Η Ελένη Σωτηρίου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Γκράνμα

1 Ιον.

Είχαμε συμφωνήσει με  το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουμε μία συνέντευξη για το ράδιο Γκράνμα στο πλαίσιο του αφιερώματος στις Ευρωεκλογές. Τελικά συμφωνήσαμε να κάνουμε τη συνέντευξη με την Ελένη Σωτηρίου αύριο. Δυστυχώς και πάλι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά  αλλά δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς μιας και η Ελένη Σωτηρίου βρίσκεται στη δεύτερη εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου και προφανώς ο χρόνος της είναι περιορισμένος.

«Η Ελένη Σωτηρίου σπούδασε στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και όπως οι περισσότεροι πτυχιούχοι ετεροαπασχολείται ως υπάλληλος σε τεχνική εταιρεία. Από το 1993 είναι μέλος της A/συνέχεια και από το 2003 ιδρυτικό μέλος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ). Από το 2004 είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Επίσης, είναι μέλος του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.»

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τη Παναγιώτα και το Μιχάλη από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδιαφέρον  και το χρόνο τους σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Ξεκαθαρίζω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Στις συνεντεύξεις που κάναμε και θα κάνουμε δεν εκφράζουμε προσωπικές θέσεις. Απλά δίνουμε την ευκαιρία σε εσάς να υποβάλετε ερωτήσεις (στο μέτρο του δυνατού πάντα) και στα κόμματα να εκθέσουν τις απόψεις τους. Προσωπικές θέσεις και κουβέντα πάνω στις θέσεις των κομμάτων μπορεί να γίνει στα comments.

Δεν είμαστε επαγγελματίες και δε βγάζουμε λεφτά από το Γκράνμα. Αντίθετα μέχρι τώρα βάζουμε και από τη τσέπη μας. Προσπαθούμε λοιπόν να τηρούμε τους κανόνες  της ισονομίας όσο μπορούμε.

Στο Γκράνμα δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης. Οι μέχρι τώρα συνεντεύξεις είναι δική μου πρωτοβουλία και είναι τα κόμματα που ήθελα εγώ να ακούσω πριν πάω στη κάλπη.  Αν κάποιος από τους συγγραφείς του Γκράνμα θελήσει να κάνει συνέντευξη με εκπρόσωπο κάποιου άλλου κόμματος είναι δικιά του υπόθεση και πρωτοβουλία. Δε θα το αρνηθεί κανείς.

Το Γκράνμα δεν ευαγγελίζεται την ενότητα της αριστεράς ως πανάκεια και ούτε προσπαθεί να εμφανίσει τα διάφορα κόμματα που υποστηρίζουν ότι ανήκουν στο ριζοσπαστικό χώρο ως όμοια. Αντίθετα αντιλαμβανόμαστε τις σημαντικές διαφορές και  διαφοροποιήσεις.

Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας ως σήμερα Τρίτη στις 3 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζω ότι οι συνεντεύξεις αφορούν κυρίως τις ευρωεκλογές και ο περισσότερος χρόνος αφιερώνεται εκεί.

12 Σχόλια προς “Η Ελένη Σωτηρίου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Γκράνμα”

 1. λαθραναγνώστης 1 Ιουνίου, 2009 στις 11:32 μμ #

  Θεωρείτε ότι η ΕΕ είναι ενα εξελικτικό βήμα προς τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ένας οργανισμός μέσω του οποίου το ευρωπαϊκό κεφάλαιο μπορεί να εκμεταλευεται συνολικά και με πιο συμφέροντες γι’αυτό όρους την εργατική δύναμη των λαών της Ευρώπης?

  Αν ναι, τότε πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα εκ των έσω αναμόρφωσης και μετασχηματισμού αυτού του οργανισμού σε φιλολαϊκό, χωρίς να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί αυτοπροστασίας του που του έχουν ενσωματώσει οι αρχικοί δημιουργοί του?

 2. a8lios 2 Ιουνίου, 2009 στις 10:14 πμ #

  1η)
  Ο ΣΥΝ συμμετέχει στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο στο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του καταδικάζει τις προσπάθειες οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη ως σταλινισμό, ενώ δέχεται σαν ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ αρχές του τις αρχές της Ε.Ε., δηλαδή (για να τις θυμηθούμε κι εμείς: Ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων, κερδών, εργαζομένων, παιδείας κτλ.).

  Ο ΣΥΡΙΖΑ τί στάση κρατάει απέναντι στο ΚΕΑ? Η ίδια και η ΚΟΕ συμφωνούν με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΕΑ, κι αν όχι πώς εκδηλώνουν τη διαφωνία τους?

  2η)
  Ο ΣΥΝ τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρωβουλή έχει στηρίξει μια σειρά από πολιτικές, στις οποίες η ΚΟΕ δηλώνει αντίθετη (ΟΝΕ, ΚΕΣ, αναθεωρημένη ΚΑΠ, Ευρωστρατός κ.ά.).
  Η ίδια είναι στην 2η θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε αν εκλεγεί θα είναι στην Ευρωβουλή μαζί με ένα στέλεχος του ΣΥΝ.
  Σε περιπτώσεις λοιπόν που γίνονται ψηφοφορίες για θέματα όπως τα παραπάνω, όπου θα διαφωνούνε μ το συναγωνιστή της, τί θα κάνυνε, θα βρίσκουν μια «μέση στάση» προκειμένου να εξασφαλίζεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ή θα ψηφίζουν ο καθένας σύμφωνα με τη θέση του κόμματός του.

 3. a8lios 2 Ιουνίου, 2009 στις 10:23 πμ #

  Και μια 3η …ιντριγκαδόρική 😀 και τοποθετημένη στο πάτο του question stack(να τεθεί μόνο αν δεν υπάρχουν άλλες):
  Η χρηματοδότηση που παίρνει κάποιος βουλευτής (ή αντίστοιχα Ευρωβουλευτής) του ΣΥΡΙΖΑ πού πάει?
  Στον ίδιο και δίνει ένα μέρος αυτής στο κόμμα του ή όπου έχει συμφωνήσει ο ίδιος τέλος πάντων?
  Σε κάποιο κοινό ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ?
  Στο κόμμα/οργάνωση μέσω του οποίου συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ?

 4. Μάριος 2 Ιουνίου, 2009 στις 11:38 πμ #

  1. Πως αξιολογεί τις εξελίξεις στην Λατινική Αμερική (Τσάβες, Κορέα, Μοράλες, κλπ.);
  2. Θεωρεί ότι τα Κοινωνικά Φόρουμ βοήθησαν στην παγκόσμια δικτύωση του Κινήματος; Γιατί εμφανίζεται κάμψη (αν εμφανίζεται) σε τέτοιες μορφές συσπείρωσης;
  3. Πως βλέπει τις εξελίξεις στο Νεπάλ και τους πρόσφατους ελιγμούς Πρατσάντα;
  4. Τι μπορεί να πετύχει ένας κομμουνιστής ευρωβουλευτής μόνος του στην Ευρωβουλή;

 5. Αντώνης 2 Ιουνίου, 2009 στις 12:46 μμ #

  Οι ερωτήσεις μου θα είναι ελαφρώς προβοκατόρικες!

  1. Τα Αριστερά Σχήματα στις σχολές (παράταξη της ΚΟΕ) εγκαλούσαν όλους τους άλλους γιατί συμμετείχαν στα ΔΣ και τα όργανα συνδιοίκησης. Η ΑΡΕΝ συμμετέχει κανονικά στα παραπάνω. Τί άλλαξε;

  2. Η ΚΟΕ έχει δική της παράταξη στο συνδικαλιστικό κίνημα ή εκφράζεται μέσα από την Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΝ; Εν πάσει περιπτώσει τί γνώμη έχει για τον κοινωνικό «διάλογο» , την ΟΚΕ, τη συμμετοχή των συντρόφων της της ΑΠ στο προεδρείο της ΓΣΕΕ; Την κοινή κάθοδο σε περίπου 15 ομοσπονδίες με την ΠΑΣΚΕ και σε άλλες 5 με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ;

  3. Στις Δημοτικές-Νομαρχιακές εκλογές συμφωνεί με την κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ; η ΚΟΕ στηρίζει τα ψηφοδέλτια αυτά του ΣΥΝ;

  4. Και μία περιβαλλοντική για να μή φωνάζει ο Υ!!! Συμφωνεί με τη θέση του ΣΥΝ ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το πρωτόκολλο του Κυότο και η λογική του «χρηματιστηρίου» ρύπων, και του «ο ρυπαίνων πληρώνει»; ποιά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα;

  • Y 2 Ιουνίου, 2009 στις 3:25 μμ #

   Εξειδικεύω λίγο (εσύ δούλευε με): συμφωνεί με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων που βρίσκεται σε εφαρμογή από το 2005 σε όλη την ΕΕ ως μέσου καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής?
   Να σημειώσουμε ότι έχει παντελώς αποτύχει μέχρι τώρα να μειώσει τις εκπομπές. Αν όχι, τι βήματα σκοπεύει να κάνει στην ευρωβουλή ώστε να προωθηθούν εναλακτικοί τρόποι καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

   Σκοπεύει να υπογράψει αυτό? (Εξήγησε της πρώτα τι είναι – http://www.electioncampaign.eu/?article_id=7&clang=5)

   Και μια άλλη: μπορεί να γίνει επανάσταση ταυτόχρονα σε 27 χώρες ή θα πρέπει η Ελλάδα πρώτα να βγει?

 6. Μάριος 2 Ιουνίου, 2009 στις 1:08 μμ #

  @Αντώνης
  1. Τα Αριστερά σχήματα πάντα συμμετείχαν στα ΔΣ. Ξέρεις κάτι άλλο;
  2. Η ΚΟΕ συμμετέχει στην «Ένωση Εργαζομένων» και δε συμμετέχει στην Αυτόνομη Παρέμβαση των ΣΥΝ-ΑΚΟΑ.
  3. Η ΚΟΕ συμμετέχει σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τον ΣΥΝ και άλλες δυνάμεις σε κοινά ψηφοδέλτια. Όχι παντού.

 7. Αντώνης 2 Ιουνίου, 2009 στις 1:24 μμ #

  @ Μάριος

  1. Τα Αριστερά Σχήματα σίγουρα δεν συμμετείχαν στη συνδιοίκηση . Τώρα για τα Δ.Σ μπορεί να μή θυμάμαι και καλά. Έχουμε μεγαλώσει λίγο..!

  2. Ευχαριστώ για την πληροφόρηση, αλλά θέλω και σχολιασμό των παραπάνω, περισσότερο δε επειδή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν και τέσσερα συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΠ.

  3. Το ίδιο με το 2.

 8. regimientocinqo 2 Ιουνίου, 2009 στις 3:06 μμ #

  Κι εγώ μια ερώτηση:
  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη συνέντευξη του στο MEGA – Χασαπόπουλος το Σάββατο -, απευθυνόμενος στους Οικολόγους τους κάλεσε να φυλαχτούν από το να γίνουν μια δημοσκοπική φούσκα θύμα της οποίας, όπως είπε, έπεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Μ’αφορμή αυτή την αναγνώριση από πλευράς κ. Τσίπρα ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική απήχηση του κόμματος αυτού, θα ήθελα ένα σχόλιο ως προς το γιατί η ίδια πιστεύει ότι έγινε αυτό; Ποιος και γιατί να ήθελε να «φουσκώσει» τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τί άραγε επιδίωκε και γιατί τώρα έπαψε να το επιδιώκει;

  Κι άλλη μια : μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν και τροτσκιστικές ομάδες, πρόσωπα κλπ. Η σύμπραξη με τροτσκιστές άραγε ανάγει τη νομιμοποίησή της, σ’ό,τι αφορά στην ΚΟΕ, στην παράδοση Χοτζέα, στη σκέψη Μάο Τσε Τούνγκ, στην ιταλική αυτονομία, που εν πάσει περιπτώσει;

 9. kraftwerkvs 2 Ιουνίου, 2009 στις 3:39 μμ #

  Η Ελλάδα πρέπει να βγεί ή να μείνει στην Ευρωπαική Ένωση ποια είναι η θέση του Σύριζα?
  Να φύγει η να μείνει στο ΝΑΤΟ?
  Ποια είναι η θέση του Σύριζα για το Μάαστριχτ?

 10. compassocap 2 Ιουνίου, 2009 στις 4:58 μμ #

  τέολος οι ερωτήσεις. Η συνέντευξη έγινε

Trackbacks/Pingbacks

 1. Redblogs.gr » Η Ελένη Σωτηρίου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Γκράνμα - 1 Ιουνίου, 2009

  […] “Η Ελένη Σωτηρίου… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (358 λέξεις)] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: