Ο Υμηττός δεν είναι αυλή για τις βίλες σας. Κάτω τα χέρια!

30 Μαρ.

Όπως είχα προαναγγείλει, πήγα στη συνάντηση της πρωτοβουλίας κατοίκων του Χολαργού με στόχο τη προστασία του Υμηττού. Αφού με έφαγαν τα ξενύχτια και οι κρεπάλες  δε κατάφερα να συντάξω την ανταποκριση που είχα στο μυαλό μου. Άρχισα τα γάλατα και τους χυμούς για να συνέλθω, ήρθε η ώρα να γράψουμε  πέντε πράγματα για το τι συμβαίνει στον Υμηττό και το (ένα ακόμα) έγκλημα που πάνε να διαπράξουν.

Στη συνάντηση ήταν αρκετοί από άλλες πρωτοβουλίες, δασοπροστασία και φορείς άλλων περιοχών. Δυστυχώς ήμασταν ελάχιστοι Χολαργιώτες αλλά αυτό με την ενημέρωση του κόσμου που δεν έχει ιδέα τι γίνεται θα αλλάξει. Πάντως ήρθε κάποιοι που είχαν πληροφοηρθεί από την αφίσσα που κολήθηκε παραπονόυμένοι για την ελλιπή «διαφήμιση» και με το δίκιο τους.

Τι συμβαίνει όμως στον Υμηττό μέχρι τώρα?

Τα χρόνια που έχουν περάσει οι παρανομίες, οι καταπατήσεις και φυσικά οι φωτιές στην περιοχή του Υμηττού αποτελούν παγιωμένη τακτική.

Με μία βόλτα στο βουνό εύκολα βλέπει κανείς σωρό εγκλημάτων και παρανομιών.  Παράνομες περιφράξεις και επεκτάσεις από τα μοναστήρια και την ΕΥΔΑΠ ( στη προηγούμενη φωτιά στο βουνό που βρεθήκαμε με τον Υ να προσπαθούμε να παραβιάσουμε τα συρματοπλέγματα για να προσεγγίσουμε τις μικροεστίες).   Αναψυκτήρια υπουργών και μη. Παράνομη τοποθέτηση κεραιών στη κορυφογραμμή του βουνού. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πάρει πολλές απόφασης για ξήλωμα τους, που καμία φυσικά δεν έχει εκτελεστεί-γεγονός που  φυσικά εκπλήσσει γιατί στο Ελλαδιστάν δε συμβαίνουν ποτέ αυτά 🙂 . Η νόμιμη Περιφερειακή Υμηττού που ξήλωσε το μισό δάσος του βουνού. Η οικοπεδοποίηση πολύ μεγάλων εκτάσεων στην Αγία Παρασκευή και στα Νότια Προάστια που το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Το τωρινό καθεστώς του βουνού, ορίζει δύο ζώνες προστασίας στις οποίες επιτρέπονται διάφορες χρήσεις της γης. Αυτό το καθεστώς αποδείχτηκε ανεπαρκέστατο καθώς διάφοροι Χριστόδουλοι βρίσκονται κάθε φορά με επιδιώξεις και διεκδικήσεις πάνω στο πράσινο της πόλης μας.

Ποια είναι η σημασία του δάσους του Υμηττού ?

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα από τα σημαντικότερα δάση και σίγουρα πλέον το σημαντικότερο της πρωτεύουσας με πολύ σημαντική χλωρίδα και πανίδα. Ειδικά μετά τη πυρκαγιά της Πάρνηθας και το πολύ σημαντικό αριθμό πουλιών που μετανάστευσαν  ο Υμηττός θεωρείται από τα σπουδαία καταφύγια πουλιών. Διαθέτει επίσης ένα πολύ μεγάλο αριθμό πολλών ειδών λουλουδιών. Είναι πάρα πολύ σημαντική πηγή οξυγόνου αλλά και ρυθμιστής του κλίματος της Αθήνας αποτελώντας το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου του λεκανοπεδίου πλέον.

Τι επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση στο βουνό?

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με το Προδεδρικό διάταγμα που ετοιμάζεται να εκπονήσει, το προσχέδιο του οποίου έχει σταλεί στους όμορους δήμους του βουνού για  δίμηνη διαβούλευση επιχειρεί καταρχήν να νομιμοποιήσει τις υπάρχουσες παρανομίες στο βουνό.  Βάζει χρήσεις στο βουνό που μέχρι τώρα δεν επιτρέπονταν ούτε από το ελλιπέστατο υφιστάμενο καθεστώς «προστασίας». Θα μπορούν να κατασκευαστούν εκπαιδευτήρια, αναψηκτήρια, περίπτερα αναψυχής, κοινωφελείς εγκαταστάσεις (με ότι σημαίνει αυτό). Ορίζει 9 ζώνες προστασίας χαρακτηρίζοντας ένα μεγάλο κομμάτι του ως «περιαστικό άλσος» και μπαίνοντας σε λογική συνδιαλλαγής με κάθε δήμο ξεχωριστά.  Αφήνει ανοιχτά τα ζητήματα των διεκδικήσεων από τους συναιτερισμούς (ΑΟΟΑ, Μαυρίκης-Βωβός) για μελλόντικη διευθέτηση φυσικά υπό τελείως άλλο καθεστώς. Χωροθετεί τεράστιους αυτοκινητόδρομους , με τεράστιους κόμβους και καταστροφικά αποτελέσματα για το οικοσύστημα του βουνού. * Χρησιμοποιείται δε, το ίδιο επιχείρημα με το επιχείρημα που είχε κατασκευαστεί και η Περιφερεαική Υμηττού, της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, που πρόκειται φυσικά για ένα τεράστιο ψέμα όπως φάνηκς στη πράξη. Η Αττική οδός ελάχιστα χρόνια μετά (παρά τον ορίζοντα 35ετίας που είχε) έχει κορεστεί και βρίσκεται συχνά σε καθεστώς κυκλοφοριακού εμφράγματος. Η λύση για το κυκλοφοριακό φυσικά δεν είναι συνεχώς τεράστιοι και καινούριοι αυτοκινητόδρομοι αλλά μέσα μαζικής μεταφοράς που αρνούνται να μας παρέχουν, ξοδεύοντας ταυτόχρονα δις σε έργα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Υπάρχουν και φήμες  πως στη θέση του εγκαταλελειμένου στρατόπεδου ΚΑΠΟΤΑ θα χτιστεί καινούριο εμπορικό κέντρο. Τίποτα δε με εκπλήσσει, ειδικά μετα την απόφαση για χτήσιμο αντιστοιχου κτηρίου στο Νομισματοκοπείο.

ΥΓ: Εδώ έχω μαζέψει κάποια link από τις κινήσεις ενάντια στο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για περαιτέρω ενημέρωση.

http://epitropilioupolis.blogspot.com/

http://prwkat.blogspot.com/

http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com/

http://protovkareas.blogspot.com/

http://prwtobouliabyrwna.blogspot.com/

http://protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.com/

http://protovoulialimou.blogspot.com/

http://www.dasoprostasia.gr/

http://www.pro-ho.blogspot.com/


Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Ο Υμηττός δεν είναι αυλή για τις βίλες σας. Κάτω τα χέρια!”

 1. Кроткая Μαρτίου 30, 2009 στις 1:13 μμ #

  Δες κι αυτό: http://katoikoi-ellinoroson.blogspot.com/
  Έκαναν και μια καλή συνάντηση με θέμα τις κεραίες έμαθα.

  Κατά τα άλλα:
  «Η λύση για το κυκλοφοριακό φυσικά δεν είναι συνεχώς τεράστιοι και καινούριοι αυτοκινητόδρομοι αλλά μέσα μαζικής μεταφοράς που αρνούνται να μας παρέχουν, ξοδεύοντας ταυτόχρονα δις σε έργα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.»
  Ε, μα, γεια στο στόμα σου!

  Ούτε καν αντιπυρική προστασία δεν έχουν προβλέψει οι μαλάκες?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: