Βοηθήστε μας να κράξουμε τη WWF

8 Μάι.

agro+carburant+1+coul+400+v2Παραθέτω εδώ ένα ψήφισμα που έχει ετοιμάσει μια συναδελφός μου μαζί με ακτιβιστές από όλο τον κόσμο κατά της ψεύτικης λύσης των βιοκαυσίμων (σωστότερα αγροκαυσίμων) ως λύσης στην κλιματική αλλαγή.

Έχει να κάνει με μια ακόμα σκοτεινή συμφωνία της WWF με κάποιες από τις τρομερότερες πολυεθνικές ώστε να προωθήσουν τα μεταλλαγμένα και τις μονοκαλλιέργειες ως ‘βιώσιμες’ και ‘οικολογικές’ λύσεις.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μετάφραση της εισαγωγής και του ψηφίσματος στα ελληνικά, αλλά on-line το κείμενο είναι μόνο στα αγγλικά.

Η μεταλλαγμένη τοξική σόγια δεν είναι ‘υπεύθυνη’

Μπορεί ποτέ η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που μεγαλώνει με μεγάλες ποσότητες αγρο-χημικών να βαφτιστεί ‘υπεύθυνη’; Μάλλον θεωρείτε κάτι τέτοιο αδύνατο. Η καταστροφή που έχει κάνει η σόγια Roundup Ready της Monsanto  σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Παραγουάη είναι τεράστια. Παρολαυτά, από τα τέλη Μαϊου στη σόγια αυτή θα μπει η ετικέτα ‘υπεύθυνη’ από τη Στρογγυλή Τράπεζα για την Υπεύθυνη Σόγια (The Round Table on Responsible Soy).

Εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν στη Στρογγυλή Τράπεζα η WWF και η αναπτυξιακή οργάνωση Solaridad η μεταλλαγμένη τοξική σόγια θα φορέσει αυτή την ‘πράσινη’ μάσκα. Υποστηρίζοντας τη Στρογγυλή Τράπεζα οι δύο αυτές οργανώσεις πιστεύουν ότι θα περιορίσουν τη ζημιά που προκαλείται από τη βιομηχανία της σόγιας. Η ενέργεια θα έχει ωστόσο τα αντίθετα αποτελέσματα. Η ανακήρυξη των μεταλλαγμέων προϊόντων ως ‘υπεύθυνα’ είναι ένα επικίνδυνο βήμα που νομιμοποιεί την περαιτέρω επέκταση της καλλιέργειας της τοξικής σόγιας. Η καταστροφή των τροπικών δασών θα συνεχιστεί αντί να σταματήσει.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το ζήτημα αυτό στην ιστοσελίδα μας. Υποστηρίξτε την έκκλησή μας στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τους ακτιβιστές της WWF και της Solidariad να άρουν την υποστήριξή τους στην τοξική σόγια.

http://www.toxicsoy.org/toxicsoy/Action/action.html

Βοηθήστε μας να προωθήσουμε αυτό το mail κατά προτίμηση προσθέτοντας δυο λόγια προσωπικά στους φίλους και την οικογένειά σας.

Ευχαριστούμε

ΨΗΦΙΣΜΑ: Η μεταλλαγμένη σόγια δεν είναι ‘υπεύθυνη’

Μια έκκληση προς τη Solidarid και το WWF

Ως μέλος της Στρογγυλής Τράπεζας η οργάνωσή σας έδωσε τη συγκατάθεσή της να μπει στη γενετικά μεταλλαγμένη τοξική σόγια η ετικέτα της ‘υπεύθυνης’. Διαμαρτύρομαι έντονα ενάντια σ’αυτό.

Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση της σόγιας Roundup Ready προκαλεί κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στη Νότια Αμερική. Η μονοκαλλιέργεια αυτή έχει ρημάξει τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και τους μικροκαλλιεργητές.

Η μεγάλης κλίμακας χρήση ζιζανιοκτόνων δηλητηριάζει το έδαφος και τους τόπους διαμονής του τοπικού πληθυσμού. Οι μονοκαλλιέργειες επιδεινώνουν τις υπάρχουσες συγκρούσεις για τη γη και μεγαλώνουν την απόσταση ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

Η Στρογγυλή Τράπεζα νομιμοποιεί την περαιτέρω επέκταση της παραγωγής σόγιας. Οργανώσεις αγροτών και ΜΚΟ από τη Νότια Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν επανειλλημένα διαμαρτυρηθεί κατά της εσφαλμένης αντίληψης ότι αυτό το είδος σόγιας μπορεί κατ’οιονδήποτε τρόπο να αποκληθεί ‘υπεύθυνο’. Η Στρογγυλή Τράπεζα υποσκάπτει επίσης την αξιοπιστία των ετικετών πιστοποίησης τοπικών και οργανικών προϊόντων.

Η Solidaridad και το WWF παίζουν έναν ηγετικό ρόλο μέσα στη Στρογγυλή Τράπεζα. Είναι σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της δική σας υποστήριξης που η μεταλλαγμένη τοξική σόγια θα στολιστεί με την ετικέτα της ‘υπεύθυνης’. Σας ζητάω συνεπώς να αναθεωρήσετε τη θέση σας. Υποστηρίξτε τη μικρής κλίμακας γεωργία και το φυσικό περιβάλλον και εγκαταλείψτε τη Στρογγυλή Τράπεζα.

Με εκτίμηση,

Υπογράψτε το ψήφισμα εδώ: http://www.toxicsoy.org/toxicsoy/Action/action.html

Advertisements

15 Σχόλια to “Βοηθήστε μας να κράξουμε τη WWF”

 1. ange-ta Μαΐου 8, 2009 στις 1:52 μμ #

  μη στενοχωριέσαι, αυτά τα τοξικά προϊόντα θα τα ξεράσει η ίδια η φύση τελικά,
  διάβασε την ανάρτηση μου και θα καταλάβεις.

  Οσο για την WWF, είναι πολύ γνωστός ο ρόλλος της στα διάφορα φόρα της παγκόσμιας ελίτ.

  http://ange-ta.blogspot.com/2009/05/blog-post_3643.html

 2. Кроткая Μαΐου 8, 2009 στις 2:13 μμ #

  Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ κανέναν (και σίγουρα όχι τη WWF), αν κατάλαβα καλά τι διάβασα, οι τερατογενήσεις, οι καρκίνοι και όλα τα συναφή δεν οφείλονται στην καλλιέργεια της σόγιας καθεαυτήν, αλλά στην χρήση επικίνδυνων χημικών φυτοφαρμάκων.
  Άρα το πρόβλημα δεν είναι η σόγια, αλλά τα χημικά.
  Τα οποία χημικά φτάνουν μέχρι το πιάτο μας και χρησιμοποιουνται πολύ συχνά σε πολλά μέρη του κόσμου, σωστά;

  Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, για ποιο λόγο φωνάζουμε για τη σόγια και όχι για κάθε λογής χημικά;

 3. Juan Belmonte Μαΐου 8, 2009 στις 2:21 μμ #


  Καλά έκανες και το ανέβασες. Μιλάμε για τεράστια μπίζνα.

  Πρόσφατα σε ένα συνέδριο εν Αθήναις μια γραβάτα που το έπαιζε γενικός της οργάνωσης με το ζωάκι που χέζει τάληρα ευχαριστούσε θερμά εταιρίες όπως η Τέσκο,η Κόκα-Κόλα και η Καρφούρ για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
  Πολλές από τις συμφωνίες δεν είναι και τόσο κρυφές…Η ομιλία έγινε άλλωστε αμέσως μετά την αντίστοιχη του Μπαρόσο και του Κωστάκη με τα φλας να αστράφτουν πάνω στον κυριούλη. Δεν μπόρεσα όμως να βρω κανένα σχετικό κείμενο από τους εκατοντάδες παριστάμενους δημοσιογράφους…Σε κάποιο μπλογκ μπορεί να γραφτεί κάτι, σε μμε τίποτα.
  Για να μην μιλήσω για τις εξαϋλωμένες απόψεις των ανά την Ευρώπη εκπροσώπων της (ειδικά Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία) που όταν έπιαναν μικρόφωνο, με μόνο σκοπό να ακουστεί το όνομα της οργάνωσης, ολόκληρη η αίθουσα έπιανε το μέτωπό της και έσκυβε το κεφάλι της στο πάτωμα. Μετά το χτύπαγε και στον τοίχο από τις απίστευτης γενικότητας παπαρολογίες του στυλ «πρέπει και θα σώσουμε τον πλανήτη».
  Από αυτούς τους τύπους ακούει ο Έλληνας ΜΚΟ και βγάζει σπυράκια. Άντε κατηγόρα τον μετά…

 4. Y Μαΐου 8, 2009 στις 2:38 μμ #

  @Krot
  Όχι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα χημικά. Είναι και το γεγονός ότι η σόγια είναι μεταλλαγμένη και μπορεί να επιμολύνει και να μεταλλάξει και άλλα φυτά. Η ίδια η μεταλλαγμένη φύση των προϊόντων(άσχετα από τα χημικά) μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ανθρώπινη υγεία (τουλάχιστόν δεν είχει αποδειχθεί το αντίθετο). Κι έπειτα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις μονοκαλλιέργειες που είνα ένας προβληματικός τρόπος παραγωγής. Μονοκαλλιέργειες χωρίς χημικά δε γίνονται, δε μπορούν να υπάρξουν. Και δε γίνεται να υπάρξουν χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον, συμβάλλοντας άμεσα ή έμμεσα στην αποψίλωση των δασών. Επίσης οι μονοκαλλιέργειες είναι κάτι που επιβάλεται από την εμπορευματοποίηση των τροφίμων και που δε θα ήταν απαραίτητο αν στόχος ήταν η τοπική ή εθνική διατροφική κυριαρχία και η κάλυωη των ανθρωπίνων αναγκών. Συνοδεύονται λοιπόν σχεδόν πάντα από μια ανδιανομή του εισόδηματος προς τα πάνω και μια ένταση της εκμετάλλευσης των αγροτών.

  @Ange-ta
  Πολύ ωραίο το μπλογκ σου και συμφωνώ μαζί σου ότι η φύση θα ξεράσει τα μεταλλαγμένα και τα τοξικά. Μέχει τότε όμως θα έχουν υποφέρει εκατομύρια φτωχοί άνθρωποι για να μη πω και τίποτα χειρότερο.
  Χθες είδα αυτό το πολύ ωραίο ντοκυμαντέρ σχετικά με την πτυχή αυτή: http://exandas.ert.gr/pethainontas-stin-afthonia/eisagogi/index.php
  (Κάντε κλικ το δείτε on-line και μετά κάτω – κάτω στη σελίδα οκτώ)

 5. Ο Λύκος της Στέππας Μαΐου 8, 2009 στις 2:53 μμ #

  Ας προστεθεί ότι το αποφυλλωτικό/ζιζανιοκτόνο για το οποίο είναι «έτοιμη» η συγκεκριμένη εκδοχή μεταλλαγμένης σόγιας από Roundup θα μπορούσε άνετα να μετονομαστεί σε «Ηρώδης», ή κάτι τέτοιο.

 6. ange-ta Μαΐου 8, 2009 στις 3:29 μμ #

  Γιατι Кроткая,

  Για να καλλιεργήσεις μεταλλαγμένα, ραντίζεις το χωράφι, ώστε να μην βγούν ζιζάνια.
  Το μεταλλαγμένο φυτό είναι το μόνο, λόγω της μετάλλαξης που έχει υποστεί, που αντέχει το ντούς με το raund up διλητηριο! Ομως το raund up σκοτώνει και άλλους ζωντανούς οργανισμούς του χώματος, οπότε χρειάζεσαι κι άλλα χημικά και όλο πιο δραστικά, μέχρι το χώμα να γίνει άμμος, που μόνο σκορπιοί ζουν!

  Ασε το κόστος που αυξάνει κατακόρυφα.

  Στις ΗΠΑ, το raund up, δεν σκοτώνει πια τα ζιζάνια που θέριεψαν και έπνιξαν και τα καλαμπόκια.

  Γι αυτό λέω, ότι αυτούς τους φράνκεστάϊν οργανισμούς, η φύση θα τους ξεράσει, μαζί και τους εφευρέτες τους!
  Ελπίζω!!

 7. ange-ta Μαΐου 8, 2009 στις 3:33 μμ #

  Υ.

  ευχαριστω, θα κοιτάξω και το λινκ που μου υποδεικνύεις

 8. faros Μαΐου 8, 2009 στις 4:11 μμ #

  Ελπίζω να μου επιτραπεί το παρακάτω σχόλιο :

  WWF: Σημαίνει Παγκόσμιο Ταμείο της Φύσης, ιδρύθηκε 11/9/1961 στην Ελβετία.
  Πρώτος Πρόεδρος του διεθνούς τμήματος υπήρξε ο πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας σύζυγος της βασίλισσας Βεατρίκης.
  Ο σημερινός πρόεδρος του ελληνικού τμήματος είναι ταυτόχρονα και στέλεχος της «Eurobank».
  «Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει την υποδομή την τεχνογνωσία αλλά και τη δύναμη να συμβάλει δραστικά και εποικοδομιτικά στην προστασία του περιβάλλοντος» γράφει στην ιστοσελίδα του WWF.

  Με άλλα λόγια, πιο απλά, η παραπάνω Οργάνωση όπως και άλλες βέβαια, το μόνο που κάνουν είναι να αποτελούν το «πλυντήριο» για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε όλο τον κόσμο.
  Οπότε ας μην μένουν απορίες ούτε αυταπάτες για το ρόλο τέτοιων Οργανώσεων (Μη Κυβερνητικών, τις ονομάζουν ευφυώς)!!!

 9. Y Μαΐου 8, 2009 στις 5:11 μμ #

  @faros
  Συμφώνω απόλυτα ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο οργανώσεων σαν τη WWF. Αλλά από την άλλη να μην καταδικάζουμε συλλήβδην όλες τις οργανώσεις που δέχονται να αποκαλούνται ΜΚΟ ή που το δέχονται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν τέτοιοι σύλλογοι και ομάδες πολιτών (γιατί αρχικά και στην ουσία μια ΜΚΟ αυτό είναι) που ονομάζονται ΜΚΟ υπό ορισμένα πλαίσια και δρουν σε ιδιαίτερα θετική κατεύθυνση. Δείτε πχ. αυτούς: http://www.spinwatch.org/

 10. Кроткая Μαΐου 8, 2009 στις 5:13 μμ #

  Οκ -ομολογώ πως έκανα την ερώτηση προβοκατόρικα, επειδή στο site τους όλα αυτά δεν είναι αρκετά σαφή, ειδικά για όποιον δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με το θέμα και τις τεχνικές ορολογίες.
  Μάλλον το ποστ της ange-ta είναι πιο διαφωτιστικό.

  Κατά τα άλλα, καλομελέτα κι έρχεται, η ΕΕ αποφάσισε να επιτρέπονται τα μεταλλαγμένα και στα χωριά μας.

 11. compasso Μαΐου 8, 2009 στις 8:04 μμ #

  λύκε μήπως θα μπορούσες να κάνεις μια ελάχιστη περίληψη για εμάς που δε μιλάμε τη γλώσσα?

 12. Ο Λύκος της Στέππας Μαΐου 9, 2009 στις 4:56 πμ #

  compasso: δες εδώ.

 13. Ο Λύκος της Στέππας Μαΐου 9, 2009 στις 5:20 πμ #

  Εν είδει (πυκνής και σύντομης) περίληψης: Ο Αντρές Καράσκο, επικεφαλής του τμήματος μοριακής εμβρυολογίας στη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, ανταποδίδει στη συνέντευξη τα σφοδρότατα πυρά από την Monsanto και τους φίλους της αφότου προέβη στην αποκάλυψη ενός στοιχείου από πειραματική έρευνα που διεξήγαγε, «επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα και άλλων»: ότι, δηλαδή, το (περί ου ο λόγος) glyphosate έχει «μόνιμα», μη αναστρέψιμα, αποτελέσματα στα βρέφη, που ο ίδιος αποκαλεί έως και «θανάσιμα». Το πειραματικό του «υλικό» ήταν αμφίβια, πάντως επισημαίνει πως το αποφυλλωτικό και ζιζανιοκτόνο είναι βέβαιο πως έχει βαρύτατες συνέπειες και στα ανθρώπινα έμβρυα. «Είναι παλαβό να παριστάνουμε ότι δε συμβαίνει τίποτα», λέει. Ο τίτλος κάνει λόγο περί μετατροπής της Αργεντινής σε πεδίο διεξαγωγής ενός «μαζικού πειράματος». Όχι κι ό,τι καλύτερο για την δημόσια υγεία.

 14. compasso Μαΐου 10, 2009 στις 8:47 μμ #

  thanks λύκε!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Redblogs.gr » Βοηθήστε μας να κράξουμε τη WWF - Μαΐου 8, 2009

  […] Εδώ μπορείτε να βρείτε μετάφραση της εισαγωγής και του ψηφίσματος στα… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: