Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας προβοκάτσιας

5 Ιαν.

Από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Από το πυροβολισμό  του μαθητή στο Περιστέρι. Από την Δευτέρα της «παθητικής» στάσης της αστυνομίας, τη βδομάδα των καταστροφών, απίθανης έκτασης για την επιχειρησιακή δυνατότητα των «ταραξιών» με όρους αστυνομίας,    στην επίθεση με καλάζνικοφ στη κλούβα των ΜΑΤ στη Κοκινοπούλου, στη σημερινή δολοφονική και συναμα απίθανα προβοκατόρικη επίθεση στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το κράτος και πόσο μάλλον το παρακράτος, δε μετράει ζωές. Σταθμίζει στόχους. Δε το νοιάζει αν ο νεκρός θα είναι αριστερός, δεξιός, μπάτσος ή διαδηλωτής. Το που θα βρει το πάτημα η εξουσία να γίνει πιο ολοκληρωτιστική, σε περιόδους κρίσης, ανέχειας, φτώχειας και προβλεπόμενων για το 2009  120000 απολύσεων δε την ενδιαφέρει. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να ελέγξει, να τιθασεύσει και να περιορίσει τη διαφαινόμενη κοινωνική οργή και έκρηξη. Και πάνω απ όλα να μη την αφήσει να βρει πολιτική διέξοδο.

Τώρα που οι εκλογές αρχίζουν να δείχνουν ξεπερασμένη διαδικασία. Τώρα που μαθητές συλλαμβάνονται στη Πτολεμαίδα προληπτικά, πριν τη διαδήλωση. Τώρα που μαγαζάτορες, φασίστες, ασφαλίτες ποτισμένοι από την μιντιακή προπαγάνδα προπυλακίζουν διαδηλωτές. Τώρα που οι Ματατζήδες πνίγουν στα χημικά χωρίς καμία πρόκληση τις διαδηλώσεις.

Τώρα οφείλει το κίνημα να δώσει τη διέξοδο, τη λύση. Οργανωμένα, περιφρουρημένα, ενωτικά, με πολιτικό στόχο και δυναμική.

-Αν είσαι μπάτσος πέτα το πηλίκιο. Για πόσο ακόμα θα τους υπηρετείς?

-Αν είσαι άνθρωπος άνοιξε τα μάτια, σήκωσε το κεφάλι, κατέβα στο δρόμο, αγωνίσου!

-Αν είσαι διαδηλωτής, δες στα μάτια του συντρόφου σου την ελπίδα.

-Αν είσαι Παλαιστίνιος να ξέρεις ότι η σκέψη μας είναι εκεί μαζί σου. Κάθε σταγόνα του μαρτυρικού σου αίματος, στάζει και από τη δικιά μας καρδιά.

-Αν είσαι υπουργός, πρωθυπουργός, τράβα και γαμήσου…

ΥΓ: Κοιμηθείτε ήσυχα, τα μαγαζιά κάναν καλό τζίρο σήμερα…

16 Σχόλια προς “Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας προβοκάτσιας”

 1. manos 5 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:34 μμ #

  – Αν είσαι Αριστερός σκέψου πώς μπορεί τώρα το κίνημα να αποτρέψει την αντιδημοκρατική αυταρχική εκτροπή που ετοιμάζουν. Ενότητα και διαπάλη μέσα στις συλλογικές διαδικασίες του κινήματος. Κοινά συντονιστικά. Αριστερή κοινή δράση πάνω σε ένα έκτακτο πρόγραμμα πάλης. Εχθρός δεν είναι ο διπλανός σου, είναι το σύστημα και οι κύκλοι της φασιστικής εκτροπής. Αλλιώς θα μας εγκλωβίσουν στη νέα περιφρουρημένη ομαλότητα.

 2. regimientocinqo 5 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:42 μμ #

  Αν είσαι αριστερός φυλάξου από αυτούς που κάνουν το φίλο σου και κοιτάνε πώς να σώσουν τα σμπαράλια της ταχτικής τους. Εχθρός είναι το σύστημα και τα κόμματά του.

 3. radiocollectiva 5 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:50 μμ #

  Εύγε regimientocinqo.

 4. Y 6 Ιανουαρίου, 2009 στις 6:39 μμ #

  Και να γιατί η επίθεση έπρεπε να γίνει στα Εξάρχεια: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=973017&lngDtrID=244
  Με ποια άλλη αφορμή θα μπορούσαν να κάνουν ελέγχους τέτοιου είδους? Να μπουκάρουν σε μαγαζιά και σπίτια? Το’χετε καταλάβει ότι θα γίνουμε Κολομβία?
  Επαναστατικός Αγώνας και τρίχες κατσαρές, αν είναι ποτέ δυνατόν! Μόνο οι ανιστόρητοι ή εντελώς βλαμμένοι μπορούν πιστέψουν τη θεωρία της τρομοκρατίας. Κοιτάχτε τι έγινε στην Ιταλία το ’69. Με προβοκάτσιες τέτοιας έμπνευσης κατάφεραν να ξεφουσκώσουν το κίνημα.

 5. Y 6 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:43 μμ #

  Έχει δίκιο ο Μάνος. Αυτό χρειάζεται. Ένα έκτακτο πρόγραμμα πάλης. Όχι σεχταρισμοί.

 6. Βασίλης 7 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:29 πμ #

  εγω «συναγωνιστές» θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω μαζί σας.

  Δεν καταλαβαίνω την λογική που λέει οτι αυτό το χτύπημα είναι απο το παρακράτος, ναι θα συμφωνήσω οτι η ιστορία έχει δείξει ότι πολλές τέτοιες ομάδες έχουν διαβρωθεί απο το παρακράτος ή ήταν απο την αρχή παρακρατικές, αλλά επίσης η ιστορία μας έχει δείξει οτι δεν ήταν μόνο τέτοιες η περιπτώσεις το «αντάρτικου πόλεων».

  Θέλω δηλαδή να πώ οτι λείπει μια απάντηση -κατά την γνώμη μου – απο τους κομμουνιστές στην ιδεολογική εκδοχή αυτού του πράγματος, στην ιδεολογικό φτιασίδωμα αυτού του φαινομένου.
  Ανεξάρτητα δηλαδή απο το άν είναι ενέργεια παρακρατικών κύκλων ή ομάδων που έχουν ιδεολογικά κίνητρα υπάρχει κόσμος -και κυρίως νεολαία – που οχι μόνο επικροτεί αλλά πιστεύει και βαθιά σε όλη αύτη την μπαρουφολογία περί εξέγερσης και όλου αυτού που συμβαίνει.
  Η επίθεση που έγινε έναντια στον αστυνομικό εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αναβρασμού που υπάρχει εδώ και ένα μήνα και σε αυτό το χρονικό κομμάτι δεν ύπαρχουν μόνο προβοκάτορες, υπάρχει ένας αντιεξουστιαστικός χώρος ο οποίος δρά οπως δρά η απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο η εκδοχή της προβοκάτσιας, μάλιστα μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση όλο αυτό το οπορτουνιστικό συνοθύλευμα( φιλελεύθερων-Συνασπισμένων-αναρχικών) δουλεύει συστηματικά και αποπροσανατολίζει με εύκολα συνθήματα, εκεί πρέπει να απαντήσει το Κόμμα κατά την γνώμη μου και όχι με την ευκολία της προβοκάτσιας(ή οποία και αυτή ειναι μέσα άλλα δεν μπορεί να τα εξηγήσει απο μόνη της όλα).

  Επίσης συναγωνιστές ως ψήφοφόρος του ΚΚΕ θέλω να πώ οτι θα πρέπει να προβληματιστεί κανείς με το τεράστιο κομμάτι νεολαίας που εμπνεύστηκε απο την λογική του αυτόνομου , του ελευθεριακού και ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ του αντικομματικού «κινήματος» .Νομίζω ότι θα πρέπει να σκύψει κανείς και να αναρωτηθεί γιατί το κομμουνιστικό κόμμα δεν μπόρεσε να εμπνεύσει αυτόν τον κόσμο .

 7. Βασίλης 7 Ιανουαρίου, 2009 στις 12:05 μμ #

  Ρε παιδίά το συναγωνιστές που το έβαλα σε αισαγωγικά ήταν κατα λάθος μην το εκλάβεται ως ειρωνία , το εννοώ

 8. compassocap 8 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:45 μμ #

  Αν μπορείς Βασίλη, να αποδείξεις ότι πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια, σίγουρα μπορείς να στοιχειοθετήσεις ότι λειτουργεί προβοκατόρικα. Από εκεί και πέρα η προσωπική μου άποψη δεν είναι ότι πρόκειται για οργάνωση που έχει διαβρωθεί ή κάτι τέτοιο. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι ενέργεια καθαρά από κρατικές υπηρεσίες. Τώρα ποιες, ποιανού κράτους δε το γνωρίζω. Στην ιστορία πάντως τέτοια παραδείγματα είναι πολλά. Επίσης δε πιστεύω ότι μπορείς να εντάξεις ένα τέτοιο χτύπημα στο χώρο των αντιεξουσιαστών. Δεν είναι τόσο ηλίθιοι.
  Μία πράξη καταρχήν γίνεται εξυπηρετόντας μια στοχοθεσία. Ειδικά μία τόσο σοβαρή πράξη δε μπορεί να γίνει απλά λόγω κάποιου συναισθήματος οργής ή κάτι άλλο.Κρινόμενη η πράξη λοιπόν από το αποτέλεσμα είναι προβοκατόρικη. Κατ επέκταση ο χρόνος, ο τόπος και ο στόχος τη κάνουν ακόμα πιο «ύποπτη».
  Όσο για το ότι το κόμμα πρέπει να κάτσει να συζητήσει και να σκέφτει γιατί δε κατάφερε να εκφράσει όλο αυτό το κόσμο αλλά και να οδηγήσει αυτή την οργή σε πιο ριζοσπαστικά μονοπάτια, συμφωνώ απόλυτα.
  Τους χαιρετισμούς μου.

 9. Y 8 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:54 μμ #

  Φίλε Βασίλη, πιστεύω ότι άμα αναλύσουμε το ζήτημα πολιτικά αλλά ακόμα και ‘εγκληματολογικά’ αν θέλεις καταλήγουμε με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για παρακρατική προβοκάτσια.
  ‘Ανταρτικά πόλεων’ υπήρξαν όπως το πολύ μαζικό αντάρτικό των Τουπαμάρος στην Ουρουγουάη και το μη μαζικό αλλά αυθεντικό ως προς τα κίνητρα του στην πρώτη του φάση των Ερυθρών Ταξιαρχιών.
  Και τα δύο αναπτύχθηκαν μέσα σε συγκεκριμένες (αν και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους)συνθήκες και είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το κυριότερο ήταν ότι υπήρχε κάτι που έδινε συγκεκριμένο νόημα στις ενέργεις τους και τους εξασφάλιζε μια κάποια απήχηση στο κοινό.
  Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Η ενέργεια είναι στα κουτουρού, ξεκάρφωτη τίποτα απολύτως δε μπορεί να κερδιθεί από αυτήν όχι μόνο για το ευρύτερο λαϊκό κίνγημα αλλά ούτε καν για ένα συγκεκριμένο χώρο ή ομάδα.
  Από την άλλη, τεράστια κέρδη υπάρχουν για την κυβέρνηση και την αστική εξουσία εν γένει:
  – να προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχολυς και συλλήψεις για τις οποίες χωρίς το γεγονός αυτό θα αντιμετώπιζε μόνο κριτική
  – να δώσει επιχειρήματα όχι μόνο για το μη αφοπλισμό αλλά για τον παραπέρα εξοπλισμό της αστυνομίας
  – να ενισχύσει το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας και να καταστήσει κεντρικό το αίτημα της ασφάλειας.
  – να αρχίσει να πλέκει ένα φωτοστέφανο στην αστυνομία μετά την πρόσφατη ολική σχεδόν κατακραυγή. Αναλογιστείτε πόσο δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζει η αστική εξουσία όταν δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στην αστυνομία της.
  – να βγει και η ίδια από τη θέση του θύτη στην οποία έχει τοποθετηθεί από την κοινή γνώμη σε αυτή του θύματος σκοτεινών συνομωσιών, όπως έκανε και με τις φωτιές.

  Δε πιστεύω ότι κανένα αριστερό κόμμα και πόσο μάλλον το κομμουνιστικό πρέπει να μπει σε λογική ιδεολογικής απολογίας για αυτό το είδος ‘τρομοκρατίας’. Δεν είχε ποτέ καμία απολύτως σχέσημ αντίθετα πάντα χρησιμοποιούταν εναντίον του. Όσο αφορά τη μαζικότητα και μη ατομικότητα του κιμήματος τόσο το ΚΚΕ όσο η υπόλοιπη αριστερά έχουν πει αρκετά.

  Έπειτα ο πυροβολισμός δεν έχει καμία σχέση με το πετροβόλημα π.χ. τμημάτων από 15άρηδες ή με δράσεις ‘αντεξουσιαστών’ και δε μπορούμε να τα βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι. Άμα τα βάζουμε παίζουμε το παιχνίδι αυτών που με τους τρομονόμους θέλουν να απαγορεύσουν ακόμα και τις απεργίες. Ακόμα π.χ. και το μπλοκάρισμα της πόρτας ενός εργοστασίου ή πλοίου να το χαρακτηρίσουν ‘τρομοκρατία’.

  Επίσης δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι κάποιο ‘συνοθύλευμα αναρχικών-συνασπισμένων’, αλλά ο θρασύδειλος αυταρχισμός της κυβέρνησης, η φασίζουσα δράση που αναπτύχθηκε στη χώρα και λειτούργησε άκρως συμπληρωματικά της κρατικής πολιτικής και το ολικό ξόφλημα εναλλακτικής από την σοσιαλδημοκρατία (ν’ανίοξουν τα μαγαζιά τη Κυριακή και άλλα ωραία). Το πρόβλημα είναι ότι έγινε το τελευταίο διάστημα να μη γυρίσε μπουμερανγκ σε μια συντηριτικοποίηση και ένα αίτημα για περισσότερο αυταρχισμό.

  Εγώ δε βλέπω κανένα αυτόνομο, ελευθεριακό, αντικομματικό κίνημα. Βλέπω μόνο ένα αυθόρμητο ξέσπασμα που πήρε ότι μορφή βρήκε πιο άμεση και αντιληπτή. Το αυθόρμητο ξέσπασμα είναι από τη μία απείρως καλύτερο από τη σιωπή και αν θέλετε είναι και ιστορικά αναγκαίο, είναι μια νομοτέλεια. Από μόνο του όμως δε μπορεί να αλλάξει πολύ τα πράγματα σε θετική κατεύθυνση.

  Γι’αυτό χρειάζεται οργάνωση κλπ. κλπ., αλλά και σε βραχυπρόθεσμη κλίμακα χρειάζεται τη συνενόηση όλων αυτών που (τίμια)είναι στο δρόμο με τον ένα ή άλλο τρόπο ώστε να βρεθούν τα συγκεκριμένα εκείνα αιτήματα στα οποία συμφωνούν όλοι (που υπάρχουν το κέρατο μου) και που μπορούν άμεσα να προχωρήσουν. Δε μιλάω για ανατροπή του συστήματος αλλά για πάρσιμο ορισμένων χαρακωμάτων και για φρενάρισμα των ‘διαρθρωτικών αλλαγών’ και δημιουργία δυναμικής για αντίστροφή πορεία. Τέτοια μπορεί να’ναι ο αφοπλισμός μέρους της αστυνομίας ή η διάλυση κάποιου από τα πιο κοινωνικά ανεκπαίδευτα και εγκληματικά σώματα της, το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων, η επιστροφή σε δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και πολλά άλλα, αλλά τώρα πρέπει να φύγω….

  Τσάο

 10. Y 8 Ιανουαρίου, 2009 στις 5:53 μμ #

  @compassocap
  ‘ποιανού κράτους’ – δε την έχεις βαρεθεί αυτή την καραμέλα? Θέλουμε να πούμε ότι είνα των αμερικάνων? Χέστηκαν οι αμερικάνοι. Μήπως είναι των Αλβανών και των Τούρκων όπως θα άρεσε στον Καρατζαφέρη και θα ήθελε πολύ να πιστέψει η βάση της ‘λαϊκής δεξιάς’? Υπάρχει ελληνική αντίδραση. Εχγώρια, ντόπια. Και αυτά τα πράγματα μπορεί μια χαρά να τα κάνει μόνη της.

 11. manos 8 Ιανουαρίου, 2009 στις 6:32 μμ #

  Υ όπως Υποψιασμένος

 12. Βασίλης 10 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:36 μμ #

  Υ συγνώμη για την αργοπορημένη απαντησή μου

  καταρχήν να σου πω οτι διαφωνώ πλήρως με τον τρόπο που το προσεγγίζεις, δηλαδή λές ότι δεν μπορεί να υπάρχει πίσω απο αυτή την τρομοκρατική επίθεση να ύπαρχει ιδεολογική ομάδα γιατί δεν υπάρχουν οι λόγοι για να υφίσταται «αντάρτικο πόλης» στην Ελλάδα αυτή την στιγμή και μου παραθέτεις και κάποια παραδείγματα που τότε ύπηρχαν οι λόγοι.

  Με την μόνη διαφορά οτί αντάρτικό πόλης δεν μπορεί να υπάρχει με βάση την δικιά μας πολιτική ανάλυση , αντάρτικο πόλης δεν μπορεί υφίσταται αν οδηγήσε με βάση έναν συγκεκριμένο πολιτικό μπούσουλα που βλέπει ως μοναδική λύση την οργανωμένη λαική πάλη.

  γράφεις:
  Από την άλλη, τεράστια κέρδη υπάρχουν για την κυβέρνηση και την αστική εξουσία εν γένει:
  – να προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχολυς και συλλήψεις για τις οποίες χωρίς το γεγονός αυτό θα αντιμετώπιζε μόνο κριτική
  – να δώσει επιχειρήματα όχι μόνο για το μη αφοπλισμό αλλά για τον παραπέρα εξοπλισμό της αστυνομίας
  – να ενισχύσει το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας και να καταστήσει κεντρικό το αίτημα της ασφάλειας.
  – να αρχίσει να πλέκει ένα φωτοστέφανο στην αστυνομία μετά την πρόσφατη ολική σχεδόν κατακραυγή. Αναλογιστείτε πόσο δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζει η αστική εξουσία όταν δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στην αστυνομία της.
  – να βγει και η ίδια από τη θέση του θύτη στην οποία έχει τοποθετηθεί από την κοινή γνώμη σε αυτή του θύματος σκοτεινών συνομωσιών, όπως έκανε και με τις φωτιές.

  όλα αυτά που γράφεις είναι η πολιτική σου αποψη (με την οποία συμφωνώ απολύτως) ότι τέτοιες μορφές πάλης είναι λανθασμένες και επικύνδινες(για την Αθήνα του 2009)δεν αποδεικνύουν όμως όλα αυτά το ότι δεν μπορεί να έχει ιδεολογική συγκρότηση αυτή η ομάδα.

  Σάμπως η 17Ν είχε λόγω ύπαρξης ?? και όμως υπήρξε ,ο ΕΛΑ ??? Ειχε κανέναν λόγω ύπαρξης ο ΕΛΑ ? και ομως υπήρξε, η ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ? υπήρξαν όλες αυτές οι οργανώσεις και δράσανε ενώ ούτε οι προυποθέσεις υπήρχανε και όλη την ζημιά κάνανε όπως παραπάνω αναφέρεις.

  γράφεις:
  Δε πιστεύω ότι κανένα αριστερό κόμμα και πόσο μάλλον το κομμουνιστικό πρέπει να μπει σε λογική ιδεολογικής απολογίας για αυτό το είδος ‘τρομοκρατίας’. Δεν είχε ποτέ καμία απολύτως σχέσημ αντίθετα πάντα χρησιμοποιούταν εναντίον του. Όσο αφορά τη μαζικότητα και μη ατομικότητα του κιμήματος τόσο το ΚΚΕ όσο η υπόλοιπη αριστερά έχουν πει αρκετά.

  Έπειτα ο πυροβολισμός δεν έχει καμία σχέση με το πετροβόλημα π.χ. τμημάτων από 15άρηδες ή με δράσεις ‘αντεξουσιαστών’ και δε μπορούμε να τα βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι. Άμα τα βάζουμε παίζουμε το παιχνίδι αυτών που με τους τρομονόμους θέλουν να απαγορεύσουν ακόμα και τις απεργίες. Ακόμα π.χ. και το μπλοκάρισμα της πόρτας ενός εργοστασίου ή πλοίου να το χαρακτηρίσουν ‘τρομοκρατία’.

  δεν καταλαβαίνω σε ποιόν απαντάς και σε τι , μπορεί εγώ να μην τα διατύπωσα σωστά, εδώ και έναν μήνα υπάρχει μια πραγματικότητα ο αναρχικός χώρος διευκολύνθηκε να παίξει το παιχνίδι του , το παιχνίδι της εξέγερσης, όπως το είδαμε και το έχουμε ξαναδεί , δίπλα του ο Σύριζα που με την οπορτουνιστική λογική του υιοθετεί καθέ λογής δράσης προκειμένου να αποκτήσει ριζοσπαστικο προφίλ , όλο αυτό έχει ένα και μόνο ΚΟΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ την αντικουμμουνιστική προπαγάνδα, την αγωνία εμπέδωσεις της άποψης που λέει ότι το οργανωμένο κίνημα με οργανώσεις και κόμματα πρέπει να μπεί στην άκρη γιατί αυτό που τους φοβίζει είναι το κουμμουνιστικό κόμμα , αυτό είναι που τους κάθεται στον λαιμό.

  γράφεις:
  Επίσης δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι κάποιο ‘συνοθύλευμα αναρχικών-συνασπισμένων’.

  Πάλι θα διαφωνήσουμε, έχει τεράστια σημασία να απαντήσεις στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται απο διάφορους κύκλους η λογική του σνομπαρίσματος δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μιλάμε για πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και όχι για καπρίτσια μεταξύ φίλων, τέτοια ρεύματα αναπτύχθηκαν και στο παρελθόν και προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο κίνημα (βλέπε.Ισπανικό Εμφύλιο παλιότερα).
  Ξαναλέω ότι όλον αυτόν τον μήνα φάνηκε έντονα ότι πολύς νέος κόσμος γοητεύθηκε απο αυτές τις λογικές και πλησίασε τέτοιες λογικές,η δικιά μου άποψη είναι οτι ένα τεράστιο κομμάτι της νεολαίας είναι πλήρως απογοητευμένη απο ότι οργανωμένο υπάρχει και ξαναλέω οτι σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να δεί της παραλείψης του.

  γράφεις :
  Εγώ δε βλέπω κανένα αυτόνομο, ελευθεριακό, αντικομματικό κίνημα. Βλέπω μόνο ένα αυθόρμητο ξέσπασμα που πήρε ότι μορφή βρήκε πιο άμεση και αντιληπτή. Το αυθόρμητο ξέσπασμα είναι από τη μία απείρως καλύτερο από τη σιωπή και αν θέλετε είναι και ιστορικά αναγκαίο, είναι μια νομοτέλεια. Από μόνο του όμως δε μπορεί να αλλάξει πολύ τα πράγματα σε θετική κατεύθυνση.

  πάλι θα σε ρωτήσω σε ποίον απαντάς , δεν έγραψα πουθένά οτι υπάρχει κίνημα, την λέξη κίνημα την έβαλα μέσα σε εισαγωγικά ,για να μπορέσω να μεταδώσω την άποψη που πολύ φιλελεύθεροι, αυτονομοι ,αντιεξουσιαστές , ρεφορμιστές, «ανανεωτικοί» του κουμμουνιστικού κινήματος έχουν για το τι είναι κίνημα Όλοι αυτοί σκοπό έχουν να χρησιμοποιήσουν το νεολαίστικο αυτό ξέσπασμα του τελευταίου μήνα για δικούς του καθένας λόγους αλλά με ένα κοινό στοιχείο την αντικουμμουνιστική προπαγάνδα.

 13. Y 12 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:44 μμ #

  Η 17Ν ήταν και είναι κι αυτοί πρακτοράκια του κερατά.

  ‘ο αναρχικός χώρος διευκολύνθηκε να παίξει το παιχνίδι του, το παιχνίδι της εξέγερσης’ – Ο αναρχικός χώρος δεν είναι ένα ομοιογενές ενιαίο σύνολο. Κάποιοι κάνουν πλάκα, κάποιοι είναι ασφαλίτες και κάποιοι κάνουν εξέγερση σοβαρά. Μπορείς να διαφωνήσεις μαζί τους, μπορείς και να τους κριτικάρεις όσο θέλεις, άλλα δε μπορείς ούτε να τους βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι, ούτε να μη σέβεσαι κάποιους πραγματικούς αγωνιστές επειδή ακολουθούν διαφορετικές ιδέες από σένα.

  ‘αυτό που τους φοβίζει είναι το κουμμουνιστικό κόμμα , αυτό είναι που τους κάθεται στον λαιμό’ – την Παρακευή πάντως δεν είδα ούτε να τους φοβίζει ούτε να τους κάθεται στο λαιμό όταν συλλάμβαναν σωρηδόν διαδηλωτές.

  ‘σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να δεί της παραλείψης του’ Με μπερδεύεις. Δε μου εξηγείς τι θεωρείς παράλειψη. Αν θες γράψε κάτι ακόμα πάνω σε αυτό.

  ‘Όλοι αυτοί σκοπό έχουν να χρησιμοποιήσουν το νεολαίστικο αυτό ξέσπασμα του τελευταίου μήνα για δικούς του καθένας λόγους αλλά με ένα κοινό στοιχείο την αντικουμμουνιστική προπαγάνδα’ – εσύ πως θα το χρησιμοποιήσεις? ένα ΚΚ πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσει? μιλώντας συνεχώς για ‘κουκουλοφόρους’ και διαδηλώνοντας με χίλια άτομα μακριά από το κέντρο? Βάζοντας το στην ουσία απέναντι του?

 14. Βασίλης 18 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:10 μμ #

  Θέλω να πω για αυτά που με ενόχλησαν όλες αυτές τις μέρες όσο αφορά την στάση του ΚΚΕ σε μια σειρά από ζητήματα.

  1.Κωσταντίνα Κούνεβα, είναι ένα θέμα που θα έπρεπε το ΚΚΕ να το έχει σηκώσει όσο πιο πολύ γίνεται, αντίθετα νιώθω ότι αυτό το συνταρακτικό γεγονός για το ΚΚΕ έχει περάσει λίγο στα χαμένα, … ναι είναι αλήθεια ότι και αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και του ΠΑΜΕ και αλλων οργανώσεων που εχουν σχέση με το ΚΚΕ έχουν βρεθεί κοντά στην συνδικαλίστρια Κ.Κούνεβα ΑΛΛΑ ας είμαστε ειλικρινής ,είναι αρκετό???

  Εδώ μιλάμε για το ότι δεν τις ρίξανε απλά βιτριόλι στο πρόσωπο , η συνδικαλίστρια αυτή ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ αφού την ΠΟΤΙΣΑΝΕ με το βιτριόλι και την εξανάγκασαν να το πίει.
  Οι κομμουνιστές θα έπρεπε να είναι πρωτοπόροι στην αλληλεγγύη για την συνδικαλίστρια και οχι να βλέπω τους αναρχικούς να πρωτοστατούν και να αναδυκνείουν( με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν προφανώς) το ζήτημα. Αν υπάρχει ζήτημα και ερωτηματικό για τα κίνητρα της επίθεσης πρέπει και αυτό μ κάποιο τρόπο να γίνει γνωστό ,γιατί αν τα κίνητρα τη επίθεσης δεν ήταν πολιτικά και δεν έχουν σχέση με εργοδοτική τρομοκρατία πάω πάσο ,ΑΛΛΑ εγώ απο τις ανακοινώσεις και του ΠΑΜΕ και άλλων οργανώσεων δεν είδα κάτι τέτοιο .
  Φτωχές οι αντιδράσεις λοιπόν κατά την γνώμη μου.

  2. θεωρεί το ΚΚΕ οτί πρέπει να κάνει μια συζήτηση σε σχέση με το φαινόμενο που παρουσιάστηκε με την δολοφονία του μικρού παιδιού? ,όπου χιλιάδες νέου κόσμου απέφυγε να συμπαραταχθεί με τους κουμμουνιστές, αλλά προτίμησε να μπεί και να αποδεχθεί συνθηματολογίες αντιεξουσιαστών, και συνασπισμένων η ακόμα ακόμα και όταν δεν συνέβει κάν αυτό, προτίμησε απλά να κατέβει με μοναδικό κριτήριο να μην είναι σε κανένα οργανωμένο μπλόγκ?
  Κατά την γνώμη μου το ΚΚΕ στην προβοκατορολογια, και εξηγούμε.
  Είναι αλήθεια ότι το ΚΚΕ δεν τσουβάλιασε τους πάντες -που αντιδράσαν βίαια -μέσα στο ίδιο καζάνι , είναι αλήθεια ότι είπε οτι προφανώς αυτοί που πετάξαν μια πέτρα ή ένα νεράντζι δεν είναι προβοκάτορες κλπ, είναι επίσης αλήθεια -και έγω συμφωνώ- ότι πράγματι υπήρξαν και προβοκάτορες και σίγουρα αυτός ό χώρος της «αυτονομίας» βρίθει απο χαφιέδες και ασφαλίτες.
  Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι και χιλιάδες νέοι έχουν αποδεχθεί τέτοιες μορφές οργάνωσης και συμμετείχαν σε αυτές τις πορείες γιατί νιώθουν ότι οι οργανωμένες πολιτικές οργανώσεις δεν τους εμπνέουν , γιατί νιώθουν ότι ό τρόπος που λειτουργούν δεν τους χωράει, ακόμα ακόμα εκτίμηση μου είναι οτι οι δεν είναι τελικά συμμέτοχη στην διαμόρφωση πολιτικών επιλογών η ότι απλά λείπει ο αυθορμητισμός και η πρωτογενής νεανική ορμή.
  Το ΚΚΕ σε όλο αυτό το διάστημα είχε καταρχήν σωστή πολιτική θέση και γω πιστεύω ότι ούτε περί εξέγερσης πρόκειτω ούτε περί κάποιου γεγονότος που ξαφνικά θα μας οδηγήσει στην επανάσταση, είναι προφανές ότι το γεγονός επίσης δεν θα μπορούσε να γίνει αιτία για να εξεγερθεί η εργατική τάξη της χώρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πας στο άλλο άκρο , νιώθω δηλαδή λίγο σαν το ΚΚΕ να έκανε -αντανακλαστικά σχεδόν-κάποια δεξιά βήματα.
  Η υπόθεση του περιβόητου διηγήματος που δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη νομίζω ότι έχει τέτοια χαρακτηριστικά , ναι δεν ήταν ένα πολιτικό κείμενο αλλά συναγωνιστές ,ΕΓΩ τουλάχιστον ξέρω ότι στον Ριζοσπάστη αφενός δεν μπαίνει ποτέ ότι να ναι και αφετέρου νομίζω ότι από τότε που διαβάζω Ριζοσπάστη δεν είδα ποτέ ακόμα και στον χώρο της τέχνης να φιλοξενούνται δημιουργήματα που είναι μακριά και απο την πολιτική αποψη που είναι κοντά στο ΚΚΕ , δεν νομίζω ότι θα δούμε ποτέ ποίηση της Κατερίνας Γώγου στον Ριζοσπάστη , δεν θα δούμε ποιήματα της Κικής Δημουλά, δεν θα δούμε ποιήματα του Αναγνωστάκη, δεν θα δούμε συνέντευξη απο τους ACTIVE MEMBER , όταν ο Ρίζος είχε ταινίες δεν είδαμε την Κυριακή να έχει το Γή και Ελευθερία(και ευτυχώς δηλαδή), δεν είδαμε τον στον Οδηγητή ποτέ συνέντευξη τον RAGE AGAINST THE MACHINE, με όλα αυτά βέβαια δεν προσπαθώ να αποδείξω τίποτε άλλο παρά το ότι το διήγημα που δημοσιεύθηκε βρίσκεται στην λογική που έχει το Κόμμα για τα σώματα ασφαλείας και για αυτούς που υπηρετούν σε αυτά(φίλε faros είχαμε και μια άλλη συζήτηση πάνω σε αυτό σε σχέση με την ανάρτηση που είχες για κάνει για τον αστυνομικό).

  Όσο μου είναι ξένη η συνεχής αναζήτηση του εχθρού στους «μπάτσους» ,άλλο τόσο μου φαίνεται ότι να βλέπουμε στο πρόσωπο τον ανθρώπων που είναι στα σώματα ασφαλείας -και μάλιστα στις ειδικές δυνάμεις τους ,ανθρώπους που μια μέρα θα συμπορευτούμε νόμιζω ότι μας αποπροσανατολίζει και τοποθετέι το Κόμμα απο τον επαναστατικό ρόλο που οφείλει να παίξει.

  Τά οργανα του κρατικού μηχνανισμού που υπάρχει για να υποτάσσει και να ελέγχετι τον λαό και παράλληλα να προστατεύει τα αφεντικά του( το μεγάλο κεφάλαιο) δεν μπορούν παρά να είναι εχθροί των κουμμουνιστών που όταν θα έρθει η ώρα θα πρέπει να ξεριζωθούν μαζί με ότι συμβολίζουν, όσο αφορά τώρα αυτούς που τα απαρτίζουν η άποψη μου είναι ότι κάθε ένας επιλέγει το που θα βρεθεί και διαλέγει στράτοπεδο , δεν ζούμε στις εποχές που το αστυνομικό σώμα απαρτιζόταν από αγράμματους φουκαριάρηδες ,αντίθετα απότελείται από ανθρώπους που ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ όχι μόνο να είναι στην αστύνομια αλλά και για 80 ευρώ παρα πάνω να υπηρετήσουν και στα ΜΑΤ, να χτυπάνε τον λαό να τον τρομακρατούν και να αποτελούν την ασπίδα για τα αφεντικά τους, είναι αποπροσανατολιστικό για το κουμμουνιστικό κίνημα να ανακαλύπτουμε συμμάχους, εργαζόμενους , ναι είναι αλήθεια ότι είναι και θύτες κα ι θύματα, αλλά έτσι είναι τελικά ένα καλό άλλοθι για τα πάντα , θύτης και θύμα και ο στρατιώτης του Ισραήλ που σκοτώνεται για την σιωνιστική του κυβέρνηση, θύτης και θύμα ο αμερικάνος στρατιώτης που για 10 φράγκα σκοτώνει και σκοτώνεται , θύτης και θύμα ίσως και ο βιομήχανος που από την μια πίνει το αίμα του κόσμου αλλά ζεί και αυτός απόκομένος από την κοινωνία σε μια βίλλα φυλακή που πρέπει να τον φυλάνε 10, θύτης και θύμα και ο Σφηνιάς που το ίδιο το σύστημα που αυτός υπηρέτησε τελικά τον έκανε να αυτοκτονήσει .
  Και εν μέρει μπορεί σε μερικά από τα παρα πάνω να υπάρχει και αλήθεια αλλά αυτό δεν ακυρώνει ότι είναι εχθροί μου ,και ότι δεν μπορεί να να κάνει πορείες το ΚΚΕ για την δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου και να συνοδεύει η αστυνομία, δεν γουστάρω να δίνει εύσημα το κάθε αστικό σκουλήκι τύπου Κουρή για το πόσο καλές είναι οι συγκεντρώσεις και οι πορειες του ΚΚΕ .
  Να πω αυτό που έλεγε ο Λένιν ότι όταν ο εχρός σου επιδοκιμάζει να ανησυχείς και τον τελαυταίο καιρό πολύ εχθροί, μας δίνουν τα εύσημα γι το πόσο κάλα παιδία είμαστε και μένα αυτό με ανησυχεί

 15. Y 19 Ιανουαρίου, 2009 στις 5:43 μμ #

  @Βασίλη θα σβήσουμε το κόμεντ σου από τα άλλα ποστ. Μια φορά αρκεί 🙂

  ‘Το ΚΚΕ σε όλο αυτό το διάστημα είχε καταρχήν σωστή πολιτική θέση και γω πιστεύω ότι ούτε περί εξέγερσης πρόκειτω ούτε περί κάποιου γεγονότος που ξαφνικά θα μας οδηγήσει στην επανάσταση’

  Δε νομίζω ότι κανένας που γράφει σε αυτό το μπλογκ πιστεύει ότι θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στην επανάσταση. Εγώ αυτό που πιστεύω είναι ότι όλη αυτή η ενέργεια μπορεί (ακόμα) να αξιοποιηθεί θετικά ώστε να καταγάγουμε κάποιες νίκες. Δε ξανα-αναφερθώ σε ποιες γιατί έχω γίνει κουραστικός, υπόσχομαι όμως σύντομα ένα ποστ για τις τράπεζες..

  Τώρα αν ήταν εξέγερση όχι εξέγερση κλπ. δε νομίζω ότι έχει τόσο πια νόημα να παίζουμε με αυτή τη λέξη. Πες το άμα θες ξέσπασπα, κίνημα πες το όπως θες… προσωπικά πιστεύω ότι η λέξη εξέγερση είναι αρκετά κατάλληλη για να περιγράψει τα γεγονότα των πρώτων ημερών. Δε θα τσακωθούμε γι’αυτό όμως.

  Στα υπόλοιπα συμφωνώ σύντροφε απόλυτα μαζί σου. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε γι’αυτά. Ελπίζω αυτοί που συμμετέχουν σε όργανα να τα βάζουν αυτά τα ζητήματα και κάτι ν’αλλάξει. Οι υπόλοιποι πρέπει να κάτσουμε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: