Η μεγάλη απάτη της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ

2 Δεκ.

Τις επόμενες δύο βδομάδες σίγουρα θα ακούσετε την τηλεόραση να μιλά για τα ‘αποφασιστικά μέτρα της ΕΕ ενάντια στην κλιματική αλλαγή’ και την ‘παγκόσμια πρωτοπορία’ της στην προστασία του πλανήτη.

Η ΕΕ με την πολιτική της της όλο και πιο ‘ελεύθερης αγοράς’ σε όλους τους τομείς έχει αποτύχει να εξασφαλίσει ‘περισσότερη ανάπτυξη και απασχόληση’, όπως είχε υποσχεθεί. Η δυσαρέσκεια πλατιών λαϊκών στρωμάτων γίνεται εμφανής μεταξύ άλλων και από όλα τα τελευταία σημαντικά δημοψηφίσματα. Θέλοντας να αναστρέψει την αρνητική αυτή εικόνα, η ΕΕ επιδιώκει να βρει άλλο ‘πεδίο δόξης λαμπρό’ και να παρουσιαστεί ως ο παγκόσμιος υπερασπιστής του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας το ‘πακέτο μέτρων για το κλίμα’ ως τη ναυαρχίδα της επικοινωνιακής της πολιτικής.


Αυτό που δε θα μας πει η τηλεόραση είναι ότι κλιματική πολιτική της ΕΕ σχηματίζεται μέσα από τις ‘συμβουλές’, αν όχι την άμεση καθοδήγηση, των μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων και ως πρώτη πρωτεραιότητα έχει όχι την απαιτούμενη γρήγορη μείωση των εκπομπών CO2, αλλά την με κάθε τρόπο παράταση της ζωής ενός οικονομικού μοντέλου που έρχεται πλέον σε ευθεία αντίθεση με τις πιο επιτακτικές ανάγκες επιβίωσης του ανθρώπινου είδους.

Σε πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο, που δούλεψα με τη συναδελφό μου Belen, εξηγούμε τους βασικούς στόχους του κεφαλαίου σε σχέση με το κλίμα στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία:

 1. Το ‘Σύστημα Εμπορίας Αερίων του θερμοκηπίου’ να λειτουργήσει ως μια επικερδής αγορά αδιαφορώντας για το κατα πόσο οι εκπομπές μειώνονται
 2. Να καθυστερήσουν όσο περισσότερο γίνεται τα πιο αναγκαία μέτρα για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών από ιδιαίτερα μολυντικούς τομείς όπως τα αυτοκίνητα και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες
 3. Να προωθήσει ψεύτικες λύσεις όπως τα αγροκαύσιμα, η εναποθήκευση άνθρακα και ο διπλασιαμός της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, που δημιουργούν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας, διατηρώντας ένα μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Η ίδια η αρχική ιδέα της εμπορευματοποίησης της ατμόσφαιρας μέσω των Συστημάτων Εμπορίας Αερίων ανήκει στην πετρελαϊκή BP και έχει ως κύριο στόχο την αποφυγή πιο άμεσων και δραστικών μέτρων όπως θα ήταν ένας φόρος διοξειδίου του άνθρακα. Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα έβαζε εκ νέου επί τάπητος την ανικανότητα της αγοράς να λύσει τα σύγχονα προβλήματα και την ανάγκη μιας άλλης οικονομικής λογικής. Η ΕΕ επιμένει να προωθεί αυτή τη ‘λύση’ παρότι η μέχρι τώρα εφαρμογή της τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα στη μείωση των ρύπων. Το βιομηχανικό κεφάλαιο είναι ακρετά ξεδιάντροπο ώστε από τη μία να προωθεί την Εμπορία Αερίων, αλλά από την άλλη κάθε κλάδος ξεχωριστά να προσπαθεί να εξασφαλίζει δωρέαν δικαιώματα ρύπανσης επικαλούμενος το διεθνή ανταγωνισμό.

Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο επικαλείται το διεθνή ανταγωνισμό ως λόγο λιγότερο αποφασιστικής δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, από την άλλη όμως συμμετέχει ενεργά σε ένα διεθνή συντονισμό του παγκόσμιου κεφαλαίου για την αποφυγή λήψης ουσιαστικών μέτρων. Ο συντονισμός αυτός γίνεται από οργανισμούς όπως το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) και το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη (WBCSD).

H προώθηση των τριών κύριων ψευτο-λύσεων σχετίζεται με ζωτικά συμφέροντα του κεφαλαίου:

Η πιο απειλητική γι’αυτό εξέλιξη είναι η ορατή εξάντληση του πετρελαίου. Τα αγροκαύσιμα μπορούν να το αντικαταστήσουν χωρίς να γίνουν αλλαγές στην τεχονολογία των οχημάτων. Αδιάφορο το αν οι μονοκαλλιέργειες (ο μόνος τρόπος να παραχθούν αγροκαύσιμα σε μεγάλες ποσότητες) είναι μία από τις κύριες αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Η παραγωγή ενέργειας από την καύση του άνθρακα είναι τόσο μολυντική που προκαλεί άμεσες αρνητικές οικονομικές συνέπειες. Η εναποθήκευση CO2 μπορεί να παρατείνει τη ζωή αυτής της μορφής ενέργειας, παρότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από την παρουσία του στο υπέδαφος παραμένουν άγνωστες και η τεχνολογία δε θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει πριν το 2030 ώστε να συμβάλει στο στόχο για υποτιθέμενη μείωση των εκπομπών μέχρι το 2020.

Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να καλύψει την όλο αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρισμού. Στο σημερινό μοντέλο η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας είναι συνώνυμο της οικονομικής ανάπτυξης. Αντίθετα, η μόνη ορθολογική λύση σήμερα, που θα ήταν μια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας της, θα έθετε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η βούληση για επένδυση στις πραγματικές λύσεις που αποτελούν οι ανανεώσιμες και βιώσιμες πηγές ενέργειας που υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα υπήρχε δυνατότητα να καλύψουν μέχρι και 50% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας μέχρι το 2040 και οι τεχνολογίες αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Βρείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.corporateeurope.org/docs/climatelobby2008.pdf

Την Πέμπτη αναχωρώ για το Ποζνάν, όπου θα πραγματοπιηθεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Θα αναφέρω για τις εκεί δραστηριότητες του λόμπι των πολυεθνικών στα αγγλικά στο παρακάτω μπλογκ:

http://climatecrashers.blogspot.com/

Advertisements

4 Σχόλια to “Η μεγάλη απάτη της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ”

 1. Juan Belmonte Δεκέμβριος 3, 2008 στις 6:10 μμ #

  Καλό ταξίδι αλήτης! Να μας γράφεις! Και να ακούς και Καζαντζίδη για να μην ξεχνάς την πατρίδα!

 2. compassocap Δεκέμβριος 4, 2008 στις 1:16 μμ #

  περιμένουμε ανταπόκριση από Πολωνία και στα ελληνικά.
  @juan Belmonte:
  πατρίδα το Βέλγιο εννοείς? Γιατί στην Ελλάδα έριξε μαύρη πέτρα.

 3. Juan Belmonte Δεκέμβριος 5, 2008 στις 12:53 μμ #

  E, στο Βέλγιο ο Καζαντζίδης είναι εθνικός ήρως! Ρώτα και μας που φάγαμε την ζωή μας στα ανθρακωρυχεία του Σαρλερουά…

 4. Y Δεκέμβριος 6, 2008 στις 2:58 μμ #

  Καλησπέρα από το μαγευτικό Ποζνάν που είναι μια οπτασία… η θύμιση του Κάζα και των ορυχείων της Σαρλερουά θα με βοηθήσει να την παλέψω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: