Η Πρωτομαγιά στην Αθήνα

1 Μάι.

Κατά τις 9 μιση ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που κατέληξαν στη πλατεία Συντάγματος, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Έφτασα στη πλατεία κατά της 11 παρά, ελλείψει έγκαιρου ξυπνήματος. Κατά τις 11μιση αφου τελείωσαν οι ομιλητές, η συγκέντρωση κατευθύνθηκε προς το σταθμό του μοναστηρακίου του Μετρό όπου και διαλύθηκε.

Στη πλατεία Κλαυθμώνος έκανε της συγκέντρωση της η ΓΣΕΕ, στην οποία έγιναν και συναυλίες. Θα έπαιζε ο Μικρούτσικος και ο Πασχαλίδης, όταν έφτασα εγώ όμως έπαιζαν αυτά τα τρομερά τυπάκια Ινδιάνοι που παίζουν συνήθως στο δρόμο στην αρχή της Ερμού ή στη Καπνικαρέα. Όταν έφτασα παίζαν το «κομαντάντε Τσε Γκεβάρα» και πολύ καλά μάλιστα. Μερικές μαύρες που ήταν στη διαδήλωση στο μπλοκ του ΥΡΕ γούσταραν και χόρευαν, δίνοντας ένα πολύ ωραίο χρώμα που γενικά λείπει από τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα.

Στο μουσείο ήταν συγκεντρωμένες οι συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ (το ΜΛ είναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ?), οι αναρχικοί και το σωματείο τεχνικών. Κατά τις μία, μετά από τριακόσες πενηνταδύο χιλιάδες ομιλητές, και αφού διάβασαν και ένας τρομερός τύπος την απόφαση της συνέλευσης των Αναρχικών και αφού όλος ο κόσμος γκρινιαζέ για την αργοπορία ξεκίνησε η πορεία. Το μπλοκ των ανρχικών δεν ακολούθησε την υπόλοιπη πορεία και κατέβηκε τη Μάρνη. Από εκεί και πέρα δε ξέρω που πήγαν δεν ακολούθησα.

Μακράν η πιο μαζική συγκέντρωση ήταν του ΠΑΜΕ. Ξεκινούσε σχεδόν από το τέλος της της πλατείας Συντάγματος από τη μεριά της Βουλής, τη συνέχεια της Βασιλίσσης Σοφίας μπρόστά από τη Μεγάλη Βρεττάνεια μέχρι και το Πλάζα και είχε κόσμο και στη Πανεπιστημίου. Όμως για κάποιο λόγο φέτος το ΠΜΑΕ επέλεξε να μη πορευτεί, εκτός και αν θεωρηθεί πορεία, οι πορείες των προσυγκεντρώσεων. Η ΓΣΕΕ δεν είχα πολύ κόσμο. Κυρίως κόσμο είχε η ΔΕΑ και η ΚΟΕ από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΝ δεν υπήρχε πουθενά.  Ούτε η ΓΣΕΕ απ’ όσο ξέρω δεν έκανε πορεία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι αναρχικοί είχαν ελάχιστο κόσμο.

Γενικά πολύ απογοητευτική συμμετοχή σε όλες τις συγκεντρώσεις και αυτό ελπίζω να είναι ένα μηνυμα που θα το λάβουμε καλά υπόψη. Υπό αυτές τις συνθήκες της ταξικής πάλης, οι εργαζόμενοι φάνηκε να γυρνάν τη πλάτη στις απεργειακές συγκεντρώσεις και να τραβάν για τις εξοχές. Δυστυχώς…

15 Σχόλια προς “Η Πρωτομαγιά στην Αθήνα”

 1. Redpersonality 1 Μαΐου, 2009 στις 4:14 μμ #

  Και στου ΠΑΜΕ λιγότεροι ήταν απο αλλες φορές??

 2. compasso 1 Μαΐου, 2009 στις 4:19 μμ #

  αυτή είναι η αίσθηση μου χωρίς να είμαι σίγουρος, γιατί ξέρεις, άμα είναι πολύ ώρα η συγκέντρωση, οι μισοί κάθονται, οι άλλοι μισοί έχουν πάει στο περίπτερο και δε μπορείς να υπολογίσεις. Πάντως ήταν μακράν η πιο μαζική από τις υπόλοιπες.

 3. Redpersonality 1 Μαΐου, 2009 στις 4:33 μμ #

  Εγώ πιστεύω πως ήταν πιο μαζική απο άλλες φορές όπως και η προηγούμενη πανελλαδική απεργία του ΠΑΜΕ που ήταν απο τις μαζικότερες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.Και απλώς στις αλλες πορείες ήδες λιγότερο κόσμο επειδή ήταν σε αυτή του ΠΑΜΕ:)

 4. compasso 1 Μαΐου, 2009 στις 4:41 μμ #

  ίσως και να έχεις δίκιο και προσωπικά μακάρι να έχεις δίκιο. Σίγουρα δεν είχε παλμό όμως.

 5. Redpersonality 1 Μαΐου, 2009 στις 4:44 μμ #

  καλά θα το δούμε και τις επόμενες μέρες απο πιο επίσημες πηγές.

 6. Redpersonality 2 Μαΐου, 2009 στις 12:17 μμ #

  Στον ριζοσπάστη πάντως λέει οτι ήταν προτόγνωρη σε όγκο και η πιο μαζικότερη απο αλλες φορές και μάλλον δίκιο θα έχει.

 7. compassocap 2 Μαΐου, 2009 στις 1:03 μμ #

  Ναι το διάβασα.Τι να σου πω RP, μάλλον έχω διαφορετική εκτίμηση από το δημοσιογράφου του Ρίζου. Κάτι θα ξέρει παραπάνω. Μακάρι λοιπόν να έχω λάθος αίσθηση.

 8. faros 2 Μαΐου, 2009 στις 3:52 μμ #

  Σε ΄μένα, από την τηλεόραση (όχι τον 902, θα πω παρακάτω γι αυτόν) μου φάνηκε μεγαλύτερη από τις άλλες φορές …
  Φίλος μου που είδε τον 902 (εγώ είχα πάει στη δική μας συγκέντρωση) μου είπε ότι και οι προσυγκεντρώσεις που τις έδειξε όλες και ήταν το κάτι άλλο και η συγκέντρωση στο Σύνταγμα – ο φίλος μου είναι αθηναίος …

  Στα δε αστικά κανάλια εκτός του γεγονότος ότι ήταν μακράν η μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες, ειπώθηκε ότι ήταν και η μεγαλύτερη του ΠΑΜΕ όλων των χρόνων.
  Φυσικά σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε οι επόμενες να είναι 10πλάσιες και … 1000πλάσιες !
  Δεν επαναπαυόμαστε !

  Καλό Μήνα !

 9. compassocap 2 Μαΐου, 2009 στις 4:39 μμ #

  λοιπόν σε αυτό το χάρτη ( http://maps.google.com/maps/ms?hl=en&ie=UTF8&msa=0&msid=112872145770140978220.000468ed0a271543bd023&ll=37.975479,23.735608&spn=0.004567,0.009656&z=17 ) σας έχω σχεδιάσει το μέγεθος της συγκέντρωσης όταν έφτασα εγώ. Τα συμπεράσματα δικά σας. Η πυκνότητα της είναι ακαθοριστη, καθώς ο κόσμος είχε αρχίσει να κάθεται.

 10. kritias 8 Μαΐου, 2009 στις 3:26 πμ #

  Παρεμπιπτόντως και μιας και αναρωτιέσαι το ΚΚΕ-μλ δεν είναι σίγουρα στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και νομίζω ότι ούτε το ΜΛ-ΚΚΕ είναι.

 11. kraftwerk 9 Μαΐου, 2009 στις 1:12 μμ #

  Εγώ ήμουνα στην συγκέντρωση του Μουσείου και έστω και αργοπορημένα (αφού έλλειπα) μπορώ να σας δώσω μια πληροφόρηση, οι συγκεντρώσεις λοιπόν της Πρωτομαγιάς ήταν τέσσερις, ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ, Μουσείο, και Πλ. Βικτώριας.

  Στο Μουσείο ήταν, Ανταρσυα, Μ-Λ ΚΚΕ, ΚΚΕ μ-λ, ΕΕΚ, και άλλες μικροομάδες της εξωκοινοβουλευτικής, αλλά και Αντιεξουσιαστική Κίνηση, ενώ μοιράζαν προκηρύξεις και διάφορες αναρχικές ομάδες.Η κατάσταση ήταν τραγική κατά την εκτίμηση μου, όχι τόσο πολύ λόγω του όγκου (εκτίμηση μου είναι ότι ήταν γύρω στα 1000-1200 άτομα.
  Εκεί και λίγο πιο μπροστά ήταν ο Συριζα που όπως λέει και ο Comp ήταν κύρια η ΔΕΑ , που όμως ούτε΄η ΔΕΑ ήταν στην πραγματικότητα, μέσα στις τάξεις της Δεα ήταν πάρα πολύ μετανάστες , που όπως φαινόταν είχαν έρθει συντεταγμένα σαν κοινότητες. Απο κει και πέρα δεν πολύ προχωρησα για να δω τις υπόλοιπες δυνάμεις αλλά γενικά ήταν και εκεί ανεμικά τα πράγματα.

  Απ ότι κατάλαβα ο Σύριζα (και αυτό έχει πολύ πλάκα γιατί κατά την γνώμη μου περιγράφει όλη του την πολιτική πρόθεση και στόχο )έκανε την εξής κίνηση (και δεν είναι και η πρώτη φορά), ξεκίνησηε απο το Μουσείο ενισχύοντας το ριζοσπαστικό και το κινηματικό του του προφίλ και στην συνέχεια έφυγε( και υποθέτω )ότι πήγε στην ΓΣΕΕ (αν μπορεί σε αυτό κάποιος να επιβεβαιώσει).

  Όσο αφορά τις υπόλοιπες συνιστώσες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε τα χάλια της, δεν νομίζω ότι ήταν πάνω απο 600 άτομα και μετά ήταν και τα δύο μ-λ. Με τις σταθερά μικρές δυνάμεις τους.
  Καλή στιγμή ήταν όταν η πορεία πέρασε μέσα απο την συγκέντρωση της ΓΣΕΕ φωνάζοντας συνθήματα, η κατάσταση εκεί ήταν κάτι παραπάνω απο τραγική, έτσι όπως το έβλεπα εγώ είχα την αίσθηση οτι δεν ύπηρχε κάν κυριο σώμα συγκέντρωσης, ενώ παράλληλα απο τα μεγάφωνα ακουγόταν μελοποιημένος Μπρέχτ, που τραγουδούσε ο Μικρούτσικος.

  Όταν έφτασε η πορεία στο Σύνταγμα (ή οποία ήταν άτονη και βαριεστημένη) το ΝΑΡ κατά την παράδοση άρχισε τα σπρωξίματα με την αστυνομία, νομίζω ότι όλο αυτό ποιά έχει ενα τελετουργικό κομμμάτι που επαναλαμβάνεται, είναι κάτι σαν «πρέπει και αυτό να γίνει».
  Το ΚΚΕ μ-λ τους κατήγγειλε ότι για άλλη μια φορά ότι δεν τηρήσαν την συμφωνία για άλλη μια φορά(είχε συμφωνηθεί να πορευθεί ο κόσμος ειρηνικά) και μαζί με το Μ-Λ ΚΚΕ και το ΕΕΚ την έκανε περνώντας μέσα απο τους άλλους, που κατσανε άλλα πέντα λεπτά , το όλο σκηνικό κατέληξε στα Προπύλαια όπου στην συνέχεια πήγαμε για ούζα. 🙂 Αυτά απο το μέτωπο τις ριζοσπαστικής αριστεράς.

  Να πω επίσης ότι ενώ όπως είπα η Αντιεξουαστική Κίνηση ήταν στο Μουσείο δεν ακολούθησε, απ ότι κατάλαβα πήγε με τους υπόλοιπους, το είχε στήσει απο πρίν.
  Πάντως η συγκέντρωση των αναρχικών είχε περισσότερο κόσμο απο του Μουσείο (γύρω στους 1700-2000).
  Αυτά απο το ρεπορτάζ της ριζοσπαστικής αριστεράς και τον kraftwerk για το granma, καλό σας βράδυ.

 12. kraftwerk 9 Μαΐου, 2009 στις 1:14 μμ #

  στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι ΚΚΕ μ-λ ,Μ-Λ ΚΚΕ είναι το ΕΚΚΕ.

 13. Y 9 Μαΐου, 2009 στις 2:07 μμ #

  Ευχαριστούμε, σύντροφε Kraftwerk, για τη χρησιμότατη ανταπόκριση. Εμείς οι ξενιτεμένοι σε ζηλεύουμε για τα ούζα αφού εμείς πήγαμε για vol-au-vent (ψάξτε και σε κανένα λεξικό όλα πια θα σας τα λέω :-P).

  Τελικά απ’ότι καταλαβαίνω εγώ η πιο αξιόλογη πορεία ήταν αυτή του ΠΑΜΕ πράγμα που προφανώς δε αποτελεί και έκπληξη. Είναι αυτό όμως αρκετό πειστήριο για να στηρίξει κανείς αυτόν τον χώρο? Ή πόσο μάλλον να πει ότι δε χρειάζεται ριζικές αλλαγές στην αντίληψή του και σε ποια κατεύθυνση?

  Και κυρίως κοιτάχτε πόσο ενεργό δυναμικό στην Ελλάδα διαχέεται και σκορπίζεται. Συγκρίνεται με την αντοπόκριση μου από τις Βρυξέλλες όπου όλη η πορεία ήταν η μισή των αναρχικών στην Αθήνα.

  Μήπως όλοι έχουμε κάπου λάθος ρε σεις? Το ΚΚΕ έβαλε σε πρώτο πλάνο την καταδίκη της κουκούλας το Δεκέμβρη. Τώρα η ‘κυβέρνηση’ την απαγόρεψε με νόμο. Δε νιώθετε αμηχανία γι’αυτό σύντροφοι του ΚΚΕ? Η νΚΑ θέλει ντε και καλά να σπρωχτεί για εσωτερική κατανάλωση. Ο αντιεξουσιαστής να απορρίψει τα κόμματα και τους ‘κρατιστές’ χωρίς ενεργά να τον απασχολεί στην ουσία πώς άμεσα θα αλλάξουν τα πράγματα που φτάνουν σε ένα σημείο μη βιώσιμο πια.

  Απλά κάποιες σκόρπιες σκέψεις ενός ξενιτεμένου πρώην κνείτη.

  • kraftwerk 9 Μαΐου, 2009 στις 4:35 μμ #

   Ε να κατέβεις τότε στην Ελλάδα να πιείς και κανένα ούζο να γνωριστούμε κι όλας, το προσπαθούμε και με άλλους εδώ αλλά δεν τα καταφέρνουμε μέχρις στιγμής.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Redblogs.gr » Blog Archive » Η Πρωτομαγιά στην Αθήνα - 2 Μαΐου, 2009

  […] Στη πλατεία Κλαυθμώνος έκανε της συγκέντρωση της η ΓΣΕΕ, στην οποία έγιναν και συναυλίες. Θα έπαιζε ο Μικρούτσικος… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: