Ο καπιταλισμός (και ο… Μαρξ) επιστρέφει (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

26 Οκτ.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις ιδεολογικού θριάμβου του καπιταλισμού μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ ήταν η… εξαφάνισή του από το λεξιλόγιο της δημόσιας αντιπαράθεσης. Τα κόμματα εξουσίας, συντηρητικά ή κεντροαριστερά, θα μιλούσαν στο εξής για «οικονομία της αγοράς» – κατά προτίμηση ελεύθερης αγοράς ή αγοράς που πρέπει επειγόντως να ελευθερωθεί από τα δεσμά του κρατισμού. Ακόμη και ριζοσπαστικά, αριστερά κινήματα επέλεγαν ως νέους εχθρούς τον «νεοφιλελευθερισμό» ή την «παγκοσμιοποίηση» για να μην κατηγορηθούν για ξύλινη, παλαιοκομμουνιστική γλώσσα.

Αντιστρόφως, η επιστροφή του όρου «καπιταλισμός» στα καθημερινά δελτία ειδήσεων και στις δηλώσεις των πολιτικών ηγετών, από τον Μακέιν μέχρι τη Μέρκελ, αποτελεί ένδειξη ιδεολογικής κρίσης του συστήματος. Δεν είναι τυχαίο που ο –πληθωρικός όπως πάντα– Νικολά Σαρκοζί πρότεινε, μετά τη συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους, την… επανίδρυση του καπιταλισμού, παραπέμποντας συνειρμικά στους αριστερούς που αναζητούσαν κάποιου είδους «Κομμουνιστική Επανίδρυση» (όπως ονομάστηκε η εξ αριστερών διάσπαση του ΚΚ Ιταλίας) πάνω από τα ερείπια του Τείχους του Βερολίνου.

Και να ήταν μόνο αυτό… Ο γκωλικός πρόεδρος της Γαλλίας δεν δίστασε να φωτογραφηθεί ξεφυλλίζοντας το «Κεφάλαιο» του Μαρξ (για να είμαστε δίκαιοι, με διαφορά φάσης έναντι του Κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε πιστοποιήσει σε ανύποπτο χρόνο την εξοικείωσή του περί τα μαρξιστικά με συνέντευξή του στο περιοδικό «Διαβάζω» και τον Γιάννη Μπασκόζο). Στο μεταξύ, η εφημερίδα TIMES προειδοποιούσε τους αναγνώστες της με το σύνθημα «Ξανάρχεται!» κάτω από πορτρέτο του Μαρξ, οι πωλήσεις βιβλίων του οποίου σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο στη Γερμανία.

Ηταν γνωστό, βέβαια, ότι από κάθε κρίση του καπιταλισμού υπάρχουν κάποιοι μεγαλοκαπιταλιστές που βγαίνουν ιδιατέρως ωφελημένοι. Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι, μεταξύ των κερδισμένων αυτής της κρίσης, φαίνεται να είναι και ο… μαρξισμός! Αλλη μια ειρωνεία: τη στιγμή που ανεβαίνουν οι μετοχές του Μαρξ στο χρηματιστήριο των ιδεών, δεν έχουν απομείνει και πολλοί μαρξιστές για να διεκδικήσουν μέρισμα…

Από τη σημερινή κυριακάτικη Καθημερινή.

Advertisements

6 Σχόλια to “Ο καπιταλισμός (και ο… Μαρξ) επιστρέφει (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)”

 1. compassocap Οκτώβριος 26, 2008 στις 2:20 μμ #

  μάλλον η διαπίστωση του συντάκτη αλλά και των υπολοίπων ότι είχε πάει κάπου και τώρα ξανάρχεται με εντυπωσιάζει. Ούτε η πρώτη φορά είναι ούτε η τελευταία που τον ξαναθυμούνται σε περιπτώσεις κρίσεων. Πάντως αν ο συντάκτης πιστεύει ότι ο Μαρξ ήταν επιστημονικά χρεωκοπημένος μάλλον βρίσκεται σε κάποιον άλλο πλανήτη. Όπως επίσης και αν πιστεύει ότι αυτοί που τον «θυμούνται» τώρα ξαφνικά πιστεύουν στο σοσιαλισμό.

 2. a8lios Οκτώβριος 26, 2008 στις 4:43 μμ #

  «Αλλη μια ειρωνεία: τη στιγμή που ανεβαίνουν οι μετοχές του Μαρξ στο χρηματιστήριο των ιδεών, δεν έχουν απομείνει και πολλοί μαρξιστές για να διεκδικήσουν μέρισμα…»

  Τελικά δε τη γλιτώνουμε δηλαδή ούτε κι εμείς από την κρίση 😀

 3. make love not work Οκτώβριος 26, 2008 στις 6:38 μμ #

  Μάλλον θα κεφαλαιοποιήσουμε εμείς οι λίγοι που απομείναμε πολύ μαρξισμό οπότε θα γίνουμε μονοπολητές του μαρξισμού.

  Πάντως ο όρος καπιταλισμός είχε γίνει ταμπού για τους δεξιούς και κεντροαριστερούς. Τόσο ταμπού όσο το να βγεις σε εκδήλωση και να πεις τη λέξη σκατά.

  Ήταν όντως μια ιδεολογική νίκη μιας και ο ένοχος αυτόματα γινόταν αόρατος και για τα δεινά των εργαζομένων έφταιγαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ότι πρέπει για ιδεολογική χειραγώγιση…

 4. compasso Οκτώβριος 27, 2008 στις 12:47 μμ #

  στη κρίση του 29 η λύση που βρήκαν και τελικά κατάφεραν και γλίτωσαν ήταν η καταστροφή του στοκ. Τη λύση αυτή τη πρότεινε ο Κέυνς επεκτείνοντας την ανάλυση του Μαρξ για τη κρίση υπερσσυσώρευσης. Πάντα οι αστοί οικονομολόγοι μελετούσαν τον Μαρξ. Όπως φυσικά και οι Μαρξιστές οικονομολόγοι (πόσοι να έχουν μείνει άραγε?) μελετούν τους αστούς.Θεωρώ ότι λόγω της υποτιθέμενης χρεωκοπίας του σοσιαλίσμου οι αστοί επιστήμονες παίζαν χωρίς αντίπαλο και αντίλογο. Ακριβώς εκεί χάσαν και το μέτρο του λογικού το οποίο αναζητούν ξανά τώρα. Δε μιλάω για την οικονομία αλλά καθαρά για τον επιστημονικό λόγο.

 5. Φιρφιρίκα Οκτώβριος 27, 2008 στις 1:58 μμ #

  Το σημαντικό σε αυτή την επαναφορά της ‘κομμουνιστικής’ φρασεολογίας είναι ότι ο κοσμός πια γνωρίζει το πρόβλημα και τον εχθρό του με το όνομα του. Το πρώτο και βασικότερο είναι να γνωρίζουμε το πρόβλημα και να καταλάβουμε ποιός φταίει.Και μετά έρχεται η σωστή κατεύθυνση προς την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι καιρός επιτέλους να καταλάβουμε ότι ζούμε στο καπιταλισμό και όλα τα δεινά προέρχονται από αυτον. Μεγαλώσαμε πια και ξέρουμε ότι τα φαντάσματα δεν υπάρχουν!!!

 6. Y Οκτώβριος 27, 2008 στις 7:10 μμ #

  Πάντως παρακαλοθωντας όλα αυτά από μια χώρα με πολύ αδύναμο κομμουνιστικό κίνημα (το Βέλγιο)εχώ μεικτά αισθήματα. Εδώ βλέπετε τα μαρξιστικά βιβλία έχουν εξαφανιστεί από τα βιβλιοπωλεία. Ένα ή δύο μικρά ‘εναλλακτικά’ βιβλιοπωλεία μόνο πουλάνε. Δεν υπάρχει ας πούμε τίποτα σα την Πολιτεία της Αθήνας ή τη βιβλιοθήκη του Παντείου. Με αυτή την έννοια λοιπόν είναι κάπως εντυπωσικό να βλέπεις τον Μαρξ τώρα τελευταία στα εξώφυλα όλων των περιοδικών στις βιτρίνες (πράγμα βέβαια που γίνεται επίσης επειδή τα περισσότερα περιοδικά έρχονται από τη Γαλλία). Πάντως αυτο γίνεται πολύ ύπουλα και σε λογική ‘φυλάω τα ρούχα’ μου. Αναγνωρίζουν την ‘ακαδημαϊκή’ αξία του Μαρξ και παριστάνουν ότι το πολιτικό του πρόγραμμα παραμένει ‘εκτός συζήτησης’ ή δε το αναφέρουν καθόλου. Γι αυτο και όσοι έχουν μείνει μαρξιστές πρέπει να το πουν καθαρά και περήφανα. Ο τρόμος ωστόσο τον αστών απέναντι στο ‘φάντασμα’ του Μαρξ σε μέρες κρίσης, δείχνει πόσο στενόμυαλοι και αριβίστες ήταν όσοι αντικατέστησαν το μαρξισμό απο τις ‘αναφορές στο μαρξισμό μεταξύ άλλων’ κάπου εκεί αρχές ενενήντα μεριά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: