Πορεία αλληλεγγύης στη γενική απεργία στην Ελλάδα στις Βρυξέλλες

13 Μάι.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Αγωνιζόμενη Ελλάδα  – Βρυξέλλες

http://solidarity-greece.blogspot.com/

Συζήτηση για την κρίση στην Ελλάδα σε βελγικό ραδιόφωνο:

http://www.radiopanik.org/spip/IMG/mp3/grece10maipodcast-2.mp3


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ – Πέμπτη 20 Μαϊου 2010

12:30 Rond-point Schuman

Διαμαρτυρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, στην Ομοσπονδία των Ευρωπαίων Τραπεζιτών και στο λόμπι των τοξικών προϊόντων –

Κατάληξη στη Square de Meeûs

Κείμενα στα αγγλικά ( SIPRG.en ), γαλλικά (ISGR.fr ) και φλαμανδικα (ISSG.nl ) για όποιον θέλει να τα κυκλοφορήσει.

ΔΝΤ GO HOME!

Τα μέτρα που επιβάλλονται για την καταβολή του δανείου ΔΝΤ – Ευρωζώνης στην Ελλάδα έρχονται να διαλύσουν τις κοινωνικές της υποδομές που ήταν ήδη σε κακή κατάσταση λόγω της εφαρμογής παρατεταμένων μέτρων λιτότητας  – μεταξύ άλλων και για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη – αλλά και των  πελατειακών σχέσεων που καλλιέργησαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις.

Την τελευταία δεκαετία μάλιστα με την είσοδο της Ελλάδας στη νομισματική ένωση οι τιμές εκτινάχθηκαν σε επίπεδα Βελγίου ενώ οι μισθοί έμειναν οι μισοί του Βελγίου, καθιστώντας την αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ των 27.  Τη στιγμή που το κόστος ζωής είναι σχεδόν το ίδιο με του Βελγίου, η πλειοψηφία των νέων που εργάζονται στην Ελλάδα παίρνουν 700 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων αποφοίτων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων), ενώ το 40% των νέων είναι άνεργοι.

Το πρόγραμμα ΔΝΤ – Ευρωζώνης ρίχνει το βασικό μισθό για τους νέους στα 640 ευρώ.  Χρησιμοποιώντας ως αποδιοπομπαίο τράγο τα «προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων» (που είναι από τους πιο κακοπληρωμένους στην Ευρώπη και αποτελούν μόλις γύρω στο 20% της εργατικής δύναμης), τους κόβει το 13ο και 14ο μισθό (ρίχνοντας το ετήσιο εισόδημα ενός μέσου υπαλλήλου με δεκαετίες υπηρεσίας από τα 22 στα 19 χιλιάδες ευρώ). Κόβει επίσης την 13η και 14η σύνταξη τόσο σε ιδιωτικούς όσο και δημόσιους υπαλλήλους. Τα μέτρα χτυπούν σκληρά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με το πάγωμα των μισθών και την ταυτόχρονη ραγδαία αύξηση του ΦΠΑ (από 19% σε 21%, αύξηση σε 23% υπό συζήτηση). Υπάρχει επίσης διακηρυγμένη πρόθεση κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Ήδη ο νέος νόμος προβλέπει δραστική  μείωση των αποζημιώσεων και κατακόρυφη αύξηση του ορίου μαζικών απολύσεων. Χιλιάδες εργαζόμενοι τόσο του ιδιωτικού όσο  και του ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι σήμερα στην Ελλάδα εντελώς απλήρωτοι για μήνες με τη δικαιολογία της κρίσης.

Οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία συρρικνώνονται, και είναι αθροιστικά λιγότερες από το ποσοστό του προϋπολογισμού που δίνεται για την εξυπηρέτηση του χρέους.  Το δάνειο ΔΝΤ-Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει το χρέος της Ελλάδας από το 125% στο 150%. Θα καταδικάσει την οικονομία σε ύφεση για χρόνια. Η καταστροφή των υποδομών κοινωνικής πολιτικής, υγείας και εκπαίδευσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες που θα διαρκέσουν δεκαετίες. Αν περάσουν τα μέτρα η επόμενη γενιά στην Ελλάδα θα είναι ραγδαία φτωχότερη της προηγούμενης τόσο υλικά όσο και πολιτισμικά. Αυτό μας δείχνουν και οι εμπειρίες άλλων χωρών στις οποίες επενέβη το ΔΝΤ (πχ. Ουγγαρία)

Το δάνειο ΔΝΤ-Ευρωζώνης δεν αποτελεί ‘βοήθεια’ για την Ελλάδα

Είναι ένα δάνειο με τοκογλυφικό ( 5%  από την Ευρωζώνη) κι ένα εργαλείο κατεδάφισης οποιασδήποτε κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Είναι το προϊόν εκβιασμού του μονοπωλίου των τριών παγκόσμιων οίκων αξιολόγησης (Moody’s, Standard and Poor’s, Fitch). Πολύ λίγες κυβερνήσεις στον κόσμο έχουν περιθώρια αντίδρασης από τη στιγμή που θα μπουν στο στόχαστρο των οίκων αυτών.

Το δάνειο αυτό δε ‘προσφέρεται’ για να σώσει τον ελληνικό λαό αλλά για να σώσει τις τράπεζες και πάση θυσία το ενιαίο νόμισμα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην Ελλάδα  είναι η αυτή που πρέπει πάση θυσία να αποφύγουν  άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί όπως ο ισπανικός, ο ιρλανδικός, πορτογαλικός αλλά και ο βελγικός, καθότι και στο Βέλγιο με όχημα τις διαφορές των γλωσσικών κοινοτήτων μεθοδεύεται η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.

Ποιοι είμαστε – Τι θέλουμε

Είμαστε μια ομάδα πρωτοβουλίας Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο Βέλγιο αλλά και άλλων ανθρώπων που ζουν εδώ και αντιλαμβάνονται την σημασία που θα έχει η έκβαση της διαπάλης που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα για όλη την Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.

Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής θέλουμε να εκφράσουμε:

 • την Αλληλεγγύη μας στους απεργούς και τους διαδηλωτές στην Ελλάδα
 • την Kαταδίκη της κρατικής καταστολής: των βάρβαρων επιθέσεων της αστυνομίας σε σπίτια και στέκια αγωνιστών,  των προβοκατόρων τραμπούκων της αστυνομίας και του παρακράτους που παρυσφρύουν στις διαδηλώσεις για να τις αμαυρώσουν
 • τον Αποτροπιασμό μας για το έγκλημα που κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων στις 5 Μαϊου και του οποίου οι δράστες παραμένουν άγνωστοι. Η διοίκηση της τράπεζας Marfin είναι τουλάχιστον συνένοχη με την εγκληματική της περιφρόνηση των στοιχειωδών κανόνων κτιριακής ασφάλειας.
 • την πεποίθηση μας ότι εναλλακτική στο δάνειο του ΔΝΤ υπάρχει: είναι η Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας με γνώμονα την προστασία του βιοτικού επιπέδου τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη
 • την ανάγκη Στήριξης των Δημοσίων Υπηρεσιών και Προάσπισης των Κοινωνικών Δικαιωμάτων
 • την απαίτηση να πληρώσουν επιτέλους την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν και ταυτοχρόνως επωφελήθηκαν κρατικής αρωγής, δηλαδή οι ιδιωτικές τράπεζες.

 • το αίτημα για Δημοκρατικό έλεγχο στις τράπεζες

 • την ανάγκη Ανάκτησης του δημοκρατικού ελέγχου και της λαϊκής κυριαρχίας στη νομισματική πολιτική

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ!

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ!

Advertisements

16 Σχόλια to “Πορεία αλληλεγγύης στη γενική απεργία στην Ελλάδα στις Βρυξέλλες”

 1. Μέλιτον Καντάρια Μαΐου 13, 2010 στις 2:48 μμ #

  Καλη σκεψη αλλα θα αντιπροτεινα σαν συνθημα
  και το κατα πολλους εξεγερτικο:

  PEOPLES OF EUROPE
  RISE UP

  Μη μου πειτε οτι δεν ταρακουνησε κοσμο και ντουνια ανα την υφηλιο, γιατι να μην το πολλαπλασιασουμε λοιπον χρησιμοποιωντας το σαν αφετηρια;

 2. Y Μαΐου 13, 2010 στις 2:52 μμ #

  Καλη ιδέα, αλλά όπως καταλαβαίνεις δύσκολο να αλλάξει σε συμφωνημένα κείμενα.

  Μπορώ να το προτείνω για πανώ όμως.

 3. a8lios Μαΐου 13, 2010 στις 3:18 μμ #

  Ποιοί συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Αγωνιζόμενη Ελλάδα – Βρυξέλλες»?

  Έλληνες? Βέλγοι? ΜΚΟ? Γενικότερα φορείς?

  Καλή επιτυχία!

 4. makelovenotwork Μαΐου 13, 2010 στις 5:00 μμ #

  –την απαίτηση να πληρώσουν επιτέλους την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν και ταυτοχρόνως επωφελήθηκαν κρατικής αρωγής, δηλαδή οι ιδιωτικές τράπεζες–

  Δηλαδή οι δημόσιες τράπεζες δεν έπαιζαν το ρόλο του κρατικού καπιταλιστή? Ή μήπως οι βιομήχανοι και εφοπλιστάδες είναι άμοιροι ευθυνών?

 5. λαθραναγνώστης Μαΐου 13, 2010 στις 5:06 μμ #

  Μέλιτον, καλή ιδέα για το σύνθημα κι αν είναι δυνατόν (και) στα Γαλλικά που είναι ακόμα πιο εξεγερτικό (τα Αγγλικά είναι τελείως ψόφια γλώσσα για συνθήματα).
  Peuples d Europe souleves vous!
  Θα κάνει δυνατή αίσθηση στη γηραιά ήπειρο.

 6. λαθραναγνώστης Μαΐου 13, 2010 στις 5:10 μμ #

  Y,αυτά τα συνθήματα νομίζω οτι είναι ότι πρέπει για πανώ.

 7. Y Μαΐου 13, 2010 στις 5:52 μμ #

  @A8lios
  Είμαστε απλά μια πρωτοβουλία νέων Ελλήνων που εργάζονται εδώ. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε υποστήριξη από όσο το δυνατόν περισσότερες οργανώσεις, συνδικάτα, κόμματα από Βέλγιο αλλά και πανευρωπαϊκές.

  Ευχαριστώ πολύ για τις ιδέες με τα συνθήματα. Κι άλλες σε αγγλικά, γαλλικά (ή και φλαμανδικά :-O) ευπρόσδεκτες.

  Καλή επιτυχία στην ετοιμασία της απεργίας σύντροφοι.

 8. kraftwerkvs Μαΐου 14, 2010 στις 8:43 πμ #

  καλη επιτυχια Υ 🙂

 9. Μέλιτον Καντάρια Μαΐου 15, 2010 στις 12:18 πμ #

  Λιγες ωρες προτου ξεκινησει το μεγαλειωδες πανελλαδικο συλλητηριο του ΚΚΕ και προς συνδρομη των απανταχου της Ευρωπης συναγωνιστων ενα χρησιμο βιντεακι για το τι εκτυλισσεται συμπυκνωμενα αυτες τις μερες στη χωρα:

  ΣΠΟΤ ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ

  Αφιερωμενο στους κακοπροεραιτους επικριτες του ΚΚΕ απο τα δεξια μεχρι τα αριστερα.

 10. Μέλιτον Καντάρια Μαΐου 15, 2010 στις 12:32 πμ #

  …Ομοιως
  Spot ΔΝΤ ΕΕ

 11. Y Μαΐου 15, 2010 στις 2:16 πμ #

  Γράμμα Ελλήνων Ερευνητων προς την ολλανδική εφημερίδα Volksrant>

  Tον τελευταίο καιρό διαβάσαμε με έκπληξη πολλά δημοσιεύματα με ανακριβείς πληροφορίες για την Ελλάδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν μια χώρα-κοινωνικός παράδεισος όπου ο μέσος πολίτης απολαμβάνει γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές . Σύμφωνα με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων, οι Έλληνες συνταξιοδοτούνται νωρίς, απολαμβάνουν υψηλές αποδοχές, δεν εργάζονται αρκετά και δεν πληρώνουν φόρους. Ένα τέτοιο άρθρο δημοσιεύτηκε σήμερα στην Volkskrant. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Peter de Waard, ‘κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι τα 53 χρόνια’. Αναρωτιόμαστε γιατί ο Peter de Waard όπως και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι δεν κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT σύμφωνα με τα οποία η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι περίπου τα 61 για τους άνδρες και τα 59 για τις γυναίκες. Δεν είναι όμως η μόνη ανακρίβεια που αναφέρεται στα σχετικά άρθρα. Πάλι σύμφωνα με τη EUROSTAT , η μέση τιμή των ωρών εργασίας και η παραγωγικότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Όσο για τις υψηλές αποδοχές, υπάρχει μια σκόπιμη απόκρυψη του γεγονότος ότι ο 13ος και 14ος μισθός που λάμβαναν ως τώρα οι Έλληνες εργαζόμενοι ταυτίζονται με το επίδομα αδείας και το επίδομα τέλους τους έτους που λαμβάνουν οι Ολλανδοί εργαζόμενοι. Όσο για το καθευατό ύψος των αποδοχών των Ελλήνων, καλούμε όποιον θεωρεί πως οι μισθοί στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα είναι υψηλοί να αλλάξει θέση με έναν έλληνα εργαζόμενο (πχ δάσκαλο) για 3 μήνες και μετά να μας ενημερώσει για τις εμπειρίες του. Τέλος, η φοροδιαφυγή όντως υφίσταται στην Ελλάδα, όμως αφορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους πλούσιους επαγγελματίες (πχ πλούσιους ιδιώτες γιατρούς και δικηγόρους). Όποιος αμφιβάλλει μπορεί πάλι να αλλάξει θέσει με έναν έλληνα δάσκαλο και να προσπαθήσει να αποκρύψει τα εισοδήματά του από την εφορία ή να αποφύγει να πληρώσει τους δημοτικούς φόρους. Τον προειδοποιούμε ότι για χρέη προς το Δημόσιο ισχύει ακόμη και η ποινή της προσωποκράτησης.
  Νομίζουμε πως όλα αυτά τα δημοσιεύματα, εκτός από αφελή είναι και επικίνδυνα. Οι ανακριβείς πληροφορίες στις οποίες βασίζονται δημιουργούν κλίμα έχθρας απέναντι στους έλληνες πολίτες (και αργότερα απέναντι στους Πορτογάλους, στους Ισπανούς και τους Ιταλούς). Με αυτά τα δημοσιεύματα δημιουργείται μια αίσθηση ‘συλλογικής ευθύνης’ του ελληνικού λαού για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας. Για το έλλειμα του ελληνικού προϋπολογισμού δεν ευθύνεται ο έλληνας εργαζόμενος αλλά οι πανάκριβοι Ολυμπιακοί αγώνες, η ατέρμονη κούρσα εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας, τα 28 δις που έδωσε το ελληνικό κράτος στις τράπεζες χωρίς καμιά ελπίδα να τα ξαναδεί, οι απλόχερες κρατικές επιδοτήσεις προς την ελληνική επιχειρηματική ελίτ (με χρήματα των φορολογουμένων) – με την επιχειρηματική ελίτ να μην εκπληρώνει ποτέ τους σκοπούς για τους οποίους έλαβε τις επιδοτήσεις, η κακή οικονομική διαχείριση των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και η ‘χρηματιστηριακή τρομοκρατία’ ελλήνων και ξένων παραγόντων όπως η Goldman Sachs. Τελειώνουμε λέγοντας πως κατά τη γνώμη μας, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να βοηθηθεί από το δάνειο των κρατών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Το δάνειο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών και όχι των ελλήνων εργαζόμενων. Οι Έλληνες εργαζόμενοι θα πληρώσουν την κερδοφορία της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ, των ξένων και ελληνικών τραπεζών και της διεθνούς κερδοσκοπίας. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης. Όμως αυτή η αλληλεγγύη δεν πρέπει να μεταφραστεί σε ένα δάνειο με 5% επιτόκιο αλλά σε συμπαράσταση στους αγώνες του ενάντια στα νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και στη συνολική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν θέλετε να βοηθήσετε τους Έλληνες μην αφήσετε την κυβέρνησή σας να δώσει ούτε ένα ευρώ δάνειο στους κερδοσκόπους . Αντίθετα αναγκάστε την κυβέρνησή σας να ακυρώσει όλες τις πωλήσεις όπλων προς την Ελλάδα και την Τουρκία, αναγκάστε τους διεθνείς κερδοσκόπους να διαγράψουν το χρέος και συμπαρασταθείτε στους έλληνες εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους.

  Δύο Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ολλανδία
  δρ. Ευάγγελος Κυζηράκος, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Leiden University.

  Δρ. Δημήτρης Παυλόπουλος, επίκουρος καθηγητής, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, VU University Amsterdam.

 12. Γιάννης Σουηδός Μαΐου 15, 2010 στις 10:03 πμ #

  Την Πέμπτη 20 Μάη 2010, καλεί το συνδικάτο των οδηγών στο μετρό της Στοκχόλμης, σε διαδήλωση αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Ελλάδας.

  Και στη Σουηδία!

  Το συνδικάτο καλεί και άλλα συνδικάτα καθώς και ελληνικές οργανώσεις, άλλες μεταναστευτικές και κοινωνικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στην διαδήλωση. Η διαδήλωση θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο κέντρο της Στοκχόλμης, Sergels Torg και θα γίνει πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαικής Ένωσης και την Ελληνική πρεσβεία.

  Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι η εργατική τάξη!

  Όλοι στην διαδήλωση!

 13. Y Μαΐου 17, 2010 στις 4:59 μμ #

  Συμμετοχή μου σε εκπομπή σε βελγικό ραδιοφώνο για την Ελλάδα:
  http://www.radiopanik.org/spip/Sur-la-crise-economique-et-sociale,886

Trackbacks/Pingbacks

 1. Πορεία αλληλεγγύης στη γενική απεργία στην Ελλάδα στις Βρυξέλλες | No Style - Μαΐου 14, 2010

  […] Κείμενα στα αγγλικά ( SIPRG.en ), γαλλικά (ISGR.fr ) και φλαμανδικα (ISSG.nl ) για… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (831 λέξεις)] […]

 2. Πορεία αλληλεγγύης στη γενική απεργία στην Ελλάδα στις Βρυξέλλες « Το χέρι - Μαΐου 19, 2010

  […] πηγή: Γκράνμα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: