Αν στην Ελλάδα έχεις κλέψει τις αποταμιεύσεις του κόσμου μέσω της φούσκας του χρηματιστηρίου, είσαι ελεύθερος, απολαμβάνεις τα φράγκα και απλά κάπου κάπου σε καταριούνται κάτι γραφικοί σα την αφεντιά μου.
Αν στην Ελλάδα έχεις καταληστέψει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μετά από πέντε χρόνια ξαναβγαίνεις κυβέρνηση και με δέκα μονάδες διαφορά.
Αν έχεις στήσει κομπίνα με τα αποθεματικά και έχεις αγοράσει κάποια περίεργα δομημένα ομόλογα, τότε πάλι ελεύθερος είσαι.
Αν έχεις «ανταλλάξει» τη μισή περιουσία του κράτους και έχεις αποχαρακτηρίσει περιοχές για ένα βάλτο που όταν περνάω από δίπλα το καλοκαίρι για να λιάσω την αρίδα μου στο Φανάρι κλείνω τη τόσο δυνατά τη μύτη μου που κοντεύω να τη λιώσω, είσαι ελεύθερος και απολαμβάνεις τους καρπούς της μπίζνας.
Αν ακόμα χειρότερα εκμεταλλεύεσαι τους δημιουργούς, φτιάχνεις ένα μπουζουκοπροιόν και αναδεικνύεις καλλιτέχνιδες όπως η Τζούλια Αλεξανδράτου (επίτηδες το έβαλα το όνομα, θα στενάξουμε στα hits από τα search engines, να κολλήσω και ένα «δεύτερο dvd» να σπάσουμε όλα τα ρεκόρ) , η Βέρα Λάμπρου και η Στέλλα Μπεζεντάκου μπορείς να εμφανίζεσαι ως τιμητής της καλλιτεχνικής δημιουργίας και να ανησυχείς για το κίνδυνο που διατρέχει από τη πειρατεία.
Η χειρότερη «απάτη» απ’ όλες είναι όταν υπερκοστολογείς τη μουσική, τη ξαπλώνεις στο τραπέζι του προκρούστη, την αντιμετωπίζεις ως προϊόν και μόνο ως τέτοιο και ζώντας στην εποχή του χαλκού σνομπάρεις και το διαδίκτυο ως μέσω διάδοσης της μουσικής. Είχα διαβάσει σε μια έρευνα (δυστυχώς δε θυμάμαι που για να βάλω το link), ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των downloads από τα επίσημα sites, είναι από αυτούς που κατεβάζουν πειρατική μουσική. Όλο αυτό το κυνήγι μαγισσών όμως θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Όπως τους γύρισε ήδη.
Τα στελέχη των δισκογραφικών τρέχουν εύκολα να ρίξουν το φταίξιμο στη πειρατεία. Και γιατί να μη το κάνουν άλλωστε… Αλλιώς θα πρέπει να ρίξουν ευθύνη στους εαυτούς τους. Εκτός από τα δισκοπωλεία εδώ και καιρό (και προ οικονομικής κρίσης) έχουν αδειάσει και τα νυχτερινά κέντρα ενώ τα λογής λογής talent show αγκομαχούν να βγάλουν νέα αστέρια που χάνονται όμως πριν τελειώσουν κάν οι τίτλοι των συντελεστών της εκπομπής. Ότι νέο έχουμε δει πλέον στην ελληνική μουσική σκηνή, είναι εκτός των πεπατημένων οδών των δισκογραφικών, οι οποίες τρέχουν ύστερα να το εκμεταλλευτούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το Φάνη απ’ τους kolektiva (πρωην ΦΕΜΔ) . Του προτείναμε εδώ μέσω του Γκράνμα να ανεβάσουν το δίσκο στο itunes store. Μετά από λίγο καιρό για να μη τα πολυλογώ κατέληξε να ρωτάει εμάς πως να το κάνει. Τόση άγνοια έχουν στις δισκογραφικές, τόση ανικανότητα.
Διαβάζω σε ένα πολύ ωραίο άρθρο για το gamato.info κάτι που λίγο ή πολυ έχουμε παρατηρήσει όλοι μας. Τα torrents προσφέρουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ότι υπάρχει στη μουσική και στις ταινίες φυσικά δωρεάν. Η επίσημη οδός όμως δε προσφέρει ούτε καν τα άλλα δύο, πόσο μάλλον το τρίτο. Ας κάτσουμε να σκεφτούμε πόσα παλιά τραγούδια ρεμπέτικα, πόσα παλιά jazz, πόσα δυσεύρετα έχουμε πλέον στο pc ( ή στο mac μη τα παίρνετε) μας. Και δυσεύρετα δεν ήταν για κάποιο περίεργο και ανεξήγητο λόγο. Δυσεύρετα ήταν γιατί τα δισκοπωλεία είχαν πήξει στο Χατζηγιάννη και στα μπουζούκια. Και άντε τα μπουζούκια καλά, αλλά ο Χατζηγιάννης δεν αντέχετε… 🙂
Οι δισκογραφικές ψάχνουν για διαφυγόντα κέρδη από το gamato και υποστηρίζουν κάτι αστρονομικά ποσά. Μα αυτό προϋποθέτει ότι σε περίπτωση που δε μπορούσαμε να τα βρούμε δωρεάν θα τα αγοράζαμε. Δλδ εγώ έχω μια βιβλιοθήκη με 70.000 κομμάτια αυτή τη στιγμή, αν πλήρωνα λοιπόν τη φυσιολογική τιμή των 2 ευρώ θα είχα δώσει 140000 ευρώ για μουσική. Πάτε καλά ρε?
Τα torrents είναι (συγγνώμη για την υπερβολή) μία σοσιαλιστική σχέση παραγωγής μέσα στο καπιταλισμό. Ελεύθερο και δωρεάν υλικό αλλά πάνω από όλα μέσω των torrents και του youtube έχουν αναπτυχθεί νέα είδη μουσικής, έχουν βγει νέες μπάντες και έχουν ανακαλυφθεί παλιές. Η εξουσία έχει φύγει από τις δισκογραφικές γιατί τώρα πια δε χρειάζεται ο καλλιτέχνης να γυρνάει τα γραφεία των άσχετων μανατζαρέων με ένα demo στο χέρι και να μετράει μούτζες. Τώρα το ανεβάζει στο youtube και μπαίνει κατευθείαν στη κρίση του αυτού εξ όποιου ο μανατζαρέος υποτίθεται ότι μίλαγε. Η όλη ιστορία λοιπόν δεν είναι τα διαφυγόντα κέρδη. Η όλη ιστορία είναι ότι οι δισκογραφικές βγαίνουν τελείως από το παιχνίδι. Κλείστε τις να ησυχάσουμε. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.
Υγ: ο όλος πόνος για τους καημένους καλλιτέχνες και τη δημιουργία που δε πληρώνονται είναι αστείος και εκ του πονηρού. Το κωμικό είναι ότι αυτό το δήθεν επιχείρημα βγαίνει από τις δισκογραφικές που τόσα χρόνια καταληστεύουν τους δημιουργούς δίνοντας τους λεφτά πείνας. Αν το διατυπώνει αυτό ένας καλλιτέχνης τότε εμένα δε με ενδιαφέρει η μουσική του. Εμένα με ενδιαφέρει η μουσική που γράφεται για να ακούγεται και όχι για να πουλιέται. Και με τα torrents ο δημιουργός ξέρει ότι θα φτάσει σε πάρα πολλά αυτιά. Τώρα για τα φράγκα, δε βγαίνουν και λίγα από τα live. Ούτως ή αλλιως όλοι εκεί βασίζονται και όχι στα cd. Cd… τι θυμήθηκα τώρα…
Υγ2: τα πολιτικά κόμματα δε διακιούνται να σιωπούν και να ποιούν την νοίσσαν. Να πάρουν θέση τώρα.
Αλληλεγγύη στα παιδιά του gamato.info.
πάρτε και ένα τραγουδάκι από τους active, που όπως λένε πάντα: «πάρτε τα cd μας αλλά αν δεν έχετε λεφτά, αντιγράψτε τα»
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=141302
κλαπ κλαπ κλαπ!
Στον κόσμο των δισκογραφικών, είμαστε όλοι πειρατές!
@κροτ:
για τα του γαμάτο μεταφράζεται σε «κλαψ κλαψ».
@τσαλαπετεινός:
και όχι μόνο σε αυτό κόσμο. Στο κόσμο γενικά της νομιμότητας τους.
η πλάκα είναι ότι οι πιο φανατικοί χρήστες των πειρατικών site είναι οι εργαζόμενοι και τα στελέχη των δισκογραφικών. Ενώ είνα γνωστό ότι χρησιμοποιούν και τα torrents για να διαρρεύσουν υλικό πριν την επίσημη κυκλοφορία του.
υγ: συγχαρητήρια στο ΣΚΑΙ για την αντικειμενική ενημέρωση (για άλλη μια φορά) πάνω στο θέμα. Μεταξύ κατεργαρέων… αλληλεγγύη.
Εγώ νομίζω πως η περίφημη σταυροφορία κατά της πειρατείας είναι ένα άλλοθι για να κρατάνε οι εταιρίες ψηλά τις τιμές στη μουσική, την ταινίες και το λογισμικό. Δεν είναι τυχαίο που η «παραδοσιακή» πειρατεία (μη νόμιμα αντίγραφα) ανθεί περισσότερο σε πιο φτωχές χώρες. Αφού μια τιμή 20 δολλαρίων για ένα CD αποτελεί το ωροκάματο ενός Βορειοαμερικανού, το μισό μεροκάματο ενός Νοτιοευρωπαίου και δέκα φορές το μεροκάματο ενός Ινδοκινέζου. Με τη δικτυακή πειρατεία πιθανόν η κατάσταση να είναι αντεστραμμένη, λόγω της διαφορετικής ευκολίας πρόσβασης σε γρήγορες συνδέσεις. Επίσης είναι γνωστό πως ένα μεγάλο μέρος των εσόδων των εταιριών προέρχεται από συναυλίες, πωλήσεις σχετικού merchandize (ρούχα, πόστερ κλπ) και φυσικά διαφήμιση. Γι’ αυτό κατά βάθος συμφέρει τις εταιρίες η πειρατεία. Για τα μάτια του κόσμου δείχνουν ότι την πολεμάνε για να διατηρούν ψηλές τις τιμές και στα κύρια προϊόντα τους.
συμφωνώ αλλά εδώ πρέπει να το διαωρίσουμε. Δλδ η πειρατεία στο λογισμικό είναι θεμιτή από τις εταιρείς. H microsoft έτσι μονοπώλησε την αγορά, εκπαίδευσε άπειρους νέους χρήστες και ύστερα έβγαλα τα λεφτά της από της επιχειρήσεις και τους οργανισμούς. Πρόσφατο το παράδειγμα στη ελληνική βουλή. Αντίχτοιχα πχ η Autodesk κοστολογεί το 3ds max 4000 ευρώ. Χαζή είναι? δε ξέρει ότι δε θα το πάρει κανείς? Φυσικά και το ξέρει και φυσικά ξέρει ότι θα το πάρεις πειρατικό. Ξέρει όμως (μιλάω από προσωπική εμπειρία) ότι μια επιχείρηση μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει αρκετά εκατομμύρια(!!!) ευρώ για τις άδειες που χρειάζεται. Στη περίπτωση του λογισμικού πλέον δε πιστεύω ότι ασχολείται και κανείς. Υπάρχουν προγράμματα που το να patchαριστούν είναι παιδική υπόθεση (Atomix virtual dj πχ) και όχι γιατί οι δημιουργοί είναι τίποτα ηλίθιοι αλλά για τους παραπάνω λόγους.
Για τις ταινίες και τη μουσική τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θεωρώ δηλαδή ότι όντως πλέον ο καθένας μας ίσως ξοδεύει λιγότερα σε δίσκους απ ότι παλιά. Σε αυτό συνηγορούν δύο λόγοι. Ο πρώτος και δε θα σταματήσω να το λέω αυτό ποτέ, είναι ότι το cd και το dvd κατ επέκταση είναι το πιο ηλίθιο format δίσκου στο πλανήτη αυτό. Δλδ μιλάμε ότι αυτός που το κατασκεύασε πρέπει να ήταν τεράστιος υποχόνδριος με τη καθαριότητα και τη τάξη.Είναι πάρα πολύ ευαίσθητο και δεν αντέχει καθόλου στο χρόνο. Εγώ προσωπικά έχω πολλούς δίσκους (η αλήθεια είναι ότι τους προσέχω και αρκετά) που μου έχουν κρατήσει 20 χρόνια και παραπάνω (της μητέρας μου) και παίζουν ακόμα χωρίς κανενα πρόβλημα. Δε θυμάμαι όμως πραγματικά πόσα cd όμως μου έχουν χαλάσει. Πόσα λεφτά έχουν πεταχτεί…
Ο δεύτερος λόγος προφανώς και είναι η πειρατεία. Εν κατακλείδι όμως και συμφωνώντας με το συμπέρασμα σου τα λεφτά που σπαταλόνται στη μουσική βιομηχανία, ίσως και λόγω της πειρατείας αυξάνονται. Πλέον έχεις πρόσβαση σε περισσότερες μπάντες, η μουσική δεν είναι τόσο ακριβό προιόν και περισσότερος κόσμος ασχολείται. Πείτε μου, υπήρχε περίπτωση αν δεν ήταν τα torrnts η Gogol Bordello να κάνουν δύο συναυλίες στην Ελλάδα με τόσο κόσμο? Ποιος θα τους ήξερε?
Μπορει να το χεις δει επειδή έχει κυκλοφορήσει τελευταία. Αν όχι, θα γελάσεις με τα λεγόμενα αλλά θα κλάψεις αν σκεφτείς ότι τα ίδια λεγόντουσαν πριν 50 χρόνια
http://www.theparliament.com/no_cache/press-review/newsarticle/internet-piracy-puts-millions-of-eu-jobs-at-risk//1268870400/
τι άλλη μαλακία θα ακούσουμε?
free παιχνιδι run trotsky run! http://odonitis.freehostia.com/?p=471
εν τω μεταξυ το ευτυχες στην ολη υποθεση ειναι οτι η τεχνη επιστρεφει στον σκοπο της. τεχνη για την τεχνη λοιπον και οχι για τα λεφτα. και αν παρατιρισετε οι αλιθινοι καλλιτεχνες (βλεπε ραδιοκεφαλοι) δεν θιγονται απο την ολοι ιστορια αλλα προμοταρουν και το αλμπουμ τους απο ιστοσελιδεσ τους, αυτοι που κανουν ολκλιρο αγωνα κατα της πειρατιας ειναι κατι ρεταλια γαρμπιδες,βανδιδε,βαρδηδες και λοιπα ξομπλια. οι οποιοι περιμενουν εκτος απο τα 2000 που περνουν το βρδυ απο τους απαιδευτους συμπατριοτες μας θελουν να ωγαζουν και απο τα σι ντι λες και κανουν τεχνη τα ατομα…δλδ να παιρνουν τα δισκακια τους για ν κανει πισινες ο Φοιβος, το αισχος του ελληνικου τραγουδιου. δεν μπορει καποιος να ζει απο την τεχνη και για μενα δεν πρεπει. η τεχνη δεν μπορει ειναι μεσω διαβιωσης διοτι τοτε αλλοτριωνεται και γινεται …»οδοντοπαστα΄΄. ο καλλιτεχνης πρεπει να ζυμωνεται στην καθημερινοτητα ολων μας για να μα αγκιζει και οχι σε βιλλες και λοιπα σουξουμοξου .
θα ηθελα επισις να υποστιριξω οτι ειναι και ενα ειδος ομοιοστασης της τεχνης ολο αφτο το ζητημα. καθως οι δυνατοτητες να ασχοληθει καποιος με την μουσικη αυξανονται (πραγμα καλο) αυξανονται και οι κατα φαντασιαν καλλιτεχνες(πραγμα κακο) δεν μπορει λοιπον εσυ γιαν φιλτραρεις να παρεις ολα τα δισκακια..αρα απο το ιντερνετ θα επιβιωσουν μονο οι πραγματικα καλοι. και αυτοι ασ μην ανησυχουν διοτι παντα θα εισπραττουν αφτο για το οποιο υποτιθεται προσπαθουν, για το χειρκροτημα και την αποδοχη.
υ.γ. σορρυ για το σεντονι.
σιγά το σεντόνι Θωμά μου. Εδώ μέσα τα κόμεντς τα μετράμε με το χιλιόμετρο. 🙂
Ενδιαφέρουσα η ιδέα του να μην είναι επγγελματίες οι καλλιτέχνες. Νομίζω όμως ότι έχει να κάνει με το γενικότερο θέμα καταμερισμού εργασίας. Ο μαρξισμός και το κομμουνιστικό κίνημα (άσχετα αν συχνά το ξεχνάνε) έχουν ως σκοπό την κατάργηση χειρονακτικής και πνευματικής εργασίας (στα πλαίσια της αταξικής κοινωνίας φυσικά).
Σ’αυτά τα πλαίσια και κάποιος δε θα είναι αποκλειστικά καλλιτέχνης αλλά θα συμβάλει και με άλλους τρόπους στην κοινωνία. Προς το παρόν είναι δύσκολο κάποιος να μπορέσει να έχει αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο χωρίς να ασχολείται με αυτό επαγγελματικά, κυρίως γιατί πρέπει να εμπλακεί και με όλες τις δραστηριότητες που αφορούν το εμπόριο της μουσικής πχ.
Ευτυχώς υπάρχουν εξαιρέσεις. Και η ερασιτεχνική τέχνη ποιότητας είναι κάτι που το κίνημα πρέπει να προωθεί για την μορφωτική εξύσωση των ανθρώπων και για να τους καθιστά δυνατούς να αγωνιστούν για μια άλλη κοινωνία.
Η ‘τέχνη για την τέχνη’ πάντως φίλε Thomas είναι μια ιδέα των πλουσίων. Ως προς αυτό θα σου πρότεινα την πολύ καλή ταινία ‘οι Αντάρτες του Μπρόντγουαιη’
http://stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=24664
νομίζω ότι αυτό που λέει ο Θωμάς έχει ουσία όσο ρομαντικό και αν είναι. Και στην ουσία Υ δεν λέει ότι δε πρέπει να ασχολείται επαγγελματικά αλλά ότι η τέχνη του αλλοτριώνεται από το πλουτισμό. Άλλο το να βγάζεις κάποια χρήματα από τη τέχνη σου, που σου επιτρέπουν να ζεις άνετα και άλλο να πλουτίζεις.
Το «η τέχνη για τη τέχνη» είναι ευφυολόγημα. » Η τέχνη ως έκφραση του ανθρώπου είναι θεμιτό. Και ο άνθρωπος ζει μέσα σε συγκεκριμένες κοινωνίες.
Μιας και μιλατε για τζάμπα πράμα έχεις κανείς κανα rapidshare λίνκ να κατεβάσω τη Τζούλια? Θενκς.
για τη Τζούλια να πληρώσεις. είπαμε..
ε ναι ρε φιλε μη τα ισοπεδονεις ολα… η τζουλια δεν ειναι τεχνη ειναι θρησκεια.
Εκ μέρους της ΚΕ του Οδονητή, καταγγέλω το σχόλιο 15 ως προβοκατόρικο, ασφαλίτικο, χαλκευμένο απ’ τους κυπατζίδικους μηχανισμούς. Άλλωστε, εμείς στον οδονητή έχουμε δει το dvd ήδη από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του.
ικανούς σας έχω να συμμετείχατε στη παραγωγή..!
αποψεςι για το gamato http://konstantinosgogos.wordpress.com/2010/04/12/gamato-info-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7/