Ο πολέμιος του Big Bang και κυνηγημενος από του καθολικούς Νιλ Τούροκ στην Αθήνα

6 Απρ.

Στις 17 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του ομιλία στην Ελλάδα ο Νιλ Τούροκ, ο Νοτιαφρικάνος καθηγητής μαθηματικής Φυσικής στο Cambridge. Η είσοδος είναι δωρεάν και θα γίνεται με δελτίο προτεραιότητας.

Πρόκειται για τον θεμελιωτή της μόνης αξιόπιστης φυσικής αντιπρότασης στη «δικτατορία» της θεωρίας του Big Bang. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Αέναο Σύμπαν» μαζί με τον καθηγητή του Πρίνστον Πολ Στάινχαρτ, στο οποίο και προτείνουν μια διαφορετική κοσμολογία από την επικρατούσα. Στη θεωρία τους η στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης δεν είναι η αρχή του κόσμου, η στιγμή της δημιουργίας όπως θα βόλευε την εκκλησία, αλλά ένα ακόμη επεισόδιο σε μια σειρά συγκρούσεων. Η Μεγάλη Έκρηξη δεν ήταν η αρχή του χρόνου, αλλά μια γέφυρα από ένα παρελθόν γεμάτο ατελείωτα επαναλαμβανόμενους κύκλους εξέλιξης, κάθε ένας από τους οποίους συνοδευόταν από τη δημιουργία νέας ύλης και το σχηματισμό νέων γαλαξιών, αστέρων και πλανητών.

Φέτος Ο Νιλ Τούροκ έχει βραβευτεί με το βραβείο TED για τη προσφορά του στη Μαθηματική Φυσική αλλά και την ίδρυση του «Αφρικανικού Ινστιτούτου Μαθηματικών Επιστημών«. Ο Τούροκ έχει εργαστεί με τον Βρετανό Φυσικό Στίβεν Χόκιν με τον οποίον διατύπωσαν την «instanton theory«. Το 1992 του απονεμήθηκε το μετάλλιο «James Clerk Maxwell» για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική.

Ο Νιλ Τούροκ έχει κυνηγηθεί πολύ από την Καθολική Εκκλησία. Από το 1952 που ο Πάπας Πίο ισχυρίστηκε πως το Big Bang είναι η βιβλική γέννεση, έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για τη θεμελίωση και την αποδοχή της θεωρίας. Η ιδέα πως το σύμπαν δημιουργήθηκε από το μηδέν με μια μεγάλη έκρηξη ταιριάζει απόλυτα στη θεολογική προσέγγιση του κόσμου. Η Φυσική άρχισε να μιλάει ξανά στη γλώσσα της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. προς μεγάλη ικανοποίηση κάθε εξουσίας. Στο ερώτημα πότε δημιουργήθηκε το σύμπαν, η θεωρία του Big Bang αλλάζει συνεχώς τις απαντήσεις της, καθώς συνεχώς διαψεύδεται είτε από γεωλογικές ανακαλύψεις για την ηλικία του πλανήτη, είτε από τον υπολογισμών της ηλικίας των αστρικών σμηνών του γαλαξία μας. Και συνεχώς αναδιατυπώνει το μαθηματικό φορμαλισμό της, έχοντας καταλήξει στην ΥΠΕΡπολύπλοκη θεωρια των υπερχορδών. Μία κατάσταση που θυμίζει τη χρησιμοποίηση των επίκυκλων από τον Κοπέρνικο* . Αστρονόμοι που τολμησαν να αμφισβητήσουν την κρατούσα θεωρία χάσαν τη δουλειά τους και άλλοι καταδικάστηκαν στην αφάνεια. Από την άλλη τεράστια ποσά διατίθενται σε έρευνες που επιβεβαιώνουν τη θεωρία με κύριο συντονιστή τη Παπική Ακαδημία Επιστημών. Ο Νιλ Τούροκ συγκαταλέγεται μέσα σε αυτούς που η εκκλησία έχει κυνηγήσει για αυτές τους τις θέσεις. Μόνο που ο Τούροκ ήταν τυχερός. Γιατί όταν διατύπωσε τις «αιρετικές» του απόψεις ήταν ήδη καταξιωμένος.

Η αλήθεια είναι πως η θεωρία του Big Bang είναι η επικρατούσα θεωρία της κοσμολογίας με πλήθος πειραματικών δεδομένων να την επιβεβαιώνουν. Όλες οι επαρκείς αντιρρήσεις που μπορούσε να διατυπώσει κανείς δε θα ήταν επιστημονικές αλλά φιλοσοφικές. Για την ακρίβεια ο διαλεκτικός υλισμός είχε βρει το μπελά του με το «μεγάλο μπαμ». Όσο καλά διατυπωμένες και να είναι οι αντιρρήσεις φιλοσοφικές ή επιστημονικές πάνω στη θεωρία (όπως ότι για να υπάρξει έκρηξη πρέπει να υπάρχει μια κατάσταση που εξελίσσεται απότομα στο χρόνο, ή ότι δεν υπάχει πουθενά στη φύση δημιουργία από το μηδέν ) η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα οι υλιστες επιστήμονες δεν είχαν να αντιπροτείνουν μία καλύτερη θεωρία που να επαληθεύει τις παρατηρήσεις μας. Όμως η θεωρία του «εκπυρωτικού σύμπαντος» του Τούροκ είναι μάλλον αυτή η αντιπρόταση. Ο ίδιος ο Στίβεν Χώκινγκ δήλωσε σχετικά με το Αέναο σύμπαν ότι είναι «μια προκλητική εναλλακτική θεώρηση για την ευρέως αποδεκτή εικόνα της Μεγάλης Έκρηξης και για το μέλλον του σύμπαντος». Δεν έχουμε παρά να πάμε να τον ακούσουμε για να δούμε αν θα μας πείσει.

Η παροχή των δελτίων θα γίνεται από τις 18:00 ενώ η ομιλία ξεκινάει στις 19:00. Αν υπάρχει μεγάλη προσέλευση η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει 30 λεπτά νωρίτερα. Η ομιλία θα γίνεται στα Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

*Ο Κοπέρνικος προσπαθούσε να αποδείξει ότι οι πλανήτες κινούνται σε κυκλικές τροχιές γιατί δε μπορούσε να δεχτίε ότι κινούνται σε ελλειπτικές αφού ως μοναχός πίστευε στον «τέλειο» κύκλο Για να το αποδείξει και να επαληθεύονται και οι παρατηρήσεις επανακατασκεύασε μια πολύπλοκη μαθηματική θεωρία τα επίκυκλα

4 Σχόλια προς “Ο πολέμιος του Big Bang και κυνηγημενος από του καθολικούς Νιλ Τούροκ στην Αθήνα”

 1. vagoskar 6 Απριλίου, 2008 στις 3:12 μμ #

  Πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση! Μια μικρή διόρθωση μόνο, η θεωρία των επικύκλων δεν οφείλει τη δημιουργία της στον Κοπέρνικο αλλά στον , ο οποίος ανέπτυξε το προηγούμενο γεωκεντρικό μοντέλο που η εκκλησία είχε πάρει σαν «δόγμα» και με το οποίο καταδίκασε τον Γαλιλαίο… (Οποιεσδήποτε αναλογίες με το σήμερα είναι καθαρά συμπτωματικές :-))

 2. Βερνάρδος 6 Απριλίου, 2008 στις 5:32 μμ #

  Οταν και εάν πετύχει το πείραμα που πρόκειται να γίνει στο CERN,αυτές οι διαφορετικές απόψεις για τη δημιουργία, θα εξακολουθούν να υπάρχουν ή αναγκαστικά όλες θα συγκλίνουν σε μία και μοναδική θέση ?

 3. compasso 6 Απριλίου, 2008 στις 11:36 μμ #

  @vagoskar: δεν ισχυρίστηκα ότι ανήκει. Απλά ότι αποτελούσε μέρος της θεωρίας του. Η ακριβής πρόταση που θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει, είναι ότι αναγκάστηκε να διατηρήσει ένα πολύ βασικό κομμάτι της Πτολεμαικής θεωρίας που ήθελε να ανατρέψει.

  @ Βερνάρδος: Καταρχήν σε τέτοιου μεγέθους πειράματα είναι αδύνατον να γνωρίζεις τα αποτελέσματα τους. Άρα δε μπορώ και να σου απαντήσω. Επίσης να σου πω ότι η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης είναι πολύ καλά επιστημονικά θεμελιωμένη, έστω και αν εγω τη θεωρώ λάθος και για να αποκαθηλωθεί (έαν και εφόσον αυτό συμβεί) χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ανταπόκριση από την ομιλία του Νιλ Τούροκ « Γκράνμα - 18 Απριλίου, 2008

  […] είχε ομιλία με ομιλητή τον Νιλ Τούροκ . Περισσότερα εδώ. Η ομιλία ήταν στις εφτά  το απόγευμα αλλά εγώ ήμουν […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: