Μια βόλτα στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»

20 Μάι.

Θυμόμουν από παλιά τη προσπάθεια του ΚΚΕ να ψηφιοποιήσειι το αρχείο του. Τη πρώτη κουβέντα γι αυτή τη προσπάθεια, την είχα ακούσει  τότε που μες τη λάσπη και τα βρωμόνερα ψαρεύαμε κατεστραμένες κόλες Α4 από τις πλημμύρες στο Περισσό. Δε μπορούσα λοιπόν να μείνω αδιάφορος στο άκουσμα της λειτουργίας του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης».

Στο σπίτι του Χαρίλαου λοιπόν , που ο ίδιος δώρισε στο ΚΚΕ λειτουργεί πλέον το ΕΚΧΦ. Πήρα λοιπόν, ένα καλό μου φίλο και το επισκεφτήκαμε από περιέργεια, ουσιαστικά μυρίζοντας τη περιοχή σα περίεργοι σκύλοι και προετοιμάζοντας την επόμενη επίσκεψή μας.  Φτάνοντας λοιπόν έξω από το κτήριο βλέπεις τη τεράστια φωτογραφία του Χαρίλαου και τη πινακίδα στην είσοδο που έχει φιλοτεχνήσει μάλλον κάποιος από τους οπαδούς του Σοβιετικού ρεαλισμού 🙂 . Χτυπήσαμε το κουδούνι και ο υπεύθυνος ήρθε και μας άνοιξε τη πόρτα πολύ ευγενικά ρωτώντας μας τι ακριβώς ζητάμε. Του εξηγήσαμε ότι ήρθαμε απλά και μόνο για να ικανοποιήσουμε τη περιέργεια μας και αυτός μας κάλεσε μέσα και άρχισε να μας ξεναγεί.

Στον επάνω όροφο που φιλοξενείτε το κέντρο, όταν περάσεις τη πόρτα μπαίνεις σε ένα πολύ ζεστό χώρο που δεν έχει απεμπολίσει σε καμία περίπτωση τη μυρωδιά του σπιτιού. Ζεστά ξύλινα πατώματα και παλαιάς κοπής κλασσικά ξύλινα έπιπλα.

Στο δεξί σου χέρι βρίσκεται ένα δωμάτιο που μάλλον ήταν το σαλόνι. Όταν βρεθείς στο κέντρο του δωματίου είσαι περιτριγυρισμένος από μια μεγάλη ξύλινη βιβλιοθήκη και νιώθεις την ιστορία του ΚΚΕ να ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Μόνο που δε ξέρεις από που να ξεκινήσεις.  Όπου και να κοιτάξεις μια διαφορετική χρονική περίοδος είναι έτοιμη να αρχίσει να σου αφηγείται κι εσύ περίμενεις έτοιμος και εκστασιασμένος να ακούσεις. Η εθνική αντίσταση, ο αντιδικατορικός αγώνας, η συνδικαλιστική δράση. Κάπου εκεί θα συναντήσεις και τα ιδεολογικά βιβλία, τα πολιτικά και ότι άλλο μπορεί να πλουτίσει μια βιβλιοθήκη.

IMG_0202

Στο άλλο δωμάτιο ακριβώς απέναντι από τη βιβλιοθήκη, υπάρχει ένας χώρος όπου φιλοξενούνται σε μια προθήκη κάποια ντοκουμέντα της ιστορίας του κόμματος, που δυστυχώς δεν ασχολήθηκα μαζί τους, μιας και η προσοχή μου στράφηκε αποκλειστικά στο διατηρημένο γραφείο του Χαρίλαου. Το έχουν αφήσει έτσι όπως ήταν ακριβώς χωρίς να το πειράξουν. Πρόσθεσαν μόνο κάποιες φωτογραφίες  του, τα μετάλλια και τα παράσημα του. Ακόμα και η τσάντα του στέκει όρθια πάνω στο γραφείο ΄έτοιμη, περιμένοντας τον Χαρίλαο να τη σηκώσει για να κατευθυνθούν στο Περισσό.

IMG_0199

Ο τρίτος χώρος που επισκεφτήκαμε ήταν η αίθουσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεν είναι κάτι το εξαιρετικό σαν αίθουσα όμως είναι εξαιρετικό το περιεχόμενο. Έχει 6-7 υπολογιστές στους οποίους μπορείς να κάτσεις και να σκαλίσεις  ολόκληρη την ιστορία του ΚΚΕ αλλά και της χώρας μέσα από το αρχείο του κόμματος. Εφημερίδες, πρακτικά της ολομέλειας της ΚΕ, προπαγανδιστικά φυλλάδια όχι μόνο του ΚΚΕ αλλά και εφημερίδες αστικές, ασφαλίτικες τροτσκιστικές. Ένα τεραστιο και πλούσιο αρχείο στο οποίο όμως πρέπει να ξέρεις τι ψάχνεις γιατί αλλιώς πελαγώνεις. Περίπου δηλαδή αυτό που πάθαμε εμείς, που κάτσαμε τόση ώρα μπροστά σε ένα υπολογιστή χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς ζητάμε. Η δουλειά της ψηφιοποίησης του αρχείου είναι υπερβολικά σημαντική και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν και εργάζονται για αυτό το σκοπό.

Φεύγοντας κρατήσαμε την επιθυμία να επιστρέψουμε με διάθεση όχι εξερευνητικά στο χώρο αλλά στα βιβλία. Με όρεξη και χρόνο  για διάβασμα.

το site του ΕΚΧΦ εδώ

οι φωτογραφίες είναι χάλια αλλά είναι από το κινητό μου οπότε συγχωρέστε με.

2 Σχόλια προς “Μια βόλτα στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»”

  1. rocean 20 Μαΐου, 2009 στις 4:22 μμ #

    Καμιά ενημέρωση για το πότε θα βγει site με το αρχείο? Υποθέτω με το περιεχόμενο που είδατε στους τοπικούς Η/Υ?

  2. compasso 20 Μαΐου, 2009 στις 6:07 μμ #

    το αρχείο δε δίνεται ηλεκτρονικά ολόκληρο για λόγους προστασίας. Κι εγώ ζήτησα να εκτυπώσω μια εφημερίδα αλλά μου διευκρίνησαν ότι μπορούν να εκτυπωθούν μέχρι τα 3/5 ενός ντοκουμέντου για να φυλάμε τα ρούχα μας (εμπορική χρήση, παραποίηση και πολλά άλλα)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: