Kυριαρχία των πολυεθνικών στις Όμάδες Ειδικών’ της Κομισιόν

1 Απρ.
Πώς οι βιομήχανοι αυτοπροσώπως σχεδιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ στα αρχικά της στάδια

Η ALTER-EU μία οργάνωση που αποτελείται από περίπου 160 διαφορετικές οργανώσεις και φορείς της ΕΕ(περισσότερα εδώ). Πρόσφατα βασιζόμενη σε μια μελέτη της που αναλύει τη σύνθεση μιας σειράς Ομάδων Ειδικών (Expert Groups) που συμβουλεύουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποίησε πως οι λομπίστες της βιομηχανίας ελέγχουν κομμάτια της νομοθετικής διαδικασίας στην ΕΕ. Οι ερευνητές προειδοποίησαν επίσης ότι η Επιτροπή εμποδίζει τη δυνατότητα δημόσιου ελέγχου αφού σε πολλές περιπτώσεις αποτυγχάνει να δώσει πληροφορίες σχετικά με το ποιοι είναι μέλη των Ομάδων Ειδικών.

Η ALTER-EU καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει κάποιες Ομάδες Ειδικών λόγω της κυριαρχίας σε αυτές των λομπιστών της βιομηχανίας.

Η έρευνα ‘Μυστικότητα και Εταιρική Κυριαρχία – μια μελέτη της σύνθεσης και της διαφάνειας των Ομάδων Ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής’ αποκαλύπτει ότι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας απολαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή σε ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες Ομάδες Ειδικών, περιλαμβάνοντας εκείνες που ασχολούνται με ζητήματα όπως η βιοτεχνολογία, ο ‘καθαρός’ άνθρακας και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα.

Οι Ομάδες Ειδικών δημιουργούνται από την Επιτροπή για να παρέχουν συμβουλές στην ανάπτυξη νέων νόμων και πολιτικών, δίνοντας έτσι στα μέλη τους μια προνομιακή πρόσβαση στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εξηγεί η μελέτη.

Ο συγγραφέας της μελέτης Γιώργος Βασσάλος του Παρατηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory) είπε: ‘Οι Ομάδες Ειδικών είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό των πολιτικών σε κάποια από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα τα οποία χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν υπάρχει ωστόσο δημόσια πληροφόρηση σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό το κρίσιμό αρχικό στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Οι Ομάδες αυτές λειτουργούν θεωρητικά υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, στην πράξη όμως φαίνεται ότι κάποιες λειτουργούν για τα επιχειρηματικά και εμπορικά συμφέροντα των μελών τους’.

Η ALTER-EU προειδοποιεί ότι το δημόσιο συμφέρον μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο δεδομένης της κυριαρχίας των βιομηχάνων σε ορισμένες Ομάδες Ειδικών. Σε μία στις τέσσερις από τις Ομάδες που μελετήθηκαν ως δείγμα, πάνω από τα μισά μέλη τους ήταν εκπρόσωποι της βιομηχανίας. Πάνω από τα δύο τρίτα είχαν μη ισορροπημένη σύνθεση υπέρ της βιομηχανίας και μόνο το 32% του δείγματος αποτελούταν από παράγοντες που εκπροσωπούσαν μια μεγάλη γκάμα συμφερόντων (επιστήμονες, ΜΚΟ, συνδικάτα κ.α.). Οι πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία και τη δουλειά των Ομάδων Ειδικών δε δημοσιοποιούνται σήμερα από την Επιτροπή. Υπάρχει μόνο ένας δικτυακός κατάλογος με πολύ περιορισμένη ενημέρωση απλά σε σχέση με το ποιοι τομείς συμμετέχουν στις Ομάδες και χωρίς να δίνονται αριθμητικά στοιχεία.

Χρησιμοποιόντας την οδηγία για τη ‘πρόσβαση σε έγγραφα’, οι ερευνητές κατάφεραν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η Επιτροπή αρνήθηκε να δώσει κρίσιμες πληροφορίες επικαλούμενη λόγους εμπορικούς, ασφαλείας ή ‘προστασίας προσωπικών δεδομένων’.

Η έρευνα δείχνει ότι η Επιτροπή απέτυχε να παρέχει όλες τις πληροφορίες που τις ζητήθηκαν. Στο 34% όλων των περιπτώσεων δεν υπήρξε καμία απολύτως απάντηση, ενώ σε ένα άλλο 34% παρείχε μόνο μερική ενημέρωση.

Ο Paul de Clerck από τους Φίλους της Γης Ευρώπης (Friends of the Earth Europe) είπε: ‘Η Επιτροπή δε φαίνεται να έχει τη βούληση να παρέχει ενημέρωση σε σχέση με το ποιος συμμετέχει στις Ομάδες Ειδικών και σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι ούτε καν γνωρίζει αν κάποιες Ομάδες λειτουργούν ή όχι. Αυτό αποκαλύπτει μια ιδιαίτερα προβληματική αντιμετώπιση των ζητημάτων διαφάνειας και δημόσιας υπευθυνότητας από την Επιτροπή κατά τη νομοθετική διαδικασία’.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο υποσχέθηκε πέρυσι να δημοσιοποιήσει τα ονόματα και την ιδιότητα των συμμετεχόντων στις Ομάδες Ειδικών, μετά από πίεση που δέχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φέτος το Φεβρουάριο, το Κοινοβούλιο, ανησυχόντας για την έλλειψη διαφάνειας, επέτεινε την πίεση και ζήτησε να γίνει επίσημη έρευνα της σύνθεσης των Ομάδων Ειδικών.

Η ALTER-EU υποστηρίζει ότι οι Ομάδες Ειδικών που κυριαρχούνται από τους βιομήχανους πρέπει να διαλυθούν και πρέπει να βρεθούν τρόποι να εμποδιστεί η προνομιακή πρόσβαση σε αυτές. Ζητάει επίσης την άμεση δημοσίευση του ονόματος και της ιδιότητας όλων των μελών των Ομάδων Ειδικών όπως υποσχέθηκε η Επιτροπή πέρυσι.

Το πλήρες κείμενο της έρευνας ‘Μυστικότητα και Εταιρική Κυριαρχία – μια μελέτη της σύνθεσης και της διαφάνειας των Ομάδων Ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής’ είναι διαθέσιμο εδώ στα αγγλικά: http://www.alter-eu.org/en/system/files/publications/expertgroupsreport.pdf

Ορισμένες αναφορές της μελέτης στον ευρωπαϊκό τύπο:

Financial Times: http://www.ft.com/cms/s/aa5041c0-f9f8-11dc-9b7c-000077b07658,dwp_uuid=70662e7c-3027-11da-ba9f-00000e2511c8,Authorised=false.html?_i_lo

EU Observer: http://euobserver.com/9/25866

International Herald Tribune:
http://www.iht.com/articles/ap/2008/03/25/europe/EU-GEN-EU-Lobbying-Ethics.php

La Libre: http://www.lalibre.be/index.php?view=article&art_id=410803

Neues Deutschland:
http://www.neues-deutschland.de/artikel/126163.html

Gazeta Wyborcza: http://www.gazetawyborcza.pl/1,76842,5063593.htm

Advertisements

6 Σχόλια to “Kυριαρχία των πολυεθνικών στις Όμάδες Ειδικών’ της Κομισιόν”

 1. compassocap Απρίλιος 1, 2008 στις 2:07 πμ #

  Το κείμενο αυτό αποτελεί δελτίο τύπου, ελαφρώς τροποποιημένο, έτσι ώστε να είναι ευκολότερα κατανοητό. Πρόκειται για μια μελέτη του αναγνώστη του ιστολογίου και ξαδέρφου με το ψευδώνυμο Y και καθώς πλέον έφτασε και η Financial Times και η Herald Tribune να γράφει για την αφεντιά του ( τι σόι έχω ρε, ο άτιμος…) ή πιο σωστά για τη μελέτη του , με το όνομα Γιώργος Βασσάλος. Έτσι να πέφτουν οι μάσκες σιγά σιγά.
  Να υπενθυμίσω σε όσους το ξεχνούν και να ενημερώσω όσους δε το ξέρουν, πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Βασσάλας κατακτά το διεθνή τύπο. Όποιος ενδιαφέρεται για τη πρώτη να περιμένει καθώς έχω στα χέρια μου τα ντοκουμέντα της μεγάλης φυσιογνωμίας να φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο εφημερίδας Σκανδιναβικής χώρας, όπου ο τύπος που προκάλεσε κυβερνητική κρίση στη Φιλανδία, ποζάρει στο φακό της εφημερίδας με ένα ηλίθιο χαμόγελο και ένα σπυρί προϊόν παρατεταμένης μοναστικής ζωής (αποχής από το σεξ κατ’ επιλογή … γκουχουγκουχου). Αλλά όχι όλα με τη μία, ας ξεκινήσουμε από τα πρόσφατα.
  Λοιπόν πέρα από τη πλάκα, η μελέτη του Γιώργου, είναι ένα αρκετά σπουδαίο κείμενο. Μια σπουδαία έρευνα. Όσο δηλαδή τη διάβασα γιατί να το πω το αμάρτημά μου, αυτά τα *&(^*(& τα Αγγλικά με κουράζουν αρκετά και είναι και καμιά τριανταριά σελίδες (τον ακούραστο έχεις ρε άτιμε?) και δεν είναι για περίοδο εξεταστικής. Διάβασα όμως αρκετά μεγάλο κομμάτι και διάβασα και τα άρθρα του διεθνή τύπου, σχετικά με τη μελέτη.
  Ξέρω πως στους περισσότερους ανθρώπους αυτές οι ΜΚΟ, τα think tanks φαντάζουν ιστορίες για αγρίους και μελέτες τέτοιου τύπου παρά την αδιαμφισβήτητη δυσκολία τους αποδεικνύουν κάτι που κατά την ιδεολογία μου είναι αυταπόδεικτο και βασικός κανόνας λειτουργίας του καπιταλισμού. Συμφωνώ κι εγώ με αυτή την άποψη αλλά θέλω να πω δύο πράγματα πάνω σε αυτό. Μια αδυναμία του ΚΚΕ κατά τη προσωπική μου άποψη, είναι η «ανικανότητα» να εξηγήσει στο κόσμο πόσο αντριδραστική και αντιδημοκρατική είναι η ΕΕ. Είτε συζητάμε για την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ( μη αιρετή και δε δίνει και λόγο σε κανένα όπως πχ για το χαρτονόμισμα του ενός ευρώ που το ευροκοινοβούλιο πιέζει αλλά η ΕΚΤ δε το δέχεται), είτε πρόκειται για την Ευρωπαική Επιτροπή και τις υποχρεώσεις των Επιτρόπων, είτε για το Ευρωκοινοβούλιο και της ανύπαρκτες εξουσίες του. Και φυσικά όταν είσαι το μόνο κόμμα μες την Βουλή που αντιμάχεσαι την ΕΕ και σε χτυπούν από παντού για αυτό, όλα τα επιχειρήματα είναι χρήσιμα. Ελτός από αυτό το θέμα έχει και μια άλλη διάσταση. Η εξουσία και η ελευθερία που το κεφάλαιο απολαμβάνει μες το καπιταλισμό είναι φυσικά ζήτημα συσχετισμών. Αν βέβαια αυτή είναι θετική υπέρ της εργατικής τάξης προφανώς πας για την ανατροπή και τέτοια ζητήματα τα έχεις μάλλον λυμένα. Όμως δε βρισκόμαστε εκεί. Και οι συσχτεισμοί φυσικά καθορίζονται και από την ενημέρωση. Αυτά και συγγνώμη για το σεντόνι για όποιον έφτασε δλδ να διαβάσει ως εδώ (για τους άλλους χέστηκα! 🙂 ).
  Ότι θέλετε να ρωτήσετε ρωτήστε, φαντάζομαι θα σας απαντήσει ή ο Γιώργος ή εγώ. Κατά προτίμηση εο Γιώργος φυσικά.

 2. compassocap Απρίλιος 1, 2008 στις 2:18 πμ #

  επίσης να διευκρινήσω ότι δεν είναι πλάκα. Μη μας μπερδέψει η ημερομηνία 😉

 3. stefania Απρίλιος 1, 2008 στις 4:54 μμ #

  Μπράβο ρε Γιώργο….

  Είχες θέληση και πραγματικά τα κατάφερες να κατακτήσεις την Ευρώπη!!!

  Πολύ χαιρόμαστε όλοι εδώ για σένα!!!

  Ομολογώ ότι είμαι πολύ περίεργη και για την φωτογραφία στην Φινλανδική εφημερίδα! Ανυπομονώ!!

  Καλή συνέχεια

 4. Υ Απρίλιος 3, 2008 στις 1:58 πμ #

  Ε όχι και να κατακτήσω την Ευρώπη… Ποιος είμαι, ο Παναθηναϊκός στο Wembley.
  Πάντως, σε ευχαριστώ πολύ για τα συχαρίκια, Στεφανία μου!

 5. Υ Απρίλιος 21, 2008 στις 10:34 μμ #

  Στο παρακάτω αρχείο pdf στη σελίδα, δώδεκα μπορείτε να βρείτε ένα άρθρο που απαντά στα μέχρι στιγμής σχόλια της Κομισιόν πάνω στο θέμα:

  http://eureporter.co.uk/newspaper/eurep_apr2008_2.pdf?3058634ef8680a5915cd576c8cd6a6d6=cde85f88c71ecdbeef12b06e47856b63

Trackbacks/Pingbacks

 1. Το κουμάντο στις πολυεθνικές « Γκράνμα - Αύγουστος 31, 2008

  […] Εκτός λοιπόν από το Γκράνμα, ο Y φαίνεται ότι αναδεικνύεται και σε συνεργάτη του Ρίζου, αφού βοήθησε στην προετοιμασία του άρθρου το οποίο βασίστηκε ακριβώς στην έρευνα του. Ολόκληρο το άρθρο της Ελένης Μαΐλη και του Κώστα Πασακυριάκου θα το βρείτε εδώ . Το άρθρο που είχε ανεβάσει το Γκράνμα βρίσκεται εδώ. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: