Έξω από το Ευρώ, έξω από την ΕΕ. Όλοι με το ΠΑΜΕ και τους ‘αριστεριστές’

4 Μαρ.

Είχα βάλει σκοπό να γράψω σοβαρά σήμερα. Αλλά με πήρε το βράδυ δουλεύοντας μέχρι αργά και μετά πίνοντας με φίλους.

Θα γράψω ότι μου ‘ρχεται από την καρδιά της αντίδρασης, τις Βρυξέλλες. Το κάστρο που χουν φτιάξει οι εκμεταλλευτές και που έχω έρθει για να τους παρατηρώ.

Μετά τα χαιρέκακα χασκόγελα του πουτάνας γιου ξεφτιλισμένου αστού Όλι Ρεν που ήρθε στην Ελλάδα, ο σκατόψυχος καριερίστας μπούλης βγήκε να πει στη μάνα μου, το πατέρα μου και τους φίλους μου ότι πρέπει να κάτσουμε να μας γαμήσουν για ‘να μη χρεοκοπήσουμε’.

Να χρεωκοπήσουμε. Είναι χρέος μας να χρεοκοπήσουμε. Γιατί δε θα χρεοκοπήσουμε εμείς. Αυτοί, οι μεγαλοαστοί, θα χρεοκοπήσουν και τόσο το καλύτερο για μας.

Λύσαξε ο παπάρας ο ΓΑΠ και το βλαμένο ‘παιδί θαύμα΄ ο Παπακωνσταντίνου για τους κερδοσκόπους που χτυπάνε την Ελλάδα. Λύσαξε κι ο ‘συμαπθητικος’ πουσταράς ο Γιούνκερ και η προδότρα του γάλατος της Ανατολικογερμανίδας μάνας της η Μέρκελ, και ο γόνος των Ούγγρων αριστοκρατών Σαρκοζύ που οι Σοβιετικοί δίκαια στείλαν στο διάολο για τους κερδοσκόπους που χτυπάνε – μέσω της Ελλάδας και άλλων – το ‘Αγιο Ευρώ.

Στο Ευρωκοινοβούλιο κατατέθηκαν οι τροπολογίες για την πρώτη ντιρετκίβα που αποπειράται να ρυθμίσει τα χετζ φαντς. 1,700 τροπολογίες. Μόνοι τους τις σκέφτηκαν οι ευρωβουλευτάδες? Παρεγγελία από τους τραπεζίτες σχεδόν όλες! Επί μια δεκαετία τα χετζ φαντς ήταν τελείως αναξέλεγκτα. Γιατί δε κατανομάζουν όλοι οι παραπάνω εκμεταλλευτές ποιοι είναι οι ‘κερδοσκόποι’ και οι ‘παίκτες της αγοράς’? Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις γίνονται κυρίως μέσω των Χετζ Φαντς. Με άμεσες σχέσεις με όλους τους γνωστούς τραπεζικούς ομίλους.

Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ έδωσε σήμερα συνέντευξη στους Φάινανσιαλ Τάιμς κι έλεγε ότι θέλει να παραγγείλει έρευνα για τα Χετζ Φαντς, για να μάθει λέει ποιοι είναι και τι ακριβώς κάναν. Θέλει να μάθει λέει. Γιατί προς το παρόν δε ξέρει τίποτα.

Κι ενώ όλοι αυτοί οι αξιότιμοι κύριοι ουρλιάζουν ‘κατά των κερδοσκόπων’ η συζήτηση για τη ντιρεκτίβα περί Χετζ Funds έχει ως κεντρική γωνία της το πώς η ‘Ευρώπη’ θα αποφύγει την ‘υπερβολική ρύθμιση’ των Χ.Φ. ώστε να μη φύγουν και πάνε στο Ντουμπάι και…. στερήσουν δουλειές από το Λονδίνο. Τι κι αν όλοι ουρλιάζουν ότι οι επιθέσεις τους θέτουν σε κίνδυνο δουλειές σε όλη την Ευρώπη.Τι κι να μας ζητάνε στην Ελλάδα να επιστρεψουμε στη φεουδαρχία για ‘να τις αποτρέψουμε’.

Μας έχουν για τελείως ηλίθιους ή ανήμπορους οι καριόληδες.

Κι εν τω μεταξύ λένε πολλοί διάφορες μαλακίες για τους ‘βολέμενους δημοσίους υπαλλήλους’ και τους ‘κλέφτες πολιτικούς’ (όχι ότι δεν είναι κλέφτες οι αστο-‘σοσιαλιστές’ και αστο-φασίστες πολιτικοί) που ‘διαχειρήστηκαν άσχημα’ τα ‘κονδύλια που απλόχερα έπεσαν από την ΕΕ’ κι έτσι φτάσαμε ως εδώ.

Παπαρόλες απέραντες, κουτόχορτο για τους κολλίγους (εμάς). Τα κονδύλια η ΕΕ τα δίνει ΑΚΡΙΒΩΣ για να τα διαχειρίζονται κατά το δοκούν οι Κοτζαμπάσηδες της παντού και πάντα.

Όταν μία χώρα δε παράγει χρεοκοπεί. Είναι τόσο απλό. Μέχρι εκεί θα συμφωνήσουν πολλοί.

Όταν μία χώρα που εκβιομηχανιστηκε μερικώς από το 60 και υπό την επίβλεψη Αμερικάνων ελεγκτών σε όλα τα υπουργεία μπαίνει πρώτα σε κοινή αγορά και στη συνέχεια σε κοινό νόμισμα με χώρες δέκα φορές μεγαλύτερες και εκβιομηχανισμένες (κάτω από προστατευτικά στρατιωτικά μέτρα) από δύο αιώνες πριν, τότε είναι επόμενο ότι αυτή η χώρα αποχαιρετά κάθε δυνατότητα οποιασδήποτε λογικής ανάπτυξης για τον πληθυσμό της μαρκοπρόθεσμα και αποδέχεται μια αναγνώριση εις τους αιώνες των αιώνων του χαρακτήρα της ως πίσω αυλή των ‘προοδευμένων’ και ισχυροτέρων και περιμένει απλά να πέσει και κανά ψίχουλο προς τη μεριά της.

Οι πουσταράδες τοποτηρητές βέβαια που πάντα σιχαίνονταν την κουλτούρα και την ψυχή του λαού που τους γέννησε και που ζει σ’αυτόν τον τόπο και κάθε λαού εν γένει δεκάρα δίνουν για όλα αυτά γιατί το μόνο που τους νοιάζει είναι το γρήγορο κέρδος και το να διαφεντεύουν, να (μας) εξουσιάζουν με κάθε τίμημα.

Θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ απλό να κατανοηθεί το παραπάνω το 1981 που μπήκαμε στην ΕΟΚ (μέχρι και κάποιοι από το Κέντρο τα λέγανε). Αλλά και το 1999 που ο σκατόψυχος και γερμανοτσολιάς Σημίτης μας έβαλε στην ΟΝΕ αγκαλιά με τους Γερμανούς και τη Φάινανσιαλ Τάιμς που τώρα ανακαλύπτουν διαστρέβλωση των αριθμών και την Γκόλντμαν Σάχς που πληρώνει τους Φ.Τ για να την ‘καρφώνουν’ αλλά να μη την πληγώνουν.

Αλλα ακολουθήσαμε τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς στη μαγική νιρβάνα που τους έστησαν οι καπιταλιστές και την ηλιθιότητα των ‘ανανεωτικών μαρξιστών’ που ονειρεύονταν ‘Ευρωπαϊκά σπίτια’ και άλλες ρομαντικές σάχλες αυνανίζοντας το ανέραστο μικρό πέος τους στη θαλπωρή ‘αντι-ολοκληρωτικών φυσικών ρευμάτων’.

Και τώρα ψάχνουμε τι μας φταίει. Ο Αλέξης βγαίνει και λέει αμήχανες μπούρδες για να καλύψει τους απογοητευμένους ευρωλάγνους μικροαστούς του και η Αττάκ Ευρώπης μου στέλνει ψηφίσματα να μεταφράσω στα ελληνικά για το φόρο Τόμπιν.

Πρέπει να βγούμε από τη μιζέρια μας.

Τέρμα τα μίζερα μερεμέτια.

Μπορούμε να γίνουμε ο πρώτος πρωτοπόρος λαός που θα στείλει στο διάολο τη σαπίλα των Βρυξελλών, τη φενάκη της ‘Ενωμένης Ευρώπης’ των Ενωμέων Αφεντικών εναντίον μας. Αν το κάνουμε μετά θα τους πάρει ο διάολος παντού.

Μπορούμε να αναπτύξουμε τις εγχωριές δυνατότητες μας έτσι όπως τους αξίζει με σεβασμό στον υπέροχο τόπο μας και τους ανθρώπους που τον κατοικούν ανεξαρτήτως καταγωγής. Ανεμογεννήτριες, τρένα, ποδήλατα, ορυχεία, χωράφια που να καρπίζουν, κήπους μέσα στις πόλεις μας. Αλληλεγγύη αν τα κάνουμε όλα αυτά θα βρούμε από παντού, γιατί θα την αξίζουμε και θα είναι πέρα από κάθε προσδοκία.

Πρώτα από όλα όμως πρέπει να ακυρώσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ-ΔΝΤ. Δε θα ξέρουν από που να φύγουν αν το καταφέρουμε αυτό κι ας σπέρνουν χίλιες κατάρες περί χρεοκοπίων κλπ. Ούτως ή άλλως τίποτα ουσιαστικά χειρότερο ή κάτι που δε θα μας συνέβει ούτως ή άλλως αργά ή γρήγορα δε πρόκεται να μας συμβεί. Αυτοί θα χρεοκωπήσουν.

Όλοι αύριο στην Ελλάδα με το ΠΑΜΕ ή δίπλα του στο δρόμο κι εμείς από δω με τη σκέψη μας.

Όλοι παντού και πάντα σε κάθε στιγμή με κάθε μας αναπνοή στη καταδίκη της μοιρολατρείας και της φοβίας των καταπιεστών, για την ανάδυση του ονείρου, του οράματος, της δόξας και του θριάμβου της γενιάς μας.

Advertisements

84 Σχόλια to “Έξω από το Ευρώ, έξω από την ΕΕ. Όλοι με το ΠΑΜΕ και τους ‘αριστεριστές’”

 1. faros Μαρτίου 4, 2010 στις 8:54 πμ #

  Δεν ξέρω αν βλέπεις ελληνικά κανάλια, αλλά σήμερα από το πρωί το ΠΑΜΕ προχωράει σε καταλήψεις διαρκείας καλώντας τον κόσμο σε Παλλαϊκό Ξεσηκωμό !

  Τα μέτρα δεν θα περάσουν !

 2. aspahagianagnostou Μαρτίου 4, 2010 στις 10:08 πμ #

  κατι ξερανε οι επιστημονες οταν λεγανε οτι η «καταθλιψη»θα αποτελει την υπ αριθμον πρωτη αρρωστια του κοσμου στα επομενα 10 χρονια μα ηδη κατι τετοιο δρομολογηθηκε εδω και πολυ καιρο:ξεπουλημα ιδεων και αξιων,ελλειψη πνευματικης και ψυχικης μορφωσης,ξεπουλημα ολων των δικαιωματων κυριως των ελευθεριων του ανθρωπου και τελος κατι σημαντικο για την αναπτυξη ψυχικων ιδιαιτερων διεργασιων ειναι η αδιεξοδος που μας πιπιλιζουν στα ΜΜΕοτι εχουμε.εδω θα παιξει ρολο οτι στα τοσα χρονια μας γαλουχηθηκαμε :λαος χωρις μνημη ειναι νεκρος

 3. Μέλιτον Καντάρια Μαρτίου 4, 2010 στις 11:10 πμ #

  Καταληψεις απο το ΠΑΜΕ στο υπουργειο οικονομικων και σε μια σειρα απο νομαρχιες και δημοσιες υπηρεσιες πανελλαδικα.
  Οι εργατες δεν εχουν τιποτα κοινο με τους επαναστατες τυχοδιωκτες του κινηματος.
  Γιατι βαλανε την ιδια ωρα συλλαλητηριο στα Προπυλαια, ενω ειχε εξαγγελθει το συλλαλητηριο απο το ΠΑΜΕ πριν 2 μερες?
  Απο την μια μιλανε για αγωνες ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιποι περιεργοι και απο την αλλη φερονται με κραυγαζουσα αλλεργια απεναντι στο ταξικο συνδικαλιστικο κινημα των εργατων που κυριολεκτικα οσο περναει η ωρα ο λογος του ΠΑΜΕ βρισκει πλατυτερη ανταποκριση απο τα λαικα φτωχα στρωματα. Ενοτητα με τους εργατες του μοχθου και φτωχα λαικα στρωματα,μικρομεσαιους ΕΒΕ. Με τυχοδιωκτες δεν εχουμε κοινα βηματα.

  Ολοι με το ΠΑΜΕ σημερα στο Συνταγμα στις 6.
  Για αυριο οι δυναμεις των 8 ομοσπονδιων του ΠΑΜΕ
  ΚΑΛΟΥΝΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.
  Τα νεα μετρα ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

 4. Juan Belmonte Μαρτίου 4, 2010 στις 12:01 μμ #

  Y
  Υπέροχο κείμενο. Τα σεξουαλικά σχόλια τα σπάνε.
  Η παράγραφος «Όταν μία χώρα που εκβιομηχανιστηκε μερικώς» όλα τα λεφτά. Και έχουμε ξανααναφέρει ότι με εκείνη την είσοδο στην ΕΟΚ αποδεχτήκαμε ότι «η χώρα θα παράγει πια μόνο λουλούδια». Η ατάκα που επικαλείσαι από το Κέντρο ανήκει στο Γεώργιο Μαύρο (που δεν ήταν ενάντιος στην ένταξη) και την είπε φόρα-παρτίδα μέσα στην Βουλή δείχνοντας τον τόμο ένταξης που είχαμε υπογράψει και ρωτώντας τους τότε βουλευτές αν έστω ένας από αυτούς είχε κάνει τον κόπο να τον διαβάσει (το κείμενο ένταξης).
  Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι είναι τώρα στα σκοινιά (Ελλάδα-Ισπανία-Πορτογαλία-Ιρλανδία)οι περιοχές δηλαδή που έγραψες πρόσφατα για νεοαποικιοποίηση της περιφέρειας της Ε.Ε. από τον σκληρό πυρήνα της.

  Αλλά δυστυχώς μετά το «Τέρμα τα μίζερα μερεμέτια» εκφράζεις ευχολόγια – αν και σε καταλαβαίνω απόλυτα. Εδώ (αν και παρακολουθείς πιο πολύ από μένα τα της Γκρέτσια) πολύς κόσμος πιστεύει ότι καλά έκανε ο Γιωργάκης.Επειδή παίζει φοβερό «έργο» στις τι-βι.
  Τα κανάλια που διαμορφώνουν την ψήφο σου λένε για «14ο» μισθό ώστε η κάθε «γριά» (η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος) να πειστεί ότι δεν είναι εργατικό δικαίωμα το «Δώρο» αλλά ένας 14ος (και 13ος) μισθός για 12 μήνες δουλειάς.
  Επιπλέον όλοι στέκονται σε κάποια όντως τραβηγμένα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων για να καλύψουν πάρα πάρα πολλά επιδόματα τα οποία βοηθούν χιλιάδες υπαλλήλων να πάνε από τα 700 στα 800 ευρώ. Δηλαδή επειδή είναι σκατά ο ιδιωτικός τομέας πρέπει οι δημόσιοι να φάνε και αυτοί σκατά και όχι οι ιδιωτικοί να βγουν να τα γαμήσουν όλα.
  Το τρίτο παραμύθι είναι ότι τρώγαμε τα λεφτά των Ευρωπαίων από το ’81. Λες και τόσα χρόνια ήταν ελληνικές οι εταιρίες που θησαυρίσανε ή καρπώθηκε ο Έλληνας καμιά ανάπτυξη που εγώ δεν πήρα χαμπάρι.

  Για να καταλάβεις τι παίζει με τα μμε και σε τι επίπεδο έχουμε φτασει σχολιάστηκε ευμενώς ότι ο Όλι Ρεν κυκλοφορούσε με ένα απλό αμάξι στην Αθήνα, σε αντίθεση με τις λιμουζίνες των Ελλήνων πολιτικών. Στη λογική ότι οι Ευρωπαίοι δεν τρώνε λεφτά σαν κι εμάς!!!!! Αυτές οι ηλίθιες λεπτομέρειες και τα «περάσματα» από τα μμε χτυπάνε πάρα πολύ στον κόσμο.

  Φίλε μην ελπίζεις, όταν σταματήσεις να ελπίζεις θα γουστάρεις και τότε ίσως βρεις και τις λύσεις. Μιλάς για τη μόνη χώρα -σημειολογία- που κάνει δύο παρελάσεις το χρόνο και οι βουλευτές ορκίζονται στον Θεό και τον γιό του τον Jesus Built My Hotrod.

 5. compassocap Μαρτίου 4, 2010 στις 1:26 μμ #

  Αντιγράφω το μήνυμα που μου ήρθε στο κινητό.:
  «τα μέτρα ανακοινώθηκαν! Διάβασε Ριζοσπάστη. Δε θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιών. Καμιά θυσία για τη πλουτοκρατία! Γενική απεργία τη Παρασκευή 5 Μάρτη!»

  όλοι στα συλλαλητήρια και στις διαδηλώσεις. Να μη περάσουν τα μέτρα. Και να πάνε να γαμηθούνε όλοι οι αστοί!

 6. Μέλιτον Καντάρια Μαρτίου 4, 2010 στις 2:55 μμ #

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 5 ΜΑΡΤΗ

  http://www.pamehellas.gr/docs/332010_20924.pdf

 7. kraftwerkvs Μαρτίου 4, 2010 στις 6:14 μμ #

  »
  Γιατι βαλανε την ιδια ωρα συλλαλητηριο στα Προπυλαια, ενω ειχε εξαγγελθει το συλλαλητηριο απο το ΠΑΜΕ πριν 2 μερες? »

  …έλεος ρε Μέλιτον

 8. oti na'nai Μαρτίου 4, 2010 στις 6:33 μμ #

  Magkes o kathenas sto posto tou. De tha ta lusoume apo ta blogs.
  Emeis leme me to PAME, o Y leei me to PAME kai tous opoious thelei. De tha allaksoume ksafnika muala.
  AGWNAS RE!

 9. Y Μαρτίου 4, 2010 στις 9:23 μμ #

  @Juan
  Δεν είναι ευχολόγια. Είναι κάλεσμα σε δράση και σε εγρύγορση.

  Εγώ γουστάρω να ελπίζω και να μάχομαι για να ελπίζω. Άμα δεν έλπιζα και δε μαχόμουνα δε θα γούσταρα.

  Ποιες λύσεις δηλαδή μπορούμε να βρούμε αν σταματήσουμε να μαχόμαστε και να ελπίζουμε?

  Το να μη πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα και το να μη μαχόμαστε γι’αυτό είναι η βάση της μοιρολατρείας που μας πλασάρουν οι αστοί.

  @Μέλιτον
  Όταν δικές σου λογικές επικρατούν σε ένα κίνημα, ‘άσπρου – μαύρου’, ‘καλού κακού’, ‘όποιος δεν είναι μαζί μας ή εν δυνάμει είναι ενταντίον μας’ κλπ. τότε τα παραπάνω οράματα που έβαλα καταντούν ‘ευχολόγια’ που λέει και ο Χουάν και δημιουργούνται θνησιγενείς δικτατορίες αυτιστικών και κομπλεξικών κομματικών γραφειοκρατειών.

  Το άρθρο γράφηκε ακούγοντας αυτό

 10. Y Μαρτίου 4, 2010 στις 9:56 μμ #

  Ρίξτε καμιά ανταπόκριση από πορεία να μαθαίνουμε κι εμείς οι ξενιτεμένοι.

 11. a8lios Μαρτίου 4, 2010 στις 11:17 μμ #

  Εκτίμηση αριθμού δε μπορώ να κάνω, αλλά μιας και ήταν στον ίδιο ακριβώς χώρο μπορώ να πώ με σιγουριά πως σήμερα ήταν περισσότεροι στο Σύνταγμα απ’ όσους ήταν στην απεργία στις 10 Φλεβάρη.

  Το κλίμα της συγκέντρωσης και της πορείας νομίζω αντανακλούσε ότι αισθανονται οι περισσότεροι.
  Δεν ήταν ενθουσιώδες (καλά δε ξέρω για τη σπουδάζουσα ίσως),
  ήταν αποφασισμένο όμως για πολλά…

 12. leme twra Μαρτίου 4, 2010 στις 11:56 μμ #

  Αυτό με την αποφασιστικότητα ήταν το πιο χαρακτηριστικό. Κατέβηκε πολύς κόσμος και κόσμος που δεν κατεβαίνει συχνά και στην αρχή υπήρχε μια παγωμάρα μέχρι να φανεί πόσοι είμαστε. Ευτυχώς ήταν πολύ περισσότερος κόσμος από 10 Φλεβάρη.:)Και υπήρχει κλίμα για συνέχιση από όλους…
  Αύριο τα σπουδαία πια!

 13. λαθραναγνώστης Μαρτίου 5, 2010 στις 12:09 πμ #

  Καλή συγκέντρωση,αρκετά μεγάλη, χαμηλών τόνων και πολύ οργή. Είδα νέους συναδέλφους που ήρθαν για πρώτη φορά και αρκετές οικογένειες ήταν με μικρά παιδιά.
  Εντύπωση μου έκανε ότι σχεδόν κανένα μαγαζί δεν είχε κατεβάσει ρολά και οι καταστηματάρχες δεν έδιχναν καμία νευρικότητα ή φόβο για ταραχές και σπασίματα. Ο περισότερος κόσμος που δεν συμμετείχε, απο τα πεζοδρόμια ήταν φιλικός.
  Μεγάλο στοίχημα να κάνεις ογκώδη διαδήλωση χωρίς να φοβίζεις.

 14. xamogelo Μαρτίου 5, 2010 στις 2:32 πμ #

  χοχοχοχο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=10512943
  Να τα μας!!!!

 15. Loipon Μαρτίου 5, 2010 στις 8:35 πμ #

  Poion na fovi8eis?
  Twra 8a fovountai mono autoi pou prepei.
  Oxi gia kapoio allo logo alla para mono giati o fovos exei logikh vash.
  Monoi tous den lene oti 8a upar3oun antidraseis?
  Exoun dikio!
  BTW o Papakonstantinou se sunergasia me thn Godman stisane to kolpo me ta CDS
  apo ton oktovrh gia na dhmiourgisoun ton paniko kai na perasoun ta metra.
  Ta kanalia apla anelavan na metadidoun.
  Top paradexthke emmesa xtes sto mega otan ton rotage o preptenterhs giati ka8usterise h kuvernhsh na parei ta metra.
  Kai ola auta se sunergasia me to no2 ths etairias.
  Kati Androulakides anelavan na trexoun na dimiourgoun entuposeis ektakths anaghs
  mesw thleoptikwn ekpompwn ,omhliwn sth voulh kai hli8iwn vivliwn pou miazoun me astrologia
  mono kai mono giati ta sxedia twn monopoliwn einai panda prodiagegramena.
  O GAP milouse mesw 3enwn kanaliwn.Ma pou pige to palio kalo balkoni kai to kaskol?
  Toso den mporoun na plisiasoun ton kosmo osoi vriskontai se astikh karantina?

  Auth th fwra 8a tranda3oume olo to sumban.Pragmatiko kai Plasmatiko!
  An einai na ginoun bahala to mono pou 8elw na dw na spaei stous dromous einai
  xrisoplhromenes tileoraseis plasma HDMI san endei3h oti den xabei kaneis tipota.

  @Y

  Auta edw einai tragoudia:

  Rio Grande Blood

  And now a message from the President of the United States George W. Bush
  I’ve adopted sophisticated terrorist tactics
  And I’m a dangerous, dangerous man
  With dangerous, dangerous weapons
  I want to drain the coal resources in America
  And foreign sources of crude oil.
  I’m a weapon of mass destruction
  And I’m a brutal dictator
  And I’m evil

  I’ve got something that I must confess
  I make a profit off people oppressed
  I take the money ’til there’s nothing left
  And all I gotta say is Yippie Aye Yay

  Rio Grande Blood

  I want money
  I want yer money
  I want crude oil
  It’s the government’s money
  I’m an asshole

  I can’t remember the world such a mess
  Not for the companies I like the best
  Exxon and Conoco – fuck all the rest
  And all I gotta say is Yippie Aye Yay

  Rio Grande Blood

  I want money
  I want yer money
  I want crude oil
  It’s the government’s money

  Breakdown
  We went to war because of our dependence on foreign oil Haliburton
  We went to war because of money
  Haliburton
  We will settle for nothing less than victory, victory
  Haliburton
  We will settle for nothing less than crude oil -crude oil

  Squeezing the working class whom I detest
  Taxing the poor so the rich can invest
  I know I’m an asshole, but aren’t you impressed
  And all I gotta say is Yippie Aye Yay

  Rio Grande Blood

  Rio Grande Blood
  Rio Grande Blood
  I want crude oil
  Rio Grande Blood
  I want money
  Rio Grande Blood

 16. manos Μαρτίου 5, 2010 στις 11:00 πμ #

  συμφωνώ με Λαθραναγνώστη, πολύ επιτυχημένη και ογκώδης η χτεσινή κινητοποίηση. Σκεφτείτε επίσης πόσο σωστά πιέζει και το ΠΑΜΕ και η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων, για απεργιακή κλιμάκωση και συμμετοχή περισσότερων συνδικάτων και ομοσπονδιών στον αγώνα (και αναγκάζεται και η ΓΣΕΕ να κινηθεί).

  Λείπει ακόμα μια πρωτοβουλία κοινού αγωνιστικού ‘πορίσματος’ της Αριστεράς.

 17. Кроткая Μαρτίου 5, 2010 στις 2:11 μμ #

  Juan Belmonte, είδικα ο ΌΛι Ρεν είναι στην Επιτροπή εδώ και 2 θητείες, επειδή τον έδιωξαν κακής κακώς από τη Φινλανδία -μαντεψε γιατι? για οικονομικά σκάνδαλα!

  Συμφωνώ μαζί σου πάντως σε αυτό που αναφέρεις για τα ευχολόγια.
  Υ, καλό πράγμα η ελπίδα, αλλά ας μην πετάμε και στα σύννεφα: δεν είμαστε ακριβώς ένα βήμα πριν την κατάληψη των Ανακτόρων.

 18. Кроткая Μαρτίου 5, 2010 στις 2:12 μμ #

  α, για δείτε τι έγινε αλλού, όταν έκαναν περικοπές μισθών και συντάξεων!
  http://www.eubusiness.com/news-eu/latvia-imf-economy.2bq

 19. Y Μαρτίου 5, 2010 στις 2:24 μμ #

  @Κροτ
  Δεν είπα ότι είμαστε ένα βήμα πριν από αυτό.

  Είπα ότι πρέπει να στείλουμε στο διάολο το πρόγραμμα σταθερότητας κι ότι αυτό είναι η απόλυτη προτεραιότητα τώρα. Κι ότι για το παραπέρα πρέπει να αφήσουμε τις μιζέριες και να βάλουμε ριζοσπαστικούς στόχους όπως η έξοδος από την ΕΕ και ο Σοσιαλισμός.

  Εσύ τι θα πρότεινες να κάνουμε δηλαδή?

 20. λαθραναγνώστης Μαρτίου 5, 2010 στις 2:43 μμ #

  Η Ευρώπη της δημοκρατίας, της κουλτούρας, του ανθρωπισμού και των κοινωνικών επαναστάσεων, κατάντησε να διοικείται απο ένα χυδαίο τσούρμο γραφειοκρατών δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, αυτό που λέμε ότι ούτε περίπτερο δεν θα μορούσαν να κουμαντάρουν.
  (Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές, είναι απλώς η βιτρίνα, οι αχυράνθρωποι των γραφειοκρατών που δίνουν το άλλοθι.)
  Ξεφίλα!
  Κοινό χαρακτηριστικό τους, η μισανθρωπία γιατι δεν αισθάνονται άνετα ανάμεσα σε φυσιολογικούς ανθρώπους, ούτε οι φυσιολογικοί άνθρωποι τους ανέχονται.
  Και επειδή το κακό και το χυδαίο αναπαράγονται με αφύσικο δυναμισμό για να εξασφαλίζουν τη μίζερη ύπαρξή τους και να κυριαρχούν, διαλέγουν σε κάθε χώρα που εξουσιάζουν να προωθουν τους όμοιούς τους, τους κλώνους τους. Τους χειριστους, τους ελεινότερους.
  Αυτό το μόρφωμα δεν αλλάζει γιατι έχει ενσωματώσει μηχανισμούς αυτοπροστασίας και αποτροπής κάθε απόπειρας αλλαγής της φυσιογνωμίας του. Όποιος καλλιεργεί τέτοιες αυταπάτες, είναι εξ ίσου συνένοχος.

 21. Кроткая Μαρτίου 5, 2010 στις 3:12 μμ #

  Υ, το ίδιο. Απλά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη.

 22. λαθραναγνώστης Μαρτίου 5, 2010 στις 3:42 μμ #

  Γιαούρτωμα, αλεύρωμα και «μπουκέτα» στη μούρη του Παναγόπουλου απο απεργούς ΜΕ ΑΚΑΛΥΠΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.
  Όταν έχεις αρ@@@ια, δεν χρειάζεσαι κουκούλα!

 23. alchimistis Μαρτίου 5, 2010 στις 4:03 μμ #

  Εικόνες του «κακοποιημένου» εργατοπατέρα

  Α ρε εργατοπατέρα τι σου μελλε να πάθεις…»Φρικτό εργατικό ατύχημα»….

 24. manos Μαρτίου 5, 2010 στις 4:05 μμ #

  Συμφωνούμε Υ, θέλει τώρα λαϊκή και πολιτική συμμαχία με κεντρικό στόχο την ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας. Για την έξοδο από την ΕΕ, την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό θέλει πολλή συζήτηση. Αυτή η αλυσίδα, που δεν είναι αυτονόητη από τον καθένα, προαπαιτεί μία κεντρική πολιτική νίκη για την Αριστερά και το κίνημα, την ήττα της οικονομικής χούντας ΕΕ-κυβέρνησης-κεφαλαίου. (Και πάντως δεν είναι τόσο απλό όσο το γράφουμε εδώ.)

 25. Y Μαρτίου 5, 2010 στις 4:14 μμ #

  Η ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας μου φαίνεται πιο κατάλληλη για συντονισμό με πλατιές δυνάμεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η ανατροπή του προγράμματος της Κυβ μου φαίνεται καλύτερη για το εσωτερικό.

  Σίγουρα δεν είναι απλά και σίγουρα εγώ από μακριά πολλά τραγούδια λέω, αλλά βλέπω από όλους μια αυξανόμενη σιχαμάρα προς την ΕΕ και κατανόηση του ρόλου της κι επίσης ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οράματος και σ’αυτά προσπάθησα να συμβάλω.

 26. manos Μαρτίου 5, 2010 στις 4:19 μμ #

  Ετσι είναι, για το πρώτο.

  Ναι υπάρχει έδαφος να ανέβει σκαλοπάτι η πάλη κατά της ΕΕ. Ισως όχι να μπει τώρα άμεσα το ζήτημα της εξόδου. Το πιο βασικό απ’ όλα είναι ότι δε βλέπει ο κόσμος προοπτική. Και δεν υπάρχει πίστη ότι μπορούμε να νικήσουμε. Ισως κάποτε είναι και λίγο άλλοθι για την επιλογή της αδράνειας αυτή η μοιρολατρία, το δε γίνεται τίποτα. Αλλά παίζονται οι συνειδήσεις τούτες τις ώρες.

 27. Y Μαρτίου 5, 2010 στις 5:48 μμ #

  Και αφού δείρανε τον Παναγόπουλο (όποιοι τον δείρανε) οι φασίστες οι ΜΑΤάδες χτυπήσαν το ΣΥΝΤΡΟΦΟ το Γλέζο

 28. Juan Belmonte Μαρτίου 5, 2010 στις 6:08 μμ #

  @Loipon
  Απροσκύνητος Al Jourgensen, όπως πάντα!
  Τα σέβη μου (λέμε).

 29. Y Μαρτίου 5, 2010 στις 7:35 μμ #

  Απο το Σφυροδρέπανο (https://www.blogger.com/comment.g?blogID=81787152277490965&postID=649208288427503921)

  Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε…

  Τα ταξικά συνδικάτα ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΊ έδωσαν σήμερα την πρώτη απάντηση στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ! Αγανακτισμένοι απεργοί-διαδηλωτές κατέβασαν τον Παναγόπουλο από το βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα και τον ανάγκασαν να κρυφτεί μέσα στα ΜΑΤ! Η διαδήλωση κατευθύνεται τώρα στο υπουργείο Εργασίας! Συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, απιστευτα δακρυγόνα, πολύς κόσμος (γύρω στις 7.000)! την πορεία των συνδικάτων στηρίζουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, και διάφορες άλλες οργανώσεις της Αριστεράς! Όλα τωρα ξεκινάνε! Γενικές συνελεύσεις στα σωματεία, νέα πανεργατική απεργία στις 11 Μάρτη! ΄΄Ολοι στους δρόμους!

  05 Μαρτίου 2010 3:12 μ.μ.
  Ανώνυμος Ο/Η ουγκ, ουγκ! είπε…

  Βέεεβαια.. αγκαλίτσα μαζι του στην πορεία και μετά γιαουρτωμα.
  Βέβαια στην ίδια συγκέντρωση ήταν άλλοι τόσοι εργατοπατέρες που γιαουρτάκι δε φάγανε.
  Αφήστε ρε την υποκρισία. Το ΠΑΜΕ καλει όσους εχουν αγωνιστικές διαθέσεις να στρατευτουν μαζι του. Αϊντε!!

  05 Μαρτίου 2010 3:52 μ.μ.
  Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε…

  Ασε τα ψόφια ουγκ…Οποιος θέλει να ανατραπούν τα μέτρα, ΑΠΑΙΤΕΙ κοινή δράση ΟΛΩΝ των ταξικών συνδικάτων σε ΜΙΑ κατεύθυνση: Ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας! Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό! ΟΛΟΙ μαζί σε ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο ανατροπής ΣΥΝΟΛΙΚΑ της αντεργατικής πολιτικής του αστικού μπλοκ εξουσίας! Ούτε καπελώματα, ούτε ψηφοθηρίες!

  05 Μαρτίου 2010 4:07 μ.μ.

 30. Αναυδος Μαρτίου 6, 2010 στις 10:40 πμ #

  Τώρα αποκαλύπτεται το μεγαλοφυές σχέδιο των Αλαβανό-τσίπριδων της κοε και των αριστεριστών. Τόσο καιρό συμμετέχουν στα συλλαλητήρια στο πλευρό του εργοδοτικού συνδικαλισμού με σκοπό να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Παναγόπουλου και να βρεθούν σε απόσταση βολής για να του πετάξουν γιαούρτια και εμφιαλομένο νεράκι.Το χτύπημα στο κεφάλαιο ήταν τεράστιο
  Οταν ο κόσμος λουφάζει τρομαγμένος στις δουλιές του την ημέρα της απεργίας ο (light)ξυλοδαρμός του εργατοπατέρα τους κάνει να μπαίνουν πιο πολύ στο καβούκι τους.
  Το ΠΑΜΕ διέβλεψε ορθά το μέλλον από το 1999 μακριά και «αγαπημένοι»

 31. Συντροφος Φαντασμα Μαρτίου 6, 2010 στις 11:40 πμ #

  Σταση εργασιας, η αποδειξη της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. Εβγαλα και ποιηματακι. Γυριστε τους την πλαηηηηηη…..

 32. xamogelo Μαρτίου 6, 2010 στις 12:25 μμ #

  @αναυδος
  «Οταν ο κόσμος λουφάζει τρομαγμένος στις δουλιές του την ημέρα της απεργίας ο (light)ξυλοδαρμός του εργατοπατέρα τους κάνει να μπαίνουν πιο πολύ στο καβούκι τους.»
  άσε μας ρε που ο ξυλοδαρμός του παναγόπουλου τους βάζει στο καβούκι τους…. Εδώ θα μας πάρουν μέχρι και τα σώβρακα και εσύ αναμασάς δηλώσεις της ΓΣΕΕ και ψάχνεις ευκαιρία να την πεις στο 0, δεν ξέρω και εγώ πόσο…

 33. leme twra Μαρτίου 6, 2010 στις 1:36 μμ #

  Αν το ότι άνθρωποι με συνεπή στάση (και δεν εννοώ το Συνασπισμό) δε διαχώρισαν τη θέση τους από τους ξεπουλημένους μετά τη μη κήρυξη απεργίας χθες, δεν ξέρω πραγματικά πότε και αν θα το κάνουν. Θα τους πονούσε περισσότερο αν αντί για γιαούρτωμα, ήταν στο Σύνταγμα μόνο ο Παναγόπουλος με τον Παπασπύρου. Και ακόμα καλύτερα αν αντί να δείρουν τον Παναγόπουλο, έπαιζαν ξύλο στην περιφρούρηση το πρωί με κανέναν εργοδότη ή κανένα τσιράκι.

 34. compassocap Μαρτίου 6, 2010 στις 2:14 μμ #

  @αναυδος:
  καθόλου μακριά και καθόλου αγαπημένοι. σε άπειρες συνεδριάσεις της ΓΣΕΕ και μάλιστα στη τελευταία για τη προκήρυξη απεργίας μετά τα μέτρα, έχουν δωθεί μάχες. Τεσπά. Εγώ όταν το άκουσα νόμιζα πως το έχει κάνει το ΚΚΕ και έχει βγάλει και ανακοίνωση για ξεκάρφωμα. Αυτό θα ήταν μεγάλη μαγκιά. Αλλά ποιος τον γαμάει το μαλάκα και ποιος ασχολείται.
  Η προβοκάτσια ήταν τα καυλωμένα(?) που τη πέφταν στους μπάτσους χωρίς λόγο. Αυτό μπορεί να γυρίσει ένα κλίμα,, όχι ο Παναγόπουλος. Αλλά από την άλλη για άλλη μια φορά, μην υποτιμούμε το κόσμο.

  @λέμε τώρα:
  ρε παιδιά εγώ το χω χάσει. Ο ΣΥΝ δε στηρίζει τώρα τη πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων τώρα?

 35. leme twra Μαρτίου 6, 2010 στις 2:58 μμ #

  Ο ΣΥΝ κάνει ότι συνήθως: κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι με την πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων (με κοινές όμως πορείες με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, χωρίς προκήρυξη 24ωρης χθες) αλλά είναι και στο προεδρείο της ΓΣΕΕ και αν δεις και τα πρωτοσέλιδα της ΑΥΓΗΣ μιλά για τις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ. Μάλιστα σε τελευταίες εκλογές σε ομοσπονδίες (πχ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ κατεβαίνει σε κοινά ψηφοδέλτια με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ΄ή στο εργατικό κέντρο Πειραιά με την ψήφο στον πασόκο πρόεδρο παρόλο το αποτέλεσμα των εκλογών). Προφανώς θα γίνονται μάχες και στις συνελεύσεις της ΓΣΕΕ και παντού.Εξαιτίας αυτών των μαχών άλλωστε ΟΛΜΕ,ΔΟΕ,ΓΕΝΟΠ κλπ είχαν χθες 24ωρη. Στο δρόμο όμως πρέπει οι συγκεκριμένοι εργατοπατέρες να απομονωθούν στην συνείδηση των εργαζόμενων. Γι αυτό νομίζω και η ανακοίνωση του ΚΚΕ εκφράζει τη διαφωνία του (και δεν καταγγέλει)τη χθεσινή κίνηση και μιλά για μάχη με πολιτικά μέσα. Προφανώς η προβοκάτσια είναι αυτή που λες.

 36. Hyperion Μαρτίου 6, 2010 στις 3:10 μμ #

  “Προφανώς η προβοκάτσια είναι αυτή που λες.” Αυτή ακριβώς είναι και ήδη «αξιοποιείται». Το παιχνίδι που γίνεται με τις συνιστώσες δεν μπορώ εδώ και καιρό να το παρακολουθήσω, με ξεπερνάει. Δεν το ερμηνεύω αλλά και δεν ασχολούμαι. Τη Δευτέρα θα κατέβω στο συλλαλητήριο ΟΓΕ-ΠΑΜΕ.

 37. compassocap Μαρτίου 6, 2010 στις 3:46 μμ #

  δε ξέρω τι λέμε για προβοκάτσιες, αυτές πάντως οι εικόνες εμένα δε με «στεναχωρούν»… Ειδικά όταν τους φωνάζουν «αλήτες λέρες εργατοπατέρες». Τώρα τα κανάλια φυσικά το δείξαν όπως θέλαν

 38. xamogelo Μαρτίου 6, 2010 στις 4:53 μμ #

  @Leme Twra
  » Γι αυτό νομίζω και η ανακοίνωση του ΚΚΕ εκφράζει τη διαφωνία του (και δεν καταγγέλει)τη χθεσινή κίνηση και μιλά για μάχη με πολιτικά μέσα.»
  χαίρομαι που το πρόσεξε κάποιος επιτέλους!!! έλεγα να γράψω ποστ και θα το είχα στα ΥΓ.
  Ούτε εμένα με στενοχωρούν τέτοιες εικόνες… κάποια στιγμή θα τους έρθει ολόκληρος ο λογαριασμός…

 39. Y Μαρτίου 6, 2010 στις 5:03 μμ #

  Το πρώτο νομίζω που πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι για να ανατρέψουμε τα μέτρα χρειάζεται μια κινητοποίηση ανάλογη με του ασφαλιστικού των 700,000 και μια πιο βαθιά οργάνωση στους χώρους δουλειάς.

  Άρα δεν έχουμε περιθώριο σπατάλης καμιάς δύναμης. Στις 24 Φλεβάρη με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ. ήταν 4,000 άνθρωποι. Θα ήταν μεγάλη ενίσχυση για τις 25,000 του ΠΑΜΕ. Και οι 700 στου ΣΥΡΙΖΑ που όταν φύγαν αφήσαν 300 ΠΑΣΟΚους μόνους τους. Άρα λοιπόν δε ‘χεστήκαμε’ για όλους αυτούς όπως θα έλεγε ο Μέλιτον που θα τους θεωρεί και εχθρούς.

  Μία ποιοτική διαφορά από παλιά είναι ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο απομονωμένες από παλιότερα. Τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει όντως να μη πηγαίνουν καθόλου στη ΓΣΕΕ. Αν τώρα πρώτα τους πετάνε γιαούρτια και μετά αποχωρήσουν αυτό θα ήταν μια πάρα πολύ όμορφη και λογική εξέλιξη. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα πρέπει να τους ενθαρρύνουν, να τους δώσουν κίνητρα να το κάνουν αυτό. Όχι να προσπαθούν πάση θυσία να διαχωριστούν. Προσοχή δε λέω ότι η κύρια ευθύνη είναι στο ΠΑΜΕ εδώ. Στις αριστερές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι.

  Πάμε τώρα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ…
  Κάποιος έγραψε στο Σφυροδρέπανο (https://www.blogger.com/comment.g?blogID=81787152277490965&postID=649208288427503921)>
  ‘Στον κλάδο του εμπορίου -που έχω ιδίαν άποψη σαν εργαζόμενος, συνδικαλιστής του ΝΑΡ- έχουμε κάνει προσπάθειες για κοιννή δράση των δύο σωματείων τουλάχιστο (εμπορίου και βιβλίου-χάρτου). Αποτέλεσμα;; Οι ΠΑΜίτες του εμπορίου μας είπαν ελάτε στο ΠΑΜΕ. Ε, αυτό ΔΕΝ γίνεται παιδιά για να μαστε σοβαροί..Ούτε τους είπαμε για την «Πρωτοβουλία Πρωτοβαθμιων» να ρθουνε, ούτε εμείς να πάμε στο ΠΑΜΕ. Κοινή δράση στον κλάδο τους προτείναμε καιΑΡΝΗΘΗΚΑΝ.. Τι άλλο να πει κανείς;;;’

  Μετά ο Φράγκουλας του είπε:
  ‘Afto to fetix pou exete kai 8elete na katevoume mazi alla oxi katw apo mia shmaia, oloi mazi alla katw apo dio shmaies gia na niwsete kieseis kalutera katalhgei na exei ginei complex, se polles periptwseis oxi mono sti diki sas.
  Loipon, gia mena o dromos einai 3eka8aros, oloi symporefsi me to PAME (apo ti stigmi pou sumfwneis me to plaisio). TELOS STO SEXTARISMO. ‘

  Κάποιος άλλος ΠΑΜΕίτης έγραψε πολύ σωστα:
  ‘Γυριστε τους την πλατη οριστικα και θα τα βρουμε ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ. Και μεις να ξεκολλησουμε κι εσεις.’

  Αν χρειαστεί να κατέβουμε με δύο σημαίες, ας κατέβουμε με δύο σημαίες. Δε θα κολλήσουμε εκεί, στη μορφή και το σχήμα. Όταν θέλουμε να επιτευχθεί μια ενότητα δυνάμεων τους όρους δε μπορεί να τους υπαγορεύει μόνο ο ισχυρότερος. Αν αυτοί βάζουν ως όρο των να υπάρξει ένα σχήμα ενότητας ευρύτερο του ΠΑΜΕ τότε ας γίνει. Η δυναμική ενωμένων πορειών με τους ΠΑΣΟΚους μόνους τους χώρια είναι το κύριο σήμερα και θα δημιουργήσει δυναμική θα κατεβάσει κι άλλο κόσμο στο δρόμο. Είναι πολύ όμορφο για να είναι αληθινό? Ελπίζω όχι.

  Βέβαια έχουν μεγάλη ευθύνη και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑς που πρέπει όντως να φέρουν τον κόσμο στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που όντως κανείς δε τους απαγορεύει να πάνε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει και είναι αυτοί που πρέπει να το κάνουν.

  Όμως ο Άναυδος είχε γράψει πριν από κάποιο καιρό σε ένα άλλο ποστ:
  ‘@Υ & @Αντωνη
  Απλώς για την ιστορία:
  – Ευχαριστώ για το μάθημα αλλά εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι η εργατική τάξη δε χρειάζεται συμμάχους. Λέω πως σήμερα όμως η σημασία αυτών των συμμαχιών είναι μικρότερη από ότι στο παρελθόν.
  – Επίσης εξ’ ορισμού δεν υπάρχουν ταξικά συνδικάτα χωρίς τους κομμουνιστές στην πλειοψηφία’

  Μιλάμε για σεχταριστική θεωρητική παρέκκλιση από το μαρξισμό – λενινισμό για εγχειρίδιο!

  1) υποτιμάται ξεκάθαρα η ανάγκη συμμαχιών με άλλες τάξεις. Η ανάγκη αυτων των συμμαχιών είναι ανώτερη από ποτέ γιατί από αυτό θα κριθεί αν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ή όχι (έστω κι αν η πρώτη προτεραιότητα είναι φυσικα η οργάνωση της εργατικής τάξης)

  Ο Λένιν έλεγε ότι η συνειδητότητα μπορεί ‘να δοθεί’ στον εργάτη ‘μόνο από έξω δηλαδή έξω από την οικονομική πάλη’. ‘Το πεδίο από όπου μπορεί να αντληθεί αυτή, η γνώση περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση όλων των κοινωνικών δυνάμεων, δηλαδή την ολότητα της κοινωνίας μέσα στην ιστορική της δυναμική’.

  2) Τα συνδικάτα είναι ταξικά λέει μόνο όταν οι κομμουνιστές είναι πλειοψηφία. Από ποια κοινωνική ανάλυση προκύπτει αυτή η θέση? Τι δογματικό τούβλο είναι πάλι αυτό? Πώς πχ ορίζουμε τους ‘κομμουνιστές’ είναι μόνο το ΚΚΕ? Ναι, φαντάζομαι, εκ πολιτικού φανατισμού και εξ αυθαίρετης αντιεπιστημονικής παραδοχής.

  Η αναρχική ΦΑΟ στον ισπανικό εμφύλιο δεν ήταν ταξική? Τι ήταν των αφεντικών? Οι ντελιβεράδες στην Ελλάδα των αφεντικών είναι? Τα πρωτοβάθμια της WIND? Προσοχή μπορεί να κάνεις όση κριτική θέλεις στην τακτική και στα κολληματά τους, αλλά βαλτοί των αφεντικών δεν είναι.

  Χρειάζεται προσπάθεια από όλους, ψυχραιμία, σύνδεση με τη θεωρία, πίστη στη νίκη και όλη η φαιά ουσία να ξοδεύεται γύρω από το πώς μπορούμε σήμερα να πετύχουμε τη νίκη.

 40. Y Μαρτίου 6, 2010 στις 6:11 μμ #

  Μουσικό διάλειμα

  Where’s me Jumper ?

  My, brother, knows, Karl Marx,
  He met him eating mushrooms in the peoples park,
  He said ‘What do you think about my manifesto?’
  ‘I like a manifesto, put it to the test-o.’

  Took it straight down to meet the anarchist’s party.
  I met a groovy guy, he was arty farty,
  He said ‘I know a little latin man a cus man a kai’
  I said ‘I don’t know what it means’ he said ‘neither do I’

  Eat natural foods, bathe twice daily,
  Fill your nostrils up with gravy.
  Don’t drink tea and don’t drink coffee.
  Cover your chin in yorkshire toffee.

  Dancing in the disco, bumper to bumber,
  Wait a minute, where’s me jumper, ( x4 )

  Dancing at the disco, bumper to bumber,
  Wait a minute, where’s me jumper ? ( x5 )
  Oh no.
  Dancing at the disco, go, go, go.
  Dancing at the disco, oh no, oh no, oh no.
  Dancing at the disco, go, go, go.
  Dancing at the disco, oh no, oh no.
  It’s alright to say things can only get better,
  You haven’t lost your brand new sweater.
  I know I had it on when I had my tea,
  And I’m sure I had it on in the lavatory.
  Oh no.
  Dancing in the disco, go, go, go.
  Dancing in the disco, oh no, oh no.
  Dancing in the disco, bumper to bumper,
  Wait a minute, where’s me jumper ? ( x5 )
  It’s alright to say things can only get better,
  You haven’t lost your brand new sweater.
  Pure new wool, and perfect stitches,
  Not the type of jumper that makes you itches
  Oh no.
  Dancing in the disco, go, go, go.
  Dancing in the disco, oh no, oh no.
  And my mother, will be so, so angry.
  And my brother, will be so, so angry.
  And my girlfriend, will be so, so angry.
  And my dog, will be so, so angry.
  Cos I was dancing at the disco, bumper to bumper.
  Wait a minute, where’s me jumper ( x5 )
  Oh no !

 41. Hyperion Μαρτίου 6, 2010 στις 6:23 μμ #

  «Κάποιος άλλος ΠΑΜΕίτης έγραψε πολύ σωστα:
  ‘Γυριστε τους την πλατη οριστικα και θα τα βρουμε ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ. Και μεις να ξεκολλησουμε κι εσεις.’»
  Υπάρχει περίπτωση να μην επικροτήσει κάποιος αυτή την κουβέντα;

 42. Μέλιτον Καντάρια Μαρτίου 6, 2010 στις 8:42 μμ #

  Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για την παρέμβαση στην εργατική τάξη

  http://www2.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?id=5535400&publDate=6/3/2010&textOnly=true

 43. Mnemon Μαρτίου 7, 2010 στις 9:13 πμ #

  Σχετικά με την κουβέντα, βρήκα πολύ ενδιαφέρον αυτό εδώ–

  http://www.varometro.net/blog/to_laiko_metwp_tis_ioudaias_kai_ta_giaourtia_tou_panagopoulou/

 44. Αναυδος Μαρτίου 7, 2010 στις 3:30 μμ #


  Πριν τρελλαθούμε τελείως και ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε:
  Αν το ΚΚΕ είναι το κόμμα της εργατικής τάξης τότε μόνο εκεί που πλειοψηφεί ένα συνδικατο είναι ταξικό. Αν το ΚΚΕ δεν είναι το κόμμα της εργατικής τάξης τότε ούτε και το ΠΑΜΕ είναι ταξική δύναμη. Τόσο απλά

  Τι ρόλο παίζουν τα διασπαστικά σωματεία παραμάγαζα της Ανταρσύας στη Wind & Vodafone ? Ποια είναι η θέση των αριστερίστικων συνδ. παρατάξεων στους οικοδόμους κλπ κλπ ? Τι εκφράζουν όλοι αυτοί στο εργατικό κίνημα πέρα από το ευατό τους ? Δες αποτελέσματα του συνεδρίου της ΓΣΕΕ και πες μου. Τι ρόλο έπαιξαν τα ΕΑΑΚ στη μη συγκρότηση της ΕΦΕΕ ?

 45. Y Μαρτίου 7, 2010 στις 4:11 μμ #

  @Anayde
  Ο τρόπος σκέψης σου είναι ‘ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι’.

  Δε μπορεί ο ορισμός των ταξικών συνδικάτων να είναι ότι είναι τα συνδικάτα που ελέγχονται από το ΚΚΕ. Αλλιώς θα λέγαμε ότι ειναι συνδικάτα κομμουνιστικά.

  Ντάξει για τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΝΑΡ μπορείς να μου πεις διάφορα που κυκλοφορούν εν είδει ράδιου αρβύλας για κομματικό μπετονάρισμα εκατέρωθεν, γι’αυτο σε ρωτώ για τα συνδικάτα CNT-FAI (και όχι ΦΑΟ που έγραψα παραπάνω) στην Ισπανία. Ήταν ή δεν ήταν ταξικά?

  Το ΚΚΕ είναι η σημαντικότερη αλλά όχι η μόνη πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης.

 46. Μέλιτον Καντάρια Μαρτίου 7, 2010 στις 5:12 μμ #

  Πολυ καλο το link απο τον Mnemon και στο υφος και στο περιεχομενο.

  Τελικα ειναι μεγαλη η αποσταση της σκληρης κριτικης και της θεμιτης πολεμικης απεναντι σε οποιες θεσεις του ΚΚΕ μπορει να βρισκουν ασυμφωνους τον οποιοδηποτε καλοπροαιρετο συνομιλητη, με τον εμπαθης ετεροπροσδιορισμο και τον συναισθηματικο εκτονωσιαρικο αριστεροστρεφη αντιλογο.

  Τωρα για τα «σωματεια» που περιφερονται γυρω απο ΝΑΡ-ΣΕΚ-ΜΛ συγγνωμη, αλλα δεν ειμαστε χθεσινοι για το ποσο διασπαστικο και βρωμικο ρολο μπορει να παιζουν κατα καιρους αλλα και τωρα, χωρις να ειναι προιον ραδιοαρβυλας αλλα απτων γεγονοτων.
  Και επειδη στο ΠΑΜΕ δεν στηριζομαστε σε φημες, τελευταιο χαρακτηριστικο παραδειγμα φιλο-εργοδοτικης και αντι-ΠΑΜΕ στασης ειχε το σωματειο της Intracom οπου πρωτη δυναμη ειναι η εργοδοτικη παραταξη του ΠΑΣΟΚ(με ολιγον ΝΔ) και δευτερη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε αλλεπαληλες εκκλησεις της παραταξης που ειναι στις γραμμες του ΠΑΜΕ για συγκληση Δ.Σ. για αποφαση μπροστα στην Παρασκευη που μας περασε, για απεργια και οχι μεσοβεζικη σταση εργασιας οπως ελεγε η ΓΣΕΕ ηταν ΑΦΑΝΤΟΙ. Περα απο αυτο, απο οσους τελικα βρεθηκαν μετα απο ψαξιμο μεσα στο εργοστασιο (ειναι και μεγαλο το γαμ$!#@) καναν πως δεν ηξεραν τιποτα και οτι οι εργαζομενοι δεν χρειαζεται να χανουν τσαμπα μεροκαματα μιας και το

 47. tirou Μαρτίου 7, 2010 στις 5:17 μμ #

  Όντως πολυ απλό, κοιμασαι και ησυχος και δεν εχεις εφιαλτες το βραδυ…
  Ρε ειλικρινα δεν ξερω ποιος ειναι ο βρωμικος ρωλος της ανταρσυας στη wind και στη vodaphone, αν μπορεις διαφωτισε μας…

  Ειναι για γελια παντως να επικαλεισαι το αστικοποιημενο και γραφιοκρταικοποιημενο συνεδριο της ΓΣΕΕ που διεπεται απο ταξικους φραγμους και νοθεια . Το συνέδριο της ΓΣΕΕ είναι το απολυτο κριτηριο για την εκφραση στο εργατικό κίνημα; Γιατί μαλλόν τοτε η ΠΑΣΚΕ εκφραζει πολλα περισσοτερα και το ΠΑΣΟΚ ειναι το κομμα της εργατικης ταξης.

  Για ακόμα περισσοτερα γελια είναι βεβαια το να κατηγορεις τα ΕΑΑΚ για το ρολο τους στη μη συγκροτηση της ΕΦΕΕ. Προσωπικα ειμαι εναντια στη συγκροτηση της ΕΦΕΕ και νομιζω απο αριστερη σκοπια αλλα δεν θα κατσω να το αναλυσουμε.

  Παρενθεση :ενταξει αυτο ειναι δυσκολο να το καταλαβεις, αλλα γενικως ειναι χρεος καθε οργανωσης συσπειρωσης κτλ να αντιλαμβανεται οτι θα υπαρχουν στιγμες που θα επηρεαζεται η τακτικη , στρατηγικη ακομα και η θεωρια της απο την αστικη ιδεολογια και χρεος της ειναι να προσπαθει να ανακαλυπτει αυτες τις επιδρασεις και να τις διορθωνει. Ως εκ τουτου δε νοειται κομμουνιστικο κομμα το οποιο να αντιλαμβανεται την επιβολη της γραμμης του ως του μονου καθαγιασμενου δρόμου που θα μας οδηγησει στο κομμουνισμό σε αντιπαραθεση ως προς της γραμμες ολων των αλλων κομμουνιστικων οργανωσεων οι οποιες ειναι οπορτουνιστικες. Για τον πολυ απλό λόγο του οτι οπως αναγνωριζει το ΚΚΕ στο συνεδριο του ο οπορτουνισμος μπορει να πληξει και το ιδιο το κομμα. Σε αυτο το προβλημα γενικως δεν ειναι λυση (τουλαχιστον που να αφορα την εργατικη ταξη)μια αυτοκριτικη 40 χρονια μετα. εκλεισε η παρενθεση

  Αλλα ρε φιλε πραγματικα χεστηκε η φοραδα στο αλωνι για την εφεε (και σα φοραδα δεν εννοω τη Διαμαντοπουλου που ηθελε τη συσταση της)
  Και ειναι πραγματικη μικροτητα να κρινεις (για το ρολο που παιζει βεβαιως,βεβαιως) εναν πολιτικο χωρο με βαση την ΕΦΕΕ και να ξεχνας τι ρολο επαιξε αυτος ο χωρος στην αναπτυξη ενος πολυ μεγαλου φοιτητικου κινηματος το 2006-7. Το οτι καποιοι λεγανε τοτε να μη κλεισουμε τις σχολες γιατι πλητονται οι λαικες οικογεννειες πρεπει να το ξεχασουμε μαλλον;

  Τελος θα σου κανω μια ερωτηση κρισεως και αν μπορεις απαντησε μου ειλικρινα.
  Το ΠΑΜΕ στην πατρα (και το ΜΑΣ) εκανε ολοκληρο σουσουρο για να κατηγορησει το Βασιλη Χατζηλαμπρου της ΚΟΕ οτι δουλεψε ως προσωπικο ασφαλειας (γιατρος ειναι) τη μερα απεργειας. Κατα αρχας η κατηγορια ειναι ενελως γελοια γιατι προφανως πρεπει να υπαρχει προσωπικο ασφαλειας στα νοσοκομεια τη μερα απεργιας για να μη πεθανει κοσμος (ξερεις κοσμος των λαικων οικογενειων που δεν πηγε σε ιδιωτικο). Βεβαια παντα υπαρχει και η λυση να χωσεις καποιον αλλον για να εχεις ησυχο το κομματικο σου καθηκον…
  Παρολαυτα η ΚΟΕ την επομενη εβγαλε τα χαρτια με τις λιστες του προσωπικου ασφαλειας για να αποδειξει το αντιθετο απαιτωντας απο το ΠΑΜΕ τουλαχιστον συγνωμη για τα ψεματα.
  Σου αφηνω σαν κουιζ να ψαξεις να βρεις αν δωθηκε αυτη η συγνωμη…

  Ειναι γνωστο οτι το ΚΚΕ λεει την αληθεια στο λαο οπως του αρεσει να παρουσιαζει στο πρφιλ του.
  Ο δρομος όμως προς τη Λαικη Εξουσια για να ριζωσει οφειλει να σπαρθει και πανω στα ψέματα;
  Οφεέιλει να σπαρθεί και πανω στη σπιλωση αγωνιστων και οργανωσεων;
  Αναγνωριζεις τελικα τελικα οτι υπαρχουν αγωνιστες εξω απο το κομμα;
  Αναγνωριζεις οτι υπαρχουν κομμουνιστικες οργανωσεις εξω απο το κομμα;

  Και για ακομα πιο πολλα γελια ειναι να

 48. tirou Μαρτίου 7, 2010 στις 5:19 μμ #

  * το τελευταιο «και για ακομα πιο πολλα γελια» ειναι προφανως λαθος του δαιμονα του τυπογραφειου…

 49. Μέλιτον Καντάρια Μαρτίου 7, 2010 στις 5:28 μμ #

  …sorry, συνεχιζω απο εκει που κοπηκε το προηγουμενο.

  Αφου λοιπον οι κυριοι και απο τις δυο παραταξεις (εργοδοτικοι- ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καναν τους ανηξερους για τις συγκεντρωσεις της Παρασκευης τελικα ειχαν κρυφα προγραμματισει να στησουν μηχανισμο χωρις φυσικα να πουν τιποτα στο σωματειο, με πουλμαν για να κουβαλησουν τους εργαζομενους σουμπιτους στην …συγκεντρωση της ΓΣΕΕ. Θαυμαστε αγωνια απο τους αριστεριστες, για το απεργιακο μετωπο και την ενταση του, απεναντι στην λαιλαπα κυβερνησης και εργοδοσιας.

  Και για να τελειωνουμε με αυτην την καραμελα.
  Το προβλημα της ενοτητας της εργατικης ταξης δε θα μας το λυσει η επιλυση των ψυχολογικων κατωτερωτητων και αντι – ΚΚΕ συμπλεγματων του καθε αριστεριστη, για το ποτε θα πανε ή δε θα πανε στη συγκεντρωση του ΠΑΜΕ.

  Μετωπο εργατικο αυτη τη στιγμη υπαρχει και σε αυτο συσπειρωνεται ολοενα και περισσοτερα 1βαθμια σωματεια, επιτροπες εργαζομενων στους χωρους δουλειας κλπ. Δεν ειμαστε χθεσινοι.

  Το ΠΑΜΕ καλει σε στησιμο επιτροπων αγωνα ανα εργοστασιο και ισχυροποιηση ΟΛΩΝ των σωματειων με αγκαλιασμα απο τους εργαζομενους, μονο που για να εχει αυτο γερα ποδια πρεπει να ξεκαθαρισει αν θα ειναι ουρα και σαλτιμπαγκος της ΓΣΕΕ (Αναφερομαι κυριως στο πλοτικο πλαισιο και μετα στις ξεπουλημενες φυσιογνωμιες της) ή αν θα περασει με το ταξικο συνδικαλιστικο κινημα και ας μην συμφωνει 100% με το ΠΑΜΕ.

  Και ας μας απαντησουν επιτελους γιατι στο Βιβλιο-Χαρτου παλιοτερα δεν αφησαν οι μπουμπουκες-υπερεπαναστατες να κατεβασει ψηφοδελτιο η συνδικαλιστικη παραταξη των κομμουνιστων κατ΄επαναληψη, με αποτελεσμα να ειναι πια ανεφικτη η συμμετοχη των κομμουνιστων σ΄αυτο το «γαλατικο» χωριο του αριστερισμου…? Αμαν πια με την επιλεκτικη αφασια και αμνησια.

 50. a8lios Μαρτίου 7, 2010 στις 6:06 μμ #

  Δε μπαίνω σε σχολιασμό των επιμέρους γιατί απλά μου είναι πολύ βαρετά.

  Η ουσία είναι ότι σήμερα, την εβδόμη Μαρτίου 2010, το ΠΑΜΕ ξεπερνά πλέον σε αναγνωρισιμότητα (στα μάτια όσων εργαζομένων θέλουν να κινητοποιηθούν) τη ΓΣΕΕ.
  Εκτιμούν κάποιοι ότι αυτό δεν έχει συντελεστεί ακομη;
  Άντε να πω ότι θα συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα;
  Στον επόμενο χρόνο;

  Το να αρχίσουν να κινητοποιούνται οι παραπάνω που αναφέρει ο Υ μαζί με το ΠΑΜΕ είναι πολύ απλή υπόθεση.
  Προχτες, τη μέρα που ψηφιζόντουσαν τα νέα μέτρα και στο σύνταγμα είχε ακόμη συγκέντρωση το ΠΑΜΕ, είχαν εμφανιστεί οι ΣΕΚίτες στο πλάι της συγκέντρωσης, με ένα πανό δικό τους κι ένα της ΑΝΤΑΡΣΥΑς.

  Στεκόντουσαν εκεί και βλέπαν για 50 λεπτά την πορεία να περνά, περιμένοντας την «κινητοποίηση των συνδικάτων».

  Στα προπύλαια, όταν πέρναγε η πορεία του ΠΑΜΕ, ήταν σε εξέλιξη η προσυγκέντρωση του «βιβλίου & χάρτου» και άλλων. Θα μπορούσαν αντί να περιμένουν να περάσουν δεκάδες χιλιάδες από μπροστά τους προκειμένου να πάνε προς την «κινητοποίηση των συνδικάτων» να μπούνε κι αυτοί.

  Θα μπορούσαν…

  Θέλοντας να μπω στο σκεπτικό αυτών των ανθρώπων, λέω και το εξής:

  Αφού το να κάνουν μια ξεχωριστή προσυγκέντρωση και να κατευθυνθούν έπειτα προς το χώρο συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ οι συγκεκριμένοι δεν το αντιλαμβάνονται ως συμφωνία με το ψήφισμα της εκάστοτε συγκέντρωσης αλλά ως την κατάλληλη κίνηση ώστε να δείξουν τη διαφωνία τους,
  τί τους εμποδίζει να κάνουν το ίδιο με το ΠΑΜΕ;

  Ό,τι και να ‘ναι, είναι δικό τους θέμα να το απαντήσουν.

  Θέμα του ΠΑΜΕ πρέπει να είναι να ριζώνει κάθε μέρα περισσότερο στις συνειδήσεις των εργαζομένων και να τραβάει ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ «ΛΟΥΦΑΖΟΥΝ», στη δράση και στο δρόμο.
  Κι αυτό, άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο πετυχημένα, το κάνει.
  Εμένα αυτή η συζήτηση είναι που με ενδιαφέρει, το πώς θα κάνει ΑΥΤΟ πιο πετυχημένα.

  Όσο για αυτούς που ήδη βγαίνουν στο δρόμο, αλλά είναι μέσα στη κατηγορία των «αριστεριστών» που λέει και ο Υ στον τίτλο, εγώ απλά τους συμβουλεύω να μη χάσουν το τρένο της εξέλιξης της ταξικής πάλης εν Ελλάδι… αν τους ενδιαφέρει.

 51. a8lios Μαρτίου 7, 2010 στις 6:13 μμ #

  «Αφού το να κάνουν μια ξεχωριστή προσυγκέντρωση και να κατευθυνθούν έπειτα προς το χώρο συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ οι συγκεκριμένοι δεν το αντιλαμβάνονται ως συμφωνία με το ψήφισμα της εκάστοτε συγκέντρωσης αλλά ως την κατάλληλη κίνηση ώστε να δείξουν τη διαφωνία τους,
  τί τους εμποδίζει να κάνουν το ίδιο με το ΠΑΜΕ;»

  Επειδή ξαναδιαβάζοντάς το μου φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει παραννόηση, εννοώ ότι

  θα μπορούσαν να κάνουν ξεχωριστή προσυγκέντρωση και, όπως σήμερα πηγαίνουν διαφωνόντας στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, να πηγαίνουν διαφωνόντας σε αυτή του ΠΑΜΕ.

 52. Y Μαρτίου 7, 2010 στις 7:07 μμ #

  Εγώ αυτό που καταλαβαίνω μ’αυτά που διαβάζω από μακριά είναι ότι σε συγκεκριμένα σωματεία υπάρχει πολύ λάθος στάση των δυνάμεων του ΚΚΕ απέναντι σε άλλες ταξικές δυνάμεις (όπως αυτά που έγραψε ο Ανώνυμος για το Εμπόριο) και σε άλλα πολύ λάθος δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑς απέναντι στο ΠΑΜΕ (όπως η Ιntracom που έγραψε ο Μέλιτον). Είμαι σίγουρος ότι σε κάποια άλλα υπάρχει αξιοπρεπής συνύπαρξη και συνεργασία κάποιου είδους (περισσότερο ενστικτώδες αυτό το τελευταίο).

  Συμφωνώ μ’αυτά που λέει ο Άθλιος και ότι οι μικρές κομμουνιστικές οργανώσεις πρέπει να κάνουν ένα γενναίο βήμα απ’το οποίο θα φανεί κατά πόσο είναι σοβαρές.

  Διαφωνώ με την προσέγγιση του Μέλιτον και του Άναυδου για το πώς βλέπουν τις οργανώσεις αυτές και θα έβρισκα πιο ξεκάθαρο εκ μέρους τους να μας πουν ανοιχτά ότι τις βλέπουν σαν όργανα του κεφαλαίου, πέμπτη φάλαγγα, στην οποία μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί κάποιοι ειλικρινείς αγωνιστές αλλά κατά βάση ελέγχονται και παίζουν το παιχνίδι της αντίδρασης.

  Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια θα έπρεπε έπειτα να εξηγήσουν – όπως πολύ σωστά βάζει ο Tirou – και το μεταφυσικό φαινόμενο του ΚΚΕ 2010 που είναι απρόσβλητο από τον οπορτουνισμό ενώ το ίδιο έχει γράψει σε υλικά του (βλ. ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός) ότι παλιότερα οδήγουταν από οπορτουνιστικές γραμμές. [πώς γίνεται δηλ. το ΚΚΕ σήμερα να έχει σε όλα δίκιο κι όλοι άλλοι σε όλα άδικο]

  Με το άρθρο του Βαρόμετρου συμφωνώ στα περισσότερα αλλά όχι σε όλα. Γιατί εν ολοίγοις λέει ότι όποιος δεν είναι στο ΚΚΕ δεν έχει δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό του κομμουνιστή και άρα ούτε ο Κάππος ή ο Κορδάτος που κατά τα άλλα τους θαυμάζει. Θα προτιμούσα τη λογική γραμμή ‘ποιος είναι κομμουνιστής αποδεικνύεται μετά θάνατον’, αλλά και ήδη όλη αυτή τη φετιχοποίηση και τη διάθεση αλληλο-αποκλεισμού ανθρώπων με παρόμοιες ιδέες τη βρίσκω αντιπαραγωγική. Έπειτα το άρθρο βγάζει μια υποβόσκουσα έχθρα προς τον θεωρητικό προβληματισμό ειδικά όταν αυτός πηγαίνει ενάντια στις παραδοχές του εκάστοτε ΠΓ ή ΚΕ. Γιατί σήμερα δε μπορεί ένα μέλος του ΚΚΕ δημόσια να αναπτύξει τέτοια προβληματική καθότι αυτό θεωρείται αντικαταστατικό, πλην όμως η προσέγγιση αυτή συνεχίζει τη σταλινική παράδοση της υποταγής της επιστήμης και της στρατηγικής στην τακτική και είναι λάθος. Τέλος γιατί το άρθρο βαυκαλίζεται για την πρωτοκαθεδρία του ΚΚΕ στην εργατική τάξη η οποία υπάρχει αλλά δε θα σημαίνει τίποτα αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα.

  Για να κλείσω εκτιμώ (από μακριά και με το μικρό μυαλό μου) ότι οι δυνάμεις που μπορεί να κινητοποιήσει κυρίως το ΚΚΕ μέσω του ΠΑΜΕ δεν είναι αρκετές για να ανατρέψουν τα μέτρα. Κι ότι λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα ιδεολογικο-πολιτική κατάσταση στη χώρα χρειάζονται κάποιες συμμαχίες μεταξύ διαφωνούντων πολιτικών χώρων από πολλές απόψεις αρκετά τολμηρές που θα δημιουργήσουν μια παλλαϊκή δυναμική που θα καταφέρει να μπλοκάρει τα μέτρα και να αναγκάσει το ευρωενωσιακό και ελληνικό κεφάλαιο σε υποχώρηση.

  Δεν είναι θέμα του τι θα κάνουν ‘4,000 αριστεριστές’. Είναι θέμα ψυχολογίας και δυναμικής.

  Μακάρι να κάνω λάθος και να μπορεί το ΚΚΕ με το ΠΑΜΕ να μπορεί να τους πάρει μόνο του.

 53. Μέλιτον Καντάρια Μαρτίου 7, 2010 στις 8:01 μμ #

  Οντως αγαπητε Υ υπαρχουν χωροι δουλειας που μπορουν οι εργαζομενοι στη βαση τους να ξεπερασουν τον καθεστωτικο οπως και τον κινηματικο αντικομμουνισμο και θαραλλεα να περασουν στις γραμμες του ΠΑΜΕ χωρις αυτο να σημαινει αφομιωση και ιδεολογικος στραγγαλισμος.

  Παραδειγματα μπορει να βρει κανεις (Αν και μεχρι στιγμης λιγα) οπως στο χωρο του Σωματειου Εμπορουπαλληλων της Αθηνας, στον κλαδο των τροφιμων-ποτων ισως και αλλου που προσωπικα δεν γνωριζω. Αυτες ομως οι συνυπαρξεις βασιζονται πρωτιστως στις αμοιβαιες σχεσεις ΜΗ εμπαθειας και κομπλεξ του ενος προς τον αλλον και οπου η αριστεριστικη «καθοδηγα» δεν πατα στο χωρο δουλειας για να βγει η αντι-ΚΚΕ χολη τους.

  Οπου, δυστυχως, αυτο εγινε η προσπαθεια με ανθρωπους απο τα κατω ηταν να πανε σπιτι τους ή να τσακωνομαστε για τα πραττομενα του ΚΚΕ στο παρελθον αντι να φτιαξουμε σωματειο μετα απο θανατηφορο εργατικο ατυχημα σε εργοστασιο χημικης βιομηχανιας. Επρεπε βλεπετε πρωτα να μετανοησει ταπεινα το ΚΚΕ για το ΄89 και μετα να δουμε πως θα φτιαξουμε το ερμο το σωματειο. Οταν βεβαια φτιαχτηκε απο την εργοδοσια (ξυπνιος ο εργοδοτης) μετα οι κυριοι αριστεριστες δεν ξαναπατησαν το ποδι τους στο εργοστασιο και τον συντροφο που τον απολυσανε δεν αξιωθηκαν να πανε να δουνε τι κανει. Θα μου πειτε λεπτομερειες… (Καταλαβες Υ γιατι μουρλενομαι ωρες-ωρες?!?)

  Και ξαναγυρναω στα θετικα παραδειγματα. Δεν μιλαω λοιπον για συμμαχιες παραταξεων (δυστυχως θα πει κανεις) αλλα για συστραυτευση απλων εργαζομενων οπου κατω απο την αντικειμενικη αναγκαιοτητα της εκμεταλλευσης απο την μια και της πρωτοπορας δρασης των κομμουνιστων-αγωνιστων-απλων ΠΑΜΕιτων απο την αλλη, αναγνωριζουν μονο στις δυναμεις του ΠΑΜΕ το πολιτικο-συνδικαλιστικο πλαισιο (οχι και κατα ολοκληρια, δεν τους υποχρεωσε αλλωστε και κανενας) με το οποιο οι εργατες πρεπει να παλεψουν απεναντι στο πετσοκομμα των κατακτησεων.

  Την προηγουμενη εβδομαδα εγιναν σε χωρους δουλειας (οχι σε αρκετους αλλα ηταν με αληθινη επαναστατικη διαθεση που ολους μας εξεπληξε θετικα, οταν τους το προτειναμε στη μεση της βαρδιας) επι τοπου συνελευσεις των εργαζομενων και παρθηκαν αποφασεις για τις διαφορες απεργιες, αφηνοντας τα εργαλεια να πεσουν στο πατωμα και να αδειασουν τα συνεργεια εκεινη τη στιγμη. Αρκετοι μεταναστες ζηταγαν να μας βρουν γιατι μαθαινουν σιγα-σιγα πως μονο μεσα στις γραμμες του ΠΑΜΕ δε θα αξιοποιηθουν απλα και μονο για να κρατανε αριστερουλικες πικετες (κυριως ΣΕΚ) και δεν θα τους πουλησουν την κρισιμη στιγμη. Ενας εργατης απο το Πακισταν με τουρμπανι ειπε με σπαστα ελληνικα σε συντροφο σφιγγοντας το χερι του και δακρυσμενος: «Εγκω εργατης-Ελλαντα Πακισταν μονο ΠΑΜΕ».

  Ολα αυτα εγιναν επειδη καποιοι εφαγαν τις σολες τους και μαλλιασαν οι γλωσες τους εδω και 2-3 χρονια που βαρανε τα συγκεκριμενα εργοστασια και ας τους κραταγαν τους αριθμους κυκλοφοριες τα τσιρακια των εργοδοτων και ας τους περναν φωτογραφιες οι ρουφιανοι για τα διαφορα «αλμπουμ» τους και ας βγαιναν καποιοι αριστερουληδες να πουν σαν μονοτονη καραμελα (φυσικα με μη καλοπροεραιτο σκοπο) για τις μη ενΩτικες πορειες και απεργιες του ΠΑΜΕ-και τη σταση του ΚΚΕ το Δεκεμβρη…(ιδιατερα στο κλαδο του Μεταλλου και των φαρμακοεργοστασιων).

  Τωρα λοιπον χρειαζεται να μπει το ζητημα στα εργοστασια για ισχυροποιηση των σωματειων κυριως σε κλαδικο επιπεδο απο τους εργαζομενους.
  Δεν ειναι προθεση του ΠΑΜΕ ή του ΚΚΕ να φτιαξει μια κοκκινη ΓΣΕΕ στη θεση της ξεπουλημενης, αλλωστε αυτο το εχει απαντησει η ιστορια.
  Τους συσχετισμους πρεπει να αλλαξουμε και να πιεσουμε προς την κατευθυνση με ταξικο προσανατολισμο προς οφελος των συμφεροντων της εργατικης ταξης.

  Τωρα μπαινει το διλημμα ποιο εντονο ;Ή με τα μονοπωλια ή με το λαο.

 54. compasso Μαρτίου 7, 2010 στις 8:09 μμ #

  @Υ,α8λιος:

  και να πήγαιναν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι θα γινόντουσαν «δεκτοί».
  Τώρα το θέμα κοινών ή μη κοινών συγκεντρώσεων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχει νόημα να συζητιέται ως κεντρικό τουλάχιστον. Ο άθλιος έχει δίκιο ότι πλέον ο κόσμος αναγνωρίζει το ΠΑΜΕ περισσότερο απ ότι αναγνωρίζει τη ΓΣΕΕ. (αυτό σε καμί απερίπτωση δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα υπέρ των ξεχωριστών συγκεντρώσεων με δεδομένο ότι το ΠΑΜΕ δε διασπά τη ΓΣΕΕ κακώς κατά την άποψη μου). Θέμα μας τώρα είναι τα νέα μέτρα. Η κατάσταση στο εργατικό κίνημα αυτή είναι και δεν νομίζω ότι πρόκειται να αλλάξει. Σημασία έχει να δώσουμε βάση στη συνέχεια και στη συνέπεια του αγώνα και να ετοιμάσουμε το κόσμο που όπως λένε και τα γκάλοπ προ(σ?)βλέπει κοινωνική εξέγερση, για τα νέα μέτρα που έρχονται. Αυτός ο αγώνας δεν είναι αγώνας ενάντια σε κάποια μέτρα, αλλά είναι αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας και ως τέτοιος αγώνας «αντοχής». Κινητοποιήσεις κάθε μέρα, σε όλα τα μέτωπα. Η κατάληψη του εθνικού τυπογραφείου ήταν πολύ καλή αρχή. Το γιαούρτωμα του Παναγόπουλου επίσης.
  Τώρα είναι η ώρα της ρήξης με όλο το αστικό κράτος. Με τις πόρνες του συστήματος, τους δημοσιογράφους, με τους δικαστές, με τα χρηματιστήρια, όλους.

  Παρεπιπτόντως η βουλή μονιμοποίησε αυτές τις μέρες έξτρα 236 υπαλλήλους. Οι βυσματίες υπάλληλοι της βουλής όχι μόνο χρησιμοποιήθηκαν ως δούρειος ίππος για να συκοφαντηθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όχι μόνο τελικά είναι οι μόνοι που δεν αγγίχτηκαν από τ ανέα μέτρα αλλά πληθαίνουν όταν υποτίθενται ότι γίνονται περικοπές. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_07/03/2010_393408

 55. Μέλιτον Καντάρια Μαρτίου 7, 2010 στις 8:53 μμ #

  Διορθωση στο τελευταιο μου σχολιο 54
  «αντικειμενικη αναγκαιοτητα της εκμεταλλευσης» αναφερομαι στην αναγκαιοτητα των κεφαλαιοκρατων.

 56. Αναυδος Μαρτίου 7, 2010 στις 9:27 μμ #

  @Tirou

  Με συγκινεί η αγάπη σου προς τα φτωχά λαϊκά στρώματα τόσο αυτά που ασθενούν στην Πάτρα όσα αυτά που σπουδάζουν ανά τη χώρα

  Ο παπαλάμπρου σβήνοντας με μπλάνκο το ονοματάκι του από τις καταστάσεις νομίζει ότι βγαίνει λάδι. Δεν είναι ο μόνος συνδικαλιστάκος που για να μη χάσει τα φράγκα αλλά και για να μην κατηγορηθεί για απεργορπάστης μπαίνει στις λίστες του προσωπικού ασφαλείας. Το έχει κάνει πολλές φορές παίρνοντας μαθήματα από τους ΠΑσκίτες. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει αλλά που να τη βρουν οι κολαούζοι της ΠΑΣΚΕ.

  Το ΚΚΕ του 7.5% στη ΓΣΕΕ έχει περίπου ένα 23%. Μάλιστα το ποσοστό του σε ΔΕΚΟ είναι 6-7% και στον ιδιωτικό τομέα είναι +30%. Αυτό δείχνει ποιός είναι το κόμμα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Οι αριστεριστές δεν έχουν αθροιστικά ούτε 1% και αυτό προέρχεται από συνδικάτα όπου κυριαρχεί το ΚΚΕ. Ο ρόλος τους πέρα από προθέσεις είναι φανερός.

  Εγώ νόμιζα ότι στον αγώνα για το άρθρο 16 ηγέτης ήταν ο Αλαβάνος. Μάλλλον κάνω λάθος

  Χωρίς να ξέρω τι λέει σήμερα η ΠΚΣ στα ΑΕΙ η επί μακρόν αποχή από τα μαθήματα όταν η επίθεση είναι συνεχής (δηλ. κάθε χρόνο ισοδυναμεί με αφοπλισμό του κινήματος.

 57. Αναυδος Μαρτίου 7, 2010 στις 9:51 μμ #


  Εκπροσωπεί την εργατική τάξη ο φορέας εκείνος που η θεωρία αλλά και η πράξη του την οδηγεί στην εξουσία και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Ο εκφραστής αυτών είναι το κόμμα νέου τύπου.
  Τα συνδικάτα είναι οι εκπρόσωποι της εργατικής τάξης στον αγώνα της στο οικονομικό επίπεδο. Με την έννοια αυτή και η ΓΕΝΟΠ και η ΟΜΕ είναι εκφραστές μερίδας της εργατικής τάξης. Μήπως να συμμαχήσουμε και με αυτές ?
  Οι αναρχοσυνδικαλιστές (FAI) και αυτοί εξέφραζαν ειδικά στην Ισπανία μεγάλη μερίδα της ετ. Η αδύναμίας τους να συνδέσουν με συννέπια τον οικονομικό με τον πολιτικό και ιδεολογικό αγώνα προδιέγραφε την τύχη τους και την ήττα του κινήματος. Παρόλα αυτά ο Ντουρούντι ήταν ό μόνος που κάτω από την πίεση στο στρατιωτικό μέτωπο είχε κατανοήσει τη θέση του ΚΚΙ για οργανομένο στρατό και για νίκη πρώτα στο πεδίο της μάχης και μετά επανάσταση.

 58. Y Μαρτίου 7, 2010 στις 10:21 μμ #

  @Αναυδε 1
  ‘Εκπροσωπεί την εργατική τάξη ο φορέας εκείνος που η θεωρία αλλά και η πράξη του την οδηγεί στην εξουσία και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού’

  Όχι. Αυτός είναι ο επαναστατικός φορέας μέσα της που θέλουμε να την κατακτήσει.

  Αυτά που λες για την FAI είναι σωστά αλλά δεν αναιρούν το ότι ήταν ταξικό συνδικάτο και ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν ταξικά συνδικάτα εκτός ΠΑΜΕ και ταξικές δυνάμεις μέσα σε συνδικάτα εκτός ΚΚΕ και ΠΑΜΕ.

  @Μέλιτον
  ‘Και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά’ – αν κατάλαβα καλά μου λες ότι είναι οι καθοδηγητές τους που είναι όλοι τομάρια. Δεν είμαι πεισμένος ειδικά όταν έχω δει και καθοδηγτές του ΚΚΕ να έχουν πολύ ζημιογόνες πρακτικές. Ελπίζω τα θετικά παραδείγματα που αναφέρεις να πληθύνουν.

  @Αναυδε 2
  ‘Οι αριστεριστές δεν έχουν αθροιστικά ούτε 1% και αυτό προέρχεται από συνδικάτα όπου κυριαρχεί το ΚΚΕ.’ – Δεν είμαι σίγουρος γι’αυτό. ‘Εχει κανένας άλλος άποψη?

  @Κομπάσο
  Κάτι θα ξέρεις παραπάνω από εμένα εδώ πάνω για να λες ότι δεν έχει νόημα να συζητιέται το φορμάτ των συγκεντρώσεων (ή ίσως να έχεις βαρεθεί αυτή τη συζήτηση που το καταλαβαίνω) αλλά μ’αυτά που ακούω αισθάνομαι διεργασίες και εξελίξεις σ’αυτό το θέμα.

  Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες για την πλούσια ενημέρωση που δίνεται εδώ.

 59. tirou Μαρτίου 8, 2010 στις 3:13 πμ #

  καλα αναυδε εισαι μεγαλο σουργελο…
  και καλο θα ηταν να εγραφες με το ονοματακι σου οταν χρησιμοποιεις χαρακτησρισμους για ανθρωπους που ουτεν καν τους εχεις ξανακουσει
  περαστικα σου…
  http://koe-achaias.blogspot.com/2010/02/blog-post_25.html
  http://koe-achaias.blogspot.com/2010/02/blog-post_2216.html
  http://koe-achaias.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

 60. compassocap Μαρτίου 8, 2010 στις 4:31 πμ #

  @Υ:
  το λέω πολύ καιρό ως άποψη αλλά πιστεύω πως αν είναι γίνει τέτοια κουβέντα τώρα πρέπει να είναι πιο βαθειά. Διάσπαση της ΓΣΕΕ για να δούμε ποιος είναι με ποιον. Και αυτό το λέω γιατί τώρα πραγματικά πιστεύω ότι οι συν/φοθ του ΚΚΕ έχουν πλέον δίκιο όταν μιλάνε για την υπόληψη του ΠΑΜΕ. Καιρός να βγουν συμπεράσματα λοιπόν. ΑΝ και εφόσον δε συζητάμε τέτοια κίνηση, οι κοινές συγκεντρώσεις δε μου λένε και πολλά.

 61. Loipon Μαρτίου 8, 2010 στις 6:17 πμ #

  @Y

  Den 8umamai an se prohgoumeno thread eisoun esy pou mou milages gia Stalinismo
  kai thn ousia tou dinontas mou na diavasw loukats apo to Marxists.org.

  Se genikes grames auto to opoio leei o loukats Stalinismo einai h filosofikh opsh
  pou pernei h pra3h otan ginetai e3ousia.
  Edw uparxei mia antistrofh h opoia den apofeugetai me h8ikologia.
  H metavash apo th 8eoria sthn pra3h einai salto mortale kai h meta3u tous sxesh einai
  gia na to pw Hegeliana mia arnhtikh enwthta.H 8eoria koitazei tis metavalomenes poiothtes
  sth vash ths pragmatikothtas kai h praktikh vash autwn kanei formalismous,pagiwnei 8eoritika auto
  pou den pagionetai kai exei thn opsh ths emfashs sthn pososthta.Auto kanei thn pra3h na miazei me 8etikismo sthn morfh kai den einai xararaktiristiko ths astikhs antilipshs apokleistika.
  Apo thn allh ws gnosto otan milame gia thn ESSD milame gia mia oikonomia pou me upermetrh 8eoritikh voulisiarxia den mporouse na 3eperasei ena olokliro oikonomiko sxhmatismo.
  Opote elpizw na sou einai profanes giati eprepe na do8ei emfash sthn anaptu3h twn paragwgikwn dunamewn.
  Ef oson sou einai 3eka8aro oti oti legetai Stalinismos einai :a)xarakthristiko ths ergatikhs e3ousias epidi einai e3ousia b)den einai 8etikismos,ef oson autos einai apla h efarmogh ths fusikhs antilipshs ths antikeimenikothtas stis koinwnikes epistimes kai oxi apla h posostikh opsh ths praktikhs twn epistimwn genika…mporeis na katalaveis oti h Stalinologia einai ena parami8aki pou leei oti h ergatikh ta3h den prepei na parei thn e3ousia giati auth diaf8eirei kai malista stis shmerines sun8hkes opou den ti8etai praktiko zhthma anaptu3hs twn paragwgikwn dunamewn toso oso mporei kapoios na nomizei.

  Episis mporeis na katalaveis giati akoma kai stelexh ths ND mporoun na kathgoroun gia Stalinismo
  ekprosopous tou idiou tous tou komatos.
  H akoma giati kapoioi trotskistes kathgoroun ton neofileleu8erismo gia stalinismo.
  Kanenas den 3emperdeuei apo sullogismous organo-astufilakas-bouzouki etsi eukola.
  Oute autos pou diavase loukats(o opoios btw einai ena idiotupo remix meta3u Kant-Hegel-Mar3
  me mia engenh tash na tous gamaei thn mana)

  Auta.Paw na efarmosw ligo stalinismo
  sthn toualeta mou giati eimai praktikos an8ropos
  me astikh antilipsh gia to xesimo.
  8elw na 3alafrwsw kai ws pronohtikos tupos 8a valw se leitourgia
  ena 5lepto plano.

  Sto meta3y 8a asxolh8w me ton e3is provlhmatismo(oxi sta sovara).
  Ef oson emeis sto KKE 3eroume oti o Stalinismos den uparxei giati kapoioi pou pernane ton euato tous gia or8ologisth nomizoun oti nomizoume oti o Stalin zei(kai spernei efialtes)?

  http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3471:2010-03-06-09-27-53&catid=69:2008-09-01-08-37-10&Itemid=91

 62. Y Μαρτίου 8, 2010 στις 10:29 πμ #

  @Loipon
  ‘h Stalinologia einai ena parami8aki pou leei oti h ergatikh ta3h den prepei na parei thn e3ousia giati auth diaf8eirei’
  Αυτό είναι τραβηγμένο απο τα μαλιά και από τα αυτιά! Σε καμία μα καμία των περιπτώσεων δεν εννοεί αυτό ο Λούκατς!

  ‘auto to opoio leei o loukats Stalinismo einai h filosofikh opsh pou pernei h pra3h otan ginetai e3ousia.’ – Αυτό που λέει ο Λούκατς ‘σταλινισμό’ είναι η κυριαρχία της τακτικής πάνω στη στρατηγική, ως αντίθεση με την πρακτική του Λένιν. Αυτό που γράφεις εσύ μου φαίνεται σούπερ φλου και δυσνόητο (και λίγο μεταφυσικό παρά πρακτικό).

  Για την τελευταία ερώτηση ίσως γιατί συχνά το φωνάζετε με ιδιαίτερο πάθος στα συνθήματά σας. (ο Μανδραβέλης βέβαια έχει κάνει τη νεοφιλελεύθερη καφρίλα επάγγελμα αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

 63. kraftwerkvs Μαρτίου 8, 2010 στις 4:27 μμ #

  Auto kanei thn pra3h na miazei me 8etikismo sthn morfh kai den einai xararaktiristiko ths astikhs antilipshs apokleistika.
  τι σημαίνει αυτό?

  Ef oson sou einai 3eka8aro oti oti legetai Stalinismos einai :a)xarakthristiko ths ergatikhs e3ousias epidi einai e3ousia

  δύο ερωτήματα
  α) η εργατική εξουσία ασκεί δικτατορία πάνω στις εκμεταλλεύτριες τάξης ή ασκεί και στην ίδια την εργατική τάξη?

  β) το χαρακτηριστικό της εργατικής εξουσίας που αναφέρεις και χαρακτηρίζουμε ως «σταλινικό» είναι αναπόφευκτο και νομοτελειακό? όλη αυτή η ανάλυση δεν είναι υποταγμένη σε ένα ακόμα υψηλότερο στόχο για μια καλύτερη κοινωνία, δικαιότερη,και επίσης η κομμουνιστική ηθική πως αποκτά υπόσταση μέσα στην κομμουνιστική πρωτοπορία και στο κόμμα νέου τύπου αλλά και στην ίδια την δικτατορία του προλεταριάτου?

 64. fragoulas Μαρτίου 8, 2010 στις 8:22 μμ #

  δύο ερωτήματα
  α) η εργατική εξουσία ασκεί δικτατορία πάνω στις εκμεταλλεύτριες τάξης ή ασκεί και στην ίδια την εργατική τάξη?

  β) το χαρακτηριστικό της εργατικής εξουσίας που αναφέρεις και χαρακτηρίζουμε ως “σταλινικό” είναι αναπόφευκτο και νομοτελειακό?

  Σίγουρα δε μπορεί να είναι νομοτελειακό και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει έκταση ανάλογη με τα εκάστοτε δεδομένα. Για την ιστορία, έχουμε να κρίνουμε από Κούβα και ΕΣΣΔ το τι έκταση είχε το φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω έχει αξία να δούμε τι επίδραση είχε το φαινόμενο ή η έλλειψή του στις νίκες (κούβα, εσσδ) αλλά ΚΑΙ στις ήττες (γαλλία, γερμανία) δεδομένων πάντα των ιστορικών συνθηκών και εμπειριών σε κάθε περίπτωση.

  Επίσης να μην ξεχνάμε ότι ομάδες ή μονάδες μέσα από την εργατική τάξη μπορεί και θα είναι ενάντια στη σοσιαλιστική εξουσία και οι λόγοι θα είναι απλά συνειδησιακοί. Δεν πιστεύω να έχει κανένας την εντύπωση ότι ακόμα και σε επαναστικές καταστάσεις ΣΥΣΣΩΜΗ η εργατική τάξη θα αγκαλιάσει τις αλλαγές. Πουλημένοι, προβοκάτορες και καθαρματοξεβράσματα στην υπηρεσία της αντεπανάστασης θα υπάρχουν (τους βλέπουμε ακόμα και τώρα σε ώρες απεργίας και περιφρούρισης). Το πόσοι δεν ξέρω. Και εκεί που στερεύει το σάλιο και η ιδεολογική μάχη, εκεί που ανθρώπινα χάνεται η υπομονή, εκεί που βράζει το αίμα για το δίκιο και η πάλη των τάξεων κορυφώνεται, αρχίζει η κανονική μάχη. Φυσικά, στις παρούσες συνθήκες τα όρια αυτά ακόμα δεν τα βλέπουμε καν, είναι πολύ μακριά ακόμα. Σάλιο έχουμε πολύ ακόμα. (από το άλλο ‘σάλιο’ δεν παίζει μία απλά)

  Η εργατική εξουσία λοιπόν μπορει να πάρει σβάρνα και εργάτες, ναι, καθώς μπορεί ο ντε φάκτο εχθρός να είναι οι εκμεταλεύτριες τάξεις αλλά το σύνολο είναι στην πραγματικότητα πιο διευρυμένο και πιάνει και τα τσιράκια τους.

 65. Αναυδος Μαρτίου 8, 2010 στις 8:54 μμ #


  Αν και η συζήτηση καταντά σχοινοτενής θα πρέπει εντέλει να καταλείξουμε σε κοινούς ορισμούς για τις λέξεις αριστερός, ταξικός, κομμουνιστής κλπ.
  Σήμερα σαν αριστερός αυτοπροσδιορίζεται από τον αναρχικό, Κουφοντίνα κλπ μέχρι τον Καραμπελιά τη Ρήξη και το Ρεσάλτο. Μη σου πώ πώς και ο καρατζαφύρερ πιθανώς να είναι αριστερός κοινωνικά (κάπου το πήρε το αυτί μου).
  Το ίδιο ισχύει για τη λέξη κομμουνιστής που και αυτή διεκδικείται από λογιών λογιών ομάδες (και μάλιστα συμμαχικές) Ωστόσο μόνο ένα κόμμα ή μία οργάνωση μπορεί να είναι κομμουνιστική αλλοιώς χάνεται η έννοια του κόμματος νέου τύπου.
  Ταξικό είναι το συνδικάτο που μάχεται με συνέπεια στο οικονομικό επίπεδο για τα συμφέροντα της ετ ή αυτό που μάχεται στο οικονομικό έπιπεδο αλλά κάνει και τη σύνδεση στο πολιτικό. Φρονώ το δεύτερο συνεπώς αν έχω δίκιο τότε η FAI δεν ήταν ταξική οργάνωση.

 66. Y Μαρτίου 8, 2010 στις 9:01 μμ #

  Ντάξει Άναυδε αν αυτό σε κάνει να νιώθεις καλύτερα τότε έτσι είναι. Αν είναι η πραγματικότητα είναι περίπλοκη και κουράζεσαι να την αναλύσεις, πες πώς είναι απλούστερη κι έτσι θα νιώθεις λιγότερο ανήσυχος. Το πρόβλημα πάντως δε θα το λύσεις.

 67. Αναυδος Μαρτίου 8, 2010 στις 9:43 μμ #

  @Y
  Pluralitas non est ponenda sine neccesitate
  ή αλλοιώς η λεπίδα του Οκκαμ

 68. Y Μαρτίου 9, 2010 στις 2:50 πμ #

  @αχ αγάπη μου
  ‘In the scientific method, Occam’s razor is not considered an irrefutable principle of logic, and certainly not a scientific result.’

  ‘The principle is attributed to 14th-century English logician, theologian and Franciscan friar, William of Ockham. ‘
  Ότι θα μου απαντούσαν στον Λούκατς με θεολόγο του 14ου αιώνα δε το περίμενα! (ντάξει συνδικαλίζω λίγο το ξέρω)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Occam%27s_razor

  Πάααρε μια ορθή ανάλυση περί αναρχισμού http://odonitis.freehostia.com/?p=367

  @φραγκουλά
  Συμφωνώ με τις αφετηρίες της λογικής σου αλλά μου φαίνεται κάπως ότι δίνει πράσινο φως στην ‘πρωτοπορεία’ (μεταλλαγμένη σε γραφειοκρατεία) να ξεσκίσει την τάξη.

  ‘Και εκεί που στερεύει το σάλιο και η ιδεολογική μάχη, εκεί που ανθρώπινα χάνεται η υπομονή, εκεί που βράζει το αίμα για το δίκιο και η πάλη των τάξεων κορυφώνεται, αρχίζει η κανονική μάχη. ‘
  Η ‘κανονική μάχη’ αρχίζει όταν στερεύει η ιδεολογική? Σε καμία περίπτωση. Η επαναστατική μάχη δε μπορεί να είναι παρά και οικονομική και μάχη επιβίωσης και ιδεολογική. Και η τοποθέτηση σου μου βγάζει ένα Μαοϊσμο ότι πρέπει πρώτα να εξαθλιωθούμε για να επαναστατήσουμε, που φυσικά από Μαρξ κι από όλων των σοβαρών κοινωνικών επιστημόνων είναι λάθος.

  Επίσης από Οδονητή (συμπαθάτε με είναι αργα)

 69. fragoulas Μαρτίου 9, 2010 στις 8:42 πμ #

  δε εχω στο μυαλό μου καμία ‘πρωτοπορεία’ και καταλαβαίνω τι εννοείς :).

  όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, περισσότερο προσπάθησα να σκιαγραφήσω τη διαπάλη σε μίκρο κλίμακα όμως, πως δηλαδή μπορεί να στραφούμε εναντίον ενός μέρους (πολύ μικρού) της εργατικής τάξης σε συνθήκες επαναστατικές. απλά τα όρια ανοχής της εργατικής εξουσίας είναι ζήτημα που με απασχολεί αρκετά.
  τώρα, το αν ΠΡΕΠΕΙ ή όχι να εξαθλιωθούμε πρώτα για να επαναστατήσουμε θα το δείξει η ιστορία 🙂 πρώτα πρέπει να ορίσουμε πιο είναι το επίπεδο εξαθλίωσης (το όριο της φτώχειας μας κάνει) και μετά να ορίσουμε ένα ποσοστό που πρέπει να ξεπεράσουμε ως ‘φτωχοί’ για να πούμε ότι είμαστε εξαθλιωμένοι ως χώρα στο σύνολο.

  Τώρα είμασε 22% στα όρια της φτώχιας και αν θυμάμαι καλά το όριο παίζει στα 10-15 χιαλιάρικα το χρόνο για μια οικογένεια; Και το υποκείμενο ακόμα έχει δρόμο.

  Το αν θα επαναστατίσουμε όταν μας πάρουν τον 14-13-12-11 κοκ μισθό ή όταν φτάσουμε στην οικονομική αθλιότητα του 19 αιώνα θα το δούμε. Εγώ αυτό που θέλω να πιστεύω είναι ότι σε μια χώρα όπως η ελλάδα που έχει ταξικές δυνάμεις δε θα χρειαστεί να φθάσουμε στο δεύτερο. Αλλά πχ δε μπορώ να πω το ίδιο για την αγγλία. Σε κάθε περίπτωση εμείς ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίζουμε το ιδεολογικό ψηστήρι ώστε να σμπρώχνουμε την αγανάκτηση προς τη σωστή κατεύθυνση 🙂 καθώς νομοτελειακά θα οξύνεται η οικομική κατάσταση της ετ τα επόμενα χρόνια όλο και πιο ραγδαία. εκτός θέματος βγήκαμε.

 70. loipon Μαρτίου 9, 2010 στις 1:45 μμ #

  @all

  afiste thn filosofia kai piaste thn 8ewria ths logotexnias sto asap0r.(ekei isos ta paei kapws kalutera o loukats giati sta oikonomika kanei rovinsoniades,genikeuei thn paragwgh upera3ias se olous tous oikonomikous sxhmatismous)
  Ma pou einai o Eagleton?ti ton ekana?
  Ma peite mou!To kafe ths xaras den einai pio realistiko apo auto edw to kafe?

  Diladi estw oti 8es na pai3eis politikh malakia.
  Auto edw fantasionesai?
  Oute o kokoras tou Arka den mporei na ton pai3ei me tetoies proupo8eseis.

  O ORISMOS TOU PROKLITIKA KITS!

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_09/03/2010_393453

 71. manos Μαρτίου 9, 2010 στις 2:05 μμ #

  θέλω λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία και τον Πάσχο καφετζή

 72. Y Μαρτίου 9, 2010 στις 2:14 μμ #

  @Loipon
  Επειδή μπεδρεύτηκα λίγο και δε ξέρω τι είναι asap0r και ποιος είναι και που κολλάει ο Eagleton… τα σχόλια σου αναφέρονται στο άρθρο του Μανδραβέλη(αριστούργημα Νεοφιλελεύθερου Σουρεαλισμού και εξουσιολάγνας καφρίλας) ή στην παρούσα συζήτηση στο Γκράνμα?

  Τον Λούκατς βλέπω τον ξεπετάμε κι αυτόν εύκολα ως.. απαίδευτο. Θα ήθελα να ακούσω πάντως ποιος κατά τη γνώμη σου ήταν ένας πιο σημαντικός θεωρητικός του μαρξισμού μετά το Λένιν.

 73. sentic Μαρτίου 9, 2010 στις 11:25 μμ #

  Κατα την δικη μου γνωμη αδερφε ειμαι εγω και φαινομαι!!! 🙂

 74. Y Μαρτίου 10, 2010 στις 2:06 πμ #

  εσυ είσαι ο μεγάλος θεωρητικός που ψάχναμε?

  κι ο άλλος μου στέλνει Λέκα στο μέιλ μου….

  ρε μαλάλες έχoυμε σεληνιαστεί ούλοι εδω μέσα?… 😛

 75. compasso Μαρτίου 10, 2010 στις 3:31 πμ #

  καλά ποιος στέλνει Λέκα? το απολίθωμα στάνταρ

 76. μπρεζνιεφικό απολίθωμα Μαρτίου 10, 2010 στις 8:18 πμ #

  Η κε του μπλοκ διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με αυτό το λέκα που λέτε κι εξουσιοδοτεί τον κομπάσο να βγάλει καμιά αφίσα εν όψει της αυριανής απεργίας με υπογραφή καπέλωμα για να ασχοληθούμε με κάτι σοβαρό επιτέλους.

 77. kraftwerkvs Μαρτίου 10, 2010 στις 5:31 μμ #

  ………διάβαζα και γω, τα τελευταια σχόλια «ποιός στέλνει Λέκα» και έλεγα μα τι λένε τα άτομα, ώσπου ξάφνου μου ήρθε αναλαμπή, ρε , εγώ το στειλα, χεχε και το είχα ξεχάσει , ε τραβάω κάτι τέτοιες διαλήψεις, αντιμετωπίστε τις με υπομονή, καλή απεργία αύριο, (μέχρι να μας διώξουν όλους)

 78. Y Μαρτίου 10, 2010 στις 6:01 μμ #

  Χαχαχαα! Έχουμε σεληνιαστεί τέλος! Άντε ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΕΛΗΝΙΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΡΙΟ! Θα ανοίξω ποστ για ενημέρωση για τα αυριανά, καλό δρόμο σύντροφοι…

 79. compasso Μαρτίου 10, 2010 στις 9:12 μμ #

  σας υπενθυμίζω ότι τα ναρξωτικά χρησιμοποιήθηκαν στη Αμερική για να εκφυλίσουν ένα ολόκληρο κίνημα, μη πέσετε στη παγίδα! 😀

 80. compasso Μαρτίου 10, 2010 στις 9:56 μμ #

  πάρτε και βιντεάκι που τα σπάει:

 81. a8lios Μαρτίου 10, 2010 στις 10:42 μμ #

  Πολύ καλό το ανέκδοτο,
  αλλά τα αρχίδια για να κοπούν… πρέπει να τα πιάσεις και να τα κόψεις.

  Πώς μπορείς να τα κόβεις σιγά σιγά χωρίς να το καταλάβει ο άλλος,
  εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να το φανταστώ… 😆

  Respect πάντως για την παρομοίωση!

 82. compasso Μαρτίου 13, 2010 στις 2:27 μμ #

  νομίζω αυτό που θέλει να πει, είναι ότι γενικά πρέπει ν ααρχίσουμε να αναθεωρούμε τρόπους δράσης, να ψάξουμε καινούριους. Κάτι παρόμοιο υποστηρίζει και ο elikas εδώ: http://nefelikas.wordpress.com/2010/03/12/daily-propaganda/#comments

 83. Κομμουνιστής του ΝΑΡ Μαρτίου 13, 2010 στις 3:52 μμ #

  Καταρχήν στο σωματείο βιβλίου-χάρτου δεν ήρθαν ποτέ οι ΠΑΜίτες για να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο. Όσα άτομα έχουν στον κλάδο του βιβλίου, τα γράφουν στους εμποροϋπάλληλους.

  2. Οι συνδικαλιστίκές δυάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι αμελητέες. Σε μια σειρά Ομοσπονδίες έχουν ποσοστά από 5% έως και 12% (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΜΕ-ΟΤΕ, ΟΕΝΓΕ με 18% κλπ).

  3. Η ενότητα στο σ.κ. δεν είναι ιδεολογική αλλά πολιτική. Όσοι θέλουν να ανατραπεί το πρόγραμμα σταθερότητας πρέπει να οργανώσουν με βάση την κοινή δράση, την πάλη με συγκεκριμένους στόχους. Με αυτό τον στόχο έχουμε φτιάξει την «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων» με ταξικό περιεχόμενο, από κοινού με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτους ταξικούς συνδικαλιστές (άλιστα αρκετοί προέρχονται από τον χωρο του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ (πχ Ομοσπονδία Φαρμάκου). Πρέπει οποσδήποτε να υπάρξει κοινή δράση και με το ΠΑΜΕ. Χωρίς να απαιτεί ο ένας από τον άλλο να προσχωρήσει στις γραμμές του, αλλά με ισοτιμία και χωρίς καπελώματα! Όλοι στο δρόμο να ανατρέψουμε το Π΄ρογραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου! Νέα πανελλαδική-πανεργατική απεργία!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Έξω από το Ευρώ, έξω από την ΕΕ. Όλοι με το ΠΑΜΕ και τους ‘αριστεριστές’ | No Style - Μαρτίου 4, 2010

  […] Μετά τα χαιρέκακα χασκόγελα του πουτάνας γιου ξεφτιλισμένου αστού Όλι Ρεν που ήρθε στην Ελλάδα, ο σκατόψυχος καριερίστας μπούλης βγήκε να πει στη μάνα μου, το πατέρα μου και τους φίλους μου ότι πρέπει να… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (994 λέξεις)] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: