Unsigned united από το Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό

10 Μάι.

Το Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό προχώρησε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Προχώρησε στην έκδοση ενός album του «unsigned united» , στο οποίο συμμετέχουν ερασιτεχνικές μπάντες. Στη συλλογή συμμετέχει και το ίδιο το ΦΕΜΔ .  Εξαρχής η προσπάθεια μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα μιας και στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Γκράνμα.

Με αφορμή το καινούριο τους δίσκο λοιπόν, «unsigned united» ζήτησα από  τον Φάνη Μαργαρώνη,  του ΦΕΜΔ  να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Τι είναι ακριβώς το unsigned united?

Το «Unsigned United» είναι η συλλογή 16 σχημάτων εκτός δισκογραφίας (unsigned). Έγινε με πρωτοβουλία της μουσικής κολεκτίβας του Φτηνού Ευέλικτου Μουσικού Δυναμικού και του 902 Αριστερά στα fm, μέσω της εκπομπής «Αόρατη Κλωστή» που επιμελείται και παρουσιάζει το ΦΕΜΔ κάθε Κυριακή 8-9μμ. Η συλλογή «Unsigned United» αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια συνεύρεσης νέων  μουσικών σχημάτων και προβολής της δουλειάς τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την ύπαρξη όλων των αντικειμενικών συνθηκών για την ανάπτυξη της νέας εγχώριας σκηνής. Γι’ αυτό και η συλλογή έπρεπε να είναι πολυσυλλεκτική και με σχήματα από όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν σχήματα hip hop, όπως οι Praeda από το Low Bap του Περάματος ή οι Λάθος Εντύπωση από τη Θεσσαλονίκη αλλά και το ατμοσφαιρικό metal group Ismini, από την Πάτρα, οι alternative Egoballoon από τη Λειβαδιά, οι έντεχνο-ροκ ΝΟΡΜΑ από τα Γιάννενα, ο έντεχνος-ποπ Θωμάς Νικολάου από τη Λαμία και πολλοί άλλοι. Μοτίβο μας από την αρχή ήταν ότι δεν υπάρχουν καλά και άσχημα είδη μουσικής αλλά καλή και άσχημη μουσική. Το cd «Unsigned United» περιέχει μόνο καλή μουσική.

Πως ξεκίνησε η ιδέα?

Από την αρχUNSIGNEDunited_COVERή στην εκπομπή κάναμε προσπάθεια να προβάλουμε νέα τραγούδια, νέο υλικό, ακόμα κι αν αυτό ήταν σε μορφή demo. Κάποια στιγμή διαπιστώσαμε ότι η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Οπότε κάναμε την πρόταση στο σταθμό για την κυκλοφορία μιας συλλογής τόσο για να δώσουμε βήμα στα νέα σχήματα, όσο και για να συμβάλουμε στη συνένωση των φωνών τους. Προωθήσαμε το γεγονός διαδικτυακά και φυσικά από την εκπομπή. Μπορώ να πω ότι καμία σχέση δεν είχε η όλη διαδικασία με reality διαγωνισμό και καθόλου παράπλευρη διαφήμιση δεν έγινε. Απλά απευθυνθήκαμε σε μουσικούς και είχαμε ανταπόκριση. Παίξαμε on air τραγούδια από όλα τα demo που λάβαμε δίνοντας έτσι σε κάθε σχήμα ακόμα και αυτή την ελάχιστη ευκαιρία να «βγουν» προς τα έξω. Καλέσαμε στη συνέχεια φίλους καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου να βοηθήσουν στην επιλογή των τραγουδιών. Πρέπει να ευχαριστήσουμε για τη συμβολή τους, τους  Άγγελο Κουτσούκη, Μίλτο Πασχαλίδη, Βασίλη Λέκκα, DJ Rico (ΝΕΒΜΑ). Όπως επίσης λάβαμε σοβαρά υπόψιν και τις γνώμες των ακροατών της εκπομπής. Η Legend έδειξε από την αρχή ενδιαφέρον για την κυκλοφορία του cd και φτάσαμε βέβαια στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Tι σημαίνει για τη μπάντα αυτή η προσπάθεια?

Εμείς αντιλαμβανόμαστε το ΦΕΜΔ ως ένα κομμάτι αυτής της σκηνής που γεννιέται. Καταλαβαίνουμε ότι οι προσωπικές προσπάθειες του κάθε καλλιτέχνη ή του κάθε group συμβάλλουν φυσικά αλλά στο τέλος μόνο η ανάδειξη της σκηνής μπορεί να γίνει ρεύμα και να παρασύρει. Εξάλλου μόνο έτσι και ιστορικά αναδείχτηκαν σπουδαίοι καλλιτέχνες. Ας πούμε.. αναδείχτηκαν μέσα από το ρεύμα και έγιναν αποδεκτοί πρώτα απ’ όλα από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες. Ως ΦΕΜΔ αντιλαμβανόμαστε ότι η ιστορία εξελίσσεται κάθε στιγμή που μιλάμε και θέλουμε να εκφράσουμε την εποχή μας, να προωθήσουμε κάθε πρωτοπόρα ιδέα τη στιγμή που αυτή γεννιέται και αγωνιά να κερδίσει έδαφος. Αυτός είναι ο προσανατολισμός μας ως σχήμα, ως κολεκτίβα. Η συλλογή «Unsigned United» είναι μέρος αυτής της λογικής, την οποία θέλαμε να αποτυπώσουμε και στο cd. Γι’ αυτό και στη συλλογή συμμετέχουμε και εμείς με ένα δικό μας τραγούδι που σημαίνει πολλά για εμάς, το «Με Μια Αόρατη Κλωστή», από το οποίο προέκυψε και ο τίτλος της εκπομπής. Το ίδιο τραγούδι μπήκε ως bonustrack στη συλλογή τραγουδισμένο από όλους τους τραγουδιστές των υπόλοιπων σχημάτων της συλλογής. Κάθε φορά που το ακούω σιγουρεύομαι ότι κάναμε καλά με την κυκλοφορία του «Unsigned United». Παράλληλα, αυτή η συλλογή αποτελεί την εναρκτήρια προσπάθεια του ΦΕΜΔ από τη θέση του παραγωγού. Αυτός είναι ένας τομέας που έχουμε κατά νου, μας ενδιαφέρει πολύ. Οπότε η συλλογή αποτελεί και ένα άτυπο crash test για εμάς. Από το feedback πάντως μέχρι τώρα θεωρώ ότι δικαιωνόμαστε και ήδη βολιδοσκοπούμε το επόμενο βήμα μας στην κατεύθυνση αυτή.

Που μπορούμε να βρούμε το cd?

Παντού! Πανελλαδικά και σε όλα τα μεγάλα δισκοπωλεία. Βέβαια όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολα επιβιώνουν τα μικρά καταστήματα στις μέρες μας, πόσα αδιέξοδα επιφυλάσσει η αγορά για τους μικρομεσαίους. Αλλά φαίνεται ότι το «Unsigned United» παίρνει τη θέση του και σε συνοικιακά ράφια

Να περιμένουμε συνέχεια της προσπάθειας?

Φυσικά! Στο blog μας, στη σελίδα μας στο myspace (www.myspace.com/femdband) έχουμε κιόλας ανακοινώσει ότι πάμε για vol.2 και καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο σχήμα να στείλει τη δουλειά του στο σταθμό. Μάλιστα κάνουμε και πιο προωθημένες σκέψεις τις οποίες όμως είναι ακόμα νωρίς να αποκαλύψουμε… Ελπίζουμε η δική μας προσπάθεια να αποτελέσει κίνητρο και για άλλες αντίστοιχες παραγωγές στο μέλλον.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας?

Προς το παρόν κύριος στόχος μας είναι η προώθηση της συλλογής. Γι’ αυτό και στο αμέσως επόμενο live μας, στο Κύτταρο, 24/5 θα έχουμε παρέα μας σχήματα από τη συλλογή να παίξουμε (όπως τα παιδιά το εννοούν) παρέα. Αυτή η συναυλία ονομάστηκε «Unsigned United fest» και όπως στη συλλογή, πλέον on stage ενώνουμε τις φωνές αξιόλογων σχημάτων σε μια συναυλία όπου σημασία δεν έχουν οι διαφορές στα μουσικά στυλ αλλά η ανατρεπτικότητα της νεανικής δημιουργίας. Η επιλογή του χώρου βέβαια δεν έγινε καθόλου τυχαία. Εκεί που γεννήθηκαν νέες τάσεις και αναδείχτηκαν ιστορικές μορφές της εγχώριας σκηνής, είναι ο ιδανικός χώρος για να ξεδιπλωθεί η σύγχρονη εναλλακτική δημιουργία.

Από κει και πέρα, ως ΦΕΜΔ σχεδιάζουμε τις καλοκαιρινές εμφανίσεις μας και ταυτόχρονα δουλεύουμε το νέο μας δίσκο. Την επιμέλεια της παραγωγής έχει αναλάβει ο Μάνος Ξυδούς και υπολογίζουμε να κυκλοφορήσει αρχές Οκτώβρη.

Από την εκπομπή θα συνεχίσουμε να φιλοξενούμε νέες τάσεις και να κουβεντιάζουμε με ένα κοινό που επιμένει να αναζητεί ρήγματα σε μια μεταβατική εποχή. Η πόρτα του mail μας είναι ανοιχτή για όλους!

Το διαφημιστικό spot  της συλλογής:

Η μπάντα το Σάββατο 24/5  θα παρουσιάσει το άλμπουμ μαζί με τα υπόλοιπα συγκροτήματα στο «unsigned united fest» που θα γίνει στο Κύτταρο live stage, ένα χώρο που φυσικά δεν επελέχθηκε τυχαία μιας και από εκεί ξεκίνησαν πολλά από τα καινούρια ρεύματα της ελληνικής μουσικης.

το myspace, το site και το mail της μπάντας:

Advertisements

13 Σχόλια to “Unsigned united από το Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό”

 1. a8lios Μαΐου 11, 2009 στις 12:12 πμ #

  Καλή φάση. Μακάρι να πάει καλά και να έχει και συνέχεια!
  Θα βάλω και στο μπλογκ ένα λινκ σε αυτό το ποστ…

  • fanis_femd Μαΐου 11, 2009 στις 1:00 μμ #

   Ευχαριστούμε πολύ!
   Έχει μεγάλη σημασία να πάει καλά. Πρώτος σταθμός στο Κύτταρο και βλέπουμε!

 2. rocean Μαΐου 11, 2009 στις 1:20 πμ #

  Πολύ ωραία… Μερικές παρατηρήσεις όμως, αν τύχει και τα διαβάσουν αυτά…

  Καλό είναι να δίνουν και την δυνατότητα online παραγγελίας… Ακόμη καλύτερα αν μπορείς και να το αγοράσεις σε ηλεκτρονική μορφή (mp3)

  Ελπίζω κάποτε οι μπάντες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το άθλιο myspace… Με πιάνει αναγούλα όταν το βλέπω… Ένα καλό site (όπως έχουν ήδη οι ΦΕΜΔ) φτάνει και περισσεύει… Αρκεί είπαμε, να υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσουμε και ηλεκτρονικά τα τραγούδια…

  • fanis_femd Μαΐου 11, 2009 στις 1:04 μμ #

   @rocean
   Σωστή ιδέα είναι η online παραγγελία.
   Θα το μεταβιβάσω στο τμήμα διανομής να το δούμε.
   Όσο για το myspace, δεν έχεις και πολύ άδικο,
   όμως από την πλευρά των groups είναι ένα καλό μέσο και πάνω απ’ όλα δωρεάν, σε αντίθεση με ένα official site.
   Αν προκύψει κάτι άλλο βλέπουμε..
   Ευχαριστούμε και για το σχόλιο σχετικά με την οστοσελίδα μας, αν και εδώ που τα λέμε θέλει λίγο ανανέωση τώρα…

 3. compasso Μαΐου 11, 2009 στις 1:29 πμ #

  @a8lios:
  κι εγώ αυτό εύχομαι!

  @rocean:

  οι ΦΕΜΔ είναι από τις μπάντες που έχουν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο πιο πολύ από κάθε άλλη. Νομίζω ότι η διαδικτυακή διάθεση έχει να κάνει με την εταιρεία και όχι με τη μπάντα. Για το myspace συμφωνώ αισθητικά και όχι μόνο άθλιο αλλά είναι όλη η πληροφορία μαζεμένη , οπότε είναι χρηστικό. Ειδικά για τις ερασιτεχνικές μπάντες που δεν υπήρχε περίπτωση αλλιώς να τις βρεις.

 4. rocean Μαΐου 11, 2009 στις 11:30 πμ #

  Ναι.. Ίσως είναι κυρίως θέμα της εταιρείας… Αλλά νομίζω ότι αν θέλει και η μπάντα μπορεί από μόνη της να κάνει κάτι, αν η εταιρεία δεν το κάνει…

  Αλλά είναι και το άλλο θέμα… Το πιο σημαντικό για μένα… Γιατί να υπάρχει εταιρεία? Μια χαρά μπορεί μία μπάντα να διαθέσει ανεξάρτητα το υλικό της μέσα στο δίκτυο… Και ειδικά οι ΦΕΜΔ που έχουν ήδη όνομα και διαφημίζονται και από την εκπομπή στον 902… Δεν βλέπω πουθενά την χρησιμότητα της εταιρείας…

  Για το myspace… Δεν ξέρω… Ίσως κάποτε να είχε νόημα όταν είχε και μια βάση χρηστών… Μια κοινότητα… Σήμερα, πέρα από μπάντες δεν βλέπω κανέναν άλλο μέσα… Όλοι στο facebook είναι… Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που έχω εγώ…

  Από εκεί και πέρα για να μάθεις κάποια μπάντα ότι υπάρχει και ότι έχει σελίδα στο myspace, από κάπου αλλού θα την βρεις… π.χ. από posts σαν αυτό… Οπότε δεν βλέπω και χρησιμότητα της μαζεμένης πληροφορίας… Πάλι διάσπαρτη είναι, από την στιγμή που δεν υπάρχει κοινότητα χρηστών…

  Πολύ πιο χρήσιμο είναι ένα blog και πιο ευκολόχρηστο από το χαοτικό και πρωτόγονο myspace…

  Έτσι τα βλέπω εγώ σαν ακροατής της μουσικής… Ποτέ δεν έχω βρει μπάντα μέσα από το myspace…

 5. Rizobreaker Μαΐου 11, 2009 στις 2:13 μμ #

  Η προσπάθεια αυτή είναι όντως πολύ καλή και ελπίζουμε να έχει συνέχεια.
  Από όσα μου έχει πει ο Φάνης, υποθέτω ότι θα υπάρχει, αν όχι καλύτερη, τουλάχιστον ισάξια συνέχεια…
  Και θα ήταν μια καλή ιδέα το promotion της προσπάθειας και μέσα από το Radio Webolution!

 6. compassocap Μαΐου 11, 2009 στις 2:31 μμ #

  @rocean: στο fb δε μπορείς να έχεις ένα player για να παίζει τα τραγούδια. ή τουλάχιστον έτσι νομίζω. Συμφωνώ για το myspace ότι είναι απαρχαιωμένο και ίσως για το δωρεάν του πράγματος ένα μπλογκ να ήταν καλύτερη επιλογή. Όμως είναι λογικό όταν είσαι μπάντα να χρησιμοποιείς κάθε μέσο που σου δίνεται για να προωθήσεις τη δουλειά σου.
  Και σε αυτό είναι αξιέπαινα τα παιδιά που πήραν τη πρωτοβουλία και μαζέψαν τέτοιες μπάντες για να τους βοηθήσουν να κάνουν γνωστή τη δουλειά τους.
  Ίσως είναι από τα λίγα cd που θα αγοράσω μιας και το έχω κόψει το άθλημα.

  @fanis:
  Για την ηλεκτρονική διάθεση να το κοιτάξετε, είναι πολύ εξυπηρετικό

 7. compassocap Μαΐου 11, 2009 στις 2:34 μμ #

  @fanis:
  να μπορεί να κατέβει και σε ηλεκτρονική μορφή όμως. Όχι μόνο να παραγγέλνεις το cd. Να πληρώνεις για να το κατεβάσεις σε mp3.

  • fanis_femd Μαΐου 11, 2009 στις 7:59 μμ #

   Θα το δούμε!
   Καλή ιδέα είναι γενικά, αν και ποτέ δεν ήμουν υπέρ του να «σπάει» σε κομμάτια ένα ενιαίο δημιούργημα. Χάνεται κάπως η αίσθηση της σκηνής που «σκάει» μύτη..
   Anyway..

   • compasso Μαΐου 11, 2009 στις 10:06 μμ #

    μπορείτε να το βάλετε να κατεβαίνει όλο και όχι σε κομμάτια

 8. rocean Μαΐου 11, 2009 στις 4:26 μμ #

  Ναι… Το myspace είναι ένας καλός τρόπος να βάζεις samples… Αλλά μέχρι εκεί… Μην χρησιμοποιείται σαν βασικό site… Πρέπει να είναι συμπληρωματικό του κεντρικού site…

  Από εκεί και πέρα υπάρχουν και διάφορες άλλες υπηρεσίες που βγαίνουν κατα καιρούς για μουσικούς… Προχθές πέτυχα κάτι καλό αλλά δεν το θυμάμαι τώρα…

  Υπάρχει όμως και το πιο απλό… Να δίνεις free τα τραγούδια σε πολύ χαμηλή ποιότητα για download σαν samples, από το site σου… Επίσης αν δίνεις και κανα κομμάτι (κάποιο demo π.χ.) που και που σε κανονική ποιότητα, στο τζάμπα, λειτουργεί σαν διαφήμιση…

  Είναι λίγο το θέμα του χώρου όπου τα ανεβάζεις για download, αλλά υπάρχουν τζάμπα λύσεις ή εστω πολύ φτηνές… π.χ. rapidshare, dropbox, drop.io, κτλ… Ακόμη και torrents…

  Και να αναφέρω και αυτό που είχαν κάνει οι radiohead που δίναν free όλο τους το cd, αλλά δίναν την δυνατότητα στον κόσμο να το πληρώσει όσο γουστάρει αυτός… Ή να το αγοράσει σε πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου… Βέβαια αυτοί ήταν radiohead και το κοινό τους παγκόσμιο. Δεν ξέρω κατα πόσο μπορεί να πετύχει στην Ελλάδα. Προσωπικά θα έκανα donate σε κάποιο συγκρότημα που μου αρέσει και το έκανε αυτό… Ήδη έτυχε να κατεβάσω ένα cd σε κανονική ποιότητα από torrent κι επειδή μου άρεσε το αγόρασα κιόλας… Όπως κάνω donate σε διάφορα προγράμματα που χρησιμοποιώ… Και το κάνει και πολύς άλλος κόσμος…

  Υ.Γ: Φυσικά υπάρχει και το iTunes store αλλά δεν ξέρω πως δουλεύει το πράγμα και αν μπορεί η κάθε εταιρεία να πουλήσει μουσική εκεί, αλλά μόνο κάποιες συγκεκριμένες μεγάλες που έχουν ειδική συμφωνία…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Redblogs.gr » Unsigned united από το Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό - Μαΐου 10, 2009

  […] Με αφορμή το καινούριο τους δίσκο λοιπόν, “unsigned united” ζήτησα από  τον Φάνη Μαργαρώνη,  του ΦΕΜΔ  να απαντήσει στις ερωτήσεις μας…. [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: