ΑΠΕΡΓΙΑ 17/12*

20 Δεκ.

*κείμενο του Μέλιτον Κανταρία για το Γκράνμα

Ξεκινώ αυτό το κείμενο αν και λίγο καθυστερημένα από την ώρα που μου ζητήθηκε, λόγω και των υπολοίπων απεργιακών υποχρεώσεων…

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (πρωινό Σαββάτου), οι πολίτικες-συνδικαλιστικές εξελίξεις τρέχουν με ρυθμό ακατάσχετο. Επίσης σήμερα είναι σε πλήρη εξέλιξη και η Σύσκεψη της γραμματείας του ΠΑΜΕ Αθηνάς, η Θεσσαλονίκη έκανε μια εβδομάδα πριν, με θέμα νέα εκλογή γραμματείας και σχεδιασμό δράσης στο άμεσο μέλλον.

Επιφυλάσσομαι για το μέλλον για κάτι πιο πλήρες όσον αφόρα την συλλογή χρησίμων στοιχείων για ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στους κλάδους-χώρους και ενημέρωσης για τα φαινόμενα τραμπουκισμών και ρουφιανιλίκια ανά περιοχή και εργοστάσια. Αυτά ο Τheo μπορεί να έχει και καλύτερη εικόνα από εμάς… Κακιούλες, τέσπα συνεχίζω.

Το μέγα ερώτημα κατά την ταπεινή άποψη μου:

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΟΥΤΟΣ & ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΚΑΡΠΩΝΕΤΑΙ;

Κάποια πρόχειρα στοιχειά που εύκολα κάποιος μπορεί να βρει (όχι αποκλειστικά στο Ριζοσπάστη απλά εκεί είναι εύκολο να τα βρει κανείς, κάπως πιο συγκεντρωμένα):

Στην αμέσως προηγούμενη περίοδο (2004-2007) τα καθαρά κέρδη για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας ΑΕ είχαν την παρακάτω εξέλιξη :

 • 2004: 4,5 δισ. ευρώ
 • 2005: 6,5 δισ. ευρώ
 • 2006: 8,1 δισ. ευρώ
 • 2007: 11,3 δισ. ευρώ !

Συμπερασματικά δηλαδή, στην 4ετία 2004 – 2007 μάζεψαν πάνω από 30 δισ. ευρώ! Μαζί με αυτά που απέσπασαν μέσα στο 2008 πλησιάζουν στα 40 δισ. ευρώ! και συνεχίζουν αξιώνοντας ακόμη περισσότερα.

Για την αμέσως προηγούμενη τριετία (2001-2003) – με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν αποσπάσει το ιλιγγιώδες ποσό των 16,4 δισ. ευρώ. Έτσι στην 8ετία 2001 – 2008 έβαλαν στο χέρι πάνω από 56 δισ. ευρώ, πλούτος που προέρχεται εξολοκλήρου από το δουλειά και το μόχθο των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Τα κέρδη του 2008

Σε κάθε περίπτωση τα κέρδη που απέσπασαν στο 12μηνο του 2008 οι 290 εισηγμένες ΑΕ βρίσκονται πολύ πάνω από τα αντίστοιχα του 2006. Η εμφανιζόμενη πτωτική τάση σε σύγκριση με του 2007 έχει να κάνει και με τις λογιστικές προβλέψεις για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο. Απ’ όποια σκοπιά και να διαβάσει κανείς τους ισολογισμούς τους προκύπτει ανάγλυφα η λειτουργία και ο βαθμός εκμετάλλευσης. Η υπερσυσσώρευση κερδών καταδεικνύει τη σωρεία βασικών όσο και αγεφύρωτων αντιθέσεων ανάμεσα στα εργατικά και λαϊκά στρώματα και τη δράκα της πλουτοκρατίας. Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να θησαυρίζουν από τη λεηλασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το ίδιο οι μεγαλομέτοχοι στις πρώην ΔΕΚΟ που επιβάλλουν απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια, οι μεγαλομέτοχοι του κλάδου της Υγείας που επωφελούνται και από τη γενικότερη κατάσταση στην παρεχόμενη δημόσιο Υγεία, οι κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες καραδοκούν και για τις νέες συμπράξεις (ΣΔΙΤ) με το κράτος Κ.Ο.

Ας δούμε τα βασικά μεγέθη των ισολογισμών του 2008, πηγή: Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ:

 • Λειτουργικά κέρδη (EBITDA): Διαμορφώνονται σε 9,86 δισ. ευρώ (από 11,3 δισ. ευρώ) με υποχώρηση 13,1%. Για λόγους συγκρισιμότητας των μεγεθών ας σταθούμε στο γεγονός ότι το συνολικό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού (2008) για δαπάνες κοινωνικής προστασίας (ΕΚΑΣ, επιδόματα πρόνοιας, λεγόμενο ταμείο για τη φτώχεια, κ.ά.) προβλέπει μόλις 2,7 δισ. ευρώ, ποσό που δε φτάνει ούτε καν στο ένα τέταρτο των επιχειρηματικών κερδών της ίδιας χρονιάς…
 • Καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) : Έφτασαν σε 5,71 δισ. ευρώ (από 9,98 δισ. ευρώ) με εμφανιζόμενη πτώση 41,9%.
 • Τζίρος (κύκλος εργασιών): Διαμορφώθηκε σε 89,4 δισ. ευρώ (από 79,7 δισ. ευρώ στο 12μηνο 2007) παίρνοντας αύξηση 12,2%. Να σημειωθεί πως το στοιχείο αυτό δεν αφορά στο χρηματοπιστωτικό κλάδο.
 • Έσοδα από τόκους (αφορά τις τράπεζες): Έφτασαν στο ιλιγγιώδες ύψος των 12,62 δισ. ευρώ.
 • Μερίσματα: Σε πείσμα της κρίσης και της… οικονομικής δυσπραγίας τους οι μεγαλομέτοχοί τους μοιράστηκαν 2,4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως ο τραπεζικός κλάδος για το 2008 δεν έδωσε μερίσματα μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της κρατικομονωπολιακής ρύθμισης (πακέτο 28 δισ. ευρώ).
 • Από τις 175 κερδοφόρες ΑΕ οι 63 εμφάνισαν και αύξηση κερδών σε σχέση με το 2007.
 • Τραπεζικός κλάδος: Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώνονται σε 5 δισ. ευρώ ή περίπου στο 56% από τη συνολική πίτα των επιχειρηματικών κερδών. Πρωταγωνιστής είναι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας με καθαρά κέρδη (μετά από φόρους 1,54 δισ. ευρώ).
 • Άλλοι κλάδοι: Χαρακτηριστική είναι η αύξηση των κερδών για τους κλάδους: εκδόσεις – εκτυπώσεις: +660%, προϊόντα χάρτου: +766,7%, ζωοτροφές: +100,9%, εταιρείες συμμετοχών +1.091% (!), προϊόντα χάρτου: +766,7%, μεταφορές: +186,7%, τηλεόραση – ψυχαγωγία: +123,9%, παραγωγή και εμπορία καπνού: +24,1% κ.ά.

Πάνω λοιπόν σ΄αυτό το αντικειμενικό οικονομικό υπόβαθρο όσον αφόρα τα κέρδη των καπιταλιστών η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σαν συνέχεια με τις όποιες ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας, έρχεται να κάνει πράξη στου εργαζόμενους το απόφθεγμα που ακούγεται όλο και πιο έντονα: Στα κέρδη χώρια και στη χασούρα αντάμα. Άλλα θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς…?  Με τα μέσα παραγωγής στα χεριά των καπιταλιστών, μπα …. δε  νομίζω!

Κάτω από αυτό το αντικειμενικό πλαίσιο σε επίπεδο οικονομίας έγινε η Απεργία στις 17/12/2009. Με το έλλειμμα γύρω στο 12,5% και την ανεργία να οδεύει προς το ιλιγγιώδες νούμερο των 1.000.000 άνεργων επί του ενεργού πληθυσμού της χωράς και όλα αυτά χωρίς να είναι αποτέλεσμα της δράσης των εργατών και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων άλλα της άναρχης ανάπτυξης του καπιταλισμού.

…ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ:

–     Η απόφαση από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ πάρθηκε στις 24/11/2009 και δημοσιεύτηκε σε συνέντευξη τύπου μετά από τα απογευματινά συλλαλητήρια που έγιναν σε 60 κεντρικές πόλεις της χωράς σαν συνέχεια της δράσης και μπροστά στην εξελισσόμενη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης.

–   Υπήρξε λοιπόν ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ Απεργίας (και όχι Γενικής Απεργίας όπως ψεύδισε η ΓΣΕΕ αργότερα) από την Ε.Ε. του ΠΑΜΕ προς όλα τα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, Συντονιστικές Επιτροπές Εργαζομένων κ.α. να ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ εκείνοι και μέσα από τις δέουσες διαδικασίες την κήρυξή της και κυρίως να οργανώσουν με σχέδιο την επιτυχία της. Πρώτα βέβαια αυτό το ΚΑΛΕΣΜΑ είχε δημοσιοποιηθεί στο συνέδριο της ΟΤΟΕ και στη διοίκηση της ΓΣΕΕ όπου απορρίφθηκε ως πρόωρη κίνηση κτλ….

–  Είχε προηγηθεί το συμβολικό μπλόκο του κοινωνικού διαλόγου από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ απέναντι στις λέρες του εργατοπατερισμού μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου και στην Πειραιώς . Εκεί ξεχειλίσαμε από τα κροκοδείλια δάκρυα του Υπέρ. Λοβέρδου και του κορυφαίου Παναγόπουλου για την ¨δημοκρατικότητα¨ των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

Σε συμβολική κατάληψη της έδρας του υπουργείου Οικονομικών, στο Σύνταγμα, προχώρησαν το ξημέρωμα της 16/12/2009 οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα. Με μια αιφνιδιαστική και καλοσυντονισμένη

–    επιχείρηση, δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπήκαν λίγο πριν τις 6 π.μ. στο υπουργείο. Λίγο μετά ένα γιγαντοπανό «αγκάλιασε» την πρόσοψη του κτιρίου γράφοντας: «Ξεσηκωθείτε! Όλοι στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση, 11 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως. Κυβέρνηση – πλουτοκρατία – ΝΔ διαλύουν την Κοινωνική Ασφάλιση, χτυπούν Υγεία, Πρόνοια, εργασιακά δικαιώματα».

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

–    Κατά μέτωπο επίθεση σε επίπεδο οικονομίας και πολίτικης στις συνειδήσεις και στα μυαλά των εργαζομένων από συνεντεύξεις Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου σε CNBS, BBC και άλλου. O βρικόλακας της ΝΔ (δε λέω το όνομα του για γνωστούς δεισιδαιμονικούς λογούς) ήταν καλεσμένος της Τρέμη και του Ντερμπεντέρη στο MEGA και έκραζε ανερυθρίαστα του ιδίου και των παραβρισκόμενων για την ανάγκη μείωσης μισθών και συντάξεων, ανήμερα της Απεργίας…

–     Ενώ οι ¨έγκυρες¨ και ¨έγκριτες¨ εφημερίδες του εξωτερικού Guardian και Figaro πανικόβαλλαν τον κόσμο με τα δημοσιεύματα τους για το ¨σαμποτάρισμα¨ από κάποιες συντεχνιακές δυνάμεις!!! της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και της προσπάθειας  ¨εξυγίανσης¨ του κρατικού μηχανισμού.

–     Προσπάθεια να συρθούν στα δικαστήρια προκαταβολικά πριν από την ημέρα της απεργίας τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ-Στεφάνων και το Επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζομένων στο Καζίνο – Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας.

–      Στο σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα την πρόταση για απεργία καταψήφισαν η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση» (ΝΑΡ) και η ΠΑΣΚΕ. Η πρώτη ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για απεργία που δεν ξεκινά από τη βάση και διασπά τους εργαζόμενους, ενώ η δεύτερη είπε ότι δεν είναι καιρός για κινητοποιήσεις.

–   Στο σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Ζωγράφου ΠΑΣΚΕ και Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση (ΣΥΡΙΖΑ) επικαλέστηκαν διαδικαστικά προσχήματα για να μην πάρουν απόφαση συμμετοχής στην απεργία.

–     Στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία απορρίφτηκε με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ, που είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος για απεργία.

–     Στο σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Γλυφάδας η προηγούμενη απόφαση για στάση εργασίας ανακλήθηκε, καθώς ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ζήτησαν επανάληψη της ψηφοφορίας επειδή – όπως επικαλέστηκαν – είχε γίνει λάθος στην προηγούμενη

–    Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που έχει στηθεί στη «ΦΑΓΕ» έφτασε στο σημείο να μαζέψει – με διάφορες μεθοδεύσεις – «υπογραφές» εργατών για να μη συμμετέχουν στη σημερινή απεργία. Πολλοί απ’ αυτούς που υποτίθεται ότι «υπέγραψαν», δεν το ήξεραν καν και απλά είδαν το όνομά τους στη λίστα, ενώ όπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο, ορισμένοι απ’ τους εργάτες εκβιάστηκαν να βάλουν την «υπογραφή» τους κάτω από την παρουσία εκπροσώπων της εργοδοσίας

–     Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους σε απεργοσπασία. Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, αναφέρει πως «ενόψει της 24ωρης απεργίας που «εξήγγειλε» η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ για τις 17/12 και της σύγχυσης που δημιουργείται στο χώρο των Τραπεζών, σας ενημερώνουμε ότι η ΟΤΟΕ και τα Σωματεία – Μέλη της δεν έχουν προκηρύξει απεργία»!

–     Ο ετεροκαθορισμός στις δυνάμεις των πλειοψηφιών ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας …στις 16/12. Για κακή τους τύχη όμως αρκετές τοπικές ΕΛΜΕ με τη συμβολή των ταξικών δυνάμεων – και την πίεση πολικά που δεχτήκαν οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς  και του Συν/Σύριζα στην κατεύθυνση να μην απομονωθούν και από τον κόσμο μετέτρεψαν σε 24ωρη την στάση εργασίας και την επέκτειναν για την επομένη δηλαδή για 17/12.

–   ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΑΞΙΚΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΣΕΕ, το παραθέτω από την σελίδα της ΓΣΕΕ: http://www.gsee.gr/news/news_view.php?id=1242

–     …και τελειωμό δεν έχει.

Τελικά στην απεργία οι αποφάσεις και τα καλέσματα πιο συγκεντρωμένα βρίσκονται εδώ:

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=17/12/2009&id=11632&pageNo=9&direction=1

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΜΠΟΙ ΤΗΣ

Απεργιακές φρουρές από τα χαράματα στις πύλες των εργοστασίων , στους καταπέλτες των βαποριών, στα γιαπιά, στις βιοτεχνίες και στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα στις μεγάλες πόλεις της χωράς.

Με βάση τον τετραφωνικό κανόνα:

Ø    Σχεδιασμός-Ζύμωση

Ø    Οργάνωση

Ø    Αντεπίθεση

Ø    Αναμέτρηση

Δόθηκε η μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς όλες αυτές τις μέρες και φανήκαν πια ξεκάθαρα οι δυο κυρίες γραμμές μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα της χωράς. Από την μια η ξεκάθαρη ταξική γραμμή που εκφράζεται από το ΠΑΜΕ και από την άλλη η γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής υποταγής όπως αύτη εκφράζεται από τις πλειοψηφείς της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Τα στιγμιότυπα από την αποφασιστικότητα των εργατών όταν εκτός του δίκιου τους συνειδητοποιούν την δύναμη τους και το ποιος αποτελεί το στήριγμά τους, έφθανε σε συγκινητικά σημεία που δεν ζεις σε καμία άλλη περίσταση.

 • Είναι συγκινητικό να βλέπεις τους οικοδόμους από το γιαπί του ογκολογικού Νοσοκομείου στην Βάρης – Κορωπίου που ήταν απλήρωτοι για 4 μήνες και μετά από αγώνες, κάτω από την καθοδήγηση του Συνδικάτου να πληρώνονται αγκαλιασμένοι και να προστρέχουν στους μεταλλουργίες της εταιρίας ¨Όραση¨ που είναι σε επίσχεση εργασίας  για τον ίδιο λόγο εδώ και 2 μήνες. Μετά όλοι μαζί να μπαίνουν στα πούλμαν, Έλληνες και Μετανάστευες,  από την άλλη άκρη της Αττικής για να κατεβούν στο κέντρο της Αθήνας.
 • Είναι εξοργιστικό σε εργοστάσιο της Λαυρεωτικής να βλέπεις φορτηγό δήθεν αποκλεισμένο μέσα στο εργοστάσιο να μαρσάρει για να βγει από την πύλη. Αφού έφτασε κυριολεκτικά 10 πόντους από τα σώματα των συντρόφων της απεργιακής φρουράς τελικά έλαβε την ανάλογη απάντηση, γιατί πίσω από τις
 • λαμαρίνες του φορτηγού ήταν καλά, όταν όμως κατέβηκε παρακάλαγε ζητώντας συγγνώμη και ότι δεν το εννοούσε…
 • Η ώρα είναι 5.30 στον Πειραιά. Παρά το κρύο – που όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο τσουχτερό – φτάνουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι για να συμπαρασταθούν στους ναυτεργάτες. Χωρίζονται σε ομάδες και βρίσκονται μπροστά από τα πλοία που είναι προγραμματισμένα για αναχώρηση. Στις μπουκαπόρτες, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ. «Κανείς δε θα περάσει»!
 • Στις 10 το πρωί, στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού του Πειραιά όπου είχε καθοριστεί η απεργιακή συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι και μαζί τους η νεολαία είχαν πάρει ήδη τις θέσεις τους. Λίγο μετά τις 10, υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα το μπλοκ των μεταναστών εργατών, που ήρθαν από το εργοστάσιο απορρυπαντικών ΡΙΚΟ στη Ριτσώνα, σπάζοντας το όργιο της τρομοκρατίας στο οποίο είχαν επιδοθεί οι εργοδότες.
 • Είναι συγκινητικό να βλέπεις την εργατική πορεία που ήρθε από την Αθηνά λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά αποφασισμένοι να μην περάσουν οι καταδικαστικές αποφάσεις που έκρινε την απεργία παράνομη κατά παραγγελία της Ένωσης Εφοπλιστών. Ένα μέρος της πορείας που μπήκε στο λιμάνι πλησιάζει την μπουκαπόρτα του «Λύσσας». Όταν το βλέπει η βάρδια της περιφρούρησης το υποδέχεται: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη»! «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», απαντούν οι «νεοφερμένοι». Κι ο εργάτης της θάλασσας «σμίγει» στην ίδια αλυσίδα με τον εργάτη στο μέταλλο, στο γάλα, τον εργάτη από τα τεντάδικα, την οικοδομή. «Σμίγουν» στη σιδερένια αλυσίδα της τάξης τους.  

Αυτό είναι ταξικό καμίνι που από την μια ώρα στην άλλη έχεις να χάσεις το μεροκάματο και την ίδια την ζωή που τρέχει με υποχρεώσεις, χρέη, άγχος…

Δεν είναι πανηγύρι όπως κάνουν κάποιοι άλλοι χωρίς να δίνουν λόγο πουθενά για ότι κάνουν και το βραδύ να πηγαίνουν σπίτι «ευτυχισμένοι» πως έκανα την επαναστατική τους παπόρια και την επομένη τα κεφάλια μέσα μπροστά στο αφεντικό.

Η συγκέντρωση στην Αθηνά ήταν αρκετά καλή με τους απεργούς  να έχουν γεμίσει το Πεδίο του Άρεως, μαζί με το ΜΑΣ και το ΣΑΣΑ. Όταν άρχισε η πορεία γύρω στις 12:10 τέλειωσαν να περάνε τα μπλοκ από μπροστά μου γύρω στις 1…Όταν ξεκίνησε η πορεία καθυστέρησε για λίγο η κεφαλή γιατί οι γύρω στους 800 συγκεντρωμένους από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και λοιπούς, εκείνη την στιγμή ¨θυμήθηκαν¨ πως πρέπει να ξεκινήσουν και αυτοί, τα γνωστά… Κινάνε το τρέξιμο τους πριν το ΠΑΜΕ κα στην Σταδίου στρίψαμε πάνω στην Πανεπιστήμιου και μπήκαν ούρα στους Συριζαίους. Το γέλιο είναι πως έβλεπες στις φάτσες τους ότι έκανα μεγίστη αγγαρεία και κατέβηκαν στην Απεργία ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΟΥΝ. Φυσικά με το πλαίσιο τους που κανένας δεν τους υποχρέωνε άλλωστε να έχουν το πλαίσιο του ΠΑΜΕ…

Φυσικά το απόλυτο high light της ημέρας εκτός των άλλων ήταν η κατάληψη του studio της ΕΡΤ3 με το απίστευτο ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ που εκφωνήθηκε από την Άννα Αννανιάδου μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ και ανταποκρίτρια του Ριζοσπάστη:

http://www.tvxs.gr/v28558

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η αστική τάξη λύσσαξε και ετοιμάζει την ¨αντεπίθεση¨ της:

 • Δηλώσεις επιθέσεις απέναντι στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ από Παπακωνσταντίνου και Διαμαντόπουλου
 • Έξαρση εργοδοτικής και κυβερνητικής δουλοπρέπειας από το πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τους υπόλοιπους από το Γενικό Συμβούλιο της 3βαθμιας Ένωσης ¨Απεργοσπαστών¨. Με πολύ άσχημο γιουχάισμα από τις λέρες που ήταν από κάτω την ώρα που μίλαγε ο Πέρρος και πολλοί είδαμε στην τηλεόραση…
 • Το ΠΑΜΕ κατήγγειλε τη ντουντούκα του ΠΑΣΟΚ και υπερασπιστή της αντιλαϊκής πολιτικής και των συμφερόντων των ιδιοκτητών του ΜΕΓΚΑ, τον δημοσιογράφο Μανώλη Καψή. Ο κύριος αυτός σε τηλεφωνική παρέμβαση του ΠΑΜΕ για την αποσιώπηση της κινητοποίησης της 17 Δεκέμβρη, απάντησε: «έτσι γουστάρουμε να σας προκαλούμε, και να μη σας δείχνουμε ποτέ. Έτσι θα κάνει το ΜΕΓΚΑ από εδώ και πέρα». Δηλώνουμε προς τη διοίκηση του ΜΕΓΚΑ και τον χρυσοπληρωμένο δημοσιογράφο της εργοδοσίας ότι οι απειλές στο ταξικό εργατικό κίνημα δεν πιάνουν. Οι χιλιάδες των απεργών στις 17 Δεκέμβρη, αυτό το ορμητικό ποτάμι κατά της αντεργατικής πολιτικής θα έρθει η ώρα που θα συμπαρασύρει στο δρόμο όλους τους κονδυλοφόρους και τα τσιράκια της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκφραστών»
 • Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την Απεργία στις 17/12: http://www.pamehellas.gr/fullstory.php?lang=1&wid=277

Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΜΕ «ΔΙΑΛΟΓΟ» ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΝΔ-ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΡΟΖΟΥΛΙ  ΚΑΤΕΡΓΑΡΕΩΝ. ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΙΜΩΡΩΝΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΕΣ.

ΑΥΤΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ, ΦΑΝΗΚΕ ΟΤΙ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ


44 Σχόλια προς “ΑΠΕΡΓΙΑ 17/12*”

 1. Σ.Π. 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 12:37 μμ #

  Πολύ καλό το post που συγκεντρώνει σε ένα μέρος όσα γράφονται δεξιά και αριστερά και είδαμε να γίνονται αυές τις μέρες. Θα ήθελα πάντως κάποιες παραπάνω διευκρινίσεις για τον Καψή. Ήταν απάντηση που δόθηκε σε κατ ίδίαν τηλεφωνική παρέμβασ ή στον αέρα; Αν ήταν στον αέρα, πότε έγινε;

 2. Y 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 2:11 μμ #

  Φαίνεται ότι ήταν τρομερή εμπειρεία αυτή η απεργία και σημαντικό βήμα στην οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων. Ωστώσο φαίνεται από το κείμενο σου ότι θα προτιμούσες την επόμενη φορά να μην είναι μαζί με το ΠΑΜΕ Συριζαίοι και εξωκοινοβουλευτικοί. Αυτή την αντίληψη δε την καταλαβαίνω και δε καταλαβαίνω πώς θα με μια τέτοια νοοτροπία θα γίνει η απαραίτητη διεύρυνση του μετώπου.

 3. Μέλιτον Καντάρια 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 2:19 μμ #

  Παιδες sorry το αρθρακι εχει μερικα λαθη κυριως ορθρογραφικα. Ελπιζω να μην ειναι τοσο κουραστικο γιατι εγινε κατω απο χρονικη πιεση με την χατζαρα του Compasso να φανταζει απειλητικη…πανω απο το κεφαλι μου 🙂
  Οπως και να εχει thanks Compasso για την φιλοξενια, απλα μου το εφερες λιγο αποτομα 🙂
  Παρε και μια φωτο που εξαφανιστηκε λογω τεχνικων ζητηματων:

  Thanks Σ.Π.
  Τωρα το σκηνικο πρεπει να εγινε για το μεσημεριανο δελτιο στις 18/12 οπου ο Καψης ειχε υπηρεσια ως υπευθυνος της βαρδιας στο καναλι.

 4. faros 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 2:51 μμ #

  Να πω κι εγώ τη γνώμη μου, αν μου επιτρέπεται !

  Είναι φανερό ότι η απεργία της 17.12 αποτελεί πραγματικό ΟΡΟΣΗΜΟ, άλλωστε αυτό εύκολα αποδεικνύεται αν δει κανείς τη λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκε το ΠΑΜΕ, από όλα τα γαλαζοπρασινοροζ δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, στην δράση του Ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

  Παρακαταθήκη, που θα οδηγεί τα βήματα των αγωνιστών στο παρόν, αλλά κυρίως στο μέλλον !

  Το άρθρο σου, Μέλιτον Καντάρια, είναι περιεκτικό, αποδεικνύει και τους λόγους της Πανελλαδικής Απεργίας που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, επίσης καταδεικνύει το γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την ψήφο που δώσαν στις 4 Οκτώβρη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στα κόμματα – πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατιας.

  υ.γ.: ευχαριστώ για την αναφορά σου σε μένα …

  Τους θερμούς μου χαιρετισμούς σε όλους !

 5. Μέλιτον Καντάρια 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 3:12 μμ #

  Απαραιτητες διορθωσεις για να μην με κραξετε.Διαβαζουμε οπου:
  «του Υπέρ. Λοβέρδου»->του Υπουργου Λοβερδου
  «στους μεταλλουργίες της εταιρίας ¨Όρασ稻->στους μεταλλεργατες της εταιριας ¨Εδραση¨
  «κα στην Σταδίου στρίψαμε πάνω στην Πανεπιστήμιου»->και στην Σταδιου στριψανε πανω στην Πανεπιστημιου


  Ηταν οντως τρομερη εμπειρια και αρκετα «ταξικα επιμορφωτικη» για το τι μπορει να γινει κατορθωτο οταν η οργανωση μιας απεργιας εχει ποδια και σε ποσο βαθμο παταει στα προβληματα του κοσμου, αν και ηταν η πρωτη φορα που δεν ημουν ακριβως αυτηκοοων ους των σκηνικων. Παντως να εισαι σιγουρος πως η διευρυνση του μετωπου επετευχθει με εργατες απο τα κατω ανεξαρτητα σε πιο Θεο πιστευουν,τι κομμα ψηφιζουν,ποσο εχει περασει στα μυαλα τους ο αντικομμουνισμος και οπιους αλλους παραγοντες μπορει καποιος να βαλει σαν τροχοπεδη για την ταξικη ενοτητα των εργατων.

  Αρα λοιπον ανετα μπορει κανεις να καταλαβει γιατι πιεστηκαν οι Συριζαίοι-εξωκοινοβουλευτικοί. Μπορει καποιος να εντοπισει δυο τασεις μεταξυ τους που τους διαπερναγε «οριζοντια»:
  1.Υπηρχαν δυναμεις που ταλαντευοντουσαν με το δικαιο πλαισιο της απεργιας, το timing, και την αναγκαιοτητα της και το σκεφτοντουσαν να κατεβουν με τα σωματεια τους στο Πεδιο του Αρεως ασχετο αμα ο κυριος ογκος τους ηταν στο μουσειο και στα προπυλαια. Βρηκα να σκεφτεις Συσπειρωσαδες στα μπλοκ του ΠΑΜΕ που μαζι τους εχουμε παιξει στα πανεπιστημια απειρο ξυλικι, αλλα τωρα παραδεχοντουσαν με σεβασμο στο ΠΑΜΕ της απεργια αυτην και την αναγκαιοτητα της.
  2.Υπηρχαν δυναμεις που ο αντι-ΚΚΕ τροπος ζωης και ο ετεροκαθορισμος τους δεν μπορουσε να τους αφησει να αναπνευσουν λιγο επιτελους καθαρο ταξικο αερα. Πολλοι απο αυτους εκαναν πολεμικη απεναντι στην απεργια σαν ουρα ή προκεχωρημενο φυλακιο του ΠΑΣΟΚ και αρκετοι λειτουργησαν και απεργοσπαστικα, κυριως μιλαμε για δυναμεις του Συν/Συριζα.

  Το μεγαλο γελιο παντως ειναι πως εβλεπες στα προσωπα τους πως ηταν χαμενοι και πιεσμενοι με την δυναμικη της απεργιας και επαναλαμβανω φανηκε πως συμμετειχαν επειδη δεν μπορουσαν να μην συμμετεχουν. Ασχετα βεβαια οτι ολες τις προηγμενες μερες εκαναν οτι εκαναν στους χωρους δουλειας.

  Ενδεικτικο παντως τις πολιτικης πιεσης και αδιασματος που δεχτηκαν οι Συριζαίοι-εξωκοινοβουλευτικοί απο αυτην την απεργια ειναι και οι κουβεντες που γινονται και στο blog του Κουλογλου, οπου με μια απιστευτη ΠΑΣΟΚια εβγαλε ενα πρωτοσελιδο του Ριζοσπαστη για να ξεφυγει η κουβεντα απο την συζητηση που γινοταν για την απεργια στις 17/12 και φυσικα να ξεκινησει παλι το γνωστο χωσιμο στο ΚΚΕ. Αλλα απο οτι φαινεται δεν τους εκατσε καλα των ΠΑΣΟΚανθρωπων,μιας και παρα πολλοι ειτε συριζαιοι αλλα περισοτερο εξωκοινοβουλευτικοί εκραξαν τη κινηση αυτην του Κουλογλου σαν καταρχας αποπροσανατολιστικη και κατεπεκταση προβοκατορικη.
  Για το αληθες: http://www.tvxs.gr/v28668

  Οπως και να εχει στο πεδιο της ταξικης συγκρουσης φανηκε ποιοι σχηματισμοι και εργαζομενοι ειναι με το ταξικο εργατικο κινημα και ποιοι εκτος. Πολλοι εργαζομενοι χωρις απαραιτητα να εγκολπωνονται συνολικα στο ΠΑΜΕ, αναγνωρισαν την αξια του και την δυναμικη μεσα στους χωρους δουλειας και οι περισσοτεροι εκτος των ινστρουχτωρων τους κινηθηκαν θετικα απεναντι του. Ετσι φτιαχνεται το μετωπο απο τα κατω,σιγουρα θελει πολλες ακομα ταξικες συγκρουσεις αλλα στην τελικη στην βραση κολλαει το σιδερο Αυτο ειναι το ενθαρρυντικο και αυτο φοβιζει τους ταξικους αντιπαλους.

 6. Μέλιτον Καντάρια 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 3:17 μμ #

  @Faros
  Ηθελα να σε αναφερω και ονομαστικα αλλα με πανικοβαλλε ο Compasso και ειχα γινει λιγο μηχανακι-κολλεκτορας στοιχειων,χιλια συγγνωμη για την αβλεψια μου.
  Η φωτο σου παντως ηταν κορυφη,απο τον Ριζο ειναι;

 7. Αναυδος 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 3:45 μμ #

  @Y
  Η ορθή ερώτηση δεν είναι αν το ΠΑΜΕ θέλει Συριζαίους ή εξωκοινοβουλευτικούς αλλά τι έκαναν όλοι αυτοί για να πετύχει η απεργία στις 17/12.
  Στο κείμενο του ο ΜΚ είναι αναλυτικός οπότε συνοψίζοντας ήταν εχθρικοί,αδιάφοροι ή σε κάποιες περιπτώσεις συμμετείχαν.
  Επίσης για γυμνού οφθαλμού την Πέμπτη όλοι της εξωκοινοβουλευτικής ήταν δεν ήταν 300 ατόμα. Σε αντίθεση με τη συμμετοχή τους στις πορείες 6-7/12. Αυτό απλά δείχνει ότι άλλο το υποκείμενο της επανάστασης για ΣΥΝ/Συριζα και εξωκοινοβουλετυικής και άλλο για το ΚΚΕ. Τόσο απλά

 8. Y 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 3:48 μμ #

  @Μέλιτον
  Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνετε στα εργατικά και η οργάνωση της εργατικής τάξης είναι όντως ο πιο καθοριστικός παράγοντας.

  Όμως αν αυτή γίνεται ασύνδετα και πολλές φορές και σε αντιπαλότητα με άλλα κινήματα όπως το τεράστιο κίνημα νεολαίας που κατήλθε στις 8 και 9 Δεκέμβρη προοπτική δε θα ανοίγεται.

  Το να χαίρεσαι/χαίρεστε/χαιρομαστε με τα αμήχανα πρόσωπα συντρόφων οργανωμένων σε άλλες δυνάμεις είναι ανεπαρκές. Χρειάζεται ενότητα των αγωνιστών, των κινημάτων, των δυναμικών με την εργατική τάξη πάντα μπροστά.

 9. Y 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 3:53 μμ #

  @Αναυδε
  6 – 7 ναι, δε ξέρω πώς μου κόλλησε το 8 – 9, σόρρυ.

  Στις 6 – 7 ήταν πολλοί μα πάρα πολλοί νέοι εργαζόμενοι. Παράπροχθες μάλλον περισσότεροι μεγαλύτεροι.

  Δεν έχω προλάβει να διαβάσω ακόμα όλη τη συζήτηση στο ποστ της 6ης Δεκέμβρη αλλά νομίζω ότι κάποιες πλευρές της μπαίνουν και σ’αυτή την κουβέντα.

  Το ζήτημα δεν είναι να αντιπαραβάλουμαι την παραδοσιακή εργατική τάξη με τα νέα εργατικά στρώματα. Το ζήτημα είναι η ενότητα τους.

 10. Μέλιτον Καντάρια 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 4:49 μμ #

  @Y

  Το ζήτημα δεν είναι φετιχοποιημενα η ενότητα,αλλα η ΤΑΞΙΚΗ ενοτητα στους χωρους δουλειας μεσα στα σωματεια βαζοντας τον ταξικο προσανατολισμο του εργατικου κινηματος και αυτο φανηκε στις 17/12 πως γινεται κατορθωτο μεσα απο το ΠΑΜΕ και οχι με φυγοκεντρους-καιροσκοπικους μηχανισμους στιλ ΣΥΡΙΖΑ, λεω εγω τωρα.

  Βεβαια το να κλεινουμε την «ταξικοτητα» απλα σε ολες τις κλισεις ειναι μια τρυπα στο κενο, αλλα αποδειχτηκε πως πριν-κατα την διαρκεια-ακολουθως της απεργιας το ταξικο καμινι «φλογισε» επικινδυνα για τα αφεντικα και την κυβερνηση-ΝΔ-οπορτουνιστες με την δραση του ΠΑΜΕ και των κομμουνιστων μεσα στους χωρους δουλειας.

  Δε βλογαμε τα γενια μας. Σιγουρα και εμεις μαθαινουμε και η αστικη ταξη με τους χλυμητζουρες της, αντλουν εμπειρια. Οποτε η επομενη μαχη θα ειναι πιο βιαιη σε επιπεδο ταξικης-πολιτικης αντιπαραθεσης και σιγουρα τα συμπερασματα δεν τα αφηνουμε να πανε στραφη. Αρα εργατικη ενοτητα απο τα κατω για την επομενη μαχη με ταξικο προσανατολισμο χωρις γενικο και αοριστο «απεργιακο ακτιβισμο» (αλα Μ-Λ ή ΣΕΚ) για το θεαθηναι αλλα στηνωντας σωματεια και επιτροπες, ενισχυοντας τα υπαρχοντα με νεο αιμα και ανατρεποντας τους συσχετισμους δυναμεων σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με βαση το καθετο αξονα οργανωσης. Σ΄αυτη τη μαχη να δεις αναγκη για ταξικη ενοτητα και αιμα που χρειαζεται να χυθει…

 11. pampam 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 4:53 μμ #

  Εντωμεταξύ στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, όπου ήταν καλεσμένη η εκ Μπέρκλεϋ «φεμινίστρια» Τζ. Μπάτλερ, ασχολήθηκαν τη βδομάδα που μας πέρασε με το υψίστης σημασίας θέμα της αμφισβήτησης όχι μόνο του κοινωνικού αλλά και του Βιολογικού Φύλου. . .. το οποίο δεν κληρονομείται με φυσικό τρόπο αλλά «επιβάλλεται» από το «ετεροφυλοφιλικό» πλέγμα «σχέσεων γνώσης και εξουσίας»…
  ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!

 12. Y 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 5:10 μμ #

  Η μάχη ενάντια στον καπιταλισμό και για τη σοσιαλιστική κοινωνία δίνεται κυρίως στους χώρους εργασίας αλλά όχι μόνο εκεί. Δίνεται και στον πόλεμο των μίντια και στον πόλεμο της κουλτούρας και στον πόλεμο της επιστήμης και στον πόλεμο των ανθρώπινων σχέσεων. (δες Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι, Ξελάσπωσε το μέλλον – http://www.youtube.com/watch?v=U_WitwCRgUU)

  Είναι σωστό να δίνεις προτεραίοτητα στην οργάνωση της τάξης στους παλιούς τομείς που ξέρεις να το κάνεις, αλλά είναι λάθος να αγνοείς τους νέους τομείς, είναι λάθος να καμώνεσαι πώς δεν υπάρχουν ταξικά κινήματα ακόμα κι εκεί που εσύ δεν υπάρχεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι λάθος να λες εγώ θα ασχοληθώ μόνο με την απεργία και την οργή των νέων (εργαζόμενων και μη) για μια δολοφονία και μια γενικότερη καταπίεση θα τη γράψω στα παλιά μου τα παπούτσια.

  Δεν ‘φετιχοποιημένη ενότητα’ αυτή που προβάλω είναι η αναγκαία ενότητα της ίδιας της εργατικής τάξης, η ενότητα της με άλλα ριζοσπαστικά στρώματα, η ενότητα χωρίς την οποία δε μπορεί να νικήσει.

 13. Theo 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 5:25 μμ #

  Αν αποδεχθουμε την ηλίθια λογική (με την οποια γελαει και ο πρωτοετής φοιτητης οικονομικων) οτι τα κέρδη θα πρέπει να μοιράζονται στους πολιτες (και οχι να πηγαινουν σε επενδυσεις) τότε εχουμε και λεμε:

  Tα καθαρά κερδη των ΑΕ ειναι 5,76 δις που αν τα μοιρασεις σε 7εκ Ελληνων (εργαζομενοι και συνταξιουχοι) ειναι, χονδρικα, 800 ευρω το χρόνο, δηλαδη κατι λιγοτερο απο 70 ευρω το μηνα.

  Δηλαδη αν τα επαρατα κερδη των καπιταλιστων μοιραστουν στους Ελληνες ειναι μία εξοδος σε ταβέρνα και ένα εισητηριο κινηματογραφου με ποπ-κορν και μαλλι της γριάς. Η μια βίζιτα σε ανατολικοευρωπαία ιερόδουλο σε πολυτελές στούντιο μασάζ.

 14. Μέλιτον Καντάρια 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 5:42 μμ #

  Αληθεια ποιοι ειναι οι παλιοι και ποιοι οι νεοι τομεις, σ΄αυτο γινομαι λιγο μπουμπουνας(το παραδεχομαι) γιατι για την εργατικη ταξη ξερω οτι ειναι συγκεκριμενα τα χαρακτηριστικα της και η φυση της,οχι λογω αγνωστικιστικης αποστηθησης αλλα γιατι πατανε στα ποδια τους και στην πραγματικοτητα.Τεσπα.

  «Δίνεται και στον πόλεμο των μίντια και στον πόλεμο της κουλτούρας και στον πόλεμο της επιστήμης και στον πόλεμο των ανθρώπινων σχέσεων».

  Να σου υπενθυμισω πως αν δεις στο link που παρεθετε το αρθρο,αλλα και απο αλλα link στο διαδικτυο για τις αποφασεις συμμετοχης στην απεργια, εντος ή εκτος πλαισιου ΠΑΜΕ θα διαπιστωσεις οτι υπαρχουν συμμετοχες απο το:
  ΣΕΤΗΠ:Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Ν.Αττικής, το σωματειο της Wind, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών-Σ.Ε.Η.,23 ΕΛΜΕ σ΄ολη τη χωρα με 24ωρη απεργια και η ΟΛΜΕ με 3ωρη,η η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων – Αναπληρωτών Αθήνας, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Stage, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας, η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας, η Ενωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου και η Ενωση Προσωπικού Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ μεχρι και Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Δράση» Περιστερίου(!) και παει λεγoντας…

  Καποια θα μου εχουν ξεφυγει κιολας.
  Δε λεω οτι αγκαλιασε ολοι τη νεα βαρδια των εργατων ή τις νεες τεχνολογιες αλλα καποια ειναι ενδεικτικα.Δεν συμφωνεις;

  ΥΓ.Κατι που εννοουμε για την Ιρλανδια, που ειχες κραξει και οχι φυσικα για το λαικο της κινημα:
  http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=13/12/2009&id=11601&pageNo=16&direction=-1

 15. Μέλιτον Καντάρια 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 5:43 μμ #

  Το απο πανω σχολιο μου αναφεροταν στον Υ και οχι στον αποπανω γραφικο της παρεας.

 16. Y 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 6:48 μμ #

  Η συζήτηση αντώνη – μπρεζνιεφικού – κακάριν εδώ https://mygranma.wordpress.com/2009/12/06/ekdikis_kommounistikikoinonia/#comment-4816 θέτουν νομίζω το ζήτημα στην περιπλοκότητα του και στη σημαντικότητα του. Δε λύνεται λοιπόν το ζήτημα λέγοντας απλά ‘η εργατική τάξη είναι ενιαία’. Όχι γιατί δεν είναι αλλά γιατί το θέμα είναι πώς θα αποκτήσει συνείδηση ότι είναι.

  Για τον πόλεμο των μίντια δεν εννοούσα ακριβώς το πώς κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι των μίντια αλλά το πώς το κίνημα διεξάγει τον πόλεμο της ενημέρωσης και των εντυπώσεων. Σ’αυτόν χρειαζεται φοβερή οξυδέρκεια, πονηριά και πολυεπίπεδα μυνήματα προς όλες τις κοινωνικές κατηγορίες ανάλογα και με το επίπεδο της συνείδησης τους.

  Στην Ιρλανδία μεγαλύτερος πολιτικός φορέας της εργατικής τάξης φαίνεται ότι είναι το τροτσκιστικό Socialist Party με αρχηγό τον Joe Higgins. http://www.socialistparty.net/ ενώ σύντροφοι είναι και το Sinn Féin.

  Όσο για τον Theo άμα έχει 70 ευρώ το τρίτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό να κάνει είναι να πάει στις πουτάνες. Καταλαβαίνετε για τι κουμάσι μιλάμε.

 17. Y 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 6:49 μμ #

  Μελιτον, απάντησα από πάνω αλλά έβαλα ο βλάκας δύο λινκ και μου το σπάμαρε.

  ξαναπαραθέτω βγάζοντας το δεύτερο λινκ:
  Η συζήτηση αντώνη – μπρεζνιεφικού – κακάριν εδώ https://mygranma.wordpress.com/2009/12/06/ekdikis_kommounistikikoinonia/#comment-4816 θέτουν νομίζω το ζήτημα στην περιπλοκότητα του και στη σημαντικότητα του. Δε λύνεται λοιπόν το ζήτημα λέγοντας απλά ‘η εργατική τάξη είναι ενιαία’. Όχι γιατί δεν είναι αλλά γιατί το θέμα είναι πώς θα αποκτήσει συνείδηση ότι είναι.

  Για τον πόλεμο των μίντια δεν εννοούσα ακριβώς το πώς κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι των μίντια αλλά το πώς το κίνημα διεξάγει τον πόλεμο της ενημέρωσης και των εντυπώσεων. Σ’αυτόν χρειαζεται φοβερή οξυδέρκεια, πονηριά και πολυεπίπεδα μυνήματα προς όλες τις κοινωνικές κατηγορίες ανάλογα και με το επίπεδο της συνείδησης τους.

  Στην Ιρλανδία μεγαλύτερος πολιτικός φορέας της εργατικής τάξης φαίνεται ότι είναι το τροτσκιστικό Socialist Party με αρχηγό τον Joe Higgins, ενώ σύντροφοι είναι και το Sinn Féin.

  Όσο για τον Theo άμα έχει 70 ευρώ το τρίτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό να κάνει είναι να πάει στις πουτάνες. Καταλαβαίνετε για τι κουμάσι μιλάμε.

 18. Theo 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 6:53 μμ #

  Απατεώνα Υ απάντησε επι της ουσίας γιατί τα μαθηματικά μου βγάζουν μόνο 70 ευρώ το μήνα? Γιατί στη Κούβα έχουν μισθό 15 δολάρια?

  Κοροιδεύετε τους εργαζόμενους και εγκληματείτε κατά της χώρας.

 19. a8lios 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 7:59 μμ #

  Pasxos με πολύ Love!
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_19/12/2009_384073

 20. Αναυδος 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 10:08 μμ #

  @THEO
  1. Κατ’αρχήν το σύνολο των κερδών στην Ελλάδα είναι κατά πολυ μεγαλύτερο των 5,76δις που αναφέρεις. Αν μάλιστα προσθέσεις τα κέρδη με το ΔΛΠ και τα εξαχθέντα κέρδη το ποσό μπορεί να ξεπερνά τα 20-25δις/έτος
  2. Αλλά ακόμη και 800 ευρώ κατ’άτομο το έτος είναι περίπου 2,500 ανά νοικοκυριό/έτος. Δεν είναι καθόλου λίγο.
  3. Τουλάχιστον σου δίνουν κανένα κόκκαλο να γλύφεις ή υποστηρίζεις το κεφάλαιο τζάμπα

 21. Αντώνης 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 10:33 μμ #

  @ Theo

  Απλα μαθηματα πολιτικης οικονομιας (απο ενα οικονομολογο οχι και τοσο καλο!!!)

  Όταν μιλάμε για κρίση μιλάμε για συσσώρευση:
  Εννοούμε την εγγενή τάση του κεφαλαίου να επεκτείνεται, να μετατρέπει τη φυσική εργασία (την υπεραξία της) σε κεφάλαιο(μέσα παραγωγής ακόμα και για τους αστούς). Αυτό το κάνει επενδύοντας κάθε φορά σε ζωντανή εργασία. Επειδή όμως η ανάπτυξή του δεν γίνεται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες (πχ στόχος της ΦΑΓΕ δεν είναι να παράγει όσο γάλα χρειάζεται η ελληνική κοινωνία αλλά ΜΟΝΟ όσο γάλα μπορεί να πουλήσει ) και επειδή ακόμα και οι στοί οικονομολόγοι το έχουν ονομάσει αυτό «νόμο της φθίνουσας απόδοσης» εντοπ’ιζοντας την αυξητική τάση του οριακού κόσοτυς της εργασίας μετά από ένα σημείο (της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους για κάποιους ανίδεους Theo σαν εμάς τους μαρξιστές), η αστική τάξη και το σύστημα της πέφτει σε κρίση η οποία εκδηλώνεται σε σφαίρες της παραγωγής και της κυκλοφορίας. Αυτό δε σημαίνει οτι ο καπιταλισμός καταρρέει αλλά ότι για να βγεί από την κρίση του πρέπει να επανεπενδύσει την συσσωρευμένη του αξία σε νέα φυσική εργασία που τώρα θα πρέπει να είναι πιο φτηνή.
  Ποιά είναι λοιπόν η αξία της εργατικής δύναμης; Είναι ο μισθός του εργάτη, ο μέσος μισθός τεσπα, είναι η κοινωνική ασφάλιση που υποχρεούται να καταβάλει και ο εργοδότης, είναι η οποία δωρεάν παιδεία, υγεία, πολιτισμός που απολαμβάνει. Αυτά βρίσκονται και στο στόχαστρο της νέας κυβέρνησης του ΜΠΑΤΣΟΚ (Ευρώπη – Μπροντγουαίη για να θυμίσω και σε κάποιους!). Άρα λοιπόν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και οι διαιρέσεις που κάνεις είναι ανώφελες. Αν το θές , η τιμή του μισθού σκέτη είναι ένα ονομαστικό δείγμα της αξίας που δίνεται στην εργατική δύναμη.
  Πάντως επιδή ρώτησες (και επειδή τριανταρίζω και αναπολώ το 1ο έτος του οικονομικού!!!) θα σου απαντήσω με μια διαπίστωση: Το σωτήριο έτος 2009, η Ελλάδα «τρέχει» με πάνω κάτω εξωτερικό χρέος το 107% του ΑΕΠ, με προϋπολογιστικό έλλειμμα στο 12%(αντε να συμφωνήσουμε εμείς γιατί αυτοί δεν τα βρίσκουν!) και πληθωρισμό στο 1,5%. Και λένε θα χρεοκοπήσει; Πάμε να δούμε…
  Το σωτήριο έτος 1992, η Ελλάδα είχε το 126% του ΑΕΠ δημ. χρέος, το έλλειμμα το κ.π ήταν ούτε θυμάμαι πόσο αλλά αρκετά παραπάνω από το σημερινό και πληθψρισμό 11%. Μήπως χρεοκόπησε; Μπα . Κάτι άλλο είχε γίνει…0+0=14 είχε γίνει, το πρώτο ασφαλιστικό είχε γίνει, ιδιοτικοποίηση της ΑΓΕΤ, της ΕΑΣ, η πρώτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, η μετατροπή της ΔΕΗ σε Α.Ε. , η ψήφιση του νόμου για αυτοδιαχείρηση των αποθεματικών, η κατάργηση της ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή). Θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

  ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΡΕ!!!

 22. Theo 20 Δεκεμβρίου, 2009 στις 11:32 μμ #

  @αναυδος

  τα 5,76 δις καθαρά κέρδη τα αναφέρει το άρθρο.

  @αντώνης

  Ευχαριστώ για τη διατριβή, ΑΛΛΑ γιατί στη Κουβα παίρνουν 15 δολάρια το μήνα?

 23. Μέλιτον Καντάρια 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 3:36 πμ #

  Σαν συνεχεια του αρθρου θα ηθελα να αναφερω και ενα ακομα περιστατικο στον Αστερα Βουλιαγμενης, τον γνωστο Αστερα με το μεγαλο ξενοδοχειακο συγκροτημα.

  Η ιστορια εχει ως εξης:
  Μια ομαδα με 10 συναδελφους απο το Συνδικατο επισιτισμου-ξενοδοχουπαλληλων μπαινει στο συγκροτημα για να προπαγανδισει στους εργαζομενους την απεργια στις 17/12 που εχει παρει αποφαση το Συνδικατο τους.

  Μετα την εισοδο τους γνωστοποιειται στην εργαζομενη στην εισοδο του ξενοδοχειου να περασει απο το λογιστηριο της επιχειρησης για να παρει την αποζημιωση της γιατι περασε αυτη η ομαδα μεσα στον εργασικιακο χωρο, προφανως για «παραδειγματισμο» που μπηκε το ΠΑΜΕ. Αρα να χρεωθει το ιδιο το ΠΑΜΕ οπως και το ταξικο Συνδικατο αυτην την απολυση στις συνειδησεις των εργαζομενων και οχι η ασυδοτη εργοδοσια την συνδικαλιστικη δραση των ταξικων δυναμεων,ασχετα αμα ειναι και νομοθετικα κατοχυρωμενη απο το αστικο κρατος χρονια τωρα Ν.1264/82…

  Την επομενη της απεργιας 30 συναδελφοι περασαν την πυλη του ξενοδοχειου με πανω και σημαιες και καναν πορεια μεσα στο σαλονι του Αστερα για την αδικη και ρεβανσιστικη αυτη απολυση καταγγελονταςς την εργοδοσια και τα τσιρακια της για αυτην την συμπεριφορα απεναντι σε εργαζομενους προκειμενου να δυσφημησουν ή να αμαυρωσουν το κυρος του ταξικου συνδικαλιστικου κινηματος στους υπολοιπους εργαζομενους του ξενοδοχειου.

  Το θεμα ειναι οτι μετα απο αυτην την κινητοποιηση η εργαζομενη επαναπροσληφθηκε αλλα το κορυφαιο ειναι οτι με ποιανου υποδειξη εγινε η απολυση…?
  Η απαντηση λοιπον ειναι οτι η απολυση εγινε με υποδειξη του Προεδρου του ξεπουλημενου και εργοδοτικου επιχειρησιακου σωματειου του Αστερα οπου ειναι στελεχος της ΠΑΣΚΕ στον επισιτισμο και στην ομοσπονδια.

  Τα συμπερασματα δικα σας.Σιγουρα παντως οι επομενες μαχες θα ειναι πολυ πιο σκληρες.

 24. Y 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 10:12 πμ #

  Αέρα αέρα να μπούμε στον αστέρα.

 25. Αντώνης 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 10:44 πμ #

  Όσο αφορά την Κούβα, επειδή μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοούμε επίπεδο ζωής σου κάνω link ένα όχι και τόσο καλό άρθρο από τη wikipedia που στη μέση όμως έχει κάποιε συγκρίσεις. Κάνε τον κόπο…
  http://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Cuba

 26. Μέλιτον Καντάρια 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 12:11 μμ #

  Ρε Αντωνη τι παλευεις με τον θεικο μπουμπη να του μαθεις για την Κουβα…;Ο τυπος ετσι που μιλαει ή θελει να γελαμε ολοι μαζι του ή ειναι αθελητα του φορεας της ποιο μαυρης ιδεολογικης χλεπας που μπορει να φαει ο εργαζομενος ή ειναι «χρεωμενος» για να κανει αυτη την δουλεια προκειται να δημιουργει ερωτηματα σε αφελεις και ανιδεους.

 27. Αντώνης 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 12:17 μμ #

  Αυτός μπορεί αλλά πολύς κόσμος έχει τις ίδιες απορίες με αυτόν. Είναι ψιλοπαγιωμένη άποψη της ε.τ. ότι η οικονομία δεν αντέχει. Δυστυχώς ο κόσμος αναπαράγει αυτά που του λένε στις tv και δεν κρίνουν από την εμειρία τους…
  Μέχρι τότε πρέπει να απαντάμε και σε αυτού του είδους τα επιχειρήματα…

 28. Τheo 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 5:35 μμ #

  @Aντώνης

  Εγώ σε ρώτησα γιατί στη Κούβα έχουν 15 δολάρια μισθό το μήνα και εσύ μου απάντησες με ένα άρθρο της Wikipedia (τώρα είναι αξιόπιστη;) για την υγεία στη Κούβα. Θα μπορούσα να σου απαντήσω και εγώ ότι η πλειοψηφία του λαού ονειρεύεται να δραπετεύσει στις ΗΠΑ. Θα μπορούσα να σου πώ ότι η οικονομία στηρίζεται στα εμβάσματα των εξόριστων Κουβανών. Θα μπορούσα να σου πώ ότι η ευημερία δεν στηρίζεται μόνο στην υγεία (που και η υγεία στη Κούβα δεν είναι αυτή που διαφημίζουν) αλλα και σε άλλους παράγοντες, ελευθερία έκφρασης και μετακίνησης, ελευθερία επιλογών, θα μπορούσα να σου πω χίλια δυο άλλα.

  Επανέρχομαι λοιπόν, γιατί στη Κούβα έχουν 15 δολάρια μισθό το μήνα όταν κάνουν αυτά που λέει ο Ριζοσπάστης; Τα 1400 ευρώ που υπόσχεται το ΚΚΕ μαζί με δωρεάν υγεία, παιδεία, απέχουν πολύ απο τα 15 δολάρια. Γιατί στη Κούβα πνίγονται με τα παιδιά τους στη προσπάθεια τους να δραπετεύσουν;

  Θέλω να ξέρω τι θα περιμένει τους Έλληνες πολίτες σε μία υποθετική λαική δημοκρατία.

 29. κομμάντο δεκεμβριανής εντροπίας 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 7:46 μμ #

  THEO

  αυτά που λες οτι η πλειοψηφία του Κουβανικού λαού ονειρεύεται να δραπετεύσει στις ΗΠΑ είναι ψέματα.Οσοι φύγανε φύγανε στην αρχή και γίνανε scarface στο LA…Ασε που οι περισσότεροι που φύγανε ΔΕΝ ήταν λαος αλλά ξεπουλημένοι παλιάτσοι των ιμπεριαλιστών που εκμεταλλεύονταν τον κουβανικο λαό.Καλό κατευόδιο.. Η συντριπτική πλειοψηφία του κουβανικού λαού υποστηρίζει μ’όλη της τη ψυχή την επανάσταση.
  Η Κούβα δεν είναι κομμουνιστικός παράδεισος-για πάρα πολλους λόγους.Αυτό όμως ακριβώς που δεν καταλαβαίνεις(15 δολλάρια μισθος..)είναι κιαυτό για το οποίο υποστηρίζουμε τη Κούβα.Γιατί λοιπόν ένας λαός, ταλαιπωρημένος απτο διεθνές εμπάργκο, που παίρνει 15 δολλαρια μισθό το μήνα, που δεν έχει πλασμα τv,μερσεντες και χαμπουργκερ συνεχίζει να υποστηρίζει το κομμουνιστικό όραμα??
  Γιατί είναι χαρούμενοι οι κουβανοι? Την ωρα που στις ΗΠΑ το 1/3 του πληθυσμού είναι με ψυχοφάρμακα?
  ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ μπορούν να υπάρξουν κοινωνικά μοντέλα που ευτυχία δεν μετριεται με το πόσο μισθό θα παίρνεις.Στην ελληνική λαική δημοκρατία κάτι τέτοιο θα περιμένει τους έλληνες πολίτες.Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ειναι η κοινωνία της ελεύθερης ανθρώπινης δραστηριότητας.Η Κούβα δεν έχει φτάσει μέχρι εκεί αλλά σίγουρα δε συγκρίνεται σε ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ με τις δυτικές καπιταλιστικές «δημοκρατίες» που υπερσπίζεσαι.

 30. RedPersonality 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 8:03 μμ #

  Επειδή τελευταία φορά που πήγα στην Κούβα ήταν…ποτέ.(μόνο απο αυτά που έχω διαβάσει)
  Theo που το ξέρεις οτι πέρνουν 15 δολάρια μισθό?Και όλα τα αλλα που είπες φυσικά…

 31. Y 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 8:09 μμ #

  άσχετο (?). Μέχρι και διπλωμάτες αγανακτούν για την τροπή των πραγμάτων. Aπλά για να έχουμε υπόψη μας κάποιες ενδο-ιμπεριαλιστικές: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=113601

 32. Theo 21 Δεκεμβρίου, 2009 στις 10:56 μμ #

  @RedPersonality

  Απο το λινκ που παρέθεσε ο σύντροφος πιο πάνω

  Medical professionals are not paid high salaries by international standards. In 2002 the mean monthly salary was 261 pesos, 1.5 times the national mean. A doctor’s salary in the late 1990s was equivalent to about US$15–20 per month in purchasing power.

 33. Μέλιτον Καντάρια 22 Δεκεμβρίου, 2009 στις 6:28 μμ #

  Και να το θαυμα εγενετο…
  Μετα απο τοσο γιουχαισμα και υστερα απο τεοιο στριπτιζ απενεντι σε κυβερνηση και αφεντικα-ΣΕΒ οι ξεπουλημενες ηγεσιες στο τριτοβαθμιο οργανο της ΑΔΕΔΥ «διαφημιζουν» 1-1,5 μηνα πριν, απεργιακες κινητοποιησεις. Εγω παντως τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα προπαγανδισης απεργιας στο δημοσιο τομεα δεν εχω ξαναδει.
  Αραγε απο τι και ποιους πιεστηκαν???
  Λετε οτι το φυλλο συκης που τους απεμεινε δεν ειναι αρκετο να κρυψει τις πομπες τους και ξεκινησαν οι ντουφεκιες???

  http://www.tvxs.gr/v28890

 34. RedPersonality 22 Δεκεμβρίου, 2009 στις 7:27 μμ #

  Theo εκεί λέει πως οι ΓΙΑΤΡΟΙ και μόνο πέρνουν 15-20$ όχι όλοι!Αν διαβάσεις παρακάω λέει πως πολλοί προτιμάν να δουλεύουν σε πιο επεικερδής δουλειές στο χώρο του τουρισμού που πέρνουν 50 και 60 φορές μεγαλύτερο μισθό.Α,και κάτι αλλο οτι γράφει στο Wikipedia δεν σημαίνει οτι είναι και αλήθεια…μην σου πω και τα περισσότερα….

 35. Theo 22 Δεκεμβρίου, 2009 στις 7:59 μμ #

  @Redpersonality

  Εδώ μιλαμε για μισθό του κράτους. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν βγάζουν 50 φορες περισσότερο λόγω μισθού αλλά λόγω των φιλοδωρημάτων που αφήνουν οι δυτικοί τουρίστες. Είναι αυτά τα φιλοδωρήματα που οι αριστεροί στην Ελλάδα θεωρούν ζητιανιά αλλα στην Κούβα είναι πλέον η σημαντικότερη πηγή εσόδων και συναλλάγματος.

  Είναι ακόμα μία ένδειξη της δύναμης της αγοράς όταν ένας σερβιτόρος που πουλάει ελεύθερα τις υπηρεσίες του βγάζει 50 φορές περισσότερα απο ένα γιατρό που δουλεύει στην μη απελευθερωμένη αγορά τη υγείας. Αλήθεια ποιός ταλαντούχος νέος θα γίνει γιατρός όταν για μία ζωή θα φυτοζωεί με $20 το μήνα όταν ένας 18χρονος με μηδεν σπουδές βγάζει 50 φορές περισσότερα?

 36. RedPersonality 22 Δεκεμβρίου, 2009 στις 10:39 μμ #

  Τη λες?Ολα αυτά μόνο σου τα σκέφτηκες???Και δεν καταλαβαίνω που το πας?Και σου είπα και πριν επειδή το λέει στο wikipedia οτι παίρνουν 15-20$ οι γιατροί δεν σημαίνει οτι είναι και αλήθεια…
  Επείσης τα 15$ δεν έχουν την ίδια αξία όσο έχουν ας πούμε στις ΗΠΑ.Στην Κούβα είνα πιο φθηνά,επείσης έχουν δωρεάν παιδεία,υγεία και ασφάλιση.Γενικά μην συγκρίνεις το ένα με το αλλο…
  Αλλα εγώ φταίω που ασχολούμαι…

 37. Theo 22 Δεκεμβρίου, 2009 στις 11:02 μμ #

  Επι της ουσίας ρε βλακάκο έχεις να πείς κάτι? Γιατι παίρνουν $15 και όχι 1400 όπως μας παραμυθιάζει ο Ριζοσπάστης?

 38. Μέλιτον Καντάρια 23 Δεκεμβρίου, 2009 στις 12:13 πμ #

  Επειδη εχουμε πηξει με τον παραπανω μπουμπουκο της Μαιλο-καταδιωξης και Κουβανοφαγο φασιστακο ας μιλησουμε για καποιες εξελιξεις ακι ας αφησουμε για λιγο τον θεικο νταλμπεχανα…

  Οι απολυσεις πανε συννεφο λογω της αγωνιστικης στασης που κρατησαν αρκετοι εργαζομενοι την ημερα της απεργιας. Απο την ακριβως επομενη ειχαμε προσπαθεια τρομοκρατησης και απολυμενους με την οποια τυχαρπαστη δικαιολογια μπορει κανεις να σκεφτει αλλα και καταφατσα για την αγωνιστικη απεργιακη τους σταση στις εταιριες λιανικου εμποριου: ΜΕΙΔΑΝΗΣ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ- ΜΑΛΛΑΣ, REGINA STORES. Μεσα σε αυτο το κλιμα εγινε και αποκλεισμος του ΜΕΙΔΑΝΗ και μοιρασμα υλικου εξω απο το μαγαζι, σημερα το απογευμα.

  Παραλληλα μαθαινουμε και για αλλα καμωματα της ΠΑΣΚΕ οπως στη Ζακυνθου οπως δημοσιευεται στο σημερινο Ριζοσπαστη οπου η Γραμματεια Ζακυνθου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον απεργοσπαστικό ρόλο της ΠΑΣΚΕ η οποια κάλεσε την αστυνομία για να απομακρύνει εργαζόμενους που περιφρουρούσαν την απεργία στα ΕΛΤΑ. Ηταν τοση η «χαρα» των γυμνοσαλλιαγγων της ΠΑΣΚΕ να σπάσουν την απεργία – την οποία είχε κηρύξει στο νησί το Εργατικό Κέντρο – που όταν συνάντησαν τους εργαζόμενους που περιφρουρούσαν την απεργία στα ΕΛΤΑ, κάλεσαν την αστυνομία και στη συνέχεια κατέθεσαν μήνυση κατά του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Τάκη Στρούζα και κατά…40 ακόμα απεργών.

  Στον αποηχο της πετυχημενης απεργιας στις 17/12 ειχαμε και την συνεδριαση της Γραμματειας Αθηνας του ΠΑΜΕ. Οι βασικοι αξονες πλευσης του ΠΑΜΕ οπως βγηκαν και απο την συνεδριαση της Γραμματειας συνοψιζονται στα εξης:

  * Ισχυροποίηση των κλαδικών σωματείων και δημιουργία νέων.
  * Οργάνωση των εργαζομένων σε ενιαία σωματεία ανεξάρτητα από ειδικότητα, εργασιακές σχέσεις με ιδιαίτερη προσπάθεια οργάνωσης των μεταναστών και σθεναρή αντίσταση στις ρατσιστικές αντιλήψεις.
  * Προσανατολισμό σε νέους κλάδους, με νέα στρώματα εργαζομένων και ιδιαίτερα στη νεολαία, γενικά στους σύγχρονους κλάδους που αναπτύσσονται.
  * Τα ταξικά σωματεία, και τα κλαδικά να αποκτήσουν μόνιμη σταθερή σχέση με τους νέους που βρίσκονται σε σχολές (μαθητεία, νυχτερινά, ΤΕΙ, ΑΕΙ).
  * Να γίνουμε πιο τολμηροί σε μορφές οργάνωσης των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από σωματεία ή μετακινούνται γρήγορα από δουλειά σε δουλειά.
  * Να βελτιώσουν ουσιαστικά τη λειτουργία τους τα πρωτοβάθμια σωματεία και ιδιαίτερα αυτά που είναι στην επιρροή του ΠΑΜΕ.

  Ταυτόχρονα – όπως σημειώθηκε στην εισήγηση της Γραμματείας της Αθήνας – :

  «Ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και προοπτική στον αγώνα του σημαίνει να μπει πιο ορμητικά σε αυτόν η νεολαία, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Χρειάζεται στροφή στη δουλειά του ΠΑΜΕ. Το πιο επείγον είναι να συνδεθούν τα ταξικά σωματεία με τις αντίστοιχες σχολές σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια. Αυτό απαιτεί καλή γνώση και θέσεις για τα ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες εκπαίδευσης, εργασίας και ζωής της σπουδάζουσας νεολαίας». Το ίδιο σημαντικό είναι η δουλειά του ΠΑΜΕ στις γυναίκες, γιατί όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «Είναι κριτήριο του βαθμού ταξικής συνειδητότητας και ταξικής ευαισθησίας, η φροντίδα για τη ζωή και τα προβλήματα των γυναικών της εργατικής τάξης, για τη συμμετοχή τους στην ταξική πάλη».
  Μιλώντας για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος ο Γιώργος Σκιαδιώτης από την ΕΓ του ΠΑΜΕ σημείωσε μεταξύ άλλων ως βασικούς άξονες με τους οποίους πρέπει να ενισχυθεί η δράση των ταξικών δυνάμεων: Είσοδος νέων δυνάμεων και ηλικιακά και από νέους κλάδους στα συνδικάτα και πολιτικοποίηση αυτών των δυνάμεων. Πρέπει να γίνει καλύτερος συνδυασμός της οικονομικής και της πολιτικής πάλης, είπε, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν συνδικάτα ουδέτερα στο ζήτημα του τρόπου ανάπτυξης. Επιπλέον, επιβάλλεται η αλλαγή των συσχετισμών στα συνδικάτα, η χειραφέτηση του κινήματος από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό. Αντιστοίχηση των δομών οργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Να δημιουργηθούν μεγάλα κλαδικά συνδικάτα ανά νομό.

  Σημαντικό εργαλείο οι Επιτροπές Αγώνα και μια εικονα οπως μεταφερθηκε στη Γραμματεια απο τους χωρους δουλειας μπροστα στην μαχη της απεργιας:

  1.Η δημιουργία σωματειακών Επιτροπών Αγώνα ως κύριος τρόπος παρέμβασης που πρέπει να «απλώσει» σε όλους τους χώρους δουλειάς αναδείχθηκε στη σύσκεψη: «Η Επιτροπή Αγώνα στην επιχείρηση Multicollection ήταν τα «αυτιά και τα μάτια» του σωματείου στο χώρο», όταν έκλεινε η εταιρεία και οι εργαζόμενοι κινδύνευαν να χάσουν τα πάντα, σημείωσε η Π. Λιάπη από το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού.

  2.«Οπου δημιουργήσαμε σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα είχαμε αποτελέσματα. Εκεί που υστερήσαμε είναι στην παρακολούθηση αυτών των επιτροπών και στη συνεχή διεύρυνσή τους», υπογράμμισε ο Ν. Παπαγεωργίου από το Συνδικάτο Επιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων.

  3.Το Νοέμβρη του 2008 το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων δημιούργησε την πρώτη σωματειακή επιτροπή στην εταιρεία Cosmocar, ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στα διαφημιστικά φυλλάδια, τον Αύγουστο του 2009 η επιτροπή των εργαζομένων στη Γενική Ανακύκλωση, στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Μαρούσι και στην Ελληνική Ανακύκλωση (Κωστούλας), οι τελευταίες αποτελούμενες αποκλειστικά από μετανάστες, ανέφερε ο Γ. Χαρβαλιάς. «Πάνω από 300 εργαζόμενοι μετανάστες γράφτηκαν στο σωματείο το τελευταίο τρίμηνο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πήρε μέρος στην απεργία και στο συλλαλητήριο». Την ίδια στιγμή, το σωματείο και οι επιτροπές των εργαζομένων στην ανακύκλωση σημειώνουν σημαντικές κατακτήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.

  4.Ο Θ. Δημουλάς εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο ΨΝΑ (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής) μετέφερε τη θετική πείρα 30 εργαζομένων στο νοσοκομείο που σήκωσαν ανάστημα στους προϊσταμένους τους και συμμετείχαν στην απεργία. Επίσης, στο Αττικό Νοσοκομείο το θέμα της απεργίας μπήκε στη Γενική Συνέλευση και ψηφίστηκε από όλο το Σώμα της ΓΣ.«Μετά από 28 χρόνια δουλειάς, ένας απεργός στάθηκε μπροστά στους καταπέλτες των καραβιών, υπερασπιζόμενος την απεργία των ναυτεργατών. Μετά από αυτή την εμπειρία μου είπε: Εχω πολλά να δώσω γι’ αυτά τα 28 χρόνια που απουσίαζα από τους αγώνες!», μετέφερε τα λόγια του συναδέλφου του ο συνδικαλιστής.

  5.Τη θετική πείρα, με την οποία η απεργία της περασμένης Πέμπτης εξόπλισε το κίνημα για τους επόμενους αγώνες μετέφεραν μια σειρά κλάδοι. Οπως το Μέταλλο, όπου νέοι απεργοί από την ΕΔΡΑΣΗ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ.

  6.Τον κλάδο της Ενέργειας, όπου «πολλά νέα παιδιά στάθηκαν πρωτοπόρα και απήργησαν», όπως ειπώθηκε.

  7.Τους Λιθογράφους, όπου σε αρκετά τυπογραφεία νέοι εργαζόμενοι σήκωσαν ανάστημα και συμμετείχαν στην απεργία,»ενώ πριν δεν τολμούσαν να κοιτάξουν το αφεντικό στα μάτια», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας και αλλού.

  9.Στις Τηλεπικοινωνίες, η εργοδοτική τρομοκρατία πίεσε πολλούς να μην απεργήσουν, παρά το ότι συμφωνούσαν, ωστόσο αρκετοί κατάφεραν τελικά να πάνε στη συγκέντρωση. Στην Hellas On Line (όμιλος Ιντρακομ), είπε ο Αλ. Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, η εργοδοσία εξέτρεψε το τηλεφωνικό κέντρο τη μέρα της απεργίας σε εταιρεία ενοίκιασης, επειδή οι εργαζόμενοι απήργησαν. Την ίδια στιγμή το εργοδοτικό σωματείο της Ιντρακομ έβαλε «λυτούς και δεμένους» για να μην απεργήσουν οι εργαζόμενοι.

  10.Επιτυχημένη ήταν η συμμετοχή και των καθαριστριών στην απεργία παρά το όργιο τρομοκρατίας που επικρατεί στις εταιρείες ενοικίασης, είπε η Π. Χατζηιωάννου, από το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών. «Είναι πολύ μαύρο αυτό που παλεύουμε εκεί μέσα», είπε χαρακτηριστικά η Μ. Κοντάκη από την Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, καθαρίστρια η ίδια στον ΗΣΑΠ, μέσω εργολάβων. «Φέτος καταφέραμε να πάρουμε πρώτη φορά δώρο Χριστουγέννων», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη τα συνδικάτα να κινηθούν σε αγωνιστικό «δρόμο». «Εχουμε πολλές δυσκολίες. Ακόμα και η γλώσσα είναι εμπόδιο. Το 85% των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι αλλοδαποί, πρέπει να βγάλουμε ανακοίνωση σε 5 διαφορετικές γλώσσες, να επικοινωνήσουμε κάπως μαζί τους», είπε.

  Tελος εχουμε την προγραμματισμενη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής ΠΑΜΕ για το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010 στο ξενοδοχείο NOVOTEL με θέμα: «Σχέδιο για την ενίσχυση της δουλειάς του ΠΑΜΕ. Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα».

 39. brigadistis 23 Δεκεμβρίου, 2009 στις 2:36 μμ #

 40. Μέλιτον Καντάρια 23 Δεκεμβρίου, 2009 στις 4:06 μμ #

  Αναδημοσιευω το ρεπορταζ απο τον σημερινο Ριζοσπαστη για τον κατηφορο που εχουν με ταξικο μισος χαραξει οι πρασινο-γαλαζο-ροζουλι χλιμιτζουρες και πεμπτοφαλαγγιτες του συνδικαλιστικου κινηματος. Θαυμαστε πεπραγμενα σε εκπαιδευτικους και Τοπικη Αυτ. :

  «Σταματημό δεν έχουν οι καταγγελίες για τον υπονομευτικό ρόλο που οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έπαιξαν και στη μάχη της μεγάλης απεργίας που έγινε στις 17 Δεκέμβρη. Οι καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών που καθημερινά αυξάνονται αναδεικνύουν με χαρακτηριστικό τρόπο το έργο που έχουν αναλάβει ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ). Οπως καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» εκπαιδευτικοί από την περιοχή της Αττικής:

  * Στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», στο Μενίδι, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έβγαλαν ανακοίνωση, με την οποία «καταδίκαζαν» ανοιχτά την απόφαση του σωματείου να συμμετάσχει στην απεργία.
  * Στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» (Μεσόγεια – Λαυρεωτική), η ΠΑΣΚΕ που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση όταν άρχισε να εκφράζεται από δασκάλους της περιοχής μεγάλη δυναμική ώστε να συμμετέχουν στην απεργία έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για να ενημερώσει ότι …δεν υπάρχει απεργία.
  * Σε Ανω Λιόσια, Ζεφύρι, Φυλή, η Γενική Συνέλευση της τοπικής ΕΛΜΕ αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας, η οποία, συμπληρώνοντας την απόφαση της ΟΛΜΕ, ισοδυναμούσε με απόφαση για 24ωρη απεργία. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΛΜΕ (απόλυτη πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστεριστών) αρνήθηκαν να υιοθετήσουν την απόφαση της συνέλευσης, προσπαθώντας να κουρελιάσουν την απόφαση των ίδιων των εργαζομένων.

  Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Θριασίου καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή Ελευσίνας (ΣΥΝ – ΠΑΣΟΚ) «σε ρόλο απεργοσπαστικού μηχανισμού προχωρά στη μη αναγνώριση της απεργίας και χαρακτηρίζει τους απεργούς ως απόντες από τη δουλειά τους». Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή έδωσε εντολή την ημέρα της απεργίας ώστε στις καρτέλες προσωπικού να γραφτούν οι εργαζόμενοι ως απόντες. Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι η ενέργεια αυτή ήρθε μετά την ανακοίνωση των συνδικαλιστών ΠΑΣΚΕ – ΣΥΝ που καλούσαν τους εργαζόμενους σε ανοιχτή απεργοσπασία.»

  Το ΠΑΜΕ προειδοποιησε. Εχουμε ακομα σκληροτερες μαχες μπροστα μας.

  ..και ενα δειγμα οτι οπου υπαρχουν αγωνες, συντονισμενοι και αταλαντευτοι, τοτε υπαρχουν και κατακτησεις. Δειτε τι πετυχαν μετα απο 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες οι εργαζομένοι στο Καζίνο της Ξάνθης με την βοηθεια και συνδρομη των δυναμεων του ΠΑΜΕ:
  http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/12/2009&id=11636&pageNo=14&direction=1

 41. γιάννης μ 9 Ιανουαρίου, 2010 στις 12:01 μμ #

  και μία διδακτική είδηση για τους εργατοπατέρες της γσεε και τις απυλές τους προς τους εργαζόμενους (θυμάστε την ανακοίνωση μνημείο ηληθιότητας για το σπάσιμο της απεργίας?)

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5442539&publDate=9/1/2010

 42. γιάννης μ 9 Ιανουαρίου, 2010 στις 12:01 μμ #

  απειλές ρε τσόμπανε όχι απυλές

Trackbacks/Pingbacks

 1. ΑΠΕΡΓΙΑ 17/12* | No Style - 20 Δεκεμβρίου, 2009

  […] Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (πρωινό Σαββάτου), οι πολίτικες-συνδικαλιστικές εξελίξεις τρέχουν με ρυθμό ακατάσχετο. Επίσης σήμερα είναι σε πλήρη εξέλιξη και η Σύσκεψη της γραμματείας του ΠΑΜΕ Αθηνάς, η Θεσσαλονίκη έκανε μια εβδομάδα πριν, με θέμα νέα εκλογή γραμματείας και σχεδιασμό… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (2722 λέξεις)] […]

 2. Πετυχημένη απεργία του ΠΑΜΕ και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται – Lyckat strejk från PAME och aktionerna fortsätter « Το ιστολόγιο του Γιάννη – Jannis blogg - 20 Δεκεμβρίου, 2009

  […] Και εδώ μιά καλή τοποθέτηση με τις αιτίες της απεργίας … […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: