Να κοπανάς το κεφάλι σου στον τοίχο

9 Ιον.

Την προηγούμενη βδομάδα Διευθυντής της Κομισιόν σε πόστο κλειδί είπε:

Έξετάζουμε το ενδεχόμενο το να δώσουμε στις Ρυθμιστικές Αρχές το δικαίωμα να επιβάλουν περικοπές στα χρωστούμενα ποσά των κρατών προς τις τράπεζες (haircuts)

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑΜΕΠ κλπ.) συνεχιζουν την απίστευτη δουλικότητα τους λέγοντας ότι μια περικοπή του χρέους μπορεί να γίνει μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο (αν συμφωνηθεί στο G20 πχ.) γιατί άμα γίνει λέει σε εθνικό επίπεδο θα είναι καταστροφή. Αυτα προφανώς γιατί κρέμονται από τα χείλη κάτι τέτοιων (η κυρία του βίντεο έχει πρόβλημα που ένα νομοσχέδιο το γράψαν ίσως οι φορτηγατζήδες αλλά όχι που όλες τις ντιρεκτίβες της ΕΕ τις γράφουν οι πολυεθνικές).

Γερμανίδα ερευνήτρια είπε:
Απ’ότι φαίνεται οι τρεις πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης θα είναι
1) ο συντονισμός
2) έκδοση ορισμένων κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων
3) an orderly default procedure (συντεταγμένη άρνηση πληρωμών μέρους του χρέους) που θα ήταν καλύτερο να είναι παγκόσμια αλλά μπορεί επίσης να είναι και ευρωπαϊκή. Η ΕΕ έχει δύο χρόνια να το κάνει αυτό (λόγω διαφόρων εκλογών, των οικονομικών δεικτών κλπ)

Οι υπουργοί οικονομικών (ECOFIN) αποφάσισαν χθες τη γενίκευση του πειράματος της Ελλάδας (δηλ. της απότομης επειδείνωσης του βιοτικού επιπέδου) σε όποια χώρα πέφτει στο καιάδα του ελλείματος – χρέους.

Γερμανός ευρωβουλευτής είπε ότι όπως είπε και ο Trichet (ένα Θεός ξέρει που) η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ (για να πάψει και να γκρινιάζει που πάνε τα λεφτά μου κλπ). Μας είναι αναρωτήθηκε μια τέτοια ΑΠΟΙΚΙΑΚΗ πολιτική απαραίτητη σήμερα? Ναι μας είναι, απάντησε.

Πρέπει να υπάρξει μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία. Η Γερμανία πρέπει να το καταλάβει αυτό όσο είναι καιρός, γιατί το Ευρώ δεν είναι πια γερμανικό αλλά γαλλικό με αμερικάνικη στήριξη λόγω του ΔΝΤ. Η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να (ξανα)σχηματίσουν τον πυρήνα που θα συντονίσει τη σταθερότητα και θα φροντίσει τα βασικά προβλήματα. Frankreich und Deutschland uber alles για τη σωτήρια ενδοευρωπαϊκή αποικιοκρατία.

Oι δυτικοευρωπαϊκές ΜΚΟ συζητάνε για τις ευκαρίες που παρουσιάζονται να ενταχθούν sustainability criteria στο financial regulation. Το πιάνουν από δω, το πιάνουν από κει. Δε τους βγαίνει γιατί φυσικά από παντού μπορούν οι τράπεζες να ξεγλιστρήσουν. Κάτι πάνε να ψελίσουν για την ανάγκη δημοσίων τραπεζών, αλλά δεν έχουν κοχόνες να βγουν να του πουν δημόσια.

Στο συνέδριο του ΣΥΝανσπισμού επικρατεί η Αριστερή Ενότητα που θεωρεί ίσως κύρια αποστολή της τη διαφύλαξη του ‘ευρωπαϊκού προσανατολισμού’ (πάνω από όλα το ευρώ ακόμα κι αν μας λιώσουν στην πείνα) του κόμματος απέναντι στους βάρβαρους αντισυστημικούς και αντιευρωπαϊστές του Αριστερού Ρεύματος.

Και η Παπαρήγα λέει στο σημερινό Ριζοσπάστη
‘Υπάρχει, λοιπόν, ελπίδα; Ακολουθώντας – ας πούμε – τη λογική του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑ.Ο.Σ. ή ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ – Συνασπισμού, που στην καλύτερη περίπτωση λένε αναδιαπραγμάτευση του χρέους κ.λπ. Για το λαό όχι. Αυτά είναι μέσα στις ίδιες τις λογικές που συζητιούνται επίσημα μέσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποια μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση; Κίνημα και δρομολόγηση εξελίξεων για την αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας.’

Η επόμενη παράγραφος περνά σ’άλλο θέμα. Η ‘δρομόλογηση εξελίξεων’ για αλλαγή στο επίπεδο εξουσίας, αυτή η μυστήρια άγνωστη.

Η αναδιαπραγμάτευση είναι οπορτουνιστική όπως και οι δημόσιες τράπεζες.

Μπορούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το κεφάλαιο να λύνει το πρόβλημα του orderly (συντεταγμένα).  Να ουρλιάζει πρώτα το αστικό κράτος ότι ‘θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας μέχρι τελευταίο ευρώ’.  Μετά το ‘ιερό χρέος’ στους τραπεζίτες να το κόβει συντεταγμένα ώστε να συνεχίσουν κι αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους. Κι εμείς σε όλη αυτήν την πορεία να λέμε: δε μας νοιάζει τι θα κάνετε με τις τράπεζες, δε μας νοιάζει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Τελικά τα ‘sustainability criteria’ και η ‘δρομόλογηση εξελίξεων’ είναι το ίδιο ανώδυνες κενότητες.

Ενώ η δυναμική απεργιακή και πολιτική διεκδίκιση κρατικοποιήσεων με προστασία των μισθών και άυξηση του ρόλου των εργαζομένων στις διοικήσεις θα τους σμπαράλιαζε.

Αλλά που. Δρομολόγηση εξελίξεων, sustainability criteria, ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

67 Σχόλια προς “Να κοπανάς το κεφάλι σου στον τοίχο”

 1. Μέλιτον Καντάρια 9 Ιουνίου, 2010 στις 9:13 πμ #

  «Η επόμενη παράγραφος περνά σ’άλλο θέμα. Η ‘δρομόλογηση εξελίξεων’ για αλλαγή στο επίπεδο εξουσίας, αυτή η μυστήρια άγνωστη.»

  Μαλλον αγαπητε Υ δεν διαβασες και αυτες τις παραγραφους:
  http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/synenteyksh_ths_gg_ths_ke_toy_kke_al_paparhga_gia_tis_politikes_ekselikseis

 2. Μέλιτον Καντάρια 9 Ιουνίου, 2010 στις 9:18 πμ #

  Και επιπλεον:

  «…Να αρχίσουν να σκέφτονται ότι η αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι κανένα ταμπού. Αλλωστε, τώρα υπάρχουν πολλά σενάρια εκδίωξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και διπλού νομίσματος στην Ελλάδα, δραχμή και ευρώ. Υπάρχουν μια σειρά σενάρια, τα οποία όμως θεωρούνται, είτε το ένα είτε το άλλο, καλά για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Δεν είναι σενάρια τα οποία αποβλέπουν σε μια φιλολαϊκή πολιτική. Γιατί να μη σκεφτεί ο λαός και αυτήν την προοπτική;

  Και παραπέρα. Γιατί να μη σκεφτεί την προοπτική της λαϊκής εξουσίας που εμείς προτείνουμε;

  Λέμε, δηλαδή, χωρίς βεβαίως το κίνημα να εγκαταλείπει τα άμεσα μέτωπα πάλης, σε καμία περίπτωση, μπαίνοντας όμως οι εργαζόμενοι μέσα στις γραμμές του κινήματος, πρέπει να σκεφτούν ότι η αντεπίθεση σήμερα δεν μπορεί να είναι απλώς μόνο στις μορφές πάλης, μόνο στις απεργίες. Χρειάζονται και ακόμα πιο ανεβασμένες μορφές πάλης, αλλά η κλιμάκωση του αγώνα πρέπει να είναι στην πολιτική κατεύθυνση.

  Στα πολιτικά συνθήματα, στο ιδεολογικό πλαίσιο, στην κοινωνική συμμαχία. Εργατική τάξη – αυτοαπασχολούμενοι της πόλης – φτωχή αγροτιά μαζί και ταυτόχρονα να μπουν στην πάλη περισσότεροι νέοι και νέες, γυναίκες, μετανάστες και όλο αυτό το κίνημα πρέπει, όχι απλώς να ασκήσει πίεση στα υπουργεία και έξω από τη Βουλή, αλλά να προκαλέσει ρήγματα στην πολιτική εξουσία. Να την κάνει ουσιαστικά αδύνατη, να την κάνει φοβισμένη.

  Η πολιτική εξουσία θα αισθάνεται αδύνατη και φοβισμένη ή θα είναι τρομοκρατημένος και παραπλανημένος ο λαός, δηλαδή ηττημένος. Και, βεβαίως, όχι απλώς να φοβίσει την πολιτική εξουσία, να της επιβάλει ρήγματα, να την αδυνατίσει, να μην μπορεί αυτή να διαχειρίζεται τα πράγματα όπως πριν και όταν δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις, γιατί όχι, να διεκδικήσει και μια άλλη εξουσία.

  …»

 3. Y 9 Ιουνίου, 2010 στις 9:57 πμ #

  Mέλιτον αφού μόλυνες το χώρο με σεντόνια ενώ έχουμε πει 800 χιλιάδες φορές να βάζουμε λινκ, κάτσε τώρα και ξανασκέψου πόσο αόριστα είναι όλα αυτά.

  Το μόνο συγκεκριμένο είναι η ΕΕ, αλλά και αυτό είναι σούπερ φλου και για τις καλένδες. Όταν τίθεται το καυτό θέμα του Ευρώ αρχίζετε τις αρλούμπες ‘δεν εγγυάται αυτό φιλολαϊκές πολιτικές’ κλπ. Φυσικά και δε τις εγγυάται. Είναι όμως προϋπόθεση.

  Ξαναδιάβασε το ποστ μου. Συνειδητοποίησε πόσο μεγάλο πρόβλημα έχουν με τις τράπεζες και πόσο ελεύθερο χώρο τους δίνεις λέγοντας ότι εσύ το θέμα αυτό το βλέπεις να λύνεται στη λαϊκή εξουσία και δεν προσπαθείς να επηρρεάσεις κανένα συσχετισμό και καμία εξέλιξη.

  Το άρθρο το διάβασα πολύ προσεκτικά. Εσύ αρκείσαι στην ποσότητα των παραγράφων και όχι στο περιεχόμενο.

 4. marios 9 Ιουνίου, 2010 στις 10:01 πμ #

  Βρε y δεν είχα κανένα σκοπό να σου γράψω, αλλά εσύ κρεμιέσαι από μια λέξη, μια πρόταση και τίποτα περισσότερο.
  Ως καθηγητής ιστορίας φιλικά και μόνο φιλικά χωρίς να το παρεξηγήσεις αυτό που θα σου επισημάνω είναι να ακούς και να διαβάζεις συνολικά όλα τα λεχθέντα του Χ, Η Ψ ομιλητή και τα πάνω από αυτά που κρίνεις και τα παρακάτω, ταυτόχρονα με τη δράση ενός κόμματος που 92 χρόνια παλεύει για το δίκιο του εργάτη παρά τα όποια λάθη του παρελθόντος που το ίδιο το κόμμα τα έχει καταγράψει και δεν έχουν καμία σχέση με τη λαθολογία.
  Αν η προσφορά σου πιστεύεις πως είναι να δημοσιέυεις τέτοιου είδους κριτικές, σου λέω φιλικά ότι άθελα σου θολώνεις τα νερά σε μια εποχή ανόδου του λαϊκού κινήματος.
  Αν έχεις την οποιαδήποτε ένσταση μπορείς να την αποστείλεις στην ΚΕ και να είσαι σίγουρος πως θα σε βοηθήσει να δεις κάποια πράγματα ως έχουν και όχι όπως νομίζεις πως έχουν.

  Φιλικά ως πρώην ακαδημαϊκος δάσκαλος Μάριος.

 5. Μέλιτον Καντάρια 9 Ιουνίου, 2010 στις 10:23 πμ #

  Δεν ξερω αν στον μολυνα το χωρο οπως λες, το μονο σιγουρο ειναι οτι οταν μπαινει ζητημα εξουσιας οι αστοι τρεμουν οσο δεν παιρνει.

  Δεν το αναλυω παραπανω γιατι εχει συζητηθει πλειστακις αλλα το κρισιμο ζητημα ειναι να στο πω σχηματικα οχι μονο πως θα καταλαβεις τα χειμερινα ανακτορα αλλα πρωτα και κυρια πως θα καταλαβεις τα ιδια τα εργοστασια…

  Και ασε εμενα να καταλαβω οτι πιανει το φτωχο αντιληπτικο κριτηριο μου, βοηθους και πατρωνες δεν εχουμε αναγκη.

 6. Κόκκινη Ορχήστρα 9 Ιουνίου, 2010 στις 10:45 πμ #

  Χαιρετισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 6ο έκτακτο συνέδριο του Συνασπισμού

  Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

  Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το λαϊκό κίνημα και την Αριστερά. Μια κρίση οικονομική, πολιτική και ιδεολογική ξεδιπλώνεται μπροστά μας αναδεικνύοντας την αδυναμία του ίδιου του καπιταλισμού να ελέγξει τις αντιφάσεις του και να βρει διέξοδο καθώς οι παλιές συνταγές του κευνσιανισμού και του νεοφιλελευθερισμού αδυνατούν να δώσουν διέξοδο στη κερδοφορία του κεφαλαίου. Η κρίση του ιμπεριαλισμού φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αστάθεια και το κίνδυνο νέων πολεμικών εκρήξεων. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση από τη μεριά των δυνάμεων του κεφαλαίου για να φορτώσουν την κρίση που αυτές δημιούργησαν στην εργατική τάξη και το λαό.

  Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ θέλει να καταργήσει τις κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα και να επιβάλει συνθήκη κοινωνικής βαρβαρότητας. Και μαζί με αυτό πάνε χέρι-χέρι οι επιθέσεις στις δημοκρατικές ελευθερίες, στα δικαιώματα των μεταναστών, στο περιβάλλον και τη ζωή μας. Αυτές τις μέρες, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Παλαιστίνη που πλημμύρισαν τους δρόμους σε πολλές πόλεις του Πλανήτη και στην ίδια την Αθήνα για να απαιτήσουν τη καταδίκη των δολοφόνων των ακτιβιστών του Στόλου της Ελευθερίας , να σπάσει η απομόνωση της Γάζας και να διακοπούν οι σχέσεις με το σιωνιστικό απαρτχάιντ του Ισραήλ στέλνουν το μήνυμα της αντίστασης και της ελπίδας.

  Πάνω από όλα το μήνυμα της ελπίδας το στέλνουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, οι απεργίες και τα συλλαλητήρια. Το στέλνουν οι χιλιάδες διαδηλωτές που έμπρακτα θέλησαν στο Σύνταγμα, στις 5 Μάη να αμφισβητήσουν τη σύγχρονη κοινοβουλευτική δικτατορία.

  Αυτές οι μάχες σήμερα κάνουν όντως επιτακτική την κοινή δράση των εργαζόμενων και του κόσμου της Αριστεράς μέσα στο κίνημα: για την προβολή των κοινωνικά αναγκαίων στόχων, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και έναν πανεργατικό – παλλαϊκό ξεσηκωμό διαρκείας, με απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις, για τη συγκρότηση μορφών λαϊκής αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης στις γειτονιές, για τη συνάντηση με τη εργατική και λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ μέσα στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις. Μόνο που για να έχει περιεχόμενο η κοινή δράση, να νικήσουν σήμερα οι αγώνες και να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική αμφισβήτηση της αστικής πολιτικής χρειάζεται να έχουν στόχους που να απαντούν στην καρδιά της επίθεσης.

  Πρέπει να μπει καθαρά το αίτημα για παύση πληρωμών και διαγραφή του ληστρικού χρέους και για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν. Δεν έχουν θέση οι αυταπάτες για την ΕΕ, η ΕΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί, δεν θα γίνει ποτέ «μηχανισμός αλληλεγγύης», είναι να ανάγκη να μπει ο στόχος της της αντικαπιταλιστικής ρήξης – αποδέσμευσης από την ΕΕ, όχι στη κατεύθυνση της περιχαράκωσης αλλά του κοινού διεθνιστικού αγώνα των εργαζόμενων σε όλη τη Ευρώπη για τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική. Είναι ώριμο και επιτακτικό το αίτημα της άμεσης εθνικοποίησης των τραπεζών και των άλλων στρατηγικών επιχειρήσεων στην υπηρεσία της προστασίας, ικανοποίησης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Τέτοιοι στόχοι μπορούν να δώσουν πραγματικά νικηφόρα προοπτική στο κίνημα.

  Ταυτόχρονα, αυτή η μάχη βάζει ψηλά τον πήχη για την Αριστερά. Εμείς λέμε ότι δεν έχει νόημα μια κουβέντα για την ενότητα που γίνεται πάντοτε «από πάνω και προς τα δεξιά», οδηγώντας στην υποταγή της Αριστεράς στην αστική πολιτική. Εμείς λέμε αυτή η συζήτηση να γίνει «από τα κάτω και προς τα Αριστερά». Πρέπει η Αριστερά να διαλέξει έμπρακτα να στηρίξει το κίνημα, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό που κυριαρχεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να ξεκόψει από κάθε διεκδίκηση κυβερνητικής εξουσίας σε συνεργασία με τα κόμματα του κεφαλαίου, κάθε εκδοχή κυβερνητισμού, κάθε συνδιαχειριστική λογική. Πρέπει να έχει καθαρή θέση πλήρους αντίθεσης στην ΕΕ και την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Χρειάζεται αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης.

  Μόνο έτσι θα μπορέσει η Αριστερά να ξαναγίνει συνώνυμη με την αντίσταση, την αλληλεγγύη. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων και του ίδιου του συστήματος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για μια νέα σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική.

  Σε αυτό το πλαίσιο, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

 7. Μέλιτον Καντάρια 9 Ιουνίου, 2010 στις 11:13 πμ #

  «…Πρέπει η Αριστερά να διαλέξει έμπρακτα να στηρίξει το κίνημα, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό που κυριαρχεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να ξεκόψει από κάθε διεκδίκηση κυβερνητικής εξουσίας σε συνεργασία με τα κόμματα του κεφαλαίου, κάθε εκδοχή κυβερνητισμού, κάθε συνδιαχειριστική λογική. Πρέπει να έχει καθαρή θέση πλήρους αντίθεσης στην ΕΕ και την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Χρειάζεται αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης…»

  Αυτα τα λεει και το ΣΕΚ;;;
  θα αποθανω Θεε μου…

 8. Y 9 Ιουνίου, 2010 στις 11:43 πμ #

  @κ. Μάριο
  ‘να την αποστείλεις στην ΚΕ και να είσαι σίγουρος πως θα σε βοηθήσει να δεις κάποια πράγματα ως έχουν και όχι όπως νομίζεις πως έχουν.’

  Τι ‘να με βοηθήσει’ κύριε καθηγητή? Η πάνσοφη ΚΕ δεν είναι είδε ούτε την κρίση να ‘ρχεται.

  Δε ξέρω αν είναι προσφορά ή όχι αυτό που λέω. Απλά λέω αυτό που μου καίει το μυαλό.

 9. marios 9 Ιουνίου, 2010 στις 11:57 πμ #

  y συγνώμη αλλά δεν είσαι σε θάση να γνωρίζεις απ’ ότι κατάλαβα, γιατί για αυτή την κρίση το ΚΚΕ μιλάει από τα επίσημα κείμενα του απο το 1992….

 10. Y 9 Ιουνίου, 2010 στις 12:02 μμ #

  @Μαριο
  Και ο Μαρξ μιλάει από το 1850.

  Να μιλάμε σοβαρά. Μιλάω για τη συγκεκριμένη κρίση που ήρθε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη το Φθινόπωρο του 2008 και που λίγους μήνες πριν η ΚΕ δεν είχε πάρει μυρωδιά τίποτα, ενώ τα λέγαν διάφοροι οικονομολόγοι.

 11. marios 9 Ιουνίου, 2010 στις 12:14 μμ #

  Y Άλλοι μίλαγαν για casino καπιταλισμό και το 2008 έλεγες ότι έκαναν εξέγερση…άστο φίλε μου δεν το ‘χεις…
  Το θέμα είναι να διαβάσεις τις θέσεις του ΚΚΕ, η Ελένη Μπέλου έχει γράψει στην ΚΟΜΠΕΠ από το 1998 ήδη για την επερχόμενη κρίση…του 2008…

 12. Y 9 Ιουνίου, 2010 στις 12:34 μμ #

  @Μάριο
  Για δώσε μας το λινκ του άρθρου του 1998.

  Γιατί εγώ διάβασα αυτό το άρθρο της Μπέλου http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5086969
  Και αυτά που λέει για τις προβλέψεις του ΚΚΕ εδώ και μια δεκαετία, πολιτικά έχουν νόημα, οικονομικά όμως κανένα.

  Η συγκεκριμένη κρίση και το πώς ακριβώς θα ξεσπούσε δε μπορούσε να προβλεφτεί δέκα χρόνια πριν. Κάποιους μήνες πριν όμως μπορούσε και η ΚΕ που θα μας τα εξηγήσει όλα δεν είχε πάρει γραμμή.

  Με τον καζινοκαπιταλισμό μας έχετε ζαλίσει. Πιο πολύ τον αναφέρετε εσείς (ότι το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ) παρά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

 13. Αντώνης 9 Ιουνίου, 2010 στις 1:15 μμ #

  Κάτσε για να καταλάβω…
  Αυτή η κρίση έχει κάποιο ιδιαίτερο, με την έννοια της ποιοτικής διαφοράς, από τις προηγούμενες κρίσεις που πέρασε ο καπιταλισμός; Και εξηγούμαι: Εξηγείται με κάποιο άλλο τρόπο από την υπερσυσσώρευση; Συμφωνείς δηλαδή ότι είναι «κρίση χρέους» ή «κρίση των τραπεζών» ή «κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος»; Γιατί από την απάντηση που δίνεις σε αυτό ακριβώς το ερώτημα που βασανίζει κόσμο, βρίσκεις και τις προτάσεις που, ενδεχομένως, θα υιοθετήσεις.

 14. Y 9 Ιουνίου, 2010 στις 1:18 μμ #

  H κρίση είναι κρίση υπερσυσώρευσης. Αλλά το μην παρακολουθεί και να μη προβλέπει ένα Επαναστατικό Κόμμα το που και πώς ακριβώς θα ξεσπάσει είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

  Το ίδιο ανησυχητικό είναι και να μη διακρίνει που είναι οι πιο χτυπητές αντιθέσεις του συστήματος και να μην προσπαθεί να τις εντείνει.

  Αυτό το δεύτερο πώς ακριβώς το κάνει σήμερα?

 15. Αντώνης 9 Ιουνίου, 2010 στις 1:34 μμ #

  Η συζήτηση που μεταφέρεις πάντως από τας Ευρώπας, είναι μια επανάληψη (χοντρικά πάντα) του πως θα αντιμετοπίσουν την κρίση όπως την αντιλαμβάνονται αυτοί, δηλαδή σα μια κρίση του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος. Και οι ΜΚΟ έχουν πειστεί ότι το πρόβλημα είναι το χρέος γι΄αυτό και προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό. Αυτή όμως είναι η στρατηγική του κεφαλαίου: Να λέει ότι η κρίση είναι μόνο χρηματιστική, κρίση χρέους και πως αντιμετοπίζοντας αυτό θα σώσουνε την «πραγματική οικονομία». Είναι η κλασσική αποκοπή της κυκλοφορίας από την παραγωγή και η προσπάθεια εμφάνισης της κρίσης στη σφαίρα της κυκλοφορίας ως αίτιο και όχι αποτέλεσμα. Από εκεί ακριβώς εκπορεύονται και οι προτάσεις που απαντάνε στο αποτέλεσμα (στάση πληρωμών-κρατικοποίηση των τραπεζών). Η ίδια συζήτηση για το χρήμα, το επιτόκιο και τη «χρηματιστική ρύθμιση» έγινε και το 1999-2001 με αφορμή την κρίση της ασιατικής αγοράς και τη χρηματιστική κρίση της Ιαπωνίας. Πάρε και ένα link με αρκετά άρθρα σε σχέση με το θέμα, από οικονομολόγους της λεγόμενης Νεο-Κευνσιανής άποψης για την οικονομία.
  http://scholar.google.gr/scholar?q=the+taylor+rule+and+optimal+monetary+policy&hl=el&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart

 16. marios 9 Ιουνίου, 2010 στις 1:51 μμ #

  Y Η ΚΟΜΕΠ δεν δημοσιεύει τα αρθρα της στο internet πλην κάποιων.
  Οχι μόνο την είχε προβλέψει, αλλά έδωσε και το στίγμα στο που θα χτυπήσει κι όλας(αυτοκινητοβιομηχανία πολύ πριν την κτηματική πίστη το 2007 Νοέμβριος), μόνο που δεν είπε πότε.
  Δυστηχώς εκεί που ζεις δεν ξέρω αν πιάνεις 902, τις προάλλες υπήρχε εκπομπή ειδικά για την κρίση.
  Βλέπω πως γράφεις στα red blogs, θα ήξερες πως πολλοί έχουν κάνει και μεγάλες αναλύσεις με αφορμή αυτή και με βιβλιογραφία από την ΚΟΜΠΕΠ, στην οποία έχουν γράψει και ο Μάκης Παπαδόπουλος και άλλοι.
  Επειδή δεν εχω χρόνο να σου απαντάω και δεν έχω δική μου σύνδεση δεν θα μπορώ να δω καμία απάντηση σου.
  Πάντως επιμένω πως δεν ξέρεις τι έχει πει το ΚΚΕ για την κρίση, ούτε έχεις την ελάχιστη επαφή και πιστεύω εσκεμένα με την κατανόηση της πολιτικής του.

 17. Αντώνης 9 Ιουνίου, 2010 στις 2:01 μμ #

  Δες και αυτό
  http://gt-economicsarticles.blogspot.com/2010/01/comparing-financial-crisis-mechanisms.html

 18. Κόκκινη Ορχήστρα 9 Ιουνίου, 2010 στις 2:06 μμ #

  Απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής (ΠΕ) του ΝΑΡ, σχετικά με τη λογική του μεταβατικού πολιτικού προγράμματος:

  http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=349&Itemid=54

 19. Y 9 Ιουνίου, 2010 στις 2:56 μμ #

  @Αντώνη, σε αυτά που λες υπάρχει μια βασική αντίφαση.

  Τελικά την κρίση την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι καπιταλιστές σαν κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος? Ή αυτά είναι φούμαρα που πουλάν στις ΜΚΟ και τον κόσμο γενικότερα για να το μπερδέψουν?

  Πρόσεξε εδω τι είπε ο Alan Greenspan πρώην πρόεδρος του Federal Reserve και αρχιτέκτονας του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού:

  ‘Unless there is a societal choice to abandon dynamic markets and leverage for some form of central planning, I fear that preventing bubbles will in the end turn out to be infeasible. Assuaging their aftermath seems the best we can hope for. ‘

  Click to access spring2010_greenspan.pdf

  Σου λέει ή θα γίνει Κεντρικός Σχεδιασμός ή πρέπει να ανακαλύψουμε κάτι κανούριο που σήμερα δε ξέρουμε για να σώσουμε τον καπιταλισμό!!!

  Αυτο σημαίνει ότι βλέπει πολύ καθαρά ότι πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από μια χρημοτοοικονομική κρίση. Άλλο που η υπόλοιπη ανάλυση του είναι χρηματοοικονομική και κατά βάση απολογητική.

  Είναι αλήθεια επίσης ότι οι επίσημοι αστοί (νεοφιλελεύθεροι και οι λίγοι Κεϋνσιανοί) οικονομολόγοι δεν έχουν απάντηση στο από που έχει προέλθει η κρίση.

  Όπως και οι λομπίστες των τραπεζών εδώ σου λένε δε φταίμε εμείς και δε μπορείτε να αποδείξετε ότι φταίμε αλλά ποιος φταίει δε μπορούν να σου υποδείξουν.

  Όπως και οι πολιτικοί τους εκπροσωποι βαδίζουν στα τυφλά αντιλαμβανόμενοι απλά την αποστολή τους ως τη διάσωση της κερδοφορίας.

  Αυτό όμως σημαίνει ότι εσύ έχεις φοβερή ευκαιρία να τους διεμβολίσεις, να οξύνεις τα αδιέξοδα τους ώστε να σπρώξεις την κατάσταση προς την κοινωνικοποίηση και τον κεντικό σχεδιασμό.

  Οι προτάσεις που απαντάνε στο αποτέλεσμα (στάση πληρωμών-κρατικοποίηση των τραπεζών) μπορούν να προκαλέσουν ταχύτατες μετατοπίσεις (‘δρομολογήσεις εξελίξεων’)στο συσχετισμό.

  Στην τελίκή όμως όλοι ξέρουν ότι οι δημόσιες τράπεζες και υπόλοιπες εταιρείες μόνο με αλλαγή στο επίπεδο της ταξικής εξουσίας θα εξασφαλιστούν.

  Το θέμα είναι πώς φέρνεις τα πράγματα σε αυτό το σημείο.

  Και ξαναρωτάω: Ποια είναι η τακτική σου για να εντείνεις τις αντιθέσεις του συστήματος?

 20. λαθραναγνώστης 9 Ιουνίου, 2010 στις 9:13 μμ #

  Εάν η εργατική τάξη δεν αφυπνισθεί και δεν ξεφύγει απο τη νιρβάνα του μικροατισμού της και το κεφάλι σου να κοπανάς στο τοίχο, δεν γίνεται τίποτα.
  Αυτό είναι και το πιό δύσκολο μέρος της οργάνωσης οποιασδήποτε αντίστασης, διότι δεν εξαρτάται απο σένα (ή τουλάχιστον εξαρτάται σε μικρό ποσοστό).

 21. μπουμπη 9 Ιουνίου, 2010 στις 10:50 μμ #

  Λοιπον μερικα πραγματακια για την σταση πληρωμων και για τις κρατικοποιησεις τραπεζων.Μερικοι ισχυριζονται οιτ θα φερει ταχυτατες εξελιξεις για το κινημα.

  Για να δουμε:

  α)Σταση πληρωμων.Η σημερινη ακροαριστερα ζηταει επιμονα σταση πληρωμων και επαναδιαπραγματευση του χρεους.Και εγω ρωταω,γιατι????…ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ??? ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ?? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ?

  β)Κρατικοποιηση τραπεζων.Ηδη απο τις αρχες αυτες της κρισης πολλες χωρες οπως η Γερμανια προχωρησαν σε κρατικοποιησεις.Ειδατε καμια μια σημαντικη ανασυνταξη του κινηματος εκει περα(η σε οποιοες αλλες χωρες προχωρησαν σε παρομοιες κρατικοποιησεις)?Γιατι το μονο που βλεπω εγω ειναι μια ντιν λινκε(κατα αλλα στα γερμανικα λεγεται αριστερα τρομαρα της) να στηριζει την «βοηθεια» της ΕΕ προς την Ελλαδα και απο την ενα Γερμανικο κομμουνιστικο κομμα που ενω θα μπορουσε η μονη αξιολογη και καθαρα φιλολαικη φωνη,αδυνατει να αντιταχθει στο λαφοντεν και προς το παρων επιλεγει να ειναι ουραγος του…..

 22. TALIBAN 9 Ιουνίου, 2010 στις 11:23 μμ #

  Συμβάλοντας στην συζήτηση και για να δώσω ενδεικτικά μια γεύση από την πολλή ευρύτερη κρίση-αδιέξοδο του παγκόσμιου συστήματος παραπέμπω στο παρακάτω κείμενο, δυστυχώς στα Αγγλικά, που τιτλοφορείται : Exponential Growth Meets Finite Resources
  http://www.aspousa.org/index.php/2010/06/exponential-growth-meets-finite-resources/

  Διαβάστε το και καταλάβεται πως η κρίση είναι παγκόσμια και άμεση κατα συνέπεια ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
  Αν δεν δράσουμε αποτελεσματικά και πολύ γρήγορα, η κατάρρευση με την συνεπακόλουθη πλήρη βαρβαρότητα είναι πλέον ή βέβαια.

  Επίσης από την φετινή έκδοση του USArmy από σελ. 24-29 σχετικά με την ενέργεια.

  Click to access JOE_2010_o.pdf

  Ξαναεπαναλαμβάνω πως οι παραπομπές είναι ενδεικτικές πλήν αξιόλογες.
  Δεν βρισκόμαστε στο 1850 ή ακόμη 1920, ώστε να έχουμε την ευχέρεια πολιτικής ζύμωσης ή πιο απλά σκιαμαχιών για του «ψίλου πήδημα» όπως δυστυχώς βλέπω να γίνεται συνέχεια μεταξύ τίμιων συντρόφων διαφορετικών επι μέρους αντιλήψεων.
  Η ταπεινή μου αίσθηση είναι πως άν ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ δεν οικοδομηθεί ένα εύρωστο και αποφασισμένο κίνημα με κεντρικό πόλο το Κ.Κ.Ε. (παρά τις όποιες επι μέρους διαφωνίες) σύντομα δεν θα υπάρχει πλέον λόγος για καμμία αντιπαράθεση.
  Μην νομίζεται οτι σκέφτομαι απλοικά ή υπερβολικά.

 23. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 12:39 πμ #

  @Μπούμπη

  α) όταν λέμε Στάση πληρωμών εννοούμε ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ. ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ

  β) Καλό θα ήταν να τσεκάρεις λίγο τα γεγονότα σου πριν γράψεις. Ποια τράπεζα κρατικοποίησε η Γερμανία? Ακόμα κι αν κρατικοποίησε καμία ήταν τελείως περιθωριακή. Εμείς εδώ μιλάμε για κρατικοποίηση όλων των μεγάλων τραπεζών. Εθνικής, Αlpha κλπ.

  Η Die Linke που απλά αναμασάς αυτά που σου πανε γι’αυτήν χωρίς να ξέρεις το χριστό σου οργανώνει διαδήλωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα στις 12 Ιούνη μαζί και με το DKP και τους αναρχικούς και τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα Ver.di και θα γίνει της πουτάνας και γουστάρουμε και άει παράτα μας. http://www.kapitalismuskrise.org/aktuelles/bundesweiter-aufruf-12-06-10/

  Είσαι από τις μεγαλύτερες οπαδούς του ΚΚΕ σωβινισμού εδώ μέσα. ‘Στην Ελλάδα είμαστε κομμουνισταράδες, στην Ευρώπη είναι οπορτουνιστές. ΟΥΓΚ ΟΥΓΚ ΑΓΚΟΥ ΑΓΚΟΥ.’ Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Κάτσε σκέψου πώς μπορούμε να τη φτιάξουμε κι άσε τους εύκολους αφορισμούς.

  Δε μας χρειάζεται να αποδείξουμε ότι το ΚΚΕ είναι γαμάτο και οι άλλοι είναι μαλάκες. Μας χρειάζεται
  1) δρόμος για το χτίσιμο της ευρωπαϊκής εργατικής αλληλεγγύης
  2) τακτική έντασης των αντιθέσεων του συστήματος
  3) χάραξη συγκεκριμένων βημάτων προς το σοσιαλισμό (λαϊκή εξουσία για τους ντροπαλούς)
  4) λαϊκό μέτωπο πολιτικών δυνάμεων

 24. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 12:47 πμ #

  @Λαθρα
  φυσικά και εξαρτάται από εμάς πώς η εργατική τάξη θα βγει από τη μικροαστική της νιρβάνα.

  Από ποιο θες να εξαρτάται δηλαδή?

 25. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 9:01 πμ #

  @TALIBAN
  προσυπογράφω.

 26. Αντώνης 10 Ιουνίου, 2010 στις 10:01 πμ #

  @ Ταλιμπαν, Υ
  Χωρίς να διαφωνώ με το συμπέρασμα ότι χρειάζεται μια συσπείρωση με κεντρικό κορμό το ΚΚΕ, διαφωνώ ριζικά με τη λογική που βάζετε. Ότι δηλαδή μας πιέζει ο χρόνος στο βαθμό που αυτό να πρέπει να καθορίσει την τακτική μας. Η κρίση είναι βαθύτατη, είναι παγκόσμια, είναι γρήγορα (ίσως γρηγορότερα από ότι παλιότερα) εξελισσόμενη. Δεν είναι όμως η πρώτη που έχει γνωρίσει ο καπιταλισμός, δεν διαφέρει (ποιοτικά) σε τίποτα από τις προηγούμενες. Επιπλέον το πολιτικό σύστημα και η οικονομική του βάση δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τους. Και οι πάνω μπορούν ακόμα και οι κάτω δεν είναι έτοιμοι ακόμα. Διαφωνώ επίσης και με τις εκτιμήσεις που αποκόβουν την κρίση αυτή από τις προηγούμενες. Τί πα να πεί δεν είμαστε στο 1920; Η κρίση του 1929 είναι εφάμιλλη της σημερινής. Και οδήγησε στο Β Π.Π. αλλά και σε επαναστατικές διεργασίες. Η προηγούμενη (η κρίση της αποικιοκρατίας οδήγησε στον Α Π.Π αλλά και στη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Δεν καταλαβαίνω προς τί η πρεμούρα να κινηθούμε «γρήγορα» «να μη χάσουμε την ευκαιρία» λες και είμαστε σε προεπαναστατική κατάσταση. Δεν είμαστε εκεί κατά τη γνώμη μου. Είμαστε στο μεσοδιάστημα που πρέπει να ανέβει η συσπείρωση στη βάση, να μπεί νέος κόσμος στο κίνημα, να σταθεροποιηθεί και να αιμοδοτήσει την αντεπίθεση.
  Κατά τη γνώμη μου Υ, για να απαντήσω στο προηγούμενο, το σύστημα τα ρήγματα τα δημιουργεί μόνο του επειδυνώνοντας τη θέση της εργατικής τάξης. Χρέος του κινήματος για μένα είναι να συσπειρώνει τη βάση στη λογική της αμφισβήτησης της εξουσίας (γιατί η βάση έτσι και αλλιώς «ψάχνεται» αυτή την περίοδο), να αποκρούει τα αστικά επιχειρήματα περί «κρίσης χρέους», «αδιαφάνειας», «κλεψιάς» κτλ και όχι να θολώνει το στόχο αντιπαραθέτοντας επιχειρήματα στη διαχείρηση του συστήματος (πχ άρνηση χρέους χωρίς αποδέσμευση από Ε.Ε. και ΔΝΤ, κρατικοποίηση των τραπεζών αλλά όχι και των συγκεντρωμένων μέσων κτλ.). Δηλαδή επιχειρήμτα και αιτήματα που απαντάνε μεν στο αποτέλεσμα αλλά δεν αναδυκνύουν την αιτία της κρίσης. Το χρέος ΔΕΝ μπορεί να αντιμετοπιστεί αν δεν αλλάξει τάξη η εξουσία. Όσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχουν και χρέη. Είτε τα έχει ο τρίτος κόσμος, είτε τα έχει η Ελλάδα, είτε είναι ιδιωτικά, είτε είναι δημόσια. Αυτό δεν θα το πούμε στην εργατική τάξη; Δεν θα το κάνουμε ΣΗΜΑΙΑ τώρα που βλέπουμε ότι ο καπιταλισμός ζορίζεται; Τί θα αφήσουμε να εννοηθεί αν του πούμε ότι η λύση είναι η Alpha Bank να είναι κρατική; Αν είναι οι τράπεζες κρατικές (μόνο) αλλάζει τάξη ο έλεγχος του χρήματος; Αλλάζει ο προσανατολισμός του συστήματος; Τί;

 27. λαθραναγνώστης 10 Ιουνίου, 2010 στις 10:02 πμ #

  @TALIBAN,
  Κι εγώ προσυπογράφω.
  @Υ 24
  Θα απαντήσω το απόγευμα.

 28. TALIBAN 10 Ιουνίου, 2010 στις 10:51 πμ #

  Ακόμα μία φορά βλέπω πως οι αγωνιστές του εργατικού κινήματος εξακολουθούν να βλέπουν τις εξελίξεις παγκόσμια μόνο με πολιτικο-κοινωνικά κριτήρια.
  Κατά συνέπεια φαντάζονται πως υπάρχει άνεση χρόνου.
  Αυτή η πολυτέλεια τελειώνει σύντομα και όταν λέω σύντομα εννοώ σε λίγα χρόνια, πιθανώς όχι περισσότερα από 5-10.
  Τα όρια τώρα πια δεν μπαίνουν από τα αδιέξοδα και αντιφάσεις του καθεστώτος της ατομικής ιδιοκτησίας (προφανώς εξακολουθούν να υπάρχουν), αλλά πλέον από τα ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ όρια που πλέον φτάσαμε και ξεπεράσαμε.
  Ξέρετε φίλοι δυστυχώς ο πλανήτης είναι σφαιρικός και πεπερασμένος, και όχι επίπεδος και άπειρος.
  Φυσικοί πόροι, ενέργεια, χλωρίδα, πανίδα κ.τ.λ. ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ.
  Οι ελάχιστοι εχέφρονες ανά την υφήλιο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολλές δεκαετίες μεταπολεμικά, αλλά ποιός ακούει ?
  Το χαρούμενο πάρτυ της κατανάλωσης-διασπάθισης των πόρων συνεχίζεται ακάθεκτα.
  Και βέβαια μόνο μία εντελώς διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας στηριγμένη στην αλληλεγγύη και την ισότητα έχει πιθανότητες να γλυτώσει την ανθρωπότητα και τον όλο πλανήτη από την κατάρρευση και γι’ αυτό και το εξαιρετικά ΕΠΕΙΓΟΝ.
  Αλλά τι λέω ? Μάλλον μιλάω μάλλον σε ώτα μη ακουόντων.

 29. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 11:01 πμ #

  @Αντώνη
  ‘Επιπλέον το πολιτικό σύστημα και η οικονομική του βάση δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τους. Και οι πάνω μπορούν ακόμα’

  Noμίζω ότι έχετε υπερβολική εμπιστοσύνη στο σύστημα.

  Εγώ που τους βλέπω από κοντά εδώ πώς λειτουργούν και πώς μιλάνε δε κάνω καθόλου τέτοια διαπίστωση. Τα αυγά και τα πασχάλια έχουν χάσει κ δεν έχουν ιδέα που πάμε. Το μόνο που του κρατά είναι η αδυναμία των από κάτω να ενωθούν.

  Αν μπούμε σε φάση εκφασισμού και πτώσης του κινήματος, να ειστε έτοιμοι να αναλάβετε τις ευθύνες επ’αυτού και να πείτε ότι όντως εκτιμίσατε λάθος και δε κάνατε όσο έπρεπε όταν μπορούσατε.

  Πάμε πάλι στα κλασσικά μας:
  ‘πχ άρνηση χρέους χωρίς αποδέσμευση από Ε.Ε. και ΔΝΤ, κρατικοποίηση των τραπεζών αλλά όχι και των συγκεντρωμένων μέσων κτλ.’
  Κανείς δεν είπε ‘χωρίς’, ‘αλλά όχι’ κλπ. Λέμε μόνο ότι δε μπορείς να τα λες όλα πάντα. Και πραγματικά εδώ νομίζω θέμα σας έχει καταλήξει ψυχολογικό.
  Φοβάστε τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν ρεαλιστικά πιθανότητες πραγματοποίησης.

  Και πίσω στα μη κλασσικά μας:

  Η ‘κρίση χρέους’ υπάρχει. Μπορέι να έχει τη βάση της στην κρίση υπερσυσώρευσης. Αλλά υπάρχει.

  ‘το σύστημα τα ρήγματα τα δημιουργεί μόνο του επειδυνώνοντας τη θέση της εργατικής τάξης’
  Πρέπει να του δημιουργήσεις κι άλλα ρήγματα. Ούτε πρέπει να παραιτείσαι από τα να δημιουργήσεις κι άλλα, ούτε είναι αρκετή η ξερή συσπείρωση έτσι όπως τη βάζεις γιατί τα ρήγματα μπορούν να επιταχύνουν τη συσπείρωση.

  Ο κόσμος δε καταλαβαίνει τι πάει να πει ‘να αλλάξει τάξη η εξουσία’.

  Βασικά ούτε εσύ καταλαβαίνεις, αφού το μόνο συγκεκριμένο που έχεις στο μυαλό σου επ’αυτού είναι να πάρει την εξουσία το Κόμμα σου.

  (που πολλοί δε ψηνόμαστε καθόλου να παίξει αυτό με την ηγεσία που έχει σήμερα)

  Τα υπόλοιπα τα έχεις πολύ θολά στο μυαλό σου. Πώς θα δομηθεί η λαϊκή εξουσία, ποιοι θα είναι οι φορείς, ποιες οι δυνάμεις που θα συμμαχήσεις. Όλα αυτά περιμένεις να λυθούν από το ‘αόρατο χέρι’ της ‘δρομολόγησης εξελίξεων’ κατά το ‘αόρατο χέρι της αγοράς’ στο οποίο (λένε ότι) πιστεύουν οι καπιταλιστές.

  Εγώ λέω: MEΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ παλεύουμε για να κάνουμε έναν ένα τους κλάδους δημόσιους αρχίζοντας από τις τράπεζες. Παλεύουμε επίσης για να επιβάλουμε μορφές εργατικού ελέγχου. Και για μισθούς κλπ.

  ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ παλεύουμε για να πάρουμε την πολιτική εξουσία.

  Αφού την πάρουμε, το εκμεταλεύομαστε για να κερδηθούν ακόμα περισσότερες νίκες μέσα στις επιχειρίσεις.

  ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Κι εκεί το διακύβευμα είναι στα μέσα παραγωγής και λύνεται με όρους ταξικού συσχετισμού δύναμης.

  Δεν αποκλείουμε την κατάληψη των μέσων παραγωγής και της πολιτικής εξουσίας να γίνει Ένα Μεγάλο Βράδυ (un grand soir)α λα Οκτωβριανή αλλά δε βλέπω που είναι το υπόβαθρο για να γίνει κάτι τέτοιο.

  Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ετοιμασία είναι ίδια και για τα δύο.

  Ασκήσεις επί χάρτου μεγάλου (και υγρού)βρυξελιώτικου πρωινού.

 30. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 11:04 πμ #

  @ΤALIBAN
  Εγώ ακούω και θεωρώ πολύ σοβαρά αυτά που λες.
  Απλά οφείλουμε να κρατήσουμε και τη ψυχραιμία μας.
  Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άλλοι σύντροφοι τα θεωρούν αυτά προπαγάνδα που αποπροσανατολίζει από την ταξική πάλη (και όχι ένα πολυ μεγάλο πεδίο ταξικής πάλης όπως θα έπρεπε)

 31. Αντώνης 10 Ιουνίου, 2010 στις 11:46 πμ #

  @ Visk

  Το άρθρο του Καζάκη έχει πολλές λαθροχειρίες.
  1. Οι Μπολσεβίκοι το 1905 προσυπέγραψαν το κείμενο οτυ σοβιετ της Πετρούπολης για τα χρέη (που σημειωτέον πάρθηκε με πρωτοβουλία των μενσεβίκων) με μια συγκεκριμένη λογική: ΔΕΝ καλούσαν τον Τσάρο να κυρήξει στάση πληρωμών. ΔΕΝ καλούσαν την εργατική τάξη να κάνει αίτημα της τη στάση πληρωμών. Διακύρητταν απλώς ότι ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ δε θα πληρώσουν το χρέος του Τσάρου. Τους μόνους που καλούσαν να μη δώσουν δάνειο ήταν τα ξένα κράτη.
  2. Δεν κατανοεί την ουσία των λεγομένων του Μαρξ: «Έτσι, τα αιτήματα των εργατών πρέπει παντού να καθορίζονται από τις παραχωρήσεις και τα μέτρα των δημοκρατών». Μιλάει για την περίοδο που συγκροτούνταν η διεθνής των εργατών. Ο Καζάκης αγνοεί (σκόπιμα;) τη μπροσούρα «Κριτική του προγράμματος της Γκότα» καθώς και την κριτική του προγράμματος τηε Ερφούρτης. Επίσης αγνοεί τα τετράδια «Grundrisse» που σε καμία περίπτωση δεν περιγράφουν το χρέος ως κεντρικό θέμα. Μάλιστα από το κεφάλαιο εξηγείται ότι η κυκλοφορία ε-χ αποσπάται από την παραγωγή χ-ε (όπου χ χρήμα και ε το εμπόρευμα) και αυτό είναι σύμφυτο με τη λειτουργία του καπιταλισμού. Μάλιστα λέει ότι όταν αυτή η απόσταση μεγαλώνει «σπάει» η αλυσίδα, δημιουργείται η κρίση, ώστε το σύστημα να επανέλθει σε ισορροπία. Το χρέος είναι η χυδαία έκφραση της καπιταλιστικής συσσώρευσης. Ας μας πεί ο Καζάκης πως δημιουργήθηκε το χρέος. Ας μας πεί αν μπορεί να το λύσει η αστική εξουσία.
  3. Στην κατηγορία για ρεφορμισμό και μη πρόταση στα καθημερινά η λογική του Μαρξ είναι η λογική ρηγμάτων. Ρηγμάτων όμως που θα απαιτούν την ενεργή συμμετοχή της εργατικής τάξης στην υλοποίηση τους. Η παραπάνω φράση λέει το απλό: Προτείνει το ΔΝΤ μείωση μισθών; αυξήσεις η ε.τ. Προτείνει και επιβάλλει απολύσεις; Προστασία των απολύσεων. Προτείνει αύξηση ορίων; Μείωση ορίων η ε.τ. Προτείνει δάνειο από το ΔΝΤ; Όχι στο μηχανισμό στήριξης. Κινδυνολογεί η αστική τάξη για χρεοκοπία; Να χρεοκοπήσουν τα μονοπώλια και όχι ο λαός. Πού είδε το λάθος ο Καζάκης;
  4. Ο Καζάκης αγνοεί (;) ότι ναι μεν οι μπολσεβίκοι αρνήθηκαν την πληρωμή του χρέους από τα δάνεια που είχε συνάψει ο Τσάρος, αλλά εφάρμοσαν μια στενή πολιτική μονομερούς δανειοδότησης (ειδικά επί ΝΕΠ). Διαπραγματέυτηκε δηλαδή μονομερώς. ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
  5. Μας παραθέτει ο Καζάκης απόσπασμα από το «δυο ταχτικές». Το κόβει ακριβώς εκεί που λέει ότι η υλοποίηση αυτού του αιτήματος θα γίνει μόνο αν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία.
  6. Εγκαλεί το ΚΚΕ για την μη υιοθέτηση της επιστροφής στο Ευρώ. Αγνοεί ακριβώς ο Καζάκης ότι η προτροπή αυτή κερδίζει σαφώς έδαφος στους κόλπους της Ε.Ε. Την διατύπωσε μέχρι και ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας. Και αναρωτιέμαι: Γιατί ο Καζάκης δεν ζητά αποδέσμευση; είναι αντιδραστικό αίτημα;
  7. Έχει δίκιο ο Καζάκης για το ΚΚΕ του ’20 και της μεταπολίτευσης. Με μία διαφορά: Το ΚΚΕ το 20 είχε την άποψη (διατυπωμένη στο πρόγραμμα του) περι άμεσης εξαρτημένης θέσης του ελληνικού καπιταλισμού, περί σταδίου δημοκρατικού ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, περί συμμαχίας αντι-ιμπεριαλιστικής με τη μη μονοπωλιακή αστική τάξη που ήταν τότε «εθνικά σκεπτόμενη». Η ιστορία θα κρίνει (αν δεν έχει κρίνει ήδη) το σωστό ή λάθος προσανατολισμό του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος της εποχής του 50-60-70 και τον εγκλωβισμό τους στη στρατηγική της σοσιαλδημοκρατίας.
  8. Και να τώρα η θεωρητική πατάτα! Δύο ήδη χωρών: Οι ιμπεριαλιστικές και οι εξαρτημένες. Δεν υπάρχουν περιφερειακές ενώσεις. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ανισόμετρη ανάπτυξη παρά μόνο μητρόπολη-περιφέρεια (φίλος του Α. Εμμανουήλ μήπως;). Καπιταλιστικός πατερναλισμός. Χρεοκοπημένος από το 80!
  9. Δεν έχω άλλη κριτική να κάνω στον Καζάκη πέραν του συμπεράσματός του:
  «Ένα ανοιχτό γράμμα προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας και όλες τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, που θα τις καλεί σε μια πανστρατιά εναντίον του νέου καθεστώτος κατοχής από το ΔΝΤ, την ΕΕ και τους ντόπιους δωσίλογους με στόχο μια αναγεννημένη Ελλάδα απαλλαγμένη από τα δεσμά της χρηματιστικής ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού. Θα έρθει άραγε ποτέ αυτό το ανοιχτό γράμμα;» Η Ελλάδα είναι μια υπό κατοχή χώρα! Και πρέπει να συμμαχήσουμε με ευρείες δυνάμεις (που έχουν λοιπόν αναφορά στα συμφέροντα ποιών τάξεων; Η ολική επαναφορά του λαϊκού μετώπου στο 2010!) ώστε να φύγουμε από την εξάρτηση και να παράγουμε αυτόνομα σε συνεργασία με τη μη μονοπωλιακή αστική τάξη που είναι εθνικά σκεπτόμενη (δημοκρατική και προοδευτική τη λέει ο Καζάκης). Τί να πώ;

 32. Κόκκινη Ορχήστρα 10 Ιουνίου, 2010 στις 12:32 μμ #

  Μια οφειλόμενη και σοβαρή απάντηση του Δημήτρη Καζάκη στον «Ριζοσπάστη», με αφορμή τα αντιεπιστημονικά και λάθος πολιτικά σχόλια του «Ρ»…

  http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BC%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7

 33. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 12:37 μμ #

  @Αντώνη
  Αν το άρθρο του Καζάκη περιέχει λαθροχειρείες, τα σχετικά άρθρα του Ριζοσπάστη είναι αναλύσεις για κλάματα που συμβάλουν στην αποκτήνωση και όχι στην αφύπνιση της εργατικής τάξης.

  Το άρθρο του Καζακη είναι συναρπαστικό και σμαραλιάζει τα σχιζοφρενικά επιχειρήματα που προβάλει η ηγεσία του ΚΚΕ για να δικαιολογήσει την ανεξήγητη στάση της να μην παίρνει στην ουσία θέση για το πιο καυτό πρόβλημα της χώρας. (την τελεαυτία βδομάδα έκανα δημόσιεις ερωτήσεις για το χρέος σε ΕΛΙΑΜΕΠ και Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και είδα πώς αμέσαω κοκκινίζουν από το κακό τους)

  Για την κριτική σου

  1. άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε. σου λεεί συγκεκριμένα πότε το βάλαν και αίτημα στην κυβέρνηση.
  2. πας σε άλλο θέμα. Μπλέκεις τα πράγματα και θολώνεις τα νερά ως μόνη πιθανότητα υπεράσπισης μια παράλογης θέσης

  Τα υπόλοιπα πραγματικά δε τα θεωρώ άξια να τα απαντήσω γιατί είναι πραγματικές μπουρδολογίες.

  Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο του Καζάκη λύνονται όλα.

  Όσο για το κλείσιμο σου:

  Φυσικά και υπάρχει ανάγκη για Λαϊκό Μέτωπο και λέει και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ του 1996 το οποίο ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ.

  Για μη μονοπωλιακή αστική τάξη δε λέει τίποτα ο Καζάκης. Το εφεύρεις γκαιμπελικά εσύ για να τον κατηγορήσεις.

 34. Μέλιτον Καντάρια 10 Ιουνίου, 2010 στις 1:04 μμ #

  Σωστος ο Αντουαν.

  Η κοπτοραπιτικη και η επιλεκτικη αναγνωση αριστερουλικων μικροαστων ηταν παγιο γνωρισμα τυπων σαν τον Καζακη και πολιτικων ομοτραπεζων του.

  Αγαπητε Υ απαντησεις του τυπου:

  «…Αν το άρθρο του Καζάκη περιέχει λαθροχειρείες, τα σχετικά άρθρα του Ριζοσπάστη είναι αναλύσεις για κλάματα που συμβάλουν στην αποκτήνωση και όχι στην αφύπνιση της εργατικής τάξης…»

  …ειναι για κλαματα

 35. μπουμπη 10 Ιουνίου, 2010 στις 1:22 μμ #

  @ Y

  «α) όταν λέμε Στάση πληρωμών εννοούμε ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ. ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ»

  Εστω και αν γινει οπως λες..και καταφερουμε να επιβαλουμε σταση πληρωμων…πιστευεις οτι χωρις μιας στοιχειωδως προοδευτικη κυβερνηση θα εχει αποτελεσμα?….περισσοτερα δεν χρειαζεται να σου πω …ξερεις ποσες πτυχες εχει αυτη η μπανοφλουδα…….

  » Καλό θα ήταν να τσεκάρεις λίγο τα γεγονότα σου πριν γράψεις. Ποια τράπεζα κρατικοποίησε η Γερμανία? Ακόμα κι αν κρατικοποίησε καμία ήταν τελείως περιθωριακή.»

  Τραγικη παραληψη μου…ηθελα να γραψω οτι κρατικοποιησε μερος απο τις πιο σημαντικες τραπεζες….. κατα αυτη την εννοια εχεις δικιο……

  «Εμείς εδώ μιλάμε για κρατικοποίηση όλων των μεγάλων τραπεζών. Εθνικής, Αlpha κλπ»

  Με εργατικο ελεγχο η χωρις?…Προσεξε αν πεις «ας κρατικοποιηθουν και μετα βλεπουμε» ειναι ΜΕΓΑ λαθος!Γιατι χωρις εργατικο ελεγχο και παλι τα συμφεροντα του αστικου κρατους θα εξυπηρετουν οπως γινεται πχ με τα ελληνικα δημοσια σχολεια…..αν πεις τωρα παλι με εργατικο ελεγχο δεν ξερω ποσο κατορθωτο ειναι χωρις την λαικη εξουσια….

  «Η Die Linke που απλά αναμασάς αυτά που σου πανε γι’αυτήν χωρίς να ξέρεις το χριστό σου οργανώνει διαδήλωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα στις 12 Ιούνη μαζί και με το DKP και τους αναρχικούς και τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα Ver.di και θα γίνει της πουτάνας και γουστάρουμε και άει παράτα μας.»

  Δεν αναμασαω τιποτα….ειναι ΦΑΝΕΡΩΤΑΤΟ οτι ειναι ρεφορμιστικο κομμα και πιστο παντα στον «ευρωπαικο προσανατολισμο» του στηριζει την «τον μηχανισμο στηριξης απο την ΕΕ» και φυσικο αφου λιγο η πολυ μπαινει στο τρυπακι της λογικης που εκφραζει μια μεριδα των αστων,δηλαδη να στηριξουμε την ελλαδα για να μην επεκταθει η κριση στην ευρωζωνη……εσυ γνωριζεις οτι ο αντιπροεδρος της ντιν λινκε που ειναι συνδικαλιστης ενος σωματειου μια εταιριας ελαστικων στην βαυβαρια,περσυ αν δεν κανω λαθος,προτεινε απολυσεις εργαζομενων στην εργοδοσια της εταιριας??…τωρα κανεις και πορεια αλληλεγγυης για την ελλαδα? εδω ταιριαζει η φραση «το πρωι μαθητρια,το βραδυ πορνη»

  «Είσαι από τις μεγαλύτερες οπαδούς του ΚΚΕ σωβινισμού εδώ μέσα. ‘Στην Ελλάδα είμαστε κομμουνισταράδες, στην Ευρώπη είναι οπορτουνιστές. ΟΥΓΚ ΟΥΓΚ ΑΓΚΟΥ ΑΓΚΟΥ.’ Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Κάτσε σκέψου πώς μπορούμε να τη φτιάξουμε κι άσε τους εύκολους αφορισμούς»

  Εσυ τα λες αυτα ενω ξερεις οτι εγω ποτε δεν τα ειπα αυτα…..και ουτε κανω ευκολο αφορισμους…κρτικη κανω….

  «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.»

  Και εγω συμφωνω οτι χρειαζομαστε αλληλεγγυη απο τους εργατες των αλλων χωρων.Αλλα χωρις ενα ξεκαθαρο ΤΑΞΙΚΟ προσανατολισμο πολυ φοβαμαι οτι θα καταληξει σε φιασκο…….

 36. Spiritus 10 Ιουνίου, 2010 στις 1:34 μμ #

  @Y 33

  Μέσα σε μία μόνο απάντηση χρησιμοποιείες αναφερόμενος στο ΚΚΕ και τις θέσεις του τις εξής εκφράσεις:

  «για κλάματα», «συμβάλλει στην αποκτήνωση (!!!) της ε.τ.», «σχιζοφρενικά επιχειρήματα», «ανεξήγητη θέση».

  Για το συνομιλητή σου λες:

  «μπλέκεις», «θολώνεις τα νερά», «πραγματικές μπουρδολογίες», «γκαιμπελικά»

  Όχι ότι διαφωνώ με όλα όσα κατά καιρούς υποστηρίζεις, αλλά μήπως θα ‘πρεπε να ελέγξεις λίιιιγο την αμετροέπειά σου;

 37. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 1:41 μμ #

  @Meliton
  Αν καταφέρεις για ΜΙΑ ΦΟΡΑ ν’αφήσεις στην άκρη τον ταλιμπανικό κομματικό φανατισμό σου και να σκεφτείς καθαρά θα μπορέσεις να δεις ότι η θέση του Καζάκη είναι πολύ καλύτερα στηριγμένη στη μαρξιστική – λενινιστική θεωρία από τη θέση τόσο για το πώς αντιμετωπίζουμε τώρα την κρίση όσο και για το ποιος είναι ο δρόμος προς το σοσιαλισμό.

  Εσύ τις παραπομπές που δίνει ο Καζάκής τις λες ‘κοπτοραπτική’. Τα άρθρα του Ρίζου και του Μάκη Παπαδόπουλου κλπ. για το θέμα δε δίνουν καθόλου παραπομπές (μιλά το Κόμμα τέλος) ή όταν δίνουν είναι πολύ πιο αποσπασματικές από αυτές του Καζάκη. Άσε λοιπόν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  @Μπούμπη
  1) Προοδευτική κυβέρνηση λέω κι εγώ. Μέτωπο. Διάβασε και τον Καζάκη
  2) Μερική κρατικοποίηση είναι τελείως διαφορετικό και κανείς μα κανείς (ούτε καν ο ΣΥΝ) δε πρότεινε κάτι τέτοιο
  3) Θα πεις με εργατικό έλεγχο τώρα και όπου φτάσεις. Μακάρι να φτάσει στη Λ.Ε.
  4) Πρέπει να δεις τις συνθήκες που το ψήφισε αυτό η Die Linke. Σε ένα κλίμα που τα tabloids oύρλιαζαν ούτε φράγκο για τους βρωμιάρηδες τους Έλληνες. Δε στο κάλεσμα για την πορεία στη Γερμανία που συμμετέχει η Λίνκε και λέει ξεκάθαρα ότι τα λεφτά αυτά δε πάνε στους ελληνες αλλά στις τράπεζες.
  Δε διαφωνώ ότι είναι ρεφορμιστές και συχνά και οπορτουνιστές, άλλα έχει πολύ μεγάλη σημασία που γίνονται διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γερμανία δε φαντάζεσαι πόση και ότι υπάρχει αριστερό κόμμα έστω και τέτοιο. Από κει και πέρα τα πράγματα δεν είναι στατικά.
  5) Τον ταξικό προσαντολισμό έτσι όπως τον εννοεί εσωτερικά το ΚΚΕ δε θα τον έχεις. Τη συνολική αντίθεση στην ΕΕ δε θα την έχεις. Ή κάνεις συντονισμό με αυτά που έχεις σπρώχνοντας τα στα αριστερά ή δε κάνεις.

  άμα δε κάνεις ανέλαβε τις ευθύνες σου.

  συντονισμός μέσα στα πλαίσια της WFTU μόνο είναι εγκληματικά ανεπαρκής.

 38. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 1:49 μμ #

  @Σπίριτους
  Ίσως.

  Αλλά τα επιχείρηματα που δίνονται στον ‘Ρ’ βασίζονται σε ένα μόνο πράγμα στην πίστη που έχει ένας κόσμος στο ΚΚΕ. Καθόλου σε ανάλυση κλπ.

  Η πίστη πρέπει να είναι συνειδητή. Αυτά τα άρθρα την καλλιεργούν σε άλλη βάση.

 39. Αντώνης 10 Ιουνίου, 2010 στις 2:03 μμ #

  Η λαθροχειρία του Καζάκη δεν έχει προηγούμενο!!!
  Έκατσα και βρήκα εις βάρος της υπερωρίας που θα κάνω τώρα(!) το κείμενο.
  Καλεί σε επαναστατική χρεοκοπία το κράτος! Καλεί την εργατική τάξη να αποσύρει τις καταθέσεις από τις τράπεζες, καλεί τους εργάτες να μην πληρώσουν το φόρο τους καλεί τους εργάτες να απαιτούν μόνο χρυσό και στο τέλος λέει ότι η εξουσία τους δε θα πληρώσει τα δάνεια του Τσάρου! Μαλάκες η κοπτοραπτική στο μεγαλείο της!!!!!!!

  http://www.marxists.org/history/ussr/government/1905/11/27.htm

 40. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 2:34 μμ #

  @Aντώνη
  H δικιά σου ανικανότητα να διαβάσεις καθαρά είναι που δεν έχει προηγούμενο.

  Κοίτα τι λέει το οπορτουνιστικό σοβιέτ της Πετρούπολης
  ‘Only the Constituent Assembly, after the overthrow of the autocracy, can halt this financial ruin. It will carry out a close investigation of the state finances and will draw up a detailed, clear, accurate, and certified balance sheet of state revenue and expenditure (budget). ‘

  Πεσ’μου ότι αυτό εσείς σήμερα δε θα το λέγατε οπορτουνιστικό (να γίνει μέτωπο και άμα πάρει την εξουσία να ξεκαθαρίσει τα οικονομικά)!!

  ΄There is only one way out: to overthrow the government,’

  Κάντε μέτωπο και καλέστε να την ρίξουμε.

  Ο Καζάκης γράφει:
  ‘η εργατική τάξη προειδοποιούσε το διεθνές κεφάλαιο να μην δώσει άλλα δάνεια στο τσαρικό καθεστώς, γιατί η δημοκρατία που θα ανατρέψει τον τσάρο δεν θα αναγνωρίσει τα χρέη του.’

  και το μανιφέστο γράφει:
  ‘We have therefore decided not to allow the repayment of loans which the government contracted while it was clearly and openly waging war against the entire people.’

  Άρα το μεταφέρει πάρα πολύ καλά.

  Ως καθαρό αίτημα στην κυβέρνηση λέει ότι το έβαλαν αργότερα:

  ‘Από τον Φλεβάρη του 1917 έως και τον Οκτώβρη, οι μπολσεβίκοι ήταν το μόνο κόμμα που εξακολουθούσε να υποστηρίζει τα αιτήματα του «οικονομικού μανιφέστου» και απαιτούσε να υλοποιηθεί όχι από μια μελλοντική εξουσία του προλεταριάτου, αλλά εδώ και τώρα από το σοβιέτ που έλεγχαν μενσεβίκοι και εσέροι, καθώς και από την προσωρινή κυβέρνηση Κερένσκι.’

  Καλό θα ήταν βέβαια να βρούμε και γι’αυτό παραπομπή.
  Άλλα έχω την αίσθηση ότι έχουν δοθεί κανά δυο τέτοιες παραπομπές σε προηγούμενα ποστ του Γκράνμα.

 41. Αντώνης 10 Ιουνίου, 2010 στις 2:44 μμ #

  Ρε Υ αν έχεις πρόθεση να μεταφέρεις αυτούσια το 1905 στο 2010 τουλάχιστον κάντο σωστά! Το 1905 είχαν Τσάρο. Και πήγαιναν για την αστικοδημοκρατική επανάσταση (που σημειωτέον ο Λενιν έλεγε ότι θα την υλοποιήσει καλίτερα η εργατική εξουσία). Αυτή τη δημοκρατική κυβέρνηση εννοούν! Και στην τελική γιατί προτείνεις να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και δεν το κάνεις όπως οι σοβιετικοί της Αγ. Πετρούπολης; Κάλεσε τον κόσμο να χρεοκοπήσει τις τράπεζες με μαζικές αναλήψεις. Αλλά θα πείς είναι πλού προωθημένο, δε θα το καταλάβει κανείς κτλ κτλ κτλ. Και για να τελειώνουμε: Το σοβιέτ λέει 5 μέτρα για τη χρηματιοικονομική κρίση:
  «We have therefore decided:

  To refuse to make land redemption payments and all other payments to the treasury. In all transactions and in the payment of wages and salaries, to demand gold, and in the case of sums of less than five roubles, full-weight hard cash (coinage).
  To withdraw deposits from savings banks and from the state bank, demanding payment of the entire sum in gold.
  The autocracy has never enjoyed the people’s confidence and has never received any authority from the people.
  At the present time the government is behaving within the frontiers of its own country as though it were ruling conquered territory.
  We have therefore decided not to allow the repayment of loans which the government contracted while it was clearly and openly waging war against the entire people. »
  Εσύ δεν καταλαβαίνεις ότι είναι επαναστατικό πρόγραμμα;
  Τέλος το ΚΚΕ δεν είπε να πληρώσουμε τα δάνεια. Απλά συνδέει το θέμα της άρνησης με τη λαϊκή εξουσία. Γιατί απλά αν την κάνει η αστική θα είναι σε βάρος του λαού. Και το κίνημα θα ενσωματωθεί. Δες και το σημερινό Μπογιόπουλο.
  http://www1.rizospastis.gr/page.do?id=12226&publDate=10%2F6%2F2010&direction=&pageNo=39

 42. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 3:16 μμ #

  Αντώνη μας δουλεύεις?

  Κάλεσες μήπως εσύ τον κόσμο να χρεοκοπήσει τις τράπεζες με μαζικές αναλήψεις?

  Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται όντως σήμερα ως σε κατακτημένη χώρα. Το λες κι εσύ ότι μας έχει κυρήξει πόλεμο.

  Αυτοί τότε είπαν – δε θα πληρώσουμε το εξωτερικό χρέος, – δεν αναγνωρίζουμε το νόμισμα του τσάρου, – μαζικές αναλήψεις

  Το δεύτερο προφανώς δεν έχει νόημα στις σημερινές συνθήκες.

  Το τρίτο έχει? δε ξέρω. μπορεί.

  Ο Καζάκης λέει έχει το πρώτο νόημα και το βάζει.

  Εσύ τι βάζεις πέρα από τα τρεϊντγιονιονίστικα και τη ‘λαϊκή εξουσία’ γενικά και αόριστα?

  Ο Λένιν το προωθούσε ως αίτημα από το 1916
  As a positive slogan, one capable of drawing the masses into the revolutionary struggle and explaining the necessity for adopting revolutionary measures to attain a “democratic peace,” we must advance the slogan: Repudiation of the National Debt.
  http://www.marxists.org/archive/lenin/works/1916/mar/25.htm
  το χει παραθέσει ο Αντώνης εδω https://mygranma.wordpress.com/2010/04/25/stasipliromonstasipliromonstasipliromon/ [σχόλιο 45]

  Λέει ο Αντώνης ως κάτι που θα έκανε η εργατική εξουσία. Ωραία βάλτε ως κάτι που θα κάνει το μέτωπο.

  Επιφυλάσομαι γι’αυτό που λέει και ο Καζάκης ότι το έβαζε και ως αίτημα προς την κυβέρνση Μενσεβίκων.

  Μετά πάλι δε καταλαβαίνω που ακριβώς εντοπίζει ο Μπογιόπουλος τι διαφορά ανάμεσα στο ‘ο λαός πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει’ και τη στάση πληρωμών?

  επίσης είναι διοφορετικό από αυτό που λέει η επίσημη θέση του ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση που λέει ότι το θέμα θα λύσει η λαική εξουσία με γνώμονα το συμφέρον του λαού.

  Το οποίο σημαίνει ότι ίσως να κρίνει ότι πρέπει να πληρώσει και κάποια χρέη και ότι αυτό οπωσδήποτε εξαρτάται από το συσχετισμό.

  Τώρα ο Μπογιό λεονταρίζει και λέει όχι δε θα πληρώσει ούτε φράγκο ο λαός κλπ. Τελικά ποιο από τα δύο είναι η θέση του ΚΚΕ?

  Νομίζω ότι όσο είναι σλογκανάκι γενικό γουστάρει ο ‘Ρ’ αλλά άμα γίνει συγκεκριμένο πολιτικό μέτρο εκεί τα μαζεύουμε.

 43. Μέλιτον Καντάρια 10 Ιουνίου, 2010 στις 3:21 μμ #

  Βασικοτατο

  Για να καταλαβεις πρεπει και να θες…

  Περα απο ολα τα υπολοιπα του Μπογιοπουλου που παρεθεσε ο Αντωνης, η σαφεστατη καταληξη ειναι το κατωθι:

  «…Αυτή η πολιτική,

  που συμπυκνώνεται σε μια φράση, «ή θα πτωχεύσει ο λαός, ή θα πτωχεύσει η πλουτοκρατία»,

  είναι απόλυτα συνυφασμένη με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας, της μόνης ικανής να επιβάλει τους όρους του λαού και να σταθεί απέναντι στους ντόπιους και διεθνείς κεφαλαιοκράτες και τους οργανισμούς τους.

  Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.»

 44. Μέλιτον Καντάρια 10 Ιουνίου, 2010 στις 3:29 μμ #

  Ετσι για να σου ταλιμπανισω αγαπητε Υ τον εγκεφαλακο σου

 45. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 3:48 μμ #

  Ρε συ Μέλιτον, τι να μου ταλιμπανήσεις?

  απάντα πιο από τα δυο είναι θέση του ΚΚΕ

  αυτό που αναφέρεται στις επίσημες θέσεις ή αυτό που λέει ο Μπογιόπουλος?

  Και αυτό που λέει ο Μπογιόπουλος σημαίενι ότι η Λαϊκή Εξουσία θα κάνει ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ναι ή όχι?

 46. talibremal 10 Ιουνίου, 2010 στις 5:56 μμ #

  Πράγματι είναι μέγα μυστήριο το ΚΚΕ και η στάση πληρωμών.. κάτι σαν τον τριαδικό θεό και τις πολλαλές φύσεις του.
  Εδώ και μέρες τρώω το κεφάλι μου να εντοπίσω τη κυριολεκτική σημασία των ακροβατικών λεξικών διαφορών.
  Στάση πληρωμών και » να μην πληρώσει ο λαός» που η διαφορά;;!
  Ναι, ναι λαική εξουσία κτλ κλτ ποιό το νοήμα να κρατικοποιήσεις ενώ η ε.τ δεν είναι στην εξουσία κτλ.
  Το ΚΚΕ κατά την αποψή μου βρίσκεται σε σοβαρή διλημματική κατάσταση ως προς τις επιλογές που απλώνονται μπροστά του ή απλά κάνει μέγα λάθος-(έγκλημα) να μη βάζει το ζήτημα στα μούτρα της αστικής τάξης.
  Φαίνεται καθαρά στο άρθρο του Καζάκη με τη ΓΓ στο τηλεοπτικό πάνελ..ε πες το ντε αυτό που νομίζεις! συνέχεια αυτή η προσπάθεια να χαιδέυσεις μικροαστικά αυτιά- να δούμε πόσοι παρέμειναν από δαυτους.-

 47. kraftwerkvs 10 Ιουνίου, 2010 στις 7:02 μμ #

  @Y

  Μιά και δεν σου απάντησα ποτέ την προηγούμενη φορά λέω…

  Όλο το ζήτημα για την στάση πληρωμών κατά την γνώμη μου έχει σχέση με το αν το εντάσεις ή οχι στα πλαίσια αλλαγής της εξουσίας ή όχι.

  Η δικιά σου θέση εμένα δεν μου είναι και πολύ ξεκάθαρη αλλά καταλαβαίνω ότι δεν το βάζεις υποχρεωτικά σαν ενα απο τα μέτρα που θα ακολουθήσουν την αλλαγή εξουσίας.

  Κατά την γνώμη μου η πρόταση αυτή είναι ριζοσπαστικοφανής αν δεν συνδέεται με το ζήτημα της εξουσίας. Δεν γίνεται να θέλεις να κάνεις ένα ολόκληρο μέτωπο πάνω στο να προτείνεις ή να πιέσης την κυβέρνηση να δεχτεί να κάνει στάση πληρωμών.

  Όποιος έχει το καρπούζι έχει και το μαχαίρι, η αριστερά δεν κυβερνάει και κάθε μέτρο που πέρνετε μπορεί να είναι σε προοδευτική κατεύθυνση ή και σε αντιδραστική, μια στάση πληρωμών με αστική κυβέρνηση και μάλιστα με απόφαση που θα έχει πάρει πιεσμένη κάτω απο τον αγώνα ενός λαικού κινήματος θα ήταν για αυτήν ότι καλύτερο, η Ελλάδα μέσα απο την στάση-αρνηση πληρωμών είναι προφανές για όποιον θέλει να το δει ότι θα περνούσε μια μεγάλη κρίση οικονομική με ζητήματα ανοιχτά όσο αφορά πληρωμές κλπ, κλπ αλλά και ζητήματα πολιτικά και πιέσεις διαφόρων ειδών που κανείς ακριβώς δεν μπορεί να τις προβλέψει.

  Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για την αριστερά να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για στάση πληρωμών όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα αυτής της πολιτικής πρότασης. Όταν όλες οι υπόλοιπες δομές και συνθήκες παραμένουν ίδιες. Όταν δεν εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο συνολικά αλλαγης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση.

  Μόνο λοιπόν συνδεδεμένα με την πολιτική εξουσία έχει νόημα κάτι τέτοιο εσύ όμως δεν λες κάτι αυτό ή τουλάχιστον είσαι σε μια θολή θέση όσο αφορά αυτό που λες για παράδειγμα:

  https://mygranma.wordpress.com/2010/04/25/stasipliromonstasipliromonstasipliromon/

  «Λες όχι στο ΔΝΤ. Λες ναι στη στάση? Πεσ’το καθαρά!!

  Ακόμα και να μη γίνει έχει αξία να το έχεις πει και να έχεις αγωνιστεί σοβαρά γι’αυτό. Αφήνει παρακαταθήκη. Η περίοδος αυτή, οι μηνες αυτοί, θα μείνουν στην ιστορία και οι θέσεις κάθε κόμματος θα ειδωθούν υπό το φώς των ολοκληρωμένων γεγονότων.
  Έχει σημασία να έχεις πει το σωστό καθαρά.

  70% του λαού λέει όχι στο ΔΝΤ. Δεν έχει όμως εναλλακτική. ΔΩΣ’ΤΟΥ!! Το 70% δε λέει ναι στη λαϊκή εξουσία και δε πρόκειται να πει μέχρι τα τέλη Μάη. Ενώ μπορεί πολύ άνετα να το πει για τη στάση πληρωμών!

  Το ‘τρίπτυχο’ είναι
  1) πρώτα επιβάλουμε τη στάση πληρωμών γιατί δε θέλουμε το ΔΝΤ
  2) Μετά εθνικοποιούμε τις τράπεζες
  3) Μετά βγαίνουμε από το Ευρώ
  4)….
  5)…

  Κι όπου φτάσουμε.

  Εσύ αφήνεις τον αντίπαλο να παίζει μόνο του και συγκεντρώνεσαι σε μια αψιμαχία στο λιμάνι. Και τον αντίπαλο τον βολεύει μιντιακά να συγκεντρώνεται εκεί η συζήτηση.

  Κουράγιο και δύναμη σε όσους αγωνίζονται σκληρά εκεί. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό όμως αν εντάσσονταν σε ένα αγώνα με προοπτική μέχρι τα μέσα – τέλη Μάη.»

  λες πάλι αλλού:

  —–«Γιατί η στάση πληρωμών αν υιοθετηθεί από την παρούσα κυβέρνηση (ή όποια άλλη αστική) θα μετακυλιστεί στους εργαζόμενους. Μέχρι εδώ θα συμφωνήσεις μάλλον μαζί μου…’

  Καλύτερα να μετακυλιστεί αυτό το κόστος στους εργαζόμενους παρά να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Αυτό το κόστος θα είναι πολύ πιο δυσβάσταχτο.»——

  Με την μόνη διαφορά ότι το κόστος της στάσης πληρωμών θα έρθει πράγματι στον εργαζόμενο αλλά εδώ σε αυτή την περίπτωση θα έχεις πάρει και το πολιτικό κόστος σε μια εξουσία που καν δεν έχεις.

  βάζεις το ζήτημα για στάση πληρωμών τώρα ενώ εσύ ό ίδιος λές ότι λαική εξουσία δεν μπορείς να έχεις τώρα. Άρα ξεκομένο και μόνο του.

  Την στάση πληρωμών δεν μπορείς να την χρησιμοποιείς για να πιαστείς απο τα μαλλιά της, καθώς πνίγεσαι επειδή σου βάζουν εκβιαστικά διλήματα οι δυνάμεις της αστικής τάξης του τύπου και απο που θα βρούμε τα λεφτά.

  Πράγματι πρέπει να το εντάξεις μέσα στη συνολικότερη πρόταση για την λαική εξουσία και δεν καταλαβαίνω και γώ για πιο λόγω δεν το βλέπεις πουθενα μέσα στην επίσημη πρόταση του ΚΚΕ

  Όσο αφορά την Αργεντινή στην πραγματικότητα η Αργεντινή επαναδιαπραγματεύτηκε το χρέος της και ακόμα και σήμερα εκδίδει νέα ομόλογα για τα χρέη που το 2001 δεν πλήρωσε. Γενικά θεωρώ ότι τα παραδείγματα απο άλλες χώρες αν και χρήσιμα δεν εξομειώνουν κάθε χώρα με μια άλλη για να μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.

  Στάση πληρωμών λοιπόν, ποιός να την κάνει? αν είναι να την κάνει ο Παπανδρέου ή η οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, να το πούνε όσοι υποστηρίζουνε τέτοια θέση.

  Αλλιώς μιλάμε όπως και να χει για κάτι που ΔΕΝ απαντάσει στο άμεσο μέλλον τον επόμενων εβδομάδων όποτε ακυρώνεται και όλη η φιλολογία περί του ότι θα πρέπει η αριστερά να απαντήσει σήμερα.

  υ.γ.

  Υ ,Και κάτι άλλο….

  Ο τρόπος που μιλάς, απαντάς και συμπεριφέρεσαι είναι απαράδεκτος και υπερφίαλος, εμένα προσωπικά μου έχεις γίνει τρομερά αντιπαθής.

 48. λαθραναγνώστης 10 Ιουνίου, 2010 στις 8:14 μμ #

  Y@24
  Εγώ δεν είπα ότι δεν εξαρτάται απο εμάς ΠΩΣ η εργατική τάξη θα βγεί απο τη μικροαστική της νιρβάνα, αλλά (είπα) να αφυπνισθεί και να ξεφύγει.
  But it takes two to tango. Το πως θα τη βγάλουμε, μάλλον το ξέρουμε γι αυτό και (αυτο)θεωρούμαστε πρωτοπορία. Το πρόβλημα είναι να θελήσει και η ίδια η ε.τ. να ακολουθήσει και να χορέψει . Αυτή τελικά θα κάνει την επιλογή και τη κίνηση της χειραφέτησής της. Αν εξαρτώταν μόνο απο εμάς, τότε αυτό θα είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Η αφύπνιση της εργατικής τάξης και η συνειδητοποίηση της ταξικής της θέσης, είναι από τα πιο δύσκολα καθήκοντα του προοδευτικού κινήματος και γίνεται αργά και με πολλά πισωγυρίσματα.

  Όσον αφορά στη στάση πληρωμών, ή γενικότερα στην αντιμετώπιση του χρέους.
  Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση αλλά και γενικότερα η αστική εξουσία, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΗΣ της χώρας, ΑΦΟΥ περάσουν όλα τα αντιδραστικά μέτρα. Δεν ξέρουν πως να την πλασάρουν στο λαό.
  Μια χρεωκοπία που θα ερχόταν σαν κατάληξη μιας ηρωικής απόπειρας στάσης πληρωμών, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος. Κι αν για τη στάση πληρωμών πίεζε και το ΚΚΕ….χαράς ευαγγέλια! Το απόλυτο άλοθι!
  Θεωρώ ότι θα ήταν κορυφαίο σφάλμα του ΚΚΕ (οι άλλοι ας κάνουν ότι θέλουν) να εμπλακεί σε μια οποιαδήποτε συζήτηση διαχείρησης- αντιμετώπισης του χρέους, τη στιγμή που δεν έχει τη δύναμη να οδηγήσει τις εξελίξεις εκεί που θέλει αλλά και να παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τις θέσεις του με λεπτομέρεια. Τότε ακούσια, θα γινόταν μέσο παραπλάνησης του λαού, οδηγώντας σε ολέθριες λύσεις.
  Η αστική προπαγάνδα θα το παρουσιάσει σαν συνεργό και θα του χρεώσει όλο το πολιτικό κόστος, αλλά και το κοινωνικό κρίμα.
  Καταλήγοντας. Το πιο σοφό σ αυτές τις περιπτώσεις είναι one step at a time.
  (Άντε γιατί πολύ αγγλικούρα έχει πέσει τώρα τελευταία εδώ μέσα!)

 49. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 9:44 μμ #

  Κραφτβερκς
  πριν διαβάσω προσεκτικά τα υπόλοιπα και απαντήσω προσεκτικά…
  Πες μου ρε φίλε γιατί θα μου στρίψει… λες

  ‘δεν καταλαβαίνω και γώ για πιο λόγω δεν το βλέπεις πουθενα μέσα στην επίσημη πρόταση του ΚΚΕ’

  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ?

  ΔΕΙΧ’ΤΗ ΜΟΥ!

 50. Y 10 Ιουνίου, 2010 στις 11:27 μμ #

  Πρώτον Σύντροφε εγώ δε γράφω εδώ για να είμαι αρεστός. Τις σκέψεις μου θέλω να μοιραστώ. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να τις μοιραστώ όσο πιο ειλικρινά γίνεται.

  Πάμε λοιπόν στη συζήτησή μας σύντροφε και σ’ευχαριστώ που μοιράζεσαι τις σκέψεις σου μαζί μου.

  ‘Όλο το ζήτημα για την στάση πληρωμών κατά την γνώμη μου έχει σχέση με το αν το εντάσεις ή οχι στα πλαίσια αλλαγής της εξουσίας ή όχι.
  Η δικιά σου θέση εμένα δεν μου είναι και πολύ ξεκάθαρη αλλά καταλαβαίνω ότι δεν το βάζεις υποχρεωτικά σαν ενα απο τα μέτρα που θα ακολουθήσουν την αλλαγή εξουσίας.’

  Η δικιά μου θέση είναι :
  – Αίτημα προς τη κυβέρνηση σε συνδυασμό με την εγγύηση των μισθών, την εθνικοποίηση των τραπεζών με αυξημένο εργατικό έλεγχο και την έξοδο από το Ευρώ
  – Τα παραπάνω μέρος του προγράμματος του Λαϊκού Μετώπου που το ΚΚΕ προβάλει ως πρόταση στο Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην αριστερά του ΠΑΣΟΚ και σε όλο το λαό.
  – Αμα μπορεί να τα κάνει η κυβέρνηση όλα αυτά ας τα κάνει αλλιώς ας μας δώσει την εξουσία
  Is that clear enough?

  ‘Κατά την γνώμη μου η πρόταση αυτή είναι ριζοσπαστικοφανής αν δεν συνδέεται με το ζήτημα της εξουσίας. Δεν γίνεται να θέλεις να κάνεις ένα ολόκληρο μέτωπο πάνω στο να προτείνεις ή να πιέσης την κυβέρνηση να δεχτεί να κάνει στάση πληρωμών.’

  Ναι είναι μπλόφα αν δε συνδέεται με το ζήτημα της εξουσίας. Εγώ όμως το συνδέω γιατί λέω είναι πρόταση συσπείρωσης για το σοσιαλισμό αλλά και μέτρο προϋπόθεση του σοσιαλισμού.

  Και φυσικά δε λέω το μέτωπο να βασιστεί πάνω στη στάση πληρωμών. Στο στόχο του κεντρικού σχεδιασμού και της αναδιανομής στους εργαζόμενους θα βασιστεί. Αλλά η στάση είναι απαραίτητο στοιχείο.

  ‘Όποιος έχει το καρπούζι έχει και το μαχαίρι, η αριστερά δεν κυβερνάει και κάθε μέτρο που πέρνετε μπορεί να είναι σε προοδευτική κατεύθυνση ή και σε αντιδραστική, μια στάση πληρωμών με αστική κυβέρνηση και μάλιστα με απόφαση που θα έχει πάρει πιεσμένη κάτω απο τον αγώνα ενός λαικού κινήματος θα ήταν για αυτήν ότι καλύτερο, η Ελλάδα μέσα απο την στάση-αρνηση πληρωμών είναι προφανές για όποιον θέλει να το δει ότι θα περνούσε μια μεγάλη κρίση οικονομική με ζητήματα ανοιχτά όσο αφορά πληρωμές κλπ, κλπ αλλά και ζητήματα πολιτικά και πιέσεις διαφόρων ειδών που κανείς ακριβώς δεν μπορεί να τις προβλέψει. ‘

  Μια Ελλάδα όπου το ΚΚΕ θα έπαιρνε μόνο του την εξουσία με ανεξήγητες διαδικασίες χωρίς εκλογές αλλά και χωρίς να σπάσουν τζάμια δε θα περνούσε μεγάλη κρίση?
  Δε θα είχε προβλήματα βασικής τροφοδότησης κλπ.όπως είχε και η Ρωσία της Οκτωβριανής?

  Τι μας λες λοιπόν? Ότι πρέπει να κωλόσουμε μπροστά στην κρίση? Ή μπροστά στο απρόβλεπτο? Η Επανάσταση είναι απρόβλεπτη. Αλλιώς δε θα λεγόταν Επανάσταση.

  Αυτά που λες είναι πολιτική φοβία. Τίποτα άλλο. Και μάλιστα είναι τα ίδια ακριβώς με αυτά που λέει η αστική προπαγάνδα» άμα κάνουμε στάση μαύρο φίδι που μας έφαγε κλπ.

  Αυτό το όσο δεν έχει η αριστερά την εξουσία δε ξέρουμε τι μας γίνεται αφού δεν έχουμε τον έλεγχο, είναι βαθιά αντιδραστικό. Ανατρέπει όλη τη θεωρία της ταξικής πάλης. Όλο τον ιστορικό υλισμό. Στην πάλη των τάξεων οι κάτω τάξεις μπορούν να υποχρεώσουν τις πάνω να κάνουν πράγματα. Μπορούν να κερδίζουν έδαφος χωρίς να κερδίζουν την εξουσία.

  Άμα το αρνούμαστε αυτό να πάμε να κουρευτούμε. Άμα πιστεύουμε ότι για κάθε βήμα μπορούμε να έχουμε και τον απόλυτο έλεγχο όλων των συνεπειών τότε δεν έχουμε καταλάβει σε ποιο κόσμο ζούμε.

  ‘Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για την αριστερά να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για στάση πληρωμών όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα αυτής της πολιτικής πρότασης.’

  ΠΟΛΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Μήπως είναι μαρξιστική έννοια η πολιτική εύθύνη? Μήπως το ‘πολιτικό κόστος’ είναι λενινιστικό? Θα σκεφτούμαι εμείς σαν αστοί πολιτικοί? Άμα μια κυβέρνηση πάρει τέτοια απόφαση θα είναι ΔΙΚΙΑ ΤΗΣ πολιτική ευθύνη όχι δικιά μας. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η αστική κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει 100% την πρόταση σου. Αμα την εφάρμοζε τι νόημα θα είχε να υπήρχε και να υπάρχεις??? Άρα λοιπόν αν εφαρμόσει ένα μέρος την πιέζεις να την εφαρμόσει ΟΛΗ. Και για ότι πάει στραβά την κατηγορείς ότι γίνεται γιατί δε την εφαρμόζει ΟΛΗ.

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τι μπορεί να πάει στραβά? Να κυρήξει στάση και να κόψει τους μισθούς και να αφήσει ιδιωτικές στρατηγικές εταιρείες? Εσύ λες στο λαό εμείς είπαμε εγγύση των λαϊκών εσόδων, αυτοί κάνουν το αντίθετο. Τι μας νοιάζει αν πληρώνουν ή δε πληρώνουν τους έξω? Δε τους πληρωνουν για να τα μοιραστούν μεταξύ τους? Εμείς ποτέ δεν είπαμε αυτό. Είπαμε δε πληρώνουμε τα αποικιακά χρέη των έξω για να τα μοιραστούμε μεταξύ μας οι εργαζόμενοι μέσα.

  ‘ Όταν όλες οι υπόλοιπες δομές και συνθήκες παραμένουν ίδιες. Όταν δεν εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο συνολικά αλλαγης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση.’

  Εγώ λέω η ‘σοσιαλιστική κατεύθυνση’ σαν έννοια είναι θολή.
  Πρέπει να πεις. Δημόσιες οι εταιρείες. Εργατικός Έλεγχος. Κεντρικός Σχεδιασμός.
  Όλα μαζί τα λες από τώρα. Αλλά κάθε φορά βρίσκεις που είναι το κρίσιμο και χτυπάς.
  Τώρα ας πούμε λες στο λαό πρέπει όλοι μαζί να συλλογικά να διαχειριζόμαστε τις ζωές μας. Αυτό είναι πραγματική δημοκρατία.

  Τι πρέπει να γίνει άμεσα? Να σταματήσουμε να πληρώνουμε, να κάνουμε δημόσιες τις τράπεζες που μας πίνουν το αίμα. Να πούμε ότι άμεση προτεραιότητα του κράτους είναι το επίπεδο ζωής της πλειοψηφίας. Να δώσουμε λόγο στους εργαζόμενους μέσα στις επιχειρήσεις διευρύνοντας τα συνδικαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

  ‘Μόνο λοιπόν συνδεδεμένα με την πολιτική εξουσία έχει νόημα κάτι τέτοιο εσύ όμως δεν λες κάτι αυτό ή τουλάχιστον είσαι σε μια θολή θέση όσο αφορά αυτό που λες για παράδειγμα:
  https://mygranma.wordpress.com/2010/04/25/stasipliromonstasipliromonstasipliromon/
  “Λες όχι στο ΔΝΤ. Λες ναι στη στάση? Πεσ’το καθαρά!!
  Ακόμα και να μη γίνει έχει αξία να το έχεις πει και να έχεις αγωνιστεί σοβαρά γι’αυτό. Αφήνει παρακαταθήκη. Η περίοδος αυτή, οι μηνες αυτοί, θα μείνουν στην ιστορία και οι θέσεις κάθε κόμματος θα ειδωθούν υπό το φώς των ολοκληρωμένων γεγονότων.
  Έχει σημασία να έχεις πει το σωστό καθαρά.
  70% του λαού λέει όχι στο ΔΝΤ. Δεν έχει όμως εναλλακτική. ΔΩΣ’ΤΟΥ!! Το 70% δε λέει ναι στη λαϊκή εξουσία και δε πρόκειται να πει μέχρι τα τέλη Μάη. Ενώ μπορεί πολύ άνετα να το πει για τη στάση πληρωμών!
  Το ‘τρίπτυχο’ είναι
  1) πρώτα επιβάλουμε τη στάση πληρωμών γιατί δε θέλουμε το ΔΝΤ
  2) Μετά εθνικοποιούμε τις τράπεζες
  3) Μετά βγαίνουμε από το Ευρώ
  4)….
  5)…
  Κι όπου φτάσουμε.
  Εσύ αφήνεις τον αντίπαλο να παίζει μόνο του και συγκεντρώνεσαι σε μια αψιμαχία στο λιμάνι. Και τον αντίπαλο τον βολεύει μιντιακά να συγκεντρώνεται εκεί η συζήτηση.
  Κουράγιο και δύναμη σε όσους αγωνίζονται σκληρά εκεί. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό όμως αν εντάσσονταν σε ένα αγώνα με προοπτική μέχρι τα μέσα – τέλη Μάη.”
  λες πάλι αλλού:
  —–”Γιατί η στάση πληρωμών αν υιοθετηθεί από την παρούσα κυβέρνηση (ή όποια άλλη αστική) θα μετακυλιστεί στους εργαζόμενους. Μέχρι εδώ θα συμφωνήσεις μάλλον μαζί μου…’
  Καλύτερα να μετακυλιστεί αυτό το κόστος στους εργαζόμενους παρά να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Αυτό το κόστος θα είναι πολύ πιο δυσβάσταχτο.”——

  Με την μόνη διαφορά ότι το κόστος της στάσης πληρωμών θα έρθει πράγματι στον εργαζόμενο αλλά εδώ σε αυτή την περίπτωση θα έχεις πάρει και το πολιτικό κόστος σε μια εξουσία που καν δεν έχεις.’

  Θολό είναι το μάτι σου σύντροφε.

  Δε θα έχεις πάρει κανένα πολιτικό κόστος όσο δε θα εφαρμόζουν σε τουλάχιστον πάνω από το 50% την πρόταση σου, κάτι που δε πρόκειται να το κάνουν. Με την ίδια λογική οι Μπολσεβίκοι θα έπρεπε να χεστούν μπροστά στο πολιτικό κόστος του να χάσουν 1/3 της ευρωπαϊκής ρωσικής επικράτειας.

  Και ναι, το κόστος μπροστά στην ατολμία, στο να μη γίνεται τίποτα και να συνεχίζουμε όπως μας είπαν οι αφέντες αυτού του κόσμου με το ΔΝΤ είναι πολύ χειρότερο από οποιαδήποτε διαταραχή που θα μπορούσε να προκληθεί στο σύστημα. Εσύ δε το βλέπεις αυτό? Δηλαδή ρε μέγάλε τι λες? Καλύτερα να μας πεινάσει το ΔΝΤ να μην έχουμε και την πολιτική ευθύνη?

  Το ζήτημα σου έιναι να σταματήσεις την πείνα ή το ποιος έχει την πολιτική ευθύνη της πείνας???

  ‘βάζεις το ζήτημα για στάση πληρωμών τώρα ενώ εσύ ό ίδιος λές ότι λαική εξουσία δεν μπορείς να έχεις τώρα. Άρα ξεκομένο και μόνο του.’

  Λέω. Λαϊκή εξουσία χωρίς Λαϊκό Μέτωπο δε γίνεται. Πρέπει πρώτα να γίνει το μέτωπο.
  Λεω εδώ και τώρα πρόταση μετωπικού προγράμματος με τη στάση πληρωμών μέσα μαζί με την εγγύση των μισθών και την εθνικοποίηση των βασικότερων τομέων υποδομής.

  Το να μας λέτε όλα τα αιτήματα είναι οπορτουνιστικά εκτός από τη λαϊκή εξουσία είναι εγκεφαλική μαλακία. Για να γίνει λαϊκή εξουσία πρέπει πρώρα να υπάρχει μέτωπο με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αλλιώς τι λαϊκή εξουσία ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ μας λέτε? Πείτε το Κόμμα μας θέλει Σοσιαλισμό τελεία. Άμε θέλετε λαϊκή εξουσια να θέλετε και μέτωπο και να έχετε και συγκεκριμένο πρόγραμμα γιάυτό και να είστε και έτοιμοι να το διαπραγματευτείτε.

  ‘Την στάση πληρωμών δεν μπορείς να την χρησιμοποιείς για να πιαστείς απο τα μαλλιά της,καθώς πνίγεσαι επειδή σου βάζουν εκβιαστικά διλήματα οι δυνάμεις της αστικής τάξης του τύπου και απο που θα βρούμε τα λεφτά.’

  Αναποδογυρίζεις την κατάσταση. Τα εκβιαστικά διλλήματα είναι προς αυτό που έχει την εξουσία σήμερα. Κι εσύ πρέπει να του τα θέτεις. ‘ΟΧι να τα αποφεύγεις σα να είχες την εξουσία εσύ.

  ‘Πράγματι πρέπει να το εντάξεις μέσα στη συνολικότερη πρόταση για την λαική εξουσία και δεν καταλαβαίνω και γώ για πιο λόγω δεν το βλέπεις πουθενα μέσα στην επίσημη πρόταση του ΚΚΕ’

  Σου είπα και πριν και βγήκα από τα ρούχα μου. Γιατί δεν ΥΠΑΡΧΕΙ στην επίσημη πρόταση του ΚΚΕ και αυτά που λέει ο Μπογιό είναι αντιφατικά με την επίσημη γραμμή κι αν είναι σοβαρό κόμμα το ΚΚΕ ας μας ξεκαθαρίσει τι λέει.

  ‘Όσο αφορά την Αργεντινή στην πραγματικότητα η Αργεντινή επαναδιαπραγματεύτηκε το χρέος της και ακόμα και σήμερα εκδίδει νέα ομόλογα για τα χρέη που το 2001 δεν πλήρωσε. Γενικά θεωρώ ότι τα παραδείγματα απο άλλες χώρες αν και χρήσιμα δεν εξομειώνουν κάθε χώρα με μια άλλη για να μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.’

  Για την Αργεντινή τουλάχιστον μιλάμε ακόμα ως μια ενδιάμεση νίκη. Κάτι που δε πήγε στο Καιάδα και αφήνει παρακαταθήκες για το μέλλον. Να δούμε τι θα λέμε για την Ελλάδα σε δέκα χρόνια.

  ‘Στάση πληρωμών λοιπόν, ποιός να την κάνει? αν είναι να την κάνει ο Παπανδρέου ή η οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, να το πούνε όσοι υποστηρίζουνε τέτοια θέση.
  Αλλιώς μιλάμε όπως και να χει για κάτι που ΔΕΝ απαντάσει στο άμεσο μέλλον τον επόμενων εβδομάδων όποτε ακυρώνεται και όλη η φιλολογία περί του ότι θα πρέπει η αριστερά να απαντήσει σήμερα.’

  Η αριστερά πρέπει σήμερα να βγάλει πρόγραμμα μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Αυτό δεν έιναι το πρόγραμμα του ΚΚΕ του 1996 κι ακόμα λιγότερο η ‘πρόταση για την έξοδο από την κρίση’.

  Στάση πληρωμών αίτημα προς την κυβέρνηση Παπανδρέου?

  Ναι, με εγγύση μισθών, εθνικοποίηση τραπεζών κ.α., εγγύηση μισθών και με παράλληλη καμπάνια για να ΠΕΣΕΙ η κυβέρνηση Παπανδρέου.

  Και κυρίως με συγκρότηση λαϊκού μετώπου.

  Σε κάλυψα?

 51. Κόκκινη Ορχήστρα 11 Ιουνίου, 2010 στις 12:06 πμ #

  Ο Μαρξ για το δημόσιο χρέος. Κεφάλαιο, τόμος 1, σελ 779-781

  http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=357&Itemid=1

 52. kraftwerkvs 11 Ιουνίου, 2010 στις 10:01 πμ #

  @Υ (θα ξεφύγω λίγο απο το θέμα ελπίζω να μην χαλάει την συζήτηση)

  Λοιπόν Υ η ευγενια, ο σεβασμός προς την άποψη του άλλου, η δυνατότητα να ακούμε και να εκφράζουμε αυτό που θέλουμε χωρίς να μειώνουμε την προσωπικότητα του άλλου, είναι και για να γινόμαστε αρεστοί. Aλλά γιατί γινόμαστε αρεστοί έτσι ? Γιατί αυτό ακριβώς διευκολύνει την ανθρώπινη επικοινωνία. Στην πραγματικότητα το αν θα γίνουμε αρεστοί ή οχι έχει σχέση μόνο απο την πολιτική σκέψη/πρόταση αυτή καθαυτή και αυτή πρέπει να μας ενδιαφέρει αν θα γίνει αρεστή ή όχι.

  Τα παραπάνω γνωρίσματα(ευγενεια κλπ) είναι στοιχεία προοδευτικά, γιατί είναι στοιχεία που ενισχύουν και βοηθούν την επικοινωνία των ανθρώπων, την γνώση, ενώ παράλληλα δημιουργούν δεσμούς αλληλεγγύης, σεβασμού κλπ, κλπ

  Είναι μάλιστα κατά την γνώμη μου απαραίτητο συστατικό στοιχείο για το κίνημα και για την πρωτοπορία του. Επέτρεψε μου να αναφερθώ σε μερικούς, ο Τατάκης, ο Μπελογιάννης, Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Δεν έμειναν στην ιστορία γιατί ήθελαν να είναι αρεστοί ούτε γιατί τους εκτέλεσαν ή τους δολοφόνησαν αλλά και γιατί διακρινόντουσαν απο τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

  Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι προοδευτικά, θα έλεγα συνδέονται άμεσα με την κομμουνιστική ηθική.

  Αντίθετα η ειρωνία, οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, η λεκτική βία συνολικότερα, ο τραμπουκισμός, η θρασύτητα και η αλαζονεία, ο σεξισμός, δεν μπορούν να είναι στοιχεία που η αριστερά μπορεί να τα έχει στο οπλοστάσιο της, είναι συμπεριφορές που προέρχονται απο την αμάθεια, απο την έλλειψη παιδείας και της χαμηλές συνθήκες ζωής για τον λαό. Είναι η καθυστέρηση που επιβάλλουν οι ταξικές κοινωνίες στον λαό και προσπαθούν να μας καταδικάσουν στα αιώνια δεσμά του καρπαζοεισπράκτορα.

  Θα γίνεις αρεστός ή οχι και μόνο απο τις πολιτικές σου απόψεις με τις οποίες κάποιος θα διαφωνεί ή θα συμφωνεί, τα άλλα είναι περιττά.

  Και να πω και κάτι ακόμα μια που τα έγραψα όλα αυτά,…..η δικαιολόγηση τέτοιων πτυχών απο όλους τους χώρους σχεδόν της αριστεράς, δηλαδή φαινομένων τραμπουκισμού, κλπ δεν είναι χωρίς κόστος και ας το επικαλύπτει ο καθένας με δικαιολογίες «έτσι είναι ο ταξικός αγώνας», «επαναστατική βία», κα

  Η τάση τραμπουκισμού πολλές φορές απο διάφορες παρατάξεις στα πανεπιστήμια είναι φαινόμενο που ΚΑΙ αυτό επηρεάζει την συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα

  Ο τραμπουκισμός που έχει γίνει απο άτομα της ζώνης σε αναρχικούς που ήρθαν να μοιράσουν προκηρύξεις δεν μπορεί να δικαιώνεται με κανέναν τρόπο

  Οι τραμπουκισμοί αναρχικών σε κόσμό που προσπαθεί να τους σταματήσει απο το να καίνε μαγαζία είναι απλά αλητεία

  Ο τσαμπουκάς, οι απειλες, τα βρισίδια και διάφορα άλλα παρόμοια σε συλλογικές διαδικασίες δεν είναι συστατικό στοιχείο του κινήματος απλά ξεπεσμός του που απομαζικοποιεί και απογοητεύει κόσμο.

  Η αριστερά δεν μπορεί να είναι πρωτοπόρα μόνο στις πολιτικές στις προτάσεις, εκφράζει την ιδεολογική άποψη και απο την στάση της μέσα απο τον τρόπο που εκφράζει τον λόγο της και την δράση της.

  Το δεύτερο κομμάτι μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με την αφετηρία της συζήτησης αλλά η προέκταση της έχει.
  Αυτή είναι η άποψη μου και η κριτική μου περιλαμβάνει πρώτα απο όλα και εμένα τον ίδιο.

  Για την στάση πληρωμών θα διαβάσω ξανά αυτά που έγραψες και θα σου απαντήσω.

 53. Y 11 Ιουνίου, 2010 στις 10:25 πμ #

  Έχεις 100% δίκιο στην κριτική που μου κάνεις.

 54. Μέλιτον Καντάρια 11 Ιουνίου, 2010 στις 10:36 πμ #

  Αμα σου εκανε αγαπητε Υ καμια παρομοια κριτικη ο Αντωνης ή ο υποφαινομενος ή κανενας παρομοιος «ταλιμπανισκος» θα μας εβγαζες 100% out of space…
  Τεσπα η αυτοκριτικη σου ειναι ενθαρρυντικη.

 55. Y 11 Ιουνίου, 2010 στις 10:51 πμ #

  Μελιτον μη ξεχνάς όμως ότι είσαι κι εσύ πολύ ερρειστικός.

  Κατα τα άλλα ακόμα περιμένουμε απάντηση ποια από τις δύο εκδοχές είναι η θέση του ΚΚΕ.

 56. Αντώνης 11 Ιουνίου, 2010 στις 10:54 πμ #

  Η λαϊκή εξουσία το χρέος στους τοκογλύφους δε θα το πληρώσει.
  Η λαϊκή εξουσία θα διαπραγματευτεί τις σχέσεις της με τα άλλα κράτη στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

 57. Y 11 Ιουνίου, 2010 στις 10:58 πμ #

  Θέλω επίσημο κείμενο.

 58. Y 11 Ιουνίου, 2010 στις 11:08 πμ #

  WORLD BANK CHALLENGES TABOO ON EURO-ZONE DEBT RESTRUCTURING World Bank chief Robert Zoellick challenged a European taboo in a speech in Berlin on Wednesday evening at the CDU Economic council by saying a managed restructuring could raise confidence in financial markets if a euro zone country were unable to pay its debts. «The uncertainty about who will pay and how they will pay can exacerbate and spread fears -sweeping along other countries, or banks, that would otherwise be able to manage given discipline and time,» he said. «One needs to consider these issues carefully, case-by-case. If it becomes clear that a particular debtor cannot pay back its borrowings, a managed restructuring, combined with financial support, can create confidence that growth can be restored,» Zoellick said according to a prepared text. European Union governments and the ECB have insisted there is no question of any euro zone country having to reschedule or reduce its debt mountain, including Greece, which received a euro zone/IMF bailout last month. Greece’s debt stands at 120 percent of gross national product and is projected to rise to 145 percent in 2013, while its economy is expected to contract further. ECB inflation hawk Axel Weber, head of Germany’s powerful Bundesbank, said on Wednesday that financial markets’ scepticism of the rescue plan for Greece and a wider $1 trillion safety net for the euro zone was incomprehensible. The euro zone needed to win back lost confidence after its latest bout of support measures, he said, adding that recent austerity measures announced by Spain, Portugal and Greece went in the right direction, even though they were only first steps. Weber opposed and has continued to criticise the ECB’s decision to start buying euro government bonds to support countries having difficulty accessing credit markets.

 59. Μέλιτον Καντάρια 11 Ιουνίου, 2010 στις 11:10 πμ #

  Ο αναμαρτητος πρωτος το λιθο βαλλετο

 60. Αντώνης 11 Ιουνίου, 2010 στις 11:26 πμ #

  http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/sxolio_toy_grafeioy_typoy_gia_thn_antiparathesh_toy_prothypoyrgoy_kai_toy_proedroy_ths_nd_sth_boylh?morf=1&tab=1

  Πάρε μια πρόχειρη. Θα σου βρώ και ανάλυση αλλά σήμερα υπερωρίες ΔΕΝ κάνω..!!!!

 61. Y 11 Ιουνίου, 2010 στις 11:31 πμ #

  ‘το δημόσιο χρέος που ο λαός πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει θυσιάζοντας τα δικαιώματά του στη δουλειά’

  Ωραία. Σημαίνει αυτό ότι Λαϊκή Εξουσία θα κάνει Στάση Πληρωμών?

  (Το 70% του χρέους το κρατάν ξένες τράπεζες και η συντριπτική του πλειοψηφία είναι γαλλικές, γερμανικές και αμερικάνικες)

 62. CW 11 Ιουνίου, 2010 στις 11:50 πμ #

  Εγώ απ’ ότι καταλαβαίνω το ΚΚΕ λέει αυτό που άκουσα και από κάποιο στέλεχος του ΣΥΝασπισμού. Να μην κάνει στάση πληρωμών η χώρα (αυτό είναι «εθνικισμός»), να κάνει.. στάση πληρωμών η εργατική τάξη. Τα χρέη ας πληρωθούν από αυτούς που ευθύνονται για αυτά, δλδ του αστούς. Διαφωνώ αλλά ας καταγραφεί.

 63. notmymeil 14 Ιουνίου, 2010 στις 7:02 μμ #

  Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΜΜΕ

  Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΜΜΕ

  Παρακολουθήστε (σε 4 μέρη)τους έντεχνους μηχανισμούς προπαγάνδας των ελληνικών ΜΜΕ, που παρουσιάζουν τα μέτρα ως αναγκαίο κακό και την προσφυγη μας στο Δ.Ν.Τ. ως μονόδρομο.Ας μην τους αφήσουμε να ανατρέψουν τη ζωή μας και να καταδικάσουν το παρόν και το μέλλον μας…

  http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/06/blog-post_6054.html

  ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΜΕ (1o)ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.ΜΕΡΟΣ 1/4.

  ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΜΕ (2o)ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.ΜΕΡΟΣ 2/4.

  ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΜΕ (3o) ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.ΜΕΡΟΣ 3/4

  ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΜΕ (4o)ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.ΜΕΡΟΣ 4.

 64. mynameisnobody 14 Ιουνίου, 2010 στις 7:23 μμ #

  ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ,
  ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ ΧΡΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΜΜΕ

  http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/06/blog-post_6054.html

Trackbacks/Pingbacks

 1. Να κοπανάς το κεφάλι σου στον τοίχο | No Style - 9 Ιουνίου, 2010

  […] Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑΜΕΠ κλπ.) συνεχιζουν την απίστευτη δουλικότητα τους λέγοντας ότι μια περικοπή του χρέους μπορεί να γίνει μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο (αν συμφωνηθεί στο G20 πχ.) γιατί άμα γίνει λέει σε εθνικό επίπεδο θα είναι καταστροφή. Αυτα… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (634 λέξεις)] […]

 2. Redblogs.gr » Να κοπανάς το κεφάλι σου στον τοίχο - 10 Ιουνίου, 2010

  […] Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑΜΕΠ κλπ.) συνεχιζουν την απίστευτη δουλικότητα τους λέγοντας ότι μια περικοπή του χρέους μπορεί να γίνει μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο (αν συμφωνηθεί στο G20 πχ.) γιατί άμα γίνει λέει σε εθνικό επίπεδο θα είναι καταστροφή. Αυτα… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (639 λέξεις)] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: