Εκτός από το ΔΝΤ υπάρχει και η περίπτωση της χρεοκοπίας

25 Απρ.

Παιδιά,

Ο Γιωργάκης ζήτησε την ενεργοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή λέει ότι για να ενεργοποιηθεί ο ευνοϊκός σε σχέση με την αγορά δανεισμός από το ΔΝΤ και κάποια κράτη της ΕΕ πρέπει καμία χώρα της Ευρωζώνης ή και των 26 να μη βάλει βέτο.

Η Μέρκελ λέει ότι θα συγκαταθέσει μόνο αν δεν υπάρχει άλλη λύση κι αν η κυβέρνηση καταθέσει και νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Γερμανία θα συναινέσει.

Αν μέχρι το τέλος του Μάη δεν υπάρχουν 16 δισ. πάμε σε χρεοκοπία. Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να βγει από το Ευρώ και να σταματήσει να πληρώνει το χρέος.

Αφήστε τα υπόλοιπα και σκεφτείτε τι λέμε μπροστά σ’αυτή την κατάσταση.

Ή λέμε ναι σε ΔΝΤ – ΕΕ

Ή λέμε ναι στα δάνεια από την αγορά με 9% και άρα στη χρεοκοπία

Ή ζητάμε την κήρυξη στάσης πληρωμών και την όποια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους που αποτελεί μόνη βάση για ότι άλλη αλλαγή μπορεί να ζητάει ο καθένας.

Δε μπορούνε να λέμε ‘δε μας νοιάζει τι θα γίνει είναι πρόβλημα του συστήματος’.

Πρόκειται για τη μοίρα του λαού.

Εκλιπαρώ όποιον δε το έχει κάνει να διαβάσει αυτό> ‘Ομολογία χρεοκοποπίας η προσφυγή στο ΔΝΤ

Advertisements

85 Σχόλια to “Εκτός από το ΔΝΤ υπάρχει και η περίπτωση της χρεοκοπίας”

 1. αντωνης Απρίλιος 25, 2010 στις 5:49 μμ #

  Καλησπερα.
  Μια διευκρινιστικη ερωτηση θα ηθελα να θεσω.
  Οταν γραφετε «Αν μέχρι το τέλος του Μάη δεν υπάρχουν 16 δισ. πάμε σε χρεοκοπία.», τι εννοειτε με τη λεξη παμε;

 2. visk Απρίλιος 25, 2010 στις 5:53 μμ #

  Ποιός είδε κράτος λιγοστό
  σʼ όλη τη γη μοναδικό,
  εκατό να εξοδεύει
  και πενήντα να μαζεύει;
  Να τρέφει όλους τους αργούς,
  νάʼχει επτά Πρωθυπουργούς,
  ταμείο δίχως χρήματα
  και δόξης τόσα μνήματα;
  Νάʼχει κλητήρες για φρουρά
  και να σε κλέβουν φανερά,
  κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
  τον κλέφτη να γυρεύουνε;

  Γ. Σουρής

 3. kraftwerkvs Απρίλιος 25, 2010 στις 6:14 μμ #

  αν και όλα αυτά είναι αρκετά μπερδεμένα πλέον, δεν νομίζω ότι υφίσταται τέτοιο ζήτημα αφου η συναίνεση της Γερμανίας ή άλλης χώρας την αφορά μόνο για τα λεφτά που αυτή θα δανείσει, το τι θα κάνει το ΔΝΤ δεν υπόκειται σε Γερμανικό βέτο αυτό εξάλλου γράφει και η ανακοίνωση της Μέρκελ που παραθέτει ο Μαραγκός, αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι θα δανείσει το ΔΝΤ και απο κει και πέρα κάποια στιγμή και μάλλον όταν θα περάσουν και οι Γερμανικές εκλογές θα δανείσει και η Γερμανία, εξάλλου να αναφέρουμαι ότι όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τίποτε άλλο απο το γεγονός ότι η Γερμανία -όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο κονομάει μέσω της Ελλάδας- αφού στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει εδώ και 2 μήνες τα επιτόκια που δανείζεται η Γερμανία έχουν πέσει κατά 0,5%, και αυτό διότι τα λεγόμενα head funds αφενός ανταγωνίζονται το πιο θα δανείσει την Γερμανία και αφετέρου βλέποντας ότι δεν δανείζει μειώνουν το επιτόκιο τους με μικρότερο ρίσκο. Όλα αυτά συνδυάζονται και με το ότι αν η Γερμανία δανείσει θα έχει επιπρόσθετα ένα 0,5% επιπλέον κέρδος αφού η διαφορά των spread έχει να κάνει με την Γερμανία που όπως είπαμε πλέον δανείζεται με 2,50 αν λοιπόν δανείσει με 5% θα κονομήσει ένα 0,5% περισσότερο.

 4. Y Απρίλιος 25, 2010 στις 6:25 μμ #

  @Κραφτ
  Για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που περιλαμβάνει το ΔΝΤ χρειάζεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  Αλλιώς μιλάμε για κάτι άλλο που πρέπει από την αρχή να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με το ΔΝΤ. Και τίποτα δεν εγγυάται ότι θα προλάβουν να κάνουν κάτι τέτοιο.

  @Αντώνη 2 (έχουμε κι άλλο Αντώνη εδώ)
  Το αστικό ελληνικό κράτος θα χρεοκοπήσει. Θα πρέπει να βγει από το ευρώ και να κόψει δραχμή. Όχι σα νίκη του κινήματος. Χωρίς να πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Όσο υπάρχει καιρός το κίνημα πρέπει να δώσει αξιόπιστη και συγκεκριμένη πρόταση στο λαό για την τωρινή κατάσταση.

 5. pavlosk Απρίλιος 26, 2010 στις 12:18 πμ #

  Θα πάρω την κουρτίνα 3.

  Αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Η πιο στοιχειώδης και αξιοπρεπής επιλογή για τον ελληνικό λαό. Και πιστεύω ότι το κίνημα πρέπει να το θέσει χωρίς υπεκφυγές. Φυσικά μαζί με την βεντάλια των υπόλοιπων επιχειρημάτων περί εθνικοποιήσεων, κλπ Άλλωστε και «λαϊκή εξουσία» να είχαμε όπως θα ήθελαν διαφοροι φίλοι εδω και πάλι το ίδιο πρόβλημα χρεωκοπίας θα αντιμετώπιζε η επαναστατική κυβέρνηση…

  Η επιμονή σου Υ στην προβολή εκ μέρους της αριστεράς συγκεκριμένης πολιτικής γραμμής είναι απολύτως σωστή. Με συνδικαλιές, ατάκες ή λογικά άλματα δεν πείθουμε. Δίνουμε πρόταση για το σήμερα, για το αύριο, για την επικείμενη χρεωκοπία το Μάη, αλλά από εργατική-επαναστατική σκοπιά. Γιατί παίδες, στάση πληρωμών λέει και ο Ανδριανόπουλος (http://www.andrianopoulos.gr/0010000545) από την πλευρά μιας αστικής γραμμής που σέβεται έστω τον καπιταλιστικό εαυτό της (όχι σαν το μόγγολο το Γιωργάκη που έχει ξεβρακωθεί τελείως), αλλά φυσικά και δεν έχει καμιά απολύτως φιλολαϊκή πρεμούρα!

  Άρα μια σαφής πρόταση στάσης πληρωμών που καταλήγει σε συγκεκριμένα μέτρα υπερ της εργατικής τάξης και του απεγκλωβισμου της χώρας από το ΔΝΤ και την ΕΕ πρέπει να βγει προς τα έξω με κατανοητά και λαϊκα μάχιμα αιτήματα. Αντιγράφω από ένα άρθρο του Καζάκη στο ΠΡΙΝ της 11/4/2010 (http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/04/blog-post_11.html) : Η μονομερής παύση πληρωμών θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη να σταθεί η χώρα και ο λαός της στα πόδια τους, χωρίς τον φόρο αίματος στους δανειστές. Όμως για να γίνει αυτό δεν αρκεί η παύση πληρωμών. Αντίθετα, η παύση πληρωμών δεν έχει ουσιαστικά κανένα πρακτικό νόημα, αν δεν συνοδευτεί με ένα πακέτο άμεσων μέτρων θωράκισης της οικονομίας και της χώρας από τυχόν εκβιασμούς και πιέσεις. Δεν έχει κανένα νόημα αν δεν συνοδευτεί άμεσα με την επιβολή δραστικών ελέγχων στην κίνηση του κεφαλαίου, με την εθνικοποίηση των κύριων τραπεζών, με την έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ και με μια γενναία αναδιανομή πλούτου προς όφελος των εργαζομένων όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά ως βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε νέα κοινωνική, ταξική και οικονομική βάση. Μόνο έτσι μπορεί να ορθοποδήσει η οικονομία και να οικοδομηθεί ένα ριζικά διαφορετικό κράτος από το σημερινό. Μόνο έτσι δεν θα χρειαστεί το δημόσιο να καταφύγει ξανά στη διεθνή κερδοσκοπία για δανεισμό.

 6. partizana Απρίλιος 26, 2010 στις 10:49 πμ #

  Είναι πάρα πολύ απλό. Ας πάρουν τα 18 δις που είναι να πάνε στις Τράπεζες, από εκείνο το πακέτο των 28 δις, και ας το πληρώσουν το χρέος. Αυτό με τη στάση πληρωμών δεν έχει νόημα αν το κάνει το ΠΑΣΟΚ ή οι αστοί γενικά, διότι θα γίνει με κάκιστους όρους για το λαό (πχ. να σταματήσουν να πληρώνουν μισθούς, δαπάνες για υγεία κτλ κτλ). Μόνο μια άλλη εξουσία μπορεί να το πει αυτό και να έχει κέρδος ο λαός. Άρα αν είναι να υιοθετήσεις το σύνθημα για στάση πληρωμών (με τα συνεπαγόμενα, έξοδος από το ευρώ κτλ κτλ), πρέπει αναγκαστικά να βάλεις και το θέμα της άλλης εξουσίας. Διότι ακόμα και αυτά που λέει ο κύριος στο ΠΡΙΝ, δεν μπορεί να τα κάνει η αστική τάξη.

 7. a8lios Απρίλιος 26, 2010 στις 11:35 πμ #

  @Parti
  Έξω αι αντιλενινισταί από το Γκράνμα!

 8. kraftwerkvs Απρίλιος 26, 2010 στις 11:52 πμ #

  @partizana

  δεν είναι ρευστό τα 18 αυτά δις εγγυήσεις προς τις τράπεζες ήταν, απο τα 25 τα 5 ήταν ρευστό, αλήθεια ξέρει κανείς τι έχουν γίνει το 5? απο τι έμαθα οι τράπεζες τελικά πριν απο καμια 20αριά μέρες ζήτησαν να ενεργοποιηθεί αυτό το 25 και το ζητήσαν που βρίσκεται άραγε αυτή η υπόθεση?

 9. Stranger Απρίλιος 26, 2010 στις 12:13 μμ #

  Yπογράψτε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος

  http://strangejournal.wordpress.com/2010/04/26/υπογραψτε-για-το-δντ/

 10. partizana Απρίλιος 26, 2010 στις 12:42 μμ #

  Τι θα πει εγγύηση προς την Τράπεζα 25 δις? Ε ακόμα κι αν δεν είναι ρευστό, αφού μπορείς να εγγυηθείς με 25 δις μη ρευστό, ας τους δώσεις αυτά σε μη-ρευστό. Κοτζάμ τράπεζες τα δέχθηκαν, γιατί όχι και οι δανειστές? Χριστέ μου δεν καταλαβαίνω τίποτα!!!Μα τι παρασιτισμός, τι σαπίλα, τι ανωμαλία είναι πια αυτός ο καπιταλισμός!!!!!!

 11. Y Απρίλιος 26, 2010 στις 6:54 μμ #

  @Partizana + παρεξηγημένο λενινιστή Άθλιο
  Ξεκόλατε. Από τα 28 δισ. δεν υπάρχει ρευστό να δοθεί μέχρι το τέλος Μάη.

  Πρέπει να καταλάβετε. Άμα δε καταλαβαίνετε μην αντικρούετε λογικές προτάσεις απλά επειδή δε συμφωνεί το κόμμα σας με σχιζοφρενικά επιχειρηματά (αν θα υπάγεται στη λαϊκής εξουσία και κατά πόσο ο υιος και ο πατήρ είναι αδιαίρετοι και άλλες τέτοιες θεολογικές μαλακίες).

  Έχετε θέση για το τι πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Μάη ή είστε καραγκιόζηδες?

 12. visk Απρίλιος 26, 2010 στις 7:06 μμ #

  Νοστάλγησα τα διακοποδάνεια (που ποτέ δεν πήρα). Και η χώρα φαντάζομαι…

 13. παρτιζανα Απρίλιος 26, 2010 στις 7:39 μμ #

  Μάλλον είμαστε καραγκιόζηδες γιατί λύση μέχρι το Μάη στις 16 δε θα έχουμε βρει. Ελπίζουμε εσύ να μην είσαι καραγκίοζης και να την βρεις την άκρη. μα όλοι οι νευρωτικοί εδώ μαζέυτηκαν?!Πού να σε βρίζαμε κιόλας ρε μεγάλε!

 14. a8lios Απρίλιος 26, 2010 στις 8:19 μμ #

  @Y
  Πιστεύω πως μια αφίσα σε 50.000.000 αντίτυπα με τον Λένιν να λέει «Στάση πληρωμών ΤΩΡΑ!» θα έδινε μια άμεση λύση, ακόμα και πριν το Μάη μη σου πω…

 15. daimon Απρίλιος 26, 2010 στις 8:25 μμ #

  @ παρτιζανα
  Σε βρίζει αυτός προκαταβολικά για να σου κόψει τον αέρα ή από κεκτημένη ταχύτητα. Και μετά θέλει συμμετοχή σε συζήτηση!

 16. παρτιζανα Απρίλιος 26, 2010 στις 8:38 μμ #

  μα εχθές είχαμε τις υστερίες του χαμόγελου, σήμερα τούτου δω, τι θα γίνει?!

 17. daimon Απρίλιος 26, 2010 στις 8:53 μμ #

  Το παραλήρημα του Χαμόγελου, Παρτιζάνα…: «Ας μου εξηγήσει κάποιος καραγκιόζης που είναι στο ΚΚΕ…..»
  Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για το ρόλο του Χατζηαβάτη…

 18. Y Απρίλιος 27, 2010 στις 12:39 πμ #

  @Παρτιζάνα, Daimon έχω ξαναπεί όποιου δε του αρέσει το κουβαδάκι του και σ’άλλη παραλία. Έτσι είμαστε εδώ νευρωτικοί. Όχι θα μαστε σε νιρβάνα και ζεν ότι και να συμβεί και θα λέμε τα ίδια και τα ίδια.

  Partiζana, Athlie
  Τίποτα δε θα έδινε τη λύση. Το κίνημα δεν έχει δύναμη αυτή τη στιγμή να δώσει λύση. Αλλά άμα δεν έχει καν πρόταση για το το πώς θα δώσει τη λύση τότε σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται και δε φιλοδοξεί να δώσει τη λύση.

  Ας μη κανει το κίνημα την ίδια μαλακία με το Δεκέμβρη και ας φανεί επιτέλους τολμηρό.

 19. Herr K. Απρίλιος 27, 2010 στις 1:01 πμ #

  Η Παρτιζάνα δεν έχει άδικο: η στάση πληρωμών απαιτεί διαφορετικό καθεστώς, ό,τι και να σημαίνει αυτό.
  Το λινκ που δίνεις, Υ, λέει πολλές αλήθειες.

 20. visk Απρίλιος 27, 2010 στις 1:12 πμ #

  Ρε γμτ γιατί δεν μπορώ να κάνω σχόλιο;

 21. visk Απρίλιος 27, 2010 στις 1:14 πμ #

  Λοιπόν προσπαθώ εδώ και ώρα να βάλω ένα λινκ προς το Βαθύ Κόκκινο και δεν μ’ αφήνει. Εισιτήριο στο καράβι βάλατε ρε;

 22. daimon Απρίλιος 27, 2010 στις 7:23 πμ #

  @Y
  Δε λέω (αν) είναι δικό σου το μαγαζί …(δικός σου κι ο λεκτικός τραμπουκισμός). Ό,τι θέλεις το κάνεις….
  Όταν πάρεις τις αποφάσεις σου ενημέρωσε τους Κουίσλινγκ, το ΔΝΤ… Κομισιόν, ΕΚΤ.

 23. Y Απρίλιος 27, 2010 στις 8:04 πμ #

  @Daimon Ποιους Κουίσλιγκ ρε Καραγκιόζη πρωί πρωί?

  @Herr K, η στάση πληρωμών πρέπει να προταθεί ξεκάθαρα, απλά και ξάστερα τώρα. Τα υπόλοιπα είναι λογοκοπίες, δικαιολογίες και χρονοτριβές.

  Όσο δε το λέει το ελληνικό κίνημα θα το λένε όλο και περισσότεροι άλλοι
  http://tvxs.gr/news/%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-tvxs/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BC-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82

  Άθλιε η ιδέα σου για το αφισάκι είναι καταπληκτική ιδέα. Θεσ’το στη ΚΟΒα σου ή βγες και κόλλα το.

  Βισκ δε ξέρω τι έγινε με το σχόλιο σου. Δε βρήκα τίποτα στα σπαμ. Εισητήριο φυσικά δε βάλαμε.

 24. Herr K. Απρίλιος 27, 2010 στις 10:57 πμ #

  Υ,
  η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους πράγματι φαίνεται να είναι η λύση. Το θέμα είναι ποιός θα διαπραγματευτεί αυτή τη λύση στο όνομα της Ελλάδας και ποιανού τα συμφέροντα θα εξυπηρετεί αυτός που θα το κάνει.

 25. daimon Απρίλιος 27, 2010 στις 12:55 μμ #

  @Y

  Είσαι τελείως ανόητος. Δε θα ξαναενοχλήσω το μπλογκ ΣΟΥ.
  Α, και το χαρακτηρισμό (Καραγκιόζη) δεν στον επιστρέφω.
  Σε θεωρώ θλιβερό Χατηαβάτη.

 26. daimon Απρίλιος 27, 2010 στις 12:56 μμ #

  Χατζηαβάτη

 27. Y Απρίλιος 27, 2010 στις 1:42 μμ #

  @Daimon, και γαμώ, ένας ανεγκέφαλος λιγότερος.

  @Herr K
  To θέμα είναι ότι ενώ αυτή είναι η λύση κανένα αναθεματισμένο κοινοβουλευτικό κόμμα δε την προτείνει.

  Αυτό είναι το bloody fucking θέμα.

 28. Y Απρίλιος 27, 2010 στις 1:45 μμ #

  To link που ήθελε να βάλει ο Βίσκας
  http://tsak-giorgis.blogspot.com/

  Το είπε ο Μπογιόπουλος!! Σαμπάνιες!!!
  Ξυπνάτε ζώα μου αργά πηρέ φωτιά η φάρμα!

 29. Επιμονή, μυαλό και τόλμη Απρίλιος 27, 2010 στις 1:53 μμ #

  Βρε παιδιά τι άλλο να πω;;

  Στάση πληρωμών εδώ και τώρα!!

  Ετσι πρέπει να βγει η αριστερά, με τέτια αιτήματα, οικοδομώντας ένα μετωπο αγώνα…

 30. παρτιζανα Απρίλιος 27, 2010 στις 2:44 μμ #

  Τεν-τεν-τεν-τεν-τεν-τεντεντεν…..

 31. a8lios Απρίλιος 27, 2010 στις 2:51 μμ #

  Γιούπι Για Για Γιούπι Γιούπι Για!

 32. ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ Απρίλιος 27, 2010 στις 3:03 μμ #

  ο ρε μαναααα!!!! ρεεεεε ξεκολατε ρεεεεεεεεε!!!! τα εχουμε παιξει και εδω???? ακου Υ εκει στα ξενα πρεπει να εχει πολυ κρυο…. αλλα εδω εχει ζεστη πολυ ζεστη… και παρε να χεις κι ολας…
  http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/h_protash_toy_kke_gia_thn_dieksodo_apo_thn_krish

  ααα για να μην το ξεχασω…. ο καραγκιοζης ηταν λαικος ηρωας και ειναι τιμη μας που μας αποκαλεις ετσι…..

 33. Επιμονή, μυαλό και τόλμη Απρίλιος 27, 2010 στις 3:25 μμ #

  Αθλιε, βιργινία και παρτιζάνα γιατί δεν φτιάχνετε το τρίο στούτζες στο διαδίκτυο για να γελάμε μέρες που είναι;;;

  Αμάν πια με την υπεροψία σας… Ούτε καν γίγαντας με πήλινα πόδια δεν είναι πια….

 34. partizana Απρίλιος 27, 2010 στις 3:30 μμ #

  Ήμαρτον!

 35. Y Απρίλιος 27, 2010 στις 4:20 μμ #

  @Βιργινία
  Εδώ στα ξένα έχει αντιθέτως πολύ ζέστη προς το παρόν.

  Τις θέσεις του ΚΚΕ που πόσταρες τις έχω κριτικάρει ήδη στο Νewswire.

  Δυστυχώς μόλις είδα τον Μπογιόπουλο και κατάλαβα ότι τζάμπα χάρηκα πριν. Το Εκουαδόρ έκανε λέει στάση πληρώμων οφελόντας του εκεί Λάτσηδες του. Το Εκουαδόρ είναι από τις πιο αριστερές κυβέρνήσεις του κόσμου με προοπτική σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι οι στάση πληρωμών εκεί οφέλησε τους Λάτσηδες. Οφέλησε ίσως κάποιους επιχειρηματίες αλλά όχι αποικιακούς επιτηρητές τύπου Λάτση.

  Δε την είπε καθαρά τη στάση πληρωμών του τη βγάλαν με το τσιγγέλι αυτοί που είναι αναφανδόν εναντίον της.

  Μετακινουμαστε από τη δύναμη των γεγονότων αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά.

  Και σ’αυτές τις περιπτώσεις κερδίζει όποιος έγκαιρα ρίχνει το κατάλληλο σύνθημα.

 36. Y Απρίλιος 27, 2010 στις 4:25 μμ #

 37. Μέλιτον Καντάρια Απρίλιος 27, 2010 στις 5:06 μμ #

  Sorry,το παραπανω βιντεακι ηταν για το newswire, αλλα μερικες φορες ειναι χρησιμο να μπαινει εμβολιμο σε τετοιες κουβεντες.

 38. a8lios Απρίλιος 27, 2010 στις 7:02 μμ #

  Επίμονε,
  γιατί δε κάνεις κι εσύ ένα τρίο στούντεζ με τους 2 «αγροτοσυνδικαλιστές του ΝΑΡ» που το ’96 τη λέγανε στον Μπούτα και στον Πατάκη?

  Φαντάζομαι γιατί θα δυσκολευτείς να μαζέψεις αυτό το πλήθος ε?

  (Δε μου αρέσει ιδιαίτερα να λέω τέτοιες πίπες, αλλά αφού δε καταλαβαίνεις πότε κάποιοι κάνουν πλάκα, σύρε και γαμήσου…)

 39. sfyrodrepanistis Απρίλιος 27, 2010 στις 8:18 μμ #

  Στο βιντεάκι έχει «κοπεί» (το σημείο που λέει – πέρα από τη στάση πληρωμών – για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και o εργάτης να καρπώνεται τον παραγόμενο πλούτο, όλο το πακέτο δηλαδή. Και είναι και η βάση της πρότασης του ΚΚΕ οπότε δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι έγινε κατά τύχη. Τύφλα να ‘χει το Mega.

 40. Y Απρίλιος 28, 2010 στις 12:00 πμ #

  Ο σοσιαλισμός και η απεξάρτηση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς περνάει μέσα από ένα κάθαρο αίτημα – πολιτικό πρόγραμμα στάσης πληρωμών.

  Το να μη βάζουμε καθαρά τέτοιο αίτημα – πρόγραμμα τώρα που βλέπουμε ότι οποιοδήποτε άλλη επιλογή οδηγεί μαθηματικά και ξεκάθαρα στην υποδούλωση και την υποβάθμιση του λαού και της χώρας είναι επιλογή ντε φάκτο διατήρησης του συστήματος ότι άλλες σάλτσες και να λέμε γύρω γύρω.

  Στα 17 μου όταν είχα μπει στην ΚΝΕ είχα γράψει κάτι σαν ποίημα που συμπύκνωνε αυτά που είχα καταλάβει από αυτα που είχα ακούσει και είχα διαβάσει όπως τα είχα καταλάβει. Πήγαινε κάπως έτσι…

  Εμείς γνωρίζουμε ότι η πτώση θα έρθει
  Και ετοιμαζόμαστε
  Φτιάχνουμε ένα μεγάλο τόξο
  Να εκτοξευσουμε τη ζωή μπροστά
  Από την πτώση σε ένα λαμπρό μέλλον

  Ας φροντίσουμε τώρα να μη το βάλουμε στο κώλο μας το τόξο.

 41. Y Απρίλιος 28, 2010 στις 9:01 πμ #

  Στις 10 Μαϊου θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να αποφασίσει μετά από συζητήσεις σε κονοβούλια Γαλλίας και Γερμανίας και εκλογές στις 9 Μαιου στο κρατίδιο Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

  http://tvxs.gr/news/%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7

  Εν τω μεταξύ οι κερδοσκόποι βάζουν στο στόχαστρο και την Πορτογαλία
  http://www.bloombergutv.com/news/latest-business-news-europe/50492/s-p-cuts-portugal-as-contagion-spreads.html

  Η απεργία της 5ης Μάη πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική διαδήλωση και να βρωντοφωνάξει
  ΕΞΩ Η ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ – ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

  για τη σωτηρία των εργαζόμενων, του λαού, της χώρας.

 42. Μέλιτον Καντάρια Απρίλιος 28, 2010 στις 9:25 πμ #

  @sfyrodrepanistis
  Αυτο που λες ισχυει.

 43. Αντώνης Απρίλιος 28, 2010 στις 9:29 πμ #

  @ Υ
  Ας πάμε ψύχραιμα

  Όταν κάναμε τη συζήτηση για τη στάση πληρωμών σου λέγαμε τότε (εγώ, ο Άθλιος και το Απολίθωμα) ότι ναι, μεταβατικά αιτήματα χρειάζονται, αλλά ενταγμένα σε στρατηγικό στόχο. Σου έλεγε μάλιστα το Απολίθωμα ότι δεν πρέπει να έχουμε εμμονές με ένα συγκεκριμένο αίτημα και εσύ συμφωνούσες.
  Πάμε όμως στην ουσία. Τί πα να πεί «στάση πληρωμών»;
  Στάση πληρωμών πα να πεί ότι, πρακτικά, στις 17 Μάη που λήγει το κρατικό ομόλογο που σύναψε πριν από 10 χρόνια ο Σημιταράς θα μείνει απλήρωτο. Μαζί με αυτό απλήρωτο θα μείνει και το ελληνικό δημόσιο για τις δόσεις που έχει να λαμβάνει από τα ομόλογα που έχει συνάψει μέσα στο 2010. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι κάποιοι στο ελληνικό δημόσιο (και κάποιοι συνταξιούχοι) θα μείνουν απλήρωτοι. Για Μάη, Ιούνη και όσο τραβήξει. Γιατί η στάση πληρωμών αν υιοθετηθεί από την παρούσα κυβέρνηση (ή όποια άλλη αστική) θα μετακυλιστεί στους εργαζόμενους. Μέχρι εδώ θα συμφωνήσεις μάλλον μαζί μου…
  Ας πάμε και παρακάτω…
  Η υιοθέτηση ή μή ενός προγράμματος (όπως το λες εσύ) μόνη ουσία έχει να μας πάει λίγο πιό μπροστά στη ζύμωση με τον κόσμο. Εξυπηρετει το «όλα τα σφυριά να βαράνε στην ίδια κατεύθυνση». Είναι λοιπόν το κεντρικό αίτημα για στάση πληρωμών ένα τέτοιο αίτημα; Μας πάει μπροστά; Δηλαδή πως να το πώ: Αν πείς στον εργαζόμενο στάση πληρωμών γνωρίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι ο μπαμπάς του ο συνταξιούχος θα μείνει απλήρωτος (αντικειμενικά) τον πάει μπροστά;
  Και ναι αν μπορούσες να τον πείσεις ότι θα μείνει απλήρωτος αλλά όλοι μαζί θα πάμε σε ένα άλλο τρόπο παραγωγής και ότι όλα αυτά θα είναι πρόσκαιρα τότε εντάξει. Αλλά είναι φανερό ότι ακόμα (λέω ακόμα γιατί δεν παραιτούμαι από το σοσιαλιστικό όραμα) δεν πείθεται. Ποιό λοιπόν είναι το καθήκον; Γιατί ο τρόπος που τοποθετείται ο Μπογιόπουλος είναι λάθος; Γιατί η στάση πληρωμών ΔΕΝ απαντάει στο σήμερα αν μπεί από μόνη της. Κεντρικό πρέπει να μπαίνει το ζήτημα της εξουσίας. Και για να είμαστε ξεκάθαροι: Στάση πληρωμών θα κάνει η εργατική εξουσία. Γιατί μόνο αυτή μπορεί να την κάνει σε φιλολαϊκή βάση. Καμία άλλη κυβέρνηση αστική ή που να διαχειρίζεται το αστικό σύστημα δεν μπορεί να την κάνει και να συμφέρει την εργατική τάξη.
  Αλλά τελικά υπάρχουν δυνάμεις που στο παρελθόν έχουν λοιδωρήσει το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, έχουν υποσκάψει την ενότητα του κινήματος, παίζουν ρόλο αναχώματος στις διεκδικήσεις και πολλά άλλα. Επειδή λοιπόν δεν μπορούν τελικά να επεξεργαστούν ένα πρόγραμμα εξουσίας, αρκούνται στο «αντικαπιταλιστικό» (τί κενή έννοια!) και προτείνουν αιτήματα-προγράμματα-συνθήματα που τα τοποθετούν στο σήμερα (ενώ είναι φανερό ότι ΔΕΝ υλοποιούνται στο σήμερα) έτσι ώστε να δικαιολογείται η ύπαρξή τους. Ας δούμε όμως και τον κοντό με το μουσάκι για τη στάση πληρωμών (άρνηση χρέους). Δείτε πως λέει ξεκάθαρα ότι ΜΟΝΟ η εργατική εξουσία μπορεί να την πραγματοποιήσει:
  «The «peace programme» of Social-Democracy must, in the first place, unmask the hypocrisy of the bourgeois, social-chauvinist and Kautskyist phrases about peace. This is the first and fundamental thing. Unless we do that we shall be willingly or unwillingly helping to deceive the masses. Our «peace programme» demands that the principal democratic point on this question—the repudiation of annexations—should be applied in practice and not in words, that it should serve to promote the propaganda of internationalism, not of national hypocrisy. In order that this may do so, we must explain to the masses that the repudiation of annexations, i.e., the recognition of self-determination, is sincere only when the Socialists of every nation demand the right of secession for the nations that are oppressed by their nations. As a positive slogan, one capable of drawing the masses into the revolutionary struggle and explaining the necessity for adopting revolutionary measures to attain a «democratic peace,» we must advance the slogan: Repudiation of the National Debt.

  Finally, our «peace programme» must explain that the imperialist Powers and the imperialist bourgeoisie cannot grant a democratic peace. Such a peace must be sought and fought for, not in the past, not in a reactionary utopia of a non-imperialist capitalism, nor in a league of equal nations under capitalism, but in the future, in the socialist revolution of the proletariat. Not a single fundamental democratic demand can be achieved to any considerable extent, or any degree of permanency, in the advanced imperialist states, except by revolutionary battles under the banner of socialism.»
  Τί μας λέει ο κοντός εδώ; ότι πρέπει ΔΙΠΛΑ και ΚΑΤΩ από το αίτημα για ειρήνευση τώρα (είμαστε στο τέλος του Β. Π.Π.) πρέπει να μπαίνει το αίτημα για άρνηση χρέους. Πάντα κάτω από τη σημαία του σοσιαλισμού (banner of socialism). Άρα κεντρικό πρέπει να είναι πάντα το ζήτημα της εξουσίας. Και τότε και τώρα και άυριο. Τα μεταβατικά ας μείνουν μεταβατικά.
  Μου βγήκε λίγο σκόρπιο αλλά τί να κάνουμε…

 44. Αντώνης Απρίλιος 28, 2010 στις 9:43 πμ #

  Α και για να μη παρεξηγηθώ: ο κοντός εδώ όταν μιλάει για άρνηση χρέους εννοεί το χρέος που έχουν οι άλλες χώρες προς τη Ρωσία! Όχι το ανάποδο…

 45. Y Απρίλιος 28, 2010 στις 9:56 πμ #

  ‘Γιατί η στάση πληρωμών αν υιοθετηθεί από την παρούσα κυβέρνηση (ή όποια άλλη αστική) θα μετακυλιστεί στους εργαζόμενους. Μέχρι εδώ θα συμφωνήσεις μάλλον μαζί μου…’

  Καλύτερα να μετακυλιστεί αυτό το κόστος στους εργαζόμενους παρά να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Αυτό το κόστος θα είναι πολύ πιο δυσβάσταχτο.

  ‘Η υιοθέτηση ή μή ενός προγράμματος (όπως το λες εσύ) μόνη ουσία έχει να μας πάει λίγο πιό μπροστά στη ζύμωση με τον κόσμο’

  Όχι όχι όχι. Πρέπει να επηρρεάζει όλη την πολιτική σκηνή να δημιουργεί άμεσες εξελίξεις. Σήμερα με τον κόσμο που έχεις στο δρόμο και τους απεργούς που έχεις μπορείς να επιβάλεις τη στάση πληρωμών. Αρκεί να το ζητήσεις.

  Δε θα μείνει απλήρωτος ο συνταξιούχος. Τι είναι αυτό το ηλίθιο συμπέρασμα? Κοίτα καλύτερα τους αριθμούς και μην ερμηνεύεις τη στάση πληρωμών μονόπλευρα όπως σε βολεύει.

  ‘Στάση πληρωμών θα κάνει η εργατική εξουσία. ….’
  Αυτό είναι παραίτηση από τα άμεσα καθήκοντα του κινήματος. Αυτή τη στιγμή το κίνημα δε μπορεί να πάρει την εξουσία. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΔΕ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ? ΔΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΛΑ ΛΕΤΕ ΜΠΟΥΡΔΕΣ!

  ‘Τα μεταβατικά ας μείνουν μεταβατικά.’ = να μην υπάρχουν.

  Είσαι πρωταθλητής στο άστοχο τσιτάρισμα. Έχεις γίνει ρεζίλι δεκάδες φορές τσιτάροντας πράγματα που δείχνουν το αντίθετο από αυτό που θες να δείξεις. Παράτα το!

  Ο πούστης ο Λένιν λέει ότι είναι ειλικρινής μια στάση πληρωμών μόνο στην εργατική εξουσία αλλά δε λέει ο γαμημένος ότι δε πρέπει να τη ζητήσεις πριν.

 46. Αντώνης Απρίλιος 28, 2010 στις 10:05 πμ #

  Ρε παπάρα να το ζητήσεις. Είπα εγώ να μην το ζητήσεις;
  Αλλά για ποιό πράγμα θα πείθεις ; Ποιό θα είναι το κεντρικό; Αυτό λέει ο κοντός!
  Κεντρικό θέμα είναι αυτό της εξουσίας.

 47. Αντώνης Απρίλιος 28, 2010 στις 10:07 πμ #

  Τελικά δεν έχω πειστεί τί φταίει με σένα. Νομίζω ότι τελικά είναι η επαναστατική σου ανυπομονησία. Μή χάσουμε την ευκαιρία. Και στην πρεμούρα σου αυτή κάνεις τη δικιά σου (ομολογουμένως ανεβασμένη) συνείδηση, κοινή συνείδηση του κόσμου. Ε δεν είναι έτσι…

 48. Αντώνης Απρίλιος 28, 2010 στις 10:24 πμ #

  Επίσης ζούμε τις τελευταίες δυο μέρες μια τεράστια συντονισμένη επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και τον απεργιών εν γένει. Αυτό από τη μία σημαίνει ότι τους μπήκαμε στο μάτι. Από την άλλη όμως σημαίνει ότι η ιδεολογική τρομοκρατία καλά κρατεί!

 49. a8lios Απρίλιος 28, 2010 στις 10:29 πμ #

  Ήταν κοντός ο Λένιν?

 50. Y Απρίλιος 28, 2010 στις 10:40 πμ #

  Ρε Κόκορα Αντώνη (http://www.youtube.com/watch?v=y-wF3pHpEt8)

  Διάβασε τα λινκ ρε γαμώτο. Γίνεται χαμός. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΦΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ (ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕυρωΖώνη ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ)

  Μπροστά στα τρία άμεσα ενδεχόμενα που παίζουν για τη χώρα εσύ δε διαλέγεις κανένα και συνεχίζεις να μας λες ότι μας λες 20 χρόνια.

  Αυτό δεν είναι μπολσεβίκικη υπομονή και καρτερικότητα. Αυτό είναι αγνή βλακεία και ατολμία. Για να μη πω τίποτα χειρότερο. Το να λες τα ίδια στην κατάσταση της κρίσης είναι Άθλιος (:-P) αντιλενινισμός.

  Τη συνείδηση του κόσμου πρέπει να τη σπρώχνουμε μπροστά. Κι όταν δε δίνουμε απάντηση στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης τότε σίγουρα δε το κάνουμε αυτό.

  Το κεντρικό αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι μόνο η στάση πληρωμών. Shοot’em up σου είπα.

 51. Y Απρίλιος 28, 2010 στις 10:42 πμ #

  @αθλιε
  πάντως σίγουρα δεν ήτανε πούστης.

 52. Επιμονή, μυαλό και τόλμη Απρίλιος 28, 2010 στις 11:01 πμ #

  Παραθέτω ένα απόσπασμα από την πρωτομαγιάτικη προκύρηξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία θέτει τη λογική και ένα πρώτο πλαίσιο ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ αιτημάτων..

  παρέμβαση Υ:

  στο αλλο ποστ https://mygranma.wordpress.com/2010/04/25/sad-left/#comment-6808 σχόλιο 63

  Παιδια πληζ μη το γεμίζετε κατεβατά από αλλού και μη ποστάρετε το ίδιο πράγμα σε διαφορερικά ποστ. Το μπλογκ αυτό είναι εργαλείο συζήτησης όχι προπαγάνδας α λα τρολ

 53. Μέλιτον Καντάρια Απρίλιος 28, 2010 στις 1:03 μμ #

  Πριν μας γινει το μυαλο σουφλαμιδα απο την κουβεντα για τα «μεταβατικα» αιτηματα δειτε και την εξοργυστικη, ολοενα αυξανομενη ενταση της επιθεση εναντια στο λαικο κινημα μεσα απο την επιθεση στο ΚΚΕ, απο τα ιδια τα χειλακια του ΓΑΠ:

  Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την επίθεση του Πρωθυπουργού, Υπουργών και Βουλευτών κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

  http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/anakoinosh_toy_grafeioy_typoy_gia_thn_epithesh_toy_prothypoyrgoy_ypoyrgon_kai_boyleyton_kata_toy_pame_kai_toy_kke_sth_synedriash_ths_koinoboyleytikhs_omadas_toy_pasok?morf=1

 54. Y Απρίλιος 28, 2010 στις 1:08 μμ #

  Μέλιτον να δεις πώς θα σου επιτεθούν άμα πεις και στάση πληρωμών με εγγύηση μη μείωσης ή και αύξησης των μισθών.

  Άμα δώσεις άμεσο συγκεκριμένο και συνολικό στόχο στον αγώνα.

  Εκεί να δείτε πώς θα αρχίσουν τα γκλοπ να χτυπάνε.

  Υπάρχει ακόμα χρόνος σύντροφοι.

  Ο λαός θα παλέψει όπως έκανε παντα όταν είχε στόχο ξεκάθαρο.

 55. Μέλιτον Καντάρια Απρίλιος 28, 2010 στις 1:25 μμ #

  Παντως Υ οπου μπαινει το ζητημα πια της λαικης εξουσιας εκει ειναι που τρελαινονται και εξεγειρονται. Τα αντανακλαστικα του Χατζηνικολαου τις προαλλες αυτο ακριβως αποδεικνυαν.

  Μην ανησυχεις ομως Υ εμεις προετοιμαζομαστε για τις γκλοπιες και οτι αλλο, οπως χρειαζεται, ολοι οι υπολοιποι μονο περι αλλων τιρβαζουν ή περιμενουν απο το ΠΑΜΕ να δουν πρωτα τι θα κανει και μετα πραττουν αντιστοιχα (ή αντιστροφα ή αντιθετα).

  Οπως και να εχει οι συσπειρωσεις στη βαση προχωρανε ραγδαια με συντονισμο στο πλαισιο του ΠΑΜΕ σε οποιο εργοστασιο ή χωρο δουλειας εχεις παρεμβαση και αυτο οι αστοι το βλεπουν, το μετρανε και ανησυχουν πολλαπλασια…

 56. Y Απρίλιος 28, 2010 στις 1:29 μμ #

  Μέλιτον η λαϊκή εξουσία είναι συνολικό σύνθημα προοπτικής.

  Χρειάζεσαι συνολικό σύνθημα για το τώρα. Μέσα στον επόμενο μήνα ή ΔΝΤ ή χρεοκοπία.

  Πρέπει να πάρεις ξεκάθαρη θέση πάνω σε αυτό και να την πεις καθαρά.

 57. Επιμονή, μυαλό και τόλμη Απρίλιος 28, 2010 στις 1:51 μμ #

  Υ: Συμφωνώ με τη λογική του ποσταρίσματος που έχει το μπλγκ, οπότε, οκ.

  Σύνδεση του τώρα (που συμπυκνώνει πολιτική, οικονομία, συνειδήσεις εργαζομένων κλπ), με την εργατική εξουσία-δημοκρατία, μπορεί να είναι ΜΟΝΟ ένα μεταβατικό πολιτικό πρόγραμμα…

  Δεν το ανατπύσσω, τα έχω χιλιογράψει… Απλά το να θετεις ΤΩΡΑ σαν ΑΜΕΣΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΛΗΣ την λαϊκή (ή την εργατική) εξουσία, είναι εγκληματικό λάθος.

  Το αίτημα για λαϊκή (προτιμώ τον όρο «εργατική» αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) εξουσία μπορεί να μπαίνει τώρα, μόνο σαν αίτημα ζύμωσης το οποίο όσο ωριμάζουν οι εργατικές συνειδήσεις και ευρύτερα η κοινωνία, τότε θα γίνεται αντιληπτό ως ΑΝΑΓΚΑΙΟ… Θα γίνεται βέβαια αντιληπτό ως τέτιο, μόνο εάν η Αριστερά προβάλλει ένα μεταβατικό πολιτικό πρόγραμμα ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΑΤΗΣΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ και θα προκύψει ως ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ!!

  Αμάν πια! Ρεφορμισμός δεν υπάρχει στα αιτήματα, υπάρχει ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ με την οποία τα θέτεις! Δε πα να θέτεις το πιο επαναστατικό αίτημα;; Εάν δεν μπορεί ΠΟΛΙΤΙΚΑ να κατανοηθεί από ευρύτερο κόσμο, τότε η δύναμη που το θέτει, συναντά από ανάποδο δρομάκο, μια κλασσική ρεφορμιστική δύναμη που δεν παλεύει για την σοσιαλιστική επανάσταση… Και αυτό γιατί ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτών των δύο λογικών είναι το ίδιο… Η παραμονή στο παρόν…

 58. Επιμονή, μυαλό και τόλμη Απρίλιος 28, 2010 στις 2:09 μμ #

  Το παραπάνω πάει για τα μέλη του ΚΚΕ.

  Α, και 25.000 να είναι στις 15 Μάη, μη χαρείτε παιδιά, το αποτέλεσμα για την εργατική τάξη θα είναι το ίδιο με τη 48ωρη… Αέρας..

  Εάν το μόνο που του λές είναι «έλα μαζί μας» ε, τότε τα ίδια παντελάκη μου, τα ίδια παντελή μου..

 59. Αντώνης Απρίλιος 28, 2010 στις 2:14 μμ #

  Ρε…Μυαλό…

  Το αποτέλεσμα της 48ωρης ήταν …αέρας;
  Τζάμπα δηλαδή χύνουν χολή οι παπαγάλοι δυό μέρες τώρα για το λιμάνι και τα ξενοδοχεία; για τη δυσφήμηση της χώρας; για τη «νομιμότητα» που πρέπει να σεβαστούμε; για το ΠΑΜΕ που είναι τραμπούκικο; για το ΚΚΕ που είναι παράνομο; Δεν έχεις ακούσει τίποτα εσύ;
  Και αντί να υπερασπίζεσαι τη διαδικασία αυτή, που αν μή τι άλλο, είναι η μόνη που σπάει την απαίσια συναίνεση που έχουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Καναλάρχες και λοιποί αστοί, κάθεσαι και τη λοιδορείς;
  Ωραία υπηρεσία προσφέρεις και εσύ στο σύστημα. Και προσοχή: Η κριτική είναι γόνιμη (όπως και η συζήτηση). Αλλά η ισοπέδωση και ο μηδενισμός σε άλλους προσφέρουν υπηρεσίες…

 60. Αντώνης Απρίλιος 28, 2010 στις 2:18 μμ #

  Αλλά αυτοί είστε.
  Προέχει η διάσωση του «μαγαζιού» και της «συνέπειας».
  Είστε τελέιως τυφλοί; Δεν βλέπετε ότι το ΠΑΜΕ σηκώνει την αντεπίθεση και τον πόλεμο φθοράς; ποιούς βλέπει ο κόσμος; Δηλαδή τί θέλετε να κάνουμε; Να διαλύσουμε το ΠΑΜΕ και να μπούμε στην πρωτοβουλία σας; είστε με τα καλά σας;;;;;;;;;;;;
  Έχω αγανακτήσει!

 61. Αντώνης Απρίλιος 28, 2010 στις 2:20 μμ #

  Μου θυμίζει τον άλλο.
  Αν δεν έχει 50% συμμετοχή δεν θα είναι πετιχυμένη.
  Μετά την απεργία: Δεν έγιναν πολλές Γ.Σ. άρα δεν ήταν πετυχημένη.
  Και τώρα: Και 25.000 να έχει δεν θα είναι πετυχημένη.
  Ποιούς προετοιμάζετε ήθελα να ΄ξερα…

 62. Επιμονή, μυαλό και τόλμη Απρίλιος 28, 2010 στις 2:33 μμ #

  Ρε αντώνη, το να κάνεις μια κομματική συγκέντρωση ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ και να μαζέψεις τον κόσμο σου άντε και καμιά επιρροή παραπάνω δεν συνιστά τομή ούτε μεταβολή των δυσμενών συσχετισμών…

  Το να φτιάξεις όμως ένα μέτωπο πολιτικών δυνάμεων που να συσπειρώνει πολύ περισσότερο κόσμο από τους ήδη πεισμένους σε μια ταξική κατεύθυνση, αυτός είναι τρόπος πολιτικής με αποτελέσματα…

  Για τη 48ωρη τι άλλο να σου πω για να δεις το αν πέτυχε ή όχι, από το ότι το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ μάζεψε τα συνήθη 8.000 στο Σύνταγμα;;;

 63. Αντώνης Απρίλιος 28, 2010 στις 2:37 μμ #

  Η λογική σου είναι τελειωμένη…
  Αν νομίζεις ότι το ΠΑΜΕ έχει κύκλο επιρροής κάποιες δεκάδες χιλιάδες είσαι εκτός τόπου. Η απεργία ήταν πολιτική, πέτυχε σε όλους τους κλάδους που υπάρχει ΠΑΜΕ άνοιξε την πόρτα για ριζοσπαστικές λύσεις. Έχουμε από τότε δημιουργήσει σε όλη την Αθήνα δεκάδες συσπειρώσεις. Αλλά τί σου λέω; σάμπως σε νοιάζει; Η δική σου «ενωτική» γραμμή από που επιβεβαιώνεται; από τις…το πολύ 2.000 των Προπυλαίων; Είσαι κομπλεξικός. Και αυτό φαίνεται μόνο από το διαζευκτικό /ΚΚΕ δίπλα στο ΠΑΜΕ…

 64. kraftwerkvs Απρίλιος 28, 2010 στις 2:39 μμ #

  @Επιμονή, μυαλό και τόλμη

  τι αέρας ρε αδελφέ, δηλαδή όλες αυτές οι απεργίες που γίνονται απο τις 17 Δεκ είναι αέρας? ή μήπως μόνο η 48άωρη? Το ότι είναι το ΠΑΜΕ αυτό που μπορεί να το κάνει γιατί αυτό έχει καταφέρει να συσπειρώνει όλο και περισσότερο κόσμο μπορεί να προκαλεί αμηχανία, και βέβαια δεν σημαίνει ότι συμφωνεί κανείς σε όλα αλλά άλλο το ένα και άλλο να ξεπέφτουν τ επιχειρήματα στο επίπεδο μην χαρείτε αν είσαστε 25.000, αν δηλαδή είναι 50.000 να χαρούμε?

  Γιατί απο την μια μιλάς για μαξιμαλισμό σε σχέση με την λαική εργατική εξουσία και απο την άλλη λές ότι η 48ωρη και ένα συλλαλητήριο 25.000 ανθρώπων δεν είναι τίποτα , φαντάζομαι βέβαια ότι αν τα πρωτοβάθμια έκαναν τέτοια συγκέντρωση θα χαιρόντουσαν ιδιαιτέρως (και καλά θα κάνανε).

  Βέβαια ήταν η Ανταρσύα που στις αρχές Μάρτη πρότεινε 48ωρη απεργία και στην συνέχεια τα πρωτ την κάνανε 24ωρη και 3ωρες στάσης εργασίας, τελικά ποιός απο τους δύο έχει λανθασμένη εκτίμηση?

 65. Αντώνης Απρίλιος 28, 2010 στις 2:42 μμ #

  Κομματική συγκέντρωση;
  Εσείς δηλαδή που κατεβαίνετε με κομματικά μπλοκ στις απεργίες είστε οκ;

  Είδες τελικά που εμφανίστηκε και η κατηγορία για κομματικές συγκεντρώσεις;

 66. a8lios Απρίλιος 28, 2010 στις 2:57 μμ #

  @Tolmhros
  «Ρε αντώνη, το να κάνεις μια κομματική συγκέντρωση ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ και να μαζέψεις τον κόσμο σου άντε και καμιά επιρροή παραπάνω δεν συνιστά τομή ούτε μεταβολή των δυσμενών συσχετισμών…»

  H πανελλαδική δε γίνεται γι αυτό.
  Γίνεται γιατί σε μια περίοδο που το ΚΚΕ τρέχει για να σηκωθεί το εργατικό κίνημα ενάντια στα μέτρα και για διεύρυνση κατακτήσεων,
  θέλει ταυτόχρονα να βοηθήσει τα μέλη/τις οργανώσεις του να προβάλουν πιο έντονα και την πολιτική πρόταση διεξόδου που προτείνει ως κόμμα στο λαό.

  Σε κάτι τέτοιο βοηθάει η πανελλαδική συγκέντρωση, αφού συνεπάγεται πως θα γίνουν μια σειρά συσκέψεων/εξορμήσεων/εκδηλώσεων μπροστά σε αυτή.

 67. Επιμονή, μυαλό και τόλμη Απρίλιος 28, 2010 στις 3:29 μμ #

  Οκ απλά έχουμε άλλον τρόπο αντίληψης και σκέψης.

  Κραφτ: Εάν τα πρωτοβάθμια με πανελλδική κινητοποίηση μάζευαν 25.000 Κόσμο, θα ήταν επιτυχία με βάση ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ! Το ίδιο ισχύει και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  Το ΚΚΕ όμως με 7,5% στην κοινωνία, το να μαζέψει 25.000 κόσμο πανελλαδικά ,δεν σημαίνει τίποτα! Εχει σημασία με ΤΙ συγκρίνεις…

  Αντώνη: Δεν είπα ποτέ πως αρνούμαι τις κομματικές συγκεντρώσεις! Ισα-ίσα παλέυω για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό κόμμα! Άλλο αυτό και εντελώς άλλο, το να θεωρώ τον «Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων» μακρύ χέρι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή του ΝΑΡ, όπως θεωρεί το ΚΚΕ το ΠΑΜΕ (εξου και το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ)! Αυτό δεν είναι κομπλεξισμός, είναι άλλη πολιτική αντίληψη…

  Μεσα στο Συντονισμό, θέλουμε ΚΚΕδες, ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ, λοιπούς οργανωμένους συνδικαλιστές, ανενταχτους (πρώην οτιδήποτε), οι οποίοι και σαν οργανωμένες δυνάμεις και σαν μεμονωμένοι συνδικαλιστές, να έχουν συμφωνήσει σε ένα προγραμμα πάλης και μια φυσιογνωμία του Συντονισμού! Άλλο αυτό και άλλο αη τακτική του ΚΚΕ στο εργατικό που καταλύει την διαφορά συνδικάτου-κόμματος και τα έχει μπλέξει…

 68. Y Απρίλιος 28, 2010 στις 3:42 μμ #

  Η κομματική συγκέντρωση στη συγκεκριμένη φάση είναι σκέτη αυτοκτονία για το κίνημα.

  Αντιφάσκει πλήρως με αυτό που μας λέτε τον τελευταίο καιρό ότι καλείτε την εργατική τάξη να συσπειρωθεί ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης.

  Αντι να ξοδεύετε δυνάμεις στη συνδικαλιστική μάχη και σε ένα ενωτικό πολιτικό μέτωπο για να σωθεί ο λαος από το τη Σκύλα του ΔΝΤ-ΕΕ και τη Χάρυβδη της χρεοκοπίας εσείς θα κάνετε κομματική παρέλαση.

  Αυτό επιβεβαιώνει ότι το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αντιλαμβάνεται τη ‘λαϊκή εξουσία’ ως την εξουσία αυτού του ίδιου άντε και μαζί με κάποιους πιο αδύναμους συνοδοιπόρους.

  Είναι εγληματικό να μη μπει το σύνθημα της στάσης πληρωμών καθαρά στην απεργία της 5ης Μάη.

  Αυτό θα ήταν το μόνο αίτημα που θα όξυνε τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που θα κορυφωθούν μέχρι της 10 Μάη (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)

  Αυτή τη στιγμή τους αφήνετε απίστευτο πολιτικό χώρο ελεύθερο. Μια αποφασιστική πολιτική λαϊκή παρέμβαση θα τους έσπερνε τον πανικό. Ο λαός δεν έχει πρόβλημα αποδοχής του αιτήματος αυτού. Μπορεί να κινητοποιήσει πάρα πολύ κόσμο που βρίσκεται σε διάφορα στάδια ιδεολογικής συνείδησης.

  Σας βολεύει όμως να τσακώνεστε με τους ανεπαρκέστερους και ασυνεπέστερους της ΑΝΤΑΡΣΥΑς αντί να διορθώνεται τα εμφανή λάθη.

  Ο χρόνος τρέχει γρήγορα. Γραπώστε τον. Οι στιγμές είναι ιστορικές και η ιστορία δε συγχωρεί.

 69. visk Απρίλιος 28, 2010 στις 4:23 μμ #

  Όταν η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας δεν θέλει να έρθει αυτή η «βοήθεια» από το «μηχανισμό στήριξης» (μη χέσω) οι μέρες, οι ώρες, οι στιγμές είναι κρίσιμες και επιβάλλουν μια γεναία πολιτική στάση από όλους μας. Όπως το λέει το άρθρο: να εκμεταλευτούμε κάθε μέσο και όχι μόνο απεργίες.

  Υ στο 50 λες: «Μέλιτον να δεις πώς θα σου επιτεθούν άμα πεις και στάση πληρωμών με εγγύηση μη μείωσης ή και αύξησης των μισθών».

  Σοβαρολογείς τώρα; Πού τις βλέπεις τις εγγυήσεις; Γιατί έχω την αίσθηση ότι αυτή η ανασφάλεια είναι που συγκρατεί το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

 70. kraftwerkvs Απρίλιος 28, 2010 στις 4:40 μμ #

  @Επιμονή, μυαλό και τόλμη

  Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι με άλλα μέτρα κρίνεις το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ και με άλλα τους υπόλοιπους χώρους, γιατί αυτό γιατί είναι πραγματικότητα ότι τα δύο πρώτα μπορούν και συσπειρώνουν την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που σήμερα αντιδρά, το ΚΚΕ βάζει το ζήτημα του σημερινού αγώνα με καθαρά πολιτικά κριτήρια ανατροπή του υπαρχοντως συσχετισμού σε αυτή την λογική λοιπόν το ΚΚΕ λοιπόν ΟΦΕΙΛΕΙ να κάνει πανελλαδικό συλλαλητήριο και όχι μόνο ένα, το να κάνει συλλαλητήριο και να έχει 3-4 χιλιάδες ανθρώπους θα είναι σχόλιο του στυλ «ούτε τον κόσμο του δεν μπορεί να μαζέψει και αυτό δείχνει το ότι δεν πείθει ούτε τον κόσμο του» και όταν θα έχει κόσμο θα πούμε «έ τον κόσμο του μάζεψε» με λίγα λόγια ότι και να κάνει το ΚΚΕ λάθος είναι, σε ρωτάω λοιπόν αν μαζέψει 50- 60 χιλιάδες κόσμο θα είναι επιτυχία ή οχι.

  Τελειώνοντας θέλω να πω ότι δεν μπορείς να καλείς το ΠΑΜΕ να συμμετέχει στα πρωτοβθμια την ίδια στιγμή που εσύ ο ίδιος αντιλαμβάνεσαι πόσο αναντίστοιχα είναι τα μεγέθη, εξάλλου το ερώτημα παραμένει και το έχει βάλει το ΠΑΜΕ χρόνια τώρα ελάτε στο ΠΑΜΕ,αλλά μικρομεγαλισμός, απο την μια καλείς να σκεφτώ τι συγκρίνω και απο την άλλη καλείς το ΠΑΜΕ να έρθει στα πρωτοβάθμια….

  τα κόμματα και ιδιαίτερα το ΚΚΕ δεν είναι ένοχο για κάποιο έγκλημα για να κρύβεται, αντίθετα είναι αυτό που βάζει το ζήτημα για εργατική λαική εξουσία, απο πότε τα Κομμουνιστικά Κόμματα δεν μπαίνουν μπροστά ιδιαίτερα σε τέτοιες στιγμές που το ζήτημα αφορά ένα ολοκληρο καπιταλιστικό σύστημα που κλυδωνίζεται. Αντίθετα εγώ πιστεύω ότι αν κάποια συγκεκριμένη στιγμή πρέπει να βγείς μπροστά αυτή η στιγμή είναι τώρα.

  Λες ότι αντι να ξοδεύουμε δυνάμεις στην συνδικαλιτική μάχη? μα καλά εσύ ο ίδιος αναγνωρίζεις(διόρθωσε με αν κάνω λάθος) ότι το ΠΑΜΕ είναι αυτό που σήμερα πρωτοστατεί στην μάχη που δίνεται στις απεργίες στους χώρους δουλειάς κλπ κλπ

  για το ενωτικό πολιτικό μέτωπο νομίζω ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα ως ένα σημείο

  λές:
  «Αντιφάσκει πλήρως με αυτό που μας λέτε τον τελευταίο καιρό ότι καλείτε την εργατική τάξη να συσπειρωθεί ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης.»

  μα καλά απο που προκύπτει ότι η συσπείρωση της εργατικής τάξης στα σωματεία της και στους χώρους δουλειάς της σημαίνει εξαφάνιση του κατεξοχήν πολιτικού χώρου που υπερασπίζεται τα συμφεροντα της.

  Κατά την γνώμη μου το πρόβλημα σου είναι σε σχέση με τις πολιτικές συμμαχίες που(και εγώ πιστεύω)ότι πρέπει να επιδιώξει το ΚΚΕ και όχι σε σχέση με το αν πρέπει να κάνει συλλαλητήριο και γενικά αν θα πρέπει να βγεί μπροστά. Την ίδια στιγμή που όλη η αντίδραση, ΜΜΕ, αστικά κόμματα βαράνε απο παντού το ΚΚΕ εγώ λέω ότι είνάι εγκληματικό να μην βγεί, να μην αντιδράσει, να μην δείξει ότι είναι οργανωμένο, μαζικό και έτοιμο να δώσει την μάχη.

  Εξάλλου κάτσε να δούμε πως θα είναι η κατάσταση στις 15 γιατί έρχονται στο ενδιάμεσο δύο απεργίες στις οποίες εγώ τουλάχιστον βλέπω ακόμα μεγαλύτερη πόλωση της κατάστασης.

 71. Y Απρίλιος 28, 2010 στις 5:43 μμ #

  @Βισκ
  Πρέπει να ζητήσεις εγγυήσεις.

  Δεν είσαι σίγουρος ότι θα τις πάρεις αλλά και να μη της πάρεις είναι δύσκολο να είναι χειρότερα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

  Ωστόσο αν επιβάλει τη στάση το κίνημα θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να επιβάλει και τη μη μείωση των μισθών. Θα παίζει μόνο του με την ελληνική αστική τάξη καθότι ο ρόλος των ξένων ως σωτήρων θα έχει εκλείψει.

  Τεχνοκρατικά είναι πάρα πολύ εύκολο να μη μειωθούν οι μισθοί και συντάξεις σε περίπτωση στάσης και αυτό το εξηγεί καλά ο Μαραγκός στα άρθρα του.

  @Κραφτβερκς
  Από τις δύο πρώτες παραγράφους δε βγάζω νόημα. Δε καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.

  ‘σημαίνει εξαφάνιση του κατεξοχήν πολιτικού χώρου που υπερασπίζεται τα συμφεροντα της’

  Δηλαδή το να μη κάνεις κομματικό συλλαλητήριο τη συγκεκριμένη στιγμή αλλά να έκανες ας πούμε μετωπικό με όσες δυνάμεις συμφωνούν με τη στάση συνιστά ‘εξαφάνιση του πολιτικού χώρου’?

  Μη τρελαθουμε κιόλας. Δεν είπα να εξαφανιστεί το ΚΚΕ. Είπα ότι η επιλογή κομματικού συλλαλητηρίου τώρα είναι λανθασμένη.

  Το λάθος θα γίνει λιγότερο σοβαρό αν θέσει το ζήτημα της στάσης πληρωμών ως πρώτο. Κι αν καλέσει κι άλλες δυνάμεις να χαιρετήσουν.

  Το πρωταρχικό όμως είναι να τεθεί το αίτημα αυτό στις απεργίες.

  Εσύ αλήθεια τη γνώμη έχεις γι’αυτό?

 72. kraftwerkvs Απρίλιος 28, 2010 στις 7:45 μμ #

  το αίτημα για στάση πληρωμών έχει σχέση με πως συνδέεται με τα υπόλοιπα. Όπως και συ λές η εργατική λαική εξουσία δεν θα έρθει πριν της 15 Μαίου άρα μιλάμε για ένα αίτημα που αν γίνει αποδεκτό απο την κυβέρνηση και απο οποιαδήποτε άλλη αστική (αλλά τώρα μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ) θα ειναι ένα αίτημα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση. Σε περίπτωση που κάνουμε στάση πληρωμών υπάρχουν τα εξής.
  α.Στο ΔΝΤ πάμε για δάνειο γιατί όπως λένε συνέχεια αλλιώς δεν θα υπάρχουν λεφτά ούτε για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί. Δηλαδή λήγει το ομολογιακό δάνειο που είχαμε πάρει και ή πρέπει να τους σκάσουμε 9.5 δίς ή να ανανεώσουμε την πίστωση με καινούργιο δάνειο. Σε περιπτωση που υπάρξει στάση πληρωμών ναι μεν ούτε παίρνουμε καινούργια πίστωση ούτε τους δίνουμε τα 9.5, παράλληλα όμως παραμένει το γεγονός ότι δεν έχουμε λεφτά για να πληρώσουμε συντάξεις ούτε μισθούς αφού τα 9.5 δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», άρα σε περίπτωση στάσης πληρωμής παραμένει το ζήτημα που θα βρούμε τα λεφτά, επιπρόσθετα η αριστερά θα έχει αναλάβει μια ευθύνη που δεν πρέπει να πάρει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν κυβερνάει εκείνη.

  Φαντάζομαι ακόμα ότι για την κυβέρνηση θα ήταν πραγματικά θείο δώρο μετά απο έναν τεράστιο ξεσηκωμό απο ένα μέτωπο που θα έχει αυτό ως προμετοπίδα(στάση πληρωμών) να πει «το αίτημα για σταση πληρωμής που επιβλήθηκε μέσω κοινωνικής αναταρχής απο το ενιαίο μέτωπο της αριστεράς γίνεται δεκτό για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, συνεχίζουμε τις προσπάθειες αλλά σας λέμε ότι με ευθύνη της αριστεράς που ήθελε στάση πληρωμών δεν υπάρχει σάλιο, καληνύχτα σας», το λεώ χοντροκομένα για να περιγράψω ότι στην περίπτωση της στάσης πληρωμών ούτε τα λεφτά θα βρεθούν οπότε πάλι εκεί είσαι, αλλά και μπορεί να σε χρησιμοποιήσει για να πάρει μια απόφαση που ενδεχομένως μπορεί να πάρει και μόνος του για να επαναδιαπραγματευθεί το χρεός, να μπεί η αριστερά σε ένα τέτοιο παιχνιδάκι?

  Αρα έτσι όπως το καταλαβαίνώ εγώ το αίτημα αυτό πρέπει να προστεθεί μέσα σε όλο το συνολικό πλαίσιο που βάζει το ΚΚΕ, για την εργατική λαική εξουσία, ακόμα και αν αυτό φαίνεται ότι δεν δίνει λύση άμεσα και δεν δίνει, απλά νομίζω ότι υπάρχει μια αυταπάτη ότι «η στάση πληρωμών θα δώσει».

  Στάση πληρωμών είναι αναγκαία να γίνει όταν θα μπορείς πάράλληλα και την ίδια στιγμή να έχεις τον έλεγχο των εσόδων του κράτους, όταν θα έχεις την δυνατότητα να κοινωνικοποίησεις τράπεζες και βιομηχανίες, όταν γενικά θα έχεις και τον έλεγχο του να βάλεις απο αλλού τα λεφτά που θα λείπουν αλλιώς όλα τα αιτήματα μπορεί να είναι και κενό γράμμα.

  «σημαίνει εξαφάνιση του κατεξοχήν πολιτικού χώρου που υπερασπίζεται τα συμφεροντα της’»

  απαντώ σε αυτό που λες εδώ:

  «Αντιφάσκει πλήρως με αυτό που μας λέτε τον τελευταίο καιρό ότι καλείτε την εργατική τάξη να συσπειρωθεί ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. »

  και εννοώ ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση, το αντίθετο είναι απόλυτα συνεπές, η εργατική τάξη καλείται να συμμετάσχει στους αγώνες που έρχονται ανεξάρτητα απο την ιδεολογική της καταγωγή, δηλαδη να συσπειρωθεί στα σωματεία, να συμμετάσχει στις απεργίες, να πάρει μέρος στις διαδικασίες των συνδικάτων, αυτό αφορά την συνδικαλιστική δράση και βέβαια τους προτείνει να αγωνιστούν στο ΠΑΜΕ. Απο κει και πέρα το ΚΚΕ έχει διακηρύξει ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι παλεύει για την δημιουργία ενός ΑΕΜ , για ένα κοινωνικό μέτωπο που θα περιλαμβάνει αγρότες, εργάτες, μικρομεσαίους κλπ κλπ, μέσα σε αυτό το κάλεσμα είναι απόλυτα συνεπές να θέλει να το κάνει και στην πράξη, με αυτή την έννοια λέω ότι το ΚΚΕ όχι μόνο δεν πρέπει να εξαφανιστεί απο το προσκήνιο για να μην θεωρηθεί ότι καπελώνει κλπ κλπ αλλά θα πρέπει να βγεί μπροστά γιατί αυτό είναι το βασικό πολιτικό υποκείμενο το οποίο μπορεί να πείσει ότι μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να είναι απάντηση για το μέλλον. ΄

  Είναι μάλιστα χρέος κατά την γνώμη μου να το κάνει αυτο, να εμπνεύσει για τον νεό σοσιαλισμό που θα έρθει, και έκει κατά την γνώμη μου βρίσκεται και το έλλειμα που υπάρχει στο ΚΚΕ και αυτός είναι κατά την γνώμη μου και ο βασικός λόγος που σήμερα δεν έχουμε την συσπείρωσει που θα θέλαμε, δεν έχουμε (με τρόπο θετικής συνεισφοράς) ξεκαθαρίσει στον κόσμο ότι ο σοσιαλισμός που θα έρθει δεν θα είναι όπως η πρώτη προσπάθεια (για χίλιους λόγους), ότι ο σοσιαλισμός σαν όραμα δεν είναι ένα μεροκάματο μόνο ή η λιγότερη ανασφάλεια, είναι ένας ολοκληρός τρόπος ζωής, αλληλεγγύης,άλλων ανθρώπινων σχέσεων που θέλουμε να οικοδομήσουμε, ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ για την ανθρώπινη κοινωνία, τά είχα γράψει και σε ενα άλλο σχόλιο που δεν θυμάμαι που βρίσκεται.

  Αλλά για να επανέλθω νομίζω ότι κάθε αίτημα (σήμερα είναι η στάση πληρωμών) σήμερα πρέπει να μπαίνει μέσα στο συνολικό ζήτημα εξουσίας, ακριβώς επειδή ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει δομικό πρόβλημα.

 73. compassocap Απρίλιος 28, 2010 στις 11:01 μμ #

  αναρωτιέμαι αν μέσα στο φετιχισμό της ιδεολογίας μας αντιλαμβανόμαστε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αριστεράς είναι οι μικρές ενδιάμεσες νίκες. Ότι ο κόσμος δε κινητοποιείται ακόμα και τωρα γιατί το θεωρεί μάταιο. Η στάση πληρωμών δεν είναι διαχειριστικό αίτημα. Εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των αιτημάτων ενός κόμματος. Το παραδειγμα της αργεντινής είναι σημαντικό. Αποδεχτήκαν την διαγραφή ενός τεράστιου κομματιού του χρέους φοβούμενοι μια πιο ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή που θα τους έκανε να τα χασουν όλα. Και όλα αυτά χωρίς πολιτική δύναμη να καθοδηγήσει τον εξεγερμενο λαό κατά τα τότε λεγόμενα της Παπαρήγα.

 74. Επιμονή, μυαλό και τόλμη Απρίλιος 28, 2010 στις 11:27 μμ #

  ρε σεις, τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά…

  Εάν στην Αργεντινή έκαναν στάση πληρωμών με την λογική «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», προκειμένου να μη χάσει την πολιτική ηγεμονία και εξουσία η αστική τάξη, αυτό δεν σημαίνει πως αυτή καθεαυτή η στάση πληρωμών είναι αντιδραστική λύση…

  Εάν δεν υπάρχει πολιτικό υποκείμενο ΙΚΑΝΟ να πάρει την εξουσία, όσο και να φτωχύνει ο λαός, όσο και να αρνηθεί η άρχουσα τάξη να κάνει παραχωρήσεις, οσο και να χειροτερεύσει η κατάσταση, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ δεν γίνεται…

  Συνεπώς, δεν φταίει η ομαλοποίηση που συνέβη στην Αργεντινή, για το ότι δεν έγινε επανάσταση σε αυτή τη χώρα, αλλά ακριβώς η ΕΛΛΕΙΨΗ ενός σοβαρού πολιτικού υποκειμένου! Παρόλο που ΚΑΙ ΚΚ Αργεντινής υπάρχει, και τροτσκιστική Αριστερά συνατή υπάρχει και της Παναγιάς τα μάτια από Αριστερές…

  Από την άλλη όμως αυτά ακριβώς τα μεταβατικά αιτήματα είναι που μπορούν να δώσουν επαναστατική διέξοδο σε μια χώρα, με την -θανάσιμη- προϋπόθεση όμως, αυτά ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ Ως ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! Το πιάσατε συντρόφια;;;

  Αλλο πράγμα να μας σερβίρουν τη στάση πληρωμών σαν επιλογή της κυβέρνησης και άλλο -μα εντελάς άλλο- να ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ στην κυβέρνηση από ένα ογκώδες λαϊκό κινημα.. Στη δεύτερη περίπτωση ο λαός αποκτά ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ πως μπορεί να καταφέρει ΤΑ ΠΑΝΤΑ..

  Να γιατί έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου -και το πληκτρολόγιο εδώ μέσα- να υπερασπίζομαι αυτρή την τακτική του μεταβατικού πολιτικου΄προγράμματος σαν ΤΗ ΜΟΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ!!!!

 75. Y Απρίλιος 29, 2010 στις 10:42 πμ #

  @Κραφτβερκς
  Νομίζω ότι ο φόβος ότι η στάση πληρωμών θα προκαλέσει αδυναμία πληρωμής μισθών είναι Πρετεντεροειδούς προέλευσης.

  Ούτε η Αργεντινή, ούτε το Εκουαδόρ ούτε το Ντουμπάι σταμάτησαν να πληρώνουν τους μισθούς όταν κάναν στάση.

  Αντίθετα η Αργεντινή πάγωσε τις τραπεζικές καταθέσεις του κοσμάκη όταν προσπαθούσε να πληρώσει το δάνειο.

  Και αντίθετα ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ πιο κοντινός σε μία από τις δύο άλλες πιθανές εξελίξεις, δηλ. τη χρεοκοπία (που όσο κι αν λέει η Μέρκελ να επιταγχυθεί ο μηχανισμός είναι ακόμα πιθανή).

  Θα επανέλθω αργότερα πιο συγκεκριμένα.

  Δε μιλάμε όμως μόνο για 9,5 δις αυτού του μήνα Κραφτ. Μιλάμε για πολύ πολύ περισσότερα. Μιλάμε για τα χρέη ενός εξαμήνου ολοκληρωτικά και τη μείωση στο μισό τουλάχιστον των υπολοίπων. αυτό είναι το νόημα οποιασδήποτε στάσης.

  Σκέψου ότι αυτή τη στιγμή προβλέπεται να δίνουμε 8,5 στη εξυπηρέητση του χρέους και κάτω από 7% σε υγεία και παιδεία μαζί.

 76. kraftwerkvs Απρίλιος 29, 2010 στις 11:50 πμ #

  θα γράψω για αυτά που λες (θέλω να διαβάσω και ποιές ακριβως είναι οι συνθήκες και σε αυτές τις χώρες και στο Μεξικό), μόνο μην συνδέεις τα επιχειρήματα μου με τον Πρετεντέρη όπως δεν συνδέω(όχι για να είμαι καλός αλλά γιατί πιστεύω ότι δεν έχει καμία σχέση το δικό σου αίτημα με του Ανδριανόπουλου) την στάση πληρωμών με τον Ανδριανόπουλο.

 77. Y Απρίλιος 29, 2010 στις 1:26 μμ #

  @Kraft
  To πολύ απλό που φαίνεται να σου διαφεύγει είναι ότι υπάρχουν τρεις μόνο επιλογές:
  1) ΔΝΤ – ΕΕ
  2) Χρεοκοπία
  3) Στάση πληρωμών

  ή και τα δύο πρώτα μαζί.

  Η στάση πληρωμών με παράλληλο κόψιμο νομίσματος και υποτίμηση θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία.

  Κοοουτάρω από Μαραγκό:
  ‘Οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου δεν ξεπερνάνε τα 25 δις μαζί και οι δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία, κοινωνική προστασία και περίθαλψη που είναι άλλα 16 δις. Και άλλα 3 δις οι επιχορηγήσεις σε φορείς με παθητικά αποτελέσματα (συγκοινωνίες). Ακόμα και έτσι μιλάμε για 44 δις σύνολο, με έσοδα 55 δις. Αυτές είναι οι ουσιαστικές λειτουργικές δαπάνες του προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα είναι τρίχες κατσαρές. Είναι σίγουρο ότι και εκεί μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. Από κει και πέρα οι άλλες δαπάνες αφορούν τόκους 13 δις, εξοπλιστικά 2 δις, καταναλωτικές δαπάνες και άλλες λαμογιές 3 δις, αποδόσεις σε ΕΕ 3,5 δις που έτσι κι αλλιώς θα κοπούν αφού θα μας πετάξουν έξω από την ΕΕ. Φυσικά και τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αλλά όχι και να πιστέψουμε ότι αν κοπούν τα δάνεια θα πεθάνουμε από την πείνα.’

  Εκεί λοιπόν μπορεί να παλευτεί η κατάσταση χωρίς να χαθεί κανένας μισθός ή σύνταξη.

  Αλλιώς ΔΝΤ και οργανωμένη εκπτώχευση και λεηλασία για τα επόμενα 20? 30? χρόνια ή και τον αιώνα τον άπαντα.

  Εσύ λες ότι είσαι κατά του ΔΝΤ όπως και το 70% του κόσμου σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

  Εσύ όμως είσαι αγωνιστής και πρέπει να δίνεις προοπτική.

  Αν είσαι λοιπόν κατά του ΔΝΤ και υποθέτω και κατά της χρεοκοπίας τότε η στάση πληρωμών είναι το μόνο που μπορείς να προτείνεις.

  Αλλιώς έμεσα στηρίζεις είτε το ΔΝΤ είτε τη χρεοκοπία.

 78. Αντώνης Απρίλιος 29, 2010 στις 1:45 μμ #

  Αρα δεν υπάρχουν 3. Υπάρχουν 14:
  1) ΔΝΤ – ΕΕ
  2) Χρεοκοπία
  3) Σταση πληρωμων-αλα αδριανοπουλου
  4) σταση πληρωμων-αλα αργεντινη (παγωμα καταθεσεων)
  5) σταση πληρωμων-αλα Δραγασακη (επαναδιαπραγματευση)
  6) σταση πληρωμων-αλα Γερμανια (προσωρινη εξοδος απο Ευρω)
  7) σταση πληρωμων-αλα ΣΥΡΙΖΑ (παυση και εκδοση ευρωομολογου)
  8) σταση πληρωμων-Μαραγκού (δηλαδή ολική παύση-επαναδιαπραγματευση)

  Ο Μαραγκός λοιπόν υποστηρίζει (όπως και εσύ απότι κατάλαβα) ότι πρέπει τη στάση πληρωμών να την επιβάλλει το κίνημα γιατί αμα την κάνουν οι αστοί (στο σχόλιο του ο Τολμηρος το έβαλλε ετσι) «Αλλο πράγμα να μας σερβίρουν τη στάση πληρωμών σαν επιλογή της κυβέρνησης και άλλο -μα εντελάς άλλο- να ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ στην κυβέρνηση από ένα ογκώδες λαϊκό κινημα.. Στη δεύτερη περίπτωση ο λαός αποκτά ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ πως μπορεί να καταφέρει ΤΑ ΠΑΝΤΑ..»
  Και λέω εγώ εντελώς μα εντελώς αφελώς: Αν (όπως λέει και ο Μαραγκός) κάνουμε την κίνηση αυτή και επιβάλλουμε στάση πληρωμών δε θα μας σερβίρουν, όπως λέτε, την έξοδο από την Ε.Ε. ως συνέπεια; Αίτημα που βλέπω ότι δε το βάζετε κεντρικό. Δηλαδή (πάλι αφελώς) πρακτικά θα του πούνε «στάση πληρωμών δεν ήθελες;» «φάε τώρα που μας πετάνε έξω από την Ε.Ε.». Νομίζετε ότι ο λαός , η εργατική τάξη είναι ζυμωμένη στην αποδέσμευση; Δεν πρέπει να την προετοιμάσουμε έστω με κεντρικό αυτό το αίτημα και όχι τη στάση πληρωμών;

 79. Αντώνης Απρίλιος 29, 2010 στις 1:45 μμ #

  Η φάτσα μου βγήκε καταλάθος. Δεν ειρωνεύομαι. Το πληκτρολόγιο ένεκα…

 80. Αντώνης Απρίλιος 29, 2010 στις 1:54 μμ #

  Και σημειωτέον η ανάλυση Μαραγκού για τα οικονομικά είναι ανάλυση μπακάλη. Για τον απλό λόγο ότι η στάση πληρωμών σημαίνει στάση πληρωμών και των ελληνικών τραπεζών που αυτόματα σημαίνει και από την πλευρά τους αδυναμία καταβολής, που σημαίνει ότι ο μισός ιδιωτικός τομέας θα παγώσει σε ένα βράδυ. Άρα πρέπει να κρατικοποιήσουμε τον τραπεζικό τομέα.

  Άρα το τρίπτυχο βγαίνει ως έξοδος από την Ε.Ε. και τους μηχανισμούς, κρατικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων- στάση πληρωμών. Μέχρι τις 17 Μάη. Έτσι;

 81. Y Απρίλιος 29, 2010 στις 2:40 μμ #

  @hijo de puta hormiga
  H Αργεντινή πάγωσε τις καταθέσεις του κόσμου πριν κάνει στάση πληρωμών. Όταν έγινε στάση οι καταθέσεις του κόσμου δεν ήταν παγωμένες. Σταμάτα να παραπληροφορείς επιτέλους.

  Μπορείς να βάλεις όσα ‘α λα’ θέλεις και να συνεχίσεις να συνδικαλίζεις σαν ανώριμος μαλάκας που το μόνο που θέλει να κάνει είναι να υπερασπιστεί την ομάδα του. Αυτό το λέω γιατί ξέρω πόσο γαμημένο νιονιό έχεις και μου σκίζεται η καρδιά να το βλέπω να σπαταλιέται σε κάτι τέτοιο.

  Οι λύσεις είναι αυτές οι τρεις και ο συνδυασμός τους σε ζευγάρια. Από τη χρεοκοπία – ΔΝΤ είναι καλύτερη η χρεοκοπία – παύση πληρωμών.

  Η χώρα βρίσεται σε μια δραματική επιλογή μέρχι τα τέλη Μάη.

  Λες όχι στο ΔΝΤ. Λες ναι στη στάση? Πεσ’το καθαρά!!

  Ακόμα και να μη γίνει έχει αξία να το έχεις πει και να έχεις αγωνιστεί σοβαρά γι’αυτό. Αφήνει παρακαταθήκη. Η περίοδος αυτή, οι μηνες αυτοί, θα μείνουν στην ιστορία και οι θέσεις κάθε κόμματος θα ειδωθούν υπό το φώς των ολοκληρωμένων γεγονότων.
  Έχει σημασία να έχεις πει το σωστό καθαρά.

  70% του λαού λέει όχι στο ΔΝΤ. Δεν έχει όμως εναλλακτική. ΔΩΣ’ΤΟΥ!! Το 70% δε λέει ναι στη λαϊκή εξουσία και δε πρόκειται να πει μέχρι τα τέλη Μάη. Ενώ μπορεί πολύ άνετα να το πει για τη στάση πληρωμών!

  Το ‘τρίπτυχο’ είναι
  1) πρώτα επιβάλουμε τη στάση πληρωμών γιατί δε θέλουμε το ΔΝΤ
  2) Μετά εθνικοποιούμε τις τράπεζες
  3) Μετά βγαίνουμε από το Ευρώ
  4)….
  5)…

  Κι όπου φτάσουμε.

  Εσύ αφήνεις τον αντίπαλο να παίζει μόνο του και συγκεντρώνεσαι σε μια αψιμαχία στο λιμάνι. Και τον αντίπαλο τον βολεύει μιντιακά να συγκεντρώνεται εκεί η συζήτηση.

  Κουράγιο και δύναμη σε όσους αγωνίζονται σκληρά εκεί. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό όμως αν εντάσσονταν σε ένα αγώνα με προοπτική μέχρι τα μέσα – τέλη Μάη.

 82. Γιούρι Κακάριν Απρίλιος 29, 2010 στις 3:16 μμ #

  Επειδή διακρίνω μια σύγχυση γενικά γύρω από το ζήτημα της στάσης πληρωμών θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Τίθεται σήμερα το ερώτημα ποια πρέπει να είναι η στάση των κομμουνιστών απέναντι στις εξελίξεις. Πριν να πάμε σε αυτό πρέπει να προσεγγίσουμε την αντικειμενική πραγματικότητα. Ποιες είναι οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού στην Ελλάδα σήμερα; Ποια είναι τα κύρια προβλήματα;
  Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Είναι πραγματικά απίστευτο πόση σύγχυση υπάρχει στην αριστερά γύρω από αυτό το ζήτημα. Το ΚΚΕ δεν απαντά αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι είναι μπλόφα, ο Δελαστίκ μέχρι πριν μια βδομάδα έγραφε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο και προχτές έγραφε ότι μας ωθούν σε χρεοκοπία. Άλλοι φαίνεται να έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν (έστω και με καθυστέρηση) το μέγεθος του προβλήματος. Οι μόνοι που εγώ έχω διαπιστώσει ότι εγκαίρως άρχισαν να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα είναι μερικοί αναλυτές εκτός (ή και εντός αυτό δεν το γνωρίζω) κομμάτων (Μαρκέτος, Καζάκης, Μαραγκός κ.α.).Με βάση πάρα πολλά άρθρα με πληθώρα στοιχείων (όποιος έχει αμφιβολίες ας μου πει να τον παραπέμψω) το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας είναι εξαιρετικά πιθανό έως απολύτως βέβαιο και αυτό γιατί το δημόσιο χρέος είναι πλέον μη διαχειρίσιμο. Το ζήτημα είναι πότε (σε 6 μήνες, σε 1 χρόνο, σε 2 χρόνια;) θα χρεωκοπήσει. Από ότι φαίνεται με το μηχανισμό στήριξης η χρεωκοπία αναβάλλεται προς το παρόν.
  Τίθεται το ερώτημα: και την αριστερά τι την ενδιαφέρει η χρεωκοπία, αυτοί (οι αστοί) θα χρεωκοπήσουν όχι εμείς. Καταρχήν έχει πολύ μεγάλη σημασία η ικανότητα πρόβλεψης των εξελίξεων. Για να καθορίζεις τις εξελίξεις και να μην ακολουθείς σαν ουρά από πίσω (του στυλ παίρνει μέτρα η κυβέρνηση, εμείς λέμε όχι στα μέτρα, πάμε στο ΔΝΤ, εμείς λέμε έξω το ΔΝΤ κ.ο.κ.) πρέπει να μπορείς να προβλέψεις. Αν λοιπόν εκτιμάς ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να διαμορφώσεις αντίστοιχο σχέδιο τόσο για το τι θα προτείνεις πριν τη χρεωκοπία (ενδεχομένως και για να αποφευχθεί), όσο και για το τι θα κάνεις όταν αυτή συμβεί. Είναι εντελώς γελοίο να λες τα ίδια πράγματα τόσο πριν απο 10 χρόνια (που δεν υπήρχε ενδεχόμενο χρεωκοπίας), όσο και τώρα όσο και μετά τη χρεωκοπία. Είναι σα να επίκειται πόλεμος και εσύ να μην παίρνεις θέση επ αυτού και να συνεχίζεις τα ίδια που έλεγες πριν. Αυτό δείχνει ότι είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Επιπλέον η χρεωκοπία αποτελεί κομβικό γεγονός, κατάρευση του οικονομικού και πολιτικού συστήματος, σε συνδυασμό με μια τεράστια κοινωνική έκρηξη (βλ. Αργεντινή) στην οποία θα πρέπει να παρέμβει (και να είναι προετοιμασμένος για αυτό) όποιος φιλοδοξεί να είναι πρωτοπορία με συγκεκριμένα αιτήματα.
  Έχει μεγάλη σημασία όμως και το τι λες μέχρι τότε. Ποια θέση παίρνεις απέναντι στα βασικά προβλήματα της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας, τι απαντήσεις δίνεις. Το πρόγραμμα δε μπορεί να είναι μια απαρίθμηση εκατοντάδων θέσεων που όλες έχουν την ίδια σημασία. Ανάλογα με την ιστορική συγκυρία και τις αντικειμενικές αντιφάσεις τα αιτήματα ιεραρχούνται!!! Υπάρχουν κάποια που είναι σημαντικότερα από τα άλλα και κάποια που είναι κύρια. Τα κύρια είναι αυτά που απαντούν στα κύρια πολιτικά προβλήματα. Σήμερα το κύριο πρόβλημα (η πηγή όλων των εξελίξεων, είτε από αστική είτε από κομμουνιστική άποψη) είναι το δημόσιο χρέος επομένως το κύριο αίτημα είναι αυτό που δίνει απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι το μόνο, μην αρχίσουμε πάλι την ίδια συζήτηση.
  Ποια μπορεί να είναι η θέση της αριστεράς για αυτό το ζήτημα; Καταρχήν ποια είναι τα ενδεχόμενα, οι εναλλακτικές επιλογές. Εδώ είτε λες θα συνεχίσω να ξεχρεώνω χωρίς να κυρήξω στάση πληρωμών (και επειδή πρέπει να δανειστώ και οι τράπεζες δε μου δίνουν πάω ΔΝΤ-αυτό κάνει το ΠΑΣΟΚ), αλλά με βάση τα στοιχεία πρόκειται για βράχυ- ή μέσο-πρόθεσμα αδιέξοδη επιλογή, γιατί πάλι θα χρεωκοπήσεις σε κάποιον καιρό. Είτε κυρήσσεις στάση πληρωμών, δηλαδή λες δεν έχω να σας δώσω. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με χρεωκοπία της χώρας (δηλαδή δεν υπάρχουν λεφτά) είτε με πολιτική επιλογή (δηλαδή έχω λεφτά αλλά δε σας τα δίνω). Επίσης η στάση πληρωμών είναι προσωρινό μέτρο, απλά σταματάς να πληρώνεις. Μετά τίθεται το ερώτημα τι κάνεις με το χρέος. Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορείς να παρατείνεις την αποπληρωμή για κάποια χρόνια, στην ουσία μεταθέτεις χρονικά το πρόβλημα, μπορείς να ξεχρεώσεις ένα μέρος (το λεγόμενο haircut) ή μπορείς να αρνηθείς την αποπληρωμή συνολικά (άρνηση χρέους). Κατα τη γνώμη μου η στάση των κομμουνιστών δε μπορεί να είναι άλλη από τη στάση πληρωμών και άρνηση του χρέους. Αυτή η στάση όμως έχει συγκεκριμένες πολύ σκληρές, και μάλιστα ταξικές, συνέπειες (γι αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί από καμία αστική κυβέρνηση, όπως αφελώς ισχυρίζεται ο Αντώνης). Αυτόματα κλείνουν οι αγορές (ήδη κλειστές είναι), καταρρέουν οι τράπεζες, κλείνουν επιχειρήσεις κ.ο.κ. Επίσης πρέπει να κόψεις δικό σου νόμισμα, το οποίο αρχικά θα υποτιμηθεί ραγδαία. Το εφικτό αυτού του σεναρίου δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς προς το παρόν απο κανέναν κατά τη γνώμη μου και αυτό το γεγονός είναι πρόκληση για την κομμουνιστική αριστερά, που αντί να αναλώνεται στα αυτονόητα καλό θα ήταν να ασχοληθεί με αυτό.
  Είναι νομίζω προφανές ότι όποιος και να προπαγανδίσει αυτό το σενάριο σήμερα δε θα κερδίσει τον περισσότερο κόσμο, που θα προτιμήσει να χάσει μερικούς μισθούς σκόμη πρώτα. Όμως η βραχυπρόθεσμη όξυνση της επίθεσης, σε συνδυασμό με το αντικειμενικό αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής (που θα οδηγήσει σε χρεωκοπία ούτως ή αλλως) μπορούν να καταστήσουν αυτό το πρόγραμμα κυρίαρχο σε κάποιο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν το προπαγανδίζει (ακόμη και η εξωκοινοβουλευτική μόνο σε καμια προκυρηξη μπορεί να το γράψει και άμα) και κανένας δεν προβάλλει καν ότι υπάρχει αυτή η διέξοδος. Από την άλλη στο βαθμό που δεν υιοθετείται εμφανώς και δεν προβάλλεται η στάση πληρωμών (η απάντηση δηλαδή στο βασικό πρόβλημα του σήμερα) οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι στον αέρα, φαντάζει εκτός πραγματικότητας. Δεν μπορεί να γίνεται πόλεμος και εσύ να έχεις θέση για όλα τα άλλα εκτός από τον πόλεμο.
  Κλείνοντας να πω ακόμη μια φορά ότι το ζήτημα δεν είναι να προβάλλεται μόνο αυτό το αίτημα αλλά ΚΑΙ αυτό (αν και αντικειμενικά επειδή το κύριο πρόβλημα είναι το χρέος αυτό το αίτημα θα είναι η βάση για όλα τα άλλα πχ έξοδος απο ΕΕ, εθνικοποιήσεις κτλ.) Σόρρυ για το σεντόνι.

  Συντροφικά

Trackbacks/Pingbacks

 1. Εκτός από το ΔΝΤ υπάρχει και η περίπτωση της χρεοκοπίας | No Style - Απρίλιος 26, 2010

  […] Αν μέχρι το… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (203 λέξεις)] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: