Ας μιλήσουμε για τις δημοτικές…

6 Νοέ.

ή

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τις δημοτικές και για το αποτέλεσμα αυτών.

Ας ξεκινήσω από το γενικότερο κλίμα. Είναι σαφώς διαφοροποιημένο από προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Προ μηνών που το συζητούσαμε υπήρχαν κάποιοι σύντροφοι που «ανησυχούσαν» πως ένα κομμάτι του κόσμου θα έβαζε τα συνηθισμένα τέτοια περίοδο επιχειρήματα περί «προβλημάτων της γειτονιάς», τύπου «το πεζοδρόμιο που χάλασε», «το πλακάκι στη πλατεία που γλιστράει όταν βρέχει» κτλ.

Εγώ προσωπικά να πω την αλήθεια το έλεγα από τότε πως  σε ένα βαθμό και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να κινηθούν με κριτήρια κεντρικής και συνολικής πολιτικής αναμέτρησης. Βέβαια, δεν περίμενα πως θα φτάναμε σε αυτό το επίπεδο, να βγαίνει δηλ. ο πρωθυπουργός και να αναγάγει από μόνος του τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα για την πολιτική της κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή κίνηση, αν μη τι άλλο.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και τα κλασσικά στοιχεία των δημοτικών. Οι θειές, οι ανιψιοί, μπατζανάκηδες και συγχωριανοί που κατεβαίνουν και «τους ξέρεις και είναι καλοί και τίμιοι και με όρεξη να προσφέρουν».

Η αλήθεια είναι πως παρά τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν πάρει αναμφισβήτητα πλέον ετούτες οι δημοτικές, ελάχιστοι ψηφοφόροι (και υποψήφιοι σε συνδιασμούς) δείχνουν να έχουν καταλάβει τις αλλαγές που επέρχονται με τον Καλλικράτη.

Είχα πάει στην εκδήλωση της «ελεύθερης αττικής» του Αλαβάνου στο Περιστέρι, στην οποία ο ίδιος και οι υπόλοιποι ομιλητές-υποψήφιοί του φάνηκαν να υποτιμούν, εως και να μην τους ενδιαφέρουν σχεδόν αυτές οι αλλαγές.

«Ο Καλλικράτης είναι ένα κόλπο του ΓΑΠ για να μπορεί να πει και αυτός πως έκανε κάποια ριζική μεταρρύθμιση», «είναι άσχημα σχεδιασμένος», «αυτό το πράγμα δε μπορεί να εφαρμοστεί», τέτοιου επιπέδου αναλύσεις και κριτική…

Αλλά και από τον τρόπο που στήθηκαν/μιλάνε οι διάφοροι συνδυασμοί, σε μεγάλο ποσοστό είναι …σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις προηγούμενες. Ντάξει, έχουμε λίγο περισσότερους αντάρτες στο ΠΑΣΟΚ, κάτι περίεργα στις παρατάξεις της ανανεωτικής αριστεράς που πρέπει να στύψεις το μυαλό σου για να καταλάβεις ποιος είναι τί, αλλά κατά τα άλλα …όλοι ανεξάρτητοι, όλοι «αυτοδιοικητικοί», όλοι …ρε, σίγουρα 2010 έχουμε;

Υπάρχει και κάτι διαφορετικό.

Το ΚΚΕ κάνει μια αρκετά διαφορετική ανάλυση για τις τωρινές δημοτικές εκλογές σε σχέση με προηγούμενες και εντελώς διαφορετική σε σχέση με εκείνες προ του Καποδίστρια.

 • Για το ΚΚΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καν ο όρος «αυτοδιοίκηση»  πλέον κατά πρώτον. Μιλάει ανοιχτά και μόνο για δομές κρατικής διοίκησης.
 • Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν βλέπει σε ετούτες τις εκλογές πλέον τα ψηφοδέλτια και τον κόσμο που μαζεύεται γύρω από αυτά σαν μια ξεχωριστή μορφή συσπείρωσης. Γι αυτό και η στήριξη και η απεύθυνση για υποψηφιότητα σε πρόσωπα που δεν βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα μαζί τους σε κοινό βηματισμό στα διάφορα μέτωπα ανήκει στο παρελθόν.
 • Αντίθετα τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι έκφραση της ήδη υπάρχουσας συσπείρωσης στα επιμέρους μέτωπα που στηρίζει το ΚΚΕ,  μέτωπα όπως το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ κτλ.
 • Με αυτή την έννοια οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι κάτι αρκετά διαφορετικό από τους συνδυασμούς που στήριζε το ΚΚΕ σε προηγούμενες δημοτικές. Έχουν εκ των πραγμάτων ΕΝΙΑΙΕΣ θέσεις και απόψεις, το ίδιο όνομα (προφανώς) και ουσιαστικά ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ πλέον, με ό,τι καλό και κακό  μπορεί να συνεπάγεται αυτό, με τις δράσεις των παραπάνω «οργανώσεων» στο λαϊκό κίνημα.
 • Όσο για το «κενό» που θα δημιουργηθεί από την έλλειψη μιας «συσπείρωσης» γύρω από τα τοπικά/δημοτικά ζητήματα, αυτό φιλοδοξεί να καλυφθεί με τις λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα που (θέλει να) λειτουργήσουν σε τοπικό επίπεδο (αλλά περισσότερα γι αυτό παρακάτω).

Αυτό σαν εισαγωγή. Είναι βέβαια αξιοπρόσεκτο (τουλάχιστον για μένα) πώς από όλους όσους καίγονται για τις ανάγκες  «νέων αναζητήσεων», «νέων επεξεργασιών», «νέων τρόπων δράσης» κτλ. «στο χώρο της αριστεράς», δε βρέθηκε κανένας όχι να συμφωνήσει, αλλά έστω να εντοπίσει και να κρίνει τον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των τοπικών δομών διοίκησης που προτείνει εν όψει ετούτων των δημοτικών το ΚΚΕ. Δε βαριέσαι…

Πάμε παρακάτω. Εγώ προσωπικά έχω δει στην πράξη να έχει λειτουργήσει πολύ ευεργετικά αυτή η αλλαγή. Ειδικά με την χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής αναμέτρησης που πήραν σε μεγάλο βαθμό αυτές οι εκλογές, το να βγαίνεις την εξόρμηση/περιοδεία, το να κάνεις τη δουλειά πόρτα πόρτα και να μη χρειάζεται να εξηγείς τί είναι αυτό το περίεργο τάδε όνομα συνδυασμού και τί υποστηρίζει αλλά να μπορείς να λες από το καλημέρα πως «εδώ ΚΚΕ», «εδώ όσοι απήργησαν/κινητοποιήθηκαν με το ΠΑΜΕ», «εδώ η ΠΑΣΥ και το μπλόκο της Νίκαιας» κτλ. βοηθάει σημαντικά στο να πάρει η συζήτηση την κατεύθυνση που θέλεις.

Το κλίμα. Το κλίμα είναι το εξής. Υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι του λαού μια αγανάκτηση και τυφλή άρνηση απέναντι σε κάθε πολιτικό χώρο, σε καθετί πολιτικό. Αυτή συνοδεύεται, σε αυτό το κομμάτι του κόσμου, και με μια βαθιά απαισιοδοξία-μοιρολατρία. Θα έλεγα πως τέτοιοι είναι περί το 50-60% όσων έχω συναντήσει εγώ τελευταία. Αν το ψάξεις λίγο παραπάνω βλέπεις βάβαια πως η τεράστια πλειοψηφία αυτών, αν όχι όλοι, είναι οι επί χρόνια ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με αυτούς του ΠΑΣΟΚ να έχουν χαλαρά τη μερίδα του λέωντος.

Βέβαια, αν κουβεντιάσεις λίγο ακόμη με αυτούς (αν το δεχτούνε δηλ., γιατί τις περισσότερες φορές δε θέλουν), βλέπεις πως πλαγίως παραδέχονται πως το ΚΚΕ και οι δυνάμεις γύρω από αυτό είναι οι μόνες που ουσιαστικά αντιστέκονται, αλλά μέχρι εκεί.

Απαισιοδοξία-μοιρολατρία υπάρχει και σε μια μερίδα των ψηφοφόρων του ΚΚΕ που δεν έχουν μια κάπως πιο σταθερή επαφή με της οργανωμένες δυνάμεις αυτού, στους λεγόμενους «παραδοσιακούς ψηφοφόρους». Σε αυτούς υπάρχει συνήθως και η άποψη ότι «είναι ζώα φίλε, τους κλέβουν και λένε κι ευχαριστώ, είναι ζώα και τ’ αξίζουν, τέλος…». Φυσικά, ώντας μέσα στην απαισιοδοξία το συγκεκριμένο κομμάτι δεν είναι και θωρακισμένο απέναντι σε φαινόμενα αποχής αλλά και προσωπικού βολέματος κτλ.

Ναι, υπάρχουν όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο αυτά.

Εγώ την κατάσταση που συνάντησα στις φετινές περιοδείες, όπου μέσες άκρες περίπου ένα 10% περίμενε πρώτα να ακούσει από ποιο κόμμα στηρίζεται ο συνδυασμός, τα φυλλάδια του οποίου του έδινες, και μετά αναφωνούσε «άμα είναι από το ΚΚΕ φέρε, όλοι οι υπόλοιποι να πα να γαμηθούνε», δεν την έχω ξανασυναντήσει.

Όπως δεν έχω ξανασυναντήσει και τόσο έντονες αντιδράσεις από μερίδα πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποφασίσει (όπως δείχνουν) να μην το ξαναψηφίσουν. Μιλάμε, τέτοια τσαντίλα δύσκολα περιγράφεται. Δε μπορώ να φανταστώ πώς θα αντέδρασαν ότων πήγε κάποιος από συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ να τους μιλήσει/μοιράσει φυλλάδια…

Τί περιμένω εγώ από αυτές τις δημοτικές;

Εκλογικά εγώ δε περιμένω τίποτα, ή σχεδόν τίποτα. Μια μικρή αύξηση ναι, διακριτή μάλιστα,  ειδικά στη Περιφέρεια, αλλά τίποτα παραπάνω.

Δε με πειράζει όμως και τρομερά. Άλλο είναι που με καίει εμένα τους τελευταίους μήνες, και σε αυτό θεωρώ πως το άνοιγμα που έγινε μπροστά στις δημοτικές μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό:

Οι λαϊκές συνελεύσεις – επιτροπές αγώνα.

Είναι κάτι που το κλοθογυρίζω στο μυαλό μου αρκετούς μήνες. Νομίζω από το Μάη που έγραφα για μια συζήτηση στο σπίτι της πρ.Μπρέζνιεβας, όπου έμπαινε το θέμα του πώς μπορείς να συσπειρώσεις αγωνιστικά εκείνον τον κόσμο -και ειδικά τον νεότερο- που είναι μόνιμα με το ένα ή κι με τα δύο πόδια στην ανεργία.

Νομίζω υπάρχουν 2 περιπτώσεις να καταφέρεις κάτι τέτοιο:

Η πρώτη είναι να έχεις στον χώρο/κλάδο, για τους ανέργους του οποίου μιλάμε, ένα εργατικό κίνημα εξαιρετικά ανεπτυγμένο και προσανατολισμένο στην μόνιμη συμμετοχή των ανέργων του κλάδου σε αυτό. Υπάρχει ένα τέτοιο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ στο σήμερα: Τα σωματεία της ναυπηγοεπισκευαστικής στο Πέραμα. Ανεξάρτητα αν έχει κάποιος να τους προσάψει ο,τιδήποτε, νομίζω είναι κοινώς αποδεκτό πως καταφέρνουν να συσπειρώνουν στις δράσεις τους και τους ανέργους του κλάδου, σχεδόν σαν να πρόκειται για εργαζόμενους.

Δυστυχώς όμως δε μου έρχεται άλλη τέτοια περίπτωση στο νου. Είμαστε πολύ πίσω απο μια τέτοια κατάσταση.

Και το ζήτημα που μπαίνει και θα μπαίνει όλο πιο αμείλικτο είναι το εξής: Πώς συσπειρώνεις κάπου αυτή την όλο αυξανόμενη στρατιά, πώς την κινητοποιείς, πως διώχνεις από πάνω της την απαισιοδοξία, πώς καταφέρνεις να φτάσει σε σημείο να μην θεωρεί μονόδρομο πως για να μπορέσει να ζήσει θα αναγκαστεί να αποδεχθεί και ατομικές συμβάσεις, και 10ωρα, και τετρακοσάευρα.

Τέτοια κατηγορία είναι και οι αυτοαπασχολούμενοι με τα μικρομάγαζα στις γειτονιές που κλείνουν ή σκέφτονται να κλείσουν νομίζω. Και εκεί η ανάπτυξη της ΠΑΣΕΒΕ είναι φοβερά πίσω από μια κατάσταση που θα μπορούσε να συσπειρώσει τους αυτοαπασχολούμενους που ουσιαστικά μένουν ή είναι στα πρόθυρα του να μείνουν άνεργοι.

Υπάρχει όμως ένα συνεκτικό στοιχείο όλων αυτών. Ο τόπος κατοικίας/διαμονής τους. Αυτό από τη μία και η ανάγκη που διατύπωσα σε πρόσφατο σχόλιό μου από την ανάπτυξη «αγωνιστικών συλλογικοτήτων» από την άλλη, περιγράφει μέσες άκρες το ρόλο που καταλαβαίνω εγώ πως πρέπει να παίξουν οι λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα στις γειτονιές.

Να αποτελέσουν δηλαδή, έχοντας σαν πρώτη βάση τους αγωνιστές των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ κ.ά. σε κάθε γειτονιά:

 • τις συλλογικότητες εκείνες που θα κάνουν σε κάνουν πράξη σε επίπεδο βάσης το μέτωπο των παραπάνω
 • τις συλλογικότητες εκείνες που θα επιτρέψουν σε κομμάτια του λαού που οι παραπάνω δε καταφέρνουν σήμερα να συσπειρώσουν να συμμετέχουν ενεργά, τόσο στην διαμόρφωση όσο και στην υλοποίηση των κινηματικών στόχων
 • τις συλλογικότητες εκείνες που σε κινηματικό επίπεδο θα καταφέρουν να συνδυάσουν τη δράση για τα γενικά εργατικά/πολιτικά προβλήματα με τη δράση για τα τοπικά.
 • και διάφορα άλλα φυσικά… 🙂

Εγώ έτσι κάπως τις έχω αντιληφθεί αυτές τις επιτροπές και γι αυτό είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι μπορώ για τη δημιουργία τους.

Όλη τη διαδικασία των δημοτικών άλλωστε προσωπικά ομολογώ πως την είδα σαν βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση, με την έννοια πως το άνοιγμα που έγινε στις γειτονιές, οι επαφές που αποκτήθηκαν μπορούν και πρέπει να είναι και οι πρώτοι που θα καλεστούν να συμμετέχουν μετεκλογικά σε αυτές τις προσπάθειες.

Αυτά και βλέπουμε. Το κείμενο είναι γραμμένο ανα τμήματα σε διαφορετικές μέρες την ώρα της δουλειάς, οπότε έχει σαφείς ελλείψεις. Καλό βόλι.

Advertisements

250 Σχόλια to “Ας μιλήσουμε για τις δημοτικές…”

 1. tsechos Νοέμβριος 6, 2010 στις 12:13 μμ #

  Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω και τους άλλους συνσχολιαστές πως βλέπουν την κίνηση του ΚΚΕ να κάνει στις 15 συλλαλητήριο για την έλευση της τρόικας.

 2. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα Νοέμβριος 6, 2010 στις 12:24 μμ #

  Ό,τι ακριβώς χρειαζόταν. Πολύ καλά αντανακλαστικά. Κανένας εκλογικός λήθαργος. Έρχεται θύελλα.

 3. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 6, 2010 στις 12:55 μμ #

  @ Tsechos 1
  Τι άλλο απο θετικά!
  Οι κινητοποιήσεις του ΚΚΕ, ακόμα και όταν δεν έχουν την αναμενόμενη συμμετοχή, καταγράφονται στο λαϊκό υποσυνείδητο και την κατάλληλη στιγμή, βγαίνουν στην επιφάνεια και προβληματίζουν τον κόσμο θετικά προς το κόμμα. Αν σήμερα υπάρχει κάποιο ρεύμα προς το ΚΚΕ ανθρώπων που παλιότερα δεν μας άκουγαν, αυτό κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται και στις κινητοποιήσεις του παρελθόντος, οι οποίες είχαν τότε, χαρακτηριστεί μη μαζικές. Ήταν όμως καλές πρακαταθήκες.

 4. Y Νοέμβριος 6, 2010 στις 1:04 μμ #

  Παφιλόφ και πάλι (λεπτό 29.40)
  http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17650&video=0#toppage
  (τώρα πρέπει να είναι το σωστό λινκ)

 5. faros Νοέμβριος 6, 2010 στις 1:16 μμ #

  Καλό (κόκκινο) βόλι, σύντροφοι !

 6. Y Νοέμβριος 6, 2010 στις 3:00 μμ #

  Αυτό μας ξέφυγε!
  Στις 16 Οκτώβρη διαδήλωσαν στη Ρώμη ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ μεταλεργάτες!

  Zήτησαν ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ μετά τις πανεργατικές διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από την CGIL για τις 27 Νοέμβρη.

  Ο γγ του συνδικάτου είπε: ‘Δε φοβόμαστε τις λέξεις, θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την κοινωνία’.
  http://pcfcapcorse.over-blog.com/article-mare-nostrum-un-million-de-metallos-italiens-59407751.html

  Μετά λοιπόν από τη σωστότατη απόφαση του ΚΚΕ να καλέσει συλλαλητήριο στις 15 που έρχεται η τρόικα, έρχεται η Γενική Απεργία στην Πορτογαλία στις 24 Νοέμβρη και ελπίζουμε σε θετικές εξελίξεις σε Γαλλία και Ιταλία.

 7. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 6, 2010 στις 4:51 μμ #

  Συνεχεια στο 4 του Υ:
  Ο υποψηφιος του ΚΚΕ Παφιλης στο κεντρικο δελτιο του βρωμο-MEGA:

  http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17650&video=0#toppage
  Κυριως στο 41:30-47:38, 51:05-52:37, 56:10-58:20

  Τους πηγε πιπα-κωλο και το παραδεχονται και οι ιδιοι:
  » http://fimotro.blogspot.com/2010/11/blog-post_8793.html «

 8. Κόκκινη Ορχήστρα Νοέμβριος 6, 2010 στις 5:09 μμ #

  1. Στις 7 Νοε., μαύρο στα κόμματα του μνημονίου και της πολιτικής του! Καταψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑΟΣ/ΔΗΑΡΙ/ΔΗΜΑΡΑ. Να καταδικάσουμε και στην κάλπη, την πολιτική και το μνημόνιο, ΕΕ,ΔΝΤ, ΠΑΣΟΚ κλπ κλπ κλπ.

  2. Η Αριστερά ΌΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕ τους Δήμους έκανε τα ίδια με τους μπλε/πράσινους κόκκους (Τζιόκας, Ρογκάκος, Κατημερτζής, κλπ). Συνεπώς, έχουμε ανάγκη από μια άλλη αντικαπιταλιστική -κατ εμέ- αντίληψη για τους Δήμους/μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους! Οι λαϊκές συνελεύσεις και οι επιτροπές αγώνα των κατοίκων μπορούν να αναχθούν σε κύταρρα αυριανών λαϊκών θεσμών. Όμως το ΚΚΕ απέχει και δεν πατά σχεδόν πουθενά σε αυτές! Χτίζει κομματικα καπέλα και πορεύεται με αυτά (ΜΑΣ, Λαϊκή Συσπείρωση κλπ). Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και αυτό είναι στα θετικά του, αλλά με μια διαχειριστική αντίληψη τις περισσότερες φορές. Υπάρχει συνεπώς η ανα΄γκη για μια αριστερή αντικαπιταλιστική αντίληψη που θα δένει τα γενικά με τα ειδικά στην κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της πολιτικής ΕΕ/ΔΝΤ/ΠΑΣΟΚ, με βραχίονα έχα ισχυρό μαζικό λαϊκό κίνημα και πολιτικό εκφραστή το αριστερό αντικαπιταλιστικό μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων! Αυτή την ανάγκη ερχονται να εκφράσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε 11 περιφέρειες και πάνω από 20 δήμους πανελλαδικά!

  Ο Άγγελος Χάγιος στο χτεσινό ντιμπεϊτ της ΝΕΤ!

  http://evriteros.blogspot.com/

 9. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα Νοέμβριος 6, 2010 στις 5:54 μμ #

  Άσε μας ρε παύλο. Καλό το δούλεμα αλλά δεν έχει χάγιο.
  Πού τις είδες πανελλαδικά τις λαϊκές συνελεύσεις και τις επιτροπές κατοίκων; Όπου δε μπορείτε να κατεβείτε και σε δήμους και σε περιφέρειες, προτιμάτε τις δεύτερες, για να καταγραφείτε πανελλαδικά και να πανηγυρίζετε. Και για να συμπληρώστε τα ψηφοδέλτια κατεβάζετε φοιτητές σε μέρη όπου όχι απλά δεν ψηφίζουν αλλά ούτε καν έχουν πατήσει.
  Η ανάγκη που έρχονται να εκφράσουν και μπλα-μπλα είναι να πιάσετε κάτι κοντά στη μονάδα για να λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία, γιατί αρκετούς τριγμούς είχατε τελευταία κι ούτε καν το διήμερο εαακ δεν τολμήσατε να βάλετε πριν τις εκλογές, μη τυχόν χαλάσει η σούπα από τους νέους που το αίμα τους βράζει και λένε και καμιά συνδικαλιά παραπάνω.

 10. Ηλίας από τον Μελιγαλά Νοέμβριος 6, 2010 στις 8:29 μμ #

  K.O 7
  «1. Στις 7 Νοε., μαύρο στα κόμματα του μνημονίου και της πολιτικής του! Καταψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑΟΣ/ΔΗΑΡΙ/ΔΗΜΑΡΑ. Να καταδικάσουμε και στην κάλπη, την πολιτική και το μνημόνιο, ΕΕ,ΔΝΤ, ΠΑΣΟΚ κλπ κλπ κλπ.»
  Σωστός! Αλλά η δεύτερη (;!;!;!) αφίσσα του «ανταρσύα» ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ!

  «2. Η Αριστερά ΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕ τους …» κλπ. Τώρα μίλησε το πρόπλασμα της συστημικής «Αριστεράς».
  Η άνευρη από τα δεξιά κριτική στο ΚΚΕ.
  Το ΚΚΕ δεν επιδιώκει την αυτοκατάργησή του εν μέσω Καπιταλισμού. ( Προβλέπει τον μαρασμό του αλλά για πολύ αργότερα. Μέχρι τότε έχουμε καιρό….)
  Ούτε ο εκτός ΚΚΕ λαός το θέλει αυτό, με εξαίρεση κάτι λυσσασμένους πασόκους η μικροαστούς διανοούμενους.
  Αντε με το καλό να την κάνετε την «Νέα Αριστερά» η το «Αντι-έτσι Μέτωπο κλπ» η το δεν-ξερω-γω-τί, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά φροντίστε νάχετε μπόλικο χαρτί και τοίχους να κολλάτε τις διαφορετικές αφίσσες των ποικίλων συνιστωσών…
  Εγώ ειλικρινά σας εύχομαι να μη σας κόψει Ο Δημαράς όλες τις ψήφους που περιμένατε (θεμιτό!), και να πιάσετε και 1 και 2 και 5% η όσο θέλετε, για να γλυτώσουν το ταχύτερο από τις αυταπάτες τους όσοι ακόμη έχουν τέτοιες στους χώρους σας..

 11. a8lios Νοέμβριος 6, 2010 στις 8:34 μμ #

  @K.O.
  Μιλώντας για κομμουνιστές δημάρχους μετά την μεταπολίτευση, μπορώ να μεταφέρω 2-3 σχετικά που άκουσα πρόσφατα στο Περιστέρι σε σχέση με τον Φολόπουλο (που κάποια στιγμή την έκανε με άσχημο τρόπο από το ΚΚΕ, αλλά μιλάμε για πριν από αυτό).
  Όπου συνάντησα αναφορές στο όνομά του και στη δημαρχεία επί ΚΚΕ, όχι μόνο από ΚΚΕδες, μόνο καλά σχόλια άκουγα.
  Επί Φολόπουλου και μέσω και του Φεστιβάλ της ΚΝΕ κατωχηρώθηκε σαν χώρος πρασίνου το Άλσος Περιστερίου.
  Και στη συνοικία της Νέας Ζωής, μιλώντας με κατοίκους σε μια μεγάλη και αρκετά όμορφη πλατεία, την «τριόροφη», αυτό που έμαθα είναι πως για να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη πλατεία επί δημαρχείας Φολόπουλου η ΚΝΕ καθότανε ολομερής και ολυνυκτίς περιφρούρηση στο χώρο, πλακωνόταν με την εκκλησία, καταπατητές και αστυνομία…

  Δεν έχω σκοπό να πείσω τον Κ.Ο.
  Είναι τραγικά εμπαθής για κάτι τέτοιο.
  Αλλά η ιστορία ΚΚΕδων δημάρχων στην Αθήνα νομίζω έχει να επιδείξει πάρα πολλές θετικές πλευρές.
  Κι όποιος δε θέλει λόγω μηδενισμού να τις ανακαλύψει πιθανότατα θα κάνει τα ίδια λάθη με αυτούς.

  Πάντως όπως και να το δούμε, μιλάμε για εντελώς διαφορετικές εποχές και καταστάσεις.

  Για τις επιτροπές αγώνα:
  Ό,τι έχω δει εγώ από «τοπικές επιτροπές αγώνα» που στείνει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κουβαλάνε τους πολιτικούς περιορισμούς που έχουν και οι ίδιοι οι σχηματισμοί αυτοί.
  Δηλαδή είναι προσανατολισμένοι στην «ενότητα στο πρόβλημα», όποιο κι αν είναι αυτό κάθε φορά, με σκοπό να πετύχουν μια μικρή τοπική νίκη που θα ανεβάσει τη ψυχολογία, θα δείξει ότι «μπορούμε» κτλκτλ.
  Στη πράξη αυτό είτε οδηγεί στην αποτυχία επίτευξης του στόχου, οπότε και η επιτροπή αυτοδιαλύεται,
  είτε οδηγεί σε νίκη, π.χ. σε μια κατάληψη & αυτοδιαχείρηση ενός πάρκου λέω εγώ, οπότε η επίτροπη,
  δηλαδή πρακτικά όλο το δυναμικό των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής της συγκεκριμένης περιοχής και όσοι ανένταχτοι συμμετέχουν,
  αρχίζουν να επικεντρώνονται σε «δράσεις στον ελεύθερο χώρο» χάνοντας το κοινωνικό «δάσος» που υπάρχει γύρω γύρω,
  κάποια στιγμή οι ανένταχτοι κάτοικοι που συμμετείχαν σταματάνε να ασχολιούνται γιατί πλέον δεν υπάρχει κάτι να διεκδικηθεί και έχουν και άλλες δουλειές, οπότε η επιτροπή φτάνει σε ένα τέλμα και σέρνεται.

  Όχι, το ΚΚΕ δε μιλάει, δεν θα μπορούσε να μιλάει για κάτι τέτοιο.
  Μιλάμε για λαϊκές επιτροπές που δεν φτιάχνονται με επίκεντρο το «επιμέρους», αλλά έχουν εξ αρχής χαρακτήρα γενικής πολιτικής αντιπαράθεσης, που αυτή περνάει και μέσα από τα επιμέρους προβλήματα.

 12. κομμαντο νοεμβριανής εντροπίας Νοέμβριος 6, 2010 στις 9:16 μμ #

  Όσο μπλα μπλα πολιτικάντικος είναι ο Κ.Ο. τόσο έτοιμος για καυγά και αφοριστικός είναι ο Απολίθωμας.

  Η πραγματικότητα είναι πως σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ συνοικίες και γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργηθεί ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ κινήσεις γειτονιάς και σχήματα τα οποία προσπαθούν να παρέμβουν στα καθημερινά προβλήματα της πόλης από μια αριστερή αγωνιστική σκοπιά.
  Είναι αλήθεια πως αυτές οι -καινοτόμες για την ελληνική αριστερά- προσπάθειες ξεκίνησαν κυρίως από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και -λιγότερο και διαχειριστικότερα όπως λεει και ο Κ.Ο.- του υγιούς συνσυριζα.

  Είναι επίσης αλήθεια πως το ΚΚΕ ποτέ δεν θεώρησε αυτόν τον τρόπο δράσης σημαντικό, αφού, αναγκαστικά, εκκινεί από τα «μικρά» προβλήματα και, αναγκαστικά, οι συνελεύσεις δεν μπορούν (αρχικά τουλάχιστον)να έχουν ντούρα πολιτικά χαρακτηριστικά.(άσε που υπάρχει, αναγκαστικά πάλι, εδώ, ένα αυτόνομο καταστασιακό άρωμα που δεν μπορεί παρά να προκαλεί λιποθυμία στους μαρξιστές-λενι νιστές). Μέχρι σήμερα, που, αν πιστέψουμε τον Άθλιο, αρχίζει να ψυχανεμίζεται την τεράστια σημασία της παρέμβασης στις γειτονιές.

  Νομίζω πως το ζήτημα είναι πάρα πολύ σημαντικό.
  Αφ’ενός υπάρχουν οι λόγοι που βάζει ο Άθλιος (άνεργοι που δεν μπορούν δραστηριοποιηθούν αλλού/ σύνδεση τοπικών-κεντρικών πολιτικών ζητημάτων), αφ’ετέρου υπάρχει και το ‘ιδεολογικό-πολιτισμικό’ θέμα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ένα τεράστιο κοινοτικό παρελθόν. Από την κοινοτική φεουδαρχία του βυζαντίου ως τα μέσα των 70’s, παντού, και στις πόλεις και στα χωριά το στοιχείο της γειτονιάς, της ανθρώπινης κοινότητας ήταν έντονο και καίριο. Η δημοκρατική εποποιία της «ελεύθερης ελλάδας» του ’40-’44 δεν μπορεί να ιδωθεί παρά σα μια -σπρωγμένη απ’την πολιτική πρωτοπορία- παιρετέρω δυναμική εξέλιξη ενός λαού που για αιώνες (πολύ πολύ περισσότερους από τους δυτικούς) ζούσε σύμφωνα με τις κοινοτικές αρχές.
  Αυτά τα ωραία χάθηκαν πριν από το ’80. Αλλά μαζί τους χάθηκε και ένας ολόκληρος τρόπος ζωής και καθημερινών συναναστροφών που τροφοδοτούσε πολιτισμικά και ιδεολογικά τις αξίες και τις ΒΑΘΥΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ των αγώνων της Αριστεράς στη χώρα μας (ε, ναι. δε λυσσάγαμε πάντα για «1400 ευρώ»!).
  Αυτές τις βαθύτερες αξίες είναι που μπορεί να ξαναβάλει στο προσκήνιο η παρέμβαση στις γειτονιές. Σε μια περίοδο που η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια είναι ζητηματα ζωής και θανάτου, αυτά μπορούν να πάρουν σοβαρά πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά.
  Οι «επιτροπές αγώνα», τα σχήματα ή όπως αλλιώς θέλετε πρέπει να γίνουν τα πολιτικά κύτταρα επανασυνειδητοποίησης,επαναδραστηριοποίησης και «επαναανθρωποποίησης» των μόνων και δυστυχισμένων κατοίκων των μεγαλουπόλεων. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως υποβαθμίζεται ο αγώνας στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

  Όλα αυτά προυποθέτουν όμως, απ’την πλευρά των οργανωμένων πολιτικών υποκειμένων, την παραχώρηση πολιτικού χώρου και αυτονομίας στους ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. Οι οργανωμένες δυνάμεις θα πρέπει να ξεκαβαλήσουν -για λίγο- το καλάμι της πρωτοπορίας και να δεχθούν να διαννοηθούν πως υπάρχει περίπτωση ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ οι ίδιοι απ’τους κατοίκους, πριν εκθέσουν τις ‘θέσεις μάχης’ τους.
  Με μία τέτοια κουλτούρα και ξεκινώντας από το πιό μικρό -αλλά και πιο ουσιαστικό για την καθημερινότητα του εργαζόμενου- μπορούν τέτοιου είδους «επιτροπές αγώνα» να διαμορφώσουν μάχιμες συσπειρώσεις δημοτών, οι οποίες την κρίσιμη στιγμή (θά ‘ναι ντάλα μεσημέρι) θα μπορούν να παίξουν καίριο ρόλο στην «δυαδική εξουσία».

  Εξυπακούεται πως σε μια τέτοια μορφή οργάνωσης, μπορούν να συναντηθούν και να λειτουργήσουν μαζί(!) και το κκε και η εξωκοινοβουλευτικη και κάποιοι του συριζα. Και αυτό γιατί, εκεί, θα αναγκαστούν να συζητήσουν και να αποφασίσουν με όρους όχι ιδεολογίας, αλλά πολιτικού ρεαλισμού. Και πού ξέρετε? μπορεί οι διαφορές, όταν το σκονισμένο πέπλο της ιδεολογίας πεταχτεί στον κάλαθο της Ιστορίας -με την ευγενική βοήθεια των μη οργανωμένων δημοτών-, να μην είναι τόσο μεγάλες…

 13. tsechos Νοέμβριος 6, 2010 στις 9:54 μμ #

  Να πούμε για κομμουνιστές δημάρχους; Εγώ σύντροφοι γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης. Απ το 1964 μέχρι το 1980(με διακοπή την περίοδο της χούντας) εκλέγονταν δήμαρχος ο Παναγιώτης Αφαλής. Αρτεργάτης τον βρίσκουμε στα γεγονότα της Πρωτομαγιάς του ΄36. Ακούραστος αγωνιστής και δήμαρχος που στο όνομα του πίναν νερό ακόμη και οι δεξιοί στο δήμο. Τον εύρισκες καθημερινά απ το πρωί στα έργα του Δήμου και τον εκτιμούσαν όλοι. Κομμουνιστής και αυτοδιοικητικό στέλεχος με πλατιά λαική στήριξη. Δυστυχώς δεν άφησε στο δήμο άξιους συνεχιστές απο τη μεριά του ΚΚΕ. Κ.Ο. όταν θα μιλάς για τους παλιούς κομμουνιστές δημάρχους πρέπει να είσαι αντικειμενικός.

 14. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα Νοέμβριος 6, 2010 στις 10:18 μμ #

  Κομάντο πες μου τι το αφοριστικό είδες σε αυτό που έγραψα και το συζητάμε.
  Δεν καταδικάζω καμία επιτροπή κατοίκων απ’ όπου κι αν προέρχεται.
  Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Τα ψηφοδέλτια της ανταρσύα δηλ τα έβγαλαν οι λαϊκές συνελεύσεις ή τα μαγειρέματα των κορυφών για να κρατηθούν ισορροπίες; Πες μου μία λαϊκή συνέλευση που να έκανε το πρώτο.

  Κάποτε ο ρίζος πρέπει να κάνει ένα ιστορικό αφιέρωμα για τους κομμουνιστές δημάρχους.
  Τόσες σελίδες αφιερώνει στις εκλογές, κάπου θα χωρούσε κι ένα τέτοιο.

 15. Y Νοέμβριος 6, 2010 στις 11:02 μμ #

  To κωλομέγκα έχει κατεβάσει το άγριο σεξ Παφίλη σε Κικίλια-Σγουρό. Δε το χει ανεβάσει κανένας σε κανά μπλογκ να συνεχίσουμε να το κυκλοφοράμε ρε γαμώτι?

 16. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 7, 2010 στις 12:04 πμ #

  Στο πρωτοσελιδο της Ελευθεροτυπιας δεν γινοταν να ειπωθει κατι καλο για το ΚΚΕ (μηπως μας θυμιζει και καποιον εδω τριγυρω;;;).
  Στα δεξια της πρωτης σελιδας ανακαλυξαν πως και για την (διαφαινομενη) ανοδο της Λαικης Συσπειρωσης και του κυρους του ΚΚΕ στον εργατοκοσμο μεσω της αυριανης καλπης (τοσα ψηφοδελτια σε ανθρωπους που παλιοτερα ειχαν ψηφισει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν εχω ξαναδωσει ποτε μεσα σε μια εβδομαδα) φταιει τελικα παλι…. ο Σταλιν.

  Ενδεικτικο ενος ενθαρρυντικου (μη το γρουσουζεψω) αποτελεσματος στην πολιτικοτατη πια εκλογικη αναμετρηση ειναι οτι σε μικρομεσαιο δημο της κεντρικο-βοριας Αττικης διανεμηθηκαν μεσα στις 2 τελευταιες μερες, ονομαστικα, 4.000 ψηφοδελτια της περιφερειας με την Λαικη Συσπειρωση!!!!
  Να διαπιστωνουμε πια οτι ο κοσμος με το που ανοιγουμε τα προεκλογικα κιοσκια ερχεται πραγματικα για να σου πιασει κουβεντα και δεν περιμενει να τον πετυχεις εσυ στο σπιτι του.
  Δειγματα των καιρων και του ανεβασμενου κυρους του ΚΚΕ αλλα και των ευθυνων του πια μπροστα στις νεες απαιτησεις του εργατικου-λαικου κινηματος;

  ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΙΑΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕ’Ι’ΤΣΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΝ ΑΥΤΑΡΕΣΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΑΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ ΣΤΗ ΓΥΑΛΑ.

  ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΑΞΙΚΑ «ΩΡΑΙΑ» ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ.

  ΤΟΤΕ ΠΙΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΠΑΓΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΚΓΡΥΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΕΣ.

  ΓΙ΄ ΑΥΤΟ Λ Α Ι Κ Η Σ Υ Σ Π Ε Ι Ρ Ω Σ Η ΠΑΝΤΟΥ!

  ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗ
  ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΘΟΥΝ ΠΑΣΟΚ & ΝΔ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΤΑΖΟΙ ΤΟΥΣ,ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ
  ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ

  ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ ΜΑΣΤΟΡΙΑ.
  ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.

  Τα λεμε μετα τις εκλογες.

 17. sentic Νοέμβριος 7, 2010 στις 1:09 πμ #

  καλη αγωνιστικη ψηφο συντροφοι!!Οσοι ειμαστε πολυ μακρια και δυστυχως δεν μπορουμε να φτασουμε ως εκει να βαλουμε πλατη σε αυτην την μαχη,η καρδια και το μυαλο μας ειναι μαζι σας!!
  ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ παντου!!!

 18. propagitor Νοέμβριος 7, 2010 στις 1:43 πμ #

  Να κλάψεις ή να γελάσεις. Εγώ θα κάνω απλή μεταφορά. Εγώ να πω την αλήθεια αρχικά γέλασα. Μετά μου σκάσαν οι πολιτικές σκέψεις.

  Θα πει κανείς κάθομαι να ασχολούμαι με το φτωχό και μόνο καουμπόϊ την ώρα που προσωπικά έχω δει κόσμο να μας δηλώνει μπρος στο περίπτερό μας, οτι ψήφιζε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και θα το ρίξει κόκκινο και πολλούς στον κύκλο μου..
  Αλλά ρε παιδιά αυτό που αντίκρυζαν τα μάτια μου το απόγευμα στο προεκλογικό φυλλάδιο του Αλέκου της ΚΟΕ (του Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίστε όχι..) και της ΚΕΔΑ ήταν κάτι πιότερο απο φαιδρό.

  Το φυλλάδιο εξωτερικά απευθύνεται μέσω της μορφής του Αλέκου Βησαριόνοβιτς Αλαβανσβίλι να δεσπόζει, στον Κώστα, στον Πέτρο, τη Μαρία, το Γιώργο, τη Λίνα, τη Σονια στα πλαίσια της Κύρκειας αισθητικής για το πως απευθυνόμαστε στο λαό. Καλοσυνάτη νοικοκυρά δεξιέ πατριώτη που λέει κι ο Χαρούλης. Άπαιχτο.. http://www.youtube.com/watch?v=EQKIDEJ27NU&feature=related

  Στην πίσω του πλευρά δεν έχει ούτε καν ένα σύνθημα, μια προτροπή, να πει ψηφίστε με γι’αυτό, μόνο μεταφρασμένους τους (εξαιρετικούς δε λέω) στίχους του Mass Destruction των Faithless.

  Η υπερπαραγωγή πάντως ήταν στο εσωτερικό δίφυλλο. Εκεί παριστάνονταν σε ταξικό περιβάλλον «Facebook» (SIC!) το γκρουπ της υποψηφιότητας Αλαβάνου. Friends έχει τον Τσε Γκεβάρα, και τον Μπάνκσι, ενώ οι θαμώνες της σελίδας νέοι και νέες γράφουν τις απόψεις τους για την όλη «φάση» «ξερω γώ εκλογές»..

  Εκεί λοιπόν αλιεύουμε τα κάτωθι μαργαριτάρια από τους νέους αυτούς:

  Κλειώ: Ο Δεκέμβρης. Πανηγύρι. Πετάγαμε νεράτζια. Φωνάζαμε «στις τράπεζες λεφτά/στη νεολαία σφαίρες/ήρθε η ώρα/ για τις δικές μας μέρες». Πούντες? Τι όμορφα που ήταν όμως! Τότε γνώρισα τον Κώστα. Ήταν ο πρώτος μου. Για πρώτος, καλός ήταν. (απο κάτω 152 likes…)

  Ντίνα: Έχω 2 φίλους στο Μέτωπο κι έναν αντιεξουσιαστή. Είναι εντάξει παιδιά, έχουν και συγκρότημα.

  Ο Μάριος (σ.σ. αντικατοπτρίζοντας.. το μέσο επίπεδο σκέψης του έλληνα πτυχιούχου ανέργου αναφωνεί): Τέλειωσα Ισπανική Φιλολογία. Δεν ξέρεις πως μου άρεσε. Θερβάντες, Λόρκα, Πικάσο, Μπονουέλ, Αλμοδοβάρ. Super κατάσταση. Τώρα το πήρα απόφαση. Δημιουργικότητα τέλος. Μια δουλειά μπορείς να μου βρεις κι ότι να’ναι. Δε θέλω να γίνω βαποράκι.

  Ο Τζο (σ.σ. μαύρος μετανάστης θυμίζοντας τη μόνιμη ατακάρα στο Scary movie 3 νομίζω του μαύρου της ταινίας «εγώ παίζω εδώ μόνο και μόνο γιατί είμαι μαύρος», δείχνοντας την υποκρισία του Χόλιγουντ να πλασάρει ντεμέκ αντιρατσισμό) λέει: Περιφερειακές εκλογές στην Αττική? Σιγά μην πάω να ψηφίσω. Όλοι ίδιοι είναι. 😛

  Η Κίτσα (κάνοντας μελό-χιούμορ επιπέδου Φώσκολου με ένα υπαρκτό πρόβλημα) λέει: Σπούδαζα με τη βοήθεια της οικογένειας μου μέχρι τα 30. Ωραία η φοιτητική ζωή. Δε βρίσκω δουλειά. Ξαναγύρισα στο παίδικό μου δωμάτιο με τη Μπάρμπι. Θέλω να βγω απο το μπάνιο με το βρακί κι είναι ο πατέρας μου στο διάδρομο.

  Ο Αλέκος πολιτικοποιημένος «τύπου»: Όταν μπήκα στη σχολή οργανώθηκα στην αριστερά. Καταλήψεις, συλλογικότητα,επανάσταση, σοσιαλισμός, αταξική κοινωνία… Την άκουσα κανονικά! Τώρα μου φαίνονται δύσκολα κόλπα κι είμαστε και χίλια κομμάτια.. ;/

  Κι ο Ηλίας αγανακτισμένος «τύπου»: Ένα πράγμα σκέφτομαι από το πρωί ως το βράδυ. Να πιάσω μια πέτρα να την πετάξω…

  Στη σελίδα να πούμε τέλος οτι δεσπόζει έτοιμο προς δημοσίευση το λαϊκίστικο τσιτάτο του Αλέκου «για να βρει δουλειά η νεολαία είμαστε έτοιμοι να πάμε και φυλακή».

  Σταχυολόγησα τα πιο καλά και μαργαριταρένια.. Έχει και κάτι άλλα εξίσου απολίτικα και μικροπερίοδα σε στιλ γραφής Παπακαλιάτης που δε τα μεταφέρω τώρα. Ψάχτε το βρείτε το είναι συλλεκτικό. Το λέω ειλικρινά δεν υπάρχει μισή πολιτική κουβέντα για τις «σκέψεις των παιδιών». Τα εισαγωγικά γιατί δεν πιστεύω οτι υπάρχει αυτή η εικόνα στη νεολαία συνολικά, παρά σε ένα ελάχιστο τμήμα της σπουδάζουσας. Η νεολαία που στενάζει ούτε τέτοιο λεξιλόγιο έχει, ούτε χρόνο να ποστάρει στο φ/β στον Αλαβάνο.

  Και εις κατώτερα Ω! Αριστερά του Μάρκετινγκ!
  Δαγκωτό και γαρυφαλλάτο!

  Και το κομματάκι των Faithless δεν το χαρίζουμε στον Αλέκο:

 19. RedPersonality Νοέμβριος 7, 2010 στις 9:21 πμ #

  Καλή ψήφο και να γεμίσουν οι κάλπες σε ΟΛΗ την Ελλάδα ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ!!!
  ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ!!

 20. Γιούρι Κακάριν Νοέμβριος 7, 2010 στις 2:00 μμ #

  Το ποστάρω τώρα γιατί μετά τις εκλογές θα ασχολούμαστε με τα αποτελέσματα.
  Στην όλη ανάλυση που κάνει ο Άθλιος προκύπτει ότι ένας από τους στόχους (ο πρώτος που παραθέτει) των λαικών συνελεύσεων θα είναι και η δημιουργία ενιαίου μετώπου εργαζομένων, αγροτών, μικροεμπόρων κτλ (για την ακρίβεια των συσπειρώσεων του ΚΚΕ σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, αλλά εδώ ας θεωρήσουμε αυθαίρετα ότι αυτά ταυτίζονται). Επίσης γίνεται σαφές από το διάλογο στη συνέχεια ότι αυτές οι επιτροπές (σε αντίθεση με τοπικές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, όπως τις περιγράφει ο Άθλιος στο σχόλιο 10) θα έχουν ως κύρια (αν και όχι αποκλειστικά) σημεία συσπείρωσης τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και όχι την ενότητα στο τοπικό μερικό πρόβλημα.
  Με βάση τα προηγούμενα τίθεται το ερώτημα:με βάση ποιο πολιτικό πλαίσιο αιτημάτων μπορεί να δημιουργηθούν πραγματικές ζωντανές συσπειρώσεις (λαικές επιτροπές) που θα ενοποιούν όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες και θα μπορούν να χωρέσουν ανενταχτους (για να μην πω και άλλες οργανωμένες δυνάμεις);
  Μέχρι σήμερα και για τουλάχτιστον μια δεκαετία η πολιτική του ΚΚΕ είχε τα εξής χαρακτηριστικά. Από τη μία μια σειρά επιμέρους μέτωπα (το ΠΑΜΕ στους εργάτες, η ΠΑΣΥ στους αγροτες, το ΜΑΣ στους φοιτητές κτλ), τα οποία εχουν επιμέρους αιτήματα των κλάδων αυτών, δηλαδή εργατικά, αγροτικά, φοιτητικά κτλ. Από την άλλη σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο φορέας όλων αυτών των μετώπων που θα μπορούσε να τα ενοποιήσει δεν ήταν ένα άλλο μέτωπο με κεντρικά πολιτικά αιτήματα, αλλά το ίδιο το ΚΚΕ. Όποιος από τους ανένταχτους συμμετέχοντες θα ήθελε να αγωνιστεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο δεν μπορούσε να το κάνει ως τέτοιος (ως ανένταχτος δηλαδή) και θα έπρεπε να οργανωθεί στο ΚΚΕ. Από αυτή την άποψη τα επιμέρους μέτωπα εκτός των άλλων λειτουργούσαν και σαν μηχανισμός αναπαραγωγής και διεύρυνσης και του ίδιου του ΚΚΕ (λογικό). Με βάση τα όσα μας παρουσιάζει ο Άθλιος αυτή η λογική φαίνεται να αλλάζει και να συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα δημιουργίας μετώπου και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο στα επιμέρους.
  Το ζήτημα είναι ποια πολιτικά χαρακτηριστικά-προτάγματα μπορεί να έχει ένα τετοιο μέτωπο, και επίσης πώς μπορεί να οργανωθεί δομικά. Καταρχήν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο το πλαίσιο αιτημάτων αυτού του μετώπου να είναι απλώς το άθροισμα των αιτημάτων των επιμέρους μετώπων. Δε μπορεί δηλαδή απλώς να συνενώσουμε εξωτερικά τα αιτήματα διαφορετικών επιμέρους ομάδων και να θεωρούμε ότι δημιουργήσαμε ένα ενιαίο μέτωπό τους. Επίσης δεν μπορεί το πλαίσιο πολιτικών αιτημάτων να ταυτίζεται με τις θέσεις του ΚΚΕ, γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν έχει νόημα η δημιουργία του μετώπου, όποιος συμφωνεί μπορεί να οργανωθεί στο ΚΚΕ. Τρίτον δε μπορεί το πλαίσιο αιτημάτων να αναφέρεται μόνο (τονίζω το μόνο!!!!) σε επιμέρους ζητήματα που ενοποιούν τις διαφορετικές ομάδες ως πολίτες, καταναλωτές κτλ (πχ δε μπορεί να τους ενοποιείς μόνο στη βάση των αυξήσεων στο ΦΠΑ, στο πετρέλαιο, στη ΔΕΗ κτλ, αν και μπορείς να αναπτύσσεις αγώνες και σε αυτό το επίπεδο). Σε αυτή την περίπτωση πάλι στο επιμέρους θα ενοποιούνται, κάτι που ο Άθλιος (όχι παράλογα) καταδικάζει. Επομένως ο μόνος τρόπος δημιουργίας μετώπου σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο (που να μην ταυτίζεται με το ίδιο το ΚΚΕ), δηλαδή με κεντρικές στοχεύσεις από πλευράς αιτημάτων, είναι να θέσεις ένα πλαίσιο που θα ενοποιεί τις διαφορετικές ομάδες στα βασικά ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας στην Ελλάδα, να δημιουργήσεις δηλαδή ένα μέτωπο εναλλακτικής πολιτικής και κοινωνικής εξουσίας. Κατα τη γνώμη μου βασικά ζητήματα σήμερα (το τονίζω το σήμερα γιατι η πραγματικότητα αλλάζει γρήγορα τον τελευταίο καιρό) είναι το χρέος (κυρίως το δημόσιο, δευτερευόντως το ιδιωτικό), το ευρώ και η ΕΕ, οι εθνικοποιήσεις τραπεζών και άλλων βασικών τομέων της παραγωγής. Αυτά τα ζητήματα αφορούν όλες τις κοινωνικές ομάδες και υπάρχει η δυνατότητα ενοποίησης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα, από τη σκοπιά του συμφέροντος της εργατικής τάξης. Ένα μέτωπο που κάλλιστα θα μπορούσε (και θα έπρεπε εδώ και καιρό κατά τη γνώμη μου) να δημιουργήσει το ΚΚΕ με βάση αυτούς τους άξονες (χωρίς επαναλαμβάνω να ταυτίζεται με τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα) θα συσπείρωνε ενδεχομένως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα είχε δηλαδή κοινωνική και πολιτική διάσταση.
  Ένα μεγάλο ερώτημα στο οποίο δεν έχω απάντηση είναι το ζήτημα της καταλληλότερης οργανωτικής δομής ενός τέτοιου μετώπου (ίσως η ιστορική εμπειρία να μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό) που θα πρέπει να πληροί ταυτόχρονα δύο προυποθέσεις: από τη μία να μπορούν να συμμετέχουν και ανένταχτοι και οργανωμένες δυνάμεις χωρίς οι δεύτερες να καπελώνουν τους πρώτους (κάτι που θα πρέπει να διασφαλίζεται στον τρόπο λήψης αποφάσεων) και από την άλλη να διασφαλίζεται η ίδια η ικανότητα λήψης αποφάσεων, να μη βαλτώνει το πράγμα δηλαδή.
  Μια τέτοια πρωτοβουλία από το ΚΚΕ θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα αρκετά ανοιχτή ώστε να συσπειρώσει το μέγιστο αριθμό δυνάμεων (κάτι που είναι αναγκαίο για την ανατροπή της επίθεσης που δεχόμαστε και θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε), αλλά και αρκετά «κλειστή» ώστε να διασφαλίζει ότι διεκδικείται μια ριζοσπαστική αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας με σαφή στρατηγικό στόχο το σοσιαλισμό. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η κυριαρχία του ΚΚΕ στα πλαίσια αυτού του μετώπου (που θα πρέπει να είναι ανοιχτό και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, που συμφωνούν με τις βασικές του θέσεις) δε θα είναι δεδομένη και θα κρίνεται από την επάρκεια των θεσεών του ως πρωτοπορίας στην εκάστοτε συγκυρία. Δηλαδή πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ενέχει ρίσκο για το ΚΚΕ και δε θα κινείται στα πλαίσια δεδομένης κυριαρχίας, όπως όλες οι πρωτοβουλίες του της τελευταίας δεκαετίας. Αυτή η τακτική των τελευταίων χρόνων («περιχαράκωσης και άμυνας» θα τη χαρακτήριζα) ήταν λογική στο πλαίσιο της επίθεσης που δέχθηκε το κομμουνιστικό κίνημα μετά το 89, όμως σήμερα σύντομα θα φανεί (ήδη φαίνεται κατά τη γνώμη μου) ότι είναι εξαιρετικά ανεπαρκής και πρέπει να αντικατασταθεί από μια πιο επιθετική (και εκτεθειμένη σε ρίσκο) τακτική. Η εποχή μας έχει αλλάξει, τόσο παγκόσμια, όσο και (με ιδιαίτερη οξύτητα) στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι και η τακτική όσων φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο πρωτοπορίας επίσης πρέπει να αλλάξει.

  Συντροφικά

 21. kontoxontros Νοέμβριος 8, 2010 στις 12:34 πμ #

  Ρε σύντροφοι εγώ είμαι στο πανεπιστήμιο και βλέπω το ΜΑΣ να μην τρέχει συνελεύσεις, να βγαίνει από αυτές, να βάζει την ίδια ώρα επιτροπές αγώνα… Ας μου πει κάποιος ότι έτσι μπορεί να σηκωθεί κίνημα. Εκτός και εάν δεν μας ενδιαφέρει αυτό…

  Η εν λόγω στροφή είναι το λιγότερο θλιβερή, και άντε μετά (ακόμα και όπου δεν έχει ανταρσία) να πάει το χέρι στην λαική συσπείρωση…

 22. Κόκκινη Ορχήστρα Νοέμβριος 8, 2010 στις 2:18 πμ #

  Βασίλη σφυροδρέπανε απο τη Θεσσαλονίκη, καλησπέρα! Μην αγριεύεις, γιατί τα βλέπεις τα αποτελέσματα! Το ΚΚΕ πάει μια χαρά, το ίδιο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πανελλαδικά σύντροφέ μου, σε δήμους και περιφέρειες!

  Η αποχή, είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Απο κει και πέρα, η Δευτέρα ξημερώνει και τα πράγματα αγριεύουν…

 23. Κόκκινη Ορχήστρα Νοέμβριος 8, 2010 στις 2:24 πμ #

  Απο κει και πέρα, δεν ταυτισα ποτέ τις επιτροπές κατοίκων με τις τκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή με τη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Σαφώς και η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων, είναι μια διαδικασία και από τα πάνω -με συμφωνιές μεταξύ των οργανώσεων- και μια διαδικασία από τα κάτω -με ουσιαστική συμμετοχή και άλλων δυνάμεων (ΚΟ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, διαγραμμένοι σύντροφοι αγρότες και εργαζόμενοι από το ΚΚΕ, αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ- που πραγματοποιήθηκε κυρίως στις άλλες περιφέρειες. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ποτέ δεν αρνήθηκε την συγκρότηση και απο τα πάνω και από τα κάτω.

  Αλλο πράγμα αυτό -που αποτελεί κομματική συγκρότηση και καλώς- και άλλο μα εντελώς άλλο η διαδικασία των επιτροπών κατοίκων στις γειτονιές οι οποιες συσπειρώνουν ευρυτερα κομμάτια κατοίκων με διαφορετικες πολιτικές ή/και κομματικές εντάξεις και που πρέπει να λειτουργούν σαφώς απο τα κάτω και -όσο το δυνατόν- αμεσοδημοκρατικά, χωρίς κομπρεμί οργανώσεων.

 24. Y Νοέμβριος 8, 2010 στις 2:42 πμ #

  Βλέπω τα αποτελέσματα και δε πιστεύω στα μάτια μου!!!

  Πραγματικά δε θα μπορούσαν να είναι καλύτερα!!

  Το ΚΚΕ θριαμβεύει πραγματικά αλλά και Ανταρσύα αναβαίνει εντυπωσιακά.

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231066489

  http://evriteros.blogspot.com/2010/11/blog-post_08.html

  Μπράβο σε όλους τους συντρόφους.

 25. Κόκκινη Ορχήστρα Νοέμβριος 8, 2010 στις 1:21 μμ #

  Διάβασα με προσοχή το άρθρο του Γιούρι, και συμφωνώ με την μεθοδολογία και τη λογική που βάζει για τη συγκρότηση του μετώπου, τα χαρακτηριστικά του, το περιεχόμενο του.

  Οι επιτροπές κατοίκων οι οποίες πρέπει να δουλεύουν στις γειτονιές τη λογική των «λαϊκών θεσμών» απέναντι στους αστικούς θεσμούς, ΔΕΝ μπορεί να είναι παραμαγαζο ούτε του ΚΚΕ, ούτε της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτε κανενός άλλου! Λειτουργούν ΧΩΡΙΣ κομπρεμί οργανώσεων, απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους είτε ανήκουν σε κόμματα είτε όχι, έχουν τη δική τους αυτοτέλεια από το οποιοδήποτε κόμμα. Το δε περιεχόμενο τους, θα είναι το επίδικο συνεχώς!

  Και για να προλάβω κάποιες παρεξηγήσεις, στις μέχρι τώρα επιτροπές κατοίκων -με εξαίρεση τον Αγ. Παντελεήμονα- δεν συμμετέχουν ούτε ακροδεξιοί, ούτε καν, οργανωμένα μέλη της ΝΔ…. Η ίδια η συγκρότηση των επιτροπών κατοίκων, όπως και η πολιτική εναντίωση στα πεπραγμένα των δημοτικών αρχών, είναι κάτι που τους απομακρύνει!

  Το ίδιο βέβαια θα συμβεί καιμε την Αριστερά, εάν αναλάβει κάποιον Δήμο, και τα σκατώσει πάλι, όπως παλια…

 26. propagitor Νοέμβριος 8, 2010 στις 1:23 μμ #

  Οι 2 δρόμοι της ρήξης και της ενσωμάτωσης αρχίζουν να φαίνονται. Τα πράγματα οξύνονται. Ας φροντίσουμε να οξυνθούν κι άλλο!

  Ερμηνεία της αποχής. Βουβό ποτάμι λαού που πρέπει να γίνει η οργή του δύναμη!

  (Στην Ικαρία που χουν 45 οι αλλοι 43 εμεις και 10 οι αριστεριστες τι γίνεται ξερει κανεις?)

 27. Κόκκινη Ορχήστρα Νοέμβριος 8, 2010 στις 1:24 μμ #

  Το μέτωπο από την άλλη, είναι μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με συγκρότηση «από τα πάνω και από τα κάτω», καιδεν ταυτίζεται με την προσπάθεια για προχώρημα της λογικών τωνλαϊκών θεσμών στις γειτονιές. Αβαντάρει αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν ταυτίζεται.

 28. Y Νοέμβριος 8, 2010 στις 2:11 μμ #

  Το αμείλικτο ερώτημα της Ικαρίας αναμένει απάντηση.

 29. Κόκκινη Ορχήστρα Νοέμβριος 8, 2010 στις 2:34 μμ #

  Εγώ προσωπικά έχω τη γνώμη, πως στους Δημους όπου μπαίνουν στο δεύτερο γύρο υποψήφιοι του ΚΚΕ και αγωνιστές -και όχι πασοκοθρεμμένοι- υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ηίδια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρέπει να τους στηρίξει, χωρίς όμως καμμία συμφωνία οποιασδήποτε μετεκλογικής πολιτκής συμπεριφοράς. Που πάει να πει, εάν τα σκατώσουν όπως έχουν κάνει πολλάκις εις το παρελθόν οι δημαρχαίοι της Αριστεράς (ΚΚΕ-ΣΥΝ), θα βρούν απέναντι τους τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οπότε αυτά ισχύουν και για την Ικαρία!

  Όμως, υπάρχει και ο Δήμος Ελληνκού/Αργυρούπολης, όπου ο αγωνιστής κομμουνιστης ανένταχτος δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης αναμετριέται στον β’ γύρο με τον ΠΑΣΟΚο Ιωάννη Κωνσταντάτο! Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να τον στηρίξει και θα το κάνει! ΤΙ θα κάνει το ΚΚΕ;;; θα στηρίξει τον Κορτζίδη κόντρα στον ΠΑΣΟΚΟ;;

  Το ερώτημα του Ελληνικού επίσης περιμένει απάντηση.

 30. Κόκκινη Ορχήστρα Νοέμβριος 8, 2010 στις 3:35 μμ #

  Τι θα κάνει το ΚΚΕ στο Ελληνικό;

 31. RedPersonality Νοέμβριος 8, 2010 στις 4:19 μμ #

  Κ.Ο@Τράβα διάβασε στο site της ΑΝΤΡΑΡΣΥΑ τη λέει γτ μου φαίνεται μας δουλεύεις!!
  Λάσπη και γενικολογίες του κώλου!

 32. RedPersonality Νοέμβριος 8, 2010 στις 4:20 μμ #

  Τη λέει για το ΚΚΕ θέλω να πω

 33. Y Νοέμβριος 8, 2010 στις 4:53 μμ #

  ποιο σάιτ? τι λέει? ποια λάσπη?

 34. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 8, 2010 στις 5:26 μμ #

  Μια πρωτη εινονα με αναγωγη απο τις περιφεριακες εκλογες σε πανελλαδικο επιπεδο:

  ΠΑΣΟΚ : 34,66%
  ΝΔ : 32,72%
  ΚΚΕ : 10,9%
  ΣΥΝ : 4,5%
  Δημ.Αρ.(+Οικο.) : 2,43%
  ΑΝΤΑΡΣΥΑ : 1,8%

  Ακυρα/Λευκα : 9,09%
  Αποχη : 38%

  Ενα σχολιο απο τον σημερινο Ριζοσπαστη:

  «Τώρα η ώρα για το επόμενο βήμα:

  http://www2.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?id=5938178&publDate=8/11/2010&textOnly=true

  …Η επόμενη μέρα είναι εδώ. Το ΚΚΕ είναι εδώ. Πρέπει κι ο λαός να δηλώσει «παρών». Ανεξάρτητα απ’ το τι ψήφισε ο καθένας. Να κάνει το επόμενο βήμα, μπροστά. Ο δρόμος αυτός στις 15 του μήνα περνάει από τα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη μέρα που φτάνει στην Ελλάδα η τρόικα. Απ’ αυτή την παλλαϊκή συγκέντρωση δεν πρέπει να λείψει κανείς!…»

 35. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 8, 2010 στις 5:30 μμ #

  Sorry
  Αποχη : 39%

 36. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 8, 2010 στις 6:37 μμ #

  Συναγωνιστές συγχαρητήρια!
  Τα αποτελέσματα είναι καλά και φυσικά θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Ένα μεγάλο κομμάτι απο την αποχή, θα μπορούσε να ήταν δικό μας.
  Το πρόβλημα είναι να κρατήσουμε κοντά μας αυτόν τον κόσμο που μας ψήφισε, να τον αυξήσουμε και να μετατρέψουμε τις όποιες ψήφους διαμαρτυρίας σε ψήφους συνειδητής επιλογής. Αυτό το δεύτερο,σίγουρα απαιτεί «ανοίγματα» και πρωτοβουλίες απο πλευράς του ΚΚΕ, τα οποία πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά αλλά γρήγορα. Αυτά που έρχονται, θα επιβεβαιώσουν ακόμα μια φορά και με ακόμα πιο οδυνηρό τρόπο την ορθότητα των εκτιμήσεών μας.
  Υ.Γ Είμαι περίεργος τι θα γίνει στην Ικαρία.

 37. Ηλίας από τον Μελιγαλά Νοέμβριος 8, 2010 στις 7:16 μμ #

  Και βγήκαν όοοοοοολοι νικητές!
  Και χάσαν όοοοοοοοολοι οι άλλοι!

  (Χάρυ Κλύνν, τότε, που ήταν ακόμη κομμουνιστής και είχε έμπνευση.)

  Αλέκα, μπορεί να νίκησες τα βασικά (και όχι όλα…) κόμματα της Κεφαλαιοκρατίας, ΑΛΛΑ Η ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΕΡΕ!
  Και προώθησε τις θέσεις της.
  Οσο για κόμματα….., θα βρεί άλλα… Ηδη μερικά εκκολάπτονται.
  Το μοναστήρι ναν’ καλά.
  Και η μηχανή, που τυπώνει τα λεφτά του….

  ————————————-

  Αν ο Κορτζίδης ήταν εντάξει, θα έπρεπε να είχε υποστηριχτεί από τον πρώτο γύρο.
  Η γραμμή είναι σαφής: Και στον δεύτερο γύρο ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.
  Οι κομμουνιστές δεν ετεροκαθορίζονται ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τον Κορτζίδη. Βλέπουν την Κεφαλαιοκρατία.
  Δεν έχω ειδικώτερες πληροφορίες για τον Κορτζίδη τα τελευταία χρόνια, αλλά δόθηκαν σκληρές μάχες και δεν άκουσα τίποτε για τη στάση του. Η γνώμη μου είναι πως τότε, που απέσυρε το κόμμα την εμπιστοσύνη του από αυτόν έπρεπε να αποσυρθεί. Οι διαφορές των κομμουνιστών δε λύνονται με την συνδρομή των ρεφορμιστών, εκτός αν δε μιλάμε για κομμουνιστές.

  Για την Ικαρία δε βλέπω κανένα πρόβλημα. Ο κάθε Ικαριώτης θα κάνει την πολιτική επιλογή του: ΚΚΕ η αντι-ΚΚΕ. Μια εικόνα από το μέλλον. Κι αν δεν κάτσει αυτή τη φορά, θα κάτσει την επόμενη.

  —————————————-
  Ρεφρέν: Δε συμμερίζομαι τους χαζοχαρούμενους πανηγυρισμούς.
  Τα πράγματα σήμερα είναι χειρότερα από χτές.
  Θέλει περισσότερο κουράγιο και περισσότερη φαιά ουσία.

 38. Ηλίας από τον Μελιγαλά Νοέμβριος 8, 2010 στις 7:30 μμ #

  ….και το βασικό είναι, στην Ικαρία, όπως παντού, να μην επαναπαυτεί στο 44%, αλλά να το ενισχύσει κυρίως ιδεολογικά, γιατί οι «δεσμοί αίματος» καμιά φορά αποδείχνονται και παγίδα εφησυχασμού…

 39. RedPersonality Νοέμβριος 8, 2010 στις 7:48 μμ #

  Y@

  http://www.antarsya.org/index.php?option=com_content&view=article&id=121&Itemid=120

  Μπες εδώ βρες εκεί που λέει για το ΚΚΕ και διάβασε.
  Αν και δν θα κάτσω να τσακωθώ για το τη λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 40. a8lios Νοέμβριος 8, 2010 στις 8:13 μμ #

  Ως προς το αποτέλεσμα:

  Αυτό που ήθελα εγώ να δω από αυτές τις εκλογές το είδα:
  Κάτι κινείται.
  Τόσο απλά. Και προσπαθούν να το κρύψουν όσο μπορούν.

  Για το ΚΚΕ είναι όπως το λέει σήμερα ο στάθης:
  http://aristerovima.gr/blog.php?id=1060
  «αναδεικνύεται σε τρίτον πόλο στο πλαίσιο του πολιτεύματος, επίφοβον για τον δικομματισμό.»

  Σκεφτόμουνα χτες πριν βγουν τα αποτελέσματα τί θα γινόταν αν είχαμε βουλευτικές εκλογές.
  Λοιπόν, είμαι βέβαιος πως το ΚΚΕ θα έπαιρνε πάνω από 11%.

  Αυτό, σε συνδυασμό με ένα μη αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ, θα ήταν τεράστιο πρόβλημα για την άρχουσα τάξη:
  Θα μιλούσαμε πλέον για μια άλλη κατάσταση, αφού το 11+ θα ήταν η βάση, άσε που μετά από την όποια «ανίερη» κυβερνητική συνεργασία μπορεί ολόκληρα κομμάτια της βάσης του ΠΑΣΟΚ να το εγκατέλειπαν.

  Οπότε ο ΓΑΠ το τραβάει παραπέρα, γνωρίζοντας πως στο μέλλον μπορεί τα πράγματα να γίνουν ακόμη χειρότερα.

  Νομίζω πως θα δούμε αρκετά ευφάνταστα πράγματα το επόμενο διάστημα, στα πλαίσια της προσπάθειας να ανακοπεί η φόρα του ΚΚΕ. Εαν μάλιστα δουν να ανεβαίνει υπέρμετρα πιστεύω θα δούμε πρωτοφανείς για τη γενιά μας (κινηματικές κυρίως) προβοκάτσιες στις οποίες θα προσπαθήσουν να το εμπλέξουν σαν κόμμα. Δε ξέρω, μου φαίνεται ο μόνος τρόπος να μας ρίξουν αυτή τη στιγμή.

  Μη ξεχνάμε και το εξής: Ο κόσμος που συνειδητά ακολουθεί το ΚΚΕ λόγω συμφωνίας με τη πολιτική του πρόταση είναι αρκετά λιγότερος από αυτό το 11%. Εγώ τον υπολογίζω γύρω στο 6,5%. Οι υπόλοιποι που αυτό τον καιρό το ψηφίζουνε εκτιμούν τη στάση του σε διάφορα μέτωπα πάλης κτλκτλ, αλλά δεν είναι και απίθανο να ξαναφύγουν…

  Συσπείρωση λοιπόν, συσπείρωση κι αγώνας, περιφρουρημένα αλλά ταυτόχρονα μη φοβούμενοι να δίνουμε το χέρι σε ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ που σηκώνεται…

  Για την αποχή, σε αθήνα-πειραιά 53-54%, χρειάζεται από σήμερα αντιπαράθεση και όχι μόνο μπροστά στις εκλογές, γιατί στη πολύ μεγάλη πλειοψηφία της εκφράζει απαξίωση/πολιτική μιζέρια και όχι ριζοσπαστισμό, πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο στη συνέχεια.

  Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ νομίζω είναι επίφοβο να κρίνουμε. Θα δούμε και στις επόμενες πώς θα πάει… Η άνοδός της συνοδεύεται με την απογοήτευση μεγάλου μέρους του «αριστερού»/»ανένταχτου» ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό και δικό της ακροατήριο. Θέτει πάντως τις βάσεις για μια ισότιμη συνομιλία και συνεργασία με αυτή τη «ΡΙΖΑ», ώστε μαζί να δημιουργήσουν την νέα έκδοση της ανεξάρτητης ριζοσπαστικής αριστεράς που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών.
  Από την άλλη θα μπορούσε να κοιτάξει προς το ΚΚΕ, αλλά …αυτά απλά δε γίνονται ούτε στα καράτε…

 41. Y Νοέμβριος 8, 2010 στις 9:46 μμ #

  @ Red Personality
  H αλήθεια είναι ότι αν δεν αλλάξει προχειρο-τοποθετήσεις τέτοιου είδους η Ανταρσύα δεν έχει και πολύ νόημα κάποιοι από αυτή να μιλάνε για την ανάγκη μετώπου κλπ.

  Αυτό βέβαια που λέω δε σημαίνει κι ότι η στάση του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του ’08 ήταν σωστή ούτε ότι δεν έχει πρόβλημα στη σχέση του με πολλά κινημάτα και γενικά στο πώς αλληλεπιδρά με το αυθόρμητο του κόσμου (κι ευτυχώς πολλοί σύντροφοι παραπάνω από διαφορετικούς χώρους το ‘χουν πιάσει το πρόβλημα που προφανώς και δεν είναι μόνο του ΚΚΕ).

  @Ηλία
  Πραγματικά αναρωτιέμαι συχνά ποιο είναι το κίνητρο σου που γράφεις εδώ. Από τη θέση σου για το Κορτζίδη δε κατάλαβα τίποτα. Ο άνθρωπος είναι αγωνιστής και πρέπει να στηριχθεί. Κάτι τέτοιες περιπτώσεις έιναι που τεσταρόμαστε αν λειτουργούμε πολιτικά ή με (έστω και οργανωτικά)μανιάτικα.

  Η είκονα όπου ο κόσμος χωρίζεται σε ΚΚΕ και αντι-ΚΚΕ δεν είναι από κανένα μέλλον παρά μόνο από βολικές φαντασίες τεμπέλικων μυαλών.

  @Αθλιε
  Πραγματικά εύστοχο το κείμενο σου μέχρι της προτελευταία του πρόταση. Για την τελευταία έχω τρεις ερωτήσεις:
  1) ‘νέα έκδοση της ανεξάρτητης ριζοσπαστικής αριστεράς που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών’ Δηλαδή του συστήματος?
  2) Γιατί δε μπορεί να κοιτάξει προς το ΚΚΕ? Μόνο λόγω των αριστερίστικων κολλημάτων μεγάλου μέρους εξ’αυτών? Η’ και αντιμετώπισης τους από το ΚΚΕ κυρίως ως κίνδυνο που ειδικά στις σχολές καταλήγει συχνά σε τραγελαφικές καταστάσεις? Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι τα κολλήματα αυτά θα μπορούσαν και να σπάσουν σε μια μεγαλιώδη στιγμή?
  3) Γιατί η Ανταρσύα δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς που σηκώνονται και αξίζουν να τους δώσεις το χέρι σου?

 42. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 8, 2010 στις 9:59 μμ #

  Και καποια «ευτραπελα» εκφασισμου στην εκλογικη διαδικασια χαρακτηριστικα της αλλεργιας καποιων εναντια στη λαικη βουληση:

  http://www2.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?id=5938070&publDate=8/11/2010&textOnly=true

  @Για ολους τους απο πανω
  (Χωρις καμια διαθεση νουθεσης αλιμονο)

  Συνεδριαζει εντος ολιγου η Κ.Ε. του ΚΚΕ για μια πρωτη εκτιμηση του εκλογικου αποτελεσματος. Ας περιμενουμε λιγο (αυριο ή μεθαυριο) να δουμε τι λεει και επισημα μετα απο μια πρωτη συλλογη πληροφοριων ανα την επικρατεια και την δημοσιευση , ως ειθισται, της σχετικης ανακοινωσης της Κ.Ε., στον Ριζοσπαστη.

  Βεβαια μετα απο ενα μηνα θα συζητηθει πληρως μεχρι και την τελευταια ΚΟΒ του Κομματος οπως ειναι παγια τακτικη του ΚΚΕ και θα συγκεντρωθει εκ νεου αυτο το υλικο για να βγουν και τα τελικα αποτελεσματα.

 43. Μπούμπη Νοέμβριος 8, 2010 στις 10:24 μμ #

  @ Λαθραναγνώστη,

  Στην Ικαρία στον Ά γύρο το ΚΚΕ ήρθε δεύτερο με διαφορά 2% απο τον υποψήφιο που στηρίζουν απο κοινού ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΟΣ. Εγώ πρσωπικά δεν έμεινα ικανοποιημένος.Όποιος ξέρει κάτι περισσότερο ας πει.Ελπίζω την ερχόμενη κυριακή οι Ικαριώτες να κάνουν το σωστό.

  http://ekloges.ypes.gr/dn2010/public/index.html#{«page»:»level»,»params»:{«level»:»dhm_d»,»id»:9259}}

 44. Γιούρι Κακάριν Νοέμβριος 9, 2010 στις 12:04 πμ #

  Σύντροφοι ποστάρω σε δύο μέρη ένα κείμενο που έγραψα με μια πρώτη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και κάποια συμπεράσματα. Το κείμενο το έγραψα το μεσημέρι, χωρίς να έχουμε τα απολύτως τελικά αποτελέσματα (αν και μικρές αποκλίσεις μπορεί αν υπάρχουν). Συγγνώμη για το μεγάλο μέγεθος, ευχαριστώ όσους θα κάτσουν να το διαβάσουν.

  Σύντροφοι επειδή τα αποτελέσματα των εκλογών οδηγούν σε ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα θα παραθέσω κάποια πρώτα βασικά στοιχεία μετά από μια σύντομη επεξεργασία. Τα στοιχεία τα έχω επεξεργαστεί με βάση τα αποτελέσματα στις περιφέρειες, όπου είναι σαφώς πιο πολιτική η ψήφος. Επίσης αναλύω με βάση το διαχωρισμό έγκυρη ψήφος ή μη (εδώ περιλαμβάνονται τα λευκά, τα άκυρα και η αποχή). Θεωρώ δηλαδή την αποχή, το άκυρο και το λευκό ως ενιαία κατηγορία. Ακόμη οι υπολογισμοί προκύπτουν και με βάση τους υποψηφίους που μπορεί να στηρίζονται από περισσότερα του ενός κόμματα (πχ τους υποψηφίους της ΝΔ σε κάποιες περιοχές τους στήριζε και το ΛΑΟΣ, που επίσης στήριζε τον Tατούλη που στήριζε και το ΠΑΣΟΚ). Εδώ καταμετρώ το σύνολο των ψηφοφόρων στα μεγαλύτερα κόμματα. Επίσης στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτω και το αποτέλεσμα του Αλαβάνου (ενώ θεωρώ όλες τις ψήφους που πήραν αυτοί που υποστηρίζονταν από το ΣΥΡΙΖΑ ως δικές του ψήφους, αν και σε κάποιες περιοχές στήριζαν και οι οικολόγοι). Γενικά αν και οι παραδοχές αυτές μπορεί να αλλοιώσουν σε πολύ μικρό βαθμό τα συμπεράσματα, ως προς την ουσία τους εκτιμώ ότι δεν αλλάζουν. Τέλος επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση πανελλαδικά (είμαστε στο 97-98%) ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες μικροτροποποιήσεις (που και πάλι δεν αλλάζουν επί της ουσίας τα πράγματα).
  Θα αναφερθώ και σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά. Καταρχήν όσον αφορά το σύνολο των έγκυρων ψήφων υπάρχει μια εντυπωσιακή πτώση (που κυρίως οφείλεται στην αύξηση της αποχής και δευτερευόντως στην αύξηση των λευκών και άκυρων): από τα περίπου 6.900.000 ψηφοφόρους πέρυσι πέφτουμε στα περίπου 5.400.000 (πτώση 22%). Μάλιστα η αποχή δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήταν αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς σύμφωνα με έρευνες αν οι εκλογές ήταν βουλευτικές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη!!!! Να σημειώσω ότι το 2009 η έγκυρη ψήφος είχε πέσει λίγο σε σχέση με το 2007, όπου ήταν 7.150.000. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη του αθροίσματος των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (χωρίς τις ευρωεκλογές). Στις βουλευτικές του 2007 είχαν 5.725.000 (περίπου 3.000.000 η ΝΔ και 2.725.000 το ΠΑΣΟΚ), στις βουλευτικές του 2009 είχαν 5.300.000 (3.000.000 το ΠΑΣΟΚ και 2.300.000 η ΝΔ) ενώ στις χθεσινές περιφερειακές είχαν 3.600.000 (1.850.000 το ΠΑΣΟΚ και 1.750.000 η ΝΔ). Σε σχέση με το 2009 ο δικομματισμός έχασε το 32% των ψήφων του, ενώ σε σχέση με το 2007 η πτώση είναι 37%. Πρόκειται για ιδιαίτερα εντυπωσιακή αποσυσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων (πάνω από ένας στους τρεις ψηφοφόρους σε 3 χρόνια, σχεδόν ένας στους τρεις σε ένα χρόνο) που δεν αποτυπώνεται με την ίδια ακρίβεια με την παράθεση των ποσοστών (80% το 2007, 77,5% το 2009, 67% το 2010), λόγω πτώσης της έγκυρης ψήφου. Επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο ρυθμός της αποσυσπείρωσης αυτής είναι αυξανόμενος ραγδαία (πολύ μεγαλύτερη πτώση στο διάστημα 2009-2010, σε σχέση με το διάστημα 2007-2009).
  Όσον αφορά συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ έχει μια δραματική φθορά σε ένα χρόνο. Η πτώση είναι ραγδαία τόσο σε απόλυτο αριθμό ψήφων (από 3.000.000 σε 1.850.000-ποσοστό 38%) όσο και σε ποσοστό (από 44% σε 34,25). Επίσης μειώνεται και η διαφορά του από τη ΝΔ τόσο σε απόλυτο αριθμό (από 750.000 σε 100.000) όσο και σε ποσοστά (από 10,5% σε 1,8%). Από αυτή την άποψη και σε σχέση με το δίλημμα του ΓΑΠ περί πρόωρων αποδεικνύεται ότι ήταν μπλόφα καθώς όποιο κριτήριο και αν χρησιμοποιηθεί (απόλυτος αριθμός ψήφων, ποσοστό επί του συνόλου, διαφορά με ΝΔ) το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται. Το μόνο που το σώζει είναι ότι δεν πέρασε ο Δημαράς στο δεύτερο γύρο (δε φαντάζομαι να μπορεί να θεωρηθεί κάτι τέτοιο κριτήριο πολιτικής νομιμοποίησης).
  Ας δούμε λίγο πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα για την αριστερά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Το ΚΚΕ αυξάνει όχι μόνο το ποσοστό του σε σχέση με το 2009 (από 7,5 το 2009 σε 10,75) αλλά και τον απόλυτο αριθμό των ψήφων του (από 515.000 το 2009 σε περίπου 580.000). Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απώλειες σε απόλυτο αριθμό (από 315.000 σε 270.000) ενώ το ποσοστό του αυξάνεται λίγο (από 4,7 σε 5%). Βέβαια αν συνυπολογίσουμε ότι σε κάποιες περιφέρειες στηρίζεται και από τους οικολόγους, θα λέγαμε ότι το ποσοστό μάλλον μένει σχετικά στάσιμο. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει εντυπωσιακή άνοδο τόσο σε ψήφους (από 25.000 σε 95.000) όσο και σε ποσοστό (από 0,35 σε περίπου 1,8%). Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι το κόμμα που έχει τη μεγαλύτερη άνοδο σε απόλυτο αριθμό ψήφων (στην ουσία μόνο το ΚΚΕ έχει επίσης άνοδο, αλλά λίγο μικρότερη, περίπου 65.000)!!!! (το οποίο για ένα τόσο μικρό κόμμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό). Αν αθροίσουμε και τις τρεις αυτές δυνάμεις τότε έχουμε αύξηση στο ποσοστό από 12,5% σε 17,5%, ενώ σε απόλυτο αριθμό ψήφων έχουμε αύξηση από 855.000 σε 950.000. Αυτό το νούμερο προσεγγίζει το περίπου 1.000.000 ψήφων που ήταν το άθροισμα της αριστεράς (μαζί με τα διάφορα κόμματα του εξωκοινοβουλίου) στις βουλευτικές του 2007, που ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα τα τελευταία 15 χρόνια, αν και το συνολικό ποσοστό τότε ήταν χαμηλότερο (14% έναντι 17,5% σήμερα), λόγω μικρότερης αποχής.

  συνεχίζεται….

 45. Γιούρι Κακάριν Νοέμβριος 9, 2010 στις 12:05 πμ #

  Τώρα μερικά συμπεράσματα και εκτιμήσεις. Η αποδυνάμωση του δικομματισμού έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις καθώς έχει χάσει μέσα σε 3 χρόνια πάνω από 2.000.000 ψηφοφόρους. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν κατευθύνεται προς τα κόμματα της αριστεράς, αλλά προς την αποχή (κατά κύριο λόγο), το άκυρο και το λευκό. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του συνόλου (της τάξης του 5% περίπου, ίσως και λιγότερο) κινείται προς τα κόμματα της αριστεράς. Αυτό σημαίνει ότι η αριστερά συνεχίζει να μην πείθει την κοινωνία ότι μπορεί να προβάλλει μια ρεαλιστική εναλλακτική διέξοδο, που να απαντά στα σύγχρονα προβλήματα. Ο κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά δε βλέπει και πουθενά αλλού προοπτική. Για μένα αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας, που θα έπρεπε να προβληματίσει ιδιαίτερα την αριστερά. Αν και είναι θετικό ότι παρατηρείται μια μικρή μετατόπιση προς τα αριστερά (χωρίς ενίσχυση του Καρατζαφέρη) θα ήταν καταστροφικό για την αριστερά πίσω από αυτό το θετικό γεγονός να κρύψει την τεράστια ανεπάρκειά της. Η πραγματικά εντυπωσιακή άνοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμώ ότι οφείλεται σε ένα μεγάλο κομμάτι σε δυσαρεστημένους με την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΝ (κυρίως) και ο ΣΥΡΙΖΑ (μάλλον πρώην ψηφοφόρους του), που κοιτάνε (οι ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ) περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ (πχ επιλογή Μητροπούλου), τη στιγμή που έχουμε ραγδαία ριζοσπαστικοποίηση μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Ενδεχομένως οι διεργασίες που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του Αριστερού Βήματος (όπου υπήρχε κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να ευνόησαν τις δυνάμεις που είναι πιο συνεπείς σε συγκεκριμένα ζητήματα (πχ ευρώ, ΕΕ). Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πολύ μεγάλη. Στην ουσία για πρώτη φορά εισέρχεται ως υπολογίσιμη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό. Το πώς θα χειριστεί αυτό το κεκτημένο (με δεδομένα διάφορα προβλήματα και αποκλίσεις στο εσωτερικό της) μένει να φανεί. Μεγάλη είναι επίσης η ήττα του Αλαβάνου (ποσοστό 2,15), που δεν ξέρω πώς θα μπορέσει να σταθεί πλέον στο εσωτερικό παιχνίδι στο ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική διεμβόλισης του ΠΑΣΟΚ που ακολουθήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ μάλλον απέτυχε (6,2% ο Μητρόπουλος), καθώς από τη μία δεν κατάφερε να δημιουργήσει ρεύμα από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη προκάλεσε διαρροή προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ίσως και το ΚΚΕ). Το ΚΚΕ είχε ένα θετικό αποτέλεσμα αλλά το κύριο νομίζω είναι ότι δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα σχετικά μαζικό ρεύμα ψηφοφόρων από το δικομματισμό προς αυτό. Με βάση τους δύο στόχους που έθετε (αποδυνάμωση δικομματισμού, ενίσχυση ΚΚΕ) ο πρώτος αναμφίβολα επετεύχθη, ο δεύτερος επετεύχθη σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά τον απόλυτο αριθμό ψήφων (περίπου 580.000) το ΚΚΕ απλώς έφτασε το καλύτερό του αποτέλεσμα (αυτό του 2007) των τελευταίων 15 χρόνων. Δηλαδή στην ουσία δεν κέρδισε (τουλάχιστον σε σημαντική έκταση) νέο κόσμο. Υπήρξε ένα ρεύμα από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΚΕ που οι έρευνες πριν από περίπου ένα μήνα το έδειχναν περίπου στο 3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, και που νομίζω επιβεβαιώνεται και από το αποτέλεσμα (κάτι που προσωπικά κρίνω ως αποτυχία με βάση τις συνθήκες κρίσης του ΠΑΣΟΚ). Βέβαια το σχετικό ποσοστό του ΚΚΕ ανέβηκε σημαντικά (από 7,5% σε 10,75%), αυτό όμως περισσότερο οφείλεται στο ότι η συσπείρωσή του είναι πολύ υψηλή (δηλαδή υπάρχει δεδομένος κόσμος που το ψηφίζει, ανεξάρτητα από το ποσοστό αποχής). Από αυτή την άποψη θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι το ΚΚΕ (αλλά και συνολικά η αριστερά) επέτυχε να πείσει κομμάτια της κοινωνίας που δεν ήταν κοντά της. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
  Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μια μεταβατική κατάσταση της πολιτικής συνείδησης μεγάλων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας. Από τη μία αποδεσμεύονται από τα δύο μεγάλα κόμματα, από την άλλη δεν τους έχει πείσει προς το παρόν κανένας. Υπάρχει μια μικρή (αναμφίβολα θετική) τάση προς τα αριστερά (ιδιαίτερα προς τις πιο συνεπείς και ριζοσπαστικές δυνάμεις, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) όμως σε σχέση με την αποδυνάμωση του δικομματισμού είναι πολύ μικρή προς το παρόν. Κατά τη γνώμη μου θα ήταν καταστροφικό για όλες τις αριστερές δυνάμεις να θεωρήσουν ότι αργά ή γρήγορα ο κόσμος αυτός θα τις προσεγγίσει αρκεί οι ίδιες να συνεχίσουν στην ίδια πορεία. Η συνειδησιακή εξέλιξη αυτών των στρωμάτων θα έρθει μόνο αν δουν πραγματικές αλλαγές και στην ίδια την αριστερά, και κυρίως μια ενωτική, ριζοσπαστική πρόταση για εναλλακτική πορεία της ελληνικής κοινωνίας, με στρατηγική το σοσιαλισμό.

  Υγ: Το πιο μελανό και ανησυχητικό σημείο των εκλογών αναμφίβολα το 5,3% του φασίστα Μιχαλολιάκου στην Αθήνα, που πλέον θα συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς το πρόβλημα των μεταναστών είναι ιδιαίτερα οξύ στην Αθήνα και είναι απολύτως αναγκαίο η αριστερά αφενός να προτάξει ένα σοβαρό πλαίσιο λύσης στο πρόβλημα αυτό, αφετέρου να προβεί σε κινήσεις που θα αλλάξουν το κλίμα.

  τέλος

 46. propagitor Νοέμβριος 9, 2010 στις 12:27 πμ #

  @ Yuri
  Είσαι τσακωμένος με την παραγραφοποίηση?

 47. gogos Νοέμβριος 9, 2010 στις 12:37 πμ #

  Το αποτελεσμα των εκλογων σε ότι αφορα το ΚΚΕ ηταν πραγματικα πολυ καλο, αντανακλαση σε ενα βαθμο της συστηματικης δουλειας που ολο και βαθαινει στην επαφη του κομματος με το λαο οσο και κυριως της αποδοχης που βρισκουν οι θεσεις του και η συνεπεια του ολα τα τελευταια 20 χρονια.
  Φυσικα για το κομμα ενα εκλογικο αποτελεσμα απο μονο του δεν αλλαζει τα πραγματα, κατα ποσο που δεν αλλαξαν οι σημερινοι συσχετισμοι δυναμης, αλλα μπορει ομως να δωσει νεα πνοη στους αγωνες, στη λαϊκη συσπειρωση, μεσα στις πολυ πιο δυσκολες συνθηκες που εχουμε μπροστα μας.
  Ηδη τα παπαγαλακια επαναλαμβανουν απο το πρωι το φοβο τους, οτι ο λαος επικροτησε τις «γνωστες τακτικες του ΚΚΕ με αποκλεισμους λιμανιων κλπ…».
  Συντομα θα δουμε και την απαντηση τους, αναμορφωση του πολιτικου σκηνικου, ενταση της τρομοκρατιας σε χωρους δουλειας, πολιτικους εκβιασμους, μεγαλυτερη περιστολη δημοκρατικων ελευθεριων, αξιοποιηση καθε ειδους προθυμων προκειμενου να αποπροσανατολιζεται-καταλαγιαζει η λαϊκη οργη (και τετοιοι υπαρχουν πολλοι… η κατ΄ επαναληψη προβολη στα ΜΜΕ του γνωστου εγχειρηματος «κοινοκτημοσυνης» στο ισπανικο χωριο, η αυτοδιαχειρηση των εργοστασιων κατα το αργεντινικο παραδειγμα που ορισμενοι τροτσκιστες μας δειχνουν ως εναλλακτικη λυση στην κριση κλπ…), θα βρεθουν στην ημερησια διαταξη.
  Ακομη καλυτερη καθημερινη επαφη με τον κοσμο, υπαρχουν χιλιαδες ανθρωποι γυρω μας που μπορουμε να τους κερδισουμε, η επιβεβαιωση των κεντρικων πολιτικων επιλογων μας και των εγκαιρων εκτιμησεων του κομματος για τον ερχομο της κρισης, οι επιβεβαιομενες επεξεργασιες μας, η προταση μας για τη λαϊκη εξουσια μας δινουν τη δυνατοτητα να κερδισουμε κοσμο μαζικα.
  Τα οσα ζουμε τα τελευταια δυο χρονια και με ιδιαιτερη ενταση την τελευταια χρονια, τα λεγαμε ηδη απο το 1994 (τουλαχιστον), κι αυτο ο κοσμος το γνωριζει ασχετα με τις πολιτικες επιλογες του και με το αν δεν εχει ακομη κανει μαζικα το βημα να συστρατευθει μαζι μας, να κατεβει στους αγωνες. Κι αυτο μας δινει κυρος και σε ανθρωπους που ουδεποτε ηταν κοντα μας (δε μιλαω για τυφλους αντικομμουνιστες βεβαια, υπαρχουν και οι ανιατες περιπτωσεις που η επιστημη…κλπ κλπ) που πρεπει να αξιοποιηθει, υπαρχουν ανοιχτα αυτια, πολλα και οσο ζοριζει η κατασταση θα ναι περισσοτερα.
  Μεγαλη, τεραστια ευθυνη εχουμε και πρεπει να ανταποκριθουμε. Προσωπικα, η σημερινη κατασταση στο κομμα μου δινει την αισιοδοξια οτι θα το κανουμε.

  Ενα σχολιακι μονο σχετικα με τον Κορτζιδη. Οποτε ως δημαρχος Ελληνικου μπηκε μπροστα για την παραλια ειμασταν κι εμεις εκει, κατα τον ιδιο τροπο που θα ειμασταν αν επαιρνε την πρωτοβουλια κι οποιοσδηποτε αλλος δημαρχος. Αλλα ως εκει. Ο Κορτζιδης δεν ειναι γενικα ανενταχτος, αποχωρησε απο το ΚΚΕ οταν προτιμησε να εξυπηρετησει τις προσωπικες του φιλοδοξιες, σφετεριζομενος τη δημοτικη παραταξη που το ΚΚΕ ειχε επι δεκαετιες στο δημο. Σε ότι αφορα τον Καλλικρατη διαφωνησε συσκοτιζοντας την ουσια του και προβαλοντας το συνθημα για μη ενωση του Ελληνικου με την Αργυρουπολη… κουβεντα για το απαραιτητο της εφαρμογης του προκειμενου να εφαρμοστον οι καπιταλιστικες αναδιαρθρωσεις. Η δε προεκλογικη του εκστρατεια-αντιπαραθεση με τους πασοκους επικεντρωθηκε στην οικονομικη διαχειρηση του δημου και την αντιστοιχη, ειναι αληθεια, κακοδιαχειρηση της Αργυρουπολης με τα μεγαλα χρεη. Γενικως, λογος θολος και στρογγυλεμενος που τους πιανει ολους, και φυσικα του ευρωμονοδρομου…
  Κατα τη γνωμη μου το ΚΚΕ θα ηταν ασυνεπες απεναντι σε οσα λεει στο λαο για απεγκλωβισμο απο την κυριαρχη πολιτικη αν στηριζε αυτο τον συνδυασμο.

 48. xamogelo Νοέμβριος 9, 2010 στις 1:27 πμ #

  Μου άρεσε το αποτέλεσμα αν και νομίζω ότι θα συμφωνήσω με τον Κακάριν ότι πρέπει να πείσουμε τον κόσμο έστω που δεν ψήφισε. Υστερούμε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το σημείο.

  @αθλιε

  «Ο κόσμος που συνειδητά ακολουθεί το ΚΚΕ λόγω συμφωνίας με τη πολιτική του πρόταση είναι αρκετά λιγότερος από αυτό το 11%. Εγώ τον υπολογίζω γύρω στο 6,5%. Οι υπόλοιποι που αυτό τον καιρό το ψηφίζουνε εκτιμούν τη στάση του σε διάφορα μέτωπα πάλης κτλκτλ, αλλά δεν είναι και απίθανο να ξαναφύγουν…»

  περίπου στο 5% το είχα δει σε μια δημοσκόπηση παλιότερα που ρωτούσαν πόσο συμφωνείται με την οικονομική πολιτική των κομμάτων. Αν και αυτό το ποσοστό ίσως να είναι λίγο μικρότερο στην πράξη.

 49. xamogelo Νοέμβριος 9, 2010 στις 1:31 πμ #


  αν το ΚΚΕ συνεχίσει μια συνεπή στάση και η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται και να πολώνεται τότε θεωρώ ότι τα αντιΚΚΕδικά αισθήματα αυτών αυτών των πολιτικών χώρων θα παραμεριστούν.
  Πριν από μήνες σε συνάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑς είχα ακούσει από μέλος της να μην βλέπει τον λόγο για να μην κατέβουν με το ΠΑΜΕ σε πορείες. Έστω και άψυχα έχουν συμμετέχει τέτοιοι πολιτικοί χώροι σε πορείες του ΠΑΜΕ.

 50. Ηλίας από τον Μελιγαλά Νοέμβριος 9, 2010 στις 2:14 πμ #

  a8liε (39)
  Βλέποντας απόψε τα κανάλια ακούω σχεδόν διθυράμβους για την άνοδο του ΚΚΕ.
  Ποιός προσπαθεί να κρύψει τι;
  Αν τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν κυριολεκτικά κηρύξει τον πόλεμο στους ….οπαδούς τους, νομίζω δε φτάνει μόνο κάτι να κινείται.
  Βλέπω συγκεντρώσεις υποτονικές, κομματικά μέλη και οπαδούς «παθητικούς», εξορμήσεις στις πλατείες και στις λαϊκές με νεολαίους από αριστεριστές αλλά όχι κνίτες, αφίσσες λίγα πράμματα, από συζητήσεις «τάπερ» ομοίως, έλλειμμα ακόμη και σε εκλογικούς αντιπροσώπους.
  Περισσότερο με παγώνει η αποχή στη νεολαία. Είναι η ίδια, που «εξεγέρθηκε» το 2008…
  Επισημαίνεις χαμηλό βαθμό συνειδητότητας. Μήπως είναι το υπ’ αριθμόν ΕΝΑ πρόβλημα, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί; Ανταποκρίνεται ο «Ρ»; Σχεδόν δε διαβάζεται τις περισσότερες μέρες.
  Δεν είναι κακό τα κ.μ. να σχηματίζουν δική τους γνώμη, και πρίν από τη σύνοδο της Κ.Ε.
  Αρκεί να έχουν την ωριμότητα να μη «μουλαρώνουν» στην άποψή τους. Αλλιώς δεν πρόκειται να ακονίσουν το πολιτικό τους κριτήριο και θα παραμείνουν άμαχοι και άκαπνοι εσαεί.
  Υ (40)
  Για τον Κορτζίδη σαφέστερος δε μπορούσα να είμαι. Σίγουρα είναι αγωνιστής για τις δικές του ιδέες, άκουσα έκανε και απεργία πείνας, υποθέτω για θέματα διαχείρισης, πάρκα και τέτοια. Αυτές τις μέρες δόθηκε μια σπουδαία μάχη, κύρια χάρη στο ΚΚΕ, που πάλεψε από το ’95 και δώθε στη «σκληρή» γραμμή της αδιαλλαξίας απέναντι σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (για ΛΑΟΣ δε συζητάω καν).
  Βόηθησέ με, η στάση του Κορτζίδη συνέβαλε σε αυτό, ναι η όχι; Αν ναι, μάλλον θα συμφωνήσω να τον υποστηρίξει η «Λ. Σ.», εκτός αν τρέχει κάτι άλλο, που δεν ξέρω. Υποψιάζομαι όμως ότι συνειδητά υπηρέτησε μια διαφορετική γραμμή, συνδιαλλαγής με τον ΣΥΝ, για την οποία θυσίασε όπως φαίνεται και την κομματική του ιδιότητα. Οπότε τι δουλειά έχει σε έναν αγώνα, που δεν είναι δικός του;
  Θεωρώ βασικό ζήτημα την απελευθέρωση της Ε.Τ. από αστικές ιδεολογικές και πολιτικές εξαρτήσεις.
  Δε βλέπω με χαρά την μοναξιά του ΚΚΕ σε αυτόν τον αγώνα – μακάρι να υπήρχαν και άλλα κόμματα με αυτό τον προσανατολισμό. Η συνεννόηση θα βρισκόταν. Αλλά δε βλέπω και να γεννιούνται.
  Τεμπέλικα είναι τα μυαλά, που αδυνατούν να δουν την πραγματικότητα, όπως είναι και εγκλωβίζονται σε «κλισέ» προηγουμένων ιστορικών περιόδων.

 51. a8lios Νοέμβριος 9, 2010 στις 8:39 πμ #

  @Ηλίας
  Πού διαμένεις αν επιτρέπεται;

 52. tsechos Νοέμβριος 9, 2010 στις 12:01 μμ #

  Τα συμπεράσματα μου απο τον προεκλογικό αγώνα και τις εκλογές στην Ήπειρο και σαν υποψήφιος με τη Λαική συσπείρωση συμφωνούν με αυτά του Άθλιου. Κερδήθηκαν νέοι ψήφοι σαν αποκρυστάλωμα της δράσης μας μέσα στο χρόνο που πέρασε απο τις τελευταίες εκλογές. Κερδήθηκαν και ψήφοι προεκλογικά ατόμων που έκλιναν σε αποχή και άκυρο. Αν υπήρχαν μεγαλύτερες δυνάμεις που να μπορούσαν να συζητήσουν με τον κόσμο που πήγε τελικά σε αποχή θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα.
  Ήθελα να ρωτήσω τους ΑΝΤΑΡΣΥΩΤΕΣ του γκρανμα τί γνώμη και θέση έχουν για τις κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΚΚΕ στις 15 του Νοέμβρη.

 53. a8lios Νοέμβριος 9, 2010 στις 12:14 μμ #

  @Kakarin
  1.«Μάλιστα η αποχή δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήταν αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς σύμφωνα με έρευνες αν οι εκλογές ήταν βουλευτικές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη!!!!»
  «Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά τον απόλυτο αριθμό ψήφων (περίπου 580.000) το ΚΚΕ απλώς έφτασε το καλύτερό του αποτέλεσμα (αυτό του 2007) των τελευταίων 15 χρόνων. Δηλαδή στην ουσία δεν κέρδισε (τουλάχιστον σε σημαντική έκταση) νέο κόσμο.»
  «Βέβαια το σχετικό ποσοστό του ΚΚΕ ανέβηκε σημαντικά (από 7,5% σε 10,75%), αυτό όμως περισσότερο οφείλεται στο ότι η συσπείρωσή του είναι πολύ υψηλή (δηλαδή υπάρχει δεδομένος κόσμος που το ψηφίζει, ανεξάρτητα από το ποσοστό αποχής).»

  Σε ποιες έρευνες αναφέρεσαι ή αλλιώς πού στηρίζεις αυτές τις εκτιμήσεις;
  Εγώ είμαι βέβαιος πως η συμμετοχή σε βουλευτικές θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη.
  Επίσης μπορώ να σου πω αρκετούς γνωστούς μου ψηφοφόρους του ΚΚΕ που απείχαν. Μπορώ επίσης να σου πω (και το είπα και στο αρχικό ποστ) για μια τέτοια μερίδα ψηφοφόρων που συνάντησα και σε περιοδείες/εξορμήσεις.
  Το είδαμε άλλωστε και στις ευρωεκλογές, όταν με την αυξημένη αποχή είχαν πέσει και οι ψήφοι του ΚΚΕ.

  Κάποιοι έλεγαν τότε για «τιμωρία της ανθενωτικής γραμμής» του ΚΚΕ.

  Η αλήθεια νομίζω είναι πολύ πιο απλή: Οι ψήφοι του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια επιρρεάζονται και αυτοί σημαντικά από την αποχή/συμμετοχή. Ίσως όχι όσο του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, αλλά επιρρεάζονται σημαντικότατα.
  Και το γιατί είναι επίσης πολύ απλό: Γιατί δεν έχει σταθερή πολιτική επαφή με όλους αυτούς.
  Έτσι και η εξίσωση για το ΚΚΕ

  (ψήφοι περιφερειακών 2010)
  – (ψήφοι βουλευτικών 2009)
  = (νέες ψήφοι)
  δεν είναι σωστή.

  Οι νέες ψήφοι για το ΚΚΕ είναι αρκετά περισσότερες από 70.000 .
  Όσοι συμμετείχαμε στον προεκλογικό του αγώνα είμαι σίγουρος πως μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε κάνοντας την αναγωγή στη περιοχή μας.
  Απλά ένα κομμάτι όσων ψήφισαν ΚΚΕ πέρσι στις βουλευτικές δεν πήγε να ψηφίσει.
  Αυτό σημαίνει πως όταν ξαναγίνουν βουλευτικές πάλι δε θα πάει; Για κάποιους είμαι σχεδόν βέβαιος πως θα πάνε, για άλλους πάλι όχι.

  Επίσης Κακάριν δε καταλαβαίνω τί νόημα έχει αυτό το άθροισμα ΚΚΕ+ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κάνεις.
  Όχι επειδή ενοχλεί εμένα.
  Επειδή πιστεύω πως η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΚΕ δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, ούτε θα το στήριζε. Παρομοίως και στους άλλους αυτούς σχηματισμούς.

  Οπότε ποιό το νόημα να αθροίζεις ψήφους που δε θέλουν να αθροιστούν,
  δεν έχουν ιδιαίτερη «επικάλυψη»,
  ούτε έχουν συνεργασία σε κινηματικό επίπεδο;

  Για ΑΝΤΑΡΣΥΑ + ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα υπάρχει ένα νόημα, αν βγάλεις τον Κουβέλη από το άθροισμα.

  Τέλος, αντιλαμβάνομαι μια «εκλογική απαισιοδοξία».
  «Υπήρξε ένα ρεύμα από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΚΕ που οι έρευνες πριν από περίπου ένα μήνα το έδειχναν περίπου στο 3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, και που νομίζω επιβεβαιώνεται και από το αποτέλεσμα (κάτι που προσωπικά κρίνω ως αποτυχία με βάση τις συνθήκες κρίσης του ΠΑΣΟΚ).»
  «Υπάρχει μια μικρή (αναμφίβολα θετική) τάση προς τα αριστερά (ιδιαίτερα προς τις πιο συνεπείς και ριζοσπαστικές δυνάμεις, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) όμως σε σχέση με την αποδυνάμωση του δικομματισμού είναι πολύ μικρή προς το παρόν.»

  Για καθίστε ρε παιδιά.
  Αστικές εκλογές είναι.
  Αποτελούν έναν δείκτη κτλκτλ, αλλά πάντα οι επιδώσεις σου θα είναι περιορισμένες όσο α)βρισκόμαστε -ακόμα- σε μια κατάσταση σχετικής πολιτικής ομαλότητας και όσο β)σε επίπεδο κινήματος δεν υπάρχει κάποια θεαματική, σταθερή & ριζοσπαστική άνοδος.

  Πιθανώς και μακάρι να είμαστε στα πρόθυρα του να αλλάξουν αυτά τα δύο. Θα δείξει.

 54. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα Νοέμβριος 9, 2010 στις 12:23 μμ #

  Θεωρώ ότι ο σφος κακάριν από το διάστημα όπου βρίσκεται βλέπει μάλλον με τα μάτια της ψυχής του αυτά που θέλει να δει και μετά δανείζεται από την πραγματικότητα στοιχεία που να τα τεκμηριώνουν.

  Το κουκουέ έχει πρόταση εξουσίας και μετώπου και η αλλαγή στην τακτική που βλέπει ο κακάριν στο σχόλιό του #19, δε μου προκύπτει με καμία παναγία. Ο συντονισμός των παμε, πασεβε, μας κτλ δεν είναι μια απλή συνάθροιση επιμέρους αιτημάτων, αλλά τα διάφορα ρυάκια που οδηγούν στο ποτάμι του λαϊκού μετώπου (το ποτάμι δε γυρίζει πίσω πια). Παραμένει ερώτημα (στο οποίο ούτε εγώ έχω απάντηση) πώς ακριβώς θα διαρθρωθεί αυτό το μέτωπο, τι δομές θα έχει, πώς θα αξιοποιεί ενεργά τους ανένταχτους κτλ. Η έμφαση του άθλιου στις λαϊκές συνελεύσεις -αν την ερμηνεύω σωστά- είναι ο στόχος το μέτωπο αυτό να αποκτήσει γερά πόδια κι από τα κάτω στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές.
  Η τακτική του μετώπου προκύπτει κι εξελίσσεται από την ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης. Κι εκεί είναι φανερό ότι δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τον κακάριν που θεωρεί ως βασικό θέμα της συγκυρίας ειδικά το δημόσιο χρέος και ως πολιτικό αίτημα τις εθνικοποιήσεις/κρατικοποιήσεις (χωρίς να μπαίνει ως στόχος σε πρώτη φάση ένα άλλο κράτος και μια άλλη εξουσία). Τα έχουμε αναλύσει πολλές φορές, δεν έχει νόημα να επανέλθουμε.

  Θεωρώ μονομερή και την εκλογική ανάλυση του σφου στα δύο επόμενα σχόλιά του.
  Μένοντας στο δέντρο των απόλυτων αριθμών σε ψήφους χάνει το δάσος για τον κόσμο που βρέθηκε με το κόμμα στους αγώνες της τελευταίας περιόδου και πήρε την απόφαση για πρώτη φορά να το ψηφίσει. Τα ποσοστά του κουκουέ δε μπορεί να ανεβαίνουν με ρυθμούς πασόκ της μεταπολίτευσης. Αυξάνονται όμως σταθερά κι είναι πιο ‘μπετοναρισμένα’, με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.
  Σε απόλυτο αριθμό οι ψήφοι του παφίλη στην αττική πχ ήταν πάνω-κάτω όσες είχε πάρει το κόμμα το 2007. Όταν όμως πολώνεται τόσο πολύ το κλίμα, ο τζέφρυ εκβιάζει τους ψηφοφόρους του πασόκ για να μειώσει τη φθορά και κατεβαίνουν μια σειρά συνδυασμοί για να απορροφήσουν τη δυσαρέσκεια και να μην εκφραστεί πιο ριζοσπαστικά, το 14+% είναι επιτυχία που δε μπορεί να μειωθεί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

  Επίσης. Η άνοδος της ανταρσύα ήταν εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακό ήταν το 2% της μπρεκάση της κοε στο νομό θεσσαλονίκης το 2002 και το ποσοστό του τσιριγώτη (μ-λ κκε) στο δήμο της αθήνας το 06′ αν δεν κάνω λάθος. Τα οποία δεν αντανακλούσαν τους πραγματικούς συσχετισμούς και αποδείχτηκαν πυροτεχνήματα χωρίς συνέχεια. Δεν ταυτίζω τα εγχειρήματα και δεν προδικάζω την κατάληξή τους. Αλλά προφανώς πρέπει να περιμένουμε και τις εθνικές εκλογές για πιο ασφαλή συμπεράσματα ως προς τη δυναμική τους.

 55. a8lios Νοέμβριος 9, 2010 στις 12:45 μμ #

  Για τη Χρυσή Αυγή στην αθήνα:

  6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 2.560 8,35%
  4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 1.479 6,87%
  3ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 834 5,02%
  5ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 1.190 4,85%
  1ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 1.133 4,48%
  2ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 1.226 3,85%
  7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 1.276 3,79%

  Toy KKE αντίστοιχα:
  3ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 2.793 16,80%
  4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 3.294 15,29%
  5ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 3.585 14,60%
  7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 4.653 13,83%
  2ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 4.343 13,62%
  6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 3.873 12,63%
  1ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων 2.757 10,89%

  Σε ένα βαθμό το αποτέλεσμά της νομίζω έχει να κάνει με το ότι δεν κατέβασε το ΛΑΟΣ υποψήφιο.
  Δηλαδή αρκετοί από αυτούς είναι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ νομίζω.
  Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει θέμα και είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στο 4ο και 6ο διαμέρισμα.
  Δεν νομίζω να είναι τυχαίο πως στο 6ο παίρνει από τα χαμηλότερα ποσοστά του ο Σοφιανός.

 56. αλεξης Νοέμβριος 9, 2010 στις 1:19 μμ #

  Μακαρι να παρουμε την Πετρουπολη -αν και ειναι δυσκολα τα πραγματα-αλλα αυτη τη φορα ελπιζω(αφου θα ειναι καθαρομαιμοι κομμουνιστες) να μην ειναι μια ανευρη διαχειρηση οπως επι Γιωγου.
  Πραγματικα ομως δεν ειδα κινησεις τυπου λαικων συνελευσεων ή επιτροπων.Εκτος αν θεωρουνται ως τετοιες κινησεις τυπου Τερζογλου στους Αγ.Αναργυρους οπου κυριως τους ενδιεφερε να μη γινει το φεστιβαλ στο παρκο Τριτση ή καποιες κινησεις στο Βοτανικο κηπο της Πετρουπολης οπου στην ουσια προκειται για μαζωξεις των αριστεριστων.
  Μακαρι να τα πουμε μαζι στους αγωνες μακαρι να γινουν τοπικες συνελευσεις κι ας γινουν οπως ο καθενας τις φανταζεται.Αλλα και κατι ακομα για τους συντροφους εντος και εκτος κοινοβουλιου.Τι στο καλο σας χαλαει να ρθειτε σε πορεια με το παμε .Με τα πανω σας και τα συνθηματα σας.Σας εδιωξε ποτε κανεις?Ειναι καλυτερα να πορευεστε με τους ξεπουλημενους της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ?
  θα σας δουμε στο Συνταγμα στις 15?

 57. gogos Νοέμβριος 9, 2010 στις 1:25 μμ #

  Εχει κανεις αποτελεσματα της περιφερειας στους δημους του λεκανοπεδιου; κατι μου λεει οτι σε πολλες λαϊκες γειτονιες τα αποτελεσματα για το ΚΚΕ ειναι πολυ πιο εντυπωσιακα. Σε πολλα εκλογικα τμηματα στη Β΄Πειραια ειμασταν πρωτοι ή με μικρη αποσταση δευτεροι σε ψηφους.

 58. αλεξης Νοέμβριος 9, 2010 στις 1:28 μμ #

  Kαι μια εικονα που βρηκα στο http://rizobreaker.blogspot.com/
  και μου αρεσε και ελπιζω να αρεσει και σε σας μιας που ο συμβολισμος της χελωνα που στο τελος νικαει το λαγο ειναι νομιζω ταιριαστος.

 59. a8lios Νοέμβριος 9, 2010 στις 1:50 μμ #

  @Gogos
  Απ’ ότι έχω δει όλα τα (πανελλαδικά) σάιτ χρησιμοποιούν το ίδιο εργαλείο που τους έχει δώσει η singular logic.
  Αυτό δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα.
  Επειδή όμως ξέρω πως λ.χ. η νομαρχία φθιώτιδας τα δικά της τα έχει αναλυτικότατα μέχρι και κάθε εκλογικό τμήμα:
  http://election.nafthiotidas.gr/
  είπα μήπως κάνουν το αντίστοιχο στην αττική.
  Δυστυχώς όμως απ’ ότι είδα τα σάιτ νομαρχίας αττικής και δήμου αθήνας δεν έχουν αποτελέσματα.

  Οπότε πιθανότατα ιντερνετικώς δε πρόκειται να τα βρεις αυτά τα πράματα…
  Τώρα αν τα ζητήσει από τους αρμόδιους κάποια παράταξη/κόμμα ή τα υπολογίσει μόνο του και τα δημοσιεύσει άλλο καπέλο…

 60. Ηλίας από τον Μελιγαλά Νοέμβριος 9, 2010 στις 1:58 μμ #

  a8liε (50), μένω Χολαργό, αλλά κυκλοφορώ και Εξάρχεια-Νεάπολη

 61. gogos Νοέμβριος 9, 2010 στις 1:59 μμ #

  Λογικα θα τα εχει αυριο ο Ριζος ανα δημο και για τις δυο καλπες. Θα χει ιδιαιτερο ενδιαφερον να δουμε πώς ψηφισαν αυτες οι γειτονιες γιατι ειναι πιο ξεκαθαρος ο πολιτικος χαρακτηρας των περιφερειακων εκλογων.

 62. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 9, 2010 στις 2:56 μμ #

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

  Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών για τα όργανα της τοπικής διοίκησης

  http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/11/2010&id=12822&pageNo=3&direction=1

  Ενδεικτικο αποσπασμα καποιων σημαινουσων πτυχων της εκλογικης αναμετρησης που μας περασε:

  «…Η σημαντική αύξηση των ψήφων μάς γεμίζει νέες ευθύνες, υποχρεώσεις. Κατανοούμε ότι μεγαλώνει η απαίτηση απέναντί μας να ανταποκριθούμε στην εργατική, λαϊκή συσπείρωση και πάλη, να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια και διάθεση για αγώνα ευρύτερων λαϊκών μαζών, που εκτιμούν το ρόλο και τη συμβολή μας, ταυτόχρονα όμως έχουν και τις ιδιαίτερες δικές τους απόψεις.

  Η αύξηση των ψήφων και του ποσοστού του ΚΚΕ περικλείει σημαντικά ποιοτικά στοιχεία, καθώς σημειώνει μεγαλύτερη αύξηση του μέσου όρου στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις μεγάλες περιφέρειες, με κύριο στοιχείο την αύξηση στις εργατικές λαϊκές γειτονιές, σε λαϊκές περιοχές με οξυμένα προβλήματα, στους μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν αυξημένες προϋποθέσεις να διαμορφωθεί και να αποκτήσει γερά θεμέλια το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά.

  Η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές περικλείει σημαντική δυναμική…

  …Η ΚΕ εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος αποχής που σημειώθηκε, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στο Δήμο της Αθήνας, εκφράζει λαϊκή δυσαρέσκεια και καταδίκη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, έχει σχετικά μεγαλύτερο πολιτικό βάθος σε σύγκριση με το αντίστοιχο φαινόμενο των ευρωεκλογών.

  Εκφράζει θετικές διεργασίες, που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, για απεγκλωβισμό από τα αστικά κόμματα και τη λογική της διαχείρισης της κρίσης του συστήματος.

  Η αποχή αντανακλά επίσης σε σημαντικό βαθμό καταδίκη και απέχθεια απέναντι στα φοβικά και εκβιαστικά διλήμματα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

  Η ΚΕ εκτιμά ότι ένα μέρος της αποχής, ιδιαίτερα ανάμεσα σε λαϊκές μάζες που δεν έχουν πάρει μέρος στους αγώνες, σε νέες ηλικίες, είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της συστηματικής προπαγάνδας και συκοφάντησης του οργανωμένου αγώνα, της ταξικής πάλης, της καλλιέργειας με διάφορους τρόπους και μέσα ατομισμού, αναζήτησης ατομικής λύσης στα οξυμένα προβλήματα….»

 63. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 9, 2010 στις 3:19 μμ #

  Να με συγχωρεσει ο Υ που εβαλα ολοκληρα αποσπασματα απο την ανακοινωση του ΚΚΕ ενω ειχα πιο πανω και το αντιστοιχο link αλλα θεωρω οτι ειναι μια συνεδριαση της Κ.Ε. που πραγματικα αυτο το κειμενο σπαει κοκαλα.

  Καλος ειναι και ο αριθμητικος απολογισμος και πολυς κοσμος πηρε τα πανω του και αρχισε να χαμογελαει. Κοσμος μαλιστα που δεν ειχε και πολυ σχεση με το ΚΚΕ εκλογικα, αλλα σιγουρα το τελευταιο διαστημα ειδε τους κομμουνιστες και τους ΠΑΜΕιτες μεσα στους χωρους δουλειας και καταλαβε ποιος υπερασπιζεται και ποιος οχι τα συμφεροντα της εργατικης ταξης.

  Περα απο το αριθμητικο ομως υπαρχει και η Δευτερα 15/11. Δεν με νοιαζει ειτε ερθουν μπλοκ απο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απο Ψαριανους, απο Μ-Λ κτλ ειτε οχι.

  Με ενδιαφερει η συγκλιση ευρυτερων λαικων-εργατικων δυναμεων στην υποθεση της συγκροτισης του κοινωνικοπολιτικου μετωπου συμμαχιας της εργατικης ταξης με τα υπολοιπα στρωματα σε αντιμονοπωλιακη-αντιιμπεριαλιστικη κατευθυνση που πληττονται απο αυτη την πολιτικη και οχι συμφωνιες «κορυφης» μεταξυ πολιτικων ομαδων με την εργατικη βαση στην απεξω με μοναδικο πεδιο μαχης επιχειρηματων την «χωροταξικη εποπτευση» των πανω των ΕΑΑΚιτων ως προς του ΠΑΜΕ και αντιστροφα (οχι οτι ειναι και ανευ σχολιου).

 64. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 9, 2010 στις 3:24 μμ #

  Ασχετο
  Περσι αν ηταν η ημερομηνια 15/12 που καλεστηκε απο το ΠΑΜΕ εγινε η απαρχη ηρωικων μαχων μεσα στο 2010. Ας ελπισουμε οτι η 15/11 να ειναι κατι αντιστοιχο για τους λαικους αγωνες.

 65. Κόκκινη Ορχήστρα Νοέμβριος 9, 2010 στις 3:44 μμ #

  Ανακοίνωση γραφείου τύπου ΝΑΡ για τα αποτελέσματα των εκλογών

  08.11.10
  logo_anakoinosi-copy.gifΤα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δείχνουν ότι η προσπάθεια ωμού εκβιασμού των εργαζομένων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για υποταγή στα αντεργατικά μέτρα, πέφτει στο κενό.
  Η μεγάλη εκλογική πτώση του ΠΑΣΟΚ, η μη επιβράβευση του ΛΑΟΣ, που πρωταγωνιστεί στο ρόλο του μαντρόσκυλου της χούντας κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, και η αδυναμία της ΝΔ να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, σηματοδοτούν την αναστάτωση του πολιτικού σκηνικού από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.
  Στο εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφεται μια σημαντική στροφή προς τα αριστερά, με ιδιαίτερο ποιοτικό στοιχείο τη μεγάλη άνοδο των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς, όπως αυτό εκφράστηκε με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων που υποστήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε 11 περιφέρειες και πολλούς δήμους.
  Το θετικό αυτό αποτέλεσμα πιστώνεται στο σύνολο των εργαζομένων και αγωνιστών της Αριστεράς που επέλεξαν αυτά τα ψηφοδέλτια. Η ψήφος αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα συμφωνία με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γενικά την πολιτική της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αλλά αποτελεί τιμητική υποστήριξη και συμβολή στην ευρύτερη προσπάθεια για μια μαχόμενη Αριστερά, πρωτεργάτη και συνοδοιπόρο των λαϊκών αγώνων.
  Το Νέο Αριστερό Ρεύμα χαιρετίζει όλα τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης, καθώς και τους συντρόφους της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, για τη συμβολή τους στη μάχη, όπως και το σύνολο των οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους ανένταχτους αγωνιστές, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε δύσκολες συνθήκες.
  Η επόμενη μέρα είναι μέρα μεγάλων ευθυνών και αυξημένων απαιτήσεων. Το μεγάλο ζητούμενο, κατά τη γνώμη του ΝΑΡ, είναι μια νέα προωθητική συνάντηση του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς, στο επίπεδο του μαζικού λαϊκού κινήματος, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης και το άνοιγμα του δρόμου για μια νέα σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική.
  Τελευταία ανανέωση ( 08.11.10 )

 66. Κόκκινη Ορχήστρα Νοέμβριος 9, 2010 στις 3:49 μμ #

  ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών

  Η εκτεταμένη εκλογική καταδίκη του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα την 14 ποσοστιαίες μονάδες πτώση του συνδυασμού Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2009, εκφράζουν την ξεκάθαρη καταδίκη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού απέναντι στην κυβέρνηση του Μνημονίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στο δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, η απάντηση ήταν ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής. Ό,τι και εάν λέει ο πρωθυπουργός, το μήνυμα των εκλογών είναι καταδίκη της κυβέρνησής του και του Μνημονίου, άρνηση των περιβόητων «μεταρρυθμίσεων», απαίτηση για ρήξη.

  Τη φθορά και την αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ δεν την εισπράττει η ΝΔ. Το ισχνό αποτέλεσμα Κικίλια αλλά και η αποδοκιμασία του «Ομέρ-πριόνι» Κακλαμάνη, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι πίσω από την «αντιμνημονιακή» ρητορική της ΝΔ κρύβεται η ίδια αντιδραστική πολιτική. Σημαντικό είναι επίσης ότι ο ακροδεξιό δεκανίκι του Μνημονίου και του ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, δεν βγαίνει ωφελημένο από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη αποχή είναι σύμπτωμα βαθιάς κρίσης του πολιτικού συστήματος, αποδοκιμασίας της κοινωνίας απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική αλλά και απογοήτευσης εξαιτίας της αδυναμίας της Αριστεράς να συγκροτήσει εναλλακτική αντικαπιταλιστική λύση.

  Ελπιδοφόρο γεγονός είναι η συνολική άνοδος των ποσοστών της Αριστεράς και κυρίως η σημαντική ενίσχυση των ποσοστών της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνολικά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς κατέγραψαν σημαντικά ποσοστά στις 11 περιφέρειες που κατέβηκαν, ενώ ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα κατέγραψαν και δεκάδες ριζοσπαστικά αριστερά δημοτικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα, κάτι που αποτυπώνεται και στη διαφαινόμενη εκλογή αρκετών περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.

  Όσο και εάν προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν συστηματικά σε όλη την προεκλογική περίοδο, σήμερα υπάρχει ένα υπαρκτό αριστερό αντικαπιταλιστικό πολιτικό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα, ένας υπαρκτός και υπολογίσιμος πόλος στην κοινωνία και την Αριστερά. Οι απόψεις που επιμένουν στην αντικαπιταλιστική ανατροπή του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, που διαλέγουν το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, που επιδιώκουν σε αυτήν την βάση την κοινή δράση της αριστεράς, που αρνούνται τις λογικές της συναλλαγής κερδίζουν έδαφος μέσα στην κοινωνία. Η επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα είναι ίδια για το κίνημα και την Αριστερά. Ανεβάζει τον πήχη για την συνέχιση και κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή του Μνημονίου και συνολικά του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, της ανατρεπτικής κοινής δράσης της αριστεράς.

  Η αντικαπιταλιστική αριστερά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενισχυμένες από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή τη μάχη.

  Το Γραφείο Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 7/11/2010

  http://www.antarsya.org

 67. Αναυδος Νοέμβριος 9, 2010 στις 4:56 μμ #

  Η Ανταρσύα είναι ένα μόρφωμα που η βασική συγκολλητική του ουσία είναι ο αντικομμουνισμός και ο αντισοβιετισμός. Η βασική τους ασχολία είναι η αποδόμηση των θέσεων του ΚΚΕ που της διαστρεβλώνουν κατά το δοκούν.
  Ιδεολογικά πρεσβεύει ένα θολό αντικαπιταλιστικό μέλλον στο οποίο θα φτάσουμε ακολουθώντας επίσης ένα δυσδιάκριτο μονοπάτι Πολιτικά δεν έχεί κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά ταυτίζει την πολιτική πάλη με την οικονομική. Στο συνδικαλιστικό επίπεδο έχει ανάγει κάθε μάχη σε τελική με αποτέλεσμα
  – να ξοδεύει ανέξοδα για το σύστημα την οργή αλλά και το απόθεμα αγωνιστικότητας
  – να φαντάζεται επαναστατικές καταστάσεις δίνοντας άλλοθι σε κάθε λογής προβοκάτορες
  – να διασπά εκεί που απαιτείται ενότητα και να εκλιπαρεί για ενότητα εκεί που απαιτείται διάσπαση
  Κοινωνικά εκφράζει κυρίως μικροαστικά αλλά και λούμπεν στρώματα καθώς και κομμάτι των δημ. υπαλλήλων. Η δύναμη της συνδικαλιστικά συγκεντρώνεται στο χώρο της εκπαίδευσης και των φοιτητών.
  Η καλή επίδοση της στις αυτοδιοικητικές εκλογές καλό θα είναι να συγκριθεί με τις αντίστοιχες εκλογές του 2006 και όχι με τις βουλευτικές του 2009. Η αύξηση είναι και έτσι υπαρκτή αλλά όχι τόσο εντυπωσιακή. Μέφα μέρος της εκλογικής της δύναμης πηγαινοέρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζομαι ότι ούτε και οι ίδιοι είναι σε θέση να μας εξηγήσουν σε τι διαφέρει το ΕΚΚΕ από την ΚΟΕ η ΟΚΔΕ από το Ξεκίνημα το ΝΑΡ από την ΚΕΔΑ κλπ κλπ

 68. Αναυδος Νοέμβριος 9, 2010 στις 5:08 μμ #

  Αναφορικά με την Κορτζιδολατρεία του ΝΑΡ και της ΚΟ μένω πραγματικά άναυδος. Ξαφνικά στη μαυρίλα των συμβιβασμένων αριστερών δημάρχων εγένετο φως. Πιθανός αυτό το φως είδε και η ανταρσυα και δεν κατέβασε υποψήφιο στο Ελληνικό-Αργυρουπολη

 69. gogos Νοέμβριος 9, 2010 στις 5:55 μμ #

  Αν δεν κανω λαθος συμμετειχε με υποψηφιους στο συγκεκριμενο ψηφοδελτιο, αλλα ας μας πει και καποιος απο τα μεσα.

 70. Red Ghost Νοέμβριος 9, 2010 στις 6:00 μμ #

  «Στην πολιτική υπάρχουμε για να λέμε τα πράγματα όπως τα πιστεύουμε κι ο κόσμος μας κρίνει. Εάν το ΚΚΕ, για να πάμε συγκεκριμένα, εκλάβει τη χτεσινή του επιτυχία, γιατί το ΚΚΕ είχε μια μεγάλη επιτυχία χτες να μην κοροϊδευόμαστε, ως πολιτική νομιμοποίηση για να κλείνει πάλι τα λιμάνια, για να εμποδίζει να προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, για να κλείνει κάθε μέρα τους δρόμους, δηλαδή για να βλάπτει έτι περαιτέρω την προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από την χρεοκοπία, με συγχωρείτε αυτό είναι δυστυχώς δυστυχέστατο, όχι μόνο δυστυχώς».

  Αυτά δήλωσε ο Άδωνης Γεωργιάδης στο «Φλας» και τον ευχαριστούμε πολύ.

  Εμπρός να τον κάνουμε ακόμα πιο δυστυχισμένο από δω και μπρος, με περισσότερες συγκεντρώσεις, κλεισίματα, πανό (στην Ακρόπολη, το Λευκό Πύργο και οπουδήποτε αλλού), αλληλεγγύη, μαχητικότητα, πρωτοβουλίες και νικηφόρες μάχες.

 71. kollaps Νοέμβριος 9, 2010 στις 6:14 μμ #

  @Άναυδος: τα είπες όλα πραγματικά, με τη σιγουριά ενός Ζντάνοφ κατατρόπωσες και μαστίγωσες αλύπητα τον οπορτουνισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με το ταξικόμετρο εντόπισες την κοινωνική προέλευση των ψηφοφόρων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι οποίοι είναι αποκλειστικά φοιτητές, λούμπεν και δημόσιοι υπάλληλοι, εν αντιθέσει με τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ που είναι όλοι προλετάριοι και γνήσια λαϊκά στοιχεία. Προφανώς και το 3,21 της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Πέραμα (υψηλότερο ποσοστό στο λεκανοπέδιο) είναι οι ψήφοι των εφοπλιστών και της ΟΑΚΚΕ. Και βέβαια έχεις απόλυτο δίκιο στο βασικό σου συμπέρασμα οτι το ενοποιητικό στοιχείο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο αντικομμουνισμός, πολύ απλά τον κομμουνισμό στα κείμενα τον βάζουμε για ξεκάρφωμα και αποπροσανατολισμό. Εγώ λέω να επεκτείνουμε το συλλογισμό σου και να πούμε οτι ο κόσμος μας ψήφισε ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο, και να αθροίσουμε τις ψήφους που πήρε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τους έτερους φανατικούς αντικομμουνιστές του ΛΑΟΣ.

  υγ: η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε καλέσει σε πορεία για την τρόϊκα στις 15 πριν το ΚΚΕ (όχι οτι λέει κάτι αυτό, πολύ καλά αντανακλαστικά έδειξε όντως το ΚΚΕ, απλά έχω την εντύπωση οτι η ερώτηση έγινε σε στυλ «αυτοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που το παίζουν επανασταταράδες καλούν ή κάνουν τις κότες;»). Δεν ξέρω ακριβώς ώρα, πάντως θα είναι μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Μακάρι να γίνει και κοινή διαδήλωση με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.

 72. Αναυδος Νοέμβριος 9, 2010 στις 6:42 μμ #

  @Κολλαπς
  α.τι κακό έχει ο Ζντανοφ?
  β.τα ποσοστα ανά δημο των νομαρχιακών δεν τα έχω βρει ακόμη αλλά:
  – τα ποσοστά των Παρεμβάσεων σε καθηγητές και δασκάλους έιναι περίπου 10%
  – το ποσοστό των ΕΑΑΚ είναι περίπου 8%
  – το ποσοστό στη ΓΣΕΕ είναι περίπου 1%
  QED

 73. kollaps Νοέμβριος 9, 2010 στις 7:11 μμ #

  Το ποσοστό στη ΓΣΕΕ έχει μέσα όλα τα κίτρινα και εργοδοτικά σωματεία σαν αυτό της εταιρείας security που υπέγραψε τη σύμβαση των 640 ευρώ. Και έχει έξω τους επισφαλείς νέους, τους μετανάστες, τα μπλοκάκια κ.ο.κ. Και τέλος πάντων από πότε εσείς στο ΚΚΕ χρησιμοποιείτε τους συσχετισμούς στη ΓΣΕΕ σαν επιχείρημα; Μην ανησυχείς πάντως, θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και εκεί τα ποσοστά μας 🙂

 74. Αναυδος Νοέμβριος 9, 2010 στις 7:54 μμ #

  @Κολλαπσ
  Απλώς για την ιστορία
  – αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ποσοστα στη ΓΣΕΕ αυτό δεν προκαλείται από τα κίτρινα συνδικάτα αλλά από τη νοθεία της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ
  – αν υποθέσουμε ότι η νοθεία είναι σημαντική αυτή επιρρεαζει τα ποσοστά τόσο του ΠΑΜΕ όσο και της εξοκ. αριστεράς

 75. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα Νοέμβριος 9, 2010 στις 8:05 μμ #

  Σημερινή ντεμέκ ανάλυση του πανούτσου

  Είναι αργά ώστε η Σούπερ Λίγκα να αλλάξει το πρόγραμμα της επόμενης αγωνιστικής, αλλά την επόμενη φορά που θα υπάρξει γεγονός που θα εμποδίζει τη διεξαγωγή των αγώνων είναι σαφές ότι έχει δύο λύσεις: να βάλει τα ματς σε μία μέρα. Δύο μέρες σερί είναι συνταγή αποτυχίας και δύο μέρες διακοπτόμενες είναι σαν το διακοπτόμενο σεξ. Κάτι λέει, αλλά χρειάζεται προσπάθεια για να ξαναθυμηθεί κάποιος σε ποιο σημείο είχε μείνει. Ετσι όπως παίχτηκαν τα ματς Σάββατο και Δευτέρα, ο Πρετεντέρης την Κυριακή ήταν σαν τον Βαρούχα να λέει να ξαναδούμε τα αποτελέσματα στο replay, μπας και βγει κάνα συμπέρασμα.

  Οπου το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι όλοι, πλην Ψαριανού, οι πολιτικοί, λόγω εγωπάθειας, έλεγαν ότι πήραν το μήνυμα από την αποχή. Γιατί ακόμα κι όταν ο κόσμος αδιαφορεί για την ύπαρξή τους, αυτοί νομίζουν ότι τους στέλνουν μήνυμα. Το μόνο μήνυμα είναι ότι ακόμα και οι επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες ψηφοφόροι των δύο μεγάλων, τα ΒουΠού του Αλούφαν Παρκ των Εξαρχείων και η σιωπηλή μειονότητα του σιωπηλού ψηφοσυλλέκτη μειώνονται συνεχώς. Επίσης, ότι εκεί που η ψήφος ήταν πολιτική, όπως στην Αττική, δεν έφτασε η μελάνη για το γράψιμο, ενώ εκεί που ήταν άμεση, όπως στους μικρότερους δήμους, οι άνθρωποι είχαν λόγο για να ψηφίσουν. Μόνη παρηγοριά οι ψήφοι της Αλέκας, που δείχνουν ότι όταν υπάρχει κρίση οι Ελληνες στρέφονται στην παράδοση και πρώτα θα σβήσει το τσάμικο και μετά το ΚΚΕ.

  http://www.sday.gr/page.ashx?pid=2&aid=26114&autid=12

 76. gogos Νοέμβριος 9, 2010 στις 8:21 μμ #

  Παντως, αν αυτο κατι λεει, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετεχει με υποψηφιους στο συνδυασμο του Κορτζιδη. Μολις διασταυρωμενο.

  «…δημιουργια ενος δημου που θα ενωνει και θα βαζει σε κινηση ολες τις ζωντανες δημιουργικες δυναμεις του λαου της πολης μας…θα υπερασπιζεται τα δικαιωματα του σε ολους τους τομεις…»

  «ψηφιστε ελευθερα, με κριτηριο το συλλογικο συμφερον και οχι κατω απο την πιεση πλαστων διλημματων και υποσχεσεων. Η παραταξη μας μπορει να ειναι η θετικη σας επιλογη.» …..

  Τα πιο αξιοσημειωτα κομματια της ανακοινωσης τους. Πουθενα λογος για τις κεντρικες πολιτικες επιλογες κυβερνησης-ΕΕ- κεφαλαιου, καλεσμα για συσπειρωση του λαου εναντια σε αυτες, ξεσκεπασμα του Καλλικρατη, καλεσμα του λαου για συσπειρωση εναντια στην εφαρμογη του. Ουτε καν αντιμνημονιακη διατυπωση απο τους υποτιθεται αντιμνημονιακους υποψηφιους. Ανετα θα μπορουσε να εχει γραφτει απο εναν «τιμιο πασοκο».

  Κατα τα αλλα πιεση στον κοσμο του ΚΚΕ για να μη βγει ο πασοκος…

 77. a8lios Νοέμβριος 9, 2010 στις 8:40 μμ #

  Η διακήρυξη της παράταξης του Κορτζίδη και το σάιτ της:
  http://www.dselar.gr/article.php?cat=10

 78. gogos Νοέμβριος 9, 2010 στις 8:46 μμ #

  Τα αποσπασματα που εβαλα ειναι απο την ανακοινωση τους ενοψη του δευτερου γυρου. Δεν το ξεκαθαρισα πιο πανω.

 79. αριστερός Νοέμβριος 9, 2010 στις 8:50 μμ #

  Το γενικό πλαίσιο της παράταξης του Χρήστου Κορτζίδη.

  (αναγκάστηκα να την ανεβάσω εδώ ολόκληρη σχεδόν, για να έχει ο καθένας προσωπική άποψη, πέρα από τα φιλτραρίσματα άλλων).

  «…Διανύουμε μια περίοδο όπου εκδηλώνεται μια γενικευμένη επίθεση από την τρόικα και τις πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν ενάντια στο λαό σε όλα τα μέτωπα, που επιδεινώνει ραγδαία τη ζωή του.

  Σκοπός αυτής της επίθεσης είναι η διατήρηση της κυριαρχίας του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου και η προοπτική της είναι η αναπαραγωγή των σημερινών προβλημάτων και αντιθέσεων σε μεγαλύτερο βαθμό.

  Η παράταξή μας συμμετέχει ή στηρίζει, ανάλογα με τις δυνάμεις της και το χαρακτήρα της ως δημοτικής, κάθε πραγματική αντίσταση στην πολιτική αυτή.

  Το πλαίσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση

  Η κατάσταση είναι ήδη πολύ άσχημη και η κυβερνητική πολιτική για την αυτοδιοίκηση, με τις δεσμεύσεις μάλιστα που προβλέπονται στο μνημόνιο, έρχεται να την επιδεινώσει εξαιρετικά.

  Επιδιώκει την πλήρη μετατροπή των δήμων σε όργανα εφαρμογής μιας πολιτικής που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στο λαό.

  Αντίθετα η παράταξή μας παλεύει ώστε οι δήμοι να υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, να στηρίζονται άμεσα και να λογοδοτούν στο λαό.

  Αυτό εκφράζεται στο σύνθημα «δήμοι για το λαό και όχι για το ΔΝΤ».

  Ο νόμος γνωστός ως Καλλικράτης, συμβολίζει και ενσαρκώνει αυτή την πολιτική στις σύγχρονες συνθήκες, αποτελεί συστατικό κομμάτι της γενικότερης επίθεσης που σημειώνουμε παραπάνω και γι αυτό την αντιπαλεύουμε στα παρακάτω βασικά ζητήματα.

  1. Η μείωση των οικονομικών των δήμων οδηγεί είτε στη συρρίκνωση των υπηρεσιών και των έργων τους, είτε στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίησή τους, είτε στην άσκηση φορομπηχτικής πολιτικής. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή την πολιτική και παλεύουμε για ανακατανομή των δημόσιων πόρων από την κεντρική διοίκηση προς την αυτοδιοίκηση.

  Τα άμεσα αιτήματά μας είναι:

  Καμία οπισθοχώρηση από την ήδη άσχημη κατάσταση που υπήρχε σε σχέση με την χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009.

  Να επιστραφούν στους δήμους οι πόροι που τους αφαιρέθηκαν από τότε, συμπεριλαμβανομένων και των παρακρατημένων.

  Καμία μεταφορά νέας αρμοδιότητας χωρίς προηγουμένως να έχει κοστολογηθεί και να έχει εξασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότησή της.

  2. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων δεν έχει μόνο την οικονομική της διάσταση.

  Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο για τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι δημόσιες πολιτικές ή για την ενίσχυση των ανισοτήτων από δήμο σε δήμο ή από περιφέρεια σε περιφέρεια ή για την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

  3. Ο έλεγχος της κεντρικής διοίκησης πάνω στους δήμους είναι πολύμορφος και ασφυκτικός.

  Γίνεται στο όνομα της αντιμετώπισης της κακής διαχείρισης αλλά βέβαια ελάχιστα έως ανύπαρκτα είναι τα αποτελέσματά του ως προς αυτό.

  Αντίθετα είναι ένα μέσο καθυπόταξης κάθε προσπάθειας άσκησης της δημόσιας εξουσίας στους δήμους, με διαφορετικό τρόπο και περιεχόμενο από αυτό που κάνει η κεντρική διοίκηση.

  Αντιπαλεύουμε κάθε τέτοιου είδους έλεγχο, υποστηρίζουμε και ενισχύουμε στην πράξη τον λαϊκό έλεγχο πάνω στη δράση των δήμων.

  4. Η μείωση του προσωπικού των δήμων και των αποδοχών τους, η ελαστικοποίηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, όχι μόνο τροφοδοτεί την ανεργία και ρίχνει ακόμη περισσότερο το βιοτικό τους επίπεδο αλλά και δεν αντιμετωπίζει, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της, το πρόβλημα της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών τους.

  Υποστηρίζουμε την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των δήμων με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και δικαιωμάτων, τον περιορισμό των συμβασιούχων στις πραγματικές ανάγκες που να δικαιολογούν αυτή τη σχέση εργασίας.

  Υποστηρίζουμε την οργάνωση και λειτουργία του προσωπικού τους στη βάση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του ελέγχου των υποχρεώσεών τους και συλλογικά από τους ίδιους και από τους υπηρεσιακούς και αιρετούς προϊστάμενούς τους.

  5. Οι αναγκαστικές συνενώσεις έχουν στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων δήμων που θα είναι πιο μακριά από τον έλεγχο των πολιτών και πιο κοντά στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, θα μπορούν να είναι αποτελεσματικότεροι συνεργάτες και διαπλεκόμενοι με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

  Δείχνουν περιφρόνηση στο δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν για την ύπαρξη ή όχι του δήμου τους και μόνο γι αυτό το λόγο είναι απαράδεκτες.

  Η παράταξή μας είναι υπέρ μόνο των εθελοντικών συνενώσεων.

  6. Η διατήρηση του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος αποτελεί νόθευση της βούλησης των εκλογέων. Με τον Καλλικράτη μπαίνουν επιπλέον εμπόδια ακόμη και για τη συμμετοχή στις εκλογές.

  Υποστηρίζουμε την χωρίς όρους συμμετοχή του οποιουδήποτε το επιθυμεί στις εκλογές, την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων με απλή αναλογική και την εκλογή του δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο.

  Οι συσχετισμοί δύναμης στα δημοτικά συμβούλια είναι σαφώς υπέρ των δυνάμεων που με τον ένα ή άλλο τρόπο υπηρετούν το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

  Αυτό εκφράζεται και στα συλλογικά όργανα των δήμων και όλη αυτή η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική.

  Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η στάση της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ στο θέμα του Καλλικράτη.

  Η συμβολή στην αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι επιδίωξη της παράταξής μας…».

  Είναι αυτή διακύρηξη συνδυασμού «κάποιου τίμιου ΠΑΣΟΚου»;; Μην τρελαθούμε κιόλας!!!!

  Από την άλλη, ο κανονικός ΠΑΣΟΚος που κατεβαίνει κόντρα στον Κορτζίδη, είναι ένας ΠΑΣΟΚος με τα όλα του! Αθλιος, απατεώνας, τσιράκι των επιχειρήσεων κλπ…

  Για να δούμε ΤΙ στάση θα κρατήσει το ΚΚΕ….

 80. αριστερός Νοέμβριος 9, 2010 στις 8:54 μμ #

  Αυτό που μπορεί να πει κανείς και ναχει δίκιο, είναι πως η διακύρηξη του συνδυασμού του ΧΡ. Κορτζίδη, διέπεται από έναν αριστερό, αγωνιστικό ρεφορμισμό…

  Αυτό ναι! Όμως ο Κορτζίδης με τα συμφέροντα της παραλιακής τα έβαλε και ελευθερωσε τις παραλίες, και όχι μόνο αυτό…

  Συνεπώς, αξίζει την ψήφιση στο β’ γύρο από το ΚΚΕ, όπως και από την άλλη, πολλοί (και σαφώς όχι όλοι) του ΚΚΕ αξίζουν την υποστήριξή μας στον β’ γύρο.

 81. gogos Νοέμβριος 9, 2010 στις 9:04 μμ #

  Φιλε μου σχολιασα την ανακοινωση που επεσε στα χερια μου, οπως βλεπεις δεν ειναι copy paste απο το site τους ουτε εκανα καμια αλλιωση στα γραφομενα τους.
  Σχετικα με τη διακηρυξη θα τη σχολιασω μολις βρω το χρονο να τη μελετησω.

 82. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα Νοέμβριος 9, 2010 στις 9:05 μμ #

  Καλά ρε παύλο, γιατί υπογράφεις ως αριστερός τώρα;
  Δεν είναι μια υποχώρηση από το κομμουνιστής του ναρ που είχες παλιότερα;

 83. Παύλος Νοέμβριος 9, 2010 στις 9:26 μμ #

  Βασίλη, το είδα τώρα το λάθος…

  Τέσπα, τέρμα πια με τα παρωνύμια, από δω και πέρα θα γράφω κανονικά ως Παύλος..

  Αφού ούτως ή άλλως, γνωριζόμαστε πια!

 84. Spiritus Νοέμβριος 9, 2010 στις 9:30 μμ #

  @Αριστερή Κόκκινη Ορχήστρα (79)

  «…πολλοί (και σαφώς όχι όλοι) του ΚΚΕ αξίζουν την υποστήριξή μας στον β’ γύρο.»

  Έτσι όπως το διατυπώνεις, φαίνεται ότι το ΚΚΕ παλεύει σε καμιά 20αριά τουλάχιστον δήμους στο β’ γύρο, και από αυτούς, οι 12 περίπου είναι οκ, ενώ οι άλλοι 8 ξέρω ‘γω δεν αξίζουν. Αυτό φαντάζεται κανείς, πιστεύω.

  Μα… αν δεν κάνω λάθος, το ΚΚΕ είναι στο δεύτερο γύρο μόνο στην Πετρούπολη και στην Ικαρία…
  Θα ήθελες λοιπόν να μας πεις τώρα ποιοι είναι οι πολλοί του ΚΚΕ που αξίζουν τη στήριξή σας και οι «σαφώς όχι όλοι» που δεν την αξίζουν;
  Έτσι επιγραμματικά ρε παιδί μου, όχι τίποτα σπουδαία πράματα…

 85. Γιούρι Κακάριν Νοέμβριος 9, 2010 στις 10:45 μμ #

  @Αθλιος 52

  Σχετικά με τις έρευνες είχα υπόψιν την τελευταία δημοσκόπηση της Vprc πριν τις εκλογές αυτές (πριν 15 μέρες δηλαδή) που δημοσιεύθηκε στο tvxs. Ένα από τα συμπεράσματα ήταν ότι αν γίνονταν βουλευτικές τώρα ο κόσμος που θα συμμετείχε θα ήταν λιγότερος από τις αυτοδιοικητικές. Παραθέτω δύο link: το πρώτο με τα δεδομένα της έρευνας το δεύτερο με την ανάλυση των στοιχείων από το Βερναρδάκη που ανάμεσα στα άλλα λέει:

  «Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα εμφανίσουν μικρότερη αποχή και μικρότερη λευκή/άκυρη ψήφο σε σχέση με τη διαφαινόμενη αντίστοιχη σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών. Αιτία γι’αυτό είναι ότι, λόγω των δημοτικών κυρίως εκλογών, θα απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος της εκρηκτικής πολιτικής δυσαρέσκειας που καταγράφεται στο κεντρικό πολιτικό σύστημα»

  http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%83%CF%84%CE%BF-tvxsgr-%CE%B7-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CF%84%CE%B7%CF%82-vprc-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82

  http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/x%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8E%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%C2%AB%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7%C2%BB-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%BF

  Όσον αφορά τη συσπείρωση του ΚΚΕ δυστυχώς δεν έχω πρόσφατα δεδομένα (αν έχει κάποιος ας τα παραθέσει) αλλά γενικότερα από παλιότερες δημοσκοπήσεις πάντοτε το ΚΚΕ ήταν από τα κόμματα με τη μεγαλύτερη συσπείρωση της τάξης του 80%-85%. Αυτό σημαίνει ότι 1-2 στους 10 δεν το ξαναψηφίζουν και φυσικά αυτός ο κόσμος ανανεώνεται με νέους ανθρώπους που το προσεγγίζουν. Από αυτή την άποψη προφανώς και δεν ισχύει η εξίσωση που παραθέτεις (δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο), ωστόσο το βασικό χαρακτηριστικό είναι αυτό που τόνισα και στην ανάλυσή μου: από το 1.650.000 (σε σχέση με το 2009) που δεν ψήφιασαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε αυτές τις εκλογές ένα πολύ μικρό μέρος (πιθανότατα μικρότερο του 10%) διοχετεύθηκε στα αριστερά κόμματα (όχι μόνο στο ΚΚΕ). Η προσέγγισή μου δεν έχει να κάνει με αισιοδοξία ή απαισιοδοξία. Απλώς νομίζω ότι πάντοτε θα πρέπει να κρίνεται ένα αποτέλεσμα με βάση τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τις δυνάμεις των άλλων κομμάτων. Δεν είναι καν απαραίτητο μια πτώση ή στασιμότητα σε ποσοστά να είναι αρνητική, όπως και μια άνοδος οπωσδήποτε θετική. Μπορεί για παράδειγμα το ΚΚΕ στη δεκαετία του 1990 να έμενε στάσιμο γύρω στο 5%, όμως αυτό ήταν πολύ σημαντικό σε μια περίοδο που το ζήτημα ήταν η επιβίωση και όχι η ανάπτυξη (μετά την κρίση του 1989-1991). Αντίστοιχα στη σημερινή συγκυρία παρότι είναι θετικό το γεγονός της ενίσχυσης του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το κύριο για μένα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που αποδεσμεύεται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν κερδίζεται από την αριστερά. Και θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι φταίνε μόνο αυτοί και εμείς να συνεχίσουμε μια από τα ίδια.

  Τώρα όσον αφορά το γιατί αθροίζω τα ποσοστά ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ το κάνω γιατί εκτιμώ ότι ο κόσμος που στηρίζει αυτά τα τρία κόμματα σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του έχει κοινά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, όπως ότι αναφέρεται σε μια άλλη, σοσιαλιστική κοινωνία, ότι στη σύγκρουση κεφαλαίου-εργασίας τάσσεται με το μέρος της δεύτερης, ότι απορρίπτει λογικές συγκυβερνήσεων. ότι βλέπει κριτικά τη συμμετοχή μας στην ΟΝΕ και την ΕΕ κ.α. Επίσης ότι θα αποτελούσε τη βάση ενός μετώπου εναλλακτικής διεξόδου για την Ελλάδα, προς όφελος των εργαζομένων και με στρατηγική το σοσιαλισμό.

 86. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 9, 2010 στις 10:46 μμ #

  Τι συστήνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους ψηφοφόρους τους για τον Β γύρο?

 87. Γιούρι Κακάριν Νοέμβριος 9, 2010 στις 11:11 μμ #

  @ Απολίθωμα 53

  Καταρχήν γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις την πραγματικότητα εκλαμβάνω την παρατήρησή σου περί «ματιών της ψυχής» ως χιουμοριστικής διάθεσης (αυτο)σαρκασμό.

  Όσον αφορά την αλλαγή στην τακτική του ΚΚΕ στην ουσία βασίζομαι σε αυτά που περιγράφει ο Άθλιος στο αρχικό του κείμενο. Όπως περιγράφω, τα τελευταία χρόνια μετωπικές συσπειρώσεις του ΚΚΕ που να περιλαμβάνουν διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες (πέραν δηλαδή των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ κτλ) δεν υπήρχαν. Από αυτή την άποψη η προσπάθεια δημιουργίας τους είναι μια αλλαγή (προφανώς τακτικής και όχι στρατηγικής). Ωστόσο είναι λάθος να θεωρήσεις ότι τα ερωτήματα σχετικά με το «λαικό μέτωπο» αφορούν μόνο την οργανωτική του δομή. Στην πραγματικότητα πρωτίστως αφορούν την πολιτική του συγκρότηση, δηλαδή το γύρω από ποιους στόχους θα δημιουργηθεί μια συμμαχία αυτών των κοινωνικών στρωμάτων. Σε αυτό δεν απαντάς. Αν το μέτωπο αυτό θέτει ως στόχο του τη λαική εξουσία τότε κάτι δεν πάει καλά. Ακόμη κι αν κάνουμε αφαίρεση από το γεγονός ότι η λαική εξουσία αποτελεί μια γενική επεξεργασία του ΚΚΕ που έγινε πριν από αρκετά χρόνια και χρειάζεται ανάπτυξη και συγκεκριμενοποίηση με βάση τις σύγχρονες συνθήκες, η λαική εξουσία αποτελεί τη στρατηγική του ΚΚΕ. Δεν έχει νόημα η οικοδόμηση ενός μετώπου με τους ίδιους στόχους με το ΚΚΕ, καθώς όποιος συμφωνεί με αυτά μπορεί να οργανωθεί στο ίδιο το ΚΚΕ, δε χρειάζεται να μένει ανένταχτος.

  Τώρα σχετικά με την ανάλυση του αποτελέσματος των εκλογών λες:

  «Μένοντας στο δέντρο των απόλυτων αριθμών σε ψήφους χάνει το δάσος για τον κόσμο που βρέθηκε με το κόμμα στους αγώνες της τελευταίας περιόδου και πήρε την απόφαση για πρώτη φορά να το ψηφίσει»

  Καταρχήν ανάλυση εκλογικού αποτελέσματος είναι με αριθμούς (απόλυτους και σχετικούς) θα ασχολείται. Δεν πραγματεύομαι τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Κατά δεύτερον αν είναι να χρησιμοποιήσουμε το σχήμα δέντρο-δάσος επέτρεψέ μου να θεωρήσω ως δάσος το 1.650.000 λιγότερο που πήραν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ (σε σχέση με το 2009) και ως δέντρο την (αναμφισβήτητα θετική) αύξηση των ψήφων του ΚΚΕ κατά 70.000. Από αυτή την άποψη πρέπει νομίζω να προβληματίσει το γιατί αυτός ο κόσμος δεν προσέγγισε όχι μόνο το ΚΚΕ αλλά και την υπόλοιπη αριστερά και προτίμησε να μην ψηφίσει ή να ψηφίσει άκυρο/λευκό.

 88. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα Νοέμβριος 9, 2010 στις 11:22 μμ #

  @Κακάριν

  Τσίου μπίου. Αυτά ως προς τη δική σου προσέγγιση των πραγμάτων.

  Για την εκλογική σου ανάλυση είπα ότι είναι μονομερής. Δεν είπα ότι δε με προβληματίζει η αποχή.
  Κατά τα άλλα αν εσύ θεωρείς άμεσο πολιτικό αίτημα την κρατικοποίηση χωρίς να εξετάζεις για ποιο κράτος μιλάμε και το χρέος, τσίου-μπίου στο τετράγωνο και καλή τροχιά στη στρατόσφαιρα.
  Κάντε τον να γυρίσει πίσω. Βάλτε αίτημα για πληρωμών.

 89. haridimos Νοέμβριος 10, 2010 στις 1:55 πμ #

  @ λαθραναγνώστης 84
  γιατί είχε συστήσει στον α’ γύρο όπου δεν κατέβηκε ;

 90. Y Νοέμβριος 10, 2010 στις 2:53 πμ #

  @Μπρέζνιεφ
  ‘δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τον κακάριν που θεωρεί ως βασικό θέμα της συγκυρίας ειδικά το δημόσιο χρέος και ως πολιτικό αίτημα τις εθνικοποιήσεις/κρατικοποιήσεις (χωρίς να μπαίνει ως στόχος σε πρώτη φάση ένα άλλο κράτος και μια άλλη εξουσία). Τα έχουμε αναλύσει πολλές φορές, δεν έχει νόημα να επανέλθουμε.’

  όχι δεν έχει. Γιατί κι εσείς οι ίδιοι κουράζεστε να γράφετε αηδίες και συκοφαντίες και κατά βάθος να ξέρετε ότι έχετε άδικο.

  Επίσης σου είπε ο Κακαριν
  ‘Καταρχήν γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις την πραγματικότητα εκλαμβάνω την παρατήρησή σου περί “ματιών της ψυχής” ως χιουμοριστικής διάθεσης (αυτο)σαρκασμό.’

  Ε, μα ξέρω γω ρε συ Μπρέζνιεφ. Έχει λίγο δίκιο.

 91. Αναυδος Νοέμβριος 10, 2010 στις 12:13 μμ #

  @Αριστερός + Παυλος
  Ο Κορτζίδης ανήκει στη μακριά στρατιά των Βουγια, Κουτελακη, Αμπατζογλου, Ιωακειμίδη, Τζιοκα, Βλαχου, Φιλιπου Σκοτινιώτη, Φίλιου κλπ που έχοντας βάλει το γενικότερο καλό πάνω από το προσωπικό συμφέρον γίνονται θυσία για τον ελληνικό λαό.
  Οι ειλικρινείς πύρινες διακηρύξεις τους (δυστυχώς δε μπόρεσα να τις διαβάσω)είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ευρύτερων συσπειρώσεων στα ψηφοδέλτια τους (πλην του Βούγια που υφυπυργεύει) ανέντακτων του σοσιαλιστικού χώρου.
  Βλέπω με χαρά πως και η ανταρσυα βλέπωντας το φως συμμετέχει ενεργά αν και το καλοκαίρι ακόμη είναι μακριά και οι βουτιές στην παραλία του ελληνικού (που θεραπαύουν και τις επιπτώσεις του μνημονίου) αργούν ακόμη.

 92. a8lios Νοέμβριος 10, 2010 στις 12:22 μμ #

  @Ηλίας Μελιγαλιώτης
  «Βλέποντας απόψε τα κανάλια ακούω σχεδόν διθυράμβους για την άνοδο του ΚΚΕ.
  Ποιός προσπαθεί να κρύψει τι;»

  Ποιός προσπαθεί να κρύψει τί;
  Εγώ, εκτός του ότι βλέπω αρχικά να λένε «ο Περισσός ισχυρίζεται/θεωρεί πως είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών», εαν και εφόσον το παραδεχθούν ως αντικειμενικό γεγονός θα πούνε τα εξής:
  1. Έτσι γίνεται πάντα μωρέ, όταν υπάρχει δυσαρέσκεια ανεβαίνει το ΚΚΕ.
  2. Το ΚΚΕ παρόλα αυτά «δεν πήρε όσο θα έπρεπε δεδομένης της κατάστασης».
  3. Αν η αριστερά ήταν ενωμένη θα…

  Τί είναι αυτά όταν προβάλλονται σαν τα ΚΥΡΙΑ χαρακτηριστικά του αποτελέσματος; Δεν είναι διαστρέβλωση;

  «Αν τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν κυριολεκτικά κηρύξει τον πόλεμο στους ….οπαδούς τους, νομίζω δε φτάνει μόνο κάτι να κινείται.»
  Σε κανέναν δε φτάνει, αλλά βάσει των όσων προηγήθηκαν κινηματικά τί παραπάνω θα μπορούσε να περιμένει κάποιος ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ πέρα του να αποτυπωθεί η κατάσταση;
  Δεν αποτυπώθηκε; Εγώ έτσι πιστεύω.

  «Βλέπω συγκεντρώσεις υποτονικές, κομματικά μέλη και οπαδούς “παθητικούς”, εξορμήσεις στις πλατείες και στις λαϊκές με νεολαίους από αριστεριστές αλλά όχι κνίτες, αφίσσες λίγα πράμματα, από συζητήσεις “τάπερ” ομοίως, έλλειμμα ακόμη και σε εκλογικούς αντιπροσώπους.
  Περισσότερο με παγώνει η αποχή στη νεολαία. Είναι η ίδια, που “εξεγέρθηκε” το 2008…
  Επισημαίνεις χαμηλό βαθμό συνειδητότητας. Μήπως είναι το υπ’ αριθμόν ΕΝΑ πρόβλημα, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί; Ανταποκρίνεται ο “Ρ”; Σχεδόν δε διαβάζεται τις περισσότερες μέρες.»

  Για εξορμήσεις σε πλατείες-λαϊκές, αφίσσες & εκλογικούς, πιθανότατα έχει να κάνει με τις περιοχές στις οποίες κινείσαι.
  Εγώ λ.χ. δε μπορώ να πω πως έχουμε τέτοιο πρόβλημα στη συνοικία.
  Αφίσσες είναι σχεδόν μόνιμα σε αρκετά σημεία,
  προεκλογικά περάσαμε από όλα τα μαγαζιά των κύριων εμπορικών δρόμων της συνοικίας και από αρκετά που βρίσκονται σε στενά,
  από όλα τα καφενεία,
  από όλες τις λαϊκές που έχουμε.

  Για το κλίμα σε συγκεντρώσεις, κομματικά μέλη και οπαδούς:
  Ναι, νομίζω υπάρχει θέμα. Μπορώ να σου πω και για μένα προσωπικά πως μέχρι και την προεκλογική περίοδο τώρα ήμουν αρκετά «υποτονικός».
  Έχει να κάνει με αυτό που λέω στο αρχικό ποστ:
  «Απαισιοδοξία-μοιρολατρία υπάρχει και σε μια μερίδα των ψηφοφόρων του ΚΚΕ που δεν έχουν μια κάπως πιο σταθερή επαφή με της οργανωμένες δυνάμεις αυτού,
  στους λεγόμενους “παραδοσιακούς ψηφοφόρους”. Σε αυτούς υπάρχει συνήθως και η άποψη ότι “είναι ζώα φίλε, τους κλέβουν και λένε κι ευχαριστώ, είναι ζώα και τ’ αξίζουν, τέλος…”.
  Φυσικά, ώντας μέσα στην απαισιοδοξία το συγκεκριμένο κομμάτι δεν είναι και θωρακισμένο απέναντι σε φαινόμενα αποχής αλλά και προσωπικού βολέματος κτλ.»

  Το ότι βλέπανε(με) από τη πλειοψηφία του λαού τόσο καιρό ελάχιστη εως μηδαμινή αντίδραση, σε πολλούς έριχνε τη ψυχολογία.
  Μπορεί στις διάφορες κινητοποιήσεις/δραστηριότητες να συμμετείχανε(με), αλλά σίγουρα το κλίμα επιρρεαζόταν.
  ΚΑΙ από αυτή την άποψη το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν σημαντικό, ως ψυχολογική τόνωση.
  Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είχαν ανάγκη να δουν από τα αποτελέσματα πως «κατι κινείται». Και νομίζω το είδαν.

  Για τη νεολαία, είναι αρκετά μεγαλύτερη κουβέντα και δε θα την κάνω τώρα.

  Δεν επεσήμανα χαμηλό βαθμό συνειδητότητας.
  «Χαμηλό» βαθμό σταθερής πολιτικής επαφής με τους ψηφοφόρους επεσήμανα,
  επομένως και μικρή δυνατότητα αξιοποίησης αυτών,
  αν το θες κωδικοποιημένο.
  Έχει διάφορες αιτίες αυτό. Σε ένα βαθμό είναι και αντικειμενικό γιατί δεν τους γνωρίζεις ή δεν έχεις αρκετές οργανωμένες δυνάμεις.
  Επίσης δεν είναι ίδια η κατάσταση παντού…

  Ως προς τον Ριζο, γίνε πιο συγκεκριμένος.

 93. Παύλος Νοέμβριος 10, 2010 στις 2:21 μμ #

  Αναυδε, τσουβαλιάζεις, βρίζεις και λές ψέμματα..

  Ναι ο Κορτζίδης απελευθέρωσε μαζί με τον λαό του Ελληνικού τις παραλίες, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των ταξικών δυνάμεων!

  Αγωνίζεται ενάντια στους μπράβους της νύχτας, για να κοροϊδέψει τις συνεπείς δυνάμεις!!!

  Αγωνίζεται για να γίνει πάρκο και όχι εμπορικά κέντρα το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μόνο και μόνο, για να μπορέσει να παίξει αποτελεσματικά τον ρόλο του αναχώματος, ενάντια στην αντεπίθεση των δυνάμεων του ΚΚΕ….

  Βρε, βρε κάτι θρησκευτικές εμμονές που κρύβονται κάτω από κομμουνιστική φανέλα….

 94. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 10, 2010 στις 3:56 μμ #

  @Παυλε
  Θρησκευτικη εμμονη ειναι:

  1.Οταν κατεβαζεις ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ υποψηφιο δημαρχο σε περιοχες που εχει αρκετη δυναμη το ΚΚΕ προσπαθωντας να μπερδεψεις τους αριστερους ψηφοφορους με ταυτοχρονη παναθλια τακτικη πλαγιοκοπηματος, λεγοντας στον κοσμο οτι εισαι κομμουνιστης και σε στηριζει το ΚΚΕ. Γνωστα τα σκηνικα σε Βυρωνα, Νικαια, Πετρουπολη κ.α. Αυτο εχει γινει διαπιστωμενα σε δημους του λεκανοπεδιου της Αθηνας, της Πατρας και αλλου απο δυναμεις της εξωκοινοβουλευτικες Αριστερας. Υπηρξε παντα δημοσια καταγγελια για αυτα τα γεγονοτα αλλα το αυτι αυτων των ομαδων δεν ιδρωνει. ,

  2.Καθε κατακαημενος που φευγει απο το ΚΚΕ πρεπει οπωσδηποτε να πλαισιωθει απο τις δυναμεις της οποιασδηποτε γκρουπας και να βρει απαγκιο και σφοδρη πολιτικη στηριξη κοντρα με το πρωην Κομμα του διεγραμμενου, ασχετα αν πριν ενα μηνα τα μπινελικια μαζι του επεφταν ροδανι.

  3.Οταν κανεις αφισοκολλησεις πισω απο τα συνεργεια του ΚΚΕ κατ΄επαναληψη και εξακολουθηση προκειμενου να παιξεις στο τελος το παιχνιδι του ποντικιου με τη γατα και να αποπροσανατολισεις τις δυναμεις του ΚΚΕ με παπαριες.

  4.Την προσυλωμενη στοιχιση πισω απο τα συνεργεια του ΚΚΕ που χτυπανε πορτα πορτα τα σπιτια οταν κανουν εξορμηση σε γειτονιες και να πηγαινεις ακριβως μετα απο τα μελη του ΚΚΕ την ιδια μερα ή την επομενη αποκλειστικα και μονο σε αυτα. Κινηση ΠΑΣΟΚικης εμπνευσεως βλ.Νικαια σε παλιοτερες εκλογικες μαχες προκειμενου να διαστρεβλωσεις υπονομευσεις και ξαναμανα μπερδεψεις τους αριστερους ψηφοφορους με το ποιος ειναι τι και ποιο τελικα «αριστερο» ψηφοδελτιο χρειαζεται να καταληξει στην καλπη.

  5. Παρομοια φρασεολογια (κυριως απο ΣΥΡΙΖΑ βεβαια) με του ΚΚΕ προκειμενου να παιξεις παλι το γνωστο διαβρωτικο και ρολο εναντια στο περιεχομενο της πολιτικης του Κομματος.

  Μην μιλας λοιπον για εμμονες, αλλοι ειναι διδαξαντες επι του αθληματος…

 95. kollaps Νοέμβριος 10, 2010 στις 4:46 μμ #

  @Μέλιτον Καντάρια:

  όπως λέει η ιντερνετική νεολαία «photo or it didn’t happen», έτσι λέω κι εγώ «δείξε μου την συγκεκριμένη καταγγελία στο Ριζοσπάστη ή στην τοπική οργάνωση του Κόμματος, αλλιώς μου λες πίπες». Τόσο απλά. Στο Βύρωνα αγόρι μου το τοπικό σχήμα υπάρχει πάνω από 15 χρόνια, σε εποχές που η ΚΝΕ ήταν ουσιαστικά διαλυμένη, οπότε μη μας λες χαζομάρες οτι «τώρα κατεβάσαμε υποψήφιο». Ο Παύλος που είναι εκεί από το ’89 μάλλον μπορεί να σου πει περισσότερα. Και τι είναι ο «παραδοσιακός κόσμος του ΚΚΕ» και οι «περιοχές-κάστρα», τσιφλίκια σας που απαγορεύεται να τα προσεγγίσουμε; Ή μήπως θεωρείς οτι κάποιοι που σας ψήφιζαν είναι γενικά χαζοί και επηρεάζονται από τον οποιοδήποτε; Πρόβατα στο μαντρί τους θεωρείς; Επίσης. Στη Νίκαια που είναι «γνωστά τα σκηνικά» δεν κατεβάσαμε υποψήφιο. Ακόμα κατεβάσαμε υποψήφιο στο Μαρούσι, τη Νέα Σμύρνη, το Χαλάνδρι, τη Γλυφάδα, το Δήμο Πειραιά, περιοχές όχι ακριβώς «κάστρα» του ΚΚΕ. Τώρα για σκηνικά με αφισοκολλήσεις άστο καλύτερα γιατί εμείς έχουμε πολύ διαφορετική εικόνα. Σκάνε τα συνεργεία του ΚΚΕ Παρασκευή βράδυ πριν τις εκλογές, πατάνε αποκλειστικά πάνω σε αφίσες ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ βέβαια ακριβώς πριν μας είχαν διαβεβαίωσει οτι θα σεβαστούν το υλικό μας (πράγμα που ήταν δυνατό αφού υπήρχαν άπειρες αφίσες για club κλπ). Για τέτοια τιμιότητα μιλάμε οι «δυνάμεις του ΚΚΕ».

  Εγώ βγάζω κάποια συμπεράσματα από το σχόλιο σου που δείχνουν την αρρωστημένη σου λογική:
  1)Απαγορεύεται να κατεβάζεις υποψήφιο σε περιοχές που έχει υψηλά ποσοστά το ΚΚΕ.
  2)Απαγορεύεται να δηλώνεις κομμουνιστής αν δεν είσαι στο ΚΚΕ.
  3)Απαγορεύεται να μιλάς και να συνεργάζεσαι με πρώην μέλη του ΚΚΕ (οι οποίοι, για να αντιστρέψω το επιχείρημά σου, προφανώς μέχρι να φύγουν ήταν οι «τίμιες δυνάμεις» και μετά γίναν οι αντικομματικοί προδότες).
  4)Κάνουμε αφισοκολλήσεις για να κρατάμε απασχολημένες και να αποπροσανατολίζουμε τις «δυνάμεις του ΚΚΕ» (προφανώς σε εντεταλμένη υπηρεσία από τον ταξικό εχθρό).

  Για να τελειώνουμε, ούτε παρόμοια φρασεολογία έχουμε γενικά με το ΚΚΕ (εκτός αν έχετε copyright τις λέξεις λαός, κίνημα, εργαζόμενοι κλπ), ούτε προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε κανέναν. Κατεβήκαμε με διακριτό στίγμα, με το πρόγραμμα που έχει σχολιαστεί εκτενώς κι εδώ στο granma και το οποίο δεν προέβαλε καμιά άλλη δύναμη (διαγραφή χρέους, έξοδο από ΟΝΕ, εθνικοποίηση τραπεζών κλπ), και τονίζαμε σε όλους τους τόνους οτι είμαστε αντικαπιταλιστική αριστερά, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ. Επίσης κάναμε ανοιχτά την κριτική μας και στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύψαμε τίποτα. Αν κάποιοι από σας χαίρεστε περισσότερο με την πτώση των υπόλοιπων απ’ότι με τη δική σας άνοδο, συγγνώμη που δεν σας κάναμε το χατίρι και ανεβήκαμε.

 96. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 10, 2010 στις 5:52 μμ #

  «Η αντιμνημονιακή εκστρατεία είχε απόδοση για το ΚΚΕ, που διεξήγαγε μια πρωτοφανή για ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές εκστρατεία, με ενιαία ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα και το οποίο συνέχιζε να απολαμβάνει την επίσης πρωτοφανή «ασυλία» εκ μέρους των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων να λέει και να προπαγανδίζει οτιδήποτε χωρίς ουδένα πολιτικό αντίλογο, πέραν της απολύτως γενικής αναφοράς της ριζικής διαφωνίας μαζί του».

  Αντι-ΚΚΕ παραλήρημα του Κουβέλη της «Δημοκρατικής Αριστεράς»
  Φαντάσου να μην ήταν και δημοκρατική!
  Υποτίθεται ότι και μ’αυτούς θα πρέπει να συνεργασθούμε?

 97. Αναυδος Νοέμβριος 10, 2010 στις 7:33 μμ #

  @Παυλε της Αριστεράς και της Προόδου
  1. ελπίζω να μην είσαι συγγενής του Κορτζίδη γιατί τέτοια αγάπη δε μπορώ να την εξηγήσω. Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι έβρισα εκτός και αν η λέξη βουγιας έχει πλέον εξελιχθεί σε βρισιά
  2. Στα σοβαρά τώρα ο Κορτζίδης ήταν μέλος του ΚΚΕ και αποφάσισε παρά τη εντολη του κόμματος να κατέβει στις εκλογές του 2006 σε συνεργασία με το ΣΥΝ. Με άλλα λογια πάνω από την πολιτική του κόμματος εβαλε το δικό του συμφέρον
  3. Για ελεύθερες παραλίες και για το Ελληνικό σαν πάρκο μιλάνε και παλεύουνε πολλοί (από Πράσινους, πασόκους ΚΚΕ, συριζα, ανταρσυα κλπ). Δεν ειναι συνεπώς ασφαλές κριτήριο ψήφου για μία συμμαχία που αυτοπροσδιορίζεται σαν αντικαπιταλιστική. Αρα ???

 98. Ηλίας από τον Μελιγαλά Νοέμβριος 10, 2010 στις 9:39 μμ #

  a8liε, (90)
  Μη χανόμαστε, νομίζω ήταν προετοιμασμένοι για την άνοδο του ΚΚΕ, και εγώ τους είδα και λίγο ανακουφισμένους, εξ ού, υποθέτω, και η παροδική γεναιοδωρία. Ακούγεται ότι πρίν το «διάγγελμα» του παπατζίκου οι δημοσκοπήσεις ήταν «τρελλές» γι αυτό και ο πανικός της τελευταίας εβδομάδας.
  Σίγουρα δεν έχουν πρόθεση να βοηθάνε το ΚΚΕ, αλλά προχτές το βράδι θαρρώ ότι το κύριο πρόβλημά τους ήταν να κρύψουν τις τεράστιες απώλειες των δύο κομμάτων εξουσίας, και αυτό το κατάφεραν καλά. Την παρουσίασαν ισοπεδωτικά (: …»η αποχή απαξιώνει το πολιτικό σύστημα», γενικά…), και μόνο που δεν μας έστησαν στον τοίχο, που δεν μπορέσαμε να …επωφεληθούμε όσο θα επέβαλαν οι περιστάσεις!

  Να τα βάλω σε μιά σειρά;
  Το ανεπαρκές αποτέλεσμα ασφαλώς και δε σχετίζεται με τον τρόπο, που δόθηκε η εκλογική μάχη, που κατ, εμένα, ΣΤΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΟΧΤΩΒΡΗ, ήταν αρκετά επιτυχής. Η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν ότι ΤΟ ΚΚΕ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ εξαναγκάζοντας τους πάντες να μιλήσουν επιτέλους για την ταμπακιέρα. Είχε την πρωτοβουλία και αυτό σίγουρα δεν ήταν θέμα μόνο χειρισμών (ενιαία παράταξη πανελλαδικά, διάταξη μάχης με κομματικές δυνάμεις επικεφαλής, κεντρικό θέμα η κρίση και όχι οι πλακοστρώσεις κλπ). Και οι ίδιοι οι χειρισμοί θα ήταν ανέφικτοι αν δεν πάταγαν σε μια πολιτική, που χτίζοταν υπομονετικά και μαχητικά, παρά τα αναπόφευκτα η μη λάθη, επί 15-τόσα χρόνια…
  …ΑΛΛΑ,
  είναι μια δυσάρεστη αλήθεια ότι δεν μπορεί ακόμη να επωφελείται από την ευστοχία των κεντρικών πολιτικών αποφάσεών του και γενικά της «γραμμής» του. Μοιάζει με στρατό που έχει καλά βαρέα όπλα αλλά του λείπει το ανάλογο πεζικό και έτσι δίνει στον εχθρό τη δυνατότητα να ανασυντάσσεται. Θυμήσου το σχέδιο ΑΝΑΝ… Σε μας τους παλαιότερους είναι κάπως ανοίκειο να βλέπουμε κομμουνιστικό κόμμα να μην μπορεί να συσπειρώνει την πολιτική του επιρροή σε δήμους και σωματεία. Δες, που ο Παφίλης (και όχι μόνο αυτός) πολλές(;) φορές έχει περισσότερα κουκιά από τον τοπικό υποψήφιο της Λ. Σ.. Παληά το μαζικό λειτουργούσε καλύτερα. Και δεν είμαι καθόλου της άποψης ότι για να είσαι μαζικός και πλατύς πρέπει να είσαι και λίγο…οππορτουνιστάκος! Αληθινή πλατειά πολιτική μπορεί να κάνει μόνο ο ιδεολογικά αδιάλλακτος. Και βέβαια, ιδεολογικά αδιάλλακτος καθόλου δε σημαίνει …στόκος. Δε θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο σε αυτό το θέμα εδώ στον ιστότοπο.

  Δεν αποκλείω οι εντυπώσεις μου να οφείλονται σε τοπικές ιδιομορφίες. Αλλά τα συμπτώματα τα βλέπω και στις κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις. Μακάρι να διαψευστώ τη Δευτέρα.

  Οπως καταλαβαίνεις, δεν θεωρώ την «χαμηλή πολιτική επαφή» μόνο οργανωτικό θέμα. Είναι και ιδεολογικό. Επιμένω ότι η συνειδητότητα είναι χαμηλά, το «πεζικό» δεν είναι εξασκημένο, και αυτό είναι αρμοδιότητας κυρίως της καθοδήγησης, χωρίς να συγχωρώ την παθητικότητα στα απλά μέλη, η και τους οπαδούς.

  Η απόφαση της ΚΕ συγκρατημένη, θα μπορούσε να καθυστερήσει κανά-δυό μέρες για νάναι πιό ώριμη και άμεσα να υπάρξει μια σύντομη προκαταρκτική ανακοίνωση του Π.Γ.. Ευθυνοφοβία;

  Για τον «Ρ» δεν χρειάζεται περισσότερα να πω από τα στατιστικά της κυκλοφορίας του σε σχέση με τις 530-580.000 της κομματικής επιρροής. Εχω διαπιστώσει ότι πολλά κ. μ. όχι μόνο δεν τον διαβάζουν (όταν διαβάζεται) αλλά ούτε καν τον παίρνουν. Είναι και η χαμηλή συνειδητότητα, που έλεγα, αλλά όχι μόνο αυτή. Για το περιεχόμενό του είναι μια μεγάλη συζήτηση, κύρια λόγω έκτασης. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν τον συγκρίνω με τις χαφιεδοφυλλάδες. Ισως μια άλλη φορά.

 99. kollaps Νοέμβριος 10, 2010 στις 9:40 μμ #

  Για την Ικαρία και τη στάση των «Αυτόνομων» εκεί: http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/11/blog-post_382.html

 100. ashton Νοέμβριος 11, 2010 στις 1:06 πμ #

  Ποιο είναι το σχήμα στη Νίκαια που τολμησε να κατέβει στην κοκκινη κοκκινιά ;
  ο Γαλάνης ως Α/συνέχεια το 98 και το 02 ?
  Μήπως κάποιοι έχουν μπερδέψει (πολλά) πράγματα;

 101. Παύλος Νοέμβριος 11, 2010 στις 1:12 πμ #

  Ανακοίνωση του ΝΑΡ για το εκλογικό αποτέλεσμα, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και το δεύτερο γύρο των εκλογών.

  «….Το Νέο Αριστερό Ρεύμα χαιρετίζει όλα τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης, καθώς και τους συντρόφους της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, για τη συμβολή τους στη μάχη, όπως και το σύνολο των οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους ανένταχτους αγωνιστές, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε δύσκολες συνθήκες.

  Η επόμενη μέρα είναι μέρα μεγάλων ευθυνών και αυξημένων απαιτήσεων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων για την ανατροπή της επίθεσης και το άνοιγμα του δρόμου για μια επαναστατική τομή:
  – με την εμβάθυνση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και παράλληλα την ανάδειξη της επικαιρότητας μιας νέας σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής προοπτικής στενά δεμένης με τους μεγάλους αγώνες του σήμερα.
  – με την ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος και την υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ,
  – την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς, το δυνάμωμα, πολιτική ωρίμανση και δημοκρατική τομή στην λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
  – το άνοιγμα μιας βαθύτερης συζήτησης ιδιαίτερα με εκείνον τον κόσμο των αγώνων και των αγωνιστών από την βάση της αριστεράς που προβληματίζονται για τους δρόμους οικοδόμησης μιας άλλης αριστεράς και συμβολής στην υπόθεση μιας νέας κομμουνιστικής προοπτικής,
  – την ανάδειξη της επικαιρότητας του κομμουνισμού και της ανάγκης επαναθεμελίωσής του
  – με την αναγκαία ανατρεπτική κοινή δράση και μια νέα προωθητική συνάντηση του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς, στο επίπεδο του μαζικού λαϊκού κινήματος.

  Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, μπορεί και πρέπει να σταλεί ένα νέο ισχυρό μήνυμα δίδυμης καταδίκης των υποψήφιων διαχειριστών του μνημονίου και γενικότερα της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου.

  Το ΝΑΡ καλεί σε αποφασιστική καταψήφιση και πολιτική καταδίκη τόσο των κυβερνητικών υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και των διάφορων συμπράξεών τους με δυνάμεις του ΣΥΝ ή άλλες, όσο και των υποκριτικών δήθεν ‘’αντι-μνημονιακών’’ ψηφοδελτίων που υποστηρίζει η ΝΔ, που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί λαθραία την λαϊκή δυσαρέσκεια.

  Στις περιπτώσεις όπου στον δεύτερο γύρο υπάρχουν ψηφοδέλτια υποστηριζόμενα από το ΚΚΕ ή δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι προϊόντα συναλλαγής με το ΠΑΣΟΚ ή/και τη ΝΔ και δεν έχουν με τα προγράμματα ή και την ως τώρα στάση τους δείξει σημάδια συναλλαγής με τα τοπικά ή άλλα συμφέροντα, καλούμε τους εργαζόμενους και τους αγωνιστές της αριστεράς, να τοποθετηθούν ενεργά με κριτήριο την καταψήφιση των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την ενίσχυση των προϋποθέσεων για μια λαϊκή και αριστερή αντεπίθεση. Η στάση μας αυτή αποτελεί ανοιχτό κάλεσμα για κοινή δράση της αριστεράς σε ένα ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί την ενωτική συστράτευση των εργαζομένων για ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης. Η κατεύθυνση αυτή είναι ασύμβατη με λογικές διαχείρισης και εφαρμογής της κυρίαρχης πολιτικής στο επίπεδο των δήμων.
  Οι πολιτικοί στόχοι για έξοδο από ΟΝΕ/ευρώ και αποδέσμευση από την ΕΕ και άρνηση του επαχθούς ιμπεριαλιστικού χρέους, είναι, μεταξύ άλλων, αναγκαίοι όροι για την επιβίωση των εργαζομένων και της νεολαίας στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.

  Απευθύνουμε ανοιχτή και δημόσια πρόσκληση για κοινό βηματισμό και διάλογο όλων των αριστερών και κομμουνιστών. Για την ανατρεπτική κοινή δράση ενάντια στο σφαγείο κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, την αναζήτηση του επαναστατικού δρόμου ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική και την κοινωνική χειραφέτηση. Με ένα άλλο πολιτικό πολιτισμό, συντροφικότητας και αλληλεγγύης, μακριά από λογικές αριστερού εμφυλίου».

  Νέο Αριστερό Ρεύμα, 10 Νοέμβρη 2010

  http://www.narnet.gr/

  Να, ΤΙ πρέπει να κάνει η Αριστερά στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά και από εδώ και πέρα….

 102. a8lios Νοέμβριος 11, 2010 στις 8:58 πμ #

  @Paylos
  «Στις περιπτώσεις όπου στον δεύτερο γύρο υπάρχουν ψηφοδέλτια υποστηριζόμενα από το ΚΚΕ ή δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι προϊόντα συναλλαγής με το ΠΑΣΟΚ ή/και τη ΝΔ και δεν έχουν με τα προγράμματα ή και την ως τώρα στάση τους δείξει σημάδια συναλλαγής με τα τοπικά ή άλλα συμφέροντα, καλούμε τους εργαζόμενους και τους αγωνιστές της αριστεράς, να τοποθετηθούν ενεργά με κριτήριο την καταψήφιση των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την ενίσχυση των προϋποθέσεων για μια λαϊκή και αριστερή αντεπίθεση.»

  Δηλαδή
  υπάρχουν και ψηφοδέλτια υποστηριζόμενα από το ΚΚΕ, που ΕΙΝΑΙ προϊόντα συναλλαγής με το ΠΑΣΟΚ ή/και τη ΝΔ
  ή έχουν με τα προγράμματα ή και την ως τώρα στάση τους δείξει σημάδια συναλλαγής με τα τοπικά ή άλλα συμφέροντα.

  Ναι, αυτό πρέπει να κάνει η αριστερά.
  Να συκοφαντεί γενικώς και αορίστως και στην επόμενη πρόταση να έχει και το θράσος να ισχυρίζεται:
  «Η στάση μας αυτή αποτελεί ανοιχτό κάλεσμα για κοινή δράση της αριστεράς σε ένα ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί την ενωτική συστράτευση των εργαζομένων για ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης.»

  Χαϊβάνια μια ζωή…

 103. Αντώνης Νοέμβριος 11, 2010 στις 9:29 πμ #

  @ Παύλε και Κολλαπς

  Αυτό που λέει ο Μελιτον είναι πραγματικότητα. Μπορεί να το λέει χοντροκομμένα αλλά έτσι είναι. Κύρια το βάρος των εξορμήσεων των αριστεριστών (εγώ δε θα μπλέξω με περιοχές που δε γνωρίζω, θα πω για το Χαλάνδρι μόνο) πέφτει στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Και εξηγούμαι: Όταν διακυρηγμένς στόχος μιας παράταξης είναι να απεγκλωβιστεί ο λαός από τα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, η καταδίκη των πιό πάνω, και η αγωνιστική κατεύθυνση στη συνείδηση των εργατών, το να αναλώνεις το μεγαλύτερο μέρος της εκστρατείας σου στο να γυρίσεις κόσμο από ΚΚΕ σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ανακόλουθο. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν είναι θολή η εκτίμηση της συγκεκριμένης κατάστασης. Γι΄αυτό και το ΚΚΕ μιλάει για αποπροσανατολιστικό ρόλο αυτών των δυνάμεων (και έχει δίκιο).

  Τώρα για το αποτέλεσμα. Το Κόμμα ψήλωσε λίγο, αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει και να πείσει ένα κόσμο κυρίως του ΠΑΣΟΚ το οποίο εκφράστηκε τελικά με αποχή. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά θετικό. Και από την πλευρά της ψυχικής τόνωσης του λαού και από την πλευρά της σφήνας στο μάτι της αστικής τάξης και από την τεράστια ενεργοποίηση μεγάλης μάζας μη μελών του Κόμματος για το σκοπό αυτό.

  Συναντηθήκαμε με μεγάλο μέρος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που άλλωστε αποτελούν και μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρυντικά. Και για την ψήφο, αλλά και για τη συσπείρωση. Θα δείξει στο μέλλον.

  Όσον αφορά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλό θα είναι να ξέρετε και ποιός κόσμος σας ψηφίζει. Τα δικά μου δείγματα είναι ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σας είναι νεολαίοι-φοιτητές, γενικά κόσμος που δεν έχει μπεί ακόμα στην παραγωγή, κόσμος που (και σε αυτό οφείλεται η αύξησή σας) πριν ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ. Σας βλέπει ως ένα πιό συνεπή ΣΥΡΙΖΑ (τώρα που γίνανε χίλια κομμάτια). Αυτά

 104. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 11, 2010 στις 9:54 πμ #

  @Kollaps

  Επειδη σε αυτην την γειτονια που λεγεται Ελλαδα ειμαστε μια γωνια κοσμο και αρα αρκετα γνωστοι μεταξυ μας θα σου πω ενα περιστατικο που εγινε τη μερα των εκλογων για να καταλαβεις η πολυ αφελεια ή επιτηδευμενη αγνωμοσυνη τελικα καταλιγουν στον ιδιο αντι-ΚΚΕ παρανομαστη:

  Κατα τη διαρκεια της ψηφοφοριας, νωρις το απογευμα γυρω στις 4, την μερα των εκλογων, λιγα μετρα απο το εκλογικο κιοσκι της Λαικης Συσπειρωσης, ενας αψηλο αγορι, γυρω στα 35-40 με σηματακι της ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ παινει καποιους συντροφους που ειχαν το σηματακι της Λαικης Συσπειρωσης και τους ξεκιναει κουβεντα αφοτου σιγουρευτηκε οτι ειναι μελη του ΚΚΕ.

  Στην κουβεντα που εκαναν μιλησαν για την διαφαινομενη ανοδο της Λαικης Συσπειρωσης με τον Παφιλη και οτι ενα κομματι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πηρε αποφαση στην περιφερεια … να στηριξει τον Παφιλη!!!

  Σε «ανταλλαγμα» ζηταγε επιμονως να του πουν οι συντροφοι πως θα παει η καλπη των περιφερειακων και ποιοι απο τους γνωστους ΠΑΣΟΚους της πολης μετατοπιστηκαν με ψηφο προς το ΚΚΕ και την Λαικη Συσπειρωση, μιας και γνωριζουμε ολοι οτι υπηρχαν αρκετοι τετοιοι,μεχρι ακομα και καποια μεσαια στελεχη τους στις πρωην ΔΕΚΟ ζητησαν σταυρωμενα ψηφοδελτια.

  Επιδη η κουβεντα αρχιζε να παιρνει τετοια τροπη οι συντροφοι την εκλεισαν και μετα απο λιγη ωρα νιωθωντας οτι καποιο λακο εχει η φαβα διαπιστωνουμε οτι ηταν ο εποπτης της ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ στην περιοχη…

  Τωρα πως γινεται να εισαι εποπτης καποιου αλλου συνδυασμου, σαν του Χαγιου και να κανεις τα γλυκα ματια στους ΚΚΕδες λεγοντας ακομα οτι κομματι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πηρε σιωπηρη αποφαση να στηριξει Παφιλη και μετα να ζητας και τετοια στοιχεια μονο το αρρωστημενο μυαλο καποιων περιεργων γκρουπαρισμενων εξωκοινοβουλευτικων μπορει να το καταφερει.

  Τετοια στοιχεια και ντοκουμεντα οπως ολοι καταλαβαινουν δεν γινεται να υπαρχουν οπως το παρομοιο περιστατικο που ειχα ανεβασει με την ανοιχτη απεργοσπασια απο αλλο στρομπουλο παριλικαρακι του ψηφοδελτιου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Intracom που ηρθε σε κοντρα με την απεργιακη αλυσιδα ακι τους ΠΑΜΕιτες μονο και μονο επειδη δεν ειμαστασν της «ενωτικης και ξεπουλημενης» ΓΣΕΕ. Παλι ζηταγαν αποδειξεις αλλα φαντασου εκεινη την ωρα να παιρναμε φωτογραφιες και ταυτοχρονα να πλακωνομαστε.

  Κοκκινους μπατσους μην ψαχνεις, βεβαια καλο ειναι οτι τις ζητας αποδειξεις και αυτο αρκετες φορες ειναι αναγκαιο γιατι ο καθενας μπορει να αρχιζει να γραφει οτι μπαρουφα του κατεβει.

  Κοιτα kollaps και αυτο δεν ειναι προσωπικη προτροπη αλλα συνολικη. Οταν μαζευονται λιγα-λιγα τετοια περιστατικα μαλλον κατι βρωμαει και να προτρεχεις σε λογικες Ηρακλη Πουραω ειναι αποφυγη δια της πλαγιας οδου και τιποτα παραπανω. Το θεμα ειναι αν καταδικαζουμε τετοια γλυωδη και περιστατικα ή οχι.

  Υ.Γ. Αληθεια τωρα που το χθεσινο φυλλο απο «ΤΑ ΝΕΑ» ξανα-ακαλυψε «βρωμικο ΄89» μαζι με τον Καρατζαφερη που ανοικτα σιγονταριζε τα δημοσιευματα του ΔΟΛ αλλα στον δευτερο γυρο θα στηριξει Σγουρο δεν νομιζω να πιασετε την ιδια πιπιλα και εσεις και να μας τα κανετε μπαουλο οτι και καλα τα βρηκαμε με τον Σαμαρα στα υπογεια του Περισσου…?!?

 105. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 11, 2010 στις 9:55 πμ #

  @ Παύλος 99
  Επαγγελματικά, έχω διαπραγματευθεί κι έχω συντάξει, ένα σωρό συμβάσεις. Τέτοια «fucken lawerish» παράθεση προϋποθέσεων, πρώτη φορά μου βλέπω.

 106. gogos Νοέμβριος 11, 2010 στις 11:40 πμ #

  Για το «αθροισμα της αριστερας»

  http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5941545

 107. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 11, 2010 στις 11:51 πμ #

  Απο το σημερινο φυλλο του Ριζου:

  http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?id=12824&publDate=11%2F11%2F2010&direction=&pageNo=7

  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
  Προβοκάτσια που δείχνει το φόβο τους για το ΚΚΕ

  Μ’ ένα κατάπτυστο δημοσίευμα, η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» επαναφέρει τις αθλιότητες περί «ανίερων συμμαχιών» ΝΔ και ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο των εκλογών

 108. παύλος Νοέμβριος 11, 2010 στις 12:06 μμ #

  Ακούτε φίλοι και συναγωνισταί από το ΚΚΕ.

  εάν δεν σας αρέσει η ανακοίνωση του ΝΑΡ ξυδάκι!!!

  Εμείς σαν κομμουνιστές που είμαστε, αυτά θα πράξουμε… Εάν εσείς θέτε να διαιωνίσεται την ανθρωποφαγία στην Αριστερά δικο σας πρόβλημα! Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ -και ευρύτερα οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής Αριστεράς- πηραν 100.000 ψήφους πανελλαδικά, ανέβηκαν κατά 70.000 ψήφους, πήραν κοντά 2% και είναι πλεον αναγνωρίσιμες απο την πλατιά πλειοψηφία του λαού και της εργατικής τάξης, ως η τρίτη μαζική δύναμη στην Αριστερά!

  Συνεπώς, θα κατεβαίνουμε όπου θέμε στις δημοτικές, θα κάνουμε την ίδια απεύθυνση και σε κόσμο του ΚΚΕ για κοινή συμπόρευση όλων των αριστερών και κομμουνιστών, θα καλούμε ΚΑΙ κόσμο του ΚΚΕ να μας στηρίξει και να μας ψηφίσει! Την κριτική έτσι όπως τη δεχόμαστε από την υπόλοιπη Αριστερά -και καλώς- την κάνουμε και στην υπόλοιπη Αριστερά…

  Και θα συμβάλλουμε όσο μπορούμε, στην κοινή ανατρεπτική δράση όλης της Αριστεράς και των κομμουνιστών, για την ανατροπή του μνημονίου ΕΕ/ΠΑΣΟΚ/ΔΝΤ, την έξοδο από ΟΝΕ/ΕΥΡΩ, την ανυπακοή/ρήξη με την ΕΕ και την παύση πληρωμών/διαγραφή του χρέους!!

  Με απώτερο στόχο, μαζί με δυνάμεις που αποχωρούν από ΚΚΕ/ΚΝΕ, από τον ΣΥΡΙΖΑ κα ιανένταχτους, τη δημιουργία μιας μαζικής/λαϊκής σύγχρονης κομμουνιστικής Αριστεράς!

 109. παύλος Νοέμβριος 11, 2010 στις 12:23 μμ #

  Άθλιε, μην εκνευρίζεσαι καθόλου!

  Τώρα πληρώνεις την διαχείρηση αστικού τύπου που έκαναν ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ όλη την δεκαπενταετία που μας πέρασε! Στο σπίτι του κρεμασμένου άθλιε, δεν μιλάνε για σκοινί!

  Εσείς είχατε τον μεγαλοεργολάβο Νίκο Ρογκακο δήμαρχο για 2 τετραετίες στο Βύρωνα, όχι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τι να κάνουμε!

  Εσείς είχατε τον Κατημερτζή με τα οχταόρωφα οικοδομικά τέρατα και τις Κοκκαλικές αναλάσεις, όχι εμείς!

  Αλλά όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται άθλιε…

  Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, είναι μανούλα στην αστική διαχείρηση…

  Κορτζίδη και Ικαρία συνεπώς ναι! Στα άλλα απο μακριά και αλάργα!

 110. παύλος Νοέμβριος 11, 2010 στις 12:43 μμ #

  Απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για 2ο γύρο, κοινή δράση.

  «…Με πρώτο σταθμό τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, που φέτος αποκτά μια διαφορετική επικαιρότητα με την έλευση της Τρόικα στις 15/11 και το νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων που θα αναγγελθεί.Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί:

  – τη Δευτέρα 15/11 να διοργανωθεί πορεία από εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην έλευση της Τρόικα στην Αθήνα.

  – την Τρίτη 16/11 σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΕΜΠολυτεχνείο στην Αθήνα (ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις).

  – την Τετάρτη 17/11 καλούμε όλο το λαό να διαδηλώσει στη φετεινή πορεία για τα 33 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, επικαιροποιώντας τα συνθήματα της εξέγερσης ενάντια στη σύγχρονη κοινοβουλευτική χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και των υποστηριχτών τους, με τα μπλοκ των σωματείων και των συλλόγων και τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  Ο δεύτερος γύρος θα δοθεί στους αγώνες!

  Εκεί δίνουμε το ραντεβού σε όσους και όσες στήριξαν την αντικαπιταλιστική αριστερά, αλλά και σε όλο το λαό. Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών καλούμε να μαυριστούν ξανά οι πολιτικοί εκφραστές του Μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και του Καλλικράτη, δηλαδή οι υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τα δεξιά ή αριστερά δεκανίκια τους. Η πολιτική τους θα ανατραπεί στους δρόμους, με ανυποχώρητους αγώνες που έδειξαν ότι μπορούν να νικάνε.

  Σε εκείνους τους Δήμους όπου στον δεύτερο γύρο των εκλογών υπάρχουν συνδυασμοί από το χώρο της Αριστεράς (ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει κριτικά εκείνους τους συνδυασμούς, που με το πρόγραμμα και τη δράση τους, και παρά τις αντιφάσεις, έχουν δείξει ότι τοποθετούνται ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και αντιπαλεύουν τα μικρά ή μεγάλα τοπικά συμφέροντα του κεφαλαίου. Η κριτική στήριξη δεν αναιρεί την πεποίθησή μας ότι στο πλαίσιο του Μνημονίου και του Καλλικράτη δεν υπάρχουν περιθώρια για εναλλακτικές εκδοχές φιλο-λαϊκής διαχείρισης στους Δήμους, ούτε για μετατροπή τους σε θεσμούς λαϊκής αυτοδιαχείρισης. Με την επιλογή μας αυτή επιδιώκουμε, πάνω από όλα, να συμβάλουμε στην κοινή δράση της Αριστεράς στο μαζικό-λαϊκό κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

  Ούτως ή άλλως η απάντηση είναι στους αγώνες: τόσο οι αιρετοί εκπρόσωποι όσο και οι υπόλοιποι και υπόλοιπες αγωνιστές και αγωνίστριες της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε επιλογή τοπικών αρχών για απολύσεις, περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις ή εμπορευματοποίηση δημόσιου χώρου, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

  Το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αθήνα, 10/11/2010

 111. παύλος Νοέμβριος 11, 2010 στις 1:34 μμ #

  ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

  Κάελσμα, για συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο τη Δευτέρα 15.11 στις 5.30 μμ και πορείς στη Βουλή, για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην έλευση της τρόϊκα, για την ανατροπή του μνημονίου ΕΕ/ΠΑΣΟΚ/ΔΝΤ και της βάρβαρης αντεργατικής πολιτκής!

  Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

  Την Δευτέρα 15 του Νοέμβρη, πρώτη μέρα του τριήμερου γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καταφθάνει στην χώρα μας η τρόικα των «επιτηρητών». Έρχεται για να επιβάλλουν μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που ξεκινάνε από την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την μείωση των μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την αύξηση του ΦΠΑ, έως τις χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ένα νέο γύρο φτώχιας και εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους.

  ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ!!

  -ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  -ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

  -ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ.

  Η κυβέρνηση μας δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα την «δικαίωσε» ώστε να συνεχίσει μια πολιτική που θέλει να σώσει τις τράπεζες από την χρεοκοπία οδηγώντας σε αυτήν την κοινωνική πλειοψηφία, που θέλει να βγάλει τις επιχειρήσεις από την κρίση βυθίζοντας τους εργαζόμενους στην φτώχια!

  ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ. Ήδη οι μεγάλοι αγώνες της προηγούμενης περιόδου έχουν αδυνατίσει την κυβέρνηση.

  Ο τριήμερος γιορτασμός του Πολυτεχνείου, με πρώτο σταθμό την παλλαϊκή κινητοποίηση εργαζόμενων και νεολαίας στις 15/11, πρέπει να γίνει απαρχή ενός νέου κύματος αγώνων που θα ραγίσουν την πολιτική του «Μνημονίου», της κυβέρνησης και της ΕΕ, θα κάνουν την εφαρμογή της αδύνατη. Ο ενιαίος, μαζικός, πολιτικοποιημένος αγώνας όλων των εργαζόμενων η άρνηση του κατακερματισμού, των ξέπνοων επετειακών απεργιών είναι ο μόνος δρόμος για να τους σταματήσουμε, για να ανατρέψουμε την επερχόμενη λαίλαπα!!

  Σε κάθε πόλη, σε όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία να μετατρέψουν τον γιορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη σε μάχη ενάντια τις σύγχρονες «χούντες» των πολυεθνικών, των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, και των εκφραστών τους, της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

  ΔΕΥΤΕΡΑ 15/11

  ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

  ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟY ΣΤΙΣ 5.30 μμ

  ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΒΟΥΛΗ.

 112. kagemusha1917 Νοέμβριος 11, 2010 στις 2:21 μμ #

  Afieromeno gia tis ekloges tou b girou (plin Ikarias kai Petroupolis)

 113. Ηλίας από τον Μελιγαλά Νοέμβριος 11, 2010 στις 2:32 μμ #

  Το ΕΦΕΔΡΙΚΟ ΠΑΣΟΚ βλέπω έπιασε δουλειά και με φούρια.
  Πασόκια μου, δεν ξεκαρφωνόσαστε στους οπαδούς σας με τις …»ενωτικές» συκοφαντίες (99).
  Η καρδούλα σας χτυπάει για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το νέο αριστερό κόμμα, που θα γίνει παράλληλα με το κόμμα της «εθνικής σωτηρίας…, όταν το αποφασίσει η Επιβλέπουσα Αρχή.
  Αυτά, που πρόκειται να δούμε, τα ξέρουμε ήδη!

 114. παύλος Νοέμβριος 11, 2010 στις 2:46 μμ #

  Ωχ ο Ηλίας! Που χαθηκες βρε;;;

  Πες μου, πόσους αντεπαναστάτες, λακέδες, πράκτορες, πληρωμένους, ύποπτα στοιχεία, προβοκάτορες, ξετρύπωσες σήμερα;;;

  Ασε δε, που είσαι και προφήτης! «Αυτά που πρόκειται να δούμε τα ξέρουμε ήδη!»…

  Με τον Λεφάκη κάνεις παρέα;;

 115. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 11, 2010 στις 4:36 μμ #

  @Παυλε

  «Εμείς σαν κομμουνιστές που είμαστε, αυτά θα πράξουμε…»

  Μπα σοβαρα και απο ποτε οι κομμουνιστες δρουν σε κομματα ή οποια εναλλακτικα μορφωματα που δεν ειναι κομματα νεου τυπου?!?
  Αυτο μαλλον σε γκρουπες μπορει να απαντηθει γιατι με κοινη λογικη ειναι ολιγον τραμπαλιζε.

  «Εάν εσείς θέτε να διαιωνίσεται την ανθρωποφαγία στην Αριστερά δικο σας πρόβλημα!»

  Κατσε ρε μεγαλε, την παλη εναντια στον οπορτουνισμο και τον επαναστατικο τυχοδιωκτισμο την ονοματιζεις με αταξικη ευκολια και ανθρωπιστικη μελαγχολια ως «ανθρωποφαγία στην Αριστερά». Αραγε που ειναι οι αλλοι υπερκομμουνιστες να σε κραξουν για συναισθηματικο μικροαστικο ή μηπως ειναι βολικο το κλαψουριασμα τελικα και αρα αφηστε τον και οτι πιασει τιο κροκοδειλιο δακρυ;

  «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ -και ευρύτερα οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής Αριστεράς- πηραν 100.000 ψήφους πανελλαδικά, ανέβηκαν κατά 70.000 ψήφους, πήραν κοντά 2% και είναι πλεον αναγνωρίσιμες απο την πλατιά πλειοψηφία του λαού και της εργατικής τάξης, ως η τρίτη μαζική δύναμη στην Αριστερά!»

  Καλα οταν αναδειχτειτε σε πρωτη δυναμη των τσικο του παγκου των κομμουνιστικο-ομαδων του εξωκοινοβουλιου περνα για το μεταλλιο με τα 7.000.000 σφυροδρεπανα και τους 500.000 υμνους της διεθνους.
  Ε,μα συγγνωμη δεν αντεξα με το τελευταιο.

 116. Πέτρος Νοέμβριος 11, 2010 στις 5:42 μμ #

  Δυο ερωτήσεις:
  1. Είναι αλήθεια ότι ο Καμμένος στηρίζει ΚΚΕ στην Ικαρία;
  2. Είναι αλήθεια ότι αντιδήμαρχος στην Ικαρία είναι μέλος της ΝΔ;

 117. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα Νοέμβριος 11, 2010 στις 6:11 μμ #

  Ο καμένος απ’ ό,τι κατάλαβα πάει να ψαρέψει σε θολά νερά κι όποιος τσιμπήσει (έχουμε και δεύτερο γύρο μπροστά). Πουλάει αντιμηνμονιακό προφίλ και λέει πως με τέτοιο σκεπτικό θα στηρίξουν κουκουέ στην ικαρία. Αλλά η τοπική νοδε -ή όπως αλλιώς τη λένε- της ικαρίας κάνει ακριβώς το αντίθετο.

 118. leme twra Νοέμβριος 11, 2010 στις 6:17 μμ #

  Ο γραμματέας της ΝΔ στην Ικαρία είναι στο γνωστό «ενωτικό» ψηφοδέλτιο. Στην Ικαρία η Λαική Συσπείρωση στην περιφέρεια πήρε 41% και στο δήμο 43%, οπότε μόνο αν η ΝΔ παίρνει 2% μπορεί να στηριχτεί αυτή η ιστορία. 🙂 Παλιά ιστορία αυτή με τη σύμπραξη ΚΚΕ-ΝΔ στις δημοτικές και καθόλου τυχαίο και το χθεσινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ .

 119. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 11, 2010 στις 6:29 μμ #

  Τρεις ερωτησεις:

  1.Ειναι αληθεια οτι ο Καμμενος εφυγε τρεχοντας απο το λιμανι της Ικαριας με το που δηλωσε ως αποσταλμενος του Σαμαρα και της ΝΔ, οτι στηριζει τον «αντιμνημονιακο» συνδυασμο και αυτοι που τον ενδιωξαν κακην κακως ηταν οι τρεις οργανωσεις της ΝΔ στο νησι, αποδεικνυοντας ποσο καλα ενοχηστρωμενο ειναι το παιχνιδι με τις ηγεσιες του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ για το νησι της Ικαριας;
  2.Ειναι αληθεια οτι οι δημοτικοι συμβουλοι που εκλεγονται ειναι 5 στο ΚΚΕ, 5 στους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ-ΛΑΟΣ και εναν απο τους λοιπους αριστερο-οικολογο-χαρουμενους, αρα το ΚΚΕ δεν θα εχει την πλειοψηδια στο νεο δημοτικο συμβουλιο;
  3.Ποτε θα την πιασουν την ΠΑΣΟΚικη γραμμη καποιοι καλοθελητες απο τα αριστερα για να μιλησουν επιτελους σαν γνησιοι ΠΑΣΟΚοι για το νεο «βρωμικο ΄89» οπως αναγραφει απο εχθες το πρωτοσελιδο των ΝΕΩΝ;

 120. παύλος Νοέμβριος 11, 2010 στις 6:42 μμ #

  Μέλιτον, ξεχνάς τζουτζούκο!

  Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ κυβέρνησαν με το ΠΑΣΟΚ το ’89 όχι κάποιοι άλλοι!

  Μην το ξεχνάς, μην το ξεχνάς….

 121. kagemusha Νοέμβριος 11, 2010 στις 7:00 μμ #

  Εννοεις ΣΥΝ-ΝΔ…μελος του ΣΥΝ ηταν τοτε το ΚΚΕ.

 122. αλεξης Νοέμβριος 11, 2010 στις 7:15 μμ #

  Παυλε γραφεις
  «Κορτζίδη και Ικαρία συνεπώς ναι! Στα άλλα απο μακριά και αλάργα!»
  Ξερεις κατι για την Πετρουπολη ή μαλλον σου διεφυγε?

 123. Red Ghost Νοέμβριος 11, 2010 στις 8:13 μμ #

  “Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ -και ευρύτερα οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής Αριστεράς- πηραν 100.000 ψήφους πανελλαδικά, ανέβηκαν κατά 70.000 ψήφους, πήραν κοντά 2% και είναι πλεον αναγνωρίσιμες απο την πλατιά πλειοψηφία του λαού και της εργατικής τάξης, ως η τρίτη μαζική δύναμη στην Αριστερά!”

  Τι λε ρε μάγκα! Ανέβηκαν στη Superleague; Με 2-3 καλές μεταγραφές βλέπω και έξοδο στο Ουέφα του χρόνου…

 124. παύλος Νοέμβριος 11, 2010 στις 9:52 μμ #

  Όχι καγκεμούσα, εννοώ την συγκυβέρνηση ΣΥΝ/ΚΚΕ/ΠΑΣΟΚ,ΝΔ (η περιβόητη Οικουμενική υπό τον Ξ. Ζολώτα) από τον Νοεμβρη του ’89 έως τον Απρίλη του ’90…

  Πάει πολύ να κατηγορείται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για… φιλοΠΑΣΟΚ εφεδρεία του συστήματος, από αυτούς που κυβέρνησα και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ χωρίς ποτέ να το έχουν ανακαλέσει….

  Από την άλλη, για Πετρούπολη δεν γνωρίζω κάτι…

  ΚΑι το ερωτημα είναι: Θα στηρίξει το ΚΚΕ τον Κορτζίδη εις βάρος του ΠΑΣΟΚου λοαμόγιου ή όχι;;

 125. propagitor Νοέμβριος 11, 2010 στις 10:58 μμ #

  Παυλο κατέφυγες στην τελευταία γραμμή άμυνας σου.. στο «Βρώμικο» 89′.. Μέλος του ΝΑΡ ήταν πχ κι ο Κοτζιάς πριν 20 χρονια.. με βάση αυτό να σε πω ΠΑΣΟΚο? Αστεία πράγματα. Είναι εμετικό τουλάχιστον να καταφεύγεις στο 89 20 χρόνια μετά τα γεγονότα και μολις μια μέρα μετά απο τα ωραιότατα πρωτοσέλιδα του ΔΟΛ και του Πήγασου.

  Τέλος το ΚΚΕ για τον Κορτζίδη ειδικά δε θα βγάλει ανακοίνωση. Η κεντρική του ανακοίνωση λέει μαυρίστε ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. Δε θα πει μαυρίστε ούτε στηρίξτε. (Πάντως είναι προφανές οτι δε μιλάμε σε αυτή την ειδική περίπτωση για σκύλα και χάριβδη και καθόσο γνωρίζω απο φίλους μου που μένουν Ελληνικό τηρεί θετική ουδετερότητα).

 126. RedPersonality Νοέμβριος 11, 2010 στις 11:35 μμ #

 127. Λεφάκης κ.α. Νοέμβριος 11, 2010 στις 11:42 μμ #

  Ούτε για το Κατύν ξέρετε, ούτε για τον Δημοκρατικό Στρατό έχετε ακούσει, ούτε για τους κουλάκους, μάλλον ούτε και για το Στάλινγκραντ …
  ….αλλά ξέρετε πολλά για τον …Τρότσκι (…=Πασόκ Σοβιετικής Ενωσης!), για την «Ουγγρική εξέγερση» (=Πασόκ + ταγματασφαλήτες Ουγγαρίας), για την «Ανοιξη της Πράγας» (=Πασόκ+μαυρίλα Τσεχίας+c.i.a.), για τον «Μαη ’68» που ανέβασε τον Μιτεράν (=Πασόκ Γαλλίας), για τον «Δεκέμβρη 2008», που ανέβασε το Πασόκ Ελλάδος, και έχετε υπαρξιακό πρόβλημα με το «βρώμικο ’89» , ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ του Α.Π. (της c.i.a.)!!!
  Προς τι τα παράπονα;
  Oι κομμουνιστές, αυτοί με την βούλα-οχι οι ροζέ, δε διστάζουν και σε τσαρικά τρένα να μπαίνουν, να κάνουν Σύμφωνα και με τον Ρίμπεντροπ, να «συγκυβερνούν και με τον Τζανετάκη η τον Ζολώτα» άμα είναι να την φέρουν στην Αντίδραση, τη μαύρη η τη φαιοπράσινη.
  Δε σας άρεσε, ε, ….»λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις»;!;!
  Περαστικά! Θα πάθετε κι άλλα τέτοια.
  Αϊντε τραβάτε την Κυριακή να βαθύνετε τη συνεργασία σας με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού το διατυμπανίζετε κιόλας. Εχετε κάνει ήδη αρκετά κοινά βήματα.
  Οσο για την Ικαρία, κρατείστε τις ψήφους σας καλύτερα για τον Σταυρινάδη, πούναι και ο δικός σας…Θα του χρειαστούν. Εμάς το 44% μας φτάνει και μας περισσεύει σε τούτη τη φάση.
  Την Κυριακή ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ/ΔΝΤ.

 128. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 12, 2010 στις 1:15 πμ #

  Παυλε κανε τη αναγκαια γαργαρα σου σε παρακαλω για ολα αυτα που παραθετω και ελα μετα να μιλησεις για ενοτικη αντιμνημονιακη δραση και αλλα αριστερουλικα κουραφεξαλα.
  Στην πραξη και στην κρισιμη ωρα την κανετε απο τους κομμουνιστες αλαργα και απο το εργατικο λαικο κινημα ομοιως και ας εισαστε αγκαζε με την ΓΣΕΕ και ουτε μια αραδα αυτοκριτικης προς τον κοσμο γιατι ετσι σας εμαθαν και ετσι δυστυχως θα συνεχισετε.
  Ειπαμε η Ελλαδα ειναι μικρη σαν μια γωνια και γνωριζομαστε ΟΛΟΙ.

  @RedPersonality
  Το βιντεο που ανεβασες τα σπαει και ειναι αφιερωμενο (απο εμενα) σε καθε εξωκοινοβουλευτικο που κατα καιρους «ρουφαει την κοιλια του» για να φανει κομμουνιστικοτερος απο τους κακους ΚΚΕδες.
  Αντε για κανα 6μηνο απο τωρα παρτε γραμμη απο τον Τακη Παπα της Ελευθεροτυπιας, που πρωτος την Δευτερα μετα τις εκλογες εδωσε το εναυσμα περι «βρωμικου 89» και μετα ελατε να μιλατε για τις κοινες πορειες με την ξεπουλημενη ΓΣΕΕ…
  Αι σιχτιρ σας βαρεθηκα εσας και την αντιληψη σας που χωρις ουτε την ελαχιστη τσιπα τυψεων για τις ανωμαλιες που αμολατε, προσπαθειτε να πεισετε αραγε ποιον;

  @Αντωνη
  Δεν τα λεω χοντροκομμενα, ετσι ειναι, τι να κανουμε;

 129. kollaps Νοέμβριος 12, 2010 στις 2:31 πμ #

  @Μέλιτον Καντάρια: δηλαδή τώρα μου ανέφερες μια ιστορία με έναν τύπο από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έλεγε μαλακίες στο περίπτερο της ΛΑ.ΣΥ. και πας να μου βγάλεις γενικό συμπέρασμα. Ό,τι να ναι. Δηλαδή ακόμα και το να πηγαίνουν δικοί μας και να πιάνουν οργανωμένους ΚΚΕδες και να προσπαθούν να τους αλλάξουν άποψη είναι απαγορευμένο; Εδώ οι Κνίτες σήμερα προσπαθούσαν να πείσουν εμάς τους ΕΑΑΚίτες να παρατήσουμε τις συνελεύσεις και να μπούμε στην Επιτροπή Αγώνα.

  @Προφήτη Ηλία: Πρώτα απ’όλα αποφάσισε αν εκφράζεις το ΚΚΕ ή όχι γιατί κάτι συντρόφια σου βάλανε χέρι πιο πριν =) Βαθιά μαζοχιστική και μεταφυσική η σχέση των μελών (νυν και πρώην) με τον Κόμμα τους. Λοιπόν άντε κύριε μου (είσαι και κάποιας ηλικίας από οτι κατάλαβα και δεν θέλω να πω καμιά χειρότερη κουβέντα) κάνε ΣΑΝ ΚΟΜΜΑ τη γαμημένη αυτοκριτική για τα ντολμαδάκια της Μαρίκας και τη συγκυβέρνηση ΚΑΙ με ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ με ΝΔ, κάνε αυτοκριτική για το «άθροισμα των δημοκρατικών δυνάμεων», και για πολλά άλλα, και μετά θα χεις το ηθικό ανάστημα να πεις κάποιον άλλον πασόκο. Τώρα δεν το έχεις και όλα τα άλλα περί πασόκων είναι για να γκρουπάρεις κανά 1ετή στο Φυσικό που έχει στραβωθεί από τις πολλές διαφορικές και καταπίνει αμάσητες τις μαλακίες σας. Που να μου κοπεί το χέρι που το ριξα ΛΑ.ΣΥ. στο δήμο μου (τι σατανικό σχέδιο εξυπηρετώ πάλι;) με τις μαλακίες που διαβάζω εδώ πέρα. Σε 3 χρονάκια τοπικά σχήματα παντού και φωνάξτε μετά οτι σας κλέβουμε τον κόσμο. Τώρα για να τελειώνουμε με τα περί ’89:

 130. kollaps Νοέμβριος 12, 2010 στις 2:39 πμ #

  Συνεχίζω απ’το προηγούμενο. Για τα περί ’89: αυτή η γραμμή που πλασάρετε οτι δήθεν έφταιγε ο ενιαίος ΣΥΝ για τις συγκυβερνήσεις και οτι τις 3 καρέκλες τις πήραν τωρινοί συνασπισμένοι είναι αστεία και δεν πείθει κανέναν πέρα από τα λοβοτομημένα 1ετά που ανέφερα πιο πάνω. Είναι πολύ απλό παιδιά, ΣΑΝ ΚΟΜΜΑ το ΚΚΕ πήρε την απόφαση για το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ και τον ενιαίο ΣΥΝ, ΣΑΝ ΚΟΜΜΑ (και όχι μόνο σαν ΣΥΝ) πήραν και την απόφαση για τις συγκυβερνήσεις. Και ΣΑΝ ΑΤΟΜΑ ακόμα η σημερινή ηγεσία στήριξαν με κάθε τρόπο αυτές τις αποφάσεις (διέγραψαν και μαζί με τους Αλαβάνους και τους Ανδρουλάκηδες τους διαφωνούντες) και μόνο το ’91 κατάλαβαν (;) το λάθος τους και έκαναν στροφή. Χωρίς καμία αυτοκριτική βέβαια.

  Τέλος Μέλιτον άσε τα περί γαργάρας και απάντα κι εσύ σ’αυτό που ρώτησε ο Παύλος για κατά καιρούς και τόπους δημάρχους που στήριξε το ΚΚΕ. Ήταν όλοι όπως πρέπει; Καμία λάθος επιλογή δεν έχει κάνει δηλαδή το Κόμμα; Κι αν έχει κάνει, γιατί πρέπει το ΝΑΡ να δώσει λευκή επιταγή και να στηρίξει άνευ όρων κάθε υποψήφιο του ΚΚΕ που πέρασε 2ο γύρο; Στην τελική δεν σας χρωστάμε και τίποτα. Ο πασόκος και επιχειρηματίας Μπουτάρης με ποιό ψηφοδέλτιο βγήκε πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσ/νίκης; Για ψάξτο αγόρι μου και μετά έλα να με πεις πασόκο και ο,τι θες.

 131. kollaps Νοέμβριος 12, 2010 στις 2:43 πμ #

  Και για να γελάσουμε λίγο: πάλι βγάλατε ρε αλάνια το ταξικόμετρο και ερευνήσατε την κοινωνική προέλευση των ψήφων μας; Και βγάλατε το βαρύγδουπο συμπέρασμα οτι μας ψηφίσαν πολλοί φοιτητές. ΔΗΛΑΔΗ εσάς ρε σαϊνια δεν σας ψηφίζουν αναλογικά περισσότεροι φοιτητές απ’ότι εργάτες νομίζετε; Και γιατί παίρνει η ΠΚΣ 15% ενώ το ΚΚΕ 11%; Ποπο αυτά μάλλον είναι ανώτερα μαθηματικά για τα προλεταριακά μυαλά σας. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ φοιτητές σας στηρίζουν. Και αν οι φοιτητές είναι ψήφος δευτέρας διαλογής γιατί είχατε γεμίσει όλες τις σχολές μα αφίσες και πανό ΛΑ.ΣΥ και δεν τους στέλνατε για εξορμήσεις στα εργοστάσια; Ρε μας δουλεύετε;

 132. philemon Νοέμβριος 12, 2010 στις 11:00 πμ #

  Κατά τα άλλα….
  Μετά την ανοιχτή παρέμβαση του εφοπλιστή Σπανού υπέρ του συνδυασμού που κατεβάζουν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. στην Ικαρία, τη σκυτάλη πήρε χτες ο εφοπλιστής Αλαφούζος, για να προσφέρει την υποστήριξή του μέσω της εφημερίδας του συγκροτήματος, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

 133. philemon Νοέμβριος 12, 2010 στις 11:11 πμ #

  Δεν είχα δει το συγκλονιστικό βίντεο…..

 134. Αντώνης Νοέμβριος 12, 2010 στις 12:00 μμ #

  Ρε συ kollaps

  Χρεώνεις στο ΚΚΕ συλλήβδην την όλη πολιτική του τη δεκαετία του ΄80. Το ΚΚΕ δεν την απεμπολεί. Έκανε την αυτοκριτική του στο 14ο συνέδριό του και πέρσι στο 18ο διατύπωσε τη θέση ότι κακώς στήριξε άκριτα την ΕΣΣΔ από ένα σημείο και μετά. Μέχρι εδώ οκ. Αλλά για μια στιγμή: Η μεταφυσική κριτική του να ανάγουμε την πολιτική του ΚΚΕ το 2010 με όρους ΄89 και να τη διανθίζουμε με «άθροισμα δημ δυνάμεων», με «ντολμαδάκια της μαρίκας» και άλλα φαιδρά δε νομίζεις ότι είναι λίγο(τεράστια αλλά τεσπα) τραβηγμένη; Δηλαδή αμα ήμουν φοιτητής σε Γ.Σ. θα έπρεπε να σου απαντήσω ως εξής: Για πήγαινε διάβασε τα άρθρα του Δεσύλλα (που τον είχατε και υποψήφιο περιφεριάρχη) των ετών 85-87. Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι και το ΣΕΚ; Μα αυτό δεν στήριζε ΠΑΣΟΚ το ΄80 μέχρι και το ΄95 (χωρίς αυταπάτες!); Η Κομ. Ανανέωση δεν ήταν στο ΚΚΕ εσ μέχρι τη διάλυσή του;
  Ωραία. Τώρα που «στην είπα» θα μιλήσουμε σοβαρά; Το παγκόσμιο κομ. κίνημα (μη εξαιρουμένου του ΚΚΕ) πέρασε από σαράντα κύματα το 70 και 80 με τη γραμμή του ευρωκομμουνισμού. Το ΚΚΕ διασπάστηκε το 91 και ξέκοψε οριστικά από το ρεύμα αυτό στο 14ο συνέδριό του. Διαφωνείς;
  Όσον αφορά τη δράση σας. Είναι θεμιτό και λογικό να απευθύνεστε σε όποιον γουστάρετε. Αλλά μπορεί και ο άλλος να βγάλει συμπεράσματα. Όταν λοιπόν αναλώνετε το 90% της δουλειάς σας (και λέω πάλι για περιοχές που ξέρω πχ Χολαργό-Χαλάνδρι) για να καταγγείλετε-γυρίσετε κόσμο του ΚΚΕ σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ τότε αυτό είναι πολιτική επιλογή και ουχί τύχη. Με την επιλογή σας αυτή τρίβουν τα χέρια τους οι πασόκοι. Και αυτό είναι γεγονός.
  Τώρα για την κοινωνική σύνθεση της ψήφου σας. Από το μικρό δείγμα που έχω μάλλον πρόκειται για στρώματα νεολαίας με λίγη ή καθόλου εργασιακή εμπειρία. Δεν είναι δευτέρας διαλογής αλλά δεν είναι και μπετοναρισμένη ταξική βάση για συνέχεια…

 135. kagemusha Νοέμβριος 12, 2010 στις 1:22 μμ #

  http://news247.gr/newspapers/Magazines/playboy/playboy.615432.html?dtmDate=2010-11-12

  Για οποιον καταφερει να εντοπισει την λεπτομερεια του δινω το περιοδικο δωρο…

 136. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 12, 2010 στις 2:29 μμ #

  Με τα βυζια τιποτα δεν ειναι τυχαιο…
  Να ΄ναι καλα οι Αττικές Εκδόσεις!

 137. visk Νοέμβριος 12, 2010 στις 3:19 μμ #

  Ο Νεοδημοκράτης βουλευτής Π. Καμμένος στηρίζει τον υποψήφιο του ΚΚΕ στην Ικαρία!

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=12/11/2010&id=222881

 138. παύλος Νοέμβριος 12, 2010 στις 3:31 μμ #

  Αντώνη, σε βρίσκω αρκετά ψύχραιμο και μπράβο!

  Ο ευρωκομμουνισμος είταν η μια πληγή για το κομμουνιστικό κίνημα…

  Αν και σαν ρεύμα ήταν ετερογενές! Ο Αριστερός ευρωκομμουνισμός, έδωσε πολλά στην θεωρητική μαρξιστική αναζήτηση. Συνολικά όμως ο ευρωκομμουνισμός αποτέλεσε μια απάντηση απο τα δεξιά στην κρίση του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

  Η άλλη μεγάλη πληγή του κομμουνστικού κινήματος είταν και είναι ο σταλινισμός/γραφειοκρατισμός. Ο οποίος αναγορεύει θεωρητικα καιπρακτικά την έννοια «κόμμα» στο άπαν, υποβαθμίζοντας τον ρόλο των υπόλοιπων οργάνων της εργατικής τάξης (σωματεία, μέτωπα) και εξαφανίζοντας τον αυτοτελή ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχουν αυτά, σε σχέση πάντα με την έννοια «κόμμα». Ετσι όμως αντίς να εκπαιδεύεις την εργατική τάξη για τον κομμουνισμό, την κάνεις στην καλύτερη περίπτωση καλόν αφισοκολλητή, χειροκροτητή των αποφάσεων της κομματικής ηγεσίας (η οποία ενσαρκώνει στην πράξη την έννοια «κόμμα»), έρμαιο χωρίς διαλεκτική θεωρητική μόρφωση… Στην χειρότερη περίπτωση, κάνεις την εργατική τάξη να αηδιάζει με την έννοια «κομμουνισμός» και αυτό συνέβη στην ΕΣΣΔ και στις λοιπές ανατολικές χώρες…

  Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τους δύο αυτούς κινδύνους! Όχι με βρισιές, ψέμματα, περιχαράκωση, αλλά με δημόσιο και εσωκομματικό διάλογο/αντιπαράθεση! Κινδυνεύουμε από μια τρίτη πληγή τον κινηματισμό! Όμως τα δύο τελευταία χρόνια, αποδείξαμε πως μπορούμε να τον αποφύγουμε και αυτόν! Η ίδια η συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η συγκρότηση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ, η συγκρότηση του ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ είναι κατακτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση!

  Πάντως τον δύσβατο δρόμο της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης, της οικοδόμησης του μεταβατικού πολιτικου προγράμματος, της οικοδόμησης του μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα διεκδικήσει την εξουσία, θέλουμε να τον βαδίσουμε απο κοινού με δυνάμεις από το ΚΚΕ,τον ΣΥΡΙΖΑ, και ανένταχτους!

 139. propagitor Νοέμβριος 12, 2010 στις 4:51 μμ #

  Ρε βίσκ πριν αναπαράξεις την κάθε μπούρδα- προβοκάτσια του Τεγόπουλου δε μπαίνεις και στο ριζοσπάστη να διαβάσεις τι λέει το ίδιο το ΚΚΕ στην Ικαρία για τον Καμμένο???

  αλλά αφού θες μασημένη τροφή πάρτη:
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5946405

 140. Red Ghost Νοέμβριος 12, 2010 στις 6:03 μμ #

  Νομίζω πως όσο πληθαίνουν τα σχόλια, τόσο αυξάνεται η τάση να παραμερίζεται το κυρίως θέμα συζήτησης (οι δημοτικές) και να μπαίνουν ζητήματα για το τι έγινε ή τι δεν έγινε τις δεκαετίες του 1980 και του 1940.

  Εμένα το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό μου φέρνει στο μυαλό τις βουλευτικές του 2007. Τότε το ΚΚΕ εξέλεξε 22 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ 14. Και τα δύο κόμματα προσπάθησαν με αυτό το εφόδιο να απλώσουν τη δράση τους.
  Το ΚΚΕ, 3 χρόνια μετά, κάνει το επόμενο βήμα. Πλέον εκλέγει δημοτικούς συμβούλους σε περιοχές που δεν είχε πότε στο παρελθόν. Αν αξιοποιήσει αυτή την επιπλέον δυνατότητα στη δράση του μέσα στο λαϊκό κίνημα, τότε 3 χρόνια αργότερα μπορεί να βρίσκεται σε ακόμα καλύτερη θέση.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα μετά από το δημοσκοπικό του φούσκωμα έσπασε σε 3 κομμάτια. Το χειρότερο: έφτασε να παρακαλά τον κάθε Μητρόπουλο να σηκώσει στις πλάτες του το εκλογικό του βάρος.

  Το θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές, λοιπόν, δημιουργεί και βαρύτερες ευθύνες απέναντι στο λαό. Και όποιος πετάει στα σκουπίδια τη λαϊκή στήριξη είναι διπλά κατακριτέος. Θα πρέπει ο λαός να δει τη διαφορά, να πειστεί να κάνει και άλλα βήματα σε αγωνιστική, κινηματική κατεύθυνση. (Επόμενο βήμα στους δρόμους – 15 Νοέμβρη).

  Πλέον και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει εκπροσώπους στην τοπική διοίκηση. Αυτό σημαίνει πως έχει και βαρύτερες ευθύνες. Θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα προς όφελος του λαϊκού κινήματος ή θα είναι μία από τα ίδια;

  Ελπίζω πάντως να μην της φταίνε κάποια στιγμή τα «ΜΜΕ και οι κομματικοί μηχανισμοί», όπως γράφει π.χ. η ΚΟΕ για να δικαιολογήσει την αποτυχία του Αλαβάνου:
  http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3980:-12112010&catid=25:2010-01-27-15-12-07&Itemid=114

 141. παύλος Νοέμβριος 12, 2010 στις 7:24 μμ #

  ρεντ γκοστ σύμφωνώ απόλυτα! Αυτό ισχύει για όλους μας!

  Τα αναχώματα ποτέ δεν είχαν αποτέλεσμα, εκτός από τις εποχές όπου το κομμουνιστικο κινημα δεν έχει σοβαρή γραμμή…

 142. propagitor Νοέμβριος 12, 2010 στις 7:32 μμ #

  Καραγκιοζιλίκια απο ΓΣΕΕ η οποία καλεί σε γενική απεργία 1 εργάσιμη μέρα πριν τις 15!

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231067079
  Πέραν της φαιδρότητας πάντως φαίνεται και ο πανικός τους απο την άνοδο..

 143. Αναυδος Νοέμβριος 12, 2010 στις 7:58 μμ #

  @προς όλους τους αιθεροβάμονες
  Σ’αυτή τη χώρα όλη λίγο πολύ γνωστοί είμαστε γι’ αυτό διακινδυνεύεω μια πρόβλεψη
  Τη Δευτέρα 15/11 έχει συγκέντρωση το ΚΚΕ στο Σύνταγμα. Εχει και η Ανταρσύα στα προπύλαια.Θα παίξουν το παραδοσιακό τους παιχνίδι με τους μπάτσους και θα γίνει της τρελλής

 144. gogos Νοέμβριος 12, 2010 στις 8:17 μμ #

  Η εφημεριδα της παραταξης του Κορτζιδη, φρεσκια.
  Για ποιους λογους καλει ο κομμουνιστης, οπως αυτοσυστηνεται στους ψηφοφορους του ΚΚΕ, υποψηφιος, να τον επιλεξει ο λαος της πολης του. Για να ενωσει τους πολιτες Ελληνικου-Αργυρουπολης…

  http://www.dselar.gr/article.php?cat=22

  Και να πώς απευθυνονται στο λαο οι κομμουνιστες.
  Το σημερινο ρεπορταζ του Ριζοσπαστη (ως ελαχιστο κι ισως οχι το πιο χαρακτηριστικο δειγμα)για το Β΄γυρο σε Ικαρια και Πετρουπολη.
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=12/11/2010&id=12825&pageNo=8&direction=1

 145. kseeath Νοέμβριος 12, 2010 στις 10:09 μμ #

  Για τα αποτελέσματα των εκλογών και την αριστερά. http://avantgarde2009.wordpress.com
  Πρώτα κερδίζεις τη μάχη και μετά την πλειοψηφία

  Κρίση εκπροσώπησης αλλά όχι αμφισβήτησης
  Πέρα από τις επιφανειακές ερμηνείες για το μήνυμα των εκλογών, είτε ως εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, είτε ως καταδίκη του μνημονίου από το 60% του πληθυσμού, στην πραγματικότητα αυτό είναι γκρίζο, αντιφατικό και δείχνει περισσότερο μια κοινωνία να βρίσκεται σε σύγχυση, ένα μέρος της να πολώνεται προς τα άκρα, παρά να κινείται συντεταγμένα προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση.
  Τα αποτελέσματα μπορεί να μην δικαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες τμήματος της ελληνικής αριστεράς που θεώρησε ότι με “κατάλληλα” πρόσωπα ή με λεκτικούς βερμπαλισμούς μπορεί να εκφράσει “μαζικά” την αντιμνημονικακή διάθεση της κοινωνίας, ωστόσο δείχνουν με σαφή τρόπο ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που μέχρι προχθές στήριζε ενεργά, έχει πλέον άρει την εμπιστοσύνη του στο αστικό πολιτικό σύστημα. ανάγνωση του υπολοίπου »

  www.iospress.gr/

 146. παύλος Νοέμβριος 12, 2010 στις 11:48 μμ #

  Ναι άναυδε, αφού ξέρεις εσύ!

  Είμαστε οι γνωστοί προβοκάτορες που έχουν βάλει στόχο το ΚΚΕ…

  αλλωστε, ξέρεις και το άλλο! Η εξέγερση που θες δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι! Κατι σαν το azax δηλαδή: ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

 147. TALIBAN Νοέμβριος 13, 2010 στις 1:45 πμ #

  Μια απορία, αφελής μεν ειλικρινής δε.
  Γιατί δεν πάει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Σύνταγμα ?
  Μήπως πάλι για να μετράνε τα κουκιά σαν νήπια ?
  Και μην πεί κανείς πως δεν τους το επιτρέπει το Κ.Κ.Ε. γιατί όπως γνωρίζω η πλατεία δεν είναι ιδιοκτησία του και επίσης ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για την επιδίωξη εννιαίου μετώπου απο την «βάση» όπως αμφότεροι ισχυρίζονται.
  Ή αν τους διώξει το Κ.Κ.Ε. τι καλύτερο επιχείρημα εναντίον του.

 148. philemon Νοέμβριος 13, 2010 στις 10:13 πμ #

 149. gogos Νοέμβριος 13, 2010 στις 10:28 πμ #

  Αυριο στις καλπες οπου δε συμμετεχει η ΛΣ ριχνουμε το καλεσμα για το συλλαλητηριο της Δευτερας.

 150. a8lios Νοέμβριος 13, 2010 στις 12:32 μμ #

  Τελικές ψήφοι «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις περιφερειακές με 100% ενσωμάτωση:
  592977 – Ποσοστό 10,89%
  Ψήφοι ΚΚΕ – Βουλευτικές 2009:
  517154 – Ποσοστό 7,54%
  Διαφορά:
  75823 ψήφοι

  Πάρτε και μια συλλογή άρθρων περί αποτελέσματος για το ΣΚ:
  http://www.thepressproject.gr/theme.php?id=2073

 151. a8lios Νοέμβριος 13, 2010 στις 12:36 μμ #

  Τελικά ψιλομούφα μου φαίνεται η συλλογή τους.
  Ε, ίσως είναι καλυτερα τα περί Ιρλανδίας:
  http://www.thepressproject.gr/theme.php?id=2129

 152. propagitor Νοέμβριος 13, 2010 στις 1:09 μμ #

  Sorry gia to lathos mou pio panw 😀 😀
  15-12-2010 h apergia..
  Mea culpa pou elege ki o antreas..

 153. propagitor Νοέμβριος 13, 2010 στις 1:23 μμ #

  Πάμε ρε ΚΚΕ με MUSE!!! είναι το 3ο σποτάκι που τους χρησιμοποιούμε και αρρωσταίνω 😛 😛

 154. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 13, 2010 στις 1:47 μμ #

  O Red Ghost παρεθεσε παραπανω την ανακοινωση της ΚΟΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα.
  Καπου εκει μεταξυ αλλων αναγραφεται οτι:

  «…Στις περιφέρειες και τους δήμους όπου θα διεξαχθεί εκλογική αναμέτρηση για δεύτερη Κυριακή, η ΚΟΕ καλεί σε καταψήφιση όλα εκείνα τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ με αποχή, άκυρο, λευκό όπου αναμετριούνται μεταξύ τους. Η ΚΟΕ στηρίζει στο δεύτερο γύρο και καλεί σε υπερψήφιση των παρακάτω ψηφοδελτίων: Κορτζίδης (Ελληνικό – Αργυρούπολη), Τζόκας (Καισαριανή), Γκότσης (Νέα Ιώνια) και Κοτσαμπάς – Λαϊκή Συσπείρωση (Πετρούπολη)….»

  Και ολιγον απο ροζουλο-ΠΑΣΟΚ και ολιγον απο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ολιγον απο ΚΚΕ και ολιγον απο πρωην ΚΚΕ και παει λεγοντας…
  Τους στηριζει ολους, παντου, αρκει να «ειναι αντιδεξιοι» ετσι γενικα, αλλα στο μεγαλο στοιχημα της Ικαριας δεν παιρνει θεση ή ειναι και αυτοι στο πλευρο του Αιβαλιωτη αλλα δεν μπορουν να το πουν για να μην τους παρουν με τις πετρες;

 155. O Νεκρός Ηλίας της Λαχαναγοράς Νοέμβριος 13, 2010 στις 6:01 μμ #

  Εν τω μεταξύ, δε ξέρω αν το καταλάβατε
  αλλά στο σοβιετ της Ικαρίας, ο Αργύρης ο Τσακαλίας θα κρίνει την έκβαση του β’ γύρου…

 156. Πέτρος Νοέμβριος 13, 2010 στις 9:24 μμ #

  Ρε Μέλιτον Καντάρια πάλι υποχθόνιους πράκτορες του κεφαλαίου βάλθηκες να αποκαλύψεις? Αφού στην Ικαρία το ΚΚΕ έχει το πάνω χέρι τόσα χρόνια, ας κρίνουν οι Ικαριώτες το έργο των κομμουνιστών προέδρων. Αν η Ικαρία έχει σημειώσει πρόοδο σε σύγκριση με άλλα νησιά θα φανεί και στη κάλπη. Απλά πράγματα. Αν και κάποιες κακιές γλώσσες λένε ότι η Ικαρία όχι πρόοδο δεν έχει δει όλα αυτά τα χρόνια αλλα μάλλον μιζέρια.

 157. kagemusha Νοέμβριος 13, 2010 στις 10:08 μμ #

  Μιλατε για την Ικαρια σαν να μην ψηφισαν το 43% ΚΚΕ. Σαν να μην χτυπαγε 40αρια 50αρια σε πολλες περιοχες. Αν η Ικαρια εβγαζε κανα 90αρι μετα θα μιλαγατε για ποσοστα Τσαουσεσκου και δεν ξερω γω τι αλλο. Αλλα για τις συνθηκες «ολοκληρωτικου» καπιταλισμου (για να μιλησω και με ΝΑΡιτικες εκφρασεις) νομιζω οτι το Κομμα εχει αρκετα υψηλα ποσοστα και ποσο μαλλον σε μια περιοχη σαν την Ικαρια, που ειναι επαρχια και κει ο ρολος των ΜΜΕ παιζει καθοριστικο ρολο στην διαμορφωση συνειδησων…σορυ για το κλισε αλλα δεν παυει να ειναι αληθεια. Η Ικαρια θα ειναι κοκκινη και μετα την Κυριακη,ειτε πεσει ειτε οχι γιατι και παλι 3000 Ικαριωτες θα εχουν ψηφισει ΚΚΕ. Ενω απο την αλλη 3000 Ικαριωτες θα εχουν ψηφισει Πασοκ Νδ Λαος και Συν. Δεν αναφερομαι καν στον 50% των Ικαριωτων που δεν ψηφισαν…

 158. Μπούμπη Νοέμβριος 13, 2010 στις 10:53 μμ #

  @ Παύλος,

  Τα τζάμια του ΚΟΣΜΑΚΗ(για να το πω και λαικά) φυσικά και ΔΕΝ θα τα σπάσουμε όπως τα έσπασαν κάτι δεκεμβριανοί «επαναστάτες» το 2008….με κουκούλα……

 159. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 14, 2010 στις 5:46 μμ #

  @Πετρος

  Τετοια ελεγεια
  τετοιο προμοταρισμα
  τετοια θαλπωρη
  απο το «ΒΗΜΑ» με πρωτοσελιδη λεζαντα
  αρκει να ειναι καποιος μακρυα απο το ΚΚΕ
  μηπως θα επρεπε να σας προβληματισει ολιγον αγαπητοι αντικαπιταλιστες…

  Για να μιλησει αυτος ο ΔΟΛ για το ΚΚΕ ή για το «αιμοσταγη» Σταλιν θα βγαζει πρωτοσελιδο και ποσο κακο εκανε στην ανθρωπητητα ή για τη μιζερια των διασπασεων και την ακρατη λαθολογια επι των αποφασεων της Κ.Ε. του ΚΚΕ, μαζι βεβαια με το «βρωμικο ΄89» και για τους αποχωρησαντες «ηρωες» απο το δυσμηρο καθεστωτικο «Κομμα του Περισσου».
  Στα Καπακια θα ξελαρυγγιαζεται ο δυσμοιρος ΔΟΛ οτι τελικα προοπτικη δεν υπαρχει μιας και ολα ειναι ματαια οποτε αφηστε το ΚΚΕ στην τυχη του και στρεψτε το βλεμμα σε κανεναν γραφικο εξωκοινοβουλευτικο (για την αγωνιστικη ξεπετα) που ανακαλυψαν το φως το αληθινο μακρυα απο τον Τσαουσεσκου με μανδυα αλα ΚΚΕ…
  Ε, μα καλα τιποτα δεν σας μυριζει σαν απο ψοφιο κουφαρι βρωμοαρουραιο σε αυτην την ιντριγκα με φλερτ του ΔΟΛ οποτε το κρινει αναγκαιο προς στις αντι-ΚΚΕ γκρουπιτσες;;;

  Υ.Γ. Φυσιακ δεν μιλαω για τον κοσμο (κατα αναγκη) που πλαισιωνει αυτους τους χωρους αλλα για τις τακτικες επιλογες και τις πολιτικες συμπεριφορες αυτων των ομαδων, για να μην παρεξηγηθω.

 160. κανένας Νοέμβριος 14, 2010 στις 10:39 μμ #

  Στην Πετρούπολη βγήκε ο Κοτσαμπάς!!!
  Κανένα νέο από Ικαρία;

 161. sent Νοέμβριος 14, 2010 στις 10:40 μμ #

  που το ξερεις για πετρουπολη? ειναι σιγουρο?

 162. κανένας Νοέμβριος 14, 2010 στις 10:57 μμ #

  άκουσα στον 902 δηλώσεις του στις 10. του δίνει 54,7%…
  περιμένω το δελτίο των 11…

 163. RedPersonality Νοέμβριος 14, 2010 στις 11:02 μμ #

  Εδώ http://ekloges.ypes.gr/dn2010/public/index.html#{%22page%22:%22level%22,%22params%22:{%22level%22:%22dhm_d%22,%22id%22:9184}} για live:) αποτελέσματα.

 164. leme twra Νοέμβριος 14, 2010 στις 11:09 μμ #

  Σύμφωνα με το indymedia η Ικαρία χάθηκε από το μεγάλο «συνασπισμό».Έρχονται σπουδαίες μέρες ανάπτυξης για το νησί.

 165. κανένας Νοέμβριος 14, 2010 στις 11:13 μμ #

  είναι πολύ πίσω το υπ. εσ. η καταμέτρηση στον δήμο μου έχει τελειώσει εδώ και μια ώρα και αυτοί δίνουν ακόμη το 10%. πληροφορίες από ντόπιους ψάχνω για Ικαρία.

  ΑΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ Η ΙΚΑΡΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ. ΤΟΥΣ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕ ΟΛΟΥΣ(σχόλιο 124)!!!

 166. κανένας Νοέμβριος 14, 2010 στις 11:18 μμ #

  163 leme twra
  …και από τα ΜΜΕ. 3 μέρες τώρα παίζανε το βίντεο με τους άνεργους νέους που ζητάνε ανάπτυξη. Δεν πειράζει, είπαμε: ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ.

 167. κανένας Νοέμβριος 14, 2010 στις 11:24 μμ #

  ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ,
  ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ στις 6:00 μ.μ. στο Συνταγμα,
  ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις 7:00 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου
  και όπου αλλού.

  Εμείς ούτως ή άλλως το ξέρουμε,

  Η ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, (ή τρίτος γύρος) θα είναι η τελική…

 168. RedPersonality Νοέμβριος 14, 2010 στις 11:34 μμ #

  Το post στο Indymedia είναι αηδιαστικό.
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1224090

 169. κανένας Νοέμβριος 14, 2010 στις 11:43 μμ #

  167 RedPersonality
  Τελικά όσο καμένος και να είναι ένας αντιΚΚΕ «εγκέφαλος», ένα ποσοστό όπως το 41,53% της περιφέρειας και το 43,92 στο δήμο, τον ξυπνάει… Άφήστε τους να καίγονται. Θα τους στείλει σε λίγο συγχαρητήρια ο Λαμπράκης με τον Καρατζαφέρη.
  όλοι το πρωί στα εργοστάσια με το κάλεσμα για τα συλλαλητήρια στο χέρι!

 170. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 14, 2010 στις 11:58 μμ #

  «Γαμιέσαι κόρη’μ χαίρεσαι, στη γέννα θα τα πούμε»
  (Ικαριώτική παροιμία)

 171. leme twra Νοέμβριος 14, 2010 στις 11:58 μμ #

  Αιβαλιώτης στο ALTER να πανηγυρίζει για τη νίκη στην Ικαρία. «Όλοι εναντίον του ΚΚΕ και νικήσαμε και πολύ το χαίρομαι…»Οταν ανεβεί το video όποιος το βρει να το ανεβάσει!

 172. Πέτρος Νοέμβριος 15, 2010 στις 12:04 πμ #

  Παιδιά το ΚΚΕ είχε πλειοψηφία όλα αυτά τα χρόνια στην Ικαρία αλλα την έχασε. Με 43% αποχή στη «Κούβα του Αιγαίου». Αναρωτήθηκε κανείς γιατί; Ευθύνες το ΚΚΕ δεν έχει;

 173. RedPersonality Νοέμβριος 15, 2010 στις 12:09 πμ #

  Τη πίνεις ρε Πέτρο?Το οτι ενώθηκαν όλοι δν σου λέει τπτ?

 174. leme twra Νοέμβριος 15, 2010 στις 12:13 πμ #

  Το ΚΚΕ εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία (41% στις περιφερειακες και 43% στις δημοτικές). Η αποχή στην Ικαρία αν δεις σε όλες τις εκλογές είναι πάντα αυξημένη γιατί το νησί έχει πάρα πολλούς μετανάστες που εξακολουθούν να είναι στους καταλόγους. Αυτό μπορείς να το δεις σε όλες τις εκλογές.

 175. leme twra Νοέμβριος 15, 2010 στις 12:15 πμ #

  ‘Οταν λέω πλειοψηφία εννοώ ότι είναι πρώτο κόμμα. Τώρα αν εχεις πολλές περιπτώσεις όπου υπήρχε τέτοιος συνασπισμός και κάποιος κατάφερε να τον κερδίσει να μας το πεις…

 176. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 15, 2010 στις 12:21 πμ #

  Τωρα το ΚΚΕ φταιει που καποιοι συν-πανυγηριζουν με τον Αιβαλιωτη?!?

  Οχι οτι ειστε και οι ιδιοι με τους φασιστες του ΛΑΟΣ αλλα και απο την αλλη με οποιον να ΄ναι & ο,τι να ΄ναι αρκει να φυγει το ΚΚΕ απο την μεση?!?!
  Λιγο τσιπα, ντροπη και καποιο μετρο δεν βλαπτει.

  Αλλωστε πως το λεει η παροιμια με τον βηχα που δεν μπορει να κρυφτει?!?
  Προσεξτε μην αυτοτσουβαλιαζεστε στον αντι-ΚΚΕδισμο σας με τα ακρα απ΄τα απεναντι.

  Υ.Γ. Και αυριο στο Συνταγμα προσεκτικα, ξερετε εσεις.

 177. RedPersonality Νοέμβριος 15, 2010 στις 12:34 πμ #

  Αντε καληνύχτα,ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ «ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ» ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ!!

 178. kagemusha Νοέμβριος 15, 2010 στις 1:07 πμ #

  Οπως ειπα και σε παραπανω Post η Ικαρια παραμενει κοκκινη. Δεν υπαρχουν περιθωρια για στεναχωριες. Ποιοτικα το κερδος που υπαρχει απο την νικη στην Πετρουπολη ειναι ασυγκριτο.

 179. propagitor Νοέμβριος 15, 2010 στις 2:46 πμ #

  πετρο με πολύ κάβλα και οπαδισμό και άπειρη τσαντίλα θα στο πω γιατί τώρα το έμαθα!

  Αντε και γαμήσου ρε μαλακομπούκωμα!

 180. TALIBAN Νοέμβριος 15, 2010 στις 3:02 πμ #

  @ Υ 27
  Ύστερα από προσεκτική ανάλυση των τελικών αποτελεσμάτων στην Ικαρία προκύπτει με σχεδόν ΑΠΟΛΥΤΗ βεβαιότητα πως οι ψήφοι της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ μετακινήθηκαν στον Β’ Γύρο σε ποσοστό της τάξης του 75% προς τον συνδυασμό του Εθνικού Μετώπου και σε ποσοστό 25% προς το Κ.Κ.Ε.
  Χωρίς αυτό να αποτελεί απόλυτο κριτήριο για όλη την Χώρα είναι μια ισχυρότατη αποχρώσα ένδειξη για τις διαθέσεις των υποστηρικτών της πέραν του Κ.Κ.Ε. αριστεράς.

  Η σελίδα του Υπ.Εσ. παρακάτω. (Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι)
  http://ekloges.ypes.gr/dn2010/public/index.html#{«page»:»level»,»params»:{«level»:»dhm_d»,»id»:»9259″}}

 181. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 15, 2010 στις 9:21 πμ #

  Επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, νομίζω ότι το περιστατικό της Ικαρίας, μας ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε αυταπάτη σχετικά με την δυνατότητα συνεργασίας της αριστεράς , τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσιών, πρέπει να διαλυθεί.
  Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι, πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι μια πιθανή απόπειρα συνεργασίας, περισσότερο κακό θα προκαλέσει παρά καλό. Θα είναι ένα πισωγύρισμα σε καταστάσεις του παρελθόντος, που κανείς μας δεν θέλει να επαναληφθούν.
  Ο καθένας τον δρόμο του και ας αποφασίσει ο λαός!

 182. a8lios Νοέμβριος 15, 2010 στις 9:51 πμ #

  http://www.publicissue.gr/1567/euro-scent/

  Ενδιαφέρουσα είναι η παράγραφος και το γράφημα για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αποχή, που ο Μαυρής την υπολογίζει στο 27%.  Μάλιστα το γράφημα δείχνει να απαντά αρκετά συγκεκριμμένα και σε αυτό που είχε πει ο Γιούρι, πώς σε ενδεχόμενες βουλευτικές η αποχή θα ήταν μεγαλύτερη.
  Φαίνεται, με αξιοσημείωτη σταθερότητα μάλιστα, να υπάρχει μικρότερη αποχή στις βουλευτικές, μεγαλύτερη στις δημοτικές και πολύ μεγάλη στις ευρωεκλογές…

  Και κάτι ακόμα που πρόσεξα:  Ενδιαφέρον για μένα είναι το εξής:
  Ποτέ (από το 2000) ο δικομματισμός σε βουλευτικές δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το ποσοστό που είχε σε νομαρχιακές στο «αντιστοιχο» χρονικό διάστημα. Επομένως, εάν αυτό δεν ανατραπεί, είναι αδύνατο με το τωρινό ποσοστό του να ξαναέχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ…

 183. gogos Νοέμβριος 15, 2010 στις 10:55 πμ #

  @αθλιος
  «εάν αυτό δεν ανατραπεί, είναι αδύνατο με το τωρινό ποσοστό του να ξαναέχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ…»

  Πιθανον, αλλα με το ισχυον εκλογικο συστημα. Αν εφαρμοστει ενα συστημα μονοεδρικων με επιπλεον μπονους στο πρωτο κομμα ή κατι αλλο που οι ανωμαλοι εγκεφαλοι τους μπορει να σκεφτουν τοτε τα πραγματα θα ειναι διαφορετικα και ισως με ενα ποσοστο του 33-35% να εχουν αυτοδυναμιες.
  Δε νομιζω ομως οτι αυτη τη στιγμη κατι τετοιο θα ηταν πρωτη επιλογη. Την αστικη ταξη την ενδιαφερει να εχει οσο γινεται μεγαλυτερη συναινεση στη βαρβαροτητα. Γι αυτο και η συζητηση για τις κυβερνησεις συνεργασιας.
  Αν και σε αυτη την περιπτωση ειναι υπαρκτος ο κινδυνος να αποτελεσει το ΚΚΕ απο μονο του τον αντιπαλο πολο, να εχουμε απολυτο ξεβρακωμα στα αναχωματα οποτε και ακομη μεγαλυτερη ισχυροποιηση του Κομματος.
  Σε καθε περιπτωση η υπαρξη του απο μονη της ειναι πονοκεφαλος για τους αστους, πολυ περισσοτερο που εχουν να κανουν με ενα ΚΚ που δε μπαινει στους διαλογους τους, δεν παιρνει μερος στη διαχειρηση της κρισης τους.

  Βεβαια αν δεν τους κατσει με τις οικουμενικες τοτε ολες οι λυσεις θα παιξουν.

 184. Αναυδος Νοέμβριος 15, 2010 στις 11:20 πμ #

  Στην Ικαρία οι μπολσεβίκοι έχασαν από το μέτωπο του Ντενίκιν-Κολτσακ αριστερών Σοσιαλεπαναστατών με τη βοήθεια του Μαχνο.
  Επειδή δεν είμαστε δογρματικοί το 5 κόμματ 2 πολιτικές πρέπει ν’ αλλάξει σε 5 κόμματα (και 1 απόκομμα) και 2 πολιτικές.

 185. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 15, 2010 στις 11:50 πμ #

  Ένας από τους λόγους (και ίσως ο σοβαρότερος) που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν έχουν προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας α λα Γερμανία, είναι ότι τότε το ΚΚΕ θα γινόταν αυτομάτως η αξιωματική αντιπολίτευση.
  Δεν θα μπορούσαν πλέον να παίζουν το παιχνίδι «κακός μπάτσος – καλός μπάτσος», διότι θα φαινόταν ότι και οι δύο είναι πολύ κακοί μπάτσοι. Επί πλέον τα ΜΜΕ τους, για να τηρήσουν τα προσχήματα και για να διατηρούν κάποια επίφαση πολυφωνίας και αντικειμενικότητας, θα αναγκάζονταν να προβάλουν περισσότερο τις θέσεις του ΚΚΕ – ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 186. kagemusha Νοέμβριος 15, 2010 στις 12:19 μμ #

  Σωστος ο Λαθραναγνωστης!

 187. kagemusha Νοέμβριος 15, 2010 στις 12:48 μμ #

  Η Πετρουπολη σε λιγο καιρο…

 188. fuente ovejuna Νοέμβριος 15, 2010 στις 2:05 μμ #

  αγαπημενε μου θειε,νικησαμε

  http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9311683

 189. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 15, 2010 στις 2:53 μμ #

  @fuente ovejuna

  Απιστευτη αναρτηση…

  «…Οι πολίτες που στήριξαν το ενωτικό και ανεξάρτητο ψηφοδέλτιό σου περιφρόνησαν τα «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων» που τους ζητούσαν κάποιοι και πάλεψαν ενωμένοι μαζί σου (είτε ήταν δεξιοί είτε αριστεροί) πετυχαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές και εκπλήξεις της Μεταπολίτευσης, κι όλα αυτά παρά την απίστευτη αντίδραση και πίεση του ΚΚΕ….»

  Καλο ειναι, ο,τι τετοια βρισκουμε κατευθειαν να τα ανεβαζουμε για να βουτουν ορισμενοι την γλωσσα τους στο μυαλο, πρωτου βγαλουν τον πρωτογονο αντι-ΚΚΕδισμο τους και να βλεπουν τα πραγματα χωρις τους παραμορφωτικους τους, φακους, αν γινεται.

 190. tsechos Νοέμβριος 15, 2010 στις 3:57 μμ #

  Κανένα σχόλιο απο κανέναν του ΝΑΡ θα υπάρξει για το θέμα;

 191. Ηλίας από τον Μελιγαλά Νοέμβριος 15, 2010 στις 11:05 μμ #

  Επιτέλους, έγινε μια συγκέντρωση της προκοπής…

 192. Y Νοέμβριος 15, 2010 στις 11:09 μμ #

  Τσα! Έλειπα. ήρθα. Κανά νέο από το συλλαλητήριο?

 193. propagitor Νοέμβριος 16, 2010 στις 2:44 πμ #

  Τίγκα ήταν Υ!
  Αλεκάρα μίλησε αλα Φιντέλ κοντά στη 1 ώρα!!

 194. Y Νοέμβριος 16, 2010 στις 9:30 πμ #

  Muy bien. Έχουμε εκτίμηση αριθμού?

  Eν τω μεταξύ ο ευρωπαϊκός αστικός τύπος μιλάει για νίκη του ΠΑΣΟΚ κάτι που δυστυχώς χάφτει πολύς κόσμος – και αριστερός – εδώ στην Εσπερία καθότι δεν έχουμε στήσει καλό μηχανισμό ενημέρωσης.

  http://www.theparliament.com/press-review-article/newsarticle/greek-socialists-triumph-in-local-elections//1289779200/

 195. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 16, 2010 στις 10:33 πμ #

  Μας δουλεύουν κι από πάνω.

 196. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 16, 2010 στις 10:51 πμ #


  Πρωτη φορα τετοιος κοσμος που δεν κατεβαινε ποτε σε συγκεντρωσεις του ΚΚΕ.
  Εργαζομενοι απο εργοστασια που δεν ειχαν ψηφισει ΚΚΕ στη ζωη τους αλλα με την συνεχη παρουσια και συγκρουση εξω απο τις πυλες των εργοστασιων τελικα εμπιστευτηκαν τις δυναμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.
  Πρωτη φορα βρεθηκα σε μια συγκεντρωση που υπηρχαν ανθρωποι ειτε μοναδες ειτε κατα ζευγαρια που εψαχναν να δουν τι θα ειπωθει απο την ΓΓ του ΚΚΕ, χωρις να γνωριζονται μεταξυ τους οπως συνηθως γινεται σε αρκετες κομματικες συγκεντρωσεις.
  Πρωτη φορα που οι προσυγκεντρωσεις ερχοντουσαν-ερχοντουσαν και δεν τελειωναν. Μη μελη του Κομματος που κατεβηκαν για πρωτη φορα θαυμασαν την διαταξη των δυναμεων και οταν καποια στιγμη μετα απο ωρα ηρθαν και τα τελευταια μπλοκ αναρωτηθηκαν: «Μα που τους κρυβατε;»

  Μια εντυπωσιακη συγκεντρωση που ολα τα ΜΜΕ την εκαναν ΤΡΑΓΙΚΗ γαργαρα, φασιστικου πλεον επικοινωνιακου αποκλεισμου με τοσες χιλιαδες κοσμου σαν να μην συγκεντρωθηκε ποτε στο Συνταγμα…

  Αριθμο δεν μπορω να εκτιμησω Υ. Ειναι σαν το φετινο φεστιβαλ της ΚΝΕ που ο κοσμος ηταν υπεραρκετος για το χωρο και χανεις λιγο το μετρημα.

  Μια αποψη απο το σημερινο Ριζο:
  http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/11/2010&id=12842&pageNo=9&direction=1

 197. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 16, 2010 στις 10:52 πμ #

 198. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 16, 2010 στις 10:53 πμ #

  Μια εκτιμηση για τις εκλογες για το ποσο κερδισμενο(!!!) ηταν το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (και 5% να επερνε το ΠΑΣΟΚ, ο ΔΟΛ και η Τεγοπουλου παλι κερδισμενο θα το διαλαλουσαν) ειναι και μια παραθεση στοιχειων στο Κυρ. Ριζοσπαστη στις 14/11.

  http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=14/11/2010&id=12783&pageNo=17&direction=-1

 199. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 16, 2010 στις 12:04 μμ #

  Τελικα με μια πρωτη γυρα που εκανα στα αστικα και μικροαστικα ΜΜΕ βλεπω οτι η συγκεντρωση του ΚΚΕ δεν εγινε ποτε ή αν εγινε ηταν μετα απο καποια «αγγαρεια» που επεβαλε το Κομμα στους «κουρασμενους» μελη και οπαδους του…

  Η φωτο στο ΒΗΜΑ ειναι για να φριξει κανεις:
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231067530

 200. gogos Νοέμβριος 16, 2010 στις 12:54 μμ #

  Εχτες η ΝΕΤ επαιξε αλλο ενα αντικομμουνιστικο ξερασμα.
  Εκει λοιπον αναμεσα στα πολλα αλλα για το Μαρξ και τον Εγκελς και την αναποδεικτη θεωρια τους μαθαινε κανεις κι οτι ο Λενιν ηταν ενας τυχοδιωκτης που οπλιζε του μπολσεβικους με χρηματα απο ληστειες. Οταν πηρε την εξουσια, οχι με εφοδο στα χειμερινα ανακτορα αλλα επειδη παραιτηθηκε (οικιοθελως προφανως) η φιλελευθερη κυβερνηση, ξεκινησε εμφυλιο πολεμο. Οι μπολσεβικοι δεν ηξεραν απο κρατικη διαχειριση με αποτελεσμα να φερουν λιμο στη Ρωσια, εκλεισε την αντιπολιτευση(…) στα στρατοπεδα συγκεντρωσης, για την ακριβεια οσους δεν εκτελεσε. Χωρις δικη φυσικα.
  Εννοειται οτι οι λευκοφρουροι και η επεμβαση της Ανταντ υπαρχουν μονο στα μυαλα μερικων αμετανοητων κομμουνιστων ενω στην πραγματικοτητα δεν υπηρξαν ποτε…
  Ελεος. Με επιασε το στομαχι μου και το κλεισα.
  Τουλαχιστον εμαθα απο πού παιρνει πληροφοριες ο Πρετεντερης.

 201. Y Νοέμβριος 16, 2010 στις 1:59 μμ #

  http://www.euronews.net/2010/11/16/greece-in-tough-bailout-talks-amid-protests/

  Tην κατοσταρού την πιασατε?

 202. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 16, 2010 στις 3:10 μμ #

  Δεν ξέρω για την κατοσταρού, αλλά αυτό που παρατηρούσε κανείς χθες, ήταν μια γενική άδολη χαρά στα πρόσωπα του κόσμου. Μια ανάταση ψυχής!
  Λογικό. Οι σύντροφοι ξεπατώθηκαν στο τρέξιμο, αλλά τουλάχιστον είδαν κάποιο αποτέλεσμα μετρήσιμο.
  Η ομιλία της Αλέκας, πολύ καλή, αλλά δεν νομίζω ότι υπήρχαν πολλοί που παρακολουθούσαν με προσοχή – όπως κι εγώ και η παρέα μου άλλωστε. Το κλίμα ήταν γιορτινό και ο κόσμος το απολάμβανε. Την ομιλία την διαβάσαμε πιο προσεχτικά σήμερα.

  Υ.Γ Ελπίζω και οι «νυφίτσες» των διαφόρων συνεργασιών να έκαναν κι αυτές το δικό τους γλέντι για να γιορτάσουν τις επιτυχίες τους.
  Πάντα τέτοιες να ναι οι χαρές σας.

 203. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 16, 2010 στις 3:31 μμ #

 204. kraftwerk Νοέμβριος 16, 2010 στις 3:54 μμ #

  Εγώ δεν έχω την ίδια εκτίμηση με τους συναγωνιστές απο πάνω, δεν είδα τίγκα την πλατεία Συντάγματος, γεμάτος ήταν ο δρόμος μπροστά απο την εξέδρα , ο δρόμος μπροστά απο την Μεγ. Βρ. (δεν ξέρω πως λέγεται) ήταν σχεδόν άδειος, ενώ η ίδια η πλατεία ήταν επίσης άδεια εκτός απο το κάτω μέρος της που είχε αραιά κόσμο, ούτε συζήτηση βέβαια για την Αμαλίας, επίσης η συγκέντρωση τελείωνε στην Σταδίου στην αρχή, αυτή είναι η δικιά μου εκτίμηση, για την συγκέντρωση, όσο αφορά τον παλμό φαντάζομαι ότι κανείς θα έχει διαφορετική αίσθηση ανάλογα με το που καθότανε εκεί που ήμουνα στην συμβολή Σταδίου και του δρόμου της Μ.Βρ. τα πράγματα ήταν πολύ ήσυχα μπροστά τα συνθήματα ήταν αρκετά έντονα. Αυτά είδα εγώ.

 205. leme twra Νοέμβριος 16, 2010 στις 4:03 μμ #

  Εγώ γιατί είδα πολύ κόσμο στο δρόμο μπροστά στην Μεγ.Βρ. (στην αρχή δηλαδή ήμουν μπροστά ακριβώς στην είσοδο του ξενοδοχείου)? Γενικά ο κόσμος ήταν από Σταδίου μέχρι αρκετά μετά τη Μητροπόλεως και με κόσμο στο κάτω μέρος της πλατείας.Γενικά πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση συγκρινόμενη με αντίστοιχες στο ίδιο μέρος. Αν και σε συγκέντρωση που δεν ακολουθεί πορεία σαφή εκτίμηση κόσμου δεν μπορείς να κάνεις γιατί υπάρχει συνεχής κίνηση κόσμου ήταν μια καλή μετεκλογική αρχή.

 206. παύλος Νοέμβριος 16, 2010 στις 4:29 μμ #

  λαθρά μου, και λοιποί σύντροφοι, η συγκέντρωση των πρωτοβαθμιων σωματείων και των φοιτητικων συλλόγων -με συμμετοχή ΑΝΤΑΡΣΥΑ δικτύου συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ και άλλων οργανώσεων της αριστεράς, μαζεψε γύρωστις 4-5.000 κόσμο. Ηταν μια καλή συγκέντρωση και επίσης μια μαχητική πορεία!!

  ελπίζουμε στα καλύτερα για όλους μας!

 207. Red Ghost Νοέμβριος 16, 2010 στις 5:01 μμ #

  1. @kraftwerk
  Στην αρχή της ομιλίας μπροστά από τη Μ. Βρετ. δεν είχε κόσμο, αλλά αργότερα γέμισε και εκεί. Επίσης και στην ίδια την πλατεία είχε κόσμο, κυρίως στο κάτω μέρος, που πύκνωσε στο δεύτερο μισό της ομιλίας. Συνθήματα είχε κυρίως κοντά στην εξέδρα, αλλά ο κόσμος χειροκροτούσε σε όλα τα σημεία της συγκέντρωσης.

  2. Απαράδεκτη η φωτογραφία του in.gr για τη συγκέντρωση. Είχε απλώς… το σβέρκο ενός παππού και 3-4 φοιτητές στο βάθος! Μου θυμίζει τις φωτογραφίες των Κρητικών εφημερίδων, που όταν μιλούσε η Αλέκα έβγαζαν φωτογραφία το κενό ανάμεσα στην εξέδρα και τον κόσμο!

  3. Ο Κουβέλης είχε βγάλει ανακοίνωση που έλεγε πως το ΚΚΕ είναι Πόντιος Πιλάτος επειδή δε στηρίζει ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο! («Η αποχή, το λευκό, το άκυρο δεν αποτελούν λύση αλλά διαιώνιση του προβλήματος».) Σε άλλη ανακοίνωση για το Δήμο Γλυφάδας όμως το κόμμα του έγραφε: «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Γλυφάδας δεν προκρίνει κανένα από τους δύο συνδυασμούς που δίνουν τη μάχη στο δεύτερο γύρο.
  Ούτε τον συνδυασμό Μ. Βαρβιτσιώτη, ούτε τον συνδυασμό Κ. Κόκκορη…».
  Άβυσσος η ψυχή του ανανεωτή!

  4. Ο Κουβέλης έχει βγάλει μια ανακοίνωση που συγχαίρει τους υποψηφίους του για τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών και για «τις υποψηφιότητες που πατούσαν στην κοινωνία». Μετά άλλη μία με τη λίστα των Δημάρχων που στήριξε και κέρδισαν! Κατά τα άλλα το κόμμα του Κουβέλη δε θα έκανε κομματική καταγραφή στις τοπικές εκλογές…
  Άβυσσος η ψυχή του ανανεωτή!

  5. Ήμουν περίεργος πώς θα δικαιολογούσε η ΚΟΕ το αποτέλεσμα του Αλαβάνου… Τώρα πλέον ξέρω… Φταίει η ««απολίτικη νεολαία» και η αμερικανοποίηση της πολιτικής»! (Πολύ τσαντίλα!)
  http://www.edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=3182:%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C&Itemid=51
  Επίσης φταίει το ΚΚΕ (!) επειδή «οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ απολάμβαναν στα τηλεοπτικά παράθυρα τα συχαρίκια των τηλεοπτικών αστέρων»!
  Την επόμενη φορά, πριν απολαύσετε, ζητείστε την άδεια του κ. Ρούντι!

 208. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 16, 2010 στις 5:29 μμ #

  @ 208 Παύλος,
  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων.Όταν ανέφερα για τις «νυφίτσες»,την Ικαρία είχα στο νού μου και όσους συνέβαλαν στην αποκουβανοποίηση του νησιού. Και αυτοί πρέπει να έκαναν γλέντι τρικούβερτο. Δεν είναι έτσι?

 209. παύλος Νοέμβριος 16, 2010 στις 5:38 μμ #

  Λαθρά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της, στήριξε στον β’ γύρο, τον Κορτζίδη (ΣΥΡΙΖΑ) στο Ελληνικό, το ΚΚΕ στην Πετρούπολη και το ΚΚΕ στην Ικαρία. Ανεπίσημα, στο λέω εγώ, ο κόσμος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ -και καλώς- στήριξε και τον Γκότση (ΣΥΡΙΖΑ) στη Νέα Ιωνία.

  Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα σε δήμους και περιφέρειες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε σε άκυρο, λευκό, αποχή. Για την Ικαρία, θεωρώ πως υπήρξε μαύρο μέτωπο, αλλά το να το γενικεύεις είναι λάθος και άκυρο. Θεωρώ λάθος την σύμπραξη αριστεράς, ΠΑΣΟΚ και δεξιάς, ό,τι και αν έχουν κάνει οι ΚΚΕδες δήμαρχοι. Απο την άλλη, ακουγονται πολλά για τη διαχείρηση των ΚΚΕδων δημαρχαίων και το που πηγαιναν τα κονδύλια για τα ΚΤΕΛ…

  Βίντεο από την πορεία του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ και των φοιτητικών συλλόγων -με συμμετοχή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΕΚ, αντιεξουσιαστών κλπ:

  http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1

 210. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 16, 2010 στις 5:47 μμ #

  @kraftwerk
  Ισχυει αυτο που λες για την Μ.Βρ. αλλα μεχρι τις 6:25 που ηρθε και η τελευταια προσυγκεντρωση και καλυψε το σημειο στο οποιο αναφερεσαι.
  Γενικοτερα τα μπλοκ και η πυκνοτητα του κοσμου ιδιαιτερα απο την κατω μερια της πλατειας ηταν αδιαπεραστη.

  @Παυλε
  Πρωτα κανουμε τις βρωμιες μας, δεν εχουμε τι να απαντησουμε για την Ικαρια, καλουμε σε πορεια κατω απο την πιεση του καλεσματος του ΚΚΕ στο Συνταγμα και μετα μας κανετε αφελη&κουτοπονηρα καλεσματα ελπιδοφορας δρασης προς ολους;;;;
  Ωιμε και τρισαλι τι κοροιδια ειν΄τουτη;
  Υ.Γ.Συντροφος με ΝΑΡιτες θα γινω μονο αν διαγραφτω απο το ΚΚΕ, μεχρι τοτε μεσα στον κοσμο και με τους εργατες, οχι με τους «επιτελαρχες» της επαναστασης του ολοκληρωτικου καπιταλισμου.

 211. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 16, 2010 στις 5:52 μμ #

  Σορρυ Παυλε που δε θα σε παρακολουθησω αλλα εχουμε δουλεια με τους εμπορουπαλληλους του Αντλαντικ που μπηκανε στο νομο περι πτωχευσης με το αρθρο 99 και ο Συλλογος Εμπορουπαλληλων Αθηνας εχει κινητοποιησεις.
  Μεχρι τοτε…
  Στηριχτε τα αριστερους πρωην ΚΚΕδες οπως στη Ν.Ιωνια γιατι με τους νυν εχετε αλλεργια επεισοδια.
  Εχουμε αγωνες σκληρους μπροστα μας ρεεεε.
  Αφηστε εκει στο ΝΑΡ τα κομπρεμι με γλυφτες.

 212. παύλος Νοέμβριος 16, 2010 στις 6:10 μμ #

  Στήριζουμε στο β’ γύρο μόνο τους αγωνιστές δημάρχους. Χωρίς κομπρεμί, και χωρίς υποχώρηση στο περιεχόμενο. εάν τα στρίψουν -είτε είναι στο ΚΚΕ, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ- θα μας βρούν μπροστά τους..

  Για αυτό ΔΕΝ στηρίξαμε ΚΑΝΕΝΑΝ άλλο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ (Καισαριανή κλπ). Για την Ικαρία, μέλιτον, ψαξτε το: Δεν είναι δυνατόν να παίρνει το ΚΚΕ 23% στο β’ γύρο (εάν υπολογίσεις το 50% αποχή που απερριψε και το ΚΚΕ και τους άλλους) και να μην σας νοιάζει….

  Ο κόσμος για κάποιον λόγο σας γύρισε την πλάτη στην Ικαρία και στη Νίκαια. Εάν αληθεύει η φήμη για τις επιδοτήσεις -η οποία θα τεσταριστεί ούτως ή άλλως άν πρόκειται για αλήθεια ή ψέμμα- τότε, λυπάμαι αλλά ποσώς με νοιάζει τελικά εάν την έχασε το ΚΚΕ την Ικαρία. Όπως έγινε και έχασε το ΚΚΕ τη Νίκαια. γιατί και εκεί το ΚΚΕ αποδείχτηκε τραγικά ανίκανο στο επίπεδο μιας σοβαρής -έστω και αστικής- διαχείρησης της δημοτικής εξουσίας..

  Τα ίδια ισχύουν και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Δεν είναι μακριά ο καιρός που αριστερές παρεμβάσεις θα μπαίνουν στο β’ γυρο των εκλογών…

 213. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα Νοέμβριος 16, 2010 στις 6:28 μμ #

  «Δεν είναι μακριά ο καιρός που αριστερές παρεμβάσεις θα μπαίνουν στο β’ γυρο των εκλογών»

  Είμαστε σε μια κομβική στιγμή στην πορεία του γκράνμα όπου πλέον το όριο της γραφικότητας είναι πάρα πολύ πίσω, μια μικρή κουκίδα στον ορίζοντα. Ο επόμενος για να ρεφάρει θα πρέπει να πει κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό, θα ‘ρθει ρελάνς, κόντρα ρελάνς και μας δίνω εκατό σχόλια καιρό για να ψάχνουμε κατά που πέφτουν τα χειμερινά ανάκτορα, για να τα κάνουμε θερινά.

  Εντάξει, πλέον δεν είναι καν φοιτητική συνέλευση. Είναι σόου τηλεόρασης. Μόνιμους σχολιαστές δόξα τω δία έχουμε, προσφέρομαι να κάνω το μαϊντανό που θα συντονίζει την εκπομπή.

 214. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 16, 2010 στις 6:31 μμ #

  @ 211 Παύλος
  «Για την Ικαρία, θεωρώ πως υπήρξε μαύρο μέτωπο, αλλά το να το γενικεύεις είναι λάθος και άκυρο.»

  Προσπαθώ να μην γενικεύω, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Ικαρίας, είναι γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ,ΛΑΟΣ,ΣΥΝ,ΔΑ και ΝΔ, επίσημα συγκρότησαν μαύρο μέτωπο, συνεπώς ο χαρακτηρισμός μου απευθύνεται ευθέως και στο ακέραιο προς αυτά τα κόμματα. Ιδιαίτερα δε προς τον ΣΥΝ, ο οποίος προσποιείται μεν τον αριστερό, αλλά δεν διστάζει να τρυπώνει(νυφίτσα γαρ) όπου συμφέρει. Οι υπόλοιποι απλά ακολούθησαν τη φύση τους. Επι πλέον, το ίδιο ισχύει και για μεμονωμένα άτομα τα οποία ενώ δηλώνουν αριστερά ή και υπεραριστερά, δεν διστάζουν να τρυπώσουν και αυτά όπου υπάρχει τροφή, παρά τις αντίθετες συστάσεις του κόμματός τους. Σε αυτή τη περίπτωση, φυσικά και το κόμμα δεν ευθύνεται, αλλά καλό είναι να παίρνει τα μέτρα του.

 215. kagemusha Νοέμβριος 16, 2010 στις 9:23 μμ #

  @ 214 Παύλος
  Οτι αφορα την Ικαρια, που δεν ειναι αστικο κεντρο, η αποχη πηγαζει απο τους ετεροδημοτες κατα βαση. Να μην αναφερω εδω τα αεροπλανα με παππουδες που φτασαν στο νησι με αφετηρια τον Καναδα και δεν χρειαζεται να πω καν ποιος τους εφερε…
  Οι μονιμοι κατοικοι του νησιου ψηφισαν οι μισοι ΚΚΕ και οι αλλοι μισοι(?) αντι-ΚΚΕ. Ισως σου λεει και σενα κατι οτι χρειαστηκε συμπραξη 5 κομματων για να πεσει το νησι. Το μισο νησι οπως και να εχει δεν συμφωνει μαζι σου. Το αστειο στην υποθεση ειναι οτι και το αλλο νησι μαλλον δεν συμφωνει γεινκως μαζι σου καθοτι αντε να βρεις κοινη βαση με ΠΑΣΟΚους ΝΔατες και Συν/μενους και ΛΑ.Ο.Σ.
  Και κατι τελευταιο.Αν κοιταξεις το Δημο Νικαιας θα δεις οτι κατα βαση χαθηκε απο τον Ρεντη ο οποιος κατα 70% ψηφισε τον απερχομενο δημαρχο Ρεντη. Οπως αλλωστε ο ιδιος κερδισε ετσι και τον δευτερο γυρο… Δεν ψαχνω δικαιολογιες ουτε κατα διανοια αλλα μην δημιουργουμε καιεντυπωσεις…
  ΠΑ.ΣΟ.Κ – Ν.Δ. – Συνασπισμος ψηφισατε Σταυριναδη πληρωνει ο ΛΑ.Ο.Σ.

 216. kolokotronis Νοέμβριος 16, 2010 στις 9:51 μμ #

  @ 214 Παύλος
  και η εμπάθεια έχει τα όριά της.
  Με έχεις βάλει στο τρυπάκι να μπώ στο site του ypes
  (εμένα που δεν με πολυνοιάζουν οι εκλογές), για να δώ αν έχεις δίκιο.
  Διάβασε λοιπόν:
  Ικαρία-εκλογές 2009: ΚΚΕ 2400 ψήφους, 35% περίπου
  εκλογές 2010: ΚΚΕ 3000 ψήφους, 45% περίπου
  (Κόρακας 3056 ψήφοι-Σταμούλος 2850 ψήφοι)
  600 άνθρωποι παραπάνω (+25%) παρά την αυξημένη αποχή.
  Η αποχή στην Ικαρία είναι πάντα μεγάλη λόγω ετεροδημοτών(2009: 45%)

  Αρκετά ασχολήθηκα με αριθμούς εξαιτίας της διαστρέβλωσής σου.
  Εχουμε προετοιμασία για την αυριανή διαδήλωση.

 217. κανένας Νοέμβριος 17, 2010 στις 10:34 πμ #

  Παύλος 211
  «Απο την άλλη, ακουγονται πολλά για τη διαχείρηση των ΚΚΕδων δημαρχαίων και το που πηγαιναν τα κονδύλια για τα ΚΤΕΛ…»
  Παύλος 214
  «Όπως έγινε και έχασε το ΚΚΕ τη Νίκαια. γιατί και εκεί το ΚΚΕ αποδείχτηκε τραγικά ανίκανο στο επίπεδο μιας σοβαρής -έστω και αστικής- διαχείρησης της δημοτικής εξουσίας.»

  Μέσα σε 3 σχόλια η κριτική ότι φάγαμε τα λεφτά, έγινε είμαστε ανίκανοι διαχειριστές…
  Σε λίγο θα μας ζητάς και συνεργασία. Αν και από το τέλος του 214 φαίνεται πως πιστεύεις στην αυτοδυναμία, οπότε τι να μας κάνεις…
  Υ.Γ. ποιος σου είπε ρε μάστορα ότι θέλαμε να κάνουμε διαχείριση αστικού τύπου; Τον κόσμο στο δρόμο βγάζαμε στη Νίκαια, για κάθε πρόβλημα που προέκυπτε. Αφήνουμε την «σοβαρή, αστική διαχείριση» για εκείνη την εποχή – που είναι κοντά – που θα είσαι στον 2ο γύρο…

  Προσοχή, δεν χαρακτηρίζω χώρους. Για την μαλακία που γράφει ο καθένας εδώ μέσα υπεύθυνος είναι μόνο ο ίδιος.

 218. a8lios Νοέμβριος 17, 2010 στις 10:50 πμ #

  Να και το πρώτο μετεκλογικό λιμάνι:
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5952956

 219. παύλος Νοέμβριος 17, 2010 στις 12:13 μμ #

  Παιδιά, σόρρυ κιόλας, αλλά την εμπάθεια σας την επιστρέφω…

  Όπως και την σχολαστικιστική ανάλυση των αριθμών που δεν βγαίνει πουθενά…

  Ό,τι φτιαχνεις, απολαμβάνεις…

  Φτιάχνεις συλλογικότητες στο Δήμο σου, κατεβάζεις τον κόσμο, συμβαλλεις στο να μετατοπιστούν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και όχι τυπικά, συνειδήσεις προς τα αριστερά; Αποδυκνύεις -δια της πράξης καιόχι δια της ρητορείας- πως η εξουσία που προτείνεις θαναι όντως προς το συμφέρον του λαού;

  Εάν ναι, τότε ο λαός σε αποδέχεται και σε τιμά!! Σε επανεκλεγει πολυ απλά δημοτική αρχή!

  Εάν όχι, σε απορρίπτει, και συ αν ΔΕΝ θες να κατανοήσεις την απόρριψη, μπορείς να κάνεις όσες αλχημείες θες, μπορείς να ματαξανανανακατεύεις τους αριθμούς, μπορεί να ανακαλύπτεις συνομωσίες, προβοκάτορες κλπ, αλλά η ουσία είναι μια και απλή: Σε απέρριψε ο λαός και οι εργαζόμενοι γιατί αποδείχτηκες μια απο τα ίδια…

  Α, και κάτι για να μην πάρουν τα μυαλά κανενός αέρα…

  Το 11% του ΚΚΕ, όπως και το 2% της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προκύπτουν με βάση το ότι ψήφισαν το 60% των ψηφοφόρων.. Και απίσης, είναι κυρίως ψήφοι διαμαρτυρίας και όχι συστράτευσης… Εχουμε παρα πολύ δρόμο ακόμα για να μετατραπεί το ρεύμα αυτό σε ρευμα ουσιαστικής πετατόπισης των συσχετισμών…

  Το λέω αυτό, γιατί εύκολα παίρνουμε τις επιθυμίες μας για πραγματικότητα…

 220. a8lios Νοέμβριος 17, 2010 στις 12:40 μμ #

  http://aformi.wordpress.com/2010/11/15/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83/

  Όχι ότι λέει και τπτ το φοβερό, απλά μου φάνηκε χρήσιμος ο πίνακας με τα άκυρα-λευκά,

  με την έννοια ότι σε ένα βαθμό φαίνεται να είναι πλαστή η εικόνα που δίνεται περί εκτόξευσής τους (μιλάμε πάντα για τον πρώτο γύρο):
  Από το 2000 φαίνεται να είναι σταθερά υπερδιπλάσια -σχεδόν τριπλάσια- τα λευκά-άκυρα των νομαρχιακών σε σχέση με αυτά των υπολοίπων εκλογών.
  Τώρα γιατί; Άβυσσος η ψυχή των ψηφοφόρων… 😀

  Επίσης ο τύπος κάνει μια ανάλυση του τί ψηφίζουν αυτοί (οι ακυρολευκοί των τοπικών) στις βουλευτικές, αλλά δε μου φαίνεται και πολύ σόι ή τέλος πάντων δε βλέπω πού βασίζεται.

 221. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 17, 2010 στις 2:01 μμ #

  @παυλος

  «Παιδιά, σόρρυ κιόλας, αλλά την εμπάθεια σας την επιστρέφω…
  Όπως και την σχολαστικιστική ανάλυση των αριθμών που δεν βγαίνει πουθενά…»

  Εισαστε με την πλατη στον τοιχο, αποκαλυπτεται η μεγαλη τρουπα στην οποια πεσατε μεσα και οι διαφορες γκρουπες με τις αντι-ΚΚΕ λαθροχειριες και οι εμπαθειες ξεμπροστιαστηκαν με τις «επιλογες» τυπου β΄γυρου, ως γεννημα θρεμμα των εγγενων χαρακτηριστικων τους, εναντια στο ΚΚΕ.
  Δεν θελετε να συζηταμε, για να μην σας τα χωνει καποιος ουτε για το ενα, ουτε για το αλλο, ουτε για το παρ΄αλλο, τωρα στο τελος δεν σας «παιζουν» ουτε και οι αριθμοι…
  Κριμα!
  Εναν κοσμο που εγκωλοπονετε και δηλητηριαζεται με τον αντι-ΚΚΕδισμο σας καιρος ειναι να δει τα πραγματα διαφορετικα…

  Αναθεμα αν διαβασατε την ανακοινωση (9/11) της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τις εκλογες (αν και καποιοι αριστεριστες απο τον περιγυρω μου,το εκαναν) αλλα και την σημερινη (17/11) που τα σπαει (παλι):

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

  Για το αποτέλεσμα του β’ γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών

  http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=17/11/2010&id=12843&pageNo=3&direction=1

  Παραθετω απλα ενα ενδεικτικο κομματι:

  «..Είναι σημαντικό το γεγονός ότι είμαστε σε μια φάση που συντελούνται θετικές διεργασίες στις συνειδήσεις πλατιών δυνάμεων της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι ανολοκλήρωτες και δεν έχουν λάβει ακόμα βαθιά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Το ΚΚΕ με την πολιτική ιδεολογική παρέμβαση και δράση του συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση αυτών των θετικών διεργασιών, είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο καθήκον και να συμβάλει, ώστε αυτές να αποκρυσταλλωθούν σε λαϊκή χειραφέτηση, ταξική συνειδητοποίηση και πλατιά συμμετοχή στο οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, στην πάλη για φιλολαϊκή διέξοδο.

  Το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να συναντηθεί με αυτά τα εργατικά λαϊκά στρώματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έκαναν το βήμα απεγκλωβισμού από την πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Θα είναι πρωτοβουλίες: Για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης και ισχυρής λαϊκής συμμαχίας αντεπίθεσης και ανατροπής. Για να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, των γυναικών, της νεολαίας, που θα εδράζεται στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους και στις συνοικίες, ώστε να ορθώσουμε εμπόδια στα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνουν μαζί κυβέρνηση – πλουτοκρατία – τρόικα…»

  Οι πρωτοβουλιες δεν ειναι μονο απο τα πανω βλεπε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ τυπου ΝΑΡ-ΣΕΚ με τεχνικες συγκολλησεις αλλα κυρια και κατα κορον απο τα κατω μεσα στον κοσμο, μεσα στα εργοστασια, στο δρομο συγκροτησης των ΛΑΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ εναντια στη βαρβαρη πολιτικη των εργοδοτων και της κυβερνησης. Αυτα ειναι τα «ωραια» αλλα συναμα τα δυσκολα και αυτα που βαζουν τις βασεις για μακροπροθεσμους και σταθεροτερους στοχους προς τις συνολικοτερες ανατροπες.

 222. κανένας Νοέμβριος 17, 2010 στις 2:05 μμ #

  Παύλο, είσαι ο ορισμός της τρικυμίας. Ανάμεσα στο 214 και το 221 πρέπει να έπαθες εγκεφαλικό δεν εξηγείται αλλιώς. Τέλος από εμένα. Ξαναδιάβασε τα σχόλια 214, 219, 221. ΤΡΙΚΥΜΙΑ, ΤΡΙΚΥΔΥΟ, ΤΡΙΚΥΤΡΕΙΣ…

 223. κανένας Νοέμβριος 17, 2010 στις 2:06 μμ #

  ΚΑΛΌ ΑΝΤΆΜΩΜΑ ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΑ Σ/ΦΟΙ. ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

 224. παύλος Νοέμβριος 17, 2010 στις 2:45 μμ #

  Kaνένας και μέλιτον: Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!!

  Κοιτάξτε να κάνετε καμιά αυτοκριτική γιατί τα κάνατε ροϊδο σε Ικαρία και Νίκαια και δίκαια ο λαο΄ς σας γύρισε την πλάτη, και αφήστε τα ψόφια…

  Για Νίκαια:

  «…Ο Μπενετάτος, πάντως στη Νίκαια (στα τμήματα της Νίκαιας δλδ και όχι του Ρέντη) ήρθε 3ος..

  Ιωακειμίδης 11,841
  Λογοθέτης 9,653
  Μπενετάτος 7,251…».

  Αυτό το στοιχείο (ΑΝΑΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ από τον Χαρίδημο στο σφυροδρέπανο), δείχνει πως και στην εργατομάνα Νίκαια, σαλάτα τα κάνατε…

  Επίσης στοιχεία για Ικαρία, πάλι από το σφυροδρέπανο…

  Ψήφοι ΚΚΕ

  2006

  Ράχες 981
  Ευδηλος 1209
  Αγιος Κυρηκος 1326

  2010

  Ράχες 842
  Εύδηλος 1131
  Αγιος Κύρηκος 883

  Δεν φταίει κανένας άλλος πέρα από τη δυστυχώς διαχείριση των 3 δημαρχιών από το ΚΚΕ.

 225. kraftwerk Νοέμβριος 17, 2010 στις 2:52 μμ #

  @220 Άθλιος

  χεχε…

 226. Juan Belmonte Νοέμβριος 17, 2010 στις 3:52 μμ #

  @Παύλος
  Στη Νίκαια δεν τα έκανε σαλάτα ο Μπένι και το ΚΚ. Η λάσπη που δέχτηκε έσπασε κάθε ρεκόρ, ενώ η προβοκάτσια που του έκαναν με τα σκουπίδια δεν έχει προηγούμενο…Επιπλέον ο Ιωακειμίδης προβλήθηκε ως ο σούπερ επιτυχημένος τεχνοκράτης του κερδοφόρου χωριού που λέγεται Ρέντης. Τώρα που ήρθε στην πόλη θα δουν πως κρεμάνε τα ραδίκια ανάποδα.

 227. παύλος Νοέμβριος 17, 2010 στις 4:22 μμ #

  χουάν, δες τα αποτελέσματα στη Νίκαια…

  Ο μπενι είναι τρίτος… Πίσω και από τον σαλταδόρο τον Λογοθέτη…

 228. Juan Belmonte Νοέμβριος 17, 2010 στις 4:28 μμ #

  O Λογοθέτης ήταν είναι και θα είναι εσαεί στο 20αράκι του, από όσους έχουν μείνει στην στην παλιά του θητεία (1978-90). Και στις προηγούμενες που πήρε αέρα τον δήμο ο Μπένετμαν τα ίδια πάνω-κάτω είχε στον τότε Α’ Γύρο ο Λογοθέτης.
  Τον Μπένετμαν τον κατηγορούν για πράγματα που ΔΕΝ έκανε, έχοντας παραλάβει ένα δήμο καραπηγμένο στα χρέη από την προηγούμενη διοίκηση. Τώρα που ο Ιωακειμίδης θα φτιάξει συντριβάνια και σινεμάδες και θα γεμίσει μπάτσους η Νίκαια θα γουστάρουμε όλοι μαζί.

 229. gogos Νοέμβριος 18, 2010 στις 10:32 πμ #

  «Κοιτάξτε να κάνετε καμιά αυτοκριτική γιατί τα κάνατε ροϊδο σε Ικαρία και Νίκαια και δίκαια ο λαο΄ς σας γύρισε την πλάτη, και αφήστε τα ψόφια… »
  Στον πειραγμενο τι να απαντησεις τωρα;
  Και στις δυο περιοχες το ΚΚΕ πηρε ποσοστα μεγαλυτερα απο την κομματικη του επιρροη.
  Ειδικα στη Ικαρια περιπου 10% πανω απο το περσινο των βουλευτικων και μαλιστα αντιστοιχο ποσοστο και ακομη περισσοτερο πηρε στην καλπη των περιφερειακων.
  Στη δε Νικαια το ποσοστο του Κομματος στις περιφερειακες ξεπερασε το 20%, απο 16% στις περσινες βουλευτικες, κατακτωντας τη δευτερη θεση με δυο μοναδες διαφορα απο το επισημο ψηφοδελτιο του ΠΑΣΟΚ.

  Αυτα τα αποτελεσματα, για καποιον που δεν εχει θολωσει το μυαλο του, μονο αποδοκιμασια προς το ΚΚΕ δεν ειναι.

  Λασπομαχε, αφηνεις υπονοουμενα για ατασθαλιες στην Ικαρια. Ξερεις κατι που δεν ξερουμε; αν πραγματικα ειχε συμβει κατι τετοιο θα ηταν το πρωτο θεμα συζητησης κατα την προεκλογικη περιοδο και δε θα χρειαζοταν να μαζευτουν ολοι μαζι σε αυτο το χοντρο ξεμπροστιασμα προκειμενου να παρουν το δημο.

 230. Red Ghost Νοέμβριος 18, 2010 στις 6:03 μμ #

  Είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις την εξέλιξη των δημοτικών κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής. Αλλάζουν συνέχεια ονόματα, σχήματα και χρώματα! Με μια μικρή γύρα όμως στα αποτελέσματα, μου δημιουργήθηκαν απορίες!

  1) Χανιά.
  Το 2006 υπήρχε στις εκλογές κάποια Αριστερή Παρέμβαση Χανίων, με 558 ψήφους (2,1%) με επικεφαλής τον Αρτέμη Αρχολέων . Είχε στήριξη από ΚΚΕ (μ-λ), ΚΟΕ, ΝΑΡ.
  Το 2010 εξαφανίστηκε!

  2) Τρικκαίων (Τρικάλων)
  Το 2006 υπήρχε στις εκλογές κάποια Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση, με 341 ψήφους (1,3%) με επικεφαλής τη Λίτσα Σαπουνά . Στήριξη από ΝΑΡ, ΚΚΕ (μ-λ), ΑΡΑΝ.
  Το 2010 εξαφανίστηκε!

  3) Σέρρες
  Το 2002 υπήρχε στις εκλογές κάποια Αριστερή Κίνηση Πολιτών, με 304 ψήφους (1,0%) με επικεφαλής τον Γιώργο Μπαϊρα . Στήριξη από ΑΚΟΣ, ΝΑΡ, ΕΚΚΕ, ΕΕΚ, Α/συνέχεια, ΚΚΕ (μ-λ).
  Το 2006 και το 2010 δεν υπήρχε τίποτα!

  4) Αγία Βαρβάρα
  Το 2006 υπήρχε στις εκλογές κάποια Αγωνιστική Κίνηση Αντιθέσεις – Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις, με 310 ψήφους (1,9%) με επικεφαλής τον Νίκο Γουρλά . Στήριξη από ΝΑΡ, ΚΚΕ (μ-λ), ΕΚΚΕ, ΑΡΑΝ .
  Το 2010 εξαφανίστηκε!

  Δε μπορώ να καταλάβω. Αν όλες αυτές οι δημοτικές κινήσεις ήταν από τα κάτω, πατούσαν σε κινήματα γειτονιάς, ελεύθερων χώρων κ.λ.π. γιατί διαλύθηκαν μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια; Γιατί δεν μάζεψαν περισσότερο κόσμο; Γιατί δεν τις ψήφισαν ξανά οι δημότες;

  5) Ζίτσα.
  Το 2006 υπήρχε στις εκλογές κάποια Ριζοσπαστική Συσπείρωση, με 184 ψήφους (9,0%) με επικεφαλής τον Ηλία Αγορό . Είχε στήριξη από το ΝΑΡ.
  Το 2010 στον ενοποιημένο Καλλικρατικό Δήμο Ζίτσας, με περισσότερους δημότες πήρε μόνο 171 ψήφους (1,33%).

  6) Ζωγράφου.
  Το 2006 υπήρχε στις εκλογές κάποιο Κίνημα στην Πόλη, με 2074 ψήφους (6,3%) με επικεφαλής τον Κώστα Κωστόπουλο . Στήριξη από ΝΑΡ, ΑΚΟΑ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, ΚΟΕ, Δίκτυο .
  Το 2010 υπήρχε στις εκλογές ξανά Κίνημα στην Πόλη, με 1314 ψήφους (5,01%) με επικεφαλής τη Ράνια Νενεδάκη.

  Γιατί οι δημότες δεν ψήφισαν τη Ράνια όσο τον Κώστα; Γιατί λιγόστεψαν οι ψήφοι στη Ζίτσα; Γιατί ο «λαός τους γύρισε την πλάτη»;

  «Φτιάχνεις συλλογικότητες στο Δήμο σου, κατεβάζεις τον κόσμο, συμβαλλεις στο να μετατοπιστούν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και όχι τυπικά, συνειδήσεις προς τα αριστερά;Εάν ναι, τότε ο λαός σε αποδέχεται και σε τιμά!»

  Φαίνεται πως η π.χ. Ράνια έκατσε στον καναπέ και ο λαός την τιμώρησε! Και ποιος ξέρει τι σχέσεις θα είχε με εργολάβους και λοιπούς επιχειρηματίες!

  Οι απορίες μου θα μεγάλωναν και άλλο αν π.χ. οι δημοτικές κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής κουτσουρεύτηκαν ή καταργήθηκαν για να συμπληρωθούν με ονόματα τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών!

  Θα μπορούσαν ποτέ να αφήσουν τα από τα κάτω κινήματα της γειτονιάς, του άλσους κ.λ.π. για χάρη της κομματικής καταγραφής στα περιφερειακά ψηφοδέλτια, που καλύπτουν μεγαλύτερες εδαφικές περιοχές; Αποκλείεται, δεν το πιστεύω…

 231. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 19, 2010 στις 11:38 πμ #

  Απο ενα αρθρο του Ριζου που ολως τυχαιως αποκαλυπτει την κοινη επιχειρηματολογια της «Αυγης» και εξωκοινοβουλευτικων σε σχεση με την Ικαρια.
  Αν προσεξει κανεις την πρωτη παραγραφο του παρακατω αρθρου, αναφερεται αυτουσιο το κομματι απο την «Αυγη» οπου τελικα ειναι σαν να ακους ΝΑΡιτη μεσα στο granma.
  Οντως ετσι γινονται τα καλεσματα για «κοινη δραση» αρκει να ειναι το ΚΚΕ απεναντι…

  http://www2.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?id=5957731&publDate=19/11/2010&textOnly=true

 232. Αντώνης Νοέμβριος 19, 2010 στις 1:58 μμ #

  Ωραίος red ghost

  Και συμπληρώνω εγώ

  7) Δήμος Περιστερίου
  8) Δήμος Ηλιούπολης
  9) Δήμος Βύρωνα (Πάυλε για σένα χτυπάει η καμπάνα!)

 233. παύλος Νοέμβριος 19, 2010 στις 4:15 μμ #

  Γιατί πολύ απλά μαγκες, τα όρια τα δικά μας υπάρχουν και τα αναγνωρίζω και εδώ μέσα. Δεν αυτολιβανίζομαι, ούτε και ρίχνω τις ευθύνες για την κατάσταση στα δημοτικά στα… αναχώματα όπως κάνει το ΚΚΕ. Και οι ευθύνες για το μη κατέβασμα στις δημοτικές εκλογές των παραπάνω κινήσεων που αναφέρθηκαν, βαραίνουν αποκλειστικά το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Καταλάβατε; Το ίδιο και η πτώση σε ψήφους που είχαμε σε μερικούς Δημους. Οι ευθύνες είναι του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  Δεν τρέχω να ανακαλύπτω «λασπες», «λασπομάχους»,»υπονομευτές»,»αναχώματα» και άλλα τέτια φαιδρά…. Όπως κάνουν πολλοί από το ΚΚΕ που κλείνουν τα μάτια μπρος στις δικές τους ανεπάρκειες, αδιέξοδα, λάθη χρεώνοντας τις αποτυχίες τους σε όλους τους άλλους εκτός από τους εαυτούς τους… Αυτή την αποτυχημένη λογική πάνω από όλα στηλιτεύω..

  Με μια διαφορά: Εμείς δεν διαχειριζομαστε δημοτική εξουσία. Οταν γίνει και αυτό και αναμειχθούμε σε βρωμιές, καταγγείλτε μας και θαζετε απόλυτο δίκιο, όπως καταγγείλαμε και μεις τον Ρογκάκο, κλπ…

  Σε επόμενη αναρτηση θα ερμηνέυσω πολιτικά τα αίτια για την πτώση ψήφων ορισμένων κινήσεων πόλης.

  Για την ώρα, θα πω πως οι κινησεις στο Αιγάλεω και στην Αγία Βαρβαρα αποφάσισαν τη μη συμμετοχή τους στις εκλογές.

 234. kagemusha Νοέμβριος 19, 2010 στις 7:01 μμ #

  Σαμπως ο ΣΥΝ δεν διαζειριζεται δημοτικη εξουσια? Με μονο μια διαφορα..το κανει με το ΠΑ.ΣΟ.Κ… Ασε μας ρε ΠΑυλε.
  Και μην τρεξεις να μου πεις «εγω δεν ειμαι ΣΥΝ».
  Ενταξει δεν εισαι.. Εχεις μια μυρωδια ομως…αυτη για την ενοτητα της Αριστερας.

 235. Παύλος Νοέμβριος 20, 2010 στις 12:21 πμ #

  Λοιπόν…

  Πιστός στην υπόσχεση που έδωσα -γιατί από την στιγμή που έχω θέση για τις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις του ΚΚΕ δεν έχω δικαίωμα να υπεκφεύγω στα ερωτήματα για τις ανεπάρκειες και τις ελλέιψεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ- θα επιχειρήσω να δώσω ορισμένες πολικ΄τες εξηγήσεις της πτώσης σε ψήφους μερικών κινήσεων πόλης. Εν τω μεταξύ, να πω αναφερόμενος στον Καγκεμούσα, πως σαφώς ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει -λόγω αντίληψης- ή βαρύνεται με πολλά σκάνδαλα, διαχειριστικές λογικές καιπρακτικές (αστικές εν τέλει), πολύ περισσότερα από αυτά που προσάπτω στο ΚΚΕ.

  Παμε λοιπόν!

  Καταρχή ξεκαθαρίζουμε, πως παρόλο τον κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα αυτών ειδικά των εκλογών, οι περιφερειακές και περισσότερο οι δημοτικές εκλογές, ΔΕΝ είναι λόγω ακριβώς του χαρακτήρα τους, ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ. Παέι να πει πως ειδικά στις δημοτικές ο κόσμος ψηφίζει με πιο χαλαρα κριτήρια και ψηφίζει για δήμαρχο και όχι για κεντρκή κυβέρνηση ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

  Συνεπώς, η αλληλοδιαπλοκή του κεντρικού με το τοπικό η σύνδεση μα καιη σχετική αυτοτέλεια που έχουν διαμορφώνουν το συνολικό χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών, αλλά και την πολιτική διαπάλη και οικοδόμηση όλο το υπόλοιπο χρονικό διαστημα μεταξύ δύο εκλογών. Και αυτή η σχέση εντάσεται πάντα στην κατεύθυνση καιτην προοπτική που θέλουμε να έχουν οι κινήσεις πόλης. Με βάση αυτό το βασικό συμπέρασμα/οδηγό, πορεύεται το ΝΑΡ πανελλαδικά όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά τις κινήσεις πόλης που οικοδομούμε.

  Τα αποτελέσματα αυτά λοιπόν έδειξαν μια πτώση ψήφων για Βύρωνα, Περιστέρι, Ζίτσα καιΖωγράφου. Εδειξαν μια μικρή ή μεγαλύτερη αύξηση ψήφων και ποσοστών στις υπόλοιπες κινήσεις. Όσες κινήσεις εμφανίστηκαν πρώτη φορά (πχ Πύργος, Πειραιάς, Πετρούπολη, Γλυφάδα, κλπ) δεν μπορούν να μπουν σε σύγκριση γιατί δεν έχουμε παλιότερα στοιχεία.

  Συνεπώς δεν μπορέσαμε στους δήμους όπου έχουμε μια σταθερή και μόνιμη παρουσία, να διεμβολίσουμε την αποχή κυρίως. Το κομμάτι που απείχε (γύρω στο 40% πανελλαδικά), απέρριψε με αντιφατικό μεν πλην όμως ορατό τρόπο το πολιτκό σύστημα ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Απέρριψε (ή εν πάσει περιπτώσει δεν εμπιστεύτηκε) ούτε καιτην Αριστερά άρα και εμάς. Οι αιτίες που αναλογούν στην Αριστερά άρα κα σε μας είναι αρκετές:

  1. Δεν μπορέσαμε να συμβάλλουμε στο ξεδίπλωμα με πιο πειστικό και μαζικο τρόπο στις γειτονιές των διαφόρων δήμων, αγώνων που θα ενισχύουν την λαϊκή αυτοπεποίθηση, θα πολιτικοποιούν ΒΑΘΥΤΕΡΑ τις συνειδήσεις και θα πετυχαίνουν ΟΡΑΤΕΣ για την μεγάλη πλειοψηφία νίκες, και με όλα αυτά θα αλλάζουμε τους συσχετισμούς. Οι όποιες υπαρκτές νίκες που υπήρξαν σε πανελλαδικό επίπεδο, σημαντικές μεν δεν είναι όμως ικανες μέχρι τα τώρα, να αλλάξουν ΡΙΖΙΚΟΤΕΡΑ τους συσχετισμούς.

  2. Δεν μπορέσαμε να ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ την μεγάλη -για τα δεδομένα μας- συμμετοχή στα υπαρκτά και σημαντικά κινήματα πόλης, τις σχέσεις και το ρίζωμα που έχουμε καταφέρει και μας έχει παγιώσει σαν μια υπαρκτή πολιτική δύναμη σε πολλούς δήμους πλέον, με ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά. Μια τέτια αντίληψη την έχουμε αλλά σε ανολοκλήρωτο ακόμα βαθμό. Είναι πολύ σημαντικό η πάλη για τις διεκδικήσεις των κατοίκων να συνδέεται σιγά-σιγά με μια τέτια αντίληψη, που απαιτεί μεν μια άλλη κοινωνία για να εφαρμοστεί, αλλά μπορεί ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ να διαμορφώνει συνειδήσεις σε μαζικό επίπεδο που να αντιλαμβάνονται ΕΜΠΡΑΚΤΑ την ανάγκη για μια άλλη μορφή -σοσιαλιστική/κομμουνιστική- οργάνωσης της κοινωνίας.

  3. Ταυτόσημη με τα παραπάνω, είναι και η υστέρηση μας στην θεωρητική επεξεργασία της συνδεσης της ΑΝΤΙΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ αριστερής πολιτικής στους Δήμους με τους λαϊκούς θεσμούς (επιτροπές κατοίκων, λαϊκές συνελεύσεις) οι οποίοι δειλά, πρωτόλεια, αργά-αργά αλλά σταθερά σκάνε μύτη.

  Αυτά έχω σαν μια πρώτη συνολικότερη εξήγηση. Ζητήματα με πολιτικό και κινηματικό τρόπο ανοιξαμε στις γειτονιές. Ζητήματα πολύπλευρα από το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη, μεχρι τα εργασιακα, την ανεργία, την φτώχια, τον πολιτισμό κλπ. Την αναγκαία κοινή ανατρεπτική δράση με άλλες αριστερές δυνάμεις την επιδιώξαμε και καλώς! Με τις ανεπάρκειες όμως που περιέγραψα. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι αστοί κάνουν τη δουλειά τους. Δεν θα μας φέρουν ετοιμη στο πιάτο την εξουσία λεγοντάς μας «παιδιά, εμείς αποτύχαμε, εσείς την θέλετε την εξουσία»; Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία να βλέπεις και να παραδέχεσαι ανοιχτά και τίμια τις δικές σου ανεπάρκειες και ελλείψεις! Είναι ο μοναδικός τρόπς και εσύ να βελτιωθείς και να βοηθήσεις και άλλους να πάνε ένα βήμα παραπέρα!

 236. kagemusha1917 Νοέμβριος 20, 2010 στις 1:47 μμ #

  Φτανει με τον εγκλωβισμο αυτης της συζητησης. Μην πετυχει και ο Παυλος τον σκοπο του.
  Τα λεμε στα εργοστασια Παυλε…

 237. Παύλος Νοέμβριος 20, 2010 στις 2:00 μμ #

  Και εκεί θα με βρείς καγκεμούσα… Με τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ όμως και όχι με το κομματικοκεντρικό ΠΑΜΕ. Για ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, με αποφασιστικοόργανο τη ΓΣ του σωματείου. Οχι όμως για ένα κομματικό εργατικό κίνημα. Αυτό οδηγεί την εργατική τάξη στον ρόλο του άβουλου καιπαθητικού ακολουθητή της κάθε φορά κομματικής ηγεσίας. Και για αυτό χρεοκόπησε ιστορικά…

 238. Y Νοέμβριος 20, 2010 στις 3:12 μμ #

  @Καγκεμούσα 236
  έχεις σπουδάσει λογική μεγάλε?

  ο άλλος κάνει αυτοκριτική κι εσύ βλέπεις εγκλωβισμό.

  Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, μαύρη και στα λαγκάδια.

 239. kagemusha1917 Νοέμβριος 21, 2010 στις 12:56 μμ #

  Βιαζομουν να παω να φαω γι αυτο μην ανησυχεις…
  Δεν θα κανουμε αυτοκριτικη στα blogs δεν θελω αν σε στεναχωρησω. Θα κανουμε στις κομματικες μας οργανωσεις και θα τα δεις αργοτερα σε ανακοινωσεις και στις αποφασεις.
  Αν την βρισκετε ετσι εχει καλως εγω δεν προκειτε να σας ακολουθησω. Καντε και μια K.O.B.blogspot.gr και πειτε τα εκει. Ηδη κατα την γνωμη μου προσπαθειτε πολλα να εκμαιευσετε. Η’ αδερφε να κλεισουμε ενα ραντεβου να τα πουμε απο κοντα.
  Αν και ουτε εκει θα ειμαι μαλλον. Οδευω προς τους χωρους δουλειας.
  Οσο για το 239 Παυλος την τακτικη ασε να την κρινει ο χρονος και ο κοσμος φυσικα.
  Εν τω μεταξυ αυτα για κομματοκεντρικα σωματεια μου θυμιζουν τους τυπους που οσα δεν φτανουν τα κανουν κρεμασταρια. Σαμπως θα μου πεις οτι με τα πρωτοβαθμια σωματεια θα παρετε την εξουσια?
  …Τρεχα τωρα με την ΓΣΕΕ φανταρακο…

 240. Βουρνούκιος Νοέμβριος 21, 2010 στις 1:21 μμ #

  Αλλα ντάλα, της Παρασκευής το γαλα είσαι καγκεμούσα!!

 241. Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα Νοέμβριος 21, 2010 στις 5:14 μμ #

  Κagemusha την αυτοκριτική την κάνεις για σένα και για τον κόσμο, όχι επειδή στο ζητάει ο όποιος παύλος. Ο ένγκελς έλεγε ότι ένα κόμμα που μπορεί και κάνει ανοιχτά την αυτοκριτική του δε δίνει επιχειρήματα στους αστούς, αλλά δείχνει στην πραγματικότητα πόσο δυνατό είναι.

  Κανείς δε θέλει να βγάλεις εδώ τα σώψυχα της κοβας σου, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ζητούμενο θα ήταν να ανοίγαμε μια κουβέντα και να μοιραστούμε εμπειρίες (θετικές κι αρνητικές) από δήμους που είχαμε το πάνω χέρι και το χάσαμε κι ο καθένας να προβληματιστεί για τους λόγους. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι αυτό όταν απέναντι έχεις κάποιον που λέει ότι οι κομμουνιστές δήμαρχοι έκαναν μία απ’ τα ίδια με τους πρασινογάλαζους, αλλά πρέπει να βρει ο καθένας τη δύναμη να μην πέφτει σε τέτοιες παγίδες και να διεξάγει μια παράλληλη συζήτηση.

 242. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 21, 2010 στις 8:04 μμ #

  Παύλο @ 237 ,
  Στην αυτοκριτική που κάνεις, νομίζω ότι δεν παίρνεις υπ όψη σου το ενδεχόμενο, ο λαός να καταλαβαίνει πολύ καλά αυτό που του λες, αλλά να μην ανταποκρίνεται για δικούς του ιδιοτελείς λόγους π.χ κομφορμισμός . Σε αυτή την περίπτωση, όποια ταχτική προσέγγισης κι αν ακολουθήσεις, η ανταπόκριση θα είναι εξ ίσου μικρή,
  για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ελέγχεις εσύ τις αιτίες.
  Αν δεν αναλύσεις σωστά την συμπεριφορά του αντικειμένου της πολιτικής σου και τις αιτίες απόρριψης, υπάρχει κίνδυνος, προσπαθώντας να κάνεις τον κόσμο να ανταποκριθεί, να μπείς σε μια συνεχή διαδικασία διορθώσεων, με τελικό αποτέλεσμα να άγεσαι και να φέρεσαι απο κάθε νοοτροπία του συρμού που κατα καιρούς επιβάλεται απο την άρχουσα τάξη.
  Θεωρώ ότι ένα επαναστατικό κόμμα, πρέπει να έχει την ψυχολογία του καθοδηγητή και όχι του καθοδηγούμενου και πρέπει να εργάζεται για τη διαμόρφωση των εξελίξεων και όχι να έπεται ή να αλλοτριώνεταιι απο αυτές.
  Μια προσεχτικά επεξεργασμένη και προπαντός σταθερή πολιτική γραμμή και με επίσης πολύ προσεχτικές διορθώσεις, είναι η σωστότερη στάση. Χωρίς να εννοώ φυσικά ότι θα στεγανοποιηθείς απο τον κοινωνικό περίγυρο και δεν θα λαβαίνεις και δεν θα επεξεργάζεσαι τα μυνήματα που εκπέμπονται.

 243. kagemusha Νοέμβριος 22, 2010 στις 1:16 μμ #

  @243
  Ποτε ειπα εγω να μην κανουμε αυτοκριτικη? Και ποτε το κομμα δεν εκανε αυτοκριτικη? Αυτοκριτικη,οπως ειπες και εσυ δεν λεγετε εκεινο που με το ετσι θελω εξισωνεις του κομμουνιστες δημαρχους με την γαλαζοπρασινη διαχειριση?
  Τοτε η αθωα αυτοκριτικη και κριτικη, πως μεταμορφωθηκε σε κριτικη για το «κομματικοκεντρικο Π.Α.ΜΕ.»?
  Θελω να καταληξω στο εξης. Αυτη η κουβεντα συνιστα εγκλωβισμο γιατι καμια απο τις δυο πλευρες που κουβενταζουμε εδω(δυο διακρινω σε γενικες γραμμες) δεν εχουν διαθεση να πειστουν. Παραμονο ανακυκλωνουμε τα ιδια και τα ιδια επιχειρηματα που εχουμε πει ανα καιρους σε κουβεντες με ΝΑΡιτες και λοιπους. Και εγω λεω οτι να παμε δειξουμε την διεξοδο στην εργατικη ταξη οχι το ενα στελεχος στο αλλο.

 244. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 22, 2010 στις 2:02 μμ #

  @ Παύλος 239
  «Οχι όμως για ένα κομματικό εργατικό κίνημα.»
  Αλήθεια Παύλο, πως το ορίζεις το «κομματικό εργατικό κίνημα» και πως τεκμηριώνεις τον ορισμό που θα δώσεις?

 245. παύλος Νοέμβριος 22, 2010 στις 2:36 μμ #

  Κομματικό εργατικό/συνδικαλιστικό κίνημα οριζω, το κομματι του εργατικού/συνδικαλιστικού κινήματος το οποίο βρίσκεται κάτω απο στενό έλεγχο (οργανωτικό, πολιτικό, συνδικαλιστικό) ενός (1) κόμματος. Ενα τέτιο τρανταχτό παράδειγμα είναι το ΠΑΜΕ καιη σχέση που έχει με το ΚΚΕ.

  Προφανώς, είναι άλλο πράγμα ένα χ κόμμα να έχει την παράταξή του στο εργατικο/συνδικαλιστικό κίνημα (αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για τους στόχους του χ κόμματος) και άλλο -εντελώς άλλο- να οικοδομεί το χ κόμμα ολόκληρη συνδικαλιστική δομή (από την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια, γιατί τέτια δομή φιλοδοξεί να φτιάξει το ΚΚΕ με το ΠΑΜΕ), η οποία θα είναι κάτω από τονστενό έλεγχό του (οργανωτικό, πολιτικό, συνδικαλιστικό). Στην περίπτωση αυτή, δεν έχουμε απλώς μια συνδικαλιστική παράταξη που δρά ενός ενιαίου μεν, πλην όμως πολυκομματικού και πολυτασικού εργατικού συνδικαλισμού, αλλά έχουμε την δημιουργία κάθετης μονοκομματικής συνδικαλιστικής δομής.

  Αυτή είναι η λογική του ΚΚΕ και αυτή την λογική την απορρίπτω. Γιατί; γιατί πολύ απλά, η λογική αυτή όχι μόνο ιστορικά αποδείχτηκε εσφαλμένη με τραγικά αποτελέσματα για τους κομμουνιστές (πχ Γερμανία KPD το οποίο έφτιαξε κόκκινα συνδικάτα και από εκεί που έλεγχε το 30% των συνδικάτων έφτασε να ελέγχει το 4% των συνδικάτων με τα υπόλοιπα να τα κερδίζει το spd), αλλά είναι και ανίκανη προφανώς να οδήγησει σε μακροπρόθεσμη αλλαγή στους ταξικούς συσχετισμούς. Διότι με αυτή τη λογική αντικειμενικά αποκόβεσαι σταδιακά από τον εργατόκοσμο και τη νεολαία στους οποίους θές να απευθυνθείς. Πχ η ιστορία με το ΜΑΣ. Το ΜΑΣ αποχωρεί από τις ΓΣ των φοιτητών. Τραγικό λάθος.

  Η λογική που ενστερνίζομαι, αντιλαμβάνεται τα συνδικάτα ως μια ενιαία, πολυτασική/πολυκομματική -ειδικά στην πρωτοβάθμια της μορφή- συνδικαλιστική οντότητα, η οποία διασπάται όταν οι καιροί το απαιτούν ΟΧΙ οργανωτικά αλλά ΠΟΛΙΤΙΚΑ! Και αυτή η διάσπαση γίνεται από τις ταξικές δυνάμεις διότι αναγνωρίζουν πως αλλιώς δεν γίνεται να υπηρετηθούν τα ταξικά μας συμφέροντα. Τι σημαίνει λοιπόν πολιτικη και όχι οργανωτική διάσπαση;; Για να αναγνώσουμε την ιστορική εμπειρία της Ελλαδας: Είχαμε τα 115 (που έγιναν 700) συνεργαζόμενα σωματεία προδικτατορικά! Η τότε ΓΣΕΕ ήταν απλά, ημιφασιστική, καθαρά βασιλική οργάνωση! Η Αριστερά ΔΕΝ τη διέσπασε οργανωτικά, τη διέσπασε ΠΟΛΙΤΙΚΑ και κέρδισε! Το ίδιο συνέβη και στη μεταπολίτευση με τα ΣΑΔΕΟ πάλι εναντια στην ΓΣΕΕ των χουνταίων. Και κέρδισαν! Το ίδιο εκτιμώ πρέπει να γίνει σήμερα και αυτή είναι η κατευθυνση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.

 246. Μέλιτον Καντάρια Νοέμβριος 22, 2010 στις 3:34 μμ #

  @Παυλος
  Η αντιληψη σου ειναι ξεπεσμενη και ξεπερασμενη αν και χρειαζεται παλι να «επαναληφτει» οτι επι της ουσιας δεν ειναι το προβλημα σου το ΠΑΜΕ αλλα οτι δεν δεχεσαι τον πρωτοπορο ρολο ενος κομμουνιστικου κομματος σε σχεση με την οργανωση της παλης στο εργατικο κινημα και την πρωτοπορα ταξη και τα υπολοιπα ειναι απλα δικαιολογιες για να διανθισεις την πολιτικη σου αυτη αδυναμια με μπολικα «αριστερα» φλιναφηματα.

  Τι φταιει το ΚΚΕ που εσυ βρισκεσαι σε ενα μορφωμα που οι επεξεργασιες περι της οργανωσης της εργατικης παλης χαρακτηριζονται απο ενα φιλελευθερο ακτιβισμο, απο μια ακρατη οπορτουνιστικη θεωρηση για την οργανωση της παλης της εργατικης ταξης και απο εναν «επαναστατικο» τυχωδιωκτισμο που τα σπαει και βγαζει ματι.Βεβαια δεν συζηταω για τον αντι-ΚΚΕ παραλογισμο, οντας πολλες φορες αρκετα χρησιμος στους κατα καιρους Ντερπεντερηδες και λοιπους δημοσιογραφισκους αυτης της χωρας. Αλλωστε το εχουμε ξανα πει οτι αυτη η χωρα ειναι μικρη σαν μια γωνια και ολες οι φατσες ειναι αρκετα γνωστες μεταξυ τους.

  Oπως και να εχει ομως, αν ειναι να ανοιχτει κουβεντα για την οργανωση της παλης της εργατικης ταξης ιδιατερα για τις μερες που ερχονται, θα επρεπε να γινει σε ενα διαφορετικο post.
  Ομως τι μας νοιαζει αφου ολα μεσα στο σωρο και οτι πιασει ο καθενας…ειναι βολικο το αχταρμαδικο μπινελικι, δεν εχεις να πεις…
  Παντως αυτα για τα ΚΚΕκεντρικα-κομματικοκεντρικα-κομματικοηγετικα-«ΠΑΜΕ/ΚΚΕ»-παπαρηγοκεντρικα-κομματικοπαπαρηγικα-εργατοκομματοηγετικα και τα ρεστα ειναι για να τα ακουν αυτοι που εχουν απωθημενα με τους κομμουνιστες και το ΚΚΕ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΛΙΚΤΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ.

  Τωρα ο kagemusha επειδη εβαλε ενα θεμα που απλα ελεγε οτι απο τη στιγμη που βλεπεις οτι ο αλλος δεν ακουει τοτε μην βροντας αλλο τις πορτες. Παραλληλοι μονολογοι και κουραστικοι ειναι και ανεξοδοι.

 247. λαθραναγνώστης Νοέμβριος 22, 2010 στις 10:35 μμ #

  «Κομματικό εργατικό/συνδικαλιστικό κίνημα οριζω, το κομματι του εργατικού/συνδικαλιστικού κινήματος το οποίο βρίσκεται κάτω απο στενό έλεγχο (οργανωτικό, πολιτικό, συνδικαλιστικό) ενός (1) κόμματος. Ενα τέτιο τρανταχτό παράδειγμα είναι το ΠΑΜΕ καιη σχέση που έχει με το ΚΚΕ.»
  Δηλαδή αν το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται κάτω απο τον στενό έλεγχο περισσοτέρων κομμάτων τα οποία εξυπηρετούν το ίδιο πολιτικό σύστημα, δεν υπάρχει πρόβλημα?! Το πρόβλημα είναι, να μην είναι κάτω από τον έλεγχο του ΚΚΕ!
  Η φιλοδοξία του ΠΑΜΕ, ποτε δεν ήταν να είναι μια απλή συνδικαλιστική παράταξη. Αντίθετα, ο στοχος του είναι να αποτελεσει πόλο συσπείρωσης του ταξικού συνδικαλιστικου κινήματος, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικού στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και στην αποδυνάμωση των συμβιβασμένων ηγεσιών του θεσμικού και αλλοτριωμένου εργατικού κινήματος.
  Όταν το ΚΚΕ έστηνε το ΠΑΜΕ, βλέποντας μια δεκαετία μπροστά, οι περισσοτεροι Έλληνες νομίζανε ότι τα προβλήματα τους είχαν πλέον λυθεί στα πλαίσια της ΕΕ και της «ισχυρής Ελλάδας» και οι ντιλετάντηδες «αριστεροί» μιλούσαν για το τέλος της ιστορίας, επιχαίροντας για την κατάρευση του υπαρκτού.
  Η εκτίμηση μου είναι ότι εάν σήμερα δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ θα έκανε διαδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης των δωσιλόγων.

 248. a8lios Νοέμβριος 23, 2010 στις 2:26 μμ #

  http://aristerovima.gr/details.php?id=1254

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: