Ακόμα σε ζητά τούτο το χώμα…

16 Ιον.

βικιπαίδεια

77 Σχόλια to “Ακόμα σε ζητά τούτο το χώμα…”

  1. μπουμπη 16 Ιουνίου, 2010 στις 1:28 μμ #

    @ χαμογελο,

    Οχι οτι εχω προθεση να υπερασπιστω τα λαθη του ΚΚΕ.Αλλα,να σε ρωτησω κατι.Ειδικα αυτη την περιοδο,οπου ετοιμαζονται να σαρωσουν και τις τελευταιες κατακτησεις των εργαζομενων,τι νοημα εχει να σκαλιζουμε τα λαθη του παρελθοντος(τα οποια τα εχει παραδεχτει το ΚΚΕ και εχει μετανιωσει για αυτα)?

  2. Μέλιτον Καντάρια 16 Ιουνίου, 2010 στις 1:39 μμ #

    Σαν να θελει μπο φαινεται, να μας ανεβασει ο χαμογελος το αιμα στο κεφαλι.

    Την ωρα που απο το 2007 με πρωτεργατη της αστικης ταξης τον Παγκαλο δινει μαχη εναντια στο ΚΚΕ ξεροντας τις δυσκολες ωρες που θα περασει η αστικοκοινοβουλευτικη τους εξουσια ιδιατερα οπως εκτυλλισεται σε τρεχον χρονο ξαναπετανε καποιοι, παλι τα γνωστα τροπαρια με Βελουχιωτη και λοιπους ηρωες, γνησια τεκνα της ταξικης παλης βγαλμενους μεσα απο τα σπλαχνα αυτου του Κομματος, για να πληξουν ξανα-μανα το ΚΚΕ.

    ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

    Σαν να το ηξερε και ο σημερινος Ριζος και δινει πληρωμενη απαντηση σε τετοιες προθεσεις σπιλωσης.
    «Παινεύουν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς»

    Αφιερωμενο λοιπον:
    http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/6/2010&id=12230&pageNo=31&direction=-1

  3. ο ανώνυμος με το όνομα 16 Ιουνίου, 2010 στις 1:51 μμ #

    Μπράβο στα παιδία που έφτιαξαν το βίντεο.
    Είναι πολύ σημαντικό να μη ξεχνάμε τους επαναστάτες αλλά και τους προδότες τους.
    Να φτιάξετε ένα βίντεο και για το Πλουμπιδή και τη προδοσία (για ακόμα μια φορά) του ΚΚΕ.
    Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι (υπέρ)επαναστάτες σαν και σας και μας τα θυμίζετε.

    Ένας κολλημένος και πουλημένος αντάρτης που έχει μάθει να χάνει

  4. Y 16 Ιουνίου, 2010 στις 1:59 μμ #

    Αλλαγή χωρίς το ΚΚΕ δε γίνεται.

  5. xamogelo 16 Ιουνίου, 2010 στις 2:01 μμ #

    ο λόγος που ανέβασα το βίντεο είναι επειδή σαν σήμερα πέθανε ο βελουχιώτης. Το κομμάτι μου άρεσε και γιαυτό το ανέβασα. Δεν το ανέβασα για να την πω στο ΚΚΕ ή κάτι παρόμοιο. Ούτε για να κάνω συζήτηση για αυτό το θέμα. Οπότε συζήτηση για αυτό το θέμα εγώ προσωπικά δεν θα κάνω. Όποιος θέλει είναι ελεύθερος να ασχοληθεί με ότι νομίζει.

  6. xamogelo 16 Ιουνίου, 2010 στις 2:03 μμ #

    λόγο του συγκεκριμένου αποσπάσματος με τον πλουμίδη και κάποια άλλα σημεία προβληματίστικα λίγο για το αν θα το ανέβαζα. Τελικά το ανέβασα και ας μην συμφωνώ 100% με τα λεγόμενα.

  7. gogos 16 Ιουνίου, 2010 στις 2:13 μμ #

    Δε μας κατουρας ρε χαμογελε, αν ηθελες να τιμησεις τον Αρη ας μας εδειχνες κατι που να θυμιζει ολη τη διαδρομη του, τη συνυφασμενη με τη δραση του ΚΚΕ. Θα υπηρχε Αρης αν δεν υπηρχε το ΚΚΕ;
    Μια που αναφερθηκε πιο πανω, το λαθος δεν ηταν η διαγραφη του Αρη, το λαθος ηταν που παρεδωσαν τα οπλα στη Βαρκιζα (με τη συγκαταθεση του…).
    Την ωρα που την πεφτουν απο παντου ολο και καποιος καλοθελητης θα προκυψει να υπερασπιστει τους αγωνιστες του ΚΚΕ… εναντια στο ΚΚΕ…
    Την ιδια στιγμη που οι ιδιοι θεωρουν τυχοδιωκτισμο τον ενοπλο αγωνα.
    Για γελια ειναι οι τυποι.

  8. Y 16 Ιουνίου, 2010 στις 4:37 μμ #

    Πάντως κι εμένα μ’αρέσει το ρεφραίν που το θεωρώ πολύ δυνατό.

    Δε μπορούμε να κάνουμε μια βερζιόν χωρίς τους εύκολους αφορισμούς – μηδενισμούς και τις δηλώσεις που διχάζουν τους αγωνιστές της ταξικής αριστεράς?

    Και μετά να βγούμε να το τραγουδάμε όλοι μαζί στους δρόμους.

  9. CW 16 Ιουνίου, 2010 στις 6:47 μμ #

    «Μια που αναφερθηκε πιο πανω, το λαθος δεν ηταν η διαγραφη του Αρη, το λαθος ηταν που παρεδωσαν τα οπλα στη Βαρκιζα (με τη συγκαταθεση του…).»

    Και γιατί να μην είναι λάθος ΚΑΙ η διαγραφή του Άρη ΚΑΙ το γεγονός πως παρέδωσαν τα όπλα στην Βάρκιζα; Δεν καταλαβαίνω πως τα συγχέεις..

  10. tsechos 16 Ιουνίου, 2010 στις 7:11 μμ #

    Σύντροφοι
    δεν είναι ώρα για τέτοιες συζητήσεις. Είναι ώρα για αγώνες για να επιταχύνουμε το γκρέμισμα του αστικού συστήματος. Θα βγούν νέοι Άρηδες έτσι. Η πλατιά δημοκρατικότητα στο κίνημα να είναι η προστασία για το κίνημα έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι Βάρκιζες. Το ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να παίξει κεντρικό ρόλο στο κίνημα. Να αφουγκράζεται όμως καλά το λαό. Δεν υπάρχουν περιθώρια για επανάληψη παρομοίων λαθών.

  11. Κόκκινη Ορχήστρα 16 Ιουνίου, 2010 στις 10:21 μμ #

    Παιδιά, πάντα είναι η ώρα για το…σκάλισμα του παρελθόντος! Τι σημαίνει τώρα δεν είναι η ώρα;;

    Αφού αυτά συνέβησαν έτσι όπως τα λέει το βίντεο.

    Εάν δεν θέλουμε να ξανασυμβούν, ας ξανασκεφτεί ο καθένας, πως η μεταφυσική πίστη που καλλιεργεί το ΚΚΕ στα μέλη του, πάντα θα γεννάει αυτές τις κατασρτοφικές καταστάεις. Το χ κόμμα λοιπόν (πχ ΚΚΕ) δεν έχει πάντα δίκιο, δεν ξέρει πάντα τι κάνει, κρίνει και κρίνεται από τα άλλα εργατικά επαναστατικά κόμματα, και -κυρίως- από την εργατική τάξη, η οποία δεν ταυτίζεται με το χ κόμμα.

  12. λαθραναγνώστης 16 Ιουνίου, 2010 στις 10:29 μμ #

    Όταν δεν προσπαθείς να απαλείψεις την ιστορία σου, μοιραία θα κουβαλάς και τα λάθη που έχεις κάνει.
    Τα λάθη που έγιναν, δεν ξεγίνονται, μόνο χρήσιμα συμπεράσματα μπορείς και πρέπει να βγάζεις απο αυτά. Για το ΚΚΕ, το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται περισσότερο δημοκρατικότητα και να αφουγράζεται περισσότερο τη βάση του, όπως πολύ σωστά λες σύντροφε τσέχο.
    Αλλά και η βάση πρέπει να παραστέκεται στο κόμμα και να μην το εγκαταλείπει σε κάθε διαφωνία.
    Νομίζω, ότι η μεγαλύτερη δικαίωση για τον Άρη και όλους τους άλλους αγωνιστές, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση. Με ότι μέσα και δυνάμεις έχει ο καθένας μας.
    Τότε και αυτοί που αδικήθηκαν, θα βρούν δικαίωση κι εμείς θα έχουμε ζητήσει έμπρακτα τη συγνώμη μας.

  13. sentic 17 Ιουνίου, 2010 στις 1:20 πμ #

    Χαμόγελε,είσαι ένας μικροαστός γελοιος σαλτιμπαγκος κωλοτουμπας,και αυτό δεν παει για το βιντεο που ανέβασες,αλλα για τα σχολια 5 και 6 που κανεις μετα.Ελπίζω να χεις λιγο μυαλο να καταλαβεις τι εννοω!!!Και σε παρακαλω μην υποτιμας την νοημοσυνη ολων μας εδω μέσα,δεν ειμαστε τοσο μαλακες ουτε τοσο ηλίθοι οσο νομίζεις!!!

  14. sentic 17 Ιουνίου, 2010 στις 1:27 πμ #

    @Κοκκινη ορχηστρα

    Αν το ΚΚΕ δεν ειχε αποκυρήξει τοτε τον Βελουχιωτη,εσυ θα ειχες λιγοτερους λογους να διαφωνεις σημερα με το ΚΚΕ?Ασε λοιπον τις νουθεσιες του καλου πατερα και του ξεροψημενου επαναστατη στο καμινι της εργατικης παλης,και μην κανεις τον απολογητη της ιστοριας εσυ και ο εικοσαχρονος χωρος σου,για πραγματα που συνεβησαν τοτε και πρεπει να τα δουμε υπο εκεινες τις συνθηκες!!Το ΝΑΡ εφυγε απο το κκε λογω Βελουχιωτη??

  15. Y 17 Ιουνίου, 2010 στις 1:36 πμ #

    Sentic είμαι λίγο πίτα για να τα διαβάσω τα σχόλια αλλά ρε φίλε πολύ στεναχωρήθηκα με τον τρόπο που νικήσαμε τη Ν. Αφρική.

    Απαράδεκτη η κόκκινη κάρτα! Έγκλημα!

    Ιστορική αδικία απέναντι στην αφρικάνικη ήπειρο. Αίσχος.

  16. sentic 17 Ιουνίου, 2010 στις 1:40 πμ #

    Γιατι ρε φίλε? Πεναλτάρα,τον χτυπαει στο ποδι και ειναι και τελευταιος παίχτης,κοκκινη και πουλο,τωρα με τον Πεπε προεδρο(τρομάρα του)και Μουντιαλ θα παρουμε κι ολους θα τους τρελλάνουμε!!
    VAMO ARRIBA LA CELESTEEE CARAJOOOO!!!!

  17. sentic 17 Ιουνίου, 2010 στις 1:46 πμ #

    Y για παρτυ σου!!!

  18. tsalapeteinos 17 Ιουνίου, 2010 στις 8:11 πμ #

    Ένα ακόμα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον καπετάνιο

    Μνήμη Άρη Βελουχιώτη

  19. Κόκκινη Ορχήστρα 17 Ιουνίου, 2010 στις 8:35 πμ #

    Σέντικ μη γίνεσαι αντιδιαλεκτικός!!!

    Τι σημασία έχει γιατί έφυγε το ΝΑΡ από το ΚΚΕ για το θέμα που συζητάμε;;;

    Η ουσία είναι πως η μεταφυσική πίστη στο…αλάθητό του που πάντα απαιτεί το ΚΚΕ από τα μέλη του, βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος!

    Το ΚΚΕ όπως και κάθε κόμμα, κάνει λάθη, για αυτό τον λόγο, δεν πρέπει να βρίσκεται πάνω από την εργατική τάξη, αλλά η εργατική τάξη με τους θεσμούς της, πρέπει να κρίνει κάθε επαναστατικό κόμμα -στη χώρα μας και αλλού- συνεπώς και το ΚΚΕ!

    Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα επαναστατικά κόμματα ή οργανώσεις όπως το ΝΑΡ, τα μλ, οι τρότσκες κλπ.

  20. gogos 17 Ιουνίου, 2010 στις 10:05 πμ #

    @CW
    Το θεμα εχει εξαντληθει απο χρονια, αν το ψαξεις θα βρεις και τις απαντησεις, μη ξεχνας παντως οτι η παραδοση των οπλων στη Βαρκιζα ηταν το εναυσμα για να ξαναβγει ο Αρης στο βουνο, παρα και εναντια τις αποφασεις του Κομματος στις οποιες ειχε κι ο ιδιος συμμετεχει. Το ενα λαθος προσπαθησε να το λυσει με δευτερο λαθος αντικειμενικα προκαλωντας τη διαγραφη του. Αν ειχε παρεμενει στο Κομμα θα μπορουσε να βοηθησει αργοτερα στο δευτερο ανταρτικο. Αν και η ιστορια δε γραφεται με «αν… »
    Αυτο και τελος, οπως ειπα εχουν γραφτει τοσα πολλα που δεν εχει νοημα αυτη τη στιγμη να ξανανοιξουμε το θεμα.

  21. sent 17 Ιουνίου, 2010 στις 10:58 πμ #

    To θεμα που παραβλεπεται συνηθως σε τετοιες περιπτωσεις και νομιζουν καποιοι οπως ο «Κόκκινη Ορχήστρα» οτι βρηκαν πεδιο να την πουν στο ΚΚΕ,ειναι οτι ο Αρης ηταν γεννημα θρεμα του ΚΚΕ,ο Αρης ηταν αυτος που εγινε κυριως λογο της ενταξης του στο ΚΚΕ,ο Αρης μαλλον καλως η κακως δεν θα υπηρχε αν δεν ηταν το ΚΚΕ. Αυτο δεν ειναι συμπερασμα αυθερετο του τυπου μεταφυσικες πιστες σε ενα κομμα που ανακαλυψε ο «Κόκκινη Ορχήστρα»,ειναι παραδοχη του ιδιου. απο το λινκ του Μελιτον για τους απιστους–>

    «…Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνηση και με υπερηφάνεια αφάνταστη από καιρού σε καιρό γυρίζω και βλέπω, είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Διαπαιδαγωγήθηκα ταξικά, έμαθα το συμφέρο μου, πέταξα τον κεφαλαιοκρατικό πολιτισμό στα μούτρα της λωποδύτριας μπουρζουαζίας και ρίχτηκα με πίστη, με θέληση, με ηρωισμό στον αγώνα για τις εργαζόμενες μάζες. Εκτοτε δεν έχω στο ενεργητικό μου παρά φυλακίσεις για πάλη επαναστατική. Μιλάν τα γεγονότα, μιλάει αυτή η αλήθεια. Ούτε ΜΙΑ ΚΗΛΙΔΑ. Είναι αυτό σε βάρος μου; Είναι αυτό στοιχείο ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα; ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ότι γλίτωσα απ’ τη διαφθορά της συνείδησης, στην οποία με οδηγούσε το ληστρικό αστικό καθεστώς και κόσμησα τον Κλάρα που φερόντανε τροχάδην στον γκρεμό με ΑΓΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ στοιχεία και μόνο με τέτοια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαγνίζει και δημιουργεί αγωνιστές αφοσιωμένους στη μεγάλη υπόθεση του προλεταριάτου. Είναι το μόνο κόμμα που οδηγεί τους εκμεταλλευόμενους στον ιστορικό δρόμο: Στην οριστική απελευθέρωση του προλεταριάτου. Στο κόμμα αυτό έδωσα όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να δίνω όσες δυνάμεις μου απομείναν στον αγώνα του, για το ψωμί των εργαζομένων, κατά των φόρων και των πολέμων, για την επανάσταση».

    (Θανάσης Κλάρας, επιστολή στον «Ριζοσπάστη»)

    Και σε τελικη αναλυση μιας και μιλαει 0 «Κόκκινη Ορχήστρα»για διαλεκτικη,οτι λαθη εκανε τοτε το Κομμα προηλθαν απο τις γραμμες του,απο ανθρωπους σαν τον Αρη,παιδια του ΚΚΕ και απο τον ιδιο τον Αρη στο βαθμο που του αναλογει.Ενας ανθρωπος που εχει δωσει ολη τη ζωη του στο Κομμα πρωτα ο ιδιος θα διεκδικουσε μεριδιο και στα καλα και στα κακα. Δηλαδη ο Αρης ηταν υπευθυνος μονο για οτι καλο εκανε το ΚΚΕ,το στησιμο του ΕΑΜ κλπ να μην αρχισω τωρα, και για τα λαθη φταινε οι αλλοι?

  22. Κόκκινη Ορχήστρα 17 Ιουνίου, 2010 στις 11:37 πμ #

    ΣΕΝΤ επιβεβαιώνεις αυτά που γράφω!

    Προσπαθείς με νύχια και με δόντια, να υπερασπίσεις το ΚΚΕ και -με συναισθηματικ΄και όχι πολιτικό τρόπο- να το βγάλεις λάδι για τα εγκληματικά λάθη που έκανε.

    Δεν προσπαθώ ούτε να μεγαλοποιήσω καταστάσεις, ούτε να παραποιήσω γεγονότα. Ο Αρης ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, όπως ήταν και ο Πλουμπίδης. Αυτό δεν τους έσωσε από την χαφιεδολογία και διαπόμπευση που εξαπέλυσε εναντίον τους η ηγεσία του ΚΚΕ οταν αυτοί οι δύο κομμουνιστές διαφώνησαν με καίριες επιλογές της ηγεσίας.

    Η χαφιεδολογία, η διαπόμπευση σημαντικών στελεχών από την κάθε φορά ηγεσία του ΚΚΕ και φυσικά η διαπόμπευση της καθαιρεμένης ηγεσίας από την επόμενη, υπήρξε ενα από τα δομικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ μέχρι σήμερα. Η ρίζα αυτού του εκφυλιστικού φαινμένου, είναι ακριβώς η μεταφυσική -θεολογικού χαρακτήρα- πίστη, που επιβάλλει η εκάστοτε ηγεσία του ΚΚΕ στα μέλη του. Μια πίστη που βασίζεται στο «αλάνθαστο» της ηγεσίας, στην φράση «το κόμμα ξέρει τι κάνει» (αμ δε, λέω εγώ), στην ίδια την αντίληψη της ελέω θεού προτωπορίας που έχει το ΚΚΕ για τον εαυτό του..

    Δυστυχώς η ίδια αντίληψη αναπαράγεται και σήμερα -αλλαγμένη και προσαρμοσμένη την εποχή μας- όπου διαγράφονται μέλη και στελέχη του ΚΚΕ,με τη ρετσινιά του «απεργοσπάστη» του «δειλού», επειδή δεν απέργησαν στην κομματική απεργία του ΠΑΜΕ, λόγω μη συνδικαλιστικής κάλυψης από το σωματείο τους.

    Αντίθετα, η νέα κομμουνιστική αντίληψη για το κόμμα, μπορεί διδασκόμενη απο τα τραγικά λάθη, και μελετώντας διαλεκτικά την ιστορία, να υπερβεί αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα.

  23. RedPersonality 17 Ιουνίου, 2010 στις 11:48 πμ #

    sent@Μπράβο,πολύ καλά τα είπες!Σύντροφοι και που ασχολείστε πολύ είναι.

  24. Αντώνης 17 Ιουνίου, 2010 στις 12:54 μμ #

    Τι λε ρε Κόκκινη Ορχήστρα; Θα μας κάνεις και κριτική τώρα στο ΠΑΜΕ για κομματικές απεργίες; Δηλαδή εσείς γιατί προκυρήξατε σε όλες (σχεδόν) αυτές τις «κομματικές απεργίες»; Από τη μία λέτε ότι το ΠΑΜΕ είναι ο ένας ταξικός πόλος στο κίνημα (ο άλλος τα ά/βάθμια) με ανακοινώσεις μέχρι και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και από την άλλη όταν θέλετε να την πείτε στο ΚΚΕ τα ξεχνάτε όλα αυτά και επανέρχεστε στο ¨»κομματικές» , στο «καπέλο» στο «περιχαράκωση» και άλλα τέτοια. Και το αποτέλεσμα; Κάνατε πάλι τον κόσμο στη χτεσινή της ΓΣΕΕ (που σημειωτέον ήταν και άμαζη). Και μετά μας εγκαλείτε για το πώς χειριζόμαστε την κομματική λειτουργία μας σύμφωνα με τις αποφάσεις μας λες και σας ρώτησε κανείς. Να κάνω μια ερώτηση ρε Ορχήστρα; Εσείς πότε διαγράψατε τελευταία φορά μέλος σας για απεργοσπασία (και για να μην προτρέξεις, σε καλλυμμένη από το σωματείο απεργία);

  25. Μέλιτον Καντάρια 17 Ιουνίου, 2010 στις 1:27 μμ #

    Ενα ειναι σιγουρο. Πως με τετοιες αντι-ΚΚΕ μεταφυσικες κορωνες που ο «Ορχηστρας» αμολαει επ΄αφορμης της καταχωρησης του βιντεο απο τον χαμογελο γινεται αναπαραγαγωγη ολων των Παπαχελο-Κουλογλο-Τελλογλου κατασκευασματων με τα επιστημονικοφανη ιστορικα δημοσιευματα και επιπλεον κατα καιρους, παντα με μπολικη εμπαθης «επιστημονικοτητα», αρκει να ειναι αντι-ΚΚΕ.
    Τελικα το πες-πες του Γκαιμπελς εκατσε σε αυτους που οταν η καψα για επιχειρηματα εναντια στο Κομμα φτανει μεχρι και να ταυτιζονται ή να συμπλεουν με αυτων της αρχουσας ταξης και των τσιλιαδωρων-βασταζων της, τοτε δεν μας νοιαζει τιποτα…μα σε τιποτα !!!
    Ετσι βρε αδερφε και μονο σαν ανησυχια για να ψαξουμε να βρουμε το γιατι μπορει να συμπλεουν αυτα τα αντικομμουνιστικα λογιδρια που κοσμουν βιβλια-δημοσιευματα και ντοκιμαντερ πληρωμενων κονδυλοφωρων με αυτα καποιων αυτοαποκαλουμενων αριστερων…

    Αϊ σιχτιρ τωρα που παει το πραμα για μετωπικη συγκρουση καποιοι θελουν να μας θυμιζουν τελικα σε ποιο στρατοπεδο, αφελως ή μη ακουμπανε.

    23 του Ιουνη ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
    και καποιοι ξεθαβουν σκονισμενες φαρετρες.
    Αξιοι.

  26. Κόκκινη Ορχήστρα 17 Ιουνίου, 2010 στις 1:30 μμ #

    Αντώνη ναι ή όχι διέγραψε το ΚΚΕ μέλη και στελέχη του επειδή δεν απέργησαν στην απεργία του ΠΑΜΕ (λόγω της μη συνδικαλιστικής κάλυψης από τα αντίστοιχα σωματεία τους);

    Είναι αυτό ή όχι κομματικοκεντρική αντίληψη για τις απεργίες;

    Και επιμένεις αντώνη χωρίς να ξέρεις! Το Βασίλη Λιόση (μέλος της διοίκησης της ΟΙΕΛΕ και πολύ καλό στέλεχος του ΚΚΕ, τον διέγραψε το ΚΚΕ επειδή αρνήθηκε να απεργήσει χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη! Και μιλάς μετά για απεργοσπασία!!! Αφού το σωματείο του και το α βάθμιο και το β βάθμιο, ΔΕΝ συμμετείχαν στην απεργία! Και μου λές μετά γιατί σε κατηγορώ για «κομματικοκεντρισμό»;; Και λίγα σου λέω!

    Ο Συντονισμός πολύ καλά έκανε και θα εξακολουθήσει να κάνει, με τη συμμετοχή του και στις απεργίες που προκυρήσει η ΓΣΕΕ αλλά και σε αυτές -στο μέτρο του δυνατού- που προκυρήσουν τα σωματεία που είναι στο ΠΑΜΕ. Άλλο αυτό και άλλο η κριτική για την έννοια της μεταφυσικής πίστης στο «κόμμα».

  27. Μέλιτον Καντάρια 17 Ιουνίου, 2010 στις 1:37 μμ #

    Για τους νεκροθαφτες του ΚΚΕ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ…

    Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης να αποφασίσουν νέα πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Ιούνη
    Να σταματήσουμε το έγκλημα, μπορούμε.

    http://www.pamehellas.gr/fullstory.php?lang=1&wid=1194

  28. Μέλιτον Καντάρια 17 Ιουνίου, 2010 στις 1:41 μμ #

    «…Το Βασίλη Λιόση (μέλος της διοίκησης της ΟΙΕΛΕ και πολύ καλό στέλεχος του ΚΚΕ…»

    ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ΞΕΡΕΙΣ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΟ-ΝΑΡΙΤΗ ΤΙ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΑ ΣΑΣ…………. ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΚΚΕ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Γνωστη η τακτικη του αντιΚΚΕδισμου!

  29. Αντώνης 17 Ιουνίου, 2010 στις 1:48 μμ #

    @ Ορχήστρα
    Δεν θα σου απαντήσω γιατί πολύ απλά ΔΕ σε αφορά το τί κάνουμε εμείς οργανωτικά. Το αιτιολογικό της διαγραφής του ενός ή του άλλου (πολύ καλού στελέχους!!!ε ρε τι άλλο θα ακούσουμε!!!) δεν θα το κρίνεις εσύ αλλά η κομματική οργάνωση που ανήκει. Στην ερώτησή μου όμως δεν απάντησες: Και προσοχή δε το ζυγίζω αλλά απλά ρωτάω: Έχετε πάρει ποτέ οργανωτικά μέτρα για μέλη σας που ήταν απεργοσπάστες; Με απόφαση του σωματείου να τους καλύπτει; Ναι ή Όχι; (Γιατί και εγώ κάτι ξέρω…)

  30. μπουμπη 17 Ιουνίου, 2010 στις 1:59 μμ #

    @ Χαμογελε,αν ηταν θεμα μονο ακουστικης,τοτε παω πασο καισυγνωμη.

    @ Κοκκινη Ορχηστρα,

    «Ο Συντονισμός πολύ καλά έκανε και θα εξακολουθήσει να κάνει, με τη συμμετοχή του και στις απεργίες που προκυρήσει η ΓΣΕΕ»

    Τοτε εισται αξιοι των αποφασεων σας,και μαλιστα οταν ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ οτι η ΓΣΕΕ εχει χασει και την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ εκτιμηση απο την ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφια των εργαζομενων.Μονο μετα μη γκρινιαζετε γιατι το ΠΑΜΕ δεν ερχεται μαζι σας.

    Οσο για το ΚΚΕ ,τη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μετανοια την δειχνει μεσα απο τους ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΞΕΣΚΟΝΙΖΩΝΤΑΣ ΠΑΛΛΑΙΕΣ ΦΑΡΕΤΡΕΣ.

  31. Κόκκινη Ορχήστρα 17 Ιουνίου, 2010 στις 2:02 μμ #

    Οχι ρε μέλιτον, δεν έχει φάει μπινελίκια από το ΝΑΡ.

    Και δεν με ξέρεις για να με λές λαμόγιο! Και εν πάσει περιπτώσει μέλιτον για να γυρίσω στο θέμα μας απ’οπου θες να ξεφύγεις, τον Αρη δεν τον είπε το ΝΑΡ «τυχοδιωκτικό και ύποπτο στοιχείο», «υπονομευτή της ειρήνης», «βοηθό της αντίδρασης», αλλά το ΚΚΕ φιλε μου!

    Ούτε τον Πλουμπίδη τον είπε «χαφιέ» το ΝΑΡ.. Ο Ζαχαριάδης που γουστάρεις τον είπε..

    Σε αυτά μόκο κνίτες έτσι;;

  32. gogos 17 Ιουνίου, 2010 στις 2:38 μμ #

    Ετσι, ετσι, φευγοντας το ΝΑΡ απο το ΚΚΕ αυτοματα ελαβε και αφεση αμαρτιων , προφανως ως το ΄89 δεν ειχατε παρει χαμπαρι…
    Οτι να΄ναι αρκει να ειναι αντιΚΚΕ…

  33. ο ανώνυμος με το όνομα 17 Ιουνίου, 2010 στις 3:01 μμ #

    @ Κοκκινη Ορχηστρα

    Τα μέλη του ΚΚΕ, τα οποία συμμετέχουν και στο ΠΑΜΕ, σαν κομουνιστές οφείλουν να είναι πρωτοπόροι και μπροστάρηδες στους αγώνες και στις απεργίες με η χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη.
    Σε περίπτωση όμως που απολύσουν κάποιον γιατί ήθελε να κάνει απεργία, που είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, δε νομίζω ότι το ΠΑΜΕ δεν θα σταθεί στο πλευρό του (είναι δεν είναι μέλος του) και δεν θα παλέψει για την επαναπροσληψή του.

  34. ο ανώνυμος με το όνομα 17 Ιουνίου, 2010 στις 3:04 μμ #

    Και δεύτερον τα μέλη του ΝΑΡ όταν ήταν στο ΚΚΕ δεν είχαν μερίδιο ευθύνης για τα λάθει και τις προδοσίες που καταλογίζεις στο ΚΚΕ? Τώρα αυτές οι ευθύνες που πήγαν, χάθηκαν?

  35. μπουμπη 17 Ιουνίου, 2010 στις 3:20 μμ #

    @ Ανωνυμε με το ονομα,

    «Και δεύτερον τα μέλη του ΝΑΡ όταν ήταν στο ΚΚΕ δεν είχαν μερίδιο ευθύνης για τα λάθει και τις προδοσίες που καταλογίζεις στο ΚΚΕ? Τώρα αυτές οι ευθύνες που πήγαν, χάθηκαν?»

    Εδω ταιριαζει καποιοι στιχοι απο το ποιημα του Βαρναλη «οι μοιραιοι»

    Φταιει το ζαβο το ριζικο μας
    Φταιει ο Θεος που μας μισει
    Φταιει το κεφαλι το κακο μας
    Φταιει πρωτα απο ολα το κρασι!

  36. Κόκκινη Ορχήστρα 17 Ιουνίου, 2010 στις 3:47 μμ #

    Θα το λέω όσο και αν κουράζει: Ο κομμουνιστής αν θέλει να είναι κομμουνιστής και επαναστάτης, πρέπει πάνω απ’ολα, να τα λεέι καθαρά και σταράτα για το κόμμα στο οποίο είναι οργανωμένος. Και για τα σωστά του και για τα στραβά του. Και για τις σωστές πολιτικά αποφάσεις και για τις λάθος, Μόνο έτσι θα πείσουμε την εργατική τάξη πως αξίζει να μας εμπιστευτεί.

    Συνεπώς, όσον αφορά το ΝΑΡ όταν ήταν στο ΚΚΕ και βέβαια είχε ευθύνες. Και γιατί τα μετέπειτα μέλη και στελέχη του σιωπούσαν προς τα έξω για πολλά χρόνια, για λάθος κορυφαίες επιλογές του ΚΚΕ, (στήριξη στις ανατολικές χώρες, μορατόριουμ με το ΠΑΣΟΚ έως το ’88) και γιατί συναίνεσαν -με την ανοχή τους ή έστω με την σιωπηρή διαφωνία τους- σε λάθος πολιτικες αποφάσεις που στοίχησαν πολύ. Παρόλαυτά, όταν το ποτήρι ξεχείλησε με το περιβόητο ’89 και ό,τι σηματοδότησε, το ΝΑΡ ανέλαβε τις ευθύνες του και διαχωρίστηκε.

    Το ΚΚΕ πότε λοιπόν θα αναλάβει τις ευθύνες του και δεν θα τα ρίχνει πότε στους Αγγλους, πότε στον Σκόμπυ και τον γερο-παπατζή, πότε στα πάσης φύσεως «αναχώματα» και θα κοιτάξει κατάματα τα δικά του λάθη, τις δικές του ανεπάρκειες τακτικής και στρατηγική, θεωρίας και πράξης που το καθηλώνουν

  37. ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ 17 Ιουνίου, 2010 στις 3:52 μμ #

    βασικα (κατα)κοκκινη ορχηστρα αυτο που δεν καταλαβαινεις ως ναριτης (περα απο διαλεκτικη, υλισμο κλπ) ειναι οτι εμεις δεν ψαχνουμε μελη να καθοδηγησουμε, σαν και εσας τα 15 στελεχη.
    Η πρωτοπορια της ε.τ ειναι μεσα στο κομμα και αυτο αποδεικνυεται μερα με την μερα, ωρα με την ωρα, λεπτο το λεπτο. Αμα ειναι εδω μεσα να κουνιεμαι, να παω στο συνδικατο να κουνιεμαι πιο επαναστατικα και στην δουλεια μου να κανω τουμπεκι, ε καλυτερα να μην με λενε κομμουνιστρια, κριμα και οι λεξεις.

  38. TALIBAN 17 Ιουνίου, 2010 στις 7:19 μμ #

    Θέτω μερικά ερωτήματα αλλά και μερικές προσωπικές σκέψεις.
    Υπέγραψε Δήλωση αποκύρηξης του κομμουνισμού ο Άρης Βελουχιώτης, επι δικτατορίας Μεταξά, ναί ή όχι ?
    Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, άσχετα αν ήταν σωστή ή λάθος, ήταν ή όχι τυχοδιωκτική η συνέχιση ενόπλων συγκρούσεων από την ομάδα του Βελουχιώτη ?
    Όταν ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Ν. Ζαχαριάδης επιστρέφει στην Αθήνα 5 Ιουνίου 1945, τι άραγε νομίζει ο Βελουχιώτης, πως το κίνημα και το κόμμα είναι ρομποτάκια και αστραπιαία θα αλλάξουν πολιτική γραμμή αναγνωρίζοντας το δίκαιο των απόψεων του μέσα σε μία εβδομάδα εξαπολύοντας ένοπλο αγώνα ?
    Άν η καταγγελία εναντίον του και η απόφαση διαγραφής του στις 12 και 15 Ιουνίου 1945 με υπογραφή του Ζαχαριάδη είναι εγκληματικό σφάλμα, τότε παρακαλώ κάποιος ΞΕΚΑΘΑΡΑ να εξηγήσει ποιά νομίζει πως θα ήταν η ορθή θέση ? Ας μην παρακαμφθεί το ΓΕΓΟΝΟΣ της συνέχισης των πολεμικών συγκρούσεων από την ομάδα του Άρη.
    Ακόμη και το 1950-51 σε κομματικές αποφάσεις της 6ης και 7ης ολομέλειας της Κεντρ. Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. εξακολουθεί ο Ζαχαριάδης να τον αποκαλεί Δηλωσία και «Μιζέρια».
    Τελικά ρωτάω, πάρθηκε ποτέ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Κ.Κ.Ε. έστω και πρόσφατα, για αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη και εξάλειψη των εναντίον του αποφάσεων ?

    Σημείωση
    @22 Sent
    Το απόσπασμα από επιστολή στο Ριζοσπάστη είναι του 1931

  39. sentic 18 Ιουνίου, 2010 στις 3:21 πμ #

    @κοκκινη ορχηστρα

    Τα αντιδιαλεκτικος και τα παχυα τα λογια πουλατα στην ανταρσυα και στο καφενεδακι σας που ειστε ενα ταξι γεματο και αλλα λογια για να αγαπιέστε εκει μεσα και εχετε γινει τιμητες των παντων στο λαικο κινημα μεσα απο τις οργανωσουλες σας και τα τσιτατα τα πιασαρικα και ομορφα που εχετε αποστηθίσει.Σε ρωτησα κατι πολυ συγκεκριμενο και καποιοι παραπανω σε ρωτανε αν τα στελεχη που φτιαξαν το ΝΑΡ μεχρι τοτε γνωριζαν για το τι εγινε με τον Αρη και γιατι μεχρι τοτε ηταν με το κκε που εκανε ολα αυτα.Βεβαια μπορει να μην εισαι και σε θεση να απαντησεις γιατι τοτε στην αρχη το Ναρ,ειχε καααατι το κομμουνιστικο ενω τωρα ειναι καφενειο και λέσχη ανταλλαγης ιδεων. Μαλλον εσυ θα μπηκες στην εποχη του καφενειου,ενω εμεις οταν φευγαμε λεγοταν ακομα Κνε -ΝΑΡ αλλα ετοιμαζονταν για καφενειο.Τοτε λοιπον το προβλημα μας ηταν ΚΑΙ το ΚΚε ενω τωρα το δικό σας,της λέσχης δηλαδη ειναι μονο το κκε,και γενικα ο καυτηριασμος του οτιδηποτε σωστου ή λαθους…όπα διορθωση προτασης….λαθους και μονο λαθους,(με βαση το αλαθητο σας βεβαια παντα) αφορα ή αφορουσε το ΚΚΕ ως και θεματα του τυπου αν ο Ζαχαριαδης στην ταδε ολομελεια εγειρε και εκλασε δεξια αντι να κλασει απο Αριστερα προδιδοντας ετσι το κινημα.Γιατι δεν ρωτας τον Ελαφρο,τον δελαστικ,τον παπακωνσταντινου,τον καθοδηγητη μου τοτε καποιον μπαρουτα,ξεραν για τον Αρη και ηταν στο ΚΚΕ οι αθεοφοβοι?
    Την ιστορια λοιπον του ΚΚΕ και τα λαθη του να τα κρινετε αντικειμενικα και καλοπροαιρετα(πραγμα πολυ δυσκολο βεβαια για σας,θα βγειτε εκτος γραμμης) γιατι πολλα απο τα «ιστορικα» (τρομαρα τους 20 χρονια) στελεχη σας ειναι μερος αυτης της ιστοριας και εχουν μεριδιο ευθυνης και στα καλά και στα ασχημα.Δεν ειναι κακο λοιπον να ρωτατε τους μπαμπαδες σας -που τωρα τραβηξαν τον κωλο τους βέβαια-εσεις οι μικροτεροι, για να μην εκτιθονται και οι ιδιοι το λέω.Οι μλουδες ας λεν λοιπον οτι γουσταρουν και θα τους ανεχομαστε να το κανουν γιατι φυγαν το 50 και το 60 που ηταν φρεσκα ολα αυτα και εχουν και μια Α αποψη σωστη η λάθος αλλο καπελο!Εσεις ομως ρε καφενεια πολιτικης μανταρας και συγχυσης, αστο καλυτερα…

    @TALIBAN

    Eισαι οντως ταλιμπαν και λες μαλακιες!! στην Οβα σου,δε σου μαθαν να διαβαζεις προσεκτικα την ιστορια του κομματος και να κανεις ειλικρινη αυτοκριτικη για τις αδυναμιες και τα λάθη που σε ολη την πολυταραχη ιστορια του είχαν και αυτα μερίδιο?Αν δε σε μαθαν να το απαιτησεις,ειναι καθηκον σου!!Τετοια αυτοκριτικη του Κωλου κανετε και δινετε τροφη στους αναμαρτητους θαμωνες των πολιτικων καφενειων και των λεσχεων πολιτικοιδεολογικης συγχυσης,συγγνωμη, αναζητησης ήθελα να πω ,να καπηλευονται το ονομα και τα πεπραγμενα,-οποια κι αν ηταν αυτα στις δεδομενες χρονικες συνθηκες σωστα ή λαθος-των νεκρων μας.

  40. sentic 18 Ιουνίου, 2010 στις 3:37 πμ #

    @30 Αντωνης

    Ρε Αντωνακη πασα μου,τι μετρα να παρουν θελεις και συ,κατι τετοιοι εχουνε μεινει στον «εργατικο»τομεα τους,να τους διαγραψουν και να μεινουν μονο με τους αρθρογραφους του Βηματος,και της συνταξης του Πριν?εδω μιλαμε για την αντικαπιταλιστικη επαναστατικη Αριστερα που οργανωνει την εργατικη τάξη με τους φοιτητες,που και να κατέβουνε στον δρομο,δεν τρεχει καστανο αν δεν πας και σενα μαθημα,να μην πας στην δουλεια ομως ρε φιλε?Πως θα ζησουν τους ρώτησες?Να βαλουν το κεφαλι τους στον τροβα Επαναστατες άνθρωποι?

  41. Κόκκινη Ορχήστρα 18 Ιουνίου, 2010 στις 10:50 πμ #

    sentik, γαμάτο παραλήρημα!!!

    Από ουσία μηδέν. Δεν είναι το θέμα μας αν το ΝΑΡ είναι καφενείο (που δεν είναι), το θέμα μας είναιπως δεν μπορείς να είσαι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ..

    Δεν μπορείς να αποδέχεσαι και τον Αρη ΚΑΙ την ηγετική ομάδα υπό τον Ζαχαριάδη, που τον διέσυρε, τον σπίλωσε, τον διέγραψε, τον απομόνωσε (και αυτόν και τους μαυροσκούφηδές του ως κατσαπλιάδες) και που τελικά ΣΥΝΕΒΑΛΕ στην εξόντωσή του..

    Δεν μπορείς να αποδέχεσαι τον Πλουμπίδη, και να αποδέχεσαι ταυτόχρονα και τον Ζαχαριάδη, που τον είπε χαφιέ και πράκτορα! Δεν μπορείς να παοδέχεσαι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και να μην βλέπεις τις τερατώδεις ευθύνες της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ που…το διέλυσε έτσι απλά, χωρίς δευτερη κουβέντα, κατά τα τέλη του ’45 (από ότι αποδείχτηκε, ακόμα ένα λάθος)…

    Δεν μπορείς να αποδέχεσαι τον Πέτρουλα, και να αποδέχεσαι και την ηγεσία της ΕΔΑ (του ΚΚΕ δηλαδή) που τον διέγραψε, ως φραξιονιστή και αριστεριστή λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του.

    Δεν μπορείς να αποδέχεσαι την εποποίια του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας, και να μην βλέπεις την ίδια στιγμή, το πόσο άθλιο και ανθρωποφαγικό ήταν ΠΑΝΤΑ (και είναι ακόμα) το εσωκομματικό κλίμα μέσα στο ΚΚΕ, πόσο μεταφυσική και θεολογική είναι η πίστη που απαιτεί από τα μέλη του, πόσο καταστροφική είναι η εσωκομματική του λειτουργία, η οποία πάντα νομιμοποίησε τις εγκληματικά λάθος πολιτικές επιλογές του κόμματος αυτού, εξοντώνοντας τις -σωστές πολλές φορές- αντίθετες απόψεις.

    Η επαναθεμελίωση του κομμουνισμού στη χώρα μας και διεθνώς στοχεύει λοιπόν εκεί ακριβώς: Στην απαλλαγή του κομμουνισμού ως πολιτικό προγραμμα και οργάνωση, από αυτά τα στραβά!

  42. Πόντος και Αριστερά 18 Ιουνίου, 2010 στις 11:09 πμ #

    “Για τις σταλινικές διώξεις

    Εκδηλώσεις μνήμης για τις σταλινικές διώξεις, οι οποίες άρχισαν το 1987 από τα θύματα και τους απογόνους τους και συνεχίζονται έως σήμερα χωρίς διακοπή, πραγματοποιούνται τη Δευτέρα ώρα 8.00 μ.μ. από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στον Καλλιτεχνικό-Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Ανω Λιοσίων «Η Τραπεζούντα» (Πάρκο πόλης, Πλατεία Πόντου, Αγ. Γεώργιος, Ανω Λιόσια).

    Μιλούν οι:
    -Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός,
    -Γιώργος Γρηγοριάδης, ερευνητής της ιστορίας του Σοχούμι,
    -Δικαίος Ψικάκος, ερευνητής – περιοδικό «Κόκκινο»,
    -Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός συγγραφέας «Κόκκινου καπνά»

    Θα ακολουθήσει μια μαρτυρία από τα γκουλάγκ, από τον Βασίλη Ελευθεριάδη.
    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Χρήστος Σαββουλίδης.”

    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=174504

  43. Αντώνης 18 Ιουνίου, 2010 στις 11:26 πμ #

    Για τους «ανθρωποφάγους» του ΚΚΕ , το «κλίμα» και τη «μεταφυσική αντίληψη» (μάλλον για τον παράδεισο!!!)
    http://www.edugate.gr/content/gia-tin-elli-papa-krima-den-ebgales-symperasmata

    Λέει κάπου:

    «Προφανώς δεν τα εννοεί ούτε γι’ αυτούς. Τότε; Από άλλη «κοιλιά» βγήκαν αυτοί, όχι του ΚΚΕ; Ακόμα: Τα δεκάδες μέλη της ΚΕ και του ΠΓ, που έχυσαν το αίμα τους, ήταν εκ …κατασκευής (!) τυφλοί;

    Από το 1941 μέχρι τα μέσα του 1950, η ΚΕ του ΚΚΕ απαρτίστηκε συνολικά από 74 στελέχη. Από αυτούς τους συντρόφους, οι 23 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και από τις ελληνικές κυβερνήσεις ή σκοτώθηκαν στον εμφύλιο ή δολοφονήθηκαν:

    Αναστασιάδης Στέργιος, Αραμπατζής Νίκος, Βασιλειάδης Αρίστος, Γαμβέτας Κώστας, Γκιουζέλης Στέφανος, Δημητρίου Γιώργης, Ερυθριάδης Γιώργης, Ζαγουρτζής Νίκος, Ζέβγος Γιάννης, Καββαδίας Βαγγέλης, Καλοδίκης Σπύρος, Κιαπές Ηλίας, Κτιστάκης Βαγγέλης, Λαζαρίδης Κώστας, Μαρκεζίνης Βασίλης, Μουζενίδης Αδάμ, Μπελογιάννης Νίκος, Παπαρήγας Μήτσος, Πλουμπίδης Νίκος, Τιμογιαννάκης Παναγιώτης (συνωνυμία με τον Π. Τιμογιαννάκη, ο οποίος πέθανε πολύ αργότερα), Τσιτήλος Γιώργης, Φαρμάκης Κώστας, Χατζήμαλης Κώστας.

    Από τα υπόλοιπα 51 στελέχη, ένας μεγάλος αριθμός καταδικάστηκαν σε θάνατο, οι θανατικές ποινές δεν εκτελέστηκαν, όμως έμειναν στις φυλακές 10 – 15 χρόνια, όπως και η Ελλη Παππά.

    Επιπλέον, με εξαίρεση τους Δ. Γληνό και Γ. Σιάντο, που πέθαναν από φυσικά αίτια (1943 και 1947, αντιστοίχως), πολλοί από τους παραπάνω 51 πέρασαν σχεδόν απ’ όλες τις φυλακές και τις εξορίες και πριν από τον πόλεμο. Τον Νίκο Ζαχαριάδη έκλεισαν στα κάτεργα του Μεταξά επί 5 χρόνια. «

  44. Μέλιτον Καντάρια 18 Ιουνίου, 2010 στις 11:40 πμ #

    Εδω καιγεται το μ!@#$ μας με την επιθεση στα εργασιακα και καποιοι συνεχιζουν να παραληρουν με τραγικα αντι-ΚΚΕ εμμονη και λυσσα.

    Βρε δε πατε μερικοι σε κανενα ψυχιατρο λεω εγω.

    ΥΓ. Συγγνωμη αλλα δεν αντεχω αλλο με το μυωπικο αντικομμουνισμο να ξεφυτρωνει εκφραζομενος επι παντος επιστητου και με τελικο υπαιτιο το ΚΚΕ. Νισαφι πια.

  45. λαθραναγνώστης 18 Ιουνίου, 2010 στις 12:38 μμ #

    Α ρε καταραμένο ΚΚΕ!
    Πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή για μερικούς αν δεν υπήρχες!

  46. ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ 18 Ιουνίου, 2010 στις 12:39 μμ #

    ΤΙ???? ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΜΕΛΙΤΟΝ????? συντροφε κουραγιο γιατι εχουν να δουν πολλα τα ματια μας (μα αυτο μου φερνει τρομο) !!!

    @ κ.ορχηστρα
    τι λες ρε μανωλιδου (μεγαλη μαεστρα) που θα μας πεις οτι καπηλευομαστε αγωνιστες.
    1. Ο Αρης δεν υπακουσε την γραμμη του κομματος και επρεπε να διαγραφει.
    2. Η αυτοκριτικη εχει γινει για την βαρκιζα.
    3. Η Ελλη Παπα (που την αγαπατε ολοι τοοοοοοοοσοοοοο πολυ) πριν να φυγει απο το κομμα τι ηταν??
    4.και τελικα να καταλαβω. Το ΚΚΕ εχει 92 χρονια ιστορια λαθων και εσεις που ο προπαπους του ξαδερφου του καθοδηγητη σας περασε απο τα γραφεια του ΚΚΕ εχετε δικαιωμα σε ολη την ιστορια και στο τιμημενο ΚΚΕ.
    Σιγα μην σκισετε κανενα καλσον. Αντε πηγαινετε να βαλετε καμια ΓΣ στις σχολες, και να ζητησετε να πατε με τη ΓΣΕΕ.και μετα θα ρθουν οι ζεστες, και θα τελειωσουν οι εξεταστικες, θα φυγουν τα μισα στελεχη σας και απο σεπτεμβρη τα λεμε!

  47. Y 18 Ιουνίου, 2010 στις 12:58 μμ #

    Σύντροφοι, συμφωνώ με την αγανάκτηση σας για την αντιΚΚΕ λύσσα που είναι υπαρκτή και πάρα πολύ βλαπτική.

    Από την άλλη, νομίζω ότι είναι βλαπτικό επίσης να πετάγονται δογματικά τούβλα όπως το ‘Ο Αρης δεν υπακουσε την γραμμη του κομματος και επρεπε να διαγραφει’.

    Μπορεί αυτό να είναι το κύριο μήνυμα δίδαγμα από εκείνη την περίοδο? Όχι βέβαια. Κι εδώ έχει δίκιο ο Κ.Ο. να καταλογίζει κακώς εννοούμενο κομματικό μπετονάρισμα.

    Το βασικό διδαγμα είναι ότι την κρίσιμη στιγμή τα καθοδηγητικά όργανα δε λειτούργησαν σωστά και ότι το κίνημα δεν πήγε για τη στρατιωτική νίκη όταν μπορούσε να την πετύχει.

    Οι ερωτήσεις που έβαλε ο Taliban είναι νομίζω έυστοχες, αλλά κανείς δε επιχείρησε να τις αντιμετωπίσει σοβαρά και ψύχραιμα.

  48. Αντώνης 18 Ιουνίου, 2010 στις 1:08 μμ #


    Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου. Ίσως θα μπορούσα να συμφωνήσω και με το συμπέρασμα. Έχω όμως μια ερώτηση:
    Νομίζεις ότι η συζήτηση για την ιστορία του ΚΚΕ έτσι όπως γίνεται είναι της ώρας; Βοηθάει;

  49. xamogelo 18 Ιουνίου, 2010 στις 1:21 μμ #

    @προς όλους τους παραπάνω.
    Μου θυμίζει η όλη συζήτηση μιας ΓΣ επί άρθρου 16. Όπου είχε έρθει ένας κνίτης από αθήνα στην ΓΣ. Οι Δαπίτες δεν είχαν ειδοποιήσει-δεν είχαν καταφέρει να φέρουν εγκαίρως τα τρενάκια τους για να ψηφίσουν κατά της κατάληψης και η ΓΣ πλησίαζε στο τέλος. Ο τελευταίος ήταν ο ΚΝίτης. Ε ο ΔΑΠίτης απλώς άρχισε να του λέει ότι μλκια μπορεί να φανταστεί κάποιος για το ΚΚΕ και για την ΚΝΕ. Μέχρι και για το 89 άρχισε να του λέει… Ο ΚΝίτης αντί να καταλάβει ότι το κάνει επίτηδες ο Δαπίτης για να χάσει χρόνο συνέχισε να απαντάει σοβαρά σε ότι βλακεία του έλεγε και αρκετή ώρα. Όταν ήρθαν τα τρενάκια απλώς σταμάτησε να κάνει ερωτήσεις… Έγινε ψηφοφορία και βγήκε ΔΑΠ.
    Δεν με νοιάζει να σχολιάσω αν ήταν σωστή ή όχι η όλη κατάσταση… αλλά το να τρώγεσαι τέτοιες στιγμές με τέτοια θέματα είναι ανώφελο… πόσο μάλλον από την στιγμή που εγώ ο ίδιος που ανάρτησα το ποστ είπα ότι δεν συμφωνούσα με τα συγκεκριμένα σημεία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πιστεύω ότι υπάρχει ΔΑΠίτης στην υπόθεση… αλλά πραγματικά δεν έχει νόημα να λύσουμε τέτοια θέματα τώρα…

    Συζήτηση για τέτοια θέματα είναι σημαντική να γίνεται… και πρέπει. Αλλά ανάλογα με την συγκεκριμένη συγκυρία είναι και η ένταση που θα πρέπει να ασχοληθείς.

  50. Κόκκινη Ορχήστρα 18 Ιουνίου, 2010 στις 2:03 μμ #

    Παιδιά, όποιος ταυτίζει την κριτική σε ένα χ κόμμα με «λύσσα εναντίον του’, είναι αυτό ακριβώς: αντιδιαλεκτικός μέχρι κόκκαλο.

    Δεν κατάλαβα; Είναι το ΚΚΕ, το ΝΑΡ ο χ κομμουνιστής υπεράνω κριτικής;

    Δεν κατάλαβα; Πότε είναι η ώρα για κριτική; Μα πάντα δεχόμαστε την επίθεση του συστήματος, άρα σύμφωνα με πολλούς ΚΚΕδες εδώ μέσα, τζιζ δεν αγγίζουμε τα ιερά και τα όσια, μη τυχόν και…ενισχυθεί ο αντίπαλος! Μα ο αντίπαλος αγαπητοί μου ΚΚΕδες είναι ήδη πολύ δυνατός, εξαιτίας ΚΑΙ των λαθών των κομμουνιστών, συνεπώς και του δικού σας κόμματος!

    Επίσης θέλω να τονίσω, το ότι η αρχική δημοσίευση που καλά έκανε και μπήκε, άνοιξε αντικειμενικά τη συζήτηση. Για την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος συζητάμε, ο καθένας έχει το δικαίωμα (και ειδικά οι αριστεροί και οι κομμουνιστές), να καταθέσει την γνώμη του. Ταμπού σύντροφοι δεν υπάρχουν. Ολα θα κουβεντιαστούν και όλες οι πτυχές της ιστορίας μας, θα τεθούν στην δημόσια συζήτηση και κριτική αποτίμηση!

    Σε όσους δεν τους αρέσει η ουσιαστική συζήτηση και ταυτίζουν την κριτική με… «αντιΚΚΕ λύσσα» (sic!), ξυδάκι!

  51. μπουμπη 18 Ιουνίου, 2010 στις 2:13 μμ #

    @ Χαμογελο,

    Και να ηταν και το μονο παραδειγμα απο τα πανεπιστημια.Εδω τα Ε.Α.Κ.Κ παραμονη εκλογων και μιλουσαν για το Σταλίν και το Κατυν!…Φαντασου μεχρι που φτανουν τα επιχειρηματα τους για το ΚΚΕ!

  52. μπουμπη 18 Ιουνίου, 2010 στις 2:15 μμ #

    @ Κοκκινη Ορχηστρα……οσο θα σαρωνονται τα δικαιωματα των εργαζομενων εσυ μιλα τους για τον Βαλουχιωτη!

  53. μπουμπη 18 Ιουνίου, 2010 στις 2:18 μμ #

    Εδω ο κοσμος καιγεται και το μ@@@@ χτενιζεται.

  54. Κόκκινη Ορχήστρα 18 Ιουνίου, 2010 στις 2:22 μμ #

    μπουμπη, στη συζήτηση αυτή μιλάμε για τον Αρη.

    Αυριο στις εξορμήσεις στον κλάδο για την απεργία, θα τους μιλώ, για την ανάγκη αγώνα, για ανατροπή προγράμματος συαθερότητας, ρήξη με την ΕΕ και:

    Παύση πληρωμών με διαγραφή του χρέους
    εθνικοποίηση τραπεζικού συστήματος και βασικών τομέων της παραγωγής
    1400 ε μισθό
    απαγόρευση απολύσεων
    κλπ

    Αυτά

  55. ο ανώνυμος με το όνομα 18 Ιουνίου, 2010 στις 2:27 μμ #


    έχει δίκιο η Βιργινία. Ο Άρης έπρεπε να υπακούσει στη γραμμή. Πρώτον ήταν δεν ήταν σωστό, έπρεπε να δείξει πειθαρχεία. Και δεύτερον ένα κόμμα και ειδικά το ΚΚΕ πρέπει να είναι μπετοναρισμένο. Ότι διαφωνίες έχουν τα μέλη τις λύνουν στα όργανα. Ήταν επόμενο λοιπόν να διαγραφεί από το κόμμα.

    «Το βασικό δίδαγμα είναι ότι την κρίσιμη στιγμή τα καθοδηγητικά όργανα δε λειτούργησαν σωστά και ότι το κίνημα δεν πήγε για τη στρατιωτική νίκη όταν μπορούσε να την πετύχει.»
    Συμφωνώ με αυτό που λες, όμως αυτό είναι συμπέρασμα που το βλέπεις μετά. Το βασικό δίδαγμα είναι να δούμε τη λάθει κάναμε για να μάθουμε από αυτά και να μην τα επαναλάβουμε χωρίς όμως να αφορίζουμε και να πετάμε χολή.

  56. ο ανώνυμος με το όνομα 18 Ιουνίου, 2010 στις 3:26 μμ #

    @ Κόκκινη Ορχήστρα
    Καταρχήν να εξηγηθώ δεν νιώθω συντροφός σου (μιλάω για εμένα δεν ξέρω τι άποψη έχουν άλλοι) Σε θεωρέ οπορτουνιστή, αντιδιαλεκτικό και επαναθεμελιωτή της (αν)ιστορίας.
    1) Κανείς δεν είπε ότι το ΚΚΕ δεν είναι υπεράνω κριτικής.
    2) Κριτική δεν κάνουμε όταν το κίνημα είναι σε έξαρση και δεχόμαστε την επίθεση του συστήματος γιατί μπερδεύουμε το κόσμο, θολώνουμε τα νερά και χάνουμε το στόχο μας
    3) Εσύ δεν κάνεις κριτική αλλά κρητική
    4) Αύριο στις εξορμήσεις στον κλάδο για την απεργία, θα τους μιλάς, για την ανάγκη αγώνα, για ανατροπή προγράμματος σταθερότητας, ρήξη με την ΕΕ και για τα λάθει/προδοσίες του ΚΚΕ(το έχουμε δει και στη πράξη)
    5) Τέλος επειδή δεν κάνεις ουσιαστική συζήτηση και ταυτίζεις την κριτική με… “αντιΚΚΕ λύσσα” τράβα να πιεις Ξυδάκη(μιας και σ’αρέσει η κρητική).

  57. Y 18 Ιουνίου, 2010 στις 4:05 μμ #

    @ΑΜΤΟ 56
    Όχι δεν έπρεπε να υπακούσει στη γραμμή. Έπρεπε να έχει το θάρρος να αναμετρηθεί μαζί της πιο νωρίς. Και οι άλλοι Κομμουνιστές τότε το θάρρος να τον ακολουθήσουν.

    Πόσο θάρρος μπορούμε να ζητήσουμε από εναν άνθρωπο θα μου πείτε ε?

    Ίσως να πρέπει να ζητήσουμε πιο πολύ θάρρος από τους εαυτούς μας.

    @Αντώνη + ΑΜΤΟ 57
    Η συζήτηση ανοίγει είτε το θέλετε είτε όχι.

    Είναι όπως το ΠΑΜΕ για τους ενδοκινηματικούς αντιπάλους σας. Υπάρχει είτε το θέλουν είτε όχι.

  58. Y 18 Ιουνίου, 2010 στις 4:11 μμ #

    @Κόκκινη Ορχήστρα
    Δε θεωρώ την κριτική σου αντιΚΚΕ λύσσα αν και νομίζω ότι συχνά ο χώρος σου ξεπέφτει σε αυτή.

    Την καμπάνια όμως πχ. του ‘Πόντου και Αριστερά’ μάλλον τη θεωρώ όπως και βλέπω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ενορχηστρωμένη αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ καμπάνια (ενταμμένη) η οποία αξιοποιεί διάφορα απωθημένα διαφόρων.

  59. κομμάντο πατριωτικής εντροπίας 18 Ιουνίου, 2010 στις 4:50 μμ #

    Τί λε ρε μεγάλε μάγκα Ανώνυμε με τ’όνομα?
    Έπρεπε να δείξει πειθαρχία ΠΟΙΟΣ?
    Και σε ΠΟΙΟΥΣ??

    Ο μεγαλύτερος παρτιζάνος που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη? Ο πρόδρομμος του Κάστρο και του Γκεβάρα?
    Ο ιδρυτής του ΕΛΑΣ??

    Στους άψητους γραφειοκράτες της Αθήνας? Στα πιό ανίκανα στελέχη που έβγαλε ποτέ αυτό το γα@@@@νο κόμμα (σύμφωνα με τον Ποπώφ πάντα, αρχηγό της σοβιετικής αποστολής το ’43).Σε μια Κ.Ε. ίδια ακριβώς με αυτήν πρίν το πόλεμο σε ένα κόμμα με αύξηση των μελών του 1000% ?
    Σε αυτούς που ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΩΝ?? Σε αυτούς που υποθήκευσαν το μέλλον των επόμενων γενιών των λαικών στρωμάτων για τα επόμενα αναθεματισμένα 30 χρόνια?
    Ενώ οι ίδιοι είχαν εξασφαλίσει ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΤΟΥΣ με την ίδια συμφωνία (βάρκιζα)??

    Καλά έκανε και δεν υπάκουσε ο Άρης. Έβλεπε να έρχεται η ήττα. Έβλεπε να έρχονται οι εκτελέσεις , οι βιασμοί, η Μακρόνησος, η χούντα. Και δεν υπάκουσε, δίνοντας ένα σημαντικό μάθημα για τους μελλοντικούς αληθινούς επαναστάτες που θαχουν ν’αντιμετωπίσουν αυτούς που και ανίκανοι είναι και μετά τα πουλάνε εξασφαλίζοντας το τομάρι τους.

    Ούτε εγώ σε θεωρώ συντροφό μου φιλαράκο.
    Με τύπους σα και σένα είμαστε ΗΔΗ απέναντι. Και θα είμαστε ακόμα πιο άγρια απέναντι σε επαναστατική κατάσταση. Γι’αυτό να’σαι σίγουρος.
    Και ούτε θα τάγραφα αυτά σε μια τέτοια κοσμοιστορική συγκυρία που το κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτισμικό Άουσβιτς είναι ήδη ΕΔΩ
    Αλλά το θράσος σου μου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι.

    αυτά

  60. leme twra 18 Ιουνίου, 2010 στις 5:04 μμ #

    Μεγάλος επαναστάτης ο Αρης αλλά να μη λέμε και ό,τι θελουμε. Όχι και ιδρυτής του ΕΛΑΣ. Την απόφαση για τον ΕΛΑΣ (όπως το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ) την είχε το ΚΚΕ (μάλλον κάποιοι απο αυτούς τους άχρηστους γραφειοκράτες). Και πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ ήταν ο Άρης. Πάντως η ιστορία συνεχίστηκε και μετά τη Βάρκιζα και το θάνατο του Αρη. Με τον ΔΣΕ που πάλι οι ίδιοι άχρηστοι τον έφτιαξαν. Πάντως πραγματικά εδώ ο κόσμος καίγεται…

  61. κομμάντο πατριωτικής εντροπίας 18 Ιουνίου, 2010 στις 5:33 μμ #

    Όχι φίλε.
    Δεν είναι έτσι.
    Το ΚΚΕ είχε βγάλει απόφαση (γράμμα Ζαχαριάδη) για αντίσταση και εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
    Ήταν ο Άρης αυτός που βγήκε στο βουνό και αρχισε να παίρνει σβάρνα τα χωριά και να οργανώνει τους πρώτους ΕΛΑΣίτες.
    Όλη η στρατιωτική και πολιτική οργάνωση του ΕΛΑΣ είναι έργο του Βελουχιώτη (για να μη πούμε για τις διάφορες «διαφωνίες» και «νουθεσίες» της Αθήνας όσον αφορά τον ΕΛΑΣ)

    Όντως ο κόσμος καίγεται, γι’αυτό αυτό είναι και το τελευταίο σχόλιο μου

  62. leme twra 18 Ιουνίου, 2010 στις 5:41 μμ #

    Το γράμμα ήταν το 40 για τον πόλεμο με τους ιταλούς. Το Σεπτέμβρη του 41 ιδρύθηκε το ΕΑΜ και μετά την ολομέλεια του ΚΚΕ το Γενάρη του 42 που τόνιζε την ανάγκη του ένοπλου αγώνα ιδρύθηκε ο ΕΛΑΣ.

  63. TALIBAN 18 Ιουνίου, 2010 στις 5:48 μμ #

    @ Sentic 40
    Η συμπεριφορά σου είναι το λιγότερο απαράδεκτη. Οι ψευτο-ρητορίες επίκλησης των άμεσων και επειγόντων καθηκόντων που μπαίνουν στο Επαναστατικό κίνημα δεν δέχομαι και όχι βέβαια εγωιστικά εγώ, να χρησιμοποιούνται σαν προπέτασμα καπνού συγκάλυψης όλων των καίριων ιστορικών ζητημάτων του Κομμουνιστικού-εργατικού κινήματος.
    Αντί να απαντήσεις ή αν δεν ξέρεις τα συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον να σιωπήσεις, άρχισες μία προκλητική και αγενέστατη επίθεση.
    Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως παρά την ένταση στην συζήτηση που φθάνει ως τα υβρεολόγια από πολλές πλευρές, κανείς δεν είχε ή την γνώση ή το ΣΘΕΝΟΣ να προσπαθήσει έστω κάποια απάντηση στα όσα πολύ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και μη επιδεχόμενα παρερμηνεία ερωτήματα που έβαλα.
    Πλήρης του τάφου σιγή.
    Όσο για μένα δεν ανήκω σε καμμία ΟΒΑ, παρά είμαι κριτικά και όχι ποδοσφαιρόφιλα υποστηρικτής του Κ.Κ.Ε.
    Να το θέσω άμα το θέλεις και έτσι (περί επιγόντων ταξικών αγώνων κ.α.).
    Νομίζεις πως οι εργαζόμενοι, άσχετα αν δεν γνωρίζουν με λεπτομέρειες την ιστορία του κινήματος στην Ελλάδα και Διεθνώς, τρώνε κουτόχορτο και αρκεί με αγωνιστικό τρόπο να τους θέτουμε και εξηγούμε τα ζητήματα που προκύπτουν από την εντεινόμενη Καπιταλιστική κρίση ώστε ωραία και καλά να συμπαραταχθούν με το Κόμμα ?
    Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Όσο δηλαδη εντείνεται η κρίση τόσο περισσότερο πληθαίνουν τα πραγματικά και ουσιαστικά ζητήματα που βάζει ο κόσμος.
    Το αντιμετωπίζω σχεδόν καθημερινά που απλά και καθαρά ρωτάνε: Γιατί να έρθουμε μαζύ σας ? Γιατί κατέρρευσε η Ε.Σ.Σ.Δ. ? Γιατί τρώγεστε μεταξύ σας και ακόμη περί Στάλιν, Τρότσκυ, Μάο, Ζαχαριάδη, Δικτατορίας του Προλεταριάτου και άλλα πολλά. Έχω κουρασθεί να μετέρχομαι λογικών ακροβατισμών (στο στύλ άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε, με επιτυχία βέβαια για την οποία δεν είμαι καθόλου υπερήφανος).
    Θυμίζω πως τώρα όλος σχεδόν ο πληθυσμός της χώρας είναι εγγράμματος, βλέπει τηλεόραση, διαβάζει εφημερίδες, βιβλία, ακούει ραδιόφωνο και δεν βρισκόμαστε σε κοινωνίες αναλφάβητων όπου λόγω της εξαθλίωσης και μόνο και με την χρήση μερικών απλοικών συνθημάτων και σκληρού αγώνα βέβαια μπορούσαμε να έχουμε αρκετές πιθανότητες επιτυχίας.
    Άν βέβαια εσύ όπως και δυστυχώς ακόμη πολλοί σύντροφοι επιμένετε στο να κουβεντιάζετε μεταξύ σας και να αυτοικανοποιήσθε ή να αλληλοτρώγεστε τότε η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια.

  64. λαθραναγνώστης 18 Ιουνίου, 2010 στις 6:18 μμ #

    Με τη συμφωνία της Βάρκιζας η ηγεσίες του ΕΑΜ και του ΚΚΕ προσπάθησαν να αποφύγουν την ένοπλη σύγκρουση με τους Εγγλέζους.
    Ήταν αυτή η συμφωνία την οποία έθετε σε κίνδυνο η απειθαρχία του Άρη και αυτό προκάλεσε τη διαγραφή και την εγκατάλειψή του.

    Το κόμμα είχε δίκιο όταν προσπαθούσε με κάθε τρόπο και θυσία να αποφύγει μέχρι και την τελευταία στιγμή τη σύγκρουση και μέσα σ αυτά τα πλαίσια έκανε ότι έκανε εναντίον του Άρη.

    Απο πλευράς του, ο Άρης, κατάλαβε πιό γρήγορα απο την υπόλοιπη ηγεσία, ότι οι Εγγλέζοι και ο Παπανδρέου δεν θα τηρούσαν την συμφωνία και προσπάθησε να αντιδράσει και να τραβήξει και τους υπόλοιπους. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι ο ΕΛΑΣ ήταν πλέον αφοπλισμένος και κατά συνέπεια η λύση που προωθούσε ο Άρης, ήταν λύση απελπισίας και το κόμμα και ο ΕΛΑΣ δεν ήθελαν να συρθούν σ αυτή……ακόμα.

  65. TALIBAN 18 Ιουνίου, 2010 στις 6:51 μμ #

    Και κάτι γενικότερο.
    Από τότε που ενστερνίστικα τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό ένα που κατάλαβα και δεν το αλλάζω με τίποτα είναι πως πέρα από πολιτικές διαφορές που χωρίζουν τις οργανώσεις που αγωνίζονται για την ΙΔΕΑ, βλέπω όλους τους αγωνιστές σαν ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ και ας λέγονται ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μ-Λ/ΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ), Αντιεξουσιαστές, ΟΚΔΕ ή όπως αλλιώς νάνε.
    Σε αντίθεση εδώ αλλά και διευρυμένα βλέπω πως το μίσος και η χολή που εκτοξεύεται είναι τόσο έντονη ώστε σκέφτομαι πως αν υπήρχαν όπλα, είναι σίγουρη η αλληλοσφαγή μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ομάδων.
    Άντε λοιπόν να πείσουμε το υπόλοιπο 90+ % του πληθυσμού για την ολόπλευρη ανωτερότητα της Σοσιαλιστικής κοινωνίας.

    Συντροφικά

  66. Y 18 Ιουνίου, 2010 στις 7:23 μμ #

    Όχι, Λαθραναγνώστη η Βάρκιζα ήταν τεράστιο λάθος που παρέδωσε το κίνημα στη σφαγή.

    Τα μέλη του ΚΚΕ συμφωνούν μ’αυτό που λέει ο Λαθρά? Γιατί θα τρελαθούμε τελείως.

    ΗΤΑΝ Η’ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ Η ΒΑΡΚΙΖΑ?

    Κι έχει δίκο ο σύντροφος Ταλιμπάν σε όλα και κυρίως ότι σε κανένα επίσημο κείμενο δε το ‘χετε γράψει αυτό (όπως δεν έχετε γράψει και το ότι λαϊκή εξουσία δε θα πληρώσει το χρέος, άσχετο) κι εσείς κάθεστε και μας ΨΕΛΙΖΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, για να διατηρεί η ηγεσία ‘περιθώρια ελλιγμών’ (για να τα κάνει τι άραγε?)

    Αυτά που λέει ο Κομάντο στην τρίτη παράγραφο του είναι αληθή. Μπορεί κανείς να τα διαβάσει και στο ‘Οι Καπετάνιοι’ του Dominique Eudes που παρότι δε συμφωνώ με πολλές κρίσεις του, ούτε με την πολιτική του θέση (ανανεωτικός νομίζω ήταν) νομίζω ότι έχει γράψει ένα πολύ καλό βιβλίο.

    Και αυτά που λένε οι σύντροφοι βέβαια για τους εκτελεσμένους της Κ.Ε. κλπ. είναι αληθή και τελικά το συμπήκνωμα είναι μάλλον ότι:
    To KKE έχει υπάρξει το βασικό εργαλείο πάλης τους ελληνικού λαού από το 1918, ο βασικός ιστός οργάνωσης όλων των αγώνων αλλά ότι στην κρίσιμη στιγμή κάνει πάντα λάθος επιλογές.

    Αυτό είναι θέμα λανθασμένου οργανωτικού μοντέλου, στρεβλής εφαρμογής των αρχών του δημ. συγκεντρωτισμού.

    Αυτή τη στιγμή πάμε βουρ για λαϊκή εξουσία, χωρίς εκλογές, χωρίς να σπάσουμε τζάμια και χωρίς πολιτικό μέτωπο. Πάμε δηλ. με φόρα με το κεφάλι στον τοίχο.

    Το Κομμουνιστικό κίνημα και κόμμα χρειάζεται σήμερα μια τεράστια αναδιοργάνωση και ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ (δε πρέπει να φοβόμαστε στη λέξη επειδή έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιους ψευδεπίγραφα) οργανωτική, πολιτισμική και επι μέρους και ιδεολογική μένοντας μαρξιστικό – λενινιστικό ή μάλλον να ξαναγινόμενο τέτοιο στην ουσία του.

    Η πάλη για τη συγκρότηση πολιτικού μετώπου εν μέσω κρίσης είναι ο δρόμος για να γίνει αυτό.

  67. TALIBAN 18 Ιουνίου, 2010 στις 10:09 μμ #

    Μία συγκεκριμένη πρόταση.
    Όλοι ξέρουμε την τεράστια διάδοση του Internet.
    Blogs όπως αυτό ξεφυτρώνουν συνέχεια, ιστοσελίδες, facebook κ.ά.
    Πολύ θετικό το ότι πολλαπλασιάζονται οι κάθε είδους κομμουνιστικής προέλευσης τέτοιοι ιστοχώροι.
    Άς αναληφθεί για παράδειγμα από το Γκράνμα μια πρωτοβουλία, που πολύ εύκολα θα γινόταν αποδεκτή από πλήθος blogers ώστε να πιέζονταν οι ηγεσίες των κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς για πραγματοποίηση ανοιχτών και οργανωμένων συζητήσεων για σημαντικά θέματα που απασχολούν το ευρύτερο κίνημα σήμερα.
    Πιθανά μερικοί απο σας έχουν διαβάσει για μιά αντίστοιχη πρωτοβουλία του Κ.Κ.Ε. το 1946 σε κινηματοθέατρο στην Αθήνα, στην οποία προσκλήθηκαν και συμετείχαν οι Κ.Α.Κ.Ε. (αρχειομαρξιστές), Ο.Κ.Δ.Ε. (Τροτσκιστές) και Κ.Δ.Ε. (Τροτσκιστές-Πουλιόπουλος). Τα ζητήματα για συζήτηση ήταν αποφασισμένα, υπήρχαν πρωτομιλητές, ερωτήσεις γραπτές, απαντήσεις και δευτερομιλίες.
    Το πρωτοποριακό ήταν πως κάθε κόμμα πήρε ίσο αριθμό προσκλήσεων για να μοιράσει όπου αυτό ήθελε και μετά τον κάθε γύρο συζήτησης για έκαστο θέμα, διεξάγονταν ψηφοφορία στο ακροατήριο. Κατα συνέπεια η απόκληση των ψήφων από τον αριθμό προσκλήσεων έδινε άμεσα την εικόνα για το ποιά από τις 4 εισηγήσεις γινόταν πλέον αποδεκτή.
    Γιατί λοιπόν σύντροφοι να μην προσπαθούσαμε για κάτι ανάλογο σήμερα ?
    Σίγουρα θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση κοινής δράσης ή τουλάχιστον αλληλοκατανόησης των οργανώσεων που μιλάνε στο όνομα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

  68. λαθραναγνώστης 18 Ιουνίου, 2010 στις 10:11 μμ #

    Ο.Κ Υ,
    Κατά τη δική μου εκδοχή, η Βάρκιζα έγινε για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τους εγγλέζους (δεν την χαρακτήρισα σωστο ή λάθος, με τι πρόθεση έγινε είπα)
    κατα την «άλλη» άποψη, για ποιό λόγο έγινε?
    Απο βίτσιο, απο τι?
    Γιατί παρέδωσε τα όπλα ο ΕΛΑΣ και συμφώνησε σ αυτό (με βαρειά καρδιά) και ο Σαράφης?

  69. Y 18 Ιουνίου, 2010 στις 10:44 μμ #

    @Λαθρά
    H θεωρία του Eudes (που προς το παρόν με πείθει) είναι ότι είχαν την αυταπάτη ότι μπορούν να πάνε σε μια ‘ομαλή’ πολιτική ζωή και να πάρουν την εξουσία με κίνημα στις πόλεις α λα Οκτωβριανή ή περίπου.

    Για την εμμονή αυτή ευθύνοταν η παιδεία που είχαν πάρει τα στελέχη που είχαν εκπαιδευτεί στη σχολή ΚΟΥΤΒ στην ΕΣΣΔ.

    Η εμμονή αυτή υπάρχει ακόμα, καθότι υπάρχει (αντιδιαλεκτική) απολυτοποίηση του μοντέλου της Οκτωβριανής όχι ρητή και δηλωμένη (θα ήταν άλλωστε γελοίο) αλλά ενδόμυχη.

    @Τaliban
    Πολύ ενδιαφέρουσα όσα μας λες, αλλά νομίζω υπερεκτιμάς λίγο την επιρροή των μπλογκς 🙂

    Θα ψάξω στα μέιλ μου για το μέιλ σου.

  70. λαθραναγνώστης 18 Ιουνίου, 2010 στις 11:14 μμ #

    Υ,
    Tην εξουσία θα την έπερνε το ΚΚΕ κάνοντας περίπατο, στις πρώτες κιόλας εκλογές. Κι αυτό το ήξεραν οι άγγλοι και ο σκατόψυχος κουίσλιγκ – ο ιδρυτής της δυναστείας ΤΩΝ δοσολόγων στην Ελλάδα και μεθοδεύσαν τον εμφύλιο για τη φυσική εξόντωση του ΕΛΑΣ και των κομμουνιστών-αριστερών -δημοκρατικών ελλήνων.
    Με προβοκάτσιες και δολοφονίες σ όλη τη χώρα, αμέσως μετά τη Βάρκιζα, εξώθησαν τον ΕΛΑΣ να αντιδρασει ένοπλα και φαινομενικά να αθετήσει τη συμφωνία της Βάρκιζας, ώστε να έχουν δικαιολογία για τον εμφύλιο.
    Αν θες τη γνώμη μου, το μοιραίο λάθος ήταν η Βάρκιζα, γιατί και οι γριές στα χωριά που γνώρισαν απο πρώτο χέρι τη πουστιά των Εγγλέζων, όταν άκουσαν ότι ο ΕΛΑΣ παρέδωσε τα όπλα, αρχίσανε τα μοιρολόγια.
    Αυτό που προσπαθώ να τονίσω είναι οτι ότι έκανε το ΚΚΕ και ο Ζαχαριάδης, το έκαναν με πρόθεση και προσπαθώντας να αποφευχθεί η αιματοχυσία ενος εμφυλίου, που όμως τελικά αναγκάσθηκαν να τον κάνουν και απο μειονεκτική θέση.
    Αυτά τα ολίγα σύντροφε. Εγώ ερμηνεύω τα γεγονότα, θεωρώντας δεδομένη τη καλή πρόθεση του ΚΚΕ. Έτσι τα έμαθα απο την οικογένειά μου που τα έζησε σχεδόν απο πρώτο χέρι.

  71. λαθραναγνώστης 18 Ιουνίου, 2010 στις 11:22 μμ #

    όπου «….ώστε να έχουν δικαιολογία για τον εμφύλιο.»,
    διάβαζε
    «…..ώστε να έχουν δικαιολογία για ενοπλη επέμβαση.»

  72. μπουμπη 18 Ιουνίου, 2010 στις 11:59 μμ #

    @ Ταλιμπαν,

    «Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Όσο δηλαδη εντείνεται η κρίση τόσο περισσότερο πληθαίνουν τα πραγματικά και ουσιαστικά ζητήματα που βάζει ο κόσμος.
    Το αντιμετωπίζω σχεδόν καθημερινά που απλά και καθαρά ρωτάνε: Γιατί να έρθουμε μαζύ σας ? Γιατί κατέρρευσε η Ε.Σ.Σ.Δ. ? Γιατί τρώγεστε μεταξύ σας και ακόμη περί Στάλιν, Τρότσκυ, Μάο, Ζαχαριάδη, Δικτατορίας του Προλεταριάτου και άλλα πολλά»

    Καλα,εισαι σοβαρος τωρα?…Ισχυριζεσαι οτι οσο θα υπαρχει επιδεινωση για τους εργαζομενους τοσο αυτοι θα ασχολουνται με βαθιες ιδεολογικες αναζητησεις?….Γινεται οι σημερινοι εργαζομενοι που βλεπουν τις αποδοχες να παγωνουν,να χανουν εργασικα δικαιωματα,το κοστος ζωης να αυξανεται και τοσα αλλα…και να ασχολουνται με το τι εκανε πχ. ο Σταλιν το 1930??

    Δεν ξερω αν τα παραπανω ζητηματα το κατα ποσα συχνα τα αντιμετωπιζεις,εγω ξερω απο δικες μου εμπειριες , οτι τα παρπαπανω ερωτηματα μαλλον περισσοτερο τιθονται απο τις δυναμεις των παραταξεων της ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αλλα και πολλες φορες και απο τις παραταξεις της εξωκοινοβουλευτικης αριστερας απεναντι στο ΚΚΕ ,οταν ξεμενουν απο επιχειρηματα τοσο (συνηθως)στα πανεπιστημια(βλ και το τελευταιο σχολιο του χαμογελου πιο πανω)οσο,ουκο λιγες φορες,στα συνδικατα.

  73. Y 19 Ιουνίου, 2010 στις 1:44 μμ #

    @Λαθρά
    Αυτό που μας λες στη ουσία είναι ότι παραδέχεσαι μια θρησκευτικού στυλ αφοσίωση στο ΚΚΕ.

    Τι θα πει ‘καλές προθέσεις’? Κι ένας νοικοκύρης θρησκόληπτος ακροδεξιός καλές προθέσεις μπορείς να έχει.

    Εγώ δεν είπα ότι ήταν πράκτορας των Άγγλών ο Σιάντος. Λέω ήταν τραγικό που δεν έβλεπαν αυτό που έβλεπαν και οι γριές που λες κι εσύ και λέω δε το έβλεπαν γιατί είχαν την αυταπάτη ότι θα πάρουν την εξουσία μέσω της πολιτικής πάλης στις πόλεις και ήταν ιδιαίτερα δύσπιστοι στο να πάρουν την εξουσία με βάση τη δύναμη του βουνού.

    Εσύ έχει καμια καλύτερη θεωρία από το να μου λες ‘ήταν βλάκες με καλές προθέσεις’ ? Γιατί στην ουσία αυτό που λες.

    @Μπούμπη
    Κόψε το επιθετικό σου στυλάκι κυρίως όταν δε συνοδεύεται από επιχειρήματα. Δε βοηθάς τη κουβέντα.

    Για να σε ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να έχεις στέρεες απαντήσεις στα ερωτήματα. Όχι καλά κάναν και διαγράψαν το Βελουχιώτη κι άλλα τέτοια. Για πήγαινε πεσ’το στον κόσμο έτσι να σου πει κι εγώ καλά κάνω και διαγράφω εσένα.

  74. Red Ghost 19 Ιουνίου, 2010 στις 1:53 μμ #

    Καλά, βρε Χαμόγελε, τι περιμένεις όταν ξεκινάς θέμα για τον Άρη;
    Στο σχόλιο 5 λες: «ο λόγος που ανέβασα το βίντεο είναι επειδή σαν σήμερα πέθανε ο βελουχιώτης».
    Και αφού τους έκανες όλους μαλλιά κουβάρια και βριστήκανε καλά- καλά, έρχεσαι στο σχόλιο 50 και λές: «αλλά το να τρώγεσαι τέτοιες στιγμές με τέτοια θέματα είναι ανώφελο…»!!!
    Δηλαδή σε ανθρώπους και κόμματα που έχουν όλοι άποψη για τον Άρη, που είναι 100% βέβαιο ότι θα πλακωθούν, έρχεσαι και ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά και μετά ανοιγοκλείνεις αθώα τα μάτια και λές: «δεν περίμενα ότι θα καείτε»!
    Και λίγα είπανε!

    Στην περίπτωσή μας, έπαιξες το ρόλο του ΔΑΠίτη στη συνέλευση!

    Εγώ έχω κουραστεί από όλη αυτή τη δόση ιστορίας. Σε 60 χρόνια τα εγγόνια μας θα μας ρωτάνε τι κάναμε εμείς και όχι τι πορίσματα βγάλαμε για τον Άρη και τους υπόλοιπους. Το αν διδασκόμαστε από την ιστορία να το δείξουμε στην πράξη.

    Εκεί θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη τακτική και τις καλύτερες επεξεργασίες.

  75. μπουμπη 19 Ιουνίου, 2010 στις 5:45 μμ #

    @ Υ,

    Που διακρινεις το επιθετικο στυλακι μου η την απουσια επιχειρηματων?….Πρωτα απο ολα καταλαβες το νοημα οσων εγραψα?…Με αυτα που εγραψα,πολυ απλα θελω να πω οτι αυτη την περιοδο τη συντριπτικη πλειοψηφια των εργαζομενων το τελευταιο πραγμα που τους αποσχολει ειναι το γιατι διεγραψε το ΚΚΕ τον Βελουχιωτη……

    Οπως ειπε και πιο πανω ο Red Ghost,το αν το ΚΚΕ διδαχτηκε απο τα λαθη του θα το δειξει ο χρονος……

  76. λαθραναγνώστης 19 Ιουνίου, 2010 στις 10:17 μμ #

    @Υ 74
    Αυτό που λέω είναι ότι η Βάρκιζα ήταν μεν μια λάθος απόφαση αλλά πάρθηκε τηρώντας τις οποιες διαδικασίες προβλέπονται στη λήψη τέτοιων αποφάσεων και ταυτόχρονα δεν υπήρχε υστεροβουλία.
    Τώρα έχουμε την πολυτέλεια να κρίνουμε κατόπιν εορτής. Τότε όμως?
    Μη νομίζεις ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν πάρθηκε βάσει στοιχείων.
    Υπήρξε σχετική προτροπή απο πλευράς των σοβιετικών, οι οποίοι με τη σειρά τους φαίνεται ότι είχαν εξασφαλίσει δεσμεύσεις απο πλευράς των Άγγλων,που τελικά όμως τις αθέτησαν (οι Άγγλοι).
    Και σε παρακαλώ, μη λες ότι έχω θρησκευτική αφοσίωση στο ΚΚΕ.
    Εγώ το λέω εμπιστοσύνη σ ένα κόμμα που μόνος μου διάλεξα να ακολουθήσω. Στο κάτω κάτω, ο καθένας μας δείχνει σε κάποιο κόμμα την εμπιστοσύνη του.
    Πιστεύω ότι οι οπαδοί της αριστεράς γενικότερα, είναι (είμαστε) υπερβολικά δραστήριοι πνευματικά και ιδεολογικά και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην συσπείρωση. Και είναι δε πολύ ενδιαφέρον πως όλος αυτός ο προβληματισμός και η ιδεολογική-πνευματική δραστηριότητα, εξαφανίζεται ως δια μαγείας, όταν μεταπηδούμε στα κόμματα της εξουσίας. Δεν βλέπω για παράδειγμα οι πρώην σύντροφοι, επώνυμοι και μη, που μεταπήδησαν στο ΠΑΣΟΚ (αυτομόλησαν στο ταξικό εχθρό είναι η δόκιμη έκφραση), να έχουν πλέον τις ιδεολογικές ανησυχίες που είχαν όταν έφευγαν απ το κόμμα! Ούτε καν με τον απροκάλυπτο δοσιλογισμό δεν έχουν πια πρόβλημα!
    Λες και κλείνει κάποιος διακόπτης.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ακόμα σε ζητά τούτο το χώμα… | No Style - 16 Ιουνίου, 2010

    […] βικιπαίδεια [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (1 λέξεις)] […]

Σχολιάστε