Περί θητείας ο λόγος

11 Ιον.

1786045

Τις τελευταίες βδομάδες ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από το γκράνμα…

Ναι, εγώ είμαι. O οποίος εγώ αποφάσισα να γράψω τελικά το πρώτο μου ποστ. Έψαχνα τις 2-3 τελευταίες μέρες  ποιό θέμα της επικαιρότητας να θίξω, και όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, η ίδια η ζωή δίνει την απάντηση:

«Για τη θητεία ρε Γιωτά!» 😀

Λοιπόν, βασισμένος και στα στοιχεία από αυτό το χτεσινό ρεπορτάζ, θέλω καταρχάς να πώ το εξής:

Η θητεία θα μειωθεί αν και όταν συμπληρωθούν οι «θέσεις» που θα χαθούν με ΕΠΟΠια. Αν όχι όλες, έστω οι περισσότερες. Απ’ όσο ξέρω εγώ δε, δηλαδή από όσα ακούω να συζητάνε οι μονιμάδες μεταξύ των, η επόμενη μεγάλη φουρνιά από ΕΠΟΠ θα είναι τον ΟκτωβριοΝοέμβριο. Οπότε εγώ δε πέρνω και όρκο ότι όντως τον Αύγουστο όσοι μπούνε θα κάνουνε εννιάμηνο.

Τέσπα.

Από εκεί κι έπειτα, έλεγα να σας δώσω μια εικόνα για το τί λέγεται μέσα στις ένοπλες δυνάμεις για τα ΕΠΟΠια και αυτές τις εξελίξεις:

Στελέχη(κατώτερα και κατώτατα): Δεν τους αρέσουν αυτές οι αλλαγές. Γενικά απ’ ότι έχω καταλάβει τους ΕΠΟΠ τους θεωρούνε σαν κάτι τύπους που πληρώνονται κανονικά αλλά τα ξίνουνε. Βέβαια θα μου πεις, «γιατί αυτοί κάνουν τίποτα διαφορετικό?». Όχι. Η διαφορά όμως είναι πως για κάθε ΕΠΟΠ φεύγει ένας φαντάρος, με άλλα λόγια για κάθε έναν ξύστη που έρχεται φεύγει ένας που μπορούν να τον χώσουν και να βγάλει δουλειά. Και επιπλέον ο ξύστης που έρχεται πληρώνεται από το κράτος, ενώ αυτός που φεύγει έπαιρνε 8 κι 60…

Φαντάροι: Προφανώς όλοι γουστάρουν(με) να μειωθεί η θητεία, και τη μεγάλη πλειοψηφία δεν την νοιάζει ιδιαίτερα με τί «αντάλαγμα». Αλλά όσον αφορά τους ΕΠΟΠ, είναι επίσης γνωστό πως ο μεγαλύτερος εχθρός του φαντάρου αυτή τη στιγμή είναι οι ΕΠΟΠ. Κανένας δε τους πάει, και δικαίως. Πόσο μάλλον να κάτσεις να σκεφτείς πως μπορεί να γίνουν διπλάσιοι. Επιπλέον, επειδή όπου συνυπάρχουν ΕΠΟΠ με φαντάρους οι πρώτοι χώνουν τους δεύτερους, περαιτέρω μείωση των στρατεύσιμων ανα μονάδα θα σημάνει περισσότερη δουλειά για όσους φαντάρους θα υπηρετούνε…

ΕΠΟΠ: Να σας πω την αλήθεια, ξέρω αρκετούς. Τί είναι οι ΕΠΟΠ? Είναι νέοι, κυρίως από επαρχία, που δε βρίσκουν πουθενά δουλειά στο τόπο τους. Και προκειμένου να κάθονται και να μένουν με τους δικούς στο χωριό χωρίς δουλειά… «ε, δε πάω για 5 χρόνια εκεί, κι ύστερα βλέπουμε». Ξέρετε πόσους Δομοκίτες φίλους έχω που είναι ΕΠΟΠ τώρα δα? Ακόμα και άτομα που γύρισαν μετά τις σπουδές τους στο χωριό, έκατσαν άνεργοι για κανα χρόνο, και μετά πήγαν κατα ‘κει!

Θέλω να πώ πως πολύ λίγοι από τους ΕΠΟΠ πηγαίνουν εκεί από επιλογή. Από ανάγκη πάνε. Και οι περισσότεροι μετά από 1-2 χρόνια αρχίζουν να ψάχνουν τρόπους για να τη κάνουνε. Τουλάχιστον από τις περιπτώσεις που ξέρω…

Συνοπτικά, από όσους είναι μέσα στο στρατό κανείς δεν επιθυμεί την αύξηση των Επαγγελματιών Οπλιτών.

Τώρα, θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω στο γιατί από ιδεολογικής και πολιτικής σκοπιάς είμαι ενάντια στη μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό (δηλ. μισθοφορικό).

Αλλά νομίζω καλύτερα είναι όλο αυτό να γίνει μέσα από συζήτηση.

Λοιπόν, τί πιστεύετε? Μισθοφορικό ή εθελοντικό? Και συνδεδεμένο με ποιες πολιτικές επιλογές για τα στρατιωτικά θέματα?

(ok, χαίρω πολύ, κι εγώ προτιμώ no army, αλλά μιλάμε για το τί γίνεται πριν την αταξική κοινωνία του μέλλοντός μας, έτσι?)

Και κυρίως, για όσους προτιμούν τον εθελοντικό, με ποιους τρόπους βλέπετε πως γίνεται να διεκδικηθούν αλλαγές μέσα στο στράτευμα ώστε να μην παρουσιάζει την σημερινή μπουδελοκατάσταση?

Advertisements

49 Σχόλια to “Περί θητείας ο λόγος”

 1. visk Ιουνίου 11, 2009 στις 3:11 μμ #

  O Juan Belmonte από κάτω ψάχνει για στρατηγούς, εσύ a8lios για αλλαγές μέσα στο στράτευμα «από τα κάτω» και… ο Μεταξάς αγιοποιείται από μια μερίδα της εργατικής τάξης (τόσο μεγάλης όσο τουλάχιστον και το ποσοστό του ΛΑΟΣ) ως ο μεγάλος επαναστάτης που είπε το ΟΧΙ και ίδρυσε το ΙΚΑ!

 2. a8lios Ιουνίου 11, 2009 στις 3:24 μμ #

  Ναι, αλλά δε καταλαβαίνω τί θες να πεις…

 3. a8lios Ιουνίου 11, 2009 στις 3:26 μμ #

  Και ούτως ή άλλως δεν μου ρχεται στο μυαλό κάποια αλλαγή που να μην την ψάχνω «από τα κάτω». Άρα και για το στρατό μιλώντας…

 4. kraftwerk Ιουνίου 11, 2009 στις 4:26 μμ #

  @visk ??? τι εννοείς visk

 5. compassocap Ιουνίου 11, 2009 στις 4:31 μμ #

  τιμή και συγκίνηση για το πρώτο post του a8liou στο Γκράνμα. 🙂
  Σε όλη αυτή την ιστορία με τους ΕΠΟΠ πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που συμβαίνει, είναι ότι καταρρέει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να δοθούν αξιοπρεπείς μισθοί στους φαντάρους.

 6. compassocap Ιουνίου 11, 2009 στις 4:32 μμ #

  έτσι είναι ο βισκας, αινιγματικός!

 7. faros Ιουνίου 11, 2009 στις 7:48 μμ #

  Πρώτα πρώτα … καλορίζικος Άθλιε στο Γκράνμα !
  Ελπίζω το καράβι του να σε πάει σε κόσμους που δεν μπόρεσε το … δικό σου !
  Επί της ουσίας !
  Εγώ υπηρέτησα 30 μήνες και κάτι μέρες που πήγαν όλοι χαμένοι !
  Άρα εκ προοιμίου θεωρώ την μείωση της θητείας αναγκαία και χρήσιμη !
  Επίσης να μην ξεχνάμε ότι στον αστικό στρατό ισχύει το:
  «Εκεί που σταματάει η λογική, αρχίζει ο στρατός» !!!
  Φυσικά η σημερινή όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μειώνει το στρατό γιατί την έπιασε ο … πόνος για τους νέους, αλλά θέλει να κάνει τον στρατό πιο πολύ μισθοφορικό και υποταγμένο στις ορέξεις του ΝΑΤΟ !

  Τέλος, ενώ θεωρώ αναγκαία και καλά θα κάνει να γίνει τη μείωση της θητείας, παράλληλα παλεύουμε να είναι ο Στρατός Ελληνικός, που θα υπερασπίζεται τα σύνορα της πατρίδας μας και όχι τις ορέξεις των πολυεθνικών !

  Και πάλι εύχομαι σιδερένιος !
  Ααα και καλός πολίτης !

 8. JChrist Ιουνίου 11, 2009 στις 8:39 μμ #

  Εγώ -όντας πιτσιρίκος- δεν έχω πάει ακόμα στρατό. Δεδομένου δε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα από τα ελάχιστα στα οποία δεν μπορείς να κάνεις άμεση συσχέτιση από την σκοπιά του σοσιαλισμού, η άποψή μου έχει μικρή σημασία.

  Αλλά με βάση όσα έχω κατά καιρούς ακούσει για τον στρατό, δεν βλέπω σε τι ωφελεί ο 1 χρόνος παρουσίας στον στρατό (πέρα από την «καταπολέμηση της ανεργίας», αφού θα σταματήσω να προσμετρώμαι, συν πλείστους άλλους πολιτικοϊδεολογικούς λόγους). Κι όταν πάω, σαν τι θα μάθω; Μήπως να πολεμάω; Χαχαχαχχαχαχα… Είμαι και ατζαμής κιόλας, οπότε πιθανότατα θα είμαι ο πρώτος που θα σκοτωθεί στην επανάσταση και μάλιστα για βλακεία λόγο (π.χ. αυτοπυροβολισμός)!

 9. λαθραναγνώστης Ιουνίου 11, 2009 στις 10:05 μμ #

  Η υποχρεωτική στράτευση όλων των πολιτών, είναι απο τους κορυφαίους δημοκρατικούς θεσμούς, που καθιέρωσε η Γαλλική Επανάσταση.
  Σε αντίθεση με τους μισθοφορικούς στρατούς των φεουδαρχών οι οποίοι υπάκουαν στούς φεουδάρχες που τους πλήρωναν, ο στρατός της Δημοκρατίας που αποτελείται απο ένοπλους πολίτες που υπηρευτούν τη θητεία τους, υπακούει στούς νόμους και προστατεύει τη Δημοκρατία.
  Ο μισθοφορικός στρατός,σε οποιαδήποτε μορφή, αποτελεί πισογύρισμα που θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί – αν δεν το πληρώνουν ήδη.

 10. Theo Ιουνίου 11, 2009 στις 10:54 μμ #

  Στη σημερινή εποχή ο πόλεμος είναι επιστήμη και ο επαγγελματικός στρατός είανι μονόδρομος. Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι θα τον διεξάγουν πίσω απο μία οθόνη και θέλει πολύχρονη εκπαίδευση για να γίνεις αποτελεσματικός χειριστής οπλικών συστημάτων. Πέρασαν οι εποχές όπου το λαικό παιδί έπερνε ένα τουφέκι και έκανε γιουρούσι με τις οβίδες να πέφτουν δίπλα του. Ένας στρατός που δεν είναι επαγγελματικός θα ηττηθεί σε μερικές ώρες.

 11. λαθραναγνώστης Ιουνίου 11, 2009 στις 11:58 μμ #

  Χμμμ.Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Τα «λαϊκά παιδιά με το ντουφέκι στο χέρι» κάνουν θανατηφόρα γιουρούσια όταν υπάρχει πραγματικά λόγος. Όχι φυσικά για να υπερασπίσθούν τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου απέναντι στα συμφέροντα του τουρκικού.
  Τα λαϊκά παιδιά του Βιετ Ναμ, θυμάσε τι τους κάνανε τους στρατόκ@@@λους επαγγελαματίες και σήμερα, τα λαϊκά παιδιά της Χεσμπολάχ, τι κάνανε στους high tech Ισραηλινούς, τι γίνεται στο Ιράκ,ή το Αφγανιστάν.

 12. Theo Ιουνίου 12, 2009 στις 12:19 πμ #

  Στο Αφγανιστάν κάθε συμμαχική απώλεια αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιες απώλειες Ταλιμπάν. Τις περισσότερες φορές τους «τρώνε» με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που οι χειριστές τους βρίσκονται εκατοντάδες μίλια μακριά. Το ίδιο και με Βιετνάμ, Γάζα κτλ. Λαικά παιδιά με εκπαίδευση λίγων μηνών θα βρείς πλέον σε καθυστερημένους στρατούς μη-δημοκρατικών χωρών που (ελλείψη πολιτικού κόστους) έχουν αντοχή σε μεγάλες απώλειες.

  Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι Αφγανιστάν ούτε Χεσμπολά και την ενδιαφέρει να κερδίσει έναν πόλεμο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Αυτό μόνο ένας εππαγγελματίας στρατιώτης με ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ εκπαιδευση μπορεί να το κάνει.

 13. Y Ιουνίου 12, 2009 στις 1:02 πμ #

  ‘σε καθυστερημένους στρατούς μη-δημοκρατικών χωρών’ ερώτηση: θες να μας απαρριθμήσεις κάποιες δημοκρατικές χώρες?

  ‘Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι Αφγανιστάν ούτε Χεσμπολά και την ενδιαφέρει να κερδίσει έναν πόλεμο’ ποιο πόλεμο ρε ψηλέ???

  ΄’…με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Αυτό μόνο ένας εππαγγελματίας στρατιώτης με ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ εκπαιδευση μπορεί να το κάνει.’

  Πες μας ότι ψηφίζεις και ΚΚΕ τώρα, να πέσουμε ανάσκελα.

  oh bell ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao

 14. Y Ιουνίου 12, 2009 στις 1:04 πμ #

  PKK – Xεζμπολά – Τουπαμάρος – Βιετκονγκ

 15. Theo Ιουνίου 12, 2009 στις 1:33 πμ #

  «θες να μας απαρριθμήσεις κάποιες δημοκρατικές χώρες?»

  Καλά τώρα περιμένεις με φρασεολογία γκρουπούσκουλου να κάνουμε κουβέντα?

 16. xamogelo Ιουνίου 12, 2009 στις 2:59 πμ #

  @Theo πάντως εντελώς πληροφοριακά και Γερμανία υπάρχει θητεία. Εγώ δεν συμφωνώ ότι έχει δημοκρατία (ουσιαστικά) αλλά φαντάζομαι εσύ θα το δέχεσαι. Επίσης είναι αστείο να συγκρίνεις τους ξυπόλυτους αφγανούς με τους εξοπλισμένους με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας Αμερικανούς κτλ. Δεν αποτελεί καθόλου σοβαρή σύγκριση και δεν δείχνει!!! αν μπορεί να συνδυαστεί η χρήση του σύγχρονου εξοπλισμού με τους πολίτες. Οι γερμανοί πάντως φαίνοντε να πιστεύουν ότι είναι εφικτό. http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=11.12.2007,id=14384768
  Αυτά ως προς την παραπληροφόρηση αλλά και ως προς τα λογικά λάθη.

  Τώρα εγώ οκ θα ήθελα να μην υπήρχε καθόλου στρατός. Αλλά επειδή ζούμε σε συγκεκριμένες συνθήκες σήμερα δεν είναι εφικτό. Αυτό που δεν μου αρέσει επίσης σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ένας επαγγελματικός στρατός στρέφεται πολύ ποιο εύκολα και πολύ ποιο βίαια ενάντια στην κοινωνία σε περιόδους κρίσεως. π.χ. τον Δεκέμβρη που μας πέρασε θα ήταν διαφορετικό αν έβγαζαν φαντάρους στον δρόμο και διαφορετικό αν έβγαζαν επαγγελματίες στρατιώτες που ποιος ξέρει με τι μλκιες θα τους παραμύθιαζαν όσο καιρό είναι μέσα. Βέβαια με ένα μη μισθοφορικό´ςο στρατός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν κινδυνεύεις. π.χ. Δείτε χούντα. Απλώς είναι λίγο ποιο δύσκολα τα πράγματα.
  Τέσπα εγώ αυτό το δίλημμα βλέπω. Πάντως ότι είναι όντως χάσιμο χρόνου είναι. Επίσης θα έπρεπε αναμφισβήτητα να έχουμε εναλλακτικές θητείες.

 17. regimientocinqo Ιουνίου 12, 2009 στις 11:12 μμ #

  Χίλια δίκια ο λαθραναγνώστης

 18. Theo Ιουνίου 13, 2009 στις 12:58 πμ #

  @xamogelo
  Η θητεία είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός που δεν προσφέρει κανένα επιχειρησιακό πλεονέκτημα στον Ελληνικό Στρατό. Και είναι και χάσιμο χρόνου για τους στρατευμένους. Για τους Αφγανούς, δεν ήμουν εγώ που τους έφερε σαν παράδειγμα.

  Τώρα αν η Αριστερά θέλει στρατό με φαντάρους με 6 μήνες εκπαίδευση πρόβλημα της. Άλλωστε κρίνεται απο τους ψηφοφόρους κατα πόσο αυτή η πρόταση ειναι ρεαλιστική ή απλώς γραφική. Εγώ πιστεύω ότι ένας φαντάρος θα σφαγιαστεί σαν κοτόπουλο στο σύγχρονο πεδίο της μάχης απέναντι σε επαγγελματίες.

 19. xamogelo Ιουνίου 13, 2009 στις 4:12 πμ #

  @Theo. χάσιμο χρόνου είναι όντως σήμερα.Συμφωνώ μαζί σου 100%. Το θέμα είναι αν μπορεί να μην είναι; Εγώ πιστεύω ναι.
  Επίσης λες ότι δεν προσφέρει κάτι. Εγώ αμφιβάλλω. Δεν πιστεύω ότι αρκετά χιλιάδες άτομα έστω και σε ρόλο υποστήριξης στο background είναι μειονέκτημα σε οποιαδήποτε μάχη.
  Όμως δεν ξέρω αν διάβασες όλο το σχόλιο μου. Η ουσία του προβληματισμού μου ότι ένας μισθοφορικός στρατός στρέφεται πολύ ποιο εύκολα ενάντια στον λαό. Αυτό δεν σημαίνει κάτι; Ισχύει κατα την άποψη σου;

  Όσο για την αριστερά και την πρόταση της εγώ δεν νομίζω ότι θα κρίνει ο κόσμος σήμερα στην πλειοψηφία του την πρόταση της αριστεράς από το αν είναι εφαρμόσιμη ή όχι αλλά από αν γλιτώσουν κάποιους μήνες.

 20. Theo Ιουνίου 13, 2009 στις 4:47 πμ #

  @xamogelo
  Εγω πιστεύω ότι μπορεί ένας στρατεύσιμος να είναι χρήσιμος μέσα απο ένα οργανωμένο σύστημα εφεδρικών σωμάτων. Δηλαδή η θητεία να είναι εθελοντική (ίσως με ένα βασικό μισθό και ένσημα) με τη δια βίου υποχρέωση να εμφανίζεσαι σε ασκήσεις και να εκπαιδεύεσαι στο ρόλο που σου έχει ανατεθεί. Με ένα τηλεφώνημα ο καθένας θα πρέπει να παρουσιαστεί στη μονάδα του και να ξέρει τι πρέπει να κάνει. Είναι αρκετοί αυτοί που θα παρουσιάζονταν αν ήξεραν ότι η θητεία τους να πιάσει τόπο και να παρουν εμπειρίες.

  Γενικα σε μία σύγχρονη κοινωνία δεν θα πρέπει να κάνεις κάτι με το ζόρι (με το ζόρι στρατό, με το ζόρι να ψηφίσεις). Τώρα για το αν ο στρατός στρέφεται ενάντια στο λαό, εγω νομίζω οτι ο Ελληνικός λαός είναι αρκετά ώριμος και έμπειρος να μην αφήσει τέτοιες παρεκτροπές.

 21. sentic Ιουνίου 13, 2009 στις 6:58 πμ #

  ΟΙ τουπαμάρος δεν ήτανε στρατος!

 22. λαθραναγνώστης Ιουνίου 13, 2009 στις 9:09 πμ #

  Επιμένω στην αρχική μου άποψη. Κανένας μεγάλος πόλεμος δεν έχει κερδιθεί (ή διεξαχθεί) με μισθοφορικό(ούς) στρατό(ούς).
  Αντιθετα μάλλιστα.
  Οι μισθοφορικοί στρατοί έχουν κατα κόρον χρησιμοποιηθεί για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πλιατσικολογήματα και εσωτερικές καταστολές. Όποτε δε μιά χώρα που δέχτηκε επίθεση αντέδρασε χρησιμοποιόντας στρατό εφέδρων, νίκησε.
  Εάν μια χώρα, δεν έχει κατακτητικούς σκοπούς,ένας καλά οργανωμένος και αδιάφθορος εφεδρικός στρατός, είναι ότι χρειάζεται.
  Υ.Γ. Η χρήση επαγγελματικών στελεχών σε ειδικευμένες θέσεις, δεν είναι μισθοφορικός στρατός και οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με ένα ποντίκι υπολογιστή. Ισχύει το παραδοσιακό πολεμικό δόγμα, ότι μιά χώρα για να κατακτηθεί πρέπει να πατηθεί και αυτό γίνεται χαρντγουερικά.

 23. Y Ιουνίου 13, 2009 στις 12:35 μμ #

  Μισθοφορικός στρατός σημαίνει τον ΕΠ.ΟΠ. που σκέφτεται επειδή δε βλέπει καμία προοποτική να δηλώσει για να πάει στο Αφγανιστάν να συμβάλει στη σφαγή ενός λαού για να πάρει τα τέσσερα χιλιάρικα το μήνα.

  Μισθοφορικός στρατός σημαίνει τα κατορθώματα των Αμερικάνων στο Ιράκ που σημειοτέον δεν έχουν πλέον και καμία πιθανόητητα να νικήσουν.

  Είναι οι Γάλλοι στρατιώτες που σώνουν κάθε τρεις και λίγο τη δικτατορία του Τσαντ και ούτε γραμμή δε γράφεται στις εφημερίδες μας στην Ευρώπη.

  Από την άλλη ωστόσο η κατάσταση στο σημερινό ελληνικό στρατό είναι τόσο παράλογη που δε ξέρω κατά πόσο υπάρχει νόημα να υπερασπίζεται κανείς το να μη μειωθεί η υποχρωτική θητεία.

  Η πληρωμή των στρατευμένων είναι κάτι που θα έπρεπε να μπει μπροστά κατά τη γνώμη μου καθώς το ότι περιμένουμε τις οικογένειες να θρέψουν το στράτευμα είναι παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία.

  Κι επειδή ο Theo δεν έχει τελείως άδικο, για να ξαναποκτήσει νόημα ο στρατός θητείας χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση. Η Ελβετία αποτελεί ενδιαφέρον παράδειγμα και ίσως και η Φινλανδία (η Κούβα?)

 24. λαθραναγνώστης Ιουνίου 13, 2009 στις 12:45 μμ #

  Συμφωνώ με τον Y.
  Να ξεκαθαρίσω ότι με κανένα τρόπο δεν επιχειρηματολογώ εναντίον της μείωσης της θητείας, ή της πληρωμής αυτών που κάνουν τη θητεία τους.
  Αυτό στο οποίο διαφωνω ριζικά είναι η αποδοχή απο την κοινωνία, του μισθοφορικού στρατού.

 25. Takitsan Ιουνίου 13, 2009 στις 2:51 μμ #

  Σαν μεγάλος στρατηλάτης, απόφοιτος σχολών τύπου red alert, θα ήθελα να πώ και ‘γω την αποψάρα μου πάνω σε θέματα τακτικής και πολέμου χωρίς να έχω υπηρετήσει.

  Νομίζω θα συμφωνήσω με τον χαμόγελο και τον λαθραναγνώστη στο ότι σε έναν πόλεμο παίζει ρόλο και πόσο κόσμο έχεις. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Βάζεις μερικούς χειριστές και οι υπόλοιποι βλέπουμε τον πόλεμο μετά τη λαμπίρη στην tv. Δεν είμαστε Αμερική (ευτυχώς).Δηλαδή οι σημερινές υπερδυνάμεις είναι υπερπληθής χώρες με αποθέματα και τεχνολογία. Για να έχεις λιγότερους φαντάρους και περισότερους χειριστές πρέπει να έχεις και αντίστοιχα εξελιμένα όπλα. Δεν ξέρω αν έχει αυτή η χώρα τέτοια.

  Πάντως αυτό με το στρατό που αρχίζει εκεί που τελειώνει η λογική μπορώ να το καταλάβω. Εκπαιδεύουν τους φαντάρους με κατι τουφέκια που πιο πιθανόν είναι να σκοτωθείς πριν το οπλίσεις. Ρίχνουν 5 σφαίρες και αυτή ήταν η εκπαίδευσή τους. Απο κεί και πέρα ξεκινά το εξαιρετικά πνευματικό έργο της φύλαξης του στρατοπέδου, που απ’ ότι αντιλαμβάνομαι αυτός είναι ο ρόλος του σημερινού φαντάρου (σκοπιά κ ξύσιμο). Άρα το θέμα είναι ποιος θα φυλάει τα στρατόπεδα. Και αυτό θέλει κόσμο… Υπάρχουν στρατόπεδα με τρομερές ελείψεις, φίλος μου λέει ότι στο στρατόπεδο του είναι μόνο 4 φαντάροι και είναι σκοπιά όλη μέρα. Πώς θα καλυφθεί αυτό? Με εθελοντική θητεία που λέει ο Τheo. Εδώ με υποχρεωτική είναι 4, με εθελοντική θα πήγαινε μόνο ένας και θα πληρωνόταν το βασικό μισθό 680 Ε για 24 ώρες security. Ίσως μια λύση θα ήταν να μειωθούν τα στρατόπεδα (μάλλον ανέφικτο).

  @Τheo:
  «Τώρα αν η Αριστερά θέλει στρατό με φαντάρους με 6 μήνες εκπαίδευση πρόβλημα της. Άλλωστε κρίνεται απο τους ψηφοφόρους κατα πόσο αυτή η πρόταση ειναι ρεαλιστική ή απλώς γραφική. Εγώ πιστεύω ότι ένας φαντάρος θα σφαγιαστεί σαν κοτόπουλο στο σύγχρονο πεδίο της μάχης απέναντι σε επαγγελματίες.»

  Δικαιώνεται λοιπόν και με ψήφους η δεξιά «ΠΑΣΟΚ-ΝΔ» που τάζει μειωμένη θητεία με 15 μέρες εκπαίδευση και 8,5 μήνες ξύσιμο (τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές). Πρακτικό, αποδοτικό, ρεαλιστικό και σύγχρονο κυρίες μου! και σιγά μη σφαγιαστούμε τώρα που μάθαμε και τουφεκάμε… Πραγματικά επικίνδυνο!! Δε σου είπε κανείς να μην υπάρχουν επαγγελματίες, για τους μόνιμους δε μιλάμε? (που κάνουν ότι κάνει κι ένας φαντάρος)
  Σε αυτό που λές ότι όταν κληθείς, θα πρέπει να ξέρεις 2 πράγματα συμφωνώ. Ρε φίλε όμως αν ήταν μισθοφορικός-εθελοντικός όπως θες πέσ’ τον, γιατί αν γίνει πόλεμος να υποχρεωθεί να πάει το παλικαράκι που δεν είχε στον ήλιο μοίρα να ρισκάρει για σένα κι εσύ στο σπιτάκι σου? για 680Ε που πήρε κάποτε?

  «Τώρα για το αν ο στρατός στρέφεται ενάντια στο λαό, εγω νομίζω οτι ο Ελληνικός λαός είναι αρκετά ώριμος και έμπειρος να μην αφήσει τέτοιες παρεκτροπές»

  Του ελληνικόυ λαού δεν είναι οι μισθοφόροι στο Αφγανιστάν που δέχονται εντολές από Αμερικάνους? Οι μισθοφόροι σαφώς και χρησιμοποιούνται πιο εύκολα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπως ειπώθηκε.

  Αυτο που θα πρότεινα εγώ σε αυτήν την ταξική και όχι κάποια μελοντική κοινωνία είναι εκσυγχρονισμός των στρατοπέδων, αυτοματοποίηση τους, μείωση της γραφειοκρατίας κλπ ώστε να χρειάζεται λιγότερα άτομα. Με υποχρεωτική τη θητεία για όλους,πιο ουσιαστική εκπαίδευση. Που θα βρείς τα λεφτά? Απο αυτά που δίνεις για μισθοφορικό στρατο..

  Βέβαια με αυτόν τον τρόπο δε μειώνεις την ανεργία, αλλά ετσι κι αλλιώς αυτή η ταξική κοινωνία δε σου λύνει και τα προβλήματα.

 26. Μάριος Ιουνίου 13, 2009 στις 2:57 μμ #

  Το ενδεχόμενο να ζητάμε 1.400 ευρώ για κάθε φαντάρο το μήνα πως το βλέπετε;

 27. Μάριος Ιουνίου 13, 2009 στις 2:58 μμ #

  …και φυσικά δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους τους φαντάρους.

 28. Takitsan Ιουνίου 13, 2009 στις 3:02 μμ #

  @Y:
  Η Ελβετία δεν έχει ανάγκη από όπλα έχει τράπεζες. Απ’οτι ξέρω δεν έχει πολεμήσει πουθενά. Τώρα τι κ..ο έχει στήσει δεν το ξέρω, πάντως υπάρχουν και πολλα αλλα παραδείγματα χωρών κοντά μας που βρέθηκαν σε χειρότερη μοίρα λόγω της ανεπάρκεια τους σε στρατό. Δηλαδή δεν είναι και οι συνθήκες ίδιες παντού θα έλεγα

 29. Y Ιουνίου 13, 2009 στις 3:49 μμ #

  Με παρεξήγησες για την Ελβετία. Δε την πρόβαλα ως παράδειγμα αξιομαχου στρατού αλλά ως ενδιαφέρον παράδειγμα οργάνωσης στρατού γενικής θητείας, όπου οι πολίτες έχουν κανονικά τη ζωή τους και κάνουν τρεις βδομάδες άσκησεις το χρόνο μέχρι τα 30 τους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Switzerland#Ongoing_service

  Ανεξάρτητα από τους λόγους που δε τους έχουν επιτεθεί (όντως οι τράπεζες) νομίζω ότι είναι θεμιτό μια χώρα να μην επιτίθεται σε κανέναν και να διατηρεί στρατό για την άμυνα της.

 30. Παρτιζανα Ιουνίου 13, 2009 στις 4:07 μμ #

  όλο το ζήτημα είναι γιατί τον θέλεις τον στρατό. Ανάλογα με την απάντηση που θα δώσεις σε αυτό το ερώτημα, απαντάς και στο ερώτημα τι ειδους φαντάρους θα έχεις. ΑΝ θέλεις στρατό να τον στέλνεις στο Αφγανιστάν ή να δέρνει τον κόσμο, εννοείται πως θέλεις μισθοφορικό. Αν θέλεις σταρτό για να υπερασπίζεται σύνορα και την ανεξαρτησία της χώρας τότε θέλεις στρατό που να πηγαίνουν όλοι. Και αν θέλεις τέτοιο στρατό φροντίζεις να τους μάθεις και πώς να χειρίζονται τα όπλα και όχι πώς να τα ξυνουν. Και δε νομίζω ότι θέλει πάνω από ένα 4μηνο για να μάθεις τα απαραίτητα!
  όσο για τον πόλεμο..Στο Ιρακ σκοτώνονται οι μισθοφόροι, οι επαγγελαμτίες οι οποίοι να μην ξεχνάμε και από πού στρατολογήθηκαν: από κάτι φτωχογειτονιές και πόλεις που ο πιο πλούσιος είναι ο μαγαζάτορας με τα ηλεκτρονικά. Οπότε ο επαγγελματικός στρατός δε σώνει τα φτωχόπαιδα από το θάνατο. Αλλά τι συζητάμε!Νέο δόγμα του ΝΑΤΟ έχουμε και μεις καθόμαστε και αναλύουμε!Το πράγμα μιλά από μόνο του!

 31. Μάριος Ιουνίου 13, 2009 στις 4:18 μμ #

  Δηλαδή να έχουμε μόνο κέντρα εκπαίδευσης και όχι στρατόπεδα; Αν έχω καταλάβει καλά η διάρκεια της θητείας βασίζεται στους πόσους χρειάζεται η χώρα για να φυλάει πυρομαχικά κλπ στα στρατόπεδα.

 32. Τheo Ιουνίου 13, 2009 στις 8:25 μμ #

  @λαθραναγνώστης
  Μπορείς να μου φέρεις ένα παράδειγμα όπου ένας τακτικός στρατός κληρωτών νίκησε ένα τακτικό στρατό επαγγελματιών? Αντίθετα, ο πόλεμος στα νησιά Φολκλαντς απέδειξε την ποιοτική υπεροχή του επαγγελματικού στρατού των Βρετανών. Μετά απο αυτή την εμπειρία της η Αργεντινή κατήργησε εντελώς τη θητεία! Οι Αραβοισραηλινοί πόλεμοι (’67, ’73) κερδίθηκαν απο Ισραηλινούς εφέδρους υψηλής ετοιμότητας με στάτους σχεδόν επαγγελματία οπλίτη.

  @ΟΛΟΥΣ
  Αυτή τι στιγμή ο ΕΣ διαθέτει σύγχρονα άρματα Λέοπαρντ, πολύπλοκα αντιαεροπορικά, βλήματα εδάφους-εδάφους και ένα σωρό άλλα πανάκριβα παιχνίδια. Για να χειριστείς αυτά τα συστήματα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών όπως το Αιγαιο, θέλεις πολλά χρόνια θεωρητική και πρακτική εκαπίδευση. Ας μου απαντήσει κάποιος, έχει νόημα να εκπαιδεύουμε φαντάρους σε αυτα τα συστήματα απο την στιγμή που αυτός θα φύγει σε μερικούς μήνες?

 33. Τheo Ιουνίου 13, 2009 στις 8:45 μμ #

  @Takitsan
  «Με υποχρεωτική τη θητεία για όλους,πιο ουσιαστική εκπαίδευση. Που θα βρείς τα λεφτά? Απο αυτά που δίνεις για μισθοφορικό στρατο..»

  Η υποχρεωτική θητεία είναι ένα παράλογο μέτρο για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος, είναι παράλογο να βάζεις έναν πολίτη σε ένα στρατόπεδο και να τον ντύνεις με χακί και αρβύλες με το ζόρι. Εγώ δε γουστάρω να κάνω πορείες στα βουνά ούτε να φυλάω σκοπιές.

  ΥΓ. Η ΕΣΣΔ δεν είχε μισθοφορικό στρατό, αλλα τα «λαικά παιδιά» της μια χαρά έσφαξαν στο Αφγανιστάν και μια χαρά μπηκαν με τα τανκς στη Πράγα.

 34. Αντώνης Ιουνίου 13, 2009 στις 9:28 μμ #

  Προσυπογράφω τα λεγόμενα του Υ και του Λαθραναγνώστη για το ρόλο του μισθοφορικού στρατού.
  Θέλω όμως να καταθέσω και μια εμπειρία μιας και έχω πάει στρατό. Το ότι ο στρατός είναι ανούσιος και χάσιμο χρόνου είναι πολιτική επιλογή των στρατοκρατών της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Όχι όμως ότι δε μαθαίνεις και τίποτα. Παράδειγμα: στην πρώτη βολή που κάναμε στην Αυλώνα εγώ δεν είχα και πολύ άγχος (ένεκα χωριού-κυνηγιού αλλά ήμουν και 26 χρονών). Πολλοί όμως 18-19 χρονών που δεν είχαν ξαναπιάσει όπλο έτρεμαν. Άλλοι στόχευαν στο γάμο του καραγκιόζη, άλλοι έβαζαν προσχήματα υγείας για να μη ρίξουν κτλ. Μετά τη δέκατη βολή που έριξα τα φαινόμενα αυτά είχαν εκλείψει. Για μένα είναι σημαντικό να γνωρίζει η αστική τάξη ότι η εργατική τάξη αν και εφόσον το αποφασίσει δε χρειάζεται και πολλή εκπαίδευση για να πάρει τα όλπλα. Συνάμα ξέρεις και τον αντίπαλο από τα μέσα, τις αδυναμίες του , πως λειτουργεί κτλ. Αυτά σα προββληματισμός. Και ένα τελευταίο στοιχείο: Στη Λήμνο που έκανα παραμεθώριο από 72 φαντάρους που είμασταν στη μονάδα, πτυχίο πανεπιστημίου είχαμε μόνο 2. Για να μην έχουμε αυταπάτες για το ποιός πάει πού και πού υπηρετεί η ε.τ.

 35. Αντώνης Ιουνίου 13, 2009 στις 9:31 μμ #

  @ theo

  Σιγά ρε μεγάλε την πολυπλοκότητα των συστημάτων που έχουν τα άρματα που αναφέρεις. Ο καθένας με στοιχειώδεις γνώσεις υπολογιστή και αγγλικής μπορεί να τα χειοριστεί. Σου μιλάω εκ πείρας.

 36. Τheo Ιουνίου 13, 2009 στις 9:43 μμ #

  Χειρισμός άρματος δεν είναι μόνο να το οδηγήσεις μέσα απο μία τάφρο, να κάνεις μία βολή και μετά να βγάλεις και μία φωτογραφία για να την στείλεις στη βλαχογκόμενα του χωριού. Σε πραγματικές συνθηκες μάχης το άρμα έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές και πρέπει να εφαρμόζει ανάλογες τακτικές. Επιθετικά ελικόπτερα, άλλα άρματα, νάρκες, μπορούν έυκολα να σε κάνουν τόστ αν πας με μερικούς μήνες εκπαιδευσης και «στοιχειώδεις γνωσεις αγγλικής».

 37. Takitsan Ιουνίου 14, 2009 στις 2:14 πμ #

  @Theο: Προφανώς ρε φίλε αυτα τα όπλα τα χειρίζεται μόνιμο προσωπικό φαντάζομαι (ας με διορθώσει κανείς αν κάνω λάθος). Δεν πήγε κανένας φαντάρος να πετάξει και F16. Για τη φύλαξη του εξοπλισμού των βάσεων κλπ που θα βρεις τόσο προσωπικο; Σε έναν πόλεμο όταν θα χρειάζονται και άτομα που φέρνουν πολεμοφόδια κλπ. Αυτό που θα χρειαστεί να μάθεις είναι να κρατάς κανένα όπλο. Γι’αυτό με το παραμικρό μπορει να γίνει και επιστράτευση γιατί υπάρχουν ανάγκες από κόσμο. Το μόνο ουσιαστικό πράγμα ίσως είναι η εκπαιδευσή σου σε αυτό. Το οποίο δεν χρειάζεται να διαρκέσει και πάρα πολυ. Αν λέγαμε απο αύριο όμως ο στρατός θα αποτελείται απο μονιμάδες δε θα εφταναν κατά τη γνώμη μου στη συγκεκριμένη χώρα.

  «Η υποχρεωτική θητεία είναι ένα παράλογο μέτρο για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος, είναι παράλογο να βάζεις έναν πολίτη σε ένα στρατόπεδο και να τον ντύνεις με χακί και αρβύλες με το ζόρι. Εγώ δε γουστάρω να κάνω πορείες στα βουνά ούτε να φυλάω σκοπιές.»

  Προφανώς, μόνο στρατόκαβλοι γουστάρουν.

  Τώρα για τους freedom fighters (κατα το Ράμπο) τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν που παλέψανε για τα ιδανικά της μπούργκας είναι γνωστό απο ποιούς κατευθύνθηκαν τότε, σε παραπέμπω στη σημερινή κατάσταση της χώρας. Αλλοι είχαν την πρωτοπορία στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ανά τον κόσμο. Υπάρχει ένα ωραίο ντοκυμαντέρ για τη δράση των μισθοφορικών στρατών των Άγγλων και κάποιων άλλων ευρωπαίων στην Αφρική που βάζανε τους ντόπιους να σφάζονται για να ελέγχουν αυτοί (οι μεγαλύτερες εταιρίες πολύτιμων λίθων) την αδαμαντορυχεια. Νομίζω του Εξαντα είναι. Για την Πράγα πολλά έχουν ειπωθεί και από τα αστικά ΜΜΕ δεν έχω και σαφή άποψη.

 38. Μάριος Ιουνίου 14, 2009 στις 11:08 πμ #

  Γιατί να μην μας πληρώνουν καλά στο στρατό; Πόσο είναι ο μισθός τώρα (καθαρά όχι μικτά);

 39. Y Ιουνίου 14, 2009 στις 3:41 μμ #

  @Theo
  ‘Εγώ δε γουστάρω να κάνω πορείες στα βουνά ούτε να φυλάω σκοπιές.’
  Αμ και είσαι στρατόκαυλος δηλαδή, αμ και δε θες να πας εσύ στρατό!

  Ουστ!

  (και ουφ ευτυχώς από ότι φαίνεται δε ψηφίζεις ΚΚΕ… οποία ανακούφιση!)

  @Μάριος
  Φίλε είσαι περίπτωση αριστερού οπορτουνισμού για εγχειρίδιο!

  ‘1.400 ευρώ στου φαντάρους’! Κάτσε να πάρουν πρώτα οι εργάτες κάτσε να καθιερωθεί ότι και οι φαντάροι πρέπει να παίρνουν το βασικό τουλάχιστον και μετά βλέπουμε. Γιατί έτσι που το λες θα καταλήξουμε να πέρνουν περισσότερα οι φαντάροι από τους εργαζόμενους (που γίνεται βέβαια ήδη εν μέρει με τους ΕΠΟΠ αλλά αυτό απλά δείχνει σε τι παράλογη κατάσταση βρισκόμαστε.

  Το ότι κάνεις λόγο για μικτά ή καθαρά στα 10 ευρω που παίρνουν οι φαντάροι δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας είσαι.

  Όπως και με την αποχή που τη θεωρείς ένδειξη ριζοσπαστικοποίησης και απεγκλωβισμού του κόσμου. Τα γκάλοπ που λένε ότι 47% των πολιτών βλέπει θετικά την άνοδο του ΛΑΟΣ σου λένε τίποτα? (και μη μου πεις ‘δε πιστέυω σε γκάλοπ’ γιατί και 30% να είναι πάλι όλη η – ούτως ή άλλως – σαθρή θεωρία σου) καταρρέει.

 40. Μάριος Ιουνίου 14, 2009 στις 5:31 μμ #

  Γιατί σε χαλάει να παίρνουν τόσα; Μήπως δεν αντέχει η οικονομία; (έχω και κνίτικα επιχειρήματα στο τσεπάκι!) Απαιτείς ο άλλος να παρατήσει τη δουλειά του ένα χρόνο και να μην πληρόνεται με βάση το κόστος ζωής;

  Εμένα τα γκάλοπ μου λένε πολλά. Εσύ βέβαια μπορεί να συμπεραίνεις ότι αν πήγαναν να ψηφίσουν όσοι έκαναν αποψή ο ΛΑΟΣ θα έπαιρνε 30%αλλά δεν είναι έτσι.

 41. Μάριος Ιουνίου 14, 2009 στις 5:37 μμ #

  Την καθαριότητα στο στράτευμα να αναλάβει υπηρεσία καθαρισμού από δημόσιους υπαλλήλους. Το ίδιο να γίνει και με τη σίτιση. Οι μάγειρες να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Δημόσιοι υπάλληλοι να είναι και οδηγοί των αξιωματικών. Να μην αναμβάνουν οι φαντάροι καποία υπηρεσία εκτός από από τις ασκήσεις και τις περιπολίες.

  (από το εγχειρίδιο)

 42. Theo Ιουνίου 14, 2009 στις 8:38 μμ #

  Αν είμουν στρατόκαυλος θα απαιτούσα να πηγαίνουν όλοι στρατό όπως θέλουν και οι ακροδεξιοί. Όμως σέβομαι τους συνανθρώπους μου που δεν θέλουν να πιάσουν όπλο και να φορέσουν αρβύλες και νοιάζομαι για το αξιόμαχο του στρατού της πατρίδος μου. Και μην φοβάσαι δεν ψηφίζω ΚΚΕ, ο κόσμος μου είναι πολύ μεγαλύτερος απο τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ-γκρουπούσκουλο.

  Οι θέσεις μου όμως είναι πιο κοντά με το ΚΚΕ απο ότι οι δικές σου. Η Παπαρήγα την περασμένη εβδομάδα επισκεφτηκε εργοστάσιο αμυντικης βιομηχανίας και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και να υπάρξει απεξάρτηση απο αγορές του εξωτερικού. Πράγμα που με βρίσκει 100% σύμφωνο. Αντίθετα εσύ με χλεύασες όταν ανέφερα ότι η Ελλαδα θα πρέπει να σχεδιάζει να κερδίσει έναν ενδεχόμενο πόλεμο με το άκρως επαναστατικό και αριστερίστικο «πιό πόλεμο ρε μεγάλε?».

  Σχετικά με το «Ούστ» που με τόση αγένεια πόσταρες, φανερώνει το πόσο αντέχεις τις άλλες απόψεις. Πέρα απο τη περίεργη αντίληψη σου περι δημοκρατίας μάλλον έχεις και περίεργη αντίληψη περι διαλόγου.

 43. sentic Ιουνίου 15, 2009 στις 12:48 πμ #

  Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτά που προσυπογράφουν οι παραπάνω φίλοι σχετικά με τον ρόλο του μισθοφορικού στρατου και κυρίως όπως βάζει το ζήτημα ο Αντώνης.Το οτι μαθαίνεις κάποια πράγματα και μαλιστα κάποια απο αυτά αρκετά ενδιαφέροντα(βολές,προσανατολισμος την νυχτα,ενεδρες,χειρισμος οπλων,τακτικές πολέμου,ανταρτοπολεμος κ.α)είναι πραγματα που τα παιδιά των εργατων πρέπει να γνωριζουν και να τα χρησιμοποιήσουν όταν έρθει η ώρα απέναντι σε αυτους ακριβως που τους τα μάθανε για τελείως όμως διαφορετικους λόγους,απο αυτους που εκεινοι θέλουν.
  Το πρόβλημα όμως και η ουσία της συζήτησης μας θεωρω οτι βρίσκεται σήμερα στην δόμη,την οργάνωση,τον τρόπο λειτουργίας και τις επιδιώξεις του σημερινού στρατου,που είναι ένα αντιδήμοκρατικό και αντιπαιδευτικό μόρφωμα ώς προς την λειτουργία του,ένα οργανο στα χερια των ιμπεριαλιστων ώς προς τις επιδιώξεις του,και ένας οργανισμός διεκπαιραίωσης των πιο κραγαλέων ρουσφετιών και βολεμάτων στα χέρια των εκάστωτε κυβερνήσεων για να κρατήσουν την εκλογική τους πελατεία.Ένας άνθρωπος που ίσως δυσκολεύεται να αντιληφθει το μέγεθος της αδικίας και αναξιοκρατιας που υπάρχει στην κοινωνία,απο αδιαφορία συχνα,στο στρατο είναι τόσο κραγαλέα που σίγουρα θα την αντιληφθει!Ακομα περισσοτερο για τα παιδια της εργατικής τάξης που δεν έχουν «μπάρμπα απο την κορώνη» ούτε κάποιο Παπά για να τους «βυσματώσει».
  Όλα αυτά λοιπον δικαιολογημένα,κάνουν τον καθένα να αποστρέφεται τον στρατό και να τον θεωρει πραγματικό χασιμο χρόνου,όπως και ειναι στο μεγαλυτερο μέρος του σήμερα,άλλος για ιδεολογικούς λόγους,άλλος για επαγγελματικούς,άλλος για παιδευτικους καθαρα(που θα ήθελαν δηλαδή δυεύρυνση της γνώσης πέρα απο τα οπλά και σε άλλους τομεις της ανθρώπινης δράσης,σφυρηλατηση της αλληλεγγύης,σπουδή σε κοινωνικά προβλήματα και προτάσεις για την λύση τους,ένα σχολείο δηλαδη).Αντίθετα ο παραλογισμος του σημερα όχι μόνο αποβλακώνει,οχι μόνο σε κάνει να χάνεις την οποια ενεργητικότητα και διαθεση διαθέτεις για να προσφέρεις έστω και υπο αυτές τις συνθήκες,οχι μόνο για να το περασεις πιο ευκολα σε κάνει ρουφιανο και απεχθη στους συναδέρφους σου,οχι μόνο βιαιοπραγεί διαμορφώνοντας αρνητικά την ευαίσθητη προσωπικοτητα και το χαρακτήρα παιδιων που δεν εφυγαν απο το σπιτι τους ποτέ ή δεν σπούδασαν για να δυευρύνουν τους οριζοντές τους,αλλά ταυτόχρονα απαιτεί να αποκοβεσαι απο την κοινωνία,να μην ενδιαφέρεσαι για το τι συμβαίνει έξω απο το στρατόπεδο,να σαι κάνει αβουλο ον στις ορέξεις και τους παραλογισμούς των διαταγων του κάθε ανόητου στελέχους του,χωρις να αντιδρας!
  (όταν υπηρετουσα στη ρόδο προτειναμε στον διοικητη,2 δάσκαλοι την πραγματοποιηση μαθηματων ελληνικών για αναλφάβητα παιδιά (ναι υπάρχουν φιλοι μου)κυριως απο ορεινες περιοχες της Κρητης και της βόρειας ελλάδας.Με λιγα λόγια να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν,και μας απάντησε οτι θελαμε να λουφάρουμε και οστρατος ειναι για να μαθουμε να πολεμαμε και οχι να διαβάζουμε!!!!Οταν δε, μιλήσαμε σε συναδέρφους για τον πολεμο στο ΙΡΑΚ και μοιρασαμε προκυρήξεις εμένα προσωπικα με στειλαν μεταθεσουλα στην ΡΩ,βραχονησιδα διπλα στο καστελοριζο,πραγμα βέβαια που δε με χάλασε καθόλου,το αντίθετο μάλιστα).
  Μ ε λίγα λόγια τέτοια είναι η δομή του στρατού γιατί έτσι τον θέλει το σύστημα.Όπως προσπαθουν να φτιάξουν μια παιδεία που δεν μορφώνει αλλα καταρτίζει και δημιουργει φτηνους και ευέλικτους εργάτες,χωρις δικαιώματα και αποψη το ίδιο και χειρότερο ρόλο σήμερα παίζει και ο στρατός.
  Εκτιμώ οτι η μείωση της θητείας κατα τρεις μήνες δεν θα αλλάξει κατι στην δομή και της ουσία του μορφώματος αυτού.Ο προβληματισμός μας θεωρώ οτι πρέπει να επικεντρωθεί,οχι στο πόσο χρόνο θητεία θα κάνουμε,αλλά στον οποιο χρόνο καλουμαστε να κάνουμε,αυτό το μόρφωμα που ειναι μέρος της κοινωνικής μας ζωής(μεχρι να καταργηθεί)πώς θα γινει δημιουργικό και πως θα είναι συνδεδεμενο με τις πραγματικές ανάγκες του λαου και της κοινωνίας σε καθε δεδομένη στιγμή.
  Προσωπικά
  θα ήθελα έναν εφεδρικό στρατό δομημένο σε ομάδες πολιτοφυλακής σε κάθε περιοχή χωρίς επαγγελματικά στελέχη,με ένα γενικο επιτελείο που θα συντονίζει κεντρικά όλες αυτές τις ομάδες(και αυτα τα λιγα στελέχη θα μπορουν να ειναι μόνιμοι)που θα έχουν ένα συγκεκριμένο χωρο ευθύνης.Η θητεία να είναι 9 ή δωδεκα μήνες,και ο καθένας να υπηρετει υποχρεωτικά στην περιοχή που γεννηθηκε και έχει χώρο ευθύνης,αυτό θα τον κάνει να είναι και κοντα στους δικους του αλλά και να γνωρίζει καλύτερα τον χωρο ευθύνης.Στρατόπεδα που θα έχουν περα απο ασκηση στα οπλα και τακτικές πολέμου,σχολεια,αθλητικές εγκαταστάσεις,βιβλιοθήκες,μαθηματα απο καθηγητες για κάθε τομέα ανθωπινης δράσης,δημοκρατικές διαδικασίες!!Μέσα στην θητεια να εκπαιδεύονται οι αξιωματικοι και μετα το τέλος της θητείας,να καλουνται μια βδομαδα δεν ξερω ίσως και παραπάνω,ανα τέσσερις μήνες όπως και οι φαντάροι για επανεκπαίδευση σε τακτικες και νεα οπλα,καλύπτοντας το κρατος τα έξοδα και την εργασία τους.Συμβουλια πολιτοφυλάκων που θα διαμορφώνουν γνωμη για τα της περιοχης τους και την αμυνά της και θα ενημερώνουν με εκθέσεις το κεντρικό επιτελειο για τις ανάγκες.Ένα στρατο με λίγα λόγια που θα έχει βάση και πυρήνα του, τους πολιτες και τις αμυντικές και οχι μόνο ανάγκες της χώρας και οχι τα πολεμικά δογματα των ιμπεριαλιστων.Έναν στρατό δομημένο και οργανωμένο έτσι που κανένας να μη μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για άλους σκοπους!Έναν στρατο που θα υπερασπίζεται την χώρα και τα συμφέροντα του λαού γιατι θα τον αποτελει ο ιδιος ο λαός και θα ελέγχεται απο τον λαό,τους ενεργούς εργαζόμενους και συνάμα πολιτοφύλακες του.Κάπως ετσι χονδρικά θα θελα εγω να είναι τα πράγματα.Βέβαια με τα σημερινα δεδομένα και τους σημερινούς συσχετισμούς το θεωρώ αδύνατο.Μόνο μια λαική κυβέρνηση με διαφορετικό τελείως προσανατολισμο και αντιλήψεις θα μπορουσε να προχωρησει σε κάποιες τέτοιες αλλαγές!!
  Αυτά και απο μένα!!

  Και κατι άλλο ρε παιδιά,επειδή ειμαι λίγο στουρνος με το διαδίκτυο και τους υπολογιστες,αν θα ήθελα να βάλω ένα βιντεο στο μπλοκ ή μια φωτογραφία(οχι τσόντα μην ανησυχειτε)τι πρεπει να κάνω?

  ΑΝΤΩΝΗ@Δεν ήξερα tavarish οτι είσαι και κυνηγός?Τωρα εξηγειται και το ποσοστό τους στις ευροεκλογές!!χαχα

 44. Y Ιουνίου 15, 2009 στις 2:12 πμ #

  @Sentic
  Συμφωνώ με το πνεύμα των όσων γράφεις και θεωρώ τη μεταφορά εμπειριών που κάνεις πολύ χρήσιμη.

  Χωρίς καμία προβοκατόρικη διάθεση και θέλοντας να βάλω άλλο ένα στοιχείο στην κουβέντα:
  Από τη περιγραφή που κάνεις για το πώς θα ήθελες το στρατό βγαίνει ότι λογικά διαφωνείς (ευτυχώς κατά τη γνώμη μου) με την παρακάτω πρόταση – θέση του 18ου Συνεδρίου για το Σοσιαλισμό:

  ‘Διασφαλίζεται ο καθοδηγητικός ρόλος του Κόμματος για τις στρατιωτικές μονάδες και τις δυνάμεις περιφρούρησης της Επανάστασης’.

  καθώς σύ λες ότι ο στρατός ‘θα ελέγχεται απο τον λαό,τους ενεργούς εργαζόμενους και συνάμα πολιτοφύλακες του’ και άρα λοιπόν όχι από την Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος.

  θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε και γνώμες άλλων επ’αυτού.

 45. Μάριος Ιουνίου 15, 2009 στις 3:14 πμ #

  Απ’ ότι έχω ακούσει είναι 10 ευρώ (8,22 μου λένε) αυτά που μένουν επειδή κρατάνε χρήματα για στέγαση-σίτιση. Γι’ αυτό επιμένω στο να είναι η σίτιση-στέγαση-μεταφορές δωρεάν. Επίσης, θα προσθέσω ότι πρέπει να καταργηθούν οι κοιτώνες και να κοιμάται ο καθένας σπίτι του ή σε μονόκλινα-δίκλινα-τετράκλινα.

 46. Juan Belmonte Ιουνίου 15, 2009 στις 10:28 πμ #

  Η δομή του ΕΣ είναι όπως είπε και ο Αντώνης καθαρά «πολιτική επιλογή των στρατοκρατών της αστικής τάξης στην Ελλάδα». Είναι μια ελίτ στρατιωτική η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με το κεφάλαιο και πολύ πιο ισχυρή απ’ ότι νομίζουμε. Μόνο με το ζήτημα των στρατιωτικών εξοπλισμών να ασχοληθούμε λίγο γίνεται άμεσα κατανοητή η δύναμή της και η σύμπλευσή της με το πολιτικό κατεστημένο. Το να έχεις υποχρεωτική θητεία εξασφαλίζει πολλά προνόμια σε αυτήν την ελίτ. Και στην περίπτωση που αυτός ο στρατός σοβαρευόταν (όπως ο καθένας το εννοεί τέλοσπάντων) πολλοί από αυτούς θα έπρεπε να πάρουν τον πούλο γιατί είναι παντελώς αχρείαστοι.
  Επιπλέον πολλά λέει και το πως φυλάσσεται ο οπλισμός στις αποθήκες. Για τον ΕΣ από ότι έχω δει, μάλλον πρώτος του στόχος είναι να διασφαλίζει την ομαλή ροή της κοινωνικής ζωής σε κάποια περίπτωση «ανωμαλίας» και καμία σχέση δεν έχει με πολεμικές επιχειρήσεις (εκτός αν τους τραβάνε οι φίλοι για κάτι εξωτερικά…)

  Από την άλλη, όπως είπαν Sentic και Αντώνης πρέπει να ξέρεις τα όπλα και διάφορες τεχνικές, για να τις χρησιμοποιήσεις την ώρα που πρέπει. Τουλάχιστον όταν πήγα εγώ έτσι το είδα. Είναι στην διακριτική σου ευχέρεια να μάθεις -ότι τελοσπάντων- μπορούν αυτά τα στουρνάρια να σε διδάξουν. Οι περισσότεροι βέβαια -ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων- το παίρνουν κόντρα και δεν μαθαίνουν τίποτα.

  @ Sentic
  Σωστό αυτό που λες με τις τοπικές πολιτοφυλακές, αλλά με την ερήμωση που υπάρχει στην επαρχία, δεν μπορώ να σκεφτώ πολλούς νομούς που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους…

 47. sentic Ιουνίου 16, 2009 στις 9:21 πμ #


  Το πλήρες κομματι της απόφασης του συνεδριου που αναφέρεται στην επαναστατική περιφρουρηση και στην άμυνα είναι το παρακάτω:

  «Tα νέα όργανα επαναστατικής περιφρούρησης και άμυνας στηρίζονται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή, αλλά και σε μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

  Στη θέση του αστικού στρατού και των σωμάτων καταστολής, που έχουν διαλυθεί εξ ολοκλήρου, δημιουργούνται νέοι θεσμοί, στη βάση της ένοπλης επαναστατικής πάλης για τη συντριβή της αντίστασης των εκμεταλλευτών και την υπεράσπιση της Επανάστασης. Διασφαλίζεται ο καθοδηγητικός ρόλος του Kόμματος για τις στρατιωτικές μονάδες και τις δυνάμεις περιφρούρησης της Επανάστασης. Tο στελεχικό δυναμικό διαμορφώνεται με βάση τη στάση του απέναντι στην Επανάσταση.

  Σταδιακά διαμορφώνεται, μέσα από νέες στρατιωτικές παραγωγικές σχολές, ένα νέο δυναμικό, επιλεγμένο κυρίως από νέους με εργατική καταγωγή. Διαπαιδαγωγείται με τις αρχές της νέας εξουσίας. Aξιοποιείται η θετική πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, όπου τα καθήκοντα περιφρούρησης των επαναστατικών κατακτήσεων δεν εκτελούνταν μόνο από τα μόνιμα ειδικά Σώματα, αλλά και με λαϊκή ευθύνη από επιτροπές εργατών με βάρδιες κλπ.»

  Η πρωτη παράγραφος-αλλα και σημεία παρακάτω- που αναφέρεται στην εργατική και λαική συμμετοχή και στο μόνιμο προσωπικο(αν και θα προτιμουσα να είναι οσο λιγοτερο γίνεται)καλύπτει σε μεγαλο βαθμό το σκεπτικό μου όσον αφορα τον έλεγχο του λαού.Μένει βέβαια να δουμε σε μια πιο εξειδικευμένη κουβέντα που δεν θα μπορουσε βεβαια να γινει μεσα σε αυτό το κείμενο της απόφασης,τί δομή θα έχει αυτή η εργατική και λαικη συμμετοχή,πως θα λειτουργεί,πως θα διακλαδώνεται,ποια θα ειναι η μορφη των ένοπλων τμηματων και ποιος ο τροπος τους στις αποφάσεις ως προς το αμυντικο δόγμα της χώρας και στην περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού,μια και μιλάμε για μια επαναστατική λαική κυβέρνηση.

  Στο σημείο στο οποίο αναφέρεσαι και με βάση τα συμφραζόμενα απο τις προηγουμενες και την επόμενη πρόταση,αντιλαμβάνομαι οτι με τον καθοδηγητικό ρολο του κόμματος,εννοει το στίγμα που πρέπει να περάσει και να δώθει στο νέο ένοπλο μόρφωμα στράτευμα,όπως θέλεις πέστο,οτι πλέον με τη νέα του μορφη και σύνθεση,εξυπηρετει άλλους σκοπους και άλλες αξίες απο αυτές που εξυπηρετουσε μεχρι πριν απο λίγο.Οτι είναι πλεον ένα όργανο στα χέρια του λαού που η νεα του δομή,με την εργατική και λαική συμμετοχη του δινει το δικαιωμα να το ελέγχει χωρις να είναι οπως σημερα ένα ξεχωριστο απομακρο κομματι της κοινωνίας με αυστηρα δικες του δομες,υπηρεσίες και λειτουργίες.Αυτό το στίγμα απαιτεί ένα νέο μπουσουλα που φυσικά θα δοθει με κάποιες καθογηγητικές υποδείξεις που είναι υποχρεωμένο το κόμμα ή το επαναστατικο μέτωπο να τις περάσει στο νέο ένοπλο μόρφωμα για να του δείξει το νέο του ρόλο!Πως?Μα με την νέα του λειτουργία,με τον αποκλεισμο ατόμων που πολέμησαν την επανάσταση απο ένα τοσο ευαίσθητο για την επανάσταση μέρος,με την καταπολέμηση των τάσεων καριερας που μπορει να δημιουργηθουν σε κάποιους μονιμάδες,με τον έλεγχο απο τα συμβουλια στρατιωτων μέσω επαναστατικων επιτρόπων που μπορει να είναι κομματικοι ή οχι και θα τους ορίζουν τα συμβούλια.Πως είναι δυνατον να φτιαχτει στη θέση ενος παλιού αντιδραστικου σχηματισμου ένας καινούργιος, χωρις να έχει το πολιτικό στιγμα και την νέα αντιληψη αυτού ή αυτών που με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ θέληση του λαου,μια και μιλαμε για επαναστατική διαδικασία, πραγματοποιούν τις αλλαγές?
  Ας πουμε σήμερα,δεκάδες παιδιά που υπηρετουν την θητεία τους και είναι στις γραμμές της ΚΝΕ. Δεν κάνουν προπαγανδα μέσα στα στρατόπεδα?Δεν προσπαθουν να φανερώσουν στους συναδέρφους τους ποιος ειναι ο ρολος του σημερινου στρατου και πως τον χρησιμοποιουν οι εκαστωτε κυβερνήσεις δειχνοντας το Αφγανισταν ,το κοσοβο,την βοσνια,το Ιρακ?Δεν αναδεικνύουν τον αντιδραστικο και αντιδημοκρατικο χαρακτηρα που έχει ο σημερινός στρατός?Αυτα ολα δεν απορρέουν απο το κόμμα και τις απόψεις του που ασπάζονται?δεν ειναι πολιτική καθοδήγηση,που κι αυτοι διαμορφώνουν αφου βρίσκονται στις γραμμές του?Στην περιπτωση λοιπον που το κομμα ειναι κυβερνηση πρέπει να περασει τις αντιλήψεις του στο στράτευμα με τον καθοδηγητικό του ρόλο αφου πρωτα έχει διαμορφώσει τις δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες στην βάση του ένοπλου μορφώματος και αφου λαμβάνει υπόψη του τις υποδείξεις του ενοπλου λαου που συμμετέχει στο μόρφωμα κομματικου και μη.
  Το πολιτικό στήγμα του μορφώματος αναμφισβήτητα το δίνει ο επαναστατικος φορέας,δεν θα μπορουσε να κάνει και αλλιώς άλλωστε,το απαιτουν οι επαναστατες που τον αποτελουν.Το δομικο και το λειτουργικό,περιλαμβάνοντας και το επαναστατικό δίκαιο θα καθοριστει καιαυτό απο τις σαφεις υποδείξεις των ενοπλων(λαος) φυσικά και τις ιδιαιτεροτητες καθε φορά.Η λέξη καθοδήγηση λοιπον στην παρουσα φάση εκει μου πάει εμένα.Αν υπονοειται κατι αλλο,πρέπει να δω συγκεκριμενες θέσεις του κομματος στο συγκεκριμενο,και οχι κατι γενικο οπως αυτό και αν με προδιαθέσουν αρνητικα,δεν θα διστάσω να το πω!!Προς το παρον με το συγκεκριμενο κομματι,θελω να ειμαι προδιαθετειμενος θετικα δινοντας την δικη μου οπτικη γωνια για το τι θελει να πει!Δυστυχως ειμαι πολυ μακρια,για να ζητήσω διεκρινίσεις απο καποιον ΚΚΕ στην Ελλαδα!Αν μπορει καποιο παιδι του ΚΚΕ στο μπλοκ να με βοηθήσει καλοδεχουμενο!
  Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι το κόμμα σαν απρόσωπη Κ.Ε αλλά σαν χιλιάδες κομμουνιστες μέλη και φίλους που παλεύουν ο καθένας τους εφ ο ετάχθη για να μπολιάσουν τους άλλους με τις θέσεις και τις απόψεις του πολιτικου τους φορέα.Απόψεις που πάρθηκαν, υιοθετήθηκαν συλλογικα μεσα απο διαδικασίες και οχι επειδη κάποια Κ.Ε τις επέβαλλε.Σε μια επαναστατική λοιπον κυβέρνηση αυτό το ρόλο καλουνται να παίξουν τα μέλη του κομματος,που σίγουρα θα ναι πιο εύκολος μια και θα χουμε φτάσει σε αυτό το σημειο!να περάσουν την νέα αντίληψη σαν πρωτοποροι, και σε αυτους που δεν ειναι μέλη αλλά στηρίζουν την επαναστατική διαδικασία,αλλά ταυτόχρονα να αφουγκράζονται τη μαζα και να επεξεργαζονται την πλουσια εμπειρια της συνθέτωντας την για το καλύτερο αποτέλεσμα!

  @tavarish Belmonte,ίσως τη νύφη να την πληρώνατε εσεις οι Αθηναιοι!!χαχα (πως μπαινει το κωλοανθρωπακι???)un abraso enorme companero!!!

 48. sentic Ιουνίου 16, 2009 στις 9:39 πμ #

  @Φίλε Μαριε στο σημερινό στρατό,το πρόβλημα δεν είναι αν θα πάρεις λεφτα ή οχι ή αν θα κοιμασαι μόνος σου γιατι βρωμάνε τα ποδάρια κάποιων άλλων ίδιων με σενα και μένα,αλλά ο ρολος του και η αξιοποιησή του για βρωμοδουλειές!Και αν πριν, σε μια Α κατάσταση υπήρχε μια μικρή πιθανότητα καποιοι να λακήσουν και να μην υπακουσουν εντολές (βλεπε χουντα),σημερα με τον μισθοφορικο που τεινει να γινει,αλιμονο μας!!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Redblogs.gr » Περί θητείας ο λόγος - Ιουνίου 11, 2009

  […] Η θητεία θα μειωθεί αν και όταν… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (562 λέξεις)] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: