H ώρα της γης (το άλλο με τον Τοτο το ξέρετε?)

24 Μαρ.

Η 28η Μαρτίου έχει ανακυρηχτεί σε μέρα ύψιστης σημασίας από τους απανταχού (ψευτό)οικολόγους αλλά και wannabe οικολόγους που απλά δεν ξέρουν που παν τα 4. Ο λόγος απλός. Θα κλείσουμε τα φώτα μας (λέει) για μία ώρα στέλνοντας το μύνημα (λέει)  ότι θέλουμε να σώσουμε την γη. Το όλο event διοργανώνεται από την ΜΚΟ (εδώ γελάνε) WWF και έχει αναλάβει την εργολαβία της διαφήμησης ο ΣΚΑΙ.  Τι συμβολισμό έχει όμως αυτή η κίνηση και σε ποιούς τελος πάντων θα στείλουμε (λέμε τώρα) αυτό το μήνυμα?

Όπως διαβάζουμε και στην ελληνική ιστοσελίδα της «Ώρας της Γης» (http://www.earthhour.org/about/gr:el) έχει σαν σκοπό την ευαισθητοποίηση(!!), έχει σαν στόχο να συμμετέχουν 1 δις άνθρωποι κτλ κτλ κτλ. Η ευαισθητοποίηση βέβαια έχει σαν σκοπό να αναλάβει κάποιος μια πρωτοβουλία, να κάνει κάτι ενάντια σε ένα κατεστημένο είτε αυτό είναι μια κακή συνήθεια είτε ένα σύστημα ολόκληρο. Η ιστοσελίδα της WWF όμως αρκείται στο να μας καλέσει να ευαισθητοποιηθούμε εναντίων της κλιματικής αλλαγής. Το ποιός προκάλεσε τώρα αυτή την κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα μυστήριο μιας και δεν αναφέρεται στο κείμενο. Ή μήπως εννοείται?

Δεν είναι τυχαίο που οργανώσεις σαν την WWF ποτέ μα ποτέ δεν τα βάζουν ούτε καν λεκτικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις που ρυπαίνουν (δηλαδή όλες) και με κράτη που αποδεδειγμένα δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για το περιβάλλον όπως οι ΗΠΑ η Κίνα και άλλες. Αντίθετα αρκούνται στο να μας λένε ότι η «αλλαγή» βρίσκεται στα χέρια μας και είναι υπόθεσή μας. Το γεγονός βέβαια ότι εμείς, οι απλοί καθημερινοί πολίτες ευθυνόμαστε για το 30-35% των ρύπων είναι μάλλον άσχετο για αυτούς οπότε δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με το υπόλοιπο 70-65%.  Είναι όμως όντως άσχετο για αυτούς?

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία εσόδων εξόδων της WWF το 20% της χρηματοδότησης προέρχεται από κρατικές(!?!) επιχορηγήσεις και ένα άλλο 10% από βιομηχανίες. Εννοείται ότι όταν λέμε κρατικές πρώτον πάει περίπατο ο όρος Μη Κυβερνητική Οργάνωση και δεύτερον δεν εννούμε κράτη όπως η Ελλάδα, η Μαδαγασκάρη και η Ακτή Ελεφαντοστου αλλά κράτη όπως οι ΗΠΑ (που δεν αποδέχονταν την συνθίκη του Κυότο). Εννοείται επίσης ότι όταν λέμε βιομηχανίες δεν εννοούμε μικρές βιομηχανικές μονάδες αλλά κολωσούς όπως τη General Motors.  Τα υπόλοιπα προέρχονται από δωρεές, επενδύσεις, πωλήσεις (ρούχα τετράδια κτλ). Ο ισολογισμός της WWF για το έτος 2001 παρουσίαζε κέρδη (!!!) προ φόρων 9.000.000 δολάρια. Άρα πάει περίπατο ο όρος Μη Κερδοσκοπική. Οι μισθοί των «οικολόγων» προέδρων της WWF φτάνουν τα 200.000 δοολάρια ετησίως χωρίς να υπολογίζονται τα bonus.

Επίσης μιας και θίξαμε το ζήτημα δωρεές ας δούμε μερικές από  αυτές:

Ίδρυμα/επιχείρηση: Citygroup (citybank και τέτοια ωραία)

Θέμα: Οικοτουρισμός στην Βραζιλία (!?!)

Ποσό:25.000 δολάρια

Ίδρυμα/επιχείρηση: W. K. Kellogg Foundation(εταιρεία τροφίμων με μεταλαγμένα)

Θέμα: To establish process fostering viable environmental and economical crop production frameworks, compatible with Everglades ecosystem restoration and protection of other sensitive Florida marine ecosystems (βαριέμαι να το μεταφράσω)

Ποσό:304.374 δολάρια

και άλλα πολλά.

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα το ποιά είναι η ταξική θέση της WWF και τι έχει σαν σκοπό. Μα φυσικά να μετακυλίσει στις πλάτες μας το οικολογικό ζήτημα. Εννοείται ότι ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάτι κάποια πράγματα αλλά και όλοι να ανακυκλώνουμε, και όλοι να σταματίσουμε να καίμε βενζίνη, και όλοι να εξοικονομούμε ενέργεια και να σταματίσουμε να αναπνέουμε γιατί εκπνέουμε CO2 και πάλι η η δεν θα σωθεί για τον απλό λόγο ότι θα υπάρχουν καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δεν λογαριάζουν το περιβάλλον και μολύνουν.

Υ.Γ.

Χτες βγήκε ο δήμαρχος της Αθήνας, Κακλαμάνης Νικήτας, και έλεγε το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή στην ώρα της γης. Για όσους «οικολόγους» έχουν προβλήματα μνήμης είναι ο ίδιος που πριν ένα μήνα περίπου ξερίζωνε δέντρα στο κέντρο της Αθήνας για να φτιαχτεί πάρκινγκ και είχε μεταμφιέσει δημόμπατσους και ΟΝΝΕΔίτες σε… αγανακτισμένους πολίτες οι οποίοι έδερναν όσους πήγαν να διαμαρτυριθούν, ανάμεσά τους και μια διαμερισματική σύμβουλο και μέλος του ΚΚΕ). Μετά βέβαια ήρθαν και τα ΜΑΤ (ντυμένα στα πράσινα για να τονίσουν το οικολογικό του όλου θέματος) και έριξαν και «οικολογικά» δακρυγόνα.

Advertisements

22 Σχόλια to “H ώρα της γης (το άλλο με τον Τοτο το ξέρετε?)”

 1. Кроткая Μαρτίου 25, 2009 στις 1:19 μμ #

  Συμφωνώ απόλυτα και είναι όντως έτσι ακριβώς!
  Δεν είχε γίνει κι ένας μικρός σάλος πριν μερικά χρόνια, όταν είχε αποκαλυφθεί ότι η Greenpeace επιχορηγείτο από την BP? Το θέμα κουκουλώθηκε βέβαια, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός.

  Βέβαια, όλα αυτά τα πολύ σωστά δεν μπορούν να χρησιμεύουν σαν άλλοθι για να παρατάμε τα φώτα μας αναμμένα ή να παίρνουμε αυτοκίνητο για ψύλλου πήδημα. Θέλω να πω ότι «επειδή οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες ευθύνονται για το 70% των ρύπων» δεν σημαίνει πως δεν πρέπει κι εμείς οι άλλοι να εξαλείψουμε το άλλο 30%.
  Αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβεντα.

 2. Juan Belmonte Μαρτίου 26, 2009 στις 2:43 πμ #

  @Makelove
  καλώς ξαναμπήκες στο πλοίο ελπίζω να παραμείνεις…
  πρώτον για την «ΜΚΟ (εδώ γελάνε)WWF» έχεις απόλυτο δίκιο. Όπως και για την όλη προσπάθεια-περί «κλείνουμε τα φώτα για 1 ώρα»… Κάποιοι τα γράφουνε αλλού αλλά νομίζω ότι είστε κολλημένοι στα μεγάλα trademarks οπότε μπροστά δεν πάμε ούτε με μπουνιές…

  Επίσης…Τι κάνει το ΚΚΕ για περιβαλλοντική πολιτική? Μακάρι να με βγάλεις ψεύτη…Να σου πω κάτι? Προτιμώ να μου πεις «θα γεμίσω την χώρα με πυρηνικά εργοστάσια» από την στάση -θα δούμε- που έχει τώρα… Η πουτάνα μπορεί να έχει πολλές χαρές για να κρυφτεί…αλλά μια φορά θα κλαψει…Για πάντα!

  ΥΓ: Και στην τελική τι «θα δούμε»…πότε?

 3. compassocap Μαρτίου 26, 2009 στις 1:37 μμ #

  @Juan:
  Από που προκύπτει ότι έχει στάση «θα δούμε»? Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένες θέσεις για το περιβάλλον τις οποίες έχει εκδώσει και σε ένθετο που δινόταν με το Ρίζο όπως συνηθίζεται και οι οποίες ήταν πολύ συγκεκριμένες απ’ όσο θυμάμαι. Επίσης το θέμα μπήκε και στο 18ο Συνέδριο και συμπεριλαμβάνεται στις αποφάσεις νομίζω (δεν είμαι σίγουρος, δεν τις έχω διαβάσει ακόμα).

 4. Y Μαρτίου 26, 2009 στις 2:16 μμ #

  άμα μπορείτε δώστε κανά λινκ σε αυτές τις θέσεις για το περιβάλλον, γιατί εγώ θυμάμαι κάποιες παλιότερα για την ενέργεια που τα βάζαν μάλλον ανάποδα τα πράγματα ‘1) ο λαϊκός καταναλωτής, 2)ο εργαζόμενος στον τομέας, 3) το περιβάλλον’, μυρωδιά δηλαδή από το μέγεθος της απειλής της κλιματικής αλλαγής κι από ότι αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και ζούμε σε λίγο δε θα υπάρχει ούτε λαϊκός καταναλωτής ούτε εργαζόμενος, αλλά μόνο κάτι καπιταλιστές σε γυάλα και κάτι σκλάβοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες.

 5. Juan Belmonte Μαρτίου 26, 2009 στις 3:15 μμ #

  @Compasso
  Έχω την εντύπωση ότι το Κόμμα (από το οποίο δεδομένα περιμένεις παραπάνω πράγματα από τα υπόλοιπα) είναι πάρα πολύ μακριά από τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Και δεν πρέπει να την έχω μόνο εγώ…

  Το γεγονός ότι πάνε και τα συζητάνε μόνοι τους και τα βρίσκουν μεταξύ τους και καλώς είναι όλα φτιαγμένα, δεν σημαίνει ότι έχουν και πολιτική επί του ζητήματος.

  Για τα πυρηνικά τι λένε?
  Για την Κίνα που έχει και σπέσιαλ σχέση και που περιβαλλοντικά τα έχει διαλύσει όλα?

 6. Αντώνης Μαρτίου 26, 2009 στις 4:50 μμ #

  @ JUAN BELMONTE
  Το ΚΚΕ εχει πάρει απόφαση ήδη από το προηγούμενο συνέδριο του ότι στην Κίνα ΔΕΝ οικοδομείται σοσιαλισμός. Στο δε πρόσφατο (18ο) έχει τη θέση ότι τα ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά της Κίνας ενισχύθηκαν.

  @ Υ

  Για το link ακολούθησε από το http://www.kke.gr/kke.html τη διαδρομή «κοινωνία και πολιτική» και δες τί έχει δημοσιεύσει το ΚΚΕ για τι περιβάλλον. Πάντως σε θεωρητικό επίπεδο το ΚΚΕ δεν αποδέχεται τον πλασματικό διαχωρισμό περιβάλλον-κοινωνία-οικονομία και ότι για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει «πράσινη» πολιτική εντός του καπιταλισμού ή ανεξάρτητη περιβαλλοντική πολιτική υπό το υπάρχον καταναλωτικό και παραγωγικό πρότυπο.
  Όσον αφορά τη δράση του για το περιβάλλον ή δε θυμάσαι η δεν την παρακολουθείς. Το ΚΚΕ δεν έχει ψηφίσει ούτε συμμετάσχει ποτέ σε καμία προσπάθεια αλλαγής των ελεύθερων χώρων, της εγκαθίδρυσης παραγωγικών μονάδων σε επιβαρυμένες περιοχές, έχει πάρει θέση για το περιβαλλοντικό πρόβλημα στα νησιά με το νερό, για την αγροτική παραγωγή, για τον περιορισμό των ρ’υπων των εργοστασίων και δεκάδες άλλες δράσεις. Θα θυμήσω μόνο ότι ήταν το ΜΟΝΟ κόμμα που συντεταγμένα διέθεσε τις δυνάμεις του για την κατάσβεση των πυρκαγιών του 2007. ‘Οσο για τα πυρηνικά ε μην τρελαθούμε και τελείως!!! Το ΚΚΕ και γενικότερα το κίνημα ειρήνης και αφοπλισμού ήταν πάντα παρόν σε όλες τις εξελίξεις, είχε θανάτους (Λαμπράκης) και ανέδειξε διεθνή θέματα (βόμβες απεμπλουτισμένου Ουρανίου) που ακόμα και υπερπροβεβλημένες ΜΚΟ (Greenpeace, WWF κτλ) ούτε καν τόλμισαν να θίξουν. Αυτά

 7. Y Μαρτίου 26, 2009 στις 5:51 μμ #

  @Αντώνης
  Ευχαριστούμε που μας θυμίζεις ότι ‘δε μπορεί να υπάρχει “πράσινη” πολιτική εντός του καπιταλισμού’ γιατί το είχαμε ξεχάσει!! Απ’ότι φαίνεται πάλι επιχειρηματολογείς εναντίον του αγνώστου Χ…

  Αν τώρα νομίζεις ότι ο αγώνας για τη σωτηρία τους κλίματος και του περιβάλλοντος (και άρα της ποιότητας ζωής των πιο φτωχών ανθρώπων τόσο του πλανήτη όσο και της Ελλάδας) μπορεί να περιορίζεται σε ψηφοφορίες, σε πάρσιμο θέσεων και σε κατάσβεση πυρκαγιών, τότε μάλλον δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι αυτό που έχουν αποφασίσει οι καπιταλιστές είναι να καίνε τον πλανήτη όσο αυτος του δίνει κέρδη κι ότι δε τους νοιάζει καθόλου για τις επόμενες γενιές και για το αν ακόμα θα τον καταστρέψουν ολοσεχερώς. Δεν έχεις καταλάβει δηλαδή τη βαρύτητα του ζητήματος.

  Επίσης άλλο έιναι το ζήτημα της πολεμικής και άλλο της ‘ειρηνικής’ χρήσης της πυρηνικής ενέργειας (αν και κατά βάθος δε μπορούν να διαχωριστούν αλλά ας πάμε με παλαιοκομμουνιστική λογική). Για την πολεμική χρήση της το ΚΚΕ ξε΄ρουμε ότι είναι καθαρά κατά. Για την ειρηνική? Παλιότερα για την Ελλάδα όταν είχε μπει πρόταση ήταν κατά (τέλη 70). Κάτι είχε πάρει το μάτι μου στο Ρίζο ότι είναι και τώρα. Ελπίζω να ισχύει αυτό στο ακέραιο. Πιστεύω πάντως ότι το πιο συνεπές θα ήταν να ήταν κατά της πυρηνικής ενέργειας γενικά (ίσως θυμάσαι παλιότερο μου ποστ επ’αυτού)

  Τέλος το τόσο γενικό λινκ που στέλνεις δε βοηθά και δείχνει ότι τις θέσεις για το περιβάλλον μάλλον δε τις παίζετε τόσο στα δάχτυλα όσο πχ τις θέσεις σας για το ασφαλιστικό…;-)

  Βασικά ήθελα να γράψω κάποια πραγματάκια γι’αυτούς τους απίστευτους τυπάδες της WWF άλλα θέλει λίγο ψάξιμο, ια επανέλθω.

 8. Y Μαρτίου 26, 2009 στις 5:53 μμ #

  Α, κι επίσης το μοντέλο σοσιαλισμού που γνωρίσαμε δε σεβάστηκε καθόλου το περιβάλλον και ακολούθησε τυφλά τον καπιταλισμό σε μια ξέφρενη προντουκτιβιστική κούρσα. Δεν ήταν ένα μεγάλο λάθος αυτό? Δεν είναι κάτι που στον επόμενο σοσιαλισμό πρέπει να αποφύγουμε?

 9. Red Ghost Μαρτίου 26, 2009 στις 7:00 μμ #

  Nα δεις που θα σβήσουν τα φώτα σε Ακρόπολη, Βουλή, Λευκό Πύργο κ.λ.π. και μετά θα λένε: «Έσβησαν τα φώτα σε όλη τη χώρα, τεράστια συμμετοχή του κόσμου!» και θα δείχνουν εικόνες από τη σκοτεινή Ακρόπολη!

 10. compassocap Μαρτίου 26, 2009 στις 10:32 μμ #

  @ Y
  Δε νομίζω ότι όλος ο κόσμος έχει συμφωνήσει ότι δεν υπάρχει «πράσινη» πολιτική εντός του συστήματος οπότε δεν το θύμιζα σε εσένα.
  Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα κίνημα δίπλα στο εργατικό; κατά τρη γνώμη μου η πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα ζήτημα που υποτάσεται στην ταξική εργατική πολιτική. Η παραγωγική δύναμη που καταστρέφεται πρωταρχικά από την καπιταλιστική παραγωγή είναι ο άνθρωπος και δίπλα και κάτω από αυτόν καταστρέφονται και οι άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Δεν προσπαθώ να υποβαθμίσω την ανάγκη πάλης στο ζήτημα αυτό αλλά ως κόμμα ιεραρχούμε το κύριο που είναι αυτή ακριβώς η ανάγκη για συνολική ανατροπή.
  Η θέση του ΚΚΕ για το ενεργειακό ζήτημα στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στο link που σου έδωσα αλλά επειδή βαριέσαι να διαβάζεις θα σου την πώ εγώ. Το ΚΚΕ είναι κατά στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για οποιοδήποτε σκοπό.
  Όσον αφορά το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε έχεις κάποια στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψή σου ή αναπαράγεις την περιρέουσα ατμόσφαιρα; Γιατί εμένα δε μου είναι καθόλου γνωστό το ζήτημα της περιβαλλοντικής κατυασροφής στην ΕΣΣΔ. Εκτός αν εννοείς τα πυρηνικά για το οποίο μπορεί και να συμφωνώ

 11. Y Μαρτίου 26, 2009 στις 10:48 μμ #

  H WWF συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με την Coca-Cola, Nokia, Canon αλλή και την ενεργειακή εταιρεία ΑΒΒ με ιδιαίτερα… οικολογικές δουλειές στην Κίνα. Στη τελευταία ετήσια αναφορά της (http://assets.panda.org/downloads/wwf_annual_review_07.pdf) μπορείτε να βρείτε τις πηγές χρηματοδοτησής της και τις περίφημες partnerships με πολυεθνικές. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί, σύμφωνα με το wikipedia, με Chevron,Exxon, Philip Morris, Mobil και Morgan Guaranty Trust όλες ιδιαίτερα… στοργικές με το περιβάλλον ειδικά η Chevron που έβαλε τον υπάλληλο της τον Cheney να κάψει το Ιράκ για να πάρει το πετρέλαιο και η Exxon που επί τριάντα χρόνια χρηματοδοτούσε αδρά οποιονδήπτε έλεγε ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή (τώρα μας λέει ότι σταμάτησε).

  Μια κοπέλα με μεγάλη και διεθνή εμπειρεία στο οικολογικό κίνημα μου είχε κάποτε μιλήσει για μέλη του WWF που τη δεκαετία του 60 χτυπούσαν από αέρος αυτοχθονές στην Αφρική για να τους διώξουν από.. εθνικό πάρκο. Ανεπιβεβαιώτη πληροφορία. Σκάλισα λίγο στο ίντερνετ αλλά δε με εκπλήσει που δε βρήκα τίποτα…

  Εδώ πάντως στην Βρουξέλα τους έχω δει να οργανώνουν κοινές εκδηλώσεις με πολυεθνικές για την προώθηση των αγροκαυσίμων (βιακαύσιμα τα λένε τα καπιτάλια). Αυτή την τόσο οικολογική μορφή ενέργειας που χωρίς τα τάγματα θανάτου σε Κολομβία και Παραγουάη π.χ. δε μπορεί να δουλέψει. Χωρίς την έξωση ή υποδούλωση και έκθεση στη μόλυνση των φυτοφαρμάκων που χρειάζονται οι μονοκαλλιέργειες των αγροτικών πληθυσμών για να γεμίζουμε εμείς στην Ευρώπη τα ρεζερβουάρ μας!

  Εγώ θα πρότεινα μια εναλλακτική δράση εκείνη την ώρα του… απόλυτου σκοταδιού (λέμε τώρα) να βάλουμε όλοι φωτεινά λαμπιόνια στα μπαλκόνια μας με τη φράση: ‘ΔΕ ΜΑΣ ΧΕΖΕΙΣ ΡΕ WWF’

 12. compassocap Μαρτίου 26, 2009 στις 10:53 μμ #

  το σχόλιο 10 το έχει κάνει ο Αντώνης απλά απάντησε από τον υπολογιστή μου που είχε αποθηκεύσει το λογαριασμό μου και φαίνεται πως το έχω κάνει εγώ.

 13. Y Μαρτίου 26, 2009 στις 11:16 μμ #

  @Αντώνη που γράφεις ως Compasso (και που και ως Ούρσουλα Άντρες να έγραφες θα σε καταλάβαινα από το επιθετικό σου ύφος)

  Τελικά κατάφερα να ξετρυπώσω τις θέσεις για το περιβάλλον από κει που τις έχετε χώσει στην προϊστορική ιστοδελίδα σας (για’δε βάζετε κανά μπλογκερ να σας τη φτιάξει?). Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα: 1) η τελευταία ημερομηνία που βλέπω είναι 1998! 2) Δε βλέπω σε κανένα τίτλο τη φράση ‘κλιματική αλλαγή’, το πιο επιτακτικό δηλαδή περιβαλλοντικό θέμα. Μήπως είναι κι αυτή καπιταλιστικό προπαγανδιστικό κατασκεύασμα? Τώρα πώς εσύ που δε βαριέσαι να διαβάσεις μου το στέλνεις αυτό για να μου αποδείξεις ότι το ΚΚΕ ασχολείται με το περιβάλλον, μάλλον δε το πιάνω ακριβώς.

  Το ΚΚΕ έιναι κατά της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα ή παντού? Μπορώ να έχω ένα απόσπασμα επί αυτού από ένα ντοκουμέντο του?

  Τώρα για να πει κάποιος ότι στην ΕΣΣΔ δε καταστρέψανε το περιβάλλον στην ΕΣΣΔ πρέπει να είναι ή ανίδεος ή τι άλλο να πω… έχουν ξεραθεί η μισή Αράλη κι η μισή Κασπία ψηλέ μου! Φαίνεται μόνο αν κοιτάξεις ένα παγόσμιο χάρτη η καταστροφή!

  Τώρα να για την καταστροφή του Τσέρνομπιλ έχεις μόνο να πεις ‘μπορώ και να συμφωνήσω’ τότε τι να πω! Χιλιάδες τερατογενέσεις, θάνατοι, μόλυνση που ακόμα υπάρχει. Σίγουρα το υπερέβαλε τότε η δυτική προπαγάνδα άλλα όχι και να μην αναγνωρίζουμε ότι ήταν η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή από ένα και μόνο εργοστάσιο.

  Τώρα γενικότερα πώς σας έχει κολλήσει σε κάποιους εκεί μέσα ότι υπεράσπιση του οράματος του σοσιαλισμού στηρίζεται στην τυφλή υπεράσπιση ενός πράγματος που απ’ότι φαίνεται πολύ λίγο γνωρίζετε ειλικρινά δε το καταλαβαίνω.

 14. Y Μαρτίου 26, 2009 στις 11:59 μμ #

  ‘Η παραγωγική δύναμη που καταστρέφεται πρωταρχικά από την καπιταλιστική παραγωγή είναι ο άνθρωπος και δίπλα και κάτω από αυτόν καταστρέφονται και οι άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές.’
  Όχι αυτό δεν είναι πάντα έτσι. Κάποιες φορές κατατρέφονται πρώτα άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Μία από αυτές είναι η ατμόσφαιρα να και αυτή δεν είναι ακριβώς πλουροπαραγωγική πηγή αλλά όρος ύπαρξης. Οι καπιταλιστές βλέπουν τα πάντα ως πηγή κέρδους. Κάποιοι ερμήνευσαν το μαρξισμό βλέποντας τα πάντα ως ‘πλουτοπαραγωγική πηγή’. Όπως εκείνο το αξέχαστο ‘Ο Άνθρωπος, το πολυτιμότερο αγαθό’ που άμα το αναλύσετε φιλοσοφικά μιλάμε για μεγάλο παραστράτημα. Από αυτή ακριβώς την ερμηνεία του μαρξισμού θεωρώ ότι πρέπει να ξεφύγουμε για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία του ανθρώπου με το περιβάλλον του (σύμφωνα πιστεύω και με τη σκέψη του ίδιου του Μαρξ). Και ας καταλάβουμε επιτέλους ότι η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του καπιταλισμού και ο σπουδαιότερος ίσως λόγος που πρέπει να τον ανατρέψουμε.

 15. Juan Belmonte Μαρτίου 27, 2009 στις 12:37 μμ #

  Ανδώνη-Αντών’
  Μου φαίνεται το θες το δουλεματάκι σου…Ευτυχώς που είπε το ΚΚ ότι η Κίνα δεν οικοδομεί σοσιαλισμό γιατί είχα μπερδευτεί…

  Σοβαρά τώρα…
  Μην λέμε (και μεταξύ μας) ότι στην ΕΣΣΔ δεν έγιναν απίστευτα πράγματα με θύμα το περιβάλλον. Δεν μιλάω μόνο για το Τσέρνομπιλ, αλλά για εγκληματικές εκτροπές ποταμών και λίμνες που τώρα έχουν ξεραθεί…
  Το θέμα δεν είναι εκεί, αυτά άλλωστε γίνονταν σε μια εποχή που και η Δύση έκανε τα απίστευτα (χωρίς αυτό να νομιμοποιεί τα όσα έγιναν βέβαια)…
  Είναι ότι το να πεις σε ένα πρόγραμμα ότι είμαι εναντίον αυτού και υπέρ του άλλου δεν φτάνει…
  Για παράδειγμα, αναγκάστηκα για λόγους που δεν είναι του παρόντος, να διαβάσω μεγάλο μέρος του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ:ξέρετε τι υπόσχονται? Λαγούς με πετραχύλια…Πράσινες οικονομίες, επιχειρηματικότητες, αναπτύξεις, πρωτοβουλίες και χίλια μύρια. Που είναι το ΠΑΣΟΚ στο περιβάλλον? Τι να την κάνω την θεωρία…

  Και εν πάσει περιπτώση η πράξη τόσες δεκαετίες έχει δείξει ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές δεν συμβαδίζουν με αριστερές ή δεξιές ιδεολογίες. Τώρα τελευταία πάει να αλλάξει αυτό, αλλά όχι στην Ευρώπη…


  Άμα θες σε λέω τι γίνεται και με την ελληνική WWF, αλλά όχι σε μπλογκ γιατί θα φάμε μια μηνυσάρα όλη δικιά μας

 16. compassocap Μαρτίου 27, 2009 στις 1:13 μμ #

  @Juan Belmonte:
  μπορείς να μας πεις τι έχεις ακούσει να λέγεται έστω κι αν εσύ δε το πιστεύεις. 😉

  @ολοι:
  το ζήτημα του περιβάλλοντος , μπαίνει από μόνο του όταν βάζεις το ζήτημα του σοσιαλισμού. Θυμάμε ότι το έχουμε χωρέσει και σε αρκετά άρθρα για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση ακόμα. Θεωρώ ότι δε μπορεί να κατηγορηθεί το ΚΚΕ ότι δεν έχει ολοκληρωμένες θέσεις και παρέμβαση στο συγκερκιμένο θέμα. Μη τρελαθούμε. Θυμίζω το άρθρο 24 (ξανά). Ποιος το είχε σηκώσει, ποιος έκανε πορείες (200 ατόμων αλλά τι να κάνουμε τότες δε πούλαγε το θέμα) έξω από τη βουλή από τη προηγούμενη αναθεώρηση.
  Το ΚΚΕ θέσεις για το περιβάλλον έχει βγάλει και μετά το 1998 άμα το ψάξεις george. 2005 θυμάμαι σίγουρα και νομίζω είχε βγάλει και μετά τις πυρκαγιές.
  Σε αυτό που συμφωνώ σίγουρα είναι η κακή διατύπωση και επικοινωνία των θέσεων μας. Η προσωπική εμπειρία και άποψη λέει πως αυτή πρέπει να αλλάξει.
  Θυμίζω ποια αντιμετώπιση και εκλογικά αλλά και συνολικά είδαμε εδώ στο Χολαργό όταν αποφασίσαμε και τραβιόμασταν κάθε βράδυ και φυλάγαμε το δάσος του Υμηττού. Και από τους κατοίκους της περιοχής και από τους εργαζομένους του δήμου.

 17. Y Μαρτίου 27, 2009 στις 2:07 μμ #

  @Juan Belmonte
  Η κωρονίδα της δεξιάς, αστικής ‘περιβαλλοντικής’ πολιτικής είναι η εμπορία εκπομπών που έιναι μια μεγάλη απάτη που δε θα σώσει αλλά θα κάψει τον πλαντήτη.

  Το μόνα κράτη τα οποία αυτή τη στιγμή εφαρμόζουν σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική είναι το Εκουαδόρ, η Βολιβία και η Κούβα.

  Τουτέστιν φυσικά και υπάρχουν αριστερές και δεξιές πολιτικές στο περιβάλλον (καπιταλιστικές και σοσιαλιστικές) και οι καπιταλιστικές είναι ψεύτικες.

  @compasso
  αυτό που είπα είναι ότι τα στελέχη του ΚΚΕ δε δίνουν την πρέπουσα σημασία στο περιβάλλον. Ο Αντώνης μου έστειλε ένα λινκ όπου το τελευταίο κείμενο ήταν γραμμένο το 1998 – δέκα χρόνια – πριν και αυτό το θεωρώ απόδειξη ότι εχω δίκιο στην εκτίμηση μου.

  Το ξέρω ότι το ΚΚΕ έχει βγάλει και θέσεις μετά από τότε και τις έχω διαβάσει. Και πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά επικοινωνιακό. Είναι πρώτα από όλα γνωσιολογικό. Δε φαίνεται να έχουν και πολλές γνώσεις σχετικά με το θέμα. Δεύτερο δε τονίζεται η ανάγκη για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές και η ανάγκη σταδιακής εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων. Δε τονίζεται η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ενεργειακό μοντέλο που θα μπορεί να ελέγχεται δημοκρατικά από την εργατική τάξη.

 18. Juan Belmonte Μαρτίου 27, 2009 στις 2:29 μμ #

  @Compasso
  δεν κατάλαβα γιατί μιλάς…Για την WWF? Δεν μπλέκω εγώ με το τιγκαρισμένο στο τάλαρο ασπρόμαυρο πάντα…


  Αυτούς είχα στο μυαλό μου όταν είπα ότι τώρα τελευταία αλλάζει το πράγμα…
  Για τον Belmonte πάντως ακόμα πιο εξοργιστική της παραμύθας με την εμπορία ρύπων, είναι η «εταιρική κοινωνική ευθύνη».Ουστ λαμόγια!

  Γενικώς, όσο τα κόμματα έχουν το περιβάλλον σε μία κατάσταση μουσειακή σαν έκθεμα στα προγράμματά τους θα μας πάρει και θα μας σηκώσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζουμε.

 19. Αντώνης Μαρτίου 27, 2009 στις 3:48 μμ #

  Λοιπόν. Όσον αφορά την πλαστοπροσωπία mea culpa!

  To λινκ που έδωσα μπορεί να ήταν παλιό αλλά εκεί έχουν αναρτηθεί οι βασικές γραμμές που υιοθετήθηκαν και με επιμέρους ψηφίσματα στο 16ο συνέδριο του κόμματος. Νομίζω ότι αξία δεν έχει να κολλάμε στους τύπους όπως οι ημερομηνίες. Ας κάνει κάποιος κριτική στις θέσεις αυτές με βάση το περιεχόμενο. Αν τις θεωρεί ξεπερασμένες ας το αποδείξει βαση του περιεχομένου.

  Για το ζήτημα της ΕΣΣΔ.
  Δεν ξέρω κατά πόσο η ΕΣΣΔ ηταν αυτό που περιγράφετε αλλά θα προσπαθήσω να μιλήσω με στοιχεία. Όταν ο Πούτιν το 2004 ενέκρινε την ένταξη της Ρωσίας στο πρωτόκολλο του Κυότο είχε ένα πράγμα στο μυαλό του: Το γεγονός ότι οι αστικοί, περιαστικοί και βιομηχανικοί ρύποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν τόσο χαμηλότερα από αυτούς που όριζε το πρωτόκολλο που βρήκε μια business oportunity για παζάρι ρύπων. Και αυτό παρά την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη μιας και πλέον δεκαετίας! Τα στοιχεία που έχουμε για το γεγονός αυτό φτάνουν και για τα χρόνια που υπήρχε η ΕΣΣΔ. Φτάνει κανείς να μπεί στο site για το Κυότο.
  Το ζήτημα του περιβάλλοντος είναι σοβαρό για να αντιμετοπιστεί με αφορισμούς του τύπου «προντουκτιβισμός» «παρασιτική βιομηχανία» «αειφόρος ανάπτυξη» και άλλα που ακούσαμε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Κατά τη γνώμη μου η οποιαδήποτε μαζική ανάπτυξη (βιομηχανική, αγροτική) με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επέμβει στο φυσικό περιβάλλον. Και ποιά είναι η λύση; Η επιστροφή στην οικιακή παραγωγή; Αυτό είναι ουτοπισμός. Επομένως συμφωνούμε ότι η ανάπτυξη μας χρειάζεται. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η φόρμουλα. Παραπέμπω λοιπόν: Κ. Μαρξ «Το Κεφάλαιο» τ. Ι κεφ13 στο οποίο παρατίθεται γιατί η συγκέντρωση είναι σαφώς ανώτερη παραγωγική διαδικασία από ότι η αποκεντρωμένη ατομοκεντρική παραγωγή και «Το Κεφάλαιο» τ ΙΙΙ κεφ 46 που αναφέρεται και στην αντίληψη του Μαρξ σε σχέση με τη μεγάλη βιομηχανία την μαζική αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον. Επίσης για όποιον ενδιαφέρεται ας μου στείλει mail για περεταίρω παραπομπές που δεν έχω πρόχειρες.
  Παράδειγμα: Το ΚΚΕ ήταν και είναι υπέρ της εκτροπής του Αχελώου. Ξέρει κανείς αν αυτό είναι σωστό; αν δεν γίνει η εκτροπή ποιός νομίζετε ότι θα χάσει; Γενικά πάντως υπάρχει ολόκληρη συζήτηση για τις εκτροπές και τα μικροφράγματα σε διεθνές επίπεδο. Ποιά είναι η άποψή σας; Το ΚΚΕ έχει άποψη και υπάρχει στις παραπομπές που έδωσα στον Υ. Το ΚΚΕ επίσης είναι αντίθετο στην αφαλάτωση των υδάτων για το ζήτημα των εγκειοβελτιωτικών έργων και των υδάτινων πόρων και προτείνει τη δημιουργία μικροφραγμάτων στους εκάστοτε υδροφόρους ορίζοντες. Είναι φυσικό ότι αυτά τα μικροφράγματα θα επιδράσουν και σε ένα δωσμένο οικοσύστημα. Ποιά είναι η άποψή σας; Γνωρίζετε ότι τα μεταλλαγμένα καταναλώνουν το 1/4 του νερού που χρειάζονται παράδειγμα τα βιολογικά; Μήπως τα προτιμάτε;
  Στην Κούβα πριν χρόνια άνοιξε τεράστια συζήτηση σχετικά με τα βιοκαύσιμα. Η Κούβα παράγει εκτεταμένα πετρέλαιο (βιοντίζελ) που προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα. Μήπως πρέπει να καταδικάσουμε την πολιτική της Κούβας να μην αφήνει τον πληθυσμό της ρέστο από ηλεκτρικό ρεύμα επειδή είμαστε αντίθετοι στο βιοντίζελ; Αυτά και περιμένω απαντήσεις

 20. ουγκ, ουγκ! Μαρτίου 27, 2009 στις 5:16 μμ #

  @Y
  Αρκετά πιασάρικο το επιχειρημα που εθεσες περι «πλουτοπαραγωγικών πηγών» και με έβαλες σε σκέψεις. Όντως απο αυτή τη σκοπιά θα ήταν μονόπλευρο να λεμε οτι καταστρέφονται μονάχα πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλα και στοιχεία της φύσης τα οποία δεν παράγουν απαραίτητα πλούτο αλλα ειναι απαραίτητα για την υπαρξη ζωής. Εξίσου μονόπλευρο όμως είναι και το να μην εξετάζουμε από ποιά δραστηριότητα και από ποιά ανάπτυξη αυτά τα στοιχεία του περιβάλοντος καταστρέφονται, επομένως πάλι στον ίδιο εχθρό καταλήγουμε, τον άναρχο γερομπισμπίκη καπιταλισμό που πρέπει να ξεθεμελιωθεί.
  Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι που βρίσκεται το λάθος στην «ανθρωποκεντρικότητα» του Μαρξισμού όπως την έθεσες. Ο μαρξισμός ακολουθεί πιστά τις ρετσέτες της επιστήμης και προφανώς η επιστήμη εχει σα σκοπιά της τον άνθρωπο, διαλεχτικά δεμένο με το περιβάλον του απο αυτη τη σκοπιά π.χ. Η εξαφάνιση άλλων ειδών είναι ενάντια στον ίδιο τον άνθρωπο κι ας μην απειλείται το είδος του καθεαυτό, μιας και η βιοποικιλότητα θέτει αφεαυτής τους υλικούς όρους επιβίωσης του homo sapiens.

  Για τις εφαρμογές της θεωρίας αυτής στη σοβιετία η θέση μας ειναι καθαρή: «ΚΡΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ», αν είναι δυνατό να θάψουμε το Τσέρνομπιλ και τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε οι συχνα λανθσμένη αντιληψη για τον σχεδιασμο και την σοσιαλιστική ανάπτυξη. Διόλου τυχαία πχ δε μου κανει η χρονική εμφάνιση φαινομένων τσέρνομπιλ (δεκαετία 80) αν το δούμε σε συνδυασμό με την πληρη χαλάρωση του εργατικού ελέγχου στην παραγωγική διαδικασία (πράγμα που σημειώνεται και στις θεσεις για το σοσιαλισμό). Αλλά πέραν της αυτής της κριτικής που πρέπει να γίνεται απο επαναστατική σκοπιά κριτικής αφομοίωσης λαθών, η ΕΣΣΔ και στον τομέα αυτό ήταν 1 σκαλι πάνω απο τον καπιταλισμό κατι που αποδεικνύεται απο πολλά στοιχεία όπως πχ αυτά που είπε ο Αντωνης πιο πάνω και αλλα (βλ ανάπτυξη βασισμένη στα μεσα μαζικης μεταφοράς κλπ κλπ). Επισης «δρυός πεσούσης πας ανηρ ξυλεύεται», αρα ας είμαστε προσεκτικοί στο τι υιοθετούμε.

  «ειμαι πεισμένος ότι το περιβάλον μπορεί να σωθεί μονάχα μεσα απο το σοσιαλισμό και την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία» Jacques Cousteau.

 21. Y Μαρτίου 27, 2009 στις 9:45 μμ #

  @Αντώνη
  Έγραψες: ‘[…] οι ρύποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν τόσο χαμηλότερα από αυτούς που όριζε το πρωτόκολλο που βρήκε μια business oportunity για παζάρι ρύπων. Και αυτό παρά την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη μιας και πλέον δεκαετίας!’

  Ανάποδα το παίρνεις: οι ρύποι μειώθηκαν μετά το 90 σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όχι ‘παρά την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη’ αλλά επειδή η παλινόρθωση του καπιταλισμού προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας, την πτώση του ΑΕΠ την αποβιομηχάνιση. Στο Πόζναν άκουσα τον όλο θράσος φασίστα Καντίνσκι να περηφεανεύται για τη μείωση των ρύπων της Πολωνίας, ενώ αυτό καθόλου δε οφείλοταν σε μια συνειδητή περιβαλλοντική πολιτική αλλά στη λεηλασία και την κατάρρευση της πολωνικής οικονομίας.

  Δεν είπα ότι οι σοσιαλιστικές χώρες ήταν χειρότερες από τις καπιταλιστικές στο περιβάλλον. Είπα ότι κι αυτές όμως το’χαν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

  Επιμένω Αντώνη ότι το κόνσεπτ του προντουκτιβισμού είναι υπαρκτό κι ότι είναι μια προβληματική πολιτική που ακόμα ακολουθείται και πρέπει να παύσει. Ανάπτυξη μας χρειάζεται αλλά πρέπει να επανακαθορίσουμε το περιεχόμενο αυτού του όρου. Δε μας χρειάζεται μεγένθυση για τη μεγένθυση. Πρέπει να βγούμε απ’αυτό τον κύκλο.

  Δε νομίζω ότι είναι παραγωγικό ότι λέω να προσπαθείς να το συνδέσεις με πράγματα που δε λέω όπως το κατάπτυστο κατά γιοχάνεσμπουργκ κόνσεπτ της αειφόρου ανάπτυξης.

  Η Κούβα τα αγροκαύσιμα (επιμένω ότι ο όρος βιοκαύσιμα είναι λάθος)τα χρησιμοποιεί σωστά χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον. Οι πολυεθνικές και η ΕΕ θέλουν ν’αλλάξουν τα φώτα του τρίτου κόσμου και ν’αδειάσουν τα πιατα του για να γεμίσουν τα ρεχερβουάρ μας. Άλλο το’να άλλο τ’άλλο. Δε θέλω να είμαι απόλυτος με τη χρήση διαφόρων μέσων αλλά λέω ότι ο τεχνο-μεσιανισμός είναι ένα λάθος κόνσεπτ και χρειάζεται ριζικός επανακαθορισμός της ενεργειακής βάσης της κοινωνίας που δε μπορεί να γίνει φυσικά χωρίς την αλλαγή της ταξικής εξουσίας.

  @ουγκ, ουγκ
  Δε τα βαλα με την ‘ανθρωποκεντρικότητα’ του Μαρξισμού. Τα βαλα με κάποιες ερμηνείες του μαρξισμού που του στερούν την ανθρωπιστική του βάση. Όπως την ερμηνεία που του δίνει ο Στάλιν στο έργο του ‘Ο άνθρωπος το πολυτιμότερο αγαθό’.

  Ο ‘άνθρωπος, διαλεχτικά δεμένος με το περιβάλον’ όπως το λες πρέπει να είναι ο στόχος. Αυτό όμως δεν εξυπηρετούταν από την αναπτυξιακή λογική που είχαν στην ΕΣΣΔ και χρειάζεται ν’αναπτύξουμε μια καινούρια που να δίνει μια δεσπόζουσα θέση στη περιβαλλοντική διάσταση καθώς αυτό απαιτεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το φυσικό περιβάλλον.

  Δε προσπαθώ να σκυλέψω το πτώμα της ΕΣΣΔ αλλά προσπαθώ να μπούμε σε μια επικοδομητική διαδικασία ώστε να πετάξουμε τα σκάρτα και να κρατήσουμε τα καλά, χωρίς φόβους και ατολμίες.

  Καταπληκτική η ατάκα του Κουστώ. Κάτι θε ξερε αυτός. Δε την είχα υπόψη μου. Φχαριστούμε ουγκ.

  Για έλεγα και για το ΚΚΕ αλλά εχω κουραστεί τώρα.
  Τελός ρίχτε άμα θέλετε μια ματιά στη δικαήρυξη του Έβο Μοράλες για το κλίμα: http://funsolon.civiblog.org/blog/_archives/2008/12/16/4024120.html

 22. Liakada Μαρτίου 29, 2009 στις 12:03 μμ #

  Eπειδή συμφωνώ μαζί σας κι επειδή το θέμα το έχετε ήδη αναλύσει αρκετά απ’ όλες τις πλευρές του , εγώ ένα θα προσθέσω μόνο ..
  Αναφερόμενη στο σχόλιο του @makelove για τον Νικιτας Κακλαμανη! Είναι ο ίδιος που στο πολύ προσεχές μέλλον θα εγκαινιάσει εκ νέου τον Ελαιώνα τη δεντροφύτευση που έγινε εκει πριν κάτι μήνες! Για δευτερη φορά,με τα κανάλια καλεσμένα, για να αναδείξουν το οικολογικό του δέντρο λέει! Τηην κοροιδία προς εμας τους αφελείς λέω!
  Δεν μας είπε !Οι προηγούμενες ελιές πιάσανε? Καμμια καινούρια θα βάλει?
  Ξέρει αυτός.. από αυτά τα κολόριζα, τα εισαγωγής απο Ιταλία…
  Την καλημέρα μου mygranma 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: