυλο του προλεταριακού ΝΕΜΕCIS. H μόνη αμιγώς μαρξίστρια οικονομολόγος που δεν επηρρεάζεται από άλλα στοιχεία και κυρίως όχι από στοιχεία της πραγματικότητας είναι Μπέλλου. Ω Μπέλλου ciao, Μπέλλου ciao, Μπέλλου ciao ciao ciao.

  Ο Μπογιό δεν έβγαινε ούτε πριν τις εκλογές αν δε με απατά η μνήμη μου.

  Κατά τα άλλα με ενδιαφέρει η συζήτηση που πήγε να ανοίξει το Αντώνης περί του αν υπάρχουν κρίσεις που γεννιούνται αποκλειστικά μέσα στο χρηματοοικονομικό σύστημα και αν ο Λαπαβίτσας αναλύει την υπάρχουσα ως τέτοια.

 34. λαθραναγνώστης 5 Ιανουαρίου, 2011 στις 2:31 μμ #

  «Το ότι το ΚΚΕ τη χρησιμοποιεί για να ορίσει αποκλειστικά τη ρεφορμιστική αριστερά ευρω-κομμουνιστικών καταβολών είναι τουλάχιστον γελοίο κι ας έχει αυτή δομικά οπορτουνιστικά χαρακτηριστικά.»
  Νομίζω ότι παραδοσιακά ο όρος οπορτουνισμός χρησιμοποιείται γι αυτού του είδους τα κόμματα. Ας πούμε «δεξιόστροφος» οπορτουνισμός.
  Πάντως έχεις δίκιο. Θεωρητικά και τα αριστερίστικα κόμματα μπορούν να χαρακτηριστούν οπορτουνιστικά. «Αριστερόστροφος» οπορτουνισμός.
  Με τον Μπογιό, τι πρόβλημα υπάρχει?

 35. RED LEBEL 5 Ιανουαρίου, 2011 στις 2:55 μμ #

  μα ο Υ εχει με ολους τους ΚΚΕδες πρεοβλημα!απλα ψαχνει να βρει που ειναι ο Μπογιο!
  Υ αν διαβαζες Ριζοσπαστη θα τον »εβλεπες» καθε μερα…..!

  ο ορος οπορτουνισμος η οπορτουνιστης νομιζω οτι ειναι πολυ ξεκαθαρος κ το ΚΚΕ τον χρησιμοποιει εκει που πρεπει!δηλαδη ο καιροσκοπισμος οποως ειπες κ συ Υ,η ασταθεια στις θεσεις κ τις εκτιμησεις.ολα αυτα μια χαρα.τα κυριοτερα δεν ειπες.ο οπορτουνισμος αποσπα την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ απο την πολιτικη και ειναι ο φορεας της αστικης ιδεολογιας στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ κινημα.ειναι ο φορεας εκεινος που ενυπαρχει μεσα στην εργατικη ταξη,φερει μικροαστικες αποψεις κ αναλυσεις κ καταληγει τον αγωνα στην ενσωματωση.
  στην Ελλαδα ο οπορτουνισμος τα παλια χρονια δεν ηταν τοσο ενιαιος οσο σημερα.σημερα εχει κοινη δραση αφενος κ πολλες κοινες εκτιμησεις αφεταιρου.αλλα πανω απο ολα ειναι η κοινη αντιληψη που εκφραζει για την ΕΝΟΤΗΤΑ.επισης τελος ο οπορτουνισμος ειναι φορεας αντιθεσης κ παλης εναντια στο ΚΚ γενικα κ στο ΚΚΕ ειδικοτερα.ειναι μανουλα στο φραξιονισμο κ πρωτοπορος στον αντικομμουνισμο.και ολα αυτα προερχονται απο τη στρατηγικη του κ οχι απλα απο καποια »λαθη».στην ουσια δηλαδη ο οπορτουνισμος εξυπηρετει την πολιτικη του Κεφαλαιου κ προσπαθει να την μπολιασει στο εργατικο λαικο κινημα.

  εγω ειπα οτι ο Λαπαβιτσας ειναι ο.τι πιο σοβαρο εχει να επιδειξει η οπορτουνιστικη σκεψη στην Ελλαδα μεχρι στιγμης.κ το αν ειναι η δεν ειναι οπορτουνιστης αυτο κρινεται απο τη στρατηγικη και την αναλυση που κανει.

  για να λες οτι αντιλαμβανομαι στρεβλα την εννοια η δεν καταλαβες τι εννοω πιο πανω η δεν ξερω κ γω τι αλλο…
  μπορει να μην ειμαι κ ο πιο μαρξιστικα μορφωμενος ανθρωπος αλλα την ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ την ξερω τουλαχιστον.

 36. RedPersonality 5 Ιανουαρίου, 2011 στις 5:37 μμ #

  Με την πλατύτερη έννοια είναι η δίχως αρχές συμπεριφορά,είναι το ξεπούλημα βασικών αρχών για χάρη στιγμιαίων και περιστασιακών επιτυχιών.Με την στενότερη έννοια είναι ένα πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα μέσα στο εργατικό κίνημα, που αντανακλά την επίδραση της αστικής τάξης στην εργατική.
  «Οπορτουνισμός είναι ξεπούλημα των αρχών στην αστική τάξη μ’ αντάλλαγμα παραχωρήσεις και συγκεκριμένα καλοπληρωμένα πόστα για τους αρχηγούς»(Ένγκελς)
  «Η βασική ιδέα του οπορτουνισμού είναι η συμμαχία ή η προσέγγιση(μερικές φορές η συμφωνία,ο συνασπισμός κλπ.)ανάμεσα στην αστική τάξη και τους αντίποδές της.»(Λένιν)
  Από θεωρητική άποψη ο οπορτουνισμός σημαίνει απόκλιση από το μαρξισμό, ή μάλλον από το βασικό του περιεχόμενο, και πέρασμα σε διάφορες μορφές αστικής κοσμοθεώρησης και κοινωνικής θεωρίας.
  Από ιδεολογική άποψη σημαίνει την παραίτηση από μια αυτόνομη πνευματική θέση της εργατικής τάξης, των ταξικών της συμφερόντων και στόχων, την πλήρη πνευματική καθυπόταξη της εργατικής τάξης στην αστική.Από τη πολιτική άποψη ο οπορτουνισμός σημαίνει την παραίτηση από τον επαναστατικό ταξικό αγώνα , από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου και από την οικοδόμηση τους κομμουνιστικού σχηματισμού,δηλαδή τη διαιώνιση του καπιταλισμού.(…)
  (Από το βιβλίο λεξικό της μαρξιστικής-λενινιστικής φιλοσοφίας)

 37. Y 6 Ιανουαρίου, 2011 στις 1:01 μμ #

  Η Κομισιόν βγάζει κέρδος από το ιρλανδικό δάνειο.
  http://www.theparliament.com/press-review-article/newsarticle/eu-commission-set-to-profit-from-irish-bailout//1294272000/

 38. λαθραναγνώστης 6 Ιανουαρίου, 2011 στις 6:46 μμ #

  Τ @ 23,
  Άκουσα και την ομιλια του Λαπαβίτσα στην παρουσίαση του βιβλίου του και παραμένω στις αρχικές μου απόψεις.
  Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πρόταση διαχείρησης του χρέους, με όρους εθνικού περισότερο, παρά ταξικού (εργατικού), συμφέροντος.
  Νομίζω ότι και ο ίδιος, κάπου στο κλείσιμο της ομιλίας του, προσδιορίζει ακριβώς, τη φύση της πρότασής του: “Δεν προκειται για σοσιαλισμό- προκειται για καλύτερο πεδίο για ταξική πάλη”
  Συνεπώς είναι περιτό να προσπαθήσει και κάποιος τρίτος, να τεκμηριώσει ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, δεν είναι ριζοσπαστική, ή τουλάχιστον ο βαθμός ριζοσπαστικότητάς της περιορίζεται απο τα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος .
  Προσωπικά, πιστεύω, ότι εαν στη θέση των δωσιλόγων που έχουμε σήμερα στην κυβέρνηση (κυριολεκτικά το εννοώ το δωσιλόγων), υπήρχε μια φυσιολογική, πατριωτική αστική κυβέρνηση, οι προτάσεις του Λαπαβίτσα θα μπορούσαν άνετα να υιοθετηθούν απ αυτή.

 39. Y 6 Ιανουαρίου, 2011 στις 7:33 μμ #

  Μα φυσικά και δε πρόκειται για σοσιαλισμό αλλά πρόκειται για καλύτερο πεδίο για ταξική πάλη.
  Άμα δε φέρουμε όμως το πεδίο της ταξικής πάλης εκεί που θέλουμε εμείς τότε είναι λογοκοπία να μιλάμε για σοσιαλισμό.

  Η σημερινή γραμμή του ΚΚΕ μας λέει το εξής σχιζοφρενικό:
  ‘Η σοσιαλιστική επανάσταση δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή, αλλά όποιος βάζει ενδιάμεσους πολιτικούς στόχους πριν από αυτή, αυτός δε θέλει την επανάσταση’. Και συγχέει το μεταβατικό της πρόγραμμα της Λαϊκής Εξουσία με την Επανάσταση.

  Μα άμα δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή, τότε πρέπει να δούμε πώς θα την κάνουμε δυνατή. Και για να την κάνουμε δυνατή χρειάζομαστε να διαμορφώσουμε το πολιτικό πλαίσιο και το πεδίο της ταξικής πάλης έτσι ώστε να είναι δυνατή.

  Δε καταλαβαίνω καθόλου τι σημαίνει μια ‘φυσιολογική πατριωτική αστική κυβέρνηση’. Η δομή του ελληνικού καπιταλισμού είναι τέτοια που ποτέ δεν είχαμε μια αυθεντικά πατριωτική αστική κυβέρνηση.

  Το ζήτημα μας είναι να οριοθετήσουμε στη σφαίρα της φαντασίας τον εαυτό μας από μια φαντασιακή πατριωτική αστική κυβέρνηση? Η’ αν οι αστικές δυνάμεις δεν μπορούν να εκπληρώσουν ούτε τα στοιχειώδη πατριωτικά τους καθήκοντα και δεσμέυσεις απέναντι στο λαό, τότε να αρπάξουμε το κενό και να πούμε στο λαό ότι μόνο αν πάρει την εξουσία ο ίδιος σταδιακά στο χώρο δουλειάς αλλά και στη κεντρική πολιτική σκηνή με ένα μέτωπο που θα πηγαίνει προς το σοσιαλισμό μπορεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της πατρίδας του??

  ‘Φυσιολογική πατριωτική αστική κυβέρνηση’ δε πρόκειται να δούμε Λαθραναγνώστη. Ούτε οι Ούγγροι έχουν. Κι αυτοί δωσίλογοι είναι.

  Aν προσπαθούσαμε να βρούμε κάποια αντιστοιχία στη σημερινή γραμμή του ΚΚΕ στην προ-επαναστατική Ρωσσία, η γραμμή αυτή θα αντιστοιχούσε στη γραμμή των μενσεβίκων που έλεγε ότι από πριν από το 17 ήταν δυνατή η σοσιαλιστική επανάσταση χωρίς τη δημοκρατική.

  Τώρα με τη μηχανιστική λογική που πολλοί χρησιμοποιούν εδώ θα πουν ότι οι αντικειμενικές προϋποθέσεις του σοσιαλισμού πληρούνται πολύ παραπάνω στην Ελλάδα του 2011 οπότε δε χρειαζόμαστε τίποτα μεταβατικό, ούτε καν ένα πρόγραμμα που να ξεκινά μέσα στον καπιταλισμό.

  Ενώ όμως είναι σωστό ότι τηρούνται περισσότερο οι προϋποθέσεις αυτό δε σημαίνει ότι το σύνθημα ‘σοσιαλισμός’ ή ‘αλλαγή της τάξης στην εξουσία’ είναι αρκετό, ούτε μόνο μηχανιστικές εξειδικεύσεις συνοδευόμενες από αυτό.

  Χρειάζεται ένα πακέτο μετωπικών στοχεύσεων σε κεντρικό επίπεδο που θα μεταβάλουν το πεδίο.

  Το πραγματικό δίλλημα είναι:
  – H’ καθαρός μέσα στην ήττα και την καταστροφή της εργατικής τάξης
  – Η’ τολμηρός μπροστά μέχρι την Επανάσταση

  (για οππορτουνισμό δε με ‘βουλώσατε’, θα γράψω σε συνδυασμό με το ποστ του προπ)

  εν τω μεταξύ: από τις 29 Δεκέμβρη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διπλασίασε το κεφάλαιο της σε 10,76 δισ. ωστέ να μπορεί να αγοράζει περισσότερα κρατικά ομόλογα από αυτά που δε πωλιούνται στις αγορές. Μεγάλο μέρος της αύξησης του κεφαλαίου έρχεται από την γερμανική κεντρική τράπεζα. ‘Πρέπει να δυναμώσουμε το Ευρώ’, είπε η Μέρκελ στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της. Το σχέδιο για αυταρχική καπιταλιστική ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ μπαίνει σε ράγες. Να δούμε ποιος θα το εκτροχιάσει.

 40. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα 6 Ιανουαρίου, 2011 στις 7:54 μμ #

  Τώρα ποιανού ακριβώς η γραμμή μοιάζει με τους μενσεβίκους.. Άλαλα τα χείλη των ασεβών που λένε.

  Άσε που και για τους μενσεβίκους το 17 άλλα αντ’ άλλων γράφεις.

 41. Y 6 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:06 μμ #

  Ρε άει κατούρα ρε. Κάτσε δες γιατί πήγε στους μενσεβίκους ο Τρότσκι.

 42. λαθραναγνώστης 6 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:12 μμ #

  Υ @ 40
  «Άμα δε φέρουμε όμως το πεδίο της ταξικής πάλης εκεί που θέλουμε εμείς τότε είναι λογοκοπία να μιλάμε για σοσιαλισμό.»
  Νομίζεις ότι με αυτή τη πρόταση δημιουργείς ευνοϊκό πεδίο ταξικής πάλης? Εγώ αμφιβάλω.
  Όταν προωθείς τέτοιες προτάσεις το μόνο που πετυχαίνεις είναι να δίνεις στο λαό την(ψευτική)εντύπωση ότι υπάρχουν λύσεις «εντός συστήματος» και να αναστέλλεις την συνειδητοποίησή του.
  Επείσης πρακτικά, δεν πιστεύω ότι η πρόταση αυτή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Πάλι η (όποια)ανάπτυξη θα γίνει με καπιταλιστικούς όρους και με μισθούς του 50 ενώ οι τιμές θα είναι του 2011. Πάλι ο κόσμος θα χάσει τις οικονομίες του και πάλι οι τράπεζες θα λειτουργούν μέσα σε καπιταλιστικό θεσμικό πλαίσιο κι ας έχουν κρατικοποιηθεί.

  Το ξέρω ότι δεν πρόκειται να δούμε φυσιολογική αστική κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι η σημερινή του ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει κάθε όριο και μόνο με την κυβέρνηση του «γέρου» που έκανε τον εμφύλιο μπορεί να συγκριθεί σε δωσιλογισμό και αναλγησία!

 43. Y 6 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:37 μμ #

  Tότε δεν καταλαβαίνεις ή δε θέλεις να καταλάβεις την πρόταση. Γιατί η πρόταση λέει για προστασία του λαϊκού εισοδήματος και πολλά άλλα. Κι εγώ δε θα κάτσω να φάω τ’αρχίδια μου. Μη σώσεις και την καταλάβεις.

  Η λογική σου είναι ένας συνδυασμός της απαισιοδοξίας του ΚΚΕ ‘θα πάρουμε τ’αρχίδια μας αλλά θα το κάνουμε ηρωϊκά’ με την καταστροφολογία των ΠΑΣΟΚοΝΔΛΑΟΣΚουβελοΤσίπρηδων ‘έξω από το Ευρώ θα μας πάρει ο διάλος και θα χάσουμε τις καταθέσεις μας’.

  Λοιπόν, όποιος θέλει να πάρει το μπούλο είτε ηρωικά είτε καταστροφολογικά ας κάτσει να τον πάρει. Μας έχετε πήξει στην μακαριότητα.

  Εσύ πώς το μετακινείς το πεδίο δηλαδή? Περιμένεις να κατεβάσει καμιά ιδέα η γκλάβα της Μπέλλου?

 44. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα 6 Ιανουαρίου, 2011 στις 9:57 μμ #

  Και κουλτούρα να φύγουμε ψι αλλά όταν γράφεις αυτό

  «στη γραμμή των μενσεβίκων που έλεγε ότι από πριν από το 17 ήταν δυνατή η σοσιαλιστική επανάσταση χωρίς τη δημοκρατική»

  ε πως να το κάνουμε, γράφεις άλλα αντ’ άλλα της παρασκευής το γάλα

 45. RED LABEL 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:58 πμ #

  αυτα που λεει ο Υ ειναι πολυ φυσιολογικα για το χωρο που ανηκει ο ανθρωπος!γιατι ο ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ κ ο ΠΠ κ ο ΚΑΖΑΚΗΣ που εχουνε κανει τις περισσοτερες οικονομικες αναλυσεις πιστευουν τοεξης:θα διαγραψουμε το χρεος,θα κρατικοποιησουμε κ τις τραπεζες κ μερικεςεπειχηρησεις κ ολα νταξει στον καπιταλισμο τωρα παμε για την αντικαπιταλιστικη ανατροπη.
  Σ Ο Σ Ι Α Λ Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α!!!!!!που φωναζει κιολας!εξυγειαιει τραπεζες κ κρατικες επειχηρησεις κμετα τις δινει στον ιδιωτη κ πληρωνει ο λαος παλι γιατι πολυ απλα ΔΕΝ θα εχουν υποστει την παραμικρη αλλαγη οι σχεσεις παραγωγης.δηλαδη το ευνοικοτερο πεδιο για ταξκη παλη δεν ειναι να δημιουργησεις προεπαναστατικη κατασταση(τα πανω να μη μπορουν κ τα κατω να μη θελουν) κ ειναι να δημιουργησεις εναν κρρατικο τομεα στην οικονομια με την ελπιδα οτι καποτε θα γινει τι?αντικαπιτσλιστικη ιδιοκτησια?

  η ουσια ειναι η εξης:οι ανθρωποι που μεχρι κ τωρα κατηγορουν το ΚΚΕ για ηττοπαθη γραμμη φτιαχνουν ενα προτσες βελτιωσης του καπιταλισμου γιατι πολυ απλα δεν πιστευουν οτι σε καιρο κρισης μπορει ο λαος να ξεσηκωθει αρα να φερει κ ριζικες αλλαγες στο επιπεδο της οικονομιας κ της πολιτικης εξουσιας.μα ισα ισα στην κριση ειναι που οι 2 δρομοι αναπτυξης ερχονται σε πιο ευθεια κ αποκαλυπτικη συγκρουση κ διαπαλη.

 46. Y 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 12:22 μμ #

  Click to access ECFIN_EGConf_Programme.pdf

 47. Y 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 7:17 μμ #

  The following from a speech of Manuel Barroso at the European University Institute, 18th of June:

  «Sometimes in Europe the small steps are the most important ones. Please, read attentively the conclusions of yesterday’s European Council. What is going on is a silent revolution – a silent revolution in terms of stronger economic governance by small steps. The Member States have accepted – and I hope they understood it exactly – but they have accepted very important powers of the European institutions regarding surveillance, and a much stricter control of the public finances».

 48. RED LEBEL 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 7:26 μμ #

  μεταφραση παρακαλω!γιατι δε σκαμπαζω γρι απο ξενες γλωσσες!

 49. Y 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 7:39 μμ #

  στα παπάρια μου. δεν υπάρχεις μόνο εσύ εδώ. μπορείς να το βάλεις και στην αυτόματη μετάφραση πάντως. http://babelfish.yahoo.com/

 50. RED LEBEL 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 7:44 μμ #

  μουνοσκυλο μιλα καλυτερα μη γινεις της ποοπυτανας εδω μεσα!!!!το καταλαβες?αντες γαμησου με την προσμλητικη συμπεριφορα σου!αμα αρχισω κ γω κ βριζω θα γινει αυτο που εκανε ο Κλιντον στο Κοσσοβο εδω μεσα!αντε μαλακα.

 51. λαθραναγνώστης 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 7:48 μμ #

  Αυτό που πάει να γίνει, δεν έχει ξανασυμβεί εδω μέσα. Μπορούμε να συγκρατηθούμε λίγο?

 52. RED LEBEL 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 7:58 μμ #

  ενταξει απο μεριας μου δεν συνεχιζεται!οποιος θελει ας με βηθησει λιγο με τη μεταφραση.

 53. λαθραναγνώστης 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:03 μμ #

  Κατ αρχήν προτείνω να σβύσουν τα σχόλια απο 49 εως 52. Αν συμφωνείτε επιβεβαιώστε γραπτώς. Άθλιε, σε παρακαλώ…..

 54. RED LEBEL 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:07 μμ #

  το 49 γιατι παρακαλω?τελος παντων!να σβηστει ο,τι θελετε!ειναι πολυ εφτελες αυτο το πεδιο για να δωσω μαχη!

 55. λαθραναγνώστης 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:13 μμ #

  Το 49 πρέπει να σβηστεί γιατι ζητάς μια χάρη, λες και παραγγέλνεις καφέ σε καφενείο. Λίγη ευγένεια δεν βλάπτει!
  Το πεδίο δεν είναι καθόλου ευτελές για να δώσεις μάχη. Να μάθεις να προσαρμόζεσαι, να βελτειώνεσαι και να μην την κοπανάς…..σύντροφε!

 56. RED LEBEL 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:17 μμ #

  δεν την κοπαναω καθολου!πιστευω οτι ημουνα ευγενικος λεγοντας κ παρακαλω…!κ μαλιστα κ αυτοσαρκαστικος παραλληλα!ενω η απαντηη που ελαβα δεν ηταν η πρεπουσα κ η αρμοζουσα.λοιπον!σβηστεο.τι θελετε η ο.τι εν παση περιπτωσει κρινετε εσεις οτι δυναμιτιζει.δε με ενοχλει κ δε θα κανω ολοκληρη διαπραγματευση για αυτο!

 57. κανένας 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:17 μμ #

  Υ 50
  Με τις μαλακίες που προτείνεις πέρα από τον καυγά συμβαίνουν και αυτά:

  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5516896&textCriteriaClause=%2B%CE%A0%CE%91%CE%9C%CE%95+%2B%CE%A7%CE%A1%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%A1%CE%99%CE%9F

  Το γαμ…. και οι 2 και ψόφησε…

 58. λαθραναγνώστης 7 Ιανουαρίου, 2011 στις 8:55 μμ #

  Η μετάφραση:

  Το παρακάτω (είναι) από μιά ομιλία του Μ. Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στις 18 Ιουνίου:
  Μερικές φορες στην Ευρώπη, τα μικρά βήματα είναι και τα πιό σοβαρά.
  Παρακαλώ, διαβάστε προσεχτικά τα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
  Αυτό που συμβαίνει, είναι μια σιωπηλή επανασταση- μια σιωπηλή επανάσταση, υπό την έννοια της (δημιουργίας) μιας ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης σε μικρά βήματα.
  Τα κράτη – μέλη εχουν αποδεχτεί – και ελπίζω να το εχουν καταλάβει ακριβώς- αλλά έχουν αποδεχτεί πολύ σοβαρές αρμοδιότητες των Ευρωπαϊκών οργάνων, όσον αφορά την εποπτεία, και έναν πιό αυστηρό έλεγχο, των δημόσιων οικονομικών.

 59. βουρνούκιος 8 Ιανουαρίου, 2011 στις 12:25 πμ #

  Το μεταβατικό πρόγραμμα έχει αξία! Η επανασταση δεν θα ρθει επειδή εμείς το θελουμε. Θα ‘ρθει όταν η θέληση και η πολιτική των κομμουνιστών, συναντηθούν με τις επιλογές της εργατικής τάξης που θα πείθεται από την ίδια της την πείρα, πως άλλος δρόμος για τα συμφέροντά της από την επανασταση δεν υπάρχει!

  Αυτή την απλή και συνάμα δυσκολη προσπάθεια έρχεται να υπηρετήσει το μεταβατικο πρόγραμμα! Με στόχους που συνδέουν το σημερινό επίπεδο κατανόησης και σκέψης των μαζών, με το αύριοο της σοσιαλιστικής προοπτικής.

  Η λογική του κιρχνερ στην Αργεντινή και των απανταχού αριστερών σοσιαλδημοκρατών ΔΕΝ έχει σχέση με τη λογική του μεταβατικού προγράμματος.

  Αντίθετα, οι αναλύσεις που θέτουν και αιτήματα του Καζάκη, του Λαπαβίτσα κλπ, μπορούν να ενταχθούν μια χαρά στη λογική του μεταβατικού προγράμματος, με τον όρο να ηγεμονεύσει η πολιτική αντίληψη ακριβώς της μεταβατικότητας/σύνδεσης των αναλύσεων αυτών, με τον στόχο της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας!

  Αντίθετα, το να «αποκαλύπτεις», ή το να «ξεσκεπάζεις» απο μόνο του δεν λέει τίποτα! Μπορείς καλλιστα να ξεσκεπάζεις μια ζωή, αλλά να μην μπορείς να στρεψεις τους συσχετιμσούς και την εργ. τάξη προς την ανάγκη της επανάστασης! Και από την άλλη, από μόνα τους τα αιτήματα των αριστερών οικονομολόγων δεν μπορούν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα. Και εδώ ακριβώς μπαίνει η ανάγκη σύνδεσης αυτών των πολύ σωστών αιτημάτων (παυση πληρωμών/διαγραφή χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, ρήξη με ΟΝΕ/ΕΕ εξοδος απο ευρώ) με τη λογική του μεταβατικού προγράμματος ΑΠΟ τον καπιταλισμό, ΠΡΟΣ την εργατική εξουσία/δημοκρατία!

  Συνεπώς, καλή αγωνιστική χρονιά σε όλους, και περισσότερη εμβαθυνση στη συζήτηση για την αξία του μεταβατικού προγράμματος.

 60. Y 11 Ιανουαρίου, 2011 στις 10:59 πμ #

  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1919392

 61. Y 18 Ιανουαρίου, 2011 στις 12:21 μμ #

  According to the Telegraph, EU finance ministers have decided to increase their support for a bigger rescue fund for debt-stricken eurozone countries.

  But the paper warns it could be March before a package of wider changes may be approved.
  http://www.theparliament.com/press-review-article/newsarticle/eu-finance-ministers-consider-tougher-stress-tests//1295308800/

Trackbacks/Pingbacks

 1. Η νέα οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ « ενωτικό – αριστερό - 23 Δεκεμβρίου, 2010

  […] Απ’ το mygranma: […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: