Κεφάλαιο και Κλιματική Αλλαγή

23 Νοέ.

Θα θυμάστε το ποστ για το μπλοκάρισμα του συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων (BusinessEurope) για το κλίμα που έλαβε χώρα στον κεντρικό συνεδριακό χώρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ μας Νταβίντ και Ζαν-φι έφτιαξαν μια καταπληκτική ταινία μικρού μήκους από το εσωτερικό του συνεδρίου.

Το βίντεο δίνει μια καλή συμπυκνωμένη εντύπωση του πώς οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί υπό την καθοδήγηση των πολυεθνικών αντιμετωπίζουν το καταστροφικό φαινομενο της κλιματικής αλλαγής.
‘Μην αγγίζετε την ανταγωνιστικότητα’ είναι το μοτό τους, που γλαφυρά αναφέρει ο πρόεδρος των ευρωπαίων βιομηχάνων Philippe De Buck (o γυαλάκιας με τα γκρίζα μαλιά).
Τα λόμπι τους κουράστηκαν πολύ από το τις αρχές του 1980 να εγκαταστήσουν την ‘ανταγωνιστικότητα΄ως την απόλυτη προτεραιότητα, το πολιτικό δόγμα, τη σχεδόν θρησκεία της ΕΕ και των κρατών μελών της. Τα κατάφεραν να την ενισχύουν με τις διαδοχικές συνθήκες συμπεριλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης της Λισαβώνας.
Μα τι όμως τελικά σημαίνει αυτή η ‘ανταγωνιστικότητα’? Σημαίνει ξεκάθαρα την κερδοφορία του κεφαλαίου.  Ότι και να κάνουμε,  για όποιο τομέα και να μιλάμε δε πρέπει να πηγαίνουμε κόντρα στην κερδοφορία του κεφαλαίου παρά μόνο να τη βοηθάμε.
Έτσι στο κλίμα η τακτική των Ευρωπαίων βιομηχάνων που αβίαστα υιοθετούν οι πολιτικοί οργανισμοί μπροστά στην Κοπεγχάση είναι η εξής άκρως υποκριτική και σχιζοφρενική σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες:
– Να μη δεσμευτεί ο ανεπτυγμένος κόσμος (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, Ρωσία, μέρος Ωκεανίας ) σε υποχρεωτικές μειώσεις των εκπομπών CO2 εκτός αν δεσμετούν και οι ανερχόμενες οικονομίες (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία κλπ.)
– Από το Κυότο έχει δεσμευτεί ο ‘πρώτος κόσμος’ να μεταφέρει κονδύλια και τεχνογνωσία στον ‘τρίτο’ για να πολεμήσει την κλιματική αλλαγή για την οποία δεν είναι υπεύθυνος και τις οποίας τις συνέπειες πρώτος λούζεται.
– Ο τρίτος λοιπόν λέει, ντάξει μπαίνουμε στη συμφωνία αλλά μόνο αν μας δώσετε φράγκα και τεχνογνωσία.
– Οι βιομήχανοι όμως και οι κυβερνήσεις που ελέγχουν λένε, όχι δα. Μην αγγίζεται τις πατέντες μας, κανένα πνευματικό δικαίωμα να μη δωθεί δωρεάν. Και η μόνη μεταφορά κονδυλίων που αναγνωρίζουν είναι μέσω των δικών τους επενδύσεων στον τρίτο κόσμο. Μονά – ζυγά δικά τους δηλαδή.
–  Η Κίνα και οι υπόλοιπες χώρες δεν είναι διατεθιμένες να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο φυσικά.
Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει στο σημείο ήδη να μην υπάρχει καμία ελπίδα η Κοπενγάχη να καταλήξει σε μια ουσιαστική συμφωνία και να συνεχίσει οποιοδήποτε θετικό ψίγμα υπήρχε στο Κυότο.
Το μόνο πράγμα που θα προχωρήσει είναι το εμπόριο εκπομπών άνθρακα που θα εξασφαλίσει μια νέα αγορά φούσκα για τη κερδοφορία των πολυεθνικών.

27 Σχόλια προς “Κεφάλαιο και Κλιματική Αλλαγή”

 1. visk 23 Νοεμβρίου, 2009 στις 1:49 μμ #

  Ο «δεύτερος κόσμος» τί λέει; 🙂

 2. Кроткая 23 Νοεμβρίου, 2009 στις 1:50 μμ #

  Κοίτα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και στον τρόπο πυ το εξηγείς και στο πώς το βλέπεις το θέμα.
  Νομίζω πάντως ότι ακόμα και αν ΕΕ και ΗΠΑ (λέμε και καμιά μαλακία) αποφάσιζαν αύριο να μειώσουν τους ρύπους κατά 50% (λέμε τώρα), αν η Κίνα και η Ινδία συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό δε θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση.
  Ισχύει δλδ πως Κίνα και Ινδία μολύνουν τρομακτικά, κυρίως επειδή οι (βιομηχανικές κλπ) υποδομές τους έχουν τα χάλια τους.
  Εννοείται πως το μεγαλύτερο μερίδιο το έχουν οι Αμερικάνοι βέβαια (έμμεσα και άμεσα: γιατί πχ και οι βόμβες που ριχνουν δεξιά κι αριστερά μολύνουν -εκτός που σκοτώνουν- αλλά κανείς δε μιλάει γι’αυτό).
  Απλά με ενοχλεί να βγάζουμε την Κίνα και την Ινδία λάδι, επειδή είναι «τρίτος κόσμος». «Τρίτος κόσμος» είναι τα εκατομμύρια κινέζοι και ινδοί εργάτες. Οι κινέζοι και ινδοί βιομήχανοι δεν είναι τρίτος κόσμος: μολύνουν αισχρά και βγαζουν κέρδη. Απλά.

  Ένα το κρατούμενο.

  Δεύτερο και πιο βασικό: δεν έχω ακούσει κανεναν να σχολιάζει το θέμα της delocalisation και τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;
  Ένα εργοστάσιο της Νεστλέ στην Κίνα, σε ποια περιβαλλοντική νομοθεσία υπόκειται; Από ποια χώρα θα ζητήσει λεφτά για να στηρίξει τη διαδικασία βελτίωσης των υποδομών του;

  Τελικά, το βασικό ερώτημα είναι: πόσο χοντρά μας δουλεύουν;

 3. Y 23 Νοεμβρίου, 2009 στις 1:56 μμ #

  το εργοστάσιο της Νεστλέ στην Κίνα προφάνως υπόκεινται στην κινέζικη νομοθεσία.

  τα μοντέλα ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας είναι κι αυτά μη βιώσιμα και πρέπει να αλλάξουν.

  ωστόσο έχουν δίκιο κατά κάποιο τρόπο οι κυβερνήσεις τους να λένε στη Δύση ‘εσείς καλά αναπτυχθήκατα μολύνοντας και τώρα μας λέτε εμάς να κάνουμε κράτι? όχι δα πρώτα θα σας φτάσουμε και μετά’

  Αν η Δύση τους έδινε τεχνογνωσία και χρήματα θα τους έδινε ένα κίνητρο να δεσμευτούν κι αυτοί. Αλλά που! Διγλωσία μέχρι τελικής πτώσεως!!

 4. Кроткая 23 Νοεμβρίου, 2009 στις 2:20 μμ #

  «κατά κάποιο τρόπο οι κυβερνήσεις τους να λένε στη Δύση»: όντως, κατά κάποιον τρόπο. Όχι ιδιαίτερα sustainable, αλλά έχουν τα δίκια τους. Για την ακρίβεια το δίκιο τους είναι αυτό που λες στην επόμενηη φράση σου: ότι πρέπει η «πολιτισμένη και πλούσια και ευαισθητοποιημένη» Δύση να πληρώσει επιτέλους. Και έτσι ίσως ξεχρεώσει και λιγάκι για το γεγονός ότι εδώ και 3-4 αιώνες τους απομυζά, τους ξεζουμίζει και αυγαταίνει τα κέρδη της εις βάρος τους.

  Δεν είναι απλά διγλωσσία, είναι υποκρισία. Η μόνη υποσημείωσή μου είναι πως αυτό δνε πρέπει να μας κάνει να παίρνουμε το μέρος του κινέζικου κεφαλαίου ή της ινδικής ανώτερης τάξης.

  Αυτό το παράδειγμα με τη Νεστλέ (ή οποιαδήποτε άλλη εταιρία) στην Κίνα (ή την Ινδία ή το Μπαγκλαντές) είναι τρομακτικά εύγλωττο: η Νεστλέ στην Ολλανδία αναγκάζεται να ξοδεύει λεφτά για να μολύνει λιγότερο. Το κλείνει λοιπόν και πάει στην Ταϋλάνδη όπου: το εργατικό δυναμικό είναι τζάμπα, μπορεί να μολύνει όσο γουστάρει και να μην τιμωρείται από κανένα και τα κέρδη της μεγιστοποιούνται.

  Βασικά λοιπόν, το να μη βοηθάνε οι Δυτικοί τους «τριτοκοσμικούς» σε αυτή την κατεύθυνση, τελικά επί της ουσίας και κατά το πλείστον, πάλι βολευει τρελά τους γνωστούς αγνώστους δυτικούς βιομηχάνους.

  Αυτό κι αν είναι υποκρισία!…

 5. Y 23 Νοεμβρίου, 2009 στις 2:53 μμ #

  Δεν είμαι σίγουρος ότι η Νεστλέ ξοδεύει πραγματικά λεφτά για να μολύνει λιγότερο στην Ευρώπη.

  Με τις ‘περιβαλλοντικές’ πολιτικές των τελευταίων δέκα χρόνων πολλές από τις πιο μολυντικές εταιρείες όχι απλώς δεν έχουν μειώσει τις εκπομπές τους αλλά έχουν κάνει και τεράστια κέρδη από την μεταπώληση των δωρεάν αδειών μόλυνσης που τους έχουν δωθεί.

 6. Μέλιτον Καντάρια 23 Νοεμβρίου, 2009 στις 4:32 μμ #

  Λιγο ασχετο…
  Μη βρισετε αλλα υπαρχουν εξελιξεις στο μετωπο των εργασιακων.

  Μια ενημερωση απο εδω μερια,στο Ελλαντα.
  Αποκλεισμος απο το ΠΑΜΕ των εισοδων του υπουργειου Εργασιας και των ξεπουλημενων ηγεσιων που προσερχονταν για την εναρξη του ψευδεπιγραφου διαλογου που αποτελει το οχημα για την περαιτερω καρατομηση των εργασιακων διακαιωματων της εργατικης ταξης.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=104515

 7. Μέλιτον Καντάρια 23 Νοεμβρίου, 2009 στις 4:40 μμ #

  …φαινεται πως τους ετσουξε που χαλασε το ΠΑΜΕ την μοστρα τους

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4547530

  Αναμενω την απαντηση…Παγκαλου
  Ανεξαρτητα απο τον Χοντρο με την σαπιοκοιλια του, εχουμε και τις δηλωσεις απο την συνεντευξη τυπου της Γ.Γ. του ΚΚΕ που γλαφυρα αναφερει:
  Μονο με πολεμο μπορει να απαντησει η εργατικη ταξη στον πολεμο που της εχουν κηρυξει.

  ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΥΛΛΗΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΙΣ 6:30

 8. Кроткая 23 Νοεμβρίου, 2009 στις 6:12 μμ #

  Υ, αυτό ξαναπές το: για την ακρίβεια, συχνά ξοδεύουν περισσότερα ξένα -λεφτά- και μολύνουν περισσότερο…

 9. Y 24 Νοεμβρίου, 2009 στις 1:39 μμ #

  @Βισκ
  Δεν υπάρχει πια δεύτερος κόσμος. Ή μάλλον έχει δεθεί τόσο πολύ στο άρμα του πρώτου που τον συγκαταλέγουμε κι αυτόν στον πρώτο όταν μιλάμε για πολιτική. Και η Ελλάδα στο δεύτερο είναι.

  @Κροτ
  To ξαναλέω για την ακρίβεια, συχνά ξοδεύουν περισσότερα ξένα -λεφτά- και μολύνουν περισσότερο… 😛 😛 😛
  Γαμάτο το ποστάκι σου για Βερολίνο. Προτεινόμενο παίδες: http://krotkaya.wordpress.com/2009/11/22/scraps/

 10. Y 24 Νοεμβρίου, 2009 στις 6:31 μμ #

  Στο φιλμάκι πάντως υπάρχει και κάτι σχετικό με τα λινκ που παρέθεσε ο Μέλιτον:

  H στιγμή που ο πρόεδρος των βιομηχάνων Ντε Μπουκ αποκαλεί το γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζον Μονκς ‘αγαπημένο του κοινωνικό εταίρο’ και τον συγχαίρει που έχει βελτιώσει την ‘κατανόηση’ του της ανταγωνιστικότητα.

  Συγχαρητήρια στο ΠΑΜΕ που στην Ελλάδα μπλοκάρει συνδικαλιστές τέτοιου τύπου που δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι στόχος τους είναι να σώσουν τον καπιταλισμό: http://www.europesworld.org/NewEnglish/Home/Article/tabid/191/ArticleType/articleview/ArticleID/21257/Default.aspx

 11. visk 24 Νοεμβρίου, 2009 στις 7:08 μμ #

  Από την άλλη έχουμε καταλήψεις στην καρδιά του πρώτου κόσμου (sic) με σύνθημα: no capital projects but the end of capital http://anticapitalprojects.wordpress.com/2009/11/19/no-capital-projects-but-the-end-of-capital/

 12. Μέλιτον Kαντάρια 24 Νοεμβρίου, 2009 στις 10:22 μμ #

  Το αντιστοιχο video απο το μπλοκο στους ξεπουλημενους της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

  (Στο link «Τελευταια video» ειναι με την βοηθεια με τα βελακια στην 4η καρτελα και εχει τιτλο:
  » Στον «αέρα» η συνάντηση
  Μπλόκο από το ΠΑΜΕ στο διάλογο για το ασφαλιστικό» ειναι το 32ο στη σειρα)

  http://www.in.gr/video/

  Φανταστειτε οτι παρα το ΠΑΣΟΚικο δημοσιογραφικο ρετουσαρισμα που φαγανε απο το «φιλεργατικο» MEGA ηταν καταλυτικο, αναζωογονητικο και ενθαρρυντικο απο πολυ ασχετο κοσμο που το ειδε το χθεσινο μεσημερι στις ειδησεις.

  Οι δυο γελαδεροι που τρωνε ενα «σπρωξιματακι» απο τον Κατσιωτη του ΠΑΜΕ (καποια στιγμη θα φανε και κατι αλλο…) τουλαχιστον ο ενας, ειναι της Αυτονομης Παρεμβασης απο την ΑΔΕΔΥ…
  Ξερετε αυτοι των κοινωνικων αγωνων και κινηματων.

 13. Αντώνης 26 Νοεμβρίου, 2009 στις 2:45 μμ #

  ετσι για χαβαλε δειτε αυτο το…μνημειο!!!

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1108756

 14. Y 27 Νοεμβρίου, 2009 στις 1:22 μμ #

  Για τους πρώην κομμουνιστές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  http://euobserver.com/9/29049

 15. visk 27 Νοεμβρίου, 2009 στις 2:28 μμ #


  Μας θυμίζεις με ποιά διαδικασία επικυρώνεται η υποψηφιότητα του ευρωπαϊκού επιτρόπου;

  Για ρίξτε και μια ματιά στη σημερινή ανάρτηση του plagal: http://plagal.wordpress.com/

 16. Y 27 Νοεμβρίου, 2009 στις 2:51 μμ #

  Το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) αποφασίζει πρώτα ποιος είναι ο πρόεδρος.

  Μετά οι κυβερνήσεις προτείνουν στον πρόεδρο μέλη και αυτός πρέπει να τα εγκρίνει και να αποφασίσει ποιος θα πάρει πιο χαρτοφυλάκιο.
  Η διαδικασία αυτή βέβαια είναι στην ουσία μια σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα σε κυβερνήσεις και τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά κόμματα, όπου ο πρόεδρος έχει λιγότερη δύναμη από την τυπική που του δίνουν οι συνθήκες.

  Ειναι ένας από κάθε χώρα και με την.. πειραγμένη Λισαβώνα μετρώντας όμως και τη θέση του Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής που είναι μία μίξη Συμβουλίου και Επιτροπής αφού αντικαθιστά την παλιά θέση του ‘ύπατου’ Σολάνα και της Επιτρόπου Εξωτερικών υποθέσεων Φερέρο.

  Στη συνέχεια πρέπει να τους εγκρίνει το Κοινοβούλιο ως ομάδα. Δε μπορεί να πει δηλαδή απορρίπτω τον τάδε, αλλά όλη την ομάδα. Όλη την ομάδα απειλούσε να μη δεχτεί το 2004 επειδή δε τους άρεσε ο ομοφοβικός και αντι-φεμινινιστής Μπουτιλιόνε που είχε ορίσει ο Μπερλουσκόνι.

  Άμα θέλετε να φρικάρετε κι άλλο και να καταλάβετε σε ποια Ευρώπη ζούμε, ενώ ο Τσάβες καλεί σε διεθνείς κοιτάχτε αυτό:
  http://www.europeanvoice.com/article/imported/balanced-choices-from-an-imbalanced-european-union/66520.aspx
  O Νταλεμα απορρίφθηκε όχι μόνο ως πρώην κομμουνιστής αλλά κι ως φιλοπαλαιστίνιος ενώ ο Ισπανός Μορατίνος δε κρίθηκε ικανός να αναλάβει τα εξωτερικά γιατί η Ισπανία δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο και είναι υπέρ της ομαλοποίησης των σχέσεων της ΕΕ με την Κούβα.

 17. visk 27 Νοεμβρίου, 2009 στις 4:47 μμ #

  O Μπαρόζο λέει ότι μοίρασε τις δουλειές με βάση το ταλέντο και τα ενδιαφέροντα του κάθε ατόμου χωριστά και όχι σύμφωνα με τη χώρα προέλευσης του. Και βάζει τη Μαρία υπεύθυνη για τα ναυτιλιακά και την αλιεία! Το βιογραφικό της (μέχρι τώρα που το κοιτάζω τουλάχιστον) δείχνει ότι δεν έχει ΚΑΜΙΑ απολύτως σχέση, κανένα ταλέντο και κανένα ενδιαφέρον για τέτοια ζητήματα.

  Όχι ότι έχει και πολλή μεγάλη σημασία μπροστά σε αυτά που μας μεταφέρεις

 18. Y 27 Νοεμβρίου, 2009 στις 5:33 μμ #

  Έχει σημασία γιατί δείχνει το πόσο ψεύτικο είναι το οικοδομημά τους. Αυτα που είπε ο Μπαρόζο είναι αρλούμπες. Οι διαπραγματεύσεις για το ποιος θα πάρει τι ήταν σκληρές με τους Άγγλους πχ να ζητάν εγγυήσεις ότι δε θα ρυθμιστούν τα hedge funds για να δώσουν στους Γάλλους την εσωτερική αγορά και μεγάλα κόλπα να γίνονται γύρω από τα ντοσιέ Περιβάλλον – Ενέργεια – Κλίμα. Αλλά ενώ όλοι όσοι το παρακολουθούν τα ξέρουν αυτά, πρέπει αυτός να βγει να πει αυτή την πίπα.

  Αξιοσημείοτο επίσης είναι ότι χωρίσαν τις Εσωτερικές υπόθεσεις (και μετανάστευση) από τη Δικαιοσύνη και τα δικαιώματα του πολίτη δημιουργώντας έτσι ένα pure Υπουργείο Καταστολής (που το δώσαν σε Σουηδέζα για ξεκάρφωμα)

 19. visk 27 Νοεμβρίου, 2009 στις 6:16 μμ #

  Το «εποικοδόμημα είναι ψεύτικο» αλλά θα συμπληρώσω ότι είναι ταυτόχρονα και πραγματικό.

  Η «βάση» (λέμε και καμιά μαλακία) τώρα τί θα κάνει; Δλδ οι Έλληνες Ευρωβουλευτές για παράδειγμα και ανεξάρτητα σε ποιό κόμμα ανήκουν με ποιά λογική θα υπερψηφίσουν την ομάδα Μπαρόζο και την τοποθέτηση της Ελληνίδας επιτρόπου σε ένα άσχετο τομέα με αυτήν;

  Και καλά τους δεξιούς θα τους δικαιολογήσω. Αλλά με ποιά λογική οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές του Πασοκ θα ψηφίσουν υπερ; (για να μη ξεχνιόμαστε σύμφωνα με το Πάγκαλο το Πασόκ είναι το μοναδικό αριστερό κόμμα στην Ελλάδα) Πώς αυτό είναι συμβατό με ένα από τα θεμελιώδεις σοσιαλιστικά προτάγματα: «από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του»;

 20. Μέλιτον Καντάρια 28 Νοεμβρίου, 2009 στις 2:16 μμ #

  Περα απο τι κανουν οι λελουδες βουλευτες της Ε.Ε. και οι ξεπουλημενοι εξαργυρωτες «επαναστατικων» παρασημων για δειτε πως οξυνονται τα πραγματα με καταστολη απεναντι στο λαικο κινημα και σε κομμουνιστες βουλευτες ανεξαρτητως ονοματος αλλα λογω και μονο της υπαρξης και δρασης τους:

  Συζητιέται την Τρίτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το εισαγγελικό αίτημα σε βάρος της Σοφίας Καλαντίδου, για συμμετοχή της σε κινητοποίηση έξω από τα «Τζάμπο» στη Θεσσαλονίκη.

  http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=28/11/2009&id=11590&pageNo=11&direction=1

  ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.

  Για να σφιξουν και λιγο τα κωλαρακια των ΠΑΣΟΚικων κονδυλοφορων και των αστων και να βρει εκφραση η λαικη δυσαρεσκεια. Το σιγουρο ειναι πως θελει πολυ δουλεια ακομη (Δεν πατας ενα κουμπι για να βγει ο κοσμος στους δρομους), αρκει να εχεις τη σωστη πολιτικη γραμμη και απο οοοοο,τι φαινεται απο τις αντιδρασεις των μηχανισμων Μαζικης Προπαγανδας και των εργατοπατερων, τελικα το Π.Α.ΜΕ. ειναι βαρυ και σκληρο αγκαθι στο κωλαρακι τους…

 21. talibermal 28 Νοεμβρίου, 2009 στις 10:51 μμ #

  Ακυρο: ένα άρθρο από τον Σλάβόι http://www.nytimes.com/2009/11/09/opinion/09zizek.html?_r=1&scp=1&sq=slavoy%20zizek&st=cse

  Με σλαβόνεις ρε μεγάλε… αφορά τα περί ποστ κομμουνισμούς μεθεόρτια…
  σκατά στη φασιστική πολωνική κυβέρνηση που εξισώνει ναζί και κομμουνισμό!
  βγάλανε και νόμο σήμερα!

 22. Y 1 Δεκεμβρίου, 2009 στις 12:13 μμ #

  Ενα βίντεο που εξηγεί απλά πώς λειτουργεί η εμπορία εκπομπών διοξειδίου και γιατί καταστρέφει τον πλανήτη:
  http://www.vimeo.com/7908590

 23. Y 3 Δεκεμβρίου, 2009 στις 4:17 μμ #

  Συμπλήρωμα στο σχόλιο 18: http://www.europarl.europa.eu/hearings//procedure/default.htm?language=EN

 24. Μέλιτον Καντάρια 5 Δεκεμβρίου, 2009 στις 2:27 μμ #

  Νέες διώξεις σε βάρος κομμουνιστών βουλευτών

  http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=5/12/2009&id=11595&pageNo=6&direction=1

Trackbacks/Pingbacks

 1. Redblogs.gr » Κεφάλαιο και Κλιματική Αλλαγή - 23 Νοεμβρίου, 2009

  […] Το βίντεο δίνει μια καλή συμπυκνωμένη εντύπωση του πώς οι… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (418 λέξεις)] […]

 2. Κεφάλαιο και Κλιματική Αλλαγή | No Style - 23 Νοεμβρίου, 2009

  […] Το βίντεο δίνει μια καλή συμπυκνωμένη εντύπωση του πώς οι… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (418 λέξεις)] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: