Η Πυρηνική Ενέργεια και πάλι στο προσκήνιο (αλήθειες και ψέμματα)

8 Μάι.

Μετά από το άρθρο που διάβασα σήμερα στο in.gr, αλλά και τη γενικότερη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με θέμα την πυρηνική ενέργεια (θυμίζω ότι η συζήτηση επεκτάθηκε και ως τη βουλή) σκέφτηκα να γράψω μερικές σκέψεις ώστε να ξεκαθαριστούν χονδρικά , ορισμένα βασικά ζητήματα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Τη κουβέντα αυτή την είχα ξεκινήσει με τον ξάδελφο-απεσταλμένο του Granma – στας Βρυξέλλας, Y. Με είχε ενημερώσει λοιπόν, πριν περίπου δύο χρόνια ότι το θέμα ανακινείται. Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του » οι βιομηχανίες που κάνουν το περισσότερο lobbying στην Ευρωπαική Ένωση αλλά και την Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι οι πυρηνικές». Μάλιστα Ο Γιώργος προχώρησε και λίγο παρακάτω αποκαλύπτοντας πως ένας λόγος του τότε προέδρου του Φιλανδικού κοινοβουλίου,ήταν πιστή αντιγραφή των θέσεων ενός συνδέσμου πυρηνικών βιομηχανιών (όταν λέμε πιστή εννοούμε ότι δεν είχε αλλάξει ούτε λέξη), αν δε κάνω λάθος (άμα κάνω θα με διορθώσει είμαι σίγουρα ο Y). Παραθέτω και το δημοσίευμα της Φιλανδικής εφημερίδας που είχε δημοσιεύσει την αποκάλυψη Το έβαλα σε link γιατί δε μπορώ να βρω τρόπο να αναρτήσω pdf στην ίδια δημοσίευση.

Καταρχήν όταν μιλάμε για πυρηνική ενέργεια πρέπει να ξεχωρίσουμε τους δύο διαφορετικούς τρόπους παραγωγής της. Μέχρι τώρα όλα τα πυρηνικά εργοστάσια που παράγουν περισσότερη ενέργεια απ’ αυτή που καταναλώνουν (κάπου στο 30% της ενέργεια που παράγεται από το πυρήνα), βασίζονται στη πυρηνική σχάση. Σε ερευνητικό ακόμα επίπεδο υπάρχουν και πυρηνικοί αντιδραστήρες σύντηξης. ΌΜως αυτοί καταναλώνουν ακόμα – μιας και η τεχνολογία είναι σε πρώιμο στάδιο- περισσότερη ενέργεια από αυτή που παράγουν.

Τα πυρηνικά εργοστάσια, με πυρηνικούς αντιδραστήρες σχάσης, παράγουν τρομακτικά μεγάλα ποσά ενέργειας μη ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Δε παράγουν δηλαδή ρύπους (αέρια του θερμοκηπίου κτλ) , γεγονός που απότελει τρομερό επιχείρημα υπέρ της λειτουργίας τους, δεδομένου του οριακού σημείου που έχει φτάσει ο πλανήτης. Αν και δε παράγουν ρύπους αντιθέτως μολύνουν με ραδιενεργά απόβλητα δύο ειδών. Ραδιενεργά απόβλητα που καθίστανται αβλαβή μετά από 50 έως 60 χρόνια. Φυσικά μέχρι τότε φυλάσσονται σε πανάκριβες εγκαταστάσεις που αυτή τη στιγμή διαθέτουν ελάχιστες χώρες , όπως η Γαλλία, η Αμερική και η Ιαπωνία. Και μια πολύ μικρή ποσότητα αποβλήτων που δε γίνοναται αβλαβή ποτέ.Η ισχύουσα κατάσταση είναι ότι αυτός που σου προμηθεύει το καύσιμο, είναι υποχρεωμένος και να αφαιρέσει τα απόβλητα. Αυτό όμως ισχύει περισσότερο για τους ερευνητικούς αντιδραστήρες, Αντίθετα η Γαλλία έχει φτιάξει πυρηνικές αποθήκες σε όλη την επικράτεια της για να αποθηκεύει τα απόβλητα. Και η αγορά εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων είναι ένα πεδίο που εξάρτηση της κάθε χώρας από τον ιμπεριαλισμό είναι αναπόφευκτη.

Αντίθετα, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σύντηξης δείχνουν μάλλον ως η μόνη ελπίδα επιβίωσης του πλανήτη, τουλάχιστον όσο αφορά τη παραγωγή ενέργειας αλλά και τη μόλυνση, όχι βέβαια στη διαχείριση αυτής της ενέργειας. Τα απόβλητα της σύντηξης είναι ελάχιστα με πολύ μικρό χρόνο ημιζωής. Σε κάποιους αντιδραστήρες μάλιστα έχει καταστεί δυνατόν να συμπεριλάβουν τα απόβλητα εκ νέου στη σύντηξη με αποτέλεσμα την ουσιαστική εκμηδένιση τους. Πρώτη ύλη της αντίδρασης είνα ουσιαστικά το νερό καθώς τα αντιδρώντα είναι το δευτέριο και το τρίτιο ενώ παράγεται ένα σωμάτιο α (ήλιο) και ενέργεια.

Το νερό είναι άφθονο στη φύση, όπως και το λίθιο υπάρχει άφθονο μέσα στα πετρώματα. Αντίθετα με το πλουτώνιο και τι ουράνιο που υπάρχουν σε ελάχιστες περιοχές του πλανήτη, κυρίως στο Καύκασο, αν δε κάνω λάθος. Οι υπάρχοντες αντιδραστήρες δεν έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα που σας αναφέρα, ότι δηλαδή παράγουν λιγότερη ενέργεια από αυτή που καταναλίσκουν.Επίσης είναι αδύνατον να προκληθεί ατύχημα, αφού δε μπορέί να συμβεί μη ελεγχόμενη αλυσιδωτή αντίδραση, γεγονός που καθιστά τη σύντηξη ασφαλέστατη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νομίζω 5 τέτοιου τύπου αντιδραστήρες, στην Αμερική, στην Ιαπωνία, στην Οξφόρδη και δε θυμάμαι που αλλού. Πρόσφατα η ΕΕ μαζί με την Ιαπωνία και τη Ρωσία παρά την υπονόμευση από την Αμερική κατάφεραν να συμφωνήσουν στη τελική τοποθεσία του χτισίματος του μεγαλύτερου τέτοιου αντιδραστήρα, που θα είναι στο Γκατεράζ της Γαλλίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, με το όνομα ΙΤΕR. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένου τύπου αντιδραστήρας ονομάζεται Τόκαμακ και είχε ανακαλυφθεί στη Σοβιετική ένωση.

ο πυρηνικός αντιδραστήρας τόκαμακ του ΙΤΕR.

Κάτω αριστερά άνθρωπός!

Μέσα στον αντιδραστήρα σε αυτό το ντόνατ που φαίνεται στην εικόνα δημιουργείται το πλάσμα σε τρομακτικές θερμοκρασίες από τη μαγνήτιση που προκαλού οι αγωγοί που περνούν μέσα από τη τρύπα του ντόνατ. Η φυσική του φαινομένου δεν είναι και τόσο ενδιαφέρουσα για τους περισσότερους αλλά ποστάρω ένα video με το εσωτερικό ενός tokamak κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Το σίγουρο είναι πως ο πλανήτης έχει φτάσει στα όριά του. Η κατανάλωση πετρελαίουυ δε πρέπει να σταματήσει στο μέλλον αλλά έπρεπε να έχει σταματήσει χτες. Για την ακρίβεια αν σταματήσει αυτή τη στιγμή παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, τότε στα επόμενα 15 χρόνια η θερμοκρασία του παλνήτη θα αυξηθεί 1 βαθμό. Αν συνεχίσουμε έτσι οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις μιλούν για 2-3 βαθμούς Κελσίου. Όμως η πυρηνική σχάση δεν είναι η λύση. Είναι εξόχως επικίνδυνη, ιδίως όταν γίνεται από χώρες όπως η Αλβανία ( να θυμίσω τη πρόσφατη τρομακτική έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών τους). Αλλά και στην τεχνολογικά υπερεξελιγμένη Ιαπωνία, πρόσφατα είχαμε πυρηνικό ατύχημα, με συνεχή διαρροή ραδιενέργειας που δε μπορούσαν να σταματήσουν για μέρες. Τα απόβλητα είναι εξόχως ραδιενεργά και μερικά από αυτά, έστω και ελάχιστα δεν διασπώνται ουσιαστικά ποτέ, μένουν δηλαδή στο πλανήτη για πάντα (σε ανθρώπινο χρόνο). Αντίθετα η σύντηξη ουσιαστικά ορίοθετει το μέλον και την ελπίδα για την ανθρωπότητα. Αποτελεί ίσως τη μόνη λύση. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζει είναι ότι η τεχνογνωσία για τη παραγωγή ενέργειας με τέτοιο τρόποείναι ουσιαστικά πανάκριβη και μπορεί να αποτελέσει εύκολα, πολύ εύκολα, ιμπεριαλιστικό μονοπώλιο με την εξάρτηση των ασθενέστερων κρατών να αυξάνεται επικίνδυνα .

Advertisements

10 Σχόλια to “Η Πυρηνική Ενέργεια και πάλι στο προσκήνιο (αλήθειες και ψέμματα)”

 1. Υ Μαΐου 9, 2008 στις 11:02 μμ #

  Γεια σας και χαρά σας!

  Ξάδερφε καλά τα λες με το Φινλανδό, αλλά σταμάτα να μου κάνεις διαφήμιση. Θα νομίζουν ότι σε λαδώνω.

  Λοιπόν, μετά… η Αλβανία δεν είχε μέχρι τώρα πυρηνική ενέργεια, αλλά απ’ότι βλέπω τώρα [http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/newsbriefs/setimes/newsbriefs/2007/11/11/nb-10] ετοιμάζεται να φτιάξει!! (Δίκιο είχες αξά) Βασικά τέτοιο αμόκ έχει πιάσει τις πυρηινικές εταιρείες που τους βάζουν όλους να φτιάχνουν… Λογικό, όταν εταιρείeς σα τη γαλλική Areva άμα δε πάρουν σύντομα παραγγελίες για καμιά δεκαριά πυρηνικούς σταθμούς θα κλείσουν. Γι’αυτό τους έχει πιάσει πιλάλα κι έχουν προτείνει μέχρι και την Ελλάδα.

  Δε θα επιχειρηματολογήσω όμως άλλο κατά της σχάσης γιατί απ’ότι φαίνεται συμφωνούμε (το ότι ένα εργοστάσιο π.χ. είναι ασφαλές το πολύ για 50 χρόνια κι άμα βάλεις μέσα τα έξοδα ανοίγματος και κλεισίματος τότε η φάση γίνεται λίγο ασύμφορη)…

  Το ΙΤΕR πιάνει το μισό προϋπολοσισμό ενεργείας της ΕΕ. Κάτι οικολόγοι γνώστες λένε ότι ούτε η σύντηξη είναι απολύτως ασφαλής, αλλά δε ξέρω γιατί ακριβώς το λένε αυτό.

  Πάντως, όπως και να’χει είμαι λίγο δύσπιστος απέναντι σε αυτό το ‘μόνη ελπίδα’. Υπάρχει και η λύση των ανανεώσιμων και της οικονομίας ενέργειας. Των ανανεώσιμων όχι βέβαια όπως αναπτύσσονται σήμερα στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να κονομάνε 5 μο(υ)νοπ(αν)ώλια. Το πρόβλημα με τον ιμπεριαλισμό που βάζεις είναι πολύ εύστοχο. Έχω αρχίσει να πείθομαι από το ‘αναρχικό-φεντεραλιστικό’ 😛 επιχείρημα ότι η ενέργεια πρέπει να είναι όσο το δυνατό αποκεντρωμένη για να μπορεί να είναι πραγματικά ανανεώσιμη και να μπορεί να ελεχθεί και δημοκρατικά (βλ. εργατικό έλεγχο σε μια άλλη κοινωνία).

  Και νομίζω ότι άμα μπει πρόγραμμα αυτή η λύση μπορεί να προχωρήσει. Ταυτόχρονα πρέπει όμως και να συνειδητοποιήσουμε ότι οικονομία ενέργειας όταν έχουμε ο καθένας από μία αμαξάρα, δύσκολα γίνεται. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής και καταναλωτικά πρότυπα.

  Δε λέω φυσικά να σταματήσουν οι έρευνες στο ΙΤΕR, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να ελπίζουμε σε τεχνολογικές πανάκειες που θα μας λύσουν όλα τα προβλήματα στο πνεύμα της επιστημονικής φαντασίας του ’50… ότι θα φωτίζουμε όλα τα Βαλκάνια με δυο ποτήρια νερό κ.ο.κ.

  Τέσπα, σας κούρασα… πολύ ενδιαφέρον θέμα πάντως

 2. compassocap Μαΐου 9, 2008 στις 11:42 μμ #

  1ον δε κάνω διαφήμιση σε σένα αλλά στο ιστολόγιο μου που έχει και ανταποκριτή στα ξένα. 2ον ότι θέλω θα κάνω.
  Οι οικολόγοι το παίρνουν, σκατά ξέρουν, στεγνά! Απόλυτα ασφαλής και θα το καταλάβεις με στοιχειώδης γνώσης φυσικής. Ανανεώσιμες μέχρι τώρα δεν έχεις βρει πραγματικά που να αξίζουν, Αιολική δεν υπάρχει πουθενά.Τελείως ασύμφορη και περιβαλλοντικά. Υδροηλεκτρικά άστο. Βιοκαύσιμα, παρακολούθησες τη συζήτηση στη Κούβα φαντάζομαι. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία σοβαρή πρόταση.
  Δεν ελπίζει κανείς σε κάτι τέτοιο. Οι επιστημονικές έρευνες προβλέπυν ότι με δύο ποτήρια νερό και 200γρ βότσαλο *οι πρώτες ύλες που χρειάζονται για τη σύντηξη) καλύπτεις τις ανάγκες μια οικογένειας για ένα χρόνο. Αυτή είναι η πρόβλεψη. Επίσης ότι το ΙΤΕR τρώει το μισό προυπολογισμό της ΕΕ για την έρευνα είναι πλασματικό. Γιατί σε αυτό το προϋπολογισμό περιλαμβάνονται πάρα πολλές τεχνολογίες που είναι έως άσχετες με το πρόγραμμα. Αλλά κι έτσι να είναι, θεωρώ ότι είναι η μόνη λύση. Εγώ, τώρα αν εσύ έχεις καμία άλλη στο μυαλό σου… 🙂
  ΥΓ Η σύντηξη μήπως μπορεί να θεωρηθεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας? I don’t see why not (Άγγλός, Άγγλος)

 3. Υ Μαΐου 10, 2008 στις 6:20 μμ #

  Τι εννοείς αιολική δεν υπάρχει πουθενα??? Η Δανία καλύπτει 20% των αναγκών της από την αιολική. Η Πορτογαλία επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, όπως επίσης και από την ενέργεια των κυμμάτων. Για τα βιοκαύσιμα έχεις δίκιο και κοίτα αν θες κι εδώ: http://www.corporateeurope.org/agrofuels.html . Η υδροηλεκτρική δουλεύει με επιτυχία εδώ και 50 τουλάχιστον χρόνια. To ITER πιάνει το μισό προϋπολγισμό της ΕΕ για την έρευνα στην ενέργεια (και όχι όλη την έρευνα) και αυτό με κανένα τρόπο δε μπορεί να χαρακτηριστεί ‘πλασματικό’. Σου επαναλαμβάνω: δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μόνες ελπίδες. Είναι πολύ λάθος αυτή η αντίληψη. Δεκάδες φορές στο παρελθόν οι άνθρωποι έχουν πιστέψει ότι βρήκαν τη μαγική λύση (βλ. φυτοφάρμακα στην ‘πράσινη επανάσταση’ του ’50, γιγαντιαία έργα όπως το φράγμα του Ασσουάν) και έχουν βρεθεί μπροστά σε νέα προβλήματα (μόλυνση εδάφους και αέρα, ξηρασίες στην Αίγυπτο). Το ενεργειακό πρέπει να λυθεί πολύπλευρα με χρήση πολλών εναλλακτικών τρόπων και – επιμένω – με αλλαγή του τρόπου ζωής. Α! και δε πρόκειται και να λυθεί στον καπιταλισμό, ούτε με ITER ούτε με τίποτα!

 4. Υ Μαΐου 10, 2008 στις 6:55 μμ #

  Η σύντηξη δεν είναι ανανεώσιμη γιατί για να γίνει χρειάζεται τρίτιο που είναι ένα μετάλλευμα που σαν όλα τα άλλα τελειώνει.

 5. Υ Μαΐου 10, 2008 στις 7:03 μμ #

  Το τρίτιο βγαίνει από το νερο? Τότε γιατί πρέπει να το φέρνουν από το Καναδά και τις ΗΠΑ??? – http://www10.antenna.nl/wise/index.html?http://www10.antenna.nl/wise/603/5574.php

 6. Υ Μαΐου 10, 2008 στις 7:06 μμ #

  Ian Fells, an expert on energy conversion from the Royal Academy of Engineering in Britain believes that the success of the ITER nuclear fusion reactor would solve the world’s energy problems «for the next 1,000 to 2,000 years». However, Fells also warns of the dangers: «In the course of the reaction it produces a lot of neutrons and they get into the actual fabric of the machine and over years it becomes radioactive, so there is still a problem of decommissioning.
  http://www.euractiv.com/en/science/mixed-reactions-iter/article-141693
  Και η σύντηξη λοιπόν παρέχει ραδιενεργά κατάλοιπα.

 7. compasso Μαΐου 11, 2008 στις 5:24 μμ #

  ξεκινάω ανάποδα. Από το τελευταίο σχόλιο σου. Οι αριθμοί μπροστά από τις παραγράφου συμβολίζουν τον αριθμό του σχολίου.
  5.Αντιλαμβάνεσαι τι λέει ο τύπος? Ο τύπος λέει ότι κατά τη διάρκεια της αντίδρασης τριτίου και δευτερίου παράγονται νετρόνια τα οποία ακτινοβολούν τα υλικά της θωράκισης. Τα οποία υλικά μετά από χρόνια(πάρα πολλά χρόνια) θα θεωρούνται ακτινοβολημένα. Για να σε βοηθήσω λοιπόν να κατανοήσεις τη διαφορά τα ακτινοβολήμενα υλικά του πυρηνικού αντιδραστήρα του Δημόκριτου, φυλάσσονται σε μια αίθουσα στο κάτω επίπεδο του αντιδραστήρα, δίπλα στη πειραματική διάταξη που έστηνα εγώ. Ξέρεις τι υπόβαθρο δημιουργούσαν στα 5 μέτρα με ένα τοίχο ανάμεσα? Τέτοιο υπόβαθρο ακτινοβολίας που μπορούσα να κάνω μετρήσεις και να μην έχω κανένα τρομερό σφάλμα. Η διαφορά τάξης μεγέθους μεταξύ ακτινοβολημένων υλικών και αποβλήτων της πυρηνικής σχάσης είναι σα να συζητάμε ότι και ότι το ποδήλατο είναι αντιοικολογικό γιατί εσύ που για να το χρησιμοποιήσεις πρέπει να έχεις φάει, και για να φας ο αγρότης χρησιμοποιεί τρακτερ που καίει πετρέλαιο. Όπότε ο τύπος λέει αλήθεια, αλλά στην ουσία λέει πίπες. Για συγκεκριμένους λόγους που δε ξέρω ποιοι είναι. Ίσως έχει μείνει έξω από κανένα πρόγραμμα κι αυτός.

  4. Το τρίτιο δεν είναι μετάλλευμα. Το τρίτιο όπως και το δευτέριο είναι ισότοπα του υδρογόνου. Το τρίτιο παράγεται από το λίθιο (συνήθως). Το λίθιο μπορέι να θεωρηθεί «μετάλευμα» υπό την έννοια ότι υπάρχει άφθονο (άπειρο – ανεξάντλητο όλες οι λέξεις ταιριάζουν) στο έδαφος της γης.

  3. Λοιπόν η αιολοική ενέργεια δεν είναι συμφέρουσα μορφή ενέργειας. Δεν είναι βιώσιμη λύση, πως να στο πω. Μπορεί να λαιτουργήσει συμπληρωματικά ναι. Αλλά ως εκεί. Δε μπορεί μια χώρα να βασίζεται ενεργειακά στην αιολική. Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια-φράγματα τα θεωρείς οικολογική λύση????? Γιατί εγώ έχω την εντύπωση ότι προκαλούν πολύ μεγάλες αλλοιώσεις στο περιβάλλον. Όσο για το ότι το 50% είναι πλασματικός αριθμός εννοώ ότι για τη κατασκευή του ITER δημιουργούνται πάρα πολλές νέες τεχνολογίες που σε διάφορους επιστημονικούς τομείς. Όχι μόνο στη φυσική. Και είναι πάρα πολλές. Οπότε από εκεί προκύπτει η πλασματικότητα. Όμως δε λέω ότι τα λεφτά δεν είναι πολλά. Αλλά αν θες ας δώσουν παραπάνω στις υπόλοιπες έρευνες, οφείλουν να δώσουν καθώς τα λεφτά για την έρευνα γενικά στην Ευρώπη είναι ελάχιστα είδικά σε σύγκριση με την Αμερική. 2% νομίζω, εσύ ξέρεις καλύτερα. Η επιστημονική κοινότητα έχει ζούσε χρόνια με το μύθο της cold fussion. Άπειρη ενέργεια τζάμπα. Έφτασε στο σημείο να μπορεί να πετύχει (δεν είμαστε ακόμα σίγουροι, θα δούμε) τη σύντηξη αλλά φυσικά σε τεράστιες θερμοκρασίες. Αν τα καταφέρουν , που δεν είναι βέβαιο, είναι ενεργειακή επανάσταση. Είναι σα να ανκάλυψες τον ατμό, πως να στο πω. Θα αλλάξει τη κοινωνία όπως την άλλαξε ο ατμός, το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπολογιστής. Μη μου λες να μη πιστεύω σε μαγικές λύσεις στην εποχή μας. Αν πάρεις την ιστορία του τελευταίου αιώνα, όλα «μαγικα» είναι.

 8. Υ Μαΐου 11, 2008 στις 5:31 μμ #

  Ναι όλα μαγικά είναι, αλλά κοντεύουμε να κάψουμε το πλανήτη. Το θέμα είναι πώς να σταματήσουμε να το καίμε.

 9. teenageidol Μαΐου 14, 2008 στις 5:41 πμ #

  Τρομερή (χωρίς πλάκα) συζήτηση.
  Κάποιες ερωτήσεις καθότι πανάσχετος:
  Ρε, είμαστε υπέρ της σύντηξης ή όχι?
  Με δύο ποτήρια βότκα και 200γρ βότσαλο * δεν σκίζουμε? (Εεεε?!?)
  Δηλαδή αφού το λίθιο (άρα τρίτιο) είναι ανεξάντλητο, σκίζουμε όλους τους κακούς?
  Το Κοσλοντούι δεν ήταν υπόδειγμα πυρηνικού εργοστασίου? (Χαχαχα!!!)Εκεί έκλαναν στην Πολωνία είχαν φως.
  Οι Πορτογάλοι που έχουν γεμίσει όλη την χώρα με μεγάλα ανεμιστηράκια δηλαδή κάνουν μπαλώματα?

  ΥΓ!!!!: ΜΗΝ λέτε Αμερική τις ΗΠΑ…Αρκετά πια! Αμερική είναι και η Παταγωνία.

 10. compasso Μαΐου 14, 2008 στις 2:15 μμ #

  Το λίθιο είναι ανεηάντλητο, όμως η τεχνογνωσία είναι συγκεκριμένη. Όσο για το αν είμαστε υπέρ της σύντηξης, ργώ προσωπικά είμαι υπέρ. Διατηρώ επιφυλάξεις αλλά είμαι υπέρ. Αν τα καταφέρουν και λειτουργήσει ο αντιδραστούλης… Οι Πορτογάλοι καλύπτουν, όπως είπε κι ο Γιώργης, το 20% των ενεργειακών τους αναγκών με ανανεώσιμες. Εγώ δε λέω ότι αυτό είναι κακό, απλά ότι οι μέχρι τώρα τεχνολογίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν τις καθιστούν πρωταρχική πηγή ενέργειας. Και ούτε φαίνεται πως κάποια από αυτές είναι αρκετή. Στο σημείο που είναι ο πλανήτης, πρέπει επιγόντως να σταματήσει τελείως η χρήση πετρελαίου. Και όταν λέω επειγόντως το εννοώ, κι ας ακούγεται υπερβολικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: