Τους μπλοκάραμε!

28 Οκτ.

Για περισσότερες φωτό κλικάρετε εδω: ΦΛΙΚΕΡ

Σήμερα μαζί με διάφορους φίλους οικολογο-χαρούμενους, αναρχο-οικολόγους και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις μπλοκάραμε για μιάμιση περίπου ώρα τον κεντρικό συνεδριακό χώρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Η Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχάνων (BusinessEurope) πραγματοποιούσε εκεί για δεύτερη φορά το ετήσιο μεγάλο συνέδριο της (περύσι το κάναν την ίδια ακριβώς ημερομηνία). Ο χώρος της παραχωρείται δωρεάν για να τον χρησιμοποιήσει ως οικοδεσπότης. Εννοείται ότι το προνόμιο αυτό δεν έχει ποτέ δωθεί σε καμία άλλη οργάνωση, πόσο μάλλον σε συνδικάτα (κίτρινα ή μη δεν είναι αυτό το θέμα μας) .

Η κατάσταση αυτή είναι συμβολική του περιεχομένου της ευρωενωσιακής δημοκρατίας και του πώς η ευρω-νομενκλατούρα αντιλαμβάνεται έννοιες όπως η ‘κοινωνία των πολιτών’ και η ‘συμμετοχική δημοκρατία΄: το να συνδιαλέγεται με τις διάφορες ‘βιομηχανίες’, ήτοι με τις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου. Περιθωριακά μόνο εντάσει στις διαβουλεύσεις της και ορισμένες οργανώσεις καταναλωτών, περιβαλλοντικές, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ.  καθώς και  συνδικάτα εντέλως εν είδει προσχήματος. Εξάλλου οι εκπρόσωποι των εταιρειών αποτελούν το 70% των λομπιστών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Κοινώς,  όταν η ΕΕ μιλά για δημοκρατία εννοεί το να ακούει, να σέβεται και να υλοποιεί στις πολιτικές της τη θέληση των διάφορων κλάδων του κεφαλαίου. Δημοκρατία μόνο για την αστική τάξη όπως απλά θα έλεγε ο Λένιν.

Εκπληκτικές ήταν οι λογομαχίες με τους βιομήχανους και τα μανατζέρια τους στην είσοδο. Πέρα από τα κλασσικά ‘εγώ θέλω να πάω στη δουλειά μου’ που ακούς παντού,  εδώ φοριέται πολύ και το ‘δηλ. η βιομηχανία (=industry= the capital στην καθομιλουμένη αγγλική και ευρωενωσιακή) δεν πρέπει να έχει λόγο?’… λες κι έχει κανάς άλλος!

Το ιδιαίτερο θέμα του συνεδρίου αυτού πάντως έχει επίσης μεγάλη σημασία: η κλιματική αλλαγή. Σκοπός των βιομηχάνων είναι – όπως και με το καθετί – να βγάλουν κέρδος από αυτό το επιστημονικά αποδεδειγμένο όσο και ήδη καταστροφικό για τους πιο φτωχούς πληθυσμούς του κόσμου φαινόμενο. Βασική τους συνταγή για να το πετύχουν αυτό είναι η δημιουργία της λεγόμενης ‘παγκόσμιας αγοράς ρύπων’ (ή carbon market). Η αγορά αυτή είναι τελείως τεχνητή καθώς η τιμή του άνθρακα δε μπορεί να καθοριστεί παρά με διοκητική απόφαση. Στην ουσία δημιουργούν άλλη μια τεράστια φούσκα σαν αυτή των derivatives στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η ΕΕ προωθεί βεβαίως με τα μπούνια την επιλογή αυτή που αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να προχωρήσει  στην κλιματική σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη αυτό το Δεκέμβρη.

Στην ουσία δε πρόκειται για τίποτα λιγότερο από την εμπορευματοποίηση της ατμόσφαιρας. Οι όροι δε με τους οποίους γίνεται αυτό ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα όρια τόσο του γελοίου όσο και του εξοργιστικού αφού στις πιο μολυντικές εταιρείες (τσιμέντα, χάλυβας κλπ.) δίνονται δωρεάν όχι απλά οι άδειες που χρειάζονται για να μη μειώοσουν καθόλου τη μόλυνση που προκαλούν αλλά και επιπλέον ώστε να μπορούν βγάλουν αμύθητα κέρδη και μεταπουλώντας τις.

Μπροστά σ’αυτή την κατάσταση είναι θλιβερό να δει κανείς ότι το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα δεν έχει καν τη δύναμη να αρθρώσει λόγο πάνω στο φοβερό ζήτημα του κλίματος. Τα συνδικάτα εκφράζουν συνήθως γνώμες – ηχώ των εργοδοτών του κλάδου τους και οι απομείνασες κομμουνιστικές δυνάμεις αρκούνται σε γενικότητες άχρηστες στην πράξη. Φωτεινή ίσως εξαίρεση οι κυβερνήση της Κούβας και  οι (με μαρξιστικά στοιχεία) κυβερνήσεις της Βολιβίας και του Εκουαδόρ.

Η δράση που συμμετείχα σήμερα ήταν μάλλον η πρώτη του είδους που γίνεται στην αποστειρωμένη ‘ευρωπαϊκή γειτονειά’ των Βρυξελλών και είναι πρωτοπόρα από την άποψη ότι δείχνει ότι ο κλειστός κόσμος που έχει φτιάξει εδώ το κεφάλαιο για να μπορεί να συζητάει τις τακτικές του και να κάνει τον προγραμματισμό του ανενόχλητο δεν είναι απρόσβλητος από λαϊκές κινητοποιήσεις, κι ότι είναι η σύμφυση κράτους (ή συνασπισμού κρατών όπως η ΕΕ) – κεφαλαίου είναι που πρέπει αυξανόμενα να μπει στο στόχαστρο και όχι η θολή ‘πολιτική εξουσία’ παρακάμπτοντας το κεφάλαιο ή το αντίστροφο.

Δυστυχώς η δράση μας έλαβε χώρα χωρίς οργανική σύνδεση με το εργατικό κίνημα και στην ουσία χωρίς σύνδεση με τίποτα, αφού δεν ήταν παρά μια πρωτοβουλία ατόμων, δρώντων σε εντελώς προσωπικό επίπεδο.

Κανένα κόμμα ή ΜΚΟ που δρα μόνιμα στις Βρυξέλλες δε θα τολμούσε να τη στηρίξει αφού θα έφερε αμέσως τον τίτλο του ‘τρομοκράτη’, ‘αντι-δημοκράτη’. Μη ξεχνάμε ότι και το κομμουνιστικό PTB στο Βέλγιο, λίγα τολμά να πει κατά της ΕΕ.

Τα παραπάνω ζητήματα πρέπει να μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε τα μεγάλα βήματα που το κομμουνιστικό κίνημα χρειάζεται να κάνει σε σχέση με την αντίληψη και τη δράση του τόσο σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήτηματα, όσο και με την ΕΕ αλλά και το κράτος και τη δημοκρατία γενικότερα.

Για την ιστορία, 24 ακτιβιστές συλλήφθηκαν με τον πρώτο να ελευθερώνεται πριν από λίγα λεπτά, μαζί και ένας άσχετος που τόλμησε να φωνάξει κάτι υπέρ της δράσης.  Ο αρχίμπατσος των Βρυξελλών θεώρησε σωστό να ψεκάσει χημικά μέσα στην μπλοκαρισμένη περιστρεφόμενη πόρτα για να αναγκάσει μια κοπέλα κι ένα παληκάρι να βγουν από εκεί. Το χαμόγελο του έδειχνε ότι απαλαμβάνει ιδιαίτερα τη στιγμή.

Χαρακτηριστική και η ατάκα του στο τέλος ‘ωραία παίξατε σήμερα, αλλά τη λήξη τη σφυράμε πάντα εμείς’.

Άντε γερά, μέχρι να’ρθει η μέρα…

Για την ιστορία πάλι κάποια (ευρωενωσιακά) δημοσιεύματα:

EU Observer

The Parliament

European Voice

Και ένα βίντεο: click

65 Σχόλια προς “Τους μπλοκάραμε!”

 1. Juan Belmonte 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 11:55 πμ #

  Να πεις στον τύπο να εξετάσει και την περίπτωση ότι κάποια στιγμή οι «αντιδημοκράτες αρχιτρομοκράτες οπαδοί» μπαίνουν στο «γήπεδο» πολύ πριν σφυρίξει τη λήξη.

  Πέρα απ αυτό, το περιβάλλον και όλοι οι τομείς του είναι μια ευκαιρία για κέρδη τα οποία αν δεν επιτευχθούν αφήνονται τα πάντα στην τύχη τους. Δεν είναι τυχαίο για να δώσω ένα απλό παράδειγμα ότι τα όποια περιβαλλοντικά «πράσινα», «κόκκινα» και άλλα μέτρα λαμβάνονται δεν έχουν κεντρικό τους γνώμονα την κλιματική αλλαγή, αλλά το οικονομικό και πολιτικό κόστος ή κέρδος.
  Πηγαίνοντας στην Κοπεγχάγη ας πούμε, οι φωτισμένοι ηγέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε δεδομένα τα οποία θα έκριναν ως απολύτως αναγκαία ακόμα και μικρά παιδιά…

 2. παρτιζανα 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 1:12 μμ #

  Εννοείται πως χέστηκαν για το περιβάλλον! Βλέπουν απλά ένα νέο πεδίο κερδοφορίας. ΑΥτό με το εμπόριο ρύπων είναι το πιο χαρακτηριστικό!!!Ή με την ανακύκλωση..Φτιάχνουν οι ιδιώτες εργοστάσια ανακύκλωσης (σε λίγο και με καύση), θα παράγουν ενέργεια την οποία θα πουλάνε σε εμένα που τους έδωσα τζάμπα την πρώτη ύλη!!!!προσωπικά ούτε ανακυκλώνω πλέον, ούτε πλένω τα ρούχα μου στους 15 βαθμούς (γιατί δεν καθαρίζουν, είναι πολύ απλό).

 3. Y 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 2:30 μμ #

  Στη σοσιαλιστική Πολωνία ανακύκλωναν τη δεκαετία του 80.
  Δε το κάναν για το περιβάλλον αλλά για να μην σπαταλούν πρώτη ύλη.
  Ο καπιταλισμός είναι σπάταλαος εκ φύσεως.

  Το ότι δεν ενδιαφέρονται οι αστοί για το περιβάλλον κι ότι το σύστημα τους νομοτελειακά το καταστρέφει (τα’χε πει κι ο Μαρξ αυτά) ειναι η μία πλευρά του νομίσματος.

  Η άλλη είναι οτι εμείς πρέπει να ενδιαφερόμαστε, να παίρνουμε και να προτείνουμε μέτρα.

  Με αυτή την έννοια νομίζω ότι και να ανακυκλώνουμε πρέπει και γενικότερα να προσπαθούμε να έχουμε μια καθημερινότητα όσο το δυνατόν λιγότερο μολυντική…

  Το θέμα βέβαια είναι οικονομικό-πολιτικό κι αν δεν αλλάξει το σύστημα το περιβάλλον δε θα σωθεί αλλά αυτό είναι θέμα καθημερινής μάχης και όχι επανάπαυσης ως τη δευτέρα… και όπως και σε όλα τα θέματα δε μπορεί η καθημερινή μας συμπεριφορά να αντιφάσκει με αυτά που ευαγγελιζόμαστε για το μέλλον (ή τουλαχιστον να προσπαθούμε να μην αντιφάσκει).

 4. Juan Belmonte 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 3:04 μμ #

  Σωστό, πολλοί κόπτονται για το περιβάλλον και μετά οδηγούν αυτά τα παλιά αυτοκίνητα που με μία αλλαγή ταχύτητας καίνε μισό βαπόρι πετρέλαιο (χεχ, για μένα μιλάω). Δεν ανησυχώ όμως, θα μου δώσει λεφτά ο σόσιαλιστ γκριν Γιωργάκης να πάρω και εγώ επιτέλους ένα υβριδικό…

  Σοβαρά τώρα, αυτό το περίφημο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» ναι μεν καλό είναι, αλλά παραμένει μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη μόλυνση των επιχειρήσεων και την ατιμωρησία/διευκόλυνση της οποίας τυγχάνουν. Μου μοιάζει άλλο ένα κόλπο παρόμοιο με την «εταιρική κοινωνική ευθύνη», μια προσπάθεια απεμπόλησης ευθυνών από κράτη και εταιρίες και συμψηφισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ευθυνών μας ως πολίτες με τις δικές τους.
  Δυστυχώς οι περιβαλλοντολόγοι είναι σταθερά προσκολλημένοι -στην Ελλάδα σε σημείο μονολιθικότητας- στο ζήτημα της διόρθωσης των λαθών του συστήματος, παραβλέποντας ότι το πρόβλημα είναι το ίδιο το σύστημα.

  Αλλά τι να λέμε, εσύ τρως ζαμπόνια από άλογο (Χεχεχε!)

 5. faros 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 3:18 μμ #

  Επίτρεψέ μου μερικά σχόλια :

  1. Πολύ καλά κάνατε και μπράβο σας !

  2. Αρχές του Φλεβάρη (φέτος) κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεση με θέμα: «Συστάσεις για τη μελλοντική ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος «, σύμφωνα με την οποία προωθείτε παραπέρα η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, η εξασφάλιση κερδών για τα μονοπώλια, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των Φυσικών Πόρων και, φυσικά, οξύνει αντί να επιλύει το με΄γα πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.
  Αυτή την έκθεση την καταψήφισε (φυσικά) το ΚΚΕ, αντίθετα την υπερψήφισαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ !
  Για να μην αναφέρω όλα όσα αναφέρονται στην παραπάνω Έκθεση, να πω μόνο ότι ουσιαστικά αναφέρονται όλα εκείνα τα μέτρα για να εφαρμοστούν οι αρχές της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της ΕΕ, μέσα από νέες «πράσινες» επενδύσεις, σε τομείς της ενέργειας, των κατασκευών κλπ.

  3. Τι πιο φυσικό που μαζεύτηκαν οι καπιτάλες της ΕΕ και συζήτησαν τα … δικά τους !
  Αφού κεντροδεξιά και κεντροαριστερά τους στρώνουν το χαλί !

  Τους χαιρετισμούς μου σε όλους σας !

 6. Αντώνης 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 3:28 μμ #

  Όλες οι εκφράσεις της εξατομίκευσης των λύσεων (της προσπάθειας δηλαδή να παρουσιαστεί σαν ατομικό πρόβλημα ένα κοινωνικό και ταυτόχρονα να βρεθούν και ατομικές λύσεις σε αυτό) είναι γνωστές νεοθετικιστικές απόψεις και δράσεις που παραπέμπουν στις παλαιότερες χριστιανικές-θεολογικές περί ελεημοσύνης.
  Προσοχή για να μη παρεξηγηθώ: Σαφώς και να ανακυκλώνουμε. Αλλά μην έχουμε και αυταπάτες ότι προστατεύουμε τον πλανήτη!
  Γιατί, όπως είπε και η Παρτιζάνα, οι εταιρίες θα τα χρησιμοποιήσουν σαν πρώτη ύλη για να διερύνουν το καταναλωτικό πρότυπο και ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να ρυπαίνουν.

 7. Αντώνης 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 3:47 μμ #

  Πάντως καλά κάνατε. Καμιά ψιλή έφαγες ρε Υ ή πάλι τη γλίταρες; κωλόφαρδε ε κωλόφαρδε..!

 8. λαθραναγνώστης 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 4:13 μμ #

  Τι να πιάσεις και τι ν αφήσεις.
  Ότι τις αποφάσεις στην ΕΕ τις παίρνουν μια ομάδα γραφιοκράτες οι οποίοι δεν είναι καν αιρετοί και οι αιρετοί εκπροσωποι των κρατών μελλών τις νομιμοποιούν ασυζητητί(εκτός ελαχίστων).
  Ότι η υποκρισία και η εξάρτηση των περιβαντολλογικοοικολογικοΜΚΟ οργανώσεων φαίνεται απο το ότι ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν έχουν ποτε αναφέρει τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις των πολεμικών επιχειρήσεων.(Τι θα λέγατε για μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων πριν απο κάθε πόλεμο?)
  Ότι σε μερικά χρόνια θα μας αναγκάσουν να αντικαταστήσουμε όλα τα υπάρχοντά μας, απο τα σπίτια μέχρι τα βρακιά μας με νέα «πράσσινα».
  Ότι ο φασισμός του μέλλοντος θα έχει χρώμα πράσσινο και σήμα το αρκουδάκι.

  Υ.Γ Η παροιμία λέει ότι το έργο δεν τελειώνει πριν τραγουδήσει η χοντρή κυρία. Δεν λέει τίποτα για σφυρίγματα μπάτσου. Αυτό, πες το στον μπάτσο τω Βρυξελλών!

 9. Μέλιτον Καντάρια 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 4:19 μμ #

  Αντωνη μη του λες του Υ τετοια και τον ιντριγκαρεις γιατι μαλλον απο το Μαη του 2002 εχει να δει καλο ξυλικι, ξερεις στο λιμανι.(Να ριξει και να φαει εννοω)Χιχιχι.

  Παντως συμφωνω με τον Αντωνη με τα περι εξατομικευμενης λυσης και περασμα της ευθυνης για την μολυνση, απο τα μεγαλα μεγαθηρια στον απλο εργαζομενο που ζει με τα φουγαρα στην μουρη.
  Οπως και να εχει ωραια κινηση,παντα τετοια. Λιγη ευρωπαικη κλωτσοπατιναδα δεν ειναι κακη.

 10. Y 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 4:36 μμ #

  @Αντώνη
  Εμείς οι οπορτουνιστές πάντα τη γλιτάρουμε για να πάμε μετά να γράψουμε στα μπλόγκια 😀 τρώγοντας ζαμπόνια από άλογο αντί για τη βάφλα που παραδοσιακά σου φέρνουν όταν καταλήγεις σε ένα βέλγικο κελί (εξ αναλογίας στα ελληνικά κελιά θα έπρεπε να δίνουν πιτόγυρα και όχι μπούφλες που δίνουν συνήθως).

  Αυτό που λέω για την ανακύκλωση, και γενικά έναν τρόπο ζωής όσο το δυνατόν λιγότερο μολυντικό το λέω υπό την εξής έννοια: αν είσαι κομμουνιστής και τυχαίνει πχ. να έχεις μια μικρή επιχείρηση θα κολλάς ένσημα στον εργαζόμενο σου. Αυτό δε θα αλλάξει το φαινόμενο της εκμετάλλευσης, αλλά αν δε το κάνεις τότε δεν έχεις καμία συνέχεια με τις ιδέες σου και απλά τους δουελεύεις όλους και μάλλον και τον εαυτό σου. Πιστεύω ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τα περιβαλλοντικά. Όχι δηλ. επειδή η ατομική μας συμπεριφορά δε μπορεί να αλλάξει το πρόβλημα να συμβάλουμε και οι ίδιοι στο μεγάλωμα του.

  [επειδή αρχίσαμε τα ηθικοπλαστικά, καλό θα ήταν να βρούμε το παλιό βιβλίο του Ζαχαριάδη για το πώς πρέπει να είναι ο κομμουνιστής που λέει ότι πρέπει να πλένει τα δόντια του και να κοιμάται με ανοιχτό παράθυρο για να αναπνέει καλό αέρα :-P]

  @Φάρε
  1. Ευχαριστούμε

  2. Το κύριο νομοθέτημα της ΕΕ για το κλίμα ήταν το κλιματικό πακέτο που εγκρίθηκε το Δεκέμβρη του 2008 [έχουμε γράψει μια αναφορά για το πώς οι βιομήχανοι το επηρρέασαν: http://www.corporateeurope.org/system/files/files/article/watering_down_climate_policies_2008.pdf%5D

  Αυτά που λες για τα μονοπώλια, την εκμετάλλευση κλπ. είναι πολυ σωστά αλλά πρέπει να πάμε πέρα από αυτά.
  – Ν’αναδείξουμε το θέμα της εμπορίας ρύπων και να την αντιπολιτευτούμε σχηματίζοντας μέτωπα.
  – Να ξεσκεπάσουμε τις ψεύτικες λύσεις που εξυπηρετούν μόνο την κερδοφορία του κεφαλαίου: το θάψιμο του άνθρακα (CCS), τα βιοκαύσιμα, τα πυρηνικά.
  – Να στηρίξουμε πραγματικές λύσεις που συμφέρουν το κοινωνικό σύνολο και την εργατική τάξη όπως οι ανανεώσιμες ενέργειες και η εξοικονόμηση ενέργειας.

  3. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα λανθασμένη η ανάλυση που κάνει συνήθως το ΚΚΕ σύμφωνα με την οποία η ΕΕ είναι του κεφαλαίου γιατί η Κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά είναι του κεφαλαίου. Η υπαγωγή της ΕΕ στο κεφάλαιο δε γίνεται πλέον κυρίως μέσω των κομμάτων. Ισά ίσα που η ΕΕ από πάνω επηρεάζει και τα κόμματα. Γίνεται κατά μεγάλο βαθμό και εν μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι μια αυτόνομη γραφειοκρατεία ιδιαίτερα ισχυροποιημένη από Μάαστριχτ και μετά σε πλήρη συμμαχία με το κεφάλαιο και λειτουργώντας ως ατζέντης του απέναντι ακόμα και σε κυβερνήσεις. Το Ευρωκοινοβούλιο επίσης είναι ένα όργανο χωρίς λαό και ‘κοινή γνώμη’ και σχεδόν μόνο με κεφάλαιο να συζητάει μαζί του.

  Τα χαρακτηριστικά αυτά τα υποτιμάμε. Δε τα περιγράφουμε. Αρνούμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε.

 11. Y 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 4:45 μμ #

  @Λαθρά
  τις αποφάσεις οι γραφειοκράτες δε τις παίρνουν μόνοι τους αλλά μαζί με τους λομπίστες του κεφαλαίου.

  Δωράκι : http://www.envirosagainstwar.org/know/arcecology/

  Δε ξέρω αν ο φασισμός του μέλλοντος θα είναι πράσινος. Ο σοσιαλισμός του μέλλοντος πάντως πρέπει σίγουρα να είναι οικολογικός. Έννοιες όπως ο οικο-σοσιαλισμός πρέπει νομίζω να τις αντιμετωπίζουμε με λιγότερη χλεύη.

  @Μέλιτον
  Πλάκα – πλάκα κάπως έτσι που τα λες πρέπει να’ναι. Λες γι’αυτό τα λέω όλα αυτά τα περίεργα και μ’ένα καλό ταξικό ξυλίκι να συνερχόμουνα? 😛

 12. Кроткая 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 5:35 μμ #

  μπράβο, μπράβο, κάτι πήραμε είδηση!! 🙂

  Βέβαια, σε λίγο θα αρχίσουν ανενόχλητοι να κουβεντιάζουν οι φίλοι μας τα ζώα ακριβώς απέναντι, περί κλίματος, περί κρίσης και περί μετανάστευσης… Και απέναντι είναι αρκετά δυσκολότερο να «παίξει» ο οποιοσδήποτε. Τέτοια δημοκρατία λέμε…

  ΥΓ. Καμιά μπύρα θα πιούμε επιτέλους, τι θα γίνει πια με το θέμα μας, ε? :Ρ

 13. Μέλιτον Καντάρια 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 5:58 μμ #


  Το ταξικο ξυλικι δεν ειναι πανακεια. Ολα ξεκινανε απο την φιλοσοφια φτανουν στην πολιτικη και καταληγουν στην τακτικη μεσα στην καθημερινοτητα.
  Οσον αφορα την σταση ζωης ενος κομμουνιστη εχεις δικιο οτι πρεπει να ειναι πρωτοποροι και μες την καθημερινοτητα τους. Αλλα
  Ενας κομμουνιστης (να το παιξω και λιγο Ζαχαριαδικος) ειναι οικολογος εκ φυσεως.

  Ας δουμε και αυτο:
  http://www.kke.gr/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=2492

  ΥΓ.Το ειπα και εγω το ηθικοπλαστικο μου..

 14. Y 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 6:37 μμ #

  Το κείμενο του ΚΚΕ για το περιβάλλον είναι δυστυχώς για γέλια και για κλάμματα μαζί.

  Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θα έπρεπε να ιεραρχείται πολύ πιο ψηλά. Εδώ φαίνεται σαν ένα πρόβλημα ανάμεσα στα άλλα. Είναι σα να μιλάς για κοινωνικά ζητήματα και να βάζεις τον καπιταλισμό ως πρόβλημα, δίπλα στα επιδόματα ανεργίας και τη μητρική άδεια… Τα περισσότερα οικολογικά προβλήματα απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

  Έπειτα η εμπορία ρύπων καταδικάζεται χλιαρά και δε δίνεται κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική – στόχος πάλη. ‘Να πληρώσει το κεφάλαιο’ – πώς να πληρώσει? Γιατί δε μπαίνει το ενδιάμεσο αίτημα της έξτρα φορολόγησης ανάλογα με τη ρύπανση και των προστίμων για κάθε μονάδα CO2 πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο? Κι έπειτα το θέμα της ενέργειας στο δημόσιο.

  Λέξη επίσης δεν αναφέρεται για την απαραίτητη αλλαγή του ενεργειακόυ μίγματος και για αύξηση των ανεώσιμων ενεργειών.

  Λέξη για εξοικονόμηση ενέργειας.

  Λέξη για την πυρηνική ενέργεια.

  Αν θέλουμε λοιπόν να δούμε με κομμουνιστική ειλικρίνεις το θέμα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι θέσεις αυτές του ΚΚΕ για το περιβάλλον είναι πραγματικά θλιβερές και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το γεγονός αυτό.

 15. λαθραναγνώστης 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 8:34 μμ #

  Η μοναδική πραγματικά αποτελεσματική περιβαλλοντολογική πολιτική, είναι η ελλάτωση της παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών και ενέργειας.
  Αυτό σημαίνει μικρή ποικιλία προϊόντων του ιδίου είδους, μείωση ή και εξαφάνηση των άχρηστων.
  Επαναφορά στην πώληση χύμα και κατάργηση των συσκευασιών ή περιορισμό τους στις εντελώς στοιχειώδεις.
  Χαμηλή θερμοκρασία εσωτερικών χώρων το χειμώνα υψηλή το καλοκαίρι, ιδιωτικών και δημόσιων, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και μείωση ιδιωτικών.
  Φωταγωγίες κτηρίων και πόλεων τέρμα.
  Αυτά και όχι μόνο.
  Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα, υποκρισίες και απόπειρες δημιουργίας νέων κύκλων κατανάλωσης και παραγωγής για τη συντήρηση του καπιταλισμού.
  Οι ΑΠΕ δεν λύνουν κανένα πρόβλημα παρά μόνο αυτο της κερδοφορίας των κατασκευαστών εγκαταστάσεων ΑΠΕ.
  Καλώς ή κακώς,οι νόμοι της θερμοδυναμικής δεν έχουν καταργηθεί. Για να έχεις ισχύ πρέπει να καταναλώσεις καύσιμο.
  Πιστεύει κανείς ότι τα παραπάνω μπορεί να γίνουν πραγματικότητα σε συνθήκες μη σχεδιασμένης οικονομίας?

 16. Theo 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 8:54 μμ #

  Mόνο σε συνθήκες σχεδιασμένης οικονομίας θα έχουμε μείωση της κατανάλωσης. Στη Βόρεια Κορέα για παράδειγμα έχουν ρεύμα 2 ωρες την ημέρα προστατεύοντας το περιβάλλον.

 17. λαθραναγνώστης 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 9:03 μμ #

  Καλώς το παιδί.

 18. Y 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 9:51 μμ #

  Ήμουνα σίγουρος ότι θα σκάσει κι ο Theo σήμερα. Είναι εξάλλου φανατικός αναγνώστης του Γκράνμα και γουσταρει απίστευτα τις συζητήσεις και τις απόψεις απλά για κάποιο ψυχολογικό λόγο δε μπορεί να το παραδεχτεί.

  Συμφωνώ απόλυτα με το πρώτο μέρος της παρέμβασης σου Λαθρά και προσθετώ ότι σε πολλούς τομείς πρέπει να γίνει στροφή στην τοπική οικονομία. Όχι με την έννοια της αμφισβήζήτησης του προτσές της οικονομικής ενοποίησης του κόσμου, αλλά με την έννοια ότι είναι πιο ορθολογικό με κριτήρια πρόοδου του συνόλου της ανθρωπότητας να παραχθεί τοπικά να παράγεται τοπικά.

  Μια τέτοια προσέγγιση θα άλλαζε ένα κάρο πράγματα στο σημερινό μοντέλο και θα επέβαλε ανάπυτξη της τοπικής γεωργια και βιομηχανίας παντού αλλά και της τοπικής παραγωγής ενέργειας.

  Την αντίσταση σου στις ανανεώσιμες και το δόγμα ότι η ισχύς προϋποθέτει καύσιμο τη θεωρώ ανεξήγητη. Πρόιον ίσως μιας τριτοκοσμικής καχυποψίας που έχουμε στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της μικρής ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων στη χώρα μας σε σχέση με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

  Η ανανεώσιμες πηγές μπορούν να φτάσουν να παράγουν 40 – 50% της παγκόσμιας ενέργειας μέχρι το 2050 σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες.

  Το ‘εύκολο’ πετρέλαιο κάποια στιγμή θα τελειώσει. Θα μείνει αυτό που είναι πιο ακριβό στην εξόρυξη και απίστευτα μολυντικό. Η Shell έχει ξεκινήσει το έγκλημα της εξορυξης αυτού του πετρελαίου στην Αλμπέρτα του Καναδά.

  Η πυρηνική ενέργεια προϋποθέτει το γέμισμα του πλανήτη με πυρηνικά απόβλητα και το μόνιμο κίνδυνο του ατυχήματος και των μικροατυχημάτων. Η προσπάθεια της αστικής τάξης για ένα νέο πυρηνικό κύμα προκύπτει μόνο από την πείνα της για κέρδος (ιδιωτικοί πυρηνικοί σταθμοί) και την παντελή αδιαφορία της για την ανθρωπότητα μακροπρόθεσμα. Γι’αυτό και η προσπάθεια αυτή πρέπει να αποκρουστεί. Μικρή μόνο χρήση της πυρηνικής ενέργειας πρέπει να γίνεται εν αναμονή καλύτερων επιλογών. Η πυρηνική σύντηξη είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο, αλλά κι αυτό δε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανάκεια. Τεχνο-πανάκειες δεν υπάρχουν, αυτά είναι αντιδραστικά αστικά ιδεολογήματα στην λούμπα των οποίων έπεσαν σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς και οι Σοβιετικοί. Τα ζητήματα λύνονται κοινωνικά.

  Το φυσικό αέριο είναι αυτό που είναι το πιο βιώσιμο για να δώσει
  το υπόλοιπο από το 50%.

  Ο σοσιαλισμός του μέλλοντος θα είναι ανανεώσιμος και οικολογικός ή δε υπάρξει ποτέ.

 19. talibermal 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 10:30 μμ #

  Έλα Υ μπράβο, μπερεκέτι! κατεβείτε και καταδώ σε καμιά ολομέλεια.
  ρε θεό τον θεό σου δεν έχεις…που κολλάει η Βόρεια Κορέα; ακούσες κανέναν να λέει ότι έχει σοσιαλισμό;πάντως δεν θα είναι ούτε ο Υ ούτε κανας νοήμων άλλως…επίσης έχε υπόψη σου πως ακόμη και ο Ενβέρ (Πασάς) Χότζα έκανε ανακύκλωση…βέβαια τώρα που έχουμε μαφιοζοδημοκρατία της ίδιας χθεσινής σταλινικής κλίκας θάβουμε τοξικά των γερμανών δημοκρατών…ααα κάποιος να πιέσει με το τρομοκρατικό θέμα των αποβλήτων ραδιενεργών που πέταξαν οι ιταλοί μαφιόζοι..από τον δημοκρατικό βορρά στον υπανάπτυκτο ιταλικό νότο…
  τουλάχιστον να ασχοληθεί πανευρωπαικά γιατί την κάτσαμε την βάρκα για χιλιετίες.
  ξεχάστε της διακοπάρες σας..

 20. λαθραναγνώστης 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 11:09 μμ #

  «Οι ανανεώσιμες πηγές μπορούν να φτάσουν να παράγουν 40 – 50% της παγκόσμιας ενέργειας μέχρι το 2050 σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες».
  Το πρόβλημα και η αντίστασή μου (και όχι μόνο η δική μου)στις ΑΠΕ, βρίσκεται ακριβώς εδώ. Οι μελέτες μιλάνε για ΕΝΕΡΓΕΙΑ και όχι για ΙΣΧΥ που είναι ενέργεια στη μονάδα του χρόνου ή αν θέλεις «πυκνότητα ενέργειας». Για παράδειγμα, το καλοκαίρι με τα χιλιάδες κλιματιστικά, όπου την ημέρα καταναλίσκονται κάτι απίστευτες ποσότητες απο μεγαβατώρες, μιλάμε για τεράστια ισχύ. Αν αυτή την ισχύ την έπερνες απο ανεμογενήτριες, τότε αυτές θα ήταν μηχανικά τέρατα και θα κόβανε τη ροή του ανέμου και θα προκαλούσαν άλλου είδους οικολογική καταστροφή. «There are no free lunches» που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι.
  Εε troll ?
  ….ωχ συγνώμη, Theo ήθελα να πώ.
  Παραμένω στην αρχική μου θέση. Το περιβάλλον και η ζωή στη γή θα σωθούν, απο τη χαμηλή κατανάλωση αγαθών και ενέργειας. Σχεδιασμένη οικονομία.
  Τότε, ο τρόπος που θα παράγεται η ενέργεια, θα είναι δευτερεύων και ίσως, λόγω της πιό ήρεμης ζωής οι απαιτήσεις σε ισχύ να ελλατωθούν και οι ΑΠΕ να γίνουν πιο ρεαλιστική λύση απ ότι σήμερα.

 21. kritias 29 Οκτωβρίου, 2009 στις 11:24 μμ #

  Σε σχέση με το θέμα της οικολογίας, μου έκανε κλικ η φράση που άκουσα από τον Πανούση «Η οικολογία είναι το νέο όπιο των λαών». Εξαιρετική…

  Μεγάλη ήταν η έκπληξή μου όταν κατάλαβα πως η πατρότητά της φράσης ανήκει στο Slavoj Zisek, ένα φιλόσοφο που μέσα από το granma έμαθα για πρώτη φορά. Παραθέτω μια σχετική ομιλία του με τίτλο: «Ecology as a New Opium for the Masses». Έχει 10 μέρη, σας δίνω το πρώτο και links για τα υπόλοιπα θα βρείτε στη στήλη δεξιά στο youtube.

 22. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 1:10 πμ #

  @Λαθρά
  Ο σοσιαλισμός προφανώς και πρέπει να μειώσει τις απαιτήσεις σε ισχύ.
  Οι απαιτήσεις σε ενέργεια των κλιματιστικών της αθήνας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχιζοφρένειας και σπατάλης του καπιταλισμού.
  Σε μια σοσιαλιστική κοινωνία που βαδίζει προς τον κομμουνισμό η μισή και βάλε αθήνα θα πρέπει να γκρεμιστεί για να φυτευτούν δέντρα.
  Ο πραγματικός σοσιαλισμός με κομμουνιστική προοπτική θα ανατρέψει το σκοπό ύπαρξης του καπιταλισμού ‘μεγέθυνση για τη μεγέθυνση’.

  Ο τρόπος που παράγεται η ενέργεια δεν είναι καθόλου δευτερεύοντας. Το κάθε κοινωνικο-οικονομικό στάδιο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα μέσα παργωγής. Ο μεταπολεμικός ιμπεριαλιστικός μονοπωλιακός καπιταλισμός βασίζεται στην οικονομία του πετρελαίου και του αυτοκινήτου.

  Το πρόταγμα για το σοσιαλισμό της εποχής μας είναι η αλλαγή των παραγωγικών σχέσεων για την αντιστοίχηση με τις παραγωγικές δυνάμεις που μπορούν σήμερα να πετύχουν το πέρασμα στην ανανεώσιμη οικονομια σε αρμονία με τη φύση (θεμιτό κατά Μαρξ).

  Ο σοσιαλισμός πρέπει να είναι οικολογικός αλλιώς δεν έχει νόημα.

 23. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 1:25 πμ #

  Το “There are no free lunches” είναι μια ακόμα κυνική καπιταλιστική μοιρολατρεία.
  Μπορεί να υπάρξει οικονομία σε αρμονία με τη φύση και το κοινωνικό άτομο.
  Αν δε το πιστεύουμε αυτό, απλά δεν είμαστε κομμουνιστές.

  @Κρητία
  Δυστυχώς για τεχνικούς λόγους αδυνατώ να παρακολουθήσω τη διάλεξη του Ζίζεκ.

  Θα πω ωστόσο και χώρις να το ακούσω ότι η ενστικτώδικη εχθρότητα προς την οικολογία είναι λάθος κι ότι πιστεύω ότι και ο Ζίζεκ δε θα το αντικρούει αυτό στην ομιλία του.

  και ξανά, κομμουνισμός = οικονομία σε αρμονία με τη φύση.

 24. Theo 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 3:26 πμ #

  Γεια σου ρε Υ! Το μπλογκ το παρακολουθώ που και που καθώς διασκεδάζω με τα χαριτωμένα μαργαριτάρια που διαβάζω όπως αυτό της χαριτωμένης Παρτιζάνας που δεν ανακυκλώνει για να μην βγάζουν κέρδος απο τα σκουπίδια της! Keep walking comrades!

 25. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 10:46 πμ #

  Σύντροφε Theo we love you. Προτείνω να σε ανακηρύξουμε σε μασκότ του Γκράνμα.

 26. Αντώνης 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 11:10 πμ #

  Απότι βλέπω Τheo τελικά και εσύ φοιτητάκος που δεν ξεκαυλώνει όσο πρέπει είσαι, άσχετα αν μας το παίζεις τόσο καιρό αφ΄υψηλού (η τελευταία δημοσίευση στις 3.30 τα ξημερώματα!!!). Απαξιώ λοιπόν!


  Οι Θέσεις του ΚΚΕ ούτε «θλιβερές» είναι , ούτε «λειψές». Υπάρχει συγκεκριμένο φυλλάδιο που τις συμπηκνώνει και βεβαίως αναφέρεται σε ΑΠΕ, βεβαίως αναφέρεται σε ανακύκλωση, βεβαίως και για ορθολογική οικιστική ανάπτυξη. Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα.
  Στην Ελλάδα ευτυχώς για μας, δεν διαθέτουμε πηρυνικό αντιδραστήρα (πλην του Δημόκριτου). Δεν καταλαβαίνω γιατί ντε και καλά πρέπει κάποιος να έχει θέση για κάτι που δεν υφίσταται. Δηλαδη στους άμεσους στόχους πάλης του ΚΚΕ για την Ελλάδα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση των βιοκαυσίμων της …Σομαλίας; Εντάξει το καταλαβαίνουμε ότι μένεις στο Βέλγιο αλλά μη βγάζουμε και από τη μύγα ξύγκι… Πάρε και ένα link http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5007247. Πάντως και ο Τσάβες (που τόσο συμπαθείς) έχει πεί ότι εκεί που έχει φτάσει το ενεργειακό πρόβλημα της Βενεζουέλας η πηρυνική ενέργεια μπορεί να είναι και λύση…
  Το ενεργειακό «μίγμα» και οι ΑΠΕ δεν είναι τόσο αθώες όσο φαντάζεσαι. Μην απολυτοποιούμε τις καταστάσεις. Είναι μεγάλο ζήτημα οι βλαβερές ενεργοβόρες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά μην ξεχνάς ότι σχεδόν το 90% των μηχανημάτων που παράγουν τις ανανεώσιμες παράγονται σε αυτά τα ίδια ρυπογόνα εργοστάσια…Άρα τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε με το λαθραναγνώστη που επιμένει για τη σχεδιασμένη οικονομία…
  Το ΚΚΕ παίρνει θέση και για μια σειρά άλλα θέματα που γενικά δεν είναι ψηλά στην ατζέντα της…ευρωπαϊκής οικολογίας. Μιλάει για εκτεταμένα αντιπλυμιρικά έργα, για φορείς δασοπροστασίας για δήμευση όλων των δσικών εκτάσεων. Έχει σκεφτεί κανείς ποτέ γιατί ας πούμε τα αντιπλυμμιρικά έργα δεν είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα; Απλούστατα γιατί η Ε.Ε. θεωρεί «μη επιλέξιμες» τις δαπάνες για τέτοιου είδους παρεμβάσεις ενώ αντίθετα επιδοτεί σωριδόν τις ΑΠΕ, τα οικολογικά κτίρια (μου ήρθε και προσπέκτους σπίτι του ΥΠΕΧΩΔΕ!!!) και άλλες ενέργειες που προφανώς είναι πολύ πιό κερδοφόρες. Απλά τροφή για σκέψη. Πάντως γενικά δεν είναι ότι δεν ενστερνίζομαι τις ανησυχίες σου, αλλά νομίζω ότι μερικές φορές ενδίδεις στην οικολογία του καπιταλισμού (του κέρδους). Το κουβεντιάζουμε όμως. Τέλος να πώ ότι ναι φυσικά ο σοσιαλισμός θα είναι οικολογικός. Προφανώς όμως θα πρέπει να προσθέσουμε το όταν οι παραγωγικές δυνάμεις το επιτρέψουν…

 27. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 11:32 πμ #

  @αντώνη
  Οι θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον είναι θλιβερές, λειψές και γελοίες.

  Ένα σοβαρό σύγχρονο κόμμα έχει θέση για το αν θέλει να αναπτυχθεί η πυρηνική ενέργεια στη χώρα του (το θέμα το είχε θέσει ο Σουφλιάς) καθώς και για το αν γενικά παγκόσμια πρέπει να αναπτυχθεί η μορφή αυτή. Για τα πυρηνικά όπλα δηλ. γιατί έχεις θέση και γι’αυτό όχι.

  Τη θέση του Τσάβες αυτή την ξέρω και διαφωνώ μαζί της (μάλλον οι Ρώσοι της Atmo θα τον πείσαν). Ήταν ένας από τους λόγους που δε τον έβαλα μαζί με Κούβα, Εκουδόρ, Βολιβία παραπάνω.

  Φυσικά και επιμένουμε στη σχεδιασμένη οικονομία (σοσιαλιστική με δημοκρατικό σχεδιασμό όχι με εντολές διορισμένων διευθυντών). Τις ΑΠΕ δε θέλουμε να τις αναπτύξουμε όπως ο καπιταλισμός. Πρέπει όμως να τις αναπτύξουμε. Η ΕΕ σήμερα παρόλη τη φιλιλογία της δίνει πιο πολλά λεφτά στον άνθρακα (κάρβουνο) από ότι στις ΑΠΕ. Πρέπει να διεκδικίσουμε μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΑΠΕ μαζί με το πέρασμα όλης της ενέργειας στο δημόσιο.

  Θέλω να μου εξηγήσει πώς στο διάολο ενδίδω στην οικολογία του κέρδους!!!
  Επειδή σου λέω κάτι που δεν έχεις συνηθίσει μου χρεώνεις ότι δίνω κωλαράκι στον αντίπαλο..

  Τα κατάφερες πάλι να με βγάλεις από τα ρούχα μου!!!

  ‘ο σοσιαλισμός θα είναι οικολογικός. Προφανώς όμως θα πρέπει να προσθέσουμε το όταν οι παραγωγικές δυνάμεις το επιτρέψουν…’ – Οι παραγωγικές δυνάμεις το επιτρέπουν τώρα.
  Δε χρειαζόμαστε ένα νεο σοβιετικό προντουκτιβισμό. Χρειαζόμαστε πέρασμα από τον πετρελαιο-καπιταλισμό στον ανανεώσιμο σοσιαλισμό.

 28. Αντώνης 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:02 μμ #

  Όχι φίλε . Οι παραγωγικές δυνάμεις ΔΕΝ το επιτέρπουν ακόμα. Για παράδειγμα: Η μηχανή εσωτερικής καύσεως που έχω εγώ στην πολυκατοικία που μένω αντικαταστάθηκε από μια που λειτουργεί με φυσικό αέριο. Ξέρεις πόσο κόστισε αυτό; 15.000 Ευρώ. Αυτό πάει να πεί ότι για να μετατραπούν όλες οι εγκαταστάσεις με «ήπιες» μορφές ενέργειας το κόστος είναι τεράστιο. Και το κόστος έχει να κάνει με μια σειρά παράγοντες όπως το ποιός παράγει τις μηχανές για τα εργοστάσια μέχρι το πού ζεί ο καθένας. Αυτό για να αναστραφεί θέλει ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και αντιστροφή του παραγωγικού του προτσές. Δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι ακόμα και σε χώρες πρώτης γραμμής του ιμπεριαλισμού όπως η Γαλλία για παράδειγμα, παράγει το 78% της ηλεκρτικής ενε΄ργειας της από πυρηνική ενέργεια έχεις την εντύπωση ότι μια επαναστατική κυβέρνηση θα μπορούσε απο την επαύριο να το αλλάξει αυτό; εγώ λέω όχι. Θα έπρεπε, και συμφωνώ εδώ, να κινηθεί σε συτή την κατεύθυνση αλλά μη περιμένουμε και θαύματα. Θα πώ πάλι τα της Βενεζουέλας. Δηλαδή στη Βενεζουέλα, την 4η σε παραγωγή πετρελαίου, τη χώρα που δέχεται τεράστια πολεμική από το διεθνές αστκό σύστημα, εσύ θα πρότεινες «εδώ και τώρα ΑΠΕ»; Εγώ θα πρότεινα απεξάρτηση από το διεθνές σύστημα, αυτόνομη ανάπτυξη και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν προσήλωση στις ΑΠΕ. Πες μου αν διαφωνείς.
  Σου εξηγώ λοιπόν και γιατί σου προσάπτω κατηγόρια…βαριά!
  Η όλη φιλολογία που αναπτύσεται στην Ε.Ε. και παγκόσμια, για την «πράσινη» ανάπτυξη, για την ήπια ενέργεια κτλ είναι μια τεράστια μπίσνα που καθοδηγείται πλέον ανοιχτά από την πλουτοκρατία. Υπάρχουν δε και ενδοιμπεριαλιστικές διαμάχες ανάμεσα σε χώρες-παραγωγούς-καταναλωτές πετρελαίου σχετικά ανεξάρτητους ενεργειακά και σε αυτούς που προσπαθούν να πάρουν αντισταθμιστικά οφέλη από τη μετατροπή των οικονομιών τους σε «πράσινες». Ρωτάω λοιπόν εγώ: Είναι σύγχρονο αίτημα το να ζητάμε «εδώ και τώρα ΑΠΕ» όπως να΄ναι (δηλαδή με το δικό τους τρόπο) σαν ενδιάμεσο αίτημα , όπως λες, όταν αποδεδειγμένα αυτή είναι και πλευρά της στρατηγικής του κεφαλαίου; και άντε και το κάναμε. Πώς ακριβώς θα συνδυαστεί αυτό με την αντιιμπεριαλιστική πολιτική μιας σειράς χωρών που από εξαρτημένες στο πετρέλαιο θα γίνουν εξαρτημένες στο φυσικό αέριο ή στον παραγωγό φωτοβολταϊκών πάρκων (γιατί ηδη τεχνολογία για τις ΑΠΕ είναι ήδη πατενταρισμένη); Προσπάθησε τέλος να μείνεις ψύχραιμος. Δεν τις ξέρεις τις θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον. Όταν τις μάθεις το ξανασυζτάμε…

 29. Αντώνης 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:13 μμ #

  Τέλος θα ήθελα να σχολιάσω και κάτι ακόμα. Αν κάτι δεν ήταν η ΕΣΣΔ αυτό είναι προντουκτιβιστική. Δευτερευόντος όμως θα ήθελα μια εξήγηση για το όρο που χρησιμοποιείς εδώ. Τί εννοείς με το «προντουκτιβιστική»;
  Για την πηρυνική ενέργεια σου ξαναματαλέω: Προφανώς όταν το ΚΚΕ μιλάει για ΑΠΕ και βελτίωση του χορωταξικού παραγωγικού ιστού δεν υποστηρίζει την πηρυνική ενέργεια. Αυτές τις δηλώσεις κοινωνικών φρονημάτων που ζητάς όμως δεν τις καταλαβαίνω. Ναι δεν είμαστε υπέρ. Αλλά ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ!!! Και δευτερευόντως κανείς δεν άνοιξε το θέμα. Μια δήλωση έκανε ο Σουφλιάς και δεν ξανακούστηκε. Και του απαντήσαμε. Και στη Βουλή. Ψάξε τα άρθρα των ημερών και θα το βρείς. Αλλά ντάξει. Μην κυνηγάς φαντάσματα. Δεν υπάρχει τέτοιου είδους συζήτηση στην Ελλάδα.

 30. Μέλιτον Καντάρια 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:17 μμ #

  @Y

  Μαλλον εκει στις Βρυξελλες εχουν λυσει ολα τα υπολοιπα και οδευουν επιταχυντικα προς την αταξικη κοινωνια…
  Ο κεντρικος σχεδιασμος της οικονομιας αραγε τελικα σαν να μην παιζει κανεναν ρολο;

  Μας λενε στο Ελλαντα πως μονο με τα καταλληλα υλικα στις οικοδομες θα λυσουμε το ενεργοβορο προβλημα στην ΕΕ ! Και το παρουσιαζουν σαν πανακεια!(δε λεω οτι αυτο ειπες).
  Πισω απο ενα υπαρκτο, πολυ σοβαρο προβλημα καταφερνουν να κρυβουν οι επιτελεις των πολυεθνικων τους καπιταλιστικους ανταγωνισμους τους για το φλεγον ενεργειακο ζητημα και εμεις να κανουμε σαν αλλες WWF…

  Με την νεα κυβερνηση η ευθυνη της ανακυκλωσης περναει στον απλο πολιτη και απο εκει…στις εταιριες ανακυκλωσης που μας εχουν βομβαρδισει με τα αλλεπαλληλα σποτακια για το που θα πεταμε…τις ηλεκτρικες μας σκουπες.

  No mercy

  Πως γινεται παντα στο τελος για ολα να φταιει το ΚΚΕ, ενας θεος (οχι τον ημιθεο παραπανω) το ξερει!
  «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον είναι θλιβερές, λειψές και γελοίες»
  Ενταξει ρε Υ, νιωθω ακομα και για ολα αυτα να ειχε μιλησει το ΚΚΕ εσυ παλι τα ιδια θα ελεγες.
  Απλα μια αισθηση.

 31. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:18 μμ #

  Δε λέω ρε αντώνη ότι όλα μπορεί να αλλάξουν σε μια στιγμή. Δεν εννοούσα αυτό γαμώτο. Εννοούσα ότι είμαστε έτοιμοι να βαδίσουμε σε ανανεώσιμη κατεύθυνση και ότι δεν έχει νόημα να ξαναμπαίναμε σε κούρσα παραγωγής με το παλιό παραγωγικό μοντέλο.

  έχω διαβάσει όλες τις θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον που μου στείλατε. Εσύ αδυνατείς να απαντήσεις στην κριτική μου και μου προσάπτεις ότι δε τις ξέρω. Είσαι κουραστικός και αντιπαραγωγικός.

  Δε λέω ΑΠΕ εδώ και τώρα με οποιοδήποτε τρόπο. Πώς αλλιώς να στο πω για το καταλάβεις???
  Προσπάθησε να συλλάβεις ότι λέω να αλλάξουμε τις παργωγικές σχέσεις για να αλλάξουμε και το παραγωγικό μοντέλο. Να περάσουμε στο επόμενο κοινωνικό και οικονομικό στάδιο.

  Ωσο για αυτά που λες για τον καπιταλισμό και την πράσινη ανάπτυξη είσαι απλούστατα βαθιά νυχτωμένος.

  Μπερδεύεις την προπαγάνδα του συστήματος, το smoke screen του με τις πραγματικές του προθέσεις. Επειδή το σύστημα μιλάει για οικολογία και ΑΠΕ (μόνο μιλά γιατί στην πράξη δε τα προωθεί, παρά μόνο στο βαθμό που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς πέραν της οικολογία) εσύ εχθρέυεσαι τις ΑΠΕ και την οικολογία.

  Με την ίδια λογική δηλ. όταν το σύστημα μιλά για ελευθερία, πατρίδα και δικαιώματα, εσύ θα έπρεπε να εχθρέυεσε την ελευθερία, την πατρίδα και τα δικαιώματα.

  Τα κύρια κέρδη του το κεφάλαιο θα τα βγάλει από την εμπορία ρύπων, όχι από τις ΑΠΕ. Τις ΑΠΕ τις ανπτύσει πολύ λιγότερο από ότι υπάρχει δυνατότητα. Όπως δε προώθησε και πριν από τριάντα χρόνια που ήταν έτοιμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  Πρέπει τώρα να περιγράψεις τις βασικές γραμμές του πώς θα είναι η σοσιαλιστική οικονομία σου. Το ενεργειακό της μίγμα. Για να εμπνευσεις τον κόσμο.

  Όχι δώστε μας πρώτα την εξουσία και μετά θα κάνουμε εμείς ότι κρίνουμε καλό για το λαό.

 32. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:19 μμ #

  Ρε μαλάκες 80 φορές είπα για τη σχεδισμένη οικονομία. Ρίχτε λίγο νερό στο κεφάλι σας κολλημένοι.

 33. compasso 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:45 μμ #

  πάλι στο ΚΚΕ το γυρίσατε πειραγμένοι. Μπράβο ρε μλαγκες εκεί πάνω, ωραία κίνηση.
  Εμείς εδώ κάτω δεν έχουμε τέτοια, αλλά από την άλλη μπορούμε να πάμε στο συλλαλητήριο του ΣΥΝ εναντίον της τρομοκρατίας για να μας φύγει το άχτι http://www.tvxs.gr/v24736
  ην οργάνωση που ανέλαβε την λένε ΟΠΛΑ έτσι… Α ρε ιεροσυλιά…

 34. Αντώνης 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:47 μμ #

  http://www.kke.gr/periballon/afieroma_gia_to_periballon_ioynhs_2003?act=2&morf=1&tab=1

  Εδώ λοιπόν θα δείς ολοκληρωμένα τις θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον, όπου λέει …πολλές λέξεις για όλα αυτά που θίγεις. υπάρχει bullet και για την πηρυνική ενέργεια.

 35. Μέλιτον Καντάρια 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:49 μμ #

  Οπως το ειπες…
  Να μας φυγει το αχτι.

 36. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:50 μμ #

  @Μέλιτον
  μου παρέθεσες τις θέσεις του ΚΚΕ και σου είπα τη γνώμη μου γι’άυτές. Αν δε μου τις παρέθετες δε θα σου την έλεγα.

  Δεν είπα καθόλου ότι για όλα φταίει το ΚΚΕ και σταματήστε αυτό το τροπάριο γιατί καταντάει γελοίο.

  Μόλις κάνουμε κριτική στο ΚΚΕ αρχίζετε και μυξοκλαίτε!!

 37. Μέλιτον Καντάρια 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:54 μμ #

  Με εχεις δει πολλες φορες να μυξοκλαιω?

 38. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 1:01 μμ #

  @Αντώνη

  σ’αυτό αναφέρεσαι για τα πυρηνικά? ‘…η ανεξέλεγκτη πυρηνική δραστηριότητα κλπ.’
  Τι να σου πω ρε αγόρι μου. Απλά επιβεβαιώνεις τη θέση μου. ΔΕΝ έχετε σοβαρή θέση.

  Όσο για τις ΑΠΕ η μόνη καθαρη θέση που βγαίνει είναι ότι το ΚΚΕ είναι κατά της εγκατάστασης νέων ιδιωτικών αιολοικών πάρκων ενώ δε παίρνει ανάλογη θέση να πας πει ότι είναι κατά νέων ιδιωτικών σταθμών που καίνε άνθρακα ή πετρέλαιο.

  Επίσης δε θεωρεί ότι το μερίδιο των ΑΠΕ στην Ελλάδα πρεπει να αυξηθεί. Η λαϊκή εξουσία δεν ‘απολυτοποιεί ένα συγκεκριμένο κριτήριο π.χ. την προστασία του περιβάλλοντος’ [οποία σοφιστεία! λες και οι ΑΠΕ είναι κακές με άλλα κριτήρια] και προτιμά να συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες κατά 90% με εισαγόμενο πετρέλαιο (αυτό κι αν είναι ιμπεριαλιστική εξάρτηση!)

  Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά. Μαύρη και στα λαγκάδια.

 39. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 1:02 μμ #

  @Meliton
  ε τι κάνεις? σου κάνω κριτική στις ‘θέσεις’ σας και εσύ μου λες ‘ναι, ναι πάλι το ΚΚΕ φταίαίαίει’. Δεν είναι μυξοκλάψιμο αυτό?

 40. Αντώνης 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 1:18 μμ #

  Ρε είσαι χαζός; διάβασες ένα κείμενο 50 σελίδων και έβγαλες συμπέρασμα σε ένα τέταρτο; έχει δίκιο ο Μελιτον. Ότι και να σου λέγαμε εσύ το ίδιο θα έλεγες. Διάβασε λοιπόν προσεκτικότερα:
  «Προώθηση με τεκμηριωμένες μελέτες, των ήπιων μορφών ενέργειας, αποκλεισμός της χρήσης στη σεισμογενή χώρα μας της ατομικής ενέργειας για παραγωγικούς σκοπούς με τη σημερινή ανασφαλή τεχνολογία της.’
  Μάθε να διαβάζεις. Όχι να σκανάρεις. Και παρακάτω:
  «συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου αυτών των στόχων μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μοχλός αυτού του ενεργειακού σχεδιασμού θα είναι ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός ενεργειακός φορέας της λαϊκής οικονομίας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής μπορεί να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.

  Ο κρατικός ενεργειακό φορέας της λαϊκής εξουσίας θα μπορεί, στηριγμένος στο σύνολο των κριτηρίων που προαναφέραμε, να σχεδιάσει και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα χωροθέτησης, επιλογής τεχνολογίας και μεγέθους των αιολικών πάρκων. Θα δώσει προτεραιότητα στην αξιοποίηση των αιολικών πάρκων στα νησιά, όπου το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των συμβατικών σταθμών είναι πολύ ψηλότερο σε σχέση με το διασυνδεδεμένο σύστημα. Θα οδηγήσει επίσης στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των αναγκαίων συμβατικών σταθμών που χρησιμοποιούν το φθηνό, εγχώριο λιγνίτη, ώστε να διασφαλιστεί ταυτόχρονα η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

  Σε τελευταία ανάλυση, το πρόβλημα είναι πολιτικό. Απαιτεί να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του, να εγκαθιδρύσει τη δική του εξουσία και να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα. »

  Αλλά παιδάκι μου εσύ θέλεις μασημένη τροφή…

 41. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 1:51 μμ #

  Εγώ θέλω μασημένη τροφή! Όχι εσύ που δε μπορείς να μας εξηγήσεις άμεσα τις ιδέες σου και ξέρεις μόνο να παραθέτεις λινκ και αποσπάσματα και να μας κατηγορείς για αδιάβαστούς!

  Χαίρομαι που επιτέλους μαθαίνω τη θέση του τιμημένου για τα πυρηνικά αλλά δυστυχώς ούτε οι περισσότεροι από εσάς την ξέρετε. Γιατί απλά δεν την προβάλετε. Δεν είναι αρκετή ωστόσο γιατί το μόνο πρόβλημα δεν είναι η σεισμικότητα και η αντίθεση στην πυρηνική αναγέννηση πρέπει να έχει διεθνικό χαρακτήρα. Δε με νοιάζει αν υπάρχει συζήτηση στην Ελλάδα. Υπάρχει παγκόσμια. Πρέπει να πάρεις θέση.

  Όσο για τις ΑΠΕ όχι δεν είναι αρκετό να λες να δημιουργηθεί μόνο στα νησιά. Πρέπει να πεις ξεκάθαρα ότι θέλεις να τις αυξήσεις στο ενεργειακό μίγμα.

  Θα το διαβάσω προσεκτικότερα. Εσύ κι ο Μέλιτον πάντως φταίτε που χάνω τη ψυχραιμία μου. Όταν μου λες ότι έχω επηρρεαστεί από την οικολογία του κέρδους και ο άλλος ενώ έχω πει εκατό χιλιάδες φορές σχεδιασμένη οικονομία με ΑΠΕ μου λέει ΄και η σχεδιασμένη οικονομία’?

  Γενικά, σπάτε αρχίδια γάιδαρου. Όποιος κάνει κριτική στο ΚΚΕ πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε επειδή είναι πράκτορας είτε επειδή επηρρεάζεται από την προπαγάνδα των πρακτόρων.

  Και γενικά συνεχίζεται να μη συλλαμβάνετε ότι πρέπει να περάσουμε σε άλλο παραγωγικό μοντέλο και αυτό πρέπει να γίνει σημαία του σοσιαλισμού για να εμπνεύσει τους εργαζόμενους σήμερα.

  Κι ότι η ΕΣΣΔ είχε μπει σε κούρσα ποσοτικής παραγωγής – ανταγωνισμού με το ίδο πάνω κάτω μοντέλο υλικής παραγωγής (υπηρχαν βέβαια μεγάλες διαφορές) με τον καπιταλισμό και αυτό δε πρέπει να επαναληφθεί.

 42. Αντώνης 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 2:04 μμ #

  φιλαράκι η συζήτηση μαζί σου καθίσταται αδύνατη για τρείς λόγους:
  1. Λες: «λέξη για τα πηρυνικά». Σου στέλνω link και αντί να πεις σορρυ ρε μάγκες δεν την είχα προσέξει (αν και τύγχανες και μέλος όταν αυτή δημοσιεύτηκε!!!) μας λες ότι το ΚΚΕ δεν την προβάλλει. Τρέχα γύρευε.
  2. Γράφεις «Όσο για τις ΑΠΕ η μόνη καθαρη θέση που βγαίνει είναι ότι το ΚΚΕ είναι κατά της εγκατάστασης νέων ιδιωτικών αιολοικών πάρκων ενώ δε παίρνει ανάλογη θέση να πας πει ότι είναι κατά νέων ιδιωτικών σταθμών που καίνε άνθρακα ή πετρέλαιο.» Σου στέλνουμε link και αντί πάλι να πείς οκ άκυρο έχετε θέσεις αλλά εγώ θα ήθελα πιό ολοκληρωμένες(σχ.41) φροντίζεις πρώτα να πείς ότι δεν έχουμε ή ότι είναι γελοίες και μετά να μπεις στην κριτική.
  3. Για την εξοικονόμηση ενέργειας; τελικά λέμε …λέξη; Γιατί τελικά πρέπει να απολογούμαστε σε εσένα τον «πλήρη» τον «σωστό» τον «ενημερωμένο» και περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητο για πράγματα που ούτε έχουμε πεί, ή έχουμε πεί και δεν τα ξέρεις.
  Περαστικά.

 43. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 2:07 μμ #

  ‘Εγώ θα πρότεινα απεξάρτηση από το διεθνές σύστημα, αυτόνομη ανάπτυξη και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν προσήλωση στις ΑΠΕ.’
  Τριτοκοσμίλα και εθνοκεντρισμός.

  Σοσιαλισμός σε πολλές χώρες. Άμεσα μέτρα προς ένα άλλο οικονομικό μοντέλο που σέβεται τη φύση.

 44. Αντώνης 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 2:09 μμ #

  Όσο και να προσπαθήσεις δεν θα σου ξανααπαντήσω.

 45. Y 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 2:16 μμ #

  Ντάξει ρε φίλε. Έκανα λάθος. Εγώ δε ζήτησα σε κανέναν να μου απολογηθεί. Εσύ το παίρνεις έτσι.

  Συνεχιζω να λέω ότι οι θέσεις σας είναι γελοιότατα ανεπαρκείς. Ότι τους διαφεύγει η κεντρικότητα των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ότι έιναι ανίκανες να εμπνεύσουν.

  Ευχαριστώ για περαστικά. Θα το ξεπεράσω.
  Εσείς να δούμε πότε θα ξεπεράσετε την ηλίθια ‘κομματικότητά’ σας.

 46. Μέλιτον Καντάρια 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 4:29 μμ #

  Μιας και στο ΚΚΕ οσοι βρισκονται δεν ειναι ηλιθιοι αλλα αγωνιστες που καθε μερα δινουν μαχες με τα θερια θα παραθεσω μονο μερικα απο τα link του σημερινου Ριζοσπαστη.
  Θα με συγχωρεσετε αλλα εχω και μια γαμ@!#!@ αδυναμια, στις αδικες προκλησεις απανταω.

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5330393&textCriteriaClause=%2B%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D+%2B%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%A5%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%99%CE%91+%2B%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%97%CE%98%CE%97%CE%9A%CE%95+%2B%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%91+%2B%CE%A0%CE%9F%CE%A5+%2B%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%A5%CE%98%CE%97%CE%9A
  Η φωτο απο την πρωτη πορεια-διαμαρτυρια με 70 ΠΑΜΕιτες που εγινα στα χρονικα της «μαυρης» πολιτικα Κερατεας Μεσογειων και τον αποκλεισμο του LIDL, λογω απολυσης μητερας με τρια παιδια επειδη συνδικαλιζοταν και απεργουσε…

 47. Μέλιτον Καντάρια 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 4:30 μμ #

  Και αλλοι ηλιθιοι:
  http://www1.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?id=5330333&publDate=30/10/2009&textOnly=true

 48. Μέλιτον Καντάρια 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 4:31 μμ #

  Και αλλοι:
  http://www1.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?id=5330464&publDate=30/10/2009&textOnly=true

 49. Μέλιτον Καντάρια 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 4:32 μμ #

  Και αλλοι:
  http://www1.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?id=5330324&publDate=30/10/2009&textOnly=true

 50. Μέλιτον Καντάρια 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 4:32 μμ #

  Και αλλοι:
  http://www1.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?id=5330504&publDate=30/10/2009&textOnly=true

 51. Μέλιτον Καντάρια 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 4:36 μμ #

  Εμεις οι ηλιθιοι λοιπον σε χαιρετουμε.
  Για να χρησιμοποιησουμε και τον τιτλο του αρθρου σου αγαπητε Υ,
  εμεις οι ηλιθιοι ετσι ξερουμε να ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ τους καπιταλιστες.
  Ουτε εθυμοτυπικα, ουτε με κορωνες, ουτε με «διαπιστευμενους σωτηρες»…

 52. Juan Almeida Bosque 30 Οκτωβρίου, 2009 στις 4:41 μμ #

  Ενδιαφέρουσα η συζήτηση αλλά νομίζω ρε Υ ότι όταν συζητάν οι άνθρωποι συζητάν για να συμφωνήσουν ή τέλοσπάντων για να δουν που διαφωνούν και να βγάλει ο καθείς τα συμπεράσματά του.
  Πες με και μένα ηλίθιο κομματικό αλλά δίνεις την εντύπωση ότι ξεκινάς με μία Α θέση (συνήθως αναφορικά με το Κ.Κ.Ε.) και δε θες να κουνηθείς από κει ούτε χιλιοστό. Σα να ψάχνεις να επιβεβαιώσεις ένα συμπέρασμά σου από τα πριν βγαλμένο.
  Γνώμη μου, την εκφράζω ελεύθερα, δε σε ξέρω αλλά κρίνω από αυτά που γράφεις (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχεις και θετικούς προβληματισμούς).
  Επί του θέματος η όλη τοποθέτησή σου μου θυμίζει τον τρόπο που έβλεπε η Ροζα Λούξεμπουργκ τη Ρωσική Επανάσταση, στο ομώνυμο βιβλίο της. Σε αρκετά σημεία της κριτικής της (αγροτικό ζήτημα, πολιτικές ελευθερίες, δημοκρατία, χωρίς να πέφτει γενικώς πάντως σε μηδενισμούς) δε βλέπει τη συγκεκριμένη κατάσταση για να κάνει μια συγκεκριμένη ανάλυση, με αποτέλεσμα ενώ γενικώς αναπτύσσει μια ορθή μείζονα πρόταση (ειδικά για το αγροτικό και την υιοθέτηση από τους Μπολσεβίκους του συνθήματος των Εσερων) ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΕ ΛΑΘΕΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
  Γενικοποιεί δηλάδη ως αρχές της δικτατορίας του προλεταριάτου ΓΕΝΙΚΩΣ λύσεις σε ζητήματα που είναι έξω από τις δυνατότητες ή το συμφέρον επιβίωσης του συγκεκριμένης νίκης στο ζήτημα της πολιτικής εξουσίας του συγκεκριμένου προλεταριάτου.
  Με άλλα λόγια κρίνει υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά, βάσει των δεδομένων συνθηκών (και είναι κάτι που και η ίδια ψιλοαναγνωρίζει ως «σφάλμα» της απέναντι στους Λένιν-Τρότσκι αποδεχόμενη ότι για την τακτική που ακολουθούν κύριος υπεύθυνος είναι η αδράνεια του γερμανικού και δυτικού προλεταριάτου που ανέχεται να το κοροιδεύουν οι Σάιντεμαν και ΣΙΑ).
  Νομίζω ότι στη βουλησιαρχία ρέπεις και συ αλλά αν προσπαθήσεις να δεις τα πράγματα πιο συγκεκριμένα όπως παραπάνω κάνουν κάποιοι σ/φοι θα δεις ότι στο ενεργειακό ζήτημα ενδεχομένως για τον εν ελλάδι σοσιαλισμό να προκρίνεται διαφορετική λύση από ότι για παράδειγμα στο σοσιαλισμό των Η.Π.Α. (ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ).
  Συμφωνώ μαζί σου πάντως στο ζήτημα της έμπνευσης του λαού με τη διαφορετικότητα που θα επιφέρει απτά ο σοσιαλισμός στη ζωή μας.

  Α ΜΗ ΞΕΧΑΣΩ βγήκε «Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την προβοκατόρικη προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία»».
  ΑΥΤΑ κουρασα πάλι αλλά δεν είχα τι να κάνω και βρήκα έμπνευση εδώ.

 53. Y 31 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:01 μμ #

  @Bolsque
  Στην παραπάνω συζήτηση έχω διαπράξει σοβαρό φάουλ, με τη γρήγορη τοποθέτηση μου απέναντι σε ένα κείμενο που δεν έχω μελετήσει.

  Το φάουλ αυτο έγινε μέσα συνθήκες εκνευρισμού που μου προκάλεσε ο Αντώνης λέγοντας ότι ‘ενδίδω στην οικολογία του καπιταλισμού’.
  Όποιος πάει παρακάτω, παραδίπλα ή και λίγο κόντρα στη θέση του ΚΚΕ πρέπει ντε και καλά να ενδίδει στον καπιταλισμό.
  Εκνευρίστηκα γιατί εδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι με την ανάλυση της προπαγάνδας του συστήματος σ’αυτό το θέμα και σε αρκετό βαθμό να προσπαθώ να την αποκαλύψω στα μίντια κι αυτό ο Αντώνης το ξέρει.

  Η θέση μου στο πρώτο κείμενο ηταν σωστή γιατί ακόμα κι αν κάποια ζητήματα αναλύονται σε άλλο κείμενο, δε δικαιολογείται αυτό το κείμενο ως αυτόνομο κείμενο να είναι δομημένο τόσο λάθος.

  Ο Αντώνης βέβαια αντιμετωπίζει τα κομματικά κείμενα σαν ιερές γραφές και οποιαδήποτε παρεξήγηση απέναντι τους είναι ασυγχώρητο αμάρτημα. Η ποιότητα των κομματικών κειμένων από την άλλη τόσο από άποψη εκλαϊκευτικών ευανάγνωστων δημοσιευμάτων όσο κι απο επιστημονική αξία κατρακυλάνε. ‘Άποψη σου’ θα μου πείτε. Ναι, άποψη μου. Θανάση Παπαρήγα δεν έχουμε πια πάντως και οι επίγονοι του είναι για κλάματα.

  Η αλήθεια Bolsque είναι ότι είμαι λίγο Λουξεμπουργκιστής αλλά το καταστάλαγμα ότι η Ρόζα καταλήγει σε λάθος συμπέρασματα είναι λίγο ελαφρά τη καρδία νομίζω. Θεωρώ ότι χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για να δούμε σε τι είχε δίκιο και σε τι άδικο η Ρόζα.

  Θα προσπαθήσω να βρω χρόνο μετά την επόμενη βδομαδα να γράψω μια πιο σοβαρή κριτική των θέσεων του ΚΚΕ για το περιβάλλον. Τα βασικά σημεία της τα έχετε ήδη εδώ.

  Ωστόσο επειδή έχει δίκιο κι ο Κομπάσο ότι πολύ κεντράρουμε στο ΚΚΕ (φταίω κι εγώ σ’αυτό) αυτό που ήθελα να πω εγώ είναι στο οραματικό μας πεδίο αλλά και στην καθημερινή μας προπαγάνδα τα περιβαλλοντικά προβλήματα πρέπει να πάρουν πολύ πιο κεντρικό ρόλο.

 54. Μέλιτον Καντάρια 1 Νοεμβρίου, 2009 στις 12:38 μμ #

  Ασχετο ισως..

  Mιας και μιλαμε για ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  Με ημερομηνια 30 Μαρτιου:ΤΑΥΤΙΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+P6-RC-2009-0165+0+DOC+XML+V0//EL

 55. Μέλιτον Καντάρια 1 Νοεμβρίου, 2009 στις 2:02 μμ #


  Την θυμαμαι αυτην την κουβεντα απλα αυτο που σηκωσα ηταν φρεσκια εξελιξη.

  ΥΓ.Ασχετο και σχετικο μαζι.
  Αληθεια δε θα ηταν καλη ιδεα να δειτε και με το Compasso ενα link αμεσης ενημερωσης;
  Θα βοηθουσε και για το κοσμο που μπαινει μες στο μπλογκ αλλα θα αυξανε και το ενδιαφερον με κοσμο που δεν αντεχει αλλο ενα indymedia με τις κραυγαλεες διαγραφες απο την ΣΟ του.
  Λεω εγω τωρα…σαν προταση,μιας και μεσα στο mygranma υπαρχουν πιο υγειοι χαρακτηριστικα απο αλλου.

 56. ciaoant1 1 Νοεμβρίου, 2009 στις 4:31 μμ #

  Πολύ καλή η ενημέρωση για τα λόμπι στο ευρωκοινοβούλιο, έχω παρακολουθήσει μια σειρά από ποστς για το θέμα, που ήταν εξαιρετικά.

  Καλή συνέχεια

 57. Y 2 Νοεμβρίου, 2009 στις 9:20 πμ #

  @Μέλιτον
  Το κείμενο που έστειλες είναι η πρόταση ψηφίσματος στις 30 Μάρτη 2009. Στο ποστ που παρέθεσα μπορείς να βρεις την απόφαση πάνω στην πρόταση της 2ας Απριλίου.

  Καλή η ιδέα για ένα χώρο στο πλάι ίσως όπου ο καθένας θα μπορεί να ανεβάζει λινκς με δημοσίευσεις άλλων της επικαιρότητας? Κομπάσο ζεις? Ή πλέουμε ακυβέρνητοι?

  Χαίρομαι δε, που βρίσκεις ότι είμαστε ‘πιο υγιείς από άλλους’, αλλά μάλλον όχι τελείως υγιείς για τα γούστα σου! Ισως όμως θεωρείς ότι είμαστε και λίγο πρακτορο-προβοκατορόπληκτοι, ε? άμα είναι πες το μας όμως, να ξέρουμε τη γνώμη έχουν οι επιβάτες για το πλήρωμα (δελτίον παραπόνων)

  @ciao
  Ευχαριστούμε!
  Mήπως έχεις διαβάσει αυτό το κείμενο για την κρίση? http://libcom.org/library/the-biggest-october-surprise-all-a-world-capitalist-crash-loren-goldner
  Αν ναι, στείλε μια γνώμη στο μέιλ του γκράνμα.

 58. Μέλιτον Καντάρια 2 Νοεμβρίου, 2009 στις 2:55 μμ #

  1.Πασο,εχεις δικιο.
  2.Ο χωρος στο πλαι ή οπως αλλιως το φανταζεσαι δεν ειναι κακο, σκουντηξε ομως και τον τιμονιερη λιγο γιατι πελαγοδρομει..καπου.
  3.Αυτο που ειπα ισχυει αλλα μην εχεις και συ βρε αδερφε, συνδρομα καταδιωξης 🙂
  Δεν γινεται να συμφωνουμε γενικα περι σοσιαλισμου αφου ο καθενας εχει κανει τις επιλογες του και αυτο ειναι σαφες απο τα γραφομενα ενθεν και ενθεν. Σε σχεση παντως με αλλα blogs μπορουμε να συζηταμε ξεροντας οτι ειναι καλοπροαιρετη η διαφωνια και οτι δεν παει τιποτα χαμενο ασχετα με το παθιασμενο, του χτυπηματος των πληκτρολογιων…

 59. Y 2 Νοεμβρίου, 2009 στις 5:54 μμ #

  Το θέμα είναι ότι την κατηγορία του ‘αντικειμενικά προβακάτορα’ ορισμένοι την έχετε πάντα οπλισμένη για εκτόξευση ανά πάσα στιγμή.

  Πρέπει να ξεπεράσετε το σύνδρομο του ότι όποιος κάνει σκληρή κριτική στο ΚΚΕ είναι προβοκάτορα ‘συνειδητός η ασυνείδητος’.

 60. Y 2 Νοεμβρίου, 2009 στις 5:56 μμ #

  Συμφωνώ κι εγώ ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και χαίρομαι πολύ που το είπες αυτό.

 61. Μέλιτον Καντάρια 3 Νοεμβρίου, 2009 στις 11:51 πμ #

  …Για αυτο που λεγαμε περι αμεσης ενημερωσης:

  http://www1.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?id=5335360&publDate=3/11/2009&textOnly=true

 62. compasso 3 Νοεμβρίου, 2009 στις 5:40 μμ #

  ζω ρε πειραγμένοι αλλά ΄νομίζω ότι ήταν πολύ αισιόδοξο να περιμένετε να παρακολουθώ όλη την κουβέντα που έχετ κάνει ως εδώ κάτω.
  Αυτό που λέτε δε γίνεται. Γίνεται μόνο αν κάνουμε ένα κοινό λογαριασμό στο google αι το ανεβάσουμε μέσω google reader. Όμως αυτό θα μπορεί να το κάνει μόνο όποιος έχει το κωδικό να μπεί, που εκ των πραγμάτων δε μπορούμε να είμαστε χιλιάδες.
  Αν ξέρετε εσείς κά΄ποιο καλύτερο τρόπο ακούω.

 63. compasso 3 Νοεμβρίου, 2009 στις 5:43 μμ #

  αυτό που λέτε πάντως είναι ο λόγος που ήθελα να πάει το Γκράνμα σε δικιά του διέυθυνση. Για να έχουμε την ελευθερία να κάνουμε τέτοια πράγματα. Τώα σαν φάση φόρουμ που λέτε δεν έχω ιδέα πως μπορεί να γίνει. Αξίζει όμως να το ψάξουμε, είναι καλή ιδέα.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Κεφάλαιο και Κλιματική Αλλαγή « Γκράνμα - 23 Νοεμβρίου, 2009

  […] Τους μπλοκάραμε! […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: