Για την προσπάθεια λειτουργίας της ΕΦΕΕ

15 Οκτ.

efee

Καλώς ή κακώς, ο a8lios τον φοιτητικό συνδικαλισμό τον έχει φάει με το κουτάλι (και με κάθε άλλο τρόπο) επί πολλά χρόνια. Επιπλέον, ήταν και παρών στην τελευταία μεγαλειώση 😀 προσπάθεια συγκρότησης της ΕΦΕΕ, το μακρινό 2001.

Τότε που τα συνθήματα «Στην Κρήτη στα Χανιά έγινε η αρχή, έρχεται εξέγερση Πανεκπαιδευτική» και «διώξαμε τα ΠΣΕ του Πολυτεχνείου, ήρθε και η ώρα του Πέτρου Ευθυμίου» κατάφεραν να λήξει χωρίς αποτέλεσμα (αλλά με μία άγρια ομορφιά, χαχα) η όλη φάση…

Θαρρώ λοιπόν ότι μπορώ να εκφέρω άποψη επί του θέματος.

Το κύριο ερώτημα που μπαίνει είναι:

«Θα βοηθήσει σε κάτι η λειτουργία της ΕΦΕΕ;»

Ναι, θα βοηθήσει. Και προφανώς δεν εννοώ ότι το «φοιτητικό κίνημα» θα αποκτήσει μια «ενιαία εκπροσώπηση» απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι το θετικό.

Τα ΕΑΑΚ για παράδειγμα λένε ότι η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ θέλουν να συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ για να περάσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έρχονται με τη δήθεν συναίνεση των φοιτητών, μετά από «κοινωνικό διάλογο».

Φυσικά και είναι έτσι. Και όποιος δεν το κατανοεί αυτό, αλλά πιστεύει ότι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ ξαφνικά νοιάστηκαν για το κινηματικό μέλλον του Φοιτητικού Κινήματος, εθελοτυφλεί.

Πρέπει όμως να καταλάβουμε το εξής: Ότι η ΕΦΕΕ σήμερα δε σημαίνει τίποτα απολύτως στη συνείδηση των φοιτητών. Δεν γνωρίζει σχεδόν κανένας καν ότι κάποτε υπήρξε. Τη ΓΣΕΕ για παράδειγμα αρκετοί εργαζόμενοι τη θεωρούνε τον «εκπρόσωπό» τους, επειδή στο παρελθόν έχουν δει να δίνει μάχες. Γι αυτό και σε ένα βαθμό μπορεί να εγκλωβιστεί κάποιος από τους στημένους διαλόγους στους οποίους συμμετέχει.

Στον φοιτητικό χώρο δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Κανένας φοιτητής, κανένας μεταπτυχιακός, κανένας υπ. διδάκτορας δεν έχει δει ποτέ κάτι που να λέγεται ΕΦΕΕ. Επομένως ο μόνος τρόπος να την «εμπιστευτεί», ο μόνος τρόπος να την νιώσει σαν κάτι που τον εκπροσωπεί, είναι να την δει να είναι μπροστά στους αγώνες και στις διεκδικήσεις του. Αν αυτή δεν το κάνει -που με τους σημερινούς συσχετισμούς προφανώς δε θα το κάνει- απλά δεν θα νιώσει πως τον εκπροσωπεί.

Επομένως θέμα «εγκλωβισμού» δεν νομίζω να τίθεται επί του παρόντος.

«Ναι ρε μάγκα, αλλά αν όπως λες δε περιμένεις να βοηθήσει στους αγώνες, γιατί να την ξαναστήσεις;»

Ερχόμαστε λοιπόν στο κύριο για εμένα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχα εντοπίσει εγώ στο φοιτητικό κίνημα, τουλάχιστον μέσα από την εμπειρία στους Σ.Φ. του Ηρακλείου, ήταν πως οι φοιτητές, ακόμα και τα μέλη των άλλων παρατάξεων και κάποιοι από τη δικιά μας, δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των Σ.Φ.. Επίσης δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των παρατάξεων. Γενικώς υπάρχει μια τελείως νεφελώδης εως διαλυτική κατάσταση.

Πας και του λες ας πούμε του ΠΑΣΠίτη «ρε μλκ, η ΠΑΣΠ στην Αθήνα πήγε και χαιρέτησε την απόφαση της Διαμαντοπούλου για τα ΚΕΣ» και σου λέει «ναι, είναι μαλάκες αυτοί, αλλά εμείς εδώ είμαστε αριστεροί».

Κάνουν τα ΕΑΑΚ ή η ΑΡΕΝ πανελλαδικά διήμερα-τριήμερα-δεκαήμερα ξέρω εγώ τί, πλακώνονται οι τάσεις τους μεταξύ τους, βγάζουν και ένα κειμενάκι που λέει μόνο όσα συμφωνούνε όλοι (δηλαδή τπτ) και ξαναγυρνάει ο καθένας στη σχολή του και λέει τα δικά του.

Πάντα έχουν όλοι δίκιο στο Φοιτητικό Κίνημα σήμερα!

Και όταν αγαπητοί μου πάντα έχουν όλοι δίκιο, νομίζεται πως γίνεται πιο εύκολο ή πιο δύσκολο το έργο εκείνων που θέλουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις του Φοιτητικού Κινήματος να παίρνουν και πολιτικά χαρακτηριστικά;

Από μια τέτοια άποψη θα βοηθήσει η ΕΦΕΕ με την υπαρξή της. Θα βοηθήσει στο να συνειδητοποιούν οι φοιτητές -όσοι προβληματίζονται σχετικά δηλαδή- την ανάγκη ενός συγκροτημένου Φοιτητικού Κινήματος. Στο συνέδριο της ΕΦΕΕ κάθε ΔΑΠιτάκος, κάθε ΠΑΣΠιτογαργαλιάρης, όπως και κάθε Πανσπουδαστικάριος που θα είναι εκεί ως αντιπρόσωπος του Σ.Φ. του, αφού ακούσει τις διάφορες θέσεις, θα ψηφίσει για εκπροσώπους στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ.

Αυτό σημαίνει όμως πως θα πρέπει να απολογείται μετά κιόλας στο σύλλογό του, στους συμφοιτητές και στους φίλους του, για την στάση που κρατάει η παράταξη που ΑΥΤΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ.

Και αυτό με τη σειρά του, αργά ή γρήγορα, θα τον οδηγήσει και στην ανάγκη να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας στην ίδια του την παράταξη, να συμφωνήσει και να προπαγανδίσει τις ΕΝΙΑΙΕΣ θέσεις της ή να διαφοροποιηθεί από αυτή και να την εγκαταλήψει.

Γενικώς, η ύπαρξη ενός κεντρικού τριτοβάθμιου οργάνου θα αναγκάσει όσους ασχολούνται με τον φοιτητικό συνδικαλισμό να σκεφτούν πιο πολιτικά.

Και αυτό μόνο προς όφελος εκείνων των δυνάμεων που θέλουν ένα ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα, πλάι στο εργατικό, μπορεί να αποβεί.

Παρένθεση: Επειδή και από την πλευρά των ΕΑΑΚ και από μερίδες του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται επιχειρήματα του στυλ «οι νικηφόροι αγώνες του Μαούνη και του Φλεβάρτη (έτσι λέγαμε οι κομπλεξικοί ΚΝίτες στο Ηράκλειο τις κινητοποιήσεις του Μάη-Ιούνη 2006 και του Φλεβάρη-Μάρτη του 2007) έδειξαν ότι μόνο ο απευθείας συντονισμός των Γενικών Συνελεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε μαζικούς και νικηφόρους αγώνες» κτλκτλ. να πω και σε σχέση με αυτό:

Ναι, έδειξε τέτοια πράγματα, αλλά φάνηκε επίσης πως συντονισμός των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων με «αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ανοιχτές σε όλους» οδηγεί είτε σε απλά παζάρια και κόψε-ράψε αιτημάτων μεταξύ παρατάξεων, είτε σε μπάχαλο.

Και αυτό επίσης όλα τα κομμάτια της «φοιτητικής αριστεράς» 😀 το παραδέχτηκαν. Κάποια βέβαια αφού σχόλασε ο γάμος. Τέσπα, ήθελα να πω λοιπόν το εξής:

Έστω ένας νέος Μαούνης. Έστω πως υπάρχει και συγκροτημένη ΕΦΕΕ. Ποιός θα εμποδίσει λ.χ. τα ΕΑΑΚ (λέμε τώρα) να κατεβάσουν στην αρχή των κινητοποιήσεων στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ μια πρόταση που να λέει:

«Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων οι αποφάσεις για το πώς και αν θα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις θα παίρνονται από συντονιστικά των Γενικών Συνελεύσεων των Σ.Φ., τόσο τοπικά ανα πόλη όσο και πανελλαδικά, και όχι από το Κ.Σ. της ΕΦΕΕ. Εμείς προτείνουμε (λέω ένα παράδειγμα) κάθε Σ.Φ. να συγκαλεί συνέλευση την τάδε ημέρα κάθε βδομάδα και από αυτή να βγαίνουν τόσοι αντιπρόσωποι όσοι (είπα λέω ένα παράδειγμα) και αυτοί που στέλνει ο Σύλλογος στο συνέδριο της ΕΦΕΕ. Αυτοί θα παίρνουν μέρος στο συντονισμό των Γενικών Συνελεύσεων και θα απολογούνται στην επόμενη Γενική Συνέλευση του Σ.Φ. τους για τη στάση που κράτησαν στα συντονιστικά. Σε κάθε συνέλευση θα βγαίνουν εκ νέου αντιπρόσωποι.»

Αν ψηφιστεί μια τέτοια ή ανάλογη πρόταση, δε θα είναι ένα τεράστιο κέρδος για την πορεία των κινητοποιήσεων και για το πού μπορούν να οδηγήσουν αυτές; Αν πάλι δεν ψηφιστεί, δε θα είναι ένα τεράστιο όπλο το να έχεις την ξεκάθαρη τοποθέτηση των παρατάξεων εκείνων που καταψήφισαν;

Κλείνει η παρένθεση.

Φτάνουμε και στο τελευταίο ερώτημα:

«Φτάνει αυτό δηλαδή; Ξαναφτιάχνουμε την ΕΦΕΕ και απλώς κοιτάμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, όποτε αυτό προκύψει;»

Κάθε άλλο. Όπως είπα και πιο πάνω, πρέπει να είναι ξεκάθαρο και ποιοί είναι οι συσχετισμοί σήμερα και τί στόχους έχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όταν δείχνουν να συμφωνούν στη λειτουργία της ΕΦΕΕ.

Γι αυτό λοιπόν λέει κιόλας η ΚΝΕ πολύ σωστά στην σχετική ανακοίνωσή της (παρ’ ότι -να το τονίσω αυτό- είναι αυτή που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια λειτουργίας της ΕΦΕΕ):

«Καλούμε όλους τους φοιτητές να μην περιοριστούν ούτε να περιμένουν την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος από τις δυνάμεις εκείνες που το διέλυσαν και το κρατούν διαλυμένο εδώ και 20 χρόνια.

Η πραγματική ανασύνταξη του φοιτητικού σπουδαστικού κινήματος χωρίς την αλλαγή των συσχετισμών δεν μπορεί να γίνει. Ενισχύεται η αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός διακριτού αγωνιστικού μετώπου φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα, φοιτητών-συνδικαλιστών σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές ετών και εξαμήνων, αγωνιστές φοιτητές.»

Δηλαδή η ΚΝΕ, παράλληλα με τις προσπάθειες για τη λειτουργία της ΕΦΕΕ, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο αγωνιστή να συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ενός «διακριτού αγωνιστικού μετώπου», ανεξάρτητου από την ΕΦΕΕ, στο χώρο των πανεπιστημίων.

Όσοι πιστοί…

Advertisements

88 Σχόλια to “Για την προσπάθεια λειτουργίας της ΕΦΕΕ”

 1. ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ Οκτώβριος 15, 2009 στις 6:23 μμ #

  καλα η τοποθετηση σου συντροφε χαλασε κοσμο!!!!

 2. kritias Οκτώβριος 15, 2009 στις 7:41 μμ #

  Τα ‘πες όλα.
  Τα πάντα όλα!

 3. Y Οκτώβριος 15, 2009 στις 11:01 μμ #

  Καλά τα είπες Αθλιε όντως. Η συνεπής θέση είναι ότι η ΕΦΕΕ πρέπει να ανασυγκροτηθεί και τα ΕΑΑΚ(της Ανταρσύας) κάνουν μεγάλο λάθος εδώ.

  Στο ιστορικό συνέδριο του 2001 είχα ορισθεί κι εγώ αντιπρόσωπος αλλά τελικά έπιασε φορτούνα κάπου ανάμεσα Ρόδου και Σάμου και το δελφίνι γυάλωσε (και μετά γίναν και διάφορα άλλα και τέλος πάντων γ… τα). [δε μας χαλασε βέβαια… ε Juan και Visk?] Ήταν ο σ. Σέντικ βέβαια εκεί!

  Τα Χανιώτικα συνθήματα μου θυμίζουν κάποιες επίσης μεγάλες στιγμές του φοιτητικού κινήματος σε μια αλλη γωνιά του Αιγαίου:

  ‘Λέκκας [τότε πρύτανης του Παν. Αιγαίου] κι Ευθυμίου κι οι δυο γκάου μπίου’

  ‘Δώστε κανά φράγκο εστία να χτισεί αλλιώς θα πα’να μείνουμε όλοι στου Χαριστή’ (τότε υπέυθυνος φοιτητικής μέριμνας στη Ρόδο)

  καθώς και το άκρως αριστερίστικο (μετά τα παραπάνω τοπικά – οπορτουνιστικά) ‘Δρόμοι της Ρόδου, βουνά του Μεξικού, αντίσταση στη λαίλαπα του ιμπεριαλισμού (για να είμαστε και στο μέτωπο)’

  Αυτά και άλλο οδήγησαν κάποτε αγανακτισμένο έναν κομματικό να με κατηγορήσει ευθέως για ΠΠΣΠή… 😀 😀

  Tότε είχα προσπαθήσει να λανσάρω και ως επίσημο ύμνο της ΠΚΣ Αιγαίου το παρακάτω

  αλλά μάλλον απέτυχα

  [στα επόμενα σχόλια αγνοήστε με. Πάλι μπαχαλεύω την κουβέντα]

 4. faros Οκτώβριος 15, 2009 στις 11:51 μμ #

  Θα ήθελα να μου επιτραπεί να ευχηθώ καλή επιτυχία στις προσπάθειες …

  Και για το ξαναστήσιμο (έτσι το βλέπω) της ΕΦΕΕ …

  Και για τον σωστό (ταξικό) προσανατολισμό της …

  Πολλές οι ευθύνες … πολύ η δουλειά της νεολαίας μας … (της προοδευτικής νεολαίας μας) !

 5. regimientocinqo Οκτώβριος 16, 2009 στις 11:16 πμ #

  Εγώ πιστεύω ότι είναι χρήσιμη η ΕΦΕΕ. Κυρίως από τη σκοπιά που το βάζει ο Άθλιος ότι εκεί καταγράφεται πέρα από κάθε αμφιβολία η «επίσημη» γραμμή του οποιουδήποτε.
  Βέβαια δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος ότι η ΠΑΣΠ ή η ΔΑΠ θα σταματήσουν να παίζουν το «άλλο αυτοί άλλο εμείς». Πιο δύσκολα η αλήθεια είναι..
  Κατά τ’άλλα όταν ήμουν εγώ φοιτητής τα ΕΑΑΚ προσπαθούσαν -απ’όταν τους πήρε φαλάγγι η ΠΚΣ – να κρατήσουν την παλιά ΕΦΕΕ (του ’93!) νεκροζώντανη. Το ’97 πόνταραν στην εσκεμμένη βραδυπορία της τεχνικής γραμματείας (ήμουν ο τελευταίος που είχε πάρει κάρτα τότε Σάββατο ξημερώματα!)και διακήρυξαν ως έργο τους τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Από τότε τους έμεινε σαν ο «ανεμόμυλος» που κυνηγάν για να είναι «επαναστάτες»: τίνα την κάνουμε την ΕΦΕΕ κλπ. κλπ.
  Τέλος πάντων, κάθε βήμα στη συγκρότηση του φ.κ. καλό είναι..

 6. compassocap Οκτώβριος 16, 2009 στις 1:57 μμ #

  πολύ ιστορική αυτή η προσπάθεια του 2001. Θυμάστε εκείνη τη ντουλάπα Δαπίτη? Τόσο μεγάλο άνθρωπο στη ζωή μου δε ξαναματαείδα.
  και τότε αλλά και γενικά τα ΕΑΑΚ παίξαν ένα πολύ αρνητικό ρόλο. Και δεν εννοώ τη θέση τους για μη επανασύσταση της ΕΦΕΕ. Εννοώ το τρόπο που επιλέξαν να σπάσουν το συνέδριο και τη γενικότερη πολιτική αντίληψη που δείξαν στο συγκεκριμένο συνέδριο.
  Παρόλαυτα η ύπαρξε του ΚΣ της ΕΦΕΕ θα είναι αντιδραστική και σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στο κίνημα, τροφοδοτώντας επιχειρήματα του τύπου, ορίστε τι λένε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των φοιτητών, αυτοί που κατεβαίνουν είναι μειοψηφίες. Επιχειρήματα που τα έχουμε ξαναακούσει χιλιάδες φορές βέβαια.
  Να επανασυσταθεί η ΕΦΕΕ, ναι. Απλά εγώ δε καίγομαι και τόσο πολύ.

 7. compassocap Οκτώβριος 16, 2009 στις 2:06 μμ #

  ένα ευχάριστό διάλειμμα.
  δείτε το video που έστειλε o kraftwerks σε mail.

  πολύ γέλιο

 8. inlovewithlife Οκτώβριος 16, 2009 στις 5:15 μμ #

  Η ΕΦΕΕ είναι ένα δευτεροβάθμιο όχημα για την αποδυνάμωση των ΓΣ των φοιτητών. Είναι ένα γραφειοκρατικό όργανο που ξαναφτιάχνεται ακριβώς για να μειώσει τα ξεσπάσματα τύπου άρθρου 16 του κινήματος του 2006. Είναι η προσπάθεια να ποδηγετηθούν με γραφειοκρατικό τρόπο οι όποιες συλλογικές προσπάθειες των φοιτητών να λειτουργούν αυτόνομα από κομματικές γραμμές. Και γι’ αυτό θα τσακιστεί στην πράξη από το κίνημα.

  1. Αλήθεια ποια ΓΣ συλλόγου αποφάσισε επανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ? Πείτε μας ρε παλικάρια και εμάς, για να δούμε από που ξεπήδησε αυτή η ανάγκη?
  2. Θα σας πούμε εμείς από που ξεπήδησε αυτή η ανάγκη. Η ΔΑΠ λόγω πρωτοκαθεδρίας στις εκλογές των τελευταίων 10 τόσων ετών και η ΠΑΣΠ λόγω δεύτερης θέσης επιθυμούν την ΕΦΕΕ γιατί πέρα από τις εκλογές και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι ανύπαρκτες σε όποιο κοινωνικό φοιτητικό κίνημα. Εκλεγόμενες από αυτούς τους γαμημένους θεσμούς νομιμοποιούν την ανύπαρκτη ύπαρξή τους πάνω στους φοιτητές.
  3. Η ΠΚΣ στο κίνημα του άρθρου 16 έφαγε ένα καλό σουτάκι σε όλα τα επίπεδα. Όπως και τον Δεκέμβρη έτσι και τότε έχασε μία ολόκληρη γενιά φοιτητών. Οι μαζικές συνελεύσεις, η αυτονομία του φοιτητικού κινήματος δεν ευννοούν το κομματικό της μαντρί. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει και ένας από τους μοχλούς ανάσχεσης θα επιχειρηθεί να είναι και η ΕΦΕΕ.
  4. Ο ανύπαρκτος βραχίονας του ΣΥΝ στα φοιτητικά κάνει και αυτός το κομπρεμί ως καλοί πολιτικάντηδες για να γίνει πιο υπαρκτός.
  5. Μέχρι τώρα η ΕΦΕΕ μποϋκοτάρονταν από τους αριστερούς λόγω συσχετισμού δυνάμεων. Τώρα ΚΝΕ και νεολαία ΣΥΝ βλέπουν απέναντί τους μία διαλυμένη ΟΝΝΕΔ και την ΠΑΣΠ στην κυβέρνηση, οπότε θεωρούν την στιγμή δόκιμη να πάρουν το πάνω χέρι στην γραφειοκρατία των φοιτητών μπας και κουβεντιάσουν θεσμικά και επί ίσοις όροις με το σύστημα και γλύψουν καμία παραχώρηση για να έχουν να δικαιολογούν ότι υπάρχουν.
  6. Η μόνη οργανωμένη παράταξη που στάθηκε με αξιοπρέπεια είναι η ΕΑΑΚ. Μπράβο τους, θέλει αρχ….α όταν οι υπόλοιποι τα βρίσκετε.

  Νεκραναστείστε την ΕΦΕΕ και θα φάτε καλά. Οι καιροί έχουν αλλάξει.

 9. regimientocinqo Οκτώβριος 16, 2009 στις 6:15 μμ #

  έλα ρε σοβαρά;

  (αρχίδια.αρχίδια.αρχίδια. γράφ’το φίλε μου εύκολο είναι..)

 10. visk Οκτώβριος 16, 2009 στις 6:33 μμ #

  Από: http://aepeaakrethymno.blogspot.com/2008/05/blog-post_29.html παραθέτω:

  1. «H Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος υπήρξε το τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης(πρωτοβάθμιο-Γενική Συνέλευση, δευτεροβάθμιο- Δ.Σ.) του οποίου οι εκπρόσωποι βγαίνουν από τα αποτελέσματα των παρατάξεων στις φοιτητικές εκλογές».

  2. «Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός τριτοβάθμιου οργάνου το οποίο θα συντονίζει τις εξελίξεις σε πανελλαδικό επίπεδο, θα προτείνει προοπτικές για το φοιτητικό κίνημα, θα αποτελεί την δημόσια εκπροσώπησή του και θα οργανώνει την περιφρούρηση του».

  3. «Πιστεύουμε ότι μπροστά στην απαξίωση του φοιτητικού συνδικαλισμού με λογικές παραταξιακές και γραφειοκρατικές (ΕΦΕΕ), πρέπει να προτάσσουμε την αμεσοδημοκρατική, αναλογική αντιπροσώπευση ενός τριτοβάθμιου οργάνου στην βάση της αιρετότητας και ανακλητότητας. Διαδικαστικά, οι ίδιοι οι φοιτητές άμεσα θα εκλέγουν τους εκπροσώπους τους, τους οποίους θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους ανακαλέσουν με τον ίδιο τρόπο που τους εξέλεξαν : δηλαδή, με Γενική Συνέλευση. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα ισότιμα να καθορίζει με τις απόψεις και την εκφρασμένη σε ψήφο θέλησή του την εξέλιξη του αγώνα. Σε μια τέτοια βάση πρέπει όχι μόνο να οργανωθούν οι κινητοποιήσεις αλλά και να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα και ο φοιτητικός συνδικαλισμός σε όλα τα επίπεδα».

  Αφού και εσύ άθλιε όπως και η ΚΝΕ καλείται «κάθε ενδιαφερόμενο αγωνιστή να συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ενός “διακριτού αγωνιστικού μετώπου”, ανεξάρτητου από την ΕΦΕΕ, στο χώρο των πανεπιστημίων» γιατί τέτοια πρεμούρα για την επανασύσταση της ΕΦΕΕ;

  Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται η ύπαρξη ενός τριτοβάθμιου οργάνου. Πρέπει ο τρόπος σχηματισμού του και η λειτουργία του να είναι καθρέφτης των αστικών θεσμών; Μήπως να συμφωνήσουμε και με την άποψη του τέως καταλληλότερου που λέει τί το θέλετε το άσυλο αφού μπορείτε ελεύθερα να εκφράζετε τις απόψεις σας και εκτός πανεπιστημίου; (Σημ. το τελευταίο ερώτημα είναι ρητορικό)

  Να πασχίσουμε για τη λειτουργία ενός τριτοβάθμιου οργάνου; Φυσικά και ναι. Όχι όμως στα πρότυπα της ΕΦΕΕ. Άσε που το όνομα δεν μου κάθεται καλά…Π.Α.Φ.Ε λέω εγώ. Πανελλάδική Αγωνιστική Φοιτητική Ένωση (Σημ. Πανελλαδική και όχι Πανελλήνια).

 11. a8lios Οκτώβριος 16, 2009 στις 11:50 μμ #

  @Visk
  Δεν ξέρω αν και από πού ξέρεις την ΑΕΠ του Ρεθύμνου, αλλά μιας και ανατρέχεις στη συγκεκριμένη ανακοίνωσή τους, σου λέω με βεβαιότητα πως αυτή βγήκε ακριβώς επειδή εκείνη την περίοδο και λίγο πριν η ΠΚΣ έφερνε θέμα στα ΔΣ, όπως και συζητούσε με τους φοιτητές, την πρόταση για σύγκλιση Πανσπουδαστικού και για εκλογή αντιπροσώπων,
  πρόταση που συναντούσε μεγάλη αποδοχή και ανάμεσα σε κόσμο που επιρρεάζεται από τα ΕΑΑΚ (τουλάχιστον σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο),
  οπότε η ΑΕΠ ήθελε να δικαιολογήσει και με κάποιο αντεπιχείρημα την άρνησή της.

  «Να πασχίσουμε για τη λειτουργία ενός τριτοβάθμιου οργάνου; Φυσικά και ναι.»

  Εσύ φίλε μπορεί να το λες αυτό.
  Τα ΕΑΑΚ όμως δε το λένε.

  Ορίστε και η φρέσκια ανακοίνωσή τους για το συνέδριο της ΕΦΕΕ:
  http://gortynios.blogspot.com/2009/10/blog-post_15.html

  Πουθενά δεν αναφέρεται κάτι για ένα ΜΟΝΙΜΟ τριτοβάθμιο όργανο (δηλαδή για κάτι παραπάνω από τον συντονισμό Συλλόγων εν μέσω κινητοποιήσεων), έστω με διαφορετική δομή, και αυτό γιατί πολύ απλά δεν θέλουν ή δεν βλέπουν την ανάγκη να υπάρχει.

  Δε λέω ότι θα απολογηθείς εσύ για τη στάση των ΕΑΑΚ.
  Αλοίμονο!
  Αλλά να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα.

  Για τα υπόλοιπα που λες και για όσα λέει ο ινλαβ θα γράψω άλλη στιγμή.

 12. a8lios Οκτώβριος 16, 2009 στις 11:54 μμ #

  @Visk
  Κάτι γρήγορο μόνο:

  «Άσε που το όνομα δεν μου κάθεται καλά…Π.Α.Φ.Ε λέω εγώ. Πανελλάδική Αγωνιστική Φοιτητική Ένωση (Σημ. Πανελλαδική και όχι Πανελλήνια).»

  Σε περίπτωση που δε σου αρέσει το «ΕΦΕΕ» λόγω του «Εθνική», να θυμίσω ότι και το ΕΑΜ «Εθνικό» είχε μέσα στο όνομά του.

  Αν το είπες για άλλο λόγο, γράψε λάθος 😀

 13. visk Οκτώβριος 17, 2009 στις 4:15 πμ #

  Το επιχείρημα σου για το ΕΑΜ νομίζω πώς είναι εντελώς άστοχο και άκαιρο. Να σου ξεκαθαρίσω ότι και την εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του Εικοσιένα τιμώ και την εθνικοαπελευθερωτική Αντίσταση σέβομαι και συντάσσομαι με τους τότε αγωνιστές. Και δεν έχω πρόθεση να απαξιώσω στο σύνολο τους κάποιες από τις οικουμενικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού έθνους. Με κάποιες όμως έχω πρόβλημα. Για παράδειγμα, μιας και για την παιδεία ο λόγος, θα ήθελα να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 ως προς το άρθρο 3 (ή ίσως 6 δεν είμαι σίγουρος) που λέει ότι η παιδεία του ελληνικού κράτους πρέπει να είναι ελληνοχριστιανική.

  Λοιπόν ναι η ΕΦΕΕ δεν μου κάνει και ένας λόγος είναι και το «εθνική» ο οποίος, ωστόσο, είναι δευτερεύων. Ο κυριότερος λόγος είναι ο τρόπος λειτουργίας που χαρακτηρίζει αυτό τον αντιπροσωπευτικό θεσμό. Δεν γνωρίζω αν τα ΕΑΑΚ έχουν καταφέρει να έχουν μια ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα. Το κείμενο πάντως από το λινκ που δίνεις προηγείται εκείνου που δίνω εγώ κατά ενάμιση χρόνο. Τα σημεία 2 και 3 που παρέθεσα με βρίσκουν σύμφωνο.

 14. a8lios Οκτώβριος 17, 2009 στις 3:54 μμ #

  Ανακοίνωση της ΚΝΕ με αφορμή όσα γίνονται τις τελυταίες μέρες και όσα έγιναν στην προσπάθεια λειτουργείας της τεχνικής γραμματείας:

  http://www.kne.gr/pansyndrio.html

 15. Y Οκτώβριος 17, 2009 στις 8:10 μμ #

  ‘Να σκεφτούν οι φοιτητές και σπουδαστές που έχουν ψηφίσει τα σχήματα της ΕΑΑΚ αν τους εκφράζουν αυτές οι ομάδες τραμπούκων που περιφέρονται στις σχολές και τρομοκρατούν σα σύγχρονοι ΕΚΟΦίτες. Αυτή η κατάσταση αξιοποιείται από τις νεολαίες του δικομματισμού που εφευρίσκουν κωλύματα, αποχωρούν απ’ τη συνεδρίαση.’

  Άρα από ότι φαίνεται στην προσπάθεια διάλυσης πρωτοστατούν τα ΕΑΑΚ.

  ‘Η ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος δεν μπορεί να έρθει από τις δυνάμεις που το θέλουν διαλυμένο. Είναι οι ίδιες που συμμετείχαν στο διάλογο για την παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους επιχειρηματίες.’

  Συμμετείχαν τα ΕΑΑΚ σε κάποιο διάλογο?

 16. Αντώνης Οκτώβριος 17, 2009 στις 9:03 μμ #

  Όχι ρε Υ. Δε συμμετείχαν τα ΕΑΑΚ σε κάποιο διάλογο. Απλά λέει η ανακοίνωση ότι με αφορμή τα «επεισόδια» της ΕΑΑΚ βρήκαν αφορμή αυτοί που συμμετείχαν στο διάλογο να …κωλυσιεργήσουν. Προφανώς και η ανασύνταξη του κινήματος δεν περνάει μέσα από το Γενικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ. Ποιός όμως δε ναναγνωρίζει ότι έχει τεράστια σημασία για το κίνημα παιδείας να σκέφτεται και να φέρεται ο κάθε φοιτητής όχι μόνο με κριτήριο τις σημειώσεις και τα θέματα που του δίνει η ΔΑΠ ή μόνο με τα πάρτυ και τις εκδρομές της ΠΑΣΠ αλλά και με μια κεντρικά εκφρασμένη πολιτική για τα πανεπιστήμια; Ποιός αγνοεί τη σημασία της καταγγελίας ακόμα και ενός τοπικού θέματος στο Γενικό Συμβούλιο; Παράδειγμα : εσείς εκεί κάτω δε θα μπορούσατε να καταγγείλετε τους τραμπουκισμούς γνωστού ΔΑΠιτοπατέρα στο κεντικό όργανο των φοιτητών ώστε να αναγκάσετε τη ΔΑΠ να πάρει κεντρικά θεση; ένα πλύ απλό παράδειγμα…

 17. kollaps Οκτώβριος 17, 2009 στις 10:00 μμ #

  Δεν θέλω να τοποθετηθώ στη γενικότερη κουβέντα για ΕΦΕΕ ή όχι, η ανακοίνωση της νΚΑ με καλύπτει. Αλλά πραγματικά θέλω να αναφέρω κάποια γεγονότα και παραδείγματα για πολλούς εδώ μέσα που δεν είναι πλέον φοιτητές, και όντας νυν ή πρώην μέλη της ΚΝΕ, τάσσονται υπέρ της ανασύστασης της ΕΦΕΕ. Αυτά που θα πω κυρίως απαντάνε στη σπέκουλα της ΚΝΕ για το ρόλο της ΕΑΑΚ, τόσο παλιότερα (πασόκοι, ΓΣΕΕδες κλπ) όσο και την τωρινή (ΕΚΟΦίτες). Και θέλω να αναλογιστούν όσοι έχουν την όρεξη, όχι το ρόλο της ΕΑΑΚ αλλά το ρόλο της επίσημης Αριστεράς στις τωρινές εξελίξεις. Και παρ’ότι θα μου ήταν πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσω τους ίδιους και χειρότερους χαρακτηρισμούς και να εξισώσω ΠΚΣ και ΑΡΕΝ με ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, δεν θα το κάνω.

  Λοιπόν, για όποιον ασχολείται με τα κοινά στο χώρο των πανεπιστημίων, είναι σαφές οτι τον τελευταίο 1-1,5 χρόνο η ΠΚΣ/ΚΝΕ έχει πάει τη γραμμή της 2 κλικ δεξιά. Δεν δίνει το παραμικρό βάρος στο να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, αντίθετα δείχνει τεράστιο ζήλο σε κάθετι που αφορά τα ΔΣ και τις εκλογές. Εγώ μιλάω κυρίως από τις εμπειρίες μου στην Πληροφορική της Αθήνας, όπου η αλήθεια είναι οτι η ΠΚΣ βρίσκεται σε μια κάποια κρίση, αλλά νομίζω η γενική εικόνα ισχύει συνολικότερα. Μιλάει λοιπόν η ΠΚΣ για κατάσταση διάλυσης στο φοιτητικό κίνημα (και έρχεται ακόλουθα να προτείνει τη γιατρειά : ΕΦΕΕ), χωρίς να κουνάει το παραμικρό της δαχτυλάκι για να συγκροτούνται διαδικασίες συλλόγων, με κυριότερη φυσικά την ΓΣ. Να μην νιώθω καχύποπτα για το τι θα κάνει μετά μια πιθανή ανασύσταση της ΕΦΕΕ; Αποκορύφωμα ήταν η στάση της πέρυσι όταν πρωτολάνσαρε τη γραμμή «Επιτροπές Αγώνα παντού και πάντα», με αστείο αποτέλεσμα να φτιάχνει τέτοιες επιτροπές-σφραγίδες σε σχολές όπως το Φυσικό όπου είναι πρώτη δύναμη, ή σε σχολές του ΕΜΠ και τη δικιά μας που κάνουν 7-10 Συνελεύσεις το χρόνο και έχουν μπει πραγματικά στον τρόπο ζωής (sic) των φοιτητών.

  Επίσης, έχει ουσιαστικά καταργήσει την παράταξη της Πανσπουδαστικής, με το 90% των υλικών της να είναι ΚΝΕ και ΚΚΕ και την ΠΚΣ να τη θυμάται κυρίως στις φοιτητικές εκλογές. Και όχι, δεν είμαι «κομματοφοβικός», έχω μάλιστα υπερασπιστεί το δικαίωμα της να τοποθετείται και σαν ΚΝΕ στις συνελεύσεις, αλλά μάλλον πρέπει να δείτε αν τα «μέτωπα», οι «συμμαχίες» κλπ που επικαλείται η ΚΝΕ είναι λόγια του αέρα.

  Last but not least, η τελευταία βδομάδα με τις εξελίξεις τις σχετικές με την ΕΦΕΕ. Τι να πρωτοπιάσεις και τι να πρωτοπείς. Πάλι για τη σχολή μου θα μιλήσω γιατί από κει έχω καλύτερη εικόνα. Προκύπτει ζήτημα ΕΦΕΕ το οποίο το μαθαίνουν μόνο οι οργανωμένοι της σχολής και μάλιστα οι πιο «μηυμένοι» της κάθε παράταξης. Η ΠΚΣ, δικαιωμένη, θα έπρεπε ρε διάολε να βγάλει ένα κειμενάκι (έστω της ΚΝΕ) που να λέει «γιατί θέλουμε ΕΦΕΕ, τι θα σηματοδοτήσει τώρα η ΕΦΕΕ» και ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, τους οποίους υποτίθεται αφορά. Αλλά όχι. Η ΠΚΣ που έχει κάνει σημαία και φάρμακο για πάσαν νόσον την ΕΦΕΕ, το μόνο που κάνει είναι να βάλει μια Α4 ανακοίνωση στο τραπεζάκι της. Κανένα άγχος, καμία έγνοια να ενημερώσει και να λογοδοτήσει στους φοιτητές για αυτό που πάει να κάνει (και ΠΩΣ το κάνει, βλέπε το ακανθώδες ζήτημα των κοινών αποτελεσμάτων), ακριβώς όπως οι καθεστωτικές ΠΑΣΠ και ΔΑΠ και η (κατά τ’άλλα σατανάς) ΑΡΕΝ. Μούγκα, omerta και δε συμμαζεύεται. Αναγνωρίζω βέβαια το ελαφρυντικό στην ΠΚΣ έναντι των άλλων παρατάξεων οτι τουλάχιστον έχει μιλήσει ΚΑΠΟΤΕ στους φοιτητές για την ΕΦΕΕ – πάντως όχι τώρα που είναι στην πρώτη γραμμή το ζήτημα. Μοιράζουμε σαν ΕΑΑΚ ένα κείμενο για την ΕΦΕΕ, καλούμε και Συνέλευση προκειμένου να τοποθετηθούνε και οι άλλες παρατάξεις πάνω στα ζητήματα και να πάρει και θέση ο σύλλογος. Για τη Συνέλευση τα παιδιά της ΠΚΣ δεν κάνουν την παραμικρή ενημέρωση στον κόσμο, παρά μόνο κολλάνε πάλι αφίσες «δυνατό ΚΚΕ» και αφισετάκι για συγκρότηση «Επιτροπής Αγώνα» μια μέρα μετά τη ΓΣ (!!!). Ε προφανώς δεν την πήρανε τη ΓΣ με όλα αυτα(την πήραμε εμείς), αν και δεν έχει σημασία αυτό καθ’αυτό το αποτέλεσμα. Και ξαναρωτάω ο αφελής: με τέτοια γραμμή, κατεύθυνση και παρέμβαση που μας έχει συνηθίσει η ΚΝΕ, γιατί να περιμένουμε κάτι διαφορετικό την επαύριο της ΕΦΕΕ;; Και πώς είναι δυνατόν οι «αντι-ΕΦΕΕ συλλογικότητες» που πρέπει να υπάρχουν να είναι οι επιτροπές αγώνα-σφραγίδες της ΚΝΕ και όχι οι Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων, τις οποίες η ΚΝΕ έχει «ξεχάσει»;;;

  ΥΓ. Οι τελευταίες ανανοινώσεις ΚΝΕ και νεολαία ΣΥΝ:
  http://www.kne.gr/pansyndrio.html
  http://neolaiasyn.gr/text.php?id=523
  Ανατριχιαστικές οι ομοιότητες θα έλεγα με την ανακοίνωση των οπορτουνιστικών αναχωμάτων του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ 😛
  Κι εγώ λέω, αν τελικά ΠΑΣΠ και ΔΑΠ επιμείνουν μέχρι τέλους για ΕΦΕΕ τώρα και αυτή δρομολογηθεί, τότε τι θα απογίνομεν χωρίς βαρβάρους και τι κριτική θα κάνουμε στα ΕΑΑΚ; Ακόμα, τι ακριβώς θα είναι όσες ΠΚΣ και ΑΡΕΝ υπογράψουν αποτελέσματα εκλογών σχολών που αποδεδειγμένα τους γ@μ@νε στη νοθεία ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, προκειμένου να πετύχουν πάση θυσία το «μεγάλο στόχο» της διεξαγωγής Πανσπουδαστικού Συνεδρίου;

  ΥΓ2. Μπορεί να φαίνεται αλαλούμ και πιθανόν κακώς δομημένο το σχόλιο μου, σόρρυ γι’αυτό.

 18. compassocap Οκτώβριος 18, 2009 στις 12:04 μμ #

  @kollaps:
  Κατηγορείς τη ΠΚΣ ότι «έχει πάει τη γραμμή της δύο κλικ δεξιά». Στηρίζεις αυτή τη κατηγορία στις επιλογές τακτικής της ΠΚΣ στο φοιτητικό κίνημα αποδίδοντας της υπερβολική προσήλωση στα ΔΣ και στις εκλογές. Αν και η αλήθεια είναι πως έχω βαρεθεί λίγο αυτή τη γηπεδική κουβέντα του τι κάνει ο ένας και τι κάνει ο άλλος και θα προτιμούσα να συζητούσαμε την ουσία, δλδ έαν πρέπει να γίνει Πανσπουδαστικό συνέδριο και εάν συμφέρει το κίνημα, θα επιχειρήσω να επισημάνω δυο τρεις διαφωνίες που έχω με το σχόλιο σου (φυσικά όχι σαν αυτόκλητος υπερασπιστής της ΠΚΣ, μιας και δεν ανήκω εκεί).
  Τα επιχειρήματα σου αφορούν τη τακτική της ΠΚΣ. Δεν αφορούν πολιτικές θέσεις. Για τις πολιτικές θέσεις στο φοιτητικό κίνημα, αν κάποιος μπορεί να κατηγορηθεί ως «δεξιός», αυτός είναι τα ΕΑΑΚ. Για σειρά θέσεων τους τις οποίες δεν αναφέρω για την οικονομία της συζήτησης (αν θες, το κάνω ευχαρίστως). Αναφέρεσαι στο φυσικό και μπαίνω στο πειρασμό να σου απαντήσω, ότι στο Φυσικό αρκετές φορές τα ΕΑΑΚ δεν έχουν μπει σε Γενική συνέλευση γιατί δεν είχε καλεστεί από το ΔΣ(!!!) αλλά από συλλογή υπογραφών. Ποιος είναι υπέρ της «αμεσοδημοκρατίας» αλήθεια? Ξανά για το Φυσικό. Τα ΕΑΑΚ έπαιρναν τις γενικές συνελεύσεις κατεβαίνοντας σε κοινά πλαίσια με το ΣΕΚ και άλλους και αρνούνται να κατέβουν σε κοινό πλαίσιο με τη ΠΚΣ εφευρίσκοντας διάφορους τρόπους για να τη κρατάν απέξω. Δε ξέρω αν εσύ σύντροφε (που απ’ ότι καταλαβαίνω ανήκεις στο ΝΑΡ), νιώθεις πιο κοντά με τους ΠΑΣΟΚους του ΣΕΚ απ’ ότι με τη ΚΝΕ, αν ισχύει κάτι τέτοιο ψάξε λίγο παραπάνω τη πρόσφατη ιστορία ή αν θες αναρωτήσου ποιος πήρε τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πήγε στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ (ενώ στη προεκλογική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν με σημαίες του ΣΕΚ – άκομψη τακτική το καπέλωμα δε νομίζεις?).
  Όσο γαι τη κριτική που κάνεις για τη προσήλωση της ΠΚΣ στις εκλογές, δυστυχώς θα συμφωνήσω μαζί σου. Έχεις δίκιο και δεν είναι φαινόμενο των τελευταλιων χρόνων μόνο, όπως αναφέρεις. Απο εκεί όμως, μέχρι το να νομιμοποιήσε εσύ (η ΕΑΑΚ δλδ) να λειτουργείς ως τραμπούκος και τώρα αλλά και το 2001, εμφανιζόντας αούγκανους με καδρόνια, να συνδικαλίζεσαι στη γραμματεία λες και είσαι στη ΓΣ και να δίνεις παράσταση, για να εμποδίσεις τη διενέργεια του Πανσπουδαστικού συνεδρίου, είναι μεγάλος ο δρόμος. Τις γενικές συνελέυσεις δε θα τις εμποδίσει καμιά ΕΦΕΕ όπως δεν εμπόδισε και η ΕΣΕΕ που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα (σε σχέση με την ΕΦΕΕ).
  Εν ολίγοις είναι και αυτή η άποψη μου. Πολύ θόρυβος για το τίποτα.

 19. Γιούρι Κακάριν Οκτώβριος 18, 2009 στις 2:27 μμ #

  Σύντροφοι, το ζήτημα της προσπάθειας ανασύστασης της ΕΦΕΕ έχει αρκετό ενδιαφέρον αλλά για να το προσεγγίσουμε πιο ολοκληρωμένα θα πρέπει να δούμε πολύ γενικότερα θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα από αυτά που αναφέρονται στις ανακοινώσεις των οργανώσεων.
  Δεν ξέρω κατά πόσο φαίνεται περίεργο και εξωπραγματικό αυτό που θα πω, αλλά χωρίς μια συστηματική θεωρητική ανάλυση της ιστορικής συγκυρίας και των χαρακτηριστικών της σύγχρονης πραγματικότητας είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρουμε θέση ακόμη και στα πιο μικρά πρακτικά ζητήματα. Για αυτό θα επιχειρήσω μια σύντομη τέτοια ανάλυση και στη συνέχεια θα τη συνδέσω και με το ζήτημα της ΕΦΕΕ.
  Βρισκόμαστε σήμερα σε μια εποχή μεταβατική για την κομμουνιστική αριστερά. Μια εποχή που τοποθετείται ανάμεσα στην επικράτηση της αντεπανάστασης στις περισσότερες και σημαντικότερες χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και την τεράστια οποισθοχώρηση του κινήματος παγκόσμια και την μελλοντική (ελπίζουμε) έλευση νέων επαναστατικών εγχειρημάτων. Σημαντικά χαρακτηριστικά της παρούσας συγκυρίας είναι (από την άποψη των αντικειμενικών αντιφάσεων και ορίων του καπιταλισμού) η οικονομική κρίση και (από την άποψη του κινήματος)τα επιμέρους ξεσπάσματα (π.χ. Δεκέμβρης, άρθρο 16, εργατικές κινητοποιήσεις), πολύ μικρά και ανώριμα μπροστά στα κινήματα του μέλλοντος, αλλά που κυοφορούν νέα, πρωτοεμφανιζόμενα χαρακτηριστικά.
  Τα επαναστατικά εγχειρήματα του μέλλοντος είναι βέβαιο ότι θα είναι (όμοια αλλά και) διαφορετικά από αυτά του παρελθόντος γιατί οι ίδιες οι σύγχρονες κοινωνίες (αν και παραμένουν καπιταλιστικές) έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ομοίως και το υποκείμενο των μελλοντικών εγχειρημάτων θα έχει αντικειμενικές διαφορες (και ομοιότητες βέβαια) σε σχέση με το υποκείμενο του 20ου αιώνα (θα είναι μεν η εργατική τάξη αλλά μια εργατική τάξη με διαφορετικά χαρακτηριστικά, π.χ. συγκρίνετε το προλεταριάτο της Ρωσίας το 17 με την εργατική τάξη στην Ευρώπη σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι και οι μορφές οργάνωσης του επαναστατικού κινήματος του μέλλοντος θα είναι διαφορετικές, τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο.
  Επομένως βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου από τη μία έχουμε μορφές οργάνωσης (κόμματα, συνδικάτα κτλ) που έρχονται από το παρελθόν από την άλλη έχουμε εμφανιζόμενα κινήματα που δε χωράνε στο παλιό πλαίσιο. Εδώ η σύγχρονη Αριστερά θα πρέπει να διαμορφώσει μια στρατηγική στο ποια είναι η στάση της απέναντι στα παλιά (εκφυλισμένα, ξεπουλημένα κτλ) μορφώματα σε συνδικαλιστικό επίπεδο (το πολιτικό το αφήνω γιατί δε θα τελειώσω ποτέ). Εδώ η απάντηση δεν είναι καθόλου απλή και αυτό αποδεικνύεται και από την πολυμορφία των στάσεων που αναπτύσσονται στην αριστερά σήμερα (πχ στο εργατικό κίνημα άλλοι συμμετέχουν στη ΓΣΕΕ, αλλοι δε συμμετέχουν άλλοι τα κάνουν και τα δυο). Αυτό δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνει παρά θέτοντας το ερώτημα ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ. Για να δοθεί απάντηση σε αυτό χρειάζεται μια συστηματική ανάλυση των χαρακτηριστικών των υποκειμένων και της παρούσας κατάστασης ανάπτυξης της (ταξικής) τους συνείδησης.
  Πάμε τώρα στο φοιτητικό κίνημα. Εδώ έχουμε δύο λογικές: η μία της ΠΚΣ που δίνει έμφαση στα ΔΣ και βάζει σε δεύτερη μοίρα τις ΓΣ και προσπαθεί να οικοδομήσει δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα με βάση τις εκλογές. Αυτό είναι χαρακτηριστικό και του ΠΑΜΕ σε μεγάλο βαθμό και δείχνει μια συγκεκριμένη αντίληψη που μπορεί να είναι γόνιμη και αναγκαία σε ορισμένους κλάδους και υπο ορισμένες συνθήκες (γιατί σου δίνει τη δυνατότητα για αγωνιστικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες όταν δεν υπάρχει αυθόρμητη κινηματική έξαρση, και αυτό είναι ένα πρόβλημα του φοιτητικού κινήματος μέχρι τώρα, ότι λειτουργεί ΜΟΝΟ με εξάρσεις και υφέσεις και δεν εμφανίζει συνέχεια) αλλά θα πρεπει να τεκμηριωθεί συγκεκριμένα τι έχει να προσφέρει στην παρούσα φάση στο ΦΚ. Από την άλλη έχουμε τη λογική των ΕΑΑΚ που είναι στην ουσία η αποθέωση του αυθόρμητου : όποτε έχουμε αυθόρμητα ξεσπάσματα (και αυτό δε μπορείς να το ρυθμίσεις) τότε θα λειτουργούν οι ΓΣ και τότε θα προσπαθούμε να οικοδομήσουμε και δευτεροβάθμια όργανα «αμεσοδημοκατικά». Αυτή η άποψη έχει με τη σειρά της το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ευαίσθητη στα αυθόρμητα ξεσπάσματα (γι αυτό και τα ΕΑΑΚ κυριάρχησαν πολιτικά στα κινήματα που προηγήθηκαν).
  Βλέπουμε λοιπον ότι η άποψη της ΠΚΣ λειτουργεί σε κινηματικές υφέσεις και η άποψη των ΕΑΑΚ σε εξάρσεις. Γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται μια προσπάθεια ταυτόχρονης υπέρβασης και σύνθεσης των δύο θέσεων. Δηλαδή ας υπάρχει και ας λειτουργεί η ΕΦΕΕ όταν δε γίνονται μαζικά ΓΣ (όπως λειτουργούν και τα ΔΣ άλλωστε, όπου συμμετέχουν κατά κανόνα τα ΕΑΑΚ), αλλά σε περιόδους κινηματικής έξαρσης να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία δευτεροβάθμιο όργανο με αιρετους και ανακλητούς που θα εκλέγονται από τις συνελεύσεις (που είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να λειτουργεί η «αμεσοδημοκρατία» και συνεχίζουν εγκληματικά τα ΕΑΑΚ να μην τον προτείνουν). Αυτό γιατί ειναι αποδεδειγμένο ότι οι απόψεις των φοιτητών σε κινηματικές εξάρσεις δε συμπίπτουν με τις απόψεις τους στις εκλογές. Εδώ λοιπόν πρέπει να υπάρξει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση με αυτούς τους άξονες και μόνο υπό αυτούς τους όρους να συμφωνήσουν οι αριστερές παρατάξεις την επαναλειτουργία της ΕΦΕΕ (γιατί αν η ΕΦΕΕ επαναλειτουργήσει χωρίς τέτοια συμφωνία είναι δεδομένο ότι θα πάει να καπελώσει σε διάφορες φάσεις το κίνημα και η ΠΚΣ, ως αριστερή δύναμη, έχει ευθύνη σε αυτό).
  Σταματώ εδώ γιατί αρκετά το τράβηξα.

 20. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 18, 2009 στις 5:45 μμ #

  Τόσες μέρες βλέπει κανείς εδώ αλλά και σε άλλα site την κουβέντα που γίνεται πάνω στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ.

  Μπαίνει ένα σοβαρό ζήτημα.
  Μπορεί κάποιος να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι αναγκαίο για το φοιτητικό κίνημα (και κάθε είδους κίνημα) η ύπαρξη κεντρικά οργανωμένης, πανελλαδικού επίπεδου, ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης των φοιτητών;
  Είναι «εύκολο» να δοθεί η απάντηση; Όχι και τόσο αν και κάποιος θα έλεγε πως είναι σχετικά «εύκολη» ερώτηση.
  Ας κάνουμε μια συνοπτική ανάδρομη από την εποχή του ΄92 – ΄97 (με βοήθεια από το αρχείο του Ριζοσπάστη) αξιολογώντας τα σημαντικότερα πολίτικα ζητήματα που έμπαιναν χωρίς να αναφερθώ τόσο για τους τραμπουκισμούς απείρου κάλους, εκείνων των εποχών που σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνονται με τα σημερινά χαϊδέματα:

  1992: Η ΠΑΣΠ δεν προσέρχεται στο Σπουδαστικό Συνέδριο. Δεν προσέρχεται επίσης ούτε η ΕΑΑΚ η οποία έτσι σιγοντάρει, ενθαρρύνει και δίνει άλλοθι στην ΠΑΣΠ. Η δικαιολογία ήταν για τη μεν ΠΑΣΠ ο φόβος επίθεσης από τους ΔΑΠίτες, για τη δε ΕΑΑΚ ότι άργησαν. Αργότερα, οι συνδικαλιστές της ΕΑΑΚ ισχυρίζονταν ότι τους κορόιδεψε η ΠΑΣΠ. Είναι γνωστά τα κομπρεμί τότε των ΕΑΑΚ με την ΠΑΣΠ στο όνομα της αντι-Μητσοτακικής και αντι-δεξιάς λογικής τους, όπως και οι παλινωδίες τους και τα αλληλοκρεμάσματα τους.

  1993: Ξαναπροκηρύσσεται Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Αυτή τη φορά η ΔΑΠ αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του διασπαστή. Δεν προσέρχεται στο Συνέδριο, χρησιμοποιώντας τις ίδιες δικαιολογίες με αυτές που χρησιμοποίησε η ΠΑΣΠ την προηγούμενη χρονιά, ενώ ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ κάνουν ό,τι μπορούν για να αποχωρήσει η ΔΑΠ. Οι έδρες στο ΚΣ της ΕΦΕΕ που αντιστοιχούν στη ΔΑΠ, μένουν αδιάθετες.

  1995: Γίνεται μετά από πέντε χρόνια για πρώτη φορά Πανσπουδαστικό Συνέδριο όπου συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις. Το συνέδριο όμως αυτό καταλήγει να γίνει συνέδριο – κάλπη χωρίς να συζητηθούν τα προβλήματα των φοιτητών και η κυβερνητική πολιτική.

  1997: Φτάνοντας στο Συνέδριο του 1997 που επίκειται, οι ΠΚΣ τονίζουν: «ΔΑΠ – ΠΑΣΠ – ΕΑΑΚ – ΕΡΑΣ – Ν. Ορίζοντες δεν αποφασίζουν την πραγματοποίηση Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, παραβιάζοντας το καταστατικό της ΕΦΕΕ. Γι’ αυτό το λόγο συστηματικά απουσιάζει πότε η μια πότε η άλλη παράταξη από τις συνεδριάσεις της ΕΦΕΕ, προκειμένου να μην παρθεί απόφαση. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ δε συμφωνούν να προκηρυχτεί συνέδριο αν αυτό δεν έχει καταστατικό χαρακτήρα.
  Θα αναφερθώ λίγο παραπάνω σε αυτό το Συνέδριο, που δεν έγινε.
  Ήταν η εποχή του «κοινωνικού διαλόγου» επί Σημίτη. Ξεκινάει πλέον η χωρά να αποκτάει την καινούργια μορφή κοινωνικό-οικονομικά με απολύσεις, κλείσιμο εργοστασίων, προσαρμογή στην συμφωνία ΓΚΑΤ-ΓΚΑΠ των αγροτών, ο Ν.Αρσενη 2525/97 και πολλά άλλα. Οπότε και στο φοιτητικό κίνημα έπρεπε να έχουμε, όπως στο εργατικό-αγροτικό, έναν τρόπο να εκφυλίσουμε τις όποιες αντιδράσεις άρχισαν να οργανώνονται
  Θα αναφερθώ λίγο παραπάνω σε αυτό το Συνέδριο, που δεν έγινε.
  Ήταν η εποχή του «κοινωνικού διαλόγου» επί Σημίτη. Ξεκινάει πλέον η χωρά να αποκτάει την καινούργια μορφή κοινωνικό – οικονομικά με απολύσεις, κλείσιμο εργοστασίων, προσαρμογή στην συμφωνία ΓΚΑΤ-ΓΚΑΠ των αγροτών, ο Ν.Αρσενη 2525/97 και πολλά άλλα. Οπότε και στο φοιτητικό κίνημα έπρεπε να έχουμε, όπως στο εργατικό – αγροτικό, έναν τρόπο να εκφυλίσουμε τις όποιες αντιδράσεις άρχισαν να οργανώνονται. Τι πιο βολική χρονική στιγμή λοιπόν για την αστική τάξη και το ΠΑΣΟΚ ένα από τα πιο δυνατά και ιστορικά και θεσμικά και κινηματικά και στην συνείδηση του λαού, συνδικαλιστικά όργανα όπως η ΕΦΕΕ να μείνει ακέφαλη και άπραγη. Φανταστείτε πως ένας συνδικαλιστικός φορέας που εξέφραζε μαζί με την ΕΣΕΕ στα ΤΕΙ (κατά μέσο όρο) πάνω από 120.000 νεολαίους να αρχίζει να βαλτώνει, να αποσυντίθεται και να απαξιώνεται στα ματιά όλων.
  Το ζήτημα φυσικά δεν ήταν το συναισθηματικό εφέ της ιστορίας άλλα το καίριο πλήγμα στην οργανωμένη δομή ενός κινήματος όπως του φοιτητικού, την στιγμή μάλιστα που επί Σημιτικού ΠΑΣΟΚ άρχιζε να ξεδιπλώνεται η ολοκληρωμένα αντιδραστικότερη επίθεση στα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών – σπουδαστών.

  Το χαριστικό πλήγμα στο 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο αφού όλες τις άλλες μέρες όλοι από κοινού ΔΑΠ – ΠΑΣΠ – ΕΑΑΚ – ΕΡΑΣ (τότε ΣΥΝ) – Ν. Ορίζοντες ΄παιζαν στο θέατρο του παραλόγου παρακωλύοντας τις διαδικασίες της γραμματείας, τα ΕΑΑΚ κάνοντας επίδειξη δύναμης και με το σύνθημα ότι σπάμε το συνέδριο σπάζοντας έτσι τον κοινωνικό διάλογο επιτεθήκαν στην ΔΑΠ και όλα μετά ήταν προδιαγεγραμμένα προς τα που θα κινηθούν…

  Από τότε έχουμε ότι πιο οδυνηρό σε φαινόμενα εκφυλισμού και επαναστατικού τυχοδιωκτισμού μέσα στο φοιτητικό κίνημα με κάθε έναν ηγετίσκο να αυτοπροβάλλεται σαν διεκδικητής των ινίων του κινήματος αυτού. Ηγετίσκοι που προέρχονταν κατα κόρον από το χώρο των ΕΑΑΚ, αυτών δηλαδη που δεν ήθελαν την ΕΦΕΕ από τη μια και ουτε τα οφιτσια των φοιτητοπατέρων, αλλά από την άλλη ο τυχωδιοκτισμός τους ωθούσε στο να αυτοστολίζονται με τους όρους της πρωτοπορείας του (διαλυμένου πια και δομηκά) φοιτητικού κινήματος
  Για να μην μιλήσω για το ποιος έχει την σημαία της ΕΦΕΕ…

  Και για να σταματησω για την ώρα επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα:
  Μπορεί κάποιος να απαντήσει στο αν είναι αναγκαίο για το φοιτητικό κίνημα (και κάθε είδους κίνημα) η ύπαρξη κεντρικά οργανωμένης, πανελλαδικού επίπεδου, ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης των φοιτητών;
  Περιμένω.

 21. amstel Οκτώβριος 18, 2009 στις 6:12 μμ #

  Η απαντηση στο παραπανω ερωτημα. Ναι υπαρχει αναγκη. Ποια θα ειναι λοιπον η εκφραση αυτη ειναι το ερωτημα. Θα ειναι η ΕΦΕΕ? Γιατι να μην ειναι το συντονιστικο ΑΕΙ-ΤΕΙ π.χ. που ελεγε πριν καποια χρονια η ΠΚΣ? Γιατι να μην ειναι το συντονιστικο γενικων συνελευσεων και να σκυψουν ολες οι αριστερες δυναμεις και να δουνε πως μπορει να οργανωθει καλυτερα το Σ.Γ.Σ. και να συζηταμε για την ΕΦΕΕ? Η δικια μου αποψη ειναι οτι η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ θα πρεπει να ειναι ενα οργανωμενο συντονιστικο γενικων συνελευσεων που θα λειτουργει συχνα, με αιρετους και ανακλητους (οχι οπως το βαζε η ΚΝΕ ακριβως το 07 ομως) και που θα προσπαθει να εχει μονιμο χαρακτηρα και θα αναγνωριζεται απο το φ.κ και τη φ.κ.(φοιτητικη κοινοτητα). Αυτο σιγουρα δεν μπορει να γινει απο τη μια μερα στην αλλη και επισης σιγουρα θα ειναι διαφορετικος ο ρολος του στις εξαρσεις και διαφορετικος σε περιοδους «νηνεμιας». Αλλα γιατι να μην συζηταμε σε αυτην την κατευθυνση και να μιλαμε για την ανασυσταση ενος νεκρου οργανου που τα τελευταια δειγματα γραφης του εδειξαν οτι θα ειναι εναντια στην αναπτυξη κινηματων? πολυ προχειρα αυτα και ισως επανελθω

 22. a8lios Οκτώβριος 18, 2009 στις 6:41 μμ #

  Γιούρι, ουσιαστικά με όσα λες για το φοιτητικό κίνημα επανέρχεσαι στο αρχικό μου ποστ, στο οποίο όσα γράφω (με μπλε) ως ενδεχόμενη πρόταση στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ εν μέσω κινητοποιήσεων είναι, κατά κάποιον τρόπο, η πρόταση που θα έκανα εγώ σε μια τέτοια περίπτωση.

  Παρ’ όλα αυτά το γενικότερο σκεπτικό σου δεν το θεωρώ σωστό.
  Όχι, δεν μπορεί η απάντηση στο «θέλουμε η όχι να λειτουργήσει η ΕΦΕΕ» να ανάγεται στο «ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ». Ή τουλάχιστον, για να το πω αλλιώς, όταν δεν υπάρχει πανελλαδικό όργανο στο φοιτητικό κίνημα, δεν μπορεί να είναι αρνητική η απάντηση στο αν «θέλουμε ή όχι να λειτουργήσει η ΕΦΕΕ».

  Ούτε μπορείς να βάλεις προϋποθέσεις όπως αυτή:
  «Εδώ λοιπόν πρέπει να υπάρξει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση με αυτούς τους άξονες και μόνο υπό αυτούς τους όρους να συμφωνήσουν οι αριστερές παρατάξεις την επαναλειτουργία της ΕΦΕΕ.»

  Για να δούμε κάποια πράγματα από την αρχή ρε παιδιά.
  Η συμμετοχή των Φοιτητικών Συλλόγων στην ΕΦΕΕ προβλέπεται από τα καταστατικά τους. Όπως ακριβώς προβλέπεται και η σύσταση Διοικητικών Συμβουλίων.
  Ζήτησε ποτέ κανένας ας πούμε να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση σε Φοιτητικό Σύλλογο για να αποφασίσει ΑΝ πρέπει να συσταθεί ΔΣ;
  Φυσικά και όχι (οκ ινλαβ, σε σένα αναγνωρίζω αν θες το ότι είσαι συνεπής σε αυτό, όπως και σε άλλα).

  Η ΕΦΕΕ είναι όργανο του φοιτητικού κινήματος και ως τέτοιο πρέπει να λειτουργήσει.
  Και επίσης ως τέτοιο φίλε γιούρι θα αντανακλά τους συσχετισμούς σε αυτό, όπως προβλέπεται αυτοί να εκφράζονται.
  Αυτή τη στιγμή αυτό γίνεται μέσω των φοιτητικών εκλογών.
  Όποιος έχει αντίρρηση και έχει κάτι πιο ριζοσπαστικό να προτείνει, ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΑΒΟΛΕ.
  «Να συμφωνήσουν οι αριστερές παρατάξεις» και κολοκύθια τούμπανα!
  Μα τόσο δύσκολο είναι να συνειδητοποιηθεί πως ΑΥΤΑ είναι τα περίφημα και καταδικαστέα υποτίθεται «παζάρια των γραφειοκρατών»;;;

  Στην τεχνική γραμματεία της ΕΦΕΕ,
  στο συνέδριο της ΕΦΕΕ,
  όπως και στα συνέδρια εργατικών ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων κτλ.,
  γίνεται ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ πολιτικών απόψεων.
  Εν μέσω αυτής της σύγκρουσης ναι, μπορεί να προκύψουν και κοινές προτάσεις, αλλά θα είναι προϊόν της σύγκρουσης αυτής.

  Γενικές Συνελεύσεις Σ.Φ. λοιπόν μπροστά στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο φίλε Kollaps εγώ θα καταλάβαινα να καλέσει κάποιος για να παρθούν αποφάσεις του τύπου «τί προτάσεις να κάνουν οι αντιπρόσωποι του συλλόγου στο συνέδριο της ΕΦΕΕ για να λειτουργήσει αυτή όπως εμείς θέλουμε», «τί στάση να κρατήσουν οι εκπρόσωποι του ΣΦ στο συνέδριο απέναντι σε νόθους αντιπροσώπους», τέτοια πράγματα ναι.

  Αλλά να καλεί μια υποτίθεται αριστερή δύναμη συνελεύσεις για να παρθούν αποφάσεις μη συμμετοχής του ΣΦ σε ένα Πανσπουδαστικό Συνέδριο, από πού κι ως πού;

  Λόγος 1) Λες και εσύ (kollaps), μου φαίνεται το είδα κιόλας ή στο Πριν ή στην ανακοίνωση των ΕΑΑΚ, για την «νοθεία σε σχολές και ότι αυτή δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί»! Αλήθεια, από πού κι ως πού προκύπτει πως υπάρχει τέτοια πρόθεση;
  Έχεις εμπειρία εσύ από κάποιον σύλλογο που έγινε αποδεδειγμένη νοθεία από ΔΑΠ-ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ αποδέχθηκε το αποτέλεσμα;
  Έχεις από κάπου κάποια ένδειξη πως θα γίνει κάτι τέτοιο στο πανσπουδαστικό;
  Έχει δείξει το ΠΑΜΕ ας πούμε τέτοια δείγματα στο εργατικό κίνημα, στο οποίο π.χ. για λόγους νοθείας αποχωρεί από σύνέδρια του ΕΚ Αθήνας ή Πειραιά…;

  Αν όχι, τότε για πιο λόγο τέτοια κούφια επιχειρήματα;
  Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!
  Γι αυτό υπάρχει η τεχνική γραμματεία, για να βγάζει (ή όχι) κάρτες.
  Καθήστε, πέστε τους συλλόγους που θεωρείτε πως έγινε νοθεία και δέστε τί στάση θα κρατήσει κάθε παράταξη!
  Αμα λάχει σιχτιρείστε κιόλας και σκωθείτε να φύγετε, αν «τα βρίσκουν στο κρίριο της Βουλής».
  Αλλά εφ όσον δεν πηγαίνετε καν στην τεχνική γραμματεία, δεν μπορείτε να επικαλείστε ένα τέτοια επιχείρημα!

  Λόγος 2) -Αυτό σίγουρα το είδα στο Πριν- Η ΕΦΕΕ δεν εξασφαλίζει τον «έλεγχο από τη βάση».
  Ας δούμε αυτό
  http://209.85.229.132/search?q=cache:upVsYGOU9gAJ:www.cpapoutsis.gr/Cms/Media/Documents/FilesA/20081020143849.%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%2520%CE%95%CE%A6%CE%95%CE%95.doc+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CE%B5%CF%86%CE%B5%CE%B5&cd=16&hl=el&ct=clnk&gl=gr

  Χωρίς να λέω ότι είναι ντε και καλά αυτό που ισχύει ή ότι είναι γνήσιο,
  αναφέρει και κάποια ζητήματα περί «ελέγχου από τη βάση».
  Για παράδειγμα, πράγμα που δεν το ήξερα, Εθνικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ (τέτοιο θεωρείται και το συνέδριο) γίνεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο και όχι μόνο 1.
  Επίσης πραγματοποιείται έκτακτα αν το ζητήσουν πάνω από το 1/4 των αντιπροσώπων.

  Θέλω να πω πως (όποιο και να είναι το καταστατικό), όπως στα πρωτοβάθμια όργανα γίνονται ΓΣ με κάποιον αριθμό υπογραφών, έτσι γίνεται και στην ΕΦΕΕ.

  Μας φτάνει αυτό;
  Έστω ότι δε μας φτάνει.
  Μα άμα δεν προτείνω τις αλλαγές που θέλω να γίνουν στο συνέδριο, τότε πού;
  Στα λόγια σε ανακοινώσεις;

  Κι αν θέλετε, το ότι δεν είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε ο καθένας με ακρίβεια τί αλλαγές θα ήθελε και ΠΩΣ θα ήθελε να λειτουργεί ένα τριτοβάθμιο όργανο,
  είναι και αυτό ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο είναι χρήσιμη η ΕΦΕΕ.

  Γιατί ΑΚΡΙΒΩΣ θα τροφοδοτήσει μια πολύ πιο γόνιμη συζήτηση για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα τριτοβάθμιο όργανο στο φοιτητικό κίνημα σήμερα.

  Τέλος πάντων, το κόβω εδώ προς το παρόν.
  Ήθελα να πω και κάποια πράγματα για τις επιτροπές αγώνα, τις οποίες θεωρώ πολύ σημαντικές, αλλά άλλη στιγμή.

 23. a8lios Οκτώβριος 18, 2009 στις 6:57 μμ #

  @Αμστελ
  «Η δικια μου αποψη ειναι οτι η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ θα πρεπει να ειναι ενα οργανωμενο συντονιστικο γενικων συνελευσεων που θα λειτουργει συχνα, με αιρετους και ανακλητους (οχι οπως το βαζε η ΚΝΕ ακριβως το 07 ομως)»

  Κοίτα, το 2007 (και το καλοκαίρι του 2006) η πρόταση έγινε όντως με αδυναμίες.
  Στο σύλλογο τον δικό μου για παράδειγμα μια φορά καταφέραμε να ψηφιστεί η πρόταση για εκλεγμένους και ανακλυτούς αντιπροσώπους της ΓΣ του ΣΦ, αλλά δεν ξέραμε μετά πώς να το εφαρμόσουμε στην πράξη!

  Άσε που στο συντονιστικό των ΣΦ του Ηρακλείου που ακολούθησε ήμασταν ο μόνος σύλλογος που είχε αποφασίσει να συμμετέχει με έναν τέτοιο τρόπο, οπότε δεν είχε και μεγάλο αντίκρισμα.

  Τέσπα, το θέμα είναι όμως ότι, έστω με αδυναμίες και παραλέιψεις, το προτείναμε.
  Και δυστυχώς είμασταν (κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων) οι μόνοι που το προτείναμε (στους συλλόγους του Ηρακλείου τουλάχιστον που μπορώ να το βεβαιώσω).

 24. reddove Οκτώβριος 19, 2009 στις 12:48 πμ #

  Κατα αρχας, κανενας δεν απαντησε στα σωστα ερωτηματα του inlovewithlife (το 10ο σχολιο δεν το θεωρω απαντηση, αλλα αυτο ακριβως που γραφει ο συντακτης του τρις). Θα επαναδιατυπωσω παρομοια ερωτηματα μπας και απαντηθουν. Μιλαμε για την ανασυνταξη ενος δευτεροβαθμιου οργανου του φοιτητικου κινηματος χωρις τα πρωτοβαθμια να παιρνουν καν πρεφα; Πειτε μια αποφαση συλλογου που αποφασισε κατι τετοιο, η εστω συλλογους στους οποιους συζητηθηκε το ζητημα αυτο οχι μονο ως προς το τι αναγκη θα καλυψει η ΕΦΕΕ αλλα και γιατι διαλυθηκε η ΕΦΕΕ, ποιοι και με ποια συμφεροντα; Θεωρειτε οτι μια τετοια συζητηση δεν εχει σημασια στα οργανα των συλλογων να συζητησουν και να αποφασισσουν οι φοιτητες για τα ζητηματα αυτα; Γιατι ετσι στα κρυφα; Ειναι νομιζω τραγικο να υποστηριζεται απο ανθρωπους που θεωρουν τους εαυτους τους κομμουνιστες μια τετοια διαδικασια που ενω καυχιεται οτι ανασυγκροτει το πανελλαδικο οργανο του φκ δε γινεται ανοιχτα με τον κοσμο και μεσα απο τα οργανα του ιδιου του φκ αλλα με μια κλειστη συνεννοηση με τις καθεστωτικες παραταξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Η μηπως ξαφνικα αυτοι γιναν οι φορεις ανασυγκροτησης του φκ;

  Οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ νομιζω εχουν πολλους λογους να θελουν να παιζουν παιχνιδια στην πλατη των φοιτητων. Εσεις γιατι παιζετε το παιχνιδι του ΠΑΣΟΚ που θελει μια ΕΦΕΕ συνομιλητη στις διαφορες επιτροπες που θα συστησει ξανα για την παιδεια, και αρα επιλεγει να εχει μια ΕΦΕΕ αποξενωμενη απο τις φοιτητικες μαζες, χωρις ελεγχο απο αυτες; Γιατι δε θετατε μεσα στους συλλογους το ζητημα αυτο, να διαφωτισετε τον κοσμο ως προς τον αντιδραστικο ρολο που παιζουν οι αλλες δυναμεις και που επαιξαν στη διαλυση της ΕΦΕΕ; Γιατι δε θεσατε το ζητημα της ανασυγκροτησης της μετα απο μια τετοια διαδικασια και μετα τις επομενες εκλογες που ο κοσμος δε θα πηγαινε σαν τις προηγουμενες, μην ξεροντας καν τι ειναι η ΕΦΕΕ, ποσο μαλλον να ψηφισει για αυτη;

  Εδω ακομα και σε κατασταση κινητοπισησεων, στην οποια «απλος κοσμος» αρχισε να παιρνει την κατασταση στα χερια του και ενα πανελλαδικο συντονιστικο συλλογων της προκοπης δεν εγινε (για εμενα το Γεναρη-Μαρτη 2007 δεν εγινε κανενα που να μπορει κανεις να το αποκαλεσει ετσι, αλλα ας μην κολησουμε σε αυτο). Δεν ξερω αν σε καποιους αρεσε η κατασταση να διαβαζονται στον πανω οροφο οι αποφασεις των συλλογων εν μεσω ενος γηπεδικου κλιματος του τυπου ολε ολε κλπ και στα υπογεια και τελειως ανεξαρτητα με τη διαδικασια που τοποθετιοντουσαν οι συλλογοι αλλα και σε μια διαδικασια που δεν ειχε καν καποια νομιμοποιηση απο συλλογους και δεν τους περιεκλειε ως διαδικασια συζητησης-ληψης αποφασεων, να συνεδριαζουν οι φοιτητοπατερες και να αποφασιζουν για το ποια θα ειναι η αποφαση των συλλογων. Η φρικαλεα αυτη εμπειρια μου με εκανε να εκτιμησω την κατασταση στη θεσσαλονικη που ναι μεν ειχε τα προβληματα της αλλα σε τετοιο επιπεδο σαπιλας δεν εφτασε. Ποσο μαλλον λοιπον σε μια περιοδο καμψης και αποδιοργανωσης, η και κρισης οπως λετε και εσεις που ειναι και χειροτερο ακομα.

  Οσον αφορα το αν κρινω αναγκαιο και χρησιμο αυτη τη στιγμη τη συγκροτηση, τη στιγμη που τα πρωτοβαθμια οργανα του φκ ειναι σε κατασταση αδρανειας και αποσυγκροτησης, τη στιγμη που δε γινονται συνελευσεις στους περισσοτερους συλλογους, τη στιγμη που τα ΔΣ λειτουργουν με τροπο τελειως αποξενωμενο απο τους φοιτητες και κανεις δεν ξερει τι γινεται τι συζητιεται και τι αποφασιζεται εκει και κυριως κανεις δεν απολογειται για αυτα που κανει (πειτε μου επισης σε ποσες συνελευσεις εγιναν εκλογοαπολογιστικες συνελευσεις πανελλαδικα;), πως μπορουμε να μιλαμε για συγκροτηση δευτεροβαθμιου οργανου (και δε μιλαω για ενα δευτεροβαθμιο οργανο που μπορει να υπηρχε, μιλαω για ενα που δεν υπαρχει καθως ειχε διαλυθει πανω απο 10 χρονια πριν και παει να στηθει) και κυριως σε τι θα βοηθησει αυτη η συγκροτηση την ανασυγκροτηση του φοιτητικου κινηματος; Γιατι εγω πιστευω πως η ανασυγκροτηση του φοιτητικου κινηματος μπορει να γινει μονο μεσα απο διαδικασιες αγωνα και παραπροιον αυτων ειναι και η αλλαγη των οποιων αρνητιων εκλογιων συσχετισμων, ομως η ΕΦΕΕ θα εκφραζει τους ηδη παγιωμενους συσχετισμους και αρα θα αντιτιθεται σε οποιαδηποτε προσπαθεια που θα θετει ζητηματα ρηξης, αρα θα αντιτιθεται σε κινησεις που μπορουν να συμβαλλουν στην ανασυγκροτηση του φοιτητικου κινηματος.

  Γενικα και αοριστα ναι, καλο ειναι να υπαρχει ενα δευτεροβαθμιο πανελλαδικο οργανο. Το ζητημα ειναι γιατι τωρα και γιατι με αυτο τον τροπο.

  ΥΓ @ αθλιο, παραδειγμα συλλογου που υπαρχει εκτεταμενη νοθεια στις εκλογες και η ΠΚΣ αναγνωριζει απο τις πρωτες μετα τη ΔΑΠ τα αποτελεσματα ειναι το ΠΑΜΑΚ. Το αν γινεται νοθεια ελατε σε μια καταμετρηση οι ιδιοι να το διαπιστωσετε, οι ΔΑΠιτες δεν νοιωθουν καν αναγκη να το κανουν με συγκεκαλυμενο τροπο. Περναν ακομα και ψηφοδελτια της ΔΑΠ που γραφουν πανω «γαμιεται η ΔΑΠ» και τετοια ως εγκυρα.

  ΥΓ2 το επιχειρημα μου για τους συσχετισμους χρησιμοποιειται απλα στην επιχειρηματολογια εναντια στη συγκεκριμενη αποψη πως η ανασυγκριτηση της ΕΦΕΕ θα συμβαλει στην ανασυγκροτηση του φοιτητικου κινηματος, δαιχωριζοντας προφανως αυτα τα δυο (δηλαδη αλλο η ανασυγκροτηση ενος οργανου και αλλο η ανασυγκροτηση του κινηματος καθως αλλο ενα οργανο το οποιο μπορει και να μην εχει ρολο υπερ του κινηματος και αλλο το κινημα, αλλιως θα επρεπε να πηγαινατε και στις πορειες της ΓΣΕΕ αφου τοτε ΓΣΕΕ=εργατικο κινημα), μη μου προσαψετε οπορτουνισμο, δε λεω να μην ανασυγκροτηθει η ΕΦΕΕ γιατι υπαρχουν αρνητικοι συσχετισμοι για την αριστερα, ειμαι συγκεκριμενος στο τι λεω.

 25. Y Οκτώβριος 19, 2009 στις 1:35 πμ #

  @Α8λιος
  εγώ νομίζω ότι το σκεπτικό του Κακάριν είναι πολύ σωστό κι αυτά που του προσάπτεις είναι τελείως δευτερεύοντα.

  Δε μπορείς να πηγαίνεις για την ανασυγκρότηση ενός οργάνου χωρίς να έχεις συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να δομηθεί και να μας λες θα τα βρούμε αυτά όταν το ανασυγκροτήσουμε.

  Είπα εγώ συμφωνώ να ανασυγκροτηθεί αλλά συμφωνώ με Βισκ και Κομπάσο, Κακάριν όχι πάση θυσία και όχι να κάνουμε και αυτό καθαυτό το θέμα αγωνιστική σημαία.

  Και γενικά τις λογικές που προσπαθούν να εξισώσουν την ΕAΑΚ με την ΠΑΣΠ κλπ. τις έχω σιχαθεί γιατί απαντούν μόνο σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικές χοντρόπετσου, βλαμμένου και εξαιρετικά εφήμερου ‘μπετοναρίσματος’ των ‘δικών μας’ μέσω του βλαβερού πολιτικού φανατισμού. Είναι λογικές που έχουν βλάψει το κίνημα αποδεδειγμένα και πρέπει να τις αφήσουμε πίσω: όσο και να χτυπιέστε ορισμένοι και όσο και αν η άρχουσα τάξη αξιοποιεί ορισμένες φορές αδυναμίες της ΕΑΑΚ (όσο και της ΚΝΕ φίλοι μου καλοί καλοί μου φίλοι όσο κι αν στρουθοκαμηλίζετε), η ΕΑΑΚ δεν είναι ΠΑΣΠ.

  Πρέπει λοιπόν να πηγαίνεις για ανασύγκροτηση θέτοντας το στις ΓΣ (σαν αυτό που λες Άθλιε δε μπορείς να πηγαινεις σε ΓΣ για να λες στους συλλόγους να μη κάνουν ΕΦΕΕ αλλα πρέπει να πηγαίνεις για να τους λες να κάνουν και τι ΕΦΕΕ θέλεις) [ή ΠΑΦΕ όπως ωραία λέει ο Βισκ, αν και νομίζω ότι υποτιμά λίγο την αγωνιστική κληρονομιά της παλιάς ΕΦΕΕ και αντι-ΕΦΕΕ].

  Για να βάλω και μια άλλη εμπειρεία το 2001 στο Αιγαίο είχαμε συντονιστικό 19 συλλόγων. Σε μια φάση είχαμε 17 από τις 19 σχολές υπό κατάληψη (νόμος ΑΤΕΙ) και υποχρεώσαμε της Σύγλητο να πάρει θέση κατά της Μπολόνια. Καταφέραμε δε να έχουμε συγκεκριμένες κατακτήσεις όσο αφορά την ολική σίτηση που κατακτήσαμε σε σειρά νησιών και άλλες επι μέρους νίκες.

  Η πλειοψηφία των συλλόγων κυριαρχούταν από ανεξάρτητες παρατάξεις φιλοσυστημικής γλύφτικης κρυφο ΠΑΣΠ – ΔΑΠ κατεύθυνσης. Η ΠΚΣ είχε όμως μειοψηφικές αλλά πρωτοπόρες δυνάμεις σε σειρά συλλόγους των οποίων οι πλειοψηφούσες ανεξάρτητες παρατάξεις ακολουθούσαν σε σειρά ζητημάτων (Χίος, Ρόδος, Σάμος). Υπήρχαν και άλλες ανεξάρτητες δυνάμεις που αν ήθελε κανείς να ξεμπερδεύει εύκολα θα αποκαλούσε ‘αναρχοχαρουμενους’ οι οποίες όμως αντιμετώπιζαν με ιδιαίτερη σοβαρότητα τόσο τοπικά όσο και γενικά ζητήματα και συμμαχούσαν με την ΠΚΣ μέσα στη Σύγκλητο, μέσα στα συντονιστικά αλλά και στους δρόμους των νησιών σε μαζικές και ενίοτε συγκρουσιακές πορείες. Αυτό γιατί εμείς δε τους αντιμετωπίζαμε εχθρικά. Έτσι υποχρεώναμε τους γλείφτες να ουδετεροποιούνται όταν το ΦΚ αναπτσόταν και είχε συλλογική βούληση να εκφραστεί δυναμικά.

  Έτσι οικοδομούταν μια ουσιώδης ενότητα του ΦΚ πάνω σε ζητήματα και κατευθύνσεις. Περιττό να σας πω ότι οι τακτικές μας (καθόλου τέλειες και αρκετά άπειρες με παδιάστικα λαθη αλλά ζωντανές και αποτελεσματικές στην πράξη) δεν έτυχαν θερμής υποδοχής από το ΚΣ (τουλάχιστον όχι μακροπρόθεσμα). Κάποια στιγμή αναδιπλωθήκαμε σε πιο βασικές και αμυντικές (save your house) τακτικές.

  Γι’αυτό και για πολλούς λόγους το ΦΚ του Αιγαίου εν πολλοίς ξεφούσκωσε και νομίζω η συμμετόχη του στο ΜαΪούνη ήταν υποτονική σε σχέση με το 2001 (που βέβαια ήταν δυναμική αλλά και λίγο μόνοι μας τα κάναμε μόνοι μας τα ξέραμε εκτός από τα κραξίματα που τρώγανε οι ΠΑΣΟΚοι υπουργοί στο κάθε ακριτικό νησί και φτάνανε που και που στα δελτία των οκτώ και την αφύπνιση που κάναμε στις τοπικές κοινωνίες). Αν καποιος έχει γνώση και αντίθερη άποψη θα χαιρόμουν να την ακούσω.

  Η χρόνια τακτική της ΠΚΣ της μη συμμαχίας με κανέναν είναι αδιέξοδη. Η παράταξη έχει ήδη φτάσει την οροφή της και πολύ δύσκολα θα ξαναπάρει την ανιούσα. Τα πανεπίστημια είναι κατεξοχήν χώρος όπου χρειάζονται πολύμορφες πολύεπίπεδες συμμαχίες με εξυπνάδα και ευελιξία, μαζί με ορισμένες συμμαχίες αρχών που, ναι, είναι δυνατές (σε σειρά ζητημάτων με ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ κ.α.). Η ουσιαστική λειτουργεία της παράταξης είναι θεμελιώδους σημασίας ως προς αυτό.

  Έτσι θα δωθεί με αξιώσεις η μάχη για την ανασυκγρότηση του φοιτητικού κινήματος και με τριτοβάθμιο όργανο. Τα ΕΑΑΚ εν τω μεταξύ οφείλουν κι αυτα μια φοβερη αυτοκριτική γιατί το μπαχάλεμα και η στείρα άρνηση με διάφορες ψευτο-ιδεολογικές επιφάσεις είναι πολύ εύκολα και παλιά μου τέχνη κόσκινο των ‘ηγετισκων’ στους οποίους πολλοί αναφέρθηκαν.

 26. visk Οκτώβριος 19, 2009 στις 3:09 πμ #


  Η «απαξίωση του φοιτητικού συνδικαλισμού με λογικές παραταξιακές και γραφειοκρατικές» από το σημ. 3 που παρέθεσα είναι αλήθεια ότι τσουβαλιάζει κάπως και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Καλά κάνεις και το επισημαίνεις.

  Το Καταστατικό της ΕΦΕΕ εδώ: http://www.aei-tei.gr/803.html

  Έχει πολλά ωραία αλλά εκείνο που μου προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση είναι μια πρόταση από το άρθρο 4 που αναφέρεται στο κεντρικό συμβούλιο: «Εκ των μελών του κεντρικού συμβουλίου το εν τρίτον (1/3) εκλέγεται απαραιτήτως μεταξύ των συνέδρων-αντιπροσώπων των Σπουδαστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης».

  Ήμαρτον

 27. Αντώνης Οκτώβριος 19, 2009 στις 9:04 πμ #

  @ Kollaps, reddove

  Αν θεωρείτε τη σύγκλιση και συμμετοχή στο Κ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε. γραφειοκρατική ενσωμάτωση και ξεπούλημα των Γ.Σ. τότε ας μας πείτε γιατί κάθε χρόνο συμμετέχετε σε αυτό το ξεπούλημα όταν γίνεται για τον καθορισμό των φοιτητικών εκλογών. Εκεί τα σχήματα της ΕΑΑΚ , ας πούμε, βάζουν το θέμα στις Γ.Σ. και παίρνουν αποφάσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής ή διαπραγματεύονται…κομματικά; αν απαντήσετε αυτό απαντάω και εγώ επί της ουσίας. Άντε γιατί μπορούμε να κάνουμε τα γηπεδικά ιδεολογία εύκολα αλλά για την ταμπακέρα….

 28. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 19, 2009 στις 5:05 μμ #

  …Οπότε λοιπον βασει του ατυπου αλλα απλου ερωτηματος που τεθηκε στο σχολιο μου Νο21 μπορω να αποκομισω καποιες σοβαρες ανησυχιες οπου στην καταληξη τους ομως ολοι ειμαστε συγκεκριμενοι με τις απαντησεις που δωσαμε και αυτες ειναι θετικες. Μαλιστα scan-αροντας μπορουμε να δουμε οτι καποιοι απο εμας απαντησαμε και απο μονοι μας προτου τεθει το ερωτημα αυτο.
  Αναφορικα λοιπον παραθετω τις απαντησεις αυτων που γενικα βαζουν προβληματισμους, επισημαινουν διαφωνιες σε ζητηματα τακτικης και πολιτικης, βαζουν διαφορετικες αντιληψεις πανω στο κινηματικο ρολο αυτου του οργανου.
  Προς θεου (που δεν πιστευω) δεν υπαρχει προσπαθεια ουτε τσουβαλιασματος ουτε υποβιβασμου των διαφορετικων αποψεων. Η κοπτοραπτικη μου παραθεση απο ολους δεν εγκειται στην αναγκη του να μειωσω ολες τις υπολοιπες διαφωνιες και διαφοροποιησεις αλλα αναφερομαι καθαρα στο ζητουμενο που ειναι η ερωτηση και την ξαναβαζω (για λογους πρακτικους):

  ¨Μπορεί κάποιος να απαντήσει στο αν είναι αναγκαίο για το φοιτητικό κίνημα (και κάθε είδους κίνημα) η ύπαρξη κεντρικά οργανωμένης, πανελλαδικού επίπεδου, ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης των φοιτητών;¨

  Οι απαντησεις:

  «Αmstel»
  «Η απαντηση στο παραπανω ερωτημα. Ναι υπαρχει αναγκη»

  «Reddove»
  «Γενικα και αοριστα ναι, καλο ειναι να υπαρχει ενα δευτεροβαθμιο πανελλαδικο οργανο»

  «Visk»
  «Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται η ύπαρξη ενός τριτοβάθμιου οργάνου»
  «Να πασχίσουμε για τη λειτουργία ενός τριτοβάθμιου οργάνου; Φυσικά και ναι»

  «Y»
  «Είπα εγώ συμφωνώ να ανασυγκροτηθεί αλλά συμφωνώ με Βισκ και Κομπάσο, Κακάριν όχι πάση θυσία και όχι να κάνουμε και αυτό καθαυτό το θέμα αγωνιστική σημαία»

  Ολοι οι παραπανω φυσικα, απο τα λεγομενα τους παντα, δεν εχουν σημερα και την τρελη σχεση ειτε με την ΠΚΣ ποσω μαλλον να εχουν οργανωτικη σχεση με την ΚΝΕ ή το ΚΚΕ. Μπορει κατα καιρους καποιοι να περασαν αλλα αυτη σημερα δεν.

  …Και ερχομαστε στο ψητο:

  1.Αραγε εχουμε καταλαβει οτι η ΕΦΕΕ δεν ειναι πολιτικο ή παραταξιακο οργανο, ουτε σχημα ή παραμαγαζο της καθε παραταξης, αλλα οργανο συνδικαλιστικου χαρακτηρα και απτεται των δομων του κινηματος και τιποτα παραπανω;

  2.Αραγε κατανοουμε οτι η ΕΦΕΕ, σαν συνδικαλιστικο οργανο παντα, αποκτα πολιτικη χροια και προσανατολισμο μονο κατω απο συγκεκριμενους συσχετισμους δυναμεων και αναλογα με την πορεια του κινηματος διαχρονικα αυτο να μεταβαλλεται;

  3.Αραγε αναγνωριζουμε οτι με την ανασυσταση της ΕΦΕΕ δημιουργειται η υποχρεωση και το δικαιωμα να ΔΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ στους φοιτητες απο τις φοιτητικες παραταξεις για ο,τι πραττουν, οπως και να ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ο καθε ενας για οποιαδηποτε πολιτικη θεση παιρνει και για αυτο το λογο να ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ απο τους φοιτητες αμεσα και πανελλαδικα;

  4.Αραγε συνειδητοποιουμε οτι η υπαρξη της ΕΦΕΕ δεν αποκλειει τροπους συσπειρωσης φοιτητων σε κινηματικο επιπεδο στο πλαι της ασχετα αν βασει πολιτικου περιεχομενου και προσανατολισμου μπορει και να ειναι κοντρα στις αποφασεις της, χωρις να υποκαθιστουν τις δομες της; Οπως επιτροπες αγωνα, διαφορα συντονιστικα αγωνα που θα υλοποιουν ομως παντα αποφασεις συλλογων και δεν θα ειναι παραμαζωξεις και συνονθυλευματα «εξ΄ονοματος» των φοιτητων;

  Αυτα για αρχη και οσον αφορα, αν μπορει να το πει κανεις, για το «τεχνικο» κομματι της ιστοριας που λεγεται ΕΦΕΕ.
  Τωρα αν θελετε την ονομαζουμε και Κιτσο ή Ναβουχοδονοσορα…με το ονομα παντως δεν θα κολλησουμε.

  Για το αμιγως πολιτικο κομματι θα επανελθω, αν και τα παραπανω «τεχνικα» ζητηματα δεν ειναι και τοοοοοσο τεχνικα τελικα…

  Υ.Γ. Η ΕΦΕΕ ειναι δευτεροβαθμιο και οχι τριτοβαθμιο οργανο… με αυτα που ακουω θα τραβηξω τις κοτσιδες μου στο τελος. Η ΦΕΑΠΘ ειναι αλλη ιστορια.

 29. a8lios Οκτώβριος 19, 2009 στις 8:43 μμ #

  @Μέλιτον
  Ναι είναι δευτεροβάθμιο, έχεις δίκιο.
  Απλά μπερδεύομαι π.χ. με τη ΓΣΕΕ, που στο συνέδριο τις πάνε εκπρόσωποι είτε μέσω ΕΚ είτε μέσω ομοσπονδιών, οπότε και είναι τριτοβάθμια. Τέσλος πάντων…

  Γενικότερα τώρα.
  Ας αρχίσω με μια ιστορία.
  Μαούνης.
  Για την ακρίβεια μέσα Ιούνη 2006.
  Η φάση φαίνεται να αρχίζει να ξεφουσκώνει, οι ψήφοι «υπέρ της κατάληψης» (sic) αρχίζουν να μειώνονται (όπως και αυτές «κατά» άλλωστε), αφού αρκετός κόσμος έχει αρχίσει να επιστρέφει σπίτι του.
  Αρχίζει να συζητιέται λοιπόν «πού πάμε ρε;».
  Η μεγάλη μερίδα των οργανωμένων «αριστερών παρατάξεων» αρχίζει να διατυπώνει απόψεις ότι «οι ΔΑΠίτες, επειδή βλέπουν ότι έρχεται όλο και λιγότερος κόσμος στις ΓΣ, δεν θα μπαίνουν σε αυτές παρά μόνο αν οι συνελεύσεις μαζέψουν απαρτία. Δηλαδή θα ποντάρουν στο ότι δεν θα γίνει ΓΣ, οπότε και θα σπάσει η κατάληψη».
  «Επομένως, εμείς θα βάλουμε στα ενωτικά πλαίσιά μας πως ο μόνος τρόπος να σταματήσει η κατάληψη είναι να γίνει μια συνέλευση που θα αποφασίσει να την λήξει!»
  Θαυμάσιος πραγματικά συλλογισμός!
  Στον αντίλογο δε ότι «ρε παιδιά, άμα ένας σύλλογος δεν μπορεί να μαζέψει απαρτία ούτε στην εξ’αναβολής ΓΣ του (γιατί γίνονταν και κόλπα με τις εξ’αναβολής λόγω έλλειψης κόσμου), προφανώς και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει νόημα να συνεχίζεις με αυτή τη μορφή»
  οι κατηγορίες έπεφταν βροχή.
  «Ο πυροσβεστικός σας ρόλος»,
  «από την αρχή δε το θέλατε το κίνημα των καταλήψεων»,
  τα γνωστά.

  Εν πάσει περιπτώσει, στους περισσότερους συλλόγους άρχισε να κατεβαίνει και να υπερψηφίζεται αυτή η πρόταση.
  Οι περισσότεροι βέβαια κατάφεραν, έστω με τα χίλια ζόρια, περιμένοντας επί 3 και βάλε ώρες ας πούμε, να κάνουν τέλη Ιούνη μια συνέλευση που να λήξει την κατάληψη.
  Το Μαθηματικό όμως όχι 😀 !
  Κι έτσι βρέθηκαν οι ίδιες παρατάξεις του μαθηματικού που μας έκραζαν για τα περί κατάληψης και ΓΣ μια μέρα πριν, να λένε τότε στην ΠΚΣ να κάτσει μαζί με αυτούς, την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ στο ΔΣ και να αποφασίσουν τη λήξη της κατάληψης.
  «Μα πως ρε παιδιά θα αναιρέσει το ΔΣ απόφαση της Συνέλευσης;» 😆 . Εντάξει, είμασταν ειρωνικοί, αλλά ήταν και αρκετά αστείο…
  «Ε, μα, τώρα, ξέρεις…»

  Anyway, μη τα πολυλογώ, το ηρωικό μαθηματικό, στις τάξεις του οποίου ΣΕΚίτης φώναζε στις πορείες του Μαούνη «κάτω το κράτος το αστικό, τον δρόμο τον δείχνει το Μαθηματικό», βρέθηκε (γιατί ούτε τέλη Αυγούστου που γύρισε ο λαος μπόρεσε να κάνει ΓΣ) να κάνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη έχοντας κατάληψη,
  ενώ και μετά την εξεταστική πάλι δε μπόρεσε να μαζέψει απαρτία, οπότε κάπου στο …Πολυτεχνείο, έχοντας κάνει διπλή εξεταστική και ενάμιση μήνα μαθήματα,
  στην πρώτη του Συνέλευση,
  σαν πρώτο θέμα ψήφισε να «λήξει την κατάληψη»!

  ΉΡΩΕΣ, ΆΠΑΡΤΑ ΒΟΥΝΑ!
  7 μήνες κατάληψη! 😆 . 😆

  Τέλος αφήγησης.
  Τί θέλω να πώ.

  Πολλές φορές σύντροφοι και φίλοι δεν εκτιμούμε σωστά το αν οι άλλες παρατάξεις ποντάρουν περισσότερο στο να χτυπήσουν απευθείας ένα κίνημα ή στο να το αφήσουν να διαλυθεί.

  Έρχομαι λοιπόν στην ΕΦΕΕ και στα επιχειρήματα του ινλάβ για παράδειγμα, τα οποία αναρωτιέται και ο reddome γιατί δεν απαντιούνται.
  Εννοώ το επιχείρημα ότι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ θέλουν την ΕΦΕΕ για να είναι συνομιλητής, επειδή η ΔΑΠ είναι πρώτη και η ΠΑΣΠ κυβέρνηση κτλ.

  Παίδες, δε ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά η ΔΑΠ είναι πάνω από 20ετία πρώτη, η ΠΑΣΠ είναι ακόμα περισσότερο στις 2 πρώτες θέσεις.
  Επιπλέον, η θέληση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις μέσα από κοινωνικό διάλογο δεν είναι κάτι το καινούργιο.
  Ούτε «περιμένει μια άδεια καρέκλα στο ΕΣΥΠ την ΕΦΕΕ» από το 2006, που λέει η ΕΑΑΚ.

  Δεν ήτανε στα φόρτε του ο κοινωνικός διάλογος επί Σημίτη;
  Δεν έγινε κοινωνικός διάλογος με τον νόμο Ρέππα ας πούμε;
  Δεν ήθελε και τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ΕΦΕΕ συνομιλητή;

  Ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα λοιπόν έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία.
  Και επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι σε μεγάλο βαθμό απέτυχε.
  Απέτυχε λόγο της δράσης κάποιων (ποιών; ποιών;) στο εργατικό κίνημα.

  Επομένως, όσοι μιλούν για το ότι η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ, όπως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, καίγονται για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ, εγώ αισθάνομαι πως πρέπει να βρούνε τρόπο να απαντήσουν στο πολύ λογικό ερώτημα:

  Καταρχάς
  Γιατί την διαλύσανε;
  Δεύτερον
  Γιατί στις περισσότερες προσπάθειες ανασύστασής της AYTEΣ ήταν που μπλοκάρανε τη διαδικασία;
  Να θυμίσω πως για παράδειγμα το 2001 η ΠΑΣΠ, Η ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΣΠ, του ΠΑΣΟΚ των μεταρρυθμίσεων, του ΠΑΣΟΚ που μόλις ένα χρόνο πριν είχε συμφωνήσει στη Μπολόνια και τότε έφερνε το πρώτο μπολονικό νομοσχέδιο (ανωτατοποίηση ΤΕΙ), που άρα θα ήθελε και έναν «συνομιλητή», αυτή λοιπόν η ΠΑΣΠ, ήταν η μόνη παράταξη που ΔΕΝ ήρθε καθόλου αλλά έβαλε εκείνες τις ημέρες «ανοικτό συνέδριο νεολαίας!
  Τρίτον
  Γιατί, αφού όπως υποστηρίζουν κάποιοι οι παρατάξεις αυτές καίγονται για την ΕΦΕΕ, ακόμα και σήμερα δεν θα καλούσαν έστω σε προσπάθεια για να στηθεί; Να θυμίσω, σε περίπτωση που το αγνοείτε, πως την πρωτοβουλία για την προσπάθεια έστω διεξαγωγής την πήρε, όπως πάντα άλλωστε αυτά τα χρόνια, η ΠΚΣ. Πιστεύει κανείς πως αν δεν καλούσε η ΠΚΣ θα έπαιρνε πρωτοβουλία η ΠΑΣΠ ή η ΔΑΠ;
  Τέταρτον
  Γιατί, αν καίγονται να γίνει συνέδριο και συγκρότηση του ΚΣ, με το πρώτο «ντου» των ΕΑΑΚ στην τεχνική γραμματεία σηκωθήκανε και φύγανε;
  Πέμπτον
  Τα ΕΑΑΚ, όπως και αρκετοί από όσους μιλάμε εδώ, είπατε πως πρώτα από όλα θέλει την ΕΦΕΕ η ΠΑΣΠ επειδή τώρα είναι κυβέρνηση, θέλει κοινωνικούς διαλόγους κτλ.
  Όπως λέει σε άρθρο του στον κυριακάτικο Ριζοσπάστη μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ:
  «Η ΠΑΣΠ με τη στάση της επιβεβαιώνει την υποκριτική και ψεύτικη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου να γίνει ΕΦΕΕ (μοιάζει με τη δέσμευση ότι δε θα ξεπουληθεί ο ΟΛΠ), φέρνοντας διαρκώς γελοία προσχήματα όπως το γεγονός ότι δεν υπέγραφε το πρακτικό για να οριστεί ημερομηνία συνεδρίου αν δεν άλλαζε η γραμματοσειρά στο κείμενο!»
  Πιστεύει κανείς ότι αυτή είναι η στάση μιας παράταξης που «καίγεται» να γίνει συνέδριο της ΕΦΕΕ;

  Τέλος ερωτημάτων.

  Με άλλα λόγια θέλω να πω, και σκεφτείτε το λίγο, μπορεί και να συμφωνήσετε, πως εν τέλει ΔΑΠ-ΠΑΣΠ δεν καίγονται και ιδιαίτερα για το αν θα γίνει το συνέδριο ή όχι.
  Η εμπειρία έτσι κι αλλιώς και από άλλα θέματα το επιβεβαιώνει.

  ΑΝ και ΟΤΑΝ πάει να συσταθεί,
  όχι μόνο η ΕΦΕΕ αλλά οποιοδήποτε όργανο στο κίνημα,
  ΤΟΤΕ θα πάνε να παρέμβουνε και να το χρησιμοποιήσουνε στη κατεύθυνση που θέλουν,
  αλλά ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ!

  Αυτό δεν βλέπετε και από την εμπειρία σας (από Γενικες Συνελεύσεις, Επιτροπές Ετών μέχρι τα συντονιστικά των Συλλόγων);
  Εγώ αυτό είδα στα φοιτητικά μου χρόνια (χαχα, ακούγεται σαν αιώνες πριν 😆 ).

  Reddome, ελπίζω να απάντησα σε κάποια από τα αναπάντητα ερωτήματα. Για τις ΓΣ μπροστά στο Πανσπουδαστικό είπα ήδη σε προηγούμενο.

  Σκατά, πάλι δεν είπα για τα σημαντικότερα, αλλά πάλι έχω βαρεθεί να γράφω.
  Άλλη μέρα πάλι.

 30. juan almeida bosque Οκτώβριος 20, 2009 στις 1:05 πμ #

  @ a8lio
  καλά τα λες, συμφωνώ απόλυτα όπως το βάζεις τόσο εισαγωγικά όσο και στο υπ’ αρ. 30 σχόλιο σου, αλλά αφού διάβασα όλη αυτή τη συζήτηση, το μόνο που νιώθω είναι ότι έχασα το χρόνο μου. Το θέμα είναι ξεκάθαρο πια αυτή τη φορά.
  Αντί να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο (γιατί έτσι μοιάζει η απόπειρα να πείσεις κάποιους εδώ μέσα) κάνε κάτι πιο παραγωγικό. Ειλικρινά και με κάθε συμπάθεια και απόλυτη κατανόηση στο λέω φίλε μου.
  Τουλάχιστο για το θέμα της ΕΦΕΕ
  ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.
  ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΤΟΚΤΟΡΑ ΣΤΟ Μ-Λ για να καταλάβει κανείς το συγκεκριμένο.Δε μιλάμε για την ειδίκευση μες στο πτυχίο, ούτε για το ΠΑΜΕ και τη ΓΣΕΕ.
  έλεος δλδ…
  Ήξερα ότι η ΕΑΑΚ και τα κόμματα που την απαρτίζουν είναι τεράστιοι διανοητές αλλά τέτοια φυντάνια δε τα περίμενα.

  υ.σ. θέλω να δω τι θα λένε τα φωτεινά μυαλά του φ.κ. ΟΤΑΝ (σε λίγες μέρες κάντε υπομονή ξεφτέρια μου) αποδειχτεί ότι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ «ΔΕ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ» για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ…

 31. a8lios Οκτώβριος 20, 2009 στις 1:25 πμ #

  @Juan
  «Αντί να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο (γιατί έτσι μοιάζει η απόπειρα να πείσεις κάποιους εδώ μέσα) κάνε κάτι πιο παραγωγικό. Ειλικρινά και με κάθε συμπάθεια και απόλυτη κατανόηση στο λέω φίλε μου.»

  1)
  Είμαι για κάποιες βδομάδες σε μια φάση που δεν έχω κάτι πιο παραγωγικό να κάνω.
  2)
  Το γράψιμο εδώ ή στο μπλογκ μου δε το βλέπω από την άποψη του «να πείσω».
  Κυρίως εκφράζει εσωτερική ανάγκη.
  3)
  Καμιά φορά τα σκληρά κεφάλια σπάνε και τοίχους 😆

  Ευχαριστώ για τη συμβουλή πάντως.

 32. Y Οκτώβριος 20, 2009 στις 1:32 πμ #

  Γεια σου ρε Χουάν Αλμέιδα κομμουνισταρά. Παραγωγικέ.

 33. Θ.Κ.Κ. Οκτώβριος 20, 2009 στις 3:33 πμ #

  Βασικό ζητημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί ειναι οτι δε χρειάζεται καμία απόφαση Γ.Σ. για να συμμετάσχει κάποιος σύλλογος στο τριτοβάθμιο όργανό του. Είναι ζήτημα που τίθεται από το ίδιο του το καταστατικό. Το να αποφασίσει Γ.Σ. είναι ενα πολιτικό μαγείρεμα που δυστυχώς προφασίζεται η ΕΑΑΚ ανοίγοντας ασκούς Αιόλου. Και εξηγούμαι.
  Είναι δυνατόν λοιπόν ενας σύλλογος σαν δρων οργανισμος να περιφρονεί το ίδιο του το καταστατικό που τον κανει κοινωνό μιας πανελλαδικα συντονισμένης οντότητας όπως η ΕΦΕΕ??
  Με την ίδια λογική ενα εργοδοτικά ελεγχόμενο σωματείο εργαζομένων γιατί να μην έπαιρνε (δοτή) απόφαση να αποβάλει εαυτόν απο τη ΓΣΕΕ αντίστοιχα αποδιοργανώνοντας ακόμα περισσοτερο το κίνημα??
  Δεν είναι κατάκτηση του εργατικού και φοιτητικου κινήματος αντίστοιχα το οτι έχει εμπεδωθει αυτό το θέμα ως θεμελιώδης διάταξη ??

  2ο Παράδειγμα θετικής δράσης των καταστατικών και των κατακτήσεων του Φ.Κ. που αυτά απεικόνιζουν είναι η αυτόματη εγγραφή ενός ατόμου στο φοιτητικό σύλλογο με την εγγραφή του στο πανεπιστήμιο.
  Κάτι τέτοιο για παράδειγμα στα παν/μια της Γαλλίας δεν ισχύει.. Γιατί λοιπόν και αυτό το ζήτημα ενας φοιτητής λάτρης της «αυτονομίας» του και των «ανοιχτών πανεπιστημίων» της ΔΑΠ να μη θέσει σε κάποια ΓΣ την προαιρετικότητα εγγραφής του σε αυτόν ωστε να μή δεσμεύεται απο τις αποφάσεις του κινήματος?? Στη δυτική ευρώπη το Φ.Κ. έτσι έχει αποδιοργανωθεί- σμπαραλιαστεί..

  Αρκεί να θυμηθούμε το ποιές δυνάμεις συνέταξαν το παρόν καταστατικό της ΕΦΕΕ.. Ηταν δυνάμεις της αριστεράς και σαφώς το πρόσημο του καταστατικού αυτού, ως καταστατικού, ειναι αδιαμφισβήτητα θετικό (άσχετα αν μπορεί να εξυγχρονιστεί και να παρει άπειρες βελτιώσεις).
  «Το ίδιο» μπορεί να πει κανεις και «για το καταστατικο της ΓΣΕΕ αλλά κοιτα το πως το χειρίζεται»… Σύμφωνοι ρε σύντροφοι αλλά και ο συσχεστισμός δυνάμεων παίζει ρόλο στο κίνημα.

  Το οτι σήμερα προβλέπει αυτές τις διαδικασίες το κίνημα συντροφε Κακάριν ως προς τη σύγκληση της ΕΦΕΕ ειναι δεδομένο. Επίσης δεδομένο είναι ότι το «δέον γενέσθαι» ειναι αυτό που λες. Η διαλεκτική σύνθεση που εσύ ζητάς όμως δεν ειναι δυνατόν να υπάρξει στον παρόντα συσχετισμό, ούτε αυτη η «δεουσα» λειτουργία μπορεί να δουλέψει στο παρόν πανεπιστήμιο για προφανείς λόγους.. Η σε τέτοιο βαθμό άρση της αντίθεσης θελει άλλο συσχετισμό και άλλο πανεπιστημιο.
  Το θέμα ειναι τι θα κάνουμε θα περιμένουμε για τη σύγκλησή της οι φοιτητικοί σύλλογοι πχ του ΑΠΘ να γίνουν μικρά Σμόλνι.. Όχι ειναι η απάντηση. Θέλει εδώ και τώρα δράση και σε αυτό το επίπεδο που ήδη υπάρχει. Και συμφωνώ χωρίς να ανάγεται στο ΚΥΡΙΟ.
  Και η ΚΝΕ δεν το χει ανάγει σε τέτοιο. Αλλα αν δε το προπαγανδίσει δλδ στην πρώτη ευκαιρία και δεν πιέσει να μη το κανει αυτο ποτέ??

  Για να μην παρεξηγηθώ για καταστατικολαγνεία φέρνω και ενα άλλο παράδειγμα απο την αντιστροφη μεριά. Πρέπει να παραμένουμε προσυλωμένοι σε ένα αντιδραστικό καταστατικό, όπως πχ αυτο του ΠΑΜΑΚ οι σχολών που αυτα συνταχθηκαν απο τη ΔΑΠάρα??.. Σαφώς και όχι! Τα παρακάμπτουμε σε κάθε ευκαιρία τέτοια δεσμά για το κίνημα και εμείς και οι ΕΑΑΚ όποτε τυχαίνει σε αναβρασμούς φοιτητικούς και αυτό συμβαίνει έμπρακτα.

  Η παραλληλη δράση του κινηματος σε καμια περιπτωση δε μπορεί να παρεμποδιστεί απο τη σύσταση της ΕΦΕΕ. Και σε αυτο η γνησιότητα της άποψης του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται στο ακέραιο απο τη δράση του ΠΑΜΕ που σαφώς ποτέ δεν παρεμποδίστηκε απο την ενταξη των δυνάμεών του στη ΓΣΕΕ. Είναι τελείως αλλο ζήτημα η κριτική στο πως δρα το ΠΑΜΕ και πως χτιζεται πολλες φορες στρεβλά για κάποιους το μέτωπο και οι συμμαχίες. Το κίνημα πάντα βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει σκευρωμένους μηχανισμούς και δε συγκρατείται απο δομές που δε λένε τίποτα στις μάζες όταν αυτές ειναι τέτοιες.
  Αρα φόβος απο μια γραφειοκρατική ΕΦΕΕ να κάμψει το φρόνημα των αγωνιστών φοιτητών για μενα δεν τίθεται.

  Ο λενινισμός ανοιχτά αναφέρεται στο συνδυασμό των παλιών με τα νέα μέσα πάλης, των αστικών δομών με τις νέες κινηματικές εργατογενείς και εργατικές μορφές, με σκοπό να τορπιλίσει τις πρώτες εγκαθιδρύοντας με νέες πάλι μορφές τις δεύτερες. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται (και αναφέρομαι στους Ναρίτες κυρια που αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι) αυτό παλιμπαιδίζει και έχει ξεκάθαρα αριστερίστικο παιδικό ίκτερο, ιλαρά και ανεμοβλογιά μαζί.

 34. juan almeida bosque Οκτώβριος 20, 2009 στις 10:53 πμ #

  ΞΑΝΑΛΕΩ προς κάθε βερμπαλιστη:
  NA ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΟΤΑΝ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ να μην υπαρχει ΕΦΕΕ συγκροτημενη.
  Γιατι μη μου πείτε ότι αν θέλουν π.χ. τα ΔΑΠ ΤΕΦΑΑ και ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ (και τα γνωστά τερατάκια των γηπέδων που κινητοποιούν κάθε των φ. εκλογών) να γίνει το συνέδριο, μπορούν 50-100 εαακίτες (top) να το σπάσουν.

  Προς Υ
  Δεν ειμαι ούτε παραγωγικός ούτε κομμουνισταράς. Απλά να μη κοροιδευόμαστε κιόλας. Αυτά που συμβαίνουν στο φ.κ. αυτή την περίοδο (και ειδικά τα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι ΤΡΑΓΙΚΑ).
  Εδώ η ΠΑΣΠ δεν υπεγραφε για αντιπροσώπους λόγω γραμματοσειράς.
  Τα ΕΑΑΚ επειδή το σ.φ. μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων θέλαν να γραφτεί ανάποδα το όνομα.
  Πάτε και μια βόλτα από ιντυ μεριά να δείτε…
  Εκτυλίσσεται ένα θέατρο του παραλόγου με ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 35. regimientocinqo Οκτώβριος 20, 2009 στις 11:32 πμ #

  «NA ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΟΤΑΝ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ να μην υπαρχει ΕΦΕΕ συγκροτημενη.’
  Άσε να μαντέψω: ότι τα ΕΑΑΚ και το ακηδεμόνευτο κίνημα από τα κάτω το ματαίωσε..

 36. Γιούρι Κακάριν Οκτώβριος 20, 2009 στις 2:16 μμ #

  Άθλιε πράγματι συμφωνούμε στο πως θα έπρεπε να οργανωθεί το φκ αλλά να μου επιτρέψεις να σου πω ότι αν όντως η πρότασή σου είναι αυτή τότε διαφωνείς με όλες τις παρατάξεις (και με την ΠΚΣ) ή για να το πω αλλιώς όσο συμφωνείς με την ΠΚΣ (κατά το ήμισυ) άλλο τόσο συμφωνείς με ένα κομμάτι των ΕΑΑΚ και άλλες παρατάξεις του εξωκοινοβουλίου που θέλουν αιρετους και ανακλητούς όπως προτείνεις.
  Δυστυχώς η συζήτηση εκφυλίζεται στο να την πούμε στον αντίπαλο. Από τη μία έχεις τους κνίτες να θέτουν στρεβλά το ζήτημα θέτωντας μόνο το ερώτημα που τους βολεύει συνδικαλιστικά αυτή την περίοδο «χρειάζεται δευτεροβάθμιο όργανο ναι ή όχι» και όχι το σωστό ερώτημα «με ποια μορφή οργάνωσης είναι απαραίτητο να λειτουργήσει το φκ», γιατί στην πρώτη περίπτωση αν πεις ναι σου λένε αφού την ΕΦΕΕ έχουμε (και αφού τα ΕΑΑΚ αυνανίζονται και δεν προτείνουν τίποτα) ας προχωρήσουμε με αυτή και βλέπουμε. Αν όμως τεθεί το δεύτερο ερώτημα τότε βλέπεις ακόμη και τους ΠΚΣίτες να σου λένε ότι όντως δεν είναι αρκετό να ασχοληθούμε μόνο με την ΕΦΕΕ, δηλ να διαφωνούν με τη στάση της παραταξής τους που μόνο με την ΕΦΕΕ ασχολείται και δεν προτείνει τίποτα έξω από αυτό (και συγκεκριμένα δεν προτείνει αυτό που προτείνει ο άθλιος, στο οποίο συμφωνούμε). Γιατί το ζήτημα σύντροφοι για μια πρωτοπορία (για όποιον φιλοδοξεί να είναι) είναι να αναλύσει την πραγματικότητα του φκ και την εμπειρία που είχαμε με το μαιούνη και το άρθρο 16 και να δει τι προβλήματα υπήρχαν και πως θα τα αντιμετωπίσουμε. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι και η ΠΚΣ και τα ΕΑΑΚ συμπεριφέρονται σα να μην έγιναν αυτά τα κινήματα, συνεχίζουν να έχουν ακριβώς τις ίδιες θέσεις που υποστήριζαν και προηγουμένως (η ΠΚΣ με την ΕΦΕΕ τα ΕΑΑΚ με την υποτιθέμενη λειτουργία αμεσοδημοκρατικά χωρίς αντιπροσώπους που όλοι είδαμε που κατάληξε).Φαίνεται να μη διδάσκονται τίποτα από την εμπειρία (και αυτό δε βοηθαει όποιον θέλει να είναι πρωτοπορία). Και όμως η εμπειρία αυτών των κινημάτων μας έδειξε ότι συμβαίνει (και πιθανόν να ξανασυμβεί) να είναι άλλοι οι συσχετισμοί των εκλογών και άλλοι αυτοί των συνελεύσεων.Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός!!!Πώς λοιπόν θα διασφαλίσουμε ως αριστεροί που θέλουμε την ανάπτυξη του φκ (υποτίθεται)ότι οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στις ΓΣ δε θα καπελώνονται από τους συτσχετισμούς των εκλογών στην ΕΦΕΕ σύντροφοι της ΠΚΣ; Απλά διαμορφώνοντας μια πρόταση όπως την έθεσε ο άθλιος. Και επειδή έχουμε ζήσει τη στάση της ΠΚΣ τόσο στα δύο φκ όσο και το Δεκέμβρη νομίζω δικαιούμαστε να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί ως προς τις προθέσεις της. Μήπως δηλ επειδή πάλι θα έχει την ίδια στάση στις συνελεύσεις και θα τις χάνει σε ενδεχόμενα νέα ξεσπάσματα του φκ θα προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό αυτό με απαφάσεις δήθεν του φκ μέσα από τη ΕΦΕΕ την ίδια περίοδο;Πώς σας φαίνεται η ΕΦΕΕ να καλεί πορεία στο α μέρος και το 90% των συλλόγων σε άλλο;Αποκλείεται αυτά που περιγράφω να συμβούν στο μέλλον; Πόσο θα εξυπηρετεί την ανάπτυξη του φκ μια τόσο εκφυλισμένη εικόνα; Δεν πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό δε θα συμβεί έχοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση ή πρέπει να πάμε βλέποντας και κάνοντας (ας ανασυστήσουμε τώρα την ΕΦΕΕ και μετά βλέπουμε); Για τα ΕΑΑΚ δε θα γράψω τώρα απλά με τη στάση τους φυσικά και δίνουν πάτημα στην ΠΚΣ να κάνει παιχνίδι με την ΕΦΕΕ. Όταν δεν προτείνεις μια ρεαλιστική λύση για την οργάνωση του κινήματος σε δευτεροβάθμιο επίπεδο τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να απειλείς ότι θα τραμπουκίσεις. Τελικά τα ΕΑΑΚ τι συμπέραμσα έβγαλαν από τη λειτουργία χωρίς αντιπροσώπους; Είναι ικανοποιημένα από τα συντονιστικά ΓΣ; Θα ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα στις ετήσιες μαζώξεις τους στην Αθήνα ή θα κατεβαίνουν μόνο για να δουν κανά γνωστό, να πιουν κανά κρασί και να χτπήσουν καμμιά γκόμενα (και το κείμενο ας το βγάλει η επιτροπή κειμένου); Τουλάχιστον η ΠΚΣ έχει πρόταση (άσχετα να συμφωνεί κανείς μαζί της), τα ΕΑΑΚ φαίνεται να μην έχουν καν την πρόθεση να παίξουν το ρόλο της πρωτοπορίας.
  Κλείνοντας απλά να επισημάνω ότι το έσχατο σημείο εκφυλισμού είναι η προσπάθεια να την πούμε στον ενδοαριστερό αντίπαλο με το να τον ταυτίζουμε με τον ταξικό αντίπαλο. Έτσι από τα ΕΑΑΚ βλέπουμε να κατηγορείται η ΠΚΣ ότι συμπράττει με ΔΑΠ-ΠΑΣΠ στη δημιουργία της ΕΦΕΕ, από την ΠΚΣ ότι ΕΑΑΚ-ΔΑΠ-ΠΑΣΠ συνεργάζονται για να μη λειτουργήσει η ΕΦΕΕ. Αυτό μάλιστα θεωρείται το σημαντικότερο κριτήριο για το ποιος έχει δίκιο. Δηλ σε τελική ανάλυση το ποιος έχει δίκιο θα το καθορίσει η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ.Εδώ μιλάμε για τον έσχατο ετεροπροσδιορισμό από τον αντίπαλο τη στιγμή που δε μπορούμε να διαμορφώσουμε μια σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση και να παιξουμε το ρόλο της πρωτοπορίας στην ανασύνταξη του φκ. Συγχαρητήρια σύντροφοι και εις ανώτερα!

 37. Y Οκτώβριος 20, 2009 στις 3:42 μμ #

  Πεσ’τα ρε Κακάριν γαμώτο!

 38. kritias Οκτώβριος 20, 2009 στις 4:33 μμ #

  Αν και καθυστερημένα, θα συμφωνήσω με το σκεπτικό του Γιούρι στο σχόλιο 20 για δύο διαφορετικές τακτικές κατάλληλες για δύο διαφορετικές φάσεις του κινήματος. Όπως επίσης και στη θέση του για στρατηγικό έλλειμμα του φκ.

  Θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω τα καθήκοντα των δυνάμεων κομμουνιστικής αναφοράς στο φκ σε α) ιδεολογικά και β) οργανωτικά θέματα.

  Όσον αφορά το πρώτο, το καθήκον είναι η ανάδειξη της σύνδεσης ανώτατης εκπαίδευσης-παραγωγικού συστήματος. Με άλλα λόγια η προσπάθεια πρέπει να είναι να αναδειχθεί πως το ερώτημα «τι ανώτατη εκπαίδευση θέλουμε» είναι ισοδύναμο με το «τι παραγωγικό σύστημα θέλουμε». Πέραν από το θέμα της ιδεολογικής ζύμωσης, αυτό που πρέπει να προχωρήσει είναι η ΖΩΝΤΑΝΗ (όχι μόνο στα πλαίσια) σύνδεση του φκ με το ΤΑΞΙΚΟ συνδικαλιστικό κίνημα. Ο φοιτητικός σύλλογος και το συνδικάτο ενός κλάδου πρέπει να βλέπει το ένα το άλλο σαν τμήμα του. Οι στοχευμένες ενέργειες για να προχωρήσει αυτή η σύνδεση πρέπει είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας και από τις δύο πλευρές. Θα πρέπει να αναδυκνείονται τα εμπόδια που βάζει ο ιμπεριαλισμός στην ανάπτυξη ορισμένων επιστημών, όπου αυτό ισχύει για να μη γινόμαστε γραφικοί και στις άλλες να αναδειχθεί το θέμα της ατομικής ιδιοποίησης των προϊόντων τους. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει αν δοθεί στις δυνατότητες κοινωνικής απελευθέρωσης που δίνουν τα σύγχρονα επιτεύγματα. Μορφές σύγχρονης εργατικής (μιλάω για επιστημονική-ερευνητική εργασία) αλλοτρίωσης μπορούν να αναλυθούν και να αναδειχθούν.

  Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να είναι κατανοητό, είναι ότι επικίνδυνο κίνημα είναι το πολιτικοποιημένο κίνημα. Το φκ πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί θετικά, με βάση το τι θέλει και όχι το τι δε θέλει. Ειδάλλως, αφενός είναι ευάλωτο απέναντι στην κοινωνία και τους μηχανισμούς διαμόρφωσης κοινής γνώμης, αφετέρου αδυνατεί να εμπνεύσει τους ίδιους τους φοιτητές μην έχοντας να προβάλει κανένα όραμα.

  Στα οργανωτικά τώρα, το μεγαλύτερο δομικό πρόβλημα του φκ είναι ότι δεν εξασφαλίζει τη ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Είμαι 10 χρόνια μέσα στα πανεπιστήμια και έχω δει το ίδιο έργο ξανά και ξανά. Εξάρσεις μικρής διάρκειας ακολουθούμενες από βάλτομα μακράς διαρκείας. Το φκ εξαιτίας της φύσης του, ανανεώνεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα η εμπειρία να μη μπορεί να μεταδοθεί. Δε μιλάω εδώ για την εμπειρία που μπορεί να αποκτούν (ή να μην αποκτούν) οι οργανωμένες δυνάμεις στο φκ, αλλά για το ίδιο το φκ. Η έλλειψη δευτεροβάθμιου οργάνου θεωρώ πως συντείνει σε αυτή την κατάσταση. Η παράλληλη λειτουργία ΕΦΕΕ και ενός συντονιστικού όποτε υπάρχουν κινηματικές εξάρσεις φαίνεται μια λειτουργική λύση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρυνιστεί τι ακριβώς είναι «ο διακριτός πόλος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ» που προτείνει η οργάνωση. Είναι το ΠΑΜΕ των φοιτητών; Αν ναι, τότε έχουμε μια μεταφορά ενός δομικού σχήματος από το εργατικό στο φοιτητικό κίνημα. Πρέπει τότε να δούμε αν αυτή η μεταφορά είναι δόκιμη με βάσει τις διαφορές των δύο χώρων, πολιτιστικές, πολιτικές. Πχ. στο εργατικό κίνημα έχεις να αναμετρηθείς με το δεξιό οπορτουνισμό, ενώ στο φοιτητικό με τον αριστερό (κυρίως). Στο φκ φαίνεται να υπάρχουν ευάριθμες δυνάμεις (του αριστερού οπορτουνισμού) με τις οποίες υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας, κάτι που δε φαίνεται να υπάρχει στο εργατικό. Πρέπει να απαντηθεί τόσο από την οργάνωση όσο και από το πιο σοβαρό μέρος των ΕΑΑΚ αν μπορούν να συμφωνήσουν στα παραπάνω ιδεολογικά και οργανωτικά καθήκοντα.

  Υ.Γ. Κάπου εδώ τελειώνει το «σοβαρό» πολιτικό σχόλιο και αρχίζει το παραπολιτικό γιατί χωρίς ίντριγκα δε μπορώ:)

  Υ.Γ.1 Είναι φανερό πως στη διαμάχη ΚΝΕ-ΕΑΑΚ για την ΕΦΕΕ παίζουν από πίσω και πολιτικάντικα παιχνίδια και από τις δύο πλευρές. Η ΚΝΕ θέλει να πάει το παιχνίδι στο γήπεδο που ξέρει καλύτερα. Οργανωμένο κίνημα, στο οποίο οι παρατάξεις θα αναγκάζονται να παίρνουν θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο και άρα θα αρχίσει να αναδεικνύει το ρόλο τους «να η Νέα ΠΑΣΟΚοδημοκρατία, να ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ». Σ’ αυτό το επίπεδο η ΕΑΑΚ πιέζεται ασφυκτικά αφού η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε «γράφει» στο πολιτικό σκηνικό. Από την άλλη την ΕΑΑΚ την πιάνει κρύος ιδρώτας όταν σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή ένα όργανο στο οποίο να πρέπει να τοποθετηθεί με μια ενιαία (όπως κατ’ ευφημισμό λέει και το όνομα της) στάση. Κάτι τέτοιο θα ήταν οδυνηρό γι’ αυτή, αν λάβει κανείς υπόψιν την (ανταγωνιστική) ετερογένεια στο εσωτερικό της που αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια.

  Υ.Γ.2 Νομίζω επίσης πως παίζεται ένα ακόμα παιχνίδι σε επικοινωνιακό, ψυχο-κοινωνικό επίπεδο. Η ΠΚΣ εκφράζει ανθρώπους με πιο οργανωμένες (προ-)διαθέσεις (πιο σοβαρούς και συγκροτημένους θα έλεγα εγώ:)), ενώ η ΕΑΑΚ πιο μπαχαλάκιδες, με λανθάνουσες ή μή αναρχοαυτόνομες τάσσεις. Η επιχειρηματολογία και των δύο «ερεθίζει»-μπετονάρει τα ακροατήρια τους.

 39. a8lios Οκτώβριος 20, 2009 στις 6:57 μμ #

  Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάω και στα πιο σημαντικά.
  Γιούρι, δε θα διαφωνήσω (ξανά) με τις προτάσεις σου.
  Δε θα διαφωνήσω και με το συμπέρασμα που λες ότι βγαίνει από τον Μαούνη.
  Διαφωνώ όμως για την εκτίμηση που κάνεις ως προς τη μετέπειτα στάση της ΠΚΣ.

  Μου λες επίσης
  αν όντως η πρότασή σου είναι αυτή τότε διαφωνείς με όλες τις παρατάξεις (και με την ΠΚΣ) ή για να το πω αλλιώς όσο συμφωνείς με την ΠΚΣ (κατά το ήμισυ) άλλο τόσο συμφωνείς με ένα κομμάτι των ΕΑΑΚ και άλλες παρατάξεις του εξωκοινοβουλίου που θέλουν αιρετους και ανακλητούς όπως προτείνεις.

  Ο Μαούνης για εμένα προσωπικά ήταν το μεγαλύτερο σχολείο τακτικής-στρατηγικής που έχω παρακολουθήσει.
  Επίσης ήταν για εμένα αποκαλυπτικός για τις αδυναμίες της δικής μου οργάνωσης (με την καλή έννοια).

  Από τη δράση μου λοιπόν αυτό το διάστημα κατέληξα σε μια σειρά από συμπεράσματα γύρω από το φοιτητικό κίνημα.

  Δεν μπορώ να γράψω για όλα.

  Ας έρθω όμως σε κάποια από αυτά:
  1) Εκλεγμένοι-ανακλητοί αντιπρόσωποι ΓΣ
  Δεν καταλαβαίνω πού βλέπεις την διαφωνία μου με την ΚΝΕ.
  Καταρχάς, τουλάχιστον στο Ηράκλειο, στην αρχή των κινητοποιήσεων προσπάθησε να παίξει μπάλα η ΠΑΣΠ στους συντονισμούς.
  Επίσης προσπάθησε να παίξουν ρόλο σε αυτούς τα διοικητικά συμβούλια.
  Η ΠΚΣ (και άλλες δυνάμεις βεβαίως) στάθηκε κάθετη ενάντια σε αυτό, ακριβώς γιατί, όπως λες κι εσύ, «συμβαίνει (και πιθανόν να ξανασυμβεί) να είναι άλλοι οι συσχετισμοί των εκλογών και άλλοι αυτοί των συνελεύσεων».
  Νομίζω όμως ότι σαν ΠΚΣ παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να αποκρουστεί αυτό, ίσως και επειδή οι άλλες παρατάξεις επικεντρώνονταν κυρίως στην επίθεση στην ΔΑΠ.

  Οπότε φίλε Γιούρι ήδη ΕΚΕΙ δείξαμε ότι δεν θέλουμε «οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στις ΓΣ να καπελώνονται από τους συτσχετισμούς των εκλογών».

  Έπειτα, εγώ δεν είδα άλλη παράταξη πέραν της ΠΚΣ να καταθέτει ΕΝ ΜΕΣΩ των κινητοποιήσεων πρόταση για εκλεγμένους-ανακλυτούς εκπροσώπους από τις ΓΣ.
  Δεν το γνωρίζεις ότι κατέθεσε τέτοια και ότι εκείνη την περίοδο πολεμήθηκε (τουλάχιστον στους συλλόγους που ξέρω) από όλες τις άλλες «αριστερές παρατάξεις»;
  Ξαναλέω, όπως έκανα και σε προηγούμενο σχόλιο, πως η πρόταση αυτή όπως την κάναμε είχε αδυναμίες.
  Αλλά φίλε Γιούρι, δεν είναι σωστό και τίμιο να πει κάποιος πως έστω με αδυναμίες, ήταν η μόνη παράταξη που έκανε μια τέτοια πρόταση (πόσο μάλλον που κατηγορείται για γραφειοκρατία);

  Τελειώνει λοιπόν ο Μαούνης (εννοώ το καλοκαίρι του 2006).
  Τότε άρχισαν τόσο από τα ΕΑΑΚ όσο και από το ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ να ακούγονται θετικές απόψεις για τους αντιπροσώπους.

  Φτάνοντας όμως στον Φλεβάρτη του 2007, πάλι αυτές οι παρατάξεις ΔΕΝ πρότειναν κάτι τέτοιο και είχαμε πάλι την λειτουργία των συντονιστικών με «ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές» (που μόνο τέτοιες δεν ήταν) διαδικασίες.

  Επομένως γιατί να λέμε πως κανένας δεν έβγαλε συμπέρασμα από όσα έγιναν τον Μαούνη.
  Ως προς το θέμα των αντιπροσώπων η ΚΝΕ έβγαλε. Και το έβγαλε μάλιστα εν μέσω των κινητοποιήσεων.
  Κι εγώ Γιούρι στο αρχικό ποστ δε κάνω τίποτα παραπάνω από το να κάνω πιο συγκεκριμένη, με βάση και τα συμπεράσματα τα δικά μου για τις αδυναμίες της τότε πρότασής μας, αυτή την πρόταση.

  2)Επιτροπές Αγώνα – Διακριτός Πόλος

  Το δεύτερο βασικό «συμπέρασμα» και «αλλαγή».
  Ομολογώ ότι και πριν τον Μαούνη προσπαθούσαμε σαν ΠΚΣ να φτιάχνονται και να λειτουργούν επιτροπές αγώνα.
  Ο Μαούνης όμως ξεκαθάρισε σε μαγάλο βαθμό τί ρόλο έρχονται αυτές να παίξουν.
  Όπως ξεκαθάρισε και πόσο σημαντικός είναι ένας διακριτός και ΜΟΝΙΜΟΣ, ανεξαρτήτως κινηματικών εξάρσεων, αγωνιστικός πόλος στα ΑΕΙ.
  Τουλάχιστον για εμένα τότε ξεκαθάρισαν αυτά.
  Και νομίζω, όπως φαίνεται και από την μετάπειτα δράση μας, και συνολικά για την ΚΝΕ.

  Ποιός είναι λοιπόν ο ρόλος των επιτροπών αγώνα;

  Ας πω πάλι πως το είδα εγώ.
  Τον Μαούνη στον Σύλλογό μου (τον ΣΦ Επιστήμης Υπολογιστών) καταφέραμε να έχουμε μια λιγότερο ή περισσότερο δραστήρια επιτροπή κατάληψης. Σε αυτή συμμετείχαν ας πούμε συνολικά γύρω στα 45 άτομα, ενώ στις μαζώξεις της έρχονταν περίπου 20-25 από αυτούς.
  Από τους 45 δεν ήταν πάνω από 12 οι «παραταξιακοί».

  Είχες λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους.
  Στο βαθμό που κατάφερνες ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗ να συζητήσεις ουσιαστικά πολιτικά, όπως και να βάλεις έναν προγραμματισμό δράσης που θα συμμετείχαν όλοι αυτοί, άρχιζαν να παίρνουν την υπόθεση πάνω τους, να δραστηριοποιούνται ΑΥΤΟΙ, να κάνουν βήματα οι συνειδήσεις τους.
  Σε ένα βαθμό το κατάφερες.
  Τελειώνει λοιπόν το πανηγύρι το καλοκαίρι.

  Τί παρατηρήθηκε στον σύλλογό μου όταν ξανάρχισε τον επόμενο Γενάρη;
  Ότι η πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις του συλλόγου, που τις οργάνωναν τότε οι ίδιοι σε ένα βαθμό, ΔΕΝ το ξανάκαναν.
  Δεν είναι εντυπωσσιακό;
  Από τους πάνω από 30 εξωπαραταξιακούς, το Γενάρη λιγότεροι από 5 ξαναήρθαν σε οποιαδήποτε επιτροπή κατάληψης ή οποιαδήποτε άλλη οργανωτική δραστηριότητα.
  Κάποιοι δε δεν ξαναήρθανε ούτε στις κινητοποιήσεις τότε.

  Κι έτσι, ενώ τον Φλεβάρτη πάλι είχαμε μια επιτροπή κατάληψης με 50 άτομα, σχεδόν όλοι ήταν καινούργιοι.

  Τί μου έδειξε αυτό εμένα;
  Την ανάγκη ΣΥΝΕΧΟΥΣ λειτουργίας και ανάπτυξης τέτοιων «δομών» (πώς να το πώ;).
  Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τους φοιτητές δεν θέλησαν το φθινόπωρο που μεσολάβησε ούτε σε κάποια μάζωξη της ΠΚΣ ούτε σε αντίστοιχη μιας άλλης παράταξης να πάνε.
  Αυτές δε τους χωράγανε,
  παρόλο που την ανάγκη να δραστηριοποιηθούνε οι ίδιοι την είχαν σε σημαντικό βαθμό καταλάβει.

  Εδώ έρχεται λοιπόν η ανάγκη των επιτροπών αγώνα.
  Στο να καταφέρεις τέτοιος κόσμος, που υπάρχει αρκετός και μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερος, να ΔΡΑΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ή με άλλες πτυχές τις πολιτικής σου σαν παράταξη.
  Όταν είσαι σε περίοδο που έχει και ο σύλλογος αγωνιστική απόφαση ακόμα καλύτερα, γιατί ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ θα μπουν μαζί σου μπροστά στο να την υλοποιήσουνε δημιουργικά, αλλά και να μην έχει, πάλι θα κερδίζεται καινούργιος κόσμος.

  Δε ξέρω σε ποιό βαθμό οι σ/φοι στις σχολές καταφέρνουν να τις φτιάξουν και να τις λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο, αλλά ο σκοπός τους αυτός είναι.
  Και για μένα Γιούρι είναι ό,τι πιο σημαντικό να λειτουργήσουν και να καταφέρουμε να συντονίζονται αυτές μόνιμα μεταξύ τους.

  Επομένως νομίζω πως κάνεις λάθος και στο τί λες πως είναι πρωτεύον για την ΚΝΕ αυτή τη στιγμή.
  Πρωτεύον δεν είναι να λειτουργήσει η ΕΦΕΕ.
  Ούτε βλέπει η ΚΝΕ πως αυτή είναι η λύση στα προβλήματα.
  Πρωτεύον η ανασύνταξη του Φοιτητικού Κινήματος, που η ΚΝΕ τη βλέπει να έρχεται πρώτα και κύρια μέσω της λειτουργίας τέτοιων «δομών», δομών δηλαδή που θα καταφέρουν να δραστηριοποιηθούν σταθερά αγωνιστικά οι ίδιοι οι φοιτητές!

  Το ότι όντως είναι έτσι, το είπε κατά έναν τρόπο ο kollaps, που παραπονιόταν για το πόση σημασία δίνουν οι ΚΝίτες στη σχολή του στις επιτροπές αγώνα.

  Για τον «διακριτό πόλο» πάλι, πολιτικά πρέπει να έχει περίπου τα χαρακτηριστικά που λέει ο Κριτίας. Δε νομίζω πως τίθεται ζήτημα μηχανιστικής διαφοράς σ\των χαρακτηριστικών του ΠΑΜΕ στους φοιτητικούς χώρους.
  Και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν Κριτία δεν είναι ο «αριστερός οπορτουνισμός» έτσι όπως το θέτεις. Δεν θα προκύψει διακριτός πόλος μέσω τις συνεργασίας οργανωμένων αριστερών δυνάμεων.
  Θα προκύψει πρώτα και κύρια μέσα από ζωντανά κύτταρα όπως οι επιτροπές αγώνα, αν καταφέρουμε να γίνουν τέτοια.
  Μακάρι βέβαια να έρθουν και άλλες οργανωμένες δυνάμεις, αλλά δε το πολυκόβω…

 40. Y Οκτώβριος 20, 2009 στις 7:47 μμ #

  Η αναταλλαγή εμπειριών έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

  Αν κατάλαβα καλά Άθλιε στην Επιτροπή Αγώνα που κάνατε τότε συμμετείχαν και άνθρωποι από άλλες παρατάξεις. Άρα λοιπόν πρώτον δε μου κολλάει αυτό που παρακάτω ότι ‘δε το κόβεις να έρχονται κι άλλες οργανωμένες δυνάμεις’.

  Συμφωνώ ότι το κύριο χαρακητριστικό δε θα είναι η συνεργασία μεταξύ οργανωμένων αριστερών δυνάμεων αλλά οι ζωντανές διαδικασίες ‘στη βράση’.

  Πάντως δε καταλαβαίνω πώς κάποιος μπορεί να δουλεύει σοβαρά πάνω στη συγκρότηση επιτροπών και την ίδια στιγμή να κάνει εντατική αφισοκόλλη ΚΚΕ.

  Ίσως που πείτε ‘δε καταλαβαίνω γιατί το βλέπεις έτσι’, ‘μπορούν και τα δύο να γίνουν’ κλπ. κλπ., αλλά επειδή έχω κι εγώ συνδικαλιστική φοιτητική εμπειρεία επιτρέψτε να έχω τις αμφιβολίες μου κι επειδή έχω δει πολλές καφρο-γηπεδικές νοοτροπίες σε φοιτητικές οργανώσεις της ΚΝΕ να υποψιάζομαι τη προσπαθεί να περιγράψει ο Kollaps (που κι οι δικοί του από καφρίλες δε πάνε πίσω).

  Τέλος, χωρίς να θέλω να μεταφέρω μηχανιστική από την ανάποδη αυτό που λέει ο Κρητίας, νομίζω ότι και το εργατικό κίνημα πρέπει να συνεργάζεσαι με άλλες αυτοαποκαλούμενες κομμουνιστικές δυνάμεις όπου υπάρχουν ή μάλλον να προσπαθείς να δημιουργήσεις συνθήκες συνεργασίας και όχι προκαταβολική και ενστικτώδη εχθρότητα. Δεν είναι πάλι το κύριο και αυτό που θα καθορίσει στη δημιουργία αποτελεσματικών μετωπικών πολιτικών αλλά είναι ενδεικτικό στοιχεία της ανοιχτότητας που δείχνεις στον κόσμο.

  [άσχετο, απο χθες το βράδυ έχω αρρωστήσει μ’αυτό το τραγούδι που μιλά για δύο ‘κωλοανάρχες’]

 41. a8lios Οκτώβριος 20, 2009 στις 9:12 μμ #

  Για τους «κωλοανάρχες», 2 χρόνια και βάλε πριν:
  http://a8liothtes.wordpress.com/2007/08/19/sacco-vanzetti/
  Ωραίο τραγούδι!

  Πάω να δω Γαύρο, για να δικαιώσω και το σχετικό ποστ του compasου!

 42. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 20, 2009 στις 9:49 μμ #

  θεωρω πως πρεπει να παρουμε μια ανασα και να δουμε πως θα ξεμπερδεψουμε καποια σοβαρα ζητηματα οπως ειναι η αναδομηση του φοιτητικου κινηματος με τα πολιτικα χαρακτηριστικα που αυτο πρεπει να εχει για τον φοιτητη που θα βγει τελικα στην «αγορα εργασιας».

  Αυτη τη στιγμη τι υπαρχει;
  -Υπαρχουν τα πρωτοβαθμια οργανα που ειναι οι Φοιτητικοι Συλλογοι που «κινουνται» μεσω των ΔΣ, εχοντας σαν ανωτερα οργανα συλλογικης εκφρασης τις Γενικες Συνελευσεις, στις οποιες τα ΔΣ υποτασσονται και κανουν πραξη τις αποφασεις των προηγουμενων.
  -Υπαρχει το δευτεροβαθμιο οργανο, η ΕΦΕΕ την οποια κανεις δεν την κατηργησε γιατι απαιτειται αποφαση Πανσπουδαστικου Συνεδριου, στην οποια απευθυνονται ολα τα πρωτοβαθμια οργανα εκλεγοντας τους αντιπροσωπους τους μεσα απο τις φοιτητικες εκλογες. Απλα με ενα εκ του καταστατικου διαδικαστικο εφευρημα εχει μεινει ανενεργη και κατ΄ουσια καταστατικα νεκρη. Αληθεια εχει κανεις αναρωτηθει σε ποια αλλη δευτεροβαθμια ενωση στη χωρα υπηρξε αυτο το τεχνασμα στο ονομα της αναπτυξης του κινηματος απο καποιους κατ΄ονομα αριστερους;
  Τεσπα…και συνεχιζω.
  -Υπαρχουν αυτη τη στιγμη 196 συλλογοι που εκπροσωπουν χιλιαδες φοιτητες στα ΑΕΙ και 68 συλλογοι στα ΤΕΙ με αντιστοιχο αριθμο σπουδαστων (Συλλογοι που ειναι αναγνωρισμενοι απο το καταστατικο της ΕΦΕΕ) που αυτη τη στιγμη δεν εκφραζονται μεσα απο μια ενιαια συνδικαλιστικη δομη.
  ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕΙ για το αν ηθελαν-θεωρουσαν-εστω πολιτικα πιστευαν οτι πρεπει καποιος αυτοκλητος σωτηρας να σπασει το 18ο Πανσπουδαστικο Συνεδριο για το καλο του κινηματος μπροστα στην επερχομενη λαιλαπα που θα ακολουθουσε και τα αντιεκπαιδευτικα Ν/Σχεδια που τελικα εγιναν νομοι, μη χεσω.
  Ακομη και αυτοι που υπερθεματιζουν τις Γενικες Συνελευσεις (και καλα κανουν, αλλα και οι σκετες φετιχοποιησεις μονο πισω πανε το κινημα και τις συνειδησεις) θελω να ΡΩΤΗΣΩ ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ αποφασιστηκε το σπασιμο του 18ου Πανσπουδαστικου Συνεδριου;

  Αν στην τελικη ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ την ΕΦΕΕ γιατι απλα δεν εβαζαν το ζητημα στις Γ.Σ. να αποχωρησουν απο την ΕΦΕΕ βασει καταστατικου που υπαγορευεται από το ΜΕΡΟΣ Β΄- ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ – ΑΡΘΡΟ 3΄ ,EEEEEEEE;

  Θα τους εμποδιζε κανεις αν επερνε μια μαζικοτατη Γενικη Συνελευση τετοια αποφαση; Οσοι τελικα Φοιτητικοι Συλλογοι αποχωρουσαν να ιδρυσουν δικια τους δευτεροβαθμια εκφραση κατα το δοκουν και ας ειναι κολλεκτιβα, κοινοβιο, μαρξιστικο γαλατικο χωριο ή δεν ξερω εγω τι αλλο σχημα θελανε οι Γενικες Συνελευσεις, Θα τους εμποδιζε κανεις; Δικαιωμα τους ειναι αναφαιρετο και ο καθενας θα κρινοταν εκ του αποτελεσματος.

  Αλλα για να μην μεινω στο αυτο καθ΄εαυτο διαδικαστικο (ελασσονος παντα σημασιας αλλα παντα καλο αποδεικτικο πολιτικων προθεσεων) τελικα κατι αλλο συμβαινει και σιγουρα δεν ηταν η προθεση για αλλαγη ροτας μεσα στο Φοιτητικο Κινημα. Αυτο δεν θα βολευε αραγε τις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που μονο διεκπερεωτες ηταν, ειναι και θα ειναι της κυριαρχης πολιτικης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ; Και αληθεια ποιος αραγε ορισε τις οποιες «αριστερες» παραταξεις και αναφερομαι στο ζωντανο κατα τ΄αλλα συνονθυλευμα των ΕΑΑΚ ωσαν απο μηχανης θεους, σωτηρες, συνδικαλιστικους φωστηρες να «παιζουν» ετσι με ενα σοβαρο πολιτικο-συνδικαλιστικο θεμα οπως ειναι η ΕΝΟΤΗΤΑ του φοιτητικου κινηματος και η ζωη του σημαντικου αυτου κομματιου της νεολαιας;

  -Οπου οι συσχετισμοι δεν ειναι υπερ της αγωνιστικης πορειας για τα δικαιωματα των φοιτητων, δινεις τη μαχη να αλλαξεις αυτους τους συσχετισμους και δεν σαλτιμπαγκιζεις με αντιδεξιο προφιλ και υπερεπαναστατικη φρασεολογια.
  -Οπου υπαρχουν υπευθυνοι και υπαιτιοι τους κατονομαζεις για να αναλαμβανει ο καθε κατεργατης την ευθυνη του και αν βλεπεις οτι τα πολιτικα κοτσια σου δεν φτανουν ή προσπαθεις με αλλους τροπους ή αναρωτιεσαι μπας και ο γιαλος τελικα δεν ειναι στραβος αλλα εσυ αρμενιζεις στραβα.

  Σε αυτη την καταντια που εχει περιελθει το φκ φερουν σοβαρη ευθυνη οσοι με απροκαλυπτη αλαφροτητα ανακυρηξαν τον ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΙΣΜΟ και τον ΑΚΡΑΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ τους ΤΥΧΩΔΙΟΚΤΙΣΜΟ αναγκη των καιρων.

  Αυτα για την ωρα, τσαντιστηκα και σταματαω γιατι ξαναθυμαμαι τα εκ του ασφαλους και ακρατου χαβαλε αυτοβαφτισματα ανθρωπων ως σωτηρες-μεντορες του φκ που θεωρουν τους εαυτους τους αριστερους και τελικα το αποτελεσμα τους απομυθοποιει και τους κατακεραυνωνει οικτρα…

 43. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 20, 2009 στις 9:51 μμ #

  θεωρω πως πρεπει να παρουμε μια ανασα και να δουμε πως θα ξεμπερδεψουμε καποια σοβαρα ζητηματα οπως ειναι η αναδομηση του φοιτητικου κινηματος με τα πολιτικα χαρακτηριστικα που αυτο πρεπει να εχει για τον φοιτητη που θα βγει τελικα στην «αγορα εργασιας».

  Αυτη τη στιγμη τι υπαρχει;
  -Υπαρχουν τα πρωτοβαθμια οργανα που ειναι οι Φοιτητικοι Συλλογοι που «κινουνται» μεσω των ΔΣ, εχοντας σαν ανωτερα οργανα συλλογικης εκφρασης τις Γενικες Συνελευσεις, στις οποιες τα ΔΣ υποτασσονται και κανουν πραξη τις αποφασεις των προηγουμενων.
  -Υπαρχει το δευτεροβαθμιο οργανο, η ΕΦΕΕ την οποια κανεις δεν την κατηργησε γιατι απαιτειται αποφαση Πανσπουδαστικου Συνεδριου, στην οποια απευθυνονται ολα τα πρωτοβαθμια οργανα εκλεγοντας τους αντιπροσωπους τους μεσα απο τις φοιτητικες εκλογες. Απλα με ενα εκ του καταστατικου διαδικαστικο εφευρημα εχει μεινει ανενεργη και κατ΄ουσια καταστατικα νεκρη. Αληθεια εχει κανεις αναρωτηθει σε ποια αλλη δευτεροβαθμια ενωση στη χωρα υπηρξε αυτο το τεχνασμα στο ονομα της αναπτυξης του κινηματος απο καποιους κατ΄ονομα αριστερους;
  Τεσπα…και συνεχιζω.
  -Υπαρχουν αυτη τη στιγμη 196 συλλογοι που εκπροσωπουν χιλιαδες φοιτητες στα ΑΕΙ και 68 συλλογοι στα ΤΕΙ με αντιστοιχο αριθμο σπουδαστων (Συλλογοι που ειναι αναγνωρισμενοι απο το καταστατικο της ΕΦΕΕ) που αυτη τη στιγμη δεν εκφραζονται μεσα απο μια ενιαια συνδικαλιστικη δομη.
  ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕΙ για το αν ηθελαν-θεωρουσαν-εστω πολιτικα πιστευαν οτι πρεπει καποιος αυτοκλητος σωτηρας να σπασει το 18ο Πανσπουδαστικο Συνεδριο για το καλο του κινηματος μπροστα στην επερχομενη λαιλαπα που θα ακολουθουσε και τα αντιεκπαιδευτικα Ν/Σχεδια που τελικα εγιναν νομοι, μη χεσω.
  Ακομη και αυτοι που υπερθεματιζουν τις Γενικες Συνελευσεις (και καλα κανουν, αλλα και οι σκετες φετιχοποιησεις μονο πισω πανε το κινημα και τις συνειδησεις) θελω να ΡΩΤΗΣΩ ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ αποφασιστηκε το σπασιμο του 18ου Πανσπουδαστικου Συνεδριου;

  Αν στην τελικη ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ την ΕΦΕΕ γιατι απλα δεν εβαζαν το ζητημα στις Γ.Σ. να αποχωρησουν απο την ΕΦΕΕ βασει καταστατικου που υπαγορευεται από το ΜΕΡΟΣ Β΄- ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ – ΑΡΘΡΟ 3΄ ,EEEEEEEE;

  Θα τους εμποδιζε κανεις αν επερνε μια μαζικοτατη Γενικη Συνελευση τετοια αποφαση; Οσοι τελικα Φοιτητικοι Συλλογοι αποχωρουσαν να ιδρυσουν δικια τους δευτεροβαθμια εκφραση κατα το δοκουν και ας ειναι κολλεκτιβα, κοινοβιο, μαρξιστικο γαλατικο χωριο ή δεν ξερω εγω τι αλλο σχημα θελανε οι Γενικες Συνελευσεις, Θα τους εμποδιζε κανεις; Δικαιωμα τους ειναι αναφαιρετο και ο καθενας θα κρινοταν εκ του αποτελεσματος.

  Αλλα για να μην μεινω στο αυτο καθ΄εαυτο διαδικαστικο (ελασσονος παντα σημασιας αλλα παντα καλο αποδεικτικο πολιτικων προθεσεων) τελικα κατι αλλο συμβαινει και σιγουρα δεν ηταν η προθεση για αλλαγη ροτας μεσα στο Φοιτητικο Κινημα. Αυτο δεν θα βολευε αραγε τις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που μονο διεκπερεωτες ηταν, ειναι και θα ειναι της κυριαρχης πολιτικης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ; Και αληθεια ποιος αραγε ορισε τις οποιες «αριστερες» παραταξεις και αναφερομαι στο ζωντανο κατα τ΄αλλα συνονθυλευμα των ΕΑΑΚ ωσαν απο μηχανης θεους, σωτηρες, συνδικαλιστικους φωστηρες να «παιζουν» ετσι με ενα σοβαρο πολιτικο-συνδικαλιστικο θεμα οπως ειναι η ΕΝΟΤΗΤΑ του φοιτητικου κινηματος και η ζωη του σημαντικου αυτου κομματιου της νεολαιας;

  -Οπου οι συσχετισμοι δεν ειναι υπερ της αγωνιστικης πορειας για τα δικαιωματα των φοιτητων, δινεις τη μαχη να αλλαξεις αυτους τους συσχετισμους και δεν σαλτιμπαγκιζεις με αντιδεξιο προφιλ και υπερεπαναστατικη φρασεολογια.
  -Οπου υπαρχουν υπευθυνοι και υπαιτιοι τους κατονομαζεις για να αναλαμβανει ο καθε κατεργατης την ευθυνη του και αν βλεπεις οτι τα πολιτικα κοτσια σου δεν φτανουν ή προσπαθεις με αλλους τροπους ή αναρωτιεσαι μπας και ο γιαλος τελικα δεν ειναι στραβος αλλα εσυ αρμενιζεις στραβα.

  Σε αυτη την καταντια που εχει περιελθει το φκ φερουν σοβαρη ευθυνη οσοι με απροκαλυπτη αλαφροτητα ανακυρηξαν τον ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΙΣΜΟ και τον ΑΚΡΑΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ τους ΤΥΧΩΔΙΟΚΤΙΣΜΟ αναγκη των καιρων.

  Αυτα για την ωρα, τσαντιστηκα και σταματαω γιατι ξαναθυμαμαι τα εκ του ασφαλους και ακρατου χαβαλε αυτοβαφτισματα ανθρωπων ως σωτηρες-μεντορες του φκ που θεωρουν τους εαυτους τους αριστερους και τελικα το αποτελεσμα τους απομυθοποιει και τους κατακεραυνωνει οικτρα…
  ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠ-ΠΑΣΠ ΝΑ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ
  Αει σιχτιρ…

 44. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 20, 2009 στις 9:52 μμ #

  Sorry απο την τσαντιλα μου το εβαλα δυο φορες…

 45. manos Οκτώβριος 21, 2009 στις 11:59 πμ #

  σωστός άθλιε

 46. xamogelo Οκτώβριος 21, 2009 στις 2:21 μμ #

  πωπω τόσα σχόλια… παιδιά δεν έχω την υπομονή με τπτ να τα διαβάσω!!! :-p
  πάντως το τραγουδάκι που έστειλε ο Y μου άρεσει… με κόλησες και εμένα… τέσπα
  άλλη μια επι του θέματος παρέμβαση του χαμόγελου
  :-p

 47. kraftwerkvs Οκτώβριος 21, 2009 στις 3:03 μμ #

  …δείτε και την ταινία

  …και επειδή δεν κυκλοφορεί την είχε βγάλει η Ελευθεροτυπια κάποια στιγμή (για όποιον ενδιαφέρετε μπορεί να πάει κανείς στα γραφεία της στον Νεο Κοσμο και να αγοράσει τις ταινίες που κατα καιρό έχουν κυκλοφορήσει, πράγμα που νομίζω ότι ισχύει και για άλλες εφημερίδες). Ο Ennio για άλλη μια φορά «έγραψε» με την γαμάτη μουσική του.

 48. Μάριος Μ. Οκτώβριος 21, 2009 στις 5:54 μμ #

  Διαβάστε τι παίχτηκε στο Μαθηματικό Ηρακλείου
  από Μάριος Μ. 2:27μμ, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009
  Μιλάμε για εκφυλισμό της διαδικασίας.

  http://www.edu.uoc.gr/~poreia

  Δήλωση του σχήματος προς την εφορευτική επιτροπή του Σ.Φ. Μαθηματικού (25/5/2009)
  Οι προσπάθειες συνεχίζονται – Η παρανομία δε θα περάσει (14/5/2009)
  Ανακοίνωση για τις εκλογές στο Μαθηματικό Ηρακλείου (13/5/2009)
  Μαθηματικό Ηρακλείου – Ο Σύλλογος ανήκει στους φοιτητές του (12/5/2009)
  Καταγγελία προς την εφορευτική επιτροπή του Σ.Φ. Μαθηματικού Ηρακλείου (12/5/2009)
  Σχετικά με την εκλογική διαδικασία στο Μαθηματικό Ηρακλείου (12/5/2009) σε pdf

  Μετά τα γεγονότα του Μαθηματικού ζητήσαμε να μάθουμε αν έστω και ένας σύλλογος διεξήγαγε εκλογοαπολογιστική. Ειδικά στην Αθήνα που έχουμε μικρή δύναμη ήταν πολύ δύσκολο να μαζέψουμε εικόνα. Όλα τα στοιχεία όμως έλεγαν το εξής: Δε γίνονται πλέον εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις.

  Μέσα σ’ αυτό το κλίμα εκφυλισμό πάμε(;) για Πανσπουδαστικό συνέδριο.

  Που είναι η απόφαση;
  από Μάριος Μ. 2:42μμ, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009
  Φέτος δεν βγήκε πουθενά η απόφαση του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ για τη διεξαγωγή εκλογών και Πανσπουδαστικού συνεδρίου.

  Ζητήσαμε από τις κτρίαρχες παρατάξεις (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΠΚΣ/ΚΝΕ) στο Ηράκλειο να μας φέρουν τη φετινή απόφαση ώστε να γνωρίζουμε τις ημερομηνίες. ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ.

  Ούτε τα μέλη τους δεν είχαν ιδέα, ενώ η ημερομηνία των εκλογών κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα και τίποτε άλλο.

  Ζητήσαμε από τις εφορευτικές να μας δείξουν με ποιο κανονισμό διεξάγουν εκλογές ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.

  τι σημαίνει να συμμετέχουν στο όργανο;
  από Μάριος Μ. 7:43μμ, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009
  Το 21μελες ΚΣ εκλέγεται από το Πανσπουδασαστικό από τα ψηφοδέλτια που θα κατέβουν.

  ΡΩΤΑΩ

  Γιατί γίνεται Οκτώβρη; Έτσι είχε αποφασίσει το σπερχόμενο ΚΣ ή η συμμορία των 4 δεν τήρησε ούτε τις δικές της υπογραφές; Τι έγραφε το αρχικό κείμενο; Υπήρξε τέτοιο ή η ξεφτίλα είναι τόσο μεγάλη που έφτασαν να συννενοούνται τηλεφωνικά πότε θα γίνουν οι εκλογές;

  Θα δωθούν κάρτες στη ΦΟΣ;

  Σε μια εποχή που υπάρχει πλήρης απαξίωση και των ΔΣ (από δεξιά και από «αριστερά») είναι αναμενόμενη αυτή η πορεία των πραγμάτων. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι να φτιάχνουμε το σπίτι ξεκινώντας από τη σκεπή.

  Πράγματι ο νόμος πλαίσιο εφαρμόζεται και η ταχτική του «ανταρτοπόλεμου» στις σχολές είναι αδιέξοδη. Η Πορεία Αριστερή από τη μέρσ της ψήφισης του νέο νόμου βγήκε με τη γραμμή της ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ με αφίσσα και παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα. (Μέχρι και στη Θεσσαλονίκη ανεβήκαμε για παρέμβαση).

  Μπορεί να σοκάρω πολλούς (κυρίως ΕΑΑΚίτες) αλλά αν είχαμε στοιχειώδη λειτουργία των ΔΣ, αν είχαμε έστω και μια συνέλευση ανά σύλλογο τη χρονιά (την ε/α) δε θα είχα πρόβλημα να πάμε σε συνέδριο-κάλπης για την ανάδειξη νέου ΚΣ της ΕΦΕΕ. Δε ξέρω αν έχω αυταπάτες αλλά προτιμώ μια κακή ΕΦΕΕ από καθόλου ΕΦΕΕ αλλά αυτό που πάει να γίνει τώρα είναι τόσο ψεύτικο που δεν πατάει σε καμία βάση. Μια κακή ΕΦΕΕ με συλλόγους που λειτουργούν μπορεί να είναι τουλάχιστον αποκαλυπτική για τις παρατάξεις που την αποτελούν αλλά εδώ μιλάμε για πλήρη εκφυλισμό.

  Το 2001 η προσπάθεια σύστασης ΕΦΕΕ έγινε μετά από αγώνες ενάντια στην ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. (Δε ξεχνάμε βέβαια ότι η ΕΣΕΕ τότε λειτουργούσε και ότι πήρε απόφαση ΥΠΕΡ του νόμο της ανωτατοποίησης). Πατούσε σε μια λογική να έχουμε κάτι την επόμενη μέρα.

  Κάναμε εκλογές πανελλαδικά χωρίς να δούμε χαρτί του ΚΣ της ΕΦΕΕ, χωρίς να ξέρουμε τον κανονισμό της διεξαγωγής. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΝ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ, δε ξέρουμε αν είχε οριστεί ημερομηνία για Πανσπουδαστικό και τώρα παρακάμπτεται. Η διαδικασία Πανσπουδαστικού χρειάζονταν 5-6 μήνες με συλλόγους που λειτουργούσαν. Τώρα θα γίνει σε 2 βδομάδες!

  Πιστεύει κανείς ότι θα συνεδριάσουν αλήθεια 400 ΔΣ μέσα σε 2 βδομαδες για να επικυρώσουν αντιπροσώππυς; Οι πιο πολλές υπογραφές θα μπουν από κομματικά γραφεία χωρίς καν διαδικασία ΔΣ.

  Η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος ξεκινάει από δουλειά. Εδώ ένα πλαίσιο προτάσεων του σχήματός μου, της Πορείας Αριστερής.

  Για την καλύτερη λειτουργία των Γενικών Συνελεύσεων και των Δ.Σ. (1/12/2008)

 49. a8lios Οκτώβριος 22, 2009 στις 2:15 μμ #

  Σχετικά με τον «διακριτό πόλο»,
  από χτεσινή ομιλία του Πρωτούλη:
  ( http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5318487 )

  Ο Γ. Πρωτούλης, μετά από σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της ΚΝΕ για ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος: «Εμείς έχουμε πάρει μια απόφαση. Να αφήσουμε πίσω τον εκφυλισμό και τη διάλυση και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, να παλέψουμε για την οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Η οργάνωση αυτή έχει ένα διπλό χαρακτήρα. Ενα ζήτημα είναι η δομή του και ένα δεύτερο το περιεχόμενό του. Ο σκοπός είναι να φτιαχτεί από φοιτητές και σπουδαστές μαζί, από κόσμο που δουλεύει και μέσα στα ιδρύματα, σε πλήρη συνεργασία και αδερφική αγωνιστική πάλη με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ένας ριζοσπαστικός πόλος, μια ριζοσπαστική συσπείρωση».
  Ο Γραμματέας της ΚΝΕ μίλησε για την πρωτοβουλία ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ και την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες κατά τη συνεδρίαση της τεχνικής γραμματείας και έκανε λόγο για όλους εκείνους που δε θέλουν να πάρει οργανωμένη μορφή το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα ή το θέλουν πλήρως ελεγχόμενο. «Εμείς αυτή την προσπάθεια δε θα την εγκαταλείψουμε. Με αυτούς που ευθύνονται για τη διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρχει ελπίδα ότι θα το ανασυγκροτήσουν. Επομένως, εμείς χαράσσουμε αυτή την πορεία, θα ξεκινήσουμε και θα βρούμε πολύ κόσμο που σιχαίνεται αυτή την κατάσταση, θέλει να την αλλάξει, σκέφτεται ριζοσπαστικά», είπε.

 50. Y Οκτώβριος 22, 2009 στις 3:35 μμ #

  ‘Με αυτούς που ευθύνονται για τη διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρχει ελπίδα ότι θα το ανασυγκροτήσουν’ – Τα ΕΑΑΚ δηλαδή.

  Πάμε μόνοι μας λοιπόν και πάλι. Κομματικός πατριωτισμός uber alles.

  Αιωνία μας η μνήμη και στο κώλο μας κρεμμύδι.

 51. a8lios Οκτώβριος 22, 2009 στις 4:48 μμ #

  Αν εσύ αυτό καταλαβαίνεις, τότε ναι, στο κώλο σου κρεμμύδι… 😀

 52. Y Οκτώβριος 22, 2009 στις 6:03 μμ #

  τι θες να καταλάβω δηλαδή ρε μπουνταλά (με την καλή έννοια)?

 53. reddove Οκτώβριος 23, 2009 στις 12:45 πμ #

  @ αντωνη
  δεν ειμαι στα ΕΑΑΚ και ναι, θεωρω οτι δεν κανουν καλα σε αυτο.

  @ Μέλιτον Καντάρια

  μιας και αναφερθηκε και για το καταστατικο των συλλογων, δεν ειναι καθολου ετσι τα πραγματα. Ενδεικτικα το καταστατικο του μαθηματικου αθηνας απο εδω: αναφερει:

  ΑΡΘΡΟΝ 28
  Ο Σύλλογος γίνεται μέλος Φοιτητικής ομοσπονδίας ή άλλης Φοιτητικής ένωσης εφ΄ όσον αποφασίζει γι΄ αυτό η Γενική Συνέλευση. Ο Σύλλογος ακόμα μπορεί να συνεργαστεί με άλλες σπουδαστικές οργανώσεις μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

  Υπαρχουν βεβαια και καποια καταστατικα που λενε πως ο συλλογος συμμετεχει στην ΕΦΕΕ αλλα το θεωρω βλακεια αφου δεν οριζει καταστατικο της ΕΦΕΕ ουτε τιποτα, και αφου οι δομες του κινηματος δεν ειναι κατι το στατικο και το αιωνιο.

  Αρα αντικαταστατικοι σε αυτους τους συλλογους δεν ειναι οι ΕΑΑΚιτες αλλα οσοι θελουν να συγκροτησουν ενα τετοιο οργανο χωρις να το τρεξουν μεσα απο συνελευσεις.

  Αλλα για εμενα δεν ειναι τυπικο αλλα ουσιαστικο το ζητημα το γιατι ενα τετοιο ζητημα πρεπει να τρεχτει μεσα απο συνελευσεις των συλλογων και το εξηγησα στο αλλο ποστ μου.

  Και μιας και λεγαμε για καταστατικα, πριν κατι χρονια ειχε γινει απο ΔΑΠ ΠΑΣΠ προσπαθεια να αλλαξει το καταστατικο της ΦΕΑΠΘ ωστε αν ενας συλλογος ηθελε να κανει καταληψη να επρεπε πρωτα να παρει τη συγκαταθεση του ΚΣ της. Ε και την εσπασαν και καλα την καναν. Και ποιος μας λεει αραγε οτι δε θα γινει μια παρομοια προσπαθεια με το καταστατικο της ΕΦΕΕ, και μαλιστα με τροπο αναλογο που γινεται η ‘συκροτηση’ της (στα κρυφα δλδ).

  Και για να απαντησω και για το βασικο επιχειρημα περι απολογιας των ΔΑΠ ΠΑΣΠ, κατα αρχας μη συγχεουμε το φοιτητικο κινημα της δεκαετιας του 80 που ηταν συγκροτημενο και δεν τολμουσε καν ο εκλεγμενος στην ΕΦΕΕ δαπιτης και πασπιτης να πει τις μαλακιες του, ζουμε σε μια περιοδο αποσυγκροτησης. Εδω στο συλλογο μου (μαθηματικο θεσσαλονικης) δαπ και πασπ δεν απολογουνται που δεν πατανε σε ΔΣ (ποσο μαλλον για το τι λενε εκει). Εκλογοαπολογιστικη δεν εχω δει ποτε. Και θα απολουνται για το τι κανουν στην ΕΦΕΕ; Δυσκολο να το πιστεψω…

  @ αθλιο

  Για εμενα η αποψη για εκλεγμενους εκπροσωπους οπως εμφανιστηκε (αν και εχω μια καχυποψια οσον αφορα το τι μπορει να εξηπηρετουσε περα απο το συμφερον του κινηματος…) ηταν μια προσσπαθεια να δωθει οργανωτικη λυση σε πολιτικα προβληματα. Αν λειτουργουσαν οι επιτροπες αγωνα πιστευω θα βρισκαμε τροπο να λειτουργουν και τα συντονιστικα… Το μαιουνη πχ τα συντονιστικα πολης λειτουργουσαν πολυ καλυτερα.

  Οσον αφορα για τις επιτροπες αγωνα δε βλεπω να συσπειρωνουν κοσμο σε μια πλατυτερη βαση η εστω να υπαρχει μια τετοια κατευθυνση. Μαλλον προς τη δημιουργια φοιτητικου ΠΑΜΕ μου κανει (κατι για ΜΑΣ εχουν παρει τα αυτια μου). Παντως αυτο να πω την αληθεια δεν το περιμενα με τις επιτροπες αγωνα, σας ειχα συνηθισει να εχετε τουλαχιστον τα αρχιδια να βγαινετε ξεκαθαρα και να υποστηριζετε τη σχεση σας με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ και να μην κρυβεστε πισω απο και καλα «ανεξαρτητες» επιτροπες αγωνα που δε λενε και τιποτε διαφορετικο αλλωστε ουτε συσπειρωνουν πιο πλατυ κοσμο, οπως κατι γκρουπες στυλ ΣΕΚ και εσχατως ΚΟΕ κανουν.

  Τεσπα τα βασικα ζητηματα ειναι αλλα. Εδω θεσσαλονικη εχουν γινει συνελευσεις που αντι να συζηταν για τοσα φλεγοντα ζητηματα συζητουσαν μονο για την ΕΦΕΕ. Αλλωστε το αν θα γινει η οχι δε θα ειναι κατακτηση ουτε της ΚΝΕ ουτε των ΕΑΑΚ. Αλλοι εχουν τους συσζετισμους με το μερος τους και μπορουν να καθοριζουν καταστασεις.

 54. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 23, 2009 στις 3:28 πμ #

  @ reddove

  Επειδη και εγω απο το Μαθηματικο της Αθηνας προερχομαι, εμαθα (τοσα χρονια θητειας εκει μεσα το καλοεμαθα) οτι οταν απαντας σε λαθος ερωτηση ή στην ερωτηση που εσυ θες, τοτε σου τραβανε ενα στρογγυλοτατο κουλουρι οοοοοοολο δικο σου και πανηγυρικα πια, δεν περνας το μαθημα…
  Απαντας στο σχολιο μου Νο44 (φανταζομαι) και στο σημειο που λεω:
  «Αν στην τελικη ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ την ΕΦΕΕ γιατι απλα δεν εβαζαν το ζητημα στις Γ.Σ. να αποχωρησουν απο την ΕΦΕΕ βασει καταστατικου που υπαγορευεται από το ΜΕΡΟΣ Β΄- ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ – ΑΡΘΡΟ 3΄ ,ΕΕΕΕEE;»

  …Μεγαλο φαουλ απο μεριας σου μιας και γραφω ¨…ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΕΦΕΕ…¨ και το γραφω τωρα ξανα με κεφαλαια για να το δεις καλυτερα.
  Αρα αναφερομαι στα Μελη-Φοιτ.Συλλογοι που ανηκουν της ΕΦΕΕ και επιθυμουν την εξοδο τους απο αυτην και οχι σε οποιους θελουν να ενταχθουν σ΄αυτην.
  Τωρα γιατι θες να με κανεις να φανταζω ανακολουθος ειναι δικια σου υποθεση αν και γνωριζω πως αυτη ειναι μια πολυ καλη τακτικη για να σπεκουλαρεις και να αμαυρωσεις μια θεση δια της πλαγιας οδου…

  Αφου λοιπον εισαι αλλεργικος με την ΕΦΕΕ (σαν συνδικαλιστικη δομη εννοω) σου προτεινω ενα αψεγαδιαστο κινηματικα τροπο οπως μπηκε και παραπανω για να την «κανει» ο Φοιτ.Συλλογος και μετα χρησιμοποιησε το αρθρο 28 οπως ανεφερες (τωρα κολλαει το «αφοπλιστικο σου επιχειρημα») για να εισχωρησεις σε οποια αλλη ενωση γουσταρεις και θα προτεινα να την ονομασετε Τσιρικαμπουμ για να μην σας κοβει και καθολου απο το ελευθεριακο, του χαρακτηρα σας, ειτε ανηκεις στα ΕΑΑΚ,ειτε οχι.
  Τωρα για το ιστορικο της υποθεσεως, ο Συλλογος Φοιτητων του Μαθηματικου οταν κατηρτησε το καταστατικο του ταυτοχρονα αποφασισε και την εισχωρηση του στην ΕΦΕΕ με μαζικοτατες διαδικασιες και ημερομηνια θεωρησης του καταστατικου 16-5-1978.
  Επιπλεον σου παραθετω ποιοι Φοιτ.Συλλογοι γινονται μελη της ΕΦΕΕ βαση του καταστατικου της Μερος Β΄ – Κεφαλαιο Β΄ – Αρθρο 2ο.

  Επειδη και η πολλη «Καταστατικολογια» δεν κανει καλο πρεπει να δουμε το κυριο και αυτο ειναι:
  1.Ποιος ειναι ο ενοχος αυτης της καταστασης για την ΕΦΕΕ σημερα και ποιος ωφελειται απο αυτην.
  2.Αν τελικα θελουμε ενιαια συνδικαλιστικη δομη και εκφραση του φοιτητικου κινηματος ή αμπελοφιλοσουμε πεταγοντας διαφορα φληναφηματα για να καλυψουμε τον επαναστατικο μας τυχωδιωκτισμο, αφου την πολιτικη ευθυνη δε μπορουμε να την βρουμε για να αναλαβουμε τοσο βαρυ πολιτικο-συνδικαλιστικο φορτιο…

  Αλλα ετσι ειναι αυτα, οταν καποιος μπουκωνει το μυαλο του με πολυ ¨Ελευθεροτυπια¨ ή ο,τι αλλο…μπορει να μπερδεψει τα σκατα με τις κολωνιες και οταν του δειχνεις το φεγγαρι να κοιταει το δαχτυλο σου. Τι να πει κανεις;

 55. juan almeida bosque Οκτώβριος 23, 2009 στις 11:09 πμ #

  πες τα ρε μελιτον κανταρια ή πως αλλιώς σε λένε…
  οι άνθρωποι κάνουν πιο πολλές τρίπλες ανά κείμενο από ότι ο ζαϊρί ανά αγώνα.
  για τη ταμπακιερα βεβαίως ουδέν…
  και χεις και τον Υ να ψάχνει την ενότητά μας με τα ΕΑΑΚ…
  Σημερα – αυριο δλδ που τα καλόπαιδα θα κάνουν ντου στην εφεε για να δώσουν το πάτημα σε δαπ- πασπ να αποχωρήσουν αναίμακτα πολιτικά και όλα αυτά τα χρόνια που ρίχνουν λάσπη στο ΚΚΕ, στο ΠΑΜΕ και στην ΠΚΣ (και δε μιλω για κριτική ή αντιπαράθεση)να ενωθούμε για να αντιπαλέψουμε το «νεοφιλελεύθερο ιμπεριαλισμό».
  Έτσι αλλάζουν οι συσχετισμοί κυριοι.
  Με κοπτοραπτική πλαισίων και συνεννόηση από τα πάνω.
  Τι να πω?

  Έχετε πάρει κύριοι χαμπάρι τι συσχετισμούς έχουμε σήμερα στο φ.κ.?
  Πόσος κόσμος συμμετέχει στις διαδικασίες των συλλόγων?

  τερμα στις λογικές ανάθεσης
  οι φοιτητές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους μέσα από την ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ συμμετοχή τους στις Επιτροπές Αγώνα των σχολών τους.

  οι αντικομμουνιστές να μπουν πάλι μέσα στις τρύπες τους.

  Ας διαλύσουν άλλη μια φορά ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. την προσπάθεια ανασύστασης της ΕΦΕΕ που αποσκοπούσε να αποκαταστήσει την οργανωτική ενότητα του φ.κ. (ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΧΕΤΟΣ Η ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΧΑΖΟ)
  εξαλλου και τους συσχετισμους εχουν και τους παντα προθυμους να βοηθησουν να γινει και χωρις μεγαλο πολιτικο κοστος (ονοματα δε λεμε).

 56. Y Οκτώβριος 23, 2009 στις 1:12 μμ #

  Ονόματα δε λέτε. Ποτέ δε λέτε. Η αποθέωση του υπονοούμενου είναι ολόληρη πολιτική σχολή…

  Όλοι είναι αντικομμουνιστές εκτός από τους ακολουθητές της Παπαρήγα, του Μεντρέκα και του Μαϊλη.

  Εγώ θα στο ξαναπώ μπας και το πάρεις χαμπάρι: Αν οι επιτροπές αγώνα δεν είναι ανοιχτές και σε άλλες οργανωμένες δυνάμεις και είναι απλά ιμάντες μεταφοράς της γραμμής σου δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα.

  Επίσης επιτροπές με κατηργημμένη στην πράξη την παράταξη πάλι δε μπορούν να προχωρήσουν. Εκτός αν διαλύσεις την ΠΚΣ κι έχεις μόνο τις Επιτροπές και την ΚΝΕ.

  Ασχοληθείτε να θέλετε με τα ντου, ξε ντου, αντι ντου, κόντρα ντου στην ΕΦΕΕ και αναγάγετε το στο κύριο για τη δουλειά στους συλλόγους.

  Αλλά για να λέμε τα σύκα σύκα αυτό δεν έχει σχέση με την ανασυγκρότηση του ΦΚ αλλά με τη διαμάχη για την οργανωτική ηγεμονία στα αριστερά του ΦΚ.

  Ηγεμονία για την ηγεμονία, χωρίς να έχουμε καν καθαρή εικόνα τη θέλουμε να κάνουμε μ’αυτή, αφήνοντας το κύριο ζήτημα που είναι η ηγεμονία στο σύνολο του ΦΚ να μας διαφύγει εντελώς.

 57. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 23, 2009 στις 1:53 μμ #

  @Y
  Κανενας παντως δεν σε ορισε τιμητη της αριστερας, ουτε εμεις ειμαστε απλοι ¨ακολουθητες της Παπαρηγα¨ οπως υποτιμιτικα λες.
  Αυτο υποτιμα και εσενα μαζι αλλα και η σκετη εκτονωση δε βοηθα συνολικοτερα κανεναν. Και συναισθηματικη εξαρση να ηταν αυτα που λες παλι δεν δικαιολογειται.
  Παντως αν θες να πουμε και τη σκαφη σκαφη οι μονοι που μιλανε με ονοματα, στοιχεια και φερουν και την πολιτικη ευθυνη των λεγομενων τους ανα πασα ωρα και στιγμη ξερεις παρα πολυ καλα ποιοι ειναι.
  Οι τελευταιοι που χειριζονται τις κωλοτουμπες και τις λαθροχειριες ωσαν ψωμοτυρι στο τραπεζι τους σιγουρα δεν θα τους βρεις ουτε στο ΚΚΕ, ουτε στην ΚΝΕ.

 58. tebelis Οκτώβριος 23, 2009 στις 2:28 μμ #

  eleeoooooooos re paidia.den mporw na katalabw giati 8elete na anasygroth8ei ena toso grafeiokratiko organo;(giati eiste knites opote exete synh8hsei sth grafeiokratia).dld 8elete mia akoma boulh giati kati tetoio 8a einai h efee;pisteyete oti to klima toy kosmoy kai h rizospastikopoihsh toy apotypononte stis foititikes ekloges;

  epishs oso anfora to paneladiko syntonistiko sigoyra exei pola meionekthmata (yparxei kai h grafeiokratia toy oxlou) alla to katadikazete enw eixe leitoyrghsei polu ligo kai oyte se monimh bash alla epefere nikes.giati na mhn prospa8hsoyme na sygrothsoume ayto kai prospa8hte th efee h opoia 8a ginei h gsee twn foithtwn

  epishs gia na mhn ksename ti htan h efee yparxei h teleytea apofash tis to 1998 nomizw poy katadikazei th katalhpsh sto polytexneio krhths gia ta pse epi arsenh

 59. a8lios Οκτώβριος 23, 2009 στις 3:00 μμ #

  Ξανακυλάμε πάλι μου φαίνεται…

  Υ,
  «Εγώ θα στο ξαναπώ μπας και το πάρεις χαμπάρι: Αν οι επιτροπές αγώνα δεν είναι ανοιχτές και σε άλλες οργανωμένες δυνάμεις και είναι απλά ιμάντες μεταφοράς της γραμμής σου δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα.
  Επίσης επιτροπές με κατηργημμένη στην πράξη την παράταξη πάλι δε μπορούν να προχωρήσουν. Εκτός αν διαλύσεις την ΠΚΣ κι έχεις μόνο τις Επιτροπές και την ΚΝΕ.»

  Οι επιτροπές αγώνα είναι ανοιχτές σε άλλες δυνάμεις.
  Άλλο όμως αυτό
  και άλλο να τις βλέπεις ως μέσο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις, ή να βάζεις σαν προϋπόθεση για τη λειτουργία τους το να τα βρουν πρώτα οι «αριστερές παρατάξεις» μεταξύ τους.

  Λες και σε πρηγούμενο σχόλιό σου
  «Πάντως δε καταλαβαίνω πώς κάποιος μπορεί να δουλεύει σοβαρά πάνω στη συγκρότηση επιτροπών και την ίδια στιγμή να κάνει εντατική αφισοκόλλη ΚΚΕ.

  Όποιος έρχεται στις επιτροπές αγώνα Υ, και αυτό περιλαμβάνει και τις όποιες οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις θελήσουν να έρθουν, θα πρέπει να το πάρει απόφαση πως σε αυτές θα δρούνε και οι ΚΚΕδες, με τους οποίους θα πρέπει δράσει από κοινού.
  Εγώ όταν είπα ότι «δεν το πολυκόβω» σε αυτό το γεγονός αναφερόμουνα.
  Δεν νομίζω πολιτικοί χώροι όπως τα ΕΑΑΚ να μπορέσουν να κάνουν αυτή την υπέρβαση.
  Γιατί για τον συγκεκριμένο τουλάχιστον χώρο περί υπέρβασης πρόκειται.
  Υπέρβαση που εγώ εκτιμώ πως (σήμερα τουλάχιστον) δεν μπορεί να την κάνει.

  Εσύ αν κατάλαβα καλά λες πως και η ΚΝΕ πρέπει να κάνει την ίδια υπέρβαση.
  Δεκτό.
  Επίσης πρέπει να καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ
  1) της δικής της (και του ΚΚΕ κατ’ επέκταση) πολιτικής παρουσίας στο χώρο.
  2) της σωστής λειτουργίας της ΠΚΣ.
  3) της λειτουργίας των επιτροπών αγώνα με τέτοιον τρόπο ώστε από τη μία να είναι πραγματικά ανοιχτές σε όλους τους φοιτητές, αλλά από την άλλη να δρούνε και σε πραγματικά αγωνιστική κατεύθυνση. Τον πραγματικό και ζωντανό συντονισμό αυτών.
  4) της δράσης της μέσα στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.

  Και βάσει εμπειρίας μπορώ να πω πως είναι ένα πολύ δύσκολο καθήκον.
  Είναι πολύ εύκολο να «υπερτονίσεις» κάποια από αυτά και να αφήσεις πίσω τα υπόλοιπα, ειδικά όταν έχεις λίγες και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία δυνάμεις.
  Θα συμβεί λοιπόν αρκετές φορές να κάνεις λάθη, ακόμη και χοντρά, με αυτή την έννοια.
  Όπως τα κάναμε και παλιότερα (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα), όπως τα κάνει και σήμερα.
  Αλλά κεντρικά επεξεργασμένος και διακυρηγμένος στόχος της είναι να συνδιαστούν και τα τέσσερα αυτά, οπότε και τα στελέχη και τα μέλη της, με βάση τις δυνατότητές τους, αυτά παλεύουν.

  Δικαίωμά σου λοιπόν εσύ να βγάζεις από πριν απόφαση πως «εγώ ξέρω τί μυαλά κουβαλάνε, θα τα κάνουν σκατά»,
  δικαιωμά μου όμως και μένα να σου απαντήσω ότι «και γω ξέρω τί μυαλά κουβαλάνε, θα τα καταφέρουνε(με)».

  Εδώ θα ‘μαστε και θα δούμε.

  Το συμπέρασμα όμως παραμένει:
  Τουλάχιστον η ΚΝΕ και το ΚΚΕ παλεύουν σε μια προοπτική.
  Όλοι οι υπόλοιποι;

 60. a8lios Οκτώβριος 23, 2009 στις 3:17 μμ #

  Ουπς, μου βγήκαν όλα πλαγιαστά…

  @Τεμπέλης
  «epishs oso anfora to paneladiko syntonistiko sigoyra exei pola meionekthmata»

  Αλήθεια;
  Είχε και τέτοια;
  Δεν ήταν το αψεγάδιαστο στολίδι της άμεσης δημοκρατίας;

  Ποιά ήταν λοιπόν τα μειονεκτήματά του;
  Ποιός ευθύνεται γι αυτά;
  Προσπάθησε κανείς αυτά να ξεπεραστούν;
  Με ποιους τρόπους προσπάθησε;
  Τί αντιδράσεις συνάντησε και από ποιούς;

  Και το κυριότερο, αφού «είχε μειονεκτήματα», σε μια μελλοντική παρόμοια κατάσταση, εσύ (ή η οργάνωσή σου αν υπάρχει τέτοια) τί θα κάνατε για να λειτουργήσει διααφορετικά;

  Όποιος δεν απαντά σε αυτά και μιλάει γενικά για «μειονεκτήματα»,
  καλύτερα να μη μιλήσει καθόλου.

  Και τέλος
  «epishs gia na mhn ksename ti htan h efee yparxei h teleytea apofash tis to 1998 nomizw poy katadikazei th katalhpsh sto polytexneio krhths gia ta pse epi arsenh»

  αμφιβάλω αν το 98 η ΕΦΕΕ έβγαζε ακόμα ανακοινώσεις,
  αλλά και έτσι να είναι,
  σε τί ακριβώς εμπόδισε αυτή η ανακοίνωση τις κινητοποιήσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης;;;

 61. Y Οκτώβριος 23, 2009 στις 4:06 μμ #

  @A8lie

  Δε ξανακυλάμε. Εσύ είχες αφήσει αναπάντητα ερωτήματα.

  Συμφωνώ σε όλα τα υπόλοιπα που λες.

  Έχω ξεκαθαρίσει ήδη σε προηγούμενο σχόλιο μου ότι δε θεωρώ ‘προϋπόθεση για τη λειτουργία τους [σ.σ. των επιτροπών]το να τα βρουν πρώτα οι “αριστερές παρατάξεις”’

  Αυτό που είναι ότι η ανακοίνωση Πρωτούλη δε βοηθά στο να είναι ανοιχτές και σε άλλες παρατάξεις αφού λέει ότι ‘Με αυτούς που ευθύνονται για τη διαλυτική κατάσταση […] δεν μπορεί να υπάρχει ελπίδα ότι θα το ανασυγκροτήσουν’’ Εμμέσως πριν σαφώς λοιπόν αποκλείει ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ συνεργασία μαζί με τα ΕΑΑΚ πχ. (όπως πχ. θα ήταν η συμμετοχή τους στις Επιτροπές).

  Λες ‘Τουλάχιστον η ΚΝΕ και το ΚΚΕ παλεύουν σε μια προοπτική.
  Όλοι οι υπόλοιποι;’ Αυτό είναι το μόνο που δε συφωνώ ακριβώς μαζί σου περισσότερο από άποψη στυλ και συνειρμών που δημιουργεί. Όντως η ΚΝΕ έχει την καλύτερα επεξεργασμένη προοπτική. Αλλά η νοοτροπία του από τη μία η ΚΝΕ (ΠΚΣ, που όλες οι ενδείξεις λένε ότι είναι σε άθλια κατάσταση ως προς τη λειτουργία της, τουλάχτισον εγώ αυτό διαισθάνομαι από αυτά που γράφουν όλοι εδώ) από την άλλη όλοι οι άλλοι είναι ξεκάθαρα λάθος και κάνει μόνο κακό. Δεν είναι ΠΑΣΠ τα ΕΑΑΚ, ούτε δεκανίκι της ΠΑΣΠ ούτε τίποτα τέτοιο τουλάχιστον όχι στη μεγάλη πλειοψηφία τους.

  Λοιπόν, δε βγάζω από πριν απόφαση ότι εγώ ξέρω τί μυαλά κουβαλάει ο μέσος κνείτης φοιτητής κι ότι θα τα κάνει σκατά λόγω των μυαλών του. Λέω ότι η κατεύθυνση της μη συνεργασίας με κανέναν, του ισότιμου πολέμου ενάντια σε όλους που έρχεται από το ΚΣ και το Κόμμα είναι λάθος και μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη του κινήματος.
  Αυτή η κατεύθυνση δεν είναι καινούρια. Είναι πολύ παλιά και μάλλον να την επαναθεμελιώσει προσπαθεί η ηγεσία της ΚΝΕ.

  @Μέλιτον
  Συγνώμη αν σε υποτίμησα. Απαντούσα όμως στον Χουάν Αλμέιδα (καμία σχέση με τον Χουάν Ντελμόντε) ο οποίος εξαπόλυσε τη γενική κατηγορία του αντικομμουνιστή προς πάσα κατεύθυνση (συμπ. ΕΑΑΚ και άλλων εκτός ΚΚΕ αριστερών, και εννοόντας βασικά τον αντιΚΚΕϊσμό).

  Όσο για την κατηγορία του ‘τιμητή’ η τελευταία φορά που μου επιδόθηκε ήταν από τον αγανακτισμένο αχριΔΑΠιτη της σχόλης μου στο πρώτο έτος (τότε όχι ‘της αριστεράς’ αλλά ‘των πάντων’) μάλλον γιατί κι αυτόν τον ενοχλούσε η σκληρή κριτική που έκανα σε κάθε κατεύθυνση.

  Πραγματικά δε μασάω από τέτοια. Η κριτική που κάνων νομίζω είναι γόνιμη. Δεν εκτονώνομαι, αλλά νομίζω ότι έχω θετικά συμβάλει σ’αυτή τη συζήτηση.

 62. a8lios Οκτώβριος 23, 2009 στις 4:21 μμ #

  @reddome

  «Για εμενα η αποψη για εκλεγμενους εκπροσωπους οπως εμφανιστηκε (αν και εχω μια καχυποψια οσον αφορα το τι μπορει να εξηπηρετουσε περα απο το συμφερον του κινηματος…) ηταν μια προσσπαθεια να δωθει οργανωτικη λυση σε πολιτικα προβληματα. Αν λειτουργουσαν οι επιτροπες αγωνα πιστευω θα βρισκαμε τροπο να λειτουργουν και τα συντονιστικα… Το μαιουνη πχ τα συντονιστικα πολης λειτουργουσαν πολυ καλυτερα.»

  Δηλαδή τί άλλο μπορεί να εξυπηρετούσε;
  Επίσης αυτό το «να δωθει οργανωτικη λυση σε πολιτικα προβληματα» πάλι δεν το καταλαβαίνω.

  Εμένα η εμπειρία μου για τη διαφοροποίηση Μαούνη και Φλεβάρτη ήταν η εξής:
  Τον Μαούνη το «συντονιστικό καταλήψεων» του Ηρακλείου λειτουργούσε περισσότερο σαν μια συνέλευση αναρχικών. Έγραφε δηλαδή μέσες άκρες στ’αρχίδια της τις αποφάσεις όλων των επιμέρους συλλόγων και αποφάσιζε ότι θέλανε οι παριστάμενοι στο «συντονιστικό» ως άτομα.
  Το «καλό» ήταν ότι όσοι ήταν εκεί ένιωθαν να συμμετέχουν πραγματικά στις αποφάσεις.
  Το κακό ήταν ότι αυτό το πράγμα δεν ήταν συντονιστικό, οι τοποθετήσεις εκεί μέσα ήταν πραγματικά άσχετες με τις αποφάσεις των συλλόγων και επομένως οι αποφάσεις του «συντονιστικού» αυτού καπέλωναν τους συλλόγους.

  Τον Φλεβάρτη αντίθετα στα «συντονιστικά καταλήψεων», πάλι για το Ηράκλειο μιλώντας, λειτούργησαν πιο οργανωμένα και εξέφρασαν σε ένα βαθμό και τις αποφάσεις των συλλόγων ως προς κινητοποιήσεις-δραστηριότητες, αλλά από την άλλη σε αυτό μιλούσαν κυρίως παρατάξεις. Δεν γινόταν όμως κάτι παρασκηνιακό. Ουσιαστικά αυτό γινόταν γιατί δεν γίνονταν συζήτηση επί του πολιτικού πλαισίου, αλλά μπαίναν μόνο εκείνα τα σημεία που υπήρχαν σε όλες τις αποφάσεις συλλόγων.

  Αντιθέτως, στα πανελλαδικά συντονιστικά που μπόρεσα να παρεβρεθώ είδα κι εγώ αυτό που περιέγραψες κι εσύ σε προηγούμενο σχόλιο:
  «Δεν ξερω αν σε καποιους αρεσε η κατασταση να διαβαζονται στον πανω οροφο οι αποφασεις των συλλογων εν μεσω ενος γηπεδικου κλιματος του τυπου ολε ολε κλπ και στα υπογεια και τελειως ανεξαρτητα με τη διαδικασια που τοποθετιοντουσαν οι συλλογοι αλλα και σε μια διαδικασια που δεν ειχε καν καποια νομιμοποιηση απο συλλογους και δεν τους περιεκλειε ως διαδικασια συζητησης-ληψης αποφασεων, να συνεδριαζουν οι φοιτητοπατερες και να αποφασιζουν για το ποια θα ειναι η αποφαση των συλλογων.»

  Την ευθύνη όμως γι αυτό το γεγονός την έχουν όσοι είχαν αυτή τη διαδικασία ως πρόταση και την παρουσίαζαν ως την αποθέωση της κινηματικής δημοκρατίας.
  Οι υπόλοιποι, είτε είμασταν εκεί ως οργανωμένοι είτε μόνοι μας (όπως εσύ αν κατάλαβα) δεν μπορούσαμε παρά να αναρωτιώμαστε «τί κάνουμε εδώ;;;»

  Στο «Παγκρήτιο συντονιστικό» τέλος, ουσιαστικά γίνονταν ό,τι και στα πανελλαδικά, απλά χωρίς συνθήματα και γηπεδικό κλίμα.

  Όσον αφορά τις «επιτροπές κατάληψης» (φαντάζομαι αυτό εννοείς με τις «επιτροπές αγώνα» («επιτροπές υλοποίησης της απόφασης της ΓΣ» τις λέγαμε σαν ΠΚΣ)), στον δικό μου σύλλογο λειτούργησαν καλύτερα τον Φλεβάρτη σε γενικές γραμμές.
  Και περισσότερο κόσμο μάζευαν στις συνεδριάσεις τους,
  και καλύτερη συζήτηση γινότανε,
  και η συμμετοχή των μη παραταξιακών φοιτητών ήταν πιο ενεργή.

  Τολμώ μάλιστα να πω ότι αυτό συνέβη γιατί παρεμβήκαμε (στον σύλλογό μου τουλ.) σαν ΚΝΕ πολύ καλύτερα και πολύ πιο οργανωμένα σε αυτές απ’ ότι τον Μαούνη.

  Νομίζω πάντως πως και στους υπόλοιπους ΣΦ στο Ηράκλειο ήταν καλύτερα το Φλεβάρτη (βέβαια ήταν λιγότεροι οι σύλλογοι που είχαν συνεχόμενη κατάληψη τον Φλεβάρτη).

  «Οσον αφορα για τις επιτροπες αγωνα δε βλεπω να συσπειρωνουν κοσμο σε μια πλατυτερη βαση η εστω να υπαρχει μια τετοια κατευθυνση. Μαλλον προς τη δημιουργια φοιτητικου ΠΑΜΕ μου κανει (κατι για ΜΑΣ εχουν παρει τα αυτια μου). Παντως αυτο να πω την αληθεια δεν το περιμενα με τις επιτροπες αγωνα, σας ειχα συνηθισει να εχετε τουλαχιστον τα αρχιδια να βγαινετε ξεκαθαρα και να υποστηριζετε τη σχεση σας με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ και να μην κρυβεστε πισω απο και καλα “ανεξαρτητες” επιτροπες αγωνα που δε λενε και τιποτε διαφορετικο αλλωστε ουτε συσπειρωνουν πιο πλατυ κοσμο, οπως κατι γκρουπες στυλ ΣΕΚ και εσχατως ΚΟΕ κανουν.»

  Οι επιτροπές θα πούνε ό,τι αποφασίσουν εκείνοι που μετέχουν σε αυτές.
  Τόσο απλό είναι.
  Οι ΚΝίτες που είναι σε αυτές ούτε μπορούν ούτε πρόκειται να το «παίξουν ανεξάρτητοι».
  Αρχίδια -κάτσε να δω- ναι, συνεχίζουμε να έχουμε.

  «Τεσπα τα βασικα ζητηματα ειναι αλλα. Εδω θεσσαλονικη εχουν γινει συνελευσεις που αντι να συζηταν για τοσα φλεγοντα ζητηματα συζητουσαν μονο για την ΕΦΕΕ. Αλλωστε το αν θα γινει η οχι δε θα ειναι κατακτηση ουτε της ΚΝΕ ουτε των ΕΑΑΚ. Αλλοι εχουν τους συσζετισμους με το μερος τους και μπορουν να καθοριζουν καταστασεις.»

  Δε μίλησε κανείς για «κατάκτηση της ΚΝΕ».
  Ούτε καν «κατάκτηση» γιαα το κίνημα δε θα το έλεγα.
  Απλά ένα βήμα μπροστά θα ήταν.
  Όσο για τις συνελεύσεις, τα παράπονά σου σε αυτούς που βάζουν το θέμα σαν κύριο στις συνελεύσεις.

 63. reddove Οκτώβριος 23, 2009 στις 4:30 μμ #

  @ μελιτον κανταρια & juan almeida bosque
  ενταξει αν εγω κανω ντριπλες εσεις κανετε σβουρες και περιστροφες. Πρωτον εχουν γραφτει πολλα εδω και αρα ναι, θα απανταω σε οτι κρινω αξιο να απαντηθει. Το οτι ΕΦΕΕ υφισταται αυτη τη στιγμη, μονο στα κεφαλια καποιων κνιτων υπαρχει. Κανεις απο αυτους που ειναι στα πανεπιστημια φοιτητης δεν εχει δει την ΕΦΕΕ και οι περισσοτεροι ουτε καν ξερουν τι ειναι. Απο τι να αποχωρησουν, απο κατι που δεν υπαρχει; Τεσπα αυτο μονο για να μη νομιζετε πως με κατατροπωσατε με τα ατρανταχτα σας επιχειρηματα και πως δεν τολμαω να απανταω. Και στην τελικη, εχουν παρθει αποφασεις γενικων συνελευσεων που ειναι εναντια στο να γινει ΕΦΕΕ. Για αυτες τι, θα δοθουν σε αυτους τους συλλογους καρτες; Στο φυσικο που ειστε και πρωτη δυναμη τι θα πειτε που πηρε η συνελευση τετοια αποφαση; Δευτερον τις καραμελες περι ελευθεροτυπιας, αντικομμουνισμου κλπ και τις ετοιμες απαντησεις για ελευθεριακες δομες και πραγματα που δεν ανεφερα αφηστε τα, μαθετε να συζητατε και προσπαθειστε να πατε παραπερα απο τις ευκολες κλισε απαντησεις σε ολα που σας εχουν μαθει στο μεγαλο σας σχολειο.

  @ αθλιο. Δεν ξερω για ΟΛΟΥΣ τους υπολοιπους αλλα καποιοι (και εγω) παλευουν για τη δημιουργια ανοιχτων δομων αγωνα χωρις χιλια δυο προαπαιτουμενα για να συμμετασχει καποιος, για την ανασυγκροτηση και λειτουργια των συλλογων σε αγωνιστικη κατευθυνση ανατροπης του νομου πλαισιο και της αναδιαρθρωσης γενικοτερα αλλα και ανοιγοντας εργασιακα ζητηματα, και τελος τον αμεσο συντονισμο τους στη δραση γιατι αυτο πιστευουν πως αντιστοιχει στην κατασταση που υπαρχει σημερα. Εγω παντως δε θα ειχα ουτε ειχα ποτε προβλημα να κανω κατι κοινο με την πκσ πανω σε ενα συγκεκριμενο ζητημα ουτε αν εκανε ενα ειλικρινες ανοιχτο καλεσμα για συντονισμο και δραση χωρις τα προαπαιτουμενα τους θα ειχα καποιο προβλημα να συμμετεχω. Αλλα απο τοτε που ειμαι στο πανεπιστημιο αυτο που βλεπω ειναι οτι ειτε θα κανουν καποια θεαματικη ενεργεια προβολης τους, ειτε μια κομματικη καθαρα ενεργεια περιχαρακωμενη ετσι ωστε να επιβεβαιωνει την αποψη της πως ειναι η μονη αγωνιστικη δυναμη, ειτε να πιεστει αρκετα απο τον κοσμο και να αναγκαστει να συμμετεχει σε κατι κοινο και οταν αυτη η πιεση υποχωρησει παλι στα δικα της.

 64. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 23, 2009 στις 4:34 μμ #

  @Tebelis

  Αληθεια τι λες τωρα για αυτο:

  «Την 5η μέρα συνεδρίασης της Τεχνικής Γραμματείας για τη διεξαγωγή του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης του στα Πανεπιστήμια. Είναι πλέον φανερό σε όλους πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να συγκροτηθεί ΕΦΕΕ. Για μια ακόμη μέρα και ενώ κάτω από την πίεση της Πανσπουδαστικής ΚΣ οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΑΡ.ΕΝ συμφώνησαν στους όρους κάτω από τους οποίους μπορεί να γίνει Πανσπουδαστικό Συνέδριο, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στην Τεχνική Γραμματεία με αστείες δικαιολογίες απέφυγαν να υπογράψουν ακόμη και την πρόταση που οι ίδιοι είχαν προηγούμενα καταθέσει!»
  Αποσπασμα απο το Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ 22/10/2009

  Αληθεια τωρα γιατι δεν εννοιοποιειτε τα σχηματα σας με την ΠΑΣΠ να εχετε κοινο αντιγραφειοκρατικο αγωνα????
  Και μη μου πεις οτι τα ΕΑΑΚ δεν μπορουν να κανουν πολιτικη εκτιμηση για αυτη την μεθοδευση της ΠΑΣΠ για να καταλαβουν οτι τα συγκινωνουντα δοχεια την κρισιμη στιγμη φαινονται.
  Εστω μια πολιτικη εκτιμηση και μονο εκ του αποτελεσματος, για την τιμη των οπλων ρε αδερφε.
  Πως το ειπες…ελεοοοοοοος… μου φαινεται!?!
  Γιατι γαμω την πουτ@#$# μου παντα την πιο κρισιμη στιγμη παιζεται τον πιο βρωμικο ρολο παντα με τον αντιγραφιοκρατικο-υπερεπαναστατικο μανδυα σας και μετα θα πατε σπιτακι σας ησυχοι οτι κανατε το καθηκον σας απεναντι στο κινημα,εεεε?

  Χαιρομαι που η ΚΝΕ τουλαχιστον καλει απο την ιδια ανακοινωση:
  «Η ΚΝΕ καλεί τους αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν από 95.305 φοιτητές στις 13 του περασμένου Μάη να δώσουν το «παρών» για την πραγματοποίηση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, το Σάββατο το πρωί, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά»

  Πιστεψε με αν θελετε κατι να σπασετε σιγουρα δεν πρεπει να πατε μπροστα στα μουτσα των Κνιτων. Εδω δε θα την ¨μετρησουμε¨ ποιος την εχει πιο μεγαλη γιατι δεν ειναι αυτο το πολιτικο ζητουμενο, αλλα αν χρειαστει μην αναγκασετε με τους τραμπουκισμους σας να ερθουν οι εργατικοι τομεις της ΚΝΕ του Πειραια, ξερετε αυτοι απο τη Ν/Ε Ζωνη.
  Αντε γιατι και ο περιοδευων θιασος των ΕΑΑΚ με τις εκ του ασφαλους κλωτσοπατιναδες του πρεπει καποια στιγμη να σταματησει.

  Επαναλαμβανω ομως οτι το πιο σημαντικο απο ολα ειναι να βγαινουν πολιτικα συμπερασματα
  και για τους δυσπιστους αυτο ειναι πιο «ευκολο» να γινει οταν υπαρχουν κρισιμες στιγμες σε σημαντικα και καιρια γεγονοτα, οπως τωρα.
  Επωφεληθειτε λοιπον της ευκαιριας.

 65. Αντώνης Οκτώβριος 23, 2009 στις 5:02 μμ #

  Ρε Υ να σου κάνω μια ερώτηση;
  Αν το Σάββατο το πρωί στο Πα.ΠΕΙ εμφανιστούν σχήματα των ΕΑΑΚ για να σπάσουν το πανσπουδαστικό, οι εκεί ΠΚΣίτες τί θα πρέπει να κάνουν; «όπα παιδιά, όλοι το ίδιο θέλουμε, κάτσε να τις παίξουμε τώρα και από Δευτέρα στις επιτροπές αγώνα»; Δηλαδή δε βλέπεις τις πολιτικές επιλογές του συγκεκριμένου σχήματος; σε ρώτησα: δε θα κριθεί για αυτές; μου απάντησες ναι. Τί έπρεπε δηλαδή να πεί ο Πρωτούλης; ότι τα μέλη ων ΕΑΑΚ έχουν παρασυρθεί από τις…ηγεσίες τους. Όχι στα ενεργούμενα των Παπακωσταντίνου-Δεσύλλα-Δελαστίκ (για να το κάνω όπως εσύ!!!). Πες μου τί;
  Αλλά μάλλον επειδή σε ολονών τη σκέψη βρίσκεται ότι τα ΕΑΑΚ έχουν μηδενική επιρροή στο σύνολο της κοινωνίας και χαμηλή προς το σύνολο του φ.κ. έχουν και το ακαταλόγιστο. Ε ρε πούστη μου , πώς καταλήξαμε σε αυτή τη κουβέντα να φταίει πάλι το ΚΚΕ και η επιλογή του -ξεκάθαρη και εκφρασμένη δεκαετία και βάλε- για ανασυσταση της ΕΦΕΕ;

 66. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 23, 2009 στις 5:30 μμ #

  @Reddove
  Επειδη στου κουφου την πορτα…παρτην την πορτα και φυγε,
  εχουμε οτι για την ιστορια και μονο θα πρεπει να σε διορθωσω (χωρις δασκαλιστικη διαθεση) στο εξης:
  1.Η ΕΦΕΕ δεν μπορει να μην υπαρχει γιατι απαιτειται αποφαση Πανσπουδαστικου Συνεδριου και μαλιστα στα 3/4 του σωματος των Συνεδρων: Κεφαλαιο Ε΄- Αρθρο 13ο
  2.Η τελευταια αποφαση της ΕΦΕΕ με την σφραγιδα της (που αν δεν απατωμαι καλα στις αρχες την κραταγαν οι αντιγραφειοκρατες των ΕΑΑΚ) ηταν Οκτωβρης του ΄96 που πραγματοποιηθηκε και πορεια με το τελευταιο πανω που ειχε σαν υπογραφη ΕΦΕΕ και ολως τυχαιως το κραταγαν παλι οι ΕΑΑΚιτες γιατι φοβοντουσαν πως οτι αν το κατουσαν τα μελη της ΚΝΕ θα το αμαυρωναν ή θα τους κλεβαμε απο την επαναστατικοτητα τους (τοσο αντι-ΕΦΕΕ μενος απο τους ΕΑΑΚιτες!!!). Τωρα αυτα που λετε για το ΄98 ειναι ραδιοαρβυλα που προκυπτει απο κατι εμπεριστατωμενα site οπως τo Indymedia που προεκυψε απο κατι λαθροχειριες των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που εβγαζαν ανακοινωσεις με το προσωπειο της ΕΦΕΕ ενοσω το Κεντρικο Συμβουλιο ηταν πια απερχωμενο αφου δεν πραγματοποιηθηκε ποτε το Πανσπουδαστικο Συβεδριο.

  Μιας και μιλησες για Φοιτητικους Συλλογους που παρθηκαν αποφασεις, οχι ομως για διαλυση της ΕΦΕΕ αλλα για μη συμμετοχης τους κατα πως αναγραφεται ειναι παλι απο το «εμπεριστατωμενο» Indymedia…
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1095430
  Να πω την μαυρη αληθεια δεν βρηκα κατι αλλο, οποιος εχει κατι να το «σηκωσει» αν μπορει.
  Εστω οτι το πιστευουμε και η Γενικη Συνελευση που εγινε 3 μερες πριν την επισημη εναρξη του Πανσπουδαστικου Συνεδριου (εστω σας λεω εγω και εξ αναβολης) ειχε κοσμο της ταξεως του ιλιγγιωδους αριθμου των 30-35 φοιτητων… Μπορει να νομιμοποιηθει στα ματια των φοιτητων μια τετοιου ειδους αποφαση για ενα τοσο σοβαρο ζητημα με τετοιου ειδους Γενικη Συνελευση!?!?!?!
  Και αληθεια μονο στην Κρητη εχετε να δειτε ΕΦΕΕ; Εκτος αν εισαι στα ΑΕΙ, εκει κατω απο πριν το ΄96 πραγμα λιγο δυσκολο οπως και να εχει. Ρωτα τα ¨κοπελια¨ των ΕΑΑΚ αραγε για τον ¨φονο¨ δεν ακουσαν τιποτα??? Και αφου δεν ακουσαν δε φιλοτιμηθηκαν να μαθουν ποιος φταιει ή η υπεραριθμη ΠΑΣΟΚιλα του νησιου εχει τοση περαση σ΄ολους ανεξαιρετως που τελικα και οι κοπιαστικες προσπαθειες τους φαινονται βουνο!

  Τωρα για τα υπολοιπα επειδη βλεπω εχεις μια ταση να τα αναγαγεις ολα στον αξονα κινησης σου
  βλεπε ¨αν εγω κανω ντριπλες εσεις κανετε σβουρες και περιστροφες¨ (ασχετο αλλα ξεχασες τις κωλοτουμπες) απλα θα πω πως οταν εκτυλισσεται μια πολιτικη αντιπαραθεση το να πετας απο το ενα θεμα στο αλλο και να αυτο-ερωτο-απαντας οπου και σε οποιο θεμα θετεις αφ΄εαυτου δεν ειναι τοσο ντομπρο οσο δειχνει, φανταζομαι καταλαμβαινομαστε. Τωρα αν δε θελουμε να παραδεχτουμε την λαθροχειρια μας και την πολιτικη μας κατζαγκουλια…ε, τι να πω τοτε! Αξιοι.

 67. Y Οκτώβριος 23, 2009 στις 5:45 μμ #

  @Αντώνη

  Καθόλου δεν είπα ότι για την όλη κατάσταση φταίει το ΚΚΕ. Απλά έχεις τελείως μανιχαϊστική λογική κι από ότι φαίνεται αδυνατείς να συλλάβεις ενδιάμεσες θέσεις ανάμεσα στο ‘σε όλα έχει δίκιο η ΠΚΣ’ και στο ‘σε όλα έχουν δίκιο οι ΕΑΑΚ’.

  Είπα ότι η τακτική της ΚΝΕ έχει τα εξής λάθη:

  – Τσουβάλιασμα ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ (‘συγκοινωνούντα δοχεία΄ τα αποκαλεί ο Μέλιτον γενικεύοντας μειοψηφικές περιπτώσεις)

  – Διάθεση δημιουργίας επιτροπών απόλυτα ελεγχόμενων από την ΚΝΕ και κλειστών στα ΕΑΑΚ

  Αν θες σου λέω και ορισμένα από τα λάθη της τακτικής των ΕΑΑΚ:

  – Στείρα αντίθεση στην ΕΦΕΕ την οποία βλέπουν όπως ο Δον Κιχώτης τους ανεμόμυλους.

  – Σπάρσιμο αυταπατών περί ‘αμεσοδημοκρατίας’ η οποία έχει γίνει καθαρό ήδη από το Ρουσσώ ότι στις σύχγρονες κοινωνίες δε μπορεί να λειτουργήσει λόγω μεγέθους. Τα κλειδιά είναι στον έλεγχο και την ανακλητότητα όχι στη χίμαιρα της αμεσοδημοκρατίας.

  – Ενδεχόμενοι τραμπουκισμοι στο ΠΣ για την εντελώς άστοχηση διεκδίκηση επαναστατικού προφίλ

  – Απέλπιδα τακτική υπερσκέλισης της ΠΚΣ και αποκλεισμός κάθε συνεργασίας κι άπο τη μεριά τους στην πλειοψηφία τους.

 68. Γιούρι Κακάριν Οκτώβριος 23, 2009 στις 6:34 μμ #

  Έστω και μεγάλη καθυστέρηση θα απαντήσω στο σχόλιο ν.40 του άθλιου όπου στην ουσία παρουσιάζεται όλη η στρατηγική της ΠΚΣ όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος.
  Να θυμίσω ότι ο άθλιος στο αρχικό post έθεσε το ζήτημα της λειτουργίας 2 δευτεροβάθμιων οργάνων, της ΕΦΕΕ σε περιόδους ύφεσης και ενός συντονιστικού με αιρετούς και ανακλητούς σε περιόδους έξαρσης του φκ. Εγώ ισχυρίστηκα ότι αυτό διαφέρει από την τωρινή πρόταση όλων των παρατάξεων (και της ΠΚΣ). Η απάντηση λοιπόν του άθλιου είναι ότι η ΠΚΣ αυτό ακριβώς προτείνει γιατί
  1)πρότεινε τη λειτουργία συντονιστικού με αιρετούς-ανακλητούς στο κίνημα του άρθρου 16
  2)τώρα προτείνει και προσπαθεί να δημιουργήσει επιτροπές αγώνα
  Θα απαντήσω και στα δύο. Όσον αφορά στο πρώτο η ΠΚΣ πράγματι πρότεινε τη λειτουργία τέτοιου συντονιστικού στο κίνημα πριν 3 χρόνια, πρόταση που κατέβηκε οργανωμένα σε όλη την Ελλάδα και στις περισσότερες συνελεύσεις απορρίφθηκε. Εγώ συμφωνώ με αυτή την πρόταση αλλά
  1)τότε απορρίφθηκε γιατί η ΠΚΣ με τη στάση της στην αρχή του κινήματος είχε χάσει κάθε αξιοπιστία στους φοιτητές που είχαν φτάσει στο σημείο ακόμη και σωστές της θέσεις να της απορρίπτουν μόνο και μόνο επειδή τις πρότεινε η ΠΚΣ. ( και πως να μη γίνει αυτό όταν για παράδειγμα σε τεράστια συνέλευση στην Ιατρική ΑΠΘ, όπου σπούδαζα, με πάνω από 1500 άτομα σε ψηφοφορία σε δύο γύρους πάνε στο δεύτερο γύρο τα πλαίσια της ΔΑΠ και το κοινό (ΕΑΑΚ κτλ) και η ΠΚΣ προτείνει λευκό!!!!!)
  2)και εσύ ο ίδιος παραδέχτηκες ότι η πρόταση εκείνη ήταν τελείως πρόχειρη και απροετοίμαστη αφού δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα βγαίνουν οι αντιπρόσωποι κτλ.Επομένως και να ψηφιζόταν θα έμενε μια κενή απόφαση. Λυπάμαι αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για υποτιθέμενες πρωτοπορίες. Δεν μπορείς να κατεβάζεις έτσι προτάσεις.
  3)Το κυριότερο. Η ΠΚΣ τώρα δεν προτείνει κάτι αντίστοιχο στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου οργάνωσης του φκ!!! Σου δίνει την εντύπωση ότι εκείνη η πρόταση (πριν 3 χρόνια) ήταν ένας τυχοδιωκτικός ελιγμός (για να στριμώξει τα ΕΑΑΚ με τις αστείες θέσεις τους στο ζήτημα των δευτεροβάθμιων οργάνων) που αφού δεν προχώρησε τον ξεχάσαμε και τώρα πάμε για ΕΦΕΕ. Ούτε αυτό είναι κάτι που τιμάει μια υποτιθέμενη πρωτοπορία (το να αλλάζεις κάθε τόσο τις προτάσεις σου για ένα ζήτημα-αυτό λέγεται οπορτουνισμός).
  Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα (τις επιτροπές αγώνα) καταρχήν αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απουσία πρότασης για συντονιστικό με αιρετούς και ανακλητούς, γιατί οι επιτροπές δρουν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Γενικότερα τώρα θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι οι επιτροπές που λειτουργούσαν εν μέσω κινήματος (τα λεγόμενα πρωτοβάθμια συντονιστικά ΓΣ) είχαν ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο : να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της ΓΣ. Χωρίς ΓΣ δεν επρόκειτο ούτε να λειτουργούν ούτε να είναι μαζικά (μάλιστα μιλάμε για μαζικές ΓΣ). Ομοίως και τώρα χωρίς μαζικές ΓΣ δε μπορούν να λειτουργήσουν επιτροπές και αναγκαστικά εκφυλίζονται σε συναντήσεις παραταξιακών χωρίς άλλο κόσμο. Επίσης η συμμετοχή πολλών παρατάξεων μαζί διασφαλιζόταν από το γεγονός ότι το πλαίσιο που ψηφίστηκε στη ΓΣ ήταν κοινό. Αν δεν υπάρχουν όλες αυτές οι προυποθέσεις οι επιτροπές αγώνα δε λειτουργούν. Η ΠΚΣ μπορεί να κάνει ότι σχεδιασμό θέλει και να προσπαθεί να τον υλοποιήσει αλλά χωρίς ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ (και αυτό σημαίνει ότι δε μπορεί να καθοριστεί από οποιαδήποτε παράταξη) μαζική συμμετοχή του κόσμου δε γίνεται τίποτα.
  Εν τέλει εγώ αυτό που διαπιστώνω είναι ότι τη συνολική, σοβαρή και συγκροτημένη πρόταση που κάνει ο άθλιος για την παρούσα συγκυρία του φκ, με την οποία συμφωνώ (και η οποία πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη σε πάρα πολλά σημεία) δεν την προτείνει ούτε η ΠΚΣ ούτε (φυσικά) τα ΕΑΑΚ. Και αυτό δείχνει ότι καμιά παράταξη δε μπορεί σήμερα να παίξει το ρόλο της πρωτοπορίας, ο οποίος σε τελική ανάλυση είναι και ο βασικότερος λόγος για να υπάρχουν οι αριστερές παρατάξεις. Τώρα αν μέσα σε αυτό το πλαίσιο (το εξαιρετικά προβληματικό και για το φκ και για τις παρατάξεις) κάποιοι αυτοικανοποιούνται με το να τη λένε στον αντίπαλο και να ταυτίζουν τα ΕΑΑΚ με την ΠΑΣΠ (όπως ο Μέλιτον από πάνω, που μάλιστα δεν καταλαβαίνει ότι με την ίδια ακριβώς αδιέξοδη και ανεπαρκέστατη λογική, κάποιος μπορεί να ταυτίσει την ΠΚΣ με τη ΔΑΠ), ή με το να ανταλλάσουν εκατέρωθεν απειλές (του τύπου ελάτε και θα σας γαμήσουμε) πάνω στο πτώμα του φκ (που βεβαίως όλοι ενδιαφέρονται να αναστήσουν) τότε δυστυχώς τα πράγματα είναι εξαιρετικά αρνητικά για όλους μας. Αν αυτές είναι οι πρωτοπορίες των κινημάτων της εποχής μας ας αναστοχαστούμε τι δυνατότητες έχουμε να πετύχουμε το στρατηγικό μας στόχο, την οικοδόμησης της κομμουνιστικής κοινωνίας.

 69. Μάριος Οκτώβριος 23, 2009 στις 6:42 μμ #

  Ενδιαφέρουσα η συζήτηση αλλά είναι σα να γίνεται το… 2001. Για να βγει συμπέρασμα για το αν μπορεί να ανασυγκροτηθεί η ΕΦΕΕ… ΤΩΡΑ δε μπορεί να γίνει ούτε με το «με ποιον είναι η ΠΑΣΠ-ΔΑΠ» γιατί όπως βλέπουμε η ΠΚΣ-ΚΝΕ θεωρεί ότι είναι με τα ΕΑΑΚ και τα ΕΑΚΚ με την ΠΚΣ-ΚΝΕ.

  Δε μπορεί να γίνει ούτε με το συσχετισμό δύναμης όμως. Γιατί τότε θα καταλήξουμε να πιστεύουμε ότι τα όργανα του κινήματος είναι καλό να υπάρχουν μόνο αν τα ελέγχουμε. Είτε αυτά λέγονται ΕΦΕΕ είτε ΓΣΕΕ.

  Πρέπει να γίνει με βάση τη συγκυρία.

  Πρέπει κάποιος να εθελοτυφλεί για να μην βλέπει ότι κάποιοι πάνε να στήσουν ΚΣ της ΕΦΕΕ χωρίς να έχουμε συγκρότηση ούτε… ΔΣ!

  Εσείς πάτε να το θεωρητικοποιήσετε αλλά εμείς σαν Πορεία Αριστερή ζητούσαμε το καλοκαίρι τηλέφωνα ΔΣ για να τους στείλουμε την θέση μας για την πιστοποίηση Η/Υ. Ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχουν ΔΣ σητν πραγματικότητα! Οι θέσεις δεν είναι ονομαστικές, πάει όποιος μπορεί από τις παρατάξεις, συνεδριάζουν μόνο για να διαπιστώσουν ότι διαφωνούν και δεν υπάρχει κανενός είδους δραστηριότητα πέρα από το να σφραγίζουν αποφάσεις για πορείες. Ακόμα και οι ΓΣ συνήθως γίνονται χωρίς αποφάσεις ΔΣ πλέον αλλά με μαζέματα υπογραφών και είναι παραταξιακές.

  Και σκεφτείται αυτά τα μάθαμε συμμετέχοντας μόνο σε ένα τμήμα στην Αθήνα και σε δύο στην Πάτρα. Τόσο καιρό λόγω της κατάστασης στο Ηράκλειο άλλα πιστεύαμε ότι συμβαίνουν!

  Τώρα αν μέσα σε αυτό το κλίμα νιώθετε ότι το ΚΣ της ΕΦΕΕ είναι το πρωταρχικό τι να πω.

 70. xamogelo Οκτώβριος 24, 2009 στις 4:32 πμ #

  μόλις γύρισα από κρασιά… που από ότι θυμάμαι κάτι άκουσα ότι πλακώθηκαν η αραν και αρας μεταξύ τους. Επίσης μάλλον αύριο δεν υπάρχει περίπτωση για ανασύσταση της ΕΦΕΕ σύμφωνα με ΠΚΣίτη. Απλώς είπα να ενημερώσω 😀

 71. xamogelo Οκτώβριος 24, 2009 στις 4:36 πμ #

  sorry κνίτη ήθελα να πω 😛

 72. Μάριος Οκτώβριος 24, 2009 στις 10:25 πμ #

  Η Πορεία Αριστερή κυκλοφόρησε αυτό: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1096108

 73. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 24, 2009 στις 12:22 μμ #

  Βρε μπαγασα κοιτα τι ειπα:
  «Και μη μου πεις οτι τα ΕΑΑΚ δεν μπορουν να κανουν πολιτικη εκτιμηση για αυτη την μεθοδευση της ΠΑΣΠ για να καταλαβουν οτι τα συγκινωνουντα δοχεια την κρισιμη στιγμη φαινονται.»

  Αναφερομουν περισσοτερο στον απλο κοσμο των ΕΑΑΚ θελοντας να μιλησω για ενα πολυτιμο πολιτικο συμπερασμα.
  Οτι δηλαδη ειτε ο αριστερος ειτε ο δεξιος ειτε ο οποιοσδηποτε οπορτουνισμος τελικα την ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ θα βοηθησει μεσα στο κινημα την σοσιαλδημοκρατια και κατ΄επεκταση την αστικη ταξη.
  Δεν εκανα κανενα τσουβαλιασμα για αυτο αλλωστε επικαλεστηκα και το φαινομενο των συγκοινωνουντων δοχειων.
  Πιστευω ο χαρακτηρισμος αυτος παει γαντι στις σχεσεις ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ, ειδικα πριν το ΄97-΄99 λιγο πριν η ΠΚΣ παρει την τριτη θεση απο τα ΕΑΑΚ, πρωτα σε Αθηνα και Πατρα και επειτα και στα αλλα σημεια της χωρας.
  Υ.Γ. Με τοσες διορθωσεις που κανω νιωθω πως θα βαλω στο τελος το ματογυαλι..

 74. kollaps Οκτώβριος 25, 2009 στις 3:03 πμ #

  Ρε μέλιτον_καντάρια καταλαβαίνω οτι έχεις νεύρα επειδή δεν προχώρησε ο πολιτικός σχεδιασμός της ΚΝΕ, αλλά αυτό εδώ

  «Οτι δηλαδη ειτε ο αριστερος ειτε ο δεξιος ειτε ο οποιοσδηποτε οπορτουνισμος τελικα την ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ θα βοηθησει μεσα στο κινημα την σοσιαλδημοκρατια και κατ΄επεκταση την αστικη ταξη. »

  μου βγαλε το μάτι. Πάλι καλά δηλαδή που δεν επικαλέστηκες αποσπάσματα από τη «Χρεωκοπία της 2ης Διεθνούς» του Λένιν για να δικαιώσεις την κριτική σου προς την ΕΑΑΚ.. Κι επειδή είμαστε στη φάση που θέλεις να παίξουμε κομματικές μάπες και θες να τραβήξει το πράγμα στα άκρα, αν η ΕΑΑΚ είναι …συγκοινωνών δοχείο με την ΠΑΣΠ, τότε μάλλον εσείς είστε με την ΔΑΠ και την ΑΡΕΝ, που από κοινού υπογράψατε αυτό το έκτρωμα:

  Διαβάστε το όλοι προσεκτικά. Κι όμως δεν το πρότεινε η ΔΑΠ, παρ’ότι παραπέμπει στην ..ΕΡΕ. Η ΠΚΣ το πρότεινε, μες στην μούρλια του να γίνει ΠΣ της ΕΦΕΕ με κάθε κόστος. Ακόμα κι αν χρειαστεί να νομιμοποιηθεί η νοθεία ΔΑΠ-ΠΑΣΠ σε μεγάλους συλλόγους. Και μετά έλα να μου πεις μελιτον_κανταρια για το καταστατικό και τη θεσμική νομιμότητα. Όσο για τους σχολιασμούς του Ριζοσπάστη και τις ανακοινώσεις του ΚΣ της ΚΝΕ, έχουν τόσα ψέματα και ανακρίβειες που δεν μπαίνω καν στον κόπο να ασχοληθώ, και απορώ που τις διαβάζετε σαν Ευαγγέλιο. Για παράδειγμα, στο χρονικό των συνεδριάσεων της τεχνικής γραμματείας που δημοσίευσε χθες ο Ριζοσπάστης, έλεγε οτι τα σχήματα ΕΑΑΚ στους Μεταλειολόγους και τους Χημ. Μηχανικούς στο ΕΜΠ ζήτησαν (!) να γίνουν ΔΣ και να δοθούν κάρτες αντιπροσώπων, που όποιος έχει ακούσει έστω για τον ΑΧΜΜΕΤ καταλαβαίνει οτι είναι χοντροειδέστατη μούφα (επιπέδου Παπούλια θα λεγα).

  Και συνεχίζω με μια σταχυολόγηση εικόνων και αρωμάτων από τη συνεδρίαση της τεχνικής γραμματείας, που θα έφερνε την πολυπόθητη ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Συγκεκριμένα από το ΠΑΠΕΙ την Τετάρτη που μας πέρασε. Όπου από ένα σημείο και μετά και με την πρόταση της ΠΚΣ να την έχει υπογράψει η ΑΡΕΝ, εκτυλίχθηκε ένα απίστευτο παρασκήνιο στους διαδρόμους της σχολής, με τους παράγοντες της κάθε παράταξης να πηγαινοέρχονται με τα χαντς-φρι, να βρίσκονται στα κρυφά και μακριά από την κύρια αίθουσα και να κάνουν υπολογισμούς, ώσπου τελικά υπέγραψε και η ΔΑΠ. Τώρα με την ΠΑΣΠ κάπου θα χάλασε το παζάρεμα με τα αποτελέσματα, γιατί για κανονικό παζάρεμα μιλάμε. Τα υπόλοιπα και η αμιγώς «πολιτική μας εκτίμηση» αφού τα συζητήσουμε συλλογικά, που λέει και η Αλέκα =) Τώρα αν ευελπιστείτε με τη λασπολογία περί ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ να μπετονάρετε κανά κόσμο, μάλλον θα χρειαστείτε καλό μπετό μόλις το χαρτί που έβαλα πάνω κυκλοφορήσει στις σχολές..

  υγ. Για πες για τις σχέσεις ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ το ’97-’99 να μάθουμε κι εμείς οι αδαείς. Πλζ μην παραθέσεις πάλι «χρονικά» από το Ριζοσπάστη..
  υγ2. Α, και για την Ελευθεροτυπία μη φας, έχουμε γλαρόσουπα. Συνέχεια έπαιζε τις ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΝΕ για την ανάγκη ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ ενώ και ο σχολιασμός της διαπνεόταν από ένα «ας γίνει επιτέλους ΕΦΕΕ» πνεύμα. Και εννοείται για την ΕΑΑΚ έλεγε ό,τι να ναι, όπως και κάθε χρόνο στις φοιτητικές εκλογές.
  υγ3. Για να σας φύγει η αγωνία, στα ΕΑΑΚ μόνο Καθημερινή διαβάζουμε. Σκληρά..

 75. a8lios Οκτώβριος 25, 2009 στις 10:46 πμ #

  Kollapsάκο,
  αν νομίζεις πως θα πείσεις κάποιον ότι η ΕΑΑΚ δεν θα πάει στο Πανσπουδαστικό λόγο νοθείας, ε τί να πώ, είσαι μεγάλο νούμερο ρε μάστορα.
  Και σιγά το νέο που μας είπες ρε φίλος.
  Τέτοια μεγάλη είναι η ντροπή μας που το γράψαμε και μόνοι μας στο Ριζοσπάστη,χτες Σάββατο 24/10, σελίδα 21, πάνω αριστερά:

  Θεωρητικά, σήμερα ξεκινάει το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Η Πανσπουδαστική ΚΣ έχει δηλώσει ότι οι εκπρόσωποί της από όλη την Ελλάδα θα είναι παρόντες, σε μια ύστατη προσπάθεια για να γίνει τελικά το συνέδριο. Ομως, το σκηνικό εκφυλισμού που εκτυλίχθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες στην Τεχνική Γραμματεία δείχνει ότι ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ έχουν αποφασίσει να τορπιλίσουν κάθε προσπάθεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε λίγα μόνο από τα περιστατικά που συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στην τεχνική γραμματεία:
  Παρασκευή 16 Οκτώβρη: Η ομάδα των ΕΑΑΚ επανεμφανίζεται με φωνές, βρισιές και απειλές και ξαναδηλώνει ότι δε θα αφήσει να γίνει συνέδριο. Η ΠΚΣ τούς υπενθυμίζει ότι έχουν οριστεί 17 αντιπρόσωποι των ΕΑΑΚ μέσω των ΔΣ, ενώ η ΕΑΑΚ έχει καλέσει σε ΔΣ για ορισμό αντιπροσώπων σε δύο σχολές του ΕΜΠ (Μεταλλειολόγοι και Χημικοί Μηχανικοί)! Το μεσημέρι συνεχίζουν τους τραμπουκισμούς και δίνουν πάτημα στην ΠΑΣΠ να αποχωρήσει από τη διαδικασία. Στη συνέχεια τα μέλη των ΕΑΑΚ παίζουν ξύλο μεταξύ τους (!), ανάμεσα σ’ αυτούς που ήθελαν ΕΦΕΕ με εκείνους που δεν ήθελαν!
  Σάββατο 17/10: Τα ΕΑΑΚ δηλώνουν ότι πρέπει όλες οι παρατάξεις να συμφωνήσουν ότι το συνέδριο της ΕΦΕΕ δε θα αποφασίσει καταστατικές αλλαγές. Αφού όλοι συμφωνούν σε αυτό, η μια τάση των ΕΑΑΚ λέει ότι πρέπει να γίνουν καταστατικές αλλαγές! Η ΠΚΣ, μπροστά στο αδιέξοδο που διαφαίνονταν με τις διάφορες προσχηματικές προτάσεις (άλλων των παρατάξεων), βάζει θέμα να ξεκινήσει η διαδικασία διασταύρωσης αποτελεσμάτων από τις σχολές για τις οποίες υπήρχαν πρακτικά εκλογών (τα είχαν φέρει οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ). Ξαφνικά, και μετά από την εξέταση 17 συλλόγων το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν έχει άλλα αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών πάνω του.
  Δευτέρα 19/10: Η ΠΑΣΠ επιμένει να συζητηθεί το θέμα της ΑΣΟΕΕ. Η διαδικασία μπλοκάρει αφού για ώρες δεν υπάρχει συμφωνία για το αν έγινε νοθεία στην ΑΣΟΕΕ ή όχι. Η ΠΚΣ πιέζει να συνεχιστεί η καταγραφή των αποτελεσμάτων και καλεί την ΠΑΣΠ να τοποθετηθεί. Τα ΕΑΑΚ κάνουν το δικηγόρο του ΠΑΣΟΚ το οποίο κρύβεται πίσω από τα καραγκιοζιλίκια τους (φωνές, ρητορείες συνθήματα κλπ) και η διαδικασία διαλύεται εκ νέου.
  Τρίτη 20/10: Η καταμέτρηση συνεχίζεται με τη συμφωνία να έχει φτάσει στους 31 συλλόγους ενώ άνω των 100 ΔΣ έχουν συνεδριάσει και έχουν ορίσει αντιπροσώπους για το Πανσπουδαστικό. Ομως η ΕΑΑΚ εκφυλίζει και διαλύει εκ νέου τη διαδικασία.
  Τετάρτη 21/10: Η ΠΚΣ με πολιτική βούληση να γίνει το Πανσπουδαστικό Συνέδριο και να μην αφήσει τις άλλες δυνάμεις να εκφυλίζουν εκ νέου τις δομές του κινήματος, βλέποντας ότι οι άλλες δυνάμεις δε δέχονται να υπάρξει καταγραφή και κατανομή των εδρών, προτείνει να συγκροτηθεί ΤΓ στις 22-23/10 η οποία θα υποδέχεται τους αντιπροσώπους των συλλόγων με την απόφαση ορισμού τους από τα ΔΣ και να διανέμει τις κάρτες τους.

  Πραγματικό θράσος είναι αυτό που το έχεις όμως, όχι αστεία.
  Βάζω στοίχημα θα το κυκλοφορήσετε τώρα αυτό σε όλη τη χώρα, εσείς οι προστάτες της «ανόθευτης φοιτητικής ψήφου».
  Λες και καθόσασταν να συζητήσετε ας πούμε ρε παιδί μου για το ποιοι σύλλογοι θα πάρουν κάρτα και πέταξε ξαφνικά η ΠΚΣ μια πρόταση αποδοχής της νοθείας…
  Βρώμικο 2009!

  Ασ’ τις γλαρόσουπες και τις φτηνιάρικες ντρίμπλες λοιπόν λέω εγώ και πιάσε να συζητάς μέσα στην ΕΑΑΚ πολιτικά, γιατί δε σε βλέπω καλά.
  Κάτι πρωτοετά μπορεί να τα πείσετε με τέτοιες μούφες, αλλά σε ανθρώπους που ξέρουν και τα ΕΑΑΚ και τη κατάσταση δε πρόκειται να πιάσει.

  Γιούρι, σου χρωστάω μια απάντηση.
  Κάποια στιγμή.

 76. kritias Οκτώβριος 25, 2009 στις 1:30 μμ #

  Στο σημερινό «Ρ» υπάρχει άρθρο μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ για το «μέτωπο αγώνα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ». Ξεχωρίζω κάτι ενδιαφέρον που αφορά τη συζήτηση:

  «Εκεί θα έχουν τη θέση τους και την αυτοτέλειά τους οι επιτροπές αγώνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα ΔΣ, οι ριζοσπάστες και οι αγωνιστές φοιτητές, τα σχήματα που κατανοούν την ανάγκη πάλης σε αυτή την κατεύθυνση«.

 77. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 25, 2009 στις 6:04 μμ #

  Αγαπητε Kollaps

  Δεν ξερεις ειλικρινα ποσο χαιρομαι που η συγκεκριμενη προταση:

  “Οτι δηλαδη ειτε ο αριστερος ειτε ο δεξιος ειτε ο οποιοσδηποτε οπορτουνισμος τελικα την ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ θα βοηθησει μεσα στο κινημα την σοσιαλδημοκρατια και κατ΄επεκταση την αστικη ταξη.”

  …σου μπηκε στο ματι. Αρα σημαινει οτι σε πονεσε κιολας.

  Τωρα αν θες να χρησιμοποιησουμε και λιγο Λενιν παραπανω, παλι ειλικρινα δεν ξερεις ποσο θα χαρω μιας και οι Χρεωκοπιες… που μπορει να προκυψουν για τα πολιτικα-συνδικαλιστικα πεπραγμενα μορφωματων οπως τα ΕΑΑΚ μπορει οχι μονο να μπαινουν στα ματια αλλα…να τα βγαζουν κιολας. Αμα τωρα εσυ θες να μας μπουκωσεις για νεες δομες και μορφες του κινηματος που μπορει να εχουν προκυψει απο ξεπεσμενους και παρηκμασμενους ψευτοεπαναστατες στυλ Antonio «Toni» Negri ή τιποτα postmodern σχολες της Φραγκφουρτης τοτε…βραστα χαραλαμπη μου.
  Γιαυτο λοιπον σου χαριζω λοιπον αυτες τις «αυτοκρατοριες» (κατα τ΄αλλα λογιοδεστατο βιβλιο των Αντόνιο Νέγκρι και Μάικλ Χαρντ) και μιας και εισαι σκληροπυρηνικος αναγνωστης της Καθημερινης καθως λες, θα σου παραθεσω αυτο το αποσπασμα απο τον σημερινο Ριζο:

  «Οι δυνάμεις του δικομματισμού δίνουν λόγο μόνο για τη σχολή τους και όχι για την πανελλαδική δράση τους, τα συλλογικά και εκλεγμένα όργανα είναι απαξιωμένα, οι γενικές συνελεύσεις είναι αποφάσεις «πεφωτισμένων» που δίνουν λόγο μόνο στην γκρούπα τους, οι οπορτουνιστές – καβαλάρηδες με όπλο τα τηλεοπτικά μαρκούτσια τους, εκπροσωπούν …όλο το φοιτητικό κίνημα στην τηλεόραση, αλλά στην πραγματικότητα… τον εαυτό τους και κανά-δυο φίλους τους από την παρέα του Τσίπρα και του Παναγόπουλου.

  Το φοιτητικό κίνημα μένει χωρίς οργάνωση, διευκολύνεται ο συντεχνιασμός, η ύπαρξη μηχανισμών εξαγοράς και συνδιαλλαγής με μεγαλοκαθηγητάδες και επιχειρηματικά συμφέροντα, δούναι και λαβείν που συνδιαμορφώνει και τους συσχετισμούς. Ταυτίζονται οι μαζικές διαδικασίες με τις παρατάξεις, η μεγάλη μάζα των φοιτητών απομακρύνεται. Ακόμα και οι κοινωνικά δραστήριοι φοιτητές κλείνονται στον μικρόκοσμο της σχολής τους, δεν αντιλαμβάνονται τις αρνητικές συνέπειες της επιλογής που κάνουν για τη σχολή τους στο σύνολο του φοιτητικού κινήματος.»

  Τωρα για αυτο το χαρτι που παρουσιασες τρεμουν συθεμελα οι βασεις του μαρξισμου-λενινισμου και υπερεκθειαζεται τοσο το επαναστικο προφιλ των μεταμοντερνων ΕΑΑΚιτων που εχω φοβηθει δεν ξερεις ποσο…!
  Εχω χιλιαδες χαρτια της περιοδου κυβερνησεων ΠΑΣΟΚ (προ 2004) υπογεγραμμενα απο ΔΑΠ-ΠΚΣ-ΕΑΑΚ σε παμπολλα ΔΣ που προκειμενου να παρθουν αποφασεις ειχαν αυτες τις υπογραφες. Ξερεις σε επιπεδο τακτικης και με ορθο πολιτικο πλαισιο μπορεις να κανεις τετοιους ελιγμους, να εκμεταλλευτεις πολιτικες συγκυριες για να υπηρετησεις σημαντικοτερους σκοπους. Τοτε που υπεγραφαν οι εκπροσωποι των ΕΑΑΚ τετοια χαρτια δεν «φοβοντουσαν» μην αμαυρωθει το ultra-επαναστατικο τους προφιλ?!?! Κοψωχερηδες.. ακομα και σ΄αυτο μοιαζεται με τους ΠΑΣΟΚους (κακιουλα)

  Τωρα για τα υπολοιπα φαιδρα που βαζεις με το νταβατζιλικι που εκπεμπεις για τις κομματικες μαπες ειλικρινα δεν θα ηθελα να τα παρακαμψω αλλα προς χαριν της κουβεντας και του κοσμου που συμμετεχει εδω μεσα θα ηθελα να σου θυμισω πως ειμαστε μαθημενοι σε τετοιους χαβαλεδες και δεν μασαμε. Οπως εχω ομως ξαναγραψει,εδω δε θα την ¨μετρησουμε¨ ποιος την εχει πιο μεγαλη γιατι δεν ειναι αυτο το πολιτικο ζητουμενο. Το πιο σημαντικο απο ολα ειναι να βγαινουν πολιτικα συμπερασματα.

  Οι φοιτητες θα βγαλουν τα συμπερασματα τους.Παραθετω ενα ακομα σημαντικο κομματι απο το σημερινο Ριζο:
  «Τώρα λοιπόν είναι η ώρα για την «από κάτω προς τα πάνω» οργάνωση του κινήματος, με βασική μορφή οργάνωσης της πάλης τους φοιτητικούς συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα ανά σχολή και τμήμα. Τώρα να φτιαχτεί μέτωπο μέσα στις σχολές. Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, θα αλλάξει το κλίμα. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε από αυτό που βιώνουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους στην κοινωνία, την κρίση που μας χτυπά την πόρτα, τις απολύσεις, την ανεργία των αποφοίτων, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία, τον πολιτισμό και τον ελεύθερο χρόνο.

  Οι φοιτητές από τα λαϊκά στρώματα να γυρίσουν την πλάτη στα εκφυλιστικά φαινόμενα, να βάλουν φραγμό στη διαλυτική κατάσταση, να προκαλέσουν τη συνεδρίαση Επιτροπών Αγώνα εκεί που δεν υπάρχει.

  Καλούμε σε συγκρότηση του μετώπου αγώνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά του φοιτητικού κινήματος. Να οργανώσουμε τους φοιτητές και σπουδαστές που απέχουν από τις συλλογικές διαδικασίες. Να οργανώσουμε την πάλη. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Να δουλέψουμε μέσα στα ιδρύματα, στις συλλογικές διαδικασίες στους κλάδους, σε όλο το λαό.

  Εκεί θα έχουν τη θέση τους και την αυτοτέλειά τους οι επιτροπές αγώνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα ΔΣ, οι ριζοσπάστες και οι αγωνιστές φοιτητές, τα σχήματα που κατανοούν την ανάγκη πάλης σε αυτή την κατεύθυνση.»

  ΥΓ. Να με συγχωρεσεις Kollaps αλλα οποτε τυχει να πεσει στα χερια μου η κωλοφυλλαδα που λεγεται Καθημερινη διαβαζω μονο τις οικονομικες σελιδες,τουλαχιστον αυτοι ειναι ειλικρινεις.

 78. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 25, 2009 στις 6:11 μμ #

  Διορθωση στο τελος του παραπανω σχολιου
  «…τουλαχιστον αυτοι ειναι ειλικρινεις, οταν θελουν να κανουν ζημια στο κινημα»
  Αυτα

 79. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 25, 2009 στις 7:08 μμ #

  ΚΕΙΜΕΝΟ 180 ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 18o ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  http://www.kne.gr/18_efee.html

 80. Υ Οκτώβριος 25, 2009 στις 9:20 μμ #

  @Κρητία
  Πολύ θετικό που ο ‘Ρ’ καλεί να συμπερηληφθούν στις επιτροπές αγώνα και ‘σχήματα που κατανοούν την ανάγκη πάλης σε αυτή την κατεύθυνση’ (άρα φαντάζομαι και ορισμένα σχήματα των ΕΑΑΚ και άλλα αριστερά σχήματα)

  @Μέλιτον, Κολάπς, Άθλιο
  Τελικά πάντως θα είχε ενδιαφέρον να διελευκανθεί το μυστήριο της στάστης των ΕΑΑΚ Μεταλειολόγων κλπ. Αν δηλαδή όντας ορισμένα σχήματα ΕΑΑΚ είχαν ορίσει αντιπροσώπους για να γίνει το Πανσπουδαστικό.

 81. a8lios Οκτώβριος 25, 2009 στις 10:20 μμ #

  Εννοείται ότι κάποια σχήματα όρισαν.
  Στην (πρώην) σχολή μου π.χ. απ’ ότι είδα από τα μέιλ συμμετείχαν κανονικά στο ΔΣ που όρισε τους αντιπροσώπους και πήρε απόφαση να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης & διαμονής τους,
  ενώ και στη συνέλευση που έγινε, αν και την πήραν μαζί με την ΑΡ.ΕΝ., δεν βάλανε κανένα θέμα μη συμμετοχής…

 82. kollaps Οκτώβριος 26, 2009 στις 3:26 πμ #

  Και βέβαια τώρα άρχισαν οι ύβρεις και η κλιμάκωση της λασπολογίας. Λες κι εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω όταν μας αποκαλέσατε «συγκοινωνών δοχείο με την ΠΑΣΠ» ή απείλησες οτι θα τις φάμε από τους μεταλεργάτες. Προτίμησα τη λεπτή ειρωνεία, που ούτε καν αυτή δεν πήρατε πρέφα, βλ. αυτό που είπα περί διαβάσματος της Καθημερινής.

  Πάμε πάλι εν συντομία στα της ΕΦΕΕ. Μέλιτον_καντάρια εσύ που έχεις μελετήσει με προσήλωση κάθε παράγραφο και τόνο του Καταστατικού της ΕΦΕΕ, πες μου ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, ΑΡΚΕΙ ΤΟ 50%+1 ΤΟΥ ΔΣ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ! ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΛΙΑΝΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (ΚΟΙΝΩΣ: ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗ ΝΟΘΕΙΑ) ΑΡΚΕΙ Η ΔΑΠ Η΄Η ΠΑΣΠ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΤΟΥΛΕΣ ΤΟΥΣ! Ακόμα και αυτή η ρημάδα η τεχνική γραμματεία καταργείται και το ρόλο επικύρωσης των αποτελεσμάτων παίζουν τα νοθευμένα ΔΣ. Κι όταν σας ρωτήσαμε τι θα γίνει με τις σχολές που έχει γίνει νοθεία και αν θα έχουν αντιπροσώπους, απαντήσατε οτι αυτό θα το εξετάσει το σώμα του συνεδρίου. Το οποίο μπορεί και να είναι το 50%+1 του συνολικού (άλλο εφεύρημα κι αυτό), και το οποίο σύμφωνα με τα παραπάνω μπορεί κάλλιστα να είναι νοθευμένο. Και ναι, δεν είμαι ΓΕΝΙΚΑ με την ΕΦΕΕ και ακόμα και «νόμιμα» να γίνονταν όλα θα πάλευα την αντίθετη άποψη, αλλά δεν πείθετε κανένα με τέτοιες μεθοδεύσεις οτι αυτή η διαδικασία θα φέρει την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα.. Για τα ΔΣχαρτα που λες, πολύ αμφιβάλλω οτι υπογράφαμε με την ΔΑΠ κοινά κείμενα, αλλά ακόμα κι αν το κάναμε κάποια φορά, σίγουρα δεν ήταν κείμενα στα μέτρα της ΔΑΠ όπως το παραπάνω.

  Για τις «κομματικές μάπες» που είπα να με συγωρέσεις και καμία όρεξη δεν έχω, αλλά αν μου λες οτι το πολιτικό συμπέρασμα από τη συγκυρία είναι οτι τα ΕΑΑΚ τα βρίσκουνε με την ΠΑΣΠ, μάλλον ήπιος ήταν ο χαρακτηρισμός μου. Για μένα, η αναντιστοιχία λόγων και έργων από την πλευρά σας φαίνεται χαρακτηριστικά σ’αυτό το απόσπασμα:

  «οι γενικές συνελεύσεις είναι αποφάσεις «πεφωτισμένων» που δίνουν λόγο μόνο στην γκρούπα τους»

  Κοινώς, παρά τα μεγάλα λόγια για αγώνα, ρήξη, ανατροπή, νέα αρχή στο φ.κ., αντεπίθεση, λαϊκό μέτωπο και δε συμμαζεύεται, δεν είστε με το πιο δημοκρατικό όργανο των Συλλόγων, που μπορεί να βάλει τους φοιτητές στον αγώνα περισσότερο από κάθε ΕΦΕΕ. Γιατί όπως λέτε κι εσείς, δεν αρκεί η ΕΦΕΕ, θέλει δομές «από τα κάτω» (στα λόγια, γιατί στην πράξη άλλο φαίνεται) κλπ κλπ. Αν είστε με αυτά που ευαγγελίζεστε, να βγαίνατε να προτείνατε κανόνες για τη ΓΣ, ακόμα να προτείνατε να μην γίνονται τόσο συχνά αν πιστεύετε οτι αυτό τις εκφυλίζει, αλλά να ΣΤΗΡΙΖΑΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΟΡΦΗ. Κι αν μπορούσατε να πείσετε τους φοιτητές μέσα σε αυτές, θα ήσαστε μάγκες. Αλλά αυτό το παραμυθάκι με τους «υπερεπαναστάτες ΕΑΑΚίτες μποέμ που γοητεύουν με τη ρητορεία τους τα αθώα λαϊκά κορίτσια και τα παρασύρουν στον οπορτουνισμό» πρέπει να κοπεί. Κι αν το δεχτούμε, τότε μάλλον θεωρείτε χαζές τις μάζες των φοιτητών που σε μια τόσο άμεση διαδικασία που επιτρέπει τον πολιτικό διάλογο και αντίλογο, πείθονται τόσο εύκολα από τους «υπερεπαναστάτες» και όχι από σας με τη σωστή γραμμή.

  Αλλιώς βγείτε και μιλήστε ανοιχτά, πείτε οτι δεν θέλουμε ΓΣ γιατί είναι μόνο οι «πεφωτισμένοι των ΕΑΑΚ» (εμείς κάνουμε συχνά με 150 «πεφωτισμένους» πάντως), και οτι θέλουμε επιτροπές αγώνα με προκατ πολιτικό πλαίσιο και φεις-κοντρόλ στην είσοδο. Υ και υπόλοιποι, για να σας λύσω την απορία, οι περίφημες επιτροπές αγώνα της ΠΚΣ έχουν «πόρτα» στην είσοδο τους, και αν επιχειρήσει άτομο από άλλη πολιτική δύναμη να μπει, δεν τον αφήνουν. Στην ΑΣΟΕΕ μάλιστα είπαν σε ΕΑΑΚίτισσα οτι πρέπει να κινείται πολιτικά σε αντιιμπεριαλιστική-αντιμονωπωλιακή κατεύθυνση για να μπει.. Αυτό λοιπόν είναι το καινοτόμο και ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο και τακτική για την ΚΝΕ στο φ.κ., κι αν φέτος πάλι πέσει η ΠΚΣ στις εκλογές θα φταίει η αντι-ΚΚΕ προπαγάνδα και η αδυναμία των φοιτητών να καταλάβουν τις θέσεις σας, καθώς και το οτι πέφτουν θύματα της αριστερίστικης πλάνης της ΕΑΑΚ. Κοινώς, στραβός είναι μόνο ο γυαλός..

  Για τα σχήματα ΕΑΑΚ που κατηγόρησε ο Ρίζος οτι πήραν κάρτες, όπως είπα και πριν δεν ισχύει.

  Για την εσωτερική κουβέντα της ΕΑΑΚ που πρέπει να γίνει, συμφωνώ, και ανήκω στη («σοβαρή») συνιστώσα που θέλει να ανοίξει το ζήτημα του μόνιμου συντονισμού για το φ.κ. όπως και άλλα σημαντικά. Το οτι έχουμε χρόνιες αντιφάσεις, προβλήματα φυσιογνωμίας κ.ο.κ. (παλιά είχαμε πολλά περισσότερα) σαν ΕΑΑΚ το ξέρω και δεν με κάνει περήφανο. Αλλά όταν βλέπω να πετιέται λάσπη από μια δύναμη που θεωρεί οτι τα έχει όλα ληγμένα, τότε θα υπερασπιστώ το εγχείρημα της ΕΑΑΚ και τη συμβολή του στο φ.κ. τα τελευταία 20 χρόνια.

  Α, κι ευχαριστώ που με πληροφόρησες οτι είμαι με τον Νέγκρι και τους μεταμοντέρνους της Φρανκφούρτης, πραγματικά με βοηθάς, γιατί είχα πάθει μια έλλειψη μνήμης και δεν θυμόμουν τι είχα διαβάσει. Κι ας έχω διαβάσει 15 βιβλία του Λένιν και ούτε ένα από Νέγκρι, Μαρκούζε και ο,τι άλλο έχετε δαιμονοποιήσει. Κάποια στιγμή θα διαβάσω πάντως κι απ’αυτούς, κι ας είμαι αρνητικά προδιατεθειμμένος σαν έσενα =)

 83. kollaps Οκτώβριος 26, 2009 στις 3:37 πμ #

  Τώρα το δα αυτό:

  «Όλοι εμείς, οι αντιπρόσωποι των συλλόγων μας για το Πανσπουδαστικό συνέδριο, συμμετέχουμε μαζί με αντιπροσώπους των δεκάδων Επιτροπών Αγώνα από όλη την Ελλάδα, Επιτροπών ετών, εξαμήνων, τμημάτων, μαζί με εκλεγμένα μέλη σε ΔΣ φοιτητικών συλλόγων και συλλόγων εστιών, συνδικαλιστές φοιτητές και σπουδαστές, σε πανελλαδική συνάντηση στις 6 Νοέμβρη……………………όργανα του φοιτητικού κινήματος.»

  Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ
  24-10-2009″

  Με μια φωνή και μια λαλιά λοιπόν μιλούν «όλοι αυτοί οι αντιπρόσωπο των συλλόγων και οι συνδικαλιστές φοιτητές» με το ..Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Μάλλον τα χετε καταργήσει όλα, παρατάξεις, μέτωπο, κίνημα κι έχει μείνει μόνο το Κόμμα.

 84. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 26, 2009 στις 4:22 μμ #

  Παμε παλι εμπρος βημα ταχυ να παρουμε βαθια ανασα και να ξεκινησουμε παλι το γαιτανακι…
  Αλλα πολυ φοβαμαι οτι ισχυει ξανα η λαικη ρηση:
  Στου κουφου την πορτα…παρτην την πορτα και φυγε!
  Τεσπα

  Αγαπητε Kollaps

  Τελικα δεν μαθαμε αν συμφωνεις ή οχι στο αν ισχυει αυτο που εγραψα παραπανω:
  “Οτι δηλαδη ειτε ο αριστερος ειτε ο δεξιος ειτε ο οποιοσδηποτε οπορτουνισμος τελικα την ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ θα βοηθησει μεσα στο κινημα την σοσιαλδημοκρατια και κατ΄επεκταση την αστικη ταξη.”
  Δεν τρεχει καταλαβαμε.

  Παμε παρακατω.
  Ουτε στραβο, ουτε κουλο, ουτε καμπουρη σε ειπα αν αυτο εννοεις περι υβρεις απλα οπορτουνιστη ολκης σε χαρακτηρισα και λατρη του επαναστατικου τυχωδιοκτισμου. Αυτοι ειναι πολιτικοι χαρακτηρισμοι, τωρα αν εσυ νιωθεις καπως περιεργα,στριμωγμενα και δεν χαιρεσαι για αυτο, τοτε για ψαξου καλυτερα, σε καλο δρομο εισαι.
  Τωρα τα περι λασπολογιας οταν μιλας και στηλιτευεις πρεπει να γνωριζεις πως τιποτα δεν ειπωθηκε απο μερους μου χωρις επιχειρηματολογια την οποια διατυπωσα ευθαρσως. Αν μιλας για τα σκηνικα της δεκαετιας του ΄90 μεχρι των αρχων τουλαχιστον του 2000+, που δεν ανετρεξα, πιστεψε με δεν χρειαζεται να ψαξω στον Ριζο για να τα θυμηθω, με βοηθαει παρα πολυ καλα η μνημη μου οντας και αυτοπτης μαρτυρας και συμμετεχων ολων αυτων. Απλα αν ξεκινησω να γραφω πρωτον θα χρειαστει μπολικο ηλεκτρονικο μελανι και δευτερον καλυτερα να ανοιχτει ενα ξεχωριστο post ή link ή ο,τι αλλο, για να γινει και ολοκληρωμενη κουβεντα που θα παρει και χρονο.

  Τωρα για την λεπτεπιλετη ειρωνεια δεν μου φαινεται περιεργη, απλα να εισαι σιγουρος οτι οταν πρωτοειδα καθοδηγηταραδες της Παλιας αριστερης συσπειρωσης και μετεπειτα της ΑΡΑΣ σε Φιλοσοφικη, Ιατρικη και Πολυτεχνειο να διαβαζουν Καθημερινη και Ελευθεροτυπια καπως παραξενευτηκα (ημουν ακομα στα μικρα ετη τοτε..). Οι ΝΑΡιτες ειναι σταθεροι με τον Τεγοπουλο..
  Ακομα περισσοτερο οταν ειδα μπροστα στα ματια μου να καινε το Ριζο προκλητικα για να προκαλεσουν, τετοιο ηθος και επαναστατικοτητα!
  Μετα γινεται να μη γινεις και λιγο καχυποπτος!?!
  Να υπερασπιζεσαι τους Αλαφουζους και τους Τεγοπουλους και μετα να βεβηλωνεις την εφημεριδα του ΚΚΕ παει πολυ, δεν νομιζεις?!?

  Παμε παρακατω.
  Δεν ειμαι Καταστατικο-λογος, αλλα οπως εχω ξαναπει, τις κρισιμες στιγμες βοηθαει να αποκαλυπτουμε και μεσω του διαδικαστικου ζητηματος ποιος κανει πολιτικες κωλοτουμπες.
  Να επαναλαβουμε το κυριο πολιτικο ζητουμενο;
  Θελουμε ή οχι να απαντήσουμε στο αν είναι αναγκαίο για το φοιτητικό κίνημα (και κάθε είδους κίνημα) η ύπαρξη κεντρικά οργανωμένης, πανελλαδικού επίπεδου, ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης των φοιτητών;
  (Αντε γιατι γινομαστε και κουραστικοι) Τα ΕΑΑΚ λοιπον απο το επιπεδο της φρασεολογιας:
  «Σπαμε το Πανσπουδαστικο Συνεδριο» & «Δε θελουμε την γραφειοκρατικη ΕΦΕΕ»
  Φτασαμε να συμμετεχετε στην Τεχνικη Γραμματεια (οπως δηλαδη συμμετειχατε μαζι με τον ΕΚΟΦιτικο περιοδευων θιασο σας) και να βαζετε διαδικαστικα ζητηματα επι παντως επιστητου. Υποψιν σε κατι που δε θελετε να παρετε μερος!!! (μαζι παντα με τα μπινελικια και τις απειλες σας,ξερεις εσυ).
  Τωρα για αυτο που ανεβασες πραγματικα εριξα πολυ γελιο, γιατι ενω θελετε να την πειτε στην ΠΚΣ,δεν προσεχετε και τι ΑΚΡΙΒΩΣ διαβαζετε ή το κανετε επιτηδες για να ριξετε γεματα και να πιασετε… ο,τι πιασετε!
  Λοιπον αυτο το χαρτι της Τεχνικης Γραμματειας γραφει:

  «…η αποφαση του ΔΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ 50%+1 Τ Ω Ν Π Α Ρ Α Τ Α Ξ Ε Ω Ν ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στο ΔΣ…»
  και συμπληρωνω εγω ΟΧΙ Τ Ω Ν Μ Ε Λ Ω Ν ΤΟΥ ΔΣ.

  Αρα λοιπον αλλο το να συμμετεχουν π.χ. 5 ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ στο ΔΣ και επι αυτου να βαζεις το μετρο 50%+1 και αλλο να το βαζεις στο 11μελες σωμα του ΔΣ που μπορει τις 6 εδρες να τις κατεχεις μια παραταξη.Δημιουργεις ασφαλιστικες δικλιδες και βαζεις ολους προ των ευθυνων τους.
  Τωρα επειδη εισαι και ακαδημαικος πολιτης και φανταζομαι καποια στοιχειωδη μαθηματικα θα γνωριζεις βρε παιδι μου την διαφορα την καταλαβαινεις… ή μηπως οχι ή μηπως δε θες να την καταλαβεις?!? Διαλεγεις και περνεις.
  Τωρα για το ΠΑΠΕΙ και οποιες αλλες σχολες ειχαν γινει νοθειες και τραμπουκισμοι απο ΔΑΠιτο-ΠΑΣΠιτικα νταμαρια της νυχτας να σου πω πως τα καταγγειλαμε απο την πρωτη στιγμη και τα δημοσιοποιησαμε αμεσα την επομενη των εκλογων.
  Για τις Γενικες Συνελευσεις που λες λαι ξαναλες θα σου πω πως αποτελουν τα ανωτερα οργανα του καθε Φοιτητικου Συλλογου στις οποιες γινεται πολιτικη ζυμωση για το πως θα προχωρησει η παλη των φοιτητων και κριτικη απεναντι σε οποιον θεωρει καθε φορα, ο οποιοσδηποτε οτι πρεπει να γινει. Αν εσεις τωρα θεωρειται τους εαυτους οτι καταχετε το αλλοθι του (αριστερου) παπα και η κριτικη οταν γινεται ιδιαιτερα απο την ΠΚΣ δε σας αφορα μαλλον πολυ ψηλα τον εχετε παρει τον αμανε. Ιδιατερα οταν σας ξεμπροστιαζει για τον αριστερο σας γηπεδισμο και τον ακρατο πολιτικο-συνδικαλιστικο τυχωδιοκτισμο… Κανενα παρασημο ή ευσημο δε θα σας δωσουμε γιατι γνωριζουμε που οδηγουν αυτες οι συνδικαλιστικες μεθοδευσεις και τακτικισμοι.

  Η ΠΚΣ εχει ξεκαθαρισει ποιον προσανατολισμο θελει να δωσει στις Επιτροπες Αγωνα (καμια σημεια εβαλε και ο athios) δεν κρυβεται πισω απο το οποιοδηποτε επαναστατιλικη, τωρα αυτα που λες για πορτες και αλλα γηπεδικα τα ακουω βερεσε. Γνωριζουμε πολυ καλα οπως λεει και ο θυμοσοφος λαος μας «τι ζηταει η αλεπου στο παζαρι» μερικα πραγματα δεν ειναι και τοσο αδολα και αθωα. Ξερεις το να δημιουργεις και εντυπωσεις με μια δηθεν αθωα κινηση δεν ειναι και τοσο ντομπρο.
  Τα περι λασπης πανω σε ενα πεντακαθαρο «οχημα» οπως αυτων των ΕΑΑΚ…με ολα αυτα τα «αθωως εκσφεντονισμενα» πολιτικα ατοπηματα που ενα προς ενα καταρριπτονται οπως φανηκε και παραπανω ειναι για γελια και για κλαματα.

  Τωρα στο μονο που συμφωνω μαζι σου ειναι αυτο που ειπες ειναι για το Γραφειο Τυπου της ΚΝΕ. Δεν ηταν πολιτικα ορθο και πρεπει να διορθωθει οπως και πολλα αλλα που δεν ειναι της παρουσης και δεν απτονται του θεματος. Σιγουρα ομως τον λογαριασμο δεν θα τον δωσουμε στα ΕΑΑΚ!

  Τωρα για το ποσο διαβαστερος εισαι δεν αμφιβαλλει κανεις αλλωστε δεν σε γνωρισαμε και προσωπικα. Κοιτα ομως απο μονο του το διαβασμα δεν ειναι λυτρωση εκτος αν μιλαμε για λυτρωση τυπου Ανδρουλακη οπου ο τυπος ειχε διαβασει το συμπαν (οπως μαλλον ισχυει) αλλα βρηκε την υγεια του…στο πλαι του Γιωργακη του ΠΑΣΟΚ. Πιστεψε με και απο Νεγκρι διαβαζουμε και απο Μαρκουζε και απο Αλτουσερ αλλα υστερα απο τοση μικροαστικη αμπελοσοφια και εχθρικη προς τα ταξικα συμφεροντα της εργ.ταξης φαφλατολογια καποια στιγμη αγανακτεις κι΄ολας με ολες αυτες τις φροιδικες μαλ@#!@.
  Διαβασε τους παντως μαλλον θα βρεις πιο γρηγορα τον ισιο δρομο απο το να βριζεσαι με ΠΚΣιτες. 🙂

  ΑΣΧΕΤΟ ΥΓ. Μολις ακουσα πρωτη ειδηση στο MEGA (ναι βριστε με το ξερω) πως επικυρηξανε με 600.000 ευρω την συμμορια με τα μαυρα και τα μελη της που δεν ειχαν συλλαβει το 2006.
  1.Δεν ειναι μηπως ανατριχιαστικα περιεργο που το βαλανε πρωτη ειδηση. Ξερετε λαος φοβισμενος πανευκολα χειραγωγημενος (βλ.φτωχεια,ανεργια,απολυσεις,μισο μισθο-μιση ζωη), τωρα με τον ΠΑΣΟΚ και το αμερικανακι Χρυσοχοιδη θα νιωθουμε περισσοτερη¨ασφαλεια¨…
  2.Πως τους ηρθε αραγε να ανοιξουν αυτο το «ΘΕΜΑ» ενα μηνα περιπου πριν την επετειο της δολοφονιας του πιτσιρικα στα Εξαρχεια…!?!?!
  Οι απανταχου επαναστατες μην κανουν θεμα μονο την επικυρηξη.
  Θα δειξει…

 85. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 26, 2009 στις 4:28 μμ #

  Sorry athlios ηθελα να γραψω ¨καποια¨ και οχι ¨καμια¨ ..σημεια

 86. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 26, 2009 στις 6:02 μμ #

  Ξεχασα να σου απαντησω και για το θεμα του καταστατικου για να μην μου πεις οτι υπεκφευγω.
  Λοιπον στα γρηγορα.
  Η τεχνικη γραμματεια αποφασιζει για τα πρακτικα ζητηματα του Πανσπουδαστικου Συνεδριου αφου το Κ

 87. Μέλιτον Καντάρια Οκτώβριος 26, 2009 στις 6:09 μμ #

  Sorry παιχτηκε μαλ!@#!το συνεχιζω απο εκει που το αφησα..
  Η τεχνικη γραμματεια αποφασιζει για τα πρακτικα ζητηματα του Πανσπουδαστικου Συνεδριου αφου το Κεντρικο Συμβουλιο ειναι πια απερχομενο και το το Συνεδριο συγκροτειται σε σωμα αν ειναι παρων στην διαδικασια τουλαχιστον το 50% των αντιπροσωπων:Μερος Β΄,Κεφαλαιο Γ΄,Αρθρο 7ο.
  Αυτα και χρονια πολλα στους Δημητρηδες, καλες οινοποσιες.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Redblogs.gr » Για την προσπάθεια λειτουργίας της ΕΦΕΕ - Οκτώβριος 15, 2009

  […] Τότε που τα συνθήματα “Στην Κρήτη στα Χανιά έγινε η αρχή, έρχεται εξέγερση Πανεκπαιδευτική” και “διώξαμε τα ΠΣΕ του Πολυτεχνείου, ήρθε και η ώρα του Πέτρου Ευθυμίου” κατάφεραν να λήξει χωρίς αποτέλεσμα (αλλά με μία άγρια ομορφιά,… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (1252 λέξεις)] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: