Πίσω απ'(τα βιβλία και) τις λέξεις – Ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

27 Απρ.

Το παρακάτω κείμενο είναι μια ευγενική παραχώρηση της Krotkaya που θεώρησε ότι ταιριάζει καλύτερα στο Γκράνμα παρά στο δικό της μπλογκ. Αναφέρεται στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες στις 20 Μαρτίου. Την ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τους λίγους πολιτικούς αρχηγούς που ήρθαν να μιλήσουν στους «απόδημους» του Βρυξελλοχωριού μας (προς το παρόν) και αυτό καταρχάς είναι προς τιμήν του (εντάξει, οι πονηρά σκεπτόμενοι, θα μιλήσουν για εκλογοθηρία, αλλά ας μην είμαστε τόσο κακόπιστοι). Μας μίλησε λοιπόν επί μία ώρα, και δεν μας τα είπε κι άσχημα: μέσα από τις γενικολογίες και τα συνθηματικά, μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε ψίγματα αριστερής ρητορικής.

Μάθαμε για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που καταψηφίστηκε στη Βούλη, και που προέβλεπε την θεσμοθέτηση εκλογικής περιφέρειας αποδήμων, πρόταση που καταρχήν είναι θετική. Ακούσαμε ακόμη, αν και όχι με πολλή σαφήνεια, τις απόψεις και προτάσεις του Συνασπισμού για την οικονομία, την εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια, τον Δεκέμβρη, τις κουκούλες και τα λοιπά ζητήματα της επικαιρότητας.

Και ήρθε η ώρα των ερωτήσεων. Και, για κακή τύχη (του Αλέξη και δική μας), οι περισσότεροι από τους ερωτώντες ήταν δεξιοί (ή έστω πασόκοι, για την γράφουσα δεν υπάρχει διαφορά), ή ακόμα και φιλελεύθεροι. Και είδαμε τον πρόεδρο του Συνασπισμού να προσπαθεί να γίνει αρεστός σε αυτό το ακροατήριο και να βάζει νερό στο (ήδη ροζέ) κρασί του.

Συγκράτησα τα σημεία των απαντήσεων που με θύμωσαν περισσότερο. Άπερ εισίν:

 • Το πρόβλημα με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι πως, σύμφωνα με τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση, δεν θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα τα καλά αμερικάνικα και βρετανικά πανεπιστήμια, αλλά διάφορα κακής ποιότητας κολλέγια μέσω franchise.

Δλδ, αν έρθει ένα σούπερ καταπληκτικό πανεπιστήμιο και ζητά 20 χιλιάρικα το χρόνο διδακτρα, είμαστε εντάξει; Να ενισχύσουμε κι άλλο τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης;
Αν πάλι το ίδιο σούπερ καταπληκτικό πανεπιστήμιο, επιχορηγείται από τις Χ, Ψ, Ζ ιδιωτικές εταιρίες που ζητούν την Χ, Ψ, Ζ κατευθυνόμενη έρευνα, είμαστε πάλι εντάξει;

 • Το άσυλο είναι κατάκτηση και θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Αλλά πρέπει να επανεξεταστεί η στάση των πρυτάνεων. Το άσυλο δεν υπάρχει για να καλύπτει παράνομες και εγκληματικές πράξεις.

Όπου «παράνομες και εγκληματικές πράξεις», μπορεί να είναι και το ότι φοράς κουκούλα για να αναπνεύσεις, ενώ πέφτουν δακρυγόνα;

 • Δεν είναι ίδιο το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Εμείς χαιρόμαστε που το ΠΑΣΟΚ έρχεται να συμφωνήσει με τις θέσεις μας. Όμως το ΠΑΣΟΚ θυμάται την Αριστερά (sic), κάθε φορά που κινδυνεύει να μην εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Και η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα γενικόλογη και όχι σε σαφή βάση. Να κουβεντιάσουμε με το ΠΑΣΟΚ, αλλά σε ποια βάση;

Το τι είναι το ΠΑΣΟΚ, το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, 20 χρόνία ήταν στην Κυβέρνηση. Επί ΠΑΣΟΚ δολοφονήθηκε ο Καλτεζάς, έγιναν νόμοι όπως του Αρσένη, του Γιαννίτση ή του Γιωργάκη, έγιναν χιλιάδες σκάνδαλα, δεν διαχωρίστηκε το κράτος από την εκκλησία, έπεσε πάρα πολύ ξύλο σε πορείες, καταλύθηκε το άσυλο δυο φορές, «ευχαριστήσαμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ» -φτάνουν αυτά ή να θυμηθώ κι άλλα;
Θα ήθελα πολύ να μου δείξει κάποιος τις διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ -εκτός από το ότι οι πασόκοι έχουν το
know how και γίνονται λιγότερο ρεζίλι.
Και θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς έχει να συζητήσει η αριστέρα με αυτό το ΠΑΣΟΚ.

 • Χρειάζεται να είμαστε εντός της ΕΕ και να παλεύουμε για αλλαγές εκ των έσω. Το πρόβλημα είναι πως ο κύριος Καραμανλής κάθε φορά που συμμετέχει σε Συνόδους και συναντήσεις, απλά επικυρώνει όσα προτείνουν ο Σαρκοζύ και η Μέρκελ, δεν αρθρώνει κανένα πολιτικό λόγο. Θα έπρεπε η Ελλάδα να συνεννοηθεί με άλλες χώρες, όπως αυτές του Νότου ή της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να μεταστρέψει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Έξοχα! Δλδ, αν συνεργαστεί ο Καραμανλής με τον Μπερλουσκόνι, τον Κατζίνσκι και εκείνο το φασίστα Τσέχο που ξεχνάω το όνομά του, τότε η πολιτική της ΕΕ θα είναι πιο αριστερή από αυτά που προτείνει ο Σαρκοζύ και η Μέρκελ.

 • Είναι μεγάλο πρόβλημα η αύξηση της εγκληματικότητας. Χρειάζονται και τα αστυνομικά μέτρα. Αλλά εμείς ζητάμε τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας.

Χρειάζονται, λοιπόν, τα αστυνομικά μέτρα. Εμ, ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν έχει ακριβώς της ίδια άποψη. Και ποια αστυνομικά μέτρα χρειάζονται; Το ιδιώνυμο της κουκούλας;
Και μήπως αντί για εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας να ζητούσαμε τον αφοπλισμό της; Μήπως
τρεις αθώοι νεκροί από αστυνομικά πυρά (και μία νεκρή κρατούμενη από σωφρονιστικό ξύλο) μέσα σε τρεις μήνες, μας αρκούν; Ή χρειαζόμαστε κι άλλους;

Εν γένει, αυτό που διέκρινα ήταν ένας ασαφής και ρευστός λόγος, ευπλάστος και προσαρμόσιμος. Μια διάθεση να γίνει αρεστό το κόμμα και ο αρχηγός τους σε όλους.

Μόνο που δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους. Κάποιοι θα σε απορρίψουν. Αν έχεις σαφείς, καθαρές και κρυστάλλινες θέσεις, τότε μπορείς να είσαι πειστικός.
Αριστερά έτσι και γιουβέτσι, δεν γίνεται, δυστυχώς.
Κρίμα.

 

Advertisements

19 Σχόλια to “Πίσω απ'(τα βιβλία και) τις λέξεις – Ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες”

 1. compasso Απρίλιος 27, 2009 στις 2:23 μμ #

  νομίζω ότι δεν είναι απλά «έτσι και γιουβέτσι». Η επιθυμία του να γίνει αρεστός σε όλους, οδηγεί το Συνασπισμό να είναι ασυνεπής στις θέσεις του. Το γήπεδο του Παναθηναικού είναι μια τέτοια περίπτωση. Και αυτή η νομιμοποίηση του ΠΑΣΟΚ, έλεος πια. Εδώ όλος ο κόσμος το παραδέχεται πια, ακόμα και οι δεξιοί ψηφοφόροι. Μέχρι κι ο Μητσοτάκης το έχει πει ρε alexis κι εσύ έρχεσαι να τους δώσεις συγχωροχάρτι? Φυσικά όλα αυτά σε περίπτωση που δεχτούμε ότι οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ που τόσα χρόνια συβεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ και κάνουν ΤΑ αίσχη, έχουν διαφοερτική μπαντιέρα από τον alexis. Γιατί αν δε το δεχτούμε αυτό, τότε θα έπρεπε να τον πάρουμε με τις πέτρες.

 2. Rocean Απρίλιος 27, 2009 στις 5:56 μμ #

  Μου άνοιξε την όρεξη αυτό το ποστ. Να είχα ένα γιουβέτσι τώρα! 🙂

  Ο άσχετος!

 3. Herr K. Απρίλιος 27, 2009 στις 6:26 μμ #

  «Κι εσείς σύντροφοι Πασοκίτες» που έλεγε ο Κύρκος. Καλό, Κροτ
  (θα λεγα κι άλλα μα με κάλυψε ο Rocean ;))

 4. make love not work Απρίλιος 27, 2009 στις 6:28 μμ #

  Aχ συν-μπλόγκερ Υ. Μια χαρά είσαι στις Βρυξέλλες. Εμείς εδώ που τον βλέπουμε συνέχεια από ειδήσεις μέχρι κουτσομπολίστικες εκπομπές να λέει πότε άσπρο πότε μαύρο τι να πούμε? Έχουν φύγει όλα μας τα λεφτά σε ηρεμηστικά και σε ινστιτούτα αποκατάστασης μαλλιών.

 5. Кроткая Απρίλιος 28, 2009 στις 12:03 πμ #

  παιδιά, το γέλιο είναι πως, επειδή μια διαστροφή την έχω, πήγα στο site του ΣΥΝ, άνοιξα το πακέτο με τις θέσεις από το τελευταίο συνέδριο, έριξα μια φευγαλέα ματιά στα συγκεκριμένα θέματα, και οι θέσεις που διατυπώνονται εκεί είναι πιο αριστερές!

  rocean, άμα είναι να ρίξετε το ψηφαλάκι, να σας μαγειρέψουμε κι ένα γιουβετσάκι!

  Χερρ Κάππα, πότε τα’πε αυτά ο Κύρκος, να το πω στην μάνα μου, που τον έχει και σε μεγάλη εκτίμηση?

  make love not work, κόφτε την πολλή τηλεόραση, προκαλεί τριχόπτωση!

 6. Γιώργος Καρατσιουμπάνης Απρίλιος 28, 2009 στις 1:45 μμ #

  έχει καταντήσει αστεία αυτή η ιστορία.
  αν είναι να κανετέ κριτική δεκτό και κατανοητό, αλλά όχι και παραλλαγή των όσων είπε, αλλά τι λέω…μ’αυτά που διαβάζετε και σεις την αλήθεια ξέρετε μόνον!
  κρίμα.

 7. Y Απρίλιος 28, 2009 στις 1:52 μμ #

  χελόου φίλε Καρατσιούμπ! Καλωσήρθες στο Γκράνμα. Έπρεπε δηλαδή να την πέσουμε στον Alexis για να μας κάνεις την τιμή?
  Αν θες πάντως πες που κατά τη γνώμη σου έγινε παραλλαγή των όσων είπε να το συζητήσουμε.

 8. Herr K. Απρίλιος 28, 2009 στις 1:58 μμ #

  Κροτ, αν μάθω ότι έκανες παραλλαγή θα χάσω πάσα ιδέα. Πες μου, έκανες παραλλαγή; Πες μου!

 9. Herr K. Απρίλιος 28, 2009 στις 2:00 μμ #

  Εσύ, Υ, το ήξερες και δεν μίλαγες;

 10. Γιώργος Καρατσιουμπάνης Απρίλιος 28, 2009 στις 2:11 μμ #

  @Y την τιμή σας κάνω εδώ και καιρό, αλλά είπα να αφήσω και ένα σχόλιο.
  όσο για το άλλο θέμα κάτι ξέρω μιας και ήμουν εκεί..

 11. Y Απρίλιος 28, 2009 στις 2:47 μμ #

  Δεν αμφιβάλω ότι κάτι ξέρεις, αλλά θέλεις να μας το πεις κι εμάς?

 12. compasso Απρίλιος 28, 2009 στις 3:07 μμ #

  δε βρίσκω λόγο, η ΚΡΟΤ να παραποίησε τις δηλώσεις του Τσίπρα. Το ότι το θεωρείς εσύ, είναι καταρχήν θετικό γιατί σημαίνει ότι δε συμφωνείς με τις συγκεκριμένες θέσεις. Τώρα από εκεί και πέρα θα μπορούσες να αναφέρεις τι αντιλήφθηκες διαφορετικά από τη ΚΡΟΤ.
  καλώς ήρθες στο Γκράνμα.

 13. Кроткая Απρίλιος 28, 2009 στις 6:27 μμ #

  Εγώ που έγραψα το ποστ, ήμουν εκεί.
  Για την ακρίβεια, και για να πω την μαύρη μου αλήθεια, πήγα εκεί, ελπίζοντας και παρακαλώντας να πειστώ να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, μιας και έχω χοντρό πρόβλημα με το τι να ψηφίσω στις επικείμενες εκλογές.
  Ομολογώ το έγκλημά μου, δεν κρατούσα σημειώσεις, είχα ξεχάσει το στυλό μου στη δουλειά. Τα παρατιθέμενα σε εισαγωγικά αποσπάσματα μεταφέρονται από μνήμης, και όπως εγώ κατάλαβα αυτά που άκουσα. Πάντως φρόντισα να τα σημειώσω το δυνατόν συντομότερο, για να μην τα ξεχάσω ή αλλοιωθούν (από το αλτσχάιμερ).

  Γιώργο, θα ήθελα να μου πεις ειλικρινά τι παρερμήνευσα, λοιπόν.

  Χερρ Κάππα, ορκίζομαι πως λέω την αλήθεια και μόνον την αλήθεια, αλλά χέρι στο Ευαγγέλιο μη με αναγκάσεις να βάλω, μιας και δεν θρησκεύομαι. 🙂

 14. Herr K. Απρίλιος 28, 2009 στις 7:27 μμ #

  Κρεμόμαστε από τα χείλια σου για να αποκαλυφθεί η συνωμοσία Κρότκαγια και Γκράνμα

 15. Y Απρίλιος 28, 2009 στις 8:06 μμ #

  @Herr K.
  Εγώ όπως έχω ξαναπεί δε ξέρω τίποτα. Σπουδάζω. 😉

 16. milka Ιουνίου 10, 2009 στις 4:39 μμ #

  Καλησπέρα! Εγώ δεν ήμουν εκεί, αλλά από το κείμενο και μόνο, θέλω να επισημάνω κάτι. Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας είναι κατά του ασύλου. Νομίζω πως όταν λέει «Το άσυλο δεν υπάρχει για να καλύπτει παράνομες και εγκληματικές πράξεις.» δε μιλάει για τους φοιτητές που κάνουν κατάληψη, αλλά αναφέρεται στους αναρχικούς που έχουν καταλάβει εργαστήρια στο υπόγειο του πολυτεχνείου (μη φοιτητές) και τους οποίους ο πρύτανης δεν μπορεί να διώξει γιατί απειλούν να το ανατινάξουν. Νομίζω θα συμφωνήσεις κι εσύ ότι το να καταλάβουν μέρος του πολυτεχνείου (έστω και υπόγειο) άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό και να φτίαχνουν/αποθηκεύουν εκρηκτικες ύλες εκεί, ε -πώς να το κάνουμε- είναι παράνομο!

 17. Y Ιουνίου 10, 2009 στις 5:08 μμ #

  Γεια σου Μίλκα, Καλωσήρθες στην παρέα μας…

  Να ρωτήσω εγώ κάτι? Μήπως αυτές οι υπόγειες εκρηκτικές ύλες υπάρχουν μόνο στη φαντασία του Καρατζαφέρη? (κι εγώ σου λέω ούτε στη φαντασία του, στην προπαγάνδα του μόνο)

  Τι εκηρκτικές ύλες δηλαδή? Δυναμίτη? Η’ ρουκέτες? Τι από αυτά ρίχνουν οι αναρχικοί ή ‘αναρχικοί’? Τίποτα! Μόνο μολότωφ. Και ως γνωστόν για να φτιαχτεί η μολότωφ δε χρειάζονται ‘εκρηκτικές ύλες’. Μόνο βενζίνη και μπουκάλι. Αυτό είναι και το νόημα της μολότωφ ότι μπορεί να φτιαχτεί οπουδήποτε.

  Αυτά με τις υπόγειες βάσεις των τρομοκρατών που απειλούν να ανατινάξουν το Πολυτεχνείο δε νομίζω ότι πρέπει να τα μασάμε έτσι…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Μπράβο στον Δημήτρη Ιατρίδη, που όλα τα προλαβαίνει! « Τσουκνίδα - Απρίλιος 28, 2009

  […]  Πίσω απ’(τα βιβλία και) τις λέξεις – Ο Τσίπρας στις Β… Το παρακάτω κείμενο είναι μια ευγενική παραχώρηση της Krotkaya που […] […]

 2. κανένα συγχωροχάρτι « Кроткая - Ιουνίου 10, 2009

  […] τελειώνουν οι σύντροφοι της Κουμουνδούρου με τα “ήξεις, αφίξεις“, να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι και να δούνε τι […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: