ράδιο Γκράνμα: Συζήτηση με τον Γιώργο Φ, πρώην χρήστη, με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

26 Ιον.

Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών κάναμε μια συζήτηση με το Γιώργο Φ,  πρώην χρήστη ναρκωτικών ουσιών, απεξαρτημένο σε κοινότητα του ΚΕΘΕΑ. Τη βάζω τη κουβέντα σε δύο μέρη, επειδή είναι αρκετά μεγάλη αλλά και επειδή έχει ουσιαστικά δύο μέρη.

1ο μέρος – προσωπική ιστορία και εμπειρίες: Πως μπήκε ο Γιώργος Φ στα ναρκωτικά, ποιες είναι οι εμπειρίες του από τη χρήση και ύστερα την απεξάρτηση.  Πως λειτουργούν οι κοινότητες απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ και με ποιο τρόπο παρέχεται η στήριξη.

download it {δεξί κλικ, save link us}

Διάρκεια: 1:10:13                         Μέγεθος: 64,2ΜΒ


2ο μέρος – ευρύτερη πολιτική συζήτηση με θέμα τα ναρκωτικά:  Η άποψη του Γιώργου Φ για την αποποινικοποίηση, το διαχωρισμό με το αλκοόλ. Συζητάμε επίσης για τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης  και τη μεθαδόνη. Στο τέλος υπάρχει ένα μικρό κομμάτι όπου συζητάμε για την οικογένεια του Γιώργου σήμερα.

download it {δεξί κλιλ, save link us}

Διάρκεια: 31:24                           Μέγεθος: 28,7ΜΒ

9 Σχόλια προς “ράδιο Γκράνμα: Συζήτηση με τον Γιώργο Φ, πρώην χρήστη, με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών”

 1. elixat 26 Ιουνίου, 2009 στις 6:39 μμ #

  Απίθανη συζήτηση.Πολύ ενδιαφέρουσα.Συγχαρητήρια!
  Πολλή μπύρα όμως βρε παιδί μου…!

 2. faros 26 Ιουνίου, 2009 στις 9:16 μμ #

  Τέτοιες συνεντεύξεις θα έπρεπε να δείχνουν τα δήθεν δημοκρατικά κανάλια μας … (ο ορισμός δικός μου) !
  Μπράβο στον Γιώργο που τα είπε … και έβγαλε και μηνύματα …

  Να είστε όλοι καλά !

 3. compassocap 26 Ιουνίου, 2009 στις 10:00 μμ #

  @elixat:
  αναφυκτικά είναι

  @Faros:
  όντως βγαίνουν πολλά μηνύματα, τα οποία οφείλουμε να κρατάμε.

 4. compassocap 26 Ιουνίου, 2009 στις 10:01 μμ #

  @elixat:
  με πίστεψες ε?

 5. kritias 26 Ιουνίου, 2009 στις 11:14 μμ #

  Αυτή τη φορά τα μπράβο θα πάνε στο συνεντευξιαζόμενο και όχι στον compasso.

  Ακολουθώντας τη λογική του ΚΕΘΕΑ, που δε χαϊδεύει τα αυτιά των εξαρτημένων, και με την οποία πιστεύω θα συμφωνεί και ο Γιώργος, θα τονίσω ότι ένα εξίσου μεγάλο μπράβο αξίζει σ’ αυτούς που δε δέχτηκαν να δοκιμάσουν ναρκωτικά κόντρα σε λογικές δήθεν παρεΐστικες και δήθεν μάγκικες.

  Κατά τα άλλα, έχω συζητήσει το θέμα εκτενώς με την αδερφή μου που είναι ειδικευόμενη ψυχίατρος και άλλους ψυχίατρους από τον κύκλο της. Σε σχέση με την αποποινικοποίηση είναι όλοι κατηγορηματικοί: «Ευκολία στην πρόσβαση σημαίνει αύξηση στη χρήση». Αυτό το υποστηρίζουν μάλιστα σαν γενική αρχή, όχι μόνο για τα ναρκωτικά, αλλά και για την περίπτωση των ηρεμιστικών, των όπλων κλπ. Πέραν της αδερφής μου που είναι κι αυτή παιδί της ΚΝΕ και άρα είναι λογικό να λέει στη ζωή το μέγα ναι, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και όσοι άλλοι ψυχίατροι έχω γνωρίσει στην παρέα της και προέρχονται από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα.

  Επίσης κάνουν διάκριση ανάμεσα σε χρήστες με έντονα και λιγότερο έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Οι πρώτοι είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεκόψουν.

  Τέλος δεν είναι καθόλου παράδοξη η λογική του ΚΕΘΕΑ να αναθέτει ευθύνες στα εξαρτημένα παιδιά. Μέσα από αυτή το άτομο αντιλαμβάνεται την ευθύνη που έχει μέσα στον κοινωνικό ιστό, τη μικρογραφία του δηλαδή που είναι η ομάδα. Το άτομο διεκπεραιώνοντας τη δουλειά που του ανέθεσε η ομάδα αυτοπραγματώνεται ηθικά από το (και μέσα στο) σύνολο. Αυτό είναι κόντρα αντίθετο στην ψυχολογία του ατομικού «φτιαξίματος» των ναρκωτικών. Ασφαλώς ένας άλλος στόχος είναι η ικανότητα του εξαρτημένου ατόμου να αντέχει στην πίεση που θα συναντήσει μετά στη ζωή του όπως λέει και ο Γιώργος.

 6. Y 28 Ιουνίου, 2009 στις 2:45 μμ #

  H συνέντευξη είναι καταπληκτική και νομίζω αξίζει να την ακούσουν πολλοί άνθρωποι (ειδικά στο πρώτο μέρος στο δεύτερο σας έχουν κουράσει λίγο τα μπυρόνια, χε χε)…

  Ευχαριστούμε πολύ τον Γιώργο.. μάλλον θα του έχει περάσει ήδη από το μυαλό, αλλά μιας και πέρασε κι από το δικό μου το λέω: έχεις σκεφτεί ποτέ να μιλούσες σε σχολεία ή σε άλλους χώρους που έχει νεολαία στις πιο επικύνδυνες ηλικιακές ζώνες? Ίσως βέβαια και το ΚΕΘΕΑ να έχει κάποιο πολιτική γι’αυτό και ίσως να μην είναι τόσο απλό να το κάνεις κάποιος όπως φαντάζομαι..

  Αλλά το λέω επειδή ο λόγος σου είναι άμεσος και αυθεντικός χωρίς άχρηστες ηθικολογίες και καταρρίπτει με σαφήνεια μια σειρά από μύθους σε σχέση με τη ναρκομανία. Και θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα σε ακροατήρια πολύ πιο απαιτήτικά ή/και ευαίσθητα από αυτό που πιθανώς έχουμε στο Γκράνμα.

  Απλά ένας προβληματισμός.

 7. kraftwerkvs 28 Ιουνίου, 2009 στις 9:56 μμ #

  Η άποψη μου είναι η εξής. Το ΚΕΘΕΑ έχει την σωστότερη γραμμή στο ζήτημα της απεξάρτησης, δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν τεσσερις διαφορετικοι κύκλοι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το 18 Άνω, και ο συρφετός διαφόρων ιδιωτικών απατεώνων ή περίεργων (βλέπε Οικονόμου).

  Το ΚΕΘΕΑ πολύ σωστά έχει την άποψη ότι τα στεγνά προγράμματα είναι η λύση του προβλήματος, εν τούτοις η αποψή μου είναι η εξής, το όλο ζήτημα το στεγνού ή μη έτσι και αλλιώς, είναι το πρώτο κομμάτι, του προγράμματος, η λεγόμενη Α φάση, εκεί ο χρήστης μπορεί να κάνει χρήση και περνώντας στην επόμενη φάση του προγράμματος να σταματήσει, όμως μερικές φορές αυτό ειναι δύσκολο και εκτός αυτού είναι για πολλούς επικίνδυνο είτε αν είναι άστεγοι, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, νόμιζω λοιπόν ότι στην περίπτωση αυτή θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχει χορήγηση μεθαδόνης σε κάποιους χρήστες.
  Το ΚΕΘΕΑ εκτός των άλλων έχει μια τεράστια δυσκολία σε αυτό αφού για να γίνει αυτό χρειάζονται υποδομές, τι θα γίνει ο χρήστης θα φιλοξενηθεί κάπου ώστε να του χορηγηθεί η δόση? θα είναι έξω όπως στον ΟΚΑΝΑ? και εκεί μπαίνει το ζήτημα ποιός θα πρωτοπάει? απο την άλλη η όλη αυτή περίοδος δεν ξεπερνάει σήμερα τις τρείς βδομάδες με έναν μήνα, οπότε και μιλάμε για ένα σχετικά μικρό διάστημα.

  Είναι αλήθεια ότι τα βασικά συμπτώματα κρατάνε 2-3 εβδομάδες ίσως και έναν μήνα στις περιπτώσεις που η χρήση είναι πολυπολυετής απο κει και πέρα το ζήτημα είναι ψυχολογικό γιατί ο άνθρωπος που βγαίνει απο μια τέτοια κατάσταση είναι ράκος και πολύ ζορισμένος, το βασικό λοιπόν δεν είναι κάποιο υποκατάστατο αλλά η απόφαση σου να κόψεις την χρήση, όπως όμως ξαναείπα υπάρχουν περιπτώσεις που η χορήγηση υποκατάστατου για μια δύο βδομάδες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

  Το ΚΕΘΕΑ απο νομική άποψη είναι οργανισμός ιδιωτικού δικαίου και αυτό το δυσκλοεύει πάρα πολύ όσο αφορά τα οικονομικά του, δυστυχώς ενώ αυτός ο οργανισμός θα έπρεπε να είναι δημόσιος και να χρηματοδοτείται όπως πρέπει το ΚΕΘΕΑ ζεί στο ήμισυ με λεφτά απο δωρεές απο διάφορους και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα κάτά την γνώμη μου αφού οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δείχνουν τρομερή αδιαφορία.

  Η δουλεία που γίνεται στις κοινότητες τελικά έχει τρομερό ενδιαφέρον και είναι πολύ χρήσιμο για να πάρει παράδειγμα κανείς στο πως μπορούν και πρέπει να λειτουργούν κοινότητες ανθρώπων. Η αλληλεγγύη, το μοίρασμα των εργασιών, η ειλικρίνια μεταξύ των μελών και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς μίμηση για την ίδια την Αριστερά. Κρίμα που οι κοινότητες είναι κλειστές. 🙂

 8. αννουσκα 29 Ιουνίου, 2009 στις 9:59 μμ #

  Το ΚΕ.Θ.Ε.Α.είναι ένας οργανισμός, που μέσα από τις κοινότητές του μπορεί να προσφέρει στέγη σε ανθρώπους που δεν έχουν που να μείνουν, που είναι άνεργοικαι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τον κοινωνικό ιστό, είτε λόγω χρήσης,ή για άλλους λόγους.
  Σε απάντηση σε κάποιον παραπάνω σχολιαστή το ΚΕ.Θ.Ε.Α. έχει και ανοικτές κοινότητες.
  Συγχαρητήρια για την ωραία ιδέα που είχατε να αφιερώσετε κάτι τόσο σπουδαίο για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, κάτι βέβαια που δεν έπραξαν τα Μ.Μ.Ε., γιατί το θέμα δεν είναι τόσο πιασάρικο και πιθανόν να ζητούσαν και ευθύνες κάποιοι για το τι έχουν πράξει οι κυβερνώντες
  Και πάλι συγχαρητήρια

Trackbacks/Pingbacks

 1. Η απεξάρτηση στο απόσπασμα « Γκράνμα - 8 Νοεμβρίου, 2011

  […] Γιώργος Φ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: